Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár hangoskönyv állományából

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár hangoskönyv állományából"

Átírás

1 Könyvtár és Távoktatási Központ Könyvajánló Válogatás a könyvtár hangoskönyv állományából 2013 XII. évf. 2. szám

2

3 Könyvajánló Válogatás a könyvtár hangoskönyv állományából április - június Szolnok sz.

4 A kiadványt szerkesztette és illusztrálta: Hernyák Gábor Válogatta: Kincses Julianna A könyvek annotációit készítette: Nagyné Farkas Rózsa Előszót írta: Kincses Julianna Közreadja: Elektronikus formában a könyvajánló elérhető a Könyvtár alportálján:

5 Tartalom Előszó Vallástudomány Szociálpszichológia Természettudomány Szépirodalom Könyvtári portálajánló Címmutató Szerzői névmutató Munkatársaink Nyitva tartás Elérhetőségeink

6 ELŐSZÓ 3 csupa praktikum a hangoskönyv. Újdonság, s mint ilyen, hát félni szoktunk tőle. Pedig az internet sem pusztította el a könyveket, sem az olvasást. Gutenberg galaxisa nem kerül veszélybe, csak tágul. /Cecil, a hoxa.hu bloggere/ A könyvajánló ajánlója Kedves Olvasó! Könyvtárunk mindig nagy figyelmet fordított fogyatékkal élő társaink esélyegyenlőségének biztosítására. Több elnyert pályázatunkban is kiemelt szerepet kapott könyvtárhasználatuk megkönnyítése. A több mint tíz éve indított Könyvajánló című kiadványunk legfrissebb száma teljes egészében a célzott támogatási forrásból beszerzett hangoskönyvekből válogatott művek recenzióit tartalmazza. E dokumentumtípus, sajátosságából adódóan, leginkább szépirodalmi műveket hordoz, elvétve akad egyegy szakirodalmat tartalmazó CD a piacon. A rendhagyó tartalmú periodikum nem csupán a látássérülteknek ajánl kiváló szórakozást, hanem minden könyvtárhasználónak, hiszen utazás, napozás közben a világ- és a magyar irodalom gyöngyszemeit hallgathatják a könyvtárunkból kikölcsönözhető hangoskönyvek segítségével. Munkatársaim nevében kívánok Minden Olvasónak kellemes, tartalmas nyaralást és jó pihenést a nyár hátralévő időszakára! Kincses Julianna központigazgató

7 4 Vallástudomány. Szociálpszichológia VALLÁSTUDOMÁNY 1. Wiesel, Elie (1928-) Bölcsek és történeteik [Elektronikus dokumentum] / Elie Wiesel ; Vallai Péter előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (490 min) ; 12 cm A magyar származású, Nobel-békedíjas szerző élvezetes stílusban vázolja fel az ősatyák, a bibliai, a talmudista és a haszid mesterek arcképeit, és osztja meg gondolatait erről a világról. Történeteiben mindig megjelenik a reményvesztettség és a megújulás is. Régmúlt megnyert és elvesztett csaták képeit eleveníti meg, mesterek száműzetéséről és szabadulásáról mesél. Az életre keltett hősök, harcot vívnak Istennel, amiért túl sok terhet ró az emberiségre, és az emberekkel, akik, elfelejtik, hogy mi a fontos az életben, és, hogy a jóért, a békéért áldozni kell. Ezek az archaikus alakok sem tévedhetetlenek azonban, hisz hibáznak és néha rossz úton járnak. A szerző azonban azt üzeni ezekkel a történetekkel, hogy a legfontosabb az, hogy Istenük és saját népük iránti szeretetük mindig megmaradt, ami mindenki számára követendő példa. SZOCIÁLPSZICHOLÓGIA 2. Fromm, Erich ( ) A szeretet művészete [Elektronikus dokumentum] / Erich Fromm ; Krizsó Szilvia előadásában ; [ford. Várady Szabolcs]. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (237 min) ; 12 cm Valóban művészet a szeretet, valóban tanulható, és a túlzott anyai gondoskodás valóban a mély szeretet hiányának a kompenzálása? Ilyen és ehhez hasonló kérdések egész sorát veti fel a szerző, miközben a hallgató elgondolkozhat, hogy ő épp a szeretet melyik fokán tart. Vitába szállhat azzal a gondolattal is, hogy a szeretet elsősorban nem egy meghatározott tárgyhoz fűződő viszony, hanem a magatartás, a jellem beállítottsága, amely befolyásolja a személy viszonyulását a világ egészéhez. A fejezetek a szeretet tárgyáról, a felebaráti -, az anyai szeretetről, a szerelemről és az önszeretetről foglalják össze a szerző bölcs megállapításait. Felgyorsult, egyre inkább elidegenedő világunkban a fennmaradást, a boldogulást, a kielégülést mindenki másként éli meg: van, akit az anyagiak, van, akit a hatalom gyakorlása motivál. Az azonban biztos, hogy az emberi élet nem lehet teljes a szeretet, a lélek ereje nélkül.

8 Természettudomány. Szépirodalom 5 TERMÉSZETTUDOMÁNY 3. Lorenz, Konrad ( ) A civilizált emberiség nyolc halálos bűne [Elektronikus dokumentum] / Konrad Lorenz ; [ford.] Gellért Katalin ; Galambos Péter (Galamb) előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (208 min) ; 12 cm A szerző a klasszikus összehasonlító magatartáskutatás, a modern etológia és az evolúciós ismeretelmélet egyik megalapítója. Ebben a művében nyolc olyan egymástól jól elkülöníthető, mégis egymással ok-okozati összefüggésbe hozható témával foglalkozik, amelyek nemcsak a kultúrát, hanem az egész emberi fajt fenyegetik pusztulással. A túlnépesedés, a természetes életterek kiirtása, a genetikai széthullás, az elpuhulás, a szociális viselkedésnormák felbomlása, a tradíciók eltűnése, az uniformizálódás és az atomfegyverkezés globális problémák. Ezek mind olyan kérdések, amelyek politikai nézetektől, országhatároktól függetlenül cselekvésre késztetnek minden felelősségérzettel gondolkodó vezetőt és magánembert egyaránt. SZÉPIRODALOM 4. Chandler, Raymond ( ) Asszony a tóban [Elektronikus dokumentum] / Raymond Chandler ; Galambos Péter (Galamb) előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (425 min) ; 12 cm A szerző mindössze kilenc regényt írt, több millió rajongója nagy-nagy bánatára. Ennek ellenére stílusa és regényszerkesztése a bűnügyi irodalom több nemzedékének vált példaképévé és jelentős mértékben meghatározta munkásságukat.. Ez a történet a krimi klasszikusának egyik legismertebb regénye. A feszes logikájú, izgalmas történetből nem hiányzik a gyilkosság, a szerelmi szál, a hűtlen feleség, és természetesen a keményöklű magánnyomozó sem. A szerző Philip Marlowe, a magányos és rettenthetetlen magándetektív alakjának megformálásával műfajt teremtett. Legnevesebb megszemélyesítője a filmvásznon Humphrey Bogart volt. Galambos Péter színes előadásában a fordulatokban gazdag történet még több izgalmat tartogat a hallgatóknak.

9 6 Szépirodalom 5. Görgey Gábor (1929-) Vadászszőnyeg [Elektronikus dokumentum] / Görgey Gábor ; Bálint András előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (290 min) ; 12 cm A címben szereplő szőnyeg gazdag mintázata, kacskaringós rajzolatai a regény szerkezetében ismétlődnek. Az asszociációk szárnyalása és a cselekmények idejének szabad váltakozása teljesen felborítják a lineáris időrendet, és egy izgalmas, Görgeyre jellemző architektúra alakul ki. A szőnyeg tulajdonosának, Ádámnak a szemszögéből láthatjuk a magyar történelem mintegy húsz évének egyéni összefoglalását: a második világháborút, a nyilas korszakot, a felszabadulás eseményeit, a kitelepítések időszakát, az ötvenes éveket és a forradalmat. A szőnyegről kiderül, hogy egy nagyon értékes vadászszőnyeg, mintahogyan a Bálint András előadásában elhangzó történet is, amely a hangoskönyvek között kiemelkedő értéket képvisel. 6. Hamvas Béla ( ) Patmosz 1. [Elektronikus dokumentum] / Hamvas Béla ; Rátóti Zoltán előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, db CD (250 min) ; 12 cm Patmosz az Égei-tengeri görög szigetvilágának egyik kis gyöngyszeme, ahol János apostol száműzetésében írta az Apokalipszist és a Jelenések könyvét. Hamvas Béla pedig ezzel a címmel foglalta össze a segédmunkás-raktárosként Tiszapalkonyán töltött száműzetésének az írásait. A Patmosz első része az 1958 és 1964 között született esszéket tartalmazza. Sorain átütnek az ötvenes évek mindent elárasztó politikai eszméi, a kis gulág atmoszférája, amely kicsiben tükrözi a társadalom egészét. A műben azonban megmutatkozik a szerző nagysága, amely képes felülemelkedni a körülményeken, és szinte kívülállóként mutatja be ezt a groteszk színjátékot. Képes humorral szemlélni az eseményeket, mert tiszta és igaz tud maradni minden körülmények között, és nem igazságot vár, hanem igaz életet.

10 Szépirodalom 7 7. Hamvas Béla ( ) Titkos jegyzőkönyv [Elektronikus dokumentum] / Hamvas Béla ; Rátóti Zoltán előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (268 min) ; 12 cm A mű 1948 utáni mellőzésének első korszakában született Szentendrén, olyan művekkel egyetemben, mint a Karnevál, a Mágia szutrá, az Unicornis vagy a Silencium. A klasszikus műveltségű író, filozófus és könyvtáros műveit igazán csak az 1980-as években ismerhette meg a nagyközönség. Korábban csupán kéziratban vagy gépelt formában terjedhettek, így az első áttörést a Karnevál 1985-ös megjelenése, majd a kilencvenes években a teljes életmű kiadása jelentette. Ebben a művében az az egyetlen titok, amit megtudhat a hallgató, hogy titok, nem létezik. Ha az ember nem akad el a vagyon, a hatalom és a hírnév kergetésének az útvesztőiben, akkor minden fontos dolog - amitől boldog lehet - csupán egy karnyújtásnyira van tőle. 8. Karinthy Frigyes ( ) Hölgyeim és Uraim! : humoreszkek [Elektronikus dokumentum] / Karinthy Frigyes ; Rudolf Péter előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (140 min) ; 12 cm Karinthy Frigyes legolvasottabb íróink egyike, a legtöbbször idézett és emlegetett humorista. Ugyanakkor filozófus is, aki regényeiben, novelláiban és mulatságos humoreszkjeiben fejezte ki nézeteit és életfelfogását. A válogatás írásainak a hangvétele egységes, az eszköztáruk és a téma-megközelítésük azonos. Harmincegy művet hallgathat meg az érdeklődő, köztük olyan klasszikusokat is, mint a Visszakérem az iskolapénzt, a Kik csókolóznak többet?, A hóember és a kályha, a Nagybeteg a cipőm vagy A világ legbutább kisgyereke című írások. Karinthy saját maga állította, hogy minden műfajban maradandót alkotott. Ez a korong a hallgatót erről a humoreszk műfajában hivatott meggyőzni, amelynek mottója nem is lehetne más, mint: "lehet-e barátság férfi és nő között, és ha igen, miért nem?".

11 8 Szépirodalom 9. Mrożek, Sławomir (1930-) Abszurd történetek [Elektronikus dokumentum] / Sławomir Mrožek ; Mácsai Pál előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, db CD (150 min) ; 12 cm Mrožek egyedi, szatirikus stílusa már korai novelláira is jellemző volt, és ez vált írói védjegyévé. Fordított világában mindennek a fonákját mutatja be, és görbe tükröt tart a különböző élethelyzetek, emberi tulajdonságok elé. Kifigurázza a lengyel mentalitást, a romantikus hősiességet, a társadalom visszásságait, de a mélyben mindig az emberi ostobaság, fellengzősség tagadása áll. Ezt fűszerezi sajátos humorával. Összetéveszthetetlen hangvétele abba az irodalmi vonulatba illeszkedik, amelynek legkiválóbb hazai képviselői között ott találjuk Karinthyt és Örkényt is. A hangoskönyv közel félszáz írásból álló válogatása a hallgatót ebbe a különös dimenziójú világba vezeti el, és mutatja be a társadalmi és emberi visszásságokat Mrožek fekete humorával átszőve. 10. Orbán Ottó ( ) A világ teremtése és egyéb badarságok [Elektronikus dokumentum] / Orbán Ottó ; Mácsai Pál előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (57 min) ; 12 cm. - (Irodalmi fülbevaló, ISSN ) Orbán Ottó költészetét a magyar irodalomban egyedi, játékos komolytalanság jellemzi. A címadó versparódiát példaképének, Jean Effelnek, a világhírű francia karikaturistának ajánlotta, aki 1951-ben a világ teremtését szatirikus és aktualitásokkal ábrázoló rajzgyűjteményben adta közre. A badar versek az angol irodalomban népszerű műfajnak számítanak, a hazai irodalomban először Radnóti Miklós próbálta meghonosítani, és Orbán ennek a kísérletnek méltó folytatója. Ezeknek a verseknek az irónia az alaphangja, amely a szerző költészetének oly jellemző vonása. Meglátása szerint egy költőnek az a legnagyobb tragédiája, ha nincs humorérzéke, ennél csak az lehet szörnyűbb, ha van. A hallgató szórakozva döntheti el, hogy a szerző verseit a tragédia vagy a szörnyűség jellemzi-e.

12 Szépirodalom Örkény István ( ) Mese-levelek [Elektronikus dokumentum] / Örkény István ; Mácsai Pál előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (70 min) ; 12 cm. - (Irodalmi fülbevaló, ISSN ) Örkény István gyermekeinek, Antalnak és Angélának szóló mese-leveleinek nagysikerű könyvváltozata 1999-ben jelent meg. A szerző apaként sem tagadja meg önmagát, elbeszélésmódját ezekben az írásokban is ugyanaz a groteszk szemlélet- és elbeszélésmód jellemzi, mint más alkotásaiban. Olyan szabályrendszer szerint működik ez az Örkényi-világ, amelyben minden a feje tetejére áll, és ebben a különös perspektívában már minden megtörténhet. A hallgató azon veszi észre magát, hogy már a játék részese, és teljesen természetes, hogy az elefántok csehül beszélnek, a nyuszi köszönetet mond és Róka bácsi fülét elrepíti a vihar. A szórakoztató, humoros írások, történetek gyerekeknek és szülőnek egyaránt feledhetetlen élményt nyújtanak. 12. Pratchett, Terry A mágia fénye : a második korongvilág regény [Elektronikus dokumentum] / Terry Pratchett ; Rudolf Péter előadásában ; [ford. Sohár Anikó és Nemes István]. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db A korongvilág történetek műfaja fantasy-paródia regény. Az első mű 1986-ban jelent meg. Világsikerüket annak köszönhetik, hogy Korongvilág egy minden részletre kiterjedően felépített, pontosan kidolgozott képzeletvilág. Ez teremti meg azt a helyszínt, amelyben a szerző egyszerre tud görbe tükröt állítani a legismertebb fantasy történeteknek, azok figuráinak és a valóságnak egyaránt. Az abszurdhoz közelítő, szatirikus humor teszi sajátosan egyedivé ezeknek a történeteknek a stílusát. Akinek tetszett a sorozat első része, és továbbra is kíváncsi a Nagy A'Tuin, a Korongvilágot hátán cipelő csillagteknőc és Széltoló, a világ legrosszabb, gyáva varázslójának további kalandjaira, annak kellemes kikapcsolódást jelent a dokumentum.

13 10 Szépirodalom 13. Petőfi Sándor ( ) Az apostol [Elektronikus dokumentum] / Petőfi Sándor ; Kaszás Attila előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (138 min) ; 12 cm A mindössze huszonhat évet élt Petőfi Sándor egészen napjainkig a legismertebb magyar költő a világon nyarán vettette papírra az önéletrajzi adatokkal átszőtt főművét, Az Apostolt. A főszereplő, Szilveszter az eszményi forradalmár alakját és a forradalmársorsot testesíti meg. Az elbeszélő költemény Petőfi politikai, társadalmi, szociális nézeteinek summázása, amelyet a híres szőlőszem hasonlatán keresztül érthetünk meg. Ebben bolygónkat egyetlen szem gyümölcshöz hasonlítja. A szőlőszem éréséhez napsugárra és csupán egyetlen esztendőre van szükség, míg a Földnek ehhez több millió év kell, és olyan nagy lelkek, mint a főhős vagy Petőfi, akinek egész élete és munkássága az éltető napsugarat szimbolizálja. Azoknak is érdemes meghallgatni a költeményt, akik már olvasták, hiszen Kaszás Attila tolmácsolásában valódi élményben lehet részük. 14. Pilinszky János ( ) Tűz és víz [Elektronikus dokumentum] / Pilinszky János versei ; Alföldi Róbert előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (50 min) ; 12 cm Pilinszky János a Nyugat negyedik, újholdas nemzedékének egyik legismertebb alakja. A dokumentum válogatás lírájának legkiemelkedőbb alkotásaiból. Evangéliumi esztétikájának meghatározó művei közé tartozik többek között az Apokrif, a Francia fogoly, a Négysoros és a Harmadnapon. A szerző különböző korszakaiból származó versek lírájának teljes egészét, alakulását foglalják össze a hallgató számára. Sorain átüt a világ kegyetlensége, az ember magányosságának és magárahagyottságának az érzése, a lét szenvedései elől való menekülés hiábavalósága. Kétpólusú verseiben egyszerre van jelen a szépség, az áhítat, a vágy és ezek ellentettjeként a pusztulás, a fájdalom, a nyomorúság és a halál. Alföldi Róbert tolmácsolásában ezek a versek bevezetik a hallgatót Pilinszky világába, amelyben az állandó haláltudat az élet apró szépségeit is gyémántként ragyogtatja fel.

14 Szépirodalom Polcz Alaine ( ) Macskaregény [Elektronikus dokumentum] / Polcz Alaine ; Nagy-Kálózy Eszter előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (262 min) ; 12 cm Polcz Alaine írónő, pszichológus, a hazai Hospice-mozgalom elindítójának minden művéből, még a szenvedéssel és fájdalmakkal teli időszakokban is sugárzik az élet igenlése, a derű. Ebben a regényében központi szerepet tölt be macskaszeretete, az, hogy mennyi mindent elárul egy emberről, ahogy az állatokkal bánik, illetve ahogy az állatok viszonyulnak hozzá. A macskákhoz fűződő történeteken keresztül megismerheti a hallgató a szerző életének egy-egy részletét: a szegénységben, de nagy szeretetben eltöltött gyerekkorát, a háborús emlékeket, az első szerelmét, a második házasságát, stb. Az írónő mesél, egyszerű történeteket, amelyek elgondolkodtatják a hallgatót saját kapcsolataikról, néha ráismer egy-egy érzésre, mosolyog vagy könnyek szöknek a szemébe, és azt kívánja, hogy folytatódjon még a történet. 16. Rejtő Jenő ( ) Menni vagy meghalni [Elektronikus dokumentum] / Rejtő Jenő ; Galambos Péter (Galamb) előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth : Mojzer, CD (334 min) ; 12 cm A Rejtőtől megszokott, izgalmas, fordulatokban gazdag regényben a cselekmény során a hallgató részese lehet egy bravúros nyomozásnak, amelyben lelepleződik egy gyilkos, aki áldozatait az egykori, azóta már milliomossá vált légiósok közül szedi. A történet első részében hat, mindenre elszánt légiós, egy gyönyörű arab táncosnő közreműködésével mesés platinavagyonra tesz szert. A folytatásban már Londonban látjuk viszont hőseinket, akik egy részvénytársaságot igazgatnak. Nem lehet azonban felhőtlen a boldogságuk, hiszen két volt legionáriust rejtélyes módon meggyilkolnak. Természetesen azonnal feltűnik a sármos és bátor Connor felügyelő, aki mindenre fényt derít. A Rejtő-rajongóknak könnyed, nyári szórakozás a hangoskönyv Galamb előadásában.

15 12 Szépirodalom 17. Schäffer Erzsébet Málna utca 3 : történetek útközben [Elektronikus dokumentum] / Schäffer Erzsébet ; a szerző előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (75 min) ; 12 cm. - (Irodalmi fülbevaló, ISSN ) A közkedvelt Pulitzer-díjas újságíró, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, a Prima Primissima-díjjal kitüntetett író neve ismerősen cseng a Nők Lapja olvasóinak, hiszen a kiadvány munkatársa már az 1990-es évek elejétől. A kortárs magyar irodalomban egyedi színfoltot képviselnek humorral, érzelmekkel átszőtt írásai, amelyek a hétköznapok pillanatait ragadják meg. Embermeséi letisztult eszközökkel ábrázolják az ember gyarlóságát és nagyságát. A szerzőnek eddig hét könyve jelent meg, és hangoskönyvei is nagyon népszerűek. Ez a dokumentum tizenegy történetet tartalmaz a szerző tolmácsolásában. Érdekessége a kiadványnak, hogy olyan műveket is hallhatnak az érdeklődők, amelyek még nem jelentek meg nyomtatásban. 18. Szepes Mária ( ) Felhőszobrász : fantasztikus novellák [Elektronikus dokumentum] / Szepes Mária ; zene Lőrincz György ; Soma Mamagésa előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (79 min) ; 12 cm. - (Irodalmi fülbevaló, ISSN ) A szerző ebben az évben megkapta a postumus Lélekpillangó Életműdíjat. Ezt a kitüntetést 2012-től olyan nagy gondolkodó, szellemiség kaphatja meg, akinek életművét fontos, gondozni és ápolni. Szepes Mária ilyen ember volt. Hatalmas életművet hagyott hátra, számtalan műfajban dolgozott: mese, nagyregény, tudományos-fantasztikus regény, pszichológiai, karakterológiai tanulmánykötetek, önéletrajzi regény, ezoterikus tananyagok, versek, novellák, cikkek, filmforgatókönyv, színmű, valamint misztériumjátékok szerzője és dramaturgja volt. Minden írásában megjelenik az örök emberi értékek keresése, és a sodró erejű történések rejtélyes összefüggései állnak a középpontban. Történeteiben olyan gondolatokat fogalmaz meg, amelyek a fel nem tett kérdésekre jelentenek reményt keltő választ. Az összegyűjtött novelláinak zenés feldolgozása igazi élményt jelent minden hallgatónak.

16 Szépirodalom Villon, François ( ?) Befogad és kitaszít a világ : Villon versei és balladái [Elektronikus dokumentum] / Huzella Páter és Mácsai Pál előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, cop db CD (58 min) ; 12 cm. - (Irodalmi fülbevaló, ISSN ) Villon költészetével fejeződött be a középkori francia kultúrtörténet és kezdődött el a diadalmas reneszánsz. A költő élete olyan, mint egy korabeli kalandregény, amelyben doktori címet szerző fiatal főszereplő dalnokversenyeken tesz szert hírnévre, majd erőszakos rablóbandákkal járja az éjszakát, elmélyül a görög, a latin irodalomban és a bordélyházi örömökben, majd megmenekülve az akasztófától, harminckét évesen elhagyja Párizst, és további sorsáról nem maradt adat az utókor számára. Villon énekelt és szavalt versei a középkori Franciaország csillogó udvari lovagvilágának ellenpólusát, a köznapi szegénység arcát vetítik elénk, és ismertetik meg a hallgatókkal. 20. Weöres Sándor ( ) Égi csikón léptet a nyár : Weöres Sándor válogatott versei [Elektronikus dokumentum] / Für Anikó előadásában. - Hangoskönyv. - [Budapest] : Kossuth ; Mojzer, db CD (45 min) ; 12 cm. - (Irodalmi fülbevaló, ISSN ) A válogatásban a szerző 69 remekműve szólal meg. Többek között a Mély erdőn ibolya-virág, A kutya-tár, Sehallselát Dömötör, Haragosi, Galagonya, Csiribiri és Paripám csodaszép pejkó. A verseket hallgatva sokszor felidéződik egy-egy sor az óvodai mondókákból, a kisiskoláskori versikékből. Olyan sorok, amelyek szinte már a névtelen népköltészeti alkotások szintjén élnek bennünk, és most a hallgató rácsodálkozhat, hogy a sok évvel korábbról ismert szövegek szerzője is Weöres. A nyelvi játékosság és ritmus nagymestere volt, így nem véletlen, hogy talán a szerző verseit zenésítették meg a legtöbben. Generációk nőttek és nőnek fel játékos, csodálatos versein. A hallgató pedig felidézheti gyermekkorát a sorok ritmusára..

17 14 Könyvtári portálajánló Látogassa meg könyvtárunkat az Interneten keresztül is: Az általános információn és az elérhetőségek mellett számos szolgáltatásunk érhető el az Internet segítségével. Ezek közül emeltünk ki néhányat kedvcsinálóként. Online könyvtári katalógus A felhasználót jogosultságok teljes készlete segíti abban, hogy könnyedén végezhessen el számos feladatot: Keresés könyvtári adatbázisainkban Aktuális kölcsönzések megtekintése, esetleg a lejárat meghosszabbítása, a könyvtár kölcsönzési szabályzata szerint EBSCO adatbázisok Az adatbázisok - Academic Search Premier. Business Source Premier. Masterfile Premier. Newspaper Source. Health source: nursing/academic edition. Health Source: consumer edition. Medline. The Educational Resource Information Center (ERIC) - részletekre kiterjedő tartalmi leírása és bemutatása, kínálatuk tételes felsorolása, közvetlen linkkapcsolattal. Fontos tudnivaló: az adatbázisok szolgáltatásai csak a könyvtárban érhetők el! A könyvtári portálon elérhető új rovat, mely a Szemle (Rólunk írták - Rólunk mondták) címet kapta és az alábbi linkre kattintva érhető el: (A sajtószemlét - melyet eddig havi összesítésben, papíralapon jutattunk el a Főiskola Vezetőinek, illetve 1 példányt a könyvtár archivált - minden általunk elérhető forrást felkutatva igyekszünk naprakészen közzétenni a mindenki által elérhető honlapunkon. Kiadványaink online elérhetősége (régebbi számok is) Könyvajánló - Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból A Könyvajánló több mint 10 éve könyvtárunk negyedéves kiadványa, melyben válogatást találhat az érdeklődő legújabb beszerzéseinkből, oktatóink publikációiból és előfizetett folyóiratainkból, adatbázisainkból. A jelen dokumentum és a régebbi számok is elérhetők itt. Ízelítő - Válogatás a könyvtár Szakácskönyv különgyűjteményéből Könyvtárunk több mint 1000 kötetes Szakácskönyv külön-gyűjteményéből adunk negyedévenként - mindig a következő szezonra, évszakra irányítva a figyelmet - Ízelítő"-t. Elérhető itt Könyvtárunk szinte egyedülálló szolgáltatása az előfizetett folyóiratok, szaklapok cikkeinek formai és tartalmi feltárása, katalógusba rendezése. A képzési profiljába tartozó szaklapok cikkeiből válogatva 1991-től építünk egy külön adatbázist. Az adatbázis gyarapodási jegyzékét adjuk közre Cikk-lapozó" címmel. Elérhető itt.

18 CÍMMUTATÓ 15 Cím oldal / tétel Abszurd történetek / 9. Az apostol /13. Asszony a tóban / 4. Befogad és kitaszít a világ : Villon versei és balladái / 19. Bölcsek és történeteik / 1. A civilizált emberiség nyolc halálos bűne / 3. Égi csikón léptet a nyár : Weöres Sándor válogatott versei / 20. Felhőszobrász : fantasztikus novellák / 18. Hölgyeim és Uraim! /8. Macskaregény / 15. A mágia fénye : a második korongvilág regény / 12. Málna utca 3 : történetek útközben / 17. Menni vagy meghalni / 16. Mese-levelek / 11. Patmosz / 6. A szeretet művészete / 2. Titkos jegyzőkönyv / 7. Tűz és Víz / 14. Vadászszőnyeg / 5. A világ teremtése és egyéb badarságok / 10.

19 16 NÉVMUTATÓ Név oldal / tétel Chandler, Raymond / 4. Fromm, Erich / 2. Görgey Gábor / 5. Hamvas Béla / 6. ; 7. / 7. Karinthy Frigyes / 8. Lorenz, Konrad...5. /3. Mrożek, Sławomir / 9. Orbán Ottó...8. / 10. Örkény István / 11. Petőfi Sándor / 13. Pilinszky János / 14. Polcz Alaine / 15. Pratchett, Terry /12. Rejtő Jenő /16. Schäffer Erzsébet /17. Szepes Mária / 18. Villon, François / 19. Weöres Sándor / 20. Wiesel, Elie / 1.

20 MUNKATÁRSAINK ELÉRHETŐSÉGE 17 Kincses Julianna központigazgató Nagyné Farkas Rózsa főkönyvtáros, képzésszervező koordinátor és tutor Cserényi Száva kölcsönző könyvtáros Darida Andrea állománygyarapító könyvtáros Gedei Péterné feldolgozó könyvtáros Takácsné Bán Erzsébet tájékoztató könyvtáros Tasnádiné Tóth Ilona kölcsönző könyvtáros Hernyák Gábor informatikus, online tartalommenedzser Telefon: / /Telefax: / Web: /http://konyvtar.szolfportal.hu

21 18 NYITVA TARTÁS A könyvtár nyitva tartása a tanév során A könyvtár nyitva tartása nyáron Hétfő: Zárva Hétfő: Kedd: Kedd: Szerda: Szerda: Csütörtök: Csütörtök: Péntek: Péntek: Szombat: Szombat: Zárva Vasárnap: Zárva Vasárnap: Zárva 18 KÖNYVTÁRUNK MEGKÖZELÍTHETŐSÉGE Könyvtára 5000 Szolnok, Mártírok útja 8-10.

OSZTÁLYOZÓ- ÉS JAVÍTÓVIZSGA LEÍRÁSA IRODALOM TANTÁRGYBÓL 2013-2014 9-12. ÉVFOLYAM

OSZTÁLYOZÓ- ÉS JAVÍTÓVIZSGA LEÍRÁSA IRODALOM TANTÁRGYBÓL 2013-2014 9-12. ÉVFOLYAM OSZTÁLYOZÓ- ÉS JAVÍTÓVIZSGA LEÍRÁSA TANTÁRGYBÓL 9-12. ÉVFOLYAM A felsorolásban megjelölt, a tankönyvben elemzett irodalmi művek (versek, novellák és regények ismerete, azok elolvasása) kötelező. A vizsga

Részletesebben

Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból

Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból Könyvtár és Távoktatási Központ Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból 2013 XII. évf. 4. szám Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból 2013. október - december

Részletesebben

2013/2014 őszi és tavaszi szemeszter (Budapest, ELTE BTK)

2013/2014 őszi és tavaszi szemeszter (Budapest, ELTE BTK) PESTI BÖLCSÉSZ AKADÉMIA KULTÚRÁRA AKADVA 2013/2014 őszi és tavaszi szemeszter (Budapest, ELTE BTK) 2013. november 4., hétfő 18.00 A kétnyelvűségtől a többnyelvűségig I. Kétnyelvűség. Előny vagy hátrány?

Részletesebben

Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból

Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból Könyvtár és Távoktatási Központ Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból 2013 XII. évf. 3. szám Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból 2013. július - szeptember

Részletesebben

MAGYAR IRODALOM Tömbösített tanmenet 8. évfolyam

MAGYAR IRODALOM Tömbösített tanmenet 8. évfolyam MAGYAR IRODALOM Tömbösített tanmenet 8. évfolyam Óra Az óra anyaga Fogalmak, ismeretek Készségfejlesztés Szemléltetés, koncentráció Megjegyzés 1. Év eleji ismétlés A tanult fogalmak ismétlése A 7. osztályos

Részletesebben

Szóbeli tételek. Irodalom. 9.évfolyam. I. félév. 2. Homéroszi eposzok: Iliász. Az eposz fogalma, trójai mondakör, Akhilleusz alakja, központi téma.

Szóbeli tételek. Irodalom. 9.évfolyam. I. félév. 2. Homéroszi eposzok: Iliász. Az eposz fogalma, trójai mondakör, Akhilleusz alakja, központi téma. 9.évfolyam 1. Mi a Biblia? Két fő része? Ismertessen egy-egy történetet részletesen! 2. Homéroszi eposzok: Iliász. Az eposz fogalma, trójai mondakör, Akhilleusz alakja, központi téma. 3. Homéroszi eposzok:

Részletesebben

A Bécsi Arany Biblia

A Bécsi Arany Biblia A Bécsi Arany Biblia A valaha megjelent legszebb magyar Biblia A könyvnyomtatás felfedezése előtt minden írásművet, így a Bibliát is kézzel másoltak. Királyi és főúri udvarokban, szerzetes kolostorokban,

Részletesebben

A Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar Jászberényi Könyvtár. Könyvtárhasználati és Szolgáltatási Szabályzat

A Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar Jászberényi Könyvtár. Könyvtárhasználati és Szolgáltatási Szabályzat 1 A Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar Jászberényi Könyvtár Könyvtárhasználati és Szolgáltatási Szabályzat (Az Ügyrend 2. sz. melléklete) Készítette: Fenyvesi Olga Jászberény,

Részletesebben

A GYERMEKKÖNYVTÁR és a JÁTSZÓSZOBA PROGRAMAJÁNLATA. 2012-2013-as tanév

A GYERMEKKÖNYVTÁR és a JÁTSZÓSZOBA PROGRAMAJÁNLATA. 2012-2013-as tanév A GYERMEKKÖNYVTÁR és a JÁTSZÓSZOBA PROGRAMAJÁNLATA 2012-2013-as tanév Könyvtárosok: Tóthné Wittmann Borbála gyermekkönyvtáros Szabóné Faragó Szilvia gyermekkönyvtáros Elérhetőségek: Tel.: 343-070/17-es

Részletesebben

Igényfelmérés TÁMOP-3.2.4 / 08 / 01. kódjelű pályázat. elkészítéséhez

Igényfelmérés TÁMOP-3.2.4 / 08 / 01. kódjelű pályázat. elkészítéséhez Igényfelmérés a TÁMOP-3.2.4 / 08 / 01 kódjelű pályázat elkészítéséhez 1. Az igényfelmérés módja Az igényfelmérésre mivel elsődleges célja a pályázni kívánt intézményi portálon keresztül elérhető szolgáltatások

Részletesebben

Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető. Budapest, 2010. december 13.

Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető. Budapest, 2010. december 13. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Könyvtárának Könyvtárhasználati és Szolgáltatási Szabályzata Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető Budapest, 2010. december 13. 1 Színház- és Filmművészeti

Részletesebben

SZEPTEMBER. Szeptember 12. (csütörtök) 18 óra "A legvidámabb barakk" Élet a háború után. A kommunista hatalomátvétel 1945-1947

SZEPTEMBER. Szeptember 12. (csütörtök) 18 óra A legvidámabb barakk Élet a háború után. A kommunista hatalomátvétel 1945-1947 SZEPTEMBER Szeptember 10. (kedd) 18 óra Pece-parti Párizs: Nagyvárad XX. századi költészete, festészete Szeptember 12. (csütörtök) 18 óra "A legvidámabb barakk" Élet a háború után. A kommunista hatalomátvétel

Részletesebben

Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból

Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból Könyvtár és Távoktatási Központ Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból 2012 XI. évf. 2. szám Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból 2012. április - június Szolnok

Részletesebben

Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető. Budapest, 2010. december 15.

Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető. Budapest, 2010. december 15. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Könyvtárának Gyűjtőköri Szabályzata Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető Budapest, 2010. december 15. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Könyvtárának

Részletesebben

CIKK-LAPOZÓ 2013. AUGUSZTUS. 2013. augusztus. Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ

CIKK-LAPOZÓ 2013. AUGUSZTUS. 2013. augusztus. Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ Cikk-lapozó 2013. augusztus Cikk-lapozó 2013. augusztus havi folyóiratcikk gyarapodási jegyzék 2013. augusztus A folyóiratcikkeket feldolgozta: Darida Andrea, tájékoztató könyvtáros Takácsné Bán Erzsébet,

Részletesebben

Időpont: csütörtök 12:00-13:30 Helyszín: Kazy 314-es terem

Időpont: csütörtök 12:00-13:30 Helyszín: Kazy 314-es terem Kultúraelmélet - bevezetés a művelődésfilozófiába 2. ANDB-705, ANDB-111 2014/15 II. félév Kurzusleírás B. A. Alapképzés 2/2 kredit- 2 félév második félév - heti 2 óra előadás kollokvium Striker Sándor,

Részletesebben

Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból

Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból Könyvtár és Távoktatási Központ Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból 2015 XIV. évf. 1. szám Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból 2015. január-március Szolnok

Részletesebben

A KOSSUTH KIADÓ KÖNYVHETI ÚJDONSÁGAI

A KOSSUTH KIADÓ KÖNYVHETI ÚJDONSÁGAI DEDIKÁLÁSOK Június 5. szombat 11 óra Schäffer Erzsébet (12. pavilon) Málna utca 3. - hangoskönyv 12 óra Juhász Ferenc (6. pavilon) A gyermekkor csontváza 14 óra Sipos Erzsébet (6. pavilon) Nepál Bächer

Részletesebben

Antal István zongoraművész, a Zeneakadémia tanára

Antal István zongoraművész, a Zeneakadémia tanára LISZT FERENC ZENEMŰVÉSZETI EGYETEM DOKTORI ISKOLA Hargitai Imre Antal István zongoraművész, a Zeneakadémia tanára c. DLA értekezés tézisei 1 Antal István egyik utolsó növendékeként vállalkoztam arra, hogy

Részletesebben

Az Ady Endre Könyvtár kérdőíve az olvasók elégedettségének értékeléséhez

Az Ady Endre Könyvtár kérdőíve az olvasók elégedettségének értékeléséhez Az Ady Endre Könyvtár kérdőíve az olvasók elégedettségének értékeléséhez Kedves Könyvtárhasználónk és Látogatónk! Szeretnénk megismerni, hogy könyvtárunk szolgáltatásai mennyire felelnek meg az Ön igényeinek.

Részletesebben

FÔUTCA LIPÓT NAPOK. Programfüzet. 2009. november 12 15. ÚMFT infovonal: 06 40 638 638 nfu@nfu.gov.hu www.nfu.hu

FÔUTCA LIPÓT NAPOK. Programfüzet. 2009. november 12 15. ÚMFT infovonal: 06 40 638 638 nfu@nfu.gov.hu www.nfu.hu FÔUTCA LIPÓT NAPOK 2009. november 12 15. Programfüzet Erzsébet tér Tisztelt Belvárosi Polgárok! Örömmel mutatom be Önöknek a Fôutca Lipót Napok programsorozatát, amelynek során megismerhetik Belváros Új

Részletesebben

A Pannon Egyetem Georgikon Kar Kari Könyvtár és Levéltár Könyvtárhasználati Szabályzata

A Pannon Egyetem Georgikon Kar Kari Könyvtár és Levéltár Könyvtárhasználati Szabályzata A Pannon Egyetem Georgikon Kar Kari Könyvtár és Levéltár Könyvtárhasználati Szabályzata Az Egyetemi Könyvtár és Levéltár Szervezeti és Működési Rendjének 7. számú melléklete Keszthely Hatályba lépés ideje:

Részletesebben

A könyvtár, mint közösségi tevékenységek központja

A könyvtár, mint közösségi tevékenységek központja A könyvtár, mint közösségi tevékenységek központja Könyvtár-népszerűsítő munka a Pest Megyei Könyvtárban, Szentendrén A könyvtár szerepe a változó társadalomban Információk, dokumentumok gyűjtése feltárása

Részletesebben

GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZAT

GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZAT GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZAT DAMJANICH JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA KÖNYVTÁRA Készítette: Kolozsváriné Kottán Eleonóra TARTALOM 1. Az iskolai könyvtár feladata 2. Az iskolai könyvtár gyűjtőköre 3. Iskolánk gyűjtőkörét

Részletesebben

Programok a Vörösmarty Mihály Könyvtár szolgáltató helyein

Programok a Vörösmarty Mihály Könyvtár szolgáltató helyein Programok a Vörösmarty Mihály Könyvtár szolgáltató helyein október 13. (hétfő) Kinyílik a mesesarok A könyvtáros meséi Időpont: 10.30 óra Alap Kezdjük mesével a hetet!- Mesedélután Böde Péter mesemondóval

Részletesebben

CIKK-LAPOZÓ 2013. FEBRUÁR. 2013. február. Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ

CIKK-LAPOZÓ 2013. FEBRUÁR. 2013. február. Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ Cikk-lapozó 2013. február Cikk-lapozó 2013. február havi folyóiratcikk gyarapodási jegyzék 2013. február A folyóiratcikkeket feldolgozta: Darida Andrea, tájékoztató könyvtáros Takácsné Bán Erzsébet, tájékoztató

Részletesebben

V. 1948 után megjelent Tragédia kiadások. V.1. Helikon díszkiadások és minikönyv kiadások

V. 1948 után megjelent Tragédia kiadások. V.1. Helikon díszkiadások és minikönyv kiadások V. 1948 után megjelent Tragédia kiadások V.1. Helikon díszkiadások és minikönyv kiadások 66.-68. Az ember tragédiája (Budapest, 1958, Magyar Helikon) (2) +188 l + 20 t + 34 l, 28 cm, Révai József tanulmányával.

Részletesebben

2010. június 19. szombat 18-24 óra. Múzeumok Éjszakája

2010. június 19. szombat 18-24 óra. Múzeumok Éjszakája 2010. június 19. szombat 18-24 óra Múzeumok Éjszakája Közös program: a Veresi Gőzös közlekedése 18-tól 24 óráig, a különböző rendezvényhelyszínek között, díjtalanul Gödöllői Városi Múzeum Szabadság tér

Részletesebben

Könyvtárhasználati Szabályzat. A legfontosabb tudnivalók

Könyvtárhasználati Szabályzat. A legfontosabb tudnivalók Könyvtárhasználati Szabályzat A legfontosabb tudnivalók Orosháza 2014 I. A könyvtári szolgáltatások igénybevétele A könyvtár szolgáltatásait minden érdeklődő - magyar és külföldi - állampolgár igénybe

Részletesebben

AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1 AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1. A könyvtár azonosító adatai: A könyvtár neve: Zrínyi Miklós Bolyai János Általános Iskola Zrínyi Székhelyintézmény könyvtára Pontos címe: 8800 Nagykanizsa,

Részletesebben

frissítve: 2015. április 22. HANGOSKÖNYVEK

frissítve: 2015. április 22. HANGOSKÖNYVEK HANGOSKÖNYVEK 3296. 101. fiók Felolvasó est kortárs magyar írók műveiből (Stahl Judit, Friderikusz Sándor, Presser Gábor, Eszenyi Enikő, Malek Andrea, Szulák Andrea, Láng Györgyi) 3370. Ady Endre versei

Részletesebben

4M HÁLÓZAT ELÉRHETŐSÉGEI

4M HÁLÓZAT ELÉRHETŐSÉGEI Társadalmi Egyesülések Zala Megyei Szövetsége 8900 Zalaegerszeg, Dísz tér 7. 4M HÁLÓZAT ELÉRHETŐSÉGEI Cím Telefonszám, fax E-mail Ügyfélfogadás Tel.: 92/511-425 Fax: 92/312-240 teszzeg@t-online.hu Horváth

Részletesebben

4M HÁLÓZAT ELÉRHETŐSÉGEI

4M HÁLÓZAT ELÉRHETŐSÉGEI 4M HÁLÓZAT ELÉRHETŐSÉGEI Cím Telefonszám, fax E-mail Ügyfélfogadás Társadalmi Egyesülések Zala Megyei Szövetsége Tel.: 92/511-425 teszzeg@t-online.hu 8900 Zalaegerszeg, Dísz tér 7. Fax: 92/312-240 Horváth

Részletesebben

Sasvári Sándor. otthonában

Sasvári Sándor. otthonában Sasvári Sándor otthonában A természettõl körülölelve A legfoglalkoztatottabb musical énekes, kivételes hangadottsággal megáldott, népszerű zenész, boldog családapa, természetszerető állatbarát és még folytathatnánk

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ Budapest 2012. 1. Az Egyetem neve: Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2. Székhelye: Budapest Címe: 1101 Budapest, Hungária krt. 9-11. Levelezési címe: 1581

Részletesebben

2014. Szalkszentmártoni Petőfi Sándor Általános Iskola KÖNYVTÁR-PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

2014. Szalkszentmártoni Petőfi Sándor Általános Iskola KÖNYVTÁR-PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2014. Szalkszentmártoni Petőfi Sándor Általános Iskola KÖNYVTÁR-PEDAGÓGIAI PROGRAMJA KÖNYVTÁR- PEDAGÓGIAI PROGRAM 1. A könyvtár főbb adatai: Az oktatási intézmény neve:szalkszentmártoni Petőfi Sándor Általános

Részletesebben

Könyv-, könyvtárhasználati és Európa Uniós ismeretek I. forduló 5-6. osztály

Könyv-, könyvtárhasználati és Európa Uniós ismeretek I. forduló 5-6. osztály A könyvek a tenger mélyéhez hasonlítanak, amelyekből a búvár értékes gyöngyöket hozhat fel. Könyv-, könyvtárhasználati és Európa Uniós ismeretek I. forduló Név: Iskola: Osztály: 1. Milyen dokumentumokat

Részletesebben

német nyelv, zongora matematika, informatika angol nyelv,informatikus könyvtár történelem, informatika könyvtáros matematika-fizika

német nyelv, zongora matematika, informatika angol nyelv,informatikus könyvtár történelem, informatika könyvtáros matematika-fizika Pappné Dr. Forgács Edit PhD. intézményvezető,,, közoktatási vezető nyelvtudományi PhD. Germanisztika Szénási Andrea intézményvezető-helyettes,, Tóth Attiláné Deák Andrea intézményvezető-helyettes, André

Részletesebben

TONK SÁNDOR KÖNYVTÁR - KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT -

TONK SÁNDOR KÖNYVTÁR - KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT - TONK SÁNDOR KÖNYVTÁR - KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT - Elérhetőség: Déva utca 19. sz. RO-400375 Kolozsvár Tel./Fax: +4 0364 401458 http://kv.sapientia.ro/hu/konyvtar-bemutatas Könyvtárosok: Vincze-Jancsi

Részletesebben

TÁMOP-3.14.-12/2-2012-0821. Gyermekláncfű egészségmegőrző és környezetvédő tábor

TÁMOP-3.14.-12/2-2012-0821. Gyermekláncfű egészségmegőrző és környezetvédő tábor TÁMOP-3.14.-12/2-2012-0821 Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra Gyermekláncfű egészségmegőrző és környezetvédő tábor TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0821

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY Túl a 150.000 utason, 12. alkalommal is újra zakatol a Mikulásvonat XII. Diósgyőri Mikulásvonat (2014. november 27. december 17.

SAJTÓKÖZLEMÉNY Túl a 150.000 utason, 12. alkalommal is újra zakatol a Mikulásvonat XII. Diósgyőri Mikulásvonat (2014. november 27. december 17. SAJTÓKÖZLEMÉNY Túl a 150.000 utason, 12. alkalommal is újra zakatol a Mikulásvonat XII. Diósgyőri Mikulásvonat (2014. november 27. december 17.) Örömmel tájékoztatjuk arról, hogy a Diósgyőrért Közhasznú

Részletesebben

1. CICA CSOPORT. óvónők. Németh Zoltánné. Tóth Ildikó. dajka. Vilhelmné Vágó Katalin

1. CICA CSOPORT. óvónők. Németh Zoltánné. Tóth Ildikó. dajka. Vilhelmné Vágó Katalin 1. CICA CSOPORT Németh Zoltánné Tóth Ildikó Vilhelmné Vágó Katalin A környezet megismerésére nevelés témáihoz kapcsoljuk a tervezett beszélgetés - és játéktémákat, valamint az ének-zene, vizuális, irodalmi,

Részletesebben

Dr. Halász László az MTA doktora, tudományos tanácsadó

Dr. Halász László az MTA doktora, tudományos tanácsadó Dr. Halász László az MTA doktora, tudományos tanácsadó Szociálpszichológiai Osztály Tel.: közvetlen: 279 6091 mellék: 6091 VH.1. emelet 119. szoba E-mail cím: mailto:halasz[kukac]mtapi[pont]hu PUBLIKÁCIÓK

Részletesebben

Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból

Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból Könyvtár és Távoktatási Központ Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból 2012 XI. évf. 3. szám Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból 2012. július - szeptember

Részletesebben

Nyitva tartás. Könyvtári TOP lista - január. Új klubjaink. Nyitva tartás. X-box Klub. DerekSzínpad - színjátszó kör. Akvarisztikai Klub. 2012.

Nyitva tartás. Könyvtári TOP lista - január. Új klubjaink. Nyitva tartás. X-box Klub. DerekSzínpad - színjátszó kör. Akvarisztikai Klub. 2012. 2012 Január Nyitva tartás Nyitva tartás Dr Brusznyai Árpád Művelődési Ház és Könyvtár Integrált Közösségi Szolgáltató Tér Érvényes: 2012 február 1-től visszavonásig Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat

Részletesebben

Csokonai Vitéz Mihály II.

Csokonai Vitéz Mihály II. Csokonai Vitéz Mihály II. A ROKOKÓ ÉLETÖRÖMTŐL A MAGÁNYIG Javasolt feldolgozási idő: 3 óra 10 perc 1. feladat Csokonai Tartózkodó kérelem című versének több zenei feldolgozása is született. Hallgasd meg

Részletesebben

RÉGI IDŐK TŰZOLTÓKÉSZÜLÉKEI. A nemzeti tűzoltókészülék gyártás története a kezdetektől 1948-ig.

RÉGI IDŐK TŰZOLTÓKÉSZÜLÉKEI. A nemzeti tűzoltókészülék gyártás története a kezdetektől 1948-ig. RÉGI IDŐK TŰZOLTÓKÉSZÜLÉKEI A nemzeti tűzoltókészülék gyártás története a kezdetektől 1948-ig. Budapest 2014 Felelős kiadó: Katasztrófavédelem Központi Múzeuma Berki Imre múzeumigazgató Írta és szerkesztette:

Részletesebben

KOCSIS ÉVA CSEREY-GOGA TECHNOLÓGIAI LÍCEUM, KRASZNA SZILÁGY MEGYE AZ OPCIONÁLIS TANTÁRGY CÍME: NAPSUGÁR-BÖNGÉSZŐ

KOCSIS ÉVA CSEREY-GOGA TECHNOLÓGIAI LÍCEUM, KRASZNA SZILÁGY MEGYE AZ OPCIONÁLIS TANTÁRGY CÍME: NAPSUGÁR-BÖNGÉSZŐ KOCSIS ÉVA CSEREY-GOGA TECHNOLÓGIAI LÍCEUM, KRASZNA SZILÁGY MEGYE AZ OPCIONÁLIS TANTÁRGY CÍME: NAPSUGÁR-BÖNGÉSZŐ Az opcionális/választható tantárgy neve: Napsugár-böngésző Műveltségi terület: Nyelv és

Részletesebben

KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT

KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT Legfontosabb tudnivalók A könyvtár nyilvános szolgáltatásait igénybe veheti bárki, aki a könyvtárhasználati szabályzatot magára nézve elfogadja és betartja. A könyvtárat használhatja

Részletesebben

GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZAT

GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZAT Gyűjtőköri szabályzat 2.sz. melléklet 1./ A gyűjtés mélysége A Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolai könyvtára gyűjti az egyetemes tudományokra vonatkozó átfogó tudományos műveket, az ismeretterjesztő-irodalmat,

Részletesebben

35. ábra (folyt.) 36. ábra

35. ábra (folyt.) 36. ábra 41. Madách Imre munkái: Az ember tragédiája és Madách Imre költeményei Madách Imre képével (Budapest, 1904, Franklin-Társulat megyar irodalmi intézet és könyvnyomda) (2) + 292 l + 1 t, 20 cm, a Magyar

Részletesebben

Karácsonyi self-publishing kisokos. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Karácsonyi self-publishing kisokos. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Karácsonyi self-publishing kisokos 2014 2014 Publio kiadó Minden jog fenntartva! Köszöntő Újabb évet zárhatunk, nagyon köszönjük a bizalmat és közös munkát! Szeretnénk összefoglalni azokat a fontos ismérveket,

Részletesebben

OKTÓBER 14. KEDD 10:00. CIRÓKA MÓKA babafoglalkozás. Helyszín: Gyermekkönyvtár 16:00 SZOLNOKI KALENDÁRIUM

OKTÓBER 14. KEDD 10:00. CIRÓKA MÓKA babafoglalkozás. Helyszín: Gyermekkönyvtár 16:00 SZOLNOKI KALENDÁRIUM OKTÓBER 14. KEDD 10:00 CIRÓKA MÓKA babafoglalkozás 16:00 SZOLNOKI KALENDÁRIUM Az induló helyismereti klub vendége a VERSEGHY KÖR HÍDVÉGI ILONA: Szemelvények a szolnoki gépipari technikum történetéből című

Részletesebben

A könyvtár gyűjtőköri szabályzata

A könyvtár gyűjtőköri szabályzata A Marcali Szakképző Iskola szervezeti és működési szabályzatának 3.számú melléklete A könyvtár gyűjtőköri szabályzata A Marcali Szakképző Iskola 8700 Marcali, Hősök tere 3. Marcali, 2004. szeptember 1.

Részletesebben

Ünnepélyes megnyitó június 11., szerda délután 3 óra

Ünnepélyes megnyitó június 11., szerda délután 3 óra Előzetes könyvtári programok június 2., hétfő 11.00 Hahó, könyvtársak! Megyei olvasásnépszerűsítő játék szóbeli döntője. A vetélkedő győztesei, összesen 45 gyermek egyhetes balatoni táborozáson vehet részt

Részletesebben

CIKK-LAPOZÓ 2014. FEBRUÁR. 2014. február. Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ

CIKK-LAPOZÓ 2014. FEBRUÁR. 2014. február. Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ Cikk-lapozó 2014. február Cikk-lapozó 2014. február havi folyóiratcikk gyarapodási jegyzék 2014. február A folyóiratcikkeket feldolgozta: Tasnádiné Tóth Ilona, tájékoztató könyvtáros Takácsné Bán Erzsébet,

Részletesebben

Kastélydombi Általános Iskola 2015. április 27-30.

Kastélydombi Általános Iskola 2015. április 27-30. Kastélydombi Általános Iskola 2015. április 27-30. Pályázat száma: HAT-14-01-0643 A pályázat címe: Kastélydombi gyerekek a Felvidéken A pályázaton nyert összeg: 1 022 700Ft Az felvidéki utazáson harminckét

Részletesebben

Bethlen Gábor Közlekedési és Közgazdasági Szakközépiskola 1157 Budapest Árendás köz 8. Gyüjtőköri szabályzat. Érvényes: 2009. november 31-től.

Bethlen Gábor Közlekedési és Közgazdasági Szakközépiskola 1157 Budapest Árendás köz 8. Gyüjtőköri szabályzat. Érvényes: 2009. november 31-től. Bethlen Gábor Közlekedési és Közgazdasági Szakközépiskola 1157 Budapest Árendás köz 8. Gyüjtőköri szabályzat Érvényes: 2009. november 31-től. Jóváhagyta: Fischerné Szilasi Gabriella igazgató 1. Az iskolai

Részletesebben

Már PRIMA-díjas a Jászság Népi Együttes! De lehet még PRIMA PRIMISSIMA-díjas is!

Már PRIMA-díjas a Jászság Népi Együttes! De lehet még PRIMA PRIMISSIMA-díjas is! Már PRIMA-díjas a Jászság Népi Együttes! De lehet még PRIMA PRIMISSIMA-díjas is! A Prima Primissima díj történetének eddigi 11 éve alatt megbecsült helyet vívott ki magának a társadalmi-kulturális életben,

Részletesebben

CIKK-LAPOZÓ 2012. DECEMBER. 2012. december. Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ

CIKK-LAPOZÓ 2012. DECEMBER. 2012. december. Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ Cikk-lapozó 2012. december Cikk-lapozó 2012. december havi folyóiratcikk gyarapodási jegyzék 2012. december A folyóiratcikkeket feldolgozta: Darida Andrea, tájékoztató könyvtáros Takácsné Bán Erzsébet,

Részletesebben

Név Telefon E-mail. Lengyelné Kurucz Katalin 1/250-1650, 1/430-1081. MEGTEKINTHETİ KIÁLLÍTÁSOK Idıszaki kiállítás

Név Telefon E-mail. Lengyelné Kurucz Katalin 1/250-1650, 1/430-1081. MEGTEKINTHETİ KIÁLLÍTÁSOK Idıszaki kiállítás MÚZEUM ADATAI Múzeum neve Megye Település Pontos cím Honlapcím Múzeumpedagógiai szolgáltatások Általános információ Név Telefon E-mail Név Megrendelés Telefon E-mail Aquincumi Múzeum Budapest Budapest

Részletesebben

Szakmai beszámoló Múzeumok Éjszakájához kapcsolódó programok megvalósítása c. pályázathoz 2015. június 20. Szeged, Móra Ferenc Múzeum NKA 3507/00099

Szakmai beszámoló Múzeumok Éjszakájához kapcsolódó programok megvalósítása c. pályázathoz 2015. június 20. Szeged, Móra Ferenc Múzeum NKA 3507/00099 Szakmai beszámoló Múzeumok Éjszakájához kapcsolódó programok megvalósítása c. pályázathoz 2015. június 20. Szeged, Móra Ferenc Múzeum NKA 3507/00099 I. A program részletes ismertetése A Móra Ferenc Múzeum

Részletesebben

Kötelező versek. 1-2.osztály ZELK ZOLTÁN. Varázskréta

Kötelező versek. 1-2.osztály ZELK ZOLTÁN. Varázskréta Kötelező versek 1-2.osztály ZELK ZOLTÁN Varázskréta Ismerek egy öregasszonyt, - igazat mondok, nem tréfát - aki egyszer a tavasztól elkérte a varázskrétát. És azóta, mint a tavasz, hegyre dombra és mezőre,

Részletesebben

FEJÉR MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 2015. február hónapra tervezett sebességmérések Nap

FEJÉR MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 2015. február hónapra tervezett sebességmérések Nap FEJÉR MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 2015. február hónapra tervezett sebességmérések Nap február 1. vasárnap február 2. hétfő február 3. kedd Mérés tervezett ideje Mérés tervezett helye 13.00-16.00 Székesfehérvár,

Részletesebben

Javító-, különbözeti, osztályozó és javítóvizsga tételek magyar nyelv és irodalomból

Javító-, különbözeti, osztályozó és javítóvizsga tételek magyar nyelv és irodalomból Javító-, különbözeti, osztályozó és javítóvizsga tételek magyar nyelv és irodalomból A vizsga szóbeli és írásbeli vizsgarészből áll. A magyar nyelv és irodalom szakközépiskolában és szakiskolában egy tantárgynak

Részletesebben

Ne csak lógj a Neten! a gyerekek és az Inter net. Inter net Fiesta Magyarország 2008. 2008. március 26. és 31.

Ne csak lógj a Neten! a gyerekek és az Inter net. Inter net Fiesta Magyarország 2008. 2008. március 26. és 31. Ne csak lógj a Neten! a gyerekek és az Inter net Inter net Fiesta Magyarország 2008 2008. március 26. és 31. Több éves hagyományra tekintünk vissza, amikor ismét Internet Fiestára hívjuk a könyvtárakat.

Részletesebben

A II. Debreceni Székely Nap

A II. Debreceni Székely Nap A II. Debreceni Székely Nap Az Erdélyt Járók Közhasznú Egyesület és a Debreceni Unitárius Egyházközség 2013. június 8-án immáron második alkalommal rendezte meg a Székely Napot, Debrecenben. Sok emlékezetes

Részletesebben

forrás: www.urban-eve.hu Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény programnaptár 2015. március

forrás: www.urban-eve.hu Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény programnaptár 2015. március forrás: www.urban-eve.hu Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény programnaptár 2015. március Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény programnaptárja

Részletesebben

Karacs Ferenc Múzeum Tagintézmény 4150 Püspökladány, Kossuth u. 28. Tel. (54) 451-295 E-mail: karacs.muzeum@gmail.com; web: www.ladanymuzeum.

Karacs Ferenc Múzeum Tagintézmény 4150 Püspökladány, Kossuth u. 28. Tel. (54) 451-295 E-mail: karacs.muzeum@gmail.com; web: www.ladanymuzeum. Karacs Ferenc Múzeum Tagintézmény 4150 Püspökladány, Kossuth u. 28. Tel. (54) 451-295 E-mail: karacs.muzeum@gmail.com; web: www.ladanymuzeum.hu Szakmai beszámoló A Karacs Ferenc Múzeum csillagos éjszakája-

Részletesebben

Badacsony Badacsonytomaj

Badacsony Badacsonytomaj Badacsony Badacsonytomaj Múzeumok: Egry József Emlékmúzeum 8261 Badacsony, Egry sétány 12. Tel.: 87/431-044 E-mail: badacsonytomaj@tourinform.hu bad.turisztikai.egy@gmail.com, www.badacsony.com Magyar

Részletesebben

Budai ófár. szült, akárcsak a padok. Külön érdemes szólni a csillárokról. Egyszerűségükbe is feltűnően szépek.

Budai ófár. szült, akárcsak a padok. Külön érdemes szólni a csillárokról. Egyszerűségükbe is feltűnően szépek. Budai ófár 2013. november bet jelent. A kerek évfordulót köszöntő sorokkal szubjektív érzéseinket kívánjuk közreadni. A Duna felől nézve alig-alig lehet észrevenni, pedig naponta tízezrek pillantanak rá

Részletesebben

ember együtt felépíti. Vagy azt is mondhatjuk, hogy a házasság olyan, mint egy műalkotás, amit két embernek együtt kell létrehoznia.

ember együtt felépíti. Vagy azt is mondhatjuk, hogy a házasság olyan, mint egy műalkotás, amit két embernek együtt kell létrehoznia. Éljen az ifjú pár! Ő és senki más. Ő az én társam. Felem. Feleségem. Férjem és uram. Ő lesz a jobbik felem. Nélküle már nem érezném egész embernek magam. (Gyökössy Endre) A boldogító IGEN-t korunkban sajnos

Részletesebben

Könyvtárhasználati kurzusok és kompetenciák. Kristóf Ibolya, Kristof.Ibolya@lib.szie.hu Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár

Könyvtárhasználati kurzusok és kompetenciák. Kristóf Ibolya, Kristof.Ibolya@lib.szie.hu Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár Könyvtárhasználati kurzusok és kompetenciák Kristóf Ibolya, Kristof.Ibolya@lib.szie.hu Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár Tartalom Könyvtárbemutatók, használóképzés Célcsoport Tartalom

Részletesebben

Ácsteszér. A könyvtár neve: Ácsteszéri Községi Könyvtár Könyvtárvezető: Borbély Ilona

Ácsteszér. A könyvtár neve: Ácsteszéri Községi Könyvtár Könyvtárvezető: Borbély Ilona Ácsteszér A könyvtár neve: Ácsteszéri Községi Könyvtár Könyvtárvezető: Borbély Ilona Cím: 2887 Ácsteszér, Kossuth L. u. 43. Telefon: +36-34/388-088 E-mail cím: kozsegikonyvtarteszer@gmail.com Honlap: http://www.acsteszer.hu

Részletesebben

Tanítási év helyi rendje 2015/2016

Tanítási év helyi rendje 2015/2016 Tanítási év helyi rendje 2015/2016 jogszabályi háttér: az emberi erőforrások minisztere 28/2015. (V. 28.) EMMI rendelete a 2015/2016. tanév rendjéről tanítási napok száma: 181 nap tanítás nélküli munkanapok

Részletesebben

Katalógus. Hogy biztos legyen... Hírek Újdonságok Mintaoldalak www.olvas.hu

Katalógus. Hogy biztos legyen... Hírek Újdonságok Mintaoldalak www.olvas.hu Katalógus Magyar nyelv és ı rodalom Történelem Hogy biztos legyen... Hírek Újdonságok Mintaoldalak www.olvas.hu 1 Czövek Attila, Erdélyi Eszter, Hajnal Krisztina: 15 próbaérettségi magyar nyelv és irodalomból

Részletesebben

TANKÖNYV MEGRENDELŐLAP A 2015/16-OS TANÉVRE. Tisztelt Szülő (Gondviselő)!

TANKÖNYV MEGRENDELŐLAP A 2015/16-OS TANÉVRE. Tisztelt Szülő (Gondviselő)! A megrendelőlapot kérjük 2015. júniu 25 -ig az iskolába visszajuttatni! Az idei évben a KELLO küld díjbekérőt. A számlát az iskolában, a tanév elején lehet majd tagozatkód: 10 - emelt szintű angol vagy

Részletesebben

KÖNYVMOLY ROVAT. Kedves Szülők!

KÖNYVMOLY ROVAT. Kedves Szülők! KÖNYVMOLY ROVAT Mint gyermek, aki már pihenni vágyik és el is jutott a nyugalmas ágyig még megkérlel, hogy: Ne menj el, mesélj (így nem szökik rá hirtelen az éj) s míg kis szíve nagyon szorongva dobban,

Részletesebben

Könyv-, könyvtárhasználati és Európa Uniós ismeretek I. forduló 7-8. osztály

Könyv-, könyvtárhasználati és Európa Uniós ismeretek I. forduló 7-8. osztály A könyvek a tenger mélyéhez hasonlítanak, amelyekből a búvár értékes gyöngyöket hozhat fel. Könyv-, könyvtárhasználati és Európa Uniós ismeretek I. forduló 7-8. osztály Név: Iskola: Osztály:...... 1. Határozd

Részletesebben

Különös közzétételi lista Gimnázium. 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához

Különös közzétételi lista Gimnázium. 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Különös közzétételi lista Gimnázium 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához S. Végzettsége Szakképzettsége 1. egyetem magyar nyelv és

Részletesebben

GYULAI LÁTNIVALÓK. Gyulai vár

GYULAI LÁTNIVALÓK. Gyulai vár GYULAI LÁTNIVALÓK Az árak és a nyitva tartás a leírásban csak tájékoztató jellegűek, kérlek benneteket, hogy mindig kérjetek friss információt ez ügyben! Gyulai vár A gyulai vár a 15.század első felében

Részletesebben

A KÖZÉPKOR KULTÚRÁJA

A KÖZÉPKOR KULTÚRÁJA A KÖZÉPKOR KULTÚRÁJA GIOTTO di Bondone: Feszület(1290-1300) Santa Maria Novella, Firenze Kezdete: a Római Birodalom bukása (476) Vége: a a nagy földrajzi felfedezések időszaka (konkrét évszámként 1492,

Részletesebben

Fa-szimbólum-terápia Művészeti terápiás képzés a Lelki Egészségvédő Alapítvány műhelyében, 2010. Harkácsi Judit, kiképző pszichoterapeuta, művészeti

Fa-szimbólum-terápia Művészeti terápiás képzés a Lelki Egészségvédő Alapítvány műhelyében, 2010. Harkácsi Judit, kiképző pszichoterapeuta, művészeti Fa-szimbólum-terápia Művészeti terápiás képzés a Lelki Egészségvédő Alapítvány műhelyében, 2010. Harkácsi Judit, kiképző pszichoterapeuta, művészeti terapeuta Kovács Judit: Rogimund fája vagyok / részlet/

Részletesebben

Szerelem, szerelem...

Szerelem, szerelem... Szerelem, szerelem... 0. Vers a szerelemről: Kelemen Zoltán: Szerelem Ő Igen, jól látja, ennyi az egész. Vers ez egyáltalán Ön szerint? 1. Aforizmák. Férfiak mondták őket nőkről. Egészítse ki! mit akar

Részletesebben

Az MTA Földrajztudományi Kutatóintézet Könyvtárának Könyvtárhasználati Szabályzata

Az MTA Földrajztudományi Kutatóintézet Könyvtárának Könyvtárhasználati Szabályzata Az MTA Földrajztudományi Kutatóintézet Könyvtárának Könyvtárhasználati Szabályzata A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény rendelkezése

Részletesebben

HITÉLETI ESEMÉNYNAPTÁR

HITÉLETI ESEMÉNYNAPTÁR HITÉLETI ESEMÉNYNAPTÁR Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Szeresd felebarátodat, mint magadat. (Máté 22, 37.39) Ebben a tanévben is kérjük Isten segítségét,

Részletesebben

családon belüli erőszak elleni

családon belüli erőszak elleni ábrák családon belüli erőszak elleni tárcaközi kampány a lelki elsősegély telefonszolgálatok hozzájárulása 23. december 1. 24. február 29. 24. A kampányt megelőző, a kampány-időszak, valamint az azt követő

Részletesebben

Könyvtáros klub. Régióról régióra. Karinthy Frigyes ÁMK könyvtára (1046 Budapest, Hajló u.2-8.) Időpont: 2008. május 13. 14.00

Könyvtáros klub. Régióról régióra. Karinthy Frigyes ÁMK könyvtára (1046 Budapest, Hajló u.2-8.) Időpont: 2008. május 13. 14.00 Tájékoztató a Beiskolázási Iroda működéséről A Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet (Budapest, 1088 Vas u. 8-10.) - az előző évekhez hasonlóan -, ebben a tanévben is elindítja a beiskolázási

Részletesebben

TV2 Mokka Napló Jóban rosszban Magellán Időjárás jelentés támogatás

TV2 Mokka Napló Jóban rosszban Magellán Időjárás jelentés támogatás Média ajánlat TV2 műsorszponzorációs megjelenések Mokka Napló Jóban rosszban Magellán Időjárás jelentés támogatás TV2 Mokka A napindító show A megújult Mokka egy név alatt erősíti tovább a jól ismert brand-et,

Részletesebben

BARTÓK Ötletzápor (polgári graffiti)

BARTÓK Ötletzápor (polgári graffiti) BARTÓK Ötletzápor (polgári graffiti) A POLGÁRI ÉLETFORMA ARANYKORA A múlt század elején a társadalmi és kulturális élet egyik legfontosabb gyûjtôhelyének a kávéházak számítottak. Akkoriban körülbelül ötszáz

Részletesebben

MŰVELTSÉGI VETÉLKEDŐ 7-8. osztály számára 2012.

MŰVELTSÉGI VETÉLKEDŐ 7-8. osztály számára 2012. MŰVELTSÉGI VETÉLKEDŐ 7-8. osztály számára Résztvevők: 2 fős csapat/iskola Téma: Petőfi Sándor és Arany János költészete és kora Ebben a tanévben két költőhöz, műveikhez illetve korukhoz kapcsoljuk műveltségi

Részletesebben

Példány adatok: CD4183.1 O 27 F CD4183.2 O 27 F CD4183.3 O 27 F

Példány adatok: CD4183.1 O 27 F CD4183.2 O 27 F CD4183.3 O 27 F Olaszország : Olaszország dióhéjban. Budapest : Kossuth Kiadó, 2005. 3 CD (235 perc). (Hangos útikönyv), Útleírás ISBN 963 09 4751 X : 3990,- Ft, Útleírás 910.4(450) CD4183.1 O 27 F CD4183.2 O 27 F CD4183.3

Részletesebben

X X X X X. hatását a társadalom. szerkezetére, működésére! mutassa be az indiai vallások. ismeretei segítségével. 2. tétel: A források és

X X X X X. hatását a társadalom. szerkezetére, működésére! mutassa be az indiai vallások. ismeretei segítségével. 2. tétel: A források és 1. tétel: A források és mutassa be az indiai vallások hatását a társadalom szerkezetére, működésére! 2. tétel: A források és mutassa be a hódító háborúkat követő gazdasági változásokat és azok társadalmi

Részletesebben

Tanulás-szervezési innovációk a magyar felsőoktatásban

Tanulás-szervezési innovációk a magyar felsőoktatásban Menedzsment kultúra a felsőoktatásban III. Tanulás-szervezési innovációk a magyar felsőoktatásban Ollé János, tanársegéd ELTE PPK Oktatás-Informatikai Szakcsoport olle.janos@ppk.elte.hu 2008. május 9.

Részletesebben

Katolikus megújulás Északkelet-Magyarországon

Katolikus megújulás Északkelet-Magyarországon Katolikus megújulás Északkelet-Magyarországon II. II. Katolikus megújulás Északkelet-Magyarországon II. Katolikus megújulás Északkelet-Magyarországon Művelődéstörténeti konferencia a jezsuita rend sárospataki

Részletesebben

EGY NYOMDAMÛHELY TITKAIBÓL GYOMAI KNER NYOMDA, 1882 2007

EGY NYOMDAMÛHELY TITKAIBÓL GYOMAI KNER NYOMDA, 1882 2007 EGY NYOMDAMÛHELY TITKAIBÓL GYOMAI KNER NYOMDA, 1882 2007 Kiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban, 2007. május 15. július 14. * Az Egy nyomdamûhely titkaiból Gyomai Kner Nyomda, 1882 2007 címmel az

Részletesebben

Falak és választóvonalak a történelemben. Terminus Könyvek ⒈

Falak és választóvonalak a történelemben. Terminus Könyvek ⒈ Falak és választóvonalak a történelemben Terminus Könyvek ⒈ (A Nyíregyházi Főiskola Történettudományi és Filozófia Intézete Kiadványai) Sorozatszerkesztő: Kiss Lajos András falak és választóvonalak a

Részletesebben

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni. 2015

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni. 2015 Jelnyelvi Tolmácsok a Hallássérültekért Alapítvány Fővárosi Jelnyelvi Tolmácsszolgálata Leírás, hogyan lehet jelnyelvi t kérni. 2015 A siket emberek nem hallanak. A siket emberek a kezükkel beszélgetnek.

Részletesebben

Úton a Nemzeti Tankönyvtártól a közép-európai tankönyvkutató központ felé

Úton a Nemzeti Tankönyvtártól a közép-európai tankönyvkutató központ felé Úton a Nemzeti Tankönyvtártól a közép-európai tankönyvkutató központ felé Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum tankönyvgyűjteményének középés hosszú távú stratégiája A Nemzeti Tankönyvtár feladatai

Részletesebben

VEGYESCIKK KEReSKEDÉS

VEGYESCIKK KEReSKEDÉS DERECSKEI PROGRAMFÜZET E-mail:programfuzet@gmail.com 2007. DECEMBER HÓ Közösségi programok Klubok, tanfolyamok Zenés rendezvények Iskolai programok Kiállítás, vásár Színház, mozi Egyházi élet Áldott, Békés

Részletesebben