Üzleti terv a Party-Mester Kft. által létrehozandó Nosztalgia Klubhoz

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Üzleti terv a Party-Mester Kft. által létrehozandó Nosztalgia Klubhoz"

Átírás

1 Üzleti terv a Party-Mester Kft. által létrehozandó Nosztalgia Klubhoz

2 1.1. A vállalkozás azonosító adatai Teljes név: Rövid név: Party-Mester Vendéglátóipari és Szolgáltató Kft. Party-Mester Kft. Cím: Miksolc Bajcsizsilinszky u.13 Adószám: Telefon: Számlavezető bank: perty OTP Bank Számlaszám: A végzett tevékenységek TEÁOR száma: A tulajdonosok és hiteltartozásaik bemutatása A Kft.-nek 4 alapító tagja van, akik a következő tőkét viszik be a vállalkozásba. Név Készpénz Apport Összesen Tóth Gergely Kelemen Anna Dopeman László Dukai Regina Összesen Ft Dukai Regina tulajdonában van a helység, ahol a szórakozóhely fog üzemelni, a bevitt nem apport jellegű tőkéből a szükséges beruházásokat fogjuk elvégezni. Dopeman László. saját tulajdonú kisteherautóját adja a vállalkozáshoz, továbbá készpénzzel járul hozzá a törzstőkéhez.kelemen Anna és Tóth Gergely millió forintot fizetnek be a cégalapítás során, apport jellegű hozzájárulásuk nincs. A Kft. törzstőkéje így 133 millió forint lesz.

3 A tulajdonosok egyikének sincsen semmilyen fennálló hitel-, vagy köztartozása. 2. ÖSSZEFOGLALÓ Vállalkozásunk a vendéglátóiparban és a szórakoztatóiparban kíván versenyelőnyeit kihasználva jövedelmező üzleti tevékenységet folytatni. Egy olyan szórakozóhelyet kíván létrehozni, mely egy még alig kiaknázott piacra kíván betörni. Ez a kiaknázatlan piac a 30 és 50 év közöttiek szórakoztatása. Célunk rövidtávon mintegy 15% részesedést elérni, hogy a befektetés megtérülése biztosítva legyen, majd hosszú távon pedig a profitszerzés kerül előtérbe. Üzleti tervünkből, a pénzügyi elemzésből kiderül, hogy a vállalkozás a második évet már pozitív mérleggel tudja zárni. Üzleti tervünk az apportként bevitt üzlethelységre épül. Ennek berendezéséhez veszünk fel 3 millió forint rövid lejáratú hitelt, s egy részét saját tőkéből fedezzük. A hitelfelvétel előnye, hogy a későbbi időszakban, amíg nyereségessé válik a vállalkozás, addig is likvidek tudunk maradni a befektetett tőkének köszönhetően. A vállalkozás négy tulajdonosa a működtetésben is részt vesz, kihasználva adottságaikat, korábbi tapasztalataikat, kapcsolataikat. Az korszerűen és praktikusan kialakított iroda, ahol a vezetők dolgoznak, szintén az apportként bevitt ingatlanban kap helyet. A szórakozóhely üzemeltetéséhez összesen 22 főnyi személyzetet fogunk felvenni. Ekkora stáb képes lesz ellátni a működéshez szükséges feladatokat. A kitűzött célok eléréséhez jelentős marketing-tevékenységet fog kifejteni vállalkozásunk. Közvetlen a nyitás előtti hónapban 5 millió forint értékben fogunk hirdetni különböző médiákban, majd további fél évig folytatjuk intenzív kampányunkat. Az érdeklődés fenntartásához, és az aktuális információk közvetítéséhez természetesen ezen időszakokon túl is fogunk hirdetni, de a bevezetés szakaszánál kisebb mértékben. A vevők megnyerésére, megtartására is folynak majd nem hirdetés jellegű marketingtevékenységek. Jelen üzleti terv és azon belül is a pénzügyi elemzés, előretekintés is alátámasztja, hogy a vállalkozás már 2 év után nyereséggel fog üzemelni, és a befektetett tőke megtérül, tehát a vállalkozást érdemes elindítani.

4 3. MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNY 3.1. Iparágelemzés Miskolcon ma már szinte minden utcára jut egy szórakozóhely, rendezvények tömkelegéből válogathatunk a hét minden napján. Esténként, éjjelenként fiataloktól hangos a város. Kevés azonban az olyan hely, ahol az idősebbek, a 30 felettiek is igazán jól érezhetnék magukat, így hát legtöbbjük otthon marad és TV-t néz. Vállalkozásunk erre a kiaknázatlan területre tudna betörni egy újonnan megnyitott, ízlésesen berendezett szórakozóhellyel, ahol a programok és a zene is a célcsoport, a 30 és 50 év közöttiek ízléséhez igazodna Trendek és kilátások Lassan telítődik Miskolc a szórakoztató-ipar piaca, mert a kínálat kezdi elérni, és lassan meghaladja a kereslet szintjét. Miután a kínálat kerül túlsúlyba, valamilyen verseny (ár, minőség, stb.) ki fogja szorítani a kevésbé életképes, nem elég népszerű klubokat, diszkókat. A mi vállalkozásunkat ez a jelenség azonban nem fogja érinteni, hiszen ahol megjelenni kívánunk, az egy még szinte érintetlen terület. Alig 1-2 hely kínálja szolgáltatásait a középkorúak számára, így mindenképpen nagy részesedést tudunk majd elérni. A kereslet is messze van még a maximumától, hiszen sokan nem keresik ezt a fajta szórakozást vagy nem tudnak a létezéséről. Megfelelő marketing-eszközökkel azonban felkelthetjük ezeknek az embereknek az érdeklődését is, illetve megismertethetjük velük a szórakozásnak ezt a formáját, ezáltal jelentős keresletet képezve. A hatékony kampánynak köszönhetően ez a kereslet a mi kínálatunkkal fog majd találkozni a piacon A vállalkozás leírása A Party Mester Kft. egy szolgáltató vállalkozás, amelynek tevékenysége két fő területre terjed ki. A vendéglátóiparban és a szórakoztatóiparban kíván versenyelőnyeit kihasználva jövedelmező üzleti tevékenységet folytatni. Ehhez rendelkezésre áll Tóth Gergely vállalkozó tulajdonában lévő Miskolci ingatlana. A szórakoztató- és vendéglátóipari egység létrehozására és működtetésére ezen ingatlanon kerül sor az épületen végzett átalakítások elvégzését követően.

5 Termékek és szolgáltatások, illetve a tevékenységi kör leírása Az ötletet a vállalkozást kezdeményező, a vállalkozás megalakulása óta ügyvezető igazgatói pozíciót betöltő Tóth Gergely alkotta meg. Kiindulási pontja a szórakoztatóiparban a piac lefedetlensége volt. Az alaptevékenység ezért a éves korosztály számára színvonalas szórakozási lehetőség nyújtása. Ez magában foglalja a célzott korosztálynak megfelelő zenés, táncos programok szervezését és ehhez kapcsolódóan étel és ital felszolgálását. A létesítmény ezért egyben éttermi és éjszakai szórakozóhely funkciókat is betölt. Az éttermi rész szolgáltatásai Ebéd: - hétköznap óráig menüs rendszerben (magyaros, francia és vegetáriánus tálak) Étlapkínálat: - hétköznap óráig, hétvégén a teljes nyitvatartási idő alatt A bár termékei - borkülönlegességek (fehér, vörös, rozé) - pezsgők (száraz, édes) - koktélok (alkoholos és alkoholmentes) - rövid italok - üdítők (szénsavas, szénsavmentes) - kávé (eszpresszó, hosszú, cappucino) Programok - szerdától szombatig óráig állandó Dopeman László által szolgáltatott zene és táncolási lehetőség, illetve esetenként (péntek, szombat) meghívott előadó, zenekar fellépése A menedzsment és csapata A Party Mester Kft. tagjai a vállalkozás tevékenységi körének megfelelő szakemberekből áll, ezért a tulajdonosok alkotják egyben a menedzsment tagjait Tulajdonosok Tóth ügyvezető igazgató közgazdasági és jogi diplomával rendelkezik. Kilenc évig dolgozott

6 ügyvédként majd az elmúlt 5 évben maszek könyvelőirodát nyitott. Az ő hatáskörébe tartozik a vállalat jogi képviselete és könyvelése. D:R. a kft. marketingtevékenységéért felelős, valamint az éjszakai programok vendégelőadóival történő megállapodásokért. Közgazdasági diplomáját nemzetközi marketing szakon szerezte, majd 3 évig vezette a Matáv Rt. marketing osztályának kommunikációs részlegét. Szerteágazó kapcsolatrendszerrel rendelkezik, ismerettségi körében szülei révén több zenész is van. K.A.. a kft. humánerőforrás-menedzsere. Személyügyi szervező szakon szerezte diplomáját majd 3 évig dolgozott a Matáv Rt. humánerőforrás-menedzsereként. Itt ismerkedett meg Dopeman László tulajdonos társsal. D.R.. felsőfokú kereskedelmi végzettséggel rendelkezik. Az elmúlt 5 évben eladói és beszerzői munkaköröket töltött be különböző kereskedelmi cégeknél. Gyakorlott gépjárművezető és széleskörű tapasztalatokkal rendelkezik az üzletkötés területén. A kft.-ben a beszerzési és értékesítési feladatokért felel, valamint a beszerzéseket saját maga végzi az általa apportként a vállalkozásba vitt mikrobusz segítségével Alkalmazottak A vállalkozás sikere a vendégek megelégedettségében tükröződik, ezért a hangsúly a vendégek igényeinek megfelelő színvonal biztosításán van, ami viszont leginkább az alkalmazottakon keresztül nyilvánul meg. Ezért az alkalmazottak kiválasztásánál a fő szempontok: a megfelelő képzettség és gyakorlat mellett ahol szükséges a megjelenés és a jellem is fontos szerepet játszik. Ezen kívül az alkalmazottaknak tudniuk kell azonosulni a vállalat céljaival és küldetésével.

7 A vállalkozás működtetéséhez a következő alkalmazottak felvételére és foglalkoztatására lesz szükség. - 3 főállású szakács (egyszerre kettő, különböző beosztásban a hét napjain) - 4 főállású pincér (egyszerre három, a hét napjain különböző beosztásban) - 3 főállású mosogató - 2 főállású mixer (egyszerre egy, a hét napjain különböző beosztásban) - 2 főállású műszaki ember - 6 biztonsági ember (egyszerre 2 van szolgálatban a hét napjain különböző beosztásban) - 2 részmunkaidős takarító Tehát összesen 22 fő szükséges az üzemeltetéshez A vállalkozás egyéb körülményei A Nosztalgia Klub és étterem helyiségei a fent említett épület megfelelő átalakításait követően kerülnek kialakításra. A fő szempontok a praktikus és helytakarékos elrendezésen kívül a megfelelő technikai felszereltség, a szükséges és előírásoknak megfelelő berendezések biztosítása és az egyedi, hangulatos, vonzó légkört megteremtő környezet kialakítása Műszaki és termelési terv A létesítmény helye A működés helyszínéül a Miskolc Bajcsizsilinszky utca 13. szám alatti épülete szolgál, amely a vállalat tulajdonában van. Mivel a város központjában helyezkedik el, bármilyen közlekedési eszközzel könnyen megközelíthető a város bármely pontjából. Forgalmas helyen található, ami biztosítja a betérő vendégek magas számát. Az épület mérete lehetővé teszi, hogy a különböző egységek méretei alkalmasak legyenek a tervezett profit realizálásához szükséges forgalom lebonyolítására, azaz az étteremrész és a tánctér nagysága kényelmes szórakozási lehetőséget nyújt. E mellett a konyha mérete a szükséges berendezéseknek és a munkaigényeknek megfelelő. Az épületben találhatóak viszonylag elszigetelten az irodák, amelyek lehetővé teszik a nyugodt, zavartalan munkát, és méretüket tekintve a szükségesnél nem nagyobbak, de alkalmasak ügyfelek fogadására,

8 alkalmazottakkal való megbeszélésekre A működtetés módja A vállalkozás tevékenységéhez szükséges engedélyekkel rendelkezik, vagyis az önkormányzat által kiadott működési engedéllyel, az ÁNTSZ által megadott közegészségügyi engedéllyel, tűzoltósági és rendőrségi engedéllyel, a Nosztalgia Klub és étterem a hatósági előírásoknak megfelel. Az általa forgalmazott szeszesitalok zárjeggyel vannak ellátva, ezért azok készletezését és felhasználását pontosan vezeti és szükség esetén a megfelelő ellenőrző hatóságnak bemutatja. Az irodák modern kommunikációs eszközökkel vannak felszerelve (helyi számítógép-hálózat, Internet-csatlakozás, telefon, fax). A konyhai berendezések (hűtők, tűzhelyek, sütők, edények és egyéb eszközök) megfelelnek az előírásoknak, könnyen tisztíthatóak és praktikusak. Az éjszakai programokhoz szükséges technikai, műszaki berendezések (DJ pult, hangosítás, fénytechnika, stb.) biztosítottak. A környéken lakók nyugalmát a megfelelő hangszigetelés biztosítja. A rendezvények és a

9 szórakozóhely biztonságáról a 4 főállású biztonsági ember gondoskodik, akik közül mindig 2 lesz szolgálatban egy-egy napon. Egyikük a bejáratnál végzi a jegykezelést, eladást, a másik a szórakozóhely belső részein felügyel. A hely jellegéből és célközönségéből adódóan (30-50 éves korosztály) nem kell rendbontásokra számítani, így a 2 főnyi biztonsági személyzet képes lesz teljes mértékben ellátni az ilyen jellegű teendőket. Beszerzés A szolgáltatásokhoz szükséges alapanyagok beszerzése során nem fogunk külső beszállítókat alkalmazni. A beszerzéseket D.L.. fogja elvégezni az általa apportként bevitt kisbusszal, aminek felülete egyben marketing-tevékenységre is alkalmas. Az alapanyagokkal való ellátottság ezáltal maximálisan megbízható lesz. A beszerzés nagykereskedelmi áruházakban fog történni, így egyben gazdaságos is lesz (pl. METRO lánc Aro termékcsoportja). Egyes termékeknél, melyekből kiemelkedően nagy mennyiséget fogunk felhasználni, szóba jöhet közvetlenül a gyártóval való megegyezés (pl. üdítőital, sör). Árképzés Az árképzés során két szempontot kell figyelembe vennünk: - nyereséget termeljen a vállalkozás - a potenciális vevők (középkorúak) elfogadják, kifizessék a kialakított árakat E két szempont alapján átlagosan 100%-os árkulcsot fogunk alkalmazni a forgalmazott termékeknél. Más szórakozóhelyekhez és a konkurenciához képest is alacsonynak számít ez az ár. Ennek ellenére a vállalkozás nyereséget tud termelni, mint az a pénzügyi elemzésből kiderül MARKETING TERV A vállalkozás helyzete A vállalkozás Kft formájában működő új vállalkozás, melynek célja az elsősorban a budapesti lakosság év közötti tagjai számára igényes, kulturált szórakozóhely biztosítása. Tehát a szórakozó ipar területén kívánja kielégíteni a fogyasztói igényeket, szükségleteket. Vállalatunk a sikerét arra a versenyelőnyre alapozza, hogy a Miskolci lakkosság ezen

10 szegmensének szórakozási lehetőségei korlátozottak, tehát jól irányított marketing tervvel illetve stratégiával igen nagy piacrészesedést szerezhetünk meg. Piac szegmentáció PIACSZEGMENTÁCIÓ: korosztályi igények szerint CÉLPIAC: középkorosztály MEGKÜLÖNBÖZTETŐ ELŐNY: ezen korosztály lefedetlen igénye Piacszegmentálás demográfiai szempontok szerint: Miskolc és környékén élő szórakozni vágyók éves korosztály Átlagkeresetűek Pszichografikai szempont szerint: Szórakozni vágyók Extroveltáltak Igényesek A piaci területek meghatározása A vállalat által megcélzott szegmens: középkorosztály (30-50 év) A vállalkozás működési területe: szórakoztatóipar, vendéglátás A vállalkozás helye: Budapest, VII. Liszt Ferenc tér 3. Pozicionálás Célpiac: szórakoztatóipar vendéglátás Megkülönböztető előny: A év közötti korosztály szórakozási igényeinek lefedetlensége

11 Vevő számára megkülönböztető előny: Bp. forgalmas, jól megközelíthető helyszínén található Kedvező árak Egyedi, minőségi szolgáltatás A vállalkozás erős és gyenge pontjai SWOT analízis A vállalkozás erősségei: elhelyezkedés: forgalmas, Budapest centrumában való elhelyezkedés sokoldalú szolgáltatás: étterem, szórakozási lehetőség kevés konkurencia (Aba út 44. alatt lévő Happy Centrum) különleges (egyedi) szolgáltatások, programok A vállalkozás gyengeségei: Új vállalkozás, tehát ismeretlen a piacon TV reklám költség fedezésére nincs anyagi fedezet Sok szórakozóhely Budapesten Lehetőségek A szórakozási igény nagyon nagy Miksolcon A középkorosztály szórakozási igényei lefedetlenek A vállalkozás rövid és hosszabb távú célkitűzései A választott szegmens igényeinek szélesebb kielégítése a versenytársakhoz képest. A vállalkozás rövid távú célja Piac betörés: megismertetni a szórakoztatóhelyet (erős marketing) Igény felkeltés Koncentrált marketing alkalmazásával gyors behatolás a piacra

12 A vállalat hosszú távú terve Profit szerzés Piaci részesedést 8%-ról felemelni 15%-ra Budapesten kívüli lakosság megcélzása Igény fenntartása folyamatos marketinggel (szórólapok, újsághirdetések) Piacelemzés Jelenlegi piac feltételek, verseny környezet Konkurenciát jelentő versenytársak jellemzői Happy Centrum + Étterem, kávézó működtetése + Minden korosztály számára kínál szolgáltatást - Nincs tánclehetőség Előnyünk a budapesti versenyképes konkurenciákhoz képest nagyobb tánctér biztosítása (60 négyzetméter) tágasabb bár illetve étterem biztosítása (70 négyzetméter) több alkalmazott (lásd személyzeti felépítés) gyorsabb kiszolgálás szélesebb választék az étlapunkról változatos, egyedi programok (ismerkedő est egyedülállóknak, táncversenyek, élőkoncertek) Piaci részesedés Első évben a piaci részesedés 8 százalékának elérése, majd fokozott növekedéssel a 15% elérése a cél.

13 Marketing stratégia A vállalat megismertetése Erőteljes marketing stratégia alkalmazása - koncentrált marketing Budapesti mozik, színházak, kávéházakban való hirdetés Gyors behatolási stratégia A gyors behatolás stratégiáját alkalmazzuk: alacsony áron indítunk a versenytársakhoz képest, és intenzív marketinggel, reklámmal, promócióval. Tehát a vállalat a gyorslefölözés marketing stratégiájával kíván betörni a piacra, melynek értelmében kezdetben a konkurenciához képest alacsony árakkal, akciókkal hódítjuk el a konkurenciától a fogyasztókat, illetve csábítjuk a szórakozóhelyre a vendégeket. Ennek oka a megcélzott szegmensünk: átlagkeresetű fogyasztók.

A vállalkozás valami új és értékes dolog létrehozásának a folyamata, amelyben a vállalkozó biztosítja a szükséges időt és erőfeszítést, vállalva a

A vállalkozás valami új és értékes dolog létrehozásának a folyamata, amelyben a vállalkozó biztosítja a szükséges időt és erőfeszítést, vállalva a A vállalkozás valami új és értékes dolog létrehozásának a folyamata, amelyben a vállalkozó biztosítja a szükséges időt és erőfeszítést, vállalva a várható pénzügyi, pszichikai és társadalmi kockázatot,

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK. Nappali tagozat. Marketingkommunikáció szakirány

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK. Nappali tagozat. Marketingkommunikáció szakirány BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK Nappali tagozat Marketingkommunikáció szakirány A KVINT-R KFT. NYOMTATÓPIACI MARKETINGSTRATÉGIÁJÁNAK, - AKTIVITÁSÁNAK ELEMZÉSE,

Részletesebben

Sikeres vállalkozás alapjai A gazdasági tevékenység fogalma Az a több szakaszos körfolyamat, amely magába foglalja az anyagi javak termelését, elosztását, cseréjét (forgalmazását) és fogyasztását (felhasználását).

Részletesebben

Az üzleti terv fejezetei

Az üzleti terv fejezetei Az üzleti terv alábbiakban bemutatott lehetséges felépítése a következő könyvből származik: Demeter László Fülöp Gábor Hollóné dr. Kacsó Erzsébet Dr. Kádek István Námor Anna Dr. Papanek Gábor DSc. Dr.

Részletesebben

AZ INGATLANPIAC PÉNZÜGYI SZEMMEL

AZ INGATLANPIAC PÉNZÜGYI SZEMMEL BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS SZAK LEVELEZŐ TAGOZAT KÜLGAZDASÁGI VÁLLALKOZÁS SZAKIRÁNY AZ INGATLANPIAC PÉNZÜGYI SZEMMEL Készítette: Kocsis Erika Budapest,

Részletesebben

Gazdálkodási ismeretek

Gazdálkodási ismeretek SÁFRÁNY FERENC Gazdálkodási ismeretek Mottó: A célod felé vezető úton minden apró lépés dicséretet érdemel (Spencer Johnson, Constanse Johnson) TARTALOMJEGYZÉK 1. VÁLLALKOZÓ, VÁLLALKOZÁS, VÁLLALKOZÁSI

Részletesebben

Kutatás és üzlet az ELTE-n

Kutatás és üzlet az ELTE-n Kutatás és üzlet az ELTE-n Gyakorlati tanácsok kutatók számára Készítette: Az ELTE Rektori Hivatal Pályázati és Innovációs Központ a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala közreműködésével és lektorálásával

Részletesebben

Kereskedelem, vállalkozás, ügyvitel

Kereskedelem, vállalkozás, ügyvitel Kereskedelem, vállalkozás, ügyvitel www.huro-cbc.eu www.hungary-romania-cbc.eu Jelen kiadvány tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió álláspontját. KERESKEDELEM, VÁLLALKOZÁS, ÜGYVITEL KOZMÁNÉ

Részletesebben

MINDENRE VAN KÉSZ ÖTLETE?!

MINDENRE VAN KÉSZ ÖTLETE?! Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Levelező tagozat Európai üzleti tanulmányok szakirány MINDENRE VAN KÉSZ ÖTLETE?! AVAGY A PRAKTIKER LEHETSÉGES MARKETING

Részletesebben

Vállalkozások működtetése üzleti tervezés-jogi alapfogalmak-számviteli alapfogalmak

Vállalkozások működtetése üzleti tervezés-jogi alapfogalmak-számviteli alapfogalmak Vállalkozások működtetése üzleti tervezés-jogi alapfogalmak-számviteli alapfogalmak TARTALOMJEGYZÉK I. ÖSSZEGZÉS... 4 II. ÜZLETI TERVEZÉS... 18 II.1. A TEREVZÉS FOGALMA ÉS FUNKCIÓI... 18 II.2. AZ ÜZLETI

Részletesebben

M A R K E T I N G S T R A T É G I A

M A R K E T I N G S T R A T É G I A Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter M A R K E T I N G S T R A T É G I A Készítette: Közép- Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. 8000 Székesfehérvár, Zichy liget 12. Sebestyén Csaba, vezérigazgató

Részletesebben

ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FELADATOK

ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FELADATOK ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FELADATOK ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET Ismerőse tanácsot kér Öntől, saját vállalkozást tervez, milyen feltételeket kell biztosítania leendő vállalkozásához? 1. Milyen alapvető szempontokat

Részletesebben

Siker és harmónia tanulságos vállalkozónői életutak

Siker és harmónia tanulságos vállalkozónői életutak Siker és harmónia tanulságos vállalkozónői életutak Sziliplast Kft Mucsiné Horváth Erzsébet 1. A vállalkozás története és jellemzői A Sziliplast Kft-t édesapám hozta létre 1989-ben, a rendszerváltás idején.

Részletesebben

2. Hasonlítsa össze a Kft-t és a Bt-t, mint vállalkozási formát! Melyiket, milyen esetben érdemes létrehozni?

2. Hasonlítsa össze a Kft-t és a Bt-t, mint vállalkozási formát! Melyiket, milyen esetben érdemes létrehozni? 1 Vállalkozási formák 1. Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez? Potenciális üzleti lehetőség Tőke (befektetés) Vállalkozói készség - vállalkozó Kockázatvállalás Reális üzleti terv 2. Hasonlítsa

Részletesebben

Europ Assistance Magyarország Kft. tevékenységének és piacának bemutatása, stratégiai elemzése

Europ Assistance Magyarország Kft. tevékenységének és piacának bemutatása, stratégiai elemzése BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Külgazdasági szak Nappali tagozat Nemzetközi marketing szakirány Europ Assistance Magyarország Kft. tevékenységének és piacának bemutatása, stratégiai

Részletesebben

Geoinformatika menedzsment

Geoinformatika menedzsment Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar Földmérő- és Térinformatikai mérnök mesterszak Geoinformatika menedzsment BMEEOAFMFT4 Oktatási segédlet Tantárgyfelelős: Dr. Rózsa Szabolcs

Részletesebben

A KASTÉLYHOTEL SASVÁR PR TEVÉKENYSÉGE

A KASTÉLYHOTEL SASVÁR PR TEVÉKENYSÉGE Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Újabb Diplomás Képzés Levelező Tagozat Public Relations Szakirány A KASTÉLYHOTEL SASVÁR PR TEVÉKENYSÉGE Készítette:

Részletesebben

EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT EEM (Human Recources Management HRM) HUMÁN KONTROLLING

EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT EEM (Human Recources Management HRM) HUMÁN KONTROLLING EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT EEM (Human Recources Management HRM) Emberi erőforrás menedzsment HRM bemutatása, funkciói (munkakörelemzés, -értékelés, szervezeti kultúra, emberi erőforrás stratégia és tervezés,

Részletesebben

INDULJ EL! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak

INDULJ EL! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak INDULJ EL! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak Indulj el! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak Köszöntő Mindenkinek van egy álma vagy legalábbis ötlete, elképzelése arra vonatkozóan,

Részletesebben

2010. [0874-06 Modul: Kisvállalkozások alapítása, működtetése, Kisosz Békés Megyei Szervezete Békéscsaba. megszüntetése]

2010. [0874-06 Modul: Kisvállalkozások alapítása, működtetése, Kisosz Békés Megyei Szervezete Békéscsaba. megszüntetése] 2010. Kisosz Békés Megyei Szervezete Békéscsaba CZIBULA ZOLTÁN közgazdásztanár [0874-06 Modul: Kisvállalkozások alapítása, működtetése, megszüntetése] Kidolgozott szóbeli vizsgatételek 1. Önnek vállalkozási

Részletesebben

Szállodavezetés és gazdálkodás. Hotel Management. Második kötet. IV. 16. Turisztikai vállalkozások erőforrásigénye. Dr.

Szállodavezetés és gazdálkodás. Hotel Management. Második kötet. IV. 16. Turisztikai vállalkozások erőforrásigénye. Dr. IV.16. Turisztikai vállalkozások erőforrásigénye Szállodavezetés és gazdálkodás Hotel Management Második kötet IV. 16. Turisztikai vállalkozások erőforrásigénye Dr. Juhász László PhD Bachelor of Art Turizmus

Részletesebben

VÁLLALKOZÁSI TEVÉKENYSÉG BEMUTATÁSA, SAJÁTOSSÁGAI A HM REKREÁCIÓS ÉS KULTURÁLIS KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT. GAZDÁLKODÁSÁBAN

VÁLLALKOZÁSI TEVÉKENYSÉG BEMUTATÁSA, SAJÁTOSSÁGAI A HM REKREÁCIÓS ÉS KULTURÁLIS KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT. GAZDÁLKODÁSÁBAN VÉDELEMGAZDASÁGTAN BEKES KATALIN VÁLLALKOZÁSI TEVÉKENYSÉG BEMUTATÁSA, SAJÁTOSSÁGAI A HM REKREÁCIÓS ÉS KULTURÁLIS KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT. GAZDÁLKODÁSÁBAN PRESENTATION OF THE COMPANY ACTIVITY AND ITS CHARACTERISTICS

Részletesebben

A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSAI SZÁMÁRA ÚJ INNOVÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK BEVEZETÉSÉNEK ÉS FEJLESZTÉSÉNEK PROGRAMJA

A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSAI SZÁMÁRA ÚJ INNOVÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK BEVEZETÉSÉNEK ÉS FEJLESZTÉSÉNEK PROGRAMJA A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSAI SZÁMÁRA ÚJ INNOVÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK BEVEZETÉSÉNEK ÉS FEJLESZTÉSÉNEK PROGRAMJA Innovációs tevékenységet segítő szolgáltatásokat leíró tanulmány Összeállította:

Részletesebben

Szállodavezetés és gazdálkodás. Hotel Menedzsment. Első kötet. III.12. Szállodai vendéglátás bevételei. Dr. Juhász László PhD

Szállodavezetés és gazdálkodás. Hotel Menedzsment. Első kötet. III.12. Szállodai vendéglátás bevételei. Dr. Juhász László PhD Szállodavezetés és gazdálkodás Hotel Menedzsment Első kötet III.12. Szállodai vendéglátás bevételei Dr. Juhász László PhD Bachelor of Art Turizmus Vendéglátás 2010-2014 Dr. Juhász László PhD. 1 Vázlat

Részletesebben

Balatoni TDM füzetek Új lehetôségek a turisztikai együttmûködésekben

Balatoni TDM füzetek Új lehetôségek a turisztikai együttmûködésekben Balatoni TDM füzetek Új lehetôségek a turisztikai együttmûködésekben Szerkesztette: Nyirádi Ágnes és Semsei Sándor Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Kht. Siófok, 2007 3 Balatoni Integrációs

Részletesebben

NEMZETKÖZI PROJEKT KOORDINÁTOR JEGYZET

NEMZETKÖZI PROJEKT KOORDINÁTOR JEGYZET REGIOLINE NONPROFIT KFT. NEMZETKÖZI PROJEKT KOORDINÁTOR JEGYZET 2014. E - 0 0 0 7 5 4 / 2 0 1 4 / B 0 0 3 PÁLYÁZATKÉSZÍTÉS ÉS PROJEKT TERVEZÉS 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 3 Projekttervezés 8 Üzletiterv-készítés

Részletesebben

Esélyegyenlôségi kézikönyv mikrovállalkozások számára

Esélyegyenlôségi kézikönyv mikrovállalkozások számára Esélyegyenlôségi kézikönyv mikrovállalkozások számára (Segítség a foglalkoztatáshoz, segítség a növekedéshez) SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány 2008. Szerzôk: Gárdián Szilvia Horváth Anna Dr.

Részletesebben

Turizmusfejlesztési stratégia SZAKMAI VITAIRAT

Turizmusfejlesztési stratégia SZAKMAI VITAIRAT Turizmusfejlesztési stratégia SZAKMAI VITAIRAT 2011. május Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 4 2. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 6 3. DEFINICIÓK, MÓDSZERTANI ÖSSZEFOGLALÓ... 9 3.1. Definíciók... 9 3.2. A koncepció

Részletesebben

Szállodavezetés és gazdálkodás. Hotel Menedzsment. Első kötet. II.8. Szállodák tevékenységei. Dr. Juhász László PhD

Szállodavezetés és gazdálkodás. Hotel Menedzsment. Első kötet. II.8. Szállodák tevékenységei. Dr. Juhász László PhD Szállodavezetés és gazdálkodás Hotel Menedzsment Első kötet II.8. Szállodák tevékenységei Dr. Juhász László PhD Bachelor of Art Turizmus Vendéglátás 2010-2014 Dr. Juhász László PhD. 1 Vázlat Szállodavezetés

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI FELADATKIÍRÁS. Gazdálkodástani Intézet A feladat címe: A gazdasági válság hatásai a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vállalkozásokra

SZAKDOLGOZATI FELADATKIÍRÁS. Gazdálkodástani Intézet A feladat címe: A gazdasági válság hatásai a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vállalkozásokra MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Gazdálkodás és menedzsment szak Vállalkozási szakirány Nappali tagozat A feladatot kiíró intézet: SZAKDOLGOZATI FELADATKIÍRÁS Bordás Gábor szigorló közgazdász hallgató

Részletesebben