Üzleti terv a Party-Mester Kft. által létrehozandó Nosztalgia Klubhoz

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Üzleti terv a Party-Mester Kft. által létrehozandó Nosztalgia Klubhoz"

Átírás

1 Üzleti terv a Party-Mester Kft. által létrehozandó Nosztalgia Klubhoz

2 1.1. A vállalkozás azonosító adatai Teljes név: Rövid név: Party-Mester Vendéglátóipari és Szolgáltató Kft. Party-Mester Kft. Cím: Miksolc Bajcsizsilinszky u.13 Adószám: Telefon: Számlavezető bank: perty net@hotmail.com OTP Bank Számlaszám: A végzett tevékenységek TEÁOR száma: A tulajdonosok és hiteltartozásaik bemutatása A Kft.-nek 4 alapító tagja van, akik a következő tőkét viszik be a vállalkozásba. Név Készpénz Apport Összesen Tóth Gergely Kelemen Anna Dopeman László Dukai Regina Összesen Ft Dukai Regina tulajdonában van a helység, ahol a szórakozóhely fog üzemelni, a bevitt nem apport jellegű tőkéből a szükséges beruházásokat fogjuk elvégezni. Dopeman László. saját tulajdonú kisteherautóját adja a vállalkozáshoz, továbbá készpénzzel járul hozzá a törzstőkéhez.kelemen Anna és Tóth Gergely millió forintot fizetnek be a cégalapítás során, apport jellegű hozzájárulásuk nincs. A Kft. törzstőkéje így 133 millió forint lesz.

3 A tulajdonosok egyikének sincsen semmilyen fennálló hitel-, vagy köztartozása. 2. ÖSSZEFOGLALÓ Vállalkozásunk a vendéglátóiparban és a szórakoztatóiparban kíván versenyelőnyeit kihasználva jövedelmező üzleti tevékenységet folytatni. Egy olyan szórakozóhelyet kíván létrehozni, mely egy még alig kiaknázott piacra kíván betörni. Ez a kiaknázatlan piac a 30 és 50 év közöttiek szórakoztatása. Célunk rövidtávon mintegy 15% részesedést elérni, hogy a befektetés megtérülése biztosítva legyen, majd hosszú távon pedig a profitszerzés kerül előtérbe. Üzleti tervünkből, a pénzügyi elemzésből kiderül, hogy a vállalkozás a második évet már pozitív mérleggel tudja zárni. Üzleti tervünk az apportként bevitt üzlethelységre épül. Ennek berendezéséhez veszünk fel 3 millió forint rövid lejáratú hitelt, s egy részét saját tőkéből fedezzük. A hitelfelvétel előnye, hogy a későbbi időszakban, amíg nyereségessé válik a vállalkozás, addig is likvidek tudunk maradni a befektetett tőkének köszönhetően. A vállalkozás négy tulajdonosa a működtetésben is részt vesz, kihasználva adottságaikat, korábbi tapasztalataikat, kapcsolataikat. Az korszerűen és praktikusan kialakított iroda, ahol a vezetők dolgoznak, szintén az apportként bevitt ingatlanban kap helyet. A szórakozóhely üzemeltetéséhez összesen 22 főnyi személyzetet fogunk felvenni. Ekkora stáb képes lesz ellátni a működéshez szükséges feladatokat. A kitűzött célok eléréséhez jelentős marketing-tevékenységet fog kifejteni vállalkozásunk. Közvetlen a nyitás előtti hónapban 5 millió forint értékben fogunk hirdetni különböző médiákban, majd további fél évig folytatjuk intenzív kampányunkat. Az érdeklődés fenntartásához, és az aktuális információk közvetítéséhez természetesen ezen időszakokon túl is fogunk hirdetni, de a bevezetés szakaszánál kisebb mértékben. A vevők megnyerésére, megtartására is folynak majd nem hirdetés jellegű marketingtevékenységek. Jelen üzleti terv és azon belül is a pénzügyi elemzés, előretekintés is alátámasztja, hogy a vállalkozás már 2 év után nyereséggel fog üzemelni, és a befektetett tőke megtérül, tehát a vállalkozást érdemes elindítani.

4 3. MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNY 3.1. Iparágelemzés Miskolcon ma már szinte minden utcára jut egy szórakozóhely, rendezvények tömkelegéből válogathatunk a hét minden napján. Esténként, éjjelenként fiataloktól hangos a város. Kevés azonban az olyan hely, ahol az idősebbek, a 30 felettiek is igazán jól érezhetnék magukat, így hát legtöbbjük otthon marad és TV-t néz. Vállalkozásunk erre a kiaknázatlan területre tudna betörni egy újonnan megnyitott, ízlésesen berendezett szórakozóhellyel, ahol a programok és a zene is a célcsoport, a 30 és 50 év közöttiek ízléséhez igazodna Trendek és kilátások Lassan telítődik Miskolc a szórakoztató-ipar piaca, mert a kínálat kezdi elérni, és lassan meghaladja a kereslet szintjét. Miután a kínálat kerül túlsúlyba, valamilyen verseny (ár, minőség, stb.) ki fogja szorítani a kevésbé életképes, nem elég népszerű klubokat, diszkókat. A mi vállalkozásunkat ez a jelenség azonban nem fogja érinteni, hiszen ahol megjelenni kívánunk, az egy még szinte érintetlen terület. Alig 1-2 hely kínálja szolgáltatásait a középkorúak számára, így mindenképpen nagy részesedést tudunk majd elérni. A kereslet is messze van még a maximumától, hiszen sokan nem keresik ezt a fajta szórakozást vagy nem tudnak a létezéséről. Megfelelő marketing-eszközökkel azonban felkelthetjük ezeknek az embereknek az érdeklődését is, illetve megismertethetjük velük a szórakozásnak ezt a formáját, ezáltal jelentős keresletet képezve. A hatékony kampánynak köszönhetően ez a kereslet a mi kínálatunkkal fog majd találkozni a piacon A vállalkozás leírása A Party Mester Kft. egy szolgáltató vállalkozás, amelynek tevékenysége két fő területre terjed ki. A vendéglátóiparban és a szórakoztatóiparban kíván versenyelőnyeit kihasználva jövedelmező üzleti tevékenységet folytatni. Ehhez rendelkezésre áll Tóth Gergely vállalkozó tulajdonában lévő Miskolci ingatlana. A szórakoztató- és vendéglátóipari egység létrehozására és működtetésére ezen ingatlanon kerül sor az épületen végzett átalakítások elvégzését követően.

5 Termékek és szolgáltatások, illetve a tevékenységi kör leírása Az ötletet a vállalkozást kezdeményező, a vállalkozás megalakulása óta ügyvezető igazgatói pozíciót betöltő Tóth Gergely alkotta meg. Kiindulási pontja a szórakoztatóiparban a piac lefedetlensége volt. Az alaptevékenység ezért a éves korosztály számára színvonalas szórakozási lehetőség nyújtása. Ez magában foglalja a célzott korosztálynak megfelelő zenés, táncos programok szervezését és ehhez kapcsolódóan étel és ital felszolgálását. A létesítmény ezért egyben éttermi és éjszakai szórakozóhely funkciókat is betölt. Az éttermi rész szolgáltatásai Ebéd: - hétköznap óráig menüs rendszerben (magyaros, francia és vegetáriánus tálak) Étlapkínálat: - hétköznap óráig, hétvégén a teljes nyitvatartási idő alatt A bár termékei - borkülönlegességek (fehér, vörös, rozé) - pezsgők (száraz, édes) - koktélok (alkoholos és alkoholmentes) - rövid italok - üdítők (szénsavas, szénsavmentes) - kávé (eszpresszó, hosszú, cappucino) Programok - szerdától szombatig óráig állandó Dopeman László által szolgáltatott zene és táncolási lehetőség, illetve esetenként (péntek, szombat) meghívott előadó, zenekar fellépése A menedzsment és csapata A Party Mester Kft. tagjai a vállalkozás tevékenységi körének megfelelő szakemberekből áll, ezért a tulajdonosok alkotják egyben a menedzsment tagjait Tulajdonosok Tóth ügyvezető igazgató közgazdasági és jogi diplomával rendelkezik. Kilenc évig dolgozott

6 ügyvédként majd az elmúlt 5 évben maszek könyvelőirodát nyitott. Az ő hatáskörébe tartozik a vállalat jogi képviselete és könyvelése. D:R. a kft. marketingtevékenységéért felelős, valamint az éjszakai programok vendégelőadóival történő megállapodásokért. Közgazdasági diplomáját nemzetközi marketing szakon szerezte, majd 3 évig vezette a Matáv Rt. marketing osztályának kommunikációs részlegét. Szerteágazó kapcsolatrendszerrel rendelkezik, ismerettségi körében szülei révén több zenész is van. K.A.. a kft. humánerőforrás-menedzsere. Személyügyi szervező szakon szerezte diplomáját majd 3 évig dolgozott a Matáv Rt. humánerőforrás-menedzsereként. Itt ismerkedett meg Dopeman László tulajdonos társsal. D.R.. felsőfokú kereskedelmi végzettséggel rendelkezik. Az elmúlt 5 évben eladói és beszerzői munkaköröket töltött be különböző kereskedelmi cégeknél. Gyakorlott gépjárművezető és széleskörű tapasztalatokkal rendelkezik az üzletkötés területén. A kft.-ben a beszerzési és értékesítési feladatokért felel, valamint a beszerzéseket saját maga végzi az általa apportként a vállalkozásba vitt mikrobusz segítségével Alkalmazottak A vállalkozás sikere a vendégek megelégedettségében tükröződik, ezért a hangsúly a vendégek igényeinek megfelelő színvonal biztosításán van, ami viszont leginkább az alkalmazottakon keresztül nyilvánul meg. Ezért az alkalmazottak kiválasztásánál a fő szempontok: a megfelelő képzettség és gyakorlat mellett ahol szükséges a megjelenés és a jellem is fontos szerepet játszik. Ezen kívül az alkalmazottaknak tudniuk kell azonosulni a vállalat céljaival és küldetésével.

7 A vállalkozás működtetéséhez a következő alkalmazottak felvételére és foglalkoztatására lesz szükség. - 3 főállású szakács (egyszerre kettő, különböző beosztásban a hét napjain) - 4 főállású pincér (egyszerre három, a hét napjain különböző beosztásban) - 3 főállású mosogató - 2 főállású mixer (egyszerre egy, a hét napjain különböző beosztásban) - 2 főállású műszaki ember - 6 biztonsági ember (egyszerre 2 van szolgálatban a hét napjain különböző beosztásban) - 2 részmunkaidős takarító Tehát összesen 22 fő szükséges az üzemeltetéshez A vállalkozás egyéb körülményei A Nosztalgia Klub és étterem helyiségei a fent említett épület megfelelő átalakításait követően kerülnek kialakításra. A fő szempontok a praktikus és helytakarékos elrendezésen kívül a megfelelő technikai felszereltség, a szükséges és előírásoknak megfelelő berendezések biztosítása és az egyedi, hangulatos, vonzó légkört megteremtő környezet kialakítása Műszaki és termelési terv A létesítmény helye A működés helyszínéül a Miskolc Bajcsizsilinszky utca 13. szám alatti épülete szolgál, amely a vállalat tulajdonában van. Mivel a város központjában helyezkedik el, bármilyen közlekedési eszközzel könnyen megközelíthető a város bármely pontjából. Forgalmas helyen található, ami biztosítja a betérő vendégek magas számát. Az épület mérete lehetővé teszi, hogy a különböző egységek méretei alkalmasak legyenek a tervezett profit realizálásához szükséges forgalom lebonyolítására, azaz az étteremrész és a tánctér nagysága kényelmes szórakozási lehetőséget nyújt. E mellett a konyha mérete a szükséges berendezéseknek és a munkaigényeknek megfelelő. Az épületben találhatóak viszonylag elszigetelten az irodák, amelyek lehetővé teszik a nyugodt, zavartalan munkát, és méretüket tekintve a szükségesnél nem nagyobbak, de alkalmasak ügyfelek fogadására,

8 alkalmazottakkal való megbeszélésekre A működtetés módja A vállalkozás tevékenységéhez szükséges engedélyekkel rendelkezik, vagyis az önkormányzat által kiadott működési engedéllyel, az ÁNTSZ által megadott közegészségügyi engedéllyel, tűzoltósági és rendőrségi engedéllyel, a Nosztalgia Klub és étterem a hatósági előírásoknak megfelel. Az általa forgalmazott szeszesitalok zárjeggyel vannak ellátva, ezért azok készletezését és felhasználását pontosan vezeti és szükség esetén a megfelelő ellenőrző hatóságnak bemutatja. Az irodák modern kommunikációs eszközökkel vannak felszerelve (helyi számítógép-hálózat, Internet-csatlakozás, telefon, fax). A konyhai berendezések (hűtők, tűzhelyek, sütők, edények és egyéb eszközök) megfelelnek az előírásoknak, könnyen tisztíthatóak és praktikusak. Az éjszakai programokhoz szükséges technikai, műszaki berendezések (DJ pult, hangosítás, fénytechnika, stb.) biztosítottak. A környéken lakók nyugalmát a megfelelő hangszigetelés biztosítja. A rendezvények és a

9 szórakozóhely biztonságáról a 4 főállású biztonsági ember gondoskodik, akik közül mindig 2 lesz szolgálatban egy-egy napon. Egyikük a bejáratnál végzi a jegykezelést, eladást, a másik a szórakozóhely belső részein felügyel. A hely jellegéből és célközönségéből adódóan (30-50 éves korosztály) nem kell rendbontásokra számítani, így a 2 főnyi biztonsági személyzet képes lesz teljes mértékben ellátni az ilyen jellegű teendőket. Beszerzés A szolgáltatásokhoz szükséges alapanyagok beszerzése során nem fogunk külső beszállítókat alkalmazni. A beszerzéseket D.L.. fogja elvégezni az általa apportként bevitt kisbusszal, aminek felülete egyben marketing-tevékenységre is alkalmas. Az alapanyagokkal való ellátottság ezáltal maximálisan megbízható lesz. A beszerzés nagykereskedelmi áruházakban fog történni, így egyben gazdaságos is lesz (pl. METRO lánc Aro termékcsoportja). Egyes termékeknél, melyekből kiemelkedően nagy mennyiséget fogunk felhasználni, szóba jöhet közvetlenül a gyártóval való megegyezés (pl. üdítőital, sör). Árképzés Az árképzés során két szempontot kell figyelembe vennünk: - nyereséget termeljen a vállalkozás - a potenciális vevők (középkorúak) elfogadják, kifizessék a kialakított árakat E két szempont alapján átlagosan 100%-os árkulcsot fogunk alkalmazni a forgalmazott termékeknél. Más szórakozóhelyekhez és a konkurenciához képest is alacsonynak számít ez az ár. Ennek ellenére a vállalkozás nyereséget tud termelni, mint az a pénzügyi elemzésből kiderül MARKETING TERV A vállalkozás helyzete A vállalkozás Kft formájában működő új vállalkozás, melynek célja az elsősorban a budapesti lakosság év közötti tagjai számára igényes, kulturált szórakozóhely biztosítása. Tehát a szórakozó ipar területén kívánja kielégíteni a fogyasztói igényeket, szükségleteket. Vállalatunk a sikerét arra a versenyelőnyre alapozza, hogy a Miskolci lakkosság ezen

10 szegmensének szórakozási lehetőségei korlátozottak, tehát jól irányított marketing tervvel illetve stratégiával igen nagy piacrészesedést szerezhetünk meg. Piac szegmentáció PIACSZEGMENTÁCIÓ: korosztályi igények szerint CÉLPIAC: középkorosztály MEGKÜLÖNBÖZTETŐ ELŐNY: ezen korosztály lefedetlen igénye Piacszegmentálás demográfiai szempontok szerint: Miskolc és környékén élő szórakozni vágyók éves korosztály Átlagkeresetűek Pszichografikai szempont szerint: Szórakozni vágyók Extroveltáltak Igényesek A piaci területek meghatározása A vállalat által megcélzott szegmens: középkorosztály (30-50 év) A vállalkozás működési területe: szórakoztatóipar, vendéglátás A vállalkozás helye: Budapest, VII. Liszt Ferenc tér 3. Pozicionálás Célpiac: szórakoztatóipar vendéglátás Megkülönböztető előny: A év közötti korosztály szórakozási igényeinek lefedetlensége

11 Vevő számára megkülönböztető előny: Bp. forgalmas, jól megközelíthető helyszínén található Kedvező árak Egyedi, minőségi szolgáltatás A vállalkozás erős és gyenge pontjai SWOT analízis A vállalkozás erősségei: elhelyezkedés: forgalmas, Budapest centrumában való elhelyezkedés sokoldalú szolgáltatás: étterem, szórakozási lehetőség kevés konkurencia (Aba út 44. alatt lévő Happy Centrum) különleges (egyedi) szolgáltatások, programok A vállalkozás gyengeségei: Új vállalkozás, tehát ismeretlen a piacon TV reklám költség fedezésére nincs anyagi fedezet Sok szórakozóhely Budapesten Lehetőségek A szórakozási igény nagyon nagy Miksolcon A középkorosztály szórakozási igényei lefedetlenek A vállalkozás rövid és hosszabb távú célkitűzései A választott szegmens igényeinek szélesebb kielégítése a versenytársakhoz képest. A vállalkozás rövid távú célja Piac betörés: megismertetni a szórakoztatóhelyet (erős marketing) Igény felkeltés Koncentrált marketing alkalmazásával gyors behatolás a piacra

12 A vállalat hosszú távú terve Profit szerzés Piaci részesedést 8%-ról felemelni 15%-ra Budapesten kívüli lakosság megcélzása Igény fenntartása folyamatos marketinggel (szórólapok, újsághirdetések) Piacelemzés Jelenlegi piac feltételek, verseny környezet Konkurenciát jelentő versenytársak jellemzői Happy Centrum + Étterem, kávézó működtetése + Minden korosztály számára kínál szolgáltatást - Nincs tánclehetőség Előnyünk a budapesti versenyképes konkurenciákhoz képest nagyobb tánctér biztosítása (60 négyzetméter) tágasabb bár illetve étterem biztosítása (70 négyzetméter) több alkalmazott (lásd személyzeti felépítés) gyorsabb kiszolgálás szélesebb választék az étlapunkról változatos, egyedi programok (ismerkedő est egyedülállóknak, táncversenyek, élőkoncertek) Piaci részesedés Első évben a piaci részesedés 8 százalékának elérése, majd fokozott növekedéssel a 15% elérése a cél.

13 Marketing stratégia A vállalat megismertetése Erőteljes marketing stratégia alkalmazása - koncentrált marketing Budapesti mozik, színházak, kávéházakban való hirdetés Gyors behatolási stratégia A gyors behatolás stratégiáját alkalmazzuk: alacsony áron indítunk a versenytársakhoz képest, és intenzív marketinggel, reklámmal, promócióval. Tehát a vállalat a gyorslefölözés marketing stratégiájával kíván betörni a piacra, melynek értelmében kezdetben a konkurenciához képest alacsony árakkal, akciókkal hódítjuk el a konkurenciától a fogyasztókat, illetve csábítjuk a szórakozóhelyre a vendégeket. Ennek oka a megcélzott szegmensünk: átlagkeresetű fogyasztók.

Üzleti terv a XY Kft. által működtetett Szabadidő Központhoz

Üzleti terv a XY Kft. által működtetett Szabadidő Központhoz Üzleti terv a XY Kft. által működtetett Szabadidő Központhoz 2007. szeptember 1. Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK...2 1. AZONOSÍTÓ ADATOK ÉS ALAPINFORMÁCIÓK...4 1.1. A VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÓ ADATAI...4 1.2.1.

Részletesebben

Üzleti terv. A Póta Rt. által létrehozandó Nagy PONTY Étterem és Horgászcentrumhoz. Készítették: Póta László. Kádas Szabolcs.

Üzleti terv. A Póta Rt. által létrehozandó Nagy PONTY Étterem és Horgászcentrumhoz. Készítették: Póta László. Kádas Szabolcs. Üzleti terv A Póta Rt. által létrehozandó Nagy PONTY Étterem és Horgászcentrumhoz Készítették: Póta László Kádas Szabolcs Sztrakon Bence 2011. február 28. 1. Azonosító adatok és alapinformációk 1.1. A

Részletesebben

ÜZLETI TERV. vállalati kockázat kezelésének egyik eszköze Sziráki Sz Gábor: Üzleti terv

ÜZLETI TERV. vállalati kockázat kezelésének egyik eszköze Sziráki Sz Gábor: Üzleti terv ÜZLETI TERV vállalati kockázat kezelésének egyik eszköze Sziráki Sz Gábor: Üzleti terv 1 Rövid leírása a cégnek, a várható üzletmenet összefoglalása. Az üzleti terv céljai szerint készülhet: egy-egy ötlet

Részletesebben

Marketing kommunikáció Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14.

Marketing kommunikáció Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14. Marketing kommunikáció Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14. Marketing A fogalom 1. vállalati tevékenység piaca szolgáltatások 2. filozófia Szemléletmód A vállalat

Részletesebben

Vállalkozás gazdaságtan SZIKORA PÉTER TAVASZ

Vállalkozás gazdaságtan SZIKORA PÉTER TAVASZ Vállalkozás gazdaságtan 2015-2016 TAVASZ A vállalat piaci aktivitása. Marketing A vállalat tervezési célrendszere A vállalat küldetése Stratégiai célok Stratégiai szakterületi célok Operatív célok A vállalat

Részletesebben

R E N D E Z V ÉNYH E LY S Z Í N KIA J Á N L Ó

R E N D E Z V ÉNYH E LY S Z Í N KIA J Á N L Ó R E N D E Z V ÉNYH E LY S Z Í N KIA J Á N L Ó 2 0 1 7 Rólunk A Liget Club, Budapest legnagyobb szórakozóhelye, mely 2011 szeptemberében nyitotta meg a kapuit. A klub 5 tánctérrel, 5 különböző zenei stílussal,

Részletesebben

Üzleti terv. Fogalma: A vállalkozás jövőbeni elképzeléseit foglalja össze írásban és a megvalósítási lehetőségeket elemzi.

Üzleti terv. Fogalma: A vállalkozás jövőbeni elképzeléseit foglalja össze írásban és a megvalósítási lehetőségeket elemzi. Üzleti terv Fogalma: A vállalkozás jövőbeni elképzeléseit foglalja össze írásban és a megvalósítási lehetőségeket elemzi. Felhasználói: Belső vagy külső használatra, Időtáv: rövid táv (egy év)vagy középtáv

Részletesebben

Üzleti terve. Készítette: Nagy Vivien Balázs Adrienn

Üzleti terve. Készítette: Nagy Vivien Balázs Adrienn Üzleti terve Készítette: Nagy Vivien Balázs Adrienn Vállalat adatai: Cég neve: Vivien kávézó Kft. Működési forma: önálló cég Társasági forma: KFT. Cég székhelye: 1052 Budapest, Szt. István utca 2. Telefon:

Részletesebben

2. tétel: 3. tétel: 4. tétel:

2. tétel: 3. tétel: 4. tétel: 1. tétel: Ismertesse az egyéni és a társas vállalkozások tevékenységének megkezdéséhez szükséges dokumentumokat és azok főbb tartalmi elemeit! Cége versenytárgyalást kíván kiírni. Sorolja fel az előkészítés

Részletesebben

Lehet belőle üzlet? AZ ÜZLETI KONCEPCIÓ. StartUP Vállalkozásindítás 3.0 Vecsenyi János, 2013.

Lehet belőle üzlet? AZ ÜZLETI KONCEPCIÓ. StartUP Vállalkozásindítás 3.0 Vecsenyi János, 2013. Lehet belőle üzlet? AZ ÜZLETI KONCEPCIÓ StartUP Vállalkozásindítás 3.0 Vecsenyi János, 2013. 1 koncepció meghatározza, hogy kiknek mit ad el, és hogyan teremt ebből pénzt a vállalkozás. StartUP Vállalkozásindítás

Részletesebben

A gazdálkodás és részei

A gazdálkodás és részei A gazdálkodás és részei A gazdálkodás a szükségletek kielégítésének a folyamata, amely az erőforrások céltudatos felhasználására irányul. céltudatos tervszerű tudatos szükségletre, igényre összpontosít

Részletesebben

Darvas Noémi Elekes Csaba Urzică Olivér

Darvas Noémi Elekes Csaba Urzică Olivér Babos Botond Darvas Noémi Elekes Csaba Urzică Olivér A TEA képes erre... Az Aroma Teaház KFT működését nagyban befolyásolják a jogi- és törvénykeretek, amelyet a teázási kultúra hiánya és a magas beszerzési

Részletesebben

STRATÉGIAALKOTÁS, ÜZLETI TERVEZÉS A VÁLLALKOZÁS KREATÍV RÉSZE

STRATÉGIAALKOTÁS, ÜZLETI TERVEZÉS A VÁLLALKOZÁS KREATÍV RÉSZE STRATÉGIAALKOTÁS, ÜZLETI TERVEZÉS A VÁLLALKOZÁS KREATÍV RÉSZE Mi az üzleti tervezés A józan ész diadala az önámítás felett A tervezés tisztán matematika Nagy számok törvénye Egy egész szám felírható néhány

Részletesebben

Üzleti terv. Töltött Kürtös Kft Ha unod az üres kürtöst, dobj be nálunk egy töltött kürtöst. Készítette: Horabik Adél és Hurja Bence

Üzleti terv. Töltött Kürtös Kft Ha unod az üres kürtöst, dobj be nálunk egy töltött kürtöst. Készítette: Horabik Adél és Hurja Bence Üzleti terv Töltött Kürtös Kft. 2016. Ha unod az üres kürtöst, dobj be nálunk egy töltött kürtöst. Készítette: Horabik Adél és Hurja Bence Tartalomjegyzék 1. Összefoglaló... 3 2. Azonosító adatok és alapinformációk...

Részletesebben

4. AZ ÜZLETI TERV VÁLLALKOZÁSI ISMERETEK PEDAGÓGUSOK RÉSZÉRE Az üzleti terv szerkezeti felépítése, az egyes fejezetek tartalma

4. AZ ÜZLETI TERV VÁLLALKOZÁSI ISMERETEK PEDAGÓGUSOK RÉSZÉRE Az üzleti terv szerkezeti felépítése, az egyes fejezetek tartalma 4. AZ ÜZLETI TERV 4.2. Az üzleti terv szerkezeti felépítése, az egyes fejezetek tartalma Az üzleti terv készítésének folyamata, fázisai, a célszerűen alkalmazandó elemzési és számítási módszerek eltérőek

Részletesebben

Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás)

Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás) Saját vállalkozás Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás) Piaci részesedés Haszonkulcs Marketing folyamatok Marketing szervezet Értékesítési/marketing kontrol adatok

Részletesebben

Tantárgyi program. 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése: Gazdasági és Vidékfejlesztési Agrármérnök (BSc) szak, levelező tagozat

Tantárgyi program. 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése: Gazdasági és Vidékfejlesztési Agrármérnök (BSc) szak, levelező tagozat Tantárgyi program 1. A tantárgy neve, kódja: AV_GLD110-K3 Marketing 2. A neve, beosztása:, egyetemi tanár 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése: Gazdasági és Vidékfejlesztési Agrármérnök (BSc) szak, levelező

Részletesebben

Jogi és menedzsment ismeretek

Jogi és menedzsment ismeretek Jogi és menedzsment ismeretek Értékesítési politika Célja: A marketingcsatorna kiválasztására és alkalmazására vonatkozó elvek és módszerek meghatározása Lépései: a) a lehetséges értékesítési csatornák

Részletesebben

Üzleti tervezés II. Kis- és középvállalkozások. Üzleti terv főbb szerepe Ügyvezetés I. és II.

Üzleti tervezés II. Kis- és középvállalkozások. Üzleti terv főbb szerepe Ügyvezetés I. és II. Kis- és középvállalkozások Ügyvezetés I. és II. 1 Üzleti tervezés II. Kis- és középvállalkozások I-II. 2 Üzleti terv főbb szerepe Főbb célok, tennivalók kijelölése (sikeresség) Főbb területek feltárása

Részletesebben

Eladásmenedzsment Bauer András, Mitev Ariel Zoltán

Eladásmenedzsment Bauer András, Mitev Ariel Zoltán Eladásmenedzsment Bauer András, Mitev Ariel Zoltán 1. Fejezet: Az eladásmenedzsment stratégiai szerepe 2/28/2010 1 A fejezet tartalma 1. A különböző eladási helyzetek 2. Az eladásmenedzsment helye a marketingstratégiában

Részletesebben

A vállat szemléletmódjait piaci orientációit

A vállat szemléletmódjait piaci orientációit Marketing 11.évf. A vállat szemléletmódjait piaci orientációit Termelési orientáció/koncepció Termékkoncepció Értékesítési koncepció Marketingkoncepció!!! 4 pillére Társadalomközpontú marketingkoncepció

Részletesebben

Stratégiai tervezés és marketingstratégia

Stratégiai tervezés és marketingstratégia 2. Stratégiai tervezés és marketingstratégia Tk. 2.fejezet Stratégiai tervezés és marketing stratégia Küldetés Vállalati célok és stratégiák Marketing alapstratégiák Üzletági célok és stratégiák Funkcionális

Részletesebben

Az aktív turisztika helye és szerepe a magyarországi turisztikai márkák kialakításában, különös tekintettel a vízi turizmusra

Az aktív turisztika helye és szerepe a magyarországi turisztikai márkák kialakításában, különös tekintettel a vízi turizmusra Az aktív turisztika helye és szerepe a magyarországi turisztikai márkák kialakításában, különös tekintettel a vízi turizmusra 1 2 Turizmus, stratégiai keretek Desztináció alapú megközelítés 3 Aktív turizmus

Részletesebben

Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 28-29. Dr. Tóthné Igó Zsuzsanna Tanár EKF-GTK Turizmus Tanszék

Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 28-29. Dr. Tóthné Igó Zsuzsanna Tanár EKF-GTK Turizmus Tanszék Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 28-29. Dr. Tóthné Igó Zsuzsanna Tanár EKF-GTK Turizmus Tanszék A vendég Otthon: rokon, barát Üzleti életben: partner, munkatárs

Részletesebben

Frekvencia Egyesület Felelősen a társadalomért. NEA-TF-12-SZ-0109 A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával

Frekvencia Egyesület Felelősen a társadalomért. NEA-TF-12-SZ-0109 A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával Frekvencia Egyesület Felelősen a társadalomért NEA-TF-12-SZ-0109 A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával Frekvencia Egyesület konferenciája Forrásteremtés, támogatások, pénzügyi akadályok és lehetőségek

Részletesebben

Fenntartható Kertészet és Versenyképes Zöldségágazati Nemzeti Technológiai Platform Szakmai Fórum

Fenntartható Kertészet és Versenyképes Zöldségágazati Nemzeti Technológiai Platform Szakmai Fórum Fenntartható Kertészet és Versenyképes Zöldségágazati Nemzeti Technológiai Platform Szakmai Fórum Budapest, 2011. június 7. Dr. Bujáki Gábor ügyvezető igazgató Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány

Részletesebben

2013.08.19. 2.6. Szállodák szobaár Szállodai szobaárak Bevétel. 2. Kínálati ár meghatározásának folyamata Rack Rate. 3. Keresleti szobaár Átlagár

2013.08.19. 2.6. Szállodák szobaár Szállodai szobaárak Bevétel. 2. Kínálati ár meghatározásának folyamata Rack Rate. 3. Keresleti szobaár Átlagár 1 2.6. Szállodák szobaár Szállodai szobaárak Bevétel 1.Kínálati szobaár Kínálati szobaár 2. Kínálati ár meghatározásának folyamata Rack Rate 3. Keresleti szobaár Átlagár 4. Szállodai szobaárak Ártípusok

Részletesebben

Marketing a gyakorlatban I. előadás BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék

Marketing a gyakorlatban I. előadás BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék MARKETINGKUTATÁS Marketing a gyakorlatban I. előadás Kovács István BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Piac-, marketing- és közvélemény kutatás elhatárolása Kutatás: célja a problémamegoldás

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Vendéglátó és turizmus alapismeretek

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Vendéglátó és turizmus alapismeretek VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK A középszintű érettségi vizsgán a számon kérhető témakörök megegyeznek a kerettantervek témaköreire és fogalmaira vonatkozó

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Vendéglátásszervező-vendéglős szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 11 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

b.) Ismertesse az idegenforgalom és a szálláshely szolgáltatás területén működő vállalkozási formákat!

b.) Ismertesse az idegenforgalom és a szálláshely szolgáltatás területén működő vállalkozási formákat! 1.) Vendégfogadós szakmai ismeretek 1.) a.) Beszéljen a nemzetközi és magyar szállodaipar történetéről! Milyen jelentőségük van a kereskedelmi szálláshelyeknek a turizmus lebonyolításában! b.) Ismertesse

Részletesebben

AZ ÉTTERMI SZOLGÁLTATÁSOK ÁFÁJA

AZ ÉTTERMI SZOLGÁLTATÁSOK ÁFÁJA AZ ÉTTERMI SZOLGÁLTATÁSOK ÁFÁJA D R. L A M B E R T U S J Ó Z S E F JOGSZABÁLYI HÁTTÉR Áfa tv. 3/A. számú melléklet II. rész 4. pont az adó mértéke 2017. január 1-től 27% 18% 2018. január 1-től 18% 5% Étkezőhelyi

Részletesebben

VÁLLALKOZÁSI ISMERETEK TRÉNING

VÁLLALKOZÁSI ISMERETEK TRÉNING VÁLLALKOZÁSI ISMERETEK TRÉNING Üzleti terv Puskás Hajnalka 2012. október 12. ÜZLETI TERV SZÜKSÉGESSÉGE Meglévő vagy létrehozandó vállalkozás ismertetése Célok Elérésük módja Termék eladás módja Eszközök,

Részletesebben

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA 11. Előadás Az üzleti terv tartalmi követelményei Az üzleti terv tartalmi követelményei

Részletesebben

Alapítás: 2000 Projektgazda: DEMETER BORÁSZAT Kft Jegyzett tőke: 50 millió Ft felett és 100 millió Ft alatt Tevékenység: Szőlőbor termelése

Alapítás: 2000 Projektgazda: DEMETER BORÁSZAT Kft Jegyzett tőke: 50 millió Ft felett és 100 millió Ft alatt Tevékenység: Szőlőbor termelése Alapítás: 2000 Projektgazda: DEMETER BORÁSZAT Kft Jegyzett tőke: 50 millió Ft felett és 100 millió Ft alatt Tevékenység: Szőlőbor termelése Megvalósulás Jó hírnév Rendezvény Új piac Egri bor Hagyományőrzés

Részletesebben

Üzleti terv kisvállalkozásoknak

Üzleti terv kisvállalkozásoknak Üzleti terv kisvállalkozásoknak Vállalkozás neve: Tervkészítés ideje: Az üzleti terv részei: 1. Vezetői összefoglaló 2. A vállalkozás általános bemutatása 3. Marketing Terv 4. Működési terv 5. Vezetőség

Részletesebben

Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó

Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Kínálati szobaár. Rack Rate 2013.10.16. 1. Kínálati szobaár Rack Rate

Kínálati szobaár. Rack Rate 2013.10.16. 1. Kínálati szobaár Rack Rate 9. Szállodák árai Szállodai szobaárak 1 Forgalom - Bevétel 1. Kínálati szobaár Kínálati szobaár 2. Kínálati ár meghatározásának folyamata Rack Rate 3. Keresleti szobaár Átlagár 4. Szállodai szobaárak Ártípusok

Részletesebben

Küldetés Alapítvány BÉKÉS, Teleki u. 39. Adószám: 19057464-2-04 VII. Tartalmi beszámoló közhasznú tevékenységéről VII. TARTALMI BESZÁMOLÓ TÁRGYÉVI KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGRŐL 2010. év Alapítványunk évek óta

Részletesebben

J-SZP/10 szakács Írásbeli: 1429-06/1. Szóbeli 1428-06/1. Szóbeli 1464-06/1. Előkészítés Szóbeli 1464-06/2. Előkészítés Szóbeli

J-SZP/10 szakács Írásbeli: 1429-06/1. Szóbeli 1428-06/1. Szóbeli 1464-06/1. Előkészítés Szóbeli 1464-06/2. Előkészítés Szóbeli J-SZP/10 szakács Írásbeli: 1429-06/1. Ügyviteli tevékenységek végzése Szóbeli 1428-06/1. Biztonságvédelmi és minőség-biztosítási feladatok végzése Szóbeli 1464-06/1. Előkészítés Gazdálkodási számítások,

Részletesebben

Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó

Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Az üzleti terv (Renner Péter, BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar)

Az üzleti terv (Renner Péter, BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar) 1/15 Az üzleti terv (Renner Péter, BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar) Az üzleti tervnek három funkciója van: egy terv, amely segít az üzlet vezetésében, egy eszköz arra, hogy a múlt eseményeit figyelembe

Részletesebben

Étkezőhelyi vendéglátás áfa szabályai január 1-től

Étkezőhelyi vendéglátás áfa szabályai január 1-től Étkezőhelyi vendéglátás áfa szabályai 2017. január 1-től Jogszabályi háttér 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) 2006/112/EK irányelv 282/2011/EU végrehajtási rendelet (Áfa vhr.) Áfa kulcs változása Étkezőhelyi

Részletesebben

H.D.Napfény Kft. marketingterve

H.D.Napfény Kft. marketingterve H.D.Napfény Kft. marketingterve Egy 10 milliós ország és egy 15 milliós nemzet. Budapest - Magyarország fővárosa. 2014-at írunk. Az ország gazdasága folyamatosan változik. Magyarország teljes mértékben

Részletesebben

A marketing új koncepciói. Dr. Petruska Ildikó

A marketing új koncepciói. Dr. Petruska Ildikó A marketing új koncepciói Értékorientáció (értékvezérelt marketing) A vevő nem terméket akar vásárolni, hanem problémamegoldást Szükségletkielégítő hasznosság Gyakorlati Társadalmi Érzelmi 3 A vevő problémája

Részletesebben

A siker egyik titka - a tudatos vállalkozás-indítás

A siker egyik titka - a tudatos vállalkozás-indítás Mentor NET A siker egyik titka - a tudatos vállalkozás-indítás Dr. Vecsenyi János egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem ügyvezető VJV Consulting Kft Prof. Vecsenyi János 2012. 1 A vállalkozásindító

Részletesebben

Informatikai statisztikus és gazdasági tervező. Informatikai statisztikus és gazdasági tervező

Informatikai statisztikus és gazdasági tervező. Informatikai statisztikus és gazdasági tervező 1183-06 és jogi ismeretek A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről

Részletesebben

VERSENYTANÁCS. 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860

VERSENYTANÁCS. 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860 VERSENYTANÁCS 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860 Vj 44/2005/67. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Henkell & Söhnlein Sektkellereien KG összefonódás engedélyezési kérelmére

Részletesebben

Kamara a vállalkozásokért Tantárgy

Kamara a vállalkozásokért Tantárgy Kamara a vállalkozásokért Tantárgy (Gyakorlati tanácsok az írásos üzleti terv elkészítéséhez) Molnár Albert GYMSKIK Kereskedelmi Tagozat alelnök molnara@gymskik.hu 70-333-2217 2017. 03. 13. Kamara a vállalkozásokért

Részletesebben

54 345 03 0000 00 00 Munkaerőpiaci szervező, elemző Munkaerőpiaci szervező, elemző 54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő

54 345 03 0000 00 00 Munkaerőpiaci szervező, elemző Munkaerőpiaci szervező, elemző 54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Corvin köz Oktatási Központ 1082. Budapest, Kisfaludy u. 19. Tel: 786-3952 www.corvinkoz.hu Minden jog fenntartva.

Corvin köz Oktatási Központ 1082. Budapest, Kisfaludy u. 19. Tel: 786-3952 www.corvinkoz.hu Minden jog fenntartva. Corvin köz Oktatási Központ 1082. Budapest, Kisfaludy u. 19. Tel: 786-3952 www.corvinkoz.hu Minden jog fenntartva. 1210-06 Modul (Szépségszalon létrehozása, gazdálkodása, marketingje) 4. pontjának részletes

Részletesebben

ÁTI DEPO Zrt. A Logisztika Napja Miskolc Miskolc régió vezető logisztikai cége mára már több, mint logisztika.

ÁTI DEPO Zrt. A Logisztika Napja Miskolc Miskolc régió vezető logisztikai cége mára már több, mint logisztika. ÁTI DEPO Zrt. A Logisztika Napja Miskolc 2017.04.27. Miskolc régió vezető logisztikai cége mára már több, mint logisztika Vojdyla Judit Bevezetés Cégnév: ÁTI DEPO Zrt. Cím: 1131 Budapest Pannónia út 11.

Részletesebben

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. OTP Kockázati Tőke Alap I.

PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. OTP Kockázati Tőke Alap I. OTP Kockázati Tőke Alap I. BEFEKTETÉSI ELŐMINŐSÍTŐ ADATLAP I. A társaság adatai: 1. Alapadatok Teljes név: Székhely: Iparág: A fő tevékenység és TEÁOR kódja: Alapítás dátuma: Kapcsolattartó személy neve:

Részletesebben

Gazdasági ismeretek A projektmunka témakörei közép- és emelt szinten

Gazdasági ismeretek A projektmunka témakörei közép- és emelt szinten Gazdasági ismeretek A projektmunka témakörei közép- és emelt szinten A projekt kidolgozásakor, a részletes követelményekben meghatározott szintenkénti elvárásoknak kell tükröződniük. A projekt témák után

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Írásbeli vizsgafeladat, javítási-értékelési útmutató 2010 NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZET

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Írásbeli vizsgafeladat, javítási-értékelési útmutató 2010 NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZET É 145206/1/17 SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM MK/HU Érvényességi idő: 2010. 02. 03. óra, perc a vizsgabefejezés szerint. Minősítő neve, beosztása: Nagy László s.k. NSZFI főigazgató Készítő szerv: Nemzeti

Részletesebben

A befektetőbarát önkormányzat. 2011 szeptember 23. Lunk Tamás

A befektetőbarát önkormányzat. 2011 szeptember 23. Lunk Tamás A befektetőbarát önkormányzat 2011 szeptember 23. Lunk Tamás Témakörök A befektetésösztönzési stratégia A stratégiakészítés folyamata és tartalma Beavatkozások, kulcsprojektek Gyakorlati teendők a befektetők

Részletesebben

A MARKETING FOGALMA február 01.

A MARKETING FOGALMA február 01. A MARKETING FOGALMA 2019. február 01. Szűkebb értelemben: - vállalati tevékenység, - amely elemzi a piacot, - meghatározza az eladni kívánt termékeket és szolgáltatásokat, - megismerteti azokat a fogyasztókkal,

Részletesebben

Szállodai vendéglátás bevétel-gazdálkodása Hotel F&B. 1. Miért vendéglátás? 2. Szállodai vendéglátás Szállodai vendéglátás

Szállodai vendéglátás bevétel-gazdálkodása Hotel F&B. 1. Miért vendéglátás? 2. Szállodai vendéglátás Szállodai vendéglátás 12. Szállodai vendéglátás bevétel-gazdálkodása Hotel F&B 1 1. Miért vendéglátás? 2. Szállodai vendéglátás Szállodai vendéglátás 3. Szállodai vendéglátás árbevételi terve Vendéglátás bevétel 4. Szállodai

Részletesebben

JOG Garantáljuk a cég teljes jogi ügyintézésének lebonyolítását, valamint széles kapcsolatrendszerünknek köszönhetően a jó

JOG Garantáljuk a cég teljes jogi ügyintézésének lebonyolítását, valamint széles kapcsolatrendszerünknek köszönhetően a jó Küldetés Célunk, hogy támogatást nyújtsunk olyan külföldi és magyar vállalatok számára, akik Magyarországon, főként a Dél-dunántúli régióban tervezik letelepedésüket, bővülésüket. Feladatunk, hogy gazdaságossági

Részletesebben

INTERNETES HONLAP ÉS A ZÁHONYI ZÓNA

INTERNETES HONLAP ÉS A ZÁHONYI ZÓNA VI. rész INTERNETES HONLAP ÉS A ZÁHONYI ZÓNA Záhony települési honlap javasolt szerkezeti felépítése Nyitólap 3-féle választási lehetőséggel: Helyi lakos vagyok Vendég vagyok Legfrissebb hírek A nyitólapon

Részletesebben

0062-06 MARKETING ÉS PR ALAPISMERETEK TÉTELSOR

0062-06 MARKETING ÉS PR ALAPISMERETEK TÉTELSOR 1. A mellékelt források felhasználásával mutassa be a marketing gondolkodás fejlődését! Hasonlítsa össze a termelésorientált és a marketingorientált vállalkozást! Milyen lépéseket kell tenni a marketinges

Részletesebben

ÜZLETI TERVEZÉS. Csepregi László 2011. március 24.

ÜZLETI TERVEZÉS. Csepregi László 2011. március 24. ÜZLETI TERVEZÉS Csepregi László 2011. március 24. Csepregi László Közgazdász A szakértőről Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar Kisvállalkozás-Fejlesztési Központ PhD (doktorandusz) hallgató

Részletesebben

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés április 18, 2011 Végezte Innermetrix Hungary Copyright Innermetrix, Inc. 2008 1 IMX Szervezeti Egészség Felmérés Üdvözöljük az Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérésén!

Részletesebben

Polányi elosztási elmélete. Marketing 1 fejezet: A marketing szerepe az üzleti életben és a társadalomban. A marketing fogalma.

Polányi elosztási elmélete. Marketing 1 fejezet: A marketing szerepe az üzleti életben és a társadalomban. A marketing fogalma. Polányi elosztási elmélete Marketing 1 fejezet: A marketing szerepe az üzleti életben és a társadalomban Bauer András Berács József Reciprocitás Redisztribúció Piac 2 A piaci csere A piaci csere nem az

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ A MAGYAR KIADÁSHOZ 15 ELŐSZÓ 17

TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ A MAGYAR KIADÁSHOZ 15 ELŐSZÓ 17 TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ A MAGYAR KIADÁSHOZ 15 ELŐSZÓ 17 A könyv által tárgyalt témakörök 17 Kinek van szüksége információra? 18 A megcélzott olvasóközönség 18 A szervezett információs rendszer szükségessége

Részletesebben

HOTEL@BMF DIÁKOTTHON **

HOTEL@BMF DIÁKOTTHON ** BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA KOLLÉGIUM HOTEL@BMF DIÁKOTTHON ** 1084 Budapest, Tavaszmező utca 7-13. OLCSÓ SZÁLLÁSLEHETŐSÉG IGÉNYESEKNEK Budapest belvárosában, 2008 nyarán a főszezonban ( július augusztus

Részletesebben

Szállás tevékenység bevétel gazdálkodása Szobakiadás tevékenysége. 1. Szálláshely kiválasztás Szálláshelyválasztás

Szállás tevékenység bevétel gazdálkodása Szobakiadás tevékenysége. 1. Szálláshely kiválasztás Szálláshelyválasztás 1 3.8. Szállás tevékenység bevétel gazdálkodása Szobakiadás tevékenysége 1. Szálláshely kiválasztás Szálláshelyválasztás 2. Épített és kiadható szobák Kapacitás - kínálat 3. Vendég motiváció és szegmentáció

Részletesebben

Bernáth Kálmán Református Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola. felvételi tájékoztató

Bernáth Kálmán Református Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola. felvételi tájékoztató Bernáth Kálmán Református Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola felvételi tájékoztató 2016/2017 BEMUTATKOZÁS Iskolánkban 60 év óta folyik kereskedelmi és vendéglátóipari szakemberek képzése.

Részletesebben

INGATLANMARKETING. a globális válság ellen a marketing eszközeivel

INGATLANMARKETING. a globális válság ellen a marketing eszközeivel INGATLANMARKETING a globális válság ellen a marketing eszközeivel a marketing fogalmának bevezetése Kottler szerint : a marketing olyan, mint a kertészkedés. marketing értékesítés A marketing nem olyan,

Részletesebben

Pincér Pincér

Pincér Pincér A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Tartalmi és formai követelmények a KAP A saját farmom mindig zöldebb pályázathoz

Tartalmi és formai követelmények a KAP A saját farmom mindig zöldebb pályázathoz Tartalmi és formai követelmények a KAP A saját farmom mindig zöldebb pályázathoz A saját farmom mindig zöldebb című pályamunkában részletesen be kell mutatni egy elképzelt, vagy már működő gazdaságot.

Részletesebben

SIKERES KAMPÁNY TECHNIKÁK Két hatékony marketingeszköz a gyakorlatban. Ábrahám Zsolt Juhász István

SIKERES KAMPÁNY TECHNIKÁK Két hatékony marketingeszköz a gyakorlatban. Ábrahám Zsolt Juhász István SIKERES KAMPÁNY TECHNIKÁK Két hatékony marketingeszköz a gyakorlatban Ábrahám Zsolt Juhász István MARKETINGESZKÖZÖK Két népszerű marketingeszköszről (STP és 4P) lesz szó STP Szegmentálás Targetálás Pozicionálás

Részletesebben

31 812 01 0000 00 00 Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó

31 812 01 0000 00 00 Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Az üzleti terv lehetséges céljai

Az üzleti terv lehetséges céljai Az üzleti terv minden vállalkozás legfontosabb dokumentuma. Fő kritériuma, hogy legyen szakszerű és egyben közérthető. Lehetőleg optimista lelkesedést tükrözzön, derüljön ki belőle az ügy iránti elkötelezettség.

Részletesebben

A MARKETING ALAPJAI. Információk (követelmények, segédanyagok, eredmények): ősz Dr. Petruska Ildikó

A MARKETING ALAPJAI. Információk (követelmények, segédanyagok, eredmények): ősz Dr. Petruska Ildikó A MARKETING ALAPJAI Információk (követelmények, segédanyagok, eredmények): www.uti.bme.hu 2011. ősz Dr. Petruska Ildikó 1. A marketing alapkoncepciói Tk.1.fejezet MARKETING Csodafegyver Értékesítés A menedzsmenttudományok

Részletesebben

Marketing mix. Marketing-orientált árazás 2012.02.25. Értékajánlat

Marketing mix. Marketing-orientált árazás 2012.02.25. Értékajánlat Marketing mix Partnerek Értékajánlat Pozícionálás Márkaépítés Referenciacsoportok Szolgáltató Fogyasztó Termék Árazás Értékesítés Versenytársak Reklám gyüttfogyasztók Árazás Ár Áron egy termék vagy szolgáltatás

Részletesebben

Marketing I. Árpolitika

Marketing I. Árpolitika Marketing I. 7. előadás Árpolitika Dr. Bíró-Szigeti Szilvia egyetemi adjunktus BME-MVT Amiről ma szó lesz: Ár szerepe a marketingben Árképzés fő tényezői Ár-minőség stratégiák Költségek szerepe az árképzésben

Részletesebben

ÜZLETI TERV február

ÜZLETI TERV február ÜZLETI TERV 2017. február az üzleti terv foglalja össze az elkövetkezendő 2-5 évre előirányzott terveket, melyek reális elképzelésekre épülve alapozzák meg az üzletmenetet, a stratégiát úgy, hogy azt

Részletesebben

Üzleti Lehetőség: Üdülési Franchise Üzemeltetők Részére

Üzleti Lehetőség: Üdülési Franchise Üzemeltetők Részére Üzleti Lehetőség: Üdülési Franchise Üzemeltetők Részére Egy befektetési lehetőség, amelyben befektetése egy év alatt nem csak megtérül, hanem évről évre megsokszorozódik! A Holiday Magyar Country Club

Részletesebben

Tantárgyi program. 1. A tantárgy neve, kódja: AV_KMLA216-K5 Marketing alapjai. 2. A tantárgyfelelős neve, beosztása: Dr. Szakály Zoltán egyetemi tanár

Tantárgyi program. 1. A tantárgy neve, kódja: AV_KMLA216-K5 Marketing alapjai. 2. A tantárgyfelelős neve, beosztása: Dr. Szakály Zoltán egyetemi tanár Tantárgyi program 1. A tantárgy neve, kódja: AV_KMLA216-K5 Marketing alapjai 2. A neve, beosztása: egyetemi tanár 3. Szak megnevezése: Kereskedelem és Marketing BA szak, levelező tagozat 4. A tantárgy

Részletesebben

KIHÍVÁSOK A TELEPÜLÉS MARKETINGBEN

KIHÍVÁSOK A TELEPÜLÉS MARKETINGBEN KIHÍVÁSOK A TELEPÜLÉS MARKETINGBEN Dr. habil. Szabó Zoltán PhD MBA Vada Gergely - Vezető tanácsadó TÉMAKÖRÖK Célcsoportok 10 K SWOT MIR Exponenciális tervezés Kulcs a Befektetőkhöz Tervezési projekt -

Részletesebben

Igyunk-e előre a medve. Szükségletpiramis az italfogyasztásban Gergely Ferenc / Cognative Kft.

Igyunk-e előre a medve. Szükségletpiramis az italfogyasztásban Gergely Ferenc / Cognative Kft. Igyunk-e előre a medve bőrére? Szükségletpiramis az italfogyasztásban Gergely Ferenc / Cognative Kft. Hogyan fejlesszünk jobb terméket/reklámot? Új termék vagy kommunikáció kidolgozásához /fejlesztéséhez

Részletesebben

Ó B U D A I E G Y E T E M K O L L É G I U M HOTEL@BMF DIÁKOTTHON **

Ó B U D A I E G Y E T E M K O L L É G I U M HOTEL@BMF DIÁKOTTHON ** Ó B U D A I E G Y E T E M K O L L É G I U M HOTEL@BMF DIÁKOTTHON ** 1084 Budapest, Tavaszmező utca 7-13. OLCSÓ SZÁLLÁSLEHETŐSÉG IGÉNYESEKNEK Budapest belvárosában, 2013 nyarán a főszezonban ( július augusztus

Részletesebben

6.21. Szállodai vendéglátás Hotel F&B gazdálkodás. 1.Szállodai vendéglátás sajátosságai. 2. Vendéglátás közvetlen személyi költségek F&B Payroll

6.21. Szállodai vendéglátás Hotel F&B gazdálkodás. 1.Szállodai vendéglátás sajátosságai. 2. Vendéglátás közvetlen személyi költségek F&B Payroll 1 6.21. Szállodai vendéglátás Hotel F&B gazdálkodás 1.Szállodai vendéglátás sajátosságai F&B Features 2. Vendéglátás közvetlen személyi költségek F&B Payroll 3. Szállodai vendéglátás költségei F&B Costs

Részletesebben

NEGYEDÉVES INFORMÁCIÓS ADATLAP

NEGYEDÉVES INFORMÁCIÓS ADATLAP NEGYEDÉVES INFORMÁCIÓS ADATLAP I. A vállalkozásra vonatkozó legfontosabb adatok - Vállalkozás neve: - A vállalkozás székhelye: - Alapítás dátuma: - Cégjegyzékszám: - Adószám: - Statisztikai azonosító szám:

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: Egy vendéglátó üzlet gazdálkodási adatainak

Részletesebben

C é g t ö r t é n e t

C é g t ö r t é n e t C é g t ö r t é n e t t a l a p a s p o r t k f t. z ö l d s é g - g y ü m ö l c s n a g y k e r e s k e d é s A Talapa Sport Kft. 1994. április 11- ével alakult, határozatlan idôre. A cég alapítója és

Részletesebben

55 345 01 0010 55 01 Európai Uniós üzleti

55 345 01 0010 55 01 Európai Uniós üzleti A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

SZKÉNÉ SZÍNHÁZ NONPROFIT KÖZHASZNÚ KFT. 2011. évi közhasznúsági jelentése

SZKÉNÉ SZÍNHÁZ NONPROFIT KÖZHASZNÚ KFT. 2011. évi közhasznúsági jelentése SZKÉNÉ SZÍNHÁZ NONPROFIT KÖZHASZNÚ KFT. 2011. évi közhasznúsági jelentése A Nonprofit Közhasznú Kft. a közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi CLVI. Törvény 19. meghatározott módon közhasznúsági jelentést

Részletesebben

II. Piaci-gazdálkodás a szállodaiparban. 6. Szállodaipar piaci elemei. 7. Szállodavezetés tárgya, a szálloda. 8. Szállodák tevékenységei

II. Piaci-gazdálkodás a szállodaiparban. 6. Szállodaipar piaci elemei. 7. Szállodavezetés tárgya, a szálloda. 8. Szállodák tevékenységei II. Piaci-gazdálkodás a szállodaiparban 6. Szállodaipar piaci elemei 7. Szállodavezetés tárgya, a szálloda 8. Szállodák tevékenységei 9. Szállodai árak 0. Piaci-gazdálkodás tevékenységei 6. Szálláshely

Részletesebben

A hosszú távú stratégiai célkitűzések. Máté Domicián

A hosszú távú stratégiai célkitűzések. Máté Domicián A hosszú távú stratégiai célkitűzések Máté Domicián A stratégiai menedzsment területei Stratégia tervezése Stratégia bevezetése Stratégia ellenőrzése A stratégiai tervezés lépései A külső és belső és versenytárs

Részletesebben

Szállodai vendéglátás bevételgazdálkodása Hotel F&B 1. Miért vendéglátás? 2. Szállodai vendéglátás Szállodai vendéglátás

Szállodai vendéglátás bevételgazdálkodása Hotel F&B 1. Miért vendéglátás? 2. Szállodai vendéglátás Szállodai vendéglátás 1 3.9. Szállodai vendéglátás bevételgazdálkodása Hotel F&B 1. Miért vendéglátás? 2. Szállodai vendéglátás Szállodai vendéglátás 3. Szállodai vendéglátás árbevételi terve Vendéglátás bevétel 4. Szállodai

Részletesebben

A vásárlás katedrálisai - Értékesítési csatornák és döntések a kereskedelem. Dr. Piskóti István Marketing Intézet

A vásárlás katedrálisai - Értékesítési csatornák és döntések a kereskedelem. Dr. Piskóti István Marketing Intézet A vásárlás katedrálisai - Értékesítési csatornák és döntések a kereskedelem Dr. Piskóti István Marketing Intézet Disztribúciós mix A marketing (értékesítési, disztribúciós) csatorna kialakítására, működtetésére

Részletesebben

MARKETING- KOMMUNIKÁCIÓ

MARKETING- KOMMUNIKÁCIÓ MARKETING- KOMMUNIKÁCIÓ Az előadás témái 1./ A marketingkommunikációs mix tartalma 2./ Reklám 3./ Eladásösztönzés 4./ Személyes eladás 5./ PR Kommunikációs mix Reklám Eladásösztönzés Public Relations Személyes

Részletesebben

A vállalatok és a minőségbiztosítás

A vállalatok és a minőségbiztosítás 4. A vállalatok és a minőségbiztosítás 4.1 Minőségbiztosítás piaci ösztönzői A vállalatok piaci helyzete nagyon különböző. A minőségbiztosítás bevezetésére vonatkozó kényszereket és ösztönzőket ez a piaci

Részletesebben

Vállalkozás általános bemutatása

Vállalkozás általános bemutatása Helyi adottságokhoz, erőforrásokhoz illeszkedő térségi gazdaságfejlesztés keretében Helyi vállalkozások fejlesztése, új szolgáltatási paletták kialakítása, versenyképességük növelése célterületre benyújtott

Részletesebben

A turizmus ágazat területfejlesztési lehetőségei Csongrád megyében

A turizmus ágazat területfejlesztési lehetőségei Csongrád megyében A turizmus ágazat területfejlesztési lehetőségei Csongrád megyében Az ágazatról általánosságban A turizmus a világ egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata. Sajátossága ugyanakkor, hogy nem csak a kereslet

Részletesebben

Kommunikációs és promóciós eszközök a beiskolázási marketingben. Készítette: Duga Zsófia PTE-KTK PhD hallgató PTE-ÁOK PR referens 2010. Október 22.

Kommunikációs és promóciós eszközök a beiskolázási marketingben. Készítette: Duga Zsófia PTE-KTK PhD hallgató PTE-ÁOK PR referens 2010. Október 22. Kommunikációs és promóciós eszközök a beiskolázási marketingben Készítette: Duga Zsófia PTE-KTK PhD hallgató PTE-ÁOK PR referens 2010. Október 22. 1.Mi is az a beiskolázási marketingtevékenység? A felsőoktatási

Részletesebben

Előttem az utódom -avagy vállalkozói generációváltás problémái. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Cégvezetők klubja

Előttem az utódom -avagy vállalkozói generációváltás problémái. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Cégvezetők klubja www.pwc.com/hu www.retiantallpartners.hu Előttem az utódom -avagy vállalkozói generációváltás problémái Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Cégvezetők klubja Dr. Antall György, ügyvéd

Részletesebben