Óra Az óra anyaga Oktatási-képzési feladat Fogalmak Koncentráció Szemléltetés 1. Új tantárgyunk, a fizika. Megfigyelés mérés kísérletezés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Óra Az óra anyaga Oktatási-képzési feladat Fogalmak Koncentráció Szemléltetés 1. Új tantárgyunk, a fizika. Megfigyelés mérés kísérletezés"

Átírás

1 24 Óra Az óra anyaga Oktatási-képzési feladat Fogalmak Koncentráció Szemléltetés 1. Új tantárgyunk, a fizika 2. Mozgás és nyugalom Bevezetés. Ismerkedés a fizikával. Az egész évre vonatkozó tudnivalók (a tankönyv, a munkafüzet használata; a követelmények; a számonkérés módjai). Balesetvédelmi oktatás! A mozgás és a nyugalom. A mozgásállapot fogalma. Az út és az elmozdulás. A vektor fogalmának kialakítása. A mozgások néhány fajtája Az elmozdulások összegezése 3. A sebesség A sebesség fogalma. A kísérleti adatok értéktáblázatba rendezése. A v = s/t egyenlet értelmezése. Feladatok A fizika és mindennapi Megfigyelés mérés kísérletezés MOZGÁSOK ÉS ERÕK Mozgás; nyugalom; mozgásállapot. Pálya; út; elmozdulásvektor. Egyenletes mozgás. Sebesség. A sebesség mértékegységei: a m/s és a km/h. A sebességvektor. Természetismeret 5. és 6. osztály. Természetismeret. Technika. Mindennapi élet: közlekedés, sport, stb. A mozgásállapot-változások felismerése, tudatosítása. Mindennapi élet: különbözõ sebességû mozgások, a gyors és a lassú kifejezések jelentése. A jármûvek mozgása. Természetismeret 6. o.: idõmérés, idõ-mérõ eszközök. Matematika 5. o.: hosszúság, hosszúságmérés. Néhány látványos kísérlet; kísérleti eszközök megnevezése, bemutatása. Különbözõ mozgások a tanteremben, a folyosón vagy az udvaron. Az elmozdulás-vektor szemléltetése kifeszített madzaggal. Buborék mozgása a Mikolacsõben.

2 Óra Az óra anyaga Oktatási-képzési feladat Fogalmak Koncentráció Szemléltetés 4. Az egyenletes mozgás összefüggéseinek ábrázolása Összefüggés az egyenes vonalú, egyenletes mozgást végzõ test mozgásának jellemzõi között: az s-t és a v-t diagram. A kísérleti adatok értéktáblázatba rendezése. Grafikus ábrázolás. Út-idõ grafikon; sebesség-idõ grafikon. Mindennapi élet: közlekedés. Buborék mozgása a Mikolacsõben. Táblán vagy írásvetítõ-fólián a tanulókkal együtt megszerkesztett grafikon. 5. Az átlagsebesség A gyakorlatban megvalósuló mozgások. Az átlagsebesség fogalma, szerepe a mindennapi életben. Átlagsebesség. Mindennapi élet: közlekedés. Tankönyvi ábrák. Feladatmegoldás A tankönyvben közölt feladatok Az egyenletesen változó mozgás A gyorsulás A sebesség idõbeli változása. Grafikus ábrázolás. A gyorsulás fogalma. Az a = v / t egyenlet értelmezése. A gyorsulás mértékegysége. A gyorsulás vektor jellege. A pillanatnyi sebesség fogalma. Gyorsulás. Pillanatnyi sebesség. Közlekedés. A bemutatott grafikon táblán vagy írásvetítõ-fólián. Feladatok megoldása. 7. Kísérlet a gyorsulás vizsgálatára Feladatmegoldás Az egyenletesen változó mozgás összefüggéseinek kísérleti vizsgálata. Az elõzõ órán tanult anyag elmélyítése. 8. A szabadesés A szabadon esõ testek mozgása. A szabadesés kísérleti vizsgálata. A nehézségi gyorsulás (g). A szabadesést leíró egyenletek. A g változásai a Föld környezetében. A tankönyvben közölt feladatok. Lejtõ. Közlekedés. Hosszú, egyenes deszka; könnyen guruló modellautó vagy kiskocsi. Alátámasztás; változtatható helyzetû ütközõ (csipesz; szorító; stb.). Stopper. Szabadesés. Ejtõzsinór azonos osztásközzel. Nehézségi gyorsulás. Ejtõzsinór négyzetes osztásközzel. A nehézségi gyorsulás értéke a tengerszinten, Stopperóra. a 45. szélességi A bemutatott grafikon táblán vagy fokon: 9,81 m/s 2. írásvetítõ-fólián.

3 Óra Az óra anyaga Oktatási-képzési feladat Fogalmak Koncentráció Szemléltetés 9. A kezdõsebességgel rendelkezõ test gyorsulása A kezdõsebességgel rendelkezõ test gyorsulása és lassulása. A végsebesség. A gyorsítás alatt megtett út. Kezdõsebesség. A gyorsulásvektor iránya. Közlekedés. A bemutatott grafikon táblán vagy írásvetítõ-fólián. Kidolgozott feladatok megoldása, megbeszélése. 10. Az erõ Az erõ és a mozgásállapot-változás. Az erõ és az alakváltozás. Az erõ az erõhatás mértéke. Jellemzõi; ábrázolása. Erõhatás; erõ. Erõvektor. Hatásvonal, támadáspont. Mindennapi élet: közlekedés, sport, mozgásállapot-változások. Különbözõ alakváltozások. Matematika: a vektoriális ábrázolás. Az erõhatás néhány gyakorlati következménye. Vektoriális ábrázolás, az ábrázolás gyakorlása. A tankönyv erõhatások összegezésére vonatkozó képi feladatainak megoldása Hatás-ellenhatás Két test között fellépõ erõhatás mindig kölcsönös. Az erõ-ellenerõ fogalmának kialakítása. A testek súlya. A súly fogalmának kialakítása. Hatás-ellenhatás. Erõ-ellenerõ. Súly. Mindennapi élet: mechanikai kölcsönhatások; sport; közlekedés. Kísérlet az asztal behajlásának kimutatására. A hatás-ellenhatás bemutatása görkorcsolyával vagy gördeszkával. Rugó megnyúlásának vizsgálata. 12. Az erõ mérése A rugalmas alakváltozás Mikor egyenlõ két erõ? A rugó felhasználása az erõ mérésére. A testek súlya a súly kiszámítása. A súly mértékegysége: a newton. Technika: rugók alkalmazása. Rugó megnyúlásának mérése különbözõ terhelés hatására. A rugó által kifejtett erõ és a megnyúlás kapcsolatának bemutatása. Kísérletek, feladatok A fizika és mindennapi A tankönyvben leírt kísérletek és feladatok.

4 27 Óra Az óra anyaga Oktatási-képzési feladat Fogalmak Koncentráció Szemléltetés 12. A testek tehetetlensége 13. Az erõ és a mozgásállapot-változás Kísérletek, feladatok, megfigyelések 14. A gravitációs kölcsönhatás I. 15. A gravitációs kölcsönhatás II. A tehetetlenség fogalma. Tömeg és tehetetlenség. A tehetetlenség törvénye. A mozgásállapot-változás és a testre ható erõk. Az erõk egyensúlya a mozgási egyensúly fogalma. A mozgásállapot megváltozása az erõhatás következménye. Egy adott testre ható erõ és az általa létrehozott gyorsulás közötti arányosság. Az F = m. a összefüggés értelmezése. Az erõ és a gyorsulás vektor jellege. Az erõ mértékegysége. A gravitációs kölcsönhatás és következményei. A gravitációs erõ vektoriális ábrázolása kölcsönhatásban résztvevõ testek esetében. A kölcsönhatás következményei az egyes testekre. Az alátámasztás, illetve a felfüggesztés hatása. Melyik erõ melyik testre hat? A nyugalmi egyensúly fogalma. A gravitációs kölcsönhatás és következményei. A gravitációs kölcsönhatás általános érvényessége. A súlytalanság. Tehetetlenség; az erõk egyensúlya; mozgási egyensúly. A tömeg a tehetetlenség mértéke. Az erõ mértékegysége: a newton. Gravitációs kölcsönhatás. Gravitációs erõ; Tartóerõ; súly. Erõk egyensúlya a nyugalmi egyensúly. Súlytalanság. Közlekedés balesetmegelõzés! Mindennapi tapasztalataink. Tudománytörténet: Newton élete és munkássága. Belsõ koncentráció: a súly. Tudománytörténet: Newton élete és munkássága. Természetismeret 6. o.: A Naprendszer; a Hold. Csillagászat: a Naprendszer; az égitestek és a mesterséges égitestek mozgása. Geofizika: ásványi nyersanyagok kutatása. Tudománytörténet: Eötvös Loránd élete és munkássága Kísérletek a tehetetlenségre. További példák keresése a mindennapi életbõl (például: közlekedés). Tanulói kísérletek. Kísérletek a tankönyv szerint. Szabadon esõ vagy elhajított testek mozgásának vizsgálata. A tapasztalatok általánosítása. Tankönyv. A Naprendszer általános ismertetése a tömegvonzás szerepe a Naprendszer életében. Tankönyv: Eötvös Loránd élete

5 Óra Az óra anyaga Oktatási-képzési feladat Fogalmak Koncentráció Szemléltetés A bolygók mozgásáról Világképünk kialakulásának fontosabb állomásai (Ptolemaiosz, Kopernikusz, Tycho és Kepler munkássága); a Kepler-törvények; Kepler élete. 16. A súrlódás A súrlódási erõ mint külsõ erõ megváltoztatja a testek mozgásállapotát. A súrlódási erõ nagyságát befolyásoló tényezõk. A súrlódási együttható fogalma. A µ = F s / F ny egyenlet értelmezése(a µ viszonyszám). Geocentrikus és heliocentrikus világkép; ellipszis; ellipszispályák. Sima és érdes felület. Súrlódás, súrlódási erõ. Nyomóerõ. Súrlódási együttható. Természetismeret 6. o.: a Naprendszer. Technika. Közlekedés balesetmegelõzés! Tudománytörténet. Bolygómozgás bemutatása gumilepedõs modellen. Dia, videó. A Naprendszer és a Föld keringése a nap körül, valamint A fizika története (kétoldalas) Stiefel-tablók. Látszólag sima felületek vizsgálata nagyítóval, mikroszkóppal. Kísérletek a súrlódási erõ nagyságát befolyásoló tényezõk vizsgálatára. A hasznos és a káros súrlódás. A súrlódás csökkentése A tapadási súrlódás, a gördülési és a közegellenállás A tapadási súrlódás, a gördülési ellenállás és a közegellenállás fogalmának megismerése; következményeik. Tapadási súrlódás. Tapadási súrlódási együttható. Gördülési ellenállás. Közegellenállás. A fizika és mindennapi A hasznos és a káros súrlódás. 18. Összefoglalás Az I. fejezet anyagának áttekintése. A tanult fogalmak és mértékegységek áttekintése. A fontosabb kísérletek felelevenítése, feladatok megoldása. Táblázatos áttekintés a tankönyvben. 19. Gyakorló óra A tanult összefüggések alkalmazásának gyakorlása. A mértékegységek helyes használata. Feladatmegoldás. A tankönyv és a munkafüzet feladatai.

6 Óra Az óra anyaga Oktatási-képzési feladat Fogalmak Koncentráció Szemléltetés 20. Ellenõrzés Az I. témazáró feladatlap kitöltése. I. témazáró feladatlap A. és B. változat. 21. Javítás, megbeszélés MUNKA ÉS ENERGIA AZ EGYSZERÛ GÉPEK 22. A munka A munka fizikai fogalma. A végzett munka kiszámítása. A munka jelének és mértékegységének megismerése. A W = F. s egyenlet értelmezése. A munka mértékegységének használata. A munka fizikai fogalma. A munka mértékegysége: a joule. Technika. Kísérletek a tankönyv szerint. Kidolgozott feladat megoldása, elemzése A munkavégzés néhány típusa Az emelési munka, a súrlódási munka és a gyorsítási munka fogalma; jelölése; mértékegysége. A W = m. g. h, a W = F s. s és a W = ½. m. v 2 egyenletek értelmezése. A feszítési munka. Emelési munka. Súrlódási munka. Gyorsítási munka. Feszítési munka. Technika. Kísérletek a tankönyv szerint. Feladatok 24. Az energia Az energia fogalmának kialakítása. Az energia jele, mértékegysége. A mechanikai energia fajtái: A helyzeti, a mozgási és a rugalmas energia. Helyzeti energia; mozgási energia; rugalmas energia. A mechanikai energia elnevezés, mint gyûjtõfogalom. Az energia mértékegysége: a joule. Technika. Sport. Kísérletek a tankönyv szerint.

7 30 Ór Az óra anyaga Oktatási-képzési feladat Fogalmak Koncentráció Szemléltetés 25. A mechanikai energia megmaradása A munka és az energia. A helyzeti és a mozgási energia változása egy lejtõn mozgó test példáján. A mechanikai energiamegmaradás törvényének megfogalmazása. 26. Kérdések, feladatok 27. A hatásfok és a teljesítmény A befektetett munka és a hasznos munka viszonya: a hatásfok. Jele, mértékegysége. Az η = W h / W ö összefüggés értelmezése (az η viszonyszám). A hatásfok kifejezése az energiaváltozással: η = E h / E ö. A teljesítmény fogalma, jele, mértékegysége. A P = W / t összefüggés értelmezése. Feladatok 28. A forgatónyomaték Az erõ forgató hatása. Az erõkar fogalma. A forgatónyomaték fogalmának kialakítása. Jele, mértékegysége, kiszámítása; az M = F. k egyenlet értelmezése, érvényessége. 29. Egyszerû gépek I. Tengely körül forgatható test egyensúlyának feltételei. Az emelõ. Az emelõ mûködése; egyensúlyának feltételei. Egy- és kétoldalú emelõ. A fizika és az élõlények Munkavégzés és energiacsere. A mechanikai energia megmaradása. Hasznos munka; öszszes (befektetett) munka. Hatásfok. Teljesítmény. A teljesítmény mértékegysége: a watt. Erõkar. Forgatónyomaték. A forgatónyomaték mértékegysége: N. m. Emelõ. Egy- és kétoldalú emelõ. Technika technikatörténet. Örökmozgó. Belsõ koncentráció: munka, energia. Mindennapi élet technikai eszközeink különbözõ teljesítmények. Biológia: az ember teljesítménye. Belsõ koncentráció: Természetismeret 6. tömegmérés, a kétkarú mérleg használata. Mindennapi élet közlekedés (kerékpározás), különbözõ eszközök, szerszámok. Technikai eszközeink. Biológia. Lejtõs pálya, modellautó, erõmérõ, mérõszalag. A tankönyv ábrája. Kísérlet: a tankönyvi példának vett kísérlet elvégzése, a kapott eredmények összehasonlítása. A tankönyv ábrái és táblázata. Kétkarú mérleg vagy annak egyszerûsített modellje; súlyok, erõmérõ. Kerékpár. Tengely körül forgatható merev testek, erõmérõ, fonál. Lyuksorral ellátott fémléc. Különbözõ testek, erõmérõk.

8 31 Óra Az óra anyaga Oktatási-képzési feladat Fogalmak Koncentráció Szemléltetés 30. A fizika és mindennapi Kísérletek, feladatok, megfigyelések 31. Egyszerû gépek II. 32. Kísérletek, feladatok 33. Egyszerû gépek III. 34. Kísérletek a lejtõvel A fizika és mindennapi A csigák. Az álló- és a mozgócsiga. A csigák mûködése. A csigák egyensúlyának feltételei. A hengerkerék. A hengerkerék mûködése; egyensúlyának feltételei. A lejtõ. A lejtõre helyezett testek egyensúlya. A lejtõre helyezett testre ható gravitációs erõ, tartóerõ és a test egyenletes felfelé mozgatásához szükséges erõ viszonya. A lejtõ használata (emelés lejtõ segítségével). A lejtõmozgás kísérleti vizsgálata a tanult összefüggések alkalmazása. A lejtõ méreteinek (magasság/hoszszúság) összefüggése a lejtõre helyezett test egyenletes felfelé mozgatásához szükséges erõvel. Állócsiga. Mozgócsiga. Hengerkerék. Lejtõ. Tartóerõ, mozgatóerõ. Csavar. Technika, közlekedés. Tudománytörténet. Technika, közlekedés. Tudománytörténet történelem (pl. piramisok építése; az elsõ könyvnyomtató sajtó stb.) Az elõzõ órai anyag. Álló- és mozgócsigamodell. Hengerkerékmodell. Súlyok, erõmérõk. Az iskola környezetében található alkalmazások: kerekes kút; építkezés emelõgépei stb. Egyszerû lejtõ; könnyen mozgó test (pl. modellautó vagy kiskocsi; erõmérõ, állítható ütközõ) Ceruza és papír a csavarmodell készítéséhez. Autóemelõ bemutatása stb. Tanulói kísérlet: lejtõ, könynyen mozgó kiskocsi, erõmérõ, mérõszalag.

9 32 Óra Az óra anyaga Oktatási-képzési feladat Fogalmak Koncentráció Szemléltetés 35. Munkavégzés egyszerû gépekkel Munkavégzés emelõkkel, csigákkal és lejtõvel. Az egyszerû gépekkel végezhetõ munka összevetése a közvetlenül elvégzett munkával. Az energiamegmaradás törvényének igazolása az egyszerû gépekre vonatkozóan. Kísérletek, feladatok A fizika történetébõl Tudósok arcképcsarnoka 36. Összefoglalás A II. fejezet anyagának áttekintése. A tanult fogalmak és mértékegységek áttekintése. A fontosabb kísérletek felelevenítése, feladatok megoldása. 37. Gyakorlás A tanult összefüggések gyakorlása. A mértékegységek helyes használata. Feladatmegoldás. Belsõ koncentráció: munka, energia, hatásfok, a mechanikai energia megmaradása; egyszerû gépek. Tudománytörténet: perpetuum mobile. Egyszerû kísérleti eszközök (erõmérõ, lejtõ, kiskocsi, mérõszalag). Táblai vázlat, számítás az osztállyal együtt. Képek: néhány örökmozgó. Táblázatos áttekintés a tankönyvben. A tankönyv és a munkafüzet feladatai. 38. Számonkérés A II. témazáró feladatlap kitöltése. II. témazáró feladatlap A. és B. változat 39. Javítás, megbeszélés A NYOMÁS. NYUGVÓ FOLYADÉKOK ÉS GÁZOK TULAJDONSÁGAI 40. A nyomás A nyomás fogalmának kialakítása. A nyomóerõ meghatározása. A nyomás jele, mértékegysége. A p = F/A egyenlet értelmezése. Feladatok Nyomás. Nyomóerõ és nyomott felület. Mindennapi élet közvetlen tapasztalatok (érzékelés); használati tárgyaink, eszközeink. A nyomás szerepe az élõvilágban.

10 33 Óra Az óra anyaga Oktatási-képzési feladat Fogalmak Koncentráció Szemléltetés 41. A fizika és mindennapi A fizika és az élõlények Fizika és környezetvédelem 42. A nyomás terjedése folyadékokban Kísérletek, feladatok A fizika és mindennapi 43. A folyadék súlyából származó nyomás A külsõ nyomás terjedése zárt térben levõ folyadékban. A Pascal-törvény. A hidraulikus sajtó és mûködése, felhasználása. A hidrosztatikai nyomás fogalmának kialakítása; meghatározása. A hidrosztatikai nyomás kiszámítása, a p = ρ. g. h egyenlet értelmezése; a hidrosztatikai nyomás függése a sûrûségtõl és a folyadékoszlop magasságától. Manométer összeállítása, használata, annak bemutatása, hogy a hidrosztatikai nyomás minden irányban hat. Hidraulikus sajtó. Hidrosztatikai nyomás. Manométer. Természetismeret 5. o.: a folyadékok tulajdonságai. Belsõ koncentráció: a nyomás, a fizika szerepe a környezetvédelemben. Mindennapi élet, technika: hidraulikus eszközök és alkalmazásuk; a jármûvek fékrendszere, présgépek stb. Természetismeret 5. o.: a folyadékok tulajdonságai; a közlekedõedények. A közlekedõedények mûködése, alkalmazásai, például vízvezetékrendszer. Technika hidrosztatikai nyomásnak kitett eszközök, mûtárgyak. Biológia vízi élõlények. Nejlonzacskó, vékony tû, víz. Orvosi fecskendõ. Hidraulikus sajtó modellje. Hidrosztatikai nyomás bemutatása rugalmas fenekû edénnyel vagy leváló fenekû üveghengerrel. Hidrosztatikai nyomás bemutatása U-csöves folyadékmanométerrel. Közlekedõedény-modellek, szintezõ modell. Feladatok

11 Óra Az óra anyaga Oktatási-képzési feladat Fogalmak Koncentráció Szemléltetés A fizika és mindennapi A fizika és mindennapi. 44. A víz a talajban 45. A felhajtóerõ A felhajtóerõ kísérleti vizsgálata. Következtetések levonása, a felhajtóerõ fogalmának kialakítása. Arkhimédész törvénye. A felhajtóerõ függése a bemerülõ test térfogatától és a folyadék sûrûségétõl; a felhajtóerõ kiszámítása, jele, mértékegysége. A F f =V be. ρ f. g Kísérletek, feladatok Felhajtóerõ. Bemerülõ térfogat. Természetismeret 5. osztály: miért tudnak úszni a hajók? Mindennapi tapasztalataink: különbözõ testek úszása; felhajtóerõ jelentkezése a fürdõkádban, uszodában stb. Közlekedés: hajózás. Fakocka, alumíniumhenger, erõmérõ, üvegkád, víz. Grafikon felvétele a különbözõ magasságig bemerített hengerre ható felhajtóerõrõl; egyenes arányosság kimutatása. Arkhimédészi hengerpár. 34 A fizika történetébõl Egy nevezetes korona 46. Úszás, lebegés, merülés Az úszás, a lebegés és a merülés fogalmának tisztázása; fizikai tartalmának pontos meghatározása. Úszás. Lebegés. Merülés. Természetismeret 5. osztály: miért tudnak úszni a hajók? Természetismeret 6. osztály: a sûrûség. Mindennapi tapasztalataink: különbözõ testek úszása; lebegése, merülése. Biológia: halak helyzetváltoztatása a vízben. Hajózás: tengeralattjárók. Burgonya vagy fõtt tojás; só, víz, keverõpálca. Kivájt burgonya vagy fémdoboz vagy aulfóliából hajtogatott hajó. Jégkocka, valamilyen tömör vastárgy, víz. 47. Kísérletek, feladatok, megfigyelések

12 35 Óra Az óra anyaga Oktatási-képzési feladat Fogalmak Koncentráció Szemléltetés 48. A nyomás terjedése gázokban A légnyomás Nyomáskülönbségen alapuló eszközök 49. Felhajtóerõ a levegõben A nyomás minden irányú, egyenletes terjedése gázokban. A jelenség kísérleti kimutatása. A légnyomás meghatározása, felfedezésének története. A Torricelli-csõ. A higanyos és az aneroid barométer. A hidrosztatikai nyomás és a légnyomás hasonlósága. A légnyomás kiszámítása 76 cm magas higanyoszlop esetében a p = ρ. g. h egyenlet alapján. A légnyomás változásai. A gázok nyomásának értelmezése a részecskeszemlélet alapján. A felhajtóerõ kísérleti vizsgálata. Következtetések levonása a folyadékban és a levegõben jelentkezõ felhajtóerõ összehasonlítása. A felhajtóerõ függése a levegõtõl körülvett test térfogatától és a gáz sûrûségétõl; a felhajtóerõ kiszámítása, jele, mértékegysége. A F f = V test. ρ g. g egyenlet értelmezése. Légnyomás. Torricelli-csõ. Higanyos és aneroid barométer. Felhajtóerõ. Természetismeret 5. osztály: a levegõ és a gázok tulajdonságai; a légnyomás; a barométer. Az idõjárás és az éghajlat. Természetismeret 6. osztály: a sûrûség. Mindennapi élet: az idõjárás változása; légnyomásváltozások. Az idõjárás-jelentés figyelése. Természetismeret 5. osztály: a gázok tulajdonságai. A hõ terjedése. Az idõjárás és az éghajlat. 6. osztály: a sûrûség. Mindennapi élet: idõjárás, fûtés stb. Technika és tudománytörténet: léggömbrepülés és léghajózás. Nejlonzacskó, hajlékony gumicsõ, szigetelõszalag. Deszka, nagyobb súly (kb. 10 kg-os). Torricelli-csõ; barométerek. Ólomsörét vagy kisebb csapágygolyók; levélmérleg. Felhajtóerõ szemléltetése légritkítóval, a tankönyv szerint. Meleg levegõre ható felhajtóerõ szemléltetése a tankönyv szerint.

13 Óra Az óra anyaga Oktatási-képzési feladat Fogalmak Koncentráció Szemléltetés 50. Összefoglalás Az III. fejezet anyagának áttekintése. A tanult fogalmak és mértékegységek áttekintése. A fontosabb kísérletek felelevenítése, feladatok megoldása. 51. Gyakorlás A tanult összefüggések gyakorlása. A mértékegységek helyes használata. Feladatmegoldás. 52. Számonkérés A III. témazáró feladatlap kitöltése. 53. Javítás, megbeszélés HÕTAN A hõmérséklet mérése A termikus kölcsönhatás A hõmérséklet fogalma; a hõérzet. A hõmérséklet jele, meghatározása. A folyadékos hõmérõ részei, mûködése. A folyadékos hõmérõ és leolvasása. A termikus kölcsönhatás fogalma. A hõmérséklet kiegyenlítõdése a termikus kölcsönhatás során. Matematika: két különbözõ mennyiség közötti összefüggés grafikus ábrázolása. Természetismeret 5. o.: változások a környezetünkben. Biológia: a hõ érzékelése. Mindennapi élet: melegítés, hûtés. Meteorológia. Különbözõ folyadékos hõmérõk bemutatása, ismertetése. A leolvasás 5. osztályból már ismert módjának átismétlése, gyakorlása. A negatív hõmérséklet leolvasásának gyakoroltatása! Kísérlet a tankönyv szerint. A kísérlet eredményének értékelése, grafikon készítése, a grafikon leolvasása. Kísérletek, feladatok A fizika történetébõl Hõmérsékleti skálák

14 Óra Az óra anyaga Oktatási-képzési feladat Fogalmak Koncentráció Szemléltetés 55. A szilárd testek hõtágulása Kísérletek, megfigyelések A fizika és mindennapi Feladatok Szilárd testek méreteinek megváltozása a hõmérséklet-változás következtében. A hõtágulás fogalmának kialakítása. A méretváltozás függése különbözõ tényezõktõl. Hõtágulás. Térfogati és vonalmenti hõtágulás. Természetismeret 5. o.: változások a környezetünkben. Közlekedés (vasút); építészet (hidak; vasbeton- és acélszerkezetek). A térfogati és a lineáris hõtágulás kísérleti bemutatása. Mérések skálával ellátott lineáris hõtágulási készüléken A folyadékok hõtágulása Folyadékok térfogatváltozása a hõmérséklet-változás következtében. A térfogatváltozás függése különbözõ tényezõktõl. Természetismeret 5. o.: változások a környezetünkben. Kísérletek a tankönyv szerint. 57. A gázok hõtágulása Gázok térfogatváltozása a hõmérséklet-változás következtében. A térfogatváltozás függése különbözõ tényezõktõl. Azonosságok és különbségek a folyadékok és a gázok hõtágulásában. Természetismeret 5. o.: változások a környezetünkben. Mindennapi élet a gázok hõtágulásának következményei (pl. gázpalack, spray stb. felmelegedésének veszélyei). Kísérletek a tankönyv szerint. A fizika és mindennapi Kísérletek, feladatok

15 38 Óra Az óra anyaga Oktatási-képzési feladat Fogalmak Koncentráció Szemléltetés 58. Energiamegmaradás a termikus kölcsönhatás során Belsõ energia. A kiszemelt test környezete. Hõmennyiség, hõ. Technika. 59. A hõmennyiség és a fajhõ Kísérletek, feladatok 60. Olvadás és fagyás A testeket felépítõ részecskék mozgása. A belsõ energia és a részecskék mozgásának kapcsolata. A belsõ energia megváltozása hõközlés és a testen végzett mechanikai munka következtében. A hõmennyiség fogalmának bevezetése. A hõmennyiség jelölése, mértékegysége. Hõszigetelõ edényben melegített folyadék hõmérséklet-változásának megfigyelése, a hõmérséklet-változás függése az (egyenletes) melegítés idejétõl; a folyadék mennyiségétõl és anyagi minõségétõl. A belsõ energia megváltozásának kiszámítása. A Q = c. m. t összefüggés értelmezése, a fajhõ fogalmának kialakítása. A fajhõ jele, mértékegysége. A test hõmérsékletének és halmazállapotának változása az olvadás és fagyás során. Az olvadás- és fagyáspont fogalma. Az adott test és környezetének belsõenergia-változása a folyamat során. Az olvadáshõ fogalma. A Q = L o. m egyenlet értelmezése. Az olvadás és fagyás magyarázata a részecskeszemlélet alapján. Fajhõ. Mindennapi élet: különbözõ anyagok melegítése, felmelegedése. Fõzés. Természetismeret 6. o.: Az idõjárás és az éghajlat; a felszín különbözõ elemeinek felmelegedése a napsugárzás hatására, a fajhõ szerepe a meteorológiai folyamatokban. Mindennapi élet: a víz és más anyagok fagyása, olvadása; fagylaltkészítés; jégkocka ; élelmiszerek fagyasztása. Természetismeret 5. o.: Halmazállapot-változások; Az idõjárás és az éghajlat elemei. Természetismeret 6. o.: az idõjárással összefüggõ ismeretek; az évszakok. Kísérletek különbözõ testek melegítésével és hûtésével. A mechanikai munka árán létrejövõ felmelegedés bemutatása (például dörzsöléssel, drót hajlítgatásával, kalapálással stb.) Folyadék egyenletes melegítése üvegpohárban merülõ forralóval vagy gázégõvel; a hõmérséklet-változás nyomon követése, táblai grafikon szerkesztése! Különbözõ folyadékmennyiségek melegítése ugyanabban a vízfürdõben; különbözõ anyagú, de azonos tömegû folyadékok melegítése ugyanabban a vízfürdõben. Szalol olvasztása; a hõmérséklet rendszeres leolvasása, értéktáblázat és grafikon készítése. A lehûlõ szalol hõmérsékletének rendszeres leolvasása, értéktáblázat és grafikon készítése. Jég olvasztása, a hõmérséklet rendszeres leolvasása, értéktáblázat és grafikon készítése.

16 39 Óra Az óra anyaga Oktatási-képzési feladat Fogalmak Koncentráció Szemléltetés 61. Párolgás és lecsapódás A párolgás fogalma. A párolgás során bekövetkezõ fizikai változások a párolgó anyag és környezetének állapotában: a párolgó anyag és környezetének belsõenergia-változása. A lecsapódás során bekövetkezõ fizikai változások. A párolgás sebességét befolyásoló tényezõk. A párolgás és lecsapódás jelenségének magyarázata a részecskeszemlélet alapján. 62. A forrás A forrás jellemzése. A forrás magyarázata a részecskék viselkedése alapján. Azonosság és különbség a párolgás és a forrás között. A forráspont fogalma. Az adott anyag és környezetének belsõenergia-változása a folyamat során. A forráshõ fogalma, jele, mértékegysége. A Q = L. f m egyenlet értelmezése. A külsõ nyomás hatása a szilárd anyagok olvadására és a folyadékok forrására. Párolgás. Lecsapódás. Forrás. Forráspont. Forráshõ. 63. A külsõ nyomás hatása a halmazállapotváltozásokra Olvadáspont-csökkenés. Forráspont-csökkenés. Forráspont-emelkedés. Természetismeret 5. o.: Változások a környezetünkben, párolgás és lecsapódás. Biológia: a párologtatás, verejtékezés szerepe az élõlények hõháztartásában. A levegõ páratartalmának jelentõsége. Meteorológia. Kémia: oldatok. Mindennapi élet balesetmegelõzés! Kémia: eltérõ forráspontú anyagok szétválasztása (desztilláció). Technika: különbözõ forráspontú anyagok felhasználása. Mindennapi élet: téli sportok, közlekedés havon, jégen. A hó szerkezete, a hó jegesedése, hógolyózás és veszélyei balesetmegelõzés! Fizika a konyhában a kuktafazék használata. Meteorológia: a légnyomás változása a magassággal. Földrajz-biológia: élet a magas hegységekben. Különbözõ anyagok párolgásának megfigyelése. Hõmérsékletmérés. A párolgás sebességét befolyásoló különbözõ tényezõk kísérleti vizsgálata. Példák gyûjtése. A sólepárlás bemutatása. Egyszerû tanári kísérlet a forrás bemutatására. A forralt anyag hõmérséklet-változásának nyomon követése, táblai grafikon szerkesztése, a forráspont megmutatása a grafikonon. A buborékolás megfigyeltetése. Különbözõ forráspontú anyagok összehasonlítása. Az olvadáspont nyomásfüggésének bemutatása jég átvágása citerahúrral. A forráspont nyomásfüggésének bemutatása kémcsõkísérlettel. Kuktafazék.

17 Óra Az óra anyaga Oktatási-képzési feladat Fogalmak Koncentráció Szemléltetés A fizika és mindennapi 64. Az égéshõ Az égés fogalma, feltételei. Éghetõ és nem éghetõ anyagok. Az égéshõ fogalma. Az égéshõ jele, mértékegysége. A Q = L é. m egyenlet értelmezése. Belsõenergia-változás az égés során. Az égéshõ és a fûtõérték megkülönböztetése. A gyors és a lassú égés. A tûzoltás feltételei. Égés. Égéshõ. Fûtõérték. Gyors és lassú égés. Kémia: az égés kémiai változás. Gyors és lassú égés (korrózió, korrózióvédelem). Biológia: az élõ szervezetek tápláléklebontása. Korhadás. Mindennapi élet: tûzveszély, tûzoltás balesetmegelõzés! A gyors és lassú égés szemléltetése (például magnéziumszalag égetésével, vagy elõre elkészített korhadékban keletkezõ szén-dioxid kimutatásával. Hasonlóságok és különbségek keresése, bemutatása! Hõerõgépek I. Gõzgépek A hõ átalakítása mechanikai munkává: hõerõgépek. A dugattyús gõzgép felépítése, mûködése, hatásfoka. A gõzturbina felépítése, mûködése, hatásfoka. A dugattyús gõzgép és a gõzturbina alkalmazásai. Energia-megmaradás a gõzgépek mûködése során. A gõzgépek hatásfoka. Hõerõgép. Dugattyús gõzgép (kazán, henger, kondenzor, hajtórúd, forgókar, tolattyú). Friss gõz fáradt gõz. Gõzturbina (vezetõkerék, járókerék). Hõerõmû. Tudomány- és technikatörténet: a gõzgépek kifejlõdése, alkalmazása, elterjedése. A gõzgépek szerepe az emberi haladásban és a levegõszennyezésben. Közlekedés. Mindennapi élet: villamos energia elõállítása és felhasználása; erõmûvek. Légszennyezés és az ellene való védekezés napjainkban. Dugattyús gõzgépmodell. Turbinakerék-modell. A gõzgépek történetébõl I. A gõzgépek történetébõl II.

18 41 Óra Az óra anyaga Oktatási-képzési feladat Fogalmak Koncentráció Szemléltetés 66. Hõerõgépek II. Gázgépek A repülõgépekrõl és a rakétákról. A motorok történetébõl A gázgépek meghatározása; a belsõ égésû motorok jellemzése, mûködése. A négyütemû Otto-motor; szerkezeti részei, mûködésének ütemei. A kétütemû motor; szerkezeti részei, mûködésének ütemei. A dízelmotor; szerkezeti részei, mûködésének ütemei. A porlasztó szerepe, mûködése. Az energiamegmaradás teljesülése a gázgépek mûködése során. A gázgépek hatásfoka. A tanév utolsó kísérlete 67. Összefoglalás A IV. fejezet anyagának áttekintése. A tanult fogalmak és mértékegységek áttekintése. A fontosabb kísérletek felelevenítése. 68. Gyakorlás A tanult összefüggések gyakorlása. A mértékegységek helyes használata. Feladatmegoldás. 69. Ellenõrzés A IV. témazáró feladatlap kitöltése Gázgépek. Porlasztó gázkeverék. Gyújtógyertya. Négyütemû motor (henger, dugattyú, szívószelep, kipufogószelep; munkaütem és kipufogás) Kétütemû motor (forgattyúsház, áteresztõnyílás). Dízelmotor (üzemanyag-befecskendezés). Tudomány- és technikatörténet: a gázgépek kifejlõdése, alkalmazása, elterjedése. A gázgépek szerepe az emberi haladásban és a levegõszennyezésben. Közlekedés. Mindennapi élet: benzin- és dízelmotorok használata különféle erõés munkagépekben. Légszennyezés és az ellene való védekezés napjainkban. Motormodellek. A tankönyv ábrái, írásvetítõ fóliák.

19 Óra Az óra anyaga Oktatási-képzési feladat Fogalmak Koncentráció Szemléltetés 70. Javítás, megbeszélés 71. Év végi ismétlés I II. témakör 72. Év végi ismétlés III IV. témakör 73. Utolsó elõtti óra I. variáció Háziverseny az egész évben tanult anyagra építve, elsõsorban az Öveges-kísérletekre alapozva. A tanulók saját készítésû eszközeinek bemutatása. Verseny a helyi igényeknek és lehetõségeknek megfelelõen lehet csoportos vagy egyéni Az egész évi munka értékelése II. variáció Kívánságmûsor az éves anyaghoz kapcsolódó kérdésekre válaszolunk. Az idõhiány miatt elmaradt érdekes, de a tanítási óra anyagához nem feltétlenül szükséges anyagok elmondása; vetítése; számítógépes programok, internetes anyagok bemutatása. Javasolt, hogy már az elõzõ órákon gyûjtsük például egy kitett dobozban, cédulákon a tanulók kérdéseit, kívánságait. Az éves munka értékelése az év elején megfogalmazott követelmények szerint. Az érdemjegyek lezárása.

Fizika. Tanmenet. 7. osztály. 1. félév: 1 óra 2. félév: 2 óra. A OFI javaslata alapján összeállította az NT számú tankönyvhöz:: Látta: ...

Fizika. Tanmenet. 7. osztály. 1. félév: 1 óra 2. félév: 2 óra. A OFI javaslata alapján összeállította az NT számú tankönyvhöz:: Látta: ... Tanmenet Fizika 7. osztály ÉVES ÓRASZÁM: 54 óra 1. félév: 1 óra 2. félév: 2 óra A OFI javaslata alapján összeállította az NT-11715 számú tankönyvhöz:: Látta:...... Harmath Lajos munkaközösség vezető tanár

Részletesebben

TANMENET Fizika 7. évfolyam

TANMENET Fizika 7. évfolyam TANMENET Fizika 7. évfolyam az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet NT-11715 raktári számú tankönyvéhez a kerettanterv B) változata szerint Heti 2 óra, évi 72 óra A tananyag feldolgozása során kiemelt figyelmet

Részletesebben

Fizika. Tanmenet. 7. osztály. ÉVES ÓRASZÁM: 1. félév: 1 óra 2. félév: 2 óra. A OFI javaslata alapján összeállította az NT számú tankönyvhöz::

Fizika. Tanmenet. 7. osztály. ÉVES ÓRASZÁM: 1. félév: 1 óra 2. félév: 2 óra. A OFI javaslata alapján összeállította az NT számú tankönyvhöz:: Tanmenet Fizika 7. osztály ÉVES ÓRASZÁM: 54 óra 1. félév: 1 óra 2. félév: 2 óra A OFI javaslata alapján összeállította az NT-11715 számú tankönyvhöz:: Látta:...... Harmath Lajos munkaközösség vezető tanár

Részletesebben

Tanári tevékenységek Motiváció, környezet- és balesetvédelem

Tanári tevékenységek Motiváció, környezet- és balesetvédelem Iskola neve: IV Béla Általános Iskola Iskola címe:, Járdánháza IV Béla út Tantárgy: Fizika Tanár neve: Lévai Gyula Csoport életkor (év): Kitöltés dátuma 00 szeptember (évhónap): OE adatlap - Tanmenet Idő

Részletesebben

FIZIKA VIZSGATEMATIKA

FIZIKA VIZSGATEMATIKA FIZIKA VIZSGATEMATIKA osztályozó vizsga írásbeli szóbeli időtartam 60p 10p arány az értékelésnél 60% 40% A vizsga értékelése jeles (5) 80%-tól jó (4) 65%-tól közepes (3) 50%-tól elégséges (2) 35%-tól Ha

Részletesebben

TANMENET FIZIKA. 7. osztály HETI ÓRASZÁM: ÉVES ÓRASZÁM: A Kiadó javaslata alapján összeállította: ... tanár. Jóváhagyta: ...

TANMENET FIZIKA. 7. osztály HETI ÓRASZÁM: ÉVES ÓRASZÁM: A Kiadó javaslata alapján összeállította: ... tanár. Jóváhagyta: ... TANMENET FIZIKA 7. osztály HETI ÓRASZÁM: ÉVES ÓRASZÁM: 2 óra 74 óra A Kiadó javaslata alapján összeállította: Látta:...... Harmath Lajos munkaközösség vezető tanár Jóváhagyta:... igazgató 2015-2016 1 A

Részletesebben

FIZIKA 7-8. évfolyam

FIZIKA 7-8. évfolyam FIZIKA 7-8. évfolyam 2 FIZIKA 7-8. évfolyam A tanterv A NAT Ember a természetben műveltségterület 7-8. évfolyamok követelményeinek egy részét dolgozza fel. A teljes lefedést a bevezetőben jelzettek szerint

Részletesebben

Osztályozó, javító vizsga 9. évfolyam gimnázium. Írásbeli vizsgarész ELSŐ RÉSZ

Osztályozó, javító vizsga 9. évfolyam gimnázium. Írásbeli vizsgarész ELSŐ RÉSZ Írásbeli vizsgarész ELSŐ RÉSZ 1. Egy téglalap alakú háztömb egyik sarkából elindulva 80 m, 150 m, 80 m utat tettünk meg az egyes házoldalak mentén, míg a szomszédos sarokig értünk. Mekkora az elmozdulásunk?

Részletesebben

TANMENET FIZIKA. 7. osztály. Mechanika, Hőtan

TANMENET FIZIKA. 7. osztály. Mechanika, Hőtan TANMENET FIZIKA 7. osztály Mechanika, Hőtan MOZAIK KIADÓ SZEGED, 2003 Készítette: BONIFERT DOMONKOSNÉ DR. főiskolai docens DR. KÖVESDI KATALIN főiskolai docens SCHWARTZ KATALIN általános iskolai szaktanár

Részletesebben

DINAMIKA ALAPJAI. Tömeg és az erő

DINAMIKA ALAPJAI. Tömeg és az erő DINAMIKA ALAPJAI Tömeg és az erő NEWTON ÉS A TEHETETLENSÉG Tehetetlenség: A testek maguktól nem képesek megváltoztatni a mozgásállapotukat Newton I. törvénye (tehetetlenség törvénye): Minden test nyugalomban

Részletesebben

Folyadékok és gázok mechanikája

Folyadékok és gázok mechanikája Folyadékok és gázok mechanikája A folyadékok nyomása A folyadék súlyából származó nyomást hidrosztatikai nyomásnak nevezzük. Függ: egyenesen arányos a folyadék sűrűségével (ρ) egyenesen arányos a folyadékoszlop

Részletesebben

Mit nevezünk nehézségi erőnek?

Mit nevezünk nehézségi erőnek? Mit nevezünk nehézségi erőnek? Azt az erőt, amelynek hatására a szabadon eső testek g (gravitációs) gyorsulással esnek a vonzó test centruma felé, nevezzük nehézségi erőnek. F neh = m g Mi a súly? Azt

Részletesebben

Komplex természettudomány 3.

Komplex természettudomány 3. Komplex természettudomány 3. 1 A lendület és megmaradása Lendület (impulzus): A test tömegének és sebességének a szorzata. Jele: I. Képlete: II = mm vv mértékegysége: kkkk mm ss A lendület származtatott

Részletesebben

TANMENET FIZIKA. 7. osztály. Mechanika, hőtan

TANMENET FIZIKA. 7. osztály. Mechanika, hőtan TANMENET FIZIKA 7. osztály Mechanika, hőtan MOZAIK KIADÓ SZEGED, 2009 Készítette: BONIFERT DOMONKOSNÉ DR. főiskolai docens DR. KÖVESDI KATALIN főiskolai docens SCHWARTZ KATALIN általános iskolai szaktanár

Részletesebben

TANANYAGBEOSZTÁS. Kompetencia alapú fizika 7. osztály. A kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés megteremtése Mátészalkán

TANANYAGBEOSZTÁS. Kompetencia alapú fizika 7. osztály. A kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés megteremtése Mátészalkán TANANYAGBEOSZTÁS TÁMOP 3.1.4. 08/2-2008-0149 A kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés megteremtése Mátészalkán Implementáló pedagógus: Nagy Gusztávné Implementációs terület: Kompetencia alapú fizika

Részletesebben

Fizika összefoglaló 7. osztály

Fizika összefoglaló 7. osztály Fizika összefoglaló 7. osztály 1. Összefüggés az út és az idő között I. A testek mozgása A testek mozgása a megtett út és az út megtételéhez szükséges idő szerint kétféle lehet: 1. Egyenes vonalú egyenletes

Részletesebben

Munka, energia Munkatétel, a mechanikai energia megmaradása

Munka, energia Munkatétel, a mechanikai energia megmaradása Munka, energia Munkatétel, a mechanikai energia megmaradása Munkavégzés történik ha: felemelek egy könyvet kihúzom az expandert A munka Fizikai értelemben munkavégzésről akkor beszélünk, ha egy test erő

Részletesebben

Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola

Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola 1047 Budapest, Langlet Valdemár utca 3-5. www.brody-bp.sulinet.hu e-mail: titkar@big.sulinet.hu Telefon: (1) 369 4917 OM: 034866 Osztályozóvizsga részletes

Részletesebben

Érettségi témakörök fizikából őszi vizsgaidőszak

Érettségi témakörök fizikából őszi vizsgaidőszak Érettségi témakörök fizikából -2016 őszi vizsgaidőszak 1. Egyenes vonalú egyenletes mozgás Mikola-cső segítségével igazolja, hogy a buborék egyenes vonalú egyenletes mozgást végez. Két különböző hajlásszög

Részletesebben

A nyomás. IV. fejezet Összefoglalás

A nyomás. IV. fejezet Összefoglalás A nyomás IV. fejezet Összefoglalás Mit nevezünk nyomott felületnek? Amikor a testek egymásra erőhatást gyakorolnak, felületeik egy része egymáshoz nyomódik. Az egymásra erőhatást kifejtő testek érintkező

Részletesebben

Fizika összefoglaló osztály

Fizika összefoglaló osztály Fizika összefoglaló 9.- 10.osztály 1. Összefüggés az út és az idő között I. A testek mozgása A testek mozgása a megtett út és az út megtételéhez szükséges idő szerint kétféle lehet: 1. Egyenes vonalú egyenletes

Részletesebben

Tanmenet. Fizika 7. évfolyam. Bevezető

Tanmenet. Fizika 7. évfolyam. Bevezető Tanmenet Fizika 7. évfolyam Bevezető A tanmenet a Műszaki Kiadó által 2002-ben megjelentetett és 2008-ban átdolgozott: Fizika tankönyv 7. osztályosoknak (Szerzők: Gulyás János, dr. Honyek Gyula, Markovits

Részletesebben

Az energia bevezetése az iskolába. Készítette: Rimai Anasztázia

Az energia bevezetése az iskolába. Készítette: Rimai Anasztázia Az energia bevezetése az iskolába Készítette: Rimai Anasztázia Bevezetés Fizika oktatása Energia probléma Termodinamika a tankönyvekben A termodinamikai fogalmak kialakulása Az energia fogalom története

Részletesebben

Javaslatok. Eötvös Loránd Fizikai Társulat. a Természetismeret fizika részének és a Fizika tantárgy tantervi anyagának feldolgozásához

Javaslatok. Eötvös Loránd Fizikai Társulat. a Természetismeret fizika részének és a Fizika tantárgy tantervi anyagának feldolgozásához Eötvös Loránd Fizikai Társulat Általános Iskolai Oktatási Szakcsoportja Javaslatok a Természetismeret fizika részének és a Fizika tantárgy tantervi anyagának feldolgozásához Az Oktatási Minisztérium által

Részletesebben

W = F s A munka származtatott, előjeles skalármennyiség.

W = F s A munka származtatott, előjeles skalármennyiség. Ha az erő és az elmozdulás egymásra merőleges, akkor fizikai értelemben nem történik munkavégzés. Pl.: ha egy táskát függőlegesen tartunk, és úgy sétálunk, akkor sem a tartóerő, sem a nehézségi erő nem

Részletesebben

V e r s e n y f e l h í v á s

V e r s e n y f e l h í v á s A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0021 V e r s e n y f e l h í v á s A Sárospataki Református

Részletesebben

Newton törvények, erők

Newton törvények, erők Newton törvények, erők Newton I. törvénye: Minden test megtartja nyugalmi állapotát, vagy egyenes vonalú egyenletes mozgását (állandó sebességét), amíg a környezete ezt meg nem változtatja (amíg külső

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyagok. Fizika

Osztályozó vizsga anyagok. Fizika Osztályozó vizsga anyagok Fizika 9. osztály Kinematika Mozgás és kölcsönhatás Az egyenes vonalú egyenletes mozgás leírása A sebesség fogalma, egységei A sebesség iránya Vektormennyiség fogalma Az egyenes

Részletesebben

Termodinamika (Hőtan)

Termodinamika (Hőtan) Termodinamika (Hőtan) Termodinamika A hőtan nagyszámú részecskéből (pl. gázmolekulából) álló makroszkópikus rendszerekkel foglalkozik. A nagy számok miatt érdemes a mólt bevezetni, ami egy Avogadro-számnyi

Részletesebben

9. évfolyam. Osztályozóvizsga tananyaga FIZIKA

9. évfolyam. Osztályozóvizsga tananyaga FIZIKA 9. évfolyam Osztályozóvizsga tananyaga A testek mozgása 1. Egyenes vonalú egyenletes mozgás 2. Változó mozgás: gyorsulás fogalma, szabadon eső test mozgása 3. Bolygók mozgása: Kepler törvények A Newtoni

Részletesebben

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor Nézd meg a képet és jelöld az 1. igaz állításokat! 1:56 Könnyű F sak a sárga golyó fejt ki erőhatást a fehérre. Mechanikai kölcsönhatás jön létre a golyók között. Mindkét golyó mozgásállapota változik.

Részletesebben

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor gázok hőtágulása függ: 1. 1:55 Normál de független az anyagi minőségtől. Függ az anyagi minőségtől. a kezdeti térfogattól, a hőmérséklet-változástól, Mlyik állítás az igaz? 2. 2:31 Normál Hőáramláskor

Részletesebben

Elméleti kérdések 11. osztály érettségire el ı készít ı csoport

Elméleti kérdések 11. osztály érettségire el ı készít ı csoport Elméleti kérdések 11. osztály érettségire el ı készít ı csoport MECHANIKA I. 1. Definiálja a helyvektort! 2. Mondja meg mit értünk vonatkoztatási rendszeren! 3. Fogalmazza meg kinematikailag, hogy mikor

Részletesebben

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor 1. 2:29 Normál párolgás olyan halmazállapot-változás, amelynek során a folyadék légneművé válik. párolgás a folyadék felszínén megy végbe. forrás olyan halmazállapot-változás, amelynek során nemcsak a

Részletesebben

Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei

Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei Ideális gázok részecske-modellje (kinetikus gázmodell) Az ideális gáz apró pontszerű részecskékből áll, amelyek állandó, rendezetlen mozgásban vannak.

Részletesebben

Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium. Osztályozóvizsga témakörök 1. FÉLÉV. 9. osztály

Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium. Osztályozóvizsga témakörök 1. FÉLÉV. 9. osztály Osztályozóvizsga témakörök 1. FÉLÉV 9. osztály I. Testek mozgása 1. Egyenes vonalú egyenletes mozgás 2. Változó mozgás; átlagsebesség, pillanatnyi sebesség 3. Gyorsulás 4. Szabadesés, szabadon eső test

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÁS HŐTANI FOLYAMATOK

ÖSSZEFOGLALÁS HŐTANI FOLYAMATOK ÖSSZEFOGLALÁS HŐTANI FOLYAMATOK HŐTÁGULÁS lineáris (hosszanti) hőtágulási együttható felületi hőtágulási együttható megmutatja, hogy mennyivel változik meg a test hossza az eredeti hosszához képest, ha

Részletesebben

1. Az egyenes vonalú egyenletes mozgás kísérleti vizsgálata és jellemzői. 2. A gyorsulás

1. Az egyenes vonalú egyenletes mozgás kísérleti vizsgálata és jellemzői. 2. A gyorsulás 1. Az egyenes vonalú egyenletes mozgás kísérleti vizsgálata és jellemzői Kísérlet: Határozza meg a Mikola féle csőben mozgó buborék mozgásának sebességét! Eszközök: Mikola féle cső, stopper, alátámasztó

Részletesebben

A fizika kétszintű érettségire felkészítés legújabb lépései Összeállította: Bánkuti Zsuzsa, OFI

A fizika kétszintű érettségire felkészítés legújabb lépései Összeállította: Bánkuti Zsuzsa, OFI A fizika kétszintű érettségire felkészítés legújabb lépései Összeállította: Bánkuti Zsuzsa, OFI (fizika munkaközösségi foglalkozás fóliaanyaga, 2009. április 21.) A KÉTSZINTŰ FIZIKAÉRETTSÉGI VIZSGAMODELLJE

Részletesebben

TestLine - Fizika hőjelenségek Minta feladatsor

TestLine - Fizika hőjelenségek Minta feladatsor 1. 2:29 Normál zt a hőmérsékletet, melyen a folyadék forrni kezd, forráspontnak nevezzük. Különböző anyagok forráspontja más és más. Minden folyadék minden hőmérsékleten párolog. párolgás gyorsabb, ha

Részletesebben

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor 1. 2:24 Normál Magasabb hőmérsékleten a részecskék nagyobb tágassággal rezegnek, s így távolabb kerülnek egymástól. Magasabb hőmérsékleten a részecskék kisebb tágassággal rezegnek, s így távolabb kerülnek

Részletesebben

Nyomás. Az az erő, amelyikkel az egyik test, tárgy nyomja a másikat, nyomóerőnek nevezzük. Jele: F ny

Nyomás. Az az erő, amelyikkel az egyik test, tárgy nyomja a másikat, nyomóerőnek nevezzük. Jele: F ny Nyomás Az az erő, amelyikkel az egyik test, tárgy nyomja a másikat, nyomóerőnek nevezzük. Jele: F ny, mértékegysége N (newton) Az egymásra erőt kifejtő testek, tárgyak érintkező felületét nyomott felületnek

Részletesebben

Egy részecske mozgási energiája: v 2 3 = k T, ahol T a gáz hőmérséklete Kelvinben 2 2 (k = 1, J/K Boltzmann-állandó) Tehát a gáz hőmérséklete

Egy részecske mozgási energiája: v 2 3 = k T, ahol T a gáz hőmérséklete Kelvinben 2 2 (k = 1, J/K Boltzmann-állandó) Tehát a gáz hőmérséklete Hőtan III. Ideális gázok részecske-modellje (kinetikus gázmodell) Az ideális gáz apró pontszerű részecskékből áll, amelyek állandó, rendezetlen mozgásban vannak. Rugalmasan ütköznek egymással és a tartály

Részletesebben

TANMENET FIZIKA. 10. osztály. Hőtan, elektromosságtan. Heti 2 óra

TANMENET FIZIKA. 10. osztály. Hőtan, elektromosságtan. Heti 2 óra TANMENET FIZIKA 10. osztály Hőtan, elektromosságtan Heti 2 óra 2012-2013 I. Hőtan 1. Bevezetés Hőtani alapjelenségek 1.1. Emlékeztető 2. 1.2. A szilárd testek hőtágulásának törvényszerűségei. A szilárd

Részletesebben

FIZIKA. Ma igazán belemelegszünk! (hőtan) Dr. Seres István

FIZIKA. Ma igazán belemelegszünk! (hőtan) Dr. Seres István FIZIKA Ma igazán belemelegszünk! (hőtan) Dr. Seres István Hőtágulás, kalorimetria, Halmazállapot változások fft.szie.hu 2 Seres.Istvan@gek.szi.hu Lineáris (vonalmenti) hőtágulás L L L 1 t L L0 t L 0 0

Részletesebben

Fizika vizsgakövetelmény

Fizika vizsgakövetelmény Fizika vizsgakövetelmény A tanuló tudja, hogy a fizika alapvető megismerési módszere a megfigyelés, kísérletezés, mérés, és ezeket mindig valamilyen szempont szerint végezzük. Legyen képes fizikai jelenségek

Részletesebben

Előszó.. Bevezetés. 1. A fizikai megismerés alapjai Tér is idő. Hosszúság- és időmérés.

Előszó.. Bevezetés. 1. A fizikai megismerés alapjai Tér is idő. Hosszúság- és időmérés. SZABÓ JÁNOS: Fizika (Mechanika, hőtan) I. TARTALOMJEGYZÉK Előszó.. Bevezetés. 1. A fizikai megismerés alapjai... 2. Tér is idő. Hosszúság- és időmérés. MECHANIKA I. Az anyagi pont mechanikája 1. Az anyagi

Részletesebben

Nyomás. Az az erő, amelyikkel az egyik test, tárgy nyomja a másikat, nyomóerőnek nevezzük. Jele: F ny

Nyomás. Az az erő, amelyikkel az egyik test, tárgy nyomja a másikat, nyomóerőnek nevezzük. Jele: F ny Nyomás Az az erő, amelyikkel az egyik test, tárgy nyomja a másikat, nyomóerőnek nevezzük. Jele: F ny, mértékegysége N (newton) Az egymásra erőt kifejtő testek, tárgyak érintkező felületét nyomott felületnek

Részletesebben

Folyadékok és gázok mechanikája. Fizika 9. osztály 2013/2014. tanév

Folyadékok és gázok mechanikája. Fizika 9. osztály 2013/2014. tanév Folyadékok és gázok mechanikája Fizika 9. osztály 2013/2014. tanév Szilárd testek nyomása Az egyenlő alaplapon álló hengerek közül a legsúlyosabb nyomódik legmélyebben a homokba. Belenyomódás mértéke a

Részletesebben

FIZIKA SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI ÉS MÉRÉSEI

FIZIKA SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI ÉS MÉRÉSEI FIZIKA SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI ÉS MÉRÉSEI 1. Egyenes vonalú mozgások 2012 Mérje meg Mikola-csőben a buborék sebességét! Mutassa meg az út, és az idő közötti kapcsolatot! Három mérést végezzen, adatait

Részletesebben

Speciális mozgásfajták

Speciális mozgásfajták DINAMIKA Klasszikus mechanika: a mozgások leírása I. Kinematika: hogyan mozog egy test út-idő függvény sebesség-idő függvény s f (t) v f (t) s Példa: a 2 2 t v a t gyorsulások a f (t) a állandó Speciális

Részletesebben

Követelmény fizikából Általános iskola

Követelmény fizikából Általános iskola Követelmény fizikából Általános iskola 7. osztály Bevezetés Megfigyelés, kísérlet mérés A testek mozgása Nyugalom és mozgás Az út és az idő mérése,jele,mértékegysége. Átváltások. A sebesség fogalma, jele,

Részletesebben

TestLine - 7. Fizika Témazáró Erő, munka, forgatónyomaték Minta feladatsor

TestLine - 7. Fizika Témazáró Erő, munka, forgatónyomaték Minta feladatsor gészítsd ki a mondatot! egyenes vonalú egyensúlyban erő hatások mozgást 1. 2:57 Normál Ha a testet érő... kiegyenlítik egymást, azt mondjuk, hogy a test... van. z egyensúlyban lévő test vagy nyugalomban

Részletesebben

TestLine - 7. Fizika Témazáró Erő, munka, forgatónyomaték Minta feladatsor

TestLine - 7. Fizika Témazáró Erő, munka, forgatónyomaték Minta feladatsor gészítsd ki a mondatokat Válasz lehetőségek: (1) a föld középpontja felé mutató erőhatást 1. fejt ki., (2) az alátámasztásra vagy a felfüggesztésre hat., (3) két 4:15 Normál különböző erő., (4) nyomja

Részletesebben

NT-17135 Fizika 9. (Fedezd fel a világot! Emelt szint) Tanmenetjavaslat

NT-17135 Fizika 9. (Fedezd fel a világot! Emelt szint) Tanmenetjavaslat NT-17135 Fizika 9. (Fedezd fel a világot! Emelt szint) Tanmenetjavaslat A fizika tankönyvcsalád és a tankönyv célja A Fedezd fel a világot! című természettudományos tankönyvcsalád emelt szintű képzéshez

Részletesebben

A testek tehetetlensége

A testek tehetetlensége DINAMIKA - ERŐTAN 1 A testek tehetetlensége Mozgásállapot változás: Egy test mozgásállapota akkor változik meg, ha a sebesség nagysága, iránya, vagy egyszerre mindkettő megváltozik. Testek tehetetlensége:

Részletesebben

Hőtan I. főtétele tesztek

Hőtan I. főtétele tesztek Hőtan I. főtétele tesztek. álassza ki a hamis állítást! a) A termodinamika I. főtétele a belső energia változása, a hőmennyiség és a munka között állaít meg összefüggést. b) A termodinamika I. főtétele

Részletesebben

NT-17105 Fizika 9. (Fedezd fel a világot!) Tanmenetjavaslat

NT-17105 Fizika 9. (Fedezd fel a világot!) Tanmenetjavaslat NT-17105 Fizika 9. (Fedezd fel a világot!) Tanmenetjavaslat A fizika tankönyvcsalád és a tankönyv célja A Fedezd fel a világot! című természettudományos tankönyvcsalád fizika sorozatának első köteteként

Részletesebben

Newton törvények, lendület, sűrűség

Newton törvények, lendület, sűrűség Newton törvények, lendület, sűrűség Newton I. törvénye: Minden tárgy megtartja nyugalmi állapotát, vagy egyenes vonalú egyenletes mozgását (állandó sebességét), amíg a környezete ezt meg nem változtatja

Részletesebben

5. A súrlódás. Kísérlet: Mérje meg a kiadott test és az asztal között mennyi a csúszási súrlódási együttható!

5. A súrlódás. Kísérlet: Mérje meg a kiadott test és az asztal között mennyi a csúszási súrlódási együttható! FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI ÉS KÍSÉRLETEI a 2015/2016. tanév május-júniusi vizsgaidőszakában Vizsgabizottság: 12.a Vizsgáztató tanár: Bartalosné Agócs Irén 1. Egyenes vonalú mozgások dinamikai

Részletesebben

Halmazállapot-változások

Halmazállapot-változások Halmazállapot-változások A halmazállapot-változások fajtái Olvadás: szilárd anyagból folyékony a szilárd részecskék közötti nagy vonzás megszűnik, a részecskék kiszakadnak a rácsszerkezetből, és kis vonzással

Részletesebben

Hidrosztatika. Folyadékok fizikai tulajdonságai

Hidrosztatika. Folyadékok fizikai tulajdonságai Hidrosztatika A Hidrosztatika a nyugalomban lévő folyadékoknak a szilárd testekre, felületekre gyakorolt hatásával foglalkozik. Tárgyalja a nyugalomban lévő folyadékok nyomásviszonyait, vizsgálja a folyadékba

Részletesebben

FIZIKA KÖZÉPSZINTŐ SZÓBELI FIZIKA ÉRETTSÉGI TÉTELEK Premontrei Szent Norbert Gimnázium, Gödöllı, 2012. május-június

FIZIKA KÖZÉPSZINTŐ SZÓBELI FIZIKA ÉRETTSÉGI TÉTELEK Premontrei Szent Norbert Gimnázium, Gödöllı, 2012. május-június 1. Egyenes vonalú mozgások kinematikája mozgásokra jellemzı fizikai mennyiségek és mértékegységeik. átlagsebesség egyenes vonalú egyenletes mozgás egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás mozgásokra

Részletesebben

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET. Természetismeret. tantárgyból

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET. Természetismeret. tantárgyból Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET a Természetismeret tantárgyból a TÁMOP-2.2.5.A-12/1-2012-0038 Leleményesen, élményekkel, Társakkal rendhagyót alkotni

Részletesebben

I. tétel Egyenes vonalú mozgások. Kísérlet: Egyenes vonalú mozgások

I. tétel Egyenes vonalú mozgások. Kísérlet: Egyenes vonalú mozgások I. tétel Egyenes vonalú mozgások Kísérlet: Egyenes vonalú mozgások Mikola-cső; dönthető állvány; befogó; stopperóra; mérőszalag. II. tétel A dinamika alaptörvényei Kísérlet: Newton törvényei Két egyforma,

Részletesebben

Igazolja, hogy a buborék egyenletes mozgást végez a Mikola-csőben! Határozza meg a buborék sebességét a rendelkezésre álló eszközökkel!

Igazolja, hogy a buborék egyenletes mozgást végez a Mikola-csőben! Határozza meg a buborék sebességét a rendelkezésre álló eszközökkel! 1. tétel. Egyenes vonalú mozgások Igazolja, hogy a buborék egyenletes mozgást végez a Mikola-csőben! Határozza meg a buborék sebességét a rendelkezésre álló eszközökkel! Mi okozhat mérési hibát? Eszközök:

Részletesebben

Munka, energia, teljesítmény

Munka, energia, teljesítmény Munka, energia, teljesítmény Ha egy tárgyra, testre erő hat és annak hatására elmozdul, halad, megváltoztatja helyzetét, akkor az erő munkát végez. Ez a munka annál nagyobb, minél nagyobb az erő (F) és

Részletesebben

Mérések állítható hajlásszögű lejtőn

Mérések állítható hajlásszögű lejtőn A mérés célkitűzései: A lejtőn lévő testek egyensúlyának vizsgálata, erők komponensekre bontása. Eszközszükséglet: állítható hajlásszögű lejtő különböző fahasábok kiskocsi erőmérő 20 g-os súlyok 1. ábra

Részletesebben

A hőtan fő törvényei, fő tételei I. főtétel A tárgyak, testek belső energiáját két módon lehet változtatni: Termikus kölcsönhatással (hőátadás, vagy

A hőtan fő törvényei, fő tételei I. főtétel A tárgyak, testek belső energiáját két módon lehet változtatni: Termikus kölcsönhatással (hőátadás, vagy A hőtan fő törvényei, fő tételei I. főtétel A tárgyak, testek belső energiáját két módon lehet változtatni: Termikus kölcsönhatással (hőátadás, vagy hőelvonás), vagy munkavégzéssel (pl. súrlódási munka,

Részletesebben

FIZIKA. 7-8. évfolyam

FIZIKA. 7-8. évfolyam FIZIKA 7-8. évfolyam 1 Készült az 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklete alapján: 2.2.09.2 B változat. A természettudományos kompetencia középpontjában a természetet és a természet működését

Részletesebben

rnök k informatikusoknak 1. FBNxE-1 Klasszikus mechanika

rnök k informatikusoknak 1. FBNxE-1 Klasszikus mechanika Fizika mérnm rnök k informatikusoknak 1. FBNxE-1 Mechanika. előadás Dr. Geretovszky Zsolt 1. szeptember 15. Klasszikus mechanika A fizika azon ága, melynek feladata az anyagi testek mozgására vonatkozó

Részletesebben

Hatvani István fizikaverseny Döntő. 1. kategória

Hatvani István fizikaverseny Döntő. 1. kategória 1. kategória 1.D.1. A villamosiparban a repülő drónok nagyon hasznosak, például üzemzavar esetén gyorsan és hatékonyan tudják felderíteni, hogy hol van probléma. Egy ilyen hibakereső drón felszállás után,

Részletesebben

A test tömegének és sebességének szorzatát nevezzük impulzusnak, lendületnek, mozgásmennyiségnek.

A test tömegének és sebességének szorzatát nevezzük impulzusnak, lendületnek, mozgásmennyiségnek. Mozgások dinamikai leírása A dinamika azzal foglalkozik, hogy mi a testek mozgásának oka, mitől mozognak úgy, ahogy mozognak? Ennek a kérdésnek a megválaszolása Isaac NEWTON (1642 1727) nevéhez fűződik.

Részletesebben

EGYSZERŰ GÉPEK. Azok az eszközök, amelyekkel kedvezőbbé lehet tenni az erőhatás nagyságát, irányát, támadáspontjának helyét.

EGYSZERŰ GÉPEK. Azok az eszközök, amelyekkel kedvezőbbé lehet tenni az erőhatás nagyságát, irányát, támadáspontjának helyét. EGYSZERŰ GÉPEK Azok az eszközök, amelyekkel kedvezőbbé lehet tenni az erőhatás nagyságát, irányát, támadáspontjának helyét. Az egyszerű gépekkel munkát nem takaríthatunk meg, de ugyanazt a munkát kisebb

Részletesebben

1. Newton-törvényei. Az OH által ajánlott mérés

1. Newton-törvényei. Az OH által ajánlott mérés 1. Newton-törvényei Kísérlet: Feladat: A rugós ütközőkkel ellátott kocsik és a rájuk rögzíthető súlyok segítségével tanulmányozza a rugalmas ütközés jelenségét! Az OH által ajánlott mérés Szükséges eszközök:

Részletesebben

A középszintű fizika érettségi kísérleteinek képei 2017.

A középszintű fizika érettségi kísérleteinek képei 2017. A középszintű fizika érettségi kísérleteinek képei 2017. 1. Kísérlet: Feladat: A Mikola-csőben lévő buborék mozgását tanulmányozva igazolja az egyenes vonalú egyenletes mozgásra vonatkozó összefüggést!

Részletesebben

Vizsgatémakörök fizikából A vizsga minden esetben két részből áll: Írásbeli feladatsor (70%) Szóbeli felelet (30%)

Vizsgatémakörök fizikából A vizsga minden esetben két részből áll: Írásbeli feladatsor (70%) Szóbeli felelet (30%) Vizsgatémakörök fizikából A vizsga minden esetben két részből áll: Írásbeli feladatsor (70%) Szóbeli felelet (30%) A vizsga értékelése: Elégtelen: ha az írásbeli és a szóbeli rész összesen nem éri el a

Részletesebben

FIZIKA I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

FIZIKA I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK FIZIKA KOMPETENCIÁK A vizsgázónak a követelményrendszerben és a vizsgaleírásban meghatározott módon az alábbi kompetenciák meglétét kell bizonyítania: - ismeretei összekapcsolása a mindennapokban tapasztalt

Részletesebben

. T É M A K Ö R Ö K É S K Í S É R L E T E K

. T É M A K Ö R Ö K É S K Í S É R L E T E K T É M A K Ö R Ö K ÉS K Í S É R L E T E K Fizika 2018. Egyenes vonalú mozgások A Mikola-csőben lévő buborék mozgását tanulmányozva igazolja az egyenes vonalú egyenletes mozgásra vonatkozó összefüggést!

Részletesebben

ÚJGENERÁCIÓS FIZIKATANKÖNYV 7. ÉVFOLYAM

ÚJGENERÁCIÓS FIZIKATANKÖNYV 7. ÉVFOLYAM A NEMZETI ALAPTANTERVHEZ ILLESZKEDŐ TANKÖNYV, TANESZKÖZ ÉS NEMZETI KÖZOKTATÁSI PORTÁL FEJLESZTÉSE TÁMOP-3.1.2-B/13-2013-0001 ÚJGENERÁCIÓS FIZIKATANKÖNYV 7. ÉVFOLYAM Készítették: A tananyagfejlesztők 2015.

Részletesebben

Mérje meg a lejtőn legördülő kiskocsi gyorsulását a rendelkezésre álló eszközök segítségével! Eszközök: Kiskocsi-sín, Stopperóra, Mérőszalag

Mérje meg a lejtőn legördülő kiskocsi gyorsulását a rendelkezésre álló eszközök segítségével! Eszközök: Kiskocsi-sín, Stopperóra, Mérőszalag Fizika érettségi 2017. Szóbeli tételek kísérletei és a kísérleti eszközök képei 1. Egyenes vonalú, egyenletesen változó mozgás Mérje meg a lejtőn legördülő kiskocsi gyorsulását a rendelkezésre álló eszközök

Részletesebben

2.3 Newton törvények, mozgás lejtőn, pontrendszerek

2.3 Newton törvények, mozgás lejtőn, pontrendszerek Keresés (http://wwwtankonyvtarhu/hu) NVDA (http://wwwnvda-projectorg/) W3C (http://wwww3org/wai/intro/people-use-web/) A- (#) A (#) A+ (#) (#) English (/en/tartalom/tamop425/0027_fiz2/ch01s03html) Kapcsolat

Részletesebben

Hőtágulás - szilárd és folyékony anyagoknál

Hőtágulás - szilárd és folyékony anyagoknál Hőtágulás - szilárd és folyékony anyagoknál Celsius hőmérsékleti skála: 0 ºC pontja a víz fagyáspontja 100 ºC pontja a víz forráspontja Kelvin hőmérsékleti skála: A beosztása 273-al van elcsúsztatva a

Részletesebben

Hidrosztatika, Hidrodinamika

Hidrosztatika, Hidrodinamika Hidrosztatika, Hidrodinamika Folyadékok alaptulajdonságai folyadék: anyag, amely folyni képes térfogat állandó, alakjuk változó, a tartóedénytől függ a térfogat-változtató erőkkel szemben ellenállást fejtenek

Részletesebben

TestLine - Fizika 7. évfolyam folyadékok, gázok nyomása Minta feladatsor

TestLine - Fizika 7. évfolyam folyadékok, gázok nyomása Minta feladatsor légnyomás függ... 1. 1:40 Normál egyiktől sem a tengerszint feletti magasságtól a levegő páratartalmától öntsd el melyik igaz vagy hamis. 2. 3:34 Normál E minden sorban pontosan egy helyes válasz van Hamis

Részletesebben

TestLine - Fizika 7. évfolyam folyadékok, gázok nyomása Minta feladatsor

TestLine - Fizika 7. évfolyam folyadékok, gázok nyomása Minta feladatsor Melyik állítás az igaz? (1 helyes válasz) 1. 2:09 Normál Zárt térben a gázok nyomása annál nagyobb, minél kevesebb részecske ütközik másodpercenként az edény falához. Zárt térben a gázok nyomása annál

Részletesebben

Digitális tananyag a fizika tanításához

Digitális tananyag a fizika tanításához Digitális tananyag a fizika tanításához Ismétlés Erőhatás a testek mechanikai kölcsönhatásának mértékét és irányát megadó vektormennyiség. jele: mértékegysége: 1 newton: erőhatás következménye: 1N 1kg

Részletesebben

Munka, energia, teljesítmény

Munka, energia, teljesítmény Munka, energia, teljesítmény Ha egy tárgyra, testre erő hat és annak hatására elmozdul, halad, megváltoztatja helyzetét, akkor az erő munkát végez. Ez a munka annál nagyobb, minél nagyobb az erő (F) és

Részletesebben

Szakmai fizika Gázos feladatok

Szakmai fizika Gázos feladatok Szakmai fizika Gázos feladatok 1. *Gázpalack kivezető csövére gumicsövet erősítünk, és a gumicső szabad végét víz alá nyomjuk. Mennyi a palackban a nyomás, ha a buborékolás 0,5 m mélyen szűnik meg és a

Részletesebben

Középszintű fizika érettségi kísérlet és eszközlista képekkel 2017

Középszintű fizika érettségi kísérlet és eszközlista képekkel 2017 Középszintű fizika érettségi kísérlet és eszközlista képekkel 2017 1. Nehézségi gyorsulás értékének meghatározása Audacity számítógépes akusztikus mérőprogram segítségével Nagyobb méretű acél csapágygolyó;

Részletesebben

Légköri termodinamika

Légköri termodinamika Légköri termodinamika Termodinamika: a hőegyensúllyal, valamint a hőnek, és más energiafajtáknak kölcsönös átalakulásával foglalkozó tudományág. Meteorológiai vonatkozása ( a légkör termodinamikája): a

Részletesebben

Mérnöki alapok 2. előadás

Mérnöki alapok 2. előadás Mérnöki alapok. előadás Készítette: dr. Váradi Sándor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 334. Tel:

Részletesebben

Tanítási tervezet. Készítette: Szeip Gréta Alapadatok

Tanítási tervezet. Készítette: Szeip Gréta Alapadatok Tanítási tervezet Alapadatok dátum: 2019.01.11. 11 00-11 45 helyszín: Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, 217. terem mentortanár: Gálné Domoszlai Erika évfolyam: 5. évfolyam

Részletesebben

PÉLDÁK ERŐTÖRVÉNYEKRE

PÉLDÁK ERŐTÖRVÉNYEKRE PÉLÁ ERŐTÖRVÉNYERE Szabad erők: erőtörvénnyel megadhatók, általában nem függenek a test mozgásállapotától (sebességtől, gyorsulástól) Példák: nehézségi erő, súrlódási erők, rugalmas erők, felhajtóerők,

Részletesebben

Elméleti kérdések és válaszok

Elméleti kérdések és válaszok Elméleti kérdések és válaszok Folyamatosan bővül 9. évfolyam Tartalom 1. Értelmezd a következő fogalmakat: megfigyelés, kísérlet, modell!... 3 2. Mit nevezünk koordináta rendszernek és mit vonatkoztatási

Részletesebben

Elméleti kérdések és válaszok

Elméleti kérdések és válaszok Elméleti kérdések és válaszok Folyamatosan bővül 9. évfolyam Tartalom 1. Értelmezd a következő fogalmakat: megfigyelés, kísérlet, modell!... 4 2. Mit nevezünk koordináta rendszernek és mit vonatkoztatási

Részletesebben

Csak azon felhasználókra vonatkozik, akik 2003. szeptember 1-jétõl léptek be az elõfizetõi rendszerbe.

Csak azon felhasználókra vonatkozik, akik 2003. szeptember 1-jétõl léptek be az elõfizetõi rendszerbe. Tartalomjegyzék Az Ön könyve tartalmazza A megjelenés dátuma Szerkezeti felépítés 2003. szeptember Szakmai szerkesztõk, szakmai tanácsadó, szerzõk 2003. szeptember Használati útmutató 2003. szeptember

Részletesebben

Mechanika, dinamika. p = m = F t vagy. m t

Mechanika, dinamika. p = m = F t vagy. m t Mechanika, dinamika Mozgás, alakváltozás és ennek háttere Newton: a mozgás természetes állapot. A témakör egyik kulcsfontosságú fizikai mennyisége az impulzus (p), vagy lendület, vagy mozgásmennyiség.

Részletesebben

HIDROSZTATIKA, HIDRODINAMIKA

HIDROSZTATIKA, HIDRODINAMIKA HIDROSZTATIKA, HIDRODINAMIKA Hidrosztatika a nyugvó folyadékok fizikájával foglalkozik. Hidrodinamika az áramló folyadékok fizikájával foglalkozik. Folyadékmodell Önálló alakkal nem rendelkeznek. Térfogatuk

Részletesebben

ÖVEGES JÓZSEF FIZIKAVERSENY Iskolai forduló

ÖVEGES JÓZSEF FIZIKAVERSENY Iskolai forduló ÖVEGES JÓZSEF FIZIKAVERSENY Iskolai forduló Számításos feladatok km 1. Az egyik gyorsvonat ( rapid ) 98 átlagsebességgel teszi meg a Nyíregyháza és h Debrecen közötti 49 km hosszú utat. A Debrecen és Budapest

Részletesebben