Gyakorló feladatok a Vezetõi számvitel tárgyhoz Témakör: Eredménytervezés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Gyakorló feladatok a Vezetõi számvitel tárgyhoz Témakör: Eredménytervezés"

Átírás

1 . feladat Számítsa ki a terv évi adózás elõtti eredmény minimálisan szükséges összegét, a következõ információk segítségével! Bázis idõszak adatai: - tárgyi eszközök bruttó értéke eft - átlagos amortizációs kulcs % Terv évi adatok: - tárgyi eszközök beszerzése és üzembehelyezése eft - az átlagos leírási kulcs emelkedése % - a várható terven felüli leírás 5 00 eft - a beruházások végrehajtásához szükséges pénzjövedelem eft - a társasági adó mértéke 0% - a tulajdonosok osztalék elvárásának mértéke 5% - a jegyzett tõke összege eft, amelybõl a terv évben eft értéket kívánnak visszavásárolni. feladat Határozza meg a terv évi adózás elõtti eredmény minimálisan szükséges összegét, a következõ információk segítségével! Bázis idõszak adatai: - tárgyi eszközök nettó értéke eft - tárgyi eszközök halmozott értékcsökkenése eft - átlagos amortizációs kulcs 5% Terv évi adatok: - tárgyi eszközök beszerzése és üzembehelyezése eft - selejtezésre kijelölt tárgyi eszközök bruttó értéke eft - a beruházások végrehajtásához szükséges pénzjövedelem eft - a társasági adó mértéke 6% - a tulajdonosok osztalék elvárásának mértéke 5% - a jegyzett tõke összege eft, amelybõl a terv évben eft értéket kívánnak visszavásárolni - az új eszközök üzembehelyezésének tervezett idõpontja szeptember. - az új eszközöket várhatóan 5 évig kívánja a társaság üzemeltetni - a selejtezésre várhatóan április -én kerül sor, a leselejtezendõ eszközök nettó értéke ekkorra nullára csökken.. feladat Határozza meg a terv évi adózás elõtti eredmény minimálisan szükséges összegét, a következõ információk segítségével! Bázis idõszak adatai: - tárgyi eszközök bruttó értéke eft - átlagos leírási kulcs 5% Terv évi adatok:

2 - tárgyi eszközök beszerzése és üzembehelyezése eft - a beruházások végrehajtásához szükséges pénzjövedelem eft - a társasági adó mértéke 6% - a tulajdonosok osztalék elvárásának mértéke 5% - a jegyzett tõke összege eft, amelybõl a terv évben eft értéket kívánnak visszavásárolni - az új eszközök üzembehelyezésének tervezett idõpontja szeptember. - az új eszközöket várhatóan 5 évig kívánja a társaság üzemeltetni, (a társasági adó törvény szerinti leírási kulcs 5%). A maradványérték elhanyagolható. - a társaság befektetései után várhatóan 0 millió forint osztalékra lesz jogosult.. feladat Az alábbi információk felhasználásával tervezze meg az adózás elõtti eredmény minimálisan szükséges összegét! - a tárgyi eszközök után elszámolandó terv szerinti értékcsökkenés eft - az immateriális javak után elszámolandó értékcsökkenés eft - a beruházások végrehajtásához szükséges pénzjövedelem eft - a társasági adó mértéke 0% - a saját tõke összege eft, a jegyzett tõke a saját tõke 60%-a - a részvények 0%-a kamatozó részvény, a kamat mértéke évi 5%, a nem kamatozó részvények után a tulajdonosok eft osztalékot várnak el. - a társaság január -én eft, október -jén eft értékû eszközt tervez üzembe helyezni, maradványértékük elhanyagolható. - az év elején üzembe helyezett eszközöket várhatóan 5 évig kívánja a társaság üzemeltetni, (a társasági adó törvény szerinti leírási kulcs 5%) - az év közben üzembe helyezett eszközök várhatóan 5 évig segítik elõ az eredményes gazdálkodást, (a társasági adó törvény szerinti leírási kulcs %) - a meglévõ eszközök leírási kulcsa megegyezik a társasági adó törvényben meghatározott értékekkel. 5. feladat Egy ipari tevékenységet végzõ vállalkozás termelési, értékesítési adatai a bázis idõszakban az alábbiak szerint alakultak: Megnevezés Mennyiségi egység Termékek A B C Ár - belföldi Ft/db export Euro/db 9 -ebbõl fuvarköltség Euro/db,5 Közvetlen önköltség Ft/db Gépóra felhasználás gó/db Termelés - belföldi db export db 000 Tervezésnél figyelembe veendõ változások: Az "A" termék ára 00 Ft-tal növelhetõ. A technológia módosítása következtében a "C" termék normaidõ szükséglete gépórával csökken.

3 Anyagár emelkedés következtében a "B" termék közvetlen önköltsége 00 Ft-tal, a "C" terméké 00 Ft-tal nõ. Az árfolyam 0 Ft/Euro. A bázis évi gépóra felhasználás 5%-kal növelhetõ. A cég az alábbi szállításokat köteles teljesíteni: B termékbõl belföldre 000 db C termékbõl belföldre 000 db. Az igények minden termékbõl 0%-kal emelkedtek. Feladat: a) A változások figyelembevételével határozza meg a termékek jövedelmezõségi rangsorát! b) Tervezze meg az üzemi (üzleti) tevékenység szempontjából az optimális termékszerkezetet! c) Határozza meg a tervezett üzemi (üzleti) tevékenység eredményét, ha az értékesítés közvetett költsége 000 eft és az egyéb bevételek, ráfordítások egyenlege eft. 6. feladat A Rakhmár oázis italelõállító brigádja négyféle terméket állít elõ. A termékekrõl, illetve gyártásukról az alábbi információkat ismeri: Termékek Megnevezés Me Alkohol B-or C- onyak Denaturált Várható nettó eladási ár - belföldi Ft/db export Euro/db ebbõl: fuvarköltség Euro/db Tervezett gépköltség nélküli közvetlen önköltség Ft/db Fajlagos erõforrás felhasználások -. sz. gépcsoport gó/db 0,5 0, 0, 0,7 - "K" alapanyag kg/db,5,5,,5 - munkaerõ mó/db 0,9 0,6 0,8 0,7 Piaci korlátok - Értékesítési maximum - belföldi db export db Rendelkezésre álló erõforrások:. sz. gépcsoport: 0 00 gó "K" alapanyag: kg Munkaerõ: 000 mó A fel nem használt erõforrásokat a vállalat máshol hasznosíthatja. Devizaárfolyam 60 Ft/Euro. Feladat: a) Számítsa ki az italelõállító brigád termékeinek közvetlen önköltségét, ha a vállalkozás a gépköltségeket az elõállítási költség részének tekinti! A gépköltségek tervezhetõ összege 00 eft. b) Határozza meg a maximális fedezeti összeget! c) Írja fel a lineáris programozási modellt, ha a figyelembe vehetõ erõforrások:

4 .sz gépcsoport K alapanyag munkaerõ 000 gó kg mó! 7. feladat Egy termelõ vállalkozás termékeirõl a következõ adatokat ismerik: Bázis idõszak Megnevezés Me I. termék II. termék III. termék Értékesített mennyiség belföldre exportra Nettó eladási ár belföldi export ebbõl fuvarköltség Közvetlen önköltség gépköltség nélkül db db Ft/db $db $/db ,5, ,5,5 Ft/db A tervezéshez rendelkezésre álló információk: Megnevezés Me I. termék II. termék III. termék Értékesítési minimum belföldre db exportra db Értékesítési maximum belföldre db exportra db Közvetlen önköltség változása (gépköltség nélkül) 0% -500 Ft/db +% A nettó eladási árak várható változása belföld % +, Fajlagos felhasználási mutatók gó/db kg/db,6 5,,,8,8 6 Kiegészítõ adatok: Az export árak várhatóan nem változnak a terv idõszakban. A tervezett devizaárfolyam 0 Ft/$. A rendelkezésre álló erõforrások a terv évben: o anyag: kg o gépóra 00 gó. A bázis idõszaki gépköltség 0.7 eft volt. A gépköltség reagálási foka 0,7, a költségjellemzõ a gépórák száma. A bázis idõszakban rendelkezésre álló gépóra mennyisége 600 gó. Feladat:

5 a) Határozza meg a gyártást korlátozó tényezõt! b) Állítsa össze a vállalkozás optimális termelési szerkezetét! c) Tervezze meg a maximális fedezeti összeget! 8. feladat A Rakhmár oázis italelõállító brigádja négyféle terméket állít elõ. A termékekrõl, illetve gyártásukról az alábbi információkat ismeri: Megnevezés Me Termékek Pálmabor Pálmalikõr Vörösbor Gabona pálinka Várható nettó eladási ár - belföldi Ft/l export Euro/l ebbõl: fuvarköltség Euro/l Tervezett közvetlen önköltség Ft/l Fajlagos erõforrás felhasználások - palackozó gépcsoport gó/l 0,6 0, 0,5 0, - munkaerõ nó/l,5,5,,5 - teveszõrtelenítõ gépcsoport gó/l 0,5 0,5 0, 0, Piaci korlátok - Értékesítési maximum - belföldi liter export liter Értékesítési minimum - belföldi liter export liter Rendelkezésre álló erõforrások: palackozó gépcsoport: munkaerõ: teveszõrtelenítõ gépcsoport: 0 00 gó nó gó A fel nem használt erõforrásokat a vállalat máshol hasznosíthatja. A tervezett devizaárfolyam 50 Ft/Euro. Feladat: a) Tervezze meg az üzemi (üzleti) tevékenység eredményét! Elõzõ idõszakban a közvetett költségek 500 eft-ot tettek ki. A reagálási fok 0,8, a költségjellemzõ az árbevétel, amely várhatóan 5%-kal emelkedik. b) Írja fel a lineáris programozási modellt, ha a figyelembe vehetõ erõforrások: palackozó gépcsoport gó munkaerõ nó teveszõrtelenítõ gépcsoport gó! 9. feladat A Négyszögletû Kerekerdõ mókustápelõállító brigádja kétféle terméket állít elõ. A termékekrõl, illetve gyártásukról az alábbi információkat ismeri: 5

6 Megnevezés Me Termékek Csip Misi Misi Misi belföld belföld export export USA Németo Várható nettó eladási ár Ft/doboz * ** Tervezett gépköltség nélküli közvetlen önköltség Ft/doboz Fajlagos erõforrás felhasználások - tápkeverõgép gó/doboz - diétás mogyoró kg/doboz, 0,9 0,9 0,9 - munkaerõ mó/doboz 0, 0,5 0,5 0,5 Piaci korlátok - Értékesítési maximum doboz Értékesítési minimum doboz *:várható eladási ár 99$/doboz, ebbõl fuvar 5$/doboz **:várható eladási ár 79Euro/doboz, ebbõl fuvar Euro/doboz Rendelkezésre álló erõforrások: tápkeverõgép: diétás mogyoró: munkaerõ: gó kg mó A fel nem használt erõforrásokat a vállalat máshol hasznosíthatja. Devizaárfolyam 80 Ft/Euro, 0 Ft/$. Feladat: a) Számítsa ki az tápelõállító brigád termékeinek közvetlen önköltségét, ha a vállalkozás a gépköltségeket az elõállítási költség részének tekinti! A gépköltségek összege elõzõ évben 0 millió Ft volt. Az összes gépköltség várhatóan 5%-kal emelkedik. b) Tervezze meg a társaság adózás utáni eredményét! Elõzõ idõszakban az értékesítési költségek eft-ot tettek ki. A reagálási fok 0,8, a költségjellemzõ az árbevétel, amely várhatóan 5%-kal emelkedik. Az irányítási költségek tervezett értéke 8 eft, az egyéb bevételeké eft, a pénzügyi bevételeké eft, a pénzügyi ráfordításoké eft. A várható terven felüli értékcsökkenés 000 eft. A társaság úgy véli, hogy az adózás elõtti eredményének 0%-át fogja kitenni a társasági adó. c) Írja fel a lineáris programozási modellt, ha a figyelembe vehetõ erõforrások: tápkeverõgép gó diétás mogyoró kg munkaerõ mó! 0. feladat Egy kenukat gyártó vállalat üzleti tervének elkészítéséhez az alábbi információk állnak rendelkezésre: A cég, ill. személyes kenukat készít. A tervezett eladási árak belföldre egyszemélyes kenu esetén 000 Ft/kenu, a kétszemélyesnél 600 Ft/kenu, a négyszemélyes kenu esetén Ft/kenu. A négyszemélyes kenuból a cég Szváziföldre is értékesít 00 garas/kenu áron, amelybõl 0 a fuvarköltség. A tervezett árfolyam Ft =,8 garas. A kenuk összevarrásához szükséges varrógépóraigény rendre ; ill. 6 óra/kenu. Az elõzõ évi varrógépóra 5 %-kal növelhetõ. 6

7 A piackutatási eredményeket a következõ táblázat tartalmazza: Kenu típusa Piaci igény (db) egyszemélyes belföldi 000 kétszemélyes belföldi 000 négyszemélyes belföldi négyszemélyes export A tervezett közvetlen önköltségek varrógépköltség nélkül sorrendben 50, 80, 0 Ft/kenu. A cég a varrógépköltséget az elõállítási költség részének tekinti. Elõzõ évben a varrógépköltség ezer Ft volt. A varrógépköltségek reagálási foka 0,6, a költségjellemzõ a varrógépórák száma. A társaság kenujavítással foglalkozó részlegének tervezett bevétele eft, tervezett közvetlen költsége 000 eft. A tervezett értékesítési költség 00 ezer Ft. Az irányítás költsége elõzõ évben 000 ezer Ft. Az irányítási költségek reagálási foka 0,8, a költségjellemzõ a szváziföldi kenguruk száma, amely várhatóan %-kal emelkedik. Az egyéb bevételek, ráfordítások tervezett egyenlege - ezer Ft. Feladat: a) Ellenõrizze, hogy a varrógépóra valóban szûkös erõforrás-e! b) Tervezze meg az optimális termékösszetételt! c) Számszerûsítse a terv évi üzemi (üzleti) tevékenység eredményét!. feladat A Négyszögletû Kerekerdõ mókustápelõállító brigádja háromféle terméket állít elõ. A termékekrõl, illetve gyártásukról az alábbi információkat ismeri: Termékek Megnevezés Me Misi Misi Csip Dél belföld export Várható nettó eladási ár Ft/doboz * Tervezett gépköltség nélküli közvetlen önköltség Ft/doboz Fajlagos erõforrás felhasználások - tápkeverõgép gó/doboz,5 - diétás mogyoró kg/doboz, 0,8 0,9 0,9 - munkaerõ mó/doboz 0, 0, 0,5 0,5 Piaci korlátok - Értékesítési maximum doboz Értékesítési minimum doboz *:várható eladási ár 85Euro/doboz, ebbõl fuvar Euro/doboz Rendelkezésre álló erõforrások: tápkeverõgép: diétás mogyoró: gó kg 7

8 munkaerõ: mó A fel nem használt erõforrásokat a vállalat máshol hasznosíthatja. Devizaárfolyam 50 Ft/Euro. Feladat: a) Számítsa ki az tápelõállító brigád termékeinek közvetlen önköltségét, ha a vállalkozás a gépköltségeket az elõállítási költség részének tekinti! A gépköltségek tervezhetõ összege 000 eft. b) Tervezze meg az üzemi (üzleti) tevékenység eredményét! Elõzõ idõszakban az értékesítési költségek eft-ot tettek ki. A reagálási fok 0,8, a költségjellemzõ az árbevétel, amely várhatóan 5%-kal emelkedik. Az elõzõ idõszakban az irányítás költségei eft-ot tettek ki. A reagálási fok 0,75, a költségjellemzõ a gépórák száma. Elõzõ idõszakban gó-t használtak fel. c) Írja fel a lineáris programozási modellt, ha a figyelembe vehetõ erõforrások: tápkeverõgép gó diétás mogyoró kg munkaerõ mó!. feladat A HAMUPIPÕKE üveggyár 00-as üzleti tervének elkészítéséhez az alábbi információk állnak rendelkezésre:. A cég termékskálája a következõket öleli fel: üdítõs palack, sörös palack, vizes pohár, konyakos pohár.. A termékek tervezett eladási egységára rendre: 500, 5 000, 6 500, Ft/db.. A poharakhoz illetve a palackokhoz szükséges kvarcigény: 0,; 0,; 0,7; 0, dkg/db.. A termékek színezéséhez szükséges festékigény: 0,; 0,5; 0,5; 0,5 dkg/db. 5. A 00. évbõl 9kg kvarc marad meg. A cég az idén dinamikus növekedésre számít, ezért a meglévõ készlet dupláját tervezi beszerezni év közben. 6. A 00. évbõl 5kg festék marad meg. A cég az idén 5kg anyag vásárlását tervezi. 7. A termékek elkészítéséhez szükséges gépóra-igény rendre: 0,; 0,5; 0,; 0,55 óra/db. 8. Az elõzõ évi 800 gépórás teljesítmény várhatóan 5%-kal növelhetõ. 9. A cég a 00. évi eladásokra vonatkozóan a Névtelen Nulla Piackutató Szövetség szolgáltatását vette igénybe, mely az elõzõ év tendenciáit figyelembe véve, a következõ elõrejelzést adta: Termék Piaci igény 00-ben (db) Piaci igény változása (%) (elõzõ év = 00%) Piaci igény változása (%) (elõzõ év = 00%) Üdítõs palack Sörös palack Vizes pohár Konyakos pohár A tervezett közvetlen önköltségek (gépköltség nélkül) sorrendben a következõk: 800, 500, 000, 800 Ft/db.. 00-ben a gépköltség eft volt.. A cég önköltségszámítási szabályzata szerint a gépköltség az elõállítási költség része.. A gépköltség reagálási foka 0,6, költségjellemzõje pedig a gépóra.. A fel nem használt erõforrásokat a cég más területeken hasznosíthatja. 8

9 Feladat: a) Határozza meg a szûkös erõforrást! b) Tervezze meg az optimális termékösszetételt! c) Számszerûsítse a tervezhetõ üzemi (üzleti) tevékenység eredményét az alábbi adatok ismeretében: Értékesítés tervezett költsége eft Irányítás tervezett költsége 550 eft Egyéb bevétel 0 eft Egyéb ráfordítás 0 eft Rendkívüli mûveletek egyenlege 5 eft A cég kiegészítõ tevékenységként vállal gravírozást is, melybõl 000 eft árbevételre, eft közvetlen költségre és 00 eft közvetett költségre számít.. feladat Négy különbözõ nemzetiség képviselõje volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia õrvezetõ, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta. Idõ: délután hét óra. Színhely: Afrika, Rakhmár, egy távoli eldugott oázis. Az asztalnál idõzõ három különbözõ nemzetiség (ha nem számítjuk az orosz hússalátát) komolyan tanácskozott. Már kora délután óta arról tanácskoztak, hogy mennyi lehet a vendéglõs - akit elévült körözvények alapján Brigeron néven ismertek- következõ évre várható eredménye az ital üzletágban. Az állandó üzletmenetet az oázis 0 fõs helyõrsége jelenti, az italválasztékot pedig a pálmabor, pálmalikõr, vörösbor és gabonapálinka. A helyõrség tagjai átlagban évente 00 napot töltenek az oázis Grand Hotel nevû intézményében. Egy-egy ember egy-egy alkalommal 5dl pálmabort, dl pálmalikõrt, 6dl vörösbort és dl gabonapálinkát kíván magához venni. A nedûk ára rendre, 50, 8 valamint 0 frank/liter. Leila, az arab démon évente 000 órát segédkezik a nedûk elõállításában, emberi fogyasztásra alkalmassá tételében. Egy óra alatt 0 liter pálmabort, vagy liter pálmalikõrt, vagy 0 liter vörösbort, vagy,5 liter gabonapálinkát képes értékesíthetõ állapotba hozni. Egy csontvázszerû vén arab varázsigékkel teszi a portékát még kívánatosabbá. Évente 00 napon, napi 8 órán keresztül képes papagájhangon rikoltozni. A termékek rikoltozásigénye rendre 0,05; 0,; 0,0 és 0, óra/liter. A nemes italok bekerülési értéke rendre 8, 0, 5 valamint 5 frank/liter. A tisztek minden évben igényt tartanak 500 liter pálmaborra, 000 liter vörösborra és 80 liter pálmalikõrre. Az oázist körülvevõ pálmafákon ténfergõ kedélybeteg majmok száma és a Grand Hotel italüzletágának általános költségei között sztochasztikus kapcsolatot vélt felfedezni Pittman, az angol géppuskás: Öt évvel ezelõtt a majmok feleannyian voltak mint ma. Évente 0 majommal van több. A majmok számának %-os változására az általános költségek 0,8%-kal módosulnak. Erre az évre az általános költség mintegy 000 frank lesz. Ha azt is tudják derék légiósaink, hogy az oázis elöljáróját Brigeronnak az eladott bor után literenként, az eladott likõr és pálinka után literenként 5 frankkal kell jobb belátásra és rosszabb látásra bírni, akkor vajon mennyi frank eredményt várnak a következõ évre a Grand Hotel ital üzletágától?. feladat A Hejõparti Sakáltanya tulajdonosa nehezen boldogult az étlap és a rendelések összeállításával. Ezért megkérte a törzsvendég harmadéves közgazdászhallgatókat, hogy szakmai ismeretüket elõvéve segítsenek összeállítani a legnagyobb nyereséget biztosító ételválasztékot. Az elõzetes ételkóstoló után úgy döntöttek, hogy 6 étel közül lehet majd választani. Ponty halászlé, tiszai halászlé, Sakáltanya halászlé, rácponty, sült keszeg, vegyes halpaprikás. Az egyes halétkek haltartalmát az alábbi táblázatban foglalták össze: 9

10 adatok kg/adagban Megnevezés ponty tiszai Sakáltanya sült vegyes rácponty halászlé halászlé halászlé keszeg halpaprikás ponty 0, 0, 0, 0, harcsa 0, 0, 0, keszeg 0, 0, 0, A legkorszerûbb matematikai-statisztikai elõrejelzési módszert, az ún. ex-pocit eljárást követve a hallgatók a piaci igényekre a következõ választ adták. Megnevezés maximális igény (adag) ponty halászlé tiszai halászlé Sakáltanya halászlé rácponty sült keszeg vegyes halpaprikás A Sakáltanya jó hírnevének köszönhetõen már számos leendõ vendég leadta elõzetes rendelését. Ponty halászlébõl 000, sült keszegbõl 500, rácpontyból 500 adagot tett ki az elõzetes igény. A halételekhez nélkülözhetetlen alapanyagot legkedvezõbb feltételekkel a Melótlan Diák Vadhalászati Szövetség tudja biztosítani. Legfeljebb 970 kg pontyot, 570 kg harcsát és 70 kg keszeget tudnak szállítani, rendre 00, 000, és 800 Ft/kg-os áron. A várható árakat és a halanyag nélküli közvetlen önköltségeket meghatározva, a hallgatók a következõre jutottak: Megnevezés ponty tiszai Sakáltanya sült vegyes rácponty halászlé halászlé halászlé keszeg halpaprikás ár (Ft/adag) halktsg nélküli közvetlen önktsg (Ft/adag) A halak iránti tisztelettõl vezérelve az lett a hallgatók vezérelve, hogy az italfogyasztás várható árbevétele és közvetlen költsége legyen egyenlõ a halételek árbevételével, valamint közvetlen költségével. A közvetett költségek összegének meghatározása pedig ezzel a képlettel történt: szûkös erõforrás mennyisége(kg) x 000 Ft/kg + 00 eft. Vajon segítõ szándékú évfolyamtársaid szerint mennyi lehetett a Hejõparti Sakáltanya tervezett üzemi (üzleti) eredménye? 5. feladat Egy termelõ vállalkozás termékeire vonatkozóan az alábbiakat ismerjük: Bázis idõszaki információk: Megnevezés Me I. II. III. Termelt mennyiség (termelés=értékesítés) Belföldre db Export db

11 Nettó eladási ár Belföld Ft/db Export ebbõl fuvarköltség $/db $/db 6 0 Közvetlen önköltség Ft/db 650, , Fajlagos normaóra felhasználás nó/db 7,8 7, 8,6 Árfolyam 50 Ft/$. Az értékesítés közvetett költsége 000 eft; r=0,, költségjellemzõ a változatlan áras árbevétel. Terv idõszaki információk: Megnevezés Me I. II. III. Értékesítési minimum Belföldre db Export db Értékesítési maximum Belföld db Export db Közvetlen önköltség a bázis idõszak %-ban % Fajlagos normaóra felhasználás változása nó/db +0, -0, -0, A bázis idõszaki normaóra-mennyiséghez képest a terv idõszakban normaórával kevesebbel lehet számolni. Várhatóan csak az I. és II. termék belföldi ára változik meg. Az árnövekedés elõreláthatóan a tervezett ár /-ét jelenti az I. termék esetében, a II. terméknél pedig a tervezett ár,75 %-t teszi majd ki. Az export árak és a fuvarköltség várhatóan nem változnak. Az egyéb bevételek és ráfordítások egyenlege - 80, e Ft. A terv idõszaki árfolyam 70 Ft/$. Feladat: a) Ellenõrizze, hogy a normaóra valóban a gyártást korlátozó tényezõ! b) Állítsa össze a vállalkozás optimális termelési szerkezetét! c) Tervezze meg a maximális üzemi eredmény összegét! 6. feladat Egy tartós fogyasztási cikkeket gyártó vállalkozás 0X. évi gazdálkodásának termelési és értékesítési adatai a következõk: Megnevezés Me A termék B termék C termék Termelés = értesítés db Nettó eladási ár Ft/db Közvetlen önköltség Ft/db Normaóra szükséglet nó/db 5 0 Az értékesítés közvetett költségei 800 eft. A költségek reagálási foka 0,8. Költségjellemzõ a nettó árbevétel. A másodlagos (kiegészítõ) tevékenységbõl származó árbevétel 500 eft, közvetlen költsége 070 eft, az egyéb ráfordítás 000 eft, az egyéb bevétel 000 eft.

12 Feladat: a) Határozza meg a vállalkozás 0X. évi üzemi (üzleti) tevékenységének eredményét. b) Számítsa ki, hogy hány %-os mértékû volumenváltozással vagy áremeléssel növelhetõ az elõzõ évi eredménytömeg 5%-kal. c) Az 0X évi tényszámokból kiindulva tervezze meg a vállalkozás üzemi (üzleti) tevékenységének eredményét a következõ információk alapján: A piaci igények minden termékbõl 5%-kal nõttek. A C" terméknél a normaóra szükséglet - technológiai intézkedés következtében - normaórával csökken. A vállalat kapacitáskihasználása 0X-ban 90%-os volt, mely 5 százalékponttal növelhetõ a következõ évben. A termékek árai 0%-kal növelhetõk, a közvetlen önköltség 5%-os növekedése mellett. Az elõzõ évi mennyiséget minden termékbõl le kell gyártani. Tervezendõ másodlagos tevékenység árbevétele eft, közvetlen költsége 00 eft. Az egyéb bevételek tervezendõ összege eft, az egyéb ráfordításoké pedig 000 eft. 7. feladat Egy ipari tevékenységet folytató vállalkozás termékeirõl és tevékenységérõl a következõ információk állnak rendelkezésre: Bázis idõszaki információk: Megnevezés Eladási árak - belföldi - export - ebben fuvarköltség Me Termékek A B C Ft/db USD/db USD/db Közvetlen önköltség Ft/db Értékesített mennyiség - belföldre - exportra darab darab Fajl munkaóra-felhasználás mó/db 8 7, 9,5 Árfolyam: 00 Ft/USD Terv idõszaki információk: Megnevezés Me Termékek A B C Közvetlen önköltségváltozás % Fajlagos munkaórafelhasználás mó/db -0,5-0, +0,5 változása Értékesítési minimum - belföldre - exportra db db Értékesítési maximum - belföldre db

13 - exportra db Az eladási egységárak növelését nem tervezi a vállalkozás. A fuvarköltségek várhatóan nem változnak. A tervezett közvetlen teljesítménybéres fizikai létszám: 00 fõ. Tervévben fizetett ünnepnap lesz, amelybõl nap törvényes pihenõnapra esik. A törvényes pihenõnapok száma 0 nap. Az év 65 napos. A törtnapi kiesések várhatóan napi 0 percet tesznek ki dolgozónként. A számítások során a terv idõszakra figyelembe veendõ árfolyam 0 Ft/USD. Feladat: a) Határozza meg a tervezhetõ fedezeti összeget! b) Írja fel a lineáris programozási modellt, ha a munkaórán kívül az anyagfelhasználás ( kg) is szûkös erõforrás! A tervezett fajlagos anyagfelhasználás: A 8 kg/db B 5 kg/db C kg/db 8. feladat Madárvédõ Golyókapkodó egy szép napon felkérte barátját, Gombóc Arturt, hogy segítene neki rendbe tenni zavaros gazdasági ügyeit csokoládégyárában. Madárvédõ Golyókapkodó ugyanis okulva Artur hibájából, különleges zsírradírozó adalékanyagot tartalmazó csokikat készített védenceinek (e különleges anyagot kizárólag Radírpóknál lehet megrendelni, aki szorgos munkával sem tudja kielégíteni a megrendelõk igényeit). A nagy csokipusztító madárnak a Csõrike születése utáni 8. esztendõrõl a következõ adatokat sikerült táblázatba foglalnia: Megnevezés lyukas csoki belföldre lyukas csoki külföldre lapos csoki töltött csoki ár (Ft/db) fuvar 5 07 adalékanyag nélküli közvetlen önköltség (Ft/db) adalék költsége (Ft/00 db).50, 50, 50 9 adalékszükséglet (g/db) 0, 0,5 értékesített mennyiség (db) M. G. érdeklõdéssel szemlélte az adathalmazt, de nem lett okosabb. Artur látva komája zavarodottságát, felajánlotta, hogy jutányos áron felvállalja a cég tevékenységének ornitológiailag és közgazdaságilag teljes elemzését. Egyetlen feltétele az volt, hogy soron kívül vásárolhasson annyi lapos csokit, amennyiben 0 g zsírradír van, és minden további belföldre készítendõ csokifajtából annyit, hogy az adott csokiféleségben az elõzõ fajta csokoládé adalékanyag-tartalmának duplája legyen (a sorrend meghatározásánál - közös megegyezéssel - az eladási árat fogják figyelembe venni). A szerzõdés megkötése után Artur éjt - napot csokivá téve munkához látott. Természetét nem meghazudtolva - elsõ útja a gyárba vezetett. Kevés munka - és sok csoki - árán megtudta, hogy ebben az évben is háromféle csokoládét fognak gyártani. Lapos csokoládét, töltött csokoládét és mogyorós csokoládét. Ez utóbbi kettõt nem csak hazai értékesítésre szánják. A technológia a lapos csoki esetében nagy valószínûséggel nem fog változni, azonban a töltött édesség esetében - a madarak visszajelzése eredményeként - az egy darabban található adalékanyag-mennyiséget 0%-kal tervezik megemelni. A próbaízlelések alapján a mogyorós csokit, g/db adalékkal fogják készíteni. A

14 külpiaci fogyasztói szokások miatt mindenféle exportálandó csokiba negyedével több adalék kell, mint az itthon értékesítendõbe. Az adalékanyag nélküli közvetlen önköltség pedig várhatóan 9, illetve 7 Ft/db lesz. Ezután Artur hosszas marketingmunkába kezdett. Mivel már mindféle közlekedési eszközrõl letiltották, így otthonából irányította a munkát, melynek befejeztével a következõ eredményre jutott: Csokoládé Eladási ár Értékesítési Ebbõl (Ft/db) maximum (db) lekötött (db) Lapos csokoládé Töltött csokoládé Töltött csokoládé export 0, ebbõl fuvar Mogyorós csokoládé Mogyorós csokoládé export 80, ebbõl fuvar Megfogyva bár, de törve nem kereste fel Artur barátunk Radírpókot, aki készségesen válaszolt kérdéseire..) Festéktüsszentõ Hapci Benõ köszöni szépen, jól van..) A következõ évben 5%-kal tudok több radírt készíteni Madárvédõ Golyókapkodónak..) Grammja 0 Ft-ba fog kerülni..) Nem Artur, nincs több csoki itthon. Artur pár nap elteltével átadta munkája gyümölcsét (azaz a csokik jövedelmezõségi rangsorára, az optimális termékösszetételre vonatkozó számításait) Madárvédõnek egy lezárt borítékban. Feladat : Mi lehetett a boríték tartalma? Artur! Remélem neked ízlett a csoki, amit a múltkor küldtem, ugyanis töltött csokiból csak a tervezett mennyiség %-át sikerült eladni (sajnos költségeink is emelkedtek 5 Ft-tal). Kezdhettem volna a levelet így is: Remélem ízlett neked a csoki.... Tudod Artur, a lapos csokival egyszerûen taroltunk. 6.7 eft bevételünk volt úgy, hogy az árat Ft-tal emeltük, miközben sikerült az önköltséget is csökkenteni egy forinttal. És a mogyorós csokoládé! Terveinkhez képest.800 db-bal többet értékesítettünk. Ezek a piackutatók! Képzeld csak! Mindkét exportcsokinál telibe találták az eladható mennyiséget. Ám be kell vallani, hogy a fuvarköltségek 0%-kal emelkedtek (az egyszerûség kedvéért: 0, illetve 0 Ft/db-ra). Milyen nagyszerû dolog, hogy növekedett az árbevételünk! De jaj, most látom csak, hogy költségeink is növekedtek. Sokan érdeklõdtek az adózás elõtti eredmény alakulásáról. Kíváncsiak, hogy minek tudható be ez a nagy zuhanás. Rosszul gazdálkodtunk? Vagy valami más? Artur, a csokiadagod megduplázom, ha az alábbi adatok segítségével ezt kisilabizálod: Megnevezés Terv Tény Egyéb bevétel (Ft) Egyéb ráfordítás (Ft) /?/ (Ft) /???/ (Ft) Rendkívüli mûveletek eredménye

15 (Ft) 9. feladat Egy ipari tevékenységet folytató vállalkozás termékeirõl, tevékenységérõl az alábbi információkat ismeri: Megnevezés Me Termékek A B C D Bázis évi adatok Értékesített/termelt/ mennyiség - belföldre db export db Eladási árak - belföldi Ft/db export Euro/db Közvetlen önköltség Ft/db ebben gépköltség Ft/db Fajlagos gépóra felhasználás gó/db, 0,8,6 - Tervezési információk Elfogadott megrendelések - belföldi db Értékesítési lehetõségek (max.) - belföldi db export db Várható eladási árak - belföldi Ft/db export Euro/db - - 6, Gépköltség nélküli közvetlen önköltség változása Ft/db Tervezett gépköltség nélküli közvetlen önköltség Ft/db Fajlagos gépórafelhasználás változása gó/db , - Fajlagos gépórafelhasználás gó/db - 0,8 A vállalkozás a gépköltségeket az elõállítási költség részének tekinti: Devizaárfolyam 50 Ft/EURO. A gépórák száma a bázis évben felhasználthoz képest 5%-kal növelhetõ. Az egy gépórára jutó gépköltség bázisidõszakhoz viszonyítva 0 Ft-tal nõ. Feladat: a) Állapítsa meg a termékek jövedelmezõségi rangsorát és a tervezhetõ optimális termékösszetételt! b) Számszerûsítse a tervezhetõ fedezeti összeget! c) Az alábbi tényadatok ismeretében végezze el a fedezeti összeg alakulásának nagyvonalú elemzését! (A számításokhoz az gépórára jutó fedezeteket használja!) Termékek Megnevezés Me B belf B exp C belf D belf. D exp Értékesített (gyárt) db

16 mennyiség Eladási árak Ft/db Közvetlen önköltség Ft/db feladat Egy fogyasztási cikkeket gyártó vállalkozás tevékenységérõl az alábbi információkat ismeri: Bázis évi információk: Megnevezés Me Termékek A B C Termelt (és értékesített) mennyiség - belföldre db exportra db Utókalkuláció szerinti közvetlen önköltség (gépköltség nélkül) - közvetlen anyagköltség Ft/db közvetlen bér és közterhei Ft/db gyártási különköltség Ft/db 6 Fajlagos gépórafelhasználás gó/db,5 Eladási ár - belföldre Ft/db exportár $/db -,5 - - ebbõl fuvarköltség $/db -,5 - Az üzemi általános költségekbõl gépköltség.86 eft. Tervezési információk: A gépórakapacitás várhatóan nem változik, az gépórára jutó gépköltség 6 Ft/gó-val növekszik. A fajlagos gépóra-felhasználások nem változnak. A termékek közvetlen önköltsége a felosztott gépköltségeket is tartalmazza. A gépköltség nélküli közvetlen önköltségnél 0%-os növekedést terveznek. Az exportra kerülõ termékek ára várhatóan,%-kal nõ (a fuvarköltség nem változik), a belföldi termékeknél 0%-os árnövekedést terveznek. Piaci korlátok: Termékek Értékesítési Értékesítési minimumok maximumok A B belföldi B export C Értékesítés közvetett költségei eft Egyéb bevételek.000 eft Egyéb ráfordítások eft Átlagos árfolyam 0 Ft/$ 6

17 Feladat: a) A tervadatok felhasználásával állapítsa meg a termékek jövedelmezõségi rangsorát! b) Számszerûsítse a tervezhetõ adózás elõtti eredményt! c) A tényadatokat felhasználva végezze el az adózás elõtti eredmény alakulásának nagyvonalú elemzését! (A számításokhoz az gépórára jutó fedezeteket használja!) Tényadatok: Megnevezés Me Termékek A B C Eladási ár - belföldre Ft/db exportár $/db ebbõl fuvarköltség $/db -,5 - Közvetlen önköltség Ft/db Értékesített mennyiség - belföldre db exportra db Értékesítés közvetett költségei eft Egyéb bevételek és ráfordítások egyenlege: eft Pénzügyi mûveletek eredménye eft Rendkívüli eredmény eft Átlagos árfolyam 0 Ft/$. feladat Egy sátrakat gyártó vállalat üzleti tervének elkészítéséhez az alábbi információk állnak rendelkezésre: A cég,, személyes sátrakat készít. A tervezett eladási árak rendre 600, 000, garas/sátor. A sátrakhoz szükséges sátorlapigény, 5, 0 m /sátor. Az év elején raktárban levõ m -hez év közben még m sátorlapot kíván a cég vásárolni. A sátrak összevarrásához szükséges varrógépigény rendre,5;,5; 5 óra/sátor. Az elõzõ évi 7 00 varrógépóra 5 %-kal növelhetõ. A sátorvas-igény a férõhelyek száma + kg. (pl. egy személyes esetén: ( kg + kg)/sátor); A tervezett sátorvas-felhasználás kg. A piackutatási eredményeket a következõ táblázat tartalmazza: Sátor típusa Piaci igény (db) személyes 000 személyes 500 személyes 500 A tervezett közvetlen önköltségek varrógépköltség nélkül sorrendben 990, 550, 60 garas/sátor. A cég a varrógépköltséget az elõállítási költség részének tekinti. Elõzõ évben a varrógépköltség 800 ezer garas volt, amely várhatóan 0 %-kal emelkedik. A varrógépeket a cég nemcsak sátorlapvarrásra használhatja. 7

18 A bázis évi irányítási költség 900 ezer garas volt. Költségjellemzõje 750 stratégiai elszámolási egyenértékesrõl 80 stratégiai egyenértékesre változna terv szerint. A reagálási fok 0,75. Az értékesítés tervezett költsége 50 ezer garas. Az egyéb bevételek, ráfordítások tervezett egyenlege 86 ezer garas. A kiegészítõ tevékenység árbevétele 8 05 ezer garas, közvetlen költsége ezer garas, közvetett költsége 00 ezer garas. Feladat: a) Határozza meg a szûkös erõforrást! b) Tervezze meg az optimális termékösszetételt! c) Számszerûsítse a terv évi üzemi (üzleti) tevékenység eredményét! d) Idõközben már rendelkezésre állnak a sátorgyártó vállalat termelésére vonatkozó tényadatok is. Számszerûsítse és értékelje az üzemi eredményre ható tényezõket! Sátor típusa Eladott mennyiség Eladási ár Önköltség (db) (garas/db) (garas/db) személyes személyes személyes A kiegészítõ tevékenység bevétele 7 500, közvetlen költsége 7 00 ezer garas volt. A kiegészítõ tevékenységet a cég különálló, de egységes egészként kezeli, a terv-tény árindex % volt. A tény közvetett költségek összege 5 00 ezer garas, az egyéb bevételek, ráfordítások egyenlege 80 ezer garas volt. 8

19 . feladat megoldás Mérleg szerinti eredmény meghatározása mérleg szerinti eredmény + értékcsökkenési leírás = beruházáshoz szükséges pénzjövedelem megnevezés eft mellékszámítás pénzjövedelem értékcsökkenés ( ) x (%+%) eft terven felüli =msze 000 Fizetendõ osztalék meghatározása megnevezés eft mellékszámítás osztalékfizetés alapja osztalék mértéke 5% osztalék Adózás elõtti eredmény kiszámítása az alábbi összefüggések felhasználásával: Adózott eredmény = osztalék + mérleg szerinti eredmény Adózás elõtti eredmény = adózott eredmény + társasági adó Társasági adó = (adózás elõtti eredmény ± adóalap korrekciós tételek) x társasági adó mértéke ± adókorrekciós tételek adó és adóalap korrekciós tételek hiányában osztalék + MSZE minimális AEE = ( adókulcs) megnevezés eft mellékszámítás adózás elõtti eredmény ( ) / (-0,) korrekciós tételek társasági adó alapja adó mértéke 0% társasági adó Ellenõrzés megnevezés eft mellékszámítás adózás elõtti eredmény adó adózott eredmény osztalék mérleg szerinti eredmény 000. feladat megoldás megnevezés eft mellékszámítás pénzjövedelem értékcsökkenés 57 8 meglevõ eszközökre 0.0-tõl 0.-ig x0,5x/ 9

20 =msze tõl.-ig 5 000x0,5x9/ új eszközökre 09.0-tõl.-ig x 0,x/ osztalékfizetés alapja osztalék mértéke 5% osztalék 000 adózás elõtti eredmény ( ) / (-0,6) korrekciós tételek társasági adó alapja adó mértéke 6% társasági adó 7 5 adózás elõtti eredmény adó 7 5 adózott eredmény 8 56 osztalék 000 mérleg szerinti eredmény feladat megoldás megnevezés eft mellékszámítás pénzjövedelem értékcsökkenés meglevõ eszközökre 0.0-tõl.-ig x0,5 új eszközökre 09.0-tõl.-ig x 0,x/ =msze 500 osztalékfizetés alapja osztalék mértéke 5% osztalék 000 adózás elõtti eredmény 8 67 AEE (AEE-9000)x0,6= korrekciós tételek számviteli trv szerinti écs eft adótörvény szerinti écs eft (90 000x0, x0,5x/) kapott osztalék eft társasági adó alapja 9 67 adó mértéke 6% társasági adó 667 adózás elõtti eredmény 8 67 adó 667 adózott eredmény 500 osztalék 000 mérleg szerinti eredmény 500. feladat megoldás 0

21 megnevezés eft mellékszámítás pénzjövedelem értékcsökkenés meglevõ eszközökre új eszközökre 0.0-tõl.-ig x 0, 0.0-tõl.-ig x 0,0x/ =msze 8 00 osztalék (kamatozó jegyzett tõke x 0,6 = részvény) x 0, x 0,5 osztalék (egyéb részvény) osztalék 6 50 adózás elõtti eredmény AEE (AEE+900)x0,= korrekciós tételek 900 számviteli trv szerinti écs eft adótörvény szerinti écs eft ( x0, x0,0x/) társasági adó alapja 6 98 adó mértéke 0% társasági adó 588 adózás elõtti eredmény adó 588 adózott eredmény 7 50 osztalék 6 50 mérleg szerinti eredmény feladat megoldás szûk keresztmetszet: gépóra Az erõforrás tervezhetõ mennyiségének meghatározása: megnevezés A B belföld B export C bázis mennyiség (db) bázis fajlagos gépóraigény (gó/db) bázis gépóra bázis gépóra összesen: tervezhetõ gépóra: gó gó x,05 = 7 50 gó A maximális piaci igény kielégítéséhez szükséges erõforrás mennyiségének meghatározása: megnevezés A B belföld B export C maximális piaci igény (db) terv fajlagos gépóraigény (gó/db) maximális piaci igény elõállításához szükséges gépóra

22 maximális piaci igény elõállításához szükséges gépóra összesen:9 00 gó tervezhetõ gépóra maximális piaci igény elõállításához szükséges gépóra 7 50 gó < 9 00 gó A tervezhetõ gépóra nem elegendõ ahhoz, hogy a piaci igényeket a társaság maradéktalanul kielégítse, azaz a gépóra szûk keresztmetszet. A termékek jövedelmezõségi rangsorának meghatározása: megnevezés A B belföld B export C ár (Ft/db) * 500 közvetlen önköltség (Ft/db) gépköltség nélkül gépköltség fedezet (Ft/db) gó/db fedezet (Ft/gó) 00,00 66,67 66,67 00,00 jövedelmezõségi rangsor * (9 Euro/db,5 Euro/db [fuvarköltség]) x 0 Ft/Euro = 800 Ft/db Az optimális termékszerkezet megtervezése: Szállítási kötelezettség miatt minimálisan gyártandó (értékesítendõ) mennyiség (lekötött erõforrás) termék db gó/db a termék elõállításához felhasznált gó összes gépórafelhasználás szabad gó a b c = a x b d e=terv gó - d A B belföld B export C A jövedelmezõségi rangsor alapján gyártandó (értékesítendõ) mennyiség: (szabadon felhasználható erõforrás) termék db gó/db a termék elõállításához felhasznált gó összes gépórafelhasználás szabad gó a b c = a x b d e=terv gó - d B export A C B belföld 50 (050/) Optimális termékszerkezet

23 termék szállítási jövedelmezõségi összesen kötelezettség (db) rangsor (db) (db) a b c = a + b A B belföld B export C A tervezett üzemi (üzleti) eredmény meghatározása: Tervezett árbevétel termék mennyiség (db) egységár (Ft/db) árbevétel (eft) A B belföld B export C Mindösszesen Tervezett közvetlen költség termék mennyiség (db) önköltség (Ft/db) követlen költség (eft) A B belföld B export C Mindösszesen 9 00 (adatok eft-ban) alaptevékenység kiegészítõ tev összesen Árbevétel Közvetlen költség Fedezeti összeg 6 80 Közvetett költség 000 Egyéb bevételek, ráfordítások 800 Üzemi (üzleti) tevékenység eredménye feladat megoldás szûk keresztmetszet: munkaerõ. sz. gépcsoport Az. sz. gépcsoport tervezhetõ teljesítménye: tervezhetõ gépóra: 0 00 gó A maximális piaci igény kielégítéséhez szükséges erõforrás mennyiségének meghatározása:

24 Al-kohol B-or C-onyak megnevezés maximális piaci igény (db) terv fajlagos gépóraigény (gó/db) 0,5 0, 0, 0,7 maximális piaci igény elõállításához szükséges gépóra maximális piaci igény elõállításához szükséges gépóra összesen:7 500 gó tervezhetõ gépóra maximális piaci igény elõállításához szükséges gépóra 0 00 gó > gó A tervezhetõ gépóra elegendõ ahhoz, hogy a piaci igényeket a társaság maradéktalanul kielégítse, azaz az. sz. gépcsoport nem szûk keresztmetszet. K alapanyag Az K alapanyag tervezhetõ mennyisége: tervezhetõ kg: kg A maximális piaci igény kielégítéséhez szükséges erõforrás mennyiségének meghatározása: Al-kohol B-or C-onyak megnevezés maximális piaci igény (db) terv fajlagos alapanyagigény (kg/db),5,5,,5 maximális piaci igény elõállításához szükséges alapanyag maximális piaci igény elõállításához szükséges alapanyag összesen: 500 kg tervezhetõ alapanyag maximális piaci igény elõállításához szükséges alapanyag kg > 500 kg A tervezhetõ alapanyag elegendõ ahhoz, hogy a piaci igényeket a társaság maradéktalanul kielégítse, azaz a K alapanyag nem szûk keresztmetszet. munkaerõ A munkaerõfelhasználás tervezhetõ mennyisége: tervezhetõ munkaóra: 000 mó A maximális piaci igény kielégítéséhez szükséges erõforrás mennyiségének meghatározása: Al-kohol B-or C-onyak Denaturált Denaturált Denaturált megnevezés maximális piaci igény (db) terv fajlagos munkaerõigény (mó/db) 0,9 0,6 0,8 0,7 maximális piaci igény elõállításához szükséges

25 munkaóra maximális piaci igény elõállításához szükséges munkaóra összesen: 00 mó tervezhetõ munkaóra maximális piaci igény elõállításához szükséges munkaóra 000 mó < 00 mó A tervezhetõ munkaóra nem elegendõ ahhoz, hogy a piaci igényeket a társaság maradéktalanul kielégítse, azaz a munkaerõ szûk keresztmetszet. A termékek jövedelmezõségi rangsorának meghatározása: megnevezés Al-kohol B-or C-onyak De-naturált ár (Ft/db) * közvetlen önköltség (Ft/db) gépköltség nélkül gépköltség fedezet (Ft/db) mó/db 0,9 0,6 0,8 0,7 fedezet (Ft/mó) 8 8,89 85,00 775, , jövedelmezõségi rangsor * ( Euro/db Euro/db) x 60 Ft/Euro = Ft/db A termékegységre jutó tervezett gépköltség meghatározása: tervezett gépköltség: tervezett gépóra: teljesítményegységre jutó gépköltség (tervezett) 00 eft 0 00 gó 50 Ft/gó Alkohonaturált De- B-or C-onyak megnevezés terv fajlagos gépóraigény (gó/db) 0,5 0, 0, 0,7 Ft/gó termékegységre jutó gépköltség (Ft/db) Az optimális termékszerkezet megtervezése: Szállítási kötelezettség miatt minimálisan gyártandó (értékesítendõ) mennyiség (lekötött erõforrás) - A jövedelmezõségi rangsor alapján gyártandó (értékesítendõ) mennyiség: (szabadon felhasználható erõforrás) termék db mó/db a termék elõállításához felhasznált mó összes munkaórafelhasználás szabad mó a b c = a x b d e=terv mó - d B-or ,

26 Al-kohol 000 0, De-naturált , C-onyak , Optimális termékszerkezet termék szállítási jövedelmezõségi összesen kötelezettség (db) rangsor (db) (db) a b c = a + b Al-kohol B-or C-onyak De-naturált A tervezett fedezeti összeg meghatározása: Tervezett árbevétel termék mennyiség (db) egységár (Ft/db) árbevétel (eft) Al-kohol B-or C-onyak De-naturált Mindösszesen 76 5 Tervezett közvetlen költség termék mennyiség (db) önköltség (Ft/db) követlen költség (eft) Al-kohol B-or C-onyak De-naturált Mindösszesen (adatok eft-ban) alaptevékenység kiegészítõ tev összesen Árbevétel Közvetlen költség Fedezeti összeg Lineáris programozási modell Változók meghatározása x : Al-koholból termelendõ/értékesítendõ mennyiség x : B-orból termelendõ/értékesítendõ mennyiség x : C-onyakból termelendõ/értékesítendõ mennyiség x : De-naturáltból termelendõ/értékesítendõ mennyiség x, x, x, x 0 6

27 Korlátozó feltételek a.) termelési. sz. gépcsoport 0,5x + 0,x + 0,x + 0,7x K alapanyag,5 x +,5x +, x +,5x munkaerõ b.) értékesítési 0,9x + 0,6x + 0,8x + 0,7x x x x x Célfüggvény (fedezeti összeg maximalizálása) 75x + 895x + 00x + 555x max 7. feladat megoldás szûk keresztmetszet: gépóra tervezhetõ mennyiség: 00 gó értékesítési maximum elõállításához szükséges mennyiség: 000 gó megnevezés I belf I export II belf III belf III export ár (Ft/db) közvetlen önköltség (Ft/db) gépköltség nélkül gépköltség fedezet (Ft/db) gó/db,6,6,,8,8 fedezet (Ft/gó) jövedelmezõségi rangsor 5 optimális termékszerkezet (db) A termékegységre jutó tervezett gépköltség meghatározása: 7

28 K% r = = KJ % K K0 K0 KJ KJ KJ 0 00% 0 00% ahol r: reagálási fok K%: költségváltozás százalékban (gépköltség) KJ%: költségjellemzõváltozás százalékban (gépóra) K 0 : t 0 idõszaki költség (bázis gépköltség) K : t idõszaki költség (tervezett gépköltség) KJ 0 : t 0 idõszaki költségjellemzõ (bázis gépóra) KJ : t idõszaki költségjellemzõ (tervezett gépóra) K 07eFt 00% 0,7 = 07eFt 00gó 600gó 00% 600gó tervezett gépköltség (K ): tervezett gépóra: teljesítményegységre jutó gépköltség (tervezett) 0 76 eft 00 gó 80 Ft/gó megnevezés I termék II termék III termék terv fajlagos gépóraigény (gó/db),6,,8 Ft/gó termékegységre jutó gépköltség (Ft/db) (adatok eft-ban) alaptevékenység kiegészítõ tev összesen Árbevétel Közvetlen költség Fedezeti összeg feladat megoldás szûk keresztmetszet: teveszõrtelenítõ gépcsoport tervezhetõ mennyiség: gó értékesítési maximum elõállításához szükséges mennyiség: gó megnevezés pálmabor pálmalikõr vörösbor gabonapálinka (x ) (x ) (x ) (x ) ár (Ft/l) közvetlen önköltség (Ft/l) gépköltség nélkül gépköltség fedezet (Ft/l) gó/l 0,5 0,5 0, 0, fedezet (Ft/gó) 800,00 500,00 750,00 8, jövedelmezõségi rangsor 8

29 optimális termékszerkezet (l) (adatok eft-ban) alaptevékenység kiegészítõ tev összesen Árbevétel Közvetlen költség Fedezeti összeg Közvetett költség Egyéb bevételek, ráfordítások Üzemi (üzleti) tevékenység eredménye 5 50 A közvetett költség meghatározása: K% r = = KJ % K K0 K0 KJ KJ KJ 0 00% 0 00% ahol r: reagálási fok K%: költségváltozás százalékban (közvetett költség) KJ%: költségjellemzõváltozás százalékban (árbevétel) K 0 : t 0 idõszaki költség (bázis közvetett költség) K : t idõszaki költség (tervezett közvetett költség) KJ 0 : t 0 idõszaki költségjellemzõ (bázis árbevétel) KJ : t idõszaki költségjellemzõ (tervezett árbevétel) K 500eFt 0,8 = 500eFt 5% 00% tervezett közvetett költség (K ): eft x, x 0,6x,5 x 0,5x 8000 x x x x x, x, x + 0,x +,5x + 0,5x x + 0,5x +, x + 0,x +,5x + 50x + 0,x + 0,x x max 9. feladat megoldás 9

30 szûk keresztmetszet: munkaerõ tervezhetõ mennyiség: 6000 mó értékesítési maximum elõállításához szükséges mennyiség: 750 mó megnevezés csip belföld misi misi usa misi (x ) belföld (x ) (x ) németo. (x ) ár (Ft/db) közvetlen önköltség (Ft/db) gépköltség nélkül gépköltség fedezet (Ft/db) mó/db 0, 0,5 0,5 0,5 fedezet (Ft/mó) 5 000, ,00 00, ,00 jövedelmezõségi rangsor optimális termékszerkezet (db) tervezett gépköltség: tervezett gépóra: teljesítményegységre jutó gépköltség (tervezett) eft gó 500 Ft/gó (adatok eft-ban) alaptevékenység kiegészítõ tev összesen Árbevétel Közvetlen költség Fedezeti összeg 50 Közvetett költség Egyéb bevételek Egyéb ráfordítások 000 Üzemi (üzleti) tevékenység eredménye 5 00 Pénzügyi mûveletek bevételei Pénzügyi mûveletek ráfordításai Adózás elõtti eredmény 5 50 Adó 0 Adózott eredmény 6 A közvetett költség meghatározása: a) értékesítési költségek eft b) irányítási költségek 8 eft 0

31 x, x x, x 0,x, x + x 8000 x 5000 x 5000 x 5000 x 500x, x + x + 0,9x + 0,5x 0 + 0,9x x + x + 0,5x ,9x + 680x + 0,5x x max 0. feladat megoldás szûk keresztmetszet: gépóra tervezhetõ mennyiség: gó értékesítési maximum elõállításához szükséges mennyiség: gó megnevezés belf belf belf export ár (Ft/db) közvetlen önköltség (Ft/db) 95,00 7,00 8,00 8,00 gépköltség nélkül gépköltség,00 55,00 88,00 88,00 fedezet (Ft/db) 06,00 8,00 86,00 06,00 gó/db 6 6 fedezet (Ft/gó) 8,67 07,00 0,,67 jövedelmezõségi rangsor optimális termékszerkezet (db) tervezett gépköltség: tervezett gépóra: teljesítményegységre jutó gépköltség (tervezett) 0 50 eft gó 8 Ft/gó (adatok eft-ban) alaptevékenység kiegészítõ tev összesen Árbevétel Közvetlen költség Fedezeti összeg Közvetett költség 5 55 Egyéb bevételek, ráfordítások - Üzemi (üzleti) tevékenység eredménye 96. feladat megoldás szûk keresztmetszet: diétás mogyoró tervezhetõ mennyiség: kg értékesítési maximum elõállításához szükséges mennyiség: 000 kg megnevezés csip (x ) dél (x ) misi belföld (x ) misi export (x )

Eredményelemzés. Számítsa ki a terv évi adózás elõtti eredmény minimálisan szükséges összegét, a következõ információk segítségével!

Eredményelemzés. Számítsa ki a terv évi adózás elõtti eredmény minimálisan szükséges összegét, a következõ információk segítségével! Eredményelemzés. feladat Számítsa ki a terv évi adózás elõtti eredmény minimálisan szükséges összegét, a következõ információk segítségével! Bázis idõszak adatai: - tárgyi eszközök bruttó értéke 80 000

Részletesebben

Bázis időszak adatai: - tárgyi eszközök bruttó értéke 380 000 eft - átlagos leírási kulcs 14%

Bázis időszak adatai: - tárgyi eszközök bruttó értéke 380 000 eft - átlagos leírási kulcs 14% 1. feladat Számítsa ki a terv évi adózás előtti eredmény minimálisan szükséges összegét, a következő információk segítségével! Bázis időszak adatai: tárgyi eszközök bruttó értéke 380 000 eft átlagos leírási

Részletesebben

Easy PDF Creator is professional software to create PDF. If you wish to remove this line, buy it now.

Easy PDF Creator is professional software to create PDF. If you wish to remove this line, buy it now. 070421/1. példa Termékek Termelési érték (eft) Árindex Közvetlen bérköltség (eft) Terv Tény % Terv Tény A 60 000 84 000 105 9 000 11 760 B 18 000 15 000 100 1 800 1 800 C 40 000 35 280 98 4 800 5 292 Az

Részletesebben

Feladat: Határozza meg az értékcsökkenési leírás várható értékét a 20X6. évre!

Feladat: Határozza meg az értékcsökkenési leírás várható értékét a 20X6. évre! 1. feladat A terv szerinti értékcsökkenési leírás bázis időszaki összege 55.000 eft. A tervévben két aktiválás várható. Az egyik esetben március 31én egy ingatlan aktiválása várható, melynek bruttó értéke

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Vezetõi számvitel tárgyhoz Témakör: Utólagos eredményelemzés

Gyakorló feladatok a Vezetõi számvitel tárgyhoz Témakör: Utólagos eredményelemzés 1. feladat Egy ipari tevékenységet folytató vállalkozás termékeirõl az alábbi információkat ismeri: Termék Mennyiség db) Egységár Ft/db) Önköltség Ft/db) Terv Tény Terv Tény Terv Tény A 16 15 82 81 54

Részletesebben

Eredményelemzés. Minimális AEE. Easy PDF Creator is professional software to create PDF. If you wish to remove this line, buy it now.

Eredményelemzés. Minimális AEE. Easy PDF Creator is professional software to create PDF. If you wish to remove this line, buy it now. MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Tanszék Eredményelemzés Musinszki Zoltán Minimális AEE Határozzamega terv évi adózáselõtti eredményminimálisan

Részletesebben

Esettanulmányok Önköltségkalkuláció témakörben

Esettanulmányok Önköltségkalkuláció témakörben Bevezető feladat Esettanulmányok Önköltségkalkuláció témakörben A vállalkozás a tárgyidőszakban A és B típusú terméket gyártott. A tárgyidőszakkal kapcsolatban a következő információkat ismeri: A termék

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Komplex elemzés tárgyhoz Témakör: Fejlesztés

Gyakorló feladatok a Komplex elemzés tárgyhoz Témakör: Fejlesztés 1. példa Egy vállalkozás termékválasztékának bõvítése érdekében új termék kifejlesztését tervezi. A fejlesztés elsõ szakasza lezárult, az összegyûjtött és értékelt információk alapján két termék fejlesztését

Részletesebben

HÁZI DOLGOZAT TÁVOKTATÁS TAGOZAT PÉNZÜGY-SZÁMVITEL SZAK 2014/2015. TANÉV TAVASZI FÉLÉV

HÁZI DOLGOZAT TÁVOKTATÁS TAGOZAT PÉNZÜGY-SZÁMVITEL SZAK 2014/2015. TANÉV TAVASZI FÉLÉV HÁZI DOLGOZAT TÁVOKTATÁS TAGOZAT PÉNZÜGY-SZÁMVITEL SZAK 2014/2015. TANÉV TAVASZI FÉLÉV 1 1. FELADAT: Gazdasági kalkuláció Egy vállalkozás tevékenységéhez tartozó egyik üzem adatai a következők: (Az üzemben

Részletesebben

Az eredmény elemzés szakaszai. Eredményelemzés

Az eredmény elemzés szakaszai. Eredményelemzés MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Tanszék Az eredmény elemzés szakaszai Eredményelemzés I szakasz /Tervezés/ II szakasz Végrehajtás Cél

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Kontrolling alapjai tárgyhoz Témakör: Mérés és elemzés (Költség- és eredményelemzés)

Gyakorló feladatok a Kontrolling alapjai tárgyhoz Témakör: Mérés és elemzés (Költség- és eredményelemzés) Gyakorló feladatok a Kontrolling alajai tárgyhoz. feladat Egy vállalkozás termeléséről az alábbi adatokat ismeri: Termelési érték Termelés (db) Közvetlen anyagköltség előző év tárgy év előző év tárgy év

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Vezetői számvitel tárgyhoz Témakör: Önköltségszámítás. 1. feladat

Gyakorló feladatok a Vezetői számvitel tárgyhoz Témakör: Önköltségszámítás. 1. feladat 1. feladat Egy vállalkozás 1.000 darab terméket állít elő. Az eladási ár 25.000 Ft/db. A közvetlen költség 10.000 eft, a közvetett költségek összege 10.000 eft, amelyből elvileg felosztható 2.000 eft.

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Vezetõi számvitel tárgyhoz Témakör: Fedezeti elemzés

Gyakorló feladatok a Vezetõi számvitel tárgyhoz Témakör: Fedezeti elemzés 1. feladat Egy világító kertitörpéket gyártó vállalkozás 12 000 darab kertitörpe gyártását és értékesítését tervezi. Költségei és árbevétele várhatóan az alábbiak szerint alakulnak: Megnevezés eft Változó

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Kontrolling alapjai tárgyhoz Témakör: Költség volumen - eredmény elemzés

Gyakorló feladatok a Kontrolling alapjai tárgyhoz Témakör: Költség volumen - eredmény elemzés 1. feladat Egy világító kertitörpéket gyártó vállalkozás 12 000 darab kertitörpe gyártását és értékesítését tervezi. Költségei és árbevétele várhatóan az alábbiak szerint alakulnak: Megnevezés eft Változó

Részletesebben

Könyvvezetési ismeretek

Könyvvezetési ismeretek 1 I. évfolyam BA Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Könyvvezetési ismeretek 2014/2015 II. félév 2 Elméleti kérdések 1. Egy vállalkozás saját tőkéjével kapcsolatosan az alábbi információkkal

Részletesebben

Tevékenység költségei

Tevékenység költségei Tevékenység költségei Kiadás, ráfordítás, költség Kiadás: minden kifizetés, amely csökkenti a pénzeszközöket Ráfordítás: A vállalkozás eredményét csökkenti. Költség: a költség a tevékenység/termelés során

Részletesebben

Számvitel III 11 gyakorlat Költségelszámolási rendszerek 12. szeminárium

Számvitel III 11 gyakorlat Költségelszámolási rendszerek 12. szeminárium 1. Feladat Egy vállalat néhány éve alapanyagot vásárolt, amelynek beszerzési értéke 100 000 forint volt. Az alapanyag felhasználásával gyártott termékre nincs kereslet, egy vevő kivételével, aki az általa

Részletesebben

Stratégiai és üzleti tervezés

Stratégiai és üzleti tervezés PSZK Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 IV. évfolyam GM szak Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Stratégiai és üzleti tervezés 2013/2014

Részletesebben

a) Megnevezés S1 S2 T1 T2 T3 S1 1 600 mó 2 400 mó S2 40 gó 240 gó 120 gó

a) Megnevezés S1 S2 T1 T2 T3 S1 1 600 mó 2 400 mó S2 40 gó 240 gó 120 gó 1. feladat Egy vállalkozás három termelőrészleggel (T1, T2, T3) és két szolgáltatórészleggel (S1, S2) S1 21 000 eft S2 18 000 eft T1 30 000 eft T2 22 000 eft T3 50 000 eft összesen 141 000 eft Határozza

Részletesebben

A vállalkozás egyik alapanyag készletéről a következő információkat ismeri:

A vállalkozás egyik alapanyag készletéről a következő információkat ismeri: 1. KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ TEVÉKENYSÉG TÉMAKÖR 1. feladat A vállalkozás egyik alapanyag készletéről a következő információkat ismeri: Megnevezés Mennyiség (kg) Egységár (Ft/kg) Nyitókészlet 1.500 1.000

Részletesebben

A vállalkozás egyik alapanyag készletéről a következő információkat ismeri:

A vállalkozás egyik alapanyag készletéről a következő információkat ismeri: 1. KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ TEVÉKENYSÉG TÉMAKÖR 1. feladat A vállalkozás egyik alapanyag készletéről a következő információkat ismeri: Megnevezés Mennyiség (kg) Egységár (Ft/kg) Nyitókészlet 1.500 1.000

Részletesebben

Az eredmény a kereskedelmi vállalkozásoknál

Az eredmény a kereskedelmi vállalkozásoknál Az eredmény a kereskedelmi vállalkozásoknál Hozam: az adott időszak alatt értékesített áruk számlázott nettó ellenértéke (értékesítés nettó árbevétele) Ráfordítás: az értékesítés érdekében felmerült közvetlen

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 811 02 Vendéglátó-üzletvezető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a

Részletesebben

A) 1. zh Számvitel III. Max. 50 pont 30ponttól elégséges

A) 1. zh Számvitel III. Max. 50 pont 30ponttól elégséges A/1 Edutus Főiskola Név:. A) 1. zh Számvitel III. Max. 50 pont Dátum..... 30ponttól elégséges A dolgozathoz csak számológép használható! feladat ( 15 p) Az ÉRTÉKESITŐ Kft. főkönyvi kivonatából az eredményszámlák

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Kontrolling alapjai tárgyhoz Témakör: Mérés és elemzés (Tényezőkre bontás) 1. feladat

Gyakorló feladatok a Kontrolling alapjai tárgyhoz Témakör: Mérés és elemzés (Tényezőkre bontás) 1. feladat . feladat Egy vállalkozás termeléséről az alábbi adatokat ismeri: Megnevezés mennyiségi egység terv tény Termelés db 2 Fajlagos anyagfelhasználás kg/db 8, 9, Anyag egységár Ft/kg 25,, Fajlagos munkaórafelhasználás

Részletesebben

b) Írja fel a feladat duálisát és adja meg ennek optimális megoldását!

b) Írja fel a feladat duálisát és adja meg ennek optimális megoldását! 1. Három nemnegatív számot kell meghatározni úgy, hogy az elsőt héttel, a másodikat tizennéggyel, a harmadikat hattal szorozva és ezeket a szorzatokat összeadva az így keletkezett szám minél nagyobb legyen.

Részletesebben

Egyes logisztikai feladatok megoldása lineáris programozás segítségével. - bútorgyári termelési probléma - szállítási probléma

Egyes logisztikai feladatok megoldása lineáris programozás segítségével. - bútorgyári termelési probléma - szállítási probléma Egyes logisztikai feladatok megoldása lineáris programozás segítségével - bútorgyári termelési probléma - szállítási probléma Egy bútorgyár polcot, asztalt és szekrényt gyárt faforgácslapból. A kereskedelemben

Részletesebben

Mennyi az üzleti eredmény? 3600e 3180e. A gép eladása: 961 311 467 861 800e 800e 200e (áfa)

Mennyi az üzleti eredmény? 3600e 3180e. A gép eladása: 961 311 467 861 800e 800e 200e (áfa) I Számvitel 1/6 PallasSzámvitel feladatok Fogy ár: 960 Ft Feladat: Gépbeszerzés: 3600000 Ft Aktiválás: 2003.05.31 Leírási kulcs: 20% lineáris Értékesítése: 2007. nov.1 Leírása: Évi ÉCS-leírás 3600*0,2=

Részletesebben

Tervezés A tervezés fogalma. A tervezés szakaszai. A tervezés kiemelt funkciói. A tervezés időtávja (időhorizontja) A terv alkotórészei

Tervezés A tervezés fogalma. A tervezés szakaszai. A tervezés kiemelt funkciói. A tervezés időtávja (időhorizontja) A terv alkotórészei Tervezés MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet Számvitel Intézeti Tanszék A ezés fogalma A ezés jövőalakítást jelent, azaz célokat fogalmaz meg, a célok eléréséhez akciókat

Részletesebben

I.ELŐADÁS KÖLTSÉGFOGALMAK KÖLTSÉGELSZÁMOLÁSI MÓDSZEREK

I.ELŐADÁS KÖLTSÉGFOGALMAK KÖLTSÉGELSZÁMOLÁSI MÓDSZEREK Éves beszámoló összeállítása I.ELŐADÁS KÖLTSÉGFOGALMAK KÖLTSÉGELSZÁMOLÁSI MÓDSZEREK Alapfogalmak Vállalkozás működés Eredmény Eredmény csökkentő tételek Eredmény növelő tételek Költségek Ráfordítások Fogalmi

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Vezetői számvitel tárgyhoz Témakör: Esettanulmányok (költségfelosztás önköltségszámítás)

Gyakorló feladatok a Vezetői számvitel tárgyhoz Témakör: Esettanulmányok (költségfelosztás önköltségszámítás) 1. feladat Egy vállalat háromféle terméket állít elő. A termelt mennyiség 200, 300 illetve 500 darab. A késztermékek előállításhoz az alábbi felhasználások történtek: me 1. termék 2. termék 3. termék A

Részletesebben

II. évfolyam. Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Számvitel 2 2013/2014. II. félév

II. évfolyam. Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Számvitel 2 2013/2014. II. félév II. évfolyam Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Számvitel 2 2013/2014 II. félév 1. feladat (lekötött tartalék meghatározása, osztalékkal kapcsolatos számítások, saját tőke mérlegrészlet

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Példa a könyvvezetés, valamint a mérleg és az eredmény kimutatás

Részletesebben

A vállalat belső tevékenységi rendszere.

A vállalat belső tevékenységi rendszere. A vállalat tevékenységi rendszere 01. rész Fazekas Tamás Vállalatgazdaságtan szeminárium A vállalat belső tevékenységi rendszere. Az alapvető célból lebontott vállalati célrendszer megvalósításához szükséges

Részletesebben

Éves beszámoló összeállítása és elemzése

Éves beszámoló összeállítása és elemzése Éves beszámoló összeállítása és elemzése I.ELŐADÁS KÖLTSÉGFOGALMAK KÖLTSÉGELSZÁMOLÁSI MÓDSZEREK Alapfogalmak Vállalkozás működés Eredmény Eredmény csökkentő tételek Eredmény növelő tételek Költségek Ráfordítások

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) 0521 É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Elfogadható a megoldási

Részletesebben

Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület. 1013 Budapest, Pauler utca 11. 2011.01.01-2011.12.31

Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület. 1013 Budapest, Pauler utca 11. 2011.01.01-2011.12.31 1013 Budapest, Pauler utca 11. 2011.01.01-2011.12.31 A számviteli törvény szerinti egyéb szervezetek Egyszerűsített éves beszámolója Kelt: Budapest 2012.április 21. egyéb szervezet vezetője Statisztikai

Részletesebben

1. gyakorló feladat ESZKÖZÖK

1. gyakorló feladat ESZKÖZÖK 1. gyakorló feladat ESZKÖZÖK A. BEFEKTETT ESZKÖZÖK 846.663 952.892 I. IMMATERIÁLIS JAVAK 31.343 23.945 1. Alapítás-átszervezés aktivált értéke 2. Kísérleti fejlesztés aktivált értéke 3. Vagyoni értékû

Részletesebben

EREDMÉNYKIMUTATÁS ÖSSZKÖLTSÉG ELJÁRÁSSAL A változat

EREDMÉNYKIMUTATÁS ÖSSZKÖLTSÉG ELJÁRÁSSAL A változat I. Feladatcsoport Saját részvények, saját üzletrészek névértéke: 19.360.000 / 0,88 = 22.000.000 Állományváltozás = Zárókészlet Nyitókészlet 91.576.000 38.365.000 = + 53.211.000 Az állományváltozás Követel

Részletesebben

Egyszerűsített éves beszámoló A EREDMÉNYKIMUTATÁSA (összköltség eljárással) adatok E Ft-ban

Egyszerűsített éves beszámoló A EREDMÉNYKIMUTATÁSA (összköltség eljárással) adatok E Ft-ban 2 4 7 3 4 1 9 0 4 7 5 9 1 1 3 1 0 Statisztikai számjel 1 0-0 9-0 3 4 2 7 4 3 1 Cégjegyzék száma Az üzleti év mérlegfordulónapja: 2013. 12. 31. (év, hó, nap ) Egyszerűsített éves beszámoló A EREDMÉNYKIMUTATÁSA

Részletesebben

ADÓZÁS GYAKORLATOK. Tao

ADÓZÁS GYAKORLATOK. Tao ADÓZÁS GYAKORLATOK Tao Társasági adó A társasági adó A társas vállalkozások (részvénytársaságok, kft-k, bt-k) eredményét terhelő központi költségvetést illető adónem. Közvetlen (direkt), jövedelemadó Magyarországon

Részletesebben

VÁLLALKOZÁS-GAZDASÁGTAN 2012/2013. tanév, tavaszi félév Levelező tagozat GYAKORLÓ FELADATOK

VÁLLALKOZÁS-GAZDASÁGTAN 2012/2013. tanév, tavaszi félév Levelező tagozat GYAKORLÓ FELADATOK GYAKORLÓ FELADATOK 1. feladat Egy vállalat tárgyévi könyvelési adatai szerint az alábbi termelési költségek merültek fel, költségnemenkénti bontásban: ANYAGKÖLTSÉG: Bérköltség: Szociális hozzájárulási

Részletesebben

Óraterv Házi feladat ellenőrzése (5')

Óraterv Házi feladat ellenőrzése (5') Óraterv 2. óra időpontja: 2017. december 6., 6. óra Tanár neve: Ivády Endre Péter Műveltségi terület: Vállalati gazdálkodás, számvitel A tantárgy neve: Számviteli alapismeretek óra témája: Eredménykimutatás

Részletesebben

Egyszerűsített éves beszámoló

Egyszerűsített éves beszámoló a vállalkozás megnevezése a vállalkozás címe, telefonszáma 2011 évi Egyszerűsített éves beszámoló Éves zárómérleg P.H. 1 1 Egyszerűsített éves beszámoló MÉRLEGE "A" változat ESZKÖZÖK (AKTÍVÁK) Időszak:

Részletesebben

Költségvetés készítés és optimalizálás. 2008. április 7-8.

Költségvetés készítés és optimalizálás. 2008. április 7-8. Költségvetés készítés és optimalizálás 2008. április 7-8. Az elıadás célja: Bemutatni a költségvetés helyét, szerepét a tervezés és ellenırzés rendszerében Áttekintést adni a mester költségvetésrıl és

Részletesebben

Eredménykimutatás FORRÁS Zrt. ). A főkönyvi kivonat az adózás előtti eredmény utáni könyvelési tételeken kívül minden információt tartalmaz! .

Eredménykimutatás FORRÁS Zrt. ). A főkönyvi kivonat az adózás előtti eredmény utáni könyvelési tételeken kívül minden információt tartalmaz! . Eredménykimutatás A FORRÁS Zrt. (továbbiakban: Társaság) 2009. december 31-i főkönyvi kivonatának forgalmi adatai (forintban). A főkönyvi kivonat az adózás előtti eredmény utáni könyvelési tételeken kívül

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Management számvitel elemzés tárgyhoz Témakör: Tevékenység alapú költségszámítás

Gyakorló feladatok a Management számvitel elemzés tárgyhoz Témakör: Tevékenység alapú költségszámítás 1. példa Egy vállalat négy féle terméket gyárt. A gyártott termékeket jelezzük T1, T2, T3, T4. A T1 és T2 termékek kisméretûek a T3 és a T4 termékek nagyméretûek. A T1 és T3 termékeket kisvolumenben, a

Részletesebben

II. évfolyam. Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Számvitel 1 2013/2014. I. félév

II. évfolyam. Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Számvitel 1 2013/2014. I. félév II. évfolyam Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Számvitel 1 2013/2014 I. félév 1. Feladat (10 pont) Egy tárgyi eszközről a következő információkkal rendelkezik: Bruttó érték 15 000 000

Részletesebben

Példa az eszközök és források értékelésében jelentkező hibák elszámolására

Példa az eszközök és források értékelésében jelentkező hibák elszámolására Példa az eszközök és források értékelésében jelentkező hibák elszámolására Egy vállalkozásnál az önellenőrzés keretében hibát tártak fel 2008. március 12-én (a 2007. évi mérlegkészítés napját megelőzően).

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Kontrolling alapjai tárgyhoz Témakör: Mérés és elemzés (Költség- és eredményelemzés)

Gyakorló feladatok a Kontrolling alapjai tárgyhoz Témakör: Mérés és elemzés (Költség- és eredményelemzés) Gyakorló feladatok a Kontrolling alajai tárgyhoz. feladat Egy vállalkozás termeléséről az alábbi adatokat ismeri: Termelési érték Termelés (db) Közvetlen anyagköltség előző év tárgy év előző év tárgy év

Részletesebben

I. RÉSZ / 12. FEJEZET SAJÁT TERMELÉSŰ KÉSZLETEK

I. RÉSZ / 12. FEJEZET SAJÁT TERMELÉSŰ KÉSZLETEK I. RÉSZ / 12. FEJEZET SAJÁT TERMELÉSŰ KÉSZLETEK GYAKORLÓ FELADATOK 1. feladat megoldása 1. feladatrész megoldása 0. Nyitás 251. 491. 10 000 10 000 Nyitómérleg számla 1. Tárgyidőszaki költségek elszámolása

Részletesebben

Vállalkozások költséggazdálkodása (Renner Péter, BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar)

Vállalkozások költséggazdálkodása (Renner Péter, BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar) 1/23 Vállalkozások költséggazdálkodása (Renner Péter, BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar) HOZAM RÁFORDÍTÁS EREDMÉNY ÁRBEVÉTEL KÖLTSÉG BR. NYERESÉG BEVÉTEL KIADÁS PÉNZTÁR KÖLTSÉG RÁFORDÍTÁS KIADÁS HOZAM

Részletesebben

Eredmény és eredménykimutatás

Eredmény és eredménykimutatás Eredmény és eredménykimutatás Eredmény Eredmény Az adott időszak hozamainak és ráfordításainak különbsége. Nyereség Veszteség 0 A hozam - bevétel A létrehozott teljesítmények várható ellenértéke Az értékesített,

Részletesebben

Kiegészítő melléklet. A Transzin Kft. 2012. évi beszámolójához

Kiegészítő melléklet. A Transzin Kft. 2012. évi beszámolójához Kiegészítő melléklet A Transzin Kft. 2012. évi beszámolójához I. Általános rész 1. A vállalkozás bemutatása A Társaság a Transz-In Bt-ből való átalakulással 2001.március 10-én kezdte meg működését. Tulajdonosai:

Részletesebben

Számvitel III 12 gyakorlat Önköltség számviteli elszámolása 14. szeminárium

Számvitel III 12 gyakorlat Önköltség számviteli elszámolása 14. szeminárium 1. Feladat Egy mezőgazdasági vállalkozás 201X. évben 5 000 tonna étkezési búzát termelt az alábbi költségekkel: 1. Vetőmag (előző évben beszerzett) 19 000 000 Ft 2. Növényvédőszer (előző évben beszerzett)

Részletesebben

DUNAVARSÁNYI VÁROSGAZDÁLKODÁSI KFT. 2336 Dunavarsány Kossuth Lajos utca 18. Kiegészítő melléklet. 2013. évi egyszerűsített éves beszámoló melléklete

DUNAVARSÁNYI VÁROSGAZDÁLKODÁSI KFT. 2336 Dunavarsány Kossuth Lajos utca 18. Kiegészítő melléklet. 2013. évi egyszerűsített éves beszámoló melléklete DUNAVARSÁNYI VÁROSGAZDÁLKODÁSI KFT. 2336 Dunavarsány Kossuth Lajos utca 18. Kiegészítő melléklet 2013. évi egyszerűsített éves beszámoló melléklete Adószám: 13386140-2-13 Cégjegyzékszám: 13-09-101130 Ügyvezető

Részletesebben

54. Feladat (kidolgozott) ESETTANULMÁNY AZ EREDMÉNYSZÁMÍTÁS ÉS EREDMÉNYKIMUTATÁS TÉMAKÖRÉHEZ Valamely korlátolt felelősségű társaság 1999.

54. Feladat (kidolgozott) ESETTANULMÁNY AZ EREDMÉNYSZÁMÍTÁS ÉS EREDMÉNYKIMUTATÁS TÉMAKÖRÉHEZ Valamely korlátolt felelősségű társaság 1999. 54. Feladat (kidolgozott) ESETTANULMÁNY AZ EREDMÉNYSZÁMÍTÁS ÉS EREDMÉNYKIMUTATÁS TÉMAKÖRÉHEZ Valamely korlátolt felelősségű társaság 1999. december 31-én 3 000 eft jegyzett tőkével alakult, amely összeget

Részletesebben

Kiegészítő melléklete

Kiegészítő melléklete Statisztikai számjel: 25004582-6312-113-01 Cégjegyzék száma: 01-09-194184 Vállalkozás megnevezése: Direkt36 Újságíró Központ Nonprofit Kft. Vállalkozás székhelye: 1137 BUDAPEST POZSONYI ÚT 10. 2. EM/8

Részletesebben

Alapfogalmak, alapszámítások

Alapfogalmak, alapszámítások Alapfogalmak, alapszámítások Fazekas Tamás Vállalatgazdaságtan szeminárium 1. Vállalati gazdálkodás Gazdálkodás - Gazdaságosság. A gazdálkodás a vállalat számára szűkösen rendelkezésre álló és adott időszakon

Részletesebben

I. Feladatcsoport megoldása:

I. Feladatcsoport megoldása: I. Feladatcsoport megoldása: 1. feladatrész: Hiányzó adatok meghatározása: 1191. Alapítás-átszervezés értékcsökkenése: Lekötött tartalék 26.900.000,-- Kísérleti fejlesztés nettó értéke - 4.302.000,-- Saját

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 811 01 Vendéglátásszervező-vendéglős

Részletesebben

Határozza meg és jellemezze az ár-, érték- és volumenváltozást %-ban és forintban!

Határozza meg és jellemezze az ár-, érték- és volumenváltozást %-ban és forintban! 1. Egy fúvós hangszereket forgalmazó cégről a következő adatok ismertek: Termékcsoportok Forgalom 2003-ban A volumen változása Fafúvós 50 +50 Rézfúvós 30 +30 Egyéb +10 Összesen: Továbbá ismert, hogy a

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Termelésszervezés tárgyhoz MBA mesterszak

Gyakorló feladatok a Termelésszervezés tárgyhoz MBA mesterszak Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Gyakorló feladatok a Termelésszervezés tárgyhoz MBA mesterszak Készítette: dr. Koltai Tamás egyetemi tanár Budapest, 2012.

Részletesebben

VÁROSI KÖZGYŰLÉS KOMETA 99 Zrt. BESZÁMOLÓJA 2013. és 2014.Q1. Kaposvár, 2014. június 12.

VÁROSI KÖZGYŰLÉS KOMETA 99 Zrt. BESZÁMOLÓJA 2013. és 2014.Q1. Kaposvár, 2014. június 12. VÁROSI KÖZGYŰLÉS KOMETA 99 Zrt. BESZÁMOLÓJA 2013. és 2014.Q1 Kaposvár, 2014. június 12. NEGYEDÉVES TENDENCIÁK 2012-2013-2014TERV (MFT) 7,000 6,000 5,000 4,000 3,000 2,000 1,000 Árbevétel 2012 Árbevétel

Részletesebben

Hajós Alfréd Általános Iskola Alapítvány Kiegészítő melléklet 2011.

Hajós Alfréd Általános Iskola Alapítvány Kiegészítő melléklet 2011. Adószám: 18715792-1-13 Bíróság: Budapest Környéki Törvényszék Bírósági végzés: 4.13.PK.60.034/2007/4 Statisztikai számjel: Fordulónap: december 31. Beszámolási időszak: január 01- december 31. Gödöllő,

Részletesebben

54 481 04 0010 54 01 Gazdasági informatikus Informatikus

54 481 04 0010 54 01 Gazdasági informatikus Informatikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Mérleg Eredménykimutatás Kiegészítő melléklet

Mérleg Eredménykimutatás Kiegészítő melléklet Számvitel alapjai Előadásvázlatok 6. rész Az eredménykimutatás. Eredménykimutatás összköltség és forgalmi költség eljárással. A beszámoló Mérleg Eredménykimutatás Kiegészítő melléklet Már ismerjük Őt is

Részletesebben

Éves beszámoló összeállítása és elemzése

Éves beszámoló összeállítása és elemzése Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Intézeti Tanszék Éves beszámoló összeállítása és elemzése VII. előadás Vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzet elemzése

Részletesebben

Éves beszámoló eredménykimutatása (összköltség eljárással) " A " változat. (adatok ezer forintban) Előző év(ek) módosítása i. Sorszá m.

Éves beszámoló eredménykimutatása (összköltség eljárással)  A  változat. (adatok ezer forintban) Előző év(ek) módosítása i. Sorszá m. 6.) Határozza meg az eredménykimutatás célját! Ismertesse az eredmény- megállapítás módjait, az A változat szerint (összköltség és forgalmi költség eljárás)! Részletezze az egyes eredmény kategóriák tartalmát!

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Komplex elemzés tárgyhoz Témakör: Minőség

Gyakorló feladatok a Komplex elemzés tárgyhoz Témakör: Minőség Gyakorló feladatok a Komlex elemzés tárgyhoz. feladat Egy vállalkozás termelőfolyamatának minősége a következőkéen alakult: Megnevezés Termelés vezértermékben (db Selejt (db terv tény terv tény I. sz.

Részletesebben

Példa az egyszerűsített éves beszámolót készítők részére

Példa az egyszerűsített éves beszámolót készítők részére 1. Az egyszerűsített éves beszámoló készítése lehetőségének meghatározása: A vállalkozás 2006. október 1-jével kezdte meg előtársaságként működését, a társaságot a cégbíróság október 31.-vel jegyezte be,

Részletesebben

Termékek Pálcikás jégkrém + 29 000 20 000 300 000 75 000 Poharas jégkrém + 20 000 10 000 380 000 95 000

Termékek Pálcikás jégkrém + 29 000 20 000 300 000 75 000 Poharas jégkrém + 20 000 10 000 380 000 95 000 31. Feladat Egy jégkrémgyártó kft. pálcikás és poharas jégkrémeket állít elő. A vállalkozás két üzemében (adagoló és fagyasztó üzem) mindkét termékcsoport termelése folyik. 20X1. január havi nyitó mérlege

Részletesebben

SZÁMVITEL ALAPJAI VIZSGAKONZULÁTCIÓ

SZÁMVITEL ALAPJAI VIZSGAKONZULÁTCIÓ 1. Feladat SZÁMVITEL ALAPJAI Cash Flow példa Mérlegadatok: Bázis Tárgy Befektetett eszközök: Ingatlanok: 375 476 Műszaki berendezések: 340 292 Szellemi termékek: 510 400 Forgóeszközök: Készletek: 420 350

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. egyszerűsített éves beszámolójához. 2015. május 29. a vállalkozás vezetője (képviselője)

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. egyszerűsített éves beszámolójához. 2015. május 29. a vállalkozás vezetője (képviselője) KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. 2014 egyszerűsített éves beszámolójához 2015. május 29. a vállalkozás vezetője (képviselője) I. ÁLTALÁNOS RÉSZ A cég teljes neve: Alapítás időpontja:

Részletesebben

KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ

KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ I. Feladatcsoport 1. Feladatrész megoldása: 117. tartós részesedések értékhelyesbítése: Mivel csak ez az egy értékhelyesbítés van, ezért az összeg megegyezik a 4171. Értékhelyesbítés értékelési tartaléka

Részletesebben

Egy vállalkozás bevételei és ráfordításai tárgyévben a következők:

Egy vállalkozás bevételei és ráfordításai tárgyévben a következők: Példa az eredménykimutatáshoz Egy vállalkozás bevételei és ráfordításai tárgyévben a következők: (adatok ezer Ft-ban) 1. Késztermék értékesítés ellenértéke ÁFÁ nélkül 100.000 2. Vevő által el nem ismert

Részletesebben

1 0. s z. m e l l é k l e t

1 0. s z. m e l l é k l e t 1. sz. me lléklet Az üzleti év fordulónapja: 214.12.31. Budaörsi Települési Nonprofit Kft. üzletág MÉRLEG eszközök (aktívák) Sorszám tev. Btg egész 1. A. Befektetett eszközök (2.+1.+18.sor) 197 932 2 238

Részletesebben

Megnevezés 2007 2008

Megnevezés 2007 2008 Vagyon Tartósan befektetett eszközök aránya Befektetett eszközök / Eszközök összesen Befektetett eszközök fedezettsége Saját tőke / Befektetett eszközök Tárgyi eszközök fedezettsége Saját tőke / Tárgyi

Részletesebben

Megnevezés 2009 2010

Megnevezés 2009 2010 Vagyon Tartósan befektetett eszközök aránya Befektetett eszközök / Eszközök összesen Befektetett eszközök fedezettsége Saját tőke / Befektetett eszközök Tárgyi eszközök fedezettsége Saját tőke / Tárgyi

Részletesebben

Megnevezés 2006 2007

Megnevezés 2006 2007 Vagyon Tartósan befektetett eszközök aránya Befektetett eszközök / Eszközök összesen Befektetett eszközök fedezettsége Saját tőke / Befektetett eszközök Tárgyi eszközök fedezettsége Saját tőke / Tárgyi

Részletesebben

Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége 1088 BUDAPEST Vas utca 12. II/2.

Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége 1088 BUDAPEST Vas utca 12. II/2. Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége 1088 BUDAPEST Vas utca 12. II/2. KIEGÉSZITÕ MELLÉKLET 2016. 01. 01. - 2016. 12. 31. I. Általános kiegészítések II. Mérlegtételekhez kapcsolódó kiegészítések III.

Részletesebben

6. SZÁMVITELI ALAPSZÓKINCS

6. SZÁMVITELI ALAPSZÓKINCS 6. SZÁMVITELI ALAPSZÓKINCS 1 2 3 MI MENNYI??? 4 FONTOSAK A PONTOS DEFINÍCIÓK 5 MIRŐL LESZ MA SZÓ? 1. KÜLÖNBSÉG A KÖZNAPI, A PÉNZÜGYI ÉS A SZÁMVITELI KIFEJEZÉSEK KÖZÖTT 2. BRUTTÓ NETTÓ FOGALMAK AZ ÜZLETI

Részletesebben

DUNAVARSÁNYI VÁROSGAZDÁLKODÁSI KFT Dunavarsány Kossuth Lajos utca 18. Kiegészítő melléklet évi egyszerűsített éves beszámoló melléklete

DUNAVARSÁNYI VÁROSGAZDÁLKODÁSI KFT Dunavarsány Kossuth Lajos utca 18. Kiegészítő melléklet évi egyszerűsített éves beszámoló melléklete DUNAVARSÁNYI VÁROSGAZDÁLKODÁSI KFT. 2336 Dunavarsány Kossuth Lajos utca 18. Kiegészítő melléklet 2012. évi egyszerűsített éves beszámoló melléklete Adószám: 13386140-2-13 Cégjegyzékszám: 13-09-101130 Ügyvezető

Részletesebben

Vállalkozási mérlegképes könyvelő szakképesítés-ráépülés

Vállalkozási mérlegképes könyvelő szakképesítés-ráépülés . (vizsgázó olvasható neve) PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM TÜK szám:. (Születési hely, idő) KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2018. december 5. 8:00 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. Mérték Médiaelemző Műhely Közhasznú Nonprofit Kft. 2013.02.07-2013.12.31. egyszerűsített éves beszámolójához. 2013. március 31.

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. Mérték Médiaelemző Műhely Közhasznú Nonprofit Kft. 2013.02.07-2013.12.31. egyszerűsített éves beszámolójához. 2013. március 31. KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a Mérték Médiaelemző Műhely Közhasznú Nonprofit Kft. 213.2.7-213.12.31 egyszerűsített éves beszámolójához 213. március 31. a vállalkozás vezetője (képviselője) I. ÁLTALÁNOS RÉSZ A

Részletesebben

A vállalattal kapcsolatban lévık

A vállalattal kapcsolatban lévık Az éves beszámoló és a vállalati eredmény elemzése Gazdasági elemzés 4. alkalom Budaházy György Az elemzés szükségessége A vállalkozás helyzetének, fejlıdésének a megítélése évenként a teljesítmény megállapítása.

Részletesebben

Az erdőgazdák gazdasági helyzete és teljesítménye az APEH adatai alapján. Prof. Dr. Lett Béla

Az erdőgazdák gazdasági helyzete és teljesítménye az APEH adatai alapján. Prof. Dr. Lett Béla Az erdőgazdák gazdasági helyzete és teljesítménye az APEH adatai alapján Prof. Dr. Lett Béla 1. Az erdészeti társas vállalkozások gazdasági helyzete és teljesítménye 1.1. Erdészeti vállalkozások (kettős

Részletesebben

AZ EREDMÉNY KIMUTATÁSA

AZ EREDMÉNY KIMUTATÁSA 9. AZ EREDMÉNY KIMUTATÁSA 1 MIRŐL LESZ MA SZÓ? 1 EREDMÉNYKATEGÓRIÁK 2 EREDMÉNYKIMUTATÁS MÓDSZEREI 3 GYAKORLÁS 2 1 AZ EREDMÉNYKIMUTATÁS AZ ÉVES MŰKDÉS HATÓTÉNYEZŐIT RÉSZLETEZI 3 PÉNZÜGYI EREDMÉNY RENDKÍVÜLI

Részletesebben

Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan

Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan 4. ZH - számolós feladatok Tartalomjegyzék 1. Készletgazdálkodás 2 1.1. Egy keresked az új................................... 2 1.2. Egy üzem egyik terméke................................

Részletesebben

Cégjegyzék száma: A társaság adószáma: Dátum (készítés ideje): február 23.

Cégjegyzék száma: A társaság adószáma: Dátum (készítés ideje): február 23. 2016. Évi beszámoló Ügyfél neve: Ügyfél címe, telefonszáma: 9024. Győr, Szérűskert u.36. Statisztikai számjele: 2 3 1 7 5 7 6 9 0 3 2 2 5 7 2 0 8 Cégjegyzék száma: 0 8-0 9-0 2 1 4 0 6 A társaság adószáma:

Részletesebben

Állítsa össze a vállalkozás cash flow-kimutatását és értékelje a kapott adatokat! Tájékoztató adatok adatok e Ft-ban

Állítsa össze a vállalkozás cash flow-kimutatását és értékelje a kapott adatokat! Tájékoztató adatok adatok e Ft-ban 1. feladat Állítsa össze a vállalkozás cash flow-kimutatását és értékelje a kapott adatokat! Tájékoztató adatok A tétel megnevezése Tárgy év Terven felüli értékcsökkenés 25 139 Egyéb ráfordítás sorból

Részletesebben

60A A kockázati tőkealap adatai - Források

60A A kockázati tőkealap adatai - Források 60A A kockázati tőkealap adatai - Források 001 60A1 Saját tőke 002 60A11 Jegyzett tőke 003 60A12 Jegyzett, de még be nem fizetett tőke (-) 004 60A13 Tartalék 005 60A131 Lekötött tartalék 006 60A132 Értékelési

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Számviteli ügyintéző részszakképesítés

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Számviteli ügyintéző részszakképesítés PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM TÜK szám: 1/3-24 /2019 Érvényességi idő: 2019. február 5. 11.15 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és fm. példányban Egy példány: lap Kapják

Részletesebben

2014. ÉVI EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓJÁNAK KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLETE

2014. ÉVI EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓJÁNAK KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLETE SVÁBHEGYI ORSZÁGOS ALLERGOLÓGIAI, IMMUNOLÓGIAI ÉS PULMONOLÓGIAI NONPROFIT KÖZHASZNÚ KFT 1037 BUDAPEST, BOKOR U. 17-21. 2014. ÉVI EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓJÁNAK KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLETE Budapest, 2015-05-27

Részletesebben

Tartalom 1 Kapacitástervezés

Tartalom 1 Kapacitástervezés E-Controlling E-Controlling Szakmai folyóirat XVI. évfolyam 5. szám 2016. május Tisztelt Előfizetőnk! A szakmai folyóiratunk előfizetéséhez INGYENES TA- NÁCSADÓI SZOLGÁLTATÁS is jár! A controllinggal kapcsolatos

Részletesebben

TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁSOK

TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁSOK Társadalmi Innovációk generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében TÁMOP-4.2.1.D-15/1/KONV-2015-0009 TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁSOK Üzleti tervezés. Dr. Bozsik Sándor 2015.09.07. Alapítsunk vállalkozást! Vállalkozás

Részletesebben

Példa a közbenső eredmények konszolidálásához

Példa a közbenső eredmények konszolidálásához Példa a közbenső ek konszolidálásához 1) Az AV (anya) 800 Ft/db előállítási költséggel 2000 db terméket gyártott és az év folyamán értékesített az X (leány)-nak 1000 Ft/db + áfa egységáron. A számla a

Részletesebben

55 345 01 0010 55 01 Európai Uniós üzleti

55 345 01 0010 55 01 Európai Uniós üzleti A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

1. FELADAT - "A" ÚTVONAL

1. FELADAT - A ÚTVONAL Az easymaths.hu BCE Vezetői Számvitel videóinak feladatai http://easymaths.hu/index.php/tananyag/corvinus/vezetoi-szamvitel 1. FELADAT - "A" ÚTVONAL Megnevezés A B Egy járatra eső átlagos utasszám (fő)

Részletesebben

Az eredménykimutatás. Eredménykimutatás I. Eredménykategóriák. Formai jellemzők. Tartalmi jellemzők. Az eredménykimutatás fajtái.

Az eredménykimutatás. Eredménykimutatás I. Eredménykategóriák. Formai jellemzők. Tartalmi jellemzők. Az eredménykimutatás fajtái. MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Tanszék Üzleti számvitel Eredménykimutatás I. Dr. Pál Tibor Az eredménykimutatás Számviteli okmány

Részletesebben