Meghatározás. A szabálysértési eljárás. Ki lehet a szabálysértı? A felelısségre vonás mellızése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Meghatározás. A szabálysértési eljárás. Ki lehet a szabálysértı? A felelısségre vonás mellızése"

Átírás

1 A szabálysértési eljárás Meghatározás Szabálysértés az a jogellenes, tevékenységben vagy mulasztásban megnyilvánuló cselekmény, melyet törvény, kormányrendelet vagy önkormányzati rendelet szabálysértésnek nyilvánít. Ki lehet a szabálysértı? A felelısségre vonás mellızése Aki szándékosan, vagy gondatlanul követi el a cselekményt. Aki mást szabálysértésre szándékosan rábír, vagy annak elkövetéséhez szándékosan segítséget nyújt. Elévülési idı: 6 hónap Olyankor, ha a szabálysértés a cselekmény súlyára, az elkövetés körülményeire, illetve az eljárás alá vont személyre tekintettel annyira csekély, hogy büntetés vagy intézkedés alkalmazása szükségtelen.

2 Büntetések és intézkedések Elzárás Szabálysértés miatt alkalmazható büntetések: a) az elzárás, b) a pénzbírság. Intézkedések: jármővezetéstıl eltiltás; elkobzás; kiutasítás; figyelmeztetés Csak akkor ha a törvény megengedi alkalmazni (kivételes); Minden esetben vagylagosan alkalmazható; Elbírálása bírósági hatáskörbe tartozik és tárgyalásos eljárásban kell kiszabni; Tartalma halmazat esetén is max. 90 nap lehet; (jelenleg négy szabálysértési tényálláshoz kapcsolódhat: egyes tulajdon elleni szabálysértések, rendzavarás, tiltott kéjelgés, és veszélyes fenyegetés) A pénzbírság A pénzbírság legalacsonyabb összege ezer forint, legmagasabb összege százötvenezer forint. Az önkormányzati rendelet legfeljebb harmincezer forintban állapíthatja meg a pénzbírság legmagasabb összegét. A pénzbírságot meg nem fizetés esetén - ha a közigazgatási végrehajtás általános szabályai szerint, illetıleg adók módjára nem hajtható be - közérdekő munkára, illetıleg elzárásra kell átváltoztatni. Nem lehet elzárásra változtatni: fiatalkorú, fogyatékos, ápolásra szoruló személy, terhes nı (4. hónaptól), kiskorút egyedül nevelı szülı, fogyatékos hozzátartozóját egyedül ápoló személy.

3 A pénzbírság végrehajtása Egynapi közérdekő munkának ötezer forint pénzbírság felel meg. Az elzárásra történı átváltoztatás során ezer forinttól háromezer forintig terjedı összeg helyett egynapi elzárást kell számítani. A pénzbírság helyébe lépı elzárás általában egy napnál rövidebb és hatvan napnál több nem lehet. A pénzbírságot az elkövetınek a határozat jogerıre emelkedésétıl számított harminc napon belül kell megfizetnie. Helyszíni bírság Elkobzás A pénzbírság speciális fajtája. Tetten ért elkövetıre azonnal Ft- ig terjedı összeg lehet. Lehetıség van itt is az elzárásra való átváltoztatásra (ha nem fizetik be). Kizárt a helyszínen történı készpénzfizetés! Ha az elkövetı tudomásul veszi a helyszínen, akkor nincs helye jogorvoslatnak. Gépjármővezetı esetén távollétében is kiszabható. Ha a bírságolást nem veszi tudomásul az elkövetı, akkor le kell folytatni a szabálysértési eljárást. Alkalmazható önállóan és pénzbírság kiszabása mellett is; Az elkobzott dolog tulajdonosa az állam lesz; Rendszerint járulékos jellegő; Védelmi jellege nyilvánul meg: ha amit elkoboztak az volt a szabálysértés elkövetésének eszköze, vagy ha egyébként is veszélyes a közbiztonságra; Büntetı jellege nyilvánul meg: Ha a dolog szabálysértés eredményeként gazdagodásként jelenik meg

4 Kiutasítás Az elkobzott dolog tulajdonjoga az államra száll. Nincs helye elkobzás elrendelésének, ha a cselekmény elkövetése óta két év eltelt, kivéve, ha az elkobzás tárgyának birtoklása jogellenes. Nem magyar állampolgárra vonatkozhat csak; Vagy pénzbírság mellett, vagy önállóan szabható ki; Tartamát hónapokban kell meghatározni és max. két év lehet. Nem lehet kiutasítani a kettıs állampolgárokat (ha az egyik állampolgárságuk magyar), a menekültstátusban lévıket, a menedékeseket, a befogadottnak elismerteket, valamint azokat a külföldieket, akiknek állandó lakcíme Magyarországon van. Illetékesség Figyelmeztetés Az eljárásra az eljárás alá vont személy lakóhelye szerinti szabálysértési hatóság illetékes. Ha az eljárás gyorsabb és eredményesebb lefolytatása indokolja, szabálysértési ügyben az eljárás alá vont személy tartózkodási helye, munkahelye, szolgálati helye, az elkövetés helye, továbbá a cselekmény felderítésének helye szerint illetékes szabálysértési hatóság is eljárhat. Ha több eljárás alá vont személy van, és különbözı helyeken laknak, bármelyikük lakóhelye szerint illetékes szabálysértési hatóság is eljárhat. A legenyhébb intézkedés; Pénzbírság helyett alkalmazhatja a hatóság, ha a szabálysértés súlyára és jellegére, az elkövetés körülményeire, valamint az eljárás alá vont személy körülményeire is tekintettel kellı visszatartó hatás várható.

5 Az eljárás indítása A szabálysértési ügyek feljelentés alapján indulnak. A jegyzıi hatáskörbe utalt szabálysértési tényállások általában közvádas cselekményeknek minısülnek, tehát nincs lehetıség a feljelentés visszavonására és ez alapján az eljárás megszüntetésére. Lehetıség van egyes tényállások esetében, hogy az eljárást a hatóság a sértett szándéka szerint folytassa le, vagy a sértett rendelkezése alapján szüntesse meg. A magánlaksértés, és a becsületsértés vonatkozásában a szabálysértési hatóság csak magánindítvány alapján járhat el. Ez a két eljárás illetékköteles. A sértett a magánindítványt a cselekmény elkövetésétõl számított 30 napon belül teheti meg írásban vagy szóban. Ez a határidõ jogvesztõ, tehát amennyiben a sérelem megtörténte és a feljelentés között több mint 30 nap telt el, az eljárást nem lehet lefolytatni. Az eljárás során joga van a sértettnek, a szabálysértési hatóság érdemi határozatának meghozataláig, a magánindítványt visszavonni. Mind az elkésett, mind a visszavont magánindítvány alapján a hatóság az eljárást megszünteti, azonban az illeték megfizetése alól a sértett nem mentesül. Speciális szabály érvényesül a húszezer forintot meg nem haladó szabálysértési értékre elkövetett tulajdon elleni cselekmények esetében, ha az eljárás során megállapítást nyer, hogy az elkövetõ a sértett hozzátartozója, rokona. Ebben az esetben a sértett rendelkezhet arról, hogy kívánja-e az eljárás lefolytatását rokonával, hozzátartozójával szemben.

6 Kényszerintézkedések Feltartóztatás és elıállítás Feltartóztatás és elıállítás Szabálysértési ırizet Elıvezetés Ruházat, csomag és jármő átvizsgálása Lefoglalás Rendbírság Négy cél érdekében van rá lehetıség: A szabálysértés megszakítása, Az azonnali felelısségre vonás lehetısége, A bizonyíték beszerzése, Az eljárás alá vont személy kilétének megállapítása Az elıállítás céljára a személyi szabadság max. 8 óráig korlátozható. Négy órával meghosszabbítható. Csak rendırség alkalmazhatja. Szabálysértési ırizet Elıvezetés Rendırség alkalmazhatja. Elzárással is sújtható szabálysértés esetén, Tettenérés esetén, Gyorsított bírósági eljárás lefolytatása céljából az eljárás alá vont személy ırizetbe vehetı. A bíróság érdemi határozatának meghozataláig, de max. 72 óráig tarthat (egyes esetekben max. 10 napig.) Ha valaki a szabályszerő idézésre nem jelenik meg a bíróság, vagy szabálysértési hatóság elıtt és a távolmaradását nem menti ki. Az elıvezetés a rendırség feladata, de lehet útbaindítás is. Ha valaki a pénzbírságot helyettesítı elzárás végrehajtására szabályszerő felhívás ellenére nem jelenik meg, azt is elıvezetik. Kell hozzá az ügyész jóváhagyása. Az elıvezetés költségeit meg kell téríteni.

7 Ruházat, csomag és jármő átvizsgálása Ha alaposan feltehetı, hogy tárgyi bizonyítási eszköz van a személynél, továbbá ha az átvizsgálásra a lefoglalás miatt van szükség. Az érintettet elızetesen fel kell szólítani az önkéntes átadásra. Ruházat átvizsgálást csak azonos nemő személy végezhet. Lefoglalás Tárgyi bizonyítási eszközt, illetve ami a törvény értelmében elkobozható. Az ırzés a hatóság dolga, egyes esetekben értékesítheti is. Ha külföldi az érintett és elıreláthatólag kiszabandó pénzbírság, vagy eljárási ktg fedezetére nem ad letétet, akkor vagyontárgyait le lehet foglalni. Rendbírság Az eljárás rendjének megzavarása miatt szabható ki. Az ellene benyújtott panasznak halasztó hatálya van. Min. 500 Ft, max Ft, illetve Ft Tényállások Becsületsértés Magánlaksértés Önkényes beköltözés Ipari robbantóanyaggal és pirotechnikai termékekkel kapcsolatos szabálysértés Lõfegyverrel kapcsolatos szabálysértés Rendzavarás Tiltott kéjelgés

8 Szexuális szolgáltatásra való felhívás tilalma A szexuális szolgáltatás felkínálásának, hirdetésének tilalma Gyermekkel koldulás Természetvédelmi szabálysértés Környezetvédelmi szabálysértés Jogosulatlan vadászat A vallásgyakorlás jogának megsértése Veszélyes fenyegetés Gyülekezési joggal visszaélés Jogszerő intézkedéssel szembeni engedetlenség Valótlan bejelentés Tiltott szerencsejáték Játék- és pénznyerõ automaták üzemeltetésére vonatkozó szabályok megszegése legnagyobb sebességre vonatkozó rendelkezések (a megengedett legnagyobb sebesség túllépésének mértéke a megengedett legnagyobb sebesség %-ában) A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 50 km/óra sebességig: 14. (1) bekezdés d) pont a) 30%-tól 50%-ig 26. (1) és (2) bekezdés a) b) 50% felett 60%-ig 39. (1) bekezdés b) c) 60% felett 80%-ig 39/A. (2) bekezdés c) Tiltott helyen való aláírásgyőjtés népi és népszavazási kezdeményezés támogatására Jármővezetés az eltiltás tartama alatt Tulajdon elleni szabálysértések Pénzügyi szabálysértések Egyéb jogszabályokban (rendeletekben még számos szabálysértési tényállás létezik) d) 80% felett 100%-ig e) 100% felett 150%-ig f) 150% felett 50 km/óra felett 100 km/óra sebességig: a) 20%-tól 30%-ig b) 30% felett 50%-ig c) 50% felett 70%-ig d) 70% felett 100%-ig e) 100% felett 150%-ig f) 150% felett 100 km/óra sebesség felett: a) 10% felett 20%-ig b) 20% felett 40%-ig c) 40% felett 50%-ig 14. (1) bekezdés d) pont 26. (1) és (2) bekezdés 14. (1) bekezdés d) pont 26. (1) és (2) bekezdés d) e) f) a) b) c) d) e) f) a) b) c) d) 50% felett 60%-ig d) e) 60% felett 80%-ig e) f) 80% felett 100%-ig f) g) 100% felett g

9 jármőforgalom irányítására szolgáló fényjelzı készülékek jelzései A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet A vasúti átjárón való áthaladásra vonatkozó rendelkezések A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet A fényjelzı készülék elıtti megállási kötelezettség 9. (4) bekezdés c) pont A továbbhaladás tilalmát jelzı fényjelzés 9. (4) bekezdés d) pont A vasúti átjáró elıtti megállásra vonatkozó rendelkezések 39. (3) bekezdés b), c), e), h) pont jármővel történı megállásra és várakozásra A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet A vasúti átjáróra történı ráhajtásra vonatkozó rendelkezések 39. (5) bekezdés a) és b) pont A megállás tilalmára 15. (1) bekezdés a) pont 40. (5) bekezdés a), c), d), e), f), g), h), i), j), l), m) pont A várakozás tilalmára 41. (2) bekezdés a), c), d) pont sávjának igénybevételére A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet Haladás a leálló sávon 36. (1) bekezdés és 37. (2) bekezdés Megállás az úttesten és a leálló sávon 37. (4) bekezdés A természet védelmére A természet védelmérıl szóló évi LIII. törvény A behajtási tilalomra, a kötelezı haladási irányra A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet A gépjármővel engedély nélkül történı közlekedés a) védett természeti területen b) fokozottan védett természeti területen 38. (1) bekezdés j) pont a) b) A behajtás tilalmára 13. (1) bekezdés g), g/1, i), i/1) pont 14. (1) bekezdés n), z) pont Az engedélyezett közlekedési útról való letérés a védett vagy fokozottan védett természeti területen 38. (1) bekezdés j) pont A kötelezı haladási irányra 13. (1) bekezdés a), a/1), b), c) pont 14. (1) bekezdés a), b), c) pont

10 Példa:218/1999. (XII. 28.) Korm. Rendelet az egyes szabálysértésekrıl: Veszélyeztetés kutyával 3. (1) Aki a felügyelete alatt álló kutyát a) a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, illetıleg kóborolni hagyja, b) természeti vagy védett természeti területen, illetıleg vadászterületen - a vadászkutya kivételével - póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja, c) szájkosár és póráz nélkül közforgalmú közlekedési eszközön szállítja, d) élelmiszer-elárusító üzletbe, közfürdı területére vagy a játszótérre beenged, illetıleg bevisz, e) aki harapós kutyáját nem zárt helyen tartja, vagy nem helyez el a ház (lakás) bejáratán a harapós kutyára utaló megfelelı figyelmeztetı táblát, harmincezer forintig terjedı pénzbírsággal sújtható. Rendzavarás (2) Aki az (1) bekezdésben meghatározott magatartással másnak nyolc napon belül gyógyuló sérülését okozza, ötvenezer forintig terjedı pénzbírsággal sújtható. (3) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt: - a helyi önkormányzat képviselı-testülete hivatalának erre felhatalmazott ügyintézıje, - a közterület-felügyelı, - az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (a továbbiakban: ÁNTSZ) erre felhatalmazott ügyintézıje, valamint - a természeti és védett természeti területen természetvédelmi ır, helyi jelentıségő védett természeti területen az önkormányzati természetvédelmi ır helyszíni bírságot szabhat ki (1) Aki a) verekszik, továbbá aki mást verekedésre felhív, b) rendzavarás vagy garázdaság esetén a hatóság vagy az eljáró hivatalos személy intézkedésével szemben engedetlenséget tanúsít, elzárással vagy százötvenezer forintig terjedı pénzbírsággal sújtható. (2) Aki nyilvános rendezvényen a) lıfegyvert vagy robbanóanyagot, illetıleg az élet kioltására vagy testi sértés okozására alkalmas eszközt tartva magánál jelenik meg,

11 Garázdaság b) a rendezı szerv, illetıleg a rendırség biztonságra vonatkozó felhívásának, rendelkezésének nem tesz eleget, ötvenezer forintig terjedı pénzbírsággal sújtható. (3) Az (1)-(2) bekezdésben meghatározott szabálysértés elkövetıjével szemben kitiltásnak is helye van. (4) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt az eljárás a bíróság, a (2) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a rendırség hatáskörébe tartozik. 142/A. (1) Aki olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, elzárással vagy százötvenezer forintig terjedı pénzbírsággal sújtható. (2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt az eljárás a bíróság hatáskörébe tartozik.

Meghatározás. A szabálysértési eljárás. Ki lehet a szabálysértı? A felelısségre vonás mellızése. Büntetések és intézkedések.

Meghatározás. A szabálysértési eljárás. Ki lehet a szabálysértı? A felelısségre vonás mellızése. Büntetések és intézkedések. A szabálysértési eljárás Meghatározás Szabálysértés az a jogellenes, tevékenységben vagy mulasztásban megnyilvánuló cselekmény, melyet törvény, kormányrendelet vagy önkormányzati rendelet szabálysértésnek

Részletesebben

Általános tájékoztató a szabálysértési eljárásról

Általános tájékoztató a szabálysértési eljárásról Általános tájékoztató a szabálysértési eljárásról A szabálysértési jog hatályos joganyaga a 2012. évi II. tv. (Sztv.), amely tartalmazza a szabálysértési anyagi jog általános és különös részét, valamint

Részletesebben

410/2007. (XII. 29.) Korm. rendelet

410/2007. (XII. 29.) Korm. rendelet 410/2007. (XII. 29.) Korm. rendelet a közigazgatási bírsággal sújtandó közlekedési szabályszegések körérıl, az e tevékenységekre vonatkozó megsértése esetén kiszabható bírságok összegérıl, felhasználásának

Részletesebben

9. Az elítéltek jogai és kötelességei. Az elítélt nevelése*...59 9.1. Az elítéltek jogai...59 9.1.1. A szabadságvesztés végrehajtása alatt szünetelő

9. Az elítéltek jogai és kötelességei. Az elítélt nevelése*...59 9.1. Az elítéltek jogai...59 9.1.1. A szabadságvesztés végrehajtása alatt szünetelő TARTALOMJEGYZÉK A Kiadó előszava...3 I. Büntetés-végrehajtási jog...4 1. A büntetés és intézkedés végrehajthatósága, intézkedés a végrehajtás iránt és a végrehajtást kizáró okok. A szabadságvesztés végrehajtásának

Részletesebben

FELKÉSZÜLÉSI KÉRDÉSSOR i g a z g a t á s r e n d é s z e t

FELKÉSZÜLÉSI KÉRDÉSSOR i g a z g a t á s r e n d é s z e t Rendészeti Jogi és Igazgatási Tanszék Jóváhagyom: Dr. Nagy Judit r. ezredes PhD s.k. rendőrségi tanácsos mb. tanszékvezető, egyetemi docens nemzetközi rektorhelyettes FELKÉSZÜLÉSI KÉRDÉSSOR i g a z g a

Részletesebben

A közigazgatási szankcionálás

A közigazgatási szankcionálás Szabálysértési jog A közigazgatási szankcionálás Közigazgatásvédelem Büntetőjogi szankciók dekriminalizáció Közigazgatási szankciók bíróságok Szabálysértési büntetések és intézkedések Ágazat-specifikus

Részletesebben

FELKÉSZÜLÉSI KÉRDÉSSOR igazgatásrendészet

FELKÉSZÜLÉSI KÉRDÉSSOR igazgatásrendészet Jóváhagyom: Dr. habil Balla Zoltán ny. r. alezredes egyetemi docens, főiskolai tanár Alkalmazott Rendészettudományi Tanszék vezetője FELKÉSZÜLÉSI KÉRDÉSSOR igazgatásrendészet 2014. március 19. 2 Szabálysértés

Részletesebben

a tiltott, közösségellenes magatartás elkövetőjével szembeni pénzbírság kiszabásának szabályairól szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról

a tiltott, közösségellenes magatartás elkövetőjével szembeni pénzbírság kiszabásának szabályairól szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. E L Ő T E R J E S Z T É S a tiltott, közösségellenes magatartás elkövetőjével szembeni pénzbírság kiszabásának szabályairól szóló önkormányzati

Részletesebben

Közigazgatási szankciótan. Gerencsér Balázs Szabolcs PhD. 2010

Közigazgatási szankciótan. Gerencsér Balázs Szabolcs PhD. 2010 Közigazgatási szankciótan Gerencsér Balázs Szabolcs PhD. 2010 Történeti áttekintés II. vh előtt alapvetően büntetőjogi irodalom Bűntett / vétség / kihágás Büntetőjogi felelősség (társadalomra veszélyesség)

Részletesebben

Szabálysértési előkészítő eljárások. Szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések összesen

Szabálysértési előkészítő eljárások. Szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések összesen Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatóság Szabálysértési előkészítő eljárások 2016. 2017. január 01. 01. - 2016. - 2017. szeptember április 30. közötti 30. közötti időszak időszak statisztikai statisztikai

Részletesebben

Helye a közigazgatásban, fogalmak

Helye a közigazgatásban, fogalmak Szabálysértési jog Helye a közigazgatásban, fogalmak A szankciórendszer egyik eleme Kapcsolódó fogalmak: Közrend Közbiztonság Rendészet Közigazgatási Büntetőjog Büntetőjog - kriminalitás - szankció - anyagi

Részletesebben

99/2011. (VI. 29.) Korm. rendelet

99/2011. (VI. 29.) Korm. rendelet a közúti közlekedéssel kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításáról A Kormány a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. (3) bekezdés a) pont 20. és 21. alpontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

Közigazgatási szankciótan. Gerencsér Balázs Szabolcs PhD. 2013

Közigazgatási szankciótan. Gerencsér Balázs Szabolcs PhD. 2013 Közigazgatási szankciótan Gerencsér Balázs Szabolcs PhD. 2013 Történeti áttekintés II. vh előtt: - alapvetően büntetőjogi irodalom - Bűntett / vétség (= Csemegi) + kihágás (1879. évi XL. törvénycikk) -

Részletesebben

A pontrendszer hatálya alá tartozó egyéb szabálysértések

A pontrendszer hatálya alá tartozó egyéb szabálysértések A pontrendszer hatálya alá tartozó egyéb szabálysértések Járművezetés az eltiltás tartama alatt [a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény 15/A. (1) bek.] Az elsőbbség és az előzés szabályainak

Részletesebben

Közigazgatási szankciótan

Közigazgatási szankciótan Közigazgatási szankciótan Gerencsér Balázs Szabolcs PhD. 2013 Történeti áttekintés II. vh előtt: - alapvetően büntetőjogi irodalom - Bűntett / vétség (= Csemegi) + kihágás (1879. évi XL. törvénycikk) -

Részletesebben

SÁROSPATAK VÁROS KÉPVISELİ-TESTÜLETE 14/2007. (V.31.) r e n d e l e t e. a jármővek behajtási engedélyeinek kiadási és felülvizsgálati rendjérıl

SÁROSPATAK VÁROS KÉPVISELİ-TESTÜLETE 14/2007. (V.31.) r e n d e l e t e. a jármővek behajtási engedélyeinek kiadási és felülvizsgálati rendjérıl SÁROSPATAK VÁROS KÉPVISELİ-TESTÜLETE 14/2007. (V.31.) r e n d e l e t e a jármővek behajtási engedélyeinek kiadási és felülvizsgálati rendjérıl Sárospatak Város Önkormányzata Képviselı-testülete a helyi

Részletesebben

8. A Kkt. 21. (1) bekezdés g) pontjához kapcsolódóan a gépjárm üzemeltet je a 7. mellékletben meghatározott összeg bírságot

8. A Kkt. 21. (1) bekezdés g) pontjához kapcsolódóan a gépjárm üzemeltet je a 7. mellékletben meghatározott összeg bírságot 410/2007. (XII. 29.) Korm. rendelet a közigazgatási bírsággal sújtandó közlekedési szabályszegések körér l, az e tevékenységekre vonatkozó rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegér l,

Részletesebben

szabálysértési bírság közérdekű munkára való átváltoztatásáról ( * : a megfelelő aláhúzandó) Sárbogárd, 200.. év hó nap

szabálysértési bírság közérdekű munkára való átváltoztatásáról ( * : a megfelelő aláhúzandó) Sárbogárd, 200.. év hó nap Szabálysértés A szabálysértési eljárás megindítására feljelentés vagy magánindítvány előterjesztése (pl. becsületsértés, magánlaksértés ügyekben) alapján kerül sor. Amennyiben az eljárás adatai elegendő

Részletesebben

Közigazgatási szankciótan. Gerencsér Balázs Szabolcs PhD. 2017

Közigazgatási szankciótan. Gerencsér Balázs Szabolcs PhD. 2017 Közigazgatási szankciótan Gerencsér Balázs Szabolcs PhD. 2017 Történeti áttekintés II. vh előtt: - alapvetően büntetőjogi irodalom - Bűntett / vétség (= Csemegi) + kihágás (1879. évi XL. törvénycikk) -

Részletesebben

A Kkt. 20. (1) bekezdés k) pontjának módosítása és a (4a) bekezdéssel történő kiegészítése 2011. július 1-jén lép hatályba.

A Kkt. 20. (1) bekezdés k) pontjának módosítása és a (4a) bekezdéssel történő kiegészítése 2011. július 1-jén lép hatályba. Sajtóközlemény a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 2011. július 1. napján hatályba lépő rendelkezéseiről és az ezzel kapcsolatos jogszabály-módosításokról Az Országgyűlés 2010. december 20-án

Részletesebben

az 5. (3) bekezdés tekintetében a Rendırségrıl szóló évi XXXIV. törvény 100. (1) bekezdés a) c) pontjában kapott felhatalmazás alapján,

az 5. (3) bekezdés tekintetében a Rendırségrıl szóló évi XXXIV. törvény 100. (1) bekezdés a) c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, 63/2012. (IV. 2.) Korm. rendelet az egyes közlekedési szabálysértések miatt alkalmazandó szabálysértési pénzbírság, illetve helyszíni bírság kötelezı mértékérıl, valamint a szabálysértésekrıl, a szabálysértési

Részletesebben

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselőtestületének

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselőtestületének Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselőtestületének 25/2012. (V. 31.) 1 önkormányzati rendelete 2 a tiltott, közösségellenes magatartásra vonatkozó egyes önkormányzati rendelkezések megállapításáról,

Részletesebben

Biatorbágy Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2012.(IX.14.) önkormányzati rendelete

Biatorbágy Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2012.(IX.14.) önkormányzati rendelete Biatorbágy Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2012.(IX.14.) önkormányzati rendelete A közigazgatási bírsággal sújtható tiltott, közösségellenes magatartásokról és a közigazgatási bírság kiszabásának

Részletesebben

Szabálysértési eljárás

Szabálysértési eljárás Szabálysértési eljárás Az ügyintézéshez szükséges dokumentumok, okmányok: Feljelentés, magánindítvány. Az eljárást megindító irat benyújtásának módja: Az eljárást megindító feljelentés/magánindítvány benyújtható

Részletesebben

12/2013. (IV.15.) önkormányzati rendelete egységes szerkezetbe foglalt szövege

12/2013. (IV.15.) önkormányzati rendelete egységes szerkezetbe foglalt szövege Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete A KÖZÖSSÉGI EGYÜTTÉLÉS ALAPVETŐ SZABÁLYAIRÓL, VALAMINT EZEK MEGSZEGÉSÉNEK JOGKÖVETKEZMÉNYEIRŐL SZÓLÓ a 38/2013. (IX.06.), 51/2013. (XI.04.), 52/2013.

Részletesebben

A pontrendszer hatálya alá tartozó egyes szabálysértések

A pontrendszer hatálya alá tartozó egyes szabálysértések /000. (XII..) Korm. rendelet a közúti közlekedési előéleti pontrendszerről szóló 000. évi CXXVIII. törvény végrehajtásáról A közúti közlekedési előéleti pontrendszerről szóló 000. évi CXXVIII. törvény

Részletesebben

BÜNTETİJOGI ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK a 2014. évi tavaszi záróvizsgákra

BÜNTETİJOGI ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK a 2014. évi tavaszi záróvizsgákra BÜNTETİJOGI ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK a 2014. évi tavaszi záróvizsgákra Valamennyi tételnél elvárt a Kúria (korábban Legfelsõbb Bíróság), valamint az Alkotmánybíróság vonatkozó jogértelmezésének (irányelv, AB

Részletesebben

T/ számú. törvényjavaslat

T/ számú. törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/10749. számú törvényjavaslat a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvénynek az Alaptörvény negyedik

Részletesebben

2000. évi CXXVIII. törvény a közúti közlekedési elõéleti pontrendszerrõl

2000. évi CXXVIII. törvény a közúti közlekedési elõéleti pontrendszerrõl . oldal, összesen: 6 2000. évi CXXVIII. törvény a közúti közlekedési elõéleti pontrendszerrõl Az Országgyûlés a gépjármûvezetõk önkéntes jogkövetõ magatartásának erõsítése, a közúti közlekedés biztonságának

Részletesebben

BÜNTETİJOGI ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK a 2015. évi záróvizsgákra

BÜNTETİJOGI ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK a 2015. évi záróvizsgákra BÜNTETİJOGI ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK a 2015. évi záróvizsgákra Valamennyi tételnél elvárt a Kúria (korábban Legfelsõbb Bíróság), valamint az Alkotmánybíróság vonatkozó jogértelmezésének (irányelv, AB határozat,

Részletesebben

A tananyag feldolgozására fordítható órák száma: Órák megoszlása Tárgykör száma. Tárgykör címe

A tananyag feldolgozására fordítható órák száma: Órák megoszlása Tárgykör száma. Tárgykör címe 1 1. A képzés célja A képzésen résztvevők jogi, szakmai és szolgálati ismeretinek aktualizálása, bővítése, valamint a szolgálati feladatok végrehajtásához kapcsolódó kompetenciák fejlesztése innovatív

Részletesebben

Óberling József r. ezredes rendőrségi főtanácsos ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője

Óberling József r. ezredes rendőrségi főtanácsos ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője Óberling József r. ezredes rendőrségi főtanácsos ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője megváltozik a közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegések köre; bizonyos esetekben a bírság kiszabására

Részletesebben

Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet

Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet 1033 Budapest, Mozaik utca 7. Telefon: 453-2618 ugyfelszolgalat@obkf.hu Fax: 453-2619 FELJEGYZÉS a közigazgatási bírságolással kapcsolatban A közúti közlekedésről

Részletesebben

Szabálysértési előkészítő eljárások január szeptember 30. közötti időszak statisztikai kimutatása

Szabálysértési előkészítő eljárások január szeptember 30. közötti időszak statisztikai kimutatása Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatóság Szabálysértési előkészítő eljárások 2016. január 01. - 2016. szeptember 30. közötti időszak statisztikai kimutatása A dinamikus működésű Netzsaru

Részletesebben

BTK. KÜLÖNÖS RÉSZ TANANYAGA (2012. évi C. törvény) Az I. félév tananyaga

BTK. KÜLÖNÖS RÉSZ TANANYAGA (2012. évi C. törvény) Az I. félév tananyaga BTK. KÜLÖNÖS RÉSZ TANANYAGA (2012. évi C. törvény) Az I. félév tananyaga XV. Fejezet Az élet, a testi épség és az egészség elleni bűncselekmények 160. Emberölés 161. Erős felindulásban elkövetett emberölés

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület május 21-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület május 21-i ülésére PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 8500 Pápa, Fő utca 12. Tel.: 89/515-000 Fax.: 89/313-989 50. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2009. május 21-i ülésére Tárgy: Pápa Város Önkormányzata Képviselőtestületének

Részletesebben

13. o.: módosított szöveg:

13. o.: módosított szöveg: KIEGÉSZÍTÉSEK A SZABS. TV. 2013. ÉVI MÓDOSÍTÁSAIRA TEKINTETTEL A KÖZIGAZGATÁSI BÜNTETİJOG C. EGYETEMI JEGYZETHEZ ALAPFOGALMAK ÉS TÖRTÉNETI RÉSZ (I.) SZABÁLYSÉRTÉSI ANYAGI JOG (II.) ÉS A SZABÁLYSÉRTÉSI

Részletesebben

B/3. BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁSI ÉS SZABÁLYSÉRTÉSI JOG

B/3. BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁSI ÉS SZABÁLYSÉRTÉSI JOG B/3. BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁSI ÉS SZABÁLYSÉRTÉSI JOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG Egyes tételeknél szükséges a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény (Btk.), a büntetőeljárásról szóló

Részletesebben

Magyar joganyagok évi CXXV. törvény - a közigazgatási szabályszegések szank 2. oldal 3. (1) A közigazgatási szankciót alkalmazó hatóság a közi

Magyar joganyagok évi CXXV. törvény - a közigazgatási szabályszegések szank 2. oldal 3. (1) A közigazgatási szankciót alkalmazó hatóság a közi Magyar joganyagok - 2017. évi CXXV. törvény - a közigazgatási szabályszegések szank 1. oldal 2017. évi CXXV. törvény a közigazgatási szabályszegések szankcióiról 1 A közigazgatási hatósági eljárás során

Részletesebben

1999. évi LXIX. törvény a szabálysértésekről 1

1999. évi LXIX. törvény a szabálysértésekről 1 Opten Törvénytár Opten Kft. I. 1999. évi LXIX. törvény 1999. évi LXIX. törvény a szabálysértésekről 1 A 2010.01.13. és 2010.03.31. között hatályos szöveg Tartalomjegyzék ELSŐ RÉSZ A SZABÁLYSÉRTÉSEKRE VONATKOZÓ

Részletesebben

MINDENNAPI SZABÁLYTALANSÁGOK

MINDENNAPI SZABÁLYTALANSÁGOK MINDENNAPI SZABÁLYTALANSÁGOK KÖZTERÜLETEN JOGI ÁTTEKINTÉS SZABÁLYSÉRTÉS - a 2012. évi II. törvény (Szabálysértési törvény) által büntetni rendelt - tevékenység vagy mulasztás - veszélyes a társadalomra

Részletesebben

Helyi joganyagok - Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 3/ 2. oldal (3) A bírságot megállapító határozat ellen fellebbezésnek va

Helyi joganyagok - Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 3/ 2. oldal (3) A bírságot megállapító határozat ellen fellebbezésnek va Helyi joganyagok - Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 3/ 1. oldal Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2018. (I. 29.) önkormányzati rendelete a közösségi

Részletesebben

1. dia A tanulók fegyelemsértésének polgári jogi és büntetőjogi vonatkozásai. 2. dia. 3. dia. Kiegészítő cím: és szabálysértési. Jogszabályi háttér

1. dia A tanulók fegyelemsértésének polgári jogi és büntetőjogi vonatkozásai. 2. dia. 3. dia. Kiegészítő cím: és szabálysértési. Jogszabályi háttér 1. dia A tanulók fegyelemsértésének polgári jogi és büntetőjogi vonatkozásai. dr. Jásper András előadása 2008. november 28. 1 2. dia Kiegészítő cím: és szabálysértési dr. Jásper András előadása 2008. november

Részletesebben

A fiatalkorúakra vonatkozó szabályok a szabálysértési eljárásban. Szerző: dr. Deák Dóra

A fiatalkorúakra vonatkozó szabályok a szabálysértési eljárásban. Szerző: dr. Deák Dóra A fiatalkorúakra vonatkozó szabályok a szabálysértési eljárásban Szerző: dr. Deák Dóra Balassagyarmat, 2015. július 29. I. Bevezetés A szabálysértési eljárások jelentős hányada fiatalkorú eljárás alá vont

Részletesebben

1999. évi LXIX. törvény. a szabálysértésekrıl

1999. évi LXIX. törvény. a szabálysértésekrıl 1999. évi LXIX. törvény a szabálysértésekrıl E törvény célja, hogy gyors és eredményes fellépést biztosítson azokkal a jogsértı magatartásokkal szemben, melyek a bőncselekményekhez képest enyhébb fokban

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET május 17-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET május 17-i ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Ikt.szám: 131/2012. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET 2012. május 17-i ülésére Tárgy: Egyes szabálysértési tárgyú rendelkezéseket megállapító önkormányzati

Részletesebben

A TÁRGYALÁS ELİKÉSZÍTÉSE

A TÁRGYALÁS ELİKÉSZÍTÉSE A TÁRGYALÁS ELİKÉSZÍTÉSE A tárgyalás elıkészítésének helye a büntetıeljárásban A tárgyalás elıkészítésének jelentısége elızetes kontroll technikai elıkészítés Ki dönthet? a tanács elnöke (elsısorban jogkérdések,

Részletesebben

A tananyag feldolgozására fordítható órák száma: Órák megoszlása Tárgykör száma. Tárgykör címe

A tananyag feldolgozására fordítható órák száma: Órák megoszlása Tárgykör száma. Tárgykör címe 1 1. A képzés célja A képzésen résztvevők jogi, szakmai és szolgálati ismeretinek aktualizálása, bővítése, valamint a szolgálati feladatok végrehajtásához kapcsolódó kompetenciák fejlesztése innovatív

Részletesebben

2012. évi II. törvény ELSİ RÉSZ ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK. I. Fejezet. 1. A szabálysértés fogalma, a szabálysértést meghatározó jogszabályok

2012. évi II. törvény ELSİ RÉSZ ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK. I. Fejezet. 1. A szabálysértés fogalma, a szabálysértést meghatározó jogszabályok a szabálysértésekrıl, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási 1 A társadalmi együttélés általánosan elfogadott szabályait sértı vagy veszélyeztetı, a bőncselekményként történı büntetni

Részletesebben

Az új szabálysértési törvény hatályba lépésével és alkalmazásával kapcsolatos problémák és megoldási javaslatok bemutatása, különös tekintettel az

Az új szabálysértési törvény hatályba lépésével és alkalmazásával kapcsolatos problémák és megoldási javaslatok bemutatása, különös tekintettel az Az új szabálysértési törvény hatályba lépésével és alkalmazásával kapcsolatos problémák és megoldási javaslatok bemutatása, különös tekintettel az újabb 2013. január 1-jei hatáskör változásra Szerkezete:

Részletesebben

Tápióság Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2012. (V.31.) önkormányzati rendelete

Tápióság Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2012. (V.31.) önkormányzati rendelete Tápióság Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2012. (V.31.) önkormányzati rendelete az egyes tiltott, közösségellenes magatartások szabályozásáról, valamint a szabálysértési tényállást tartalmazó

Részletesebben

A tananyag feldolgozására fordítható órák száma: Órák megoszlása Tárgykör száma. Tárgykör címe

A tananyag feldolgozására fordítható órák száma: Órák megoszlása Tárgykör száma. Tárgykör címe 1 2 1. A képzés célja A képzésen résztvevők jogi, szakmai és szolgálati ismeretinek aktualizálása, bővítése, valamint a szolgálati feladatok végrehajtásához kapcsolódó kompetenciák fejlesztése innovatív

Részletesebben

A szabályozás azt kívánja elérni, hogy a járművek tulajdonosai, üzembentartói fokozott felelősséget érezzenek azért, hogy a járművüket használók

A szabályozás azt kívánja elérni, hogy a járművek tulajdonosai, üzembentartói fokozott felelősséget érezzenek azért, hogy a járművüket használók Hatósági ügyintézés: A gépjárművek használatát a jogszabályok, rendeletek egész sora szabályozza. Gondtalanul autózva nem is gondolunk ebbe bele, de azonnal szembesülünk vele, ha pl. egy szélvédő csere

Részletesebben

Magyar Precíziós Légfegyveres Országos Sportági Szövetség FEGYELMI SZABÁLYZAT

Magyar Precíziós Légfegyveres Országos Sportági Szövetség FEGYELMI SZABÁLYZAT Magyar Precíziós Légfegyveres Országos Sportági Szövetség FEGYELMI SZABÁLYZAT Fonyód 2014 1 A szabályzat illetékessége és hatásköre Illetékesség: A MAPOSZ illetékes a MAPOSZ tagjai, A MAPOSZ által üzemeltetett

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 206. MELLÉKLET : - TÁRGY: Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyőlésének /2010. (..) önkormányzati rendelete a szabálysértési és helyszíni pénzbírság legmagasabb összegének

Részletesebben

egyes tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásokról

egyes tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásokról [a tervezet a Képviselő-testület 2012. március 27. napján tartandó ülésén kerül megtárgyalásra] Nagyfüged Községi Önkormányzat Képviselő-testületének.../2012. (...) önkormányzati rendelete egyes tiltott,

Részletesebben

B/3. BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁSI JOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG. Mindig a vizsga napján hatályos törvényszöveget kell a vizsgázónak ismernie.

B/3. BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁSI JOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG. Mindig a vizsga napján hatályos törvényszöveget kell a vizsgázónak ismernie. Egyes tételeknél szükséges B/3. BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁSI JOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény (Btk.) a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény

Részletesebben

2. A rendelet hatálya

2. A rendelet hatálya Szeghalom Város Önkormányzat Képviselıtestületének /2010. (../..) önkormányzati rendelete az üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjérıl és a közterületen való szeszesitalfogyasztás korlátozásának szabályairól

Részletesebben

A tananyag feldolgozására fordítható órák száma: Órák megoszlása Tárgykör száma. Tárgykör címe

A tananyag feldolgozására fordítható órák száma: Órák megoszlása Tárgykör száma. Tárgykör címe 1 1. A képzés célja A képzésen résztvevők jogi, szakmai és szolgálati ismeretinek aktualizálása, bővítése, valamint a szolgálati feladatok végrehajtásához kapcsolódó kompetenciák fejlesztése innovatív

Részletesebben

Mélykút Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2016. (VI.9.) önkormányzati rendelete

Mélykút Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2016. (VI.9.) önkormányzati rendelete Mélykút Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2016. (VI.9.) önkormányzati rendelete a közösségi együttélés alapvető szabályairól és azok elmulasztásának jogkövetkezményeiről Mélykút Város Önkormányzat

Részletesebben

A tananyag feldolgozására fordítható órák száma: Órák megoszlása Tárgykör száma. Tárgykör címe

A tananyag feldolgozására fordítható órák száma: Órák megoszlása Tárgykör száma. Tárgykör címe 1 2 1. A képzés célja A képzésen résztvevők jogi, szakmai és szolgálati ismeretinek aktualizálása, bővítése, valamint a szolgálati feladatok végrehajtásához kapcsolódó kompetenciák fejlesztése innovatív

Részletesebben

X. A polgári természetır szolgálat

X. A polgári természetır szolgálat 2. A Természetvédelmi İrszolgálat A természet védelmérıl szóló 1996. évi LIII. törvény 59. /1/ bekezdése szerint a természeti értékek és területek, különösen a védett természeti értékek és területek ırzése,

Részletesebben

Iromány száma: T/708. Benyújtás dátuma: :58. Parlex azonosító: 1JHJJRAQ0001

Iromány száma: T/708. Benyújtás dátuma: :58. Parlex azonosító: 1JHJJRAQ0001 Iromány száma: T/708. Benyújtás dátuma: 2018-06-26 19:58 Miniszterelnökség Parlex azonosító: 1JHJJRAQ0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó: Dr. Semjén

Részletesebben

B/3. BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁSI JOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG

B/3. BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁSI JOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG B/3. BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁSI JOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG Egyes tételeknél szükséges - az Alaptörvény, - a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény (Btk.), - a büntetőeljárásról szóló

Részletesebben

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete. 2/2013. (I. 29.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete. 2/2013. (I. 29.) önkormányzati rendelete Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 2/2013. (I. 29.) önkormányzati rendelete a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Részletesebben

A szabálysértési elzárás problematikája fiatalkorúak vonatkozásában. Szerző: dr. Faix Nikoletta november 11.

A szabálysértési elzárás problematikája fiatalkorúak vonatkozásában. Szerző: dr. Faix Nikoletta november 11. A szabálysértési elzárás problematikája fiatalkorúak vonatkozásában Szerző: dr. Faix Nikoletta 2015. november 11. A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről

Részletesebben

A d a t g y ű j t é s - A d a t á t v é t e l. Belügyminisztérium. 2. melléklet. Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program Adatkörök.

A d a t g y ű j t é s - A d a t á t v é t e l. Belügyminisztérium. 2. melléklet. Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program Adatkörök. 1219 Tűzeseti és műszaki mentési statisztika (1) Műszaki mentések területi egységek és a műszaki mentések helye szerint (2) Tűzesetek területi egységek és a tűz helye szerint (3) Tűzesetek, műszaki mentések

Részletesebben

A honvédelmi miniszter.../2007. ( ) HM. r e n d e l e t e

A honvédelmi miniszter.../2007. ( ) HM. r e n d e l e t e A honvédelmi miniszter.../2007. ( ) HM r e n d e l e t e a katonai szolgálati viszony méltatlanság címén történő megszüntetésének eljárási szabályairól A Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú

Részletesebben

A hulladékgazdálkodás szankciórendszere

A hulladékgazdálkodás szankciórendszere A hulladékgazdálkodás szankciórendszere Dr. Teszár László JNO, Jogi Fıosztály fıosztályvezetı helyettes Országgyőlési Biztosok Hivatala Budapest, 2010. szeptember 9. Az elıadás felépítése I. Környezetvédelmi

Részletesebben

a Kormány /2012. (.) Korm. rendelete

a Kormány /2012. (.) Korm. rendelete 1 Melléklet a BM/855/201 számú kormány-előterjesztéshez a Kormány /201 (.) Korm. rendelete az egyes közlekedési szabálysértések miatt alkalmazandó helyszíni bírság, illetve a szabálysértési eljárás során

Részletesebben

1999. évi LXIX. törvény. a szabálysértésekrıl ELSİ RÉSZ A SZABÁLYSÉRTÉSEKRE VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK. I. Fejezet

1999. évi LXIX. törvény. a szabálysértésekrıl ELSİ RÉSZ A SZABÁLYSÉRTÉSEKRE VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK. I. Fejezet E törvény célja, hogy gyors és eredményes fellépést biztosítson azokkal a jogsértı magatartásokkal szemben, melyek a bőncselekményekhez képest enyhébb fokban sértik vagy veszélyeztetik a társadalom általánosan

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVEBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVEBEN! A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVEBEN! A garázdaság szabálysértés miatt és társai ellen indult szabálysértési ügyben a Debreceni Városi Bíróság Debrecenbe, 2011. április hó 16. napján gyorsított szabálysértési

Részletesebben

218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet. az egyes szabálysértésekrıl. I. Fejezet A KÖZREND ELLENI SZABÁLYSÉRTÉSEK. I. Cím

218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet. az egyes szabálysértésekrıl. I. Fejezet A KÖZREND ELLENI SZABÁLYSÉRTÉSEK. I. Cím A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota 218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet az egyes szabálysértésekrıl A szabálysértésekrıl szóló 1999. évi LXIX. törvény 166. -ában kapott felhatalmazás

Részletesebben

Szankcionálási táblázat A BorsodChem Zrt. területén munkát végző kivitelező társaságok részére

Szankcionálási táblázat A BorsodChem Zrt. területén munkát végző kivitelező társaságok részére Szankcionálási táblázat A BorsodChem Zrt. területén munkát végző kivitelező társaságok részére Készült: 2016. április Verzió: 1.4 1 2 3 4 5 6 Szabálytalanság Dohányzási szabályok megsértése. Tűzgyújtási

Részletesebben

Tisztelt Képviselő-testület!

Tisztelt Képviselő-testület! Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/112, 113, 142 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Előterjesztés A közigazgatási bírsággal

Részletesebben

A jegyzőkönyv mellékletét képező előterjesztések

A jegyzőkönyv mellékletét képező előterjesztések A jegyzőkönyv mellékletét képező előterjesztések 3.napirend Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének rendelet-tervezete az egyes tiltott, közösségellenes magatartásokról és ehhez kapcsolódóan

Részletesebben

Fiatalkorúak

Fiatalkorúak 2010 11 19 Fiatalkorúak A fiatalkorú fogalma 107. (1) Fiatalkorú az, aki a bűncselekmény elkövetésekor tizennegyedik életévét betöltötte, de a tizennyolcadikat még nem. (2) E törvény rendelkezéseit a fiatalkorúakra

Részletesebben

A Kormány. /2011. ( ) Korm. rendelete. a közúti közlekedéssel kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításáról

A Kormány. /2011. ( ) Korm. rendelete. a közúti közlekedéssel kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításáról 1 A Kormány /2011. ( ) Korm. rendelete a közúti közlekedéssel kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításáról A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. (3) bekezdés a) pontjának 5., 15.,

Részletesebben

MINDENNAPI SZABÁLYTALANSÁGOK jogi kisokos a szabálysértési eljárásról

MINDENNAPI SZABÁLYTALANSÁGOK jogi kisokos a szabálysértési eljárásról MINDENNAPI SZABÁLYTALANSÁGOK jogi kisokos a szabálysértési eljárásról Ez a jogi kisokos a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi

Részletesebben

(egységes szerkezetben a 12/2016. (III.10.), 21/2018.(X.9) önkormányzati rendeletekkel) 1. Általános rendelkezések

(egységes szerkezetben a 12/2016. (III.10.), 21/2018.(X.9) önkormányzati rendeletekkel) 1. Általános rendelkezések Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlésének 31/2015. (IX.24.) önkormányzati rendelete A közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről (egységes szerkezetben

Részletesebben

ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK

ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK 2012. évi II. törvény a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről 1 A társadalmi együttélés általánosan elfogadott szabályait sértő vagy veszélyeztető,

Részletesebben

A tárgyalást megelızı szakasz. elıadás

A tárgyalást megelızı szakasz. elıadás A tárgyalást megelızı szakasz Polgári eljárásjog elıadás Dr. Pribula László egyetemi docens Az elsıfokú eljárás szakaszai 1. A tárgyalást megelızı szakasz (a keresetlevél benyújtásától a perindítás hatályának

Részletesebben

A.8. A jogellenességet (társadalomra veszélyességet) kizáró okok rendszere; a jogos védelem és a végszükség

A.8. A jogellenességet (társadalomra veszélyességet) kizáró okok rendszere; a jogos védelem és a végszükség A.8. A jogellenességet (társadalomra veszélyességet) kizáró okok rendszere; a jogos védelem és a végszükség Vázlat Záróvizsga-felkészítő konzultáció Büntetőjog c. tárgyból Jogász alapszak Miskolc, 2016.

Részletesebben

Fegyelmi eljárás Szabályzata 2015.

Fegyelmi eljárás Szabályzata 2015. Fegyelmi eljárás Szabályzata 2015. Szakmai Program 6.sz. szabályzata Hatályba lépett: 2015. A fegyelmi eljárás rendje, részletes szabályai Vonatkozó jogszabályok: 2013. évi CCXL. törvény 374-376. 1/2015.(

Részletesebben

Mágocs Város Önkormányzatának 13/2012(XI. 01) önkormányzati rendelete

Mágocs Város Önkormányzatának 13/2012(XI. 01) önkormányzati rendelete Mágocs Város Önkormányzatának 13/2012(XI. 01) önkormányzati rendelete az egyes tiltott, közösségellenes magatartásról.. Mágocs Város Önkormányzati Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól

Részletesebben

A diasort hatályosította: dr. Szalai András (2016. január 31.)

A diasort hatályosította: dr. Szalai András (2016. január 31.) A diasort hatályosította: dr. Szalai András (2016. január 31.) 1 Az előadás tartalmi felépítése 1. A közigazgatási szervek hatósági jogalkalmazói tevékenysége, a közigazgatási eljárási jog és a közigazgatási

Részletesebben

A gyermek- és ifjúkori bűnözés adatai az egységes nyomozó hatósági és ügyészségi bűnügyi statisztikában év

A gyermek- és ifjúkori bűnözés adatai az egységes nyomozó hatósági és ügyészségi bűnügyi statisztikában év IGAZSÁGÜGYI ÉS RENDÉSZETI MINISZTÉRIUM RENDÉSZETI KODIFIKÁCIÓS FŐOSZTÁLY STATISZTIKAI ÉS ELEMZŐ OSZTÁY A gyermek- és ifjúkori bűnözés adatai az egységes nyomozó hatósági és ügyészségi bűnügyi statisztikában

Részletesebben

Budajenő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2014 (II.21.), 10/2014.(III.27.), 21/2014.(IX.19.) önkormányzati rendeletekkel módosított

Budajenő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2014 (II.21.), 10/2014.(III.27.), 21/2014.(IX.19.) önkormányzati rendeletekkel módosított Budajenő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2014 (II.21.), 10/2014.(III.27.), 21/2014.(IX.19.) önkormányzati rendeletekkel módosított 12/2013. (VI.27.) számú önkormányzati rendelete a közösségi

Részletesebben

1999. évi LXIX. törvény a szabálysértésekről 1

1999. évi LXIX. törvény a szabálysértésekről 1 Opten Törvénytár Opten Kft. I. 1999. évi LXIX. törvény 1999. évi LXIX. törvény a szabálysértésekről 1 A 2009.10.01. és 2009.12.31. között hatályos szöveg Tartalomjegyzék ELSŐ RÉSZ A SZABÁLYSÉRTÉSEKRE VONATKO-

Részletesebben

MUNKAANYAG. Dr. Sóti Kálmán. Jogi és igazgatás V. Szabálysértési jog különös rész 2. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Dr. Sóti Kálmán. Jogi és igazgatás V. Szabálysértési jog különös rész 2. A követelménymodul megnevezése: Dr. Sóti Kálmán Jogi és igazgatás V. Szabálysértési jog különös rész 2. A követelménymodul megnevezése: Általános őr-és járőrszolgálati feladatok A követelménymodul száma: 0731-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

1 32 9 658 9 924 7 962 5 82 5 139 22 958 23 591 25 763 21 21 19 639 14 891 24,9 2, 17,1 24,2 25,4 31,6 36 12 41 983 46 726 32 621 31 319 26 551 2 928 3 392 3 753 2 678 2 566 2 165 Összes bűncselekmény

Részletesebben

Összes b ncselekmény az ENyÜBS -6. évi adatai alapján Püspökladányi Rend rkapitányság 8 6 4 8 6 4 6 49 B ncselekmények száma 7. év. év. év. év 4. év. év 6. év 747 78 4 kiemelten kezelt bcs összesen az

Részletesebben

I.fejezet. 1.. A rendelet az önkormányzat illetékességi területén a közterület használóira terjed ki. II.fejezet

I.fejezet. 1.. A rendelet az önkormányzat illetékességi területén a közterület használóira terjed ki. II.fejezet OZORA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 8/1995.(VII.26) számú önkormányzati rendelete a közterület használatról és a közterület-használati díj megállapításáról. I.fejezet 1.. A rendelet az önkormányzat

Részletesebben

2011. évi. törvény a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről

2011. évi. törvény a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről 1 Melléklet a BM/474/2011. számú kormány-előterjesztéshez 2011. évi. törvény a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről A társadalmi együttélés általánosan

Részletesebben

A Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ

A Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ SZMSZ 8. számú melléklet A Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Szabályzata a szabálytalanságok kezelésének eljárásáról Hatályos: 2007. április 1. Jóváhagyom:

Részletesebben

MUNKAANYAG. Dr. Sóti Kálmán. Jogi és igazgatás V. A szabálysértési jog különös rész 1. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Dr. Sóti Kálmán. Jogi és igazgatás V. A szabálysértési jog különös rész 1. A követelménymodul megnevezése: Dr. Sóti Kálmán Jogi és igazgatás V. A szabálysértési jog különös rész 1. A követelménymodul megnevezése: Általános őr-és járőrszolgálati feladatok A követelménymodul száma: 0731-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

Büntetőjog II. Igazságügyi igazgatási alapszak

Büntetőjog II. Igazságügyi igazgatási alapszak ÖNELLENŐRZŐ KÉRDÉSSOR II. Egyes kiemelt bűncselekmények a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. tv. alábbi fejezeteiből: XIX. fejezet - A nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények;

Részletesebben

Az ebekkel kapcsolatos feladatok, hatáskörök

Az ebekkel kapcsolatos feladatok, hatáskörök Az ebekkel kapcsolatos feladatok, hatáskörök 1) A települési önkormányzat kóbor állatok befogásával kapcsolatos feladata Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény (a továbbiakban

Részletesebben

Amint a lakossági fórumokon is elmondták, 4 főre bővült a közterületfelügyelet Pécelen.

Amint a lakossági fórumokon is elmondták, 4 főre bővült a közterületfelügyelet Pécelen. Közterületfelügyelet Pécelen Beküldő admin - 2011 febr. 09 16:09 Amint a lakossági fórumokon is elmondták, 4 főre bővült a közterületfelügyelet Pécelen. Ha valaki szeretne bejelentést tenni, akkor azt

Részletesebben

Szankcionálási táblázat A BorsodChem Zrt. munkavállalói és telephellyel rendelkező társaságok munkavállalói részére

Szankcionálási táblázat A BorsodChem Zrt. munkavállalói és telephellyel rendelkező társaságok munkavállalói részére Szankcionálási táblázat A BorsodChem Zrt. munkavállalói és telephellyel rendelkező társaságok munkavállalói részére Készült: 2016. április Verzió: 1.4 BC telephelyi munkavállalókra Szabálytalanság Elkövető

Részletesebben