Vállus község Önkormányzatának Szervezeti és M ködési Szabályzata

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Vállus község Önkormányzatának Szervezeti és M ködési Szabályzata"

Átírás

1 Vállus község Önkormányzatának Szervezeti és M ködési Szabályzata Vállus Község Önkormányzata Képvisel -testületének 2/2007.(III.26.) számú RENDELETE a képvisel testület és szervei Szervezeti és M ködési Szabályzatáról Vállus Község Önkormányzatának Képvisel -testülete kiemelt céljának tekinti, hogy olyan önszervez désen alapuló helyi hatalomgyakorlás valósuljon meg, amelyben a lakosság közvetlenül, illetve választott helyi képvisel i útján a törvényi keretek között önállóan és demokratikusan intézheti a helyi ügyek széles körét. Mindezek figyelembevételével Vállus Község Önkormányzata önállóan, szabadon, demokratikusan, széles kör nyilvánosságot biztosítva intézi a település közügyeit, valamint gondoskodik a közszolgáltatásokról és a helyi hatalom önkormányzati típusú gyakorlásáról. Az önkormányzat képvisel -testületének célja a Szervezeti és M ködési Szabályzatának megalkotásával, hogy: - biztosítsa a széles nyilvánosságon alapuló demokratikus hatalomgyakorlás alapvet feltételeit és megalkossa a törvényi keretek között annak f bb szabályait, - megteremtse Vállus község gazdasági kulturális - oktatási felemelkedésének lehet ségét, - kialakítsa az önkormányzatiság megteremtését biztosító helyi szervezeteit és intézményeit, - megteremtse Vállus község érdekeit szolgáló önkormányzati és államigazgatási munka feltételeit, az önkormányzati döntések során az egységes elvek, s eljárás szerinti el készítést, - biztosítsa, hogy a képvisel -testület mindenkor demokratikus alapokon m ködjön, - a képvisel -testületi döntések meghozatalát megel z en minden esetben lehet ség nyíljon a különböz érdekcsoportok vélemények ismertetésére, - a képvisel -testület tagjai döntéseik meghozatalakor Vállus község polgárainak az érdekeit szolgálják és tartsák szem el tt. Vállus Község Önkormányzatának Képvisel -testülete a helyi önkormányzatokról szóló évi LXV. törvény (a továbbiakban: Ötv.) 18. (1) bekezdésében foglalt kötelezettségnek eleget téve m ködésének részletes szabályait Szervezeti és M ködési Szabályzatában az alábbiak szerint határozza meg:

2 2 I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.. Az önkormányzat képvisel -testülete és szervei vonatkozásában az Ötv.-ben és más jogszabályokban meghatározott feladat- és hatásköri, szervezeti és m ködési szabályokat a jelen szervezeti és m ködési szabályzatban (a továbbiakban: SZMSZ) foglaltak figyelembevételével kell alkalmazni. Az önkormányzat 2.. (1) Az önkormányzat hivatalos megnevezése: Vállus Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) (2) Az önkormányzat székhelye: Vállus, Rákóczi u. 57. sz. (3) M ködési területe: Vállus község közigazgatási területe. (4) Az önkormányzat hivatalának megnevezése és címe: Balatongyörök-Vállus Községek Önkormányzatának Körjegyz sége (a továbbiakban: körjegyz ség) Balatongyörök, Kossuth u. 29. sz. Az önkormányzat jelképei, elismer díjak és az önkormányzat hivatalos lapja 3.. (1) Az önkormányzat jelképei: a címer, a zászló és a pecsét. (2) Az önkormányzat képvisel -testülete (a továbbiakban: képvisel -testület) a címerének és zászlajának leírására, valamint az azok használatának rendjére vonatkozó szabályokat külön rendeletben állapítja meg. 4.. (1) A képvisel -testület és szervei által használt hivatalos kör alakú pecsét közepén a Magyar Köztársaság címere van, a köríven pedig a következ felirat olvasható: Képvisel -testület Vállus. (2) Az önkormányzat pecsétjét kell használni: a képvisel -testület ülésér l készített jegyz könyveken hitelesítésre, a képvisel -testület által adományozott oklevelekben, az önkormányzat nemzetközi kapcsolatait tükröz dokumentumokon, - az önkormányzat döntésén alapuló kiadmányokon. (3) A polgármester és a körjegyz hivatalos alakú pecsétjén középen a Magyar Köztársaság címere van, a köríven pedig a következ felirat olvasható: - Vállus Polgármestere, illetve - Balatongyörök-Vállus községek Körjegyz je

3 3 5.. (1) A polgármester gondoskodik arról, hogy a település lakossága a nemzeti és helyi ünnepeket méltó módon megünnepelhesse. A település ünnepei: - id sek napja, - augusztus 20-i megemlékezés és ünnepség, - búcsú. Az ünnepek programját, levezetésének rendjét a képvisel testület által felkért el készít csoport határozza meg, vezet je a polgármester. (2) A település hazai és nemzetközi kapcsolatai: Az önkormányzat hivatalos külföldi, illetve hazai kapcsolatok kialakítására törekszik. Külföldi önkormányzattal való együttm ködés, nemzetközi önkormányzati szervezethez való csatlakozás, az err l szóló megállapodás megkötése, nyilatkozat jóváhagyása a képvisel testület át nem ruházható hatáskörébe tartozik. 6.. (1) Az önkormányzat képvisel testülete díszpolgári címeket, egyéb elismeréseket, díjakat adományozhat. A díszpolgári cím adományozására vonatkozó szabályokat, a díszpolgárok névsorát, valamint az egyéb elismerésekre, díjakra vonatkozó szabályokat külön önkormányzati rendelet tartalmazza. (2) A helyi önkormányzati kitüntetések és elismer címek alapítására és adományozására vonatkozó szabályokat külön rendelet tartalmazza. 7.. (1) Az önkormányzat hivatalos lapja: Vállusi Hírek. (2) Az önkormányzat hivatalos lapja szükség szerint jelenik meg. (3) Az önkormányzat hivatalos lapjára a község lakossága térítésmentesen jogosult, ezen kívül internetes elérési lehet ség biztosított a község honlapján. (4) Az önkormányzat hivatalos lapja tartalmazza különösen: a) a képvisel -testület rendeleteit, fontosabb döntéseit kivonatos formában; b) közérdek önkormányzati és közigazgatási információkat; c) a fontosabb társadalmi eseményeket. (5) Az önkormányzat lehet séget biztosít magánszemélyeknek, illetve vállalkozásoknak arra, hogy a helyi újságban közérdek cikkeket, tájékoztatókat, hirdetéseket tegyenek közzé az információ áramlás és a lakosság széleskör tájékoztatása érdekében. II. Fejezet A HELYI ÖNKORMÁNYZÁS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI 8.. Az önkormányzati jogok (1) A helyi közügyek a lakosság közszolgáltatásokkal való ellátásához, a közhatalom önkormányzati típusú helyi gyakorlásához, valamint mindezek szervezeti, személyi és anyagi feltételeinek helyi megteremtéséhez kapcsolódnak [Ötv. 1. (2) bek.].

4 4 (2) A helyi önkormányzat a törvény keretei között önállóan szabályozhatja, illet leg egyedi ügyekben szabadon igazgathatja a feladat- és hatáskörébe tartozó helyi közügyeket. Döntését az Alkotmánybíróság, illetve bíróság és kizárólag jogszabálysértés esetén bírálhatja felül [Ötv. 1. (3) bek]. 9.. (1) Az önkormányzat saját felel sségére vállalkozási tevékenységet folytathat. [Ötv. 1. (6) bek.] Ennek megfelel en: a) közvetlenül részt vesz vállalkozásokban, b) a helyi önkormányzati politikával illet leg annak eszközeivel, módszereivel és konkrét formáival, vállalkozás-élénkít, piacgazdaság barát környezetet teremt, c) vagyoni érték jogokkal rendelkezik. (2) Az önkormányzat gazdasági vállalkozási tevékenysége nem veszélyeztetheti az önkormányzat kötelez alapellátási feladatit, valamint az azokhoz szükséges anyagi eszközöket és tartalékokat. (3) A gazdasági vállalkozásban való részvétel kérdésében a képvisel -testületi dönt. (4) Az önkormányzat vagyonhasznosítási, vagyongazdálkodási tevékenységére vonatkozó szabályokat külön rendelet szabályozza (1) A képvisel -testület véleményt nyilvánít és kezdeményez a feladat- és hatáskörébe nem tartozó, de a helyi közösséget érint ügyekben [Ötv. 2. (3) bek.]. E jogával különösen abban az esetben él, ha az ügy a településfejlesztéssel és üzemeltetéssel, a lakossági közszolgáltatások fejlesztésével áll szoros kapcsolatban. Ilyen ügyekben a képvisel -testület a polgármester indítványára csak a közvetlenül érintett lakossági réteg, érdekképviseleti szerv, társadalmi, illetve civil szervezet meghallgatása után nyilvánít véleményt, illetve tesz kezdeményezést. (2) Önkormányzati döntést: a) képvisel -testület, b) a polgármester, c) a helyi népszavazás hozhat A képvisel -testület a helyi közszolgáltatások szervezésében, a helyi társadalom- és gazdaságszervez munkában együttm ködik a Nyugat-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal Zala Megyei Kirendeltségével, a megyei önkormányzattal, valamint a Keszthely- Hévízi Többcélú Kistérségi Társulással. A koordináció keretében közvetlen cél a régiós, a megyei, illetve a kistérségi fejlesztési tervek, koncepciók, elképzelések kidolgozásában való közvetlen részvétel, valamint azok egyeztetése a helyi elképzelésekkel. A folyamatos és rendszeres kapcsolattartás a polgármester feladata, aki tevékenységér l rendszeresen tájékoztatja a képvisel -testületet.

5 5 III. Fejezet A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZAT Az önkormányzat feladata, hatásköre, szervezete 12.. Az önkormányzat feladatai a közszolgáltatások körében (Ötv. 8..(1) bek.): - településrendezés és településfejlesztés, - az épített és természeti környezet védelme, - a vízrendezés, csapadékvíz elvezetés és csatornázás, - a köztemet fenntartása, - a helyi közutak és közterületek fenntartása, - köztisztaság és településtisztaság biztosítása, - gondoskodás a helyi t zvédelemr l és a közbiztonság helyi feladatairól, - a lakásgazdálkodás, - közrem ködés a helyi energia-szolgáltatásban, foglalkoztatás megoldásában - foglalkoztatás megoldása, - gondoskodás az óvodai nevelésr l, az általános iskolai oktatásról és nevelésr l, az egészségügyi és szociális ellátásról, valamint a gyermek- és ifjúsági feladatokról, - a közösségi tér biztosítása, - a közm vel dési, tudományos, m vészeti tevékenység és a sport támogatása, - a nemzeti és etnikai kisebbség jogai érvényesítésének biztosítása, - az egészséges életmód közösségi feltételeinek az el segítése Az önkormányzat köteles gondoskodni: a) az egészséges ivóvízellátásról, b) az óvodai nevelésr l, c) az általános iskolai oktatásról és nevelésr l, d) az egészségügyi és szociális alapellátásról, e) a közvilágításról, f) a helyi közutak és köztemet fenntartásáról, g) köteles biztosítani a nemzeti és etnikai kisebbségek jogainak érvényesülését 14.. (1) Az önkormányzat szabadon vállalhatja közfeladat ellátását abban az esetben, ha - ellátása nem sérti más települések érdekeit, - nem tartozik más szerv kizárólagos feladat- és hatáskörébe, - megvalósítása nem veszélyezteti a kötelez en el írt feladat- és hatáskörök ellátását, - ellátásához szükséges feltételek fennállnak.

6 6 (2) A feladatok önkéntes vállalása el tt minden esetben el készít eljárást kell lefolytatni. Az el készít eljárás lefolytatásáról a polgármester gondoskodik, a közfeladat önkéntes felvállalását tartalmazó javaslat akkor terjeszthet a képvisel testület elé, ha tartalmazza a feladat felvállalásával elérend célokat és a megvalósításához szükséges költségvetési forrásokat. (3) Az önkormányzat gondoskodik: a) gyermek és ifjúsági feladatokról, b) hulladékszállításról, c) a helyi közösségi tér biztosításáról, d) a könyvtári szolgáltatás ellátásáról, e) a szociális információs szolgáltatás biztosításáról, f) az önkormányzati hivatal körjegyz ség m ködtetésér l Az önkormányzat jogi személy. Az önkormányzati feladat- és hatáskörök a képvisel testületet illetik meg. A képvisel testület a településfejlesztéssel, a helyi közszolgáltatásokkal, az alapvet intézményhálózat létrehozásával és m ködtetésével szorosan összefügg hatásköreinek gyakorlását nem ruházhatja át. Ennek megfelel en és ezen túlmen en a képvisel testület kizárólagos hatáskörébe tartozik: - az önkormányzati rendeletalkotás, - az önkormányzat szervezetének kialakítása és m ködésének meghatározása, - törvény által hatáskörébe utalt választás, kinevezés, megbízás joga, mely magában foglalja a felmentés és a megbízás visszavonásának jogát, - helyi népszavazás kiírása az önkormányzati jelképek, kitüntetések és elismer címek meghatározása, használatuk szabályozása, díszpolgári cím adományozása, - a gazdasági program, a költségvetés megállapítása, döntés a végrehajtásukról szóló beszámoló elfogadásáról, a helyi adó megállapítása, a településrendezési terv jóváhagyása, a képvisel -testület által meghatározott értékhatár feletti hitelfelvétel, a kötvénykibocsátás, továbbá a közösségi célú alapítvány és alapítványi forrás átvétele, és átadása, - önkormányzati társulás létrehozása, társuláshoz, érdekképviseleti szervezethez való csatlakozás, - megállapodás külföldi önkormányzattal való együttm ködésr l, nemzetközi önkormányzati szervezethez való csatlakozás, - intézmény alapítása, - közterület elnevezése, emlékm és köztéri szobor állítása, - eljárás kezdeményezése az Alkotmánybíróságnál, - a népi ülnökök megválasztása, - állásfoglalás megyei önkormányzati intézmény átszervezésér l, megszüntetésér l, ellátási, szolgáltatási körzeteir l, ha az általa nyújtott szolgáltatás a települést is érinti, - véleménynyilvánítás olyan ügyben, amelyben törvény az érdekelt önkormányzat álláspontjának a kikérését írja el, - a települési képvisel, a polgármester összeférhetetlenségi ügyében való döntés, az Ötv. 33/A.. (2) bekezdés b) pontjában a polgármesterre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokkal összefügg hozzájárulással kapcsolatos döntés, a vagyonnyilatkozati eljárással kapcsolatos döntés, - amit törvény a képvisel testület át nem ruházható hatáskörébe utal,

7 (1) A képvisel testület hatásköreit ha az Ötv. lehet vé teszi ezen rendelettel, vagy más önkormányzati rendelettel átruházhatja a polgármesterre, illetve amennyiben m ködik - bizottságára. Az átruházott hatáskörök címzettjei legalább félévente beszámolási kötelezettséggel tartoznak a képvisel testületnek a hatáskörök gyakorlásáról. (2) A képvisel testület az átruházott hatáskör gyakorlójának utasításokat adhat, illetve a hatáskört visszavonhatja. (3) A települési képvisel kezdeményezheti, hogy a képvisel testület vizsgálja felül bizottságának, a polgármesternek a képvisel testület által átruházott önkormányzati ügyben hozott döntését. (4) A (2) bekezdésben meghatározott szervekre átruházott hatásköröket az SZMSZ 1. számú melléklete tartalmazza. (5) Az átruházott hatáskör tovább nem ruházható A képvisel -testület feladat- és hatáskörét érint törvényi változásokról és az átruházhatóság törvényi feltételeir l a körjegyz a képvisel -testületet írásban rendszeresen tájékoztatja. IV. Fejezet A képvisel testület m ködése és a képvisel testületi ülés összehívása 18.. (1) A képvisel -testület tagjainak száma: 6 f a polgármesterrel együtt. (2) A képvisel testület alakuló, rendes és rendkívüli ülést, valamint közmeghallgatást tart. (3) Az alakuló ülést a választást követ 15 napon belül össze kell hívni. Az összehívásról a megválasztott polgármester gondoskodik. Az ülést a korelnök nyitja meg, amelyet a polgármester eskütételéig vezet. Az alakuló ülésen a polgármester és a települési képvisel k esküt tesznek. Az alakuló ülésen kell dönteni a polgármester illetményér l, tiszteletdíjáról. A képvisel testület már az alakuló ülésen dönthet az alpolgármester választásáról, illetményér l, tiszteletdíjáról. (4) A képvisel -testület szükség szerint, de évente legalább 6 ülést tart. (5) A képvisel -testület szükség szerint, de évente legalább 2 együttes ülést tart Balatongyörök község képvisel -testületével a Körjegyz ség költségvetésének megállapítása, illetve a zárszámadása tárgyában. (6) A képvisel -testület rendes ülését a polgármester, akadályoztatása esetén az alpolgármester hívja össze az önkormányzat székhelyére. Amennyiben a tárgyalandó napirend, vagy egyéb körülmény indokolja a képvisel -testület ülése a székhelyén kívül máshol is összehívható. A polgármesteri és az alpolgármesteri tisztség egyidej betöltetlensége, illetve tartós akadályoztatásuk esetén a képvisel testület ülését a korelnök hívja össze és vezeti. (7) A képvisel testület összehívását a Nyugat-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal Zala Megyei Kirendeltségének hivatalvezet je, népi kezdeményezés is indítványozhatja.

8 A polgármester rendkívüli képvisel -testületi ülést köteles összehívni a képvisel k legalább egynegyedének vagy a képvisel -testület bizottságának a napirendet is tartalmazó indítványára a kezdeményezést követ 8 munkanapon belül. Sürg s, halasztást nem t r esetben az ülés összehívására bármilyen értesítési mód igénybe vehet, a sürg sség okát azonban mindenképpen közölni kell (1) A képvisel -testületi ülést lehet leg minden hónap utolsó hetének csütörtökére kell összehívni. (2) Az ülés meghívóját és az el terjesztéseket a képvisel knek, a tanácskozási joggal meghívottaknak és a részvételi joggal jelenlév knek olyan id pontban kell megküldeni, hogy azok azt az ülés el tt legalább 5 nappal megkapják. (3) A testületi ülések id pontját, helyét és napirendjét a lakosság tájékoztatása érdekében a meghívót ki kell függeszteni az önkormányzat hirdet tábláján az ülés el tt legalább 5 nappal. (4) A képvisel -testület ülésére meg kell hívni: a) a képvisel ket, b) a körjegyz t, c) a napirendi pontok el adóit, d) a bizottságok nem képvisel tagját, e) akit a polgármester megjelöl. (5) A képvisel -testület ülésein a képvisel k szavazati joggal vesznek részt, amely magában foglalja a tanácskozás jogát is. (6) Tanácskozási jog illeti meg az ülés valamennyi napirendi pontjához kapcsolódóan: a) a körjegyz t, b) a napirendi pontok el adóit, c) a bizottságok nem képvisel tagjait, d) akit a polgármester meghívott A közmeghallgatást igényl napirendeket tárgyaló ülések id pontját, helyét legalább 30 nappal a közmeghallgatás el tt hirdet táblán elhelyezett hirdetménnyel nyilvánosságra kell hozni. Ciklusprogram, gazdasági program és munkaterv 22.. (1) A polgármester programot terjeszt a képvisel testület elé, amely a testület megbízatásának id tartamára - az önkormányzat tevékenységének és a település fejlesztésének irányvonalát, a helyi közszolgáltatások szervezésének f bb céljait, valamint a kiemelt célokat tartalmazza. A program azokat a helyi közügyeket, közszolgáltatásokat is rögzíti, amelyekben a feladatokat vállaló önszervez d közösségek és vállalkozások támogatást kapnak a képvisel testülett l. [Ötv. 91. (1) bek.]. (2) A ciklusprogramhoz gazdasági programot kell készíteni, amely a ciklusprogramban foglaltak megvalósításához szükséges pénzügyi-gazdasági háttér biztosítását tartalmazza.

9 9 (3) A ciklusprogram és a gazdasági program tervezetének el készítésér l és a képvisel - testület alakuló ülését követ 6 hónapon belül történ el terjesztésér l a polgármester gondoskodik. (4) A ciklusprogramot a gazdasági programmal együtt a képvisel -testület fogadja el (1) A képvisel -testület a ciklusprogramon alapuló éves munkaterv alapján végzi munkáját. (2) A munkaterv tartalmazza: a) a képvisel -testület üléseinek tervezett id pontjait és napirendjét; b) a tervezett napirendi pontok el terjeszt inek nevét; c) a közmeghallgatás tervezett id pontját, d) a képvisel -testület üléseinek, illetve a közmeghallgatás helyét. (3) A munkaterv tervezetét a körjegyz közrem ködésével - minden év január 31-ig a polgármester a körjegyz közrem ködésével állítja össze. (4) A munkaterv tervezetével kapcsolatosan javaslatot tehetnek: a) a települési képvisel k, b) a körjegyz, c) a képvisel testülettel együttm ködési megállapodást kötött szervek vezet i. (5) A képvisel -testület által elfogadott munkatervet írásban meg kell küldeni az önkormányzati képvisel knek A jóváhagyott ciklusprogramot, gazdasági programot és a munkatervet közzé kell tenni az önkormányzati irodán, illetve a körjegyz ségen. A képvisel -testület ülése, az ülés vezetésének szabályai 25.. (1) A képvisel -testület ülése nyilvános. Az ülésen bármely állampolgár szabadon részt vehet és az ülésvezet el zetes engedélyével felszólalhat. [Ötv. 12. (3) bek.] (2) A képvisel -testület: a) zárt ülést tart választás, kinevezés, felmentés, vezet i megbízás adása, illet leg visszavonása, fegyelmi eljárás megindítása, fegyelmi büntetés kiszabása és állásfoglalást igényl személyi ügy tárgyalásakor, ha az érintett a nyilvános tárgyalásba nem egyezik bele, továbbá önkormányzati hatósági, összeférhetetlenségi és kitüntetési ügy, valamint vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás tárgyalásakor; b) zárt ülést rendelhet el a vagyonával való rendelkezés és az általa kiírt pályázat tárgyalásakor, ha a nyilvános tárgyalás üzleti érdekeit sértené. (3) A zárt ülésen a képvisel -testület tagjai, és a körjegyz, továbbá a törvény által el írt esetekben, illetve meghívása esetén az érintett és a szakért vesz részt. A képvisel - testület tagjait titoktartási kötelezettség terheli a tudomásukra jutott személyes adatok és információk tekintetében.

10 (1) A képvisel -testület ülését a polgármester vezeti [Ötv. 12. (2) bek.]. Akadályoztatása esetén a képvisel -testület ülését az alpolgármester vagy annak akadályoztatása esetén a korelnök vezeti [Ötv. 31. ]. (2) A polgármester a testületi-ülés vezetése során: a) megnyitja, illetve berekeszti az ülést, b) megállapítja, hogy a képvisel -testület ülésének összehívására az SZMSZ szabályainak megfelel en került sor, c) megállapítja az ülés határozatképességét és az ülés id tartama alatt folyamatosan figyelemmel kíséri azt, d) el terjeszti az ülés napirendjét, e) koordinálja a vitát, kihirdeti a szavazás eredményét. (3) A képvisel -testület akkor határozatképes, ha az ülésen a megválasztott képvisel - testületi tagok több mint a fele jelen van [Ötv. 14. (1) bek.]. Napirend el tti témák és a napirend 27.. (1) A képvisel -testület a két ülés közötti id szak fontosabb eseményeir l szóló tájékoztatót a testület a napirend el tti témák között vita nélkül tudomásul veszi, valamint dönt a lejárt határidej határozatok végrehajtásáról szóló jelentés elfogadásáról. (2) A képvisel -testület az ülés napirendjér l vita nélkül, egyszer szótöbbséggel határoz. (3) Napirendi pont tárgyalásának elhalasztására az el terjeszt, vagy bármely képvisel - testületi tag javaslatot tehet, melyet köteles megindokolni. Az indítvány elfogadásáról a képvisel -testület vita nélkül, egyszer szótöbbséggel határoz. Az el terjesztés 28.. (1) El terjesztésnek min sül: a) minden a munkatervbe felvett és új tervezett napirenden kívüli anyag, b) a képvisel -testület vagy a képvisel -testület bizottsága által el zetesen javasolt rendelet-tervezet, határozat-tervezet, beszámoló és tájékoztató. (2) El terjesztés benyújtására jogosult: a) a polgármester; b) az alpolgármester, c) a képvisel -testület tagja, d) a körjegyz.

11 11 (3) A képvisel -testületi ülésre az el terjesztés a (4) bekezdésben foglalt kivétellel írásban kell benyújtani. Az írásbeli el terjesztést legkés bb a képvisel -testület ülése el tt 8 nappal kell a körjegyz höz eljuttatni annak érdekében, hogy az el terjesztésre vonatkozó esetleges jogszabályokat rendelkezésre bocsáthassa, jogszer ségi észrevételt tehessen, elkészítse a hiányzó határozati javaslatot és gondoskodik valamennyi anyag postázásáról. Halaszthatatlan esetben a polgármester engedélyezheti az írásba foglalt el terjesztésnek és a határozati javaslatnak az ülésen történ kiosztását. (4) Szóbeli el terjesztést a képvisel -testület egyszer szótöbbséggel hozott döntése alapján lehet felvenni a napirendek közé. A szóbeli el terjesztés leghosszabb ideje 10 perc, ezt azonban a képvisel -testület egyszer szótöbbséggel megváltoztathatja. (5) Az el terjesztések valamennyi típusa csak az érintett bizottság véleményének, valamint a körjegyz jogszer ségi észrevételeinek ismeretében t zhet napirendre. (6) Az el terjesztés tartalmi és alaki követelményei: a) Az el terjesztés els része tartalmazza: a tárgy pontos meghatározása, ha volt, az el zmények ismertetetését, illetve a korábbi képvisel -testületi döntéseket, a tárgykört érint jogszabályokat, az el készítésben részt vev k (bizottságok, szakért k, más közigazgatási szervek stb.) véleményét, mindazokat a tényeket, adatokat, körülményeket, összefüggéseket, amelyek lehet vé teszik a min sítést és a döntést indokolják. b) Az el terjesztés második része tartalmazza: az egyértelm en megfogalmazott határozati vagy rendeletalkotási javaslatot, melynek törvényesnek, célszer nek, szakszer nek és végrehajthatónak kell lennie, konkrétan meg kell határozni a végrehajtás feltételeit, - ha a döntésnek több módja is lehetséges, meg kell határozni az alternatívákat, - rendezni kell az ugyanabban a tárgykörben korábban hozott hatályos határozat sorsát (részben, vagy egészben történ hatályon kívül helyezése, módosítása, kiegészítése), meg kell jelölni a végrehajtásért felel st (felel söket) és a végrehajtás határidejét, amennyiben a feladat végrehajtása folyamatos, vagy azonnali tevékenységet igényel, a végrehajtás határidejére folyamatos, illetve azonnal megjelölést kell alkalmazni. A sürg sségi indítvány 29.. (1) A sürg sségi indítványnak min sül minden olyan indítvány, mely az ülés meghívójában nem szerepel. A képvisel -testület a sürg sségi indítvány elfogadásáról, annak azonnali megtárgyalásáról, vagy elvetésér l a polgármester javaslatára egyszer szótöbbséggel soron kívül dönt. (2) A sürg sségi indítvány benyújtásának a feltételei: a) Sürg sségi indítvány a sürg sség tényének rövid indokolásával legkés bb a képvisel -testületi ülést megel z nap 16 óráig írásban nyújtható be a polgármesternél. b) Sürg sségi indítványt nyújthatnak be: a polgármester, az alpolgármester,

12 12 a képvisel -testület tagja, a körjegyz. c) Ha a polgármester, vagy valamely sürg sségi indítvány el terjesztésére jogosult ellenzi az azonnali tárgyalást, akkor a sürg sség kérdését vitára kell bocsátani. A polgármester ismerteti az indítványt, majd alkalmat ad az indítványozónak a sürg sség tényének rövid indokolására. d) Amennyiben a képvisel -testület nem fogadja el a sürg sségi tárgyalásra irányuló javaslatot, úgy az indítványt egyszer napirendi javaslatként kell kezelni, s a napirendek meghatározásakor kell állást foglalni arról, hányadik napirendként tárgyalják, illetve mikorra t zik napirendre azt. (3) Sürg sségi indítvány esetében is megfelel en alkalmazni kell a 28.. (3) (6) bekezdésében foglaltakat. A tanácskozás rendje, döntéshozatal 30.. (1) A polgármester a napirendek sorrendjében minden el terjesztés felett külön-külön nyit vitát, amelynek során: a) az el terjeszt a napirendhez a vita el tt legfeljebb 5 percben szóbeli kiegészítést tehet, amely nem ismételheti meg az írásbeli el terjesztést, ahhoz képest új információkat tényeket, adatokat, módosító indítványokat - kell tartalmaznia, b) az el terjeszt höz a képvisel -testület tagjai és a tanácskozási joggal résztvev k kérdéseket intézhetnek, amelyekre az el terjeszt köteles választ adni. (2) A felszólalásokra a jelentkezés sorrendjében kerül sor, de a polgármester soron kívül is engedélyezhet felszólalást. A felszólalás id tartama legfeljebb 3 perc. Ha ugyanaz a személy, ugyanazon napirenddel kapcsolatban ismételten hozzászólásra jelentkezik, a polgármester a második és a további hozzászólásokat 1 percre korlátozhatja. Az id túllépése miatt az ülés vezet je megvonhatja a szót a felszólalótól. (3) Az el terjeszt hozzászólásainak száma a vita során nem korlátozható (1) Az önkormányzati képvisel k a vita lezárásáig bármely el terjesztéshez módosító indítványt nyújthatnak be a képvisel -testülethez. (2) Az el terjeszt figyelemmel a vitában elhangzottakra az el terjesztésben szerepl javaslatot, illetve a módosító javaslatot benyújtó a javaslatát a vita bezárásáig megváltoztathatja, vagy azt a szavazás megkezdéséig visszavonhatja (1) Ha a napirendi ponthoz több felszólaló nincs, a polgármester a vitát lezárja. (2) A vita lezárására, a hozzászólások id tartamának a korlátozására a testület bármely tagja javaslatot tehet. A javaslatról a testület vita nélkül határoz. (3) A napirend vitáját az el terjeszt foglalja össze, egyúttal válaszol a hozzászólásokra. (4) A vita bármelyik szakaszában, illetve annak lezárása után, a körjegyz törvényességi észrevételt tehet.

13 (1) A polgármester az el terjesztésben szerepl és a vitában elhangzott határozati javaslatokat egyenként bocsátja szavazásra. El ször az elhangzás sorrendjében a módosító indítványokról dönt a képvisel -testület, majd a döntésér l végleges határozatot hoz. (2) A testület a szavazati arányok rögzítésével alakszer határozat nélkül dönt: - feladat meghatározást nem tartalmazó el terjesztések elfogadásáról, - informális jelentés tudomásul vételér l, - interpellációra adott válasz elfogadásáról. (3) A javaslat elfogadásához a jelenlév képvisel -testületi tagok több mint felének igen szavazata szükséges. A képvisel -testület döntéshozatalából kizárható az, akit vagy akinek a hozzátartozóját az ügy személyesen érinti. A képvisel köteles bejelenteni a személyes érintettséget. A kizárásról az érintett képvisel kezdeményezésére, vagy bármely képvisel -testületi tag javaslatára a képvisel -testület dönt. A kizárt képvisel t a határozatképesség szempontjából jelenlév nek kell tekinteni [Ötv. 14. ]. (4) Szavazategyenl ség esetén a határozati javaslatot elutasítottnak kell tekinteni. (5) Min sített többség 4 f képvisel -testületi tag igen szavazata szükséges: a) önkormányzati rendeletalkotáshoz, b) az önkormányzat szervezetének kialakításához és m ködésének meghatározásához, továbbá a törvény által hatáskörébe utalt választáshoz, kinevezéshez, megbízáshoz c) önkormányzati társulás létrehozásához, társuláshoz, érdekképviseleti szervezethez való csatlakozáshoz, d) külföldi önkormányzattal való együttm ködést rögzít megállapodáshoz, nemzetközi önkormányzati szervezethez való csatlakozáshoz, e) intézmény alapításához, f) zárt ülés elrendeléséhez, g) képvisel kizárásához, h) a képvisel -testület megbízatásának lejárta el tti önfeloszlatásához, i) a polgármester elleni bírósági kereset benyújtásához, j) a település területével határos másik megyéhez való átcsatolására irányuló kezdeményezéshez, k) a körjegyz kinevezéséhez, l) ciklusprogram, gazdasági program elfogadása, m) közmeghallgatás és ciklusbeszámoló tartalmának és id pontjának elfogadása, n) önkormányzat vagyonával, tulajdonával való rendelkezés, o) hitelfelvételhez, p) kitüntetés, díszpolgári cím adományozása, r) a község településszerkezeti tervének, szabályozási tervének elfogadásához. (6) Min sített többség a megválasztott képvisel k több, mint a felét 4 f - jelenti (1) A képvisel -testület a döntéseit általában nyílt szavazással hozza meg. (2) A zárt ülésen hozott határozatot a személyiségi jogok figyelembevételével lehet a nyilvános ülésen ismertetni.

14 (1) Titkos szavazást kell tartani az alpolgármester választásánál. Titkos szavazást tarthat minden olyan ügyben, melyben zárt ülést köteles tartani, illetve zárt ülést tarthat. A polgármester nyomatékosan felhívja a figyelmet a tárgyalt ügy bizalmas kezelésére és az azzal kapcsolatos titoktartási kötelezettségre. (2) A titkos szavazás borítékba helyezett szavazólapon az arra kijelölt helyiségben történik, a szavazatok urnában való elhelyezésével. A titkos szavazásról külön jegyz könyv készül, mely tartalmazza: - a szavazás helyét, napját, kezdetét és végét, - a szavazatszed bizottság tagjainak nevét és tisztségét, - a szavazás során felmerült körülményeket, - a szavazás számszer eredményét. (3) Titkos szavazásnál szavazat egyenl ség esetén a szavazást a képvisel testület soron következ ülésén meg kell ismételni. (4) Titkos szavazást a polgármester, vagy bármelyik képvisel kezdeményezhet, amelyr l egyszer szótöbbséggel a képvisel testület dönt (1) Név szerinti szavazást kell elrendelni, ha: - azt törvény el írja, - a polgármester, vagy bármely bizottság elnöke indítványozza, - a képvisel testület tagjainak többsége kezdeményezi. (2) Név szerinti szavazás esetén a körjegyz felolvassa a képvisel testületi tagok nevét, a képvisel pedig igen -nel, nem -mel, vagy tartózkodom kijelentéssel szavaz. (3) Név szerinti szavazást kell tartani: a) a képvisel -testület megbízatásának lejártát megel z feloszlásáról szóló testületi döntésr l, b) az önkormányzati vagyon vagy tulajdon elidegenítésér l vagy megterhelésér l, c) a hitelfelvételr l, d) a település státuszát érint ügyeknél. (4) A név szerinti szavazást mindig kötelez jegyz könyvben rögzíteni, a külön hitelesített névsort a jegyz könyvhöz kell csatolni (1) A szavazatok összeszámlálásáról, a szavazás eredményének megállapításáról a polgármester, illetve a levezet elnök gondoskodik. Ha a szavazás eredménye miatt kétség merül fel, az elnök a szavazást köteles megismételtetni. (2) Az ülést levezet elnök köteles a szavazás eredményét számszer sítve közölni, valamint a határozat szövegét szó szerint ismertetni.

15 (1) A képvisel -testület határozatait évenként folyamatos sorszámmal és évszámmal, valamint a kihirdetés dátumával (hónap, nap) kell ellátni a következ minta szerint: Vállus Község Önkormányzatának.../... (......) számú határozata. (2) A testületi határozatokról a körjegyz ség bet rendes és határid s nyilvántartást vezet. (3) A határozatokat a jegyz könyv elkészítését követ nyolc napon belül el kell küldeni a végrehajtásért felel s személyeknek és szerveknek. A képvisel -testület tagjai a jegyz könyvet, illetve határozatokat igényük esetén a Körjegyz ségen kapják meg. (4) A körjegyz köteles elkészíteni a határozatok végrehajtásával kapcsolatos el terjesztéseket, jelentéseket a végrehajtásért felel sök közrem ködésével, és azokat a képvisel -testület elé terjeszti. Kérdés és interpelláció 39.. (1) A képvisel -testület tagja a képvisel -testület ülésén az önkormányzati hatáskörbe tartozó szervezeti, m ködési, döntési, el készítési jelleg felvetésként vagy tudakozódásként kérdést tehet fel. (2) A kérdésre a megkérdezettnek a képvisel -testület ülésén kell választ adni. A válasznak lényegre tör nek kell lennie. A válaszadás id tartama nem haladhatja meg a 3-5 percet. Amennyiben összetett problémafelvetésr l van szó a képvisel -testület vita nélkül, egyszer szótöbbséggel hozott döntse alapján 15 napon belül, írásban kell a választ megadni (1) A képvisel -testület tagjai a testület ülésén a napirendek lezárása után - a polgármesterhez, az alpolgármesterhez, a bizottságok elnökeihez, valamint a körjegyz höz önkormányzati ügyekben, szóban, vagy írásban interpellációt terjeszthetnek el (felvilágosítást kérhet), amelyre az ülésen, vagy legkés bb 15 napon belül írásban érdemi választ kell adni. (2) Interpellációt valamely döntés végrehajtása tárgyában, vagy intézkedés elmulasztása esetén lehet el terjeszteni. (3) Ha az interpelláció benyújtására a polgármesternél az ülést megel z en legalább 5 nappal sor került, úgy arra az ülésen kell érdemi választ adni. Ennek id tartama az 5 percet nem haladhatja meg. (4) Az interpelláció tárgyának érdemi vizsgálatába az interpelláló képvisel t is be kell vonni. A képvisel testület részletesebb vizsgálatot is elrendelhet, ezzel megbízhatja a polgármestert, az alpolgármestert, illetve a bizottságok elnökeit. (5) A képvisel -testület ülésén az interpellációra adott válasz elfogadásáról el ször az interpelláló nyilatkozik, majd vita nélkül a testület dönt az elfogadásról. Ha az interpellációra adott választ az interpelláló nem fogadja el, a képvisel -testület vita nélkül egyszer szótöbbséggel dönt az elfogadásról, vagy a kérdés további napirenden tartásáról. Amennyiben a képvisel -testület az interpellációra adott választ nem fogadja el, annak vizsgálatát a tárgy szerint érintett bizottságra bízza, melynek munkájába az interpelláló képvisel t is be kell vonni. (6) Az interpellációkról a körjegyz rendszeres és folyamatos nyilvántartást vezet.

16 16 A tanácskozás rendje 41.. (1) A tanácskozás rendjének fenntartásáról a polgármester, illetve a képvisel -testületi ülést levezet elnök gondoskodik. (2) A képvisel -testületi ülés rendjének és méltóságának fenntartása érdekében az ülést vezet elnök a következ intézkedéseket teheti, illetve kell megtennie: a) figyelmezteti azt a hozzászólót, aki eltért a tárgytól, vagy a tanácskozáshoz nem ill, sért kifejezéseket használ, b) ismételt figyelmeztetést követ en megvonhatja a hozzászólótól a szót, c) rendre utasíthatja azt a személyt, aki a képvisel testület tagjához, illetve a képvisel testület üléséhez méltatlan magatartást tanúsít, d) ismétl d rendzavarás esetén indítványozhatja a rendbontó képvisel tiszteletdíjának csökkentését, e) tartós rendzavarás, állandó lárma, vagy a vita folyamatos rendjét ellehetetlenít esemény következtében a polgármester ha ismételt figyelmeztetései sem jártak eredménnyel felfüggesztheti az ülést. (3) A nyilvános ülésen megjelent állampolgárok a számukra kijelölt helyet foglalhatják el. A tanácskozás rendjének megzavarása esetén a polgármester rendre utasíthatja a rendzavarót, ismétl d rendzavarás esetén pedig az érintettet a terem elhagyására kötelezheti. Ismételt és súlyos rendbontás esetén a polgármester rend ri közrem ködéssel is eltávolíthatja a rendbontót. (4) A polgármesternek a rendfenntartás érdekében tett intézkedései ellen felszólalni, azokat visszautasítani, velük vitába szállni nem lehet. A jegyz könyv 42.. (1) A képvisel testület ülésér l jegyz könyvet kell készíteni, amely tartalmazza: - az ülés jellegét (alakuló, rendes, rendkívüli, közmeghallgatás), - az ülés nyilvános, vagy zárt ülési módját, - az ülés helyét, id pontját, - a megjelent képvisel k és meghívottak nevét, - a távol maradt képvisel k nevét, - az ülésen tanácskozási joggal résztvev k nevét, - az ülés megnyitásának id pontját, - az elfogadott napirendi pontokat, a napirendi pontok el adóinak nevét, - a hozzászólók nevét, - a tanácskozás lényegét (hozzászólások rövid tartalmát), - a határozathozatal módját, - a szavazás számszer eredményét és a hozott döntés szövegét, - a rend fenntartása érdekében, a polgármester által tett intézkedéseket, - az elhangzott kérdéseket és interpellációkat, az azokkal kapcsolatos döntéseket, intézkedéseket, - az ülés bezárásának id pontját. (2) A jegyz könyv elkészítésér l az ülésen készült hangfelvétel alapján - a körjegyz gondoskodik. A jegyz könyvet a polgármester és a körjegyz írja alá.

17 17 (3) A képvisel -testület ülésér l 3 példányban kell jegyz könyvet készíteni, ebb l: a) eredeti példányát a körjegyz kezeli, évente bekötteti és elhelyezi a körjegyz ség hivatali irattárában, ahol a képvisel k betekintést nyerhetnek a jegyz könyv tartalmába, b) egy példányt meg kell küldeni 15 napon belül a Nyugat-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal Zala Megyei Kirendeltség vezet jének törvényességi ellen rzés végett, c) egy példányát a zárt ülésr l készült jegyz könyv kivételével az önkormányzati irodán kell elhelyezni annak érdekében, hogy biztosított legyen a hozzáférhet ség az érdekl d állampolgárok számára. (4) A zárt ülésr l külön jegyz könyvet kell készíteni 2 példányban, melynek eredeti példányát a körjegyz kezeli, évente bekötteti a rendes ülések jegyz könyveivel együtt és a körjegyz ség hivatali irattárában elhelyezi, a másik példányát meg küldi a Nyugat-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal Zala Megyei Kirendeltség vezet jének törvényességi ellen rzés végett. (5) A képvisel -testület ülésér l készített jegyz könyvhöz csatolni kell a meghívót és mellékleteit, az elfogadott rendeleteket, és a jelenléti ívet. Ha a képvisel hozzászólását írásban nyújtotta be, kérelmére azt mellékelni kell a jegyz könyvhöz. IV. Fejezet AZ ÖNKORMÁNYZATI RENDELETALKOTÁS A rendeletalkotással kapcsolatos általános szabályok 43.. (1) A képvisel -testület az Ötv. 16. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, továbbá törvény felhatalmazása alapján annak végrehajtására önkormányzati rendeletet alkot az állampolgárokat érint egyes ügyek helyi szabályozása érdekében. (2) Az Ötv. értelmében rendeletet kell alkotni a következ ügyekben: a) a Szervezeti és M ködési Szabályzatról, b) a képvisel -testület tagjainak, a bizottságok elnökeinek és a bizottságok tagjainak a tiszteletdíjáról, illetve természetbeni juttatásairól, c) bizottság részére történ önkormányzati hatáskör, hatósági jogkör megállapításáról, d) helyi népszavazás és népi kezdeményezés feltételeinek, eljárási rendjének a megállapításáról, e) a helyi önkormányzat meghatározott vagyontárgya vagy vagyonrésze elidegenítésér l, megterhelésér l, vállalkozásba való bevitelér l, illet leg más célú hasznosításáról, f) a képvisel testület rendeletében a törvény által hatáskörébe utalt kinevezést, megbízást és intézmény alapítását a helyi önkormányzatok társulásairól és együttm ködésér l szóló törvény szerint társulásra ruházhatja.

18 18 A rendeletalkotás folyamata és a rendelet kihirdetése 44.. (1) Önkormányzati rendelet megalkotását kezdeményezheti: a) a képvisel -testület tagja, b) a polgármester, c) a körjegyz. (2) Az önkormányzati rendelet-tervezet elkészítése a körjegyz feladata, aki belátása szerint küls segítséget is igénybe vehet. (3) A rendelet tervezet el készítése és képvisel -testületi elfogadása az alábbiak szerint történik: a) a képvisel -testület a lakosság szélesebb körét érint rendeletek el készítésénél elveket, szempontokat állapíthat meg, b) a rendelet tervezetet a körjegyz ség tárgy szerint érintett köztisztvisel je készíti el, a tervezet el készítésével a tárgy szerint illetékes önkormányzati bizottság, ideiglenes bizottság, illetve küls szakért is megbízható, akinek bevonására a körjegyz tesz javaslatot, c) a körjegyz ség akkor is köteles részt venni az el készítésben, ha a tervezetet bizottság, ideiglenes bizottság, illetve küls szakért készíti el. (4) A tervezet véleményezése: a) Az önkormányzati rendeletek el készítése során széleskör elemzésb l kell kiindulni, melynek forrásai: - a szabályozandó tárgy szerint érintett szervek, szakemberek véleménye, - a lakossági közvélemény-kutatás. b) A tervezetet a jegyz véleményével együtt megvitatás céljából a tárgy szerint érintett bizottság elé kell terjeszteni, mely ülésre szükség szerint más küls szakembereket is meg kell hívni. c) A polgármester a körjegyz véleményének meghallgatása után egyes rendelettervezetet az érdemi vita el tt közmeghallgatásra bocsáthat. d) A lakosság széles rétegeinek jogait, kötelességeit érint önkormányzati rendeletek tervezeteit legalább 8 napig közszemlére lehet bocsátani, melynek megtörténtér l a lakosságot hirdet táblán kihelyezett hirdetménnyel tájékoztatni kell. (5) Az önkormányzati rendelet-tervezet képvisel testület elé terjesztése és elfogadása: a) a körjegyz a polgármester, illetve a bizottság egyetértése esetén a rendelettervezetet indokolással együtt a képvisel -testület elé terjeszti, b) a rendelet hiteles, végleges szövegét a körjegyz szerkeszti meg. A rendeletet a polgármester és a körjegyz írja alá. (6) A képvisel -testület rendeleteit évenként folyamatos sorszámmal és évszámmal, valamint a kihirdetés hónapjával (római számmal) és napjával (arab számmal) kell ellátni a következ minta szerint: Vállus Község Önkormányzatának.../... (......) számú rendelete, feltüntetve a rendelet tárgyának a megjelölésével.

19 (1) Az önkormányzati rendeletek kihirdetése az Önkormányzat hivatalos lapjában, a Vállusi Hírekben, közzététele az önkormányzati irodán elhelyezett jegyz könyvekben, valamint a körjegyz ségen a rendelet tárgya szerint érintett ügyintéz nél, vagy a körjegyz nél, illetve Vállus község honlapján történik. (2) A körjegyz gondoskodik a rendeletek kihirdetésér l, nyilvántartásáról, folyamatos karbantartásáról. Szükség esetén kezdeményezi a rendeletek módosítását, vagy hatályon kívül helyezését. A körjegyz köteles gondoskodni arról is, hogy a hatályos rendeletek évenként gy jteményes formában is megjelenjenek. (3) Az önkormányzati rendeletek végrehajtására kötelezettek a polgármester indítványára tájékoztatást adnak a végrehajtás helyzetér l és a fontosabb tapasztalatokról. V. Fejezet A TELEPÜLÉSI KÉPVISEL Általános rendelkezések 46.. (1) A képvisel -testület tagjait az Ötv.-ben és az SZMSZ-ben rögzített jogok és kötelezettségek illetik meg, illet leg terhelik. (2) A képvisel -testület tagja a testület alakuló ülésén, illetve a megválasztását követ ülésen az Ötv a szerint esküt tesz. Az eskü szövege a következ : Én... esküszöm, hogy hazámhoz, a Magyar Köztársasághoz, annak népéhez h leszek; az Alkotmányt és az alkotmányos jogszabályokat megtartom; az állami és a szolgálati titkot meg rzöm; megbízatásomhoz híven pártatlanul, lelkiismeretesen járok el, és a legjobb tudásom szerint minden igyekezetemmel Vállus község javát szolgálom. Az esküt tev meggy z dése szerint: Isten engem úgy segéljen.. A képvisel -testület tagja az (2) bekezdésben említett eskü letételéig jogait nem gyakorolhatja. A képvisel jogai 47.. (1) Részt vehet a képvisel -testület döntéseinek el készítésében, végrehajtásuk megszervezésében és ellen rzésében. (2) Kezdeményezheti, hogy a képvisel -testület vizsgálja felül bizottságának, a polgármesternek a képvisel -testület által átruházott önkormányzati ügyben hozott döntését.

20 20 (3) A képvisel -testület ülésén a polgármestert l (alpolgármestert l), a körjegyz t l, - amennyiben m ködik - a bizottság elnökét l önkormányzati ügyekben felvilágosítást kérhet, amelyre az ülésen vagy legkés bb tizenöt napon belül írásban érdemi választ kell adni. (4) Sürg s, azonnali intézkedést igényl közérdek ügyekben kezdeményezheti a körjegyz ség intézkedését, a hivatal érintett dolgozója erre legkés bb tizenöt napon belül köteles érdemi választ adni. (5) Bármely bizottsági ülésen tanácskozási joggal részt vehet. Javasolhatja a bizottság elnökének a bizottság feladatkörébe tartozó ügy megtárgyalását, elutasítás esetén a bizottsághoz, vagy a tisztségvisel khöz fordulhat. (6) Igényt tarthat írásban benyújtott hozzászólásának jegyz könyvhöz csatolására, illet leg kérheti véleményének jegyz könyvbe való rögzítését. (7) Megbízás alapján képviselheti a képvisel -testületet A képvisel a képvisel -testület által külön rendeletben megállapított tiszteletdíjra, természetbeni juttatásra jogosult. A képvisel kötelezettségei 49.. A képvisel kötelezettségei: a) Az alakuló ülésen, illetve a megválasztását követ ülésen esküt tesz. b) Köteles tevékenyen részt venni a képvisel -testület munkájában és ennek érdekében írásban vagy szóban a polgármesternél el zetesen bejelenteni, ha a testület ülésén nem tud megjelenni, illet leg egyéb megbízatásának teljesítése akadályba ütközik. c) Felkérés alapján részt venni a testületi ülések el készítésében, valamint a különböz vizsgálatokban. d) A tudomására jutott állami, szolgálati, üzleti (és magán) titkot meg rizni. Titoktartási kötelezettsége a megbízatásának lejárta után is fennáll. e) Kapcsolatot tartani a választópolgárokkal, illetve önszervez d közösségekkel. f) Köteles a vele szemben fennálló összeférhetetlenségi okot a polgármesternek haladéktalanul bejelenteni. g) Megbízólevelének átvételét l, majd ezt követ en minden év január 1-t l számított 30 napon belül vagyonnyilatkozatot tenni, melyhez köteles csatolni a vele közös háztartásban él házas- vagy élettársának, valamint gyermekének vagyonnyilatkozatát. A vagyonnyilatkozat tételének elmulasztása esetén annak benyújtásáig jogait nem gyakorolhatja, és külön rendeletben meghatározott juttatásokban nem részesülhet.

21 21 VI. Fejezet A KÉPVISEL -TESTÜLET BIZOTTSÁGAI A bizottságok típusai, feladatai és szervezete 50.. (1) A képvisel -testület meghatározott önkormányzati feladatok ellátására állandó vagy ideiglenes bizottságokat hozhat létre. (2) A képvisel testület Ügyrendi Bizottságot hoz létre állandó bizottságként. (3) A bizottság létszáma 3 f, melyb l 2 f képvisel testületi tag, 1 f küls szakért. (4) A képvisel -testület a bizottság(ok) létszámáról, összetételér l, feladatkörér l a bizottság megalakításakor dönt, e döntés módosítását szükség esetén bármelyik képvisel írásban indítványozhatja. (5) Az ideiglenes bizottság a képvisel -testület által meghatározott feladat elvégzését, illetve mandátuma lejártát követ en megsz nik. A bizottságok m ködése 51.. (1) Az állandó és ideiglenes bizottság (a továbbiakban: bizottság) elnökét és tagjainak több mint a felét a települési képvisel k közül kell megválasztani. A polgármester, az alpolgármester és a körjegyz ség köztisztvisel je nem lehet bizottság elnöke, illetve tagja. (2) A bizottság elnökét, valamint képvisel és nem képvisel (küls szakért ) tagjait a polgármester javaslatára a képvisel -testület választja meg. (3) A bizottságok képvisel és nem képvisel tagjainak jogai és kötelezettségei a bizottsági m ködéssel összefüggésben azonosak. (4) A képvisel több bizottság tagjának is megválasztható. (5) A bizottságok küls szakért tagjai esküt tesznek a polgármester el tt (1) A bizottság bels m ködési szabályait az Ötv. és az SZMSZ. keretei között- maga állapítja meg, melyet tájékoztatás céljából a képvisel testület elé kell terjeszteni. A bizottság m ködési szabályzata tartalmazza a bizottsági ülések összehívási rendjét, a döntéshozatal részletes szabályait, a döntések végrehajtásának módját, más bizottságokkal történ kapcsolattartást. (2) A bizottság éves munkaterv alapján m ködik. A képvisel -testület a munkatervében meghatározhatja azokat az el terjesztéseket, amelyeket bizottság nyújt be, illetve azokat, amelyek csak a bizottság állásfoglalásával nyújthatók be a képvisel - testülethez. E meghatározott el terjesztéseket az adott bizottságnak kötelessége megtárgyalni és álláspontját ismertetni a képvisel -testületi ülésen. (3) A képvisel -testület bármely tagja javaslatot tehet a bizottságnak valamely témakör megtárgyalására. A bizottság elnöke az indítványt a bizottság legközelebbi ülése elé terjeszti, amelyre köteles meghívni az indítványozó képvisel t.

22 22 (4) A bizottság határozatképességére és határozat hozatalára a képvisel testületre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. A bizottság képvisel és nem képvisel tagjainak joga és kötelezettsége azonos (1) A bizottság ülését az elnök hívja össze és vezeti le. Az ülést a bizottság elnöke úgy köteles összehívni, hogy az el terjesztéseket és a meghívót legalább az ülést megel z 5 nappal kézhez kapják az érdekeltek. (2) A bizottságot össze kell hívni a képvisel -testület határozata alapján, illetve a polgármester, vagy a bizottsági tagok több mint felének napirendi javaslatot is tartalmazó indítványára. (3) A bizottsági ülésekre állandó meghívott a polgármester, az alpolgármester és a körjegyz. (4) A bizottság ülése akkor határozatképes, ha azon a bizottság tagjainak többsége jelen van. (5) A bizottsági döntéshozatalból kizárható az, akit, vagy akinek a hozzátartozóját (Ptk b.) pontjában meghatározott személyek) személyesen érinti az ügy. A személyes érintettséget az érdekelt köteles bejelenteni. A kizárásról a bizottság elnöke esetén a polgármester, bizottsági tag esetén a bizottság dönt min sített többséggel. (6) A bizottság ülése nyilvános, zárt ülés tartására a testületi ülés szabályainál leírtak irányadók. (7) A bizottság minden tagja köteles az ülésen tudomására jutott állami és szolgálati titkot, valamint a személyes adatot meg rizni. (8) A bizottság a feladat- és hatáskörébe tartozó kérdésekben egyszer többséggel hoz döntést. A bizottság döntéseir l csak annak elnöke adhat tájékoztatást (1) A bizottság üléseir l a bizottság mellett m köd jegyz könyvvezet jegyz könyvet készít, amely az elhangzott felszólalások rövid ismertetését, a hozott döntést tartalmazza. A jegyz könyvet a bizottság elnöke írja alá. (2) A jegyz könyv elkészítésére a képvisel -testület ülésére vonatkozó szabályokat kell megfelel en alkalmazni. (3) A bizottság döntéseir l a körjegyz a bizottság jegyz könyvvezet je közrem ködésével - nyilvántartást vezet és gondoskodik az iratanyag szabályszer kezelésér l. (4) A bizottság a tevékenységr l legalább évenként beszámol a képvisel -testületnek. (5) A bizottság m ködésének ügyviteli feladatait a körjegyz ség látja el.

BÉR Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2 /2007 ( I. 19 ) ÖK sz. RENDELETE

BÉR Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2 /2007 ( I. 19 ) ÖK sz. RENDELETE BÉR Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2 /2007 ( I. 19 ) ÖK sz. RENDELETE A képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról A Magyar Köztársaság Országgyűlésének döntése alapján

Részletesebben

2 14. (1) A képviselő-testület szükség szerint, de évente legalább nyolc ülést tart. A képviselő-testületi ülés meghívóját, illetve az egyes napirendi

2 14. (1) A képviselő-testület szükség szerint, de évente legalább nyolc ülést tart. A képviselő-testületi ülés meghívóját, illetve az egyes napirendi 1 Mány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10 /2013. (V.30.) önkormányzati rendelete a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4 /2011. (IV.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Részletesebben

Bag Nagyközség Önkormányzat képviselő testületének. 9/2011./IV. 07./ ÖK.számú rendelete

Bag Nagyközség Önkormányzat képviselő testületének. 9/2011./IV. 07./ ÖK.számú rendelete Bag Nagyközség Önkormányzat képviselő testületének 9/2011./IV. 07./ ÖK.számú rendelete a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2007.(X.01.) számú rendeletének módosítása Bag

Részletesebben

I. Fejezet Bevezet rendelkezések

I. Fejezet Bevezet rendelkezések Harkány Város Önkormányzat Képvisel -testületének 8/2011.(IV.13.) rendelete a Szervezeti és M ködési Szabályzatról egységes szerkezetben a 25/2011.(X.07.), a 6/2013. (IV. 3.), a 7/2013. (IV.15.) és a 14/2013.

Részletesebben

Pusztavacs Községi Önkormányzat Jegyzőjétől : 2378 Pusztavacs, Béke tér 10., Pf.: 17. : 06-29/315-101; 315-122; 515-370

Pusztavacs Községi Önkormányzat Jegyzőjétől : 2378 Pusztavacs, Béke tér 10., Pf.: 17. : 06-29/315-101; 315-122; 515-370 Pusztavacs Községi Önkormányzat Jegyzőjétől : 2378 Pusztavacs, Béke tér 10., Pf.: 17. : 06-29/315-101; 315-122; 515-370 ELŐTERJESZTÉS A Pusztavacs Községi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Részletesebben

I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2007 ( II. 1. ) ÖK. sz RENDELETE a képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról A Magyar Köztársaság Országgyűlésének döntése

Részletesebben

10/2007. (III. 19.) önkormányzati rendelete

10/2007. (III. 19.) önkormányzati rendelete 1. oldal SÁRBOGÁRD VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 10/2007. (III. 19.) önkormányzati rendelete A képviselőtestület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról. 1 A Magyar Köztársaság Országgyűlése

Részletesebben

A KÉPVISELŐ-TESTÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI S Z A B Á L Y Z A T A FÜZESGYARMAT

A KÉPVISELŐ-TESTÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI S Z A B Á L Y Z A T A FÜZESGYARMAT A KÉPVISELŐ-TESTÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI S Z A B Á L Y Z A T A FÜZESGYARMAT 2 0 1 3. 2 Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2013. (VI. 20.) önkormányzati rendelete a képviselő-testület

Részletesebben

Zamárdi Város Önkormányzatának. 8/2011. (IV.19.) számú rendelete. a Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Zamárdi Város Önkormányzatának. 8/2011. (IV.19.) számú rendelete. a Szervezeti és Működési Szabályzatáról Zamárdi Város Önkormányzatának 8/2011. (IV.19.) számú rendelete a Szervezeti és Működési Szabályzatáról (Egységes szerkezetben) 2 I. fejezet* Bevezető rész 1..* *Az Alaptörvény 32. cikk 2.) bekezdése,

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendelettár. Dokumentumazonosító információk. Rendelet típusa:

Rendelet. Önkormányzati Rendelettár. Dokumentumazonosító információk. Rendelet típusa: Rendelet Önkormányzati Rendelettár Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: 25/2006.(XII.14.) Rendelet típusa: Alap Rendelet címe: Szervezeti és Működési Szabályzat Módosított rendelet azonosítója:

Részletesebben

KULCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2012.

KULCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2012. KULCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2012. 1 Kulcs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2012. (IV. 24.) önkormányzati rendelete Kulcs Község Önkormányzatának Szervezeti

Részletesebben

BUDAÖRS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA SZERVEZETI ÉS MÛKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL SZÓLÓ. 39/2003.(XI.10.) ÖKT. sz. rendelet

BUDAÖRS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA SZERVEZETI ÉS MÛKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL SZÓLÓ. 39/2003.(XI.10.) ÖKT. sz. rendelet Budaörs Város Önkormányzata BUDAÖRS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA SZERVEZETI ÉS MÛKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL SZÓLÓ a 12/2004. (III.24.) ÖKT. sz. és a 16/2004.(IV.07.) ÖKT. sz. 19/2004.(IV.20.) ÖKT. sz., 38/2004.(VI.24.),

Részletesebben

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉS. Az önkormányzat

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉS. Az önkormányzat Levél Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2011. (V. 30.) rendelete az önkormányzat képviselő-testülete és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról 1 Bevezető A Magyar Köztársaság Országgyűlésének

Részletesebben

Szécsény Város Önkormányzata 3170 Szécsény, Rákóczi út 84.

Szécsény Város Önkormányzata 3170 Szécsény, Rákóczi út 84. Szécsény Város Önkormányzata 3170 Szécsény, Rákóczi út 84. Szécsény Város Önkormányzata Képviselı-testületének 15/2014.(XI.26.) önkormányzati rendelete az önkormányzat és szervei szervezeti és mőködési

Részletesebben

Súr Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2011.(IV.28.) önkormányzati rendelete Súr Község önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról

Súr Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2011.(IV.28.) önkormányzati rendelete Súr Község önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról Súr Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2011.(IV.28.) önkormányzati rendelete Súr Község önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról Súr Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi

Részletesebben

Izsófalva Nagyközségi Önkormányzat képviselő-testületének 6/2011. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

Izsófalva Nagyközségi Önkormányzat képviselő-testületének 6/2011. (IV. 26.) önkormányzati rendelete 1 Izsófalva Nagyközségi Önkormányzat képviselő-testületének 6/2011. (IV. 26.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról Izsófalva Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

RENDELETEK HATÁROZAT MELLÉKLET

RENDELETEK HATÁROZAT MELLÉKLET 2011. február 3. 3. szám Tartalomjegyzék Szám Tárgy Oldal RENDELETEK 2/2011. (II. 3.) önkormányzati 3/2011. (II. 3.) önkormányzati A Baranya Megyei Önkormányzat és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzata

Részletesebben

I. Fejezet. 1. Általános rendelkezések

I. Fejezet. 1. Általános rendelkezések Vigántpetend község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2014.(XI.30.) önkormányzati rendelete Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról Vigántpetend község Önkormányzata Képviselő-testülete

Részletesebben

5/2013.( V.2.)önkormányzati rendelete az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról. I. fejezet Általános rendelkezések

5/2013.( V.2.)önkormányzati rendelete az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról. I. fejezet Általános rendelkezések NYÚL KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 5/2013.( V.2.)önkormányzati rendelete az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról Nyúl Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország

Részletesebben

PERESZTEG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2011.(III.17.) R E N D E L E T E SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL I. ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK

PERESZTEG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2011.(III.17.) R E N D E L E T E SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL I. ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK PERESZTEG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2011.(III.17.) R E N D E L E T E SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL Pereszteg Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

GÖLLE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2007. (III. 26.) R E N D E L E T E A KÉPVISELŐ-TESTÜLET ÉS SZERVEI

GÖLLE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2007. (III. 26.) R E N D E L E T E A KÉPVISELŐ-TESTÜLET ÉS SZERVEI GÖLLE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2007. (III. 26.) R E N D E L E T E A KÉPVISELŐ-TESTÜLET ÉS SZERVEI SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL 9/ 2007.(XI. 16) sz. rendelettel egységes szerkezetben

Részletesebben

HAJDÚBAGOS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 8/2007. (IV.15.) ÖR. számú rendelete

HAJDÚBAGOS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 8/2007. (IV.15.) ÖR. számú rendelete HAJDÚBAGOS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2007. (IV.15.) ÖR. számú rendelete az Önkormányzat Képviselő-testülete és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról Hajdúbagos Község Önkormányzat

Részletesebben

I. F E J E Z E T AZ ÖNKORMÁNYZAT ELNEVEZÉSE, JELKÉPEI

I. F E J E Z E T AZ ÖNKORMÁNYZAT ELNEVEZÉSE, JELKÉPEI Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2013. (IV. 19.) önkormányzati rendelete a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

NÉMET NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. I. Fejezet Általános Rendelkezések

NÉMET NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. I. Fejezet Általános Rendelkezések NÉMET NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A Német Nemzetiségi Önkormányzat a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény 113. a) pontjában kapott

Részletesebben

HANGONY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELÕ - TESTÜLETE

HANGONY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELÕ - TESTÜLETE HANGONY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELÕ - TESTÜLETE 13/2008. (XII. 30.) SZÁMÚ RENDELETE Hangony Község Önkormányzatának Képviselõ Testülete és szerveinek Szervezeti és Mûködési Szabályzatáról alkotott 9/2001.

Részletesebben

Tolna Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzata

Tolna Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzata Tolna Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzata 2 Tolna Város Önkormányzata 13/2007. (IV.27.) Önkormányzati rendelete Tolna Város Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

Ópusztaszer Község Önkormányzata Képviselő-testülete 1/2007. (I.12.)számú rendelete. az Önkormányzat és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Ópusztaszer Község Önkormányzata Képviselő-testülete 1/2007. (I.12.)számú rendelete. az Önkormányzat és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról Ópusztaszer Község Önkormányzata Képviselő-testülete 1/2007. (I.12.)számú rendelete az Önkormányzat és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról (Egységes szerkezetben a módosításáról szóló 17/2007.

Részletesebben

/2013. ( ) önkormányzati rendelete az Önkormányzat, valamint szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról

/2013. ( ) önkormányzati rendelete az Önkormányzat, valamint szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról KAPUVÁR VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK /2013. ( ) önkormányzati rendelete az Önkormányzat, valamint szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról Kapuvár Városi Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

A TOLNA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT 10/2003. (IV.22.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE 1 A TOLNA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL

A TOLNA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT 10/2003. (IV.22.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE 1 A TOLNA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL A TOLNA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT 10/2003. (IV.22.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE 1 A TOLNA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL - a módosításokkal egységes szerkezetben - 2 A Tolna Megyei Önkormányzat

Részletesebben

Bátya Községi Önkormányzat Képvisel-testületének. 4/2007.(III.29.) Kt. számú rendelete. az önkormányzat. Szervezeti és Mködési Szabályzatáról

Bátya Községi Önkormányzat Képvisel-testületének. 4/2007.(III.29.) Kt. számú rendelete. az önkormányzat. Szervezeti és Mködési Szabályzatáról Bátya Községi Önkormányzat Képvisel-testületének 4/2007.(III.29.) Kt. számú rendelete az önkormányzat Szervezeti és Mködési Szabályzatáról - 2 0 0 7 - 2 B e v e z e t é s A Magyar Köztársaság Országgylése

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV a képviselı-testület 2010. október 13-án megtartott alakuló ülésérıl

JEGYZİKÖNYV a képviselı-testület 2010. október 13-án megtartott alakuló ülésérıl SZANK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETE 15/2010. JEGYZİKÖNYV a képviselı-testület 2010. október 13-án megtartott alakuló ülésérıl Határozatok száma: 77-90. Rendelet száma: 16. TARTALOMJEGYZÉK HATÁROZATOK:

Részletesebben

Bevezető rész. 1. Általános rendelkezések TISZABURA KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT

Bevezető rész. 1. Általános rendelkezések TISZABURA KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT Tiszabura Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2012.(XI. 29.) önkormányzati rendelete Tiszabura Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról EGYSÉGES SZEKEZETBE

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság 2012. május 2-i ülésére. A Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság Ügyrendje

ELŐTERJESZTÉS A Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság 2012. május 2-i ülésére. A Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság Ügyrendje Iktató szám: Sz-288/2012. Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata ELŐTERJESZTÉS A Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság 2012. május 2-i ülésére Tárgy: Előterjesztő: Készítette: A Pénzügyi és

Részletesebben

I. Fejezet. Általános rendelkezések

I. Fejezet. Általános rendelkezések Tarnaméra Község Önkormányzata képviselő-testületének 7/2011. (IV.28.) önkormányzati rendelete a képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról Tarnaméra a Község Önkormányzatának képviselő-testülete

Részletesebben

I. fejezet. Az önkormányzat hivatalos megnevezése, székhelye, a hatáskör átruházás szabályai. 1. Az önkormányzat megnevezése és kapcsolatai

I. fejezet. Az önkormányzat hivatalos megnevezése, székhelye, a hatáskör átruházás szabályai. 1. Az önkormányzat megnevezése és kapcsolatai Héreg Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2011.(II.15.) önkormányzati rendelete Héreg Község önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról Héreg Község Önkormányzat Képviselő-testülete a

Részletesebben

Szekszárdi Cigány Kisebbségi Önkormányzat

Szekszárdi Cigány Kisebbségi Önkormányzat Szám: IV.535/2010. J E G Y ZİKÖNYV a Szekszárdi Cigány Kisebbségi Önkormányzat 2010. október 13-án (szerdán) 15 00 órakor a Polgármesteri Hivatal II. emeleti mőszaki tárgyalójában megtartott alakuló ülésérıl.

Részletesebben

Hegyesd község Önkormányzata Képviselőtestületének. 10/2006./X.15./rendelete. Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról.

Hegyesd község Önkormányzata Képviselőtestületének. 10/2006./X.15./rendelete. Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról. Hegyesd község Önkormányzata Képviselőtestületének 10/2006./X.15./rendelete a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról. H e g y e s d község Önkormányzati Képviselőtestülete a Helyi Önkormányzatokról

Részletesebben

... 1/1995.(1.17.) sz. önkormányzati rendelet

... 1/1995.(1.17.) sz. önkormányzati rendelet ... BUDAPEST KŐBÁNYAI ÖNKORMÁNYZAT 1/1995.(1.17.) sz. önkormányzati rendelet a 11/1994~iii.22.) sz. önkormányzati rendelettel, a 6/1994. (1.25.) sz. önkormányzati rendelettel, a 39/1993. (X.26.) sz. önkormányzati

Részletesebben

Csemı Község Önkormányzata Képviselıtestületének. 9/2007. (XI. 05.) rendelete. Csemı Község Önkormányzatának Szervezeti és Mőködési Szabályzatáról

Csemı Község Önkormányzata Képviselıtestületének. 9/2007. (XI. 05.) rendelete. Csemı Község Önkormányzatának Szervezeti és Mőködési Szabályzatáról Csemı Község Önkormányzata Képviselıtestületének 9/2007. (XI. 05.) rendelete Csemı Község Önkormányzatának Szervezeti és Mőködési Szabályzatáról A Magyar Köztársaság Országgyőlése a többpártrendszerő jogállam,

Részletesebben

I. FEJEZET Általános rendelkezések. 2.. (1) Az önkormányzat hivatalos megnevezése: Dunaföldvár Város Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat).

I. FEJEZET Általános rendelkezések. 2.. (1) Az önkormányzat hivatalos megnevezése: Dunaföldvár Város Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat). DUNFÖLDVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK a 20/2003.(X.05.) a 2/2004.(II.15.), az 5/2004.(II.15.), a 12/2004.(VII.01.), a 14/2004.(X.01.), a 8/2005.(IX.05.), a 7/2006.(III.05.), a 9/2006.(IV.01.)

Részletesebben

Önkormányzati SZMSZ módosítása

Önkormányzati SZMSZ módosítása Alsónémedi Nagyközség Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala 2351 Alsónémedi, Fı út 58. Tel: 29/337-101, fax: 29/337-250 alsonemedi@upcmail.hu, www.alsonemedi.hu Szám: 241- /2013. ELŐTERJESZTÉS Készült:

Részletesebben

Makó Város Önkormányzati Képviselı-testülete Városfejlesztési, Városüzemelési, Környezetvédelmi és Lakásügyi Bizottságának Ügyrendje

Makó Város Önkormányzati Képviselı-testülete Városfejlesztési, Városüzemelési, Környezetvédelmi és Lakásügyi Bizottságának Ügyrendje Makó Város Önkormányzati Képviselı-testülete Városfejlesztési, Városüzemelési, Környezetvédelmi és Lakásügyi Bizottságának Ügyrendje Makó Város Önkormányzati Képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Üsz.: 22-49/2013. Tárgy: Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzata

Részletesebben

Szekszárd Megyei Jogú Város Közgyőlésének 10/2000.(IV.17.) rendelete a Szervezeti és Mőködési Szabályzatról a módosításokkal egységes szerkezetben

Szekszárd Megyei Jogú Város Közgyőlésének 10/2000.(IV.17.) rendelete a Szervezeti és Mőködési Szabályzatról a módosításokkal egységes szerkezetben Szekszárd Megyei Jogú Város Közgyőlésének 10/2000.(IV.17.) rendelete a Szervezeti és Mőködési Szabályzatról Szekszárd Megyei Jogú Város Közgyőlése (a továbbiakban: közgyőlés) Szekszárd város polgárainak

Részletesebben

LAKITELEK ÖNKORMÁNYZAT 32/2014. (XI.14.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról

LAKITELEK ÖNKORMÁNYZAT 32/2014. (XI.14.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról LAKITELEK ÖNKORMÁNYZAT 32/2014. (XI.14.) önkormányzati rendelete Lakitelek Nagyközség Képviselő-testületének 32/2014. (XI.14.) számú rendelete a 6/2015. (II.20.), 12/2015. (IV.10.), 18/2015. (VI.12.),

Részletesebben

F O R G A T Ó K Ö N Y V

F O R G A T Ó K Ö N Y V F O R G A T Ó K Ö N Y V Velem községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. október 13-ai alakuló testületi ülésére Az alakuló üléssel kapcsolatban az alábbi jogszabályok irányadóak: o a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Beleg Község Roma Nemzetiségi Önkormányzata Képviselő-testületének. Szervezeti és Működési Szabályzata. Általános rendelkezések

Beleg Község Roma Nemzetiségi Önkormányzata Képviselő-testületének. Szervezeti és Működési Szabályzata. Általános rendelkezések Beleg Község Roma Nemzetiségi Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzata Beleg Község Roma Nemzetiségi Önkormányzata a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM HALLGATÓI ÖNKORMÁNYZAT KÜLÜGYI BIZOTTSÁG

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM HALLGATÓI ÖNKORMÁNYZAT KÜLÜGYI BIZOTTSÁG AZ EGYETEMI HALLGATÓI ÜGYRENDJE I. fejezet 1. Általános rendelkezések: (1) A szervezeti egység elnevezése: ELTE Egyetemi Hallgatói Külügyi Bizottság. (2) A szervezeti egység rövidített elnevezése: ELTE

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült Tokorcs Község Önkormányzat Képviselő - testületének 2011. március 23-án, szerdán 17 órakor tartott üléséről.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült Tokorcs Község Önkormányzat Képviselő - testületének 2011. március 23-án, szerdán 17 órakor tartott üléséről. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Tokorcs Község Önkormányzat Képviselő - testületének 2011. március 23-án, szerdán 17 órakor tartott üléséről. Az ülés helye: Tokorcs Faluház Jelen vannak: Lengyelné Csizmazia

Részletesebben

Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány. Kuratórium Ügyrendje

Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány. Kuratórium Ügyrendje Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány Kuratórium Ügyrendje TARTALOMJEGYZÉK 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 3 2. A KURATÓRIUM ÖSSZETÉTELE... 3 3. A KURATÓRIUM TAGJAINAK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI... 3 4.

Részletesebben

A KŐSZEGI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR TESTÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A KŐSZEGI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR TESTÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A KŐSZEGI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR TESTÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásáról szóló 2012. évi XXX. törvény

Részletesebben

25/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelet Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról

25/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelet Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról 25/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelet Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról (Egységes szerkezetben a 6/2015. (III. 04.) ör., 25/2015. (VII. 1.)

Részletesebben

3/2011. (02. 08.). önkormányzati rendelet 1. Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának és Szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról

3/2011. (02. 08.). önkormányzati rendelet 1. Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának és Szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról 3/2011. (02. 08.). önkormányzati rendelet 1 Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának és Szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Külügyi Bizottságának Ügyrendje 1

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Külügyi Bizottságának Ügyrendje 1 A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Külügyi Bizottságának Ügyrendje 1 A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Külügyi Bizottsága a jogszabályokkal és a vonatkozó egyetemi szabályzatokkal

Részletesebben

A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 14/2016. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 14/2016. (XII. 1.) önkormányzati rendelete A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 14/2016. (XII. 1.) önkormányzati rendelete A Veszprém Megyei Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2013. (II. 20.) önkormányzati rendelet

Részletesebben

Egységes szerkezetben a 2/2011. (I. 13.) ÜB. sz. módosító határozattal MEZŐKOVÁCSHÁZA VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT ÜGYRENDI BIZOTTSÁGÁNAK ÜGYRENDJE

Egységes szerkezetben a 2/2011. (I. 13.) ÜB. sz. módosító határozattal MEZŐKOVÁCSHÁZA VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT ÜGYRENDI BIZOTTSÁGÁNAK ÜGYRENDJE 1/1. sz. függelék Egységes szerkezetben a 2/2011. (I. 13.) ÜB. sz. módosító határozattal MEZŐKOVÁCSHÁZA VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT ÜGYRENDI BIZOTTSÁGÁNAK ÜGYRENDJE A bizottság a helyi önkormányzatokról szóló

Részletesebben

A POLGÁRI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A POLGÁRI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A POLGÁRI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Egységes szerkezetben az 53/2016. (IV.28.), 91/2016.(VI.16.)sz. KT. határozattal 1 Polgár Város Képviselő-testülete a magyar nemzeti értékek

Részletesebben

Porpác Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (II.18.) önkormányzati rendelete Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Porpác Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (II.18.) önkormányzati rendelete Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról Porpác Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (II.18.) önkormányzati rendelete Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról Porpác Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Ádánd Községi Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény (továbbiakban: Nj. tv.) 113. a) pontjában kapott

Részletesebben

I.FEJEZET BEVEZETÉS. 1. Dorog Város Önkormányzata

I.FEJEZET BEVEZETÉS. 1. Dorog Város Önkormányzata Dorog Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2011.(III.25.) önkormányzati rendelete a képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról Dorog Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

22/2012. számú. 2012. december 12-i ülés J E G Y Z Ő K Ö N Y V E

22/2012. számú. 2012. december 12-i ülés J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete 6041 Kerekegyháza, Fő u. 47/a. Ikt.sz.: 7362-2/2012. 22/2012. számú 2012. december 12-i ülés J E G Y Z Ő K Ö N Y V E 175-190/2012. (XII. 12.) sz. Kth.

Részletesebben

I. Fejezet. Általános rendelkezések. 1. Az önkormányzat és jelképei

I. Fejezet. Általános rendelkezések. 1. Az önkormányzat és jelképei Bajna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6 /2011.(V.25) önkormányzati rendelete Bajna Község önkormányzata szervezeti és működési szabályzatáról Bajna Község Önkormányzat Képviselő-testülete a

Részletesebben

SZEKSZÁRDI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG A SZEKSZÁRDI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

SZEKSZÁRDI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG A SZEKSZÁRDI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA SZEKSZÁRDI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG Iktatószám: VI/B. 186/2017. Iktatószám: VI/B. /2018. A SZEKSZÁRDI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA SZEKSZÁRDI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR

Részletesebben

I. Általános rendelkezések 13/2007. (IV.19.) rendelete a képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról

I. Általános rendelkezések 13/2007. (IV.19.) rendelete a képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról MARKOTABÖDÖGE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK 13/2007. (IV.19.) rendelete a képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról Markotabödöge község önkormányzati képviselő-testülete

Részletesebben

Magyarszerdahely községi Önkormányzat 6/2007.( IV. 5.) sz. rendelete a Szervezeti és Működési Szabályzatról

Magyarszerdahely községi Önkormányzat 6/2007.( IV. 5.) sz. rendelete a Szervezeti és Működési Szabályzatról . sz. melléklet Magyarszerdahely községi Önkormányzat 6/2007.( IV. 5.) sz. rendelete a Szervezeti és Működési Szabályzatról Magyarszerdahely Község Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló módosított

Részletesebben

6. számú melléklet. A juttatási ügyekben eljáró bizottságok ügyrendje. A kari Diákjuttatási és Kollégiumi Bizottság feladata és hatásköre

6. számú melléklet. A juttatási ügyekben eljáró bizottságok ügyrendje. A kari Diákjuttatási és Kollégiumi Bizottság feladata és hatásköre 6. számú melléklet A juttatási ügyekben eljáró bizottságok ügyrendje 1. A melléklet hatálya kiterjed a kari Diákjuttatási és Kollégiumi Bizottság, valamint a kari Pályá-zati és Ösztöndíj Bizottság (továbbiakban

Részletesebben

Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének június 25-i rendes ülésére

Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének június 25-i rendes ülésére Ikt.szám: 1210-3/2014. E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. június 25-i rendes ülésére Tárgy: Kerekegyházi Értéktár Bizottság SZMSZ-ének elfogadása Előterjesztő:

Részletesebben

PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Képviselő-testületének. 21/2014. (X.30.) sz. önkormányzati rendelete

PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Képviselő-testületének. 21/2014. (X.30.) sz. önkormányzati rendelete PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Képviselő-testületének 21/2014. (X.30.) sz. önkormányzati rendelete A KÉPVISELŐ TESTÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL 1 (változtatásokkal egységes szerkezetbe foglalt

Részletesebben

Királyhegyes Községi Önkormányzat Képviselı-testületének. 7/2011. (IV. 28.) önkormányzati rendelete

Királyhegyes Községi Önkormányzat Képviselı-testületének. 7/2011. (IV. 28.) önkormányzati rendelete Királyhegyes Községi Önkormányzat Képviselı-testületének 7/2011. (IV. 28.) önkormányzati rendelete az önkormányzat Szervezeti és Mőködési Szabályzatáról Királyhegyes Község Önkormányzat Képviselı-testülete

Részletesebben

Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Pénzügyi és Költségvetési Bizottságának ÜGYRENDJE 1,2. Általános rendelkezések

Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Pénzügyi és Költségvetési Bizottságának ÜGYRENDJE 1,2. Általános rendelkezések 1./ A bizottság jogállása: Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Pénzügyi és Költségvetési Bizottságának ÜGYRENDJE 1,2 I. Általános rendelkezések A bizottság feladat- és hatáskörét a

Részletesebben

Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Jogi, Közbiztonsági, Ügyrendi és Etikai Bizottságának ÜGYRENDJE. Általános rendelkezések

Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Jogi, Közbiztonsági, Ügyrendi és Etikai Bizottságának ÜGYRENDJE. Általános rendelkezések 1./ A bizottság jogállása: Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Jogi, Közbiztonsági, Ügyrendi és Etikai Bizottságának ÜGYRENDJE I. Általános rendelkezések A bizottság feladat- és hatáskörét

Részletesebben

Aszaló község Önkormányzat Képviselőtestületének. 6/2011.(II.14.) Önkormányzati Rendelete Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Aszaló község Önkormányzat Képviselőtestületének. 6/2011.(II.14.) Önkormányzati Rendelete Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról Aszaló község Önkormányzat Képviselőtestületének 6/2011.(II.14.) Önkormányzati Rendelete Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról Aszaló község Önkormányzat Képviselőtestülete az 1990. évi

Részletesebben

Újudvar Község Önkormányzatának 7/2007.(IV.18.) sz. rendelete a Szervezeti és Működési Szabályzatról

Újudvar Község Önkormányzatának 7/2007.(IV.18.) sz. rendelete a Szervezeti és Működési Szabályzatról Újudvar Község Önkormányzatának 7/2007.(IV.18.) sz. rendelete a Szervezeti és Működési Szabályzatról Újudvar Község Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló módosított 1990. évi LXV. törvény 18..

Részletesebben

Gyöngyössolymos Község Önkormányzat Képviselő-testülete napján tartandó testületi ülésére

Gyöngyössolymos Község Önkormányzat Képviselő-testülete napján tartandó testületi ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Gyöngyössolymos Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2014.. napján tartandó testületi ülésére Tárgy: Előterjesztő: Előkészítő: Gyöngyössolymos Község Önkormányzat Képviselő

Részletesebben

I. Fejezet Általános rendelkezések 1. Az önkormányzat hivatalos megnevezése, székhelye, területe

I. Fejezet Általános rendelkezések 1. Az önkormányzat hivatalos megnevezése, székhelye, területe TERVEZET PORVA KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK /2013. (.) önkormányzati rendelete A Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról Porva Közégi Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Mályi Község Önkormányzat Képviselő-testületének Faluüzemeltetési, Fejlesztési, Beruházási Bizottságának ÜGYRENDJE

Mályi Község Önkormányzat Képviselő-testületének Faluüzemeltetési, Fejlesztési, Beruházási Bizottságának ÜGYRENDJE Mályi Község Önkormányzata (3434 Mályi, Széchenyi 4.) Mályi Község Önkormányzat Képviselő-testületének Faluüzemeltetési, Fejlesztési, Beruházási Bizottságának ÜGYRENDJE 2015 Jóváhagyva az 2/2015. (IV.13.)

Részletesebben

A DEBRECENI EGYETEM KONZISZTÓRIUMÁNAK MŰKÖDÉSI RENDJE

A DEBRECENI EGYETEM KONZISZTÓRIUMÁNAK MŰKÖDÉSI RENDJE A DEBRECENI EGYETEM KONZISZTÓRIUMÁNAK MŰKÖDÉSI RENDJE Debrecen 2016. február 9. Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK... 2 2. A KONZISZTÓRIUM MŰKÖDÉSÉRE VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK... 2 3. A KONZISZTÓRIUM

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT ÓBAROK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2006 1 TARTALOMJEGYZÉK I. Fejezet... 4 AZ ÖNKORMÁNYZAT... 4 Általános rendelkezések... 4 Az önkormányzat... 4 Az önkormányzat jelképei, az

Részletesebben

Biatorbágy Város Önkormányzata Képviselő- testületének 24/2016. (XII. 2.) önkormányzati rendelete

Biatorbágy Város Önkormányzata Képviselő- testületének 24/2016. (XII. 2.) önkormányzati rendelete Biatorbágy Város Önkormányzata Képviselő- testületének 24/2016. (XII. 2.) önkormányzati rendelete Biatorbágy Város Önkormányzata Értéktárának működéséről Biatorbágy Város Képviselő testülete az Alaptörvény

Részletesebben

Pitvaros Község Önkormányzati Képviselőtestületének 6/2011./IV.14./ önkormányzati. rendelete AZ ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL

Pitvaros Község Önkormányzati Képviselőtestületének 6/2011./IV.14./ önkormányzati. rendelete AZ ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL Pitvaros Község Önkormányzati Képviselőtestületének 6/2011./IV.14./ önkormányzati rendelete AZ ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL Pitvaros Község Önkormányzati Képviselőtestülete (a továbbiakban:

Részletesebben

MIKLÓSI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

MIKLÓSI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA MIKLÓSI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 8. A testületi szerv döntései előkészítésének rendje, az állampolgári közreműködés (véleményezés) módja, eljárási szabályai, a testületi szerv üléseinek helye, ideje, továbbá

Részletesebben

2. számú függelék. A. Pénzügyi, Településfejlesztési és Ügyrendi Bizottság

2. számú függelék. A. Pénzügyi, Településfejlesztési és Ügyrendi Bizottság 2. számú függelék A. Pénzügyi, Településfejlesztési és Ügyrendi Bizottság 1. A bizottság közreműködik az önkormányzat költségvetési, pénzügyi-ellenőrzési, vagyongazdálkodási, településüzemeltetési, településrendezési

Részletesebben

Páty Község Önkormányzata Képvisel -testületének 5/2007. (IV.3.) rendelete. Szervezeti és M ködési Szabályzatáról

Páty Község Önkormányzata Képvisel -testületének 5/2007. (IV.3.) rendelete. Szervezeti és M ködési Szabályzatáról Páty Község Önkormányzata Képvisel -testületének 5/2007. (IV.3.) rendelete Páty Község Önkormányzata Képvisel -testületének Szervezeti és M ködési Szabályzatáról az azt módosító 15/2007. (IX.20.) 1/2008.

Részletesebben

I. fejezet. Általános rendelkezések

I. fejezet. Általános rendelkezések FÖLDES NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 18/2006. (XI.10) számú R E N D E L E T E a Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról A Magyar Köztársaság Országgyűlésének

Részletesebben

K VÁGÓÖRS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISEL -TESTÜLETÉNEK

K VÁGÓÖRS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISEL -TESTÜLETÉNEK K VÁGÓÖRS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISEL -TESTÜLETÉNEK 6/2011.(V.02.) önkormányzati rendelete a Képvisel -testület szervezeti és m ködési szabályzatáról (egységes szerkezetben) K vágóörs Község Önkormányzata

Részletesebben

2. A Képviselő-testület ülései, azok előkészítése

2. A Képviselő-testület ülései, azok előkészítése Kincsesbánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2011. (V. 3.) önkormányzati rendelete a képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról Kincsesbánya Községi Önkormányzat

Részletesebben

A Magyar Corvin-lánc Testület alapszabálya

A Magyar Corvin-lánc Testület alapszabálya A Magyar Corvin-lánc Testület alapszabálya A Magyar Corvin-láncról és a Magyar Corvin-lánc Testületről szóló 86/2012. (IV. 26.) Korm. rendelet 10. (6) bekezdésébe alapján a Magyar Corvin-lánc Testület

Részletesebben

SZEGVÁRI ROMA NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

SZEGVÁRI ROMA NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA SZEGVÁRI ROMA NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2 A Szegvári Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény 113. a.)

Részletesebben

A TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉSEK RENDJE 1

A TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉSEK RENDJE 1 A TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉSEK RENDJE 1 A Szervezeti és Működési Szabályzat (a továbbiakban: SZMSZ) 25. (10) bekezdésében foglaltak szerint az előterjesztések rendjének további szabályait és a benyújtásukhoz

Részletesebben

1997. évi CXXXV. törvény a helyi önkormányzatok társulásairól és együttműködéséről

1997. évi CXXXV. törvény a helyi önkormányzatok társulásairól és együttműködéséről A közfeladatot ellátó szerv feladatát, hatáskörét és alaptevékenységét meghatározó, a szervre vonatkozó alapvető jogszabályok, állami irányítás egyéb jogi eszközei, valamint a szervezeti és működési szabályzat

Részletesebben

Az IPA Magyar Szekció Számvizsgáló Bizottságának Ügyrendje

Az IPA Magyar Szekció Számvizsgáló Bizottságának Ügyrendje Az IPA Magyar Szekció Számvizsgáló Bizottságának Ügyrendje I. A Számvizsgáló Bizottság és tagjai 1. Az IPA Magyar Szekció (a továbbiakban: Magyar Szekció) Számvizsgáló Bizottsága (a továbbiakban: Bizottság)

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk. Rendelet típusa: Szervezeti és működési szabályzat

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk. Rendelet típusa: Szervezeti és működési szabályzat Rendelet Önkormányzati Rendeletek Tára Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: 7/2007.(III.28.) Rendelet típusa: Alap Rendelet címe: Szervezeti és Működési Szabályzat Módosított rendelet azonosítója:

Részletesebben

Hegyesd község Önkormányzata Képviselő-testületének./2014.(..) önkormányzati rendelete Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Hegyesd község Önkormányzata Képviselő-testületének./2014.(..) önkormányzati rendelete Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról Hegyesd község Önkormányzata Képviselő-testületének./2014.(..) önkormányzati rendelete Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról Hegyesd község Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország

Részletesebben

Előterjesztés. Szervezeti és Működési Szabályzat elfogadása

Előterjesztés. Szervezeti és Működési Szabályzat elfogadása Előterjesztés A 3. napirendi ponthoz Napirend: Előterjesztő: Szervezeti és Működési Szabályzat elfogadása a polgármester Előzmények: - Rendelet - tervezet: az előterjesztés melléklete I. A téma ismertetése:

Részletesebben

Szigethalom Város Önkormányzat Képviselő-testületének

Szigethalom Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szigethalom Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2012. (III.30.) R E N D E L E T E (egységes szerkezetben a 18/2012.(VI.15.), a 25/2012.(XI.26.), az 5/2013.(IV.11.) és a 9/2013.(IV.30.) számú önkormányzati

Részletesebben

RENDELETTERVEZET. Az önkormányzat jelképei

RENDELETTERVEZET. Az önkormányzat jelképei RENDELETTERVEZET Szécsény Város Önkormányzata Képviselı-testületének.../2011.(...) önkormányzati rendelete az önkormányzat és szervei szervezeti és mőködési szabályzatáról Szécsény Város Önkormányzatának

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület december 16-án tartandó ülésére.

E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület december 16-án tartandó ülésére. Izsák Város Polgármesterétől. E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület 2014. december 16-án tartandó ülésére. Tárgy: Helyi értéktár létrehozása. Tisztelt Képviselő Testület! 2012. április 2-i ülésén

Részletesebben

A Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség ALAPSZABÁLYA

A Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség ALAPSZABÁLYA A Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség ALAPSZABÁLYA I. FEJEZET Általános rendelkezések 1. A szervezet neve: Magyar Kábeltelevíziós És Hírközlési Szövetség 2. A Szövetség rövidített neve: MKHSZ

Részletesebben

Mályinka Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2014. (XI. 13.) önkormányzati rendelete AZ ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI- ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL

Mályinka Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2014. (XI. 13.) önkormányzati rendelete AZ ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI- ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL Mályinka Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2014. (XI. 13.) önkormányzati rendelete AZ ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI- ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL Mályinka Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

I. F E J E Z E T AZ ÖNKORMÁNYZAT ELNEVEZÉSE ÉS JELKÉPEI

I. F E J E Z E T AZ ÖNKORMÁNYZAT ELNEVEZÉSE ÉS JELKÉPEI SZALKSZENTMÁRTON KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 7/2011. (IV.28.) önkormányzati rendelete Szalkszentmárton község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról Szalkszentmárton Község Önkormányzatának

Részletesebben