Magyarország 2 természeti kincse. 1. Ivóvízkészlet 2. Termőföld

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Magyarország 2 természeti kincse. 1. Ivóvízkészlet 2. Termőföld"

Átírás

1 Magyarország 2 természeti kincse 1. Ivóvízkészlet 2. Termőföld

2 Mennyi az optimális talaj ph? Sajnos a több évtizedes erős nitrogén műtrágyázásnak köszönhetően a Magyarország talajai erősen elsavanyodtak. A talajok ph-ja nagyon sok területen 4-5 ph. Ilyen érték mellett a növények sok nehézfémet vesznek fel, és kevesebb értékes tápanyagot. Az ideális talaj enyhén savas. 6-7 ph-jú.

3 Mit csinál a N-műtrágya a termőfölddel? Egyrészt nitrogénnel látja el, de sajnos ezt olyan módon teszi, hogy közben szennyezi a környezetet a nagy nitrát tartalma miatt. Másrészt elsavanyítja a talajt, ami ahhoz vezet, hogy a hasznos mikroorganizmusok száma lecsökken, a káros mikroorganizmusok száma viszont megnő.

4 Mit vesznek fel a növények a túl savanyú talajon? A túlzottan savanyú talajon a növények tápanyagfelvétele lecsökken, és a kiszórt műtrágya is kevésbé hasznosul. A növények sok nehézfémet vesznek fel, ami nehezen eladhatóvá teszi, és mérgezi mind az állatokat, mind az embereket.

5 Mit csinál a N-műtrágya az ivóvízzel? A fölösleges mennyiségű műtrágya az ásott kutak vizét is nitrátokkal szennyezi. A nagy hatású mosószerek foszfáttartalma ugyanolyan hatású, mint az élő vizekbe kerülő műtrágya.

6 Mit okoz a túl nitrátos víz? A szántóföldekről a csapadék a vízfolyásokba mossa a feleslegben kiszórt műtrágyát, amely a tavakba kerülve az állóvizek hínár- és algatömegeit növeli. A növényi maradványok lebomlása fogyasztja a vízben oldott oxigént, az oxigénhiányossá váló víz pedig tömeges halpusztulást okoz. A nitrátos víz különösen a csecsemőkre jelent halálos veszélyt, mivel a szervezet oxigénellátását akadályozza. Borsod, Nógrád, Baranya és Pest megye veszélyeztetett településeit a csecsemők számára palackozott vagy zacskós vízzel látják el.

7 Hány százaléka hasznosul a N és NPK-műtrágyának? A korábbi évekre visszavezethető fokozott nitrogén és más műtrágya felhasználása egyéb környezeti ártalmak mellett a talajaink fokozódó savanyodásához vezetett. A gazdasági hatás sem mellékes, ugyanis savanyodó talajon az alkalmazott műtrágya csekély része hasznosul. Mérések szerint pl. a foszforműtrágyának legfeljebb 20%-a, de a nitrogén műtrágya hasznosulása sem éri el az 50%-ot. A jelenlegi gazdasági helyzet mellett ekkora veszteségek nem engedhetők meg.

8 Mennyi foszfor van Európa talajaiban kötött (fel nem vehető) és felvehető formában? Mérések szerint Európa talajaiban hektáronként, kg foszfor van kötött állapotban. Mindössze 1-1,5 kg az ami a növény számára, azonnal elérhető.

9 Mióta kellene már szakértők szerint baktériumtrágyát használni a műtrágya helyett? 20 évet késett a gazdatársadalom a műtrágyák helyett a baktériumtárgyák használatával. Az új technológiai korszak a biológiai erőforrásokat kell hogy előnyben részesítse a fosszilis energiák uralma helyett! A baktériumtrágyázást a növénytermesztében be kell iktatni a technológiába! Dr. Nagy Bálint

10 Mit jelent az, hogy Phylazonit? Phyl = Phylaxia Pharma ZRt. A cég, amely elkezdte gyártani ezt a baktériumtrágyát. azo = Azotobacter Chroococcum (baktériumtörzs, amely a levegő nitrogénjével táplálkozik, így megköti azt). nit = Nitrogén.

11 Mi az összetétele a Phylazonitnak? Nitrogénkötő baktériumok (Azotobacter Chroococcum), 100 kg nitrogén hatóanyagot köt meg hektáronként, a levegőből ami 3-3,5 q műtrágyának felel meg; Foszfor mobilizáló baktériumok (Bacillus Megaterium), kg foszfor hatóanyagot tárnak fel, és tesznek felvehetővé hektáronként; Cellulózbontó baktériumok, melyek 4-8 hét alatt lebontják a szármaradványokat; B vitaminok, növényi hormonok (auxin, gibberellin). Összcsíraszám: min. 5 x 10 9 db/cm 3

12 Mit csinál a Phylazonit? A földbe juttatva értékes tápanyagokkal látja el a növényeket, méghozzá oly módon, hogy ezzel nem szennyezi a talajt. Nitrogént köt meg levegőből. 100 kg/ha hatóanyagot. A kötött állapotban lévő foszfort, káliumot és egyéb ásványi anyagokat tárja fel amit a növény fel tud venni kg/ha. Lebontja a szármaradványt hét alatt. A szár- és gyökérmaradványok jelentős mennyiségű szerves tápanyagot jelentenek, amit a Phylazonit lebont, és felvehető tápanyaggá alakít (hektáronként kg N, kg P, kg K). Szén-dioxiddal látja el a növényt.

13 Hogyan hat a Phylazonit a humusztartalomra? A Phylazonit képes növelni a talaj humusztartalmát. 4 év alatt közel 1%-ot mértek! (Hivatalos állami kísérletben, Kétegyházán.) Egyrészt az által, hogy elbontja szármaradványt, így növeli a talaj szervesanyag tartalmát. Másrészt úgy, hogy a készítményben lévő baktériumok élő szerves anyagok, így a pusztulásukkal nő a humusztartalom.

14 Mire lehet használni a Phylazonitot és mikor? Mivel a Phylazonit olyan élő baktériumokat tartalmaz, amelyeknek optimális esetben nagy mennyiségben kellene a talajainkban lenni azért, hogy a növényeket nitrogénnel, ásványi anyagokkal (foszfor, kalcium stb.) lássák el, ezért elmondható, hogy bármilyen növénykultúrában használható. Ezalatt minden szántóföldi, konyhakerti, gyümölcsösök, erdőtelepítés, legelő, természetvédelmi területeket, valamint bármilyen bio- és ökogazdálkodást értünk. Hisz a Phylazonit teljes egészében BIO Termék. Ősszel: minden egyes növény betakarítása után. Függetlenül attól, hogy őszi vagy tavaszi vetésű növényt vetünk utána l/ha Phylazonit használata ajánlott. Legcélszerűbb a tarlóhántással egy menetben, a talajművelő eszközre szerelt elektromos pumpa segítségével a tarlóra permetezni és azonnal beforgatni. Tavasszal: Őszi vetésű növények: /kalászosok, repce/ felülkezelése10 l/ha Phylazonittal szántóföldi talajpermetezővel gyomirtással egy menetben vagy külön március közötti időszakban. Rét, legelő területek,(kora tavaszi, március fogasolás utáni felülkezelése,10 Liter/ ha dózisban, Szántóföldi talajpermetezővel). Tavaszi vetésű növények: Vetés előtt valamelyik talajművelettel egy menetben, vagy vetéskor a vetőgépre szerelt elektromos pumpával ellátott szóró szerkezet segítségével l/ha mennyiségben használatos (10 l/ha az alapdózis.)

15 Mi a jó termés 2 legfontosabb feltétele? Dr. Kádár Imre tartam kísérleteinek szerves anyag visszapótlás nélküli parcellája néhány év elteltével műtrágya tápanyag vissza-pótlás ellenére RADIKÁLIS (nagymértékű) TERMÉSCSÖKKENÉST, vagyis talaj regressziót MUTATOTT. Számítások szerint, megfelelő nedvesség jelenléte esetén feltételezhető, hogy a talajba visszakerülő szénmennyiség (szármaradvány), egyenes arányban van a terméshozammal. A jó termés elérésének két legfontosabb feltétele: a talaj nedvesség és szerves anyag tartalma.

16 Mi az amitől óvni kell a baktériumtrágyát? 1. Klóros csapvízzel higítani TILOS! Hiszen a klór pont arról nevezetes, hogy fertőtlenítő - vagyis baktériumölő - hatású. 2. UV-sugárzás (erős napfény). Orvosi rendelőkben UV-fényt használnak a baktériumok és vírusok elpusztítására. 3. Zárt, oxigénhiányos tárolás! 4. Túl sok nitrogén műtrágya használata,főleg nitrát formájában.

17 Mit választanak ki a növények a gyökereiken keresztül, és miért? A növények - azért, hogy oldhatóvá tegyék a kötött állapotban lévő ásványi anyagokat - képesek különböző szerves savakat kiválasztani a gyökereiken keresztül. Ezek főként almasav és citromsav. Ez akár a tömegük 25-35%-a is lehet, ami a már meglévő termés rovására megy!

18 Hogyan képes a Phlazonit 10-30%-kal több termést elérni? Egyrészt úgy, hogy a növénynek nem kell annyi szerves savat kiválasztani a saját tömegéből, hiszen ezt megteszik a baktériumok. Ez a tömeg mennyiség megmarad a növényben. Másrészt bőséges tápanyagkészletet hoznak létre a talajban, amiből akkor vesz fel a növény táplálékot, amikor szüksége van rá.

19 Mi az oka annak, hogy több éves szármaradványok is ott vannak a földben? A hosszú évek erős műtrágyázásának köszönhetően drasztikusan lecsökkentek a talajbaktériumok. A legjobban a nitrogénkötő-, és a szármaradványokat lebontani képes cellulózbontó baktériumok pusztultak el. Így nincs a talajban elegendő, ami lebontaná a maradványokat. Ezért nagyon fontos ősszel valamennyi tarló Phylazonittal való kezelése, függetlenül attól, hogy őszi vagy tavaszi vetés következik utána!

20 Mennyi nitrogént köt meg 10 L/ha mennyiségben a Phylazonit? A Pylazonit 10 L/ha mennyiségben képes a levegőből 100 kg nitrogén hatóanyagot megkötni, ami kb. 3,5 q N műtrágyának felel meg.

21 Mennyi foszfort és káliumot tesz felvehetővé 10 L/ha mennyiségben a Phylazonit? A Phylazonit 10 L/ha mennyiségben kb kg foszfor és kálium (valamint egyéb ásványi anyag) hatóanyagot képes feltárni a talaljból.

22 Mennyi idő alatt bontja le a kalászosok és a vastagszárú növények szármaradványát a Phylazonit? A Phylazonit baktériumkészítmény a benne található cellulózbontó- és nitrogénkötő baktériumok megfelelő arányának köszönhetően a kalászosok szármaradványait kb hét, míg a vastagszárú növények szármaradványait kb. 8 hét alatt képes döntő mértékben lebontani.

23 Mi a legolcsóbb tápanyagutánpótlás? Mindig a legolcsóbb, a természetes biomassza kihasználása, ami már eleve ott van. Így például a talajban lévő szár- és gyökérmaradványok jelentős mennyiségű szerves tápanyagot jelentenek, amit a Phylazonit lebont, és felvehető tápanyaggá alakít (hektáronként kg N, kg P, kg K). Továbbá nagy mennyiségű kötött állapotban lévő foszfor található a földekben. Ezt a Phylazonitban lévő foszformobilizáló baktériumok feltárják, és a növény számára felvehetővé teszik évre való készlet halmozódott fel talajainkban! A levegőben mindig is ott van az értékes nitrogén (78%), amit a nitrogénkötő baktériumok juttatnak el a növényhez. 1 ha terület fölött 60 tonna N áll rendelkezésre!

24 Honnan tudja megállapítani, hogy élő baktériumok vannak a készítményben? A legbiztosabb módja, ha egy laboratóriumban bevizsgáltatjuk. De könnyen meg lehet állapítani, ha kiöntünk egy 1,5 L-es flakonba kb. 1 L baktériumtrágyát, légmentesen lezárjuk, és pár óra eltelte után ha kinyitjuk, szisszenő hangot kell hallanunk. Ugyanis a baktériumok oxigént lélegeznek be, és szén-dioxidot termelnek.

25 Honnan tudja megállapítani, hogy mennyi baktériumot kapott a pénzéért? Ezt úgy szokták megadni, hogy 1 cm 3 anyagban mennyi az élő csíraszám (baktériumszám). A Phylazonit esetében ez minimum 5 x 10 9 db/cm 3. Figyeljünk azonban a hatvány kitevőre, mert pl. 8 x on többnek néz ki, mint mondjuk 4 x en. Az első esetben 1 cm 3 -ben 800 millió baktérium van, míg a második esetben 4 milliárd!!! Mit is jelent ez pontosan? Az Ön földjébe bejuttatva kb. átlag 4 óránként osztódnak a baktériumok. Ez azt jelenti, hogy 24 óra elteltével az első esetben durván 4,5 milliárd baktérium van, a másodikban pedig 24 milliárd!!! Ennyi apró kis munkás köti a nitrogént, tárja fel az ásványi anyagokat, és látja el szén-dioxiddal az Ön növényeit. Tehát nem mindegy, hogy a készítményben mennyi az ÉLŐ baktériumszám!

26 Mennyi N hatóanyagot kap 1q N-műtrágyából, és mennyit kap 10 L Phylazonitból? Vegyük alapul a 34%-os nitrogén műtrágyát. Ez azt jelenti, hogy 100 kg-ból 34 kg nitrogént tartalmaz. Ennek a legjobb esetben is, optimális talajélet esetén max. az 50%-a, tehát 17 kg hasznosul. Ezzel szemben a Phylazonit 10 L/ha mennyiségben, nem optimális talajélet esetén min. 40 kg hatóanyagot, optimális talajélet esetén, ez elérheti akár a 200 kg hatóanyagot is. Tehát átlagban 100 kg-mal számolhatunk. 1 q nitrogén műtrágya, és 10 liter Phylazonit, közel azonos árban van. Az egyikért kapunk 17 kg nitrogén hatóanyagot, míg a másikért 100 kg nitrogén hatóanyagot. MICSODA KÜLÖNBSÉG!

27 Mennyi hatóanyagot kap 1q NPK-műtrágyából, és mennyit kap 10 L Phylazonitból? Nézzük a 3 x 15-ös komplex műtrágyát. 100 kg-ban van 15 kg foszfor, 15 kg kálium, és 15 kg nitrogén. Kutatások és kísérletek alapján bebizonyosodott, hogy a foszfornak csak kb %-a, vagyis mindössze 3-5 kg hasznosul. Ugyanez vonatkozik a káliumra is. Ezzel szemben a Phylazonit 10 L/ha mennyiségben, optimális esetben akár kg/ha foszfor, kálium hatóanyagot tár fel a talajból. A 3 x 15-ös műtrágya másfélszer annyiba kerül, mint 10 L Phylazonit. Egyikért kapunk 3-5 kg hatóanyagot, míg a másikért kg-ot.

28 Hány éve van a piacon a Phylazonit? A Phylazonit Magyarország első baktériumtrágyája. Közel 30 éve kezdte el gyártani a Phylaxia Pharma Zrt.

29 Mennyi a Phylazonit szavatossági ideje? Kannáink lélegző kupakkal vannak ellátva, melyek biztosítják a baktériumok oxigén ellátását, és a szén-dioxid eltávozását. A szavatossági idő a következőképpen alakul: 4-6 o C-on 6 hónap, o C-on 3 hónap, o C-on 3-4 hét.

30 Mik a főbb szempontok baktériumtrágya vásárlásakor? A legelső fontos dolog, hogy a készítmény élő baktériumokat tartalmazzon. A másik lényeges szempont, hogy mennyi a törzsenkénti egyedszám a készítményben? További kényes kérdés a készítményekben lévő baktériumtörzsek száma. Nem előnyös a 3-4-nél több baktériumfajtát tartalmazó készímény haszálata, mert a tárolóedényben a sokféle baktérium tápanyagellátása nehezen megoldható. Még egy fontos szempont: a készítmény logisztikája. Mennyi idő telik el a gyártástól a felhasználásig. A Phylazonitnál a szállítás napjától kezdődik a szavatosság, mivel a szállítás napján történik a gyártása!

31 Mennyi pénzt takaríthat meg hektáronként Phylazonittal? Számoljunk egy kicsit. Ha Ön használ mondjuk 3 q nitrogént, és 2 q NPK-t. Ez összesen kb. min Ft/ha költség. Ha elveszünk 2 q nitrogént és 1q NPK-t, és 10 L Phylazonittal pótoljuk, ez esetben Önnek csak Ft/ha költsége lesz. Már rögtön megtakarít Ft-ot hektáronként. Termelők visszajelzései alapján a Phylazonit hatására 10-30%- kal van több termésük. Nézzük a minimum 10%-ot. Ha a búzája átlagban terem 50 q-át, akkor ez 5 q pluszt jelen hektáronként, ami Ft-os átlagárral számolva kb Ft/ha Önnek. Kukorica esetében q átlagtermésnél ez kb. 10 q plusz termés, ami csak Ft-tal számolva is Ft/ha plusz bevétel Önnek.

Termékkatalógus. Talajoltó Tarlóbontó Talajregeneráló Aminocat Phyller EnergiaHumin 1

Termékkatalógus. Talajoltó Tarlóbontó Talajregeneráló Aminocat Phyller EnergiaHumin 1 2016 Termékkatalógus Talajoltó Tarlóbontó Talajregeneráló Aminocat Phyller EnergiaHumin 1 KARBONSEMLEGESEN NYOMTATVA A kiadványban leírtak tájékoztató jellegűek. Az esetlegesen előforduló nyomdai hibákért

Részletesebben

AGRO.bio. Talaj növény élet. Szabó Gábor területi képviselő. Minden itt kezdődik

AGRO.bio. Talaj növény élet. Szabó Gábor területi képviselő. Minden itt kezdődik AGRO.bio Talaj növény élet Szabó Gábor területi képviselő Minden itt kezdődik Az ENSZ 2015-öt A termőtalajok nemzetközi évének nyilvánította. Az ENSZ előrejelzései alapján a nem megfelelő talajművelési

Részletesebben

A tápiószentmártoni B és L Bt. 500-ak klubja kísérletének bemutatása 2013 szeptember 13., péntek 07:27

A tápiószentmártoni B és L Bt. 500-ak klubja kísérletének bemutatása 2013 szeptember 13., péntek 07:27 B és L Bt. tulajdonosa Babicz Károly, aki a családjával és testvérével Babicz Lászlóval közösen végzi a gazdálkodást a Pest megyei Tápiószentmártonban. A Babicz testvérek már az 1990-es évek elejétől elkezdték

Részletesebben

A Mikro-Vital baktériumtrágyák. Elméletek és eredmények

A Mikro-Vital baktériumtrágyák. Elméletek és eredmények A Mikro-Vital baktériumtrágyák Elméletek és eredmények Berényi Zsuzsa vezető üzletkötő Bio-Nat Kft Gödöllő, 2019. 02. 14. TILOS -A TERMÉNYEN TÚL- SZERVES ANYAGOT A SZÁNTÓFÖLDRŐL ELVINNI! Világszerte, az

Részletesebben

A telephely Szécsény központjában van. A gabonatárolás megoldott egy kb m 2 -es tározóban, ami a mi céljainkra elegendő.

A telephely Szécsény központjában van. A gabonatárolás megoldott egy kb m 2 -es tározóban, ami a mi céljainkra elegendő. Interjú Mosó Ottó 500-ak Klubja résztvevővel Genezis: Bemutatnád a gazdaságot röviden? A család 520 hektáron gazdálkodik, ebbe beletartozik két gyermekem gazdasága is, akik gépészként és növénytermesztőként

Részletesebben

Technológiai javaslatok Haifa CoteN, Turbo-K szántőfóldi növényekhez, 2016 ősz, 2017 tavasz. ŐSZ HAIFA Őszi BÚZA

Technológiai javaslatok Haifa CoteN, Turbo-K szántőfóldi növényekhez, 2016 ősz, 2017 tavasz. ŐSZ HAIFA Őszi BÚZA Technológiai javaslatok Haifa CoteN, Turbo-K szántőfóldi növényekhez, 2016 ősz, 2017 tavasz ŐSZ HAIFA Őszi BÚZA Őszi búza (Kb. 6 tonna/ha terméshez.): Haifa CoteN Mix 30-7-7+ME (2) (+1 MgO+9SO3+0,05%Fe+0,01Zn)

Részletesebben

NÖVÉNYSPECIFIKUS ajánlat őszi búzára

NÖVÉNYSPECIFIKUS ajánlat őszi búzára NÖVÉNYSPECIFIKUS ajánlat őszi búzára technológiával még eredményesebben termesztheti búzáját! Biztosítsa az őszi búza terméséhez szükséges összes tápanyagot! Fajlagos tápanyagigény (kg/t) 27 kg 11 kg 18

Részletesebben

Forgalmazási Partner Pályázat I. forduló

Forgalmazási Partner Pályázat I. forduló Forgalmazási Partner Pályázat I. forduló Tisztelt Pályázó! Az Agrova-Bio Kft., a Phylazonit baktériumtrágya kizárólagos forgalmazója 14 éve értékesíti a terméket az ország keleti részén és a környező országokban.

Részletesebben

NÖVÉNYSPECIFIKUS. ajánlat repcére

NÖVÉNYSPECIFIKUS. ajánlat repcére NÖVÉNYSPECIFIKUS ajánlat repcére Genezis technológiával jövedelmezően termelheti a repcét! 2 3 A repcét hatékonyan érdemes termeszteni! A repcét intenzíven kell táplálni! A repce termésével felvett tápelemek

Részletesebben

VIZSGÁLATI EREDMÉNYEK

VIZSGÁLATI EREDMÉNYEK A műtrágyázás üzemi számításának menete 1. A gazdaság (tábla) talajtípusának meghatározása és szántóföldi termőhelyi kategóriákba sorolása 2. A táblán termesztendő növény termés-mennyiségének mennyiségének

Részletesebben

Szántóföldi útmutató

Szántóföldi útmutató Szántóföldi útmutató TISZTELT TERMELŐ! Mindannyian tudjuk, hogy a szántóföldi gazdálkodás legnagyobb kérdése a szélsőséges viszonyok között is kiszámítható hozam biztosítása. Bizonyára Önök is folyamatosan

Részletesebben

A szója oltás jelentősége és várható hozadékai. Mándi Lajosné dr

A szója oltás jelentősége és várható hozadékai. Mándi Lajosné dr A szója oltás jelentősége és várható hozadékai Mándi Lajosné dr. 2016.12.08. Nitrogén megkötés Rhizobium baktériumokkal Légköri nitrogén (78 %) megkötés. Endoszimbiózis kialakítása, új szerv: nitrogénkötő

Részletesebben

Cziráki László 2014.

Cziráki László 2014. Cziráki László 2014. A talajerő utánpótlás Feladata: a talaj termőképességének fenntartása, a kivont tápanyagok pótlása a talaj táplálása úgy, hogy az a növényt táplálhassa Fogalma: minden olyan anyag

Részletesebben

Phylazonit Kft. H-4400 Nyíregyháza, Kossuth tér 6. I./1.

Phylazonit Kft. H-4400 Nyíregyháza, Kossuth tér 6. I./1. Phylazonit Kft. H-4400 Nyíregyháza, Kossuth tér 6. I./1. www.phylazonit.hu Pályázat Magyar Termék Nagydíj elnyerésére A mezőgazdasági termelés és az emberi élet alapját jelentő termőtalajra úgy kell tekintenünk,

Részletesebben

ProNatura Manufaktúra Kft. Tudatos talajregenerálás, talajerő növelés ProHuminnal

ProNatura Manufaktúra Kft. Tudatos talajregenerálás, talajerő növelés ProHuminnal ProNatura Manufaktúra Kft. Tudatos talajregenerálás, talajerő növelés ProHuminnal Mi a ProHumin? A ProHumin egy talajkondicionáló készítmény, koncentrátum, amely oldott (humát-, és fulvát) formában tartalmaz

Részletesebben

Készítette: Szerényi Júlia Eszter

Készítette: Szerényi Júlia Eszter Nem beszélni, kiabálni kellene, hogy az emberek felfogják: a mezőgazdaság óriási válságban van. A mostani gazdálkodás nem természeti törvényeken alapul-végképp nem Istentől eredően ilyen-, azt emberek

Részletesebben

TALAJMŰVELÉS II. A talajművelés eljárásai

TALAJMŰVELÉS II. A talajművelés eljárásai TALAJMŰVELÉS II. A talajművelés eljárásai Cziráki László 2014. A talajművelés eljárásai Fogalma: meghatározott céllal, kiválasztott eszközzel végzett talajmunka Talajelőkészítés: több talajművelési eljárás

Részletesebben

Az országos lefedettségű 500-ak Klubja kísérletsorozat újabb állomásához érkezett júniusában.

Az országos lefedettségű 500-ak Klubja kísérletsorozat újabb állomásához érkezett júniusában. Az országos lefedettségű 500-ak Klubja kísérletsorozat újabb állomásához érkezett 2013. júniusában. Megrendezésre került az első 500-ak Klubja szántóföldi bemutató 2013. június 14-én 11 órától a Nógrád

Részletesebben

500-ak Klubja eredmények őszi búzában

500-ak Klubja eredmények őszi búzában 00-ak Klubja eredmények őszi búzában 201-201 A Genezis Partnerhálózat őszi búzával 130, hibridbúzával 2 helyszínen állított be trágyázási kísérleteket. Az országosan 1 Üzemi-Genezis technológiákat összehasonlító

Részletesebben

A Phylazonit baktériumtrágya nyáron sem pihen. Információ, megrendelés: +36 20 275 52 99. www.phylazonit.hu info@phylazonit.hu

A Phylazonit baktériumtrágya nyáron sem pihen. Információ, megrendelés: +36 20 275 52 99. www.phylazonit.hu info@phylazonit.hu i Információ, megrendelés: +36 20 275 52 99 www.phylazonit.hu info@phylazonit.hu Ingyen tápanyagforrás a tarló! Hogyan kezeljük hatékonyan? Gombafertőzések megelőzése. Lehet fuzárium nélkül is termelni?

Részletesebben

Mikrobiológiai megoldások a fenntartható gazdálkodáshoz

Mikrobiológiai megoldások a fenntartható gazdálkodáshoz Mikrobiológiai megoldások a fenntartható gazdálkodáshoz FÓKUSZBAN A GYÖKÉR 100 millió 1 milliárd baktérium grammonként nagy része hasznos, egy része nem FÓKUSZBAN A GYÖKÉR A cégről dióhéjban: Az AGRO.bio

Részletesebben

I. évfolyam, 4. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA május

I. évfolyam, 4. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA május I. évfolyam, 4. szám, 2014 Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA 2014. május Mezőgazdasági inputok havi forgalma Mezőgazdasági inputok havi forgalma 2014. május I. évfolyam, 4. szám,

Részletesebben

5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA. [négypluszegy]

5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA. [négypluszegy] 5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA [négypluszegy] AZ ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁS DIÓHÉJBAN Az őszi talajaktiválás annyit jelent, hogy olyan talajbaktérium készítményt juttatunk a földbe, amely jelentősen

Részletesebben

A GEOSAN Kft. célkitűzése a fenntartható fejlődés alapjainak elősegítése

A GEOSAN Kft. célkitűzése a fenntartható fejlődés alapjainak elősegítése A GEOSAN Kft. célkitűzése a fenntartható fejlődés alapjainak elősegítése 1. A környezet védelemében: Hatékony oltóanyagok biztosítása a környezeti károk helyreállítása érdekében Szennyezett talajok mentesítési

Részletesebben

STRESSZTŰRŐ JÖVŐ A JELENLEGI NÖVÉNYTERMESZTÉS NEM KÉPES TARTANI A LÉPÉST A KÖRNYEZETI TÉNYEZŐK FOLYAMATOS VÁLTOZÁSAIVAL.

STRESSZTŰRŐ JÖVŐ A JELENLEGI NÖVÉNYTERMESZTÉS NEM KÉPES TARTANI A LÉPÉST A KÖRNYEZETI TÉNYEZŐK FOLYAMATOS VÁLTOZÁSAIVAL. STRESSZTŰRŐ JÖVŐ A JELENLEGI NÖVÉNYTERMESZTÉS NEM KÉPES TARTANI A LÉPÉST A KÖRNYEZETI TÉNYEZŐK FOLYAMATOS VÁLTOZÁSAIVAL. A KÉRDÉS ADOTT. HOGYAN URALJUK A VÁLTOZÁSOKAT ÉS MIT TEGYÜNK ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY

Részletesebben

Mérlegelv. Amennyi tápanyagot elviszek vagy el szándékozok vinni a területről terméssel, azt kell pótolnom

Mérlegelv. Amennyi tápanyagot elviszek vagy el szándékozok vinni a területről terméssel, azt kell pótolnom Trágyázás Mérlegelv Amennyi tápanyagot elviszek vagy el szándékozok vinni a területről terméssel, azt kell pótolnom Mivel Szerves trágya Műtrágya Növényi maradvány Előző évi maradvány Pillangosok N megkötése

Részletesebben

AGRO.bio. Talaj növény - élet. Minden itt kezdődik

AGRO.bio. Talaj növény - élet. Minden itt kezdődik AGRO.bio Talaj növény - élet Minden itt kezdődik AGRO.bio Hungary Mikrobiológiai megoldásokat nyújt a mezőgazdaság minden területén Egészséges növekedés termés BactoFil 1500 hektár megfelelő termőtalaj

Részletesebben

kukorica 500-ak Klubja kísérleti eredmények

kukorica 500-ak Klubja kísérleti eredmények 014-015 kukorica 500-ak Klubja kísérleti eredmények A kukorica számára a 015 a szélsőségek éve volt, nem csak az egyes régiókban, de még táblán belül is jelentős különbségeket láttak a gazdák. Különösen

Részletesebben

I. évfolyam, 3. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA április

I. évfolyam, 3. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA április I. évfolyam, 3. szám, 2014 Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA 2014. április Mezőgazdasági inputok havi forgalma Mezőgazdasági inputok havi forgalma 2014. április I. évfolyam, 3.

Részletesebben

TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ GMO MENTES SZÓJABAB TERMESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HELYES AGROTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA MELLETT A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN

TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ GMO MENTES SZÓJABAB TERMESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HELYES AGROTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA MELLETT A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ GMO MENTES SZÓJABAB TERMESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HELYES AGROTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA MELLETT A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN A projekt címe: A GMO mentes minőségi takarmány szója termesztés

Részletesebben

Fény Levegő (O 2, CO 2 ) Víz Tápanyag. Nem helyettesítik egymást

Fény Levegő (O 2, CO 2 ) Víz Tápanyag. Nem helyettesítik egymást Fény Levegő (O 2, CO 2 ) Víz Tápanyag Nem helyettesítik egymást Növény Termésátlag (kg/ha) 2006 2016 között Eltérés (%) minimum maximum Búza 3 590 5 380 150 Kukorica 3 730 8 000 215 Árpa 3 170 5 140 162

Részletesebben

SOILTONIC. A növények egészsége a talajban kezdődik SOILTONIC. mint talajkondicionàló

SOILTONIC. A növények egészsége a talajban kezdődik SOILTONIC. mint talajkondicionàló SOILTONIC SOILTONIC mint talajkondicionàló A növények egészsége a talajban kezdődik Innovative plant solutions SOILTONIC G Technológiai tájékoztató Ma már köztudott és tudományosan alátámasztott tény,

Részletesebben

Főbb szántóföldi növényeink tápanyag- felvételi dinamikája a vegetáció során. Gödöllő, február 16. Tóth Milena

Főbb szántóföldi növényeink tápanyag- felvételi dinamikája a vegetáció során. Gödöllő, február 16. Tóth Milena Főbb szántóföldi növényeink tápanyag- felvételi dinamikája a vegetáció során Gödöllő, 2017. február 16. Tóth Milena Alapok: Növény Talaj Klíma Víz Tápanyag Mikor? Mit? Mennyit? Hogyan? Növények életciklusa

Részletesebben

Kedves Gazdatársam! Mi is a lényeg?

Kedves Gazdatársam! Mi is a lényeg? Kincs, ami nincs? Kedves Gazdatársam! Az Agrova Kft. két éve hirdette meg a talajközpontú gazdálkodást. Az azóta eltelt időt a tapasztalatszerzésnek és a felmerült feladatok megoldásának szenteltük. Mi

Részletesebben

Varga László

Varga László Új mikrobiológiai talajkezelési lehetőségek és termékfejlesztések az ökológiai 2017. 12. 09. termesztésben, misztériumok nélkül Varga László +36 30 928 6172 Mik a termelés kritikus pontjai? Időjárás Kártevők

Részletesebben

BIOLÓGIAI PRODUKCIÓ. Az ökológiai rendszerekben végbemenő szervesanyag-termelés. A növények >fotoszintézissel történő szervesanyagelőállítása

BIOLÓGIAI PRODUKCIÓ. Az ökológiai rendszerekben végbemenő szervesanyag-termelés. A növények >fotoszintézissel történő szervesanyagelőállítása BIOLÓGIAI PRODUKCIÓ Az ökológiai rendszerekben végbemenő szervesanyag-termelés. A növények >fotoszintézissel történő szervesanyagelőállítása az elsődleges v. primer produkció; A fogyasztók és a lebontók

Részletesebben

500-ak Klubja Genezis Repce tápanyag-utánpótlási kísérletek 2015/2016. Fókuszban a Genezis Nicola F1!

500-ak Klubja Genezis Repce tápanyag-utánpótlási kísérletek 2015/2016. Fókuszban a Genezis Nicola F1! 5-ak Klubja Genezis Repce tápanyag-utánpótlási kísérletek 15/16 Fókuszban a Genezis Nicola! A repce kiemelt fontosságú növény a számunkra. A 15-16-os szezonban hazánk repce termőhelyeit lefedve, 5 fajtasorral

Részletesebben

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út / ; Fax: 1/

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út / ; Fax: 1/ Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 Ikt.sz.: Tárgy: Phylazonit termékcsalád forgalomba hozatali

Részletesebben

I. évfolyam, 2. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA március

I. évfolyam, 2. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA március I. évfolyam, 2. szám, 2014 Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA 2014. március Mezőgazdasági inputok havi forgalma Mezőgazdasági inputok havi forgalma 2014. március I. évfolyam, 2.

Részletesebben

A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában

A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában A vöröshagyma a hazai és a nemzetközi piacokon is folyamatosan, egész évben igényelt zöldségfélénk. A fogyasztók ellátása részben friss áruval, de

Részletesebben

49/2001. (IV. 3.) Korm. rendelet a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről

49/2001. (IV. 3.) Korm. rendelet a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről 1 NITRÁT RENDELET 48% Mo. területének 49/2001. (IV. 3.) Korm. rendelet a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről nitrát-szennyezési bírságot köteles fizetni, ami 50.000-500.000

Részletesebben

repce 500-ak Klubja kísérleti eredmények

repce 500-ak Klubja kísérleti eredmények 04-05 repce 500-ak Klubja kísérleti eredmények Nicola F az Ön repce hibridje! A repce kiemelt fontosságú növény a számunkra. Mi sem mutatja jobban, mint az, hogy 8 fajtasorral együtt az 500-alk klubja

Részletesebben

Görögdinnye tápanyag-utánpótlási kísérlet Általános leírás és eredmény

Görögdinnye tápanyag-utánpótlási kísérlet Általános leírás és eredmény Görögdinnye tápanyag-utánpótlási kísérlet 2015 Általános leírás és eredmény A kísérlet beállítása Meggyes Milánnál történt Csányon, aki több generációs dinnyetermesztő családból származik. A dinnyetermesztésben

Részletesebben

K+S KALI ÁSVÁNYI TRÁGYÁK

K+S KALI ÁSVÁNYI TRÁGYÁK K+S KALI ÁSVÁNYI TRÁGYÁK Káliumklorid magnéziummal és kénnel 40 (+6+3+4) 40 % K₂O vízoldható kálium, káliumoxidban kifejezve (= 33,2 % K) 6 % MgO vízoldható magnézium, magnéziumoxidban kifejezve (= 3,6

Részletesebben

KÁLIUM a magas hozamokat versenyképes minőségben előállító intenzív gyümölcstermesztés alaptápanyaga

KÁLIUM a magas hozamokat versenyképes minőségben előállító intenzív gyümölcstermesztés alaptápanyaga KÁLIUM a magas hozamokat versenyképes minőségben előállító intenzív gyümölcstermesztés alaptápanyaga Kálium szerepe a gyümölcstermő növények fejlődésében A kálium meghatározó jelentőségű a gyümölcstermő

Részletesebben

II. évfolyam, 9. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA szeptember

II. évfolyam, 9. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA szeptember Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA 201. szeptember Mezőgazdasági inputok havi forgalma Mezőgazdasági inputok havi forgalma 201. szeptember Tartalomjegyzék Mezőgazdasági inputok

Részletesebben

Bactériosol - Bactériolit rendszer bemutatása

Bactériosol - Bactériolit rendszer bemutatása Bactériosol - Bactériolit rendszer bemutatása A novenyek osszetetele G. Bertrand 1951 O : 77.9 C : 11.34 H : 8.72 N : 0.82 98.78 % a levegobol P : 0.706 Ca : 0.58 K : 0.226 S : 0.103 Mg : 0.08 1.22 % a

Részletesebben

KÁLIUM. a minőség és termésbiztonság tápanyaga a szőlőtermesztésben

KÁLIUM. a minőség és termésbiztonság tápanyaga a szőlőtermesztésben KÁLIUM a minőség és termésbiztonság tápanyaga a szőlőtermesztésben Az elmúlt években az elégtelen műtrágya-felhasználás következtében talajaink tápanyagtartalma és tápanyagszolgáltató képessége csökkent,

Részletesebben

Csöppnyi gondoskodás... Csöpp Mix. Lombtrágya család. EK műtrágya. www.csoppmix.hu

Csöppnyi gondoskodás... Csöpp Mix. Lombtrágya család. EK műtrágya. www.csoppmix.hu Csöppnyi gondoskodás... B Mg Csöpp Lombtrágya család Cu Zn Fe Mn N K www.csoppmix.hu Csöpp 1. Kalászos Összetétel (m/m): Nitrogén (N) 10 % Kálium (K 2 O) 5 % (K) 4,15 % Kálcium (Ca) 2,5 % (CaO) 3,5 % Magnézium

Részletesebben

A KUKORICA CSEPEGTETŐ SZALAGOS ÖNTÖZÉSE

A KUKORICA CSEPEGTETŐ SZALAGOS ÖNTÖZÉSE A KUKORICA CSEPEGTETŐ SZALAGOS ÖNTÖZÉSE A KUKORICA VÍZIGÉNYE A kukorica a szántóföldi növények között a közepes űek csoportjába tartozik. A tenyészidő folyamán a termőhelytől, a hibrid tenyészidejének

Részletesebben

Ismertesse az istállótrágya összetételét, kezelésének és kijuttatásának szabályait!

Ismertesse az istállótrágya összetételét, kezelésének és kijuttatásának szabályait! 1. Ismertesse az istállótrágya összetételét, kezelésének és kijuttatásának szabályait! Információtartalom vázlata: - Az almos trágya összetétele - A bélsár összetétele és állatfajonkénti szárazanyagtartalma

Részletesebben

A Magyarországon alkalmazott talajművelési rendszerek

A Magyarországon alkalmazott talajművelési rendszerek A Magyarországon alkalmazott talajművelési rendszerek Hagyományos rendszerek: a teljes felület művelése, alapművelésre ágyeke használata, elmunkálásra egyszerű eszközök (simító, henger, fogas, tárcsa),

Részletesebben

Riolittufa a Mezőgazdaságban. Dr. Szabó Béla (NyF) és Nemes Gábor (CÉK)

Riolittufa a Mezőgazdaságban. Dr. Szabó Béla (NyF) és Nemes Gábor (CÉK) Riolittufa a Mezőgazdaságban Dr. Szabó Béla (NyF) és Nemes Gábor (CÉK) Előzmények 2011-ben és 2012-ben Nyírgyulajon végeztünk el kisparcellás kísérleteket hibrid kukorica (PR37K85) hajtatásával. Mivel

Részletesebben

Gramix Prog. Gramix Program. Gramix Program. egyedülálló. célszerűség. célszerűség. gyártástechnológia K+F K+F K+F K+F. minőség. minőség.

Gramix Prog. Gramix Program. Gramix Program. egyedülálló. célszerűség. célszerűség. gyártástechnológia K+F K+F K+F K+F. minőség. minőség. K+F Gramix Program tudatos gazdálkodás gyedi etétel yság s kelát prémium minőség mezo- és mikroelemek egyedülálló gyártástechnológia rugalmasság prémium minőség Program hozzáadott érték ezo- és elemek

Részletesebben

A beforgatott jövő. Talajbiológiai és baktériumtrágyázási ismeretek mindenkinek

A beforgatott jövő. Talajbiológiai és baktériumtrágyázási ismeretek mindenkinek A beforgatott jövő Talajbiológiai és baktériumtrágyázási ismeretek mindenkinek Szakmai közreműködők: Balázsy Sándor Bartók Tibor Benedek Szilveszter Biró Borbála Keresztes Zsolt Máté Sándor Szécsi Árpád

Részletesebben

I. évfolyam, 6. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA július

I. évfolyam, 6. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA július I. évfolyam, 6. szám, 2014 Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA 2014. július Mezőgazdasági inputok havi forgalma Mezőgazdasági inputok havi forgalma 2014. július I. évfolyam, 6.

Részletesebben

Többet, jobban, kevesebből!

Többet, jobban, kevesebből! Többet, jobban, kevesebből! Harmóniában a környezetünkkel, erőforrásinkat megőrizve unokáink számára is Hogyan lehetséges ez? Haifa CoteN, Turbo K Plus szabályozott tápanyagleadású műtrágyák Megóvni a

Részletesebben

A mikrobiológiai készítmények hatékonysága

A mikrobiológiai készítmények hatékonysága A mikrobiológiai készítmények hatékonysága A tápanyagok mobilizálása Gecseg Andrea Gödöllő, II. Pest Megyei Szakmai nap a Tápanyaggazdálkodásról 2018.02.15. Az egészséges talajéletért A talajszerkezet

Részletesebben

XXIII. évfolyam, 4. szám, Statisztikai Jelentések MŰTRÁGYA ÉRTÉKESÍTÉS I-III. negyedév

XXIII. évfolyam, 4. szám, Statisztikai Jelentések MŰTRÁGYA ÉRTÉKESÍTÉS I-III. negyedév XXIII. évfolyam, 4. szám, 2012 Statisztikai Jelentések MŰTRÁGYA ÉRTÉKESÍTÉS 2012. I-III. Műtrágya értékesítés Műtrágya értékesítés XXIII. évfolyam, 4. szám, 2012 Megjelenik ente Osztályvezető Dr. Vágó

Részletesebben

EnErgia lombtrágya család

EnErgia lombtrágya család Energia lombtrágya család Lombtrágyázás A mikroelemek a növények életfolyamataiban mint enzimek nélkülözhetetlen alkotóelemei meghatározó szerepet töltenek be. A mikroelemek kismértékű hiánya szemmel látható

Részletesebben

TERMÉSZETES ENERGIAFORRÁS

TERMÉSZETES ENERGIAFORRÁS TERMÉSZETES ENERGIAFORRÁS SZERVES ÉS SZERVES ÁSVÁNYI TÁPANYAGOK www.hortiservice.hu www.italpollina.it ötlet... technológia... minőség... megoldás Összhangban a természettel Az Italpollina SPA, Európa

Részletesebben

III. évfolyam, 6. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA május

III. évfolyam, 6. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA május III. évfolyam, 6. szám, 2016 Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA 2016. május Mezőgazdasági inputok havi forgalma Mezőgazdasági inputok havi forgalma 2016. május III. évfolyam, 6.

Részletesebben

Tápanyag antagonizmusok, a relatív tápanyag hiány okai. Gödöllő,

Tápanyag antagonizmusok, a relatív tápanyag hiány okai. Gödöllő, Tápanyag antagonizmusok, a relatív tápanyag hiány okai Gödöllő, 2018.02.15. Harmónikus és hatékony tápanyag-ellátás feltételei: A növény tápelem-igényének, tápelem-felvételi dinamikájának ismerete A tápelemek

Részletesebben

I. évfolyam, 9. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA október

I. évfolyam, 9. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA október I. évfolyam, 9. szám, 2014 Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA 2014.október Mezőgazdasági inputok havi forgalma Mezőgazdasági inputok havi forgalma 2014. október I. évfolyam, 9.

Részletesebben

A TALAJ A TALAJ. TALAJPUSZTULÁS, TALAJSZENNYEZÉS A talaj szerepe: Talajdegradáció

A TALAJ A TALAJ. TALAJPUSZTULÁS, TALAJSZENNYEZÉS A talaj szerepe: Talajdegradáció A TALAJ A TALAJ a földkéreg legfelső, laza, termékeny takarója kőzetek + elhalt szerves maradékok mállási folyamatok legértékesebb rész: humusz jellemzők: szemcsézettség, pórusméret, vízfelvevő képesség,

Részletesebben

UMG MICRO. mikrogranulált starter műtrágya

UMG MICRO. mikrogranulált starter műtrágya UMG MICRO mikrogranulált starter műtrágya A mezőgazdasági termelők körében egyre jelentősebb az igény olyan korszerű, hatékony és környezetkímélő technológiák iránt, amelyek minél nagyobb biztonsággal

Részletesebben

Vinasse +P szakmai ismertető anyag

Vinasse +P szakmai ismertető anyag Vinasse +P szakmai ismertető anyag Vinasz avagy Vinasse, szerves trágya A vinasz a szeszgyártás során keletkező tisztán növényi eredetű anyag, amely koncentrált és azonnal felvehető formában tartalmazza

Részletesebben

A hüvelyes növények szerepe a talaj tápanyag-gazdálkodásában

A hüvelyes növények szerepe a talaj tápanyag-gazdálkodásában A hüvelyes növények szerepe a talaj tápanyag-gazdálkodásában Dr. Berényi Üveges Judit Nemzeti Élelemiszerlánc-biztonsági Hivatal NTAI, Talajvédelmi Hatósági Osztály Szakmai Konferencia a Hüvelyesek Nemzetközi

Részletesebben

A vízi ökoszisztémák

A vízi ökoszisztémák A vízi ökoszisztémák Az ökoszisztéma Az ökoszisztéma, vagy más néven ökológiai rendszer olyan strukturális és funkcionális rendszer, amelyben a növények, mint szerves anyag termelők, az állatok mint fogyasztók,

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM I. Tesztfeladatok Kizárásos

Részletesebben

Mustár-olajretek keverék

Mustár-olajretek keverék 2030 Érd, Emil utca 28. Tel/Fax:23/369-381 Mobil:06-20-950-9073, 06-20-503-2328 E-mail:gyarmati.tamas@gyarimag.hu,info@gyarimag.hu Honlap: www.gyarimag.hu Mustár-olajretek keverék Ár: 470 Ft+ÁFA/kg Vetési

Részletesebben

II. évfolyam, 10. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA október

II. évfolyam, 10. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA október II. évfolyam, 10. szám, 201 Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA 201. október Mezőgazdasági inputok havi forgalma Mezőgazdasági inputok havi forgalma 201. október II. évfolyam, 10.

Részletesebben

A RhizoNat Extra természetes szója oltópor nagy nitrogénkötő. eredetű, hozamfokozó szója oltóanyag, mely biotermesztésnél is felhasználható.

A RhizoNat Extra természetes szója oltópor nagy nitrogénkötő. eredetű, hozamfokozó szója oltóanyag, mely biotermesztésnél is felhasználható. Szója oltóporról RhizoNat Extra természetes szója oltópor: A RhizoNat Extra természetes szója oltópor nagy nitrogénkötő képességű, természetes Bradyrhizobium japonicumokat tartalmazó, eredetű, hozamfokozó

Részletesebben

Talaj- és vízigénye. Tápanyagigénye

Talaj- és vízigénye. Tápanyagigénye Hazánkban a kukorica a legnagyobb területen termesztett szántóföldi növény. Az elmúlt 10 évben vetésterülete 1,1 1,2 millió ha között mozgott. Terméshozama erősen évjáratfüggő (csapadék, légköri aszály),

Részletesebben

Az Axereal csoport márkaterméke. Komplex megoldás a vetéssel egyidejű mikrogranulált műtrágya kijuttatásához. Loc Ax hatás

Az Axereal csoport márkaterméke. Komplex megoldás a vetéssel egyidejű mikrogranulált műtrágya kijuttatásához. Loc Ax hatás Az Axereal csoport márkaterméke Komplex megoldás a vetéssel egyidejű mikrogranulált műtrágya kijuttatásához. Loc Ax hatás Célunk A növénynek a kelést követően azonnal meg kell találnia a növekedéshez elengedhetetlen

Részletesebben

A kommunális iszapok beintegrálása az agrártermelésbe

A kommunális iszapok beintegrálása az agrártermelésbe A kommunális iszapok beintegrálása az agrártermelésbe Előadó:Sáry Lajos Elmolight Bt. Szakértő sary.lajos@elmolight.hu "A természetben nincsenek sem, jutalmak sem büntetések: következmények vannak!" A

Részletesebben

Lombtrágyázási technológiák

Lombtrágyázási technológiák Lombtrágyázási technológiák 2019 Minőségi magyar termék magyar gazdáknak! 39 éve a magyar piacon! Tendenciák a mezőgazdasági termelésben a lombtágyázás tükrében + Éves 1% genetikai előrehaladás, növekvő

Részletesebben

A RhizoNat Extra természetes szója oltópor nagy nitrogénkötő. eredetű, hozamfokozó szója oltóanyag, mely biotermesztésnél is felhasználható.

A RhizoNat Extra természetes szója oltópor nagy nitrogénkötő. eredetű, hozamfokozó szója oltóanyag, mely biotermesztésnél is felhasználható. Szója oltóporról RhizoNat Extra természetes szója oltópor: A RhizoNat Extra természetes szója oltópor nagy nitrogénkötő képességű, természetes Bradyrhizobium japonicumokat tartalmazó, eredetű, hozamfokozó

Részletesebben

Termőképességi térkép (KITErkep) alapján optimalizált termesztéstechnológia

Termőképességi térkép (KITErkep) alapján optimalizált termesztéstechnológia Termőképességi térkép (KITErkep) alapján optimalizált termesztéstechnológia 2019. 04. 21. Dr. Riczu Péter Precíziós gazdálkodási rendszerfejlesztő mérnök Termelés során elérhető adatok Növényzet produktivitása

Részletesebben

SZENNYVÍZ ISZAP KELETKEZÉSE,

SZENNYVÍZ ISZAP KELETKEZÉSE, SZENNYVÍZ ISZAP KELETKEZÉSE, ÖSSZETÉTELE, MEZŐGAZDASÁGI FELHASZNÁLÁSRA TÖRTÉNŐ ÁTADÁSA Magyar Károly E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt. SZENNYVÍZ ÖSSZETEVŐI Szennyvíz: olyan emberi használatból származó hulladékvíz,

Részletesebben

Egy barátságos nagyvállalat, aki piacvezető a speciális műtrágyák terén

Egy barátságos nagyvállalat, aki piacvezető a speciális műtrágyák terén www.kertcenter.com www.kertcenter.com Egy barátságos nagyvállalat, aki piacvezető a speciális műtrágyák terén 1966-ban alapított, izraeli központú, világszerte 12 leányvállalat és 700 alkalmazott. Évi

Részletesebben

YaraLiva CALCINIT. 15,5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg

YaraLiva CALCINIT. 15,5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg Yara Mono műtrágyák YaraLiva CALCINIT 15,5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg Összes nitrogén tartalom: 15,5% Nitrát-nitrogén tartalom: 14,4% Ammónia nitrogén: 1,1%

Részletesebben

Természetes eredetű, szerves készítmények használhatósága a növények kondícionálásában. A Fitokondi fejlesztésének története

Természetes eredetű, szerves készítmények használhatósága a növények kondícionálásában. A Fitokondi fejlesztésének története Természetes eredetű, szerves készítmények használhatósága a növények kondícionálásában A fejlesztésének története Dr. Lánszki Imre Batóné Dr. Kapcsos Judit 4.9.9. Vissza a gyökerekhez. 4.9.9. A peszticid-fejlesztés

Részletesebben

I. évfolyam, 11. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA december

I. évfolyam, 11. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA december I. évfolyam, 11. szám, 2014 Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA 2014.december Mezőgazdasági inputok havi forgalma Mezőgazdasági inputok havi forgalma 2014. december I. évfolyam,

Részletesebben

DAN konferencia az ésszerű mezőgazdaság érdekében 2013 április 24., szerda 14:18

DAN konferencia az ésszerű mezőgazdaság érdekében 2013 április 24., szerda 14:18 A pétfürdői Nitrogénművek Zrt. és az Európai Műtrágyagyártók Szövetsége (Fertilizers Europe) a környezetkímélő és produktív mezőgazdaság érdekében DAN-konferenciát szervezett Budapesten, ahol szakmai szempontok

Részletesebben

TÁPANYAG- GAZDÁLKODÁS

TÁPANYAG- GAZDÁLKODÁS TÁPANYAG- GAZDÁLKODÁS TRÁGYÁK CSOPORTOSÍTÁSA Szerves - Istállótrágya - Hígtrágya - Zöldtrágya - Komposzt Szervetlen - Műtrágya TÁPANYAGOK CSOPORTOSÍTÁSA Makroeklemek - Nitrogén (N) - Foszfor (P 2 O 5 )

Részletesebben

Talajvédelem. Talajok átalakítása és elzárása Talajok beépítése Talajművelés Talajok víztelenítése és öntözése Erózió, defláció Talajok szennyezése

Talajvédelem. Talajok átalakítása és elzárása Talajok beépítése Talajművelés Talajok víztelenítése és öntözése Erózió, defláció Talajok szennyezése Talajvédelem Talajok átalakítása és elzárása Talajok beépítése Talajművelés Talajok víztelenítése és öntözése Erózió, defláció Talajok szennyezése Talajok szennyezése Porok Savak Fémek Sók Növény-védőszerek

Részletesebben

Terület- és talajhasználat szerepe a szárazodási folyamatokban

Terület- és talajhasználat szerepe a szárazodási folyamatokban Terület- és talajhasználat szerepe a szárazodási folyamatokban GYURICZA CSABA ASZÁLY NAPI RENDEZVÉNY BUDAPEST, 2015. JÚNIUS 17. Megbeszélendők 1. Tendenciák a talajművelésben 2. Okszerű talajművelés feltételei

Részletesebben

Belvizes/aszályos területek regenerálása Amalgerol Premiummal

Belvizes/aszályos területek regenerálása Amalgerol Premiummal Belvizes/aszályos területek regenerálása Amalgerol Premiummal Elôfordultak már Önnél is ezekhez hasonló talajfoltok? Vagy épp más évben aszály sújtotta táblák? Mi tudjuk a megoldást! Mi okozza a problémát?

Részletesebben

BIODÍZELGYÁRTÁS MELLÉKTERMÉK (GLICERIN) HATÁSA A TALAJ NITROGÉNFORMÁIRA ÉS AZ ANGOLPERJE KEZDETI FEJLŐDÉSÉRE

BIODÍZELGYÁRTÁS MELLÉKTERMÉK (GLICERIN) HATÁSA A TALAJ NITROGÉNFORMÁIRA ÉS AZ ANGOLPERJE KEZDETI FEJLŐDÉSÉRE BIODÍZELGYÁRTÁS MELLÉKTERMÉK (GLICERIN) HATÁSA A TALAJ NITROGÉNFORMÁIRA ÉS AZ ANGOLPERJE KEZDETI FEJLŐDÉSÉRE Tolner László, Rétháti Gabriella, Kovács Attila, Dálnoki Anna Boglárka, Fekete György, Czinkota

Részletesebben

ERŐSEBB ERŐSÍTETT GYÖKÉRZET STARTERHATÁS, A JÓ ROBBANÁSSZERŰ TÉLÁLLÓSÁGHOZ KELÉS. BactoFil Repce

ERŐSEBB ERŐSÍTETT GYÖKÉRZET STARTERHATÁS, A JÓ ROBBANÁSSZERŰ TÉLÁLLÓSÁGHOZ KELÉS.   BactoFil Repce ERŐSEBB ERŐSÍTETT GYÖKÉRZET STARTERHATÁS, A JÓ ROBBANÁSSZERŰ TÉLÁLLÓSÁGHOZ KELÉS www.agrobio.hu BactoFil Repce TÖRZSÁLLOMÁNY GARANCIA ÉS CSÍRASZÁM 2019-re megújul a termékcsalád. A még jobb biológiai hatás

Részletesebben

Vízszennyezésnek nevezünk minden olyan hatást, amely felszíni és felszín alatti vizeink minőségét úgy változtatja meg, hogy a víz alkalmassága emberi

Vízszennyezésnek nevezünk minden olyan hatást, amely felszíni és felszín alatti vizeink minőségét úgy változtatja meg, hogy a víz alkalmassága emberi VÍZSZENNYEZÉS Vízszennyezésnek nevezünk minden olyan hatást, amely felszíni és felszín alatti vizeink minőségét úgy változtatja meg, hogy a víz alkalmassága emberi használatra és a benne zajló természetes

Részletesebben

Phylazonit Kft Nyíregyháza Kossuth tér 6.

Phylazonit Kft Nyíregyháza Kossuth tér 6. Phylazonit Kft. 4400 Nyíregyháza Kossuth tér 6. www.phylazonit.hu ELŐSZÓ APhylazonit márkaépítés egy magasabbra szintre lépett, cégünk már nem bizonyos termékeket értékesít, hanem egy olyan technológiát,

Részletesebben

YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 26,5% CaO

YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 26,5% CaO Yara Mono Műtrágyák YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát, 5 kg, 2 kg Összes nitrogén tartalom: 15,5% Nitrát-nitrogén tartalom: 14,4% Ammónia nitrogén: 1,1% Kalcium

Részletesebben

A RhizoNat Extra természetes szója oltópor nagy nitrogénkötő. eredetű, hozamfokozó szója oltóanyag, mely biotermesztésnél is felhasználható.

A RhizoNat Extra természetes szója oltópor nagy nitrogénkötő. eredetű, hozamfokozó szója oltóanyag, mely biotermesztésnél is felhasználható. Szója oltóporról RhizoNat Extra természetes szója oltópor: A RhizoNat Extra természetes szója oltópor nagy nitrogénkötő képességű, természetes Bradyrhizobium japonicumokat tartalmazó, eredetű, hozamfokozó

Részletesebben

Dombvidék Olaszország középső részén Talajtulajdonságok: Szerkezet: Nem megfelelő mennyiségben K 2 O

Dombvidék Olaszország középső részén Talajtulajdonságok: Szerkezet: Nem megfelelő mennyiségben K 2 O ESETTANULMÁNY Helyszín: Dombvidék Olaszország középső részén Talajtulajdonságok: Szerkezet: Agyagos vályog mészkövön ph 7,7 humusz%. 1,8 P 2 O 5 Nem megfelelő mennyiségben K 2 O kielégítő mennyiségben

Részletesebben

a NAT-1-1516/2007 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT-1-1516/2007 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1516/2007 számú akkreditálási ügyirathoz A Magyar Honvédség Egészségvédelmi Intézet Közegészségügyi Higiénés Laboratórium (1095 Budapest, Gyáli út

Részletesebben

XXIV. évfolyam, 3. szám, Statisztikai Jelentések MŰTRÁGYA ÉRTÉKESÍTÉS I. félév

XXIV. évfolyam, 3. szám, Statisztikai Jelentések MŰTRÁGYA ÉRTÉKESÍTÉS I. félév XXIV. évfolyam, 3. szám, 2013 Statisztikai Jelentések MŰTRÁGYA ÉRTÉKESÍTÉS 2013. I. Műtrágya értékesítés Műtrágya értékesítés XXIV. évfolyam, 3. szám, 2013 Megjelenik ente Osztályvezető Dr. Vágó Szabolcs

Részletesebben

YaraLiva CALCINIT. 15.5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg

YaraLiva CALCINIT. 15.5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg Yara Mono műtrágyák YaraLiva CALCINIT 15.5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát, 2 kg Összes nitrogén tartalom: 15,5% Nitrát-nitrogén tartalom: 14,4% Ammónia nitrogén: 1,1% Kalcium tartalom

Részletesebben

MŐTRÁGYA ÉRTÉKESÍTÉS I. negyedév

MŐTRÁGYA ÉRTÉKESÍTÉS I. negyedév Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály MŐTRÁGYA ÉRTÉKESÍTÉS 2009. I. negyedév A K I BUDAPEST 2009. június Készült: Agrárgazdasági Kutató Intézet Gazdaságelemzési Igazgatóság Statisztikai Osztályán

Részletesebben