Megnövekedett hatékonyság a kifinomult funkcióknak köszönhetően

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Megnövekedett hatékonyság a kifinomult funkcióknak köszönhetően"

Átírás

1 Sajtóközlemény ISO 9001 Megnövekedett hatékonyság a kifinomult funkcióknak köszönhetően Biatorbágy, november 7. Az Euro 6 motorcsalád legújabb tagjainak bemutatása mellett a Scania 2013 őszén új és továbbfejlesztett technológiai megoldásokat is bevezet, amelyek további lehetőséget nyújtanak ügyfeleinek a termelékenység és a közúti biztonság fokozására, miközben alkalmasak az üzemeltetési költségek csökkentésére. Eco-roll a gravitáció felhasználásával akár 2 % üzemanyag-megtakarítás érhető el 2014 tavaszától azok az európai ügyfelek, akik Scania Opticruise-zal és Scania Active Predictionnel felszerelt tehergépkocsit vásárolnak, a Scania új rendszerével, az Eco-roll-lal üzemanyagmegtakarítást érhetnek el. A rendszer kiszámítja, hogy lejtőn történő haladáskor üzemanyagfogyasztás szempontjából melyik megoldás hatékonyabb: üresben, alapjáraton gurulni vagy a motorfék használatával üzemanyag-befecskendezés nélkül. Továbbá az Active Prediction új funkciókat kapott, amelyekkel a rendszer további sebességváltási stratégiákat tesz elérhetővé. Azokon a piacokon, ahol a domborzati adatokat tartalmazó térképek elérhetőek, a Scania Opticruise, a Scania Active Prediction és a Scania Ecoroll a hosszú távú fuvarozásra készülő járművek alapfelszereltségének részét képezik. Scania Driver Support több és továbbfejlesztett funkciókkal A Scania Driver Support a jármű központi kijelzőjén ad visszajelzést a pilótának az üzemanyagfogyasztásról, valamint az út közben kialakuló, különböző vezetési helyzetek előre látásáról, illetve megoldásáról. A Scania most továbbfejlesztette a rendszert, amely így már bőséges támogatást nyújt a járművezetőknek. A Driver Support a Scania tehergépkocsik alapfelszereltségének része. A Scania új és továbbfejlesztett AEB és LDW rendszerei 2013 őszétől a Scania ügyfelei számára elérhetővé válnak olyan fejlett támogató rendszerek, amelyek a közúti biztonságot segítik elő. Az Aktív vészfékrendszer (Advanced Emergency Braking, AEB) segíthet a vészfékezésben, ha sofőr nem veszi észre a vészhelyzetet, míg a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (Lane Departure Warning, LDW) jelzi a járművezetőnek a tehergépkocsi nem szándékosan előidézett oldalirányú mozgását. Az ezekre a rendszerekre vonatkozó jogszabályi előírások az EU-ban két fokozatban lépnek életbe és a két-, valamint a háromtengelyes tehergépkocsikat érintik. A több tengelyes, illetve a speciális tehergépjárművek mentességet élveznek. A szabályozás elsődleges célja az autópályák biztonságának fokozása. Az AEB rendszer nem a gyalogosok vagy biciklisek feltűnése által előidézett fékezések hatékonyabbá tételére fejlesztették ki, hanem elsősorban más járművek, vagy forgalmi dugó kezelésére. A Scania már 2006-ban bemutatta sávelhagyásra figyelmeztető rendszerét, de a jelenleg rendelkezésre álló technológiával sokkal pontosabban értékeli az egyes helyzeteket a rendszer. *** MAGYARORSZÁG HUNGARY 1(9)

2 Scania Eco-roll így működik Azok az európai ügyfelek, akik Scania Opticruise-zal és Scania Active Prediction-nel rendelik meg tehergépkocsijukat, 2014 első negyedévétől a Scania Eco-roll-nak köszönhetően üzemanyagot és így pénzt takaríthatnak meg. Hegyvidékes utakon az Eco-roll segítségével elérhető üzemanyag-megtakarítás akár 2 százalék is lehet. A két megoldás közötti választás üresben gurulni vagy motorfékkel leereszkedni nem annyira egyértelmű, mint amilyennek első hallásra tűnik. A Scania Active Prediction rendszere végzi el az automatikus számításokat. Amennyiben a rendszer az Eco-roll használatát választja, akkor a cél, hogy a dombtető elhagyása után legalább tíz másodpercen keresztül üresben guruljon a jármű, ugyanis így használható ki leghatékonyabban a súlyból adódó mozgási energia. Rövidebb idő kevésbé lenne hasznos. Ugyanakkor a sebesség sem lehet annyira magas, hogy a motorfék aktivizálódjon, mert ez negatív hatással lenne az üzemanyagmegtakarításra. A járművezető abból látja, hogy az Eco-roll aktivizálódott, hogy a fordulatszámmérő mutatója alpjárati fordulatszámot mutat, üres fokozat van kiválasztva, valamint az Active Prediction működésére utalva egy E betű világít a műszerfalon. A rendszer abban az esetben működik, ha a tempomat beállított sebessége meghaladja a 60 km/órát. A Scania Opticruise Standard vagy Economy üzemmódját kell kiválasztani, ezen kívül a jármű súlya, a domborzat és az aktuális sebesség függvénye, hogy a tehergépkocsi kihasználja-e az Eco-roll adta lehetőségeket. Az Eco-roll aktív, amire az E betű megléte és az üres sebességfokozat utal Alapszabály, hogy jobb üresben futni, feltéve, hogy nem kell közben fékezni vagy a jármű nem veszít túl sokat a sebességéből. mondta Olof Larsson, a Scania Technikai Központjában dolgozó fejlesztő. A megközelítés eltérő lehet az alkalmazott üzemmód függvényében, de az alapszabály mindig érvényes. A Scania Active Prediction rendszere egyaránt használja a GPS-t helymeghatározás céljából, valamint a domborzati térképeket a sebesség megfelelő beállítása érdekében. Attól függően, hogy a járművezető milyen üzemmódot választ, a tehergépkocsi számtalan stratégia közül választhat annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb üzemanyagot használja el vagy a legmagasabb átlagsebességet érje el. A Scania Eco-roll használatához a tehergépkocsit fel kell MAGYARORSZÁG HUNGARY 2(9)

3 szerelni kétpedálos, automatizált Scania Opticruise-zal, Scania Active Prediction-nel és Euro 6 motorral. A Scania Active Prediction továbbfejlesztésének eredménye, hogy a rendszer hatásköre most már kiterjed hegyvidékes terepen történő haladás esetén a sebességváltási stratégia ellenőrzésére. Pontosan kiszámítja a motor fordulatszámának alakulását befolyásoló domb lejtését és hosszát, így a felesleges visszaváltások elkerülhetőek (például közvetlenül azelőtt, hogy a jármű eléri az emelkedő tetejét). A rendszer ezen kívül pontosan megbecsüli, hogy két fokozattal történő visszaváltás helyett elegendő egy fokozat is, kihasználva a Scania motorok alacsony fordulatszámon rendelkezésre álló nagy nyomatékát. Ezzel elkerülhető a dombtetőn történő áthaladás után a többszöri felváltás. Az alkalmazott sebességváltási stratégia a kiválasztott üzemmódtól függ (Economy, Standard, Power) és természetesen számos más tényező, mint például a maximális sebesség, súly, a motor fordulatszáma valamint a becsült sebességcsökkentés együttműködését befolyásolja. Az intelligens rendszernek köszönhetően a vezetés sokkal hatékonyabb. Persze a járművezető bármikor felülbírálhatja a rendszert és a gázpedál használatával visszaveheti az irányítást. *** Scania Driver Support még több hasznos tanács az üzemanyag-hatékony vezetésért Scania Driver Support (SDS) tervezésének célja az volt, hogy elősegítse a járművezetők jobb munkavégzését es bevezetése idején a rendszer úttörőnek számított az iparágban, ennek megfelelően hasonló támogató rendszerek máshol is megjelentek, illetve a Scania finomította a sajátját. A rendszer folyamatosan tanácsokkal és kiértékeléssel látja el a járművezetőt, így segít fenntartani vagy javítani vezetői készségeit, miközben az üzemeltetési költségek csökkenek, pozitív hatást gyakorolva az ügyfél jövedelmi helyzetére és a tehergépkocsi rendelkezésre állására. A Scania Driver Support a tehergépkocsi számtalan ellenőrző rendszere és szenzora által továbbított adatokat használja fel. Az SDS egyik kiemelt tanácsa, hogy az emelkedő tetejének elérése előtt csökkenteni kell a gázadást ezt a legtöbb képzett hivatásos gépkocsivezető tudja, mégis sokszor elfelejtik alkalmazni. Az előrelátó vezetés kedvezőbb üzemanyag-fogyasztást eredményez és az SDS rendszer is jutalmazza. Fontos, hogy a járművezetők ne érezzék magukat nyomás alatt vagy ne zavarja őket a rendszer, ezért az az üzemanyag-hatékony vezetés jutalmazásán alapul. Az értékelésbe MAGYARORSZÁG HUNGARY 3(9)

4 beleszámító tényezők a fékhasználat, a sebességfokozat megválasztása valamint az előrelátás, azaz a forgalom felmérése és kezelése: ha egy járművezető a gyorsítások után rendszeresen fékez, akkor nagy valószínűséggel nem gondolkodik előre. Még azoknak a járművezetőknek is, akik rendszeresen támaszkodnak a Scania Opticruise és Scania Active Prediction segítségére, érdemes a Driver Support eredményeit nyomon követniük. Habár a tehergépjármű a tempomat segítségével optimalizálja működését, de a kijelzőn megjelenő tanácsok hasznosak lehetnek a tapasztalt járművezetőknek is. Független tesztek kimutatták, hogy a kevésbé tapasztalt járművezetők is jobb eredményeket érhetnek el üzemanyag-hatékonyság terén autópályán történő vezetésnél a Scania Opticruise használatával, még abban az esetben is, ha jól ismert útvonalakon folyt a teszt. Ne feledjük el, hogy a tesztek célja mindösszesen egyszeri alkalommal a lehető legjobb teljesítmény nyújtása de a Scania Opticruise és a Scania Active Prediction nap, mint nap, hosszú éveken keresztül ugyanazzal a precizitással végzi el munkáját. Az emberek hajlamosak a korábban megszerzett tudást elfelejteni. A Scania Driver Support segít megjegyezni és fenntartani a vezetői képességeket. Milyen újdonságok vannak a Scania Driver Support rendszerben? A Scania tehergépkocsikat számos környezetben, számtalan felhasználási területen és körülmények között használják. Nem mindegyik jármű rendelkezik automatizált sebességváltási rendszerrel, illetve sok oka lehet, hogy a vezető a manuális sebességváltást választja, ráadásul bizonyos utakon nem lehet tempomattal haladni. Mindehhez hozzátevődik, hogy a járművezető a fék- és gázpedálok használatával jelentősen befolyásolja a hatékonyságot. A Scania Driver Support legutóbbi megújulása óta több felhasználási területen dolgozó, illetve többfajta váltóval szerelt tehergépkocsi számára elérhető, így már GR és GRS váltókkal is együttműködhet. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy már az építőipari és elosztó járművekben is megtalálható a rendszer. Az egyik új funkció alapján a rendszer kiértékeli, hogy a járművezető időben vette-e vissza a gázt a dombtető elérése előtt. Amennyiben nem, erről egy tanács jelenik meg a központi kijelzőn. A Scania Active Prediction segítségével a rendszer megmondja a járművezetőnek mikor kell felengedni a gázpedált a lejtő kezdete előtt, így a szerelvény súlyát és a domb lejtését kihasználva a felesleges fékezések elkerülésével üzemanyag takarítható meg. Azok az építőipari teherautók, amelyek alacsony fokozatban, nehéz körülmények között mennek fel meredek emelkedőkön, valószínűleg túlpörgetik a motort. Ebben az esetben az ajánlás az, hogy a sofőr engedje fel a gázpedált, ha nem lehet gyorsabb fokozatot kapcsolni. Ezen felül a hárompedálos Scania Opticurise-zal vagy manuális sebességváltóval szerelt teherautókban MAGYARORSZÁG HUNGARY 4(9)

5 található új funkció tanácsokat ad arra, miként lehet a kuplung helyes használatával elkerülni annak idő előtti elkopását. Ez a funkció elinduláskor kiszámítja megcsúszási energiát valamint a kuplung hőmérsékletét. Ha a hőmérséklet magas, a tanács alapján legközelebb a járművezető alacsonyabb fokozatban indulhat vagy hamarabb ki kell engednie a kuplungot. Általánosságban elmondható, hogy a Scania Driver Support rugalmasabb lett és jobban tud alkalmazkodni a különböző körülményekhez. Például az olyan váltások, mint Power üzemmód alkalmazása után Standard vagy Economy üzemmódra történő átállás, gyorsabban megjelenik, mint korábban. Ugyanakkor másfajta vezetési tanácsokat visszatart a rendszer, például amikor a Power vagy Off-road üzemmód aktív. A cél, hogy a járművezető soha ne érezze azt, hogy a Scania Driver Support ésszerűtlen döntéseket hoz, vagy nem érzékeli, hogy milyen körülmények között történik a vezetés. Módosítások történtek a kiértékelő rendszerben is, ahol a járművezetők elsősorban saját magukkal versenyeznek a minél jobb eredmény elérése érdekében. Átláthatóbb lett, hogy melyik vezetési viselkedéseket díjazza a rendszer és melyeket nem. A rendszer dinamikusabb lett, ami azt jelenti, hogy a sofőr folyamatosan törekedhet a jobb eredmények elérésére. *** Az EU szabályozása alapján 2013 novemberétől minden új tehergépkocsi-modellt kötelezően fel kell szerelni Aktív vészfékrendszerrel (AEB) és sávelhagyásra figyelmeztető rendszerrel (LDW) novemberétől az EU területén forgalomba helyezett minden új tehergépkocsinak tartalmaznia kell ezeket a rendszereket. AEB az ütközések elkerülésére illetve enyhítésére kifejlesztett rendszer Scania AEB rendszere egy előre szerelt nagy hatótávolságú radar és egy, a szélvédő mögé szerelt, előre néző kamera segítségével működik. Az információkat egy központi vezérlő gyűjti, ahova más adatok is bekerülnek, így például a motorvezérlőtől, a sebességmérőtől érkezők, de például olyan információkat is feldolgoz a rendszer, hogy az ablaktörlők működnek-e. MAGYARORSZÁG HUNGARY 5(9)

6 A Scania AEB rendszere egy nagy hatótávolságú radarral és egy intelligens, a szélvédő mögé szerelt kamera segítségével működik. A rendszernek különbséget kell tudnia tenni a jármű előtt levő álló és mozgó tárgyak között és nem adhat ki téves riasztásokat, amelyek megzavarhatják a járművezetőt, vagy még rosszabb esetben indokolatlan fékezéssel veszélyes helyzeteket idéznének elő. Az autópályákon történő vezetés esetén ezeket a döntéseket gyorsan kell meghoznia a rendszernek a többi rendszerből hozzá beérkezett, rendelkezésére álló adatok alapján. A rendszer ilyen jellegű összetettsége mögött átfogó tesztelések és magas szintű mérnöki szaktudás áll. Hogyan működik a rendszer? A Scania egy több antennából álló, mozgó alkatrészek nélküli radart használ, amely leméri bármely tárgynak a távolságát és relatív sebességét, míg a kamera a szélességét, az oldalirányú helyzetét és az akadály típusát határozza meg. Amennyiben a sebesség meghaladja a 14 km/órát és a rendszer úgy érzékeli, hogy akadály van az úton a tehergépkocsi előtt, akkor először megvizsgálja, hogy a járművezető irányítása alatt tartja-e a helyzetet. Ezt a fék- illetve gázpedál használatából tudja megállapítani. A gyakorlatban ez jelentheti azt, hogy a teherautó megközelít egy előtte haladó autót, ami a kijáratnál jobbra szeretné elhagyni az autópályát. Ha a járművezető nem reagál és az akadály még mindig a tehergépkocsi előtt van, akkor a rendszer figyelmeztető hangjelzést ad, valamint egy, az ütközés veszélyére felhívó szöveg jelenik meg a vezető előtt a központi kijelzőn. Mindehhez egy speciális fékasszisztens rendszer is aktivizálódik, amely segíthet a járművezetőnek az ütközés elkerülésében azáltal, hogy növeli a fékpedál érzékenységét. Ha a járművezető még mindig nem mutatta semmilyen jelét annak, hogy bármit is tett volna az ütközés elkerülése érdekében, a rendszer a következő fokozatba lép. Ez már kézzel fogható jelzés a pilóta számára, ugyanis a rendszer működteti az üzemi féket, valamint a féklámpák is felvillanak figyelmeztetésként. Ez csak kis része a fékezési lehetőségeknek, mivel a legfőbb cél a vezető figyelmeztetése. Ez a lépés akkor következik be, amikor tehergépkocsi és a tárgy közötti távolság már megfeleződött, azóta hogy felhangzott az eredeti figyelmeztető hangjelzés. Amennyiben a figyelmeztető hangjelzés és fékezés után sem érkezik semmilyen reakció a vezetőtől és a relatív sebesség meghaladja a határértéket, valamint a követési távolság minimálisra csökken, az AEB teljes erővel munkába áll és vészfékezést hajt végre. Előfordulhat, hogy az ütközés már elkerülhetetlen, de a rendszer folyamatosan lassítja a járművet a becsapódás erejének csökkentése érdekében. A jármű lassulása természetesen több tényező függvénye, úgy mint az útfelület, abroncsok állapota, stb. MAGYARORSZÁG HUNGARY 6(9)

7 Átfogó fejlesztési folyamat áll a Scania által most bevezetett AEB rendszer mögött. Mielőtt a vészfékrendszer teljesen aktivizálódna, a vezetőnek számtalan lehetősége van, hogy átvegye az irányítást a jármű felett. A vészfékezésre felkészülés folyamata megszakad, ha a tárgy kikerül a teherautó útvonalából, vagy ha tárgy sebessége meghaladja a teherautó sebességét (például az előtte levő autó felgyorsít). A felelősség mindig a járművezetőé A kiterjedt kutatások és az alkalmazott technológia ellenére, fontos hogy a járművezetőknek saját maguknak kell döntéseket hozniuk és a járművet irányítaniuk. Az álló vagy mozgó járművekkel történő ütközésre figyelmeztető jelzést a pilóta figyelmen kívül hagyhatja azáltal, padlógázt ad, például előzésnél. Szintén kiiktathatja figyelmeztetést a fékek vagy az irányjelző használatával, amit az AEB úgy értelmez, hogy a sofőr tisztában van a körülményekkel. A rendszer a műszerfalon elhelyezett gombbal inaktiválható (majd visszakapcsolható) minden olyan esetben, amikor a járművezető a vezetési körülmények felmérése alapján így gondolja. A rendszer kikapcsolt állapotát a központi kijelzőn egy sárgán világító AEB szimbólum jelzi. Minden egyes alkalommal, amikor a gyújtást bekapcsolják, a rendszer automatikusan aktivizálódik. Nincs olyan AEB rendszer, ami garantálni tudja a ráfutásos balesetek elkerülését, például egy hirtelen bekövetkező forgalmi dugóban. Az AEB nem látja előre a járművezető terveit és a forgalmat. A pilóta döntései és tapasztalata nem helyettesíthető semmilyen okos rendszerrel, a kormány mögött ülő személy felelős a jármű vezetéséért. De ha például rosszullét vagy fáradtság miatt a vezető nem ura a helyzetnek, az AEB megakadályozhatja az ütközést, illetve enyhítheti a baleset következményeit. Bizonyos kivételektől eltekintve az AEB minden két- illetve háromtengelyes Scania tehergépkocsihoz rendelhető. A rendszerhez nem szükséges bármely más kiegészítő rendszer megléte a járművön. De mivel a rendszer egyes részeit egyéb támogató rendszerek is használják, mint például az adaptív tempomat (ACC) vagy a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (LDW), ezért az ügyfél szempontjából költség-hatékonyabb megoldás, ha a járművet mindegyik rendszerrel felszereli. *** Megújult a Scania sávelhagyásra figyelmeztető rendszere A Scania sávelhagyásra figyelmeztető rendszerének legfontosabb összetevője a szélvédő mögé szerelt kamera. A kamera legújabb verziója nem csak kisebb méretű és könnyebben megismeri az útburkolati jeleket, de fejlett képfeldolgozási algoritmusának köszönhetően kiválóan alkalmas járművek azonosítására is. A kamerából érkező információk alapján megállapítható, hogy a MAGYARORSZÁG HUNGARY 7(9)

8 tehergépkocsi véletlenül akarja elhagyni a sávot vagy pedig a járművezető szándékos manővere miatt. A kormányzási szög, a oldalkúszási szögek valamint az irányjelző bekapcsolása mind olyan tényező, ami beleszámít a teljes értékelésbe. Amennyiben az LDW rendszer úgy ítéli meg, hogy a jármű nem szándékosan tér ki az eredeti sávjából, akkor az irányváltás oldalán figyelmeztető hangjelzést ad ki az autó hangszóróiból. Az LDW minden Scania tehergépkocsihoz rendelhető, függetlenül a fülke típusától. A rendszert elsősorban autópályán történő közlekedéshez tervezték, ahol a jól látszódnak a sávelválasztó jelölések. 60 km/órás sebesség felett működik és a gyújtás ráadásával aktivizálódik. A műszerfalon levő gomb segítségével a vezető kikapcsolhatja a rendszert. A kikapcsolt állapotot a központi kijelzőn látható szimbólum jelzi. Bizonyos körülmények között, például, amikor az utat hó borítja, a rendszer nehezen látja és így nehezen értelmezi az útjelzéseket. Ilyen esetekben célszerűbb az LDW-t kikapcsolni, mert az esetleges indokolatlan riasztások zavaróak lehetnek a sofőr számára. Körültekintő mérlegelés Az útvonalvezetés számítása mellett, ha fennáll a sávelhagyás veszélye, a Scania LDW rendszer a különböző paraméterek figyelembe vételével eltérő döntéseket hozhat. Még a sofőr aktivitási szintje is befolyásoló tényező: a sofőr aki folyamatosan használja a féket, irányjelzőt valószínűleg nem fog elaludni, így a rendszer nem küld figyelmeztető jelzést. A rendszer korábban is megbízhatóan működött, de a jelenleg rendelkezésünkre álló új technológiával az egyes helyzetek megbecsülésének képessége, így a rendszer működésének minősége is növekedett. mondta Mikael Lindberg, a Scania LDW fejlesztéséért felelős vezető. A tartós tesztjeinken részt vevő sofőröktől tudjuk, hogy nem kapcsolják ki a rendszert. Csakúgy, mint egyéb sofőrtámogató rendszerek, az LDW sem nyújt garanciát a balesetek elkerülésére. A vezető felelőssége a jármű vezetése, valamint az, ahogyan a szabályokhoz alkalmazkodik. A Scania szerepe abban mutatkozik meg, hogy olyan technológiai fejlesztéseket visz végbe, amelyek elősegítik a közúti közlekedés biztonságosabbá tételét. Nehéz feladat megállapítani mennyi balesetet kerültünk el az ilyen jellegű rendszerek használatának köszönhetően. tette hozzá Mikael Lindberg. Az viszont biztos, hogy azok a sofőrök, akik működés közben halják a barázdált útfelületen haladó autó hangját utánzó figyelmeztető jelzést, örömmel fogadják ezt a fajta segítséget. MAGYARORSZÁG HUNGARY 8(9)

9 További részletekért és fényképekért látogassa meg a Scania V8 újdonságait bemutató weboldalt: motorvalasztek.aspx A Scaniáról A Scania a világ vezető nehéztehergépkocsi-, autóbusz-, hajómotor- és iparimotorgyártói közé tartozik. A vállalat tevékenységében a termékek mellett egyre nagyobb részarányt képviselnek a pénzügyi és egyéb szolgáltatások, amelyek költséghatékony szállítmányozási megoldásokat és maximális üzemidőt biztosítanak a Scania ügyfeleinek. A Scania több mint 38 ezer alkalmazottal mintegy száz országban van jelen. A kutatás és fejlesztés jellemzően Svédországban összpontosul, míg a termelés Európában és Dél-Amerikában folyik, az alkatrészek és komplett járművek gyártásának világméretű megosztásának lehetősége mellett. A 2012-es évben a vállalat értékesítési árbevétele meghaladta a 79 milliárd svéd koronát, míg nettó eredménye 6,6 milliárd svéd koronát tett ki. További információ: Kőhegyi Erika Scania Hungária Kft. Tel.: 06/ erika.kohegyi@scania.hu MAGYARORSZÁG HUNGARY 9(9)

Látványos üzemanyag-megtakarítás A Scania Opticruise különböző üzemmódjai

Látványos üzemanyag-megtakarítás A Scania Opticruise különböző üzemmódjai Sajtóközlemény ISO 9001 Látványos üzemanyag-megtakarítás A Scania Opticruise különböző üzemmódjai Számos új funkció, köztük a Scania Active Prediction került felár nélkül beépítésre a Scania Opticruise-ba,

Részletesebben

Új Scania megoldások, amelyek összekapcsolják az üzemeltetőket a járművekkel

Új Scania megoldások, amelyek összekapcsolják az üzemeltetőket a járművekkel Sajtóközlemény ISO 9001 Új Scania megoldások, amelyek összekapcsolják az üzemeltetőket a járművekkel Scania alkalmazások a flottakezeléshez Üzemanyag-fogyasztás célkitűzés Piacvezető járművezető-támogatási

Részletesebben

Üzleti megoldások kapcsolatteremtés a Scania Flottakezelésen keresztül

Üzleti megoldások kapcsolatteremtés a Scania Flottakezelésen keresztül Sajtóközlemény ISO 9001 Üzleti megoldások kapcsolatteremtés a Scania Flottakezelésen keresztül A Scania Communicator a legtöbb országban a jármű alapfelszereltségének része. Az egység egyszerre ad hozzáférést

Részletesebben

Scania az IAA kiállításon: középpontban a fenntarthatóság és a szolgáltatások

Scania az IAA kiállításon: középpontban a fenntarthatóság és a szolgáltatások Sajtóközlemény ISO 9001 Scania az IAA kiállításon: középpontban a fenntarthatóság és a szolgáltatások Biatorbágy, 2014. szeptember A Scania az IAA kiállításon olyan termék- és szolgáltatás-újdonságokkal

Részletesebben

A Scania 2011-es kortrijk-i Busworld kiállításon

A Scania 2011-es kortrijk-i Busworld kiállításon Sajtóközlemény A Scania 2011-es kortrijk-i Busworld kiállításon Biatorbágy, 2011. október 20. Négy járművet állít ki a Scania a 6-os pavilonban található 602. számú standon. A Citywide a stílusos városi,

Részletesebben

A környezettudatos vezetés aranyszabályai (az ECOWILL projekt 2011. április 28-án tartott római megbeszélésén meghatározott irányelvek szerint)

A környezettudatos vezetés aranyszabályai (az ECOWILL projekt 2011. április 28-án tartott római megbeszélésén meghatározott irányelvek szerint) A környezettudatos vezetés aranyszabályai (az ECOWILL projekt 2011. április 28-án tartott római megbeszélésén meghatározott irányelvek szerint) 1. Előre készüljön fel a forgalomra A lehető legnagyobb távolságban

Részletesebben

Önvezető autók. Gondos Bálint. Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Beágyazott és mobil informatika szakirány

Önvezető autók. Gondos Bálint. Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Beágyazott és mobil informatika szakirány Önvezető autók Név: Gondos Bálint Dátum: 2015-11-30 2015-11-30átu Gondos Bálint Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Beágyazott és mobil informatika szakirány A megoldott probléma: A teljesen

Részletesebben

A környezetbarát autózás 10 pontja

A környezetbarát autózás 10 pontja A Környezetbarát autózás kampány célja, hogy csökkentse az autók környezetre gyakorolt káros hatását, valamint segítsen a járművezetőknek abban, hogy környezetvédő fejjel gondolkodjanak. A környezetbarát

Részletesebben

Mobileye okostelefon alkalmazás

Mobileye okostelefon alkalmazás Mobileye okostelefon alkalmazás Használati útmutató 1. Bevezetés A Mobileye okostelefon alkalmazás olyan járművel csatlakoztatva működik, melybe telepítették a Mobileye 5 rendszert, hogy figyelmeztessen

Részletesebben

Új hajtásláncok a Volvótól a nagyobb teljesítmény és a kedvezőbb üzemanyagfogyasztás

Új hajtásláncok a Volvótól a nagyobb teljesítmény és a kedvezőbb üzemanyagfogyasztás Új hajtásláncok a Volvótól a nagyobb teljesítmény és a kedvezőbb üzemanyagfogyasztás érdekében Januárban a Volvo Trucks bemutatta a világ legerősebb, 700 lóerő teljesítményű teherautóját. Most pedig a

Részletesebben

Megbízható teljesítmény

Megbízható teljesítmény www.toyota-forklifts.hu Megbízható teljesítmény a Toyota System of Active Stability rendszerének köszönhetően 2 TOYOTA MATERIAL HANDLING MEGBÍZHATÓ TELJESÍTMÉNY A TOYOTA SAS-RENDSZERÉVEL 3 NÉLKÜLÖZHETETLEN

Részletesebben

A megalapozott bizalom: A Toyota

A megalapozott bizalom: A Toyota www.toyota-forklifts.hu A megalapozott bizalom: A Toyota aktív SAS stabilitásvezérlő rendszerével (System of Active Stability) ellátott Traigo targoncák 2 TOYOTA MATERIAL HANDLING A MEGALAPOZOTT BIZALOM:

Részletesebben

MINDEN ÚJ ÖTLET HÁTTERÉBEN EGY KIHÍVÁS ÁLL

MINDEN ÚJ ÖTLET HÁTTERÉBEN EGY KIHÍVÁS ÁLL IFC DO NOT PRINT 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 1 1 2 2 3 5 2 4 3 16 17 SKYACTIV TECHNOLOGY 18 19 6 1 7 5 2 4 3 8 20 21 A LEGBIZTONSÁGOSABB TARTÓZKODÁSI HELY AZ ÚTON Minden általunk gyártott Mazda számos

Részletesebben

Általános követelmények a kép tartalmával és minőségével kapcsolatban

Általános követelmények a kép tartalmával és minőségével kapcsolatban Általános követelmények a kép tartalmával és minőségével kapcsolatban A következő követelmények egyrészt azért fontosak, hogy megfelelően dokumentálják az eseményeket (bizonyítékként felhasználóak legyenek),

Részletesebben

Megelőző karbantartással tízből nyolc teherautónál el lehet kerülni a nem tervezett megállásokat

Megelőző karbantartással tízből nyolc teherautónál el lehet kerülni a nem tervezett megállásokat Sajtóinformáció Megelőző karbantartással tízből nyolc teherautónál el lehet kerülni a nem tervezett megállásokat A járművek nem tervezett megállásainak száma elérheti a 80%-ot. Ez derül ki a Volvo Trucks

Részletesebben

Távvezérelt anyagmozgató rendszer a Toyotától

Távvezérelt anyagmozgató rendszer a Toyotától www.toyota-forklifts.hu Távvezérelt anyagmozgató rendszer a Toyotától 2 TOYOTA MATERIAL HANDLING TÁVVEZÉRELT ANYAGMOZGATÓ RENDSZER 3 Fejleszteni kívánja komissiózási munkafolyamatát? Válassza t - mote

Részletesebben

A budapesti villamosbalesetek jellemzői és tapasztalatai

A budapesti villamosbalesetek jellemzői és tapasztalatai A budapesti villamosbalesetek jellemzői és tapasztalatai Előadó: Berhidi Zsolt BKV Zrt., Forgalombiztonsági és Üzemeltetési Szolgálat szolgálatvezető Cégfilozófia (BKV Zrt.) Küldetés A BKV a Főváros tulajdonában

Részletesebben

Autós rejtett kamera a Mio-tól. Írta: Mio május 08. szerda, 08:32

Autós rejtett kamera a Mio-tól. Írta: Mio május 08. szerda, 08:32 Az autós navigációk és fedélzeti kamerák vezető gyártója, a Mio örömmel mutatja be legújabb kameráit, a MiVue J sorozat tagjait. A diszkrét, kijelző nélküli design még jobb vezetési élményt nyújt: a kamera

Részletesebben

Autonóm - és hagyományos közúti járművek alkotta közlekedési rendszerek összehasonlító elemzése

Autonóm - és hagyományos közúti járművek alkotta közlekedési rendszerek összehasonlító elemzése Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Közlekedés- és Járműirányítási Tanszék Záróvizsga 2017.06.20. Autonóm - és hagyományos közúti járművek alkotta közlekedési

Részletesebben

ZF automata sebességváltó a közlekedésbiztonságért. Tata, Czakó László Protruck Kft

ZF automata sebességváltó a közlekedésbiztonságért. Tata, Czakó László Protruck Kft ZF automata sebességváltó a közlekedésbiztonságért Tata, 2016.12.01 Czakó László Protruck Kft TB Busz-hajtástechnika Hybrid Automata sebességváltó HyLife Manuális sebességváltó EcoLife Automatizált sebességváltó

Részletesebben

Simán spórol. Szöveg: Rob Shoemaker Fotó: Freek van Arkel. 6 SCANIA VILÁGA 2008/2 www.scania.hu

Simán spórol. Szöveg: Rob Shoemaker Fotó: Freek van Arkel. 6 SCANIA VILÁGA 2008/2 www.scania.hu Simán spórol Még a tapasztalt gépjárművezetőknek is felnyitja a szemét a Scania gépjárművezető továbbképzése. A belga Danny DeRuyter sok újat tanult, és 15 százalékos üzemanyag-megtakarítást ért el. Szöveg:

Részletesebben

A Scania intelligens nehézáru-szállító kínálata

A Scania intelligens nehézáru-szállító kínálata Sajtóközlemény ISO 9001 A Scania intelligens nehézáru-szállító kínálata A Scania moduláris gyártási rendszerének köszönhetően az ügyfelek több millió specifikációs lehetőség közül választhatják ki a munkafeladatuk

Részletesebben

Csatlakozási állapot megjelenítése

Csatlakozási állapot megjelenítése Csatlakozási állapot megjelenítése Ellenőrizheti a vevő és a jármű között a csatlakozás állapotát. Ezek a kapcsolatok felelősek az olyan információkért, mint a GPS információ és a parkolási jelzések. 1

Részletesebben

KRESZ és közútkezelés

KRESZ és közútkezelés KRESZ és közútkezelés Forgalmász napok Sopron 2013. június 12-13. Nagy Zoltán osztályvezető Magyar Közút NZRT. telefon: 819-9133 e-mail:nagy.zoltan@kozut.hu A józan paraszti ész hiánya minden területen

Részletesebben

EM8690-R1 Vezeték nélküli füstérzékelő

EM8690-R1 Vezeték nélküli füstérzékelő EM8690-R1 Vezeték nélküli füstérzékelő 2 MAGYAR EM8690-R1 - Vezeték nélküli füst érzékelő Tartalom 1.0 Bevezetés... 2 2.0 LED indikátor... 3 3.0 Beállítások... 3 3.1 Első használat... 3 3.2 Teszt Mód...

Részletesebben

Használati útmutató 1/5. 1) Termékleírás. A termék részei:

Használati útmutató 1/5. 1) Termékleírás. A termék részei: 1/5 1) Termékleírás A beep&park /keeper egy olyan első és hátsó tolatóradar, amely egyben védi is parkoló járművét más autósok figyelmetlen parkolási manőverei ellen. A termék részei: Ellenőrző kijelző

Részletesebben

hybrid kézikönyv Mit jelent a hybrid?

hybrid kézikönyv Mit jelent a hybrid? Audi hybrid A hibridtechnika bemutatása hybrid kézikönyv Mit jelent a hybrid? A görög és latin eredetű hibrid szó jelentése teli, keresztezett vagy kevert amely jelzők tökéletesen illenek a hibridjárművekre

Részletesebben

Üdvözöljük a fedélzeten!

Üdvözöljük a fedélzeten! Üdvözöljük a fedélzeten! Méltán képviseli az Ön vállalkozását Ismerje meg a Scania Touringot! Erőteljesen megformált külsejével arra tervezték ezt a sokoldalú autóbuszt, hogy megfeleljen a különjárati

Részletesebben

Évszakváltás a közlekedésben

Évszakváltás a közlekedésben Évszakváltás a közlekedésben A közlekedésben a téli időszak tudatos felkészülést igényel. Megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak és a járművezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk

Részletesebben

Scania Active Prediction az új sebességtartó automatika, amely a GPS adatokat felhasználva takarít meg üzemanyagot

Scania Active Prediction az új sebességtartó automatika, amely a GPS adatokat felhasználva takarít meg üzemanyagot Sajtóközlemény ISO 9001 Scania Active Prediction az új sebességtartó automatika, amely a GPS adatokat felhasználva takarít meg üzemanyagot TECHNIKAI HÁTTÉR A normál tempomat hiányosságai Egy teherautó

Részletesebben

Miért cserélné le a nyerő abroncsot?

Miért cserélné le a nyerő abroncsot? Miért cserélné le a nyerő abroncsot? Sokoldalúság A Bridgestone regionális abroncsainak új generációja Valóban sokoldalú, valóban többcélú A Bridgestone regionális abroncsainak új generációja az R-STEER

Részletesebben

ÜZEMANYAG ÉRTÉKESÍTÉS

ÜZEMANYAG ÉRTÉKESÍTÉS ÜZEMANYAG ÉRTÉKESÍTÉS TÁJÉKOZTATÓ LEENDŐ ÜGYFELEK RÉSZÉRE TARTALOMJEGYZÉK 1. Általános tájékoztatás. 2. Telephelyi közlekedési útvonalak. 3. Tankolási előírások. Önkiszolgáló üzemanyagkút működtetése..

Részletesebben

TestLine - vizsisktesztje-02 Minta feladatsor

TestLine - vizsisktesztje-02 Minta feladatsor Hányadikként hajthat át a 1. kereszteződésen a jelű autó? (1 2:55 Normál helyes válasz) E Elsőként. Másodikként. Harmadikként. Negyedikként. Nem hajt át, mert Tanulóvezető. Ebben a forgalmi helyzetben

Részletesebben

A gumiabroncsok szerepe a közlekedésbiztonságban

A gumiabroncsok szerepe a közlekedésbiztonságban A gumiabroncsok szerepe a közlekedésbiztonságban A MICHELIN Csoport A kezdetek 1889: Michelin cég alapítása 1891: leszerelhető kerékpár abroncs 1895: először szerel a Michelin levegővel fújt gumiabroncsot

Részletesebben

BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06

BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06 BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06 e-mail: biztonsagautosiskola@gmail.com www.biztonsagautosiskola.hu A FÉKEZÉS HELYES TECHNIKÁLYA! A KRESZ szabályai

Részletesebben

Útmutató EDC kézivezérlőhöz

Útmutató EDC kézivezérlőhöz Útmutató EDC kézivezérlőhöz ALAPFUNKCIÓK A kézivezérlő használata során állítsa az EDC vezérlő előlapján található forgó kapcsolót 0 állásba. Ezáltal a felhasználó a kézivezérlő segítségével férhet hozzá,

Részletesebben

Választás /Program gomb Forgató gomb Start/ Stop gomb

Választás /Program gomb Forgató gomb Start/ Stop gomb Kezelési útmutató akkumulátoros (12V) automata elektronikához A készülék használata Időzítés Ciklus 1. 2 Választás /Program gomb Forgató gomb Start/ Stop gomb Az akkumulátor csatlakozók megfelelő polaritással

Részletesebben

CITY 1.1, 1.2, 5.1, 5.2, Lagro, Savela kezelő panel.

CITY 1.1, 1.2, 5.1, 5.2, Lagro, Savela kezelő panel. LCD kezelő panel APT13LCD450U CITY 1.1, 1.2, 5.1, 5.2, Lagro, Savela kezelő panel. LCD panel méretei Feszültség: Üzemi hőmérséklet: Tárolási hőmérséklet: LCD panel elektromos paraméterei: 24V/36V -20 C~60

Részletesebben

Légsűrítők és kiegészítő rendszerelemek beszerzése fogaskerekű járművekhez

Légsűrítők és kiegészítő rendszerelemek beszerzése fogaskerekű járművekhez Légsűrítők és kiegészítő rendszerelemek beszerzése fogaskerekű járművekhez Eljárás száma: MŰSZAKI DISZPOZÍCIÓ Budapest, 2017. A beszerzés tárgya, leírása: Az SGP gyártmányú fogaskerekű járműveinken a sűrített

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM. Alf Martiensen

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM. Alf Martiensen A tehergépkocsi balesetek in-depth elemzésének jelentősége Az európai áruforgalom mintegy 70 %-a a tehergépjárműveken keresztül bonyolódik. A tehergépkocsik a vasúti mennyiség mintegy 10-szeresét szállítják.

Részletesebben

Tehergépkocsi és mezőgazdasági járművek kanyarodási jellemzőinek kísérleti vizsgálata

Tehergépkocsi és mezőgazdasági járművek kanyarodási jellemzőinek kísérleti vizsgálata Tehergépkocsi és mezőgazdasági járművek kanyarodási jellemzőinek kísérleti vizsgálata Bell Márton*. Mayer Antal**Ignácz Ferenc*** *okl. közlekedésmérnök, IbB Hungary Mérnöki Szakértői Iroda, Budapest,

Részletesebben

Annak érdekében, hogy az új Infiniti Q30 modellt kényelmesen felfedezhesse, ebben az útmutatóban bemutatjuk az alapvető funkciókat.

Annak érdekében, hogy az új Infiniti Q30 modellt kényelmesen felfedezhesse, ebben az útmutatóban bemutatjuk az alapvető funkciókat. Q30 Felhasználói útmutató Annak érdekében, hogy az új Infiniti Q30 modellt kényelmesen felfedezhesse, ebben az útmutatóban bemutatjuk az alapvető funkciókat. Utastér áttekintése 2 Műszerfal 4 Műszerek

Részletesebben

TÁVSZABÁLYZÓ. Kezelési útmutató. KJR-90 típushoz

TÁVSZABÁLYZÓ. Kezelési útmutató. KJR-90 típushoz Kezelési útmutató TÁVSZABÁLYZÓ KJR-90 típushoz Kérjük, hogy használatbavétel előtt figyelmesen olvassa el ezt az útmutatót Elolvasás után őrizze meg, mert később is hasznos információkat találhat benne.

Részletesebben

European Road Transport Research Advisory Council. Európai Közúti Közlekedési Kutatási Tanácsadó Bizottság

European Road Transport Research Advisory Council. Európai Közúti Közlekedési Kutatási Tanácsadó Bizottság European Road Transport Research Advisory Council Európai Közúti Közlekedési Kutatási Tanácsadó Bizottság Háttér EU-irányelvek: Barcelonai, Lisszaboni, Gothenburgi nyilatkozatok Európai Kutatási Tanácsadó

Részletesebben

FM/MW/SW1-7-MINI 9 SÁVOS DIGITÁLIS RÁDIÓ ÉBRESZTŐÓRÁVAL

FM/MW/SW1-7-MINI 9 SÁVOS DIGITÁLIS RÁDIÓ ÉBRESZTŐÓRÁVAL Kezelési útmutató FM/MW/SW1-7-MINI 9 SÁVOS DIGITÁLIS RÁDIÓ ÉBRESZTŐÓRÁVAL VÁZLATOS MEGJELENÉS ÉS RENDELTETÉS 1. Sávkapcsoló 2. Kijelző 3. Órát beállító gomb 4. Tápkijelző 5. Kézi hordszíj 6. Megvilágítás

Részletesebben

A forgalomsűrűség és a követési távolság kapcsolata

A forgalomsűrűség és a követési távolság kapcsolata 1 A forgalomsűrűség és a követési távolság kapcsolata 6 Az áramlatsűrűség (forgalomsűrűség) a követési távolsággal ad egyértelmű összefüggést: a sűrűség reciprok értéke a(z) (átlagos) követési távolság.

Részletesebben

INFRA HŐMÉRŐ (PIROMÉTER) AX-6520. Használati útmutató

INFRA HŐMÉRŐ (PIROMÉTER) AX-6520. Használati útmutató INFRA HŐMÉRŐ (PIROMÉTER) AX-6520 Használati útmutató TARTALOMJEGYZÉK 1. Biztonsági szabályok... 3 2. Megjegyzések... 3 3. A mérőműszer leírása... 3 4. LCD kijelző leírása... 4 5. Mérési mód...4 6. A pirométer

Részletesebben

Dr. Dr. Ing. Kőfalvi Gyula EbK Crash Center Laboratories

Dr. Dr. Ing. Kőfalvi Gyula EbK Crash Center Laboratories Dr. Dr. Ing. Kőfalvi Gyula EbK Crash Center Laboratories A gépjármű közlekedés főbb járműdinamikai szempontjai Oldalstabilitás Borulás Komfort Fékezés Trakció Iránystabilitás Rakomány Biztonság Gazdaságosság

Részletesebben

Szivattyúk Szerelvények Rendszerek. PumpMeter. Átlátható szivattyúüzemeltetés.

Szivattyúk Szerelvények Rendszerek. PumpMeter. Átlátható szivattyúüzemeltetés. Szivattyúk Szerelvények Rendszerek PumpMeter. Átlátható szivattyúüzemeltetés. 2 Bevezetés PumpMeter. Innováció a jobb átláthatóságért. Képzelje el, hogy egy új autó vásárlását tervezi. Az ideális modell

Részletesebben

2 3 4 5 6 7 8 10 12 13 112 14 15 16 17 [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] 380 140 [190] 380 140 [190] 380 140 [190] 340 120 [163] 340 120 [163] 340 120 [163]

Részletesebben

http://www.bosch-mobilitysolutions.com/en/de/specials/specials_safety/bosch_abs_1/abs_startpage.html

http://www.bosch-mobilitysolutions.com/en/de/specials/specials_safety/bosch_abs_1/abs_startpage.html 1 http://www.bosch-mobilitysolutions.com/en/de/specials/specials_safety/bosch_abs_1/abs_startpage.html ABS: Antilock Braking System. A kerekek blokkolását gátolja meg, minden keréknél van egy keréksebesség-mérő

Részletesebben

Közlekedésbiztonság. Készítette: Szűcs Tamás

Közlekedésbiztonság. Készítette: Szűcs Tamás Közlekedésbiztonság Készítette: Szűcs Tamás 2016 I. A közlekedés veszélyei A motorizáció fejlődésének velejárójaként növekedett meg a forgalomban a balesetek száma és súlyossága. Már az 1990-ben elvégzett

Részletesebben

Érzékelők az autonóm járművekben

Érzékelők az autonóm járművekben Érzékelők az autonóm járművekben Gáspár Péter Szirányi Tamás 1 Érzékelők Tartalom Motivációs háttér Környezetérzékelés célja Autóipari érzékelők Széria megoldások és ipari trendek 2 Motiváció: A járműipar

Részletesebben

JELZETT HIBA. Kevés az üzemanyag. Alacsony vagy magas hűtőfolyadék szint. A motor túlmelegedett. Ellenőrizd a hűtőfolyadék szintjét.

JELZETT HIBA. Kevés az üzemanyag. Alacsony vagy magas hűtőfolyadék szint. A motor túlmelegedett. Ellenőrizd a hűtőfolyadék szintjét. ÜZEMANYAG Kevés az üzemanyag Keresd meg a legközelebbi töltőállomást és tankold meg autódat. HŰTŐRENDSZER Alacsony vagy magas hűtőfolyadék szint A motor túlmelegedett. Ellenőrizd a hűtőfolyadék szintjét.

Részletesebben

Kisoroszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (VII.13.) önkormányzati rendelete

Kisoroszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (VII.13.) önkormányzati rendelete Kisoroszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (VII.13.) önkormányzati rendelete a Kisoroszi Szigetorrban kialakítandó díjköteles várakozási terület kijelöléséről, valamint üzemeltetésének

Részletesebben

LÉZERES TRAFFIPAXJELZŐ. Használati és beszerelési útmutató

LÉZERES TRAFFIPAXJELZŐ. Használati és beszerelési útmutató LÉZERES TRAFFIPAXJELZŐ Használati és beszerelési útmutató PGT LaserAlert 1. A KÉSZÜLÉK CÉLJA PGT LaserAlert - lézeres traffipaxjelző használati és beszerelési útmutató A PGT LaserAlert lézeres traffipaxjelző

Részletesebben

A stílusos Scania tehergépkocsik és motorok nehéz munkára készültek a legszigorúbb károsanyag-kibocsátási normáknak megfelelően

A stílusos Scania tehergépkocsik és motorok nehéz munkára készültek a legszigorúbb károsanyag-kibocsátási normáknak megfelelően Sajtóközlemény ISO 9001 A stílusos Scania tehergépkocsik és motorok nehéz munkára készültek a legszigorúbb károsanyag-kibocsátási normáknak megfelelően A Scania több példát is felvonultat átfogó építőipari

Részletesebben

1

1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 112 12 13 [Nm] 420 380 kw [PS] 160 [218] 140 [190] [Nm] 420 380 kw [PS] 160 [218] 140 [190] [Nm] 420 380 kw [PS] 160 [218] 140 [190] 340 120 [163] 340 120 [163] 340 120 [163] 300

Részletesebben

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE RET2000 B/M/MS. Elektronikus digitális termosztát LCD kijelzővel Felhasználói útmutató.

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE RET2000 B/M/MS. Elektronikus digitális termosztát LCD kijelzővel Felhasználói útmutató. MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Danfoss Heating RET2000 B/M/MS Elektronikus digitális termosztát LCD kijelzővel Felhasználói útmutató Az útmutató nagy méretű nyomtatott változatáért hívja marketingosztályunkat

Részletesebben

SpeedPower Sprintbox. Használati és beszerelési útmutató

SpeedPower Sprintbox. Használati és beszerelési útmutató SpeedPower Sprintbox Használati és beszerelési útmutató Kedves Ügyfelünk SpeedPower Sprintbox Használati és beszerelési útmutató Gratulálunk, hiszen Ön minőségi, SpeedPower terméket választott. Cégünk

Részletesebben

SPY LP828. Visszapillantó tükör rendszer. Kijelző. A kijelző első és hátsó része: Tulajdonságok:

SPY LP828. Visszapillantó tükör rendszer. Kijelző. A kijelző első és hátsó része: Tulajdonságok: SPY LP828 Visszapillantó tükör rendszer Kijelző A kijelző első és hátsó része: Tulajdonságok: Parkoló szenzor + Bluetooth + Alkoholszonda, három az egyben, emberközpontú formatervezés és valódi szituáció

Részletesebben

Elektromos rásegítésû kerékpárok

Elektromos rásegítésû kerékpárok Elektromos rásegítésû kerékpárok Az elmúlt pár évben a pedelec kerékpárok jelentik a kerékpárpiac legdinamikusabban fejlõdõ ágát. Nemcsak a kiállításokon kapnak egyre nagyobb teret, de az utakon is egyre

Részletesebben

GD Dollies Műszaki leírás

GD Dollies Műszaki leírás GD Dollies Műszaki leírás A szállítóeszköz elektromos működtetésű, rádiós távvezérlésű két kocsiból álló egység, mely páros és szóló üzemmódban egyaránt használható. Elsősorban beltéri ill. üzemi területen

Részletesebben

Beszerelési útmutató a KIYO AMS6 ülésmasszázs-berendezéshez

Beszerelési útmutató a KIYO AMS6 ülésmasszázs-berendezéshez 1. A KIYO ülésmasszázs-berendezés (AMS6) tartozékai A tartozékok megnevezése db 1 Masszázsmotor 6 2 Masszázsvezérlő-egység 1 3 Kapcsoló 1 4 Vezetékek 1 Kapcsoló Többfokozatú LED-es nyomógomb, 2 színű Manuális

Részletesebben

Kezelési útmutató TÁVSZABÁLYZÓ. R51ME típushoz

Kezelési útmutató TÁVSZABÁLYZÓ. R51ME típushoz Kezelési útmutató TÁVSZABÁLYZÓ R51ME típushoz Kérjük, hogy használatbavétel előtt figyelmesen olvassa el ezt az útmutatót Elolvasás után őrizze meg, mert később is hasznos információkat találhat benne.

Részletesebben

Ezüstérmet nyert a New Holland az Agritechnica Szakkiállításon Innovációs Díj, 2017

Ezüstérmet nyert a New Holland az Agritechnica Szakkiállításon Innovációs Díj, 2017 Ezüstérmet nyert a New Holland az Agritechnica Szakkiállításon Innovációs Díj, 2017 Az idén 320 fejlesztést mutatnak be a 400 ezer látogatóra számító vásáron. Ezek közül a független szakértői bizottság

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Gyártó: Steelmate Co., Ltd.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Gyártó: Steelmate Co., Ltd. HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Gyártó: Steelmate Co., Ltd. Fontos figyelmeztetés A parkolást segítő rendszer arra készült, hogy segítséget nyújtson a tolatásban. Nem helyettesíti a vezetőnek a tolatáskor általában

Részletesebben

OPEL ZAFIRA TOURER. Kezelési útmutató

OPEL ZAFIRA TOURER. Kezelési útmutató OPEL ZAFIRA TOURER Kezelési útmutató Tartalom Bevezetés... 2 Röviden... 6 Kulcsok, ajtók és ablakok... 21 Ülések, biztonsági rendszerek... 38 Tárolás... 65 Műszerek és kezelőszervek... 97 Világítás...

Részletesebben

ELEKTROMOS SZABÁLYZÓSZELEP TESZTELŐ KÉSZÜLÉK

ELEKTROMOS SZABÁLYZÓSZELEP TESZTELŐ KÉSZÜLÉK ELEKTROMOS SZABÁLYZÓSZELEP TESZTELŐ KÉSZÜLÉK 36 150 065 A CLT1 kompresszor tesztelő a kuplung nélküli kompresszorok tesztelésére alkalmas. Ez a készülék a modern kompresszorok tesztelését végzi egyszerűen,

Részletesebben

EASYWAY ESG2: európai léptékű hálózati forgalmi menedzsment és ko-modalitás munkacsoport. ITS Hungary Egyesület Szakmai programja 2011.07.11.

EASYWAY ESG2: európai léptékű hálózati forgalmi menedzsment és ko-modalitás munkacsoport. ITS Hungary Egyesület Szakmai programja 2011.07.11. EASYWAY ESG2: európai léptékű hálózati forgalmi menedzsment és ko-modalitás munkacsoport Nagy Ádám forgalomszabályozási mérnök ITS Hungary Egyesület Szakmai programja 2011.07.11. Általános információk

Részletesebben

Intelligens közlekedési rendszerek hazai bevezetésének várható hatása az úthálózaton a torlódásos időszakok alakulására

Intelligens közlekedési rendszerek hazai bevezetésének várható hatása az úthálózaton a torlódásos időszakok alakulására Intelligens közlekedési rendszerek hazai bevezetésének várható hatása az úthálózaton a torlódásos időszakok alakulására ECALL WORK-SHOP 2013. NOVEMBER 12. Dr. Jankó Domokos Biztonságkutató Mérnöki Iroda

Részletesebben

OBU EASY HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

OBU EASY HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ OBU EASY HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 1 Mielőtt megkezdi útját a magyar fizető útvonalon, regisztráljon a http://www.hu-go.hu internetes oldalon és töltse fel egyenlegét. Az OBU csomagban elhelyezett regisztrációs

Részletesebben

ADR 8.rész. Veszélyes áruk szállítása alagútban HVESZ 1

ADR 8.rész. Veszélyes áruk szállítása alagútban HVESZ 1 ADR 8.rész Veszélyes áruk szállítása alagútban HVESZ 1 Alagút szabályozás - előzmények 1999.03.24 Mont Blanc tunnel Belga gkv. Hűtős kamion 9 tonna margarin 12 tonna liszt Füst megállás Rakomány kigyullad

Részletesebben

SCANIA AUTÓBUSZOK. Bemutatkozik a Scania Citywide

SCANIA AUTÓBUSZOK. Bemutatkozik a Scania Citywide SCANIA AUTÓBUSZOK Bemutatkozik a Scania Citywide SCANIA CITYWIDE 2-3 Átveszi a vezetést a városi versengésben Napjainkban a világ népességének több mint fele városokban él, és a városiasodás folyamata

Részletesebben

AL Priority frissítés október

AL Priority frissítés október AL Priority frissítés - 2015. október Lézeres távolságtartó (LCC, ACC) szûrés, fejlesztett blokkolási teljesítmény, köridõ mérési új funkció - megérkezett az új AL Priority frissítés! {jumi [*3]} A menetrend

Részletesebben

Autonóm járművek megjelenésének társadalmi hatásai, várható következményei

Autonóm járművek megjelenésének társadalmi hatásai, várható következményei Autonóm járművek megjelenésének társadalmi hatásai, várható következményei Közlekedési balesetek és a közlekedő ember Szeminárium, workshop és tudományos ülés 2017. október 14. Apatóczky Tamás KTE Forgalombiztonsági

Részletesebben

(Forrás:

(Forrás: Döntő 2017. február 18. Feladat: Okos autó Ma már sok autóba helyezhető olyan speciális eszköz létezik, amely "a gépjármű szabványos diagnosztikai portjára csatlakozik, majd egy felhő alapú informatikai

Részletesebben

Közlekedésbiztonság a Dunai Finomítóban

Közlekedésbiztonság a Dunai Finomítóban Közlekedésbiztonság a Dunai Finomítóban Események és intézkedések Százhalombatta, 2018.05.10. Közlekedési balesetek a Dunai Finomítóban 1. Közlekedési balesetek a Dunai Finomítóban 2. Közlekedési balesetek

Részletesebben

ABLOY AJTÓCSUKÓK- KIVÁLÓ TELJESÍTMÉNY ÉS MEGBÍZHATÓSÁG

ABLOY AJTÓCSUKÓK- KIVÁLÓ TELJESÍTMÉNY ÉS MEGBÍZHATÓSÁG ABLOY AJTÓCSUKÓK- KIVÁLÓ TELJESÍTMÉNY ÉS MEGBÍZHATÓSÁG Az ABLOY magas biztonsági termékeit az egész világon ismerik és elismerik. Széles termékskálánk minden tagja csúcsminôséget képvisel és kiváló teljesítményt

Részletesebben

Használati útmutató 1/9. 1) Termékleírás. 6 szettből álló kínálat

Használati útmutató 1/9. 1) Termékleírás. 6 szettből álló kínálat 1/9 1) Termékleírás A beep&park egy olyan parkolást segítő rendszer, amely jelzi a vezetőnek a jármű előtt és/ vagy mögött észlelt akadályokat. 6 szettből álló kínálat 1 sz. szett 4 hátsó érzékelő 1 hangszóró

Részletesebben

Miről lesz szó? Videó tartalom elemzés (VCA) leegyszerűsített működése Kültéri védelem Közúthálózat megfigyelés Emberszámlálás

Miről lesz szó? Videó tartalom elemzés (VCA) leegyszerűsített működése Kültéri védelem Közúthálózat megfigyelés Emberszámlálás Videóanalitikát mindenhova! Princz Adorján Miről lesz szó? Videó tartalom elemzés (VCA) leegyszerűsített működése Kültéri védelem Közúthálózat megfigyelés Emberszámlálás VCA alapú detektorok Videótartalom

Részletesebben

TL21 Infravörös távirányító

TL21 Infravörös távirányító TL21 01 Távirányító Vezérlő panel + érzékelő + távirányító Figyelmeztetés A berendezést csak akkor kapcsolja be, ha a telepítés befejeződött (mind hidraulikusan, mind elektronikusan). Az elektromos csatlakozásokat

Részletesebben

e 120 KÁRTYÁS KÖZPONTI ZÁR VEZÉRLŐ KÉSZÜLÉK (K-CARD)

e 120 KÁRTYÁS KÖZPONTI ZÁR VEZÉRLŐ KÉSZÜLÉK (K-CARD) e 120 KÁRTYÁS KÖZPONTI ZÁR VEZÉRLŐ KÉSZÜLÉK (K-CARD) BESZERELÉSI ÚTMUTATÓ Az e120 egy központi zár vezérlő készülék, amely két db elektronikus kártyával kerül forgalomba. A készülék az elektronikus kártya

Részletesebben

OPEL ANTARA. Kezelési útmutató

OPEL ANTARA. Kezelési útmutató OPEL ANTARA Kezelési útmutató Tartalom Bevezetés... 2 Röviden... 6 Kulcsok, ajtók és ablakok... 20 Ülések, biztonsági rendszerek... 36 Tárolás... 56 Műszerek és kezelőszervek... 75 Világítás... 110 Hőmérséklet-szabályozás...

Részletesebben

MA-AgroGPS Teljeskörű megoldás minden gazdálkodó számára

MA-AgroGPS Teljeskörű megoldás minden gazdálkodó számára Multi Alarm Zrt. MA-AgroGPS Teljeskörű megoldás minden gazdálkodó számára MA-AgroGPS Teljeskörű megoldás minden gazdálkodó számára Az MA-AgroGPS a gazdálkodók igényei alapján kidolgozott, GPS járműkövetelésen

Részletesebben

16. Veszélyt jelző táblák

16. Veszélyt jelző táblák 16. Veszélyt jelző táblák (1) A veszélyt jelző táblák: a) Veszélyes útkanyarulat balra (64. ábra), Veszélyes útkanyarulat jobbra (65. ábra); 64. ábra 65. ábra b) Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok ;

Részletesebben

Használati útmutató. JY-M19-CW típusú (KM0160) vezeték nélküli Km óra

Használati útmutató. JY-M19-CW típusú (KM0160) vezeték nélküli Km óra Használati útmutató JY-M19-CW típusú (KM0160) vezeték nélküli Km óra Kérem, olvassa végig figyelmesen az alábbi leírást, mielőtt használná ezt a km órát. Funkciói: 1. Jelenlegi sebesség (SPD) 2. 24 órás

Részletesebben

FIGYELEM ELŐADÁS ELŐTTED

FIGYELEM ELŐADÁS ELŐTTED KENDERESY KOPPÁNY SZABÓ BENCE SIÓFOK FIGYELEM ELŐADÁS ELŐTTED 2018 JÁTÉK Közlekedj okosan játék Minden helyes válasz SZÁM Számsor TELEFON SZÁM Első SMS NYER SIÓFOK JÁTÉKSZABÁLY 2018 LEVEL 0 SZEMET MEGVEZETŐ

Részletesebben

8X22 GPS SOLAR HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

8X22 GPS SOLAR HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 8X22 GPS SOLAR HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tartalom 1. Jellemzők... 2 2. Az óra részei... 3 3. A töltés állapotának ellenőrzése... 4 A GPS vételek jele aktív... 4 A GPS vételek jele inaktív... 5 4. Időzóna beállítás...

Részletesebben

OBU EASY HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

OBU EASY HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ intelligens flottakövetés OBU EASY HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ V12_0_2014_04_23_HUN_SC 1 Mielőtt megkezdi útját a magyar fizető útvonalon, regisztráljon a http://www.hu-go.hu internetes oldalon és töltse fel egyenlegét.

Részletesebben

Győr közlekedésbiztonsági stratégiája Save Our Lives nemzetközi projekt. Pausz Ferenc GRSP Magyarország Budapest, 2015. május 08

Győr közlekedésbiztonsági stratégiája Save Our Lives nemzetközi projekt. Pausz Ferenc GRSP Magyarország Budapest, 2015. május 08 Győr közlekedésbiztonsági stratégiája Save Our Lives nemzetközi projekt Pausz Ferenc GRSP Magyarország Budapest, 2015. május 08 Közép Európa a sikerért SOL( Save Our Lives ) SOL Countries, Partners Austria

Részletesebben

2 3 4 6 7 8 10 12 13 112 14 15 16 17 18 19 [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] 380 140 [190] 380 140 [190] 380 140 [190] 340 120 [163] 340 120 [163] 340 120

Részletesebben

Beszerelés. ConCorde BC 803 tolatóradar Használati útmutató

Beszerelés. ConCorde BC 803 tolatóradar Használati útmutató Beszerelés ConCorde BC 803 tolatóradar Használati útmutató LCD kijelző 1,5 m Szint 1 Biztonságos Zöld 1,1-1,4 m Szint 2 Biztonságos Zöld 0,8-1,0 m Szint 3 Riasztás Sárga 0,6-0,7 m Szint 4 Riasztás Sárga

Részletesebben

Útjelzések, akadályok felismerése valós időben

Útjelzések, akadályok felismerése valós időben Útjelzések, akadályok felismerése valós időben Dr. Hidvégi Timót Széchenyi István Egyetem Győr, 9026, Egyetem tér 1. hidvegi@sze.hu 1. Bevezető Sajnos a közúton a balesetek egy része abból adódik, hogy

Részletesebben

Közlekedésbiztonsági attitűdök az intelligens közlekedési rendszerek tükrében

Közlekedésbiztonsági attitűdök az intelligens közlekedési rendszerek tükrében Közlekedésbiztonsági attitűdök az intelligens közlekedési rendszerek tükrében KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésbiztonsági Kutatóközpont Pauer Gábor Intelligens közlekedési rendszerek,

Részletesebben

Távirányító használati útmutató

Távirányító használati útmutató Távirányító használati útmutató MODEL RAR-5F1 Távirányító használati útmutató Oldalak: 1~8 A legjobb teljesítmény elérése és a problémamentes használat érdekében kérjük, olvassa végig ezt az útmutatót!

Részletesebben

M-Power Chiptuningbox Importőri Nagykereskedelmi Árlista. 2012.Ősz. www.chiptuningbox.hu

M-Power Chiptuningbox Importőri Nagykereskedelmi Árlista. 2012.Ősz. www.chiptuningbox.hu M-Power Chiptuningbox Importőri Nagykereskedelmi Árlista. 2012.Ősz. www.chiptuningbox.hu Az M-Power termékcsaládunk a legújabb digitális technológiával rendelkező tuningbox a kínálatunkban. Számítógépes

Részletesebben

PERREKUP DxxTx - HDK10 Rekuperátor vezérlő Használati Utasítás

PERREKUP DxxTx - HDK10 Rekuperátor vezérlő Használati Utasítás PERREKUP DxxTx - HDK10 Rekuperátor vezérlő Használati Utasítás Permanent Kft ver.20130502 Műszaki adatok Hálózati feszültség 220-240V AC / 50Hz Működési hőmérséklettartomány -30 ~ +65 C Maximális relatív

Részletesebben

A visszajelző ikonjainak és fényjelzéseinek értelmezése

A visszajelző ikonjainak és fényjelzéseinek értelmezése Ez a használati útmutató 2013.07.26-án készült. A legfrissebb változata itt érhető el: webcontrol.utdij.info/doc/icontrol.pdf Amennyiben a használati útmutató módosul, a megadott elérhetőségén értesítjük

Részletesebben

A sok jelzőtábla zavaró. Dr. Debreczeni Gábor előadása

A sok jelzőtábla zavaró. Dr. Debreczeni Gábor előadása A sok jelzőtábla zavaró A jelzőtáblák mérete 4/2001. (I.31.) KöVim rendelet A jellemző méret 450 mm 600 mm 750 mm 900 mm 1000 mm A közlekedő személy segítése A pálya legyen egyszerű, egységes, akadálymentes,

Részletesebben