Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár hangoskönyv állományából

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár hangoskönyv állományából"

Átírás

1 Könyvtár és Távoktatási Központ Könyvajánló Válogatás a könyvtár hangoskönyv állományából 2013 XII. évf. 2. szám

2

3 Könyvajánló Válogatás a könyvtár hangoskönyv állományából április - június Szolnok sz.

4 A kiadványt szerkesztette és illusztrálta: Hernyák Gábor Válogatta: Kincses Julianna A könyvek annotációit készítette: Nagyné Farkas Rózsa Előszót írta: Kincses Julianna Közreadja: Elektronikus formában a könyvajánló elérhető a Könyvtár alportálján:

5 Tartalom Előszó Vallástudomány Szociálpszichológia Természettudomány Szépirodalom Könyvtári portálajánló Címmutató Szerzői névmutató Munkatársaink Nyitva tartás Elérhetőségeink

6 ELŐSZÓ 3 csupa praktikum a hangoskönyv. Újdonság, s mint ilyen, hát félni szoktunk tőle. Pedig az internet sem pusztította el a könyveket, sem az olvasást. Gutenberg galaxisa nem kerül veszélybe, csak tágul. /Cecil, a hoxa.hu bloggere/ A könyvajánló ajánlója Kedves Olvasó! Könyvtárunk mindig nagy figyelmet fordított fogyatékkal élő társaink esélyegyenlőségének biztosítására. Több elnyert pályázatunkban is kiemelt szerepet kapott könyvtárhasználatuk megkönnyítése. A több mint tíz éve indított Könyvajánló című kiadványunk legfrissebb száma teljes egészében a célzott támogatási forrásból beszerzett hangoskönyvekből válogatott művek recenzióit tartalmazza. E dokumentumtípus, sajátosságából adódóan, leginkább szépirodalmi műveket hordoz, elvétve akad egyegy szakirodalmat tartalmazó CD a piacon. A rendhagyó tartalmú periodikum nem csupán a látássérülteknek ajánl kiváló szórakozást, hanem minden könyvtárhasználónak, hiszen utazás, napozás közben a világ- és a magyar irodalom gyöngyszemeit hallgathatják a könyvtárunkból kikölcsönözhető hangoskönyvek segítségével. Munkatársaim nevében kívánok Minden Olvasónak kellemes, tartalmas nyaralást és jó pihenést a nyár hátralévő időszakára! Kincses Julianna központigazgató

7 4 Vallástudomány. Szociálpszichológia VALLÁSTUDOMÁNY 1. Wiesel, Elie (1928-) Bölcsek és történeteik [Elektronikus dokumentum] / Elie Wiesel ; Vallai Péter előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (490 min) ; 12 cm A magyar származású, Nobel-békedíjas szerző élvezetes stílusban vázolja fel az ősatyák, a bibliai, a talmudista és a haszid mesterek arcképeit, és osztja meg gondolatait erről a világról. Történeteiben mindig megjelenik a reményvesztettség és a megújulás is. Régmúlt megnyert és elvesztett csaták képeit eleveníti meg, mesterek száműzetéséről és szabadulásáról mesél. Az életre keltett hősök, harcot vívnak Istennel, amiért túl sok terhet ró az emberiségre, és az emberekkel, akik, elfelejtik, hogy mi a fontos az életben, és, hogy a jóért, a békéért áldozni kell. Ezek az archaikus alakok sem tévedhetetlenek azonban, hisz hibáznak és néha rossz úton járnak. A szerző azonban azt üzeni ezekkel a történetekkel, hogy a legfontosabb az, hogy Istenük és saját népük iránti szeretetük mindig megmaradt, ami mindenki számára követendő példa. SZOCIÁLPSZICHOLÓGIA 2. Fromm, Erich ( ) A szeretet művészete [Elektronikus dokumentum] / Erich Fromm ; Krizsó Szilvia előadásában ; [ford. Várady Szabolcs]. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (237 min) ; 12 cm Valóban művészet a szeretet, valóban tanulható, és a túlzott anyai gondoskodás valóban a mély szeretet hiányának a kompenzálása? Ilyen és ehhez hasonló kérdések egész sorát veti fel a szerző, miközben a hallgató elgondolkozhat, hogy ő épp a szeretet melyik fokán tart. Vitába szállhat azzal a gondolattal is, hogy a szeretet elsősorban nem egy meghatározott tárgyhoz fűződő viszony, hanem a magatartás, a jellem beállítottsága, amely befolyásolja a személy viszonyulását a világ egészéhez. A fejezetek a szeretet tárgyáról, a felebaráti -, az anyai szeretetről, a szerelemről és az önszeretetről foglalják össze a szerző bölcs megállapításait. Felgyorsult, egyre inkább elidegenedő világunkban a fennmaradást, a boldogulást, a kielégülést mindenki másként éli meg: van, akit az anyagiak, van, akit a hatalom gyakorlása motivál. Az azonban biztos, hogy az emberi élet nem lehet teljes a szeretet, a lélek ereje nélkül.

8 Természettudomány. Szépirodalom 5 TERMÉSZETTUDOMÁNY 3. Lorenz, Konrad ( ) A civilizált emberiség nyolc halálos bűne [Elektronikus dokumentum] / Konrad Lorenz ; [ford.] Gellért Katalin ; Galambos Péter (Galamb) előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (208 min) ; 12 cm A szerző a klasszikus összehasonlító magatartáskutatás, a modern etológia és az evolúciós ismeretelmélet egyik megalapítója. Ebben a művében nyolc olyan egymástól jól elkülöníthető, mégis egymással ok-okozati összefüggésbe hozható témával foglalkozik, amelyek nemcsak a kultúrát, hanem az egész emberi fajt fenyegetik pusztulással. A túlnépesedés, a természetes életterek kiirtása, a genetikai széthullás, az elpuhulás, a szociális viselkedésnormák felbomlása, a tradíciók eltűnése, az uniformizálódás és az atomfegyverkezés globális problémák. Ezek mind olyan kérdések, amelyek politikai nézetektől, országhatároktól függetlenül cselekvésre késztetnek minden felelősségérzettel gondolkodó vezetőt és magánembert egyaránt. SZÉPIRODALOM 4. Chandler, Raymond ( ) Asszony a tóban [Elektronikus dokumentum] / Raymond Chandler ; Galambos Péter (Galamb) előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (425 min) ; 12 cm A szerző mindössze kilenc regényt írt, több millió rajongója nagy-nagy bánatára. Ennek ellenére stílusa és regényszerkesztése a bűnügyi irodalom több nemzedékének vált példaképévé és jelentős mértékben meghatározta munkásságukat.. Ez a történet a krimi klasszikusának egyik legismertebb regénye. A feszes logikájú, izgalmas történetből nem hiányzik a gyilkosság, a szerelmi szál, a hűtlen feleség, és természetesen a keményöklű magánnyomozó sem. A szerző Philip Marlowe, a magányos és rettenthetetlen magándetektív alakjának megformálásával műfajt teremtett. Legnevesebb megszemélyesítője a filmvásznon Humphrey Bogart volt. Galambos Péter színes előadásában a fordulatokban gazdag történet még több izgalmat tartogat a hallgatóknak.

9 6 Szépirodalom 5. Görgey Gábor (1929-) Vadászszőnyeg [Elektronikus dokumentum] / Görgey Gábor ; Bálint András előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (290 min) ; 12 cm A címben szereplő szőnyeg gazdag mintázata, kacskaringós rajzolatai a regény szerkezetében ismétlődnek. Az asszociációk szárnyalása és a cselekmények idejének szabad váltakozása teljesen felborítják a lineáris időrendet, és egy izgalmas, Görgeyre jellemző architektúra alakul ki. A szőnyeg tulajdonosának, Ádámnak a szemszögéből láthatjuk a magyar történelem mintegy húsz évének egyéni összefoglalását: a második világháborút, a nyilas korszakot, a felszabadulás eseményeit, a kitelepítések időszakát, az ötvenes éveket és a forradalmat. A szőnyegről kiderül, hogy egy nagyon értékes vadászszőnyeg, mintahogyan a Bálint András előadásában elhangzó történet is, amely a hangoskönyvek között kiemelkedő értéket képvisel. 6. Hamvas Béla ( ) Patmosz 1. [Elektronikus dokumentum] / Hamvas Béla ; Rátóti Zoltán előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, db CD (250 min) ; 12 cm Patmosz az Égei-tengeri görög szigetvilágának egyik kis gyöngyszeme, ahol János apostol száműzetésében írta az Apokalipszist és a Jelenések könyvét. Hamvas Béla pedig ezzel a címmel foglalta össze a segédmunkás-raktárosként Tiszapalkonyán töltött száműzetésének az írásait. A Patmosz első része az 1958 és 1964 között született esszéket tartalmazza. Sorain átütnek az ötvenes évek mindent elárasztó politikai eszméi, a kis gulág atmoszférája, amely kicsiben tükrözi a társadalom egészét. A műben azonban megmutatkozik a szerző nagysága, amely képes felülemelkedni a körülményeken, és szinte kívülállóként mutatja be ezt a groteszk színjátékot. Képes humorral szemlélni az eseményeket, mert tiszta és igaz tud maradni minden körülmények között, és nem igazságot vár, hanem igaz életet.

10 Szépirodalom 7 7. Hamvas Béla ( ) Titkos jegyzőkönyv [Elektronikus dokumentum] / Hamvas Béla ; Rátóti Zoltán előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (268 min) ; 12 cm A mű 1948 utáni mellőzésének első korszakában született Szentendrén, olyan művekkel egyetemben, mint a Karnevál, a Mágia szutrá, az Unicornis vagy a Silencium. A klasszikus műveltségű író, filozófus és könyvtáros műveit igazán csak az 1980-as években ismerhette meg a nagyközönség. Korábban csupán kéziratban vagy gépelt formában terjedhettek, így az első áttörést a Karnevál 1985-ös megjelenése, majd a kilencvenes években a teljes életmű kiadása jelentette. Ebben a művében az az egyetlen titok, amit megtudhat a hallgató, hogy titok, nem létezik. Ha az ember nem akad el a vagyon, a hatalom és a hírnév kergetésének az útvesztőiben, akkor minden fontos dolog - amitől boldog lehet - csupán egy karnyújtásnyira van tőle. 8. Karinthy Frigyes ( ) Hölgyeim és Uraim! : humoreszkek [Elektronikus dokumentum] / Karinthy Frigyes ; Rudolf Péter előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (140 min) ; 12 cm Karinthy Frigyes legolvasottabb íróink egyike, a legtöbbször idézett és emlegetett humorista. Ugyanakkor filozófus is, aki regényeiben, novelláiban és mulatságos humoreszkjeiben fejezte ki nézeteit és életfelfogását. A válogatás írásainak a hangvétele egységes, az eszköztáruk és a téma-megközelítésük azonos. Harmincegy művet hallgathat meg az érdeklődő, köztük olyan klasszikusokat is, mint a Visszakérem az iskolapénzt, a Kik csókolóznak többet?, A hóember és a kályha, a Nagybeteg a cipőm vagy A világ legbutább kisgyereke című írások. Karinthy saját maga állította, hogy minden műfajban maradandót alkotott. Ez a korong a hallgatót erről a humoreszk műfajában hivatott meggyőzni, amelynek mottója nem is lehetne más, mint: "lehet-e barátság férfi és nő között, és ha igen, miért nem?".

11 8 Szépirodalom 9. Mrożek, Sławomir (1930-) Abszurd történetek [Elektronikus dokumentum] / Sławomir Mrožek ; Mácsai Pál előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, db CD (150 min) ; 12 cm Mrožek egyedi, szatirikus stílusa már korai novelláira is jellemző volt, és ez vált írói védjegyévé. Fordított világában mindennek a fonákját mutatja be, és görbe tükröt tart a különböző élethelyzetek, emberi tulajdonságok elé. Kifigurázza a lengyel mentalitást, a romantikus hősiességet, a társadalom visszásságait, de a mélyben mindig az emberi ostobaság, fellengzősség tagadása áll. Ezt fűszerezi sajátos humorával. Összetéveszthetetlen hangvétele abba az irodalmi vonulatba illeszkedik, amelynek legkiválóbb hazai képviselői között ott találjuk Karinthyt és Örkényt is. A hangoskönyv közel félszáz írásból álló válogatása a hallgatót ebbe a különös dimenziójú világba vezeti el, és mutatja be a társadalmi és emberi visszásságokat Mrožek fekete humorával átszőve. 10. Orbán Ottó ( ) A világ teremtése és egyéb badarságok [Elektronikus dokumentum] / Orbán Ottó ; Mácsai Pál előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (57 min) ; 12 cm. - (Irodalmi fülbevaló, ISSN ) Orbán Ottó költészetét a magyar irodalomban egyedi, játékos komolytalanság jellemzi. A címadó versparódiát példaképének, Jean Effelnek, a világhírű francia karikaturistának ajánlotta, aki 1951-ben a világ teremtését szatirikus és aktualitásokkal ábrázoló rajzgyűjteményben adta közre. A badar versek az angol irodalomban népszerű műfajnak számítanak, a hazai irodalomban először Radnóti Miklós próbálta meghonosítani, és Orbán ennek a kísérletnek méltó folytatója. Ezeknek a verseknek az irónia az alaphangja, amely a szerző költészetének oly jellemző vonása. Meglátása szerint egy költőnek az a legnagyobb tragédiája, ha nincs humorérzéke, ennél csak az lehet szörnyűbb, ha van. A hallgató szórakozva döntheti el, hogy a szerző verseit a tragédia vagy a szörnyűség jellemzi-e.

12 Szépirodalom Örkény István ( ) Mese-levelek [Elektronikus dokumentum] / Örkény István ; Mácsai Pál előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (70 min) ; 12 cm. - (Irodalmi fülbevaló, ISSN ) Örkény István gyermekeinek, Antalnak és Angélának szóló mese-leveleinek nagysikerű könyvváltozata 1999-ben jelent meg. A szerző apaként sem tagadja meg önmagát, elbeszélésmódját ezekben az írásokban is ugyanaz a groteszk szemlélet- és elbeszélésmód jellemzi, mint más alkotásaiban. Olyan szabályrendszer szerint működik ez az Örkényi-világ, amelyben minden a feje tetejére áll, és ebben a különös perspektívában már minden megtörténhet. A hallgató azon veszi észre magát, hogy már a játék részese, és teljesen természetes, hogy az elefántok csehül beszélnek, a nyuszi köszönetet mond és Róka bácsi fülét elrepíti a vihar. A szórakoztató, humoros írások, történetek gyerekeknek és szülőnek egyaránt feledhetetlen élményt nyújtanak. 12. Pratchett, Terry A mágia fénye : a második korongvilág regény [Elektronikus dokumentum] / Terry Pratchett ; Rudolf Péter előadásában ; [ford. Sohár Anikó és Nemes István]. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db A korongvilág történetek műfaja fantasy-paródia regény. Az első mű 1986-ban jelent meg. Világsikerüket annak köszönhetik, hogy Korongvilág egy minden részletre kiterjedően felépített, pontosan kidolgozott képzeletvilág. Ez teremti meg azt a helyszínt, amelyben a szerző egyszerre tud görbe tükröt állítani a legismertebb fantasy történeteknek, azok figuráinak és a valóságnak egyaránt. Az abszurdhoz közelítő, szatirikus humor teszi sajátosan egyedivé ezeknek a történeteknek a stílusát. Akinek tetszett a sorozat első része, és továbbra is kíváncsi a Nagy A'Tuin, a Korongvilágot hátán cipelő csillagteknőc és Széltoló, a világ legrosszabb, gyáva varázslójának további kalandjaira, annak kellemes kikapcsolódást jelent a dokumentum.

13 10 Szépirodalom 13. Petőfi Sándor ( ) Az apostol [Elektronikus dokumentum] / Petőfi Sándor ; Kaszás Attila előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (138 min) ; 12 cm A mindössze huszonhat évet élt Petőfi Sándor egészen napjainkig a legismertebb magyar költő a világon nyarán vettette papírra az önéletrajzi adatokkal átszőtt főművét, Az Apostolt. A főszereplő, Szilveszter az eszményi forradalmár alakját és a forradalmársorsot testesíti meg. Az elbeszélő költemény Petőfi politikai, társadalmi, szociális nézeteinek summázása, amelyet a híres szőlőszem hasonlatán keresztül érthetünk meg. Ebben bolygónkat egyetlen szem gyümölcshöz hasonlítja. A szőlőszem éréséhez napsugárra és csupán egyetlen esztendőre van szükség, míg a Földnek ehhez több millió év kell, és olyan nagy lelkek, mint a főhős vagy Petőfi, akinek egész élete és munkássága az éltető napsugarat szimbolizálja. Azoknak is érdemes meghallgatni a költeményt, akik már olvasták, hiszen Kaszás Attila tolmácsolásában valódi élményben lehet részük. 14. Pilinszky János ( ) Tűz és víz [Elektronikus dokumentum] / Pilinszky János versei ; Alföldi Róbert előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (50 min) ; 12 cm Pilinszky János a Nyugat negyedik, újholdas nemzedékének egyik legismertebb alakja. A dokumentum válogatás lírájának legkiemelkedőbb alkotásaiból. Evangéliumi esztétikájának meghatározó művei közé tartozik többek között az Apokrif, a Francia fogoly, a Négysoros és a Harmadnapon. A szerző különböző korszakaiból származó versek lírájának teljes egészét, alakulását foglalják össze a hallgató számára. Sorain átüt a világ kegyetlensége, az ember magányosságának és magárahagyottságának az érzése, a lét szenvedései elől való menekülés hiábavalósága. Kétpólusú verseiben egyszerre van jelen a szépség, az áhítat, a vágy és ezek ellentettjeként a pusztulás, a fájdalom, a nyomorúság és a halál. Alföldi Róbert tolmácsolásában ezek a versek bevezetik a hallgatót Pilinszky világába, amelyben az állandó haláltudat az élet apró szépségeit is gyémántként ragyogtatja fel.

14 Szépirodalom Polcz Alaine ( ) Macskaregény [Elektronikus dokumentum] / Polcz Alaine ; Nagy-Kálózy Eszter előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (262 min) ; 12 cm Polcz Alaine írónő, pszichológus, a hazai Hospice-mozgalom elindítójának minden művéből, még a szenvedéssel és fájdalmakkal teli időszakokban is sugárzik az élet igenlése, a derű. Ebben a regényében központi szerepet tölt be macskaszeretete, az, hogy mennyi mindent elárul egy emberről, ahogy az állatokkal bánik, illetve ahogy az állatok viszonyulnak hozzá. A macskákhoz fűződő történeteken keresztül megismerheti a hallgató a szerző életének egy-egy részletét: a szegénységben, de nagy szeretetben eltöltött gyerekkorát, a háborús emlékeket, az első szerelmét, a második házasságát, stb. Az írónő mesél, egyszerű történeteket, amelyek elgondolkodtatják a hallgatót saját kapcsolataikról, néha ráismer egy-egy érzésre, mosolyog vagy könnyek szöknek a szemébe, és azt kívánja, hogy folytatódjon még a történet. 16. Rejtő Jenő ( ) Menni vagy meghalni [Elektronikus dokumentum] / Rejtő Jenő ; Galambos Péter (Galamb) előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth : Mojzer, CD (334 min) ; 12 cm A Rejtőtől megszokott, izgalmas, fordulatokban gazdag regényben a cselekmény során a hallgató részese lehet egy bravúros nyomozásnak, amelyben lelepleződik egy gyilkos, aki áldozatait az egykori, azóta már milliomossá vált légiósok közül szedi. A történet első részében hat, mindenre elszánt légiós, egy gyönyörű arab táncosnő közreműködésével mesés platinavagyonra tesz szert. A folytatásban már Londonban látjuk viszont hőseinket, akik egy részvénytársaságot igazgatnak. Nem lehet azonban felhőtlen a boldogságuk, hiszen két volt legionáriust rejtélyes módon meggyilkolnak. Természetesen azonnal feltűnik a sármos és bátor Connor felügyelő, aki mindenre fényt derít. A Rejtő-rajongóknak könnyed, nyári szórakozás a hangoskönyv Galamb előadásában.

15 12 Szépirodalom 17. Schäffer Erzsébet Málna utca 3 : történetek útközben [Elektronikus dokumentum] / Schäffer Erzsébet ; a szerző előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (75 min) ; 12 cm. - (Irodalmi fülbevaló, ISSN ) A közkedvelt Pulitzer-díjas újságíró, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, a Prima Primissima-díjjal kitüntetett író neve ismerősen cseng a Nők Lapja olvasóinak, hiszen a kiadvány munkatársa már az 1990-es évek elejétől. A kortárs magyar irodalomban egyedi színfoltot képviselnek humorral, érzelmekkel átszőtt írásai, amelyek a hétköznapok pillanatait ragadják meg. Embermeséi letisztult eszközökkel ábrázolják az ember gyarlóságát és nagyságát. A szerzőnek eddig hét könyve jelent meg, és hangoskönyvei is nagyon népszerűek. Ez a dokumentum tizenegy történetet tartalmaz a szerző tolmácsolásában. Érdekessége a kiadványnak, hogy olyan műveket is hallhatnak az érdeklődők, amelyek még nem jelentek meg nyomtatásban. 18. Szepes Mária ( ) Felhőszobrász : fantasztikus novellák [Elektronikus dokumentum] / Szepes Mária ; zene Lőrincz György ; Soma Mamagésa előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (79 min) ; 12 cm. - (Irodalmi fülbevaló, ISSN ) A szerző ebben az évben megkapta a postumus Lélekpillangó Életműdíjat. Ezt a kitüntetést 2012-től olyan nagy gondolkodó, szellemiség kaphatja meg, akinek életművét fontos, gondozni és ápolni. Szepes Mária ilyen ember volt. Hatalmas életművet hagyott hátra, számtalan műfajban dolgozott: mese, nagyregény, tudományos-fantasztikus regény, pszichológiai, karakterológiai tanulmánykötetek, önéletrajzi regény, ezoterikus tananyagok, versek, novellák, cikkek, filmforgatókönyv, színmű, valamint misztériumjátékok szerzője és dramaturgja volt. Minden írásában megjelenik az örök emberi értékek keresése, és a sodró erejű történések rejtélyes összefüggései állnak a középpontban. Történeteiben olyan gondolatokat fogalmaz meg, amelyek a fel nem tett kérdésekre jelentenek reményt keltő választ. Az összegyűjtött novelláinak zenés feldolgozása igazi élményt jelent minden hallgatónak.

16 Szépirodalom Villon, François ( ?) Befogad és kitaszít a világ : Villon versei és balladái [Elektronikus dokumentum] / Huzella Páter és Mácsai Pál előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (58 min) ; 12 cm. - (Irodalmi fülbevaló, ISSN ) Villon költészetével fejeződött be a középkori francia kultúrtörténet és kezdődött el a diadalmas reneszánsz. A költő élete olyan, mint egy korabeli kalandregény, amelyben doktori címet szerző fiatal főszereplő dalnokversenyeken tesz szert hírnévre, majd erőszakos rablóbandákkal járja az éjszakát, elmélyül a görög, a latin irodalomban és a bordélyházi örömökben, majd megmenekülve az akasztófától, harminckét évesen elhagyja Párizst, és további sorsáról nem maradt adat az utókor számára. Villon énekelt és szavalt versei a középkori Franciaország csillogó udvari lovagvilágának ellenpólusát, a köznapi szegénység arcát vetítik elénk, és ismertetik meg a hallgatókkal. 20. Weöres Sándor ( ) Égi csikón léptet a nyár : Weöres Sándor válogatott versei [Elektronikus dokumentum] / Für Anikó előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, db CD (45 min) ; 12 cm. - (Irodalmi fülbevaló, ISSN ) A válogatásban a szerző 69 remekműve szólal meg. Többek között a Mély erdőn ibolya-virág, A kutya-tár, Sehallselát Dömötör, Haragosi, Galagonya, Csiribiri és Paripám csodaszép pejkó. A verseket hallgatva sokszor felidéződik egy-egy sor az óvodai mondókákból, a kisiskoláskori versikékből. Olyan sorok, amelyek szinte már a névtelen népköltészeti alkotások szintjén élnek bennünk, és most a hallgató rácsodálkozhat, hogy a sok évvel korábbról ismert szövegek szerzője is Weöres. A nyelvi játékosság és ritmus nagymestere volt, így nem véletlen, hogy talán a szerző verseit zenésítették meg a legtöbben. Generációk nőttek és nőnek fel játékos, csodálatos versein. A hallgató pedig felidézheti gyermekkorát a sorok ritmusára..

17 14 Könyvtári portálajánló Látogassa meg könyvtárunkat az Interneten keresztül is: Az általános információn és az elérhetőségek mellett számos szolgáltatásunk érhető el az Internet segítségével. Ezek közül emeltünk ki néhányat kedvcsinálóként. Online könyvtári katalógus A felhasználót jogosultságok teljes készlete segíti abban, hogy könnyedén végezhessen el számos feladatot: Keresés könyvtári adatbázisainkban Aktuális kölcsönzések megtekintése, esetleg a lejárat meghosszabbítása, a könyvtár kölcsönzési szabályzata szerint EBSCO adatbázisok Az adatbázisok - Academic Search Premier. Business Source Premier. Masterfile Premier. Newspaper Source. Health source: nursing/academic edition. Health Source: consumer edition. Medline. The Educational Resource Information Center (ERIC) - részletekre kiterjedő tartalmi leírása és bemutatása, kínálatuk tételes felsorolása, közvetlen linkkapcsolattal. Fontos tudnivaló: az adatbázisok szolgáltatásai csak a könyvtárban érhetők el! A könyvtári portálon elérhető új rovat, mely a Szemle (Rólunk írták - Rólunk mondták) címet kapta és az alábbi linkre kattintva érhető el: (A sajtószemlét - melyet eddig havi összesítésben, papíralapon jutattunk el a Főiskola Vezetőinek, illetve 1 példányt a könyvtár archivált - minden általunk elérhető forrást felkutatva igyekszünk naprakészen közzétenni a mindenki által elérhető honlapunkon. Kiadványaink online elérhetősége (régebbi számok is) Könyvajánló - Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból A Könyvajánló több mint 10 éve könyvtárunk negyedéves kiadványa, melyben válogatást találhat az érdeklődő legújabb beszerzéseinkből, oktatóink publikációiból és előfizetett folyóiratainkból, adatbázisainkból. A jelen dokumentum és a régebbi számok is elérhetők itt. Ízelítő - Válogatás a könyvtár Szakácskönyv különgyűjteményéből Könyvtárunk több mint 1000 kötetes Szakácskönyv külön-gyűjteményéből adunk negyedévenként - mindig a következő szezonra, évszakra irányítva a figyelmet - Ízelítő"-t. Elérhető itt Könyvtárunk szinte egyedülálló szolgáltatása az előfizetett folyóiratok, szaklapok cikkeinek formai és tartalmi feltárása, katalógusba rendezése. A képzési profiljába tartozó szaklapok cikkeiből válogatva 1991-től építünk egy külön adatbázist. Az adatbázis gyarapodási jegyzékét adjuk közre Cikk-lapozó" címmel. Elérhető itt.

18 CÍMMUTATÓ 15 Cím oldal / tétel Abszurd történetek / 9. Az apostol /13. Asszony a tóban / 4. Befogad és kitaszít a világ : Villon versei és balladái / 19. Bölcsek és történeteik / 1. A civilizált emberiség nyolc halálos bűne / 3. Égi csikón léptet a nyár : Weöres Sándor válogatott versei / 20. Felhőszobrász : fantasztikus novellák / 18. Hölgyeim és Uraim! /8. Macskaregény / 15. A mágia fénye : a második korongvilág regény / 12. Málna utca 3 : történetek útközben / 17. Menni vagy meghalni / 16. Mese-levelek / 11. Patmosz / 6. A szeretet művészete / 2. Titkos jegyzőkönyv / 7. Tűz és Víz / 14. Vadászszőnyeg / 5. A világ teremtése és egyéb badarságok / 10.

19 16 NÉVMUTATÓ Név oldal / tétel Chandler, Raymond / 4. Fromm, Erich / 2. Görgey Gábor / 5. Hamvas Béla / 6. ; 7. / 7. Karinthy Frigyes / 8. Lorenz, Konrad...5. /3. Mrożek, Sławomir / 9. Orbán Ottó...8. / 10. Örkény István / 11. Petőfi Sándor / 13. Pilinszky János / 14. Polcz Alaine / 15. Pratchett, Terry /12. Rejtő Jenő /16. Schäffer Erzsébet /17. Szepes Mária / 18. Villon, François / 19. Weöres Sándor / 20. Wiesel, Elie / 1.

20 MUNKATÁRSAINK ELÉRHETŐSÉGE 17 Kincses Julianna központigazgató Nagyné Farkas Rózsa főkönyvtáros, képzésszervező koordinátor és tutor Cserényi Száva kölcsönző könyvtáros Darida Andrea állománygyarapító könyvtáros Gedei Péterné feldolgozó könyvtáros Takácsné Bán Erzsébet tájékoztató könyvtáros Tasnádiné Tóth Ilona kölcsönző könyvtáros Hernyák Gábor informatikus, online tartalommenedzser Telefon: / /Telefax: / Web: /http://konyvtar.szolfportal.hu

21 18 NYITVA TARTÁS A könyvtár nyitva tartása a tanév során A könyvtár nyitva tartása nyáron Hétfő: Zárva Hétfő: Kedd: Kedd: Szerda: Szerda: Csütörtök: Csütörtök: Péntek: Péntek: Szombat: Szombat: Zárva Vasárnap: Zárva Vasárnap: Zárva 18 KÖNYVTÁRUNK MEGKÖZELÍTHETŐSÉGE Könyvtára 5000 Szolnok, Mártírok útja 8-10.

CIKK-LAPOZÓ 2013. DECEMBER. 2013. december. Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ

CIKK-LAPOZÓ 2013. DECEMBER. 2013. december. Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ Cikk-lapozó 2013. december Cikk-lapozó 2013. december havi folyóiratcikk gyarapodási jegyzék 2013. december A folyóiratcikkeket feldolgozta: Darida Andrea, tájékoztató könyvtáros Takácsné Bán Erzsébet,

Részletesebben

SZERZŐ CÍM ELŐADÓ TERJEDELE ÁR. Hegedűs Géza Jordán Tamás Kaszás Attila. Arany János Versei Bálint András CD 25.00

SZERZŐ CÍM ELŐADÓ TERJEDELE ÁR. Hegedűs Géza Jordán Tamás Kaszás Attila. Arany János Versei Bálint András CD 25.00 HANGOSKÖNYVEK SOROZAT TALKING BOOKS SERIES SZERZŐ CÍM ELŐADÓ TERJEDELE ÁR M Ady Endre József Attila Radnóti Miklós Válogatott versei Hegedűs Géza Jordán Tamás 165 perc Arany Versei Bálint András CD 25.00

Részletesebben

Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Gál Tibor szeptember 12.

Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Gál Tibor szeptember 12. Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Gál Tibor 2014. szeptember 12. Tittel Pál (1784-1831) Csillagkoronák éjféli barátja 1200 négyzetméter 220 olvasótermi férőhely 67 hallgatói számítógép + WIFI 2013-ban

Részletesebben

CIKK-LAPOZÓ 2014. JÚNIUS

CIKK-LAPOZÓ 2014. JÚNIUS Cikk-lapozó 2014. június Cikk-lapozó 2014. június havi folyóiratcikk gyarapodási jegyzék 2014. június A folyóiratcikkeket feldolgozta: Tasnádiné Tóth Ilona, tájékoztató könyvtáros Takácsné Bán Erzsébet,

Részletesebben

Pedagógiai információforrások, adatbázisok. Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Gál Tibor 2015. március 4.

Pedagógiai információforrások, adatbázisok. Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Gál Tibor 2015. március 4. Pedagógiai információforrások, adatbázisok Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Gál Tibor 2015. március 4. HOL? HOGYAN? HA UGYAN! Ma már tudjuk, hogy egy értelmes sor vagy egy pontos hír körül mérföld hosszúságú

Részletesebben

OSZTÁLYOZÓ- ÉS JAVÍTÓVIZSGA LEÍRÁSA IRODALOM TANTÁRGYBÓL 2013-2014 9-12. ÉVFOLYAM

OSZTÁLYOZÓ- ÉS JAVÍTÓVIZSGA LEÍRÁSA IRODALOM TANTÁRGYBÓL 2013-2014 9-12. ÉVFOLYAM OSZTÁLYOZÓ- ÉS JAVÍTÓVIZSGA LEÍRÁSA TANTÁRGYBÓL 9-12. ÉVFOLYAM A felsorolásban megjelölt, a tankönyvben elemzett irodalmi művek (versek, novellák és regények ismerete, azok elolvasása) kötelező. A vizsga

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott témakörökből,

Részletesebben

Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető. Budapest, 2010. december 13.

Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető. Budapest, 2010. december 13. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Könyvtárának Könyvtárhasználati és Szolgáltatási Szabályzata Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető Budapest, 2010. december 13. 1 Színház- és Filmművészeti

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2016-2017 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott témakörökből,

Részletesebben

A dolgok arca részletek

A dolgok arca részletek 1 Bakonyi István: A dolgok arca Arcképvázlat Pék Pálról Nagykanizsa, Czupi Kiadó Pannon Tükör, 2007. A dolgok arca részletek Pék Pál 1939. július 26-án született Nagykanizsán. A szülőhely mindmáig lakóhelye

Részletesebben

Havi összesítő. Január

Havi összesítő. Január Havi összesítő Január Január 17. (péntek) 18:00 Találkozások - A százhalombattai Kalendárium bemutatója Vendégünk: Jankovits Márta, a Faluvédő Egylet elnöke A Kalendáriumot bemutatja Sinka László, alpolgármester

Részletesebben

A tanmenetek elé. Tanmenetjavaslat

A tanmenetek elé. Tanmenetjavaslat A tanmenetek elé Az Értékorientált pedagógia sorozatban elkészült válogatás a katolikus értéket, tartalmat felmutató gazdag irodalmunkból csak egy kis szeletke. Ennek ellenére az összeállított irodalmi

Részletesebben

A Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar Jászberényi Könyvtár. Könyvtárhasználati és Szolgáltatási Szabályzat

A Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar Jászberényi Könyvtár. Könyvtárhasználati és Szolgáltatási Szabályzat 1 A Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar Jászberényi Könyvtár Könyvtárhasználati és Szolgáltatási Szabályzat (Az Ügyrend 2. sz. melléklete) Készítette: Fenyvesi Olga Jászberény,

Részletesebben

alap közép felső angol német francia orosz

alap közép felső angol német francia orosz Könyvtárhasználói szokások (2001) Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum szeretné megismerni olvasóinak könyvtárhasználati szokásait. Kérjük, legyen segítségünkre, és válaszoljon az alábbi kérdésekre.

Részletesebben

BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY

BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY 2013/2014. tanév országos döntő I. kategória, 7-8. évfolyam 2014. április 23. szerda versenyző példánya A versenyző tanuló kódszáma: Elérhető pontszám: 71

Részletesebben

2013/2014 őszi és tavaszi szemeszter (Budapest, ELTE BTK)

2013/2014 őszi és tavaszi szemeszter (Budapest, ELTE BTK) PESTI BÖLCSÉSZ AKADÉMIA KULTÚRÁRA AKADVA 2013/2014 őszi és tavaszi szemeszter (Budapest, ELTE BTK) 2013. november 4., hétfő 18.00 A kétnyelvűségtől a többnyelvűségig I. Kétnyelvűség. Előny vagy hátrány?

Részletesebben

Az osztályozó vizsga követelményei. Szakközépiskola IRODALOM

Az osztályozó vizsga követelményei. Szakközépiskola IRODALOM Az osztályozó vizsga követelményei Szakközépiskola IRODALOM Az irodalom tantárgy osztályozó vizsgáján az osztályzat kialakítása az egységes követelmények szerint történik (40%-tól elégséges). Írásbeli

Részletesebben

NÁLUNK TÁJEKOZÓDHAT! OLVASÁS ÉS SOKMINDEN MÁS! Tudnivalók a Grázi Városi Könyvtárról

NÁLUNK TÁJEKOZÓDHAT! OLVASÁS ÉS SOKMINDEN MÁS! Tudnivalók a Grázi Városi Könyvtárról NÁLUNK TÁJEKOZÓDHAT! OLVASÁS ÉS SOKMINDEN MÁS! Tudnivalók a Grázi Városi Könyvtárról MINDIG KÖZEL VAGYUNK! Gráz kulturális hivatalának városi könyvtára változatos és magas szintű állománnyal rendelkezik.

Részletesebben

Lev Tolsztoj. Anna Karenina

Lev Tolsztoj. Anna Karenina Lev Tolsztoj Anna Karenina Lev Tolsztoj Az orosz irodalomnak kiemelkedő nagysága, regényeinek nagy részét megfilmesítették. Úgy gondolom, hogy az erkölcsi világszemléletéről, a tolsztojánizmusról is muszáj

Részletesebben

Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető. Budapest, 2010. december 15.

Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető. Budapest, 2010. december 15. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Könyvtárának Gyűjtőköri Szabályzata Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető Budapest, 2010. december 15. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Könyvtárának

Részletesebben

Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból

Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból Könyvtár és Távoktatási Központ Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból 2015 XIV. évf. 3-4. szám Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból 2015. szeptember - december

Részletesebben

1. Magyarországi reneszánsz Janusz Pannoniusz költészete. 2. Mikszáth Kálmán és a dzsentri

1. Magyarországi reneszánsz Janusz Pannoniusz költészete. 2. Mikszáth Kálmán és a dzsentri 1 1. 2. 3. 4. 5., 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15., (,»;, ;,...) 16. 17. 18.,, 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. (, ) 26.. 27.,, 28. (, ) 29. 30., 31. 32. 33. 34. '' '' 35. 36. 37., 38., 39., Santa Maria

Részletesebben

Károlyi Mihály Magyar Spanyol Tannyelvű Gimnázium SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELEK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL C

Károlyi Mihály Magyar Spanyol Tannyelvű Gimnázium SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELEK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL C Károlyi Mihály Magyar Spanyol Tannyelvű Gimnázium SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELEK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL 2015 13.C Hári Andrea (HA) Vámosné Polyák Krisztina (VPK) 2015 SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELSOR MAGYAR

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ A TISZAZUGI FÖLDRAJZI MÚZEUM ÉVI MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL

SZAKMAI BESZÁMOLÓ A TISZAZUGI FÖLDRAJZI MÚZEUM ÉVI MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL SZAKMAI BESZÁMOLÓ A TISZAZUGI FÖLDRAJZI MÚZEUM 2016. ÉVI MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL A program címe: Iránya a csillagos ég! - Éjszaka a Tiszazugban Dr. Róka András, főiskolai docens (Kémiai

Részletesebben

Török Jenő: Mit olvassunk Prohászkától?

Török Jenő: Mit olvassunk Prohászkától? PPEK 838 Török Jenő: Mit olvassunk Prohászkától? ` Török Jenő Mit olvassunk Prohászkától? mű a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár (PPEK) a magyarnyelvű keresztény irodalom tárháza állományában. Bővebb

Részletesebben

Könyvek Tusája 4. forduló

Könyvek Tusája 4. forduló Könyvek Tusája 4. forduló Ifjúság kategória Válaszaidat elküldheted az alábbi linkre kattintva. Minden beküldött választ, CSAK EGYSZER fogadunk el! Mielőtt rákattintasz az "Elküld" gombra, kérünk, nézd

Részletesebben

A GYERMEKKÖNYVTÁR és a JÁTSZÓSZOBA PROGRAMAJÁNLATA. 2012-2013-as tanév

A GYERMEKKÖNYVTÁR és a JÁTSZÓSZOBA PROGRAMAJÁNLATA. 2012-2013-as tanév A GYERMEKKÖNYVTÁR és a JÁTSZÓSZOBA PROGRAMAJÁNLATA 2012-2013-as tanév Könyvtárosok: Tóthné Wittmann Borbála gyermekkönyvtáros Szabóné Faragó Szilvia gyermekkönyvtáros Elérhetőségek: Tel.: 343-070/17-es

Részletesebben

XIX. Kosztolányi Dezső

XIX. Kosztolányi Dezső XIX. Kosztolányi Dezső 1. Hol, mikor született és halt meg a Kosztolányi Dezső? 2. Hol, milyen tanulmányokat folytatott? 3. Milyen kapcsolat fűzte a következő személyekhez? Ady Endre: Babits Mihály: Brenner

Részletesebben

Érettségi témakörök és tételek magyar irodalom 12. C

Érettségi témakörök és tételek magyar irodalom 12. C Érettségi témakörök és tételek magyar irodalom 12. C 1. Tétel : Hagyomány és újítás Petőfi Sándor tájleíró költészetében 2. Tétel : Arany János a tragikus alkatú balladaköltő 3. Tétel : Látomásos szimbolizmus

Részletesebben

MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet Könyvtárának Használati Szabályzata

MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet Könyvtárának Használati Szabályzata MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet Könyvtárának Használati Szabályzata 1. A Könyvtár feladata Az MTA ATK TAKI Könyvtárának állománya az intézet keretében folyó tudományos kutatómunka szolgálata mellett

Részletesebben

Olvasásra ajánljuk a% évi választások alkalmával

Olvasásra ajánljuk a% évi választások alkalmával A Magyar Népköztársaságban minden hatalom a dolgozó népé. A város és a falu dolgozói választott és a népnek felelős küldöttek útján gyakorolják hatalmukat." (Idézet a Magyar Népköztársaság Alkotmányából.)

Részletesebben

PETŐFI-PÁLYÁZAT 2012/2013 A pályázatokat az iskola könyvtárába adjátok le! A leadás határideje: 2013. február 15.

PETŐFI-PÁLYÁZAT 2012/2013 A pályázatokat az iskola könyvtárába adjátok le! A leadás határideje: 2013. február 15. PETŐFI-PÁLYÁZAT 2012/2013 A pályázatokat az iskola könyvtárába adjátok le! A leadás határideje: 2013. február 15. Természetismeret 1. Egy többfordulós feladatlap megoldása A feladatlapot keresd a mellékletek

Részletesebben

A Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány lapja 20. 9. évfolyam 1. szám 2009. február

A Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány lapja 20. 9. évfolyam 1. szám 2009. február A Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány lapja 20. 9. évfolyam 1. szám TARTALOM - Nemzetközi Fogyatékos Nap Nyíregyházán - Karácsonyi ünnepség Tégláson - Vakos bejárás a Fórumban - Braille Emlékülés

Részletesebben

Bemutatkozik az MTA Könyvtára

Bemutatkozik az MTA Könyvtára TARTALOM Bemutatkozik az MTA Könyvtára 1. alapozó program A mintegy 60-90 perces látogatás során levetítjük a könyvtár történetéről és kincseiről készült kisfilmet, bemutatjuk a különféle funkciójú olvasói

Részletesebben

TÉZISEK. HARRY POTTER HÉT ARCA: J. K. Rowling regénysorozatának hét irodalomelméleti megközelítése

TÉZISEK. HARRY POTTER HÉT ARCA: J. K. Rowling regénysorozatának hét irodalomelméleti megközelítése TÉZISEK HARRY POTTER HÉT ARCA: J. K. Rowling regénysorozatának hét irodalomelméleti megközelítése J. K. Rowling tíz évig írta regénysorozatát, így egy utolsó szegletéig jól átgondolt művel van dolgunk.

Részletesebben

Online világ. Oroszi Katalin. KSZR Szakmai nap augusztus 29. Ostoros

Online világ. Oroszi Katalin. KSZR Szakmai nap augusztus 29. Ostoros Online világ Oroszi Katalin KSZR Szakmai nap 2016. augusztus 29. Ostoros Modern könyvtár A könyvtár a számítógép és az internet segítségével minőségben újat tud nyújtani szolgáltatásaiban. Az emberek igénylik

Részletesebben

XX. A Nyugat további alkotói

XX. A Nyugat további alkotói XX. A Nyugat további alkotói 1. Krúdy Gyula Hol, mikor született és halt meg az író? 2. Mely helyszíneknek van komolyabb szerepe életútján? 3. Milyen kapcsolat fűzte az alábbi nőkhöz? Csákányi Julianna:

Részletesebben

Programok a Vörösmarty Mihály Könyvtár szolgáltató helyein

Programok a Vörösmarty Mihály Könyvtár szolgáltató helyein Programok a Vörösmarty Mihály Könyvtár szolgáltató helyein október 13. (hétfő) Kinyílik a mesesarok A könyvtáros meséi Időpont: 10.30 óra Alap Kezdjük mesével a hetet!- Mesedélután Böde Péter mesemondóval

Részletesebben

VII. A reformkor és a magyar romantika irodalmából

VII. A reformkor és a magyar romantika irodalmából VII. A reformkor és a magyar romantika irodalmából 1. Miben különbözik a közép- és kelet-európai népek romantikája a nyugat-európaitól? 2. Mi volt Herder jóslata a magyarságról? 3. Mely irodalmi-kulturális

Részletesebben

Szóbeli tételek. Irodalom. 9.évfolyam. I. félév. 2. Homéroszi eposzok: Iliász. Az eposz fogalma, trójai mondakör, Akhilleusz alakja, központi téma.

Szóbeli tételek. Irodalom. 9.évfolyam. I. félév. 2. Homéroszi eposzok: Iliász. Az eposz fogalma, trójai mondakör, Akhilleusz alakja, központi téma. 9.évfolyam 1. Mi a Biblia? Két fő része? Ismertessen egy-egy történetet részletesen! 2. Homéroszi eposzok: Iliász. Az eposz fogalma, trójai mondakör, Akhilleusz alakja, központi téma. 3. Homéroszi eposzok:

Részletesebben

2013. Február XIV. évfolyam - 2. szám Bútorbörze 2013. március 2.-án (szombaton) 9:00-12:00 óráig a tűzoltószertárnál a művelődési ház használt bútoraiból (székek, szekrények, asztalok) börzét tartunk.

Részletesebben

Keresés az EBSCO Host adatbázisaiban http://search.ebscohost.com/

Keresés az EBSCO Host adatbázisaiban http://search.ebscohost.com/ Keresés az EBSCO Host adatbázisaiban http://search.ebscohost.com/ Az EBSCO (Elton B. Stephens Company) folyóiratel fizetési és adatbázisszogáltató cég több mint félévszázados múltra tekint vissza. 250

Részletesebben

A Hunfalvy János Fővárosi Gyakorló, Kéttannyelvű Külkereskedelmi, Közgazdasági Szakközépiskola könyvtárának KÖNYVTÁRHASZNÁLATI ÚTMUTATÓJA

A Hunfalvy János Fővárosi Gyakorló, Kéttannyelvű Külkereskedelmi, Közgazdasági Szakközépiskola könyvtárának KÖNYVTÁRHASZNÁLATI ÚTMUTATÓJA A Hunfalvy János Fővárosi Gyakorló, Kéttannyelvű Külkereskedelmi, Közgazdasági Szakközépiskola könyvtárának KÖNYVTÁRHASZNÁLATI ÚTMUTATÓJA Készítette: Sunyovszky Anna Budapest, 2010 1. Az iskolai könyvtárat

Részletesebben

CIKK-LAPOZÓ 2016. ÁPRILIS

CIKK-LAPOZÓ 2016. ÁPRILIS Cikk-lapozó 2016. április Cikk-lapozó 2016. április havi folyóiratcikk gyarapodási jegyzék 2016. április A folyóiratcikkeket feldolgozta: Tasnádiné Tóth Ilona, tájékoztató könyvtáros Takácsné Bán Erzsébet,

Részletesebben

АZ ISKOLAI KÖNYVTÁR ELEKTRONIKUS KATALÓGUSÁNAK FELHASZNÁLÓI UTASÍTÁSA - SZIRÉN ADATBÁZISÁNAK KERESÉSE

АZ ISKOLAI KÖNYVTÁR ELEKTRONIKUS KATALÓGUSÁNAK FELHASZNÁLÓI UTASÍTÁSA - SZIRÉN ADATBÁZISÁNAK KERESÉSE АZ ISKOLAI KÖNYVTÁR ELEKTRONIKUS KATALÓGUSÁNAK FELHASZNÁLÓI UTASÍTÁSA - SZIRÉN ADATBÁZISÁNAK KERESÉSE Szirén rendszernek a segítségével a hálózaton keresztül helyi és körzeti/területi könyvtárakkal tudunk

Részletesebben

Alkotószakkör iskolánk könyvtárában

Alkotószakkör iskolánk könyvtárában Alkotószakkör iskolánk könyvtárában Gyermekeink esztétikai érzékenysége, művészetek iránti fogékonysága az élményt és eredményt biztosító aktivitás révén fejlődik igazán. Alkotó, kreatív, a saját világát

Részletesebben

TANTERV - MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

TANTERV - MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Hónap S Z E P T E M B E R TANTERV - MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Művelődési sztenderd 4. osztály Törzsanyag és követelményrendszer Hét A-szint / minimum B-szint / átlag C-szint / optimum 1. Ismerkedés az új

Részletesebben

SZÓBELI TÉMAKÖRÖK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL közpészint 2013

SZÓBELI TÉMAKÖRÖK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL közpészint 2013 Tatabányai Integrált Szakiskola Középiskola és Kollégium Cím: 2800 Tatabánya, Cseri u. 35. Telefon: +36 34 309 545 E-mail: ititkar@is-kola.hu Web: www.is-kola.hu Fax: +36 34 309 549 SZÓBELI TÉMAKÖRÖK MAGYAR

Részletesebben

Inczédy György Középiskola, Szakiskola és Kollégium Nyíregyháza, Árok u. 53. TANMENET. szakiskola. magyar nyelv és irodalom. 9.

Inczédy György Középiskola, Szakiskola és Kollégium Nyíregyháza, Árok u. 53. TANMENET. szakiskola. magyar nyelv és irodalom. 9. TANMENET szakiskola magyar nyelv és irodalom 9. évfolyam 9/1, 9/2, 9/3, 9/4, 9/5 osztály 2009/2010 tanév Heti óraszám: Éves óraszám: 3 óra 108 óra Készítette: Járó Csaba Istvánné tanár Ellenőrizte:. Munkaközösség-vezető

Részletesebben

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013.

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. Dezső Ilona Anna: Máglya (50x40 cm, vászon, olaj zsűrizett) A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. A BARÁTOK VERSLISTA KIADVÁNYA SZERETET és SZEX Szex nélkül lehet élni, de szeretet nélkül nem. (Dobrosi

Részletesebben

Látássérültek Észak-alföldi Regionális. Egyesülete. 15/2015. számú hírlevél

Látássérültek Észak-alföldi Regionális. Egyesülete. 15/2015. számú hírlevél Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete 15/2015. számú hírlevél Kérjük, támogassa adója 1 %-ának felajánlásával a régióban élő vak és gyengénlátó emberek mindennapjait, a részükre nyújtott szolgáltatásokat

Részletesebben

Egy híján húsz. 1. Mit olvasol a legtöbbször? Többet is megjelölhetsz! a) kötelező olvasmányokat

Egy híján húsz. 1. Mit olvasol a legtöbbször? Többet is megjelölhetsz! a) kötelező olvasmányokat Egy híján húsz Kérdőív az olvasási szokásokról A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium Erasmus csoportjának javasolt kérdései a diákok olvasási szokásainak/ kedvének felmérésére 1. Mit olvasol a

Részletesebben

Igényfelmérés TÁMOP-3.2.4 / 08 / 01. kódjelű pályázat. elkészítéséhez

Igényfelmérés TÁMOP-3.2.4 / 08 / 01. kódjelű pályázat. elkészítéséhez Igényfelmérés a TÁMOP-3.2.4 / 08 / 01 kódjelű pályázat elkészítéséhez 1. Az igényfelmérés módja Az igényfelmérésre mivel elsődleges célja a pályázni kívánt intézményi portálon keresztül elérhető szolgáltatások

Részletesebben

német nyelv, zongora matematika, informatika angol nyelv,informatikus könyvtár történelem, informatika könyvtáros matematika-fizika

német nyelv, zongora matematika, informatika angol nyelv,informatikus könyvtár történelem, informatika könyvtáros matematika-fizika Pappné Dr. Forgács Edit PhD. intézményvezető,,, közoktatási vezető nyelvtudományi PhD. Germanisztika Szénási Andrea intézményvezető-helyettes,, Tóth Attiláné Deák Andrea intézményvezető-helyettes, André

Részletesebben

Főszerkesztő: Felelős szerkesztő: Szerkesztők: SZABÓ G. Zoltán. Nyitólap: www.iti.mta.hu/szorenyi60.html

Főszerkesztő: Felelős szerkesztő: Szerkesztők: SZABÓ G. Zoltán. Nyitólap: www.iti.mta.hu/szorenyi60.html Nem sűlyed az emberiség! Album amicorum Szörényi László LX. születésnapjára Főszerkesztő: Felelős szerkesztő: Szerkesztők: JANKOVICS József CSÁSZTVAY Tünde CSÖRSZ Rumen István SZABÓ G. Zoltán Nyitólap:

Részletesebben

A Pannon Egyetem Georgikon Kar Kari Könyvtár és Levéltár Könyvtárhasználati Szabályzata

A Pannon Egyetem Georgikon Kar Kari Könyvtár és Levéltár Könyvtárhasználati Szabályzata A Pannon Egyetem Georgikon Kar Kari Könyvtár és Levéltár Könyvtárhasználati Szabályzata Az Egyetemi Könyvtár és Levéltár Szervezeti és Működési Rendjének 7. számú melléklete Keszthely Hatályba lépés ideje:

Részletesebben

Beszámoló a Városközponti Főigazgatóság, Kossuth Lajos Általános Iskola, Győr Könyvtárának munkájáról 2012.

Beszámoló a Városközponti Főigazgatóság, Kossuth Lajos Általános Iskola, Győr Könyvtárának munkájáról 2012. Beszámoló a Városközponti Főigazgatóság, Kossuth Lajos Általános Iskola, Győr Könyvtárának munkájáról 2012. Kossuth Lajos 1802-1894 Kossuthról és koráról minden évben városi vetélkedőt szervezünk Iskolánk

Részletesebben

Dinkafölde Engelbert, a Rettentő Könyvajánló. Készítette: Tanka Ákos Zoltán 9.c

Dinkafölde Engelbert, a Rettentő Könyvajánló. Készítette: Tanka Ákos Zoltán 9.c Könyvajánló Készítette: Tanka Ákos Zoltán 9.c Műfaja: Ifjúsági regény Írta: Paul Stewart Illusztrálta: Chris Riddel Eredeti címe: Muddle Earth Engelbert the Enormous Fordította: Rakovszky Zsuzsa Kiadta:

Részletesebben

NORAN LIBRO A Kossuth Kiadói Csoport tagja

NORAN LIBRO A Kossuth Kiadói Csoport tagja A Kossuth Kiadói Csoport tagja ÜNNEPI KÖNYVHÉT 2010 1 2 KÁNTOR LAJOS Barátom a malomban SINKÓ ERVIN Optimisták Négykezes Csiki Lászlóval 316 oldal, kartonált; ára: 2590 Ft ISBN 978-963-99960-4-5 Volt egyszer

Részletesebben

Téma: Az írástudók felelőssége

Téma: Az írástudók felelőssége Téma: Az írástudók felelőssége 2002. november 21 Meghívott vendégünk: Fábián Gyula író, a Szabad Föld főszerkesztője Bevezető előadásának címe: A sajtó hatalma 2002. december 20 Meghívott vendégünk: Gyurkovics

Részletesebben

MAGYAR IRODALOM Tömbösített tanmenet 8. évfolyam

MAGYAR IRODALOM Tömbösített tanmenet 8. évfolyam MAGYAR IRODALOM Tömbösített tanmenet 8. évfolyam Óra Az óra anyaga Fogalmak, ismeretek Készségfejlesztés Szemléltetés, koncentráció Megjegyzés 1. Év eleji ismétlés A tanult fogalmak ismétlése A 7. osztályos

Részletesebben

Az Edutus Főiskola Könyvtára Ü gy r e n d i Sz a b á ly z a t a

Az Edutus Főiskola Könyvtára Ü gy r e n d i Sz a b á ly z a t a 3. sz. melléklet Az Edutus Főiskola Könyvtára Ü gy r e n d i Sz a b á ly z a t a 1. Általános rendelkezések (1) Az Edutus Főiskola (továbbiakban Főiskola) a Szervezeti és Működési Rend (továbbiakban SZMR)

Részletesebben

Firkáljon kedvére ritka krónikák lapjára!

Firkáljon kedvére ritka krónikák lapjára! 2013 július 02. Flag 0 Értékelés kiválasztása Givenincs Firkáljon kedvére Még értékelve Mérték 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 A kultúrához és az információhoz való hozzáférés túlzás nélkül korunk egyik kulcskérdése.

Részletesebben

1960.iebr. 2-től márc. 3-ig

1960.iebr. 2-től márc. 3-ig / wata HELYŐRSÉGI KLUB. MEZŐTÚR V MAGYAR NÉPHADSEREG MEZŐTÚRI HELYŐRSÉGI KLUBJÁNAK 1960.iebr. 2-től 1960. márc. 3-ig EjMDth Lajos u, 3. Tel.! 192 \ < # Február 2., kedd 15.00 órakor GYERMEK RAJZKIÁLLÍTÁS

Részletesebben

SZEPTEMBER. Szeptember 12. (csütörtök) 18 óra "A legvidámabb barakk" Élet a háború után. A kommunista hatalomátvétel 1945-1947

SZEPTEMBER. Szeptember 12. (csütörtök) 18 óra A legvidámabb barakk Élet a háború után. A kommunista hatalomátvétel 1945-1947 SZEPTEMBER Szeptember 10. (kedd) 18 óra Pece-parti Párizs: Nagyvárad XX. századi költészete, festészete Szeptember 12. (csütörtök) 18 óra "A legvidámabb barakk" Élet a háború után. A kommunista hatalomátvétel

Részletesebben

Csokonai Vitéz Mihály II.

Csokonai Vitéz Mihály II. Csokonai Vitéz Mihály II. A ROKOKÓ ÉLETÖRÖMTŐL A MAGÁNYIG Javasolt feldolgozási idő: 3 óra 10 perc 1. feladat Csokonai Tartózkodó kérelem című versének több zenei feldolgozása is született. Hallgasd meg

Részletesebben

1956-os forradalom évfordulójára Hangdokumentumok: 1956 12 nap válogatott hangdokumentumai (kazetta)

1956-os forradalom évfordulójára Hangdokumentumok: 1956 12 nap válogatott hangdokumentumai (kazetta) Csak akkor születtek nagy dolgok, Ha bátrak voltak, akik mertek S ha százszor tudtak bátrak lenni, Százszor bátrak és viharvertek. (Ady: A Tűz csiholója) Az 1956-os forradalom évfordulójára készített összeállításunkkal

Részletesebben

MAGYAR IRODALOM Tömbösített tanmenet 8.a évfolyam

MAGYAR IRODALOM Tömbösített tanmenet 8.a évfolyam MAGYAR IRODALOM Tömbösített tanmenet 8a évfolyam Óra Az óra anyaga Fogalmak, ismeretek Készségfejlesztés Szemléltetés, koncentráció Megjegyzés 1 2 Ism Irodalomelméleti fogalmak Szövegértés felmérése Az

Részletesebben

Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból

Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból Könyvtár és Távoktatási Központ Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból 2013 XII. évf. 4. szám Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból 2013. október - december

Részletesebben

MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézet Könyvtára

MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézet Könyvtára MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézet Könyvtára MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézet Könyvtárának Használati Szabályzata 2013. Budapest, 2013. március 22. Budayné Baráth Blanka MTA ATK TAKI könyvtárosa

Részletesebben

Öröm a gyerek. (Lorántffy Zsuzsanna ölében Sárospatakon)

Öröm a gyerek. (Lorántffy Zsuzsanna ölében Sárospatakon) Öröm a gyerek (Lorántffy Zsuzsanna ölében Sárospatakon) A gyerek az öröm, a reménység. Gyönge testében van valami világi; ártatlan lelkében van valami égi; egész kedves valója nékünk, mint a tavaszi vetés:

Részletesebben

Könyvajánló KNAPP ÉVA TÜSKÉS GÁBOR

Könyvajánló KNAPP ÉVA TÜSKÉS GÁBOR Könyvajánló KNAPP ÉVA TÜSKÉS GÁBOR Dissimulatio mortis. A halál koncepciói a kora újkori irodalmi emblematikában. In.: G. ETÉNYI NÓRA - HORN ILDIKÓ (szerk.): Színlelés és rejtőzködés. A kora újkori politika

Részletesebben

HELTAI NÁNDOR. 80 éves

HELTAI NÁNDOR. 80 éves HELTAI NÁNDOR újságíró, szerkesztő, közíró, népművelő, helytörténész 80 éves Bahget Iskander felvétele Győrben született, 1930. március 13-án. 1949-ben érettségizett szülővárosában, a bencés gimnáziumban.

Részletesebben

Feladatlap magyar nyelvből és irodalomból Test z maďarského jazyka a literatúry T9-2016

Feladatlap magyar nyelvből és irodalomból Test z maďarského jazyka a literatúry T9-2016 Keresztnév: Vezetéknév: TESZTFORM Feladatlap magyar nyelvből és irodalomból Test z maďarského jazyka a literatúry eloslovenské testovanie žiakov 9. ročníka ZŠ ZONOSÍTÓ SZÁM T9-2016 1667 Kedves Tanulók!

Részletesebben

1. Kosztolányi Dezső: Édes Anna Feladat: 2. Móricz Zsigmond novellái Feladat: 3. Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma Feladat:

1. Kosztolányi Dezső: Édes Anna Feladat: 2. Móricz Zsigmond novellái Feladat: 3. Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma Feladat: 1. Kosztolányi Dezső: Édes Anna Feladat: Ez a kancsal fény már a lélekben készülődő robbanás felé utal, annak közelségét jelzi (Kiss Ferenc) Mutassa be az öntudatlan lázadás gesztusát Kosztolányi Dezső

Részletesebben

Kilencvenöt éves korában elhunyt Robert Merle

Kilencvenöt éves korában elhunyt Robert Merle 3. szint Március-április Kilencvenöt éves korában elhunyt Robert Merle Kilencvenöt éves korában elhunyt Robert Merle, jelentette be kedd este a francia író lánya. Kilencvenöt éves korában Párizs környéki

Részletesebben

GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZAT

GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZAT NAGYMÁGOCSI PETŐFI SÁNDOR MŰVELŐDÉSI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR 6622 NAGYMÁGOCS, SZENTESI ÚT 40. GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZAT (EGYSÉGES SZERKEZETBEN A NYILVÁNOS ÉS AZ ISKOLAI KÖNYVTÁRI GYARAPÍTÁS) NAGYMÁGOCS, 2014. augusztus

Részletesebben

Testvérmúzsák. vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére ii. 4. korcsoport (11 12. évf.) ÍRÁSBELI ELŐDÖNTŐ. (2011. 02. 28.) Janus Pannonius Gimnázium

Testvérmúzsák. vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére ii. 4. korcsoport (11 12. évf.) ÍRÁSBELI ELŐDÖNTŐ. (2011. 02. 28.) Janus Pannonius Gimnázium Testvérmúzsák vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére ii 4. korcsoport (11 12. évf.) ÍRÁSBELI ELŐDÖNTŐ Megoldások (2011. 02. 28.) Janus Pannonius Gimnázium Előzetes kutatások I. A Pécsi Szemle című várostörténeti

Részletesebben

Javaslat Kollár Kálmán karnagy művészeti munkássága települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat Kollár Kálmán karnagy művészeti munkássága települési értéktárba történő felvételéhez 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez Javaslat Kollár Kálmán karnagy művészeti munkássága települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Liszt Ferenc Kórustársaság Kővári Péter karnagy

Részletesebben

CIKK-LAPOZÓ 2013. NOVEMBER. 2013. november. Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ

CIKK-LAPOZÓ 2013. NOVEMBER. 2013. november. Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ Cikk-lapozó 2013. november Cikk-lapozó 2013. november havi folyóiratcikk gyarapodási jegyzék 2013. november A folyóiratcikkeket feldolgozta: Darida Andrea, tájékoztató könyvtáros Takácsné Bán Erzsébet,

Részletesebben

GYÖNGYÖK VACHOTT SÁNDOR VÁROSI KÖNYVTÁR GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA

GYÖNGYÖK VACHOTT SÁNDOR VÁROSI KÖNYVTÁR GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA GYÖNGYÖK VACHOTT SÁNDOR VÁROSI KÖNYVTÁR GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA 1997. CXL törvény A könyvtár alapvetően általános gyűjtőkörű nyilvános, városi könyvtárként működik. Feladatait az 1997. évi CXL., A muzeális

Részletesebben

Az Ady Endre Könyvtár kérdőíve az olvasók elégedettségének értékeléséhez

Az Ady Endre Könyvtár kérdőíve az olvasók elégedettségének értékeléséhez Az Ady Endre Könyvtár kérdőíve az olvasók elégedettségének értékeléséhez Kedves Könyvtárhasználónk és Látogatónk! Szeretnénk megismerni, hogy könyvtárunk szolgáltatásai mennyire felelnek meg az Ön igényeinek.

Részletesebben

66 válasz. Összegzés. 1. Neme: 2. Életkora: 3. Foglalkozása: Űrlap szerkesztése. Összes válasz megtekintése. Nő % Férfi

66 válasz. Összegzés. 1. Neme: 2. Életkora: 3. Foglalkozása: Űrlap szerkesztése. Összes válasz megtekintése. Nő % Férfi kluigi58@gmail.com 66 válasz Űrlap szerkesztése Összes válasz megtekintése Összegzés 1. Neme: 34,8% Nő 43 65.2% Férfi 23 34.8% 65,2% 2. Életkora: 15,2% 69,7% 14 25 év között 46 69.7% 26 35 év között 10

Részletesebben

KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT

KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT 1. A Kislángi ÁMK Könyvtárának nyitva tartási ideje: Hétfőn: 13-17 óráig Keddtől péntekig 8-12 13-17 óráig 2. A Kislángi ÁMK Könyvtárának részlegei (gyűjteményrészei): Felnőttkönyvtár

Részletesebben

A MOZGÓKÖNYVTÁRI ELLÁTÁS GYŰJTŐKÖRI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZATA

A MOZGÓKÖNYVTÁRI ELLÁTÁS GYŰJTŐKÖRI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZATA A MOZGÓKÖNYVTÁRI ELLÁTÁS GYŰJTŐKÖRI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZATA 1. A..könyvtár mozgókönyvtári állományrészének gyűjtőköre A..könyvtár megyei önkormányzati fenntartású nyilvános közkönyvtár...könyvtár a

Részletesebben

11. A reneszánsz világirodalmából, Petrarca vagy Boccaccio

11. A reneszánsz világirodalmából, Petrarca vagy Boccaccio Témakörök pótvizsgára magyar irodalom 9. évfolyam 1. A művészet és a valóság jellemzése, a műnemek és a műfajok definiálása példával. 2. A Biblia 3. A homéroszi eposzok világképe, embereszménye 4. Szophoklész:

Részletesebben

Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Magyar nyelv és irodalom 7. ÉVFOLYAM. Éves óraszám: 74 Heti óraszám: 2

Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Magyar nyelv és irodalom 7. ÉVFOLYAM. Éves óraszám: 74 Heti óraszám: 2 7. ÉVFOLYAM Éves óraszám: 74 Heti óraszám: 2 Témakörök Új tananyag feldolgozása Gyakorlás Összefoglalás, ellenőrzés Teljes óraszám Év eleji ismétlés, ismerkedés, felmérés - 2 2 4 Irodalom és kulturális

Részletesebben

Kedves Könyvtárlátogató!

Kedves Könyvtárlátogató! Kedves Könyvtárlátogató! Az Önök településén a Balassi Bálint Megyei Könyvtár által működtetett Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer biztosítja a könyvtári szolgáltatásokat. Ezzel a kérdőívvel arról szeretnénk

Részletesebben

A Hamvas Béla Városi Könyvtár 2015/első félévi programjai

A Hamvas Béla Városi Könyvtár 2015/első félévi programjai A Hamvas Béla Városi Könyvtár 2015/első félévi programjai JANUÁR január 20. kedd 18:00 Ünnepi est a Magyar Kultúra Napja alkalmából Árny az árnyban versszínházi előadás Radnóti Miklós életéről és költészetéről

Részletesebben

Időpont: csütörtök 12:00-13:30 Helyszín: Kazy 314-es terem

Időpont: csütörtök 12:00-13:30 Helyszín: Kazy 314-es terem Kultúraelmélet - bevezetés a művelődésfilozófiába 2. ANDB-705, ANDB-111 2014/15 II. félév Kurzusleírás B. A. Alapképzés 2/2 kredit- 2 félév második félév - heti 2 óra előadás kollokvium Striker Sándor,

Részletesebben

Már PRIMA-díjas a Jászság Népi Együttes! De lehet még PRIMA PRIMISSIMA-díjas is!

Már PRIMA-díjas a Jászság Népi Együttes! De lehet még PRIMA PRIMISSIMA-díjas is! Már PRIMA-díjas a Jászság Népi Együttes! De lehet még PRIMA PRIMISSIMA-díjas is! A Prima Primissima díj történetének eddigi 11 éve alatt megbecsült helyet vívott ki magának a társadalmi-kulturális életben,

Részletesebben

OTTHONOS OTTHONTALANSÁG

OTTHONOS OTTHONTALANSÁG SZÉNÁSI ZOLTÁN OTTHONOS OTTHONTALANSÁG Fehér Renátó: Garázsmenet Hatvany Lajos az egész háború utáni nemzedék dokumentumának nyilvánította nem egy ízben»a kései korok számára«" - írta József Attila nevezetes

Részletesebben

Példány adatok: CD4397 A 25 Fz (HANGZÓ HELIKON) 25 CD5625 A 25 Fz (HANGZÓ HELIKON) 25

Példány adatok: CD4397 A 25 Fz (HANGZÓ HELIKON) 25 CD5625 A 25 Fz (HANGZÓ HELIKON) 25 A 25 Ady / Ady Endre ; előadó Cseh Tamás ; zsz. Novák János. Budapest : Helikon, 2004. 1 CD (57.57 perc) + Könyv: 158541 (CD5625). (Hangzó Helikon) 9789632088914. ISBN 978 963 2088 91 4 : 4490,- Ft 894.511-1Ady

Részletesebben

Spinoza Színház hírlevél - spinoza.hu

Spinoza Színház hírlevél - spinoza.hu Spinoza Színház hírlevél - spinoza.hu Kedves Spinoza-barát! Mellékelten küldjük februári programunkat és jó szórakozást kívánunk. Tudja, hogy a Holló utcai parkolóházban (Holló u. 6.) mindig van hely,

Részletesebben

Százhalombatta Város Önkormányzatának 312/2015. (XII.16.) számú határozata alapján a könyvtár nyitva tartása heti 30 óra.

Százhalombatta Város Önkormányzatának 312/2015. (XII.16.) számú határozata alapján a könyvtár nyitva tartása heti 30 óra. Szolgáltatási normák A könyvtár szolgáltatásainak igénybevételére mindenki jogosult, aki a könyvtár könyvtárhasználati szabályzatát magára nézve kötelezően elismeri, és az adatait regisztráltatja. A beiratkozás

Részletesebben

IKT DÁTUM, TANÓRA TANANYAG IKT ESZKÖZ ANYAG. 1. szept. 14./8. Csoportbontás: 1. csop. könyvtári óra (a katalógus) 2. csop. A hangos olv.

IKT DÁTUM, TANÓRA TANANYAG IKT ESZKÖZ ANYAG. 1. szept. 14./8. Csoportbontás: 1. csop. könyvtári óra (a katalógus) 2. csop. A hangos olv. IKT DÁTUM, TANÓRA TANANYAG IKT ESZKÖZ ANYAG 1. szept. 14./8. Csoportbontás: 1. csop. könyvtári óra (a katalógus) 2. csop. A hangos olv. felmérése 2. okt.08./20. Csoportbontás: 1. csop.: a hangos olvasás

Részletesebben

~ 1. évfolyam 1. szám

~ 1. évfolyam 1. szám ~ 1. évfolyam 1. szám Hatalmas szenzáció! Elkaptuk a pillanatot, amikor Kovács Péter felvállalta női énjét. 1 TARTALOMJEGYZÉK A hét híre 3 o. ~ Kovács Péter fantasztikus átalakulása Így lettünk mi csapattá

Részletesebben

Ady Endre. Irodalom tétel. Ady Endre ( )

Ady Endre. Irodalom tétel. Ady Endre ( ) dezs.extra.hu tételek gyûjteménye Ady Endre Szerzõ dezs Irodalom tétel Ady Endre (18771919) Életrajz 1877.nov.22én született Érmindszenten. Apja hétszilvafás nemes volt. Elszegényedés. Nemesi család. Paraszti

Részletesebben

Vajda János 1827-1897 Versek: Húsz év múlva. Műfaj: Harminc év múlva. Ellentétre épül: Műfaj: Realizmus Jelentése: Tipikus realista téma:

Vajda János 1827-1897 Versek: Húsz év múlva. Műfaj: Harminc év múlva. Ellentétre épül: Műfaj: Realizmus Jelentése: Tipikus realista téma: Vajda János 1827-1897 Pesten született, szülei hamar meghaltak. Nagybátya neveli. Petőfi a példaképe. Részt vesz a 48-as forradalomban. Beáll katonának, önkéntes honvéd, utána hadnagy lesz. Forradalom

Részletesebben

A könyvtár, mint közösségi tevékenységek központja

A könyvtár, mint közösségi tevékenységek központja A könyvtár, mint közösségi tevékenységek központja Könyvtár-népszerűsítő munka a Pest Megyei Könyvtárban, Szentendrén A könyvtár szerepe a változó társadalomban Információk, dokumentumok gyűjtése feltárása

Részletesebben