A kakaótól. a csokoládéig. az Istenek eledele SWISS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A kakaótól. a csokoládéig. az Istenek eledele SWISS"

Átírás

1 A kakaótól A svájci csokoládék szakértője. a csokoládéig az Istenek eledele A neves botanikus Carl von Linné, nem véletlenül nevezte el a kakaót Theobroma Cacao L -nek, azaz az Istenek eledelének, hiszen a kakaó már a toltékoknál, majáknál és aztékoknál is a gazdagok és kiváltságosak eledele volt. Ők cacauatl -nak nevezték a növényt, a kakaó szó is erre az ősi nevére utal. A maják már 600 körül termesztettek kakaót, a kakaóbabból pedig, amellett hogy fizetőeszközként használták, egy különleges italt, Xocolatl -t készítettek, innen ered a mai csokoládé kifejezés.

2 A svájci csokoládék szakértője. cortes A 19. század folyamán, az arisztokrácia hanyatlásával a csokoládéital is vesztett népszerűségéből a polgári italokkal, a teával és kávéval szemben. A kakaó a 16. század folyamán Cortez spanyol felfedező által jutott ban először a spanyol királyi udvarba, ahonnan, mint forró csokoládéital egész Európát meghódította, és az arisztokrácia kedvelt itala lett. Az akkor népszerű csokoládéitalnak vajmi kevés köze volt a ma kedvelt kakaóhoz. A csokoládéitalt sűrűn, akár borssal is ízesítve itták. Mivel a cukor még ritka és igen drága volt, ha egyáltalán, mézzel édesítették a kakaót, higításához nem csak tejet, de vizet, bort, sőt néha sört is használtak. Egyre ismertebbé vált azonban a szilárd csokoládé, melyet elsőként az olasz cioccolatieri -k, utazó cukrászok készítettek és árusítottak piacokon, vásárokon.

3 A csokoládé A svájci csokoládék szakértője. Svájcba érkezik cailler A svájci csoki pionírjai Utazó kézműves legények Olaszországban eltanulják a cioccolatieri mesterséget, köztük a svájci Francois-Louis Cailler ( ) is, aki hazatérve 1819-ben megnyitja Svájc első gépesített csokoládémanufaktúráját. A Cailler az egyik legrégebbi csokoládémárka, mely a manufaktúra mellett mára csokoládémúzeumot is működtet. peter Francois-Louis Cailler példája nyomán a 19. század folyamán még számos csokoládémanufaktúrát alapítottak Svájcban, megalapozva ezáltal Svájc hírnevét, mint Csokiország. Philippe Suchard ( ) Philippe Suchard 1826-ban nyitja meg csokoládémanufaktúráját Serriéres-ben, ahol egy munkásával már naponta kg csokoládét gyárt ban Suchard már a legnagyobb csokoládégyártók közé tartozik, 500 embert foglalkoztat, és külföldre is exportál. Daniel Peter ( ) Házasság révén kerül be a híres Cailler családba. Nagy elánnal próbálja tovább finomítani a csokoládé ízét. Az ő ötlete a finom svájci tej hozzáadása a csokoládéhoz, ezáltal hozza létre elsőként a tejcsokoládét. suchard Charles-Amadée Kohler ( ) Charles-Amadée Kohler készíti az első mogyorós csokoládét 1830-ban, Lausanne-ban.

4 A svájci csokoládék szakértője. maestrani Passion Chocolat Suisse 1852 A svájci Svájci csokoládé, lindt t. tobler nestlè csokoládégyártás felvirágzása A svájci csokoládé az 1900-as évek elején felvirágzó turiz- mint márkanév Az egyre erősödő globalizáció folytán a csokoládégyártás Svájcban is egyre nagyobb strukturális változásoknak volt musnak köszönhetően, melynek egyik kedvelt célpontja kitéve. Több kisebb cég fuzionált, mások külföldi cégek- Svájc volt hamarosan nemzetközi hírnévre tett szert. Így kel bővültek. Ami nem változott, a márkanév: svájci cso- nem meglepő, hogy nemsokára a svájci csokoládégyártás koládé, hiszen így csak a ténylegesen Svájcban gyártott/ Rodolphe Lindt ( ) formája miatt Conche -nak (concha=kagyló spa- Henri Nestlé ( ) háromnegyede Svájcon kívül került értékesítésre, és Svájc készített csokoládé nevezhető! A patikus végzettségű Lindt nem igazán volt meg- nyolul) nevezte, a több napos kevergetés folyama- Henri Nestlé ugyan saját maga nem gyártott cso- részesedése a csokoládéexport világpiacán 55%-ra nőtt. elégedve az addig gyártott csokoládék minőségével. tát pedig Conchieren -nek (konsírozás). Találmá- koládét, de az általa feltalált tejporon alapuló gye- A csokoládé enyhén savanykás, lisztes ízű, kemény nya segítségével Lindt alkotta meg a csokoládé ma rekliszt miatt, egy az egész világot átfogó értékesí- Válságokon keresztül Ezek alatt a pionír évek alatt további, még ma is létező, dezéséhez. Ezeknek a svájci újításoknak és a kiemelkedő volt. Gyakorlatias ember lévén, épített egy gépet, aminek segítségével a csokoládémasszát több ismert, lágyan olvadó formáját. tési hálózattal rendelkezett. Ennek a hálózatnak a segítségével indult el a svájci csokoládé világhódító új sikerekhez Az 1920-as éveket követően a svájci csokoládégyártásnak csokoládémanufaktúrák létesültek szerte Svájcban: minőségben gyártott svájci csokoládénak köszönhetően napon keresztül tudták melegen tartani és keverni. Jean & Theodor Tobler útjára, és vált ismerté az egész világon. több válsággal is meg kellett küzdeni, kezdve a nagy gaz- Aquilino Maestrani Svájc neve összefonódott a Az eredmény egy lágyan csillogó, az eddigi csokolá- Apa és fia 1908-ban feltalálják az egyik különleges, dasági világválsággal, valamint a gazdaság teljes össze- Johann Georg Munz minőségi csokoládéval. dékkal ellentétben, a szájban könnyen olvadó cso- háromszög alakú formája miatt a mai napig talán omlásával a II. Világháborút követően. Robert & Max Frey koládé lett. Rodolphe Lindt az általa feltalált gépet legismertebb svájci csokoládét, a Tobleronét Az 1950-es évek óta a svájci csokoládégyártás újra a régi si- Villars SA A svájci csokoládégyártók kö- kerek útjára tudott lépni a gyártók innováció-készségének, zül többen komoly újítások- a változatlanul kiváló minőségű alapanyagok felhasználá- kal járultak hozzá a csokoládé sának és a töretlen szakmai utánpótlásnak köszönhetően. ma ismert formáinak felfe-

5 A svájci csokoládék szakértője. A kakaó +20 A kakaónövény a trópusok meleg és nedves éghaj- Criollo latát kedveli, az Egyenlítőtől 20 -ra északra és délre Trinitario termeszthető. -20 Trinitario A kakaógyümölcs közvetlenül a törzsön nő, színe zöld, sárga, narancsos vagy rozsdabarna is lehet. Egy növény gyümölcsöt terem egy évben, egy gyümölcs szem kakaóbabot tartalmaz. A kakaógyümölcsöt kétszer egy évben, októberben és márciusban szüretelik. A héjból kihámozott babszemeket szétterítik, ba- Criollo A criollo Közép-és Dél-Amerika északi részén, főleg a kakaó őshazájában, Ecuadorban és Venezuelában A kakaótermelés 90%-át a forestero kakaó teszi ki, mivel sokkal ellenállóbb, mint más kakaófajták. Ízvilága trinitario A trinitario kakaó hasonlóan ellenálló, mint a forestero, íze azonban sokkal harmonikusabb, még ha nem is vetekedhet a criollo kifinomult aromájával. terem, ez a legnemesebb kakaófajta. Aromában és azonban kiforratlanabb, keserűbb. Ezt a kakaófajtát nánlevelekkel letakarják, és 2-6 napon keresztül illatanyagban igen gazdag, a kakaó jellegzetes íze mel- főleg Észak Afrikában, Brazíliában és Délkelet-Ázsiá- a világ kakaótermelése: pihenni hagyják. Ez alatt az idő alatt a babszemek lett számos más aroma, mint a karamell, gyümöl- ban termesztik. erjedésnek indulnak, az így keletkezett hő, ami akár csök, dohány is érezhető benne, viszont igen nehéz 50 C-ot is elérhet, csírátlanítja a babszemeket, és se- termeszteni, mivel érzékeny az időjárásra, kártevőkre Criollo Trinitario gít a jellegzetes kakaóaroma kialakításában. és kisebb a hozama, mint más kakaófajtáknak.

6 Hogyan készül A svájci csokoládék szakértője. a csokoládé 140 c A csokoládékészítés máig a 19. században kidolgozott technológián alapszik ugyan, de az egyes munkafolyamatokat ma már modern gépek segítségével végzik. A kakaóbabot összetörik, így megszabadítják héjától. A csokoládégyártáshoz csak az aroma-dús magra van szükség. A tört kakaóbabot speciális darálókkal megdarálják, majd hengerek segítségével finom kakaómasszává alakítják. A nyomás és súrlódás által kialakult meleg megolvasztja a kakaóban lévő kakaóvajat (kakaóvaj tartalom 50%), és így egy sűrűn folyó massza alakul ki. pörkölés A kakaó a pörkölés segítségével nyeri el teljes aromáját. A kakaószemeket először kiválogatják és megtisztítják. A pörkölt kakaóbab több mint 400 történik, a kakaó származási helye és a felhasználástól függően. Kakaópor készítéséhez például az erősebb pörkölés, csokoládéhoz a lágyabb jobb. aromát tartalmaz. A pörkölés 100 és 140 C között

7 A svájci csokoládék szakértője. préselés A kakaómasszát összekeverik a csokoládé többi alapanyagával: keverés tejcsokoládé étcsokoládé fehér csokoládé Kakaóvaj Kakaópor Hidraulikus prések segítségével a kakaóvaj egy részét A kakaóvaj kakaómasszából történő eltávolítása so- kisajtolják a kakaómasszából. A kakaóvaj egy értékes rán a kakaópor, mint melléktermék megmarad. Eljá- Tejcsokoládé: kakaómassza Étcsokoládé: kakaómassza Fehér csokoládé: kakaóvaj zsiradék, mely szűrve és tisztítva később a vajra ha- rástól függően még 10%, 20% zsiradékot tartalmaz. +kakaóvaj+cukor+tejpor+vanília +kakaóvaj+cukor+vanília +cukor+tejpor+vanília sonlít, viszont sokkal keményebb. A csokoládékészítésnél újra a kakaómasszához adva a kakaóvaj adja a csokoládé finom struktúráját, fényét és lágy ízét. Az arányok és receptek a gyártók féltve őrzött titkai, hiszen ez adja később a csokoládémárka jellegzetes ízét. A masszát addig keverik, míg egy homogén krém alakul ki. Az így nyert paszta ugyan már hasonlít a csokoládéra, íze azonban még kesernyés, struktúrája lisztes.

8 30 c 28 c 50 c A svájci csokoládék szakértője. A csokoládét először 50 C-ra felmelegítik, majd 28 C- nyújtás konsírozás kívánatos, keserű illatanyagok elpárolognak, a csokoládé harmonikus aromái felerősödnek. temperálás ra lehűtik, és újra felmelegítik 30 C fölé. A temperálás fontos folyamat a csokoládékészítésben, hiszen A konsírozás alatt a csokoládé homogenizálódik, ennek segítségével a csokoládé elnyeri lágy fényét, a kakaóvaj minden egyes részecskét körbevon, roppanósságát és eltarthatósága is megnő. Nagy hengerek segítségével a csokoládépasztát to- A csokoládét akár több napon keresztül is ke- így a kész csokoládé lágy, harmonikus ízű lesz. vább finomítják, hogy a kakaó- és cukorszemcséket verik. A keverés által a csokoládé felmelegszik A csokoládé masszából a konsírozás során lesz mikroszkopikus méretre csökkentsék. és folyékonnyá válik, valamint levegőzik, a nem- csokoládé.

Térképezzük fel a kakaó ízét

Térképezzük fel a kakaó ízét Térképezzük fel a kakaó ízét Térképezzük fel a kakaó izét Csakúgy, mint a bornál, a csokoládé egyedi íze a kakaóbab termőterülettel erősen befolyásolja. A kakaóbab íze függ a termőföld minőségétől, a termelés

Részletesebben

Kis pralinéismeret. is pralinéismeret

Kis pralinéismeret. is pralinéismeret Kis pralinéismeret is pralinéismeret Ínyenc receptek édes finomságokhoz Saját készítésű ízletes pralinék. Jó alapanyagokkal, megfelelő kellékekkel és egy kis gyakorlattal Ön is varázsolhat kicsi, édes

Részletesebben

Csokoládé Katalógus: Helység: Tompa 6422 Cím: Öregjárás 14-16 Telefon: Le Nougat de Savoie +36(77) 950-420 +36(30) 970-6883. Kramell tengeri sóval

Csokoládé Katalógus: Helység: Tompa 6422 Cím: Öregjárás 14-16 Telefon: Le Nougat de Savoie +36(77) 950-420 +36(30) 970-6883. Kramell tengeri sóval Helység: Tompa 6422 Cím: Öregjárás 14-16 Telefon: +36(77) 950-420 +36(30) 970-6883 Le Nougat de Savoie Csokoládé Katalógus: Kramell tengeri sóval Ez a tradicionális régimodi édesség kizárólag kiváló minőségű

Részletesebben

A csokoládé átváltozásai

A csokoládé átváltozásai A csokoládé átváltozásai Az igazán nagy borok a hozzájuk méltó társaságban tárják fel előttünk egyéniségük igazi értékeit. Ilyen izgalmas és nemes társaságot jelenthet a bor és a csokoládé együttese. Elsőre

Részletesebben

FAGYLALT KATALÓGUS. cukrász, sütőipari, gasztronómiai nagykereskedés

FAGYLALT KATALÓGUS. cukrász, sütőipari, gasztronómiai nagykereskedés FAGYLALT KATALÓGUS cukrász, sütőipari, gasztronómiai nagykereskedés HAGYOMÁNYOS FAGYLALTOK FAGYLALT PASZTÁK Érezze Olaszország ízét a Pernigotti fagylaltokkal! Az olasz Pernigotti céget 860-ban egy piemonti

Részletesebben

FAGYLALT KATALÓGUS. cukrász, sütőipari, gasztronómiai nagykereskedés

FAGYLALT KATALÓGUS. cukrász, sütőipari, gasztronómiai nagykereskedés FAGYLALT KATALÓGUS cukrász, sütőipari, gasztronómiai nagykereskedés Érezze Olaszország ízét a Pernigotti fagylaltokkal! Az olasz Pernigotti céget 1860-ban egy piemonti városban, Novi Ligure-ben alapították.

Részletesebben

HAND IN HAND O R RAPUNZEL FAIR

HAND IN HAND O R RAPUNZEL FAIR CSOKOLÁDÉK HAND IN HAND ORGANIC RAPUNZEL FAIRTRADE RAPUNZEL CSOKOLÁDÉK. AZ EREDETI. A világon elsőként a Rapunzel cég készített ellenőrzött ökológiai alapanyagokból csokoládét. A Rapunzel biocsokoládékínálata

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

cocoa taste sugar 1.5 bitter 2.8 acid / sour 2.4 fruity 3.1 roasted 1.7 aromatic / spicy 3.4

cocoa taste sugar 1.5 bitter 2.8 acid / sour 2.4 fruity 3.1 roasted 1.7 aromatic / spicy 3.4 DÉLICE Mészáros Gábor, a chocome csokoládé manufaktúra alapítója, tulajdonosa rendkívül elkötelezett a csúcsminőség iránt. Elhatározta, hogy megalkotja azt a saját fejlesztésű, teljesen egyedi ízvilággal

Részletesebben

Adjon ízt, textúrát és kifinomultságot csokoládé alkotásainak

Adjon ízt, textúrát és kifinomultságot csokoládé alkotásainak Adjon ízt, textúrát és kifinomultságot csokoládé alkotásainak Finest Belgian Chocolate csokoládék összetéveszthetetlen ízzel Étcsokoládék Folyékonyság Termékleírás Összetétel* Csomagolás Termékkód** Powerful

Részletesebben

A csoki útja SZKA_210_31

A csoki útja SZKA_210_31 A csoki útja SZKA_210_31 TANULÓI A CSOKI ÚTJA 10. ÉVFOLYAM 369 31/1 TUDOD-E HONNAN ÉRKEZIK A KAKAÓ? Járj körbe az osztályban és kérdezgessétek társaidat: tudod-e, hogy honnan érkezik a kakaó Magyarországra?

Részletesebben

Merena Mónika. Kedvenc sütemény receptjeim

Merena Mónika. Kedvenc sütemény receptjeim Merena Mónika Kedvenc sütemény receptjeim Gyors meggyes joghurtos sütemény 4 tojás, 1 pohár gyümölcsjoghurt, 1 joghurtos pohár olaj, 2 joghurtos pohár kristálycukor, 3 joghurtos pohár finomliszt, 1 csomag

Részletesebben

Beszélgessünk kicsit a vajkrémek ízesítéséről.

Beszélgessünk kicsit a vajkrémek ízesítéséről. Beszélgessünk kicsit a vajkrémek ízesítéséről. Mostanra már jó pár ízesítőt kipróbáltam, van tapasztalat:-) Készítsünk főzött vajkrémet, olasz, svájci, francia. Nagyon jól ízesíthetőek, folyékony ízesítőkkel

Részletesebben

Klasszikus vajkrém. Készítése: Vaj és porcukor keveréke, akár ízesíthetjük is. Előnye:

Klasszikus vajkrém. Készítése: Vaj és porcukor keveréke, akár ízesíthetjük is. Előnye: A tortázást a piskóta után a vajkrémek határozzák meg. Mostanra már jó pár próbán túl vagyok, bátran állítom, hogy bármikor készítek már főzött krémet is. A klasszikus vajkrém nagyon vajas én nem szeretem,

Részletesebben

2013 Újdonságok. PreGel örömmel mutatja be 2013 legújabb termékeit.

2013 Újdonságok. PreGel örömmel mutatja be 2013 legújabb termékeit. PreGel örömmel mutatja be 2013 legújabb termékeit. Bio Világ Új Sprint termékkör az egyszerű és gyors fagylaltkészítéshez. A bio ízek szélesebb fagylaltválasztékot kínálnak vendégei számára. Gombócos és

Részletesebben

A CSOKI ÚTJA 10. ÉVFOLYAM P O L G Á R A D E M O K R Á C I Á B A N SZKA_210_31. A modul szerzôje: Tomory Ibolya és Binder Mátyás

A CSOKI ÚTJA 10. ÉVFOLYAM P O L G Á R A D E M O K R Á C I Á B A N SZKA_210_31. A modul szerzôje: Tomory Ibolya és Binder Mátyás P O L G Á R A D E M O K R Á C I Á B A N A CSOKI ÚTJA A modul szerzôje: Tomory Ibolya és Binder Mátyás SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 10. ÉVFOLYAM SZKA_210_31 388 SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI

Részletesebben

Törtcsokoládés muffin

Törtcsokoládés muffin Törtcsokoládés muffin 300 g fi nomliszt, 3 és fél kk sütôporral elkeverve 55 g porcukor 190 g fehércsokoládé, darabokra vágva 100 g tört grillázsos csokoládé 1 tojás, könnyedén felverve 60 g olvasztott

Részletesebben

AJÁNDÉKCSOMAG KATALÓGUS 2013

AJÁNDÉKCSOMAG KATALÓGUS 2013 AJÁNDÉKCSOMAG KATALÓGUS 2013 Kedves Vásárlónk, Katalógusunkat úgy állítottuk össze, hogy mindenki megtalálja a megfelelő ünnepi meglepetést. Akár családtagjainak és barátainak, akár munkatársainak vagy

Részletesebben

MedWay Diet Shake variációk: ötletek saját ízkombinációkra

MedWay Diet Shake variációk: ötletek saját ízkombinációkra MedWay Diet Shake variációk: ötletek saját ízkombinációkra Ha vágysz a változatosságra, mutatok néhány lehetőséget, amivel új ízt alkothatsz. Próbálj ki minél többet! Így készítsd el a saját ízkombinációd

Részletesebben

2015 Újdonságok. 30 év sikere Önökkel. 1985-ben a PreGel megalkotta a Yoggi fagylaltport, az első joghurt ízű fagylaltot.

2015 Újdonságok. 30 év sikere Önökkel. 1985-ben a PreGel megalkotta a Yoggi fagylaltport, az első joghurt ízű fagylaltot. 2015 Újdonságok 30 év sikere Önökkel 1985-ben a PreGel megalkotta a Yoggi fagylaltport, az első joghurt ízű fagylaltot. Megszületése után 30 évvel, a PreGel örömmel ünnepli a joghurt fagylaltot, partnereivel,

Részletesebben

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 26/2015 Több üzletben találtak szabálytalanságot húsvét előtt az ellenőrök

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 26/2015 Több üzletben találtak szabálytalanságot húsvét előtt az ellenőrök Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 26/2015 Kedves Kolléga! Kérem engedje meg, hogy tájékoztassuk a március eleje óta tartó húsvéti fogyasztóvédelmi ellenőrzéssorozat tapasztalatairól,

Részletesebben

Látogasd meg a TORTAISKOLA weboldalát, hasznos tippekért, tanácsokért. Vajkrém alapok Vajkrém recept Így ízesítsd a vajkrémet Így színezd a vajkrémet

Látogasd meg a TORTAISKOLA weboldalát, hasznos tippekért, tanácsokért. Vajkrém alapok Vajkrém recept Így ízesítsd a vajkrémet Így színezd a vajkrémet Látogasd meg a TORTAISKOLA weboldalát, hasznos tippekért, tanácsokért Vajkrém alapok Vajkrém recept Így ízesítsd a vajkrémet Így színezd a vajkrémet VAJKRÉM alapok Őszinte leszek, vajkrémet készíteni nem

Részletesebben

MINI SQUARE AZ ÚJ KOCKACSOKI

MINI SQUARE AZ ÚJ KOCKACSOKI MINI SQUARE AZ ÚJ KOCKACSOKI Nagyobb logózható felület: 4x4 cm Különleges kakaóbab design a csokoládé felületén A legjobb minőségű Belga és Francia alapanyagokból készül Csomagolás: arany, vagy ezüst alufólia

Részletesebben

Főzzünk másképpen! Receptverseny

Főzzünk másképpen! Receptverseny Táplálékod legyen gyógyszered, s a gyógyszered a táplálékod. Főzzünk másképpen! Receptverseny A pályázatban résztvevő ételek III. Céklás-almás muffin Céklás-almás muffin Hozzávalók: 200 g szénhidrátcsökkentett

Részletesebben

Édesipari termékek a Magyar Élelmiszerkönyvben

Édesipari termékek a Magyar Élelmiszerkönyvben Édesipari termékek a Magyar Élelmiszerkönyvben Általános és kézműves termékekre vonatkozó szabályozások Magyar Élelmiszerkönyv szervezete, működése A Codex Alimentarius mintájára: Magyar Élelmiszerkönyv

Részletesebben

Önthető szilikon egyedi gyertyaöntő formákhoz

Önthető szilikon egyedi gyertyaöntő formákhoz Önthető szilikon egyedi gyertyaöntő formákhoz szilikonok.hu /szilikon/szilikon-termekek/ontheto-szilikon/oentheto-szilikon-egyedi-gyertyaoento-formakhoz/ Kétkomponensű önthető szilikon gyertyaöntő formákhoz

Részletesebben

Ünnepi Desszertek. Gerbeaud diós vagy mákos beigli Nettó töltősúly: 500 g Szavatossági idő: 3 hét

Ünnepi Desszertek. Gerbeaud diós vagy mákos beigli Nettó töltősúly: 500 g Szavatossági idő: 3 hét Ünnepi Desszertek Gerbeaud beigli: Gerbeaud diós vagy mákos beigli Nettó töltősúly: 500 g Szavatossági idő: 3 hét Kis doboz méret: 86 mm*265 mm*54 mm Nagy doboz méret: 167 mm*265 mm*54 mm Gerbeaud jour

Részletesebben

Önthető szilikon egyedi gyertya formákhoz

Önthető szilikon egyedi gyertya formákhoz Önthető szilikon egyedi gyertya formákhoz szilikongumi.com /szilikon-termekek/ontheto-szilikon/oentheto-szilikon-egyedi-gyertya-formakhoz/ Kétkomponensű önthető szilikon gyertyaöntő formákhoz Öntse formába

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

Karácsonyi italok. Hozzávalók: Elkészítés: Mézes tojás flip

Karácsonyi italok. Hozzávalók: Elkészítés: Mézes tojás flip Karácsonyi italok Likőrös-kávés forró csoki 1 dl tej (60 kcal) 3 kocka meggylikőrrel töltött csokoládé (kb. 2 dkg = 100 kcal) 1 csomag csokis cappucinopor (4 g = kb. 20 kcal) tejszínhab (1 evőkanál = kb.

Részletesebben

VENDING professional

VENDING professional VENDING professional SQD Choc Line A csokoladé a boldogsag forrasa A nyersanyagok gondos kiválasztása, a finom feldolgozás, valamint a legkülönlegesebb alapanyagok jól kiegyensúlyozott keverése az alapja

Részletesebben

Globális oktatási tanmenet

Globális oktatási tanmenet Globális oktatási tanmenet SZERZŐ: ORSZÁG: CÍM: Anthropolis Egyesület Magyarország A kakaó nem minden gyerek szereti ÉLETKOR: 12+ TANTÁRGY: IDŐTARTAM: földrajz, biológia, közgazdasági ismeretek, erkölcstan

Részletesebben

Pralinékészítő készlet

Pralinékészítő készlet Pralinékészítő készlet Termékismertető és receptek Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 71071AB5X6III Pralinémártó spirál Termékrajz (tartozékok) Pralinémártó villa Csepegtetőrács Cserélhető díszítőcsövek Csőtartó

Részletesebben

M É Z É D E S h ú s v é t i

M É Z É D E S h ú s v é t i Kövessen minket a facebookon: www.facebook.com/metro.hu c s o k o l á d é k a t a l ó g u s M É Z É D E S h ú s v é t i ü n n e p e k e t Kinder tejcsokoládé 110 g/db Milka alpesi tejcsokoládé 50 g/db

Részletesebben

Mindaz, ami az édességekből kihagyhatatlan

Mindaz, ami az édességekből kihagyhatatlan 2015 december 26. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Az Ünnepek közeledtével egyre többet szorgoskodunk a konyhában és

Részletesebben

Kétkomponensű szilikon forma levételhez

Kétkomponensű szilikon forma levételhez Kétkomponensű szilikon forma levételhez szilikongumi.com /szilikon-termekek/ontheto-szilikon/ketkomponensu-szilikon-forma-levetelhez/ RTV2 önthető szilikonok Szilikongumi termékeink egyik fő csoportját

Részletesebben

Innováció a csokoládékészítésben

Innováció a csokoládékészítésben Innováció a csokoládékészítésben Az innováció Egy új ötlet termék vagy szolgáltatásbeli megjelenése Eredeti ötlet Jobb, hasznosabb, hatékonyabb, megkülönböztető, meglepő Értékteremtő, értéknövelő folyamat

Részletesebben

KUKORICÁS NAP SZENTLÁSZLÓN

KUKORICÁS NAP SZENTLÁSZLÓN A kukorica P KUKORICÁS NAP SZENTLÁSZLÓN Szentlászló község Baranya megye északnyugati részén, a Dél-Zselicben fekszik, a 67-es fõút mentén, Szigetvár és Kaposvár között. 2006 óta itt mûködik az ország

Részletesebben

KÉZMŰVES TEJTERMÉKEK

KÉZMŰVES TEJTERMÉKEK KÉZMŰVES TEJTERMÉKEK Szlanyinka Edina Kis-, Közép-, Agrárvállalkozók, Sajtkészítők Egyesülete titkára Vidékfejlesztési Minisztérium, Budapest, 2014. április 1. HIÁNYZIK A POLCOKRÓL! Az össz. sajtfogyasztásunkban

Részletesebben

Önthető szilikon egyedi szappan formákhoz

Önthető szilikon egyedi szappan formákhoz Önthető szilikon egyedi szappan formákhoz szilikonok.hu /szilikon/szilikon-termekek/ontheto-szilikon/oentheto-szilikon-egyedi-szappan-formakhoz/ Kétkomponensű önthető szilikon egyedi szappanöntő formák

Részletesebben

Tájékoztató és felkérő termékgyártók részére

Tájékoztató és felkérő termékgyártók részére Tájékoztató és felkérő termékgyártók részére Tisztelt Igazgató Úr / Úrhölgy! 2014-ben rendeztük meg először Magyarországon a Szaloncukor Szépségversenyt és vásárt a támogatók segítségével Budafokon a Nagytétényi

Részletesebben

FM GROUP Értékesítési segédlet. 2013. szeptember

FM GROUP Értékesítési segédlet. 2013. szeptember termékkatalógus FM GROUP Értékesítési segédlet 2013. szeptember .. Élelmiszeripari termékek... 3 Természetes kávék... 3 Aurile excellence őrölt kávé... 4 Aurile Excellence Szemes kávé... 5 AURILE ESPRESSO

Részletesebben

Csokoládé kínálat Tubortéka 2016

Csokoládé kínálat Tubortéka 2016 Csokoládé kínálat Tubortéka 2016 Kínálatunkban az osztrák Fenkart kézműves manufaktúra i találhatók meg. A Fenkart k az utolsó mozzanatig kézzel készülnek, a legkülönlegesebb - a vadontermő bolíviai Criolló,

Részletesebben

Önthető szilikon egyedi szappan formákhoz

Önthető szilikon egyedi szappan formákhoz Önthető szilikon egyedi szappan formákhoz szilikongumi.com /szilikon-termekek/ontheto-szilikon/ontheto-szilikon-egyedi-szappan-formakhoz/ Kétkomponensű önthető szilikon egyedi szappanöntő formák készítéséhez

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus)

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus) 1 Az 56/2004. (IV.24.) FVM rendelet mellékletének40. sorszámú előírása MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus) 1-3-2000/36 számú előírás (2. kiadás 2006.) Az emberi fogyasztásra szánt kakaó-

Részletesebben

Szerző: Tamás Zsanett EverHolding Zrt

Szerző: Tamás Zsanett EverHolding Zrt 2017 Szerző: Tamás Zsanett EverHolding Zrt. 2017.01.23. EverSales & MyChoccy: Egy új ízvilág A MyChoccy csokoládémanufaktúra azzal a céllal jött létre, hogy megalkossuk az Ön számára legtökéletesebb csokoládét,

Részletesebben

TORTA KATALÓGUS. 2014. június

TORTA KATALÓGUS. 2014. június TORTA KATALÓGUS 2014. június A GUNDEL Magyarország vezető étterme több mint száz éve, de azt kevesen tudják, hogy Gundel Károly korszakalkotó konyhájában csodálatos desszerteket és süteményeket is készített,

Részletesebben

Dohány (Nicotiana tabacum) Kakaó (Theobroma cacao) Rendszertani besorolás: Solanaceae (burgonyafélék), Származás: D-Amerika,

Dohány (Nicotiana tabacum) Kakaó (Theobroma cacao) Rendszertani besorolás: Solanaceae (burgonyafélék), Származás: D-Amerika, Dohány (Nicotiana tabacum) Solanaceae (burgonyafélék), D-Amerika, egyéves, 1-1,5 m magas, nagy, széles levelek, rózsaszín virágok, toktermés. levél (Nicotianae folium), alkaloidok (nikotin, nornikotin,

Részletesebben

Édesipari technológia előadás

Édesipari technológia előadás Édesipari technológia előadás ÉDESIPARI TERMÉKCSOPORTOK I. 1.Kakaóalapú termékek Csokoládé Kakaós massza felhasználásával készült termékek ( nugátok ) Üreges termékek (figurák) Hüvelyes termékek, desszertek

Részletesebben

b) Írja fel a feladat duálisát és adja meg ennek optimális megoldását!

b) Írja fel a feladat duálisát és adja meg ennek optimális megoldását! 1. Három nemnegatív számot kell meghatározni úgy, hogy az elsőt héttel, a másodikat tizennéggyel, a harmadikat hattal szorozva és ezeket a szorzatokat összeadva az így keletkezett szám minél nagyobb legyen.

Részletesebben

Tejtermékek szabályozása

Tejtermékek szabályozása Tejtermékek szabályozása Magyar Élelmiszerkönyv, jelölések Csatóné Hidi Edit Ildikó tanácsos 2014. február 18. Tejtermékekre vonatkozó szabályok (NÉBIH jogszabálygyűjteményben elérhető a teljes lista)

Részletesebben

MEGYEI LEVELEZŐ IRODALMI VERSENY 2012/2013-as tanév

MEGYEI LEVELEZŐ IRODALMI VERSENY 2012/2013-as tanév MEGYEI LEVELEZŐ IRDALMI VERENY 2012/2013-as tanév 2. FELADATLAP 5-6. osztályosoknak BEKÜLDÉI HATÁRIDŐ: 2012. november 23. ELÉRHETŐ PNTK ZÁMA: 95 pont ELÉRT PNTK: -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

Konyhai technológiák alkalmazása

Konyhai technológiák alkalmazása Asztalos Árpád Konyhai technológiák alkalmazása a 37/2014. (VI.30) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírások figyelembevételével. Konyhai technológiák alkalmazása a

Részletesebben

Food Processing Equipment. NEAEN Unicook ATMOSZFÉRIKUS NYOMÁSON SZAKASZOSAN ÜZEMELŐ FŐZŐÜST

Food Processing Equipment. NEAEN Unicook ATMOSZFÉRIKUS NYOMÁSON SZAKASZOSAN ÜZEMELŐ FŐZŐÜST Food Processing Equipment NEAEN Unicook ATMOSZFÉRIKUS NYOMÁSON SZAKASZOSAN ÜZEMELŐ FŐZŐÜST Az univerzális szakaszosan üzemelő NEAEN Unicook főzőüst hatékony és kedvező megoldást kínál különböző élelmiszer

Részletesebben

TORTA KATALÓGUS. 2014. november

TORTA KATALÓGUS. 2014. november TORTA KATALÓGUS 2014. november A GUNDEL Magyarország vezető étterme több mint száz éve, de azt kevesen tudják, hogy Gundel Károly korszakalkotó konyhájában csodálatos desszerteket és süteményeket is készített,

Részletesebben

Készíthetek előre vajkrémet, vagy csak frissen jó?

Készíthetek előre vajkrémet, vagy csak frissen jó? A vajkrém az alapja a tortadíszítésnek. Megannyi felhasználási módja van, illetve jó pár alap recept amik könnyedén ízesíthetőek, variálhatóak. Kell hogy legyen a háztartásban egy kedvenc alap vajkrém

Részletesebben

34 541 01 Édesipari termékgyártó

34 541 01 Édesipari termékgyártó S Z I N T V I Z S G A M E G O L D Á S a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

Ínycsiklandozó italokkal a tavaszi fáradtság ellen

Ínycsiklandozó italokkal a tavaszi fáradtság ellen Nestlé Életmód Iránytű 2012 / II. Ínycsiklandozó italokkal a tavaszi fáradtság ellen Sok a leadási határidő? Időben akarsz felkészülni a vizsgáidra? Egy ibrik gőzölgő zöld tea, egy csésze eszpresszó és

Részletesebben

TE IS LEHETSZ. Desszertmester MACARON. Yokka-kiadvány

TE IS LEHETSZ. Desszertmester MACARON. Yokka-kiadvány TE IS LEHETSZ Desszertmester MACARON Yokka-kiadvány Kedves Macaron-Barát! Még soha nem próbáltál macaront készíteni, mert elriasztott, hogy mindenhonnan azt hallottad, elképesztően bonyolult? Esetleg többször

Részletesebben

Krónikus veseelégtelenség ( urémia ) étrendi kezelése

Krónikus veseelégtelenség ( urémia ) étrendi kezelése Krónikus veseelégtelenség ( urémia ) étrendi kezelése Krónikus veseelégtelenségben szenved beteg szérumjának kreatinin szintje magas, s ha napi 50-60 g fehérjét kap úgy állapota lassan tovább romlik. Ha

Részletesebben

Önthető szilikon élelmiszeripari és cukrászati formákhoz

Önthető szilikon élelmiszeripari és cukrászati formákhoz Önthető szilikon élelmiszeripari és cukrászati formákhoz szilikonok.hu /szilikon/szilikon-termekek/ontheto-szilikon/ontheto-szilikon-elelmiszeripari-es-cukraszatiformakhoz/ Élelmiszeripari önthető szilikon

Részletesebben

alkossunk közösen nagyszerű történeteket

alkossunk közösen nagyszerű történeteket alkossunk közösen nagyszerű történeteket 04 Finest Belgian Chocolate 10 Csokoládék hozzáadott cukor nélkül 12 Fairtrade & Bio csokoládék 08 Az Origin csokoládé kollekció 25 Csokoládépor 14 Forró csokoládék

Részletesebben

Termékkatalógus. cukrász, sütőipari, gasztronómiai nagykereskedés

Termékkatalógus. cukrász, sütőipari, gasztronómiai nagykereskedés Termékkatalógus cukrász, sütőipari, gasztronómiai nagykereskedés Emulgeálószerek A Norte-Eurocao félkész cukrászati és sütőipari termékeket gyártó spanyol cég. A termékek speciális vevői igényeket is kielégítenek,

Részletesebben

Élelmiszeripari önthető szilikon

Élelmiszeripari önthető szilikon Élelmiszeripari önthető szilikon szilikongumi.com /szilikon-termekek/ontheto-szilikon/ontheto-szilikon-elelmiszeripari-es-cukraszati-formakhoz/ Öntse formába elképzeléseit! Az élelmiszeripari önthető szilikon

Részletesebben

Tej, tejtermék. beszerzés mennyisége (12 hónapra) Kakaó poharas db 4220

Tej, tejtermék. beszerzés mennyisége (12 hónapra) Kakaó poharas db 4220 Megnevezés Me. beszerzés mennyisége (12 hónapra) Kakaó poharas db 4220 Tej poharas 2,8% db 3970 Tej 1,5% liter 2 500 előírt követelmények, paraméterek nettó egységár áfa (%) áfa 200 ml/pohár, max. 2,0%

Részletesebben

Postára adási határidő: 2013. november 20. Feladatok

Postára adási határidő: 2013. november 20. Feladatok Tollal dolgozz! Postára adási határidő: 2013. november 20. Feladatok 1. Adott a következő ábrán lévő kerék, rajta: A, B, C pontokkal. Milyen utat írnak le a pontok, ha kereket az alapállapotból kétszer

Részletesebben

GELATOP FAGYLALTALAPANYAGOK

GELATOP FAGYLALTALAPANYAGOK GELATOP FAGYLALTALAPANYAGOK - Fagylaltelőállítás - Gelatop fagylaltalapanyagaink felhasználása - Alkalmazási területek - Szortiment Témák Fagylaltfogyasztás Piaci fejlődés A fagylalt fő alkotórészei Szárazanyagok

Részletesebben

csokoládé cukorka ,- 165,- AJÁNLAT * Vásárlóink kérésére termékeink bruttó eladási árát tüntetjük fel kiemelten!

csokoládé cukorka ,- 165,- AJÁNLAT * Vásárlóink kérésére termékeink bruttó eladási árát tüntetjük fel kiemelten! METRO.HU 11 12. SIKER ÖNNEK. SIKER NEKÜNK. 2019. MÁJUS 8 JÚNIUS 4. cukorka csokoládé MARS, SNICKERS, TWIX VAGY BOUNTY TEJ SZELET négyféle 50 57 g/db 4+1 AJÁNLAT * KINDER BUENO VAGY KINDER BUENO WHITE SZELET

Részletesebben

Szívmelengető italok téli időszakra marche-restaurants.com

Szívmelengető italok téli időszakra marche-restaurants.com HOT DRINKS Szívmelengető italok téli időszakra marche-restaurants.com Hazavinni & kipróbálni Aromás teák Narancs-menta-tea Hozzávalók 1 teáspohárhoz: V narancs 3-4 friss mentalevél 250 ml víz 1 ek mentaszirup

Részletesebben

BEVEZETÉS A GYÓGYNÖVÉNY ALAPANYAGÚ TERMÉKEKHEZ

BEVEZETÉS A GYÓGYNÖVÉNY ALAPANYAGÚ TERMÉKEKHEZ BEVEZETÉS A GYÓGYNÖVÉNY ALAPANYAGÚ TERMÉKEKHEZ Gyengeségeteket orvosoljátok gyógynövényekkel! Rómaiak 14:2 A nyitottság az orvostudomány erkölcsi kvinteszenciája Dr. Taro Takemi, Orvosok világszövetségének

Részletesebben

AZ ALKOHOLGYÁRTÁS MELLÉKTERMÉKEINEK GYAKORLATI ALKALMAZÁSA A TAKARMÁNYGYÁRTÁSBAN. Dr. Koppány György VITAFORT ZRT

AZ ALKOHOLGYÁRTÁS MELLÉKTERMÉKEINEK GYAKORLATI ALKALMAZÁSA A TAKARMÁNYGYÁRTÁSBAN. Dr. Koppány György VITAFORT ZRT AZ ALKOHOLGYÁRTÁS MELLÉKTERMÉKEINEK GYAKORLATI ALKALMAZÁSA A TAKARMÁNYGYÁRTÁSBAN Dr. Koppány György VITAFORT ZRT BEVEZETÉS A BIOÜZEMANYAG CÉLÚ ALKOHOLGYÁRTÁS ALAPANYAGAI A MAGAS SZÉNHIDRÁT TARTALMÚ NÖVÉNYI

Részletesebben

Pálcikás jégkrémkészítő

Pálcikás jégkrémkészítő Pálcikás jégkrémkészítő Termékismertető és receptek Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 69648AS2X5III Kedves Vásárlónk! A szilikonformák segítségével egy szempillantás alatt frissítő pálcikás jégkrémet készíthet.

Részletesebben

Mosolycsoki kóstoló Hogyan tartsunk csokoládé kóstolót?

Mosolycsoki kóstoló Hogyan tartsunk csokoládé kóstolót? Mosolycsoki kóstoló Hogyan tartsunk csokoládé kóstolót? Miért kell tanulnunk a kóstolás szabályait? info@mosolycsoki.hu Oldal 2 Csokoládékóstolót tartani élmény. Minél többet hall a csokoládéról, annál

Részletesebben

a világ gyermekei 3. Tudod, hogy ki készítette?

a világ gyermekei 3. Tudod, hogy ki készítette? SZKC 208_10 a világ gyermekei 3. Tudod, hogy ki készítette? tanulói a világ gyermekei 3. 8. évfolyam 61 D1 Saját munkatapasztalat házimunka Gondold végig, milyen házimunkát szoktál végezni, majd töltsd

Részletesebben

Mészáros Gábor chocolatier. A chocome azzal a céllal jött létre, hogy elkészítse a tökéletes csokoládét.

Mészáros Gábor chocolatier. A chocome azzal a céllal jött létre, hogy elkészítse a tökéletes csokoládét. A chocome azzal a céllal jött létre, hogy elkészítse a tökéletes csokoládét. Elsődleges célunk, hogy folyamatosan kiváló minőségű, a fogyasztói igényeknek minden tekintetben megfelelő, és élelmiszerhigiéniai

Részletesebben

Ön a Gundel Butik ajánlatát tartja most kezében...

Ön a Gundel Butik ajánlatát tartja most kezében... Gundel termékek Ön a Gundel Butik ajánlatát tartja most kezében... Lepje meg szeretteit, barátait vagy üzletfeleit egy elegáns Gundel ajándékkal. Legyen szó édességrôl, libamájpástétomról, borról vagy

Részletesebben

Csokis kókusztej. Hozzávalók a csokis kókusztejhez: 1 l natúr kókusztej (lásd előző recept) 1 ek. kókuszkrém 2 ek. kókuszos csokoládékrém

Csokis kókusztej. Hozzávalók a csokis kókusztejhez: 1 l natúr kókusztej (lásd előző recept) 1 ek. kókuszkrém 2 ek. kókuszos csokoládékrém Tartalom Bemutatkozás 5 Előszó 8 Nyers növényi étrend vagy teljes értékű növényi táplálkozás? 9 Hogyan történik ez a hétköznapokban? 15 A teljes értékű növényi táplálkozás lelki oldalról 16 Lúgosítás...

Részletesebben

FRUTTUOSA. A Fruttuosa Giuso egyet jelent a _ minőséggel _ egyszerűséggel _ hatékonysággal.

FRUTTUOSA. A Fruttuosa Giuso egyet jelent a _ minőséggel _ egyszerűséggel _ hatékonysággal. FAGYLALT ÚJDONSÁGOK FRUTTUOSA Az új Fruttuosa gyümölcsfagylalt paszták arra születtek, hogy gyorsabbá, egyszerűbbé tegyék a kézműves fagylalt elkészítését, anélkül, hogy mindez a minőség rovására menne.

Részletesebben

Scooping Decoration Guide

Scooping Decoration Guide Scooping Decoration Guide Dekorálás aranyszabályai A dekorálás harmonizáljon a fagylalt fő összetevőjével, ízével Kizárólag friss és a HACCP előírásoknak megfelelően tisztított alapanyagokkal dolgozzon!

Részletesebben

MILYEN LAKODALMI TORTÁKAT ÉS SÜTEMÉNYEKET KÉSZÍTETTEK A ZENTAI CUKRÁSZOK?

MILYEN LAKODALMI TORTÁKAT ÉS SÜTEMÉNYEKET KÉSZÍTETTEK A ZENTAI CUKRÁSZOK? Nagy Abonyi Ágnes MILYEN LAKODALMI TORTÁKAT ÉS SÜTEMÉNYEKET KÉSZÍTETTEK A ZENTAI CUKRÁSZOK? Vidékünkön a XX. század közepe tájára tehető a lakodalmi torták fénykora. Zentán ekkor már több cukrászda is

Részletesebben

Cukrász gyakorló feladat. SZVK szerinti követelmény. 4. feladatsor

Cukrász gyakorló feladat. SZVK szerinti követelmény. 4. feladatsor Cukrász gyakorló feladat SZVK szerinti követelmény 4. feladatsor Központi írásbeli vizsgatevékenység A vizsgafeladat megnevezése: Cukrászati termékek technológiája, termeléshez kapcsolódó gazdasági számítások

Részletesebben

Pralinékészítő készlet

Pralinékészítő készlet Pralinékészítő készlet hu Termékismertető és receptek Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 91402AB5X6VII 2017-07 pralinémártó spirál Termékrajz (tartozékok) pralinémártó villa csepegtetőrács cserélhető díszítőcsövek

Részletesebben

s z a k á c s Te v a g y! Borbás Marcsi A sűrűje 10 0 sz í v m e l enge t ő r e cep t

s z a k á c s Te v a g y! Borbás Marcsi A sűrűje 10 0 sz í v m e l enge t ő r e cep t A l e g f o n t o s a b b s z a k á c s Te v a g y! Borbás Marcsi A sűrűje 10 0 sz í v m e l enge t ő r e cep t Borbás Marcsi Asűrűje A könyv alkotói: Borbás Marcsi Antal Csilla Borbás Dorottya Krisztics

Részletesebben

Főzelékek,köretek készítése 4.0/

Főzelékek,köretek készítése 4.0/ Főzelékek,köretek készítése 4.0/6280-11 A köretek és a főzelékek ételeink kiegészítői, fontos szerepük van a táplálkozásban: Változatossá tehetjük velük ételeink tálalását Színesebbé étrendjeink összeállítását

Részletesebben

11. 1. Italok 11. 2. Higiéniai termékek

11. 1. Italok 11. 2. Higiéniai termékek 11. 1. Italok 11. 2. Higiéniai termékek Konyha és üzemeltetés 11 Konyhai és üzemeltetési KiegészítőK I Italok Ásványvíz TheodóRa frissítő, kellemes ízű, természetes ásványvíz Üdítő coca-cola, FaNTa frissítő,

Részletesebben

Magyarország 2008. Egészség g és kényelem

Magyarország 2008. Egészség g és kényelem Magyarország 2008 Egészség g és kényelem A SISTEM-AIR CSOPORT A SISTEM-AIR az európai központi porszívó gyártás és kereskedelem kiemelkedö képviselöje mind a lakossági, mind az ipari szektor területén.

Részletesebben

Az Autistic Art Alapítvány

Az Autistic Art Alapítvány 2017 TERMÉKKIAJÁNLÓ Az Autistic Art Alapítvány Az Autistic Art Alapítvány izgalmas missziója 10 magyarországi lakóotthon támogatása, ahol önálló életvitelre nem képes, autizmussal élő fiatalok és felnőttek

Részletesebben

Bemutatkozás Megtisztelő számomra, hogy ellátogatott a Honlapomra!

Bemutatkozás Megtisztelő számomra, hogy ellátogatott a Honlapomra! Megtisztelő számomra, hogy ellátogatott a Honlapomra! Asztalos Lászlóné Ökogazda, Bio növényismerő és termelő, valamint Méhész végzettséggel, mint őstermelő, kistermelő, zöldség-lé készítő szeretném megismertetni

Részletesebben

TERVEZET 2012. 11.27. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás

TERVEZET 2012. 11.27. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás TERVEZET 2012. 11.27. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás Jóváhagyta: Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 201?, 1 TARTALOMJEGYZÉK I. Általános

Részletesebben

Az aranyat érő tejsavó

Az aranyat érő tejsavó A tej legértékesebb része 1. oldal (összes: 5) 2. oldal (összes: 5) A sárgás színű, áttetsző folyadék, amit a sajt lecsöpögtetése során nyerünk, maga a tejsavó, és ezzel találkozunk akkor is, ha aludttejet

Részletesebben

MULTIVITAMINOS csokoládészelet

MULTIVITAMINOS csokoládészelet www.upperbars.hu MULTIVITAMINOS Az UpperBars-nál megalkottunk egy vitaminokban, ásványi anyagokban és növényi kivonatokban gazdag szeletes csokoládé termékcsaládot, amely egyedülálló kezdeményezés Európában!

Részletesebben

Annex 1 Terméklista. 2. számú melléklet

Annex 1 Terméklista. 2. számú melléklet 2. számú melléklet Annex 1 Terméklista Ú T M U T A T Ó A Z EK S Z E R Z Ő D É S 32. C I K K É B E N H I V A T K O Z O T T (AN N E X I. ) T E R M É K E K R Ő L Az EK Szerződés 32. cikkében hivatkozott listán

Részletesebben

Díjnyertes. A debreceni Gyermekhematológiaionkológiai Tanszéken. kezelt gyerekek kedvencei. Leukémiás Gyermekekért. A l a p í t v á n y

Díjnyertes. A debreceni Gyermekhematológiaionkológiai Tanszéken. kezelt gyerekek kedvencei. Leukémiás Gyermekekért. A l a p í t v á n y Díjnyertes Muffin receptek A debreceni Gyermekhematológiaionkológiai Tanszéken kezelt gyerekek kedvencei Leukémiás Gyermekekért A l a p í t v á n y Tudjuk, mi kell egy mosolyhoz. Kedves Sütögető Barátunk!

Részletesebben

MARTON MELINDA. 5 perces desszertek. 5+1 gluténmentes recept teljes értékű növényi alapanyagokból.

MARTON MELINDA. 5 perces desszertek. 5+1 gluténmentes recept teljes értékű növényi alapanyagokból. MARTON MELINDA 5 perces desszertek 5+1 gluténmentes recept teljes értékű növényi alapanyagokból www.testtudatos-taplalkozas.hu 1 A szerzőről Marton Melinda tudományos kutató, a helyes ételtársítás és a

Részletesebben

Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás

Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás TERVEZET 2013.március. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás Jóváhagyta: Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 201?, TARTALOMJEGYZÉK I. Általános

Részletesebben

CURRYS-ZÖLDSÉGLEVES PAPRIKAKOCKÁVAL

CURRYS-ZÖLDSÉGLEVES PAPRIKAKOCKÁVAL CURRYS-ZÖLDSÉGLEVES PAPRIKAKOCKÁVAL» 2 személyre -15 perc 1/2 db paprika 1 ek olívaolaj 1 ek currypor Vágd kockára a paprikát és süsd olajban 3 percig. Azután önts hozzá 300 ml sovány tejet. A maradék

Részletesebben

MUNKAANYAG. Orosz Tibor. Sűrített levesek. A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés

MUNKAANYAG. Orosz Tibor. Sűrített levesek. A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés Orosz Tibor Sűrített levesek A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés A követelménymodul száma: 1465-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-007-30 SŰRÍTETT LEVESEK ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET

Részletesebben

Figuactiv Szeletek. Az LR diéta innovációja: 1 szelet = 1 étkezés

Figuactiv Szeletek. Az LR diéta innovációja: 1 szelet = 1 étkezés Figuactiv Szeletek Az LR diéta innovációja: 1 szelet = 1 étkezés Egyre kevesebb az idınk, és sokat utazunk. Utazások során vagy munka közben gyakran nincs lehetıség arra, hogy az ember készítsen magának

Részletesebben

2012. május 3. - Receptek

2012. május 3. - Receptek 2012. május 3. - Receptek Alexandre Bourdeaux 1. Csokoládés Beriolette torta Felépítés Csokoládés piskóta Beriolette zselé málnával Madagaszkár csokoládé mousse Vaníliás tejszínkrém Elkészítés IBC tortaformába

Részletesebben