A Flash bemutatása. Alternatívák. A Flash rövid története. A Flash fájlformátumai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Flash bemutatása. Alternatívák. A Flash rövid története. A Flash fájlformátumai"

Átírás

1 A Flash bemutatása A Flash egy vektorgrafikus animáció készítő szerzői rendszer, amely alkalmas kis fájlméretben, jó minőségű interaktív animációk készítésére. Az így készített animációk az Interneten is publikálhatók. Alternatívák Az animáció elkészítéséhez alternatívát jelenthet az animációs GIF technika, amely az Internetről szabadon letölthető szerkesztőprogramokkal könnyebben elkészíthető ugyan, ám ez a mozgást pixelgrafikus képek egymásutánjával jeleníti meg, ami nemcsak nagy fájlméretet, de az esetleges nagyítás során minőségromlást is jelent. Az így lejátszott bitképek sorozatában interaktív funkciókat sem valósíthatunk meg. Vektorgrafikus animációt készíthetünk SGML nyelven, amely a három dimenziós lehetőségeken túl kameraállások, interakciók programozási lehetőségeit is nyújtja. Megfelelő beépülő modul (plugin) használatával az így készített animációk Internet böngészőben is lejátszhatók. Egyetlen, ámde jelentős hátrány, hogy jelenleg még nem létezik a nyelvhez igazán hatékony szerzői rendszer, így a fejlesztők az egyes rajzokat az XML formátumú forrásállomány szerkesztésével készítik el. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy alakzat megjelenítéséhez, annak koordinátáit, színét, pontosan le kell írni az animáció forrásállományában. A Flash rövid története 1996-ban a FutureSplash fejlesztői olyan alkalmazást mutattak be amellyel az addig megszokott pixelgrafikus megoldások helyett a weboldalakba vektorgrafikus alakzatokat, nyomógombokat lehetett beépíteni. Ezt a technológiát vásárolta meg, és fejlesztette tovább a Macromedia. A Flash program 30 napos demo verziója letölthető a weboldalról. A Flash fájlformátumai A Flash program alapvetően két fájlformátumot használ. Egyik az animációnk forrásállománya az fla kiterjesztésű állomány, a másik a lejátszásra optimalizált, csak a szükséges adatokat tartalmazó swf (Short Web Format) kiterjesztésű.

2 Abból, hogy a publikált és a szerkesztett állomány különbözik, következik, hogy az Interneten látható swf állományok nem szerkeszthetők, azaz azokat kizárólag lejátszani tudjuk. Az ilyen swf állományok lejátszására a böngészőprogramok beépülő modult (plugin) használnak. Ha böngészőn kívül szeretnénk megjeleníteni az animációnkat flash player programra lesz szükségünk, amely szabadon letölthető a Macromedia weboldaláról. A Flash program képes a lejátszót és az animációt is magában foglaló futtatható állományok, úgynevezett projektor fájlok készítésére is mind windows, mind macintosh platformra. A Flash környezet A Flash vektorgrafikus rajzoló, vektorgrafikus animáció szerkesztő és bitkép kezelő program egyben. Aki ismer már valamilyen vektorgrafikus rajzolóprogramot, az a sok hasonlóság mellett néhány meglepő eltérést is tapasztalhat a megszokotthoz képest. Ennek oka, hogy a Flash, ellentétben a vektorgrafikus rajzolóprogramok többségével nem a precíz mérnöki alkalmazásokhoz, hanem a könnyed rajzoláshoz tervezték. Az eszközök tulajdonságai, viselkedése, inkább a rajzfilmkészítők, mint a mérnökök eszköztárához, rajzolási szokásaihoz igazodik. A Flash rendelkezik egy beépített programozási nyelvvel az ActionScript nyelvvel is, amely segítségével az animációnk eseményeit vezérelhetjük. A nyelv elemei számos lehetőséget nyújtanak az adatok kezelésén át az egyes objektumok vezérléséig. Az Interneten gyakran találkozhatunk Flash-sel készült játékokkal is. Az animáció építőkockái Az animáció egyes kockái grafikus objektumokból épülnek fel. Ilyen objektumok lehetnek a zárt grafikus alakzatok, ellipszis, négyzet, vagy ezek kombinációja. A Flash program érdekessége, hogy az objektumok körvonalát és kitöltését külön kezeli. A fenti idomokat vonalak, görbék határolják, a vonalakat és görbéket pedig pontokkal írjuk le. Tehát a vektorgrafikus programokban minden grafikus objektumot pontok és jellemző tulajdonságok (szín, vonalvastagság, vonalstílus, stb.) határoznak meg. A fentiek alól a szöveg árnyalatnyi kivételt jelent, de erről a későbbiekben lesz szó.

3 Az animáció építőkockái Rajz-objektumok o Körvonal o Kitöltés Vonal Görbe Pont (sarokpont, görbepont) o Érintőkar Szöveg Grafikus objektumok tulajdonságai Grafikus objektumnak a valamilyen szempontból összetartozó, egységként kezelhető elemek együttesét értjük. Grafikus objektum lehet például egy kör, vagy egy fa rajza is. A lényeg, hogy az aktuális művelet során az objektum alkotóelemeit egységként, együtt kezeljük. A grafikus objektumokat pontjaikon kívül a következő tulajdonságok írják le. Vonalszín Vonaltípus Kitöltő szín Textúra, vagy színátmenet adatai Koordináták Referenciapont koordinátái Magasság Szélesség Átlátszóság A grafikus objektumokat jellemző pontjaikkal határozhatjuk meg egyértelműen. Összetett alakzatoknál nem csak a pontok koordinátája, hanem a pontok sorrendje is meghatározó. Az alábbi ábrán ugyanazon négy pont összekötésének lehetőségeit láthatjuk.

4 Görbék a Flash-ben A vektorgrafikus programok többsége a görbék leírásához Bézier módszerét alkalmazza. A Flash program azonban a kevésbé számításigényes négyzetes közelítés módszerével közelíti a kirajzolt íveket a pontokhoz. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyes alakzatok rajzolása közben előfordulhat, hogy a Flash oda is pontot helyez, ahova mi magunk nem tettünk. Ez a közelítés tökéletesítése miatt van, a működés szempontjából teljesen természetes, bár néha kényelmetlenséget okoz. Görbék pontjai: A Flash-ben előforduló alakzatok az alábbi ponttípusokkal írhatók le: Végpontok Sarokpontok Görbepontok Végpontok A görbe végpontjai. Összetett alakzatoknál akárhány ilyen lehet. Pl.: a kör végpontjainak száma:0 Sarokpontok Olyan pontok, ahol az adott pontba a görbéhez érintő nem húzható. (mert a görbe egyenes)

5 Görbepontok A görbék leírásának leghasznosabb eszközei a görbepontok. Az általuk meghatározott görbéhez az adott pontban szerkeszthető érintő. A görbepontokhoz érintőkarok tartoznak, amelyek hossza és iránya meghatározza a görbe ívét. Az érintőkarok használatával, kis gyakorlással elsajátíthatjuk tetszőleges alakzat megrajzolásának képességét. Szövegek A vektorgrafikus rajzokban elhelyezett szöveg lehet fontkészleten alapuló, azaz a szöveg, mint betűk egymásutánja és a betűtípus leírása jelenik meg. Ez esetben a megjelenítéskor használhatjuk a rendszerben jelen levő fontkészletet, vagy a felhasznált betűcsaládokat, vagy annak egyes betűit az állományba ágyazzuk. Ha az első megoldást választjuk, előfordulhat, hogy a kiválasztott betűtípus nincs telepítve azon a gépen, ahol a megjelenítés történik, ez esetben a szövegünk a tervezetthez képest egészen eltérően jelenhet meg. Míg a másik megoldással ez a probléma kiküszöbölhető ám a fontkészlet hozzáadásával az állomány mérete jelentősen megnő. Mindezen problémák kiküszöbölésére a vektorgrafikus szöveget, annak elkészülte után célszerű görbékké konvertálni. Sajnos a művelet elvégzése után a szöveg már nem módosítható.

6 A Flash program eszköztára Nyíl eszköz Elsősorban az egyes rajzelemek kijelölésére szolgál, ám számos más funkcióval is bír. Gumikeretként a rajzobjektumok egy részének kijelölésére is használhatjuk. Ilyenkor az objektumok automatikus vágása is megtörténik, azaz a kijelölt részt külön mozgathatjuk az eredeti objektumtól. Az objektumot határoló görbéket az egérmutatóval közelítve egy kis körív jelenik meg a nyíl alatt mutatva ezzel, hogy az eszköz segítségével az objektumot határoló görbéket alakíthatjuk. Hasonlóan, a határoló görbe meghatározó pontjait is elmozdíthatjuk. Ilyenkor az egérmutató alatt egy sarok jelenik meg. Kijelölés a nyíl eszközzel A már említett gumikeretes módszeren kívül a kijelölésre további lehetőségünk is van. A határoló görbére kattintva annak egy részét, duplán kattintva egészét jelölhetjük ki. Egy kattintással a görbe töréspontok közötti szakasza jelölhető ki. Ha a görbében nincs töréspont az egész görbe kijelölt lesz. Töréspont a sarokpont, vagy olyan görbepont, ahol az érintőkarok nincsenek egy egyenes mentén. A kitöltés felett egyszeres kattintással a kitöltés, dupla kattintással az egész objektumot kitöltést és körvonalat együtt jelölhetjük ki.

7 Részelemek kijelölése eszköz A subselection (fehér nyíl) eszközzel a rajzobjektumok részeit, pontosabban pontjait jelölhetjük ki és mozgathatjuk el. Több pont együttes kijelölésére a gumikeretes módszeren kívül választhatjuk azt a megoldást is, hogy a shift gomb folyamatos nyomvatartása mellett a kijelölni kívánt pontokat egyenként a kijelöltekhez adjuk. Vonal eszköz A rajzolóprogramokból már ismerős lehet ez az egyenes vonalak rajzolására alkalmas, rendkívül könnyen kezelhető eszköz. Ha fükkőleges, vagy vízszintes vonalat szeretnénk vele rajzolni, a használat közben tartsuk nyomva a shift billentyűt. Lasszó A lasszó segítségével szabálytalan alakú területeket jelölhetünk ki. Bonyolult bittérképes alakzatok kijelölése esetén jó szolgálatot tehet a varázspálca opció, melynek segítségével azonos színű területeket jelölhetünk ki. Ahhoz, hogy az importált bitképek részei kijelölhetőek legyenek a bitképet szét kell törni a modify menü break apart menüpontjával. Toll A toll (pen) eszközzel a vektorgrafikus rajzolóprogramokban megszokott Bézier görbék és egyenesek rajzolására szolgál. Egyenesek rajzolásához nem kell mást tennünk, mint az egyenesek végpontjainak helyére kattintanunk. A rajzolás befejezéséhez kattintsunk duplán, vagy kattintsunk a ctrl gombot lenyomva. A görbék rajzolása sem sokkal bonyolultabb. Az eltérés mindössze annyi, hogy a pont kijelölésekor az egér billentyűjét nem engedjük fel, hanem lenyomott egérgombbal, az egérkurzort mozgatva, az érintőkarok segítségével kijelöljük a görbe ívét. Zárt alakzat készítésekor az utolsó pontot az első fölé pozícionáljuk. A pontos illesztést jelzi az egérkurzor mellett megjelenő kis kör.

8 Ellipszist és négyzet rajzoló eszköz Ezek az eszközök általánosak minden grafikus programban. A Flash-ben is a megszokott módon, kattintás és húzás módszerével működik. Ha szabályos objektumot szeretnénk kreálni, a rajzolás művelete alatt tartsuk nyomva a shift billentyűt. Ha legömbölyített sarkú négyszöget szeretnénk, állítsuk be a rajzolóeszköz opciójánál annak sugarát. A nulla sugarú kör, a hegyes sarkú négyzetet jelenti. Ceruza eszköz A ceruza segítségével a szabadkézi rajzhoz hasonlóan az egér mozgatásával rajzolhatunk. Ilyenkor bizony jól jön a digitális rajztábla, de az opciók között a simítás bekapcsolása is jól jöhet. Ecset A ceruzához hasonlóan, szintén a szabadkézi rajzolást imitálja, ám a festés módját, az ecset alakját és vastagságát is beállíthatjuk az opciók fülön. A festés módját az alábbiak szerint állíthatjuk be: Paint normal módban az ecset mindent befed. Paint fills módban kizárólag a kitöltéseket fogja be az ecset Paint behind módban az objektumok mögé, pontosabban az üres területekre festhetünk Paint selection módban egy adott -előzőleg kijelölt- terület kitöltésein jut csak érvényre ecsetvonásaink hatása.

9 Végezetül: A Paint inside mód arra szolgál, hogy egy adott kitöltés területén festhessünk. A kiválasztott kitöltés az lesz, ahol a festést elkezdjük. Szabadkézi torzítás A Free transform eszköz segítségével a kijelölt objektumokat egyszerűen nyújthatjuk, dönthetjük, vagy forgathatjuk. Nyújtáshoz használjuk a fogantyúkat. A sarkok fogantyúit használva, vízszintes és függőleges irányban egyszerre nyújthatjuk az objektumunkat. Ha az arányait megtartva szeretnénk növelni, vagy csökkenteni az objektum méreteit, tartsuk nyomva a shift gombot a művelet alatt. Az objektumok döntését is megvalósíthatjuk az eszközzel, ha a megfelelő irányú körvonal fölé húzzuk az egérmutatót, a körvonalat az egérgomb lenyomásával megragadva dönthetjük az objektumot. A forgatás is könnyű. Közelítsünk az egérkurzorral kívülről a sarkok fogantyúihoz. Amikor az egérkurzor egy körbemutató nyíllá változik, lenyomott és nyomvatartott egérgombbal megkezdhetjük az objektum elforgatását. Ha nem saját középpontja körül szeretnénk elforgatni az objektumot, mozgassuk a forgatási középpontot jelző kis fehér kört a megfelelő helyre. A színátmenet beállításai Régi igényt elégítettek ki a Flash fejlesztői ezzel az eszközzel. Ha egy kitöltés színét színátmenetre állítottuk, az átmenet tulajdonságait könnyen beállíthatjuk az eszközzel. Tintásüveg A tintásüveg eszközzel az egyes kitöltések körvonalait állíthatjuk be. Egyszerűen csak kattintsunk az eszközzel a megváltoztatni kívánt körvonalú, vagy éppen körvonal nélküli kitöltésre.

10 Festékes vödör A festékes vödör működése hasonló a tintásüveghez, ám ez az eszköz a kitöltés színének megváltoztatására szolgál. Ha nem teljesen zárt alakzatnak szeretnénk kitöltést beállítani, lehetőségünk van arra, hogy az eszköz opcióinak beállításával kisebb-nagyobb kapuk ellenére is elvégezze a kitöltést a program. Pipetta eszköz A pipetta segítségével színt vételezhetünk a munkaterület tetszőleges részéről felhasználva azt más alakzatok kitöltéséhez. Radír A radír segítségével objektumok nemkívánatos részleteit tüntethetjük el véglegesen. Működésének beállításai megegyeznek az ecsetnél leírtakkal. Az időszalag (timeline) Az időszalag az animáció készítés legtöbbet használt eszköze. Segítségével szerkeszthetjük az animáció egyes kulcsképkockáit, és a képkockák közti animációt. A Flash programban az alábbi képkocka típusokat különböztetjük meg: Üres képkockák Ezek azok a képkockák, amelyeket még nem használtunk fel az animációkészítésben. Nem tartalmaznak semmit. Lejátszás során sem játszanak szerepet ugyanis az animáció mindig az utolsó nem üres képkockáig tart. Kulcsképkocka Az animáció meghatározó pontjai a kulcsképkockák. Az animációkészítés során, csak ezen képkockák tartalmát változtathatjuk, Az egyes kulcsképkockák közötti átmenetet, a program beállításaink alapján automatikusan generálja.

11 Ha egy kulcsképkockán semmilyen grafikai objektum, vagy szimbólumpéldány nem szerepel, az időszalagon egy üres kör jelenik meg az adott kockában. Ha a kulcsképkocka tartalmaz grafikát, a kulcsképkockát egy teli kör reprezentálja. Mozgásátmenet animáció A mozgásátmenet során a kezdeti-, és vég kulcsképkockában ugyanazon szimbólum egy-egy példánya szerepel. Az animáció során a szimbólumpéldány jellemző tulajdonsága például helyzete változik meg. Az alakzatátmenet során az alábbi tulajdonságok változtathatók: Méret Koordináták Forgás Magasság Szélesség Döntés Színezet Fényerősség Átlátszóság Az animációban szereplő szimbólum maga is lehet MovieClip típusú, azaz tartalmazhat animációt. Alakzatátmenet animáció Az alakzatátmenet esetén az előbbitől eltérően a kezdő-, és vég kulcsképkockában egy-egy grafikai objektum áll. (Azaz nem szimbólumpéldány!) Ezen különböző objektumok, pontjait fogja egyikből a másikba vinni a program. A kívánt hatás elérése érdekében pontosan is megadhatjuk, hogy a kezdeti alakzat melyik pontját a hátsó kulcsképkocka melyik pontjává transzformálja a Flash. Előző kulcsképkockákat tartalmazó képkockák Az előző kulcsképkockákat tartalmazó képkockák, röviden képkockák viselkedése rendkívül egyszerű. Arra szolgálnak, hogy az őket megelőző kulcsképkocka tartalmát megjelenítsék. A funkció megvalósítására használhatnánk azt a megoldást is, hogy a kezdeti kulcsképkocka tartalmát új kulcsképkockákba másoljuk, ám ez a következő problémákat veti fel: Ha a kulcsképkocka tartalmát meg szeretnénk változtatni, azt minden másolaton el kell végeznünk. Ha a kulcsképkockán szereplő szimbólumpéldányokhoz interakciót rendelünk, például gomb lenyomása, akkor azt minden másolatnál meg kell valósítanunk.

12 Mindezek elkerülésére alkalmazzuk azt a módszert, hogy az animáció során állandó jelleggel megjelenő objektumokat egyetlen kulcsképkockával, és további képkockákkal reprezentáljuk. Lejátszófej Az animáció pillanatnyi állapotát az időszalagon található függőleges piros vonal, a lejátszófej mutatja. Az egér segítségével a lejátszófejet bárhova elmozdíthatjuk az időszalagon.

A Paint program használata

A Paint program használata A Paint program használata A Windows rendszerbe épített Paint program segítségével képeket rajzolhat, színezhet és szerkeszthet. A Paint használható digitális rajztáblaként. Egyszerű képek és kreatív projektek

Részletesebben

Rajzoljunk a Flash programmal! FLASH ALAPOK I.

Rajzoljunk a Flash programmal! FLASH ALAPOK I. Bódis Attila: FLASH ALAPOK http://members.upclive.hu/abodis/ A dokumentum az Öveges József SZKI tanulói és tanárai, valamint az Öveges Versenyre nevező általános iskolák diákjai és tanárai számára készült.

Részletesebben

Word VI. Lábjegyzet. Ebben a részben megadhatjuk, hogy hol szerepeljen a lábjegyzet (oldal alján, szöveg alatt).

Word VI. Lábjegyzet. Ebben a részben megadhatjuk, hogy hol szerepeljen a lábjegyzet (oldal alján, szöveg alatt). Word VI. Lábjegyzet A számozást minden oldalon vagy minden szakaszban újrakezdhetjük. Mutassunk a Beszúrás menü Hivatkozás pontjára, majd kattintsunk a Lábjegyzet parancsra. Ebben a részben megadhatjuk,

Részletesebben

Téglalap kijelölés opciói

Téglalap kijelölés opciói Kijelölés Téglalap kijelölés opciói Hozzunk létre egy új képet (méret: 640x400)!.Téglalap kijelölő eszköz kiválasztása. Kijelölés-szerkesztő megnyitása. Kijelölés megrajzolása Opciók: 4. Élsímítás 5. Lágy

Részletesebben

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése Táblázatok Táblázatok beszúrása A táblázatok sorokba és oszlopokba rendezett téglalap alakú cellákból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget. A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére,

Részletesebben

A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását.

A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását. 11. Geometriai elemek 883 11.3. Vonallánc A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását. A vonallánc egy olyan alapelem, amely szakaszok láncolatából áll. A sokszög

Részletesebben

QGIS szerkesztések ( verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András

QGIS szerkesztések ( verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András QGIS szerkesztések (2.18.3 verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán 2.18.3. verzióra aktualizálta: Jáky András (jakyandras@gmail.com) A QGIS számtalan vektorszerkesztési műveletet biztosít. Tolerancia beállítások

Részletesebben

KissS. Rajzobjektumok használata Wordben.

KissS. Rajzobjektumok használata Wordben. A word ablak testreszabása A Rajzolás eszköztár gombjai segítségével magunk is létrehozhatunk illusztrációkat Wordben. A Rajzolás eszköztár a Szokásos eszköztár Rajz gombjának be- vagy kikapcsolásával

Részletesebben

Imagine Logo Tanmenet évfolyam

Imagine Logo Tanmenet évfolyam Imagine Logo Tanmenet 5. 6. 7. évfolyam 5. évfolyam 18. óra: Algoritmus fogalma, hétköznapi algoritmusok. Tkv. 72-73. oldal feladatai + Imagine Logo Demóválasztás (Játékok) 19. óra: Térbeli tájékozódást

Részletesebben

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL a., Begépelés Az adatok bevitelének legegyszerűbb módja, ha a táblázat kijelölt cellájába beírjuk őket. - számok (numerikus adatok) -

Részletesebben

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot!

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot! Bevezetés Ebben a fejezetben megismerkedünk az Excel munkalapjainak beszúrásával, törlésével, másolásával, valamint áthelyezésével, illetve csoportos kezelésével. Képesek leszünk különböző munkafüzetek

Részletesebben

Vektorgrafikus rajzeszközök

Vektorgrafikus rajzeszközök 8. nap Vektorgrafikus rajzeszközök A fejezet címe kicsit megtévesztõ lehet. Mivel a Flash alapvetõen vektorgrafikus alapú képek animálására szolgál, ezért a programon belül használható rajzeszközök mindegyikével

Részletesebben

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása.

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.7. Wroclaw Cím: A Print composer használata és a címkézés. Minta fájl letöltése innen: http://www.box.net/shared/87p9n0csad Egyre több publikációban szerepelnek digitális térképek,

Részletesebben

Hogyan kezdjük a VUE-val

Hogyan kezdjük a VUE-val Hogyan kezdjük a VUE-val Új térkép készítése VUE indításához: 1. Válasszuk a Start -> Minden program -> VUE -> VUE pontot. VUE elindul. A VUE eszköztár, a térkép vászon, és a lebegő Formázás eszköztár

Részletesebben

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei:

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei: TABULÁTOROK A tabulátorokat a szavak soron belüli pontos pozicionálására használjuk. A tabulátorokat valamilyen pozícióhoz kötjük. A pozíciók beállíthatók vonalzón vagy a Formátum menü Tabulátorok menüpontjának

Részletesebben

A MIMIO interaktív tábla használata. Dr. Boda István DRHE,

A MIMIO interaktív tábla használata. Dr. Boda István DRHE, A MIMIO interaktív tábla használata Dr. Boda István DRHE, 2017-04-21 Mimio Classroom termékcsalád Mimio Interactive oktatási technológiák (http://www.mimio.hu/) MimioTeach, MimioInteractive Xi; MimioProjector

Részletesebben

Egyéb 2D eszközök. Kitöltés. 5. gyakorlat. Kitöltés, Szöveg, Kép

Egyéb 2D eszközök. Kitöltés. 5. gyakorlat. Kitöltés, Szöveg, Kép 5. gyakorlat Egyéb 2D eszközök Kitöltés, Szöveg, Kép Kitöltés A kitöltés önálló 2D-s elemtípus, amely egy meghatározott felület sraffozására, vagy egyéb jellegű kitöltésére használható. Felület típusú

Részletesebben

Mechatronika segédlet 3. gyakorlat

Mechatronika segédlet 3. gyakorlat Mechatronika segédlet 3. gyakorlat 2017. február 20. Tartalom Vadai Gergely, Faragó Dénes Feladatleírás... 2 Fogaskerék... 2 Nézetváltás 3D modellezéshez... 2 Könnyítés megvalósítása... 2 A fogaskerék

Részletesebben

Képszerkesztés. Letölthető mintafeladatok gyakorláshoz: Minta teszt 1 Minta teszt 2. A modul célja

Képszerkesztés. Letölthető mintafeladatok gyakorláshoz: Minta teszt 1 Minta teszt 2. A modul célja Képszerkesztés Letölthető mintafeladatok gyakorláshoz: Minta teszt 1 Minta teszt 2 A modul célja Az ECDL Képszerkesztés alapfokú követelményrendszerben (Syllabus 1.0) a vizsgázónak értenie kell a digitális

Részletesebben

Objektumok és osztályok. Az objektumorientált programozás alapjai. Rajzolás tollal, festés ecsettel. A koordinátarendszer

Objektumok és osztályok. Az objektumorientált programozás alapjai. Rajzolás tollal, festés ecsettel. A koordinátarendszer Objektumok és osztályok Az objektumorientált programozás alapjai Rajzolás tollal, festés ecsettel A koordinátarendszer A vektorgrafikában az egyes grafikus elemeket (pontokat, szakaszokat, köröket, stb.)

Részletesebben

Útmutató. Készítette: Zsiros Mihály / Tehetség Piactér

Útmutató. Készítette: Zsiros Mihály / Tehetség Piactér Útmutató Készítette: Zsiros Mihály / Tehetség Piactér Mi is az a Prezi? 2009 indult, magyar Flash-alapú prezentáció készítő program, 30 millió + felhasználó (2013. november), felhő alapú. Halácsy Ádám,

Részletesebben

Mechatronika segédlet 1. gyakorlat

Mechatronika segédlet 1. gyakorlat Mechatronika segédlet 1. gyakorlat 2017. február 6. Tartalom Vadai Gergely, Faragó Dénes Indítás, kezelőfelület... 2 Négyzet... 4 Négyzet rajzolásának lépései abszolút koordinátákkal... 4 Kocka, 3D eszközök...

Részletesebben

Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját!

Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját! 2. feladat Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját! 1.Válasszon egyedi hátteret a prezentációnak! 2.Minden oldalon a bolt neve és emblémája jelenjen meg! Az

Részletesebben

QGIS tanfolyam (ver.2.0)

QGIS tanfolyam (ver.2.0) QGIS tanfolyam (ver.2.0) I. Rétegkezelés, stílusbeállítás 2014. január-február Összeállította: Bércesné Mocskonyi Zsófia Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság A QGIS a legnépszerűbb nyílt forráskódú asztali

Részletesebben

14.2. OpenGL 3D: Mozgás a modellben

14.2. OpenGL 3D: Mozgás a modellben 14. Fotórealisztikus megjelenítés 1019 14.2. OpenGL 3D: Mozgás a modellben A program az OpenGL technika alkalmazásával gyors lehetőséget biztosít a modellben való mozgásra. A mozgás mellett lehetőség van

Részletesebben

Prezentáció, Diagramok, rajzolt objektumok. Szervezeti diagram

Prezentáció, Diagramok, rajzolt objektumok. Szervezeti diagram A szervezeti diagram fogalma A szervezet egy többé-kevésbé állandó tagsággal rendelkező, emberekből álló csoport, melynek van egy vezető rétege. (forrás: Dr. Sediviné Balassa Ildikó: Szervezési Ismeretek

Részletesebben

Prezentációkészítés PowerPoint XP-vel

Prezentációkészítés PowerPoint XP-vel PowerPoint XP-vel Tanmenet PowerPoint XP-vel TANMENET- PowerPoint XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. A PowerPoint XP indítása, alapvető fájlműveletek 35 perc 2. A PowerPoint ablakának áttekintése 25

Részletesebben

Weboldal grafika készítés elméleti síkon Grafikából szabáványos CSS és XHTML sablon

Weboldal grafika készítés elméleti síkon Grafikából szabáványos CSS és XHTML sablon Az elméleti rész után jöhet a gyakorlati megvalósítás. A grafika nem lesz túl bonyolult, hogy egyszerűen reprodukálható legyen bárki számára. A megvalósítási szakasz inkább csak érzékeltetés, hogy mire

Részletesebben

Tartalom Képernyő részei... 2

Tartalom Képernyő részei... 2 Tartalom Képernyő részei... 2 Sötétszürke menü részei... 2 1. Menü kibontása... 2 2. Eszközök... 3 3. Műveletek... 3 Világosszürke menü részei... 4 Kijelölés... 4 Okos kijelölés... 5 Körülvágás... 6 Vegyes

Részletesebben

1.A. feladat: Programablakok

1.A. feladat: Programablakok 1.A. feladat: Programablakok Nyisd meg sorban a Sajátgép mappát, Hálózatok mappát, indítsd el az Internet Explorer programot. Ehhez kattints kettőt mindegyik asztalon lévő ikonjára. Ha egy ablak teljes

Részletesebben

Képek és grafikák. A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása

Képek és grafikák. A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása Képek beszúrása A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása Az eszköztárról is beszúrhatunk ClipArt képeket, ha kihúzzuk a ClipArt ikont,

Részletesebben

Word IV. Élőfej és élőláb

Word IV. Élőfej és élőláb Word IV. Élőfej és élőláb A menüpont a Nézet legördülő menü Élőfej és élőláb parancsával érhető el. Ezután a megjelenő szaggatott részbe írhatjuk be a kíván szöveget. OLDALSZÁMFORMÁZÁS DÁTUMBESZÚRÁS VÁLTÁS

Részletesebben

Ablakok. Fájl- és mappaműveletek. Paint

Ablakok. Fájl- és mappaműveletek. Paint Ablakok. Fájl- és mappaműveletek. Paint I. Grafikai programok Grafika rajz I.1. Mit várunk el egy rajzolóprogramtól? Ld. tk. 57. oldal I.2. Szabadkézi rajz és számítógépes rajz Szabadkézi rajz Számítógép

Részletesebben

Pixel vs. Vektor. Pixelgrafikus: Vektorgrafikus:

Pixel vs. Vektor. Pixelgrafikus: Vektorgrafikus: Grafika Pixel vs. Vektor Pixelgrafikus: Pixelt (képpontot használ, ehhez tartozik színkód Inkább fotók Pl.: GIMP, PhotoShop, Paint Shop Pro, Paint Vektorgrafikus: Objektumokból építkezik, ezek tulajdonságát

Részletesebben

A LOGO MOTION TANÍTÁSA

A LOGO MOTION TANÍTÁSA A LOGO MOTION TANÍTÁSA ÍRTA: SZABÓ JÁNOS TANÍTÓ 2010, KECEL LOGO MOTION TANÍTÁSA KÉSZÍTETTE: SZABÓ JÁNOS TANÍTÓ 2010. 1 1. FOGLALKOZÁS Kattintsunk a Logo motion ikonjára. A Színes teki. Ez a program ablaka.

Részletesebben

SMART Notebook termékcsaládok

SMART Notebook termékcsaládok Termék összehasonlítás termékcsaládok A következő táblázat a oktatói termékcsalád négy különböző termékét hasonlítja össze: Alapvető tudnivalók Platform csoportos oktató Windows és Mac számítógépek A számítógépes

Részletesebben

11. Balra zárt igazítás A bekezdés sorai a bal oldali margóhoz igazodnak. 12. Beillesztés

11. Balra zárt igazítás A bekezdés sorai a bal oldali margóhoz igazodnak. 12. Beillesztés 1. Ablak A képernyő azon része, amelyben programok futhatnak. 2. Aláhúzott A karakter egyszeres vonallal történő aláhúzása a szövegben. 3. Algoritmus Egy feladat megoldását eredményező, véges számú lépések

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

VarioFace dokumenta cio

VarioFace dokumenta cio VarioFace dokumenta cio Tartalom Felhasználói dokumentáció... 2 1. A program felépítése... 2 1.1. Vario csatlakoztatása... 2 1.2. Főablak... 3 1.3. Képkijelölő ablak... 4 2. A program használata... 4 2.1.

Részletesebben

Maszkok 197 Maszkrétegek 197 Maszkolt szöveg 199 Szövegmaszk 202 Izzó szöveg 204 Negatív maszk 205 Animált maszk 206 Animált Kör 208

Maszkok 197 Maszkrétegek 197 Maszkolt szöveg 199 Szövegmaszk 202 Izzó szöveg 204 Negatív maszk 205 Animált maszk 206 Animált Kör 208 194 9 MASZKOK 195 196 Maszkok 197 Maszkrétegek 197 Maszkolt szöveg 199 Szövegmaszk 202 Izzó szöveg 204 Negatív maszk 205 Animált maszk 206 Animált Kör 208 Maszkok 197 Maszkok Maszkrétegek A maszk effektusokat

Részletesebben

6. Alkalom. Kép ClipArt WordArt Szimbólum Körlevél. K é p

6. Alkalom. Kép ClipArt WordArt Szimbólum Körlevél. K é p 6. Alkalom Kép ClipArt WordArt Szimbólum Körlevél K é p Képet már létezı képállományból vagy a Word beépített CLIPART képtárgyőjteményébıl illeszthetünk be. Képállományból kép beillesztése A szövegkurzort

Részletesebben

A PowerMill egy hatékony alámarásmentes CAM rendszer, amellyel 3D-s szerszámpályákat tudunk generálni, importált CAD modellek alapján.

A PowerMill egy hatékony alámarásmentes CAM rendszer, amellyel 3D-s szerszámpályákat tudunk generálni, importált CAD modellek alapján. PowerMill 1. Bevezetés 1. BEVEZETÉS A PowerMill egy hatékony alámarásmentes CAM rendszer, amellyel 3D-s szerszámpályákat tudunk generálni, importált CAD modellek alapján. Bementeti fájlformátumok DELCAM

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Diagram létrehozása. 1. ábra Minta a diagramkészítéshez

Diagram létrehozása. 1. ábra Minta a diagramkészítéshez Bevezetés Ebben a témakörben megtanuljuk, hogyan hozzunk létre diagramokat, valamint elsajátítjuk a diagramok formázásnak, módosításának lehetőségeit. A munkalap adatainak grafikus ábrázolási formáját

Részletesebben

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán Bevezetés Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán A QGIS program egy nyiltforrású asztali térinformatikai program, mely a http://www.qgis.org oldalról tölthető le. Ebben a kis

Részletesebben

Kulcskockák és üres kulcskockák Átmenetkészítés Összefoglalás Kérdés felelet Tudáspróba

Kulcskockák és üres kulcskockák Átmenetkészítés Összefoglalás Kérdés felelet Tudáspróba TARTALOMJEGYZÉK I. rész: Grafikák összegyûjtése és animációjuk a Flash-ben 1. lecke: Alapok 3 Vágjunk bele!............................................................ 4 Helyzetmeghatározás......................................................

Részletesebben

S Z E K S Z Á R D T É R I N F O R M A T I K A I R E N D S Z E R

S Z E K S Z Á R D T É R I N F O R M A T I K A I R E N D S Z E R S Z E K S Z Á R D T É R I N F O R M A T I K A I R E N D S Z E R FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV (KIV O NAT 2018 JÚNIUS) SZOFTVERKÖVETELMÉNYEK A térinformatikai rendszer kezelőfelülete Autodesk MapGuide Enterprise

Részletesebben

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet Lakóház tervezés ADT 3.3-al Segédlet A lakóház tervezési gyakorlathoz főleg a Tervezés és a Dokumentáció menüket fogjuk használni az AutoDesk Architectural Desktop programból. A program centiméterben dolgozik!!!

Részletesebben

QGIS gyakorló. Cím: Pufferzóna előállítása (Buffering) Minta fájl letöltése:

QGIS gyakorló. Cím: Pufferzóna előállítása (Buffering) Minta fájl letöltése: QGIS gyakorló Cím: Pufferzóna előállítása (Buffering) Minta fájl letöltése: http://www.box.net/shared/0ui86dft8bdxp6pak8g6 Az elemzések során gyakran vetődik fel az a kérdés, hogy egy objektumhoz, egy

Részletesebben

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Nézetek

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Nézetek Microsoft Power Point 2003 program esetén Különböző nézetek közül választhatunk, melyeket többféleképpen érhetünk el: kattinthatunk a Nézet menüre, és onnan választjuk ki a használni kívánt nézetet; a

Részletesebben

Ismerkedés a Word 2007 felületével

Ismerkedés a Word 2007 felületével Ismerkedés a Word 2007 felületével A Word 2007 használata A Microsoft Word első, Windows operációs rendszerhez készült változata 1989 novemberében jelent meg. Az eredeti és az újabb verziók, illetve a

Részletesebben

Fürdőszoba tutorial 01

Fürdőszoba tutorial 01 Fürdőszoba tutorial 01 Nyissunk egy új dokumentumot: Ctrl+N vagy File menü/new. Adjuk meg a dokumentum méretét: legyen most egy fektetett A/4-es lapunk. Kattintsunk a Tools Palettán a Rectangle Tool-ra,

Részletesebben

CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35.

CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35. CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35. Tel./fax: (36 1) 361-3540 email : cad-art@cad-art.hu http://www.cad-art.hu PEPS CNC Programozó Rendszer Oktatási Segédlet Laser megmunkálás PEPS 4 laser megmunkálási

Részletesebben

A program telepítése

A program telepítése program telepítése Töltse le a telepítőt a www.kocheskochkft.hu internetes oldalról. Programjaink menü alatt válassza a Egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos nyilvántartás programot, kattintson

Részletesebben

Képek és grafikák használata

Képek és grafikák használata Kép elhelyezése a dokumentumban A mai szövegszerkesztők támogatják a képek használatát, ezért egy dokumentum nemcsak szöveget, hanem képeket is tartalmazhat. A Word szövegszerkesztő a képek és rajzok szövegen

Részletesebben

Regresszió számítás. Tartalomjegyzék: GeoEasy V2.05+ Geodéziai Kommunikációs Program

Regresszió számítás. Tartalomjegyzék: GeoEasy V2.05+ Geodéziai Kommunikációs Program Regresszió számítás GeoEasy V2.05+ Geodéziai Kommunikációs Program DigiKom Kft. 2006-2010 Tartalomjegyzék: Egyenes x változik Egyenes y változik Egyenes y és x változik Kör Sík z változik Sík y, x és z

Részletesebben

Ablakok. Fájl- és mappaműveletek. Paint

Ablakok. Fájl- és mappaműveletek. Paint Ablakok. Fájl- és mappaműveletek. Paint I. Ablakok I.1. Ablak fogalma Windows = ablak, rövidítése: win Program indítás kinyílik az ablaka I.2. Ablak részei A programablak rendszerint az alábbi részekre

Részletesebben

3 Szimbólumok létrehozása és szerkesztése

3 Szimbólumok létrehozása és szerkesztése Szimbólumok létrehozása és szerkesztése A filmklipként, grafikaként vagy gombként megjelenő szimbólumok segítenek megőrizni projektünk kis fájlméretét, ugyanakkor nagymértékben fokozzák munkánk rugalmasságát.

Részletesebben

Bevezető. Mi is az a GeoGebra? Tények

Bevezető. Mi is az a GeoGebra? Tények Bevezető Mi is az a GeoGebra? dinamikus matematikai szoftver könnyen használható csomagolásban az oktatás minden szintjén alkalmazható tanításhoz és tanuláshoz egyaránt egyesíti az interaktív geometriát,

Részletesebben

Photofiltre használata KAP képek javításához

Photofiltre használata KAP képek javításához Photofiltre használata KAP képek javításához A program innen letölthető angol nyelven: http://www.photofiltre-studio.com/pf7-en.htm A magyarosított verziót felbővítettem maszkokkal, keretekkel, kijelölési

Részletesebben

A GIMP festő és rajzolóeszközei

A GIMP festő és rajzolóeszközei A GIMP festő és rajzolóeszközei Az eszközök felsorolása Menü: Eszközök/Festőeszközök, vagy eszköztár Kitöltési eszköz (Bucket fill) színnel vagy mintával tölti ki a hasonló egybefüggő területet Színátmenet

Részletesebben

Akciók, diavetítés. 1. ábra Akciógombok. A lap két regiszterfülből áll, ezek a Kattintásra és az Áthaladáskor. Nézzük meg először az elsőt!

Akciók, diavetítés. 1. ábra Akciógombok. A lap két regiszterfülből áll, ezek a Kattintásra és az Áthaladáskor. Nézzük meg először az elsőt! Akciók Az akciógombok alkalmazásával beállíthatjuk, hogy az objektumra kattintva végrehajtsa a hozzárendelt hiperhivatkozást. Jól láttuk, hogy az objektumokhoz, diákhoz rendelhettünk akciókat, de az akciógombokkal

Részletesebben

Vágjunk bele! Alapok ID SZALAG SZÍNPAD ESZKÖZÖK TULAJDONSÁGOK

Vágjunk bele! Alapok ID SZALAG SZÍNPAD ESZKÖZÖK TULAJDONSÁGOK Vágjunk bele! Alapok SZÍNPAD ID SZALAG ESZKÖZÖK TULAJDONSÁGOK 1 Helyzetmeghatározás Színpad Eszközök Id szalag Táblák Felhasználó (közönség, tanú) Szerz (alkotó, tervez ) Színpad Stage A Flash munkafelület

Részletesebben

Számítógépes grafika

Számítógépes grafika Számítógépes grafika Táblázatok a 9. osztályos informatika-tankönyvhöz Nemzeti Tankönyvkiadó, 2005 (Rsz.:16172) Az alábbiakban táblázatos formában megadjuk az egyes leckékben említett tevékenységekhez

Részletesebben

Ablak és ablakműveletek

Ablak és ablakműveletek Ablak és ablakműveletek 1. Jelölje meg az igaz állításokat! A. A képen egy ablakot lehet látni. B. A Windows operációs rendszerben a mappák és programok ablakokban nyílnak meg. C. Egyszerre csak egy ablakot

Részletesebben

Vetítési beállítások

Vetítési beállítások Vetítési beállítás A vetítési beállításokhoz a Diavetítés/ parancsot kell alkalmazni. 1. ábra Megadható a bemutató típusa: Bemutatás élőszó mellett: sima diavetítés Irányított bemutató: A vetítés hasonlít

Részletesebben

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről Műveletek makrókkal A munkafüzettel együtt tárolt, minden munkalapon elérhető makrót a Fejlesztőeszközök szalag Makrók párbeszédpanelje segítségével nyithatjuk meg, innen végezhetjük el a makrókkal megoldandó

Részletesebben

Backup Premium Rövid útmutató

Backup Premium Rövid útmutató A programról A Memeo Backup Premium egyszerű biztonsági másolási megoldás, mely nagy segítséget nyújt a bonyolult digitális világban. Az értékes, érzékeny dokumentumokról automatikus biztonsági másolatot

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv A ForteMap használatához 1 T a r talomjegyzék 1. AZ ALKALMAZÁS ELINDÍTÁSA... 3 1.1. A KEZELŐFELÜLET ISMERTETÉSE... 3 1.2. NAVIGÁLÁS A TÉRKÉPEN... 3 1.2.1. Térkép nagyítása... 4 1.2.2.

Részletesebben

Microsoft Office PowerPoint 2003 alapok

Microsoft Office PowerPoint 2003 alapok Microsoft Office PowerPoint 2003 alapok Készítette: Kiss András Bemutatókról általában A bemutatók az előadások hatékonyabbá tételéhez használhatók. Egy előadás során sokkal hatékonyabb az ismeretközlés,

Részletesebben

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat.

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat. A feladat megoldásához a Sharepoint Designer 2007 programot használjuk, mely ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. Az érettségi aktuális szoftverlistája alapján az Expression Web 2, az Expression

Részletesebben

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből Táblázat beszúrása, létrehozása A táblázatok készítésének igénye már a korai szövegszerkesztőkben felmerült, de ezekben nem sok lehetőség állt rendelkezésre. A mai szövegszerkesztőket már kiegészítették

Részletesebben

A Adobe Flash CS4 grafikus felülete

A Adobe Flash CS4 grafikus felülete Bevezető Az Internet valódi sikerét a W W W (World Wide Web - Világháló) hozta, és a grafikák megjelentek a publikált oldalakon. Pontosan úgy, mint a száz évvel ezelőtti fénykép esetében, ma már nem elégszünk

Részletesebben

Közös keret egy objektumhalmazra

Közös keret egy objektumhalmazra Közös keret egy objektumhalmazra A lenti példán jól látható, hogy az eredeti címfelirat és a kredit doboza egyetlen fehér kereten osztozik. Ezt a rétegekre tett külön keretekkel sehogy se lehet megoldani,

Részletesebben

Táblázatkezelés, Diagramkészítés. Egyéb műveletek

Táblázatkezelés, Diagramkészítés. Egyéb műveletek Diagram törlése Beágyazott diagramobjektum esetén jelöljük ki a diagramot a diagram üres területére kattintva, majd üssük le a DELETE billentyűt! Ha a diagram önálló diagramlapon helyezkedik el, akkor

Részletesebben

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra,

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra, Word V. Tabulátorok A tabulátorok (tabulátorhely: A vízszintes vonalzó azon pontja, amely meghatározza a szövegbehúzást, illetve a szövegoszlop kezdetét.), segítségével a szöveget balra, jobbra, középre,

Részletesebben

Tervezés eszköztár. Alapszínek alap betűk. Háttérszín (háttérstílus) Betűszínek. Betűtípusok. w w w. h a n s a g i i s k. h u

Tervezés eszköztár. Alapszínek alap betűk. Háttérszín (háttérstílus) Betűszínek. Betűtípusok. w w w. h a n s a g i i s k. h u 6 Tervezés eszköztár Alapszínek alap betűk Háttérszín (háttérstílus) A diák háttere legyen világossárga! RGB (255,255,200) Betűszínek Állítsd át a betűszínt! Az 1. szöveg módosításával minden szövegszín

Részletesebben

Prezentációkészítés PowerPoint XP-vel

Prezentációkészítés PowerPoint XP-vel PowerPoint XP-vel Tanmenet PowerPoint XP-vel TANMENET- PowerPoint XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. A PowerPoint XP indítása, alapvető fájlműveletek 2. A PowerPoint ablakának áttekintése 3. Ablaktáblák

Részletesebben

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése Telepítő fájl letöltése honlapunkról A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése A honlapunkon (www.novitax.hu) található telepítő fájlt (novitax2007-setup.exe) le kell tölteni a számítógép egy

Részletesebben

Térkép megjelenítése

Térkép megjelenítése Térkép megjelenítése VUE-nek több eszköze is van, hogy rendszerezzen és megmutasson térkép tartalmat, képet és csomópontot. Zoom opció, térkép beállítások és metszés a következőekben lesz tárgyalva. Zoom

Részletesebben

* Az eszköztáron látható menüpontok közül csak a felsoroltak esetén használható a Ctrl.

* Az eszköztáron látható menüpontok közül csak a felsoroltak esetén használható a Ctrl. Általános fogómód használata Az általános fogómód egy olyan objektum érzékeny kurzor, amely az alább felsorolt szerkesztı mőveleteknél felismeri azt, hogy milyen grafilus elem felett áll, és annak megfelelıen

Részletesebben

A program a köröket és köríveket az óramutató járásával ellentétes irányban rajzolja meg.

A program a köröket és köríveket az óramutató járásával ellentétes irányban rajzolja meg. 894 11.4. Kör és körív 11.4. Kör és körív A program a köröket és köríveket az óramutató járásával ellentétes irányban rajzolja meg. 11.4.1. Kör/Körív tulajdonságai A kör vagy körív létrehozása előtt állítsa

Részletesebben

Táblázatos adatok használata

Táblázatos adatok használata Táblázatos adatok használata Tartalomjegyzék 1. Az adatok rendezése...2 2. Keresés a táblázatban...2 3. A megjelenő oszlopok kiválasztása...3 4. Az oszlopok sorrendjének meghatározása...4 5. Az oszlopok

Részletesebben

Ismerkedés az új felülettel

Ismerkedés az új felülettel Ismerkedés az új felülettel A 2003-as verzióhoz képes változott a menüszerkezet. Az ablak tetején menüszalag található, amely előtérbe helyezi a legfontosabb parancsokat, így nem kell a program legkülönbözőbb

Részletesebben

Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése

Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése A digitális aláírásból (tanúsítványból) két fajta létezik! Egyik az úgynevezett hardveres tanúsítvány, amelynél az ügyfél rendelkezik fizikailag egy

Részletesebben

Informatika témavázlat. 3. évfolyam

Informatika témavázlat. 3. évfolyam Informatika témavázlat 3. évfolyam 1. óra Ismétlés tanévi aktualitások Balesetvédelem baleset megelőzés. Mit tanultunk az elmúl időszakban Miről tanulunk az idei tanévben Felszerelések Munkarend 1. Mi

Részletesebben

18. Szövegszerkesztők

18. Szövegszerkesztők 18. Szövegszerkesztők A szövegszerkesztés olyan számítógépes művelet, amelynek során később nyomtatásban megjelenő szövegegységeket, dokumentumokat hozunk létre, majd azokat papírra kinyomtatjuk. A különböző

Részletesebben

Hossz- és keresztszelvények előállítása

Hossz- és keresztszelvények előállítása Hossz- és keresztszelvények előállítása Pontok betöltése Első lépésben, a három dimenzióban felmért pontokat kell betölteni egy új, üres állományba. Ehhez a Munka/Térképek ablakot nyissuk meg, itt a Térkép/Koordinátajegyzék

Részletesebben

Cikktípusok készítése a Xarayában

Cikktípusok készítése a Xarayában Cikktípusok készítése a Xarayában A Xaraya legfontosabb tulajdonsága az egyedi cikktípusok egyszerű készítésének lehetősége. Ezzel kiküszöbölhető egyedi modulok készítése, hiszen néhány kattintással tetszőleges

Részletesebben

Blog (Google Blogger) használata

Blog (Google Blogger) használata Blog (Google Blogger) használata A blog naplószerű bejegyzések internetes közzétételére alkalmas weboldal. Elterjedtek az ún. személyes blogok, amikor egy-egy személyhez kötődő naplóbejegyzéseket találunk;

Részletesebben

T-AVL Nyomkövető webkliens

T-AVL Nyomkövető webkliens Teltonika UAB - www.teltonika.lt - A megjelenített tartalom jogvédett - MM Turbo Marketing Kft. T-AVL Nyomkövető webkliens Használati útmutató Kezelési útmutató Opciók ismertetése Verzió: 2011/4 www.mmturbo.hu

Részletesebben

MISKEI VENDEL TIPPEK ÉS TRÜKKÖK GÖMBPANORÁMA KÉSZÍTÉSÉHEZ I. 2007 Panorámakép készítése tükörtechnikával Nagyon érdekesnek tartom a gömbpanorámákat, ezért kerestem egy olyan egyszerű módszert, amivel viszonylag

Részletesebben

Animáció Inkscape-pel

Animáció Inkscape-pel 1 Animáció Inkscape-pel 2 Mission Inkspassible Az Inkscape nem animációs program. Ugyanakkor ideális rajzfilmfigurák készítésére, s a benne végzett transzformációk (mozgatás, forgatás, nagyítás, stb.)

Részletesebben

A dinamikus geometriai rendszerek használatának egy lehetséges területe

A dinamikus geometriai rendszerek használatának egy lehetséges területe Fejezetek a matematika tanításából A dinamikus geometriai rendszerek használatának egy lehetséges területe Készítette: Harsányi Sándor V. matematika-informatika szakos hallgató Porcsalma, 2004. december

Részletesebben

Dokumentáció. IT Worx. Web eszközök Hír box. 1. Első lépések

Dokumentáció. IT Worx. Web eszközök Hír box. 1. Első lépések Dokumentáció IT Worx Web eszközök Hír box 1. Első lépések A szöveg melletti háromszögre kattintva rendezhetjük a hír boxokat abc szerinti növekvő vagy csökkenő sorrendbe: Ha rákattintunk az egyik hír box

Részletesebben

QGIS Gyakorló. 1. kép. A vektor réteg (grassland.shp).

QGIS Gyakorló. 1. kép. A vektor réteg (grassland.shp). QGIS Gyakorló Verzió: 1.7 Wroclaw Cím: Műveletek az attribútum táblával Minta fájl letöltése innen: https://www.dropbox.com/link/17.oxt9ziogfh?k=54ff982063bac43be40bf263d9cf45ef A vektoros adatmodell számos

Részletesebben

Diagram formázása. A diagram címének, a tengelyek feliratainak, jelmagyarázatának, adatfeliratainak formázása

Diagram formázása. A diagram címének, a tengelyek feliratainak, jelmagyarázatának, adatfeliratainak formázása A diagram címének, a tengelyek feliratainak, jelmagyarázatának, adatfeliratainak formázása Ha ezen elemeknek a betűtípusát, betűstílusát, betűméretét, betűszínét és az elem hátterét akarjuk formázni, akkor

Részletesebben

Memeo Instant Backup Rövid útmutató. 1. lépés: Hozza létre ingyenes Memeo fiókját. 2. lépés: Csatlakoztassa a tárolóeszközt a számítógéphez

Memeo Instant Backup Rövid útmutató. 1. lépés: Hozza létre ingyenes Memeo fiókját. 2. lépés: Csatlakoztassa a tárolóeszközt a számítógéphez Bevezetés A Memeo Instant Backup egyszerű biztonsági másolási megoldás, mely nagy segítséget nyújt a bonyolult digitális világban. A Memeo Instant Backup automatikus módon, folyamatosan biztonsági másolatot

Részletesebben

Importálás. más típusú (pl:.imp,.xml,.xkr,.xcz) állomány beimportálása a nyomtatványkitöltő programba

Importálás. más típusú (pl:.imp,.xml,.xkr,.xcz) állomány beimportálása a nyomtatványkitöltő programba Importálás Külső programok által generált imp és.xml állományokat be lehet tölteni a program import funkcióival. Az ABEV2006 az xml állományok importálását nem tudta. Ez újdonság a nyomtatványkitöltő programban.

Részletesebben

Flash. A program kezelőfelülete. Eszköztár

Flash. A program kezelőfelülete. Eszköztár Flash A program kezelőfelülete Eszköztár Nyíl Az egyik alapeszköz, amire akkor van szükség, ha ki szeretnénk jelölni valamilyen objektumot a főablakban. Részkiválasztó Egy forma vagy szöveg különböző részei

Részletesebben