RECEPTKÖNYV KANALKA. Egy Kanálka Magyarország. A lekvárok, dzsemek, aszalt gyümölcsök, savanyúságok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "RECEPTKÖNYV KANALKA. Egy Kanálka Magyarország. A lekvárok, dzsemek, aszalt gyümölcsök, savanyúságok"

Átírás

1 , KANALKA RECEPTKÖNYV Egy Kanálka Magyarország A lekvárok, dzsemek, aszalt gyümölcsök, savanyúságok nemcsak a házias ízeket, hanem a nyugodt, békebeli korok meghitt hangulatát is visszacsempészik a családi étkezésekbe. Európai Szociális Alap

2 TRADICIONÁLIS ÉRTÉKEK TERMELŐISKOLA KANÁLKA TERMÉKCSALÁD Királyhegyes, Csongrád megyei kisközség. Makótól 17 km-re, közel a román határhoz helyezkedik el a mindössze 680 lelket számláló kistelepülés. Bár története során többször elpusztult, Királyhegyes valamiképpen mindig újjáépült. Ennek oka nemcsak a jó termőföld adottsága, hanem az is, hogy az emberek tudnak is bánni vele. A termesztett növények között is kiemelkedik a vörös hagyma, a fokhagyma, amelyek a Kanálka Termékcsalád fő alapanyagai ban vásárolt a Tudásklaszter Nonprofit Kft. ingatlant a településen álmai megvalósításához. A Központ létrehozását Európai Uniós támogatásból valósították meg. A projekt címe Tradicionális értékek látható eredmények (TÁMOP / ) A célja egy olyan központ létrehozása volt, amely önfenntartó módon képes megoldani a helyiek foglalkoztatási problémáit, a tradíciók és gasztronómiai hagyományok megőrzésével. A felújított épület a település központjában helyezkedik el, a hozzátartozó földterület pedig bemutatókertként is funkcionál az érdeklődők számára. A termékekhez felhasznált alapanyagok elsősorban az általuk termesztett kápia paprika, paradicsom, padlizsán, cékla valamint a helyi termelőktől beszerzett, magas minőséget képviselő makói fokhagyma, vöröshagyma, zeller. A gyümölcsök beszerzésénél is kizárólag hazai beszállítók a partnereik. A zöldfűszerek egy része is saját termesztésű bazsalikom, borsikafű, citromfű, majoranna, tárkony, zsálya, kerül felhasználásra. A felhasznált alapanyagokat, valamint az elkészítés technológiáját dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember véleményezi.

3 TERMÉKEINK 7 ÉRV MELLETTÜNK Sült fokhagyma rozmaringgal Pikáns zellerkrém Padlizsánkrém Pepperonetta Pikáns paprikakrém Csicseriborsó krém Bazsalikomos lencsekrém Babkrém Almalekvár Almalekvár fahéjjal és mézzel Alma-hagyma chutney Hagymachutney almával és kápiával Zellerchips natúr és mézzel ízesített Céklachips natúr és köményes változatban Frisset eszel, hiszen termékeink tartósítószer nélkül készülnek, nem porosodhatnak hónapokig raktárakban. Tudod, hogy mit eszel, hiszen összetevőink között nincs mesterséges színezék vagy aromaanyag. Megérzed az évszakok változásait, mert termékeink friss alapanyagokból készülnek, ezért vannak, amelyek csak az év adott szakában érhetőek el. Új ízeket próbálsz ki, mert termékeink egyedi fejlesztésűek. Segíted a kistermelőket, mert tőlük vásároljuk alapanyagainkat. Támogatod a helyi gazdaságot, hiszen Termelőiskolánk Királyhegyesen szinte az egyedüli foglalkoztató. Tudatosan táplálkozol, mert termékeink alapanyagai, például a zeller, cékla, hagyma, élettanilag kedvező hatásúak.

4 BEFŐZÉSI TIPPEK KEZDŐ HÁZIASSZONYOKNAK A korszerű táplálkozás alapja a sokoldalúság, változatosság és ízletesség. Ezeket a célokat a zöldség- és gyümölcsfélék friss állapotban történő fogyasztása teszi teljessé. Azonban a tavaszi és téli hónapokban szükségünk van különböző módon, de korszerű módszerekkel tartósított gyümölcs- és zöldségkészítményekre is. A házi konzerválás vagy népszerűbb nevén befőzés nem csak szükségletet fedez, hanem érdekes és változatos időtöltés is. Első lépésben néhány hasznos tanáccsal szeretnénk szolgálni annak érdekében, hogy a munka könnyebb legyen és annak eredményét minél tovább tudjuk élvezni. A gyümölcs- és zöldségfeldolgozás alapszabályai A NYERSANYAG GONDOS VÁLOGATÁSA A sikeres feldolgozás szempontjából igen fontos a zöldség vagy gyümölcs válogatása minőség, nagyság és alak szerint. A szép nagy gyümölcsöt konzervnek, befőttnek tesszük el, az apróból gyümölcslevet, lekvárt készítünk. Alapvető követelmény, hogy befőzéshez, gyümölcslé készítéshez friss, egészséges gyümölcsöt zöldséget használjunk. A GYORSASÁG ÉS A TISZTASÁG A SIKERES TARTÓSÍTÁS ALAPJA Attól kezdve, ahogy leszüreteljük a gyümölcsöt vagy leszedjük a zöldséget megkezdődik a minőségcsökkenés. A szüret napján tartósított gyümölcs és zöldség sokkal magasabb tápértékű, mint amelyet tároltunk napokig., ugyanis az élesztők, a gombák és baktériumok megkezdik romboló hatásukat. A befőzésnél a sterilitás s tisztaság mindenkinek természetes, de van néhány körülmény, amit szintén fontos figyelembe vennünk. Ilyen, ha a kertben fogunk neki a tisztítási folyamatnak. A levegőben szálló porral a szemét- vagy trágyadombról baktériumokat, gombákat hord a szél., de a konyhában nyitva hagyott ajtó vagy ablak is hasonló veszélyeket rejt.

5 A LEVEGŐ ÉS A FÉNY TÁVOLTARTÁSA A vitaminokat és más hatóanyagokat az álló gyümölcsben és zöldségben lévő savak bomlasztják, az ásványi anyagok semmi változást nem szenvednek. Minél tovább hagyjuk a levegőn az aprított nyersanyagot annál nagyobb a veszteség. Az oxidációs folyamatot legjobban az almán figyelhetjük meg, ahogy szétvágjuk azonnal elkezd színeződni, olyan mintha a vas rozsdásodna. Ha pl. olyan konzervet veszünk ami kirakatban állt, akkor a fény hatására a konzerv megváltozik jellegtelen szürkévé válik. A konzerveket befőtteket, lekvárokat ezért sötét, hűvös helyen kell tárolni. A FÉMEK KÁROS HATÁSA Szinte kivétel nélkül minden fém káros hatással van a zöldség- és gyümölcskészítményekre. A bennük lévő savakat a fém jórészt feloldja és ezek mérgezéseket okozhatnak. Károsak a cink, sárgaréz, de kerülendő a réz is, mert ilyen edénybe téve a gyümölcs fémízűvé válik. Sőt a réz és vas érintkezés miatt csökken a gyümölcsök vitamin tartalma is. Az alumínium a főzéshez alkalmas, de csak rövid ideig tároljunk benne. Amit használhatunk: üveg-, fa- és kőedények valamint a hibátlan zománcú fémedények. A gyümölcsök és zöldségek tartósítása A MIKROORGANIZMUSOK Soha nem sikerül maradéktalanul a leggondosabb előkészítés ellenére sem eltávolítani a mikroorganizmusokat. Ügyelni kell arra, hogy a már egyszer megtisztított és felaprított gyümölcs vagy zöldség újra ne fertőződjék. Tehát javasolt zárt helyen ezt a feladatot elvégezni a már fentiekben említett levegőben szálló mikroorganizmusok miatt. A gyümölcsmosásnál fontos megjegyezni, hogy a víz lúgoz, tehát minőségromlást idézhet elő. Azért azt tudni kell hogy vannak olyan mikroszervezetek amelyek hasznosak. Ezek a, tejsavbaktériumok: nélkülözhetetlenek a savanyúkáposzta előállításához, bizonyos élesztő fajták: ezek a cukortartalmú levekből alkoholt erjesztenek, így készül a sör és a bor, penészgombák: ezek a sajtok előállításához nélkülözhetetlenek.

6 Az élesztők és a penészgombák leginkább csak a nagyon savanyú gyümölcsökön telepszenek meg, a baktériumok viszont a savanyú közegben nem életképesek. A nyersanyag leggondosabb előkészítése ellenére számolnunk kell azzal, hogy bizonyos mikroorganizmusok kerülnek az üvegekbe. Fontos feladat ezek hatását semlegesíteni. Az élesztő és penészgombák, már aránylag nem túl magas hőfokon is elpusztulnak, kb C-on. HŐKEZELÉS hevítjük, akkor a még visszamaradt csírák is biztosan elpusztulnak. A hevítési idő a nyersanyag fajtájától is függ. A gyümölcskészítményeket 100 C alatti rövid ideig kell hőkezelni. A zöldségkészítményeknek ezzel szembe hosszabb ideig tartó magasabb hőfokra van szükségük. Függ a hevítési időtartam a készítmény sűrűségétől is. Minél sűrűbb állagú egy készítmény annál nehezebben melegedik át így annál tovább kell hőkezelni. Ezért nagyon fontos hogy a receptekben előírt időtartamokat és hőmérsékleteket pontosan be kell tartani. A hőkezeléssel történő tartósítást 100 C alatt pasztőrözésnek nevezzük. A kevésbé savanyú, közömbös kémhatású zöldségféléket (bab, borsó) magasabb hőfokra kell hevítenünk. A zöldségen baktériumspórák találhatóak, az elpusztításukhoz vagy magas sterilizálási hőmérséklet (ipari környezetben 121 C ) vagy 100 C körüli hőmérsékleten igen hosszú távon kell főzni. A 100 C fölötti hőmérsékletet csak magas nyomású edényekben (autoklávokban) lehet biztosítani. A háztartásokban ezt kuktával lehet megoldani. A zöldségeket 100 Co hőmérsékleten kell hőkezelni, majd kivéve szoba hőmérsékleten kihűteni. Ha 48 óra múlva újra 100 C ra AZ ÜVEGEK, AZ ÜVEGLEZÁRÁS MÓDJAI, ELŐKÉSZÍTÉSÜK, TISZTÍTÁSUK Az üvegek előkészítésébe és tisztításába gyakran csúszik hiba. A tisztának látszó üvegeket kimossuk forró szódás vízzel, kiöblítjük és úgy gondoljuk jó munkát végeztünk. De ez nem elegendő a mikroorgazmusok spórák eltávolításához. Célszerű az üvegeket használat előtt 24 vagy 48 órával langyos vízbe áztatni, ekkor a spórák csírázásnak indulnak és így hatékonyabban elvégezhető a sterilizálás.

7 A szennyeződések eltávolításához a leghatékonyabban a durva szemcséjű homok, amit a vízzel töltjük az üvegbe és az erős rázás hatására tisztára mossa az üveg belsejét. Hasonlóan hatékonyaz összetört tojáshéj vagy az újságpapír-darabkák. A gumikupakokat és gyűrűket szintén előző nap beáztatjuk, majd alaposan átmossuk szódás vízzel és felhasználás eőtt közvetlenül forrásban lévő vízbe mártjuk. A különböző zselésítők megjelenése óta már egyáltalán nem arról szól a lekvárfőzés, hogy órákig álldogálni kell a tűzhely mellett, kevergetni, hogy elkészüljön, besűrűsödjön a lekvár. Eljött a dzsemek ideje! Előnyük, hogy gyorsabban elkészülnek, kevesebb cukor kell beléjük, és hogy ezerféleképpen TIPP: A pektint házilag is elő lehet állítani, például almából, de egyszerűbb megvenni. A bolti zselírozókban is pektin van, amit almából, citrusokból vonnak ki, de a pektin minden gyümölcsben jelen van, fajtától függően változó mennyiségben. Éppen ezért az őszibarackhoz, amiben magas a folyadéktartalom és alacsony a pektintartalom, több zselírozó kell, mint mondjuk az almához, amiben alacsony nedvességtartalomhoz magas pektintartalom társul. variálhatók. Kis mennyiségekkel is érdemes nekiállni, így nem olyan megterhelő. Kombinálhatjuk alkohollal is, ezt már az elején hozzá kell adni, hogy az alkoholtartalom elillanjon, illetve nem szabad túl sokat beletenni, mert a zselírozó hatását rontja. A pektin A pektin növényi anyag (poliszacharid), amely megtalálható például a bogyós gyümölcsökben, almában, körtében, valamint egyéb húsos gyümölcsökben. Amint a lekvár főzésekor a gyümölcsben lévő pektin és cukor együtt melegszik, órák alatt besűrűsödik, zselészerűvé válik, ez biztosítja a különböző gyümölcszselék, lekvárok, dzsemek kocsonyás állagát. De létezik egy célszerűbb megoldás: ha a készen kapható, természetes pektint használjuk zselésítőanyagként. Az élelmiszeriparban almából vagy citrusokból vonják ki (kis mennyiségben citromsavat és kötőanyagként dextrózt is adnak hozzá). További előnye, hogy a lekvár ízét, zamatát a legkevésbé sem változtatja meg. Csupán stabilizálja, javítja annak állagát és általa lehetővé válik, hogy kevesebb cukorral, rövidebb ideig tartó főzéssel készüljön el a lekvár.

8 A pektin tehát savas környezetben megköti a vizet (ezért kell hozzá még egy kis citromsav vagy citromlé), azzal sűrű tömeggé válik. Cukorral keverve növekszik zselésítő képessége, segítségével javul a kihűlő, megdermedő lekvárok, dzsemek állaga. Mindent összevetve nem a magas cukortartalom a lekvár eltarthatóságának a kulcsa; a steril környezet és a savas kémhatás sokkal többet nyomnak a latban. Összefoglalva a pektin előnyeinek triásza: kevesebb főzési idő, kevesebb cukor, természetes zamat. Aki szeretné kipróbálni, a 60 g-os kiszerelés 10 kg gyümölcshöz elegendő. Dzsemek esetében az ajánlott cukormennyiség pektin használata esetén 1 kg gyümölcshöz csak dkg. ALMAPEKTIN KÉSZÍTÉSE Rengeteg időt és pénzt meg lehet takarítani az alma pektin készítésével. Az almapektin egy folyékony kivonat, amit forralással készítünk, friss vagy fagyasztott almából, vagy annak a héjából, magházából. A legtöbb pektint a zöld éretlen alma tartalmazza. Annak is leginkább a héj alatti és a magházat körülvevő része. Ezt leginkább a vízben történő főzéssel nyerhetjük ki. Az almahéjat és magházat év közben is összegyűjthetjük, és lefagyasztva felhasználásig tárolhatjuk. ÉS MOST AZ ELKÉSZÍTÉSE: Érdemesebb nagyobb mennyiséget készíteni. 2-3 kg alma darabokra vágva, előtte tisztára mossuk, hogy ne legyen piszkos, esetleg sáros. Hagyjuk lecsepegni, megszáradni. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, és az almát puhára főzzük benne. Amikor az alma megpuhult, egy tüllel, vagy vászonnal kibélelt szűrőbe szedjük és kipréseljük belőle a pektint vagy hagyjuk, hogy kicsepegjen, kb. egy éjjel alatt kicsepeg. A pektint felforraljuk, és addig főzzük, amíg a zselépróbát elvégezve az lehűtve megdermed. Ekkor forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk és 5 percre fejre fordítjuk az üveget, ezáltal a benne lévő levegő is csirátlanítva lesz, és kihűlés után mehet a kamrába. De dunsztolással is tartósíthatjuk a pektint. Forrástól számított 30 percet forraljuk, és az edényben hagyjuk kihűlni. A maradék pépből készíthetünk almalekvárt cukor hozzáadásával, vagy egyéb gyümölccsel ízesíthetjük. Használata pedig kb. 2 kg gyümölcsvelőhöz 3 dl almapektint használjunk. Az almapektin íze nem fogja befolyásolni a lekvárunk ízét.

9 Példák az ízesítésre SÁRGABARACK Ideális párja: vanília, pálinka, gyömbér, kakaóbabtöret/(fehér) csoki, tonkabab, karamell, levendula, menta, mandula, citrom Extrémebbeknek: rozmaring, tök Gyümölcsökkel kombinálva: áfonya, málna, szeder, alma, illetve minden, ami szezonban érik MEGGY Ideális párja: rum, vanília, pálinka, gyömbér, kakaóbabtöret/ étcsoki, tonkabab, fahéj, balzsamecet Gyümölcsökkel kombinálva: cseresznyével, de minden szezonbéli társa ideális párja lehet SZILVA Ideális párja: rum, vanília, pálinka, gyömbér, fahéj, nádcukor, garam masala Gyümölcsökkel kombinálva: őszibarackkal, és nagyon jó chutney-alapanyag

10 BALZSAMOS KÖRTELEKVÁR 1 kg kemény körte 1,5 dl balzsamecet 20 dkg cukor A körtéket meghámozzuk, magházukat és a sérült részeket eltávolítjuk, felkockázzuk. Egy előkészített, sterilizált lábosba tesszük, és hozzáadjuk a balzsamecetet, illetve a cukrot. Mikor már kellőképpen ellepte a konyhát az ecetszag, vagyis elpárolódik (kb. 15 perc alatt), felöntjük annyi vízzel, ami épp, hogy ellepi, és lassú tűzön, folyamatos keverés mellett főzzük, végül turmixoljuk. Javaslom kipróbálni újabb változatban is úgy, hogy a körtét birsalmával helyettesíteni esetleg felesben is kipróbálhatjuk. A cukor mértéke és a balzsam ecet egyéni ízlés függvénye, lehet több, vagy kevesebb. Bármilyen sajthoz kiváló kísérőként.

11 KÖRTELEKVÁR FEKETEÁFONYÁVAL 1 kg körte 25 dkg áfonya 10 g citromsav 35 dkg cukor 6 g pektin 1 dl víz A körtéket meghámozzuk, sérült részeket kivágjuk, majd apróbb darabokra vágjuk, pucolás után 85 dkg lett belőle. A vízzel feltesszük főni, amíg meg nem puhul kb perc, ezt követően botmixerrel pépesítjük. Hozzáadjuk a cukrot, citromsavat, a fentiek alapján a pektint, attól függően hogy saját készítésű vagy a boltban árusított verziót használjuk ez követően a megmosott, átválogatott áfonyát. Újra felforraljuk, adunk neki még 5 percet, majd csavaros tetejű üvegekbe töltjük. Az üvegeket fejükre állítva hűtjük ki. Az áfonyát pótolhatjuk feketeszederrel vagy 300 ml dobozos áfonyalével is. A lekvárt elkészíthetjük cukor helyett 300 g fruktóz/szorbit vagy 25 ml folyékony édesítőszer felhasználásával is.

12 FAHÉJAS LIME-OS CUKKINI LEK VÁR 50 dkg cukkini (hámozva, reszelve) 20 dkg cukor 5 g pektin 3 4 lime-ból nyert lime-lé 2 g (1 teáskanál) fahéj A cukkinit meghámozzuk, magjait eltávolítjuk, lereszeljük, a cukorral összekeverjük, valamint a fenti adagolás szerinti pektint is hozzáadjuk. A forrástól számított 3. percnél botmixerrel pürésítjük, és addig főzzük, amíg tányérra cseppentve már megfelelő sűrűségű. A fahéjat csak a végén adjuk hozzá a citromlével együtt. az előre sterilizált üvegekbe szedjük, majd a csavaros fedőt jól alaposan rögzítjük és fejjel lefelé hűtjük ki. A cukrot helyettesíthetjük mézzel is, így akár paleo étrendbe is illeszthető a lekvár. A lime-ot helyettesíthetjük citrommal is, viszont vegyük figyelembe, hogy ebből valószínűleg többet kell majd beletenni. A cukkiniben az a jó, hogy bármivé képes átalakulni. Jelen esetben lekvárrá Az ínyenceknek finom puha kalácsra ajánljuk.

13 NAR ANCSOS SÜTŐTÖKDZSEM 1 kg sütőtök 2 db nagy narancs 45 g méz 1,5 g (1 kávéskanál) fahéj 0,5 tk rozmaring 6 g pektin A sütőtököt félbevágjuk, magjait kikaparjuk, sütőbe tesszük, öntünk alá egy kis vizet, és puhára sütjük. Amíg a tök sül a narancsot meghámozzuk, cikkekre szedjük, és kis kockákra vágjuk. A puhára sült sütőtököt kikanalazzuk a héjából, a narancsot hozzátesszük, és botmixerrel pürésítjük. Pár percig főzzük, hozzáadva a mézet és a fűszereket. Belekeverjük a fenti arányok alapján a pektint, felforraljuk, és még 3 percig főzzük. Előkészített, tiszta üvegekbe merjük, lezárjuk, és pár percre fejre állítjuk. Ebből a mennyiségből kb. 8 dl lekvár lesz. Ez a narancsos sütőtöklekvár maga az ősz, mind színében, mind ízében az ünnepi tányér éke lehet a maga egyszerű különlegességével. Különféle egybensültek, kacsa- és libamell mellé tudom elképzelni kíséretnek, természetesen csak kis mennyiségben, a köret kiegészítőjeként.

14 CHILIS PARADICSOMLEKVÁR 1,3 kg paradicsom 1 rúd vanília 30 dkg cukor 10 levél bazsalikom 1 db kis chili 8 g pektin Megmossuk és kereszt alakban éles késsel bevágjuk a paradicsomok alját. Hármasával lobogó vízbe dobáljuk, majd 1 perc elteltével jéghideg vízbe szedjük őket. A bőrük úgy jön le, mint a kesztyű. Kettészeljük, a csumájukat kivágjuk, a magjaikat kikaparjuk, és apró kockákra vágjuk egyenként a paradicsomokat. Kevés vizet aláöntve pároljuk, folytonosan pótolva az elpárolgott folyadékot. Hozzáadjuk a kettőbe hasított vaníliát, a felaprított bazsalikomleveleket és a csumájától és magjaitól megtisztított és feldarabolt chilit. Addig főzzük, amíg a paradicsom húsa megpuhul. Botmixerrel pürésítjük, rászórjuk a zselésítőt, majd amikor újra felforr, ráöntjük a cukrot. A cukorral még 5 percig főzzük, száraz, tiszta üvegekbe szedjük, és takarók alatt másnapig dunsztoljuk. A bazsalikom és a chili ellenére ez egy valódi kalácsra, vajas kenyérre kenhető lekvár. Kitűnő ízű, nem lehet abbahagyni az evését.

15 SÁRGABARACKLEKVÁR FAHÉJJAL ÉS GYÖMBÉRREL 1 kg barack maximum 0,5 kg cukor citromlé vaníliás cukor fahéj és gyömbér ízlés szerint Néhány keményebb barackot félreteszek, a többit négybe vágom, kézi botmixerrel kicsit megtöröm. Felteszem főni, teszek bele citromlevet, hogy ne barnuljon meg, cukrot - attól függően, hogy mennyire édes a barack, 1 csomag vaníliás cukrot, fahéjat és gyömbért csak ízlés szerint, mert mindkét fűszer igen intenzív így először csak óvatosan bánjunk velük. A tartósítószert, ha lehet itt is kerüljük, inkább több cukrot használjunk, a magas cukortartalom és a citromban lévő savtartalom is tartósít. Folyamatosan leszedem a tetejéről a habot. Mielőtt úgy érezzük kész, a félretett barackot apró kockákra vágva tegyük bele, és még egyszer forraljuk fel. Utána jöhetnek az üvegek és a jó meleg takaró dunsztoláshoz. Az aranyló nyár ízeit ebben a különleges ízharmóniában még télen, a hideg napokon is élvezhetjük egy finom kalács és forró tea társaságában.

16 SÁRGABARACKLEKVÁR KEVÉS CUKORRAL 2 kg sárgabarack kb. 40 dkg kristálycukor (aki persze édesebben szereti, nyugodtan növelheti a cukor mennyiségét) Az érett, jó minőségű gyümölcsöket megmosom és egy széles, lapos tálba helyezem. A lábosban felforralt vízzel leforrázom a barackokat. Felhúzok egy tiszta gumikesztyűt így nem égeti meg az ember a kezét sem a forró vízzel, sem az átforrósodott gyümölccsel, ráadásul nem lesznek rajta baracknyomok sem, és gyors mozdulatokkal egy hámozókés segítségével eltávolítom a barackok héját, magját. A héj szinte lecsúszik a gyümölcshúsról a forró víz hatására. A nagyjából félbevágott barackokat azonnal a lábosba teszem. Közepes tűzön főzni kezdem, folyamatosan kevergetem. 6 8 perc elteltével már szétesnek a barackok, kezd sűrűsödni, ekkor már hajlamos erőteljesen pöfékelni a készülő lekvár, óvatosan kell vele bánni, de az állandó kevergetéssel megelőzhető minden égési sérülés. Ha dzsemet készítek, nagyjából percnyi forralás-sűrítés után a széteső barackokhoz adagolom a cukrot. A gyümölcs minőségétől és cukortartalmától függ, mennyi szükséges hozzá. Ha homogén, sütemények töltésére ideális lekvár készítése a cél, a cukor hozzáadása előtt mérséklem a lángot, és egy botmixer segítségével homogenizálom a lábos tartalmát, ezt követően adagolom hozzá a cukrot. A teljes főzési idő 2 kg sárgabarack esetén sem több kb. 20 percnél.

17 SÜTŐT LÁTOTT SZILVALEK VÁR 2 kg szilva 60 dkg cukor Magozd ki a szilvákat, és púpozd bele őket tepsikbe (jó nagyok legyenek a púpok!)! Tedd őket a sütőbe alacsony fokozaton egy éjszakára (8 10 órára). Ha jól megaszalódott, mérd meg a szilvát, és kilónként 30 dkg cukrot adj hozzá. Egy nagy lábosban forrald össze a szilvát a cukorral (a sütés közben keletkezett levet is öntsd a lábosba!), majd vedd le a tűzről. Melegen töltsd üvegekbe, jól zárd le, majd állítsd őket a tetejükre, és hagyd úgy őket addig, míg ki nem hűlnek. Kenyérrel, kaláccsal is nagyon finom, de akár süteményekbe is töltheted ezt a lekvárt.

18 TÖKLEK VÁR 5 kg tök 4 db citrom 3 kg cukor A tököt megtisztítjuk, és a reszelő nagyobbik felén (almareszelő) lereszeljük. A citromokat jó alaposan megmossuk, apró kockákra vágjuk a héjjal együtt, és a tökkel feltesszük főni. 1 2 órát főzzük. Kavargatni nem muszáj, nem ég oda. 2 óra múlva, amikor a tök puha, beleöntjük a cukrot, és még fél órát főzzük, most már kavargatjuk, mert a cukor karamellizálódik és odaéghet. Befőttes üvegekbe rakjuk, majd száraz dunsztba amíg ki nem hűl. Ez a lekvár készen az ananászhoz hasonlít. Tésztákban, palacsintához is nagyon jó.

19 KÜLÖNLEGES RIBIZLI-MÁLNA DZSEM 2 kg ribizli 1 kg málna 50 dkg cukor A ribizlit leszedjük a csumájáról, alaposan megmossuk, majd megfőzzük a saját levében. Ezután egy szitán áttörjük és a levét 50 dkg cukorral felforraljuk. Óvatosan hozzákeverjük a szitában maradt összetört ribizlit és 1 kg jól megmosott ép szemű málnát, 1 2 percig forraljuk, majd azonnal 2 3 dl-es üvegekbe töltjük. Fejjel lefordítjuk pár percig, majd száraz dunsztba kihűtjük. Finom pirítósra a reggeli mellé ajánljuk.

20 NEKTARIN-MÁLNA LEK VÁR 2 kg nektarin 1,5 kg kristálycukor 2 db citrom leve 20 dkg málna 20 dkg porcukor 1,5 dl víz A nektarinokat megmossuk, meghámozzuk, és kimagozzuk. A gyümölcshúst lemérjük, minden kilóra 75 dkg cukrot számolunk. A nektarint, a cukrot és a citromlevet a főzőedénybe öntjük. Összekeverjük, gézzel lefedjük, és 24 órára hűtőbe tesszük. Másnap a málnát a cukorral és a vízzel turmixoljuk, majd szitán áttörjük, hogy mag nélküli levet kapjunk. A nektarint megkeverjük, kislángon felforraljuk, a keletkező habot leszedjük. 10 percig forraljuk, majd hozzáadjuk a málnaszirupot, és még 10 percig főzzük. A lekvárt üvegekbe töltjük, és rögtön lezárjuk Kalácshoz, süteménybe és palacsintába is nagyon finom.

21 KÜLÖNLEGES FŰSZERES MEGGYLEK VÁR 2,5 kg kimagozott meggy 65 dkg cukor 2 3 egész fahéj szem egész szegfűszeg 1 rúd vanília 1 citrom kifacsart leve 15 g pektin A megmosott és kimagozott meggyet tedd föl nagyobb lábasban főni. Lassú tűzön hagyd, hogy engedje a levét. Forrástól számítva 25 percig főzd a gyümölcsöt. Közben dobd bele a fahéjrudakat, az egész szegfűszegeket és a vanília kikapart belsejét. A főzés végén öntsd hozzá a citromlevet és a cukrot, majd főzd még néhány percig a lekvárt. Vedd le a tűzről, szedd ki belőle a fahéjrudakat, majd keverd hozzá a zselésítőt. Tisztára mosott üvegekbe töltsd, csavard rá a kupakot, majd fordítsd fejjel lefelé, és hagyd így néhány percig. Ha valami nem mindennapira vágysz, próbáld ki ezt a fűszeres meggylekvárt. Különlegessége a fahéj, a szegfűszeg és a vanília csodás aromájában összpontosul. Ha kihűlt, máris fogyaszthatod kenyérre kenve, palacsintába töltve, süteményekhez adva különleges ízvilágú fűszeres meggylekvárodat.

22 MINDENMENTES MEGGYLEK VÁR 2 kg meggy 30 dkg méz vagy nyírfacukor Mindenmentes meggylekvárodhoz 2 kilogramm érett és egészséges gyümölcsöt használj fel. Ehhez a lekvárhoz valójában a meggy önmagában is elegendő, ennek ellenére, ha édesíteni szeretnél, használhatsz 30 dkg mézet vagy ugyanennyi nyírfacukrot. A mézet keverheted a nyírfacukorral, ebben az esetben fele-fele arányban add a gyümölcshöz. A lekvárhoz a kimagozott és félbevágott meggyet lassú tűzön forrald fel, főzd körülbelül percig, ekkor add hozzá a mézet, a nyírfacukrot. Fakanállal időnként kevergesd, továbbra is lassú tűzön főve. Amikor a cukor vagy méz feloldódott, lekapcsolhatod a tűzhelyet. A gyümölcs bőven engedhet levet, ha túl sok lenne, tiszta merőkanállal merd le a fölösleget. A csírátlanított üvegeket és fedőket kizárólag kívülről érintsd meg, a tiszta merőkanállal merd bele a lekvárt. Csavard rá jó erősen, majd fordítsd fejjel lefelé néhány percre, hogy a maradék levegő eltávozhasson az üvegből. Dunsztba is teheted, de az is elegendő, ha a kamra vagy a konyha polcára téve megvárod, amíg kihűlnek. Azonnal fogyasztható. Felbontás után hűtőszekrényben tárold. Érdemes kisebb üvegekbe tölteni, hogy biztosan elfogyjon.

23 EPERLEKVÁR CITROMFŰVEL 50 dkg eper 6 evőkanál citromlé 3 g pektin 4 5 kanál édesítőszer 1 evőkanál citromfű Az epreket megmossuk és megtisztítjuk. A felét összevagdossuk nagyobb darabokra, a másik felét pedig turmixgépben összeturmixoljuk. Az összeturmixolt eperbe keverjük bele az eper másik felét is, a pektint, és a citromlevet, majd forraljuk fel, és állandó kevergetés mellet főzzük még pár percig, ezután húzzuk le a tűzről. A végén adjuk hozzá az édesítőszert, és az apróra vágott vagy szárított citromfüvet is. Töltsük bele az üvegekbe, majd rögtön zárjuk le a tetejüket. Cukorbetegek is fogyaszthatják, de fogyókúra mellé is ajánlott.

24 A CHUTNEY-RŐL NÉHÁNY SZÓBAN Édes, erős-pikáns, esetleg picit savanykás. Készülhet különféle zöldségekből, gyümölcsökből, gazdagon fűszerezve. Így jellemzi a mostanság nálunk is egyre népszerűbb fúziós konyhák különleges csemegéjét, a chutneyt az Encyclopedia Britannica. A hindi eredetű szó chutney jelentése: nyalni. És valóban, aki megkóstolja valamelyik változatot, megnyalja utána mind a tíz ujját. A varázslatos ízvilágú indiai konyha leleménye, de manapság előszeretettel készítik szerte a világon. A különböző nemzetiségű séfek saját ízkombinációikba adaptálják az alapreceptet. Európába a gyarmatosítás idején hozták be a britek. Angol nyelvterületen mindenütt kapható kisebb üvegekben, hoszszú eltarthatósággal, mint a lekvár. A chutney tulajdonképpen sűrű mártás. Egyes fajtái pürészerűek, mások inkább dzsemre emlékeztetnek, felismerhetők benne a gyümölcs- vagy zöldségdarabkák. Alapanyaga tehát gyümölcs és/vagy zöldség, a leggyakrabban mangóból, hagymából, fokhagymából, sárga- és őszibarackból, paradicsomból és korianderlevélből készül, de létezik kókuszos is. Fűszerezéséhez sót, cukrot, chilit, borsot, gyömbért, kurkumát, köményt, citromlevet és ecetet használnak, persze mindezt nem egyszerre. Indiában szinte minden étkezéshez frissen készítik a legkülönfélébb chutneykat. Készülhet hideg és meleg eljárással is, a felhasznált alapanyagtól függően. Elkészítéséhez nem kell különösebb konyhai előismeret. Inkább csak fantázia, hiszen nagyon szabadon variálható, az egyéni ízlésnek, a pillanatnyi hangulatnak megfelelően. Nem csak húsokhoz, sajtokhoz és pástétomokhoz is nagyon finom.

25 NARANCSOS, FŰSZERES CÉKLA CHUTNEY kb. 3 kg cékla 5 db hagyma 5 db alma 3 db narancs héja és leve 50 dkg barna cukor 0,5 l vörösbor ecet 1 evő kanál őrölt fahéj 1 evő kanál szegfűszeg 1 evő kanál koriander mag 2 evő kanál mustármag A céklát meghámozzuk és kb. 1x1 cm-es kockákra aprítjuk. A hagymákat is apró kockákra daraboljuk. Alaposan megmossuk a narancsokat, apró lyukú reszelőn a héját lereszeljük és a levüket kifacsarjuk, mindezeket ráöntjük a céklára, hagymára. A meghámozott, nagy lyukú reszelőn lereszeljük az almát is. A fűszerekkel együtt a gyorsfőző edényembe öntjük mindent és lassú tűzön kb. 1,5 órán keresztül alacsony fokozaton időnként megkeverve főzzük. Amikor már besűrűsödött a chutney és puha lett a cékla akkor a legalacsonyabb fokozaton még melegen hagyjuk. Az előkészített üvegbe töltjük, azonnal lezárjuk és a tetejükkel lefelé fordítva hagyni kell őket pihenni, kihűlni.

26 ALMA CHUTNEY 1 kg alma 27 dkg cukor 2 ek vaj 1 ek fahéj 1 ek fűszerpaprika 1 teáskanál ánizs 1 teáskanál római kömény Vágjuk az almákat 8 felé, távolítsuk el a magházukat. Tegyünk egy nagy lábosba 2 ek vaja, és pirítsuk meg benne a fűszereket. Rakjuk a vajra az almaszeleteket, és pároljuk addig, amíg az alma üveges nem lesz. Vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a cukrot. Az előkészített üvegbe töltjük, azonnal lezárjuk és a tetejükkel lefelé fordítva hagyni kell őket pihenni, kihűlni. Húsok mellé adhatjuk, vagy púrival tálaljuk.

27 MÁLNÁS CÉKLA CHUTNEY 2 db közepes cékla 10 dkg málna 1 db lilahagyma 4 db szárított paradicsom (olajban eltett) 1 dl balzsamecet (málnás vagy almaecet) 1 tk só szegfűbors ízlés szerint (vagy rózsabors) 1 csipet gyömbér 1 ek méz (barna cukor) cayenne bors ízlés szerint (vagy chilipehely) fahéj ízlés szerint szegfűszeg ízlés szerint 1 kk mustár (pikáns, de el is hagyható) 1 ek napraorgó olaj A lilahagymát szeletekre vágjuk, kevés olajon dinszteljük. Rászórjuk /öntjük a barna cukrot vagy mézet, karamellizáljuk. Ezután felöntjük a balzsamecettel vagy almaecettel, és fűszerezzük. Ebbe a mártásba először az apróra vágott céklát, később az aszalt paradicsomot, végül a málnát rakjuk. Az egészet addig főzzük, amíg jó sűrű, de darabos chutneyt kapunk. Frissen is fogyasztható, de ha az előkészített üvegbe töltjük, azonnal lezárjuk és a tetejükkel lefelé fordítva hagyni kell őket pihenni, kihűlni.

28 FOKHAGYMÁS CHUTNEY 5 gerezd fokhagyma 1 db póréhagyma 5 db zöldhagyma 1 csipet só 0,5 teáskanál cukor 1 kávéskanál chili 2 teáskanál napraforgó olaj 1 teáskanál mustármag 4 db curry levél 0,5 teáskanál koriander Apróra vágjuk a zöldhagymát, nagyobb szeletekre a fokhagymát és felkarikázzuk a póréhagymát. Mindezeket egy tálba tesszük és hozzáadjuk a sót, a cukrot és a chilit. Felforrósítjuk az olajat a serpenyőben. Beledobjuk a mustármagot, és amikor pattogni kezd, hozzáadhatjuk a curry levelet, így kioldódnak az ízanyagok. Hozzákeverjük a hagymát, és csak fél percig forgatjuk, majd levesszük a tűzről. Végül megszórjuk korianderrel. Frissen fogyasszuk. Sültek minden formájához ajánlható.

29 PARADICSOM ÉS ÓRIÁS CUKKINI CHUTNEY 60 dkg óriás cukkini 45 dkg paradicsom 22,5 dkg vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 1 teáskanál gyömbérpor 22,5 dkg mazsola 17,5 dkg cukor 17,5 dkg barna cukor 2 teáskanál só 300 ml malátaecet 0,5 kávéskanál mustármag 0,5 kávéskanál koriandermag 0,5 kávéskanál köménymag 0,5 kávéskanál bors 0,5 teáskanál kapor A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, ha óriás cukkinit használunk, a magjait eltávolítjuk, és fél centiméteres vastag darabokra vágjuk. A 60 dkg kb 40 dkg lesz kimagozás után. A paradicsomot megmossuk, felkockázzuk. A hagymát és a fokhagymát is megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A zöldségeket és a mazsolát nagy fazékban feltesszük főni, alacsony lángon. Beleöntjük az ecetet és a cukrokat, hozzáadjuk a fűszereket, és elkeverjük. Egy órán át főzzük, míg besűrűsödik. Tovább is főzhetjük, ha a sűrű chutney-t szeretjük. Az üvegeket előkészítjük és a chutney-t melegen töltjük az üvegekbe. Zsírpapírból kivágott körökkel lefedjük, majd hagyjuk kihűlni. A hideg chutney-ra fóliát is teszünk, és lezárjuk. Felcímkézzük, és hagyjuk legalább egy hónapig állni, mielőtt megkóstolnán. Ez egy édeskés, kevésbé fűszeres chutney, ami kecskesajthoz és mozzarellához is jól illik. Az óriás cukkini helyett bébi cukkinit is használhatunk, úgy ki sem kell vájni a magokat.

30 CSÍPŐS PARADICSOM CHUTNEY 2 kg paradicsom 2 db közepes vöröshagyma 8 gerezd fokhagyma 8 db közepes paprika (fűszerpaprikának való vagy chili, de abból kevesebb) 1 ek bors 1 ek koriander 5 ek barna cukor 2 ek só 5 db babérlevél 2 szál rozmaring 6 levél bazsalikom 5 ek balzsamecet A paradicsomokat bevágjuk, és forró vízbe tesszük 1 percre, kivesszük, hagyjuk kicsit hűlni, és lehúzzuk a héját, majd darabokra vágjuk. Felkockázzuk a megpucolt hagymát és a vékony szeletekre vágott fokhagymát, és a paradicsommal együtt feltesszük főzni a fűszerekkel együtt, ez kb. 30 perc, kivéve a balzsamecetet. Fél óra után turmixoljuk (nem teljesen, én kicsit darabosra hagytam). Hozzáadjuk a balzsamecetet, és még kb percig főzzük lassú tűzön. Megtisztított befőttes üvegekbe töltjük, dunsztoljuk. kb. 2 db 5 6 dl-es befőttes üvegre való lett.

31 SÁRGABARACK CHUTNEY 2 kg sárgabarack 0,5 kg hagyma 0,5 kg alma 20 dkg mazsola 2 ek. kurkuma 1 tk. őrölt szegfűszeg 1 ek.őrölt koriandermag 1 ek. őrölt mustármag 1 ek. őrölt római kömény 1 lapos ek. garam masala fűszerkeverék 1 ek. csípős madras currypor 15 db pici szárított csilipaprika 15 dkg barnacukor 1/2 dl almaecet 1/2 dl borecet 2 3 ek olívaolaj Az olajon megfonnyasztjuk az összevágott hagymát, rátesszük a kimagozott, felkockázott barackot és almát. Főzés közben kevergetjük, hogy kiengedje a nedvességet a gyümölcs, mert vizet nem teszünk hozzá. Beletesszük az összes fűszert és a mazsolát meg a cukrot. A fűszerezés egyébként ízlés dolga, bátran lehet kísérletezni. Összeforraljuk és addig főzzük, amíg a leve egy kissé el nem párolgott, hogy ne legyen nagyon híg. Beleöntjük az ecetet is és újból öszszeforraljuk. A forró chutneyvel színültig töltjük az üvegeket. Az üvegeket kb. 5 percre fejre állítjuk és ezután száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Tartósítószer nincs benne, de sokáig eláll. Amikor felbontjuk, akkor viszont vigyázni kell, mert, ha valami zsír vagy morzsa kerül bele, hamar megromlik még a hűtőszekrényben is. Leginkább sültek mellé lehet enni, de tojás és sajtok mellé szintén fogyasztható esetleg halat is süthetünk hozzá, de egyszerűen egy fűszeres mártogatósként is megehetjük.

32 SÁRGARÉPA CHUTNEY 1/2 kg sárgarépa 1 evőkanál vöröscsili por (őrölt erős pirospaprika) 1 evőkanál friss gyömbér vagy 1 teáskanál száraz reszelt gyömbér 2 gerezd fokhagyma 1 evőkanál hámozott félbevágott mandula 4 evőkanál mazsola 4 teáskanál só 2 csésze cukor 1 teáskanál összetört kardamom 1 és 1/2 csésze házi ecet 1 csésze víz Kaparjuk le és reszeljük meg a répákat, aprítsuk fel a fokhagymát és vékony hosszú csíkokra szeljük a gyömbért. Tegyük a reszelt répát, vizet, fokhagymát és gyömbért egy mély serpenyőbe és lassan pároljuk míg megpuhul és a víz lefő róla. Közben gyakran keverjük meg. Adjunk hozzá ecetet, cukrot, sót, megmosott mazsolát, mandulát, az összetört kardamom magokat és főzzük, míg kicsit besűrűsödik. Öntsük egy tiszta lekvárosüvegbe és jól zárjuk le.

33 SZENDVICSKRÉMEK Finom szendvicskrémek akár előételek, reggelik vagy vacsorák készítéséhez azoknak, akik szeretik a változatos, ízletes és egyszerűen elkészíthető fogásokat.

34 RATATOUILLE KRÉM 1 db padlizsán 1 db cukkini 1 db piros paprika 1 db sárga paprika 1 db zöld paprika 1 fej hagyma 2 gerezd fokhagyma 2 2 ág rozmaring, kakukkfű 1 teáskanál só, 1 kávéskanál bors 4 5 evőkanál olívaolaj 2 db paradicsom friss bazsalikomlevél A zöldségeket mossuk, illetve tisztítsuk meg, töröljük szárazra és vágjuk fel falatnyi darabokra. A hagymát szeleteljük fel, a fokhagyma maradhat egészben. Tegyük a zöldségeket egy nagyobb sütőtepsibe, adjuk hozzá a friss rozmaringot és kakukkfüvet. Locsoljunk rá 2 3 evőkanál olajat. Tegyük a tepsit 180 fokos sütőbe és süssük a zöldségeket kb. 25 percig. közben átkeverhetjük egyszer-kétszer. A kész zöldséget vegyük ki a sütőből, hagyjuk hűlni. A zöldfűszereket szedjük ki, a sült zöldségeket tegyük egy nagyobb keverőtálba. A paradicsomokat mossuk meg, vágjuk fel kockákra. Adjuk a bazsalikomlevelekkel együtt a sült zöldséghez. Kezdjük el pürésíteni a zöldségeket botmixerrel, közben annyi olívaolajat adjunk hozzá, hogy az állaga kellemesen krémes legyen. Végül fűszerezzük a krémet sóval és borssal. A ratatouille krém nagyon finom zöldséges krém, amely a klasszikus ratatouille alapanyagaival készül. A zöldségek a sütőben sülnek készre, csak pürésíteni kell olívaolajjal és fűszerezni. Nagyon finom és egészen egyszerűen elkészíthető krém, érdemes elkészíteni. Tálaljuk friss péksüteménnyel.

35 EGYSZERŰ ZAKUSZKA 1 kg paradicsompaprika 1 kg padlizsán 25 dkg hagyma 80 dkg paprika (sárga) 0,5 l paradicsomszósz ¼ l olaj 3 db babérlevél só, őrölt bors 1 ek méz 2 gerezd fokhagyma A paprikákat és a padlizsánokat megmossuk, szárazra töröljük. Sütőpapírral bélelt sütőtepsi(k)re téve sütőben (egészben) megsütjük (lásd grillezett paprika és grillezett padlizsánnál leírtakat). A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. A kihűlt paprikák és a padlizsán héját leszedjük, a zöldséghúst felaprítjuk (használjunk olyan konyhaeszközt, ami rendelkezésünkre áll: daráló, food processor, pürésítő, vagy csak simán vágjuk késsel nagyon apróra). Nagy lábasban a hagymát az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a paradicsompürét, összefőzzük. Az aprított zöldséget hozzáadjuk a hagymás paradicsomhoz. Beletesszük a babérlevelet, ízesítjük borssal, sóval, mézzel és legvégül a fokhagymát (ízlés szerint egészben, vagy préselve) is beletesszük. Az egészet rövid ideig összefőzzük. A steril üvegekbe vagy légmentesen zárodó tároló edényekbe töltjük, de miután kihűlt azonnal is fogyasztható. A zakuszka sokak által ismert és kedvelt zöldségkrém, amely kenhető kenyérre, de felhasználhatjuk ételek ízesítésére is. Az egyszerű zakuszka felveszi a versenyt a hagyományosan készülő recepttel, ugyanakkor elfoglalt háziasszonyok számára is teljesíthető. Különösen szezonális zöldségek esetében kár lenne a zakuszka élményt kihagyni a nagy felhajtás miatt, ez a recept ideális alternatíva.

36 PAPRIK A PÁSTÉTOM 2 grillezett kaliforniai paprika (piros vagy sárga) 1 ek friss citromlé 2 tk kapribogyó (szűrve) 1 gerezd préselt fokhagyma 1 tk őrölt római kömény 1 tk fruktóz (vagy barnacukor) 1 / 4 csésze aprított petrezselyemzöld 1 / 3 csésze fekete olívabogyó szeletek A grillezett paprikákat hámozzuk meg, majd egy robotgéppel turmixszoljuk össze a többi alapanyaggal (kivéve az olívabogyókat). A pástétom maradjon egy picit érdes. Adjuk hozzá az olívabogyó karikákat, és turmixszoljuk tovább néhány másodpercig (vagy pedig vágjuk fel a bogyókat apró darabokra és adjuk a pástétomhoz). A paprika pástétom az egyik legfinomabb szendvicskrém, kimondottan ajánljuk paprikaimádóknak! A fruktóz mézzel is helyettesíthető, de még egészségesebb, ha kihagyjuk. Grillezett paprikát mindig érdemes sokat készíteni egy grillezés alkalmával, mert könnyen tárolható a hűtőben, és sok más finom ételhez is felhasználható. A paprika pástétom remek parti vagy buli snackhoz (de nassolni is!) a pástétommal készítsünk crostini vagy brushetta falatokat pl. grillezett paprika és mozzarella saláta. Szendvicskrémként is nagyon finom akár friss kenyérrel, akár pirítóssal amit fogyaszthatunk önmagában vagy levesek, zöldsaláták kísérőjeként is. Mártogatósként is felhasználhatjuk tunkoljunk pita kenyérrel, zöldség darabokkal, sós aprósüteményekkel, tortilla chips-szel stb. Kiváló piknik étel a pástétomot csomagoljuk külön egy légmentes dobozba, és a piknik színhelyén készítsünk crostini vagy mini szendvics falatokat, vagy mártogassunk bele kenyérdarabokkal.

37 ZÖLDBORSÓS PÁSTÉTOM 20 dkg zöldborsó (gyorsfagyasztott is) 3 ek olívaolaj 2 ek rizsborecet 2 ek mentelevelek apróra vágva 2 ek reszelt parmezán Só, bors A zöldborsót 3 5 percig főzzük meg forró vízben vagy pároljuk meg forró víz felett. Öntsük le egyből (jég) hideg vízzel (így nem veszíti el a színét!). Egy robotgéppel dolgozzuk el a borsót, reszelt sajtot, mentát, rizsecetet és olajat de ne legyen túl pépes, azaz maradjon egy kicsit darabos. Sózzuk, borsozzuk meg ízlés szerint. Pihentessük a hűtőszekrényben kb 30 percet. Tálaljuk nyári partikon, bulikon, grill partikon snackként. A recept kb 10 kis crostini szeletre elég ha többet akarunk készíteni, duplázzuk, triplázzuk a hozzávalókat. Tároljuk légmentes dobozban a hűtőben napokig eláll, így fel tudjuk használni gyors szendvicsekhez. Adjunk a szendvicshez hús szeleteket (bárányhús mellé különösen finom), paradicsomot, grillezett zöldségeket stb. Mártogatósként is alkalmazhatjuk tunkoljunk zöldség csíkokkal (pl. paprika, répa, zellerszár), vagy pita kenyér szeletekkel.

38 MEDVEHAGYMAKRÉM 20 dkg natúr krémsajt 1 kk pirospaprika só, őrölt bors 2,5 dkg medvehagyma 10 dkg feta sajt 3 ek apróra vágott fekete olajbogyó 3 ek olívaolaj 1 felvert tojás vagy sárgája A krémsajtot elkeverjük a pirospaprikával, sóval, borssal. A medvehagymát megmossuk, papír kéztörlőn megszárítjuk, és apróra vágjuk. Az apróra vágott olajbogyóval és az olívaolajjal együtt a krémsajthoz adjuk. Belemorzsoljuk a fetát, ezzel is elkeverjük a krémet. Medvehagymás parti falat: a krémet tegyük nagyobb lyukú nyomózsákba (de használhatunk teáskanalat is). Pogácsaszaggatóval vágjunk köröket kenyérből, és a krémből helyezzünk rá egy adagot. Dekoráljuk apróra vágott medvehagymával, újhagymával vagy snidlinggel.

39 MASCARPONÉS PADLIZSÁNKRÉM 3 közepes padlizsán 2 gerezd fokhagyma 1 fej hagyma 2 ek olívaolaj 25 dkg mascarpone 1 citrom leve só, őrölt bors, őrölt chili 1 csokor petrezselyemzöld A padlizsánokat megmossuk, papír kéztörlővel szárazra töröljük. Ezután a grillezett padlizsánnál leírtak szerint járunk el. A kihűlt, héjától megtisztított zöldséghúst nagyobb darabokra vágjuk és egy keverőtálba tesszük. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk és felaprítjuk. Egy serpenyőben megforrósítjuk az olajat és a hagymát, fokhagymát megdinszteljük. Ha kihűlt, a padlizsánhoz adjuk. A hagymás zöldséghez adjuk a mascarponét és a száráról letépkedett petrezselyemzöldet. Botmixerrel pürésítjük. Ízlés szerint fűszerezzük és ízesítjük citromlével, sóval, borssal és chilivel. A mascarponés padlizsánkrém finom zöldséges krém, fogyasszuk friss péksüteménnyel. Nyers zöldségek vagy chips mellé mártogatosként is finom.

40 CSÍPŐS PAPRIKAKRÉM 1 db piros kaliforniai paprika egy marék friss bazsalikom 1 gerezd fokhagyma 1 szelet toastkenyér 6 db szárított paradicsom (olajban) 2 érett paradicsom 3 ek paradicsompüré ½ tk chili 5 dkg parmezán kb. 1 dl olívaolaj só, őrölt bors A paprikát sütőben vagy grillen megsütjük, illetve grillezzük. Kihűtjük, majd lehúzzuk a héját és a magokat kiszedjük. A paradicsomot és a bazsalikom leveleket megmossuk, megtöröljük. A paradicsomokat négybe vágjuk, a magos részt eltávolítjuk. A toastkenyér szélét levágjuk, a kenyeret felkockázzuk. A fokhagymát megpucoljuk, felszeleteljük. A szárított paradicsomot lecsepegtetjük. A paprikát aprítógépbe tesszük, az olaj, sajt és a fűszerek kivételével a többi hozzávalót is hozzáadjuk. Az egészet pürésítjük, majd alacsony fokozaton lassan hozzáadagoljuk az olajat. A végén hozzáreszeljük a sajtot és ízlés szerint fűszerezzük a chilivel, valamint sóval és borssal. Fogyasztható azonnal, de jól záródó üvegben, olajjal felöntve, hűtőszekrényben kb. 2 hétig tárolható. Előfordulhat, hogy a krém megfelelő állaga valamivel több olajat is igényel. Ha tárolni kívánjuk, feltétlenül zároljuk a krém tetejét egy réteg olajjal. Toastkenyér helyett fenyőmaggal is elkészíthetjük a krémet. A csípős paprikakrém lehet mártogatós, de ideális szendvicsekhez, sült zöldségekhez és húsokhoz is. Magában, friss kenyérrel (pl. crostini feltétként) is nagyon finom. Ebben az esetben tálalhatjuk parmezánforgácsokkal és friss bazsalikommal.

41 GOMBÁS MELEGSZENDVICSKRÉM 50 dkg gomba 1 nagy fej hagyma (lehet lilahagyma is) kis olaj 1 kávéskanál pirospaprika 1 kávéskanál ételízesítő 1 csipet feketebors 1 csipet borsikafű 1 tojás 1 evőkanál tejföl vagy 1 evőkanál natúr vajkrém A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megpároljuk, hozzáadunk pirospaprikát, majd a megtisztított, apróra darabolt gombát, átforgatjuk, megszórjuk ételízesítővel, és addig pároljuk, míg csak kevés lé marad rajta. Ekkor hozzáadunk kevés őrölt feketeborsot és egy csipet borsikafüvet, és ráöntünk egy felvert tojást. Kevergetve átsütjük, lekapcsoljuk, félrehúzzuk, majd belekeverjük a tejfölt vagy a vajkrémet. Amint elkészült, máris kenhető a kenyérszeletekre, tetejére reszelt sajt, és mehet a sütőbe!

42 CUKKINIKRÉM 2 db cukkini 1 teskanál só 2 dl tejföl 2 ek. mustár Karikákra vágjuk a cukkinit, besózzuk, majd kisütjük olajban, aztán lecsöpögtetjük a kis szeleteket, majd belerakjuk egy nagyobb tálba, és botmixerrel pépesre zúzzuk őket. Ezután beletesszük a tejfölt, egy kevés mustárt (1-2 evőkanál), só, bors, majd hűtőben lehűtjük, és fogyasztható. Használhatjuk mártogatósként, kenyérre kenve, vagy joghurttal hígítva mártásként.

43 FOKHAGYMÁS SAJTKRÉM 5 dkg tejszínes krémsajt 5 dkg juhsajt 5 dkg vaj 3 gerezd fokhagyma ízlés szerint só Az összes hozzávalót a zúzott fokhagymával addig keverjük, amíg egynemű, habos massza nem lesz belőle. Lehűtjük, és szendvicskenyérre kenjük. Vacsorára meleg pirítósra kenve nagyon finom. Sonkacsíkokat is tehetünk a sajtkrémmel megkent pirítósra.

44 MANDULÁS-ZELLERES KRÉMSAJT 30 dkg krémsajt 1 dl kefír 12 dkg zeller 1 szál zellerlevél 5 dkg mandula 1/2 csokor metélőhagyma ízlés szerint szerecsendió Megtisztítjuk a zellert és finomra lereszeljük. A zellerlevelet apróra vágjuk, a mandulát ledaráljuk. Simára keverjük a krémsajtot a kefírrel, beleteszszük a mandulát, sózzuk és szerecsendióval ízesítjük. Jól összekeverjük, és lehűtjük. A lehűtött krémet kenyérszeletekre kenjük és megszórjuk felaprított metélőhagymával.

Gyümölcsös ötletek Receptek lekvárkészítéshez

Gyümölcsös ötletek Receptek lekvárkészítéshez Az élet édesen teljes Gyümölcsös ötletek Receptek lekvárkészítéshez Az élet édesen teljes Gyümölcsös és ízletes? Mi sem egyszerűbb! A Koronás Befőzőcukorral készült lekvárok elkészítése gyors és egyszerű.

Részletesebben

Curry Grillkolbász 210 g (tekert):

Curry Grillkolbász 210 g (tekert): Curry Grillkolbász 210 g (tekert): India csodás íz világát rejti a termék. A curry, mint fűszerkeverék alap-íz Indiában. Összetevői: gyömbér, római kömény, koriander, sáfrány, fahéj. Tájegységenként az

Részletesebben

R eceptek, tippek lekvárkészítéshez

R eceptek, tippek lekvárkészítéshez R eceptek, tippek lekvárkészítéshez #azenlekvarom Alkosd meg percek alatt a saját világodat, úgy lesz igazi azenlekvarom! ~2~ koronascukor.hu koronascukor 1,5 kg sárgabarack (mag nélkül) 50 dkg Koronás

Részletesebben

R eceptek, tippek lekvárkészítéshez

R eceptek, tippek lekvárkészítéshez R eceptek, tippek lekvárkészítéshez 1,5 kg sárgabarack (mag nélkül) 2 db vaníliarúd kikapart magjai 2 cm gyömbér reszelve Vaníliás-gyömbéres sárgabaracklekvár A gyömbér egzotikus íze miatt tökéletes ételek

Részletesebben

Lekvár gyorsan, stílusosan

Lekvár gyorsan, stílusosan Lekvár gyorsan, stílusosan azenlekvarom.hu Nyereményjáték, receptek, tippek, ingyenesen letölthető alkalmazás és még sok meglepetés a legfinomabb lekvárokhoz! Az élet édesen teljes azenlekvarom.hu Nyerjen

Részletesebben

Menüjavaslatok. Vacsorára

Menüjavaslatok. Vacsorára Menüjavaslatok Vacsorára Főtt tojás Főtt tojás 4 db tojás 1000 g friss spenót 300 ml 10%-os tejszín 60 g liszt 30 ml napraforgó olaj 4 gerezd fokhagyma 5 g petrezselyemzöld 2 g őrölt bors 1 l víz 1 db

Részletesebben

Rakott padlizsán - Mussaka. Hozzávalók: 4 padlizsán, só, olívaolaj a sütéshez, 10 dkg barnarizs, 40 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma,

Rakott padlizsán - Mussaka. Hozzávalók: 4 padlizsán, só, olívaolaj a sütéshez, 10 dkg barnarizs, 40 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma, Rakott padlizsán - Mussaka 4 padlizsán, olívaolaj a sütéshez, 10 dkg barnarizs, 40 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál aprított petrezselyem, 1/2 dl olívaolaj, 3 gerezd fokhagyma, bors, 2 evőkanál

Részletesebben

Boróka konyhája. Saláták. Citromfüves aromás vitaminos saláta. Kapros cukkíni saláta

Boróka konyhája. Saláták. Citromfüves aromás vitaminos saláta. Kapros cukkíni saláta Boróka konyhája Saláták... 1 Citromfüves aromás vitaminos saláta... 1 Kapros cukkíni saláta... 1 Joghurtos, zelleres, kapros káposzta saláta... 2 Bazsalikomos tofu saláta... 2 Áfonyasaláta... 3 Tárkonyos

Részletesebben

Gomba- és salátavariációk. a ajánlásával

Gomba- és salátavariációk. a ajánlásával Gomba- és salátavariációk a ajánlásával Garnélás gombasaláta 1000 g Bio-Fungi 500 g tisztított garnélarák 1 db közepes méretű ananász 1 csokor koriander 2-3 db citrom leve 2-3 gerezd fokhagyma olívaolaj,

Részletesebben

Lekvár és Szörp R eceptek. Az otthon az a hely, ahol otthon érzem magam.

Lekvár és Szörp R eceptek. Az otthon az a hely, ahol otthon érzem magam. Lekvár és Szörp R eceptek Az otthon az a hely, ahol otthon érzem magam. 1 kg kezeletlen héjú narancs 2-3 ág menta 1 kg Koronás Szirupcukor 3/4 liter víz A mentát nem csak fűszernövényként lehet használni,

Részletesebben

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Akkor jó egy recept, ha az első alkalommal már ráérzel az étel tökéletes elkészítésére. 1 Borsófőzelék főtt tojással (4 adag) 600g mirelit zöldborsó 1ek olívaolaj

Részletesebben

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Akkor jó egy recept, ha az első alkalommal már ráérzel az étel tökéletes elkészítésére. 1 Chilis bab (3 adag) 1 ek olívaolaj 150g vöröshagyma 400g darált pulykacomb

Részletesebben

LEVESEK Zöldborsó leves Hozzávalók Gombaleves Hozzávalók Erőleves Hozzávalók Olasz zöldségleves Hozzávalók Zöldséges burgonyapüré leves Hozzávalók

LEVESEK Zöldborsó leves Hozzávalók Gombaleves Hozzávalók Erőleves Hozzávalók Olasz zöldségleves Hozzávalók Zöldséges burgonyapüré leves Hozzávalók LEVESEK Zöldborsó leves Hozzávalók: ½ sárgarépa, ¼ petrezselyemgyökér, ¼ zellergumó, 1 kisebb burgonya, 1.5 dkg zöldborsó, 1 kiskanál olaj, ¼ csokor petrezselyemzöld, 3 dl zöldséglé, só, bors. A zöldségeket,

Részletesebben

Könnyu receptek Kevesebb koleszterin

Könnyu receptek Kevesebb koleszterin Könnyu receptek Kevesebb koleszterin Könnyu receptek Kevesebb koleszterin Az egészséges táplálkozás nem jelent éhezést! És azt sem jelenti, hogy le kell mondania a hagyományos ételekről és édességekről.

Részletesebben

Böjti receptek. Gombás zöldbabragu: (Elkészítési idő: 60 perc) Köles juhsajtos zöldbabbal: (Elkészítési idő: 70 perc)

Böjti receptek. Gombás zöldbabragu: (Elkészítési idő: 60 perc) Köles juhsajtos zöldbabbal: (Elkészítési idő: 70 perc) Böjti receptek Gombás zöldbabragu: (Elkészítési idő: 60 perc) 25 dkg zöldbab 1dl olaj 15 dkg gomba 1 gerezd fokhagyma 5dkg paradicsompüré 1 mokkáskanál só késhegynyi erősen csípős pirospaprika A megtisztított,

Részletesebben

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Akkor jó egy recept, ha az első alkalommal már ráérzel az étel tökéletes elkészítésére. 1 Csirkemell rizottó (4 adag) 400g csirkemell 125g barna rizs (1 zacskó)

Részletesebben

Brokkolis sajtkrém. Sonkával sajttal töltött hústekercs. Erdei gyümölcslé. Elkészítése:

Brokkolis sajtkrém. Sonkával sajttal töltött hústekercs. Erdei gyümölcslé. Elkészítése: Bambi bölcsőde Brokkolis sajtkrém Hozzávalók: 25 dkg brokkoli (mirelit vagy friss) 15 dkg reszelt trappista sajt 1 dl forralt tej őrölt szerecsendió, esetleg fokhagyma Elkészítése: A brokkolit megpároljuk,

Részletesebben

Veganz Pink Smoothie. Elkészítés: Egy turmixgépbe tesszük a hozzávalókat, és kb. 2 percig alaposan összeturmixoljuk.

Veganz Pink Smoothie. Elkészítés: Egy turmixgépbe tesszük a hozzávalókat, és kb. 2 percig alaposan összeturmixoljuk. RECEPTEK Veganz Pink Smoothie Hozzávalók: 2 db érett biobanán 3 dl Veganz bio rizsital 2 ek. Veganz Smoothie bioalappor zöldborsófehérjével és gojibogyóval Elkészítés: Egy turmixgépbe tesszük a hozzávalókat,

Részletesebben

Gyümölcs minden alkalomra!

Gyümölcs minden alkalomra! Minden gyümölcsnek megvan a maga ideje A lekvárfôzés idôszaka hagyományosan a nyárhoz kötôdik. Ilyenkor megjelennek szemünk elôtt a hatalmas befôzô üstök, a rengeteg, magozásra váró gyümölcs, elôkerülnek

Részletesebben

ANTIPASTI. Hazavinni & kipróbálni. Olasz előételek házilag. marche-restaurants.com

ANTIPASTI. Hazavinni & kipróbálni. Olasz előételek házilag. marche-restaurants.com ANTIPASTI Olasz előételek házilag Hazavinni & kipróbálni marche-restaurants.com (Töltött gomba) Funghi ripieni 200 g óriás csiperke, barna vagy fehér 10 g petrezselyemzöld 1 friss tojás 25 g zsemlemorzsa

Részletesebben

páclé (bármely Alap-páclé

páclé (bármely Alap-páclé A vadak pácolása A vadak húsa sötét, mert elejtés után nem tudnak kivérezni. A vadak húsa száraz, rostos, ezért előkészítése is több munkát és különleges gondosságot igényel. Ezért e húsoknál pácolást

Részletesebben

Hozzávalók: 0,5kg rizs víz só pirospaprika bors éteízesítő zöldborsó

Hozzávalók: 0,5kg rizs víz só pirospaprika bors éteízesítő zöldborsó Krumplipüré 1 kg krumpli, hámozva, kockára vágva víz a krumpli megfőzéséhez ízlés szerint 3 dkg vaj 2 deci tejföl 1 egész tojás A krumplit fazékba tesszük, és leöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.

Részletesebben

2015 RECEPTFÜZET 1. Írta Orosz Mihály

2015 RECEPTFÜZET 1. Írta Orosz Mihály 2015 RECEPTFÜZET 1 Írta Orosz Mihály Medvehagymás fűszervaj» 15 dkg vaj» 15-17 szál medvehagyma és bors» chili pehely» 1 gerezd fokhagyma» 2 ek. Aprított petrezselyemzöld A medvehagymát felaprítom, s hozzákeverem

Részletesebben

2016/06/09 07:52 1/18 Recept

2016/06/09 07:52 1/18 Recept 2016/06/09 07:52 1/18 Recept < Főoldal Recept Főétel Vegyes maradék 50 dkg babcsíra 15 dkg hús (disznó, marha, csirke) 1 teáskanál (finoman) paradicsompüré hagyma fokhagyma olívaolaj teáskanál méz 2 evőkanál

Részletesebben

2. A minőség mindenek felett

2. A minőség mindenek felett Minden családban nagy fejtörést okoz az ünnepi menü. A főzés és az előkészítés meghitt hangulata csak a reklámokban köszön vissza, a valóságban a háziasszonyok sokszor túlvásárolják magukat, nem hagynak

Részletesebben

Szakmai beszámoló Mediterrán Nyíltnap

Szakmai beszámoló Mediterrán Nyíltnap Szakmai beszámoló Mediterrán Nyíltnap 2018. november 05. Eger, Vallon u. 2. Egri Balassi Bálint Általános Iskola Tinódi Sebestyén Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagiskolája. Rendezvény célja: - egészséges

Részletesebben

Előszó. Jó főzést mindenkinek! Móni és Márió

Előszó. Jó főzést mindenkinek! Móni és Márió Előszó Éveken át jártuk a világot, gyűjtöttük az információkat, hogy egyre mélyebbre merülhessünk az egészséges táplálkozás rejtelmeibe. Magyarországra hazatérve időnként azt tapasztaltuk, hogy az egészséges

Részletesebben

Szénhidrát. Zsír. Fehérje. 104,6 Kcal Energia

Szénhidrát. Zsír. Fehérje. 104,6 Kcal Energia Gourmet_Box_dobozmatrica_100x247.indd 1 26/11/14 15:40 L KC A 521 C P E R ÉSZ 12 T T K A AL sütőtökpürér e tálalva, sü lt céklával irkemelltlve, s c i s a y n Ta kel tö zöldfűszerek ELKÉSZÍTÉSI JAVASLAT:

Részletesebben

Étrend gluténmentesen, tejmentesen, cukormentesen

Étrend gluténmentesen, tejmentesen, cukormentesen Étrend gluténmentesen, tejmentesen, cukormentesen Reggeli: Sárgarépás tojáskrém kenyérrel Elkészítési leírás: A tojás(oka)t keményre főzzük, majd alaposan kihűtjük. Ezután majonézzel, ízlés szerint mustárral,

Részletesebben

A nyúlhús egészséges és finom! Ön kóstolta már? Próbálja ki grillezve is! TERMÉKTANÁCS

A nyúlhús egészséges és finom! Ön kóstolta már? Próbálja ki grillezve is! TERMÉKTANÁCS A nyúlhús egészséges és finom! Ön kóstolta már? Próbálja ki grillezve is! TERMÉKTANÁCS Kedves Fogyasztó! A magyar lakosság egy fôre jutó nyúlhúsfogyasztása messze elmarad a nagy konyhakultúrájú országokétól.

Részletesebben

Homoktövis sorbet krém karamellellel szolgált ropogós kecskesajttal

Homoktövis sorbet krém karamellellel szolgált ropogós kecskesajttal Homoktövis sorbet krém karamellellel szolgált ropogós kecskesajttal Hozzávalók Sorbet krém 6 dl homoktövis velő 1 dl homoktövis lekvár 0,6 dl prosorbet Karamell 6 ek. cukor 2 dl Homoktövis velő Ropogós

Részletesebben

........ HU SÜTŐ RECEPTKÖNYV

........ HU SÜTŐ RECEPTKÖNYV ...... HU SÜTŐ RECEPTKÖNYV 2 www.electrolux.com AUTOMATIKUS PROGRAMOK Program száma Program neve 1 MARHA HÁTSZÍN 2 SERTÉS ROSTON 3 CSIRKE EGÉSZBEN 4 PIZZA 5 MUFFIN 6 QUICHE LORRAINE 7 FEHÉR KENYÉR 8 BURGONYAFELFÚJT

Részletesebben

TÖKÖS ÉTELRECEPTEK. Igal Városért Egyesület gyűjteménye

TÖKÖS ÉTELRECEPTEK. Igal Városért Egyesület gyűjteménye TÖKÖS ÉTELRECEPTEK Igal Városért Egyesület gyűjteménye 2014 Tökös- mákos muffin: 20 dkg liszt, 22 dkg cukor, 0,5 tk sütőpor, 0,5 tk szódabikarbóna, 0,5 tk só, 0,5 tk őrölt fahéj, 2 tojás, 2 étolaj, 1 db

Részletesebben

Receptkönyv DEÁK 2011/2012

Receptkönyv DEÁK 2011/2012 Receptkönyv DEÁK 2011/2012 E l ő s z ó A Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola 2012. június 12-én Egészségnapot tartott. Ennek keretében minden osztály bemutatta az általa

Részletesebben

1300 kcal minta étrend

1300 kcal minta étrend Reggeli Tízórai Ebéd Uzsonna Vacsora Összesen Étel 1 adag (4) Fehérjés zabkása 150g Uborka 150g Paprika 150g Paradicsom 1db (52g) Főt tojás 100g Főtt rizs (zsír és olaj nélkül) 100g Sült csirkemell 200g

Részletesebben

MINTA MENÜ (A bevásárló listát a receptek után találod.)

MINTA MENÜ (A bevásárló listát a receptek után találod.) MINTA MENÜ (A bevásárló listát a receptek után találod.) Kolbászos tészta brokkolival Adag: 4 főre Elkészítési idő: 25 perc 40 dkg tészta (penne, masni) 1 kis fej brokkoli, kis rózsákra szedve 20 dkg száraz

Részletesebben

Szívmelengető italok téli időszakra marche-restaurants.com

Szívmelengető italok téli időszakra marche-restaurants.com HOT DRINKS Szívmelengető italok téli időszakra marche-restaurants.com Hazavinni & kipróbálni Aromás teák Narancs-menta-tea Hozzávalók 1 teáspohárhoz: V narancs 3-4 friss mentalevél 250 ml víz 1 ek mentaszirup

Részletesebben

Kedves Olvasó! ZSIDEK LÁSZLÓ. gasztronómiai szakértô

Kedves Olvasó! ZSIDEK LÁSZLÓ. gasztronómiai szakértô Kedves Olvasó! Ugye Önnel is többször elôfordult már, hogy munka után szinte beesett a konyhába és gyorsan valami finomat kellett összedobni vacsorára a családnak?! Ehhez azonban elôször be kell vásárolni,

Részletesebben

1500 Kcal ás mintaétrend

1500 Kcal ás mintaétrend 1500 Kcal ás mintaétrend 1. R: 2dl tej 1,5%-os 1db zsemle margarin 10g (light: 35% zsírtartalmú, vagy még alacsonyabb) csirkemell felvágott 1 vékony szelet paradicsom, paprika, vagy más az idénynek megfelelő

Részletesebben

CB2200 MIXER FŐZŐ FUNKCIÓVAL RECEPTKÖNYV

CB2200 MIXER FŐZŐ FUNKCIÓVAL RECEPTKÖNYV CB2200 MIXER FŐZŐ FUNKCIÓVAL RECEPTKÖNYV TURMIX CB2200 FŐZŐ FUNKCIÓVAL OLDAL TARTALOM 6-17 LEVESEK 18-25 SZÓSZOK & PESZTOK 26-27 GUACAMOLE & LEKVÁR ELŐSZÓ FUNKCIÓK Kedves vásárló! Köszönjük, hogy a CB2200-as

Részletesebben

Hencsey Roland mesterszakács receptjei

Hencsey Roland mesterszakács receptjei 1 2 1. alkalom Minestrone leves Könnyű ugyanakkor tartalmas olasz zöldségleves elkészítése egyszerű, de mint minden nagy odafigyelést igényel 0,15 kg császárszalonna kockára vágva 0,2 kg sárgarépa batonokra

Részletesebben

Péksütemény kakaóval. Szalámis kenyér. Tejleves tésztával Sült csirkecomb párolt zöldséggel Mirinda szelet. Pizza krémes meleg szendvics

Péksütemény kakaóval. Szalámis kenyér. Tejleves tésztával Sült csirkecomb párolt zöldséggel Mirinda szelet. Pizza krémes meleg szendvics Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli Nutellás kenyér tejjel Szalámis kenyér Péksütemény kakaóval Lekváros kenyér Pirítós kenyér teával Ebéd Palóc gulyás Szilvás gombóc Tejleves tésztával Sült csirkecomb

Részletesebben

Sajtos csirkesaláta Hozzávalók: 50 dkg csirkemellfilé 25 dkg paradicsom 10 dkg jégsaláta 5 dkg sajt sült csirke fűszerkeverék

Sajtos csirkesaláta Hozzávalók: 50 dkg csirkemellfilé 25 dkg paradicsom 10 dkg jégsaláta 5 dkg sajt sült csirke fűszerkeverék 30-90 napos szétválasztó diéta A kúra alapvetően négy napos periódusokra osztott, aszerint, hogy milyen tápanyagot fogyaszthatunk az egyes napokon. Étkezésünket fehérje, keményítő, szénhidrát és gyümölcsnapok

Részletesebben

Sörvacsora receptek a Soproni Démontól

Sörvacsora receptek a Soproni Démontól Sörvacsora receptek a Soproni Démontól Szilvakrémleves sörös ropogóssal Hozzávalók 4 főre: Leves - 300 g aszalt szilva - 200 ml Soproni Szilva Démon - 40 g liszt - 50 g cukor - 1 ek vaj - 2 db egész fahéjrúd

Részletesebben

Mazsolás libanyak. Márton-napi napi lúd

Mazsolás libanyak. Márton-napi napi lúd Magyaros libamáj 50 dkg libamáj 15 dkg libazsír 6 dkg liszt 2 fej vöröshagyma 4 cső zöldpaprika 3 darab paradicsom 15 dkg csípős kolbász 4 kisebb szelet szalonna (bőrös) A felaprított hagymát dinszteljük

Részletesebben

Házi tartósítási eljárások. A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg.

Házi tartósítási eljárások. A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg. Házi tartósítási eljárások A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg. Cél egészséges, kis energiaigényű, változatos Téli élelmiszer biztosítása Amit szeretnénk

Részletesebben

1. FEJEZET RÉTEGEZZ ÉS DOBOZOLJ! LAKTATÓ SALÁTÁK

1. FEJEZET RÉTEGEZZ ÉS DOBOZOLJ! LAKTATÓ SALÁTÁK 1. FEJEZET RÉTEGEZZ ÉS DOBOZOLJ! LAKTATÓ SALÁTÁK 18 19 20 A munkahelyi ebédek világában mostanában nagyon divatosak az üvegekbe, dobozokba rétegezett saláták. Hogy ne csak csomagoláskor, hanem fogyasztáskor

Részletesebben

Közzétette: (https://www.flagmagazin.hu)

Közzétette:  (https://www.flagmagazin.hu) 2010 december 07. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Give 1/5 Give 2/5 Mérték Give 3/5 Give 4/5 Give 5/5 A karácsony és az utána következő napok okot adnak a bulizásra. A jeges bólék a hangulatot

Részletesebben

10 gyors és olcsó szendvicskrém

10 gyors és olcsó szendvicskrém 10 gyors és olcsó szendvicskrém Miért készítsünk szendvicskrémet? Mert a házilag készített szendvicskrémek olcsók. Az újdonság élményét hozzák a készen vásárolt kenyérrevalók között. Új ízeket varázsolnak

Részletesebben

FONTOS TUDNIVALÓK: Ne főzd! Ne fagyaszd! Ne várj vele! Mértékkel adagold! Ne hámozd!

FONTOS TUDNIVALÓK: Ne főzd! Ne fagyaszd! Ne várj vele! Mértékkel adagold! Ne hámozd! 1/17 FONTOS TUDNIVALÓK: Ne főzd! Ne fagyaszd! Ne várj vele! Mértékkel adagold! Ne hámozd! Mosd meg! A kész ételre reszeld rá! Édességekben is kipróbálhatod! 2/17 Hozzávalók: Szarvasgombás fűszervaj 1 cs

Részletesebben

Merena Mónika. Kedvenc sütemény receptjeim

Merena Mónika. Kedvenc sütemény receptjeim Merena Mónika Kedvenc sütemény receptjeim Gyors meggyes joghurtos sütemény 4 tojás, 1 pohár gyümölcsjoghurt, 1 joghurtos pohár olaj, 2 joghurtos pohár kristálycukor, 3 joghurtos pohár finomliszt, 1 csomag

Részletesebben

Gyümölcsös kalandozások a világ körül

Gyümölcsös kalandozások a világ körül A legjobb recept: Gyümölcsös kalandozások a világ körül A minôség a legjobb recept. 35. számú receptgyûjtemény Befozes_receptfuzet_35-oldal.indd 1 29.5.2008 15:29:52 Befozes_receptfuzet_35-oldal.indd 2

Részletesebben

Élj egészségtudatosan, készíts egészséges ételeket

Élj egészségtudatosan, készíts egészséges ételeket Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) 363-63-53 e-mail: down@downalapitvany.hu Élj egészségtudatosan, készíts egészséges ételeket Tanulj meg főzni egyszerűen,

Részletesebben

Csokis kókusztej. Hozzávalók a csokis kókusztejhez: 1 l natúr kókusztej (lásd előző recept) 1 ek. kókuszkrém 2 ek. kókuszos csokoládékrém

Csokis kókusztej. Hozzávalók a csokis kókusztejhez: 1 l natúr kókusztej (lásd előző recept) 1 ek. kókuszkrém 2 ek. kókuszos csokoládékrém Tartalom Bemutatkozás 5 Előszó 8 Nyers növényi étrend vagy teljes értékű növényi táplálkozás? 9 Hogyan történik ez a hétköznapokban? 15 A teljes értékű növényi táplálkozás lelki oldalról 16 Lúgosítás...

Részletesebben

Húsvéti sonkás muffin. Hozzávalók 12 főre

Húsvéti sonkás muffin. Hozzávalók 12 főre Húsvéti sonkás muffin Hozzávalók 12 főre Búza finomliszt 200g Teljes kiőrlésű liszt 100g Füstölt főtt sonka 200g Burgonya 150g Olaj 1 evőkanál Tojás 1 db Póréhagyma 60g Zöldpaprika 60g Élesztő 1 csomag

Részletesebben

RECEPTEK KERTI PARTIKHOZ

RECEPTEK KERTI PARTIKHOZ RECEPTEK KERTI PARTIKHOZ 2016 GREFAU WEBÁRUHÁZ Tartalomjegyzék Bográcsban... 2 Pincepörkölt... 2 Borsópörkölt bográcsban... 3 Harcsa pörkölt... 4 Grillezve... 5 Grillezett padlizsán... 5 Grillezett gomba...

Részletesebben

Használja egészséggel!

Használja egészséggel! Mindent eperrel! Receptsorozatunkkal segítséget szeretnénk adni a minden és ünnepnapok megédesítésére! Használja egészséggel! FONTOS!!! A shake-et mindig mixerrel vagy konyhai robotgéppel készítsük! Naponta

Részletesebben

Világimanap 2010. Kamerun Receptek

Világimanap 2010. Kamerun Receptek Világimanap 2010. Kamerun Receptek Banánkenyér 1-3/4 csésze liszt 1 csésze cukor 1 tk. szódabikarbóna 2 felvert tojás 1 tk. sütıpor 3 közepesen érett banán pürévé nyomva 2 evıkanál margarin csipet só Elkészítés:

Részletesebben

Receptötletek. a friss és sütésre kész tésztákhoz. Egyszerű, gyorsan elkészíthető recptek! Nr. 6

Receptötletek. a friss és sütésre kész tésztákhoz. Egyszerű, gyorsan elkészíthető recptek! Nr. 6 Receptötletek a friss és sütésre kész tésztákhoz Egyszerű, gyorsan elkészíthető recptek! Nr. 6 Friss tészták Tante Fannytól A valaha legjobb, ahogy ma is szeretjük. Frissen sütjük, és sajnos, mindig rögtön

Részletesebben

Hagyományos zöldségleves Hozzávalók 112,5 g felaprított zöldségmix (burgonya, vöröshagyma, sárgarépa, zeller stb.) 12,5 g vaj 15 g liszt

Hagyományos zöldségleves Hozzávalók 112,5 g felaprított zöldségmix (burgonya, vöröshagyma, sárgarépa, zeller stb.) 12,5 g vaj 15 g liszt RECEPTEK FŐZŐEDÉNYHEZ RECEPTEK FŐZŐEDÉNYHEZ Próbálja ki receptötleteinket! Amennyiben az elkészítési időt több mint egy órával meghosszabbítja, az befolyásolhatja az étel ízét. Természetesen bizonyos határokon

Részletesebben

Törtcsokoládés muffin

Törtcsokoládés muffin Törtcsokoládés muffin 300 g fi nomliszt, 3 és fél kk sütôporral elkeverve 55 g porcukor 190 g fehércsokoládé, darabokra vágva 100 g tört grillázsos csokoládé 1 tojás, könnyedén felverve 60 g olvasztott

Részletesebben

Fitness Lunch március 2015.

Fitness Lunch március 2015. S. Kovács Ádám, világbanok sportoló Fitness Lunch - 2015. március Az előző két hónap ha rendesen végig csináltad akkor kiváló alapokat nyújtott. Itt az idő, hogy komolyabban vegyük saját magunkat és bízzunk

Részletesebben

Grillételek (2010 August 03, Tuesday) - Munkatársunktól

Grillételek (2010 August 03, Tuesday) - Munkatársunktól Grillételek (2010 August 03, Tuesday) - Munkatársunktól A hagyományos szalonnasütés és nyársalás helyett (vagy mellett) manapság a grillezés a nyári szezon egyik leghangulatosabb programja. Nos, íme sok-sok

Részletesebben

Képes szakácskönyv erdélyi ételekből

Képes szakácskönyv erdélyi ételekből Képes szakácskönyv erdélyi ételekből Képes szakácskönyv erdélyi ételekből Készítette: Szabó Mária 2012. Tartalomjegyzék Erdélyi rakott káposzta... 4 Erdélyi borsos tokány... 6 Juhtúrós puliszka /Mamaliga/...

Részletesebben

Karácsonyi receptek Bede Róbert mesterszakácstól

Karácsonyi receptek Bede Róbert mesterszakácstól Karácsonyi receptek Bede Róbert mesterszakácstól Idei karácsonyi ínycsiklandozó menünket Bede Róbert mesterszakács készítette el. A hozzávalókat megtaláljátok áruházunkban és aktuális gasztronómiai katalógusunkban:

Részletesebben

Kreatív karácsonyi menük konyhatündéreknek

Kreatív karácsonyi menük konyhatündéreknek A recepteket írta: Ganter Klári hivatásos konyhatündér az otthoni főzés szakértője 9+1 Karácsonyi menü azoknak, akik szeretnek időt pénzt energiát spórolni, de nem engednek a kreativitásból 1 A karácsony

Részletesebben

Beszélgessünk kicsit a vajkrémek ízesítéséről.

Beszélgessünk kicsit a vajkrémek ízesítéséről. Beszélgessünk kicsit a vajkrémek ízesítéséről. Mostanra már jó pár ízesítőt kipróbáltam, van tapasztalat:-) Készítsünk főzött vajkrémet, olasz, svájci, francia. Nagyon jól ízesíthetőek, folyékony ízesítőkkel

Részletesebben

A legjobb ha felkészülsz az ünnepekre.

A legjobb ha felkészülsz az ünnepekre. AamsddmFrafa Mama minden évben készített ilyen mézeskalácsot, több száz darabot, tojásfehérjébe kevert porcukorral kicirkalmazva, mákkal, kókusszal, több színű cukorgyönggyel díszítve. (...) A lényeg viszont

Részletesebben

RECEPTFÜZET II. VII. BALATONFÖLDVÁRI TÉRZENE FESZTIVÁL 2012. JÚLIUS 4-7. A RENDEZVÉNY ALKALMÁVAL A TÉRSÉG ÍZEI BEMUTATÁSAKÉNT ELKÉSZÍTETT ÉTELEK:

RECEPTFÜZET II. VII. BALATONFÖLDVÁRI TÉRZENE FESZTIVÁL 2012. JÚLIUS 4-7. A RENDEZVÉNY ALKALMÁVAL A TÉRSÉG ÍZEI BEMUTATÁSAKÉNT ELKÉSZÍTETT ÉTELEK: VII. BALATONFÖLDVÁRI TÉRZENE FESZTIVÁL 2012. JÚLIUS 4-7. A RENDEZVÉNY ALKALMÁVAL A TÉRSÉG ÍZEI BEMUTATÁSAKÉNT ELKÉSZÍTETT ÉTELEK: 1. BÁLVÁNYOSI BABGULYÁS FANTÁZIA 2. KőRÖSHEGYI BÖLLÉRMÁJ 3. SZÁRSZÓI LACIPECSENYE

Részletesebben

Egyél céklát (akár) minden nap!

Egyél céklát (akár) minden nap! 1 Egyél céklát (akár) minden nap! A receptek alatt találtok egy rövid ismertetőt a cékla jótékony hatásairól: Almás céklasaláta 60 dkg cékla, 3-4 db kisebb alma, 1 vöröshagyma, 2 kanál citromlé, 1 evőkanálnyi

Részletesebben

Recept ajánlataink Aszalt szilvás rétes Böjtös zsidó rétes Burgonyás túrós rétes Debreceni gesztenyés béles

Recept ajánlataink Aszalt szilvás rétes Böjtös zsidó rétes Burgonyás túrós rétes Debreceni gesztenyés béles Aszalt szilvás rétes Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 15 dkg zabpehely, 20 dkg aszalt szilva, 3 dl rostos szilvalé, 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 4 evőkanál olaj, ízlés szerint méz (ne legyen nagyon édes),

Részletesebben

Menü - 1800 kcal. 2. Hét

Menü - 1800 kcal. 2. Hét Menü - 1800 kcal Tudnivalók a diétáról: Energiaérték: 1800 kcal Protein tartalom: a napi energia-bevitel 20-%-a, ami 81-90 grammnak felel meg Zsírtartalom: a napi energia-bevitel 30%-a, ami 60 grammnak

Részletesebben

MedWay Diet Shake variációk: ötletek saját ízkombinációkra

MedWay Diet Shake variációk: ötletek saját ízkombinációkra MedWay Diet Shake variációk: ötletek saját ízkombinációkra Ha vágysz a változatosságra, mutatok néhány lehetőséget, amivel új ízt alkothatsz. Próbálj ki minél többet! Így készítsd el a saját ízkombinációd

Részletesebben

Magyarország étele 2018.

Magyarország étele 2018. Magyarország étele 2018. Belfegor: Makói hagymás velővel töltött, paprikásmártásos szűzlabda, hajdina ropogóssal 1. lépés Velőtöltelék elkészítése A makói vöröshagymát finomra vágjuk, kevés zsiradékon

Részletesebben

Babareceptek 6 hónapos kortól

Babareceptek 6 hónapos kortól Anyatejes spenót 2 marék spenótlevél (vagy 5-6 kis adag fagyasztott leveles spenót) 2 ek olívaolaj 2 ek kukoricaliszt 150 ml anyatej Jó- ha friss spenótból dolgozunk: a spenótot megmossuk, a levelek ereit

Részletesebben

Inkább a szárnyasok húsát kedveljük, miért ne lehetne abból is gulyást készteni? Kipróbáltuk, ízlett.

Inkább a szárnyasok húsát kedveljük, miért ne lehetne abból is gulyást készteni? Kipróbáltuk, ízlett. Az alábbi receptjeinknek megvan a saját történetük Leves Inkább a szárnyasok húsát kedveljük, miért ne lehetne abból is gulyást készteni? Kipróbáltuk, ízlett. Csirkegulyás - ½ csirkemell-filé - 1 kisfej

Részletesebben

- Zsuzsi - - Ramóna -

- Zsuzsi - - Ramóna - Fahéjas-almás zabpehely szelet répával - Zsuzsi - 1 bögre (2,5 dl) zabpehely 3 ek méz vagy xilit 1 tk őrölt fahéj 1 rúd vanília pár csepp vaníliás aroma 1 db nagyobb alma 1 db nagyobb, vagy 2 kisebb sárgarépa

Részletesebben

CURRYS-ZÖLDSÉGLEVES PAPRIKAKOCKÁVAL

CURRYS-ZÖLDSÉGLEVES PAPRIKAKOCKÁVAL CURRYS-ZÖLDSÉGLEVES PAPRIKAKOCKÁVAL» 2 személyre -15 perc 1/2 db paprika 1 ek olívaolaj 1 ek currypor Vágd kockára a paprikát és süsd olajban 3 percig. Azután önts hozzá 300 ml sovány tejet. A maradék

Részletesebben

SÉFKÉnt. abban, hogy a. burgonyapüré. íze. a legfontosabb... viszont a sokoldalú felhasználásra is szükség van

SÉFKÉnt. abban, hogy a. burgonyapüré. íze. a legfontosabb... viszont a sokoldalú felhasználásra is szükség van SÉFKÉnt egyetértünk abban, hogy a burgonyapüré íze a legfontosabb... viszont a sokoldalú felhasználásra is szükség van nagyszerű íz és nagyfokú hatékonyság 65 adag* *1 adag: 30 g pehely = 215 g kész burgonyapüré

Részletesebben

Fűszerkeverékek gasztro árlista Kiszerelés: 1, 0 kg Érvényes: 2014 április 01-től visszavonásig

Fűszerkeverékek gasztro árlista Kiszerelés: 1, 0 kg Érvényes: 2014 április 01-től visszavonásig Argentin Steak Gascogne Steak Pecsenye-grillsteak Pecsenye-grillsteak sómentes Steak Steakbors egész Steakbors roppantott Schweizersteak dekor Szuper GrillCsirke Szuper GrillSertés Fűszerkeverékek gasztro

Részletesebben

R e c e p t o l d a l. h u Húsvéti recept ajánló

R e c e p t o l d a l. h u Húsvéti recept ajánló Receptoldal.hu Húsvéti recept ajánló Baconnal és Cheddarral töltött tojás - 12 tojás - 1/2 csésze majonéz - 4 szelet bacon - 2 evőkanál finomra reszelt cheddar sajt - 1 evőkanál mustár - só,bors A tojásokat

Részletesebben

Amur kompérágyáson, lórban sütve, frissen készített savanyúsággal Mátranovák

Amur kompérágyáson, lórban sütve, frissen készített savanyúsággal Mátranovák I70 Amur kompérágyáson, lórban sütve, frissen készített savanyúsággal Mátranovák ÍZÔRZÔK Hozzávalók: másfél kg tisztított amur 10 dkg füstölt kenyérszalonna 10 dkg fôtt császárszalonna szeletben 2 nagyobb,

Részletesebben

DUOSO modell: BG-F-2313

DUOSO modell: BG-F-2313 DUOSO modell: BG-F-2313 Használati útmutató HU Tisztelt Vásárló! Köszönjük, hogy megvásárolta termékünket. Üzembe helyezés előtt olvassa el a használati útmutatót, és őrizze meg későbbi áttekintésre is.

Részletesebben

GILLER AKUPUNKTÚRA. Diétás napló. GillerAkupunktura_DIETASNAPLO_3V_210X120mm_5mmkifuto.indd 1 2013.02.27. 0:26:12

GILLER AKUPUNKTÚRA. Diétás napló. GillerAkupunktura_DIETASNAPLO_3V_210X120mm_5mmkifuto.indd 1 2013.02.27. 0:26:12 GILLER AKUPUNKTÚRA Diétás napló GillerAkupunktura_DIETASNAPLO_3V_210X120mm_5mmkifuto.indd 1 2013.02.27. 0:26:12 GillerAkupunktura_DIETASNAPLO_3V_210X120mm_5mmkifuto.indd 2 2013.02.27. 0:26:12 GillerAkupunktura_DIETASNAPLO_3V_210X120mm_5mmkifuto.indd

Részletesebben

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Akkor jó egy recept, ha az első alkalommal már ráérzel az étel tökéletes elkészítésére. 1 Csirkemell rizottó (4 adag) 400g csirkemell 125g barna rizs (1 zacskó)

Részletesebben

A Drótpostagalamb recepttára 202. könyv Paradicsomos receptek. A Drótpostagalamb recepttára 202. könyv. Klemi 202. 1

A Drótpostagalamb recepttára 202. könyv Paradicsomos receptek. A Drótpostagalamb recepttára 202. könyv. Klemi 202. 1 A Drótpostagalamb recepttára 202. könyv Klemi 202. 1 Tartalomjegyzék...1 Levesek...6 Fűszeres hideg paradicsomleves...6 Fűszeres paradicsomleves...6 Habart paradicsomleves...6 Hideg tejszínes paradicsomleves...6

Részletesebben

Receptötletek. Friss gondolat. Finomat ad.

Receptötletek. Friss gondolat. Finomat ad. Receptötletek a friss, sütésre kész tésztákhoz. Friss gondolat. Finomat ad. Friss tészták - friss ötletekkel töltve! Friss és sokoldalú Minden évben elérkezik az idő, amikor újra megsüthetjük kedvenc karácsonyi

Részletesebben

Menü - 1500 kcal. 3. Hét

Menü - 1500 kcal. 3. Hét Menü - 1500 kcal Tudnivalók a diétáról: Energiaérték: 1500 kcal Protein tartalom: a napi energia-bevitel 20-25%-a, ami 75-93 grammnak felel meg Zsírtartalom: a napi energia-bevitel 30%-a, ami 50 grammnak

Részletesebben

NATUR KRÉMEK RECEPTEKKEL. Bio szeretetből

NATUR KRÉMEK RECEPTEKKEL. Bio szeretetből NATUR KRÉMEK RECEPTEKKEL Bio szeretetből A csonthéjban rejlenek az egészséges magok. Natur krémek, mint energiacsomagok Ellenállhatatlan ízek, extra adag egészség. A dió és mogyorófélékből készült krémek

Részletesebben

Digitális szakácskönyv recept videókkal

Digitális szakácskönyv recept videókkal Digitális szakácskönyv recept videókkal Üdvözlünk az Electrolux digitális szakácskönyvének oldalain! Ha kulináris élményeket keresel, jó helyen jársz. A következő oldalakon megmutatjuk, hogyan lehet a

Részletesebben

Győri, répcementi és sokorói receptek gyűjteménye. Káposztaleves

Győri, répcementi és sokorói receptek gyűjteménye. Káposztaleves Győri, répcementi és sokorói receptek gyűjteménye Káposztaleves 1 füstölt csülök, vagy 30 dkg főzőkolbász ½ kg savanyú káposzta 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma 2 evőkanál olaj 1 evőkanál liszt pirospaprika

Részletesebben

Sonkakészítő hőmérővel. *kizárólag sonkakészítés Termék száma: 420866

Sonkakészítő hőmérővel. *kizárólag sonkakészítés Termék száma: 420866 Sonkakészítő hőmérővel *kizárólag sonkakészítés Termék száma: 420866 Jelmagyarázat www.tescoma.com/video/420866 PRESTO sonkakészítő hőmérővel Tulajdonságok A PRESTO sonkakészítő kiváló eszköz a házi

Részletesebben

83 mézes recept. az egészség megőrzésére

83 mézes recept. az egészség megőrzésére 83 mézes recept az egészség megőrzésére Az ásványianyag-szükséglet kielégítését segítő receptek Zöldségkoktél Hozzávalók 2 adaghoz: 1/4 l vegyes zöldséglé 200 g zsíros joghurt néhány csepp cinomlé só,

Részletesebben

Díjnyertes. A debreceni Gyermekhematológiaionkológiai Tanszéken. kezelt gyerekek kedvencei. Leukémiás Gyermekekért. A l a p í t v á n y

Díjnyertes. A debreceni Gyermekhematológiaionkológiai Tanszéken. kezelt gyerekek kedvencei. Leukémiás Gyermekekért. A l a p í t v á n y Díjnyertes Muffin receptek A debreceni Gyermekhematológiaionkológiai Tanszéken kezelt gyerekek kedvencei Leukémiás Gyermekekért A l a p í t v á n y Tudjuk, mi kell egy mosolyhoz. Kedves Sütögető Barátunk!

Részletesebben

Reggeli. Reggelik. 0-30g szénhidrát-tartalomig

Reggeli. Reggelik. 0-30g szénhidrát-tartalomig Reggeli Reggelik 0-30g szénhidrát-tartalomig Zöldséges túrókrém Hozzávalók 4 adaghoz: 25 dkg tehéntúró, 10 dkg kígyóuborka, 5 dkg piros kaliforniai paprika, 10 dkg retek, 10 dkg natúr joghurt, só, frissen

Részletesebben

Burgonyalepény. pizza módra - sajttal !"#$%&'#()*"+$,-)./)01

Burgonyalepény. pizza módra - sajttal !#$%&'#()*+$,-)./)01 Burgonyalepény pizza módra - sajttal burgonyalepény db 10 paradicsom konzerv kg 0,15 fehér hagyma kg 0,1 fokhagyma kg 0,04 oregano kg 0,01 sajt kg 0,2 vaj kg 0,05 olívaolaj l 0,04 márványsajt kg 0,1 só,

Részletesebben

Karácsonyi italok. Hozzávalók: Elkészítés: Mézes tojás flip

Karácsonyi italok. Hozzávalók: Elkészítés: Mézes tojás flip Karácsonyi italok Likőrös-kávés forró csoki 1 dl tej (60 kcal) 3 kocka meggylikőrrel töltött csokoládé (kb. 2 dkg = 100 kcal) 1 csomag csokis cappucinopor (4 g = kb. 20 kcal) tejszínhab (1 evőkanál = kb.

Részletesebben

SOLIER CAFE IV.RECEPTGYŰJTEMÉNY

SOLIER CAFE IV.RECEPTGYŰJTEMÉNY SOLIER CAFE IV.RECEPTGYŰJTEMÉNY FODOR SÁNDOR CHEF MOLNÁR FERENC CUKRÁSZ CHEF SZOLJÁR CSABA ÜZLETVEZETŐ 2009. Ropogós sajtkosárka, juhsajt habbal. Juhsajt hab: kg tejszín 0,30 juhsajt 0,10 fehérbors A tejszínt

Részletesebben

A VÁSÁRLÁSHOZ NE FELEJTS EL BEVÁSÁRLÓLISTÁT VINNI! A lista segíteni fog abban, hogy mindig a szezonális, olcsóbb zöldségeket és gyümölcsöket válaszd.

A VÁSÁRLÁSHOZ NE FELEJTS EL BEVÁSÁRLÓLISTÁT VINNI! A lista segíteni fog abban, hogy mindig a szezonális, olcsóbb zöldségeket és gyümölcsöket válaszd. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 JANUÁR BURGONYA NARANCS OLÍVÁS, FŰSZERES SAJTKOCKÁK NARANCCSAL 20 g köményes sajt, 10 g feta sajt, 20 g mozzarella sajt, 30 g narancs, kevés olívaolaj, friss bazsalikom, oregánó

Részletesebben

Táplálkozási tanácsok gyomorgyűrű beültetést követően

Táplálkozási tanácsok gyomorgyűrű beültetést követően Táplálkozási tanácsok gyomorgyűrű beültetést követően Műtétet követő 1. nap: TEA ÉS VÍZ Igyon lassan, kis kortyokban Várjon 1-2 percet a kortyok között; Egyszerre soha ne igyon többet 1 dlnél Csakis szénsavmentes

Részletesebben