Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár hangoskönyv állományából

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár hangoskönyv állományából"

Átírás

1 Könyvtár és Távoktatási Központ Könyvajánló Válogatás a könyvtár hangoskönyv állományából 2013 XII. évf. 2. szám

2

3 Könyvajánló Válogatás a könyvtár hangoskönyv állományából április - június Szolnok sz.

4 A kiadványt szerkesztette és illusztrálta: Hernyák Gábor Válogatta: Kincses Julianna A könyvek annotációit készítette: Nagyné Farkas Rózsa Előszót írta: Kincses Julianna Közreadja: Elektronikus formában a könyvajánló elérhető a Könyvtár alportálján:

5 Tartalom Előszó Vallástudomány Szociálpszichológia Természettudomány Szépirodalom Könyvtári portálajánló Címmutató Szerzői névmutató Munkatársaink Nyitva tartás Elérhetőségeink

6 ELŐSZÓ 3 csupa praktikum a hangoskönyv. Újdonság, s mint ilyen, hát félni szoktunk tőle. Pedig az internet sem pusztította el a könyveket, sem az olvasást. Gutenberg galaxisa nem kerül veszélybe, csak tágul. /Cecil, a hoxa.hu bloggere/ A könyvajánló ajánlója Kedves Olvasó! Könyvtárunk mindig nagy figyelmet fordított fogyatékkal élő társaink esélyegyenlőségének biztosítására. Több elnyert pályázatunkban is kiemelt szerepet kapott könyvtárhasználatuk megkönnyítése. A több mint tíz éve indított Könyvajánló című kiadványunk legfrissebb száma teljes egészében a célzott támogatási forrásból beszerzett hangoskönyvekből válogatott művek recenzióit tartalmazza. E dokumentumtípus, sajátosságából adódóan, leginkább szépirodalmi műveket hordoz, elvétve akad egyegy szakirodalmat tartalmazó CD a piacon. A rendhagyó tartalmú periodikum nem csupán a látássérülteknek ajánl kiváló szórakozást, hanem minden könyvtárhasználónak, hiszen utazás, napozás közben a világ- és a magyar irodalom gyöngyszemeit hallgathatják a könyvtárunkból kikölcsönözhető hangoskönyvek segítségével. Munkatársaim nevében kívánok Minden Olvasónak kellemes, tartalmas nyaralást és jó pihenést a nyár hátralévő időszakára! Kincses Julianna központigazgató

7 4 Vallástudomány. Szociálpszichológia VALLÁSTUDOMÁNY 1. Wiesel, Elie (1928-) Bölcsek és történeteik [Elektronikus dokumentum] / Elie Wiesel ; Vallai Péter előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (490 min) ; 12 cm A magyar származású, Nobel-békedíjas szerző élvezetes stílusban vázolja fel az ősatyák, a bibliai, a talmudista és a haszid mesterek arcképeit, és osztja meg gondolatait erről a világról. Történeteiben mindig megjelenik a reményvesztettség és a megújulás is. Régmúlt megnyert és elvesztett csaták képeit eleveníti meg, mesterek száműzetéséről és szabadulásáról mesél. Az életre keltett hősök, harcot vívnak Istennel, amiért túl sok terhet ró az emberiségre, és az emberekkel, akik, elfelejtik, hogy mi a fontos az életben, és, hogy a jóért, a békéért áldozni kell. Ezek az archaikus alakok sem tévedhetetlenek azonban, hisz hibáznak és néha rossz úton járnak. A szerző azonban azt üzeni ezekkel a történetekkel, hogy a legfontosabb az, hogy Istenük és saját népük iránti szeretetük mindig megmaradt, ami mindenki számára követendő példa. SZOCIÁLPSZICHOLÓGIA 2. Fromm, Erich ( ) A szeretet művészete [Elektronikus dokumentum] / Erich Fromm ; Krizsó Szilvia előadásában ; [ford. Várady Szabolcs]. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (237 min) ; 12 cm Valóban művészet a szeretet, valóban tanulható, és a túlzott anyai gondoskodás valóban a mély szeretet hiányának a kompenzálása? Ilyen és ehhez hasonló kérdések egész sorát veti fel a szerző, miközben a hallgató elgondolkozhat, hogy ő épp a szeretet melyik fokán tart. Vitába szállhat azzal a gondolattal is, hogy a szeretet elsősorban nem egy meghatározott tárgyhoz fűződő viszony, hanem a magatartás, a jellem beállítottsága, amely befolyásolja a személy viszonyulását a világ egészéhez. A fejezetek a szeretet tárgyáról, a felebaráti -, az anyai szeretetről, a szerelemről és az önszeretetről foglalják össze a szerző bölcs megállapításait. Felgyorsult, egyre inkább elidegenedő világunkban a fennmaradást, a boldogulást, a kielégülést mindenki másként éli meg: van, akit az anyagiak, van, akit a hatalom gyakorlása motivál. Az azonban biztos, hogy az emberi élet nem lehet teljes a szeretet, a lélek ereje nélkül.

8 Természettudomány. Szépirodalom 5 TERMÉSZETTUDOMÁNY 3. Lorenz, Konrad ( ) A civilizált emberiség nyolc halálos bűne [Elektronikus dokumentum] / Konrad Lorenz ; [ford.] Gellért Katalin ; Galambos Péter (Galamb) előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (208 min) ; 12 cm A szerző a klasszikus összehasonlító magatartáskutatás, a modern etológia és az evolúciós ismeretelmélet egyik megalapítója. Ebben a művében nyolc olyan egymástól jól elkülöníthető, mégis egymással ok-okozati összefüggésbe hozható témával foglalkozik, amelyek nemcsak a kultúrát, hanem az egész emberi fajt fenyegetik pusztulással. A túlnépesedés, a természetes életterek kiirtása, a genetikai széthullás, az elpuhulás, a szociális viselkedésnormák felbomlása, a tradíciók eltűnése, az uniformizálódás és az atomfegyverkezés globális problémák. Ezek mind olyan kérdések, amelyek politikai nézetektől, országhatároktól függetlenül cselekvésre késztetnek minden felelősségérzettel gondolkodó vezetőt és magánembert egyaránt. SZÉPIRODALOM 4. Chandler, Raymond ( ) Asszony a tóban [Elektronikus dokumentum] / Raymond Chandler ; Galambos Péter (Galamb) előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (425 min) ; 12 cm A szerző mindössze kilenc regényt írt, több millió rajongója nagy-nagy bánatára. Ennek ellenére stílusa és regényszerkesztése a bűnügyi irodalom több nemzedékének vált példaképévé és jelentős mértékben meghatározta munkásságukat.. Ez a történet a krimi klasszikusának egyik legismertebb regénye. A feszes logikájú, izgalmas történetből nem hiányzik a gyilkosság, a szerelmi szál, a hűtlen feleség, és természetesen a keményöklű magánnyomozó sem. A szerző Philip Marlowe, a magányos és rettenthetetlen magándetektív alakjának megformálásával műfajt teremtett. Legnevesebb megszemélyesítője a filmvásznon Humphrey Bogart volt. Galambos Péter színes előadásában a fordulatokban gazdag történet még több izgalmat tartogat a hallgatóknak.

9 6 Szépirodalom 5. Görgey Gábor (1929-) Vadászszőnyeg [Elektronikus dokumentum] / Görgey Gábor ; Bálint András előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (290 min) ; 12 cm A címben szereplő szőnyeg gazdag mintázata, kacskaringós rajzolatai a regény szerkezetében ismétlődnek. Az asszociációk szárnyalása és a cselekmények idejének szabad váltakozása teljesen felborítják a lineáris időrendet, és egy izgalmas, Görgeyre jellemző architektúra alakul ki. A szőnyeg tulajdonosának, Ádámnak a szemszögéből láthatjuk a magyar történelem mintegy húsz évének egyéni összefoglalását: a második világháborút, a nyilas korszakot, a felszabadulás eseményeit, a kitelepítések időszakát, az ötvenes éveket és a forradalmat. A szőnyegről kiderül, hogy egy nagyon értékes vadászszőnyeg, mintahogyan a Bálint András előadásában elhangzó történet is, amely a hangoskönyvek között kiemelkedő értéket képvisel. 6. Hamvas Béla ( ) Patmosz 1. [Elektronikus dokumentum] / Hamvas Béla ; Rátóti Zoltán előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, db CD (250 min) ; 12 cm Patmosz az Égei-tengeri görög szigetvilágának egyik kis gyöngyszeme, ahol János apostol száműzetésében írta az Apokalipszist és a Jelenések könyvét. Hamvas Béla pedig ezzel a címmel foglalta össze a segédmunkás-raktárosként Tiszapalkonyán töltött száműzetésének az írásait. A Patmosz első része az 1958 és 1964 között született esszéket tartalmazza. Sorain átütnek az ötvenes évek mindent elárasztó politikai eszméi, a kis gulág atmoszférája, amely kicsiben tükrözi a társadalom egészét. A műben azonban megmutatkozik a szerző nagysága, amely képes felülemelkedni a körülményeken, és szinte kívülállóként mutatja be ezt a groteszk színjátékot. Képes humorral szemlélni az eseményeket, mert tiszta és igaz tud maradni minden körülmények között, és nem igazságot vár, hanem igaz életet.

10 Szépirodalom 7 7. Hamvas Béla ( ) Titkos jegyzőkönyv [Elektronikus dokumentum] / Hamvas Béla ; Rátóti Zoltán előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (268 min) ; 12 cm A mű 1948 utáni mellőzésének első korszakában született Szentendrén, olyan művekkel egyetemben, mint a Karnevál, a Mágia szutrá, az Unicornis vagy a Silencium. A klasszikus műveltségű író, filozófus és könyvtáros műveit igazán csak az 1980-as években ismerhette meg a nagyközönség. Korábban csupán kéziratban vagy gépelt formában terjedhettek, így az első áttörést a Karnevál 1985-ös megjelenése, majd a kilencvenes években a teljes életmű kiadása jelentette. Ebben a művében az az egyetlen titok, amit megtudhat a hallgató, hogy titok, nem létezik. Ha az ember nem akad el a vagyon, a hatalom és a hírnév kergetésének az útvesztőiben, akkor minden fontos dolog - amitől boldog lehet - csupán egy karnyújtásnyira van tőle. 8. Karinthy Frigyes ( ) Hölgyeim és Uraim! : humoreszkek [Elektronikus dokumentum] / Karinthy Frigyes ; Rudolf Péter előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (140 min) ; 12 cm Karinthy Frigyes legolvasottabb íróink egyike, a legtöbbször idézett és emlegetett humorista. Ugyanakkor filozófus is, aki regényeiben, novelláiban és mulatságos humoreszkjeiben fejezte ki nézeteit és életfelfogását. A válogatás írásainak a hangvétele egységes, az eszköztáruk és a téma-megközelítésük azonos. Harmincegy művet hallgathat meg az érdeklődő, köztük olyan klasszikusokat is, mint a Visszakérem az iskolapénzt, a Kik csókolóznak többet?, A hóember és a kályha, a Nagybeteg a cipőm vagy A világ legbutább kisgyereke című írások. Karinthy saját maga állította, hogy minden műfajban maradandót alkotott. Ez a korong a hallgatót erről a humoreszk műfajában hivatott meggyőzni, amelynek mottója nem is lehetne más, mint: "lehet-e barátság férfi és nő között, és ha igen, miért nem?".

11 8 Szépirodalom 9. Mrożek, Sławomir (1930-) Abszurd történetek [Elektronikus dokumentum] / Sławomir Mrožek ; Mácsai Pál előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, db CD (150 min) ; 12 cm Mrožek egyedi, szatirikus stílusa már korai novelláira is jellemző volt, és ez vált írói védjegyévé. Fordított világában mindennek a fonákját mutatja be, és görbe tükröt tart a különböző élethelyzetek, emberi tulajdonságok elé. Kifigurázza a lengyel mentalitást, a romantikus hősiességet, a társadalom visszásságait, de a mélyben mindig az emberi ostobaság, fellengzősség tagadása áll. Ezt fűszerezi sajátos humorával. Összetéveszthetetlen hangvétele abba az irodalmi vonulatba illeszkedik, amelynek legkiválóbb hazai képviselői között ott találjuk Karinthyt és Örkényt is. A hangoskönyv közel félszáz írásból álló válogatása a hallgatót ebbe a különös dimenziójú világba vezeti el, és mutatja be a társadalmi és emberi visszásságokat Mrožek fekete humorával átszőve. 10. Orbán Ottó ( ) A világ teremtése és egyéb badarságok [Elektronikus dokumentum] / Orbán Ottó ; Mácsai Pál előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (57 min) ; 12 cm. - (Irodalmi fülbevaló, ISSN ) Orbán Ottó költészetét a magyar irodalomban egyedi, játékos komolytalanság jellemzi. A címadó versparódiát példaképének, Jean Effelnek, a világhírű francia karikaturistának ajánlotta, aki 1951-ben a világ teremtését szatirikus és aktualitásokkal ábrázoló rajzgyűjteményben adta közre. A badar versek az angol irodalomban népszerű műfajnak számítanak, a hazai irodalomban először Radnóti Miklós próbálta meghonosítani, és Orbán ennek a kísérletnek méltó folytatója. Ezeknek a verseknek az irónia az alaphangja, amely a szerző költészetének oly jellemző vonása. Meglátása szerint egy költőnek az a legnagyobb tragédiája, ha nincs humorérzéke, ennél csak az lehet szörnyűbb, ha van. A hallgató szórakozva döntheti el, hogy a szerző verseit a tragédia vagy a szörnyűség jellemzi-e.

12 Szépirodalom Örkény István ( ) Mese-levelek [Elektronikus dokumentum] / Örkény István ; Mácsai Pál előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (70 min) ; 12 cm. - (Irodalmi fülbevaló, ISSN ) Örkény István gyermekeinek, Antalnak és Angélának szóló mese-leveleinek nagysikerű könyvváltozata 1999-ben jelent meg. A szerző apaként sem tagadja meg önmagát, elbeszélésmódját ezekben az írásokban is ugyanaz a groteszk szemlélet- és elbeszélésmód jellemzi, mint más alkotásaiban. Olyan szabályrendszer szerint működik ez az Örkényi-világ, amelyben minden a feje tetejére áll, és ebben a különös perspektívában már minden megtörténhet. A hallgató azon veszi észre magát, hogy már a játék részese, és teljesen természetes, hogy az elefántok csehül beszélnek, a nyuszi köszönetet mond és Róka bácsi fülét elrepíti a vihar. A szórakoztató, humoros írások, történetek gyerekeknek és szülőnek egyaránt feledhetetlen élményt nyújtanak. 12. Pratchett, Terry A mágia fénye : a második korongvilág regény [Elektronikus dokumentum] / Terry Pratchett ; Rudolf Péter előadásában ; [ford. Sohár Anikó és Nemes István]. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db A korongvilág történetek műfaja fantasy-paródia regény. Az első mű 1986-ban jelent meg. Világsikerüket annak köszönhetik, hogy Korongvilág egy minden részletre kiterjedően felépített, pontosan kidolgozott képzeletvilág. Ez teremti meg azt a helyszínt, amelyben a szerző egyszerre tud görbe tükröt állítani a legismertebb fantasy történeteknek, azok figuráinak és a valóságnak egyaránt. Az abszurdhoz közelítő, szatirikus humor teszi sajátosan egyedivé ezeknek a történeteknek a stílusát. Akinek tetszett a sorozat első része, és továbbra is kíváncsi a Nagy A'Tuin, a Korongvilágot hátán cipelő csillagteknőc és Széltoló, a világ legrosszabb, gyáva varázslójának további kalandjaira, annak kellemes kikapcsolódást jelent a dokumentum.

13 10 Szépirodalom 13. Petőfi Sándor ( ) Az apostol [Elektronikus dokumentum] / Petőfi Sándor ; Kaszás Attila előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (138 min) ; 12 cm A mindössze huszonhat évet élt Petőfi Sándor egészen napjainkig a legismertebb magyar költő a világon nyarán vettette papírra az önéletrajzi adatokkal átszőtt főművét, Az Apostolt. A főszereplő, Szilveszter az eszményi forradalmár alakját és a forradalmársorsot testesíti meg. Az elbeszélő költemény Petőfi politikai, társadalmi, szociális nézeteinek summázása, amelyet a híres szőlőszem hasonlatán keresztül érthetünk meg. Ebben bolygónkat egyetlen szem gyümölcshöz hasonlítja. A szőlőszem éréséhez napsugárra és csupán egyetlen esztendőre van szükség, míg a Földnek ehhez több millió év kell, és olyan nagy lelkek, mint a főhős vagy Petőfi, akinek egész élete és munkássága az éltető napsugarat szimbolizálja. Azoknak is érdemes meghallgatni a költeményt, akik már olvasták, hiszen Kaszás Attila tolmácsolásában valódi élményben lehet részük. 14. Pilinszky János ( ) Tűz és víz [Elektronikus dokumentum] / Pilinszky János versei ; Alföldi Róbert előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (50 min) ; 12 cm Pilinszky János a Nyugat negyedik, újholdas nemzedékének egyik legismertebb alakja. A dokumentum válogatás lírájának legkiemelkedőbb alkotásaiból. Evangéliumi esztétikájának meghatározó művei közé tartozik többek között az Apokrif, a Francia fogoly, a Négysoros és a Harmadnapon. A szerző különböző korszakaiból származó versek lírájának teljes egészét, alakulását foglalják össze a hallgató számára. Sorain átüt a világ kegyetlensége, az ember magányosságának és magárahagyottságának az érzése, a lét szenvedései elől való menekülés hiábavalósága. Kétpólusú verseiben egyszerre van jelen a szépség, az áhítat, a vágy és ezek ellentettjeként a pusztulás, a fájdalom, a nyomorúság és a halál. Alföldi Róbert tolmácsolásában ezek a versek bevezetik a hallgatót Pilinszky világába, amelyben az állandó haláltudat az élet apró szépségeit is gyémántként ragyogtatja fel.

14 Szépirodalom Polcz Alaine ( ) Macskaregény [Elektronikus dokumentum] / Polcz Alaine ; Nagy-Kálózy Eszter előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (262 min) ; 12 cm Polcz Alaine írónő, pszichológus, a hazai Hospice-mozgalom elindítójának minden művéből, még a szenvedéssel és fájdalmakkal teli időszakokban is sugárzik az élet igenlése, a derű. Ebben a regényében központi szerepet tölt be macskaszeretete, az, hogy mennyi mindent elárul egy emberről, ahogy az állatokkal bánik, illetve ahogy az állatok viszonyulnak hozzá. A macskákhoz fűződő történeteken keresztül megismerheti a hallgató a szerző életének egy-egy részletét: a szegénységben, de nagy szeretetben eltöltött gyerekkorát, a háborús emlékeket, az első szerelmét, a második házasságát, stb. Az írónő mesél, egyszerű történeteket, amelyek elgondolkodtatják a hallgatót saját kapcsolataikról, néha ráismer egy-egy érzésre, mosolyog vagy könnyek szöknek a szemébe, és azt kívánja, hogy folytatódjon még a történet. 16. Rejtő Jenő ( ) Menni vagy meghalni [Elektronikus dokumentum] / Rejtő Jenő ; Galambos Péter (Galamb) előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth : Mojzer, CD (334 min) ; 12 cm A Rejtőtől megszokott, izgalmas, fordulatokban gazdag regényben a cselekmény során a hallgató részese lehet egy bravúros nyomozásnak, amelyben lelepleződik egy gyilkos, aki áldozatait az egykori, azóta már milliomossá vált légiósok közül szedi. A történet első részében hat, mindenre elszánt légiós, egy gyönyörű arab táncosnő közreműködésével mesés platinavagyonra tesz szert. A folytatásban már Londonban látjuk viszont hőseinket, akik egy részvénytársaságot igazgatnak. Nem lehet azonban felhőtlen a boldogságuk, hiszen két volt legionáriust rejtélyes módon meggyilkolnak. Természetesen azonnal feltűnik a sármos és bátor Connor felügyelő, aki mindenre fényt derít. A Rejtő-rajongóknak könnyed, nyári szórakozás a hangoskönyv Galamb előadásában.

15 12 Szépirodalom 17. Schäffer Erzsébet Málna utca 3 : történetek útközben [Elektronikus dokumentum] / Schäffer Erzsébet ; a szerző előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (75 min) ; 12 cm. - (Irodalmi fülbevaló, ISSN ) A közkedvelt Pulitzer-díjas újságíró, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, a Prima Primissima-díjjal kitüntetett író neve ismerősen cseng a Nők Lapja olvasóinak, hiszen a kiadvány munkatársa már az 1990-es évek elejétől. A kortárs magyar irodalomban egyedi színfoltot képviselnek humorral, érzelmekkel átszőtt írásai, amelyek a hétköznapok pillanatait ragadják meg. Embermeséi letisztult eszközökkel ábrázolják az ember gyarlóságát és nagyságát. A szerzőnek eddig hét könyve jelent meg, és hangoskönyvei is nagyon népszerűek. Ez a dokumentum tizenegy történetet tartalmaz a szerző tolmácsolásában. Érdekessége a kiadványnak, hogy olyan műveket is hallhatnak az érdeklődők, amelyek még nem jelentek meg nyomtatásban. 18. Szepes Mária ( ) Felhőszobrász : fantasztikus novellák [Elektronikus dokumentum] / Szepes Mária ; zene Lőrincz György ; Soma Mamagésa előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (79 min) ; 12 cm. - (Irodalmi fülbevaló, ISSN ) A szerző ebben az évben megkapta a postumus Lélekpillangó Életműdíjat. Ezt a kitüntetést 2012-től olyan nagy gondolkodó, szellemiség kaphatja meg, akinek életművét fontos, gondozni és ápolni. Szepes Mária ilyen ember volt. Hatalmas életművet hagyott hátra, számtalan műfajban dolgozott: mese, nagyregény, tudományos-fantasztikus regény, pszichológiai, karakterológiai tanulmánykötetek, önéletrajzi regény, ezoterikus tananyagok, versek, novellák, cikkek, filmforgatókönyv, színmű, valamint misztériumjátékok szerzője és dramaturgja volt. Minden írásában megjelenik az örök emberi értékek keresése, és a sodró erejű történések rejtélyes összefüggései állnak a középpontban. Történeteiben olyan gondolatokat fogalmaz meg, amelyek a fel nem tett kérdésekre jelentenek reményt keltő választ. Az összegyűjtött novelláinak zenés feldolgozása igazi élményt jelent minden hallgatónak.

16 Szépirodalom Villon, François ( ?) Befogad és kitaszít a világ : Villon versei és balladái [Elektronikus dokumentum] / Huzella Páter és Mácsai Pál előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (58 min) ; 12 cm. - (Irodalmi fülbevaló, ISSN ) Villon költészetével fejeződött be a középkori francia kultúrtörténet és kezdődött el a diadalmas reneszánsz. A költő élete olyan, mint egy korabeli kalandregény, amelyben doktori címet szerző fiatal főszereplő dalnokversenyeken tesz szert hírnévre, majd erőszakos rablóbandákkal járja az éjszakát, elmélyül a görög, a latin irodalomban és a bordélyházi örömökben, majd megmenekülve az akasztófától, harminckét évesen elhagyja Párizst, és további sorsáról nem maradt adat az utókor számára. Villon énekelt és szavalt versei a középkori Franciaország csillogó udvari lovagvilágának ellenpólusát, a köznapi szegénység arcát vetítik elénk, és ismertetik meg a hallgatókkal. 20. Weöres Sándor ( ) Égi csikón léptet a nyár : Weöres Sándor válogatott versei [Elektronikus dokumentum] / Für Anikó előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, db CD (45 min) ; 12 cm. - (Irodalmi fülbevaló, ISSN ) A válogatásban a szerző 69 remekműve szólal meg. Többek között a Mély erdőn ibolya-virág, A kutya-tár, Sehallselát Dömötör, Haragosi, Galagonya, Csiribiri és Paripám csodaszép pejkó. A verseket hallgatva sokszor felidéződik egy-egy sor az óvodai mondókákból, a kisiskoláskori versikékből. Olyan sorok, amelyek szinte már a névtelen népköltészeti alkotások szintjén élnek bennünk, és most a hallgató rácsodálkozhat, hogy a sok évvel korábbról ismert szövegek szerzője is Weöres. A nyelvi játékosság és ritmus nagymestere volt, így nem véletlen, hogy talán a szerző verseit zenésítették meg a legtöbben. Generációk nőttek és nőnek fel játékos, csodálatos versein. A hallgató pedig felidézheti gyermekkorát a sorok ritmusára..

17 14 Könyvtári portálajánló Látogassa meg könyvtárunkat az Interneten keresztül is: Az általános információn és az elérhetőségek mellett számos szolgáltatásunk érhető el az Internet segítségével. Ezek közül emeltünk ki néhányat kedvcsinálóként. Online könyvtári katalógus A felhasználót jogosultságok teljes készlete segíti abban, hogy könnyedén végezhessen el számos feladatot: Keresés könyvtári adatbázisainkban Aktuális kölcsönzések megtekintése, esetleg a lejárat meghosszabbítása, a könyvtár kölcsönzési szabályzata szerint EBSCO adatbázisok Az adatbázisok - Academic Search Premier. Business Source Premier. Masterfile Premier. Newspaper Source. Health source: nursing/academic edition. Health Source: consumer edition. Medline. The Educational Resource Information Center (ERIC) - részletekre kiterjedő tartalmi leírása és bemutatása, kínálatuk tételes felsorolása, közvetlen linkkapcsolattal. Fontos tudnivaló: az adatbázisok szolgáltatásai csak a könyvtárban érhetők el! A könyvtári portálon elérhető új rovat, mely a Szemle (Rólunk írták - Rólunk mondták) címet kapta és az alábbi linkre kattintva érhető el: (A sajtószemlét - melyet eddig havi összesítésben, papíralapon jutattunk el a Főiskola Vezetőinek, illetve 1 példányt a könyvtár archivált - minden általunk elérhető forrást felkutatva igyekszünk naprakészen közzétenni a mindenki által elérhető honlapunkon. Kiadványaink online elérhetősége (régebbi számok is) Könyvajánló - Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból A Könyvajánló több mint 10 éve könyvtárunk negyedéves kiadványa, melyben válogatást találhat az érdeklődő legújabb beszerzéseinkből, oktatóink publikációiból és előfizetett folyóiratainkból, adatbázisainkból. A jelen dokumentum és a régebbi számok is elérhetők itt. Ízelítő - Válogatás a könyvtár Szakácskönyv különgyűjteményéből Könyvtárunk több mint 1000 kötetes Szakácskönyv külön-gyűjteményéből adunk negyedévenként - mindig a következő szezonra, évszakra irányítva a figyelmet - Ízelítő"-t. Elérhető itt Könyvtárunk szinte egyedülálló szolgáltatása az előfizetett folyóiratok, szaklapok cikkeinek formai és tartalmi feltárása, katalógusba rendezése. A képzési profiljába tartozó szaklapok cikkeiből válogatva 1991-től építünk egy külön adatbázist. Az adatbázis gyarapodási jegyzékét adjuk közre Cikk-lapozó" címmel. Elérhető itt.

18 CÍMMUTATÓ 15 Cím oldal / tétel Abszurd történetek / 9. Az apostol /13. Asszony a tóban / 4. Befogad és kitaszít a világ : Villon versei és balladái / 19. Bölcsek és történeteik / 1. A civilizált emberiség nyolc halálos bűne / 3. Égi csikón léptet a nyár : Weöres Sándor válogatott versei / 20. Felhőszobrász : fantasztikus novellák / 18. Hölgyeim és Uraim! /8. Macskaregény / 15. A mágia fénye : a második korongvilág regény / 12. Málna utca 3 : történetek útközben / 17. Menni vagy meghalni / 16. Mese-levelek / 11. Patmosz / 6. A szeretet művészete / 2. Titkos jegyzőkönyv / 7. Tűz és Víz / 14. Vadászszőnyeg / 5. A világ teremtése és egyéb badarságok / 10.

19 16 NÉVMUTATÓ Név oldal / tétel Chandler, Raymond / 4. Fromm, Erich / 2. Görgey Gábor / 5. Hamvas Béla / 6. ; 7. / 7. Karinthy Frigyes / 8. Lorenz, Konrad...5. /3. Mrożek, Sławomir / 9. Orbán Ottó...8. / 10. Örkény István / 11. Petőfi Sándor / 13. Pilinszky János / 14. Polcz Alaine / 15. Pratchett, Terry /12. Rejtő Jenő /16. Schäffer Erzsébet /17. Szepes Mária / 18. Villon, François / 19. Weöres Sándor / 20. Wiesel, Elie / 1.

20 MUNKATÁRSAINK ELÉRHETŐSÉGE 17 Kincses Julianna központigazgató Nagyné Farkas Rózsa főkönyvtáros, képzésszervező koordinátor és tutor Cserényi Száva kölcsönző könyvtáros Darida Andrea állománygyarapító könyvtáros Gedei Péterné feldolgozó könyvtáros Takácsné Bán Erzsébet tájékoztató könyvtáros Tasnádiné Tóth Ilona kölcsönző könyvtáros Hernyák Gábor informatikus, online tartalommenedzser Telefon: / /Telefax: / Web: /http://konyvtar.szolfportal.hu

21 18 NYITVA TARTÁS A könyvtár nyitva tartása a tanév során A könyvtár nyitva tartása nyáron Hétfő: Zárva Hétfő: Kedd: Kedd: Szerda: Szerda: Csütörtök: Csütörtök: Péntek: Péntek: Szombat: Szombat: Zárva Vasárnap: Zárva Vasárnap: Zárva 18 KÖNYVTÁRUNK MEGKÖZELÍTHETŐSÉGE Könyvtára 5000 Szolnok, Mártírok útja 8-10.

Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból

Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból Könyvtár és Távoktatási Központ Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból 2012 XI. évf. 2. szám Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból 2012. április - június Szolnok

Részletesebben

Richard Huck Scarry. Mászkál, figyel, rajzol. Budapesten. XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. Díszvendég: Törökország

Richard Huck Scarry. Mászkál, figyel, rajzol. Budapesten. XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. Díszvendég: Törökország XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál WWW.KONYV7.HU XVIII. ÉVFOLYAM 2014. 1. SZÁM ELÔFIZETÔKNEK 350 Ft Díszvendég: Törökország Muhsine Helimoǧlu Yavuz a török irodalomról Závada Pál a Természetes fényrôl

Részletesebben

Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból. Szolnok 2010. 2-3. szám

Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból. Szolnok 2010. 2-3. szám Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból Szolnok 2010. 2-3. szám A kiadványt összeállította: Kaszab István Gábor Válogatta: Kincses Julianna Annotációkat készítette: Nagyné Farkas Rózsa

Részletesebben

KONYVHET. Jáksó Lászlóval. Tarján Tamás A színház szôlôskertjében. Ember és gondolat Timár György. Nyerges András Takarások és finomítások nélkül

KONYVHET. Jáksó Lászlóval. Tarján Tamás A színház szôlôskertjében. Ember és gondolat Timár György. Nyerges András Takarások és finomítások nélkül KONYVHET VI. ÉVFOLYAM 5. SZÁM 2002. MÁRCIUS 7. KULTURÁLIS KÉTHETILAP www.konyv7.hu 144 FT Ember és gondolat Timár György Nyerges András Takarások és finomítások nélkül Írófaggató Csák Gyula Közgazdasági,

Részletesebben

Irodalom. Tankönyv. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet

Irodalom. Tankönyv. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Irodalom Tankönyv Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A kiadvány megfelel az 51/2012. (XII.21.) EMMI rendelet 5. sz. melléklet: Kerettanterv a gimnáziumok 5 12. évfolyama számára 5.2.01. továbbá a 6. sz.

Részletesebben

A költôi levezetés cáfolhatatlan Szilágyi Ákos. Kertész Ákos Halottjaim is. Tarján Tamás Négy puhafedelû. Murányi Gábor A konok hûség könyve

A költôi levezetés cáfolhatatlan Szilágyi Ákos. Kertész Ákos Halottjaim is. Tarján Tamás Négy puhafedelû. Murányi Gábor A konok hûség könyve KÖNYVES HAVILAP XII. ÉVFOLYAM 13 14. SZÁM 2008. JÚLIUS ÁRA 440 FT ELÔFIZETÔKNEK 330 FT WWW.KONYV7.HU Fotó: Szabó J. Judit Kertész Ákos Halottjaim is Tarján Tamás Négy puhafedelû Murányi Gábor A konok hûség

Részletesebben

EGYHÁZI KÖNYVTÁRAK EGYESÜLÉSE

EGYHÁZI KÖNYVTÁRAK EGYESÜLÉSE EKE HÍRLEVÉL 1 KE E1994 1092 Budapest, Ráday utca 28. XII. évfolyam A kik utaztak már repülőgépen, ismerik az élményt: a kifutópályán egyre gyorsulva gurul a gép, egyre jobban ráznak a kerekek a betonon,

Részletesebben

Wass Albert erdélyi korszaka 1923-1944

Wass Albert erdélyi korszaka 1923-1944 Bölcsészdoktori értekezés Wass Albert erdélyi korszaka 1923-1944 Balázs Ildikó Debreceni Egyetem BTK 2008 1 AZ ÉRTEKEZÉS CÍME Értekezés a doktori (Ph.D.) fokozat megszerzése érdekében a... tudományágban

Részletesebben

A költészet napja Perkátán Jókai Annával

A költészet napja Perkátán Jókai Annával XXIII. ÉVFOLYAM, 2013. 4. SZÁM ÁPRILIS A költészet napja Perkátán Jókai Annával Április 11-én igazi irodalmi hírességgel ünnepelhettük meg a költészet napját. Jókai Anna, az élõ klasszikus, Kossuthdíjas

Részletesebben

TANÁRI KÉZIKÖNYV AZ IRODALOM 8. TANKÖNYVHÖZ

TANÁRI KÉZIKÖNYV AZ IRODALOM 8. TANKÖNYVHÖZ Bánki István Radóczné Bálint Ildikó TANÁRI KÉZIKÖNYV AZ IRODALOM 8. TANKÖNYVHÖZ irodalom 8 kk kolofonjav.indd 1 2014.06.03. 7:37 Szerzők: Bánki István Radóczné Bálint Ildikó Bánki István, Radóczné Bálint

Részletesebben

Irodalom. 11. osztály

Irodalom. 11. osztály Irodalom 11. osztály Az olvasás életforma, nem az teszi az olvasó embert olvasó emberré, hogy sok könyvet olvas hanem az a tény, hogy mindennap olvas. /Hegedűs Géza/ Eötvös Loránd Műszaki Középiskola és

Részletesebben

Az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem könyvlistája

Az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem könyvlistája Az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem könyvlistája A/ Tanulmányok az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem és társszervezeteinek konferenciáin elhangzott és másutt nem publikált előadásokból Évkönyvek:

Részletesebben

A MAGYAR KODÁLY TÁRSASÁG HÍREI

A MAGYAR KODÁLY TÁRSASÁG HÍREI A MAGYAR KODÁLY TÁRSASÁG HÍREI Szerkeszti: Márkusné Natter-Nád Klára XXXIV. évfolyam 2013/2 június Tartalom Költészet és zene 100 éve született Weöres Sándor dr. Szabó Szabolcs..........................................

Részletesebben

Erős Kinga. a belső szobához

Erős Kinga. a belső szobához Erős Kinga a belső szobához Erős Kinga a belső szobához Orpheusz Kiadó Budapest, 2013 A kötet megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. Erős Kinga, 2013 Orpheusz Kiadó, 2013 Confessio a barátságról

Részletesebben

Írók a szülőföldről.. Kozma László. Ünnepi színpad

Írók a szülőföldről.. Kozma László. Ünnepi színpad Erdélyi Toll IRODALMI ÉS MŰVELŐDÉSI FOLYÓIRAT t Megjelenik negyedévente Székelyudvarhelyen IV. évfolyam 2012 4. szám T A R T A L O M ÍRÓK A SZÜLŐFÖLDRŐL Kozma László: Ünnepi színpad... 3 Fülöp Lajos: Az

Részletesebben

A SZEGÉNY KISGYER- MEK HOGYAN JUTOTT EL A BÚS FÉRFIVÁ VÁLÁSHOZ

A SZEGÉNY KISGYER- MEK HOGYAN JUTOTT EL A BÚS FÉRFIVÁ VÁLÁSHOZ 1 Iskolai tanulmányaim során sokat foglalkoztunk KOSZTOLÁNYI DEZSŐ munkásságával, ám az én érdeklődésemet annyira felkeltette munkássága, hogy tovább szerettem volna fejleszteni tudásomat kutatásokkal.

Részletesebben

Hollandiában volt a címe. Az életmód-tanácsadóként dolgozó hölgy másfél évet töltött

Hollandiában volt a címe. Az életmód-tanácsadóként dolgozó hölgy másfél évet töltött 2014. október 15.: Romantika, történelem és a nők címmel író-olvasó találkozóra vártuk az érdeklődőket: Fábián Janka írónő volt a vendégünk. Beszélgettünk az írás és a könyvkiadás folyamatáról, megismertük

Részletesebben

Becsengettek 183 nap tanulás

Becsengettek 183 nap tanulás mindenkinek van véleménye 2010. szeptember IV. évfolyam, 9. szám Közéleti Civil Hírmondó Ára: 100 Ft Becsengettek 183 nap tanulás Szeptember elsején a reggeli becsengetéssel véget ér a közel két és fél

Részletesebben

Szüleimnek és gyermekeimnek. Amikor egy mítosz megérint bennünket, a mítosz igazán keresztül felfogunk egy igazságot, mely rólunk szól

Szüleimnek és gyermekeimnek. Amikor egy mítosz megérint bennünket, a mítosz igazán keresztül felfogunk egy igazságot, mely rólunk szól Szüleimnek és gyermekeimnek Amikor egy mítosz megérint bennünket, a mítosz igazán keresztül felfogunk egy igazságot, mely rólunk szól A téma felvezetése - bevezető gondolatok 1. Női szerep a nő szerepe

Részletesebben

Gerold László. Istenek és bérgyilkosok között. Gion Nándor, az elbeszélő

Gerold László. Istenek és bérgyilkosok között. Gion Nándor, az elbeszélő Gerold László Istenek és bérgyilkosok között Gion Nándor, az elbeszélő Irodalmi tevékenységét a hatvanas években Gion Nándor glosszaíróként, kritikusként kezdte az újvidéki Képes Ifjúság hetilap Symposion

Részletesebben

Az építés éppé, egészségessé tesz Zsigmond László fõépítész egy gondolkodásmódot hozott

Az építés éppé, egészségessé tesz Zsigmond László fõépítész egy gondolkodásmódot hozott MÉCSVILÁG A Mátészalkai Mûvészetbarát Egyesület Mûhelye X. évfolyam 2. szám 2010. június muveszetbarat.mateszalka.hu Az építés éppé, egészségessé tesz Zsigmond László fõépítész egy gondolkodásmódot hozott

Részletesebben

Paletta. et. Emellett az ún. párhuzamos akkreditáció a művészetközvetítő tanszékeket érintette. Az

Paletta. et. Emellett az ún. párhuzamos akkreditáció a művészetközvetítő tanszékeket érintette. Az az egri eszterházy károly f iskola közéleti lapja xv. évfolyam. (.) szám. március Kilencezer hallgató Az Eszterházy Károly Főiskola február 10-én megtartotta havi sajtótájékoztatóját. A február 9én megkezdett

Részletesebben

TARTALOM. Tisztelt Olvasóink!

TARTALOM. Tisztelt Olvasóink! TARTALOM Gábor Iván (1935-2004)... 3 Tisztelt Olvasóink! Már gyönyörű tavasz van, amikor ez évi első számunkat kezükben tartják. A tavasz, a megújulás jegyében készült e számunk, mely számos, eddig lezajlott

Részletesebben

III. évfolyam 4. szám 2014. 4. szám Befejező szám

III. évfolyam 4. szám 2014. 4. szám Befejező szám III. évfolyam 4. szám 2014. 4. szám Befejező szám Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ Válogatás a könyvtár Szakácskönyv különgyűjteményéből 2014. tél Szolnok 2014. 4. szám Befejező szám A

Részletesebben

Székesfehérvár és Vidéke

Székesfehérvár és Vidéke II. évfolyam 12. szám 2013. május 30. Székesfehérvár és Vidéke Az újság a 130 éves múltú, azonos címmel megjelent napilap utódjaként a 2013-as Szent István Emlékév eseményeihez kapcsolódva jelenik meg.

Részletesebben

EURÓPAI TÜKÖR XIII. ÉVF. 2. SZÁM n 2008. FEBRUÁR

EURÓPAI TÜKÖR XIII. ÉVF. 2. SZÁM n 2008. FEBRUÁR E U R Ó PA I TÜ KÖR A KÜLÜGYMINISZTÉRIUM FOLYÓIRATA EURÓPAI TÜKÖR XIII. ÉVF. 2. SZÁM n 2008. FEBRUÁR A TARTALOMBÓL n Európaiság és magyarság Beszélgetés Poszler György akadémikussal a százéves Nyugatról

Részletesebben

1. A népköltészet szerepe a magyar irodalomban

1. A népköltészet szerepe a magyar irodalomban 1 1. A népköltészet szerepe a magyar irodalomban I. A népköltészeti alkotások általános jellemzése: Szerzőjük ismeretlen. Évszázadokon keresztül szájhagyomány útján terjedtek. Céljuk a pihentetés, kikapcsolódás,

Részletesebben

Közlemények. Bán Imre Emlékezete

Közlemények. Bán Imre Emlékezete Közlemények Bán Imre Emlékezete KÖZLEMÉNYEK A DEBRECENI TUDOMÁNYEGYETEM TÖRTÉNETÉBŐL III. BÁN IMRE EMLÉKEZETE SOROZATSZERKESZTŐ: HOLLÓSI GÁBOR SZERKESZTETTE: FAZAKAS GERGELY TAMÁS HOLLÓSI GÁBOR TECHNIKAI

Részletesebben

A klasszikus tragédia megteremtője Pierre Corneille

A klasszikus tragédia megteremtője Pierre Corneille A klasszikus tragédia megteremtője Pierre Corneille (1606 1684) Corneille a klasszikus tragédia megteremtője, a klasszicista dráma nagy alakja. Számos vígjáték és tragikomédia utáni első tragédiája, a

Részletesebben

Télemakhosz-narratívumok a Németh László-életműben

Télemakhosz-narratívumok a Németh László-életműben Bálint Ágnes Télemakhosz-narratívumok a Németh László-életműben (Az Irgalom születése) Öt (plusz egy) kísérlet Télemakhoszt 1 talán nem szükséges bemutatni: Odüsszeusz és Pénelopé fia ő, aki nem szűnő

Részletesebben