Aktív turizmus Magyarországon

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Aktív turizmus Magyarországon"

Átírás

1 Aktív turizmus Magyarországon

2 Az aktív üdülési formák iránt érdeklődők aránya (%)

3

4

5 Abaligeti-barlang barlang Barlangi túrázás Mecsek, Duna-Dráva Dráva Nemzeti Park A hegység közel kétszáz barlangja közül a leghosszabb és legismertebb,, a nagy patkósorrú denevérek jelentős tanyahelye. Cseppkő csak a Nagyteremben van, a felső járaton 78 lépcső megmászásával érhető el. A barlang különlegessége, hogy 1,5 kilométeres főágán patakcsobogás kíséri a látogatót.. A túra hossza 1 km, időtartama 50 perc.

6 Anna-barlang Miskolc-Lillafüred Lillafüred, Bükki Nemzeti Park A Szinva-patak vízesése közelében nyílik. A víz a világon egyedülálló mésztufa-alakzatokat formált benne, és kisebb-nagyobb üregek mesterséges összekapcsolásából áll. A barlang hossza 200 m, bejárása kb. 30 percet vesz igénybe. Baradla-barlangrendszer Jósvafő Aggtelek Aggtelek, Aggteleki Nemzeti Park Rövid, hosszú és speciális túrák. A magyarországi oldalon levő járatrendszer 17 km hosszú, ez hazánk legnagyobb, cseppkövekkel legszebben díszített barlangja. Föld alatti sziklacsarnokok (pl. hangversenyterem,, benne alkalmi koncertek), gyógybarlang "színesíti"" a kínálatot.

7 Tavasbarlang Tapolca, Kisfaludy u ben, kútásás közben fedezték fel.. A szarmata mészkőben kialakult barlang érdekességét a benne található tavak nyújtják, amelyek zöldes árnyalatú vízén néhány év szünet után ismét lehet csónakázni Budai Várbarlang Budapest I., Országház u. 16 Lóczy-barlang Balaton-felvidéki Nemzeti Park, Balatonfüred Pálvölgyi-Mátyás Mátyás-barlangrendszer Budapest II., Szépvölgyi út 162 Szemlőhegyi-barlang Budapest II., Pusztaszeri út 35

8 Hegymászás Magyarországon nincsenek magas hegyek, így klasszikus értelemben nem beszélhetünk hegymászásról. Sziklafalak alkalmasak sziklamászásra, többségük sziklamászó iskolaként is szolgál. (Pécs-Tettye fal) (Műfalakat űfalakat, amelyeken szintén elsajátítható, gyakorolható a sziklamászás )

9 Útvonal Kisvasutak Balatonfenyves Csiszta Táska-Somogyszentpál Bárányfok-Keselyűs-Gemenc-Lovasfok-Pörböly Budapest, Széchenyi-hegy Hűvösvölgy Lenti-Csömödér Kistolmács Debrecen fatelep-hármashegyalja Zsuzsi erdei kisvasút Felsőkak-Mesztegnyő Miskolc-Lillafüred-Garadna Gyöngyös-Lajosháza Gyöngyös-Mátrafüred Kaszópuszta (Somogyszob)- Szenta Kecskemét-Kiskőrös

10 Kecskemét-Kiskunmajsa Pécsi kisvasút (Állatkerttől Vidámparkhoz) Nagybörzsöny-Nagyirtás Pálháza-Kőkapu-Rostalló Szilvásvárad - Szalajka-völgyi lovaspálya - Fátyol-vízesés Tiszakécske-üdülőközpont Felsőtárkány Sziklaforrás Stimeczház Kismaros Királyrét Almamellék-Lukafa Sasrét Kemencei Múzeum - Strand-Godóvár Miskolc - Papírgyár Taksalápa

11 Kerékpáros turizmus

12 A kerékpározási formák iránti érdeklődés mértéke (a nagy érdeklődést mutatók aránya a kerékpározás iránt érdeklődők körében,, %)

13

14 Vízi turizmus Európa egyik vízi országútja, a Duna és a legmagyarabbnak mondott folyó, a Tisza A Balaton, a Velencei-tó, a Fertő tó és a Tisza-tó számos kisebb tó és víztározó található, amelyek ugyancsak kiváló lehetőségeket nyújtanak a vízi sportok űzésére

15 Duna A A Duna, Európa második, Közép-Európa és Magyarország legnagyobb folyója Magyarországi szakasza 417 km a meder átlagos esése 35,4-6 6 cm/km, szélessége m, a víz sebessége 7,6-3,2 km/óra, mélysége m. Az egész szakasz evezős túranap alatt, pihenőnap beiktatásával kényelmesen bejárható

16 Szakaszok A szlovákiai Csallóköz és a magyarországi Szigetköz közötti Öreg-Duna medre Dunakanyar: a folyó a Pilis és a Börzsöny hegység közötti sziklakaput áttörve hozta létre Budapesti szakasz Mezőföld és a Kiskunság tájegységek között halad délnek Mohács SzigetekSzigetek Visegrádi, Margit, Csepel, Mohácsi-sziget sziget

17 Tisza A Tisza Magyarország második legnagyobb folyója. Ukrajnában,, a Máramarosi-havasokban havasokban,, 1800 méter magasságban ered. Tiszabecsnél éri el a magyar határt, és határfolyóként hömpölyög a Szatmári-síkság és a Tisza-hát oldalán, valamint a nyírségi buckák között. Előbb mindkét partja Magyarországhoz tartozik, azután ismét határfolyó lesz Ukrajnával és Szlovákiával.. A záhonyi könyök után véglegesen belép az ország területére. A magyarországi szakasz hossza 585 km, a meder átlagos esése 45-5,5 5,5 cm/km, szélessége m. A teljes magyarországi szakaszra javasolt evezős túranapok száma 18-20, legalább 3-5 pihenőnappal

18 A Rétközt és a Bodrogközt elhagyva,, a Zempléni-hegység és a Bükk hegység lábainál elhaladva a Tisza a Nagykunságon és az Alsó- Tisza-mentén kanyarog tovább, majd Szegednél lép át Jugoszláviába. Felső szakasza a Szamos torkolatáig általában tiszta, hideg vizű folyó. Lejjebb a hordalék "szőkére" festi vizét. A szabályozásakor leválasztott kanyarok holtágakat, morotvákat alkotnak, nagy részük védett terület. Vizét a hajózsilippel ellátott tiszalöki és a kiskörei duzzasztómű szabályozza, utóbbi felduzzasztott vize alkotja a Tisza-tavat tavat.

19 Balaton - a magyar tenger Hazánk és Közép-Európa legnagyobb tava a Dunántúl közepén, a Bakony hegység déli pereme, a Somogyi-dombság és a Mezőföld között terül el. Területe 595 km2, hossza 78 km, átlagos szélessége 7,7 km (Balatonaliga( és Balatonalmádi között 12,7 km, míg a Tihanyi- szorosban 1,3 km). A víz átlagos mélysége 3-3,63 3,6 m, legmélyebb a Tihanyi-szorosban, ahol 12,5 m. Az északi oldalon a parttól pár méterre már 1,2-2 2 méter mély, míg a déli parttól méterre is csak 0,5-0,8 0,8 méter.

20 A Balatont a Zala folyó, valamint 31 állandó és 20 időszakos vízfolyás táplálja, és a siófoki zsilip szabályozza, amely a fölös vizet a Sió-csatornán keresztül a Dunába vezeti. Az uralkodó szél észak-északnyugati, északnyugati, ezért az északi parton a Bakony hegység vonulata és a tó nádasai szélvédett sávokat alakítanak ki. Szél, de főleg vihar esetén az alacsony vízmélység miatt veszélyes, nagy hullámzás keletkezik, a déli parton pedig tarajos hullámok csapnak át. A tó nyugati medencéjére nehezedő időszakos szélnyomás az állóvizet megmozgatja, és ekkor áramlás keletkezik a Tihanyi-szoroson át a keleti medencébe. A szél erejének csökkenésével az áramlás megszűnik, illetve visszaáll az eredeti vízállás. Ez a vízmozgás a kisebb csónakok közlekedését is befolyásolhatja.

21 A tó a magyarországi vitorlás turizmus fő területe!!! Számos, jól felszerelt kikötő és jachtklub áll az állandóan itt tároló és a vitorlás túrázók részére. Part art menti csónaktúrák is népszerűek. A Balatonon belső égésű motorral hajtott csónakkal közlekedni tilos. A vitorlás kishajók segédmotorját csak kényszerhelyzetben és kikötői ki-behajózás alkalmával szabad használni.

22 Hajóállomások Hajóállomások a Balatonon Balatonon Alsóörs Alsóörs, Badacsony Badacsony, Balatonakali Balatonakali Balatonalmádi Balatonalmádi Balatonboglár Balatonboglár Balatonföldvár Balatonföldvár Balatonfüred Balatonfüred Balatongyörök Balatongyörök Balatonkenese Balatonkenese Balatonlelle Balatonlelle Balatonmáriafürdő Balatonszemes Balatonszemes Csopak Csopak Fonyód Fonyód Fövenyes Fövenyes Keszthely Keszthely Révfülöp Révfülöp Siófok Siófok Szántódrév Szántódrév (komp komp) Szigliget Szigliget Tihany Tihany Tihanyrév Tihanyrév (komp komp) Zánka Balatonmáriafürdő Zánka

23 Yachtkikötők: április 1-től november 30-ig 9 nagyobb és 11 kisebb befogadóképességű vitorláskikötővel várják látogatóikat, melyek általában egyszerre 5-10 hajót tudnak fogadni.

24 Velencei-tó - a napfény tava Magyarország harmadik legnagyobb természetes tava. A Velencei-hegység előterében,, a Balaton tektonikus árkának folytatásában terül el. Hossza 10,8 km, átlagos szélessége 2,3 km (Dinnyés( és Pákozd között 3,5 km), területe 26 km2. A víz átlagos mélysége 1,9 m, de Agárd- Hosszútisztásnál és a velencei kajak-kenu kenu pályánál 3-3,4 m. A tavat 3 állandó és 11 időszakos vízfolyás táplálja. A tó felületének kb. 40 százalékát nádas fedi, nyugati területe természetvédelem alatt álló madárrezervátum, ahova csak engedéllyel szabad behajózni.

25 Tisza-tó - az érintetlen természet szigete A Tisza folyó felduzzasztásával keletkezett, 127 km2 területű, egyedülállóan érdekes terület az Alföldön. Szélessége km, a rajta átfolyó Tisza sebessége 3,9-1,1 km/óra, a tó mélysége 1-2,51 m. A tó négy részből áll: a felső a vasúti-közúti gátig a Tiszavalki-öböl öböl,, ez védett madárrezervátum, megközelíteni csak csónakkal lehet. A gáttól lefelé a nagyobb területű Tiszafüred-sarudi sarudi-öböl, majd a tiszaderzsi szűkület, végül pedig a 14 km2-es Abádszalóki-öböl következik, amely vízi sportok űzésére a legalkalmasabb, és a motoros sporteszközök számára is engedélyezett vízfelület. A tó középső része valódi horgászparadicsom, Magyarország legnagyobb összefüggő horgászvize, több mint ötven halfaj él benne, közülük tizenkettő védett.

26 Fertő-tó tó Magyarország második, Közép-Európa harmadik legnagyobb tava, az évszázadokkal ezelőtti mocsárvilág vízrendezésével, a Hanság-csatorna és zsilip megépítésével jött létre. A Lajta- és a Soproni-hegység hegység, illetve a Hanság között terül el. Területe 337 km2, melyből a tó déli negyede,, 82 km2 Magyarországhoz,, a többi Ausztriához tartozik. Teljes hossza 36 km, szélessége 6-15 km, átlagos mélysége 1,2-1,5 1,5 m (helyenként( 0,6-0,7 0,7 m, a legnagyobb mélysége 1,6 m).

27 A Fertő tó elöregedett, iszappal feltöltődött, tipikus síkvízi, enyhén sós sztyeppetó. A múlt században többször pocsolyává változott, és 1868-ban teljesen kiszáradt. Ma a szikes puszták,, a környező lápok és tavacskák kitűnő fészkelőhelyei a vonuló és itt élő madaraknak. A vízfelület széleit és a partokat savanyú füves részek borítják, beljebb a nádasok széles sávja, majd legbelül a nyílt víztükör található. A tó a Fertő-Hanság Nemzeti Park része.

28 Orfűi-tó Orfű gyönyörű fekvésű, tóparti üdülőterület, öt apró falu (Orfű( Orfű,, Bános, Mecsekrákos, Mecsekszakál és Tekeres) ) egyesítésével jött létre. Az üdülőkörzet kialakítását az 1960-as években kezdték el, a völgyben folyó kis patak vizének felduzzasztásával. Vízfő-forrás, forrás, a Mecsek legbővizűbb karsztforrása, mely az orfűi tavakat táplálja. Az orfűi üdülőkörzet elsőként kialakított tava a Kis-tónak is nevezett, 10 hektáros Orfűi-tó tó,, partján strand, kemping és étterem működik, vizén csónakázni, horgászni lehet. Horgászható halfajták: ponty, süllő, amur, harcsa,csuka.

29 Pécsi-tó A négy mesterséges tó legnagyobbika,, a 80 hektáros, vízisportokra is alkalmas Pécsi-tó tó. KeletiKeleti részét lankásabb terület határolja, míg nyugati oldalán meredekebb partok emelkednek. DéliDéli öble nagykiterjedésű és sekély, mely a strand, illetve a szemközti sziget magasságáig terjed.

30

31 Lovasturizmus Országszerte kétszáznál is több lovas létesítmény kínálja szolgáltatásait A lovas létesítmények minősítése a Gazdasági Minisztérium megbízásából, a Magyar Lovas Turisztikai Szövetség által végzett felmérés alapján készült. A besorolás egységes szempontok szerint történt, figyelembe véve a létesítmény környezetét, a lovak alkalmasságát és tartási körülményeit, a lovas szolgáltatásokat,, a személyi feltételeket, az egyéb programokat és lehetőségeket. A minősítést és a létesítmények besorolási fokozatát patkók száma jelzi!!!

32 Magyarország: lovas nemzet!!! A világon több mint százmillió embernek, kontinensünkön mintegy 45 milliónak van kapcsolata a lovaglással. Magyarország az európai lovas turizmus úttörője. Több ezer külföldi turista érkezik lovas- és fogathajtó programokra, valamint több százezer idelátogató vendég nézi meg az ország különböző területein szervezett bemutatókat. Magyarország a vendégküldő országok szerint az érdeklődés szempontjából az első három legkedveltebb hely egyike!!!

33 Magyarország legfőbb vonzereje a szinte korlátlan lehetőségeket kínáló tereplovaglás. erdős hegyek és völgyek,, a folyópartok,, a füves és homokos puszták, múltunkat idéző várak, várromok, kastélyok,, a hagyományainkat őrző kis falvak Növény- és állatvilágunk igen változatos, éghajlatunk a lovas turizmushoz ideális, mérsékelt szárazföldi. Pusztáink, nemzeti parkjaink, erdeink kitűnő talaja kora tavasztól késő őszig jól lovagolható

34 Szálláshelyek Több csillagos szállodák, főúri kastélyok, középnemesi kúriák, hangulatos, nádfedeles parasztházakig, MinősítésMinősítés A patkós minősítés mellett Magyarország a világon elsőként alkalmazta a lovas turizmusban résztvevő lovak alkalmassági vizsgájának bevezetését, ezzel is emelve és garantálva a szolgáltatások színvonalát, biztonságát és szakszerűségét.

35 Szolgáltatások lovas iskola lovas túra őszi-téli vadászlovaglás díjlovagló-, díjugrató- és military-képzés képzés. fogathajtás, (amelyben több Világ- és Európa-bajnok győzelemmel büszkélkedhetnek neves hajtóink) gyógylovagoltatás, (amely szerte a világban nagy érdeklődésre tart már számot) A lovas programok a gyermekek számára is kínálnak lovas üdülési lehetőségeket, kezdő és haladó lovas táborokban. Világszerte speciálisan magyar látványosságként ismertek csikósbemutatóink,, a pusztán vagy a Dunántúlon, és ritka élményt nyújt a Puszta-ötös vagy Puszta-tízes tízes is, amely egyedülállóan magyar jelenség. Honfoglaló őseinkre emlékeznek ma azok a hagyományőrzők, és lovas-íjászok akik lovasbemutatóikkal e kor harci játékait jelenítik meg (Kassai Lajos)

36

37 Golf

38 Horgászat Hazánk vizei még halban gazdagok és jó horgászati lehetőségeket kínálnak A horgászható vizek összes területe meghaladja a 130,000 hektárt és a statisztikák alapján tonna között változik az évenkénti összes horgászzsákmány A vizek hasznosítói komoly gondot fordítanak a halgazdálkodásra és különösen az értékes nemes halak állományának telepítéssel való gyarapítására. A vizek egy jelentős részén még a természetes szaporodásnak is van szerepe, melynek következtében gazdag fehérhal (keszegfélék, stb.) zsákmányra is számíthatnak a horgászok. Ez különösen versenyhorgászok fogási módszereit alkalmazóknak jelent különleges élvezetet

39 HalfajokHalfajok ponty, harcsa, süllő, csuka, balin, néhány vízterületen a kecsege, a márna, az angolna, amúr

40 Vadászat A főváros közelében a Pilis és a Budai hegység különösen gazdag gím szarvasban ban. Az őz is nagy számban található a Közép- Dunavidéken en, különösen a déli, apróvadas, nyúlban és fácánban is bővelkedő sík vidéken fordulnak elő kapitális trófeát viselők. A Közép-Dunántúlon valamennyi vadászható nagy- és apróvadfaj megtalálható, így a Bakony tölgyes-bükkös és fenyves erdővel borított, sok zárt fiatalossal tarkított területe minden honos nagyvaddal,, a Kisalföld szarvas- és őzállományával,, a Fejér megyei Soponya fácánvadászataival, Martonvásár környéke a világranglistát évekig vezető őzbakokkal,, a Gerecse vaddisznóállományával,, a Vértes vidéke pedig a tavaszi szalonkahúzásaival és vonzza a vadászatra ide érkezőket.

41

42 A nyugat-dunántúli régióban található nedves klímájú és tagolt domborzatú zalai területen világhírű gímszarvas-állomány él,, de vaddisznó vadászat is. A vasi térségben a vaddisznó mellett az apróvadas társas vadászatok kelendőek, a Hanságon élményekben gazdag vízivad- vadászatra nyílik lehetőség. A vadászcsemegének számító muflon az Alpokalján és a Keszthelyi-hegységben hegységben lőhető. A leginkább nyári üdülőhelyként ismert Balaton környékén apróvadas- főképp vízivadban bővelkedő - vadászterületek vannak.

43 A dél-dunántúli dunántúli régió a vadászat terén kiemelkedő jelentőségű!!! Apróvad viszonylag kevesebb van, de a gím- és dámszarvasnak szép állományai élnek itt. Zselic, Belső-Somogy és Gemenc a rendszerint minden évben terítékre kerülő aranyérmes gímszarvasairól híres. A Gyulaji erdő erdőben világrekord dámbikák is puskavégre kerülhetnek,, de a vadászzsákmányt vaddisznó és őz is gazdagítja. Az Alföld elsősorban apróvadban bővelkedik. A fácán- és nyúlhajtás mellett kedvelt a vadkacsa- és az őzvadászat is.

44 Észak-Magyarország erdőben gazdag tájai a nagyvadvadászatoknak kedveznek, ezen belül is a szinte mindenütt fellelhető vaddisznó a fő vad. a gímszarvas egyedei más magyarországi területekhez képest gyengébb minőségűek a kedvező vizes élőhelyeken a tőkés réce a leggyakoribb apróvad + a szalonka

45 Magyarországon vadászható főbb vadfajok GÍMSZARVAS A magyarországi erdők koronás királyának tartott, Európában és a Közel-Keleten Keleten őshonos gímszarvasnak legjobb minőségű állományai Közép-Európában Európában, ezen belül Magyarországon vannak, mivel az optimális élőhely mellett tudatos vadgazdálkodás is segíti a gímszarvas minőségének fenntartását. A leghíresebb gímszarvaspopuláció Zala, Somogy és Baranya megyékben található. Őz Az Eurázsiában igen elterjedt őz legkedveltebb élőhelye a szétszórt, cserjékben aljnövényzetben gazdag erdőkkel, rétekkel tarkított területek. A terítékre hozott őzbakok trófeái között szinte minden évben akadnak olyanok amelyek a világelsők között vannak. A legjobb minőségű őzbakok a Tisza és a Körös folyók mentén, Szolnok és Békés megyében kerülnek puskavégre.

46 DÁMSZARVAS A leginkább a sík, vagy enyhe dombvidékek, kis mezőgazdasági területekkel szabdalt lombos erdőfoltokat kedvelő dámszarvas állományai közül a legkiemelkedőbb a világrekordok sorozatával rendelkező gyulaji dámpopuláció, de kíváló trófeájú dámszarvas populáció található Guthon is. A bikák évente váltott, lapát formájú agancsa különleges formája miatt igen kedvelt vadásztrófea. MUFLON A Korzika és Szardínia szigetéről való betelepítéssel Magyarországra került,, a lombos és tűlevelű erdőket kedvelő muflon északkeleti hegységeinkben fordul elő nagy számban.. A hegyvidéki terep miatt kitartást igénylő muflonvadászat eredménye lehet a kosok fejét díszítő, folyamatosan növekvő tülkös szarv, az ún. csiga, amelynek hossza megközelítheti a 100 cm-t, körfogata pedig a 24 cm-t t is elérheti. VADDISZNÓ Erdeink legnagyobb létszámú csülkösvadja,, a vaddisznó a kiterjedt aljnövényzettel, nedves talajjal, mocsarakkal teli lomberdőket kedveli.. A vaddisznóvadászatot az állat óvatossága, jó hallása és szaglása, intelligenciája rendkívül izgalmassá teszi.

47 SZALONKA A gyakran eredménytelen,, de rendkívül izgalmas húzáson való tavaszi szalonkavadászatra Európában csak kevés helyen van mód, ezért a zömök testű, hosszú csőrű Magyarországon költöző madárként élő szalonkák nászrepülésük során való vadászata nagy népszerűségnek örvend. BALKÁNI ÉS ÖRVÖS GALAMB Az országban mindenhol megtalálható balkáni és örvös galamb napraforgótáblákban illetve gabonafélék tarlóján megszervezett vadászata kiváló nyári lőgyakorlat minden vadásznak. VÍZIVADÁSZAT A vízivadvadászat paradicsomának számít Magyarország a vizes élőhelyek nagy száma és gazdag faunája miatt is. A kutyás vadászok által is nagyon kedvelt a különböző récefélék, valamint a vadliba,, a nagylilik és a vetési lúd húzáson való vadászata.

48 FÁCÁNFÁCÁN Magyarország világelső az egységnyi területre vonatkoztatott fácánmennyiség és az egy vadászra vetített vadászzsákmány tekintetében. A ligeterdőket, cserjéseket kedvelő fácán vadászata jól kombinálható fogollyal és főképp az apróvadak közül legfárasztóbb és legtöbb ügyességet igénylő nyúlvadászattal

49 Kempingek Mintegy kétszáz magyar kemping éri el azt a színvonalat, hogy valamely európai kempingkatalógusban megtalálhatjuk a róla szóló leírást. Közel százra tehető azon szálláshelyek száma, amelyek visszatérően minden komoly katalógusban szerepelnek. Néhány magyar kemping még a ritkán odaítélt ajánlott kemping kitüntető diplomát is elnyerte valamely német vagy holland kempinges média- központtól. A csatlakozó keleti országok közül egyedül Magyarország vívta ki magának azt a pozíciót, hogy jellemző kemping célországként tartanak nyilván minket

Víziturizmus. Idegenforgalmi ismeretek. Előadás áttekintése-vázlat. A víziturizmus fogalma

Víziturizmus. Idegenforgalmi ismeretek. Előadás áttekintése-vázlat. A víziturizmus fogalma 8. Idegenforgalmi ismeretek Víziturizmus Előadók: Dr. habil Kocsondi József egyetemi tanár, tanszékvezető Tóth Éva tanársegéd Készítette: Tóth Éva, tanársegéd Pannon Egyetem, Georgikon Kar Keszthely Előadás

Részletesebben

Természetvédelem. 7. gyakorlat: Természetvédelmi értékcsoportok

Természetvédelem. 7. gyakorlat: Természetvédelmi értékcsoportok Természetvédelem 7. gyakorlat: Természetvédelmi értékcsoportok Amiről a mai gyakorlaton szó lesz: Természetvédelmi értékcsoportok 1. Természetvédelmi értékcsoportok 1. Földtani értékek 2. Víztani értékek

Részletesebben

Magyarország EURÓPA VADÁSZPARADICSOMA

Magyarország EURÓPA VADÁSZPARADICSOMA Magyarország EURÓPA VADÁSZPARADICSOMA Állami vadászterületek Magyarországon KÖZEL 1 MILLIÓ HEKTÁR VADÁSZTERÜLET ÉVENTE MINTEGY 70.000 NAGYVAD KILÖVÉSE ÉVENTE MINTEGY 15.000 APRÓ- ÉS VIZIVAD KILÖVÉSE TÖBB

Részletesebben

A Tisza-tavi régió turisztikai kínálata, kiemelkedő vonzerők Szendy Mónika MT Zrt. Tisza-tavi Regionális Turisztikai Projekt Iroda Marketing menedzser Veszprém, 2006. április 7. A TISZA-TÓ ALTERNATÍV ÜDÜLÉSI

Részletesebben

A Balaton fejlesztési térkép v.0.1 bemutató előadás

A Balaton fejlesztési térkép v.0.1 bemutató előadás A Balaton fejlesztési térkép v.0.1 bemutató előadás Balaton Fejlesztési Tanács Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Kht. Siófok, 2008. június 10. Fejlesztési Térkép céljai Mire irányul? A Balaton

Részletesebben

2013. évi balatoni halfogások bemutatása és kiértékelése

2013. évi balatoni halfogások bemutatása és kiértékelése 2013. évi balatoni halfogások bemutatása és kiértékelése Szarvas, 2014.05.29 Turcsányi Béla, Nagy Gábor Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. Szakmai koncepció A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Részletesebben

SPIRIT OF BALATON. 24 órás kerékpáros élmény- és teljesítménytúra július 2. szombat, 8:00. Nyomtatványok

SPIRIT OF BALATON. 24 órás kerékpáros élmény- és teljesítménytúra július 2. szombat, 8:00. Nyomtatványok 24 órás kerékpáros élmény- és teljesítménytúra szombat, 8:00 Nyomtatványok Ez a file az alábbi nyomtatványokat tartalmazza: - pecsétkönyv - ellenőrzőlapok - rajttábla (A4 és 2xA5) - plakát - matricák Név:

Részletesebben

Víztest kód. Duna-Tisza közi hátság - Duna-vízgyőjtı déli rész. Duna-Tisza közi hátság - Tisza-vízgyőjtı déli rész

Víztest kód. Duna-Tisza közi hátság - Duna-vízgyőjtı déli rész. Duna-Tisza közi hátság - Tisza-vízgyőjtı déli rész Víztest Duna-Tisza köze Nyírség Alföldi hordalékkúpok Dunántúli dombvidék és Dunántúli Középhegység peremvidék Dunántúl Ny-i rész p.1.14.1 p.1.15.1 p.2.10.1 p.2.11.1 p.2.16.1 p.2.3.1 p.2.4.1 p.2.6.1 p.2.8.1

Részletesebben

Területtel védett természeti értékek

Területtel védett természeti értékek Természetvédelem Területtel védett természeti értékek Területtel védett természeti értékek: Nemzeti parkok I. A NEMZETI PARK FOGALMA 1996. évi LIII. törvény a természet védelméről: 28. (2): Nemzeti park

Részletesebben

Elemzés a 2010-es év teljesítménytúráiról

Elemzés a 2010-es év teljesítménytúráiról Elemzés a 21-es év teljesítménytúráiról Tartalomjegyzék oldal A teljesítménytúrák száma 21-ben szakágak szerint Új túrák 21-ben 2 Teljesítménytúrák száma hetente 3 Teljesítménytúrák tájegységek szerint

Részletesebben

Az agrárminiszter 12/2018. (VII. 3.) AM rendelete az Észak-dunántúli Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről

Az agrárminiszter 12/2018. (VII. 3.) AM rendelete az Észak-dunántúli Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2018. évi 104. szám 8981 kell biztosítani. Szárnyasvad-kibocsátás esetén biztosítani kell, hogy a tenyésztett madarak ne jelentsenek állategészségügyi kockázatot a vadon élő állomány

Részletesebben

Szakértői vélemény A Duna folyam fkm, illetve Rókás vízállás Makád mentetlen holtág folyamszakasz kíméleti területeinek kijelöléséről

Szakértői vélemény A Duna folyam fkm, illetve Rókás vízállás Makád mentetlen holtág folyamszakasz kíméleti területeinek kijelöléséről Dr. Bokor Zoltán tudományos főmunkatárs, halászati szakértő szakértői névjegyzék száma: SZIF/16-3/2011. Szakértői vélemény A Duna folyam 1630-1564 fkm, illetve Rókás vízállás Makád mentetlen holtág folyamszakasz

Részletesebben

Vadászati idények 2010

Vadászati idények 2010 Vadászati idények 2010 7/2010. (II. 2.) FVM rendelete a vad védelmérıl, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény végrehajtásának szabályairól szóló 79/2004. (V. 4.) FVM rendelet

Részletesebben

VÁZLATOK. XV. Vizek a mélyben és a felszínen. Állóvizek folyóvizek

VÁZLATOK. XV. Vizek a mélyben és a felszínen. Állóvizek folyóvizek VÁZLATOK XV. Vizek a mélyben és a felszínen Állóvizek folyóvizek Az állóvizek medencében helyezkednek el, ezért csak helyzetváltoztató mozgást képesek végezni. medence: olyan felszíni bemélyedés, melyet

Részletesebben

2-3. melléklet: Természetes fürdőhelyek

2-3. melléklet: Természetes fürdőhelyek Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv - 0 -. melléklet: Természetes fürdőhelyek Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv - 0 -. melléklet: Természetes fürdőhelyek A /00 (IV..) Korm. rendelet szerint kijelölt fürdőhelyek listája,,

Részletesebben

Magyar joganyagok - 10/2018. (VII. 3.) AM rendelet - a Dél-dunántúli Vadgazdálkodá 2. oldal 4. A 404. számú Zselic-közép-somogyi vadgazdálkodási tájeg

Magyar joganyagok - 10/2018. (VII. 3.) AM rendelet - a Dél-dunántúli Vadgazdálkodá 2. oldal 4. A 404. számú Zselic-közép-somogyi vadgazdálkodási tájeg Magyar joganyagok - 10/2018. (VII. 3.) AM rendelet - a Dél-dunántúli Vadgazdálkodá 1. oldal 10/2018. (VII. 3.) AM rendelet a Dél-dunántúli Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási

Részletesebben

1. A vadgazdálkodási egység alapadatai

1. A vadgazdálkodási egység alapadatai 1. A vadgazdálkodási egység alapadatai 1.1. A vadgazdálkodási egység alapadatai 1.1.1. Név: 1.1.2. Telephely: 1.1.3. Azonosító (kódszám): - - - - 1.1.4. A vadászati jog hasznosítási formája: 1.1.5. A vadgazdálkodási

Részletesebben

LEADER HACS-ok illetékességi területei

LEADER HACS-ok illetékességi területei A Z E M V A T Á R S F I N A N S Z Í R O Z Á S Ú I N T É Z K E D É S E K I R Á N Y Í T Ó H A T Ó S Á G Á N A K 33/2013 S Z Á M Ú ( I V. 11.)K Ö Z L E M É N Y E A 30/2012. ( I I I. 24.) VM R E N D E L E

Részletesebben

Igaz, hogy sok régi épület, vár, kolostor, régi falu is a természetvédelem alá tartozik nálatok?

Igaz, hogy sok régi épület, vár, kolostor, régi falu is a természetvédelem alá tartozik nálatok? diákmelléklet ÉN ÉS A VILÁG 5. évfolyam 125 D1 Ed Romejn levele Kedves Ismeretlen Barátom! Ed Romejn vagyok. Leidenben lakom, ez egy szép kis város Nederlandban (Hollandiában). Tizenegy éves vagyok, az

Részletesebben

HVK fejlesztési forrás. Összes HVK forrás. 8Palóc A Bakonyért Helyi Közösség

HVK fejlesztési forrás. Összes HVK forrás. 8Palóc A Bakonyért Helyi Közösség 1. Melléklet: A helyi közösségek számára rendelkezésre álló ok (összes ) Megjegyzés: 1. Az alábbi táblázatban szereplő összegek Euro-ban értendők. 2. A táblázatban szereplő összegek tartalmazzák a helyi

Részletesebben

Turizmus. Fogalmak. Ki számít turistának? Belföldi és nemzetközi turizmus. Adatforrások meghízhatósága?

Turizmus. Fogalmak. Ki számít turistának? Belföldi és nemzetközi turizmus. Adatforrások meghízhatósága? Ki számít turistának? Fogalmak Turizmus Magyarország társadalmi-gazdasági földrajza előadás 2009. március 23. Belföldi és nemzetközi turizmus Adatforrások meghízhatósága? Bevételek-kiadások Kereskedelmi

Részletesebben

Környezetvédelmi szempontból korlátozott légterek. Felsı határa Alsó határa: GND

Környezetvédelmi szempontból korlátozott légterek. Felsı határa Alsó határa: GND Környezetvédelmi szempontból korlátozott légterek Légtér neve/oldalhatárai Felsı határa Alsó határa: GND Korlátozás ideje Korlátozás indoka Ócsa 471843N 0191007E 471740N 0191339E 1000 (300 m) AGL Egész

Részletesebben

Időpont: július 16. (szombat) Utazás: légkondis különbusszal. Étkezés: otthonról szendvicsek, Jósvafőn étterem.

Időpont: július 16. (szombat) Utazás: légkondis különbusszal. Étkezés: otthonról szendvicsek, Jósvafőn étterem. Időpont: 2016. július 16. (szombat) Utazás: légkondis különbusszal. Étkezés: otthonról szendvicsek, Jósvafőn étterem. Felszerelés: jókedv, bakancs, esőkabát. Biztosítás: egyénileg történik. Találkozó:

Részletesebben

Forrás:

Forrás: Forrás: http://cms.sulinet.hu/get/d/2d67b1e8-cfd4-4d3f-bb07-e1ad606f5f63/1/7/b/large/k0292.jpg Forrás: http://www.nsd.org/cms/lib08/wa01918953/centricity/domain/4547/handsglobe.jpg Forrás: http://www.nsd.org/cms/lib08/wa01918953/centricity/domain/4547/handsglobe.jpg

Részletesebben

Miért pont Megyer? Tapolca Sümeg. Megyeri sonka

Miért pont Megyer? Tapolca Sümeg. Megyeri sonka Miért pont Megyer? Megyeri sonka Mondhatnánk azt is, hogy csak, de ez túl cinikus lenne és mi nem vagyunk ilyenek. Azt is mondhatnánk még, hogy azért, mert itt Neked jó és punktum, aminek jelentôs valóság

Részletesebben

VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV

VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV Vadgazdálkodási egység: Telephelye: Kelt:,.. A tervet készítette Vadgazdálkodási egység vezetõje A FÔ FEJEZETEK MUTATÓJA Ennek a lapnak a helyére kerül

Részletesebben

Partium vidéki örökségei és ezek turisztikai hasznosításának lehetőségei

Partium vidéki örökségei és ezek turisztikai hasznosításának lehetőségei Partium vidéki örökségei és ezek turisztikai hasznosításának lehetőségei Király Csaba Kárpát Régió Üzleti Hálózat Irodavezető, Nagyvárad Budapest, 2014 március 20 Fekvés: A Nyugati Szigethegység, a magyar

Részletesebben

A DUNÁNTÚLI-KÖZÉPHEGYSÉG

A DUNÁNTÚLI-KÖZÉPHEGYSÉG A DUNÁNTÚLI-KÖZÉPHEGYSÉG KIALAKULÁSA Zala folyótól a Dunakanyarig Középidő sekély tengereiben mészkő és dolomit rakódott le. Felboltozódás Összetöredezés Kiemelkedés (a harmadidőszak végén) Egyenetlen

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2015. augusztus - kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

A Darányi Ignác Terv EMVA társfinanszírozású intézkedései Irányító Hatóságának 14/2012 (III/22.) közleménye

A Darányi Ignác Terv EMVA társfinanszírozású intézkedései Irányító Hatóságának 14/2012 (III/22.) közleménye A Darányi Ignác Terv EMVA társfinanszírozású intézkedései Irányító Hatóságának 14/2012 (III/22.) közleménye A LEADER Helyi Akciócsoportok 2007-ben allokált forrásairól, illetve a III. és a IV. tengely

Részletesebben

Az ÚMVP Irányító Hatóságának 24/2011. (III.18.) közleménye

Az ÚMVP Irányító Hatóságának 24/2011. (III.18.) közleménye Az ÚMVP Irányító Hatóságának 24/2011. (III.18.) közleménye A LEADER Helyi Akciócsoportok Helyi Vidékfejlesztési Stratégiáinak 2011. évi felülvizsgálatával összefüggő ÚMVP Irányító Hatósága általi LEADER

Részletesebben

VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERVE. KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A feltüntetett karakterszámoktól maximum 20%-al lehet eltérni

VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERVE. KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A feltüntetett karakterszámoktól maximum 20%-al lehet eltérni VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERVE KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A feltüntetett karakterszámoktól maximum 20%-al lehet eltérni 208 Kódszám Vadgazdálkodási egység neve VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERVE Tervkészítő neve és aláírása

Részletesebben

Balaton-felvidék. Balatonakali Balatonszepezd. Révfülöp Badacsonyörs. Badacsony. SCD Balaton-fejlesztési Program

Balaton-felvidék. Balatonakali Balatonszepezd. Révfülöp Badacsonyörs. Badacsony. SCD Balaton-fejlesztési Program Balaton-felvidék Balatonakali Balatonszepezd Révfülöp Badacsonyörs Badacsony 3 Szőlőskert Hotel és Borászda Szőlőskert Hotel és Borászda BADACSONY Terület nagysága: Fejlesztés jellege: Szálláshely kapacitása:

Részletesebben

A horgászat, a horgászturimus jövője és kapcsolata az akvakultúrával. Fürész György és Zellei Ágnes Magyar Országos Horgász Szövetség

A horgászat, a horgászturimus jövője és kapcsolata az akvakultúrával. Fürész György és Zellei Ágnes Magyar Országos Horgász Szövetség A horgászat, a horgászturimus jövője és kapcsolata az akvakultúrával Fürész György és Zellei Ágnes Magyar Országos Horgász Szövetség 5 000 17 000 35 000 52 000 58 000 93 000 133 000 240 000 298 000 320

Részletesebben

4. osztályos feladatsor III. forduló 2013/2014. tanév

4. osztályos feladatsor III. forduló 2013/2014. tanév Iskola: Csapatnév: _ 1 4. osztályos feladatsor III. forduló 2013/2014. tanév 1. Fejtsétek meg a keresztrejtvényt!a megfejtés után megtudjátok, hogy a harmadik fordulónak mi a témája! 14 1. Az Északi-középhegység

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2012. július - kivonat - Készítette a VITUKI Nonprofit Közhasznú Kft. Hidrológiai Intézet Hidrológiai koordinációs és állapotértékelési Osztály és az

Részletesebben

XLII. Országos Komplex Tanulmányi Verseny Megyei forduló. Földrajz. Szép vagy Magyarország! április 4. Giriczné Kulcsár Anita

XLII. Országos Komplex Tanulmányi Verseny Megyei forduló. Földrajz. Szép vagy Magyarország! április 4. Giriczné Kulcsár Anita Földrajz Szép vagy Magyarország! A verseny ideje: Készítette: 2017. április 4. Giriczné Kulcsár Anita 1. Hazánkkal szomszédos országok (4 perc) a) Tegyétek helyes sorrendbe az összekeveredett betűket úgy,

Részletesebben

4. osztályos feladatsor III. forduló 2017/2018. tanév

4. osztályos feladatsor III. forduló 2017/2018. tanév Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola: Csapatnév: 4. osztályos

Részletesebben

TÜSKEVÁR PIHENŐHÁZ GYOMAENDRŐD

TÜSKEVÁR PIHENŐHÁZ GYOMAENDRŐD TÜSKEVÁR PIHENŐHÁZ GYOMAENDRŐD Hétszínvirág-Tüskevár Szolgáltató Nonprofit BT. 5502 Gyomaendrőd, Fő út 67. Telefon:: 70/940-1619 e-mail: hetszinviragtuskevar@upcmail.hu www.hetszinviragbt.webnode.hu Gyomaendrőd

Részletesebben

Megalapozó vizsgálat

Megalapozó vizsgálat Megalapozó vizsgálat Balatonfenyves településrendezési eszközeinek felülvizsgálatához 50-1658/2012 1. HELYZETFELTÁRÓ MUNKARÉSZ 1.1. Településhálózati összefüggések, a település helye a településhálózatban,

Részletesebben

A BALATON LEGNAGYOBB VITORLÁSKIKÖTŐ LÁNCA

A BALATON LEGNAGYOBB VITORLÁSKIKÖTŐ LÁNCA A BALATON LEGNAGYOBB VITORLÁSKIKÖTŐ LÁNCA VITORLÁSKIKÖTŐK A BALATON KÖRÜL 2016 BALATONI HAJÓZÁSI ZRT. Ha Balaton, akkor Hajózás! BAHART KIKÖTŐ LÁNCA, ILLETVE TÚRAHELYEI BAHART vitorláskikötők Balatonalmádi

Részletesebben

Zene: Kálmán Imre Marica grófnı - Nyitány

Zene: Kálmán Imre Marica grófnı - Nyitány Zene: Kálmán Imre Marica grófnı - Nyitány A tájegység földrajzi jellemzői Északon: a Zala-folyó és a Balaton Nyugaton: az Alpokalja Keleten: a Sió és a Duna Délen : az országhatár határolja Területe: 11

Részletesebben

Dráva-medence fejlődésének lehetőségei

Dráva-medence fejlődésének lehetőségei EGYÜTTMŰKÖDÉSI LEHETŐSÉGEK A MAGYAR-HORVÁT TERÜLETFEJLESZTÉSBEN című konferencia 2018. február 5-6., Eszék Dráva-medence fejlődésének lehetőségei Előadó: Szászfalvi László országgyűlési képviselő És a

Részletesebben

Vadgazdálkodási adatok Pest megye

Vadgazdálkodási adatok Pest megye Vadgazdálkodási adatok Pest megye 26-29. A megye vadállományának alakulásáról utoljára 26-ban, vagyis a vadászterületek újbóli kijelölése előtt nyújtottunk áttekintést. Forrásként most is a Vadászati Hatóságnál,

Részletesebben

Bodrog: A Bodrogról röviden

Bodrog: A Bodrogról röviden Bodrog: A Bodrogról röviden A Bodrog Kelet-Szlovákia és a Szovjet-Kárpátalja területén eredd Latorca. Ung, Laborca Ondava és Tapoly folyókból keletkezik. A szlovákiai Zemplén (Zemplin)-tól már Bodrog-ként

Részletesebben

Távolsági vonatainkon is biztosítunk kerékpárszállítási lehetőséget a Tisza-tóhoz, a Dunántúlidombsághoz, a Balatonhoz.

Távolsági vonatainkon is biztosítunk kerékpárszállítási lehetőséget a Tisza-tóhoz, a Dunántúlidombsághoz, a Balatonhoz. Ha belföldi kirándulást tervez, nem kell otthon hagynia kerékpárját! Távolsági vonatainkon is biztosítunk kerékpárszállítási lehetőséget a Tisza-tóhoz, a Dunántúlidombsághoz, a Balatonhoz. BALATON-PART

Részletesebben

Turizmus és közösségi közlekedés a Velencei-tó partján. Bodrogai László Magyar Turizmus Zrt. Közép-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság

Turizmus és közösségi közlekedés a Velencei-tó partján. Bodrogai László Magyar Turizmus Zrt. Közép-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság Turizmus és közösségi közlekedés a Velencei-tó partján Bodrogai László Magyar Turizmus Zrt. Közép-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság A Közép- Dunántúli Régió Közép-Dunántúl Szolgáltatók száma a

Részletesebben

Az agrárminiszter 13/2018. (VII. 3.) AM rendelete a Tiszántúli Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről

Az agrárminiszter 13/2018. (VII. 3.) AM rendelete a Tiszántúli Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről 9004 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2018. évi 104. szám Az agrárminiszter 13/2018. (VII. 3.) AM rendelete a Tiszántúli Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről Az 1 2. tekintetében

Részletesebben

HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYÉBEN

HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYÉBEN HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYÉBEN Lajtmann József Győri Nemzetközi Kereskedelmi Központ 2014. január 14. VÉDETT TERMÉSZETI TERÜLETEK SZÁMA MAGYARORSZÁGON ORSZÁGOS

Részletesebben

2014-ÉVI ESEMÉNYNAPTÁR KIVONAT

2014-ÉVI ESEMÉNYNAPTÁR KIVONAT 2014-ÉVI ESEMÉNYNAPTÁR KIVONAT 1. 02.08. Téli Túra az Alföldi Kéken Táv: 7km Útvonal: Halászlak Szarvas Kirándulás a Téli Arborétumba 2. 03.15. Petőfi Emléktúra Mezőberény Útv.: Mezőberény - Liget - Laposi

Részletesebben

I. Magyar Közlekedési Konferencia III./B Szekció

I. Magyar Közlekedési Konferencia III./B Szekció I. Magyar Közlekedési Konferencia III./B Szekció KIEMELT KERÉKPÁROS ÚTVONALAK FEJLESZTÉSE A NIF ZRT-NÉL Juhász Zoltán László Igazgató-helyettes 2017. Október 18-20. Tokaj - Nyíregyháza BEVEZETŐ, TARTALOM

Részletesebben

Nyugat magyarországi peremvidék

Nyugat magyarországi peremvidék Nyugat magyarországi peremvidék Nyugat- magyarországi peremvidék ÉGHAJLATI és NÖVÉNYZETI sajátosságok alapján különül el, nem morfológiai különbségek alapján 7100 km² Határai: Kisalföld (É), Dunántúlikhg.,Dunántúli-dombvidék

Részletesebben

Kedves Természetjárók!

Kedves Természetjárók! A túra időpontja: 2017.12.21. csütörtök A tervezett indulás: Kedves Természetjárók! Találkozó: 2017.11.25. 9.00 Buszpályaudvar Veszprém A menetjegy ára: 50 %-os 185 HUF oda vissza pedig 185; Összesen:

Részletesebben

A VELENCEI-TÓ KÖRNYÉKÉNEK BORAI

A VELENCEI-TÓ KÖRNYÉKÉNEK BORAI A VELENCEI-TÓ KÖRNYÉKÉNEK BORAI 2011-ES PALACKOS BORLAP www.lsimon.hu ZÖLDIKE 2011 ZÖLD VELTELINI MIN SÉGI SZÁRAZ FEHÉRBOR A zöldike sárgászöld szín, vaskos cs r pintyféle. A hím szárnya és farkának tövi

Részletesebben

A felszín ábrázolása a térképen

A felszín ábrázolása a térképen A felszín ábrázolása a térképen Rajzold le annak a három tájnak a felszínét, amelyről a tankönyvben olvastál! Írd a képek alá a felszínformák nevét! Színezd a téglalapokat a magassági számoknak megfelelően!

Részletesebben

Dél-Magyarországon vonattal

Dél-Magyarországon vonattal Dél-Magyarországon vonattal a határközi kapcsolatok tekintetében is Háry Márk elnökségi tag, Magyar Közlekedési Klub Környezet-és Természetvédelmi Szervezetek 22. Országos Találkozója Kiskunhalas, 2012.

Részletesebben

Magyarország nagytájai

Magyarország nagytájai Magyarország nagytájai Az Alföld a legnagyobb nagytájunk, túlnyomó része tökéletes síkság, amit a gazdasági művelés által a leginkább átalakított az ember. A löszön kialakult mezőségi talajon gabonatermesztés,

Részletesebben

Nagyvisnyó Sporttábor

Nagyvisnyó Sporttábor Nagyvisnyó Sporttábor Augusztus 17. Indulás: I. csoport 9.00 II. csoport 10.30 Tisza tavi hajókirándulás-poroszló Közös túra a Dédesi várromhoz 5 600 m (oda-vissza) kb. 2,5 óra Augusztus 18. A túra hossza:

Részletesebben

4. osztályos feladatsor III. forduló 2014/2015. tanév

4. osztályos feladatsor III. forduló 2014/2015. tanév Iskola: 1 Csapatnév: 4. osztályos feladatsor III. forduló 2014/2015. tanév 13 1. Fejtsétek meg a keresztrejtvényt!a megfejtés után megtudjátok, hogy a harmadik fordulónak mi a témája! 1. Itt adták át Közép-Európa

Részletesebben

Regionális szervezetek közötti együttműködés a Balaton régió egységes turisztikai desztinációként kezelése és pozicionálása során

Regionális szervezetek közötti együttműködés a Balaton régió egységes turisztikai desztinációként kezelése és pozicionálása során Regionális szervezetek közötti együttműködés a Balaton régió egységes turisztikai desztinációként kezelése és pozicionálása során Varga-Dani Barbara Regionális marketing igazgató Országos TDM Konferencia

Részletesebben

1-15 ALSÓ-DUNA JOBBPART

1-15 ALSÓ-DUNA JOBBPART A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása 1-15 ALSÓ-DUNA JOBBPART konzultációs anyag vízgyűjtő-gazdálkodási tervhez közreadja: Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság, DDKÖVIZIG készítette: VKKI-KÖVIZIG-ek

Részletesebben

Megnyílt a horgászok és vadászok paradicsoma, a FeHoVa

Megnyílt a horgászok és vadászok paradicsoma, a FeHoVa Az elmúlt negyed évszázadban bár fejlődött a FeHoVa, sokan épphogy az állandósága miatt szerették meg beszélt a siker kulcsáról Ganczer Gábor, a kiállítás helyszínéül szolgáló HUNGEXPO vezérigazgatója,

Részletesebben

HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK BARANYA MEGYÉBEN

HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK BARANYA MEGYÉBEN HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK BARANYA MEGYÉBEN Bank László Pécs, 2013. november 26. VÉDETT TERMÉSZETI TERÜLETEK SZÁMA MAGYARORSZÁGON ORSZÁGOS JELENTŐSÉGŰEK: Nemzeti park: Tájvédelmi körzet:

Részletesebben

Trek biciklitúra sorozat és a 2011-es modellek tesztelése Velencei-tó

Trek biciklitúra sorozat és a 2011-es modellek tesztelése Velencei-tó Trek biciklitúra sorozat és a 2011-es modellek tesztelése Velencei-tó Aktív hétvégére várjuk a sportszerető családokat! Ezt a hétvégét olyan családoknak vagy egyéneknek ajánljuk, akik szeretnének egy sportos

Részletesebben

Duna és egyéb folyók szabályozásáról

Duna és egyéb folyók szabályozásáról 8. évfolyam 5. szám 2001.október VÍZMINŐSÉGI TÁJÉKOZTATÓ A Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség belső információs kiadványa AZ ALCSI HOLT-TISZA Az Alcsi Holt-Tisza mint tartalék ivóvízbázis

Részletesebben

A TERMÉSZETVÉDELEM SZÁMOKBAN ( )

A TERMÉSZETVÉDELEM SZÁMOKBAN ( ) A TERMÉSZETVÉDELEM SZÁMOKBAN (1939-1989) Magyarországon az első védetté nyilvánításra 1939-ben került sor. A debreceni Nagyerdő mezei szilekkel, koros fehérnyárakkal elegyes, gyöngyvirágos-tölgyes erdőrészletét

Részletesebben

A balatoni TDM modell - kutatási eredmények

A balatoni TDM modell - kutatási eredmények A balatoni TDM modell - kutatási eredmények Szakály Szabolcs Heller Farkas Fıiskola MATUR 2007 január A Települési szintő TDM szerv A települési TDM szerv tagjai Az adott település vállalkozói, önkormányzata,

Részletesebben

HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN

HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN Kustár Rozália Kecskemét, 2014. február 18. VÉDETT TERMÉSZETI TERÜLETEK SZÁMA MAGYARORSZÁGON ORSZÁGOS JELENTŐSÉGŰEK: Nemzeti park: Tájvédelmi

Részletesebben

A ZÁRTTÉRI VADTARTÁS LEHETŐSÉGEI, FELTÉTELEI

A ZÁRTTÉRI VADTARTÁS LEHETŐSÉGEI, FELTÉTELEI A ZÁRTTÉRI VADTARTÁS LEHETŐSÉGEI, FELTÉTELEI Zsigmond Richárd földművelésügyi igazgató 2014. március 25. Zárttéri nagyvadtartás 1996. évi LV. törvény (Vtv.) és végrehajtási rendelete szabályozza Vadaskertek

Részletesebben

Az aktív turisztika helye és szerepe a magyarországi turisztikai márkák kialakításában, különös tekintettel a vízi turizmusra

Az aktív turisztika helye és szerepe a magyarországi turisztikai márkák kialakításában, különös tekintettel a vízi turizmusra Az aktív turisztika helye és szerepe a magyarországi turisztikai márkák kialakításában, különös tekintettel a vízi turizmusra 1 2 Turizmus, stratégiai keretek Desztináció alapú megközelítés 3 Aktív turizmus

Részletesebben

KONZULTÁCIÓS ANYAG A BALATON KÖZVETLEN TERVEZÉSI ALEGYSÉG

KONZULTÁCIÓS ANYAG A BALATON KÖZVETLEN TERVEZÉSI ALEGYSÉG A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása KONZULTÁCIÓS ANYAG A BALATON KÖZVETLEN TERVEZÉSI ALEGYSÉG vízgyűjtő-gazdálkodási terv tervezete alapján közreadja: Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság,

Részletesebben

Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület 8000 Székesfehérvár, Budai út 52. Asz.: 18482571-1-07 http:/gyongyvirag.atw.hu

Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület 8000 Székesfehérvár, Budai út 52. Asz.: 18482571-1-07 http:/gyongyvirag.atw.hu 1 / 8 2009. 08. 19. 17:37 Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület 8000 Székesfehérvár, Budai út 52. Asz.: 18482571-1-07 http:/gyongyvirag.atw.hu 2009. évi túrák tervezetei I. negyedév hónap nap "A" túra túravezető

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2015. június - kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

Keresse meg a kakukktojást, a felsorolásba nem illő szót!

Keresse meg a kakukktojást, a felsorolásba nem illő szót! Keresse meg a kakukktojást, a felsorolásba nem illő szót! 1. Melyik tájegység nem a Dunántúli középhegység része? Pilis Bakony Visegrádi hegység Vértes 2. Melyik autópálya nem halad át a Dunántúlon? M1

Részletesebben

Velencei-tó szség. letfejlesztési si Program stratégiai tervezés s alapjainak vizsgálata. Területfejleszt. Dr. Opitz Éva Szegmens Piackutató 2009

Velencei-tó szség. letfejlesztési si Program stratégiai tervezés s alapjainak vizsgálata. Területfejleszt. Dr. Opitz Éva Szegmens Piackutató 2009 Velencei-tó a Természetes Egészs szség Területfejleszt letfejlesztési si Program stratégiai tervezés s alapjainak vizsgálata Dr. Opitz Éva Szegmens Piackutató 29 A turizmus vonzerejének tényezői és alakulása

Részletesebben

csodálatos vizeink ÉR EM S Z ER ZŐ K ER ÉK PÁ R T Ú R A / IGA ZO LÓ FÜZ E T 2 0 1 4-2 0 1 6

csodálatos vizeink ÉR EM S Z ER ZŐ K ER ÉK PÁ R T Ú R A / IGA ZO LÓ FÜZ E T 2 0 1 4-2 0 1 6 csodálatos vizeink ÉR EM S Z ER ZŐ K ER ÉK PÁ R T Ú R A / IGA ZO LÓ FÜZ E T 2 0 1 4-2 0 1 6 CSODÁLATOS VIZEINK éremszerző kerékpártúra sorozat Célja: Magyarország természetes vizeinek és környező vidékeinek

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2016. december - kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék Érvényes: 2014. március 1-től visszavonásig

HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék Érvényes: 2014. március 1-től visszavonásig HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék Érvényes: 2014. március 1-től visszavonásig 1. oldal 2. oldal Bemutatkozás Tisztelt Vadászvendégünk! S ok szeretettel köszönti Önt a Hunor Vadaskert Zrt.! Engedje

Részletesebben

HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék. Vadászati árjegyzék

HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék. Vadászati árjegyzék HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék 2015/2016 Vadászati árjegyzék 1. oldal 2. oldal Bemutatkozás Tisztelt Vadászvendégünk! S ok szeretettel köszönti Önt a Hunor Vadaskert Zrt.! Engedje meg, hogy néhány

Részletesebben

Nyers ételkészítő Tábor

Nyers ételkészítő Tábor Nyers ételkészítő Tábor Első alkalommal, és reméljük lesz folytatása. megrendezzük a nyers életmód táborunkat. Együtt készítjük el a finomságokat, együtt is fogyasztjuk el, kirándulunk, énekelünk, jókat

Részletesebben

VADÁSZAT ÉS HALÁSZAT VÁSÁR 2015 október 8-10 Expo Arad

VADÁSZAT ÉS HALÁSZAT VÁSÁR 2015 október 8-10 Expo Arad VADÁSZAT ÉS HALÁSZAT VÁSÁR 2015 október 8-10 Expo Arad EXPO ARTEMIS Nemzetközi vadászat és halászat vásár Ezúton kívánjuk tájékoztatni, hogy az Arad Megyei Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Iparkamara az

Részletesebben

Trófeabírálat. A vadászat szerepe. A trófeák kultusza. Vadászati rendszerek

Trófeabírálat. A vadászat szerepe. A trófeák kultusza. Vadászati rendszerek A vadászat szerepe Trófeabírálat I. előadás A közösség táplálékkal való ellátása A fiatalok harcra való felkészítése Sport A sportban a mérhetőség fontos Mennyiség Minőség Dopping Vadászati rendszerek

Részletesebben

SOLTVADKERT 1. SZÁMÚ MELLÉKLET 1. A strand mederfenék jellemzése: Homokos, iszapos. 2. A strandhoz tartozó partszakasz talajának jellemzése: Homokos, és gyepszőnyeggel borított. 3. A víz elérhetősége:

Részletesebben

TURIZMUS ÉS REGIONALITÁS

TURIZMUS ÉS REGIONALITÁS A magyarországi turisztikai régiók vendégforgalma 2002-ben 1 Kiss Kornélia Sulyok Judit kapacitása 2002-ben 2 Magyarországon 3377 kereskedelmi szálláshely mûködött, összesen 77 155 szobával és 335 163

Részletesebben

Turizmus. Környezetvédelem a turizmusban. Ökoturizmus. Fenntartható fejlődés

Turizmus. Környezetvédelem a turizmusban. Ökoturizmus. Fenntartható fejlődés Turizmus Környezetvédelem a turizmusban Fenntartható fejlődés Olyan fejlődés, amely képes kielégíteni a jelen szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő generációinak lehetőségeit saját szükségleteik

Részletesebben

VIHARJELZÉS A TISZA-TAVON. Rázsi András, Erdődiné Molnár Zsófia, Kovács Attila

VIHARJELZÉS A TISZA-TAVON. Rázsi András, Erdődiné Molnár Zsófia, Kovács Attila VIHARJELZÉS A TISZA-TAVON Rázsi András, Erdődiné Molnár Zsófia, Kovács Attila Országos Meteorológiai Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Központ 3529 Miskolc, Pattantyús-Ábrahám Géza u. 4. e-mail:

Részletesebben

VITORLÁSHAJÓK BAVARIA 32: CALIPSO KARÁT KÁRMIN ZEFÍR ZENIT ZENGŐ

VITORLÁSHAJÓK BAVARIA 32: CALIPSO KARÁT KÁRMIN ZEFÍR ZENIT ZENGŐ VITORLÁSHAJÓK ELAN 310: REVERTO VELA NORMA PYXIS CARINA SAGITTA BAVARIA 32: CALIPSO KARÁT KÁRMIN ZEFÍR ZENIT ZENGŐ JEANNEAU 349: HEXAGON 01 HEXAGON 02 HEXAGON 03 HEXAGON 04 HEXAGON 05 HEXAGON 06 A vitorlások

Részletesebben

Magyarország vízrajza

Magyarország vízrajza Magyarország vízrajza Magyarország felszíni vízkészletének 90%- át a szomszéd országokból érkező folyók hozzák hazánk területére. A behozatal kedvezőtlen hatása, hogy a vizekkel együtt jelentős mennyiségű

Részletesebben

HALÁLLOMÁNY FELMÉRÉS EREDMÉNYE A VÉSZTŐI MÁGORI HE. KECSKÉSZUGI ÉS TEMETŐSZÉLI HORGÁSZVIZÉN

HALÁLLOMÁNY FELMÉRÉS EREDMÉNYE A VÉSZTŐI MÁGORI HE. KECSKÉSZUGI ÉS TEMETŐSZÉLI HORGÁSZVIZÉN HALÁLLOMÁNY FELMÉRÉS EREDMÉNYE A VÉSZTŐI MÁGORI HE. KECSKÉSZUGI ÉS TEMETŐSZÉLI HORGÁSZVIZÉN A Mágori Horgászegyesület felkérésére 2011. április 9.-én állományfelmérő halászatot végeztünk a Kecskészugi

Részletesebben

Közlekedésföldrajz. Összeállította: Sallai András

Közlekedésföldrajz. Összeállította: Sallai András Közlekedésföldrajz Összeállította: Sallai András 1. Ausztria (1995) 2. Belgium (1957) 3. Bulgária (2007) 4. Ciprus (2004) 5. Csehország (2004) 6. Dánia (1973) 7. Egyesült Királyság (1973) 8. Észtország

Részletesebben

Korlátozások és lehetőségek a gazdálkodásban és a megőrzésben Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítése

Korlátozások és lehetőségek a gazdálkodásban és a megőrzésben Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítése Korlátozások és lehetőségek a gazdálkodásban és a megőrzésben Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítése Magyarfalvi Attila Balatoni Integrációs Kft. 2013. május 29. Milyen területekről beszélünk?

Részletesebben

I/1. Szolnok és dél-hevesi apróvadas vadgazdálkodási körzet

I/1. Szolnok és dél-hevesi apróvadas vadgazdálkodási körzet I/1. Szolnok és dél-hevesi apróvadas vadgazdálkodási körzet I/1. Szolnok és dél-hevesi apróvadas vadgazdálkodási körzet A körzet a Jász-Nagykun-Szolnok és a Heves megye déli, alföldi részén található kifejezetten

Részletesebben

2-3. melléklet: Természetes fürdőhelyek

2-3. melléklet: Természetes fürdőhelyek A Duna vízgyűjtő magyarországi része 2-3. melléklet: Természetes fürdőhelyek 2-3. melléklet: Természetes fürdőhelyek A 78/2008 (IV. 3.) Korm. rendelet szerint kijelölt fürdőhelyek listája 1 szegmens AIT511

Részletesebben

A Duna-Dráva Nemzeti Park Dráva-menti területeinek bemutatása - a DDNP Igazgatóság tevékenysége a Dráva-mentén -

A Duna-Dráva Nemzeti Park Dráva-menti területeinek bemutatása - a DDNP Igazgatóság tevékenysége a Dráva-mentén - A Duna-Dráva Nemzeti Park Dráva-menti területeinek bemutatása - a DDNP Igazgatóság tevékenysége a Dráva-mentén - A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területe és védett területei 1. Boronka melléki

Részletesebben

Melléklet. Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén található különleges madárvédelmi területek. Aggteleki-karszt (HUAN10001)

Melléklet. Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén található különleges madárvédelmi területek. Aggteleki-karszt (HUAN10001) Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén található különleges madárvédelmi területek Aggteleki-karszt (HUAN10001) Aggtelek 010, 0100, 0101, 0102/7, 0103/2, 0103/3, 0103/4, 0103/6, 0103/7,

Részletesebben

Vadludak és vízimadarak Tatán

Vadludak és vízimadarak Tatán Tata kincsei Tata a Vizek Városa Tata, 2012. április 13. Vadludak és vízimadarak Tatán Musicz László, elnök Magyar Madártani Egyesület Komárom-Esztergom megyei Csoport Tatai Öreg-tó 1977-ben megyei jelentőségű

Részletesebben

Távcsöves csillagászati bemutató Mit láthatunk a Fertő feletti csillagos égbolton? január :00

Távcsöves csillagászati bemutató Mit láthatunk a Fertő feletti csillagos égbolton? január :00 Távcsöves csillagászati bemutató Mit láthatunk a Fertő feletti csillagos égbolton? 2019. január 25. 17:00 Hanság túra I. - Osli-Hany Évkezdő programjainkra szeretnénk felhívni mindazok figyelmét, akik

Részletesebben

Az agrárminiszter 11/2018. (VII. 3.) AM rendelete a Duna Tisza közi Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről

Az agrárminiszter 11/2018. (VII. 3.) AM rendelete a Duna Tisza közi Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2018. évi 104. szám 8963 13. A vízivad hasznosítása olyan mértékű legyen, amely minimalizálja a védett és fokozottan védett fajok egyedeinek akár szándékos, akár véletlenül történő

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 3316 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Capr Luxus villa eladó Capri szigetén LEIRÁS Ez az ingatlan

Részletesebben

Településfejlesztési pályázat keretében támogatott projektek

Településfejlesztési pályázat keretében támogatott projektek Településfejlesztési pályázat keretében támogatott projektek - 2017 Ságvár Község Önkormányzata Jaba római kori bemutató- és közpark kialakítása Ságváron, I. ütem Ságvár 14 900 053 50,00% 2. Lesenceistvánd

Részletesebben