13. CSAVARFELÜLETEK ELŐÁLLÍTÁSA INTELLIGENS, HOLONIKUS GYÁRTÓRENDSZEREKBEN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "13. CSAVARFELÜLETEK ELŐÁLLÍTÁSA INTELLIGENS, HOLONIKUS GYÁRTÓRENDSZEREKBEN"

Átírás

1 13. CSAVARFELÜLETEK ELŐÁLLÍTÁSA INTELLIGENS, HOLONIKUS GYÁRTÓRENDSZEREKBEN A csigahajtások előállítása során a tervezés, gyártás, szerelés folyamatában a marketingtől a késztermék kibocsátásáig bárhol előfordulhat hibalehetőség. Az Intelligens Integrált Rendszerek [169] tudják kezelni a rugalmas gyártást és a variációkat is. Így mind a tervezésben, mind pedig a gyártási fázisokban hatékonyan felhasználhatók a minőség javítása érdekében. A mesterséges intelligencia kialakulásával, a szakértői rendszerek elterjedésével megnyílt a lehetőség ezen módszerek alkalmazására a csigahajtások előállítása területén is. Ez jó alapot ad a holonikus gyártórendszerekben való gyártásra is.

2 13.1. Szakértői rendszerek alkalmazása csavarfelületek előállítására A manufakturális időszakban a (XIX. századig) a gépelemek illetve a gépek többségét az akkori lehetőségek szerint gyártották, szerelték össze, illetve ellenőrizték működésüket, minőségüket, stb. A mai technikai lehetőségeink a számítógépek elterjedése óta jóval bővebbek, precízebbek a tervezés, a gyártóberendezések, illetve a mérőműszerek területén is. Az alapmodell maga az ember volt (mérnök vagy szakmunkás), aki mind a konstrukciót, mind az előállítás módját (a technológiát) ismerte, valamint tudta azt, hogy a terméknek milyennek kell lennie. Ezt tapasztalatból, vagy új termék esetén szemrevételezéssel, tapintással, illetve működési próbákkal ellenőrizte. Így manufakturális eszközökkel a javítás, módosítás és a gyártásba történő visszacsatolás egy-egy munkadarab esetén biztosítva volt.

3 Napjainkban a számítógépes tervezés, a CNC gépekkel történő gyártás, a CNC mérőgépekkel történő minősítés magasabb szinten ad lehetőséget a korrekciókra, megfelelő hálózat kiépítése esetén. A korszerű CIM rendszerek (dinamikus rendszer) és az Intelligens Automatizálás (folyamat) felépítése magába foglalja a számítógépek adta lehetőséget, amelyek tulajdonképpen az emberi intelligencia és az idegpályák által végrehajtott visszacsatolás modellezését biztosítják.. Az Intelligens Integrált Rendszerek egyik központi eleme a szakértői rendszer mely az adott területen képes tudásbázisával a folyamatot irányító embert segíteni, illetve szélsőséges esetben helyettesíteni. Ebben a fejezetben az Intelligens Integrált Rendszerek és a bennük elhelyezkedő szakértői rendszerek működésének lehetőségeit ismertetjük a helikoid hajtópárok tervezése és gyártása területén.

4 a.) Csigahajtások gyártási problémái A jó hatásfokú, nagyteljesítményű, alacsony zajszintű csigahajtások pontos megmunkálása köszörüléssel biztosítható. Alapvetően a csiga és csigakereket megmunkáló szerszám esetén a lefejtőmaró élei által súrolt felület egybevágóságát kell elérni. A csavarfelületek köszörülésekor az alapvető problémát az okozza, hogy a köszörűkorong kopása miatti átmérőváltozás más korongprofilt kíván meg ugyanazon csavarfelület kialakításához. A másik lényeges hibalehetőség a szerszámok beállítási hibája mind a csiga, mind a csigakerék gyártása esetén. A hajtópár tagjainak CNC mérőgéppel történő geometriai ellenőrzése, a minősítés eredményének kiértékelése lehetőséget biztosít a hiba okok feltárására, ezáltal a gyártásba történő visszacsatolásra. Az Intelligens Integrált Rendszerekben ezt a kiértékelést egy szakértő rendszernek kell elvégeznie, melynek tudásbázisa tartalmazza mindazt az ismeretanyagot, amely erre a feladatra alkalmassá teszi. Ez különösen a kúpos csigák (spiroidok) gyártása esetén előnyös, mivel a kúpos csavarfelületek esetében a tengely mentén pontról pontra haladva más-más profilú köszörűkorongra lenne szükség az egzakt befejező megmunkálás érdekében.

5 b.) A rendszer felépítése A [23]-ban és az [55]-ben kidolgoztunk egy olyan módszert (általános matematikai modellt), amely a helikoid hajtások, hengeres és kúpos csigák, csigakerekek és szerszámaik tervezése, gyártása és geometriai minősítése területén irányt mutat egy szakértői rendszer tudásbázisának felépítéséhez. A rendszer struktúrája A rendszernek a következő tevékenységeket kell integrálnia: a) koncepcionális tervezés: a tervezés, specifikációk eredményei, stb., b) részletes tervezés: analízis, anyagválasztás, rajzok, stb., c) gyártás: szerszámozás, CNC programozás, stb., d) mérés, ellenőrzés. Mindezeket a feladatokat elvégző rendszerelemeket öt kategóriába (alapvető funkcionális egységbe) lehet sorolni: tudásbázis, numerikus számítások, adatkezelés, adatbázis, grafikus megjelenítés, rajzolás, az eszközök vezérlése (gépek, meghajtók, stb.). A tudásbázist a szakértői rendszer és a hálózatkezelő (Neural Network) kezeli és használja. Ezt a felépítést mutatja a ábra. A szakértői rendszer, mint egy koordinátor vezérli a többi elemet.

6 F e l h a s z n á l ó K e z e lő f e l ü l e t T E R V E Z É S K ü l s ő a d a t b á z i s S Z A K É R T Ő I R E N D S Z E R T U D Á S B Á Z I S M e g h a t á r o z ó t u d á s B e l ső a d a t b á z i s E g y s z e rű s z á m í t á s o k I n t e r f é s z I n t e r f é s z I n t e r f é s z k ö z p o n t N u m e r i k u s s z á m í t á s o k K ü l ső p r o g r a m o k S z o f t v e r c s o m a g o k C A D r a j z o k C A D p r o g r a m c s o m a g o k G Y Á R T Á S C N C p r o g r a m o z á s C A M p r o g r a m c s o m a g o k S z e r s z á m t e r v e z é s C A M p r o g r a m c s o m a g o k I n t e r f é s z I n t e r f é s z ábra A szakértői rendszer felépítése a csigahajtások tervezésére, gyártására M I N Ő S Í T É S M é r é s, k i é r t é k e l é s C A Q s z o f t v e r e k I n t e r f é s z

7 c.) A teljes eljárás tartalma Az Intelligens Integrált Rendszer (a csigahajtásokra vonatkozóan) a következő feladatokat oldja meg. Tervezési specifikációk (koncepcionális tervezés) A felhasználó először megadja a tervezési specifikációkat. bemenő fordulatszám, sebesség, kinematikai áttétel, átviendő teljesítmény, tengelyhelyzetek, tengelytáv, stb. A program ezek alapján változatokat ajánl: modul, fogszámok, stb.

8 Részletes tervezés anyagválasztás (anyag adatbázisból), alapvető geometriai adatok meghatározása (13.2.ábra), ezek alapján geometriai tervezés, kapcsolódásvizsgálat és feszültség analízis (kapcsolódásból végeselemes módszerrel), a csiga és a kerék részletes terve. A terv ellenőrzése Ha valamely eredmény nem felel meg, módosítás következik. CAD rajz készítése Az eredmények alapján CAD rajz készül a csigáról és a csigakerékről, melyeket adatbázisba mentenek (emlék). Rapid-Prototyping eljárással modell készítése

9 Gyártás a szerszámok meghatározása, mind a csiga, mind a kerék gyártásához, CNC program generálása, korongprofil meghatározása (lefejtő CNC program generálás), egyéb adatok (pl. csigakerék marás beállítási adatai). Mérés A kiinduló adatok alapján adott felület CNC mérése, hibák elemzése és visszacsatolása a gyártási folyamatba (pl. korongprofil, gép- és szerszámbeállítások, stb.)

10 13.2. Intelligens automatizálás a csigahajtások tervezésében, gyártásában A nagyteljesítményű hajtópárok tervezése és gyártása mindig újabb és újabb problémákat vet fel mind a konstrukciós, mind pedig a technológiai tervezés területén. Az egyenes fogú hengeres fogáskerékpároktól kezdve a felhasználói igények növekedésével a legkülönfélébb hajtópár típusok jelentek meg, melyekkel szemben újabb követelményeket támasztottak: kinematikai (metsződő tengelyű, kitérő tengelyű hajtások), teljesítménynövelés, zajszintcsökkentés, stb.

11 Ezen követelmények egy része konstrukciós változtatásokat igényel, más része pedig gyártástechnológiai fejlesztésekkel elégíthető ki. Tekintettel arra, hogy a fenti üzemi jellemzőket befolyásoló tényezők (geometria, gyártási és szerelési pontosság, gyártási eljárás, stb.) egymással szorosan összefüggenek, a konstrukciót és a technológiát tervező mérnököknek magas szintű speciális tudásra van szükségük. Ugyanez vonatkozik a gyártást (pl. csigaköszörülés) és szerelést (pl. hordképbeállítás) végző szakemberekre is, mivel a kívánt üzemi jellemzők jelentős hányada a gyártás és a szerelés során biztosítható [171]. A hajtópárok gyártásának különleges jellegét mutatja az is, hogy egy-egy típus legyártásához speciális, egyedi megmunkálógépet fejlesztettek ki a szerszámgépgyártók, mivel univerzális gép e területen nem használható (pl.: Oerlikon, Gleason kúpkerékfogazó, Pfauter csigakerék-maró, Klingelnberg menetköszörű csigához, stb.).

12 13.2. ábra Spiroid hajtás CAD rajza (GM) i = 30, m = 1,33 mm, a = 35 mm, z 1 = 2, z 2 = 60

13 A tervezés és gyártás bonyolultsága az oka annak, hogy e tématerület -csigahajtópárok gyártása intelligens rendszerben - más területek intelligens automatizáltságához képest lemaradt, annak ellenére, hogy a fogazatokat megmunkáló szerszámgépek automatikus üzeműek. Kinematikai rendszerükben, automatikus utánállítási lehetőségükben megtestesítik a gyártáshoz szükséges szakértelmet, mely a tervezők tudásbázisát reprezentálja. Ez a potenciális előny indokolja azt, hogy a terméktervezés, a gyártástervezés és a gyártás többi összetevője is az intelligens automatizálás rendszerében történjen (13.3. ábra) [23], [45]. Az intelligens automatizálás alkalmazási területe az automatikus folyamat alapú (vizuális felismerés, mérés, elemzés, léptetés, stb.) szabályozásra van alapozva. Ennek megfelelően a gyártásban is intelligens berendezések alkalmazása szükséges, az elemek közötti kommunikáció biztosításával. (13.6. és ábra) Bár a teljes tervezés folyamatától elszakadni nem lehet, az alábbi elemek közül csak néhánnyal tudunk e helyen foglalkozni az intelligens automatizálás szemszögéből.

14 A teljes tervezés folyamata: piackutatás, terméktervezés specifikációja, koncepcionális tervezés, részletes tervezés, gyártás (13.4. és ábra), értékesítés. CNC köszörűkorong-lefejtőkészülék lehetővé teszi tetszőleges profilú csavarfelület előállítását. Az univerzális jellegű készülék működésének lényege a megfelelő köszörűkorong profil kialakítása. Számítógépes tervező munkahely a munkadarab felület vezérgörbéje, az emelkedés és a bekezdés adataiból kiindulva alkalmas a munkadarabbal kapcsolódó szerszámfelület, mint kétváltozós függvény előállítására (direkt módszer), valamint a szerszám legyártásához szükséges CNC korongszabályozó berendezés input adatainak mindenkori generálására. Ezáltal a tervezés és gyártás CAD/CAM integrációja valósul meg, amely CAQ fázissal is kiegészülhet.

15 A tervező munkahely a CAD fázisban olyan feladat megoldására is képes, amikor adott a tervezendő hajtóelem (csiga) származtató szerszámának felülete ill. élgörbéje és kettős burkolás elvén előállítandó a munkadarab felülete, mint kétváltozós függvény (indirekt eljárás). A CNC köszörűkorong lefejtő készülék a CAD/CAM CAQ integráció kulcseleme, amely megteremti a CIM rendszerbe építhető köszörű gyártócella létrehozásának lehetőségét. Ennek elvi felépítését a 13.3 ábra szemlélteti.

16 Adott a tervezendő hajtóelem (csiga) származtató szerszámának felülete ill. élgörbéje CAD: kettős burkolás elvén előállítjuk a mdb. felületét matematikai alakban: indirekt eljárás Adott a munkadarab felület vezérgőrbéje, az emelkedés és bekezdés adatai CAD: egy paraméter függvényben a vezérgörbével előállítjuk a mdb. matematikai felületét CAD: kettős burkolás elvén előállítjuk a munkadarabbal kapcsolódó szerszám felületet matematikai alakban: direkt eljárás CAM: CNC vezérlésű korongszabályozó berendezéssel előállítjuk a szerszámot. reg ábra Csavarfelületek előállítása CIM rendszerben CCD camera Az előállított szerszámmal megmunkáljuk a munkadarabot CAQ: 3D-s koordinátamérőgépen bemérjük az elkészült munkadarabot nem OUTPUT: Az elkészült munkadarab megfelelő Korrekció szükséges igen M ó d o s í t á s a CAD-CAM folyamat megfelelő fázisában

17 13.4. ábra A körívprofilú csigahajtás kapcsolóképének vizsgálata (m=9mm; a=280mm; i=25,5)

18 13.5. ábra Spiroid hajtások fejlesztése, a tanszéken történt gyártása a GM részére

19 Z Y CNC vezérlés Szabályozó korong Kiértékelõ PC Z X Köszörûkorong Y Adatrögzítõ PC A A M 5 : 1 Y 2F Z 2F L X 2F 0 Z Y 2F 2F A A Autofókusz CCD kamera ábra Folyamatosan változó köszörűkorong profil ellenőrzésének elméleti vázlata

20 13.7. ábra CNC köszörűkorong szabályozó berendezés a mérési rendszerrel [22] [23] (ME Gépgyártástechnológiai Tanszék, MTA kutatócsoport)

21 Az előzőekben említett elemek összefogásával melyek egyenként már működnek az ME Gépgyártástechnológiai Tanszéken kialakítható az intelligens rendszer. Ezek összefogását a szakértői rendszer hivatott megvalósítani. Ennek létrejöttével magasabb szintű rendszer alakítható ki holonikus gyártórendszer kifejlesztésével Bonyolult felületpárok előállítása holonikus gyártórendszerekben A holonikus gyártórendszerek információs kapcsolatát mutatjuk itt be a bonyolult felületpárok esetére, a bonyolult felületpárok (kúpos vagy hengeres csigahajtópár) megmunkálására alkalmas holonikus gyártórendszer példájaként. A gyártórendszert egy központi számítógép felügyeli. Egyik fő feladatot a menetköszörűgép vezérlő holon látja el, mely a CNC korongszabályozóval és vezérlőegységgel ellátott menetköszörűgépen kívül, a megvalósítandó termék befejező megmunkálását végző köszörűkorong profilját CCD kamerával ellenőrzi az intelligens mérőegység használatával. Ez szolgáltatja a CNC korongszabályozó működéséhez szükséges információt. Másik fő része a gyártórendszernek a legyártott termék méreteinek ellenőrzésére szolgáló számítógéppel vezérelt 3D-s mérőgép.

22 A holonikus (osztott gyártórendszerek egy fejlett szintjét jelentik az intelligens gyártórendszereknek (13.8. ábra). A holonikus gyártórendszer Artur Koestler úttörő munkájára van alapozva, melyet az 1960-as évek végén a biológiai és társadalmi rendszerek modellezése terén végzett. Olyan rendszereket alkalmazott, melyek önmagukban zárt egységekből állnak és képesek függetlenül funkcionálni de mindazonáltal függnek más egységektől is. Az ilyen rendszerek szerkezete ezen egységek hierarchiájával volt jellemezve és ezeket az egységeket holon -oknak nevezték [88]. A holonikus gyártást (angol mozaik betűi: HM) két ok miatt alakították ki: a ma gyártástechnológiai problémákra egy ígéretes megoldás, megfelelő koncepció a 21. század gyártórendszereire.

23 A holonikus gyártórendszerek magukba foglalják a gyártási tevékenységek minden részét a rendelés felvételtől, a tervezésen, gyártáson át a marketingig. Ez egy dinamikus rendszer, mely autonóm, együttműködő építő blokkokból (holonokból) van felépítve. A holonikus gyártórendszer benne lévő hierarchiákkal ön/újraszerveződésre képes, a környezetben vagy a gyártandó termékekben bekövetkező változásokat gyorsan adaptálják. Ezért a holonikus gyártórendszerek alkalmazása esetén a változtatások költsége drasztikusan lecsökkenthető. A holonikus gyártórendszerekben elkülöníthető egy információfolyam, valamint egy anyagfolyam.

24 Holonikus gyártórendszerek "A" objektum Információ Holon Gyártó Holon Szállító Holon Szerelő Holon Nyersanyag Feldolgozott termék "B" objektum Vásárlók Szállítás Megjegyzés: információ folyam anyag folyam ábra A holonikus gyártórendszerek általános koncepciója

25 A holonikus gyártórendszerekben megvan a lehetőség a következő előnyök szolgáltatására: A holonikus gyártórendszerek képesek a gyors ön rekonfigurációra válaszul a változásra és a bizonytalanságra mely elválaszthatatlan a XXI. századi gyártási környezetben. Az emberek szerepe határozottan számításba van véve a holonikus gyártórendszerek architektúrájában, így a vállalatok használhatják az emberek intellektuális képességeit és rugalmasságát. Az emberi és a gépi intelligencia holonokká való alakítása és az azokhoz tartozó együttműködő viselkedés lehetővé teszi a virtuális vállalatok kialakítását mind a cég határain belül és kívül is. Továbbá, a holonikus gyártórendszerek jelentik és magukba foglalják a következőket: A vállalat különféle forrásainak integrációja és rendszerré decentralizációja.

26 Emberi integráció. A holonikus gyártórendszerek kihasználják az emberi értelmet. A holonikus gyártórendszerek lehetővé teszik egy gyártórendszer rugalmas reakcióit megengedve a megfelelő mértékű automatizációt. Együttműködés. A holonoknak lehetőleg együtt kell működni más holonokkal hogy teljesen kiaknázzák képességüket. Modularitás. Minden holonnak interfésze van, hogy egy sor más holonnal tudjanak egymásra hatni, nem csak egy vagy két megjelölt interfésszel, és hogy lehetővé tegyen egy egyszerű holonikus gyártórendszer upgrading -et a holonok kicserélésével. Fejlesztés. A Holonikus Gyártórendszereket nem csak külső forrásból fejlesztik, (pl. mérnöki csoportokkal akik új módszereket fejlesztenek ki és installálnak, szoftverek, eszközök stb.) de a holonba épített képességükből is mint például a külső segítség nélküli öntanító és adaptáló résszel.

27 A csigahajtást tartalmazó hajtóműház holonikus gyártórendszerben történő gyártásának informatikai rendszere a ábrán követhető. Az ábra bemutatja, hogy a hajtóműház minden főbb elemének (pl.: csiga-csigakerék, hajtóműház, csapágykiválasztás és beépítés, stb.) gyártását egy-egy központi számítógép végzi, melyeket a vállalati fő számítógép vezérel. Innen kerül továbbításra, hogy pl., melyik típus kerül gyártásba és abból mennyi darabot kell gyártani, továbbá a gyártási határidők. A továbbiakban főleg csak a bonyolult felületpár (csiga- csigakerék) gyártására koncentrálunk. További lépés az elkészült munkadarabok alakjának és méretének ellenőrzése CCD kamerák segítségével.

28 Természetesen a legyártott alkatrészek háromkoordinátás mérőgépen történő bemérése egy további szép feladat. Ezen egyszerűsített rendszernél nem tekintettük feladatunknak a munkadarab szállításával, mozgatásával kapcsolatos logisztikai feladatokkal való foglalkozást. A gyártásban résztvevő elemek funkcióit és egymás közötti kapcsolatait úgy mutatjuk be, mintha egy rugalmas gyártócellát alkotnának, így nem térünk ki a rendszer más elemeivel való kapcsolatokra és egyéb funkcióikra, csak a csavarfelületek gyártásával és mérésével kapcsolatos funkciókkal foglalkozunk.

29 KÖZPONTI SZÁMÍTÓGÉP HOLON (INT.) Menetköszörűgép Mérőgép vezérlő vezérlő holon holon (intelligens) (intelligens) Vezérlő egység I CNC korongszabályozó Vezérlő egység II Menetköszörű gép Kezelő tábla 7 8 Mérőegység (CCD) Képkiértékelő PC-vel 9 3 koordinátás mérőgép 10 Kezelő személyzet ábra A rendszer struktúrája

30 A ábrán a struktúra elemeit téglalapokkal szemléltettük, míg a közöttük lévő információs kapcsolatokat (nyílhegyben végződő) folytonos vonalakkal ábrázoltuk. Az elemeket négyzetbe tett számokkal, míg az információs csatornákat körbe írt számokkal azonosítottuk. Az egyes elemek funkciói az információs kapcsolatok vonatkozásában az alábbiak [139]: a) Központi számítógép holon 1 [25] A matematikai modell alapján az aktualizált paraméterek felhasználásával előállítja az elméleti felület egyenletét, Előfeldolgozást végez: a menetköszörű gép 7 vezérléséhez, a CNC korongszabályozó 5 vezérléséhez, a 3 koordinátás mérőgép 10 vezérléséhez, a CCD kamerával rendelkező mérőegység 9 részére, A köszörűkorong lefejtésének minimalizálása alapján optimalizálja a menetköszörű gép 7 és a lefejtő berendezés mozgásait,

31 Feldolgozza a 3 koordinátás mérőgép 10 és a CCD kamerával és képkiértékelő szoftverrel rendelkező mérőegység által szolgáltatott eredményeket, szükség esetén korrekciót hajt végre a menetköszörű gép egységhez 4, Elvgézi a szükséges dokumentálásokat. 7 és a lefejtő berendezés vezérlő 9 b) Menetköszörűgép vezérlő holon 1 a központi számítógép holontól kapott adatok alapján vezérli a menetköszörű gép és a CNC korongszabályozó berendezés mozgását, A korongkopást figyelő CCD kamerával és képkiértékelő szoftverrel rendelkező mérőegységtől 9 érkező információkat összehasonlítja a központi számítógép holontól 1 kapott adatokkal és eltérés esetén korrekciót végez.

32 c) Mérőgép vezérlő holon 3 a központi számítógép holontól 1 kapott adatok alapján (elméleti felület) a szükséges pontokra vezérli a tapintót, A mért pontok előfeldolgozását követően az eredményeket a központi számítógépen holon 1 felé továbbítja. Az előbbi fő funkciók a kiemelt elemek esetében mindenképpen intelligens berendezéseket kívánnak meg. Természetesen a központi számítógép holon 1 által végzett előfeldolgozások, eredmény feldolgozások egy része leadható a többi vezérlő felé, amennyiben azok megfelelő intelligenciával rendelkeznek. Holonikus gyártórendszerben ezt a feltételt mind a menetköszörűgép vezérlő holon 2, mind a mérőgép vezérlő holon 3 teljesíti. A holonikus rendszer része a végeselem vizsgálat. A ábra az általunk tervezett és gyártott ívelt csiga és spiroid hajtás deformációvizsgálatát mutatja. [23] A következő ábrákon az ME Gépgyártástechnológiai Tanszéken történt fejlesztéseket mutatjuk be, amelyekkel oktathatóak napjaink korszerű, inteligens gyártórendszerei.

33 a) b) ábra Hajtópárok végeselemes vizsgálata [175] a) ívelt csigahajtópár, b) spiroid csigahajtópár

34 CNC köszörűkorong szabályozó [22] IBM RS/ 6000 CATIA V5R6 IBM RS/ 6000 MKC-500 megmunkáló központ EEN-400 CNC eszterga 1 I-DEAS 10.0 ProDesktop 2004 AutoCAD 2005 Inventor 8 Mechanical Desktop 8 hyperform v6 Expert MasterCAM 8.11 GLEDA GTIPROG TAUPROG CAD/CAM Labor ábra Az ME Gépgyártástechnológiai Tanszék intelligens eszközrendszere DEA típusú 3D-s mérőgép 10 Szerelő labor kapcsoló egyetemi hálózat

35 a) b) c) ábra Az ME Gépgyártástechnológiai Tanszékén üzembehelyezett Rapid Prototyping (Z400 típusú) berendezés a) a berendezés (üzembe helyezés 2003 jan.), b) orvosi implanktátum modell gyártás [56], c) gépészeti alkalmazás, (csigahajtás RP előállítása)

36 Szerelő labor SR-450 ROC POLY.P-42 ROC PC CAD/CAM Labor... PC PC PC PC Egyetemi hálózat Szerszámgépek Tanszék PC IBM RS/6000 IBM RS/6000 kapcsoló MFS-500 SIM 810 MUX mérő eszköz Gépgyártástechnológiai Tanszék RECARD-robot EPA-320 TC-3 ROC SIM 810 UNIM 830 PC MUX PC MUX PC MUX PLC PDP-DEA Meldas M0 PNC- 721 SIM 810 EEN-400 ERI-250 MKC ábra Az Miskolci Egyetem III., IV. műhelycsarnokának intelligens hálózata ROC Puffer PC CNC Grinding wheel dresser Villamos mérő labor PC TM-16 TM-16 Mechanikai Technológiai Tanszék Mérőszoba Mechatronikai labor Anyagmozgatás és Logisztika Tanszék

A HOLONIKUS GYÁRTÓRENDSZER OPTIMALIZÁLÁSI LEHETŐSÉGE

A HOLONIKUS GYÁRTÓRENDSZER OPTIMALIZÁLÁSI LEHETŐSÉGE Miskolci Egyetem, Multidiszciplináris tudományok, 1. kötet (2011) 1. szám, pp. 181-188. A HOLONIKUS GYÁRTÓRENDSZER OPTIMALIZÁLÁSI LEHETŐSÉGE Mándy Zoltán 1, Dudás Illés 2 1 tanársegéd, levelező doktorandusz

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI TERV. Kósa Péter műszaki oktató. A gyakorlati jegy megszerzésének feltétele: min. 51 pont elérése. Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta:

FOGLALKOZÁSI TERV. Kósa Péter műszaki oktató. A gyakorlati jegy megszerzésének feltétele: min. 51 pont elérése. Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta: FOGLALKOZÁSI TERV NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA Gépgyártástechnológia szakirányú gyakorlat II. tantárgy MŰSZAKI ALAPOZÓ ÉS GÉPGYÁRTTECHN. 2009/2010. tanév, II. félév TANSZÉK GMB. III. évfolyam Gyak.jegy, kredit:

Részletesebben

Szerszámgépek, méretellenőrzés CNC szerszámgépen

Szerszámgépek, méretellenőrzés CNC szerszámgépen Mérés CNC szerszámgépen Szerszámgépek, méretellenőrzés CNC szerszámgépen Dr. Markos Sándor BME GTT, SZMSZ Geometriai mérés CNC szerszámgépen? Nagy méretű munkadarabok. Szerszámbefogási hibák Szerszámgépmérés

Részletesebben

A gyártási rendszerek áttekintése

A gyártási rendszerek áttekintése SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR Gyártócellák (NGB_AJ018_1) A gyártási rendszerek áttekintése Bevezetés A tantárgy célja A gyártócellák c. tárgy átfogóan foglalkozik a gyártás automatizálás eszközeivel, ezen

Részletesebben

Gépipari alkatrészgyártás és szerelés technológiai tervdokumentáció készítésének számítógépes támogatása

Gépipari alkatrészgyártás és szerelés technológiai tervdokumentáció készítésének számítógépes támogatása MISKOLCI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR GÉPGYÁRTÁSTECHNOLÓGIAI TANSZÉK Gépipari alkatrészgyártás és szerelés technológiai tervdokumentáció készítésének számítógépes támogatása http://www.lib.uni-miskolc.hu/digital/

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék. Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék. Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens Tartalomjegyzék Bevezetés Termelési paradigma fogalma Paradigma váltások A CIM fogalmának

Részletesebben

Gyártástechnológia III. 1.előadás: Gépgyártástechnológia alapfogalmai. előadó: Dr. Szigeti Ferenc főiskolai tanár

Gyártástechnológia III. 1.előadás: Gépgyártástechnológia alapfogalmai. előadó: Dr. Szigeti Ferenc főiskolai tanár Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológiai Tanszék Gépészmérnöki szak Gyártástechnológia III 1.előadás: Gépgyártástechnológia alapfogalmai előadó: Dr. Szigeti Ferenc főiskolai tanár Gépgyártástechnológia

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI TERV. A gyakorlati jegy megszerzésének feltétele: min. 51 pont elérése. Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta:

FOGLALKOZÁSI TERV. A gyakorlati jegy megszerzésének feltétele: min. 51 pont elérése. Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta: FOGLALKOZÁSI TERV NYÍREGYHÁZI EGYETEM MŰSZAKI ALAPOZÓ, FIZIKA ÉS GÉPGYÁRTÁSTECHNOLÓGIA TANSZÉK B Szakirányú gyakorlat III. tantárgy 2016/2017. tanév, II. félév GMB. IV. évfolyam Gyak.jegy, kredit: 3 Tantárgy

Részletesebben

Keménymarás és/vagy szikraforgácsolás. Dr. Markos Sándor, Szerszámgyártók Magyarországi Szövetsége

Keménymarás és/vagy szikraforgácsolás. Dr. Markos Sándor, Szerszámgyártók Magyarországi Szövetsége Keménymarás és/vagy szikraforgácsolás Gyártástechnológiai trendek Nagy sebességű megmunkálások alkalmazásának fejlődése Lineár motoros hajtások alkalmazásának bővülése Párhuzamos kinematika alkalmazása

Részletesebben

International GTE Conference MANUFACTURING 2012. 14-16 November, 2012 Budapest, Hungary. Ákos György*, Bogár István**, Bánki Zsolt*, Báthor Miklós*,

International GTE Conference MANUFACTURING 2012. 14-16 November, 2012 Budapest, Hungary. Ákos György*, Bogár István**, Bánki Zsolt*, Báthor Miklós*, International GTE Conference MANUFACTURING 2012 14-16 November, 2012 Budapest, Hungary MÉRŐGÉP FEJLESZTÉSE HENGERES MUNKADARABOK MÉRETELLENŐRZÉSÉRE Ákos György*, Bogár István**, Bánki Zsolt*, Báthor Miklós*,

Részletesebben

CAD Rendszerek I. Sajátosság alapú tervezés - Szinkron modellezés

CAD Rendszerek I. Sajátosság alapú tervezés - Szinkron modellezés CAD Rendszerek I. Sajátosság alapú tervezés - Szinkron modellezés Farkas Zsolt Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gép- és Terméktervezés Tanszék 1/ 14 Tartalom -Sajátosság alapú tervezés:

Részletesebben

FIATAL MŰSZAKIAK TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAKA

FIATAL MŰSZAKIAK TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAKA FIATAL ŰSZAKIAK TUDOÁNYOS ÜLÉSSZAKA Kolozsvár, 2004. március 26-27. ÍVLT PROFILÚ CSIGA GOTRIAI ÉRTZÉS ÉS VÉGSL ANALÍZIS Prof. Dr. Dr.h.c. Dudás Illés 1, Tóth Gábor 2 Abstract The paper contains the determination

Részletesebben

Foglalkozási napló. Autógyártó 11. évfolyam

Foglalkozási napló. Autógyártó 11. évfolyam Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Autógyártó 11. évfolyam (OKJ száma: 34 521 01) szakma gyakorlati oktatásához A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

CNC gépek szerszámellátása

CNC gépek szerszámellátása CNC gépek szerszámellátása Magyarkúti József BGK-AGI 2009 Figyelem! Az előadásvázlat nem helyettesíti a tankönyvet Dr. Nagy P. Sándor: Gyártóberendezések és rendszerek I.-II., BMF Czéh Mihály Hervay Péter

Részletesebben

A 146. sorszámú Mechatronikus-karbantartó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 146. sorszámú Mechatronikus-karbantartó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 146. sorszámú Mechatronikus-karbantartó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 523 01 1.2.

Részletesebben

Budapesti Mûszaki Fõiskola Rejtõ Sándor Könnyûipari Mérnöki Kar Médiatechnológiai Intézet Nyomdaipari Tanszék. Karbantartás-szervezés a nyomdaiparban

Budapesti Mûszaki Fõiskola Rejtõ Sándor Könnyûipari Mérnöki Kar Médiatechnológiai Intézet Nyomdaipari Tanszék. Karbantartás-szervezés a nyomdaiparban Budapesti Mûszaki Fõiskola Rejtõ Sándor Könnyûipari Mérnöki Kar Médiatechnológiai Intézet Nyomdaipari Tanszék Karbantartás-szervezés a nyomdaiparban 6. előadás Karbantartás irányítási információs rendszer

Részletesebben

A gyártástervezés modelljei. Dr. Mikó Balázs

A gyártástervezés modelljei. Dr. Mikó Balázs Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet ermelési folyamatok II. A gyártástervezés modelljei Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu

Részletesebben

Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta:

Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta: FOGLALKOZÁSI TERV Nyíregyházi Főiskola Gyártórendszerek tervezése c. tan- 2009/2010. tanév, II. félév GM.III. évfolyam Gyak.jegy, 2 kredit tárgy Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológia Tanszék Tanítási

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Gépi forgácsoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 4 521 0 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és értékelése

Részletesebben

GYÁRTÁSAUTOMATIZÁLÁS

GYÁRTÁSAUTOMATIZÁLÁS Megmunkálási technológiák AJ003_2 Gépészmérnöki (BSc) szak GYÁRTÁSAUTOMATIZÁLÁS Összeállította: Dr. Pintér József GYÁRTÁSAUTOMATIZÁLÁS 1. A rugalmas gyártás alapfogalmai 2. Rugalmas gyártócella (Flexible

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék 2012/13 1. félév 4. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens A CIM fejlődése Specializálódás (1980-as évek vége) A termelővállalatokat

Részletesebben

CNC-forgácsoló tanfolyam

CNC-forgácsoló tanfolyam CNC-forgácsoló tanfolyam I. Óra felosztási terv Azonosító Megnevezése Elmélet 0110-06 0225-06 0227-06 Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok Általános anyagvizsgálatok

Részletesebben

TERMÉKTERVEZÉS NUMERIKUS MÓDSZEREI. 1. Bevezetés

TERMÉKTERVEZÉS NUMERIKUS MÓDSZEREI. 1. Bevezetés TERMÉKTERVEZÉS NUMERIKUS MÓDSZEREI Dr. Goda Tibor egyetemi docens Gép- és Terméktervezés Tanszék 1. Bevezetés 1.1. A végeselem módszer alapjai - diszkretizáció, - szerkezet felbontása kicsi szabályos elemekre

Részletesebben

3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció

3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 14. Digitális Alakzatrekonstrukció - Bevezetés http://cg.iit.bme.hu/portal/node/312 https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/viiima01 Dr. Várady Tamás, Dr.

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM. CAD-CAM INFORMATIKUS OKJ azonosító: 54 481 01. Szolnok

KÉPZÉSI PROGRAM. CAD-CAM INFORMATIKUS OKJ azonosító: 54 481 01. Szolnok KÉPZÉSI PROGRAM CAD-CAM INFORMATIKUS OKJ azonosító: 54 481 01 Szolnok 2015 KÉPZÉSI PROGRAM Megnevezése OKJ azonosító 54 481 01 A képzési program CAD-CAM informatikus A képzés során megszerezhető kompetenciák

Részletesebben

5. Az NC programozás alapjai. Az NC technika fejlődése

5. Az NC programozás alapjai. Az NC technika fejlődése 5. Az NC programozás alapjai Az NC (Numerical Control) az automatizálás egyik specifikus formája A vezérlés a parancsokat az alkatrészprogramból ismeri Az alkatrészprogram alfanumerikus karakterekből áll

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Gépi forgácsoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 521 03 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

8., ELŐADÁS VIRTUÁLIS LOGISZTIKAI KÖZPONTOK ALKALMAZÁSAI. Klaszter, mint virtuális logisztikai központ

8., ELŐADÁS VIRTUÁLIS LOGISZTIKAI KÖZPONTOK ALKALMAZÁSAI. Klaszter, mint virtuális logisztikai központ 8., ELŐADÁS VIRTUÁLIS LOGISZTIKAI KÖZPONTOK ALKALMAZÁSAI Klaszter, mint virtuális logisztikai központ Feladatai: a beszállítói feladatok kis és középvállalatok versenyképességeinek fokozása érdekében,

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Gépgyártástechnológiai technikus szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 521 03 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

Ember és robot együttműködése a gyártásban Ipar 4.0

Ember és robot együttműködése a gyártásban Ipar 4.0 Helyszín: MTA Székház, Felolvasóterem Időpont: 2017. November 7. Ember és robot együttműködése a gyártásban Ipar 4.0 Dr. Erdős Ferenc Gábor MTA SZTAKI Fejlett robotika ígérete A fejlett robotika és az

Részletesebben

A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak és témakörök óraszáma évfolyamonként /13.

A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak és témakörök óraszáma évfolyamonként /13. Szakmai követelmény- modul A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak és témakörök óraszáma évfolyamonként Tantárgyak, témakörök Ágazati szakközépiskolai képzés óraszáma a közismereti oktatással

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI TERV. A gyakorlati jegy megszerzésének feltétele: min. 51 pont elérése. Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta:

FOGLALKOZÁSI TERV. A gyakorlati jegy megszerzésének feltétele: min. 51 pont elérése. Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta: FOGLALKOZÁSI TERV NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA MŰSZAKI ALAPOZÓ ÉS GÉPGYÁRTTECHN. TANSZÉK Szakirányú gyakorlat I. tantárgy 2010/2011. tanév, I. félév GM1B. III. évfolyam Gyak.jegy, kredit: 2 Tanítási hetek száma:

Részletesebben

3D - geometriai modellezés, alakzatrekonstrukció, nyomtatás

3D - geometriai modellezés, alakzatrekonstrukció, nyomtatás 3D - geometriai modellezés, alakzatrekonstrukció, nyomtatás 15. Digitális Alakzatrekonstrukció Méréstechnológia, Ponthalmazok regisztrációja http://cg.iit.bme.hu/portal/node/312 https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/viiiav54

Részletesebben

II. rész: a rendszer felülvizsgálati stratégia kidolgozását támogató funkciói. Tóth László, Lenkeyné Biró Gyöngyvér, Kuczogi László

II. rész: a rendszer felülvizsgálati stratégia kidolgozását támogató funkciói. Tóth László, Lenkeyné Biró Gyöngyvér, Kuczogi László A kockázat alapú felülvizsgálati és karbantartási stratégia alkalmazása a MOL Rt.-nél megvalósuló Statikus Készülékek Állapot-felügyeleti Rendszerének kialakításában II. rész: a rendszer felülvizsgálati

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Gáz- és hőtermelő berendezés-szerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 35 52 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

Ipari robotok megfogó szerkezetei

Ipari robotok megfogó szerkezetei IPARI ROBOTOK Ipari robotok megfogó szerkezetei 6. előadás Dr. Pintér József Tananyag vázlata Ipari robotok megfogó szerkezetei 1. Effektor fogalma 2. Megfogó szerkezetek csoportosítása 3. Mechanikus megfogó

Részletesebben

Miskolci Egyetem, Gyártástudományi Intézet, Prof. Dr. Dudás Illés

Miskolci Egyetem, Gyártástudományi Intézet, Prof. Dr. Dudás Illés 3. SÍK FELÜLETEK MEGMUNKÁLÁSA Sík felületek (SF) legtöbbször körrel vagy egyenes alakzatokkal határolt felületként fordulnak elő. A SF-ek legáltalánosabb megmunkálási lehetőségeit a 3.. ábra szemlélteti.

Részletesebben

A Borsodi Műhely Kft. gépalkatrész gyártó középvállalat, győri telephelyére, Hőkezelő segédmunkás munkakörbe. munkatársat keres.

A Borsodi Műhely Kft. gépalkatrész gyártó középvállalat, győri telephelyére, Hőkezelő segédmunkás munkakörbe. munkatársat keres. A gépalkatrész gyártó középvállalat, győri Hőkezelő segédmunkás munkakörbe Hőkezelésre előkészített és már hőkezelt munkadarabok mozgatása, készülékekre helyezése A tevékenységhez előírt dokumentációs

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM ÓRATERVEK

PEDAGÓGIAI PROGRAM ÓRATERVEK PEDAGÓGIAI PROGRAM ÓRATERVEK ÚJPESTI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ MŰSZAKI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 2014. 1 Tartalomjegyzék ÓRATERVEK A 2013. SZEPTEMBER 1. UTÁN INDULT OSZTÁLYOKNAK...3 Villamosipar és elektronika

Részletesebben

Mobil Gamma-log berendezés hajtásláncának modellezése LOLIMOT használatával

Mobil Gamma-log berendezés hajtásláncának modellezése LOLIMOT használatával Mobil Gamma-log berendezés hajtásláncának modellezése LOLIMOT használatával Füvesi Viktor 1, Kovács Ernő 2, Jónap Károly 3, Vörös Csaba 4 1,4 tudományos s. munkatárs, 2 PhD, egyetemi docens, 3 PhD, tudományos

Részletesebben

Elektronikai technikus SZAKKÉPZÉS SZAKMAI PROGRAMJA

Elektronikai technikus SZAKKÉPZÉS SZAKMAI PROGRAMJA Elektronikai technikus SZAKKÉPZÉS SZAKMAI PROGRAMJA A szakképzés megnevezése: Elektronikai technikus A szakképzés azonosító száma: 54 523 01 0000 00 00 Hozzárendelt FEOR szám: 3121 1. A szakképzés szervezésének

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék. Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék. Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens Rugalmas gyártórendszerek Milyen gyártóberendezés-csoport tekinthető rugalmas gyártórendszernek?

Részletesebben

A CAD rendszerek felépítése,szolgáltatások szintje Integrált gépészeti tervező rendszerek Analízis, technológiai modul Programozási lehetőségek

A CAD rendszerek felépítése,szolgáltatások szintje Integrált gépészeti tervező rendszerek Analízis, technológiai modul Programozási lehetőségek A CAD rendszerek felépítése,szolgáltatások szintje Integrált gépészeti tervező rendszerek Analízis, technológiai modul Programozási lehetőségek II. előadás 2010. április 7. 1/14 A CAD rendszerek felépítése

Részletesebben

Házi feladat Dr Mikó Balázs - Gyártástechnológia II. 5

Házi feladat Dr Mikó Balázs - Gyártástechnológia II. 5 Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gyártástechnológia II. BAGGT23NND/NLD 01A - Bevezetés, Alapfogalmak Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu

Részletesebben

EUREKA & EUROSTARS. Inkrementális Lemezalakítás. Egy sikeres EUREKA projekt az Észak-Magyarországi régióban

EUREKA & EUROSTARS. Inkrementális Lemezalakítás. Egy sikeres EUREKA projekt az Észak-Magyarországi régióban EUREKA & EUROSTARS Inkrementális Lemezalakítás Egy sikeres EUREKA projekt az Észak-Magyarországi régióban Prof. Dr. Tisza Miklós Mechanikai Technológiai Tanszék Miskolc EUREKA & EUROSTARS projekt tájékoztató

Részletesebben

3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció

3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 15. Digitális Alakzatrekonstrukció Méréstechnológia, Ponthalmazok regisztrációja http://cg.iit.bme.hu/portal/node/312 https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/viiima01

Részletesebben

TANMENET. Tanév: 2014/2015. Szakképesítés száma: 34 521 03. Követelménymodul: Követelménymodul száma: 10176-12. Tantárgy: Tananyag típus: Évfolyam:

TANMENET. Tanév: 2014/2015. Szakképesítés száma: 34 521 03. Követelménymodul: Követelménymodul száma: 10176-12. Tantárgy: Tananyag típus: Évfolyam: TANMENET Tanév: 2014/2015 Szakképesítés megnevezése: Gépi forgácsoló Szakképesítés száma: 34 521 03 Követelménymodul: Marós feladatok Követelménymodul száma: 10176-12 Tantárgy: Tananyag típus: Évfolyam:

Részletesebben

Kísérleti üzemek az élelmiszeriparban alkalmazható fejlett gépgyártás-technológiai megoldások kifejlesztéséhez, kipróbálásához és oktatásához

Kísérleti üzemek az élelmiszeriparban alkalmazható fejlett gépgyártás-technológiai megoldások kifejlesztéséhez, kipróbálásához és oktatásához 1 Nemzeti Workshop Kísérleti üzemek az élelmiszeriparban alkalmazható fejlett gépgyártás-technológiai megoldások kifejlesztéséhez, kipróbálásához és oktatásához Berczeli Attila Campden BRI Magyarország

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék. Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék. Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens A CIM fejlődése Specializálódás (1980-as évek vége) A termelővállalatokat a munkamegosztás

Részletesebben

CAD/CAM, CNC programozó technológus (FAT lajstromszám: PL-5608)

CAD/CAM, CNC programozó technológus (FAT lajstromszám: PL-5608) CAD/CAM, CNC programozó technológus (FAT lajstromszám: PL-5608) Tanfolyam kezdés (befejezés) várható időpontja: 2013. november 30. 09:00-2014. június 2014. május - 2015. január Tanfolyami díj: A képzőnél

Részletesebben

CAD technikák A számítógépes tervezési módszerek hatása a tervezési folyamatokra

CAD technikák A számítógépes tervezési módszerek hatása a tervezési folyamatokra A számítógépes tervezési módszerek hatása a tervezési folyamatokra VII. előadás 2008. március 31. A számítógéppel segített tervezés napjainkra már ipari technológiává vált. A mai integrált terméktervező

Részletesebben

FIA TAL MŰSZAKIAK TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAKA

FIA TAL MŰSZAKIAK TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAKA FIA TAL MŰSZAKIAK TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAKA Kolozsvár, 2002. március 22-23. KÖSZÖRŰKORONG KOPÁSÁNAK FOLYAMATOS FELÜGYELETE Prof. Dr. Dudás Illés, Szentesi Attila, Tóth Gábor ABSTRACT For the moment be current

Részletesebben

3D-s számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció

3D-s számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 3D-s számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 14. Digitális Alakzatrekonstrukció - Bevezetés http://cg.iit.bme.hu/portal/node/312 https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/viiiav08 Dr. Várady Tamás,

Részletesebben

Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium // OKJ: Elektronikai technikus szakképesítés.

Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium // OKJ: Elektronikai technikus szakképesítés. 1 rész 090006 090006/1gy nap nap nap 4. nap 5. nap 6. nap tevékenység 2014.05.13 2014.06.11 2014.06.12 Internetről szakmai dokumentumok letöltése, belőle prezentáció készítése VIZSGAREND A vizsgaszervező

Részletesebben

Korszerű szerszámgépek

Korszerű szerszámgépek SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR SZERSZÁMGÉPEK (NGB_AJ009_2) Korszerű szerszámgépek Összeállította: Dr. Pintér József 2011.09.26. Korszerű szerszámgépek 1 Korszerű szerszámgépek VÁZLAT 1. Kinematikai alapok,

Részletesebben

SONIMA. Az Ön partnere a moduláris üzleti szolgáltatások terén

SONIMA. Az Ön partnere a moduláris üzleti szolgáltatások terén SONIMA Az Ön partnere a moduláris üzleti szolgáltatások terén 1 Moduláris megoldások Manufacturing Gyártás Assembly Szerelés Industrial Ipari Cleaning tisztítás Warehousing Raktározás Logisztika Logistics

Részletesebben

DENER Plazmavágók. Típus: Mitsubishi DNR-I 1530 CNC. Dener plazmavágás. Dener plazmavágók. http://www.dener.com/sayfa/89/plasma-cutting.

DENER Plazmavágók. Típus: Mitsubishi DNR-I 1530 CNC. Dener plazmavágás. Dener plazmavágók. http://www.dener.com/sayfa/89/plasma-cutting. DENER Plazmavágók Dener plazmavágás Dener plazmavágók http://www.dener.com/sayfa/89/plasma-cutting.html Típus: Mitsubishi DNR-I 1530 CNC A képek illusztrációk A képek illusztrációk A képek illusztrációk

Részletesebben

Intelligens partner rendszer virtuális kórházi osztály megvalósításához

Intelligens partner rendszer virtuális kórházi osztály megvalósításához Intelligens partner rendszer virtuális kórházi osztály megvalósításához 1. Célkitűzések A pályázat célja egy virtuális immunológiai osztály kialakítása, amelynek segítségével a különböző betegségekkel

Részletesebben

Parametrikus tervezés

Parametrikus tervezés 2012.03.31. Statikus modell Dinamikus modell Parametrikus tervezés Módosítások a tervezés folyamán Konstrukciós variánsok (termékcsaládok) Parametrikus Modell Parametrikus tervezés Paraméterek (változók

Részletesebben

Költségbecslési módszerek a szerszámgyártásban. Tartalom. CEE-Product Groups. Költségbecslés. A költségbecslés szerepe. Dr.

Költségbecslési módszerek a szerszámgyártásban. Tartalom. CEE-Product Groups. Költségbecslés. A költségbecslés szerepe. Dr. Gépgyártástechnológia Tsz Költségbecslési módszerek a szerszámgyártásban Szerszámgyártók Magyarországi Szövetsége 2003. december 11. 1 2 CEE-Product Groups Tartalom 1. Költségbecslési módszerek 2. MoldCoster

Részletesebben

Forgácsoló megmunkálások áttekintése 2.

Forgácsoló megmunkálások áttekintése 2. Gyártócellák (NGB_AJ018_1) Forgácsoló megmunkálások áttekintése 2. Bevezetés Dr. Pintér József 2 Tartalom A forgácsolási eljárások csoportosítása Esztergálás és változatai Fúrás és változatai Marás és

Részletesebben

Korszerű mérőeszközök alkalmazása a gépszerkezettan oktatásában

Korszerű mérőeszközök alkalmazása a gépszerkezettan oktatásában Korszerű mérőeszközök alkalmazása a gépszerkezettan oktatásában Dr. Kátai László, tanszékvezető, egyetemi docens Mechanikai és Géptani Intézet Gépszerkezettan Tanszék Bevezetés Gépszerkezettan a tantervben

Részletesebben

Foglalkozási napló. Elektromechanikai műszerész

Foglalkozási napló. Elektromechanikai műszerész Foglalkozási ló a 20 /20. tanévre Elektromechanikai műszerész (OKJ száma: 34 522 01) szakma gyakorlati oktatásához 10. évfolyam A ló vezetéséért felelős: A ló megnyitásának dátuma: A ló lezárásának dátuma:

Részletesebben

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR 30 MB DOMBORA SÁNDOR BEVEZETÉS (INFORMATIKA, INFORMATIAKI FÜGGŐSÉG, INFORMATIKAI PROJEKTEK, MÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI FELADATOK TALÁKOZÁSA, TECHNOLÓGIÁK) 2016. 09. 17. MMK- Informatikai

Részletesebben

CAD/CAM, CNC-programozó technológus

CAD/CAM, CNC-programozó technológus CAD/CAM, CNC-programozó technológus Tanfolyam kezdés várható időpontja: 009. november Tanfolyami díj: A képzőnél* történő jelentkezésnél 130.000,-Ft Részletfizetés lehetséges Tanfolyam díj tartalmazza:

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék 2012/13 2. félév 4. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens Gyártórendszerek egyszerűsített irányítási modellje Zavaró

Részletesebben

Nagy pontosságú 3D szkenner

Nagy pontosságú 3D szkenner Tartalom T-model Komponensek Előzmények Know-how Fejlesztés Pilot projektek Felhasználási lehetőségek 1 T-model: nagy pontosságú aktív triangulációs 3D lézerszkenner A 3D szkennert valóságos tárgyak 3D

Részletesebben

Szerszámgépek 1. előadás 2007. Február 13. Szerszámg. 1. előad. Miskolc - Egyetemváros 2006/2007 2.félév

Szerszámgépek 1. előadás 2007. Február 13. Szerszámg. 1. előad. Miskolc - Egyetemváros 2006/2007 2.félév Szerszámg mgépek 1. előad adás Miskolc - Egyetemváros 2006/2007 2.félév 1 A Szerszámg mgépek Tanszékének nek rövid r bemutatása A Gépészmérnöki és Informatikai Kar meghatározó szaktanszéke, jelentős ipari

Részletesebben

Andó Mátyás Felületi érdesség matyi.misi.eu. Felületi érdesség. 1. ábra. Felületi érdességi jelek

Andó Mátyás Felületi érdesség matyi.misi.eu. Felületi érdesség. 1. ábra. Felületi érdességi jelek 1. Felületi érdesség használata Felületi érdesség A műszaki rajzokon a geometria méretek tűrése mellett a felületeket is jellemzik. A felületek jellemzésére leginkább a felületi érdességet használják.

Részletesebben

Foglalkozási napló. CAD-CAM informatikus 14. évfolyam

Foglalkozási napló. CAD-CAM informatikus 14. évfolyam Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre CAD-CAM informatikus 14. évfolyam (OKJ száma: 54 41 01) szakma gyakorlati oktatásához A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

Logisztikai szimulációs módszerek

Logisztikai szimulációs módszerek Üzemszervezés Logisztikai szimulációs módszerek Dr. Juhász János Integrált, rugalmas gyártórendszerek tervezésénél használatos szimulációs módszerek A sztochasztikus külső-belső tényezőknek kitett folyamatok

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre CNC gépkezelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 35 521 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

- Bemutatkozás - Az innováció a tradíciónk!

- Bemutatkozás - Az innováció a tradíciónk! - Bemutatkozás - Az innováció a tradíciónk! 1 I. Alapítás, fejlődésünk Alapítás: A társaság neve Tulajdonosok Vezető Alkalmazottak száma Fő tevékenység 1989., ASK Kft. (Budapest) + 11 mérnök HNS Műszaki

Részletesebben

FOGASKERÉKGYÁRTÁS FOGASKEREKEK FOGASKERÉKGYÁRTÁS FOGASKERÉKGYÁRTÁS FOGASKERÉKGYÁRTÁS FOGASKERÉKGYÁRTÁS. Dr. Szmejkál Attila Ozsváth Péter

FOGASKERÉKGYÁRTÁS FOGASKEREKEK FOGASKERÉKGYÁRTÁS FOGASKERÉKGYÁRTÁS FOGASKERÉKGYÁRTÁS FOGASKERÉKGYÁRTÁS. Dr. Szmejkál Attila Ozsváth Péter 2007-2008 / I. félév FOGASKERÉKGYÁRTÁS Dr. Szmejkál Attila Ozsváth Péter Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar Járműgyártás és javítás Tanszék H-1111, Budapest Bertalan L.

Részletesebben

Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium -/-/031617 OKJ: 54 523 04 1000 00 00. Automatikai technikus szakképesítés.

Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium -/-/031617 OKJ: 54 523 04 1000 00 00. Automatikai technikus szakképesítés. Informatikai, munkaszervezési és tervezési, technológiai alaptevékenységek végzése 1 rész 090011 090011/1gy nap nap nap 4. nap 5. nap 6. nap tevékenység 20105.14 20106.18 Internetről szakmai dokumentumok

Részletesebben

Hegesztő üzemi technológus

Hegesztő üzemi technológus pedig Békéscsabán (PPM) található. Az OROS Divízió tevékenysége mezőgazdasági és építőipari gépgyártásra terjed ki. Elsősorban hazai, nyugat és kelet-európai, valamint észak-amerikai piacokat szolgál ki.

Részletesebben

5.2 Rugalmas gyártórendszerek alrendszerei. a) A megmunkáló alrendszer és elemei. Megmunkáló alrendszer. Megmunkáló központ

5.2 Rugalmas gyártórendszerek alrendszerei. a) A megmunkáló alrendszer és elemei. Megmunkáló alrendszer. Megmunkáló központ Megmunkáló alrendszer 5.2 Rugalmas gyártórendszerek alrendszerei a munkadarabokon a technológiai műveletek elvégzése gyártóberendezések készülékek szerszámok mérőeszközök Anyagmozgatási alrendszer a munkadarabok

Részletesebben

Ejtési teszt modellezése a tervezés fázisában

Ejtési teszt modellezése a tervezés fázisában Antal Dániel, doktorandusz, Miskolci Egyetem Robert Bosch Mechatronikai Tanszék Szabó Tamás, egyetemi docens, Ph.D., Miskolci Egyetem Robert Bosch Mechatronikai Tanszék Szilágyi Attila, egyetemi adjunktus,

Részletesebben

NYF-MMFK Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológia Tanszék gépészmérnöki szak III. évfolyam

NYF-MMFK Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológia Tanszék gépészmérnöki szak III. évfolyam FOLYAMATTERVEZÉS B Tantárgy kódja: GM 2505 Meghirdetés féléve: 5. Össz-óraszám (elm. + gyak.): 28 5. 14 1 1 14 14 Összesen: 14 14 Előfeltétel (tantárgyi kód): GM 1302 Tantárgyfelelős neve: Dr. Végső Károly

Részletesebben

2651. 1. Tételsor 1. tétel

2651. 1. Tételsor 1. tétel 2651. 1. Tételsor 1. tétel Ön egy kft. logisztikai alkalmazottja. Ez a cég új logisztikai ügyviteli fogalmakat kíván bevezetni az operatív és stratégiai működésben. A munkafolyamat célja a hatékony készletgazdálkodás

Részletesebben

Egyedi megoldások az élet bármely területére az ön igényei szerint!

Egyedi megoldások az élet bármely területére az ön igényei szerint! Egyedi megoldások az élet bármely területére az ön igényei szerint! Tevékenységünk A célgépgyártás fejlődésében jelentkező igények időbeni felismerése alapozta meg azt a döntést, hogy cégünk 2002- ben

Részletesebben

06A Furatok megmunkálása

06A Furatok megmunkálása Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gyártástechnológia II. BAGGT23NND/NLD 06A Furatok megmunkálása Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu

Részletesebben

Mechatronikai és Logisztikai Kiválósági Központ eredményei, beszámoló a vállalt feladatokról

Mechatronikai és Logisztikai Kiválósági Központ eredményei, beszámoló a vállalt feladatokról Mechatronikai és Logisztikai Kiválósági Központ eredményei, beszámoló a vállalt feladatokról Prof. Dr. Illés Béla dékán, tanszékvezető egyetemi tanár Miskolc, 2012.06.05. Prezentáció felépítése Kiválósági

Részletesebben

NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM

NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM OSZTV 2014/2015 DÖNTŐ Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 54 481 01 CAD-CAM informatikus Vizsgafeladat megnevezése: CNC gépkezelés

Részletesebben

Gyártástechnológia II.

Gyártástechnológia II. Gyártástechnológia II. BAGGT23NNB Technológiai dokumentáció Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.bmf.hu Tartalom Alapfogalmak Technológiai dokumentumok Elıgyártmányok Gyártási hibák, ráhagyások Bázisok és készülékek

Részletesebben

10. Az NC programozás alapjai. Az NC technika fejlődése. Az NC technika rugalmas automatizált. nagy termelékenység

10. Az NC programozás alapjai. Az NC technika fejlődése. Az NC technika rugalmas automatizált. nagy termelékenység 10. Az NC programozás alapjai Az NC (Numerical lcontrol) az automatizálás ti egyik specifikus formája A vezérlés a parancsokat az alkatrészprogramból ismeri Az alkatrészprogram alfanumerikus karakterekből

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR GÉPIPARI AUTOMATIZÁLÁS 2. LGB_AJ005_2. Gépészmérnöki (BSc) szak NC, CNC TECHNOLÓGIA. Összeállította: Dr.

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR GÉPIPARI AUTOMATIZÁLÁS 2. LGB_AJ005_2. Gépészmérnöki (BSc) szak NC, CNC TECHNOLÓGIA. Összeállította: Dr. GÉPIPARI AUTOMATIZÁLÁS 2. LGB_AJ005_2 Gépészmérnöki (BSc) szak NC, CNC TECHNOLÓGIA Összeállította: Dr. Pintér József 1. NC-technika alapfogalmak 2. NC-technika fejlődéstörténete 3. NC, CNC szerszámgépek

Részletesebben

Mikrométerek Tolómérők Mélységmérők Mérőórák Belső mikrométerek Mérőhasábok Sztereo mikroszkópok Mérőmikroszkópok Profil projektorok

Mikrométerek Tolómérők Mélységmérők Mérőórák Belső mikrométerek Mérőhasábok Sztereo mikroszkópok Mérőmikroszkópok Profil projektorok Mikrométerek Tolómérők Mélységmérők Mérőórák Belső mikrométerek Mérőhasábok Sztereo mikroszkópok Mérőmikroszkópok Profil projektorok ELLENŐRZÖTT NÉMET MINŐSÉG Mikrométerek Felbontás: digitális 0.001 mm,

Részletesebben

Gyakorlati segédlet a tervezési feladathoz

Gyakorlati segédlet a tervezési feladathoz Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Gyakorlati segédlet a tervezési feladathoz Mechanikai megmunkálás (OFM, FM BSC) és Ipari Technológiák II.

Részletesebben

Információ menedzsment

Információ menedzsment Információ menedzsment Szendrői Etelka Rendszer- és Szoftvertechnológiai Tanszék szendroi@witch.pmmf.hu Szervezetek felépítése Szervezetek közötti információáramlás Információ fogadás Elosztás Új információk

Részletesebben

Termelési folyamat logisztikai elemei

Termelési folyamat logisztikai elemei BESZERZÉSI LOGISZTIKA Termelési logisztika Beszállítás a technológiai folyamat tárolójába Termelés ütemezés Kiszállítás a technológiai sorhoz vagy géphez Technológiai berendezés kiválasztása Technológiai

Részletesebben

Vezetői információs rendszer

Vezetői információs rendszer Vezetői információs rendszer A stratégiai tervezés (általában a tervezés) elemzések, döntések, választások sorozata, melynek során a stratégiai menedzsmentnek elemeznie kell a környezetet, a szervezet

Részletesebben

GÉPÉSZET ÁGAZAT. A képzés négy + egy éves. A szakmai oktatás célja:

GÉPÉSZET ÁGAZAT. A képzés négy + egy éves. A szakmai oktatás célja: 0404 GÉPÉSZET ÁGAZAT A képzés négy + egy éves A szakmai oktatás célja: a műszaki szemlélet kialakítása műszaki feladatmegoldó képesség fejlesztése a technológiai és termelési fejlesztő-tervezőmunka néhány

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék 2016/17 1. félév 5. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens A termelésinformatika alapjai

Részletesebben

7. Koordináta méréstechnika

7. Koordináta méréstechnika 7. Koordináta méréstechnika Coordinate Measuring Machine: CMM, 3D-s mérőgép Egyiptomi piramis kövek mérése i.e. 1440 Egyiptomi mérővonalzó, Amenphotep fáraó (i.e. 1550) alkarjának hossza: 524mm A koordináta

Részletesebben

Méretlánc átrendezés a gyakorlatban

Méretlánc átrendezés a gyakorlatban Méretlánc átrendezés a gyakorlatban 1. Méretlánc átrendezésének okai Méretlánc átrendezésével csak akkor foglalkozunk, ha szükséges, ezek az esetek általában a következők: Koordináta rendszerhez igazodó

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK AZ ALKALMAZOTT JELÖLÉSEK JEGYZÉKE... BEVEZETÉS...

TARTALOMJEGYZÉK AZ ALKALMAZOTT JELÖLÉSEK JEGYZÉKE... BEVEZETÉS... TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ... AZ ALKALMAZOTT JELÖLÉSEK JEGYZÉKE... BEVEZETÉS... 1 5 15 A) RÉSZ MEGMUNKÁLÓ ELJÁRÁSOK ÉS SZERSZÁMAIK 1. BELSŐ HENGERES FELÜLETEK MEGMUNKÁLÁSA... 1.1. Belső hengeres felületek

Részletesebben

Óbudai Egyetem Bánki D. Kar Gépészmérmök BSc

Óbudai Egyetem Bánki D. Kar Gépészmérmök BSc l Óbudai Egyetem Bánki D. Kar Gépészmérmök BSc Természettudományos alapismeretek Sorszá m Kód 1 BGRMA1GNNC BGRMAGNNC BGBFG1NNC BGBMF1NNC BGBKE11NNC Tantárgyak Matematika I félév ea tgy Mérnöki fizika Mérnöki

Részletesebben

Méréselmélet MI BSc 1

Méréselmélet MI BSc 1 Mérés és s modellezés 2008.02.15. 1 Méréselmélet - bevezetés a mérnöki problémamegoldás menete 1. A probléma kitűzése 2. A hipotézis felállítása 3. Kísérlettervezés 4. Megfigyelések elvégzése 5. Adatok

Részletesebben

LabVIEW példák és bemutatók KÉSZÍTETTE: DR. FÜVESI VIKTOR

LabVIEW példák és bemutatók KÉSZÍTETTE: DR. FÜVESI VIKTOR LabVIEW példák és bemutatók KÉSZÍTETTE: DR. FÜVESI VIKTOR LabVIEW-ról National Instruments (NI) által fejlesztett Grafikus programfejlesztő környezet, méréstechnikai, vezérlési, jelfeldolgozási feladatok

Részletesebben