Idősek mozgásfejlesztésének/ megőrzésének orvosi, pedagógiai és pszichológiai szempontjai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Idősek mozgásfejlesztésének/ megőrzésének orvosi, pedagógiai és pszichológiai szempontjai"

Átírás

1 Idősek mozgásfejlesztésének/ megőrzésének orvosi, pedagógiai és pszichológiai szempontjai Mészáros Lászlóné gyógytornász Magyar Gyógytornászok Társasága Geriátriai Munkacsoport Orvosi Wellness Konferencia ápr

2 Ismert tény, hogy a testmozgás a preventív egészség-magatartási tényezők közé tartozik, azaz a rendszeres fizikai aktivitás csökkenti bizonyos betegségek bekövetkeztének a kockázatát.

3 Ennek ellenére a KSH felmérése szerint a felnőtt lakosság fele (49,7%) egyáltalán nem végez intenzív testmozgást, harmada (33,4%) még mérsékelt testmozgást sem, ötöde (21%) pedig nem is gyalogol még napi 10 percen keresztül sem.

4 A 25 egészségprobléma közül vezető helyen a magyas vérnyomás, a mozgásszervi és a szív- és érrendszeri betegségek csoportja áll. A magas vérnyomás-betegség az idősödéssel az emberek egyre nagyobb hányadánál jelentkezik, a nyugdíjasok körében eléri a 65%-ot. (ELEF Statisztikai Tükör, IV. évf. 50.sz ápr. 27.)

5 Az izületi kopás a 60 év felettiek mintegy 70 %-át érinti, leggyakrabban a kéz csontjaiban, a csípőben, a térdben és a gerincben jelentkezik. Dr Lajos Éva, a Budai Egészségközpont igazgatója megállapítja, hogy az ízületek állapotának, egészséges működésük fenntartásának legfőbb eszköze a rendszeres, az életkornak, teherbírásnak megfelelő mozgás. (www. hegyvidekujsag.eu )

6 Idősek mozgásszokásai (Mészáros L.né, 2009) A grafikont elemezve azt látjuk, hogy elég sokan sétálnak, gyalogolnak, kirándulnak. n = létszám úszás gyaloglás kirándulás séta tenisz kerékpár szabadban szobakerékpár társastánc kerti munka konditorna gyógytorna csontritkulásos klubtorna év év összesen

7 Ez idősebb korban nagyon jó hatású. Egy tanulmányban a szerzők rámutattak, hogy azok a hetvenes éveikben járó idősek, akik legalább fél órát gyalogoltak naponta, azoknak a láb izmaik erősebbek voltak, csontjaik több kalciumot tartalmazott és a vérükben a triglicerinszint alacsonyabb volt, szemben azokkal, akik kevesebbet gyalogoltak. (Frändin K, Grimby G,et al: Walking habits and health-related factors in a 70-year old population. In: Frändin et al: Sjukgymnastik och äldre i framtiden Sjukgymnasten Vetenskapligt suplement Nr )

8 Magas a száma a kerti munkát végzőknek. Az ilyen mozgás sok törzshajlítással jár, mely fokozza a mozgásszervi kopásos panaszok amúgy is magas számát. Szükséges lenne: a gerincet kímélő munkamozdulatok és ergonómiailag megfelelőbb szerszámok használatának megtanulása panaszokat csökkentő gyakorlatok végzése gyógytornász segítségével rendszeresen, mely tercier prevenciót jelentene.

9 Betegségek, panaszok előfordulása az időseknél %-ban kifejezve 150 fő kérdőíves felmérése alapján: Életkor év n = % kopásos izületi panaszok csontritkulás magas vérnyomás egyéb belszervi betegség szédülés előző évi elesés előző évi törés hallászavar távollátó szemüveg viselése

10 Tekintettel az idősek életkorára, valamint mozgásszervi és egyéb betegségeikre és a csontrikulásukat jelzők nagy számára, a tornagyakorlatok összeállításánál a csontritkulás és egyéb más betegségek kezelésének a szakmai irányelveit a csoport vezetőjének ismernie és követnie kell! (izület- és csontvédő testhelyzetek, axiális terhelés, mozgásterjedelem, terhelhetőség stb) (ROSSZ PÉLDÁK!) Az idősek tornaóráinak vezetője gyógytornász legyen! (Sinaki, M.; Mikkelsen, B. : Postmenopausal spinal osteoporosis: flexion versus extension exercises. Archives of physical medicine and rehabilitation. MEDLINE Abstracts Nov 14, 1984 Bálint G.-Bors K.-Szekeres L és a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság Vezetősége: Ajánlás az osteoporosis prevenciójára, az osteoporosisos beteg rehabilitációjára Calcium és Csont, 5. évf szám European guidance for the diagnosis and management of osteoporosis in postmenopausal women J. A. Kanis & N. Burlet & C. Cooper & P. D. Delmas &J.-Y. Reginster & F. Borgstrom & R. Rizzoli & on behalf of the European Society for Clinicaland Economic Aspects of Osteoporosisand Osteoarthritis (ESCEO) Received: 31 October 2007 / Accepted: 20 November 2007 / Published online: 12 February 2008 International Osteoporosis Foundation and National Osteoporosis Foundation 2008

11 Ha csontritkulása van, ne hajolgasson! Az OP-os compr.-ós csigolyatörés modelje (www.emedicinehealth.com) Extensiós gyakorl. Flexiós gyakorl. Flexiós+extenziós gyak. Kontroll csop.: semmi E F E+F terápiás gyakorlat Utánkövetés tartama:1-6 év. Törések előfordulása : E csop.: 16% F csop.: 89% E+F csop.: 53% nem gyakorló csop.: 67% (Sinaki, M.et al; Postmenopausal spinal osteoporosis: flexion versus extension exercises.)

12 Az általános és lokális terhelhetőség más egy idősnél, mint egy fiatalnál. Az edzéselmélet és gyakorlat alapelveit az egyes résztvevők biológiai életkorához és betegségeik aktivitásához kell adaptálni. Intenzív edzés helyett extenzív edzést alkalmazzunk és figyeljünk a fáradás nonverbális jeleire és változtassunk, ha kell! (parakoordináció, a mozgásamplitúdó csökkenése, a légzésritmus megváltozása, mimika stb), Fontos kifejleszteni a mozgás iránti igényt és a terhelhetőség önkontrollját. Nádori László: Az edzés elmélete és gyakorlata Sport Kiadó, Budapest, 1986 Cooper, H. K. A tökéletes közérzet programja 2. kiadás, Sport, Budapest, 1990 Jákó Péter: Gyógyító testedzés, Springer kiadó, stb.

13 A tornafoglalkozások az idősek számára társas kapcsolatokat is jelentsenek, s ezt csak úgy érjük el, ha jó hangulatban, megerőltetés nélkül, örömmel mozognak, ugyanakkor a mozgás célja érvényesül. Az örömteljesség érzése független a kultúrától, modernizáció fokától, kortól, nemtől, társadalmi helyzettől. A FLOW élmény feltételei: Olyan feladat vállalása, amelynek elvégzésére van esély Képesség az összpontosításra Feladat céljai világosak legyenek Azonnali visszacsatolás legyen Erőlködés nélkül, elkötelezettséggel kell cselekedni Saját cselekedetek feletti kontroll érzete Megszűnik a léttel való foglalkozás Megváltozik az időérzékelés Csikszentmihályi Mihály:: A FLOW-ÁRAMLAT A tökéletes élmény pszichológiája

14 Zeneszóra ütemesen járnak kőrbe, majd a kosárhoz érve bedobják a labdát, majd folytatják az ütemes járást. Változó feladathoz kell alkalmazkodniuk, UGYANAKKOR JÁTÉKOS

15 A változó környezethez való alkalmazkodás fejlesztése. Zenére ütemes járás, ütemet tartva akadályokat átlépni.

16 CSOPORTOS GYAKORLAT AZ EGYENSÚLY JAVÍTÁSÁRA ÖSSZEKÖTÖZÖTT GUMISZALLAGGAL

17 Apor P. Volkers-re hivatkozva mondja: A szék segítségével végzett félórás mozgás közben az egészséges, 84 éves személyek oxigénfelvétele elérte a maximum 61%-át, a pulzusszámuk pedig a maximum 67,6%-át, s közel 4 MET volt az energia felhasználás, - tehát megfelel a legalább mérsékelt intenzitású testmozgás a védelemre. Dr Apor Péter: Testmozgássala korai öregedés ellen, a korral járó hanyatlás fékezésére. Orvostovábbképző Szemle, XX. évf. 3. szám március (166)

18 A helyes ülés megéreztetése, az élettani görbületek megtartása, ebben a helyzetben a karok kifelé forgatásával lapockazárás különböző abdukciós helyzetben. A törzsizmok statikusan dolgoznak, a helyzetet megtartják. OKTATÁSI CÉL: A mozgás és a helyes tartás megéreztetése. NEVELÉSI CÉL: HA BÁRHOL, BÁRMIKOR ÜL, AKKOR A TANULT HELYES TARTÁSSAL ÜLJÖN, JUSSON ESZÉBE!

19 A járáskor a helyes testtartás feltétele a csípőizület egyenesítése az ágyéki homorulat fokozódása nélkül, egyenes törzzsel és helyes fejtartással Térd, csípő, és deréktáji kopás esetén sok idősnek ilyen a testtartása

20 Csoportban, biztonságos körülmények között végzett egyensúly-megtartás egy lábon. A biztonságos gyakorlási helyzet otthon, egyedül: Háta mögött a fal, kétoldalt 1-1 szék. Ezt is meg kell tanítani!

21 A tánc, mint szórakoztató, koordinációt fejlesztő kreatív mozgás kiegészíti a tornagyakorlatokat. A zene emocionálisan ráhangol a mozgásra!

22 A mozgást is tanulni kell, azaz az adott szituáci ciónak, feladatnak megfelelően en kell mozognunk (Nagy György)

23 Mozgás: neuromuscularis tevékenys kenység pszichomotoros tevékenys kenység HA OLYAN MOZGÁST KÉPZELTETEK EL, AMIT KORÁBBAN NEM CSINÁLT, AKKOR A MOZGÁS valószínűleg PONTATLAN LESZ. ANNÁL SIKERESEBB LESZ A HELYES VÉGREHAJTÁS, MINÉL PONTOSABBAN BELE TUDOK ILLESZKEDNI AZ IDŐS GONDOLATVILÁGÁBA ÉS MOZGÁSTAPASZTALATAI VILÁGÁBA.

24 Az idősekkel való foglalkozások tehát nem csak mozgásokat jelentenek, hanem INFORMÁCIÓK ÁTADÁSÁT IS, EGÉSZSÉGNEVELÉST IS. Az egészségvédelem nemcsak orvosi, de pedagógiai feladat is: Ha többet nevelünk, kevesebbet kell gyógyítanunk. (Fodor József) Az is természetes, hogy a kialakult magatartásformák megváltoztatása - minél idősebb az ember - annál nehezebb. Elvben azonban sohasem lehetetlen. (Polcz Alaine)

25 Idősek mozgásjavító foglalkozásai (heti 1 alk.) a Magyar Reumatológusok Egyesülete Alapítványánál (MRA) ig, gyógytornász vezetésével A kérdőíves felmérés 20 kérdéssel 2003-ban készült. N=52

26 A fizioterápia (physiotherapy, physical therapy, gyógytorna-fizioterápia physiotherapist, physical therapist, gyógytornász-fizioterapeuta) a maximális mozgás- és funkcióképesség elérésével foglalkozik az egészségőrzés, a megelőzés, a gyógyítás és a rehabilitáció során (Position Statement, World Confederation for Physical Therapy)

27 Köszönöm a figyelmet

Egészségfelmérés (ELEF), 2009

Egészségfelmérés (ELEF), 2009 21/ Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu IV. évfolyam. szám 21. április 27. Egészségfelmérés (ELEF), 29 A tartalomból 1 Fókuszban az egészség 1 Főbb megállapítások 1 Az egészség önértékelése,

Részletesebben

Ízületi hypermobilitás tünetegyüttes fizioterápiája és prevenciós stratégiái

Ízületi hypermobilitás tünetegyüttes fizioterápiája és prevenciós stratégiái Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Ízületi hypermobilitás tünetegyüttes fizioterápiája és prevenciós stratégiái Dr. Orosz Zsuzsanna Gyógytornász Szakirány 2010 Tartalom oldalszám 1. BEVEZETÉS 3 2.

Részletesebben

A RENDSZERES FIZIKAI AKTIVITÁS SZOMATIKUS HATÁSAI MENS SANA IN CORPORE SANO ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK SOMATOLOGICAL EFFECTS OF REGULAR PHYSICAL ACTIVITY

A RENDSZERES FIZIKAI AKTIVITÁS SZOMATIKUS HATÁSAI MENS SANA IN CORPORE SANO ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK SOMATOLOGICAL EFFECTS OF REGULAR PHYSICAL ACTIVITY DETRE ZOLTÁN százados A RENDSZERES FIZIKAI AKTIVITÁS SZOMATIKUS HATÁSAI MENS SANA IN CORPORE SANO ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK SOMATOLOGICAL EFFECTS OF REGULAR PHYSICAL ACTIVITY MENS SANA IN CORPORE SANO Dolgozatomban

Részletesebben

A mindennapi testnevelés egészségfejlesztési kritériumai: megvalósításuk jelen helyzete

A mindennapi testnevelés egészségfejlesztési kritériumai: megvalósításuk jelen helyzete eredeti közlemények Somhegyi Annamária A mindennapi testnevelés egészségfejlesztési kritériumai: megvalósításuk jelen helyzete Health promoting criteria of daily physical education: present state of implementation

Részletesebben

testmozgás idős testedzés öreg sport agg aktivitás aggastyán lendület koros tempó vén sebesség matuzsálem idősödő gyorsaság iram korosodó éltes svung

testmozgás idős testedzés öreg sport agg aktivitás aggastyán lendület koros tempó vén sebesség matuzsálem idősödő gyorsaság iram korosodó éltes svung Legyünk fiatal-öregek, aminek a legfontosabb kritériuma az aktivitás megtartása mind szellemi, mind pedig testi vonatkozásban Prof. Dr. Métneki János Született: 1914 idős öreg agg aggastyán koros vén matuzsálem

Részletesebben

A sport egészségmegőrző szerepe

A sport egészségmegőrző szerepe Detre Zoltán százados A sport egészségmegőrző szerepe A rendszeres testedzés fiziológiai, szomatikus hatásairól szeretnék rövid áttekintést adni és ezzel meggyőző érveket és bizonyítékokat felsorakoztatni

Részletesebben

A testi és lelki egészségfejlesztés lehetőségeiről az iskolában

A testi és lelki egészségfejlesztés lehetőségeiről az iskolában Brettner Zsuzsanna A testi és lelki egészségfejlesztés lehetőségeiről az iskolában Egészség társadalom Az egészség széles körben használt megnevezés bizonyos emberi tapasztalatok komplex dimenziójának

Részletesebben

Eredményes Európai Mozgásgyógyszer Kongresszus Budapesten

Eredményes Európai Mozgásgyógyszer Kongresszus Budapesten 15. évfolyam 59. szám 2014/3 Eredményes Európai Mozgásgyógyszer Kongresszus Budapesten Sportesemények látogatottsága Forrás: Magyar Tudományos Akadémia A tartáskorrekció jelentôsége A hiperventiláció veszélyei

Részletesebben

Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége, Továbbképzési Bizottság

Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége, Továbbképzési Bizottság FOGYATÉKOS SZEMÉLYEK SPORTOLÁSA Fogyatékos személyek fizikai aktivitásának, sportolásának sportszakmai és egészségi háttere. Sportágválasztás szempontjai mozgáskorlátozott személyeknél* Benczúr Miklósné

Részletesebben

KÁDÁR ANNAMÁRIA SOMODI HAJNAL

KÁDÁR ANNAMÁRIA SOMODI HAJNAL KÁDÁR ANNAMÁRIA SOMODI HAJNAL ÖRÖMÖT ADÓ TEVÉKENYSÉGEK ÁRAMLATÁBAN Flow-élmény megélése diákok és pedagógusok körében Az optimális élmény tanulmányozása (Csíkszentmihályi, 1988; Inghilleri, 1999; Massimini,

Részletesebben

Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesületének

Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesületének II.évfolyam 1. szám 2001. április Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesületének Értesítôje IOF - hírek OBME - hírek a Magyar Menopausa Társaság üdvözlete A Csont- és Ízület Évtizede (2000-2010) Az élô

Részletesebben

XI. CSALÁDBARÁT KONFERENCIA. Mit tehetünk? Pszichés zavarok a perinatális időszakban

XI. CSALÁDBARÁT KONFERENCIA. Mit tehetünk? Pszichés zavarok a perinatális időszakban XI. CSALÁDBARÁT KONFERENCIA Mit tehetünk? Pszichés zavarok a perinatális időszakban 2 0 0 9 X I. C s a l á d b a r á t k o n f e r e n c i a 2 0 0 9 Mens sana in corpore sano! A RENDEZVÉNY VÉDNÖKE Magyar

Részletesebben

Egészséges Vásárhely Program 2008-2010 Az egészség mindenkinek jár. www.evp.hu

Egészséges Vásárhely Program 2008-2010 Az egészség mindenkinek jár. www.evp.hu 2008-2010 Az egészség mindenkinek jár www.evp.hu Kétéves az EVP Tisztelt Olvasó! www.evp.hu 2 3 www.evp.hu Az (EVP) elmúlt kétéves története új fejezetet nyitott városunk egészségügyében: az ellátórendszer

Részletesebben

Egészséges munkahelyek krónikus beteg munkavállalók számára Útmutató

Egészséges munkahelyek krónikus beteg munkavállalók számára Útmutató Egészséges munkahelyek krónikus beteg munkavállalók számára Útmutató Munkahelyi Egészségfejlesztés Európai Hálózata (ENWHP) Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) www.enwhp.org www.oefi.hu Kinek ajánljuk

Részletesebben

SPORTRA VALÓ NEVELÉS. Készítette: Tordai Csaba TISZASÜLY

SPORTRA VALÓ NEVELÉS. Készítette: Tordai Csaba TISZASÜLY SPORTRA VALÓ NEVELÉS Készítette: Tordai Csaba 2010 TISZASÜLY A sport nemcsak a testnevelésnek, de a lélek nevelésének is leghatásosabb eszköze, és minden iskolának, a legalacsonyabbtól a legmagasabbig

Részletesebben

LXV. ÉVFOLYAM 2013/3 4. szám

LXV. ÉVFOLYAM 2013/3 4. szám LXV. ÉVFOLYAM 2013/3 4. szám Szerkesztőbizottság Elnök: Elnökhelyettes: Főszerkesztő: Tb. Főszerkesztő: Tagok: Dr. Vekerdi Zoltán Dr. Zsiros Lajos Dr. Svéd László Dr. Grósz Andor Dr. Hideg János Dr. Bakity

Részletesebben

Az idõs felnõtt rétegek (45 év felettiek) felnõttképzési igényei és képzési lehetõségei

Az idõs felnõtt rétegek (45 év felettiek) felnõttképzési igényei és képzési lehetõségei Sz. Molnár Anna Az idõs felnõtt rétegek (45 év felettiek) felnõttképzési igényei és képzési lehetõségei Kutatási zárótanulmány Háttértanulmányok Budapest, 2005 A kutatásban részt vettek: Arapovics Mária,

Részletesebben

A METABOLIKUS X SZINDRÓMA ÉS PREVENCIÓS LEHETŐSÉGEI, FÓKUSZBAN A LAKTO-VEGETARIANIZMUS

A METABOLIKUS X SZINDRÓMA ÉS PREVENCIÓS LEHETŐSÉGEI, FÓKUSZBAN A LAKTO-VEGETARIANIZMUS Apor Vilmos Katolikus Főiskola Természettudományi és Matematikai Intézet 2600 Vác, Konstantin tér 1-5. A METABOLIKUS X SZINDRÓMA ÉS PREVENCIÓS LEHETŐSÉGEI, FÓKUSZBAN A LAKTO-VEGETARIANIZMUS Konzulens:

Részletesebben

AZ ÉLŐ MUNKAHELY Foglalkozási rehabilitációról munkaadóknak. Zalabai Péterné - Vízvárdi András

AZ ÉLŐ MUNKAHELY Foglalkozási rehabilitációról munkaadóknak. Zalabai Péterné - Vízvárdi András The EQUAL Programme is funded by the European Social Fundand the Hungarian Government. Az EQUAL Programot az Európai Szociális Alap és a Magyar Kormány finanszírozza. 1. Zalabai Péterné - Vízvárdi András

Részletesebben

BAGLYASKŐ IDŐSEK OTTHONA

BAGLYASKŐ IDŐSEK OTTHONA A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Nógrád Megyei Kirendeltsége Igazgatója 47-4/204. ikt. számú rendelkezésének. számú Melléklete BAGLYASKŐ IDŐSEK OTTHONA IDŐSEK OTTHONA SZAKMAI PROGRAMJA 204 Szervezeti

Részletesebben

Derűs időskor aktív időskort támogató közösségi programok

Derűs időskor aktív időskort támogató közösségi programok Derűs időskor aktív időskort támogató közösségi programok Országos Egészségfejlesztési Intézet, Budapest, 2007 A kiadvány, az Egészségügyi Minisztérium projekt támogatásával készült Tartalomjegyzék Bevezetés....................................................................

Részletesebben

SZABADIDŐ- SPORTOK. Szerzők: Dr. Bíró Melinda Hidvégi Péter Kopkáné Plachy Judit Széles Kovács Gyula Váczi Péter

SZABADIDŐ- SPORTOK. Szerzők: Dr. Bíró Melinda Hidvégi Péter Kopkáné Plachy Judit Széles Kovács Gyula Váczi Péter SZABADIDŐ- SPORTOK Szerzők: Dr. Bíró Melinda Hidvégi Péter Kopkáné Plachy Judit Széles Kovács Gyula Váczi Péter Eszterházy Károly Főiskola Sporttudományi Intézet Eger, 2015 KÉSZÜLT AZ ESZTERHÁZY KÁROLY

Részletesebben

A kardiológiai rehabilitáció létjogosultságát igazoló tudományos tények, evidenciák

A kardiológiai rehabilitáció létjogosultságát igazoló tudományos tények, evidenciák ISCHAEMIÁS SZÍVETEGEK REHAILITÁCIÓJA Kardiológiai Szakmai Kollégium Írták: Dr. erényi István, Dr. Szatmáry György, Dr. Szász Károly, Dr. Szeles Éva Dr. Veress Gábor (munkacsoport vezető).megjelent: Kardiológiai

Részletesebben

A TESTNEVELÉSI KATEGÓRIÁBA SOROLÁS EGÉSZSÉGÜGYI SZEMPONTJAI

A TESTNEVELÉSI KATEGÓRIÁBA SOROLÁS EGÉSZSÉGÜGYI SZEMPONTJAI A TESTNEVELÉS KATEGÓRÁBA SOROLÁS EGÉSZSÉGÜGY SZEMPONTJA SZAKMA RÁNYELV iskolaorvosok, háziorvosok, házi gyermekorvosok, szakorvosok, védônôk, gyermekegészségügyi szakemberek, testnevelôk és gyógytestnevelôk

Részletesebben

Mozgás, diéta, környezet ELŐADÁSOK ÖSSZEFOGLALÓJA. 2012. november 21. Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézet

Mozgás, diéta, környezet ELŐADÁSOK ÖSSZEFOGLALÓJA. 2012. november 21. Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézet Mozgás, diéta, környezet ELŐADÁSOK ÖSSZEFOGLALÓJA Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézet VII. ÉLETMÓD KONFERENCIA Az allergia mint életmód betegség Prof. Dr. Nékám Kristóf Budai Irgalmasrendi Kórház

Részletesebben

Egészségfejlesztési terv

Egészségfejlesztési terv Egészségfejlesztési terv Fráter György Gimnáziumért Alapítvány 2014. január Tartalom 1. Előszó... 4 2. Az egészségfejlesztés indokoltsága, értékei... 5 2.1 Népegészségügyi indokoltság... 5 2.2 Szakmai

Részletesebben

Mentálhigiéné. sajnos az egészség minden javak között az, melyre az ember a legkevesebb figyelmet fordítja Mercier

Mentálhigiéné. sajnos az egészség minden javak között az, melyre az ember a legkevesebb figyelmet fordítja Mercier Mentálhigiéné sajnos az egészség minden javak között az, melyre az ember a legkevesebb figyelmet fordítja Mercier A mentálhigiéne szó a köznyelvben a lelki egészséget jelenti. A fogalomnak két nagy értelmezési

Részletesebben

101 MÓDSZER A FIATALSÁG MEGŐRZÉSÉHEZ

101 MÓDSZER A FIATALSÁG MEGŐRZÉSÉHEZ 101 MÓDSZER A FIATALSÁG MEGŐRZÉSÉHEZ TARTALOM : BEVEZETÉS...5 1. FEJEZET...7 Természetes élelmiszerek fogyasztása...7 2. FEJEZET...13 Élénkítő gyakorlatok...13 3. FEJEZET...22 A természetes szépség...22

Részletesebben

Szédülés és elesések idõs korban

Szédülés és elesések idõs korban 18 OSTEOLOGIAI KÖZLEMÉNYEK 2008/1 Szédülés és elesések idõs korban Tóth Margit dr. Krónikus Belgyógyászati Osztály, Megyei Kórház, Zalaegerszeg Összefoglalás: Az idõsek egyik leggyakoribb panasza a szédülés.

Részletesebben

egészségügyi gazdasági szemle

egészségügyi gazdasági szemle egészségügyi gazdasági szemle A Nemzeti Erôforrás Minisztérium és az Egészségügyi Gazdasági Vezetõk Egyesülete közgazdasági folyóirata 50. évfolyam 1. szám, 2012. március Megelôzés és/vagy gyógyítás? Az

Részletesebben