Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK"

Átírás

1 Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK

2 90 % Magyar merinó 10 % 22 egyéb fajta: brit tejelő, awassi, texel, romney, suffolk, német húsmerinó, Ile de France, cigája, raczka.

3 Őshonos magyar fajták cigája Gyimesi racka cikta Hortobágyi racka

4 Tejelő fajták awassi Tejelő cigája Brit tejelő Kelet-fríz lacaune

5 Hús típusú fajták Ile de France suffolk texel Német húsmerinó

6 Booroola merinó Szapora merinó Bábolna tetra szapora

7

8 A juh legelő állat, az év jelentős részét a legelőn tölti, így a legfontosabb takarmánya a legelők fűtermése. A legeltetés klasszikus ideje Szent György naptól (április 24) Szent-Mihály napig (szeptember 29) tart. A legeltetés időszakában az állomány takarmányszükségletét szinte teljes mértékben fedezi a legelő.

9 Extenzív tartás: legelő, juhász, kutya Intenzív tartás: Épülethez kötött A fajta határozza meg, hogy milyen a tartási típus. Jól bírja a szelet, de a huzatot nem. Telelő domb síkvidéken: hó, csapadéklé lefolyik. Intenzív fajtákhoz kihívás lenne az intenzív gyepgazdálkodás. Vegyes tartás: legeltetés + istálló.

10 Épülethez kötött Ellés és báránynevelés Hizlalás Nyírás Fejés időszak /feltétlen/: Téli időszak Intenzív tejtermelés Legelőhöz kötött időszak: Hagyományos legeltetési idény Tényleges vegetációs idő Téli legelők (telepített, tarló) Korai legelők

11

12 Mivel a juh tartástechnológiájában jellemző az extenzív tartás, így a gépeknek minimális a szerepe. Amennyiben gépet alkalmazunk, akkor is egyszerű berendezések elegendők. A hazai juhtenyésztésben kevésbé jellemző, de esetenként előforduló iparszerű tartásnál azonban korszerű gépek használata elengedhetetlen. Elmondhatjuk, hogy egy juhtartó telepen mindenképpen szükség lehet pótkocsis traktorra, silómaróra, markoló-rakodó gépre, valamint tolólapra. Az állatok igényéhez legjobban alkalmazkodó takarmányozás megoldására takarmánykeverő-kiosztó kocsi beszerzése is szükséges lehet, de ezek a kocsik áraik miatt a juhtenyésztők számára a legtöbb esetben nem elérhetőek.

13 Épülettel szemben támasztott követelmények: Huzatmentes légcsere CO 2 0,35 térfogat % NH 3 0,02 térfogat % Relatív páratartalom 75 % Hőmérséklet Optimális kétnapos korig o C 3 hetes kortól o C Komfortzóna (-)10 (+)18 o C Fény Ablakfelület az alapterület 1/15-1/20-ad része A természetes megvilágítás fontos az állomány átláthatósága miatt is. Legalább két kapuja legyen (kétszárnyas, kifelé nyíló)

14 1. Ellető, báránynevelő Zárt, nagy légterű Kisebb-nagyobb csoportok kialakítására lehetőség legyen Szükség esetén infralámpa használható legyen (télen, kisbárány) 2.Tenyészkosok, üres vagy vemhes anyajuhok tenyésztésre szánt növendékek Három oldalán zárt hodály, negyedik oldalán karámos kifutó Nyáron elegendő egy faoszlopra állított nyeregtető (huzat ellen védettség legyen) 3. Hízó bárányok Jól világítható, szellőztethető as csoportok Három oldalán zárt, negyedik oldalon téliesíthető, nyáron két hosszant fal felhajtható

15 Berendezési tárgyak térelválasztó-rácsok /dranka 1,0-1,5 x 2,5-4,0 m/ rekesztő kapu etető abrak /vályú, önetető/ széna /szénarács, szénaláda/ itató - vályú /hagyományos, szinttartós/ - szelepes önitató - szopókás önitató - labdás önitató

16

17

18

19

20 Nyalósó tartó Mérleg lábfürösztő

21

22

23 Körmölés

24 Legeltetés: egyedi: szabad szakaszos pányvás kosaras csoportos: pásztoroló láb alóli szakaszos porciós

25 Villanypásztor (elektromos karám) Fejőház Körmöző kaloda Széna és szalmatároló szín

26 Üres anya: 1 m 2 Tenyészkos: 4 m 2 egyedül,2-3 m 2 csoportosan Hízóbárány: 0,4-0,7 m 2 /állat Növendék : 0,7-0,9 m 2

27 Hiányos takarmányozás hatására az ovuláció elmarad A javuló kondíció az ivari működés élénkülését váltja ki (főleg téli és tavaszi hónapokban) Flushing hatására a tenyészidény korábban áll be és hosszabb is lesz. A fehérjeellátás hiányossága az újszülöttek 25-30%-os súlycsökkenését eredményezik, rosszabb a bárányok életképessége, az anyák tejhozama kevesebb, az anyai ösztön gyengébb, nő a halvaszületések aránya.

28 A juh kedvezőtlen hőszabályzó képességű a gyapjú miatt. Főleg a magas hőmérséklettel szemben védtelen; tenyészidényben romlanak a ciklusfunkciók (csendes ivarzás, vetélés). A meleg különösen akkor káros, ha időtartama a 6 órát meghaladja. (deleléskor árnyékos, szellős pihenőhely legyen).

29

30 A viselkedés az állat külső, belső ingerekre adott reakcióinak összessége, amely az életjelenségek együttes megnyilvánulásának tekinthető. Életjelenségek: - Mozgás és pihenés (járás, állás, fekvés, alvás) - Táplálkozás (legelés, evés, kérődzés, ivás) - Fajfenntartás (párzás, ellés, anya-bárány kapcsolat) - Csoportos viselkedés (játék, figyelés) - Bélsár ürítés, vizelés

31 Mozgékony állat, legelés közben 4-5 km-t tesz meg, de naponta km-re is elhajtható. A legelőn a juh társait lassan követve, fejét letartva mozog. Az istállóból való kihajtáskor emelt fejjel, egymás hátán is tolakszanak kifelé. Jóllakottan árnyékos, száraz helyre szeret feküdni Szívesebben fekszik, mint áll. Tűző napon összebújnak karikába, egymás lába alá nyomják a fejüket. Szélnek háttal áll, bárányát a mellső lábára fekteti. Az anyajuhoz visszaengedett bárányok futás közben farukat dobálják. A nyáj mozgásából a juhász kutyája minősíthető.

32 Táplálékát a juh alsó ajkával, metszőfogaival ragadja meg. A legelőn a füveket kiválogatva legelik. Legelési időszakban több időt tölt táplálkozással, minta téli istállózott tartásban (20-29%, illetve %-a a nappali időszaknak). Nyáron pirkadatkor és alkonyatkor kell legeltetni. Legeléskor ritkán kapja fel a fejét.

33 Kérődzéskor rágómozgás/perc 7-8 órát kérődzik, nyugalom, csend kell hozzá. Szopáskor a bárány térdelő testhelyzetben orrával az anyja tőgyét bökdösi, közben farkát mozgatja (ez jelzi a tej folyását). A bárány első héten 30, második héten alkalommal szopik. A tolvaj bárány hátulról szopik (a feje koszos)

34 A juh a folyó, csörgedező vizet szereti inni. Az istállóban a naponta megivott vízmennyiséget nemcsak a takarmányozás, hanem az ivóvíz hőfoka is befolyásolja. Az alacsony hőfokú víz (2C o -os) erősen megterheli a szervezetet. Naponta 3-6 alkalommal iszik, kb. 0,5-3 liter vizet.

35 Kommunikáció Fő kommunikációs csatornák: Látás: - figyelmi póz, menekülő fajtársak látványa ragadozó elkerülő viselkedést indukál a többiekben - udvarlási és fenyegető pózok Szaglás: - pre-orbitális mirigyek, domináns kos nyájszag - anyai bevésődés, bárány beazonosítás szoptatáskor - ivarzó anyák beazonosítása (flehmen - kosok) Hallás: - kosok fenyegető és udvarlási hangjai - anya-bárány egymásra találása - szeparációs stressz (nyájtól)

36 Csoportszerkezet és rangsor I. Tipikus nyájállat: - relatíve kicsi szociális távolság - veszély esetén összetömörülnek (terelhetőség!) kivétel: soay juh (ősi skót fajta) - felismerik a saját csoportjukba tartozó egyedeket (főként szag alapján) - legalább 4-5 egyed kell egy stabil csoporthoz - vonzódnak a saját fajtájukhoz (akikkel nevelkedtek) - viselkedési szinkronizáció (egyszerre legelnek, kérődznek stb)

37 Csoportszerkezet II. Kosok: - a természetben külön csoportokban élnek (4-13 fő, kanadai vadjuh) - rangsor a testméret és szarvméret alapján (lineáris) - domináns kos: alárendelt egyed ritualizált meghágása - kötődés erősítése: dörgölődzés a kosok között (szaganyag átvitel) Anyák: - anyacsoportok (8-60 egyed) - kevésbé kifejezett rangsor (hálózatos) - vezető-követő viselkedés (idős, tapasztalt anya vezeti a vonuló nyájat) a szabadban, de pl. fejőgépre vonuláskor is - legelőtársak erősebb kötődés 2-3 csoporttag között

38 A házi juh szezonálisan poliösztruszos faj. A vadon élő juhoknál a nőstények üzekedése úgynevezett párzási rohamban nyilvánul meg,a domesztikált fajták nőstényeire a tünetszegény csendes ivarzás a jellemző. Az ivarzó anya gyakran vizel, a koshoz dörgölőzik A kos genitális kontroll alatt tartja nyájat, percenként körbejár, próbaugrásokat végez. A hím követi a nőstényt, mellé áll, kapar, tépdesi a gyapját, morog, szagolgatja a nőstény ivarszerveit, vizeletét, nyújtott nyakkal, felső ajkát felfelé görbítve vicsorgat (Flehman-reflex), nyelvét öltögeti. A nőstény, ha ivarzik a tűrési reflexet mutatja, megáll a kosnak. Az ivarzás időtartama 24 óra.

39 Szexuális magatartásformák Kosok: hónaposan ivarérettek, természetben 2-3 évesen csatlakoznak a koscsoportokhoz - látvány, szaglás és ízérzékelés útján választják ki az ivarzó anyákat (flehmen vomeronazális szerv: ösztrogének érzékelése) - szexuális partnerek gyakori váltogatása (promiszkuitás) a jellemző, de! domináns kosok több anyajuhval párzanak, mint a többiek (gond: ha az erősebb kos terméketlen sok anya üresen maradhat!) - csak kos csoportban nevelve: csökkent szexuális aktivitás felnőttkorban (homoszexualitás), anyák látványa, hangja, illata normális szexuális viselkedés Anyajuhok: - szezonálisan poliösztruszosak - az ivarzás naponta, órán át tart - növekvő nyugtalanság, bégetés - kos illata ivarzást indukál

40 Ivarzási tünetek Tűrési reflex Hím nemi reflexek Flehmen-reflex Kapuív reflex Fergusson reflex

41 Az állatok mesterséges termékenyítésekor az ondót művi úton juttatjuk az ivarzó nőstény nemi szervébe. A mesterséges termékenyítés előnyei: - nagy értékű, javító hatású apaállatoktól származtathatunk utódokat. - kevesebb apaállatra van szükség, - a kevesebb apaállattól származó utódállomány egyöntetűbb lesz. - szükség esetén e módszer a fajtaváltás hatékony módszere. - az apaállatok a párzás útján terjedő betegségektől mentesíthetők, s a betegségek közvetítői sem lehetnek. - a levett ondó minősége makroszkóposan és labordiagnosztikai úton is ellenőrizhető, minősíthető.

42 Mesterséges termékenyítésre az anyaállatokat ajánlatos előkészíteni energiadúsabb takarmányozással, ú.n. flushinggal. Kézből való pároztatáskor az ivarzók vazektomizált keresőkosokkal való kiválogatása naponta két ízben, kora reggel és késő délután célszerű. Rendszerint az ivarzás észlelésétől számított 18 óra múlva válik le a pete, ezért a termékenyítés az ivarzás jelentkezésétől számított óra között a legeredményesebb, az inszeminálást ajánlatos 8-12 óra múlva megismételni. Ha naponta egyszer kerestetnek, reggel 6-7 óra között, akkor rögtön inszerminálni kell és délután megismételni. Cervikális vagy laparoszkópos termékenyítés esetén ivarzásszinkronizálást alkalmaznak, mellyel a termékenyítés időzíthető.

43

44

45

46

47

48

49 Ellés és utódgondozás Ellés előtt: napos vemhesség (vadjuh: 170 nap) - ellés előtt 3 h nyugtalanság (körben jár, kapar, fekszik áll) - kiválás a nyájból (anya-bárány kötődést és felismerést segíti) - növekvő ösztrogén szint: idegen bárányt is elfogad ( báránylopás ) - emberi zavarás lassíthatja az ellést

50 1. Előkészítő szakasz: (6-12 óra) Külső jelek: far besüpped, has leereszkedik, péra duzzadt, medenceszalag ellazul- ellés előtt 7-10 nappal már láthatóak. Ellés közeledtével nyugtalan, kél-fekszik, félrevonul. Az ellések %-a a kora hajnali órákban, 20%-a délután, 20-30%-a este zajlik. 1. Megnyílási szakasz: A magzatburkok (vízhólyag, lábhólyag) megjelenik a szülőútban.

51 3. Kitolási szakasz: Erőteljes és szabályos időközönkénti méhösszehúzódás a hasprés segítségével. Általában 90%-tól maguktól megellenek, fekve. Ikerellés esetén átlagosan fél óránként követik egymást a bárányok. A magzatmáz eltakarításához a bárány orrát nyalja először az anya (felnyalás). Szaga alapján azonosít. Érdes nyelvével serkenti a perifériális vérkeringést. Első lábával kapálja a bárányt, ha kell. A bárányt mély, morgó hangon hívja. 4. Utószakasz: A magzatburok távozik fél-3 órán belül. A tisztulás 5-12 napig tart (lochia folyás). Az ellés után napra kialakulnak a méhben az újrafogamzás feltételi, az involúció befejeződik.

52 Utódgondozás Ellést követően: - első fél nap: szenzitív időszak (lezárulása után már nem érdeklődik a bárány után) - 1 órán belül szelektív kötődés a bárány iránt (szag alapján történő azonosítás olfaktórikus imprinting) - progeszteron és ösztrogén indukálja az anyai viselkedést (nem vemhes anyákban is) - méhnyak + hüvely tágulása: anyai viselkedést indukál (vaginális stimuláció (oxitocin szint emelkedés) elfogadja az idegen bárányt is) - nem vemhes állatnak oxitocin: 30 sec múlva elfogadja az idegen bárányt - elpusztult saját bárány bőre idegen bárányra húzva - dajkásítás

53 Első héten: Anya bárány kapcsolat I. - az anya bármikor engedi szopni a bárányát - folyamatosan egymás közelében vannak Első hónap: - az anya aktívan keresi a bárányt - hang, látvány (fej!), és szag alapján azonosítja be Második hónaptól: - a bárányé a főszerep a kapcsolat fenntartásában (Alexander et al. 1977)

54 Anya-bárány kapcsolat II. Anyai viselkedés: - a bárány aktivitása (mozgás, tőgy bökdösés) indukálja az anyai viselkedést (halott bárányt hamar elhagyja és csatlakozik a nyájhoz) - fajtajelleg vannak jobb és rosszabb nevelőképességű fajták (szelekció lehetősége! nagyobb súlyú bárány : jó anya) - egyedi jellegzetesség: tapasztalt anyák gondosabbak - abnormális viselkedés: elhagyja a bárányt, agresszió (öklel), nem áll meg szoptatáskor

55 Egyedfejlődés I. (a bárányok nem hallgatnak) Születés után: - normál esetben: 1órán belül feláll és keresi az anya tőgyét fészekhagyó (precocial), fejlett látás, hallás, mozgáskoordináció - az anya nyalogatása és mozgása stimulálja a bárányt (felállás és tőgykeresés) - az első tőgykereséskor meleg és sima felszínű dolgot keres - nyomásinger a szeme, orra környékén: fejét felemeli + száját kinyitja (hidegben, a lehűlt testű bárány inaktív) - első hét: óránként többször (1-3 perc), első hét után: óránként egyszer szopik (20 mp) - ikreket: az anyjuk egyszerre eteti (erős kötődés az ikrek között) - szopás közben csóválják a farkukat funkció: kulcsinger, ami az anya szaglászását (és ezáltal a beazonosítást) indukálja - követő viselkedés: miután lábra áll, folyamatosan az anyja mellett tartózkodik (kecske: rejtőző 4-7 napig)

56 Egyedfejlődés II. Tanulás: - egy napos koruk után már felismerik az anyjukat (hang, látvány) - felismerik a testvérüket, anyjuk fajtatársait - az anyjuktól tanulják meg, mit egyenek Játék: - funkciója: fizikai kondíció növelés mozgáskoordináció javítás; tanulás - tapasztalatszerzés; szociális készségek fejlesztése hetes korukban játszanak legtöbbet - kb. 1 éves korig - kosbárányok többet játszanak (fejelés, váll-lökés, hágás)

57 A juhok egymással való kapcsolata igen szelíd. Sem a legelőn, sem az istállóban nem tapasztalható versengés. Az élelmesség az a tulajdonság, ami kialakítja vezéri szerepet a nyájban. Játék = jó egészségi állapot, 2-3 hetes bárány már szívesen játszik társaival, 2-6 állatból álló csoportokat alkotnak. A zömében nappali életet élő, társulásban tartózkodó állatoknál, mint amilyen a juh is, az egyed közötti érintkezés alapja elsősorban a látás. A veszélyt úgy jelzi, hogy fejét felveti és megugrik egy kicsit. Hangadása sokrétű (anya-bárány kapcsolat, veszélyre felhívó hang, szexuális viselkedéskor kiadott berregés). A szaglás is fontos (anya-bárány, ivari társ).

58 A juhok naponta 6-8 alkalommal ürítenek bélsarat és esetben vizeletet. Ivarzáskor, elléskor gyakoribb a vizeletürítés. Az evést követő két óra utána bélsárürítés fokozódik. Vizeléskor a nőstények mélyen leguggolnak, a kos csánkját behajlítva szaggatottan vizel. Bélsárürítéskor a lábak a has alá húzódnak, a hát felpúposodik, a farok gyors ütemű, vízszintes rezegtető mozgást végez.

59 Ember-juh kapcsolat A juhok számára az ember egy potenciális ragadozó - kutya és ember képére ugyanazok az idegsejtek reagálnak - ember is kiválthatja ugyanazokat a menekülési reakciókat, amit a ragadozó (pl. kutya) vált ki A juhok számára az emberrel való kontaktus általában averzív - az averzió a korábbi negatív tapasztalatokból ered (terelés, nyírás, fürdetés, patakezelés, oltások stb.) - jutalmazással (táplálék) az averzió csökkenthető (asszociációs tanulás) - a kezelések többszöri ismétlése is javíthatja a kezelhetőséget (habituáció) A bárányok születés utáni (1-3 nap) kezelése szelídüléshez vezet - kötődik az emberhez (még hónapok múlva is!) - odamegy az emberhez, csökken a félénksége

60 Állatvédelmi kérdések Karámban tartott juhok - dominancia rendből adódó szociális stressz (nem tud elmenekülni) - túl rövid etetővályú-hossz: kevés takarmány gyengébbek éheznek - gyapjúrágás (abnormális viselkedésforma legelőn soha!), férgesség? - elkülönítés a fajtársaktól szeparációs stressz Legelőn tartott juhok - időjárási viszontagságok (főként a bárányokat érinti) - kevés takarmány (nagy állomány sűrűség, szárazság) - betegségek kezeletlenül maradhatnak Kezelések - farokvágás - herélés

61

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK JUHTENYÉSZTÉS

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK JUHTENYÉSZTÉS MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK JUHTENYÉSZTÉS Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem AGTC A juhlétszám megoszlása Magyarországon (db/ha) 150< 101-150 76-100 51-75 26-50 1-25 Tulajdonviszonyok megoszlása

Részletesebben

JUH SZAPORODÁSBIOLÓGIA

JUH SZAPORODÁSBIOLÓGIA JUH SZAPORODÁSBIOLÓGIA A NŐI IVARSZERVEK ANATÓMIAI FELÉPÍTÉSE 1: petefészek 2: tölcsér (infundibulum) 3: petevezető 4: méhszarvak 5: karunkulák 6: méhnyak (cervix) 7: méhnyak bejárata 8: hüvely 9: hüvelytornác

Részletesebben

Juh tartástechnológia

Juh tartástechnológia Juh tartástechnológia Az adott régió környezeti tényezői és piaci viszonyai alapján a következő szempontokat kell figyelembe venni : Az adott faj/fajta klímával, takarmányokkal, legeltetéssel, tartástechnológiával

Részletesebben

TARTÁSTECHNOLÓGIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

TARTÁSTECHNOLÓGIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A TARTÁSTECHNOLÓGIA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése TARTÁSTECHNOLÓGIAI VÁLTOZATOK A JUHTENYÉSZTÉSBEN - A juhtartásban használt épületek jellemzése,

Részletesebben

SEGÉDLET A KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLATTARTÁSHOZ ÉS ÁLLATITERMÉK- FELDOLGOZÁSHOZ. Általános észrevételek, juh- és kecsketartás

SEGÉDLET A KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLATTARTÁSHOZ ÉS ÁLLATITERMÉK- FELDOLGOZÁSHOZ. Általános észrevételek, juh- és kecsketartás SZENT ISTVÁN EGYETEM Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar SEGÉDLET A KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLATTARTÁSHOZ ÉS ÁLLATITERMÉK- FELDOLGOZÁSHOZ Általános észrevételek, juh- és kecsketartás

Részletesebben

Ismertesse az emlősök emésztőkészülékének felépítését és emésztését! Információtartalom vázlata:

Ismertesse az emlősök emésztőkészülékének felépítését és emésztését! Információtartalom vázlata: 1. Ismertesse az emlősök emésztőkészülékének felépítését és emésztését! Információtartalom vázlata: - Az előbél felépítése és járulékos mirigyei - A középbél felépítése és járulékos mirigyei - Az utóbél

Részletesebben

dr. Kranjec Ferenc A modern holstein-fríz tehén reprodukciós jellegzetességei, annak javítására alkalmazható módszerek

dr. Kranjec Ferenc A modern holstein-fríz tehén reprodukciós jellegzetességei, annak javítására alkalmazható módszerek dr. Kranjec Ferenc A modern holstein-fríz tehén reprodukciós jellegzetességei, annak javítására alkalmazható módszerek Bodrog, Szerencsi MGZRT. A petefészek ellés utáni ciklusba lendülése Tejtermelés,

Részletesebben

ÁLLATTENYÉSZTÉSI IRÁNYSZÁMOK ( S e g é d l e t ) napi tömeggyarapodás: 0,8-1 kg. elhullási % : 1-4 % kényszervágási % : 2-5 %

ÁLLATTENYÉSZTÉSI IRÁNYSZÁMOK ( S e g é d l e t ) napi tömeggyarapodás: 0,8-1 kg. elhullási % : 1-4 % kényszervágási % : 2-5 % PÁLYÁZAT, TANÁCSADÁS, INFORMÁCIÓ Partner tájékoztató ÁLLATTENYÉSZTÉSI IRÁNYSZÁMOK ( S e g é d l e t ) Szarvasmarha Borjú: születési tömeg: 35-40 kg/db föcstej itatás: 3-10 napig tejpótló-szer itatás: 60-100

Részletesebben

A genetikai korlátok és lehetőségek a juhágazatban. Dr. Jávor András Dr. Oláh János

A genetikai korlátok és lehetőségek a juhágazatban. Dr. Jávor András Dr. Oláh János A genetikai korlátok és lehetőségek a juhágazatban Dr. Jávor András Dr. Oláh János A juhtenyésztés jelenlegi helyzete I. 806.000 anyajuh (2016. június) a tervezett létszámnak, amely még mindig kevesebb

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA MEZŐGAZDASÁGI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA MEZŐGAZDASÁGI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK MEZŐGAZDASÁGI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. TESZTFELADATOK Egyszerű választás A feladatban a kérdésre adott válaszok közül egy helyes. Írja a kipontozott helyre a helyesnek tartott

Részletesebben

78. OMÉK Budapest, szeptember

78. OMÉK Budapest, szeptember 78. OMÉK Budapest, 2017. szeptember 20-24. A Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség hagyományosan Szent Mihály nap táján adja át tenyésztési és tenyésztésszervezési díjait azoknak a juhtenyésztőknek,

Részletesebben

TÁMOP F-14/1/KONV Egység, alprojekt/alprogram neve Rendezvény cím, dátum ETOLÓGIAI ALAPOK. Előadó neve

TÁMOP F-14/1/KONV Egység, alprojekt/alprogram neve Rendezvény cím, dátum ETOLÓGIAI ALAPOK. Előadó neve TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 Egység, alprojekt/alprogram neve Rendezvény cím, dátum ETOLÓGIAI ALAPOK Előadó neve AZ EMBER KÖRNYEZETFORMÁLÓ SZEREPE A GAZDASÁGI ÁLLATOK SZEMPONTJÁBÓL KIALAKULÓ KEDVEZŐTLEN

Részletesebben

A kutya kiképzése. Az alkalmazott etológia kérdései. I. rész

A kutya kiképzése. Az alkalmazott etológia kérdései. I. rész A kutya kiképzése Az alkalmazott etológia kérdései I. rész Tény: Az ember kb. i. e. 12000 évvel ezelőtt háziasította a kutyákat, az állatok közül vélhetőleg elsőként. - Mi hát az etológia? A tudomány szempontjából

Részletesebben

A Blanche du Massif Central juhfajta

A Blanche du Massif Central juhfajta A Blanche du Massif Central juhfajta 1 Története: A Blanche du Massif Central fajta eredete a Massif Central hegység déli részén elterülő nagy régióra vezethető vissza. Ezeket az anyajuhokat mindig is

Részletesebben

GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 3.SZÁMÚ MELLÉKLET. A fajtára jellemző és a tenyésztésnél ajánlott tartási módok

GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 3.SZÁMÚ MELLÉKLET. A fajtára jellemző és a tenyésztésnél ajánlott tartási módok GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 3.SZÁMÚ MELLÉKLET A fajtára jellemző és a tenyésztésnél ajánlott tartási módok MEGKÖTVE TARTANI RETRIEVERT NEM SZABAD!!! 3.1. Tenyészkutyák tartása gazdasági

Részletesebben

MUNKAANYAG. Rózsa Pál. "Miért csinálja...?az állat" Az állatok viselkedése, életjelenségei. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Rózsa Pál. Miért csinálja...?az állat Az állatok viselkedése, életjelenségei. A követelménymodul megnevezése: Rózsa Pál "Miért csinálja...?az állat" Az állatok viselkedése, életjelenségei A követelménymodul megnevezése: Állategészségügy, szaporodásbiológia feladatai A követelménymodul száma: 1375-06 A tartalomelem

Részletesebben

A kutya evolúciós sikertörténet? A legnépszerűbb társállat

A kutya evolúciós sikertörténet? A legnépszerűbb társállat A kutya evolúciós sikertörténet? A legnépszerűbb társállat Domesztikált fajok ősi faj dom. faj idő (i.e.) kapcsolat jellege Vadjuh juh 8000 (K-K) hús Őstulok marha 6000 (K-K, India) szállít, hús 3000-től

Részletesebben

Szociális szerveződés

Szociális szerveződés Szociális szerveződés Csoporttípusok (szociális kötődés erőssége alapján) Nincs szociális vonzódás gyülekezet - Alpesi szalamandra téli időszakban sziklák alatt gyűlnek össze a védett hely miatt; szociális

Részletesebben

III. Az állati kommunikáció

III. Az állati kommunikáció III. Az állati kommunikáció I. Kommunikáció a fajtestvérekkel I. Kommunikáció a fajtestvérekkel 1. Bevezetés I. Kommunikáció a fajtestvérekkel 1. Bevezetés beszélgető állatok? I. Kommunikáció a fajtestvérekkel

Részletesebben

Szocializációs mechanizmusok

Szocializációs mechanizmusok Szocializációs mechanizmusok Miklósi Ádám 2017 E-Á Interakció Szocializáció Funkció: (Korai) tapasztal szerzés (fizikai és szociális környezet) hosszú távú következményekkel Tanulás vs genetikai információ

Részletesebben

Javítóvizsga 2013/2014. Annus Anita. Az állati test bonctani felépítése. Az elemek, vegyületek, sejtek, szövetek, szervek,szervrendszerek, szervezet.

Javítóvizsga 2013/2014. Annus Anita. Az állati test bonctani felépítése. Az elemek, vegyületek, sejtek, szövetek, szervek,szervrendszerek, szervezet. Javítóvizsga 2013/2014 Annus Anita 9.a Anatómia Az állati test bonctani felépítése. Az elemek, vegyületek, sejtek, szövetek, szervek,szervrendszerek, szervezet. A csontok feladata, felépítése, csont szerkezete,

Részletesebben

Kezdődik a kecskék szerelmi időszaka

Kezdődik a kecskék szerelmi időszaka A gödölyénél, meg kell gondolni, hogy érdemes-e egy évet várni még vele, hogy ez idő alatt kifejlődjön olyan állapotú anyakecskévé, mely nem csak a szívünket dobogtatja meg, hanem a pénztárcánkra is pozitív

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK...1 1. BEVEZETÉS...2 2. IRODALMI ÁTTEKINTÉS...3

TARTALOMJEGYZÉK...1 1. BEVEZETÉS...2 2. IRODALMI ÁTTEKINTÉS...3 Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK...1 1. BEVEZETÉS...2 2. IRODALMI ÁTTEKINTÉS...3 2.1 Természetes adottság, és tájhasználat... 3 2.1.1 Természetes adottság meghatározása... 3 2.1.2 Tájhasználat jellemzői

Részletesebben

A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók

A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók Ugyanakkor nem lehet tehetetlenül figyelni az emberi tevékenység által bekövetkező kedvezőtlen változásokat. A hőstressz negatív hatásai

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ETOLÓGIA

EMELT SZINTŰ ETOLÓGIA EMELT SZINTŰ ETOLÓGIA Az alkalmazott etológia lehetőségei Pongrácz Péter Alapkutatás? Alkalmazott kutatás? Kétfajta megközelítés: 1. alapkutatási módszerek felhasználása gazdasági szempontból jelentős

Részletesebben

Válasz Dr. Bodó Imre D.Sc. egyetemi tanár opponensi bírálatára. Köszönöm opponensemnek Dr. Bodó Imre professzor úrnak részletes bírálatát.

Válasz Dr. Bodó Imre D.Sc. egyetemi tanár opponensi bírálatára. Köszönöm opponensemnek Dr. Bodó Imre professzor úrnak részletes bírálatát. Válasz Dr. Bodó Imre D.Sc. egyetemi tanár opponensi bírálatára Köszönöm opponensemnek Dr. Bodó Imre professzor úrnak részletes bírálatát. Az MTA doktori értekezésem formai bírálatával kapcsolatos válaszaim

Részletesebben

TARTÁSTECHNOLÓGIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

TARTÁSTECHNOLÓGIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A TARTÁSTECHNOLÓGIA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése A GAZDASÁGI ÁLLATOK LEGELTETÉSÉNEK TECHNOLÓGIÁJA I. - A legeltetés hatás a gazdasági állatok

Részletesebben

TARTÁSTECHNOLÓGIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

TARTÁSTECHNOLÓGIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A TARTÁSTECHNOLÓGIA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése ÁLLATTARTÁSI TECHNOLÓGIÁK, BORJÚ-, NÖVENDÉKNEVELÉS ÉS HÍZLALÁS - Az állattartási technológiák

Részletesebben

ADATLAP. A gyermek neve: Születési év, hely, idő: Állampolgárság: TAJ szám: Lakcím: Otthoni telefon: Anyja neve:

ADATLAP. A gyermek neve: Születési év, hely, idő: Állampolgárság: TAJ szám: Lakcím: Otthoni telefon: Anyja neve: ADATLAP A gyermek neve: Születési év, hely, idő: Állampolgárság: TAJ szám: Lakcím: Otthoni telefon: Anyja neve: Születési év, hely, idő: Foglalkozás: Munkahely megnevezése: Cím: Mobil telefonszám: E-mail

Részletesebben

Tejelő szarvasmarhák legeltetése: fajták, korcsoportok, lehetőségek. 1. előadás

Tejelő szarvasmarhák legeltetése: fajták, korcsoportok, lehetőségek. 1. előadás Tejelő szarvasmarhák legeltetése: fajták, korcsoportok, lehetőségek 1. előadás 1. Tejtermelő fajták Holstein-fríz szín: fekete/vörös szabálytalan tarka, tehén: 650-750 kg, bika: 1100 kg, teny. vétel: 16-18

Részletesebben

MUNKAANYAG. Rózsa Pál. "Miért csinálja...?az állat" Az állatok viselkedése, életjelenségei. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Rózsa Pál. Miért csinálja...?az állat Az állatok viselkedése, életjelenségei. A követelménymodul megnevezése: Rózsa Pál "Miért csinálja...?az állat" Az állatok viselkedése, életjelenségei A követelménymodul megnevezése: Állategészségügy, szaporodásbiológia feladatai A követelménymodul száma: 1375-06 A tartalomelem

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 1. tétel A Ismertesse a gazdasági állataink tartásánál alkalmazott etetési módszereket és itatási módokat! Az etetés néhány

Részletesebben

Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és

Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és TÁRSAS VISELKEDÉS Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és utódaik, kolóniát a nagy telepekben élő családok,

Részletesebben

A HAZAI ADOTTSÁGOKRA ALAPOZOTT VERSENYKÉPES JUH- ÉS KECSKETENYÉSZTÉSSEL KAPCSOLATOS VIZSGÁLATOK

A HAZAI ADOTTSÁGOKRA ALAPOZOTT VERSENYKÉPES JUH- ÉS KECSKETENYÉSZTÉSSEL KAPCSOLATOS VIZSGÁLATOK MTA DOKTORI ÉRTEKEZÉS Dr. Póti Péter A HAZAI ADOTTSÁGOKRA ALAPOZOTT VERSENYKÉPES JUH- ÉS KECSKETENYÉSZTÉSSEL KAPCSOLATOS VIZSGÁLATOK 2014 1 ARRÓL, AMI EGYKOR MEGVOLT, DE ELENYÉSZETT Őseink mind a juhtartást/tenyésztést,

Részletesebben

A kutyafélék összehasonlító neurobiológiája- Szenzoros képességek

A kutyafélék összehasonlító neurobiológiája- Szenzoros képességek A kutyafélék összehasonlító neurobiológiája- Szenzoros képességek Miért vizsgáljuk a szenzoros képességeket? Anatómiai-morfológiai különbségek Hubel és Wiesel Tapasztalat Összehasonlító vizsgálatok Kivel?

Részletesebben

Szociális viszonyok és kooperáció

Szociális viszonyok és kooperáció Szociális viszonyok és kooperáció Különböző csoportszerkezetek Szaporodó pár a kölykeikkel Pl. vörös róka: hasonló etogram kutyához, farkashoz, de a hierarchiával kapcsolatos viselkedések hiányoznak (Tembrock,

Részletesebben

Növény- és állattani ismeretek 7.

Növény- és állattani ismeretek 7. Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara Dr Udvardy Péter Növény- és állattani ismeretek 7. NÁI7 modul Gazdasági állatok tenyésztése 2 (sertés, juh, baromfi) SZÉKESFEHÉRVÁR 2010 Jelen szellemi

Részletesebben

TARTÁSTECHNOLÓGIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

TARTÁSTECHNOLÓGIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 TARTÁSTECHNOLÓGIA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése AZ ÁLLATOK VISELKEDÉSÉNEK SZEREPE A TARTÁSTECHNOLÓGIA MEGVÁLASZTÁSÁBAN I. - Az állatok viselkedésének

Részletesebben

Az állatok szociális szerveződése, csoport vagy magány?

Az állatok szociális szerveződése, csoport vagy magány? Az állatok szociális szerveződése, csoport vagy magány? Csoport sok egyed együtt, fontosak az egyedek közötti kapcsolatok a csoport szervezettségében fokozatok vannak Az önző egyedeket csoportba kényszerítő

Részletesebben

BROJLER. Teljesítménymutatók. An Aviagen Brand

BROJLER. Teljesítménymutatók. An Aviagen Brand BROJLER 308 Teljesítménymutatók An Aviagen Brand Bevezetés A füzet a Ross 308 Brojler teljesítmény mutatóit tartalmazza, és a Ross Brojler Tartástechnológiai kézikönyvvel együtt használandó. Teljesítmény

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 1. tétel A feladat Ismertesse a gazdasági állataink tartásánál alkalmazott etetési módszereket és itatási módokat! Vázolja

Részletesebben

A malacok fontosabb felnevelési betegségei

A malacok fontosabb felnevelési betegségei A malacok fontosabb felnevelési betegségei Varga János egyetemi tanár az MTA tagja Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Mikrobiológia és Járványtan Tanszék 1581 Budapest, 146 Pf. 22. A szopós

Részletesebben

"#$ %&'() * %+,'() * 3. . / -5/.5/ -5/

#$ %&'() * %+,'() * 3. . / -5/.5/ -5/ 1. Külső testalakulás A juh külső testalakulása, hasznosítási típusok Szervezeti szilárdságra utal: törzsmélység mellkas mélység Hús- és gyapjútermelésre utal: hát és far terjedelme Járóképességre utal:

Részletesebben

A termékenyítés gyakorlati bemutatása a Szögedi Gazdaság Kft. példáján keresztül. Csíkász Szabolcs 2014-10-02

A termékenyítés gyakorlati bemutatása a Szögedi Gazdaság Kft. példáján keresztül. Csíkász Szabolcs 2014-10-02 A termékenyítés gyakorlati bemutatása a Szögedi Gazdaság Kft. példáján keresztül. Csíkász Szabolcs 2014-10-02 Szögedi Gazdaság Kft. Bemutatkozás Állomány Hosszú távú tervek Tartalom Célok Süldők felkészítése

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Állattenyésztési alapfogalmak. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem AGTC

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Állattenyésztési alapfogalmak. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem AGTC MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Állattenyésztési alapfogalmak Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem AGTC A MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A mezőgazdaság az élőhelyeket és környezetét megváltoztatja, hogy

Részletesebben

Zsinórban ötödször nagydíj: a juhtenyésztés élvonalában

Zsinórban ötödször nagydíj: a juhtenyésztés élvonalában A Vad Andrea-Barna Miklós házaspár közvetlen környezetéből is megkapja a méltó elismerést. Ráadásul távolabbról is, más állattenyésztési kiállítások is sikert hoztak számukra. A díjak mögött rengeteg kiállított,

Részletesebben

Az ember és a gerinces állatok jó része 5 érzékszervvel fogja fel a környező világ eseményeit. AZ EMBER ÉRZÉKSZERVEI

Az ember és a gerinces állatok jó része 5 érzékszervvel fogja fel a környező világ eseményeit. AZ EMBER ÉRZÉKSZERVEI Az ember és a gerinces állatok jó része 5 érzékszervvel fogja fel a környező világ eseményeit. AZ EMBER ÉRZÉKSZERVEI Látás Ízlelés Hallás Tapin tás Szaglás AZ ORR A SZAGLÁS SZERVE a szaglás a legősibb

Részletesebben

A bioüzemanyag-gyártás melléktermékeinek felhasználása, a tejtermelő tehenek takarmányozásában

A bioüzemanyag-gyártás melléktermékeinek felhasználása, a tejtermelő tehenek takarmányozásában A bioüzemanyag-gyártás melléktermékeinek felhasználása, a tejtermelő tehenek takarmányozásában Dr. Gergácz Zoltán Ügyvezető igazgató Agárdi Farm Kft. Seregélyes-Elzamajor Agárdi Farm Kft. Tehenészete Seregélyes-Elzamajor

Részletesebben

A mangalica sertés takarmányozásának sajátosságai. Sárközi Tamás UBM Feed kft

A mangalica sertés takarmányozásának sajátosságai. Sárközi Tamás UBM Feed kft A mangalica sertés takarmányozásának sajátosságai Sárközi Tamás UBM Feed kft Az előadás tárgya 1, Malac takarmányozás 2, Koca takarmányozás 3, Hízó takarmányozás 4, Malacszám növelésének lehetősége A SERTÉSTAKARMÁNYOZÁSI

Részletesebben

Muflon (Ovis gmelini musimon) Felismerés jegyei:

Muflon (Ovis gmelini musimon) Felismerés jegyei: Muflon (Ovis gmelini musimon) Felismerés jegyei: A hímjét kosnak, a nstényét második éves korától az els bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne

Részletesebben

MAGYAR JUHTENYÉSZTŐK ÉS KECSKETENYÉSZTŐK SZÖVETSÉGE

MAGYAR JUHTENYÉSZTŐK ÉS KECSKETENYÉSZTŐK SZÖVETSÉGE MAGYAR JUHTENYÉSZTŐK ÉS KECSKETENYÉSZTŐK SZÖVETSÉGE Cím: 34 Budapest, Lőportár u. 6., Levélcím: 242 Bp. Pf. 365 Tel.: (06) 42-5030, Fax: (06) 42-503, E-mail: iroda@mjksz.hu www.mjksz.hu Beltenyésztettség

Részletesebben

SZIE VADVILÁG MEGŐRZÉSI INTÉZET GÖDÖLLŐ 2010. ÁPRILIS 9. AZ ŐZ SZAPORODÁSBIOLÓGIAI JELLEMZŐI

SZIE VADVILÁG MEGŐRZÉSI INTÉZET GÖDÖLLŐ 2010. ÁPRILIS 9. AZ ŐZ SZAPORODÁSBIOLÓGIAI JELLEMZŐI SZIE VADVILÁG MEGŐRZÉSI ITÉZET GÖDÖLLŐ 2010. ÁPRILIS 9. AZ ŐZ SZAPORODÁSBIOLÓGIAI JELLEMZŐI DR. MAJZIGER ISTVÁ SZEGEDI TUDOMÁYEGYETEM MEZŐGAZDASÁGI KAR HÓDMEZŐVÁSÁRHELY ADRÁSSY U. 15. mi@mgk.u-szegd.hu

Részletesebben

A HÁZINYULAK NAGYÜZEMI TARTÁSÁNAK KÖVETELMÉNYEI

A HÁZINYULAK NAGYÜZEMI TARTÁSÁNAK KÖVETELMÉNYEI TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 Egység, alprojekt/alprogram neve Rendezvény cím, dátum A HÁZINYULAK NAGYÜZEMI TARTÁSÁNAK KÖVETELMÉNYEI Előadó neve SZÁRMAZÁS, ELTERJEDÉS, DOMESZTIKÁCIÓ Nyúlszerű rágcsálók

Részletesebben

Merinó és hosszúgyapjas fajták - landschaf merinó 1.

Merinó és hosszúgyapjas fajták - landschaf merinó 1. LANDSCHAF MERINÓ Az "A" tözskönyvbe kerülés feltételei kosoknál:, minimum (g/nap): Test éves korban, minimum (kg): Gyapjúfinomság, maximum (mikron) Bírálati pont 3 65 3 93 EREDETE A XVI. században a Németország

Részletesebben

A csecsemő és kisgyermek mozgásfejlődése. Budapest, 2008. november 8. Sümeginé Hamvas Enikő

A csecsemő és kisgyermek mozgásfejlődése. Budapest, 2008. november 8. Sümeginé Hamvas Enikő A csecsemő és kisgyermek mozgásfejlődése Budapest, 2008. november 8. Sümeginé Hamvas Enikő A csontos váz és a mozgatórendszer fejlődése Csontosodás, izomzat és ízületek - a csontos vázrendszer az embryonális

Részletesebben

Az állatok szociális szerveződése, csoport vagy magány?

Az állatok szociális szerveződése, csoport vagy magány? Az állatok szociális szerveződése, csoport vagy magány? Csoport sok egyed együtt, fontosak az egyedek közötti kapcsolatok a csoport szervezettségében fokozatok vannak Az önző egyedeket csoportba kényszerítő

Részletesebben

dr. Kranjec Ferenc A tejelő tehenészetek szaporodásbiológiai teljesítményének komplex értékelése, a szaporodásbiológiai munka szervezése

dr. Kranjec Ferenc A tejelő tehenészetek szaporodásbiológiai teljesítményének komplex értékelése, a szaporodásbiológiai munka szervezése dr. Kranjec Ferenc A tejelő tehenészetek szaporodásbiológiai teljesítményének komplex értékelése, a szaporodásbiológiai munka szervezése USA Holstein, országos átlag 2006. 1. Term. (nap) 86 1. Term.fertilitása

Részletesebben

BERGAFAT F 100 HARMADIK GENERÁCIÓS HIDROGÉNEZETT PÁLMAOLAJ

BERGAFAT F 100 HARMADIK GENERÁCIÓS HIDROGÉNEZETT PÁLMAOLAJ BERGAFAT F 100 HARMADIK GENERÁCIÓS HIDROGÉNEZETT PÁLMAOLAJ A PROBLÉMA KÉRŐDZŐK A tejtermelés az ellést követően komoly energia ellátási, takarmányozási nehézségeket támaszt. Sajnálatos módon az ellést

Részletesebben

A szarvasmarha viselkedése. Tóthné Maros Katalin SZIE Alkalmazott Etológia Tanszék

A szarvasmarha viselkedése. Tóthné Maros Katalin SZIE Alkalmazott Etológia Tanszék A szarvasmarha viselkedése Tóthné Maros Katalin SZIE Alkalmazott Etológia Tanszék Származás ıstulok (B. primigenius) nagytestő, É-i félteke, ligetes erdık (erıs szexuális dimorfizmus) Európa, É-Afrika,

Részletesebben

Válasz Dr. Kovács András D.Sc. egyetemi tanár opponensi bírálatára. Köszönöm opponensemnek Dr. Kovács András professzor úrnak részletes bírálatát.

Válasz Dr. Kovács András D.Sc. egyetemi tanár opponensi bírálatára. Köszönöm opponensemnek Dr. Kovács András professzor úrnak részletes bírálatát. Válasz Dr. Kovács András D.Sc. egyetemi tanár opponensi bírálatára Köszönöm opponensemnek Dr. Kovács András professzor úrnak részletes bírálatát. Opponensem az MTA doktori értekezésem formai bírálatával

Részletesebben

BROJLER Teljesítménymutatók

BROJLER Teljesítménymutatók 08 BROJLER Teljesítménymutatók An Aviagen Brand ROSS 708 BROJLER: Teljesítménymutatók Bevezetés A füzet a Ross 708 Brojler teljesítménymutatóit tartalmazza, és a Ross Brojler Tartástechnológiai kézikönyvvel

Részletesebben

dr. Kranjec Ferenc A szarvasmarha vemhességének élettana, és megállapításának lehetőségei

dr. Kranjec Ferenc A szarvasmarha vemhességének élettana, és megállapításának lehetőségei dr. Kranjec Ferenc A szarvasmarha vemhességének élettana, és megállapításának lehetőségei A vemhesség szakaszai Hólyagcsíra fejlődési szakasza Zigóta Embrió Tünet nélküli felszívódás, ill visszaivarzás

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 4 Issue 2 Különszám Gödöllı 2008 274 A DEAMTC JUH TENYÉSZTELEPÉN ALKALMAZOTT KÜLÖNBÖZİ TERMÉKENYÍTÉSI MÓDSZEREK

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet)

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) verzió szám: 1.0 FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) 20 /20 tanév Gazda szakma i képzéséhez OKJ szám: 34 621 01 Évfolyam: 2/10. évfolyam (közismereti oktatással) Gazdálkodó szervezet neve: Képzőhely neve, címe:

Részletesebben

Korszerű ledes világítástechnikai rendszerek. Előadó: Faludi Tamás ügyvezető-igazgató

Korszerű ledes világítástechnikai rendszerek. Előadó: Faludi Tamás ügyvezető-igazgató Korszerű ledes világítástechnikai rendszerek Előadó: Faludi Tamás ügyvezető-igazgató Dilaco Lighting Kft. Cégünk fő tevékenysége: fénytechnikai világítástechnikai műszerek, vezérlőberendezések fejlesztése

Részletesebben

A süllő tavi intenzív nevelésének lehetőségei

A süllő tavi intenzív nevelésének lehetőségei A süllő tavi intenzív nevelésének lehetőségei VI. Gödöllői Halászati, Horgászati Szakember Találkozó 2016. Február 4-5. Gödöllő Horváth Zoltán ifj., Horváth Zoltán H & H Carpio Halászati Kft. Bemutatkozás

Részletesebben

Humán viselkedési komplex- A kötődés. Konok Veronika Humánetológia kurzus 2017

Humán viselkedési komplex- A kötődés. Konok Veronika Humánetológia kurzus 2017 Humán viselkedési komplex- A kötődés Konok Veronika Humánetológia kurzus 2017 Kötődés Attachment bond, relationship, etc. Bowlby: kötődési rendszer- homeosztatikus egyensúly Közelség-keresés Szeparációs

Részletesebben

BROJLER. Teljesítmény mutatók. An Aviagen Brand

BROJLER. Teljesítmény mutatók. An Aviagen Brand BROJLER 708 Teljesítmény mutatók An Aviagen Brand Bevezetés A füzet a Ross 708 Brojler teljesítmény mutatóit tartalmazza, és a Ross Brojler Tartástechnológiai kézikönyvvel együtt használandó. Teljesítmény

Részletesebben

6 Az ultrahang alkalmazása az izom, a hús vastagságának mérésére jól alátámasztott fontos tudományos eredmény, de nem tekinthető újnak.

6 Az ultrahang alkalmazása az izom, a hús vastagságának mérésére jól alátámasztott fontos tudományos eredmény, de nem tekinthető újnak. Opponensi vélemény Dr Póti Péter A hazai adottságokra alapozott versenyképes juh- és kecsketenyésztéssel kapcsolatos vizsgálatok (2014) című doktori munkájáról A dolgozat terjedelme 230 önálló oldal (azaz

Részletesebben

12.3.1. Súlyos csontsérülések

12.3.1. Súlyos csontsérülések Beküldési határidő 2012. április 11. 23.59 12.3.1. Súlyos csontsérülések Gerincoszlop 12.3.1.01. Milyen irányba helyezkednek el a tövisnyúlványok (csigolyanyúlvány)? http://elsosegely.hu/temakorok/tores,-randulas,-ficam/a-gerincoszlop-felepitese

Részletesebben

Humánetológia Humán viselkedési komplex és kötődés. Miklósi Ádám, Etológia Tanszék

Humánetológia Humán viselkedési komplex és kötődés. Miklósi Ádám, Etológia Tanszék Humánetológia Humán viselkedési komplex és kötődés Miklósi Ádám, Etológia Tanszék Humán viselkedési komplex (Csányi 1999) Nem szekvenciális, hanem párhuzamos folyamatok az evolúcióban, egymástól részben

Részletesebben

Populációdinamika és modellezés. A populációk változása populációdinamika. A populáció meghatározása. Modellezés

Populációdinamika és modellezés. A populációk változása populációdinamika. A populáció meghatározása. Modellezés Populációdinamika és modellezés Vadbiológia és ökológia Prof. Dr. Csányi Sándor A populáció meghatározása g Ökológia: saz egyed feletti (szupraindividuális) szervezôdés strukturális és funkcionális jelenségeinek

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet)

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) verzió szám: 1.0 FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) 20 /20 tanév Állattartó szakmunkás szakma i képzéséhez OKJ szám: 34 621 03 Évfolyam: 1. évfolyam (közismereti oktatás nélkül) Gazdálkodó szervezet neve: Képzőhely

Részletesebben

ETOLÓGIA. A kommunikációs magatartásformák evolúciója - csalás, megtévesztés - Pongrácz Péter

ETOLÓGIA. A kommunikációs magatartásformák evolúciója - csalás, megtévesztés - Pongrácz Péter ETOLÓGIA A kommunikációs magatartásformák evolúciója - csalás, megtévesztés - Pongrácz Péter Őszinteség? Manipuláció? Korai etológia ( információ-megosztás ) Egyértelmű, őszinte, kölcsönösen előnyös Evolúcióbiológia

Részletesebben

Ember állat interakciók. Társállatok etológiája

Ember állat interakciók. Társállatok etológiája Ember állat interakciók Társállatok etológiája 1. Az alkalmazott etológia helye és szerepe az etológiai kutatásokban Gazdasági és állatvédelmi szempontok Mi tekinthető társállatnak? Kulturális és ökológiai

Részletesebben

Tóth-Petrovics Ágnes: Szaporasági teljesítmények növelése exogén hormonális kezelések nélkül

Tóth-Petrovics Ágnes: Szaporasági teljesítmények növelése exogén hormonális kezelések nélkül Tóth-Petrovics Ágnes: Szaporasági teljesítmények növelése exogén hormonális kezelések nélkül Tejtermelő tehenek szaporításának nehézségei tenyésztői szemmel A tejtermelés világszerte szinte kizárólag holstein

Részletesebben

EGYEDFEJLŐDÉS. Viselkedés: maturációja (kifejezettebb mozgásformák) nagyobb komplexitás (magatartáselemek) flexibitás növekedése

EGYEDFEJLŐDÉS. Viselkedés: maturációja (kifejezettebb mozgásformák) nagyobb komplexitás (magatartáselemek) flexibitás növekedése Viselkedés: EGYEDFEJLŐDÉS maturációja (kifejezettebb mozgásformák) nagyobb komplexitás (magatartáselemek) flexibitás növekedése Interspecifikus és intraspecifikus elemzés Emberrel szembeni szociális viselkedés

Részletesebben

CIGÁJA ANYAJUHOK TEJTERMELÉSÉNEK ÉS A TEJ ÖSSZETÉTELÉNEK VIZSGÁLATA

CIGÁJA ANYAJUHOK TEJTERMELÉSÉNEK ÉS A TEJ ÖSSZETÉTELÉNEK VIZSGÁLATA Csanádi József Fenyvessy József Bajúsz Ildikó: Cigája anyajuhok tejtermelésének és a tej összetételének vizsgálata. X. Agrárökönómiai Tudományos Napok. Gyöngyös. 2006. március 30.-31. Full text in Conference

Részletesebben

V. Tanuláselméleti perspektíva. Behaviorizmus

V. Tanuláselméleti perspektíva. Behaviorizmus V. Tanuláselméleti perspektíva Behaviorizmus Tanuláselméleti perspektíva Kiindulópont: az élettapasztalat nyomán változunk, törvényszerű, és előre jelezhető módon Személyiség: korábbi tapasztalatok nyomán

Részletesebben

Dr. Fábián Emília, PhD

Dr. Fábián Emília, PhD Hormonhiánya van? PROGESZTERON JELEK ÉS TÜNETEK SOHA MINDIG 1. A melleim nagyok. Közvetlen környezetem arra panaszkodik, hogy ideges és izgatott vagyok. 3. Ideges vagyok. 4. Éberen és nyugtalanul alszom.

Részletesebben

Fajfenntartó viselkedés

Fajfenntartó viselkedés Fajfenntartó viselkedés Az állatok viselkedésének egyik alapvető megnyilvánulása a szaporodással kapcsolatos viselkedés. Ez az ivarérettséget elért egyedekre jellemző és a legtöbb fajnál meghatározott

Részletesebben

Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara. Kiskérődző ágazat stratégiai fejlesztése 2015. Budapest 2015.

Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara. Kiskérődző ágazat stratégiai fejlesztése 2015. Budapest 2015. Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara Kiskérődző ágazat stratégiai fejlesztése 2015 Budapest 2015. szeptember A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kiskérődző és Juhtenyésztési Alosztály

Részletesebben

Dr. Kulcsár Margit Dr. Faigl Vera Dr. Keresztes Mónika. 1. Kísérlet:

Dr. Kulcsár Margit Dr. Faigl Vera Dr. Keresztes Mónika. 1. Kísérlet: Egyes metabolikus és hormonális jellemzők alakulása ellés után és hatása az első ovuláció időpontjára valamint az asszisztált reprodukciós technológiák eredményességére anyajuhokban Témavezető: Közreműködők:

Részletesebben

Állathigiénia, mint az állategészségügyi menedzsment alapja. Pavel Novák Gabriela Malá

Állathigiénia, mint az állategészségügyi menedzsment alapja. Pavel Novák Gabriela Malá Állathigiénia, mint az állategészségügyi menedzsment alapja Pavel Novák Gabriela Malá Mottó: A megelőzés jobb és olcsóbb, mint a gyógykezelés Tejelő tehenek tartásának hatékonyságát befolyásoló tényezők

Részletesebben

Az etológia módszere és fogalmai. A Humánetológia

Az etológia módszere és fogalmai. A Humánetológia Humánetológia Darwin evolúcióelmélete A fajok eredete (1859) az egyedek különböznek, és ezek a különbségek öröklődnek az egyedek versengenek A természetes kiválasztódás az a folyamat melynek során bizonyos

Részletesebben

Dr. Péczely László Zoltán. A Grastyán örökség: A játék neurobiológiája

Dr. Péczely László Zoltán. A Grastyán örökség: A játék neurobiológiája Dr. Péczely László Zoltán A Grastyán örökség: A játék neurobiológiája A motiváció A motiváció az idegrendszer aspeficikus aktiváltsági állapota, melyet a külső szenzoros információk, és a szervezet belső

Részletesebben

Partnereink termelési eredményei Vitafort takarmánnyal

Partnereink termelési eredményei Vitafort takarmánnyal Partnereink termelési eredményei Vitafort takarmánnyal A takarmány önmagában nem elegendő a magas színvonalú termeléshez. Termelést befolyásoló tényezők Takarmány Genetika Egyéb tényezők (menedzsment,

Részletesebben

KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS 2013. évi új előírásai

KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS 2013. évi új előírásai KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS 2013. évi új előírásai JFGK 16.: BORJAK VÉDELME A követelmények célja: Az állattartót terheli a felelősség azért, hogy a borjak tartási körülményei minden szempontból megfeleljenek

Részletesebben

BRDC általános állománydiagnosztika. Dr. Cseh Kálmán keszovet@t-online.hu

BRDC általános állománydiagnosztika. Dr. Cseh Kálmán keszovet@t-online.hu BRDC általános állománydiagnosztika Dr. Cseh Kálmán keszovet@t-online.hu Melyik az elsődleges az állománydiagnózis, vagy az egyedi diagnózis? 1. Egyedi diagnózis 2. Állomány diagnózis 3. Mindkettő egyformán

Részletesebben

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 TAKARMÁNYOZÁSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Takarmányozás hatása a húsminőségre elsősorban genetikailag determinált (nőivarú és idősebb állatok testszöveteibe

Részletesebben

A HAZAI ADOTTSÁGOKRA ALAPOZOTT VERSENYKÉPES JUH- ÉS KECSKETENYÉSZTÉSSEL KAPCSOLATOS VIZSGÁLATOK

A HAZAI ADOTTSÁGOKRA ALAPOZOTT VERSENYKÉPES JUH- ÉS KECSKETENYÉSZTÉSSEL KAPCSOLATOS VIZSGÁLATOK MTA DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Dr. Póti Péter A HAZAI ADOTTSÁGOKRA ALAPOZOTT VERSENYKÉPES JUH- ÉS KECSKETENYÉSZTÉSSEL KAPCSOLATOS VIZSGÁLATOK ANYAJUHOK ANYAI TULAJDONSÁGAIT (BÁRÁNYNEVELŐ KÉPESSÉGET, SZAPORASÁGOT),

Részletesebben

Miért kell a nyuszimat vakcinázni?

Miért kell a nyuszimat vakcinázni? Miért kell a nyuszimat vakcinázni? A mixomatózis és a nyulak vérzéses betegsége (RHD- Rabbit Haemorrhagic Disease) két akár halálos kimenetelû (de megelôzhetô) fertôzô betegség, amely a nyulakat veszélyezteti.

Részletesebben

PGF Veyx. PGF Veyx 0,0875 mg/ml injekció szarvasmarháknak és sertéseknek A.U.V. Tervezett idejű ivarzás és ovuláció kiváltása

PGF Veyx. PGF Veyx 0,0875 mg/ml injekció szarvasmarháknak és sertéseknek A.U.V. Tervezett idejű ivarzás és ovuláció kiváltása PGF Veyx PGF Veyx 0,0875 mg/ml injekció szarvasmarháknak és sertéseknek A.U.V Tervezett idejű ivarzás és ovuláció kiváltása Vetélés kiváltása a vemhesség 150. napjáig Az ellés megindítása PGF Veyx 0,0875

Részletesebben

Nemcsak a divat dönt Stropek László az év juhásza Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Nemcsak a divat dönt Stropek László az év juhásza Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( Az év tenyésztője díjat megosztva kapta a feleségével Stropek gazda 2015 nyarán azt mondta: majd meglátjuk, a divat diktál, azt a fajtát tartom majd, amelyik kelendőbb lesz. Vásárolt tíz landschaft merinót

Részletesebben

XXIV. ALFÖLDI ÁLLATTENYÉSZTÉSI NAPOK XXXIII. SZENT GYÖRGY NAPI JUHÁSZTALÁLKOZÓ HÓDMEZŐVÁSÁRHELY MÁJUS 4-6. JUH- ÉS KECSKETENYÉSZTÉS DÍJAI

XXIV. ALFÖLDI ÁLLATTENYÉSZTÉSI NAPOK XXXIII. SZENT GYÖRGY NAPI JUHÁSZTALÁLKOZÓ HÓDMEZŐVÁSÁRHELY MÁJUS 4-6. JUH- ÉS KECSKETENYÉSZTÉS DÍJAI XXIV. ALFÖLDI ÁLLATTENYÉSZTÉSI NAPOK XXXIII. SZENT GYÖRGY NAPI JUHÁSZTALÁLKOZÓ HÓDMEZŐVÁSÁRHELY 2017. MÁJUS 4-6. JUH- ÉS KECSKETENYÉSZTÉS DÍJAI A tenyészállat kiállítás díjainak átadása előtt adtuk át

Részletesebben

Michiel Vandaele Technical specialist Swine Trouw Nutrition. Life start sets life performance

Michiel Vandaele Technical specialist Swine Trouw Nutrition. Life start sets life performance Michiel Vandaele Technical specialist Swine Trouw Nutrition Life start sets life performance Kis súlyú malacok = gyenge eredmény?? Valóban a kis súlyú malacok felelősek a gyenge eredményekért? Vagy mi

Részletesebben

Kistermetű juh nagy haszonnal: a babydoll southdown fajta

Kistermetű juh nagy haszonnal: a babydoll southdown fajta Az eredeti angol Miniature Babydoll Southdown egy ősi, kedves, mackós arcú juhfajta. Alacsony marmagassága miatt az aprótermetű southdown a gyümölcsösök és szőlőültetvények számára kiválóan alkalmas mint

Részletesebben

e) génbank: a szaporítóanyag és genetikai minta laboratóriumi körülmények közötti megőrzése céljából létrehozott in vitro tároló;

e) génbank: a szaporítóanyag és genetikai minta laboratóriumi körülmények közötti megőrzése céljából létrehozott in vitro tároló; 17/2012. (II. 29.) VM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési lapból a genetikai erőforrások megőrzése intézkedés keretében a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták megőrzéséhez

Részletesebben

Fertőző betegségek járványtana. dr. Gyuranecz Miklós MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézet

Fertőző betegségek járványtana. dr. Gyuranecz Miklós MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézet Fertőző betegségek járványtana dr. Gyuranecz Miklós MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézet Fogalmak Fertőző betegség: olyan betegség, melyet specifikus fertőző ágens vagy annak terméke hoz létre. Ezek közvetlenül

Részletesebben

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 0613 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Útmutató a középszintű dolgozatok értékeléséhez

Részletesebben