Szerző: Dr. Tari János Lektor: Dr. Szekfű András TÁMOP A/1-11/ INFORMÁCIÓ - TUDÁS ÉRVÉNYESÜLÉS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szerző: Dr. Tari János Lektor: Dr. Szekfű András TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0091 INFORMÁCIÓ - TUDÁS ÉRVÉNYESÜLÉS"

Átírás

1 Vizuális művészeti kommunikáció Valóságábrázolás: a dokumentumfilm, mint a vizuális művészeti kommunikáció egyik műfaja Szerző: Dr. Tari János Lektor: Dr. Szekfű András

2 Tartalom 2 Bevezető 4 A mozgóképi ábrázolás és a dokumentumfilmezés kezdetei 8 A valóság vizuális művészeti és tudományos leképezése 9 A mozgó képek érzékelésétől a filmkép érzékeléséig 18 A film valóságábrázoló szintjei térben és időben 27 Az amatőr filmjegyzetektől a romantikus valóságábrázolásig 32 Az első filmfelvételek Magyarországon 33 Néprajzi tematika és nemzeti identitás a magyar némafilmekben 38 Híradók és néprajzi filmfelvételek a két világháború között Magyarországon 41 A Magyar Filmiroda tevékenysége 43 A dokumentumfilm fejlődése a két világháború között a nagyvilágban 47 A dokumentumfilm típusai és fejlődése a második világháború után 53 A dokumentumfilm műfaja, típusai, jelentősége 54 A dokumentumfilmezés nemzetközi fejlődésének példái a második világháború után 55 A magyar dokumentumfilm fejlődése a második világháború után 57

3 Magyar dokumentumfilm-irányzatok, a MADE rendszerváltás utáni filmjei 74 A magyar dokumentumfilm fejlődése a rendszerváltás után 75 A dokumentumfilmek funkciói, értelmezésük módszerei 83 A dokumentumfilmes bemutatás lehetőségei 87 Statikus - dinamikus bemutatás 89 Beavatkozás - be nem avatkozás 92 A téma bemutatását segítő dokumentumfilmes eszközök 96 A dokumentumfilm elemzésének szempontjai 99 Összegzés 101 Szakirodalom 102 Ikonok 105

4 Bevezető Az archaikus-szakrális kultúrákban a közösségek számára a valóságról alkotott kép lényegében egységes, s a mű, amely a világot ábrázolja tökéletesen érthető. Erre világított rá Lech Majewski: The mill and the cross (2011.) című filmjének elemzése az előző leckékben.

5 Umberto Eco szerint: "A középkor látványon nyugvó civilizáció, katedrálisa kövekkel írott óriási könyv, szabályszerű plakát, tévéképernyő, misztikus képregény, amelynek mindent ábrázolnia kell: a föld népeit, a művészeteket és a mesterségeket, az év napjait, a vetés és az aratás idejét, a hit titkait, a szent és a profán történelem anekdotáit, a szentek életét, akik mint ma a filmsztárok és énekesek, akkoriban példaképek voltak, politikai hatalom nélküli, ám annál nagyobb karizmatikus hatalommal bíró elit".

6 Umberto Eco HOLLAND FESTŐ: DER MORITATENERZÄHLER

7 A polgárosodással a művészetek funkciója megváltozott. A köznapok kultúrája elvált az ünnepnapok kultúrájától, a szalonoké a közterekétől. A mindennapok világában a kultúra egyfelől művelődésként, vagyis a hasznos információk megszerzésének lehetőségeként jelent meg, másfelől szórakozásként. A szellemi termékek tömeges, iparszerű előállítása nem igényli a közösség számára fennálló viszonyok visszaigazolását, nem alapul többé transzcendens értékeken. Az egységes kultúra felbomlásának folyamata, a kultúrahasadás, amely az európai civilizációban a késő középkorral, a katolicizmus szellemi befolyásának csökkenésével vette kezdetét, a 19. századra lényegében befejeződött. Ekkor született meg a valóságábrázolás technikailag új formája a mozgókép.

8 Nyolcadik rész A mozgóképi ábrázolás és a dokumentumfilmezés kezdetei

9 A valóság vizuális művészeti és tudományos leképezése A bennünket körülvevő valóságban látottak visszaadásánál nagy szerep jut a szubjektivitásnak, az emlékezetnek. A dokumentáló szemlélete, lényeglátása és a megfelelő eszközök használata nagyban hozzájárul ahhoz, hogy minél hitelesebb kép maradjon fenn a jelenségekről. A mozgókép ábrázolások alapja a céltudatos megfigyelés és a valóság tükrözése. Ehhez a szemet és többféle képalkotó technikai segédeszközt (pl.: a camera obscurát, a lyukkamerát, stb.) használták.

10 Alhazen (Abu Ali Mohamed ibn al-hasan Ign al- Haytam) már i. sz körül hét könyvet írt a fényről, és annak szem általi leképezéséről. Vizsgálatait Camera Obscurával (a lyukkamera őse) végezte, amely lencse nélkül jeleníti meg a fényt.

11 A reneszánsz festészeti vívmánya, a centrálperspektíva, lehetővé tette a látvány mértani megszerkesztését. Leonardo Da Vinci segédeszközként használta a lyukkamerát, de nem élt a camera obscura adta mechanikus leképzési lehetőséggel, holott Codex Atlanticusában szerepel annak rajza, a kondenzor-lencsével ellátott vetítőgép ősével egyetemben.

12 A vetítés, vagyis a nagyobb felületen visszaadott kép története a XVII. század közepén kezdődik. Athanasius Kircher ( ) jezsuita tudós feltalálta a laterna magicát, lencse segítségével felnagyított képeket vetített a falra.

13 A debreceni kollégiumban 1721-ből fennmaradt jegyzet az egyszerű camera obscurát tárgyalja. Tőke István nagyenyedi fizikatanár 1736-ban megjelentette az Institutiones Philosophiae Naturalist, melyben rajzon is bemutatta a camera obscura és a laterna magica működési elvét. Az első laterna magica bemutatót, azaz kézzel festett színes diapozitívok vetítését a hagyomány szerint július 29-én Simándi István professzor rendezte II. Rákóczi Ferenc számára a sárospataki kollégiumban. A holland vetítő és a tizennyolc diakép ma is a kollégium gyűjteményének büszkesége. Laterna magica maradt fenn a debreceni református kollégiumban is.

14 Az egri Lyceum dísztermének freskóján (Franz Sigrist: A természettudományok allegóriája, 1781.), különböző optikai eszközök mellett, egy vetítőgépet is megszemlélhetünk.

15 A Bajai Múzeum 1827-es céltáblájának ábrázolása: a laterna magica más, vetített képekkel kombinált látványosságokkal együtt kedvelt társasági szórakozássá vált a 19. század első felében. Ilyenek voltak az úgynevezett transzparensképek melyek más és más átvilágításban eltérő képeket adtak, valamint a tér- és mozgásillúziót keltő diorámák. A színházak és a vásári mutatványosok egyaránt szívesen rendeztek a reformkori Magyarországon ködfátyol képbemutatókat, melyek során elsötétített helyiségben füstre, vagy gőzre vetítették a laterna magica-képeket.

16 Vetített kép használatára a francia szépirodalomban is találhatunk példát. Maupassant november 13-án írott novellájának hőse nép-moziról ábrándozván, kitüntetés reményében beadványt küldött a kormányhoz, követelve, hogy a szegénynegyedekben állítsanak fel ingyen színház félét a kicsi gyerekeknek. A szülők már a csöppségeket is odavinnék, és egy laterna magica megismertetné velük az emberi tudás alapjait A látás művelné az agyat, a képek belevésődnének az emlékezetbe, hogy úgy mondjuk: a tudományt láthatóvá tennék.

17 A 19. század elején a városi polgárokat szórakoztató nyilvános camera obscurák működtek tornyokban, pavilonokban (pl. az Edinburgh-i kastélyban, a Párma melletti Castello Fontanellóban, vagy Egerben, ahol Hell Miksa 1770-es években épített camera obscurája ma is megtekinthető). Ezek a panoráma-képekhez hasonló szerepet játszottak, s a városiak saját életéről adtak a hétköznapitól eltérő képélményt. A század végén az a tulajdonsága tette ismét érdekessé, hogy az asztalra vetített külvilág élt, s az emberek mozgását, a külső nyüzsgést pontosan közvetítette a nézőnek.

18 Feladat: Soroljon fel példákat a képalkotó technikai segédeszközök fejlődésére a mozgókép előtti időkből, valamint kösse őket a feltaláló, vagy az ismertető személyéhez! A mozgó képek érzékelésétől a filmkép érzékeléséig A képek mozgássá olvadása a szemben, illetve az agyban történik. A mozgásillúzió létrejöttét két tényező teszi lehetővé: a stroboszkóp és az utóképhatás. Az emberi szem a térben elkülönülő és időben legalább 1/16 másodpercnyi sebességgel egymást követő képeket egybefüggően észleli (stroboszkóp-hatás).

19 A szem ideghártyája (recehártya) egy röpke pillanatig rögzíti az érzékelt képet, de ezt már lefedi a gyorsan következő másik állókép (utóképhatás), így az egyes képeket egységes mozgásfolyamatként vetíti az agyba. Ez az oka, hogy a szem és az agy az álló mozgásfázisok gyors egymásutánját csak összefüggést teremtve képes érzékelni, így jöhet létre a mozgás élménye.

20 .

21 Érzékelési szempontból csak nézzük a filmet, de nem látjuk egyetlen képkockáját sem. Amennyiben az egyes filmkockákat tekintjük filmképnek, akkor a filmekben egyetlen képet sem látunk. Maga a film a felvételkor, és a vetítéskor sem mozoghat folyamatosan, hanem meg-megállítva, azonos ütemben kell a kockáknak a lencse mögé kerülniük, (expozíció/kivetítés), majd tovább haladniuk. A valóság állóképeit lépésről lépésre haladva hozzák mozgásba ban az angol Edward Muybridge egy vágtató paripáról készített 12 fényképezőgéppel fázisfotókat.

22 Az élőképek első, technikai szempontból jól használható felvevő- és vetítőrendszerét 1887-ben az amerikai Thomas Alva Edison laboratóriumában fejlesztették ki, George Eastman perforált, emulzióval ellátott celluloid filmnyersanyagát használva. Edison 1891-ben szabadalmaztatta kinetoszkópját.

23 A kinetoszkópot 1894 végén a fényképészeti felszereléseket gyártó Antoine Lumiere vásárolta meg. Fiai, a Lumiere testvérek szerveztek először vetítést 1895 decemberében Párizsban. Sikerült a kinematográfot úgy továbbfejleszteniük, hogy az már jó mozgókép-minőséget biztosítson, és megfeleljen az új kifejezőeszköz később megszabott igényeinek (perforált filmszalag, 16 kép/másodperc felvevő és lejátszó sebesség). A készülékben minden kép egy villanásnyi ideig megállt mind az exponálás, mind a vetítés ideje alatt, míg a filmszalag mozgatását a greifer tű (registration pin) nevű filmtovábbító szerkezet biztosította.

24 1895-ben, mikor a Lumiere-testvérek feltalálták a hordozható filmfelvevő gépet, a filmkamerák csak kb. l perc hosszúságú filmanyagot tudtak folyamatosan felvenni, hiszen ennyi fért a filmkazettába. A folyamatos jelenetsorok mindig rövidebbek voltak 63 másodpercnél április 17-től július 20-ig Lyonban a koloniális kiállítás alkalmával Lumiere-ék az afrikai ashanti népcsoport tagjairól készített 12 filmfelvételt mutattak be a francia nagyközönségnek.

25 A lyoni Lumiere Intézet kiállításában megtekintethető a Lumiere testvérek összes korai film dokumentuma. Az első sorozatban A munkaidő vége, A vonat érkezése és A kisbaba reggelije mellett a franciák hétköznapi élete: biciklisek, az Eiffel-kiállítás mozgó járdája, a vidámpark csúszó hajója, lóra felugró katonák, az utcán golyójátékot játszó férfiak, futballozók, zsákban futók, tengeri csónakázás, akrobaták az udvaron stb. láthatók. A második sorozat a franciákat mutatja munka közben: gyárban, szénagyűjtéskör, asszonyokat mosás közben, matrózruhák szárítását és igavonó lovakat, valamint lépegető földegyengető gépeket. A harmadik sorozatban, (melynek címe: A világ közelebb jön): Párizs, Velence, London, Spanyolország, New York, Boston, Chicago, Moszkva, Budapest, Mexico, Jeruzsálem, Egyiptom, Törökország és Algéria tájairól és lakóiról láthatunk képsorokat.

26 .

27 Feladat: Ismertesse a mozgókép emberi érzékelésének mechanizmusát és a Lumiere testvérpár filmtörténeti fejlesztő tevékenységének jelentőségét, különös tekintettel a greifer tű nevű filmtovábbító szerkezetre! A film valóságábrázoló szintjei térben és időben A film előtti művészetek vagy csak időben (zene, költészet), vagy csak térben (festészet, szobrászat, építészet) hatottak a befogadóra. A mozgókép először egyesít teret és időt az emberiség történetében, így a film kép, tér és idő egyaránt. A filmszalag hossza kifejezhető hosszmértékben (méter) és időtartamban (ennyi és ennyi óra, vagy perc). A film a fénykép objektivitásának az idő felé való kiteljesedését jelenti. A filmidő egy olyan új idődimenzió, melyet az új médium megszületése óta vizsgálunk. Ez az idő különbözik attól a valós időtől, ami a kamera előtt lezajló esemény tényleges ideje. A film fizikai ideje a vetítés ideje (aktuális hossza), míg dramatikus ideje az, amíg az ábrázolt események lezajlanak. Ez a két idő ritkán azonos.

28 Feladat: Magyarázza meg a következő szakmai fogalmak egymással való kapcsolatát: a film hossza, a filmidő és a dramaturgiai idő!

29 A vászon optikai mező, amely lényegi jellegzetességeiben színpadhoz, vagy valóságos esemény teréhez hasonlít. A felvevőgép, a vetítő, a film és a vászon együttese olyan készülék, amely a valós események átélésével megegyező érzékelési helyzetet képes létrehozni. Julien Hochberg és Virginia Brooks szerint a film percepciós szempontból teljesen valós szituáció élményét kelti a nézőben, látszatra a valóság pontos másolata. Mikor azonban a mozgásról áttérünk a téridő dimenzióra, láthatóvá válik, hogy a film nem másolat, hanem maga a tulajdonképpeni értelemben vett konstrukció.

30 A film az emberi érzékelés számára adott valóság bármely tárgyáról, technikai úton készített lenyomata, amely látható és hallható állapotváltozásaikat megközelítő teljességgel képes rögzíteni. Nem csak reprodukál, hanem elvonatkoztat; amit rögzít, azt egyben átalakítja, saját médiuma törvényszerűségeihez idomítja, tehát elemi szinten megmásítja. Így a valóságra vonatkozó állítás összetéveszthető a jelhordozó matéria valóságával. A film olyan közel van az általa rögzített világhoz, mintha ismétlése, vagy folytatása volna. A film és a valóság közt tehát esszenciális kapcsolat, mélységes folytonosság (ontológiai rokonság) van. A világ objektív rögzítését teszi lehetővé azáltal, hogy az életet a maga múlásában kísérje. Ez a dokumentumfilmek bizonyos irányzatainak fő dramaturgiai iránya is. Bódi Gábor: Négy Bagatell (3) (1975.)

31 Feladat: Elemezze a film valósághoz fűződő viszonyát a kompozíció, a kameramozgás és a filmidő szempontjából Bódi Gábor: Négy bagatell (3) (1975.) című filmje alapján! William Rothman: a dokumentumfilm a társadalom tanúja. Az érzékelhetőt és az ismétlődőt ragadja meg, lényegileg nem közvetlenebb, vagy igazabb a többi filmnél, de a valóságot tárják elénk. Témája kritika és elemzés, vagy az igazság feltárásának eszköze. A valóság rögzítése azonban sohasem tökéletes, mert részben meghamisítja azt, s csupán fizikai és kémiai (filmexpozíció) értelemben tökéletes az eredmény. Acta Univ. Sapientiae, Film and Media Studies, 1 (2009.) Reality and Fiction in Classical Hungarian Documentaries. András Szekfü Feladat: Jellemezze általánosságban a dokumentumfilmeknek a valósághoz és az igazsághoz fűződő viszonyát!

32 Kilencedik rész Az amatőr filmjegyzetektől a romantikus valóságábrázolásig

33 Az első filmfelvételek Magyarországon május 10-én Budapesten, a körúti Royal Szállóban Lumiere-ék megbízottja rendezte az első félórás mozielőadást, melyet a nagy sikerre való tekintettel egy éven át naponta többször is megismételtek. Ezt követően különböző mulatókban, kávéházakban és vándorcirkuszi mutatványként tartottak vetítéseket. Az első magyar filmfelvételt 1896-ban a Sziklai testvérek (Arnold és Zsigmond) a francia Lumiere-gyár egyik technikusával készítették I. Ferenc Józsefről, amikor megnyitotta a millenniumi kiállítást, majd megtekintette Munkácsy Mihály Ecce Homo című festményét. A millenniumi díszfelvonulásról híradófelvétel készült, az ünnepségek színhelyén Edison kinetoszkópja működött.

34 1906-ban nyílt meg az első igazi mozgóképszínház Budapesten, a Projectograph, melyet az 1910-es évekig Ungerleider Mór és Neumann József vállalata, a Projectograph látott el itthon forgatott híradó jellegű felvételekkel (I. Rákóczi Ferenc hamvainak 1906-ban történt hazahozatala (Zitkovszky Béla és Körmendi Ékes Lajos munkája), több hadgyakorlat, udvari ünnepség, közéleti esemény, vadászat, strandolás).

35 . Feladat: Melyik magyar filmből való a fenti képkocka? Sorolja fel a magyar filmtörténet kezdeti időszakának ( ) meghatározó személyiségeit és a filmezés fejlődésében játszott szerepüket!

36 Gaál Éva így ír Hevesi Sándort idézve a magyar némafilmmel foglakozó cikkében: Fejlődésének első fokozatain a némafilm saját formanyelv hiányában belekapaszkodott egy-egy idősebb, tapasztaltabb művészeti ág (színház) eredményeibe, és azzal dialektikus harcban, saját formanyelvét és stílusát keresve, az idegen anyagokat fokozatosan leválasztva magáról alakult ki és nőtt egyre jelentősebb, szuverén művészetté. Első, és mindeddig talán leglényegesebb harcát 1912-ig vívta meg, amikor hivatalosan is elismerték, hogy a film fotográfiai mutatványból kultúrtényezővé fejlődött. Hevesi nem örült annak, hogy színházi rendezéseinek tematikája hatott a filmre; szerette volna, ha a film megáll a saját lábán. Voltak, akik a haladást és a jövőt a mozi technikai lehetőségeiben látták, amelyeket át szerettek volna ültetni a valóságos színpadra de a vetített kép a színpadon alkalmazva sohasem adhatja a valóság illúzióját. A némafilmben folyton leveleket vetítenek a fehér vászonra, így gördítik tovább a cselekményt, a mozinak is el kell jutnia ahhoz a művésziességhez, hogy csakis merőben optikai eszközökkel dolgozzék.

37 1915-re a lakosú Budapesten már 92 mozi volt, míg a többi nagyobb magyar városban 1-2, maximum 5. szórakozási helye. A mozi lett a legnépszerűbb színház, a nagy tömegek

38 Néprajzi tematika és nemzeti identitás a magyar némafilmekben A néprajzi filmezés igénye már a korabeli filmhíradókban megjelent, hírértékű, közművelődési funkciót betöltő és nemzeti identitást formáló szerepben. A legelső magyar némafilmeket Flórián Mária elemezte, mint az egykori falusi paraszti élet és szemléletmód dokumentumait a néprajzi hitelesség és mondanivaló szempontjából. A valóságelemeket ábrázolása nem szándékos, a helyszínek és a szereplők csupán háttérként jelentek meg a paraszti valóság mozgóképes dokumentumaiként. A filmeken keresztül jól vizsgálható a parasztság és más társadalmi rétegek kapcsolata. A paraszt és a falu képe a korabeli közvélemény környezetfelfogásának vetületeként jelentik meg, mely a falusi népet idealizálta, és különbözőnek tartotta a polgáritól. Moholy Nagy László: Nagyvárosi cigányok (1925.?)

39 Az erkölcstelennek ítélt városiakkal szemben a magyar paraszt az erkölcsi tisztaság hordozója, állatszerető és földtisztelő, vallásos, de olykor felvilágosult is. Ez a szemlélet alapul szolgál a nemzeti önkép kialakításához. E filmekben legtöbbet azok a képsorok mondanak számunkra, amelyeken például a saját öltözetükben statisztáló mezőkövesdiek jelennek meg. A felvételek idején, az 1920-as évek elején, a matyó viselet még belső törvényei szerint alakulóban lévő, hétköznap is hordott, ünnepi változatában sokszínű viselet volt. A korai némajátékfilmek parasztság képéről megállapítja, hogy a szereplőket hagyományokban gyökerező, az egész faluközösség érdekeit szem előtt tartó és elismerő morál irányítja. A hazáját, vallását, családját, önérzetét, földjét féltő magyar parasztképből és egy korábbi nemesi nemzetfogalomból ötvöződött össze a magyar ember filmbéli alakja, aki az első világháború okozta helyzetből gyakran menekült a filmekben is vigaszt nyújtó látomásokba és álmokba.

40 . Feladat: Melyik magyar filmből való a fenti képkocka? Elemezze a magyar néprajzi témájú némafilmek által ábrázolt parasztság-képet, valamint a különféle társadalmi rétegek kapcsolatának filmbéli ábrázolását!

41 Híradók és néprajzi filmfelvételek a két világháború között Magyarországon A mozi népszerűségét az I. világháború kitörése lendítette fel hazánkban. (A korszak ( ) híradói: A hadiesemények iránti érdeklődést egymással vetélkedve próbálták kielégíteni a filmes cégek. Fröchlich János, Fodor Aladár, a játékfilmes Illés Jenő és a katonai szolgálatot teljesítő ifj. Uher Ödön tudósítottak a harcokról ban, amikor a forradalmi közhangulat ismét a hazai és a nemzetközi események felé terelte a közfigyelmet, új vállalatok születtek a híradók készítésére (a Pesti Napló, a Schwarzenberg cég, a Star filmvállalat, továbbá a legjelentősebb, Az Est heti híradója). Ez utóbbit Damó Oszkár és Tarján Vilmos szerkesztette. Az Est helyére a Tanácsköztársaság idején a Vörös Riport Film (I XX. szám) lépett. A kommunista híradók szerkesztője Damó Oszkár, operatőrei: Escher Károly, Vass Károly, Turchányi Olivér, Bécsi József és mások voltak. A Horthy-rendőrség bűnjelként foglalta le a húsz számot, s ennek köszönhető, hogy a Magyar Filmintézet archívuma máig megőrizte.

42 Filmtörténelem: 1919-ben először rögzítették a budapesti május elsejei felvonulást. Míg a kormány elhanyagolhatónak tartotta a filmet, mint művészetet, addig a híradót, a riportot és a dokumentumot tudatosan propagandacélokra használta fel. Az ellenforradalmi rendszer első napjaiban a Nemzeti Hadsereg fővezérségén Temesváry László főhadnagy vezetésével megalakult a katonai filmosztály, ahol öt propagandaaktualitás készült. A hiradós műfajt a húszas évek elején a Concordia filmgyár, a Magyar-Osztrák Filmvállalat (Budapesti Filmújság), a Kinoimport, a Corvin és a Cosmos híradó képviselte. A Külügyminisztérium alapította az angol nevű East News Reel Ltd-t, hogy magyar eseményekről készülő felvételeket szállítson külföldre. Az 1930-as években oroszpropaganda filmek születtek példát adva a későbbi korszakok filmkészítőinek. Feladat: Ismertesse, hogyan hatottak a magyar film fejlődésére a két világháború közötti politikai viharok, valamint miként használták a politika céljaira a filmet ebben az időszakban!

43 A Magyar Filmiroda tevékenysége A 35 mm-es filmek készítése, a filmforgalmazás, valamint a filmkölcsönzés önállóan 1920 óta elismert tevékenység, addig ugyanis a vásári mutatványosokra vonatkozó rendeletek és törvények hatálya alá tartozott, bár ebben az időben és utána folyamatosan több amatőr film is készült családi és úti film tematikával. Ez jellemző volt a világ minden országában példaként a Memory of Europe Inedits szövetség honlapját tekintheti meg a világ hálón. A Magyar Távirati Iroda Rt. szárnyai alatt 1923-ban alakult meg az MFI, azaz a Magyar Filmiroda filmjéből az első 398 néma, a többi pedig decemberig elkészült hangosfilm. Első munkája a Magyar Híradó február 27-én jelent meg egyetlen kópiával a Décsi moziban (ma Művész). Szeptember végére a kópiaszám 4- re, a vetítő moziké pedig 25-re nőtt. Kezdetben csak bizonyos számok vetítését rendelték el a moziknak, de a 108-as számtól kezdve, amelyet március 18-án mutattak be, a híradók vetítése kötelező lett a játékfilmek előtt.

44 Az UFA (Berlin) és a Luce (Róma) híradó-szolgáltatásokkal kialakított csereviszony nyomán a Magyar Híradó Magyar Világhíradóvá vált, a későbbiekben pedig a kölcsönösen előnyös nemzetközi filmcsere bevett gyakorlattá vált. Feladat: Értékelje a Luce (Róma) politikai propaganda céljából készült dokumentumfilmjeinek hatását a tömegek véleményének befolyásolására! Az értékelést támassza alá saját véleményének kifejtésével! 1932-ben készült a Pathéton Weekly Hiradó magyar paraszti tematikájú filmrészlete, illetve 1935-ben a British Pathé Budapesti vasárnap című híradó részlete. Mindkét külföldi filmhíradó a magyar falusi és városi élet dokumentuma.

45 Paraszti témájú filmek: Hortobágy (1936.), Magyar falu (1935.), A magyar falu művészete (1937.), Szent István-napi népviseletben felvonulók (MFI VII.), Aratóünnep Rajkán, Németajkú lakosság felvonulása, népviselete (MFI IX.). A műfaj népszerűsítése céljából december 7-én megnyílt az Erzsébet körúti Híradó Mozi, majd október 10-én a Belvárosi Híradófilmszínház. A Magyar Filmiroda 1940-ben és 1942-ben a náluk készült filmekről katalógust adott ki, a filmekből vett képekkel illusztrálva. Bemutatták az ezredik filmhíradót. atch?v=br7egeuwczw

46 1943-ban a professzionális filmhíradógyártás és -forgalmazás fő intézménye, a Magyar Film Iroda 55 kópiát (35 mm) és 19 keskeny- (16 mm-es) filmet mutatott be alkalmanként hez egy érdekes dokumentum kapcsolódik, amelyben a Hunnia Filmgyár hangfelvevőgépet kölcsönzött a Néprajzi Múzeumtól filmforgatáshoz. E kezdeti időszakban főleg táncokat bemutató filmek készültek a híradók és a néprajzosok kameráival, dokumentálási céllal. Feladat: Ismertesse a Magyar Filmiroda működésének jelentőségét a két világháború között!

47 A dokumentumfilm fejlődése a két világháború között a nagyvilágban "A film századunk népművészete. Csak Bécsben esténként 200 mozi játszik, s ez 300 ezer mozilátogatót jelent naponta. Volt-e valaha bármelyik művészet ilyen népszerű? Kísért-e egyáltalán szellemi megnyilvánulást ekkora érdeklődés? Kivéve talán a vallási szertartásokat? A városi lakosság fantáziájában és érzésvilágában a film vette át azt a szerepet, amelyet valamikor a mítoszok, a legendák, és a népmesék töltöttek be." - írta Balázs Béla 1924-ben. A film rokonsága a folklórral találó párhuzam. A mozi sötétjében a némafilmek gazdagon áradó, mégis egyszerű, naiv - bumfordi kép- és cselekményvilága valóban a mese, mítosz, és legendakincs modern változataként hatott a korabeli nézőre. Egész műfajcsalád alakult ki az európai történelem ősi hiedelemvilágából előkúszó rémfigurák, gólemek, szörnyek, vámpírok alakjai köré.

48 Amerikában Robert Flaherty: Nanook, az eszkimó (1922.) című dokumentumfilmje az eszkimó vadász élettörténete, primitív protestáns hőst ábrázol. A film kiszámíthatóan közönségsikerre tarthatott számot, és nagyfokú nanookmániát hozott létre az Egyesült Államokban. Az ír halászok életét bemutató dokumentumfilm szintén nagy siker lett. Robert Flaherty: Man of Aran (1934.)

49 John Grieson 1929-ben készített Heringhalászok című némafilmje elsőként mutatta be a skót halászok életét. Grieson a dokumentumfilmet az aktuális valóság kreatív kezelésének tartotta, mely szükségképpen más, mint az antropológiai, néprajzi film. Az egyik feladata az élet, a másiké az események bemutatása ben Grieson így írt: Nyíltan és őszintén újítóként léptünk fel. Régi szaknyelven szólva bennünket az érdekelt, hogy életre keltsük az új társadalmi anyagot, kikristályosítsuk az érzelmeket és létrehozzuk azokat az új elveket, amelyekből közös haladás, akarat fakad. A társadalmi dokumentumfilm és a szociológiai filmdokumentum történetiőse a szovjet Kinoki mozgalom. Dziga Vertov: Kinoglaz (1924.) Dziga Vertov: Kinopravda (1922.) &list=plf7e6f994bcd9dff2

50 Jean Epstein: Finis Terrae (1929.), Jean Vigo: A propos de Nice (1930.). Fontos megemlíteni Basil Wright: Song of Ceylon (1934.) című filmjét, amely impresszionista képekkel és többszólamú kísérőhanggal mutatja be a ceyloni tájat és embereket. Kiemelkedő filmtörténeti dokumentum Harry Watt és Basil Wright: Night Mail (1936.) című filmje, amelynek kísérőszövegét W. H. Auden, zenéjét Benjamin Britten írta, mintegy hagyományt teremtve és példát adva a későbbi dokumentumfilmeseknek.

51 Az 1930-as, 40-es évek dokumentumfilmjeinek többsége a megnövekedett szociális problémákkal foglalkozott, és a világháború miatt egyre több propaganda jellegű film is megjelent. Móricz Zsigmond novellája alapján készült George Höllering: Hortobágy (1936.) című filmje, mely a játékfilm és a dokumentumfilm műfajának keveréke, s több hiteles kortörténeti jelenetet rögzített. Höllering Hortobágya követte Szergej Eisentein: Régi és új (1929.) című filmjének hagyományát és megelőzte Robert Flaherty: Lousianiai történet (1948.) című filmjét. A főhős mindkét filmben egy fiatal kamasz fiú, aki az új technológia, és a gépek világának győzelme mellé áll a hagyományos életmóddal szemben.

52 Georges Rouquier: Farrebique ou les quatre saisons (1946.) című 90 perces filmje 1946-ban elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál kritikusi nagydíját. Témája egy vidéki család éves életciklusának élethű bemutatása, de nem szakképzett színészekkel, hanem az eredeti környezet szereplőivel, a goutrensi parasztokkal, akik saját életüket játszották el a filmben. A korabeli kritika értékelése szerint - a megrendezett jelenetektől eltekintve a film kiemelkedő alkotás, mely természetes eszközökkel hangsúlyozza ki a mindennapi élet alapigazságait. Feladat: Válasszon ki egy, a 30-as években készült alkotást, s ezen keresztül elemezze a játékfilmes elemek hatását a dokumentumfilm valóságot bemutató funkciójára!

53 Tizedik rész A dokumentumfilm típusai és fejlődése a második világháború után

54 A dokumentumfilm műfaja, típusai, jelentősége A dokumentumfilm műfaja igen sokrétű: a híradó riporttól, az amatőr családi felvételen, az ipari referenciafilmen az úti-, vagy tájfilmeken, az etnográfiai, antropológiai filmeken keresztül az oktató-, sportfilmeken, tudományos-, ismeretterjesztő filmeken, életrajzi filmeken át, egészen a politikai propagandafilmekig, vagy a művészi filmnyelv kísérletekig terjed. Ábrázolástechnikailag a fenti műfajokon belül megkülönböztethetők montázs- és komplikációs filmek, valamint interjúfilmek. Feladat: Sorolja fel a dokumentumfilm típusait és illusztrálja őket példákkal!

55 A dokumentumfilmezés nemzetközi fejlődésének példái a második világháború után A francia Jean Rouch a képekkel való jelentéskifejezés nagymestere, kézi kamera használatával teremtett új iskolát. Afrikában készített filmjeinek felvételi technikája a résztvevő kamera, a cinéma vérité előfutárává tette. Magát a kamera mögül a kamera elé helyezi, kommentárjaival értelmezi a helyzeteket, bevezetve a cinéma vérité stílust. B31B6F2&feature=results_main Az 1960-as évek elején a dokumentumfilmesek a cinéma verité és a cinema direct stílusú filmjeikből száműzték az interjút. Ugyanakkor a francia Jean Luc Godard az interjút kezdte használni játékfilmjeiben, mert a korabeli híradók stílusa miatt ez hitelessé tette fikciós alkotásait. A korszakot a műfajok és formai eszközök keveredése és egymás mellett élése jellemezte az egész világon.

56 Az amerikai Richard Leacock azt vallotta, hogy amikor megkérdezzük az embereket, azok mindig csak azt mondják el magukról, amire mi vagyunk kíváncsiak. Colin Young szerint a kamera, mint megfigyelő eszköz alkalmazása intim és részletekbe menő módszer az emberi viselkedés és az emberek közötti viszonyok ábrázolására. Abban különbözik a terepen készített jegyzettől, hogy a jó résztvevőmegfigyelő film képes direkt módon reprezentálni a megfigyelt eredeti eseményt, viselkedést vagy helyzetet. A dokumentumfilmben az alkotó a valóság tényeit filmes eszközökkel rögzíti, illetve hűen, igaz eszközökkel rekonstruálja. A valóság felfedezésében csak azok érdekeltek, akik azt meg akarják változtatni. Hearts Metrotone News: The Wall (1962.)

57 A magyar dokumentumfilm fejlődése a második világháború után A magyar dokumentumfilm fejlődése nem lineáris történet, hanem évtizedenként a politikai társadalmi gazdasági változásokhoz kötődik, sőt néha úgy tűnik, hogy a dokumentumfilm volt bizonyos változások elindítója. Azért vált önálló műfajjá, mert bár alapvetően megfelelt az ideológiai elvárásoknak, a napi-politikai tételek illusztrálása helyett még a szigorú cenzúrát alkalmazó politikai felügyelet korszakában is a lehetőségek határait feszegetve törekedett a társadalmi működési mechanizmusokról hű képet adni. Csak a dokumentumfilmnek vannak komplex eszközei, hogy a karakterek mögött megmutassa az igazi arcokat, a lényeget és a rejtett mozgatórugókat. Ez a műfaj ereje, de egyben megköveteli a filmes alkotók pszichológiai rátermettségét, érzékenységét és empátiás képességét. Feladat: Értékelje a magyar dokumentumfilmezés kialakulásának és fejlődésének jelentőségét!

58 A II. világháború után a társadalmi-politikai változások nem kedveztek a néprajzi filmezés megerősödésének. A Néptudományi Intézet megszűnésével szakembergárda többfelé szakadt. A világháború aktív híradósai előbb a múltból megörökölt Magyar Film Irodában (MAFIRT), majd 1948-tól a Híradó- és Dokumentumfilmgyárban (HDF) dolgoztak. A híradógyártás és a dokumentumfilm-készítés is a koalíciós kormányzás függvénye volt, az egyes pártok filmvállalatai maguk adtak ki híradókat és készíttettek propagandafilmeket. A Magyar Kommunista Párt a MAFIRT Krónikát használta fel agitációs eszközül az események közlésére, megörökítésére. A híradós műfaj megosztottságát 1948-ban a filmipar államosítása szüntette meg

59 . Feladat: Indokolja, miért nem kedveztek a második világháborút követő koalíciós évek a néprajzi filmezés megerősödésének Magyarországon!

60 A modern művészetek közül a film jutott el leghamarabb a magyar falvakba. A felszabadulás idején, vidéken csak a nagyközségekben volt mozi ben, amikor a filmforgalmazás állami irányítás alá került, mintegy 700 mozi működött vidéken, a filmszínházak több mint háromnegyede. Ezeknek mintegy a fele volt keskenyfilmes mozi. A vidéki mozi fejlesztési kampány eredményeképpen egy évtized alatt mintegy ötszörösére nőtt a falusi filmszínházak száma, és a 3500 mozinak legtöbbje új, keskenyfilmes vetítő volt. Ekkor az ország 5000 főnél népesebb helységeiben kivétel nélkül rendszeresen vetítettek filmeket, mintegy 55 millió látogatóval, ami azt jelenti, hogy a falusi lakosok évi átlagban tíz filmet néztek meg. Feladat: Magyarázza meg a mozi népszerűségének rohamos növekedését a második világháborút követő években vidéken!

61 A koalíciós időszak demokratikus ígérete csak rövid átmenetnek bizonyult a szovjet megszállók támogatta kommunisták fokozatos hatalomátvételéhez, amely az 1948/49-es fordulattal vált teljessé. Az ötvenes éveknek nevezett történelmi időszak 1948-ban kezdődött és az 1956-os forradalomig tartott. A Rákosi-korszakban a többpártrendszer felszámolása, a gazdasági, társadalmi és a kulturális élet teljes körű államosítása, koncepciós perek sora, a Magyar Dolgozók Pártja és a rettegett Államvédelmi Hatóság terrorja révén Magyarországon szovjet típusú diktatúrát vezettek be. A korszak híradója pontosan tükrözi előbb a baloldali térnyerést, majd az új ideológia egyeduralmát, amely a mozgóképet az agitációs propaganda legfőbb eszközének tekintette. Módszereiben és stílusában alig volt eltérés a dokumentumfilm és a híradó között.

62 A klasszikus értelemben vett informatív és valóságfeltáró híradók, a dokumentum- és oktató/ismeretterjesztő filmek helyét győzelmi jelentések foglalták el, melyekben még a szabotázs leleplezések, koholt perek és kivégzések is pozitív kicsengést kaptak: a párt ökle lesújtott a nép ellenségeire. Az alkotások helyszíneit, képeit esetlegesen választották ki, a vizualítás szegényes, a narráció patetikus, manipulált volt. Az időszak árnyoldalai, az emberek valóságos élete, a politikai elnyomás, az üldöztetések, a kitelepítések és a terror változatos formái csak évtizedekkel később jelenhetnek meg dokumentumfilmben. Feladat: Illusztrálja példákkal, hogyan használta politikai célokra a dokumentumfilmet a Rákosi-rendszer! Mik a jellegzetességei az ekkor egyeduralkodó propagandafilmeknek?

63 Nagy Imre fellépésével mérséklődött a terror, s noha a Rákosista erőknek ekkor még sikerült visszaverni a reformer szárnyat, a társadalmi és kulturális életben megindult erjedést már nem sikerült megállítani ben még élt és dolgozott a magyar filmesek két világháború közötti nagy nemzedéke. Politikailag megbízhatatlanok, a legtöbbjük nem gyárthat játékfilmet, de szakmai tudásukra az új rendszernek is szüksége volt, s a dokumentum műfajban dolgoztak szigorú ellenőrzés alatt, ahol a fiatal nemzedék eltanulhatta tőlük a hivatás szeretetét, és a technikai ismereteket. A pályáról kiszorított Szőts István, más jobboldali alkotókkal együtt a Népművészeti Intézetben húzta meg magát. A gyökeres átalakulás előtt álló vidékről forgatott filmjei a magyar néprajzi gyűjtemény értékes dokumentumai. Szőts István: Kövek, várak, emberek (1955, MFV, 798 m).

64 Az 1956-os forradalmi eseményekről a hatalom a saját szemszögéből készített hivatalos verzióját az Így történt (1957, Budapest filmstúdió, 600 m) című filmben interpretálta B&feature=results_main A hatalomhoz való szoros kötődés nem csak az ötvenes évekre volt jellemző, hanem bizonyos vonatkozásban máig tapasztalható. Illusztráló, a megrendelő szándékaitól befolyásolt és manipulált dokumentumfilmek máig készülnek, melyeket közelebbről vizsgálva csupán stílusbéli különbség van az 50-es években és a később készült alkotások között. Feladat: Értékelje a politikai propaganda céljából készült dokumentumfilmek hatását a tömegek véleményének befolyásolására az Így történt című film alapján! Az értékelést támassza alá saját véleményének kifejtésével!

65 A magyar történelemben 1960-as éveknek nevezett korszak szintén nem esik egybe az évtizedhatárokkal, 1956-től 1968-ig tart, a magyar szabadságharc és a prágai tavasz eseményei határolják. A vérbefojtott forradalomra megtorlás következett, és a félelem légkörét kihasználva a hatalom viharos gyorsasággal levezényelte a mezőgazdaság szocialista átszervezését, a téeszesítést ban kivégezték Nagy Imrét és politikustársait, a koncepciós perek után tele lettek a börtönök, embereket végeztek ki, az ENSZ folyamatosan napirenden tartotta a magyar kérdést. Az emberek számára 1956 és a megtorlás éveinek valós eseményei csak az 1980-as évek végétől váltak megismerhetővé.

66 Filmes területen a feltűnően sok betiltott mű és a disszidens alkotók nevének eltűntetése árulkodik a represszióról. Mivel a rendszer ideológiai sarokköve a munkásosztály vezető szerepe, fő célkitűzése pedig, hogy Magyarország mezőgazdaságiból ipari állammá váljon, munkást csak a hivatalos iránymutatásokkal lehetett ábrázolni, de a paraszti élet bemutatása több szabadságot engedett. Ekkor készültek Jancsó Miklós korszakalkotó filmjei, melyek mai és korabeli témák feltárására is vállalkoztak. Jancsó Miklós: Az idő kereke (1961), Alkonyok és hajnalok (1961), Oldás és kötés (1963.), Csillagosok, katonák. (1967), Az 1966-ban megrendezett II. filmszemlén Szegénylegények (1965.) című filmje fődíjat nyert.

67 . Feladat: Jellemezze az 1956-os forradalom utáni megtorlás időszakában készült dokumentumfilmeket! Mit jelent a cenzúra kifejezés, sorolja fel ennek megnyilvánulási formáit a kiválasztott filmek alapján! Nagy Imre kivégzésével szinte egyidőben megalakult a Balázs Béla Stúdió, mely hosszú évekre a magyar film kísérleti műhelye, fejlődésének fő motorja, és egyben irigység tárgya a szomszédos csatlós államok filmes köreiben. Innen kerülnek ki a korszak máig számon tartott dokumentumfilmjei. Sára Sándor: Cigányok (1962, BBS, 520 m). Sára Sándor: Krónika

68 Az 1960-as évek végére bátrabbak, szókimondóbbak lettek a mozgóképek. Megjelentek a társadalmi folyamatokat ismertető, analizáló filmek, melyek az egyén gyökereit, történetét, a szubjektív történelmet mutatták be. A prágai tavasz és a nyugati diáklázadások drasztikus külső behatásként érték a csendesen átalakuló magyar társadalmat. A szerves fejlődés nálunk nem forradalomhoz, hanem az új gazdasági mechanizmusnak nevezett irányítási modellhez vezetett, melyhez a vezetők és a vezetettek egyaránt nagy reményeket fűztek. A reformer pártvezetés gazdasági fellendülést várt megerősítendő a rendszer legitimációs alapját, a jóléti újraelosztással és a személyes gyarapodás lehetőségével. Az emberek már nem elvtársak, hanem dolgozók nagyobb mozgásteret és több szabadságot reméltek a vajas kenyér mellé. Feladat: Ismertesse a kísérleti dokumentumfilmek jellegzetességeit és értékelje a Balázs Béla Stúdiónak a magyar filmkészítésben játszott szerepét!

69 A dokumentumfilmek a nehezen, erős korlátok között létező szociológia szerepét is átvették. Elsőként mutattak rá tabunak számító jelenségekre, melyekről a hivatalos politika szerint nem szabad beszélni, vagy nem is léteztek. A hetvenes években megnövekedett közönségigény és a tematikus gazdagság révén a dokumentumfilm jelentős társadalmi intézménnyé válva felnőtt a magyar játékfilm mellé. A szociológiai szemléletű alkotásokban a filmesek tudományos alapossággal térképezték fel a felszín mögött munkáló mechanizmusokat, felfedve ezzel a társadalom belső ellentmondásait, sokoldalúan mutatva be a különböző társadalmi rétegek privát szférájában felhalmozódó konfliktusok típusait. Zolnai Pál: Fotográfia (1971, Mafilm RDS, 476 m). Bódy Gábor: Négy bagatell (3) (1975.)

70 A szociológiai dokumentumfilmek külön csoportját alkotják azok a filmek, melyek a munkások nehéz helyzetét, sokszor embertelen kiszolgáltatottságát mutatják be. Schiffer Pál elkerülte, hogy főhősei életét manipulálja, hagyta, hogy hősei saját maguk alakítsák sorsukat. A forgatás során kialakult szituációknak szabad folyást engedve mutatta be a pozitív és a negatív eseményeket és eredményeket a főhőse, Cséplő Gyuri sorsán keresztül. A szereplők olyan társadalomban élnek, mely retorikájában értük van, de teljesen magára hagyjaőket. Acta Univ. Sapientiae, Film and Media Studies, 1 (2009.) Reality and Fiction in Classical Hungarian Documentaries. András Szekfü Schiffer Pál: Fekete vonat (1970, BBS, 1233 m), Schiffer Pál: Cséplő Gyuri (1978.). Feladat: Schiffer Pál: Cséplő Gyuri (1978.) című filmjéből hozzon példákat a rendező szituációbemutató módszerére, s ennek hatására a szereplő életére!

71 Olyan társadalomban élnek, mely retorikájában értük van, de teljesen magára hagyja őket. A dokumentumfilmeken belül jelentős csoportot képeznek a poétikus filmek, melyek a bemutatott eseteken túlmutatva poézissel szövik át a történetet, ezzel gazdagítva, finomítva a műfajt. Huszárik Zoltán: Elégia (1965.). D425EAF7&feature=results_main Huszárik Zoltán: Tisztelet az öregasszonyoknak (1972, Mafilm, 440 m), B97C22229&feature=results_main Feladat: Milyen filmnyelvi eszközöket használ Huszárik Zoltán költői rövidfilmjeiben!

72 Kósa Ferenc: Küldetés (1977, Mafilm Objektív Stúdió, 2781 m) Hajas Tibor: Öndivatbemutató (1976.) Feladat: Ismertesse a szociológiai dokumentumfilm jellegzetességeit és mutassa be azokat magyar példákon keresztül! A magyar dokumentumfilm a 70-es években felnőtt a játékfilmhez, a 80-as években pedig a fejlődésben már maga mögé utasította azt. A pénzhiány miatt válságba került játékfilmek helyére benyomultak az egész estés, vagy több részes dokumentumfilmek, melyek szőnyeg alá söpört érzékeny, vagy tiltott társadalmi problémákat feszegettek. Felvirágzott a történelmi dokumentumfilm műfaja. A műhelyekben lázas munka folyt, hogy szóra bírhassák és megörökíthessék a történelem még élő szemtanúit, a túlélőket.

73 Mihályfy László: Bagóhegy boszorkánya (1980, MTV, 480 m), Gulyás Gyula és Gulyás János: Ne sápadj (1981,). Acta Univ. Sapientiae, Film and Media Studies, 1 (2009.) Reality and Fiction in Classical Hungarian Documentaries András Szekfü Gyarmati Lívia: Együttélés (1982, Objektív Stúdió, 2220 m). Monory Mész András: Bebukottak (1985, BBS, 90 perc). Feladat: Monory Mész András: Bebukottak (1985.) című filmje alapján elemezze, hogy a kamera és a forgatócsoport jelenléte hogyan befolyásolja a szereplők viselkedését, milyen hatással van a bemutatott helyzet hitelességére! Értékelje a dokumentumfilmes alkotók etikai felelősségét! Az értékelést támassza alá saját véleményének kifejtésével!

74 Tizenegyedik rész Magyar dokumentumfilm-irányzatok, a MADE rendszerváltás utáni filmjei. A dokumentumfilmek funkciói, értelmezésük módszerei

75 A magyar dokumentumfilm fejlődése a rendszerváltás után A rendszerváltás nem jelentett éles határvonalat a dokumentumfilmezésben, a 80-as évek közepétől a szigorúan tiltottból a megtűrt kategóriába lépett át a legfontosabb társadalmi és gazdasági kérdések bemutatása. A filmesek jelen voltak Nagy Imréék jeltelen sírjának exhumálásánál, emléket állítottak a fegyvertelen tömegbe lőtt sortüzek, a koncepciós perek és az akasztások áldozatainak. A történelem fehér foltjainak feltérképezésével párhuzamosan figyelemmel kísérték a jelen folyamatainak konfliktusait is. Gyarmati Lívia: Recsk (1989.). Feladat: Ismertesse a történelmi dokumentumfilm jellegzetességeit és mutassa be a jelentőségét példákon keresztül, különös tekintettel a hosszú ideig eltitkolt történelmi valóság feltárásában játszott szerepére!

76 Közel 25 évnek kellett eltelni ahhoz, hogy megfelelő időtávlatból, életrajzi tények és társadalmi dokumentumok alapján ábrázolják a Kádár-korszak eseményeit. Sólyom András: A Kádár-korszak demokratikus ellenzéke (2009.) Sólyom András: Kádár János életrajza (2012.) Az áhított demokráciához és a piacgazdasághoz fűzött irreális várakozások és tévhitek viharos gyorsasággal torkolltak csalódottságba, a rendszerváltásnak sokkal több a vesztese, mint a nyertese. Tömegeknek munkát adó szakmák, iparágak tűntek el, miközben alig volt érdekvédelem. A technikai fejlődés (videokamera, digitális technika, számítógép megjelenése) adta új tematikai-formai, vizuális kifejezést gazdagító lehetőségeket a szakma folyamatosan próbálgatja, új dimenziókat tárva fel a jövőt illetően. Ezek kihasználásához újfajta műhelymunkára, a tudományos kutatókkal való szoros együttműködésre van szükség az egyéni arculat kialakításához és a dokumentumfilmes kifejező eszközök használatához.

77 Tímár Péter: Asszociáció tánc (1985. BBS). Sokan a dokumentumfilm válságáról beszélnek. A nehézségeket elsősorban a beszűkült anyagi források, a filmszakma egészének szétzilálódása, a megcsappant érdeklődés és a nézők hiánya jelenti. Gyorsan elmúlt az aranykor, amikor a rendszerváltás lázában égő ország egyszerre csak kíváncsi lett valódi önmagára. A problémák, a mindennapi kenyérgondok, a talpon maradás és létfenntartás küzdelmei, a kiábrándulás miatt a társadalom nagy része hátat fordított a mindennapi valóságnak, látni sem akarja, tudni sem akar róla. Varga Andrea: Az utca gyermekei (1998.) Feladat: Mutassa be példákkal illusztrálva, hogyan változott a dokumentumfilmek témája a rendszerváltás után Magyarországon a korábbi évekhez képest!

78 A televíziózás átstrukturálódása után a közszolgálati adók, amelyeknek a feladata lenne a dokumentumfilmek bemutatása, kevéssé képesek megfelelni az elvárásoknak, a hihetetlen népszerűségre szert tevő kereskedelmi televíziózás pedig nem csupán azért kibékíthetetlen a dokumentumfilmmel, mert az nem illik bele a műsorstruktúrájába, hanem mert elvonja az anyagi forrásokat, a műsoridőt és a nézők figyelmét a valódi dokumentumfilmekről. Sok szakmai alkotó őszintén bevallja, hogy megélhetési filmezést folytat, és a dokumentumfilmezés csak pótlék számára, mert mindent meg kell ragadnia, hogy ha alacsonyabb színvonalon is, de megélhessen. A filmkészítés új finanszírozási formái nem a biztonságot, hanem a bizonytalanságot és a kiszolgáltatottságot erősítik. REJTÖZKÖDŐ TÖRTÉNELEM - 50 év 100 dokumentumfilmje. MADE Budapest Bori Erzsébet, Szilágyi Erzsébet és Csala Károly cikkei alapján.

79 Feladat: Mutassa be a televíziózás átstrukturálódásának hatását a dokumentumfilmezésre és értékelje a kereskedelmi televíziózás térhódításának hatását a tömegek véleményének befolyásolására! értékelést támassza alá saját véleményének kifejtésével! Az A nehézségek magukkal hozták a dokumentumfilmesek szolidaritását, a szakmai érdekérvényesítés új műhelyei, egyesületei jöttek létre. A MA.D.E (Magyar Dokumentumfilm-rendezők Egyesülete) elnöke Kisfaludy András így ír A valóságfeltáró filmesnek jó volna mindig igaznak lenni és amellett tapintatosnak, objektívnek és demokratikusnak, sebkímélően nemesnek és polgári értelemben ízlésesnek, médiatörvénybelinek és autonómnak lenni. Csakhogy ez mind egyszerre nem lehetséges. A dokumentumfilmes mindenek előtt kegyetlen. Évtizedek óta dokumentumfilmeket készítünk. Olyan támogatás nélküli két évünk - mint a legutóbbi ( ) - még nem volt.

80 A MADE tagjai dolgoztak, a befejezés halvány reményével. Filmkezdeményeik részleteit a Töredékek című filmben rakták össze. Vajon elkészülhetnek-e valaha ezek a filmek? Vajon fogják-e látni a nézők? Töredékek (Made in MA.D.E.) ( ) : 1. Péterffy András: A leghosszabb film; Szőts István portréfilm, 2. Dékány István: Bandicsfilm, 3. Tari János: Kétszemélyes hadsereg fehér zászlóval, 4. Siflis Zoltán: A halál megeszi a lelket, 5. Sólyom András: Összeomlás, 6. Vörös T. Balázs: Apáczai kakaslövés, 7. Mohi Sándor: Hogyan születnek a csillagok (Rostás Árpád tábora), 8. Erdélyi János: Fényedből fénysugár, 9. Gulyás János: Devecser A vörösiszap tragédia után, 10. Sólyom András: Tüntetés január, 11. Dénes Gábor: Az utolsó esély, 12. Mihályffy László: Élőlánc tüntetés január, 13. Szobolits Béla: A szegénységről három tételben, 14. Kisfaludy András: A Malizoli

Középszint A magyarság helyzetének f bb jellemz i a szomszédos országokban.

Középszint A magyarság helyzetének f bb jellemz i a szomszédos országokban. 10.1 A szovjet felszabadítás és megszállás A szovjet felszabadítás és megszállás. Az ország háborús emberáldozata és anyagi vesztesége. A nemzetközi helyzet hatása a magyar belpolitika alakulására 1945

Részletesebben

A dokumentumfilm néhány elméleti kérdése és a huszadik századi magyar dokumentumfilm

A dokumentumfilm néhány elméleti kérdése és a huszadik századi magyar dokumentumfilm Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskola A dokumentumfilm néhány elméleti kérdése és a huszadik századi magyar dokumentumfilm doktori disszertáció tézisei Dr. Szekfü András Ph.D. 2010 Témavezető:

Részletesebben

a) Sztálin halála. Az osztrák államszerződés aláírása. b) Tüntetések Budapesten és Hruscsov beszédében leleplezi a kommunista

a) Sztálin halála. Az osztrák államszerződés aláírása. b) Tüntetések Budapesten és Hruscsov beszédében leleplezi a kommunista '56-os terem a) Sztálin halála. Az osztrák államszerződés aláírása. b) Tüntetések Budapesten és Hruscsov beszédében leleplezi a kommunista vidéki nagyvárosokban. rendszer bűneit. c) Magyarország felmondta

Részletesebben

Terepmunka 2015. 2. félév FILMKÉSZÍTÉS választott témában. Kádár Anna és Németh Annamária előadása SOTE, 2015. február 23.

Terepmunka 2015. 2. félév FILMKÉSZÍTÉS választott témában. Kádár Anna és Németh Annamária előadása SOTE, 2015. február 23. Terepmunka 2015. 2. félév FILMKÉSZÍTÉS választott témában Kádár Anna és Németh Annamária előadása SOTE, 2015. február 23. Bemutatkozás Hogy vagy most? - Hogy vagyok most? Címmel. 1 fotó készítése telefonnal.

Részletesebben

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja 1. Ön a szakterületén belül felkérést kap egy mű elkészítésére az ókori egyiptomi művészet Mutassa be az egyiptomi művészet korszakait, az építészet, szobrászat és festészet stílusjegyeit, jellegzetességeit!

Részletesebben

MAGYAR DOKUMENTUMFILM

MAGYAR DOKUMENTUMFILM MAGYAR DOKUMENTUMFILM X. Hallgatásra ítélve 2016. ÁPRILIS JÚNIUS A Magyar Művészeti Akadémia támogatásával az Uránia Nemzeti Filmszínház szervezésében www.urania-nf.hu A»valóság fölfedezésében«csakis azok

Részletesebben

X X X X X. hatását a társadalom. szerkezetére, működésére! mutassa be az indiai vallások. ismeretei segítségével. 2. tétel: A források és

X X X X X. hatását a társadalom. szerkezetére, működésére! mutassa be az indiai vallások. ismeretei segítségével. 2. tétel: A források és 1. tétel: A források és mutassa be az indiai vallások hatását a társadalom szerkezetére, működésére! 2. tétel: A források és mutassa be a hódító háborúkat követő gazdasági változásokat és azok társadalmi

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 23. MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 23. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola

Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola Javítóvizsga követelmények Mozgóképkultúra és médiaismeret tantárgyból 2012/2013 Készítette: Nagy László A vizsga menete: Az javítóvizsga írásbeli

Részletesebben

AZ EMBER ÉS TÁRSADALOM A TÖRTÉNELEM KERETTANTERVEK. Kaposi József

AZ EMBER ÉS TÁRSADALOM A TÖRTÉNELEM KERETTANTERVEK. Kaposi József AZ EMBER ÉS TÁRSADALOM A TÖRTÉNELEM KERETTANTERVEK Kaposi József Történelem Közműveltségi tartalmak 1-4. évfolyamon a helyi és mikro-történelem jelenik meg (személyes, családi történelem, valamint a magyar

Részletesebben

A MAGYAR FILM OLVASÓKÖNYVE (1908-1943)

A MAGYAR FILM OLVASÓKÖNYVE (1908-1943) A MAGYAR FILM OLVASÓKÖNYVE (1908-1943) SZÖVEGGYŰJTEMÉNY Válogatta, szerkesztette és a jegyzeteket írta KÓHATI ZSOLT MAGYAR NEMZETI FILMARCHIVÜM Budapest 2001 \/\\ / BEVEZETŐ 9 FILMELMÉLET 15 BRESZTOVSZKY

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 22. MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 22. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 24. MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Mozgóképkultúra

Részletesebben

Idő a képen. Közvetett időbeliség a képalkotásban a festészettől a videó-művészetig. Tézisek

Idő a képen. Közvetett időbeliség a képalkotásban a festészettől a videó-művészetig. Tézisek Idő a képen Közvetett időbeliség a képalkotásban a festészettől a videó-művészetig Tézisek Témafelvetés Kutatási témám egy olyan problémakör, mely képzőművészeti vizsgálódások tárgya és eszköze is egyben:

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyaga történelemből

Osztályozó vizsga anyaga történelemből Miskolci Magister Gimnázium Osztályozó vizsga anyaga történelemből Ismeretszerzési és feldolgozási képességek A tanulónak írott forrásokat kell tudni értelmezni, feldolgozni és feladatokban alkalmazni.

Részletesebben

A francia avantgárdra oly jellemző fotogenitás jelenik meg a filmekben. Az objektív és a keret megváltoztatja a világ dolgainak képét.

A francia avantgárdra oly jellemző fotogenitás jelenik meg a filmekben. Az objektív és a keret megváltoztatja a világ dolgainak képét. A 20-as évek filmjeire nagy hatással volt a század elején jelentkező avantgárd Az avantgárd célkitűzései között nem szerepelt a dokumentumfilm, de közvetett hatása kimutatható. Célkitűzésük volt, hogy

Részletesebben

Történelem 13/I. 8. A francia abszolutizmus Mutassa be a francia abszolutizmust XIV. Lajos korában!

Történelem 13/I. 8. A francia abszolutizmus Mutassa be a francia abszolutizmust XIV. Lajos korában! Történelem 13/I 1. A középkori gazdaság Ismertesse a korai középkori gazdaság működését, a termelés színtereit és szereplőit, az eszközök és módszerek fejlődését a XI-XIII. századi, Európában! Mutassa

Részletesebben

Camera Obscura készítése

Camera Obscura készítése A kísérlet célkitűzései: A fényképező ősének, a camera obscura működési elvének megbeszélése, elkészítése és az általa létrehozott kép tulajdonságainak vizsgálata. Eszközszükséglet: foto karton, pauszpapír

Részletesebben

SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI

SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI 17 Székesfehérvár kulturális intézményrendszere és hálózata sokszínû, tarka, gazdag és változatos képet mutat.

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET É RETTSÉGI VIZSGA 2008. október 28. MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 28. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

V. A POLGÁROSODÁS KIBONTAKOZÁSA MAGYARORSZÁGON. A DUALIZMUS KORA ( )

V. A POLGÁROSODÁS KIBONTAKOZÁSA MAGYARORSZÁGON. A DUALIZMUS KORA ( ) Óra sorszám V. A POLGÁROSODÁS KIBONTAKOZÁSA MAGYARORSZÁGON. A DUALIZMUS KORA (1849 1914) Az önkényuralom A kiegyezés Gazdasági felzárkózás A polgárosodó társadalom Városiasodás. A főváros fejlődése Népesedés.

Részletesebben

Óravázlat. Az óra menete. Most mutasd meg! című játék. A következő foglalkozások eljátszása, kitalálása a cél:

Óravázlat. Az óra menete. Most mutasd meg! című játék. A következő foglalkozások eljátszása, kitalálása a cél: Óravázlat Tantárgy: Erkölcstan Évfolyam: 5. Tematikai egység: A mindenséget kutató ember Az óra témája: Tudósaink, művészeink (példaképeink) Az óra célja és feladata: A művészek, tudósok munkájának feltárása

Részletesebben

8. Az első világháborútól a kétpólusú világ felbomlásáig

8. Az első világháborútól a kétpólusú világ felbomlásáig 8. Az első világháborútól a kétpólusú világ felbomlásáig 8.1 Az első világháború jellege, jellemzői; a Párizs környéki békék TK 9 18, 33-38 A világháború jellemzőinek (gépi háború, hadigazdaság, állóháború

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET 632 MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET 8. ÉVFOLYAM

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET 632 MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET 8. ÉVFOLYAM MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET 632 MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET 8. ÉVFOLYAM MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET 633 8. ÉVFOLYAM Heti óraszám: CÉLOK ÉS FELADATOK A mozgóképkultúra és médiaismeret mint iskolai

Részletesebben

Osztályozó, illetve pótvizsga témakörök Történelem

Osztályozó, illetve pótvizsga témakörök Történelem Osztályozó, illetve pótvizsga témakörök Történelem 9. évfolyam Ókor A zsidó vallás fő jellemzői. Az athéni demokrácia működése a Kr.e. 5. században. A görög hitvilág. A római hitvilág. Julius Caesar egyeduralmi

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

Communitas beszámoló

Communitas beszámoló Communitas beszámoló Az ösztöndíj legnagyobb részét nyersanyagokba fektettem, így születtek az új festményeim. Az összeg másik részét pedig arra használtam, hogy néhány utazást finanszírozzak a környező

Részletesebben

Válogatás Rézler Gyula 1932 és 1999 között megjelent írásaiból. Szerk. Tóth Pál Péter, Budapest, Gondolat Kiadó, 2011, 302 o.

Válogatás Rézler Gyula 1932 és 1999 között megjelent írásaiból. Szerk. Tóth Pál Péter, Budapest, Gondolat Kiadó, 2011, 302 o. BARTHA Eszter: Korszakok határán 131 SZOCIOLÓGIAI SZEMLE 22(1): 131 136. Korszakok határán Válogatás Rézler Gyula 1932 és 1999 között megjelent írásaiból. Szerk. Tóth Pál Péter, Budapest, Gondolat Kiadó,

Részletesebben

Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola

Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola Tankönyv: Apáczai Kiadó Rajz és vizuális kultúra Minimum követelmények 1. évfolyam Képzelőerő, belső képalkotás fejlődése. Az életkornak megfelelő, felismerhető ábrázolás

Részletesebben

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL Írásbeli vizsga: teszt + esszé (60 perc) 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen I. Az ókori kelet 9. évfolyam Mezopotámia

Részletesebben

A rendszer ilyenfajta működése azzal a következménnyel járt, hogy a budapesti lakosok mind az egyazon lakásra pályázók egymással szemben, mind az

A rendszer ilyenfajta működése azzal a következménnyel járt, hogy a budapesti lakosok mind az egyazon lakásra pályázók egymással szemben, mind az Nagy Ágnes: Állampolgár a lakáshivatalban: politikai berendezkedés és hétköznapi érdekérvényesítés, 1945 1953 (Budapesti lakáskiutalási ügyek és társbérleti viszályok) Kérdésfeltevés Az 1945-től Budapesten

Részletesebben

Dénes Zsófia. Úgy ahogy volt és

Dénes Zsófia. Úgy ahogy volt és Dénes Zsófia Úgy ahogy volt és DÉNES ZSÓFIA Úgy ahogy volt és 2011 Fapadoskonyv.hu Kft. Dénes Zsófia jogutódja Az én nyelvem a tükrözések nyelve. Nyelv, amelyen fehér kőtükrömmel lemásolom a láthatót.

Részletesebben

Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához

Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához Örültem, hogy a baloldal megemlékezik a magyar baloldal legnagyobb alakjáról. Nemcsak a magyar baloldal, de a magyar

Részletesebben

A Harlekin mesés bábjai beköltöztek a Bóbitába. Írta: Major Zoltán január 17. csütörtök, 20:04

A Harlekin mesés bábjai beköltöztek a Bóbitába. Írta: Major Zoltán január 17. csütörtök, 20:04 Új kiállításban gyönyörködhetnek a Bóbita Bábmúzeum látogatói: az egri Harlekin Bábszínház néhány előadásának míves és nagyméretű bábjai és díszletei köszöntik az ide betérőt. A Harlekin Bábszínház - ahol

Részletesebben

Hung. Monitoring 19.5.89. (Kossuth Rádió, Hírek, 16 h ) - Megalakult a magyar Helsinki Bizottság, A ma már szerencsére természetes eseményről számol be Szilágyi Gabriella. - Az alakuló ülésen Schwarzenberg

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET É RETTSÉGI VIZSGA 2008. október 28. MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 28. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

A vizsga szerkezete: A vizsga írásbeli és szóbeli vizsgarészből áll.

A vizsga szerkezete: A vizsga írásbeli és szóbeli vizsgarészből áll. Tantárgy: Történelem Osztály: Szakközépiskola 9-12 A vizsga szerkezete: A vizsga írásbeli és szóbeli vizsgarészből áll. 1.) Írásbeli vizsga Időtartama: 45 perc Elérhető pontszám: 60 pont Az írásbeli feladatok

Részletesebben

A gyarmati hadseregtől a békefenntartó műveletek modern, professzionális haderejéig

A gyarmati hadseregtől a békefenntartó műveletek modern, professzionális haderejéig 1 ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Hadtudományi Doktori Iskola A gyarmati hadseregtől a békefenntartó műveletek modern, professzionális haderejéig A fegyveres erők szerepe, helyzete Spanyolország XX.

Részletesebben

múzeumi programok január,február Ko ko rcsinek Kércz Tibor fotója

múzeumi programok január,február Ko ko rcsinek Kércz Tibor fotója múzeumi programok 2018. január,február Ko ko rcsinek Kércz Tibor fotója S z o m b a t h e ly 2018. január, február Január 18. csütörtök 17.00 SzombathelyI képtár A klasszikus újító: Kassák Lajos (1887-1967)

Részletesebben

FÖLDES GYÖRGY A magyar szovjet viszony 1957 1989 között

FÖLDES GYÖRGY A magyar szovjet viszony 1957 1989 között FÖLDES GYÖRGY A magyar szovjet viszony 1957 1989 között Rövid áttekintés Ez a bő három évtized különleges helyet foglal el a magyar orosz kapcsolatok ezeréves történetében. Drámai és tragikus volt a kezdet.

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 20. MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

Fotós az utcán. Skuta Vilmos képei ürügyén

Fotós az utcán. Skuta Vilmos képei ürügyén SZARKA KLÁRA Fotós az utcán Skuta Vilmos képei ürügyén Az olyan fotografálás, amilyet Skuta Vilmos művel, a XIX. század végén kezdődött, és a múlt század utolsó évtizedeiben kellett volna kilehelnie a

Részletesebben

Propaganda vagy útleírás?

Propaganda vagy útleírás? Földrajzi Értesítő XLVIII. évf. 1999. 3 4. füzet, pp. 363 367. Propaganda vagy útleírás? (Gondolatok a magyar katonai utazási irodalomról és Almásy László: Rommel seregénél Líbiában c. művéről) NAGY MIKLÓS

Részletesebben

Nemes Mihály viselettörténeti munkájának ( IV. Fejezet ) eredeti, a millenniumi ünnepségek alkalmából megjelent kiadásának díszes borítója.

Nemes Mihály viselettörténeti munkájának ( IV. Fejezet ) eredeti, a millenniumi ünnepségek alkalmából megjelent kiadásának díszes borítója. Képes melléklet 1. kép Nemes Mihály viselettörténeti munkájának ( IV. Fejezet ) eredeti, a millenniumi ünnepségek alkalmából megjelent kiadásának díszes borítója. 2. kép 3. kép A Somogyi Győző grafikáival

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGIVIZSGA-KÖVETELMÉNY. 1. A mozgóképnyelv alapjai, a filmpoétika fogalmai

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGIVIZSGA-KÖVETELMÉNY. 1. A mozgóképnyelv alapjai, a filmpoétika fogalmai MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGIVIZSGA-KÖVETELMÉNY 1. A mozgóképnyelv alapjai, a filmpoétika fogalmai A képrögzítés és mozgásábrázolás alapjai és jellemzői, a technikai képalkotás

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA. Vizuális kultúra emelt szintű érettségi felkészítő. 11. évfolyam. A vizuális nyelvi elemek adott technikának

VIZUÁLIS KULTÚRA. Vizuális kultúra emelt szintű érettségi felkészítő. 11. évfolyam. A vizuális nyelvi elemek adott technikának VIZUÁLIS KULTÚRA Vizuális kultúra emelt szintű érettségi felkészítő 11. évfolyam Heti 2 óra Évi 72 óra 1.1. Vizuális nyelv 1.1.1. A vizuális nyelv alapelemei - Vonal - Sík- és térforma - Tónus, szín -

Részletesebben

Történelem. Gimnázium (esti tagozat) 12. évfolyam Évi óraszám: 32 Száray Miklós: Történelem IV. Fejlesztési cél, kompetenciák

Történelem. Gimnázium (esti tagozat) 12. évfolyam Évi óraszám: 32 Száray Miklós: Történelem IV. Fejlesztési cél, kompetenciák Történelem Gimnázium (esti tagozat) 12. évfolyam Évi óraszám: 32 Száray Miklós: Történelem IV. Óraszám A tanítás anyaga Fejlesztési cél, kompetenciák Tanulói tevékenységek /Munkaformák Felhasznált eszközök

Részletesebben

A megőrizve változtatás jegyében A történelem kerettantervek (2012)

A megőrizve változtatás jegyében A történelem kerettantervek (2012) A megőrizve változtatás jegyében A történelem kerettantervek (2012) Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet 2012. november 20. Készítette: Dr. Katona András ny. főiskolai docens, a történelem

Részletesebben

Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskola

Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskola Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskola AZ ÁLLAM SZEREPVÁLLALÁSA A MAGYAR FILMMŰVÉSZET ÉS FILMIPAR 2004-2014. KÖZÖTTI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁBAN, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A MOZGÓKÉPÖRÖKSÉG MEGŐRZÉSÉRE

Részletesebben

Témakörök, amelyekbe a történelem kiegészítő tankönyv katolikus tartalmai beilleszthetőek (dőlt betűvel):

Témakörök, amelyekbe a történelem kiegészítő tankönyv katolikus tartalmai beilleszthetőek (dőlt betűvel): Iránytanmenet A táblázat bemutatja a katolikus tartalmak (dőlt betűvel) tananyagba építésének helyét és módját. Szemlélteti, hogy mikor, melyik anyagrész kapcsán érdemes a tartalmakat külön órán tanítani

Részletesebben

SZÁNTAI LAJOS A MINDENSÉGGEL MÉRD MAGAD! MÍTIKUS MAGYAR TÖRTÉNELEM NIMRÓDTÓL NAPJAINKIG.

SZÁNTAI LAJOS A MINDENSÉGGEL MÉRD MAGAD! MÍTIKUS MAGYAR TÖRTÉNELEM NIMRÓDTÓL NAPJAINKIG. SZÁNTAI LAJOS A MINDENSÉGGEL MÉRD MAGAD! MÍTIKUS MAGYAR TÖRTÉNELEM NIMRÓDTÓL NAPJAINKIG. HÁLÓ KÖZÖSSÉGI ÉS KULTURÁLIS KÖZPONT S4 1052 BUDAPEST, SEMMELWEIS UTCA 4. 1/16. RÉSZ 2017. ÁPRILIS 24. HÉTFŐ 18.00

Részletesebben

A realizmus fogalma 1.

A realizmus fogalma 1. A realizmus A realizmus A romantikával egyidejűleg XIX. sz. elejétől a századforduló időszakáig terjedt el az európai festészetben, irodalomban. Az 1850-1870 közötti két évtizedben a legjelentősebb. Az

Részletesebben

Nagykőrös Város önkormányzata Pályázati felhívás

Nagykőrös Város önkormányzata Pályázati felhívás Nagykőrös Város önkormányzata Pályázati felhívás Félremagyarázott és elhallgatott igazság! Egy aljas kor aljas titka. Az 1950-es évek kuláküldözése. Ferenczi Kornél 12.D osztályos tanuló Vak Bottyán János

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 22. MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 22. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

9.1 Az Osztrák Magyar Monarchia felbomlása és következményei

9.1 Az Osztrák Magyar Monarchia felbomlása és következményei 9.1 Az Osztrák Magyar Monarchia felbomlása és következményei Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása. Trianon gazdasági, társadalmi és etnikai hatásai. A Károlyi-kormány bel- és külpolitikai mozgástere

Részletesebben

Érettségi témakörök 2012/2013-as tanév

Érettségi témakörök 2012/2013-as tanév Érettségi témakörök 2012/2013-as tanév Tantárgy: Történelem Osztály: 13/A, 13/B, 13/C Budapest, 2013. január Történelem érettségi szóbeli tételsor (középszint 13/A; 13/B; 13/C) 2012-2013 I./1. Gazdaság,

Részletesebben

VAJDASÁGI MAGYAR MOZGÓKÉP NAPJA

VAJDASÁGI MAGYAR MOZGÓKÉP NAPJA VAJDASÁGI MAGYAR MOZGÓKÉP NAPJA SZABADKA MAGYARKANIZSA ZENTA ZOMBOR ÚJVIDÉK 2015. OKTÓBER 12 21. SZABADKA OKTÓBER 12., LIFKA SÁNDOR ART MOZI 12.00 óra LIFKA SÁNDOR MELLSZOBRÁNAK MEGKOSZORÚZÁSA 19.00 óra

Részletesebben

Történelem levelező verseny II. FORDULÓ

Történelem levelező verseny II. FORDULÓ Történelem levelező verseny II. FORDULÓ I. Ismerd fel a leírások alapján és jelöld be a vaktérképen a forradalom és szabadságharc vidéki eseményeinek helyszíneit a számok megfelelő helyre történő beírásával!

Részletesebben

Az identitáskereső identitása

Az identitáskereső identitása Csepeli György Az identitáskereső identitása Pataki Ferenc 1982-ben jelentette meg Az én és a társadalmi azonosságtudat című könyvét, melyet szerényen műhelytanulmánynak nevezett. A mű valójában monográfia,

Részletesebben

Hol találjuk a évi emelt szintű szóbeli érettségi anyagát a Forrásközpontú történelem sorozat tankönyveiben?

Hol találjuk a évi emelt szintű szóbeli érettségi anyagát a Forrásközpontú történelem sorozat tankönyveiben? Hol találjuk a 2009. évi emelt szintű szóbeli érettségi anyagát a Forrásközpontú történelem sorozat tankönyveiben? A hagyományoknak megfelelően közöljük, hogy a 2009. május júniusi történelem szóbeli érettségi

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. a Nemzeti Kulturális Alap terhére biztosított, vissza nem térítendő támogatás felhasználásáról

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. a Nemzeti Kulturális Alap terhére biztosított, vissza nem térítendő támogatás felhasználásáról SZAKMAI BESZÁMOLÓ a Nemzeti Kulturális Alap terhére biztosított, vissza nem térítendő támogatás felhasználásáról Támogatás témája: Múzeumi gyűjtemények tárgyi és szellemi kulturális örökségünk című magyar-román

Részletesebben

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET. Osztályközösség-építő Program tantárgy. 9. évfolyam

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET. Osztályközösség-építő Program tantárgy. 9. évfolyam INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET Osztályközösség-építő Program tantárgy 9. évfolyam Tanítási hetek száma: 36 Heti óraszám: 1 Éves óraszám: 36 Jóváhagyta: Boros

Részletesebben

Ügyiratszám: TA/6333-4/2011

Ügyiratszám: TA/6333-4/2011 Ügyiratszám: TA/6333-4/2011 Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának 566/2011. (IV.28.) számú HATÁROZATA A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (a továbbiakban: Médiatanács) a

Részletesebben

Szakmai beszámoló. Dr. Nagy Gyula 100 időszaki kiállítás. Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum. 2014. október 2 2015. május 31.

Szakmai beszámoló. Dr. Nagy Gyula 100 időszaki kiállítás. Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum. 2014. október 2 2015. május 31. Szakmai beszámoló Dr. Nagy Gyula 100 időszaki kiállítás Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum 2014. október 2 2015. május 31. Az NKA Közgyűjtemények Kollégiumánál elnyert pályázat

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

"Biciklitôl az űrhajóig" (A. Bak Péter magángyűjteménye) Kedves művészetszeretô, múzeumlátogató Közönség!

Biciklitôl az űrhajóig (A. Bak Péter magángyűjteménye) Kedves művészetszeretô, múzeumlátogató Közönség! "Biciklitôl az űrhajóig" (A. Bak Péter magángyűjteménye) Kedves művészetszeretô, múzeumlátogató Közönség! Meghívom Önt a Városligetben lévô Közlekedési Múzeumba, ahol az Erzsébet teremben rendeztek kiállítást

Részletesebben

Acél-Mű. Ózd, Benkő Imre fotóművész kiállítása

Acél-Mű. Ózd, Benkő Imre fotóművész kiállítása Acél-Mű. Ózd, 1987 2012 Benkő Imre fotóművész kiállítása 2013/11/25-2014/01/12 [1] Az első találkozáson a gyár fényszegény csarnokában a vasmunkások megdöbbent szoborarcát látva, tudtam, hosszútávon visszajárok

Részletesebben

Meleg Férfiak, Hideg Diktatúrák. 2015. Rend. Takács Mária. Éclipse Film Kft., Civil Művek. Magyar dokumentumfilm, angol felirattal. 100 perc.

Meleg Férfiak, Hideg Diktatúrák. 2015. Rend. Takács Mária. Éclipse Film Kft., Civil Művek. Magyar dokumentumfilm, angol felirattal. 100 perc. 128 SZEMLE Meleg Férfiak, Hideg Diktatúrák. 2015. Rend. Takács Mária. Éclipse Film Kft., Civil Művek. Magyar dokumentumfilm, angol felirattal. 100 perc. Takács Mária új dokumentumfilmje a melegeket kirekesztő,

Részletesebben

Szerda. 06:00 A Denevér titka: Bacardi Rum és forradalom (Secret of the Bat: Bacardi Between Rum and Revolution) Német dokumentumfilm, 2003

Szerda. 06:00 A Denevér titka: Bacardi Rum és forradalom (Secret of the Bat: Bacardi Between Rum and Revolution) Német dokumentumfilm, 2003 Szerda Szerzõ Administrator 2008.04.30. Frissítve 2008.04.27. 06:00 A Denevér titka: Bacardi Rum és forradalom (Secret of the Bat: Bacardi Between Rum and Revolution) Német dokumentumfilm, 2003 07:00 Adidas

Részletesebben

Rieder Gábor. A magyar szocreál festészet története 1949 1956. Ideológia és egzisztencia

Rieder Gábor. A magyar szocreál festészet története 1949 1956. Ideológia és egzisztencia Rieder Gábor A magyar szocreál festészet története 1949 1956. Ideológia és egzisztencia PhD disszertáció tézisei Eötvös Loránd Tudományegyetem Művészettörténet-tudományi Doktori Iskola A doktori iskola

Részletesebben

1956-os forradalom és szabadságharc Történelemverseny 2016

1956-os forradalom és szabadságharc Történelemverseny 2016 1956-os forradalom és szabadságharc Történelemverseny 2016 1. Egészítsd ki a 60 évvel ezelőtt elhangzott rádióbeszédet! Itt... beszél, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke. Ma hajnalban a...

Részletesebben

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A jó gyakorlat célja Az idegen nyelvi nap során a tanulók különböző idegen nyelvi foglalkozásokon, workshopokon

Részletesebben

A Garabonciás Művészeti Iskola Pedagógiai Programja Pedagógiai Programja Helyi Tantervek II. Táncművészet néptánc tánctörténet

A Garabonciás Művészeti Iskola Pedagógiai Programja Pedagógiai Programja Helyi Tantervek II. Táncművészet néptánc tánctörténet A Pedagógiai Programja Helyi Tantervek II. Táncművészet néptánc tánctörténet 1 Tartalomjegyzék TÁNCTÖRTÉNET... 3 Továbbképző évfolyamok... 3 9. évfolyam... 3 Fejlesztési feladatok... 3 Tananyag... 3 Követelmények...

Részletesebben

Preraffaelita testvériség XIX. század közepe

Preraffaelita testvériség XIX. század közepe Preraffaelita testvériség XIX. század közepe Meghatározása Fiatal angol írók, festők mozgalma a természethűség nevében. Raffaello művészetétől kezdődő akadémizmustól akarták elhatárolni magukat, a Raffaello

Részletesebben

Forrás: http://www.termeszetvilaga.hu/szamok/tv2011/tv1105/kapkar.html

Forrás: http://www.termeszetvilaga.hu/szamok/tv2011/tv1105/kapkar.html Forrás: http://www.termeszetvilaga.hu/szamok/tv2011/tv1105/kapkar.html Kapronczay Károly A Tudományos Ismeretterjesztő Társulatunkat alapító orvosok A XIX. század első felében az ország önállóságáért vívott

Részletesebben

Academic Video Online multidiszciplináris tudományos videó gyűjtemény

Academic Video Online multidiszciplináris tudományos videó gyűjtemény Academic Video Online Contents Academic Video Online multidiszciplináris tudományos videó gyűjtemény... 1 Széles tudományterületi lefedettség:... 2 Társadalomtudományok... 2 Pszichológia... 2 Diverzitás:...

Részletesebben

A pataki kollégium visszavételének (1989 1990) történelmi körülményei

A pataki kollégium visszavételének (1989 1990) történelmi körülményei Koncz Gábor A pataki kollégium visszavételének (1989 1990) történelmi körülményei Immár negyedszázad távlatából, messziről vagy kívülről nézve, összemosódnak a hónapok, egymásba csúsznak az évek eseményei.

Részletesebben

Radnóti-nap 2014. Rajz pályázatot Meseíró pályázatot.

Radnóti-nap 2014. Rajz pályázatot Meseíró pályázatot. Radnóti-nap 2014 Mit is jelenthet húsz, vagy ötven év? múlt és jövendő századok sora? A költő oly idős, amennyi a világ, ( Radnóti Miklós: Köszöntő) A Városközponti Tulipános Általános Iskola Radnóti Miklós

Részletesebben

Ismeretkörök : 1. Az etika tárgyának definiálása 2. Etikai irányzatok 3. Erkölcsi tapasztalat 4. Moralitás: felelősség, jogok, kötelességek 5.

Ismeretkörök : 1. Az etika tárgyának definiálása 2. Etikai irányzatok 3. Erkölcsi tapasztalat 4. Moralitás: felelősség, jogok, kötelességek 5. Etika Bevezető Oktatási cél: A kurzus célja az etika körébe tartozó fogalmak tisztázása. A félév során olyan lényeges témaköröket járunk körbe, mint erény erkölcsi tudat, szabadság, lelkiismeret, moralitás,

Részletesebben

Szerelem és küzdés nélkül mit ér a lét?

Szerelem és küzdés nélkül mit ér a lét? 2011/10/06 Az ember tragédiája rajzfilmen: Jankovics Marcell részleteket vetít az alkotásból október 6-án. Az érdeklődőket előzetes bejelentkezés után várjuk! [1]Jankovics Marcell Kossuth-díjas, érdemes

Részletesebben

Tonton-mánia a francia médiában

Tonton-mánia a francia médiában 2011 május 18. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Harminc évvel ezelőtt, május 10-én, pontosan este 8 órakor a francia

Részletesebben

Bartha Eszter. Egy megkésett párbeszéd? E. P. Thompson újraolvasása

Bartha Eszter. Egy megkésett párbeszéd? E. P. Thompson újraolvasása Bartha Eszter Egy megkésett párbeszéd? E. P. Thompson újraolvasása Edward P. Thompson: Az angol munkásosztály születése. Budapest: Osiris, 2007 A némiképp elcsépeltnek hangzó alcím ezúttal legalább a könyv

Részletesebben

20. SZÁZADI MAGYAR TÖRTÉNELEM

20. SZÁZADI MAGYAR TÖRTÉNELEM 20. SZÁZADI MAGYAR TÖRTÉNELEM 1900-1994 Egyetemi tankönyv / Második, bővített kiadás Szerkesztők PÖLÖSKEI FERENC, GERGELY JENŐ, IZSÁK LAJOS Korona Kiadó, Budapest, 1997 TARTALOM I. A KIEGYEZÉS VÁLSÁGJELEI

Részletesebben

Rajz és vizuális kultúra. Négy évfolyamos gimnázium

Rajz és vizuális kultúra. Négy évfolyamos gimnázium Rajz és vizuális kultúra Négy évfolyamos gimnázium 9. évfolyam Tárgyak, vizuálisan érzékelhető jelenségek ábrázolása, valamint elképzelt dolgok, elvont gondolatok, érzések kifejezése különböző vizuális

Részletesebben

A diavetítő modell megépítésének célkitűzése: A diákok építsenek saját, működőképes modellt, próbálják ki, teszteljék több beállítással is.

A diavetítő modell megépítésének célkitűzése: A diákok építsenek saját, működőképes modellt, próbálják ki, teszteljék több beállítással is. A diavetítő modell megépítésének célkitűzése: A diákok építsenek saját, működőképes modellt, próbálják ki, teszteljék több beállítással is. Szerezzenek közvetlen tapasztalatot a geometriai optika terén

Részletesebben

VETÍTÉSI TECHNOLÓGIÁK

VETÍTÉSI TECHNOLÓGIÁK 2 2011 BEMUTATÓ ÉS TERVEZÉSI SEGÉDLET VETÍTÉSI TECHNOLÓGIÁK VETÍTÉSI TECHNOLÓGIÁK BEVEZETŐ 1 2 VIGYÁZZ HOVÁ LÉPSZ! 3MULTIMÉDIA-PADLÓ KITERJESZTETT VALÓSÁG DIGITÁLIS TÜKÖR EMBER A KÉPBEN - KÉP AZ EMBERBEN

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 24. MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 24. 14:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

VAN MIT NÉZNI DEBRECENBEN! DEBRECEN TELEVÍZIÓ MÉDIA AJÁNLAT

VAN MIT NÉZNI DEBRECENBEN! DEBRECEN TELEVÍZIÓ MÉDIA AJÁNLAT VAN MIT NÉZNI DEBRECENBEN! DEBRECEN TELEVÍZIÓ MÉDIA AJÁNLAT MÉDIAAJÁNLAT BEVEZETŐ ITTHON VAGYUNK Az elektronikus média egyre inkább meghatározza életünket. Gondoljunk csak a televízióra, ami ma már az

Részletesebben

9. tétel. A/ Beszédgyakorlat: Vásárlási szokásaink Mire érdemes figyelnünk a vásárlás során? Te hol szeretsz vásárolni?

9. tétel. A/ Beszédgyakorlat: Vásárlási szokásaink Mire érdemes figyelnünk a vásárlás során? Te hol szeretsz vásárolni? 9. tétel A/ Beszédgyakorlat: Vásárlási szokásaink Mire érdemes figyelnünk a vásárlás során? Te hol szeretsz vásárolni? B/ Tinódi: Budai Ali basa históriája 1. Melyik vár ostromáról szól a mű? Meséld el

Részletesebben

A második nap előadásai az emlékezetépítés konkrét példáit elemezték egy-egy esettanulmányon keresztül. Csorba Dávid (PhD, főiskolai docens, SRTA,

A második nap előadásai az emlékezetépítés konkrét példáit elemezték egy-egy esettanulmányon keresztül. Csorba Dávid (PhD, főiskolai docens, SRTA, Szakmai beszámoló Pályázati azonosító: 204108/01367 A református emlékezet helyei címmel rendezett interdiszciplináris konferenciát Sárospatakon, 2017. április 21-22-én a Sárospataki Református Kollégium

Részletesebben

Tematika. FDB 2209 Művelődéstörténet II. ID 2562 Magyar művelődéstörténet (Fejezetek a magyar művelődéstörténetből)

Tematika. FDB 2209 Művelődéstörténet II. ID 2562 Magyar művelődéstörténet (Fejezetek a magyar művelődéstörténetből) Tematika FDB 2209 Művelődéstörténet II. ID 2562 Magyar művelődéstörténet (Fejezetek a magyar művelődéstörténetből) 1. hét: A magyar művelődés korai szakaszai 2. hét: A magyarok és a IX-X. századi Európa

Részletesebben

Kiállítás Goldmark Károly hagyatékából

Kiállítás Goldmark Károly hagyatékából 2015/12/08-2016/03/05 Emlékek életemből címmel Goldmark Károly (1830 1915) pályáját felidéző kiállítás látható a zeneszerző halálának 100. évfordulója alkalmából a Zeneműtárban 1. oldal (összes: 8) 2.

Részletesebben

A kézi hőkamera használata összeállította: Giliczéné László Kókai Mária lektorálta: Dr. Laczkó Gábor

A kézi hőkamera használata összeállította: Giliczéné László Kókai Mária lektorálta: Dr. Laczkó Gábor A kézi hőkamerával végzett megfigyelések és mérések célkitűzése: A diákok ismerjék meg a kézi hőkamera használatát, hasonlítsák össze a fényképezőgép képalkotásával. Legyenek képesek a kijelzőn látható

Részletesebben

Tematika. FDB 2208 Művelődéstörténet I. (ID 2551 Egyetemes művelődéstörténet)

Tematika. FDB 2208 Művelődéstörténet I. (ID 2551 Egyetemes művelődéstörténet) Tematika FDB 2208 Művelődéstörténet I. (ID 2551 Egyetemes művelődéstörténet) 1. hét: Az emberiség őstörténete, az őskor művészete 2. hét: Az ókori Közel-Kelet 3. hét: Az ókori Egyiptom 4. hét: A minósziak

Részletesebben

Megcélozni a legszebb álmot, Komolyan venni a világot, Mindig hinni és remélni, Így érdemes a földön élni.

Megcélozni a legszebb álmot, Komolyan venni a világot, Mindig hinni és remélni, Így érdemes a földön élni. Ajánlás A családtörténet feltárása hidat épít múlt és jövõ között, összeköti a nemzedékeket oly módon, ahogyan azt más emléktárgyak nem képesek. Azok a változások, melyek korunk szinte minden társadalmában

Részletesebben

KÉPALKOTÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK

KÉPALKOTÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK KÉPALKOTÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak megnevezése: képalkotás (Visual Representation) 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése

Részletesebben

HAZA ÉS HALADÁs a reformkor

HAZA ÉS HALADÁs a reformkor HAZA ÉS HALADÁs a reformkor MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 1. FORDULÓ I. FORDULÓ Név:... Cím:.. Iskola, évfolyam:.. E-mail cím:... 1.Európa politikai helyzete Napóleon bukása

Részletesebben

Történelemtanulás egyszerűbben

Történelemtanulás egyszerűbben Ádám Gáspár Történelemtanulás egyszerűbben Vázlatok a történelem tantárgy 5-8. évfolyamának oktatásához Készült a 2012-es kerettanterv alapján Tartalom Előszó... 9 5. évfolyam... 11 I. Az őskor és az ókori

Részletesebben

Néptáncos Táncos

Néptáncos Táncos A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Jerzy Hoffman. A történelem vonzásában

Jerzy Hoffman. A történelem vonzásában Jerzy Hoffman. A történelem vonzásában Jerzy Hoffman rendező születésének 80. évfordulója alkalmából Életmű-kiállítás nyílt a Lengyel Intézetben (Budapest 1065, Nagymező u. 15.). A kiállítás 2012. november

Részletesebben