MÁV Zrt. Duna-hidak állagmegőrzésének technológiai és organizációs kérdései

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MÁV Zrt. Duna-hidak állagmegőrzésének technológiai és organizációs kérdései"

Átírás

1 MÁV Zrt. Duna-hidak állagmegőrzésének technológiai és organizációs kérdései

2 MÁV Zrt. Duna-hidak állagmegőrzésének A Komáromi Barátság Duna-híd korrózióvédelmi bevonatának felújítása és a Déli Összekötő Duna-híd pillérfelújítása. A közlekedési infrastruktúra állagmegőrzése gazdasági, műszaki, közlekedésbiztonsági szempontból is nagyon fontos tevékenység. Jelen előadásban a MÁV Zrt. két ikonikus Duna-hídjának állagmegőrzési feladatain keresztül kívánom bemutatni az első hallásra egyszerűnek tűnő feladatok organizációs kérdéseit.

3 MÁV Zrt. Duna-hidak állagmegőrzésének Komáromi Barátság Duna-híd

4 MÁV Zrt. Duna-hidak állagmegőrzésének A KOMÁROMI BARÁTSÁG DUNA-híd rövid története. A II. világháborúban felrobbantott híd helyére épült a Barátság híd, mely Magyarországot köti össze Észak-Európával. Az 1910-ben épült vasúti hidat a németek1945 márciusában felrobbantották. Újjáépítését december 28.án fejezték be, január 1-én indult újra a vasúti közlekedés a két Komárom között. A hídpótlás másfél évig tartott. Ötszáz méter hosszú, 2400 tonnás acélszerkezetet öt hónap alatt illesztették össze. (forrás: Wikipédia). A híd szegecselt acél felszerkezetének a korrózióvédelme időszerűvé vált. A munkák elvégzésére kiírt pályázatot a KÖZGÉP Zrt. nyerte meg.

5 MÁV Zrt. Duna-hidak állagmegőrzésének A KOMÁROMI BARÁTSÁG DUNA-híd korrózióvédelmi bevonatának felújítása. Felújítás előtti állapot

6 MÁV Zrt. Duna-hidak állagmegőrzésének A KOMÁROMI BARÁTSÁG DUNA-híd korrózió védelmi bevonatának felújítása. Korrózió védelem: Az acélból épült szerkezetek egyik nagy ellensége a korrózió. Az acélszerkezetek alapanyagának az előállítása során olyanná alakítjuk, hogy annak tulajdonságai leginkább megfeleljenek a céljainknak. Eközben a gyártás során olyan kémiai folyamatokon mennek keresztül a szerkezeteink alapanyagai, amelyek aktívvá teszik az alapanyagot az oxidációra. Az oxidáció ellen korrózió elleni bevonatokkal védekezünk, ennek épsége a korrózióvédelem alapja. Ha ez a bevonat sérül vagy elöregedik, nem tudja ellátni feladatát. Ha nem kellő időben történik meg a szükséges beavatkozás, akkor a szerkezet terhelhetőségének a visszaminősítését, sőt annak tönkremenetelét is okozhatja akár.

7 MÁV Zrt. Duna hidak állagmegőrzésének A KOMÁROMI BARÁTSÁG DUNA-híd korrózióvédelmi bevonatának felújítása. Korrózió védelem: A jelenlegi elöregedett festékréteget teljesen el kell távolítani a szerkezetről. Ehhez olyan technológiát kell választani, ami képes hatékonyan megtisztítani a szerkezet minden részét. A választás fém anyagú, un. éles szemcseszórásra esett, a következő indokok miatt: - A fémszemcséknek a tisztítóképessége annak nagyobb sűrűsége és keménysége miatt jobb hatásfokú, mint a szintén gyakran alkalmazott szóró homok. -További előnye a szemcse többszöri felhasználhatósága, illetve a keletkező veszélyes hulladék mennyisége a többszöri szemcsefelhasználás miatt kisebb.

8 MÁV Zrt. Duna hidak állagmegőrzésének A KOMÁROMI BARÁTSÁG DUNA-híd korrózióvédelmi bevonatának felújítása. Korrózióvédelem: A teljes acél hídszerkezet felületének korrózióvédelme SikaCor EG-rendszerrel (Magyar Közút ÉME engedély száma: 52/2009) A pályaszint alatti és a pályaszint feletti 1m-es magasságig lévő acél-szerkezetek bevonatrendszere (C5-I korrozivítású kategória) Alapozó réteg: Sika Poxicolor Primer HE, kétkomponenses, alumínium pigmentált epoxi kötőanyagú alapozó száraz bev.vtg. 80 μm 1. közbenső: SikaCor EG 1 vascsillámos, kétkomponenses, epoxi kötőanyagú közbenső DB703 sötétszürke színben száraz bev. vtg. 80 μm 2. közbenső: SikaCor EG 1 vascsillámos, kétkomponenses, epoxi kötőanyagú közbenső DB702 világosszürke színben száraz bev. vtg. 80 μm Átvonó: SikaCor EG 5 kétkomponenses, poliuretán kötőanyagú átvonó RAL 6011 színben száraz bev.vtg. 80 μm Összes névleges száraz bevonat vastagság (NDFT): átlagosan: 320 μm Megengedett minimális száraz bevonat vastagság: 256 μm Megengedett maximális száraz bevonat vastagság: 960 μm

9 MÁV Zrt. Duna hidak állagmegőrzésének A KOMÁROMI BARÁTSÁG DUNA-híd korrózióvédelmi bevonatának felújítása. Korrózióvédelem: A teljes acél hídszerkezet felületének korrózióvédelme SikaCor EG-rendszerrel (Magyar Közút ÉME engedély száma: 52/2009) Az 1m-es magasság felett lévő acél-szerkezetek bevonatrendszere (C4 korrózivítású kategória) Alapozó réteg: Sika Poxicolor Primer HE, kétkomponenses, alumínium pigmentált epoxi kötőanyagú alapozó száraz bev.vtg. 80 μm Közbenső: SikaCor EG 1 vascsillámos, kétkomponenses, epoxi kötőanyagú közbenső DB 702 világosszürke színben száraz bev.vtg. 80 μm Átvonó: SikaCor EG 5 kétkomponenses, poliuretán kötőanyagú átvonó RAL 6011 színben száraz bev.vtg. 80 μm Összes névleges száraz bevonat vastagság (NDFT): átlagosan: 240 μm Megengedett minimális száraz bevonat vastagság: 192 μm Megengedett maximális száraz bevonat vastagság: 720 μm Megjegyzés: A megengedett minimális és maximális száraz bevonat vastagság megadása az MSZ EN ISO :2008 szabvány előírásai és javaslatai figyelembe vételével történt.

10 MÁV Zrt. Duna-hidak állagmegőrzésének A KOMÁROMI BARÁTSÁG DUNA-híd korrózióvédelmi bevonatának felújítása. Hajózás: A feladat maradéktalan megoldása érdekében az összes szóróanyagot, forgógépet, szétválasztó berendezést egy hajóra (Z-411 jelű) telepítettük a hídon kívülre, ezáltal megoldva a fontos organizációs kérdést. A hajón történik meg a szemcse és a szórási maradék szétválasztása és tárolása is.

11 MÁV Zrt. Duna-hidak állagmegőrzésének A KOMÁROMI BARÁTSÁG DUNA-híd korrózióvédelmi bevonatának felújítása. Hajózás: A hajó a híd hajózási űrszelvényén kívül, a mederpillér mellett horgonyzik, és innen látja el a felújítást csővezetékeken keresztül sűrített levegővel, illetve a porszívók ide adják le az összegyűjtött hulladékot. A hajón történik meg a szemcse és a szórási maradék szétválasztása és tárolása is. A festési munkákhoz emiatt kell vízi munkavégzési engedély.

12 MÁV Zrt. Duna hidak állagmegőrzésének A KOMÁROMI BARÁTSÁG DUNA-híd korrózióvédelmi bevonatának felújítása. Hajózás: A korrózióvédelmi munkák megfelelő kivitelezésének az alapja a jó hozzáférést biztosító munkaállvány. Mivel az alsó övekhez is hozzá kell férni, az állvány alsó része a jelenlegi szerkezeti ütköző él alá ér ezt szintén egyeztetni kell a hajózási hatósággal,a szerkezetre pedig jól látható módon ki kell tenni a megfelelő jelzéseket.

13 MÁV Zrt. Duna hidak állagmegőrzésének A KOMÁROMI BARÁTSÁG DUNA-híd korrózióvédelmi bevonatának felújítása. Energia-ellátás: A gépek elektromosáram-igényét a hídfőhöz telepített ideiglenes trafóállomás biztosítja. Ehhez 550 fm 20 kv földkábelt kellett építeni a hídfőig.

14 MÁV Zrt. Duna hidak állagmegőrzésének A KOMÁROMI BARÁTSÁG DUNA-híd korrózióvédelmi bevonatának felújítása. Energia ellátás: A hídon a hajóig el kell vezetni a letranszformált (400V) feszültséget szállító tápkábeleket.

15 MÁV Zrt. Duna-hidak állagmegőrzésének A KOMÁROMI BARÁTSÁG DUNA-híd korrózió védelmi bevonatának felújítása. Telephely: A dolgozók számára fehérfekete öltözőt és fürdőt kellett létesíteni a felvonulási területen. Ehhez a vizet kb. 900 méter hosszú csővezetéken keresztül vezettük oda. A keletkező szennyvizet helyben gyűjtjük, és tartálykocsival szállítjuk el.

16 MÁV Zrt. Duna hidak állagmegőrzésének A KOMÁROMI BARÁTSÁG DUNA-híd korrózióvédelmi bevonatának felújítása. Állványozás: Az állványnak olyan kialakításúnak kell lennie, hogy annak alsó felületéről a szórás és festés közben keletkező és ráhulló anyag ne juthasson a Dunába, illetve a környezetbe. Az állvány alsó járószintje alulról felfelé haladva a következő felépítésű: alátámasztó acélszerkezet (egyedi és típus gyártmányokból összeállítva); pallóterítés; fóliaréteg és OSB lap, ami megkönnyíti a takarítást, valamint csúszásmentes felületet ad.

17 MÁV Zrt. Duna-hidak állagmegőrzésének A KOMÁROMI BARÁTSÁG DUNA-híd korrózióvédelmi bevonatának felújítása. Állványozás:

18 MÁV Zrt. Duna hidak állagmegőrzésének A KOMÁROMI BARÁTSÁG DUNA-híd korrózióvédelmi bevonatának felújítása. Állványozás: A műveletek a következő sorrendben követik egymást: - állvány építése, - használatba vétele, - szórási-tisztítási munka, - alapozó réteg felhordása, - közbenső réteg(ek) felhordása, -fedő festékréteg felhordása, -minőség ellenőrző vizsgálatok, - állványbontás - átszállítás - állványépítés a haladási irány elején.

19 MÁV Zrt. Duna-hidak állagmegőrzésének A KOMÁROMI BARÁTSÁG DUNA-híd korrózió védelmi bevonatának felújítása. Állványozás: Homlokzati állvány alkalmazása hídfestésnél.

20 MÁV Zrt. Duna-hidak állagmegőrzésének A KOMÁROMI BARÁTSÁG DUNA-híd korrózióvédelmi bevonatának felújítása. Állványozás: Homlokzati állvány alkalmazása hídfestésnél.

21 MÁV Zrt. Duna-hidak állagmegőrzésének A KOMÁROMI BARÁTSÁG DUNA-híd korrózióvédelmi bevonatának felújítása. Állványozás: Az állványt környezetvédelmi és technológiai okok miatt burkolni kell, amihez speciális ponyvaszerkezetre van szükség.

22 MÁV Zrt. Duna-hidak állagmegőrzésének Déli Összekötő Duna-híd

23 MÁV Zrt. Duna-hidak állagmegőrzésének Déli Összekötő Duna-híd mederpilléreinek felújítása. A híd rövid története:

24 MÁV Zrt. Duna-hidak állagmegőrzésének Déli Összekötő Duna híd mederpilléreinek felújítása. A híd rövid története:

25 MÁV Zrt. Duna-hidak állagmegőrzésének Déli Összekötő Duna-híd mederpilléreinek felújítása. Felújítás előtti állapot

26 MÁV Zrt. Duna-hidak állagmegőrzésének Déli Összekötő Duna-híd mederpilléreinek felújítása. A kivitelezés sorrendje: Mivel a VII. és V. jelű támaszok közötti Duna szakasz hajóút, ezért a NKH Hajózási Főosztálya által kiadott engedélyben megszabottak szerint lehet munkát végezni a pilléreken.

27 MÁV Zrt. Duna-hidak állagmegőrzésének Déli Összekötő Duna-híd mederpilléreinek felújítása. Technológia: Úszóműre telepített nagy teljesítményű fúrógép segítségével készülnek az injektáló furatok. A pillér oldalfalába egy oldalról, az alaptestbe két oldalról legyezőszerű geometriával. A furatok tisztítása után kerül sor a cementes injektálásra.

28 MÁV Zrt. Duna-hidak állagmegőrzésének Déli Összekötő Duna-híd mederpilléreinek felújítása.

29 MÁV Zrt. Duna-hidak állagmegőrzésének Déli Összekötő Duna-híd mederpilléreinek felújítása.

30 MÁV Zrt. Duna-hidak állagmegőrzésének Déli Összekötő Duna-híd mederpilléreinek felújítása. Speciális bányaiparban alkalmazott nagy teljesítményű fúrógép behajózás előtt.

31 MÁV ZRT Duna-hidak állagmegőrzésének Déli Összekötő Duna híd mederpilléreinek felújítása. Az úszóművet és a rá telepített gépeket és berendezéseket külön hatósági vizsgára kellet küldeni.

32 MÁV ZRT Duna-hidak állagmegőrzésének Déli Összekötő Duna híd mederpilléreinek felújítása. A munkaterületet a munkálatok megkezdése előtt tűzszerészeti vizsgálatnak vetettük alá, ami külön hajózási engedély alapján az NKH engedélyével került végrehajtásra.

33 MÁV Zrt. Duna-hidak állagmegőrzésének Déli Összekötő Duna-híd mederpilléreinek felújítása. A kivitelezési munka megindult az V. jelű pillér Pest felőli oldalán.

34 MÁV Zrt. Duna-hidak állagmegőrzésének Köszönöm megtisztelő figyelmüket. Szűcs József tel: 06/

a 61. villamos vonal Zsemlye utcai híd acélszerkezeteihez

a 61. villamos vonal Zsemlye utcai híd acélszerkezeteihez Korrózióvédelmi elıírások a 61. villamos vonal Zsemlye utcai híd acélszerkezeteihez 13/04-D. Budapest, 2013. március 13/04-D. Budapest, 2013. 03. K o r r ó z i ó v é d e l m i e l ı í r á s o k a 61. villamos

Részletesebben

Construction. Acélszerkezetek korrózió elleni védelme Bevonatrendszerek ismertetése

Construction. Acélszerkezetek korrózió elleni védelme Bevonatrendszerek ismertetése Construction Acélszerkezetek korrózió elleni védelme Bevonatrendszerek ismertetése Nagyobb biztonság a nemzetközi szabványok, szakmai tanácsadás segítségével Tartalom: Folyamatosan fejlesztett és javított

Részletesebben

A vízgazdálkodás területén alkalmazható festék bevonatrendszerek fémszerkezetek védelmére

A vízgazdálkodás területén alkalmazható festék bevonatrendszerek fémszerkezetek védelmére Budalakk Innova Kft. Budapest, 1044, Váci út 40. Tel: (1) 369-7406, Fax: (1) 369-7413 http://www.budalakkinnova.hu festekudvar@budalakkinnova.hu A vízgazdálkodás területén alkalmazható festék bevonatrendszerek

Részletesebben

Budapest - Esztergom vv. Északi vasúti Duna-híd korszerűsítése Tervezés. 4. Hídműhely Szimpózium - Épülő, szépülő hídjaink Budapesten

Budapest - Esztergom vv. Északi vasúti Duna-híd korszerűsítése Tervezés. 4. Hídműhely Szimpózium - Épülő, szépülő hídjaink Budapesten Tervezés 4. Hídműhely Szimpózium - Épülő, szépülő hídjaink Budapesten 2008.05.22-23. DÖNTÉSELŐKÉSZÍTŐ TANULMÁNY (1999-2000) TERVEZÉSI SZEMPONTOK: Szerkezeti kialakítás Jelenlegi: kéttámaszú szerkezetek

Részletesebben

Hidász Napok A MINDEN-KORR Korrózióvédelmi Mérnökiroda Bt. szeretettel üdvözli a konferencia résztvevőit. Visegrád,

Hidász Napok A MINDEN-KORR Korrózióvédelmi Mérnökiroda Bt. szeretettel üdvözli a konferencia résztvevőit. Visegrád, A MINDEN-KORR Korrózióvédelmi Mérnökiroda Bt. szeretettel üdvözli a konferencia résztvevőit. Acélszerkezetű hidak korrózióvédelmi tervezése Cégünk 10 éve kapcsolódott be az új, valamint a felújításra kerülő

Részletesebben

Construction. Acélszerkezetek korrózió elleni védelme. Gyakorlati tanácsok a korrózió elleni védôbevonat-rendszerek kiválasztásához

Construction. Acélszerkezetek korrózió elleni védelme. Gyakorlati tanácsok a korrózió elleni védôbevonat-rendszerek kiválasztásához Construction Acélszerkezetek korrózió elleni védelme Gyakorlati tanácsok a korrózió elleni védôbevonat-rendszerek kiválasztásához Mûhelyben felhordható alapozó, közbensô és fedôbevonatok, bevonatrendszerek

Részletesebben

SIGMACOVER 630 (SIGMACOVER ST) 7430

SIGMACOVER 630 (SIGMACOVER ST) 7430 2007. november 2007. áprilisi kiadás átdolgozása TERMÉKLEÍRÁS kétkomponenses, alacsony fokú felület előkészítést igénylő, poliaminnal térhálósodó epoxi bázisú alapozó / bevonat JELLEMZŐI - alacsonyabb

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Teljesítmény nyilatkozat Ipari bevonatok Teljesítmény nyilatkozat Kiadás dátuma: 2017.09.07. Termékazonosító kódja: 02 06 02 00 013 0 000009 Verziószám: 01 NMÉ 60/3/3/MKEH-PMFH-16/8/2015/K 17 KTI TELJESÍTMÉNY

Részletesebben

Zanathy Valéria VEKOR Kft. www.vekor.hu

Zanathy Valéria VEKOR Kft. www.vekor.hu Zanathy Valéria VEKOR Kft. www.vekor.hu A hidak gépészeti tervezésekor fő szempont a statikai megfelelőség. Acél szerkezeti elemek alkalmazásakor fontos kérdés a korrózió elleni védelem. 2011.06.15. 2

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Teljesítmény nyilatkozat Ipari bevonatok Teljesítmény nyilatkozat Kiadás dátuma: 2017.09.18. Termékazonosító kódja: 02 06 02 00 004 0 000004 Verziószám: 03 NMÉ 60/3/3/MKEH-PMFH-16/8/2015/K 17 KTI TELJESÍTMÉNY

Részletesebben

Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium

Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium Műtárgy karbantartás Előadó: Palotás Gábor Munka, tűz és környezetvédelmi igazgató KÖZGÉP Építő és Fémszerkezetgyártó Zrt. Munkavédelmi Igazgatóság E-mail

Részletesebben

5. sz.főút km szelv-ben KECSKEMÉTI FELÜLJÁRÓ

5. sz.főút km szelv-ben KECSKEMÉTI FELÜLJÁRÓ 10104 Közművezetékek kiváltása m 70,0 0 Közművezetékek kiváltása, áthelyezése, terv szerinti módon, a hatósági üzemeltetői előírásoknak megfelelően teljesen készen. (Pl. elektromos, hírközlő, gáz, víz,

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Ipari bevonatok Teljesítmény nyilatkozat Kiadás dátuma: 2017.09.07. Termékazonosító kódja: 02 06 02 00 004 0 000007 Verziószám: 02 NMÉ 60/3/3/MKEH-PMFH-16/8/2015/K 17 KTI TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT a 275/2013.

Részletesebben

SIGMACOVER 690 (SigmaCover Aluprimer) 7414

SIGMACOVER 690 (SigmaCover Aluprimer) 7414 2009. szeptember 2005. szeptember kiadás átdolgozása TERMÉKLEÍRÁS kétkomponenses, magas szárazanyag tartalmú, alumíniummal pigmentált, poliaminnal térhálósodó, módosított epoxi bázisú alapozó / bevonat

Részletesebben

SIGMACOVER 456 (SIGMACOVER CM COATING) 7466

SIGMACOVER 456 (SIGMACOVER CM COATING) 7466 2005. szeptember 2004. szeptemberi kiadás átdolgozása TERMÉKLEÍRÁS kétkomponenses, átfesthető, vastagrétegű, poliamiddal térhálósodó epoxi bázisú bevonat JELLEMZŐI - általánosan használható, vastagrétegű

Részletesebben

SIGMACOVER 256 (SIGMACOVER CM PRIMER) 7412

SIGMACOVER 256 (SIGMACOVER CM PRIMER) 7412 2005. szeptember 2004. szeptemberi kiadás átdolgozása TERMÉKLEÍRÁS kétkomponenses, poliamiddal térhálósodó, átfesthető, vastagrétegű, cinkfoszfát epoxi bázisú alapozó JELLEMZŐI - általánosan alkalmazható

Részletesebben

Kiskörei közös közúti-vasúti Tisza-híd tervezett felújítása

Kiskörei közös közúti-vasúti Tisza-híd tervezett felújítása Kiskörei közös közúti-vasúti Tisza-híd tervezett felújítása Benedekné Győri Enikő hidász területi főmérnök MÁV Zrt. ÜVIGHSz PLI Híd és alépítményi osztály HIDÁSZ NAPOK SIÓFOK, 2018. 06. 07. Csikós Csaba

Részletesebben

M Ű S Z A K I L E Í R Á S

M Ű S Z A K I L E Í R Á S 1. sz. melléklet Debrecen JBI, Debrecen telephely padozat felújítás M Ű S Z A K I L E Í R Á S A feladat és annak körülményeinek ismertetése Feladat rövid leírása: A MÁV-START Zrt. Debrecen telephely (4031

Részletesebben

ÉSZAKI VASÚTI DUNA-HÍD

ÉSZAKI VASÚTI DUNA-HÍD ÉSZAKI VASÚTI DUNA-HÍD REKONSTRUKCIÓ 2007-2008 1 A HELYSZÍN 49. Hídmérnöki konferencia 2 A HELYSZÍN 49. Hídmérnöki konferencia 8 1 3 PROJEKT 49. Hídmérnöki konferencia KONZORCIUM: HÍDÉPÍTŐ zrt. KÖZGÉP

Részletesebben

6ba8ca2045ab4e98b992a691009b4063. Download. DownloadFile. R 30-tól R 180-ig. PROMAPAINT -SC3 Tűzgátló festék teherhordó acélszerkezetekhez 1.

6ba8ca2045ab4e98b992a691009b4063. Download. DownloadFile. R 30-tól R 180-ig. PROMAPAINT -SC3 Tűzgátló festék teherhordó acélszerkezetekhez 1. Műszaki adatok 4 3 2 1 1 teherhordó acélszerkezet 2 a festékkel együtt bevizsgált alapozó 3, rétegvastagság az A p /V-érték, a tűzállósági teljesítmény és az acél Eurocode szerinti tervezési (kritikus)

Részletesebben

Dr. RADNAY László PhD. Tanársegéd Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszék

Dr. RADNAY László PhD. Tanársegéd Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszék ACÉLSZERKEZETEK I. - 9. Előadás Dr. RADNAY László PhD. Tanársegéd Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszék E-mail: radnaylaszlo@gmail.com Korrózió A szerkezeti acél korróziója egy elektrokémiai

Részletesebben

120 éves a Mária Valéria híd

120 éves a Mária Valéria híd 120 éves a Mária Valéria híd A régi és új találkozása a 2001. évi felújításnál - Hajóhíd 1842-1895 A híd rövid története -1893-ban felerősödött az igény állandó vashídra, meghívásos versenypályázat Cathry

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Teljesítmény nyilatkozat Ipari bevonatok Teljesítmény nyilatkozat Kiadás dátuma: 2017.09.07. Termékazonosító kódja: 02 06 02 00 004 0 000002 Verziószám: 03 NMÉ 60/3/3/MKEH-PMFH-16/8/2015/K 17 KTI TELJESÍTMÉNY

Részletesebben

Moduláris hídszerkezetek alkalmazása Európában

Moduláris hídszerkezetek alkalmazása Európában Kárpáti László, Hangodi Ádám Moduláris hídszerkezetek alkalmazása Európában Hidász napok 2016 Hullámacél hídszerkezet geotechnikai vagy hídépítési feladat?. Sales Meeting Italia del 31.03.2008 Alapja

Részletesebben

Korrózióvédelem és tűzvédelem acél tartószerkezeteken

Korrózióvédelem és tűzvédelem acél tartószerkezeteken Korrózióvédelem és tűzvédelem acél tartószerkezeteken Balatonföldvár, 2019. március 20-21. Buzás Györgyi Avagy Tűzvédő festékekről más szemszögből A MINDEN-KORR Korrózióvédelmi Mérnökiroda Bt. nevében

Részletesebben

Tűzvédő bevonatok készítésének folyamata. 1 2012-11-16 tűzvédelmi szimpózium

Tűzvédő bevonatok készítésének folyamata. 1 2012-11-16 tűzvédelmi szimpózium Tűzvédő bevonatok készítésének folyamata 1 2012-11-16 tűzvédelmi szimpózium Élet A tűz Pusztulás 2 2012-11-16 tűzvédelmi szimpózium Az ember szolgálatában 3 2012-11-16 tűzvédelmi szimpózium Veszélyek 4

Részletesebben

SIGMACOVER 280 (SIGMACOVER PRIMER) 7417

SIGMACOVER 280 (SIGMACOVER PRIMER) 7417 2010. február 2009. szeptemberi kiadás átdolgozása TERMÉKLEÍRÁS JELLEMZŐI SZÍN/FÉNY kétkomponenses, poliamiddal térhálósodó epoxi alapozó - általánosan használható alapozó, acél és nem vasfém anyagok védőbevonat

Részletesebben

Építményeink védelme március 27. Acélfelületek korrózió elleni védelme fémbevonatokkal

Építményeink védelme március 27. Acélfelületek korrózió elleni védelme fémbevonatokkal Építményeink védelme 2018. március 27. Acélfelületek korrózió elleni védelme fémbevonatokkal Dr. Seidl Ágoston okl. vegyészmérnök, korróziós szakmérnök c.egy.docens A korrózióról általában A korrózióról

Részletesebben

EPOKORR Vascsillámos bevonóanyag

EPOKORR Vascsillámos bevonóanyag MŰSZAKI ADATOK: EPOKORR Vascsillámos bevonóanyag Felépítés: Epoxi-poliamid kötőanyagú, kétkomponenses bevonóanyag. Mindkét komponens vascsillámot és más lemezes jellegű töltőanyagokat is tartalmaz. Korrózióvédő

Részletesebben

MŰSZAKI LEÍRÁS Budapest Bihari út 4. sz. alatti telephely felújítása - 2. ütem -

MŰSZAKI LEÍRÁS Budapest Bihari út 4. sz. alatti telephely felújítása - 2. ütem - MŰSZAKI LEÍRÁS 1107 Budapest Bihari út 4. sz. alatti telephely felújítása - 2. ütem - A IV. és V. sz. épületek, a Szivattyúház, illetve a Mosó épület felújítása, valamint egy új támfal építése a Hintőanyagtároló

Részletesebben

Készelemes fém munkaállványok: használatbavétel előtti vizsgálata és használatbavétele

Készelemes fém munkaállványok: használatbavétel előtti vizsgálata és használatbavétele Készelemes fém munkaállványok: használatbavétel előtti vizsgálata és használatbavétele 2 Állvány Jogszabályi háttér 1993. évi XCIII. törvény. a munkavédelemről 2001/45/EK irányelv munkavállalók által a

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Teljesítmény nyilatkozat Ipari bevonatok Teljesítmény nyilatkozat Kiadás dátuma: 2017.09.08. Termékazonosító kódja: 02 06 02 00 004 0 000008 Verziószám: 01 NMÉ 60/3/3/MKEH-PMFH-16/8/2015/K 17 KTI TELJESÍTMÉNY

Részletesebben

AKKOR ÉS MOST.. (1974)

AKKOR ÉS MOST.. (1974) AVAGY Technológiák, műszaki megoldások AKKOR ÉS MOST.. (1974)-1994-2008 2009.október 01.. WINDISCH LÁSZLÓ - HÍDÉPÍTŐ ZRt. 1 TARTALOMJEGYZÉK - Duna-Tisza csatorna hídja Dunaharaszti - Beton(ozás)technológia

Részletesebben

KORRÓZIÓVÉDELEM, FELÚJÍTÓ FESTÉS BUDALAKK FESTÉKBEVONATOKKAL

KORRÓZIÓVÉDELEM, FELÚJÍTÓ FESTÉS BUDALAKK FESTÉKBEVONATOKKAL KORRÓZIÓVÉDELEM, FELÚJÍTÓ FESTÉS BUDALAKK FESTÉKBEVONATOKKAL TARTALOM Bevezetés 1. Az EN ISO 12944-5/2008 szabványból átvett jelölések 1.1. Korróziós igénybevételi kategóriák 1.2. Víz alatti és föld alatti

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Ipari bevonatok Kiadás dátuma: 2017.09.08. Termékazonosító kódja: 02 06 02 00 004 0 000035 Verziószám: 01 NMÉ 60/3/3/MKEH-PMFH-16/8/2015/K 17 KTI TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT a 275/2013. (VII.16.) Korm. rendelet

Részletesebben

KOMÁROMI ERZSÉBET DUNA-HÍD FELÚJÍTÁSA KOMÁROMI ERZSÉBET DUNA-HÍD FELÚJÍTÁSA

KOMÁROMI ERZSÉBET DUNA-HÍD FELÚJÍTÁSA KOMÁROMI ERZSÉBET DUNA-HÍD FELÚJÍTÁSA Pálossy Miklós Pont-TERV Zrt Épült: 1892 A HÍD TÖRTÉNETE Tervező: Feketeházy János Kiviteli tervek: MÁV Gépgyár Alépítmény: Gregersen G. és fiai Acélszerkezet gyártás: diósgyőri és zólyombreznói vasgyárak

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Ipari bevonatok Teljesítmény nyilatkozat Kiadás dátuma: 2017.09.06. Termékazonosító kódja: 02 06 02 00 002 0 000005 Verziószám: 01 NMÉ 60/3/3/MKEH-PMFH-16/8/2015/K 17 KTI TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT a 275/2013.

Részletesebben

H-8000 Székesfehérvár, Szüret u. 2 Tel: +36-22-500-348 Fax: +36-22-500-349

H-8000 Székesfehérvár, Szüret u. 2 Tel: +36-22-500-348 Fax: +36-22-500-349 PMA Vizes bázisú ipari festékrendszer Pro Mix / vizes bázisú ipari festékrendszer-pma oldal PMA Bázis WPU 2 PMA Bázis WEP 3 PMA Bázis WAY 4 PMA Bázis WPA 5 PMA Bázis WAK 6 PMA Edzők 7 PMA Színezőkoncentrátum

Részletesebben

2006. Május 3. Fenntartható Jövő Konferencia. A M8 dunaújv. 10+300 km szelvényt 15+500 km szelvényig

2006. Május 3. Fenntartható Jövő Konferencia. A M8 dunaújv. 10+300 km szelvényt 15+500 km szelvényig 2006. Május 3. Fenntartható Jövő Konferencia A M8 dunaújv jvárosi Duna-híd építés s aktuális munkálatai 10+300 km szelvényt nytől l a 15+500 km szelvényig Garamvölgyi LászlL szló (DunaÚJ-HÍD D Konzorcium)

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Ipari bevonatok Kiadás dátuma: 2013.09.25. Termékazonosító kódja: 02 06 02 00 004 0 000004 Verziószám: 02 MSZ EN 1504-2 52/2009 H1 08 13 0921 MK TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT SikaCor EG-5 1. Termék típus A

Részletesebben

SIGMACOVER 522 (SIGMARITE SEALER) 7420

SIGMACOVER 522 (SIGMARITE SEALER) 7420 2005. szeptember a 2004. szeptemberi kiadás átdolgozása TERMÉKLEÍRÁS JELLEMZŐI SZÍN/FÉNY - két komponenses, vascsillámos, poliamiddal térhálósodó alapozó/közbenső/ bevonat - használható, mint alapozó,

Részletesebben

Festési hibák eredete: a felületkezeléstől a festék felhordásig

Festési hibák eredete: a felületkezeléstől a festék felhordásig Festési hibák eredete: a felületkezeléstől a festék felhordásig Hibalehetőségek Felhordás során Felhordás után Személyi Külső környezeti Előkészítési Másodlagos Előkészítési Berendezés/Eszköz Környezeti

Részletesebben

DRÁVASZABOLCSI DRÁVA-HATÁRHÍD FELÚJÍTÁSA

DRÁVASZABOLCSI DRÁVA-HATÁRHÍD FELÚJÍTÁSA MSc M é r n ö k i T e r v e z ő és T a n á c s a d ó Kft. Mérnöki és konzultánsi tevékenység Híd-,torony- és egyéb tartószerkezetek tervezése, szakértői tevékenység DRÁVASZABOLCSI DRÁVA-HATÁRHÍD FELÚJÍTÁSA

Részletesebben

Az alkalmazott valamennyi festéknek ólom,- és kromátmentesnek kell lennie.

Az alkalmazott valamennyi festéknek ólom,- és kromátmentesnek kell lennie. 2. számú melléklet Műszaki követelmények A festékbevonat alkalmazása: Városi közúti és kötöttpályás tömegközlekedési járművek festékbevonatának kialakítására. A festékbevonattal szemben támasztott követelmények:

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2009 számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2009 számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1619/2009 számú akkreditált státuszhoz A FORKORR Korrózióvédelmi, Tanácsadó és Szolgáltató Kft. (3700 Kazincbarcika, Vájár u. 33.) akkreditált területe:

Részletesebben

Hajók, daruk és vízbe kerülő fémszerkezetek felületvédelme

Hajók, daruk és vízbe kerülő fémszerkezetek felületvédelme Budalakk Innova Kft. Budapest, 1044, Váci út 40. Tel: (1) 369-7406, Fax: (1) 369-7413 http://www.budalakkinnova.hu festekudvar@budalakkinnova.hu Hajók, daruk és vízbe kerülő fémszerkezetek felületvédelme

Részletesebben

SIGMACOVER 280 (SIGMACOVER PRIMER) 7417

SIGMACOVER 280 (SIGMACOVER PRIMER) 7417 2005. szeptember 2005. júliusi kiadás átdolgozása TERMÉKLEÍRÁS kétkomponenses, poliamiddal térhálósodó epoxi alapozó JELLEMZŐI - általánosan használható alapozó, acél és nem vasfém anyagok védőbevonat

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1331/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Közúti szolgáltató igazgatóság Útállapot vizsgálati osztály Győri Minőségvizsgálati Laboratórium

Részletesebben

A 114 éves Komárom-Komarno közötti Duna-híd felújítása 2. rész

A 114 éves Komárom-Komarno közötti Duna-híd felújítása 2. rész A 114 éves Komárom-Komarno közötti Duna-híd felújítása 2. rész Szatmári Gábor 2007. április 12-13. Hidak a magyar-szlovák határon 1 Érintett témák Lebonyolítás Műszaki ellenőrzés Felújítási munkák befejezése,

Részletesebben

Munkahelyi egészség biztonság

Munkahelyi egészség biztonság AJKAI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM BERCSÉNYI MIKLÓS INTÉZMÉNYEGYSÉG 34 582 04 Festő, mázoló, díszítő és tapétázó szakképesítés 10500-12 Munkahelyi egészség biztonság modul 10163-12 Munkahelyi egészség

Részletesebben

BEMUTATKOZÓ. Technológiai gépészeti üzletágunk fő tevékenységei:

BEMUTATKOZÓ. Technológiai gépészeti üzletágunk fő tevékenységei: BEMUTATKOZÓ Cégünk a Clasman Kft. 2011-ben alapított, kizárólag magyar tulajdonú társaság, mely megalakulása óta folyamatosan részt vesz ipari létesítmények, technológiai csőhálózat és acélszerkezet szerelési

Részletesebben

Vascsillámos-epoxigyanta + poliuretángyanta

Vascsillámos-epoxigyanta + poliuretángyanta Műszaki Adatlap Kiadás dátuma 01/2008 Verziószám: 04 SikaCor EG-rendszer SikaCor EG-rendszer (Icosit EG-rendszer) Vascsillámos-epoxigyanta + poliuretángyanta Construction Termékleírás Alkalmazási terület

Részletesebben

HATÁRHIDAK 2011. Urbán Tamás NIF Zrt 2011. 05. 11. Balatonföldvár

HATÁRHIDAK 2011. Urbán Tamás NIF Zrt 2011. 05. 11. Balatonföldvár HATÁRHIDAK 2011. Urbán Tamás NIF Zrt 2011. 05. 11. Balatonföldvár HATÁROK JELLEGZETESSÉGEI KÖZÉP EURÓPÁBAN MAGYARORSZÁG ÁLLAMHATÁRAI Vizi = 735km Történelmileg kialakult régiók (történelmileg kialakult

Részletesebben

GÖDÖLLŐI VÁROSHÁZA BONTÁSA. Bontási munkák tételes költségvetése

GÖDÖLLŐI VÁROSHÁZA BONTÁSA. Bontási munkák tételes költségvetése GÖDÖLLŐI VÁROSHÁZA BONTÁSA Bontási munkák tételes költségvetése költségek Organizációs, előkészítő munkák Felvonulás, organizáció és járulékos költségek Belső és szakipari bontási munkák Épületgépészeti

Részletesebben

Hídfenntartás tervezése rész. Gyomai Hármas-Körös közúti híd felújítása

Hídfenntartás tervezése rész. Gyomai Hármas-Körös közúti híd felújítása Megrendelő: Magyar Közút Nonprofit Zrt. Hídfenntartás tervezése 2016 5. rész Gyomai Hármas-Körös közúti híd felújítása Előadó: Baranovszky Ádám Mérnök Zrt. Az előadás tartalma: Projekt rövid bemutatása

Részletesebben

lindab velünk egyszerű az építés DuraFrost Újdonság a Lindabtól LindabPLX lágy állókorcos síklemez fedés Építészeti álmok megvalósításához

lindab velünk egyszerű az építés DuraFrost Újdonság a Lindabtól LindabPLX lágy állókorcos síklemez fedés Építészeti álmok megvalósításához lindab velünk egyszerű az építés DuraFrost Újdonság a Lindabtól LindabPLX lágy állókorcos síklemez fedés Építészeti álmok megvalósításához Premium bevonati rendszer Fehér Galambszürke Antracitmetál Fekete

Részletesebben

HEGESZTÉSI SZAKISMERET

HEGESZTÉSI SZAKISMERET HEGESZTÉSI SZAKISMERET 1.) Ismertesse az SI mértékrendszer szerinti nyomás, hőmérséklet, mechanikai feszültség stb. mértékegységeket! 2.) Melyek azok a fizikai, kémiai, mechanikai tulajdonságok, amelyek

Részletesebben

Név : Hunya Község Önkormányzata. Cím : 5500 Hunya, Rákóczi utca 19. Kelt:

Név : Hunya Község Önkormányzata. Cím : 5500 Hunya, Rákóczi utca 19. Kelt: Név : Hunya Község Önkormányzata Cím : 5500 Hunya, Rákóczi utca 19. Kelt: 2017. 09. 22. A munka leírása: Hunya Polgármesteri Hivatal épületének energetikai korszerűsítése 5500 Hunya, Rákóczi utca 31. sz

Részletesebben

2015.július 15.(2013.júliusi átdolgozása) TERMÉKLEÍRÁS Két komponenses, vastagrétegű, multifunkciós epoxi alapozó/közbenső bevonat

2015.július 15.(2013.júliusi átdolgozása) TERMÉKLEÍRÁS Két komponenses, vastagrétegű, multifunkciós epoxi alapozó/közbenső bevonat AMERCOAT 385 TERMÉKLEÍRÁS Két komponenses, vastagrétegű, multifunkciós epoxi alapozó/közbenső bevonat FŐBB TERMÉKJELLEMZŐK Kiváló rozsdagátló tulajdonságok ipari és tengerparti kitettség esetén Alkalmas

Részletesebben

Sika vízszigetelési technológiák az épületfelújításban 21. századi fegyverek az építészek kezében

Sika vízszigetelési technológiák az épületfelújításban 21. századi fegyverek az építészek kezében Sika vízszigetelési technológiák az épületfelújításban 21. századi fegyverek az építészek kezében Mindent egy kézből Az alapoktól a tetőig Betontechnológia Talajnedvesség elleni szigetelés Padlóburkolat

Részletesebben

TERMÉKISMERTETŐ 2016.június 10. 8,5 m 2 /liter 100 μm esetén

TERMÉKISMERTETŐ 2016.június 10. 8,5 m 2 /liter 100 μm esetén AMERLOCK 400 C TERMÉKLEÍRÁS Két komponenses, magas szárazanyagtartalmú bevonat FŐBB TERMÉKJELLEMZŐK Magas teljesítményű önalapozó univerzális epoxi bevonat Magas szárazanyagtartalom, alacsony VOC Felülettűrő

Részletesebben

(20 C-on, összekevert termékre)

(20 C-on, összekevert termékre) TERMÉKLEÍRÁS 2009. augusztus 2009. júliusi kiadás átdolgozása két komponenses, magas szárazanyag tartalmú, magas építéső, poliamiddal térhálósodó, epoxigyanta bázisú bevonat JELLEMZİI - Általános célú

Részletesebben

MÁV Zrt. hálózatán található közforgalmú felvonó aknák víztelenítése

MÁV Zrt. hálózatán található közforgalmú felvonó aknák víztelenítése MÁV Zrt. Beruházás Lebonyolító Igazgatóság MÁV Zrt. hálózatán található közforgalmú felvonó aknák víztelenítése MŰSZAKI LEÍRÁS 2019. április 1 1. Bevezető MÁV Zrt. hálózatán található közforgalmú felvonók

Részletesebben

AvantGuard : új értelmet ad a korróziógátlásnak.

AvantGuard : új értelmet ad a korróziógátlásnak. AvantGuard : új értelmet ad a korróziógátlásnak. AvantGuard : új értelmet ad a korróziógátlásnak. A Hempel bemutatja a forradalmian új AvantGuard korróziógátló technológiát. Az aktivált cinken alapuló

Részletesebben

Hódmezővásárhely 47-es elkerülő körforgalom acélszerkezetének gyártása és szerelése

Hódmezővásárhely 47-es elkerülő körforgalom acélszerkezetének gyártása és szerelése Hidász napok 2018 Szabó Zoltán Szerződéses feladatok: H1, H4, H5 jelű hidak acélszerkezetének gyártása, korrózióvédelme, szállítása és szerelése H1 jelű híd Hossz: 81 m Acélszerkezet tömege: 276 t H4 jelű

Részletesebben

SOFIA BLAST KFT WWW.HOMOKFUVO.HU Tel.:06 20 540 4040

SOFIA BLAST KFT WWW.HOMOKFUVO.HU Tel.:06 20 540 4040 SOFIA BLAST KFT WWW.HOMOKFUVO.HU Tel.:06 20 540 4040 A technológia alapja, hogy magasnyomású levegővel különböző koptatóanyagot repítünk ki. A nagy sebességgel kilépő anyag útjába állított tárgy kopást

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2015 nyilvántartási számú 1 akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2015 nyilvántartási számú 1 akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1214/2015 nyilvántartási számú 1 akkreditált státuszhoz A VEKOR Korrózióvédelmi Analitikai Kft. bevonatvizsgáló laboratórium (8200 Veszprém, Wartha Vince u. 1/2.

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. 1. KIINDULÁSI ADATOK 3. 1.1 Geometria 3. 1.2 Anyagminőségek 6. 2. ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK 6.

TARTALOMJEGYZÉK. 1. KIINDULÁSI ADATOK 3. 1.1 Geometria 3. 1.2 Anyagminőségek 6. 2. ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK 6. statikai számítás Tsz.: 51.89/506 TARTALOMJEGYZÉK 1. KIINDULÁSI ADATOK 3. 1.1 Geometria 3. 1. Anyagminőségek 6.. ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK 6. 3. A VASBETON LEMEZ VIZSGÁLATA 7. 3.1 Terhek 7. 3. Igénybevételek

Részletesebben

SIGMACOVER 1500 7715

SIGMACOVER 1500 7715 2005. szeptember 2004. novemberi kiadás átdolgozása TERMÉKLEÍRÁS JELLEMZŐI SZÍN/FÉNY MŰSZAKI ADATOK kétkomponensű, oldószermentes, felülettűrő, poliaminnal térhálósodó epoxi bázisú alapozó/átvonó bevonat

Részletesebben

DENSOLEN Csővezetékek szalagos korrózióvédelme. DENSOLEN Rendszerek. DENSOLEN -szalagok

DENSOLEN Csővezetékek szalagos korrózióvédelme. DENSOLEN Rendszerek. DENSOLEN -szalagok DENSOLEN Csővezetékek szalagos korrózióvédelme A DENSOLEN -szalagokat és rendszereket már több mint 40 éve használják a földbe fektetett csövek, varratok, ívek, szerelvényeik és tartályok tartós korrózióvédelmeként.

Részletesebben

GINOP A MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG FEJLESZTÉSE AZ ÉPÍTŐIPARBAN

GINOP A MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG FEJLESZTÉSE AZ ÉPÍTŐIPARBAN GINOP-5.3.4. - 16-00006 A MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG FEJLESZTÉSE AZ ÉPÍTŐIPARBAN Perlaki Géza Kollektív műszaki védelem az építési munkahelyeken KOLLEKTÍV VÉDELEM AZ ÉPÍTKEZÉSEKEN Az építkezéseken

Részletesebben

TERMÉKISMERTETŐ 2016.április 15.

TERMÉKISMERTETŐ 2016.április 15. AMERCOAT 68 G TERMÉKLEÍRÁS Két komponenses, magas szárazanyagtartalmú poliamiddal térhálósodó cinkgazdag epoxi bevonat FŐBB TERMÉKJELLEMZŐK Különféle rendszerek alapozójának tervezve Kitűnő antikorróziós

Részletesebben

IPARI DARUK KARBANTARTHATÓSÁGA BODROGI TAMÁS

IPARI DARUK KARBANTARTHATÓSÁGA BODROGI TAMÁS IPARI DARUK KARBANTARTHATÓSÁGA BODROGI TAMÁS JOGSZABÁLYI HÁTTÉR MSZ 6726-1:2011 Emelőgépek rendeltetészerű használatára való alkalmasságának ellenőrzése 3.7-es fejezet: Vizsgálat tárgya - Karbantarthatóság:

Részletesebben

ACÉLSZERKEZETEK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2009. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT

ACÉLSZERKEZETEK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2009. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT ACÉLSZERKEZETEK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2009. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT PÉLDÁK PÉLDÁK PÉLDÁK PÉLDÁK FOGALOMTÁR ELŐREGYÁRTÁS üzemi jellegű körülmények között acélszerkezetek előállítása,

Részletesebben

GHANA Adomi Bridge

GHANA Adomi Bridge GHANA Adomi Bridge Egy kis földrajz. Az Adomi híd Ghána déli részén, Atimpoku városban, kb. 10 km-re Akosombo duzzasztógáttól található. A város Ghána minden részéből elérhető. Accra, Ghána fővárosa mintegy

Részletesebben

50 éves az új Erzsébet híd

50 éves az új Erzsébet híd 50 éves az új Erzsébet híd G yártás, kivitelezés I. A pilon első szakaszának beemelése, 1962. szeptember A kapuzat szerelési állapota 1962. telén A behúzott kábelek A felszerkezet építése ellentétben a

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP az EEC 91/155-ös direktívájával egyetértésben

BIZTONSÁGI ADATLAP az EEC 91/155-ös direktívájával egyetértésben 1. TIKKURILA Dátum: 2003. 05. 02. BIZTONSÁGI ADATLAP az EEC 91/155-ös direktívájával egyetértésben 1. A TERMÉK MEGHATÁROZÁSA / ÉS GYÁRTÓJA 1.1 A termékre vonatkozó információ A termék neve: SIROPLAST 2,

Részletesebben

IPARI BEVONATOK Acélszerkezetek korrózió elleni védelme. A gyakorlatban bizonyított bevonatrendszerek minden fontos alkalmazási területre

IPARI BEVONATOK Acélszerkezetek korrózió elleni védelme. A gyakorlatban bizonyított bevonatrendszerek minden fontos alkalmazási területre IPARI BEVONATOK Acélszerkezetek korrózió elleni védelme A gyakorlatban bizonyított bevonatrendszerek minden fontos alkalmazási területre Az acélszerkezetek korrózió elleni védelmére a legfontosabb, gyakran

Részletesebben

Autópályahidak mélyalapozásának fejlődése Varsányi Tamás főmérnök. Visegrád, június 11.

Autópályahidak mélyalapozásának fejlődése Varsányi Tamás főmérnök. Visegrád, június 11. Autópályahidak mélyalapozásának fejlődése Varsányi Tamás főmérnök Az előadás tartalma Magyarország autópálya hálózata Cölöpözési technológiák az autópálya hidak alapozásának kivitelezésében: Franki cölöp

Részletesebben

Kompozitból készült kéménybélések Európában

Kompozitból készült kéménybélések Európában Kompozitból készült kéménybélések Európában Vezér Szilárd Tamás Szomszéd ház fala SZABADALMI IGÉNY - 1994 A korrózió által tönkrement alumínium béléscsövek A FURANFLEX gyártástechnológiája á á FURANFLEX

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1331/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Magyar Közút Nonprofit Zrt. Közúti szolgáltató igazgatóság Útállapot vizsgálati

Részletesebben

Hidak. 50 éves a Budapesti új Erzsébet Duna-híd

Hidak. 50 éves a Budapesti új Erzsébet Duna-híd 50 éves a Budapesti új Erzsébet Duna-híd Az eredeti híd Budapest negyedik Duna-hídjaként 1903-ban épült, 1926-ig a világ legnagyobb lánchídjaként tartották számon. Építése teljes beállványozással készült,

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Ipari bevonatok Kiadás dátuma: 2019.03.12. Termékazonosító kódja: 02 06 02 00 012 0 000004 Verziószám: 02 19 TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT a 275/2013. (VII.16.) Korm. rendelet 7. pont 10. szerint Sika Poxitar

Részletesebben

SIGMASHIELD 220 (SIGMA MULTIGUARD PRIMER) 7922

SIGMASHIELD 220 (SIGMA MULTIGUARD PRIMER) 7922 2008. január 2005. szeptemberi kiadás átdolgozása TERMÉKLEÍRÁS két komponensű, magas szárazanyag tartalmú, poliamin adducttal térhálósodó, epoxi alapozó JELLEMZŐI általánosan alkalmazható acél bevonati

Részletesebben

MISKOLC NYÍREGYHÁZA VASÚTVONAL TOKAJ TISZA ÁRTÉRI HIDAK

MISKOLC NYÍREGYHÁZA VASÚTVONAL TOKAJ TISZA ÁRTÉRI HIDAK MISKOLC NYÍREGYHÁZA VASÚTVONAL TOKAJ TISZA ÁRTÉRI HIDAK ÁRTÉRI SZAKASZ HOSSZA 2,5 km JELENLEGI ÁLLAPOT KEDVEZŐTLEN ALTALAJVISZONYOK 6-10 m MAGAS TÖLTÉS FOLYAMATOSAN SÜLLYED AZ ÁTFOLYÁST 4 DB MŰTÁRGY BIZTOSÍTJA:

Részletesebben

MUNKATERÜLET MUNKAVÉDELMI ÉS TŰZVÉDELMI ÁTADÁS - ÁTVÉTELE ALVÁLLALKOZÓNAK. A, mint Megrendelő a mai napon Vállalkozónak

MUNKATERÜLET MUNKAVÉDELMI ÉS TŰZVÉDELMI ÁTADÁS - ÁTVÉTELE ALVÁLLALKOZÓNAK. A, mint Megrendelő a mai napon Vállalkozónak MUNKATERÜLET MUNKAVÉDELMI ÉS TŰZVÉDELMI ÁTADÁS - ÁTVÉTELE ALVÁLLALKOZÓNAK A, mint Megrendelő a mai napon Vállalkozónak átadja az alábbi projekt/projektrész munkaterületét, az alábbiak szerint: 1.) Megrendelő:

Részletesebben

Vasalttalaj hídfők. Tóth Gergő. Gradex Mérnöki és Szolgáltató Kft Budapest, Bécsi út 120. Telefon: +36-1/

Vasalttalaj hídfők. Tóth Gergő. Gradex Mérnöki és Szolgáltató Kft Budapest, Bécsi út 120. Telefon: +36-1/ Vasalttalaj hídfők Tóth Gergő Gradex Mérnöki és Szolgáltató Kft. 1034 Budapest, Bécsi út 120. Telefon: +36-1/436-0990 www.gradex.hu Az előadás 1. Hagyományos hídfő kialakítások régen és most 2. Első hazai

Részletesebben

Antigraffiti avagy mégsem művészet a rongálás?

Antigraffiti avagy mégsem művészet a rongálás? ÚTÜGYI SZABÁLYOZÁSI NAPOK Antigraffiti avagy mégsem művészet a rongálás? KKK SOPRON, 2011. 05. 03-04. Valtinyi Dániel helyett: Kolozsi Gyula Művészet...? Ennyi nem elég! Tiltás hatása Jogszabályi alapok

Részletesebben

LAPOSTETŐK TŰZÁLLÓSÁGI KÉRDÉSEI A KORSZERŰSÍTETT ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJÁBÓL

LAPOSTETŐK TŰZÁLLÓSÁGI KÉRDÉSEI A KORSZERŰSÍTETT ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJÁBÓL LAPOSTETŐK TŰZÁLLÓSÁGI KÉRDÉSEI A KORSZERŰSÍTETT ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJÁBÓL Geier Péter ÉMI Nonprofit Kft. III. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia 2011.04.07. BEVEZETŐ (Idézet az előadás konferencia

Részletesebben

TECHNIKAI ADATLAP 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA:

TECHNIKAI ADATLAP 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: lakk Elkészítés időpontja: 2012.02.05. 1 / 4. oldal TECHNIKAI ADATLAP 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: 1.1. Termék azonosító: Termékszám: JK 246 221 00 PN 112 474 06 Korrózió

Részletesebben

Kerepesi úti Százlábú híd tervezése

Kerepesi úti Százlábú híd tervezése Hidász Napok Visegrád 2014. november 27. Kerepesi úti Százlábú híd tervezése A régi híd A híd rövid története: 1925: HÉV híd A híd rövid története: 1948: Közúti híd Korróziós károk: Sérülések ütközések

Részletesebben

Buzás Györgyi, Tóth László MINDEN-KORR Korrózióvédelmi Mérnökiroda Bt.

Buzás Györgyi, Tóth László MINDEN-KORR Korrózióvédelmi Mérnökiroda Bt. Összefoglalás BEVONATI HIBA OKOK FÉNYKÉPEKBEN Buzás Györgyi, Tóth László MINDEN-KORR Korrózióvédelmi Mérnökiroda Bt. A cikk részben fényképezőgéppel, részben mikroszkóppal készített fényképek segítségével

Részletesebben

MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓK

MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓK Termékelőállítás és Kereskedelem Logisztika MOL Nyrt. MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓK GÉPÉSZET KÖTET- ÉS FÜZETJEGYZÉK MGS - M - LOG M LI Rev 2.00.00 Ez a dokumentáció a MOL Csoport tulajdona. A felhasználása csak

Részletesebben

Cím : Kelt: 2013 év márc. hó 15 nap Szám : 2013/037 KSH besorolás: 74.90.01. Készítette : Suvák Cs., Székelyi Zs. Költségvetés főösszesítő (HUF)

Cím : Kelt: 2013 év márc. hó 15 nap Szám : 2013/037 KSH besorolás: 74.90.01. Készítette : Suvák Cs., Székelyi Zs. Költségvetés főösszesítő (HUF) Név : Cím : Kelt: 2013 év márc. hó 15 nap Szám : 2013/037 KSH besorolás: 74.90.01 A munka leírása: Pécs, Pákolitz I. u. 22-24. tetőfelújítás Készítette : Suvák Cs., Székelyi Zs. Költségvetés főösszesítő

Részletesebben

Név : Decs Nagyközség Önkormányzata 7144 Decs, Fő u. 23. Kelt: 2015. 06. 03.

Név : Decs Nagyközség Önkormányzata 7144 Decs, Fő u. 23. Kelt: 2015. 06. 03. ZAHORSZKI ÉPÍTÉSZIRODA KFT. ZAHORSZKI SÁNDOR okleveles építész, okl.építőmérnök 6200 KISKŐRÖS, SZABADKAI U. 59. TEL.: 06 20/481 53 06 E-mail: zahorszkisandor@hotmai Név : Decs Nagyközség Önkormányzata

Részletesebben

ZARGES toló- és húzóköteles létrák

ZARGES toló- és húzóköteles létrák Kétrészes tolólétra ZARGES toló- és húzóköteles létrák Rendkívül sokoldalú, a szó legjobb értelmében. A ZARGES toló- és húzóköteles létrák a legkedvezőbb hozzáférést nyújtják akár 17 méter magasságban

Részletesebben

HEGESZTÉSI SZAKISMERET

HEGESZTÉSI SZAKISMERET HEGESZTÉSI SZAKISMERET 1.) Melyek azok a főbb hegesztési eljárások, melyek alkalmasak műanyagok (polimerek) kötésére? 2.) Mely tulajdonságok teszik lehetővé a műanyagok hegesztését? 3.) Ismertesse a műanyagok

Részletesebben

BALINIT bevonatok alkalmazása fémek nyomásos öntésekor. Nagyobb tartósság, jobb termelékenység, megbízhatóbb termelés.

BALINIT bevonatok alkalmazása fémek nyomásos öntésekor. Nagyobb tartósság, jobb termelékenység, megbízhatóbb termelés. BALINIT bevonatok alkalmazása fémek nyomásos öntésekor. Nagyobb tartósság, jobb termelékenység, megbízhatóbb termelés. Nyomásos öntés A sikeres öntéshez az Oerlikon Balzers az Ön megbízható partnere! A

Részletesebben

MÉRNÖKI ANYAGISMERET AJ002_1 Közlekedésmérnöki BSc szak Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens B 403. Dr. Dogossy Gábor Egyetemi adjunktus B 408

MÉRNÖKI ANYAGISMERET AJ002_1 Közlekedésmérnöki BSc szak Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens B 403. Dr. Dogossy Gábor Egyetemi adjunktus B 408 MÉRNÖKI ANYAGISMERET AJ002_1 Közlekedésmérnöki BSc szak Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens B 403 Dr. Dogossy Gábor Egyetemi adjunktus B 408 Az anyag Az anyagot az ember nyeri ki a természetből és

Részletesebben