Az ICP-OES készülékek fő egységei és azok kapcsolata

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az ICP-OES készülékek fő egységei és azok kapcsolata"

Átírás

1 Az ICP-OES készülékek fő egységei és azk kapcslata (i) (ii) (iii) (iv) (v) (vi) (vii) Plazma sugárfrrás, ami szabad atms, szabad ins állaptba viszi és gerjeszti a mintát alktó elemeket és előállítja a minta elemeit jellemző ptikai sugárzást. Rádiófrekvenciás generátr és illesztő egység, ami előállítja és szabályzza a plazma működtetéséhez szükséges rádiófrekvenciás energiát. Gázadagló egység: biztsítja a plazma és mintabevitel argn áramait. Mintabeviteli egység (prlasztó, prlasztókamra és perisztaltikus pumpa), ami a mintaldatt aerszllá alakítja a és a kis cseppméretű frakciót bejuttatja a plazmába. Leképező egység a plazmából jövő ptikai sugárzást bejuttatja a fényfelbntó egységbe. Fényfelbntó egység, spektrméter, plikrmátr vagy mnkrmátr, ami spektrálisan felbntja a plazma ptikai sugárzását, elkülöníti az egyes elemek spektrumvnalait, megjeleníti a spektrumt. Optikai detektr, a detektr(k) az adtt hullámhsszn jelentkező fényintenzitással intenzitással aránys elektrms jelet állít elő (CCD-xy, CIDxy, CCD-sr, ftelektrn skszrzó (PM) használats). (viii) Számítógépes adatgyűjtő és vezérlő egység: felhasználói prgramn keresztül működteti a készüléket, méri és feldlgzza az adatkat.

2 Az ICP-OES készülékek fő egységei és azk kapcslata Élelmiszerek makr és mikr elemeinek meghatárzása AAS, ICP-OES és ICP-MS módszerekkel (Dr. Bezur László) Gázadagló egység, Ar RF generátr 27MHz v. 40 MHz Számítógépes adatgyűjtő és vezérlő egység Prlasztó prlasztó-kamra Leképező egység Fényfelbntó egység (plikrmátr v. mnkrmátr) Optikai detektr CCD-xy CID-xy CCD-sr PM Perisztaltikus pumpa plazma sugárfrrás Mintaldat

3 ICP-OES készülék típusk és rövid jellemzésük Krai knstrukciók (1980- (1) Mnkrmátrs ICP-OES készülék, PM detektr jellemzés: vnalválasztás szabad, felbntás közepes, pasztázó multielemes üzemmód, a direkt vnalra állás nem megbízható. (2) Plikrmátrs ICP-OES készülék, Pashen-Runge, PM-detektrk jellemzés: vnalválasztás kötött, felbntás közepes, szimultán multielemes üzemmód, szimultán pásztázó háttérkrrekció. Mdern knstrukciók (1993- ) (3) Plikrmátrs ICP-OES készülék, Echelle plikrmátr, CCD-xy, CID-xy mátrix detektr jellemzés: vnalválasztás szabad, a felbntás nagy, szimultán multielemes üzemmód. (4) Plikrmátrs ICP-OES készülék, Pashen-Runge plikrmátr, CCD detektr sr jellemzés: vnalválasztás szabad, felbntás nagy, szimultán multielemes üzemmód (5) Mnkrmátrs ICP-OES, kisebb méretű CCD detektr jellemzés: vnalválasztás szabad, felbntás nagy, pasztázó multielemes üzemmód, a spektrumt a CCD detektr pásztázással kb. 30 beállításból építi fel.

4 ICP-OES készülékek, mnkrmátr + PM A mnkrmátr + PM detektr megldás az ptikai ráccsal előállíttt vnalas spektrumból egy kb. 50µm széles kilépőréssel lkalizálunk egy spektrumvnalat a vnal intenzitását a rés mögött elhelyezett ftelektrn-skszzóval mérjük meg az ptikai rács frgatásával (pásztázás) a spektrumt vízszintes irányban elmzdítjuk és így tetszőleges elem spektrumvnalát a detektrra tudjuk vinni. a pásztázás segítségével tudunk a vnalak mellett háttérmérést végezni minden hullámhssz beállításnál 1-10s integrálással mérjük az intenzitást a részmérések ideje összeadódik ezért a mérési idő jelentően nő a mért elemek számával a mnkrmátrk nem képesek megbízhatóan, 0,0005pm abszlút pntssággal beállítani a hullámhsszt pásztázással kell a vnal maximumt megkeresni. eztvábbi időt igényel és elvi prblémákat is felvet fentiek miatt a mnkrmátr nem egy ideális berendezés ICP-OES készülékekhez.

5 Pásztázó multielemes mérés: mnktmátr + PM Elemek spektrumvnalai Optikai ráccsal felbnttt spektrum As Zn C Mn Fe Na R1&D1 A spektrum pásztázása nm tartmányban, spektrumvnalak és háttér méréshez Kilépő rés (R1) és PM detektr (D1) hullámhssz, nm Elemek pásztázó multielemes elvű mérése 1db ftelektrn-skszrzó detektrral felszerelt mnkrmátrs ICP-OES készülékkel. Spektrum pásztázó üzemmód a nm tartmányban: a mnkrmátr az ptikai rács állításával mzgatja a spektrumt a kilépő résre és detektrra vetíti a kiválaszttt spektrum vnalat (jel+háttér intenzitás mérése), illetve a vnal környezetét (háttér intenzitás mérése).

6 Szimultán multielemes mérés: plikrmátr + PM A plikrmátr + PM detektrk megldás az ptikai ráccsal előállíttt vnalas spektrumból kb. 50µm széles kilépőrésekkel lkalizáljunk a kiválaszttt elemek spektrumvnalait, az egyes kilépő réseken áthaladó fényt intenzitását ftelektrn-skszzókkal mérjük minden elem méréséhez szükséges egy ftelektrn-skszrzó és a hzzá tartzó elektrnikus egységek. az összes elemet egyidejűleg un. szimultán multielemes üzemmódban mérhetjük kb 5-10s integrálási idővel, a háttér méréséhez itt is szükséges a spektrum kb. 0,1nm-es elmzdítása, pásztázása a pásztázást egy kvarc lemez frgatásával lehet megldani minden beállítás újabb 5-10s mérési időt, összesen kb s ciklusidőt ad mintánként a mérőcsatrnák (elemek) száma elérheti a et ez a megldás jól kihasználja az ICP-OES módszerben rejlő lehetőségeket, de nagyn drága, a kiválaszttt vnalak nem cserélhetők a spektrális felbntás elmarad az ideális 4-5pm-től, ami indklatlan vnalzavaráskat kz.

7 Szimultán multielemes mérés: plikrmátr + PM-srzat Elemek kiválaszttt spektrumvnalai Optikai ráccsal felbnttt spektrum As Zn C Mn Fe Na R1&D1 R2&D2 R3&D3 R4&D4 R5&D5 R6&D6 Kilépő rések (R) és PM detektrk (D) A spektrum pásztázása háttér méréshez hullámhssz, nm Elemek szimultán multielemes elvű mérése 6db ftelektrn-skszrzó detektrral felszerelt plikrmátrs ICP-OES készülékkel. A kilépőrések és detektrk rögzített beépítésűek a kiválaszttt spektrumvnalhz, elemhez rendelve. A spektrum kismértékű (0,1nm) pásztázásával válik lehetővé a háttér intenzitásk mérése.

8 Szimultán multielemes mérés CCD-xy detektrral Élelmiszerek makr és mikr elemeinek meghatárzása AAS, ICP-OES és ICP-MS módszerekkel (Dr. Bezur László) A plikrmátr + CCD-xy vagy CID-xy, skelemes félvezető detektrral felépített készülékekben az ptikai ráccsal előállíttt vnalas spektrumt sk kis detektr elemet (262000db) tartalmazó félvezető detektrra vezetjük. egy-egy spektrum vnalat szélesség és magasság irányban is több detektr fed le, így a vnalak intenzitás elszlása is látható és számítógéppel megjeleníthető a detektrk egyidejűleg mérik a spektrum vnal és a háttér helyek intenzitását, így 10s-s integrálással az összes adatt mérhetjük ideális esetben a detektrk a teljes haszns spektrumtartmányt lefedik a háttérkrrekciós helyek tetszőlegesen megválaszthatók megfelelő plikrmátr (Echelle plikrmátr) és CCD/CID detektr kmbinációval elérhető az ideális 5pm-es felbntás, így elkerülhetők az indklatlan vnalátlaplásk is.

9 Szimultán multielemes mérés CCD-xy detektrral Elemek kiválaszttt spektrumvnalai Optikai ráccsal felbnttt spektrum As Zn C Mn Fe Na y x CCD xy detektr elemek ( pixel, 5pm/pixel) A spektrum megjelenése a detektrelemeken hullámhssz, nm Elemek szimultán multielemes elvű mérése a teljes spektrumt lefedő CCD-xy vagy CID-xy detektrral felszerelt plikrmátrs ICP-OES készülékkel. A teljes spektrumt, a spektrum vnalak és a környező háttér intenzitását kis méretű, ptikai detektr elemekkel észlejük egyidejűleg. A detektr pzíciókhz a számítógép hzzá rendeli a hullámhsszt, illetve az elemet.

10 Spektrumvnal érzékelése és megjelenítése CCD-xy detektrral Spekrumvnal I Hullámhssz, nm Spektrumvnalak megjelenítésének elve a CCD-xy detektr eleme által mért intenzitásból

11 Krszerű félvezető ptikai detektr knstrukciók (CCD v. CID) CCD/CID detektr sr struktúrája (pl 1024 pixel) CCD/CID x-y detektr (pl pixel) Krszerű félvezető ptikai detektr knstrukciók (CCD v. CID)

12 Echelle plikrmátr CID-xy detektrral ICP-OES méréshez 46,5 fks blaze, 54,5 vnal/mm, echelle rács CID detektr 14,3 x 14,3 mm F=381 mm trid camera tükör F=381 mm gömb kllimátr tükör 53 µm belépő apertura 17,5 fks kvarc prizma 1:1 leképezés A felbnttt spektrumvnal 3x3 pixelen jelenik meg Echelle plikrmátr CID-xy detektrral ICP-OES méréshez

13 Echellgram felépítése 800nm 30 spektrumrendek spektrumszegmensek 120 hullámhssz, nm 170nm Echellgram felépítése

14 Echellgram felépítése és megjelenítése 800 nm 740 nm 178 nm 177 nm Echellgramban az egyes spektrumvnalak aznsítása (bal) és az echellgram megjelenítése a készülék képernyőjén.

15 ICP-OES készülék Echelle plikrmátrának fényképe A CID detektr A detektr kamra ablaka A prizmával felbnttt sugár A prizmával (y) és ptikai ráccsal (x) is felbnttt sugár A leképező tükör előállítja a spektrumt (x-y) a detektrn belépőrés belépő sugárzás prizma, ami függőleges síkban (y) szétválasztja a spektrum rendeket klimátr tükör, ami párhuzams nyalábt állít elő Egy ICP-OES készülék Echelle plikrmátrának fényképe a sugárút rajzs megjelenítésével

16 Spektrum vnal megjelenése a detektrn és a reknstruált kép a szftverben Élelmiszerek makr és mikr elemeinek meghatárzása AAS, ICP-OES és ICP-MS módszerekkel (Dr. Bezur László) Egy spektrum vnal megjelenése a detektrn és a reknstruált kép a szftverben

17 Pixel kép megjelenítése a képernyőn Pixel kép megjelenítése a képernyőn, a tallium dublett felbntásának bemutatása (Tl dublet: nm és nm, egy pixel= 0,0035 nm)

18 Spektrum vnalak a képernyőn Spektrum vnalak a képernyőn, a tallium dublett felbntásának bemutatása (Tl dublet: nm és nm, egy pixel= 0,0035 nm)

19 Radiális és axiális leképezés váltása tükörrendszerrel, DUO mód Radiális leképezés állás (tükör le) Axiális leképezés állás (tükör fel) Radiális és axiális leképezés váltására szlgáló DUO egység

20 RF-generátrk Plazma sugárfrrás és RF generátr Frekvencia a 27,12 MHz vagy 40,68 MHz Teljesítmény 0,7-2 kw, Vízhűtéses indukciós tekercs 2-3 menetes Illesztő egység 50 hm kimeneti impedanciájú RF generátrkhz Impedancia hanglás, visszavert teljesítmény beállítása

21 RF-generátrk Az RF generátrk típusk (i) Állandó frekvenciájú generátrk un. kristályvezérelt generátrk a frekvenciáját a nminális frekvenciára állítják be kvarckristály szcillátrral a plazma váltzó impedanciáját az illesztő egységben található kapacitással kell hanglni ez a hanglás lassú (ii) Szabadn futó generátrk a nminálistól való kismértékű elhanglásával történik az impedancia hanglás ez a hanglás egyszerűbb, gyrsabb és jbban autmatizálható megbízhatóbb működtetést biztsít nehéz mintáknál

22 RF-generátrk végfkzata 2 cm 2kW-s léghűtéses RF-elektrncső 3-4 kv, 1 A 1 db/készülék 150W-s félvezető RF-teljesítmény FET 40V, 4 A 18 db/készülék

23 Félvezető RF-generátr végfkzata

24 ICP-csatló egység csatló tekercs vákuum kndenzátr pf 8 menet induktivitás kaxiális kábel, 50hm plazmaégő légréses kndenzátr hűtővíz be hűtővíz ki 4x100 pf

25 . Mintabevitel induktív csatlású plazmába Kncentrikus kialakítású Meinhard prlasztó (ICP-OES, ICP-MS) Kncentrikus kialakítású Meinhard prlasztó

26 Mintabevitel induktív csatlású plazmába Szögprlasztó és V-prlasztó (ICP-OES és ICP-MS) Szögprlasztó és V-prlasztó

27 Kónikus prlasztókamra+ V-prlasztó (ICP-OES)

28 Cikln kamra Meinhard prlasztóval Cikln kamra Meinhard prlasztóval

29 Ultrahangs prlasztó, deszlvatáló egységgel Élelmiszerek makr és mikr elemeinek meghatárzása AAS, ICP-OES és ICP-MS módszerekkel (Dr. Bezur László) Száraz aerszl a plazmaégőhöz Hűtő Kndenzátum Ar gáz Fűtőtest, 200 C Léghűtéses ultrahang frrás Minta be Kndenzátum Ultrahangs prlasztó, deszlvatáló egységgel

30 ICP-OES módszer tervezésének és beállításának lépései A mérendő elemek kiválasztása, a várható ldatkncentrációk megadása, A mátrixelemek megadása, mátrix elem kncentrációk megadása, A spektrumvnalak kiválasztása az un. analitikai vnalakból (1-10 vnal/elem) A spektrumvnal kiválasztás szempntjai: kimutatási határ, tartmány, zavaró elemek Plazma paraméterek megválasztása, ptimálása (DL, zavarásk), plazma teljesítmény megfigyelési magasság belső argn sebesség (prlasztó)

31 ICP-OES módszer tervezésének és beállításának lépései A kiválaszttt vnalak kísérleti tanulmányzása standard ldatkkal és a mintákkal, A háttérkrrekciós pzíciók kiválasztása Kalibrációs ldatsrk tervezése és készítése Kalibrációs módszer választása: (i) egyszerű kalibráció, (ii) belső standard módszer Kalibráció, kalibrációs függvények tanulmányzása elemenként Szükség esetén vnalzavarásk krrekciója (kalibráció) A módszer ellenőrzése CRM mintával

32 Krszerű ICP-OES készülék

Folyékony mikrominták analízise kapacitívan csatolt mikroplazma felhasználásával

Folyékony mikrominták analízise kapacitívan csatolt mikroplazma felhasználásával Folyékony mikrominták analízise kapacitívan csatolt mikroplazma felhasználásával DARVASI Jenő 1, FRENTIU Tiberiu 1, CADAR Sergiu 2, PONTA Michaela 1 1 Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kémia és Vegyészmérnöki

Részletesebben

Az ICP-MS módszer alapjai

Az ICP-MS módszer alapjai Az ICP-MS módszer alapjai Az ICP-MS módszer/készülék az ICP forrást használja MS-ionforrásként. Az ICP-be porlasztással bevitt oldat mintában lévő elemekből a plazma 6000-8000 K hőmérsékletétén szabad

Részletesebben

Spektrográf elvi felépítése. B: maszk. A: távcső. Ø maszk. Rés Itt lencse, de általában komplex tükörrendszer

Spektrográf elvi felépítése. B: maszk. A: távcső. Ø maszk. Rés Itt lencse, de általában komplex tükörrendszer Spektrográf elvi felépítése A: távcső Itt lencse, de általában komplex tükörrendszer Kis kromatikus aberráció fontos Leképezés a fókuszsíkban: sugarak itt metszik egymást B: maszk Fókuszsíkba kerül (kamera

Részletesebben

Nagyteljesítményű elemanalitikai, nyomelemanalitikai módszerek

Nagyteljesítményű elemanalitikai, nyomelemanalitikai módszerek Nagyteljesítményű elemanalitikai, nyomelemanalitikai módszerek 1. Atomspekroszkópiai módszerek 1.1. Atomabszorpciós módszerek, AAS 1.1.1. Láng-atomabszorpciós módszer, L-AAS 1.1.2. Grafitkemence atomabszorpciós

Részletesebben

Anyagvizsgálati módszerek Elemanalitika. Anyagvizsgálati módszerek

Anyagvizsgálati módszerek Elemanalitika. Anyagvizsgálati módszerek Anyagvizsgálati módszerek Elemanalitika Anyagvizsgálati módszerek Pannon Egyetem Mérnöki Kar Anyagvizsgálati módszerek Kémiai szenzorok 1/ 18 Elemanalitika Elemek minőségi és mennyiségi meghatározására

Részletesebben

ATOMABSZORPCIÓ FELSŐFOKON

ATOMABSZORPCIÓ FELSŐFOKON ATOMABSZORPCIÓ FELSŐFOKON ÚJ ALTERNATÍVA A VIZEK KORSZERŰ ELEMANALITIKAI VIZSGÁLATÁRA NAGYFELBONTÁSÚ, FOLYTONOS FÉNYFORRÁSÚ AAS dr. Bozsai Gábor BPS Kft. Labortechnika üzletág Prof. Dr. Posta József Debreceni

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti kkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRT a NT--016/ nyilvántartási sú akkreditált státuszhoz z EROPLEX Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. Kalibráló Labor (1185 Budapest, Liszt Ferenc Nemzetközi

Részletesebben

Röntgen-gamma spektrometria

Röntgen-gamma spektrometria Röntgen-gamma spektrométer fejlesztése radioaktív anyagok elemi összetétele és izotópszelektív radioaktivitása egyidejű meghatározására Szalóki Imre, Gerényi Anita, Radócz Gábor Nukleáris Technikai Intézet

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2014 nyilvántartási számú (4) akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2014 nyilvántartási számú (4) akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRT (1) a NH016/ nyilvántartási számú (4) akkreditált státuszhoz EROPLEX KözépEurópai Légijármű Műszaki Központ Kft. Kalibráló Labor (1185 Budapest, Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér)

Részletesebben

Ólom vizsgálat korszerű módszerei

Ólom vizsgálat korszerű módszerei The world leader in serving science Ólom vizsgálat korszerű módszerei Pintér Zsolt Unicam Magyarország Kft. 2014. 05. 27. Ivóvíz ólom határértékének változása Az Európai Unió 98/83/EK irányelvének megfelelően

Részletesebben

ATOMEMISSZIÓS SPEKTROSZKÓPIA

ATOMEMISSZIÓS SPEKTROSZKÓPIA ATOMEMISSZIÓS SPEKTROSZKÓPIA Elvi jellemzők, amelyek meghatározzák a készülék felépítését magas hőmérsékletű fényforrás (elsősorban plazma, szikra, stb.) kis méretű sugárforrás (az önabszorpció csökkentése

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-0162/2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-0162/2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-0162/2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: AEROPLEX Közép-Európai Kft. Kalibráló Labor 1185 Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi

Részletesebben

Sugárzáson, és infravörös sugárzáson alapuló hőmérséklet mérés.

Sugárzáson, és infravörös sugárzáson alapuló hőmérséklet mérés. Sugárzáson, és infravörös sugárzáson alapuló hőmérséklet mérés. A sugárzáson alapuló hőmérsékletmérés (termográfia),azt a fizikai jelenséget használja fel, hogy az abszolút nulla K hőmérséklet (273,16

Részletesebben

A nanotechnológia mikroszkópja

A nanotechnológia mikroszkópja 1 Havancsák Károly, ELTE Fizikai Intézet A nanotechnológia mikroszkópja EGIS 2011. június 1. FEI Quanta 3D SEM/FIB 2 Havancsák Károly, ELTE Fizikai Intézet A nanotechnológia mikroszkópja EGIS 2011. június

Részletesebben

Lakos István WESSLING Hungary Kft. Zavaró hatások kezelése a fémanalitikában

Lakos István WESSLING Hungary Kft. Zavaró hatások kezelése a fémanalitikában Lakos István WESSLING Hungary Kft. Zavaró hatások kezelése a fémanalitikában AAS ICP-MS ICP-AES ICP-AES-sel mérhető elemek ICP-MS-sel mérhető elemek A zavarások felléphetnek: Mintabevitel közben Lángban/Plazmában

Részletesebben

Környezetanalitika, mintacsoportok, meghatározandó elemek I.

Környezetanalitika, mintacsoportok, meghatározandó elemek I. Környezetanalitika, mintacsoportok, meghatározandó elemek I. Mintacsoport Vizek Szennyvizek Talajok Rendszeresen vizsgált elemek, ionok, vegyületek Ag, Al, As, B, Ba, Ca, Cd, Co, Cr, Cr(VI), Cu, Fe, Hg,

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

Automatikus irányzás digitális képek. feldolgozásával TURÁK BENCE DR. ÉGETŐ CSABA

Automatikus irányzás digitális képek. feldolgozásával TURÁK BENCE DR. ÉGETŐ CSABA Automatikus irányzás digitális képek feldolgozásával TURÁK BENCE DR. ÉGETŐ CSABA Koncepció Robotmérőállomásra távcsővére rögzített kamera Képek alapján a cél automatikus detektálása És az irányzás elvégzése

Részletesebben

RADIOAKTÍV HULLADÉKOK MINŐSÍTÉSE A PAKSI ATOMERŐMŰBEN

RADIOAKTÍV HULLADÉKOK MINŐSÍTÉSE A PAKSI ATOMERŐMŰBEN RADIOAKTÍV HULLADÉKOK MINŐSÍTÉSE A PAKSI ATOMERŐMŰBEN Bujtás T., Ranga T., Vass P., Végh G. Hajdúszoboszló, 2012. április 24-26 Tartalom Bevezetés Radioaktív hulladékok csoportosítása, minősítése A minősítő

Részletesebben

Műszeres analitika. Abrankó László. Molekulaspektroszkópia. Kémiai élelmiszervizsgálati módszerek csoportosítása

Műszeres analitika. Abrankó László. Molekulaspektroszkópia. Kémiai élelmiszervizsgálati módszerek csoportosítása Abrankó László Műszeres analitika Molekulaspektroszkópia Minőségi elemzés Kvalitatív Cél: Meghatározni, hogy egy adott mintában jelen vannak-e bizonyos ismert komponensek. Vagy ismeretlen komponensek azonosítása

Részletesebben

PerkinElmer atomspektroszkópia portfólió, azaz miből választhatunk?

PerkinElmer atomspektroszkópia portfólió, azaz miből választhatunk? PerkinElmer atomspektroszkópia portfólió, azaz miből választhatunk? Jurdi Dániel Per-Form Hungária Kft. jurdi.daniel@per-form.hu Atomspektroszkópiai Szeminárium 2019 1 Richard Perkin & Charles Elmer 2

Részletesebben

Zárójelentés. ICP-OES paraméterek

Zárójelentés. ICP-OES paraméterek Zárójelentés Mivel az előző, 9. részfeladat teljesítésekor optimáltuk a mérőrendszer paramétereit, ezért most a korábbi optimált paraméterek mellett, a feladat teljesítéséhez el kellett végezni a módszer

Részletesebben

CNC vezérlésű lézervágó gép,típusa NUKON NFL-1530 ECO

CNC vezérlésű lézervágó gép,típusa NUKON NFL-1530 ECO CNC vezérlésű lézervágó gép,típusa NUKON NFL-1530 ECO Általános ismertetés: A Fiber lézer vágó gép új fejezetet nyit a táblalemez megmunkálás technológiájában. A NUKON fiber lézer vágó rendszert úgy tervezték,

Részletesebben

Számítási feladatok a 6. fejezethez

Számítási feladatok a 6. fejezethez Számítási feladatok a 6. fejezethez 1. Egy szinuszosan változó áram a polaritás váltás után 1 μs múlva éri el első maximumát. Mekkora az áram frekvenciája? 2. Egy áramkörben I = 0,5 A erősségű és 200 Hz

Részletesebben

International GTE Conference MANUFACTURING 2012. 14-16 November, 2012 Budapest, Hungary. Ákos György*, Bogár István**, Bánki Zsolt*, Báthor Miklós*,

International GTE Conference MANUFACTURING 2012. 14-16 November, 2012 Budapest, Hungary. Ákos György*, Bogár István**, Bánki Zsolt*, Báthor Miklós*, International GTE Conference MANUFACTURING 2012 14-16 November, 2012 Budapest, Hungary MÉRŐGÉP FEJLESZTÉSE HENGERES MUNKADARABOK MÉRETELLENŐRZÉSÉRE Ákos György*, Bogár István**, Bánki Zsolt*, Báthor Miklós*,

Részletesebben

4. Szervetlen anyagok atomemissziós színképének meghatározása

4. Szervetlen anyagok atomemissziós színképének meghatározása Környezet diagnosztika fizikai módszerei, Környezettudományi MSc, környezetfizika szakirány 4. Szervetlen anyagok atomemissziós színképének meghatározása 1.1. Emissziós lángspektrometria, 1.2. Induktív

Részletesebben

Dr. JUVANCZ ZOLTÁN Óbudai Egyetem Dr. FENYVESI ÉVA CycloLab Kft

Dr. JUVANCZ ZOLTÁN Óbudai Egyetem Dr. FENYVESI ÉVA CycloLab Kft Dr. JUVANCZ ZOLTÁN Óbudai Egyetem Dr. FENYVESI ÉVA CycloLab Kft Atom- és molekula-spektroszkópiás módszerek Módszer Elv Vizsgált anyag típusa Atom abszorpciós spektrofotometria (AAS) A szervetlen Lángfotometria

Részletesebben

Soleoline, egy egész sor új lehetőség az Ön praxisa számára.

Soleoline, egy egész sor új lehetőség az Ön praxisa számára. HU Soleo Sono, egy egész sor új lehetőség az Ön praxisa számára. A legmodernebb technológia 40 év tapasztalatával összekötve, mely az elektro- és ultrahangterápiát új alapokra helyezi. A nagyméretű színes

Részletesebben

72-74. Képernyő. monitor

72-74. Képernyő. monitor 72-74 Képernyő monitor Monitorok. A monitorok szöveg és grafika megjelenítésére alkalmas kimeneti (output) eszközök. A képet képpontok (pixel) alkotják. Általános jellemzők (LCD) Képátló Képarány Felbontás

Részletesebben

Abszorpciós spektroszkópia

Abszorpciós spektroszkópia Tartalomjegyzék Abszorpciós spektroszkópia (Nyitrai Miklós; 2011 február 1.) Dolgozat: május 3. 18:00-20:00. Egész éves anyag. Korábbi dolgozatok nem számítanak bele. Felmentés 80% felett. A fény; Elektromágneses

Részletesebben

Elektronika 2. TFBE5302

Elektronika 2. TFBE5302 Elektronika 2. TFBE5302 Mérőműszerek Analóg elektronika Feszültség és áram mérése Feszültségmérő: V U R 1 I 1 igen nagy belső ellenállású mérőműszer párhuzamosan kapcsolandó a mérendő alkatrésszel R 3

Részletesebben

Osztályozó vizsga követelmények Informatika

Osztályozó vizsga követelmények Informatika Osztályzó vizsga követelmények Infrmatika Rendészeti képzés 9. évflyam 1. Az infrmatikai eszközök használata Az infrmatikai környezet tudats alakítása. Az egészséges munkakörnyezet megteremtése. A számítógépes

Részletesebben

Általános gimnáziumi képzés és német nemzetiségi nyelvoktató program 9. évfolyam

Általános gimnáziumi képzés és német nemzetiségi nyelvoktató program 9. évfolyam Osztályzó vizsga követelmények Infrmatika Általáns gimnáziumi képzés és német nemzetiségi nyelvktató prgram 9. évflyam 1. Az infrmatikai eszközök használata Az infrmatikai környezet tudats alakítása. Az

Részletesebben

Ultrarövid lézerimpulzusban jelenlevő terjedési irány és fázisfront szögdiszperzió mérése

Ultrarövid lézerimpulzusban jelenlevő terjedési irány és fázisfront szögdiszperzió mérése Ultrarövid lézerimpulzusban jelenlevő terjedési irán és fázisfront szögdiszperzió mérése I. Elméleti összefoglaló Napjainkban ultrarövid, azaz femtoszekundumos nagságrendbe eső fénimpulzusokat előállító

Részletesebben

Nyomtatás és file-továbbítás

Nyomtatás és file-továbbítás Nymtatás és file-tvábbítás I. Nymtatás A digitalizált kép numerikus adatait visszaalakítjuk analóg frmába. A nymtatás kellékei Nymtató (Felhasznált irdalm: Infrmatikai fgalmtár http://gisfigyel.gecentrum.hu/infrmatika/index_infrmatika.html)

Részletesebben

A diplomaterv keretében megvalósítandó feladatok összefoglalása

A diplomaterv keretében megvalósítandó feladatok összefoglalása A diplomaterv keretében megvalósítandó feladatok összefoglalása Diplomaterv céljai: 1 Sclieren résoptikai módszer numerikus szimulációk validálására való felhasználhatóságának vizsgálata 2 Lamináris előkevert

Részletesebben

OPTIKA. Fotometria. Dr. Seres István

OPTIKA. Fotometria. Dr. Seres István OPTIKA Dr. Seres István Segédmennyiségek: Síkszög: ívhossz/sugár Kör középponti szöge: 2 (radián) Térszög: terület/sugár a négyzeten sr A 2 r (szteradián = sr) i r Gömb középponti térszöge: 4 (szteradián)

Részletesebben

DEvent PC. Elektronikus mérők Esemény napló adatállományának feldolgozása, szoftveres kiértékelés PC-n. Műszaki leírás

DEvent PC. Elektronikus mérők Esemény napló adatállományának feldolgozása, szoftveres kiértékelés PC-n. Műszaki leírás DEvent PC Elektrnikus mérők Esemény napló adatállmányának feldlgzása, szftveres kiértékelés PC-n Műszaki leírás Dbs Kft. 1094 Budapest, Tűzltó u. 59. e-mail: inf@dbsltd.hu www.dbsltd.hu A DEvent PC-s szftver

Részletesebben

19. A fényelektromos jelenségek vizsgálata

19. A fényelektromos jelenségek vizsgálata 19. A fényelektromos jelenségek vizsgálata PÁPICS PÉTER ISTVÁN csillagász, 3. évfolyam Mérőpár: Balázs Miklós 2006.04.19. Beadva: 2006.05.15. Értékelés: A MÉRÉS LEÍRÁSA Fontos megállapítás, hogy a fénysugárzásban

Részletesebben

T52WA 15 -os szélesvásznú LCD monitor Felhasználói kézikönyv

T52WA 15 -os szélesvásznú LCD monitor Felhasználói kézikönyv T52WA 15 -os szélesvásznú LCD monitor Felhasználói kézikönyv Tartalom A csomag tartalma... 3 Telepítés... 4 A monitor csatlakoztatása a számítógéphez... 4 A monitor csatlakoztatása az áramforráshoz...

Részletesebben

Fényerő mérés. Készítette: Lenkei Zoltán

Fényerő mérés. Készítette: Lenkei Zoltán Fényerő mérés Készítette: Lenkei Zoltán Mértékegységek Kandela SI alapegység, a gyertya szóból származik. Egy pontszerű fényforrás által kibocsátott fény egy kitüntetett irányba. A kandela az olyan fényforrás

Részletesebben

JASCO FTIR KIEGÉSZÍTŐK - NE CSAK MÉRJ, LÁSS IS!

JASCO FTIR KIEGÉSZÍTŐK - NE CSAK MÉRJ, LÁSS IS! JASCO FTIR KIEGÉSZÍTŐK - NE CSAK MÉRJ, LÁSS IS! Szakács Tibor, Szepesi Ildikó ABL&E-JASCO Magyarország Kft. 1116 Budapest, Fehérvári út 132-144. ablehun@ablelab.com www.ablelab.com JASCO SPEKTROSZKÓPIA

Részletesebben

1214 Budapest, Puli sétány 2-4. www.grimas.hu 1 420 5883 1 276 0557 info@grimas.hu. Rétegvastagságmérő. MEGA-CHECK Pocket

1214 Budapest, Puli sétány 2-4. www.grimas.hu 1 420 5883 1 276 0557 info@grimas.hu. Rétegvastagságmérő. MEGA-CHECK Pocket Rétegvastagságmérő MEGA-CHECK Pocket A "MEGA-CHECK Pocket" rétegvastagságmérő műszer alkalmas minden fémen a rétegvastagság mérésére. Az új "MEGA-CHECK Pocket" rétegvastagság mérő digitális mérő szondákkal

Részletesebben

A Kémiai Laboratórium feladata

A Kémiai Laboratórium feladata A Kémiai Laboratórium feladata Az új mérőeszközök felhasználási lehetőségei a gyakorlatban 2. Előadó: Csiki Tímea osztályvezető Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkaügyi és Munkavédelmi Igazgatóság Munkahigiénés

Részletesebben

Elektronikus műszerek Analóg oszcilloszkóp működés

Elektronikus műszerek Analóg oszcilloszkóp működés 1 1. Az analóg oszcilloszkópok általános jellemzői Az oszcilloszkóp egy speciális feszültségmérő. Nagy a bemeneti impedanciája, ezért a voltmérőhöz hasonlóan a mérendővel mindig párhuzamosan kell kötni.

Részletesebben

Rövid ismertető. Modern mikroszkópiai módszerek. A mikroszkóp. A mikroszkóp. Az optikai mikroszkópia áttekintése

Rövid ismertető. Modern mikroszkópiai módszerek. A mikroszkóp. A mikroszkóp. Az optikai mikroszkópia áttekintése Rövid ismertető Modern mikroszkópiai módszerek Nyitrai Miklós 2010. március 16. A mikroszkópok csoportosítása Alapok, ismeretek A működési elvek Speciális módszerek A mikroszkópia története ld. Pdf. Minél

Részletesebben

Számítási feladatok megoldással a 6. fejezethez

Számítási feladatok megoldással a 6. fejezethez Számítási feladatok megoldással a 6. fejezethez. Egy szinuszosan változó áram a polaritás váltás után μs múlva éri el első maximumát. Mekkora az áram frekvenciája? T = 4 t = 4 = 4ms 6 f = = =,5 Hz = 5

Részletesebben

Növények spektrális tulajdonságának vizsgálata Kovács László, Dr. Borsa Béla, Dr. Földesi István FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet

Növények spektrális tulajdonságának vizsgálata Kovács László, Dr. Borsa Béla, Dr. Földesi István FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet 1. A téma célkitűzés Növények spektrális tulajdonságának vizsgálata Kovács László, Dr. Borsa Béla, Dr. Földesi István FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet A kutatási téma célja különböző haszon- és gyomnövények,

Részletesebben

Optika gyakorlat 6. Interferencia. I = u 2 = u 1 + u I 2 cos( Φ)

Optika gyakorlat 6. Interferencia. I = u 2 = u 1 + u I 2 cos( Φ) Optika gyakorlat 6. Interferencia Interferencia Az interferencia az a jelenség, amikor kett vagy több hullám fázishelyes szuperpozíciója révén a térben állóhullám kép alakul ki. Ez elektromágneses hullámok

Részletesebben

Fényhullámhossz és diszperzió mérése

Fényhullámhossz és diszperzió mérése KLASSZIKUS FIZIKA LABORATÓRIUM 9. MÉRÉS Fényhullámhossz és diszperzió mérése Mérést végezte: Enyingi Vera Atala ENVSAAT.ELTE Mérés időpontja: 2011. október 19. Szerda délelőtti csoport 1. A mérés célja

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Emlékeztetõ. Emlékeztetõ. Spektroszkópia. Fényelnyelés híg oldatokban A fény; Abszorpciós spektroszkópia

Tartalomjegyzék. Emlékeztetõ. Emlékeztetõ. Spektroszkópia. Fényelnyelés híg oldatokban A fény;  Abszorpciós spektroszkópia Tartalomjegyzék PÉCS TUDOMÁNYEGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNY KAR A fény; Abszorpciós spektroszkópia Elektromágneses hullám kölcsönhatása anyaggal; (Nyitrai Miklós; 2015 január 27.) Az abszorpció mérése;

Részletesebben

* Egyes méréstartományon belül, a megengedett maximális érték túllépését a műszer a 3 legkisebb helyi értékű számjegy eltűnésével jelzi a kijelzőn.

* Egyes méréstartományon belül, a megengedett maximális érték túllépését a műszer a 3 legkisebb helyi értékű számjegy eltűnésével jelzi a kijelzőn. I. Digitális multiméter 1.M 830B Egyenfeszültség 200mV, 2, 20,200, 1000V Egyenáram 200μA, 2, 20, 200mA, 10A *!! Váltófeszültség 200, 750V 200Ω, 2, 20, 200kΩ, 2MΩ Dióda teszter U F [mv] / I F =1.5 ma Tranzisztor

Részletesebben

T201W/T201WA 20 -os szélesvásznú LCD monitor Felhasználói kézikönyv

T201W/T201WA 20 -os szélesvásznú LCD monitor Felhasználói kézikönyv T201W/T201WA 20 -os szélesvásznú LCD monitor Felhasználói kézikönyv Tartalom A csomag tartalma... 3 Telepítés... 4 A monitor csatlakoztatása a számítógéphez... 4 A monitor csatlakoztatása az áramforráshoz...

Részletesebben

Tartalom. Történeti áttekintés A jelenség és mérése Modellek

Tartalom. Történeti áttekintés A jelenség és mérése Modellek Szonolumineszcencia Tartalom Történeti áttekintés A jelenség és mérése Modellek Történeti áttekintés 1917 Lord Rayleigh - kavitáció Történeti áttekintés 1917 Lord Rayleigh - kavitáció 1934-es ultrahang

Részletesebben

A tanulók gyűjtsenek saját tapasztalatot az adott szenzorral mérhető tartomány határairól.

A tanulók gyűjtsenek saját tapasztalatot az adott szenzorral mérhető tartomány határairól. A távolságszenzorral kapcsolatos kísérlet, megfigyelés és mérések célkitűzése: A diákok ismerjék meg az ultrahangos távolságérzékelő használatát. Szerezzenek jártasságot a kezelőszoftver használatában,

Részletesebben

Mikrohullámú készülékek Sütésre csak a grillel kombinált típusok alkalmasak 6

Mikrohullámú készülékek Sütésre csak a grillel kombinált típusok alkalmasak 6 Tartalm Grillsütők 3 Mikrhullámú készülékek Sütésre csak a grillel kmbinált típusk alkalmasak 6 Knyhai páraelszívók Háztartási hulladékőrlő és hulladékprés Msgatógépek Kávéőrlők Mixerek Univerzális knyhagépek

Részletesebben

Havancsák Károly Nagyfelbontású kétsugaras pásztázó elektronmikroszkóp az ELTÉ-n: lehetőségek, eddigi eredmények

Havancsák Károly Nagyfelbontású kétsugaras pásztázó elektronmikroszkóp az ELTÉ-n: lehetőségek, eddigi eredmények Havancsák Károly Nagyfelbontású kétsugaras pásztázó elektronmikroszkóp az ELTÉ-n: lehetőségek, eddigi eredmények Nanoanyagok és nanotechnológiák Albizottság ELTE TTK 2013. Havancsák Károly Nagyfelbontású

Részletesebben

OPT TIKA. Hullámoptika. Dr. Seres István

OPT TIKA. Hullámoptika. Dr. Seres István OPT TIKA Dr. Seres István : A fény elektromágneses hullám r S S = r E r H Seres István 2 http://fft.szie.hu Elektromágneses spektrum c = λf Elnevezés Hullámhossz Frekvencia Váltóáram > 3000 km < 100 Hz

Részletesebben

7. Laboratóriumi gyakorlat KIS ELMOZDULÁSOK MÉRÉSE KAPACITÍV ÉS INDUKTÍV MÓDSZERREL

7. Laboratóriumi gyakorlat KIS ELMOZDULÁSOK MÉRÉSE KAPACITÍV ÉS INDUKTÍV MÓDSZERREL 7. Laboratóriumi gyakorlat KIS ELMOZDULÁSOK MÉRÉSE KAPACITÍV ÉS INDUKTÍV MÓDSZERREL 1. A gyakorlat célja Kis elmozulások (.1mm 1cm) mérésének bemutatása egyszerű felépítésű érzékkőkkel. Kapacitív és inuktív

Részletesebben

SWARCO TRAFFIC HUNGARIA KFT. Vilati, Signelit együtt. MID-8C Felhasználói leírás Verzió 1.3. SWARCO First in Traffic Solution.

SWARCO TRAFFIC HUNGARIA KFT. Vilati, Signelit együtt. MID-8C Felhasználói leírás Verzió 1.3. SWARCO First in Traffic Solution. SWARCO TRAFFIC HUNGARIA KFT. Vilati, Signelit együtt. MID-C Felhasználói leírás Verzió. SWARCO First in Traffic Solution. Tartalomjegyzék. Bevezetés.... Szándék.... Célok.... Általános ismertetés.... Működési

Részletesebben

SONOPULS 490B ÚJ MODELL

SONOPULS 490B ÚJ MODELL SONOPULS 490B ÚJ MODELL A Sonopuls 490-es készülék a 4-es széria ultrahang készüléke. Kiválaszthatja segítségével a kórtanhoz illeszkedő helyes alkalmazást. Nagy és kis multifrekvenciás ultrahangfejei

Részletesebben

Digitális hangszintmérő

Digitális hangszintmérő Digitális hangszintmérő Modell DM-1358 A jelen használati útmutató másolása, bemutatása és terjesztése a Transfer Multisort Elektronik írásbeli hozzájárulását igényli. Használati útmutató Óvintézkedések

Részletesebben

DMG termékcsalád. Digitális multiméterek és hálózati analizátorok háttérvilágítással rendelkező grafikus LCD kijelzővel

DMG termékcsalád. Digitális multiméterek és hálózati analizátorok háttérvilágítással rendelkező grafikus LCD kijelzővel DMG termékcsalád Digitális multiméterek és hálózati analizátorok háttérvilágítással rendelkező grafikus LCD kijelzővel Egyszerű és intuitív navigációs menü Grafikus kijelző, menü 5 nyelven Ethernet, USB,

Részletesebben

1000 = 2000 (?), azaz a NexION 1000 ICP-MS is lehet tökéletes választás

1000 = 2000 (?), azaz a NexION 1000 ICP-MS is lehet tökéletes választás 1000 = 2000 (?), azaz a NexION 1000 ICP-MS is lehet tökéletes választás Dr. Béres István 2019. június 13. HUMAN HEALTH ENVIRO NMENTAL HEALTH 1 PerkinElmer atomspektroszkópiai megoldások - közös szoftveres

Részletesebben

Spektrográf elvi felépítése

Spektrográf elvi felépítése Spektrográf elvi felépítése A: távcső Itt lencse, de általában komplex tükörrendszer Kis kromatikus aberráció fontos Leképezés a fókuszsíkban: sugarak itt metszik egymást B: maszk Fókuszsíkba kerül (kamera

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Emlékeztetõ. Emlékeztetõ. Spektroszkópia. Fényelnyelés híg oldatokban 4/11/2016. A fény; Abszorpciós spektroszkópia

Tartalomjegyzék. Emlékeztetõ. Emlékeztetõ. Spektroszkópia. Fényelnyelés híg oldatokban 4/11/2016. A fény;   Abszorpciós spektroszkópia Tartalomjegyzék PÉCS TUDOMÁNYEGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNY KAR A fény; Abszorpciós spektroszkópia Elektromágneses hullám kölcsönhatása anyaggal; (Nyitrai Miklós; 2016 március 1.) Az abszorpció mérése;

Részletesebben

Luna Platinum. A világ. Kondenzációs, fali gázkészülék. Az intelligencia belül van - Új generációs kondenzációs készülék

Luna Platinum. A világ. Kondenzációs, fali gázkészülék. Az intelligencia belül van - Új generációs kondenzációs készülék Kndenzációs, fali gázkészülék Az intelligencia belül van - Új generációs kndenzációs készülék A világ legnagybb gázkészülék 3.gyártója Készülékbe zárt intelligens fûtési megldásk Az új fejlesztésû Platinum

Részletesebben

Munkagázok hatása a hegesztési technológiára és a hegesztési kötésre a CO 2 és a szilárdtest lézersugaras hegesztéseknél

Munkagázok hatása a hegesztési technológiára és a hegesztési kötésre a CO 2 és a szilárdtest lézersugaras hegesztéseknél Munkagázok hatása a hegesztési technológiára és a hegesztési kötésre a CO 2 és a szilárdtest lézersugaras hegesztéseknél Fémgőz és plazma Buza Gábor, Bauer Attila Messer Innovation Forum 2016. december

Részletesebben

Mérések a piszkés tetői kis és közepes felbontású spektrográffal

Mérések a piszkés tetői kis és közepes felbontású spektrográffal Mérések a piszkés tetői kis és közepes felbontású spektrográffal MTA CSFK CSI szeminárium 2012. december 13 http://www.konkoly.hu/staff/racz/spectrograph/ Medium resolution.html http://www.konkoly.hu/staff/racz/spectrograph/

Részletesebben

Áramköri elemek mérése ipari módszerekkel

Áramköri elemek mérése ipari módszerekkel 3. aboratóriumi gyakorlat Áramköri elemek mérése ipari módszerekkel. dolgozat célja oltmérők, ampermérők használata áramköri elemek mérésénél, mérési hibák megállapítása és azok függősége a használt mérőműszerek

Részletesebben

Kémiai anyagvizsgáló módszerek

Kémiai anyagvizsgáló módszerek Az anyagvizsgálat fogalma, területei Kémiai anyagvizsgáló módszerek Dr. Bánhidi Olivér egyetemi docens Miskolci Egyetem, Kémiai Intézet Ipari (iparszerő) termelési folyamatokban (a minıségirányítási rendszer

Részletesebben

a NAT-1-1462/2006 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT-1-1462/2006 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület KIEGÉSZÍTÕ RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1462/2006 számú akkreditálási ügyirathoz A Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar Élelmiszerminõségi és Élelmiszerbiztonsági

Részletesebben

Elektronika 2. TFBE1302

Elektronika 2. TFBE1302 Elektronika 2. TFBE1302 Mérőműszerek Analóg elektronika Feszültség és áram mérése Feszültségmérő: V U R 1 I 1 igen nagy belső ellenállású mérőműszer párhuzamosan kapcsolandó a mérendő alkatrésszel R 3

Részletesebben

Hordozható Infravörös Hőmérők

Hordozható Infravörös Hőmérők Hordozható Infravörös Hőmérők MicroRay PRO - Alacsony költségű infra hőmérő otthoni vagy ipari használatra A Eurotron gyártmányú MicroRay PRO infravörös hőmérő az ideális eszköz arra, hogy ellenőrizze

Részletesebben

Perifériáknak nevezzük a számítógép központi egységéhez kívülről csatlakozó eszközöket, melyek az adatok ki- vagy bevitelét, illetve megjelenítését

Perifériáknak nevezzük a számítógép központi egységéhez kívülről csatlakozó eszközöket, melyek az adatok ki- vagy bevitelét, illetve megjelenítését Perifériák monitor Perifériáknak nevezzük a számítógép központi egységéhez kívülről csatlakozó eszközöket, melyek az adatok ki- vagy bevitelét, illetve megjelenítését szolgálják. Segít kapcsolatot teremteni

Részletesebben

Plazmasugaras felülettisztítási kísérletek a Plasmatreater AS 400 laboratóriumi kisberendezéssel

Plazmasugaras felülettisztítási kísérletek a Plasmatreater AS 400 laboratóriumi kisberendezéssel Plazmasugaras felülettisztítási kísérletek a Plasmatreater AS 400 laboratóriumi kisberendezéssel Urbán Péter Kun Éva Sós Dániel Ferenczi Tibor Szabó Máté Török Tamás Tartalom A Plasmatreater AS400 működési

Részletesebben

CCD detektorok Spektrofotométerek Optikai méréstechnika. Németh Zoltán 2013.11.15.

CCD detektorok Spektrofotométerek Optikai méréstechnika. Németh Zoltán 2013.11.15. CCD detektorok Spektrofotométerek Optikai méréstechnika Németh Zoltán 2013.11.15. Detektorok Működésük, fontosabb jellemző adataik Charge Coupled Device - töltéscsatolt eszköz Az alapelvet 1970 körül fejlesztették

Részletesebben

Oszcillátorok. Párhuzamos rezgőkör L C Miért rezeg a rezgőkör?

Oszcillátorok. Párhuzamos rezgőkör L C Miért rezeg a rezgőkör? Oszcillátorok Párhuzamos rezgőkör L C Miért rezeg a rezgőkör? Töltsük fel az ábrán látható kondenzátor egy megadott U feszültségre, majd zárjuk az áramkört az ábrán látható módon. Mind a tekercsen, mind

Részletesebben

Az új Thermo Scientific icap TQ ICP-MS bemutatása és alkalmazási lehetőségei. Nyerges László Unicam Magyarország Kft április 27.

Az új Thermo Scientific icap TQ ICP-MS bemutatása és alkalmazási lehetőségei. Nyerges László Unicam Magyarország Kft április 27. Az új Thermo Scientific icap TQ ICP-MS bemutatása és alkalmazási lehetőségei Nyerges László Unicam Magyarország Kft. 2017. április 27. Thermo Scientific ICP-MS készülékek 2001-2012 2012-2016 icap Q 2016-

Részletesebben

Mérés és adatgyűjtés

Mérés és adatgyűjtés Mérés és adatgyűjtés 7. óra Mingesz Róbert Szegedi Tudományegyetem 2013. április 11. MA - 7. óra Verzió: 2.2 Utolsó frissítés: 2013. április 10. 1/37 Tartalom I 1 Szenzorok 2 Hőmérséklet mérése 3 Fény

Részletesebben

9. Fényhullámhossz és diszperzió mérése jegyzőkönyv

9. Fényhullámhossz és diszperzió mérése jegyzőkönyv 9. Fényhullámhossz és diszperzió mérése jegyzőkönyv Zsigmond Anna Fizika Bsc II. Mérés dátuma: 008. 11. 1. Leadás dátuma: 008. 11. 19. 1 1. A mérési összeállítás A méréseket speciális szögmérő eszközzel

Részletesebben

1. Milyen módszerrel ábrázolhatók a váltakozó mennyiségek, és melyiknek mi az előnye?

1. Milyen módszerrel ábrázolhatók a váltakozó mennyiségek, és melyiknek mi az előnye? .. Ellenőrző kérdések megoldásai Elméleti kérdések. Milyen módszerrel ábrázolhatók a váltakozó mennyiségek, és melyiknek mi az előnye? Az ábrázolás történhet vonaldiagramban. Előnye, hogy szemléletes.

Részletesebben

TORKEL 840 / 860 Akkumulátor terhelőegységek

TORKEL 840 / 860 Akkumulátor terhelőegységek TORKEL 840 / 860 Akkumulátor terhelőegységek Az erőművekben és transzformátor alállomásokon lévő akkumulátortelepeknek hálózat kiesés esetén készenléti energiát kell szolgáltatniuk. Sajnálatos módon az

Részletesebben

A LÉGKONDICIONÁLÓ TÁVIRÁNYÍTÓJA HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

A LÉGKONDICIONÁLÓ TÁVIRÁNYÍTÓJA HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A LÉGKONDICIONÁLÓ TÁVIRÁNYÍTÓJA HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ MAGYAR TARTALOM ELSŐ LÉPÉSEK ELSŐ LÉPÉSEK TARTALOM 1. ELSŐ LÉPÉSEK 1. Első ek 02 2. Kijelző 03 3. Gombok 04 4. Működtetés 08 3. 4.

Részletesebben

DTMF Frekvenciák Mérése Mérési Útmutató

DTMF Frekvenciák Mérése Mérési Útmutató ÓBUDAI EGYETEM Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Híradástechnika Intézet DTMF Frekvenciák Mérése Mérési Útmutató A mérést végezte: Neptun kód: A mérés időpontja: Bevezető A Proto Board 2. mérőkártya olyan

Részletesebben

MIKRO-TÜKÖR BUDAPEST UNIVERSITY OF TECHNOLOGY AND ECONOMICS DEPARTMENT OF ELECTRONICS TECHNOLOGY

MIKRO-TÜKÖR BUDAPEST UNIVERSITY OF TECHNOLOGY AND ECONOMICS DEPARTMENT OF ELECTRONICS TECHNOLOGY MIKRO-TÜKÖR BUDAPEST UNIVERSITY OF TECHNOLOGY AND ECONOMICS DEPARTMENT OF ELECTRONICS TECHNOLOGY TV Kiforrott technológia Kiváló képminőség Környezeti fény nem befolyásolja 4:3, 16:9 Max méret 100 cm Mélységi

Részletesebben

46B sorozat Optoelektronikus érzékelők TERMÉKINFORMÁCIÓ

46B sorozat Optoelektronikus érzékelők TERMÉKINFORMÁCIÓ 46B sorozat Optoelektronikus érzékelők TERMÉKINFORMÁCIÓ Az új érzékelőgeneráció 46B sorozat. Megbízható, nagy teljesítményű, költséghatékony A 46B sorozat új mértéket állít az optoérzékelőknek. Nagy téljesítménytartalékukkal

Részletesebben

Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei

Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI

Részletesebben

Mikroszerkezeti vizsgálatok

Mikroszerkezeti vizsgálatok Mikroszerkezeti vizsgálatok Dr. Szabó Péter BME Anyagtudomány és Technológia Tanszék 463-2954 szpj@eik.bme.hu www.att.bme.hu Tematika Optikai mikroszkópos vizsgálatok, klasszikus metallográfia. Kristálytan,

Részletesebben

OPTIKA. Vastag lencsék képalkotása lencserendszerek. Dr. Seres István

OPTIKA. Vastag lencsék képalkotása lencserendszerek. Dr. Seres István OPTIKA Vastag lecsék képalkotása lecsereszerek Dr. Seres Istvá OPTIKA mechatroika szak. átrix optika Paraxiális sugármeet (

Részletesebben

Pályázati felhívás az EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014-es időszakában a Megújuló Energia

Pályázati felhívás az EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014-es időszakában a Megújuló Energia Pályázati felhívás az EGT Finanszírzási Mechanizmus 2009-2014-es időszakában a Megújuló Energia prgram keretében megjelenő HU-03 ----- jelű Megújuló energiafrrásk fenntartható hasznsításával kapcslats

Részletesebben

A kísérlet, mérés megnevezése célkitűzései: Váltakozó áramú körök vizsgálata, induktív ellenállás mérése, induktivitás értelmezése.

A kísérlet, mérés megnevezése célkitűzései: Váltakozó áramú körök vizsgálata, induktív ellenállás mérése, induktivitás értelmezése. A kísérlet, mérés megnevezése célkitűzései: Váltakozó áramú körök vizsgálata, induktív ellenállás mérése, induktivitás értelmezése. Eszközszükséglet: tanulói tápegység funkcionál generátor tekercsek digitális

Részletesebben

WiFi digitális ajtókukucskáló Eques VEIU mini Használati útmutató

WiFi digitális ajtókukucskáló Eques VEIU mini Használati útmutató WiFi digitális ajtókukucskáló Eques VEIU mini Használati útmutató A szállító elérhetősége: SHX Trading s.r.o. V Háji 15, 170 00 Praha 7 Tel: +36 70 290 1480, e-mail: info@spystore.hu 1. oldal www.spystore.hu

Részletesebben

Akadálymentesítés Felsőfokon BKI- 1 típusú lépcsőmászók

Akadálymentesítés Felsőfokon BKI- 1 típusú lépcsőmászók Akadálymentesítés Felsőfkn BKI- 1 típusú lépcsőmászók Aluhit Kft 2510 Drg Úttörő u. 20. inf@aluhit.hu Tel.:06-20/922-47-77 A klasszikus SA-2 Adapter A Klasszikus SA-2 típusú termékünk egy könnyen használható,

Részletesebben

Gamma-röntgen spektrométer és eljárás kifejlesztése anyagok elemi összetétele és izotópszelektív radioaktivitása egyidejű elemzésére

Gamma-röntgen spektrométer és eljárás kifejlesztése anyagok elemi összetétele és izotópszelektív radioaktivitása egyidejű elemzésére Gamma-röntgen spektrométer és eljárás kifejlesztése anyagok elemi összetétele és izotópszelektív radioaktivitása egyidejű elemzésére OAH-ABA-23/16-M Dr. Szalóki Imre, fizikus, egyetemi docens Radócz Gábor,

Részletesebben

Érdekes esetek néhány szóban

Érdekes esetek néhány szóban Szemelvények egy diagnosztikai cég életéből Érdekes esetek néhány szóban Baksai Gábor Mérés- és labor vezető Delta-3N Kft. 2012. November 15-16. Dunaújváros Delta-3N Kft. tevékenysége Működési terület:

Részletesebben

Klórbenzol lebontásának vizsgálata termikus rádiófrekvenciás plazmában

Klórbenzol lebontásának vizsgálata termikus rádiófrekvenciás plazmában Klórbenzol lebontásának vizsgálata termikus rádiófrekvenciás plazmában Fazekas Péter Témavezető: Dr. Szépvölgyi János Magyar Tudományos Akadémia, Természettudományi Kutatóközpont, Anyag- és Környezetkémiai

Részletesebben

A távirányító működése

A távirányító működése 2 3 A távirányító működése Megjegyzések: Győződjön meg róla, hogy nincsen semmi akadály, ami akadályozná a jel vételét! A távirányító 10 m-es távolságig működik. Ne dobálja a távirányítót. Óvja a távirányítót

Részletesebben

Kerti gépek katalogusa /2013

Kerti gépek katalogusa /2013 Kerti gépek katalogusa /2013 További információért kérjük, látogassa meg a www.gamagarden.eu honlapot. TARTALOMJEGYZÉK P01-02 P01-02 P01-02 P01-02 P01-02 GSS2500 Alkalmazás Kerti munkálatok során keletkezett

Részletesebben

3 Induktív csatolású atom emissziós spektrometria (ICP-AES)

3 Induktív csatolású atom emissziós spektrometria (ICP-AES) 3 Induktív csatolású atom emissziós spektrometria (ICP-AES) 33 3 Induktív csatolású atom emissziós spektrometria (ICP-AES) (Braun Mihály) 3.1 Bevezetés...35 3.2 ICP (induktívan csatolt plazma) - spektrométer...35

Részletesebben