FIALA JÁNOS KUSS! NEMZETI [ ] NYALÓKA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FIALA JÁNOS KUSS! NEMZETI [ ] NYALÓKA"

Átírás

1 FIALA JÁNOS KUSS! NEMZETI [ ] NYALÓKA MEGJELENÉS ÉVE: 2011

2 Oá! Én vagyok. Sírok és kiabálok. Fáj valamim? Mondani vagy kérdezni akarok? Senki sem tudja. Anyám cumit dug a számba. Elhallgatok. Apám fellélegzik. Nem bírja a lármát. Amíg ő élvezi a csöndet, én az idegen tárggyal küzdök. Nincsenek fogaim, csak a nyelvemmel tudom böködni. Végre kiesik. Újból üvöltök. Negyven évvel később... a Magyar Televízió délutáni programjának vagyok a műsorvezetője. Az Élesben közönség előtt zajlik, szakértők közreműködésével. A Magyarország európai uniós csatlakozásának előnyeiről és hátrányairól szóló adás előtt fontosnak tartja megemlíteni a főszerkesztőm, hogy szakszerű, nem részrehajló magatartást vár el tőlem. Figyelmeztet, hogy a téma érzékenysége ugyan megkívánja a nézők bevonását, de az üres tekintetű statisztériára csak végszükség esetén támaszkodhatom. Igyekezetem dacára vagy éppen emiatt? parázs, már-már indulatos vita alakul ki. Egyre hosszabban időzik nálam a meghívottak mikrofonja. A határán vagyok, hogy azt kurjantsam: KUSS!, végül azonban megelégszem az emelt hanggal. Elkerülöm a botrányt. Büszke vagyok határozott fellépésemre, amivel mederben tartottam a műsort. Nem értem, miért hívat magához a főosztályvezetőm. Megvárja, hogy becsukjam magam mögött az ajtót, csak utána ripakodik rám: Elment az eszed?! Miért? Mert magadon kívül nem hagytál mást szóhoz jutni. Ez nem igaz. Csak a szélsőséges megnyilvánulásokat igyekeztem elkerülni. A vezérlőben nem ezt tapasztaltam. Lehetetlen. Kizárt, hogy ennyivel hangosabb lettem volna a többieknél. Nem erről van szó. Nálad maradt a mikrofonjuk. Nem adtad oda. Tátogó halakkal üvöltözött egy öltönyös, dühöngő őrült. Tíz évvel később... Magyarország az alkotmányozás lázában ég. Rádióműsorom hallgatóihoz hasonlóan én sem értem, ki és mi alapján válogatta össze a Nemzeti Konzultáció kérdéseit. A miniszterelnök-helyettes tagadja, hogy köze lenne hozzájuk. Amikor a költségekről, a módszer hatékonyságáról és arról kérdezem, hogy hány levelet fognak visszaküldeni az emberek, nevetve mondja: a kedvüket valószínűleg jelentősen fokozta volna, ha a kérdőívekhez egy nemzeti konzultációs nyalókát mellékelnek.

3 Három hónappal később... alcímet adok készülő regényemnek. A kiadóm húzza a száját a nemzeti nyalóka hallatán. Kíváncsi vagyok a névadó véleményére. Ő sem túl lelkes. Azt mondja: akkor térjünk vissza rá, amikor aktuális lesz. Kivételesen letesztelem az ötletet a hallgatóimon. Ők is aggódnak. Hogy így meg úgy, meg azért... mint akik sosem voltak lázadó fiatalok. Csalódott vagyok. A biztonság kedvéért kikerestetem a hangmérnökömmel az eredeti szöveget az archívumból. Meglepetésemre abban nemzeti konzultációs nyalóka szerepel. A nemzeti [...] nyalóka joga tehát az enyém. Akkor marad.

4 A ponty Nem mondott semmit. Csak cuppantott, és letette a kagylót. Pontynak neveztem el. Egy kis kereskedelmi kóceráj müezzinje voltam, akinek hetei voltak hátra, aztán vennem kellett a vándorbotomat. Ideges voltam, mert nem tudtam, mit hoz a holnap, amikor az alábbi SMS-t kaptam: Végtelen hála annak, aki megvásárolta a rádiódat, és ezért nem kell többé veled ébrednem. Kivételesen beolvastam a szöveget. Rögtön utána tárcsáztam a számot. Hagyj békén! majd cuppantott, és lerakta. Végre! Megvan! Ő lesz a ponty! kiáltottam boldogan. Újratárcsáztam, de nem vette fel. A Gyáva alak kijelentésemet azonban nem bírta szó nélkül hagyni, és egy Ne provokálj, mert megbánod! szövegű üzenettel reagált, amit szintén adásban ismertettem, ahogy az összes többi reakcióját. Nem zavarlak? fordult hozzám Roland, huszonéves hangmérnököm, miután kikapcsoltam a mikrofont. Nem. Utánanézett a haladnak a barátnőm. Érdekel, hogy mire jutott? Persze. A számon egy budai ügyvédi munkaközösség van bejelentve. Visszakapcsoltam magam: Válaszol? Vagy eláruljam a rejtekhelyét? Kutakodtam egy kicsit... amire fél percen belül jött a válasz: Ha nem szállsz le rólam, feljelentelek a hatóságnál, te köcsög! Budai a cím. Mi van itt? amire ismét nagyon gyorsan reagált: Elment a józan eszed. Nem lesz több munkahelyed. Éhen fogsz dögleni. Oké! Előbb a telefonszámát teszem közzé és lassan tagoltam: három, három, hat, hét, kilenc... amire: Én nem viccelek. Fel foglak nyomni a rendőrségen. Vannak kapcsolataim. Bent fogsz elrohadni. Vagy uszítsam rád a haverjaimat? volt a felelet. Rendben. Akkor felhívom az irodát, hátha van ott egy magánál udvariasabb és közlékenyebb ember. Hosszan kicsöngött. Nem vették fel. A fél nyolcas hírek ideje korainak mutatkozott. Tíz perccel később egy nő szólt a kagylóba. A munkaközösség vezetőjének mondta magát. Nem kértem tőle engedélyt, inkább a bevált módszeremhez folyamodtam, és csak én voltam adásban. A hangsúlyaimból, az elhallgatásaimból azonban sok mindent ki lehetett következtetni: Jó reggel kívánok! A Keljfeljancsi műsorvezetője vagyok. Ismerjük egymást?...

5 Nincs jelentősége, bár sajnálom. Szeretném tudatni, hogy van egy interaktív rádióműsorom, amibe bárki szabadon betelefonálhat. Vannak, akik bemutatkoznak, de akadnak, akik... abban a hitben betyárkodnak, hogy viccesek. Az egyikük például sohasem mondott egyetlen értelmes mondatot sem, csak cuppantott. Itt van még?... Köszönöm. Pontynak kereszteltem el. Ma reggel egy minősíthetetlen szövegű üzenetet kaptam. Felhívtam a feladót a száma alapján, aki rögtön lerakta, miután megtudta, ki vagyok. De előtte... cuppantott. A különleges tudakozó ezt az irodát adta meg. Követhető voltam?... Köszönöm. Adhat felvilágosítást a fiatalemberről?... Adáson kívül? Persze és megmondtam a saját számomat.... Nagyon sajnálom. Elég lesz erre húsz perc?... Köszönöm a segítségét. Viszonthallásra! és újból a pontyhoz fordultam az éteren keresztül. Két választási lehetőséget ajánlottam: vagy feladja magát, vagy hívom a hozzátartozóját. Nem sok időt hagytam gondolkodni. Most már tényleg jó lenne, ha leszállna rólam jött a több fokkal békülékenyebb hangú reakció. Ráadásul magázódva. Nem sokkal nyolc előtt tárcsáztam a városi számot. Halló! bemutatkoztam, és másodszor is összefoglaltam a sztorit. Felhívtam a figyelmét arra, hogy érintettsége következtében ő is hallható. Tehát mindketten adásban vagyunk? kérdezte a másik. Igen. Hajlandó volna átmenetileg kirekeszteni a külvilágot? Ha muszáj... Megköszönném. Feltoltam a zenét, és kikapcsoltam a mikrofont. Felvettem a kagylót: Szóval? Dr. P... vagyok mutatkozott be az illető. Megtartanám az inkognitómat. Valahonnan nagyon ismerős a neve. Nem dolgozott véletlenül korábban az államigazgatásban? Vagy talán a tévében? Kérem, ne barkochbázzon! Tisztában vagyok a helyzettel. Időre van szükségem. Visszahívna egy kicsit később? A délután nekem lényegesen jobb. Nem beszélgettünk huszonvalahány éve a Magyar Rádió Pagodájában? Ne szórakozzon velem! A számból vette ki a szót. Mit mondott? Mikor hívhatom? Délután. Ez egy reggeli műsor.

6 Muszáj ez? Most már igen, egyébként sem én kezdtem. Keressen egy óra múlva. Tíz perc. Negyedóra? Párbeszédünk lényegét a konkrétumok említése nélkül ismertettem hallgatóimmal, amire azonnal reagált a ponty: Nem gondoltam eredetileg, hogy ekkora a lelke. Visszavenne még egy kicsit a sebességből? Ha megmondja, hogy miért cuppogott hónapokon át, részemről a fáklyásmenet feleltem. Nekem ez egyre kellemetlenebb. Kiszállok. Akkor egyedül folytatom. Tűkön ültem, de kivártam a szolgáltatási blokkot, végigmalmoztam a híreket, majd visszahívtam a hozzátartozót. Akkor tehát nem vagyunk adásban? Ahogy megígértem. Ön nem, én igen.... Már elnézést, de nekem volna okom a bizalmatlanságra, de ha ennyire fontos a diszkréció, pár pillanat erejéig kettesben maradhatunk kikapcsoltam a mikrofonom, és felvettem a kagylót. Rendben. Rövidre fogom: két verzió van. Válasszon! Van egy csak önnek szóló, egy meg a publikumnak. Melyikkel kezdjem? Az utóbbival. Fél éve elveszítettem valahol... vagy ellopták a telefonomat. Fogalmam sincs, hogy ki hívogatja. A számot akkor is letiltathatta volna. Oké. Akkor következzen a másik verzió, hogy az illető a fiam. Tessék? Igen, a gyerekem. Nálam ügyvédbojtár. Ezt nem mondja komolyan. Nem vagyok vicces kedvemben. Akar még valamit? Mire gondol? Elmesélhetné a részleteket. Tréfál? Nem. De most el kell köszönnöm. Viszonthallásra! Viszont. A népemnek csak a legszükségesebb információkat tolmácsoltam, de még ezzel a verzióval is sokakat elszórakoztattam. Műsor után egy közismert producer hívott az ügyvédi iroda nevében. Minek köszönhetem a szerencsét? kérdeztem. Tolmácsolnom kell, hogy a többi, műsorban elhangzó zsidózó telefon mögött nem ők állnak.

7 Freud szerint minden tagadásban van állítás. Nem értelek. Mást nem mondtak? Mire gondolsz? Hogy találkozni akarnak velem, mert magyarázatot akarnak adni. Vagy meglepnek egy kis ajándékkal és a bocsánatomat kérik. Ez most egy viszontüzenet, amit át kéne adnom? Adsz te ezért számlát? Viccelsz? Nem és leraktam a telefont. Nem vártam be, hogy elköszönjön tőlem. Az üzeneteket kérésemre Roland kiprintelte a számítógépből, én pedig eltettem a többi, műsorommal kapcsolatos dokumentum közé.

8 Két test, egy hely Az anyatejben a szükséges vitaminokon felül nagy mennyiségű megfelelési kényszert és izgágaságot is beszoptam. Nem véletlenül lettem gátlásos, ahogy a családon belüli megítélésem sem véletlenül ívelt a tüneményes kiskölyöktől az elviselhetetlen fráterig. Kezdetben, a kora hatvanas években, állítólag tetszettem a szüleimnek. Azért állítólag, mert csak kevésre emlékszem. Háborogtak miatta eleget később a lelkem doktorai. Mind azt hangoztatta, az igazán fontos dolgok akkor történtek, de hiába, az álmaimból nem tudtam semmi lényegit felbányászni sem ülve, sem díványra fektetve. Leblokkoltam. Dühített, amikor azt mondták, igyekezhetnék jobban, mert én apait-anyait bedobtam. Mégsem biztattak, amikor izzadságcseppek jelentek meg a homlokredőimben a nagy erőlködéstől, hogy még egy kicsi, és még... és akkor... sikerülni fog, mert egyszerűbb volt leinteni, és közölni, hagyjam abba. Így nem jó. Ez nem kötelező házi feladat, ez nem edzés, ezt nem lehet muszájból csinálni. Nem lehet gyötrelem, amit az eszemmel kontrollálok, miközben szívből utálom. Legszívesebben helyet cseréltem volna velük, hogy felajánljam: Tessék! Járjanak elöl jó példával. Hajrá! De ezzel túlmentem volna a demarkációs vonalon. Nem akartam megsérteni őket, hiszen ki voltam szolgáltatva nekik. Tőlük vártam a boldogságpirulát. A helyükben én se tettem volna mást nyolcezer forint/negyvenöt perc javadalmazásért. Ez rosszmájú megjegyzés volt. Hosszú ideig nem szerettem magam. Csak belül voltam magabiztos. Utáltam, ahogy ezt a mamám érzékeltette velem. Azt olvastam ki a tekintetéből, hogy a két diplomám dacára egy jókora ökörnek kedvesebben: balféknek tart. Pesszimista alaptermészetemet, akárcsak a kísérletező hajlamomat, apámtól örököltem. Kishitűségemről csak az álmaimban feledkeztem meg. Reggelente csalódottan ébredtem, mert nem az a teli tüdőből passzátszelet fújó klapec bújt ki a pizsamából, aki éjjel voltam. A jeles érettségi sem a mellényem, sem a vállam, sem az önbizalmam méretét nem növelte. Optimális esetben szálka, rosszabb pillanatokban gerenda voltam a szüleim, az iskola és az osztálytársaim szemében. Végső elkeseredésemben kerestem ki ezerkilencszázhetvennégyben Ranschburg Jenő nevét a telefonkönyvből, akit nem sokkal ezután fel is kerestem Raoul Wallenberg utcai lakásában. Túlkoros voltam neki a magam tizennyolc évével, és nem vállalt el. VZ-hez küldött. Tíz év kellett ahhoz, hogy rájöjjek, rossz stratégát követtem. Magából indult ki, és nem belőlem. Önző és önfejű fickó volt, aki annyit ért el, hogy egyik erdőből a másikba tévedtem. Ma is él. Ez a monogram oka... meg kaptam tőle annyi jót, hogy ne írjam ki a teljes nevét. Stílusérzék.

9 Az első könyvem alaptörténete tőle származik. Elhittem neki, hogy mindenki az, akinek/aminek képzeli magát. A Péklapát laza szövetű regény volt. A lányomnak szóló tanmese. Szórakoztató nevelési útmutató a műfajára nézve. Egyedül az édesanyám vette szó szerint komolyan. Tévedéseimet kutyafülekre jegyzetelte, és a temérdek könyvjelzőt a problematikus oldalak mellé biggyesztette. Ezután összefoglalta tapasztalatait egy levélben, amely mementó volt, szószobor, emlékmű. Ezt adta fel postán nekem, a fiának, akivel egy városban élt. Ő a Duna pesti, én a budai oldalán. Haragosan kérte számon rajtam a valóságot, amit szerinte szándékosan átírtam, elferdítettem és meghamisítottam. Kétségbe vonta magyarázatom életszerűségét, amikor fantáziámra és memóriámra hivatkoztam. Szerinte írásomnak az ég egy adta világon semmi köze nem volt a művészet szabadságához, csak arra volt jó, hogy lejárassam. Ilyet gyerek nem művel az anyjával! zárta sorait. Hálátlansággal vádolt. Ma is zúgolódik, ha eszébe jut, ezért sem lepődtem meg, amikor újra és újra azt kérdezte: Befejezted a könyvedet? Igen. És mi lesz a címe? KUSS! Abban is szó esik rólam? Igen. Biztos? Tuti. Nem veszed ki? Nem. Akkor beperellek. Pár ecsetvonásra volt a befejezéstől a Péklapát, amikor egy kerti partin szép fiatal lány fordult hozzám: Szervusz! Mi nem ismerjük egymást, pedig nem sok hiányzott hozzá, hogy rokonok legyünk. Tessék? Egyszavas reagálásomban tanácstalanság keveredett megdöbbenéssel. Arra utaltam, hogy az én nagymamám és a te édesapád igen közeli viszonyban voltak. Apám tíz éve meghalt. Zsidó létére elhamvasztatta magát, és most anyám ágya lábánál, egy vázában pihen. Urnában. Az ön rokona még él? képtelen voltam visszategezni. Igen. Hála az égnek, jó egészségnek örvend. Ellenálltam a kísértésnek. Nem találkoztam a nagymutterral. Kompromisszumot kötöttem, és a fiatal szépség anyukájával randevúztam. Egy tabáni söröző huzatos asztalánál beszéltük ki a szüleinket. A lehető

10 legközelebb húzódtunk egymáshoz, hogy egy árva kukk se juthasson illetéktelen fülekbe. Üveg ásványvizünkkel ami közel két és fél órán át kitartott nem lehettünk túl népszerűek a pincérek körében. De rájuk se bagóztunk. Hogy én a történeteimmel milyen hatást gyakoroltam a partneremre, nem tudom. Ő viszont megforgatta a kést a szívemben, amikor minimális kétséget sem hagyott a mamája és a papám közti kapcsolat mibenlétéről, ami első hangzásra is többnek tűnt a szokásos orvos/páciens relációnál. Fárasztó beszélgetésünk végén elfogytak a szavak. Elköszöntem. Egy másodpercre sem akartam közös légtérben maradni vele. Fizettem. Kirohantam a mosdóba. Könnyítettem magamon. Megmostam az arcom és a kezem. Kifelé óvatosan körülkémleltem, de már nem volt ott. Nem kerestem a mamáját, őrá viszont hálás szívvel gondolok, mert ha összefutottunk, sohasem ismertem meg ezt azonnal elárulta bamba tekintetem -, amire ő, a nő, előre köszönt. Ezzel megmentett. A csodálkozás + zavar ugyanazt a mondatot hívta elő belőlem: Valamikor fel fogom hívni amire idővel neki is lett egy automatikus válasza: Rendben. A számomat ismeri. Beszéltem az anyámmal. Nincs ellenére a találkozás. Szóljon, ha dűlőre jutott. Nehezen, de nemet mondtam a bennem élő kisördögnek, hiába forszírozott. A patás valamiért nagyon a végére akart járni a történetnek, én azonban nem engedtem neki. Nem forgattam fel fenekestül a Péklapátot. Csak egy egészen icike-picike utalás került bele az asszonyról, de ez is elég volt, hogy a lábához rendeljen anyám. Nem tetszett neki, hogy olyan dologba ütöttem az orrom, amihez szerinte nem volt közöm. Halottakról, különösen, ha az illető a férje, jót, és nem rosszat. Arról nem szólva, hogy ha évtizedeken át megúszta az emlékezést, akkor hogyan jövök én, a gyereke ahhoz, hogy kínos perceket okozzak neki? A tulajdon fia. A szólásszabadságra hivatkozva nem teremthetek kínos helyzetet a téma felvakarásával. Mit mond majd gyanútlan kártyapartnereinek? Hivatkozzon szeleburdiságomra? Hogy mindig kíváncsi voltam? Lehet-e mentség a foglalkozásom? Hogy riporter vagyok. Az elmúlt években nem háborgattam a múltat. Féltettem, és féltem. Anyámat attól, hogy megreped, mint egy váza, magamat pedig azért, hogy mi lesz velem, ha egy olyan titokra találok rá, amit szándékosan rejtegettek előlem, és ami hátralévő napjaimra fenekestül felforgatja az életemet. A Péklapát kereskedelmi siker volt, amit az irigyeim a foglalkozásommal és egy televíziós műsorsorozattal magyaráztak, ami a premierrel egy időben került adásba. A kritikusok szerint a Péklapát nem volt irodalom. Szellemi termék sem, inkább csak keménypapírba csomagolt levélnehezék. Anyám szerint annak is hitvány.

11 Nem törtem le. Összeszedtem magam, és egy év múlva kistestvért kapott az elsőszülött, ami a keresztségben a Pótkulcs nevet kapta. A helykeresésemről szólt. Ebben sem kapott szerepet apám története. Gyáva voltam. A merszem később sem lett nagyobb, ezért a harmadik regényem is ez nélkülözi a sztorit. A dokumentátor ötletét hosszú ideig dédelgettem. Kitalált főhőse túl volt élete delelőjén. Őszült és kopaszodott. Csak a farka volt virgonc. Kikövetelte a jussát. Egy nőcske kedvéért hagyta el a családját. Vonzó feleségét és két gyönyörű gyerekét. A románc után nem könyörögte vissza magát. Megtetszett a dolce vita, amihez zseton kellett. A sport, kultúra és közéleti témákban egyaránt jártas, jól tájékozott, nyelveket beszélő újságíró nem dúskált anyagi javakban, ezért hagyta el a járt utat, és onnan a munka szó új értelmet nyert: a felhalmozott kapcsolati tőke aprópénzre váltását. Nem válogatott módszerekben. A kompromittáló információkat szép szóval, fenyegetéssel, zsarolással, ha kellett, szelíd erőszakkal szerezte meg. A történetekkel sarokba szorította a célszemélyeket, akik csak a váltságdíj leszurkolása árán szabadulhattak. Nem volt kecmec. Soha senkit nem szolgáltatott ki, nem leplezett le, mert mindenki határidő előtt fizetett. Körültekintő volt, és nem változtatott az életmódján. Nem vett új kocsit, nagyobb lakást. Elkerülte az utazási irodák vonzó kirakatait. Nem érdekelte, hogy reggeli magazinja csőre töltött revolverre emlékeztetett, ha a jobb keze mutatóujját így tarthatta a ravaszon. Mert a kiszemelteknek érezniük kellett, hogy nincs kegyelem. A presszió hatására megtörtek. Nem bírták a feszültséget. Beadták a derekukat, és fizettek. A történet tetszetős volt. Ütős. De képtelen voltam befejezni, ezért eltettem, mint egy befőttet. Szalicilt szórtam a tetejére, hogy ne romoljon meg. Címkét nyaltam az üvegére, és ráírtam: A dokumentátor. Hogy tudjam, mi van benne. Rávéstem a dátumot mikor hagytam abba -, és elmentettem a számítógépem memóriájába. Vártam. A sírról meglepetésemre két ötlet is szárba szökkent. Talán egy hajszállal hamarabb bukkant fel A riporter, és csak közvetlenül utána jött a KUSS! A történetek között nem volt hasonlóság. A riporter egy férfiról szólt, aki kivétel akart lenni. Más, mint a többiek. Unalmasnak látta a szülei életét, akik zokszó nélkül tűrték sorsukat, miközben nem találtak benne sok örömöt. Homokízű hétköznapjaik voltak. Türelemmel kivárták a sorukat, lehetett a végén színházjegy vagy banán. A sztori régóta foglalkoztatott, kiváltképp, hogy kissrác koromban lábujjhegyre ágaskodva sikerült megmutatnom bánatos arcocskámat egy pénztárosnőnek, aminek következtében rábírtam a sorban álló felnőtteket, hogy engedjenek előre, miközben a sok bácsi és néni valójában csak arra volt bizonyíték, hogy megtaláltam a legmegindítóbb ábrázatomat otthon, amikor a tükör előtt gyakorlatoztam.

12 A KUSS! főhősének más mániája volt. Ő kiskora óta azért küzdött, hogy legyen mersze kimondani, ami felgyűlt benne. A sztori azért foglalkoztatott, mert engem is engedelmességre neveltek a szüleim, akikkel sohasem vállaltam nyíltsisakos küzdelmet. Egyszerűbb volt a látványos, becsapós, álságos árnyékboksz. Patthelyzet alakult ki. A kettő egyszerre meghaladta az erőmet. Sosem feküdtek a párhuzamos dolgok. A Kuss! végül az érzelemgazdagságnak köszönhetően előzte meg A riportert. Mardosott a szégyen. Irodalmi magzatelhajtónak éreztem magam. Lelkiismeret-furdalásom volt. El akartam menekülni, és elhatároztam, kinyitom a múlt összes zsilipkapuját, a kiáramló történetek tömkelegében csak bottal üthetik majd a nyomom. Aki időt nyer, életet nyer. Nem akartam önéletrajzot írni, akkor sem, ha a múlt nélkül gyakran érthetetlen a jelen.

13 Apám pajzsmirigy-túlműködésem számlájára írta a hiperaktivitásomat, miközben egyetlen orvosi lelet sem igazolta hipotézisét Gyerekkoromban, ha beteg voltam, velem maradt apám vagy anyám. Egész nap körbeugráltak. Meséltek. A kedvenc ételemet főzték vagy hozatták. Persze hogy szerettem a harmincnyolc fok fölötti lázat, ha ezzel végre középpontba kerülhettem; mert egészségesen mindent az a fránya lelketlen Nagykönyv uralt. A jó és a rossz megítélése a szüleim dolga volt. Nem én döntöttem. Két, érintőleges körben éltem: az első sugarát a szüleim húzták meg, a másodikat az iskola. Nem léptem át a határokat, csak a széleket feszegettem. A világ fekete volt vagy fehér. Ha rossz voltam, megszidtak és megbüntettek. Ha jó voltam, megdicsértek és jutalmat kaptam. Mindennek helye volt: ami fél órát ért, nem kapott negyven percet. Apám szájából illetlen szavak csak a hátam mögött, valamint szerelés és kártyázás közben anyám partnereként törtek ki. Ami megillette Jupitert, nem volt szabad a kisökörnek. Nem vitázhattam velük, de legyintenem sem volt szabad. A tekintetükből és mimikájukból próbáltam a jövőmet kikövetkeztetni. Nem jártam bölcsődébe, sem óvodába. Tízévesen kivettek a Sziget utcai általános iskolából, és beírattak a tizenkét évfolyamos, jó villanypásztor hírében álló Apáczaiba. Kár, hogy nem vált be. Nem jött be nekem. A többiekről nem beszélek, de az osztályfőnökömet meg kell említenem, aki egyenesen odanyilatkozott az egyik családlátogatás alkalmából, hogy többet szenved tőlem, mint Krisztus a keresztfán. Az összes kockázati tényezőt figyelembe vettem, amikor arra kértem szüleimet, hadd menjek át a Radnótiba. Közvetlenül az érettségi előtt. Kérésemet annak dacára támogatta anyám, hogy pár hónappal korábban, karácsony előtt elvette, és keserű macskanyelvre cserélte az ezüstláncot, amivel a szívszerelmemet akartam meglepni, miután szerencsésen kihúztam nevét egy kalapból. A mamám szerint ékszer nem gyereknek való, ráadásul drágállotta is, ezért az sem érdekelte, hogy a zsebpénzemből vásároltam. Nem zavarta égő arcom. Döntését nem vonta vissza, cserébe nem hatódtam meg a fenyőfa alatti temérdek ajándéktól. Ezzel hozhattam ki a sodrából. Másnap, ebéd után tört ki. Megvárta, amíg kettesben maradtunk, akkor esett nekem: Igazán elmosogathattál volna. Tudod, mennyit dolgoztam? Mást nem kényeztet el így az anyja. Cserébe nem is vár el hálát. Tudod, hogy mennyibe kerülne ez vendéglőben? Százezer forintba. Ne gúnyolódj! Nem tűröm ezt a hangot!

14 Remegtem. Kikaptam kezéből a tányért, és a földhöz vágtam. Végigmasíroztam a törmeléken, és közben azt visítottam fejhangon: Itt nem lehet másnak igaza, csak neked! És ez így marad, amíg a kenyerünket eszed. Mars ki! Ez nem igaz! Majd az apád megmutatja, hogy mennyire az. Az: Anya, az nem lehet... kezdetű mondatot sohasem fejeztem be. Ma sem értem, honnan jött a bátorság, amelynek hatására a képébe ordítottam: Elég volt! A kurva életbe! Abban a pillanatban inamba szállt a bátorság. Kétségbeestem, mert fogalmam sem volt a folytatásról. Anyámnak falfehér lett az arca. Másodpercekig rezgett a katedrálüveg a foglalatában, miután bevágtam magam mögött az ajtót. Egy méterre voltam tőle légvonalban, de a fal miatt csak elképzelni tudtam döbbent ábrázatát, amit a nálunk nem használt csúnya szóval okoztam. Az járhatott a fejében, honnan vettem. Mert tőlük nem hallhattam, abban biztos volt. De ennyitől is megriadt. Mi lesz ezután? Fellázadok? És akkor mit kell tenni? Bízzon nyámnyila apámra? A hite, hogy megfelelően nevelt, foszlott egy pillanat alatt semmivé. Istenem! Ha akkor a talpamra állok, állítom, hogy más irányt vesz az életem. Ki tudja, hol élnék, és mi lenne a foglalkozásom? Én azonban visszavedlettem gyáva nyúllá. Kérdésére, hogy mit érdemiek zálogom a kezében volt -, nem válaszoltam. Hallgattam. Nem kértem bocsánatot. Lesz, ami lesz alapon vártam a büntetést. Vigyázzban álltam, és közben egy szót forgattam dühösen a számban, mint valami kavicsot, ami még a kurvánál is durvább volt, de nem mondtam ki. Bennem rekedt a: KUSS! Örökösen az élet nagy kérdései foglalkoztattak. Meg akartam érteni a világot, ezért szereltem szét mindent, ami az utamba került. Roncsok és árva alkatrészek hevertek mindenütt. A létezőnél sokkal bonyolultabb rendszerek tartották a kozmoszt egybe a képzeletemben, ami sokszor kizárta, hogy azokban egyedül elboldogulhassak. Segítséget pedig csak a szüleimtől remélhettem. Csak azért nem aludtam át a gyermekéveket bár voltak gyámoltalan próbálkozásaim -, mert sajnáltam az időt. Teniszlabda nagyságúra zsugorodott a gyomrom, és torkomban dobogott a szívem egy orosz kettes vagy matematika közepes miatt. Éjjel-nappal anyámmal küszködtem, aki baljóslatú mondataival tartott sakkban. Nem tudtam sem lenyelni, sem kiköpni őket. Damoklész kardjaként lebegett felettem a kérdés: mi lesz belőlem? Gyáva voltam. Az írmagja sem volt meg a forradalmár habitusának. Az irodalomkönyv szentenciáival Szerb Antal megállapításait állítottam szembe, de ezzel is kiakasztottam kopasz osztályfőnökömet, aki mellé pillanatok alatt

15 felzárkóztak aggódó szüleim. Visszavonulót kellett fújnom. Dúlva-fúlva tartottam magamban a véleményemet. A többiek megérezték rajtam a nyusziszagot, ezért kellett nekem figyelmeztetnem a cigarettázó felsősöket, ha tanár közeledett. Az igazgatóhelyettes velem szedette fel a folyosói szemetet, és örök kapus voltam, akiből sohasem lehetett mezőnyjátékos. Bántott az igazságtalanság. És bizony gyakran eltört a mécses. Csúfoltak is érte: síró, picsogó... Eldurranni készülő agyamra levetett szemüvegemmel hívtam fel a figyelmet. Szerintem verekedés volt, amit a többiek puszta hadonászásnak tartottak, és nem védekeztek ellene, csak a képembe röhögtek. Apám orvosnak, anyám közgazdásznak szánt. Engem nem kérdeztek. A szerelmem miatt lettem kémia-biológia tagozatos, akit három évig szolgáltam, majd kerek perec reménytelen esetnek nyilvánított, és többé nem köszönt nekem. Bosszút esküdtem, aminek hírét vette valaki, és névtelen levéllel adta tudtomra, mit gondol rólam. A faliújságon újabb és újabb irományok tűntek fel. Hercig kis kampány kerekedett ellenem. Csodájára járt az iskola, az engem ki nem állható osztályfőnököm pedig a belső erőviszonyok átrendezésére használta fel. A kelepcéből a szüleim és Czabán György jóvoltából szabadultam ki akkor még nem volt Kolbász -, akinek pont akkor kellett távoznia a Radnóti gimnáziumból. Nem kis kockázatot vállaltam, de szerencsém volt: jeles érettségim után sikeresen felvételiztem a jogra. Ezerkilencszázhetvenöt szeptembere a kalocsai Forradalmi Ezred százhúsz milliméteres aknavető ütegében talált. Csak a testem feküdt a parancsnoki szakasz emeletes ágyában. Lelkem Zsuzsánál járt, aki még augusztusban szakított velem. Nem dobbantottam, mint a többiek. Egyszerűbbnek tűnt apám segítségét igénybe venni. A budai érsebészeti klinikán operáltak meg. Csak a három hét egészségügyi szabadságért vetettem ki a visszereimet. Fittyet hánytam az orvosi előírásra. Kezemben a zárójelentéssel bátorságom győzelmi zászlaja futottam Zuglóba, de Zsuzsa nem hatódott meg. Nem szerette a teatralitást. Volt egy visszatérő álmom: haslövést kaptam egy mocsárban. A jobb kezemmel próbáltam csillapítani a vérzést, a balt pedig addig tartottam fel a hínáros vízből Itt vagyok! Segítség! -, amíg el nem fáradt. Akkor erőtlenül, halk csobbanással a lápba hullott. Rang nélkül szereltem le. Azzal búcsúzott tőlem a százados, hogy tizenegy hónap alatt tíz évet öregedett tőlem. Húszéves voltam. Ránézésre a legjobb formámat hoztam. Száznyolcvanöt centiméter magas, atlétatermetű, sűrű, göndör fekete hajú. Nem látszott, hogy a professzor a visszéroperáció közben megsértett egy ideget, aminek következtében a jobb lábamban, belül, ágyéktól a talpamig szögesdrót forgott. Hol balról jobbra, hol fordítva. Nem reagált gyógyszerre. Gyaloglás közben

16 sajgássá tompult a fájdalom, ezért állandóan jöttem-mentem lásd még: zsidóban a fájás -, amit egy jól irányzott injekcióval Csengődi doktor úr szüntetett meg. Éppen szokni kezdtem, hogy nem jelez a testem, amikor a CT csigolyakopást mutatott. Az orvos hümmögött. Nem javasolt radikális beavatkozást. Gyógyszert sem adott. A korábbi recept, a sok jövés-menés mellé akkor zárkózott fel a munka. Ha nem beszélek róla állandóan, valószínűleg senkinek sem tűnt volna fel sajgó lelkem, ami pedig kamaszkorom óta fájt. Bánatomat versírással is koptattam. Költeményeimet Réz Pálnak mutattam meg, aki nem sokra tartotta a gyógymódot. Pattanásos arcommal kozmetikushoz küldött. A jogi egyetemre kizárásos alapon böktem rá. A diplomaosztás után ahhoz, hogy szabadon elhelyezkedhessem, a pályázati rendszer béklyóitól kellett valahogyan megszabadulnom. Amikor végre összegyűlt a három elutasítás, Kéri Lászlóba botlottam, aki segített elhelyezkedni a Művelődési Minisztériumban. Fél évig maradhattam, mert a szerződésemet időközben megkezdett bölcsészkari tanulmányaim miatt nem hosszabbította meg a személyzeti főosztályvezető. Bár akkor már magamtól is tudtam, hogy nem nekem való az államigazgatás. És most mi lesz? Apám kérdése a legrosszabbkor jött. Egy szakítás után, amikor világvége hangulatom volt. A barátaim bezártak a lakásomba, hogy ne tehessek kárt magamban. Elvették a kulcsomat, mert ráuntak, hogy pincsikutyaként követtem a nőmet. A leeresztett roló mögött, a sötét szobában egész nap a televíziót bámultam. Minden műsort megnéztem. Miután rokonszenvesnek találtam a Családi kör pszichológus szakértőjét, Ranschburg Jenőt, erőt vettem pipogyaságomon, és felhívtam telefonon. Balszerencsémre nem vállalt el. A gyerekklinikán dolgozó VZ-t ajánlotta figyelmembe. Nem volt könnyű egy vadidegennek kitárni a lelkem. Aztán belejöttem, és nem sokkal később már utánoztam. Egy hajszálon múlott, hogy nem lettem a kicsinyített mása: egy klisé- és manírgyűjtemény. Anyám szóhasználatával hintáslegény voltam a Libegőn. Ez annyira rosszul hangzott, hogy a szállodai feketemosogatói munkámról már nem is számoltam be neki. A társadalom alulnézetének Király István akadémikus kisebbik lánya osztálytársam volt egy biankó szerződéssel vetett véget, amivel a Petőfi Irodalmi Múzeumba szegődhettem. A személyim szerint szellemi szabadfoglalkozású voltam. Láng tanár úr iránymutatása mellett Móricz és Ady bibliográfiáját bővítettem Erdélyben megjelent periodikák átnyálazásával: hol, mikor, mit csinált, kivel találkozott? Miután cetlinként fizettek, eseménydús életük lett. Hamar elfogyott a pénz. Egész nap lődörögtem. Este a felgyűlt feszültséget és szerelmi bánatomat vezettem le a Margit-sziget körbefutásával. A hidak alatt Árpád és Margit abban a reményben ordítottam Zsuzsa nevét, hátha megkönnyebbülök.

17 A homlokomra lehetett írva a munkanélküliség és a csalódás. Mással nem lehetett megmagyarázni a negyedik emeleten lakó Révész András kérdését: Bajod van? Látszik? Nagyon. Se melóm, se nőm. Csak az előbbiben tudok segíteni. Voltál már Siklósinál? Nem. Ki az? A Lapkiadó vezérigazgatója. Az éca célravezető volt. Rövidesen a Házi Jogtanácsadó szerkesztőségében találtam magam. Rám pillantott Henni Éva, és azonmód eldöntötte, nem bajlódik velem. Megelégedett a havonta kipipált jelenléti ívvel. A következő szerelmi csalódásig béke honolt. Attól ismét begőzöltem. Kiszámíthatatlanná váltam. Nem vártam be, hogy kirúgjanak. Önként mondtam fel. Céltalanul bandukoltam a Lenin körúton. A vakítóan kék ég bárányfelhőiről problémaangyalok lógázták a lábukat. Hirtelen szikra gyúlt az agyamban. Csakhogy a főrabbi pénz hiányában kiházasítással gondolta a jövőmet biztosítani. De velem törököt fogott. Letöröltem a B tervről a port. A Kanadában élő nagybátyám valószínűleg azért nem invitált, mert a szüleim a sorsom felett érzett aggodalmukban visszafogták a kezét. Nem volt más lehetőségem, össze kellett gyűjtenem annyi pénzt, amit érdemesnek tartott kipótolni a nagymamám, és akkor végre elutazhattam az Annie Hall, a Led Zeppelin, Cassavetes, Hemingway, Woodstock, New York, a Könnyű motorosok + a hazalátogató rokonaim élménybeszámolói alapján vonzó Egyesült Államokba. Ehhez persze apám áldása is kellett még, aki addig levelezett Ilikével, amíg elérte, hogy nála lakhassam. A Kennedy repülőtér férfimosdójában alig csöpögött ki belőlem a pisi, mert féltem, hogy a szomszéd fülkéből átjön egy néger és agyonver. Kifoszt vagy megdug hátulról, mert azzal tömték tele a fejem itthon, hogy a feketéktől távol kell magam tartani. New York bejött. Kár, hogy előtte a nagybátyám kisszerűsége tönkretette a Montrealban és Torontóban töltött időt. Azzal traktált ugyanis egyfolytában, hogy náluk ugye! minden mennyivel nagyobb, jobb és szebb, mint itthon, Magyarországon, amivel azt követően nem szálltam többé vitába, hogy értem jött az éj közepén egy szafariparkba, mert lekéstem az utolsó buszt. A New Yorkba tartó repülőgépen azon törtem a fejem, hogy mekkora lehet Ilike kapcsolati tőkéje, mert mindenáron munkát akartam találni. Dolgozni szerettem volna. Pénzt keresni. Tedit, a zömök, hatvanéves, életerős zsidót neki köszönhettem. Teherautójával brooklyni üzletekbe szállítottam műanyag asztalterítőket és zuhanyozófüggönyöket. Már egész jól belejöttem a dologba, amikor karamboloztam, és ripityára törtem a járgányt. Megijedtem. Nem volt biztosításom. Feketemunkás voltam. Kiutasíthattak az országból. Vettem a

18 sátorfámat, és továbbálltam. Az argentin és brazil rokonok mesevilágot idéző mézeskalács szívben tengették hétköznapjaikat. Magázódtak. Elegáns bútorokkal berendezett otthonaikban cselédekkel, inasokkal, kertészekkel, szakácsokkal és sofőrökkel vették körbe magukat. Malmoztak egész nap, mégsem voltak restek panaszkodni a drága életre. Körbeugráltak, és közben olyan történetekkel szórakoztattak, amelyek teljességgel összeegyeztethetetlenek voltak a szüleimről alkotott korábbi képpel. Könnyes volt a búcsú. Soha többet nem találkoztunk. Itthon az Expressz hirdetési újsághoz paterolt Siklósi, ahol egészen addig nem zavart senkit, hogy mellékállásban a Magyar Rádiónak dolgoztam, amíg egy Váradi Júlia által szerkesztett Táskarádióban részletesen feltártam a társkereső magyarul szex rovat működését. Akkor azzal vádoltak meg, hogy nem voltam lojális, és rövid úton kitették a szűrömet a Bertalan Lajos utcából. Nem koptattam sokáig a pesti flasztert, mert kitárta előttem a virágkorát élő Magyar Rádió a kapuját. Bent az elektronikus újságírók Mekkája vagy New York kávéháza? fogadott. Lóti-futi, utcai montázskészítőből temérdekre volt szükség. Nekem a Szórakoztató és az Ifjúsági Főosztály jutott. Fix külsős lettem. A foglalkozást amelyről azt hittem kezdetben, hogy csak duma kérdése mintha egyenesen nekem találták volna ki. Otthonra leltem a Magyar Rádióban, ahol végre a kíváncsiságom és az örökmozgásom babért termett számomra. Feloldódtam. Valósággal belebújtam a műsoraimba, ezért a frissen felszedett lányok neve előbb a Bródy Sándor utcai bejáratnál landolt. Mert fontosabb volt megmutatni a szobámat, mint bemutatni őket a szüleimnek. Fél évbe telt, mire virtuális ajánlólevelemmel bekopogtattam a Politikai Adások Főszerkesztőségéhez, ahol a fáma szerint a minőségi rádiózás lakott. És lássanak csodát, rövidesen megnyíltak a legrangosabb magazinok ajtói, és én büszkén újságolhattam otthon, hogy képzeljétek! a Bölcs István által főszerkesztett Gondolat-Jelben, a Győrffy-féle Bagolyban vagy a 168 órában annak volt a legnagyobb ázsiója nálunk leszek hallható. Mester Ákos révén lettem Pulitzer-díjas. Oklevél bizonyítja. Kár, hogy a borítóról lemaradt a fényképem. A ranglétra következő fokát a műsorvezetés jelentette. Ahhoz azonban a kitüntető bizalom mellett állandó mikrofonengedélyre volt szükség, amit egy erre szakosodott háromtagú bizottság állított ki. A triót a Magyar Rádióban sokan a politikai megrendelések vélt vagy valódi kiszolgálóinak tartották, akik csak mellékesen ellenőrizték a riporterek beszédét. A lapidális s betűm miatt akadtam fenn a szűrőn Erdei Ivánnál, akinél addig parkoltam, amíg megtanultam, hogyan kell megfelelően a felső szájpadlásomhoz nyomni a nyelvem. Megszerzett tudásom és a beküldött beszédminta együttese csont nélkül átment a bizottsági szűrőn.

19 Ideiglenes mikrofonengedélyemet állandóra cseréltem. Szerelmi csalódásoktól megtépázott, örökbánatos lelkemnek nem találhattam különb oázist a Magyar Rádiónál. Számtalan épületének megannyi szobájába nyitva olyan sok világ nyílt meg előttem, ahány csillag nincs az égen. Mindenhol szívesen fogadtak. Elbeszélgettek velem. Nem számított az idő. Este sem rakták ki a szűrömet, és a munkával sem lekoptatni akartak, hiszen szabad szemmel jól látható fizetést kaptam érte. Nem számított a végzettség a Bródy Sándor utcában, lehettél közgazdász, teológus, agrármérnök vagy érettségizett középiskolás, ha kellően érdeklődő voltál és megfelelően ki tudtad fejezni magad. Erre sem volt szüksége, aki vágás közben fel tudta tenni az e betűre az ékezetet. Végre-valahára olyan foglalkozásom volt, ahol a kíváncsiságomat honorálták. Nem kellett többé magyarázkodni. Nyugodt szívvel szólíthattam le vadidegen nőket az utcán, mert a kezemben tartott mikrofon a foglalkozásom címere volt. Rövidesen otthonosabban éreztem magam a Magyar Rádióban, mint a Szent István körúton. Én, a sznob és hiú, keresve sem találhattam volna alkalmasabb helyet a Pagodánál az ismerkedéshez, ahol az ország szellemi nagyjaival találkozhattam. Letelepedtem a közelükbe, és addig hallgattam őket, amíg értük jött egy hozzám hasonló szerkesztőségi slapaj. Egy idő után a három lépés távolság is megszűnt, és onnan se kor, se sarzsi, se tudáskülönbség nem állta útját, hogy nagyokos tudósokkal, hatalmas művészekkel és magas rangú állami és pártvezetőkkel elegyedjek szóba. A stúdiókban Gothár Péter, Jeles András rendezett őket a főiskoláról ismertem korábban csak mozivásznon vagy színpadon látott színészóriásokat, mint Darvas Iván, Sinkovits Imre, Kállai Ferenc, Törőcsik Mari, Bessenyei Ferenc vagy Kern András. Olyan rádiós sztárok mikrofonja mögé ültem, mint B. Tóth László vagy Szilágyi János. És a nagyzenekar! Életem végéig hálával tartozom annak az ismeretlen karmesternek, aki éppen akkor rendelt szünetet, amikor a próbaterem közelében jártam. Ennek köszönhetően szólíthattam le azt a magas, hosszú hajú lányt a folyosón, akit fuvolistának tippeltem a hangszertok alapján. Egy sebész csaklizta el tőlem orvul fél évvel később, a távollétemet kihasználva, Baselban, ahova a lány továbbképzésre ment. Gobbi Hilda vizespohárban adott konyakot. Máté Erzsi az öltözőjében fogadott. Makrisz Agamemnon Spiró György Tavaszi tárlat című regényének huszonöt évvel későbbi hőse a műtermében válaszolt kérdéseimre. Molnár Csilla, a tragikus körülmények között meghalt tizenéves szépségkirálynő szülei azonban csak a célratörő Friderikusznak nyíltak meg. Én túlkörülményeskedtem a dolgot. Dokumentumműsorom dobozban maradt, miközben Sándor az utcai standokon milliókat keresett az Isten óvd a királynőt! című könyvével.

20 Bimbózó kapcsolatunk, no meg annak mementójául, hogy ebben a szakmában illik befejezni, amit valaha megkezdtünk. Különben nem jutunk semmire! (Itt sem!) Kezdődő szeretettel: Friderikusz Sándor, május 29. írta a tiszteletpéldányba. A rádióban mindenkiből dőlt a szó. Ránézésre nem lehetett megállapítani, ki a riporter. A Gorkij mozival szemben lakó hajdanvolt középiskolai tanárnak, az agyoncigarettázott hangú Gartner Évának köszönhetően ismertem meg Hankiss Elemért, Csepeli Györgyöt. És Goldschmidt Dénest. Ő mesélte, hogy a szemét bokamagasságig emelkedett egy angliai őrültekházában, ahol azzal kísérleteztek, mikor válik zavaróvá a bentlakók számára a takarítás hiánya. A láncdohányos Mihancsik Zsófia a Gellért-hegy lábánál lakott. Szigorú és következetes szerkesztőm volt. Azon kevesek egyike, akivel hiába értettem szót, a lelkéhez nem találtam utat. Nem adtam fel, abban a reményben duráltam neki magam újra és újra, hogy egyszer sikerülni fog. Tévedtem. Ma már tudom, bennem volt a hiba, mert más játszi könnyedséggel jutott túl azokon a problémákon, amelyeken én azonnal fennakadtam. Már nem emlékszem, hogy Judit örökölt meg, vagy én őt. Pár év választott el tőle. Egyikünknek sem volt gyereke. Végre-valahára volt valaki, akire nemcsak szakmailag támaszkodhattam, hanem a lelkemet is kitárhattam előtte. Sőt! Tanácsot adott, ami elképzelhetetlen volt a szakmai protokollt szigorúan betartó hivatásos lélekgyógyászaimnál. Megismerkedtem, egy gyönyörű lánnyal mondtam neki. Hol? A folyosón. Mivel foglalkozik? Fuvolista. Visszamenjek hozzá? Igen. És mit kérdezzek tőle? Hogy játszik-e más hangszeren is. Végre találtam egy helyet, ahol hipp és hopp, elpárolgott a megfelelési kényszerem. Az idilli állapot pontosan annyi ideig tartott, amíg bent voltam. Kint pillanatok alatt visszabarátságtalanodott a világ, és pár másodperc múlva elvesztettem nehezen összekapart magabiztosságomat. Elég volt egyetlen másodpercre megfeledkeznem róla, azon nyomban akadt valaki, aki felhívta rá a figyelmemet. A Nemzeti Galériában V. László oktatott ki, hogy rövidnadrágban nem képviselhetem az intézményt, az Astoria Szálló halijában pedig Hernádi Gyula és Jancsó Miklós leckéztetett meg zöldfülűségem miatt: Te, Gyula, miért kell nekünk ezzel a hülyével beszélgetnünk? kérdezte Jancsó, aki hamar ráunt szerencsétlenkedésemre.

A gyűrűn látszott, hogy soká hordhatták és sokat dolgozott az, aki viselte, mert kopott volt, de gyűrű volt. Az anyós nagylelkűségére

A gyűrűn látszott, hogy soká hordhatták és sokat dolgozott az, aki viselte, mert kopott volt, de gyűrű volt. Az anyós nagylelkűségére A gyűrű kora A jobb keze gyűrűsujján lévő karikagyűrűt nézegette. A házassági évfordulójuk közeledett. Hányadik is? Ki kell számolnia. Ha 52-ben házasodtak és most 2011-et írunk, akkor ez az 59. Nem kerek

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

"Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval

Soha nem érzem, hogy itt a plafon - Interjú Bánsági Ildikóval "Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval 2014. augusztus 26. kedd, 07:00 "Mindig büszke voltam, ha valami újra hívtak. Soha nem érzem, hogy itt a plafon, hanem inkább azt, hogy szeretnék

Részletesebben

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt,

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt, II. fejezet [...] Legyél az esernyőm, Óvj a széltől, és ha mégis elázom, Te legyél az égen a Nap, Te melegíts át, ha néha fázom! Én meg olyan leszek hozzád, mint a gazdájához a véreb Amikor először láttam

Részletesebben

Húsz év mellékvágány után újra lendületben

Húsz év mellékvágány után újra lendületben 2007-06-22 Húsz év mellékvágány után újra lendületben Bodrogi Gyula a mesterekről, a zsákutcákról és a nagy visszatérésről Bodrogi Gyula, a Nemzeti Színház művésze, valósággal kivirult, mióta nem a Vidám

Részletesebben

Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. The World Games 2009. The World Games 2009

Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. The World Games 2009. The World Games 2009 96 97 98 99 100 SKAohsiung: A BAJNOK ÚTJA,,Hatéves voltam, amikor édesapám ismerôse révén elmehettem egy karateedzésre. Ahogy beléptem, iszonyú hangzavar, kiabálás, egymással harcoló fehér ruhás emberek

Részletesebben

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Kislányként sok álmom volt. Embereknek szerettem volna segíteni, különösen idős, magányos embereknek. Arrol

Részletesebben

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet!

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Mivel sem az én szüleim, sem férjem szülei nem álltak olyan jól anyagilag, hogy támogatni tudtak volna új otthonunk megteremtésében, esküvőnk után vidékre kötöztünk

Részletesebben

2010. 06. 10. csütörtök. Az élet megoldja magát. Interjú Spilák Klárával

2010. 06. 10. csütörtök. Az élet megoldja magát. Interjú Spilák Klárával 2010. 06. 10. csütörtök Az élet megoldja magát Interjú Spilák Klárával "Ha nem jártam volna be ezt az utat, abba belehaltam volna, de megismertem, tudom milyen, és nem kérem" - mondja a színészetről Spilák

Részletesebben

NAGY LÁSZLÓ MIHÁLY LÉTMAG HALÁLTUSA. Harry Potter felnőtteknek

NAGY LÁSZLÓ MIHÁLY LÉTMAG HALÁLTUSA. Harry Potter felnőtteknek NAGY LÁSZLÓ MIHÁLY LÉTMAG HALÁLTUSA Harry Potter felnőtteknek ELŐSZÓ Sokszor tesszük fel, ha nem is hangosan, csak úgy önmagunkban a kérdést, miért tetszett egy könyv? Miért olvastuk el olyan hamar, vagy

Részletesebben

Dr. Kutnyányszky Valéria

Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria 2009 őszén egy hónapot töltött a Kongói Demokratikus Köztársaság területén fekvő Kiwanjában. A bükkösdi homeopátiás orvos az Afrikai-Magyar Egyesület (AHU)

Részletesebben

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett 16 Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett mást is felfedezni vélt. Dühöt, talán. Kétségbeesést.

Részletesebben

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban?

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? A Jövô diákja Felkelni nehéz dolog, fél hét elôtt sosem sikerül. Az indulásig hátra lévô fél óra arra ugyan elég volna, hogy magamra rángassak valamit, aztán

Részletesebben

a viszonyuk. És a lány nem is hozta rendbe a dolgokat, mielőtt az apja oly hirtelen elment. Visszatekintve már látta, hogy nagyon sok a hasonlóság

a viszonyuk. És a lány nem is hozta rendbe a dolgokat, mielőtt az apja oly hirtelen elment. Visszatekintve már látta, hogy nagyon sok a hasonlóság ELSŐ FEJEZET Nem így kellett volna történnie. Addie Folsom úgy képzelte, a középiskola után hat évvel tehetősen és egy jó kocsi volánjánál ülve tér majd haza. Ehelyett behúzott nyakkal és egy közel háromszázezer

Részletesebben

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori színész- és énekesnő. A Krétakör Színháznak, majd 2008-tól Alföldi menesztéséig a Nemzeti Színház társulatának

Részletesebben

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM 2. www.ujteremtes.hu Bábel és Ábrahám története Az egész földnek egy nyelve és egyféle beszéde volt. 1Móz. 11:1 El tudod-e képzelni milyen lenne az, ha mindenki

Részletesebben

Az indigótól a tintaceruzáig

Az indigótól a tintaceruzáig Tooth Gábor Andor Az indigótól a tintaceruzáig Látogatás Böröcz Andrásnál E cikk apropója néhány New Yorkban eltöl - tött nap, mely során meglátogattam Böröcz András képzômûvészt. Valójában San Franciscóba

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 7. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2.

Érveléstechnika-logika 7. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2. Érveléstechnika-logika 7. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2. Induktív érvek Az induktív érvnél a premisszákból sosem következik szükségszerűen a konklúzió.

Részletesebben

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Több éves gyakorlattal fejlesztették tökélyre kifinomult praktikáik egész arzenálját. Kódszavaik tárháza régi, legendássá vált esetekből épült fel, ám legtöbbször

Részletesebben

Nyílt levél OV-nak, Magyarország még miniszterelnökének. Az orbán-öszödi beszédmód Kedves bölcs vezérem! Bár 2010-ben elvből nem rád szavaztam, de én

Nyílt levél OV-nak, Magyarország még miniszterelnökének. Az orbán-öszödi beszédmód Kedves bölcs vezérem! Bár 2010-ben elvből nem rád szavaztam, de én Nyílt levél OV-nak, Magyarország még miniszterelnökének. Az orbán-öszödi beszédmód Kedves bölcs vezérem! Bár 2010-ben elvből nem rád szavaztam, de én is elhittem mindazt, amit előtte 8 éven át hirdettél.

Részletesebben

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk?

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? 2013. február 6., 11:00 Sorozatunkban a Színház- és Filmművészeti Egyetemen ebben az évadban végzősöket, Novák Eszter és Selmeczi György zenés szakirányú osztályának

Részletesebben

IPOLYSÁGI KOPOGTATÓ. Az Ipolysági Református Gyülekezet értesítő lapja 3. évfolyam 1. szám

IPOLYSÁGI KOPOGTATÓ. Az Ipolysági Református Gyülekezet értesítő lapja 3. évfolyam 1. szám IPOLYSÁGI KOPOGTATÓ Az Ipolysági Református Gyülekezet értesítő lapja 3. évfolyam 1. szám Adjatok hálát az ÚRnak, hívjátok segítségül nevét, hirdessétek tetteit a népek közt! 1Krón. 16,8 Kedves Testvérem!

Részletesebben

Szeretet volt minden kincsünk

Szeretet volt minden kincsünk Szeretet volt minden kincsünk Azt mondják, mindenkinek meg van írva a sorskönyvében az élete. Mindenkinek ki van jelölve z út, mint a kerti ösvény, szélekkel, jelekkel, hogy ne lehessen letérni róla. Van

Részletesebben

NEGYEDÓRA AZ OLTÁRISZENTSÉG ELÔTT

NEGYEDÓRA AZ OLTÁRISZENTSÉG ELÔTT NEGYEDÓRA AZ OLTÁRISZENTSÉG ELÔTT Szent Claret Mária Antal (1807 1870) gondolatai alapján Szeretett gyermekem! Látogass meg engem gyakran az Oltáriszentségben! Nem szükséges hosszasan maradnod és sokat

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

A tudatosság és a fal

A tudatosság és a fal A tudatosság és a fal Valami nem stimmel a világgal: háborúk, szenvedések, önzés vesz körül bennünket, mikor Jézus azt mondja, hogy az Isten országa közöttetek van. (Lk 17,21) Hol van ez az ország Uram?

Részletesebben

Már a tanítóképző utolsó évét jártam, mikor meglegyintett úgyszólván az első komoly szerelem. Ez a

Már a tanítóképző utolsó évét jártam, mikor meglegyintett úgyszólván az első komoly szerelem. Ez a V Barna legény. Te szegény, te szép. Dús hajad egy leány álma. Elvesztettem az eszem s szemem könnyet hullat, mint estalkonyatkor az ég. Ó, miféle babona űzi tekintetem utánad? Végigkísérlek a fasoron,

Részletesebben

Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest!

Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest! Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest! Szia! A Faipari Tudományos Alapítvány saját profiljába vágó önkéntes programot indított ZuzmóKa néven. Az egy éven át tartó rendezvénysorozat önkéntesek

Részletesebben

2016. február INTERJÚ

2016. február INTERJÚ INTERJÚ Az Élet szép Az AMEGA beszélgetőpartnere: Dr. Kánitz Éva Főorvos Asszony, milyen családi indíttatással került az orvosi pályára? Mindig azt gondoltam, hogy az a legszebb dolog a világon, ha az

Részletesebben

T. Ágoston László A főnyeremény

T. Ágoston László A főnyeremény T. Ágoston László A főnyeremény Gondosan bezárta az ajtót, zsebre vágta a kulcsot és egy széllel bélelt, kopott nyári nadrágban, hasonlóképp elnyűtt pólóban, és mezítlábas papucsban lecsoszogott a földszintre

Részletesebben

MagyarOK 1.: munkalapok 3

MagyarOK 1.: munkalapok 3 1. Mi a tárgy neve? kártyák telefon lámpa számítógép / laptop kulcs pénz igazolvány toll nyomtató asztal szék szemüveg könyv kávéfőző bögre buszjegy papír zsebkendő mobiltelefon ceruza Szita Szilvia és

Részletesebben

Író-invázió a kistelepülési könyvtárakban

Író-invázió a kistelepülési könyvtárakban Mi történt a KSZR háza táján? Rovatvezető: Mikolasek Zsófia mikolasek.zsofia@jamk.hu 20/2326-626 V. évfolyam 5-6. szám 2015. május-június Író-invázió a kistelepülési könyvtárakban Mikolasek Zsófia A József

Részletesebben

KE - Vizuális támpontként majd egy legközelebbi műsorunkban már hátha már lesz webkamera és akkor majd könnyebb lesz, mi is majd fejlődünk.

KE - Vizuális támpontként majd egy legközelebbi műsorunkban már hátha már lesz webkamera és akkor majd könnyebb lesz, mi is majd fejlődünk. Konferálók - a HIT Rádió délutáni műsora HIT Rádió, www.hitradio.hu (KE Körtvélyfáy Eszter riporter, LE - Loványi Eszter és KZS - Kovács Zsuzsanna KE - A kutya az ember legjobb barátja. tarja a mondás,

Részletesebben

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET gyerekeknek Ferrádi Hádi, a kis versenyautó Ismersz olyan meséket, amiben versenyautók vagy sportkocsik szerepelnek? Ismered például Villám McQueent?

Részletesebben

B. Kiss Andrea. Lúzerek hálójában

B. Kiss Andrea. Lúzerek hálójában B. Kiss Andrea Lúzerek hálójában Első e-mail Címzett: baratnem@gmail.com Dátum: 2003. január 1. szerda 21:44:12 Kedves Barátném! Nem rég beköttettem az Internetet, s ennek köszönhetően ezentúl sokkal egyszerűbb

Részletesebben

A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi

A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi I. A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi értelme ennek az unalmas hímzésnek! A mamának már

Részletesebben

válni a helyzet. Kész csoda, hogy ilyen sokáig maradt. Alig ha nem arra az ideje indulni -érzésre várt, amely néhány évenként rendre a hatalmába

válni a helyzet. Kész csoda, hogy ilyen sokáig maradt. Alig ha nem arra az ideje indulni -érzésre várt, amely néhány évenként rendre a hatalmába 2. fejezet Huszonnégy órányi utazás után finoman szólva jólesett feküdnie. A háta hónapok, de talán régebb óta fájt maga sem igazán tudta, mióta. A Kongói Demokratikus Köztársaság Bukavu nevű településén

Részletesebben

1. fejezet. Dorset, 2010 Egy évvel késõbb

1. fejezet. Dorset, 2010 Egy évvel késõbb 1. fejezet Dorset, 2010 Egy évvel késõbb A napok egyre rövidebbek. A fûre hullott almákat megcsipkedték a varjak. Viszem be a fát, és rálépek az egyik puha gyümölcsre; szétnyomódik a lábam alatt. November

Részletesebben

Miért nem hív?! Hisz elkérte a számod, és megígérte

Miért nem hív?! Hisz elkérte a számod, és megígérte Miért nem hív?! Hisz elkérte a számod, és megígérte Miért nem hív?! 10/2. Képzeld el ezt a szituációt: Megismerkedtél egy nagyon vonzó pasival. Úgy érezted magad vele, mintha már ezer éve ismernétek egymást.

Részletesebben

Sokféleképpen belefoghatnék ebbe a történetbe. Ábrándosabb lelkületű olvasóim, akik nem közömbösek régmúlt csaták és elporladt hősök iránt, bizonyára nem vennék zokon, ha úgy kezdeném: régesrég, azokban

Részletesebben

BÓNA LÁSZLÓ LESZ, AMI LESZ. Döntések és életfordulók homeopátiás szemlélettel. előadás-sorozat a szintézis szabadegyetemen.

BÓNA LÁSZLÓ LESZ, AMI LESZ. Döntések és életfordulók homeopátiás szemlélettel. előadás-sorozat a szintézis szabadegyetemen. BÓNA LÁSZLÓ LESZ, AMI LESZ Döntések és életfordulók homeopátiás szemlélettel előadás-sorozat a szintézis szabadegyetemen vis vitalis 2016 Szerkesztette: RUTTKAY HELGA Borítóterv: IMRE RÉKA Bóna László,

Részletesebben

Furfangos Fruzsi Bé. és a borzasztó büdi busz

Furfangos Fruzsi Bé. és a borzasztó büdi busz Furfangos Fruzsi Bé és a borzasztó büdi busz Könyvmolyképző Kiadó Szeged, 2013 3 Tartalomjegyzék 1. fejezet: A Néni 7 2. fejezet: Milyen az, ha összeszorul a gyomrod? 15 3. fejezet: A borzasztó büdi busz

Részletesebben

Meglepetések és elpuskázott lehetőségek. Volt-e, lesz-e sajtószabadság?

Meglepetések és elpuskázott lehetőségek. Volt-e, lesz-e sajtószabadság? Meglepetések és elpuskázott lehetőségek. Volt-e, lesz-e sajtószabadság? Több, önmagát nagy teoretikusnak tartó tényezőtől eltérően nem voltam és nem vagyok meglepve attól, mit hozott a kormányváltás, attól

Részletesebben

Szép karácsony szép zöld fája

Szép karácsony szép zöld fája Móra Ferenc Szép karácsony szép zöld fája Illusztrációk: Szabó Enikő Nyolcéves voltam, a harmadik elemibe jártam, és először léptem a közszereplés terére. A közszereplés tere az öreg templomunk volt. Úri

Részletesebben

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget Kovács Gabriella Hát ennyi volt... Hát ennyi volt érezte, hogy itt az út vége. Tehetetlenül, fáradtan feküdt a hideg kövön a fagyos szélben és nem akart többé engedelmeskedni a teste. Már nem érzett fájdalmat

Részletesebben

ÚJABB RÁGALOM HORTHY MIKLÓS KORMÁNYZÓ ELLEN. Hiteles tanúk cáfolata. Interjú Horthy Istvánnéval

ÚJABB RÁGALOM HORTHY MIKLÓS KORMÁNYZÓ ELLEN. Hiteles tanúk cáfolata. Interjú Horthy Istvánnéval Lehet-e? ÚJABB RÁGALOM HORTHY MIKLÓS KORMÁNYZÓ ELLEN Hiteles tanúk cáfolata Interjú Horthy Istvánnéval A közelmúltban a Jobbik néven ismert, de általam kezdettől ártalmas és értelmetlen képződménynek nevezett

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

Én Istenem! Miért hagytál el engem?

Én Istenem! Miért hagytál el engem? Édes Illat Én Istenem! Miért hagytál el engem? Sóhajtotta Jézus, miközben a fakereszten felfüggesztve, vércseppek csöpögtek végig a testén. És akkor, nem lélegzett többet. Nem, te voltál minden reményem!

Részletesebben

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország REFORMÁCIÓ Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország Szolgál: Johannes Wöhr apostol info: www.nagykovetseg.com www.fegyvertar.com www.km-null.de Felhasználási feltételek: A blogon található tartalmak

Részletesebben

A fölkelő nap legendája

A fölkelő nap legendája Prof. Dr. Tapolyai Mihály A fölkelő nap legendája Máréfalvi barátaimnak mestereim egyikéről Dr. Szalay Károly pszichiáter emlékére Dr. Szalay Károly pszichiáter élete (1894-1973) Régen mesternek hívtuk

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

Robert Antoni. Bezárt szabadság. 31 nap az USA bevándorlási börtönében

Robert Antoni. Bezárt szabadság. 31 nap az USA bevándorlási börtönében Robert Antoni Bezárt szabadság 31 nap az USA bevándorlási börtönében 3 4 A könyv igaz, megtörtént események alapján íródott. A könyvben említett egyes személyek nevét megváltoztattam, hogy ezzel is védjem

Részletesebben

A SZÁZEGYEDIK ASSZONY

A SZÁZEGYEDIK ASSZONY A SZÁZEGYEDIK ASSZONY (Egy kis tréfa) 1883 Sok tarkabarka dolgot írt meg hajdan a pajkos tollú Boccaccio. Veronai, florenci asszonyok segítették benne. Amennyi rossz fát azok a tuzre tettek, annak a hamujában

Részletesebben

Spanyolországi beszámoló

Spanyolországi beszámoló Spanyolországi beszámoló Rettentően vártam már hogy végre eljöjjön a nap, hogy Spanyolországba utazzunk, mivel ez lett volna az első utam, amit repülővel tettem volna meg, ami már magában elég ok a nagy

Részletesebben

13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE

13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE 13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE Mindegyikünknek kétféle szokásai vannak: jók és rosszak. A jó szokásaink közelebb visznek minket álmaink földjére, és a rosszak távolabb visznek álmaink földjétől. A jó szokások

Részletesebben

MagyarOK B1+ munkalapok 6

MagyarOK B1+ munkalapok 6 1. Egyetértek. Nem értek egyet. munkalap Egyetért? Nem ért egyet? Írja le az érveit! Lassan az lesz a furcsa, ha az emberek egymással beszélgetnek, és nem a telefonjukat bámulják.... Soha nem fogok szótlanul

Részletesebben

Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában,

Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában, Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában, ama XII. ÁGOTA táborrul, mely tarttatott az jeles Szeged városában, azon vidám ifjak örömére!!! Az ÁGOTA Alapítvány (helyett) bemutatja (a 2

Részletesebben

Duna utca. családvers

Duna utca. családvers Terék Anna Duna utca családvers és lehet, én mégiscsak a Duna utcában voltam egész életemben a legboldogabb. öten laktunk két szobában, s apám sosem tudta nyugodtan megcsókolni anyámat, mi néztük őket

Részletesebben

B. Kiss Andrea S.O.S. ELVÁLTAM!

B. Kiss Andrea S.O.S. ELVÁLTAM! B. Kiss Andrea S.O.S. ELVÁLTAM! Első levél 1999. január 21. Kedves Barátném! Nagyon szégyellem, hogy ilyen régen írtam már neked, pedig annyi minden történt velem az utóbbi másfél évben. Gondoltam, éppen

Részletesebben

De vele nem ez volt a helyzet, nem megfontoltságból, alaposságból néztem utána. Hanem egyszerűen szembe jött. Nem

De vele nem ez volt a helyzet, nem megfontoltságból, alaposságból néztem utána. Hanem egyszerűen szembe jött. Nem 2013 március 30. Flag 0 Értékelés kiválasztása értékelve Mérték Még nincs 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Előbb olvastam vele interjúkat, mint hogy a könyveit a kezembe vettem volna. Persze, ez akár érthető is lehet,

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

Urbán Ágnes. Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel

Urbán Ágnes. Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel Urbán Ágnes Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel És mi, vessenek meg érte, nem ugrottunk félre a pénz elől. írta közleményében Németh Péter, a Népszava főszerkesztője

Részletesebben

Pár szóban a novella létrejöttéről:

Pár szóban a novella létrejöttéről: Pár szóban a novella létrejöttéről: A Heléné Cixous-pályázatot a Feldmár Intézet Nők Iskolája alapította. A pályázat feltételeit Feldmár András fogalmazta meg...a nyertes pályázatoktól őszinte, magas színvonalú,

Részletesebben

Ősi családi kör 2012

Ősi családi kör 2012 Ősi családi kör 2012 Egy ősember(őe) és egy ősasszony(őa) ülnek a tűz mellett és rágcsálnak egy-egy cupákot. ŐA: Jenő te nem fázol? Olyan huzatos ez a barlang. ŐE: Ne morogj! Örülj, hogy fedél van a fejed

Részletesebben

Juhász Bence. A nagy litikamu

Juhász Bence. A nagy litikamu Juhász Bence A nagy P litikamu Parlamentből a Parlamentbe Viszontválaszra megadom a szót képviselő úrnak. Köszönöm Elnök úr, Tisztelt Országgyűlés, Tisztelt Ház. Amint az előző felszólalásomban is ismertettem

Részletesebben

Galambos Gábor, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar főigazgatója (2001 March 01, Thursday) - Munkatársunktól

Galambos Gábor, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar főigazgatója (2001 March 01, Thursday) - Munkatársunktól Galambos Gábor, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar főigazgatója (2001 March 01, Thursday) - Munkatársunktól Amióta én vagyok a fõigazgató, kell, hogy látsszon az, hogy nagyobb rend van. Ez szép lassan

Részletesebben

Januárban szeretnék utazni feleltem lefegyverzőnek szánt mosollyal. A lány rögtön rákapcsolt: Napfényre vágyik? Korlátozottak az anyagi lehetőségeim

Januárban szeretnék utazni feleltem lefegyverzőnek szánt mosollyal. A lány rögtön rákapcsolt: Napfényre vágyik? Korlátozottak az anyagi lehetőségeim 1 1999. december 14-én, a délután kellős közepén rádöbbentem, hogy a szilveszterem valószínűleg el lesz cseszve ahogy máskor is. Jobbra fordultam, a Félix-Faure sugárútra, és bementem az első utazási irodába.

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek bemutatja. 60/36. Történet.

A Biblia gyermekeknek bemutatja. 60/36. Történet. A Biblia gyermekeknek bemutatja Jézus születése Írta : Edward Hughes Illusztrálta : M. Maillot Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Átírta : E. Frischbutter; Sarah S. 60/36. Történet www.m1914.org Bible

Részletesebben

SZKB103_10. Konfliktusok a közösségben

SZKB103_10. Konfliktusok a közösségben SZKB103_10 Konfliktusok a közösségben tanulói konfliktusok a közösségben 3. évfolyam 103 Diákmelléklet D1 Tornai József: Ki tud tovább lefelé lógni? Kora tavasz köszöntött ránk meleg esővel, s mi a kunyhót

Részletesebben

Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget.

Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget. 5 PERCES MENEDZSMENT TANFOLYAM 1. lecke Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget. A feleség gyorsan maga köré csavar egy törölközőt, és

Részletesebben

Aki az interjút készítette: Farkasfalvi Dominik, Fehér Krisztián, Murányi Márk

Aki az interjút készítette: Farkasfalvi Dominik, Fehér Krisztián, Murányi Márk Aki az interjút készítette: Farkasfalvi Dominik, Fehér Krisztián, Murányi Márk Aki válaszolt: Mika Ági néni 1. Mikor járt a sulinkba? 1976-tól 1984-ig. 2. Melyik teremben volt az osztálya? Az info. 3.

Részletesebben

A döntés meghozatalában, miszerint egy lélekgyermeket vesz magához, Bonaria számára a legnagyobb problémát természetesen nem az emberek kíváncsisága,

A döntés meghozatalában, miszerint egy lélekgyermeket vesz magához, Bonaria számára a legnagyobb problémát természetesen nem az emberek kíváncsisága, A döntés meghozatalában, miszerint egy lélekgyermeket vesz magához, Bonaria számára a legnagyobb problémát természetesen nem az emberek kíváncsisága, sokkal inkább a házába befogadott kislány kezdeti viselkedése

Részletesebben

Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója. Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába.

Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója. Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába. Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába. A tanító néni kedves mosolya bátorított minket, az első "o" betűnél még ő

Részletesebben

Pokol Anett. Téli mesék. Lindának, ötödik születésnapjára

Pokol Anett. Téli mesék. Lindának, ötödik születésnapjára Pokol Anett Téli mesék Lindának, ötödik születésnapjára December 1. Az aranyszínű léggömb UTOLSÓ NAP, UTOLSÓ ÓRA, NEM FOG AZ AGY, NEM FOG A KRÉTA! üvöltötte kórusban az egész 2. B osztály. Téli szünet

Részletesebben

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével Nekem ez az életem Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével A patika igényesen felújított, orvosi rendelôknek is helyet adó épületben található a kisváros egyik terének sarkán. A

Részletesebben

Legyen, BELÉPŐ ??? !!! JULIE FISON

Legyen, BELÉPŐ ??? !!! JULIE FISON Legyen, BELÉPŐ???!!! ahogy akarod! ÁLOM vagy VALÓSÁG JULIE FISON Elsô fejezet Ahogy leszálltam a buszról, már tudtam, hogy nagy hír vár rám. Nagyon nagy. Elindultam a folyosón a barátnôim felé, remegve

Részletesebben

Míg a halál el nem választ

Míg a halál el nem választ FÖLDESI ENIKŐ HAUSER PÉTER GARAMI MIKLÓS 1 Míg a halál el nem választ Esetbemutatás Összefoglalás Amennyiben a rosszindulatú daganatos betegségben szenvedő gyermekek gyógyító kezelése eredménytelen, a

Részletesebben

2007. 02. 16. Hamupipőke volt az Operabálon 18:46:55 MINT A MESÉBEN. Hintó helyett limuzin jött, a topánkáját meg kis híján elhagyta

2007. 02. 16. Hamupipőke volt az Operabálon 18:46:55 MINT A MESÉBEN. Hintó helyett limuzin jött, a topánkáját meg kis híján elhagyta 2007. 01. 21. 2007. 01. 22. 2007. 01. 27. 2007. 02. 16. Hamupipőke volt az Operabálon 18:46:55 MINT A MESÉBEN Hintó helyett limuzin jött, a topánkáját meg kis híján elhagyta Ötszáz jelentkezőből lett az

Részletesebben

KÖZELKÉP. Segitő jogász. Beszélgetés a hetvenéves dr. M észáros Józseffel

KÖZELKÉP. Segitő jogász. Beszélgetés a hetvenéves dr. M észáros Józseffel Segitő jogász Beszélgetés a hetvenéves dr. M észáros Józseffel Dr. Mészáros József nyugalmazott ezredes hetven esztendősen is aktívan dolgozik. 1958 óta vesz részt a büntetés-végrehajtásra vonatkozó jogszabályok

Részletesebben

Tinta Nász. Keszi Bálint. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! A szöveget lektorálta: Somogyi Gyula. A borítót szerkesztette: Keszi Dániel

Tinta Nász. Keszi Bálint. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! A szöveget lektorálta: Somogyi Gyula. A borítót szerkesztette: Keszi Dániel Tinta Nász Keszi Bálint 2015 Publio kiadó Minden jog fenntartva! A szöveget lektorálta: Somogyi Gyula A borítót szerkesztette: Keszi Dániel Barcsi Lilla Szilviának, egyetlen igaz szerelmemnek. Epilógus

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

RADNÓTHY SZABOLCS. A hullámlovas 2015.

RADNÓTHY SZABOLCS. A hullámlovas 2015. RADNÓTHY SZABOLCS A hullámlovas 2015. PROLÓGUS Rájöttem, hogy az élet tenger. Hogy érted? Egyszerre csendes és hangos. Viharos és morajló. Amikor a horizonton a végét keresed, rájössz, hogy se eleje, se

Részletesebben

Reménytelen, de nem komoly

Reménytelen, de nem komoly Csepeli György Reménytelen, de nem komoly A hazai rendszerváltás során játszódó politikai álarcosbál egyik emlékezetes pillanata volt, amikor 1998-ban a kőkemény liberálisból magát paternalista nemzeti

Részletesebben

EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS

EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS Magyar vagyok. Természetem komoly, Mint hegedűink első hangjai; Ajkamra fel-felröppen a mosoly, De nevetésem ritkán hallani. Ha az öröm legjobban festi képem: Magas kedvemben

Részletesebben

Projektfeladat Földrajzi ismeretszerzés rajzolás segítségével

Projektfeladat Földrajzi ismeretszerzés rajzolás segítségével Projektfeladat Földrajzi ismeretszerzés rajzolás segítségével Készítette: Kedves Júlia - Toró Norbert - Tóth Enikő 2010. február 18. Megbeszéltük az előadás előtt, hogy mi leszünk majd egy csoportban.

Részletesebben

A szatmári béke. Magyarország a szatmári béke idején

A szatmári béke. Magyarország a szatmári béke idején 1 A szatmári béke Magyarország a szatmári béke idején A szatmári béke megkötésének körülményeit vizsgálva vissza kell tekintenünk az azt megelőző eseményekhez. 1701-ben Rákóczi Ferenc egy nemesi mozgalmat

Részletesebben

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN A versenyző neve: Forduló: I. Osztály: 3. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Visszaküldési határidő: Elérhető pontszám: 67p. 2014. november 17. Kedves

Részletesebben

SIKER CLUB. SIKER CLUB 2009, No. 23. Siker tippek és stratégiák

SIKER CLUB. SIKER CLUB 2009, No. 23. Siker tippek és stratégiák SIKER CLUB SIKER CLUB 2009, No. 23 Siker tippek és stratégiák James Vágyi vagyok a Siker Club huszonharmadik számával, ahol sikeres gondolatokat, ötleteket és információkat ajánlunk arról, hogy hogyan

Részletesebben

Amint ment, mendegélt egy nagy királyi városon keresztül, meglátta a folyosóról a király a nagy betűket s leküldte inasát, hogy nézné meg, mi van

Amint ment, mendegélt egy nagy királyi városon keresztül, meglátta a folyosóról a király a nagy betűket s leküldte inasát, hogy nézné meg, mi van Százat egy ütéssel Egyszer volt, hol nem volt, volt a világon egy mesterlegény, kinek se égen, se földön nem volt egyebe egy rongyos garasánál. Elindult ő vándorolni. A mint ment, mendegélt hegyen völgyön

Részletesebben

Kézipatika. az ország tetején. Beszélgetés Zorkóczy Ferenc háziorvossal, a mátraszentimrei kézigyógyszertár kezelôjével.

Kézipatika. az ország tetején. Beszélgetés Zorkóczy Ferenc háziorvossal, a mátraszentimrei kézigyógyszertár kezelôjével. Kézipatika az ország tetején Mátraszentimre Magyarország legmagasabban átlagosan 800 méteren fekvô önálló települése. Hivatalosan még öt települést foglal magában: Mátraszentistvánt és Mátraszentlászlót,

Részletesebben

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva Olcsó krumpli Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva ment ajtót nyitni. Nagy örömére, az édesanyja állt az ajtó előtt. Anyukám, de jó, hogy jössz. Alig állok a lábamon, olyan álmos vagyok. Kislányom! Csak

Részletesebben

Károlyi Pályázat. Kémia. Írta: Elefánti Barbara 10. A

Károlyi Pályázat. Kémia. Írta: Elefánti Barbara 10. A Károlyi Pályázat Kémia Írta: Elefánti Barbara 10. A 2007. november 3. Tartalomjegyzék 2. oldal: Tartalomjegyzék 3. oldal: Bevezetés 4. oldal: Emil Fischer élete és munkássága 5.-7. oldal: Beszélgetés Emil

Részletesebben

Ők ugyanis a sérült gyerekük mellett óvodát működtetnek szintén sérült gyerekek részére.

Ők ugyanis a sérült gyerekük mellett óvodát működtetnek szintén sérült gyerekek részére. Idegesített, hogy nem tudják diagnosztizálni. Hát az orvostudomány nem tud semmit?" Egy család, amelynek tagjai megszakadnak a munkában, elviselik az elviselhetetlent, küzdenek a fogyatékkal, és közben

Részletesebben

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt.

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt. Kata Az egyik budapesti aluljáró, metróbejárat előtt találkozunk, azt mondta, itt szokta napjainak nagy részét tölteni. Mocsok van, bűz és minden tele hajléktalanokkal. Alszanak dobozokon, koszos rongyokon,

Részletesebben

A SPECIÁLIS SZAKISKOLAI TANULÓK ESÉLYEI

A SPECIÁLIS SZAKISKOLAI TANULÓK ESÉLYEI A SPECIÁLIS SZAKISKOLAI TANULÓK ESÉLYEI I SKOLARENDSZERüNK RÉGÓTA KÜZD A SZOCIÁLISAN HÁTRÁNYOS helyzetű fiatalok képzésének gondjaival. 1990-től e réteg számára újfajta iskolatípus jelent meg: a speciális

Részletesebben

2. OSZTÁLY/3 (2012 2013)

2. OSZTÁLY/3 (2012 2013) Név, osztály:... Visszaküldési határidô: 2013. március 11. 2. OSZTÁLY/3 (2012 2013) A világ összes kincse Ebben a feladatsorban Bátky András: A világ összes kincse című könyvéhez kapcsolódóan találtok

Részletesebben

Annus szobalányként dolgozott,

Annus szobalányként dolgozott, Annus döntése Annus szobalányként dolgozott, akkor már majdnem 10 éve, amikor az asszonya váratlan ajánlattal állt elő. Kedves Annuskám, tudja mennyire szeretjük magát, a férjem és én is. Családtagnak

Részletesebben