BEVEZETŐ. A gazdasági programban meghatározott célkitűzések eléréséhez a képviselőtestületnek két irányba is koncentrálnia szükséges:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "BEVEZETŐ. A gazdasági programban meghatározott célkitűzések eléréséhez a képviselőtestületnek két irányba is koncentrálnia szükséges:"

Átírás

1 BEVEZETŐ A gazdasági program elkészítésére a helyi önkormányzatokról szóló évi LXV. törvény 91. -ában megfogalmazott kötelezés alapján kerül sor. A gazdasági program elkészítésének célja, hogy az Önkormányzat Képviselőtestülete a ciklusának időtartama alatt egy egységes, előre meghatározott célrendszer szerint működjön, fejlődjön. A képviselő-testület tudomásul veszi, hogy a jelen gazdasági programban meghatározottakat figyelembe kell venni minden gazdasági jellegű, a gazdálkodásra, a település működtetésére, fejlesztésére vonatkozó döntéseknél. A program összeállításánál természetesen figyelembe vettük az intézményvezetők, önkormányzati dolgozók, a lakosság véleményét is. Az már most látszik, hogy a közvélemény által megfogalmazott óhajokból lényeges, valóban szükséges feladatokat is kénytelenek leszünk elhagyni. A gazdasági programban meghatározott célkitűzések eléréséhez a képviselőtestületnek két irányba is koncentrálnia szükséges: - egyrészt a célkitűzések egymásra épülő megvalósítására, másrészről - a szükséges anyagi források, eszközök megteremtésére. A célkitűzések megvalósításakor a képviselő-testületnek ügyelnie kell arra, hogy az egyes elképzelések úgy valósuljanak meg, hogy azok a legfőbb célként meghatározottakat segítsék, járuljanak hozzá a részcélok megvalósításához. A jelen gazdasági programban meghatározott célok, elképzelések megvalósításához a képviselő-testületnek biztosítani kell a szükséges anyagi eszközöket, valamint vagyont. Az anyagi eszközök, valamint a vagyon megteremtéséhez nem elegendőek a szokásos, évről évre keletkező források (állami támogatások), hanem szükség van - a pályázati lehetőségek felkutatására, illetve - az önkormányzat sajátosságainak kihasználása alapján új lehetőségek keresésére, illetve a meglévő anyagi források nagyobb mértékű kihasználására.

2 2 Szendrő gazdasági helyzete és a várható változások Vagyoni helyzet Az önkormányzat vagyona a 2010 évi zárómérleg alapján eft. Az önkormányzat vagyonszerkezete a következő: Vagyonelem megnevezése Ingatlan db száma Az összes vagyonból a vagyon részaránya Forgalomképtelen törzsvagyon (nem értékesíthető, nem terhelhető, a kötelező feladatok ellátását biztosító vagyon) Korlátozottan forgalomképes törzsvagyon (meghatározott feltételekkel értékesíthető, illetve megterhelhető vagyon) Egyéb (forgalomképes vagyon, amely szabadon értékesíthető és megterhelhető % % % A forgalomképtelen törzsvagyon körébe tartozó főbb ingatlanok: helyi közutak és műtárgyaik (hidak, járdák, buszvárók, parkolók stb.), közterek, parkok, köztemető, vizek, közcélú vizilétesítmények, önkormányzati tulajdonban lévő köztéri műalkotások Korlátozottan forgalomképes törzsvagyon körébe tartozó főbb vagyonelemek: közművek, vízi közművek intézmények épületei, középületek műemlékek, védett természeti területek, helyi védett értékek muzeális értékek, egyéb művészeti alkotások Egyéb vagyon körébe tartoznak a következő ingatlanok: szolgálati és bérlakások, beépítetlen telkek, külterületi ingatlanok, nem lakás céljára szolgáló ingatlanok. A vagyon vagyonelem szerinti megoszlása: - kedvezőtlen, mert nagy a forgalomképtelen, illetve a korlátozottan forgalomképes vagyon aránya.

3 3 Pénzügyi helyzet Az Önkormányzat pénzügyi, likviditási helyzetét az elmúlt öt évben az alábbiak jellemezték: - Az önkormányzatnak a fizetőképessége fenntartásához külön állami támogatást kellett igénybe vennie. A működésképtelen önkormányzatok támogatása, valamint az ÖNHIKI pályázatok eredményei a következők voltak: év ÖNHIKI működésképtelen tám eft eft eft eft eft eft eft eft - a folyamatos gazdálkodáshoz 45 millió forint folyószámla hitelkeret és 32 millió forint munkabérhitellel rendelkeztünk - működési hitel felvételére nem került sor - beruházási célra 25 millió forint hitelkerettel rendelkezett az önkormányzat. A hitelt utófinanszírozott pályázati támogatásból megvalósult fejlesztéshez /orvosi rendelők rekonstrukciója/ vettük fel. A hitelt a folyósított pályázati támogatásból vissza fizettük. A költségvetés főbb szerkezete és várható tendenciák Az önkormányzat költségvetési rendelete szerinti főösszeg az elmúlt 5 évben millió forint között mozgott. Kiadások A költségvetési kiadások szerkezete az alábbiak szerint alakult: A kiadások összege és aránya Megnevezés eft % eft % eft % eft % eft % Személyi jell. kiadások , , , , ,5 Munkaadót terhelő jár , , , , ,7 Dologi kiadások , , , , ,7 Pénzeszközátadás , , , , ,6 Működési kiadások , , , , ,5 Felhalmozási kiadások , , , , ,5 Összes kiadás , , , , ,0

4 4 Az éves költségvetések kiadásai oldalának kiemelt előirányzatait elemezve megállapíthatjuk, hogy azok aránya az elmúlt 5 évben a költségvetésen belül jelentős mértékben nem változott. A költségvetési kiadásokat összegszerűen vizsgálva azt tapasztaljuk, hogy - évről évre, ha csekély mértékben is, de nőtt a személyi jellegű juttatások előirányzata és felhasználása. Ez összefüggésben van azzal, hogy az önkormányzat még nem kényszerült rá, hogy létszámleépítéseket hajtson végre. A kiadás növekedésének oka az, hogy évről-évre nőtt a minimálbér összege, melyet biztosítani kellett a dolgozók részére. Biztosítottuk továbbá a kötelező átsorolások összegét, valamint a szintén kötelező jubileumi jutalmak fedezetét. - arányait tekintve némileg csökken a járulékok mértéke, mely központi döntés következménye volt. - a dologi kiadások előirányzatai összegszerűségüket tekintve évről-évre emelkedtek, ami az infláció, valamint a közüzemi szolgáltatások folyamatos díjtétele emelésének a következménye. - a pénzeszközátadások arányaiban nem, de összegszerűségeiben igen jelentős kiadást jelentenek. Tudott, hogy e címszó alatt történik a különböző szociális juttatások folyósítása. - a felhalmozási kiadások eredményes pályázatokhoz kapcsolódnak, a kiadások aránya a költségvetésen belül évente % között mozgott Bevételek A költségvetési bevételek szerkezete az alábbiak szerint alakul: A bevételek összege és aránya Megnevezés Intézményi működési bev. eft % eft % eft % eft % eft % , , , , ,5 Önk. sajátos műk. bev , , , , ,1 Önk. költségvetési tám , , , , ,2 Átengedett bev , , , , ,4 Felhalmozási és tőkebev , , , , ,0 Támogatásértékű bev , , , , ,7 Hitel, kötvény 100 0, ,0 0, , ,1 Átfutó bevétel , , , , ,4 Pénzmaradvány , ,1 0, , ,3 Bevételek összesen , , , , ,0

5 5 A költségvetés meghatározó bevételi forrásai összegszűrségében évről-évre növekedtek. Ezek: - az intézmények működési bevételei, - az önkormányzat költségvetési támogatása, /szabad-felhasználású normatív állami támogatás, kötött felhasználású támogatások, stb./ - átengedett bevételek /SZJA, gépjárműadó/, valamint a - támogatás értékű bevételek A költségvetési bevételek szerkezetére hatást gyakorolhat az, hogy a költségvetési támogatások reálértéke csökken, ezáltal egyre több saját bevétel megszerzésére, illetve pályázati források bevonására lesz szükség. GAZDASÁGI PROGRAM Fejlesztési elképzelések Szendrő Város Önkormányzat Képviselő-testülete a évekre a következő általános fejlesztési elképzeléseket határozza meg. (A konkrét fejlesztési elképzeléseket a gazdasági program további részei, az adott témakörhöz kapcsolódóan tartalmazzák.) Ipar A település soha sem rendelkezett jelentős iparral. A helyi iparosok elsősorban szolgáltató jellegű tevékenységet folytattak. Legnagyobb ipari üzeme a ALUFIX- SZEFÉM Kft.volt, melyet a közelmúltban felszámoltak. Jelenleg utódszervezete, valamint a SZENDRŐ GALVA KFT működik. Fontos a helyi iparral, illetve vállalkozásokkal kapcsolatos elképzelések megvalósítása, mivel a vállalkozások közvetve-közvetlenül a város fejlődését segítik, javítják a termékekkel, szolgáltatásokkal való ellátottságot, munkahelyet teremtenek, adóbevételekhez juttatják az önkormányzatot. A helyi ipari területekkel kapcsolatos fejlesztési elképzelések: - Városunk ipari jellegű befektetések célterülete lehet. Ennek helyszínei lehetnek a már említett Kft. jelenleg üresen álló kihasználatlan üzemcsarnokai és technikai eszközei. - Iparterület, illetve inkubátorház kialakítására meg kell keresni a lehetőséget. - Vizsgálandó egy környezetbarát, olcsó alapanyaggal működő energiatermelő /áram, melegvíz/ üzem létrehozásának lehetősége és a helyszín meghatározása.

6 6 Mezőgazdaság A település életben a mezőgazdaságnak volt nagyobb súlya. A termelőszövetkezet mellett a Bábolnai Állami Gazdaság is működtetett itt egy telephelyet, mely átalakulás után Bábolna-Szendrő Gazdasági Kft. néven működött. A gazdaság privatizációja a közelmúltban fejeződött be. Településünk környezetében található földterületek aranykorona értéke a Bódva folyó völgyének alacsonyan fekvő területeinek kivételével csekély. Kevés a mezőgazdasági termeléssel foglalkozó vállalkozó, illetve az őstermelő. A lakosság által még gondozott zárt kerti ingatlanok megközelítését a jövőben is biztosítani szükséges. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően rendszeresen karban kell tartani a szőlőhegyre, az ún. Kishegyre vezető mezőgazdasági utakat. Továbbra is biztosítani kell az önkormányzat hivatalában a Megyei Kormányhivatal Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal munkatársainak a helyi ügyfélfogadás helyét és az internet hozzáférését. A mezőgazdasági munka megítélése a fiatalok körében kedvezőtlen. A munka nehéz és nem biztosít megfelelő jövedelmet és megélhetést. Meg kell kísérelni e szemléleten változtatni. Első lépcsőben kiindulási pont lehet a szociális földprogram újraindítása. Ennek keretében törekedni arra, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű lakosság legalább a kertjét megművelje és hozzáfogjon az ún. kisállat tartáshoz. Áttörést jelenthet a fiatal munkanélküliek körében a mezőgazdasági tevékenységre /erdőművelésre/ felkészítő tanfolyamok szervezése és ennek kapcsán az erdőtelepítési program beindítása, melyben az önkormányzatnak vezető szerepet kell vállalnia. Idegenforgalom Az idegenforgalom a település azon ágazata, ahol még vannak kiaknázatlan lehetőségek. Ki kell használni azt, hogy Magyarország egyre népszerűbb turisztikai célpont a külföldi lakosság számára, s jó ütemben fejlődik a belföldi turizmus is. A turisztikai kínálat az igényeket figyelembe véve egyre szélesedik, ahol a településnek meg kell találnia, illetve ki kell alakítania saját arculatát, tovább kell fejlesztenie a turisztikai vonzerejét. Az idegenforgalommal kapcsolatos fejlesztési elképzelések: - Fejleszteni kell a település turisztikai arculatát. Kiemelten kell kezelni azokat a fejlesztéseket, amelyek turisztikailag is kiemelkedő jelentőséggel bírnak, vonzerőt jelentenek. /Felső-vár, Pedellus-ház/. - A meglévő szálláshelynek nagyobb nyilvánosságot kell biztosítani. A szálláshely korszerűsítését a jövőben folytatni kell. /Strand apartman-házak felújítását, berendezési tárgyainak cseréjét el kell végezni./ - Turisztikai információs szolgálat létrehozása a közművelődési központ keretében.

7 7 - Az idegenforgalmi megítélés szempontjából fontos közterületeken megfelelő pihenőhelyek kialakítása (pad, szeméttároló edény). - Várásatások, vár-rekonstrukció Egyéb, idegenforgalommal kapcsolatos fejlesztési elképzelések: Támogatni kell az idegenforgalom, illetve a település látogatottságát, ismertségét segítő rendezvényeket, biztosítani kell azt, hogy a rendezvények időpontja, programja a honlapra felkerüljön. Infrastruktúra Az infrastrukturális fejlesztések pozitív irányba befolyásolják a település fejlődését. Az infrastruktúra-fejlesztést gyakran más fejlesztésekkel elért eredmények kényszerítik ki, illetve a magvalósult infrastruktúra gyakran újabb fejlesztési igényeket indukál, illetve megnyitja a továbblépés lehetőségét. Az Önkormányzat Képviselő-testülete ezért fontosnak tartja a közúthálózat, a járda, csatornahálózat, a vízvezetékrendszer, a szennyvízcsatorna-rendszer, villamos energia, a gáz, a közvilágítás, illetve egyéb telefon, internet, kábeltelevízió szolgáltatások biztosítását. Ezek városunkban már kiépültek, de törekedni kell arra, hogy ezek a szolgáltatások minden szendrői házba eljussanak. A már kiépült önkormányzati közúthálózat felújítása a önkormányzati ciklusban megtörtént. Folyó évben előtérbe kell helyezni a két állomás között belterületi gyűjtőút korszerűsítését /szélesítés, új aszfaltszőnyeg/. Portalanított útszakasszal még nem rendelkező területeken (Ivánka tanya, Cs-telep) Előtérbe kell helyezni a 2010 májusi és júniusi árvizek kapcsán megrongálódott belterületi és Büdöskút-pusztai bekötő út helyreállítását. Az út feljutásokhoz meg kell keresni a pályázati lehetőségeket és biztosítani kell a szükséges önerőt. Az informatikai lehetőségek biztosítása a települési önkormányzatok számára a modern kor követelményeihez való igazodás, felzárkózás követelményét Jelenti. Az informatika terén meg kell valósítani azt, hogy - az Önkormányzat honlapját folyamatosan frissítsük, hiszen ennek segítségével Önkormányzattal és intézményeivel kapcsolatos fontosabb tájékoztatás a lakosság, az érdeklődők felé biztosítható, - az Internet hozzáférés biztosítva legyen a lakosság széles köre számára saját hálózattal nem rendelkezők részére a hozzáférést a TELEHÁZ-ban biztosítjuk, igény esetén a nyitva tartás szélesítését át kel gondolni, - az önkormányzati feladatellátásban közreműködő, az informatikai eszközök használatát is igénylő területeken meg történt az érintett személyek számítógép-kezelési képzése. Folyamatosan törekedni kell a számítástechnikai eszközök korszerűsítésére, a kor követelményeinek megfelelő eszközök biztosítására.

8 8 Munkahelyteremtés feltételeinek elősegítése Szendrő Város Önkormányzat Képviselő-testülete a évekre az alábbi feladatokat és célokat határozza meg a munkahelyteremtés feltételeinek javítása érdekében: Általános foglalkoztatást segítő célok és feladatok A munkahelyteremtés feltételeinek javítása a településen fontos feladat, mivel a munkanélküliek aránya jelentős mértékben meghaladja az igen rossznak mondható megyei átlagot is. A munkanélküliség ellen küzdeni kíván az Önkormányzat, mivel a munkanélküli családokban romlanak az életkörülmények és az emberek életminősége, másrészt az Ónkormányzat szociális kiadásai emelkednek a támogatások, segélyezések miatt. A munkahelyteremtés feltételeinek elősegítése érdekében az Önkormányzat: - segíti a helyi gazdaság megerősödését, ehhez igyekszik kedvező feltételeket teremteni (pl.: kedvezményes áron biztosítja a szükséges területet), - iparterület kialakítását kell megvalósítani, - meg kell vizsgálni annak a lehetőségét, hogy milyen kedvezménnyel tudják támogatni az új vállalkozókat, - a közszolgáltatások megtartása, illetve bővítése révén munkahelyteremtés és fenntartás, - aktívan részt vesz a munkaadók és munkavállalók igényeinek közvetítésében, ehhez a honlapján hirdetési lehetőséget biztosít, - rendszeresen együttműködik a munkaügyi szervezetekkel. Közfoglalkoztatás A közfoglalkoztatás előnyt biztosít az állás nélküli személyeknek azáltal, hogy a közfoglalkoztatás időtartama munkaviszonynak minősül, másrészt előnyt jelent a foglalkoztatónak, mivel kedvező anyagi feltételekkel tud ellátni intézményi és településüzemeltetési feladatokat. A közfoglalkoztatással kapcsolatban az önkormányzat - tovább szélesíti a közfoglalkoztatásba bevontak számát, - kihasználja a közfoglalkoztatás finanszírozási előnyeit, - együttműködik az edelényi Többcélú Önkormányzati Társulással, a Bóda- Szuhavölgyi Nonprofit Kft-vel a közmunkaprogram pályázatoknál,

9 9 A település fejlesztési politika célkitűzései Szendrő Város Önkormányzat településfejlesztési politikájának legfőbb célkitűzése, hogy az önkormányzati vagyon a képviselő-testület ciklusa alatt ne csökkenjen, inkább annak növelésére kell törekedni. Csak olyan fejlesztéseket vállaljon, melyekkel a megvalósuló eszközöket, programokat a működtetés során is zökkenőmentesen finanszírozni tudja. A településfejlesztés széles nyilvánossága Az Önkormányzat Képviselő-testülete fontosnak tartja, hogy a településfejlesztés a település Számára ismert módon, a széles nyilvánosság biztosítása mellett történjen, mivel ez a biztosítéka annak, hogy az elméleti fejlesztési tervekből azok valósuljanak meg, melyek tényleg a település jövőjét, hosszú távú fejlődését, fejlesztését szolgálják. A településfejlesztés nyilvánosságával kapcsolatos célkitűzések: - Közmeghallgatás keretein belül közvetlenül is tájékoztatni kell a lakosságot a kitűzött célokról, azok megvalósítási lehetőségéről, - Folyamatosan karban kell tartani a település honlapját, - A honlapon biztosítani kell a helyet = a képviselő-testület működésével kapcsolatos közérdekű adatoknak, = a turisztikai kiadványoknak, = a település intézményeinek, = a helyi civil szervezeteknek, = a településen megrendezett programoknak, - A helyi kábel tv teletex szolgáltatáson keresztül is informálni szükséges a lakosságot az önkormányzat terveiről, területfejlesztési elképzeléseiről, - A településfejlesztésbe be kell vonni a helyi lakosságot, vállalkozókat és önszerveződő közösségeket, - Nyomtatott időszaki kiadványt kell kiadni. - A ciklus végére helyi TV kialakítását kell megoldani. A településfejlesztés átgondolása Az Önkormányzat Képviselő-testülete fontosnak tartja, hogy a településfejlesztés során azon az igények kerüljenek előtérbe: - melyek olyan probléma megoldására, igény kielégítésére irányulnak, melyek alapvető településüzemeltetési és közszolgáltatási feladatokhoz kapcsolódnak, vagy - melyek több településfejlesztési, üzemeltetési cél megvalósítását is segítik, - melyek a település fejlesztése szempontjából felállított rangsorban előbbre vannak.

10 10 A településfejlesztés átgondoltságát segíti a jelen gazdasági program, a Szendrő város Funkcióbővítő Város rehabilitáció Előzetes Akcióterületi terve, valamint az éves költségvetési tervek, melyek sorrendbe állítják a célokat, illetve részcélokat valósítanak meg a ciklus évei alatt. A településfejlesztés során - az alapvető településüzemeltetési és közszolgáltatási célú fejlesztések kivételével - figyelembe kell venni a következőket: - azokat a fejlesztéseket, programokat kell előtérbe helyezni: = melyekhez kapcsolódva gazdasági számítások igazolják azt, hogy a fejlesztés eredményeként az önkormányzat tartósan (legalább 4 év keresztül) a korábbi éveknél magasabb bevétellel, illetve alacsonyabb kiadással számolhat, és/vagy = melyek hosszú távon a népességszám emelkedését idézik elő, = melyek munkahelyeket teremtenek, = melyek bármilyen módon pozitív hatással vannak Szendrő megtartó erejére. - háttérbe kell helyezni azokat a fejlesztéseket, melyek = a lakosság, vagy a vállalkozók nagyon szűk körét érinti és mely fejlesztésekkel megvalósuló beruházás aránytalan nagy működtetési kiadással jár, = során létrejött beruházás üzemeltetése aránytalanul nagy terhet ró az Önkormányzatra, és adott közszolgáltatás más módon, kedvezőbb anyagi feltételekkel biztosítható. Településrendezési terv Az Önkormányzat településrendezési terve a településfejlesztés egyik alapdokumentuma, amely kijelöli a településen belül az egyes településrészek funkcióját, jellegét. Szendrő város önkormányzat 2005 évben vizsgálta felül rendezési tervét. A 12/2005. /XI. 30. / számú rendeletével állapította meg a település helyi építési szabályzatát. Újabb felülvizsgálatra 2010 évben került sor. A képviselőtestület 122/ÖT. /2010. /XI. 3./ számú határozatával módosította a településszerkezeti tervét és ezzel egyidejűleg a 11/2010. /XI. 4./ számú rendeletével módosította építési szabályzatát. /A módosítások a Vasút és a Rákóczi utcák által határolt lakóövezetre vonatkoznak./ Képviselő-testület feladata, hogy konkrét lépéseket tegyen a rendezési tervben szereplő fejlesztések megvalósítására.

11 11 Pályázatokon történő részvétel A képviselő-testület mandátumának időszaka alatt is még lehetőség lesz Európai Uniós források elnyerésére, ezért szükséges az, hogy a településfejlesztés egyik fontos eszközévé váljon a pályázati tevékenység. A sikeres pályázatok érdekében: - szükséges pályázat kezeléssel foglalkozó munkaerő alkalmazása - a pályázatok figyelésére, megírására és menedzselésére a szükséges szakértelemmel rendelkező partnert meg kell keresni és megbízni, - lépéseket kell tenni az adott fejlesztés megyei, kistérségi, illetve régiós fejlesztési programba való illesztéséhez, - a pályázatok benyújthatósága érdekében a kiemelt fontosságú fejlesztésekre előre terveket kell készíttetni - van már ami rendelkezésre is áll - illetve aktualizálni, mivel a tervezés, valamint az engedélyeztetés időigényessége miatt az adott pályázatokban megadott határidő gyakran nem elegendő, - folyamatosan keresni kell a pályázatokhoz szükséges önerő előteremtésének lehetőségét. Településfejlesztési célok Az Önkormányzat következő településfejlesztési céljai olyan célok, melyek a település általános fejlesztését segítik elő, valamint a közszolgáltatások biztosításához és fenntartásához kapcsolódnak. Településfejlesztési célok: - Apáczai Csere János Általános Iskola B, D, E épületeinek felújítása, korszerűsítése, - Hétszinvirág Napköziotthonos óvoda Bem úti épületének bővítés, - gyermekorvosi rendelő felújítása, korszerűsítése, - városháza régi épületszárny felújításának folytatása, - önkormányzati intézmények fűtési rendszerének felülvizsgálata és lehetőség szerint olcsóbb energiahordozókra történő átállítása, - okmányiroda irattári rész belső felújítása,, - a felújított tájház /pedellusház/ berendezése, megnyitása - városközpont felújításának befejezése, - Felsőpást településrész belvízrendezése, - csapadékvíz elvezető árkok karbantartása, - belterületi közúthálózat felújításának folytatás, - járdaépítés és felújítás, - Bódva gátrendszerének hiányzó részeken történt kiépítése, az árvíz során megrongált helyeken azok helyreállítása, - Kovács úti híd újjáépítése, - Rákóczi utcában buszváró öblök kiépítése, /2 db./

12 12 - turisztikai jellegű területek fejlesztése, kialakítása, - Szociális Szolgáltató Központ építése, - Felsővár területén rekonstrukció, turisztikai pont létrehozása, - Városi sport létesítmények felújítása, fejlesztése Az adópolitika célkitűzései Szendrő Város Önkormányzata fontosnak tartja a helyi adópolitikai célkitűzések megfogalmazását, mivel az jelentősen befolyásolja a településen keletkező saját bevételt, illetve hatással van a településen élő magánszemélyek és vállalkozók anyagi terheire. A helyi adókkal kapcsolatos adópolitikai célkitűzések A helyi adók esetén az Önkormányzat Képviselő-testülete az adóztatást úgy kívánja kialakítani, hogy az egy meghatározott stabilitás, állandóság mellet, folyamatosan az önkormányzat biztos bevételi forrását jelentse, ugyanakkor igazságos is legyen az adózói kört illetően évben a következő helyi adónemekből származott bevétel: - iparűzési adó - magánszemélyek kommunális adója - vállalkozók kommunális adója - gépjárműadó /megosztott bevétel/ január elsejétől megszűnt a vállalkozók kommunális adója, ezzel is csökkentve a vállalkozók adóterheit. A helyi adóztatás során az Önkormányzat Képviselő-testülete - minden évben, a költségvetési koncepcióhoz kapcsolódva megvizsgálja a helyi adóztatás által nyújtott bevételszerzési lehetőségeket, - adónemenként meghatározza az érintett adózói kör nagyságát, a rendszerbe beépítendő - a gazdasági program célkitűzéseit elősegítő - kedvezmények rendszerét, a várható bevételeket, és az adóztatás miatt jelentkező negatív hatásokat, - adónemeket összehasonlítva dönt a bevezetendő, illetve fenntartandó adókról, az adórendeletek módosításáról, - csak olyan adórendeleteket fogad el, amely = a lakosság számára még elviselhető anyagi terhet jelent, = nem hat a vállalkozók működésének, fejlesztési elképzeléseinek gátjaként.

13 13 Az adóbevételek növelése érdekében a képviselő-testület fokozott figyelmet fordít arra, hogy - az adózók fizetési morálja javuljon, ennek érdekében rendszeresen tájékozódik az adókintlévőségek nagyságáról, a beszedésre tett intézkedésekről, illetve a szükséges adó-végrehajtási szankciók alkalmazásáról, valamint az intézkedések alapján elért eredményekről, - az adóalanyok teljes köre adóztatásra kerüljön, ennek érdekében tájékoztatást kér az adóalanyi kör adóbejelentkezési kötelezettsége teljesítéséről, a lehetséges adóalanyok és a vonatkozó nyilvántartások egyeztetésének eredményéről, - az adózók tájékoztatást kapjanak az adóbevételek felhasználásáról, mivel az adóforintok ismert felhasználási célja, illetve elért eredményei segítik az önkéntes befizetést (a honlapon, illetve a helyi kábel tv-ben közzé kell tenni az adóbevételek nagyságát, felhasználásának célját, valamint a tényleges felhasználást), - az önkormányzati adóhatóság éljen az adóeljárási törvény alapján biztosított adóellenőrzési jogával és az adóellenőrzések eredményéről a testület legalább évente tájékoztatást kapjon. Közszolgáltatások biztosítására, színvonalának javítására vonatkozó megoldások Szendrő Város Önkormányzat Képviselő-testülete a gazdasági elképzelései között fontosnak tartja az egyes közszolgáltatások biztosítására, színvonalának javítására vonatkozó intézkedéseket. Az önkorrnányzat Képviselő-testülete az önkormányzati és egyéb közigazgatási feladatait a hivatal útján látja el. A Képviselőtestület - az önkormányzati törvényben meghatározott sorrendet követve a kővetkező közszolgáltatásokra vonatkozóan rendelkezik: - épített és természeti környezet védelme, - lakásgazdálkodás, - vízrendezés és csapadékvíz-elvezetés, - csatornázás, - köztemető fenntartás, - helyi közutak és közterületek fenntartása, - köztisztaság és településtisztaság fenntartása, - helyi tűzvédelem, - közbiztonság helyi feladatainak ellátása, - közreműködés a helyi energiaszolgáltatásban, - közreműködés a foglalkoztatás megoldásában, - gondoskodás az óvodásról, az alapfokú nevelésről, oktatásról, - gondoskodás az egészségügyi ellátásról, - gondoskodás a szociális ellátásról, - gondoskodás gyermek- és ifjúsági feladatokról,

14 14 - közösségi tér biztosítása, - közművelődési, tudományos művészeti tevékenység, sport támogatása, - a nemzeti és etnikai kisebbségek jogai érvényesítésének biztosítása, - egészséges életmód közösségi feltételeinek elősegítése. Közigazgatás Az Önkormányzat közigazgatási feladatait a Polgármesteri Hivatal látja el. A közigazgatás megfelelő színvonalának biztosítása érdekében szükséges: - a szolgáltató jellegű közigazgatás tovább fejlesztése, - ügyfélbarát hivatal kialakítása, - az ügyfélfogadási idők esetleges újragondolása, tisztségviselők által ügyfélfogadási időmeghatározása, - az elektronikus ügyintézés lehetőségének megteremtése, - a közigazgatás tárgyi feltételeinek javítása, Az önkormányzati hivatallal kapcsolatos konkrét fejlesztési elképzelések: - elhasználódott számítógépek cseréje - - irodai berendezési tárgyak pótlása, cseréje - a hivatal régi épületszárny felújításának folytatása, a földszinti részen /volt gyámhivatal és pénzügy helyiségeinek belső felújítása/ - emeleti rész folyosó nyílászáróinak cseréje, kézi irattár kialakítása - okmányiroda kiszolgáló helyiségeinek felső felújítása. A fejlesztési elképzelések megvalósítását annak ellenére javasoljuk, hogy még nem ismerjük a 2013 évtől bevezetésre kerülő Közigazgatási reform elképzeléseket. Az épített és természeti környezet védelme A képviselő-testület az épített és természeti környezet védelme érdekében: - áttekinti a védelmet igénylő, vagy védelem alá vonandó építészeti, illetve természeti értékeket, - szükség esetén megalkotja a helyi védelemről szóló rendeletét. - a településkép javítása érdekében javaslatokat dolgoz ki, intézkedési tervet fogad el a gondozatlan ingatlanok rendbetétele, az életveszélyessé vált ingatlanok bontása, felújítása érdekében.

15 15 Lakás és egyéb önkormányzati helyiség gazdálkodás Az Önkormányzat lakásgazdálkodási tevékenysége során - felmérést készít a helyi lakásgazdálkodási helyzetről - gondoskodik a lakásgazdálkodáshoz kapcsolódó helyi rendelet felülvizsgálatáról - kezdeményezi a különböző közszolgáltatások fenntartásához szükséges = szolgálati lakás, = bérlakás állomány állagának javítását. Az Önkormányzat az egyéb, nem lakás célú helyiségei kihasználásának lehetőségeit rendszeresen megvizsgálja. A hasznosítás során figyelembe veszi a közszolgáltatások biztosításának elsőbbségét, majd a felesleges kapacitások gazdaságos kihasználására törekszik. A víz rendezés és csapadékvíz elvezetés Az Önkormányzat biztosítja az egészséges ivóvízellátás szolgáltatást. Az ivóvízzel történő ellátás az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt-n keresztül történik. A településen az ivóvízhálózat az 1970-es évek elején épült ki. Az ÉRV az elmúlt években megkezdte az elavult ivóvízhálózat rekonstrukcióját, melynek továbbfolytatása szükséges. A meglévő közkutak indokoltságának felülvizsgálata szükséges. Amelynek 300 m-es környezetében vezetékes ivóvízzel nem rendelkező ingatlan található, csak annak a közkútnak a megtartása indokolt. Törekedni kell arra, hogy a még ivóvízhálózattal nem rendelkező ingatlantulajdonosok is rákössenek a hálózatra, ezáltal a közkút megszüntethető legyen. A Felsőpást településrészen szükségszerű a csapadék és belvízelvezető árokrendszer teljes rekonstrukciója, illetve kiépítése. Az önkormányzat elsődleges feladata a 2010 május június s hónapokban bekövetkezett árvíz kapcsán megrongálódott Bódva gát rendszerének helyreállítása a hiányzó gátrendszer kiépítése, továbbá az ugyancsak hiányzó átemelők és szivattyútelepek megvalósítása. Szükséges továbbá a településen áthaladó Verbéna patak és a régi holt verbéna patak medrének rendszeres tisztítása. A csapadékvíz-elvezető rendszer karbantartását saját közfoglalkoztatott dolgozóinkkal az önkormányzat GAMESZ intézménye irányításával kell megoldani.

16 16 Csatornázás Városunkban a csatornahálózat teljes mértékben ki van építve. A csatornahálózat üzemeltetője: Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. A csatornahálózat önkormányzati tulajdonban van. Az ÉRV a helyi önkormányzatnak a hálózat kezelésért üzemeltetési díjat fizet. A kezelő az üzemeletetési díj fejében, annak mértékéig térítésmentesen elvégzi a rendszer karbantartását és a szükséges felszerelési tárgyak cseréjét. Az üzemeltető rendszeres feladatát kell, hogy képezze a csatornahálózatra történt illegális rákötések vizsgálata, valamint a Kantrai új lakótelepen lévő átemelő szivattyúk teljesítményének vizsgálata és szükség esetén azok cseréje. Köztemető fenntartás Az Önkormányzat kötelező feladatként köteles ellátni a köztemető fenntartással kapcsolatos feladatokat. Az egyházakkal kötött megállapodás alapján a helyi önkormányzat ellátja az egyházi tulajdonú temetők fenntartásával kapcsolatos feladatokat is. A nagy kiterjedésű várhegyi és Kálvária domb temető esetében több, a temetkezésről szóló törvényben meghatározott követelmény nem biztosítható a szendrői temetők esetében. A temető fenntartás, mint közszolgáltatás biztosítása és színvonalának emelése érdekében az alábbi feladatok ellátása szükséges: - Továbbra is gondoskodni kell a temetők tisztántartásáról, évenkénti többszöri kaszálásáról, a köztemetőkben található elöregedett és veszélyt jelentő fák biztonságos kivágásáról. - Biztosítani kell, hogy a temetők legalább részben megfeleljenek a jogszabályokban meghatározott követelményeknek. Ennek érdekében a következő fejlesztésekre, felújításokra van szükség: = mindkét köztemetőben biztosítani kell hulladékgyűjtő edény /konténerek/ elhelyezését, = Kálvária dombi temetőben kolombárium építését, = Kálvária dombi temető új részének megnyitása. A helyi közutak és közterületek fenntartása A képviselő-testület a helyi közutak fenntartásával kapcsolatban a közúthálózat olyan kialakítására törekszik, melyek megfelelnek a városlakók igényeinek. - A városon áthaladó Közút Kht kezelésében lévő utak felújításának kezdeményezése - Szükséges a belterületi utak folyamatos karbantartása, felújítása különösen a következő útszakaszokon:

17 17 = Nagyállomás-Kisállomás közötti gyűjtőút = Büdöskútpusztai bekötőút = az árvíz során rongálódott Felsőpást településrész és a Kanra lakóterület utcái - Járda építés, felújítás szükséges a következő területeken: = Nagyállomás utca = Vasút út - Hídépítés: = Kovács úti híd újjáépítése A járda építést, felújítást saját kivitelezésben kívánjuk megoldani. A képviselő-testület kívánatosnak tartja a közterületek megfelelő színvonalon történő fenntartását, ennek érdekében a következő feladatokat határozza meg: - Fokozott figyelmet kell fordítani a közterületek gondozására, tisztán tartására. - Minden évben meg kell szervezni a település virágosítását. A virágosítást elsősorban a GAMESZ által nevelt plánták biztosításával, felhasználásával kell biztosítani. - Hulladékgyűjtési programot kell hirdetni, ehhez kérni kell önkéntesek segítségét, be kell vonni az Általános iskola diákjait is. - Gondoskodni kell a közterületek fásításáról, az elöregedett veszélyes fák kivágásáról és pótlásáról. - Nagyobb figyelmet kell fordítani a köztéri építmények állagának megőrzésére. A képviselő-testület a játszótérrel kapcsolatban az alábbi feladatokat határozza - Az általános iskola melletti játszótér állapotát felül kell vizsgálni, a hiányzó játékokat pótolni kell és gondoskodni kell annak megnyitásáról. - Évente egy alkalommal balesetvédelmi megelőző karbantartást kell végezni az óvodai játszótereken. Köztisztaság és településtisztaság fenntartása A köztisztaság és településtisztaság fenntartási közszolgáltatás biztosítása érdekében az önkormányzat - továbbra is gondoskodik a kommunális hulladék elszállításáról és ártalmatlanításáról; a szolgáltatást az Önkormányzat az EHG Zrt. szolgáltatóval végezteti, - tovább erősíti a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítését,

18 18 - évente 2 alkalommal megszervezi a lomtalanítási akciót, - évente 1 alkalommal szemétgyűjtési akciót szervez a lakosság és a civil szervezetek, valamint a tanulók bevonásával, - rendszeresen gondoskodik a köztemetőkbe kihelyezett konténerek ürítéséről, - biztosítja azt, hogy a közterületekre hulladékgyűjtő edények megfelelő számban legyenek kihelyezve, illetve azok rendszeres időközönként ürítésre kerüljenek, - gondoskodik az önkormányzati közutak és járdák téli síkosság mentesítéséről és a hóeltakarításról. A közterület tisztán tartásáról, a zöldfelületek gondozásáról a GAMESZ gondoskodik. Ugyanakkor elvárjuk a helyi lakosságtól, hogy eleget tegyenek a helyi önkormányzat köztisztaságról szóló rendeletében foglalt kötelezettségének, nevezetesen a telkük előtt lévő járda és árkok tisztántartásáról. Helyi tűzvédelem Az Önkormányzat a helyi tűzvédelmi feladatok ellátása, illetve színvonalának javítása érdekében anyagi lehetőségei figyelembevételével gondoskodik az önkormányzati tűzoltóság jármű és eszközparkjának bővítéséről, korszerűsítéséről. Ezekhez maximálisan kihasználja a pályázati lehetőséget. Az önkormányzat mint fenntartó sürgős feladatát képezi a tűzoltó laktanya korszerűsítése, valamint 1 db. vízszállító gépkocsi és átemelő szivattyúk beszerzése. Az Önkormányzati hivatal, illetve az önkormányzati intézmények vonatkozásában - minden önkormányzati épületben biztosítani kell az elektronikai tűzjelző felszerelését, - figyelemmel kíséri a tűzvédelmi szabályzattal való rendelkezést, - tájékoztatást kér a szabályozások évenkénti felülvizsgálatának, a tűzvédelmi oktatás megtartásának és a kapcsolódó nyilvántartások vezetésének megtörténtéről. A közbiztonság helyi feladatainak ellátása Az Önkormányzat a helyi közbiztonsági feladatok ellátása, illetve színvonalának javítása érdekében - Közfoglalkoztatott munkaerő biztosításával kisebb karbantartások, javítási munkák elvégzésével segíti a helyi rendőrőrs munkáját. - javaslatokat, észrevételeket tesz a rendőrőrs helyi munkájának hatékonyabbá tételére,

19 19 - felhívja a rendőrőrs figyelmét a tudomására jutott, közbiztonságot veszélyeztető körülményekre, - támogatja a közbiztonság növelését segítő programok, tájékoztatók szervezését, - támogatja a polgárőrség működését (szorgalmazza a polgárőr szervezet aktívabb tevékenységét, éves költségvetésében anyagi támogatást biztosít). - a közfoglalkoztatás keretében településőrséget tart fenn. Közreműködés a helyi energia szolgáltatásban Az önkormányzat a következők szerint működik közre a helyi energiaszolgáltatásban - biztosítja a település közvilágítását - vezetékes gázellátást - pályázati lehetőséget keres az energia ellátás korszerűsítésére, energia takarékos megoldásokra. További célként határozza meg az Ivánka és a Gépállomás lakótelephez a közvilágítási hálózat kiépítését és egyes településrészeken a hiányzó lámpatestek pótlását. Közreműködés a foglalkoztatás megoldásában Az Önkormányzat közreműködik a településen élő magánszemélyek foglalkoztatási problémáinak megoldásában. Az ellátott feladatokat a gazdasági program korábbi része tartalmazza. Gondoskodás az óvodáról, az alapfokú nevelésről, oktatásról, alapfokú művészeti oktatatásról Az Önkormányzat, mint közoktatási intézmény fenntartó elkészítette a közoktatási feladatokhoz kapcsolódó önkormányzati minőségirányítási programját. A minőségirányítási program meghatározza a közoktatási intézményrendszer egészére vonatkozó fenntartói elvárásokat, az intézmények által ellátandó feladatokat. Az Önkormányzat a közoktatás biztosítása és színvonalának javítása érdekében a következő feladatokat látja el: - Felülvizsgálja a közoktatáshoz kapcsolódó önkormányzati minőségirányítási programot.

20 20 - Továbbra is gondoskodik = az óvodai ellátás megszervezéséről, = az általános iskolai ellátás biztosításáról, alapfokú művészetoktatási képzésről /önként vállalat feladat/ = bölcsődei ellátás bevezetéséről /önként vállalat feladat/ Az Önkormányzat a közoktatás színvonalának emelése érdekében pályázatot nyújtott be az EMOP jelű pályázatra, melynek keretében Európai Uniós forrást kapott az oktatási intézmény felújításához, korszerűsítéséhez. A pályázat befejezési határideje: volt. A felújítás kapcsán új bútorok, taneszközök beszerzésére is sor kerül, ezáltal évekre előre meg van oldva korszerű oktatás-nevelés lehetőségének biztosítása. Az intézményeknél kezdeményezni kell az energiatakarékossági szempontok előtérbe kerülését, a fűtés, a víz és a villamos energia csökkentését. Az önkormányzat segíti az intézmények pályázati tevékenységét figyelemmel kíséri a beküldött pályázatokat és azok megvalósulását. A helyi önkormányzat az oktatási nevelési intézményeinél tervezi: - általános iskola B, D, E épület régi épületszárny külső-belső felújítását, - B épület tornaterem magas tető építését, - tanuszoda hőszigetelésének megoldását, - tanuszoda öltöző korszerűsítését, - Szendrő Bem úti óvoda bővítését, bölcsődei férőhelyek kialakítását. Gondoskodás az egészségügyi ellátásról Az Önkormányzat kötelező feladata az egészségügyi alapellátás biztosítása. A képviselőtestület a gazdasági program időtartama alatt az egészségügyi szolgáltatást a következő módon kívánja biztosítani: - Fenntartja = házi gyermekorvosi ellátást = a háziorvosi ellátást, /2 körzet/ = a védőnői ellátást, /3 körzet = a fogászati ellátást, = központi orvosi ügyeleti szolgálatot az edelényi székhelyű kistérségi társulással 30 település vonatkozásában közösen tartják fenn.

21 21 - Az általános egészségügyi helyzet javítása érdekében kezdeményezi - az egészségügyi, higiéniai szempontból nem megfelelő, illetve sérülékeny településrészek felkutatását, és a helyzet javítására vonatkozó programok kidolgozását, majd megvalósítását. - Az Apáczai Csere János Általános Iskola és a Hétszínvirág Napközi-otthonos Óvoda tanulói között fellelhető egészségügyi fertőzés megelőzése érdekében a védőnők és a Szociális Szolgáltató központ szakemberei intézkedési tervet dolgozzanak ki (volt rá példa, hogy a megszüntetésről kellett gondoskodni) években teljes egészében felújításra, korszerűsítésre kerültek, illetve kerülnek az egészségügyi intézmények. Elérendő célként fogalmazzuk meg a házi orvosi ügyeleti ellátás vonatkozásában a gépjárműcseréjét. Kezdeményezni kell a helyi mentőszolgálathoz kihelyezett eset-kocsi napi 24 órás szolgálatát. Gondoskodás a szociális ellátásról Az Önkormányzat Képviselő-testülete fontosnak tartja a szociális alapellátások biztosítását, olyan szociális háló megteremtését, mely biztonságot nyújt a település lakosságának. A szociális ellátások területén az önkormányzat a következő feladatokat látja el: - A képviselő-testület évente legalább egy alkalommal - illetve központi jogszabályváltozások miatt szükség szerint - felülvizsgálja a helyi szociális ellátások rendszerét meghatározó rendeletét. - A következő szociális ellátásokat és szolgáltatásokat biztosítja a Szociális Szolgáltató Központon keresztül: = házi segítségnyújtás, = étkeztetés, = családsegítés, = nappali ellátás időskorúak részére, =Időskorúak átmeneti gondozóháza - A képviselő-testület évente egy alkalommal beszámoltatja a Szociális Szolgáltató Központot a településen végzett tevékenységéről.

22 22 Gyermek és ifjúsági feladatokról való gondoskodás Az Önkormányzat Képviselő-testülete kiemelten kezeli a gyermek- és ifjúságvédelmi feladatot. A kapcsolódó szolgáltatások körében ellátandó feladatok: - Az Önkormányzat Hivatala szorosan együttműködik a Szociális Szolgáltató Központ családgondozójával, a védőnővel, az általános iskola és óvoda gyermek- és ifjúságvédelmi felelősével. - A hatékony együttműködés érdekében évente legalább 2 alkalommal együttes megbeszélést folytatnak az év közben feltárt problémák kezeléséről, a lehetséges megelőzésről. - Az önkormányzat a következő gyermekvédelmi szolgáltatásokat, ellátásokat biztosítja: = gyermekjóléti szolgálat, mely a Szociális Szolgáltató Központon belül található. - Az Önkormányzat támogatja az ifjúsági rendezvényeket, illetve minden olyan programot, rendezvényt, mely az ifjúság kulturált szabadidő eltöltését, nevelését, művelődését szolgálja. A helyi önkormányzat a szociális szolgáltató központ által nyújtott szolgáltatások színvonalasabb ellátása érdekében tervezi egy új szociális szolgáltató központ létesítését. Az önkormányzat erre vonatkozó pályázatát már benyújtotta. Közösségi tér biztosítása, valamint a közművelődési tudományos művészeti tevékenység és a sport támogatása Az Önkormányzat a közművelődés és kultúra tevékenységekkel kapcsolatban az önkormányzati rendeletben, illetve a jogszabályokban előírt szolgáltatások biztosítása és a szolgáltatások színvonala emelése érdekében a következő feladatok ellátásának szükségességét fogalmazza meg: - Felül kell vizsgálni a helyi közművelődési rendeletet. - A Közművelődési Központ és Könyvtár működésével kapcsolatban = biztosítani kell az intézmény zavartalan működtetéséhez szükséges humánerőforrást, = fejleszteni kell a meglévő eszközállományt, = pótolni kell az elhasználódott eszközöket, = folytatni kell az intézmény felújítását, = az intézményben működő társadalmi csoportok támogatását a jövőben is biztosítani kell, = gondoskodni kell arról, hogy a településen működő szervezetek számára biztosítva legyen a működésükhöz szükséges közösségi hely,

23 23 = kiemelt figyelmet kell fordítani a közművelődési programok szervezésére, esetleges pályázati lehetőség igénybevételével, = bemutatkozási lehetőséget kell biztosítani a helyi művészek, művészeti csoportok számára, = támogatni kell a helyi kiadványok megjelenését = továbbra is támogatni kell a településen működő, kulturális profillal rendelkező civil szervezetek működését. - A Könyvtár működtetése során = továbbra is minden lehetőséget meg kell ragadni a könyvállomány gyarapítása érdekében, ki kell használni a pályázati lehetőségeket, = ismertebbé kell tenni a könyvtári szolgáltatások körét, = továbbra is biztosítani kell az elektronikus információhordozók használatának lehetőségét, = az általános iskola pedagógusaival karöltve meg kell ismertetni a gyermekekkel a könyvtár használatában rejlő lehetőségeket, a könyvek szeretetét, = a könyvtári nyitva tartást az igényekhez kell igazítani. = bővítendő a mozgó könyvtári szolgáltatással ellátott települések száma - A Teleház működtetése során = továbbra is biztosítani kell a működtetéshez szükséges humánerőforrást, = pótolni kell az elhasználódott eszközöket, = fejleszteni kell a meglévő eszközállományt, = a Teleház nyitva tartását az igényekhez kell igazítani. A Képviselő-testület fontosnak tartja a sporttevékenységekkel kapcsolatos közszolgáltatások további biztosítását is. Ennek érdekében: - gondoskodik a település sportéletének helyet adó épületek és pályák folyamatos karbantartásáról, rendben tartásáról, - kihasználja a pályázati lehetőségeket a sportlétesítmények felújítása vonatkozásában, - támogatja a település sportegyesületei, sporthoz kapcsolódó civil szervezeteit, - vizsgálandó a labdarúgó csapat magasabb osztályba jutása esetére az ezzel járó sportlétesítményi követelmények, illetve ezek költségei.

24 24 Nemzeti és etnikai kisebbségek jogai érvényesítésének biztosítása Az Önkormányzat Képviselő-testülete a hivatalán keresztül biztosítja a szendrői német, cigány és román kisebbségek nemzeti és etnikai jogainak érvényesülését. A hatékony és zökkenőmentes gazdálkodás érdekében - együttműködési megállapodást köt a Német Kisebbségi Önkormányzattal, a Cigány Kisebbségi Önkormányzattal és a Román Kisebbségi Önkormányzattal = A megállapodás részletesen tartalmazza a települési és a helyi kisebbségi önkormányzat együttműködését meghatározó szabályokat : = a költségvetési koncepció készítésére, = a költségvetés elkészítésének, jóváhagyásának eljárási rendjére, = a költségvetési gazdálkodás bonyolításának rendjére, = az államháztartás rendszerén belüli információ szolgáltatás rendjére. - Együttműködik a Német Kisebbségi Önkormányzattal a Németországi testvérvárossal /Lauterhausen/ a kapcsolatok ápolásában. Egészséges életmód közösségi feltételeinek elősegítése A képviselő-testület az egészséges életmód közösségi feltételeinek elősegítése érdekében a következő közszolgáltatásokat biztosítja, illetve az alábbi intézkedéseket teszi a szolgáltatás színvonalának emelése érdekében: - A képviselő-testület, az önkormányzati hivatal és az egészségügyi, szociális ellátást végző intézmények, személyek folyamatosan együttműködnek egymással az egészséges életmód feltételeinek javítása érdekében. - Támogatja azokat a kezdeményezéseket, melyek az egészséges életmóddal, az egészségmegőrzéssel, az időskorúak problémájával, a hátrányos szociális helyzetre került személyekkel kapcsolatos felvilágosító, tájékoztató, segítő tevékenységre irányulnak. - Az egészséges életmód feltételeinek biztosítása érdekében ellátja a helyi sporttevékenységgel kapcsolatos feladatokat (lásd korábban), így biztosítja a mozgáshoz való helyet. - Tervezzük részvételünket a Kihívás Napja című országos rendezvényen, a részvételhez szükséges anyagi forrásokat biztosítják. - A kulturális rendezvények közé épüljenek be a dohányzás, alkohol, drogfogyasztás veszélyeire felhívó előadások.

25 25 Befektetés támogatási politika célkitűzései Az Önkormányzat Képviselő-testülete a befektetés támogatási politikai célkitűzéseit a következők szerint határozza meg: - A képviselő-testület törekszik arra, hogy a befektetők számára a település kedvező feltételek biztosítson. - A képviselő-testület az adópolitikáján keresztül támogatja azokat a befektetőket, amelyek hozzájárulnak a város fejlődéséhez, illetve jelentős számú munkahelyeket teremtenek. Városüzemeltetési politika célkitűzései A város városüzemeltetési politikájának célkitűzései a következők: - Az Önkormányzat a közszolgáltatások biztosítása és színvonalának emelése vonatkozásában meghatározottakat a lehető legmegfelelőbb szolgáltatóval végezze, figyelembe véve = a gazdaságosság, = a hatékonyság = az eredményesség követelményeit. - A városüzemeltetési feladatok főbb szervezési, lebonyolítási feladatait az önkormányzati hivatal és a Gazdasági Műszaki Ellátó Szervezet végzi, ezzel biztosítva azt, hogy a feladatok ellátása átlátható, összehangolható, szükség esetén átszervezhető legyen. - Az üzemeltetési feladatok gyakorlati végrehajtását, ellátását = részben az önkormányzat Gazdasági Műszaki ellátó Szervezet végzi saját munkaerő állományával, valamint a közmunkások irányításával, = részben külső szolgáltatók látják el. (EHG Zrt., ERV Zrt.) - A városüzemeltetés során az Önkormányzat Képviselő-testületének figyelemmel kell kísérnie az egyes közfeladatokkal kapcsolatban felmerülő kiadásokat és a vele szemben keletkező bevételeket adott évben, illetve több év viszonylatában. A növekvő költségvetési kiadással és a csökkenő költségvetési bevétellel járó közfeladatok esetében rendszeresen vizsgálni kell azt, hogy a közszolgáltatás biztosítása más szolgáltatóval, illetve más módon nem lehetséges-e. (Egyes közszolgáltatások tekintetében az Önkormányzat Képviselő-testülete kötve van a szolgáltatók megválasztása terén, mivel más hasonló szolgáltató nincs.) - A városüzemeltetés során biztosítani kell a megalapozott költségvetéssel, és a likviditás folyamatos Figyelemmel kísérésével azt, hogy az üzemeltetéshez szükséges pénzügyi fedezet rendelkezésre álljon. A pénzügyi problémák bekövetkezésének lehetőségét előre kell jelezni, hogy a szükséges átcsoportosítás végrehajtható legyen

26 26 - Ésszerű átszervezéssel biztosítani kell az intézmények gazdálkodásának optimalizálása. - A városüzemeltetés során kiemelt feladat, hogy olyan térítési díj, illetve az ellenszolgáltatásért biztosított közszolgáltatásokért olyan ellenérték kerüljön megállapításra, amely igazodik a felmerült költségekhez. - A városüzemeltetés során valamely közszolgáltatási feladat ellátásában résztvevő szervezet, illetve a gazdaságpolitikai célkitűzések megvalósítását támogató civil szervezet csak Úgy kaphat az Önkormányzattól anyagi segítséget, ha a kapott támogatással megfelelő módon elszámol. - Vizsgálni kell az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok és egyéb hasznosítható ingó eszközök kihasználtságát. Tervet kell készíteni a kihasználtság növelésére, hogy = az adott közszolgáltatás fajlagos költségei csökkenjenek, illetve = többletbevétel keletkezzen. - Az Önkormányzat Képviselő-testülete támaszkodik a belső ellenőrzés, és a folyamatba épített előzetes és utólagos vezetői ellenőrzés (FEUVE) rendszer által, az üzemeltetés gazdaságosság, hatékonyság, eredményesség tekintetében tett megállapításaira, észrevételeibe. BEFEJEZÉS A képviselő-testületnek folyamatosan fen kell tartania a város és az intézmények működőképességét. Igazodnia kell a jogszabályi változásokhoz. Végre kell hajtania minden, az előzőekben nem tárgyalt olyan intézkedést, mely Szendrő város fejlődését elősegíti. Szendrő, április 7. Szaniszló János polgármester

UND község. Önkormányzata. Képviselőtestületének. Gazdasági programja

UND község. Önkormányzata. Képviselőtestületének. Gazdasági programja UND község Önkormányzata Képviselőtestületének Gazdasági programja 2010-2014. évre 1 Bevezetés A gazdasági program elkészítésére a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 91. -ában megfogalmazott

Részletesebben

Hort Község Önkormányzatának Gazdasági programja

Hort Község Önkormányzatának Gazdasági programja Hort Község Önkormányzatának Gazdasági programja 2015-2019 Bevezetés Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 116..-a alapján a helyi önkormányzatoknak Gazdasági programot

Részletesebben

LÖVŐ K Ö Z S É G ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK GAZDASÁGI PROGRAMJA. 2014-2019. évre

LÖVŐ K Ö Z S É G ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK GAZDASÁGI PROGRAMJA. 2014-2019. évre LÖVŐ K Ö Z S É G ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK GAZDASÁGI PROGRAMJA 2014-2019. évre Bevezetés A gazdasági program elkészítésére a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvényben

Részletesebben

Szijártóháza Község Önkormányzata képviselő-testületének 29/2015.(IV.28.) határozata gazdasági program jóváhagyásáról

Szijártóháza Község Önkormányzata képviselő-testületének 29/2015.(IV.28.) határozata gazdasági program jóváhagyásáról Szijártóháza Község Önkormányzata képviselő-testületének 29/2015.(IV.28.) határozata gazdasági program jóváhagyásáról Szijártóháza Község Önkormányzati Képviselő-testülete az előterjesztésnek megfelelően

Részletesebben

Külsősárd Község Önkormányzata képviselő-testületének 18/2015.(IV.28.) határozata gazdasági program jóváhagyásáról

Külsősárd Község Önkormányzata képviselő-testületének 18/2015.(IV.28.) határozata gazdasági program jóváhagyásáról Külsősárd Község Önkormányzata képviselő-testületének 18/2015.(IV.28.) határozata gazdasági program jóváhagyásáról Külsősárd Község Önkormányzati Képviselő-testülete az előterjesztésnek megfelelően az

Részletesebben

Bödeháza Község Önkormányzata képviselő-testületének 29/2015.(IV.28.) határozata gazdasági program jóváhagyásáról

Bödeháza Község Önkormányzata képviselő-testületének 29/2015.(IV.28.) határozata gazdasági program jóváhagyásáról Bödeháza Község Önkormányzata képviselő-testületének 29/2015.(IV.28.) határozata gazdasági program jóváhagyásáról Bödeháza Község Önkormányzati Képviselő-testülete az előterjesztésnek megfelelően az Önkormányzat

Részletesebben

Határidő: folyamatos Felelős: Lóránt Beáta polgármester

Határidő: folyamatos Felelős: Lóránt Beáta polgármester Baglad Község Önkormányzata képviselő-testületének 20/2015.(IV.28.) határozata gazdasági program jóváhagyásáról Baglad Község Önkormányzati Képviselő-testülete az előterjesztésnek megfelelően az Önkormányzat

Részletesebben

Határidő: folyamatos Felelős: Balogh Ferenc polgármester

Határidő: folyamatos Felelős: Balogh Ferenc polgármester Gosztola Község Önkormányzata képviselő-testületének 19/2015.(IV.28.) határozata gazdasági program jóváhagyásáról Gosztola Község Önkormányzati Képviselő-testülete az előterjesztésnek megfelelően az Önkormányzat

Részletesebben

Mágocs Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének. Gazdasági programja

Mágocs Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének. Gazdasági programja Mágocs Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének Gazdasági programja 2007-2010. évre 2 Tartalomjegyzék Bevezetés 1. Mágocs Nagyközség gazdasági helyzetét alapvetően befolyásoló körülmények 1.1. A

Részletesebben

Határidő: folyamatos Felelős: Vida József polgármester

Határidő: folyamatos Felelős: Vida József polgármester Belsősárd Község Önkormányzata képviselő-testületének 18/2015.(IV.28.) határozata gazdasági program felülvizsgálatáról Belsősárd Község Önkormányzati Képviselő-testülete az Önkormányzat 2011-2020. évekre

Részletesebben

Téma Altéma Konkrét megnevezés Egyszeri

Téma Altéma Konkrét megnevezés Egyszeri 5.1. Kiad A gazdasági program egyes pénzkiadás nélkül, míg más célok jelentős költségek árán valósíthatóak meg. A következőkben azok a mérhető költségvetési kiadással járó fejlesztések, célok kerülnek

Részletesebben

2014-2019. Kapolcs község Önkormányzata

2014-2019. Kapolcs község Önkormányzata 2014-2019 Kapolcs község Önkormányzata 2 BEVEZETŐ Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 116. -a kimondja, hogy a képviselő-testület hosszú távú fejlesztési elképzeléseit

Részletesebben

Leányvár Község gazdasági programja

Leányvár Község gazdasági programja 3/2014 (XII.15.) ELŐTERJESZTÉS Leányvár Község Képviselő-testületének 2014. december 15-i ülésére Leányvár Község gazdasági programja 2014-2019 Bevezetés A gazdasági program elkészítésére Magyarország

Részletesebben

Kazár Község Önkormányzatának gazdasági programja a 2015 2019 közötti időszakra

Kazár Község Önkormányzatának gazdasági programja a 2015 2019 közötti időszakra Kazár Község Önkormányzatának gazdasági programja a 2015 2019 közötti időszakra Az önkormányzat meghatározza gazdasági programját az Mötv. 116. (5) bekezdése szerint a gazdasági programot az alakuló ülést

Részletesebben

Mágocs Város Önkormányzatának. Gazdasági programja. 2014-2019. évre

Mágocs Város Önkormányzatának. Gazdasági programja. 2014-2019. évre A jövő az nem egy hely, ahová belépünk. Azt mi hozzuk létre: /L.I.Sweet/ Mágocs Város Önkormányzatának Gazdasági programja 2014-2019. évre A programot a képviselő-testület 2015. március.tartott ülésén

Részletesebben

VITNYÉD település Önkormányzat. Képviselő-testületének. Gazdasági programja. 2015-2019. évre.

VITNYÉD település Önkormányzat. Képviselő-testületének. Gazdasági programja. 2015-2019. évre. VITNYÉD település Önkormányzat Képviselő-testületének Gazdasági programja 2015-2019. évre. 1 Bevezetés A gazdasági program elkészítésére a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 91. -ában

Részletesebben

RUDABÁNYA. Város Önkormányzat Képviselő-testületének GAZDASÁGI PROGRAMJA. 2011-2014. évre

RUDABÁNYA. Város Önkormányzat Képviselő-testületének GAZDASÁGI PROGRAMJA. 2011-2014. évre RUDABÁNYA Város Önkormányzat Képviselő-testületének GAZDASÁGI PROGRAMJA 2011-2014. évre Bevezető A gazdasági program elkészítésére a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 91. -ában megfogalmazott

Részletesebben

NAGYVÁZSONY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

NAGYVÁZSONY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA NAGYVÁZSONY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA H - 8291 Nagyvázsony, Kinizsi Pál u. 96. Telefon/fax: 88/264-011; E-mail: info@nagyvazsony.hu Szám:... / 2015. ELŐTERJESZTÉS Nagyvázsony község Önkormányzat képviselő -

Részletesebben

RUDABÁNYA Város Önkormányzat Képviselő-testületének GAZDASÁGI PROGRAMJA évre

RUDABÁNYA Város Önkormányzat Képviselő-testületének GAZDASÁGI PROGRAMJA évre RUDABÁNYA Város Önkormányzat Képviselő-testületének GAZDASÁGI PROGRAMJA 2011-2014. évre Bevezető A gazdasági program elkészítésére a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 91. -ában megfogalmazott

Részletesebben

2014-2019. Hegyesd község Önkormányzata

2014-2019. Hegyesd község Önkormányzata 2014-2019 Hegyesd község Önkormányzata 2 BEVEZETŐ Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 116. -a kimondja, hogy a képviselő-testület hosszú távú fejlesztési elképzeléseit

Részletesebben

TERVEZET BÁTA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 2015-2020. ÉVI GAZDASÁGI PROGRAMJA

TERVEZET BÁTA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 2015-2020. ÉVI GAZDASÁGI PROGRAMJA TERVEZET BÁTA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 2015-2020. ÉVI GAZDASÁGI PROGRAMJA Előterjesztés a 2014. január 21-én tartandó képviselő-testületi ülésre Készítette: Huszárné Lukács Rozália polgármester E L Ő T E R

Részletesebben

GÖRBEHÁZA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK GAZDASÁGI PROGRAMJA

GÖRBEHÁZA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK GAZDASÁGI PROGRAMJA GÖRBEHÁZA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK GAZDASÁGI PROGRAMJA 2014-2019 2 Bevezetés Az önkormányzat meghatározza gazdasági programját. Az Mötv. 116. (5) bekezdése szerint a gazdasági programot

Részletesebben

BALATONMÁRIAFÜRDŐ KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. Gazdasági programja

BALATONMÁRIAFÜRDŐ KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. Gazdasági programja BALATONMÁRIAFÜRDŐ KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK Gazdasági programja 2015-2019. Tartalomjegyzék BEVEZETÉS... 4 1. BALATONMÁRIAFÜRDŐ TELEPÜLÉS GAZDASÁGI HELYZETE ÉS A VÁRHATÓ VÁLTOZÁSOK... 5 1.1. A vagyoni helyzet...

Részletesebben

Rédics Község Önkormányzata képviselő-testületének 37/2015.(IV.28.) határozata gazdasági program jóváhagyásáról

Rédics Község Önkormányzata képviselő-testületének 37/2015.(IV.28.) határozata gazdasági program jóváhagyásáról Rédics Község Önkormányzata képviselő-testületének 37/2015.(IV.28.) határozata gazdasági program jóváhagyásáról Rédics Község Önkormányzati Képviselő-testülete az Önkormányzat 2015-2019. évekre szóló gazdasági

Részletesebben

A 103/2012.(VI.25.) SZÁMÚ HATÁROZATTAL ELFOGADOTT ALAPÍTÓ OKIRATOT MÓDOSÍTÓ OKIRAT

A 103/2012.(VI.25.) SZÁMÚ HATÁROZATTAL ELFOGADOTT ALAPÍTÓ OKIRATOT MÓDOSÍTÓ OKIRAT 1. számú melléklet a 3/2013.(I.22.) sz. határozathoz A 103/2012.(VI.25.) SZÁMÚ HATÁROZATTAL ELFOGADOTT ALAPÍTÓ OKIRATOT MÓDOSÍTÓ OKIRAT A 103/2012.(VI.25.) számú határozattal elfogadott alapító okirat

Részletesebben

P E R E S Z T E G K Ö Z S É G. Önkormányzat. Képviselő-testületének. Gazdasági programja

P E R E S Z T E G K Ö Z S É G. Önkormányzat. Képviselő-testületének. Gazdasági programja 1 P E R E S Z T E G K Ö Z S É G Önkormányzat Képviselő-testületének Gazdasági programja 2011-2014. évre. 2 Bevezetés A gazdasági program elkészítésére a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Kakucs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. március 24-ei ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Kakucs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. március 24-ei ülésére 1 ELŐTERJESZTÉS Kakucs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. március 24-ei ülésére Tárgy: Előterjesztő: Döntés az Önkormányzat 2015-2019. közötti évekre vonatkozó Gazdasági Programjáról, Fejlesztési

Részletesebben

FELSŐPÁHOK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2015-2019. ÉVI GAZDASÁGI PROGRAMJA

FELSŐPÁHOK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2015-2019. ÉVI GAZDASÁGI PROGRAMJA FELSŐPÁHOK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2015-2019. ÉVI GAZDASÁGI PROGRAMJA 2 I. Felsőpáhok község gazdasági helyzete és a várható változások 1. A vagyoni helyzet Az önkormányzat vagyonának

Részletesebben

KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA Á G F A L V A KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK GAZDASÁGI PROGRAMJA 2010-2014. évre 2 Bevezetés A gazdasági program elkészítésére a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 91. -ában

Részletesebben

GAZDASÁGI PROGRAM KUNBARACS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

GAZDASÁGI PROGRAM KUNBARACS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA GAZDASÁGI PROGRAM KUNBARACS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2014-2019 2019. ÉVeKRe ELFOGADVA: 2015. MÁJUS 26-ÁN A 25/2015 (V.26.) HATÁROZATTAL 2 Bevezetés A gazdasági program elkészítésére a Magyarország helyi önkormányzatairól

Részletesebben

Dombiratos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

Dombiratos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Dombiratos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Gazdasági programja 2011-2014. évre. Bevezetés A gazdasági program elkészítésére a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 91. -ában

Részletesebben

A jegyzőre átruházott hatásköröket a rendelet 8. melléklete tartalmazza. Az R. e rendelet 1. melléklete szerinti 8. melléklettel egészül ki.

A jegyzőre átruházott hatásköröket a rendelet 8. melléklete tartalmazza. Az R. e rendelet 1. melléklete szerinti 8. melléklettel egészül ki. Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének /2015. ( ) önkormányzati rendelete a képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 7/2014. (IV. 10.) önkormányzati rendelet

Részletesebben

A jegyzőre átruházott hatásköröket a rendelet 8. melléklete tartalmazza. Az R. e rendelet 1. melléklete szerinti 8. melléklettel egészül ki.

A jegyzőre átruházott hatásköröket a rendelet 8. melléklete tartalmazza. Az R. e rendelet 1. melléklete szerinti 8. melléklettel egészül ki. Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének /2015. ( ) önkormányzati rendelete a képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 6/2014. (IV. 11.) önkormányzati rendelet

Részletesebben

A jegyzőre átruházott hatásköröket a rendelet 8. melléklete tartalmazza. Az R. e rendelet 1. melléklete szerinti 8. melléklettel egészül ki.

A jegyzőre átruházott hatásköröket a rendelet 8. melléklete tartalmazza. Az R. e rendelet 1. melléklete szerinti 8. melléklettel egészül ki. Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének /2015. ( ) önkormányzati rendelete a képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 7/2014. (IV. 10.) önkormányzati rendelet

Részletesebben

K I V O N A T. Váckisújfalu község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. június 17-ei testületi üléséről

K I V O N A T. Váckisújfalu község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. június 17-ei testületi üléséről K I V O N A T Váckisújfalu község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. június 17-ei testületi üléséről Váckisújfalu község Önkormányzat Képviselő-testületének 35/2013. (VI.17.) Kt. számú határozata

Részletesebben

SIMONTORNYA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁLTAL ELLÁTOTT KÖTELEZŐ ÉS ÖNKÉNT VÁLLALT FELADATOK. 1. Idegenforgalom és nemzetközi kapcsolatok

SIMONTORNYA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁLTAL ELLÁTOTT KÖTELEZŐ ÉS ÖNKÉNT VÁLLALT FELADATOK. 1. Idegenforgalom és nemzetközi kapcsolatok 2. melléklet a 10/2013.(III.27.) önkormányzati hez.) SIMONTORNY VÁROS ÖNKORMÁNYZT ÁLTL ELLÁTOTT KÖTELEZŐ ÉS ÖNKÉNT VÁLLLT FELDTOK 1. Idegenforgalom és nemzetközi kapcsolatok 1 testvérvárosi kapcsolatok

Részletesebben

GAZDASÁGI PROGRAM ÖNKORMÁNYZATA

GAZDASÁGI PROGRAM ÖNKORMÁNYZATA GAZDASÁGI PROGRAM CSŐVÁR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2015-2019. évekre Elfogadva: 2015. március 31-én a 22/2015. sz. önkormányzati határozattal 1 Bevezetés A gazdasági program elkészítésére a Magyarország helyi

Részletesebben

BERENTE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA évekre vonatkozó GAZDASÁGI PROGRAMJA (elfogadva a 137/2011.(VI.09.) kt. határozattal) Tartalomjegyzék

BERENTE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA évekre vonatkozó GAZDASÁGI PROGRAMJA (elfogadva a 137/2011.(VI.09.) kt. határozattal) Tartalomjegyzék BERENTE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2011-2014 évekre vonatkozó GAZDASÁGI PROGRAMJA (elfogadva a 137/2011.(VI.09.) kt. határozattal) Tartalomjegyzék Bevezetés 3 1. A Berente gazdasági helyzetét befolyásoló körülmények

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S . NAPIREND Ügyiratszám: 14/565-1/2010. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2010. június 18-i nyilvános ülésére Tárgy: Előterjesztő: Állami tulajdonú ingatlan ingyenes önkormányzati tulajdonba

Részletesebben

1997. évi CLIV. tv. 152. fenntartású háziorvosi szolgálat útján) - házi gyermekorvosi ellátás (önkormányzati

1997. évi CLIV. tv. 152. fenntartású háziorvosi szolgálat útján) - házi gyermekorvosi ellátás (önkormányzati 1. melléklet a../2011. (..)önkormányzati rendelethez Az önkormányzat kötelező- és önként vállalt feladatainak jegyzéke Egészségügyi ellátás - háziorvosi ellátás (önkormányzati 1997. évi CLIV. tv. 152.

Részletesebben

A rendelet hatálya 1. Az Önkormányzat 2009. évi költségvetése 2. A Képviselő-testület az Önkormányzat 2009. évi költségvetésének

A rendelet hatálya 1. Az Önkormányzat 2009. évi költségvetése 2. A Képviselő-testület az Önkormányzat 2009. évi költségvetésének Nagyrév Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2010.(IV.19.) számú Önkormányzati rendelete a 2009. évi költségvetés módosításáról az 1/2009. (I.30.) számú önkormányzati rendelettel egységes szerkezetben

Részletesebben

Tura Város Önkormányzata Képviselő-testületének GAZDASÁGI PROGRAMJA 2011-2014.

Tura Város Önkormányzata Képviselő-testületének GAZDASÁGI PROGRAMJA 2011-2014. Tura Város Önkormányzata Képviselő-testületének GAZDASÁGI PROGRAMJA 2011-2014. a Képviselő-testület jóváhagyta :39/2011.(III.30.) számú határozatával 1. A vagyoni helyzet Az Önkormányzat vagyona a 2010.

Részletesebben

Tiszaalpár Nagyközségi Önkormányzat 2009.évi költségvetésének pénzügyi mérlege (eft-ban)

Tiszaalpár Nagyközségi Önkormányzat 2009.évi költségvetésének pénzügyi mérlege (eft-ban) 3/2010. (II.9.) 1. melléklet [1/2009. (II.19.) Ktr. 2.melléklet] Előirányzat csoport Kiemelt Tiszaalpár Nagyközségi Önkormányzat 2009.évi költségvetésének pénzügyi mérlege (eft-ban) Előirányzat csoport,

Részletesebben

Kötelezően ellátandó feladatok

Kötelezően ellátandó feladatok I. számú Függelék Kötelezően ellátandó feladatok 1./ Vízrendezés és csapadékvíz elvezetése, csatornázás, vízkárelhárítás, árvíz és belvízelvezetés (zárt csapadékcsatorna hálózat és nyílt árkok karbantartása),

Részletesebben

Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 36/2012. (XII.21.) önkormányzati rendelete

Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 36/2012. (XII.21.) önkormányzati rendelete Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 36/2012. (XII.21.) önkormányzati rendelete az önkormányzati feladatokról egységes szerkezetben a módosítására kiadott 18/2013. (VI.28.) önkormányzati

Részletesebben

E N Y I N G Város Önkormányzata Képviselő-testületének Gazdasági programja

E N Y I N G Város Önkormányzata Képviselő-testületének Gazdasági programja E N Y I N G Város Önkormányzata Képviselő-testületének Gazdasági programja 2011-2014. évre Bevezetés A gazdasági program elkészítésére a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 91. -ában megfogalmazott

Részletesebben

Kistarcsa Város Önkormányzatának. Gazdasági programja

Kistarcsa Város Önkormányzatának. Gazdasági programja Kistarcsa Város Önkormányzatának Gazdasági programja 2015-2019. évre Bevezetés Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 116..-a alapján a helyi önkormányzatoknak Gazdasági

Részletesebben

- helyi építészeti örökség értékeinek védelme évi LXXVIII. tv. 6. (1) 57. (2)

- helyi építészeti örökség értékeinek védelme évi LXXVIII. tv. 6. (1) 57. (2) TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI ÉS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI FELADATOK - helyi építészeti örökség értékeinek védelme 1997. évi LXXVIII. tv. 6. (1) 57. (2) - településfejlesztés 13. (1) - településrendezés 1997. évi LXXVIII.

Részletesebben

Bugac és Bugacpusztaháza Települési Önkormányzatok Képviselő-testületének Gazdasági programja

Bugac és Bugacpusztaháza Települési Önkormányzatok Képviselő-testületének Gazdasági programja Bugac és Bugacpusztaháza Települési Önkormányzatok Képviselő-testületének Gazdasági programja 2011-2014. évre. Bugac és Bugacpusztaháza Községi Önkormányzatok Társult Képviselő-testülete a 2011. március

Részletesebben

Nagyrécse Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Részletes Gazdasági programja 2011-2014. évekre.

Nagyrécse Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Részletes Gazdasági programja 2011-2014. évekre. Nagyrécse Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Részletes Gazdasági programja 2011-2014. évekre. Bevezetés A gazdasági program elkészítésére a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 91.

Részletesebben

Érsekvadkert Község Önkormányzat. Képviselő-testületének. Gazdasági Programja

Érsekvadkert Község Önkormányzat. Képviselő-testületének. Gazdasági Programja Érsekvadkert Község Önkormányzat Képviselő-testületének Gazdasági Programja 2010-2014 1 Tartalomjegyzék Bevezetés 3.oldal 1.Érsekvadkert község gazdasági helyzete és a várható változások 4.oldal 1.1. A

Részletesebben

Beszámoló a évi költségvetés végrehajtásáról

Beszámoló a évi költségvetés végrehajtásáról Vilonya Község Önkormányzat Polgármesterétől 8181. Berhida, Veszprémi u. 1-3. Tisztelt Képviselő-testület! Beszámoló a 2015. évi költségvetés végrehajtásáról Az államháztartásról szóló 2011 évi CXCV törvény

Részletesebben

Változásban az önkormányzati ifjúságügy

Változásban az önkormányzati ifjúságügy Változásban az önkormányzati ifjúságügy Téglásy Kristóf főosztályvezető 2011. október 13. NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Ifjúságügyi Főosztály Tartalom Bevezető Jelenlegi szabályozás ifjúságügyi vonatkozásai

Részletesebben

Az önkormányzat által ellátandó és önként vállalt feladatok jegyzéke ÖNKÉNT VÁLLALT

Az önkormányzat által ellátandó és önként vállalt feladatok jegyzéke ÖNKÉNT VÁLLALT Az önkormányzat által ellátandó és önként vállalt feladatok jegyzéke ÖNKÉNT VÁLLALT FELADATOT ELŐÍRÓ ELLÁTANDÓ FELADAT FELADAT JOGSZABÁLY EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS Háziorvosi ellátás, házi gyermekorvosi ellátás

Részletesebben

FELSŐTÁRKÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÖZÉP- ÉS HOSSZÚ TÁVÚ VAGYONGAZDÁLKODÁSI TERVE

FELSŐTÁRKÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÖZÉP- ÉS HOSSZÚ TÁVÚ VAGYONGAZDÁLKODÁSI TERVE FELSŐTÁRKÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÖZÉP- ÉS HOSSZÚ TÁVÚ VAGYONGAZDÁLKODÁSI TERVE Felsőtárkány, 2013. március 27. I. TÁRSADALMI KÖRNYEZET: A közszférában is jelentkező folyamatos változások többek között

Részletesebben

Bojt Község Önkormányzat 3.

Bojt Község Önkormányzat 3. Bojt Község Önkormányzat 3. P O L G Á R M E S T E R É T Ő L Előkészítő: Tiszó Sándorné irodavezető Pénzügyi Iroda ELŐTERJESZTÉS az önkormányzat 2008. évi költségvetésének III. negyedévi végrehajtásáról

Részletesebben

Prügy Községi Önkormányzat KÖZÉP - ES HOSSZÚ TÁVÚ VAGYONGAZDÁLKODÁSI TERVE 2013-2023.

Prügy Községi Önkormányzat KÖZÉP - ES HOSSZÚ TÁVÚ VAGYONGAZDÁLKODÁSI TERVE 2013-2023. Prügy Községi Önkormányzat KÖZÉP - ES HOSSZÚ TÁVÚ VAGYONGAZDÁLKODÁSI TERVE 2013-2023. Prügy Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (Nvtv.) 9. (1) bekezdése

Részletesebben

Tárgy : Javaslat az önkormányzat évi költségvetésének koncepciójára

Tárgy : Javaslat az önkormányzat évi költségvetésének koncepciójára Emőd Város Önkormányzat Polgármesterétől 3432 Emőd, Kossuth tér 1. Tel.: 46/476-206 Ikt.sz.:5996/2012. Tárgy : Javaslat az önkormányzat 2013. évi költségvetésének koncepciójára Emőd Város Önkormányzat

Részletesebben

Az önkormányzat feladata, hatásköre, alaptevékenységinek köre

Az önkormányzat feladata, hatásköre, alaptevékenységinek köre Az önkormányzat feladata, hatásköre, alaptevékenységinek köre 6. (1) A helyi önkormányzatokról szóló törvény alapján az önkormányzat feladata a helyi közszolgáltatások körében különösen: a településfejlesztés,

Részletesebben

Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2003. (XI.27.) rendelete a sportról

Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2003. (XI.27.) rendelete a sportról Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2003. (XI.27.) rendelete a sportról Balatonfüred Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a sportról szóló 2000. évi CXLV. törvény 61. (1) és

Részletesebben

VIZSOLY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE

VIZSOLY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE VIZSOLY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE 3888. Vizsoly, Szent János út 155. szám tel/fax: 46-587-449 GAZDASÁGI PROGRAM 2010-2014 Vizsoly község elkövetkező éveinek gazdasági állapotát és kilátásait jelentős

Részletesebben

BUDAKALÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE K I V O N A T

BUDAKALÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE K I V O N A T Szám: 2/2012 BUDAKALÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE K I V O N A T Készült: Budakalász Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. január 26-án megtartott rendes, nyilvános ülésén készült

Részletesebben

Cirák Község Önkormányzata Képviselő-testület 1. számú melléklet A kiadási jogcímek részletezése

Cirák Község Önkormányzata Képviselő-testület 1. számú melléklet A kiadási jogcímek részletezése Cirák Község Önkormányzata Képviselő-testület 1. számú melléklet A kiadási jogcímek részletezése 2013. évi TERV Személyi juttatások EI 10 886 - rendszeres sz.j. 4 339 - nem rendszeres sz.j. 2 870 - külső

Részletesebben

CEGLÉDBERCEL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

CEGLÉDBERCEL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK CEGLÉDBERCEL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK GAZDASÁGI PROGRAMJA 2007-2010. évre. Tartalomjegyzék Bevezetés 3 1. Ceglédbercel gazdasági helyzetét alapvetően befolyásoló körülmények 4 1.1. A

Részletesebben

39/ (VIII.11.) Dabas Város Önkormányzati Rendelete a városfejlesztési és városrehabilitációhoz kapcsolódó feladatokról

39/ (VIII.11.) Dabas Város Önkormányzati Rendelete a városfejlesztési és városrehabilitációhoz kapcsolódó feladatokról 39/ 2009. (VIII.11.) Dabas Város Önkormányzati Rendelete a városfejlesztési és városrehabilitációhoz kapcsolódó feladatokról Dabas Város Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Testület) a komplex

Részletesebben

KIEGÉSZÍTÉS a IV/1 sz. egyéb előterjesztéshez

KIEGÉSZÍTÉS a IV/1 sz. egyéb előterjesztéshez KIEGÉSZÍTÉS a IV/1 sz. egyéb előterjesztéshez (Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2015. (II. 04.) módosítása, Alapító okiratok módosítása) A

Részletesebben

7/2007. /V.7./ A HELYI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATOK ELLÁTÁSRÓL

7/2007. /V.7./ A HELYI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATOK ELLÁTÁSRÓL ZOMBA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ- TESTÜLETE 7/2007. /V.7./ RENDELETE A HELYI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATOK ELLÁTÁSRÓL 2 Zomba község Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános

Részletesebben

MIHÁLYHÁZA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK. 8/2013./IV.30./ önkormányzati rendelete. a sportról

MIHÁLYHÁZA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK. 8/2013./IV.30./ önkormányzati rendelete. a sportról MIHÁLYHÁZA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK 8/2013./IV.30./ önkormányzati rendelete a sportról Mihályháza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a kötelező és az önként vállalt önkormányzati

Részletesebben

SIMONTORNYA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁLTAL ELLÁTOTT KÖTELEZŐ ÉS ÖNKÉNT VÁLLALT FELADATOK. 1. Idegenforgalom és nemzetközi kapcsolatok

SIMONTORNYA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁLTAL ELLÁTOTT KÖTELEZŐ ÉS ÖNKÉNT VÁLLALT FELADATOK. 1. Idegenforgalom és nemzetközi kapcsolatok 1 2. melléklet a 10/2013.(III.27.) önkormányzati hez.) SIMONTORNY VÁROS ÖNKORMÁNYZT ÁLTL ELLÁTOTT KÖTELEZŐ ÉS ÖNKÉNT VÁLLLT FELDTOK 1. Idegenforgalom és nemzetközi kapcsolatok 1 testvérvárosi kapcsolatok

Részletesebben

TAKTASZADA KÖZSÉG KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 6/2009. (V. 8.) SZÁMÚ RENDELETE. Az Önkormányzat évi költségvetésének teljesítéséről

TAKTASZADA KÖZSÉG KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 6/2009. (V. 8.) SZÁMÚ RENDELETE. Az Önkormányzat évi költségvetésének teljesítéséről TAKTASZADA KÖZSÉG KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 6/2009. (V. 8.) SZÁMÚ RENDELETE Az Önkormányzat 2008. évi költségvetésének teljesítéséről Taktaszada Község Képviselő-testülete az Államháztartásról szóló 1992.

Részletesebben

Kőröshegy Községi Önkormányzat Képviselő- testületének. 25/2005.(XII.12.) rendelete a sportról

Kőröshegy Községi Önkormányzat Képviselő- testületének. 25/2005.(XII.12.) rendelete a sportról Kőröshegy Községi Önkormányzat Képviselő- testületének 25/2005.(XII.12.) rendelete a sportról Kőröshegy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmánya 44/A. (2) bekezdésének

Részletesebben

CEGLÉDBERCEL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

CEGLÉDBERCEL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK CEGLÉDBERCEL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK GAZDASÁGI PROGRAMJA 2010-2014. évre. Tartalomjegyzék Bevezetés 4 1. Ceglédbercel gazdasági helyzetét alapvetően befolyásoló körülmények 5 1.1. A

Részletesebben

Pátka Község Önkormányzat 8092 Pátka, Vak Bottyán tér 4. Tel: (22) 580-506; fax: (22) 580-509

Pátka Község Önkormányzat 8092 Pátka, Vak Bottyán tér 4. Tel: (22) 580-506; fax: (22) 580-509 Pátka Község Önkormányzat 8092 Pátka, Vak Bottyán tér 4. Tel: (22) 580-506; fax: (22) 580-509 Pátka Község Önkormányzat Képviselő-testülete 1/2010. (III.13.) rendelete az önkormányzat 2010. évi költségvetésének

Részletesebben

Határidő: folyamatos Felelős: Kercsmár István polgármester

Határidő: folyamatos Felelős: Kercsmár István polgármester Resznek Község Önkormányzata képviselő-testületének 24/2015.(IV.28.) határozata gazdasági program felülvizsgálatáról Resznek Község Önkormányzati Képviselő-testülete az előterjesztésnek megfelelően az

Részletesebben

Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselőtestületének. 6/2013.(IV.30.) önkormányzati rendelete

Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselőtestületének. 6/2013.(IV.30.) önkormányzati rendelete Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselőtestületének 6/2013.(IV.30.) önkormányzati rendelete a 2012. évi költségvetésről szóló 6/2012./II.27./ önkormányzati rendelet módosítására Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat

Részletesebben

2010. Évi költségvetési koncepció Tájékoztató adatok!

2010. Évi költségvetési koncepció Tájékoztató adatok! 21. Évi költségvetési koncepció Tájékoztató adatok! Berhida Város Önkormányzata Bevételek 1. számú melléklet adatok ezer Ft-ban BEVÉTELI JOGCÍMEK 29. Évi eredeti előirányzat 21. Évi terv előirányzat I.)

Részletesebben

A rendelet hatálya 1.

A rendelet hatálya 1. Nagyrév Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2008. (III.31.) számú Önkormányzati rendelete a 2007. évi költségvetés módosításáról az 1/2007. (II.1.) rendelettel egységes szerkezetben Nagyrév Község

Részletesebben

ATKÁR KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE POLGÁRMESTERI HIVATALÁNAK ALAPÍTÓ OKIRATA. Egységes szerkezetben

ATKÁR KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE POLGÁRMESTERI HIVATALÁNAK ALAPÍTÓ OKIRATA. Egységes szerkezetben ATKÁR KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE POLGÁRMESTERI HIVATALÁNAK ALAPÍTÓ OKIRATA Egységes szerkezetben Egységes szerkezetbe foglalva: 2012. április 20. A 24/2012. (IV. 20.) számú Képviselő-testületi

Részletesebben

Dunavarsány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2013. (IV. 10.) önkormányzati rendelete

Dunavarsány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2013. (IV. 10.) önkormányzati rendelete Dunavarsány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2013. (IV. 10.) önkormányzati rendelete Dunavarsány Város Önkormányzat 2012. évi költségvetésének végrehajtásáról Dunavarsány Város Önkormányzatának

Részletesebben

Jelentés Hagyárosbörönd község Önkormányzatának pénzügyi helyzetéről.

Jelentés Hagyárosbörönd község Önkormányzatának pénzügyi helyzetéről. Hagyárosbörönd község Önkormányzata 8992 Hagyárosbörönd Fő u. 29. Telefon-fax: 92/560-030 92/560-031 E-mail: hborond@zelkanet.hu Jelentés Hagyárosbörönd község Önkormányzatának pénzügyi helyzetéről. Az

Részletesebben

Ágasegyháza Község Önkormányzat 1/2014.(II.05) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat 2014.évi költségvetéséről

Ágasegyháza Község Önkormányzat 1/2014.(II.05) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat 2014.évi költségvetéséről Ágasegyháza Község Önkormányzat 1/2014.(II.05) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat 2014.évi költségvetéséről Ágasegyháza Község Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott

Részletesebben

Szajla Község Önkormányzatának gazdasági programja

Szajla Község Önkormányzatának gazdasági programja Szajla Község Önkormányzatának gazdasági programja A helyi önkormányzatokról szóló 1990,évi LXV. törvény elıírásai szerint az önkormányzatoknak a választási ciklus végéig szóló gazdasági programot kell

Részletesebben

Polgármesteri Hivatalhoz tartozó szakfeladatok bevételeinek pénzforgalmi adatai

Polgármesteri Hivatalhoz tartozó szakfeladatok bevételeinek pénzforgalmi adatai Polgármesteri Hivatalhoz tartozó szakfeladatok bevételeinek pénzforgalmi adatai Megnevezés Kisegítő mezőgazdasági szolgáltatás 1434 Támogatásértékű működési bevétel fejezettől 55 55 3 55 Intézményi működési

Részletesebben

Átruházott hatáskörök jegyzéke. A képviselő-testületnek a polgármesterre ruházott hatásköreit:

Átruházott hatáskörök jegyzéke. A képviselő-testületnek a polgármesterre ruházott hatásköreit: Átruházott hatáskörök jegyzéke 2/2018.(III.30.) önkormányzati rendelet 1. melléklete A képviselő-testületnek a polgármesterre ruházott hatásköreit: 1. Munkáltatói jogkör gyakorlása a közalkalmazotti jogviszonyban,

Részletesebben

K I V O N A T. Tura Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2015. február 25-én (szerda) 16 órakor megtartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvéből.

K I V O N A T. Tura Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2015. február 25-én (szerda) 16 órakor megtartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvéből. K I V O N A T Tura Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2015. február 25-én (szerda) 16 órakor megtartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvéből. Tárgy: Javaslat az önkormányzat Gazdasági programjára

Részletesebben

Pátka Község Önkormányzat 8092 Pátka, Vak Bottyán tér 4. Tel: (22) 580-506; fax: (22) 580-509

Pátka Község Önkormányzat 8092 Pátka, Vak Bottyán tér 4. Tel: (22) 580-506; fax: (22) 580-509 Pátka Község Önkormányzat 8092 Pátka, Vak Bottyán tér 4. Tel: (22) 580-506; fax: (22) 580-509 1 Pátka Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2010. (VII.6.) rendelete az önkormányzat 2010. évi költségvetéséről

Részletesebben

(2) Az önkormányzat alaptevékenységének szakfeladatszám szerinti besorolását a 3. függelék tartalmazza.

(2) Az önkormányzat alaptevékenységének szakfeladatszám szerinti besorolását a 3. függelék tartalmazza. Pusztavám Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2012. (IV.26.) önkormányzati rendelete a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2011.(IV.28.) önkormányzati rendelete módosításáról

Részletesebben

TABDI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 4/2013. (V.2.) önkormányzati rendelete. Tabdi község önkormányzata 2012. évi zárszámadásáról

TABDI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 4/2013. (V.2.) önkormányzati rendelete. Tabdi község önkormányzata 2012. évi zárszámadásáról TABDI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 4/2013. (V.2.) önkormányzati rendelete Tabdi község önkormányzata 2012. évi zárszámadásáról Tabdi Község Képviselőtestülete Magyarország helyi önkormányzatairól

Részletesebben

POLGÁRMESTER JAVASLAT. a 2010. évi Vagyongazdálkodási irányelvek elfogadására

POLGÁRMESTER JAVASLAT. a 2010. évi Vagyongazdálkodási irányelvek elfogadására BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTER JAVASLAT a 2010. évi Vagyongazdálkodási irányelvek elfogadására Készítette: Szenteczky János CSEVAK Zrt. vezérigazgató Előterjesztő: Az előterjesztés

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Tárgy: Zádor község Önkormányzat 2010-2014. évi gazdasági programja

ELŐTERJESZTÉS. Tárgy: Zádor község Önkormányzat 2010-2014. évi gazdasági programja Bürüs, Gyöngyösmellék, Kétújfalu, Szörény, Várad, Zádor községi Önkormányzatok K ö r j e g y z ő s é g e E-mail: ketujfalu@korjegyzoseg.hu Honlap: korjegyzoseg.hu 7975 Kétújfalu József Attila u. 34. Tel./Fax.:

Részletesebben

a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közép-és hosszú távú vagyongazdálkodási tervére

a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közép-és hosszú távú vagyongazdálkodási tervére Tisztelt Közgyűlés! Előterjesztő: Dr. Mengyi Roland a közgyűlés elnöke Készítette: Szervezési, Jogi és Pénzügyi Osztály JAVASLAT a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közép-és hosszú távú vagyongazdálkodási

Részletesebben

Bevételek forrásonkénti alakulása évben 1. sz. melléklet Adatok eft-ban I. Működési bevételek eredeti Módosított 2010.

Bevételek forrásonkénti alakulása évben 1. sz. melléklet Adatok eft-ban I. Működési bevételek eredeti Módosított 2010. Bevételek forrásonkénti alakulása 2010. évben 1. sz. melléklet Adatok eft-ban I. Működési bevételek 2010. eredeti 2010. Módosított 2010. teljesítés Saját bevételek összesen: 147 724 171 091 172 405 1.

Részletesebben

Mágocs Város Önkormányzatának. Gazdasági programja. 2011-2014. évre

Mágocs Város Önkormányzatának. Gazdasági programja. 2011-2014. évre A jövő az nem egy hely, ahová belépünk. Azt mi hozzuk létre: /L.I.Sweet/ Mágocs Város Önkormányzatának Gazdasági programja 2011-2014. évre A programot a képviselő-testület 2011. március 29 én tartott ülésén

Részletesebben

Hajdúdorog Város Önkormányzati Képviselő-testülete

Hajdúdorog Város Önkormányzati Képviselő-testülete Hajdúdorog Város Önkormányzati Képviselő-testülete KÖZMEGHALLGATÁS 2014. Előadó: Csige Tamás polgármester Az előadás felépítése 1) Tájékoztató a 2013-ben elért eredményekről, az önkormányzat vagyonáról

Részletesebben

CÍMREND A B C 1 CÍM ALCÍM SZAKFELADAT 2 1. Polgármesteri Hivatal 3 1.1 Víztermelés, -kezelés, -ellátás 4 1.2

CÍMREND A B C 1 CÍM ALCÍM SZAKFELADAT 2 1. Polgármesteri Hivatal 3 1.1 Víztermelés, -kezelés, -ellátás 4 1.2 1. melléklet 1/2011.(II.16.) önkormányzati rendelethez CÍMREND A B C 1 CÍM ALCÍM SZAKFELADAT 2 1. Polgármesteri Hivatal 3 1.1 Víztermelés, -kezelés, -ellátás 4 1.2 5 1.3 6 1.4 7 1.5 8 1.6 9 1.7 10 1.8

Részletesebben

1.. 35.244 eft bevétellel, 28.558 eft kiadással

1.. 35.244 eft bevétellel, 28.558 eft kiadással Tárnokréti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/211.(IV.29.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 21. évi zárszámadásáról és a pénzmaradvány jóváhagyásáról 1.. (1) Tárnokréti Község Önkormányzata

Részletesebben

PÉCSELY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK GAZDASÁGI PROGRAMJA ALAPCÉLOK

PÉCSELY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK GAZDASÁGI PROGRAMJA ALAPCÉLOK PÉCSELY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK GAZDASÁGI PROGRAMJA 2014-2019. ALAPCÉLOK A 2014 október 12-én megválasztott Képviselő-testület alapvető célja, hogy biztosítsa a község működőképességét, az önkormányzat

Részletesebben

A nagyközségi önkormányzat 2014. évi költségvetési koncepciójának jóváhagyása

A nagyközségi önkormányzat 2014. évi költségvetési koncepciójának jóváhagyása Az előterjesztés száma: 68/2013. A határozati javaslat elfogadásához egyszerű többség szükséges! Decs nagyközség képviselő-testületének 2013. április 29-én, 18-órakor megtartandó ülésére A nagyközségi

Részletesebben

JELENTÉS. az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 50/A. (4) bek. alapján

JELENTÉS. az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 50/A. (4) bek. alapján JELENTÉS az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 50/A. (4) bek. alapján Bocskaikert Község Önkormányzata vagyoni és pénzügyi helyzetéről, valamint a 2007-2010. évi választási ciklusban keletkezett,

Részletesebben

Ócsa Város Önkormányzatának Gazdasági Programja

Ócsa Város Önkormányzatának Gazdasági Programja Ócsa Város Önkormányzatának Gazdasági Programja 2014-2019. BEVEZETÉS Ócsa Város Önkormányzata a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 116. -ban meghatározottak alapján gazdasági

Részletesebben