ÚTTERVEZÉS. Útdíjszedés. 10. előadás: Schuchmann Gábor

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÚTTERVEZÉS. Útdíjszedés. 10. előadás: Schuchmann Gábor"

Átírás

1 ÚTTERVEZÉS 10. előadás: Útdíjszedés Schuchmann Gábor

2 Bevezetés A nagy értékű autópálya-hálózat üzemeltetése, fenntartása, bizonyos mértékű fejlesztése ma már nem képzelhető el útdíjak nélkül. A díjszedési rendszer létesítése esetén alapvetően szükséges annak alapos átgondolása, hogy hány csomópont legyen az autópályán. Alapjában véve két díjszedési rendszer valósítható meg.

3 HÁTTÉR 1. A forgalmi IGÉNYEK befolyásolása rugalmas útdíjstruktúrával Időszakokra vonatkozó úthasználat helyett tehát a ténylegesen megtett útra vonatkozó tarifák Tarifaparaméterek: járműtípusok időszakok (munkanap-hétköznap, tél-nyár, stb.) pályaszakaszok (elkerülő, hágó, alagút, stb.) egyéb környezeti tényezők (pl. légszennyezettség, zaj)

4 Nyitott útdíjszedési rendszer Ebben a rendszerben az autópálya bizonyos pontjain vagy egy nyíltvonali kapunál, vagy a csomóponti díjszedő helyeken fix összegű útdíjat kell fizetni (lásd az ábrát). A fizetendő útdíj a átlagos utazási távolságra vonatkozik, ami szakaszonként különböző lehet (vagyis az összeg nem felel meg egy konkrét kilométer díjnak).

5 Zárt útdíjszedési rendszer Ez a rendszer elkülöníti az autópálya-hálózat egy bizonyos, a fő fizetőkapuk közötti szakaszát, bármilyen alakzatú legyen is az (vonalas, sugárirányú illetve rácsszerű), és ellenőrzi az összes belépést és kilépést a csomópontoknál a kapuk között. Az autós jegyet kap, amikor belép a zárt rendszerű díjas autópályára és a kilépésnél fizeti a díjat a megtett távolság szerint (lásd az ábrát).

6 Zárt útdíjszedési rendszer A zárt rendszer megvalósítása nem célszerű rombusz típusú csomópontokkal. Ezért a már létező autópályákon gyakran szükséges megváltoztatni a csomópontok kialakítását rombusz típusúról trombita típusúra, amelynél már egyetlen útdíjkapu elégséges az autópályára történő belépések illetve kilépések kezelésére. A következő ábra mutatja a két típus közötti különbséget. A már meglévő autópályákon a díjszedést egy harmadik rendszer, az úgynevezett Fejleszthető nyitott útdíjszedési rendszer teszi lehetővé.

7 Fizetőkapuk elhelyezése rombusz és trombita típusú csomópontban Rombusz típust pusú csomópont Trombita típust pusú csomópont

8 Fejleszthető nyitott útdíjszedési rendszer Itt egy olyan nyitott rendszert létesítünk, amelyben: a nyílt vonali kapu a szakasz elején és végén van elhelyezve (ugyanúgy, mint a zárt rendszerben) egyes nagyforgalmú csomópontoknál, a nyílt vonali kapu előtt és után is van díjszedés azért, hogy megakadályozzuk a díjfizetés kikerülését (lásd az alábbi ábrát). A díjbevételek felhasználhatók egyrészt bizonyos csomópontok módosítására, másrészt a teljes szakasz zárt rendszerűvé alakítására is.

9 Az útdíjszedés EU követelményei Kapus rendszerű vagy címkés útdíj vethető ki autópályákra és autópálya jellegű közutakra, továbbá egyedi hidakra, alagutakra, hágókra (egy időben ugyanarra az útszakaszra a kettő együtt nem vethető ki). Az útdíjnak arányban kell lennie a használat mértékével. Az útdíjnak arányban kell állnia a fenntartási, üzemeltetési és felújítási költségekkel, valamint tartalmazhat megtérülést és externális költségeket. Az útdíj mértékét úgy kell megválasztani, hogy a forgalom ne terelődjön át az alsóbbrendű utakra. A megtett távolságtól függő útdíj beszedésére alkalmas berendezéseknek egymással kompatibiliseknek kell.

10 Az útdíjszedéssel kapcsolatos EU követelmények Az EU előnyben részesíti az elektronikus díjszedő rendszerek műszaki és szervezeti kompatibilitását. A díjszedési rendszer nem tartalmazhat az EU állampolgárai számára hátrányos megkülönböztetést. Az elektronikus díjszedésben alkalmazott négyféle adatátviteli frekvencia közül (100 KHz, 915 KHz, 2,45 GHz és 5,8 GHz) az EU a magyar szabályzat szerint is javasolt 5,8 GHz frekvenciát szabványosította a díjszedés számára.

11 SZABÁLYOZÁS INTEROPERABILITÁS az EU-n belül COM (2003) 132, 2003/0081 (COD) [2003. ápr. 24.] Alapvető célkitűzés a TERN egységesítése 2012-ig A GALILEO felhasználásával (késik!!!) egyetlen szerződés, egyetlen készülék Európában 2005-től tgk és autóbusz, 2010-től szgk nem döntöttek a díjpolitikáról! a műszaki megoldások minden díjpolitikát támogassanak jan. 1-től csak GPS, GSM/GPRS, és 5,8 GHz mikrohullám (teherautók és autóbuszok számára) jan. 1-től csak GPS és mobil kommunikáció

12 Az elektronikus díjszedés bevezetésének műszaki feltételei hazánkban Az elektronikus díjszedés bevezetésének műszaki feltételei Magyarországon adottak: Vannak szabványok a közút-jármű közötti, kis távolságú adat-átvitelre. Adott a banki, rendőrségi információs rendszer. Léteznek, vagy telepíthetők az országban azok a számítógép-hálózatok, amelyekkel az elektronikus díjszedő rendszerek egy-más közötti informatikai kapcsolatai megvalósíthatók. Kialakult az országban az a szakembergárda, amely az egységes országos díjszedő rendszert meg tudja valósítani.

13 Elektronikus útdíjszedés HÁTTÉR 2. Elektronikus útdíj-rendszerek EFC Electronic Fee Collection DRRC Distance Related Road Charging DSRC Dedicated Short Range Communication Infravörös, mikrohullámú, GPS-alapú, GSM-alapú technológiák A manuális útdíjszedés forgalomkorlátozással jár!!!

14 Tolltrans 2004

15 Elektronikus útdíjszedés KÖVETELMÉNYEK 1. Díjszedés a forgalom zavarása nélkül Teljesen automatikus és gyors részfolyamatok, lehetőleg alkalmi úthasználók részére is (!) Sebességtől független kapcsolat Minden forgalmi körülmény esetén elérhető (oszlopban haladás, előzés, torlódás, stb.) Ellenőrzési és szankciós lehetőség a helyszínen A rendszer alkalmazható legyen a teljes hálózaton

16 Elektronikus útdíjszedés KÖVETELMÉNYEK 2. Megbízható műszaki háttér Minden előforduló környezeti feltételnek megfeleljen Távfelügyelhető legyen Biztos kommunikációs kapcsolata(i) legyen(ek) Ellenálljon a rongálási kísérleteknek Manipulálhatatlan legyen Zavarhatatlan legyen

17 Elektronikus útdíjszedés KÖVETELMÉNYEK 3. Megbízható jogi, gazdasági, rendszer-háttér A magánszféra bevonása Adatvédelem Interoperabilitás (együttműködési készség) Elfogadható költség-haszon arány

18 Tolltrans 2004

19

20 Az elektronikus díjszedés elve Az autópályákon az elektronikus díjszedő rendszerek bevezetésének és alkalmazásának legfőbb célja az, hogy díjat a járművek megállása nélkül lehessen fizetni. Elektronikus díjfizető rendszerekkel mind zárt, mind nyílt rendszerű díjfizetés megvalósítható. Nyílt rendszerű díjfizetés esetén az út használója mindannyiszor egy fix összeget fizet, ahányszor csak áthalad a díjfizető ponton. A fizetendő díj alapvetően a jármű kategóriájától függ. Zárt rendszerű díjfizetés esetén a járműveknek a megtett út hosszától függően kell díjat fizetniük. Ehhez a járműveket mind a belépő, mind pedig a kilépő pontokon azonosítania kell a rendszernek.

21 Az elektronikus díjszedés elve Az elektronikus díjszedési rendszerrel olyan automatikus díjfizető pontok alakíthatók ki, ahol a járművek egymással párhuzamosan, több sávban, vagy akár a "sávok között" is közlekedhetnek. Ehhez a díjfizető helyeken egy keretszerkezet, valamint, az arra felszerelt elektronikus berendezések (rádióadóvevő-antenna, lézeres járműkategorizáló, videokamera, infravörös fényforrás), a sávok adatait gyűjtő számítógépek (LC), az ezek működését vezérlő számítógép (TPC Tolling Point Computer) és a járműben elhelyezett elektronikus fedélzeti egység (OBU On Board Unit) szükséges.

22 Az elektronikus díjszedés elve Az OBU érzékeli és fogadja az úttest felett levő rádió adó-vevő által kibocsátott jeleket, majd a jármű díjfizető ponton való áthaladásakor visszasugározza a jármű saját azonosító kódját, illetve az egyéb információkat (járműkategória, zárt rendszer esetén a belépés időpontja, helye) tartalmazó választ. Az OBU által visszaküldött információkat az úttest felett levő rádió adó-vevő antennája fogadja, majd azokat a díjszedő hely számítógépe (TPC) felé továbbítja.

23 Az elektronikus díjszedés elve Nyílt rendszerű díjfizetés esetén a díjszedő hely számítógépe (TPC) a beérkezett adatokat tárolja, illetve továbbítja a díjszedő rendszer központi számítógépe (CS Central System) felé, amely a járműkategória alapján kiszámítja a fizetendő díjat, majd ezt az értéket a számítógép-hálózaton keresztül továbbítja az ügyfelek bankszámláit kezelő bankok felé. A fizetendő díjakat így közvetlenül az ügyfelek bankszámláiról egyenlítik ki, természetesen az ügyfél és a bank közötti tranzakciós szerződés alapján.

24 Az elektronikus díjszedés elve Zárt rendszerű díjfizetés esetén a rendszer a belépő pontokon a járműben levő OBU memóriájába írja be a belépési hely és idő adatait, a kilépő pontokon pedig kiolvassa azokat. Kilépéskor a fizetendő díjat a központi számítógép (CS) már nem csak a jármű kategóriája, hanem az OBU-ból kiolvasott belépési adatok és a kilépési adatok együttes felhasználásával számítja ki. Míg nyílt rendszerű fizetés esetén elegendő, ha a járműben levő OBU csak olvasható memóriát tartalmaz, mert csak a jármű azonosítására szolgál, addig zárt rendszer esetén az OBU-nak írhatóolvasható memóriával kell rendelkeznie a belépési adatok (hely és idő) tárolásához.

25 Az elektronikus díjszedés elve Az elektronikus díjszedő rendszer elsősorban az OBU-val rendelkező "előfizetők" számára jelent kényelmet azáltal, hogy megállás nélkül haladhatnak át a díjfizető pontokon. Azon járművek számára, amelyek nem rendelkeznek elektronikus azonosító OBU-val, a díjfizető pontokon teljesen hagyományos kezeléssel működtetett fizetés valósítható meg.

26 Az elektronikus díjszedés elve Fél-automatikus díjfizetés esetén az úttest mellett kézi pénzbedobós, vagy papírpénzt is elfogadni képes automatát helyeznek el. A rendszer érzékeli a járműnek a díjfizető pontra való megérkezését, hurokdetektorral, illetve infra-kamerákkal azonosítja annak kategóriáját, majd kijelzi a kategóriától függő fizetendő díjat. A megfelelő díj bedobása után a rendszer nyomtatott nyugtát ad a fizetett összegről, és lámpajelzéssel, illetve sorompóval felszerelt helyeken annak felnyitásával engedélyezi a jármű továbbhaladását.

27 Az elektronikus díjszedés elve Az útdíjfizetést megtagadó járművezetők ellen a rendszert video támogatással lehet kiegészíteni. Ha a detektorok olyan járművet érzékelnek, amelyikben nincs OBU, akkor a rendszer a járműről infravörös fénnyel video fényképet készít, ezzel egyidejűleg a jármű vezetőjét lámpajelzéssel is figyelmezteti. A díjfizetőhely számítógépe (TPC) minden tranzakciót és fényképet tárol, majd összegyűjtve azokat átadja a központi számítógépnek (CS), amely a nem fizetők fényképeit és azok adatait a rendőrségi rendszer felé továbbítja. A fényképek adatainak kiértékeléséhez a rendszert optikai karakter felismerő rendszerrel is ki lehet egészíteni.

28 KOMPONENSEK 1. Járművön belüli (fedélzeti) eszközök Elektronikus matrica (Tag) ~Egy előre programozott kódot tárol ~ Központi adatfeldolgozást és adattárolást igényel ~ Korlátozott áthaladási sebesség Fedélzeti berendezés (On-board Unit) ~ Adatfeldolgozási és tárolási képesség ~ Chip-kártyás változata biztonságosabb, járművön kívül is használható és feltölthető (pre-paid) ~ Akár útmenti infrastruktúra nélkül is, pl. GPS-el

29 KOMPONENSEK 2. Útmenti infrastruktúra Fix telepítésű, matrica-olvasó berendezések ~ Kommunikálnak a fedélzeti berendezéssel (DSRC) ~ Képesek adatfeldolgozásra ~ Kommunikálnak a központi berendezéssel Fedélzeti berendezést kiszolgáló infrastruktúra ~ Helymeghatározás: pl. markerekkel ~ GSM hálózat ~ Virtuális útdíjgyűjtő helyek

30 DÍJFIZETÉS 1. A díjfizetés módja előre történő fizetés (pre-paid) ~ Valamilyen feltöltés használata (ATM, kioszk, átutalás) ~ Rugalmatlan, erőteljesebb helyi ellenőrzést igényel ~ Kevesebb jogi problémát vet fel utólagos fizetés (post-paid) ~ bármilyen meglévő számla alkalmas (GSM-előfizetés!) ~ rugalmas, gyengébb helyi ellenőrzéssel ~a nem-fizetők nagyon problémásak, de kitilthatók...

31 A díjfizetés helye DÍJFIZETÉS 2. központi számlavezetés ~ Kifizetés a számlavezető helyen ~ Paramétereket kódoltan a kifizetőhelyig kell juttatni ~ Jogi problémákat vet fel (adatvédelem!) számlavezetés a járműben ~ a díj leemelése a járműben, a vezető ellenőrzése mellett ~ saját, viszonylag drága berendezés szükséges ~ alapvetően előre fizetett módon működik ~ nem igényel adattovábbítást, nincsenek jogi problémák!!

32 A rendszer elemei Automatikus díjfizetés megvalósításához a rendszernél szükséges elemek: Elektronikus beltéri egységek (OBU-k) a járművekben; Rádió adó-vevő antenna az OBU-kkal való kommunikációhoz; A díjfizető sávok számítógépe (LC Lane Controller); A díjfizető helyeken elhelyezett vezérlő számítógép (TPC Tolling Point Computer); Jármű detektorok (az úttestbe beépített induktív hurkok és/vagy fénysorompók); Video Rendszer (VS Video System); Központi számítógép rendszer (CS Central System); Kommunikációs egységek a TPC és CS között; Opcionális elemek: Automatikus jármű kategóriaazonosító rendszer (AVC Automatic Vehicle Categorisation); Jelzőlámpák és szöveges információs kijelzők.

33 Rádió adó-vevő antenna

34 A rendszer elemei Az elemek egy lehetséges elrendezési sémáját a következő ábra mutatja. Ha az automatikus díjfizetés mellett fél-automatikus (pénzbedobós) díjfizetésű sávokat is ki kell alakítani, akkor azokhoz a következő további elemek szükségesek Pénzbedobó (papírpénz elfogadó) automata; Mágnescsíkos jegyadó berendezés a zárt rendszerű pályaszakasz belépő pontjánál; Mágnescsíkos jegyolvasó berendezés a zárt rendszerű pálya-szakasz kilépő pontjánál; Sorompó és/vagy jelzőlámpák.

35 Rendszerelemek egy lehetséges elrendezési sémája

36 A díjszedés németországi példája AAz autópálya hálózat hossza km.a díjszedési rendszer műholdas helyzet meghatározáson (GPS), és a már meglévő mobil kommunikációs hálózaton (GSM) alapszik. A Toll Collect rendszer logikai felépítése

37 Fedélzeti egység OBU A rendszer legfontosabb eleme a helyzetmeghatározást és mobil kommunikációs fizetési tranzakciókat megvalósító fedélzeti egység. Ebben kapcsolódik össze a műholdas navigációs technológia (GPS) és a mobil kommunikációs eljárás (GSM). A Toll Collect fedélzeti egység

38 Fedélzeti egység OBU A fedélzeti egység a GPS vevő által szolgáltatott koordináták és egy az OBU memóriájában tárolt digitális térkép alapján határozza meg a díjfizető útszakaszokat; A megoldás érdekessége, hogy magát a díjszámítást is az OBU végzi. Miniatűr GPS vevőegység

39 Fedélzeti egység OBU A fedélzeti egység automatikusan kiszámolja az útdíjat, majd továbbítja a megtett távolságon alapuló számlát a díjfizető központba. A fedélzeti egység a díjfizető központtal beépített GSM modul segítségével, mobil telefonvonalon keresztül kommunikál, így a díjszámítás táblázatai és a díjfizetős szakaszok térképe a központból a GSM hálózaton keresztül frissíthető. A fedélzeti egység ezen felül tartalmaz egy DSRC modult is, az ellenőrző kapukkal és az ellenőrző járművekkel, valamint a külföldi díjfizető rendszerekkel történő együttműködés céljából.

40 A kijelző és kommunikációs modul

41 Manuális díjfizetési lehetőségek

42 Díjfizetés Kettős díjszedő rendszer Beltéri díjfizető terminál - fedélzeti egység - manuális díjfizetés A termináloknál a 15 centes útdíjat készpénzzel, bankkártyával, vagy előre megvásárolt díjfizető kártyával lehet kiegyenlíteni.

43 A Toll Collect rendszer működése

44 Automatikus ellenőrző kapu A fedélzeti egységgel rendelkező járművekkel mikrohullámú jelekkel, DSRC technológia alkalmazásával kommunikál az ellenőrző-kapu.

45 Mobil ellenőrző jármű 290 darab automata mobil ellenőrző jármű tud kommunikálni a fedélzeti egységekkel

46 Kézi ellenőrző készülék

47 Többletszolgáltatások Az új rendszer különböző telematikai szolgáltatásokkal segíti a járművezetőket és a szállítmányozó vállalatokat Értékelés A rendszer azzal a jelentőséggel bír, hogy megvalósításával egyszerre juthat az alkalmazó a legkorszerűbb díjszedési rendszer birtokába és nyerhet hatékony intelligens közlekedést támogató rendszert. Segítségével teljesíthető az Unió a Fehér Könyvben leírt azon igénye, hogy a transzeurópai hálózat rendelkezzék telematikai infrastruktúrával és hatékony forgalomirányítási-tájékoztatási központokkal.

48 INTEROPERABILITÁS London Forrás: The Economist: The road tolls for thee (2004. június 10.)

49 INTEROPERABILITÁS Svájc Forrás: The Economist: The road tolls for thee (2004. június 10.)

50 Németország INTEROPERABILITÁS Forrás: The Economist: The road tolls for thee (2004. június 10.)

51 LSVA 1. Leistungabhängige Schwerverkehrsabgabe (Svájc) Népszavazással alkotmányt módosítottak 94-ben (új, 36.!!) 97 decemberében elfogadták a törvényt január elsejétől a teljes úthálózaton működik 3,5 tonna összsúly felett Díjszámítás a közforgalmú utakon megtett kilométer és a károsanyag-kibocsátás alapján Turistabuszok, traktorok, lakóautók, stb. átalányt fizetnek

52 LSVA 2. A díjgyűjtés folyamata - BELFÖLDI 60 ezer gépjárművet és 30 ezer vontatmányt érint belföldön A Svájci Szövetségi Vámhivatal (FCA) szedi a díjakat A kötelező fedélzeti berendezés funkciói: ~ a megtett kilométerek rögzítése ~ automatikus aktiválás és deaktiválás az országhatáron ~ GPS segítségével a tachográf és a határátlépés ellenőrzése ~ pótkocsi felismerése szenzor segítségével a tulajdonos az adatokat havonta kiolvassa a chip-kártyáról, és megküldi az adóhivatalnak, amit az FCA ellenőriz, és számláz

53 LSVA 3. A díjgyűjtés folyamata - KÜLFÖLDI Nem írhatóelő kötelező OBU OBU esetén az eljárás azonos a belföldivel OBU nélkül azonosító chip-kártya (ID-card) ~ az összes paramétert (megengedett tömeg, stb.) rögzítik ~ automatikus aktiválás és deaktiválás az országhatáron egy önkiszolgáló berendezéssel ~ be- és kilépéskor automatikus km-leolvasás ~ a díj kilépéskor fizetendő egy automatánál

54 LSVA 4. Az ellenőrzési koncepció Belföldi jármű esetén útközben, DSRC állomásokon Külföldi jármű esetén az országhatáron tachográf-ellenőrzés Mobil DSRC állomások is vannak

55 LSVA 5. Költségek, hasznok A teljes rendszer kifejlesztése 38,5 millió CHF volt A beruházási költségek eddig 121,5 millió CHF-re rúgnak Az üzemeltetési költségek évente 25 millió CHF-et tesznek ki A fedélzeti berendezések ára 1300 CHF, a beszerelés kb. 500 CHF, ezt január 1-ig az állam vállalta (!!!) A rendszer működéséből befolyó bevétel évente 1,5 milliárd CHF

56 VÉGE a 10. előadásnak Köszönöm figyelmüket! Schuchmann Gábor

ELEKTRONIKUS ÚTDÍJSZEDÉS

ELEKTRONIKUS ÚTDÍJSZEDÉS Intelligens közlekedési rendszerek 3. előadás: ELEKTRONIKUS ÚTDÍJSZEDÉS HÁTTÉR 1. A forgalmi IGÉNYEK befolyásolása rugalmas útdíjstruktúrával Időszakokra vonatkozó úthasználat helyett tehát a ténylegesen

Részletesebben

Utak és környezetük tervezése

Utak és környezetük tervezése Dr. Fi István Utak és környezetük tervezése Az útdíjszedés létesítményei Bevezetés A nagy értékű autópálya-hálózat üzemeltetése, fenntartása, bizonyos mértékű fejlesztése ma már nem képzelhető el útdíjak

Részletesebben

Utak és környezetük tervezése

Utak és környezetük tervezése Dr. Fi István Utak és környezetük tervezése 10A. előadás: Az útdíjszedés létesítményei Bevezetés A nagy értékű autópálya-hálózat üzemeltetése, fenntartása, bizonyos mértékű fejlesztése ma már nem képzelhető

Részletesebben

ÚTTERVEZÉS 2. Útdíjszedés. 11. előadás: dr. Schuchmann Gábor

ÚTTERVEZÉS 2. Útdíjszedés. 11. előadás: dr. Schuchmann Gábor ÚTTERVEZÉS 2. 11. előadás: Útdíjszedés dr. Schuchmann Gábor HÁTTÉR 1. Gyorsforgalmi utak üzemeltetése, fenntartása, fejlesztése: ÚTDÍJAK A díjszedési rendszer milyen legyen? Mekkora hálózatra terjesszük

Részletesebben

Az e-útdíj a hazai és nemzetközi tapasztalatok tükrében

Az e-útdíj a hazai és nemzetközi tapasztalatok tükrében Magyar Közgazdasági Társaság 51. Közgazdász-vándorgyűlése IX. Szekció: Logisztika Gyula, 2013. szeptember 27. Az e-útdíj a hazai és nemzetközi tapasztalatok tükrében Berényi János PhD tudományos tanácsadó

Részletesebben

Az elektronikus útdíjszedési rendszer bevezetése Megvalósíthatósági tanulmány

Az elektronikus útdíjszedési rendszer bevezetése Megvalósíthatósági tanulmány Az elektronikus útdíjszedési rendszer bevezetése Megvalósíthatósági tanulmány Szabad forgalomáramlású elektronikus útdíjszedési rendszer az Indonéz Köztársaságban (INDO-GO) 2018. December 1 A probléma

Részletesebben

A megtett úttal arányos útdíj bevezetése, működése

A megtett úttal arányos útdíj bevezetése, működése A megtett úttal arányos útdíj bevezetése, működése Vertetics Dávid Közlekedési Infrastruktúra Főosztály IX. Forgalomszabályozási konferencia Közúti Infrastruktúra-Környezetvédelem-Forgalomszabályozás?

Részletesebben

11. Intelligens rendszerek

11. Intelligens rendszerek SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR KÖZLEKEDÉSÉPÍTÉSI TANSZÉK KÖZÚTI FORGALOMTECHNIKA 1. Tantárgykód: NGB_ET009_1 11. Intelligens rendszerek Dr. Kálmán László egyetemi adjunktus Győr, 2014.

Részletesebben

H/3032. számú. országgyűlési határozati javaslat

H/3032. számú. országgyűlési határozati javaslat MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA ORSZÁGG Y 0LfS I4I'V#k L Érkezett: 1007 MAJ 11. H/3032. számú országgyűlési határozati javaslat az elektronikus útdíjfizetési rendszer magyarországi bevezetéséről Előadó : Dr.

Részletesebben

ASIST Kft. a forgalmi redrendszerek automatizációjának úttörője

ASIST Kft. a forgalmi redrendszerek automatizációjának úttörője ASIST Kft. a forgalmi redrendszerek automatizációjának úttörője Az Asist Kft. 1997-ben alakult közlekedés-automatizációs eszközök és rendszerek fejlesztési szándékával. Azóta vezérlő irányító és ellenőrző

Részletesebben

Elektronikus útdíjkivetés településen belül és kívül. Levegő Munkacsoport

Elektronikus útdíjkivetés településen belül és kívül. Levegő Munkacsoport Elektronikus útdíjkivetés településen belül és kívül Levegő Munkacsoport 1 Elektronikus útdíjkivetés településen belül és kívül Vázlat: 1. Városban dugódíj, két példa. 2. Országúton úthasználati díj, felosztás

Részletesebben

Az MKFE véleménye a használatarányos útdíj hazai bevezetéséről

Az MKFE véleménye a használatarányos útdíj hazai bevezetéséről Az MKFE véleménye a használatarányos útdíj hazai bevezetéséről A közúti közlekedési szolgáltatási szektor (ma) járművek száma foglalkoztatot tak száma 69.083 kb. 100.000 fő 14.470 kb. 30.000 fő Összesen

Részletesebben

A gazdasági és közlekedési miniszter. /2006. (.) GKM rendelete

A gazdasági és közlekedési miniszter. /2006. (.) GKM rendelete III-3TK/37/2/2006. Tervezet A gazdasági és közlekedési miniszter /2006. (.) GKM rendelete az autópályák használatának díjáról szóló 110/2005. (XII. 23.) GKM rendelet módosításáról A közúti közlekedésről

Részletesebben

Irányító és kommunikációs rendszerek III. Előadás 13

Irányító és kommunikációs rendszerek III. Előadás 13 Irányító és kommunikációs rendszerek III. Előadás 13 GSM-R Flottamenedzsment Mobil fizetési lehetőségek Parkolási díj Útdíj A GSM közlekedési felhasználása Valós idejű információs szolgáltatás Közlekedési

Részletesebben

Így veszik meg a jegyet 2013.07.01 14:19

Így veszik meg a jegyet 2013.07.01 14:19 1 / 7 2013.07.02. 5:23 Jönnek az e-útdíj kedvezmények 2013.07.01 14:19 MTI Ugyan éjfélkor elindult, de azóta többször is leállt az Állami Autópálya Kezelő Zrt. által mûködtetett, a 3,5 tonna megengedett

Részletesebben

A nemzeti fejlesztési miniszter. 57/2014. (XII.30.) NFM rendelete

A nemzeti fejlesztési miniszter. 57/2014. (XII.30.) NFM rendelete A nemzeti fejlesztési miniszter 57/2014. (XII.30.) NFM rendelete az útdíjfizetési rendszer átalakításával összefüggő egyes miniszteri rendeletek módosításáról Az 1. és a 2. alcím tekintetében a közúti

Részletesebben

Intelligens közlekedési rendszer alkalmazásokkal a közlekedésbiztonság javításáért

Intelligens közlekedési rendszer alkalmazásokkal a közlekedésbiztonság javításáért Új évtized, új kihívások a közlekedésbiztonságban közúti közlekedésbiztonsági konferencia Intelligens közlekedési rendszer alkalmazásokkal a közlekedésbiztonság javításáért Szűcs Lajos elnök ITS Hungary

Részletesebben

Az RFID technológia bemutatása

Az RFID technológia bemutatása Állami Nyomda Nyrt. RFID (Rádiófrekvenciás Azonosítás) Az RFID technológia bemutatása Rácz László, chipkártya és RFID tanácsadó racz@any.hu, Telefon: 431 1393 Állami Nyomda Nyrt. www.allaminyomda.hu RFID

Részletesebben

Infokommunikáció a közlekedésben (VITMJV27)

Infokommunikáció a közlekedésben (VITMJV27) Infokommunikáció a közlekedésben (VITMJV27) Elektronikus útdíjbeszedés Vidács Attila Távközlési és Médiainformatikai Tsz. I.E.348, T:19-25, vidacs@tmit.bme.hu Tartalom Elektronikus útdíjgyűjtés Esettanulmányok

Részletesebben

Car-sharing rendszerek üzemeltetési jellemzői

Car-sharing rendszerek üzemeltetési jellemzői 0,75-1 Futásidő [óra/nap] 6-8 Car-sharing rendszerek üzemeltetési jellemzői 1. Bevezetés 2. A car sharing általános jellemzői 3. A telematikai rendszer szerkezete és működése a hozzáférés fontosabb mint

Részletesebben

Tehergépjármű parkolás a hazai gyorsforgalmi úthálózaton Sándor Zsolt zsolt.sandor@mail.bme.hu

Tehergépjármű parkolás a hazai gyorsforgalmi úthálózaton Sándor Zsolt zsolt.sandor@mail.bme.hu Tehergépjármű parkolás a hazai gyorsforgalmi úthálózaton Sándor Zsolt zsolt.sandor@mail.bme.hu Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági

Részletesebben

Magyarország mozgásban. Nemzeti Közlekedési Napok 2013

Magyarország mozgásban. Nemzeti Közlekedési Napok 2013 Magyarország mozgásban Nemzeti Közlekedési Napok 2013 Börzsei Tibor vezérigazgató TARTALOM ÁAK Zrt. története számokban Amire büszkék vagyunk HU-GO elektronikus útdíjszedési rendszer Átalakulásunk Céljaink

Részletesebben

Magyar joganyagok - 25/2013. (V. 31.) NFM rendelet - az útdíj mértékéről és az útdíj 2. oldal 3. (1) Az útdíjköteles gépjárművek díjszedési környezetv

Magyar joganyagok - 25/2013. (V. 31.) NFM rendelet - az útdíj mértékéről és az útdíj 2. oldal 3. (1) Az útdíjköteles gépjárművek díjszedési környezetv Magyar joganyagok - 25/2013. (V. 31.) NFM rendelet - az útdíj mértékéről és az útdíj 1. oldal 25/2013. (V. 31.) NFM rendelet az útdíj mértékéről és az útdíjköteles utakról Az autópályák, autóutak és főutak

Részletesebben

A hazai és nemzetközi gyakorlatok összehasonlítása az e-útdíj bevezetése kapcsán

A hazai és nemzetközi gyakorlatok összehasonlítása az e-útdíj bevezetése kapcsán A hazai és nemzetközi gyakorlatok összehasonlítása az e-útdíj bevezetése kapcsán Dr. Mészáros Ferenc Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék Tartalom

Részletesebben

tapasztalatai Az ITS HUNGARY Egyesület jubileumi ülése november 24. Kibédi-Varga Lajos szolgáltatási igazgató

tapasztalatai Az ITS HUNGARY Egyesület jubileumi ülése november 24. Kibédi-Varga Lajos szolgáltatási igazgató A magyar útdíjfizetési rendszer működtetm dtetésének tapasztalatai Az ITS HUNGARY Egyesület jubileumi ülése 2016. november 24. Kibédi-Varga Lajos szolgáltatási igazgató Tartalom A magyar útdíjszedési megoldás

Részletesebben

Megoldások a tehergépjárműpihenők parkolóhely előrejelző rendszereire

Megoldások a tehergépjárműpihenők parkolóhely előrejelző rendszereire Megoldások a tehergépjárműpihenők parkolóhely előrejelző rendszereire Sándor Zsolt zsolt.sandor@mail.bme.hu Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Közlekedésüzemi

Részletesebben

Városi útdíjas rendszerek forgalmi hatásai európai nagyvárosokban

Városi útdíjas rendszerek forgalmi hatásai európai nagyvárosokban Városi útdíjas rendszerek forgalmi hatásai európai nagyvárosokban Előadó: Kelen Csaba Útdíj és törvény konferencia Aranytíz Kultúrház 201 július 6. TARTALOM 2. 4. 5. Városi útdíjas rendszerek Európai városok

Részletesebben

TELEPÍTÉSI ÉS ÜZEMBEHELYEZÉSI ÚTMUTATÓ

TELEPÍTÉSI ÉS ÜZEMBEHELYEZÉSI ÚTMUTATÓ TELEPÍTÉSI ÉS ÜZEMBEHELYEZÉSI ÚTMUTATÓ ITS hordozható OBU gépjárműfedélzeti egység A Magyarországon díjköteles útszakaszok elektronikus útdíj bevallásához Kedves Vásárlónk, üzembehelyezés előtt gondosan

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: Javaslat Az Európai Parlament és a Tanács irányelve

MELLÉKLETEK. a következőhöz: Javaslat Az Európai Parlament és a Tanács irányelve EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.5.31. COM(2017) 280 final ANNEXES 1 to 6 MELLÉLETE a következőhöz: Javaslat Az Európai Parlament és a Tanács irányelve az Unión belüli elektronikus útdíjszedési rendszerek

Részletesebben

Hálózatok esszé RFID A rádiófrekvenciás azonosító rendszerek. Gacsályi Bertalan (GABMAAT.SZE)

Hálózatok esszé RFID A rádiófrekvenciás azonosító rendszerek. Gacsályi Bertalan (GABMAAT.SZE) Hálózatok esszé RFID A rádiófrekvenciás azonosító rendszerek Gacsályi Bertalan (GABMAAT.SZE) TARTALOMJEGYZÉK 1. RFID (Radio Frequency Identification) meghatározása... 3 2. A rendszer felépítése... 3 3.

Részletesebben

ADATÁTVITELI RENDSZEREK A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN

ADATÁTVITELI RENDSZEREK A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN 9. ELŐADÁS ADATÁTVITELI RENDSZEREK A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN A logisztikai rendszerek irányításához szükség van az adatok továbbítására a rendszer különböző elemei között. Ezt a feladatot a különböző adatátviteli

Részletesebben

Rendszám felismerő rendszer általános működési leírás

Rendszám felismerő rendszer általános működési leírás Rendszám felismerő rendszer általános működési leírás Creativ Bartex Solution Kft. 2009. A rendszer funkciója A rendszer fő funkciója elsősorban parkolóházak gépkocsiforgalmának, ki és beléptetésének kényelmesebbé

Részletesebben

Infokommunikáció a közlekedésben (VITMJV27)

Infokommunikáció a közlekedésben (VITMJV27) Infokommunikáció a közlekedésben (VITMJV27) Közlekedési információs rendszerek Vidács Attila Távközlési és Médiainformatikai Tsz. I.E.348, T:19-25, vidacs@tmit.bme.hu Tartalom Intelligens közlekedési rendszerek

Részletesebben

Az Internet jövője Internet of Things

Az Internet jövője Internet of Things Az Internet jövője Dr. Bakonyi Péter c. docens 2011.01.24. 2 2011.01.24. 3 2011.01.24. 4 2011.01.24. 5 2011.01.24. 6 1 Az ( IoT ) egy világméretű számítógéphálózaton ( Internet ) szabványos protokollok

Részletesebben

Közlekedésbiztonsági célok és eredmények, egy hatékonyabb és korszerűbb ellenőrzési rendszer a közúti közlekedési szabályok megtartása érdekében

Közlekedésbiztonsági célok és eredmények, egy hatékonyabb és korszerűbb ellenőrzési rendszer a közúti közlekedési szabályok megtartása érdekében Óberling József r. ezredes rendőrségi főtanácsos ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője Közlekedésbiztonsági célok és eredmények, egy hatékonyabb és korszerűbb ellenőrzési rendszer a közúti közlekedési

Részletesebben

Intelligens közlekedési rendszerek ÁTTEKINTÉS, MŰKÖDÉS. Schuchmann Gábor

Intelligens közlekedési rendszerek ÁTTEKINTÉS, MŰKÖDÉS. Schuchmann Gábor Intelligens közlekedési rendszerek ÁTTEKINTÉS, MŰKÖDÉS ADATIGÉNY sávonkénti járműszám járműosztályok sebességek Környezeti körülmények szabályozási körülmények hálózati adottságok korábbi adatok (változás

Részletesebben

A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE ( )

A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE ( ) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.2.28. C(2018) 1116 final A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2018.2.28.) a menetíró készülékek és alkatrészeik kialakítására, tesztelésére, beépítésére, működtetésére

Részletesebben

A nemzeti fejlesztési miniszter 25/2013. (V. 31.) NFM rendelete az útdíj mértékéről és az útdíjköteles utakról. 1.

A nemzeti fejlesztési miniszter 25/2013. (V. 31.) NFM rendelete az útdíj mértékéről és az útdíjköteles utakról. 1. M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 86. szám 54033 9. A kistelepülési önkormányzat a települési közkönyvtári és iskolai könyvtári feladatokat együttesen ellátó szolgáltató helyre is igénybe veheti a megyei

Részletesebben

Infokommunikáció a közlekedésben (VITMJV27)

Infokommunikáció a közlekedésben (VITMJV27) Infokommunikáció a közlekedésben (VITMJV27) Közlekedési információk gyűjtése és terjesztése Vidács Attila Távközlési és Médiainformatikai Tsz. I.E.348, T:19-25, vidacs@tmit.bme.hu Tartalom Intelligens

Részletesebben

Intermodális csomópontok információs rendszerei

Intermodális csomópontok információs rendszerei Intermodális csomópontok információs rendszerei felmerülő szükséglet anyagi, szellemi javak szolgáltatások iránt - térbeliség - (korábbi ismeretei) helyváltoztatás tervezési-döntési folyamata szubjektív

Részletesebben

110/2005. (XII. 23.) GKM rendelet az autópályák használatának díjáról A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (a továbbiakban: Kkt.) 48. -a (3) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

A használattal arányos útdíjfizetési rendszer hatása a forgalmi és baleseti adatokra Dr. Mocsári Tibor főmérnök, osztályvezető

A használattal arányos útdíjfizetési rendszer hatása a forgalmi és baleseti adatokra Dr. Mocsári Tibor főmérnök, osztályvezető A használattal arányos útdíjfizetési rendszer hatása a forgalmi és baleseti adatokra Dr. Mocsári Tibor főmérnök, osztályvezető IX. Forgalomszabályozási Konferencia, 2014. május 29. - Pécs TARTALOM Forgalmi

Részletesebben

TROLIBUSZ VOLT, VAN ÉS LESZ SZEGEDEN 40 ÉVES A SZEGEDI TROLIBUSZ KÖZLEKEDÉS SZEGED Dr. Gábor Dózsa

TROLIBUSZ VOLT, VAN ÉS LESZ SZEGEDEN 40 ÉVES A SZEGEDI TROLIBUSZ KÖZLEKEDÉS SZEGED Dr. Gábor Dózsa TROLIBUSZ VOLT, VAN ÉS LESZ SZEGEDEN 40 ÉVES A SZEGEDI TROLIBUSZ KÖZLEKEDÉS SZEGED 2019 Dr. Gábor Dózsa SZEGED = korszerű trolibusz közlekedés Trans ceiver s Contr ol Unit Hagyományos Kummler+Matter rendszer

Részletesebben

A megtett úttal arányos útdíjfizetés sajátosságai és eredményei Magyarországon

A megtett úttal arányos útdíjfizetés sajátosságai és eredményei Magyarországon A megtett úttal arányos útdíjfizetés sajátosságai és eredményei Magyarországon Börzsei Tibor vezérigazgató Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. MMK 2014.05.13-15. Balatonföldvár TARTALOM I. A HU-GO-ról

Részletesebben

Minden AL Priority készülék most VÉDA kapu elõjelzéssel!

Minden AL Priority készülék most VÉDA kapu elõjelzéssel! Minden AL Priority készülék most VÉDA kapu elõjelzéssel! AL Priority - most VÉDA kapu jelzõ modullal, változatlan áron! 2016. augusztus 1. Augusztusban minden megvásárolt új AL Priority készülék VÉDA kapu

Részletesebben

MoBi-SHIELD (nextgen011) rendszertelepítési útmutató

MoBi-SHIELD (nextgen011) rendszertelepítési útmutató MoBi-SHIELD (nextgen011) rendszertelepítési útmutató A MoBi-SHIELD rendszer beszerelését szakműhely végezze. Valamennyi vezetékét kizárólag forrasztott kötéssel csatlakoztassuk a gépkocsi megfelelő vezetékeihez,

Részletesebben

Városi tömegközlekedés és utastájékoztatás szoftver támogatása

Városi tömegközlekedés és utastájékoztatás szoftver támogatása Városi tömegközlekedés és utastájékoztatás szoftver támogatása 1. Általános célkitűzések: A kisvárosi helyi tömegközlekedés igényeit maximálisan kielégítő hardver és szoftver környezet létrehozása. A struktúra

Részletesebben

A világ legkisebb bankfiókja

A világ legkisebb bankfiókja A világ legkisebb bankfiókja 1. Mobilbank - a folyamatos fejlődés története 2. Mit hoz a holnap? 3. A mobilfizetésről röviden 4. Együttműködési modellek Tartalom 5. Egy működő hazai példa és tanulságai

Részletesebben

AUTÓPÁLYA KISOKOS 2018

AUTÓPÁLYA KISOKOS 2018 AUTÓPÁLYA KISOKOS 2018 Legfontosabb tudnivalók az autópályán közlekedőknek különös tekintettel a NYÁRI időszakra Magyarország gyorsforgalmi úthálózata közel 1500 km hosszúságú. Rendeltetése a nagyobb gépjárműforgalom

Részletesebben

Oktatási Segédlet. 1. Milyen szempontok alapján történik a járművek díjkategóriába sorolása az e- matricás rendszerben január 1-jétől?

Oktatási Segédlet. 1. Milyen szempontok alapján történik a járművek díjkategóriába sorolása az e- matricás rendszerben január 1-jétől? Oktatási Segédlet 1. Milyen szempontok alapján történik a járművek díjkategóriába sorolása az e- matricás rendszerben 2015. január 1-jétől? A gépjármű megengedett legnagyobb össztömege és a szállítható

Részletesebben

Korszerű és gazdaságos felszíni parkolási módszer beruházásának és üzemeltetésének tapasztalatai

Korszerű és gazdaságos felszíni parkolási módszer beruházásának és üzemeltetésének tapasztalatai Korszerű és gazdaságos felszíni parkolási módszer beruházásának és üzemeltetésének tapasztalatai TÓTH TIBOR Szentendrei Közös Önkormányzati Hivatal 1 Parkolási problémák Parkolóhelyek keresése 30% Torlódás

Részletesebben

Informatika Budapest közlekedésében

Informatika Budapest közlekedésében Informatika Budapest közlekedésében Fejlesztések és megtakarítás Balatonfüred, 2011. november 23. Vitézy Dávid vezérigazgató Budapesti Közlekedési Központ 2 Tartalomjegyzék A BKK feladatai, struktúrája.

Részletesebben

Könyvtárak szövetségben! Magyar Zsuzsanna MTA SZTAKI ITAK 2011.04.29

Könyvtárak szövetségben! Magyar Zsuzsanna MTA SZTAKI ITAK 2011.04.29 Könyvtárak szövetségben! Magyar Zsuzsanna MTA SZTAKI ITAK 2011.04.29 "Piackutatók szerint 2015-re Magyarországon több okostelefont adnak majd el, mint hagyományos készüléket. Még megdöbbentőbb azonban

Részletesebben

VÁLLALKOZÓI SZEMPONTOK A VÁROSI MOBILITÁS TUDÁS ÉS INNOVÁCIÓS KÖZÖSSÉG KIALAKÍTÁSÁHOZ

VÁLLALKOZÓI SZEMPONTOK A VÁROSI MOBILITÁS TUDÁS ÉS INNOVÁCIÓS KÖZÖSSÉG KIALAKÍTÁSÁHOZ VÁLLALKOZÓI SZEMPONTOK A VÁROSI MOBILITÁS TUDÁS ÉS INNOVÁCIÓS KÖZÖSSÉG KIALAKÍTÁSÁHOZ ELŐADÓ EMŐRI GÁBOR tudományos ülése 1 AZ I-CELL KFT. BEMUTATÁSA tudományos ülése 2 EREDMÉNYEK ALAPÍTÁS 1998 1999: GPS/GSM

Részletesebben

LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák

LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák Autópálya Autópálya Autópálya. kilométerre...km...km...km Autóút Autóút. Kilométerre Autóút Autóút. Kilométerre Elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák

Részletesebben

Az útdíjfizetés fejlődése

Az útdíjfizetés fejlődése Az útdíjfizetés fejlődése KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS MAGYARORSZÁGON 20.KONFERENCIA SIÓFOK 2018.MÁJUS 15-17. Szűcs Lajos Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Az előadás tartalma 1. Történeti visszapillantás

Részletesebben

egyetemi adjunktus, Ph.D.

egyetemi adjunktus, Ph.D. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar Közlekedésüzemi Tanszék TELEMATIKAI RENDSZEREK ALKALMAZÁSA A SZEMÉLYKÖZLEKEDÉSI IGÉNYEK MENEDZSELÉSÉBEN Dr. Csiszár Csaba egyetemi adjunktus,

Részletesebben

Közúti közlekedési politika. Gaál Bertalan

Közúti közlekedési politika. Gaál Bertalan Közúti közlekedési politika Gaál Bertalan A közúti alágazat jellemzői Motorizációs fejlődés Járműállomány növekedése Infrastruktúra-kapacitás elégtelensége Társadalmi-környezeti hatások Mobilitás növekedése

Részletesebben

RFID rendszer felépítése

RFID rendszer felépítése RFID és RTLS RFID rendszer felépítése 1. Tag-ek (transzponder) 2. Olvasók (interrogátor) 3. Számítógépes infrastruktúra 4. Szoftverek Tárgyak, élőlények, helyszínek azonosítása, követése és menedzsmentje

Részletesebben

Járműkövető rendszer RÉSZLETES ISMERTETŐ

Járműkövető rendszer RÉSZLETES ISMERTETŐ efollow Járműkövető rendszer RÉSZLETES ISMERTETŐ Tartalomjegyzék 1.1. BEVEZETÉS...3 1.2. JÁRMŰKÖVETŐ RENDSZER FELADATA...3 2.1. MIT TUD AZ EFOLLOW?...3 2.2. MILYEN JÁRMŰADATOKAT MÉR JELENLEG A RENDSZER?...3

Részletesebben

Kommunikáció az EuroProt-IED multifunkcionális készülékekkel

Kommunikáció az EuroProt-IED multifunkcionális készülékekkel Kommunikáció az EuroProt-IED multifunkcionális készülékekkel A Protecta intelligens EuroProt készülékei a védelem-technika és a mikroprocesszoros technológia fejlődésével párhuzamosan követik a kommunikációs

Részletesebben

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet Intelligens biztonsági megoldások A riasztást fogadó távfelügyeleti központok felelősek a felügyelt helyszínekről érkező információ hatékony feldolgozásáért, és a bejövő eseményekhez tartozó azonnali intézkedésekért.

Részletesebben

Csatlakozási állapot megjelenítése

Csatlakozási állapot megjelenítése Csatlakozási állapot megjelenítése Ellenőrizheti a vevő és a jármű között a csatlakozás állapotát. Ezek a kapcsolatok felelősek az olyan információkért, mint a GPS információ és a parkolási jelzések. 1

Részletesebben

A PANNON VOLÁN ZRT. SZOLGÁLTATÁSI SZÍNVONALÁNAK FEJLESZTÉSE KOMPLEX KÖZLEKEDÉSINFORMATIKAI MEGOLDÁSOKKAL. Udvardi Péter

A PANNON VOLÁN ZRT. SZOLGÁLTATÁSI SZÍNVONALÁNAK FEJLESZTÉSE KOMPLEX KÖZLEKEDÉSINFORMATIKAI MEGOLDÁSOKKAL. Udvardi Péter A PANNON VOLÁN ZRT. SZOLGÁLTATÁSI SZÍNVONALÁNAK FEJLESZTÉSE KOMPLEX KÖZLEKEDÉSINFORMATIKAI MEGOLDÁSOKKAL Udvardi Péter DDOP-5.1.2/B-09-2009-0003 BEVEZETÉS Pályázati szakasz Rendszerkoncepció cél a szolgáltatási

Részletesebben

intelligens flottakövetés OBU FIX HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ V02_2014_04_28_HUN_SC

intelligens flottakövetés OBU FIX HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ V02_2014_04_28_HUN_SC intelligens flottakövetés OBU FIX HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ V02_2014_04_28_HUN_SC 1 Mielőtt megkezdi útját a magyar fizető útvonalon, regisztráljon a http://www.hu-go.hu internetes oldalon és töltse fel egyenlegét.

Részletesebben

18. Útburkolati jelek

18. Útburkolati jelek 18. Útburkolati jelek (1) Az útburkolati jelek: a) úttest szélét jelző vonal: hosszirányú folytonos az útkereszteződésnél szaggatott vonal; b) 146 terelővonal: hosszirányú egy vagy [olyan útszakaszon,

Részletesebben

BEVÉTELI PROGNÓZIS AZ AUTÓBUSZOK MEGTETT ÚTTAL ARÁNYOS ELEKTRONIKUS DÍJSZEDÉSI RENDSZERBE TÖRTÉNŐ INTEGRÁCIÓJÁHOZ

BEVÉTELI PROGNÓZIS AZ AUTÓBUSZOK MEGTETT ÚTTAL ARÁNYOS ELEKTRONIKUS DÍJSZEDÉSI RENDSZERBE TÖRTÉNŐ INTEGRÁCIÓJÁHOZ 1 BEVÉTELI PROGNÓZIS AZ AUTÓBUSZOK MEGTETT ÚTTAL ARÁNYOS ELEKTRONIKUS DÍJSZEDÉSI RENDSZERBE TÖRTÉNŐ INTEGRÁCIÓJÁHOZ ELŐZMÉNYEK A vezetővel együtt 9 főnél több személy szállítására alkalmas gépkocsik, azaz

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT. Petíciós Bizottság KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE

EURÓPAI PARLAMENT. Petíciós Bizottság KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE EURÓPAI PARLAMENT 2004 Petíciós Bizottság 2009 10.06.2008 KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE Tárgy: A Denis Dineen, ír állampolgár által a Watergrashill Community Association nevében benyújtott, 0299/2007.

Részletesebben

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató Adatkezelési tájékoztató A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zártkörűen működő Részvénytársaság (székhely: 1134 Budapest, Váci út 45. B. ép.; cégjegyzékszám: 01-10-043108; adószám: 12147715-2-44; elektronikus

Részletesebben

Utak és környezetük tervezése

Utak és környezetük tervezése Dr. Fi István Utak és környezetük tervezése Autópályák szolgáltató létesítményei 1 Autópályák szolgáltató létesítményei Az európai gyakorlattal összhangban a magyar autópályák és autóutak mellé telepítendő

Részletesebben

Technológiai javaslat a magyarországi gyorsforgalmú úthálózaton hosszú távon érvényesítendő - és részben az Európai Unióhoz való csatlakozással

Technológiai javaslat a magyarországi gyorsforgalmú úthálózaton hosszú távon érvényesítendő - és részben az Európai Unióhoz való csatlakozással Technológiai javaslat a magyarországi gyorsforgalmú úthálózaton hosszú távon érvényesítendő - és részben az Európai Unióhoz való csatlakozással összefüggésben is szükségessé váló díjszedés megoldására

Részletesebben

Barion. Készítette: Gáspár Dániel 2014.11.20.

Barion. Készítette: Gáspár Dániel 2014.11.20. Barion Készítette: Gáspár Dániel 2014.11.20. Áttekintés Mi az a Barion? A Barion osztályzása Biztonsági szempontok Összehasonlítás a tradicionális fizetéssel Költségek Üzleti modell Barion a gyakorlatban

Részletesebben

Közlekedés az EU-ban. Tények az EU-ról Fiataloktól Fiataloknak. Szeged, 2010.

Közlekedés az EU-ban. Tények az EU-ról Fiataloktól Fiataloknak. Szeged, 2010. Közlekedés az EU-ban Tények az EU-ról Fiataloktól Fiataloknak Szeged, 2010. A Közlekedés Jogosítvány Az EU bármely tagállamában megszerzett jogosítvány az egész Európai Unión belül érvényes. Az Európai

Részletesebben

A DARS Rt. autópálya-díjazási rendszer elektronikus eszközei használatának alapfeltételeit fogadta el.

A DARS Rt. autópálya-díjazási rendszer elektronikus eszközei használatának alapfeltételeit fogadta el. A közutakról szóló törvény 75/č. szakasza hetedik (7) bekezdése (SzK Hivatalos Lapja, 33/06 sz. jogszabályok módosítását tartalmazó szöveg, 45/08, 57/08 ZLDUVCP, 69/08 ZCestV, 42/09 és 109/09), a Szlovén

Részletesebben

Parkolási módok informatikai jellemzői; célok, funkciók

Parkolási módok informatikai jellemzői; célok, funkciók Parkolási módok informatikai jellemzői; célok, funkciók városi és autópálya menti parkolás truckparkingeurope.com Közúti forgalmi menedzsment: haladó forgalom "álló forgalomra" és "parkolóhely-kereső forgalom"

Részletesebben

Internet of Things 2

Internet of Things 2 Az Internet jövıje Internet of Things Dr. Bakonyi Péter c. Fıiskolai tanár 2009.09.29. Internet of Things 2 2009.09.29. Internet of Things 3 2009.09.29. Internet of Things 4 2009.09.29. Internet of Things

Részletesebben

Keresztmetszeti kialakítás, átmeneti szakaszok, fizikai elválasztás

Keresztmetszeti kialakítás, átmeneti szakaszok, fizikai elválasztás Keresztmetszeti kialakítás, átmeneti szakaszok, fizikai elválasztás dr. Csorja Zsuzsanna és társai: Felméri Béla, Hóz Erzsébet, Jákli Zoltán, Dr. Koren Csaba, Püski Ottó, Tóthné Temesi Kinga, Siska Tamás

Részletesebben

Az azonosító a rádióhullám mezőben felhasználva annak energiáját válaszol az olvasó parancsainak

Az azonosító a rádióhullám mezőben felhasználva annak energiáját válaszol az olvasó parancsainak Állami Nyomda Nyrt. Alkalmazott RFID: Fókuszban a logisztika! Forrás: Amazon UK Rácz László, chipkártya és RFID tanácsadó Állami Nyomda Nyrt. www.allaminyomda.hu racz@any.hu, Telefon: 431 1393 RFID Radio

Részletesebben

SITRAFFIC Scala városi forgalomirányító központ. Copyright Siemens Zrt. 2010. All rights reserved.

SITRAFFIC Scala városi forgalomirányító központ. Copyright Siemens Zrt. 2010. All rights reserved. SITRAFFIC Scala városi forgalomirányító központ A SITRAFFIC forgalomirányítási rendszer felépítése Közlekedés menedzsment szint SITRAFFIC Concert Városi / regionális közlekedés menedzsment Alrendszerek

Részletesebben

Innovatív eszközök, kártyarendszerek, megoldások

Innovatív eszközök, kártyarendszerek, megoldások Innovatív eszközök, kártyarendszerek, megoldások Bevezetés A Metacom Holding tulajdonában lévő Metapay Kft. által fejlesztett Metapay fizetési megoldás használatával komplett turisztikai kártyarendszert

Részletesebben

Leolvasói rendszer kialakításának koncepciója ipari mobil eszközökkel (ipari PDA-val)

Leolvasói rendszer kialakításának koncepciója ipari mobil eszközökkel (ipari PDA-val) Leolvasói rendszer kialakításának koncepciója ipari mobil eszközökkel (ipari PDA-val) A leolvasási feladat AS Szerver DB Számlázási, ügyfélszolgálati adatbázis Adatgyűjtő szerver Mobil adatgyűjtő AS szerver

Részletesebben

FIGYELEM ELŐADÁS ELŐTTED

FIGYELEM ELŐADÁS ELŐTTED KENDERESY KOPPÁNY SZABÓ BENCE SIÓFOK FIGYELEM ELŐADÁS ELŐTTED 2018 JÁTÉK Közlekedj okosan játék Minden helyes válasz SZÁM Számsor TELEFON SZÁM Első SMS NYER SIÓFOK JÁTÉKSZABÁLY 2018 LEVEL 0 SZEMET MEGVEZETŐ

Részletesebben

ITS fejlesztések az állami gyorsforgalmi hálózaton. Nagy Ádám Tomaschek Tamás Magyar Közút Nonprofit Zrt.

ITS fejlesztések az állami gyorsforgalmi hálózaton. Nagy Ádám Tomaschek Tamás Magyar Közút Nonprofit Zrt. ITS fejlesztések az állami gyorsforgalmi hálózaton Nagy Ádám Tomaschek Tamás Magyar Közút Nonprofit Zrt. Időutazás (2005.) MARABU Kiindulási helyzet - Heterogén, többnyire elöregedett, korszerűtlen eszközpark

Részletesebben

AZ EURÓPAI ELEKTRONIKUS ÚTDÍJSZEDÉSI RENDSZER

AZ EURÓPAI ELEKTRONIKUS ÚTDÍJSZEDÉSI RENDSZER BELSŐ POLITIKÁK FŐIGAZGATÓSÁGA B. TEMATIKUS OSZTÁLY: STRUKTURÁLIS ÉS KOHÉZIÓS POLITIKÁK KÖZLEKEDÉS ÉS IDEGENFORGALOM AZ EURÓPAI ELEKTRONIKUS ÚTDÍJSZEDÉSI RENDSZER ÖSSZEFOGLALÁS Kivonat Ez a tanulmány az

Részletesebben

AETRControl rendszer

AETRControl rendszer AETRControl rendszer Jogi szabályozás Kiolvasási kötelezettség digitális tachográfoknál 124/2005. (XII. 29.) GKM rendelet 6. (5) A vezetői kártyát 28 naponta, a készüléket pedig 90 naponta köteles az üzembentartó

Részletesebben

Irányítástechnika fejlődési irányai

Irányítástechnika fejlődési irányai Irányítástechnika fejlődési irányai Irányítástechnikai megoldások Rendszer felépítések 1 Rendszer felépítést, üzemeltetést befolyásoló tényezők Az üzemeltető hozzáállása, felkészültsége, technológia ismerete

Részletesebben

intelligens flottakövetés OBU FIX LCD HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ V02_2014_04_28_HUN_SC

intelligens flottakövetés OBU FIX LCD HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ V02_2014_04_28_HUN_SC intelligens flottakövetés OBU FIX LCD HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ V02_2014_04_28_HUN_SC 1 Mielőtt megkezdi útját a magyar fizető útvonalon, regisztráljon a http://www.hu-go.hu internetes oldalon és töltse fel

Részletesebben

Új Siemens Megoldások a Vasúti Automatizálásban

Új Siemens Megoldások a Vasúti Automatizálásban Új Siemens Megoldások a Vasúti Automatizálásban XVIII. Közlekedésfejlesztési XVIII. Közlekedésfejlesztési Beruházási Konferencia, és Beruházási Bükfürd, Konferencia, 2017. április Bükfürd, 27. Mérföldkövek

Részletesebben

Verzió: 2.0 2012. PROCONTROL ELECTRONICS LTD www.procontrol.hu

Verzió: 2.0 2012. PROCONTROL ELECTRONICS LTD www.procontrol.hu PROCONTROL Proxer 6 RFID Proximity kártyaolvasó Verzió: 2.0 2012. Létrehozás dátuma: 2012.08.07 18:42 1. oldal, összesen: 5 A Proxer6 egy proximity kártyaolvasó, ami RFID kártyák és transzponderek (egyéb

Részletesebben

Mi a PayPass? Hogyan működik a PayPass?

Mi a PayPass? Hogyan működik a PayPass? A PayPass kártya jellemzői: Lakossági, betéti bankkártya Nem dombornyomott Internetes fizetésre alkalmas A beépített antenna segítségével PayPass fizetési eszközként funkcionál A PayPass kártya chipet

Részletesebben

Az ED bevezetése és a közúti szabályozás kérdései

Az ED bevezetése és a közúti szabályozás kérdései Az ED bevezetése és a közúti szabályozás kérdései Forgalmász Napok Sopron, 2013. június 12. Thoroczkay Zsolt miniszteri főtanácsadó NFM Közlekedési Infrastruktúra Főosztály Az előadásban érintett témák

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0205/366. Módosítás

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0205/366. Módosítás 22.3.2019 A8-0205/366 366 9 b preambulumbekezdés (új) (9b) Annak biztosítása érdekében, hogy a szabályok világosak, könnyen érthetők és végrehajthatók legyenek, az információkat hozzáférhetővé kell tenni

Részletesebben

Néhány hasznos információ egyéni utazók részére

Néhány hasznos információ egyéni utazók részére Néhány hasznos információ egyéni utazók részére Ausztria Országúton, lakott területen kívül 100 km/h Éjjel (22-05 óra között) az A10, az A13 és az A14 autópályán azonban csak max. 110 km/h Vannak továbbá

Részletesebben

A díj, amit érdemes kivetni Útmutató a tehergépjármûvek útdíjainak új európai uniós szabályozásához*, T&E 06/1

A díj, amit érdemes kivetni Útmutató a tehergépjármûvek útdíjainak új európai uniós szabályozásához*, T&E 06/1 BUDAPEST, 2006 A díj, amit érdemes kivetni Útmutató a tehergépjármûvek útdíjainak új európai uniós szabályozásához*, T&E 06/1 * 2006/38/EK irányelv a nehéz tehergépjármûvekre egyes infrastruktúrák használatáért

Részletesebben

Elektronikus fizetések az Internetes jegyzetkereskedelemben

Elektronikus fizetések az Internetes jegyzetkereskedelemben Networkshop 2005. Elektronikus fizetések az Internetes Horváth Attila Vázlat Miért kell az elektronikus jegyzet? Mikrokereskedelem Elektronikus fizetési rendszerek Egy lehetséges megoldás 2 Az elektronikus

Részletesebben

E-MATRICA ÚTMUTATÓ 2018

E-MATRICA ÚTMUTATÓ 2018 H E-MATRICA ÚTMUTATÓ 2018 Tisztelt Autóstársam! A munkámból adódóan és magánszemélyként is sokat autózom, így a hazai autópályákat is gyakran használom. Az országot járva mindig időben gondoskodom arról,

Részletesebben

Egyérintéses bankkártya használatával kapcsolatos tudnivalók

Egyérintéses bankkártya használatával kapcsolatos tudnivalók 2.1.1. sz. melléklet Egyérintéses bankkártya használatával kapcsolatos tudnivalók Az egyérintéses bankkártya használata a kártya olvasására alkalmas terminálokkal felszerelt autóbuszokon A menetjegykezelő

Részletesebben

VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok

VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok Járművekbe épített tűzjelző- és tűzoltó berendezések Karbantartási, üzemeltetési tapasztalatok Előadó: Garai Tamás Tűzvédelmi mérnök Tűzjelző berendezés tervező

Részletesebben

EME ZRT. Fizessen mobillal! Használati útmutató e-matrica

EME ZRT. Fizessen mobillal! Használati útmutató e-matrica EME ZRT. Fizessen mobillal! Használati útmutató e-matrica Tudnivalók ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK Ügyfeleink már 2006. decembere óta vásárolhatnak napi, heti, havi és havi e-matricát is mobiltelefonon keresztül,

Részletesebben

TM-72427. Vasúti átjáró vezérlő. Railroad-crossing controller. Használati útmutató. User's manual

TM-72427. Vasúti átjáró vezérlő. Railroad-crossing controller. Használati útmutató. User's manual TM-72427 Vasúti átjáró vezérlő Használati útmutató Railroad-crossing controller User's manual 2011 BioDigit Ltd. Minden jog fenntartva. A dokumentum sokszorosítása, tartalmának közzététele bármilyen formában,

Részletesebben