Szakmai beszámoló Malcolm Morley Lóversenypálya ( Dél- Afrika),1970 című képének restaurálásáról

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szakmai beszámoló Malcolm Morley Lóversenypálya ( Dél- Afrika),1970 című képének restaurálásáról"

Átírás

1 Szakmai beszámoló Malcolm Morley Lóversenypálya ( Dél- Afrika),1970 című képének restaurálásáról készítette Farkas Emese restaurátor Ludwig Múzeum Kortárs Művészeti Múzeum Malcolm Morley Lóversenypálya ( Dél- Afrika),1970 technika: akril, vászon méretek: 178 x 228,6 cm méretek kerettel: 182,3 x 233,3 x 6 cm leltári szám: A dokumentáció elérhető:

2 A festmény állapota restaurálás előtt A képhordozó vékony 10x10 cm 2 szövésű lenvászon, fehér alapozással. A hátoldalon piros festékkel kézzel írt felirat található. A felirat szerint a festmény akril, viasz és akrilgyantával készült. A vászon hátoldalára egy korábbi javítás során kirojtozott szélű vászon foltot ragasztottak, amelyet zöld színűre festettek. További három helyen megfigyelhető fényes foltok ragasztásra utalnak. A vakkeretet két függőleges és egy vízszintes keresztmerevítővel látták el, nem ékelhető. Az alsó és a felső keretléc két darabból van összeállítva, 5x 35cm fémpánt fogja össze őket. Az illesztés mentén a felső oldalon az alapozás megtört, retusálták. Az L profilú alumínium keret, nincs a széleken összehegesztve. A hátoldalt a sarkokra helyezett alumínium háromszögek tartják össze. A festményhordozó vásznon több mechanikus sérülés is látható, ezek többségét korábbi restaurálások során már kezelték. A vásznat elölről és hátulról is érte benyomódás, ami a vászon megnyúlását okozta és helyenként a festékréteg repedezését is. Ezeket a megnyúlásokat egy korábbi kezelés során vasalták vissza.

3 A középső téglalap egyenetlen lakkozást kapott. A fehér festék és a kép felület határán egy 1 mm-es perem fut végig. A peremen kívül a fehér felületen sötét foltok jelentkeznek, amelyek valószínűleg a lakkozásból származnak. A belső kép bal alsó sarkában megfigyelhető a kimaszkoló szalag sárgás maradványa. Az egységes fehér felületen szembetűnőek, az élek mentén megsárgult, matt javításnyomok: - a jobb felső saroknál a felső él mentén 20cm hosszan, 1 cm körüli szélességben, - a jobb szélen a fenti éltől 36 cm-re a 13 cm hosszan, - a festmény bal szélén végig pár milliméter vastagságban, - az alsó szélen jobbra a saroktól 40 cm hosszan. A két felső sarokban a húzószegélyen és a sarokcsúcsban lepattogzott az alapozás. A bal felső sarokban a vászon szétválása is megfigyelhető.

4 A vakkeret élei mentén több 1-2 cm hosszúságú foltban hiányzik a festékréteg: - a bal alsó saroknál és az él mentén egy 25 cm-es szakaszon 1-1 cm-es foltokban, - a jobb alsó saroktól 5 cm-re az él mentén egy rövid 1 cm-es szakaszon, - a függőleges oldalon 25 cm-es magasságban van egy ütődéstől származó festékhiány, - a jobb felső saroknál 5cm-re egy kisebb hiány, - a bal felső él mentén egy 3 cm hosszan húzódó hiány.

5 Kisméretű függőleges hajszálrepedések találhatók a fehér felületen. Három nagyobb méretű repedésháló is megfigyelhető: - a középső téglalap, bal alsó sarkától 20 cm-re átlós irányban fut egy 4 cm hosszúságú repedésháló, - a kép jobb alsó sarkától 14 cm-re található egy 8 cm hosszú repedés, - a south felirat fölött egy 1 cm hosszú retusált repedés. A festmény, a Ludwig Múzeumba kerülését követően számtalanszor utazott kiállításokra. A szállítás alatt a képet érő rezgés okozhatta a feszültség alá került sarkokon a vászon meggyengülését, szakadását. A vászon megerősítése a restaurálás kiemelt célja.

6 Anyagvizsgálat Az anyagvizsgálathoz mintákat vettünk a festékrétegből. A vizsgálat elsődleges célja a festmény szerkezetének megismerése valamint a művész által használt festéstechnika tisztázása. A festmény hátoldalán szerepelő felirat szerint a festményt akrillal, viasszal és akrilgyantával festették. A festmény felszínét szabad szemmel vizsgálva nem lehet megállapítani, hogy a kép felépítésében ezek az anyagok hogyan játszottak szerepet. Továbbá a viasz jelenléte nem megszokott egy műgyanta alapú festékkel festett kép esetében. Két mintát vettünk a belső pasztózusan festett képből. Egyet a festékrétegből ahol nem érte lakkozás, egyet a lakkréteg megfolyásából. A széleken használt megsárgult festék mechanikus eltávolítása az eredeti felület károsodása nélkül nem lehetséges, ezért ennek a rétegnek az oldószeres eltávolítását is meg kellett megvizsgálni. Ehhez mintát vettünk az átfestésből és az alapozórétegből. A kötőanyag ismerete lehetővé teszi az oldószer megválasztását. A vizsgálatokat Sándorné Kovács Judit okl. műszeres analitikai szakmérnök végezte. A vizsgálati módszer A minták kémiai összetételét Fourier-transzformációs infravörös spektrofotometriai határozták meg. (FTIR) A kaparékokból polírozott fémlapon vékony filmszerű réteget képeznek, melyről abszorbciós/reflexiós módszerrel, infravörös mikroszkóppal készítenek spektrumot. A kapott infravörös spektrumokat digitálisspektrum adatbázisokban lévő spektrumokkal hasonlítják össze. A méréshez Bruker Vertex 70 HYPERION 2000 infravörös spektrofotométer rendszert használtak.

7 Vizsgálati eredmények 1. minta - felszíni kaparék a fekete, matt területről Az 1. minta apró, többnyire két rétegű szemcsékből áll; a szemcséket az alapozásból származó fehér színű réteg és a fekete színű fedőréteg alkotja. Az alapozóréteg és a fedőréteg egymástól tisztán elválasztható: a fekete színű réteg filmszerűen lehúzható. A fekete színű festékrétegről készített infravörös spektrumban jelentkező elnyelési sávok helye és relatív intenzitása megegyezik az akrilműgyanták jellegzetes elnyelési sávjaival. A fekete festékréteg IR- spektrumában továbbá megfigyelhetők a kalcium-karbonátra jellemző elnyelési sávok is (1. ábra).

8 1. ábra Piros színnel rajzolva: a festmény fekete színű területéről származó 1. jelű - festékminta IRspektruma Lila színnel rajzolva: akril típusú műgyanta IR-spektruma (spektrumkönyvtárból) Az 1440 cm-1 hullámszámnál megnövekedett intenzitás és a 878 cm-1 hullámszámnál jelentkező elnyelési sáv kalcium-karbonát jelenlétére utal.

9 2. minta - kaparékminta a fekete területen lévő felületi megfolyásból A 2. minta sztereo mikroszkóp alatt vizuálisan homogén, fehéres-opálos anyag. A mintáról készített infravörös spektrumban a fehérje típusú anyagokra jellemző elnyelési sávok jelentkeznek. Fentiek alapján a minta fő tömegét fehérje alkotja, mely lehet pl. kazein, enyv stb.; ezen anyagok infravörös spektrumuk alapján biztonsággal nem különböztethetők meg egymástól (2. ábra).

10 Piros színnel rajzolva: a felületi megfolyást alkotó anyag 2. jelű minta - IR-spektruma Zöld színnel rajzolva: a kazein IR-spektruma (spektrumkönyvtárból) Kék színnel rajzolva: az enyv IR-spektruma (spektrumkönyvtárból)

11 3. minta - kaparékminta a kereten lévő megsárgult átfestésből 4. minta - kaparékminta a keret fehérre festett felületéből

12 A 3. és 4. jelű mintákat egymástól kissé eltérő színárnyalatú, homogén, fehér színű anyag szemcséi alkotják. A mintákról készített infravörös spektrumok a fő elnyelési sávok helye és relatív intenzitása alapján a 3. és 4. jelű minták esetében egymással lényegében megegyeznek. A minták IR-spektrumaiban a poli(etil-akrilát) típusú műgyantákra jellemző elnyelési sávok jelentkeznek.

13 a/ A 3. jelű mintáról készített IR-spektrum (piros színnel) és 4. jelű mintáról készített IRspektrum (kék színnel) egymásra rajzolva b/ poli(etilén-akrilát) típusú műgyanta IR-spektruma (spektrumkönyvtárból) A vizsgált festmény különböző részeiből származó minták infravörös spektrofotometriai vizsgálata alapján megállapítható, hogy: - a fekete, matt színű terület festékanyaga akrilműgyanta kötőanyagú, kalcium-karbonát töltőanyagot tartalmazó festék - a fekete területen lévő megfolyás anyaga fehérje típusú anyag pl. kazein, enyv stb. - a keret fehér színű festékanyaga és a kereten lévő megsárgult átfestés anyaga egymással megegyező összetételű, poli(etilén-akrilát) kötőanyagú festékből származik. Minták kiértékelése A belső képből vett minták azt mutatják, hogy a festményt akrilfestékkel festették, viaszt nem használt a művész, sem a festék sűrűbbé tételéhez sem a lakkozás folyamán. A lakkrétegből vett mintán kimutatott fehérjetartalmú anyag nem illeszkedik egy ilyen korú és technikájú festmény stílusához. Lehetséges, hogy a fehérjetartalmú anyag egy konzerváló kezelés során került a képre. A festékből vett minták analízise azt is kimutatta, hogy a széleken megfigyelhető átfestés kötőanyaga lényegében nem különbözik az alapozó kötőanyagától, ebből kifolyólag a felső réteg oldószeres eltávolítása nem lehetséges az alatta levő károsodása nélkül.

14 Restaurálás menete A képet plexibúra védi a porosodástól és sérülésektől. A plexi búrát eltávolítottuk, az L profilú alumínium keret alulról a sarkoknál háromszögeken keresztül van rögzítve a vakkerethez. Az alumíniumkeret oldalanként szétszedhető. A vakkeret vízszintes oldala két fából van összetoldva, a toldást fémlemez rögzíti, a vászon felette megfeszül, kipergett a festék. A festményből Fourier Transzformációs Infravörös Spektrográfiai vizsgálat céljára négy szemcse mintát vettünk. A minták preparálását az analitikai szakember végezte. A festmény felületét száraz radírral megtisztítottam. A festmény jobb felső sarkában lévő szakadás megerősítéséhez a vásznat a vakkerethez rögzítő kapcsokat eltávolítottam a saroktól olyan távolságra, hogy a vásznon alá annak megtörése nélkül be tudjak nyúlni és egy Bevával kezelt vászondarabot be tudjak helyezni, majd átvasaltam. A vásznat kapcsokkal feszítettem vissza. A hiányokat akrilfestékkel kiegyenlítettem és retusáltam. A festmény élein keletkezett hiányokat szintén akril festékkel pótoltam, ott ahol szükség volt a felület kiegyenlítésére krétával kevert Plextol B 500-at használtam. Visszaszereltük az alumínium keretet és a képet visszahelyeztük a plexi védőbúra alá.

15 A restaurálással kapcsolatos tapasztalatok összefoglalása. A kortárs művészeti alkotások restaurálása konzerválása nagy kihívást jelent a restaurátoroknak. A hagyományos technikákkal készített műtárgyak anyagait és azok viselkedését részletesen ismerjük. A restauráláskor használt kezelések hatásait hosszútávon vizsgálták. A huszadik század első negyedében eleinte a hadiiparban használták az első műgyanta alapú festékeket (akrilokat, alkidokat stb.). Hamarosan megjelentek az iparban, valamint a háztartásokban. Számtalan változatot fejlesztettek ki a különböző használati igények kielégítésére. Olcsóságuk és gyors száradásuk miatt, hamarosan művészek körében is népszerűek lettek. A hosszú távú viselkedésükkel és az öregedési folyamataikkal viszont csak a 90-es években kezdtek el foglalkozni amikor a festék elváltozásai már erősen rontották a műtárgyak esztétikai értékét. A modern festékanyagok meghatározása nehéz feladat. Szabad szemmel nem lehet biztosan megállapítani a festéket összetevő műgyanta típusát. Nehezíti a azonosításukat az adalékanyagok használata, amivel akár olajfestékhez hasonló sűrűségűre lehet alakítani egy akrilfestéket vagy fényesebbé, mattabbá tenni stb. Mikroszkópos analitikai vizsgálatuk nem hoz eredményt, nagyműszeres analitikai módszerekkel azonban be lehet határolni az összetételüket. A minták vizsgálatának eredménye rámutatott, hogy mennyire fontos ezeknél a műveknél az anyagvizsgálat ahhoz, hogy meg tudjuk választani a megfelelő kezelési módszert. A festmény a múzeum Az égbolt másik fele című gyűjteményi kiállításán lesz látható ig. A kiállítás jelenleg rendezés alatt van.

Hincz Gyula Erdélyi táj című festményének restaurálási dokumentációja

Hincz Gyula Erdélyi táj című festményének restaurálási dokumentációja Hincz Gyula Erdélyi táj című festményének restaurálási dokumentációja 2011 Készítette: Csűrös Orsolya és Zsiros Ágnes festő-restaurátorok A festmény adatai: Szerző: Hincz Gyula A mű címe: Erdélyi táj Mérete:

Részletesebben

Hincz Gyula Erdélyi táj című festményének restaurálási dokumentációja

Hincz Gyula Erdélyi táj című festményének restaurálási dokumentációja Hincz Gyula Erdélyi táj című festményének restaurálási dokumentációja A festmény adatai: Szerző: Hincz Gyula A mű címe: Erdélyi táj Mérete: 110x134cm Technikája: olajfestmény Hordozója: vászon ltsz.: 2011.61.1.

Részletesebben

Hincz Gyula Nők népviseletben című festményének restaurálási dokumentációja

Hincz Gyula Nők népviseletben című festményének restaurálási dokumentációja Hincz Gyula Nők népviseletben című festményének restaurálási dokumentációja A festmény adatai: Szerző: Hincz Gyula A mű címe: Nők népviseletben Mérete: 148x114cm Technikája: olajfestmény Hordozója: vászon

Részletesebben

Hincz Gyula Leányka című festményének restaurálási dokumentációja

Hincz Gyula Leányka című festményének restaurálási dokumentációja Hincz Gyula Leányka című festményének restaurálási dokumentációja 2011 Készítette: Csűrös Orsolya és Zsiros Ágnes festő-restaurátorok A festmény adatai: Szerző: Hincz Gyula A mű címe: Leányka Mérete: 60

Részletesebben

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum Képzőművészeti gyűjteményének /4024 számú pályázatának szakmai beszámolója

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum Képzőművészeti gyűjteményének /4024 számú pályázatának szakmai beszámolója A Hadtörténeti Intézet és Múzeum Képzőművészeti gyűjteményének 204111/4024 számú pályázatának szakmai beszámolója A Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiumának 2017 márciusi pályázatán a HM Hadtörténeti

Részletesebben

RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ. Ismeretlen festő: Rakovszky István arcképe

RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ. Ismeretlen festő: Rakovszky István arcképe RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ Ismeretlen festő: Rakovszky István arcképe 2014-2015 A restaurálandó tárgy Ismeretlen festő: Rakovszky István arcképe, Leltári száma: 60.167 Tulajdonos, őrzési hely: Hansági Múzeum,

Részletesebben

RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ. Ismeretlen festő: Okolicsányi Farkas nemesi testőrként

RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ. Ismeretlen festő: Okolicsányi Farkas nemesi testőrként RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ Ismeretlen festő: Okolicsányi Farkas nemesi testőrként 2014-2015 A restaurálandó tárgy Ismeretlen festő: Okolicsányi Farkas Nemesi testőrként Leltári száma: 60.171. Tulajdonos,

Részletesebben

RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ

RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ Tulajdonos: Jósa András Múzeum, Nyíregyháza FESTMÉNY EGYÉB: Ltsz.: K.89.6.1 Szerző, iskola: Barzó Endre Datálás: 1930. Cím: Holdvilágos éj Technikája: olaj Szignó, pecsét, felirat:

Részletesebben

Mikroszkópos vizsgálatok

Mikroszkópos vizsgálatok Imrik Zsófia Mikroszkópos vizsgálatok Holland festő, a XVII. századi Aelbert Cuyp modorában: Lovasok kocsma előtt, XVII. sz. (?) Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszék 20122013as tanév Mikroszkópos

Részletesebben

RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ

RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ Tulajdonos: Jósa András Múzeum, Nyíregyháza FESTMÉNY EGYÉB: Ltsz.: 79.12.1 Szerző, iskola: Barzó Endre Datálás: 1927. Cím: Országúton Technikája: olaj Szignó, pecsét, felirat:

Részletesebben

Barabás Miklós A Lánchíd alapkőletétele című festményének restaurálási dokumentációja

Barabás Miklós A Lánchíd alapkőletétele című festményének restaurálási dokumentációja Barabás Miklós A Lánchíd alapkőletétele című festményének restaurálási dokumentációja 2013 A festmény és a keret restaurálást a Kobaltzöld Bt. munkatársai, Csűrös Orsolya és Makoldi Gizella festőrestaurátor

Részletesebben

RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ. Ismeretlen festő: Okolicsányi Albert arcképe

RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ. Ismeretlen festő: Okolicsányi Albert arcképe RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ Ismeretlen festő: Okolicsányi Albert arcképe 2014-2015 A restaurálandó műtárgy Ismeretlen festő: Okolicsányi Albert arcképe Leltári száma: 60.172 Tulajdonos, őrzési hely: Hansági

Részletesebben

Szakmai beszámoló. A Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény Telepy-oltárképeinek restaurálásáról

Szakmai beszámoló. A Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény Telepy-oltárképeinek restaurálásáról Szakmai beszámoló A Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény Telepy-oltárképeinek restaurálásáról 1. Szerző: Telepy Károly (Debrecen, 1828.dec.25-Budapest, 1906.09.30.) címe: Hitetlen Tamás

Részletesebben

RESTAURÁTOR SZAKMAI BESZÁMOLÓ

RESTAURÁTOR SZAKMAI BESZÁMOLÓ RESTAURÁTOR SZAKMAI BESZÁMOLÓ Helyszín: Győr-Sopron megye, SOPRON Tulajdonos: Soproni Evangélikus Egyházközség, 9400. Sopron, Színház u. 27. Műtárgy: I. Lipót császár portréja, díszkerete és hátoldali

Részletesebben

RESTAURÁTORI DOKUMENTÁCIÓ 56. TABLÓ

RESTAURÁTORI DOKUMENTÁCIÓ 56. TABLÓ RESTAURÁTORI DOKUMENTÁCIÓ 56. TABLÓ Készítő: (n.a.) Cím/tárgy: Tabló, Dr. Fehér Ipoly 7 darab fényképével. RNSZ: 2012.PH.056. egyéb ACS056 jelzet: A tabló mérete: 50 x 35 cm (m x sz) Anyaga: Fekete fotókarton.

Részletesebben

B.10. VÁSZONRA FESTETT OLAJKÉP

B.10. VÁSZONRA FESTETT OLAJKÉP B.10. VÁSZONRA FESTETT OLAJKÉP Vászonra festett olajképek előfordulhatnak önállóan vagy a berendezésbe beépítve (például oltárképként) egyaránt. Képzőművészeti értékük miatt fokozott védelmet, helyreállításukhoz

Részletesebben

RESTAURÁTORI DOKUMENTÁCIÓ 94. TABLÓ

RESTAURÁTORI DOKUMENTÁCIÓ 94. TABLÓ RESTAURÁTORI DOKUMENTÁCIÓ 94. TABLÓ Készítő: (n.a.) Cím/tárgy: Tabló, Dr. Kohl Medárd 3 darab, Ross Mór 2 darab, Bognár Teofil 4 darab fényképével. RNSZ: 2012.PH.094. egyéb ACS094 jelzet: A tabló mérete:

Részletesebben

RESTAURÁTORI DOKUMENTÁCIÓ 102. TABLÓ

RESTAURÁTORI DOKUMENTÁCIÓ 102. TABLÓ RESTAURÁTORI DOKUMENTÁCIÓ 102. TABLÓ Készítő: (n.a.) Cím/tárgy: Tabló, Dr. Mázy Engelbert 5 darab fényképével. RNSZ: 2012.PH.102. Leltári v. egyéb ACS102 jelzet: A tabló mérete: 50 x 35 cm (m x sz) Anyaga:

Részletesebben

Firenzei mester: Szent Sebestyén és Szent Domonkos

Firenzei mester: Szent Sebestyén és Szent Domonkos Firenzei mester: Szent Sebestyén és Szent Domonkos A mintavételi helyek Giovanni del Biondo (?), 1360-80 Tulajdonos: Kunhegyes, Római Katolikus Egyházközség Őrzési helye: Eger, Érseki Vagyonkezelő Központ

Részletesebben

LOBMEYR TALPAS TÁL RESTAURÁLÁSA

LOBMEYR TALPAS TÁL RESTAURÁLÁSA LOBMEYR TALPAS TÁL RESTAURÁLÁSA Restaurátor: Kövecsi Anna Témavezető: Czifrák László 2009 A TÁRGY MEGHATÁROZÁSA ÉS ADATAI Tulajdonos: Iparművészet Múzeum Leltári szám: 945 a-b Méretek: tál: átmérő:- 25,

Részletesebben

RESTAURÁTORI DOKUMENTÁCIÓ 57. TABLÓ

RESTAURÁTORI DOKUMENTÁCIÓ 57. TABLÓ RESTAURÁTORI DOKUMENTÁCIÓ 57. TABLÓ Készítő: (n.a.) Cím/tárgy: Tabló, Kuncze Leó 7 darab, Pottokár Péter 3 darab, Wagner Lőrinc 2 darab fényképével. RNSZ: 2012.PH.057. egyéb ACS057 jelzet: A tabló mérete:

Részletesebben

RESTAURÁTORI DOKUMENTÁCIÓ 88. TABLÓ

RESTAURÁTORI DOKUMENTÁCIÓ 88. TABLÓ RESTAURÁTORI DOKUMENTÁCIÓ 88. TABLÓ Készítő: (n.a.) Cím/tárgy: Tabló, Dr. Halász Kelemen 3 darab, Dr. Récsey Viktor 4 darab, Rózsa Vitál 3 darab képével. RNSZ: 2012.PH.088. egyéb ACS088 jelzet: A tabló

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Festő, mázoló, tapétázó szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 582 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

szakmai beszámoló NKA pályázat -3560/00219 azonosító szám Zsolnay archív mintalapok konzerválása, restaurálása II. ütem 2015. január 30.

szakmai beszámoló NKA pályázat -3560/00219 azonosító szám Zsolnay archív mintalapok konzerválása, restaurálása II. ütem 2015. január 30. szakmai beszámoló NKA pályázat -3560/00219 azonosító szám Zsolnay archív mintalapok konzerválása, restaurálása II. ütem 2015. január 30. Fodor Eszter papírrestaurátor E-22/1984 Kalocsai László múzeumi

Részletesebben

A BRASSÓI MAGYAR DALÁRDA 1863-BAN KÉSZÍTETT HÍMZETT SELYEMZÁSZLÓJÁNAK RESTAURÁLÁSI ÁLLAPOTFELMÉRÉSE ÉS ÁRAJÁNLATA

A BRASSÓI MAGYAR DALÁRDA 1863-BAN KÉSZÍTETT HÍMZETT SELYEMZÁSZLÓJÁNAK RESTAURÁLÁSI ÁLLAPOTFELMÉRÉSE ÉS ÁRAJÁNLATA A BRASSÓI MAGYAR DALÁRDA 1863-BAN KÉSZÍTETT HÍMZETT SELYEMZÁSZLÓJÁNAK RESTAURÁLÁSI ÁLLAPOTFELMÉRÉSE ÉS ÁRAJÁNLATA Technika: Kétlapos hímzett selyemzászló Készítés időpontja: 1863 (?) Hímezte: Safsler Hermina

Részletesebben

Radosza Attila képzőművészeti pályázati tervdokumentáció Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolai Kar Tanszálló

Radosza Attila képzőművészeti pályázati tervdokumentáció Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolai Kar Tanszálló Radosza Attila képzőművészeti pályázati tervdokumentáció Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolai Kar Tanszálló B./C m ű l e í r á s A tanszálló olyan oktatási hely, amelyben

Részletesebben

Josef Wanaus Wien 1885 körül készített útikamerájának restaurálási dokumentációja

Josef Wanaus Wien 1885 körül készített útikamerájának restaurálási dokumentációja Josef Wanaus Wien 1885 körül készített útikamerájának restaurálási dokumentációja Budapest 2017 Papp János okl. restaurátorművész okl.műemlékvédelmi szakmérnök műemléki szakértő: 21-0280 1 1. A műtárgy

Részletesebben

Dicsı Ágnes: Lézer a restaurálás szolgálatában Álom és valóság

Dicsı Ágnes: Lézer a restaurálás szolgálatában Álom és valóság Dicsı Ágnes: Lézer a restaurálás szolgálatában Álom és valóság Áttekintés A lézerfény hatása Miért használjunk lézert a restaurálásban? Déri-program ismertetése Film Saját tapasztalataink Összegzés A lézersugár

Részletesebben

DOKUMENTÁCIÓ. a Néprajzi Múzeum tulajdonában lévő 19. századi vásári kép restaurálásáról

DOKUMENTÁCIÓ. a Néprajzi Múzeum tulajdonában lévő 19. századi vásári kép restaurálásáról DOKUMENTÁCIÓ a Néprajzi Múzeum tulajdonában lévő 19. századi vásári kép restaurálásáról A tárgy leírása, állapota Leltári száma: R 10337 Mérete: 132 x 74 cm A vásári kép két vékony vászonra készült, amiket

Részletesebben

Pinty Plus Evolution kisokos Kreativpartner webáruház

Pinty Plus Evolution kisokos Kreativpartner webáruház Pinty Plus Evolution kisokos Kreativpartner webáruház Kedves Kreatív Partnerünk, Örülünk, hogy érdeklődsz a kreatív alkotás világa iránt és szívesen olvasod bemutató anyagainkat. Igyekszünk mindig praktikus

Részletesebben

GYARAPODÓ GYŰJTEMÉNYÜNK GYŰJTEMÉNYGYARAPODÁSI KIÁLLÍTÁS

GYARAPODÓ GYŰJTEMÉNYÜNK GYŰJTEMÉNYGYARAPODÁSI KIÁLLÍTÁS A múzeum az NKA-hoz 2018. 04. 18-án benyújtott, 204111/04008-as azonosítószámú pályázatában, melyben 1 millió forintra pályázott, két festményt jelölt meg restaurálásra. 1. Mihály Rezső: Remsey Jenő portréja,

Részletesebben

Két úrasztalkendő restaurálása Csenger helytörténeti gyűjteményéből. Készítette: Tóth Ilona Csilla 2015.

Két úrasztalkendő restaurálása Csenger helytörténeti gyűjteményéből. Készítette: Tóth Ilona Csilla 2015. Két úrasztalkendő restaurálása Csenger helytörténeti gyűjteményéből Készítette: Tóth Ilona Csilla 2015. 1 I.A TÁRGYAK ÁLLAPOTFELMÉRÉSE, RESTAURÁLÁSI TERV A két úrasztalkendő a csengeri helytörténeti múzeum

Részletesebben

Puriter. Szerzés: vásárlás - Lektorátus Érték: 700.000.-Ft Származás: a művésztől Állapot: Ép Fénykép száma: Lemez száma:

Puriter. Szerzés: vásárlás - Lektorátus Érték: 700.000.-Ft Származás: a művésztől Állapot: Ép Fénykép száma: Lemez száma: Leltári szám: 2011/1 Puriter Baglyas Erika, 2005 Szappan, tükör, szöveg 90x30x300 cm Üveglapon három sorba rendezett szappandarabkákba vésett szórészletekből a tökéletes tisztaság lehetetlenségéről értekező

Részletesebben

DOKUMENTÁCIÓ. Indiai, temperával papírra festett, aranyozott, 17 db kép restaurálásáról

DOKUMENTÁCIÓ. Indiai, temperával papírra festett, aranyozott, 17 db kép restaurálásáról DOKUMENTÁCIÓ Indiai, temperával papírra festett, aranyozott, 17 db kép restaurálásáról Tulajdonos: Néprajzi Múzeum Leltári szám: R 7214 R 7230 Állapotleírás: A képek többsége savas hátlapkartonra rögzített.

Részletesebben

RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ. Ismeretlen mester, Madonna a Kisjézussal, leltári szám: 65.250.1. Árpád Múzeum, Ráckeve

RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ. Ismeretlen mester, Madonna a Kisjézussal, leltári szám: 65.250.1. Árpád Múzeum, Ráckeve RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ Ismeretlen mester, Madonna a Kisjézussal, leltári szám: 65.250.1. Árpád Múzeum, Ráckeve RÁTONYI JÁNOS DÁVID EMLÉKÉRE Leltári szám: 65.250.1. Cím: Madonna a Kisjézussal Mester:

Részletesebben

Bíró Ilona: Móra Ferenc portréja című festményének restaurálási dokumentációja Készítette:

Bíró Ilona: Móra Ferenc portréja című festményének restaurálási dokumentációja Készítette: Bíró Ilona: Móra Ferenc portréja című festményének restaurálási dokumentációja Készítette: Kontur Kata A festmény adatai Szerző: Bíró Ilona A mű címe: Móra Ferenc portéja Mérete: 58 x 48,5 cm Technikája:

Részletesebben

Technikai festék spray

Technikai festék spray TECH Technikai festék spray www.novasolspray.hu www.shakingcolors.hu CINK Fényes korrózió gátló alapozó festék spray Fém szerkezetek, hegesztési pontok, horganyzott elemek, vasúti szerkezetek javításhoz

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. Az orosházai Szántó Kovács János Múzeum számára elvégzett. restaurálási munkáról. Pre-Con Bt. 1077 Budapest, Baross tér 14.

BESZÁMOLÓ. Az orosházai Szántó Kovács János Múzeum számára elvégzett. restaurálási munkáról. Pre-Con Bt. 1077 Budapest, Baross tér 14. BESZÁMOLÓ Az orosházai Szántó Kovács János Múzeum számára elvégzett restaurálási munkáról Pre-Con Bt. 1077 Budapest, Baross tér 14. BEVEZETÉS Az orosházai Szántó Kovács János Múzeum felkérésére, az NKA

Részletesebben

Technikai festék spray

Technikai festék spray Technikai festék spray www.pintyplus.hu www.shakingcolors.hu CINK ALAPOZÓ Korróziógátló 99%-os tisztaságú cink alapozó spray Fém szerkezetek, hegesztési pontok, horganyzott elemek, vasúti szerkezetek javításhoz

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Festő, mázoló, tapétázó szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 582 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

Szakmai beszámoló fotódokumentációval

Szakmai beszámoló fotódokumentációval Szakmai beszámoló fotódokumentációval A Magyar Bencés Kongregáció, Pannonhalmi Főapátság, Levéltár felkérésére a következő munkákat végeztük. 1. Chernel levéltár, 1472, Mátyás király oklevele mérete kb.

Részletesebben

ÁLLAPOTLEÍRÁS és RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ

ÁLLAPOTLEÍRÁS és RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ ÁLLAPOTLEÍRÁS és RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ a budapesti Néprajzi Múzeum gyűjteményében EA 5691 leltári szám alatt nyilvántartott kéziratos feljegyzésről A tárgy megnevezése: Hódmezővásárhelyi iparos család

Részletesebben

MAGYAR NÉPI IPARMŰVÉSZETI MÚZEUM, BUDAPEST

MAGYAR NÉPI IPARMŰVÉSZETI MÚZEUM, BUDAPEST Leltári szám 2014.29.1. 1 db Gyarapodási napló száma: 48/2014 Technika vászonszövés Használat helye: - Díszítmény: csíkszéki csíkos Használat ideje - A szövet-méteráru fekete-piros-kék-zöld csíkszéki sűrű

Részletesebben

Déri Múzeum Debrecen. Kolozs megye

Déri Múzeum Debrecen. Kolozs megye V.2008.3.1. 1. Ruhásszekrény sifon 2. Fenyőfából készített, gazdagon díszített asztalos munka. A bútor egész felületét beborítják a sárga és a szürkésfehér alapozásra festett növényi indákkal összekötött

Részletesebben

Szakmai Beszamoio. a Romai katolikus egyhazi gyujtemeny tulajdonaban levo 3 mutargy restauralasa, restauralasi terv alapjan.

Szakmai Beszamoio. a Romai katolikus egyhazi gyujtemeny tulajdonaban levo 3 mutargy restauralasa, restauralasi terv alapjan. ROMAi KATOLIKUS EGYHAZI GYU)TEMENY ^ SZENT ERZsEBbT HAZ 3950 Sarospatak, Szent Erzsebet ut. 13. Pf.: 179. Telefon: +36 47 314 107 E-mail: info@rkegy.hu Szakmai Beszamoio a Romai katolikus egyhazi gyujtemeny

Részletesebben

Hőkamerás épületvizsgálati jegyzőkönyv Társasház vizsgálata.

Hőkamerás épületvizsgálati jegyzőkönyv Társasház vizsgálata. NEMES VÁLLALKOZÁS Mérnöki és Szolgáltató Bt. H-4225 Debrecen-Józsa, Erdőhát u. 47. Tel: 06-20/3318944 E-mail: nemes.attila@t-online.hu www.nemesvallalkozas.hu Hőkamerás épületvizsgálati jegyzőkönyv Társasház

Részletesebben

Modern Fizika Labor. A mérés száma és címe: A mérés dátuma: Értékelés: Infravörös spektroszkópia. A beadás dátuma: A mérést végezte:

Modern Fizika Labor. A mérés száma és címe: A mérés dátuma: Értékelés: Infravörös spektroszkópia. A beadás dátuma: A mérést végezte: Modern Fizika Labor A mérés dátuma: 2005.10.26. A mérés száma és címe: 12. Infravörös spektroszkópia Értékelés: A beadás dátuma: 2005.11.09. A mérést végezte: Orosz Katalin Tóth Bence 1 A mérés során egy

Részletesebben

Restaurálási dokumentáció

Restaurálási dokumentáció Imrik Zsófia Restaurálási dokumentáció Holland festő, a XVII. századi Aelbert Cuyp modorában: Lovasok kocsma előtt, XVII. sz. (?) Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszék 2012-2013- as tanév Restaurálási

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. Az Országgyűlés Hivatala, Országgyűlési Könyvtár számára elvégzett. restaurálási munkáról. Pre-Con Kft. 1077 Budapest, Baross tér 14.

BESZÁMOLÓ. Az Országgyűlés Hivatala, Országgyűlési Könyvtár számára elvégzett. restaurálási munkáról. Pre-Con Kft. 1077 Budapest, Baross tér 14. BESZÁMOLÓ Az Országgyűlés Hivatala, Országgyűlési Könyvtár számára elvégzett restaurálási munkáról Pre-Con Kft. 1077 Budapest, Baross tér 14. BEVEZETÉS Az Országgyűlés Hivatala, Országgyűlési Könyvtár

Részletesebben

Festett műanyag alkatrészek vizsgálata

Festett műanyag alkatrészek vizsgálata Festett műanyag alkatrészek vizsgálata, Anyagvizsgálat a Gyakorlatban 2006. június 1-2. Tartalomjegyzék A bemutatása A Széchenyi István Egyetem A vizsgálati módszerek A vizsgált műanyag alkatrészek hibái

Részletesebben

Schachermayer. fogantyúk, kiegészítők AKCIÓ. 2014/06 A felüntetett árak áfa nélkül értendőek, az árváltoztatás jogát fenntartjuk.

Schachermayer. fogantyúk, kiegészítők AKCIÓ. 2014/06 A felüntetett árak áfa nélkül értendőek, az árváltoztatás jogát fenntartjuk. AKCIÓ Schachermayer fogantyúk, kiegészítők 2014/06 A felüntetett árak áfa nélkül értendőek, az árváltoztatás jogát fenntartjuk. FOGANTYÚK Modern fogantyúk lyuktávolság 103 300 720 bútorfogantyú 388 Ft

Részletesebben

Kutatási jelentés. Szögliget-Szádvár, keleti várrész déli falán folytatott falkutatási munkák. 2009. június-július

Kutatási jelentés. Szögliget-Szádvár, keleti várrész déli falán folytatott falkutatási munkák. 2009. június-július Kutatási jelentés Szögliget-Szádvár, keleti várrész déli falán folytatott falkutatási munkák 2009. június-július A Szádvárért Baráti Kör sikeres, az NKA Régészeti és Műemléki Szakkollégiumához benyújtott

Részletesebben

Restaurálási dokumentáció

Restaurálási dokumentáció Restaurálási dokumentáció V. Ferdinánd engedélyezi Fejér vármegyének pecsétje latin köriratának magyar nyelvűre változtatását. 1837. V. 26. (jelzet: MNL FML IV/1/e/1396.) Restaurálás előtti állapot A bordó

Részletesebben

VÁLTOZÓ 1+1+1+1 VÁLTOZÓ

VÁLTOZÓ 1+1+1+1 VÁLTOZÓ FORMLINER Fa mintázat Típus 001 4000x100 mm 90 85 Típus 002 90 100 Típus 00 4000x1250 mm 1 50 2 Fa mintázat Típus 004 4000x1250 mm 90 50 Típus 005 4000x100 mm 1 100 Típus 006 4000x100 mm 1+1+1+1 Fa mintázat

Részletesebben

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI 30 Műszeres ÁSVÁNYHATÁROZÁS XXX. Műszeres ÁsVÁNYHATÁROZÁs 1. BEVEZETÉs Az ásványok természetes úton, a kémiai elemek kombinálódásával keletkezett (és ma is keletkező),

Részletesebben

Magyar Naiv Művészek Gyűjteménye szoborgyűjteményének fertőtlenítése Pályázati azonosító: 3560/00214

Magyar Naiv Művészek Gyűjteménye szoborgyűjteményének fertőtlenítése Pályázati azonosító: 3560/00214 1 NKA Közgyűjtemények Kollégiuma pályázat 4. Téma Különösen veszélyeztetett múzeumi műtárgyak állagvédelmére, konzerválására, restaurálására és preparálására Kecskeméti Katona József Múzeum MAGYAR NAIV

Részletesebben

Általános igényeket kielégítő hajlaterősítő vízszigetelő szalag. {tab=termékleírás} Tulajdonságok:

Általános igényeket kielégítő hajlaterősítő vízszigetelő szalag. {tab=termékleírás} Tulajdonságok: Általános igényeket kielégítő hajlaterősítő vízszigetelő szalag {tab=termékleírás} Tulajdonságok: Az ASO-Dichtband-2000 egy új típusú kompozit anyag, amely tartós, nyújtható, vízszigetelő, de a páraván

Részletesebben

SCHWARCZKOPF BÁLINT Egységvezető Anyagvizsgáló Egység. Hőszigetelő rendszerek kivitelezési fogásai

SCHWARCZKOPF BÁLINT Egységvezető Anyagvizsgáló Egység. Hőszigetelő rendszerek kivitelezési fogásai SCHWARCZKOPF BÁLINT Egységvezető Anyagvizsgáló Egység Hőszigetelő rendszerek kivitelezési fogásai I. MIÉRT SZIGETELÜNK HOMLOKZATOT? 3 Miért szigetelünk homlokzatot? Épületeink hőveszteségei Energiatanúsítvány:

Részletesebben

MEGÚJUL A FORINT. Fejlődés és tradíció MAGYAR TÖRVÉNYES FIZETŐESZKÖZÖK. TÁJÉKOZTATÓ forintbankjegy - biztonsági elemek 2017

MEGÚJUL A FORINT. Fejlődés és tradíció MAGYAR TÖRVÉNYES FIZETŐESZKÖZÖK. TÁJÉKOZTATÓ forintbankjegy - biztonsági elemek 2017 MEGÚJUL A FORINT MAGYAR TÖRVÉNYES FIZETŐESZKÖZÖK TÁJÉKOZTATÓ forintbankjegy - biztonsági elemek 2017 Fejlődés és tradíció 1OOO FORINTOS BANKJEGY A bankjegy előoldalának bal szélén, a vízjelmezőtől balra

Részletesebben

A GYÓGYSZERÉSZ FESTŐMŰHELYÉBEN

A GYÓGYSZERÉSZ FESTŐMŰHELYÉBEN A GYÓGYSZERÉSZ FESTŐMŰHELYÉBEN CSONTVÁRY KÜLÖNLEGES ANYAGHASZNÁLATA Végvári Zsófia Festményvizsgálati Labor www.festmenyvizsgalat.hu ELTE BTK Művészettörténet- Doktorjelölt FESTMÉNYVIZSGÁLAT FÁZISAI MULTISPEKTRUMÚ

Részletesebben

Engedje szabadjára a fantáziáját: fesse be unalmas és érdektelen fém- és fatárgyait életteli színekkel! A szobák és tárgyak új formában kelnek életre

Engedje szabadjára a fantáziáját: fesse be unalmas és érdektelen fém- és fatárgyait életteli színekkel! A szobák és tárgyak új formában kelnek életre Engedje szabadjára a fantáziáját: fesse be unalmas és érdektelen fém- és fatárgyait életteli színekkel! A szobák és tárgyak új formában kelnek életre festékünkkel és új történeteket mesélnek. akril szatén

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Bank elnökének 5/2006. (III.23.) MNB rendelete. új biztonsági elemekkel ellátott 1000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról

A Magyar Nemzeti Bank elnökének 5/2006. (III.23.) MNB rendelete. új biztonsági elemekkel ellátott 1000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról A Magyar Nemzeti Bank elnökének 5/2006. (III.23.) MNB rendelete új biztonsági elemekkel ellátott 1000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény (a

Részletesebben

Katalógus. www.nyakkendobirodalom.hu info@nyakkendobirodalom.hu -nyakkend k -sálak

Katalógus. www.nyakkendobirodalom.hu info@nyakkendobirodalom.hu -nyakkend k -sálak Katalógus www.ballagotarisznya.hu info@ballagotarisznya.hu -tarisznyák -avatószalagok -kit z k www.nyakkendobirodalom.hu info@nyakkendobirodalom.hu -nyakkend k -sálak Keressen minket bizalommal: Kele Kitti

Részletesebben

MŰVÉSZTERMÉKEK.

MŰVÉSZTERMÉKEK. ART & CRAFT MŰVÉSZTERMÉKEK www.novasolspray.hu www.shakingcolors.hu ART & CRAFT TÁBLAFESTÉK KRÉTÁHOZ Matt fekete festék spray. Krétatábla készítéséhez. Lehetővé teszi a felületen krétával való írást, majd

Részletesebben

KVARTAL Függöny- és lapfüggöny felfüggesztő rendszer

KVARTAL Függöny- és lapfüggöny felfüggesztő rendszer ELEMJEGYZÉK KVARTAL Függöny- és lapfüggöny felfüggesztő rendszer JÓ TUDNI Győződj meg arról, hogy a kiválasztott csavarok/ szerelvények megfelelnek annak a faltípusnak, amelyben használod majd őket. Felszerelhető

Részletesebben

MŰVÉSZTERMÉKEK.

MŰVÉSZTERMÉKEK. MŰVÉSZTERMÉKEK www.pintyplus.hu www.shakingcolors.hu TÁBLAFESTÉK KRÉTÁHOZ Matt fekete festék spray. Krétatábla készítéséhez. Lehetővé teszi a felületen krétával való írást, majd letörlést. Magas fedőképesség

Részletesebben

Nemzeti Kulturális Alap Múzeumi Szakmai Kollégium 55 darab térképlap restaurálása pályázat 2011 Pályázati azonosító: 2311/1977.

Nemzeti Kulturális Alap Múzeumi Szakmai Kollégium 55 darab térképlap restaurálása pályázat 2011 Pályázati azonosító: 2311/1977. Nemzeti Kulturális Alap Múzeumi Szakmai Kollégium 55 darab térképlap restaurálása pályázat 2011 Pályázati azonosító: 2311/1977 Beszámoló A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeum Igazgatóság Herman Ottó Múzeuma

Részletesebben

Szilárd testek rugalmassága

Szilárd testek rugalmassága Fizika villamosmérnököknek Szilárd testek rugalmassága Dr. Giczi Ferenc Széchenyi István Egyetem, Fizika és Kémia Tanszék Győr, Egyetem tér 1. 1 Deformálható testek (A merev test idealizált határeset.)

Részletesebben

Modern Fizika Labor. 12. Infravörös spektroszkópia. Fizika BSc. A mérés dátuma: okt. 04. A mérés száma és címe: Értékelés:

Modern Fizika Labor. 12. Infravörös spektroszkópia. Fizika BSc. A mérés dátuma: okt. 04. A mérés száma és címe: Értékelés: Modern Fizika Labor Fizika BSc A mérés dátuma: 011. okt. 04. A mérés száma és címe: 1. Infravörös spektroszkópia Értékelés: A beadás dátuma: 011. dec. 1. A mérést végezte: Domokos Zoltán Szőke Kálmán Benjamin

Részletesebben

2014. évi NKA pályázat leírókartonjai

2014. évi NKA pályázat leírókartonjai 2014. évi NKA pályázat leírókartonjai 1. Leltári szám 2014. 17. 1. 2. Megnevezés csavarítókendő - női fejviselet 4. Leírás, használat/tartalom Színes gyapjúfonalból (fehér, zöld, világoskék, barna, piros,

Részletesebben

Mikroszkópos vizsgálatok

Mikroszkópos vizsgálatok Imrik Zsófia Mikroszkópos vizsgálatok Ismeretlen mester: Keresztelő szerzetes (Solano Szent Ferenc) 1776 Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszék 2011-2012- es tanév Mikroszkópos vizsgálatok Előenyvezés:

Részletesebben

PÁLYÁZATI BESZÁMOLÓ Pályázati azonosító: 3560/00215

PÁLYÁZATI BESZÁMOLÓ Pályázati azonosító: 3560/00215 NKA Közgyűjtemények Kollégiuma pályázat 4. Téma Különösen veszélyeztetett múzeumi műtárgyak állagvédelmére, konzerválására, restaurálására és preparálására Kecskeméti Katona József Múzeum SZÓRAKATÉNUSZ

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Bank elnökének. 7/2009. (II. 14.) MNB rendelete. új biztonsági elemmel ellátott 5000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról

A Magyar Nemzeti Bank elnökének. 7/2009. (II. 14.) MNB rendelete. új biztonsági elemmel ellátott 5000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról A Magyar Nemzeti Bank elnökének 7/2009. (II. 14.) MNB rendelete új biztonsági elemmel ellátott 5000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

Muzeális értékű negatívok állományvédelme a Szépművészeti Múzeumban című, NKA 3543/00075 számú pályázat szakmai beszámolója

Muzeális értékű negatívok állományvédelme a Szépművészeti Múzeumban című, NKA 3543/00075 számú pályázat szakmai beszámolója Muzeális értékű negatívok állományvédelme a Szépművészeti Múzeumban című, NKA 3543/00075 számú pályázat szakmai beszámolója Az NKA a Szépművészeti Múzeum által benyújtott állományvédelmi pályázatból egy

Részletesebben

Ssz. Tételszám Egységre jutó (HUF) A tétel ára összesen (HUF) Tételkiírás Anyag Munkadíj Anyag Munkadíj

Ssz. Tételszám Egységre jutó (HUF) A tétel ára összesen (HUF) Tételkiírás Anyag Munkadíj Anyag Munkadíj 1. oldal 1 11-002-1.4.3.1 (25) ÖN X0b(H) Környezeti hatásoknak ki nem tett beton, C16/20 - X0b(H) - D max = 16 mm, CEM 42,5 szilárdsági osztályú portlandcementtel, képlékeny beton, m = 6,5 finomsági modulusú

Részletesebben

Akril diszperziós, nagyon finom szemcsenagyságú, dekoratív és védőfesték bel- és kültéri felületekre

Akril diszperziós, nagyon finom szemcsenagyságú, dekoratív és védőfesték bel- és kültéri felületekre Quarzolite Paint Akril diszperziós, nagyon finom szemcsenagyságú, dekoratív és védőfesték bel- és kültéri felületekre ALKALMAZÁSI TERÜLET Minden olyan meglévő és új, már festett felület átfestése, ahol

Részletesebben

Buzás Györgyi, Tóth László MINDEN-KORR Korrózióvédelmi Mérnökiroda Bt.

Buzás Györgyi, Tóth László MINDEN-KORR Korrózióvédelmi Mérnökiroda Bt. Összefoglalás BEVONATI HIBA OKOK FÉNYKÉPEKBEN Buzás Györgyi, Tóth László MINDEN-KORR Korrózióvédelmi Mérnökiroda Bt. A cikk részben fényképezőgéppel, részben mikroszkóppal készített fényképek segítségével

Részletesebben

Karácsonyi neszeszer

Karácsonyi neszeszer Karácsonyi neszeszer 2016/12. Patchwork Design 2016. www.szilvifoltvarras.hu Ez a PDF sablon személyes használatra készült. Tilos megosztani, másolni vagy feltölteni bármilyen weboldalra. A sablonok és

Részletesebben

Végül a további felület védelem érdekében Remmers Funcosil SNL hidrofóbizálóval ecseteltem át a teljes felületet.

Végül a további felület védelem érdekében Remmers Funcosil SNL hidrofóbizálóval ecseteltem át a teljes felületet. Restaurálási dokumentáció a Rum Község (Vas megye) I. Világháborús emlékműve felújítása tárgyában. A pályázati mellékletként is elkészített restaurálási tervnek megfelelően a Rumi Rajki István által készített

Részletesebben

A Maxinery Kft. arculati kézikönyve

A Maxinery Kft. arculati kézikönyve A Maxinery Kft. arculati kézikönyve Készült: 2016. A Maxinery Kft. arculati kézikönyve tartalmazza a Maxinery Kft.-nek készült logót, a logónak a helyes használatát és egyéb reklámeszközökön való megjelenítését.

Részletesebben

Bizonyítvány nyomtatása hibamentesen

Bizonyítvány nyomtatása hibamentesen Bizonyítvány nyomtatása hibamentesen A korábbi gyakorlat A nyomtatásra kerülő bizonyítványokat, pontosabban a lap egy pontját megmértük, a margót ehhez igazítottuk. Hibalehetőségek: - mérés / mérő személy

Részletesebben

PERI Bérlési feltételek TRIO

PERI Bérlési feltételek TRIO Kritériumok a bérleti anyagok értékeléséhez Kiadás: 01/2012 Oldal 1 / 9 Áttekintés 1. Zsaluhéj károsodások... 3 2. A keretek sérülései... 5 3. csuklós sarok... 8 4. sarok 8 5. BFD kapocs...9 6. TRG betonozó

Részletesebben

Alumínium termékek. Feszítőkeretek. állványok. Prospektustartók

Alumínium termékek. Feszítőkeretek. állványok. Prospektustartók Alumínium termékek Alumínium termékek Feszítőkeretek Alumínium klapp-keretek és állványok Prospektustartók 119 Alumínium termékek FESZÍTőKERETEK FESZÍTőKERETEK új! Feszítőkeret Különlegesen könnyű keret

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Bank elnökének 10/2008. (IX. 9.) MNB rendelete. új biztonsági elemmel ellátott forintos címletű bankjegy kibocsátásáról

A Magyar Nemzeti Bank elnökének 10/2008. (IX. 9.) MNB rendelete. új biztonsági elemmel ellátott forintos címletű bankjegy kibocsátásáról A Magyar Nemzeti Bank elnökének 10/2008. (IX. 9.) MNB rendelete új biztonsági elemmel ellátott 10 000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény (a

Részletesebben

Válaszfalak és térelhatároló falak

Válaszfalak és térelhatároló falak ellentétben, itt az illesztések a válaszfal ellentétes oldalain ugyanazon a CW profilon egymással szemben is elhelyezkedhetnek. A CW profil a szabad száraival az elsô lap felé néz. A következô lapot a

Részletesebben

SCHWARCZKOPF BÁLINT Egységvezető Anyagvizsgáló Egység HŐSZIGETEL-E A HŐSZIGETELÉS?

SCHWARCZKOPF BÁLINT Egységvezető Anyagvizsgáló Egység HŐSZIGETEL-E A HŐSZIGETELÉS? SCHWARCZKOPF BÁLINT Egységvezető Anyagvizsgáló Egység HŐSZIGETEL-E A HŐSZIGETELÉS? I. MIÉRT SZIGETELÜNK HOMLOKZATOT? 3 Miért szigetelünk homlokzatot? Épületeink hőveszteségei Energiatanúsítvány: a lakás

Részletesebben

MEGÚJUL A FORINT. Fejlődés és tradíció MAGYAR TÖRVÉNYES FIZETŐESZKÖZÖK. TÁJÉKOZTATÓ forintbankjegyek - biztonsági elemek 2016

MEGÚJUL A FORINT. Fejlődés és tradíció MAGYAR TÖRVÉNYES FIZETŐESZKÖZÖK. TÁJÉKOZTATÓ forintbankjegyek - biztonsági elemek 2016 MEGÚJUL A FORINT MAGYAR TÖRVÉNYES FIZETŐESZKÖZÖK TÁJÉKOZTATÓ forintbankjegyek - biztonsági elemek 2016 2OOO FORINTOS BANKJEGY BIZTONSÁGI SZÁL bal szélén, a vízjelmezőtől balra található a tagolt formájú,

Részletesebben

Egyrétegû üvegfalak kötött mûszaki tartalommal készletrõl

Egyrétegû üvegfalak kötött mûszaki tartalommal készletrõl Egyrétegû üvegfalak kötött mûszaki tartalommal készletrõl DEKO FG Fast Egyrétegû üvegfalak kötött mûszaki tartalommal készletrõl A FAST rendszer ugyanazon az ötleten és filozófián alapszik, melyet a DEKO

Részletesebben

Vigyázat! Ez egy kényes falburkolat. Soha ne hagyja, hogy ragasztó vagy víz kerüljön a tapéta frontoldalára!

Vigyázat! Ez egy kényes falburkolat. Soha ne hagyja, hogy ragasztó vagy víz kerüljön a tapéta frontoldalára! KAMI-ITO - KAM101 Tapéta felrakási útmutató A Vigyázat! Ez egy kényes falburkolat. Soha ne hagyja, hogy ragasztó vagy víz kerüljön a tapéta frontoldalára! Tapéta felrakási útmutató G SZÁLLÍTMÁNY ÁTVÉTELE

Részletesebben

INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ

INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ Strandröplabda bizottság INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ 1. Játékterület: A játékpálya 16 X 8 méteres négyszög alakú terület, melyet legalább 3 méteres kifutó vesz körül és légtere legalább

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. A Verseghy Ferenc Könyvtár számára elvégzett. könyvrestaurálási munkáról. Pre-Con Kft. 1077. Budapest, Baross tér 14.

BESZÁMOLÓ. A Verseghy Ferenc Könyvtár számára elvégzett. könyvrestaurálási munkáról. Pre-Con Kft. 1077. Budapest, Baross tér 14. BESZÁMOLÓ A Verseghy Ferenc Könyvtár számára elvégzett könyvrestaurálási munkáról Pre-Con Kft. 1077. Budapest, Baross tér 14. 1. Lexicon Terminorum Technicorum = Tudományos Mesterkönyv Buda, 1826 Méretei:

Részletesebben

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Képzőművészeti gyűjteményének 3560/00011 számú pályázati beszámolója

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Képzőművészeti gyűjteményének 3560/00011 számú pályázati beszámolója A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Képzőművészeti gyűjteményének 3560/00011 számú pályázati beszámolója A Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma pályázatán a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Részletesebben

Kreatív nyár. w w w. m i o v o d a n k. h u

Kreatív nyár. w w w. m i o v o d a n k. h u Kreatív nyár A mi óvodánk, A mi nyarunk... 5.190 Ft Karton keretek - négy évszak CR 2500 100 db A4-es karton; 25 minta a négy évszak témájában Színes celofán CR 3300 6 tekercs, 6 külöböző színben. Méret:

Részletesebben

2 darab, 12.4 X 22.4 es darab.

2 darab, 12.4 X 22.4 es darab. Botlódrótos BB szóró Ha már kész a maszkunk, és nagyon nem tudunk mit kezdeni magunkkal, íme egy kis házibarkács, megint Sajna a boltban, készen kapható BB szórókkal lőtávban nem veszi fel a versenyt,

Részletesebben

Röntgen-gamma spektrometria

Röntgen-gamma spektrometria Röntgen-gamma spektrométer fejlesztése radioaktív anyagok elemi összetétele és izotópszelektív radioaktivitása egyidejű meghatározására Szalóki Imre, Gerényi Anita, Radócz Gábor Nukleáris Technikai Intézet

Részletesebben