Pécs és Környéke Evangélikus Egyházközség lapja. miért sírsz? (Jn 20,15) Hajnali merengés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Pécs és Környéke Evangélikus Egyházközség lapja. miért sírsz? (Jn 20,15) Hajnali merengés"

Átírás

1 2013. március 28. Húsvét Pécs és Környéke Evangélikus Egyházközség lapja III. évfolyam 1. szám miért sírsz? (Jn 20,15) Hajnali merengés A keleti atyák azt tanították a keresztyénség hajnalán, hogy az igazi, a maradandó öröm, könnyek között születik. Olvasgatom a húsvéti történetet elmesélı evangéliumi szövegeket. Milyen kínkeservesen, lassan, nehezen születik meg az asszonyok, a tanítványok szívében az öröm. Különös ez a hajnali határ, sírás és nevetés, szomorúság és öröm, sötétség és világosság, halál és élet között. Ahol az egész teremtettség, maga a létezés csikorogva a sarkán megfordul. De hát hogyan is lehetne másképp? Abból ami, és ahogy történt, hogyan is lehetne egyik pillanatról a másikra felhıtlen boldogság? Ahhoz túlságosan nagy volt a csalódás, az elkeseredés, a kudarc. Ahhoz túlságosan szörnyő látvány volt a megfeszített kínszenvedése. Ahhoz túlságosan mély a tanítványok szívében a szégyen és a bőntudat. A szemekben még ott csillognak nagypéntek könnyei és alattuk a napfelkelte lassúságával áradhat csak szét az öröm. Csak egészen lassan oldódhat a szíveket markoló félelem. A kezeknek még tartaniuk kell a tégelyt, mert az utolsó parancs az agyból még az volt, hogy a holttestet kenni kell. Semmi másért, de ezért az egyetlen egyért irigylem az asszonyokat és a tanítványokat. Ezekért az órákért, percekért. Hogy a szívük lehetett az a pont a mindenségben, ahol a sarkán megfordult a világ. A szemeket irigylem, amelyek még nagypéntek könnyeitıl csillogva néztek a Feltámadottra. Annyi mindent mondtunk már arról, hogy miért kellett a Názáretinek így és egyáltalán meghalnia. Lehet, hogy csak ezért az egyetlen egyért. Hogy legyenek, akik átélik, hogy a szívükben a félelem lassan oldódni kezd. Akik a halottnak szánt balzsammal a kezükben állnak az élı elıtt. Akik könnyekkel a szemükben mosolyognak. Akiknek a szívében megfordul a világ. Istenem, én semmi mást nem kérek tıled, csak ezt az egyet, ezt a könnyek között az arcomon, a napfelkelte lassúságával szétáradó örömöt kérlek, add meg nekem! Németh Zoltán

2 Beszélgetés Nurcahava Silabannal Engem személy szerint már régóta kíváncsivá tett törékeny alkata, négy gyönyörő gyermeke. Sajnáltam, hogy a világimanapon nem volt jelen minden evangélikus testvérünk, nem halhatták Nurt, ezért következı rövid bemutatkozás kárpótlásként szolgáljon. Várom a találkozást, sok kérdés kavarog bennem. - Honnan érkeztél? - Indonéziából, Sumátrai szigetérıl. - Hogyan élték túl a szüleid, hogy ilyen messze kerültél? - Édesanyám már nem él, édesapám, meg többször járt már nálunk, és ha tehetjük mi is megyünk. - Mesélnél a családodról? - Nyolcgyerekes család legkisebbjeként születtem Medan városában. Evangélikus hívı családban nıttem fel, minden vasárnap mentünk templomba. Nagy kávéültetvénye volt a szüleimnek, nekünk is sokat kellett segíteni. A hasznot okosan, a gyerekek tanítatásába fektették, mindannyian diplomát kaptunk örökségként. Én agrármérnök vagyok - sajnos most itt nem lehet elhelyezkedni evvel a végzettséggel, pedig vágyódom bármilyen munka után ben jöttem el hazulról mesterkurzusra Németországba. - Beszélted a nyelvet? Három hónapig tanultam elıtte. Az anyanyelven batakul, indonézül és angolul csak az iskolában tanulunk, a mi országunkban 250 nyelv van Azért eleinte nehéz volt Németországban az Istentiszteleten semmit nem értettem, csak az ének dallamok csengtek ismerısként. - Magyarországra hogyan kerültél? - Giessenben az egyetemen ismerkedtem meg a férjemmel ı magyar, fizikus, lézerkutatással foglalkozik. - Mindjárt összeházasodtatok az egyetem után? - Igen, 1999-ben a bólyi református templomban esküdtünk. Józsi, a férjem református, a nagyapja lelkész volt. - Az esküvı után már itt éltetek? - Igen Szegeden, de csak tíz hónapig, amíg tanulmányait végezte a férjem. Ekkor született elsı gyermekünk, Sára.

3 - A gyerekeid hihetetlenül jók, fegyelmezettek, egy hang nélkül végigülték a több mint két órát a világima napi alkalmon. Házigazdáink felajánlották nekik a játszószoba lehetıséget, de nem éltek vele, csodálkoztam. Szigorú szülık vagytok? - Egyáltalán nem Sokat játszanak, együtt énekelünk, zenélünk, kirándulunk Ahogy nınek egyre önállóbak, ezért is keresek hasznos elfoglaltságot, feladatot. Hálás vagyok az Úrnak családomért! - Mikor költöztetek Pécsre? - Elıbb még Münchenben éltünk, Sámuel és Nóra ott születtek augusztusában költöztünk Pécsre. Kinéztem a telefonkönyvbıl az Evangélikus Gyülekezet címét és elkezdtem járni a templomba, majd a kórusba is, nagyon szeretek énekelni. Rövid idı alatt otthon éreztem magam, a kórustársak nyitottak voltak, mindjárt befogadtak. - A többnyelvő család otthon melyiket használja? - A férjem magyarul beszél a gyerekekkel, én indonézül, az óvodában németül tanulnak, az iskolásoknak meg hozzá jön az angol. - Nagyszerő útravaló, és a kicsi is? - Igen, Magdaléna már Pécsett született, nem akar lemaradni a testvéreitıl. - Szeretetet árasztó, gyönyörő otthonokban a falakat igényesen szép grafikák díszítik. Zsuzsi (İ is hittársunk) barátnıd hívta fel a figyelmemet, úgy nézzem, hogy ezek a férjed munkái, megint ámultam! - A pályaválasztásnál döntenie kellett mővészet és tudomány között, férjem az utóbbit választotta, de szabad idejében szívesen rajzol a gyerekekkel együtt is. - Mindig vidám vagy, örömöt sugárzol, és a nyelvünket is nagyon szépen beszéled. Külföldiként idegen kultúrában, nem lehet mindig könnyő? - Azt tapasztaltam, hogy idegen helyen nagyon nagy segítség hittestvérekkel találkozni, nem érzi magát egyedül az ember és ez a hitét is erısíti. Isten szeretete mellett az egymás közötti különbségek elveszítik jelentıségüket. - Köszönöm szépen, hogy megoszthatom beszélgetésünket gyülekezetünk tagjaival. Bemutatkozik új irodavezetınk Márfiné Angyal Edit Fejér Gáborné, Margó vagyok. Január elseje óta gyülekezetünk irodájában dolgozom. Több mint negyven éve a gyülekezet aktív és a kórus alapító tagja vagyok ben itt kötöttünk házasságot, melybıl három fiúnk született. Férjem több mint húsz évig a presbitériumban tevékenykedett. Mérlegképes könyvelı képesítéssel rendelkezem a Radnóti Miklós kollégiumban, majd a DOZSO Mővelıdési Házban dolgoztam gazdasági igazgatóként. A Mecsek Kórusban 25 éven át énekeltem. Egy elektromos zárlat miatt teljesen kiégett a lakásunk, de az Úrnak hála mi heten életben maradtunk. A férjemet egy tragikus közlekedési balesetben, 38-évi házasság után elveszítettem, de nem maradtam egyedül, ismét megtapasztaltam, mint életem során oly sokszor, hogy velem vándorol utamon Jézus. Mikor felmerült a kérdés, hogy elvállalnám-e az irodai munkát, azonnal tudtam, Isten ezt a feladatot szánja nekem. Hiszem, hogy életem iskoláit nem véletlenül rendezte így az Úr. Igen Uram ezt felelem és átadom az életem.

4 Eseménynaptár Április: 04. Csütörtök Ajtónyitás - Tillai Gábor történész - Pécs a barokk korban ( ); A szabad királyi város; A Tüke polgár 07. Vasárnap Családi istentisztelet 14. Vasárnap Zenés áhítat, Közremőködik: Komáromi Alíz (ének), Dr. Kopjár Gábor (orgona), a Villányi Vonósnégyes és a Pécsi Kamarakórus. Vezényel: Tillai Aurél Péntek-szombat Konfirmandus hétvége Május: 05. Vasárnap Családi istentisztelet 11. Szombat Egyházkerületi családi missziói nap, Kiskırös 19. Vasárnap 9.00 Pünkösd, konfirmáció 23. Csütörtök Gyülekezeti fórum közgyőlés Június: Máj 31-jún 2. Pént-szo-vas Gyülekezeti hétvége Balatonszárszón 09. Vasárnap Családi istentisztelet - Tanévzáró Hétfı-péntek Gyerekhét Július: Kerékpáros tábor 14. Vasárnap 10.00(!) Rádiós istentisztelet közvetítés templomunkból Rendszeres alkalmaink napi bontásban: Hétfı: Missziói kör: hónap 2. hétfı önálló csoport Felnıtt hittan (Németh Zoltán) Asszonyóra (Németh Zoltán) ÖFI kéthetente (Németh Zoltán) Kedd: Baba-mama kör kéthetente (munkatársak) Ovis hittan (Váncsa Zsuzsanna) Gyülekezeti hittan (Ócsai Zoltán) Egyetemi ifi (Ócsai Zoltán) Szerda: Bibliaóra (Ócsai Zoltán) Pécsvárad hónap utolsó szerda (Németh Zoltán) Kórus áhitat (Lelkészek felváltva) Csütörtök: Komlón bibliaóra (Ócsai Zoltán) Gyülekezeti bibliaóra (Németh Zoltán) Péntek: Konfirmáció (Németh Zoltán) Férfióra (Németh Zoltán) Kisifi (Németh Zoltán)

5 Szombat: Vasárnap: Programok alkalmanként Istentiszteletek (január 6-tól új istentiszteleti rend!) Pécs: 9.00 és tıl orgonazenés elcsendesedés. A 9 órás istentisztelettel párhuzamosan gyermek bibliaóra munkatársak vezetésével a tanteremben. Hónap 1. vasárnapján órakor - Családi istentisztelet Hónap 3. vasárnapján órakor - Ifjúsági istentisztelet. Komló: Pogány gyülekezet: 9.00 Pogány, Baldauf: Vasas: hó 2. és 4. vas Kozármisleny: hó 1. vas Szigetvár: hó 3. vas Lelkészeink szolgálatának megkönnyítése érdekében kérjük Testvéreinket, hogy amennyiben otthon vagy kórházban fekvı betegrıl tudnak, jelezzék a hivatalban, illetve a lelkészek felé. Kitüntetett gyülekezeti tagjaink A közelmúltban több gyülekezeti tagunk állami és szakmai kitüntetésben részesült. Gratulálunk a díjazottaknak, és életükre Isten további áldását kérjük! Dr. Ottóffy Gábor gyermekonkológus, a Pécsi Gyermekklinika Onkohematológiai Osztályának vezetı szakorvosa - az Év Onkológusa díj Astellas-díjat vehetett át Dr. Garainé Dr. Pámer Zsuzsanna szemész szakorvos, a PTE Klinikai Központ Szemészeti Klinika docense (2013. február) Dr. Font Márta történész, az MTA doktora, a PTE BTK Középkori és Koraújkori Tanszék tszv. egyetemi tanára március 14-én a Magyar Érdemrend Tisztikereszt (polgári tagozat) állami kitüntetést kapta. Tillai Aurél Liszt Ferenc díjas zeneszerzı, karnagy március 14-én Érdemes Mővész szakmai díjat kapott. Dr. Andrásfalvy Bertalan etnográfus életmővének elismeréseként március 14-én Széchenyi-díjat vehetett át. Egy régebbi díjazottunk: Dr. Szolcsányi János prof emeritus, farmakológus orvos, egyetemi tanár, a MTA rendes tagja. Széchenyi-díj (2003), Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (2008)

6 Tisztelt Gyülekezet! Luther Rózsa Alapítvány levele Ezúton szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik a Luther Rózsa Alapítvány céljait évben adományával támogatták. Az Alapítvány Kuratóriuma a befolyt adományokat teljes egészében a Pécsi Evangélikus Gyülekezet életének támogatására fordította. Húsvétkor és karácsonykor a gyülekezet rászorult családjainak ünnepét tettük könnyebbé. A gyerekkarácsonyt, gyerektábort, gyülekezet kórusát anyagi támogatással segítettük. Hálás szívvel mondunk köszönetet az eddigiekért és számítunk segítségükre a továbbiakban is. Kérjük, ajánlja fel évi adója 1 %- át a Luther Rózsa Alapítvány javára. Luther Rózsa Alapítvány adószáma: Alapítványi célokra várjuk befizetéseit a gyülekezeti irodában vagy a következı bankszámláinkon: K&H Bank Zrt K&H Bank Zrt orgona alap Pécs, március 21. Köszönettel: Heinemann Rausch Márta (Alapítvány elnök) A civil szervezeteknek adott 1% mellett, adónk másik 1%-át is felajánlhatjuk az egyházak társadalmi szolgálatának támogatására. Magyarországi Evangélikus Egyház technikai szám: 0035

7 Krisztus teste A tömeg a kezébe vette a kereszt felemelte a halál megtörte a hajnal osztani kezdte a kenyeret Áldott Húsvéti Ünnepet kívánunk minden kedves olvasónknak és családjaiknak!

8 A Gyülekezeti Kórus szolgálatairól Jöjjetek mind, Krisztus mondja... Úgy terveztük, hogy hazajıve Békéscsabáról, beszámolunk az élményeinkrıl, s arról, hogy hogyan sikerült megszolgálnunk a Gyülekezet belénk vetett bizalmát, melyet nagylelkő adományaival is kifejezésre juttatott. Ezúton is köszönjük! Úgy látszik, Istennek más tervei voltak velünk erre a hétvégére. A hirtelen jött havazás miatt el kellett halasztanunk az utazást. (Köszönjük azoknak, akik aggódva, imádsággal gondoltak ránk!) Talán mindez azért is történt, hogy majd azok a kórustársaink is részesei lehessenek a közös élménynek, és szolgálatnak, akik most betegség, vagy más probléma miatt nem tudtak volna velünk tartani...? Ezen a böjti vasárnapon így a saját templomunkban vallottuk meg bőneinket, s kértünk feloldozást Carissimi mővével, majd tettünk hitet Megváltó Jézusunk mellett: A világ nem vidíthat meg,... Lelkem csak benned bízik! /M. Vulpius/ A év szolgálatainak sora mint ahogy lenni szokott - az Ökumenikus Imahéten kezdıdött, de egy kicsit a szokásostól eltérıen. Ez volt az elsı alkalom, hogy az imahét megnyitására templomunkban került sor, s melyen egyedüli résztvevı kórusként több mővet is megszólaltattunk. Legközelebbi szereplésünk is újdonság lesz: Március 28-ra, Nagycsütörtök éjszakájára meghívást kaptunk a Baptistákhoz (Bokor u.), hogy velük és a Pécsi Vonósokkal együtt közremőködjünk a Nagypéntekre virrasztó zenés elmélkedés -en, melyen több gyönyörő mő mellett Mozart Ave verum corpus c. mőve is elhangzik. Szeretettel hívjuk erre az alkalomra mindazokat, akik részesei szeretnének lenni ennek a különleges áhítatnak. (Kezdés 23 órakor) D. Buvári Nóra Merd jobbá tenni a világot! Címmel február 23-án az Evangélikus Külmissziói Egyesület közgyőléssel egybekötött csendesnapot rendezett, Budapesten a Deák téren. Az igei mottó: Bizony mondom néktek, amikor megtettétek ezeket akárcsak eggyel is a legkisebb atyámfiai közül, velem tettétek meg. (Máté 25:40) Gyülekezetünk Külmissziói kör tagjai közül is voltak, akik részt vettek ezen az áldott alkalmon. Világimanap március 1. Az ökumenikus alkalom szervezıje idén Franciaország, mottója Jövevény voltam, és befogadtatok (Mt. 25,35) A szőkebb pécsi imaalkalom a Pünkösdi gyülekezet Derős u-i templomában volt. A gazdag programhoz minden résztvevı felekezet hozzáadott, így vált színessé, érdekessé az együttlét, melyen jó páran mi is részt vettünk. Úgymond a jövevény, aki hála Istennek nálunk befogadásra talált, a mi Nurcahaya Silabanunk volt, nagyon szép bizonyságtételt hallottunk tıle, természetesen magyarul, amit a szokástól eltérıen tapsvihar fogadott.

9 2013. március 19., kedd, József napja Reggel nagyon korán indultam el zuhogó esıben, hogy kilencre odaérjek Kecskemétre. 9 óra 3 perckor toppantam a terembe, éppen elkezdıdött a továbbképzés. Este már sötétedett, amikor kiléptem a Gyökössy Intézet kapuján és elindultam a szállásom felé. Az esı már elállt. Különös, surrogó hangra kaptam fel a fejem és velem szemben a járdán egy elektromos tolókocsi közeledésére lettem figyelmes. Akkor vettem észre, amikor elhaladt mellettem, hogy a kocsinak két utasa van. Egy felnıtt volt a pilóta, aki az elektromos kocsi kényszerő tulajdonosa lehetett, az ölében pedig egy kislány ült, iskolatáskát szorítva magához. Az egész csak egy pillanatig tartott, ahogy elsuhantunk egymás mellett - nem is volt alkalmam minden részletében megfigyelni a jelenetet - mégis úgy égett a kép a lelkembe, ahogy fénykép rögzül a fénykép papíron. A jármő vezetıje utasa válla felett nézett elıre, a kis potyautas kényelmesen hátradılt. A két arc összeért, egymásba olvadt a kecskeméti szürkületben, ahogy a keleti Istenszülı ikonok egyik nagy csoportjánál, az úgynevezett eleusza ikonokon látható: az Istenszülı (Mária) és az ölében tartott gyermek arca összeér, egymásba olvad és az ikont szemlélı felé valami szavakkal nem megfogalmazható békesség, szeretet árad. (Az eleusza szó irgalmat, könyörületet jelent.) Aznap, március 19 én kedden, József napján csak késın este, villanyoltás elıtt az ágyban vettem kezembe a bibliaolvasó Útmutatót. 5 Mózes 1,31. A pusztában is láttad, úgy vitt téged Istened az Úr, ahogyan fiát viszi az ember. Különös. Van, mikor elıbb kapja az ember a prédikációt. És csak késıbb érti meg, hogy mirıl is szólt. Németh Zoltán Egyházfenntartói járulék A presbitérium 17/2011 (12.08.) sz. határozata értelmében a választói névjegyzékre való felkerüléshez az egyházfenntartói járulék minimális összege - keresettel rendelkezıknek évi Ft, - nyugdíjasoknak, egyetemistáknak, keresettel nem rendelkezıknek évi Ft. Mivel ez a minimum összeg nem fedezi a gyülekezet mőködési költségeit, ezért - keresettel rendelkezıket havi Ft, - nyugdíjasokat, egyetemistákat, keresettel nem rendelkezıket havi 1.000Ft ajánlott hozzájárulás befizetésére kérjük.

10 Március 28. Nagycsütörtök Ünnepi istentiszteleti rend Úrvacsorai elıkészítı Ócsai Zoltán Úrvacsorás istentisztelet Ócsai Zoltán Pécs Pécs Március 29. Nagypéntek 9.00 Németh Zoltán Pécs 9.00 Ócsai Zoltán Komló Ócsai Zoltán Vasas Németh Zoltán Baldauf Németh Zoltán Pogány Passiói istentisztelet Balikó Tamás színmővésszel Pécs Március 31. Húsvét vasárnap (Tavaszi óraállítás!) 6.00 Húsvét hajnali istentisztelet (Utána közös reggeli) Németh Zoltán, Ócsai Zoltán Pécs 9.00 Németh Zoltán Pécs 9.00 Ócsai Zoltán Pogány Ócsai Zoltán Baldauf Németh Zoltán Vasas Ócsai Zoltán Komló Ócsai Zoltán Pécs Április 1. Húsvét hétfı 9.00 Ócsai Zoltán Pécs Németh Zoltán Áta Elérhetıségek Pécsi Evangélikus Egyházközség 7621 Pécs, Dischka Gyızı u / , 20/ Honlapunk: Lelkészek elérhetısége: Németh Zoltán 20/ Ócsai Zoltán 20/ Irodavezetı: Fejérné Margó 20/ Hivatali órák: minden hétköznap Gyülekezetünk számlaszáma: Szigetvári Takarékszövetkezet

Az első karácsony Imádság gyertyagyújtás után

Az első karácsony Imádság gyertyagyújtás után Karácsonyi Hírlevél 2012.. december Az első karácsony Sok első karácsony van. Az első tudatos, az első, mint iskolás, mint házas, mint kisgyermekes. Első valakivel, aki fontos, akit szeretünk, vagy első

Részletesebben

EGYHÁZAINK HÍREI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F április HIT VALLÁS

EGYHÁZAINK HÍREI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F április HIT VALLÁS 2019. április HIT VALLÁS EGYHÁZAINK HÍREI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F GYÓNI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG MISEREND A NYÁRI IDŐSZAKBAN: hétfő, kedd, péntek 18.00 óra, szombat 19.00 óra, vasárnap 9.00 óra (Dabas-Szőlők),

Részletesebben

BEE HÍRLEVÉL. A Budafoki Evangélikus Egyházközség időszakos értesítője III. évf. 1. szám Tavasz

BEE HÍRLEVÉL. A Budafoki Evangélikus Egyházközség időszakos értesítője III. évf. 1. szám Tavasz BEE HÍRLEVÉL A Budafoki Evangélikus Egyházközség időszakos értesítője III. évf. 1. szám Az iroda nyitva: Hétfő: 14.00-18.00; Csütörtök: 8.00-10.00; 14.00-16.00 A lelkészi pihenőnap: kedd (ezen a napon

Részletesebben

AlsódABASi KAToliKUS EgYHÁzközség

AlsódABASi KAToliKUS EgYHÁzközség hit vallás Egyházaink hírei KAToliKUS egyházközségeink F Gyóni KAToliKUS EgYHÁzközség miserend: Hétfőn, kedden, pénteken és szombaton 17.00 órakor kezdődik a szentmise. Vasárnap változatlanul 9.00 (Dabasi-szőlőkben),

Részletesebben

22-én, hétfőn 17 órától az evangélikus templomban igét hirdet: dr. Tanczik Balázs

22-én, hétfőn 17 órától az evangélikus templomban igét hirdet: dr. Tanczik Balázs Katolikus egyházközségeink F Egyházaink hírei Gyóni Katolikus EgyHÁZKÖZSég Hétköznapi szentmiséinket a szokásos időpontokban kezdjük Gyónon: hétfőn, szerdán és pénteken 17 órától, utóbbi után 1 órás csendes

Részletesebben

KATolikus egyházközségeink F

KATolikus egyházközségeink F 2019. február hit vallás Egyházaink hírei KATolikus egyházközségeink F Gyóni KAToliKUs Egyházközség miserendünk: hétfő, kedd, péntek szombat 18.00 óra (Gyón), vasárnap 9.00 (Dabasi-szőlők), 11.00 (Gyón)

Részletesebben

EGYHÁZAINK HÍREI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZ- SÉGEINK GYÓNI EVANGÉLIKUS GYÜLEKEZET május HIT VALLÁS

EGYHÁZAINK HÍREI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZ- SÉGEINK GYÓNI EVANGÉLIKUS GYÜLEKEZET május HIT VALLÁS 2019. május HIT VALLÁS EGYHÁZAINK HÍREI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F GYÓNI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG MISEREND A NYÁRI IDŐSZAKBAN: hétfő, kedd, péntek 18.00 óra, szombat 19.00 óra, vasárnap 9.00 óra (Dabas-Szőlők),

Részletesebben

KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK

KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK Egyházaink hírei Katolikus egyházközségeink F Gyóni Katolikus Egyházközség Nagyböjt hétfőin a szentmise után lehetőség a szentgyónásra 18.15-ig (26-án, nagyhétfőn 19.15-ig). 14-én, 21-én és 28-án a szentmisék

Részletesebben

egyházaink Hírei református egyházközségeink katolikus egyházközségeink F december hit vallás gyóni katolikus egyházközség

egyházaink Hírei református egyházközségeink katolikus egyházközségeink F december hit vallás gyóni katolikus egyházközség 2018. december hit vallás egyházaink Hírei katolikus egyházközségeink F gyóni katolikus egyházközség DeCeMBeri MisereND: A karácsony előtti négy hét az adventi idő egyházunk életében. Készületünk részét

Részletesebben

egyházaink Hírei református egyházközségeink katolikus egyházközségeink F december hit vallás gyóni katolikus egyházközség

egyházaink Hírei református egyházközségeink katolikus egyházközségeink F december hit vallás gyóni katolikus egyházközség 2018. december hit vallás egyházaink Hírei katolikus egyházközségeink F gyóni katolikus egyházközség DeCeMBeri MisereND: A karácsony előtti négy hét az adventi idő egyházunk életében. Készületünk részét

Részletesebben

Mezőkövesdi Református Gyülekezet Presbiteri Gyűlés. Javaslatok a Mezőkövesdi Református Gyülekezet 2012. évére

Mezőkövesdi Református Gyülekezet Presbiteri Gyűlés. Javaslatok a Mezőkövesdi Református Gyülekezet 2012. évére Javaslatok a Mezőkövesdi Református Gyülekezet 2012. évére Állandó alkalmaink jelenleg Istentisztelet Vasárnap de. 10.30-kor, Úrvacsorás Istentisztelet de.11:00-kor Istentisztelettel egy időben gyermek

Részletesebben

GYÓNI EVANGÉLIKUS GYÜLEKEZET

GYÓNI EVANGÉLIKUS GYÜLEKEZET Katolikus EGYHÁZKÖZSÉGEINK F Gyóni Katolikus EGYHÁZKÖZSÉG Miserendünk: hétfő, kedd, péntek szombat 18.00 óra (Gyón) vasárnap 8.30 (Dabasi-szőlők), 11.00 (Gyón) Szeptember 10-én, hétfőn este 18.30-tól Biblia

Részletesebben

2018. július hit vallás. GYÓNI KATOlIKus EGYHáZKÖZSÉG

2018. július hit vallás. GYÓNI KATOlIKus EGYHáZKÖZSÉG 2018. július hit vallás Egyházaink hírei KATOlIKus egyházközségeink F református egyházközségeink GYÓNI KATOlIKus EGYHáZKÖZSÉG Július hónap hétköznapi szentmiséivel kapcsolatban figyeljük a templomi hirdetéseket!

Részletesebben

Egyházaink hírei MEGHÍVÓ november. GyóNI KATOLIKUS EGYHÁZKöZSÉG. AlsóDABASI KATOLIKUS EGYHÁZKöZSÉG. GyóNI REFORMÁTUS GyüLEKEZET

Egyházaink hírei MEGHÍVÓ november. GyóNI KATOLIKUS EGYHÁZKöZSÉG. AlsóDABASI KATOLIKUS EGYHÁZKöZSÉG. GyóNI REFORMÁTUS GyüLEKEZET 2018. november KATOLIKUS egyházközségeink F GyóNI KATOLIKUS EGYHÁZKöZSÉG miserendünk: Novembertől a téli miserend lép életbe. Hétfőn, kedden, pénteken és szombaton 17.00 órakor kezdődik a szentmise. Vasárnap

Részletesebben

EGYHÁZAINK HÍREI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK GYÓNI EVANGÉLIKUS GYÜLEKEZET GYÓNI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG

EGYHÁZAINK HÍREI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK GYÓNI EVANGÉLIKUS GYÜLEKEZET GYÓNI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG EGYHÁZAINK HÍREI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F GYÓNI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG Májusban közvetlenül minden esti szentmise után közösen imádkozzuk a Loretói litániát. Ezeket idén az egyházközségünk egységéért

Részletesebben

egyházaink HÍrei katolikus egyházközségeink F református egyházközségeink hit vallás GyóNi katolikus egyházközség AlsóDABAsi katolikus egyházközség

egyházaink HÍrei katolikus egyházközségeink F református egyházközségeink hit vallás GyóNi katolikus egyházközség AlsóDABAsi katolikus egyházközség hit vallás katolikus egyházközségeink F GyóNi katolikus egyházközség miserendünk: hétfő, kedd, péntek, szombat 17.00 óra vasárnap: Szőlők 9.00 óra, Gyón 11.00 óra Nagyböjt péntekjein 16.15 órától keresztúti

Részletesebben

egyházaink Hírei KATolIKuS EgYHÁZKÖZSÉgEINK F REFoRMÁTuS EgYHÁZKÖZSÉgEINK Egyházi búcsú szentmise és körmenet GYÓNI EVANGÉLIKUS GYÜLEKEZET

egyházaink Hírei KATolIKuS EgYHÁZKÖZSÉgEINK F REFoRMÁTuS EgYHÁZKÖZSÉgEINK Egyházi búcsú szentmise és körmenet GYÓNI EVANGÉLIKUS GYÜLEKEZET egyházaink Hírei KATolIKuS EgYHÁZKÖZSÉgEINK F gyóni KATolIKuS EgYHÁZKÖZSÉg A gyóni katolikus misék időpontja AugusztusbAn A következőképpen változik, szabadság miatt. augusztus 11-től szeptember 8-ig:

Részletesebben

EGYHÁZAINK HÍREI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK HIT VALLÁS

EGYHÁZAINK HÍREI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK HIT VALLÁS HIT VALLÁS EGYHÁZAINK HÍREI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F GYÓNI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG A GYÓNI KATOLIKUS PLÉBÁNIA MISERENDJE: hétfő, kedd, péntek 18.00 óra, szombat 19.00 óra, vasárnap 9.00 óra Dabasi-Szőlők,

Részletesebben

TEMPLOM, KÖZÖS IMÁINK

TEMPLOM, KÖZÖS IMÁINK TEMPLOM, KÖZÖS IMÁINK Templomunk-iskolánk nevelési helyszíne Nagy előnye iskolánknak, hogy földrajzilag is közel áll hozzánk fenntartó gyülekezetünk temploma. Hagyományosan minden tanévet itt kezdünk,

Részletesebben

KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F

KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F EgyházAINk HÍRei GYÓNI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG Örömünkre, a szőlősi templomunk fűtéskorszerűsítésének eredményeként mostantól a szentmiséinken 17 C van. Az adventtel megkezdődött

Részletesebben

A konfirmációi vizsga felépítése GYÜLEKEZETI ÉNEK BEVEZETÉS VIZSGA ZÁRÓSZÓ BEFEJEZÉS MIATYÁNK ÁLDÁS

A konfirmációi vizsga felépítése GYÜLEKEZETI ÉNEK BEVEZETÉS VIZSGA ZÁRÓSZÓ BEFEJEZÉS MIATYÁNK ÁLDÁS Konfirmáció A konfirmációi vizsga felépítése BEVEZETÉS VIZSGA ZÁRÓSZÓ BEFEJEZÉS MIATYÁNK ÁLDÁS 644 33. Konfirmációi vizsga A konfirmációi vizsga alábbi rendje általános útmutatásul szolgál. A vizsga a

Részletesebben

egyházaink hírei KAtolIKus egyházközségeink F GyónI evangélikus GyüleKezet református egyházközségeink

egyházaink hírei KAtolIKus egyházközségeink F GyónI evangélikus GyüleKezet református egyházközségeink 2019. június hit vallás egyházaink hírei KAtolIKus egyházközségeink F GyónI KAtolIKus egyházközség miserend a nyári időszakban: hétfő, kedd, péntek 18.00 óra, szombat 19.00 óra, vasárnap 9.00 óra (dabas-szőlők),

Részletesebben

KAToLIKUS egyházközségeink F. Alsódabasi KAToLIKUS EgYHÁZKÖZSÉg

KAToLIKUS egyházközségeink F. Alsódabasi KAToLIKUS EgYHÁZKÖZSÉg KAToLIKUS egyházközségeink F Gyóni KAToLIKUS EgYHÁZKÖZSÉg Szentmiséink Gyónon hétfőnként, szerdánként, péntekenként és szombatonként 18 órakor kezdődnek. A pénteki szentmisék után 1 órás csendes szentségimádást

Részletesebben

HITÉLETI, MISSZIÓI ESEMÉNYNAPTÁR

HITÉLETI, MISSZIÓI ESEMÉNYNAPTÁR HITÉLETI, MISSZIÓI ESEMÉNYNAPTÁR 2014-2015 Vezess hűségesen, és taníts engem, mert Te vagy szabadító Istenem, mindig Benned reménykedem. (Zsoltárok 25,5) Ebben a tanévben is kérjük Isten segítségét, vezetését

Részletesebben

Péntek, 18 óra: bibliatanulmányozás + imaközösség (havonta egyszer) Márk evangéliuma tanulmányozása

Péntek, 18 óra: bibliatanulmányozás + imaközösség (havonta egyszer) Márk evangéliuma tanulmányozása Katolikus egyházközségeink F Egyházaink hírei református egyházközségeink Gyóni Katolikus Egyházközség A nagyböt 14-én hamvazószerdával kezdődik. Ez szigorú böjti nap, melyen 18 60 éves korig 35 veszünk

Részletesebben

Gyóni ReforMÁTUS EgyHÁZközség

Gyóni ReforMÁTUS EgyHÁZközség KatolikUS egyházközségeink F Egyházaink hírei református egyházközségeink Gyóni Katolikus EgyHÁZközség A nagyböt 14-én hamvazószerdával kezdődik. Ez szigorú böjti nap, melyen 18 60 éves korig 35 veszünk

Részletesebben

Mit keresitek az élőt a holtak között

Mit keresitek az élőt a holtak között Isten szeretete csodálatosan ragyogott Jézusból. - Olyan tisztán, hogy emberi életek változtak meg általa. - Akik találkoztak Jézussal, s engedték, hogy megérintse őket az Ő szeretete, azok elkezdtek vágyakozni

Részletesebben

EGYENRUHA, KÖPENY, ÁHÍTATOK, TEMPLOM, KÖZÖS IMÁINK

EGYENRUHA, KÖPENY, ÁHÍTATOK, TEMPLOM, KÖZÖS IMÁINK EGYENRUHA, KÖPENY, ÁHÍTATOK, TEMPLOM, KÖZÖS IMÁINK Egységes viselet Iskolánkban a nagyobb ünnepségeken ünnepi egyenruha viselete kötelező mind a pedagógusok, mind a tanulók számára. A hölgyek kalotaszegi

Részletesebben

EGYHÁZAINK HÍREI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK GYÓNI EVANGÉLIKUS GYÜLEKEZET szeptember HIT VALLÁS

EGYHÁZAINK HÍREI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK GYÓNI EVANGÉLIKUS GYÜLEKEZET szeptember HIT VALLÁS 2019. szeptember HIT VALLÁS EGYHÁZAINK HÍREI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F GYÓNI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG A GYÓNI KATOLIKUS PLÉBÁNIA SZEPTEMBER 15-TŐL ÉRVÉ- NYES MISERENDJE: hétfő, kedd, péntek 18.00 óra,

Részletesebben

2019. július HIT VALLÁS EGYHÁZAINK HÍREI

2019. július HIT VALLÁS EGYHÁZAINK HÍREI 2019. július HIT VALLÁS EGYHÁZAINK HÍREI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F GYÓNI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG MISEREND A NYÁRI IDŐSZAKBAN: hétfő, kedd, péntek 18.00 óra, szombat 19.00 óra, vasárnap 9.00 óra (Dabasi-szőlők),

Részletesebben

Hitéleti alkalmaink a as tanévben

Hitéleti alkalmaink a as tanévben Hitéleti alkalmaink a 2017-2018-as tanévben Intézményünk vezérigéje a 2017-2018-as tanévben: "A bölcsesség kezdete az Úrnak félelme, és a Szentnek megismerése ad értelmet." (Példabeszédek könyve 9,10)

Részletesebben

Fényképalbum. A fénykép készítésének éve:

Fényképalbum. A fénykép készítésének éve: Fényképalbum Az interjúalany neve: A fénykép készítésének helye: A fénykép készítésének éve: Szüleim Budapest 1980-as évek Ők a szüleim. Ez a kép már itt készült, Budapesten. Volt egy kicsi lakásuk, és

Részletesebben

KECSKEMÉTI REFORMÁTUS ÁLTALÁNOS ISKOLA

KECSKEMÉTI REFORMÁTUS ÁLTALÁNOS ISKOLA KECSKEMÉTI REFORMÁTUS ÁLTALÁNOS ISKOLA 2019/2020 augusztus 89. zsoltár 29. Cs 8.00 Tanévnyitó értekezlet Tűz-és balesetvédelmi oktatás 30. P 9.00 Elsősök fogadása, iskolabejárás 31. Szo 11.00 Orsz. ref.

Részletesebben

1. osztály. A tanév során tanult énekek közül 5 ifjúsági és 5 református énekeskönyvi ének ismerete.

1. osztály. A tanév során tanult énekek közül 5 ifjúsági és 5 református énekeskönyvi ének ismerete. 1. osztály Külső jegyek alapján a református templom sajátosságainak felismerése. A bibliai teremtéstörténetének korosztályi szintű ismerete. Noé és a vízözön történetének ismerete. Az elveszett bárány

Részletesebben

HITÉLETI ESEMÉNYNAPTÁR

HITÉLETI ESEMÉNYNAPTÁR HITÉLETI ESEMÉNYNAPTÁR Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Szeresd felebarátodat, mint magadat. (Máté 22, 37.39) Ebben a tanévben is kérjük Isten segítségét,

Részletesebben

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki Molnár Irmát

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki Molnár Irmát A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki Molnár Irmát 2014. 09. 08. A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki Molnár Irma zsoboki lelkészasszonyt szeptember 6-án, az általa alapított Bethesda

Részletesebben

HITÉLETI, MISSZIÓI ESEMÉNYNAPTÁR

HITÉLETI, MISSZIÓI ESEMÉNYNAPTÁR HITÉLETI, MISSZIÓI ESEMÉNYNAPTÁR 2016-2017 "Bölccsé teszlek, és megtanítalak, melyik úton kell járnod. Tanácsot adok, rajtad lesz a szemem" - ígéri Isten (Zsoltárok 32,8) Ebben a tanévben is kérjük Isten

Részletesebben

HITÉLETI, MISSZIÓI ESEMÉNYNAPTÁR

HITÉLETI, MISSZIÓI ESEMÉNYNAPTÁR HITÉLETI, MISSZIÓI ESEMÉNYNAPTÁR 2017-2018 "A bölcsesség kezdete az Úrnak félelme, és a Szentnek megismerése ad értelmet." (Példabeszédek könyve 9,10) Ebben a tanévben is kérjük Isten segítségét, vezetését

Részletesebben

A Gárdonyi Kórus 2012. évi megvalósított szakmai tevékenységének bemutatása

A Gárdonyi Kórus 2012. évi megvalósított szakmai tevékenységének bemutatása A Gárdonyi Kórus 2012. évi megvalósított szakmai tevékenységének bemutatása A Szekszárdi Gárdonyi Zoltán Református Együttes 1994-ben alakult. Az énekkart Nagytisztelető Lemle Zoltán Csokonai Vitéz Mihály

Részletesebben

A RÖSZKEI SZENT ANTAL PLÉBÁNIA HAVONTA MEGJELENŐ LAPJA

A RÖSZKEI SZENT ANTAL PLÉBÁNIA HAVONTA MEGJELENŐ LAPJA IX. évf. 1. szám (100) 2011. December A RÖSZKEI SZENT ANTAL PLÉBÁNIA HAVONTA MEGJELENŐ LAPJA Tartalomból: Miseszándékok 2. old. Részlet: Rainer Maria Rilke: Történetek a Jóistenrıl 3. old. E gy ház kö

Részletesebben

Dátum Hangfájl Cím Alapige dec mp3 Isten bátor szolgája 1 Királyok 18

Dátum Hangfájl Cím Alapige dec mp3 Isten bátor szolgája 1 Királyok 18 Dátum Hangfájl Cím Alapige 2014. dec 31. 20141231.mp3 Isten bátor szolgája 1 Királyok 18 2014. dec. 28. 20141228.mp3 A vigasztalás útja Példabeszédek 3,1-18 2014. dec. 26. 20141226.mp3 Karácsonyi üzenetek

Részletesebben

A DADI REFORMÁTUS GYÜLEKEZET MISSZIÓI MUNKATERVE A ES ÉVRE

A DADI REFORMÁTUS GYÜLEKEZET MISSZIÓI MUNKATERVE A ES ÉVRE A DADI REFORMÁTUS GYÜLEKEZET MISSZIÓI MUNKATERVE A 2011-2012-ES ÉVRE HÓNAP NAP TERVEZETT PROGRAM MEGHÍVOTT VENDÉG 1.H. 2. K. 3. Sze. Házi bibliaóra 4. Cs. 5. P. 6. Szo. 7. V. Istentisztelet Augusztus 8.

Részletesebben

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Kislányként sok álmom volt. Embereknek szerettem volna segíteni, különösen idős, magányos embereknek. Arrol

Részletesebben

2018/2019-es tanév rendje Gólyatábor: ÁJK, BTK augusztus utolsó hete

2018/2019-es tanév rendje Gólyatábor: ÁJK, BTK augusztus utolsó hete 2018/2019-es tanév rendje Gólyatábor: ÁJK, BTK 2018. augusztus utolsó hete Egyetemi Napok (Nagykőrös): Tanévnyitó: ŐSZI SZEMESZTER: Félévkezdő csendes napok: TFK ÁJK, BTK tanári nap HTK a Fasori Gyülekezet

Részletesebben

1 ÚRVACSORA(ÉNEKESKÖNYV) ÚRVACSORA

1 ÚRVACSORA(ÉNEKESKÖNYV) ÚRVACSORA 1 ÚRVACSORA(ÉNEKESKÖNYV) ÚRVACSORA A mi Urunk Jézus Krisztus így szól: Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. (Mt 11,28) Tőle kaptuk ezt

Részletesebben

AVAS-DÉLI REFORMÁTUS HÍRLEVÉL

AVAS-DÉLI REFORMÁTUS HÍRLEVÉL AVAS-DÉLI REFORMÁTUS HÍRLEVÉL Az Avas-Déli Református Gyülekezet kiadványa 2014. December Ne féljetek, mert íme, nagy örömet hirdetek nektek, amely az egész nép öröme lesz: üdvözítő született ma nektek

Részletesebben

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN A versenyző neve: Forduló: I. Osztály: 3. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Visszaküldési határidő: Elérhető pontszám: 67p. 2014. november 17. Kedves

Részletesebben

Szeptember 2. vasárnap Évnyitó 18 óra Kertváros 3. hétfő

Szeptember 2. vasárnap Évnyitó 18 óra Kertváros 3. hétfő Szeptember 2. vasárnap Évnyitó 18 óra Kertváros 3. hétfő 1 tanítási nap: alsóban 4, felsőben 5 osztályfőnöki óra Szülői értekezlet 1ab 4. kedd Szülői értekezlet 2ab 5. szerda Szülői értekezlet 3ab 6. csütörtök

Részletesebben

Krisztus Feltámadt! Húsvétvasárnap 2016.03.27. OLVASMÁNY az Apostolok Cselekedeteiből (ApCsel 10,34a.37-43)

Krisztus Feltámadt! Húsvétvasárnap 2016.03.27. OLVASMÁNY az Apostolok Cselekedeteiből (ApCsel 10,34a.37-43) Húsvétvasárnap 2016.03.27. Krisztus Feltámadt! OLVASMÁNY az Apostolok Cselekedeteiből (ApCsel 10,34a.37-43) Abban az időben Péter szólásra nyitotta ajkát, és ezeket mondta: Ti tudjátok, hogy mi minden

Részletesebben

Az Üröm- Pilisborosjenői Református Egyházközség missziói munkaterve (2015.január 1-től)

Az Üröm- Pilisborosjenői Református Egyházközség missziói munkaterve (2015.január 1-től) Az Üröm- Pilisborosjenői Református Egyházközség missziói munkaterve (2015.január 1-től) Január 1. Évkezdet, Vení Sancte Istentisztelet 10:00 (Becker Norbert Gy.) Január 4. 10:00 Úrvacsorás Istentisztelet

Részletesebben

Összefoglaló a Nyári táborról

Összefoglaló a Nyári táborról TÁMOP 3.1.4-08/2-2009-0147 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázat, Nagybajom Város Önkormányzata, Nagybajomi Általános Művelődési Központ Egységes Gyógypedagógiai

Részletesebben

Böjti gondolatok. Bibliaolvasás: Ézs 58.

Böjti gondolatok. Bibliaolvasás: Ézs 58. Bibliaolvasás: Ézs 58. Böjti gondolatok húsvét elıtti hat hetet, ami most kezdıdött el, böjti idıszaknak nevezik. Eredetileg úgy jött létre ez az egyházi hagyomány, hogy Jézus Krisztus kereszthalálának

Részletesebben

MÉGIS HAVAZÁS. Tiszta, csendes hópihécskék Szálldogálnak le a földre: Zizegésük halk zenéjét Elhallgatnám mindörökre Én az ember.

MÉGIS HAVAZÁS. Tiszta, csendes hópihécskék Szálldogálnak le a földre: Zizegésük halk zenéjét Elhallgatnám mindörökre Én az ember. MÉGIS Alapíttatott azzal a céllal, hogy közösségünk erısödjön, egymásnak ily módon is lelki támaszt nyújthassunk és a mindenkori eseményekrıl hírt adjunk. HAVAZÁS Tiszta, csendes hópihécskék Szálldogálnak

Részletesebben

2015. március 1. Varga László Ottó

2015. március 1. Varga László Ottó 2015. március 1. Varga László Ottó 2Kor 4:6 Isten ugyanis, aki ezt mondta: "Sötétségből világosság ragyogjon fel", ő gyújtott világosságot szívünkben, hogy felragyogjon előttünk Isten dicsőségének ismerete

Részletesebben

A nagykırösi református gyülekezet hírlevele

A nagykırösi református gyülekezet hírlevele A nagykırösi református gyülekezet hírlevele Textus: Titusz 2: 1-14 Elhangzott: 2010. augusztus 31-én a gimnázium tanévnyitó ünnepségén. Kedves Testvérek, Diákok, Tanárok, Szülık! z az igeszakasz, amit

Részletesebben

ISTEN TENYERÉN Református hit- és erkölcstan munkafüzet egyházi iskolák 1. osztályos tanulói részére

ISTEN TENYERÉN Református hit- és erkölcstan munkafüzet egyházi iskolák 1. osztályos tanulói részére Ára: 960 Ft RP-001/2MFEI Hittan 1 Iskolai Munkafuzet Borito.indd All Pages 2014.07.04. 10:26:12 ISTEN TENYERÉN Református hit- és erkölcstan munkafüzet egyházi iskolák 1. osztályos tanulói részére TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

AVAS-DÉLI REFORMÁTUS HÍRLEVÉL

AVAS-DÉLI REFORMÁTUS HÍRLEVÉL AVAS-DÉLI REFORMÁTUS HÍRLEVÉL Az Avas-Déli Református Gyülekezet kiadványa 2015. Május "Az utolsó napokban, így szól az Isten, kitöltök Lelkemből minden halandóra. ApCsel 2, 17. ÁLDOTT PÜNKÖSDI ÜNNEPEKET

Részletesebben

3. FELNŐTT-KERESZTELÉS FELÉPÍTÉS

3. FELNŐTT-KERESZTELÉS FELÉPÍTÉS 3. FELNŐTT-KERESZTELÉS FELÉPÍTÉS KÖSZÖNTÉS MISSZIÓI PARANCS KERESZTELÉSI IGE, IGEHIRDETÉS APOSTOLI HITVALLÁS KERESZTELÉSI KÉRDÉSEK KERESZTELÉS (MIATYÁNK) KÖSZÖNTÉS A GYÜLEKEZETBEN 31 KÖSZÖNTÉS Felnőtt

Részletesebben

A Magyar Szentek Templomának havi tájékoztató lapja. 2008. október

A Magyar Szentek Templomának havi tájékoztató lapja. 2008. október A Magyar Szentek Templomának havi tájékoztató lapja. 2008. október Kiadja a Magyar Szentek Plébánia. Megjelenik minden hónap elsı vasárnapján. Ingyenes kiadvány. Egy jámbor szerzetes a XIII. században

Részletesebben

BUDAPEST PESTSZENTIMREI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG Budapest, Rákóczi u 81. Telefon:

BUDAPEST PESTSZENTIMREI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG Budapest, Rákóczi u 81. Telefon: 1 BUDAPEST PESTSZENTIMREI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG 1188. Budapest, Rákóczi u 81. Telefon: 295 34 27 06 30 445 39 55 A BUDAPEST PESTSZENTIMREI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG MISSZIÓI MUNKATERVE A 2015. ÉVRE I.

Részletesebben

Ez a könyv számos, Istennel megtapasztalt valóságos

Ez a könyv számos, Istennel megtapasztalt valóságos Bevezetés Ez a könyv számos, Istennel megtapasztalt valóságos élményem eredményeként született. Nem egy olyan személy túlfûtött képzeletének vagy ábrándozásának terméke, aki valami jobb után vágyódik,

Részletesebben

PRESBITÉRIUM VÁLASZTÁS 2005

PRESBITÉRIUM VÁLASZTÁS 2005 PRESBITÉRIUM VÁLASZTÁS 2005 K I S P E S T - R Ó Z S A T É R I REFORMÁTUS GYÜLEKEZET JELÖLTEINK A 2006-2011 ÉVEKRE Pénzes László 1962-ben született, nıtlen, gépészmérnök. 1985-tıl tagja a gyülekezetnek.

Részletesebben

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet!

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Mivel sem az én szüleim, sem férjem szülei nem álltak olyan jól anyagilag, hogy támogatni tudtak volna új otthonunk megteremtésében, esküvőnk után vidékre kötöztünk

Részletesebben

Isten Nagy Terve. 2 rész: ISTEN, MA IS TEREMTŐ

Isten Nagy Terve. 2 rész: ISTEN, MA IS TEREMTŐ Isten Nagy Terve 2 rész: ISTEN, MA IS TEREMTŐ Isten Nagy Terve teremtés elesés megváltás helyreállítás Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz. Zsidó.13.8 Méltó vagy, Urunk és Istenünk, hogy tied

Részletesebben

HITTAN Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57.

HITTAN Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57. Tanítók Fekete István Egyesülete Feladási határidő: 2017. január 13. (péntek) HITTAN Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57. Forduló: II. Évfolyam: 2. Az iskola kódja: H- A versenyző neve: Elérhető

Részletesebben

ESEMÉNYNAPTÁR a 2015/2016-os tanévre

ESEMÉNYNAPTÁR a 2015/2016-os tanévre ESEMÉNYNAPTÁR a 2015/2016-os tanévre Hét Hónap, nap szeptember 1.hét 1. "A" hét 1. kedd Eseménytervezet Elsı tanítási nap a nappali munkarend szerinti osztályokban Tanévnyitó ünnepség Munkavédelmi oktatás

Részletesebben

EGYHÁZAINK HÍREI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK GYÓNI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F GYÓNI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG

EGYHÁZAINK HÍREI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK GYÓNI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F GYÓNI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG EGYHÁZAINK HÍREI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F GYÓNI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG Dr. Beer Miklós megyéspüspök atya június 1-jén töltötte be 75. életévét. Ez a papi és püspöki nyugdíjkorhatárunk, amikor kötelező

Részletesebben

Üres kézzel ajándékozó

Üres kézzel ajándékozó 2012. április 5. Húsvét Pécs és Környéke Evangélikus Egyházközség lapja II. évfolyam 1. szám Ámde Krisztus feltámadt a halottak közül, mint az elhunytak zsengéje. (1Kor 15,20) Üres kézzel ajándékozó Elgondolkoztató,

Részletesebben

Erős vár a mi Istenünk!

Erős vár a mi Istenünk! Magyarországi Evangélikus Egyház Gyülekezeti és Missziói Osztály Gyermek és Ifjúsági Munkaág H Í R L E V É L T ART ALOM Köszönt Erős vár a mi Istenünk! Gyermek és Ifjúsági pályázat elszámolása Programnaptár

Részletesebben

A 2017/2018-as tanév rendje

A 2017/2018-as tanév rendje 23/2017.(III. 29.) számú szenátusi határozat A Szenátus elfogadja a Károli Gáspár Református Egyetem 2017/2018-as tanévének rendjét az alábbiak szerint: A 2017/2018-as tanév rendje 2017/2018 Gólyatábor:

Részletesebben

Soós Mihály laudációja Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves vendégek!

Soós Mihály laudációja Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves vendégek! Soós Mihály laudációja Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves vendégek! Vannak emberek, akiken érződik, hogy a helyükön vannak, tudják mit akarnak, miért vannak a földön. Mások nyugtalanok, keresik, de nem

Részletesebben

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország REFORMÁCIÓ Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország Szolgál: Johannes Wöhr apostol info: www.nagykovetseg.com www.fegyvertar.com www.km-null.de Felhasználási feltételek: A blogon található tartalmak

Részletesebben

Hanukka és Karácsony

Hanukka és Karácsony Bereczki Sándor Igehirdetések 9. Hanukka és Karácsony Mindenki Temploma Hanukka és Karácsony Igehirdetés sorozat 9. Copyright 2010 Bereczki Sándor Korrektor: Dr. Gruber Tibor Kiadványszerkesztő: Danziger

Részletesebben

SZENT ANNA PLÉBÁNIA. Állandó programjaink:

SZENT ANNA PLÉBÁNIA. Állandó programjaink: Munkaterv 2018 1 Állandó programjaink: Mise a Karitászért: minden hónap utolsó keddje 7 órakor Mise a papi, szerzetesi hivatásokért: minden hónap első péntekén 18 órakor Mise a Rózsafüzér-társulatért:

Részletesebben

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével Nekem ez az életem Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével A patika igényesen felújított, orvosi rendelôknek is helyet adó épületben található a kisváros egyik terének sarkán. A

Részletesebben

KARÁCSONYI KÖRLEVÉL 2008

KARÁCSONYI KÖRLEVÉL 2008 KARÁCSONYI KÖRLEVÉL 2008 Fogadd el ajándékomat, amelyet áldásommal vittek neked, hiszen Isten kegyelmes volt hozzám, és van mindenem. És addig unszolta őt, amíg el nem fogadta. Szeretett Testvéreim! 1

Részletesebben

MÁJUSI ELÕZETES Május 1. Majális a Sárostói Sportpályán tervezett program

MÁJUSI ELÕZETES Május 1. Majális a Sárostói Sportpályán tervezett program ÁPRILIS 1-3. (csütörtök-szombat) III. Bihar-Bihor Amatõr Diákszínjátszó Fesztivál színházterme ÁPRILIS 8. (csütörtök) 17 óra A GOBLEIN kör gyûlést tart Szõllõsi Imréné vezetésével Munkákat lehet hozni

Részletesebben

Bonifert Zoltán. Korábban már volt képviselőtestületi tag.

Bonifert Zoltán. Korábban már volt képviselőtestületi tag. Bonifert Zoltán 44 év vállalkozó 21 éve élek Tahiban, feleségem Kollár Edit. 2 lányom van, 18 és 14 évesek. 23 éve vagyok vállalkozó. Bonifert Zoltánné Kollár Edit 43 év védőnő Korábban még nem volt képviselőtestületi

Részletesebben

A tanévzáró istentisztelet felépítése

A tanévzáró istentisztelet felépítése A tanévzáró istentisztelet felépítése HÁLAADÓ ÉNEK BEVEZETÉS BEVEZETÕ ZSOLTÁR (INTROITUS) A NAP IMÁDSÁGA (KOLLEKTA) IGEOLVASÁS IGEHIRDETÉS TE DEUM-ÉNEK ÁLTALÁNOS KÖNYÖRGÕ IMÁDSÁG, KYRIE, MIATYÁNK ÁLDÁS

Részletesebben

Gyülekezetünk minden tagjának áldott és békés húsvéti ünnepet kívánunk!

Gyülekezetünk minden tagjának áldott és békés húsvéti ünnepet kívánunk! 2016. Húsvét Gyülekezetünk minden tagjának áldott és békés húsvéti ünnepet kívánunk! A TARTALOMBÓL Bemutatkozik az új számvevő - széki elnök Egyházmegyei hittanverseny A hitoktatásról általában Konfirmáció

Részletesebben

A 2017/18-as tanév helyi rendje

A 2017/18-as tanév helyi rendje A 2017/18-as tanév helyi rendje Az első tanítási nap: 2017. szeptember 1. (péntek) Az utolsó tanítási nap: 2018. június 15. (péntek) Tanítási szünetek: Őszi szünet: 2017. október 30-tól november 3-ig tart.

Részletesebben

2015. évi bibliaolvasó KÉSZÍTETTE: BERECZKI SÁNDOR. MINDENKI TEMPLOMA GYÜLEKEZETE 1105 Budapest, Cserkesz u. 7-9.

2015. évi bibliaolvasó KÉSZÍTETTE: BERECZKI SÁNDOR. MINDENKI TEMPLOMA GYÜLEKEZETE 1105 Budapest, Cserkesz u. 7-9. 2015. évi bibliaolvasó KÉSZÍTETTE: BERECZKI SÁNDOR MINDENKI TEMPLOMA GYÜLEKEZETE 1105 Budapest, Cserkesz u. 7-9. Kedves Olvasó! Sok szeretettel adjuk közre a 2015. évi bibliaolvasó útmutatót. A közösen

Részletesebben

Lélek és teljesség. Nagy Péter

Lélek és teljesség. Nagy Péter Ady). Hogyan történhetik meg ez velünk? Az İ teljességébıl kaptunk kegyelmet kegyelemre (János ev.1.16.). Ezen a pünkösdön is a kegyelmes Isten várja, hogy kérjünk Tıle. Csak a kezünket és a szívünket

Részletesebben

Üzenet Karácsonyi kiadás

Üzenet Karácsonyi kiadás Gyülekezetünk minden tagjának, és lapunk minden olvasójának áldott karácsonyi ünnepeket, és Isten által megáldott új évet kíván egyházközségünk presbitériuma. Üzenet Karácsonyi kiadás Az Ige volt az igazi

Részletesebben

HITTAN Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57.

HITTAN Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57. Tanítók Fekete István Egyesülete Feladási határidő: 2018. december 10. (hétfő) HITTAN Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57. Forduló: II. Évfolyam: 2. Az iskola kódja: H- A versenyző neve: 2018/19.

Részletesebben

BÁRKA HÍRMONDÓ. Tartalom. Tavaszköszöntı. 2008 Tavasz, I. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM Mevisz 1085 Üllıi út 24., www.mevisz.hu BEKÖSZÖNTİ

BÁRKA HÍRMONDÓ. Tartalom. Tavaszköszöntı. 2008 Tavasz, I. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM Mevisz 1085 Üllıi út 24., www.mevisz.hu BEKÖSZÖNTİ 2008 Tavasz, I. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM Mevisz 1085 Üllıi út 24., www.mevisz.hu BEKÖSZÖNTİ Itt a várva várt tavasz! Újjáéled a természet, virágba borul minden. Húsvét új erejével elkezd lüktetni az élet, amely

Részletesebben

Nagyböjti elmélkedések. Olvass! Elmélkedj! Cselekedj! 1 / 31

Nagyböjti elmélkedések. Olvass! Elmélkedj! Cselekedj! 1 / 31 Nagyböjt Pontosan így (XVI. Bene Olvass! Elmélkedj! Cselekedj! 1 / 31 február 22. Hamvaz ószerda Joel 2,12-18; 2Kor 5,20-6,2; Mt 6,1-6.16-18 A legveszedelmesebb kísértés Részt veszek az első nagy február

Részletesebben

Szerencsétlen nap. Én vagyok a feltámadás és az élet, aki hisz énbennem, ha meghal is, él János 11, 25 (gondnoki beszámoló) 2008.

Szerencsétlen nap. Én vagyok a feltámadás és az élet, aki hisz énbennem, ha meghal is, él János 11, 25 (gondnoki beszámoló) 2008. Az egyik, általam gyakrabban hallgatott rádiót kapcsoltam be nagypéntek kora reggelén. Halványan motoszkált bennem, hogy annak ellenére, hogy nagypéntek kezd kiszorulni a köztudatból és munkanappá degradálódott,

Részletesebben

A DEBRECEN-NAGYERDEI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG LAPJA 2007/09. Kit keresnek. a Sátoraljaújhelyen táborozó 336 fő közül a Hóseás ifisek?

A DEBRECEN-NAGYERDEI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG LAPJA 2007/09. Kit keresnek. a Sátoraljaújhelyen táborozó 336 fő közül a Hóseás ifisek? A DEBRECEN-NAGYERDEI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG LAPJA 2007/09 Kit keresnek a Sátoraljaújhelyen táborozó 336 fő közül a Hóseás ifisek? Szivárványívemet helyezem a felhőkre, az lesz a jele a szövetségnek, melyet

Részletesebben

http://webovoda.blogspot.com/

http://webovoda.blogspot.com/ http://webovoda.blogspot.com/ B e t l e h e m e s j á t é k Szereplők: Király, szolga, Mária, József, egy paraszt család (akiknél a betlehemes játszódik), a betlehemet vivők, angyalok, pásztorok. Az egész

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

Bibliaolvasó vezérfonal a évre

Bibliaolvasó vezérfonal a évre Bibliaolvasó vezérfonal a 2019. évre Abban nyilvánul meg Isten hozzánk való szeretete, hogy egyszülött Fiát küldte el Isten a világba, hogy éljünk Őáltala. (1Jn 4,9) KÖZÖS IMÁDSÁGAINK TÉMÁI AZ EGYES NAPOKRA

Részletesebben

valamint az Irgalmasság órája, Irgalmasság rózsafüzére és Irgalmasság litániája

valamint az Irgalmasság órája, Irgalmasság rózsafüzére és Irgalmasság litániája Jézusom, bízom Benned! Az Isteni irgalmasság kilencede valamint az Irgalmasság órája, Irgalmasság rózsafüzére és Irgalmasság litániája 1937. augusztus 10-én mondta az Úr Szent Faustina nővérnek: Azt kívánom,

Részletesebben

Bibliaolvasás: ApCsel 2,1-12a Alapige: 2Kor 3,17 Énekek: 24, 111, 369, 372, Himnusz, 374

Bibliaolvasás: ApCsel 2,1-12a Alapige: 2Kor 3,17 Énekek: 24, 111, 369, 372, Himnusz, 374 Bibliaolvasás: ApCsel 2,1-12a Alapige: 2Kor 3,17 Énekek: 24, 111, 369, 372, Himnusz, 374 Elhangzott: 20 08. május 11-én, Pünkösd vasárnapján - Konfirmáción Pünkösd után? ézus tanítványainak az életében

Részletesebben

Lelkészi jelentés a 2012. évről

Lelkészi jelentés a 2012. évről Lelkészi jelentés a 2012. évről Egy idős néni a gyülekezetből azt mondta- szinte csak magának félhangosan- hogy nem jó már ez a világ ahol mindenkinek olyan sok dolga van hogy nincs már ideje az embereknek.

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

A keresztény élet forrása, központja és csúcsa: A szentmise. Igeliturgia

A keresztény élet forrása, központja és csúcsa: A szentmise. Igeliturgia Felnőttkatekézis A keresztény élet forrása, központja és csúcsa: A szentmise Előadó: Maga László Plébános atya Időpont: 2012. július 06. Igeliturgia Igeliturgia és Eukarisztia liturgiája, két része ugyan

Részletesebben

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM 2. www.ujteremtes.hu Bábel és Ábrahám története Az egész földnek egy nyelve és egyféle beszéde volt. 1Móz. 11:1 El tudod-e képzelni milyen lenne az, ha mindenki

Részletesebben

Hitéleti alkalmaink a es tanévben

Hitéleti alkalmaink a es tanévben Hitéleti alkalmaink a 2016-2017-es tanévben Intézményünk vezérigéje a 2016-2017-es tanévben: "Bölccsé teszlek, és megtanítalak, melyik úton kell járnod. Tanácsot adok, rajtad lesz a szemem" - ígéri Isten

Részletesebben

Olyan életformát kell néhány sorban bemutatnom,

Olyan életformát kell néhány sorban bemutatnom, A TASSI ÉS A GYULAI SZERETETOTTHON 2004 2009 Olyan életformát kell néhány sorban bemutatnom, amelyet általában nem ismernek az emberek mivel nem találkoznak vele naponként, vagy téves elképzelésük van

Részletesebben