VERSAPRO PROGRAM HASZNÁLATA. Göllei Attila Pannon Egyetem Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék november 5.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VERSAPRO PROGRAM HASZNÁLATA. Göllei Attila 2009. Pannon Egyetem Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék 2009. november 5."

Átírás

1 A VersaPro program használata 1 A VERSAPRO PROGRAM HASZNÁLATA Göllei Attila 2009 Pannon Egyetem Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék november 5.

2 A VersaPro program használata 2 1. A VersaPro indítása, és felülete: A VersaPro-t a Start Menüből, vagy az asztalról tudjuk megnyitni. Új mappa létrehozása: File New Folder : mappa név megadása Tovább: üres mappa kiválasztása (Empty Folder) Befejezés Ezután az alábbi ablak jelenik meg: A Könyvtár listában találhatóak meg a létrehozott mappák és fájlok. A program írása, szerkesztése a Program szerkesztőben lehetséges. A Funkció csoportok menüből lehet kiválasztani az egyéb alkalmazásokat, mint például adatmozgatás, timer, stb. A Változó deklarációs táblában láthatóak a kiosztott memóriacímek, és változó típusok.

3 A VersaPro program használata 3 2. Kapcsolódás a PLC-hez Az első program megírása előtt meg kell adni a szoftver számára a használt PLC típusát. Telepítés után ezt elég egyszer megtennünk, a beállítás a számítógép és/vagy a PLC leállítása/újraindítása után is megmarad. A PLC típusának megadása a következőképpen történik: Megnyitjuk a HWC-t az ikonjára kattintva, vagy a menüből a View Hardware Configuration választásával. Ha megnyitottuk a HWC-t akkor a File Convert to paranccsal kiválaszthatjuk az általunk használt PLC típust (VersaMax, VersaMax Nano/Micro stb). A megjelenő modul rajzára a jobb egérgombbal kattintva a megjelenő menüből kiválasztjuk a Replace Module parancsot, és itt kiválaszthatjuk a megfelelő modul típusát. A beállítások elmentése után kilépünk a HWC-ből. A PC és a PLC közötti kapcsolat létrehozásához kattintsunk a Connect ikonra. Ha sikeres volt a kapcsolódás, akkor a legalsó sorban megjelenik a futás engedélyezése, vagy tiltása, a kapcsolódás állapota, a futási idő, stb. A PC és PLC közti kapcsolatot minden PC és/vagy PLC kikapcsolás/újraindítás után szükséges megtennünk, különben nem tudjuk a programot áttölteni a vezérlőbe. A kapcsolat megszakítása a Disconnect paranccsal lehetséges. 3. Program írása, és áttöltése a PLC-be A VersaPro programmal kétféle programozási mód lehetséges: Utasítás listás programozási mód Létrahálózatos programozási mód

4 A VersaPro program használata 4 A továbbiakban a létrahálózatos programozási módot ismertetjük. A program írásához az alábbi be és kimeneteket használhatjuk: Bemeneti feltételek: : munka érintkező (alapesetben nyitott) : nyugalmi érintkező (alapesetben zárt) Kimeneti utasítások: : alapesetben nyitott kimenet : alapesetben zárt kimenet : pozitív változásra záródó kimenet : negatív változásra záródó kimenet : kimenet beírása : kimenet törlése A Program szerkesztőre úgy lehet elemet helyezni, hogy az ikonjára kattintunk a bal egérgombbal, majd ezután a tábla azon pontjára, ahova az elemet helyezni szeretnénk. Az elhelyezett elemet elnevezhetjük, és hozzá változót rendelhetünk, ha mutató állásban duplán kattintunk a bal egérgombbal az elem rajzára. A név, típus, hossz és cím megjelenik a Változó deklarációs táblában. A változók címei lehetnek: - %I %I0... : bemenetek - %Q %Q0... : kimenetek - %M %M0... : belső változók - %T %T0... : ideiglenes változók - %R %R0... : regiszter címek (Más változó címek is lehetnek, például analóg be/kimenetek %AI, %AQ, stb.) A Timer-ek használata: Háromféle Timer-t tudunk használni: Meghúzásra késleltetett (ON-DELAY) Elengedésre késleltetett (OFF-DELAY) Normál időzítő (TIMER)

5 A VersaPro program használata 5 Az időzítők időalapja szintén háromféle lehet: Tizedmásodperc (TENTHS) Századmásodperc (HUNDHS) Ezredmásodperc (THOUS) A kiválasztott Timer rajzára duplán kattintva adhatunk meg egy változó nevet, és egy regiszter címet, ahova a Timer az aktuális állapotát tárolni fogja. A PV paraméter egy konstans, mellyel az időzítési időt lehet megadni. Például tizedmásodperces időalap esetén a PV=80, t=8 másodperces időalapot jelent. (A Timerek címzése a %R %R0... paraméterekkel történik. Több Timer használata esetén célszerű a regisztercímeket nem közvetlen egymás mellé elhelyezni, mert a program futását bizonytalanná teheti. Például ha az egyik Timer címe %R00001, akkor a következő Timer címe ne %R00002 legyen, hanem %R00005, a következőé %R00009, és így tovább.) A elkészített programot a PLC-be a következőképpen tudjuk áttölteni: Kattintsunk a PLC Store to PLC menüpontra. Ekkor megkezdődik a program átvitele a vezérlőbe. Ezután a szoftver tájékoztatást ad a program áttöltésének sikerességéről. Ha sikeresen átkerült a program a PLC-be, akkor a futtatáshoz kattintsunk a RUN ikonra. (Egyes PLC-ken van mechanikus futás engedélyező kapcsoló, ezt RUN állásba kell átkapcsolni.) A program leállításához kattintsunk a Stop ikonra. Megjegyzés: Minden programmódosítás után szükséges elvégezni a Store to PLC parancsot, hogy a változások átkerüljenek a PLC-be!

6 A VersaPro program használata 6 4. Néhány példaprogram

7 A VersaPro program használata 7

8 A VersaPro program használata 8 5. Szubrutin írása és használata Új szubrutin létrehozása: File New Subroutine Ladder választással vagy a New Block ikonra kattintva. A megjelenő ablakban lehet megadni a szubrutin nevét és egyéb tulajdonságait. A könyvtár listához hozzáadódik az új alprogram (szubrutin) és megkezdhetjük a program írását. Példaként az alábbiakban egy fúrógép pneumatikus mozgató egységének működését mutatjuk be. Ha a fúrógép indító jelet kap (%I00012) akkor a mágnesesen kapcsolható pneumatikus szelep átvált és a fúrót kitolja. Ha a fúró kiért, az érzékelő (%I00013) bekapcsol és visszaváltja a szelepet, a fúró alaphelyzetbe áll. A kész szubrutint a Call ikonra majd a Program szerkesztő megfelelő helyére kattintva tudjuk felhasználni.

9 A VersaPro program használata 9 Az ábrán látható példában egy indítójel (%I00010) bekapcsolása után átvált az elektropneumatikus szelep és a munkahenger betolja a munkadarabot a fúró alá. Ezután indul az előbb ismertetett fúrási művelet, melyet a szubrutin tartalmaz. 6. A laborban használt PLC rendszer A laborban használt PLC FANUC VersaMax típusú. A számítógéppel Ethernet kapcsolattal kommunikál. A PLC-hez 10 db 3/2-es rugós visszatérítésű elektromágneses vezérlésű útváltón keresztül kapcsolódik az 5db pneumatikus henger, hengerenként két-két útváltóval. Az első számú henger folytással is rendelkezik. A hengerek közül (fentről lefelé) az első, a harmadik, és a negyedik rendelkezik induktív végállás-kapcsolókkal. A végállás kapcsolók a PLC bemeneteire kapcsolódnak, az útváltók elektromágneses vezérlői pedig a PLC kimeneteire csatlakoznak. További két induktív érzékelő csatlakozik a PLC I7-es, és I9-es bemeneteire.

10 A VersaPro program használata 10 A rendszer felépítése az alábbi ábrán látható:

11 A VersaPro program használata 11 A rendszer felépítését kihasználva vegyünk két példát: 1.példa: Készítsünk 3 bites digitális számlálót 3db henger felhasználásával. A feladat megoldásához az első, a harmadik, és a negyedik hengert használjuk fel, hiszen ezek véghelyzetéről adnak információt az érzékelők. Az első henger legyen a legkisebb helyiérték, a negyedik a legnagyobb. A henger behúzott állapota képviseli a logikai nullát, kitolt állapota pedig a logikai egyet. A feladat megoldásában a nyomonkövethetőség céljából 2 másodperces számlálókat is használunk. Megoldás:

12 A VersaPro program használata 12

13 A VersaPro program használata 13

14 A VersaPro program használata 14 A program futtatása előtt nem szükséges a hengerek decimális nullára állítása, mert a program az érzékelők segítségével bármely állapotot képes észlelni. Tegyük fel, hogy a program indításakor az összes henger logikai egyes, azaz kitolt állapotban van. Ekkor az 1, 3, és 5 számú érzékelők aktívak, vagyis decimális 7 állapotban vagyunk. A programban ezen állapot után a decimális nulla következik 2 másodperc idő elteltével, amelyet a Q1, Q3, és Q5 SET-re állításával, és Q2, Q4, Q6 RESET-re állításával érünk el. (Program utolsó sora.) Ekkor a hengerek a decimális 0 értékét veszik fel, vagyis a 2, 4, és 6 érzékelők aktívak. A program most a Q2-t SET-re, a Q1-et RESET-re állítja, és megtörténik a decimális 1 felvétele. A decimális 1 felvételével az 1, 4, 6 érzékelők válnak aktívvá. Két másodperc eltelte után a program SET-re állítja a Q1 és Q4 kimenetet, RESET-re a Q2, és Q3 kimenetet. Ezzel megtörténik a decimális 2 felvétele A program tehát egy felfelé számláló digitális számlálót valósít meg. 2.példa: A második példában egy ragasztó prés működését szimuláljuk. A prés a nyomógombként használt I7-es, és I9-es induktív érzékelővel indítható. Biztonsági okokból a prés csak akkor indul el, ha mindkét nyomógombot legalább fél másodpercig nyomjuk (kétkezes indítás). A futószalagon érkező munkadarabokat (A és B) először a 3. henger fixálja, majd utána az 1. henger kimozdul, és 5 másodpercig szorítja össze a munkadarabokat. Ez alatt az idő alatt történik meg a ragasztás (az alábbi ábra ezt az állapotot ábrázolja). Az 5 másodperc letelte után az 1.-, és 3. henger visszahúzódik, majd a futószalag tovább mozdítja a már összeragasztott munkadarabokat. Végül a 4. henger a készterméket a dobozba tolja. Ezután a program leáll. A következő munkadarab ragasztásához az I7, és I9-es nyomógombot újra meg kell nyomni.

15 A VersaPro program használata 15

16 A VersaPro program használata 16 Megoldás:

17 A VersaPro program használata 17 A program leírása: Az I7-es, és I9-es érzékelők alaphelyzetben zártak, ezért alkalmaztunk bontó érintkezőket. A R00001 jelzésű időzítő fél másodperc után jelet ad a kimenetére, ezzel a program elindul. A három henger behúzott állapotát az I2, I4, I6 érzékelő érzékeli. Az M00001-et az előzőekben a program indításával aktívra állítottuk, az M00002 pedig alaphelyzetben zárt, tehát az időzítő jelet kap. Három másodperc elteltével az első, és a harmadik henger kimozdul, vagyis megkezdődik a ragasztás. A ragasztás öt másodpercig tart, majd ezután az első, és a harmadik henger visszafut. Most ugyanaz az állapot áll fenn, mint a program indításakor, vagyis mindhárom henger behúzott állapotban van. Az M00002 jelzésű merker SET-re állításával a program második sorát letiltjuk, a negyedik, valamint az ötödik sort pedig engedélyezzük, így érjük el azt, hogy a program ne ugorjon vissza a második sorra. Ekkor három másodperc elteltével a negyedik henger kimozdul, beletolja a munkadarabot a dobozba, majd egy másodperc múlva visszatér alaphelyzetbe. Ezzel az M00002 jelzésű merkert RESET-re állítja, vagyis a második sor lesz engedélyezett, a negyedik, ötödik pedig tiltott. 7. Pneumatikai alapfogalmak a) Pneumatikus motorok : A sűrített levegő energiáját alakítják át mechanikai munkává. Megkülönböztetünk :

18 A VersaPro program használata 18 Sűrített levegő nyomását hasznosító térfogat-kiszorítás elvén működő dugattyús motorokat (léghengereket). Az áramló levegő mozgási energiáját hasznosító pneumatikus motorokat (ütőhengereket). Lineáris pneumatikus motorok: (léghengerek, munkahengerek) A léghengerek olyan dugattyús motorok, amelyek a sűrített levegő statikus energiáját egyenes vonalú mozgás létrehozásával alakítják át mechanikai munkává. Fajtái: Egyoldali működésű (rugós) léghengerek Kétoldali működésű léghengerek Egyoldali működésű (rugós) hengerek: A dugattyúra csak az egyik oldalról hat a sűrített levegő nyomása. Ebből adódik, hogy csak az egyik mozgásirányban képesek munkát végezni. A dugattyú visszatérítő ereje a legtöbb esetben rugóerő, de lehet külső erő (pl. súlyerő) is. A beépített rugó miatt ezek a hengerek csak kis lökethosszal készülnek. A rugó lehet a pozitív vagy a negatív kamrában. Kétoldali működésű léghengerek: A kétoldali működtetésű hengerek mindkét irányban képesek munkavégzésre. Fajtái: Tandem (2 db kettős működésű munkahengerből áll, így az erő megduplázódik) Többállású (két vagy több kettős működésű hengerből áll) Ütő (az erő fokozására a sebességnövekedést használja ki) Szalag (pl. csiszológép) Forgató (45, 90, 160, 290, 720 fokos is lehet) Egyedi kivitelű.

19 A VersaPro program használata 19 Alapvető részei: 1. hengercső 2.dugattyú 3.dugattyúrúd 4.elsőfedél 5.hátsófedél b) Szelepek: Pneumatikus rendszerekben a vezérlés feladatait a szelepek látják el. Szelepekkel határozzuk meg az egyes végrehajtó szervek mozgásának irányát, sebességét, hatóerejét, működési sorrendjét stb. Szelepek funkció szerinti csoportosítása : Útszelepek (útváltók) Zárószelepek Nyomásirányítók (nyomásszelepek) Áramirányítók (áramlásirányítók, áramlásszelepek) Elzárószelepek. Útszelepek: Olyan vezérlőeleme, amelyek a sűrített levegő áramlásának kezdetét, végét és az áramlás irányát határozzák meg. Az útszelepek a szelep kapcsolási állapotát vezérlőjel hatására változtatják meg úgy, hogy különböző nyomásszintű tereket egymással összekötnek, illetve elválasztanak. Olyan készülékek, melyekben a vizsgált csatlakozó vagy zárt, vagy valamilyen irányban nyitott. Jellemzésükre két szám ismerete alapvető: az utak, és a kapcsolási helyzetek száma. A szelepút kifejezés megadja, hogy a szelepeknek hány olyan csatlakozója van, amelyet üzemszerűen összeköt, vagy elzár egymástól. Útszelepek ábrázolása:

20 A VersaPro program használata 20 A kapcsolási rajzokon a szelepeket jelképi jelölésekkel ábrázoljuk. A jelképek a szelep szerkezeti kialakításánál nem adnak útmutatást, csak a funkciót ábrázolják. A szelepek kapcsolási helyzetét négyzet ábrázolja. Az egymás mellé rajzolt négyzetek száma mutatja a szelep kapcsolóállásainak számát. A négyzetbe rajzolt vonalak a csatornákat szemléltetik, a nyilak pedig az áramlás irányát mutatják. A lezárt csatornát a négyzetmezőben keresztvonal jelöli. A szelepen belül, a csatornák összekötését pont jelöli. A csatlakozásokat (be-és elvezetés) csak alaphelyzetben jelöljük. A szelepek egyértelmű beépítése érdekében a csatlakozásokat nagy betűvel, vagy számokkal jelöljük: Kimenő csatlakozók: A,B,C 2,4,6. Energiacsatlakozás: P 1 Kilevegőzés: R,S,T.3,5,7.. Vezérlő csatlakozók: Z,X,Y 12,14,10

21 A VersaPro program használata 21 MEGNEVEZÉS ALAPHELYZET JELKÉPI JELÖLÉS 2/2 Útszelep Zárt 3/2 Útszelep Zárt 4/2 Útszelep 1 csat. nyomás alatt, másik kipufog 5/2 Útszelep 2 db kilevegőző csatlakozó 5/3 Útszelep Zárt

A pneumatika alapjai 2.

A pneumatika alapjai 2. A pneumatika alapjai. A pneumatikában alkalmazott építőelemek és működésük vezérlő elemek (szelepek) PTE PMMFK - útváltók, - áramlásszelepek, - nyomásszabályozó szelepek, - zárószelepek, - logikai elemek

Részletesebben

3. Vezérlőszelepek csoportosítása, kialakítása

3. Vezérlőszelepek csoportosítása, kialakítása 3. Vezérlőszelepek csoportosítása, kialakítása Pneumatikus vezérlőelemek A pneumatikus működtetésű végrehajtó elemek (munkahengerek, forgatóhengerek, stb.) mozgását az irány, a sebesség, az erő és a működési

Részletesebben

7. Dugattyúrudas munkahengerek

7. Dugattyúrudas munkahengerek 7. Dugattyúrudas munkahengerek Munkahengerek csoportosítása Az oktatási fejezetek legelején szó volt arról, hogy hogyan épül fel egy pneumatikus rendszer és melyek a legfontosabb elemei. Levegőelőkészítő

Részletesebben

Laborsegédlet 3. Labor

Laborsegédlet 3. Labor 1/6. oldal Logisztikai rendszerek irányítás és automatizálás technikája I. CX-Programmer: 3. Labor A CX Programmer az OMRON PLC-k programozó szoftvere. Új program megnyitásának lépései: FILE NEW Device

Részletesebben

7400 Kaposvár, Pázmány P. u. 17. OM 034164 TANMENET. Modul: 0920-06. Osztály: Heti óraszám: Hetek száma: 32. P. h.

7400 Kaposvár, Pázmány P. u. 17. OM 034164 TANMENET. Modul: 0920-06. Osztály: Heti óraszám: Hetek száma: 32. P. h. EÖTVÖS LORÁND MŰSZAKI SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 7400 Kaposvár, Pázmány P. u. 17. OM 034164 TANMENET Tantárgy: Automatizálási gyakorlat Modul: 0920-06 Osztály: Heti óraszám: 14. B 4 óra Hetek

Részletesebben

WorldSkills előválogató Mechatronika 2009. PLC feladat. 2009. március 4. - Gödöllő

WorldSkills előválogató Mechatronika 2009. PLC feladat. 2009. március 4. - Gödöllő WorldSkills előválogató Mechatronika 2009 PLC feladat 2009. március 4. - Gödöllő PLC feladat: Válogatóállomás beprogramozása Súlyozás (PLC feladatra kapható pont / összes pont): Feladatra adott maximális

Részletesebben

Mobil Partner telepítési és használati útmutató

Mobil Partner telepítési és használati útmutató Mobil Partner telepítési és használati útmutató Tartalom Kezdeti lépések... 2 Telepítés... 2 A program indítása... 6 Mobile Partner funkciói... 7 Művelet menü... 7 Kapcsolat... 7 Statisztika... 8 SMS funkciók...

Részletesebben

KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 523 01 Mechatronikus-karbantartó

Részletesebben

Folyamatirányítás labor 4. mérés Gyártósori szállítószalag modell irányítása Modicon M340 PLC-vel. Feladat leírás

Folyamatirányítás labor 4. mérés Gyártósori szállítószalag modell irányítása Modicon M340 PLC-vel. Feladat leírás Folyamatirányítás labor 4. mérés Gyártósori szállítószalag modell irányítása Modicon M340 PLC-vel Feladat leírás A mérési feladat a tanszéki laborban található, az alábbi ábrán felülnézetbl látható, gyártósori

Részletesebben

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén A CIB Internet Bankba való webes felületen keresztül történő belépés az Oracle által

Részletesebben

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Program telepítése Az abevjava_install.jar indításával telepíthető a nyomtatványkitöltő program. A program elindítása után közvetlenül az alábbi képernyő jelenik

Részletesebben

KUTATÁSI JELENTÉS. A FÉMALK Zrt. Öntött járműipari alkatrészek automatizált ellenőrzési rendszerének és eszközeinek fejlesztésére

KUTATÁSI JELENTÉS. A FÉMALK Zrt. Öntött járműipari alkatrészek automatizált ellenőrzési rendszerének és eszközeinek fejlesztésére KUTATÁSI JELENTÉS A FÉMALK Zrt. Öntött járműipari alkatrészek automatizált ellenőrzési rendszerének és eszközeinek fejlesztésére ösztöndíj pályázathoz. Készítette: Rádics János Péter Budapest 2010 1/11

Részletesebben

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra Nyomtató telepítése A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra duplán kattintva kezdeményezhetjük.

Részletesebben

Image Processor BarCode Service. Felhasználói és üzemeltetői kézikönyv

Image Processor BarCode Service. Felhasználói és üzemeltetői kézikönyv Image Processor BarCode Service Áttekintés CIP-BarCode alkalmazás a Canon Image Processor programcsomag egyik tagja. A program feladata, hogy sokoldalú eszközt biztosítson képállományok dokumentumkezelési

Részletesebben

Követővezérlés időzítőkkel

Követővezérlés időzítőkkel Követővezérlés időzítőkkel Szállítószalagok együttes vezérlése A kikapcsolás-késleltetéses időzítő tipikus alkalmazására láthatunk példát a következő feladat megoldásában, ahol a szilárd anyag feltorlódását

Részletesebben

TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása

TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása A TvNetTel Kft internetes szolgáltatásának igénybevételéhez szükséges a hálózati csatlakozás beállítása a számítógépen vagy routeren. A beállításhoz szükség van a

Részletesebben

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA 54 523 04-2015 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA Szakképesítés: 54 523 04 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet

Részletesebben

ClicXoft programtálca Leírás

ClicXoft programtálca Leírás ClicXoft programtálca Leírás Budapest 2015 Bevezetés A ClicXoft programok bár önálló programok közös technológia alapon lettek kifejlesztve. Emellett közös tulajdonságuk, hogy a hasonló funkciókhoz ugyanaz

Részletesebben

Programozott vezérlések (NGB_AU026)

Programozott vezérlések (NGB_AU026) Programozott vezérlések (NGB_AU026) SMC IPC-202A folyadékcsomagoló egység programozása Bajzek Patrik A59SUA Illés József Y6NXZA Kardos Péter EWR0PS Kelemen János G781BE Kovács Benedek E002J6 A projekt

Részletesebben

Helyi (otthoni) hálózat kialakítása (Windows rendszerben)

Helyi (otthoni) hálózat kialakítása (Windows rendszerben) Helyi (otthoni) hálózat kialakítása (Windows rendszerben) Manapság nem ritka, hogy egy-egy családban akár több számítógép is van. Van egy a gyerekeknek a tanulásra (játszásra) van egy a család felnőtt

Részletesebben

MUNKAANYAG. Bellák György László. Mechatronikai elemek. A követelménymodul megnevezése: Mechatronikai elemek gyártása, üzemeltetése, karbantartása

MUNKAANYAG. Bellák György László. Mechatronikai elemek. A követelménymodul megnevezése: Mechatronikai elemek gyártása, üzemeltetése, karbantartása Bellák György László Mechatronikai elemek A követelménymodul megnevezése: Mechatronikai elemek gyártása, üzemeltetése, karbantartása A követelménymodul száma: 0944-06 A tartalomelem azonosító száma és

Részletesebben

Segédanyag az iktatáshoz. Tartalomjegyzék

Segédanyag az  iktatáshoz. Tartalomjegyzék Segédanyag az email iktatáshoz Tartalomjegyzék I. Digitális, bejövő email iktatás... 2 II. Digitális, belső irányú email iktatása... 14 III. Kimenő email iktatása... 23 I. Digitális, bejövő email iktatás

Részletesebben

MUNKAANYAG. Karczub Béla. Pneumatikus alapkapcsolások és összetett vezérlések készítése rajzdokumentációja. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Karczub Béla. Pneumatikus alapkapcsolások és összetett vezérlések készítése rajzdokumentációja. A követelménymodul megnevezése: Karczub Béla Pneumatikus alapkapcsolások és összetett vezérlések készítése rajzdokumentációja A követelménymodul megnevezése: PLC-vezérlés A követelménymodul száma: 0907-06 A tartalomelem azonosító száma

Részletesebben

Mechatronika segédlet 1. gyakorlat

Mechatronika segédlet 1. gyakorlat Mechatronika segédlet 1. gyakorlat 2017. február 6. Tartalom Vadai Gergely, Faragó Dénes Indítás, kezelőfelület... 2 Négyzet... 4 Négyzet rajzolásának lépései abszolút koordinátákkal... 4 Kocka, 3D eszközök...

Részletesebben

A FileZilla program beállítása az első belépés alkalmával

A FileZilla program beállítása az első belépés alkalmával 6. A záróvizsga-jegyzőkönyv készítése A záróvizsga-jegyzőkönyveketa Karok többsége a jegyzőkönyvkészítésre Dr. Tánczos László által kifejlesztett Access alkalmazás használatával készíti el. A záróvizsga-jegyzőkönyv

Részletesebben

A pneumatika építőelemei 1.

A pneumatika építőelemei 1. A pneumatika építőelemei 1. A pneumatikában alkalmazott építőelemek és működésük végrehajtó elemek (munkahengerek) PTE PMMFK 1 PTE PMMFK 2 PTE PMMFK 3 Egyszeres működésű henger rugós visszatérítéssel Egyszeres

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ VÉRADÁS IDŐPONT SZERKESZTŐ (verzió: 1.2) 2013. április 1. Tartalomjegyzék 1. Telepítés és indítás... 3 2. Frissítés... 3 3. Beállítás... 4 4. Felület... 4 5. Véradó helyszínek...

Részletesebben

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet Thermo1 Graph Felhasználói segédlet A Thermo Graph program a GIPEN Thermo eszközök Windows operációs rendszeren működő grafikus monitorozó programja. A program a telepítést követően azonnal használható.

Részletesebben

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt segédlet A Szilipet programok az adatok tárolásához Firebird adatbázis szervert használnak. Hálózatos

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MGYR KERESKEDELMI ÉS IPRKMR rszágos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő KMPLEX ÍRÁSBELI FELDTSR Szakképesítés: SZVK rendelet száma: 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet Komplex írásbeli: Villamosipari és

Részletesebben

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( )

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( ) Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz (1.1.0.3) Tartalomjegyzék Bevezetés...3 1. Telepítés...3 2. Eltávolítás...4 Program használata...5 1. Kezdeti beállítások...5 2. Licenc megadása...6

Részletesebben

Yottacontrol I/O modulok beállítási segédlet

Yottacontrol I/O modulok beállítási segédlet Yottacontrol I/O modulok beállítási segédlet : +36 1 236 0427 +36 1 236 0428 Fax: +36 1 236 0430 www.dialcomp.hu dial@dialcomp.hu 1131 Budapest, Kámfor u.31. 1558 Budapest, Pf. 7 Tartalomjegyzék Bevezető...

Részletesebben

Easton420. Automata Telefon hangrögzítő. V 6.0 Telepítése Windows XP rendszerre

Easton420. Automata Telefon hangrögzítő. V 6.0 Telepítése Windows XP rendszerre Easton420 Automata Telefon hangrögzítő V 6.0 Telepítése Windows XP rendszerre A mellékelt telepítő CD-t helyezze a számítógép lemez olvasó egységbe, várja meg az automatikus indítási képernyőt. Majd válassza

Részletesebben

T Bird 2. AVR fejlesztőpanel. Használati utasítás. Gyártja: BioDigit Kft. Forgalmazza: HEStore.hu webáruház. BioDigit Kft, 2012. Minden jog fenntartva

T Bird 2. AVR fejlesztőpanel. Használati utasítás. Gyártja: BioDigit Kft. Forgalmazza: HEStore.hu webáruház. BioDigit Kft, 2012. Minden jog fenntartva T Bird 2 AVR fejlesztőpanel Használati utasítás Gyártja: BioDigit Kft Forgalmazza: HEStore.hu webáruház BioDigit Kft, 2012 Minden jog fenntartva Főbb tulajdonságok ATMEL AVR Atmega128 típusú mikrovezérlő

Részletesebben

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak.

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. Mappakezelés WINDOWS-7 A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. A PC legnagyobb mappája, amely az összes többi mappát is magában foglalja,

Részletesebben

PLC Versenyfeladat. XIV. Országos Irányítástechnikai Programozó Verseny Budapest, március Összeállította az EvoPro Kft.

PLC Versenyfeladat. XIV. Országos Irányítástechnikai Programozó Verseny Budapest, március Összeállította az EvoPro Kft. PLC Versenyfeladat XIV. Országos Irányítástechnikai Programozó Verseny Budapest, 2008. március 19-21. Összeállította az EvoPro Kft. Általános bemutatás A feladatban szereplő eszköz egy 8x8 képpontos LED-mátrix

Részletesebben

1. A berendezés programozása

1. A berendezés programozása 1. A berendezés programozása Az OMRON ZEN programozható relék programozása a relé előlapján elhelyezett nyomógombok segítségével végezhető el. 1. ábra ZEN vezérlő előlapja és a kezelő gombok Ha a beállítások

Részletesebben

WIFI elérés beállítása Windows XP tanúsítvánnyal

WIFI elérés beállítása Windows XP tanúsítvánnyal WIFI elérés beállítása Windows XP tanúsítvánnyal Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakközépiskola és Általános Művelődési Központ Készítette: Jászberényi József, 2011 1/24 A PÁGISZ WIFI hálózathoz kétféle

Részletesebben

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet Lakóház tervezés ADT 3.3-al Segédlet A lakóház tervezési gyakorlathoz főleg a Tervezés és a Dokumentáció menüket fogjuk használni az AutoDesk Architectural Desktop programból. A program centiméterben dolgozik!!!

Részletesebben

VIDUE RXP2S220. Üzembe helyezési útmutató

VIDUE RXP2S220. Üzembe helyezési útmutató VIDUE RXP2S220 Üzembe helyezési útmutató TARTALOMJEGYZÉK PROGRAMOZÁS... 3 JELLEMZŐK... 3 A MONOSTABIL FUNKCIÓ PROGRAMOZÁSA... 3 AZ IDŐZÍTÉS FUNKCIÓ PROGRAMOZÁSA AZ ELSŐ CSATORNÁN... 4 AZ IDŐZÍTÉS FUNKCIÓ

Részletesebben

Oktatás. WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken. SZTE Egyetemi Számítóközpont

Oktatás. WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken. SZTE Egyetemi Számítóközpont Oktatás WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken SZTE Egyetemi Számítóközpont WLAN kapcsolat beállítása 1 Tartalom Windows XP... 2 Tanúsítvány telepítése... 2 WPA2 védett

Részletesebben

Funkciók: Kétkörös, 3 vezetékes ütésérzékelő. (Gyenge ütés 9 figyelmeztető csipogás, erős behatás 30 másodperc szirénázás) Központizár vezérlő

Funkciók: Kétkörös, 3 vezetékes ütésérzékelő. (Gyenge ütés 9 figyelmeztető csipogás, erős behatás 30 másodperc szirénázás) Központizár vezérlő Funkciók: Kétkörös, 3 vezetékes ütésérzékelő. (Gyenge ütés 9 figyelmeztető csipogás, erős behatás 30 másodperc szirénázás) Központizár vezérlő kimenet (külső CPL relé nélkül) Állandó távirányított Zárás/Nyitás

Részletesebben

PERREKUP DxxTx - HDK10 Rekuperátor vezérlő Használati Utasítás

PERREKUP DxxTx - HDK10 Rekuperátor vezérlő Használati Utasítás PERREKUP DxxTx - HDK10 Rekuperátor vezérlő Használati Utasítás Permanent Kft ver.20130502 Műszaki adatok Hálózati feszültség 220-240V AC / 50Hz Működési hőmérséklettartomány -30 ~ +65 C Maximális relatív

Részletesebben

SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ GIRODIRECT SZOLGÁLTATÁST IGÉNYBEVEVŐ ÜGYFELEKENEK Verzió: v1.04 Dátum: 2018. január 5. Készítette: A jelen dokumentum tartalma szerzői jogi védelem alatt áll, a mű

Részletesebben

Digitális fényképezőgép Szoftver útmutató

Digitális fényképezőgép Szoftver útmutató EPSON Digitális fényképezőgép / Digitális fényképezőgép Szoftver útmutató Minden jog fenntartva. Jelen kézikönyv a SEIKO EPSON CORPORATION előzetes írásbeli engedélye nélkül sem részben sem egészben nem

Részletesebben

Választás /Program gomb Forgató gomb Start/ Stop gomb

Választás /Program gomb Forgató gomb Start/ Stop gomb Kezelési útmutató akkumulátoros (12V) automata elektronikához A készülék használata Időzítés Ciklus 1. 2 Választás /Program gomb Forgató gomb Start/ Stop gomb Az akkumulátor csatlakozók megfelelő polaritással

Részletesebben

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon:

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: 1. Belépés a szerkesztőfelületre A következő webcímre belépve - http://www.zalaegerszeg.hu/licoms/login - megjelenik a szerkesztőfelület beléptető ablaka,

Részletesebben

Dinnyeválogató v2.0. Típus: Dinnyeválogató v2.0 Program: Dinnye2 Gyártási év: 2011 Sorozatszám: 001-1-

Dinnyeválogató v2.0. Típus: Dinnyeválogató v2.0 Program: Dinnye2 Gyártási év: 2011 Sorozatszám: 001-1- Dinnyeválogató v2.0 Típus: Dinnyeválogató v2.0 Program: Dinnye2 Gyártási év: 2011 Sorozatszám: 001-1- Omron K3HB-VLC elektronika illesztése mérlegcellához I. A HBM PW10A/50 mérlegcella csatlakoztatása

Részletesebben

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA 54 523 01 0000 00 00-2013 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA Szakképesítés: 54 523 01 0000 00 00 SZVK rendelet száma: Modulok: 0919-06/2

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Mechatronikai technikus szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 523 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

Házi feladat. 1. ábra. Mh1 Adagoló henger. Vákum E12 F I O M 2 0 1 2 E10. Mh4 Emelő henger E11 M O I F O. Tolólap E14 E13 E2 E3 E4 F I O M 2 0.

Házi feladat. 1. ábra. Mh1 Adagoló henger. Vákum E12 F I O M 2 0 1 2 E10. Mh4 Emelő henger E11 M O I F O. Tolólap E14 E13 E2 E3 E4 F I O M 2 0. Házi feladat Adott az. ábrán látható korongválogató berendezés. A csőtárba betárolt 6 db korongon lentről fölfele a felirat olvasható kétszer. Ekkor a vályú üres. A feladat az, hogy a korongok kitárolása

Részletesebben

A számítógépes adatgyűjtő program használata

A számítógépes adatgyűjtő program használata A számítógépes adatgyűjtő program használata I. Bekapcsolás 1. Az elosztó szekrényen lévő főkapcsoló felkapcsolásával helyezzük a Sütő berendezést feszültség alá! 2. Vezérlés be feliratú nyomógombot ütközésig

Részletesebben

APB mini PLC és SH-300 univerzális kijelző Általános használati útmutató

APB mini PLC és SH-300 univerzális kijelző Általános használati útmutató APB mini PLC és SH-300 univerzális kijelző Általános használati útmutató Fizikai összeköttetési lehetőségek: RS232 APB-232 RS485 A APB-EXPMC B SH-300 program beállítások: Kiválasztjuk a megfelelő PLC-t.

Részletesebben

SQL Backup and FTP. A program telepítésének menete. A szoftvert a következő weboldalról ingyenesen tölthető le: https://sqlbackupandftp.

SQL Backup and FTP. A program telepítésének menete. A szoftvert a következő weboldalról ingyenesen tölthető le: https://sqlbackupandftp. SQL Backup and FTP A szoftvert a következő weboldalról ingyenesen tölthető le: https://sqlbackupandftp.com/ A program telepítésének menete A telepítő elindítása után megjelenő képernyő a Next > gomb megnyomásával

Részletesebben

Akciók, diavetítés. 1. ábra Akciógombok. A lap két regiszterfülből áll, ezek a Kattintásra és az Áthaladáskor. Nézzük meg először az elsőt!

Akciók, diavetítés. 1. ábra Akciógombok. A lap két regiszterfülből áll, ezek a Kattintásra és az Áthaladáskor. Nézzük meg először az elsőt! Akciók Az akciógombok alkalmazásával beállíthatjuk, hogy az objektumra kattintva végrehajtsa a hozzárendelt hiperhivatkozást. Jól láttuk, hogy az objektumokhoz, diákhoz rendelhettünk akciókat, de az akciógombokkal

Részletesebben

Digitális ki-bemenetek kezelése, bitszintű műveletek

Digitális ki-bemenetek kezelése, bitszintű műveletek 4. Laborgyakorlat Digitális ki-bemenetek kezelése, bitszintű műveletek A gyakorlat célja A gyakorlat során a digitális ki-bemenetek kezelését vizsgáljuk, ezek programozását létralogika és STL programozási

Részletesebben

Alternatív kapcsolás. Feladat

Alternatív kapcsolás. Feladat Alternatív kapcsolás Az épületvilágítási áramkörök közül igen elterjedt az a megoldás, amikor egy világító készüléket két különböző helyről lehet működésbe hozni, illetve kikapcsolni. Ha a világítás működik,

Részletesebben

5. Útszelepek ábrázolása, jelölése szimbólumokkal

5. Útszelepek ábrázolása, jelölése szimbólumokkal 5. Útszelepek ábrázolása, jelölése szimbólumokkal Útszelepek ábrázolása Az útszelepek egységes ábrázolását a DIN ISO 1219 szabványban rögzítették. A szabvány célja az egységes ábrázolásmód, amely alapján

Részletesebben

POSZEIDON dokumentáció (1.2)

POSZEIDON dokumentáció (1.2) POSZEIDON dokumentáció (1.2) Bevezetés a Poszeidon rendszer használatába I. TELEPÍTÉS Poszeidon alkalmazás letölthető: www.sze.hu/poszeidon/poszeidon.exe Lépések: FUTTATÁS / (FUTTATÁS) / TOVÁBB / TOVÁBB

Részletesebben

Programozható irányító berendezések és szenzorrendszerek. Az ipari irányítástechnika gyakorlati eszközei Végrehajtók, beavatkozók

Programozható irányító berendezések és szenzorrendszerek. Az ipari irányítástechnika gyakorlati eszközei Végrehajtók, beavatkozók Programozható irányító berendezések és szenzorrendszerek Szabályozási kör hatásvázlata Az ipari irányítástechnika gyakorlati eszközei Végrehajtók, beavatkozók X a : alapjel X v : végrehajtójel X m : módosított

Részletesebben

CADcat. Bevezetés a program főbb funkcióiba

CADcat. Bevezetés a program főbb funkcióiba CADcat. Bevezetés a program főbb funkcióiba Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...2 1 Telepítési útmutató...3 2 Alkatrész kiválasztása (példa: DIN 912, M5x30, 8.8, fémtiszta)...5 2.1 1. lehetőség: Az alkatrészek

Részletesebben

2) Tervezzen Stibitz kód szerint működő, aszinkron decimális előre számlálót! A megvalósításához

2) Tervezzen Stibitz kód szerint működő, aszinkron decimális előre számlálót! A megvalósításához XIII. szekvenciális hálózatok tervezése ) Tervezzen digitális órához, aszinkron bináris előre számláló ciklus rövidítésével, 6-os számlálót! megvalósításához negatív élvezérelt T típusú tárolót és NN kaput

Részletesebben

Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez

Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez 1. OKM 2007 FIT-JELENTÉS ASZTALI HÁTTÉRALKALMAZÁS telepítése 2. Adobe Acrobat Reader telepítése 3. Adobe SVG Viewer plugin telepítése Internet Explorerhez

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA 5 52 0 Automatikai technikus MAGYAR KERESKEDELMI IPARKAMARA rszágos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő KMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSR MEGLDÁSA Szakképesítés: 5 52 0 Automatikai technikus SZVK rendelet száma:

Részletesebben

4. Pneumatikus útszelepek működése

4. Pneumatikus útszelepek működése 4. Pneumatikus útszelepek működése Elektromos, direkt vezérlésű szelepek működése A közvetlen, vagy direkt vezérlésű útszelepek szerkezeti kialakításuk szerint - jellemzően - ülékes szelepek, ahol a szeleptányér

Részletesebben

Laborgyakorlat Logikai áramkörök számítógéppel segített tervezése (CAD)

Laborgyakorlat Logikai áramkörök számítógéppel segített tervezése (CAD) Laborgyakorlat Logikai áramkörök számítógéppel segített tervezése (CAD) Multiplexer (MPX) A multiplexer egy olyan áramkör, amely több bemeneti adat közül a megcímzett bemeneti adatot továbbítja a kimenetére.

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM MK/HU Érvényességi idő: 2009. 10. 05. 10:20. a vizsgakezdés szerint. Minősítő neve, beosztása: Nagy László s.k. NSZFI főigazgató Készítő szerv: Nemzeti Szakképzési és

Részletesebben

Vodafone Mobile Connect telepítése

Vodafone Mobile Connect telepítése Vodafone Mobile Connect telepítése Kérjük ne csatlakoztassa a Vodafone Mobile Connect eszközt a Mac számítógépéhez. Ha esetleg már csatlakoztatta az adatkártyát vagy a modemet a Mac számítógépéhez, akkor

Részletesebben

5. Laborgyakorlat. Számláló funkciók, időzítő funkciók.

5. Laborgyakorlat. Számláló funkciók, időzítő funkciók. 5. Laborgyakorlat Számláló funkciók, időzítő funkciók. A gyakorlat célja A számlálók és időzítők használata gyakori a folyamatirányításban. Gondoljunk egy futószalag indításának a késleltetésére, megállításánál

Részletesebben

NINJA kezelői program letöltése és installálása

NINJA kezelői program letöltése és installálása NINJA kezelői program letöltése és installálása A regisztrálás, illetve feltöltés után Ön kapott egy e-mailt tőlünk, melyben leírtuk Önnek a szolgáltatás eléréséhez nélkülözhetetlen, fontos adatokat. A

Részletesebben

"Eseményekre imm/connection Server scriptek futtatása

Eseményekre imm/connection Server scriptek futtatása "Eseményekre imm/connection Server scriptek futtatása Az eseményeken az inels BUS rendszeren belül bekövetkező állapotváltozásokat értjük, amelyeket a CU3 központi egység ASCII kommunikációval továbbít

Részletesebben

_INVHU000_WriteReadParameter.cxf Frekvenciaváltók

_INVHU000_WriteReadParameter.cxf Frekvenciaváltók INV-HU-000 A FB feladata A dokumentáció tartalma Szimbólum A CP1H vagy a CP1L PLC és frekvenciaváltó(k) automatikus kommunikációja: _INVHU000_WriteReadParameter A frekvenciaváltó üzemi paramétereinek írása,

Részletesebben

Versenyző kódja: 29 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 54 523 01-2015 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny.

Versenyző kódja: 29 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 54 523 01-2015 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. 54 523 012015 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 54 523 01 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : Villamosipari

Részletesebben

STARSET-24V-os vezérlés

STARSET-24V-os vezérlés STARSET-24V-os vezérlés FELHASZNÁLÓI KÉZI KŐNYV 24 vdc szárnyas kapu vezérlő OLVASSA EL A KÉZIKÖNYVET GONDOSAN HASZNÁLAT ELŐTT FIGYELMEZTETÉSEK: Telepítés előtt olvassa el az utasítást gondosan. Helytelen

Részletesebben

Gépjárművek erőátvitele II.

Gépjárművek erőátvitele II. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Gépjárművek erőátvitele II. Készítette: Kovács Balázs DJQ4YX 2016/2017/I. félév Oktató: Vass Sándor Bárdos Ádám Budapest,

Részletesebben

DIALOG időkapcsoló PROGRAMOZÁSI ÚTMUTATÓ

DIALOG időkapcsoló PROGRAMOZÁSI ÚTMUTATÓ DIALOG időkapcsoló PROGRAMOZÁSI ÚTMUTATÓ FUNKCIÓK I. Az időkapcsoló beállítása (a kék gombok): TECHNOCONSULT Kft. 2092 Budakeszi, Szürkebarát u. 1. T: (23) 457-110 www.technoconsult.hu info@technoconsult.hu

Részletesebben

Modem telepítése Windows 98 alatt

Modem telepítése Windows 98 alatt A modem, legyen az külső kommunikációs portra köthető, vagy belső kártya, egy illesztő program által vezérelhető. A gyártók mindig mellékelnek az eszközhöz egy CD-t vagy floppyt, mely tartalmazza a szükséges

Részletesebben

Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat

Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat A Geo5 szoftvert (1. házi feladathoz opcióként, 2. házi feladathoz kötelezően) online felületen keresztül, távoli asztal kapcsolattal lehet használni. Az ehhez

Részletesebben

Avemia IP és Hibrid rögzítők beüzemelése

Avemia IP és Hibrid rögzítők beüzemelése Avemia IP és Hibrid rögzítők beüzemelése 1.oldal Bevezető Ez a dokumentum azt mutatja be, hogyan lehet egyszerűen lépésről lépésre felkonfigurálni egy Avemia HF szériás hibrid, vagy IP rögzítőre Sunell

Részletesebben

HANDY PROGRAMOZÓ EGYSÉG STAR VEZÉRLÉSHEZ Használati útmutató. SAFEHOME v1.1

HANDY PROGRAMOZÓ EGYSÉG STAR VEZÉRLÉSHEZ Használati útmutató. SAFEHOME v1.1 HANDY PROGRAMOZÓ EGYSÉG STAR VEZÉRLÉSHEZ Használati útmutató SAFEHOME v1.1 Ez a leírás szakképzett telepítőknek szól. A telepítés megkezdése előtt figyelmesen olvassa el a teljes leírást. A termék nem

Részletesebben

CDC 2000 Vezérlő 7. Vezérlőelemek figyelése Asian Plastic

CDC 2000 Vezérlő 7. Vezérlőelemek figyelése Asian Plastic 7.1 Programsorok szerkesztése Menü 36 Ez a menü akkor használatos, ha a számítógép program figyelése vagy karbantartása szükségessé válik. Csakis képzett szakember változtathat a programon. Nem szakszerű

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 51 523 01 PLC programozó Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

Nyomtató telepítése. 1. ábra Nyomtatók és faxok Nyomtató hozzáadása

Nyomtató telepítése. 1. ábra Nyomtatók és faxok Nyomtató hozzáadása Ha ki szeretnénk nyomtatni az elkészített dokumentumainkat, akkor a nyomtató vezérlőprogramját a számítógépre kell telepítenünk. Ezáltal a számítógép irányítani tudja a nyomtatót, érzékeli üzeneteit. A

Részletesebben

GPRS Remote. GPRS alapú android applikáció távvezérléshez. Kezelési útmutató

GPRS Remote. GPRS alapú android applikáció távvezérléshez. Kezelési útmutató GPRS Remote GPRS alapú android applikáció távvezérléshez Kezelési útmutató Tartalomjegyzék Általános leírás... 1 Új modul beállítás... 2 Új okostelefon beállítás... 2 Modulok karbantartása... 3 Okostelefonok

Részletesebben

Sony Ericsson P910i BlackBerry Connect telepítési segédlet

Sony Ericsson P910i BlackBerry Connect telepítési segédlet Sony Ericsson P910i BlackBerry Connect telepítési segédlet A Sony Ericsson P910i BlackBerry Connect online levelezô alkalmazásának telepítése Microsoft Exchange szerverrel való együttmûködéshez : Megjegyzés:

Részletesebben

Budapest Internetbank számlaadatok áttöltése Kézi PC-be. (Felhasználási útmutató)

Budapest Internetbank számlaadatok áttöltése Kézi PC-be. (Felhasználási útmutató) számlaadatok áttöltése Kézi PC-be. (Felhasználási útmutató) A szolgáltatás új funkciójának segítségével számlaadatait, számlakivonatát, tranzakció történetét tárolhatja offline módon és áttöltheti azt

Részletesebben

A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását.

A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását. 11. Geometriai elemek 883 11.3. Vonallánc A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását. A vonallánc egy olyan alapelem, amely szakaszok láncolatából áll. A sokszög

Részletesebben

KiváSlaEsL zt E á C si T út IO mu N tat G ó UIDE Időrelék

KiváSlaEsL zt E á C si T út IO mu N tat G ó UIDE Időrelék Kiválasztási SELECTION útmutatóguide Időrelék in SMARTimer -es típus Két, egymástól függetlenül beállítható csatorna egyetlen készülékben Tegyen egy lépést előre az egyszerű, gyors és rugalmas kezelhetőséggel,

Részletesebben

3Sz-s Kft. Tisztelt Felhasználó!

3Sz-s Kft. Tisztelt Felhasználó! 3Sz-s Kft. 1158 Budapest, Jánoshida utca 15. Tel: (06-1) 416-1835 / Fax: (06-1) 419-9914 E-mail: zk@3szs. hu / Web: http://www. 3szs. hu Tisztelt Felhasználó! Köszönjük, hogy telepíti az AUTODATA 2007

Részletesebben

A pneumatika alapjai 3.

A pneumatika alapjai 3. A pneumatika alapjai 3. Alapkapcsolások PTE PMMFK 1 Tartalom: Elemek azonosítása Kapcsolási rajz példa Vezérlés / szeleppel Vezérlés 3/ szeleppel Vezérlés 5/ szeleppel Kézi vezérlés Út-függő vezérlés Önműködő

Részletesebben

Alkalmazási példa. Gyártóberendezés-modell automatizálása PROFIBUS DP-n kommunikáló SIMATIC S7-300 és S7-200 rendszerekkel, valamint AS-i szenzorokkal

Alkalmazási példa. Gyártóberendezés-modell automatizálása PROFIBUS DP-n kommunikáló SIMATIC S7-300 és S7-200 rendszerekkel, valamint AS-i szenzorokkal Alkalmazási példa Dr. Ajtonyi István Trohák Attila Gyártóberendezés-modell automatizálása PROFIBUS DP-n kommunikáló SIMATIC S7-300 és S7-200 rendszerekkel, valamint AS-i szenzorokkal A Siemens automatizálási

Részletesebben

PKN CONTROLS. AMPControl Software. Használati utasítás

PKN CONTROLS. AMPControl Software. Használati utasítás PKN CONTROLS AMPControl Software Használati utasítás 1.A Szoftver Működése: Az AMPControl szoftverrel a PKN Controls által gyártott XE digitális erősítő széria távirányítási funkcióit használhatjuk. A

Részletesebben

Panel bekötési pontok:

Panel bekötési pontok: Panel bekötési pontok: 1.-2. Közös pont minden be és kimenethez 3. 24Vac, 7W terhelhetőségű kimenet külső eszközök táplálásához 4.-5. Közös pont minden be és kimenethez 6. 24Vac 10W kimenet figyelmeztető

Részletesebben

5. A záróvizsga-jegyzőkönyv készítése

5. A záróvizsga-jegyzőkönyv készítése 5. A záróvizsga-jegyzőkönyv készítése A záróvizsga-jegyzőkönyveket a VIK kivételével az előző félévekhez hasonlóan, a jegyzőkönyvkészítésre Dr. Tánczos László által kifejlesztett Access alkalmazás használatával

Részletesebben

A ChipScope logikai analizátor

A ChipScope logikai analizátor A ChipScope egy, az FPGA tervbe integrálható logikai analizátor, amely az FPGA terv belső jeleinek vizsgálatára használható Előnye a normál logikai analizátorhoz képest Az igényeknek megfelelően konfigurálható

Részletesebben

HAFNER PNEUDACTIC OKTATÓTÁBLA

HAFNER PNEUDACTIC OKTATÓTÁBLA HAFNER PNEUDACTIC OKTATÓTÁBLA HAFNER PNEUDACTIC OKTATÓTÁBLA A Hafner Pneudactic egy olyan fejlesztés, mely elsősorban iskolák, egyetemek, duális képzéssel foglalkozó cégek, karbantartási részlegek számára

Részletesebben

7400 Kaposvár, Pázmány P. u. 17. OM 034164 TANMENET. Modul: 0919-06. Osztály: Heti óraszám: Hetek száma: 32. P. h.

7400 Kaposvár, Pázmány P. u. 17. OM 034164 TANMENET. Modul: 0919-06. Osztály: Heti óraszám: Hetek száma: 32. P. h. EÖTVÖS LORÁND MŰSZAKI SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 7400 Kaposvár, Pázmány P. u. 17. OM 034164 TANMENET Tantárgy: Számítógép alkalmazása az elektrotechnikában Modul: 0919-06 Osztály: Heti óraszám:

Részletesebben

Távolléti díj kezelése a Novitax programban

Távolléti díj kezelése a Novitax programban Mire jó a FirebirdSettings.exe Ezzel a programmal a Firebird adatbázis-kezelővel és az adatbázisokkal kapcsolatos beállításokat lehet elvégezni. Mit kell tenni a használata előtt A FirebirdSettings.exe

Részletesebben

PMU Kezdı lépések. 6-0 Csatlakozás LG GLOFA-GM és SAMSUNG PLC-hez. 6-1 Kommunikáció LG PMU és LG GLOFA-GM7 / GM6 / GM4 között

PMU Kezdı lépések. 6-0 Csatlakozás LG GLOFA-GM és SAMSUNG PLC-hez. 6-1 Kommunikáció LG PMU és LG GLOFA-GM7 / GM6 / GM4 között -0 Csatlakozás LG GLOFA-GM és SAMSUNG PLC-hez -1 Kommunikáció LG PMU és LG GLOFA-GM / GM között -1-1 PLC programozó csatlakozója ( CPU loader port ) -1- PLC beépített C-NET csatlakozója (CPU C-net) -1-

Részletesebben

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1 KIRA rendszer Telepítési útmutató v1 1. Bevezetés A dokumentáció, illetve a dokumentáció mellékleteként megtalálható állományok segítségével készíthető fel a kliens oldali számítógép a KIRA rendszer működtetésére.

Részletesebben