Megkezdôdik a kemény munka

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Megkezdôdik a kemény munka"

Átírás

1 15 Szántófödi növénytermesztés Megkezdôdik a kemény munka z aratókombájn 6-7 méter szées utat vág a búza vagy kukorica tábába, és egy speciáis tartáyba gyûjti össze a gabonát. tartáyt bizonyos idôszakonként ki ke üríteni. Ehhez más gazdák pótkocsiva követik a kombájnt, amibe a tartáyt ürítik. z aratókombájn tartáyát pótkocsiba ürítik Ezután eviszik a sióba emérni, eenôrizni és eraktározni. Ez fontos pianat sorsdöntô. gazdákodó most tudja meg, hogy jó vagy rossz éve van-e. Néha a munkának e ke ánia, mert esik az esô. foyamatos esô miatt nagy árat fizethet a gazda: ha a gabona csírázni kezd, odaveszett a termés! Szervezésse a hatékonyság növeése érdekében z aratókombájn egy nagyon drága feszereés, ameyet az év néhány napjában hasznának csak. Nem fetétenü szükséges a gazdákodónak megvennie a hasznáathoz. Számos gazdákodó közösen vásáro egy betakarítógépet. Vaójában ez a gyakoribb megodás a egtöbb feszereés, p. az ekék, a permetezôk, a pótkocsik stb. esetében gazdák úgynevezett gépszövetkezetet hoznak étre. gazdák bérehetik is ezt a feszereést és a képzett gépkezeôket is. betakarított gabonát siókban tároják Raktározás z aratás utá gazda az emút évi terményt eraktározza. Tudni akarja, mennyi gabonát termet hektáronként*. Ezt nevezik hozamnak*. De nem eég csak nagy mennyiségben terményt termeni. Jó minôségûnek is ke ennie. Pédáu - a búzának fehérjében gazdagnak és kenyérsütésre akamasnak ke ennie; - az árpának aacsony fehérjetartamúnak és sörkészítésre akamasnak ke ennie; - a cukorrépának nagy cukortartamúnak ke ennie; - a borsónak nagy fehérjetartamúnak ke ennie; - az egész betakarított terménynek betegségektô mentesnek ke ennie. Törékeny termés gazdák emberi fogyasztás céjábó termesztenek borsót. borsótermesztés küönösen nehéz ágazat a borsót nagy gondda és hatékonyságga ke kezeni, mive nagyon törékeny. mikor vaamennyi fetéte megfeeô, azaz a borsószemek megfeeô méretûek és keménységûek és az idôjárás is megfeeô, az aratók megkezdik munkájukat, eginkább este, mive a hômérséket nem ehet tú magas. borsót akkor takarítják be, mikor már zöd és megfeeô a nedvességtartama. Ha tú meeg vot az idô, a borsó gyorsan kicsírázhat, és kárba mehet. betakarított borsót jeget tartamazó tartáykocsikban tároják. Ezutá ehetô eggyorsabban a konzervgyárba száítják.

2 16 Szántófödi növénytermesztés Raktározás és száítás Miután betakarították a terményt, e ke raktározni. sióknak készen ke ániuk. Majd a termést eadják. Vegyük pédának a gabonatermesztést. Minôségeenôrzés Mikor a gazdákodó megérkezik a terményéve a sióhoz*, számos vizsgáatot és eemzést végeznek e, hogy megáapítsák a búza minôségét. Eôször is a nedvességtartamat ke eeenôrizni. Ha a gabonaszem tú sok nedvességet tartamaz, ki ke szárítani, ameynek kötségeit a gazda fizeti. gazdának meg ke gyôzôdnie arró, hogy a gabona nem kezdett-e e kicsírázni! zt is eenôrizni ke, hogy a termény nem tartamaz-e más terményt, ietve gyommagokat. búza nem tartamazhat betegség, pédáu az anyarozs és a kôüszög áta fertôzött szemeket (ásd oda). gabona minôségeenôrzése a sióba heyezés eôtt termés raktározása z oyan terményt, amit a gazda az áatok etetésére szánt, a gazdaságban tároják. z emberi fogyasztásra szánt terményeket a raktárakba száítják, ameyeket siónak neveznek. siók küönbözô távoságokban vannak eheyezve a gabonatermeô vidékeken: magasak, henger aakú tornyok, ameyek több ezer tonna gabonát képesek tároni! Számos nagy kikötôben is vannak siók. siók közeében mindig vannak utak, vasúti sínek, csatornák. kamionokat, a vasúti teherkocsikat és hajókat gyakran egyenese siók mögött tötik fe. raktározási idô aatt a terményt ventiátorokka hûtik. Ha hamokban hagyják a termést, femeegedhet. gabonaszemek éô, éegzô szervek, és mive éegeznek, széndioxidot (CO 2 ) termenek és hôt bocsátanak ki. Ez a hô tüzet okozhat, és eégetheti a siót*! Siók

3 17 Szántófödi növénytermesztés gabona értékesítése gabonaértékesítôk ügyenek a fehamozott gabona eadására. búzát isztmamoknak, a kukoricát kukoricadara gyártóknak, az árpát és a tritikáét áati takarmány készítéséhez adják e. Más gabonaértékesítôk az exportra speciaizáódtak. Mive Európában kedvezôek az éghajati adottságok és jó minôségû taajok ának a gabonatermesztôk rendekezésére, a fehasznáni kívánt mennyiségné nagyobb mennyiségû gabonát termesztenek. Így más kontinensen évô országok megvásárohatják ezeket a terményeket. Franciaország pédáu, amey Európa egnagyobb búzatermeô országa, a gabonatermés majdnem feét más európai országokba, ietve a viág más pontjaira exportája, mint p. Észak-frika országaiba, vagy a vot Szovjetunióba, keresettô függôen. termény száítása teherautók a egakamasabbak a több tonna gabona mamokba történô száítására. Egyszerre 25 tonna gabonát képesek száítani. De ha több ezer tonnát ke eszáítani más európai országba, speciáisan erre a céra tervezett vasúti teherkocsikat hasznának. Ha pedig a gabonát még messzebbre ke juttatni, a foyókat hasznáják a száításra. Ez a száítási módszer nagyon jó megfee a gabonaszáításra. Egy uszáy néhány 1000 tonna gabonát képes eszáítani! Rajna-foyó pédáu Franciaországon, Németországon és Hoandián foyik keresztü, és gabonaszáításra hasznáják ezek között az országok között.. Ha a viág egy másik országába ke száítani, teherhajókat hasznának, ameyek tonna gabonát képesek magukba fogadni. Egy uszáy több 1000 tonna gabonát képes eszáítani

4 18 Szántófödi növénytermesztés Vetésforgó Ôszi árpa Repce Borsó Ôszi árpa Lóhere utóút Janny gazdasága Spárga Tavaszi árpa Janny gazdasága Spárga Szajna foyó Savières Savières Mezô és erdô Mezô és erdô Vetésforgó Minden évben e ke döntenem, miyen növényt szeretnék termeszteni a következô évben, és hogy mit hova vessek. Egy fontos követendô szabáy van, mégpedig a termesztett növények vátogatása. Pédáu soha nem szabad búzát termened ugyanazo tábán két egymást követô évben, mive ez betegségekhez és a gyomok megjeenéséhez vezethet. Néhány vidékezonban nem követik ezt a gyakoratot. Ha pédáu ugyanazt a növényt termesztjük egy adott tábán minden harmadik évben, ezt 3 éves vetésforgónak* nevezik. Vessé egy piantást a térképe gazdaságomra. növénykutúrák erendezése 2003-ban nagyjábó ugyanoyan esz, mint 2000-ben.

5 19 Szántófödi növénytermesztés zok a gazdáknak, akik egynyári növényeket termesztenek, pédáu gabonát, e ke dönteniük, hogy mit hova vetnek majd a következô évben. Vess egy piantást a térképen Janny gazdaságára, amey három éves idôszakot foga magába Repce Borsó Borsó Tavaszi árpa Tavaszi árpa Tavaszi árpa Ôszi árpa Lóhere utóút utóút Lóhere Janny gazdasága Spárga Repce Szajna foyó Savières Szajna foyó Mezô és erdô termeszteni kívánt növények kiváasztása gazdának ki ke váasztania azokat a növényeket, ameyek termesztése a egmegfeeôbb, figyeembe véve a taaj tuajdonságait és az éghajati viszonyokat. Sok gabonát, mint pédáu a búzát, árpát, termesztenek az én vidékemen, mive ott jó fejôdnek. z, hogy miyen növényt fogok termeszteni, az ártó és piaci igénytô is függ. Ha p. a búza ára csökken, akkor inkább vaami mást próbáok termeszteni. De mieôtt kipróbánék egy új növényt, meg ke gyôzôdnöm arró, hogy megvan-e minden szükséges doog hozzá. Repcét is termesztek, amibô késôbb üzemanyagot áítanak eô. saját gazdaságomban spárgát is termesztek, mive a taaj megfeeô ennek a növénynek. Eég idôm van májusban betakarítani ezt a zödségféét, mive a többi növénnye ebbe hónapban nem ke sokat fogakozni.

6 20 gabonaféék: áttekintés gazdák hosszú ideje termesztenek gabonát. Sok gabona nagyon jó ismert, míg egyes gabonafajok az út széén fekszenek efeedve. Vannak egészen új gabonák is, ameyeket az emberiség hozott étre. nagy gabonacsaád gabonaszem a gabona azon része, ameyet fehasznáunk mind a saját tápákozásunkban, mind átai takarmányként. gabonaféék csaádja igen sok növénybô á, ameybô a búza a egismertebb. búzát a viág minden sarkában termesztik. búza éetcikusa eején búza a gabonák kiráya. Megküönböztetnek durumbúzát és közönséges búzát. rozst ott termesztik, aho a taaj savanyú és kedvezôten adottságokka rendekezik. rozsbó barnakenyeret készítenek, amey nagyon népszerû Dániában, Németországban, Svédországban, Finnországban és Portugáiában. z árpának hosszabb kaásza van, mint a búzának és az árpaszemeknek hosszabb a szákájuk. z árpát fôeg áati takarmánynak és sörkészítésre hasznáják. zabot fôeg áati takarmánynak termesztik. Igazi csemege a ovaknak. zab a müzikben és más reggei gabonapeyhekben is megtaáható.

7 21 kukoricának, a rizsnek és a ciroknak magasabb hômérséketre van szüksége, mint a többi gabonaféének. z Európai Unió déi vidékein termesztik ôket. cirkot áati takarmányként hasznáják. szemeskukorica nagyon magasra nô és a növekedéshez magas hômérséketre van szüksége. víz, a fény és a hômérséket a rizstermesztésnek szintén meghatározó tényezôi. egújabb befutó: a tritikáé Ha van két kitûnô gabonánk a búza, ameynek nagy terméshozama van, és a rozs, amey nagyon szívós*, miért ne keresztezhetnénk a két növény kedvezô tuajdonságait? Ezt tették a kutatók húsz évve ezeôtt, és étrehozták a tritikáét, amey a búza (tudományos neve: Triticum) és a rozs (tudományos neve: Secae) keresztezésébô származó gabona. z eredmény egy tejesen új növény, ameyet hibrid* növénynek hívnak, mive ez két küönbözô faj keresztezésébô aakut ki. neve uta az eredetére! Ez az új növény sok vidéken heyettesíti a rozst, ráadásu az is eônye, hogy nagyobb a terméshozama*. Fôeg áati takarmányként hasznáják. Tritikáé z aratás: Ceres nevei Triptoemus kiráy fiát; a mezôgazdaságró tanítja ôt gabona szó a római istennô, Ceres nevébô ered, aki a betakarítás istennôje. z a tény, hogy ezt az istennôt az ókori Rómában imádták, megmutatja, miyen fontos szerepe vot mindig a gabonafééknek a történeem során. Látogassatok e egy gabonatermesztô gazdaságba, aho közeebbrô is megtekinthetitek ezt a növényt.

8 22 búza az európai nyersanyag Búzát minden Európai Uniós országban termesztenek. búza mindennapi éetünk része. Durumbúza vagy közönséges búza? búzaszem két aapvetô részbô á: keményítô és gutén. Egy búzaszem keményítô a búzaszem energiatartaéka. keményítô eôsegíti a csírázást*. keményítô koncentrát energiaforrás. gutén fehérje. Ha megkóstosz néhány búzaszemet, tartsd a szádban és rágcsád hosszabb ideig: egyfajta rágógumi esz beôe! Mikor a búzaszemet rágcsáod, a nyá kiodja a keményítôt, és csak a gutén marad, amey rugamas anyag. guténbó készítik a kenyeret és megfôzve a puha tésztát. küsô réteg guténban gazdag maghéjbó esz a korpa Közönséges búza búza minôsége a fehérjetartamátó* függ, azaz, hogy mennyi gutént tartamaz. Ez a fehérje búzafajtátó függôen vátozik. - Ha a búzaszem guténban gazdag, akkor kenyeret és más péktermékeket készítenek beôe. - Ha kicsi a guténtartama, kekszet készítenek beôe. - eggyengébb minôségûeket áati takarmányként hasznáják. mag besô része keményítôben gazdag z embrió (magcsíra) ágy búzaszemnek isztszerû sûrûsége van, és keményítôben gazdag. Kenyeret és kekszet is készítenek beôe. durumbúzaszem üveges kinézetû. darát és tésztát készítenek beôe. durumbúza Dé-Európa országaiban jobban termeszthetô. Fôeg a Födközi-tengeri gazdák termesztik, hogy tésztát készítsenek beôe. ágy búzát mindenho termesztik, aho fehér kenyeret készítenek!

9 23 búzaszemtô a isztig búzaisztkészítés ugyanoyan ôsi mesterség, mint a búzatermesztés. kettô mindig együtt járt. Rége szeet, a vizet és az áatokat hasznáták a mamokban. Manapság a mamok még mindig mûködnek, de a technoógia jeentôs fejôdésen ment keresztü. Ma a isztmamok* áramma mûködnek. iszttô a kenyérig z emút idôkbe kenyér a tápákozás egyik fô eeme vot. Nagyon gyakran ezt ettek egtöbbször az emberek a mindennapjaikban. Egy évszázadda ezeôtt 500 g kenyeret fogyasztottunk naponta. Ma a napi átag kevesebb, mint 150 g. De ezt számos más éeemme kipótojuk. Ügyejünk a guténra Egyesek fôeg a kisgyerekek nem ehetnek gutént aergiásak rá, emiatt veszéyes ehet a fogyasztása. Ezért vannak bizonyos bébiéteek a guténmentes étkezéshez akamas névve fecímkézve. Ez az aergia átaába kor eôrehaadtáva etûnik. Kaászszedôk Ez a kép szemevényt mutat be a régi idôk szegény parasztjainak éetébô. Megengedték nekik, hogy összegyûjtsék az aratás után ottmaradt búzaszemeket. kaászszedôk eggyakrabban nôk és gyerekek votak. Kaászszedôk. J. F. Miet festménye

10 24 gabonábó nem csak kenyér készü! Tudjuk, hogy a búzábó és rozsbó kenyeret készítenek. De manapság a gabonábó sok mást is ehet készíteni. gabona egyre inkább ipari nyersanyaggá is váik! gabona ôsi hasznosítási módja: a sörfôzés sör az ókori Egyiptom óta étezik. Franciaországba gaok is készítettek egy cervoise nevû sört. Minden országnak van saját söre, ameyek közü néhány ismertebb a többiné, mint p. Németország, Begium, Írország és Dánia söre. De bármiyen egyen is a sör színe és íze, az eôáítási foyamat ugyanaz: a csíráztatott árpa erjesztése*. Tehát hogyan készü a sör? maátakészítô kicsíráztatja az árpát. gabonaszemben évô keményítô cukorrá aaku, amit a csíra fe tud hasznáni. Ezt a cukrot nevezik matóznak. Pár nappa késôbb a csíra kibukka szembô. Ez az a pont, amikor a sörfôzô közbeép. Megáítja a csírázási foyamatot, és megszabadu a csírátó. Ezutá meghagyott, matózban gazdag gabonaszem megduzzad. Ez az a maáta, ameyet késôbb erjeszteni* fog. Most már ekezdôdhet a sörfôzés foyamata. maátát femeegítik, hogy karameizáódjon, más gabonát, p. búzát kevernek hozzá, és megfeeô mennyiségû komót adnak hozzá. Minden sörfôzônek saját titkos receptje van! sörfôzéshez nagyon jó minôségû árpafééket hasznának. Ezeket maátaárpának hívják, és küönböznek az áati takarmányként hasznát árpátó. Egy skót és ír speciaitás z árpát whisky-készítéshez is hasznáják!

11 25 Jobb áati takarmány Rége ovakat zabba, a csirkéket pedig gabonaszem-keverékekke etették, amit fecsipegettek. Ma az áati takarmánykészítô speciaisták meg tudják határozni, miyen áatnak miyen takarmánybó mennyire van szüksége, kortó és hozamtó függôen. zab, a tritikáé, a búza, a kukorica, a cirok és még a borsó is az új áati takarmányok közé tartozik. Néhány búzafajtát kizáróagosan áati takarmányozás céjábó termesztenek. gabona sok energiáva átja e az áatokat. szója és a borsó pédáu fehérjében gazdag, ezért ideáis összetevôkke átja e a takarmányt*. keményítô hasznosítási módjai keményítô* a búza-, a kukorica- és a rizsszemek besejében és a burgonyagumóban taáható. Ezekbô a gabonákbó és gumókbó vonják ki a keményítôt, amit az iparban hasznosítanak. Éemiszeripari fehasznáás keményítôt szószok sûrûsítésére hasznáják. z éemiszeripar iyen módo készéteek ekészítéséhez hasznája a keményítôt. z öntôformát a cukrásziparban hasznáják, aho a rizskeményítôbô készítenek édességeket. Ipari fehasznáás egtöbb keményítôt a papír-gyártók hasznáják. Leginkább burgonyakeményítôt akamaznak, amey a papír fényes minôségéért feeôs. vegyipar a búza-, és kukoricakeményítôbô készíti a ragasztókat, a peenkákat, a bioógiaiag ebontható mûanyagot, a tisztítószereket és egyéb termékeket. mûanyag papír szósz

12 26 kukorica az energiadús növény kukorica gyorsan növekszik. Emberi fogyasztásra és áati takarmányként hasznájuk fe. E meett nyersanyagga átja e az ipart. Több mint 100 küönbözô terméket ehet eôáítani kukoricábó. pattogatott kukorica egy sajátságos kukoricafajta*, ameynek kukoricaszemei pattognak, ha femeegítik. Tartsd a fedôt a serpenyôn, ha otthon készíted e! csemegekukorica, ameyet saátákhoz szoktak hasznáni, egy másik kukoricafajta*. Ebbez esetbe kukoricát érés eôtt takarítják be. Ez azt jeenti, hogy puha marad, és nyersen is fogyasztható. hagyományos szemes kukoricábó poentát készítenek. Ez egyfajta kása. kukoricaisztbô is ehet kenyeret készíteni. merika ôsakóinak gabonája kukorica eredetieg Közép- és Dé-merikábó származik. Vaójában ez ma is a napi tápákozás része a viágnak eze részén. kukorica minden ötödik ember tápákozásának aapját adja. kukoricát Koumbusz Kristóf fedezte fe utazásai során, de az ôsakó amerikai emberek már több ezer éve is fogyasztották. Modern kukorica: hibrid kukorica Ma a kukoricafajták közü hibridek* szerepenek a köztermesztésbe egnagyobb mennyiségben. Ez azt jeenti, hogy számos küönbözô kukoricafajtábó keresztezték össze ôket. gabonanemesítôk megpróbáják számos étezô fajta kedvezô tuajdonságait összegezni egyeten egy fajtába. De a gazdák nem tudják évrô évre újravetni ezeknek a hibrid kukoricafajtáknak a magjait. Ha mégis megteszik, akkor a kukoricatábán küönbözô formájú, és méretû kukorica nô, némeyikük gyengébb, mint a többi. Ez azért van, mert az összes hibridet akotó fajta újra feszínre kerü. Hogy ezt ekerüjék, a gazdáknak minden évben új vetômagot ke vásároniuk.

~IIami ~ámbrtlő$ék JELENTÉS. a távfűtés és melegvízszolgáltatás támogatási és gazdálkodási rendszerének vizsgálatáról. 1991. május hó 55.

~IIami ~ámbrtlő$ék JELENTÉS. a távfűtés és melegvízszolgáltatás támogatási és gazdálkodási rendszerének vizsgálatáról. 1991. május hó 55. ~IIami ~ámbrtő$ék JELENTÉS a távfűtés és meegvízszogátatás támogatási és gazdákodási rendszerének vizsgáatáró 1991. május hó 55. A vizsgáatot Nagy József régióvezető főtanácsos vezette. Az összefogaót

Részletesebben

Nagyteljesítményű elektrolízis berendezések www.prominent.com

Nagyteljesítményű elektrolízis berendezések www.prominent.com Biztonságos és hatékony vízfertőtenítés konyhasóva Nagytejesítményű eektroízis berendezések www.prominent.com Környezetbarát vízfertőtenítés Az eektroízis gazdaságiag böcs, műszakiag érett aternatíva a

Részletesebben

FALIKAZÁN BEÉPÍTETT TÁROLÓVAL CLAS B

FALIKAZÁN BEÉPÍTETT TÁROLÓVAL CLAS B FALIKAZÁN BEÉPÍTETT TÁROLÓVAL CLAS B Cas B azonnai jó közérzet Új ABC rendszer Minden, amit egy kazántó evárhat A Cas B a testre szabhatóság magas szintjét programozás segítségéve vaódi (akár 15-os) energia-megtakarítássa

Részletesebben

ARCA TECHNOLOGY. Fali kazán család KONDENZÁCIÓS. Kis méretű Digitális, elektronikus vezérléssel SEDBUK BAND A

ARCA TECHNOLOGY. Fali kazán család KONDENZÁCIÓS. Kis méretű Digitális, elektronikus vezérléssel SEDBUK BAND A ARCA TECHNOLOGY Fai kazán csaád KONDENZÁCIÓS Kis méretű Digitáis, eektronikus vezérésse SEDBUK BAND A A Heizer új, kifejezett kis méretű (7 x 400 x 0) kondenzációs faikazánja eektronikus szabáyzássa, digitáis

Részletesebben

CLAS B FALIKAZÁN. Nagyfokú megbízhatóság

CLAS B FALIKAZÁN. Nagyfokú megbízhatóság CLAS B FALIKAZÁN Beépített tároóva Nagyfokú megbízhatóság CLAS B Azonnai jó közérzet Új ABC rendszer Minden, amit egy kazántó evárhat A Cas B a testre szabhatóság magas szintjét programozás segítségéve

Részletesebben

I n n o v a t i v e M e t r o l o g y AXIOMTOO. Fejlődés a KMG technológiában. Axiom too manuális és CNC koordináta mérőgépek bemutatása

I n n o v a t i v e M e t r o l o g y AXIOMTOO. Fejlődés a KMG technológiában. Axiom too manuális és CNC koordináta mérőgépek bemutatása I n n o v a t i v e M e t r o o g y AXIOMTOO Fejődés a KMG technoógiában Axiom too manuáis és CNC koordináta mérőgépek bemutatása Aberink Ltd Est. 1993 Egy kompett eenőrző központ Axiom too... a következő

Részletesebben

ELMIB ZRT. FÖLDGÁZKERESKEDELMIÜZLETSZABÁLYZATA. l l I I BUDAPEST, 2009. SZEPTEMBER 1.

ELMIB ZRT. FÖLDGÁZKERESKEDELMIÜZLETSZABÁLYZATA. l l I I BUDAPEST, 2009. SZEPTEMBER 1. ELMB ZRT. FÖLDGÁZKERESKEDELMÜZLETSZABÁLYZATA BUDAPEST, 2009. SZEPTEMBER 1. i r L L ELMB Zrt. Födgáz- kereskedemi Üzetszabáyzata TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS.................................. 3 1. ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Összefüggések a marótárcsás kotrógépek elméleti és tényleges

Összefüggések a marótárcsás kotrógépek elméleti és tényleges Összefüggések a marótárcsás kotrógépek eméeti és tényeges tejesítménye között BREUER JÁNOS ok. bányamérnök, DR.DAÓ GYÖRGY ok. bányagépészmérnök, ok. küfejtési szakmérnök A küfejtésnek a viág bányászatában

Részletesebben

Alfa Laval lemeztechnológia

Alfa Laval lemeztechnológia Bemutatkozunk Az Afa Lava piacvezetô a speciaizát termékeket és mérnöki szogátatásokat nyújtó viágváaatok között. Berendezéseink, rendszereink és szogátatásaink megtervezésekor ügyfeeink foyamatainak hatékonyabbá

Részletesebben

VI. évfolyam, 2. szám Statisztikai Jelentések. FŐBB TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK KÉSZLETALAKULÁSA év

VI. évfolyam, 2. szám Statisztikai Jelentések. FŐBB TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK KÉSZLETALAKULÁSA év VI. évfolyam, 2. szám 215 Statisztikai Jelentések FŐBB TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK KÉSZLETALAKULÁSA 214. év Főbb termények és termékek alakulása Főbb termények és termékek alakulása VI. évfolyam, 2. szám 215

Részletesebben

perforált lemezek gyártás geometria

perforált lemezek gyártás geometria erforát emezek A erforát emezek egymástó azonos távoságra eheyezkedő, azonos méretű és formájú ykakka rendekező fémemezek. A ykasztási tísok sokféesége az akamazások és formák szinte korátan fehasznáását

Részletesebben

Városi alkalmazkodás két magyar önkormányzatnál

Városi alkalmazkodás két magyar önkormányzatnál TEMATIKUS KÖZPONT Városi akamazkodás és egészségügy Minta Tanumány Városi akamazkodás két magyar önkormányzatná Az OrientGate projekt keretében A városi akamazkodás és egészségügy Tematikus Központhoz

Részletesebben

Tisztelt Olvasók! 2007. június 6-7-én (szerdán és csütörtökön) A 9óra 30perckor kezdődő program mindkét napon azonos. Kutatás + Marketing

Tisztelt Olvasók! 2007. június 6-7-én (szerdán és csütörtökön) A 9óra 30perckor kezdődő program mindkét napon azonos. Kutatás + Marketing Kutatás + Marketing A Gabonatermesztési Kutató Közhasznú Társaság lapja Tisztelt Olvasók! Kalászos és repce fajtabemutatóinkra invitáló Híradónk ez évi nyári számának írásaiban is igyekszünk a múló, de

Részletesebben

J ~15-. számú előterjesztés

J ~15-. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Apogármestere J ~15-. számú eőterjesztés Eőterjesztés a Képviseő-testüet részére a Magyar Labdarúgó Szövetség Országos abdarúgó páyaépítési programján történő

Részletesebben

Tavaszi akció 2012. Április 2. május 31. Fűtésben otthon vagyunk. [ Leveg õ ] Április 18-22. Construma 2012 Buderus kiállító.

Tavaszi akció 2012. Április 2. május 31. Fűtésben otthon vagyunk. [ Leveg õ ] Április 18-22. Construma 2012 Buderus kiállító. [ Leveg õ ] [ Víz ] Ápriis 18-22. Construma 2012 Buderus kiáító [ Föd ] [ Buderus ] Termékeinkke kapcsoatos további információért keresse fe a www.buderus.hu honapunkat! Tavaszi akció 2012 Ápriis 2. május

Részletesebben

Kérelmezök vállalják a helyiségrész teljes felújítását, amennyiben azt kedvezményes 4 OOO Ft/m2/év bérleti díj megállapításával vehetik igénybe.

Kérelmezök vállalják a helyiségrész teljes felújítását, amennyiben azt kedvezményes 4 OOO Ft/m2/év bérleti díj megállapításával vehetik igénybe. Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Apogármestere y. ',. sz. napirendi pont Tárgy: Javasat a Budapest X. kerüet Újhegyi sétány 12. szám aatti heyiség egy részének bérbeadására Tisztet Gazdasági

Részletesebben

Hőtágulás (Vázlat) 1. Szilárd halmazállapotú anyagok hőtágulása a) Lineáris hőtágulás b) Térfogati hőtágulás c) Felületi hőtágulás

Hőtágulás (Vázlat) 1. Szilárd halmazállapotú anyagok hőtágulása a) Lineáris hőtágulás b) Térfogati hőtágulás c) Felületi hőtágulás Hőáguás (Váza). Sziárd hamazáapoú anyagok hőáguása a) Lineáris hőáguás b) érfogai hőáguás c) Feüei hőáguás 2. Foyékony hamazáapoú anyagok hőáguása. A víz rendeenes visekedése hőáguáskor 4. Gázok hőáguása

Részletesebben

GEO-FIFIKA. Földtudományi ismeretterjesztõ füzet. 8. A Föld mélye. A kéregtõl a földmagig

GEO-FIFIKA. Földtudományi ismeretterjesztõ füzet. 8. A Föld mélye. A kéregtõl a földmagig 8 GEO-FIFIKA Födtudományi ismeretterjesztõ füzet MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet 9400 Sopron Csatkai E. u. 6 8. Te.: 99/508-340 www.ggki.hu www.fodev.hu www.yearofpanetearth.org www.fodev.hu

Részletesebben

t/ha őszi búza 4,4-4,6 őszi árpa 4,0-4,2 tavaszi árpa 3,5-3,7 tritikálé 3,6-3,8 rozs 2,4-2,6 zab 2,6-2,8 repce 2,3-2,4 magborsó 2,3-2,5

t/ha őszi búza 4,4-4,6 őszi árpa 4,0-4,2 tavaszi árpa 3,5-3,7 tritikálé 3,6-3,8 rozs 2,4-2,6 zab 2,6-2,8 repce 2,3-2,4 magborsó 2,3-2,5 1.) Magyarországi helyzet Piaci információk a gabonáról és az olajnövényekről A Magyar Agrárkamara Növénytermesztési Osztályának június 24.-i ülésén elhangzottak szerint a kalászosokból jó termés ígérkezik.

Részletesebben

more with metas Szendvicspaneek poiuretán hab magga SPF PU, SPD PU, SPB PU, SPC PU A poiuretán hab magga eátott szendvicspaneek univerzáis és modern termékek, kedvezõ hõszigeteési értékekke. A bevonatok,

Részletesebben

BÉKÉSCSABA MEGYE1 JOGÚ VÁROS. Békéscsaba, Szent István tér 7.

BÉKÉSCSABA MEGYE1 JOGÚ VÁROS. Békéscsaba, Szent István tér 7. BÉKÉSCSABA MEGYE1 JOGÚ VÁROS ALPOLGÁRMESTERÉTŐL Békéscsaba, Szent István tér 7. Ik!. sz.: V.449120fO. Eőadó: Túriné Kovács Márta Tarné dr. Maatyinszki Anita, Nagy Árpád Me.: f Hiv. sz: Postacím: 5601 Pf

Részletesebben

A befogott tartóvég erőtani vizsgálatához III. rész

A befogott tartóvég erőtani vizsgálatához III. rész A befogott tartóvég erőtani vizsgáatához III. rész Az I. részben a befogott gerendavéget merevnek, a tehereoszást ineáris függvény szerintinek vettük. A II. részben a befogott gerendavéget rugamasan deformáhatónak,

Részletesebben

Volvo Trucks. Driving Progress VOLVO FE TERMÉKISMERTETŐ

Volvo Trucks. Driving Progress VOLVO FE TERMÉKISMERTETŐ Vovo Trucks. Driving Progress VOLVO FE TERMÉKISMERTETŐ Az Ön sokodaú munkatársa. Ideáis hűtött éemiszerek száítására, de betonkeverővé is kiaakítható. Vagy huadékszáítóvá. A Vovo FE métó hírnevéhez, miszerint

Részletesebben

61o. l. Tartalmi összefoglaló. Budapest Főváros X. kerület. . számú előterjesztés

61o. l. Tartalmi összefoglaló. Budapest Főváros X. kerület. . számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Apogármestere 61o. számú eőterjesztés Eőterjesztés a Képviseő-testüet részére egyes szociáis aapszogátatások megszervezésérő és forrás biztosításáró. Tartami

Részletesebben

Gazdaságos kapcsolat: kondenzációs technika és napenergia-hasznosítás

Gazdaságos kapcsolat: kondenzációs technika és napenergia-hasznosítás 28 GÁZBERENDEZÉSEK, GÁZFELHASZNÁLÁS 2006 Gazdaságos kapcsoat: kondenzációs technika és napenergia-hasznosítás Miyen feadatokra haszná(hat)juk a napsugárzást? Miért nevezhetõ kataizátornak a szoáris fûtésrásegítéses

Részletesebben

A HŐMÉRSÉKLET MÉRÉSE

A HŐMÉRSÉKLET MÉRÉSE A HŐMÉRSÉKLET MÉRÉSE A hőmérséket az egyik eggyakrabban mért fizikai mennyiség, egyike a hét SI aapmértékegységnek. Nehezen meghatározható és kaibráható, ugyanis a hőmérséketi tartományt meghatározni és

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza Ausztráliában: előrejelzett termelést csökkentették

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza Ausztráliában: előrejelzett termelést csökkentették MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON Búza Ausztráliában: előrejelzett termelést csökkentették USDA a 2018/19 évre Ausztrália búza termelését 20,0 millió metrikus tonnára (mmt) becsülte, ami 2,0 mmt vagy 9%-os

Részletesebben

2004. évi XVIII. törvény. a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról. I. Fejezet BEVEZET Ő RENDELKEZÉSEK. A törvény tárgya. Fogalommeghatározások

2004. évi XVIII. törvény. a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról. I. Fejezet BEVEZET Ő RENDELKEZÉSEK. A törvény tárgya. Fogalommeghatározások 2004. évi XVIII. törvény a szőőtermesztésrő és a borgazdákodásró Az Országgyűés a szőőtermesztésnek és a borgazdákodásnak az Európai Unió jogrendszerébe ieszked ő, nemzeti hatáskörbe tartozó szabáyozása

Részletesebben

PIR keményhabokkal szigetelt épületek energetikai kérdései. Megoldások értéknövelő felújításokra tetőn és homlokzaton

PIR keményhabokkal szigetelt épületek energetikai kérdései. Megoldások értéknövelő felújításokra tetőn és homlokzaton PIR keményhabokka szigetet épüetek energetikai kérdései Megodások értéknöveő feújításokra tetőn és homokzaton Megodások értéknöveő feújításokra tetőn és homokzaton A poiuretán PIR anyag 1. A foyékony aapanyagokat

Részletesebben

Bibliaismereti alapok

Bibliaismereti alapok Bbasmeret aapok Bbasmeret aapok 1 Isten 2 Jézus Krsztus 3 Szent Szeem Szentháromság 4 A Bba 5 Az Ember 6 Bűn megvátás 7 Újjászüetés, megszenteődés 8 Betötekezés Szent Szeemme 9 Kegyeem 10 Ht 11 Krsztus

Részletesebben

Amikor elektromos eszközt használ mindig kövesse a biztonsági előírásokat, ezzel csökkentve a tűz, áramütés és egyéb személyi sérülés veszélyét.

Amikor elektromos eszközt használ mindig kövesse a biztonsági előírásokat, ezzel csökkentve a tűz, áramütés és egyéb személyi sérülés veszélyét. A gép részei A- Hőmérséketjező viágítás (jezi a gép áapotát) B- Fő ki/be kapcsoó gomb C- Kávéfőző gomb (eindítja és megáítja a kávé kifoyását) D- Kávéfőző fej E- Csepptáca szintjező F- Csészetartó rács

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály Agrárgazdasági Kutató Intézet TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZİGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2011. július 11-i operatív jelentések alapján) A K I BUDAPEST 2011. július Készült: az Agrárgazdasági Kutató Intézet

Részletesebben

Kiváló teljesítmény kivételes megtakarítás

Kiváló teljesítmény kivételes megtakarítás motoros és LPG meghajtású eensúyos targonák 4 pneumatikus gumiabrons 1.5 3.5 tonna FD/FG15N FD/FG18N FD/FG20CN FD/FG20N FD/FG25N FD/FG30N FD/FG35N Kiváó tejesítmény kivétees megtakarítás A GRENDIA ES típust

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály Agrárgazdasági Kutató Intézet TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2010. augusztus 16-i operatív jelentések alapján) A K I BUDAPEST 2010. augusztus Készült: az Agrárgazdasági Kutató Intézet

Részletesebben

Q~ számú előterjesztés

Q~ számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Apogármestere Q~ számú eőterjesztés Eőterjesztés a Képviseő-testüet részére A Rákosmenti Mezei Őrszogáat 2012. I. féévi Szakmai Beszámoójáró I. Tartami

Részletesebben

ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK LENGÉSTANBÓL: A rugóállandó a rugómerevség reciproka. (Egyik végén befogott tartóra: , a rugómerevség mértékegysége:

ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK LENGÉSTANBÓL: A rugóállandó a rugómerevség reciproka. (Egyik végén befogott tartóra: , a rugómerevség mértékegysége: ELLENŐRZŐ ÉRDÉSE LENGÉSNBÓL: Átaáno kérdéek: Mik a engőrendzer eemei?: engőrendzer eemei: a tömeg(ek), a rugó(k), ietve a ciapítá(ok). Mi a rugóáandó?: rugóáandó a rugó egyégnyi terheé aatti aakvátozáát

Részletesebben

rendelési kód típus leszorítás vágási magasság vágási hossz vágási kapacitás 255-9450 1 CM3206 normál 1,0 mm 320 mm

rendelési kód típus leszorítás vágási magasság vágási hossz vágási kapacitás 255-9450 1 CM3206 normál 1,0 mm 320 mm 06 Irodatechnika HSM karos papírvágógép vágógép paper trier rendeési kód típus eszorítás i magasság i hossz i 55-99 CM606 normá,0 60 55-950 CM06 normá,0 0 0 ap 0 ap Egyszerű, könnyen kezehető karos vágógép

Részletesebben

Fizika Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny Harmadik fordulója a harmadik kategória részére 2006.

Fizika Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny Harmadik fordulója a harmadik kategória részére 2006. Fizika Országos Középiskoai Tanumányi Verseny Harmadik forduója a harmadik kategória részére 2006. Bevezetés A feadat megodásához aapvető ismeretekke ke rendekeznie a forgómozgássa kapcsoatban és a ferromágneses

Részletesebben

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS AZ ŐSZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS AZ ŐSZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL XIX. évfolyam, 7. szám, 2014 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS AZ ŐSZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2014. november 24-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés az őszi mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei a Közép-Dunántúlon 2005

Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei a Közép-Dunántúlon 2005 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei a Közép-Dunántúlon 2005 Veszprém 2006. január Készült: a Központi Statisztikai Hivatal Veszprémi

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgárm estere. Javaslat stratégiai együttműködési megállapodás megkötésére

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgárm estere. Javaslat stratégiai együttműködési megállapodás megkötésére Sagótarján Megyei Jogú Város Pogárm estere Szám:12382/2014. Javasat stratégiai együttműködési megáapodás megkötésére A szabad váakozási zónák kedvező fetéteeket és kedvezményeket biztosítanak a gazdasági

Részletesebben

Király Zsófia, Zaupper Bence Miskolc, 2008. november 10. Élet-és nyugdíjbiztosítási ismeretek

Király Zsófia, Zaupper Bence Miskolc, 2008. november 10. Élet-és nyugdíjbiztosítási ismeretek Kiráy Zsófia, Zaupper Bence Miskoc, 2008. november 0. Éet-és nyugdíjbiztosítási ismeretek Bemutatkozás Zaupper Bence, Kiráy Zsófia Hewitt Európai Aktuáriusi Szogátató Központ (European Actuaria Services)

Részletesebben

Statisztikai Jelentések

Statisztikai Jelentések XX. évfolyam, 4. szám, 2015 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2015. augusztus 17-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a nyári mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály Agrárgazdasági Kutató Intézet TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2009. április 6-i operatív jelentések alapján) A K I BUDAPEST 2009. április Készült: az Agrárgazdasági Kutató Intézet

Részletesebben

(/ri. számú előterjesztés

(/ri. számú előterjesztés (/ri. számú eőterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Jegyző je Eőterjesztés a Képviseő-testüet részére a Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat áta fenntartott neveésioktatási

Részletesebben

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL XIX. évfolyam, 4. szám, 2014 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2014. augusztus 11-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a nyári mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

KaVo ESTETICA E30. Szeretni fogja!

KaVo ESTETICA E30. Szeretni fogja! Szeretni fogja! A KaVo ESTETICA E30 inden, ait szeretne. A KaVo ESTETICA E30 szép küső, kiváó érzés. A KaVo ESTETICA E30 a fogászati tökéetesség új dienzióját nyitja eg, a KaVo áta biztosított inőségnek,

Részletesebben

Lossnay Models: Használati kézikönyv LGH-15RVX-E LGH-25RVX-E LGH-35RVX-E LGH-50RVX-E LGH-65RVX-E LGH-80RVX-E LGH-100RVX-E LGH-150RVX-E LGH-200RVX-E

Lossnay Models: Használati kézikönyv LGH-15RVX-E LGH-25RVX-E LGH-35RVX-E LGH-50RVX-E LGH-65RVX-E LGH-80RVX-E LGH-100RVX-E LGH-150RVX-E LGH-200RVX-E 1409875HK9501 Modes: LGH-15RVX-E LGH-25RVX-E LGH-35RVX-E LGH-50RVX-E LGH-65RVX-E LGH-RVX-E LGH-100RVX-E LGH-150RVX-E LGH-200RVX-E Haszáati kéziköyv eergiatakaékos hővisszayerős szeőztető MODELLEK: LGH-15RVX-E,

Részletesebben

Ajánló. Tagozati vezetőségválasztás. Beszámol a felvételi bizottság. Gépjárműfelelősségbiztosítás

Ajánló. Tagozati vezetőségválasztás. Beszámol a felvételi bizottság. Gépjárműfelelősségbiztosítás Ajánó Tagozati vezetőségváasztás Az MKVK Pénz- és Tőkepiaci tagozata 2011. december 9-én szakmai nappa egybekötött váasztási taggyűést tart, meékejük a jeentkezési apot is. Beszámo a fevétei bizottság

Részletesebben

Tájékoztató az Áfa tv. 6/A. számú mellékletében szereplő termékek tarifális besorolásáról

Tájékoztató az Áfa tv. 6/A. számú mellékletében szereplő termékek tarifális besorolásáról 2012.06.14. Tájékoztató az Áfa tv. 6/A. számú mellékletében szereplő termékek tarifális besorolásáról Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Áfa tv.) 6/A. számú melléklete

Részletesebben

50% NAP MINT NAP MEGTAKARÍTÁS LYDOS HYBRID RENDKÍVÜLI MEGTAKARÍTÁS. A LEgELső hibrid TEchnoLógiájú, A ENERGIAOSZTÁLYÚ ELEKTROMOS VízmELEgíTő

50% NAP MINT NAP MEGTAKARÍTÁS LYDOS HYBRID RENDKÍVÜLI MEGTAKARÍTÁS. A LEgELső hibrid TEchnoLógiájú, A ENERGIAOSZTÁLYÚ ELEKTROMOS VízmELEgíTő LYDOS HYBRID LEgELső hibrid TEchnoLógiájú, ENERGIOSZTÁLYÚ ELEKTROOS VízmELEgíTő NP INT NP % EGTKRÍTÁS RENDKÍVÜLI EGTKRÍTÁS z új és exkuzív Hybrid Inteigence* hatékonyan hangoja össze az eektromos és megújuó

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága. A kalászos gabonák évi terméseredményei a Közép-Dunántúlon. Veszprém 2005.

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága. A kalászos gabonák évi terméseredményei a Közép-Dunántúlon. Veszprém 2005. KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága A kalászos gabonák 2005. évi terméseredményei a Közép-Dunántúlon Veszprém 2005. október Készült: a Központi Statisztikai Hivatal Veszprémi Igazgatóság,

Részletesebben

Város Polgármestere. Előterjesztés. Karikó Józsefné ingatlancsere felajánlásával összefüggő kérdésekről

Város Polgármestere. Előterjesztés. Karikó Józsefné ingatlancsere felajánlásával összefüggő kérdésekről Város Pogármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Teefon: 06 23 310-174 Fax: 06 23 310-135 E-mai: hivata@pmh.biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Eőterjesztés Karikó Józsefné ingatancsere feajánásáva

Részletesebben

2010. I. félév FİBB TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK KÉSZLETALAKULÁSA

2010. I. félév FİBB TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK KÉSZLETALAKULÁSA FİBB TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK KÉSZLETALAKULÁSA Fıbb termények és termékek alakulása Fıbb termények és termékek alakulása 21. szeptember Megjelenik félévente TARTALOMJEGYZÉK Összefoglaló...3 Fıbb termények

Részletesebben

Vogel - blokkszivattyúk LMN / LM sorozat

Vogel - blokkszivattyúk LMN / LM sorozat Voge Pumpen Voge Pumpen Voge - bokkszivattyúk LMN / LM sorozat VOGEL bokkszivattyúk, LMN / LM sorozat Voge Pumpen Tejesítmény: LMN, méretek DN 32-80 LM, méretek DN 100-150 Térfogatáram 500 m 3 /h-ig Emeőmagasság

Részletesebben

--'-'--1 számú előterjesztés

--'-'--1 számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Apogármestere 'Í, ( - --'-'--1_ _ számú eőterjesztés Eőterjesztés a Képviseő-testüet részére a "Kőbányai Komposztáási Program- 2015" enevezéső páyázat kiírásáró

Részletesebben

Pulzátor határok nélkül...

Pulzátor határok nélkül... Puzátor határok nékü... Disztribútor: V-N-V HÛTÉS- és FEJÉSTECHNIKA KFT. Pápa, Jókai M. u. 76. Fax: 89/511-016, 89/511-015 Mobi: 30/959-0007 Nagy árammegtakarítás Rövid várakozási idõ Maximáis vákuumstabiitás

Részletesebben

------------------------------~( CÍM~SZTORI )~-----------------------------

------------------------------~( CÍM~SZTORI )~----------------------------- POSZTERE N: ------------------------------~( CÍM~SZTORI )~----------------------------- Szöveg: Lászó Erika A ház úrnőjének széke aatt vidáman tanyázó macska az ókori Egyiptomban. A kb. i.e. 1950-ben készüt

Részletesebben

Minta árajánlat FluctuVent intelligens hővisszanyerős szellőzés kialakítására

Minta árajánlat FluctuVent intelligens hővisszanyerős szellőzés kialakítására Minta árajánat FuctuVent inteigens hővisszanyerős szeőzés kiaakítására Építt Heyszín Te E-mai Építész tervező Te E-mai Építő váakozó Te E-mai Tisztet Érdekődő! Debrecen 3 június 7 Árajánatunk a megkapott

Részletesebben

a Képviselő-testület részére a kerületi mérési koncepció átalakításáról

a Képviselő-testület részére a kerületi mérési koncepció átalakításáról --i1ó. száú eőterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkorányzat Apogárestere Eőterjeszt és a Képviseő-testüet részére a kerüeti érési koncepció átaakításáró I. Tartai összefogaó A Kuturáis, Oktatási

Részletesebben

Statisztikai Jelentések

Statisztikai Jelentések XX. évfolyam, 3. szám, 2015 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2015. július 20-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a nyári mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

2. Közelítő megoldások, energiaelvek:

2. Közelítő megoldások, energiaelvek: SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ALKALMAZOTT MECHANIKA TANSZÉK 3. MECHANIKA-VÉGESELEM MÓDSZER ELŐADÁS (kidogozta: Szüe Veronika, egy. ts.) III. eőadás. Közeítő megodások, energiaevek:.. A tejes otenciáis energia

Részletesebben

KERÁMIAROST ERŐSÍTETT SZERELT GIPSZ VÁLASZFAL RENDSZER

KERÁMIAROST ERŐSÍTETT SZERELT GIPSZ VÁLASZFAL RENDSZER TECNOBOARD KERÁMIAROST ERŐSÍTETT SZERELT GIPSZ VÁLASZFAL RENDSZER az öotudatos építésért A TECNOBOARD A TECNOBOARD oyan beső tereben hasznáatos önhordó, szeret építési rendszer, mey ideáis váasztás térehatároó,

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza és árpa Törökországban: bőséges talaj nedvesség támogatja a késői szezon javulását

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza és árpa Törökországban: bőséges talaj nedvesség támogatja a késői szezon javulását MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON Búza és árpa Törökországban: bőséges talaj nedvesség támogatja a késői szezon javulását Kép Vegetációs index Anatólia fennsík régiójában Az őszi szárazság az Anatóliai

Részletesebben

MILTON ROY VEGYSZERADAGOLÓ SZIVATTYÚK

MILTON ROY VEGYSZERADAGOLÓ SZIVATTYÚK MILTON ROY VEGYSZERADAGOLÓ SZIVATTYÚK X I. kiadás TARTALOMJEGYZÉK Odaszám LMI sorozat átaános eírás 4 LMI vegyszeráósági tábázat - kivonat 6 LMI gyorskiváasztási tábázat 7 LMI szivattyúk nyomóodai speciáis

Részletesebben

GABONAPIACI HELYZETKÉP

GABONAPIACI HELYZETKÉP GABONAPIACI HELYZETKÉP Malom és sütőipari Osztályülés, Budapest 2017. április 10. Mátyus Kornél NAK A világ gabonakészleteinek várható alakulása Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO)

Részletesebben

Volvo Trucks. Driving Progress VOLVO FL TERMÉKISMERTETŐ

Volvo Trucks. Driving Progress VOLVO FL TERMÉKISMERTETŐ Vovo Trucks. Driving Progress VOLVO FL TERMÉKISMERTETŐ Kora regge, késő éjszaka. Vagy egy sűrű munkanap közepén. 2 A városi áruterítés mindig kihívást jeent. Zsúfot utcák, szűk sikátorok és sok megáás.

Részletesebben

G~. számú előterjesztés

G~. számú előterjesztés G~. számú eőterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Apogármestere Eőterjesztés a Gazdasági Bizottság részére a PGY &PGY Kft. részére játékterem üzemetetéséhez szükséges tuajdonosi hozzájáruásró

Részletesebben

A nagy adrenalin játék Marketingkommunikáció

A nagy adrenalin játék Marketingkommunikáció Marketing BA-10. A nagy adrenain játék Marketingkommunikáció Dr. Piskóti István Marketing Intézet p-marketing 1 A marketingkommunikáció Egy váakozás, egy szervezet, azaz egy fehasznáó odaáró, szemszögébő

Részletesebben

A környezet adta lehetőségek fejlesztése, igényes, vonzó lakókörnyezet

A környezet adta lehetőségek fejlesztése, igényes, vonzó lakókörnyezet 1 aprojekt, vezető: Faskárné dr Hőnigh Magdona A környezet adta ehetőségek fejesztése, igényes, vonzó akókörnyezet projektmenedzser: Deák Iboya a cé eérésének határideje 1. a.) Gyógyszertár és az Egészségügyi

Részletesebben

TRANZISZTOROS RÁDIÓT

TRANZISZTOROS RÁDIÓT . IIAZMAN ISTV AN-KOV A.CS FERENC TRANZISZTOROS RÁDIÓT ÉPÍTÜNK r.m.cyar HONV!DELMI SPORTSZöVETStG 1961 ELOSZ(),,Tranzisztoros rádiót épftünk" Ez jeszava ma sok ezer rádióamatőrnek, aki feismerve az ú;

Részletesebben

A hüvelyes növények termesztésének színvonala és gazdaságossági kérdései Magyarországon. Tikász Ildikó Edit Budapest, szeptember 29.

A hüvelyes növények termesztésének színvonala és gazdaságossági kérdései Magyarországon. Tikász Ildikó Edit Budapest, szeptember 29. A hüvelyes növények termesztésének színvonala és gazdaságossági kérdései Magyarországon Tikász Ildikó Edit Budapest, 2016. szeptember 29. Tartalom 1. Száraz hüvelyesek jelentősége 2. Termelési mutatók

Részletesebben

TESZTKÖNYV a hajóvezetõk részére. 2., javított kiadás

TESZTKÖNYV a hajóvezetõk részére. 2., javított kiadás TESZTKÖNYV a hajóvezetõk részére 2., javított kiadás KÖZLEKEDÉSI FÕFELÜGYELET 1999 1 Jóváhagyta a Közekedési Fõfeügyeet A könyvet írták: Horváth Imre, Somóvári Lászó Szerkesztette: Keer Ervin, Takács Ferenc

Részletesebben

IV. évfolyam, 1. szám, Statisztikai Jelentések FİBB TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK KÉSZLETALAKULÁSA félév

IV. évfolyam, 1. szám, Statisztikai Jelentések FİBB TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK KÉSZLETALAKULÁSA félév IV. évfolyam, 1. szám, 212 Statisztikai Jelentések FİBB TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK KÉSZLETALAKULÁSA 212. félév Fıbb termények és termékek alakulása Fıbb termények és termékek alakulása IV. évfolyam, 1. szám,

Részletesebben

Termékújdonságok. Kivágószerszám készítés I / 2015. E 5240 Görgőskosár. Sávvezetők kínálatának bővítése

Termékújdonságok. Kivágószerszám készítés I / 2015. E 5240 Görgőskosár. Sávvezetők kínálatának bővítése Termékújdonságok Kivágószerszám készítés I / 2015 CD-kataógus 5.8.4.0 Onine kataógus Újabb termékbővítésse reagáunk az Önök kívánságaira, észrevéteeire. Mint tejeskörű beszáítók, így most még nagyobb árukínáatta

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 93. évi XLVI. törvény (Stt.)

Részletesebben

Geberit Mepla nyomó csővezetéki rendszer

Geberit Mepla nyomó csővezetéki rendszer Geberit Mepa nyomó csővezetéki renszer Áttekintő tábáza 692 Mepa Univerzáis csövek 695 MepaTherm csövek 700 Könyök iomok 704 T iomok 707 Egyenes kapcsoóiomok 713 Oható csavarkötések 723 Faikorongok 725

Részletesebben

Kondenzátum-előkészítés AQUAMAT sorozat

Kondenzátum-előkészítés AQUAMAT sorozat Kondenzátum-eőkészítés max. 100 kompresszor száítási tejesítményig Csökkenti a kötségeket! A kondenzátum eőkészítése kifizetődik Az egyre szigorúbb környezetvédemi eőírások miatt a kompresszoráomásokbó

Részletesebben

Globo H. Golyóscsapok Vörösöntvény gömbcsap

Globo H. Golyóscsapok Vörösöntvény gömbcsap Gobo Goyóscsapok Vörösöntvény gömbcsap IMI EIMEIER / Ezárók / Gobo Gobo A Gobo szées körben akamazható gömbcsap fűtési rendszerekben. A speciáisan megmunkát, tefon bevonatú záróeemnek és a kompakt kézikeréknek

Részletesebben

STATISZTIKAI JELENTÉSEK

STATISZTIKAI JELENTÉSEK XXI. évfolyam 4. szám 2016 STATISZTIKAI JELENTÉSEK TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2016. augusztus 15-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a nyári mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

Az egészségtudatos táplálkozás és életmód magazinja. Egyedülálló hatékonyságunk bizonyítékai

Az egészségtudatos táplálkozás és életmód magazinja. Egyedülálló hatékonyságunk bizonyítékai Az egészségtudatos tápákozás és éetmód magazinja Egyedüáó hatékonyságunk bizonyítékai a magazin Az egészségtudatos tápákozás és éetmód magazinja 5 éve stabi jeenét a hazai médiapiacon apszámonként 51.000

Részletesebben

,, zeneovi bodogság, szeretet és vidámság" /Komáromi Lajosné/,,Zeneővoda" eindításáná a Kodáy-Forrai módszer hagyományait veszem aapu, amey a zene, eméeti szeméeténaapszik F,z a zenei neveés néküözheteten

Részletesebben

Történetek Róma alapításáról és harcairól

Történetek Róma alapításáról és harcairól . 19. Történetek Róma aapításáró és harcairó Róma megaapítása után csak egy vot a többi városáam között. Később a kezdetben még kicsiny város efogata Itáiát, majd a Födközi-tenger egész medencéjét. p F

Részletesebben

A Parking Kft. 2011. ÉVI ÜZLETI TERVE

A Parking Kft. 2011. ÉVI ÜZLETI TERVE Társaságunk céja egy szerctbctó, és éhetőbb fővárs étrehzása! Küdetésünk: amdern vársi köz! ekedési kutúra rnegteretmése. PARKING KFT. A Parking Kft. 2011. ÉVI ÜZLETI TERVE 2011. ápriis Budapest 1054 Budapest,

Részletesebben

Hatalmas választék. Sültkrumpli, burgonyapüré- és csipsz. A b u. r g o n y a

Hatalmas választék. Sültkrumpli, burgonyapüré- és csipsz. A b u. r g o n y a 39 A b u r g o n y a Hatalmas választék Az újburgonya a legkorábbi érésû burgonya, ezt takarítják be nyáron legelôször. Kemény, rugalmas és gyorsan kell elfogyasztani. Nem állnak el a télen. A Belle de

Részletesebben

= M T. M max. q T T =

= M T. M max. q T T = artók statikája II. SZIE-YMM BSc Építőmérnöki szak IV. évfoyam 3. eőadás: Határozatan tartók képékeny számítása Mechanika II M R rugamas határnyomték M K képékeny határnyomaték másképp: M törőnyomaték

Részletesebben

STATISZTIKAI JELENTÉSEK

STATISZTIKAI JELENTÉSEK XXII. évfolyam 4. szám 2017 STATISZTIKAI JELENTÉSEK TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2017. augusztus 14-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a nyári mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

olvo FE-jének testre szabása.

olvo FE-jének testre szabása. SPECIFIKÁCIÓK ovo FE-jének V testre szabása. Üdvözi Önt a Vovo FE a korátan ehetőségek teherautója. A rugamas avázkiaakítás és a Vovo feépítmé nyezési tasítások (VBI) megkönnyítik járműve eőkészítését

Részletesebben

HÕSZIGETELÉS ÉS ZAJVÉDELEM TROCELLEN DUCT MEGOLDÁS SZELLÕZÕVEZETÉKEK SZIGETELÉSÉHEZ

HÕSZIGETELÉS ÉS ZAJVÉDELEM TROCELLEN DUCT MEGOLDÁS SZELLÕZÕVEZETÉKEK SZIGETELÉSÉHEZ foamin function HÕSZIGETELÉS ÉS ZAJVÉDELEM TROCELLEN DUCT MEGOLDÁS SZELLÕZÕVEZETÉKEK SZIGETELÉSÉHEZ Troceen Duct SZELLÕZÕ VEZETÉKEK HÕ- ÉS HANGSZIGETELÉSE Mindennapjainkban küönbözõ égkezeõ, ietve kímarendszerek

Részletesebben

Mágneses jelenségek. 1. A mágneses tér fogalma, jellemzői

Mágneses jelenségek. 1. A mágneses tér fogalma, jellemzői . mágneses tér fogama, jeemző Mágneses jeenségek mágneses tér jeenségenek vzsgáatakor a mozgó vamos tötések okozta jeenségekke fogakozunk mozgó vamos tötések (áram) a körüöttük évő teret küöneges áapotba

Részletesebben

is, még ha jelenlegi körülményeink ezt nehezítik is. Meggyõzõdésem, hogy a van. Ez ad értelmet munkánknak, ezt Alkotói Kör; csupa nagybetûvel!

is, még ha jelenlegi körülményeink ezt nehezítik is. Meggyõzõdésem, hogy a van. Ez ad értelmet munkánknak, ezt Alkotói Kör; csupa nagybetûvel! Tisztet Ovasó!...fogjunk végre õszintén kezet, s ne mindig csak néhányan, hanem vaahára többen.. Széchenyi Mindenki feeõs Magyarországért, nemcsak azért, mert kevesen vagyunk a nagy nemzetek is így tartják.

Részletesebben

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL XVII. évfolyam, 3. szám, 2012 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2012. július 16-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a nyári mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

2009/17. Terménypiaci előrejelzések 2009-07-19. Összefoglaló

2009/17. Terménypiaci előrejelzések 2009-07-19. Összefoglaló Zöldforrás Beruházó és Pályázatkészítő Iroda 8000 Székesfehérvár, Károly János u. 18. Telefon: 22/503-123 Fax: 22/503-124 Mobil: 70/318-72-32 E-mail: gyulai@biogaz.axelero.net www.zoldforras.hu 2009/17.

Részletesebben

A vetőmagágazatot érintő aktuális kérdések

A vetőmagágazatot érintő aktuális kérdések A vetőmagágazatot érintő aktuális kérdések Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Földművelésügyi Minisztérium Martonvásár, 2015. október 28. Helyzetkép A szaporítóanyag termőterület

Részletesebben

A köles kül- és belpiaca

A köles kül- és belpiaca A köles kül- és belpiaca Györe Dániel tudományos segédmunkatárs Agrárgazdasági Kutató Intézet Köles Reneszánsza Konferencia 2013. október 25. Budapest Világ gabonatermelése - Az elmúlt 50 évben a főbb

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Kukorica Argentínában: száraz időjárási körülmények csökkentik a hozam elvárásait

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Kukorica Argentínában: száraz időjárási körülmények csökkentik a hozam elvárásait MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON Kukorica Argentínában: száraz időjárási körülmények csökkentik a hozam elvárásait Argentína 2017/18 év kukorica termelését 36 millió metrikus tonnára becsülték, mely 8%-al

Részletesebben

El0CAZDASACI1~~ W.3:~~ Nt:POKTAT'AS. lll ISKOLÁINK A GAZDASÁGI KIÁLLIT ÁSON. XX. évfolyam. 4. szám. Gyöngyös, 1935. április.

El0CAZDASACI1~~ W.3:~~ Nt:POKTAT'AS. lll ISKOLÁINK A GAZDASÁGI KIÁLLIT ÁSON. XX. évfolyam. 4. szám. Gyöngyös, 1935. április. r ( XX. évfoyam. 4. szám. Gyöngyös, 1935. ápriis. E0CAZDASACI1 W.3: Nt:POKTAT'AS A GAZDASÁGI SZAKTAHiÓK ORSZÁGOS EGYESÜLETÉNEK HIVATALOS KÖZLÖHYE E6firet,oi dij: Eg n e 8" peng6. Ar eófiret i hirdet,oi

Részletesebben

ALBAFAL FALAZOTT BELSŐ GIPSZ VÁLASZFAL RENDSZER. az ökotudatos építésért

ALBAFAL FALAZOTT BELSŐ GIPSZ VÁLASZFAL RENDSZER. az ökotudatos építésért ALBAFAL FALAZOTT BELSŐ GIPSZ VÁLASZFAL RENDSZER az öotudatos építésért Az ALBAFAL Az ALBAFAL oyan beső tereben hasznáatos négy odaán csaphornyos iesztée eátott gipsz faazó eem, mey ideáis váasztás önhordó

Részletesebben

Harmonikus rezgőmozgás

Harmonikus rezgőmozgás Haronikus rezgőozgás (Vázat). A rezgőozgás fogaa. Rezgőozgás eírását segítő ennyiségek 3. Kapcsoat az egyenetes körozgás és a haronikus rezgőozgás között 4. A haronikus rezgőozgás kineatikai egyenetei

Részletesebben

ÉRTESITÚJE. ./k/!í / 11 A SOPRONI MAGY. KIR. ALLAMI FOREALISKOLA HARMINCHARMADIK AZ 1907/1908-IK ISKOLAI ÉVRŐL. l v. WALLNER IGNÁC DR.

ÉRTESITÚJE. ./k/!í / 11 A SOPRONI MAGY. KIR. ALLAMI FOREALISKOLA HARMINCHARMADIK AZ 1907/1908-IK ISKOLAI ÉVRŐL. l v. WALLNER IGNÁC DR. A SOPRONI MAGY. KIR., H, ALLAMI FOREALISKOLA./k/!Í / 11 HARMINCHARMADIK ÉRTESITÚJE AZ 1907/1908-IK ISKOLAI ÉVRŐL KÖZ LI SOPRONI ALLRMI szethenyi "TVRN GIMrP ZIUM Szadetar f. n. v. WALLNER IGNÁC DR. IGAZGATÓ

Részletesebben