VÁLYOGTÉGLÁK VÁLYOGVAKOLAT VÁLYOGHÁZ FELÚJÍTÁSA TERMÉSZETES HŐSZIGETELÉSEK VÁLYOGFESTÉKEK ÉS SZÍNES VÁLYOG NEMESVAKOLATOK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VÁLYOGTÉGLÁK VÁLYOGVAKOLAT VÁLYOGHÁZ FELÚJÍTÁSA TERMÉSZETES HŐSZIGETELÉSEK VÁLYOGFESTÉKEK ÉS SZÍNES VÁLYOG NEMESVAKOLATOK"

Átírás

1 VÁLYOGHÁZAK NAPJAINKBAN VÁLYOGTÉGLÁK VÁLYOGVAKOLAT VÁLYOGHÁZ FELÚJÍTÁSA TERMÉSZETES HŐSZIGETELÉSEK VÁLYOGFESTÉKEK ÉS SZÍNES VÁLYOG NEMESVAKOLATOK Minden jog fenntartva BIOBAUSHOP Kft.

2 Vályog az emberiség legrégebbi és legpróbáltabb építőanyaga Nincs még egy olyan építőanyag, mint amilyen a vályog, amely egyszerre töltene be annyi épületbiológiai és ökológiai elvárásokat. Az emberiség évezredek óta használja és értékeli pozitív tulajdonságait ezen kiváló építőanyagnak. Sokak fejében mégis téves információk és negatív képek keringenek amikor vályogházakról hallanak. A vályogházak kellemes klímája sokunk számára közismert nyáron kellemesen hűs, télen hosszú ideig meleg-, melyet azonban a szakszerűtlen beavatkozásoknak, nem megfelelő anyaghasználatnak köszönhetően gyors állagromlásra, súlyos esetben pusztulásra ítélnek. Nemritkán találkozunk olyan esetekkel, hogy mindenféle előzetes tájékozódás és tanácsadás kérése nélkül kerülnek be modern - néhány éve piacon lévő termékek- építőanyagok egy vályogházba. A szakszerűtlen beavatkozások évszázadok hagyományát és tudását teszik tönkre ahelyett, hogy példát vennének, tanulnának belőle. Az interneten keresgélve több vályogházakkal, és vályogépítészettel kapcsolatos oldallal és könyvvel találkozhatunk, főként régebbi kiadványokkal, melyek részletesen mutatják be a tradicionális technológiákat. A teljesség igénye nélkül a legismertebbek: Mednyánszky Miklós Vályogházak c. könyve, Dr. Medgyasszay Péter és Novák Ágnes Föld és Szalmaépítészet, Dr. Szűcs Miklós Föld-és vályogfalú házak építése és felújítása. Európában napjainkban Németország az élenjáró a vályogos technológiák fejlesztésében és elterjesztésében, így az ottani szabványok és előírások tekinthetőek nálunk is irányadónak: Lehmbau Regeln, majd 2013-től a gépi körülmények között előállított vályog építőanyagoknál a következő szabványok: DIN vályogtéglák DIN vályog falazó habarcsok DIN vályogvakolatok

3 Ezekről a gyári körülmények között gyártott, mai elvárásoknak megfelelő új építőanyagokról azonban viszonylag kevés információt lehet találni a laikus érdeklődők számára. Éppen ezért mi most ezeket az anyagokat fogjuk általánosságban bemutatni. Mire használhatjuk a vályogot? Döngölt vályog Szalmás vályog Vályogpor Vályogtég- Vályog építőlapok Padló x Falszerkezet x x x x Mennyezet, és x x x x Szárazépítész x x Vakolatok x x Azoknak akik gyakorlatias formában is szeretnének megismerkedni a vályog építőanyagokkal, utólagos hőszigetelésekkel, folyamatosan szervezünk 1-2 napos képzéseket. Az aktuális képzéseinkről a menüpont alatt tájékozódhat.

4 Vályogházak újrafelfedezve Jelenleg Magyarországon, körülbelül vályogház található meg, melyeknek nagy része erősen felújításra szorul, egy másik jelentős részét pedig az új lakók megváltozott életvitele, elvárásai és az új energetikai előírások miatt kell felújítani, bővíteni. Hozzánk hasonlóan Németországban is nagy hagyománya van a vályog épületeknek, és 2,5-3 Millió favázas vályogház található, melyeket egyre többen igyekeznek megmenteni az utókornak és gondosan felújítani. A fachwerk ház favázas épületet jelent kitöltő falazattal, amelyek különböző anyagok lehetnek, mint például üveg, tégla, vályog. A favázas házak esetében a teherhordó funkciót a gerendák töltik be, és nem a favázak közötti falazat. A képen:bíró Árpád Lehmbiro KG díjnyertes felújítása egy több mint 500 éves németországi ház. Ügyfeleink mondták:ügyfeleink mondták: A vendégeink arról számoltak be, hogy amikor nálunk leültek, mint ha lelassultak volna, még az egyébként nagyon pörgős, izgága Zsuzsa sem értette, hogy mi történik vele, lépten nyomon elaludt a fotelban ülve. A ház minden várakozásunkat felül múlta, és ez annak is köszönhető, hogy minden vályog fal vályog vakolatot kapott. Van egy koros építész ismerősöm, aki mindig azt mondta, amikor erről beszéltünk, hogy Ő az idős mesterétől anno azt tanulta, hogy sárnak sár a barátja, azaz vályog falazatra nem való más, mint vályog vakolat. Az alap vakolat felhordása csak azért volt egy picit izgalmas, mert aki akkor dolgozott nekünk még életében nem dolgozott ilyen vakolattal. Ennek ellenére meglehetősen jó, és a megfelelő előkészítés után könnyű, és gyors volt vele a munka. Vályogházak napjainkban c. kiadványunkban általánosságban szeretnénk megmutatni, azon építőanyagokat és technológiákat, melyek többszörösen kipróbáltak, és a vályoggal kompatibilisek. Használhatóak akár meglévő vályogházak felújításánál, bővítésnél, de akár új vályogházak építésénél is. Ezen anyagokat őseink évszázadok óta használták már, manapság pedig újrafelfedezésüket élik.

5 Eddig a vályogházakkal kapcsolatban sokak fejében az volt, hogy aki ilyen házat választ annak komoly kompromisszumokat kell kötnie, be kell érnie a hideg padlóval, görbe meszelt falakkal stb Szerencsére ez mára a folyamatosan továbbfejlesztett, gyári körülmények között gyártott vályog építőanyagoknak, és egyre szélesebb körben terjedő természetes építőanyagoknak köszönhetően gyökeresen megváltozott.

6 Vályogházak hőszigetelése Miért kell hőszigetelni a vályogházakat? A 21.-ik század elejéig nem igazán foglalkoztunk épületeink energiafogyasztásával. Az elsődleges szempont a biztonságosság és a kényelem voltak, és az épület energiafogyasztása egy adottság volt. Az energiaárak folyamatos növekedése és az épületeinkkel szemben támasztott elvárásaink mára azonban jelentősen megváltoztak, így ezzel a területtel mindenképpen foglalkoznunk kell. Az ENERGIAKLUB 2013-as felmérése szerint hazánkban a családi házak legnagyobb része tégla és vályogtégla. A háztartások 12 százaléka vályogházban él. A vályogházak energetikai besorolása e szerint a felmérés szerint F-G, mely azt jelenti, hogy a vályogházak primer energiaigénye alapesetben, kWh/m2 év, mely rendkívül magas érték, ha figyelembe vesszük a mai épületeknél elvárásként tekinthető. Az átlagosan m2-es vályogházak lakói így évente kb Ft-ot költenek a meleg előállítására. A ház falainak hőszigetelésével és hőszigetelt ablakokra történő váltással kb. 50 százalékos megtakarítás érhető ől, ami kb Ft megtakarítást is jelent. A vályogházaknál különösképpen oda kell figyelni a megfelelő hőszigetelő anyag kiválasztásánál és természetes hőszigetelő anyagokat célszerű használni: kender, nád, fagyapot, cellulóz. Modern példák ajkarendeki Ökologikus Passzívház 170m2 alapterületre az éves fűtés és HMV előállítás költsége ~ Ft Régi vályogházunk üzemeltetési költségei csökkentése mellett /energetikai felújítások/, megtarthatjuk a tradicionális népi jegyeket, de akár modern belső tereket is kialakíthatunk, úgy hogy otthonunk lakókomfortja összemérhető legyen az új építésű otthonokkal, sőt belső levegője egészségesebb annál a természetes építőanyagoknak köszönhetően.

7 Mely hőszigetelések alkalmazhatóak vályogházaknál? Nád hőszigetelés: Vályogházak homlokzati hőszigetelésére, kedvező ár érték aránya és széles körű elérhetősége miatt kedvelt a nád. Préselt táblás szigetelőanyagként: 2 és 5 cm-es vastagságban érhető el. Táblaméret: 125*100cm 5 cm vastagságú nádlemez: 9,2 kg/m2 (+-10%) Térfogatsúlya: cca. 195 k/m3 (+-10%) Hőszigetelési tényezője: 0,042-0,048 W/mK A talajmenti részek szigetelésénél (kb 50cm magasságig), a nedvességkárok csökkentésének érdekében xps szigetelést alkalmazzunk majd ezt követően következhet a fém indítóprofil. A szigetelőtáblákat ezt követően a falhoz szorítjuk és dűbelekkel (előfúrás, dűbel, beütő szeg) rögzítjük (6-7db /m2). Ezt követően jöhet a vakolás, melyhez vagy vályogvakolatot (végső rétegként 3 réteg mészfestés), vagy mészvakolatot használhatunk.

8 Vakolathordó stukatúrnád: Ebben az esetben a nádnak nem hőszigetelő funkciója van csupán vakolathordó. Létezik ritkább szövésű ún. szimpla stukatúr és sűrűbb szövésű dupla stukatúr nád is. Szalmabála hőszigetelés: Ez egy nagyon költség takarékos megoldás lehet amennyiben a tető túlnyúlása lehetővé teszi a vastag bálák felrakását. A lábazati részen a nedvességkárok elkerülése érdekében célszerű XPS szigetelőtáblákat alkalmazni kb. 50cm magasságig. Azoknak, akiket bővebben érdekel az utólagos szalmabála hőszigetelés, a Magyar Szalmabálaépítők rendszeresen szervez 1-2 napos szakmai programokat, ahol átfogó elméleti és gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek a résztvevők.

9 Új építésű favázas vályogház, melyhez szalmabála hőszigetelés kerül elkészítésre. A vastag falaknak köszönhetően az épület nagyon alacsony fenntartási költségekkel működik és a természetes építőanyagoknak köszönhetően nagyon kellemes belső lakóklímával. Flexibilis fagyapot hőszigetelés A flexibilis fagyapot hőszigetelés, természetes fa rostokból készül, egyszerűen kivitelezhető környezetbarát szigetelőanyag. Alkalmazható padlásfödémnél, mennyezetnél, szarufák közé és válaszfalakba. Elérhető 4-24cm vastagságban. 1220*575mm-es

10 Cellulóz hőszigetelés A szigetelések egyik alapvető feladata a kiegyensúlyozott, kellemes lakótér biztosítása. A befújásos cellulóz szigetelést már évtizedek óta használják épületek hatékony hő és zajszigetelésére. Az egész világon gyorsan terjedni kezdett, mivel gyorsabban, rés-, és ülepedés mentesen megoldható vele a szigetelés. Külföldön a házak nagy részét kizárólag ezzel a technológiával szigetelik. A nyílt diffúziós szerkezeteknél kiválóan alkalmazható alacsony páradiffúziós tulajdonsága és páraszabályozó képessége miatt. Elsősorban családi házak, társasházak tetőtér beépítés -, illetve födém -, vagy válaszfal szigeteléshez, ritkábban külső falszigeteléshez és aljzatszigeteléshez használható a nagy hőtároló képességű cellulóz szigetelőanyag. Vályogházak esetében leginkább a födém szigetelésénél alkalmazható a cellulóz hőszigetelés.

11 Vályogfalazatok: Felújításnál, hozzáépítésnél, vagy új vályogház építésénél több lehetőségünk adódik: amennyiben a saját telkünkről kitermelt talaj alkalmas arra és van a vályogtégla készítésben tapasztalt kivitelező is, a rendelkezésre álló anyagból is készíthetünk falazó anyagot. A saját biztonságunk és az előírásoknak történő megfelelőség érdekében a jövőben használni kívánt tégláinkból mintákat kell küldeni hivatalos minősítő intézetnek, hogy megállapíthassák a téglák tulajdonságát és termék alkalmasságát. Mi most a gyári körülmények között gyártott, minősítéssel rendelkező vályogtéglákat fogjuk bemutatni. Ezek ugyanis mindig állandó minőségben készülnek, nem kell várni a száradásra, és a részletes technikai és kivitelezési segédleteknek köszönhetően kellő biztonságot ad, tervezőnek és kivitelezőnek egyaránt. Vályogtégláinkat külső és belső teherhordó-, kitöltő-, térelválasztó falazatok építéséhez, vagy akár belsőépítészeti megoldásokhoz is ajánljuk. Földszintes épületek teherhordó falrétegeként égetett tégla megerősítéssel már 30 cm-es falvastagság is elegendő. Többszintes épületeknél a falak vastagításával, téglával vagy vasbeton szerkezettel történő kombinálással növelhetjük a szerkezet állékonyságát, de minden esetben külön statikai méretezés szükséges. A hőszigetelési határértékek eléréséhez külső oldali, környezetbarát, lélegző hőszigetelő anyagokat javasolunk, mint nádlemez, szórt cellulóz (újrahasznosított papír), lágyfarost lemez, kender, vagy szalma szigetelés. A megfelelő rétegkombinációkkal, előtétfallal könnyedén készíthetünk akár passzívház minőségű falszerkezetet is (U<0,15W/m 2 K).

12 Kisméretű vályogtégla Méret: (HxSZxM) 250x120x65 mm Tömeg: 1 elem 3,7 kg Nyomószilárdság: 3,6 N/mm 2 Testsűrűség 1850 kg/m 3 Hővezetési tényező: λ (száraz) 0,73 W/mK Anyagszükséglet: 12 cm fal 51 db/m 2 25 cm fal 102 db/m 2 Léghanggátlás (vakolatlan): 38 cm fal 153 db/m 2 12 cm fal 45 db 25 cm fal 51 db 38 cm fal 55 db Csomagolás: 1 raklap 250 db Kettősméretű vályogtégla Méret: (HxSZxM) 250x120x140 mm Tömeg: 1 elem 7,9 kg Nyomószilárdság: 3,7 N/mm 2 Testsűrűség 1800 kg/m 3 Hővezetési tényező: λ (száraz) 0,73 W/mK Anyagszükséglet: 12 cm fal 26 db/m 2 Léghanggátlás (vakolatlan): 25 cm fal 51 db/m 2 38 cm fal 76 db/m 2 12 cm fal 45 db 25 cm fal 51 db 38 cm fal 55 db Csomagolás: 1 raklap 147 db

13 30-as vályogtégla Méret: (HxSZxM) 300x175x140 mm Tömeg: 1 elem 11,1 kg Nyomószilárdság: 4,6 N/mm 2 Testsűrűség 1710 kg/m 3 Hővezetési tényező: λ (száraz) 0,63 W/mK Anyagszükséglet: 18 cm fal 22 db/m 2 Léghanggátlás (vakolatlan): 30 cm fal 36 db/m 2 49 cm fal 58 db/m 2 18 cm fal 48 db 30 cm fal 53 db 49 cm fal 56 db Csomagolás: 1 raklap 100 db

14 Mennyezet:Eredeti rusztikus vagy elegáns modern Az oldalfalakon és a mennyezeten színes vályog nemesvakolatok. Fotó: Bíró Árpád Lehmbiro KG. A mennyezet is fontos része az autentikus vályogházaknak. Lehetőség van a régi látszógerendás mennyezet megtartására, de többrétegben felhordott vályogvakolattal és vályog nemesvakolattal a fal és mennyezet egységes képet alkot. Lehetőség van táblásított fagyapot vakolathordó és szigetelő táblákkal vagy vályog építőlapokkal függesztett álmennyezet készítésére is.

15 Vályog & falfűtés A vályogházak falfűtéssel történő kombinálására kétféle lehetőség kínálkozik. 1. Táblásított nád szigetelésre rögzített fűtés regiszterek, melyeket vályogvakolat fed, és végső felületképző rétegként színes vályog nemesvakolat kerül. Vályog építőlapok, melyeknél a fűtéscsövek helyének kialakítása még a gyárban megtörténik. Ezt követően a lapokat vályogvakolattal vakolhatjuk be és végső felületképzésként ajánlott a színes vályog nemesvakolatok használata. Ennél a technológiánál nem szükséges radiátorok alkalmazása.

16 Vályoghabarcs, agyagpor vályoghabarcshoz: A finomra őrölt zsákos agyagport, vályog falazatok habarcsához ajánljuk. Kiszerelés: 40kg-os zsákos, 500kg-os Big Bag Vályogvakolatok: A vályogvakolat egy vályogból készült vakolatot jelent, melyet épületeink belső és külső* vakolására használhatunk. A vályogból készült vakolatok felhasználása az emberiség legrégebbi építési technológiái közé tartozik, mivel az alapanyag széles körben elérhető, kivitelezése egyszerű. KÖZÉP EURÓPÁBAN először a Kőrös kultúra házainál fedezték fel használatának nyomait. Minősített, zsákos vályog készvakolatok A kiváló alapanyagok, mint a vályog, különböző szemcseméretű homokfajták, természetes rostok és a cellulóz mindenféle mesterséges adalékanyag nélkül biztosítják azon technikai tulajdonságokat, melyet egy mai készvakolattól elvárhatunk. BIOKAY Univerzális vályogvakolat 25kg-os BIOKAY Univerzális vályogvakolat alap+fedővakolat egyben: 500kg-os Big Bag BIOKAY Univerzális vályogvakolat alap+fedővakolat egyben: 1000kg-os Big Bag *külső térben a vályogvakolatokat, egy időjárásálló végső réteggel kell ellátni pl. 3 réteg mészfesték, vagy mészvakolat.

17 Vályog nemesvakolatok, vályogfestékek: Klasszikus fehér vagy a természet színei Aki vályoggal vakolt falfelületeit valamilyen bevonattal vagy festékkel szeretné ellátni a következőekre kell figyelnie: A vályog nyílt diffúziójú tulajdonságának a jövőben is meg kell maradni, tehát nem láthatjuk el párafékező vagy párazáró bevonatokkal (műanyag festékek, záró réteget képző bevonatok). Amennyiben mégis valaki tapétázni szeretné, normál papírtapétát alkalmazzon, ne a műanyag párafékezőt. A szorpciós (párafelvevő képesség) képességét biztosítani kell a vályognak, erre leginkább a vályog nemesvakolatok és vályogfestékek alkalmasak. Eredetileg a vályog felületeket, mészfestékkel festették le, leggyakrabban fehérre. A vályogvakolatokra, egyszerűen felhordhatóak és különösen szépek a színes vályog nemesvakolatok, melyeket később vályogfestékkel festhetünk át különböző színűre. Ez az általában 1,5-2mm vastag réteg előnye, hogy a viszonylag puha és sérülékeny vályogtapasztásnak nagyon kopásállóságot biztosít, és a sérülések is kevésbé látszanak. Száraz por állagú termék, melyet víz hozzáadásával készíthetünk el, és rozsdamentes glettvas segítségével hordhatunk fel.

18 Vályogfestékek, struktúrafestékek: Por alapú festék, vályogból, agyagból és kvarchomokból. A vályogfestéket felhordhatjuk megfelelően előkészített vályogvakolatra, vagy mészvakolatra, de alapozás után akár a gipszkarton felületekre is felhordható. A kivitelezés történhet rövid szőrű ecsettel, vagy szintén rövid szőrű festőhengerrel. A vályogfestékek természetes ásványi és földpigmentekkel színezhetőek, antisztatikus felületűek. A végeredmény jól fedő, selyem matt felület. Struktúrafestékek: A vályog nemesvakolat és a festék közötti átmenetet képeznek. A kvarchomoknak köszönhetően szolíd struktúrát adnak a felületeknek. Mészfestékek: Kreidezeit mészfestékek A mészfesték az egyik legsokoldalúbb falfesték. Beltérre és kültérre. Nedves helyiségekbe is kiváló választás. Csúcsminőségű, hosszan "érlelt" kiváló mechanikai tulajdonságokkal bíró natúr oltottmészfesték. Kültérben kiválóan alkalmas vályogvakolatok időjárás elleni védelmére. Amennyiben kérdései merülnek fel, segítségre van szüksége írjon nekünk az info@valyogvakolat.hu címre. Üdvözlettel: Bíró Péter és a valyogvakolat.hu csapata. Minden jog fenntartva. Biobaushop Kft.

Előadó neve Xella Magyarország Kft.

Előadó neve Xella Magyarország Kft. ORSZÁGOS KONFERENCIASOROZAT Főtámogató Szervezők Homlokzati falszerkezetek belső oldali hőszigetelése ásványi hőszigetelő lapokkal Előadó neve Xella Magyarország Kft. hőszigetelő lapok anyag jellemzők

Részletesebben

Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése

Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése Küszöbön a felújítás! E-learning sorozat Xella Magyarország Kft. ásványi hőszigetelő lapok anyagjellemzők Ásványi és tömör Magasfokú hőszigetelőképesség Természetes

Részletesebben

Hogyan újíthatom fel vályogházamat úgy, hogy az a mai igényeknek is megfeleljen, anélkül hogy visszafordíthatatlan károkat okoznék?

Hogyan újíthatom fel vályogházamat úgy, hogy az a mai igényeknek is megfeleljen, anélkül hogy visszafordíthatatlan károkat okoznék? Hogyan újíthatom fel vályogházamat úgy, hogy az a mai igényeknek is megfeleljen, anélkül hogy visszafordíthatatlan károkat okoznék? Az év vályogháza 2013 pályázat, győztes háza. Leták és Tamás Építésziroda

Részletesebben

TARTÓSZERKEZET-REKONSTRUKCIÓS SZAKMÉRNÖKI KÉPZÉS VÁLYOGÉPÍTÉS. Vályog szerkezetek kialakítása

TARTÓSZERKEZET-REKONSTRUKCIÓS SZAKMÉRNÖKI KÉPZÉS VÁLYOGÉPÍTÉS. Vályog szerkezetek kialakítása TARTÓSZERKEZET-REKONSTRUKCIÓS SZAKMÉRNÖKI KÉPZÉS VÁLYOGÉPÍTÉS Vályog szerkezetek kialakítása O. Dr. CSICSELY ÁGNES egyetemi adjunktus BME, Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék TARTALOM

Részletesebben

Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek. YTONG és YTONG MULTIPOR

Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek. YTONG és YTONG MULTIPOR Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek YTONG és YTONG MULTIPOR anyagok használatával Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek Tartalomjegyzék: 1) Környezetbarát termék 2) Hőtechnika:

Részletesebben

Összes termékünk természetes és környezetbarát alapanyagból

Összes termékünk természetes és környezetbarát alapanyagból FORRÁSTÉGLA TERMÉKEK R Tapolcafői Téglaipari Kft. 8598 Pápa - Tapolcafő, Tóradülő utca Hrsz.: 9075/2 Telefon: +36 89 318 343 Telefax: +36 89 319 057 info@forrastegla.hu.. Téglagyárunk a Bakony lábánál,

Részletesebben

Belső oldali hőszigetelés - technológiák és megtakarítási lehetőségek

Belső oldali hőszigetelés - technológiák és megtakarítási lehetőségek Belső oldali hőszigetelés - technológiák és megtakarítási lehetőségek belső oldali hőszigetelés - technológiák Lehetséges megoldások: 1.Párazáró réteg beépítésével 2.Párazáró / vízzáró hőszigetelő anyaggal

Részletesebben

Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek. YTONG és YTONG MULTIPOR

Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek. YTONG és YTONG MULTIPOR Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek YTONG és YTONG MULTIPOR anyagok használatával Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek Tartalomjegyzék: 1) Környezetbarát termék 2) Hőtechnika:

Részletesebben

A falazat kiválasztása, hőszigetelési praktikák. Tóth Zsolt, az é z s é kft. ügyvezetője

A falazat kiválasztása, hőszigetelési praktikák. Tóth Zsolt, az é z s é kft. ügyvezetője A falazat kiválasztása, hőszigetelési praktikák Tóth Zsolt, az é z s é kft. ügyvezetője Miért téglából építünk? - évezredek óta használjuk - az első mesterséges építőanyag - tartós - időjárásálló - nagy

Részletesebben

Á R L I S T A. 01 Falazó tégla termékek (FT) Tömör téglák ForrásTégla kisméretű tömör tégla

Á R L I S T A. 01 Falazó tégla termékek (FT) Tömör téglák ForrásTégla kisméretű tömör tégla Á R L I S T A Tapolcafői Téglaipari Kft. 8598 Pápa-Tapolcafő, Tóradülő utca Hrsz.: 9075/2 Telefon: +36 89 318 343 Telefax: +36 89 319 057 info@forrastegla.hu www.forrastegla.hu Érvényes: 2018.02.20-tól

Részletesebben

GLEN R FALSZERKEZET FÖDÉM 39 CM-ES FÖDÉMSZERKEZET 41 CM-ES TÖMÖR, HOMOGÉN FALSZERKEZET. 180 m 2 LOGLEN favázas mintaház fázisainak bemutatása

GLEN R FALSZERKEZET FÖDÉM 39 CM-ES FÖDÉMSZERKEZET 41 CM-ES TÖMÖR, HOMOGÉN FALSZERKEZET. 180 m 2 LOGLEN favázas mintaház fázisainak bemutatása FALSZERKEZET FÖDÉM CM-ES TÖMÖR, HOMOGÉN FALSZERKEZET KÜLSŐ ÉS BELSŐ VAKOLÁST NEM IGÉNYEL cm Acél vázszerkezet 0, cm Feltöltő nyílások Ø 8 cm cm cm Üvegszövet háló Burkolat 7 7 8 9 CM-ES FÖDÉMSZERKEZET

Részletesebben

Fehér Szerkezetek - 2014. Xella Magyarország Kft. 1

Fehér Szerkezetek - 2014. Xella Magyarország Kft. 1 Fehér Szerkezetek - 2014 Május 8. Május 13. Május 15. Május 20. Május 27. Budapest Debrecen Veszprém Hódmezővásárhely Győr Xella Magyarország Kft. 1 Fehér Szerkezetek - 2014 Program: 09.00-09.30: Követelmények

Részletesebben

A házépítés ma és a Bioépítészet. Major Attila

A házépítés ma és a Bioépítészet. Major Attila Bajai Nyári Szabadegyetem A házépítés ma és a Bioépítészet Hogy építünk ma? Forrástégla Vályog és kerámiatégla Emoton Vályogrendszerek Öko-vályog Passzívház A MAI MAGYAR ÉPÍTŐIPAR HELYZETFELTÁRÁSA Avagy,

Részletesebben

Baumit Sanova. Rendszer N. mérsékelten nedves és csekély sóterheltségû. falazatokhoz kül és beltérben, mechanikai szilárdság

Baumit Sanova. Rendszer N. mérsékelten nedves és csekély sóterheltségû. falazatokhoz kül és beltérben, mechanikai szilárdság SANOVA FELÚJÍTÓRENDSZEREK ÁTTEKINTÉSE Tökéletes felújítás FELÚJÍTÓRENDSZEREK ÁTTEKINTÉSE Rendszerek Alkalmazás Elôkészítés Vakolat- ill. höszigetelô réteg Sanova Rendszer K mérsékelten nedves és csekély

Részletesebben

Korszerű -e a hő h tá ro s? T th ó Zsolt

Korszerű -e a hő h tá ro s? T th ó Zsolt Korszerű-e ű a hőtárolás? Tóth Zsolt 1. Mikor beszélünk hőtárolásról? 1.Könnyűszerkezet 2.Nehéz szerkezet 1. Fogalmak? 1. Hőtároló tömeg 2. Hő kapacitás 3. Hővezető képesség 4. Aktív tömeg 5. Hő csillapítás

Részletesebben

2011 Árlista www.homlokzati-szigeteles.hu

2011 Árlista www.homlokzati-szigeteles.hu 2011 Árlista www.homlokzati-szigeteles.hu Tel: +36-309-484-707 Szikora Ferenc www.clingonkft.hu TERRA Hőszigetelő alaprendszer homlokzatra KINGSTONE EPS-H80 alaprendszer : 1m2 pol.lap, 5kg/m2 terra rag,

Részletesebben

2011 Árlista www.homlokzati-szigeteles.hu

2011 Árlista www.homlokzati-szigeteles.hu 2011 Árlista www.homlokzati-szigeteles.hu Tel: +36-309-484-707 Szikora Ferenc www.clingonkft.hu TERRA Hőszigetelő alaprendszer homlokzatra KINGSTONE EPS-H80 alaprendszer : 1m2 pol.lap, 5kg/m2 terra rag,

Részletesebben

Silka alapanyagok. Mész Homok Víz. Xella Magyarország Kft. 2

Silka alapanyagok. Mész Homok Víz. Xella Magyarország Kft. 2 Silka Silka alapanyagok Mész Homok Víz 2 Gyártástechnológia Az alapanyagok - homok - mész - víz Keverés Előérlelés Utókeverés Préselés Minőség ellenőrzés Gőzszilárdítás Csomagolás Feliratozás Kiszállítás

Részletesebben

VÁCHARTYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2164 Váchartyán, Fő utca 55.

VÁCHARTYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2164 Váchartyán, Fő utca 55. SZÁNTÓ ZSÓFIA architect & design STUDIO VÁCHARTYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2164 Váchartyán, Fő utca 55. Önkormányzati épületek energiahatékonysági felújítása Váchartyán Községben Műszaki Leírása 2017 NOVEMBER

Részletesebben

Fehér Szerkezetek 2013 konferencia. Xella Magyarország Kft.

Fehér Szerkezetek 2013 konferencia. Xella Magyarország Kft. Fehér Szerkezetek 2013 konferencia Április 25. Május 7. Május 14. Május 21. Május 23. Budapest Salgótarján Veszprém Pécs Debrecen Xella Magyarország Kft. 1 Újdonságok a Xella termékpalettáján 1. Ytong:

Részletesebben

Silka mészhomoktégla KIVONAT A XELLA MAGYARORSZÁG KFT. SILKA ALKALMAZÁSTECHNIKAI ÚTMUTATÓBÓL KIZÁRÓLAG OKTATÁSI CÉLOKRA

Silka mészhomoktégla KIVONAT A XELLA MAGYARORSZÁG KFT. SILKA ALKALMAZÁSTECHNIKAI ÚTMUTATÓBÓL KIZÁRÓLAG OKTATÁSI CÉLOKRA Silka mészhomoktégla KIVONAT A XELLA MAGYARORSZÁG KFT. SILKA ALKALMAZÁSTECHNIKAI ÚTMUTATÓBÓL KIZÁRÓLAG OKTATÁSI CÉLOKRA Silka termékválaszték, alkalmazási területek HM és HML teherhordó és akusztikus falazóelemek

Részletesebben

Költségvetés főösszesítő. Megnevezés Anyagköltség Díjköltség. 1. Építmény közvetlen költségei... 1.2 Akadályoztatási költség...%...

Költségvetés főösszesítő. Megnevezés Anyagköltség Díjköltség. 1. Építmény közvetlen költségei... 1.2 Akadályoztatási költség...%... Költségvetés főösszesítő 1/6 oldal Megnevezés Anyagköltség Díjköltség 1. Építmény közvetlen költségei...... 1.2 Akadályoztatási költség...%... 1.3 Építés közvetlen költségei...... 2.1 Árkockázat fedezet

Részletesebben

Bazaltgyapot. Dűbel. Nobasil PTE

Bazaltgyapot. Dűbel. Nobasil PTE 1, Bazaltgyapot Nobasil PTE Terhelhető hő- és hangszigetelő tábla, elsősorban úsztatott padlószerkezetek lépéshang-szigetelésére, közbenső födémek akusztikai és tűzvédelmi szigeteléseként. 2, Dűbel 1 /

Részletesebben

Tondach Thermo PIR szarufa feletti hőszigetelések

Tondach Thermo PIR szarufa feletti hőszigetelések Tondach Thermo PIR szarufa feletti hőszigetelések Fókuszban az energiahatékonyság Érezze magát egy életen át komfortosan korszerűen hőszigetelt otthonában! www.wienerberger.hu Az energiahatékonyság kötelező

Részletesebben

1 32-000-2.1 (2) ÖN Vízszintes tartószerkezeti elem bontása és kiemelése, vasbeton gerenda vagy áthidaló, 0,10 t/db tömegig 4 db...

1 32-000-2.1 (2) ÖN Vízszintes tartószerkezeti elem bontása és kiemelése, vasbeton gerenda vagy áthidaló, 0,10 t/db tömegig 4 db... 1. oldal 1 32-000-2.1 (2) ÖN Vízszintes tartószerkezeti elem bontása és kiemelése, vasbeton gerenda vagy áthidaló, 0,10 t/db tömegig 4 db............ 2 33-000-21.1.1.2.2.1 (23) ÖN Válaszfal bontása, égetett

Részletesebben

Környezettudatos épületek a gyakorlatban. Magyarországon

Környezettudatos épületek a gyakorlatban. Magyarországon Környezettudatos épületek a gyakorlatban Magyarországon Mitől zöld a zöld? Zöld építés = hőszivattyúvalhűtött fűtötthűtött fűtött üvegkalitka? Zöld építés = műanyagba csomagolt betonkocka? Zöld építés

Részletesebben

VILÁG SZABADALOM. ...több, mint tégla.

VILÁG SZABADALOM. ...több, mint tégla. VILÁG SZABADALOM...több, mint tégla. MAGUNKRÓL Cégünk egy olyan termék gyártását és forgalmazását végzi, mely az építőipari hagyományokat figyelembe véve, az egész világon megoldást jelenthet az építőipar

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Kőműves és hidegburkoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 582 08 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

A.D. MÉRNÖKI IRODA KFT 5435 MARTFŰ, GESZTENYE SOR 1/a

A.D. MÉRNÖKI IRODA KFT 5435 MARTFŰ, GESZTENYE SOR 1/a A.D. MÉRNÖKI IRODA KFT 5435 MARTFŰ, GESZTENYE SOR 1/a VÁROSÜZEMELTETÉSI ÉPÜLET ENERGETIKAI FELÚJÍTÁSA TENDER TERV Felújítás helye: 5435 Martfű, Május 1 út 1., hrsz:349/2 Megbízó: MARTFŰ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

Megoldás falazatra 2

Megoldás falazatra 2 Megoldás falazatra 2 Mitől okos a tégla? Az okostéglák olyan új fejlesztésű termékek, melyek hőszigetelő képessége 40-50 %-kal jobb, mint az ugyanolyan falvastagságban kapható hagyományos, nútféderes falazóelemeké.

Részletesebben

DOMONY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2182 Domony, Fő út. 98. Önkormányzati épületek energiahatékonysági felújítása Domony Községben Műszaki Leírása

DOMONY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2182 Domony, Fő út. 98. Önkormányzati épületek energiahatékonysági felújítása Domony Községben Műszaki Leírása SZÁNTÓ ZSÓFIA architect & design STUDIO DOMONY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2182 Domony, Fő út. 98. Önkormányzati épületek energiahatékonysági felújítása Domony Községben Műszaki Leírása 2017 NOVEMBER 0630 682

Részletesebben

Baumit Sanova Felújító vakolat rendszer

Baumit Sanova Felújító vakolat rendszer Baumit Sanova Felújító vakolat rendszer Baumit Sanova Hogyan adhatunk régi értékeinknek új minőséget? Sanova egyrétegű trassz vakolat Géppel is feldolgozható Nedves és sókkal terhelt falazatokra Speciálisan

Részletesebben

Építőlemezek beltéri alkalmazása. Tudnivalók és technika

Építőlemezek beltéri alkalmazása. Tudnivalók és technika Építőlemezek beltéri alkalmazása Tudnivalók és technika HU A wedi termékek és rendszerek magas minőségi standardot képviselnek, amiért Európa-szerte számos tanúsítvánnyal tűntették ki őket. 2 Tartalom

Részletesebben

Xella szerkezetek a gyakorlatban

Xella szerkezetek a gyakorlatban Az alaptól a belsőépítészetig Xella szerkezetek a gyakorlatban Xella Magyarország Kft. 2011 május Külső határoló szerkezetek P2-0,5 NF+GT 600x200x250 U=0.44 W/m2K P2-0,5 NF+GT 600x200x300 U=0.37 W/m2K

Részletesebben

Elegáns hőszigetelés.

Elegáns hőszigetelés. Elegáns hőszigetelés A hőszigetelés fejlődése Hőátbocsátási tényező (W/m 2 K) Tető Fal Falazat Állagvédelmi szempontok 1,0 1,4 B30 Energiatakarékosság 1979 0,4 0,70 Uniform Környezetvédelem 1991 (0,3)

Részletesebben

Xella szerkezetek a gyakorlatban. Xella Magyarország Kft. 2013. április

Xella szerkezetek a gyakorlatban. Xella Magyarország Kft. 2013. április Xella szerkezetek a gyakorlatban Xella Magyarország Kft. 2013. április K I V I T E L E Z É S Anyagtulajdonságok, időjárás állóság Szerkezeti elemek, áthidalók Nagyméretű falmezők,önhordó szerkezetek Falazó

Részletesebben

MEGOLDÁS FAVÁZAS FALNÁL

MEGOLDÁS FAVÁZAS FALNÁL MEGOLDÁS FAVÁZAS FALNÁL FAVÁZAS FAL VAKOLT VAGY ALÁSZELLŐZTETETT HOMLOKZATTAL HŐSZIGETELÉSI MUNKÁK A GYAKORLATBAN Az előregyártás fokától függően a favázas falakat már a gyárban megtöltik a cellulóz szigeteléssel,

Részletesebben

Gyártás. Alapanyagok: mész, homok, cement, pórusképző, víz. Xella Magyarország Kft. 2

Gyártás. Alapanyagok: mész, homok, cement, pórusképző, víz. Xella Magyarország Kft. 2 Multipor Gyártás Alapanyagok: mész, homok, cement, pórusképző, víz 2 Előnyei Nem éghető (A1) Ásványi és tömör Nyomásálló és alaktartó Magasfokú hőszigetelőképesség Könnyen alakítható Európai engedély Természetes

Részletesebben

Kiváló energetikai minőség okostéglával! OKOSTÉGLA A+++

Kiváló energetikai minőség okostéglával! OKOSTÉGLA A+++ Kiváló energetikai minőség okostéglával! A+++ Megoldás falazatra Miért fontos a megfelelő téglaválasztás? Amikor téglaválasztás előtt állunk, gyakran nem is tudatosul bennünk, milyen fontos döntést kell

Részletesebben

Építőanyagok 2. Anyagjellemzők 1.

Építőanyagok 2. Anyagjellemzők 1. A természet csodákra képes Építőanyagok 2. Anyagjellemzők 1. Dr. Józsa Zsuzsanna 2007.február 13. Az ember nagyot és maradandót akar építeni ÉRDEMES? 1. A babiloni zikkurat, Bábel tornya kb. 90 m (Kr.e.

Részletesebben

POROTHERM Építési Rendszer

POROTHERM Építési Rendszer POROTHERM Építési Rendszer WB_8_oldalas_2011.indd 1 2011.03.28. 14:55 A téglából épült otthon Energiatakarékos, hiszen a Wienerberger leginnovatív téglater- mékeinek hőszigetelő értéke kiegészítő hőszigetelés

Részletesebben

Előremutató tető hőszigetelési megoldások

Előremutató tető hőszigetelési megoldások Előremutató tető hőszigetelési megoldások a hazai és a nemzetközi hőtechnikai követelmények tükrében Szatmári Zoltán - alkalmazástechnikai mérnök-tanácsadó BACHL KFT. TETŐAkadémia 2014 - konferencia 1

Részletesebben

SCHWARCZKOPF BÁLINT Egységvezető Anyagvizsgáló Egység HŐSZIGETEL-E A HŐSZIGETELÉS?

SCHWARCZKOPF BÁLINT Egységvezető Anyagvizsgáló Egység HŐSZIGETEL-E A HŐSZIGETELÉS? SCHWARCZKOPF BÁLINT Egységvezető Anyagvizsgáló Egység HŐSZIGETEL-E A HŐSZIGETELÉS? I. MIÉRT SZIGETELÜNK HOMLOKZATOT? 3 Miért szigetelünk homlokzatot? Épületeink hőveszteségei Energiatanúsítvány: a lakás

Részletesebben

ÚJ: KaiCene -Technológia. ÚJ: INCERAM -Cladding. Kompromisszum mentes, mivel biztonságot nyújt!

ÚJ: KaiCene -Technológia. ÚJ: INCERAM -Cladding. Kompromisszum mentes, mivel biztonságot nyújt! EGYSZERŰEN ZSENIÁLIS A kiemelkedő Kaiflex technológia 1,20 m új csomagolási rendszerben ÚJ: KaiCene -Technológia Bevonat nélküli csőhéjak ÚJ: INCERAM -Cladding Bevonatos lemezek Kompromisszum mentes, mivel

Részletesebben

8. Szerelési megoldások FABETON szigetelôlapokkal

8. Szerelési megoldások FABETON szigetelôlapokkal 8. Szerelési megoldások FABETON szigetelôlapokkal 8.1. Szigetelôlapok felszerelése falazatra, födémre A FABETON szigetelôlemezeket mechanikai rögzítéssel, dûbelezéssel erôsítjük a szigetelendô felületre.

Részletesebben

MENNYEZETHŰTÉS/FALHŰTÉS A ModulDecke. A ModulWand. A SystemWand. Az EasyFlexWand.

MENNYEZETHŰTÉS/FALHŰTÉS A ModulDecke. A ModulWand. A SystemWand. Az EasyFlexWand. www.variotherm.hu MENNYEZETHŰTÉS/FALHŰTÉS A ModulDecke. A ModulWand. A SystemWand. Az EasyFlexWand. FŰTÉS. HŰTÉS. KOMFORT. Biztosan ismeri azt az érzést,...... amikor az ember egy forró nyári napon belép

Részletesebben

2. RÉSZ. Környezettudatos építés szakm. Ép.anyag-ép.szerk Dr. Lányi Erzsébet egy.doc.bme Épsz.Tsz.

2. RÉSZ. Környezettudatos építés szakm. Ép.anyag-ép.szerk Dr. Lányi Erzsébet egy.doc.bme Épsz.Tsz. 2. RÉSZ 1 Építési elvek, szerkesztési szabályok Falas és vázas rendszerek Él- és pontterhelés érzékenység: (falas rendszerek) Födémek teherelosztás Áthidalók felfekvése Oromfalak vastagsága Víz és nedvességérzékenység:

Részletesebben

Resitcky építő. MVH Kód Mennyiség Díj Földmunka MVH kód: 21-002-0014456 Kód: 21-002-001.1 Verzió:2015-1. 16 830 Ft.

Resitcky építő. MVH Kód Mennyiség Díj Földmunka MVH kód: 21-002-0014456 Kód: 21-002-001.1 Verzió:2015-1. 16 830 Ft. MVH Kód Mennyiség Díj Földmunka MVH kód: 21-002-0014456 Kód: 21-002-001.1 Előkészítő földmunka Humuszos termőréteg, termőföld leszedése,terítése gépi erővel, 18%-os terephajlásig,bármilyen talajban, szállítással,

Részletesebben

e 4 TÉGLAHÁZ 2020 Ház a jövőből Vidóczi Árpád műszaki szaktanácsadó

e 4 TÉGLAHÁZ 2020 Ház a jövőből Vidóczi Árpád műszaki szaktanácsadó Ház a jövőből Vidóczi Árpád műszaki szaktanácsadó TARTALOM: Az e 4 koncepció Passzívház egy rétegű monolit tégla falazattal Energia hatékony téglaház modell = a jövő háza? Az egész több, mint a részek

Részletesebben

III. emeleti lakás Bp, XIII. Terveket és kiirást készitette: GAIGAZA Kft. www.epulszepul.hu T: 06-20/526-2225 iroda@epulszepul.hu

III. emeleti lakás Bp, XIII. Terveket és kiirást készitette: GAIGAZA Kft. www.epulszepul.hu T: 06-20/526-2225 iroda@epulszepul.hu III. emeleti lakás Terveket és kiirást készitette: GAIGAZA Kft. www.epulszepul.hu T: 06-20/526-2225 iroda@epulszepul.hu Kőműves Bontás (elvileg a társasház udvarán lehet depózni a sittet amig egy konténernyi

Részletesebben

Ytong Multipor piktogramok

Ytong Multipor piktogramok Ytong Multipor piktogramok 1. Ásványi hőszigetelő lap Az Ytong Multipor hőszigetelő lapok stabil, ásványi kristályszerkezetűek, nem tartalmaznak szálas összetevőket, így a hőszigetelések széles palettáján

Részletesebben

Szerelt belsõ oldali hõszigetelõ rendszer

Szerelt belsõ oldali hõszigetelõ rendszer Szerelt belsõ oldali hõszigetelõ rendszer 2014 1. AZ ISOGIPS RENDSZER ALKALMAZÁSI TERÜLETEI Az ISOGIPS rendszert az épületek külsõ falainak belsõ oldali hõszigetelésére alkalmazzák úgy, hogy a csatlakozó

Részletesebben

Lábazatok szigetelése

Lábazatok szigetelése Lábazatok szigetelése Épületeink lábazati szerkezeteit különösen nagy gondossággal és szakszerűséggel kell hőszigeteléssel és vízszigeteléssel ellátni. Épületfizikailag ez a szerkezeti csomópont nagyon

Részletesebben

Kategóriák A B Hasznos alapterületre: Bruttó Ft/nm-tól Bruttó Ft/nm-tól

Kategóriák A B Hasznos alapterületre: Bruttó Ft/nm-tól Bruttó Ft/nm-tól Kategóriák A B Hasznos alapterületre: Bruttó 192.000Ft/nm-tól Bruttó 220.000Ft/nm-tól Munkafolyamat Beépített anyagok Beépített anyagok Előkészítés Alapozás Lábazati kiemelés + szigetelés Vasalt aljzat

Részletesebben

Magasépítéstan alapjai 13. Előadás

Magasépítéstan alapjai 13. Előadás MAGASÉPÍTÉSTAN ALAPJAI Magasépítéstan alapjai 13. Előadás BME MET Előadó: 2014/2015 II. szemeszter egyetemi docens, BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék BME MET 2014 / 2015 II. szemeszter 13. Előadás

Részletesebben

KÖRÖS FALAZÓELEMEK ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ

KÖRÖS FALAZÓELEMEK ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ KÖRÖS FALAZÓELEMEK ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ Körös falazóelem A KÖRÖS égetett agyag falazóelemekbõl készülõ falszerkezet erõtani tervezése minden esetben egyedi szerkezettervezõi feladat, amit az alkalmazott

Részletesebben

Beszéljünk egy nyelvet (fogalmak a hőszigetelésben)

Beszéljünk egy nyelvet (fogalmak a hőszigetelésben) Beszéljünk egy nyelvet (fogalmak a hőszigetelésben) (-) (-) (+) (+) (+/-) (+) Épületek hővesztesége Filtrációs hőveszteség: szabályozatlan szellőztetésből, tőmítetlenségekből származó légcsere Transzmissziós

Részletesebben

Égetett kerámia falazórendszer. www.leier.hu. MÉRNÖktÁMoGatÁs

Égetett kerámia falazórendszer. www.leier.hu. MÉRNÖktÁMoGatÁs MÉRNÖktÁMoGatÁs árajánlatadó- és tervezőprogramok tervezői segédanyagok részletrajzok termékinformációk CAD szoftverek /mernoktamogatas Égetett kerámia falazórendszer kerámia Fa L azór e N dszer válassza

Részletesebben

Akril diszperziós, nagyon finom szemcsenagyságú, dekoratív és védőfesték bel- és kültéri felületekre

Akril diszperziós, nagyon finom szemcsenagyságú, dekoratív és védőfesték bel- és kültéri felületekre Quarzolite Paint Akril diszperziós, nagyon finom szemcsenagyságú, dekoratív és védőfesték bel- és kültéri felületekre ALKALMAZÁSI TERÜLET Minden olyan meglévő és új, már festett felület átfestése, ahol

Részletesebben

PoroMap PUCCOLÁN REAKCIÓJÚ HIDRAULIKUS KÖTŐANYAGOKBÓL KÉSZÜLT TERMÉKEK FALAZATOK HELYREÁLLÍTÁSÁRA

PoroMap PUCCOLÁN REAKCIÓJÚ HIDRAULIKUS KÖTŐANYAGOKBÓL KÉSZÜLT TERMÉKEK FALAZATOK HELYREÁLLÍTÁSÁRA PoroMap PUCCOLÁN REAKCIÓJÚ HIDRAULIKUS KÖTŐANYAGOKBÓL KÉSZÜLT TERMÉKEK FALAZATOK HELYREÁLLÍTÁSÁRA PoroMap termékcsalád A PoroMap termékcsalád ideális választás a felszivárgó nedvesség hatására károsodott

Részletesebben

ÉPSZERK / félév

ÉPSZERK / félév ÉPSZERK-5 2015/2016. 2. félév NAGY MAGASSÁGÚ VÁLASZFALAK KÜLÖNLEGES VÁLASZFALAK Előadó JUHARYNÉ DR. KORONKAY ANDREA egyetemi docens BME ÉPÜLETSZERKEZETTANI TANSZÉK CSARNOK VÁLASZFAL RAKTÁR CSARNOKTÉR FELADAT

Részletesebben

ECOROCK FF. Homlokzati hőszigetelő rendszer. Kivitelezési útmutató

ECOROCK FF. Homlokzati hőszigetelő rendszer. Kivitelezési útmutató ECOROCK FF Homlokzati hőszigetelő rendszer Kivitelezési útmutató ECOROCK FF homlokzati hőszigetelő rendszer a ROCKWOOL-tól A ROCKWOOL eddig a hőszigetelő anyagok szakértőjeként volt ismert. Most továbbléptünk:

Részletesebben

Energy Saving System - Murexin hőszigetelő rendszerek (ESS) System Active, System Active Living és System Active Plus

Energy Saving System - Murexin hőszigetelő rendszerek (ESS) System Active, System Active Living és System Active Plus Energy Saving System - Murexin hőszigetelő rendszerek (ESS) System Active, System Active Living és System Active Plus egyszerű feldolgozás költségtakarékosság sokoldalú kialakítási lehetőségek Csökkentse

Részletesebben

Wattok, centik, határidők.

Wattok, centik, határidők. Wattok, centik, határidők A hőszigetelés fejlődése Hőátbocsátási tényező (W/m 2 K) Tető Fal Falazat Állagvédelmi szempontok 1,0 1,4 B30 Energiatakarékosság 1979 0,4 0,70 Uniform Környezetvédelem 1991 (0,3)

Részletesebben

LEIERTHERM Égetett kerámia termékek. www.leier.hu

LEIERTHERM Égetett kerámia termékek. www.leier.hu LEIERTHERM Égetett kerámia termékek www.leier.hu É G E T E T T K E R Á M I A É P Í T ŐA N YAG O K Válassza a LEIERTHERM égetett kerámia termékcsaládot, mert: pontos munkát tud végezni munkaidőt takarít

Részletesebben

Magasépítéstan alapjai 2. Előadás

Magasépítéstan alapjai 2. Előadás MAGASÉPÍTÉSTAN ALAPJAI Magasépítéstan alapjai 2. Előadás BME MET Előadó: 2014/2015 II. szemeszter egyetemi docens, BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék 2. Előadás (TEHERHORDÓ) Falas épületek 1. Bevezetés

Részletesebben

LB-KNAUF FALAZÓHABARCS HF10; HF30; HF50; HF100

LB-KNAUF FALAZÓHABARCS HF10; HF30; HF50; HF100 LB-KNAUF FALAZÓHABARCS HF10; HF30; HF50; HF100 : Az LB-KNAUF falazóhabarcsok gyárilag elõkevert szárazhabarcsok, melyeket az építkezés helyszínén közvetlenül a felhasználás elõtt vízzel kell összekeverni.

Részletesebben

Hőszigetelések anyagainak helyes megválasztása

Hőszigetelések anyagainak helyes megválasztása Hőszigetelések anyagainak helyes megválasztása 5 kwh/m² Dr. Józsa Zsuzsanna BME Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék ÉPÜLETHATÁROLÓ SZERKEZETEK HŐÁTBOCSÁTÁSI KÖVETELMÉNYEI U f (W/m 2 K) Ország Külső

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK VAKOLAT RENDSZEREK VAKOLAT RENDSZEREK LASSELSBERGER-KNAUF KFT.

TARTALOMJEGYZÉK VAKOLAT RENDSZEREK VAKOLAT RENDSZEREK LASSELSBERGER-KNAUF KFT. TARTALOMJEGYZÉK VAKOLAT RENDSZEREK Falazóhabarcs HF10; HF30; HF50; HF100 3 Hõszigetelõ falazóhabarcs 4 Falazóelem ragasztó Ytonghoz 5 Glas-BS kleber üvegtégla ragasztó 6 Burkolóhabarcs 7 Klinkerhabarcs

Részletesebben

TARTÓSZERKEZET-REKONSTRUKCIÓS SZAKMÉRNÖKI KÉPZÉS VÁLYOGÉPÍTÉS. Vályog szerkezetek építési hibái és javítási módjai

TARTÓSZERKEZET-REKONSTRUKCIÓS SZAKMÉRNÖKI KÉPZÉS VÁLYOGÉPÍTÉS. Vályog szerkezetek építési hibái és javítási módjai TARTÓSZERKEZET-REKONSTRUKCIÓS SZAKMÉRNÖKI KÉPZÉS VÁLYOGÉPÍTÉS Vályog szerkezetek építési hibái és javítási módjai O. Dr. CSICSELY ÁGNES egyetemi adjunktus BME, Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti

Részletesebben

ÉPÜLET FALSZERKEZETEK KÖRNYEZETI ÉRTÉKELÉSE ÉLETCIKLUS ELEMZÉSSEL. Simon Andrea

ÉPÜLET FALSZERKEZETEK KÖRNYEZETI ÉRTÉKELÉSE ÉLETCIKLUS ELEMZÉSSEL. Simon Andrea ÉPÜLET FALSZERKEZETEK KÖRNYEZETI ÉRTÉKELÉSE ÉLETCIKLUS ELEMZÉSSEL Simon Andrea VÁZLAT 1. Problémafelvetés 2. Elemzés módszertana 3. Életciklus-szakaszok 4. A mintaépület bemutatása 5. Eredmények kiértékelése

Részletesebben

Adler György E.V. Csemő Ősz u. 7. Tel: 06 30 935 4773, tel/ fax: 06-53/392-106 2014. október 12. Homlokzati szálas hőszigetelés árlista

Adler György E.V. Csemő Ősz u. 7. Tel: 06 30 935 4773, tel/ fax: 06-53/392-106 2014. október 12. Homlokzati szálas hőszigetelés árlista 1, Bazaltgyapot Nobasil FKD 1 / 6 oldal 20 mm vtg. 7,2 m2 /csomag 784 Ft/m2 5643 Ft/csomag 30 mm vtg. 4,8 m2 /csomag 1176 Ft/m2 5643 Ft/csomag 40 mm vtg. 3,6 m2 /csomag 1568 Ft/m2 5643 Ft/csomag 50 mm

Részletesebben

GLEN R. FALszerkezet. 295 m 2 LÖGLEN fémvázas mintaház fázisainak bemutatása. Főfal tömege 145kg/m 2. Táblás polisztirol beton 15 cm

GLEN R. FALszerkezet. 295 m 2 LÖGLEN fémvázas mintaház fázisainak bemutatása. Főfal tömege 145kg/m 2. Táblás polisztirol beton 15 cm + RENDSZER L GLEN R L GLEN R FALszerkezet cm-es tömör, homogén falszerkezet Külső és belső vakolást nem igényel Főfal tömege kg/m Táblás polisztirol beton cm Acél vázszerkezet cm Feltöltő nyílások Ø 8

Részletesebben

Folyékony,kerámia bázisú hőszigetelő bevonat

Folyékony,kerámia bázisú hőszigetelő bevonat Folyékony,kerámia bázisú hőszigetelő bevonat A már ismert hagyományos szigetelő anyagok hőátbocsátási és hővezetési tényezőjét jelentősen felülmúlja a Thermo-S nanotechnológiás hőszigetelő bevonat, ezért

Részletesebben

Capatect EPS-homlokzati hôszigetelô táblák 600

Capatect EPS-homlokzati hôszigetelô táblák 600 Mûszaki Információ Capatect Nr. 600 Capatect EPS-homlokzati hôszigetelô táblák 600 Expandált polisztirol keményhab homlokzati hôszigetelô táblák 600 Termékleírás Alkalmazási területek: Capatect hôszigetelô

Részletesebben

tető CupaClad Átszellőztetett terméspala homlokzatburkolati rendszer TERMÉSPALA

tető CupaClad Átszellőztetett terméspala homlokzatburkolati rendszer TERMÉSPALA tető CupaClad Átszellőztetett terméspala homlokzatburkolati rendszer TERMÉSPALA CupaClad átszellőztetett homlokzatburkolati rendszer 2 TETŐ HORN TERMÉSPALA FORGALMAZÓ ÉS TÉGLÁNY KIVITELEZŐ FEDÉSEK KFT.

Részletesebben

Vakolatok (külső és belső): A homlokzati falak vakolata omladozott, teljes mértékben felújításra szorulnak.

Vakolatok (külső és belső): A homlokzati falak vakolata omladozott, teljes mértékben felújításra szorulnak. Irota, Fáy kúria: állapot felmérési műszaki leírás ÁLTALÁNOS LEÍRÁS: Az épület műemléki jellegű. 1900- as évek elején épült. A kúria épülete részben alápincézett, földszintes épület. A földszint felett

Részletesebben

TE MIRE KÖLTENÉD A REZSIT?

TE MIRE KÖLTENÉD A REZSIT? TE MIRE KÖLTENÉD A REZSIT? Elindult az egyedülálló energia- és rezsimegtakarító kísérlet Több mint 20 000 Ft megtakarítás alig 1 hónap alatt! Ami a padlásfödémre került Ami a homlokzatra került Nem hőszigetelt

Részletesebben

A korszerû földépítés alkalmazásának indokai, néhány szerkezete

A korszerû földépítés alkalmazásának indokai, néhány szerkezete A korszerû földépítés alkalmazásának indokai, néhány szerkezete Medgyasszay Péter 1 A földépítés gyakorlatának rövid áttekintése Az emberiség történetében évezredek óta ismert, és sok helyen napjainkban

Részletesebben

LAKATOS ÚTI 2. SZÁMÚ LAKÁSSZÖVETKEZET - LAKOSSÁGI FÓRUM

LAKATOS ÚTI 2. SZÁMÚ LAKÁSSZÖVETKEZET - LAKOSSÁGI FÓRUM LAKATOS ÚTI 2. SZÁMÚ LAKÁSSZÖVETKEZET - LAKOSSÁGI FÓRUM Időpont: 2013.09.02 17:30 Helyszín: Eötvös Lóránd általános iskola, étkező Lakatos úti 2. számú Lakásszövetkezet Igazgatóság a közösség szolgálatában

Részletesebben

MET.BME.HU 20124/ 2015 II. Szemeszter Előadó: Dr. DUDÁS ANNAMÁRIA BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék

MET.BME.HU 20124/ 2015 II. Szemeszter Előadó: Dr. DUDÁS ANNAMÁRIA BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék Magasépítéstan MSc 11. előadás: Épületek hőveszteségének csökkentése MET.BME.HU 20124/ 2015 II. Szemeszter Előadó: Dr. DUDÁS ANNAMÁRIA BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék BME MET 2014 / 2015. II. szemeszter

Részletesebben

Természetesség. Mérnöki szaktudás. Egészséges környezet

Természetesség. Mérnöki szaktudás. Egészséges környezet SZALMAHÁZAK KONCEPCIÓ + = Természetesség Mérnöki szaktudás Egészséges környezet ELTERJEDÉS Észak-Amerika, Nebraska állam (legrégebbi épület 1901) kevés a hagyományos építőanyag 80-as években Európában

Részletesebben

X. fejezet Rigips kézi és gépi vakolatok, glettek

X. fejezet Rigips kézi és gépi vakolatok, glettek X. fejezet X.1 Rimano termékek és tulajdonságaik áttekintése.... 210 X.2 Szükséges eszközök..................................... 212 X.3 A munka menete........................................ 213 X.3.1

Részletesebben

Hangszigetelés akció födémre, padlózatban. Érdeklődjön a +36/309663268 vagy info@parafa.net

Hangszigetelés akció födémre, padlózatban. Érdeklődjön a +36/309663268 vagy info@parafa.net "Csendlap" ( PhoneStar ) + parafa = tökéletes nyugalom +36/309663268 vagy info@parafa.net - tervezés, tanácsadás ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY készítése Hangszigetelés akció födémre, padlózatban. Érdeklődjön

Részletesebben

Innovatív tetőfelújítási megoldások PIR keményhab táblákkal

Innovatív tetőfelújítási megoldások PIR keményhab táblákkal Innovatív tetőfelújítási megoldások PIR keményhab táblákkal Szatmári Zoltán alkalmazástechnikai mérnök-tanácsadó padlástér hasznosítás Budapest, II.ker. Előd utca Szarufák feletti hőszigetelés Fém tartószerkezet

Részletesebben

Rigips mûszaki tanácsadás Telefon: (06-1) 296 0534 Fax: (06-1) 296 0504 E-mail: rigips.muszakiinfo@saint-gobain.com

Rigips mûszaki tanácsadás Telefon: (06-1) 296 0534 Fax: (06-1) 296 0504 E-mail: rigips.muszakiinfo@saint-gobain.com A RIGIPS és az ISOVER, a Saint-Gobain vállalatcsoport tagjai, a szárazépítési piacon elsôként minôsítette szerkezeteit az új OTSZ szerint: ÉME A-99/2008 A Rigips rendszerekrôl további részletes információt,

Részletesebben

Családi ház hőkamerás vizsgálata

Családi ház hőkamerás vizsgálata Cég ORIGOSÁNTA ÉPÍTŐ ZRT Győri u. 32. Sopron Mérést végezte: Markó Imre Telefon: 99/511540 EMail: info@origosanta.hu Készülék testo 8752 Gyártási szám: Objektív: 1910101 normál Megbízó Megrendelő Mérőhely:

Részletesebben

Silexcolor Tonachino (0,7 mm; 1,2 mm 1,5 mm; 2,0 mm)

Silexcolor Tonachino (0,7 mm; 1,2 mm 1,5 mm; 2,0 mm) Silexcolor Tonachino (0,7 mm; 1,2 mm 1,5 mm; 2,0 mm) Simítóval felhordható állagú, dekoratív, páraáteresztő, szilikátbázisú vékony ásványi védőbevonat bel- és kültéri felületekre ALKALMAZÁSI TERÜLET Simítóval

Részletesebben

ÉPÜLETENERGETIKAI KIMUTATÁS

ÉPÜLETENERGETIKAI KIMUTATÁS ÉPÜLETENERGETIKAI KIMUTATÁS Bevezetés Az energetikai kimutatás az egyik legfontosabb eszköz annak kiderítésére illetve feltérképezésére, hogy a jelenlegi épületünk milyen állapotban van hőtechnikai szempontokból.

Részletesebben

WYW BLOCK.... több mint tégla.

WYW BLOCK.... több mint tégla. WYW BLOCK... több mint tégla. WYW BLOCK ZRT. CÉGISMERTETŐ A WYW Block Zrt. alapanyagot gyárt építési technológiák széles köréhez. A WYW Block építőanyag gyár 16 000 m 2 -es gyártócsarnokaiban polisztirol

Részletesebben

Megbízható teljesítmény.

Megbízható teljesítmény. A Kaiflex EF rendkívül flexibilis, zárt mikrocellás szerkezetű szigetelőanyag, mely alkalmazható azon létesítményekben ahol légkondicionáló HVAC rendszerek szükségesek, amelyeknél az energia megtakarításra

Részletesebben

Medgyasszay Pe ter, Cserna k Attila: Mege ri-e ho szigetelni csala di ha zak ku lso falait?

Medgyasszay Pe ter, Cserna k Attila: Mege ri-e ho szigetelni csala di ha zak ku lso falait? Medgyasszay Pe ter, Cserna k Attila: Mege ri-e ho szigetelni csala di ha zak ku lso falait? Absztrakt A cikk egyetemi feladatként vizsgált energetikai és környezetterhelési elemzések tapasztalatait mutatja

Részletesebben

Műszaki ismertető StoLevell Novo

Műszaki ismertető StoLevell Novo Ásványi könny ű habarcs/ragasztó-ágyazóhabarcs polisztirol lapokhoz Jellemzés Alkalmazási terület Tulajdonságok Kül és beltér Minden ásványi aljzathoz Szigetel ő lapok ragasztására ásványi aljzatokra Közepes

Részletesebben

A szükségesnek ítélt, de hiányzó adatokat keresse ki könyvekben, segédletekben, rendeletekben, vagy vegye fel legjobb tudása szerint.

A szükségesnek ítélt, de hiányzó adatokat keresse ki könyvekben, segédletekben, rendeletekben, vagy vegye fel legjobb tudása szerint. MESZ, Energetikai alapismeretek Feladatok Árvai Zita KGFNUK részére A szükségesnek ítélt, de hiányzó adatokat keresse ki könyvekben, segédletekben, rendeletekben, vagy vegye fel legjobb tudása szerint.

Részletesebben

Szálas szigetelőanyagok forgalmazási feltételei

Szálas szigetelőanyagok forgalmazási feltételei Szálas szigetelőanyagok forgalmazási feltételei Brassnyó László Knauf Insulation Kft. Szálas szigetelőanyagok szabványai MSZ EN 13162 Hőszigetelő termékek épületekhez. Gyári készítésű ásványgyapot (MW-)

Részletesebben

RAVATHERM TM XPS 300 WB RAVATHERM HUNGARY KFT. 1/6. Árlista - Érvényes: március 5-től visszavonásig. A Ravago S. A. védjegye

RAVATHERM TM XPS 300 WB RAVATHERM HUNGARY KFT. 1/6. Árlista - Érvényes: március 5-től visszavonásig. A Ravago S. A. védjegye RAVATHERM XPS 300 WB Érdesített felületű zártcellás polisztirolhab hőszigetelő lemez. Alkalmazási terület: Lábazatok, homlokzati falak, vb. koszorúk, pillérek, árkádfödémek vakolt, burkolt felületképzésű

Részletesebben

Fejezet Tartalom Oldal

Fejezet Tartalom Oldal Fejezet Tartalom Oldal 16 Dekoratív felületképzés 16.1 263 268 16.2 Dekorszínezés 269 274 16.3 Klímaglett 275 278 16.1 Az exkluzivítás lehelete vonul végig a szobákon. A falak és a mennyezet nemes, elegáns

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 2) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

1. SZ. RAJZ: ÖKOLOGIKUS CSALÁDI HÁZ TERVE (PÉLDA)

1. SZ. RAJZ: ÖKOLOGIKUS CSALÁDI HÁZ TERVE (PÉLDA) 1. SZ. RAJZ: ÖKOLOGIKUS CSALÁDI HÁZ TERVE (PÉLDA) Zalaszentgrót, 1990-es évek tervező: Jankovics Tibor okl. építészmérnök 2. SZ. RAJZ: I. SZERKEZETVÁLTOZAT - ERESZ RÉSZLET R3 homlokzati fal ~ 2 cm vályogvakolat

Részletesebben

Munkadíj árlista. Murvai István Kőműves egyéni vállalkozó. Szállító. Vevő. Érvényesség. Sorszám: ÁRLISTA000001/2016

Munkadíj árlista. Murvai István Kőműves egyéni vállalkozó. Szállító. Vevő. Érvényesség. Sorszám: ÁRLISTA000001/2016 Ablak beszerelés Ablak beszerelése redöny szerelés nélkül. Alap készítés helyszini keveréssel. Vasszerelés,zsaluzás,betonozás helyszini keveréssel. Alap készítés mixer betonnal. Vasszerelés,zsaluzás,betonozás

Részletesebben