BIBLIOGRÁFIA AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGRÓL

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "BIBLIOGRÁFIA AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGRÓL"

Átírás

1 BIBLIOGRÁFIA AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGRÓL Az Alkotmánybíróság az állami szervek rendszerében, alkotmánybíráskodás... 3 Törvény az Alkotmánybíróságról (módosítása, illetve kísérletek a módosítására) ( ) Új törvény az Alkotmánybíróságról (2011) Az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítése (alkotmánymódosítás, 2010) Az Alaptörvény és az Alkotmánybíróság Az Alaptörvény módosítása és az Alkotmánybíróság Az Alkotmánybíróság ügyrendje Az Alkotmánybíróság és az Országgyűlés Az Alkotmánybíróság tagjainak jelölése és megválasztása A szabályozás Jelölés, választás ( ) Az Alkotmánybíróság elnökének megválasztása ( ) Az Alkotmánybíróság elnökének és tagjainak jelölése és választása (2011-től) Az Alkotmánybíróság elnökének és tagjainak jogállása (javadalmazása) Az Alkotmánybíróság elnökei és tagjai. Az Alkotmánybíróság szerepfelfogása (interjúk) Az Alkotmánybíróság és a kormány Az Alkotmánybíróság és a rendszerváltás Az Alkotmánybíróság és a politika Az Alkotmánybíróság hatásköre A jogalkotás alkotmányosságának védelme Az alkotmánymódosítások alkotmányossága. Alkotmányellenes alkotmánymódosítások? (az Alkotmánybíróság hatásköre) Az Alkotmánybíróság az Alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló törvényről Előzetes normakontroll Az ombudsman indítványozási joga Utólagos normakontroll Alkotmánysértő törvények Az Országgyűlés alkotmánysértő (törvényhozási) mulasztásai Az Alkotmánybíróság házszabállyal kapcsolatos határozatai A nemzetközi szerződések alkotmánybírósági vizsgálata Az Alkotmány értelmezése Az Alkotmánybíróság alkotmányfejlesztő szerepe ( láthatatlan alkotmány ) Az alapjogok alkotmánybírósági védelme (alapjogi bíráskodás) Alkotmányjogi panasz ( ) Valódi alkotmányjogi panasz (2012-től) Az Alkotmánybíróság és az igazságszolgáltatás (bíróságok) Hatásköri vita az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság között (jogegységi határozatok felülvizsgálata) törvényi megoldás Az Alkotmánybíróság és az ombudsmanok Az Alkotmánybíróság és az önkormányzatok Az Alkotmánybíróság határozatai a választási jogszabályokról Az Alkotmánybíróság feladatai, döntései a népszavazással kapcsolatban Az Alkotmánybíróság és az Európai Unió (közösségi jog) Az Alkotmánybíróság működése (az alkotmánybírósági eljárás döntéshozatal)

2 Nemzetközi és külföldi bíróságok ítéleteinek felhasználása az Alkotmánybíróság gyakorlatában Az Alkotmánybíróság Hivatala (főtitkár) Előzmény: az Alkotmányjogi Tanács ( )

3 Az Alkotmánybíróság az állami szervek rendszerében, alkotmánybíráskodás Az Alkotmánybíróság honlapja ( Az Alkotmánybíróság ( Az Alkotmánybíróság (In: Alkotmányjog. Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, Magyar Alkotmánybíróság (Wikipedia Az Alkotmány magyarázata (különösen Az Alkotmánybíróság című fejezet, oldal) Alkotmánybíráskodás Magyarországon. Ádám Antal, Tordai Csaba, Hanák András és Domány András hozzászólása (Fundamentum, szám) Alkotmánybíróság a parlamentáris demokráciában, konferencia. Sólyom László, az Alkotmánybíróság elnöke, Balsai István igazságügy-miniszter, Salamon László, az Országgyűlés Alkotmányügyi bizottságának elnöke (Magyar Hírlap, november 14.) Alkotmányos intézményeink állapota. Boros László, Halmai Gábor, Pesti Sándor, Fleck Zoltán és Galló Béla beszélgetése (Egyenlítő, szám) Az alkotmánybíráskodás jövője. Fórum: Hanák András, Kovács Krisztina, Somody Bernadette, Vissy Beatrix, Bencze Mátyás (Fundamentum, szám) Arató András: Az Alkotmánybíróság és az önkorlátozás (Magyar Hírlap, július 5.) Arató, Andrew: Az Alkotmánybíróság a médiaháborúban (Világosság, szám) Arató, Andrew: Between the Executive and Constitutional Court: Parlamentary Constitution Making in Hungary (In: Civil társadalom, forradalom és alkotmány, Bp , oldal) Ádám Antal: Der Schutz der Grundrechte durch die Verfassungsgerichtsbarkeit in Ungarn (In: Politischer Pluralismus und Verfassungsstaat in Deutschland und Ungarn. (szerk.: Georg Brunner, München, 1992.) Ádám Antal: Az alkotmánybíráskodás tudományos vizsgálatának lehetőségeiről (Magyar Közigazgatás, szám) Ádám Antal: Alkotmányi értékek és alkotmánybíráskodás (Osiris Kiadó, Bp ) Babus Endre: The superego of the transformation: the first eight years of the Constitutional Court (The Hungarian Quarterly, 153. szám) Babus Endre: Visszakapcsolva. Az Alkotmánybíróság három éve (HVG, november 24.) Babus Endre: Búcsú a fegyverektől. Alkotmányvédelmi korszakváltás (HVG, december 24.) Babus Endre: Ellenállási záradék. Az Alkotmánybíróság második élete (HVG, április 28.) Balogh Zsolt: Az alkotmány fogalmi kultúrája és az alkotmánybíráskodás (Fundamentum, szám) Balogh Zsolt: Alkotmánybíróság (In: Bevezetés az alkotmányjogba, szerk.: Trócsányi László és Schanda Balázs, SZTE ÁJK PPKE JÁK, Bp oldal) Balogh Zsolt: Az alkotmánybíráskodás egykor és ma (Alkotmánybírósági Szemle, szám) Balogh Zsolt: Az Alkotmánybíróság (In: Bevezetés az alkotmányjogba szerk.: Trócsányi László és Schanda Balázs. HVG-ORAC, Bp oldal) Bán Tamás: Parlamenti vagy alkotmányjogászi demokrácia Az Alkotmánybíróság harmadik éve (In: Magyarország politikai évkönyve 1993., oldal) Bán Tamás: Az Alkotmánybíróság létrejötte (Világosság, szám) Bernáth Zoltán: Az alkotmány és az Alkotmánybíróság. A jogrendszer összhangja (Pesti Hírlap, július 28.) 3

4 Bihari Mihály: 1997: az Alkotmánybíróság éve? 1997: The Year of the Constitutional Court? (In: Magyarország politikai évkönyve 1997-ről, oldal) Bihari Mihály: Alkotmánybíróság és alkotmánybíráskodás (Magyar Jog, szám) Bihari Mihály: Az alkotmánybíráskodás és az alkotmányosság (In: Sári János ünnepi kötet. Rejtjel Kiadó, Bp oldal) Botos Viktor: Alkotmánybíráskodás (Collega, szám) Bragyova András: Normák normák ellen. Alkotmánybíráskodás a jogrendszerben (Világosság, szám) Bragyova András: Az alkotmánybíráskodás elmélete (KJK MTA ÁJI, Bp ) Bragyova András: Alkotmánybíráskodás és demokrácia Az alkotmánybíráskodás elmélete hiányzó fejezete (In: Szentpéteri-emlékkönyv, Acta Juridica et Politica, Szeged, oldal) Bragyova András: Az értelmezés hatalma. Az alkotmánybíráskodás és az Emberi Jogok Európai Bírósága kapcsolata, különös tekintettel Magyarországra (Alkotmánybírósági Szemle, szám) Chronowski Nóra: Az alkotmánybíráskodás (JURA, szám) Cserne Péter: Az Alkotmánybíróság és a közgazdasági érvelés (Élet és Irodalom, február 17.) Fleck Zoltán: Alkotmányos felülvizsgálat és politikai rendszer (Társadalomkutatás, szám) Fogarasi József: Tovább a jogállam lejtőjén (Népszava, július 5.) Hozzászólás: Sereg András: Merre lejt a jogállam? (uo. július 13.) Fricz Tamás: Az Alkotmánybíróság kényszerhelyzete (Magyar Nemzet, február 11.) Frindli Judit: Tanácsadás válsághelyzetben (Fundamentum szám) Gouaud, Ch.: La Cour constitutonuelle de la Republiqua de Hongrie (Revue de droit public et de la science politique, 1993.) Győrfi Tamás: A többségi döntés tartalmi korlátai és az alkotmánybíráskodás (In: Alkotmányozás Magyarországon és máshol. Politikatudományi és alkotmányjogi megközelítések, szerk.: Jakab András és Körösényi András. MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézet Új Mandátum Könyvkiadó, Bp oldal) Halmai Gábor: Die Verfassungsgerichtsbarkeit in Ungarn. Recht in Ost und West (Zeitschrift für Ostrecht und rechtsvergleichung, szám) Halmai Gábor: Democracy versus constitutionalism? (Journal of Constitutional Law in Eastern and Central Europe, szám) Halmai Gábor: The Constitutional Court (In: Lawful Revolution in Hungary , szerk.: Király Béla K. és Bozóki András, Columbia University Press, New York, 1995.) Halmai Gábor: Alkotmánybíróság szűkebb korlátok között? (Világgazdaság, november 27.) Halmai Gábor: Merre tovább alkotmánybíróság? (Beszélő, szám) Halmai Gábor: Alkotmányvédelem: az állami hatalom korlátozása (Társadalmi Szemle, szám) Halmai Gábor: Tiszta Amerika? Alkotmánybíráskodás nálunk és más nemzeteknél (Világosság, szám) Halmai Gábor: Alkotmánybíróság és hatalommegosztás (Népszabadság, augusztus 10.) Halmai Gábor: Alkotmánybírósági dilemmák (Magyar Hírlap, december 14.) Halmai Gábor Paczolay Péter: Az Alkotmánybíróság (In: Alkotmányos elvek és esetek. Constitutional and Legislative Policy Institute, Bp ) Halmai Gábor: Hadi jelentés a csillagok háborújáról (Népszava, június 9.) 4

5 Halmai Gábor: Az aktivizmus vége? A Sólyom-bíróság kilenc éve (Fundamentum, szám) Halmai Gábor: Változó minták és mércék. A szabad véleménynyilvánítás joga az Alkotmánybíróság gyakorlatában (In: Tíz éves az Alkotmánybíróság, szerk.: Bitskey Botond, Alkotmánybíróság, Bp oldal) Halmai Gábor: Alkotmányunk és őrzői (Mozgó Világ, szám) Halmai Gábor: A magyar alkotmányjog átalakulása (In: A magyar jogrendszer átalakulása 1985/ I. kötet, oldal) Halmai Gábor: Alkotmány és alkotmánybíráskodás a rendszerváltás után (Fundamentum, szám) Halmai Gábor: Hans Kelsen és a magyar Alkotmánybíróság (Világosság, szám) Holló András: Alkotmánybíráskodás Magyarországon (Az első kilenc hónap gyakorlatának tükrében) (Magyar Közigazgatás, szám) Holló András: Alkotmánybíráskodásunk a közjog és a politika metszéspontjában (Élet és Tudomány, június 14.) Holló András: Jogállam jogvédelem (Társadalmi Szemle, szám) Holló András: Az Alkotmánybíróság létrejötte és hároméves működése (In: Alkotmánybíráskodás 1993, szerk.: Kilényi Géza, Unió Kiadó, Bp oldal) Holló András: Az Alkotmányvédelem kialakulása Magyarországon (Az Alkotmányjogi Tanácstól az Alkotmánybíróságig) (Bíbor Kiadó, Miskolc, 1997.) Holló András: Az Alkotmánybíróság (Alkotmánybíráskodás Magyarországon) (Útmutató Kiadó, Bp ) Holló András: Az Alkotmánybíróság tizenöt éve (Magyar Közigazgatás, szám) Holló András: Aktivizmus és passzívizmus az Alkotmánybíróság gyakorlatában (In: Tíz éves az Alkotmánybíróság, szerk.: Bitskey Botond, Alkotmánybíróság, oldal) Holló András: Az Alkotmánybíróság viszonya az Alkotmányhoz (In: Emlékkönyv Ádám Antal egyetemi tanár születésének 70. évfordulójára, szerk.: Petrétei József, Pécs, 2000.) Holló András: Az alkotmánybíráskodás 2004-ben (In: Magyarország politikai évkönyve 2004-ről, oldal) Holló András Balogh Zsolt: Az értelmezett alkotmány. Alkotmánybíróság gyakorlata ( Az Alkotmánybíróság c. fejezet, Bp oldal) Holló András: Az alkotmányos jogállam védelme az Alkotmánybíróság két évtizedes gyakorlatában (Új Magyar Közigazgatás, szám) Holló András: A parlamenti kormányzás hatásköri viszonyainak alkotmányossága az Alkotmánybíróság húszéves gyakorlata tükrében. (In: Tanulmányok Ádám Antal professzor emeritus születésének 80. évfordulójára, szerk.: Chronowski Nóra és Petrétei József, PTE ÁJK, Pécs, 2010.) Horváth K. József: Miért van szükségünk Alkotmánybíróságra? Beszélgetés Kilényi Géza igazságügyi miniszterhelyettessel (Népszava, március 20.) Horváth Marcella: Szikla a szakadék fenekén. Az alkotmánybíráskodás vége (Magyar Narancs, július 26.) Jakab András: Népfelség és alkotmánybíráskodás (Heti Válasz, február 10.) Jakab Dénes Barna: Az alkotmánybíróság helye a hatalommegosztás rendszerében. A magyar Alkotmánybíróság az európai modellek tükrében (Jogelméleti Szemle, szám, Ítélet-idő. Alkotmánybíróság (HVG, február 24.) Kalmár Melinda Révész Béla (szerk.): A rendszerváltás forgatókönyve. Kerekasztaltárgyalások 1989-ben. Hatodik kötet. A Nemzeti Kerekasztal-tárgyalások politikai munkabizottságainak jegyzőkönyvei (I. fejezet I/1. számú munkabizottság: Az 5

6 alkotmánymódosítás időszerű tételei, a köztársasági elnöki intézmény és az Alkotmánybíróság kérdései, Új Mandátum Könyvkiadó, Bp oldal) Kerekes Zsuzsa: Alkotmánybíráskodás Európában és nálunk (Műhelymunkák és adatközlések. No. 12. DKMKA, Bp ) Kerekes Zsuzsa: Szándékok és tények (In: Magyarország politikai évkönyve 1994.) Kerekes Zsuzsa: Áldás vagy átok? Az Alkotmánybíróság hatodik éve (In: Magyarország politikai évkönyve 1995-ről, oldal) Kilényi Géza: Az alkotmányosság védelmének szervezeti garanciái a különböző országokban. (Nemzetközi összehasonlítás) (In: Az alkotmányosság védelmének szervezeti garanciái, Nemzetközi konferencia az MTA és az IM szervezésében. Budapest, április szerk.: Hlavathy Attila. MTA Államtudományi Kutatások Programirodája, bp oldal) Kilényi Géza: A jog csúcsán (az Alkotmánybíróságról) (Magyar Nemzet, január 27.) Kilényi Géza: Gondolatok az Alkotmánybíróság háza táján (Magyar Jog, szám) Kilényi Géza: Az alkotmánybíróságról (Magyar Közigazgatás, szám) Kilényi Géza: Az alkotmányosság belülről nézve (Acta Humana, 2. szám, 1990.) Kilényi Géza: Az Alkotmánybíróság helye és szerepe az alkotmányvédelem garanciarendszerében (In: Jogi beszélgetések, Kaposvár ) Kilényi Géza: Az Alkotmánybíróság helye az állami szervek rendszerében (In: Alkotmánybíráskodás, szerk.: uő. Unió Kiadó, Bp oldal) Kilényi Géza: Hogyan tovább magyar alkotmánybíráskodás? (In: Alkotmánybíráskodás, szerk.: uő. Unió Kiadó, Bp oldal) Kilényi Géza: Alkotmány alkotmányozás alkotmánybíróság (Világosság, szám) Kilényi Géza: Szuverén alkotmánybírósági döntés (Világgazdaság, október 16.) Kilényi Géza: Az Alkotmánybíróság húsz évéről (Szubjektív vissza- és előrepillantás) (Új Magyar Közigazgatás, szám) Kilényi Géza: Az alkotmánybíráskodás külföldön és nálunk (Új Magyar Közigazgatás, szám) Kis János: Alkotmánybíráskodás a mérlegen (In: Alkotmányos demokrácia. Három tanulmány. Különösen az Alkotmányértelmezés című fejezet Indok Kiadó, Bp oldal) Kiss László: Az Alkotmánybíróság hatáskörének terjedelme az Alkotmány 28/C. (3) bekezdése kapcsán (In: Sári János ünnepi kötet. Rejtjel Kiadó, Bp oldal) Kiss László: Leépülő jogállam leépülő alkotmánybíráskodás (In: Pécsi Közigazgatástudományi közlemények 5. A közigazgatás és az emberek (Tanulmánykötet, Pécs) Kovács Ágnes: Szükség van-e alkotmánybíróságra? Instrumentális érvek a törvényhozás bírói kontrollja mellett (Jogtudományi Közlöny, szám) Kovács István és Szabó József nézetei az Alkotmánybíróságról (posthumus) Zlinszky János az Alkotmánybíróságról Kiss Barnabás a 32/A -hoz (In: A mi alkotmányunk, oldal) Kovács Kriszta: Az alkotmánybíráskodás lényeges tartalma (Alkotmánybírósági Szemle, szám) Kovács Kriszta: Az Alkotmánybíróság többé nem az alkotmányvédelem legfőbb szerve. Beszélgetés Sólyom Lászlóval (Fundamentum, szám) Körösényi, András: Government and Politics in Hungary (különösen a The Constitutional Court c. fejezet Central European University Press Osiris Kiadó, Bp oldal) Körösényi András Török Gábor Tóth Csaba: A magyar politikai rendszer (különösen Az Alkotmánybíróság című fejezet, Osiris Kiadó, Bp oldal) Kukorelli István: A képviseleti és a közvetlen demokrácia az alkotmánybíróság értelmezésében (In: Tíz éves az Alkotmánybíróság, szerk.: Bitskey Botond, Alkotmánybíróság, Bp oldal) 6

7 Kukorelli István Papp Imre Takács Imre: Az Alkotmánybíróság (In: Alkotmánytan I., Szerk.: Kukorelli István, Osiris Kiadó, Bp oldal) Kulcsár Kálmán: A jog uralma és a magyar alkotmánybíráskodás (Politikatudományi Szemle, szám) Herbert Küpper: Az alkotmány, a törvény és a(z alkotmány)bíráskodás magyar kihívások és német tapasztalatok (Kodifikáció és közigazgatás, szám) Lábady Tamás: A helyét kereső alkotmánybíráskodás (Világosság, szám) Lencsés Károly: Alkotmányosságisten még üzen a halandóknak. A hatalomnak nem tetszik, de egyelőre működik az alapjogi bíráskodás (Népszabadság, július 24.) Majtényi László: A láthatatlan alapokmány. A jogállami forradalom történeti alkotmánya (Népszabadság, november 15.) Nyomásgyakorlás vagy normális érintkezés? (Népszabadság, október 21.) Németi Sándor: Folyamatosság és megújulás. Az Alkotmánybíróság tizedik éve (Köz-politika, szám) Paczolay Péter: Az Alkotmánybíróság 2008-ban (In: Magyarország politikai évkönyve ról, oldal) Paczolay Péter: Az Alkotmánybíróság 2009-ben (In: Magyarország politikai évkönyve ről, DVD) Paczolay Péter: Az Alkotmánybíróság 2010-ben (In: Magyarország politikai évkönyve ről) Paczolay Péter: Az élő alkotmány: az alkotmánybíráskodás kiszámíthatósága és változásai (In: Tanulmányok Ádám Antal professzor emeritus születésének 80. évfordulójára, szerk.: Chronowski Nóra és Petrétei József, PTE ÁJK, Pécs, 2010.) Paczolay Péter: Töprengések alkotmánybírósági hatáskörökről (Alkotmánybírósági Szemle, szám) Petrétei József: Az Alkotmánybíróság (In: Magyar alkotmányjog II. Államszervezet, oldal) Pirityi Ottó: Véd-e minket az Alkotmánybíróság? Az állam menekül a felelősségtől (Magyar Nemzet, február 14.) Pokol Béla: Aktivista alapjogász vagy parlamenti törvénybarát? A magyar alkotmánybíráskodásról (Társadalmi Szemle, szám) Pokol Béla: Aktivizmus és Alkotmánybíróság (In: Magyarország politikai évkönyve oldal) Pokol Béla: A magyar parlamentarizmus (különösen Az alkotmánybíráskodás című V. fejezet Cserépfalvi Kiadó, Bp oldal) Pokol Béla: A magyar alkotmánybíráskodás jövőjéről (Népszabadság, október 18.) Hozzászólás: Bitskey Botond: A magyar alkotmányosság jövője. Vita Pokol Béla cikkével (uo. október 25.) Gadó Gábor: Az értékválasztás joga a törvényalkotóé (uo.) Pokol Béla: Gondolatok az alkotmánybírósági döntések elvi alapjaihoz (Jogelméleti Szemle, szám, Vita: Holló András: Néhány megjegyzés az alapok (húsz év) védelmében (Jogelméleti Szemle, szám, Polyák Gábor: Párhuzamos valóságok. Az Alkotmánybíróság nyilvánosság- és médiaképe társadalomtudományi eredmények tükrében (Fundamentum, szám) Rácz Attila: Az Alkotmánybíróság az alkotmányos rendszerben (In: Tíz éves az Alkotmánybíróság, szerk.: Bitskey Botond, Alkotmánybíróság, Bp oldal) 7

8 Rácz Attila: Az Alkotmánybíróság az alkotmányos rendszerben (Magyar Közigazgatás, szám) Rácz Attila: A jogvédelmi szervezet átalakítása (In: Rendszerváltozás a jogban, szerk.: Lamm Vanda. MTA JI MTA TK, Bp oldal) Rácz György: Une novelle cour constitutionelle en Hongrie (Revue Internationale de Droit Comparé, 1990.) Révész Béla: A jogállamiság értékeinek alkotmánybírósági paraméterei (Acta Juridica et Politica, JATE, Szeged, 1995.) Sajó András: A láthatatlan alkotmány apróbetűi. A magyar Alkotmánybíróság első ezerkétszáz napja (Állam- és Jogtudomány, szám) Sajó András: Alkotmánybíróság a fürdőkádból (Beszélő, május 25.) Sajó András: Az alkotmánybíráskodás a diskurzuselmélet fényében (Állam- és Jogtudomány, szám) Sajó András: Az önkorlátozó hatalom (Bp ) Sajó András: Reális méretű, arányos Herkules. Egy alkotmányosabb alkotmánybíráskodás felé (Beszélő, július 6.) Sajó András: Szociális jólét és rossz közérzet (Beszélő, szám) Sasvári László: A Magyar Alkotmánybíróság fonákságai (Pesti Hírlap, december 12.) Schmidt Péter: Az Alkotmánybíróság a központi állami szervek rendszerében (In: Alkotmánybíráskodás, szerk.: Kilényi Géza, Unió Kiadó, Bp oldal) Schmidt Péter: Az Alkotmánybíróság szerepe az államszervezetben (In: Az alkotmányozás jogi kérdései, szerk.: Takács Imre, ELTE, Eötvös Kiadó, Bp oldal) Schmidt Péter: Az alkotmánybíráskodás és hatalommegosztás (In: Szentpéteri emlékkönyv, Szeged, 1996.) Sereg András: Az Alkotmánybíróság az ötödik hatalmi ág mondja Holló András főtitkár (Népszabadság, december 8.) Sereg András (szerk.): A Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága. Évkönyv 2008 (Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága, Bp ) Sólyom, László: The first year of the Constitutional Court (Acta Juridica Academiae Scientiarum Hungaricae, szám) Sólyom László: Az Alkotmánybíróság önértelmezése (Jogtudományi Közlöny, szám) Sólyom László: Alkotmányosság Magyarországon. Értékek és tények (In: Emlékkönyv. Nizsalovszky Endre születésének 100. évfordulójára, ELTE ÁJK, Bp ) Sólyom László: The Hungarian Constitutional Court and Social change (Yale Journal of International Law, 1994.) Sólyom László Georg Brunner: Constitutional Judiciary in a New Democracy. The Hungarian Constitutional Court (The University of Michigan Press, Ann Arbor, 2000.) Sólyom László: Az alkotmánybíráskodás tizedik évfordulójára (In: Tíz éves az Alkotmánybíróság, szerk.: Bitskey Botond, Alkotmánybíróság, Bp oldal) Sólyom László: Az alkotmánybíráskodás kezdetei Magyarországon (Osiris Kiadó, Bp ) Sólyom, László: The Role of Constitutional Courts in the Transition to Democracy, with special reference to Hungary (International Sociology, March 2003, vol. 18.) Sólyom, László Brunner, Georg: Constitutional Judiciary in a New Democracy: the Hungarian Constitutional Court (The University of Michigan Press, Ann Anbor, 2002.) Sólyom László: A kutya éji dala ( november 13.) Somody Bernadette: Alkotmánybíráskodás (In: Alkotmányos alapok, szerk.: Pozsár- Szentmiklósy Zoltán és Somody Bernadette. HVGORAC, Bp oldal) Spuller, Gábor: Das Verfassungsgericht der Republik Ungarn. Zuständigkeiten, Organisation, Verfahren, Stellung (Peter Lang Europäischer Verlag der Wissenschaften, Frankfurt am Main Berlin Bern New York Paris Wien, 1998.) 8

9 Stépán: Milyen lesz az alkotmánybíróság? Nemzetközi jogászkonferencia (Magyar Hírlap, április 25.) Stépán Balázs: Merre tovább, alkotmánybíráskodás? (Magyar Hírlap, december 22.) Stépán Balázs: Sólyom: Túl jó volt az első Alkotmánybíróság (Magyar Hírlap, szeptember 21.) Stumpf András: Egyáltalán: rög vagy haza? Kövér László a 25 éves Fideszről, a mai tüntetőkről és az Alkotmánybíróságról (interjú) (Heti Válasz, március 28.) Sz. Sz. T. E: Alkotmánybíróság: szürkezóna. Sólyom nem kereste a kompromisszumokat (Világgazdaság, szeptember 24.) Szabó András: Az alkotmánybíráskodás alkotmányossága. Határozatkritika határozatszöveg nélkül (Világosság, szám) Pokol Béla válasza Szabó Andrásnak (Világosság, szám) Szabó Iréne: Hová forduljon az Alkotmánybíróság? Dr. Pokol Béla szerint a törvények egyértelműek, ezért nem érti a jogértelmezési vitákat. Folytatódik a vita a vita tárgyáról. Müller György helyettes államtitkár (MEH) válasza (Népszava, június 22., 23.) Szabó József: Kell-e a parlamentnek korlát? Alkotmánybíróság és hatalommegosztás (Magyar Nemzet, március 22.) Szalai András: Több mint az Alaptörvény őre. Az Alkotmánybíróság mint a parlamentáris kormányzat ellensúlya (Jogelméleti Szemle, szám, html) Szeder Gyula: Törvények és törvénytudók (Magyar Jog, szám) Szekfű Gábor: Alkotmány és alkotmánybíráskodás (Műhelymunkák és adatközlések. No. 7. DKMKA, Bp ) Szente Zoltán: Ki ellenőrzi az Alkotmánybíróságot? (Népszabadság, október 16.) Szigeti Péter: Hatalommegosztás Alkotmánybíróság (Világosság, szám) Szigeti Péter: Alkotmánybíráskodásunk négy éve ( ) (Politikatudományi Szemle, szám) Szigeti Péter: Alkotmánybíráskodásunk mérlege Tények, politológiai és alkotmányjogi értékelések (In: uő. A valóság vonzásában. Széchenyi István Főiskola, Győr, oldal) Szikinger István: Az Alkotmánybíróság és a jogállam (Népszabadság, június 8.) Takács Albert: Az alkotmányosság dilemmái és az Alkotmánybíróság ítéletei (Acta Humana, 1. szám, 1991.) Takács Albert: Az Alkotmánybíróság Magyarországon tegnap és holnap között (In: Alkotmányfejlődés és jogállami gyakorlat, szerk.: Ádám Antal. Hanns Seidel Alapítvány, Bp ) Takács Imre: Az Alkotmánybíróság (In: Alkotmánytan, szerk.: Kukorelli István, Osiris Kiadó, 1998.) Takács Imre: A magyar alkotmánybíráskodás időszerű problémái és továbbfejlesztésének lehetőségei (In: Alkotmányfejlődés és jogállami gyakorlat. Tanulmányok, szerk.: Ádám Antal, Hanns Seidel Alapítvány, Bp ) Tamás Gáspár Miklós: Bírói jogalkotás és parlamenti mindenhatóság (Beszélő, május 25.) Tapál László: A jogállamiság legfőbb biztosítéka. Alkotmánybíráskodás és a közhatalom korlátozása (Magyar Nemzet, február 15.) Tilk Péter: A magyar alkotmánybíráskodás továbbfejlesztésének lehetőséget (In: A köztársasági alkotmány 20 éve, oldal) Tilk Péter: A magyar Alkotmánybíróság (PhD értekezés 9

10 Tompa Imre Nagy Gergely: A kisgazdák beolvasztanák az Alkotmánybíróságot. A Legfelsőbb Bírósághoz telepítenék át a törvényellenőrző szervezet feladatkörét (Népszava, július 26.) Tóth Gábor Attila: Folytassa, Alkotmánybíróság! (Magyar Hírlap, július 15.) D. Tóth Balázs: Az Alkotmánybíróság, mint precedensbíróság (Élet és Irodalom, február 5.) Törő Károly: Az alkotmánybíráskodás kérdőjelei (Magyar Jog, szám) Hozzászólás: Kiss Daisy: Kérdések és válaszok az Alkotmánybíróságról (uo szám) Törő Károly: Alkotmánybíráskodásunk ellentmondásai (Élet és Tudomány, szám) Trócsányi Sára: Alkotmánybíróságunk szerepe a közjogi átalakulásban (Szakdolgozat, JATE, Szeged, 1996.) Uitz Renáta: Húsz esztendőm hatalom. Alkotmánybírósági munka a múlt és jelen viharában (Magyar Narancs, február 7.) Varga Csaba: Lopakodó jogújítás alkotmánybíráskodás útján (Rendszerváltásunk természetrajzához) (PoLiSz, június, ill. uő. Jogállami? Átmenetünk? Kráter Műhely Egyesület, Pomáz, oldal) Vasvári: Az Alkotmánybíróság, mint döntésgyár (Ágh Attila, Fricz Tamás és Kolláth György véleménye) (Vasárnapi Hírek, június 20.) Vita az Alkotmánybíróságról a Beszélőben: Bauer Tamás: A bölcsek tanácsa (1991. május 4.) Halmai Gábor: Parlamentarizmus kontra alkotmányosság (május 11.) Arató András: A bölcsek tanácsa védelmében (május 18.) Zlinszky János: A hatalomgyakorlás ellensúlya: közigazgatási bíróság alkotmánybíróság (Pázmány Law Working Papers Nr. 2011/2., Törvény az Alkotmánybíróságról (módosítása, illetve kísérletek a módosítására) ( ) Alkotmánybíróság vs. Legfelsőbb Bíróság (Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elemzése) (Koktél, július) Az Alkotmánybíróságról szóló törvény tervezete (Magyar Nemzet, május 6.) A. Zs. F. A. Sz. Sz.: Megújulhat az Alkotmánybíróság. Vitaanyagok a törvény módosítására (Magyar Hírlap, november 30.) Babus Endre: Szavatossági per. Továbbszolgáló alkotmánybírák? Képzelt verdikt egy törvényjavaslatról (HVG, január 31.) Babus Endre: Utolsó ítélet? Alkotmánybíróság: fazonigazítás (a kormány javaslata az ABtörvény és az alkotmány módosítására) (HVG, április 26.) Bán Tamás: Az Alkotmánybíróság létrejötte (Világosság, szám) Bednárik Imre Sereg András: Indulhat-e Sólyom az elnökválasztáson? Alkotmányelőkészítők előtt az alkotmánybírósági fejezet (Népszabadság, január 16.) Bednárik Imre Sereg András: Nem hosszabbítják meg az alkotmánybírák mandátumát (Népszabadság, szeptember 17.) Bednárik Imre: Két alkotmánybíró kerestetik. Horn támogatja az alkotmánybírák mandátumának meghosszabbítását. Hack: A módosítás nem szerencsés. Koalíciós vita az Alkotmánybíróságról. Egyeztetés kezdődik az alkotmánybírósági törvény módosításáról (Népszabadság, január 19., 21., 22., 23.) Bihari Mihály: 1997: az Alkotmánybíróság éve? (In: Magyarország politikai évkönyve 1997-ről, oldal) Bihari Mihály: Alkotmánybíróság és alkotmánybíráskodás (Magyar Jog, szám) 10

11 Egyeztetés kezdődik az alkotmánybírósági törvény módosításáról (Népszabadság, január 23.) Deáki László: Meddig érjen a talár? Támogatható-e az alkotmánybírák mandátumának meghosszabbítása (Kónya Imre és Hack Péter) (Reform, február 3.) Holló András: Az alkotmányvédelem kialakulása Magyarországon (Az Alkotmányjogi Tanácstól az Alkotmánybíróságig) (Bíbor Kiadó, Miskolc, 1997.) Horváth K. József: Lehet-e párttag az alkotmánybíró? Beszélgetés Kilényi Géza igazságügyi miniszter-helyettessel (Népszava, április 10.) Kalmár Melinda Révész Béla (szerk.): A rendszerváltás forgatókönyve. Kerekasztaltárgyalások 1989-ben. Hatodik kötet. A Nemzeti Kerekasztal-tárgyalások politikai munkabizottságainak jegyzőkönyvei (I. fejezet I/1. számú munkabizottság: Az Alkotmánymódosítás időszerű tételei, a köztársasági elnöki intézmény és az Alkotmánybíróság kérdései, Új Mandátum Könyvkiadó, Bp oldal) Kecskés László Tilk Péter: A jogegységi határozatok alkotmánybírósági kontrolljának tervezett törvényi szabályozásáról (Magyar Jog, szám) Kilényi Géza: Az Alkotmánybíróságról (Magyar Közigazgatás, szám) Kovács István: Az Alkotmányjogi Tanácstól az Alkotmánybíróságig (Magyar Jog, szám) Kulcsár Anna: Bizonytalanná vált az AB-törvény elfogadása. A médiaügyek rendezéséig az MSZP nem támogatja a módosításokat (Magyar Hírlap, március 24.) Kulcsár Kálmán: Sarkalatos törvényjavaslatok az Országgyűlés napirendjén (Magyar Jog, szám) Lábady Tamás: A magyar Alkotmánybíróságról szóló törvény (Jogtudományi Közlöny, szám) Lencsés Károly: Ellenzéki egyetértés az AB-törvény módosításával (Népszabadság, november 21.) Lizák Tibor: Bírói észrevételek az Alkotmánybíróságról szóló törvénytervezet absztrakt alkotmányértelmezési eljárásának szabályozásáról (Magyar Jog, szám) Márványi Ágnes: Októberben kormány előtt az alkotmánybírósági törvény (Magyar Hírlap, augusztus 15.) Mucsányi Marianna: Szavatossági idő. Az alkotmánybírák mandátuma (Magyar Narancs, január 29.) Nehézkes az Alkotmánybíróság ügye A kormánypártok távolmaradtak. Tanácskoztak vagy sem a frakcióvezetők és az alkotmánybírák? (Magyar Hírlap, szeptember 21.) Nagy Gergely: Az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását tervezik. A parlament négy éve nem tárgyalja a taláros testület ügyrendi indítványát (Népszava, december 11.) Nagy Gergely: Az Alkotmánybíróságról szóló törvényt módosítani kívánja a parlament. Egyegy javaslat nagymértékben megnyirbálná a taláros testület jogkörét (Népszava, augusztus 31.) Nagy Gergely: Alkotmánybírák hosszabb mandátummal? (Népszava, január 21.) Németh János: Az Alkotmánybíróság további működését befolyásoló körülmények (In: Tíz éves az Alkotmánybíróság, szerk.: Bitskey Botond, Alkotmánybíróság, Bp oldal) Pálmai Erika Simon Zoltán: Újabb hatáskörök a testületnek. Jelentős változások előtt áll az Alkotmánybíróság. A javaslatokról ma tárgyal a kormány (Népszava, április 30.) Schiffer András: Lehet más az alkotmánybíráskodás! (Élet és Irodalom, január 9.) Szádeczky Kardos Irma: Reform és jogalkotás (Magyar Jog, szám) Tilk Péter: Az Alkotmánybíróságra vonatkozó új szabályozási elképzelésekről (JURA, szám) 11

12 Tilk Péter: Az Alkotmánybíróság és az alkotmánybírák függetlenségéről, különös tekintettel a készülő alkotmánybírósági törvényre (Magyar Közigazgatás, szám) Tilk Péter: Az új alkotmánybírósági törvény megalkotásával összefüggő alkotmánymódosítás és a törvény egyes elképzelései (Állam- és Jogtudomány, szám) Tilk Péter: Az egyes eljárásokra vonatkozó változtatási elképzelések az új alkotmánybírósági törvény tervezetében. Zlinszky János: Észrevételek Tilk Péter elemző tanulmányához az alkotmánybírósági törvény változását illetően (Magyar Jog, szám) Törvénytervezet az Alkotmánybíróságról (Magyar Hírlap, május 6.) Törvényjavaslat az Alkotmánybíróságról (Magyar Hírlap, október 12.) Trócsányi László: Jogállamiság, alkotmánybíróság és közigazgatási bíráskodás (Jogtudományi Közlöny, szám) Tüske Erika: Mandátum tizenkét évre? Az SZDSZ veszélyesnek tartja az alkotmánybírók és Horn közös javaslatát (Világgazdaság, január 21.) Uttó György: Esztergom győzött (az Alkotmánybíróság székhelye) (Népszabadság, október 28.) Újhegyi Katalin: Tizenkét évre választanának alkotmánybírákat (Népszava, április 17.) Verebélyi Imre: A demokratikus jogállamiság két alapintézményének az Alkotmánybíróságnak és az Állami Számvevőszéknek a másfél évtizedes sikeréből levonható főbb tanulságok (Magyar Közigazgatás, szám) Zsoldos Attila: Koalíciós vita az Alkotmánybíróságról (Népszabadság, január 22.) Új törvény az Alkotmánybíróságról (2011) Az Alkotmánybíróságról szóló évi CLI. törvény és az Alkotmánybíróság ügyrendje, összefoglaló (Alkotmánybírósági Szemle, szám) Hack Péter: A látszat nem csal (Hetek, október 15.) Naszladi Georgina: Alkotmányjogi panasz a parlamenti vitában (Közjogi Szemle, szám) Kelemen Katalin: Van még pálya. A magyar Alkotmánybíróság hatáskörében bekövetkezett változásokról (Fundamentum, szám) Lencsés Károly: Taláros kontroll. Még tanulják a szabályokat. Alkotmányjogi panasszal kár is próbálkozni (Népszabadság, július 6.) Ónody-Molnár Dóra: Megúszható ügyek? Lencsés Károly: Még tanulják a szabályokat (Népszabadság, július 6.) Az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítése (alkotmánymódosítás, 2010) Az Alkotmánybíróság állásfoglalása a hatáskörének módosítására irányuló alkotmánymódosítási törvényjavaslattal kapcsolatban (Az Alkotmánybíróság sajtóközleménye, közzétéve: október 28.) Az Alkotmánybíróság szemben a Fidesszel (Szentpéteri Nagy Richard, Lakner Zoltán, Magyar Kornélia, Krekó Péter véleménye) A jogállam alkonya (168 Óra, november 4.) Antal Attila: Alkotmányos populizmus (Népszava, július 9.) Babus Endre: Bokros teendők. Kormány kontra Alkotmánybíróság (HVG, november 13.) Babus Endre: Az alkotmányos rendszer arkhimédészi pontja az alkotmánybíráskodás. Interjú Jakab András alkotmányjogásszal (HVG, január 15.) 12

13 Barát József: Meghajolni vagy szembeszegülni? Alkotmánybírósági dilemmák (168 Óra, november 25.) bányai bandula: Túl erős a testület. A Fidesz kiiktatná az Alkotmánybíróságot (Magyar Narancs, november 4.) Bárándy Gergely: Fékek és ellensúlyok? 2010 a hatalomkoncentráció éve (Egyenlítő, szám, melléklet) Cseke Hajnalka: Alkotmányosság vagy túlélés (Figyelő, november 4-10.) Csorja Gergely: Alkotmányjogi háború (Magyar Fórum, november 18.) Csurka István: Az Alkotmánybíróság mint gyepű (Magyar Fórum, november 4.) Halmai Gábor: Lojalitás és alkotmány (Élet és Irodalom, november 5.) Juhász Gábor: Neve, ha van, csak áruvédjegy. Megtorlás az Alkotmánybíróság ellen (HVG, október 30.) Juhász Gábor: Teherbírák. Csonka hatáskörű AB (HVG, október 15.) Karsai Dániel: Az Alkotmánybíróság nagy kihívása (Népszabadság, november 13.) Kihalásra ítélve (Magyar Narancs, november 4.) Kilényi Géza: Hogyan tovább Alkotmánybíróság? (Népszabadság, december 6.) Hozzászólás: Nehéz-Posony Márton: A hiányzó a betű (uo., december 14.) Kulcsár Anna: Fenséges magány. Varga Csaba (jogfilozófus) a működőképtelen repülőről, az AB hatalombitorlásáról és a vonzó lebegésről (interjú) (Magyar Nemzet, december 18.) Lencsés Károly: Az alkotmánnyal szabhatják át az AB-t (Népszabadság, augusztus 10.) Lencsés Károly: Visszaszólnak a bírák. Az Alkotmánybíróság határozata mindenkire nézve kötelező. (Népszabadság, október 29.) Lencsés Károly Nagy N. Péter: Bármi megtörténhet. Kilényi Géza professzor szerint a Magyar Köztársaság immár nem jogállam (interjú) (Népszabadság, november 15.) Lencsés Károly: Alkotmánybírák üzenete a Kossuth térre. Paczolay Péter: Az európai modell szerint a testület működése még rendkívüli állapot idején sem korlátozható (Népszabadság, november 18.) Mészáros Bálint: Bővített változat. Az Alkotmánybíróság újabb átszabása (Magyar Narancs, június 16.) Miklósi Gábor: A Fideszen csattanhat az Alkotmánybíróság korlátozása. Interjú Jakab András alkotmányjogásszal ( deni/) M. G.: Nem alkotmányellenes az AB hatáskörének szűkítése ( 2011/07/13/nem_alkotmanyellenes_az_ab_hataskorenek_szukitese/) Pelle János: A gazdasági alkotmányozás kihívása. A bírói testületnek tekintettel kellene lennie a kényszerhelyzetre és a közakaratra (Magyar Nemzet, november 15.) Pindroch Tamás: Megszavazták Lázár János módosításait. Baranya Róbert: Sólyom lászló szerint az Alkotmánybíróságot érintő intézkedések az új alaptörvénybe vetett bizalmat is megrendíthetik (Magyar Hírlap, november 11.) Smuk Péter: Alkotmánybíróság önvédelmének lehetséges irányai (In: Tanulmányok Kovács István emlékére, oldal) Sólyom László: Ezen a lejtőn nehéz lesz megállni! (Iustum Aequum Salutare, szám) Tilk Péter: Gondolatok az Alkotmánybíróság vizsgálati lehetőségének szűkítéséről (In: Tanulmányok Kovács István emlékére, oldal) D. Tóth Balázs: Eszköztelen Alkotmánybíróság? ( Unger Anna: Dobd vissza kenyérrel! Hogyan látja az Alkotmánybíróság a jogkörei csorbítását? (Magyar Narancs, július 21.) Vörös Imre: A korlátozott alkotmánybíróságról (HVG, november 27.) 13

14 Zárug Péter Farkas: A törvények szelleméről és azok hasznáról (Magyar Demokrata, december 15.) Az Alaptörvény és az Alkotmánybíróság Balogh Zsolt: Az alkotmánybíráskodás egyes kérdései az új Alkotmány alapján (In: Az új Alaptörvényről elfogadás előtt. Tanulmánykötet az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának április 8-án megrendezett konferenciáján elhangzott előadások alapján, szerk.: Kubovicsné Borbély Anett, Téglási András, Virányi András, Bp oldal) Bárándy Gergely: Az Alkotmánybíróság ellensúlyi szerepének megváltozása a hatalommegosztás rendszerében (az alkotmány és alapjogvédelem rendszerének átalakítása 2010 és 2012 között (Egyenlítő, szám melléklete magyar és angol nyelven) Biró Marianna: Megállított alkotmányos jogorvoslat. Fleck Zoltán szerint meg kell találni a módját, hol és hogyan érvényesíthetők az alapvető jogok (Népszava, szeptember 3.) Gárdos-Orosz Fruzsina: Alkotmánybíróság az Alaptörvényben új emberek, új hatáskörök (Jogi iránytű. Az MTA Jogtudományi Intézetének tájékoztató kiadványa, szám) Juhász Gábor: Teherbírák. Csonka hatáskörű AB (HVG, október 15.) Kelsen és utódai. Az új alaptörvény folytán gyengébbé vált-e az Alkotmánybíróság, mint a hasonló európai intézmények? (HVG, január 7.) Kovács Áron: Az Alkotmánybíróságról szóló rész így aligha elfogadható. Interjú Jakab András alkotmányjogásszal ( Kovács Kriszta: Zsákutcában (Szuverén Lencsés Károly: Mindent elölről kezdenek. Kidobhatják. Mi lesz az alkotmányelfogadás után az AB-határozatok sorsa? (Népszabadság, április 5.) Parnóczai Kitti: A magyar Alkotmánybíróság az Alaptörvény tükrében (Debreceni Egyetem Elektronikus Archívum Stumpf András: A kétharmad nem törtszám. Sólyom László az alkotmányosság távlatairól (interjú) (Heti Válasz, április 21.) Szigeti Tamás: Végjáték: bírából tanácsadó (HVG, május 28.) Tilk Péter: Az Alkotmánybíróság az Alaptörvényben (Közjogi Szemle, szám) Tóth J. Zoltán: Az egyéni (alap)jogvédelem az Alkotmányban és az Alaptörvényben I-II. (Közjogi Szemle, és 4. szám) Az Alaptörvény módosítása és az Alkotmánybíróság Pungor András: Bosszútörvény. Alkotmány az Alkotmánybíróság ellen (168 Óra, március 14.) Rényi Pál Dániel: Ilyen ez a harc. Halmai Gábor alkotmányjogász az alaptörvény szétforgácsolásáról (Magyar Narancs, március 14.) Sólyom László: A hatalommegosztás vége (Népszabadság, március 11.) Szilágyi Roland: Gránit szilárd, de nem formálhatatlan. Gulyás Gergely: Az alkotmányozó hatalom kizárólag az Országgyűlést illeti meg (interjú) (Magyar Nemzet, március 11.) Az Alkotmánybíróság ügyrendje Az Alkotmánybíróságról szóló évi CLI. törvény és az Alkotmánybíróság ügyrendje, összefoglaló (Alkotmánybírósági Szemle, szám) Kondorosi Ferenc: Ügyrend és eljárás (Magyar Hírlap, szeptember 3.) 14

15 Tilk Péter: Az Alkotmánybíróság szervezete és eljárása az új Ügyrend szabályainak tükrében (JURA, szám) Tilk Péter: Az Alkotmánybíróság új ügyrendjének főbb jellemzői (Collega, szám) Az Alkotmánybíróság és az Országgyűlés Babus Endre: Üzenetek a toronyból. Alkotmánybíróság kontra Országgyűlés (HVG, április 27.) Babus Endre: Magyar beteg. Megsemmisített kórháztörvény (HVG, december 20.) Bán Tamás: Parlamenti vagy alkotmányjogászi demokrácia? (In: Magyarország politikai évkönyve 1993, oldal) Bitskey Botond: Hosszú távon megéri alkotmányosnak lenni. Két közjogi eset (In: Viva Vox Iuris Civilis. Tanulmányok Sólyom László tiszteletére 70. születésnapja alkalmából, szerk.: Csehi Zoltán, Schanda Balázs és Sonnevend Pál. Szent István Társulat, Bp oldal) Bodnár Lajos: Az Alkotmánybíróság és a parlament önkorlátozása. Interjú Fürész Klára egyetemi docenssel (Népszava, április 29.) Holló András: Az Alkotmánybíróság viszonya az alkotmányhoz. Az alkotmányozó és a törvényhozó hatalom elhatárolása (In: Emlékkönyv Ádám Antal egyetemi tanár születésének 70. évfordulójára, szerk.: Petrétei József, Dialóg Campus Kiadó, Bp. Pécs, oldal) Holló András Balogh Zsolt: Az értelmezett alkotmány. Alkotmánybíróság gyakorlata ( Az Országgyűlés c. fejezet, oldal) Kerekes Zsuzsa: Törvényhozás és alkotmánybíráskodás (Műhelymunkák és adatközlések 8. szám, Demokrácia Kutatások Magyar Központja Alapítvány, Bp ) Kilényi Géza: Az Alkotmánybíróság helye az állami szervek rendszerében (különösen Az Alkotmánybíróság és törvényhozó hatalom című rész) (In: Alkotmánybíráskodás 1993, szerk.: Kilényi Géza, Unió Kiadó, Bp oldal) Kilényi Géza: Az Alkotmánybíróság és az Országgyűlés viszonya (In: A magyar alkotmányosság ezer éve. Tudományos konferencia, szerk.: Mikolasek Sándor, Esztergom, oldal) Kis János: Összekuszálódott hatalmi ágak (Népszabadság, július 15.) Vita: Halmai Gábor: Az Alkotmánybíróság és a hatalommegosztás (augusztus 10.) Kis János: Gondoljuk végig, miről szól a vita (augusztus 11.) Földi Tamás: Előnyt a stabilitási törvénynek (augusztus 21.) Kónya Imre: Amiben nem értünk egyet (augusztus 25.) Kolláth György: Kórházi (jogi) műhiba (Népszava, december 18.) Kőrösi József: Felesleges az Alkotmánybíróság? A parlament nem hozhat alkotmánysértő törvényt (Magyar Nemzet, november 23.) Hozzászólás: Zlinszky János: Az Alkotmánybíróság a többségi önkényt hivatott korlátozni (1990. november 28.) Kulcsár Anna: Ismét elmarasztalták a koalíciót. Az Alkotmánybíróság szerint a parlamenti többség visszaélt a jogalkotás jogával (költségvetési törvény) (Magyar Nemzet, február 15.) Nemes Dénes: Politikai és jogi-hatásköri konfliktusok az Országgyűlés és az Alkotmánybíróság eddigi működése során (Jogtudományi Közlöny, szám) Nehéz-Pozsony István: Felsőházi szerepben? (Népszava, október 16.) Nej György: Erőfitogtatás. Szentpéteri Nagy Richard (alkotmányjogász-politológus) az Alkotmánybíróság és a kétharmad harcáról (168 Óra, február 21.) 15

16 Pokol Béla: A törvényhozás alkotmányossága (Világosság, szám) Pokol Béla: Aktivista alkotmányjogász vagy parlamenti törvénybarát? A magyar alkotmánybíráskodásról (Társadalmi Szemle, szám) Pozsár-Szentmiklósy Zoltán: Az Alkotmánybíróság, mint az Országgyűlés jogalkotó munkájának független őre (In: Parlamenti ösztöndíjasok 2002/2003., Parlamenti Módszertani Iroda, Bp oldal) Salamon László: Az Alkotmánybíróság a parlament szemszögéből (Jogtudományi Közlöny, szám) Stépán Balázs: Nem a talár teszi az alkotmánybírát... Kukorelli István: Az Ab nem az istenek tanácsa; önálló hatalmi ágazat, a törvényhozással történő kormányzás ellenpontja (Népszava, július 10.) Szabó József: Kell-e a parlamentnek korlát? Alkotmánybíróság és hatalommegosztás (Magyar Nemzet, március 22.) Szőnyi Szilárd: Intő a házelnöknek. Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a kórháztörvényt (Heti Válasz, december 19.) Takács Albert: Mi korlátozza a törvényhozót? (Világosság, szám) Veszélyben a törvényalkotás? Országgyűlés kontra Alkotmánybíróság (Népszabadság, május 5.) V. G. G. Zs.: Sorozatosan alkotmányt sért a parlament (Magyar Hírlap, december 22.) Az Alkotmánybíróság tagjainak jelölése és megválasztása A szabályozás Arató Judit: Holló András az államfőnél kért segítséget. Kilényi ötletéhez hasonló javaslattal állt elő az MSZP az alkotmánybírák választása ügyében (Népszava, március 25.) Arató Judit: Új módon jelölhetik az alkotmánybírákat. Az igazságügyi tárca kidolgozza a taláros testületet szabályozó törvény módosítását (Népszava, április 26.) Arató Judit: Minden érintett változtatna az alkotmánybíró-választáson (Népszava, április 1.) Bednárik Imre: Két alkotmánybíró kerestetik. Horn támogatja az alkotmánybírák mandátumának meghosszabbítását. Hack: A módosítás nem szerencsés. Koalíciós vita az Alkotmánybíróságról. Egyeztetés kezdődik az alkotmánybírósági törvény módosításáról (Népszabadság, január 19., 21., 22., 23.) Chronowski Nóra Drinóczi Tímea: Alkotmánybírói függetlenség Európában. És Magyarországon? (Közjogi Szemle, szám) Egyszerűsödne a bírák jelölése. Törvényjavaslatok az idei parlamenti ciklus idején (Népszabadság, január 3.) Hernádi Elvira: Még lenne ötletünk. Kell-e változtatni az alkotmánybírák megválasztásának módján? (Magyar Narancs, május 5.) Kelemen Katalin: Az alkotmánybírák választása Európában és hazánkban (Új Magyar Közigazgatás, szám) Kelemen Katalin: Az alkotmánybírák újraválaszthatósága és hivatalviselési ideje (In: Alkotmányozás Magyarországon , szerk.: Drinóczi Tímea és Jakab András. Pázmány Press, Bp. Pécs, oldal) Kulcsár Anna: Változtatnának a bírák jelölésén. Közjogi méltóságok egyeztettek az Alkotmánybíróságról. A szakértők is módosítást sürgetnek (Magyar Nemzet, április 26.) Magyar Attila István: Az alkotmányosság reformokkal jobban biztosítható (Magyar Nemzet, május 7.) 16

17 Magyar Attila István: Új szabályozásra van szükség a magyar alkotmánybírák választása terén (Collega, szám) Tilk Péter: Az Alkotmánybíróság hatásköre és működése ( Az alkotmánybíró megválasztása c. rész PTE ÁJK, Pécs, oldal) Tilk Péter: Az alkotmánybírák megválasztására vonatkozó szabályozás lehetséges átalakításának problematikája (In: Formatori Iuris Publici. Kilényi Géza ünnepi kötet, PPKE JÁK Szent István Társulat, Bp oldal) Tóth István: Alkotmánybíró-választás az európai demokratikus országokban (Parlamenti Levelek, 4-5. szám, február) Jelölés, választás ( ) A háttéralkuk megköttettek, a döntés a parlamenté. Alkotmánybírókat (Kiss László és Trócsányi László) választ a parlament (Magyar Hírlap, február 19.) Alkotmánybíró-választási zűr (HVG, november 16.) Alkotmánybíró-jelölteket keresnek a pártok (Népszabadság, szeptember 17.) Akit visszahívnak (Bihari Mihály) (HVG, június 26.) Arató Judit: Kétszer két bírót választanának (Népszava, április 23.) Arató Judit Kepecs Ferenc: Egyre több alkotmánybírót kellene sürgősen pótolni. A képviselők ősszel újra megpróbálkoznak azzal, ami már hosszú ideje nem sikerült (Népszava, július 22.) Az első hölgy a taláros testületben. Kiegészült az Alkotmánybíróság (Napi Magyarország, június 23.) Ágoston Balázs: Fej nélkül. Az Alkotmánybíróság megbénítása szocialista érdek (Magyar Demokrata, április 21.) Babus Endre: Szavatossági per. Továbbszolgáló alkotmánybírák (HVG, január 31.) Babus Endre: Karok és trendek. Alkotmánybíró-választás (HVG, március 14.) Babus Endre: Közjogi méltatlanság. Alkotmánybíró-jelölés (HVG, november 11.) Babus Endre: Kettős befutó (Alkotmánybíró-jelölés: Bragyova András és Kovács Péter) (HVG, december 18.) Babus Endre: Egyelőre van bennem úriemberi lojalitás. Interjú Holló Andrással, az Alkotmánybíróság elnökével (HVG, május 26.) Babus Endre: Alkotmánybírósági algebra (HVG, február 19.) Babus Endre: Hetek kérdése: alkotmánybíró-választási menetek (HVG, december 23.) Babus Endre: Kiálló rudak. Alkotmánybíróság: lejáró mandátumok (HVG, április 5.) Balázsi György: Bruhács másodszor is jelölt. MSZP-s nem Bruhács jelölésére. Patthelyzet a hiányzó alkotmánybírók megválasztásában (Népszava, március 6., 11., 18.) Balázsi György: Ma mégis szavaz a parlament az alkotmánybíró-jelöltről. A T. Ház ismét nem választotta meg Bruhács Jánost (Népszava, április 29., 30.) Balogh Zsigmond: Működőképessége határán az AB. Az alkotmánybírók megválasztásának elmulasztásával alkotmánysértő helyzet állt elő (Magyar Nemzet, február 11.) Bandula István: Semleges sarokban. Bihari és Stumpf alkotmánybíró lehet (Magyar Narancs, július 22.) B. B: Alkotmánybíró-jelöltek politikai csatákkal (Új tagjai lesznek a taláros testületnek) (Népszabadság, március 5.) Bauer Tamás: Alku vagy bizalom (az alkotmánybíró-választásról) (Népszabadság, március 10.) Bán Károly: Őrködne az alkotmányon a milliárdos felesége. Az MSZP Mészár (Rózát), a Fidesz Stumpfot és Biharit jelöli (Magyar Hírlap, július 17.) Bednárik Imre: Az ellenzék ragaszkodik Bruhács jelöléséhez (Népszabadság, március 18.) 17

18 Bednárik Imre Csuhaj Ildikó: Három alkotmánybírót (Czúcz Ottó, Harmathy Attila, Strausz János) választottak (Népszabadság, december 29.) Bednárik Imre Sereg András: Kevesebb bíró, kevesebb pénz. Még az idén kiegészül az Alkotmánybíróság? (Népszava, december 12.) b. i.: Össztűzben az alkotmánybíró-jelölés (Magyar Nemzet, március 18.) Bizonytalan az alkotmánybíráskodás (Népszabadság, január 8.) Biró Marianna: Salamon nem felelne meg. Újabb kormánypárti képviselőt választana alkotmánybíróvá a Fidesz-KDNP (Népszava, november 23.) Bodacz Balázs: Stumpf és Bihari alkotmánybíró lehet. Alkotmánybíróvá választották Bihari Mihályt és Stumpf Istvánt (Magyar Nemzet, július 17., 23.) Botrány az alkotmánybíró-választáson. Az ellenzék kivonult az ülésteremből (Népszabadság, november 13.) B. R.: Alkotmánybíró-jelölések politikai csatákkal Új tagjai lesznek a taláros testületnek (Erdei Árpád és Kiss László). Ötpárti egyetértés, a kisgazdák tartózkodnak (Népszabadság, március 5.) Bugyinszky György: Párosan szép az élet. Új alkotmánybírák jelölése (Magyar Narancs, szeptember 8.) Bugyinszky György: Sólyom szárnyán új alkotmánybírót választottak (Paczolay Péter) (Magyar Narancs, február 9.) Cs. I.: A koalíció nem támogatja Bruhács János jelölését. Az ellenzék nem érti a pálfordulást. Mégis támogatta Bruhácsot az alkotmányügyi bizottság (Magyar Hírlap, március 5. és 6.) Csarnai Edit: Alkotmányosság: hol a bíró? (Szájer József és Dornbach Alajos képviselők nyilatkozata) (Kurír, április 28.) Csuhaj Ildikó: Az ellenzék kivonult a Házból. A koalíció ismét leszavazta Bruhácsot (Magyar Hírlap, április 30.) Csuhaj Ildikó: Bihari Mihályt ajánlja a Fidesz alkotmánybírónak. Tóth Ákos: Az együttműködés rendszere (Népszabadság, június 16.) Csuhaj Ildikó: Bihari és Stumpf az alkotmánybíró-jelöltek. Meglepő és botrányos. Stumpf István, a pártonkívüli fideszes Stumpf István: Tökéletesen alkalmas vagyok. Ellenzéki össztűz zúdult Orbán Viktor jelöltjére. Számmisztika a bizottsági meghallgatáson. Alkotmánybíró Bihari és Stumpf, Kövér házelnök (Népszabadság, július 17., 19., 21., 23.) Dusza Erika Nagy Szilvia: Keresik a jelölteket. Az SZDSZ legalább egy női alkotmánybírát szeretne (Magyar Hírlap, június 9.) Dusza Erika: Szoknya a talár alatt (Magyar Hírlap, június 21.) Erdei Tamás Angyal Ágnes Joó Hajnalka: A politika határozatképtelenné tette az Alkotmánybíróságot (Magyar Hírlap, március 22.) Fennállása óta először teljes az Alkotmánybíróság (Népszava, június 17.) G. A. G. Zs.: Az ellenzék nem egyeztetett. A Fidesz újraválasztaná Lábady Tamás alkotmánybírót (Magyar Hírlap, június 21.) Gellért Kis Gábor: Bruhács vagy akit akartok! 1-2. (Népszabadság, november 18., december 9.) H. B. B.: Bizalmasok újra hadrendben. Bihari Mihály és Stumpf alkotmánybíró, Kövér László házelnök lehet Színjáték nyolc jelölttel. Stumpf holnaptól alkotmánybíró lehet (Népszava, július 17., 18., 21.) H. K. J.: Több mint jogi méltóság. Mekkora legyen az Alkotmánybíróság? Ma újabb tagot választ a képviselőház. Interjú Holló Andrással, az Alkotmánybíróság főtitkárával (Népszava, július 24.) Ismét veszélybe kerülhet az Alkotmánybíróság működőképessége (Népszava, június 7.) 18

19 Javorniczky István: Kiszorítósdi avagy válasszunk alkotmánybírót méltósággal. Parlamenti meghallgatás (Magyar Nemzet, november 17.) Joó Hajnalka: Alkotmánybírók: fő az egészség. Nem tudtak megegyezni a pártok a jelöltekről, ha valaki beteg lesz működésképtelen a testület (Magyar Hírlap, december 17.) Joó Hajnalka: A bíróválasztás megint csúszhat. Az alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását kezdeményezte a kormányfő (Magyar Hírlap, április 26.) Joó Hajnalka: Két alkotmánybírát megválasztott tegnap a T. Ház (Magyar Hírlap, szeptember 27.) Joó Hajnalka: Csata és alkudozás a jelölés előtt (Magyar Hírlap, július 7.) Jövőre lejár Sólyom László elnök és négy alkotmánybíró mandátuma. Eltér a koalíció és az ellenzék álláspontja a taláros testület jövőjéről (Népszabadság, október 25.) Juhász Gábor: Tisztáldozat. Alkotmánybíró-jelölés (HVG, november 25.) Kik lesznek az alkotmánybírák? Ne a pártállás számítson! Interjú Sólyom Lászlóval, az Alkotmánybíróság elnökével (Magyar Nemzet, június 23.) Kivonult az ellenzék. Csak a koalíció jelöltje lett alkotmánybíró. Sólyom: Érthetetlenül szomorú (Magyar Hírlap, november 13.) Kónya Imre: A profizmus legendája. Az alkotmánybíró-választási botrány kirobbantása több mint felelőtlenség (Népszabadság, november 18.) Kulcsár Anna: Halmait és Majtényit megvétózta a Fidesz (Magyar Nemzet, december 10.) Kulcsár Anna: Október előtt nem lesz új alkotmánybíró? (Magyar Nemzet, április 14.) Kulcsár Anna: Kiegészült az Alkotmánybíróság (Magyar Nemzet, augusztus 31.) Kulcsár Anna: Két jelölt a taláros testületbe. Félmegoldást választottak a honatyák az AB működőképességének fenntartására (Magyar Nemzet, szeptember 21.) langmár -: Talárra várva. Alkotmánybíróság (Magyar Narancs, november 2.) K. F.: Ki viszi át az embereit? (Világ, november 9.) M. László Ferenc: Strigulák. Vita az alkotmánybíró-jelölésről (Magyar Narancs, május 29.) Leálltak az alkotmánybíró-választással (Népszava, május 4.) L. K: Alkotmánybíró-jelölés: elvi vagy tartalmi kifogások? (Népszabadság, szeptember 1.) Lencsés Károly: Bihari Mihály, akivel törököt foghat a Fidesz? (Népszabadság, július 20.) Lengyel Tibor: Megállítható a fideszes Ab? Hétfőig kell döntenie Sólyomnak, mit tesz az alkotmánybírák jelölése ügyében (Népszava, június 17.) Lindner András Horváth Zoltán: Bragyova András alkotmánybíró-jelölt (HVG, szeptember 10.) Majtényi László Miklósi Zoltán: Titkosított nyilvánosság (Magyar Hírlap, szeptember 10.) M. T. E.: Fogyatkozó Alkotmánybíróság. Az idén megüresedő posztok: választás helyett mandátumhosszabbítás (Világgazdaság, január 6.) Matúz Gábor: Leghőbb taláros testület. Az alkotmánybírák csendben elenyésznek (Magyar Demokrata, december 17.) Marasztják (alkotmánybírák újraválasztása) (Magyar Narancs, április 24.) Még mindig nincs új alkotmánybíró. Bruhács ismét nem kapott elég szavazatot, az ellenzék kivonult (Népszabadság, április 30.) Még van esély a megegyezésre. Informális alku az alkotmánybírákról (Világgazdaság, június 11.) 19

20 Megyeri Dávid: Az MSZP először Bihariról szavaztatna. Egyetértés az alkotmánybírójelöltekről (Magyar Hírlap, június 22.) M. D.: Teljes létszámú a taláros testület (Magyar Hírlap, június 23.) Mindent bekebelezett a kétharmad. Három jelöltjüket is alkotmányos talárba öltöztethetik a kormánypártok (Népszava, július 15.) Moldoványi: Az ellenzék is jelölni akar. Heves viták alkotmánybíró-választás előtt (Magyar Nemzet, május 28.) Moldoványi Tamás: Vírusveszélyben az alkotmányosság. Ki a felelős a mulasztásos törvénysértésért? (Magyar Nemzet, október 9.) (moldoványi): Alkotmánybíró kerestetik. Két hónap marad a választásra (Magyar Nemzet, december 18.) (moldoványi): Zsákutcában az alkotmánybíró-választás? Mától törvényt sért a parlament (Magyar Nemzet, február 19.) (moldoványi): Továbbra is törvényt sért a parlament. Még mindig alkotmánybírák kerestetnek (Magyar Nemzet, november 16.) (moldoványi): Határozatképtelenné válhat az Alkotmánybíróság. Késik az egyeztetés a jelöltekről (Magyar Nemzet, június 3.) Mucsányi Marianna: Újra alkotmánybíró-hiány. A testület lezárta a nyilatkozatháborút (Világgazdaság, október 29.) Mucsányi Marianna: Szavatossági idő. Az alkotmánybírák mandátuma (Magyar Narancs, január 29.) Mucsányi Marianna: Prolongált hivatali idő? (Privát Profit, szám) Nagy Gergely: Tovább fogy az Alkotmánybíróság. Egyes szakértők szerint módosítani kellene a bíróválasztás szabályait (Népszava, december 30.) Nagy Gergely: Újra megfogyatkozott az Alkotmánybíróság (Népszava, január 13.) Nagy Gergely: Kicserélődik az Alkotmánybíróság (Sólyom László nyilatkozata) (Népszava, március 17.) Nagy Gergely: Elfogyhat az Alkotmánybíróság. Kicserélődik, vagy határozatképtelenné válik a taláros testület (Népszava, augusztus 11.) Nehéz-Posony István: Obstrukció (Magyar Hírlap, június 19.) Németh S. Szilárd: Alkotmánybíró kerestetik (Hetek, szeptember 30.) Pártszékek. Stumpf István alkotmánybíróvá avanzsál. Takács Veronika: Zétényi Zsolt, a Jobbik alkotmánybíró-jelöltje (Barikád, július 22.) Pindroch Tamás: Alkotmánybírók választása. Új alkotmánybírák (Magyar Hírlap, július 21., 23.) Pintér Attila (szerk.): A háttéralku megköttetett, a döntés a parlamenté (Magyar Hírlap, február 19.) P. E.: Működésképtelenség határán az Ab (Népszava, február 7.) Pungor András: Áll az alku (168 Óra, április 17.) S. B.: Öt bírát kell az idén megválasztani. Jelöltek még nincsenek (Magyar Hírlap, január 9.) S. B. D. B. G.: Új alkotmánybíró-jelöltekre lesz szükség (Magyar Hírlap, augusztus 5.) s. f.: Megint vádaskodik az MSZP (Alkotmánybíró-jelölés) (Magyar Demokrata, február 17.) S. Ráduly János: Megint terítéken a női alkotmánybíró-jelöltség. A kormánypártok vitatják az ellenzék kiválasztási szempontját (Magyar Hírlap, október 26.) Sághy Erna: Autonómok élén. Bihari Mihály az alkotmánybírói jelölésről (Figyelő, november 3-9.) 20

BIBLIOGRÁFIA AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGRÓL

BIBLIOGRÁFIA AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGRÓL BIBLIOGRÁFIA AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGRÓL Az Alkotmánybíróság az állami szervek rendszerében, alkotmánybíráskodás... 2 Törvény az Alkotmánybíróságról (módosítása, illetve kísérletek a módosítására) (1989-2010)...

Részletesebben

BIBLIOGRÁFIA AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGRÓL

BIBLIOGRÁFIA AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGRÓL BIBLIOGRÁFIA AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGRÓL Az Alkotmánybíróság az állami szervek rendszerében, alkotmánybíráskodás... 2 Törvény az Alkotmánybíróságról (módosítása, illetve kísérletek a módosítására) (1989-2010)...

Részletesebben

BIBLIOGRÁFIA AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGRÓL

BIBLIOGRÁFIA AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGRÓL BIBLIOGRÁFIA AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGRÓL Az Alkotmánybíróság az állami szervek rendszerében, alkotmánybíráskodás... 2 Törvény az Alkotmánybíróságról (módosítása, illetve kísérletek a módosítására)... 7 Új törvény

Részletesebben

Válogatott bibliográfia Az emberi jogok szerepe a nemzetközi kapcsolatokban c. tárgyhoz

Válogatott bibliográfia Az emberi jogok szerepe a nemzetközi kapcsolatokban c. tárgyhoz Válogatott bibliográfia Az emberi jogok szerepe a nemzetközi kapcsolatokban c. tárgyhoz Összeállította: Dr. Kiss Barnabás egyetemi docens I. Ajánlott alapirodalom az alapjogok tanulmányozásához 1. Balogh

Részletesebben

Válogatott bibliográfia Az emberi jogok szerepe a nemzetközi kapcsolatokban c. tárgyhoz

Válogatott bibliográfia Az emberi jogok szerepe a nemzetközi kapcsolatokban c. tárgyhoz Válogatott bibliográfia Az emberi jogok szerepe a nemzetközi kapcsolatokban c. tárgyhoz Összeállította: Dr. Kiss Barnabás egyetemi docens I. Ajánlott alapirodalom az alapjogok tanulmányozásához 1. Alkotmányjog

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOGBÓL 2019 tavasz

ZÁRÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOGBÓL 2019 tavasz ZÁRÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOGBÓL 2019 tavasz KÖTELEZŐ TANANYAG: Kocsis Miklós Petrétei József Tilk Péter: Alkotmánytani alapok. Kodifikátor Alapítvány, Pécs, 2015 Petrétei József: Magyarország

Részletesebben

Tantárgy adatlap Változások a magyar politikai rendszerben

Tantárgy adatlap Változások a magyar politikai rendszerben A tantárgy kódja: PHP_MOPOL A tantárgy megnevezése (magyarul): A tantárgy neve (angolul): Recent Changes in Hungarian Political System A tanóra száma (Előadás + szeminárium + gyakorlat + egyéb): Kreditérték:

Részletesebben

Tájékoztató és Tematika MAGYAR ALKOTMÁNYJOG c. tantárgyból. LEVELEZŐ MUNKAREND részére. 2012 tavaszi szemeszter

Tájékoztató és Tematika MAGYAR ALKOTMÁNYJOG c. tantárgyból. LEVELEZŐ MUNKAREND részére. 2012 tavaszi szemeszter Nemzeti Közszolgálat Egyetem Rendészettudományi Kar Alkotmányjogi és Közigazgatási Jogi Tanszék Tájékoztató és Tematika MAGYAR ALKOTMÁNYJOG c. tantárgyból LEVELEZŐ MUNKAREND részére 2012 tavaszi szemeszter

Részletesebben

Repertórium 2014/40-ig

Repertórium 2014/40-ig MTA Law Working Papers Repertórium 2014/40-ig 2014/01 Ződi Zsolt 2014/02 Pálné Kovács Ilona 2014/03 Balázs István 2014/04 Horváth M. Tamás 2014/05 Varga Zs. András 2014/06 Ziegler Dezső Tamás A korábbi

Részletesebben

Dr. Vadál Ildikó publikációs jegyzéke

Dr. Vadál Ildikó publikációs jegyzéke Dr. Vadál Ildikó publikációs jegyzéke Könyv, könyvfejezet, országos szaklapban megjelent tanulmány: - A közigazgatási jog kodifikációja. Stabil kormányzás, változó közigazgatás. Dialóg Campus Kiadó, Bp-Pécs,

Részletesebben

Tartalom. I. kötet. Az Alkotmány kommentárjának feladata Jakab András...5 Preambulum Sulyok Márton Trócsányi László...83

Tartalom. I. kötet. Az Alkotmány kommentárjának feladata Jakab András...5 Preambulum Sulyok Márton Trócsányi László...83 Tartalom I. kötet Előszó az első kiadáshoz Jakab András........................................ IX Előszó a második kiadáshoz Jakab András...................................... X Folytonos alkotmányozás.

Részletesebben

Adatlap törzstagok számára

Adatlap törzstagok számára Adatlap törzstagok számára 1. Neve: Prof. Dr. Takács Péter 2. Születési éve: 1955 3. Felsőoktatási intézmény, amelynek Nemzeti Közszolgálati Egyetem teljes munkaidős oktatója: 4. Beosztása: Egyetemi tanár

Részletesebben

A működő Alkotmány az alkotmánybíráskodás hatása közjogi berendezkedésünkre

A működő Alkotmány az alkotmánybíráskodás hatása közjogi berendezkedésünkre Témavezető: Tilk Péter egyetemi docens (PhD) A téma leírása: A működő Alkotmány az alkotmánybíráskodás hatása közjogi berendezkedésünkre című téma keretében a doktorandusz hallgatóknak lehetőségük nyílik

Részletesebben

Az MTA-DE Közszolgáltatási Kutatócsoport tanulmányköteteinek tanulmányai és a kutatócsoportra hivatkozással megjelent tanulmányok 2014

Az MTA-DE Közszolgáltatási Kutatócsoport tanulmányköteteinek tanulmányai és a kutatócsoportra hivatkozással megjelent tanulmányok 2014 Az MTA-DE Közszolgáltatási Kutatócsoport tanulmányköteteinek tanulmányai és a kutatócsoportra hivatkozással megjelent tanulmányok 2014 1. Az MTA-DE Kutatócsoport munkájának keretében 2014-ben megjelent

Részletesebben

3) kulcskérdés: az alkotmánybíráskodás független intézményi kereteinek biztosítása

3) kulcskérdés: az alkotmánybíráskodás független intézményi kereteinek biztosítása Előadásvázlat Az alkotmánybíráskodás fogalma és modelljei. A magyar alkotmánybíráskodás jellemzői. Az Alkotmánybíróság jogállása, hatáskörei 2016. november 10. és november 17. I. Az alkotmánybíráskodás

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOGBÓL 2018 tavasz

ZÁRÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOGBÓL 2018 tavasz ZÁRÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOGBÓL 2018 tavasz KÖTELEZŐ TANANYAG: Petrétei József: Az alkotmányos demokrácia alapintézményei. Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs 2009 VAGY Kocsis Miklós Petrétei József

Részletesebben

Chronowski Nóra és Lápossy Attila (ELTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszék)

Chronowski Nóra és Lápossy Attila (ELTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszék) Alkotmányjog 2. előadások Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar 2017/18. tanév őszi szemeszter Az Alkotmányjogi Tanszék előadásvázlatai http://alkjog.elte.hu/ ALKOTMÁNYBÍRÁSKODÁS (összevont

Részletesebben

Publikációs jegyzék. Könyvek, monográfiák

Publikációs jegyzék. Könyvek, monográfiák Publikációs jegyzék Könyvek, monográfiák DEZSŐ Márta: Képviselet és választás a parlamenti jogban. /Jog és jogtudomány 15./ MTA Állam- és Jogtudományi Intézete. Budapest, 1998. Közgazdasági és Jogi Kiadó,

Részletesebben

Prof. Dr. Patyi András Patyi András. elnök, Nemzeti Választási Bizottság. 2012-2016 rektor, egyetemi tanár

Prof. Dr. Patyi András Patyi András. elnök, Nemzeti Választási Bizottság. 2012-2016 rektor, egyetemi tanár 1. Személyi adatok Vezetéknév/Utónév: Születési név: 2. Betöltött beosztás, munkakör, foglalkozási terület: Önéletrajz Prof. Dr. Patyi András Patyi András elnök, Nemzeti Választási Bizottság 3. Szakmai

Részletesebben

Alkotmányjog 1. Alkotmány, alapelvek Jogforrások Státusok Részvétel tavaszi szemeszter ELTE ÁJK február 16.

Alkotmányjog 1. Alkotmány, alapelvek Jogforrások Státusok Részvétel tavaszi szemeszter ELTE ÁJK február 16. Alkotmányjog 1 Alkotmány, alapelvek Jogforrások Státusok Részvétel 2016-17. tavaszi szemeszter ELTE ÁJK 2017. február 16. A tantárgy Előadás Gyakorlat Vizsgakövetelmények Vizsgarendszer A tanszékről alkjog.elte.hu/

Részletesebben

Bevezetés... 3 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5

Bevezetés... 3 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 3 A jogok generációi...3 A hatalmi ágak elválasztása... 4 Az Alaptörvény és a korábbi Alkotmány kapcsolata... 4 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5 1.1.

Részletesebben

A közigazgatási jogi jogalkotás és jogalkalmazás előtt álló kihívások alkotmánybírósági szemszögből

A közigazgatási jogi jogalkotás és jogalkalmazás előtt álló kihívások alkotmánybírósági szemszögből Témavezető: Tilk Péter egyetemi docens (PhD) A téma leírása: A közigazgatási jogi jogalkotás és jogalkalmazás előtt álló kihívások alkotmánybírósági szemszögből című téma keretében a doktorandusz hallgatóknak

Részletesebben

elnök, Nemzeti Választási Bizottság Nemzeti Közszolgálati Egyetem, 1083 Budapest, Ludovika tér 2.

elnök, Nemzeti Választási Bizottság Nemzeti Közszolgálati Egyetem, 1083 Budapest, Ludovika tér 2. 1. Személyi adatok 2. Betöltött beosztás, munkakör, foglalkozási terület: Önéletrajz Vezetéknév/Utónév: Prof. Dr. Patyi András Születési név: Patyi András elnök, Nemzeti Választási Bizottság 3. Szakmai

Részletesebben

Tájékoztató és Tematika MAGYAR ALKOTMÁNYJOG c. tantárgyból nappali és levelező hallgatóknak 2011 tavaszi szemeszter

Tájékoztató és Tematika MAGYAR ALKOTMÁNYJOG c. tantárgyból nappali és levelező hallgatóknak 2011 tavaszi szemeszter RENDŐRTISZTI FŐISKOLA Alkotmányjogi és Közigazgatási Jogi Tanszék Tájékoztató és Tematika MAGYAR ALKOTMÁNYJOG c. tantárgyból nappali és levelező hallgatóknak 2011 tavaszi szemeszter A Tájékoztató célja,

Részletesebben

HONORIS CAUSA PRO SCIENTIA ARANYÉRMESEK

HONORIS CAUSA PRO SCIENTIA ARANYÉRMESEK HONORIS CAUSA PRO SCIENTIA ARANYÉRMESEK 1989 2017 2017 Lovász László elnök Csépe Valéria kutatóprofesszor MTA Természettudományi Kutatóközpont Cziráki Szabina titkár Országos Tudományos Diákköri Tanács

Részletesebben

nemzeti közszolgálati EGyEtEm közigazgatás-tudományi kar tudományos diákköri konferencia tavaszi ForduLÓ Budapest, 2014. április 24.

nemzeti közszolgálati EGyEtEm közigazgatás-tudományi kar tudományos diákköri konferencia tavaszi ForduLÓ Budapest, 2014. április 24. nemzeti közszolgálati EGyEtEm közigazgatás-tudományi kar tudományos diákköri konferencia tavaszi ForduLÓ Budapest, 2014. április 24. tudományos diákkör ProGrAmFÜZEt program 10:00-12:00 1. panel 12:00-12:30

Részletesebben

Az alkotmánybíróság az Alaptörvényben

Az alkotmánybíróság az Alaptörvényben Az alkotmánybíróság az Alaptörvényben DE ÁJK Alkotmányjogi Tanszék Fogalommeghatározás Az alkotmánybíráskodás a hatalommegosztás után a jogállam legfontosabb alkotmányos garanciája, amely biztosítja, hogy

Részletesebben

Közigazgatási jogérvényesítési és jogvédelmi ismeretek

Közigazgatási jogérvényesítési és jogvédelmi ismeretek Tanmenet és tantárgyi követelmények a Közigazgatási jogérvényesítési és jogvédelmi ismeretek tantárgyhoz 2016/2017. tanév I. (őszi) félév Közigazgatás-szervező alapképzési szak 2014. NAPPALI és LEVELEZŐ

Részletesebben

A magyar politikai rendszer 11/12/2011. Az alkotmánybíróság

A magyar politikai rendszer 11/12/2011. Az alkotmánybíróság Az alkotmánybíróság Fontos Politika, politika, politika! Főbb témakörök 1. modellek 2. megalakulása 3. jogköre 4. politikai szerepe 5. a politika eljogiasítása Az európai és amerikai alkotmánybírósági

Részletesebben

Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ, Zsinagóga, Baja, Munkácsy M. u. 9. Eötvös József Főiskola, Baja, Szegedi út 2.

Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ, Zsinagóga, Baja, Munkácsy M. u. 9. Eötvös József Főiskola, Baja, Szegedi út 2. Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ, Zsinagóga, Baja, Munkácsy M. u. 9. Eötvös József Főiskola, Baja, Szegedi út 2. A konferencia harminchárom előadója a következő intézmények oktatója vagy

Részletesebben

XI. Fóti-Futi. 5 km nemenkénti és kategóriánkénti eredménylista

XI. Fóti-Futi. 5 km nemenkénti és kategóriánkénti eredménylista Férfi 14 éves és ez alatti 1 5089 SZŐKE-KISS Jácint 2003 00:20:00 Nem Fóton Járok Iskolába 4:00 min/km +00:00:00 2 5091 TAKÁCS Levente Márton 2004 00:21:04 Garay János Általános Iskola, Fót 4:12 min/km

Részletesebben

A kötetben szereplő tanulmányok szerzői

A kötetben szereplő tanulmányok szerzői A kötetben szereplő tanulmányok szerzői Dr. Barzó Tímea, egyetemi docens, Miskolci Egyetem, Államés Jogtudományi Kar, Polgári Jogi Tanszék, Miskolc Dr. Barta Judit, egyetemi docens, Miskolci Egyetem, Állam-

Részletesebben

A legfontosabb állami szervek

A legfontosabb állami szervek A legfontosabb állami szervek Az Országgyűlés 2012-től: Alaptörvény 1. cikk Házszabály Az Országgyűlés Magyarország legfelsőbb (államhatalmi és) népképviseleti szerve. Biztosítja a társadalom alkotmányos

Részletesebben

Kutató, Tudományos munkatárs (MTA TK KI)

Kutató, Tudományos munkatárs (MTA TK KI) Kállai Ernő Kutató, Tudományos munkatárs (MTA TK KI) Osztály: Romakutatások Osztálya Tudományos cím vagy fokozat: PhD E-mail: kallai.erno@tk.mta.hu Telefonszám: +36-1 224-6700 / 5224 Épület: T (Emelet,

Részletesebben

Jegyzőkönyv NAP Diákolimpia IV. Korcsoport - Fiú Egyéni

Jegyzőkönyv NAP Diákolimpia IV. Korcsoport - Fiú Egyéni Jegyzőkönyv NAP Diákolimpia IV. Korcsoport - Fiú Egyéni Hajdú-Bihar Debrecen 2009.05.15. 1 Mogyorósi Dávid 94 Püspökladány Püspökladány 882 12,40-530 - 64,48-9,10-02:12.00 2 Kiss Ádám 95 Debrecen Kazinczy

Részletesebben

Jegyzőkönyv Diákolimpia

Jegyzőkönyv Diákolimpia Jegyzőkönyv Diákolimpia III. korcsoport - Fiú Egyéni Zala Zalaegerszeg 2009.06.05. 1 Magyar Bence 96 Kossuth Lajos Ált. Isk. Monor 748 8,00-511 - 59,29-01:36,85 2 Kiss Csaba 96 Ált. Isk. AM Tiszaújváros

Részletesebben

AZ ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA KÉPZÉSI PROGRAMJA A 2018/2019. tanév tavaszi szemeszterében

AZ ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA KÉPZÉSI PROGRAMJA A 2018/2019. tanév tavaszi szemeszterében AZ ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA KÉPZÉSI PROGRAMJA A 2018/2019. tanév tavaszi szemeszterében 2019. február 15. (péntek) 10.00 11.30. Dr. habil Herger Csabáné Ph.D. egyetemi docens: Házassági vagyonjog

Részletesebben

AZ ÁLLAMFŐ SZEREPE A KORMÁNYZATI A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK JOGÁLLÁSA ÉS RENDSZEREKBEN. HATÁSKÖREI. Alkotmányjog 2. nappali tagozat november 6.

AZ ÁLLAMFŐ SZEREPE A KORMÁNYZATI A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK JOGÁLLÁSA ÉS RENDSZEREKBEN. HATÁSKÖREI. Alkotmányjog 2. nappali tagozat november 6. AZ ÁLLAMFŐ SZEREPE A KORMÁNYZATI RENDSZEREKBEN. A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK JOGÁLLÁSA ÉS HATÁSKÖREI Alkotmányjog 2. nappali tagozat 2017. november 6. dr. Milánkovich András Tanársegéd ELTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszék

Részletesebben

HELYI ÖNKORMÁNYZATOK TEMATIKA ÁLLAMTUDOMÁNYI ÉS KÖZIGAZGATÁSI KAR SZAKIGAZGATÁSI ÉS SZAKPOLITIKAI INTÉZET. (tárgykód: KKS7B17)

HELYI ÖNKORMÁNYZATOK TEMATIKA ÁLLAMTUDOMÁNYI ÉS KÖZIGAZGATÁSI KAR SZAKIGAZGATÁSI ÉS SZAKPOLITIKAI INTÉZET. (tárgykód: KKS7B17) ÁLLAMTUDOMÁNYI ÉS KÖZIGAZGATÁSI KAR SZAKIGAZGATÁSI ÉS SZAKPOLITIKAI INTÉZET HELYI ÖNKORMÁNYZATOK (tárgykód: KKS7B17) TEMATIKA 2017/2018. tanév II. félév ELŐADÁSOK IDŐPONTJA ÉS TÉMAKÖRE 1. előadás Időpontja:

Részletesebben

Sarkalatos átalakulások A bíróságokra vonatkozó szabályozás átalakulása 2010-2014

Sarkalatos átalakulások A bíróságokra vonatkozó szabályozás átalakulása 2010-2014 MTA Law Working Papers 2014/39 Sarkalatos átalakulások A bíróságokra vonatkozó szabályozás átalakulása 2010-2014 Darák Péter Magyar Tudományos Akadémia / Hungarian Academy of Sciences Budapest ISSN 2064-4515

Részletesebben

ANGOL. Vargáné dr.kiss Katalin-Göncz Hajnalka. Március 26. Igazgatási épület Baligács László angol B2 B2

ANGOL. Vargáné dr.kiss Katalin-Göncz Hajnalka. Március 26. Igazgatási épület Baligács László angol B2 B2 ANGOL Vargáné dr.kiss Katalin-Göncz Hajnalka Március 26. Igazgatási épület 312 14.45 Baligács László angol B2 B2 Ferenc Baráth Norbert angol B2 B2 Berencsik Szabolcs angol B2 B2 Bódis Tamás angol B2 B2

Részletesebben

II. Wolters Kluwer Jogi Konferencia. 2016. május 11-12. Thermál Hotel Visegrád

II. Wolters Kluwer Jogi Konferencia. 2016. május 11-12. Thermál Hotel Visegrád II. Wolters Kluwer Jogi Konferencia 2016. május 11-12. Thermál Hotel Visegrád Megnyitó előadások Gárdos Péter, ügyvéd: A Ptk. az elmúlt év tükrében Az I. Wolters Kluwer Jogi Konferencián elhangzott, hogy

Részletesebben

Pécs, szeptember Dr. habil. Fábián Adrián tanszékvezető egyetemi docens

Pécs, szeptember Dr. habil. Fábián Adrián tanszékvezető egyetemi docens ZÁRÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK KÖZIGAZGATÁSI JOGBÓL 2016 ősz I. Tananyag Fábián Adrián: Közigazgatás-elmélet. (I, II, V, XIII, XIV, XIX, XX. fejezetek) Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs 2011 Fábián Adrián (Szerk.):

Részletesebben

Pécs, november Dr. Fábián Adrián tanszékvezető egyetemi docens

Pécs, november Dr. Fábián Adrián tanszékvezető egyetemi docens ZÁRÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK KÖZIGAZGATÁSI JOGBÓL 2018 tavasz I. Tananyag Fábián Adrián: Közigazgatás-elmélet. (I, II, V, XIII, XIV, XIX, XX. fejezetek) Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs 2011 Fábián Adrián:

Részletesebben

Curriculum Vitae Csaba Toth, PhD Born: October 7, 1979; Miskolc, Hungary

Curriculum Vitae Csaba Toth, PhD Born: October 7, 1979; Miskolc, Hungary Curriculum Vitae Csaba Toth, PhD Born: October 7, 1979; Miskolc, Hungary Studies concluded: PhD in Political Science ELTE, Faculty of Law and Political Science, Budapest, Hungary (2012) MA in Sociology

Részletesebben

Iromány száma: T/1606. Benyújtás dátuma: :08. Parlex azonosító: R2QQKCOX0001

Iromány száma: T/1606. Benyújtás dátuma: :08. Parlex azonosító: R2QQKCOX0001 Iromány száma: T/1606. Benyújtás dátuma: 2018-09-21 16:08 Országgyűlési képviselő Parlex azonosító: R2QQKCOX0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó:

Részletesebben

ÁLLAM-ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR KARI BIZOTTSÁGOK (KARI TANÁCS )

ÁLLAM-ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR KARI BIZOTTSÁGOK (KARI TANÁCS ) 1. Kari Felvételi Bizottság ÁLLAM-ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR KARI BIZOTTSÁGOK (KARI TANÁCS 2018.09.26.) szavazati joggal rendelkező tanácskozási jogú tag kari HÖK Kántor Kinga kari HÖK képviselő Prof. Dr. Sáry

Részletesebben

Hunfoglalás - Kékes-Vertikál, Kékestető 1 kör - 6 km nemenkénti és kategóriánkénti eredménylista

Hunfoglalás - Kékes-Vertikál, Kékestető 1 kör - 6 km nemenkénti és kategóriánkénti eredménylista Férfi 20 év alatt 1 1102 BOROS Ádám 2004 01:14:33 7 7 12:25 min/km +00:00:00 2 1064 RÁCZ Balázs 1997 01:18:10 11 10 13:01 min/km +00:03:37 3 352 SZABÓ Dávid 1999 01:18:43 12 11 13:06 min/km +00:04:08 4

Részletesebben

Hunfoglalás - Kékes-Vertikál, Kékestető 1 kör - 6 km nemenkénti és kategóriánkénti eredménylista

Hunfoglalás - Kékes-Vertikál, Kékestető 1 kör - 6 km nemenkénti és kategóriánkénti eredménylista Profi 1 1087 VARGA Zoltán Csaba 1972 00:55:25 1 1 9:14 min/km +00:00:00 1 1009 BITA Árpád 1985 00:56:34 2 2 9:25 min/km +00:01:08 1 1063 PICHLER Tamás 1988 01:05:55 3 3 10:58 min/km +00:10:27 3 352 SZABÓ

Részletesebben

VI.Szigetköz Minimaraton

VI.Szigetköz Minimaraton 2009.05.03. Táv : 16 km Abszolút eredmények 1. 33. Major József 1979 0:52:57 2. 10. Garami Árpád 1966 0:55:22 3. 71. Görözdi Máté 1983 0:57:34 4. 153. Sándor Csaba 1985 0:58:58 5. 6. Varga Csaba 1965 0:59:51

Részletesebben

Dél-Budapesti Döntő eredménylista

Dél-Budapesti Döntő eredménylista Dél-Budapesti Döntő eredménylista 1. korcsoport ( A kategória) Nem volt nevező Nem volt nevező 2. korcsoport ( B kategória) 1. Kollár Tamás Weöres Sándor Általános Isk. 2. Urbán Kristóf Őrmezei Általános

Részletesebben

Jegyzetboltb an kapható? Egedy-Gellén-Horváth-Pál- Szentpéteri Nagy Kari jegyzet 2013 igen, 1500 Ft

Jegyzetboltb an kapható? Egedy-Gellén-Horváth-Pál- Szentpéteri Nagy Kari jegyzet 2013 igen, 1500 Ft I. folyam Igazgatásszervező alapszak Egedy-Gellén-Horváth-Pál- Áltanános politológia Bevezetés a politológiába Szentpéteri Nagy Kari jegyzet 2013 igen, 1500 Ft Közigazgatástudomány alapjai A közigazgatás

Részletesebben

Dr. Klein Tamás SZAKMAI ÉLETRAJZ. tanársegéd Szoba: épület, T/21. szoba. Tel: cím: Tudományos minősítés: -

Dr. Klein Tamás SZAKMAI ÉLETRAJZ. tanársegéd Szoba: épület, T/21. szoba. Tel:  cím: Tudományos minősítés: - SZAKMAI ÉLETRAJZ Dr. Klein Tamás tanársegéd Szoba: épület, T/21. szoba Tel: Email cím: klein.tamas@kre.hu Tudományos minősítés: - Felsőfokú tanulmányok és végzettség: 2004 2010 Eötvös Loránd Tudományegyetem,

Részletesebben

Mohács és Európa Horváth Mihály Történelemverseny elődöntőjének eredménye Gimnáziumok

Mohács és Európa Horváth Mihály Történelemverseny elődöntőjének eredménye Gimnáziumok Mohács és Európa Horváth Mihály Történelemverseny elődöntőjének eredménye ok Név Iskola Pontszám 1 Horváth Bálint 49 2 Matos Lilla 48 3 Demjén Balázs Ádám 47 4 Matos Bence 47 5 Ubrea Roland 6 Krizsna Szabolcs

Részletesebben

Impresszum Jogi nyilatkozatok MTMT adatbázis Copyright

Impresszum Jogi nyilatkozatok MTMT adatbázis Copyright Impresszum Jogi nyilatkozatok MTMT adatbázis Copyright 08092 1. atalin A megyei szakigazgatási szervek irányító tevékenységével kapcsolatos problémák ÁLLAM ÉS IGAZGATÁS 11: pp. 996-1006. (1976) 2. Tarnai

Részletesebben

A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának

A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának A magyar állam- és jogrendszer, jogtudomány továbbfejlesztése, különös tekintettel az európai jogfejlődési tendenciákra c. doktori programjának módosított

Részletesebben

1994-ben végzett IV. a Gépjárműtechnikai szerelő. Igazgató: Németi Lajos Osztályfőnök: Komiszár János

1994-ben végzett IV. a Gépjárműtechnikai szerelő. Igazgató: Németi Lajos Osztályfőnök: Komiszár János 1994-ben végzett IV. a Gépjárműtechnikai szerelő Igazgató: Németi Lajos Osztályfőnök: Komiszár János Idézet: Élj az idővel hát: fürgén elindulnak az évek, s nem jön olyan jó több, mint ami már oda van

Részletesebben

Egyetemi-Főiskolai ORSZÁGOS és Budapest Bajnokság Országúti Egyéni időfutam verseny 2007

Egyetemi-Főiskolai ORSZÁGOS és Budapest Bajnokság Országúti Egyéni időfutam verseny 2007 1 Hemmert János Szegedi Tudomány Egyetem 0:23:57 2 Fejes Gábor Budapesti Műszaki Főiskola 0:24:32 3 Horváth Zoltán Pannon Egyetem 0:25:03 4 Melts András Budapesti Gazdasági Főiskola 0:25:59 5 Horváth Roland

Részletesebben

Javaslat a Doktori Tanács, a Könyv- és Folyóirat-kiadó Bizottság és a Tudományetikai Bizottság tagjaira a Jelölőbizottság állásfoglalása alapján, 2017

Javaslat a Doktori Tanács, a Könyv- és Folyóirat-kiadó Bizottság és a Tudományetikai Bizottság tagjaira a Jelölőbizottság állásfoglalása alapján, 2017 Javaslat a Doktori Tanács, a Könyv- és Folyóirat-kiadó Bizottság és a Tudományetikai Bizottság tagjaira a Jelölőbizottság állásfoglalása alapján, 2017 1. A Jelölőbizottság javaslata a Doktori Tanács tagjaira

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Ügyszám: Keltezés: Előadó bíró: Közlöny információ: AB közlöny: 471/B/1995 Budapest, 1995.10.04 12:00:00 de. Sólyom László Dr. 61/1995. (X. 6.) AB határozat Közzétéve a Magyar Közlöny 1995. évi 84. számában

Részletesebben

Az MSZP állásfoglalásai az 1956-os forradalomról és Nagy Imréről ( ) a) Népszabadság

Az MSZP állásfoglalásai az 1956-os forradalomról és Nagy Imréről ( ) a) Népszabadság Az MSZP állásfoglalásai az 1956-os forradalomról és Nagy Imréről (1989-2005) a) Népszabadság (?) Bossányi Katalin: Meddig engedünk 56-ból? 1991. június 15. Emlékmű a megbékélésért. Megbékélés Emlékmű Alapítvány

Részletesebben

Az alkotmánybíráskodás. ELTE ÁJK, Alkotmányjog november 13.

Az alkotmánybíráskodás. ELTE ÁJK, Alkotmányjog november 13. Az alkotmánybíráskodás ELTE ÁJK, Alkotmányjog 2 2017. november 13. Az előadás felépítése I. Az alkotmánybíráskodás funkciója, fogalmi elemei II. III. Az alkotmánybíráskodás kialakulása és modelljei A magyar

Részletesebben

Magyar Egyetemi- Főiskolai Országos Bajnokság Kosárlabda Döntő

Magyar Egyetemi- Főiskolai Országos Bajnokság Kosárlabda Döntő Magyar Egyetemi- Főiskolai Országos Bajnokság Kosárlabda Döntő Szombathely, 2012.06. 1-3. EREDMÉNYEK Végeredmény női: M Gy V Pont Kosár 1. Szegedi Tudományegyetem 3 2 1 5 202:203 2. Semmelweis Egyetem

Részletesebben

MTB RÖVID TÁV FÉRFI ABSZOLÚT

MTB RÖVID TÁV FÉRFI ABSZOLÚT MTB RÖVID TÁV FÉRFI ABSZOLÚT 1 178 Kőszegi Krisztián HUN TREK SE Master1 1:31:13 2 137 Nagy Péter HUN Mecsek Maraton Team Felnőtt 1:34:18 3 228 Szabó Dávid Márkó HUN Mecsek Maraton Team Master1 1:34:34

Részletesebben

A jogtudomány sajátossága

A jogtudomány sajátossága Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola http://dfk.sze.hu/kezdolap http://doktiskjog.sze.hu A jogtudomány sajátossága Győr 2014. december 12.

Részletesebben

EURÓPAI ÉS NEMZETKÖZI IGAZGATÁS MESTERKÉPZÉSI SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR

EURÓPAI ÉS NEMZETKÖZI IGAZGATÁS MESTERKÉPZÉSI SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR A nemzeti, az uniós és a globális nemzetközi intézményrendszer (az államtudományi és közigazgatási szempontból) 1. Az államtudomány fogalma. Az állam fogalmának alakulása kezdetektől napjainkig. 2. Az

Részletesebben

Ferencz Károly Emlékverseny. Felnőtt

Ferencz Károly Emlékverseny. Felnőtt Ferencz Károly Emlékverseny Galgamácsa 2019.08.03-2019.08.04 Felnőtt 1 6 Szerdahelyi András ATKLE MAN 25 24 25 25 99 24 23 25 24 96 195 2 95 Jéri Tamás MVE MAN 24 22 25 25 96 23 25 24 24 96 192 3 84 Varga

Részletesebben

Alkotmányjog. előadó: dr. Szalai András

Alkotmányjog. előadó: dr. Szalai András Alkotmányjog előadó: dr. Szalai András 1 A jog fogalma, a magyar jogrendszer tagozódása KÖZJOG MAGÁNJOG Alkotmány, Alaptörvény az alkotmány fogalma és típusai az 1949. évi XX. törvény Alaptörvény jellemzői

Részletesebben

Salgótarjáni Pedagógiai Oktatási Központ Salgótarján, Ruhagyári út 9. Tel./Fax: (+36-32) Honlap: (+36-32)

Salgótarjáni Pedagógiai Oktatási Központ Salgótarján, Ruhagyári út 9. Tel./Fax: (+36-32) Honlap:  (+36-32) 9. évfolyam 1. KISS LÁSZLÓ MARCELL 2. MÁRTON ANNA 3. 4. GASPARIN ZSOMBOR BOLGÁR JÁNOS BENDE 5. ISTVÁN ISTVÁN 6. PÉK ÁBEL KRISTÓF 7. MATUCH RICHÁRD 8. ZSÉLYI KONRÁD 9. BENKE MÁTÉ 10. HATALA DÓRA 11. PISTYUR

Részletesebben

II. S.Pártai Félmarathon

II. S.Pártai Félmarathon 1 8008 BERTALAN Renátó 2014 00:00:00 00:14:03 00:27:48 +00:00:00 3:28 min/km 1 2 8121 BARABÁS Gábor 2014 00:00:00 00:14:03 00:28:30 +00:00:42 3:33 min/km 2 3 8118 ZATYKÓ Miklós 1977 00:00:00 00:14:09 00:29:26

Részletesebben

Plenáris ülésen való összesített részvétel

Plenáris ülésen való összesített részvétel Plenáris ülésen való összesített részvétel Plenáris ülésen való összesített részvétel Név Idő Ágh Péter (Fidesz) 46:37:36 Ander Balázs (Jobbik) 173:48:48 Apáti István (Jobbik) 105:41:30 Dr. Aradszki András

Részletesebben

KEDVEZMÉNY TÁBLA 2012 BALATONMAN FÜRED 2013 BALATONMAN FÜRED 2014 BM FÜRED 2014 BM KENESE 2015 BM FÜRED 2015 BM KENESE TELJESÍTÉSEK

KEDVEZMÉNY TÁBLA 2012 BALATONMAN FÜRED 2013 BALATONMAN FÜRED 2014 BM FÜRED 2014 BM KENESE 2015 BM FÜRED 2015 BM KENESE TELJESÍTÉSEK VERSENYZŐ NEVE SZÜL.ÉV KEDVEZMÉNY TÁBLA 2012 BALATONMAN FÜRED 2013 BALATONMAN FÜRED 2014 BM FÜRED 2014 BM KENESE 2015 BM FÜRED 2015 BM KENESE TELJESÍTÉSEK IRON KÖZÉPTÁV SPECIÁL IRON KÖZÉPTÁV SPECIÁL IRON

Részletesebben

11.a angol középfokú komplex BME Fritzné Terbe Krisztina, Helfrich Nikolett Budavári Katalin Róza

11.a angol középfokú komplex BME Fritzné Terbe Krisztina, Helfrich Nikolett Budavári Katalin Róza Andorkó Balázs 11.a német középfokú komplex BME Helfrich Nikolett Antal Ákos 10.b angol középfokú komplex BME Ujhelyiné Kovács Éva Antal Péter 12.b német középfokú komplex BME Kaáli Krisztina Baczynski

Részletesebben

Futófesztivál Szombathely, 10 km-es utcai OB eredmények

Futófesztivál Szombathely, 10 km-es utcai OB eredmények Futófesztivál Szombathely, 10 km-es utcai OB eredmények 2014.09.28 Helyezés Rajtszám Név Egyesület Korcsoport Idő 1. kör 2. kör 3. kör 4. kör OB 10 km Férfi Junior 1 80 Halmai Balázs AC Szekszárd Junior

Részletesebben

Megyei matematika verseny 2009.

Megyei matematika verseny 2009. 9. évfolyam 1 Pácsonyi Márton 77 Zrínyi Miklós Zalaegerszeg Kiss Zsolt, Péteri Szabolcs 2 Bubits Bence 66 Kölcsey Ferenc Zalaegerszeg Forgács Ferencné 2 Jung Dániel 66 Zrínyi Miklós Zalaegerszeg Kiss Zsolt,

Részletesebben

Alkotmányjog záróvizsga DE ÁJK jogász szak. Jogforrásjegyzék

Alkotmányjog záróvizsga DE ÁJK jogász szak. Jogforrásjegyzék Alkotmányjog záróvizsga DE ÁJK jogász szak Jogforrásjegyzék 2019 Az Alaptörvény vonatkozó rendelkezéseinek ismerete minden tételhez szükséges. A. tételek A/1. Alkotmányfogalmak és az alkotmányosság alapelvei:

Részletesebben

- eredmények - 5. osztály

- eredmények - 5. osztály 5. osztály N o Név Felkészítı tanár 17. Keresztes Dániel Hatvani Márton 4. Kotormán Dóra Torma Evelin 12. Kollárik Kálmán Gábor Viktor 3. Szeles Dávid Szögi László 13. Sisák Tamás Kovács Dezdemona 11.

Részletesebben

Kodifikáció. ésközigazgatás

Kodifikáció. ésközigazgatás Kodifikáció ésközigazgatás A TARTALOMBÓL PETRÉTEI JÓZSEF A köztársasági elnök megbízatása G. KARÁCSONY GERGELY A fenntartói jogok alakulása a felsőoktatásban, kitekintéssel a kancellári rendszer által

Részletesebben

Dél-Alföld.xls. 1. oldal, összesen: :00

Dél-Alföld.xls. 1. oldal, összesen: :00 Szum Irodalom, nyelv és helymatematika és fizika Számítástechnika Történelem Összesen Elérhető: 100 100 100 75 Elért maximum: 75 74 100 68 Bejutási határ: 60 35 69 54 Beküldési határ: 55 55 55 41 Beküldött

Részletesebben

Szálka Triatlon M egyéni abszolút eredmények

Szálka Triatlon M egyéni abszolút eredmények hely. hely. R.sz. Név Szül. Kategória kat. hely. Úszás Depo 1. Kerékpár Depo 2. Futás CÉL 1 1 215 HADHÁZI Máté Férfi 1991 Felnőtt 1 00:07:13 00:00:46 01:10:18 00:00:48 00:31:44 01:50:51 2 2 200 SZANISZLÓ

Részletesebben

Alkotmányjogi záróvizsga DE ÁJK jogász szak. Jogforrásjegyzék 2018.

Alkotmányjogi záróvizsga DE ÁJK jogász szak. Jogforrásjegyzék 2018. Alkotmányjogi záróvizsga DE ÁJK jogász szak Jogforrásjegyzék 2018. A. A/1. Alkotmányfogalmak és az alkotmányosság alapelvei: népszuverenitás, hatalommegosztás, jogállam, demokrácia 2/1993. ABh (népszuverenitás

Részletesebben

Alkotmánytörténet Apponyi Albert Jelzet Lelőhely Bibó István: Az államhatalmak elválasztása Jelzet: Lelőhely Beöthy Zsigmond: Elemi magyar közjog.

Alkotmánytörténet Apponyi Albert Jelzet Lelőhely Bibó István: Az államhatalmak elválasztása Jelzet: Lelőhely Beöthy Zsigmond: Elemi magyar közjog. Alkotmánytörténet Apponyi Albert: Gróf Apponyi Albert hét előadása a magyar alkotmány fejlődéséről. - Budapest : Királyi Magyar Egyetemi Ny., 1923. - 108 l. Jelzet: 8 14861 8 8945 Lelőhely: Történeti Bibó

Részletesebben

1999-ben végzett 12. a Gépjárműtechnikai szerelő-autószerelő. Igazgató: Alföldi Ferenc Osztályfőnök: Ilyés Gábor

1999-ben végzett 12. a Gépjárműtechnikai szerelő-autószerelő. Igazgató: Alföldi Ferenc Osztályfőnök: Ilyés Gábor 1999-ben végzett 12. a Gépjárműtechnikai szerelő-autószerelő Igazgató: Alföldi Ferenc Osztályfőnök: Ilyés Gábor Idézet: Hiszünk benne, hogy sokkal jobb szembenézni a valósággal, bármilyen ijesztő legyen

Részletesebben

PÉCS, NOVEMBER 8-9. Előzetes PROGRAM A KONFERENCIA SZERVEZŐI A KONFERENCIA KIEMELT SZAKMAI TÁMOGATÓJA:

PÉCS, NOVEMBER 8-9. Előzetes PROGRAM A KONFERENCIA SZERVEZŐI A KONFERENCIA KIEMELT SZAKMAI TÁMOGATÓJA: PÉCS, 2016. NOVEMBER 8-9. Előzetes PROGRAM A KONFERENCIA SZERVEZŐI A KONFERENCIA KIEMELT SZAKMAI TÁMOGATÓJA: A SZÁMVITEL TUDOMÁNY-SZAKMA-OKTATÁS KONFERENCIA előzetes PROGRAMJA PÉCS, 2016. november 8. A

Részletesebben

1. félév: alkotmányjog, közjogi berendezés 2. félév: alapvető jogok és kötelezettségekhez tartozó alkotmánybírósági döntések

1. félév: alkotmányjog, közjogi berendezés 2. félév: alapvető jogok és kötelezettségekhez tartozó alkotmánybírósági döntések 1. félév: alkotmányjog, közjogi berendezés 2. félév: alapvető jogok és kötelezettségekhez tartozó alkotmánybírósági döntések Alkotmány: constitutio közös állapot, közös megegyezés, hogy milyen szabályok

Részletesebben

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR KARI BIZOTTSÁGOK 2017.

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR KARI BIZOTTSÁGOK 2017. ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR KARI BIZOTTSÁGOK 2017. Tanulmányi Bizottság szavazati rendelkező joggal oktató szavazati joggal rendelkező hallgató Csemáné dr. Váradi Erika egyetemi docens, általános és tanulmányi

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK. Politikatudományok BA szak. Miskolci Egyetem BTK Alkalmazott Társadalomtudományok Intézete I. Bevezetés a politikatudományba

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK. Politikatudományok BA szak. Miskolci Egyetem BTK Alkalmazott Társadalomtudományok Intézete I. Bevezetés a politikatudományba ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Politikatudományok BA szak Miskolci Egyetem BTK Alkalmazott Társadalomtudományok Intézete 2018 I. Bevezetés a politikatudományba 1. A politika és a politikatudomány alapfogalmai: állam,

Részletesebben

Sz. 1 50m Gyorsúszás Férfi 7 éves és idősebb ben születettek Nincs szintidő

Sz. 1 50m Gyorsúszás Férfi 7 éves és idősebb ben születettek Nincs szintidő Oldal 1 Sz. 1 50m Gyorsúszás Férfi 7 éves és idősebb 2006.11.25. 98-99-ben születettek Nincs szintidő 1. Atyi Ádám 98 006 37.49 2. Ujlakán Kálmán 98 006 40.89 4. Nagy Balázs 98 006 43.91 3. Varga Márton

Részletesebben

VIZSGAKÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOG 2. Jogász szak, nappali tagozat 2017/2018. tanév I. félév I. A VIZSGA RENDSZERE ÉS A VIZSGÁZTATÁS RENDJE

VIZSGAKÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOG 2. Jogász szak, nappali tagozat 2017/2018. tanév I. félév I. A VIZSGA RENDSZERE ÉS A VIZSGÁZTATÁS RENDJE VIZSGAKÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOG 2. Jogász szak, nappali tagozat 2017/2018. tanév I. félév I. A VIZSGA RENDSZERE ÉS A VIZSGÁZTATÁS RENDJE A vizsga írásbeli. Szóbeli vizsga csak utó- és javítóvizsgáztatás

Részletesebben

Állam- és Jogtudományi Szekció 1

Állam- és Jogtudományi Szekció 1 Állam- és Jogtudományi Szekció 1 Intézmény Város 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Elõadások száma I-III. helyezés Egyéb 1 BCE KIK Budapest 2 3 1 2 8 1 2 2 DE ÁJK Debrecen 1 2 2 1 2 1 3 1

Részletesebben

IV. DEBRECENI FUTÓKARNEVÁL 2. Nap -- TEREPFUTÁS augusztus 23. Kategória Eredmények

IV. DEBRECENI FUTÓKARNEVÁL 2. Nap -- TEREPFUTÁS augusztus 23. Kategória Eredmények 10km Férfi 10-18 éves 1 2064 Lovas Bence 2004.04.04 11 0:35:29 1:14:41 10km Férfi 19-30 éves 1 2044 Szabó József 1990.02.16 25 0:21:54 0:44:37 2 2099 Szaniszló Máté 1988.08.23 26 0:23:08 0:47:23 3 2105

Részletesebben

A program címe. Az állam gazdasági szerepvállalásának EU jogi korlátai és lehetőségei, valamint a versenyjogi. tanulmánykészítés (monográfiák)

A program címe. Az állam gazdasági szerepvállalásának EU jogi korlátai és lehetőségei, valamint a versenyjogi. tanulmánykészítés (monográfiák) Az Igazságügyi Minisztérium a Jogászképzés színvonalának emelését célzó programok keretében a 2016/2017. tanévben a következő oktatói hallgatói közös kutatás és oktatásfejlesztési programok megvalósításához

Részletesebben

24. KÖZÉP-EURÓPAI KÖZJEGYZŐI KOLLOKVIUM

24. KÖZÉP-EURÓPAI KÖZJEGYZŐI KOLLOKVIUM Meghívó Dr. Navracsics Tibor védnöksége alatt megrendezésre kerülő 24. KÖZÉP-EURÓPAI KÖZJEGYZŐI KOLLOKVIUM Sopron Időpont: 2012. november 8-10. Szervezési tudnivalók: A KOLLOKVIUM ELŐADÁSAINAK HELYSZÍNE:

Részletesebben

Országos fordulón elért pontszám DÍJ / HELYEZÉS. Felkészítő tanár(ok) TANULÓ NEVE MEGYE HELYSÉG ISKOLA

Országos fordulón elért pontszám DÍJ / HELYEZÉS. Felkészítő tanár(ok) TANULÓ NEVE MEGYE HELYSÉG ISKOLA DÍJ / HELYEZÉS TANULÓ NEVE MEGYE HELYSÉG ISKOLA I. díj Homonnay Bálint Bp VIII. Budapest I. díj Németh Ilona Bp VIII. Budapest II. díj Tatár Dániel Bp VIII. Budapest II. díj Ágoston Péter Bp VIII. Budapest

Részletesebben

VIII. FEJEZET AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 91. (1) Az Alkotmánybíróság az alkotmányvédelem legfőbb szerve.

VIII. FEJEZET AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 91. (1) Az Alkotmánybíróság az alkotmányvédelem legfőbb szerve. VIII. FEJEZET AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 91. (1) Az Alkotmánybíróság az alkotmányvédelem legfőbb szerve. A tervezet a többi alkotmányos szervhez hasonlóan az Alkotmánybíróságot is tételmondattal helyezi el az

Részletesebben

MAGYAR JOGÁSZ EGYLET. NEGYVENEGYedik PROGRAMFÜZET. 41_jogaszvandorgyules.indd :56:46

MAGYAR JOGÁSZ EGYLET. NEGYVENEGYedik PROGRAMFÜZET. 41_jogaszvandorgyules.indd :56:46 MAGYAR JOGÁSZ EGYLET NEGYVENEGYedik jogász vándorgyűlés Debrecen 2018. április 19 21. PROGRAMFÜZET 41_jogaszvandorgyules.indd 1 2018.04.09. 7:56:46 41_jogaszvandorgyules.indd 2 2018.04.09. 7:56:46 2018.

Részletesebben

4032 Debrecen, Böszörményi út 138., 1. Dr. Apáti Ferenc egyetemi docens Tanszék

4032 Debrecen, Böszörményi út 138., 1. Dr. Apáti Ferenc egyetemi docens Tanszék 1. Dr. Apáti Ferenc egyetemi docens 2. Árváné dr. Ványi Georgina adjunktus GTK Vállalkozásfejlesztés nem önálló 3. Dr. Bácsné dr. Bába Éva egyetemi docens 4. Dr. Bai Attila egyetemi docens GTK Vállalatgazdaságtani

Részletesebben

SZÁMOLÁSI VERSENY - JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA 2014. MÁJUS 5. 1. évfolyam. megoldás próbálkozás

SZÁMOLÁSI VERSENY - JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA 2014. MÁJUS 5. 1. évfolyam. megoldás próbálkozás 1. évfolyam idő 1. Timár Bálint 1.b 104 104 7,14 2. Ozorai Zsóka 1.c 104 104 8,22 3. Ignácz András 1.b 103 104 8,18 4. Porcsa Tamás 1.c 103 104 8,20 5. Lesták Eszter Boglárka 1.c 103 104 8,50 6. Balika

Részletesebben

Bibliográfia a Házszabályról (és az Országgyűlésről szóló törvényről)

Bibliográfia a Házszabályról (és az Országgyűlésről szóló törvényről) Bibliográfia a Házszabályról (és az Országgyűlésről szóló törvényről) Több korszak Házszabályok Házszabályok elektronikus formában: www.ogyk.hu/e-konyvt Több korszakot átfogó feldolgozások Ereky István:

Részletesebben