E-LEARNING ALAPÚ TÁVOKTATÁS TUTORI TAPASZTALATAI A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEMEN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "E-LEARNING ALAPÚ TÁVOKTATÁS TUTORI TAPASZTALATAI A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEMEN"

Átírás

1 E-LEARNING ALAPÚ TÁVOKTATÁS TUTORI TAPASZTALATAI A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEMEN TUTORING EXPERIENCES OF E-LEARNING BASED DISTANCE EDUCATION AT SZÉCHENYI ISTVÁN UNIVERSITY Nyéki Lajos, nyeki@sze.hu Kovács Miklós, kovacsm@sze.hu Széchenyi István Egyetem 1. Bevezetés A Széchenyi István Egyetem 2004 őszén vezette be az e-learning alapú távoktatásos közlekedésmérnök képzést az Universitas-Győr Kht. anyagi támogatásával. A képzés a Mimóza Communications Coedu nevű e-learning keretrendszerére épül. A személyes konzultációkat és a vizsgákat a győri és a budapesti decentrumokban tartjuk. A tutorok munkáját a Coedu rendszer tutori felülete segíti. A hallgatók egymás között a Fórum segítségével tudnak kommunikálni. Emellett üzenetet is tudnak küldeni a tutornak. Tapasztalataink szerint a hallgatók élnek a keretrendszer biztosította kommunikációs lehetőségekkel. A Fórumon olvasható üzeneteket rendszeresen összesítjük, elemezzük és a távoktatásos képzési rendszer működésének javítására használjuk fel. 2. A Coedu keretrendszer A Coedu keretrendszer a bejelentkezést követően a jogosultságoknak megfelelő felületek szolgáltatásait kínálja fel a felhasználónak. Az alapvető jogosultságok a következők: - Rendszergazda; - Tananyagkészítő; - Tanulmányi ügyintéző; - Tutor; - Tanuló. A rendszergazda az adminisztratív felület segítségével kezelni tudja a felhasználók jogosultságait (felhasználó csoport létrehozása, jogosultságainak kijelölése, módosítása, egyéni felhasználó létrehozása, felhasználói csoporthoz rendelése, jogosultságainak beállítása, stb.) meg tudja tekinteni a szerkesztés alatt álló kurzusok listáját, és szükség esetén fel tud ilyen kurzust szabadítani. A tananyagkészítő hozza létre az üres kurzusokat, majd a CoEditor tananyagszerkesztő programmal megtölti azokat tartalommal. A tananyagkészítő tesztelheti a kész kurzusokat, és joga van a tananyagszerkesztő program legfrissebb változatának letöltésére is. A kész kurzust átadja a Tanulmányi Osztálynak további ügyintézésre.

2 A tanulmányi ügyintéző állítja be a kurzus indulásának és befejeződésének időpontját, és ő rendeli a kurzust a tanulócsoporthoz, illetve a tutorhoz. Figyelemmel kíséri a Fórumon zajló tanulói üzenetváltások tartalmát azok hasznosítása érdekében. A tutor indítja el a kurzust. Figyelemmel kíséri a tanulók tevékenységét, válaszol leveleikre, tanácsokat ad a tanuláshoz, és kijavítja az esszé típusú feladatok megoldásait. A félév tapasztalatai alapján javaslatokat tesz az e-learning tananyag esetleges módosítására, átdolgozására. A tanuló a tananyag-megjelenítő felületen tanul, használja a fórumot, és üzeneteket küld a tutorának. Off-line tanuláshoz felhasználhatja a tananyag CD-ROM és PDF változatát. Online módon kitölti a pontozásos modulzáró feladatlapokat. Ezzel lehetővé teszi a tutor számára, hogy érdemi visszajelzést kaphasson egyéni előrehaladásáról. 3. A tanulás irányítása Az oktatás tervezése során a meglevő jegyzetekből, tankönyvekből illetve tantárgyprogramokból indulunk ki. Elemezzük a tantárgyi követelményrendszert és tanulmányozzuk a korábban használt zárhelyi- és vizsgafeladatokat. Ezek alapján határozzuk meg az egyes tantárgyak pontosított követelményrendszerét. A tanulásirányító útmutatók egységes szerkezetűek. A kurzust modulokra, a modulokat pedig leckékre bontjuk. A leckék mérete olyan, hogy a hallgató másfél-két óra alatt át tudja tanulmányozni. A lecke a tanulási célok meghatározásával kezdődik, ezt követi a feldolgozandó tananyag bemutatása, a tanulói tevékenységre vonatkozó módszertani útmutatás, majd az összefoglalás. Minden lecke végén önellenőrző feladatok találhatók. Ezek nem pontozásosak, így többször is megoldhatók. Az egyes modulok végén modulzáró feladatsorok vannak. Ezek pontozásosak, így a Coedu rendszerben nyomon lehet követni a hallgatók előrehaladását. Meg lehet állapítani az elért eredményekből, hogy milyen tananyagrészek okoznak tanulási nehézségeket. A modulzáró feladatok hasonló jellegűek, mint a vizsgafeladatok, ezzel is segíteni szeretnénk a hallgatók felkészülését. A tanulásirányító útmutatók online, CD-ROM és pdf formátumban állnak a hallgatók rendelkezésére. Minden tantárgyhoz készítünk tananyag-feldolgozási ütemtervet, ebben hetekre bontva adjuk meg az elsajátítandó tananyagot. 4. A tutori felület szolgáltatásai A tutor a hallgatók tevékenységét külön erre a célra létrehozott felülten követheti. A rendszerbe felhasználói névvel és jelszóval belépő tutor rögtön információt kap arról, hogy a hozzárendelt tanulócsoportoktól kapott-e üzenetet.

3 Az üzenetet a boríték ikonra kattintva olvashatja el a tutor, és a Coedu belső levelező rendszere segítségével küldhet választ. A levelező rendszer minden hallgatóhoz eljutó körlevél küldésére is alkalmas. Egy adott csoportot kiválasztva a tutor elemezheti a tanulók tevékenységét. Megnézheti, hogy az egyes hallgatók mennyi időt töltöttek a leckék tanulmányozásával. A rendszer a megjelenő téglalapok színével utal az eltöltött időre, a sötétebb szín hosszabb időt jelent. Az egérmutatót a téglalap fölé mozgatva számszerű értéket is kapunk: A modulzáró feladatoknál az időjelző téglalapon kívül egy további indikátor is megjelenik. A kisebb téglalap, illetve a benne látható zöld sáv hossza azt jelzi a tutornak, hogy a hallgató az önellenőrző feladatokat milyen eredménnyel oldotta meg. A tutornak lehetősége van arra, hogy megnézze, a hallgató melyik kérdésre válaszolt helytelenül: A legfelső téglalap az összesített eredményt jelzi, a többi pedig az egyes kérdésekre adott válaszokra utal. A fehér téglalap helytelen választ jelöl. A tutor ezen információk alapján tud segítséget nyújtani a hallgatóknak az egyes tananyagrészekkel kapcsolatban. Küldhet levelet a hallgatónak, illetve lehetősége van arra, hogy az elektronikus tananyagba utólag a többi szövegrésztől jól elkülönülő megjegyzést, magyarázatot helyezzen el.

4 További fontos része a tutori munkának a fórumon folyó hallgatói kommunikáció követése, illetve a felvetett témákra történő reagálás. A tutor a hallgatókhoz hasonlóan- témakört hozhat létre, illetve hozzászólhat a hallgatók által létrehozott témakörökhöz. Fontos, hogy a hallgatók itt megoszthatják egymással személyes tapasztalataikat, illetve azt, hogy mely tananyagrészekkel volt problémájuk. 5. A tutori munka tapasztalatai A távoktatásos rendszerben a tutorok testesítik meg a legfontosabb kapcsolatot a hallgatók és az oktatási intézmény között. Elsődleges feladatuk, hogy a hallgatók tananyaggal kapcsolatos kérdéseire válaszoljanak. A hallgatók egyrészt a Coedu belső levelező rendszerén keresztül vehetik fel a kapcsolatot a tutorral, másrészt bekapcsolódhatnak az egyes tantárgyak fórumaiba, amelyeket a tutorok is figyelnek, és szükség esetén hozzászólnak a felvetett kérdésekhez. Azt tapasztaltuk, hogy a hallgatóknak tantárgyanként csak mintegy 20-30%-a fordult a tutorhoz valamilyen kérdéssel. Ez a következőkkel magyarázható: - Ha a tutorok olyan kérdést kaptak, amely feltételezhetően több hallgató számára problémás tananyagrészre vonatkozott, akkor válaszukat (a kérdéssel együtt) valamennyi hallgató számára elküldték. Lehetnek tehát olyan hallgatók, akik anélkül kaptak választ a kérdésükre, hogy azt feltették volna. - Ugyanez a helyzet a fórumon felvetett problémákkal: az a hallgató, aki a fórumot figyelemmel kísérve elegendő információhoz jutott, már nem fordult a tutorhoz. - Az egyes tananyagokhoz tapasztalt oktatók állították össze a tanulási útmutatót, amely sok esetben kiegészült a nehezebb anyagrészekhez tartozó magyarázattal, azaz egyes kérdéseket előre megválaszolt a tananyag. - A hallgatók korábbi tapasztalataik alapján nem szoktak hozzá ahhoz, hogy kérdezzenek, és csak a legvégső esetben fordultak a tutorhoz.

5 A tutorok a hallgatói kérdések megválaszolása mellett figyelemmel kísérik azt, hogy a tananyag egyes moduljaihoz tartozó ellenőrző kérdéseket milyen eredményességgel oldják meg a hallgatók. Ez a tananyagok továbbfejlesztése szempontjából fontos. Azokat az anyagrészeket, amelyek a hallgatók többségének problémát okoznak, könnyebben feldolgozhatóvá kell tenni. 6. A vizsgatapasztalatok A hallgatók elsősorban a leckék és a modulok végén szereplő önellenőrző kérdések alapján készültek fel a vizsgákra. Az egyes tananyagrészekhez készített tanulási útmutatókban részletesen feltüntettük az adott tananyaghoz tartozó követelményrendszert. A vizsgafeladatsorokat ezeknek a követelményeknek megfelelően állítottuk össze. A hallgatók nagyon pozitívan értékelték, hogy a vizsgán nem találkoztak olyan jellegű feladattal, amelyik a követelményrendszerben nem szerepelt. A vizsgafeladatokat a vizsgahelyek számítógépein, a modulzáró feladatokban megszokott formában kellett a hallgatóknak megoldaniuk. A vizsga-feladatsorok az egyes tantárgyak összes témakörét lefedték. Nem fordulhatott elő tehát az, ami a szóbeli vizsgán megtörténhet, hogy a hallgató egy-két témakört megtanul, a többit elhanyagolja, de szerencsésen húz tételt, és sikeres vizsgát tesz. A hallgatókkal közvetlenül a vizsgák előtt beszélgetve azt tapasztaltuk, hogy nem féltek a vizsgától. A vizsgadrukk természetesen látszott az arcokon, tudták, hogy csak önmagukra számíthatnak, de nem kellett attól tartaniuk, hogy a vizsgáztató hangulatától függő osztályzatot fognak kapni. A feladatok megoldása után a számítógép azonnal értékelte a válaszokat, és százalékosan jelezte a hallgató számára az elért eredményt. A megoldás előnye, hogy nem kell több napot várni az eredményre, ahogy az az írásbeli vizsgán megszokott, így a hallgató hatékonyabban tudja szervezni további munkáját. 7. Összefoglalás Az e-learning alapú távoktatás jelentős változásokat eredményez a tanári és a hallgatói szerepkörben. Az oktató feladatai döntően az előkészítésre, a tervezésre, és a tanulói munka tutori irányítására koncentrálódnak. A tananyagot már nincs módja előadni, a hallgatókkal csak a személyes konzultációk során találkozik. A konzultáció viszont, eltérően a levelező tagozatokon megszokott gyakorlattól, a hallgatók egyéni problémáinak megbeszélésére szolgál. A hallgató ebben a rendszerben egyéni ütemben tanul. Az egyéni tanulást nyomtatott és online tananyagok, tanulásirányító útmutatók, CD-ROM és letölthető segédletek teszik lehetővé. Az egyéni tanulás nyomon követését a tutori felület szolgáltatásai teszik lehetővé. A hallgatók egymással és a tutorokkal az üzenetküldő panel és a Fórum segítségével tudnak kapcsolatot tartani. Tapasztalataink szerint a hallgatók élnek a keretrendszer biztosította kommunikációs lehetőségekkel. A Fórum és a tutori levelezés a felnőttképzésben eddig hiányzó kommunikációs teret, dimenziót nyit a hallgatók és az oktatók együttműködésében. A nappali oktatás lehetőségeit sok esetben meghaladó, rugalmas, térben és időben szinte korlátlan kommunikáció segít hatékonyabbá tenni a tanítás-tanulás folyamatát.

6 A Fórumon zajló üzenetváltások nagyon tanulságosak. A kérdések és a hozzászólások ismeretlen ismerősök között zajlanak. A Fórumon olvasható üzeneteket rendszeresen összesítjük, elemezzük és a távoktatásos képzési rendszer működésének javítására használjuk fel. Irodalomjegyzék Bath, D. Smith, C. Steel, C.: A Tutor s Guide to Teaching and Learning at UQ, University of Queensland, Australia, Coedu Internetes oktatási keretrendszer felhasználói kézikönyv, Tutori felület, Mimóza Kft., Budapest, Higgison, C. (ed.): Online Tutoring e-book, Heriot-Watt University and The Robert Gordon University, Kovács M. Csábi B. Létray Z.: E-learning alapú távoktatás a Széchenyi István Egyetemen, Neworkshop 2005, Szeged, március, Learnwise Version 2 Tutor Manual, University of Wolverhampton, Granada, November Létray, Z. Nyéki, L. E-learning rendszer kialakítása a Széchenyi István Egyetemen, A tudomány és az európai felsőoktatási térség Konferencia, Dunaújváros, október, Peer Tutor Manual, The Douglas College Learning Centre, 2001.

Hogyan lehet a nappali tagozatos hallgatókat éjjel is tanítani?

Hogyan lehet a nappali tagozatos hallgatókat éjjel is tanítani? Hogyan lehet a nappali tagozatos hallgatókat éjjel is tanítani? Dr. Létray Zoltán Egyetemi docens EIK igazgató Széchenyi István Egyetem Az előadás tartalma: E-learning rendszer bevezetése a Széchenyi István

Részletesebben

A MŰSZAKI ÁBRÁZOLÁS E-ELARNING ALAPÚ OKTATÁSA A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEMEN

A MŰSZAKI ÁBRÁZOLÁS E-ELARNING ALAPÚ OKTATÁSA A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEMEN A MŰSZAKI ÁBRÁZOLÁS E-ELARNING ALAPÚ OKTATÁSA A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEMEN E-LEARNING BASED INSTRUCTION OF TECHNICAL DRAWING AT SZECHENYI ISTVAN UNIVERSITY Kovács Miklós, kovacsm@sze.hu Széchenyi István

Részletesebben

E-LEARNING ALAPÚ TÁVOKTATÁS A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEMEN

E-LEARNING ALAPÚ TÁVOKTATÁS A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEMEN E-LEARNING ALAPÚ TÁVOKTATÁS A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEMEN E-LEARNING BASED DISTANCE EDUCATION AT SZÉCHENYI ISTVÁN UNIVERSITY Nyéki Lajos, nyeki@sze.hu Széchenyi István Egyetem 1. Bevezetés A Széchenyi István

Részletesebben

E-learning alapú távoktatás a Széchenyi István Egyetemen

E-learning alapú távoktatás a Széchenyi István Egyetemen E-learning alapú távoktatás a Széchenyi István Egyetemen Kovács Miklós Csábi Béla Dr. Létray Zoltán Széchenyi István Egyetem Műszaki Tanárképző Tanszék www.sze.hu Meggondolások egy e-learning projekt indításához

Részletesebben

A COEDU E-LEARNING KERETRENDSZER HASZNÁLATÁNAK ELEMZÉSE

A COEDU E-LEARNING KERETRENDSZER HASZNÁLATÁNAK ELEMZÉSE MultiMédia az Oktatásban 2007 konferencia Budapesti Műszaki Főiskola, 2007. augusztus 23-24. A COEDU E-LEARNING KERETRENDSZER HASZNÁLATÁNAK ELEMZÉSE Nyéki Lajos SZE 9026 Győr Egyetem tér 1. nyeki@sze.hu

Részletesebben

A HALLGATÓK FELKÉSZÍTÉSE AZ E-LEARNINGBEN VALÓ RÉSZVÉTELRE A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEMEN

A HALLGATÓK FELKÉSZÍTÉSE AZ E-LEARNINGBEN VALÓ RÉSZVÉTELRE A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEMEN A HALLGATÓK FELKÉSZÍTÉSE AZ E-LEARNINGBEN VALÓ RÉSZVÉTELRE A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEMEN PREPARATION OF STUDENTS TO PARTICIPATE IN E-LEARNING AT SZECHENYI ISTVAN UNIVERSITY Kovács Miklós kovacsm@sze.hu

Részletesebben

smepro.eu tananyagbázis és kurzusrendszer portálok felépítése

smepro.eu tananyagbázis és kurzusrendszer portálok felépítése smepro.eu tananyagbázis és kurzusrendszer portálok felépítése Az SMELearning módszertan egyik legfontosabb ajánlása, egybehangzóan az előzetes szükségletelemzés következtetéseivel a következő: a kis-és

Részletesebben

Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Hernyak

Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Hernyak Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ ILIAS távoktatási keretrendszer Hernyak Távoktatás és az ILIAS keretrendszer Az ILIAS 1 gyakorlatilag egy webalapú tananyagfejlesztő és oktató keretrendszer,

Részletesebben

Képzési igények a MELLearN Felsőoktatási Hálózatban

Képzési igények a MELLearN Felsőoktatási Hálózatban Képzési igények a MELLearN Felsőoktatási Hálózatban Sass Judit (BCE) - judit.sass@uni-corvinus.hu Bodnár Éva (BCE) - eva.bodnar@uni-corvinus.hu Kálmán Anikó (BME) - drkalmananiko@gmail.com Célok, előzmények

Részletesebben

TÁVOKTATÁSOS HALLGATÓK LMS HASZNÁLATÁNAK ELEMZÉSE. Nyéki Lajos Széchenyi István Egyetem. Összefoglaló

TÁVOKTATÁSOS HALLGATÓK LMS HASZNÁLATÁNAK ELEMZÉSE. Nyéki Lajos Széchenyi István Egyetem. Összefoglaló TÁVOKTATÁSOS HALLGATÓK LMS HASZNÁLATÁNAK ELEMZÉSE THE ANALYSIS OF LMS USAGE OF DISTANT EDUCATION STUDENTS Nyéki Lajos Széchenyi István Egyetem Összefoglaló A Széchenyi István Egyetemen 2004 szeptembere

Részletesebben

A HALLGATÓK VÉLEMÉNYE AZ E-LEARNING ALAPÚ TÁVOKTATÁSOS KÉPZÉSRŐL

A HALLGATÓK VÉLEMÉNYE AZ E-LEARNING ALAPÚ TÁVOKTATÁSOS KÉPZÉSRŐL MultiMédia az Oktatásban 2007 konferencia Budapesti Műszaki Főiskola, 2007. augusztus 23-24. A HALLGATÓK VÉLEMÉNYE AZ E-LEARNING ALAPÚ TÁVOKTATÁSOS KÉPZÉSRŐL Kovács Miklós Széchenyi István Egyetem Győr,

Részletesebben

E-tananyagfejlesztés az Egyetemi Könyvtár által tartott kutatásmódszertan órákhoz (Tananyagfejlesztés, könyvtár, blended learning, Moodle)

E-tananyagfejlesztés az Egyetemi Könyvtár által tartott kutatásmódszertan órákhoz (Tananyagfejlesztés, könyvtár, blended learning, Moodle) E-tananyagfejlesztés az Egyetemi Könyvtár által tartott kutatásmódszertan órákhoz (Tananyagfejlesztés, könyvtár, blended learning, Moodle) Győr, 2012. 07.13. dr. Nagy Tamás, Nyitrai Erzsébet Tanórák az

Részletesebben

Canvas LMS használata hallgatók számára

Canvas LMS használata hallgatók számára Canvas LMS használata hallgatók számára ELTE Rektori Kabinet Oktatásfejlesztési és Tehetséggondozási Iroda Utolsó módosítás: 2017. február 22. 1 Tartalomjegyzék 3. dia: Mit jelent az LMS? 9. dia: A kurzusfelület

Részletesebben

Korábban használt elearning rendszer támogatása

Korábban használt elearning rendszer támogatása Kedves Kolléga! A nyár elejére elkészült az Eszterházy Károly Egyetem http://elearning.uni-eszterhazy.hu címen elérhető elearning portálja, amin a Moodle számos nagyszerű lehetőséget biztosító (adaptív

Részletesebben

E-LEARNING ALAPÚ TÁVOKTATÁS A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEMEN

E-LEARNING ALAPÚ TÁVOKTATÁS A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEMEN E-LEARNING ALAPÚ TÁVOKTATÁS A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEMEN Kovács Miklós Csábi Béla Létray Zoltán Bevezetés Az információs technológiák fokozatos elterjedtsége ma már lehetővé teszi, hogy a gyakorlatban

Részletesebben

A DigiKresz internetes gyakorló program hatékony segítség az elméleti oktatást követő vizsga eredményességének növelésében.

A DigiKresz internetes gyakorló program hatékony segítség az elméleti oktatást követő vizsga eredményességének növelésében. DIGIKRESZ internetes gyakorló program Kedves Felhasználó! A DigiKresz internetes gyakorló program hatékony segítség az elméleti oktatást követő vizsga eredményességének növelésében. A program előnyei a

Részletesebben

Távoktatási tananyagok. fejlesztése

Távoktatási tananyagok. fejlesztése Távoktatási tananyagok 1 fejlesztése se Kérdések 1. Miért választotta a tárgyat? 2. Mire akarja használni a megtanultakat? 2 A tárgyról Célja, bemutatni: a távoktatás módszerét, rendszerét, a tananyagfejlesztés

Részletesebben

CooSpace. Hallgatói tájékoztató

CooSpace. Hallgatói tájékoztató CooSpace Hallgatói tájékoztató Kedves Elsőéves hallgató! Szeretnénk megkönnyíteni az Ön számára a CooSpace oktatástámogatási rendszer használatbavételét, amelyet az Pécsi Tudományegyetemen évek óta sikerrel

Részletesebben

TANANYAGFEJLESZTÉS TÁMOP TÁMOGATÁSSAL. Dr. Simonics István Óbudai Egyetem Trefort Ágoston Mérnökpedagógiai Központ

TANANYAGFEJLESZTÉS TÁMOP TÁMOGATÁSSAL. Dr. Simonics István Óbudai Egyetem Trefort Ágoston Mérnökpedagógiai Központ TANANYAGFEJLESZTÉS TÁMOP TÁMOGATÁSSAL Dr. Simonics István Óbudai Egyetem Trefort Ágoston Mérnökpedagógiai Központ TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0002 - "A műszaki és humán szakterület szakmai pedagógusképzésének

Részletesebben

Moodle haszna lat hallgato knak 1

Moodle haszna lat hallgato knak 1 Moodle haszna lat hallgato knak 1 Ez a segédlet a BME-MVT 2 által gondozott Innovatív vállalkozások indítása és működtetése tantárgy Moodle oktatási környezetének hallgatói használatához készült. A következőkben

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalati gazdaságtan. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalati gazdaságtan. tanulmányokhoz I. évfolyam Pénzügy-Számvitel Szak, Gazdálkodási és Menedzsment Szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Vállalati gazdaságtan tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2014/2015 Tanév I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése:

Részletesebben

Kincskereső Könyvelő Klub. Moodle felhasználói kézikönyv

Kincskereső Könyvelő Klub. Moodle felhasználói kézikönyv Kincskereső Könyvelő Klub Moodle felhasználói kézikönyv TARTALOMJEGYZÉK 1. Kincskereső Könyvelő Klub bemutatása... 3 2. Belépés az oldalra... 3 3. Kincskereső Könyvelő Klub oldala... 4 3.1 Kincskereső

Részletesebben

Képernyőképes segédlet a Prompt e-learning portál használatához

Képernyőképes segédlet a Prompt e-learning portál használatához Képernyőképes segédlet a Prompt e-learning portál használatához Regisztráció 1. lépés Az edu.prompt.hu címen elérhető e-learning portál használatához minden résztvevőnek szükséges elkészítenie a saját

Részletesebben

NEPTUN MOBIL ALKALMAZÁS FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET

NEPTUN MOBIL ALKALMAZÁS FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET NEPTUN MOBIL ALKALMAZÁS FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET Felhasználói dokumentáció verzió 1.0 Budapest, 2015. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2015.07.05. Verzió: 1.6. Oldalszám: 2 / 12

Részletesebben

ILIAS hallgatói felhasználói leírás

ILIAS hallgatói felhasználói leírás Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 Általános ismertető... 2 ILIAS elérése, bejelentkezés... 3 Tananyagok elérése, Taneszköztároló... 4 Csatlakozás kurzushoz... 6 Fájl letöltése... 8 Gyakorlatok megküldése,

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Gábor Dénes Főiskola FML-028/01

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Gábor Dénes Főiskola FML-028/01 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ ELMÉLETI FIZIKA Alapszak (BSc) 332 Gábor Dénes Főiskola 2008/2009. tanév FML-028/01 Tartalomjegyzék 1. A tantárggyal kapcsolatos fontosabb adatok... 1 2. A tantárgy célkitűzése és tematikája...

Részletesebben

Használati útmutató a Moodle keretrendszerhez nappalis és levelezıs hallgatók számára. Kodolányi János Fıiskola

Használati útmutató a Moodle keretrendszerhez nappalis és levelezıs hallgatók számára. Kodolányi János Fıiskola Használati útmutató a Moodle keretrendszerhez nappalis és levelezıs hallgatók számára Kodolányi János Fıiskola Tartalomjegyzék Mi a Moodle? 3 Miért jó a Moodle? 3 Hozzáférés 3 Órarend 3 Személyes profil

Részletesebben

Hírek Újdonságok Mintaoldalak www.olvas.hu

Hírek Újdonságok Mintaoldalak www.olvas.hu Katalógus Bı ológı ológı a Fı zı zı ka Földra z Kémı a Hogy biztos legyen... Hírek Újdonságok Mintaoldalak www.olvas.hu 1 Bán Sándor, Barta Ágnes: 8 próbaérettségi biológiából (középszint) Csiszár Imre,

Részletesebben

ÚJ TANANYAG-FEJLESZTÉSI MÓDSZER A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEMEN

ÚJ TANANYAG-FEJLESZTÉSI MÓDSZER A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEMEN ÚJ TANANYAG-FEJLESZTÉSI MÓDSZER A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEMEN dr. Létray Zoltán, dr. Kovács Miklós, dr. Földes Zoltán, dr. Nagy Tamás Széchenyi István Egyetem Műszaki Tanárképző Tanszék 1. Bevezetés Az

Részletesebben

Alapszintű számítástechnikai ismeretek pedagógusoknak 30 óra. Továbbképzési tájékoztató 2017.

Alapszintű számítástechnikai ismeretek pedagógusoknak 30 óra. Továbbképzési tájékoztató 2017. Alapszintű számítástechnikai ismeretek pedagógusoknak 30 óra Akkreditált pedagógus-továbbképzés Alapítási engedély nyilvántartási száma: 575-2/2017. (e-learning képzés) Továbbképzési tájékoztató 2017.

Részletesebben

A TÁVOKTATÁSI PORTÁLHOZ

A TÁVOKTATÁSI PORTÁLHOZ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tanulók számára A TÁVOKTATÁSI PORTÁLHOZ 2017. TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés...4 Bejelentkezés a rendszerbe...4 Jelszó módosítása...4 Tájékozódás a távoktatási portálon...5 A személyes nyitólap...5

Részletesebben

Miért az EFEB Online Akadémia által szervezett Gyógypedagógiai segítő munkatárs tanfolyam a legjobb választás az Ön számára?

Miért az EFEB Online Akadémia által szervezett Gyógypedagógiai segítő munkatárs tanfolyam a legjobb választás az Ön számára? Tanfolyami összefoglaló Tervezett kezdés: Ütemezés: Időtartam: Helyszín: Tanfolyami napok: Oktatás díja egy összegben: Folyamatos indulás A tanfolyam a jelentkezést követően azonnal kezdhető! E-learning

Részletesebben

Hallgatói segédlet a tananyag megjelenítéséhez

Hallgatói segédlet a tananyag megjelenítéséhez Hallgatói segédlet a tananyag megjelenítéséhez A Hunline rendszerbe a hunline.hu oldalon lehet belépni. Felhasználói névként a Neptun kódot, jelszóként a születési adatok nyolc számjegyét kell megadni.

Részletesebben

Az ECDL 44 távoktatási rendszer értékelése

Az ECDL 44 távoktatási rendszer értékelése Az ECDL 44 távoktatási rendszer értékelése Informatika a Nemzetvédelmi Képzésben Alapítvány Cím: 1101. Budapest, Hungária krt. 9-11. 1581. Budapest, Pf. 15. Tel: 1 432-9130 Fax: 1 432-9121 e-mail: tamaska@zmne.hu

Részletesebben

MOODLE mobileszközön

MOODLE mobileszközön SU2009 - Debrecen MOODLE mobileszközön LENGYEL Péter, lengyel@agr.unideb.hu Debrecen Egyetem, AMTC Gazdasági- és Agrárinformatika Tanszék Moodle - Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment nyílt

Részletesebben

A Canvas LMS új és régi felülete közti különbségek

A Canvas LMS új és régi felülete közti különbségek A Canvas LMS új és régi felülete közti különbségek Ezen dokumentumban a Canvas LMS régi, illetve az új, modernebb felhasználói felületének eltéréseire térünk ki, segítséget adva azon felhasználóknak, akik

Részletesebben

Elektronikus ügyintézés súgó. Az Elektronikus ügyintézés kezdeményezésének lépései:

Elektronikus ügyintézés súgó. Az Elektronikus ügyintézés kezdeményezésének lépései: Elektronikus ügyintézés súgó Az Elektronikus ügyintézés kezdeményezésének lépései: 1. Elektronikus ügyintézés kezdeményezése: 1.1 Elektronikus ügyintézés menüpont-, azon belül az Elektronikus ügyintézés

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Konszern számvitel alapjai. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Konszern számvitel alapjai. tanulmányokhoz III. évfolyam pénzügy-számvitel specializáció (szakirány) BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Konszern számvitel alapjai tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) II. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Konszern

Részletesebben

I. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti kommunikáció. 2008/2009 I. félév

I. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti kommunikáció. 2008/2009 I. félév PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR- TÁVOKTATÁSI KÖZPONT COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY- CENTER OF DISTANCE LEARNING BUDAPEST 72. PF.: 35. 1426 / FAX: 06-1-222-4584 : 06-1-469-6672 I. évfolyam TANTÁRGYI

Részletesebben

Moodle felhasználói dokumentáció

Moodle felhasználói dokumentáció Moodle felhasználói dokumentáció Kezelési útmutató A Tan Kapuja Buddhista Főiskola diákjai részére 2017. SZEPTEMBER 1. TKBF Készítette: Kerber Szilvia Tartalom Bevezetés:... 2 1. Belépés a Moodle-be...

Részletesebben

Miért az EFEB által szervezett irodai titkár tanfolyam a legjobb választás az Ön számára?

Miért az EFEB által szervezett irodai titkár tanfolyam a legjobb választás az Ön számára? Tanfolyami összefoglaló Tervezett kezdés: 2018-01-13 Ütemezés: 2 hetente Időtartam: 12 hónap Helyszín: Budán: XI. Villányi út 5-7. vagy Pesten: XIII. Frangepán u. 19. Tanfolyami napok: szombat 9:00-15:30,

Részletesebben

E-learning megoldásokkal támogatott duális mérnökképzés tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen. Budapest, 2013.02.08. dr.

E-learning megoldásokkal támogatott duális mérnökképzés tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen. Budapest, 2013.02.08. dr. E-learning megoldásokkal támogatott duális mérnökképzés tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen Budapest, 2013.02.08. dr. Nagy Tamás Tartalom A duális képzés előzményei E-learning a Széchenyi István

Részletesebben

Mikrobiológia MOODLE - gyakorló és vizsgarendszer használata az ELTE TTK Biológiai Intézet E- learning felületén

Mikrobiológia MOODLE - gyakorló és vizsgarendszer használata az ELTE TTK Biológiai Intézet E- learning felületén Mikrobiológia MOODLE - gyakorló és vizsgarendszer használata az ELTE TTK Biológiai Intézet E- learning felületén Hallgatói felhasználói segédlet ELTE TTK Biológiai Intézet 2017. Készült az ELTE Felsőoktatási

Részletesebben

Ft helyett csak Ft Ft/hó helyett csak Ft/hó

Ft helyett csak Ft Ft/hó helyett csak Ft/hó Tanfolyami összefoglaló Tervezett kezdés: 2019-09-21 Ütemezés: Időtartam: Hetente 7 hónap Helyszín: Budán: XI. Villányi út 5-7. vagy Pesten: XIII. Frangepán u. 19. Tanfolyami napok: szombat 9:00-15:30,

Részletesebben

Könyvtárellátó Nonprofit Kft. KIADÓI RENDSZER

Könyvtárellátó Nonprofit Kft. KIADÓI RENDSZER Felhasználói Kézikönyv Könyvtárellátó Nonprofit Kft. KIADÓI RENDSZER 1. Belépés A rendszer indulásakor egy ideiglenes jelszót kapott emailben. Az ennek segítségével történt bejelentkezés után tudja jelszavát

Részletesebben

Dr. Nagy Tamás E-learning és duális képzés

Dr. Nagy Tamás E-learning és duális képzés E-learning és duális képzés A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája a felsőoktatás kihívásai a XXI. században Tartalom Felsőoktatás változása E-learning megoldások Duális képzés Vélemények

Részletesebben

Elektronikus szolgáltatás súgó. Az Elektronikus szolgáltatás igénybevételének lépései:

Elektronikus szolgáltatás súgó. Az Elektronikus szolgáltatás igénybevételének lépései: I Elektronikus szolgáltatás súgó Az Elektronikus szolgáltatás igénybevételének lépései: 1. Elektronikus szolgáltatások igénybevételének kezdeményezése: 1.1 Elektronikus ügyintézés menüpont-, azon belül

Részletesebben

89900 Ft helyett csak Ft Ft/hó helyett csak Ft/hó

89900 Ft helyett csak Ft Ft/hó helyett csak Ft/hó Tanfolyami összefoglaló Tervezett kezdés: 2016-09-03 Ütemezés: Időtartam: 2 hetente 8 hónap Helyszín: Budán: XI. Villányi út 5-7. vagy Pesten: XIII. Frangepán u. 19. Tanfolyami napok: szombat 9:00-15:30,

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalatirányítási szoftverek. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalatirányítási szoftverek. tanulmányokhoz évfolyam szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Vállalatirányítási szoftverek tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Vállalatirányítási szoftverek Tanszék:

Részletesebben

Felsőoktatási műszaki digitális tananyagfejlesztés

Felsőoktatási műszaki digitális tananyagfejlesztés Felsőoktatási műszaki digitális tananyagfejlesztés Tartalom Cél Tervezés A tananyagok formai elemei A tananyag szerkezete A tananyagok kialakításának folyamata A tananyagszerzők feladatai a tananyag megjelenítése

Részletesebben

IFRS MÉRLEGKÉPES KÖNYVELŐ

IFRS MÉRLEGKÉPES KÖNYVELŐ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN NYILVÁNTARTOTT IFRS MÉRLEGKÉPES KÖNYVELŐ OKJ 55 344 05 szakképesítés-ráépülés 1 KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ Készüljön fel a változásokra Ön is, és szerezze meg az IFRS mérlegképes könyvelő

Részletesebben

Mikroökonómia NGB_AK005_1

Mikroökonómia NGB_AK005_1 Mikroökonómia NGB_AK00_ Általános tudnivalók, követelmények Gazdálkodási és menedzsment, Kereskedelem és marketing, Közszolgálati, Műszaki menedzser, Logisztikai mérnök, Nemzetközi tanulmányok és Egészségügyi

Részletesebben

NETTUTOR AZ OKTATÁSSZERVEZÉS SZÁMÍTÓGÉPES TÁMOGATÁSA

NETTUTOR AZ OKTATÁSSZERVEZÉS SZÁMÍTÓGÉPES TÁMOGATÁSA NETTUTOR AZ OKTATÁSSZERVEZÉS SZÁMÍTÓGÉPES TÁMOGATÁSA Kis Ferenc, kis.f@szamalk-inf.hu SZÁMALK Informatika Rt. Az utóbbi években az elektronikus oktatás területén egyre több vállalat próbál különböző multimédiás

Részletesebben

PUBLIKÁCIÓ & PREZENTÁCIÓ. (számítógépes gyakorlat 6)

PUBLIKÁCIÓ & PREZENTÁCIÓ. (számítógépes gyakorlat 6) PUBLIKÁCIÓ & PREZENTÁCIÓ (számítógépes gyakorlat 6) építészlabor bevezető kurzus neve gesztor intézet építészeti intézet szak/képzés/tagozat építész/ba/nappali előadás/gyakorlat/labor (heti) 0/2/0 helye

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Közösségi (EU) pénzügyek. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Közösségi (EU) pénzügyek. tanulmányokhoz III. évfolyam Pénzügy és számvitel szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Közösségi (EU) pénzügyek tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Közösségi (EU) pénzügyek

Részletesebben

Az Állami Számvevőszék ellenőrzési tevékenységének támogatása e-learninggel

Az Állami Számvevőszék ellenőrzési tevékenységének támogatása e-learninggel 6. elearning Fórum, 2005. június 9-10. 6. elearning Fórum, 2005. június 9-10. Az Állami Számvevőszék ellenőrzési tevékenységének támogatása e-learninggel Kerekes Anikó számvevő főtanácsos Kerekes Anikó

Részletesebben

Networkshop2005 Országos Konferencia 2005. március 30.-április 1.

Networkshop2005 Országos Konferencia 2005. március 30.-április 1. Networkshop2005 Országos Konferencia 2005. március 30.-április 1. Vigh György: E-learning és multimédia -postás szemmel Networkshop 2005 -Szeged 2005.04.01. 1. oldal e-learning és multimédia postás szemmel

Részletesebben

CooSpace. Budapesti Gazdasági Főiskola. Tájékoztató a nyelvi szintfelmérő tesztek menetéről

CooSpace. Budapesti Gazdasági Főiskola. Tájékoztató a nyelvi szintfelmérő tesztek menetéről CooSpace Budapesti Gazdasági Főiskola Tájékoztató a nyelvi szintfelmérő tesztek menetéről 2013 Kedves Hallgató! Az alábbi dokumentum célja, hogy tájékoztatást nyújtson a Budapesti Gazdasági Főiskola által

Részletesebben

Regisztrációs útmutató a Közokos- a BME Közoktatási Vezető Képzésének Online Oktatási Rendszeréhez 2014. Őszi beíratkozott hallgatók részére

Regisztrációs útmutató a Közokos- a BME Közoktatási Vezető Képzésének Online Oktatási Rendszeréhez 2014. Őszi beíratkozott hallgatók részére Regisztrációs útmutató a Közokos- a BME Közoktatási Vezető Képzésének Online Oktatási Rendszeréhez 2014. Őszi beíratkozott hallgatók részére FONTOS: A dokumentáció a 2014. Őszi Czimmer I. László gyors

Részletesebben

Czifra Sándor Lőrinczi Konrád. Videó vezérelt kurzusok készítése Moodle keretrendszerben

Czifra Sándor Lőrinczi Konrád. Videó vezérelt kurzusok készítése Moodle keretrendszerben Czifra Sándor Videó vezérelt kurzusok készítése Moodle keretrendszerben A kezdetek... Felsővezetői támogatás. Nemzetközi trendek kutatása. Tanulmány utak, best practice Szakmai iránymutatás, oktatás. Módszertani

Részletesebben

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK 1. A tantárgy megnevezése: OKTATÁSTAN I. 2. Az évfolyam megnevezése: Okl. mérnöktanár, mérnöktanár szak nappali tagozat II. évf. 2. félév, II. évf. 1. félév Műszaki szakoktató szak II. évfolyam 1. félév

Részletesebben

A tájékoztatóban segítséget szeretnénk nyújtani a rendszerben való eligazodáshoz.

A tájékoztatóban segítséget szeretnénk nyújtani a rendszerben való eligazodáshoz. Kedves Hallgatók! Egyetemünk E-learning portálja különböző elektronikus taneszközök használatát biztosítja, mely internet kapcsolat mellett bárhonnan elérhető a https://elearning.szie.hu/ oldalon. A tájékoztatóban

Részletesebben

AZ ILIAS E-LEARNING KERETRENDSZER ALKALMAZÁSA

AZ ILIAS E-LEARNING KERETRENDSZER ALKALMAZÁSA AZ ILIAS E-LEARNING KERETRENDSZER ALKALMAZÁSA ADAPTATION OF THE ILIAS LEARNING MANAGEMENT SYSTEM Budai Attila, budai@gdf-ri.hu Gábor Dénes Főiskola 1. Az ILIAS általános jellemzői Az ILIAS webalapú tananyagfejlesztő

Részletesebben

Változások az új CooSpace-ben

Változások az új CooSpace-ben Változások az új CooSpace-ben Tisztelt Felhasználónk, 2013 szeptemberében a CooSpace rendszer új generációja kezdi meg működését az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Kérjük, tekintse át ezt a dokumentumot

Részletesebben

Változások az új CooSpace- ben

Változások az új CooSpace- ben Változások az új CooSpace- ben Tisztelt Felhasználónk, 2011 októberében a CooSpace rendszer új generációja kezdi meg működését az Ön intézményében. Kérjük, tekintse át ezt a dokumentumot a CooSpace új

Részletesebben

Használati útmutató a Moodle távoktatási keretrendszerhez. Kodolányi János Főiskola. utolsó módosítás: 2010. szeptember 15.

Használati útmutató a Moodle távoktatási keretrendszerhez. Kodolányi János Főiskola. utolsó módosítás: 2010. szeptember 15. Használati útmutató a Moodle távoktatási keretrendszerhez Kodolányi János Főiskola utolsó módosítás: 2010. szeptember 15. KEZDŐ LÉPÉSEK Mi a Moodle? A Moodle a Kodolányi János Főiskola által használt távoktatási

Részletesebben

Ü-09 SZAKMENTORI ÜGYREND

Ü-09 SZAKMENTORI ÜGYREND 1. kiadás 0. módosítás 1 (8). oldal DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA Szakmentori Ügyrendje Dunaújváros 2015 1. kiadás 0. módosítás 2 (8). oldal Dunaújvárosi Főiskola Szenátusa által 13-2015/2016. (2015.09.01.) sz.

Részletesebben

Az iskolában folyó felnőttoktatás

Az iskolában folyó felnőttoktatás Az iskolában folyó felnőttoktatás Munkarend A 2015/2016-os tanévben esti és levelező munkarendben kezdjük meg a felnőttoktatási tevékenységünket. Egy tanévben 36, - végzős okon 32 - tanítási héttel számolunk.

Részletesebben

elearning tananyagfejlesztés környezetgazdálkodási agrármérnök és természetvédelmi mérnök BSc alapszakokon

elearning tananyagfejlesztés környezetgazdálkodási agrármérnök és természetvédelmi mérnök BSc alapszakokon elearning tananyagfejlesztés környezetgazdálkodási agrármérnök és természetvédelmi mérnök BSc alapszakokon Dr. habil. Juhász Csaba egyetemi docens Dr. habil. Tamás János egyetemi tanár DE AMTC MTK Víz-

Részletesebben

A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI RENDJÉNEK.

A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI RENDJÉNEK. A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI RENDJÉNEK. számú melléklete AZ OKTATÁS-MÓDSZERTANI KÖZPONT ÜGYRENDJE BUDAPEST 2015

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Teljesítmény és erőforrás elemzés. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Teljesítmény és erőforrás elemzés. tanulmányokhoz IV. évfolyam PSZ Számvitel szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Teljesítmény és erőforrás elemzés tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Teljesítmény és

Részletesebben

Változások az új CooSpace- ben

Változások az új CooSpace- ben Változások az új CooSpace- ben Tisztelt Felhasználónk, 2011 októberében a CooSpace rendszer új generációja kezdi meg működését az Ön intézményében. Kérjük, tekintse át ezt a dokumentumot a CooSpace új

Részletesebben

Krnács András képzésfejlesztő

Krnács András képzésfejlesztő Interaktivitás ösztönzése és erre alkalmas eszközök a Moodle-ben Krnács András képzésfejlesztő Új pedagógustovábbképzések Kulcsszavak: intézménybe kihelyezett, folyamatba ágyazott, blended, moduláris,

Részletesebben

ÜDVÖZÖLJÜK AZ M-ROAD PLATFORM FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓJÁBAN

ÜDVÖZÖLJÜK AZ M-ROAD PLATFORM FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓJÁBAN ÜDVÖZÖLJÜK AZ M-ROAD PLATFORM FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓJÁBAN Milyen általános követelményekkel kell számoljunk? Mint minden IKT eszköznek, a jelen m-learning platformnak is megvannak a maga technikai követelményei,

Részletesebben

Üzleti kommunikáció TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. I. évfolyam. 2013/2014 I. félév

Üzleti kommunikáció TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. I. évfolyam. 2013/2014 I. félév I. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Üzleti kommunikáció 2013/2014 I. félév 1. sz. táblázat Tantárgyi program Tantárgy megnevezése Üzleti kommunikáció Tantárgy kódja: Tantárgy jellege/típusa: Üzleti alapozó

Részletesebben

Az értékelés rendszere - hasznos tanácsok az akkreditált képzési programokhoz

Az értékelés rendszere - hasznos tanácsok az akkreditált képzési programokhoz Az értékelés rendszere - hasznos tanácsok az akkreditált képzési programokhoz A képzések lényeges eleme az értékelés, hiszen ez alapján kap visszajelzést a résztvevő és az intézmény is a képzés hatékonyságáról.

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Regionális gazdaságtan

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Regionális gazdaságtan III. évfolyam Gazdálkodási és menedzsment, Pénzügy és számvitel BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Regionális gazdaságtan TÁVOKTATÁS Tanév: 2014/2015. I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Regionális gazdaságtan

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Nemzetközi gazdaságtan. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Nemzetközi gazdaságtan. tanulmányokhoz II. évfolyam BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Nemzetközi gazdaságtan tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) 1. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Nemzetközi gazdaságtan Tanszék: Közgazdasági Tanszéki

Részletesebben

Webes vizsgakezelés folyamata Oktatói felületek

Webes vizsgakezelés folyamata Oktatói felületek Vizsgakezelés az ETR megújult webes felületén Webes vizsgakezelés folyamata Oktatói felületek A vizsgák kezelésével kapcsolatban számos paraméterezési lehetőség áll rendelkezésre az ETR rendszerében. Jelen

Részletesebben

Az e-learningben rejlő lehetőségek és buktatók a felsőoktatásban és a szakképzésben

Az e-learningben rejlő lehetőségek és buktatók a felsőoktatásban és a szakképzésben GDF ILIAS Gábor Dénes Főiskola Elektronikus TávOktatási Rendszer http://ilias.gdf.hu Az e-learningben rejlő lehetőségek és buktatók a felsőoktatásban és a szakképzésben Szász Antónia Gábor Dénes Főiskola,

Részletesebben

TÁVOKTATÁSI TANANYAGOK FEJLESZTÉSÉNEK MÓDSZERTANI KÉRDÉSEI

TÁVOKTATÁSI TANANYAGOK FEJLESZTÉSÉNEK MÓDSZERTANI KÉRDÉSEI TÁVOKTATÁSI TANANYAGOK FEJLESZTÉSÉNEK MÓDSZERTANI KÉRDÉSEI A távoktatási forma bevezetése és eredményességének vizsgálata az igazgatásszervezők informatikai képzésében DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI dr. Horváth

Részletesebben

Bérügyintéző (OKJ ; E /2015/A001) TÁVOKTATÁS! BEVEZTŐ ÁRON! A képzés kezdésének időpontja: szeptember 09.

Bérügyintéző (OKJ ; E /2015/A001) TÁVOKTATÁS! BEVEZTŐ ÁRON! A képzés kezdésének időpontja: szeptember 09. A képzés kezdésének időpontja: 2017. szeptember 09. (szombat) A képzés helyszín(ei): 1138 Budapest, Váci út 186. Bérügyintéző (OKJ 51 344 01; E-001138/2015/A001) TÁVOKTATÁS! BEVEZTŐ ÁRON! Jelentkezés feltételei

Részletesebben

SuliX Learning. Tanulói kézikönyv

SuliX Learning. Tanulói kézikönyv SuliX Learning Tanulói kézikönyv A kézikönyv elkészítésekor az ULX Kft. a lehető legnagyobb gondossággal és körültekintéssel járt el, ennek ellenére nem zárható ki hibák, tévedések előfordulásat. Lehetséges,

Részletesebben

Szakmai továbbképzési nap akadémiai oktatóknak

Szakmai továbbképzési nap akadémiai oktatóknak Szakmai továbbképzési nap akadémiai oktatóknak 2013. december 13. HTTP Alapítvány, Budapest / WebEx 15 éves a Cisco Hálózati Akadémia Mai program 1. 14.00-15.00 15.00-15.30 CCNA R&S oktatói bridge kurzus

Részletesebben

A CompuTREND ügyfélkapu használata

A CompuTREND ügyfélkapu használata A CompuTREND ügyfélkapu használata A http://ugyfelkapu.computrend.hu címen érhető el a CompuTREND Ügyfélkapu, ahol partnereink számára a szoftverkövetési és adatkarbantartási szolgáltatásunk keretében

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A KERESKEDELMI MENEDZSER. KÉPZÉS 2014/2015/2-es félév MODUL ZÁRÓVIZSGÁJÁRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A KERESKEDELMI MENEDZSER. KÉPZÉS 2014/2015/2-es félév MODUL ZÁRÓVIZSGÁJÁRÓL TÁJÉKOZTATÓ A KERESKEDELMI MENEDZSER (KSZM, KSZM levelező, RSZM, EU, KKV specializációk) KÉPZÉS 2014/2015/2-es félév MODUL ZÁRÓVIZSGÁJÁRÓL Tisztelt végzős Hallgatók! Az Önök modulrendszerű Kereskedelmi

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A KERESKEDELMI MENEDZSER (KSZM, KSZM levelező, RSZM, EU, KKV specializációk) KÉPZÉS 2014/2015-es tanév MODUL ZÁRÓVIZSGÁJÁRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A KERESKEDELMI MENEDZSER (KSZM, KSZM levelező, RSZM, EU, KKV specializációk) KÉPZÉS 2014/2015-es tanév MODUL ZÁRÓVIZSGÁJÁRÓL TÁJÉKOZTATÓ A KERESKEDELMI MENEDZSER (KSZM, KSZM levelező, RSZM, EU, KKV specializációk) KÉPZÉS 2014/2015-es tanév MODUL ZÁRÓVIZSGÁJÁRÓL Tisztelt végzős Hallgatók! Az Önök modulrendszerű Kereskedelmi Szakmenedzser

Részletesebben

Korszerű iskolavezetés a köznevelés új rendszerében 60 óra

Korszerű iskolavezetés a köznevelés új rendszerében 60 óra Korszerű iskolavezetés a köznevelés új rendszerében 60 óra Akkreditált pedagógus-továbbképzés Alapítási engedély nyilvántartási száma: 43/44/2014. (blended learning képzés) Továbbképzési tájékoztató 1

Részletesebben

ÁVF oktatási és közösségi portál

ÁVF oktatási és közösségi portál 2011 --- Általános Vállalkozási Fıiskola --- ÁVF oktatási és közösségi portál A portált azért hoztuk létre, hogy az elektronikus oktatástámogatás modern eszközei mellett közösségi és karrierépítési lehetıségeket

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Szervezeti magatartás és vezetés tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Szervezeti magatartás és vezetés tanulmányokhoz II. évfolyam GI szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Szervezeti magatartás és vezetés tanulmányokhoz LEVELEZŐ Tanév (2014/2015) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Szervezeti magatartás és vezetés Tanszék:Vállalkozás

Részletesebben

Vizsgalap létrehozása az ETRben

Vizsgalap létrehozása az ETRben Vizsgalap létrehozása az ETRben Ki hozhat létre az ETR webes felületén vizsgalapot? Aki a kurzushoz oktatói, tantárgyfelelősi, vagy adminisztrátori viszonyban van rendelve és rendelkezik a megfelelő jogelemmel.

Részletesebben

Az elektronikus tanulási környezet pedagógiai kérdéseivel foglalkozó kutatási eredményeink

Az elektronikus tanulási környezet pedagógiai kérdéseivel foglalkozó kutatási eredményeink MELLearN - EULLearN 3. Magyar Nemzeti és Nemzetközi Lifelong Learning Konferencia Korszer tanítási-tanulási környezetek a lifelong learning támogatására 2007. április 13. Az elektronikus tanulási környezet

Részletesebben

STRATÉGIA ÉS TAKTIKA: KATONÁK AZ elearning (HARC)MEZŐN. Dr. Vörös Miklós Felnőttképzési és Távoktatási Központ

STRATÉGIA ÉS TAKTIKA: KATONÁK AZ elearning (HARC)MEZŐN. Dr. Vörös Miklós Felnőttképzési és Távoktatási Központ STRATÉGIA ÉS TAKTIKA: KATONÁK AZ elearning (HARC)MEZŐN Dr. Vörös Miklós Felnőttképzési és Távoktatási Központ NE FÉLJÜNK NAGYOT LÉPNI, HA EZ TŰNIK SZÜKSÉGESNEK. KÉT KIS UGRÁSSAL NEM JUTUNK ÁT A SZAKADÉKON.

Részletesebben

Tanulás-szervezési innovációk a magyar felsőoktatásban

Tanulás-szervezési innovációk a magyar felsőoktatásban Menedzsment kultúra a felsőoktatásban III. Tanulás-szervezési innovációk a magyar felsőoktatásban Ollé János, tanársegéd ELTE PPK Oktatás-Informatikai Szakcsoport olle.janos@ppk.elte.hu 2008. május 9.

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. II. évfolyam Üzleti szakügyintéző szakképesítés Számviteli szakügyintéző elágazás. 2011/2012 II. félév

ÚTMUTATÓ. II. évfolyam Üzleti szakügyintéző szakképesítés Számviteli szakügyintéző elágazás. 2011/2012 II. félév PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR- TÁVOKTATÁSI KÖZPONT COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY- CENTER OF DISTANCE LEARNING 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. / FAX: 06-1-222-4584 : 06-1-469-6672 II. évfolyam

Részletesebben

Szakdolgozat Szakmai gyakorlat Záróvizsga

Szakdolgozat Szakmai gyakorlat Záróvizsga Szakdolgozat Szakmai gyakorlat Záróvizsga III. éves tájékoztató, 2011. szeptember László Gyula Szabályzatok, információk 1) PTE KTK honlap: http://portal.ktk.pte.hu/ Hallgatók/Szabályzatok, tájékoztatók

Részletesebben

E-Learninga menedzsmentben és a szervezeti tudás megújításában empirikus vizsgálatok tükrében

E-Learninga menedzsmentben és a szervezeti tudás megújításában empirikus vizsgálatok tükrében E-Learninga menedzsmentben és a szervezeti tudás megújításában empirikus vizsgálatok tükrében Prof. Dr. Poór József, egyetemi tanár Dr. Szalay Zsigmond, egyetemi docens Pető István, adjunktus Zsigri Ferenc,

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ VEZETŐI SZÁMVITEL. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ VEZETŐI SZÁMVITEL. tanulmányokhoz III. ÉVFOLYAM PÉNZÜGY-SZÁMVITEL SZAK BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ VEZETŐI SZÁMVITEL tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév: 2014/2015. II. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Vezetői számvitel Tanszék: Számvitel

Részletesebben

ETR Hallgatói webes alkalmazás

ETR Hallgatói webes alkalmazás ETR Hallgatói webes alkalmazás Az ETR elérhetősége: https://etr.kefo.hu Ill. a www.ketif.hu oldalról Gyorslinkek menüpont ETR link (jobb oldali menüsor) Bevezetés Tisztelt Felhasználó! Ön az Egységes Tanulmányi

Részletesebben

EFEB E-Learning. Ingatlanközvetítő képzés* Tanfolyami összefoglaló. Folyamatos indulás A tanfolyam a jelentkezést követően azonnal kezdhető!

EFEB E-Learning. Ingatlanközvetítő képzés* Tanfolyami összefoglaló. Folyamatos indulás A tanfolyam a jelentkezést követően azonnal kezdhető! Tanfolyami összefoglaló Tervezett kezdés: Ütemezés: Időtartam: Helyszín: Tanfolyami napok: Oktatás díja egy összegben: Folyamatos indulás A tanfolyam a jelentkezést követően azonnal kezdhető! E-learning

Részletesebben