Optikai illuziók - a látás kutatás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Optikai illuziók - a látás kutatás"

Átírás

1 Nemzetközi Fényszimpózium, Eger 2005 Optikai illuziók - a látás kutatás Dr Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mechatronika, Optika és Műszertechnika Tanszék

2 Hogyan működik a látás? Két ellentétes nézet: Immanuel Kant ( ): A világot a szemünkkel és a többi érzékszervünkkel közvetlenül, intuitive látjuk meg.az észlelet közvetlen (és isteni) tudása a külső valóságnak. Richard L. Gregory (1982): Nyilvánvalóan rendkívül bonyolult folyamatok játszódnak itt le az agynak talán a legbonyolultabb működéséről van szó: ahhoz, hogy az érzékszervi adatok érzékeléssé váljanak, emlékképeket kell felidéznie, finom megkülönböztetéseket és összehasonlításokat kell tennie,logikai döntéseket kell hoznia.

3 A látás folyamata A látás összetett jelenség: Optikai Fiziológiai Pszichológiai A látórendszer részei: A szem optikai rendszere optikai leképezés Az idegi hálózat a szemtől az agyig fiziológiai folyamatok matematikai műveletek Az agykéreg a kép analizise a kép szintézise a kép felismerése asszociációk

4 Az emberi szem felépítése Az emberi szem átlagosan 24 mm átmérőjű gömb alakú szerv. Úgy működik, mint egy kicsiny biológiai digitális fényképező gép, amelynek háromtagú, nagylátószögű objektívje (szaruhártya, pupilla, szemlencse) a képfelvevő mátrix detektorra (retina) képezi le a környező világot. A fényképező gép írisz blendéjének szerepét a szem pupilla nyílása tölti be: ez határolja a szembe bocsátott fény mennyiségét. Tágulása és szűkülése akaratunktól függetlenül, automatikusan követi a fényviszonyok változását (pupilla reflex). A szemlencse ugyancsak automatikusan áll élesre (akkomodál) a különböző távoli tárgyakra, ennek érdekében alakját és törésmutatóját is változtatja. Mindezek alapján megállapítható, hogy szemünk működése felülmúlja a legkorszerűbb digitális fényképező gépeket is.

5 A látvány képe a retinán A retinán megjelenő fordított állású reális kép nem kifogástalan: torzított, kicsit életlen és a retina megvilágítottsága a szélek felé csökken. Ezeket a hibákat azonban az agyunk korrigálja, és részletdús, torzítatlan, egyenletes megvilágítású képet állít elő, (éppen úgy, ahogyan a digitális fényképező géphez csatlakoztatott számítógéppel is javíthatjuk a képminőséget.)

6 A szem érzékelő felülete: a retina A szem képfelvevő felületén fényérzékelő elemek (receptorok) találhatók, éppen úgy, mint a digitális fényképező gép mátrix érzékelőjénél. A szem két féle receptorral lát: nappal a csapok, éjszaka az ezerszer érzékenyebb pálcikák működnek. Körülbelül 6,8 millió csap és 108 millió pálcika található a retinán. A szem tehát ebből a szempontból is felülmúlja a mai legkorszerűbb digitális fényképező gépeket is, amelyeknek mindössze 6 millió pixele van. A csapok harszögletű elrendeződésben helyezkednek el a retinán. Három féle csapunk van. A vörösre, zöldre és kékre érzékeny csapok száma nem azonos, de ezt a különbséget a receptorok érzeteit az agy felé közvetítő idegek hálózata kiegyenlíti. A retina közepén a csapok finomabbak, és sűrűbben helyezkednek el, mit a széleken; ezért középen van az éles látás területe. A csapok fényérzékeny pigmenteket tartalmaznak. Fény hatására ezek lebomlanak, és a bomlástermékek ingerlik a csapokhoz csatlakozó idegvégződéseket. Így jön létre a csapokban az érzet. Sötétben a pigmentek újra termelődnek.

7 A retina elektronmikroszkópos képe A csapok 6-8 mikrométer átmérőjű és mikrométer hosszúságú oszlopos ideg sejtek, amelyekhez az információt tovább szállító idegek csatlakoznak.

8 A retina rétegei A csapok érzeteit közvetítő idegekben az információ feldolgozás már a retinán elkezdődik. Az idegek között hosszirányban és keresztirányban is kapcsolatok jönnek létre és ezek segítségével matematikai műveletek valósulnak meg. Nagyon érdekes könyvet írt erről Neumann János, a számitógépek nagy magyar fejlesztője. (A számológép és az agy, Gondolat Kiadó, 1972))

9 A látóközpontok az agyban A receptorok érzeteit a retinán történő előfeldolgozás után az idegek elviszik az agyba. Itt történik meg a kép teljes feldolgozása és értelmezése, tömörítése és tárolása. A látási információ mindkét szemből mindkét agyféltekébe eljut, majd a legmagasabb rendű képfeldolgozás az agykéregben történik meg.

10 Az alakfelismerésre szakosodott területek A látókéreg az érzeteket aprólékosan analizálja: külön agyterületek elemzik a színeket, a formákat, a látott vonalak irányát és egymáshoz viszonyított hajlásszögét, az egyes vonalak hosszát, a görbe vonalak zártságát vagy nyitottságát, stb, stb. Ezután következik a szitézis, amely létrehozza az érzékletet, és értelmezi a képet. A kép értelmezéséhez már szükség van a tapasztalatokra is, ezeket az ember élete során hosszas tanulással szerzi meg. A csecsemő még nem tud különbséget tenni távoli és közeli tárgyak között; a Hold után éppen úgy kinyújtja a kezét, mint a labdája után.

11 Az észlelés kutatás fiziológiai módszerei A szakembereket már régóta foglalkoztatja, hogy hogyan dolgozza fel agyunk képi érzékletté azt a tulajdonképpen még értelmetlen optikai mintázatot, amelyet a szem a retinára leképez. A megismerésre több módszer ismeretes. Az agy roncsolása Közlekedési balesetekben, háborúkban igen sok agysérülés történik. Ezek következményeinek analizálásából nagyon sokat tudhatunk meg az egyes agyterületek szerepéről a látási információ feldolgozásában. Az agy elektromos ingerlése A fejre tapasztott elekródákkal, villamos ingerléssel látási érzeteket lehet kiváltani. Mikroelektródás szonda Az elektródákat be is lehet vezetni az agyba, és ott célzottan, előre kiválasztott idegsejteken meg lehet mérni a különböző látási ingerekkel kiváltott idegi választ. ERG Az elektro retinográfia alkalamazásakor a látási ingerek hatására kialakuló idegi ingereket mérhetjük meg. (Ezek ugyanis elektromos potenciál változások illetve különböző frekvenciájú villamos impulzusok formájában továbbítódnak az ideg sejtekben.) Rádioaktív izotópok Rádioaktív izotópok is alkalmaznak az agyműködés feltérképezésében MRI Az egyik legkorszerűbb (és legköltségesebb) módszer a mágneses rezonancia vizsgálat.

12 Az egyik legszellemesebb, legolcsóbb és az agyműködést legkevésbé megzavaró kutatási módszer az optikai illúziók megfigyelése. Az optikai illúziók nem azonosak az optikai jelenségekkel. Az optikai jelenségek Az optikai illúziók Az optikai jelenségek fizikai környezetünkben kialakuló, mérhető és reprodukálható optikai jelenségek Például Szivárvány Délibáb Az illúziók eredendően észlelési jelenségek. A tudomány fejlődésében nagy szerepet játszanak triviálisnak látszó, mégis zavarba ejtő jelenségek; talán az észlelés valódi természetére is az illuziókon való töprengés vezethet rá bennünket. Van olyan illuzió, amelyik puszta tévedés, s vannak olyanok, amelyek legalább annyira érdekesek és szórakoztatók, mint maga a valóság. (Richard L. Gregory)

13 A továbbiakban bemutatunk néhány optikai illúziót. Megvizsgáljuk ezek magyarázatát is a látás folyamatának szempontjából.

14 A tárgyak nagyságának és tőlünk való távolságának megítéléséhez sok tapasztalatra van szükség. A szem képalkotó rendszere centrális projekció útján hozza létre a retinális képet. A szem centrumán, azaz optikai középpontján át húzott egyenesek tűzik ki az egyes tárgypontok képének helyét a retinán. Ebből az következik, hogy egy kicsi, de hozzánk közel található macskát éppen akkorának láthatunk, mint egy magas, de tőlünk távolabb álló embert. Ebből sok érdekes optikai illúzió következik.

15 Vajon melyik sárga vonal hosszabb? A centrális projekció törvényszerűségeiből levezethetők a perspektíva törvényei. A perspektíva törvényeit tudat alatt alkalmazzuk akkor, amikor megpróbáljuk megbecsülni a közelebbi és távolabbi tárgyak méretét.

16 Próbáljuk megmagyarázni a következő képeken látható illúziókat! Vajon melyik vízszintes vonal hosszabb?

17 A két férfi a valóságban egyforma nagy. Mi okozza a látszólagos magasság különbséget?

18 A retina erősen ingerelt receptorairól az ingerület átterjed a szomszédos receptorokra is. Ezért a fehér foltot sötét alapon nagyobbnak látjuk, mint a világos foltot sötét alapon.

19 Fekete alapon a fehér foltok nagyobbnak látszanak, mint a fekete foltok fehér alapon.

20 Az irány érzékelés receptorainak működése Mikroelektródás szonda segítségével vizsgálták egy idegsejt válaszait, miközben különböző irányú vonalakat mutattak a kísérleti állatnak. Ez az idegsejt a függőleges vonalak felismerésére szakosodott, ezért a függőleges vonal megpillantásakor valóságos impulzus sorozatott adott le. Ferde vonalakra kevésbé, vízszintes vonalakra egyáltalán nem reagált.

21 Az irány érzékelése viszonyítás alapján történik A különböző irányú vonaldarabkák megzavarják a hosszú egyenes vonalak irányának érzékelését.

22 A ferde vonalak zavaróan hatnak a vizszintes vonalak hosszának érzékelésében:

23 Nem az az egyenes, folyamatos vonal, amelyet annak képzelünk!

24 Látszólagos alak torzulások

25 Melyik képen igaz, hogy a = b?

26 Biztos, hogy jól meg tudjuk becsülni a méreteket?

27 A három körív görbülete a valóságban azonos

28 Színes illúziók A szimultán kontraszt megváltoztatja a színérzékletet (Nemcsics után)

29 Példa szimultán kontraszt jelenségre (Nemcsics után)

30 Rafael Madonna képét a színtévesztő festő az eredetinél nemcsak színeiben, de részleteiben is szegényesebben másolta le:

31 Bridget Riley: Vízesés című képe szemmozgásokat kényszerít a nézőre, amelyek következtében a fekete-fehér kép szubjektív színjelenségeket vált ki.

32 A képek értelmezésénél tapsztalatainkat is felhasználjuk: ezek alapján döntjük el, hogy a félgömböket domborúnak, vagy homorúnak tekintsük. Mivel a megvilágítás általában felülről érkezik, a bal oldali köröket domborúnak, a jobb oldaliakat homorúnak érezzük.

33 A felső szalagot csak előlről megvilágított domború ívekként tudjuk értelmezni, míg az alsó ábrát hol balról megvilágított, alaplapján álló, hol pedig jobbról megvilágított,oldallapján fekvő szalagnak véljük.

34 A méretek megítélését elvárásaink is befolyásolják. Domier képén az irreálisan nagyra festett Holdat látjuk valószerűnek (bal oldali kép). A jobb oldali kép a Holdat reális méretében ábrázolja, de ezt nevetségesen kicsinek érezzük. A Holdat ugyanis nagyobbnak képzeljük a valóságos méreténél, mivel a látóhatár közelében látható távoli fák és templomtornyok méretéhez szoktuk viszonyítani.

35 Huygens rajzai a Szaturnuszról; mivel nem sejthette, hogy a Szaturnusznak gyűrű rendszere van (jobb oldali kép), különböző hipotéziseket állított fel a látott kép alapján (bal oldali kép).

36 Hány arcot tudunk felismerni? (Családtagok, rokonok, iskolatársak, barátok, ismerősök, közéleti személyiségek stb) Emlékezetünk az arcok ezreit tárolja - méghozzá különböző irányokból nézve, különböző megvilágítások mellett ). Ezek közül a másodperc tört része alatt kiválasztja az agyunk azt, akivel éppen találkozunk, és felismerjük az illetőt!

37 Kétértelmű képek Egyik pillanatban úgy érezzük, hogy a ló felénk tekint, másik pillanatban úgy, mintha a Nap felé fordulna.

38 Mi ez?

39 Csak illúzió, hogy ránk néz?

40 Salvador Dali: Misztikus ajkak az ápolónőm hátán

41 Hogyan lesz a látványból kép? Az alakfelismerés

42 A retinán megjelenő értelmetlen mintázatból az agy értelmes képet hoz létre

43 Mi ez?

44 Mi ez?

45 A Rorshach személyiség-teszt Abból, hogy mit vél felfedezni a vizsgált személy a tinta-pacában, a személyiségére lehet következtetni.

46 Textúra analízis (A digitális képfeldolgozás egyik módszere!) A szabályos négyszögek pici, szisztematikus torzulásaiból szemünk (azaz agyunk) egy négyszöget vél felfedezni. Victor Vasarely, 1964

47 A kreatív illúzió: a kiegészítés A háromszög valójában nincs az ábrán, a körívek hiányaiból szemünk mégis összerakja.

48 Lehetetlen kép Agyunk a felismerés során elemzi a kép értelmezésében elkövetett ellentmondásokat is. A művészek meghökkentő hatást tudnak elérni azáltal, hogy a kép valóban lehetetlen.

49 Ellentmondások a képen

50 Hieronymus Bosch zavarba ejtő képe

51 Zavarba ejtő képek Wiiliam Hogarth: Fisherman (1754)

52 Zavarba ejtő képek M.C.Escher: Water- Fall

53 A látás legmagasabbrendű funkciója: az olvasás és a szöveg megértése Egy anlgaii etegyem ktuasátai szenirt nem szimát melyin serenrodbn vnanak a bteűk egy szbóan, az etegyeln ftonos dloog, hogy az eslő és az ultosó bteűk a hölyeükn lneegyek. A tböbi bteű lheet tljees összevabisszásagn, mgiés porbléma nlkéül oalvsahtó a szveög. Eennk oka, hogy nem ovalusnk el mniedn bteűt mgaát, hneam a szót eszgébéen.

54 Összefoglalás:Hogyan lesz a látványból kép? Képfelvétel: A látványt a szemlencse leképezi a retinára értelmetlen síkbeli mintázat Retinális műveletek: kontraszt fokozás él kiemelés színárnyalatok kiértékelése piros-zöld-kék >>> piros + zöld = sárga >>> sárga + kék = fehér >>> nem fehér = fekete Fény- és szín adaptáció Agykérgi műveletek: analizis: a kép szétbontása elemeire irányok (viszonyítás) méretek (viszonyítás) színek (viszonyítás) folyamatosság, zártság szintézis: a kép összerakása elemeiből több kép összerakása (30 msec-onkénti képfelvétel) a kép értelmezése (perspektíva, 3D észlelése) összevetés az emlékezetben tárolt mintákkal a legvalószínűbb megoldás elfogadása ellenőrzés: ellentmondások feltárása tömörítés lényeg kiemelés

55 A felhasznált irodalom Bárány Nándor: A látás, Mérnöktovábbképző Intézet, 1963 S.Tolansky: Optisheskie Illuzii, Izdatelstvo MIR, 1967, Moskwa R.L.Gregory: The intelligent eye, McGraw-Hill Book Company, 1971 Neumann János: A számológép és az agy, Gondolat, 1972 W.L.Gulick, R.B.Lawson: Human Stereopsis A Psychophysical Approach, Oxford University Press, 1976 Bernolák Kálmán: A fény, Műszaki Könyvkiadó, 1981 R.L.Gregory, E.H.Gombrich: Illuzió a természetben és a művészetben, Gondolat, 1982 U.Neisser: Megismerés és valóság, Gondolat, 1984 Kardos Lajos: Tárgy és árnyék, Akadémiai Kiadó, 1984 B.E.Wandell: Foundations of Vision,Sinauer Associates, Inc.,1995 Gegenfurtner-Sharpe: Color Vision from Genes to Perception, Cambridge University Press, 1999 Al Seckel: Optische Illusionen, Verlagsgesellschaft, Wien, 2000 Julesz Béla (Rutgers University): Dialógusok az észlelésről, Typotex, 2000

56 Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Várom kérdéseiket.

LÁTÁS FIZIOLÓGIA III.RÉSZ

LÁTÁS FIZIOLÓGIA III.RÉSZ LÁTÁS FIZIOLÓGIA III.RÉSZ Dr Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2011 A szemünkkel nézünk, de az agyunkkal látunk! A retina által felfogott folt-mintázatot

Részletesebben

LÁTÁS FIZIOLÓGIA II.RÉSZ

LÁTÁS FIZIOLÓGIA II.RÉSZ LÁTÁS FIZIOLÓGIA II.RÉSZ Dr Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2011 A 2. rész tartalma: A látás 3 fázisa: inger, érzet, észlelet A látás pigment-folyamatai

Részletesebben

Fénytechnika. A szem, a látás és a színes látás. Dr. Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Fénytechnika. A szem, a látás és a színes látás. Dr. Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fénytechnika A szem, a látás és a színes látás Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2013 Mi a szín? (MSz 9620) Fizika: a szín meghatározott hullámhosszúságú

Részletesebben

LÁTÁS FIZIOLÓGIA I.RÉSZ

LÁTÁS FIZIOLÓGIA I.RÉSZ LÁTÁS FIZIOLÓGIA I.RÉSZ Dr Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2011 Az 1.rész tartalma: A fény; a fény hatása az élő szervezetre 2. A szem 1. Különböző

Részletesebben

OPTIKA. Optikai rendszerek. Dr. Seres István

OPTIKA. Optikai rendszerek. Dr. Seres István OPTIKA Dr. Seres István Nagyító képalkotása Látszólagos, egyenes állású nagyított kép Nagyítás: k = - 25 cm (tisztánlátás) 1 f N 1 t k t 1 0,25 0,25 1 t 1 t 0,25 f 0,25 Seres István 2 http://fft.szie.hu

Részletesebben

KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT!

KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! 2011. április 6. KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! Önök Prof. Dr. Koren Csaba: Biztonságosabb utak. Mit tehetnek a mérnökök az úton lévők biztonságáért? előadását hallhatják! Prof. Dr. Koren Csaba: Biztonságosabb

Részletesebben

Fiatal lány vagy öregasszony?

Fiatal lány vagy öregasszony? Zöllner-illúzió. A hosszú, átlós vonalak valójában párhuzamosak, de a keresztvonalkák miatt váltakozó irányúnak látszanak. És bár egyiküket sem látjuk párhuzamosnak a szomszédjával, ha figyelmesen és tudatosan

Részletesebben

VÍZUÁLIS OPTIKA. A színlátás. Dr Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2018

VÍZUÁLIS OPTIKA. A színlátás. Dr Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2018 VÍZUÁLIS OPTIKA A színlátás Dr Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2018 A színlátás Mi a szín? (MSz 9620) Fizika: a szín meghatározott hullámhosszúságú

Részletesebben

OPTIKAI CSALÓDÁSOK. Vajon valóban eltolódik a vékony egyenes? A kávéházi fal. Úgy látjuk, mintha a vízszintesek elgörbülnének

OPTIKAI CSALÓDÁSOK. Vajon valóban eltolódik a vékony egyenes? A kávéházi fal. Úgy látjuk, mintha a vízszintesek elgörbülnének OPTIKAI CSALÓDÁSOK Mint azt tudjuk a látás mechanizmusában a szem által felvett információt az agy alakítja át. Azt hogy valójában mit is látunk, nagy szerepe van a tapasztalatoknak, az emlékeknek.az agy

Részletesebben

LÁTÁS FIZIOLÓGIA. A szem; a színes látás. Dr Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

LÁTÁS FIZIOLÓGIA. A szem; a színes látás. Dr Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem LÁTÁS FIZIOLÓGIA A szem; a színes látás Dr Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2013 Mi a szín? (MSz 9620) Fizika: a szín meghatározott hullámhosszúságú

Részletesebben

VIDÉKFEJLESZT KFEJLESZTÉSI SI. II. nap. Page 1 MOTTÓ. A A matematikában az ember a dolgokat nem megérti, hanem megszokja. Neumann JánosJ 2009.02.16.

VIDÉKFEJLESZT KFEJLESZTÉSI SI. II. nap. Page 1 MOTTÓ. A A matematikában az ember a dolgokat nem megérti, hanem megszokja. Neumann JánosJ 2009.02.16. 1 VIDÉKFEJLESZT KFEJLESZTÉSI SI Pályázati lehetőségek II. nap MOTTÓ A A matematikában és s a pályp lyázatírásnál l is az ember a dolgokat nem megérti, hanem megszokja. Neumann JánosJ 2 3 Page 1 Projekt

Részletesebben

LÁTÁS FIZIOLÓGIA A szem és a látás

LÁTÁS FIZIOLÓGIA A szem és a látás LÁTÁS FIZIOLÓGIA A szem és a látás Dr Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2013 Az emberi szem felépítése Az emberi szem legfontosabb részei Az emberi

Részletesebben

Váz. Látás-nyelv-emlékezet Látás 2. A szemtől az agykéregig. Három fő lépés:

Váz. Látás-nyelv-emlékezet Látás 2. A szemtől az agykéregig. Három fő lépés: Váz Látásnyelvemlékezet Látás 2. A szemtől az agykéregig Dr Kovács Gyula gkovacs@cogsci.bme.hu Tereprendezés A látópálya: retina V1 A vizuális rendszer funkcionális organizációja: receptív mezők. http://cogsci.bme.hu/~ktkuser/jegyzetek/latas_nyelv_emlekezet/

Részletesebben

Vizuális illúziók. Gátlás Kontraszt illúziók III. Kontraszt illúziók - Gátlás. A vizuális feldolgozásért felelős területek

Vizuális illúziók. Gátlás Kontraszt illúziók III. Kontraszt illúziók - Gátlás. A vizuális feldolgozásért felelős területek Vizuális illúziók III. Kontraszt illúziók - Gátlás BME Kognitív Tudományi Tanszék Németh Kornél (knemeth@cogsci.bme.hu) A vizuális feldolgozásért felelős területek Mi és Hol pályák (Mishkin & Ungleider,

Részletesebben

1.3 AZ ÉSZLELÉS (PERCEPCIÓ)

1.3 AZ ÉSZLELÉS (PERCEPCIÓ) 1.3 AZ ÉSZLELÉS (PERCEPCIÓ) 17 illetve előzetes elvárásunk, szükségleteink és addigi tapasztalataink. Ha nehezen felismerhető, kétértelmű ingerekkel találkozunk, akkor azokat rejtett elvárásainknak megfelelően

Részletesebben

OPTIKA. Szín. Dr. Seres István

OPTIKA. Szín. Dr. Seres István OPTIKA Szín Dr. Seres István Additív színrendszer Seres István 2 http://fft.szie.hu RGB (vagy 24 Bit Color): Egy képpont a piros, a kék és a zöld 256-256-256 féle árnyalatából áll össze, összesen 16 millió

Részletesebben

OPTIKA. Hullámoptika Színek, szem működése. Dr. Seres István

OPTIKA. Hullámoptika Színek, szem működése. Dr. Seres István OPTIKA Színek, szem működése Dr. Seres István : A fény elektromágneses hullám A fehér fény összetevői: Seres István 2 http://fft.szie.hu Színrendszerek: Additív színrendszer Seres István 3 http://fft.szie.hu

Részletesebben

Feladatok a MATEMATIKA. standardleírás 2. szintjéhez

Feladatok a MATEMATIKA. standardleírás 2. szintjéhez Feladatok a MATEMATIKA standardleírás 2. szintjéhez A feladat sorszáma: 1. Standardszint: 2. Gondolkodási és megismerési módszerek Halmazok Képes különböző elemek közös tulajdonságainak felismerésére.

Részletesebben

Lencse típusok Sík domború 2x Homorúan domború Síkhomorú 2x homorú domb. Homorú

Lencse típusok Sík domború 2x Homorúan domború Síkhomorú 2x homorú domb. Homorú Jegyzeteim 1. lap Fotó elmélet 2015. október 9. 14:42 Lencse típusok Sík domború 2x Homorúan domború Síkhomorú 2x homorú domb. Homorú Kardinális elemek A lencse képalkotását meghatározó geometriai elemek,

Részletesebben

Orvosi Fizika 2. Az érzékszervek biofizikája: a látás. Bari Ferenc egyetemi tanár. SZTE ÁOK-TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet

Orvosi Fizika 2. Az érzékszervek biofizikája: a látás. Bari Ferenc egyetemi tanár. SZTE ÁOK-TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet Orvosi Fizika 2. Az érzékszervek biofizikája: a látás Bari Ferenc egyetemi tanár SZTE ÁOK-TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet Szeged, 2012. március 19. A hallás fizikája 1 Látószervünk működése

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 17. 14:00 I. Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Színes gyakorlókönyv színtévesztőknek

Színes gyakorlókönyv színtévesztőknek Lux et Color Vespremiensis 2008 Színes gyakorlókönyv színtévesztőknek Dr. Wenzel Klára, Dr. Samu Krisztián, Langer Ingrid Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mechatronika, Optika és Gépészeti

Részletesebben

OPTIKA. Hullámoptika Diszperzió, interferencia. Dr. Seres István

OPTIKA. Hullámoptika Diszperzió, interferencia. Dr. Seres István OPTIKA Diszperzió, interferencia Dr. Seres István : A fény elektromágneses hullám A fehér fény összetevői: Seres István 2 http://fft.szie.hu : A fény elektromágneses hullám: Diszperzió: Különböző hullámhosszúságú

Részletesebben

IRREGULÁRIS SZINTÉVESZTÉSI TIPUSOK

IRREGULÁRIS SZINTÉVESZTÉSI TIPUSOK II. Lux et Color Vespremiensis konferencia, Veszprém, 2003.10.16. IRREGULÁRIS SZINTÉVESZTÉSI TIPUSOK Wenzel Klára - Samu Krisztián Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Aliter in theoria, aliter

Részletesebben

A Planck-eloszlásokról és a fényforrások ekvivalens színhőmérséklet -eiről Erbeszkorn Lajos

A Planck-eloszlásokról és a fényforrások ekvivalens színhőmérséklet -eiről Erbeszkorn Lajos A Planck-eloszlásokról és a fényforrások ekvivalens színhőmérséklet -eiről Erbeszkorn Lajos VTT Szeminárium, Budapest, 2017-10-10 Bevezetés Néhány szó a fényről A fényforrások csoportosítása Az emberi

Részletesebben

OPTIKA. Gömbtükrök képalkotása, leképezési hibák. Dr. Seres István

OPTIKA. Gömbtükrök képalkotása, leképezési hibák. Dr. Seres István OPTIKA Gömbtükrök képalkotása, Dr. Seres István Tükrök http://www.mozaik.info.hu/mozaweb/feny/fy_ft11.htm Seres István 2 http://fft.szie.hu Gömbtükrök Domború tükör képalkotása Jellegzetes sugármenetek

Részletesebben

Látás Nyelv Emlékezet

Látás Nyelv Emlékezet Látás Nyelv Emlékezet Magasabbszintű látás, kategóriák az emberi agyban Do you really want to study vision? A látórendszer 3 rendező elve 1. Többszörös reprezentáció (modulok) Az agykéreg több, mint fele

Részletesebben

Normál látók és színtévesztők szemkamerás vizsgálatainak statisztikai megközelítése

Normál látók és színtévesztők szemkamerás vizsgálatainak statisztikai megközelítése II. Magyar Szemmozgáskutatás Konferencia / II. Hungarian Conference on Eye Movements 2016. június 10. Kecskemét Cím: Normál látók és színtévesztők szemkamerás vizsgálatainak statisztikai megközelítése

Részletesebben

A LÁTÁS BIOFIZIKÁJA AZ EMBERI SZEM GEOMETRIAI OPTIKÁJA. A szem törőközegei. D szem = 63 dioptria, D kornea = 40, D lencse = 15+

A LÁTÁS BIOFIZIKÁJA AZ EMBERI SZEM GEOMETRIAI OPTIKÁJA. A szem törőközegei. D szem = 63 dioptria, D kornea = 40, D lencse = 15+ A LÁTÁS BIOFIZIKÁJA A SZÍNLÁTÁS ELMÉLETE ELEKTRORETINOGRAM Két kérdés: Sötétben minden tehén fekete Lehet-e teniszt játszani sötétben kivilágított hálóval, vonalakkal, ütőkkel és labdával? A szem törőközegei

Részletesebben

Intelligens Rendszerek Elmélete. Biológiai érzékelők és tanulságok a technikai adaptáláshoz. Az érzékelés alapfogalmai

Intelligens Rendszerek Elmélete. Biológiai érzékelők és tanulságok a technikai adaptáláshoz. Az érzékelés alapfogalmai Intelligens Rendszerek Elmélete dr. Kutor László Biológiai érzékelők és tanulságok a technikai adaptáláshoz http://mobil.nik.bmf.hu/tantargyak/ire.html Login név: ire jelszó: IRE07 IRE 2/1 Az érzékelés

Részletesebben

Optikai méréstechnika alkalmazása járműipari mérésekben Kornis János

Optikai méréstechnika alkalmazása járműipari mérésekben Kornis János Optikai méréstechnika alkalmazása járműipari mérésekben Kornis János PhD, okleveles villamosmérnök, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fizika Tanszék, kornis@phy.bme.hu Absztrakt: Az optikai

Részletesebben

Digitális tananyag a fizika tanításához

Digitális tananyag a fizika tanításához Digitális tananyag a fizika tanításához A lencsék fogalma, fajtái Az optikai lencsék a legegyszerűbb fénytörésen alapuló leképezési eszközök. Fajtái: a domború és a homorú lencse. optikai középpont optikai

Részletesebben

A kísérlet célkitűzései: A fénytani lencsék megismerése, tulajdonságainak kísérleti vizsgálata és felhasználási lehetőségeinek áttekintése.

A kísérlet célkitűzései: A fénytani lencsék megismerése, tulajdonságainak kísérleti vizsgálata és felhasználási lehetőségeinek áttekintése. A kísérlet célkitűzései: A fénytani lencsék megismerése, tulajdonságainak kísérleti vizsgálata és felhasználási lehetőségeinek áttekintése. Eszközszükséglet: Optika I. tanulói készlet főzőpohár, üvegkád,

Részletesebben

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Az emberi színlátás Forrás: http://www.normankoren.com/color_management.html Részletes irodalom: Dr. Horváth András: A vizuális észlelés

Részletesebben

Periférikus látás kísérletek

Periférikus látás kísérletek Periférikus látás kísérletek A látás egyfajta tudattalan, illetve korlátozott tudatosságú, néha reflexszerű feldolgozása a szemünk elé táruló információáradatnak. A szemünk fizikai tulajdonságai révén

Részletesebben

MÉRÉSI TAPASZTALATOK EGY ÚJ SZÍNLÁTÁS TESZTTEL

MÉRÉSI TAPASZTALATOK EGY ÚJ SZÍNLÁTÁS TESZTTEL Lux et Color Vespremiensis, 2007 MÉRÉSI TAPASZTALATOK EGY ÚJ SZÍNLÁTÁS TESZTTEL Dr. Wenzel Klára - Langer Ingrid Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem A színlátás vizsgálat legismertebb módszerei:

Részletesebben

VÍZUÁLIS OPTIKA. A látás evolúciója. Dr Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.

VÍZUÁLIS OPTIKA. A látás evolúciója. Dr Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. VÍZUÁLIS OPTIKA A látás evolúciója Dr Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2018 Az 1.rész tartalma: 1. A látás fiziológia 2. A fény hatása az élő szervezetre

Részletesebben

Alapfogalmak folytatás

Alapfogalmak folytatás Alapfogalmak folytatás Színek Szem Számítási eljárások Fényforrások 2014.10.14. OMKTI 1 Ismétlés Alapok: Mi a fény? A gyakorlati világítás technika alap mennyisége? Φ K m 0 Φ e ( ) V ( ) d; lm Fényáram,

Részletesebben

A közlekedésben résztvevők viselkedése. Siska Tamás szakpszichológus

A közlekedésben résztvevők viselkedése. Siska Tamás szakpszichológus A közlekedésben résztvevők viselkedése Siska Tamás szakpszichológus (tsiska@egyuttbt.hu) A veszélyes magatartás két formája Hibázás: gyakran az információ feldolgozás sikertelensége okozza. Nem tudatos.

Részletesebben

Pszichikai képességek és alakítása. Sárközi István UEFA Elite Youth A

Pszichikai képességek és alakítása. Sárközi István UEFA Elite Youth A Pszichikai képességek és alakítása Sárközi István UEFA Elite Youth A 1. Figyelem, megfigyelőképesség 2. Érzékelés észlelés 3. Emlékezet 4. Gondolkodási funkciók 1. A figyelem, megfigyelőképesség fejlesztése:

Részletesebben

Élettani ismeretek A fény érzékelése és a látás

Élettani ismeretek A fény érzékelése és a látás Élettani ismeretek A fény érzékelése és a látás Az emberi szemfelépítése a látóideg b vakfolt c ínhártya d érhártya e ideghártya, retina f hátulsó csarnok g szivárványhártya h csarnokvíz i első csarnok

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK Informatikai alapismeretek emelt szint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Az emberi színlátás Forrás: http://www.normankoren.com/color_management.html Részletes irodalom: Dr. Horváth András: A vizuális észlelés

Részletesebben

Színharmóniák és színkontrasztok

Színharmóniák és színkontrasztok Színharmóniák és színkontrasztok Bizonyos színösszeállításokat harmonikusnak, másokat össze nem illőnek érzünk. A kontrasztjelenségekkel már Goethe (1810) és Hoelzel (1910) is foglalkozott. Végül Hoelzel

Részletesebben

A 2017/2018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA II. KATEGÓRIA JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Pohár rezonanciája

A 2017/2018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA II. KATEGÓRIA JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Pohár rezonanciája Oktatási Hivatal A 017/018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA II. KATEGÓRIA JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ Pohár rezonanciája A mérőberendezés leírása: A mérőberendezés egy változtatható

Részletesebben

Látás. Látás. A környezet érzékelése a látható fény segítségével. A szem a fényérzékelés speciális, páros szerve (érzékszerv).

Látás. Látás. A környezet érzékelése a látható fény segítségével. A szem a fényérzékelés speciális, páros szerve (érzékszerv). Látás A szem felépítése és működése. Optikai leképezés a szemben, akkomodáció. Képalkotási hibák. A fotoreceptorok tulajdonságai és működése. A szem felbontóképessége. A színlátás folyamata. 2014/11/18

Részletesebben

11/23/11. n 21 = n n r D = Néhány szó a fényről nm. Az elektromágneses spektrum. BÓDIS Emőke november 22.

11/23/11. n 21 = n n r D = Néhány szó a fényről nm. Az elektromágneses spektrum. BÓDIS Emőke november 22. 11/23/11 Néhány szó a fényről 400-800 nm 300-850nm BÓDIS Emőke 2011. november 22. A szem vázlatos szerkezete Az elektromágneses spektrum A teljes spektrum pusztán 1/70-ed részét látjuk! Távolsági alkalmazkodás:

Részletesebben

Leíró művészet, mint modalitás

Leíró művészet, mint modalitás Leíró művészet, mint modalitás Hohner Katalin, PhD hallgató Kognitív Tudományi tanszék Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem Előadás 2009 Az ábrázoló geometria, mint absztrakt művészet Megértés

Részletesebben

Általános Pszichológia. Érzékelés Észlelés

Általános Pszichológia. Érzékelés Észlelés Általános Pszichológia Érzékelés Észlelés Érzékelés Észlelés Klasszikus modell Elemitől a bonyolultabbig Külvilág elemi (Fizikai) ingerei: Érzékszervek (Speciális receptorok) Észlelés -fény -hanghullám

Részletesebben

2. Az emberi hallásról

2. Az emberi hallásról 2. Az emberi hallásról Élettani folyamat. Valamilyen vivőközegben terjedő hanghullámok hatására, az élőlényben szubjektív hangérzet jön létre. A hangérzékelés részben fizikai, részben fiziológiai folyamat.

Részletesebben

CARE. Biztonságos. otthonok idős embereknek CARE. Biztonságos otthonok idős embereknek 2010-09-02. Dr. Vajda Ferenc Egyetemi docens

CARE. Biztonságos. otthonok idős embereknek CARE. Biztonságos otthonok idős embereknek 2010-09-02. Dr. Vajda Ferenc Egyetemi docens CARE Biztonságos CARE Biztonságos otthonok idős embereknek otthonok idős embereknek 2010-09-02 Dr. Vajda Ferenc Egyetemi docens 3D Érzékelés és Mobilrobotika kutatócsoport Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi

Részletesebben

Szín Szín Hullámhossz (nm) Rezgésszám(billió)

Szín Szín Hullámhossz (nm) Rezgésszám(billió) Színek Németh Gábor Szín Elektromágneses rezgések Szín Hullámhossz (nm) Rezgésszám(billió) Vörös 800-650 400-470 Narancs 640-590 470-520 Sárga 580-550 520-590 Zöld 530-490 590-650 Színek esztétikája Érzéki-optikai

Részletesebben

Optikai eszközök modellezése. 1. feladat Egyszerű nagyító (lupe)

Optikai eszközök modellezése. 1. feladat Egyszerű nagyító (lupe) A kísérlet célkitűzései: Az optikai tanulói készlet segítségével tanulmányozható az egyszerű optikai eszközök felépítése, képalkotása. Eszközszükséglet: Optika I. tanulói készlet Balesetvédelmi figyelmeztetés

Részletesebben

A Hisztogram használata a digitális képszerkesztésben

A Hisztogram használata a digitális képszerkesztésben Mechatronika, Optika és Mûszertechnika Tanszék A Hisztogram használata a digitális képszerkesztésben Tárgy: Fotó és Készítette: Curávy Tamás képszerkesztési technikák B1Y6IV Elõadó: Antal Á kos Budapest,

Részletesebben

A SZÍNEKRŐL III. RÉSZ A CIE színrendszer

A SZÍNEKRŐL III. RÉSZ A CIE színrendszer A SZÍNEKRŐL III. RÉSZ A CIE színrendszer Dr Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2011 A CIE színinger mérő rendszer (1931) Commission Internationale

Részletesebben

Mechanika - Versenyfeladatok

Mechanika - Versenyfeladatok Mechanika - Versenyfeladatok 1. A mellékelt ábrán látható egy jobbmenetű csavar és egy villáskulcs. A kulcsra ható F erővektor nyomatékot fejt ki a csavar forgatása céljából. Az erő támadópontja és az

Részletesebben

FIZIKA ZÁRÓVIZSGA 2015

FIZIKA ZÁRÓVIZSGA 2015 FIZIKA ZÁRÓVIZSGA 2015 TESZT A következő feladatokban a három vagy négy megadott válasz közül pontosan egy helyes. Írd be az általad helyesnek vélt válasz betűjelét a táblázat megfelelő cellájába! Indokolni

Részletesebben

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2008. NOVEMBER 22.) 3. osztály

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2008. NOVEMBER 22.) 3. osztály 3. osztály Hány olyan háromjegyű szám létezik, amelyben a számjegyek összege 5? Gyöngyi gyöngyszemeket fűz egy zsinegre. Először 1 pirosat, utána 2 sárgát, aztán 3 zöldet, majd újra 1 piros, 2 sárga és

Részletesebben

Matematika 5. osztály Téma: Geometriai vizsgálatok, szerkesztések

Matematika 5. osztály Téma: Geometriai vizsgálatok, szerkesztések Matematika 5. osztály Téma: Geometriai vizsgálatok, szerkesztések Az óra címe: Testek ábrázolása Az órát tartja: Tóth Zsuzsanna Előzetes ismeretek: Ponthalmazok síkban és térben (pont, vonal, egyenes,

Részletesebben

Kell-e cél és filozófiai háttér a multimédia oktatásnak?

Kell-e cél és filozófiai háttér a multimédia oktatásnak? Kell-e cél és filozófiai háttér a multimédia oktatásnak? Géczy László Óbudai Egyetem NIK Ez a kedvenc ábrám. A kedvenc ábrám azt hiszem, megmutatja a célt. Megmutatja, hogy a célt az igazi multimédiával

Részletesebben

OPTIKA. Vékony lencsék képalkotása. Dr. Seres István

OPTIKA. Vékony lencsék képalkotása. Dr. Seres István OPTIKA Vékony lencsék képalkotása Dr. Seres István Vékonylencse fókusztávolsága D 1 f (n 1) 1 R 1 1 R 2 Ha f > 0, gyűjtőlencse R > 0, ha domború felület R < 0, ha homorú felület n a relatív törésmutató

Részletesebben

Látás Nyelv - Emlékezet. ETE47A001/2016_17_1/

Látás Nyelv - Emlékezet.   ETE47A001/2016_17_1/ Látás Nyelv - Emlékezet http://www.cogsci.bme.hu/~ktkuser/kurzusok/bm ETE47A001/2016_17_1/ A látás alapjai Általános elv AGY Külvilág TÁRGY Érzékszervek (periféria) Felszálló (afferens) pálya Kéregalatti

Részletesebben

VÍZUÁLIS OPTIKA. A szem és a látás. Dr Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2018

VÍZUÁLIS OPTIKA. A szem és a látás. Dr Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2018 VÍZUÁLIS OPTIKA A szem és a látás Dr Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2018 Az emberi szem Az emberi szem felépítése Az emberi szem akárcsak a legtöbb

Részletesebben

Matematika. 1. évfolyam. I. félév

Matematika. 1. évfolyam. I. félév Matematika 1. évfolyam - Biztos számfogalom a 10-es számkörben - Egyjegyű szám fogalmának ismerete - Páros, páratlan fogalma - Sorszám helyes használata szóban - Növekvő, csökkenő számsorozatok felismerése

Részletesebben

5.osztály 1.foglalkozás. 5.osztály 2.foglalkozás. hatszögéskörök

5.osztály 1.foglalkozás. 5.osztály 2.foglalkozás. hatszögéskörök 5.osztály 1.foglalkozás 5.osztály 2.foglalkozás hatszögéskörök cseresznye A cseresznye zöld száránál az egyeneshez képest 30-at kell fordulni! (30 fokot). A cseresznyék között 60 egység a térköz! Szétszedtem

Részletesebben

INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ

INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ Strandröplabda bizottság INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ 1. Játékterület: A játékpálya 16 X 8 méteres négyszög alakú terület, melyet legalább 3 méteres kifutó vesz körül és légtere legalább

Részletesebben

A fejlesztés várt eredményei a 1. évfolyam végén

A fejlesztés várt eredményei a 1. évfolyam végén A tanuló legyen képes: A fejlesztés várt eredményei a 1. évfolyam végén - Halmazalkotásra, összehasonlításra az elemek száma szerint; - Állítások igazságtartalmának eldöntésére, állítások megfogalmazására;

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc)

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Összeállította: Törökné Török Ildikó TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az egysejtű élőlények sejtjei és a többsejtű élőlények sejtjei is csak mikroszkóppal láthatóak.

Részletesebben

11.3. Az Achilles- ín egy olyan rugónak tekinthető, amelynek rugóállandója 3 10 5 N/m. Mekkora erő szükséges az ín 2 mm- rel történő megnyújtásához?

11.3. Az Achilles- ín egy olyan rugónak tekinthető, amelynek rugóállandója 3 10 5 N/m. Mekkora erő szükséges az ín 2 mm- rel történő megnyújtásához? Fényemisszió 2.45. Az elektromágneses spektrum látható tartománya a 400 és 800 nm- es hullámhosszak között található. Mely energiatartomány (ev- ban) felel meg ennek a hullámhossztartománynak? 2.56. A

Részletesebben

SZíNTECHNIKA BMEGEFOAMAT01. Dr. Nagy Balázs Vince D428 CS 10-12ó

SZíNTECHNIKA BMEGEFOAMAT01. Dr. Nagy Balázs Vince D428 CS 10-12ó SZíNTECHNIKA BMEGEFOAMAT01 Dr. Nagy Balázs Vince nagyb@mogi.bme.hu D428 CS 10-12ó SZÍNTAN (BMEGEFOAMO4) - SZÍNTECHNIKA (BMEGEFOAMAT01) Fehér a fehér? Épszínlátók között is lehet vita Tematika A szín

Részletesebben

2.7.2.A hét színkontraszt

2.7.2.A hét színkontraszt 2.7.2.A hét színkontraszt Kontrasztról akkor beszélünk, ha két összehasonlítandó színhatás között szembeszökő különbségek, vagy intervallumok állapíthatók meg. Érzékszerveink, csak összehasonlítás útján

Részletesebben

Készítette: Bujnóczki Tibor Lezárva: 2005. 01. 01.

Készítette: Bujnóczki Tibor Lezárva: 2005. 01. 01. VILÁGÍTÁSTECHNIKA Készítette: Bujnóczki Tibor Lezárva: 2005. 01. 01. ANYAGOK FELÉPÍTÉSE Az atomok felépítése: elektronhéjak: K L M N O P Q elektronok atommag W(wolfram) (Atommag = proton+neutron protonok

Részletesebben

FELADATOK ÉS MEGOLDÁSOK

FELADATOK ÉS MEGOLDÁSOK 3. osztály Hány olyan háromjegyű szám létezik, amelyben a számjegyek összege 5? 15 darab ilyen szám van. 5 = 5+0+0 = 4+1+0 = 3+2+0 = 3+1+1=2+2+1 A keresett számok: 500, 401, 410, 104, 140, 302, 320,203,

Részletesebben

Háromdimenziós képkészítés a gyakorlatban és alkalmazási területei

Háromdimenziós képkészítés a gyakorlatban és alkalmazási területei Háromdimenziós képkészítés a gyakorlatban és alkalmazási területei Bálint Tamás Dr. Berke József e-mail: balinttamas85@gmail.com, berke@gdf.hu Gábor Dénes Főiskola Hogyan működik a 3D? Az emberi látás

Részletesebben

10/8/ dpr. n 21 = n n' r D = Néhány szó a fényről nm. Az elektromágneses spektrum. BÓDIS Emőke Október 2.

10/8/ dpr. n 21 = n n' r D = Néhány szó a fényről nm. Az elektromágneses spektrum. BÓDIS Emőke Október 2. 10/8/12 Néhány szó a fényről 400-800 nm 300-850nm BÓDIS Emőke 2012. Október 2. Az elektromágneses spektrum A teljes spektrum pusztán 1/70-ed részét látjuk! A szem vázlatos szerkezete Optikai leképezés

Részletesebben

A látás alapjai. Látás Nyelv Emlékezet. Általános elv. Neuron idegsejt Neuronális hálózatok. Cajal és Golgi 1906 Nobel Díj A neuron

A látás alapjai. Látás Nyelv Emlékezet. Általános elv. Neuron idegsejt Neuronális hálózatok. Cajal és Golgi 1906 Nobel Díj A neuron Látás Nyelv Emlékezet A látás alapjai Általános elv Külvilág TÁRGY Érzékszervek (periféria) Felszálló (afferens) pálya AGY Kéregalatti és kérgi területek Szenzoros, majd motoros és asszociációs területek

Részletesebben

Orvosi Fizika. Az érzékszervek biofizikája: a látás. Bari Ferenc egyetemi tanár. SZTE ÁOK-TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet

Orvosi Fizika. Az érzékszervek biofizikája: a látás. Bari Ferenc egyetemi tanár. SZTE ÁOK-TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet Orvosi Fizika Az érzékszervek biofizikája: a látás Bari Ferenc egyetemi tanár SZTE ÁOK-TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet Szeged, 2015. november 30. Látószervünk működése (fizikai alapok)

Részletesebben

Az okoskocka eszközökről

Az okoskocka eszközökről Az okoskocka eszközökről Pszichológus, logopédus, fejlesztőpedagógus és tehetségfejlesztő szakemberek dolgozták ki az okoskocka fejlesztő eszközcsaládot azzal a céllal, hogy: az iskolaérettségi szintet

Részletesebben

Koordinátageometria. , azaz ( ) a B halmazt pontosan azok a pontok alkotják, amelynek koordinátáira:

Koordinátageometria. , azaz ( ) a B halmazt pontosan azok a pontok alkotják, amelynek koordinátáira: 005-0XX Emelt szint Koordinátageometria 1) a) Egy derékszögű háromszög egyik oldalegyenese valamelyik koordinátatengely, egy másik oldalegyenesének egyenlete x + y = 10, egyik csúcsa az origó. Hány ilyen

Részletesebben

i5000 sorozatú szkennerek

i5000 sorozatú szkennerek i5000 sorozatú szkennerek Vezérlő kód információk _hu Vezérlőkód információk Tartalomjegyzék Vezérlő minta részletek... 4 Vezérlő minta tájolás... 5 Vonalkód részletek... 7 Vezérlő pozícionálása... 9 Papír

Részletesebben

Mérés: Millikan olajcsepp-kísérlete

Mérés: Millikan olajcsepp-kísérlete Mérés: Millikan olajcsepp-kísérlete Mérés célja: 1909-ben ezt a mérést Robert Millikan végezte el először. Mérése során meg tudta határozni az elemi részecskék töltését. Ezért a felfedezéséért Nobel-díjat

Részletesebben

Horváth Gábor, Barta András, Buchta Krisztián, Varjú Dezső

Horváth Gábor, Barta András, Buchta Krisztián, Varjú Dezső Függőleges síkban lévő víz alatti tárgypontok binokuláris képalkotása a sima vízfelszín fölötti szemek relatív helyzetének függvényében. (A) Az Y-Z függőleges síkban lévő, 800 600 = 480 000 pontból álló,

Részletesebben

1. tétel. 1. Egy derékszögű háromszög egyik szöge 50, a szög melletti befogója 7 cm. Mekkora a háromszög átfogója? (4 pont)

1. tétel. 1. Egy derékszögű háromszög egyik szöge 50, a szög melletti befogója 7 cm. Mekkora a háromszög átfogója? (4 pont) 1. tétel 1. Egy derékszögű háromszög egyik szöge 50, a szög melletti befogója cm. Mekkora a háromszög átfogója? (4 pont). Adott az ábrán két vektor. Rajzolja meg a b, a b és az a b vektorokat! (6 pont)

Részletesebben

Méréselmélet MI BSc 1

Méréselmélet MI BSc 1 Mérés és s modellezés 2008.02.15. 1 Méréselmélet - bevezetés a mérnöki problémamegoldás menete 1. A probléma kitűzése 2. A hipotézis felállítása 3. Kísérlettervezés 4. Megfigyelések elvégzése 5. Adatok

Részletesebben

Összeadó színkeverés

Összeadó színkeverés Többféle fényforrás Beépített meghajtás mindegyik fényforrásban Néhány fényforrásban beépített színvezérlő és dimmer Működtetés egyszerűen 12V-ról Színkeverés kézi vezérlővel Komplex vezérlés a DkLightBus

Részletesebben

Vízszintes mérés egyszerű eszközök. Földméréstan

Vízszintes mérés egyszerű eszközök. Földméréstan Vízszintes mérés egyszerű eszközök Egyszerű eszközök kitűző rúd Jelölési módok: Kitűző rúd elsősorban a bemérendő és kitűzendő pontok megjelölésére, láthatóvá tételére a mérési vonalak egymásra merőleges

Részletesebben

International GTE Conference MANUFACTURING 2012. 14-16 November, 2012 Budapest, Hungary. Ákos György*, Bogár István**, Bánki Zsolt*, Báthor Miklós*,

International GTE Conference MANUFACTURING 2012. 14-16 November, 2012 Budapest, Hungary. Ákos György*, Bogár István**, Bánki Zsolt*, Báthor Miklós*, International GTE Conference MANUFACTURING 2012 14-16 November, 2012 Budapest, Hungary MÉRŐGÉP FEJLESZTÉSE HENGERES MUNKADARABOK MÉRETELLENŐRZÉSÉRE Ákos György*, Bogár István**, Bánki Zsolt*, Báthor Miklós*,

Részletesebben

SZABADALMI LEÍRÁS (11) 183 634 SZOLGALATI TALÁLMÁNY (19) HU MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG. Nemzetközi osztályjelzet: (51) NSZOJ H 01 J 65/06

SZABADALMI LEÍRÁS (11) 183 634 SZOLGALATI TALÁLMÁNY (19) HU MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG. Nemzetközi osztályjelzet: (51) NSZOJ H 01 J 65/06 (19) HU MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG SZABADALMI LEÍRÁS SZOLGALATI TALÁLMÁNY A bejelentés napja: (22) 81. 10.21 (21) 3061/81 (11) 183 634 Nemzetközi osztályjelzet: (51) NSZOJ H 01 J 65/06 ORSZÁGOS TALÁLMÁNYI HIVATAL

Részletesebben

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet!

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Ez a szép, színes feladatgyűjtemény segíti munkádat a matematika tanulásában. Érdekes, játékos feladatokon keresztül ismerkedhetsz meg a 20-as számkörrel.

Részletesebben

Érzékelési folyamat szereplői. Az érzékelés biofizikájának alapjai. Receptor felépítése. Az inger jellemzői MILYEN? HOL? MENNYI? MEDDIG?

Érzékelési folyamat szereplői. Az érzékelés biofizikájának alapjai. Receptor felépítése. Az inger jellemzői MILYEN? HOL? MENNYI? MEDDIG? külső, belső környezet ei Érzékelési folyamat szereplői Az érzékelés biofizikájának alapjai specifikus transzducer központi idegrendszer Az jellemzői Receptor felépítése MILYEN? HOL? MENNYI? MEDDIG? Magasabb

Részletesebben

Speciális szükségletű felhasználók navigációjának vizsgálata különböző multimédiás alkalmazásokban

Speciális szükségletű felhasználók navigációjának vizsgálata különböző multimédiás alkalmazásokban Speciális szükségletű felhasználók navigációjának vizsgálata különböző multimédiás alkalmazásokban MÁTRAI RITA1, KOSZTYÁN ZSOLT TIBOR2, SIKNÉ DR. LÁNYI CECÍLIA3 1,3 Veszprémi Egyetem, Képfeldolgozás és

Részletesebben

Mikroszkóp vizsgálata Lencse görbületi sugarának mérése Folyadék törésmutatójának mérése

Mikroszkóp vizsgálata Lencse görbületi sugarának mérése Folyadék törésmutatójának mérése Mikroszkóp vizsgálata Lencse görbületi sugarának mérése Folyadék törésmutatójának mérése (Mérési jegyzőkönyv) Hagymási Imre 2007. március 19. (hétfő délelőtti csoport) 1. Mikroszkóp vizsgálata 1.1. A mérés

Részletesebben

Az alak- és formalátás mechanizmusai

Az alak- és formalátás mechanizmusai Az alak- és formalátás mechanizmusai dr. Sáry Gyula 211. április 14. Alak- és formafelismerésünk robusztus, megbízható folyamat nekünk eredeti (másik) eredeti szemmozgás méret (távolság) fényviszonyok

Részletesebben

Fontos tudnivalók a Pszichológia pótvizsgához 10. évfolyamos tanulók számára

Fontos tudnivalók a Pszichológia pótvizsgához 10. évfolyamos tanulók számára Fontos tudnivalók a Pszichológia pótvizsgához 10. évfolyamos tanulók számára A pótvizsgán írásban kell számot adni a tudásodról. A feladatlap kitöltésére 45 perced lesz. Az írásbeli feladatlapon a következő

Részletesebben

Informatika a valós világban: a számítógépek és környezetünk kapcsolódási lehetőségei

Informatika a valós világban: a számítógépek és környezetünk kapcsolódási lehetőségei Informatika a valós világban: a számítógépek és környezetünk kapcsolódási lehetőségei Dr. Gingl Zoltán SZTE, Kísérleti Fizikai Tanszék Szeged, 2000 Február e-mail : gingl@physx.u-szeged.hu 1 Az ember kapcsolata

Részletesebben

Érzékelési folyamat szereplői. Az érzékelés biofizikájának alapjai. Inger Modalitás Receptortípus. Az inger jellemzői MILYEN? HOL? MENNYI? MEDDIG?

Érzékelési folyamat szereplői. Az érzékelés biofizikájának alapjai. Inger Modalitás Receptortípus. Az inger jellemzői MILYEN? HOL? MENNYI? MEDDIG? külső, belső környezet ei Érzékelési folyamat szereplői Az érzékelés biofizikájának alapjai specifikus transzducer központi idegrendszer Az jellemzői MILYEN? HOL? MENNYI? MEDDIG? Magasabb szintű kódolás

Részletesebben

A kutyafélék összehasonlító neurobiológiája- Szenzoros képességek

A kutyafélék összehasonlító neurobiológiája- Szenzoros képességek A kutyafélék összehasonlító neurobiológiája- Szenzoros képességek Miért vizsgáljuk a szenzoros képességeket? Anatómiai-morfológiai különbségek Hubel és Wiesel Tapasztalat Összehasonlító vizsgálatok Kivel?

Részletesebben

Szemmozgáskövetés: Bepillantás a mondatok megértésének folyamataiba. Káldi Tamás MTA NYTI, BME Pszichológia Doktori Iskola

Szemmozgáskövetés: Bepillantás a mondatok megértésének folyamataiba. Káldi Tamás MTA NYTI, BME Pszichológia Doktori Iskola Szemmozgáskövetés: Bepillantás a mondatok megértésének folyamataiba Káldi Tamás MTA NYTI, BME Pszichológia Doktori Iskola Kérdések 1. Miért vizsgáljuk a szem mozgását? 2. Hogyan vizsgálhatjuk a szem mozgását?

Részletesebben

Max. inger. Fotopikus ERG. Szkotopikus ERG. Oscillatorikus potenciál Flicker (30Hz) ERG

Max. inger. Fotopikus ERG. Szkotopikus ERG. Oscillatorikus potenciál Flicker (30Hz) ERG ERG, VEP vizsgálatok. Elektrofiziológiai eto oógamódszerek e a látópálya funkcionális állapotának vizsgálatára Janáky Márta Jelentőségük nem invazív módszerek minimális kooperációt igényelnek objektív

Részletesebben