A biztosítási kárrendezés kulisszatitkai

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A biztosítási kárrendezés kulisszatitkai"

Átírás

1 A biztosítási kárrendezés kulisszatitkai Az esély, amellyel képes lesz a kárügyeit rendezni! Minden jog fenntartva!

2 A biztosítási kárrendezés kulisszatitkai 2 Mit is kap tőlünk? Mi sem természetesebb annál, hogy már itt az elején, a tartalomjegyzéken túl szeretne arról olvasni, hogy mit is fog kapni ebben az oktatási anyagban! Mi vegyítettük a bemutatást a tartalomjegyzékkel! Hát, nézzük! Először megvizsgáljuk a kárrendezés folyamatát, annak lépéseit. Végig követjük a kárrendezés menetét, ez a leglogikusabb megoldás, így épül fel maga a munkafolyamat is, miért változtatnánk ezen?... 6 Bemutatjuk, hogy mire kell egy kárbejelentés megtételekor figyelni, milyen lehetőségek vannak, minek kell szerepelnie benne, milyen dokumentumokat kell hozzá csatolni, milyen úton érdemes azt megtenni Megvizsgáljuk biztosítást! A díjfizetést, mi van biztosítva egy szerződésben, a biztosítási eseményeket, az összkockázatot Megmutatjuk a kárszakértői munkát, a káraktát, a kárszámot, a helyszíni szemlét, a biztosítási összeget, a vagyontárgyak értékelési módját Következő lépésként a kárügyintézést nézzük meg a vagyonbiztosítások és a személybiztosítások esetében Utána megnézzük, mi történik, ha egy kárügy átlépi a biztosító ingerküszöbét? Különbséget teszünk reklamáció és panasz között, majd végig vezetjük Önt a lehetséges lépéseken Megvizsgáljuk a peres eljárást Felsoroljuk, az általános határidőket a kárrendezésben Ezután kitérünk a felelősségbiztosítások sajátosságaira. Ez fontos, hiszen a felelősségbiztosítások másmilyen elvet követnek a biztosítási események meghatározásánál, úgyhogy nekik szentelünk egy külön fejezetet Megállapítjuk, hogy a felelősségbiztosítások teljesen más logika alapján határozzák meg az, hogy milyen károkra térítenek, mint a vagyon és személybiztosítások Megnézzük, milyen károkozói minőségeket ismernek az egyes ágazatok biztosításai, és sok-sok példát mutatunk be Megvizsgáljuk, miben azonos és miben tér el a felelősségbiztosítások kárrendezési folyamata az eddigiektől Külön kitérünk a gépjármű-felelősségbiztosításra, mert nagyon sok ilyen kár van, és szólunk a sajátosságairól Végül megnézzük, hogy az önrész alkalmazása hogyan történik a felelősségbiztosítások esetében Majd felsoroljuk a biztosító kárcsökkentő lehetőségeit. A biztosítóknak sok módja van arra, hogy csökkentsék a kár összegét, ráadásul a legtöbb, a törvény adta joguk! Ezeket az eseteket nézzük végig, hogy kis odafigyeléssel elkerülhetők legyenek A mentesülések A kizárások A kármegosztás Kifizetés valóságos értékkel Az önrész Az alulbiztosítás

3 A biztosítási kárrendezés kulisszatitkai 3 A biztosítási összeg maximalizáló tulajdonsága A betöréskár limitjei A maradványérték A műszaki értékemelkedés Megajánlott kártérítés Elévülés Megnézzük, hogy milyen kártérítés is jár a károsultnak, milyen szabályokkal? Ebben a fejezetben bemutatjuk, ezek működését. Meglátja azt is, hogy csak hasonlóak szabályok, ezért mindig el kell olvasni ezt a részt! A biztosítási események, amelyek az alapjai annak, hogy a biztosítás megtérítse a bekövetkezett kárt A biztosító szolgáltatása, ahol megnézzük, milyen szabályok vonatkoznak a biztosító kártérítésére, és megállapítjuk, ahány ágazat, annyiféle. De ezekkel a szabály okkal lehet növelni is a kártérítést! A költségtérítések, amelyek a szolgáltatás mellett lehetőséget adnak további kártérítésre, kárcsökkentésre Azután bemutatjuk azokat az ismereteket, amelyek logikailag nem fértek bele egyik fejezetbe sem. Ezek olyan okosságok, amelyek nem kötődnek a kárrendezéshez, de érdemes tudni róluk Az értékkövetés A visszkereset A kockázat elbírálás Záradékok, függelékek Az ágazatok, módozatok Végül olyan gyakorlati tanácsokkal látjuk el, amelyek megmutatják, hogy hogyan kell a biztosítási feltételt olvasni, mikor, melyik fejezet fontos a kárrendezésben az alábbiak közül! Fogalom meghatározás Szerződő, biztosított, kedvezményezett A szerződés létrejötte, megszűnése A biztosítási összeg A biztosítási díj Értékkövetés A felek kötelezettségei Területi hatály Biztosított vagyontárgyak Biztosítási események Kizárások, mentesülések, várakozási idő A biztosító szolgáltatása Adatközlési szabályok Egyéb (vegyes) rendelkezések És, ha idáig eljut, már másképpen fog gondolni a biztosítási kárrendezésre! Nem lesz olyan területe, amihez ne tudna értően hozzá szólni! És ne felejtse! Sokan dolgoznak a biztosítási szakmában olyanok, akik nem ismerik ilyen részletességgel a kárrendezés folyamatait!

4 A biztosítási kárrendezés kulisszatitkai 4 Amit tudni kell, mielőtt továbblépünk! Ez az oktató anyag, amit most olvas, teljesen új alapokra fogja helyezni a gondolkodásmódját, amellyel eddig a biztosítási kárrendezésre tekintett! Bebizonyítjuk, nincsenek csodák! Mint minden munkát, ezt is emberek végzik, vagyis mindenki képes lesz megfelelően látni majd a folyamatokat, teendőket. Úgy is mondhatnánk, ha mi képesek voltunk megtanulni ezt, Ön is meg tudja tenni! A megírásánál feltételeztük, hogy a honlapunkon található információkat már elolvasta, bár a fontos dolgokat ebben is megismételjük. Miért forradalmian új ez a tananyag? Azért, mert Magyarországon még soha senki nem írt olyan, a biztosítási kárrendezésről szóló anyagot, amely érthetően, köznyelven, a mindennapok emberének készült. Biztosítós, szakmai berkekben sok oktató anyag létezik, és sokat fognak még írni is. De olyat, amely Önnek, a nem biztosítósnak szól, a Kogencia Kárrendező Iroda előtt még senki nem készített! Emellett olyan megközelítésben adja át az ismereteket, ahogyan azok a kárrendezés során szükségessé válnak! Vagyis a kárrendezés alapján közelíti meg a biztosítást, nem a lexikális tudás szerint! És még egy dolog! Ebből az anyagból olyan információkat tudhat meg a szerződések megkötéséről, életéről, megszűnéséről, felélesztéséről, amiről egyetlen értékesítő sem fog Önnek tájékoztatást adni! A nyelvezet A kollégák lehet, hogy fanyalogva olvassák ezt a dokumentumot, mert nem a megszokott biztosítói nyelvezettel van írva. Ezt szándékosan követtük el, hiszen a köznyelv által érthető oktatási anyagot kívánunk közreadni. Igen, valóban! Ez egy, a szakmai nyelvezethez képest általános nyelven íródott, és olykor a szakmaiságot is félretevő írás, mert hiszünk abban, hogy a kívülállók számára így sokkal hasznosabb! Más Ha vagyonbiztosítást említünk, akkor minden vagyonnal kapcsolatos biztosításról beszélünk, úgymint a casco, lakás-, lakóközösség, vállalkozói vagyonbiztosítások. Ha csak egy részüket értjük, akkor az jelezzük.

5 A biztosítási kárrendezés kulisszatitkai 5 Mi a biztosítás? Nem kerülhetjük ki, hogy itt az elején ne ejtsünk néhány szót magáról a biztosításról! A leges-legegyszerűbb megfogalmazás A biztosítás a kockázatfelosztáson alapuló pénzalapképzés a hozzájárulást fizető veszélyközösségi tagok jövőbeni, esetleges szükségleteinek kielégítése céljából. Kicsit magyarázva A biztosító létrehoz egy csoportot, amelynek tagjai hasonló kockázatokkal néznek szembe. Van autójuk. Van házuk. Van lakásuk. Van vállalkozásuk. Féltik a testi épségüket. Ezeket a csoportokat nevezzük veszélyközösségnek. Ez a csoport díjat fizet, ami egyszerű kockázat felosztáson alapul. A teljes veszélyközösség által befizetett díjakból fizeti ki a biztosító a károsultak kárait. Egy tényleg egyszerű példa, a díjszámításra! Adott egy veszélyközösség, amelynek 130 tagja van, mindegyiknek van háza, lakása. Ezek közül az ingatlanok közül minden évben 22 károsodik, átlagosan Ft értékben. Vagyis egy évben 22* , összesen Ft a kifizetett kár. A biztosítás éves díját úgy kapjuk meg, hogy a kifizetett kárt elosztjuk a veszélyközösség tagjai között, ami Ft éves díjat jelent. Egyszerű, ugye? Persze, a valóságban, matematikailag nem is olyan egyszerű, hiszen rengeteg körülményt, tényezőt kell figyelembe venni. A biztosítási matematikus egyetemi szintű végzettség és aktuárius a szakmai neve. A két alapvetés Nézzük a két legalapvetőbb biztosítási csoportosítást. A szakmabeliek most meglepődnek, mert nem erre számítanak! Biztosítási érdek szerinti csoportosítás: Saját érdekre kötött biztosítás: amikor a saját vagyontárgyára, életére, testi épségére köt biztosítást. Ilyen a casco, a lakás- és lakóközösségi, a vállalkozói és személybiztosítások. Ezeket nevezzük direkt biztosításnak. Más érdekére kötött biztosítás: Amikor arra köt biztosítást, hogy az Ön tevékenységéből kifolyólag valaki mást ér kár. Ezt nevezzük felelősségbiztosításoknak.

6 A biztosítási kárrendezés kulisszatitkai 6 I. A kárrendezés folyamata A kárbejelentés Milyen úton lehet kárt bejelenteni? Személyesen. Besétál a biztosító valamelyik irodájába, és az ott ülő ügyfélszolgálatos átveszi a bejelentést. Ilyenkor általában ki kell töltenie egy formanyomtatványt. Előfordul, hogy az ügyintéző maga tölti ki, vagy közvetlenül a számítógépbe rögzíti az Ön által megadott információkat. A kitöltött kárbejelentőről kérjen másolatot, úgy, hogy rajta van az átvétel dátuma, és az átvevő aláírása! Telefonközponton keresztül. Idegen szóval call center a nevük. Mondja kól szenternek! A telefon másik végén jelentkező operátor kérdéseire kell válaszolnia. Ugyanazokra a kérdésekre kell választ adnia, mintha nyomtatványt töltene ki. Készüljön fel rá, hogy az operátornak kötelessége Önt azonosítani, amit a személyes adatainak megkérdezésével fog megtenni. Ilyenekkel, mint édesanyja neve, születési helye és dátuma, lakcíme, hölgyeknél lánykori név, stb. Ezekből 2-3 adatot fog kérdezni. Egyes biztosítóknál divat, ha bemegy egy irodájukba, megadják a call center telefonszámát, hogy azt Ön hívja fel! Ha a call centerrel folytatott telefonbeszélgetést rögzítik (erre mindig felhívják a figyelmét a hívás elején), az a későbbiekben bármikor visszahallgatható. Éppen ezért, egy későbbi vita megoldása érdekében érdemes megjegyezni, hogy melyik napon, mely időben telefonált, mert ez a legjobb támpont a visszakereséséhez! Kárbejelentés esetén mindig kérjen kárszámot. Ez az Ön káresetének az azonosító száma. Fontos, hogy mindig a központi telefonszámot hívja, ne pedig a helyi irodát! Az olyan, mintha személyesen ment volna be az irodába! Mind a személyes, mind a telefonos bejelentés azzal kezdődik, hogy megkeresik a számítógépes nyilvántartásukban Önt, illetve azt a szerződést, amelyre a kárt jelenti. Ebben a két esetben kérjen címet, fax számot, levelezési címet, ahová a később keletkező iratokat el tudja küldeni! ben. Elektronikus levélben elküldi a fontosnak tartott információkat. Mindenképpen nyomtassa ki magának, ha véletlenül kitörölné a levelet! Faxon. A fontosnak tartott információk kézzel, vagy számítógéppel leírva. Az eredeti megmarad Önnek, mindenképpen tegye el, az elküldést igazoló, a fax által kinyomtatott igazolással együtt! Levélben. A fontosnak tartott információk kézzel, vagy számítógéppel leírva. Készítsen róla másolatot, mielőtt elküldi! Legalább ajánlott levélként kell elküldeni, de fontos iratot célszerű tértivevénnyel!

7 A biztosítási kárrendezés kulisszatitkai 7 Mit kell megadni egy kárbejelentésben? Azon a biztosítás a szerződőjének a nevét, címét, amelyre jelenti a kárt. Ez lehet magánszemély, vagy vállalkozás. Ha felelősségi kár, akkor a károsult adatait is meg kell adni. Ha tudja, akkor annak a szerződésnek a számát, amelyre a kárt bejelenti. Ha nem tudja ezt, akkor le kell írni milyen biztosítás (gépjármű-felelősségbiztosítás, casco, lakás, vállalkozás, stb.), és azt az adatot, amellyel egyértelműveé teszi azt (rendszám, kockázatviselési hely, lakcím, stb.). Vagyonbiztosításnál (itt lakás-, lakóközösség, vállalkozói biztosítás) meg kell adni, hogy mely ingatlanra érvényes. Ez a kockázatviselés helye. Mikor történt a káreset? Vagyonbiztosításnál elég a nap, az autókárok esetében az óra, perc is szükséges. Hol történt a káreset? Település, utca, házszám, ha van, akkor emelet, lakásszám. Autós károknál az út számát (esetleg honnan, hová tart), illetve a km szelvény (vagy egyéb támpont, minek a közelében). Ez a kárhelyszín. Mi történt? Egy rövid leírás arról, hogy hogyan keletkezett a kár. Ez a kárleírás. Elérhetőség. A legjobb a telefonszám, lehetőleg mobil, amin napközben utolérhető. Ne féljen, a munkaidőn túl nemigen fogják felhívni a biztosítóból! Ha a tartózkodási helye eltér a biztosításban lévőtől, akkor ezt is célszerű megadni, ha később a biztosító levelet ír. Ha van károsult, akkor az övé is szükséges. A károsodott tárgyak felsorolása: autó, kerítés, TV, fürdőszoba. Nagy mennyiségnél (például ingóságok kárainál) elég jelezni, hogy van, és később pótolja a tételes listát. A dolog kártérítésre megy, ezért érdemes már ekkor megadni a számlaszámunkat, vagy azt a címet, ahová kiutalhatják. Ez az utalási cím. Általában igaz, de az -es, faxos, leveles kárbejelentésnél fontos, hogy minél több információt adunk meg, annál kisebb a valószínűsége, hogy azért kapunk levelet a biztosítótól, mert nincs meg minden adatuk a kárrendezéshez. Ez alól a kárleírás lehet kivétel, ahol a bőbeszédűség megbosszulhatja magát. Ezért a kárleírásnál maradjon tárgyilagos, és a lényeges információkat közölje! Van, ahol kérik, hogy határozza meg a kár nagyságát. Ezt mindig kerülje el! A legcélszerűbb, ha beírja azt, hogy nem tudom. Ön nem autó-, ingatlan, ingóság szakértő, hogy ezt előre meg tudja mondani! Emiatt nem fogják visszautasítani a kárigényét! Ha használja honlapunkon rendelkezésére bocsájtott kárbejelentőinket, akkor az adatpótlás veszélye minimálisra csökkenthető! Persze, minden káresemény más mennyiségű adatot kíván meg. Egy lakásbiztosítás üvegkárához elég néhány, de az felelősségbiztosítási kárnál több tíz adatra is szükség lehet. Ugyanez érvényes a későbbi dokumentumok mennyiségére. Az üvegkárnál csak a biztosítási adatok és az üvegszámla kerül a paksamétába, a felelősségi kárnál a 10 cm magas iratcsomó sem ritka! Mi kell a kárbejelentéshez? A kárbejelentések egy részénél semmilyen irat nem áll még a rendelkezésére. Kizárólag azt lehet tenni, hogy a kárbejelentéssel a biztosító tudomására hozza, hogy mi történt? Vannak azonban ettől eltérő esetek. Első eset azok a gépjármű károk, ahol olyan szervizben javíttatja az autót, amely rendelkezik kárfelvételi joggal. Ekkor a kárbejelentést az Ön felha-

8 A biztosítási kárrendezés kulisszatitkai 8 talmazása alapján a szerviz teszi meg, a kárfelvétel előtt. A biztosító megvizsgálja, hogy minden rendben van-e a szerződéssel (ezt hívják fedezet vizsgálatnak) és, ha igen, a szerviz elvégzi a kárfelvételt. És ekkor már ott van a kárfelvételi jegyzőkönyv is. A másik a vagyonbiztosítási szerződésekre rendezendő üvegkárok. Ilyenkor célszerű már a kijavított üveg számláját is vinni. Ez alól kivétel a nagy értékű javítás (a mennyiség, a minőség, vagy különlegesség miatt), de ilyenkor előre kell egyeztetni a biztosítóval! Milyen úton érdemes bejelenteni a kárt? A leggyorsabb módja a telefonközponton keresztüli, az es és a faxos kárbejelentés. A gyorsaságra szükség lehet nem csak a kárbejelentéskor, hanem a későbbi iratok elküldésekor is. Ha kérdezni, informálódni is akar, akkor célszerűbb személyesen felkeresni valamelyik irodát. Itt fontos megjegyezni, hogy a biztosítók irodái eltérően működnek. Vannak olyan irodák, amelyeket a biztosítók tartanak fenn, és figyelnek arra, hogy megfelelő tudású szakember fogadja az ügyfeleiket. Vannak olyan irodák, ahol mondjuk így franchise módszerrel üzleti partnerként üzemeltetik a biztosító logójával ellátott helyeket. Ezek leginkább üzletkötők által üzemeltetett irodák, ahol mindent el tudnak mondani Önnek a szerződések előnyeiről és a díjairól, de a kárrendezésben nem minden esetben járatosak. Persze, ez alól is van kivétel, nem is kevés. Meg kell említeni az alkuszokat. Ők olyan biztosítási szakemberek, akik nem csak egy biztosítóhoz kötődnek, hanem több biztosító szerződéseit értékesítik. Nekik is vannak irodáik. A szaktudásuk a partnerirodákhoz hasonló. A levélben küldött kárbejelentés a Posta gyorsaságától függ, de néhány napon belül a címzetthez ér. Tudni kell, hogy a biztosítókon belül nincs minden egységnél kárrendezés, hanem össze van vonva az országban egy, esetleg néhány helyre. Amit az ügyfélszolgálaton lead, azt is postával továbbítják a kárrendezési egységeikhez, tehát itt is eltelik néhány nap a célba érkezésig. Sőt, több is. A legrosszabb esetben adott egy biztosító partner irodája. A posta pénzbe kerül. Ezért az iroda vezetője hetente egyszer viszi be az iratokat a körzet központjába, ami általában a kerületi, vagy megyei székhely. Azért hetente egyszer, mert olyankor megy értekezletre. Itt leadja az iratokat, ahonnan postával továbbítják a kárrendezési munkahelyre. Vagyis ebben az esetben másfél-két hét is eltelhet, mire az irat a megfelelő helyre ér! Van ennél jobb eset is. Sok biztosító veszi igénybe a gyorsposta szolgáltatókat, ami a mi esetünkben azt jelenti, hogy amit ma lead a partner irodában, az holnap a kárrendezési központban van! Egyik módszernél sincs biztosíték arra, hogy valóban minden adatot megkérdeznek Öntől, vagy Valóban minden szükséges adatot megad. Vagyis nem zárható ki az adatpótlás szükségessége. Ha használja a honlapunkon rendelkezésére bocsájtott kárbejelentőnket, akkor az adatpótlás veszélye minimálisra csökkenthető! Használhatja telefonon is, ebben az esetben Ön diktál!

9 A biztosítási kárrendezés kulisszatitkai 9 Mit kell vizsgálni egy kárbejelentéskor? A díjfizetés A biztosítási szerződések egyik legsarkalatosabb problémája, ha az Ügyfél nem fizet. Ez nem feltétlenül feledékenységből adódik, lehet, hogy nem kapott csekket, nem volt pénz a számláján, a biztosító programozási hiba miatt nem hívta le, stb. Ezért a kárbejelentéskor az elsők között azt vizsgálják meg, hogy a kár időpontjában rendezve volt-e a biztosítási díj? Vagyis, rendkívül fontos a biztosítási díj rendszeres befizetése, vagy annak ellenőrzése! A biztosítók, amíg nincs kár, elég lazán kezelik a díjfizetést. Ez azt jelenti, hogy jóval később is felveszik a díjat, mint lehetne, hiszen így megmarad az ügyfél is és a szerződés is. Kár esetén viszont ez megváltozik, és nagyon pontosan számolják ki a díjjal fedezett időszakot. Ha díjhátralék miatt a káridőpontjában már nem volt érvényes a biztosítása, akkor nincs mit tenni! A türelmi idő Minden biztosítási szerződésnél van türelmi idő, vagyis egy időszak, amíg még nem szűnik meg a biztosítás. A dolog fontosságát mutatja, hogy a Polgári Törvénykönyv is szabályozza, mégpedig 30 napban állapítja meg. Ez azt jelenti, ha az egyik hónap végéig van rendezve a díj, a következő hónap 30-ig (vagy február esetén március 2-ig) még lehet pótolni a díjat. Ettől a 30 naptól el lehet térni az ügyfelek javára, ezt a legtöbb esetben a biztosítók meg is teszik, általában 60, 90 napra, esetleg három hónapra emelve a türelmi időt. Ezt a biztosítási szerződésbe is belefoglalják. Tudni kell, hogy a díj befizetése a szerződő feladata. Minden biztosító könnyebbé teszi ezt azzal, hogy küldd csekket, csoportos díjbeszedéssel levonja a bankszámlájáról a díjat. Sok biztosítónál már bankkártyával is lehet fizetni. Hát hogyne, hiszen az Ö érdekük is az, hogy a díj rendezve legyen! Ugyanígy a biztosítók mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne következzen be a szerződésnek a díj nemfizetése miatti törlése. Amikor az első hónapban elmarad a befizetés csekket küldenek, és a következőben még egyet. Csoportos díjbeszedés esetén megkísérlik többször is lehívni a díjat egy hónapban. Egyes biztosítók ilyenkor riasztják az üzletkötőt is, aki az Ön szerződésének a gondozója, és akinek az a feladata, hogy ilyenkor megkeresse Önt a hátralék miatt. Ettől függetlenül előfordulhat, hogy a díjak nem kerülnek befizetésre. Úgy gondoljuk, Önnél ez már nem fordulhat elő ezután! A türelmi időt a biztosítási terminológiában respírónak nevezik a latin respiro, vagyis haladék szóból.

10 A biztosítási kárrendezés kulisszatitkai 10 Mi a teendő, ha díjhátralékba esik? A lehető legrövidebb időn belül be kell fizetni. Amíg nincs kár, a biztosítók igen rugalmasak, de a gépjármű-felelősségbiztosítást törvény szabályozza, ott egy napot sem nézhetnek el. És milyen hosszú a B10-be újból eljutni! Konkrétan 11 év! Tehát befizetni, és lehetőség szerint átállni a csoportos díjbeszedésre! Ellenőrizze most a biztosítási díjainak befizetését! Újraélesztés! Előfordul, hogy mégis törlésre kerül egy szerződés a díj nem fizetése miatt. Ilyenkor sem kell kétségbe esni, kivéve a gépjármű-felelősségbiztosításnál, ahol ennek komoly következményei vannak, és ezt leginkább a pénztárcánk bánja! Az önkéntes biztosításoknál, vagy a kötelező, de nem bónusz-málusz rendszeren alapuló biztosításoknál azonban van más lehetőség is. Tehát! Minden biztosító szereti megtartani az ügyfeleit, és a szerződéseit. Éppen ezért kitalálták az újbóli hatályba léptetés intézményét. Ez azt jelenti, ha visszamenőlegesen kifizeti az elmaradt díjait, akkor felélesztik a biztosítást, azzal a kitétellel, hogy a kiesett időszakra nem lehet kárbejelentése. Vagyis visszamenőlegesen ki kell fizetni akár 4-6 havi díjat, viszont a biztosítást jogilag folytonosnak tekintik. Ha a biztosításnak van bónusz rendszere, (tipikusan ilyen a casco, és egyes biztosítók a lakásbiztosításnál is alkalmazzák), akkor célszerű ezt a megoldást alkalmazni, hiszen a bónusz rendszerrel évről-évre olcsóbbá válik a biztosítás. Itt meg kell vizsgálnia, hogy mennyi díjat kell utólag befizetni, és mennyi az a díj, amellyel a bónusz miatt kevesebbet kell fizetni. A másik megoldás, amikor új szerződést köt. Ilyenkor a régi, megszűnt szerződés vége, és az új szerződés között nincs biztosítása, de, ha tudjuk, hogy nincs kár, végül is nincs jelentősége. És, nyilván emlékszik, az újbóli hatályba léptetésnél sincs a kiesett időszakra kártérítés! Még egy fontos tényező! Ha új biztosítást köt, az valószínűleg már egy újabb konstrukciója lesz a biztosítónak, ezáltal jó eséllyel drágább is lesz! Először is gondolja végig, hogy mi az előnyösebb Önnek! Ehhez célszerű üzletkötő segítségét igénybe venni, de olyat keressen, aki nem a saját érdekét nézi! Tehát, meg kell nézni és az új szerződés megkötése közötti különbséget, és ez alapján kell döntenie! Az újbóli hatályba léptetést idegen szóval reaktiválásnak nevezzük, a latin reactivo (újraindít, visszaállít) szóból.

11 A biztosítási kárrendezés kulisszatitkai 11 Biztosítva van-e a károsodott vagyontárgy? Itt persze beszélhetünk a vagyontárgy mellett személyekről is, a személybiztosításokra (élet, baleset, egészség) gondolva. Ez a kérdés egyébként leginkább a vagyonbiztosításoknál szokott felmerülni. Az autó biztosításoknál ez nem tűnik akkora gondnak, de ott is oda kell figyelni. Tehát a biztosított vagyontárgy! Azok a biztosított vagyontárgyak, amelyek meghatározott károsodása esetén a biztosító kártérítést fizet. Ezek igen komolyan le vannak írva a szerződésben, a szabályzatban, sőt, sokszor még tételesen is fel vannak sorolva! A vagyonbiztosításoknál igen részletesen, de még a casco szerződésben is feltüntetésre kerülnek. Csoportosított vagyontárgyak A biztosított vagyontárgyak szinte minden biztosításban csoportosítva vannak. Erre nagyon oda kell figyelni! Lakásbiztosításnál általában épületekről és ingóságokról beszélünk, de ezek tovább vannak bontva. Az épületek leginkább lakó és melléképületekre, de előfordulhatnak építmények, épülettartozékok is. Az ingóságoknál már több csoport lehetséges. Alapvető az általános ingóságra és a nemesfémekre, drágakövekre bontás. Ezen kívül azonban több ingósági vagyoncsoport is lehet, olyan, mint hobbi eszközök, műalkotások, mezőgazdasági eszközök, akár vállalkozás eszközei is. Általában van egy egyéb kategória is, ahová az olyan tárgyakat lehet felsorolni, amelyek egyik kategóriába sem tartoznak. A vállalkozói biztosításoknál épületek, berendezések, árukészletek, egyéb vagyontárgyak vannak elkülönítve. Az épületeket itt üzemi épületekre, építményekre, épülettartozékokra szokták felosztani. A berendezéseket gépekre, műszaki berendezésekre, felszerelésekre, számítógépekre. Előfordulhat tételesen felsorolt gépek kategóriája, ebben a különleges, vagy nagy értékű gépeket lehet biztosítani. Az árukészleteken belül alapanyagok, segédanyagok, tartalék alkatrészek, áruk, göngyölegek lehetnek. Az egyéb kategóriába tartozik a készpénz, értékpapírok, értéktárgyak, esetleg járművek, vagy alkatrészeik, illetve az egyéb, általában tételesen felsorolt, az előző három csoportba nem sorolható eszközök. Emellett a vállalkozói biztosítások megkülönböztetik a saját és az idegen tulajdonú vagyontárgyakat, gondolva a bérelt épületekre, a lízingre, a bizományba átvett árukra. A csoportosítás oka alapvetően az, hogy az ügyfelek ne fizessenek olyanra díjat, amire nincs kockázatuk. Miért fizessen Ön árukra díjat, ha olyan szolgáltató cége van, amelynél nincs készlet? Miért fizessen készpénz biztosításért díjat, ha nincs készpénz forgalom? Miért fizessen Ön melléképületre díjat, ha nincs? Miért fizessen mezőgazdasági eszközökre, ha nincs egy kapája sem?

12 A biztosítási kárrendezés kulisszatitkai 12 Ez idáig teljesen rendben van! Csakhogy, a csoportosítás nagy veszélyt rejt magában! Ha nincs az adott vagyoncsoport biztosítva, akkor nincs rá kártérítés sem, hiszen ezekre a tárgyakra nem fizet díjat sem! Vagyis nem elég a biztosítást megkötni, azt folyamatosan karban is kell tartani! Az üzletkötő vagy elmondta ezeket, vagy nem, és Ön vagy megértette a jelentőségét, vagy nem! Még ma keressen egy ismerős üzletkötőt, és nézesse át vele a biztosításait! Magyaráztassa el vele, mi, miért van biztosítva! Tehát ezeknél a biztosításoknál elég nagy a baki veszélye! Nézzünk példákat ezekre! Hiba, hiba, hiba! Első példa. Ön kötött egy lakásbiztosítást tíz évvel ezelőtt. Ebben a szerződésben biztosítva van a lakóépület (főépület), és az ingóságok. Időközben azonban épített egy garázst az udvarra. A garázs kigyullad, leég! Már a kárbejelentésnél falakba ütközik, mert elmondja, hogy a külön álló garázs égett le. Itt rögtön megállítják, és közlik, hogy a garázs nincs biztosítva, tehát viszontlátásra! Önt kerülgeti a gutaütés! Hiszen Önnek van egy lakásbiztosítása a saját ingatlanára, mi az, hogy nem fizetnek? Mi a probléma? Önnél csak a lakóépület van bejelölve, mint biztosított vagyontárgy, hiszen a szerződés megkötésekor még nem volt melléképület, vagyis garázs. Lefordítva, csak a lakóépületre fizet díjat, a garázsra nem. Második példa. Néhány éve kötött egy vállalkozói biztosítást az egyik irodaházban bérelt irodájára, amelyben életviteli tanácsadást folytatott. Nem sokkal utána rájött, hogy önmagában ebből a szolgáltatásból nem él meg, ezért hozzáfogott étrend kiegészítők és vitaminok forgalmazásához is. A vállalkozói biztosításában a berendezési tárgyak között biztosította a bútorokat, számítógépet. A napokban tűz ütött ki, és az Ön irodája kiégett. A kárszakértő kijött a helyszínre, és közölte, hogy a bútorokat, számítógépet ki tudja fizetni, de az étrend kiegészítőket és vitaminokat nem! Mi a probléma? Az étrend kiegészítők és vitaminok árukészletnek minősülnek, és Önnek ez nem volt biztosítva! Csak a berendezési tárgyak. A kár nem olyan jelentős, de bosszantó! Egy kis odafigyeléssel mindez elkerülhető lett volna. Harmadik példa. Elesett kerékpározás közben, és eltörte a kezét. Van egy önálló balesetbiztosítása, és egy lakásbiztosítása. Mindkettőre bejelenti a balesetét. A balesetbiztosításra annak rendje és módja szerint felveszik a kárbejelentést, a lakásbiztosításra nem!

13 A biztosítási kárrendezés kulisszatitkai 13 Mi a probléma? Amikor megkötötte a lakásbiztosítást nem vették bele a balesetbiztosítási kiegészítőt. Negyedik példa. Vesz egy autót, xenon fényszórókkal. Köt rá casco biztosítást. Télen megcsúszik, és neki megy egy villanyoszlopnak a jobb elejével. A lökhárító, a jobb első sárvédő és a fényszóró károsodik, a fényszórót cserélni kell. Kiderül, hogy az alapbiztosításban csak a normál fényszóró van biztosítva, ezért a xenon árkülönbözetét nem fizetik ki! Mi a probléma? A xenon fényszórót csak pótdíj megfizetésével fizette volna ki a biztosító, és ez önnek nem volt megkötve. Ezekben a példákban felsorolt problémák mind elkerülhetők lettek volna egy kis odafigyeléssel!

14 A biztosítási kárrendezés kulisszatitkai 14 A vagyonbiztosítások biztosítási eseményei Talán ezt kellett volna az elejére írni, mert minden biztosítási szakember fejében ez fordul meg a kárbejelentés során legelőször. Azért került mégis a kárbejelentés vizsgálat végére, mert a vagyonbiztosításoknál ez egy kicsit már átnyúlik a kárszakértői helyszíni szemlére. És vannak olyan esetek, amikor nem dönthető el az irodában, hogy a kárt biztosítási esemény okozta-e, mert ezt csak a helyszíni szemlén lehet egyértelműen megállapítani. De mi is az a biztosítási esemény? A biztosítási események azok a károsító okok, amelyek bekövetkeztekor a biztosító megtéríti az ebből bekövetkező kárt. Ha egy szerződésben így meghatározzák a biztosítási eseményeket, akkor azokat a megnevezett kockázatú szerződéseknek nevezzük. Idegen szóval úgy hívjuk, named perils biztosítások. Nagyon sok biztosítási esemény létezik. Most ágazatonként csoportosítva megpróbáljuk bemutatni Önnek a lehető legtöbbet belőlük. Fontos azonban tudni, hogy ezek így együtt nem találhatók meg egyetlen biztosító szerződésében sem. Itt csak összegyűjtöttük a legjellemzőbb biztosítási szerződések eseményeit. Casco biztosítási események Elemi károk: árvíz, belvíz, felhőszakadás, földcsuszamlás, földrengés, hónyomás, jégverés, kő- és földomlás, Lopáskár Töréskár lezúduló hótömeg, robbanás, szélvihar, talajszint alatti építmény beomlása, természetes üreg beomlása, természeti erők miatt más tárgyak rádőlése, nekicsapódása, tűz, villámcsapás, vízelöntés. Lakásbiztosítások Akváriumrepedés okozta vízkár, árvíz, balesetbiztosítás, bankkártya letiltás, beázás, betegség miatti díjszüneteltetés, betöréses lopás, csőtörés, vezetékes vízkár, egészségbiztosítás, életbiztosítás, épületrongálás, épülettartozékok lopása, fagyasztott élelmiszerek megromlása, felelősségbiztosítás, felhőszakadás, fizetővendég szolgálat, földcsuszamlás, földrengés, házi kedvencek balesetéből származó gyógyítás, temetés költségei, háztartási gépek, elektromos berendezések kárai, hónyomás, idegen jármű ütközése,

15 A biztosítási kárrendezés kulisszatitkai 15 idegen tárgyak rádőlése, ismeretlen építmény, üreg beomlása, jégverés, jogvédelem biztosítás, kaputelefon rongálás, kerámia főzőlap törése, készpénzbiztosítás, kockázatviselés helyének bővítése, lakóépületek rejtett hibáiból származó károk, lopás, munkanélküliség miatti díjszüneteltetés, okmányok beszerzése, panelhézag beázás, rablás és kifosztás, riasztóberendezés és biztonsági kamera ellopása, robbanás, robbantás, szikla-, kő- és földomlás, szolgáltatás kimaradásából származó károk, tetőbeázás, tűz, üvegtörés, vandalizmus, vihar, villámcsapás, villámcsapás másodlagos (indukciós) hatása, zárcsere, vagy kulcsok ellopása, elvesztése. Lakóközösség biztosítások Akváriumrepedés okozta vízkár, árvíz, bankkártya letiltás, beázás, betöréses lopás, csoportos baleset, csőtörés, vezetékes vízkár, épületrongálás, épülettartozékok lopása, felelősségbiztosítás, felhőszakadás, földcsuszamlás, földrengés, garázsban tárolt gépkocsik biztosítása, hónyomás, idegen jármű ütközése, idegen tárgyak rádőlése, ismeretlen építmény, üreg beomlása, jégverés, jogvédelem, kaputelefon rongálás, kerti növényzet biztosítása, lakóépületek rejtett hibáiból származó károk, liftrongálás, panelhézag beázás, rablás, riasztóberendezés és biztonsági kamera ellopása, robbanás, robbantás, szikla-, kő- és földomlás, tetőbeázás, tűz, üvegtörés, vandalizmus, vihar, villámcsapás, villámcsapás másodlagos (indukciós) hatása, zárcsere, vagy kulcsok ellopása, elvesztése. Vállalkozói biztosítások Árvíz, balesetbiztosítás, beázás, bérbe adott vagyontárgyak kárai, betöréses lopás, cégtábla, reklámtábla üvegezés, csőtörés, vezetékes vízkár, dokumentációk kárai, elektromos áram okozta tűz, elektromos berendezések és számítógépek kárai, épületrongálás,

16 A biztosítási kárrendezés kulisszatitkai 16 épülettartozékok lopása, felelősség biztosítás, felhőszakadás földcsuszamlás, földrengés, füst és hő miatti károk, garanciális károk, géptörés károk, hónyomás, hőhatással dolgozó gépek kárai, idegen tárgyak rádőlése, ismeretlen építmény, üreg beomlása, járművek ütközése, jégverés, készpénz biztosítás, küldött rablás, légi jármű lezuhanása, lopás, munkavállalók tárgyainak kárai, összeroppanás, rablás, robbanás, robbantás, szállítmány kárai, szikla-, kő- és földomlás, technológiai csővezeték törés, termék felelősségi károk, többletköltségek biztosítása, tűz, tűzoltó berendezések kárai, üvegtörés, üzemszünet miatti károk, vandalizmus, vihar, villámcsapás, villámcsapás másodlagos (indukciós) hatása. Összhangban Ha veszi a fáradtságot (reméljük így lesz, hiszen ezért gyűjtöttük össze őket) és összehasonlítja az egyes ágazatok biztosítási eseményeit láthatja, hogy van egy közös nevező, amely minden vagyonbiztosításban benne van. Ezek az elemi károk egy szűkebb csoportja. Ha kivesszük a cascot, mint gépjármű biztosítást, egy nagyobb létszámú közös nevezőt kapunk. Egy csavar a biztosítási eseményekkel! Elképzelhető úgy egy biztosítás, hogy nincs benne biztosítási esemény meghatározva? Találkozott már olyan üzletkötővel, aki azt mondta, ez a biztosítás mindenre térít? Hát, ne higgyen neki, nincs olyan biztosítás, amely minden kárra térít! Pedig van olyan úgy, hogy a biztosítók nem határoznak meg eseményeket, illetve csak egyet, valahogy így: biztosítási eseménynek minősül a biztosított vagyontárgyaknak előre nem látható okból, véletlenül, váratlanul bekövetkezett olyan dologi károsodása, amelyekkel összefüggésben a biztosító kártérítési kötelezettségét nem zárta ki. Ez ugye azt mondja ki, hogy bármely okból bekövetkező károsodásra térít. A megoldás a nem zárta ki szavakban rejlik. Ugyanis ilyen esetben nem ritkán oldalnyi kizárás található a szerződésben! Akkor miért van ez így, miért kell ez? Attól függetlenül, hogy ebben az esetben sok a kizárás, (a szakmai berkekben általános meglátás szerint) 10-20%-kal több mindenre nyújt kártérítést ez a fajta biztosítás! Ilyet szinte kizárólag a vállalkozói biztosításoknál használnak a biztosítók. Ezt a fajta megoldást összkockázatú szerződésnek nevezzük. Idegen szóval all risks.

17 A biztosítási kárrendezés kulisszatitkai 17 A személybiztosítások biztosítási eseményei A személybiztosítások eseményei teljesen más körből kerülnek ki, mint a vagyonbiztosításoké. Logikus, hiszen más veszély leselkedik egy vagyontárgyra, és más az emberi testre. Abban is különböznek, hogy itt markánsan kettéválnak az alapbiztosítási szolgáltatások, és a kiegészítő szolgáltatások. Itt is hangsúlyozzuk, hogy ezek az események nem találhatók meg egy szerződésben, ez egy összefoglaló gyűjtemény! Nézzük is meg a lehető legteljesebb kínálatot! Életbiztosítások Alapszolgáltatások: halál, elérés, rettegett betegségek, házasság, születés, kifizetési évforduló / lépcsőzetes szolgáltatás. Kiegészítő szolgáltatások: baleseti halál, közlekedési baleseti halál, baleseti rokkantság, TB rokkantság, rokkantsági díjfizetés átvállalás, kórházi napi térítés, műtéti térítés, csoportos létszámleépítés. Balesetbiztosítások Alapbiztosítási események: baleseti, baleseti eredetű maradandó részleges egészségkárosodás, baleseti eredetű maradandó teljes egészségkárosodás, csonttörés, baleseti eredetű keresőképtelenség (táppénz), baleseti eredetű kórházi ápolás. Kiegészítő kockázatok: baleseti kórházi napi térítés, baleseti keresőképtelenségi napi térítés, baleseti műtéti térítés, égési sérülés, baleseti gyógyulási támogatás, baleseti költségtérítés, közlekedési baleseti halál, közlekedési balesetből eredő maradandó egészségkárosodás, poggyász és ruházat sérülésére vonatkozó biztosítás. Egészség biztosítások Alapbiztosítási események: kórházi napi térítés, műtéti térítés, gyógyulási támogatás, költségtérítés, keresőképtelenségi napi térítés. Kiegészítő kockázatok: TB rokkantság, rokkantsági díjfizetés átvállalás, csoportos létszámleépítés.

18 Nos, belátható, hogy az alapbiztosítási események teljesen elkülönülnek egymástól! Betudható ez az ágazati különbségeknek. Viszont az is látható, hogy a kiegészítő kockázatoknál már vannak azonosságok. Sőt, ha tovább vizsgáljuk, akkor látható, hogy ami az egyiknél alapbiztosítás, a másiknál megjelenhet kiegészítőként! És azt is megállapíthatjuk, hogy itt lényegesen kevesebb féle esemény létezik. Minden jog fenntartva!

19 A biztosítási kárrendezés kulisszatitkai 19 A kárszakértés Nos, most már tudja azt, hogy a kárbejelentéskor mit is kell tennie? Nézzük, a munkafolyamat következő lépését. A kárakta Amikor a kárbejelentés beérkezik, akár úgy, hogy az ügyfeles rögzítette azt a számítógépbe, akár úgy, hogy a beérkező iratok alapján a kárügyintéző teszi ezt meg, létrejön a kárakta. Egyrészt a számítógépben, mint egy elektronikus bejegyzés (elektronikus kárakta), másrészt pedig a beérkezett iratokat tárolandó, egy tasak formájában. Van már olyan biztosító is, ahol nincs tasak, az iratokat szkennelik, azt csatolják az elektronikus káraktához, ahonnan mindig megtekinthető. A papírok pedig egyből mennek az irattárba, egy azonosítóval ellátva. Onnan ha szükség van az eredetire mindig elővehető. A kárszám Minden kárakta kap egy egyedi azonosítót, ez a kárszám. Ha a kárbejelentésekor az adatokat mindjárt rögzítik a számítógépbe, ezt rögtön kérje is el. Ez ugye, a telefonos és a személyes kárbejelentésnél lehetséges. A kárszám felépítése biztosítónként változik, általában számok sora. A helyszíni szemle A vagyonbiztosításoknál szinte minden esetben történik helyszíni szemle, teljesen mindegy, hogy autóról, ingatlanról, vagy ingóságról van szó. Persze akad kivétel, tipikusan az épületek üvegezésének kárai. Itt a biztosító ingerküszöbét el nem érő üvegszámlákat kifizetik irodából. Azért, ha egy szerződésre több érkezik egymás után, akkor már ott is szemléznek. Ilyen még a vagyonbiztosításokhoz kötött személybiztosítások kárrendezése, ezek legtöbbje is megoldható irodából. A helyszíni szemlés esetek is eltérők. Az autó károkat a nagyobb szervizekben úgy szemlézik, hogy közben megtörténik a kárbejelentés is. Ezeknek a javítóknak a biztosítótól kapott felhatalmazás alapján kárfelvételi joga van, és egy számítógépes rendszeren keresztül a kárbejelentés akár emberi közreműködés nélkül káraktává válik. A kisebb szervizek csak kárszakértői kapcsolatokkal rendelkeznek. Konkrétan időnként, vagy jobb esetben hívásra megjelennek a biztosítók szakértői, és elvégzik a kárfelméréseket. Ilyenkor Ők veszik fel a kárbejelentőt, és az ő közreműködésükkel lesz kárakta. Es végül, de nem utolsó sorban a kicsi, vagy más néven garázs műhelyek, ahol is a kárrendezést Ön intézheti. Hogy melyik a jobb megoldás? Alapvetően az autója válogatja! A garanciális autót csak a márkaszervizbe érdemes vinni. A garancián túliaknál már az Ön ismeretsége, kapcsolatai is

20 A biztosítási kárrendezés kulisszatitkai 20 meghatározhatják ezt. És, ha nincs cascoja, és felelősségbiztosításra nem rendezhető a kár, akkor a pénztárcája! Az autó károknál nem készül azonnal költségszámítás. Azt később a kárszakértő egy erre a feladatra készített programmal készíti el. Ez a program ismeri az autó típusokat, az alkatrészeiket, azoknak a javítási módjait, költségeit. Épület és ingóság károknál a szakértő kimegy a helyszínre, és ott felméri a kárt. Teszi ezt úgy, hogy egy jegyzőkönyvben rögzíti a látottakat, illetve fényképfelvételeket is készít. Kisebb károknál ott a helyszínen kiszámolja a kifizethető kárösszeget. Ez úgy történik, hogy sorba veszi az elvégzendő munkákat, megnézi milyen mennyiségben merültek fel, majd beárazza azokat. A mennyiség és az ár adja az adott munka költségét. És az összes munka költsége a kártérítést. Érdemes ezt a kárszámítást átnézni, mert találhat olyan munkát, ami nincs benne a kárszámításban. Ez nem a kárszakértő, hanem a nagy mennyiségű helyszínelés miatti sablonos munkavégzés okán történik. Meg kell nézni a mennyiségeket is, azt bárki ki tudja számolni, hogy hány négyzetméter csempét kell pótolni, vagy mennyi falat kell lefesteni! Ha az építőipari árakhoz ért, akkor azt is meg lehet nézni, bár a biztosítók szinte mindegyike egy országosan használt árjegyzékkel dolgozik, amelyet az építőipari kivitelezők is használnak a számlázáshoz. Ennek a számítógépes változata a King nevű program. A helyszínre egy kis könyvet szoktak magukkal vinni a szakértők, ez a leggyakrabban előforduló munkák árait tartalmazza. Az ingósági károkat is érdemes megnézni, mert sokat lehet emelni vele a kártérítésen! Ha nincs tisztában az ingóságok áraival, kérjen egy újbóli találkozót, akár úgy is, hogy Ön megy a szakértőhöz, és felkészülve jobban tud érvelni. Érdemes a boltokban érdeklődni, vagy az interneten tájékozódni. Nagyobb károknál már itt is az irodában készül a kárszámítás. Akár autó kára van, akár utólag számolt épület, vagy ingósági kára, mindig meg kell nézni a költségszámítást. Nem azért, mert a kárszakértő nem tud számolni, hanem mert Ő is emberből van. Ilyenkor autó javításnál érdemes a javítóval beszélni, vagy a javításra vonatkozó árajánlatot kérni, hogy Ő milyen munkákat akar végezni, épületkárnál pedig a kivitelezővel, aki a helyreállítást elvégzi. Autók esetében sok mozgástér nincs, főleg, ha az javítja, aki a kárszakértést elvégezte. Az viszont előfordulhat, hogy a javítás során olyan hiba is előkerül, ami az első szemlén nem volt látható. Ilyenkor pótszemlét kell végezni. Épületek esetében viszont hasznos egy költségvetést készíttetni a kivitelezővel (bár ez némelyiknél pénzbe kerül), és azzal menni a kárszakértőhöz, összevetni az Ő számításával. A biztosítási összeg a biztosított vagyontárgyak értéke A vagyoncsoportoknál értéket is meg kell meghatározni, mert ez alapján történik majd a kárrendezés. Ez azt jelenti, hogy amikor biztosítást köt, akkor meg kell állapítani, hogy az egyes vagyoncsoportok milyen értéket képviselnek. Vagyis meg kell mondani, hogy mennyit ér az épület, a biztosított árukészlet mekkora, vagy mibe kerülne az autója. No, azért nem kell pánikba esni, mert vannak erre bevált módszerek!

Biztosítás és társadalombiztosítás

Biztosítás és társadalombiztosítás Biztosítás és társadalombiztosítás Dr. FARKAS Szilveszter PhD, egyetemi docens Pénzügy Intézeti Tanszék farkas.szilveszter@pszfb.bgf.hu, http://dr.farkasszilveszter.hu A vagyon- és felelősségbiztosítások.

Részletesebben

SZEMÉLYBIZTOSÍTÁS SZOLGÁLTATÁSI IGÉNYBEJELENTŐ LAP

SZEMÉLYBIZTOSÍTÁS SZOLGÁLTATÁSI IGÉNYBEJELENTŐ LAP SZEMÉLYBIZTOSÍTÁS SZOLGÁLTATÁSI IGÉNYBEJELENTŐ LAP Élet-, betegség-, balesetbiztosításhoz, valamint vagyonbiztosításhoz kötött balesetbiztosításhoz. Contact Center: 06 40 405 405 Fax: 06 1 458 4260 www.signal.hu,

Részletesebben

Cím: Cím: Cm: születés ideje: év hó nap, Anyja neve: Cím:

Cím: Cím: Cm: születés ideje: év hó nap, Anyja neve: Cím: SZEMÉLYBIZTOSÍTÁS SZOLGÁLTATÁSI IGÉNYBEJELENTŐ LAP Alkotás Point, 1123 Budapest Alkotás u. 50. (Élet-, betegség-, balesetbiztosításhoz, valamint vagyonbiztosításhoz kötött balesetbiztosításhoz.) www.signal.hu

Részletesebben

GB526 JELÛ GROUPAMA GARANCIA TÁRSASHÁZKÖZÖSSÉGEK ÉS LAKÁSSZÖVETKEZETEK VAGYONBIZTOSÍTÁSA

GB526 JELÛ GROUPAMA GARANCIA TÁRSASHÁZKÖZÖSSÉGEK ÉS LAKÁSSZÖVETKEZETEK VAGYONBIZTOSÍTÁSA Biztosító: Groupama Garancia Biztosító Zrt. Székhely: 1051 Budapest, Október 6. utca 20. Cégjegyzékszám: Cg. 01-10-041071 Cégbíróság: Fõvárosi Bíróság Számlaszám: 11794008-20071099 76090193413921 57010

Részletesebben

Komfort & nyugalom. Társasház-biztosítás

Komfort & nyugalom. Társasház-biztosítás Komfort & nyugalom Társasház-biztosítás Az UNIQA Biztosító Lakóépület-biztosítási védelme az épület magántulajdonban lévő, közös vagy bérbe adott területeire egyaránt kiterjed. A biztosítást minden társasház,

Részletesebben

CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. PANNÓNIA. Alkuszi Tevékenységet Végző Természetes Személyek

CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. PANNÓNIA. Alkuszi Tevékenységet Végző Természetes Személyek CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. PANNÓNIA Alkuszi Tevékenységet Végző Természetes Személyek Szakmai Felelősségbiztosításának Különös Feltételei Ügyféltájékoztató és biztosítási szerződési

Részletesebben

Biztosító. Aegon Trend Basic II. vállalati vagyon- és felelősségbiztosítási záradékok

Biztosító. Aegon Trend Basic II. vállalati vagyon- és felelősségbiztosítási záradékok Biztosító Aegon Trend Basic II. vállalati vagyon- és felelősségbiztosítási záradékok TREND BASIC II-Z-140217 AEGON TREND Basic II. Vállalati vagyon- és felelősségbiztosítási záradékok V-1. sz. Záradék

Részletesebben

ADATKÖZLŐ LAP VAGYON- ÉS FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI DÍJAJÁNLATHOZ

ADATKÖZLŐ LAP VAGYON- ÉS FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI DÍJAJÁNLATHOZ Titán Group Alkusz Kft Tel: 0620/359-6780 Fax:061 780-4184 Email: info@titanbiztositas.hu www.titanbiztositas.hu ADATKÖZLŐ LAP VAGYON- ÉS FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI DÍJAJÁNLATHOZ Szerződő/biztosított adatai:

Részletesebben

Még szép, hogy kell a biztonság

Még szép, hogy kell a biztonság SZÉPSÉGSZOLGÁLTATÓK RÉSZÉRE Még szép, hogy kell a biztonság A biztonság és a váratlan helyzetekre való felkészültség a folyamatos fejlődés, az előbbre jutás alapja. Fontos, hogy az üzleti kockázatok csökkentése

Részletesebben

AEGON CSOPORTOS BIZTOSÍTÁSOK FELHÍVÁS AJÁNLATTÉTELRE

AEGON CSOPORTOS BIZTOSÍTÁSOK FELHÍVÁS AJÁNLATTÉTELRE AEGON CSOPORTOS BIZTOSÍTÁSOK FELHÍVÁS AJÁNLATTÉTELRE 2013 AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt. Csoportos Biztosítások 1091 Budapest, Üllői út 1. 1. oldal Aegon csoportos biztosítási díjkalkuláció

Részletesebben

Mi a teendő kár esetén?

Mi a teendő kár esetén? Mi a teendő baleset esetén? Mi a teendő kár esetén? Közúti baleset bekövetkezése esetén a gépjárművel azonnal meg kell állni és meg kell győződni arról, hogy történt-e személyi sérülés. Személyi sérülés

Részletesebben

AEGON TREND, TREND Basic Vállalati vagyon- és felel sségbiztosítási záradékok

AEGON TREND, TREND Basic Vállalati vagyon- és felel sségbiztosítási záradékok AEGON TREND, TREND Basic Vállalati vagyon- és felel sségbiztosítási záradékok AEGON TREND, TREND Basic Vállalati vagyon- és felel sségbiztosítási záradékok 1 V-1. sz. Záradék: Merevlemez- és flash memória

Részletesebben

QECO Biztosítási Alkusz és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. Belesics Boglárka +36/30-737-5299

QECO Biztosítási Alkusz és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. Belesics Boglárka +36/30-737-5299 Ajánlat Díjfizetés ütemezése: Területi hatály: Fedezet típusa: Biztosítási időszak: Létszám: negyedéves, féléves, éves egész világ 24 órás 1 év, évente újuló egyéni / csoportos Kockázatvállalás: versenyeken,

Részletesebben

Kötvényszám: Ágazat: Módozat: Beérkezett: Terület: Kirendeltség: Üzletkötõ: / / Befizetés nyugtaszáma: Befizetés kelte: / / Befizetett összeg:

Kötvényszám: Ágazat: Módozat: Beérkezett: Terület: Kirendeltség: Üzletkötõ: / / Befizetés nyugtaszáma: Befizetés kelte: / / Befizetett összeg: BIZTOSÍTÁSI AJÁNLAT UNION-Lakás Biztosítási ajánlat Adóigazgatási szám: 1049 1984-2-44 SZJ: 66.01.10.0 Tárgyi adómentes Kötvényszám: Ágazat: Módozat: Beérkezett: Terület: Kirendeltség: Üzletkötõ: / / Új

Részletesebben

14 ÉVES EGYÜTTMŰKÖDÉS

14 ÉVES EGYÜTTMŰKÖDÉS 14 ÉVES EGYÜTTMŰKÖDÉS LÉTÉSZ - FAIR LINE ALKUSZ KFT. 1999-TŐL FOLYAMATOSAN SZERZŐDÉSES PARTNEREI, TÁMOGATÓI VAGYUNK A LÉTÉSZNEK Fair Line Kft. 1996.-ban alakult FÜGGETLEN ALKUSZ Biztosító Partnerek: Aegon-,

Részletesebben

Csoportos Élet- és Balesetbiztosítási Szerződés a Honvédszakszervezet részére

Csoportos Élet- és Balesetbiztosítási Szerződés a Honvédszakszervezet részére Csoportos Élet- és Balesetbiztosítási Szerződés a Honvédszakszervezet részére 1) Általános rendelkezések a) Jelen csoportos élet- és balesetbiztosítási szerződés (továbbiakban: biztosítás) a Honvédszakszervezet

Részletesebben

Kárrendezési tudnivalók Gépjármű káresemények

Kárrendezési tudnivalók Gépjármű káresemények Kárrendezési tudnivalók Gépjármű káresemények Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat az információkat, amelyek egy gépjárművet ért káresemény kapcsán az Ön segítségére lehetnek, valamint elősegítik a gyors

Részletesebben

GYAKRAN FELTETT KÉRDÉSEK MOTORKERÉKPÁR BIZTOSÍTÁS TÉMÁBAN Az alábbi összefoglaló, tájékoztató jellegű, Biztosítótól függően egyéni eltérések lehetnek.

GYAKRAN FELTETT KÉRDÉSEK MOTORKERÉKPÁR BIZTOSÍTÁS TÉMÁBAN Az alábbi összefoglaló, tájékoztató jellegű, Biztosítótól függően egyéni eltérések lehetnek. GYAKRAN FELTETT KÉRDÉSEK MOTORKERÉKPÁR BIZTOSÍTÁS TÉMÁBAN Az alábbi összefoglaló, tájékoztató jellegű, Biztosítótól függően egyéni eltérések lehetnek. 1. Mi a különbség a szerződéses kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás

Részletesebben

KGFB kárrendezési szabályzat

KGFB kárrendezési szabályzat Genertel Biztosító Zrt. KGFB kárrendezési szabályzat A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének Felügyeleti Tanácsa 8/2006. (X.12.) számú ajánlása alapján Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta: Mátyás

Részletesebben

Online megköthető élet- és balesetbiztosítási csomagok Feltételei

Online megköthető élet- és balesetbiztosítási csomagok Feltételei Online megköthető élet- és balesetbiztosítási csomagok Feltételei 1. Általános rendelkezések a) Az NN Biztosító Zrt. (székhelye: 1068 Budapest, Dózsa György út 84/B, a továbbiakban: Biztosító) jelen Feltételekben

Részletesebben

AEGON TREND előzetes vagyon- és felelősségbiztosítási díjtájékoztató

AEGON TREND előzetes vagyon- és felelősségbiztosítási díjtájékoztató 3701. számú ajánlat Szerződő neve: Adony Város Önkormányzata címe: 2457 Adony, Kossuth L. u. 4. Biztosított neve: Adony Város Önkormányzata címe: 2457 Adony, Kossuth L. u. 4. Kockázatviselési telephelyi

Részletesebben

GB160 Csoportos Élet-, Baleset- és Egészségbiztosítás Országos Független Tűzoltó Szakszervezet. Csentei Zoltán üzleti vezető Keszthely

GB160 Csoportos Élet-, Baleset- és Egészségbiztosítás Országos Független Tűzoltó Szakszervezet. Csentei Zoltán üzleti vezető Keszthely GB160 Csoportos Élet-, Baleset- és Egészségbiztosítás Országos Független Tűzoltó Szakszervezet Csentei Zoltán üzleti vezető Keszthely ELÉRHETŐSÉGEK Csentei Zoltán tel.: 0630/430-9790 e-mail: zoltanferenc.csentei@groupamagarancia.hu

Részletesebben

UNION-Casco biztosítások Biztosítási ajánlat

UNION-Casco biztosítások Biztosítási ajánlat UNION-Casco biztosítások Biztosítási ajánlat Képviselő kódja: Képviselő neve: Nyugtaszám: Adóigazgatási szám: 10491984-2-44 Ajánlatszám: Kérjük, nyomtatott betűvel töltse ki! A megfelelő helyen így jelölje!

Részletesebben

2. számú melléklet: Ajánlattevő végleges ajánlata- Tanuló baleset-biztosítás

2. számú melléklet: Ajánlattevő végleges ajánlata- Tanuló baleset-biztosítás 2. számú melléklet: Ajánlattevő végleges ajánlata- Tanuló baleset-biztosítás I. ÁLTALÁNOS ADATOK 1. A Szerződés alanyai A Biztosítási Szerződés Szerződője a Volánbusz Közlekedési Zrt. (1091 Budapest, Üllői

Részletesebben

Perfekt Vagyon- és üzemszünet biztosítás feltételei

Perfekt Vagyon- és üzemszünet biztosítás feltételei Perfekt Vagyon- és üzemszünet biztosítás feltételei Egyedi telephelyi gépjármű-biztosítási záradék Érvényes: 2015. január 1-tôl PERFEKT VAGYON- ÉS ÜZEMSZÜNET BIZTOSÍTÁS FELTÉTELEI EGYEDI TELEPHELYI GÉPJÁRMŰ-BIZTOSÍTÁSI

Részletesebben

Tisztelt Partnerünk! I. Mi a teendő a káresemény bekövetkeztekor?

Tisztelt Partnerünk! I. Mi a teendő a káresemény bekövetkeztekor? Tisztelt Partnerünk! A gépjármű veszélyes üzem. Egy pillanatnyi figyelmetlenség súlyos következményekkel járhat. A megtörtént bajban hatékonyabb segítséget nyújthatunk egymásnak, ha tudjuk, hogy mi a teendő.

Részletesebben

ADATKÖZLŐ LAP VAGYON- és FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI DÍJAJÁNLATHOZ

ADATKÖZLŐ LAP VAGYON- és FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI DÍJAJÁNLATHOZ ADATKÖZLŐ LAP VAGYON- és FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI DÍJAJÁNLATHOZ Szerződő adatai, ha eltér a biztosítottól: Cég neve: Székhely címe: Levelezési címe: Cégjegyzékszám: Adószám: Fő tevékenység: Kapcsolattartó

Részletesebben

Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2014. november 27-én tartandó ülésére. Girus András

Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2014. november 27-én tartandó ülésére. Girus András ELŐTERJESZTÉS Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2014. november 27-én tartandó ülésére Az előterjesztés tárgya: Önkormányzati bérlakásokra kötendő biztosításról Melléklet: A napirend

Részletesebben

V 111 záradék Gépjármű-készletek biztosítása

V 111 záradék Gépjármű-készletek biztosítása V 111 záradék Gépjármű-készletek biztosítása Jelen záradék alapján a szerződő felek megállapodnak abban, hogy a biztosítási szerződés egyéb feltételeinek, kizárásainak, záradékainak változatlan érvényben

Részletesebben

Mire kell figyelni a bérlés előtt?

Mire kell figyelni a bérlés előtt? Külföldi nyaralásaik során sokan választják azt a megoldást a helyi látnivalók és nevezetességek megtekintéséhez, hogy gépkocsit bérlenek a tömegközlekedés használata helyett. Ennek előnye, hogy kényelmesebb,

Részletesebben

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról Összegezés az ajánlatok elbírálásáról. Az ajánlatkérő neve és címe: BKK Budapesti Közlekedési Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság (075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 9-2.) 2. A közbeszerzés tárgya

Részletesebben

A biztosításról általában

A biztosításról általában ALAPJAI A biztosításról általában Dr. Banyár József Biztonság - kockázat Kockázat-definíciók szimmetrikus és aszimmetrikus: I. A kockázat valamely cselekvéssel, vállalkozással járó veszély, az anyagi veszteség,

Részletesebben

LAKÁS- BIZTOSÍTÁS ÖN A BIZALMÁT ADJA, MI AZ OTTHONA BIZTONSÁGÁT

LAKÁS- BIZTOSÍTÁS ÖN A BIZALMÁT ADJA, MI AZ OTTHONA BIZTONSÁGÁT LAKÁS- BIZTOSÍTÁS ÖN A BIZALMÁT ADJA, MI AZ OTTHONA BIZTONSÁGÁT Tartalomjegyzék Ügyféltájékoztató a Groupama Biztosító Zrt. GB524 jelű Groupama Lakásbiztosításához... 5 GB524 jelű Groupama Lakásbiztosítás...

Részletesebben

MAMS Csoportos személybiztosítási értesítő 2009. január 01.- 2009. december 31. időszakra

MAMS Csoportos személybiztosítási értesítő 2009. január 01.- 2009. december 31. időszakra MAMS Csoportos személybiztosítási értesítő 2009. január 01.- 2009. december 31. időszakra I. Szerződő: Magyar Motorsport Szövetség (MAMS) 1143 Budapest Istvánmezei út 1-3. Biztosítottak: Díjfizetők: Kedvezményezettek:

Részletesebben

Az NN Balesetbiztosítási csomagok Kiegészítő Feltételei

Az NN Balesetbiztosítási csomagok Kiegészítő Feltételei Az NN Balesetbiztosítási csomagok Kiegészítő Feltételei 1. Általános rendelkezések 1.1 Az NN Biztosító Zrt. (székhelye: 1068 Budapest, Dózsa György út 84/B, a továbbiakban: Biztosító) jelen Kiegészítő

Részletesebben

Kötelezı Felelısségbiztosítási Kárrendezési Szabályzat kivonata

Kötelezı Felelısségbiztosítási Kárrendezési Szabályzat kivonata Kötelezı Felelısségbiztosítási Kárrendezési Szabályzat kivonata (Készült a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének Felügyeleti Tanácsa 8/2006. (X.12.) számú ajánlásának megfelelıen, figyelembe véve

Részletesebben

Rokkantsági kockázatot tartalmazó részlet-kifizetésű életbiztosítás különös feltételei

Rokkantsági kockázatot tartalmazó részlet-kifizetésű életbiztosítás különös feltételei Rokkantsági kockázatot tartalmazó részlet-kifizetésű életbiztosítás különös feltételei 1. Általános rendelkezések A jelen alapbiztosítás feltételeiben nem rendezett kérdésekben az ÁB-AEGON Általános Biztosító

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A FINANSZÍROZOTT GÉPJÁRMŰ BEÉPÍTETT CASCO BIZTOSÍTÁSRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A FINANSZÍROZOTT GÉPJÁRMŰ BEÉPÍTETT CASCO BIZTOSÍTÁSRÓL TÁJÉKOZTATÓ A FINANSZÍROZOTT GÉPJÁRMŰ BEÉPÍTETT CASCO BIZTOSÍTÁSRÓL Jelen tájékoztató a finanszírozott gépjármű beépített casco biztosításának főbb ismérveinek bemutatása érdekében készült. Felhívjuk szíves

Részletesebben

Befektetési egységekhez kötött életbiztosításokhoz

Befektetési egységekhez kötött életbiztosításokhoz Befektetési egységekhez kötött életbiztosításokhoz választható élet-, baleset- és egészségbiztosítások, illetve halál esetére szóló díjátvállalás biztosítás különös feltételei Hatályos: 2016. november

Részletesebben

A kárrendezés 7 lépésben. Ingyenes összefoglaló és záró kiadvány

A kárrendezés 7 lépésben. Ingyenes összefoglaló és záró kiadvány Hasznos információk a biztosítási kárrendezésről A kárrendezés 7 lépésben Ingyenes összefoglaló és záró kiadvány A kiadvány célja az eddig megismertek összefoglalása, és annak bemutatása, hogy milyen problémák

Részletesebben

ÉLETET behúzott fékek

ÉLETET behúzott fékek Higgy abban, hogy az ÉLETET behúzott fékek nélkül érdemes ÉLNI. Balesetbiztosítás Puzzle Higgy magadban. Bármikor történhet baleset. Sportolás közben is megsérülhetünk, de az otthonunkban is számtalan

Részletesebben

Közúti Közlekedési Szolgáltatói Felelősségbiztosítás Feltételei (UNIÓ)

Közúti Közlekedési Szolgáltatói Felelősségbiztosítás Feltételei (UNIÓ) Közúti Közlekedési Szolgáltatói Felelősségbiztosítás Feltételei (UNIÓ) 1. A biztosítási esemény 1.1. A Biztosító a jelen feltételek szerint vállalja, hogy a fuvarozó vállalkozás megfelelő pénzügyi helyzetének

Részletesebben

Információ a baleseti kárigény bejelentéséhez

Információ a baleseti kárigény bejelentéséhez Információ a baleseti kárigény bejelentéséhez Minden játékengedéllyel rendelkező játékos rendelkezik minimális biztosítással, melyet a Magyar Kézilabda Szövetség köt a játékosra. A biztosítás díját a Csepel

Részletesebben

Fejlesztői dokumentáció - Melléklet

Fejlesztői dokumentáció - Melléklet Fejlesztői dokumentáció - Melléklet QBE Édes Otthon lakásbiztosítás tarifáló webservice 1.0.2 1. AjanlatKeres osztály attribútumai Attribútum név Típus Kötelező Alapértelmezett érték Értékkészlet Leírás

Részletesebben

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA. 25/2010. (VI. 30.) sz. rendelete. a vis maior okozta károk enyhítésére szolgáló támogatás helyi szabályairól

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA. 25/2010. (VI. 30.) sz. rendelete. a vis maior okozta károk enyhítésére szolgáló támogatás helyi szabályairól MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 25/2010. (VI. 30.) sz. rendelete a vis maior okozta károk enyhítésére szolgáló támogatás helyi szabályairól Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata (a továbbiakban:

Részletesebben

Évente egyszer lehetőségünk van biztosításunkat felülvizsgálni és biztosítót váltani.

Évente egyszer lehetőségünk van biztosításunkat felülvizsgálni és biztosítót váltani. A gépjárművel való közlekedés veszélyes üzem, az esetleges balesetekben az utasok és a gépjárművek is komolyan megsérülhetnek. A mások vagyonában okozott károkra és személyi sérülésekre minden gépjármű

Részletesebben

Kamatjövedelmet terhelő adóról és egészségügyi hozzájárulásról szóló tájékoztató (magánszemélyek részére)

Kamatjövedelmet terhelő adóról és egészségügyi hozzájárulásról szóló tájékoztató (magánszemélyek részére) NN Biztosító Zrt. Kamatjövedelmet terhelő adóról és egészségügyi hozzájárulásról szóló tájékoztató (magánszemélyek részére) Tájékoztatónk részletes információkkal szolgál az életbiztosításokhoz kapcsolódó

Részletesebben

VICTORIA Befektetési egységekhez kötött életbiztosítás

VICTORIA Befektetési egységekhez kötött életbiztosítás VICTORIA Befektetési egységekhez kötött életbiztosítás Kondíciós lista a Bellis, a Platanus, az Iris és a Crocus Befektetési egységekhez kötött életbiztosításokhoz Hatályos 2011. március 21-től visszavonásig

Részletesebben

Gépjármű kárrendezési tájékoztató

Gépjármű kárrendezési tájékoztató Gépjármű kárrendezési tájékoztató A gépjármű - kárrendezés A kárrendezési központ Budapesten, a Társaság központjában működik, a kárfelvételeket illetve a kárügyintézést megbízott szakértői irodák végzik.

Részletesebben

TERMÉKLEÍRÁS GROUPAMA GARANCIA LAKÁSBIZTOSÍTÁS GB524

TERMÉKLEÍRÁS GROUPAMA GARANCIA LAKÁSBIZTOSÍTÁS GB524 OTP Garancia Biztosító Zrt. 1051 Budapest, Október 6. utca 20. TERMÉKLEÍRÁS GROUPAMA GARANCIA LAKÁSBIZTOSÍTÁS GB524 1. Általános tudnivalók A Groupama Garancia Lakásbiztosítás (GB524) (továbbiakban: Lakásbiztosítás)

Részletesebben

VICTORIA Befektetési egységekhez kötött életbiztosítás

VICTORIA Befektetési egységekhez kötött életbiztosítás VICTORIA Befektetési egységekhez kötött életbiztosítás Kondíciós lista a Métisz, a Carme és a Ganymedes Befektetési egységekhez kötött életbiztosításokhoz Hatályos a 2012. május 1-től aláírt biztosítási

Részletesebben

Ajánlat / Módosítási javaslat Egyedi belföldi árufuvarozói felelősségbiztosítási szerződés az MKFE tagjai részére

Ajánlat / Módosítási javaslat Egyedi belföldi árufuvarozói felelősségbiztosítási szerződés az MKFE tagjai részére 2. Sz. Melléklet Ajánlat / Módosítási javaslat Egyedi belföldi árufuvarozói felelősségbiztosítási szerződés az MKFE tagjai részére Szerződésszám: Neve: Székhelye: Levelezési címe: I. A Szerződő adatai

Részletesebben

GB119 ÉLETERÔ EMELT SZINTÛ KÓRHÁZI SZOLGÁLTATÁSOKRA SZÓLÓ BIZTOSÍTÁS KÜLÖNÖS FELTÉTELEK

GB119 ÉLETERÔ EMELT SZINTÛ KÓRHÁZI SZOLGÁLTATÁSOKRA SZÓLÓ BIZTOSÍTÁS KÜLÖNÖS FELTÉTELEK GB119 ÉLETERÔ EMELT SZINTÛ KÓRHÁZI SZOLGÁLTATÁSOKRA SZÓLÓ BIZTOSÍTÁS KÜLÖNÖS FELTÉTELEK 1. Általános rendelkezések (1) Az Életerô emelt szintû kórházi szolgáltatásokra szóló biztosítás jelen Különös Feltételek,

Részletesebben

Felhőtlen Nyár Csomag Biztosítási Feltételek. Hatályos: június 15-től szeptember 30-ig

Felhőtlen Nyár Csomag Biztosítási Feltételek. Hatályos: június 15-től szeptember 30-ig Felhőtlen Nyár Csomag Biztosítási Feltételek Hatályos: 2016. június 15-től 2016. szeptember 0-ig Társaságunk az IVASS (a pénzügyi szervezetek olaszországi felügyeleti hatósága, amely társaságunk felett

Részletesebben

genertel e-l@kás Felhőtlen Nyár szolgáltatás különös feltételei

genertel e-l@kás Felhőtlen Nyár szolgáltatás különös feltételei genertel e-l@kás Felhőtlen Nyár szolgáltatás különös feltételei A Társaságunk az IVASS (a pénzügyi szervezetek olaszországi felügyeleti hatósága, amely társaságunk felett tulajdonosunkon keresztül gyakorol

Részletesebben

Befektetési egységekhez kötött életbiztosításokhoz. kiegészítő biztosítások különös feltételei. Hatályos: november 1-jétől. Nysz.

Befektetési egységekhez kötött életbiztosításokhoz. kiegészítő biztosítások különös feltételei. Hatályos: november 1-jétől. Nysz. Befektetési egységekhez kötött életbiztosításokhoz választható díjátvállalás kiegészítő biztosítások különös feltételei Hatályos: 2012. november 1-jétől Nysz.: 15252 Tartalomjegyzék Díjátvállalás halál

Részletesebben

Casco biztosítás. Mely kockázatokra nyújt fedezetet a CASCO? Teljeskörű CASCO:

Casco biztosítás. Mely kockázatokra nyújt fedezetet a CASCO? Teljeskörű CASCO: Mely kockázatokra nyújt fedezetet a CASCO? Teljeskörű CASCO: Casco biztosítás Elemi kár, a gépjárművet, alkatrészét, tartozékát károsító tűz, villámcsapás, robbanás, földcsuszamlás, kő- és földomlás, természetes

Részletesebben

AEGON CSOPORTOS BIZTOSÍTÁSOK FÜGGELÉK. Speciális Feltételek

AEGON CSOPORTOS BIZTOSÍTÁSOK FÜGGELÉK. Speciális Feltételek AEGON CSOPORTOS BIZTOSÍTÁSOK FÜGGELÉK Speciális Feltételek Kockázati életbiztosítás 1. Biztosítási esemény A Biztosítottnak a Biztosító által rá vonatkozó kockázatviselésének hatálya alatt bekövetkező

Részletesebben

TIR HÁZTARTÁSI BALESETBIZTOSÍTÁSI AJÁNLAT

TIR HÁZTARTÁSI BALESETBIZTOSÍTÁSI AJÁNLAT TIR HÁZTARTÁSI BALESETBIZTOSÍTÁSI AJÁNLAT Ajánlatszám/ kötvényszám: Kockázatviselés kezdete: (Biztosító tölti ki!) (Biztosító tölti ki!) Szerződő adatai: Születéskori neve: Születési ideje: év hó nap Biztosított

Részletesebben

Gépjármű kárrendezési tájékoztató

Gépjármű kárrendezési tájékoztató Gépjármű kárrendezési tájékoztató A gépjármű- kárrendezés A kárrendezési központ Budapesten, a társaság központjában működik, a kárfelvételeket és a kárügyintézést megbízott szakértői irodák végzik. Szerződött

Részletesebben

A lakásbiztosítási piacot is elérte a díjverseny Akár 40 százalék kedvezmény is járhat az önrészes termékkel

A lakásbiztosítási piacot is elérte a díjverseny Akár 40 százalék kedvezmény is járhat az önrészes termékkel A lakásbiztosítási piacot is elérte a díjverseny Akár 40 százalék kedvezmény is járhat az önrészes termékkel Netrisk.hu közlemény Budapest, 2014. július 2. Csaknem 16 százalékkal esett két év alatt a lakásbiztosítások

Részletesebben

1. Részletes ajánlatkérési leírás. vagyonbiztosításhoz. Szerződő: Bátaszék Város Önkormányzata Bátaszék, Szabadság u 4.

1. Részletes ajánlatkérési leírás. vagyonbiztosításhoz. Szerződő: Bátaszék Város Önkormányzata Bátaszék, Szabadság u 4. 1. Részletes ajánlatkérési leírás vagyonbiztosításhoz Szerződő: Bátaszék Város Önkormányzata 7140 Bátaszék, Szabadság u 4 Biztosítottak: és a telephelyi részletező szerinti ingatlanok Kockázatviselés helyei:

Részletesebben

BI061 Kárbejelentő egyéni élet-, baleset- és betegbiztosítási károk bejelentésére

BI061 Kárbejelentő egyéni élet-, baleset- és betegbiztosítási károk bejelentésére BI061 / 20150624 IKTATÁSI SZÁM BI061 Kárbejelentő egyéni élet-, baleset- és betegbiztosítási károk bejelentésére Szeretnénk, ha kárigényét gyorsan, korrekt módon rendezhetnénk. Ezért arra kérjük, hogy

Részletesebben

Biztonság Program - Családi baleset-biztosítás

Biztonság Program - Családi baleset-biztosítás Biztonság Program - Családi baleset-biztosítás Életünk egyik vezérlő elve családunkat biztonságban tudni. A Magyar Telekom szolgáltatásai nemcsak otthonosságot és szabadságot jelentenek, hanem biztonságot

Részletesebben

Kiegészítı tájékoztatás a Budapest Fıváros XV. kerületi Önkormányzat VAGYON- ÉS FELELİSSÉGBIZTOSÍTÁS AJÁNLATI FELHÍVÁSÁHOZ DOKUMENTÁCIÓJÁHOZ

Kiegészítı tájékoztatás a Budapest Fıváros XV. kerületi Önkormányzat VAGYON- ÉS FELELİSSÉGBIZTOSÍTÁS AJÁNLATI FELHÍVÁSÁHOZ DOKUMENTÁCIÓJÁHOZ y:\judit\xv.ker.önkormányzat\vagyon\2008tender\kérdések\xv.ker.önkormányzat_kiegtáj_2009.01.14.doc Kiegészítı tájékoztatás a Budapest Fıváros XV. kerületi Önkormányzat VAGYON- ÉS FELELİSSÉGBIZTOSÍTÁS AJÁNLATI

Részletesebben

Biztosítások cégre szabva. Biztosítási audit. a Biztosítási audit FoLYaMata. Miért van szükség Biztosítási átvilágításra?

Biztosítások cégre szabva. Biztosítási audit. a Biztosítási audit FoLYaMata. Miért van szükség Biztosítási átvilágításra? Biztosítások cégre szabva Cégünk korszerű és gazdaságos megoldások bemutatásával és létrehozásával segíti elő a vállalatok pénzügyi tervezését, legyen szó a cég működéséhez szükséges bármely biztosításról,

Részletesebben

Orchidea. női daganatos megbetegedések és női táska biztosítás. Mert a bajban számít igazán a segítség

Orchidea. női daganatos megbetegedések és női táska biztosítás. Mert a bajban számít igazán a segítség Orchidea női daganatos megbetegedések és női táska biztosítás Mert a bajban számít igazán a segítség Ha egészsége veszélybe kerül, akkor Önnek a gyógyulásra kell koncentrálnia, az anyagiakat majd az Orchidea

Részletesebben

Higgy abban, hogy ami

Higgy abban, hogy ami Higgy abban, hogy ami másnak egyház, csak az neked az egész VILÁG. Lakásbiztosítás Otthon és környezet Techno Higgy magadban. Higgy egy korszerűbb OTTHONBAN,egy zöldebb biztosításban! Az otthonunk négy

Részletesebben

apró betűk helyett amit a K&H vállalkozói biztosításról tudni érdemes

apró betűk helyett amit a K&H vállalkozói biztosításról tudni érdemes apró betűk helyett amit a K&H vállalkozói biztosításról tudni érdemes Gyakran találkozunk olyan levelekkel és hirdetésekkel, amelyek csak az adott termék vagy szolgáltatás előnyeit, legjobb tulajdonságait

Részletesebben

biztosítással! Védje önmagát és értékeit

biztosítással! Védje önmagát és értékeit Védje önmagát és értékeit biztosítással! Szeretné biztonságban érezni magát? Szeretné megóvni értékeit is? Szeretné enyhíteni a káresemények kellemetlenségeit? Tanulmányozza át tájékoztatónkat, hogy biztosítása

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség kizárólagos biztosítási partnere az. OTP-Garancia Biztosító Rt.

A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség kizárólagos biztosítási partnere az. OTP-Garancia Biztosító Rt. Biztosítások (BB, FEB, BBP) (Piros könyv 151. oldaltól.) A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség kizárólagos biztosítási partnere az OTP-Garancia Biztosító Rt. Felhívjuk, minden rendező figyelmét arra, hogy

Részletesebben

Ajánlat / Módosítási javaslat Egyedi nemzetközi közúti árufuvarozói felelősségbiztosítási szerződés az MKFE tagjai részére

Ajánlat / Módosítási javaslat Egyedi nemzetközi közúti árufuvarozói felelősségbiztosítási szerződés az MKFE tagjai részére 1. Sz. Melléklet Ajánlat / Módosítási javaslat Egyedi nemzetközi közúti árufuvarozói felelősségbiztosítási szerződés az MKFE tagjai részére Szerződésszám: Neve: Székhelye: Levelezési címe: I. A Szerződő

Részletesebben

Teendők munkabaleset esetén

Teendők munkabaleset esetén Teendők munkabaleset esetén a jó munkahely mindnyájunknak fontos a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 www.tamop248.hu a jó munkahely

Részletesebben

Megbízható Gondoskodás Plusz. női - férfi rosszindulatú daganatos megbetegedések biztosítás. Mert a bajban számít igazán a segítség

Megbízható Gondoskodás Plusz. női - férfi rosszindulatú daganatos megbetegedések biztosítás. Mert a bajban számít igazán a segítség Megbízható Gondoskodás Plusz női - férfi rosszindulatú daganatos megbetegedések biztosítás Mert a bajban számít igazán a segítség Ha egészsége veszélybe kerül, akkor Önnek a gyógyulásra kell koncentrálnia,

Részletesebben

Csak belső használatra! Az összeállítás Dr. Császár Barbara ügyvéd, gépészmérnök előadásának felhasználásával készült

Csak belső használatra! Az összeállítás Dr. Császár Barbara ügyvéd, gépészmérnök előadásának felhasználásával készült Csak belső használatra! Az összeállítás Dr. Császár Barbara ügyvéd, gépészmérnök előadásának felhasználásával készült FELELŐSSÉG SZERZŐDÉSEN KÍVÜL OKOZOTT KÁROKÉRT (Ptk. hatodik könyv, negyedik rész) A

Részletesebben

Egyes szerződések. Villamosmérnök szak DE TTK. Debrecen, 2010. március 23.

Egyes szerződések. Villamosmérnök szak DE TTK. Debrecen, 2010. március 23. Egyes szerződések Villamosmérnök szak DE TTK Debrecen, 2010. március 23. Fogalma: az egyik fél, az eladó köteles az általa eladott dolog tulajdonjogát a másik szerződő félre, a vevőre átruházni és a dolgot

Részletesebben

QBE Insurance (Europe) Limited Magyarországi Fióktelepe

QBE Insurance (Europe) Limited Magyarországi Fióktelepe 1. ATLASZ KOMPÁNIA CSOPORTOS BIZTOSÍTÁS BÁRHOL, BÁRMIKOR BEKÖVETKEZETT BALESETI HALÁL ESETÉRE SZÓLÓ BIZTOSÍTÁS KÜLÖNÖS FELTÉTELEI 1. Biztosítási esemény: A biztosított bárhol, bármikor bekövetkezett baleseti

Részletesebben

TERMÉK ÖSSZEHASONLÍTÓ TÁBLÁZAT - GB661 JELŰ UTAZÁSI GARANCIA BIZTOSÍTÁS

TERMÉK ÖSSZEHASONLÍTÓ TÁBLÁZAT - GB661 JELŰ UTAZÁSI GARANCIA BIZTOSÍTÁS Termék neve GB661 jelű Utazási Garancia Biztosítás Termék besorolása Alapbiztosítási csomagok Prémium Komfort Bázis Biztosítható kockázatok Sürgősségi orvosi ellátás x x x Asszisztencia x x x Jogvédelem

Részletesebben

Befektetési egységekhez kötött életbiztosításokhoz választható díjátvállalás kiegészítő biztosítások különös feltételei

Befektetési egységekhez kötött életbiztosításokhoz választható díjátvállalás kiegészítő biztosítások különös feltételei Befektetési egységekhez kötött életbiztosításokhoz választható díjátvállalás kiegészítő biztosítások különös feltételei Hatályos: 2014. március 15. Nysz.: 16241 Tartalomjegyzék Díjátvállalás halál esetén

Részletesebben

Általános Vagyon- és Felelôsségbiztosítás

Általános Vagyon- és Felelôsségbiztosítás Általános Vagyon- és Felelôsségbiztosítás Könyvvezetésre kötelezett szervezetek számára Hatályos: 2016. január 1-tôl Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Ügyféltájékoztató... 3 Preambulum... 9 Fogalmak... 10

Részletesebben

Védelem a kritikus élethelyzetekben! ERGO Számlabiztosítás

Védelem a kritikus élethelyzetekben! ERGO Számlabiztosítás Azonnali kockázatvállalással! Védelem a kritikus élethelyzetekben! ERGO Számlabiztosítás Védelem és biztonság Önnek és számlájának Sokan tartunk a szívinfarktustól, a daganatos megbetegedések kialakulásától

Részletesebben

Előterjesztés a Bicske Város Önkormányzat tulajdonának vagyon- és felelősségbiztosítás tárgykörében tett árajánlatok alapján a biztosítók kiválasztása

Előterjesztés a Bicske Város Önkormányzat tulajdonának vagyon- és felelősségbiztosítás tárgykörében tett árajánlatok alapján a biztosítók kiválasztása Előterjesztés a Bicske Város Önkormányzat tulajdonának vagyon- és felelősségbiztosítás tárgykörében tett árajánlatok alapján a biztosítók kiválasztása 1. előterjesztés száma: 323/2016 2. előterjesztést

Részletesebben

TELJESKÖRŰ KÁRMANAGEMENT SZOLGÁLTATÁS

TELJESKÖRŰ KÁRMANAGEMENT SZOLGÁLTATÁS TELJESKÖRŰ KÁRMANAGEMENT SZOLGÁLTATÁS Készítette: ASSISTRUCK Szolgáltató Kft. 2005 I. TELJESKÖRŰ KÁRMANAGEMENT SZOLGÁLTATÁS Az ASSISTRUCK Szolgáltató Kft. teljeskörű kármanagement-szolgáltatása a casco-biztosítással

Részletesebben

Colonnade Insurance S.A.Magyarországi Fióktelepe

Colonnade Insurance S.A.Magyarországi Fióktelepe 1. ATLASZ KOMPÁNIA CSOPORTOS BIZTOSÍTÁS BÁRHOL, BÁRMIKOR BEKÖVETKEZETT BALESETI HALÁL ESETÉRE SZÓLÓ BIZTOSÍTÁS KÜLÖNÖS FELTÉTELEI 1. Biztosítási esemény: A biztosított bárhol, bármikor bekövetkezett baleseti

Részletesebben

K É R E L E M NYILATKOZAT. N é v Születési hely, idő Anyja neve Házastársa, élettárs.

K É R E L E M NYILATKOZAT. N é v Születési hely, idő Anyja neve Házastársa, élettárs. K É R E L E M Alulírott kérem, hogy gyermekeim részére a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságot szíveskedjenek megállapítani. Kérelem indokolása: NYILATKOZAT A) Személyi adatok 1. A

Részletesebben

VAGYONBIZTOSÍTÁSOK. Groupama Garancia Lakásbiztosítás Ügyféltájékoztató és biztosítási feltételek. Az OTP Csoport partnere

VAGYONBIZTOSÍTÁSOK. Groupama Garancia Lakásbiztosítás Ügyféltájékoztató és biztosítási feltételek. Az OTP Csoport partnere VAGYONBIZTOSÍTÁSOK Groupama Garancia Lakásbiztosítás Ügyféltájékoztató és biztosítási feltételek Az OTP Csoport partnere Groupama Garancia Biztosító Zártkörûen Mûködô Részvénytársaság Cím: 1051 Budapest,

Részletesebben

union24-otthonbiztosítás Ügyfél-tájékoztató Épület, építmény, ingóságbiztosításhoz

union24-otthonbiztosítás Ügyfél-tájékoztató Épület, építmény, ingóságbiztosításhoz union24-otthonbiztosítás Ügyfél-tájékoztató Épület, építmény, ingóságbiztosításhoz A biztosítótársaságra vonatkozó adatok: Név, székhely és jogi forma: UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt. 1082

Részletesebben

UNION-Casco Alapbiztosítás feltételei

UNION-Casco Alapbiztosítás feltételei UNION-Casco Alapbiztosítás feltételei Az UNION Biztosító Zrt. a biztosítási díj megfizetése ellenében a kockázatviselés időtartama alatt a jelen biztosítási feltételekben rögzített esetekben és mértékben

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a magánszemély életbiztosításokkal kapcsolatos adókötelezettségéről (2013)

TÁJÉKOZTATÓ a magánszemély életbiztosításokkal kapcsolatos adókötelezettségéről (2013) TÁJÉKOZTATÓ a magánszemély életbiztosításokkal kapcsolatos adókötelezettségéről (2013) AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt. 1091 Budapest, Üllői út 1. Telefonos Ügyfélszolgálat: 06-40/204-204 Honlap:

Részletesebben

K&H vállalkozói biztosítás. érvényes: 2016.január 01-től

K&H vállalkozói biztosítás. érvényes: 2016.január 01-től K&H vállalkozói biztosítás érvényes: 2016.január 01-től K&H vállalkozói biztosítás ügyfél-tájékoztató Kedves Ügyfelünk! Engedje meg, hogy figyelmébe ajánljuk a K&H vállalkozói biztosítást, amely az érdekeltségébe

Részletesebben

ERSTE Vienna Insurance Group Biztosító Zrt. Az ERSTE CLASSIC egyszeri Díjas, teljes életre szóló kockázati életbiztosítás (HUR3U) különös feltételei

ERSTE Vienna Insurance Group Biztosító Zrt. Az ERSTE CLASSIC egyszeri Díjas, teljes életre szóló kockázati életbiztosítás (HUR3U) különös feltételei ERSTE Vienna Insurance Group Biztosító Zrt. Az ERSTE CLASSIC egyszeri Díjas, teljes életre szóló kockázati életbiztosítás (HUR3U) különös feltételei Jelzőszám: SV/01/2011/1 Hatályos: 2015. február 16-tól

Részletesebben

A mellékelt tájékoztatóban megtalálja a fentiekre vonatkozó részleteket.

A mellékelt tájékoztatóban megtalálja a fentiekre vonatkozó részleteket. Tisztelt Ügyfelünk! Mint azt Ön is tudja, az Ön által, cégünktől bérelt gép biztosított. Biztosító partner: Allianz Hungria Zrt. A biztosítási keretszerződésünk kiterjed: vandalizmusra, lopásra és törésre.

Részletesebben

Munkáltatói lakáskölcsön/vissza nem térítendő támogatás* Igénylőlap

Munkáltatói lakáskölcsön/vissza nem térítendő támogatás* Igénylőlap Nyrt. Személyes adatok i lakáskölcsön/vissza nem térítendő támogatás* Igénylőlap Név:... Születési név:... Anyja születési neve:. Születési hely, idő:. Állampolgársága:... Személyi azonosító okmány típusa:

Részletesebben

GÉPTÖRÉS-ÜZEMSZÜNETBIZTOSÍTÁS KÜLÖNÖS SZABÁLYZATA

GÉPTÖRÉS-ÜZEMSZÜNETBIZTOSÍTÁS KÜLÖNÖS SZABÁLYZATA GÉPTÖRÉS-ÜZEMSZÜNETBIZTOSÍTÁS KÜLÖNÖS SZABÁLYZATA I. BIZTOSÍTÁSI ESEMÉNYEK... 1 II. BIZTOSÍTÁSI ÖSSZEG, ÉRTÉKELÉSI IDŐSZAK, ALULBIZTOSÍTÁS... 2 III. ÖNRÉSZESEDÉS, TÉRÍTÉSI IDŐSZAK... 2 IV. TERMELÉSI KÖLTSÉGEK,

Részletesebben

K&H nem-életbiztosítási kisokos

K&H nem-életbiztosítási kisokos K&H nem-életbiztosítási kisokos ajánlat a biztosítási igényt megfogalmazó és a szerződéskötéskor kitöltött, szerződéskötésre irányuló egyoldalú írásbeli nyilatkozat alapbiztosítási események az adott biztosítási

Részletesebben

GB117 JELÛ GRÁNIT VEGYES ÉLETBIZTOSÍTÁS KÜLÖNÖS FELTÉTELEI

GB117 JELÛ GRÁNIT VEGYES ÉLETBIZTOSÍTÁS KÜLÖNÖS FELTÉTELEI GB117 JELÛ GRÁNIT VEGYES ÉLETBIZTOSÍTÁS KÜLÖNÖS FELTÉTELEI 1. Általános rendelkezések (1) A Gránit Vegyes Életbiztosítási szerzôdés (továbbiakban: biztosítás) a jelen Különös Feltételek valamint az OTP

Részletesebben

Biztosf't6. Ózd Város Önkormányzata (3600 Ózd, Városház tér1. Adószám: 15350088-2-05,

Biztosf't6. Ózd Város Önkormányzata (3600 Ózd, Városház tér1. Adószám: 15350088-2-05, .J- 7,Av Groupama Biztosf't6 VAGYON ES FELELOSSEGBIZTOSITASI SZERZODES amely létrejött egyrészről Ózd Város Önkormányzata (3600 Ózd, Városház tér1. Adószám: 15350088-2-05, Bankszámlaszám: ), mint szerződö/biztosítot!

Részletesebben

ÜZEMSZÜNET BIZTOSÍTÁS (egy biztosító vagyonbiztosítási feltételének a kivonata)

ÜZEMSZÜNET BIZTOSÍTÁS (egy biztosító vagyonbiztosítási feltételének a kivonata) ÜZEMSZÜNET BIZTOSÍTÁS (egy biztosító vagyonbiztosítási feltételének a kivonata) Biztosítási esemény Amennyiben a felek ebben kifejezetten megállapodnak a vagyonbiztosítási fedezet kiterjed az alábbiakban

Részletesebben

Kockázatkezelés és biztosítás

Kockázatkezelés és biztosítás Kockázatkezelés és biztosítás Dr. habil. Farkas Szilveszter PhD egyetemi docens, tanszékvezető Pénzügy Intézeti Tanszék Fő témakörök 1. Biztosítás fogalma 2. A biztosítási rendszer alapintézményei és a

Részletesebben

K&H vállalkozói vagyonbiztosítás. érvényes: 2016. január 1-től

K&H vállalkozói vagyonbiztosítás. érvényes: 2016. január 1-től K&H vállalkozói vagyonbiztosítás érvényes: 2016. január 1-től tartalom ügyfél tájékoztató... 5 I. általános feltételek... 9 1.1. biztosító, szerződő, biztosított... 9 1.2. a biztosítási szerződés létrejötte...

Részletesebben