HALLGATÓI BESZÁMOLÓ ERASMUS BRNO

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HALLGATÓI BESZÁMOLÓ ERASMUS BRNO"

Átírás

1 HALLGATÓI BESZÁMOLÓ ERASMUS BRNO 2011 FEBRUÁR JÚNIUS 1. A fogadó intézmény Internet címe, ajánlások a jövőben az intézményhez pályázó hallgatók számára az intézményről az Interneten található információk felhasználásának módjára, különös tekintettel a tantárgyakhoz, órarendekhez kapcsolódó oldalak Az internet cím: Csehül és angolul is elérhető, viszonylag egyszerű eligazodni rajta, bár találtam olyan al-oldalakat, ahol automatikusan visszaváltott csehre a nyelv. A kollégiumról és az egyetemről is találhatók hasznos információk, az órarendről viszont nem tudok nyilatkozni, mivel gyakorlaton voltam. 2. A tanév/szemeszter/trimeszter kezdete és vége. A vizsgaidőszakok kezdete és vége. A tanulmányi követelmények teljesítésének feltételei. A fogadó intézményben teljesített, egyéb felvett kurzusok. A tanév szemeszterekre van osztva. Mivel gyakorlaton voltam, pontos dátumokat nem tudok mondani, de nekem úgy tűnt kis fokú csúszásban vannak a mi rendszerünkhöz képest: amikor február elején elkezdtem a gyakorlatom, még bőven vizsgaidőszak volt (február vége fele kezdődött a tavaszi félév) és amikor június végén eljöttem, még úgyszintén vizsgáztak a diákok. Ez engem természetesen nem érintett, gyakorlatra bármikor lehet menni, bár annyit hozzátennék, hogy aki marházni szeretne, az mindenképp olyan időszakban jelentkezzen a klinikán, mikor szorgalmi időszak van, mert náluk csak azért kezelnek pácienseket szinte ingyen, hogy a diákoknak legyen gyakorlati anyaguk, így vizsgaidőszakban üres a klinika. A tanulmányi követelményekről, és kurzusokról sajnos nem tudok nyilatkozni. 3. Van-e a fogadó intézményben kreditrendszer, van-e ECTS, azaz Európai Kredit Átszámítási Rendszer. Van kreditrendszer, de ez csak azokat érinti, akik elméleti oktatásra érkeznek, gyakorlaton nem számít. 4. Szerveznek-e a külföldi hallgatóknak orientációs hetet/napokat. Ha igen, akkor ennek időpontja, időtartam, programja. Az orientációs héten kívül szerveznek-e kifejezetten Erasmus hallgatóknak szabadidős és egyéb akadémiai programokat? A hazai hallgatók hogyan segítették az Erasmus hallgatók beilleszkedését?

2 Nem. Semmi féle fogadás nem volt cseh oldalról, sőt, akárhány osztály munkájában vettünk részt a kinn töltött 5 hónap alatt, mindig ugyanolyan megdöbbenéssel fogadtak minket: nem tudták, hogy érkezünk. A diákok nagy többsége viszonylag távolságtartó, én ezt az angoltudás hiányának tudtam be, de természetesen akadnak nyitottabb emberek, illetve az angol évfolyam diákjaival is közelebbi kapcsolatba tudtunk kerülni. Tulajdonképpen az Erasmusos diákok ottani facebookos oldalán keresztül ismertem meg a többi ott tartózkodót, így nem volt nehéz a beilleszkedés, sőt, néhány levélváltás után még arra is vállalkoztak, hogy kijönnek elém a buszpályaudvarra. Ez nagyon nagy segítség volt, nem kellett egyedül bajlódnom egy idegen városban, a sok csomagommal. A továbbiakban pedig hatalmas előny, hogy mindenki kolis. (Legalábbis az Erasmusosok.) A Facebookon keressetek rá az USF Erasmus groupra, az oldal adminisztrátora Jarda Semerad, egy azok közül a csehek közül, akik nagyon nyitottak és barátságosak voltak. Igaz, ez az oldal tulajdonképp a gyógyszerészeké (itt az egyetemen gyógyszerészek és állatorvosok osztoznak), de nincs éles határvonal, nekem is segítettek. 5. Sportolási és kulturális lehetőségek a fogadó intézményben. Szabó Katalin beszámolóját érdemes sport- és zeneügyben átböngészni, mivel ő vett részt az egyetemi testnevelés órákon, és rengeteg komolyzenei koncertet is meghallgatott. Az egyetemi sportlehetőségekről annyit tudok, hogy minimális összegért rengeteg program közül lehet választani, az ír sztepptől kezdve a hastáncig van mindenféle érdekes dolog. A kollégiumban van pingpongasztal, biliárd, és szauna. Elérhető közelségben van két uszoda (egy kisebb, a kollégiumhoz közel és egy nagyobb, az egyetemtől nem messze, általában ez utóbbit választották az úszni vágyók, mivel olcsóbb, de színvonalasabb volt.) Én egy Eli-fitness nevű helyre jártam, kb 500m-re van a kolitól (fenn a dombon), csak lányoknak tartanak edzést két teremben, illetve van néhány kondi gépük is. Az árak nagyjából hasonlók az itthoniakhoz, talán kicsit olcsóbb, és van diákkedvezmény. Nagyon kedvesek és pont annyit beszélnek angolul, amennyire szükség van. Ami a kultúrát/szórakozást illeti, Brno egy igazi pezsgő életű kis diákváros, rengeteg programmal. A főtéren szinte egymást érték a koncertek, vásárok, mindenféle rendezvények. Aki szereti a komolyzenét/színházat, az is rengeteg program közül válogathat, és hát természetesen jobbnál jobb sörözők és szórakozóhelyek várják a diákokat. Ahol mi is jártunk: szerdánként Erasmus buli van a Mandarin klubban, rockosabb zenét játszanak a Metro-ban, népszerű friss zenéket a Livingstone-ban, kicsit elektronikusabb irányt a Two Faces-ben, és változnak a programok, sok koncerttel a Faval-ban. Érdemes megemlíteni a Topas bárt, ami a kollégium aljában található, és gyűjtőhelyként szolgál, akár finom cseh söröket, akár teát iszik az ember, illetve menüjük is van és nagyon finom/olcsó a pizza.

3 Az egyik legjobb program, amiben Brnoban részt vehettem, az úgy nevezett Pub-quiz, ami egy Wash club nevű helyen került megrendezésre (4. villamossal a Körnerova megállóig kell menni) minden csütörtökön. Maximum 8 fős csapatokat vártak egy angolul zajló műveltségi vetélkedőre. Azért idézőjelben, mert nem a szó szoros értelmében a műveltségre voltak kíváncsiak, mindenféle témában a legextrémebb kérdések fordultak elő a hírektől és a zenétől kezdve, a vidámparkokon és a holkészült-a-kép-en keresztül a ninjákig és az állatpéniszekig. A győztes csapat általában egy üveg italt nyert. Azért írtam le, mert jó néhányszor mentünk Erasmusos csapattal, és mindig nagyon nagy élmény volt, hátha valaki folytatja a hagyományt. A múzeumok közül én a Technologicky Muzeumban és a Mendel Múzeumban voltam, mind a kettőt érdemes megnézni. Látványosságnak számít a Petrov, a Spilberk Kastély, a Kapucinus kripta (bár ez utóbbi nekem kissé csalódás volt), érdemes megnézni a főteret és a Piacteret (Zelny trh), és nagyon szép, ha csak sétálgat az ember a nem túl nagy belvárosban. Van botanikus kertjük és állatkertjük is, én az utóbbiban voltam, gyönyörű, vadaspark jellegű, rengeteg állattal, tágas kifutókkal. 1, központ A kollégiumhoz közel jár 3, 11 villamos, amivel a centrumba lehet jutni. Ha az ember az ellenkező irányt választja, eljuthat az állatkerthez, ha még tovább megy, egy nagy tóhoz is, ami népszerű a csehek között, ha szép az idő. Mi fürödtünk is benne, bár állítólag nem érdemes (valamikor mérgező volt ), de sétálgatni, pihenni, kirándulni jó, illetve innen indul egy hajó fölfele a folyó mentén, amivel el lehet jutni a közeli Veveri - kastélyhoz. 2, Petrov Csehország egyéb Brno-n kívül eső- látványosságai, amiket érdemes megnézni (jó néhány helyen mi is jártunk, de persze a felsorolás nem teljes, érdemes egy részletes útikönyvet venni/ bemenni a turistaközpontba/érdeklődni a többi Erasmusosnál): Moravsky Kras (barlangrendszer), Olomuc, Prága, Lednice (vár), Kutna Hora (csonttemplom), Cesky Krumlov (az egyik legszebb kisváros, ahol valaha jártam), Cesky Budejovice (a Budweiser hazája ).. és még sorolhatnám. 3, Spilberk-kastély 4, Kutna Hora - Csonttemplom

4 5, Cesky Kromlov 7, Prága 6, Moravsky Kras 6. Biztosít-e a fogadó intézmény a hallgatóknak diákigazolványt, az általánosságban milyen kedvezményeket biztosít? Érdemes nemzetközi diákigazolványt is kiváltani a kiutazást megelőzően? Diákigazolványt lehet csináltatni a megérkezés után, de az égvilágon semmire nem jó Egyedül az egyetem könyvtárába biztosít belépést, illetve ki lehet tűzni a köpenyre, hogy lássák, kik is vagyunk, de a vonaton/buszon/kiállításokon/egyéb helyeken nem fogadják el. A nemzetközi diákot azért érdemes kiváltani, mert a Student Agency busztársaság nemzetközi járatain kedvezmény jár érte, illetve ezt elfogadják több kulturális intézményben is, a Csehországon belüli közlekedésre azonban ez sem jó. Állítólag van valamilyen másik diákigazolvány, amit használnak az ott tanulók, de ezek szerint ez Erasmusosoknak nem jár. A pozitívum, hogy Brno-n belül kedvezményes diákbérletet lehet kiváltani, ha az ember kér egy iskolalátogatási igazolást az Erasmus-összekötőtől és azt bemutatja a vásárláskor. 7. Szerveznek-e a külföldi hallgatóknak nyelvtanfolyamot. Ha igen, ez ingyenes-e, mikor van, mennyi ideig tart. (Nem a képzés megkezdése előtti nyelvtanfolyamokról van szó!)

5 Szerveznek, az egyetemen ingyenes cseh nyelvtanfolyam indul, illetve indítanak angol-, és németórákat, de az a probléma, hogy a tanfolyamok szeptemberben indulnak, így ha valaki tavaszi szemeszterre érkezik, akkor 6 hónapos lemaradást kell behoznia már ha vállalkozik rá. Engem érdekelt a dolog, de kezdő szintről szerettem volna indulni, így elmentem a Masaryk University n (Brno legnagyobb egyeteme) induló nyelvtanfolyamra. Ezt is Erasmusosoknak szervezik, csak ők minden szemeszterben indítanak kezdő csoportot. Az ott tanuló diákoknak ingyenes, sőt 4 kredit jár érte, nekem viszont 1440kr volt egy félév. 8. Szálláslehetőségek: Milyen szálláslehetőségek vannak, mennyibe kerül, meddig kell a szállásigényt bejelenteni, van-e kaució, ha van, milyen összegű, stb. Mi tartozik a szálláshoz, mit kell a hallgatónak kivinnie, beszereznie (ágynemű, edények, stb.) A legkézenfekvőbb, és teljesen megfelelő megoldás az egyetem kollégiuma. A kollégium a 3,11 és 4 villamossal közelíthető meg, az első kettő a domb alján, az utóbbi a domb tetején áll meg, és mindegyik elvisz a Ceska nevű állomásra (központ), a 4 villamos a vonatállomásig is. Nagyon szép kertvárosi övezetben van, a dombtetőn egy hatalmas parkkal. (A kollégium épülete dombtetőre menet félúton van.) Magának a kollégiumnak két szárnya van, egy új és egy régi. A régi szárny valamivel olcsóbb (erről nem tudok pontos árat mondani), cserébe 3-4 ágyas, régebbi berendezésű szobák vannak, illetve folyosó végén zuhanyzó, wc, valamint 2 emeletenként konyha. Az új szárnyban napi 100kr a szállás, amit havonta kell befizetni. Itt 2x2 ágyas szobák vannak, minden szobához tartozik egy wc illetve fürdő, valamint konyha is. Ezek a szobák teljesen fel vannak újítva. Elvileg az új szárnyban van néhány kisebb, de egyszemélyes apartman is. A szállásigényt minél hamarabb érdemes bejelenteni, mert általában a diákok szeretnének az új szárnyba kerülni, így ott fogynak el hamarabb a helyek, bár a tapasztalat azt mutatja, hogy utólag is van mód cserére. A kollégiumba mágneskártyával lehet bemenni, amiért 500kr kauciót kell fizetni, de ezt az ember távozáskor visszakapja. Vendéget 11-ig lehet fogadni, ha valaki ott szeretne aludni, azt 3 nappal előre be kell jelenteni a titkárságon, és akkor adnak kártyát és ágyneműt is a vendégnek. (Ez diákoknak éjszakánként kb. 122kr.) Ágyneműt és huzatot adnak, huzatcsere havonta van, a régi leadásával újat kap az ember, így ezt nem nekünk kell mosni.

6 A konyhában van egy nagyon kicsi hűtő és kerámia lapos főzőlap, nincs viszont mikró és sütő, ezeket a másik szárnyban levő konyhákban lehet csak megtalálni. Edényeket vinni/venni kell, bár néhány tavalyi Erasmusos ott hagyott sok mindent azokban a szobákban, ahol az ösztöndíjasok szoktak megszállni, tehát akár szerencsével is járhat az ember. Mosni is lehet, van három mosógép az alagsorban, illetve egy szárítószoba. A mosás díja mosásonként 40kr, a kulcsot a portán kell elkérni (érdemes megtanulni csehül, hogy hogyan kér az ember mosógépkulcsot..). 9. Megélhetési költségek. Jellemző árak az élelmiszerekről, közlekedésről, étkezésről, kulturális programokról, mindenről, ami egy kiutazó hallgató számára fontos/hasznos lehet. Kellett-e a célországban bankszámlát nyitni, ha igen, milyen költségekkel járt? Az itthoni bankkártyáját tudta-e külföldön használni? Általánosságban azt lehet mondani, hogy az árak az itthonihoz hasonlóak, én sokszor olcsóbbnak éreztem, de van néhány dolog, ami picivel drágább. Egy cseh korona 11 forint. Az élelmiszerárak jellemzően a magyarhoz hasonlóak. A közlekedés olcsóbb, ha az ember kiváltja a kedvezményes diákbérletet - én háromhavit vettem sokkal olcsóbban jön ki, mint egy itthoni BKV bérlet. A háromhavi bérlet ára 660kr. Egy villamos/buszjegy ára függ attól, hogy hány percig érvényes, illetve, hogy a buszon, vagy a megállóban veszi-e az ember (a sofőrnél drágább). Például a 10perces jegy 14kr, ha a megállóban vesszük. Ha az ember ebédelni/vacsorázni vágyik olcsón, akkor ajánlom ismét a koli aljában működő Topas bárt, ahol délután 4ig 60-80kr körül kapható menü (több féléből lehet választani), és egy 32 cm-es pizza 130kr-nál kezdődik. (Konyha általában 11-ig van, de függ ez kicsit a szakács hangulatától is, szóval érdemes rákérdezni időben.) Az üdítők itt 30kr körül vannak, a sör olcsóbb, 23kr egy korsó (Egyébként jellemző Csehországban, hogy minden pubban, étteremben, bárban, és szórakozóhelyen olcsóbb a sör, mint az üdítő vagy a víz. És lényegesen olcsóbb, mint itthon.) A kulturális programok sokszor fél áron, időnként ingyen látogathatók ISIC-kal. A szórakozóhelyeken jellemzően belépőt szednek, ami lányoknak általában olcsóbb, mint fiúknak. Ennek az ára változó kr között variálódik. Nekünk devizaszámlára szükségünk volt, mivel az ösztöndíjat Euróban kaptuk meg. Ezt érdemes időben elintézni. A kártyákat gond nélkül lehetett használni, a kártyás fizetés ingyenes, a pénzlevétel viszont pénzbe kerül.

7 10. Kint tartózkodása alatt használta az Európai Egészségbiztosítása Kártyát (EEK)? A partnerintézményben be kellett mutatni a biztosítást? Elegendő volt-e az EEK vagy teljes körű utasbiztosítást is kérték? Nekem nem volt rá szükségem, de érdemes elolvasni Szabó Katalin beszámolóját erről, neki volt rá szüksége, és akadt némi adminisztrációs zavar is, úgyhogy mindenképp érdemes megnézni az erről írtakat nála. 11. Tartózkodási engedély: Kellett-e a külföldi idegenrendészeti hatóságnál tartózkodási engedélyért folyamodni? Ha igen, az eljárás időigénye, költsége, szükséges dokumentumok? Nem kellett. 12. Legfontosabb címek, neve, telefon, telefax és számok/címek, amelyek a fogadó intézménnyel való kapcsolatfelvételt és külföldön a beilleszkedést elősegítették. Egyetem: Veterinární a farmaceutická univerzita Brno; , Brno, Palackého 1/3 (web: Nemzetközi Kapcsolatok Osztálya, Erasmus Koordinátor: Heda Řiháková Rektorátus épülete (Rektorat), első emelet balra Kollégium: Kaunic's Hall of Residence, Kralova 45, Brno, Czech Republic Telefon: , Fax: Minden egyéb, amiről úgy gondolják, hogy egy jövőben kiutazó hallgató számára fontos lehet. Brno ideális hely arra, hogy az ember a kulturális éhségét csillapítsa, illetve új ismeretségeket szerezzen, világot lásson. De azért azt muszáj megemlítenem, hogy a gyakorlatot illetően eléggé magunkra lettünk hagyva, nem tudták, hogy érkezünk, és nem is különösebben érdekelt senkit. Ettől függetlenül jól éreztem magam, ha az ember kitartó, és érdeklődést mutat, akkor van minden klinikán/osztályon néhány olyan orvos, aki szívesen magyaráz. Néha korlátot jelentett a nyelvtudás, de az orvosok nagyobb része többé-kevésbé tud angolul. Különösen élveztem a kisállat klinikán belül: szülészet, egzotikus osztály. (Itt szívesen magyaráznak, sok minden történik, és általában hagyják érvényesülni a diákokat.) A sebészet és a képalkotó osztály is érdekes, nagy esetszámmal, de inkább csak megfigyelőként lehet részt venni, és főleg a sebészetre jellemző a cseh kommunikáció és az angol hanyagolása. A belgyógyászaton belül érdemes megemlíteni a kardiológust, aki nagyon lelkes, és segítőkész, valamint szívesen magyaráz angolul is. A nyelvi akadályok az egész félévet végigkísérték, rengetegszer ütköztünk falakba, ha angolul próbálkoztunk, ettől függetlenül szerintem a csehek kedvesek és segítőkészek, ha más nem, Activityvel, de el lehet velük kommunikálni.

8 Ami nekem még negatívum volt, amire érdemes figyelni, hogy a tájékoztatás, mint olyan nem az erősségük, így ha az ember valamit szeretne (akár egyetemen belül, akár mondjuk egy utazás, vagy egészségügyi gondok ), érdemes előre és alaposan, önállóan utánajárni a dolgoknak, különben érhetik az embert meglepetések. Én nagyon élveztem a kinn töltött időt, a kevés negatív dolog ellenére is, összességében felejthetetlen 5 hónap volt. Ha bárkinek bármilyen kérdése van, az nyugodtan forduljon hozzám! Battha Johanna

Erasmus Tampere-ben ELŐKÉSZÜLETEK:

Erasmus Tampere-ben ELŐKÉSZÜLETEK: Erasmus Tampere-ben Az Erasmus hallgatói program keretében lehetőséget kaptam, hogy a tavaszi félévet a finnországi Tampere-ben tölthessem, a TAMK (Tampereen ammattikorkeakoulu Tampere Univsersity of Applied

Részletesebben

ERASMUS SIKERTÖRTÉNETEK. Volt ösztöndíjas hallgatók munkaerő-piaci esélyei. HOPPÁ Disszeminációs füzetek 23.

ERASMUS SIKERTÖRTÉNETEK. Volt ösztöndíjas hallgatók munkaerő-piaci esélyei. HOPPÁ Disszeminációs füzetek 23. ERASMUS SIKERTÖRTÉNETEK Volt ösztöndíjas hallgatók munkaerő-piaci esélyei HOPPÁ Disszeminációs füzetek 23. erasmus sikertörténetek Volt ösztöndíjas hallgatók munkaerő-piaci esélyei tartalomjegyzék 3 4

Részletesebben

Belgium, Kortrijk Katholieke Hogeschool Zuid-West Vlaanderen 2004/2005 első félév Gottfried Árpád

Belgium, Kortrijk Katholieke Hogeschool Zuid-West Vlaanderen 2004/2005 első félév Gottfried Árpád Belgium, Kortrijk Katholieke Hogeschool Zuid-West Vlaanderen 2004/2005 első félév Gottfried Árpád Műszaki informatikushallgató vagyok a 2004/2005 év első félévét töltöttem kinn, mint kooperatívos hallgató.

Részletesebben

DECEMBER XV. ÉVFOLYAM 3. SZÁM SZERENCSÉS SZÁM

DECEMBER XV. ÉVFOLYAM 3. SZÁM SZERENCSÉS SZÁM IKSZIKSZÍ AZ ÁLTALÁNOS Á VÁLLALKOZÁSI Á FŐISKOLA Ő LAPJA 2010 DECEMBER XV. ÉVFOLYAM 3. SZÁM SZERENCSÉS SZÁM BELSŐSÉGEK Fekete Pálizs Brigitta Regina Légy a szerencséd kovácsa! A szerencse mindenkinek más

Részletesebben

ERASMUS Mobilitási Program Kréta 2011-2012

ERASMUS Mobilitási Program Kréta 2011-2012 ERASMUS Mobilitási Program Kréta 2011-2012 Először is hagy mutatkozzak be, Czakó Judit Rita vagyok a GDF mérnök informatikus hallgatója! Az 5. szemeszteremet töltöm itt Krétán és a következőkben olvashattok

Részletesebben

AZ ÁLTALÁNOS Á VÁLLALKOZÁSI Á FŐISKOLA Ő XVII. ÉVFOLYAM 2. SZÁM DECEMBER HOL A HATÁR?!

AZ ÁLTALÁNOS Á VÁLLALKOZÁSI Á FŐISKOLA Ő XVII. ÉVFOLYAM 2. SZÁM DECEMBER HOL A HATÁR?! IKSZIKSZÍ AZ ÁLTALÁNOS Á VÁLLALKOZÁSI Á FŐISKOLA Ő LAPJA 2012 12 DECEMBER XVII. ÉVFOLYAM 2. SZÁM HOL A HATÁR?! BELSŐSÉGEK BELSŐSÉGEK Pálizs Szőke Brigitta Szilvia Továbbtanulás korlátok nélkül! NEM CSAK

Részletesebben

nemzetközi mobilitás és munkaerőpiac HOPPÁ Disszeminációs füzetek 40. A 2011-es kiadás bővített változata

nemzetközi mobilitás és munkaerőpiac HOPPÁ Disszeminációs füzetek 40. A 2011-es kiadás bővített változata nemzetközi mobilitás és munkaerőpiac 2013 HOPPÁ Disszeminációs füzetek 40. A 2011-es kiadás bővített változata nemzetközi mobilitás és munkaerőpiac 2013 impresszum Szerkesztette: Kardos Anita Kiadványszerkesztő:

Részletesebben

Nguyen Luu Lan Anh, szociálpszichológus, hab. egyetemi docens

Nguyen Luu Lan Anh, szociálpszichológus, hab. egyetemi docens valóság 245 Nguyen Luu Lan Anh, szociálpszichológus, hab. egyetemi docens Educatio: Kérlek, mutatkozz be röviden olvasóinknak! LA: Nguyen Luu Lan Anh-nak [kiejtés: nuəŋ liu lʌn ain] hívnak. 16 éves koromban

Részletesebben

Továbbtanulás Németországban: Egy jó választás gyermeke számára 15 kérdés és válasz szülők részére. Német Felsőoktatási Információs Központ, Budapest

Továbbtanulás Németországban: Egy jó választás gyermeke számára 15 kérdés és válasz szülők részére. Német Felsőoktatási Információs Központ, Budapest Továbbtanulás Németországban: Egy jó választás gyermeke számára 15 kérdés és válasz szülők részére Német Felsőoktatási Információs Központ, Budapest Továbbtanulás Németországban: Egy jó választás gyermeke

Részletesebben

MA GYELŐ. 2009. december A MAGYAR FIZIKUSHALLGATÓK EGYESÜLETÉNEK HAVILAPJA

MA GYELŐ. 2009. december A MAGYAR FIZIKUSHALLGATÓK EGYESÜLETÉNEK HAVILAPJA F 2009. december MA GYELŐ A MAGYAR FIZIKUSHALLGATÓK EGYESÜLETÉNEK HAVILAPJA Örömmel jelentem, hogy a Mafihe rendes éves közgyűlését, nem meglepő módon, idén is sikerült abszolválni, aminek eredményeképp

Részletesebben

KFG Hírlevél 4. szám - 2013. október

KFG Hírlevél 4. szám - 2013. október Köszöntő Kedves Olvasók! A KFG Hírlevél második évfolyamának első számát ajánljuk figyelmükbe, melyben hírt adunk a nyár és a tanévből eddig eltelt két hónap eseményeiről. Bemutatjuk szeptembertől itt

Részletesebben

MÁJUS XV. ÉVFOLYAM 6. SZÁM ÚT A TEHETSÉGTŐL A SIKERIG

MÁJUS XV. ÉVFOLYAM 6. SZÁM ÚT A TEHETSÉGTŐL A SIKERIG IKSZIKSZÍ AZ ÁLTALÁNOS Á VÁLLALKOZÁSI Á FŐISKOLA Ő LAPJA 2011 MÁJUS XV. ÉVFOLYAM 6. SZÁM ÚT A TEHETSÉGTŐL A SIKERIG BELSŐSÉGEK Fekete Pálizs Brigitta Regina A tehetség sokszínű! Az e havi lapszámunk témája

Részletesebben

Kedves BÁNKIS! BÁNKI HÖK

Kedves BÁNKIS! BÁNKI HÖK Kedves BÁNKIS! Először is engedd meg, hogy gratuláljak a sikeres felvételidhez, amivel csatlakozhatsz Te is a Bánkisok dicső családjához! Kollégáimmal úgy éreztük mindenképp szükséged lesz egy rövid ismertetőre,

Részletesebben

A Faipari Mérnöki Kar vezetése

A Faipari Mérnöki Kar vezetése Kedves Új Hallgatónk! Jó szerencsét! Sok szeretettel köszöntünk Sopronban, a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karának hallgatójaként! Reméljük, hogy az itt töltött évek sok kellemes emlékkel,

Részletesebben

Kedves leendő Erasmus-társ!

Kedves leendő Erasmus-társ! Kedves leendő Erasmus-társ! Szeretném veled letisztázni még a legelején: még ha azt is kellett volna írni, de ez nem egy élménybeszámoló. Ugyanis nem vagyok egy nagy író, és sajnos a szókincsem túl sekélyes

Részletesebben

PALYA. Zsigmond Király Fôiskola MAGAZIN III. ÉVFOLYAM 2008. AUGUSZTUS SZEPTEMBER

PALYA. Zsigmond Király Fôiskola MAGAZIN III. ÉVFOLYAM 2008. AUGUSZTUS SZEPTEMBER PALYA Zsigmond Király Fôiskola MAGAZIN III. ÉVFOLYAM 2008. AUGUSZTUS SZEPTEMBER E L N Ö K I N T E R J Ú H Í R E K E R A S M U S E F O T T K A C N É M E T H R O B I O K T A T Ó I I N T E R J Ú A N I M Á

Részletesebben

A világon mindenkinek fontos lett ez az építkezés

A világon mindenkinek fontos lett ez az építkezés Ramháb Mária A világon mindenkinek fontos lett ez az építkezés Kezdjük a rövid élettörténeteddel! Baján születtem, itt éltem 18 éves koromig. Utána volt egy pedagógus pályaszakasz az életemben, és azt

Részletesebben

Itt,most valami egészen új kezdődik Az a kérdés,hogy veled vagy nélküled?

Itt,most valami egészen új kezdődik Az a kérdés,hogy veled vagy nélküled? 2011. Itt,most valami egészen új kezdődik Az a kérdés,hogy veled vagy nélküled? Fekete Zoltán fekete.blackzo@gmail.com 2011.05.08. Üdvözlöm. Amiért most ön itt jár az csupán egy picit az én érdemem. Felhívtam

Részletesebben

VII. ÉVFOLYAM 3. SZÁM 2007. ÁPRILIS MÁR INDUL

VII. ÉVFOLYAM 3. SZÁM 2007. ÁPRILIS MÁR INDUL A HITELES FORRÁS minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet VII. ÉVFOLYAM 3. SZÁM 2007. ÁPRILIS MÁR INDUL az e-ügyintézés TV-S KARRIER táncos múlttal Piringer Patrícia www.felvi.hu Az első BSc szakok TAPASZTALATAI

Részletesebben

Kedves Olvasónk! A tartalomból SZEGEDI KÖZLEKEDÉSI TÁRSASÁG BEKÖSZÖNTÛ SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM JUHÁSZ GYULA PEDAGÓGUSKÉPZÕ KAR

Kedves Olvasónk! A tartalomból SZEGEDI KÖZLEKEDÉSI TÁRSASÁG BEKÖSZÖNTÛ SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM JUHÁSZ GYULA PEDAGÓGUSKÉPZÕ KAR BEKÖSZÖNTÛ Kedves Olvasónk! Ismét itt a nyár. Jön a meleg, vele együtt az izzasztó vizsgák, a felpezsdítõ nyaralás, a jobbnál jobb ajánlatokkal kecsegtetõ fesztiválok, a végeláthatatlan bulik, amihez ugyebár

Részletesebben

Krétai tapasztalatok, jó tanácsok

Krétai tapasztalatok, jó tanácsok Krétai tapasztalatok, jó tanácsok Kedves olvasó, remélem ez a dokumentum segítséget nyújt számodra annak eldöntésében, hogy hova utazz az Erasmus pályázat keretein belül. A dokumentumban a 2005/2006-os

Részletesebben

Vágóképek rögzítve 2008

Vágóképek rögzítve 2008 Vágóképek rögzítve 2008 Vágóképek rögzítve 2008 Nincs mese, ha egyszer ki kell fizetni, akkor ki kell fizetni A Magyar Szegénységellenes Hálózat jelentése a szegénységben vagy annak közelében élõ gyerekes

Részletesebben

Az én történetem avagy hogyan találjam meg nőként önmagam a 21. században

Az én történetem avagy hogyan találjam meg nőként önmagam a 21. században Az én történetem avagy hogyan találjam meg nőként önmagam a 21. században 1 A Junior Achievement Magyarország Alapítvány által készített kiadvány megjelenését, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány

Részletesebben

Köszöntő. A Fehér Bot Alapítvány által működtetett Ifjúsági Iroda lapja 1. évfolyam 1. szám 2013. szeptember 25. Kedves Fiatalok!

Köszöntő. A Fehér Bot Alapítvány által működtetett Ifjúsági Iroda lapja 1. évfolyam 1. szám 2013. szeptember 25. Kedves Fiatalok! A Fehér Bot Alapítvány által működtetett Ifjúsági Iroda lapja 1. évfolyam 1. szám 2013. szeptember 25. Köszöntő Kedves Fiatalok! Egy idézettel kezdeném a köszöntést: A világ dolgait nem nehéz megcsinálni,

Részletesebben

Tapasztalatok a Voldai egyetemről és norvégiai diákéletről, az Erasmus kapcsán

Tapasztalatok a Voldai egyetemről és norvégiai diákéletről, az Erasmus kapcsán Tapasztalatok a Voldai egyetemről és norvégiai diákéletről, az Erasmus kapcsán Volda városa Norvégia alsó negyedén helyezkedik el, az ország nyugati részén, hihetetlen gyönyörűségű természeti adottságokkal

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ PÁZMÁNY PÉTER KATOLIKUS EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ Mesterképzési szakok Nappali tagozat 2009/2010. tanév Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar A Tanulmányi

Részletesebben

az újságírást, hiszen mégsem a szüleinknek írunk karácsonyi üdvözlő lapot, hanem több száz emberhez szó-

az újságírást, hiszen mégsem a szüleinknek írunk karácsonyi üdvözlő lapot, hanem több száz emberhez szó- Mindig is jópofának és közösség formálónak tartottam az iskolaújságot, valamint arra is nagyon jó, hogy azok a diákok, akik ebben a szakmában szeretnének tovább menni, vagy csak tapasztalatokat akarnak

Részletesebben

agyarország ányuló migr ó jobb megé ééh é

agyarország ányuló migr ó jobb megé ééh é C vábbra is az ogy segítség adjunk a agyarország ányuló migr ó jobb megé ééh é? C vábbra is az ogy segítség adjunk a agyarország ányuló migr ó jobb megé ééh é? C vábbra is az ogy segítség adjunk a agyarország

Részletesebben