ONLINE. Kutya-macska barátság e Kutyák nyári fürdőzése. 3. évfolyam 2. szám nyár

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ONLINE. Kutya-macska barátság e Kutyák nyári fürdőzése. www.hazikedvencek.hu. 3. évfolyam 2. szám 2012. nyár"

Átírás

1 3. évfolyam 2. szám nyár A felelős állatbarátok magazinja ONLINE Kutya-macska barátság e Kutyák nyári fürdőzése e Macskafajták e Állattartási szabályok e Az óvilági csíkos mókus

2 VEZMÉN HAMAROSAN MEGNYÍLIK! M... ahol a gazdi jó vásárt csinál! 30% DVEZMÉNY! 0%www.webcsont.hu AZ ELSŐ TEMATIKUS KUPONÁRUHÁZ ÁLLATTARTÓKNAK! Állateledelek, felszerelési cikkek, könyvek, szolgáltatások kedvezményes áron. Kuponok kutyagazdiknak, macskatartóknak, hüllőmániásoknak, kisállattulajdonosoknak, állatbarátoknak.

3 Kedves Olvasó! Végre itt a várva várt nyár. Ilyenkor nemcsak mi gazdik, hanem kedvenceink is kiélvezhetik a nyár és a meleg idő adta lehetőségeket. Az utazások, kirándulások, k, fürdőzések mind lehetnek közös programok, hiszen már sok nyaralóhelyre vihetjük kedvencünket is, így együtt tölthetik th tik a család két és négylábú tagjai a nyári szabadságot. Segítségül készítettünk egy összeállítást a kutyabarát szállásokról, amit ajánlunk minden kutyatulajdonos olvasó figyelmébe. Nem maradhatott ki a kutyák nyári fürdőzése és egészségvédelme sem, de olvashatnak a papagájok táplálásáról, a kutya-macska barátságról, a csíkos mókusokról, valamint a tűzfészekkereső kutyák érdekes munkájáról is. Kellemes időtöltést kívánnak: A szerkesztők KÖSZÖNTŐ 3 KIADÓ Felelős Állatbarátok Közhasznú Egyesülete Főszerkesztő: dr. Temesváry Kriszta Szerkesztő: Králik Helga Tervezőszerkesztő: Czukor Mónika Web cím: Minden jog fenntartva. A hirdetések tartalmáért felelősséget nem vállalunk! Az újság elkészítésében (szerkesztés, kivitelezés) a BERKANA KFT. nyújtott segítséget. További információk: A magazinban hirdetések elhelyezhetők. Keressen bennünket az címen vagy a 06 (30) os telefonszámon! TARTALOM Kutya macska barátság 4 Kutyabaj, macskajaj 8 Kutyák nyári fürdőzése 10 A legismertebb macskafajták 12 Fotomontázs 15 A birkózó macska esete 16 Tűzfészekkereső kutyák 18 Vigye nyaralni kutyáját is! 20 Az óvilági csíkos mókus 24 Állatorvos válaszol 27 Különféle papagájfajok etetése 28 Rejtvény 30 Vigyél Haza Alapítvány 31 Árva macskák 32 Társasházi állattartási szabályok 33 A magazin megjelenését támogatta a

4 FELELŐSSÉG 4 Kutya macska barátság Sokszor hallani a kutya-macska barátságról megható legendákat, ugyanakkor arról is, hogy e két állatfaj ősi ellenség. Akkor most hogy is van ez? Ha kutyánk mellé érkezik cica a házhoz, ritkán adódnak nehézségek (kivéve, ha a rossz tapasztalatok következtében már macskaüldözővé vált). A macska és a kutya közti ősi ellenségeskedés csak városi legenda, az ellenségeskedést mindig a nyelvi nehézségek váltják ki. A kutya például kapcso latkész, baráti hangulatban a farkát csóválja, a macskánál a hasonló magatartás a feszült figyelem jele, amely jelölhet ingerültséget és agresszivitást egyaránt. A kutyák már az első találkozás alkalmával alaposan körbeszaglásszák egymást, a macskák azonban jóval tartózkodóbbak, csak egy bizonyos idő elteltével szagolgatják meg egymást orr az orrnál helyzetben. A túlságosan gyors közeledési kísérletre védekezéssel reagálnak, azaz fújnak és mancsukat fenyegetően felemelik. Egyébként ez utóbbi mozdulat a kutyáknál a játékra való felhívás jele. És ez csak néhány példa a sok közül. A fiatal, együtt felnövő kutyák és macskák játékosan és magától értetődően tanulják meg egymás nyelvét, és ezáltal életre szóló, jó barátokká válnak. A jól nevelt kifejlett kutya parancsunkra gyorsan megtanulja, hogy a házhoz érkező kismacska a családhoz tartozik, és ezért barátságosan kell vele bánni. Fontos azonban, hogy a kutyát se hanyagoljuk el, adjuk tanújelét, hogy őt továbbra is nagyon szeretjük.

5 FELELŐSSÉG 5 Ha már kifejlett macskát viszünk haza, akkor az összeszoktatás eredménye kérdéses. Az ilyen néha hamar összebarátkozik a kutyával, máskor épphogy csak megtűrik egymást. Ha idősebb macskánk van otthon, és hozzá viszünk egy új kismacskát, akkor minden a rangidős állaton múlik, mivel a kölyök állatok mindig keresik a fajtársak társaságát. Természetesen egy normális személyiségű macska nem bántja komolyan a kicsit, még ha ellenszenvet is érez iránta. Látható tehát, hogy nem lehetetlen összeszoktatni kutyát és macskát, csak átgondoltan és megszervezetten kell tennünk azt. Vannak olyan alapszabályok, amiket a siker érdekében mindenképp be kell tartani. Amikor hazavisszük az új állatot, ne engedjük rögtön össze a már meglévő kedvencükkel. Várjunk pár napot és meglátjuk, hogy hamar elfogadják majd egymást, különösen, ha a jövevény kölyök. Ehhez azonban gondosság szükséges. Az első találkozásokkor a kutya legyen pórázon, a macskát pedig kézben tartjuk és hagyjuk, hogy megszaglásszák egymást. Ha a macskát elengedjük és az elszalad, a kutya könnyen zsákmánynak tekintheti, ezért az óvatosság. Ugyanakkor teljesen normális, ha az első találkozáskor fújnak egymásra vagy hevesen reagálnak a másik jelenlétére. Ez a természetes kíváncsiságuknak köszönhető, hiszen ilyenkor felmérik a másikat, ami teljesen ösztönös viselkedés mindkét oldalról. A siker érdekében az első időkben a már régebben velünk élő kedvencet kényeztessük inkább és az újat kevésbé. Az első sikeres összeengedések után jutalomfalattal, simogatással dicsérjük meg a kutyát, hogy a macskával való találkozást pozitív élménnyel párosítsa. Később, természetesen, ha már elfogadta állatunk Szöveg: FÁBE kép:

6 FELELŐSSÉG 6 az új kedvencünket, akkor egyenlően osztozhatnak szeretetünkön. Ennek hiányában azonban féltékenység alakulhat ki, amit jobb megelőzni. KUTYA-MACSKA BARÁTSÁG Magyarországon a két legnépszerűbb házi kedvenc a kutya és a macska, így sok háznál mindkettőt tartják. Ahhoz, hogy ezek az állatok harmóniában éljenek egymással nem árt a gazdiknak olyan alapvető ismeretekkel tisztában lenniük, mint például a kutyák és a macskák egészségvédelme, helyes táplálása, összeszoktatása vagy közös játéka. A Cser Kiadó Kutya-macska barátság című kötete többek között ezeket a témákat is körüljárja. Keresse a Kisállataink gondozása sorozatot a webáruházunkban és a Fressnapf üzletekben! Macskák és egyéb kisállatok Tengerimalacok és nyulak minden különösebb nehézség nélkül összeszoknak a macskakölyökkel. Az állatokat azonban csak akkor hagyjuk felügyelet nélkül, ha megbizonyosodtunk arról, hogy a tengerimalac vagy a nyúl sikeresen meg tudja védeni magát a kismacska elkerülhetetlen szemtelenkedésével szemben. Ez igen fiatal macskák esetében fordított helyzetben is igaz lehet. Barátkozásukat elősegíthetjük, ha szeretetünket és gondoskodásunkat egyenlő mértékben osztjuk meg közöttük. A macska idősebb korában is tiszteletben fogja tartani a lakásban megismert társait. A díszmadár, aranyhörcsög, mindenfajta egér, kisebb hüllők, valamint a halak annyira izgatók és vonzók a macskák számára, hogy biztonsági okokból összeszoktatásukat ne kíséreljük meg. Ezek a kis állatok amúgy is röpdékben, kalitkákban, terráriumokban, akváriumokban élnek. Gondoskodnunk kell arról, hogy a macska még csak a mancsával se tudjon soha beletenyerelni ezekbe, mert már ez is életveszélyes lehet az említett állatokra nézve.

7 Törődj úgy kiscicáddal, mintha az anyukája lennél! a kutyamamák ajánlásával

8 EGÉSZSÉG 8 Mire kell figyelnünk, ha kutyát és macskát tartunk együtt? Ha kutyát és macskát együtt tartunk mindenképpen oda kell figyelnünk egészségük megóvására, hiszen a két állatfaj akár egymást is megfertőzheti. Egyik kardinális pont a féregtelenítés. Mivel a férgesség zoonózis, azaz olyan betegség, ami állatról emberre átmehet, ezért kutyák esetében kötelező (macskáknál nem, de célszerű) a veszettség elleni oltással egyidejűleg a széles spektrumú féreghajtó készítménnyel való kezelés, amit kérjünk állatorvosunktól. Bár a féregtelenítés évente csak egyszer kötelező, de ha a gazdi jó gazdi akar lenni, akkor azt félévente megismétli. Ha még kisgyerek is van a családban, aki sajnos gyakran elfeledkezik a kutyával, macskával való foglalatosság, játék után a kézmosásról, akkor negyedévente célszerű a féreghajtás. Másik szempont, hogy amennyiben a féregtelenítést követően gilisztákat, vagy azok ízeit (olyanok, mint az uborkamag, vagy a rizsszem) találunk a bélsárban, vagy esetleg a hányadékban egy héten belül, akkor célszerű a féregtelenítést 2 hetenként addig ismételgetni, amíg már egy féreg sem ürül (vagy legalábbis nem látjuk, hogy ürülne). Az egy háztartásban lévő összes állatot, legyen az kutya vagy macska, fiatal vagy felnőtt állat, egyszerre kell féregteleníteni, különben az állatok egymást vissza tudják fertőzni. A másik dolog, amire egy háztartásban együtt tartott állatoknál oda kell figyelni, az az etetés, mert nem mindegy, hogy kinek mit adunk. Nem véletlenül van annyiféle minőségű és fajtájú kutya- és macskatáp. A kor igényeinek megfelelően a különböző életkorú, fajtájú, tápláltsági állapotú, illetve

9 biológiai igényű (vemhes, vagy nagy fizikai igénybevételnek kitett) egyedeknek külön tápot állítottak össze a tápgyártók. A macskaeledel nagyobb mennyiségű fehérjét és zsírt tartalmaz, ezért ízletesebb, mint egy kutyatáp, és ezért szeretik jobban a kutyák a macskatápot. (Fordítva nem szokott előfordulni.) Ez azonban számos problémát okoz, mint amilyen a tápallergia is. A macskatáppal felvett nagy mennyiségű fehérjével a kutya nem tud mit kezdeni, ezért előbbutóbb viszketegségi tünetek jelentkeznek. Az állat pőre bepirosodik, viszket, a szemek, az ajkak, a fej is megduzzadhat, kipirul, szerencsétlen állat a viszketegségérzés miatt állandóan vakaródzik. A karma alól a bőr alá bejuttatott kórokozók miatt aztán másodlagos bakteriális, esetleg gombás megbetegedések alakulhatnak ki, ami tovább súlyosbíthatja a tüneteket. Közös probléma lehet még a veszettség, ami szerencsére elenyésző hazánkban, hála a szigorú közegészségügyi szabályoknak. A veszettség elleni oltás évenként egyszer kutyák esetében kötelező, macskák esetében nem. A kiskutyák az első oltást 3 hónapos kor körül először, majd fél év után másodszor, utána pedig évente egyszer kapják meg. Célszerű ezért főleg a kijáró, és nem ivartalanított kandúrokat is beoltatni veszettség ellen, pláne ha erdő mellett vagy annak közelében lakunk. Személy szerint én még az ivartalanítást is javaslom, mert az ivartalanított állat sokkal kisebb intenzitással, és gyakorisággal csavarog, verekszik, valamint ez is csökkenti a harapás révén terjedő betegségek (veszettség, macska AIDS, FIP, leucosis) átterjedésének lehetőségét. EGÉSZSÉG Szöveg: Dr. Sütő András kép: 9

10 EGÉSZSÉG 10 Szöveg: FÁBE kép: Kutyák nyári fürdőzése Az egyik legfontosabb kérdés, hogy hova is menjünk, ha kutyát akarunk fürdetni. Ehhez először meg kell tudakoljuk, hogy a kinézett fürdetési helyszínen be lehet-e a kutyákat engedni a vízben. Számos helyen, még ha nem is jelölik táblával, a helyi rendeletek tilthatják a kutyák fürdetését. Ezeknek az információknak, a későbbi kellemetlenségek elkerülése végett, jobb mielőbb utánajárni. A kiszemelt helyszínen érdemes megfigyelni, hogy szoktak-e benne emberek fürdeni, horgászni. Az ilyen módon foglalt időszakokban, hogy mások nyugalmát ne zavarjuk meg, inkább ne menjünk fürdetni. A horgászok amellett, hogy nem kedvelik a hangos pancsolást, veszélyt is jelenthetnek kedvencünkre, a vízben nem látható damilokkal és horgokkal. Fürdőző idegenek és kisgyermekek közelében szintén nem illik kutyát úsztatni, mert akaratlanul is megijeszthetjük őket. Emellett nem túl nagy élmény azon magyarázkodni, hogy csurom vizes kutyusunk miért is szaladt keresztül a strandolók tiszta törülközőjén és hogy miért is rázta bundájáról a vizet a parton napozókra. Ha már megtaláltuk az alkalmasnak mutatkozó helyet és időt, ahol úsztatni szeretnénk kedvencünket, akkor ideje átgondolnunk, hogy mit is vigyünk magunkkal. Minden fürdőzésnél szükségünk lehet egy törülközőre, amivel a fürdés után megtörölhetjük kutyánkat. Ennek használata főleg dús- és hosszúszőrű kutyák esetén fontos, mivel ezzel megelőzhetjük kutyánk bőrének befülledését és annak esetleges begombásodását. Oda kell még figyelnünk kutyánk öltözékére is. A fürdőzéshez textil nyakörvre és pórázra lesz szükségünk, mivel a bőrfelszerelés a víz hatására kikeményedik és tönkremegy. Ha játékot is viszünk magunkkal, akkor annak kiválasztásánál vegyük figyelme, hogy az ússzon a vízen és ne legyen túl nehéz. Végül, ha már kint vagyunk a vízparton, akkor már csak néhány dolgot kell végiggondolnunk. Nagyon fontos, hogy kutyánkat csak a kondíciójának megfelelően mértékben úsztassuk, fárasszuk a fürdés során. A fürdés bármennyire is élvezetes számukra, rengeteg energiát igényel tőlük. Ezt mindig tartsuk szem előtt. Idősebb, vagy kevésbé jó koncdióban lévő kutyánknál bármennyire is szeretné ne hagyjuk, hogy túl sok időt töltsön a vízben. Az év első fürdőzésénél ez minden kutyára igaz, a későbbiekben, amikor kedvencünk már edzettebb, fokozatosan lehet nyújtani a vízben töltött időt. Fontos azt is figyelembe venni, hogy nem minden kutya szereti a vizet. Míg egyesek élnek-halnak a fürdőzésért, mások kifejezetten kerülik azt, vagy csak addig hajlandóak a vízbe menni, amíg leér benne a lábuk. Ilyen esetben semmiképpen ne erőltessük az úszkálást, hagyjuk, hogy csak annyit pancsoljanak, amennyi jól esik nekik. Egyes kutyák pl. az agarak- nagyon hamar kifáradnak az úszásban, mivel testfelépítésük miatt, minimális felhajtóerő keletkezik rajtuk, ezért kizárólag izomból tartják fenn magukat a víz színén. Az ő esetükben nagyon fontos, hogy csak keveset tartózkodjanak a vízben, mert számukra a kifáradás akár végzetes is lehet. Folyóban fürdésnél oda kell figyeljünk a víz sodrására is. Kedvenceink a sodorvonalba érve, könnyen megijedhetnek a nagy sodrástól, ráadásul a sodrásból kiúszni is nagyobb erőbefektetést igényel, mint állóvízben úszkálni. Mindezeket figyelembe véve, úgy fürdőzhetünk kedvenceinkkel, hogy miközben őket biztonságban tudjuk, mások vízparti tartózkodását sem zavarjuk.

11 Lehet, hogy ivartalanított, de még hozza a régi formáját. Reg. Trademark of Société des Produits Nestlé S.A. Új PRO PLAN Sterilised. Testre szabott táplálék, hogy ellensúlyozza a hormonális változások hatását. PRO BALANCE HUNGER CONTROL Az új PRO PLAN Sterilised innovatív formuláját kifejezetten az ivartalanított illetve sterilizált kutyák speciális igényeihez igazítottuk. A magas fehérjetartalom, a komplex szénhidrátok és a rostok segítenek abban, hogy kutyája telítettnek, jóllakottnak érezze magát étkezés után. Összetételét úgy alakítottuk ki, hogy ellensúlyozza az ivartalanítás okozta hormonális változásokat, segítve kutyáját abban, hogy egészséges és kimagasló formában maradjon. Együtt, teljes elkötelezettséggel kutyája egészségéért és jó közérzetéért.

12 FAJTÁK 12 A legismertebb macskafajták A törzskönyvezett macska igazi arisztokrata, több mint egy évszázadra visszanyúló családfával. Több mint 100 hivatalosan elismert macskafajta létezik, melyeket két nagy csoportba oszthatunk: hoszszú szőrű vagy perzsamacskák, valamint rövid szőrű macskák. Bár néhány fajta egy-egy országból ered, a macskák többsége gondos tenyésztési program gyümölcse. Néhány fajta kialakulásában a vakszerencse is szerepet játszott, véletlen genetikai változások is formáltak bizonyos fajtákat. Emellett a természetes kiválasztódás következtében több macskafajta eltűnt. Rengeteg macskafajta van, melyek mindegyike egyedi külsővel és jellemvonásokkal rendelkezik. A legjelentősebb típusok a következők: ABESSZIN: A vad külsejű abesszin valóban lenyűgöző állat, egyike a legősibb macskafajtáknak. Rejtélyes keleti szemeivel, izmos felépítésével, szokatlan intelligenciájával a macskák királynője. Nagyon kommunikatív, leginkább emberek társaságában érzi jól magát. Általában jó természetű, kedves, élénk és vidám, de ha sokáig egyedül hagyják, könnyen levertté válhat. Az abesszin általában közepes termetű, a szőrzete gyűrűzött és szokatlan vadszínű, de a fajta több színben is előfordulhat (pl. vörösesbarna, kék, bézs, ezüst). BIRMAN: Burma megszentelt állataként ismert, ismereteink szerint burmai kolostorokból származó birman gyönyörű és jó természetű állat. Kedves, türelmes természete miatt kiváló családi kedvenc, de nem csak az emberekkel, hanem más állatokkal is jól megfér. Szemei zafír- CORNISH REX

13 kékek, szőre puha, fényes, félhosszú és jellegzetes színű. A macska pofája, orra, mancsa és farka a négy sziámi színváltozat egyikében pompázik, a test más tájain a szőrzet tojáshéjszínű, a hát aranybézs színű, hasa pedig fehér. PERZSA: A perzsa büszke megjelenését és intelligens természetét ismerve nem csoda, hogy Jean Cocteau csak a macskák királyaként emlegette ezt a fajtát. A perzsa a XVI. században jelent meg először Európában, amikor egy olasz felfedező Ázsiából hozott néhány példányt. Az egzotikus külsejű perzsa kényelmes lakásban szeret leginkább élni, hűséges, nyugodt és kedves társ. Ugyanakkor néha nagyon lusta, és a saját kényelmét mindennél és mindenkiénél többre tartja. Rossz tulajdonságait azonban feledteti velünk a szerencsés kiválasztottak iránti odaadása. Legnagyobb büszkesége klasszikus, hosszú szőrzete, melyet hihetetlen türelemmel és kitartással ápol. SZIÁMI MAINE COON MAINE COON: A világ egyik legnagyobb testű macskafajtája az amerikai Maine államból származik, de keletkezése nem teljesen egyértelmű. Valószínűsíthető, hogy őseik hajón érkeztek az amerikai kontinensre, majd ott tökéletesedtek ki. Az első írásos emlékek 1861-ből származnak. A fajta az amerikaiak egyik legkedveltebb macskája, igaz már Európában is egyre népszerűbb. Félhosszú szőrzete vízálló, a farok szőre hosszú, zászlós, és a fülhegyen kis szőrpamacs van. Bár robosztus testfelépítésű, mégis nagyon elegáns, méltóságteljes, tekintélyt parancsoló macskafajta. Viselkedése temperamentumos, szívós, alkalmazkodó. Számos színváltozatban tenyésztik. Átlagos testsúly: 6-10 kg BRIT RÖVIDSZŐRŰ: Ezt a csodálatos fajtát 100 évvel ezelőtt házimacskák keresztezéséből tenyésztették ki. A XX. század közepén a fajta értéke és presztízse csökkent, de az 1950-es évek gondos tenyésztése újra kedveltté tette a brit rövid szőrűt. A brit rövid szőrű macskák közül a legnépszerűbb a brit kék. Kedves természete, intelligenciája és ragaszkodása, alkalmankénti huncutsága és rosszalkodása szépséggel párosul. Erős felépítésű macska, izmos testtel és rövid lábakkal. Szőre gyönyörű, selymes, szürkéskék színű, szeme pedig nagy, réz- vagy narancsszínű. CORNISH REX: A göndör szőrű Rex macska először a második világháború után jelent meg Európában és az Egyesült Államokban ben Cornwall-ban egy krémszínű hímet saját anyjával párosítottak, így alakult ki FAJTÁK 13

14 Szöveg: FÁBE kép: FAJTÁK 14 SZÜRKE PERZSA MACSKA A LAKÁSBAN A Kisállataink című könyvsorozat Macska a lakásban című könyve, segítséget nyújt a cicagazdiknak ahhoz, hogy megfelelően gondozzák kedvencüket. Bevált módszereket, hasznos ötleteket közöl az olvasóval a környezet kialakításától a tápláláson át a foglalkoztatásig. Keresse a Cser Kiadó köteteit a webáruházunkban és a Fressnapf üzletekben! az önálló fajta, a Cornish Rex. A Cornish Rex boldog állat, nagyon aktív és imádja felfedezni környezetét. Emberszeretete miatt kiváló családi állat, és a gyerekekkel is nagyon kedves. Bár a Cornish Rex hihetetlenül kedves, néha nagyon erőszakos és akaratos. A fajta legjellemzőbb vonása a göndör szőrzet, mely selymes tapintású és fényes. EURÓPAI RÖVIDSZŐRŰ: Első ránézésre egyszerű házi macskáknak látszanak, azonban sikeres párosításokból származó jó genetikai állományú macskák. Erőteljes testfelépítésük és rövid, sűrű szőrzetük van. Sok ősi tulajdonságot fedezhetünk fel bennük a szabadon élő házi macskákra jellemzők közül. Önállóak, értelmesek, ragaszkodóak, élénkek, de a kényszert és a parancsolgatást nem tűrik. Tartásuk és gondozásuk egyszerű, kiegyensúlyozott természetűek. Számos színváltozatuk ismert, a tenyésztésben a brit rövidszőrű macska színvariációi az elfogadottak. SZIÁMI: Talán a sziámi macskának megbocsátjuk tartózkodó és arrogáns viselkedését. Hiszen kék szemének, jó felépítésének és intelligenciájának köszönhetően összességében csodálatra méltó szépség. A nagyon kommunikatív sziámi szenvedélyes és odaadó azokkal, akik közel állnak hozzá, kívánságait jellegzetes hangján, hangosan jelzi. Ha teljesítjük a kívánságait, teljes odaadással és hűséggel hálálja meg, néha túlzottan is ragaszkodó és féltékeny természetű. A legismertebb színváltozata a fókajegyű, e típus szőrzete krémszínű, füle, pofája, farka és mancsa sötétbarna. Ugyanakkor a sziámi szőrzetének színe a fehértől egészen a sötétbarnáig terjedhet. Rövid szőre miatt a sziámit könnyű ápolni. THAI: A fajta eredete összeforrt a sziámi macskával, viszont a thai az ősi típust képviseli. Külön fajtaként 1980-tól vehet részt a kiállításokon. Izmost test, erős csontozat jellemzi őket. Nagyon intelligensek, sok mindent meg tudnak tanulni. Néha kicsit hangosak, de ragaszkodóak, érdeklődőek, mozgékonyak- igazi társasági lények. A szőrzet rövid, a fej ék alakú, a szemek mandulavágásúak. Az eredeti fóka szín mellett ma már kék, cirmos, csokoládé és lila színváltozat is ismert.

15 Hegyiné Éva kedvenc Frici cicájának képével örvendeztetett meg minket Talpai Barbara Gigi kutyusáról küldött egy vidám fotót. 15 Nagy Katalin Lui nevű játékos kedvű cicájáról küldött nekünk képet Kedves Olvasóink! Téli számunkban fotópályázatot hirdettünk, kedvenceikről készített vicces fényképeket vártunk az hazikedvencek.hu címen. A kapott képek közül a legjobbakat a magazin lapszámaiban megjelentetjük, a beküldők között pedig kisorsoltuk az Állati egypercesek Vidám történetek állatorvosok tollából című könyvet, melyet ezúttal Zsilák Gitta olvasónk nyert. Várjuk fényképeiket továbbra is! (Kérjük figyeljenek oda a fotó méretére mert a kis felbontású képek alkalmatlanok a nyomdai feldolgozásra!) Zsilák Gitta egy különös barátságnak lehetett tanúja: a galamb beteg lett, lábadozása alatt a macskával összebarátkoztak, együtt nézelődtek

16 TÖRTÉNET 16 EGY ÁLLATORVOS TÖRTÉNETEI dr. Sütő András rovata A birkózó macska esete Azok a gazdik, akik sportosan élnek, általában igyekeznek állataikkal is az adott sportot űzni. Sokan futnak kedvenc kutyájukkal a szigeten, vagy viszik magukkal túrázni a hegyek közé. A következő történet szereplője elég érdekes sportot választott magának. Egy középkorú hölgy hívott fel telefonon, hogy oltsam be a cicáját, mert lejárt az oltása. A rendelést követően beültem a kocsiba, és kimentem a címre. A hölgy nagyon kedvesen fogadott, majd bevezetett a szobába, ahol egy kedves 3 éves sziámi cica üldögélt a kanapén. Felszívtam az oltóanyagot a fecskendőbe, a végére egy vékony tűt illesztettem, odamentem a cicához, megsimogattam, majd nagyon óvatosan megszúrtam őt. Bár az oltás nem fájt, a cica, ha halkan is, de nyávogott egyet. Ez nem lett volna baj, de ennek hallatára hirtelen egy hatalmas macska ugrott elő a semmiből, nekem esett, és teljes dühét beleadva megharapta a jobb kezemet, majd amilyen gyorsan megjelent, olyan gyorsan el is tűnt. Mi volt ez? Honnan jött, hogy egyáltalán nem vettem észre, amikor beléptem a szobába? A nagydarab macska egy huzattal borított szék alatt húzta meg magát észrevétlenül, és rejtekéből a sliccelés résén keresztül kukucskált kifelé. Amikor meghallotta kis barátja hangját, éktelen dühre gerjedt irántam, előugrott a rejtekéből, nekem esett és jól megharapott. Mi volt ez? kérdeztem döbbenten a hölgyet. Bocsásson meg doktor úr! Ez a Mexikóban talált herélt kandúrunk volt, Mr. Big, aki nagyon jó barátságban van a sziáminkkal, Cilikével. Sülve-főve együtt vannak, mindent együtt csinálnak. Hogy nőtt meg ekkorára? Valószínűleg a herélés okozta. Fiatalabb korában is nagynak számított, de a műtét után 10 kilóra gyarapodott a súlya. Mindig ilyen vad? Be van egyáltalán oltva veszettség ellen? Igen, természetesen be van oltva, meg is tudom mutatni, íme, itt a könyve a beírással. Nem jellemző rá ez a viselkedés, ha idegen van itthon. Eddig ezt csak a férjemmel és a fiammal csinálta.???? Tudja a fiam birkózni kezdett az iskolában, és azokat a fogásokat, amiket ott tanul, azt mindig bemutatja az apjának idehaza. Egyik alkalommal ebbe a családi idillbe becsatlakozott Mr. Big is, és így háromra növekedett az élsportolók száma itthon. Először csak egy alkalmi produkciónak tűnt, de azóta, ha a fiam megjön az edzésről, Mr. Big ott ül előtte, vadul elkezdi tekergetni a farkát, majd ugrásra készen várja a bunyót. Őket, mármint a férjemet és a fiamat sohasem harapja meg ennyire, mint önt, remélem nem lesz semmi baj. Teszek rá vizes borogatást, és remélem minden rendben lesz. Én is ezzel nyugtattam magam, de a kezem délutánra úgy bedagadt, és úgy lüktetett a fájdalomtól, hogy nem tudtam megmozdítani. Ennek a fele sem tréfa! Beültem az autóba és lementem a közeli rendelőintézetbe. A nagy sietségben elfelejtettem átöltözni, így csak ott vettem észre, hogy rajtam van a zöld műtős felsőm, és a fonendoszkóp a nyakamban. Amint ott ültem, láttam, hogy mindenki engem néz. Gondolom nem értették, hogy miért üldögél itt egy orvos a betegek között. Eközben kinyílt az ajtó, és egy fehér egyenruhás nővérke nézett ki rajta. Körülnézett, majd meglátott engem. Jajj doktor úr, miért ül itt kint, már csak magára várunk, jöjjön be hamar! azzal udvariasan beinvitált. De én - próbáltam volna mentegetőzni, de már bent is találtam magam az orvosi szobában. Mi a baj doktor úr, miben segíthetek? Az a helyzet, hogy megharapott az egyik páciensem.??? Hogy mi történt? kérdezte. Látni kellett volna, ahogy a nővérke szemöldöke hir-

17 telen felugrik, majd tágra nyílt szemekkel rám bámul. Elnézést kérek, elfelejtettem mondani, hogy nem humán orvos, hanem állatorvos vagyok, és nem itt dolgozom, hanem nem messze innen egy állatorvosi rendelőben. Ami pedig megharapott, az természetesen nem egy ember, hanem egy macska volt, még ha a páciensem is. Így már érthető felelte a nővérke, majd hirtelen nevetni kezdett. Ekkor a nevetésre az orvosi szobába nyíló másik ajtón belépett egy makulátlan fehér köpenyű orvos élére vasalt fehér nadrágban, fehér papucsban, és szemüveggel az orrán. Mi ez a fegyelmezetlenség? kérdezte, és a nővérkére nézett, aki mindent szóról szóra ugyanúgy elmondott, ahogy történt. Így már érthető. Nos, kolléga, kérem foglaljon helyet. Nővérke hozzon betadine-t, fertőtlenítse le a sebet, majd gipszelje be a kolléga kezét. Begipszelni? De miért? Hiszen nincs is eltörve a kezem! kérdeztem meglepődve. Azért kell begipszelni, hogy a kolléga úr ne tudja megerőltetni a kezét, mert ha mégis megteszi, állandóan be fog dagadni a keze. Pár hét, és le lehet majd venni a gipszet. Addig meg pihenés, és nyugalom. Ó kedves kolléga úr, ez mind nagyon szép, és nagyon jó, csak ha begipszeli a kezemet, akkor nem fogok tudni rendelni. A váltótársam beteg, ezért két ember helyett kell dolgoznom, nincs segítségem, éppen elég nehéz lesz még gipszelt kéz nélkül is boldogulnom, hát még ha begipszeli. Ezen kívül nem fogok tudni vezetni, és akkor hogy megyek haza? Szívesen kiírom betegszabadságra, és akkor az autót sem kell használni, csak otthon pihenni, mert ezzel a kézzel nemigen lehet dolgozni. Ha nem dolgozom, nincs bevétel, a számlák pedig mindig jönnek, rendületlenül. Sajnos ez így nem lesz jó megoldás. Kedves kolléga! Akkor mondja meg végre, hogy mit szeretne, mert bármit is javasolok, az Önnek nem tetszik. Az az igazság, hogy nem szoktam hagyni, hogy a beteg beleszóljon a kezelésbe, de a kolléga úrral kivételt teszek. Elnézést kérek, nem akarok vitatkozni, és beleszólni a munkamenetbe, de amit szeretnék: az egy tetanusz elleni injekció, egy antibiotikum tabletta, és egy Burow kötés. Hmm, nem rossz! Nem akarna esetleg itt dolgozni, vagy helyettesíteni, amíg például szabadságra megyek? kérdezte a doktor úr, majd utasította a nővéreket a kötés feltételére, az injekció beadására, ő pedig makulátlan hófehér köpenyében, és hófehér élére vasalt nadrágjában az asztal mögött ülve a számítógépbe írta a receptet, amit hamarosan ki is nyomtatott, majd átnyújtotta nekem. Mit ne mondjak, irigyeltem érte. Amikor vége volt a kezelésnek, a kezemen egy csinos kötés volt, amit a nyakamra helyezett fehér kendővel rögzítettek, hogy ne kelljen tartani. Mondanom sem kell, hogy amint kiléptem az ajtón, ezt rögtön levettem. A kocsit sikeresen hazavittem, és már másnap dolgoztam. Műteni sajnos nem tudtam, de amit lehetett, mindent megcsináltam a vérvételtől a kezeléseken keresztül. Sajnos a doktor úrnak igaza volt, amikor azért akarta begipszelni a kezemet, hogy ne tudjam terhelni. Még egy hónap múlva is, ha megerőltettem a kezemet, bizony bedagadt a kézfejem. Mindenesetre még a mai napig is ott van a kezemen az a két lyuk, amit a macskaharapásból visszamaradt, és mindig emlékeztetni fog erre a történetre. TÖRTÉNET Szöveg: Dr. Sütő András kép: Flamm Rita 17

18 MUNKA 18 Szöveg: Králik Helga Kép: Tűzfészekkereső kutyák A kutyák számtalan területen naponta bizonyítják, hogy az emberek nélkülözhetetlen segítői. Vakvezető vagy rendőrkutyával gyakran találkozunk, és az átlagember nagyjából tisztában van azzal, hogy mi a dolga egy-egy ilyen különlegesen képzett ebnek. Rovatunkban olyan különleges foglalkozású kutyák munkáját mutatjuk be, akik létezéséről talán nem is tudtunk mindezidáig. Tűz sokféleképpen keletkezhet: véletlenül, egy meghibásodás folytán; emberi gondatlanság vagy mulasztás miatt; bűncselekmény, gyújtogatás eredményeképpen. Ilyenkor mindig nagyon fontos kérdés, hogy hogyan indult a tűz pusztító útjára: véletlen baleset volt-e, vagy szándékosan okozta-e valaki. Ahhoz, hogy a tűzoltók a tűz okát pontosan meghatározzák, minden esetben vizsgálódni kezdenek, ilyenkor a lángok keletkezésének helyét igyekeznek minél pontosabban meghatározni, hiszen ennek ismeretében bizonyos okok eleve kizárhatók. Amikor valaki szándékosan gyújt fel egy épületet vagy lakást, gyakran olyan anyagokat hív segítségül, amely segít a lángok terjedésében. Ilyenkor különösen fontos, hogy a tűz fészkét megtalálják, hiszen a jó helyről vett és laborban elemzett nyomok bizonyító erővel hathatnak. Ez kisebb kiterjedésű tüzeknél általában nem is okoz különösebb gondot a szakembereknek, de a nagy kiterjedésű, hatalmas területen tomboló tüzek esetében korántsem olyan egyszerű, pedig ezen esetekben is nagyon fontos, hogy az esetleges szándékosság bizonyítást nyerjen. Itt hívhatjuk segítségül speciálisan képzett négylábú barátainkat, aki a területet végigjárva minden olyan helyen jelzést adnak gazdáiknak, ahol szándékosságot feltételező anyagok szagára bukkannak. Korábban, vagy kutya hiányában úgy gyűjtöttek mintákat, hogy a területet négyzetrács pontokra osztották fel és minden ponton mintát vettek. Érezhető, hogy ennél a kutyás megoldás lényegesen céltudatosabb és költséghatékonyabb is egyben Érdekesség, hogy a kutya jelzése nem bizonyító erejű, hiszen laboratóriumban kell bizonyítani, hogy a helyszínen valóban volt ilyen jellegű éghető anyag, de a kutyák nem nagyon szoktak tévedni, ahol jeleznek, ott általában van is égésgyorsító. Tűzfészekkereső kutyát egyébként Magyarországon is alkalmaznak, munkája nagyban segíti a honi lánglovagok munkáját.

Állati Hírek - Állatkórházi Online Magazin

Állati Hírek - Állatkórházi Online Magazin Állati Hírek - Állatkórházi Online Magazin Havonta megjelenő online magazin 2011. év, 4. szám október A hónap betege Csutak megmenekülése ASKA Gazdim keresem KEDVENCTIPP Felelős állattartás - Tippek minden

Részletesebben

Állati Hírek - Állatkórházi Magazin

Állati Hírek - Állatkórházi Magazin Állati Hírek - Állatkórházi Magazin Alternatív állatgyógyászat Magnetoterápia Megjelenés: negyedévente 2012. év, 8. szám június Kutyák a rák ellen! Kedvenctippek Állatosan állapotosan Állatvédőrség Tudományos

Részletesebben

101 kérdés, amit a cicája megkérdezne a dokitól, ha beszélni tudna. Dr. BRUCE FOGLE. Lalla Ward illusztrációival

101 kérdés, amit a cicája megkérdezne a dokitól, ha beszélni tudna. Dr. BRUCE FOGLE. Lalla Ward illusztrációival 101 kérdés, amit a cicája megkérdezne a dokitól, ha beszélni tudna Dr. BRUCE FOGLE Lalla Ward illusztrációival UNIKUM KÖNYVEK, 1994 A mű eredeti címe: 101 Question Your Cat Would Ask Its Vet - If Your

Részletesebben

Állati Hírek. Segítőkutya-jog? A segítőkutyákat alkalmazó személyek jogai

Állati Hírek. Segítőkutya-jog? A segítőkutyákat alkalmazó személyek jogai Állati Hírek Megjelenés: negyedévente 2013. év NYÁR Állatkórházi Magazin Adjunk-e vitaminkészítményeket kedvencünknek? VET-ER - Érdekes esetek az Állatkórházból Kutyamasszázs Vágjunk neki a jó időnek egy

Részletesebben

ÚJBUDA www.ujbuda.hu. 15 Kulcsos gyerekek magánya Egyre több fiatal marad egyedül. 20 Közlekedj okosan! Autós és biciklis tanácsok a nyárra NYÁRI

ÚJBUDA www.ujbuda.hu. 15 Kulcsos gyerekek magánya Egyre több fiatal marad egyedül. 20 Közlekedj okosan! Autós és biciklis tanácsok a nyárra NYÁRI KELENFÖLD ŐRMEZŐ GAZDAGRÉT ALBERTFALVA KELENVÖLGY LÁGYMÁNYOS SASAD-SASHEGY GELLÉRTHEGY SZENTIMREVÁROS ÚJBUDA www.ujbuda.hu XXI. ÉVF. 14-15-16. SZÁM A XI. KERÜLET KÖZÉLETI LAPJA 2011. JÚlIUS 24. 15 Kulcsos

Részletesebben

Harmóniában együtt Harm Har ón mó iá ni b á a ban e n e g g y yüü tttt Harmóniában együtt HKuatyárkróm l óvod me ó áso gelo n kna zés i

Harmóniában együtt Harm Har ón mó iá ni b á a ban e n e g g y yüü tttt Harmóniában együtt HKuatyárkróm l óvod me ó áso gelo n kna zés i Harmóniában együtt Harmóniában együtt Harmóniában együtt Harmóniában Kutyákról óvodásoknak: sok minden, amit együtt a kutyatámadások megelőzése érdekében tudni érdemes Harmóniában együtt Oktatófüzet óvodásoknak

Részletesebben

Ami az egyénben a legigazibb, ami őt leginkább önmagává teszi, az nem egyéb, mint saját lehetősége (Paul Valéry)

Ami az egyénben a legigazibb, ami őt leginkább önmagává teszi, az nem egyéb, mint saját lehetősége (Paul Valéry) Marosfői Levente: Állatorvosként mentálhigiénés segítő (In: Grezsa Ferenc Takács Péter (szerk.): Még ép a roncs ág Válogatás erdélyi mentálhigiénés szakemberek dolgozataiból. Országos Addiktológiai Intézet.

Részletesebben

magazin Az olimpia jegyében Interjú Fábián Lászlóval Fogyókúra: egészséges választás Kullancsok és kórságok Tavaszi megújulás csírákkal

magazin Az olimpia jegyében Interjú Fábián Lászlóval Fogyókúra: egészséges választás Kullancsok és kórságok Tavaszi megújulás csírákkal III. évfolyam 4. szám 2008. április magazin Az olimpia jegyében Interjú Fábián Lászlóval Tavaszi megújulás csírákkal Kullancsok és kórságok Fogyókúra: egészséges választás Ezt a Gyógyhír magazint mi ajándékoztuk

Részletesebben

A Királynő jelbeszéde

A Királynő jelbeszéde magazin A BNM Bio Natural Medical magazinja 2013 nyár 3. szám magazin Egészség Életmód Utazás Ára: 990 Ft Exkluzív interjú Weisz Fannival A Királynő jelbeszéde Vakáció a nagyszülőknél allergiás gyerekkel

Részletesebben

Tartalom Cikkek, interjúk

Tartalom Cikkek, interjúk 2 Tartalom Cikkek, interjúk Graf Doktor állatorvosi rendelõje... 4 5 Mikrochipes állatazonosítás kedvencállatainknál... 6 7 Holisztikus takarmányozás... 10 11 Lézerterápia az állatgyógyászatban... 12 13

Részletesebben

életmód melléklete 2012. ősz Egészségére váljék! Fiatalo(sa)k, egészségesek és sportosak Ingyenes szakorvosi tanácsadás

életmód melléklete 2012. ősz Egészségére váljék! Fiatalo(sa)k, egészségesek és sportosak Ingyenes szakorvosi tanácsadás A Budaörsi Napló életmód melléklete 2012. ősz Egészségére váljék! Fiatalo(sa)k, egészségesek és sportosak Ingyenes szakorvosi tanácsadás adás A tartalomból A tartalomból 4. oldal Dr. Sandil Anita az egészséges

Részletesebben

A hét fotója. 3 Jó Pajtás

A hét fotója. 3 Jó Pajtás nyarat! 2 Gyönyörű A szeptemberi viszontlátásig kellemes és eseménydús nyári pihenőt kívánunk a tiniknek, a pedagógusoknak, a Jó Pajtást olvasó szülőknek, nagyszülőknek, továbbá a lap valamennyi barátjának,

Részletesebben

SMs üzenet. Bemutatkozik a Péterfy Sándor utcai SM-centrum. Termékenység, terhesség, gyermekszülés. Tolókocsival a Szent Földön INFORMÁCIÓS MAGAZIN

SMs üzenet. Bemutatkozik a Péterfy Sándor utcai SM-centrum. Termékenység, terhesség, gyermekszülés. Tolókocsival a Szent Földön INFORMÁCIÓS MAGAZIN SMs üzenet INFORMÁCIÓS MAGAZIN Bemutatkozik a Péterfy Sándor utcai SM-centrum Termékenység, terhesség, gyermekszülés Tolókocsival a Szent Földön 2006. tavasz nyár elérhetõségeink Internet: www.smsuzenet.hu

Részletesebben

A 10 leggyakoribb KUTYA betegség

A 10 leggyakoribb KUTYA betegség A 10 leggyakoribb KUTYA betegség Szerkesztette Stefan Siman, 2011 Minden jog fenntartva. Borító: Herczeg Dóra Az illusztrációk, fotók a szerző archívumából, Horváth Zsuzsanna KUTYA kozmetikus www.4tappancs-kutyakozmetika.hu

Részletesebben

jó! NYÁRI Ínyenceknek nyári örömök és kellemetlenségek Allergiás nyereményjáték videókamerát nyerhet Öngyógyítás, fájdalomcsillapítás

jó! NYÁRI Ínyenceknek nyári örömök és kellemetlenségek Allergiás nyereményjáték videókamerát nyerhet Öngyógyítás, fájdalomcsillapítás patika NYÁRI Egészségügyi magazin nyári örömök és kellemetlenségek Allergiás vagy? Tavaszi és nyári szemészeti problémák és gyógyításuk nyereményjáték videókamerát nyerhet Ínyenceknek gondolatok a piacon

Részletesebben

A klimaxszal járó lelki problémák

A klimaxszal járó lelki problémák 2010/10 www.energyklub.hu Egész napos továbbképzés négy kiváló előadóval Daróczi Zoltán tanácsadónk reflektorfényben A klimaxszal járó lelki problémák Dr. Vojtěch Togner cikke 2010. október e havi AJÁNLATUNK

Részletesebben

Fókuszban az anyatej. Fel k é s z ü l é s a sz o p tat á s r a. XXI. évfolyam 2. szám melléklete VÉDO NO

Fókuszban az anyatej. Fel k é s z ü l é s a sz o p tat á s r a. XXI. évfolyam 2. szám melléklete VÉDO NO VÉDO NO XXI. évfolyam 2. szám melléklete Szerző: Gitidiszné Gyetván Krisztina Hartung Vilmosné Fókuszban az anyatej Szerkesztő: Csordás Ágnes Fel k é s z ü l é s a sz o p tat á s r a várandósság alatt

Részletesebben

A békesség Istene szenteljen meg benneteket, hogy tökéletesek legyetek. Őrizze meg szellemeteket, lelketeket és testeteket feddhetetlenül Urunk,

A békesség Istene szenteljen meg benneteket, hogy tökéletesek legyetek. Őrizze meg szellemeteket, lelketeket és testeteket feddhetetlenül Urunk, A békesség Istene szenteljen meg benneteket, hogy tökéletesek legyetek. Őrizze meg szellemeteket, lelketeket és testeteket feddhetetlenül Urunk, Jézus Krisz-tus eljöveteléig. Aki meghívott benneteket,

Részletesebben

DOBBANTÓ PROGRAM Diáktámogató füzetek 3. Szárnyalás. Játékgyűjtemény pedagógusoknak. Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány 2009.

DOBBANTÓ PROGRAM Diáktámogató füzetek 3. Szárnyalás. Játékgyűjtemény pedagógusoknak. Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány 2009. DOBBANTÓ PROGRAM Diáktámogató füzetek 3. Szárnyalás Játékgyűjtemény pedagógusoknak Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány 2009. A Dobbantó program a Munkaerő-piaci Alap képzési alaprész

Részletesebben

KŐBÁNYAI HÍREK. Last minute táborok önkormányzati segítség a családoknak 12. Nyárünnep fergeteges koncertekkel

KŐBÁNYAI HÍREK. Last minute táborok önkormányzati segítség a családoknak 12. Nyárünnep fergeteges koncertekkel 3. oldal Megújult a Kőbányai Hírek Jól áttekinthető, színes újságot kap kezébe az olvasó, amelyet az idősebbek és a fiatalabbak is szívesen forgatnak majd. 9. oldal Baricz Gergő új élete Az X-Factor sztárja

Részletesebben

DÉLUTÁN. Sztárinterjú: Svédasztal. Húsvét. www.delutan.com. VIII. évfolya m 2010. április

DÉLUTÁN. Sztárinterjú: Svédasztal. Húsvét. www.delutan.com. VIII. évfolya m 2010. április magazin DÉLUTÁN VIII. évfolya m 2010. április Ára: 325 Ft Svédasztal Húsvét Hollókőn Körpanoráma www.delutan.com Sztárinterjú: Peller Mariann Leila (az arab démon) Ha az ember egy ilyen publicisztikai

Részletesebben

Különböző országok különböző szokások Transzplantáció: mindig legyen remény!

Különböző országok különböző szokások Transzplantáció: mindig legyen remény! 2015. tavasz Amit a veséről tudni kell A cukorbetegség szövődményei Különböző országok különböző szokások Transzplantáció: mindig legyen remény! NephroCare Magyarország Betegelégedettségi Program eredmények

Részletesebben

Táplálásterápiák és tápszerek. Biológiai és bioszimilar terápiák. Az EFCCA elmúlt évi tevékenysége. Mit (t)egyél hogy jobban (l)egyél?

Táplálásterápiák és tápszerek. Biológiai és bioszimilar terápiák. Az EFCCA elmúlt évi tevékenysége. Mit (t)egyél hogy jobban (l)egyél? 4. oldal 7. oldal Táplálásterápiák és tápszerek 8. oldal Biológiai és bioszimilar terápiák 12. oldal Az EFCCA elmúlt évi tevékenysége 14. oldal Mit (t)egyél hogy jobban (l)egyél? 17. oldal Segítség, leesik

Részletesebben

Állati Hírek - Állatkórházi Online Magazin

Állati Hírek - Állatkórházi Online Magazin Állati Hírek - Állatkórházi Online Magazin Tudtad-e? Az allergia kezelhető egyszerűen, gyógyszerek nélkül! Gazdim keresem A hónap betege Akció Havonta megjelenő online magazin 2011. év, 3. szám szeptember

Részletesebben

Big Ben Club Étterem A PÁLFFY ÉTTEREM. Álom a belváros szívében

Big Ben Club Étterem A PÁLFFY ÉTTEREM. Álom a belváros szívében Presztízs BIV Cyan Magenta Yellow Black Presztízs BI Cyan Magenta Yellow Black KISALFÖLDI PRESZTÍZS MAGAZIN 2008. MÁRCIUS PRESZTÍZS ESKÜVÔ A SIKERES EMBER MAGAZINJA 2008. MÁRCIUS Big Ben Club Étterem Álom

Részletesebben

Gondtalan ősz. Allergia Megfázás Vitamin-pótlás Köhögés Stresszoldás ŐSZ E G É S Z S É G É S É L E T M Ó D M A G A Z I N

Gondtalan ősz. Allergia Megfázás Vitamin-pótlás Köhögés Stresszoldás ŐSZ E G É S Z S É G É S É L E T M Ó D M A G A Z I N E G É S Z S É G É S É L E T M Ó D M G Z I N 2. ÉVFOLYM / 3. SZÁM 2012 ŐSZ INGYENES MGZIN ŐSZ Gondtalan ősz llergia Megfázás Vitamin-pótlás Köhögés Stresszoldás 2 Stresszoldá s bennünket érő stresszt nagyon

Részletesebben

Falun élni jó! Tejjel-mézzel folyó... A kiadvány újrahasznosított papírra készült.

Falun élni jó! Tejjel-mézzel folyó... A kiadvány újrahasznosított papírra készült. Falun élni jó! Tejjel-mézzel folyó... A kiadvány újrahasznosított papírra készült. Kapcsolódjon be a természetközeli gazdálkodásba, mondja el tapasztalatait, tanuljunk egymástól, töltsünk együtt kellemes

Részletesebben

Hegyi Barbara: Többet kaptam mint amire vágyhattam volna

Hegyi Barbara: Többet kaptam mint amire vágyhattam volna Vegye a lapot! Segítse a gyermekhospice-t! 250 FORINT Czeizel Endre 77 évesen is védi a magzatokat Az álmain keresztül rabolták meg A hideg nyalat forró évszaka Hegyi Barbara: Többet kaptam mint amire

Részletesebben

Novák Péter Üvegplafon Dogossy Katalin Hova tegyem a gyereket? Janics Natasa

Novák Péter Üvegplafon Dogossy Katalin Hova tegyem a gyereket? Janics Natasa Az élhetőbb élet magazinja 2011. augusztus Novák Péter Üvegplafon Dogossy Katalin Hova tegyem a gyereket? Janics Natasa Az Ön szimpatikája: AUGUSZTUSI AKCIÓ Tartalom Kövessen minket a nyaralás alatt is

Részletesebben