Populációbecslések és monitoring 4.gyakorlat

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Populációbecslések és monitoring 4.gyakorlat"

Átírás

1 Populációbecslések és monitoring 4.gyakorlat Bioindikátorok 1. Ivarmeghatározás I. Madarak 1. Ivari kromoszómák alapján vérből, tollból (laborfelszerelést és komoly hozzáértést igényel, de 100 %-os biztonságú) 2. Külső jegyek alapján: tollazat: a) ivari dimorfizmust mutató fajok esetében (récék, fácán, fajdok) a szaporodási időszakban a hím nászruhás alak könnyen elkülöníthető a rejtőszínű tojótól. b) fogolynál a tojó válltollai egy a toll szára mentén futó erős középső fehér csíkkal rendelkeznek, melyhez 2-4 erre merőleges fehér csík csatlakozik, a kakas ugyanezen tollain csak egy vékonyabb fehér csík fut végig a toll szára mentén a fácán esetében a sarkantyú a hímek csüdjén szintén biztos elkülönítő bélyeg tesméret alapján: a ragadozó madarak esetében a nőstények nagyobbak, mint a hímek szalonkáknál a csőrhossz (nőstényeknek hosszabb), a három külső elsődleges evezőtoll szélessége (a tojóké szélesebb), a tojók szárnya hosszabb 3. Ivarszervek alapján ez főleg a vízimadarainknál használható (récék, ludak), ahol a hímeknek péniszük van a kloákában kézben lévő madár esetében meghatározható az ivar a kloáka vizsgálatával. II. Emlősök 1. Ivari kromoszómák alapján vérből (ua. a probléma, mint a madaraknál) 2. Külső jegyek alapján: ivari dimorfizmust mutató fajok esetében (szarvas, őz, muflon, vaddisznó) a testméretek (a hímek nagyobbak), a hímek jellegzetes függelékei (szarv, agancs) alapján könnyen elkülöníthető a két ivar a nőstények csecsbimbókkal rendelkeznek, ami alapján kézben lévő állatok ivarmeghatározása lehetséges 3. Ivarszervek alapján: a hímek a legtöbb faj esetében jól látható pénisszel és herékkel rendelkeznek, vagy ha nem látható, akkor kitapintható a legtöbb fajnál, vagy előugratható az ivarnyílásból (mezeinyúl, üreginyúl) 4. Ahol a herék nincsenek leszállva (kisrágcsálók), ott az urogenitális távolság (a végbélnyílás és az ivarnyílás távolsága) megmérésével különíthetjük el a két ivart a nőstények esetében ez kb. fele akkora, mint a hímeknél.

2 1. ábra: A mezei nyúl ivarmeghatározása külső ivarszervek alapján a szaporodási időszak után. 2. Szaporulatbecslés I. Madarak 1. Petefészek vizsgálat érett tüszők megszámlálása: ezek a tercier tüszők nagyobbak (átmérőjük 20 mm-nél nagyobb ludak esetén), mint a primer tüszők (10 mm-nél kisebbek ludaknál) potenciális fészekaljnagyságot ad meg! már felrepedt tüszők megszámlálása: ezek gyorsan felszívódnak általában a madaraknál és nem marad utánuk olyan maradvány, mint az emlősöknél a sárgatest, de a fácánnál akár 100 nappal az ovuláció után is még láthatók ezek a képződmények és így számolhatók 1-2 mm nagyságú, vöröses-barna képletek. 2. Fészekalj vizsgálat megszámláljuk a fészekben lévő tojásokat vagy fiókákat hosszabb távon megfigyelve a fészket, a tojásveszteséget és a kikelési sikert is becsülhetjük! II. Emlősök 1. A petesejtek kimosása a petevezetőből vagy a méhből fiziológiás sóoldattal és aztán mikroszkóp alatt a folyadék vizsgálata a benne lévő petesejtek megszámlálása nehézkes és laborfelszerelés kell hozzá! 2. Petefészek vizsgálat

3 ultrahanggal élő állaton is elkülöníthetők a már érett Graaf-tüszők a primer tüszőktől, de ez műszer igényes! a petefészek felületén is lehet látni nagyobb állatokon egyszerűen szabad szemmel vagy nagyítóval, kisebbek esetén (mókustól kisebb) mikroszkópos vizsgálat kell hozzá! Mivel nem minden tüsző van a felszínen, ezért fel kell metszeni a petefészket! a tüsző szabályos kerek forma, amelyben akár látható is a petesejt. 3. Sárgatest számlálás a petefészken kell elvégezni ezt a vizsgálatot is, ugyanúgy a felszínen és metszeteken kell számlálni, mint a tüszők esetében. Szabálytalan sötét foltokként jelennek meg a petefészekben, ha már régebbiek. Szarvasféléken sokáig megmaradnak, a vemhesség után még 8 hónapig látszódik! Az újak nagyok, sárgásak (sok zsír). Mindkét petefészken elvégzett vizsgálat csak a potenciális szaporulatot adja meg, ugyanis nem minden petesejt termékenyül meg, illetve lehetnek embrionális veszteségek a méhben! 2. ábra: A: emlős petefészek metszete.1: érett Graaf-tüsző érett petesejttel (2), 3: a már kiürült tüsző helye, 4: a primer tüsző az őssejtekkel, 5: korábbi vemhesség idején működött sárgatest helye. B: szarvastehén petefészek-struktúrájának változása az év folyamán.1: 4 éves tehén petefészke október elején nagy sárgatesttel, 2: 3 éves tehén január végén, 3: 8 éves tehén áprilisban (sárgatest sorvadóban, Graaf-tüsző kialakulóban), 4: üres tehén petefészke augusztusban (sárgatest alig látható, a tüsző fejlett), 5: 8-9 éves tehén szeptember közepén (ovulációra érett tüsző). 4. Placentaheg számlálás a méhben a placenta leválás után a vérzés helyén a hemoglobin átalakul hemosziderinné, ami fekete foltként jelenik meg. Általában jól, könnyen számolható a hossztengelye mentén felvágott méhszarvakban, akár szabad szemmel is, vagy nagyító alatt kisebb állatok esetén. Azonban nem minden fajnál képződik, csak a Rovarevők, Denevérek, Nyúlfélék, Rágcsálók és Ragadozók rendjének tagjainál találhatók meg! Ha nem jól láthatók, akkor bonyolultabb technikákkal lehet láthatóvá tenni a foltokat. szintén lehet probléma, hogy a felszívódott embriók is hagynak foltot maguk után!

4 5. Embrió számlálás a méhben az embriókat is meg lehet számlálni, általában a vemhesség második, harmadik harmadában már nem nagyon van veszteség a méhen belül, így pontos becslést ad az alomnagyságról. 6. Az utódok megszámlálása szarvasoknál, vaddisznónál a vezetett utódokat könnyű megszámolni szórón, vadföldön, de az üreglakó állatoknál is meg lehet figyelni az utódokat, amikor kijönnek a várból játszani (róka, borz), vagy rókavár kiásásánál, kifüstölésénél, szintén meg lehet számolni az utódokat. 3. Korhatározás I. Madarak 1. A tollváltás alapján lehet a fiatal madarakat korkategóriákba sorolni a fészekhagyó fajok esetén (récék, ludak, fácán, fogoly) a különböző testtájakon más-más időben váltódik le a fiatalkori tollazat a felnőtt tollazatra 2. Tollazat alapján: a) a fiatal madarakat el lehet különíteni a felnőttektől a vízimadarak esetében az ezévi vagy némely fajnál még a másodéves madarak faroktollain is megtalálható a natális tollazat maradványa és a tollak vége egyenes, míg a felnőttek esetében ezek a tollak hegyes végűek a szárnyakon lévő fedőtollak alakja is eltérő: a felnőtteké szélesebb és lekerekített, míg az ezévi, esetleg másodéves egyedeké keskenyebb és hegyesvégű b) szintén lehet különbség a fiatalkori tollazat és a felnőtt tollazat színe, mintázata között egyes ragadozó madaraknál (héja) egyes ludaknál, récéknél, tyúkalkatúaknál (a fiatal egyedek evezőtollai tompább színűek, hegyesvégűek) szalonka esetében a fiatal egyedek másodlagos evezőinek vége jellegzetesen világos végű és utána egy sötét sáv húzódik keresztben a tollon, ezek a jegyek a felnőtteknél már hiányoznak

5 3. A Bursa Fabrici hossza alapján is el lehet különíteni a fiatal madarakat a felnőttektől a kor előrehaladtával ez a szerv egyre kisebb lesz. 4. Sarkantyúhossz alapján a fácánnál nem használható biztonságosan! 5. Száraz szemlencsetömeg a fácánnál nem használható biztonságosan! II. Emlősök 1. Az ivaréretlen egyedek szőrének színezete eltér a felnőttekétől, a testméreteik kisebbek. 2. Szemlencse száraz tömege alapján mezeinyúl, róka esetében kidolgozott módszer (kalibráló görbét kell hozzá felvenni bármely fajra el lehet készíteni, csak ismert korú egyedek kellenek hozzá) hibája, hogy bizonyos kor felett a görbe ellaposodik és a korok a szemlencse tömege alapján nem választhatók szét (pl. rókánál 3 éves korig működik kb), illetve igazán csak friss szemekből működik, mert a fagyasztás során károsodik.

6 3. ábra: A róka szemlencse tömegének alakulása a kor előrehaladtával. 3. Fogkopás alapján nem megbízható, különösen a növényevők esetében, hisz a különböző ásványi anyagtartalmú táplálékot fogyasztó egyedek (eltérő élőhelyek) fogai eltérő ütemben kopnak! csak az azonos élőhelyen élő egyedek kora hasonlítható így össze! 4. ábra: Róka korbecslése fogkopás alapján. 4. Fognövekedési vonalak alapján bizonyos korig igen megbízható, ha képzett szakemberek végzik megfelelő felszereléssel (USA: Matson Labor), azonban idősebb korban a vonalak besűrösödése miatt bizonytalanná válik az elkülönítésük! általában a cementumban lévő vonalakat használják, a belsők a korábban keletkezettek

7 5. ábra: A kérődzők metszőfogának és zápfogának szerkezete. Az első metszőfog hosszmetszete fiatal (1) és idős (2) állatnál. 3: a foggyökér harántmetszete (fognövekedési vonalak). 4: zápfog metszet. 5: a vaddisznó gumós zápfogának metszete. Míg itt a fogkoronát zománc borítja, addig a kérődzőknél cement. 6. A pulpaüreg beszűkülése alapján a nem folytonosan növő fogak esetében (folytonosan növők: a vaddisznó agyara, a nyulak metszőfogai) a pulpaüreg bezáródik a felnőtt egyedeknél ezt röntgen felvételen lehet látni (komoly műszerezettség kell hozzá!) 7. Koponyaméretek alapján a róka esetében a nyílvarrat fokozatosan rövidül a kor előrehaladtával. 8. Agancs, szarv méretek alapján nem igazán megbízható minden faj esetében (muflonra jó a csiga növekedési vonalai, de csak 8-9 éves korig)!

8 9. Elcsontosodás alapján: a) csövescsontok végeinek (epifízis) elcsontosodása elkülöníti a felnőtt egyedeket a fiataloktól az epifízis és a diafízis közötti porc csontosodik el! b) mezeinyúl esetében a könyökcsonti dudor a csont fejlődése következtében eltűnik az állat 8 hónapos korára (Stroh-jegy), ez alapján el lehet különíteni a fiatal (ezévi) és az öreg egyedeket probléma: a korán született nyulak (március eleje) egy októberi-novemberi vadászat során már felnőttnek lesznek besorolva esetleg, mert addigra eltűnik ez a dudor (nagyban függ az egyedek táplálékellátottságától a fejlődés gyorsaságától a dudor eltűnésének ideje) 6. ábra: A Stroh-jegy eltűnése a kor előrehaladtával.

9 7. ábra: A Stroh-jegy hibája a szemlencse száraz tömegével szemben. (A mezei nyúl esetében az öregek szemlencséjének tömege nagyobb, mint 0,28 g.) 10. Fogváltás alapján elsősorban a növényevőknél használható és azon belül is leginkább a nagyvadakra, ahol lassan játszódik le a folyamat (muflonnál 48 hónapos korig ad jó becslést!), ezzel szemben a ragadozóknál ez gyors folyamat, így nem igazán használható (pl mosómedvénél 110 napos korig, farkasnál hetes korra lecserélődnek a tejfogak). Kormeghatározás habitus pontatlan durva terepen (nyakvastagság, a hát vonala stb.) szőr, tollazat színe pontos durva terepen mintázata (borjú, malac, rókakölyök, felnőtt vadmacska stb. eltérő színezete) tollkopás pontos durva terepen agancs (rózsa körméret,?? terepen elvetési sík, ágszám stb.) fogazat fogváltás pontos durva terepen fogkopás relatív finom terepen a szemlencse száraz tömeg pontos durva labor csontosodás (varratok, pontos durva labor

10 hosszú csontok növekedése, péniszcsont stb.) a fog növekedési vonalai pontos finom labor 4. Kondíciómeghatározás A szervezet anyag- és energiaforgalmi állapotát, a tartalékok mennyiségét az állat tápláltsági állapota, kondíciója tükrözi. a szervezet normális működésének feltétele (létfenntartás, növekedés, szaporodás) az ínséges időszakok átvészelése. Befolyásolja: < az évszak (fényprogram, tobozmirigy) < az egészségi állapot < az élőhely. Fő tartalékanyag: zsírok zsírciklus A zsírlerakódás sorrendje: csontvelő (alulról felfelé femur, humerus az utolsó) szívalap, koszorúerek barázdái, pericardium cseplesz, vesék körül bőr alatt (faron, szügyön dorzálisan és ventrálisan hátra húzódik) Mobilizálás fordítottan (kivéve: hirtelen stressz esetén mindenhonnan egyszerre) egészséges állatokon a felhalmozódó zsír fehér, a felhasználódó sárgás színű fontos határkövek: < a vese környéki zsír fogyása esetén az ellenállóképesség gyorsan csökken < a csontvelőzsír fogyása esetén az eléhezéshez közeli állapot A kondíció mérése (többféle indikátort érdemes egyszerre használni!): vizuális becslés az izmok és zsírraktárak teltsége alapján < szubjektív, nehezen számszerűsíthető laboratóriumi módszerek: < vérkémia és haematológia, < hidroxiprolin szint a vizeletben, < a csecsemőmirigy nagysága < bonyolultak vagy szubjektívek testnövekedés

11 < a testtömeg és a csontozat (v. valamely csont) aránya < csak a testtömeg ill. növekedés (főleg azonos élőhelyen a változás mérésére, pl. sűrűségfüggés, éhezés) < könnyen mérhető, a vadgazdálkodásban is használható és ajánlott (a zsigerelés probléma!) lerakódott zsírtartalékok: < összes zsír: bonyolult < vesezsírindex: (a vesék körüli zsír tömege / vesék tömege) * 100 jobb kondíciójú egyedeken fiatalokon nem (nincs zsírfelhalmozás) a vese tömege is változhat évszakosan mindezek ellenére általánosan, jól alkalmazható < csontvelő zsírindex: a csontvelő zsrtartalma (%) a szervezet utolsó zsírtartaléka jó és közepes kondíciójú állatok csöves csontjaiban lévő velő szárazanyag tartalma %, zsírtartalma %, a velő viaszra emlékeztető színű és konzisztenciájú senyves állatoknál: zsírtartalom <50%, kocsonyás, vöröses színű, a fiatal kor itt is zavaró

Emlősboncolási gyakorlat. Vad madarak és emlősök anatómiája és élettana. vadgazda mérnök hallgatók részére

Emlősboncolási gyakorlat. Vad madarak és emlősök anatómiája és élettana. vadgazda mérnök hallgatók részére Emlősboncolási gyakorlat Vad madarak és emlősök anatómiája és élettana vadgazda mérnök hallgatók részére A gyakorlat célja Zsigerelés közben ill. azt kiegészítve egyes szervek részletesebb vizsgálatával

Részletesebben

Populációs paraméterek becslése

Populációs paraméterek becslése Populációs paraméterek becslése Vegyük elôször az ökológia törvényeit. A demográfia egyenleteivel írták ôket (E.O. Wilson) Tudományt csinálni annyit tesz, mint a természet mintázatait keresni (R. McArthur).

Részletesebben

SZIE VADVILÁG MEGŐRZÉSI INTÉZET GÖDÖLLŐ 2010. ÁPRILIS 9. AZ ŐZ SZAPORODÁSBIOLÓGIAI JELLEMZŐI

SZIE VADVILÁG MEGŐRZÉSI INTÉZET GÖDÖLLŐ 2010. ÁPRILIS 9. AZ ŐZ SZAPORODÁSBIOLÓGIAI JELLEMZŐI SZIE VADVILÁG MEGŐRZÉSI ITÉZET GÖDÖLLŐ 2010. ÁPRILIS 9. AZ ŐZ SZAPORODÁSBIOLÓGIAI JELLEMZŐI DR. MAJZIGER ISTVÁ SZEGEDI TUDOMÁYEGYETEM MEZŐGAZDASÁGI KAR HÓDMEZŐVÁSÁRHELY ADRÁSSY U. 15. mi@mgk.u-szegd.hu

Részletesebben

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK Csány-Szendrey Általános Iskola Rezi Tagintézménye 2017 Foltos szalamandra Szín: fekete alapon sárga foltok Testalkat: kb.: 20 cm hosszú Élőhely: Lomberdőben

Részletesebben

Állatsereglet a szavannán A szavannák állatai II.

Állatsereglet a szavannán A szavannák állatai II. Állatsereglet a szavannán A szavannák állatai II. Nagytestű növényevők Sok fű kedvező élőhely. Évszakváltáskor vándorlások- A fű kevés tápanyagot biztosít, ezért szinte folyamatosan legelniük kell. Patások.

Részletesebben

4/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces szervezettan IV.

4/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces szervezettan IV. 4/b tétel GERINCES SZERVEZETTAN IV. MADARAK Előfordulás A Földön közel 9000 madárfaj él. A civilizáció hatását sok faj nem tudta tolerálni, kipusztultak (pl. dodó, moa). Napjainkban elterjedésük egyenlőtlen.

Részletesebben

Ismertesse az egyéni vadászati módokat! 1. A. Információtartalom vázlata:

Ismertesse az egyéni vadászati módokat! 1. A. Információtartalom vázlata: 1. A Ismertesse az egyéni vadászati módokat! Egyéni vadászati módok Egyéni vadászat során ejthető vadfajok Egyéni vadászat biztonsági előírásai Egyéni vadászat etikai előírásai 1. B Ismertesse a vadászaton

Részletesebben

Fiú vagy lány? Mi befolyásolja az utódok ivarát? Rosivall Balázs

Fiú vagy lány? Mi befolyásolja az utódok ivarát? Rosivall Balázs Fiú vagy lány? Mi befolyásolja az utódok ivarát? Rosivall Balázs ELTE Állatrendszertani és Ökológiai Tsz. Déli Tömb 7.711-es szoba telefon: 372-2500/8755 e-mail: rosivall@elte.hu http://behavecol.elte.hu/

Részletesebben

vulpes) Vörösróka A róka lábnyoma és hullatéka (Lloyd, 1981) Vörösróka Vörösróka

vulpes) Vörösróka A róka lábnyoma és hullatéka (Lloyd, 1981) Vörösróka Vörösróka Vörösróka A vörösróka A róka (Vulpes (Vulpes vulpes) vulpes) o az egész Északi féltekén, a mediterrán zónáig - Afrika északi partjaival bezárólag - és Ausztrália nagy részén; o két jégkorszakot is átvészelt

Részletesebben

zog, de vannak fokozottan védett szárnyasok is, melyek eszmei értéke százezertől egymillió forintig terjed.

zog, de vannak fokozottan védett szárnyasok is, melyek eszmei értéke százezertől egymillió forintig terjed. A madarakról A madarak az állatvilágon belül egy különleges csoportot alkotnak. Világszerte mítoszok, legendák, néphagyományok fűződnek hozzájuk. Repülési képességük évezredek óta megmozgatja az emberek

Részletesebben

Az ember összes kromoszómája 23 párt alkot. A 23. pár határozza meg a nemünket. Ha 2 db X kromoszómánk van ezen a helyen, akkor nők, ha 1db X és 1db

Az ember összes kromoszómája 23 párt alkot. A 23. pár határozza meg a nemünket. Ha 2 db X kromoszómánk van ezen a helyen, akkor nők, ha 1db X és 1db Testünk minden sejtjében megtalálhatók a kromoszómák, melyek a tulajdonságok átörökítését végzik. A testi sejtekben 2 x 23 = 46 db kromoszóma van. Az egyik sorozat apánktól, a másik anyánktól származik.

Részletesebben

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Vadmadarak és emlősök anatómiája és élettana. Emlősök Kültakaró, szőr, karom, pata, szarv, agancs

Vadmadarak és emlősök anatómiája és élettana. Emlősök Kültakaró, szőr, karom, pata, szarv, agancs Vadmadarak és emlősök anatómiája és élettana Emlősök Kültakaró, szőr, karom, pata, szarv, agancs Általános jellemzők Szőrzet Bőrmirigyek Ötujjú végtag módosulások Fogazat mederben, differenciált Másodlagos

Részletesebben

Korbecslési lehetőségek a laboratóriumban és a terepen

Korbecslési lehetőségek a laboratóriumban és a terepen VADBIOLÓGUS TÁBOR 2009. augusztus 27. Korbecslési lehetőségek a laboratóriumban és a terepen Lehoczki Róbert és Bleier Norbert Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézet AZ ÉLŐ ÁLLATOK KORBECSLÉSE

Részletesebben

Az ember szaporodása

Az ember szaporodása Az ember szaporodása Az ember szaporodásának általános jellemzése Ivaros szaporodás Ivarsejtekkel történik Ivarszervek (genitáliák) elsődleges nemi jellegek Belső ivarszervek Külső ivarszervek Váltivarúság

Részletesebben

MAGYAR DÍSZPOSTA. Fajtaleírás (UNGARISCHE SCHAUTAUBEN) Polgár Béla szakelőadó

MAGYAR DÍSZPOSTA. Fajtaleírás (UNGARISCHE SCHAUTAUBEN) Polgár Béla szakelőadó MAGYAR DÍSZPOSTA (UNGARISCHE SCHAUTAUBEN) Fajtaleírás Magyar Díszposta Fajtaklub Polgár Béla szakelőadó Magyar díszposta fajtaleírás (EE Standard Modell) A STANDARDOT MEGHATÁROZÓ FÓRUM: A fajtát a Magyar

Részletesebben

A létszámbecslés szerepe a hasznosítástervezésben. Létszám - sűrűség

A létszámbecslés szerepe a hasznosítástervezésben. Létszám - sűrűség A létszámbecslés szerepe a hasznosítástervezésben Dr. Szemethy László egyetemi docens SzIE, Gödöllő Vadvilág Megőrzési Intézet Létszám - sűrűség Létszám: a vad száma a területen ezt jelentjük, de tudjuk-e,

Részletesebben

Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet. A magyar kacsa tenyésztési programja

Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet. A magyar kacsa tenyésztési programja Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet A magyar kacsa tenyésztési programja 2004 Bevezetés Kacsafajtáink eredete, háziasítása és elterjedése Házikacsánk őse az északi féltekén általánosan elterjedt tőkés

Részletesebben

Amazónia varázslatos állatvilága

Amazónia varázslatos állatvilága Amazónia varázslatos állatvilága Az Amazonas-medence állatvilága Óriási fajgazdagság. (egysejtűek, férgek, rovarok /lepkék, bogarak kicsik és óriásiak/ különféle kétéltűek, hüllők és emlősök) Nappal az

Részletesebben

NEMI SZERVEK. A nemi szervek funkcionális egységei: Ivarsejteket termelő szervek here petefészek. Ivarsejteket elvezető szervek

NEMI SZERVEK. A nemi szervek funkcionális egységei: Ivarsejteket termelő szervek here petefészek. Ivarsejteket elvezető szervek NEMI SZERVEK A nemi szervek funkcionális egységei: Ivarsejteket termelő szervek here petefészek Ivarsejteket elvezető szervek Az utódok kezdeti fejlődését biztosító szervek Járulékos nemi mirigyek NEMI

Részletesebben

Fajfenntartó viselkedés

Fajfenntartó viselkedés Fajfenntartó viselkedés Az állatok viselkedésének egyik alapvető megnyilvánulása a szaporodással kapcsolatos viselkedés. Ez az ivarérettséget elért egyedekre jellemző és a legtöbb fajnál meghatározott

Részletesebben

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Az ökológia alapjai NICHE

Az ökológia alapjai NICHE Az ökológia alapjai NICHE Niche Meghatározás funkció ill. alkalmazkodás szerint a növény- és állatfajok élő és élettelen környezetükbe eltérő módon illeszkednek be ott a többi élőlénytől többé-kevésbé

Részletesebben

Szakdolgozatok javasolt témakörei a VadVilág Megőrzési Intézet által gondozott szakok/szakirányok hallgatói részére (2013 november)

Szakdolgozatok javasolt témakörei a VadVilág Megőrzési Intézet által gondozott szakok/szakirányok hallgatói részére (2013 november) Szakdolgozatok javasolt témakörei a VadVilág Megőrzési Intézet által gondozott szakok/szakirányok hallgatói részére (2013 november) Dr. Bíró Zsolt A mezei nyúl populáció-dinamikája különböző élőhelyeken

Részletesebben

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A TAKARMÁNYOZÁSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A létfenntartás táplálóanyag szükséglete A gazdasági állatok a takarmány táplálóanyagait elsőként létfenntartásra

Részletesebben

Eurázsiai borz (Meles meles)

Eurázsiai borz (Meles meles) Eurázsiai borz (Meles meles) Felismerés jegyei: A borz feje és nyaka fehér, két a szem és a fül vonalában húzódó - fekete sávval. A fej vékony és hegyes, a test és a lábak rövidek. A szemek és fülek kicsik,

Részletesebben

Vadászati állattan, anatómia, élettan és etológia

Vadászati állattan, anatómia, élettan és etológia Vadászati állattan, anatómia, élettan és etológia III. Előadás A madarak kültakarója. Dr. Katona Krisztián, SZIE VMI A madarak kültakarója Bőr: 2 rétege a felhám és az irha Hám Néhány sejtsoros többrétegű

Részletesebben

Vadászati állattan & etológia. Róka

Vadászati állattan & etológia. Róka Vadászati állattan & etológia Róka Róka (Vulpes vulpes) Az egész Északi féltekén megtalálható a mediterrán zónáig - Afrika északi partjaival bezárólag - és Ausztrália nagy részén. Közép- és Dél-Amerika,

Részletesebben

Az õz populációbiológiája és az õzgazdálkodás

Az õz populációbiológiája és az õzgazdálkodás Elõfordulás, elterjedési terület Az õz populációbiológiája és az õzgazdálkodás Nagyvadállományok hasznosítása # 3 õzfaj geurópai õz gszibériai õz gmandzsúriai õz # legközelebbi rokona a fehérfarkú szarvas

Részletesebben

Populációbecslések és monitoring

Populációbecslések és monitoring Populációbecslések és monitoring A becslés szerepe az ökológiában és a vadgazdálkodásban. A becslési módszerek csoportosítása. Teljes számlálás. Statisztikai alapfogalmak. Fontos lehet tudnunk, hogy hány

Részletesebben

Az osztály elnevezése onnan származik, hogy a tejmirigyek váladékával, emlőikből táplálják kicsinyeiket.

Az osztály elnevezése onnan származik, hogy a tejmirigyek váladékával, emlőikből táplálják kicsinyeiket. EMLŐSÖK - mammalia Az osztály elnevezése onnan származik, hogy a tejmirigyek váladékával, emlőikből táplálják kicsinyeiket. Általános jellemzés: Rendszertani helyük: gerincesek törzse emlősök osztálya

Részletesebben

NAGYBEREK VADÁSZATI BT.

NAGYBEREK VADÁSZATI BT. Szarvasbika GÍMSZARVAS Trófeasúly EUR ( ) EUR ( ) / 10g 3,99 kg - ig 700.- - 4,00-4,99 kg 900.- - 5,00-5,99 kg 1200.- - 6,00-6,99 kg 1450.- + 7,5.- 7,00-7,99 kg 2150.- + 8,5.- 8,00-8,99 kg 3000.- + 10,5.-

Részletesebben

Ivari konfliktus. Dr. Szemethy László

Ivari konfliktus. Dr. Szemethy László Ivari konfliktus Dr. Szemethy László Az ivari konfliktus Az ivari konfliktus oka a hímek és a nőstények szaporodási befektetése eltér anizogámia: az ivarsejtek mérete és száma eltérő petesejt: kevés és

Részletesebben

Életmenet összetevők: Méret -előnyök és hátrányok versengés, predáció, túlélés optimális méret kiszelektálódása

Életmenet összetevők: Méret -előnyök és hátrányok versengés, predáció, túlélés optimális méret kiszelektálódása Életmenet evolúció kérdések: 1. egyedi életmenet tulajdonságok Miért van a sarlósfecskéknek kis fészekaljuk? 2. kapcsolat életmenet-összetevők között arány ivarérett kor és élethossz között: emlősök 1,3;

Részletesebben

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam I. forduló

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam I. forduló Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Környezetismeret-környezetvédelem

Részletesebben

Echográfiás vizsgálatok alkalmazásának lehetősége a haltenyésztésben

Echográfiás vizsgálatok alkalmazásának lehetősége a haltenyésztésben Echográfiás vizsgálatok alkalmazásának lehetősége a haltenyésztésben Kotrik László, Lefler Kinga Katalin, Hetyey Csaba, Hegyi Árpád, Gál János, Urbányi Béla Probléma Téma indoklása I. a halak nemének pontos

Részletesebben

Populációbecslések és monitoring

Populációbecslések és monitoring Populációbecslések és monitoring A becslés szerepe az ökológiában és a vadgazdálkodásban. A becslési módszerek csoportosítása. Teljes számlálás. Statisztikai alapfogalmak. Fontos lehet tudnunk, hogy hány

Részletesebben

Szakdolgozatok javasolt témakörei a VadVilág Megőrzési Intézet által gondozott szakok/szakirányok hallgatói részére. (2010 szeptember) Dr.

Szakdolgozatok javasolt témakörei a VadVilág Megőrzési Intézet által gondozott szakok/szakirányok hallgatói részére. (2010 szeptember) Dr. SZENT ISTVÁN EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KAR VADVILÁG MEGŐRZÉSI INTÉZET 2103 GÖDÖLLŐ, PÁTER KÁROLY U. 1 TEL:(28) 522 086 FAX:(28) 420 189 E-MAIL: S.CSANYI@GMAIL.COM Szakdolgozatok javasolt

Részletesebben

VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERVE. KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A feltüntetett karakterszámoktól maximum 20%-al lehet eltérni

VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERVE. KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A feltüntetett karakterszámoktól maximum 20%-al lehet eltérni VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERVE KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A feltüntetett karakterszámoktól maximum 20%-al lehet eltérni 208 Kódszám Vadgazdálkodási egység neve VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERVE Tervkészítő neve és aláírása

Részletesebben

Természetvédelmi jellegű problémák, megoldási lehetőségek

Természetvédelmi jellegű problémák, megoldási lehetőségek Természetvédelmi jellegű problémák, megoldási lehetőségek Madárfauna Halfogyasztás Madárfauna Sebzés Kárókatona Phalacrocorax carbo (Linnaeus, 1758) Rokon fajok Kis kárókatona (Phalacrocorax pygmaeus)

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ETOLÓGIA. Alkalmazkodás ellenséges környezethez avagy élet a fagyban. Pongrácz Péter

EMELT SZINTŰ ETOLÓGIA. Alkalmazkodás ellenséges környezethez avagy élet a fagyban. Pongrácz Péter EMELT SZINTŰ ETOLÓGIA Alkalmazkodás ellenséges környezethez avagy élet a fagyban Pongrácz Péter Ellenséges környezet (relatív fogalom) Minden környezet minden időpontban tartalmaz potenciálisan ártalmas

Részletesebben

1. A tajga éghajlat: A hideg-mérsékelt öv éghajlata Az Északi-sarkkör környékén alakul ki, pl. Szibéria (Észak-Ázsia), Kanada (Észak-Amerika) Rövid,

1. A tajga éghajlat: A hideg-mérsékelt öv éghajlata Az Északi-sarkkör környékén alakul ki, pl. Szibéria (Észak-Ázsia), Kanada (Észak-Amerika) Rövid, A TAJGA NÖVÉNYEI 1. A tajga éghajlat: A hideg-mérsékelt öv éghajlata Az Északi-sarkkör környékén alakul ki, pl. Szibéria (Észak-Ázsia), Kanada (Észak-Amerika) Rövid, viszonylag meleg nyár és hosszú, zord

Részletesebben

Vadmadarak és emlősök anatómiája és élettana. Mozgás szervrendszer Fogak

Vadmadarak és emlősök anatómiája és élettana. Mozgás szervrendszer Fogak Vadmadarak és emlősök anatómiája és élettana Mozgás szervrendszer Fogak Mozgás szervrendszer A helyváltoztatás az állatok jellemző képessége. A mozgásmód faji sajátosság eltérés rendellenesség Izmok aktív

Részletesebben

Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére. Csapat neve:... Csapattagok neve:... Iskola: Település:

Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére. Csapat neve:... Csapattagok neve:... Iskola: Település: Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére Csapat neve:... Csapattagok neve:...... Iskola: Település: 2. forduló 1. Nevezzétek el a képeken látható szöveteket és oldjátok meg a feladatokat,

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

TERMELÉSÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 projekt

TERMELÉSÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 projekt Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 projekt TERMELÉSÉLETTAN Debreceni Egyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Pannon Egyetem A projekt az Európai Unió támogatásával,

Részletesebben

Korbecslés az elejtés után és a trófeabírálat során

Korbecslés az elejtés után és a trófeabírálat során Trófeabírálat (SMKVB2235VN) IV. Korbecslés az elejtés után és a trófeabírálat során Kovács Imre Gödöllő 2018 A korbecslés jelentősége Állományszinten: - korszerkezet szabályozása (a hasznosítás tervezése

Részletesebben

ROSS 708. Teljesítménymutatók SZÜLŐPÁR EURÓPA. An Aviagen Brand

ROSS 708. Teljesítménymutatók SZÜLŐPÁR EURÓPA. An Aviagen Brand ROSS 708 Teljesítménymutatók EURÓPA SZÜLŐPÁR An Aviagen Brand Bevezetés A füzet a Ross 708 szülőpár állományok teljesítménymutatóit tartalmazza, és a Ross Szülőpár kézikönyvvel együtt használandó. Teljesítmény

Részletesebben

V A D V I L Á G M E G Ő R Z É S I I N T É Z E T

V A D V I L Á G M E G Ő R Z É S I I N T É Z E T V A D V I L Á G M E G Ő R Z É S I I N T É Z E T Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, 2103 Gödöllő telefon: 28-522086, fax: 28-420189, email: css@ns.vvt.gau.hu Szakdolgozatok javasolt

Részletesebben

BOLYAI TERMÉSZETTUDOMÁNYI CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2015. ÁPRILIS 11.) 3. osztály

BOLYAI TERMÉSZETTUDOMÁNYI CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2015. ÁPRILIS 11.) 3. osztály 3. osztály Az év melyik napján van az új kenyér ünnepe? Jellemezzétek az évszakot az időjárás, a növények és az állatok szempontjából! Válaszoljatok az érzékszervekkel kapcsolatos alábbi kérdésekre! Mely

Részletesebben

FÜLEMÜLE. Luscinia megarhynchos

FÜLEMÜLE. Luscinia megarhynchos FÜLEMÜLE Luscinia megarhynchos Ezt a nyári vendéget inkább hallani fogod, mint látni. Nappali énekét sötétedéskor is folytatja. És micsoda dal ez! A legszebb és legbonyolultabb melódiákat este énekli,

Részletesebben

ROSS 308. Teljesítménymutatók SZÜLŐPÁR EURÓPA. An Aviagen Brand

ROSS 308. Teljesítménymutatók SZÜLŐPÁR EURÓPA. An Aviagen Brand ROSS 308 Teljesítménymutatók EURÓPA SZÜLŐPÁR An Aviagen Brand Bevezetés A füzet a Ross 308 szülőpár állományok teljesítménymutatóit tartalmazza, és a Ross Szülőpár kézikönyvvel együtt használandó. Teljesítmény

Részletesebben

Trófeabírálat (SMKVB2235VN) V. Gímtrófeák bírálata. Kovács Imre. Gödöllő 2018

Trófeabírálat (SMKVB2235VN) V. Gímtrófeák bírálata. Kovács Imre. Gödöllő 2018 Trófeabírálat (SMKVB2235VN) V. Gímtrófeák bírálata Kovács Imre Gödöllő 2018 Bírálati lap Trófeabírálat (SMKVB2235VN) V. Mérések 1. Szárhossz A mérés kezdőpontja a koszorú alsó széle. A mérőszalagot nem

Részletesebben

Populációdinamika és modellezés. A populációk változása populációdinamika. A populáció meghatározása. Modellezés

Populációdinamika és modellezés. A populációk változása populációdinamika. A populáció meghatározása. Modellezés Populációdinamika és modellezés Vadbiológia és ökológia Prof. Dr. Csányi Sándor A populáció meghatározása g Ökológia: saz egyed feletti (szupraindividuális) szervezôdés strukturális és funkcionális jelenségeinek

Részletesebben

(ÁT)VÁLTOZÁS. Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia

(ÁT)VÁLTOZÁS. Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia (ÁT)VÁLTOZÁS Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia Feladat kiosztása Lapozd át a Szitakötő tavaszi számát, és keresd ki azokat a cikkeket amelyek változással, illetve átváltozással

Részletesebben

Vadászat, vadgazdálkodás II.

Vadászat, vadgazdálkodás II. Vadászat, vadgazdálkodás II. Természetvédelmi mérnök szak levelező tagozat, III. évfolyam 2007/08 tanév 2. félév Apróvadfajok: emlősök Vadászható (szept. 1 dec. 31). Mezei nyúl Hazánkban a nagy, összefüggő

Részletesebben

SZINTVIZSGA FELADAT. a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez

SZINTVIZSGA FELADAT. a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez SZINTVIZSGA FELADAT a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez Érvényes: 2013. szeptember 1-től, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai

Részletesebben

Mezei és vizes élőhelyek kezelés

Mezei és vizes élőhelyek kezelés Mezei és vizes élőhelyek kezelés A magyarországi fogolyprogram LAJTA-Project -Mosonszolnok A terület jellemzése az 1992-1995 közötti időszakban: kaszálók és takarmánynövények területe csökkent - állattenyésztési

Részletesebben

Gazdálkodás a mezei nyúllal

Gazdálkodás a mezei nyúllal Az OMVK Fővárosi és Pest megyei Szervezete a Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézetével együttműködve 2009. november 20-án Gödöllőn a hivatásos vadászok kötelező továbbképzése keretében szakmai

Részletesebben

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II.

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II. 10/b tétel GERINCES RENDSZERTAN II. KÉTÉLTŰEK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: KÉTÉLTŰEK (AMPHIBIA) REND: FARKOS KÉTÉLTŰEK» CSALÁD: SZALAMANDRAFÉLÉK Testük

Részletesebben

2012 év madara - az egerészölyv

2012 év madara - az egerészölyv 2012 év madara - az egerészölyv Az egerészölyv a leggyakoribb ragadozó madarunk, sík- és hegyvidéken egyaránt előfordul, így a laikusok által úton-útfélen látott sasok általában ennek a fajnak a képviselői.

Részletesebben

VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV

VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV Vadgazdálkodási egység: Telephelye: Kelt:,.. A tervet készítette Vadgazdálkodási egység vezetõje A FÔ FEJEZETEK MUTATÓJA Ennek a lapnak a helyére kerül

Részletesebben

1. A vadgazdálkodási egység alapadatai

1. A vadgazdálkodási egység alapadatai 1. A vadgazdálkodási egység alapadatai 1.1. A vadgazdálkodási egység alapadatai 1.1.1. Név: 1.1.2. Telephely: 1.1.3. Azonosító (kódszám): - - - - 1.1.4. A vadászati jog hasznosítási formája: 1.1.5. A vadgazdálkodási

Részletesebben

Bleier Norbert SZIE - Vadvilág Megőrzési Intézet

Bleier Norbert SZIE - Vadvilág Megőrzési Intézet Bleier Norbert SZIE - Vadvilág Megőrzési Intézet Alapelv: minden eredményes vadászat után készítsünk terítéket, ravatalozzuk a vadat! Nagyvad egyéni vadászata során: utolsó falat sebtöret vadásztöret Az

Részletesebben

Elso elemzés Example Athletic

Elso elemzés Example Athletic 50 KHz R 520 Xc 69 [Víz és BCM zsír nélkül] A mérés 11.07.2005 Ido 15:20 dátuma: Név: Example Athletic Születési dátum: 22.07.1978 Keresztnév: Kor:: 26 Év Neme: férfi Magasság: 1,70 m Mérés sz.: 1 Számított

Részletesebben

110. A madarak nemi szerveinek kórbonctana

110. A madarak nemi szerveinek kórbonctana Madarak nıi n i nemi szerveinek felépítése 110. A madarak nemi szerveinek kórbonctana petefészek tojócsı (petevezetı) tuba (a petesejt befogadása, megtermékenyülés) magnum (fehérjetermelı szakasz) isthmus

Részletesebben

Test-elemzés. Ezzel 100%-os lefedettséget ér el. TANITA digitális mérleg. Rendkívül gyors elemzést tesz lehetővé.

Test-elemzés. Ezzel 100%-os lefedettséget ér el. TANITA digitális mérleg. Rendkívül gyors elemzést tesz lehetővé. Test-elemzés Bioelektromos impedancia mérés 5 különböző pályán kerül mérésre (lábtól-lábig, kéztől-kézig, bal kéztől a jobb lábig, jobb kéztől a bal lábig, bal kéztől a bal lábig). Ezzel 100%-os lefedettséget

Részletesebben

Vadászati idények 2010

Vadászati idények 2010 Vadászati idények 2010 7/2010. (II. 2.) FVM rendelete a vad védelmérıl, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény végrehajtásának szabályairól szóló 79/2004. (V. 4.) FVM rendelet

Részletesebben

Kivilágosodó erdők. Elhelyezkedése, éghajlata, növényei. A csimpánz és a nílusi krokodil

Kivilágosodó erdők. Elhelyezkedése, éghajlata, növényei. A csimpánz és a nílusi krokodil Kivilágosodó erdők Elhelyezkedése, éghajlata, növényei. A csimpánz és a nílusi krokodil 10-20. szélességi fokok között. Afrika > Ausztrália > India > Dél-Amerika Az esőerdők és a szavanna közötti átmenet:

Részletesebben

Szülői magatartás utódgondozás. Pongrácz Péter Miklósi Ádám Etológia, BSc

Szülői magatartás utódgondozás. Pongrácz Péter Miklósi Ádám Etológia, BSc Szülői magatartás utódgondozás Pongrácz Péter Miklósi Ádám Etológia, BSc Dilemma a definíciók körül 1. Mikortól utód az utód, azaz tekinthető-e a még ki sem kelt tojás vagy a még megtermékenyítetlen petesejt

Részletesebben

Elterjedés és állomány Π Faj-kollektívum Európától Észak- Amerikáig < Dél-Amerikába, Ausztráliába és Új-Zélandra betelepítették

Elterjedés és állomány Π Faj-kollektívum Európától Észak- Amerikáig < Dél-Amerikába, Ausztráliába és Új-Zélandra betelepítették Elterjedés és állomány Π Faj-kollektívum Európától Észak- Amerikáig < Dél-Amerikába, Ausztráliába és Új-Zélandra betelepítették Π tipikus élőhelyei < nagy kiterjedésű, dús aljnövényzetű és cserjeszintű,

Részletesebben

Tesztminta (válogatás az előző évek anyagaiból)

Tesztminta (válogatás az előző évek anyagaiból) Tesztminta (válogatás az előző évek anyagaiból) Madárfajismeret Énekesmadarak 1. Az alábbi csoportok közül melyik tartalmaz csak olyan fajokat, amelyeknél csupán tollazati bélyegek alapján az ivar meghatározható?

Részletesebben

MAGYARORSzAG JELENTŐSEBB VADJAI

MAGYARORSzAG JELENTŐSEBB VADJAI MAGYARORSzAG JELENTŐSEBB VADJAI 1. sorozat A magyarországi vadgazdálkodást és vadászatot, melyek hagyományai nagymúltú vadászati kultúránkban gyökereznek, eredményeik világszerte ismertté tették. 1945-ben

Részletesebben

4. osztályos feladatsor I. forduló 2018/2019. tanév

4. osztályos feladatsor I. forduló 2018/2019. tanév Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola: Csapatnév: 4. osztályos

Részletesebben

Ez megközelítőleg minden trofikus szinten érvényes, mivel a fogyasztók általában a felvett energia legfeljebb 5 20 %-át képesek szervezetükbe

Ez megközelítőleg minden trofikus szinten érvényes, mivel a fogyasztók általában a felvett energia legfeljebb 5 20 %-át képesek szervezetükbe ÉLŐ RENDSZEREK ENERGIAFORGALMA Az egyes táplálkozási (trofikus) szinteket elérő energiamennyiség nemcsak a termelők által megkötött energiától függ, hanem a fogyasztók energiaátalakítási hatékonyságától

Részletesebben

MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS VERSENY

MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS VERSENY MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS VERSENY 2018 területi forduló Csapat adatok: Versenyzők neve: Város: Iskola: I.: A 2018-as év madara: a vándorsólyom I./1.: Kérdezz-felelek A vándorsólyomról sokaknak ugyanaz

Részletesebben

Szaktanári segédlet. BIOLÓGIA 10. évfolyam 2015. Összeállította: Ambrus Ildikó

Szaktanári segédlet. BIOLÓGIA 10. évfolyam 2015. Összeállította: Ambrus Ildikó Szaktanári segédlet BIOLÓGIA 10. évfolyam 2015. Összeállította: Ambrus Ildikó 1 Tartalom Munka- és balesetvédelmi, tűzvédelmi szabályok... 2 1. Állati szövetek: többrétegű elszarusodó laphám... 4 2. Állati

Részletesebben

CURCUMAE XANTHORRIZAE RHIZOMA. Jávai kurkuma gyökértörzs

CURCUMAE XANTHORRIZAE RHIZOMA. Jávai kurkuma gyökértörzs Curcumae xanthorrhizae rhizoma Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.8.3-1 01/2015:1441 CURCUMAE XANTHORRIZAE RHIZOMA Jávai kurkuma gyökértörzs DEFINÍCIÓ A jávai kurkuma Curcuma xantorrhiza Roxb. (C. xantorrhiza D. Dietrich)

Részletesebben

Derzsy betegség. Kacsapestis. Kacsapestis. Vízi szárnyasok fontosabb kórképeinek áttekintése korosztályok szerint. Elıfordulás 1-4 hetes ludak

Derzsy betegség. Kacsapestis. Kacsapestis. Vízi szárnyasok fontosabb kórképeinek áttekintése korosztályok szerint. Elıfordulás 1-4 hetes ludak Vízi szárnyasok fontosabb kórképeinek áttekintése korosztályok szerint Derzsy betegség Madárinfluenza Anatipestifer betegség Sertésorbánc Vesekokcidiosis Angolkór Tüdımycosis Baromfi kolera Borreliosis

Részletesebben

Vörös róka (Vulpes vulpes)

Vörös róka (Vulpes vulpes) Vörös róka (Vulpes vulpes) Felismerés jegyei: Legismertebb, legelterjedtebb ragadozónk. Testméretekben ivari dimorfizmus mutatható ki, a kan tömeg 13-14 %-kal nagyobb a szukáénál. Testén a vöröses szín

Részletesebben

Cím: Krokodil Forrás: Programcsomag

Cím: Krokodil Forrás: Programcsomag Cím: Krokodil Forrás: Programcsomag Szöveg típusa: magyarázó Szöveg olvashatósága: könnyű Kérdések nehézsége: könnyű, közepesen nehéz, nehéz Javasolt felhasználás: 3 4. évfolyam. A folyópartok réme Szerencsére

Részletesebben

Az agrárminiszter 13/2018. (VII. 3.) AM rendelete a Tiszántúli Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről

Az agrárminiszter 13/2018. (VII. 3.) AM rendelete a Tiszántúli Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről 9004 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2018. évi 104. szám Az agrárminiszter 13/2018. (VII. 3.) AM rendelete a Tiszántúli Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről Az 1 2. tekintetében

Részletesebben

elasztikus rostok: hajlékonyság sejtközötti állomány mukopoliszacharidjai

elasztikus rostok: hajlékonyság sejtközötti állomány mukopoliszacharidjai Kötőszövet Kötőszövet jellemzői: leggyakoribb és legváltozatosabb szövet típus sejtekből, rostokból és sejtközötti állományból áll fibroblaszt: kollagén rostok: merevítés elasztikus rostok: hajlékonyság

Részletesebben

Városi vadgazdálkod. lkodás. jellemzői. Az alapadatgyűjt. Az alkalmazott módszerek m. Rádiótelemetria, vagy különböző vizuális jelölők.

Városi vadgazdálkod. lkodás. jellemzői. Az alapadatgyűjt. Az alkalmazott módszerek m. Rádiótelemetria, vagy különböző vizuális jelölők. Városi vadgazdálkod lkodás III. előadás: Adatgyűjtési, kutatási módszerek városi területeken Az alapadatgyűjt jtés s jellemzői Az adatgyűjtés célja: Előforduló fajok listájának elkészítése Relatív vagy

Részletesebben

Elso elemzés Example Anorexia

Elso elemzés Example Anorexia 50 KHz R 739 Xc 62 [Víz és BCM zsír nélkül] A mérés 11.07.2005 Ido 15:11 dátuma: Név: Example Anorexia Születési dátum: 05.02.1981 Keresztnév: Kor:: 24 Év Neme: no Magasság: 1,65 m Mérés sz.: 1 Számított

Részletesebben

Populációbecslés és monitoring. Eloszlások és alapstatisztikák

Populációbecslés és monitoring. Eloszlások és alapstatisztikák Populációbecslés és monitoring Eloszlások és alapstatisztikák Eloszlások Az eloszlás megadja, hogy milyen valószínűséggel kapunk egy adott intervallumba tartozó értéket, ha egy olyan populációból veszünk

Részletesebben

Tóth-Petrovics Ágnes: Szaporasági teljesítmények növelése exogén hormonális kezelések nélkül

Tóth-Petrovics Ágnes: Szaporasági teljesítmények növelése exogén hormonális kezelések nélkül Tóth-Petrovics Ágnes: Szaporasági teljesítmények növelése exogén hormonális kezelések nélkül Tejtermelő tehenek szaporításának nehézségei tenyésztői szemmel A tejtermelés világszerte szinte kizárólag holstein

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

BIOLÓGIAI PRODUKCIÓ. Az ökológiai rendszerekben végbemenő szervesanyag-termelés. A növények >fotoszintézissel történő szervesanyagelőállítása

BIOLÓGIAI PRODUKCIÓ. Az ökológiai rendszerekben végbemenő szervesanyag-termelés. A növények >fotoszintézissel történő szervesanyagelőállítása BIOLÓGIAI PRODUKCIÓ Az ökológiai rendszerekben végbemenő szervesanyag-termelés. A növények >fotoszintézissel történő szervesanyagelőállítása az elsődleges v. primer produkció; A fogyasztók és a lebontók

Részletesebben

A jelenlegi helyzet. A jelenlegi helyzet. A jelenlegi helyzet. Az európai csülkös vad gazdálkodás két változtatási pontja

A jelenlegi helyzet. A jelenlegi helyzet. A jelenlegi helyzet. Az európai csülkös vad gazdálkodás két változtatási pontja Az európai csülkös vad két változtatási pontja A vadgazdálkodóknak és/vagy vadászoknak számos esetben fel kellene hagynia az állomány megszámlálására tett próbálkozásokkal. A vadgazdálkodóknak és/vagy

Részletesebben

Korosztályi érintettség. A napos kori betegségek patológiája baromfiban. A napos baromfi faji felismerése. Házi tyúk

Korosztályi érintettség. A napos kori betegségek patológiája baromfiban. A napos baromfi faji felismerése. Házi tyúk Korosztályi érintettség A napos kori betegségek patológiája baromfiban Kelés pillanata Ajánlott (angol nyelvő) irodalom: The Merck Veterinary Manual (http://www.merckvetmanual.com/) Saif, Y.M: Diseases

Részletesebben

Hírlevél A Vadászok és Vadgazdálkodók Észak-magyarországi Területi Szövetsége tagszervezetei részére

Hírlevél A Vadászok és Vadgazdálkodók Észak-magyarországi Területi Szövetsége tagszervezetei részére Hírlevél A Vadászok és Vadgazdálkodók Észak-magyarországi Területi Szövetsége tagszervezetei részére 2008. XII. szám Aktuális teendők Mint azt a napokban már egy körlevélben is jeleztük, ahhoz, hogy az

Részletesebben

Az emlősök törzsfejlődése

Az emlősök törzsfejlődése Az emlősök törzsfejlődése Az emlősök osztálya Szerk.: Vizkievicz András Az emlősök ősei ősi emlősszerű hüllők voltak, melyek törzsfejlődése hamar különvált a többi hüllőétől. Az emlősszerű hüllők (pl.

Részletesebben

GERINCESEK. ZoS 1 Tehén. ZoS 5 Tehénfog Modellek

GERINCESEK. ZoS 1 Tehén. ZoS 5 Tehénfog Modellek GERINCESEK ZoS 1 Tehén Nagyjából a természetes méret 1/3-a. Középmetszet, két részre osztható. A baloldal mutatja a bőrt, a jobboldal pedig a felületi izomrendszert. A jobb mellső láb a lapockával és a

Részletesebben

P Európa: ország P Ázsia: 1 ország P Afrika: 2 ország P É-Amerika: < USA (10) < Kanada < Nyugat-Indiák. P D-Amerika < Argentína, Chile, Peru

P Európa: ország P Ázsia: 1 ország P Afrika: 2 ország P É-Amerika: < USA (10) < Kanada < Nyugat-Indiák. P D-Amerika < Argentína, Chile, Peru Dámszarvas Nagyvadállományok hasznosítása A dám jellemzése P Elõ- és Kisázsiából származik < Európai és mezopotámiai v. perzsa dám 100000 éve élt Európában egy hasonló faj K-Macedóniában 4600-1900 évvel

Részletesebben

Populációbecslések és monitoring 1. gyakorlat. Elvonásos módszerek az adatokat pl. a vadászok is gyűjthetik, olcsóbb

Populációbecslések és monitoring 1. gyakorlat. Elvonásos módszerek az adatokat pl. a vadászok is gyűjthetik, olcsóbb Populációbecslések és monitoring 1. gyakorlat Nem minden állat látható fogásos módszerek Elvonásos módszerek az adatokat pl. a vadászok is gyűjthetik, olcsóbb 1. Egyszerű arányváltozás - zárt populáció,

Részletesebben

Rugalmas állandók mérése (2-es számú mérés) mérési jegyzõkönyv

Rugalmas állandók mérése (2-es számú mérés) mérési jegyzõkönyv (-es számú mérés) mérési jegyzõkönyv Készítette:,... Beadás ideje:.. 9. /9 A mérés leírása: A mérés során különbözõ alakú és anyagú rudak Young-moduluszát, valamint egy torziós szál torziómoduluszát akarjuk

Részletesebben

Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ)

Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ) Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ) KÉSZÍTETTE: DR. FÜVESI VIKTOR 2016. 10. Mai témáink o A hiba fogalma o Méréshatár és mérési tartomány M é r é s i h i b a o A hiba megadása o A hiba

Részletesebben

Populáció A populációk szerkezete

Populáció A populációk szerkezete Populáció A populációk szerkezete Az azonos fajhoz tartozó élőlények egyedei, amelyek adott helyen és időben együtt élnek és egymás között szaporodnak, a faj folytonosságát fenntartó szaporodásközösséget,

Részletesebben

Trófeabírálat. A vadászat szerepe. A trófeák kultusza. Vadászati rendszerek

Trófeabírálat. A vadászat szerepe. A trófeák kultusza. Vadászati rendszerek A vadászat szerepe Trófeabírálat I. előadás A közösség táplálékkal való ellátása A fiatalok harcra való felkészítése Sport A sportban a mérhetőség fontos Mennyiség Minőség Dopping Vadászati rendszerek

Részletesebben