Női terek II. [2013] Nőket segítő vidéki civil hálózat kiépítésének lehetőségei Magyarországon. Készítette: Milánkovics Kinga és Kövesdi Zsuzsa

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Női terek II. [2013] Nőket segítő vidéki civil hálózat kiépítésének lehetőségei Magyarországon. Készítette: Milánkovics Kinga és Kövesdi Zsuzsa"

Átírás

1 Női terek II. Nőket segítő vidéki civil hálózat kiépítésének lehetőségei Magyarországon Készítette: a REGINA Alapítvány megbízásából Milánkovics Kinga és Kövesdi Zsuzsa

2 A kiadvány a Svájci Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg Együttműködő partnerek REGINA Alapítvány Frauen_oase 2 REGINA Alapítvány (www.reginanet.hu)

3 Tartalom Háttér A kutatás célja... 7 A kutatás módszertana és a beérkezett minta... 8 Az eredmények értékelése... 8 A számszerű adatok bemutatása... 8 A másodelemzés tapasztalatainak bemutatása Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) Védőnői hálózat Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ, korábbi közismert nevén: Munkaügyi Központ) REGNET: Régiók Nőhálózata Egyesület Anyaközpontok Magyarországi Hálózata Női érdekvédelmi szövetségek új shelter Magyarországon a prostitúció áldozatai számára A kutatási folyamatból és a minta egészének vizsgálatából levonható tanulságok A kutatás eredményeiből és a terepi tapasztalatokból levezethető fejlesztési koncepció A vázolt fejlesztési koncepció költségterve Összegzés A kérdőíves felmérés során a következő vidéki szervezetek jelezték, hogy részt kívánnának venni egy további hálózatépítő munkában Békés Megyei Nők Egyesülete Boldog Terézia Katolikus Egyetemi Feminine Studies Szakkollégium E NÍVÓ Együttműködő Női Vállalkozók Dél Alföldi Regionális Közhasznú Egyesülete Érték Nőknek Egyesület Fészek Kör Háztűz őrző Nők és Anyák Egyesülete REGINA Alapítvány (www.reginanet.hu)

4 Holdam Egyesület KANGA Egyesület Kecskeméti Baba Mama Klub Lea Otthon Családok Átmeneti Otthona (anyaotthon) Lorántffy Zs. Református Kismamaház Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége Magyar Vöröskerszt Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Szervezetének Anya Gyermek Segítőotthona és Krízisközpontja Nők Közéleti Szerepvállalását Segítő Kelet Magyarországi Alapítvány Ölelés Babahordozó Egyesület (röviden: Ölbebaba) REGINA Alapítvány Régiók Nőhálózata Egyesület Szarvasi Fiatalok a Holnapért Szentgotthárdi Életfa Baráti Kör Színes Gyöngyök Délvidéki Roma Nőkért Egyesület Szív Lelkiségi Központ a Nőkért Alapítvány Tápióbicskei Művelődési Ház Kikelet Gyöngyfűző klub Ürömi Teleház Közhasznú Egyesület Várpalotai Írisz Nőegyesület Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület Mellékletek számú melléklet: Miniszteri találkozó Balog Zoltánnal egyeztetett a Baptista Szeretetszolgálat elnöke számú melléklet: A felmérésben azonosított szervezetek listája számú melléklet: Családok Átmeneti Otthonai számú melléklet: Az OKIT szolgáltatásának leírása számú melléklet: Segélytelefonszámok és információ források bántalmazottaknak Segélytelefonszámok, információk bántalmazottaknak: Segélytelefonszámok: számú melléklet: Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat shelter információk számú melléklet: A Szociális és Munkaügyi Minisztérium közleménye az OKIT telefonszolgálatának létrejöttéről REGINA Alapítvány (www.reginanet.hu)

5 8. sz melléklet: A MINE Mother Centers International Network for Empowerment anyaközpont koncepciója REGINA Alapítvány (www.reginanet.hu)

6 Háttér tavaszán Oborni Katalin és Dezső Dóra önkéntes tevékenységének köszönhetően a REGINA Alapítvány egy online kutatás keretében vizsgálta a magyarországi női tereket, női közösségeket, nők számára szolgáltató civil szervezeteket, csoportokat. Mivel akkor arra a munkára semmilyen anyagi erőforrás nem állt rendelkezésre, így nem volt lehetőség részletesen és költségesen felkutatni az akkori szervezeteket. Az online módon szétküldött felhívásokra akkor mindössze 26 kitöltött kérdőív érkezett vissza. Ennek a kutatásnak az összefoglalója itt érhető el: A REGINA Alapítvány számára fontos és folyamatos cél, hogy a hazai női tereket láthatóvá tegye, a közöttük lévő együttműködéseket elősegítse és ennek a munkának az eredményeként hozzájáruljon ahhoz, hogy az elsősorban vidéki térségekben a nők, anyák önsegítő csoportjai erősödjenek, lehetőségeik növekedjenek. Az alapítványnak szintén fontos célja, hogy legyenek, alakuljanak és erősödjenek azok terek, ahova a nők speciális nehézségeikkel fordulhatnak, ahol szakszerű információkat és segítséget kérhetnek és kaphatnak. Ennek érdekében működteti a REGINA NőHázat is Gödöllőn, ami egy nők által fenntartott közösségi ház (www.reginanet.hu/haz). A svájci frauen_oase (a szervezet hivatalosan kis betűkkel írja a nevét) szintén egy nőház Bázelben. Fő szolgáltatásaik között anonim segítséget nyújtanak a helyi hátrányos helyzetű nőknek, élelmiszert, ruhát, óvszert biztosítanak, mosási, mosakodási lehetőséget kínálnak és számos egyéb adminisztratív, egészségügyi és mentális segítséget nyújtanak az arra rászorulóknak. Pár éve a frauen_oase nőházában egyre több magyar nő kezdett megjelenni. Ezek a nők döntően szegény magyar roma és nem roma nők, akik jellemzően nem beszélnek idegen nyelvet és a szervezet feltételezése alapján közülük sokan prostituáltak és/vagy emberkereskedelem áldozatai. A svájci szervezet emiatt kapcsolatba lépett a REGINA Alapítvánnyal, és együttműködést kezdeményezett. A közös munka finanszírozása egy a Svájci Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával megvalósuló projekt keretében folytatódik 2012 és 2013 között. Jelen kiadvány egy gyakorlat orientált gyűjteménye és értelmezése a Magyarországi vidéki nőket segítő elsősorban állami és civil rendszernek. A kiadvány a terepen dolgozó szervezetek és szakemberek szempontjából készült, az értelmezések a terepen dolgozók munkáját kívánják segíteni. 6 REGINA Alapítvány (www.reginanet.hu)

7 A kutatás célja A projekt előkészítő munkálatai során a kutatás pontos tartalmának meghatározásakor a REGINA Alapítvány célja a magyarországi női terek a korábbinál átfogóbb feltérképezése volt, míg a frauen_oase célja az volt, hogy információkat kapjon a magyarországi nőket támogató intézményrendszer szereplőiről, az általuk kínált szolgáltatásokról annak érdekében, hogy a hozzájuk forduló magyar nőket segíteni tudják hazai információkkal. Az már a projekt előkészítésének idején egyértelművé vált, hogy a svájci partnerek által keresett megfelelő és hatékony intézményrendszer Magyarországon egyáltalán nem létezik, sem állami, sem civil ellátó rendszer nincs, és az elkövetkező időszakban nem is nagyon valószínű, hogy egy ilyen rendszer kialakításra kerülne. Mivel azonban Svájcban egyre növekszik a magyar prostituáltak és más hátrányos helyzetű nők száma, így az együttműködés fókusza átalakult. Az alapvető fókusz a kutatás elindításakor az lett, hogy megvizsgáljuk, melyek azok a női terek, női szervezetek, nők számára szolgáltató közösségek Magyarországon, amelyek valamilyen szolgáltatást kínálnak nőknek általában. A svájciak érteni szeretnék azt társadalmi és gazdasági hátteret és környezetet, ahonnan a náluk felbukkanó nők érkeznek, tájékozódni kívánnak a magyar viszonyokról. Sajnos azonban olyan kutatás sem létezik Magyarországon, ami naprakészen és a felhasználók számára jól elérhetően tükrözné a szolgáltatások és szervezetek rendszerét. Magyarországon nincs a bántalmazott nőket, az emberkereskedelem áldozatait, a prostitúcióba kényszerített kiskorú és nagykorú nőket, az egyedülálló kisgyerekes nőket, a szegénységben élő nőket és gyerekeket védő és támogató megfelelő törvényi háttér, sem pedig hatékony ellátó rendszer, sőt jól láthatóan még a törvényhozói szándék is hiányzik. A vizsgálódás fókusza ezért inkább arra irányul, hogy feltérképezze az ország különböző pontjain működő szerveződéseket, felmérje, hogy mi a jelenlegi magyar helyzet a nők számára kínált segítő szolgáltatások tekintetében. Szintén célja felmérni azt, hogy az elsősorban vidéken működő szervezetekben és közösségekben milyen a szándék és a hajlandóság egy összehangoltabb munkára, a nőknek terepen szolgáltató szervezetek közötti együttműködésre, illetve az is, hogy az eziránt nyitott csoportokkal további hálózatépítési munkát folytasson. A kiadvány elsősorban a következő célcsoportok számára készül magyar és angol nyelven: 7 REGINA Alapítvány (www.reginanet.hu)

8 olyan külföldi terepi szervezetek számára, melyek munkájuk során Magyarországról származó prostituáltak és/vagy emberkereskedelem áldozatok segítését végzik, olyan magyar civil szervezetek számára, akik elsősorban vidéki nők helyzetének javításáért dolgoznak, olyan szakemberek, laikusok és kutatók számára, akik érdeklődnek a gender érzékeny vidékfejlesztés iránt. A kutatás módszertana és a beérkezett minta A korábbi kutatáshoz hasonlóan most is a kérdőívekre alapozott kutatási módszert választottuk, kiegészítve telefonos interjúkkal és másodelemzéssel az internetes honlapokkal rendelkező, interneten elérhető szervezetek, közösségek, klubok felkutatása érdekében. A kutatás nem reprezentatív és nem célja, hogy statisztikai jellegű állításokat tegyen. Sokkal fontosabbnak tartottuk, hogy lehetőleg minél több szerveződéshez eljussunk. A korábbi kutatáshoz képest igyekeztünk elsősorban a telefonos interjúk adta tágabb lehetőségek segítségével elérni azt, hogy a felmért szervezetek bemutatásán túl megtudjuk, hogy érdekli e őket egy olyan országos hálózatban való részvétel, melynek keretében ezek az elsősorban vidéki szervezetek és szerveződések egymással hatékonyabban tudnak információkat cserélni, segíteni és képezni egymást, együtt fellépve erősíteni egymást illetve az együttműködések és információ csere eredményeként javítani a nők számára kínált szolgáltatásaik színvonalát, spektrumát. A vizsgálat során 41 szervezettel sikerült telefonos interjút készíteni és további 41 szervezetet sikerült honlapjukon keresztül azonosítani. További 6 olyan szervezetet sikerült azonosítani, amelyek korábban női témákban aktívak voltak, de mostanra megszűntek. Így összességében 88 szervezetet, szerveződést, csoportot sikerült azonosítani. Az eredmények értékelése A számszerű adatok bemutatása A felmérés során tehát fontos cél volt azoknak a vidéki (nem budapesti) szervezeteknek az azonosítása, melyeknek szándékában áll egy a projekt kapcsán kialakuló hálózatban részt venni. 26 ilyen vidéki szervezetet azonosítottunk, és őket tekintjük a 8 REGINA Alapítvány (www.reginanet.hu)

9 későbbi együttműködések fejlesztésében elsődleges partnereknek. További 10 budapesti szervezet fejezte ki együttműködési szándékát, a fennmaradó 46 működő szervezet vagy nem kíván kapcsolódni, vagy velük nem készült telefonos interjú (csak a másodelemzés során lehetett őket megtalálni, de telefonon nem voltak elérhetők). Az eredmények elemzésekor a már megszűnt szervezeteket nem vettük figyelembe. A szervezetek megyénkénti eloszlása egyenetlen, Budapesten és Pest megyében található az 57 százalékuk, szám szerint 47 szervezet. Borsod Abaúj Zemplén megye az egyetlen ahol 5 szervezetet találtunk, míg az összes többi megyében számuk 5 alatti, gyakorta 1 vagy táblázat: Azonosított szervezetek megyék szerint Megye Szervezet Megye Szervezet Bács Kiskun 1 Heves 2 Baranya 3 Komárom Esztergom 1 Békés 4 Pest 10 Borsod Abaúj Zemplén 5 Somogy 1 Budapest 37 Szabolcs Szatmár 2 Bereg Csongrád 2 Tolna 1 Fejér 2 Vas 2 Győr Moson Sopron 1 Veszprém 2 Hajdú Bihar 4 Zala 2 1. ábra: Magyarország megyéi 9 REGINA Alapítvány (www.reginanet.hu)

10 2. táblázat: Szervezetek eloszlása települések szerint A szervezet címe (település) Összesen A szervezet címe Összesen (település) Békéscsaba 3 Nyíregyháza Sóstóhegy, 1 Budapest 37 Páty 1 Debrecen 4 Pécs 3 Eger 1 Sárszentmihály 1 Gödöllő 2 Szarvas 1 Gyöngyös 1 Százhalombatta 2 Hódmezővásárhely 2 Szekszárd 1 Kaposvár 1 Szentgotthárd 1 Kecskemét 1 Tahitótfalu 1 Keszthely 1 Tápióbicske 1 Körmend 1 Üröm 1 Miskolc 5 Várpalota 1 Mór 1 Veszprém 1 Mosonmagyaróvár 1 Zalaegerszeg 1 Nagykovácsi 1 Tata 1 Nyíregyháza 1 Pest megye (titkos) 1 A felmérésben vizsgáltuk a szervezetek munkavállalóinak és önkénteseinek számát. 3. táblázat: A szervezetek alkalmazottainak száma Alkalmazottak száma Szervezetek száma nem releváns 1 nincs adat 41 5% 5% 3% 5% 3% 2% 5% 2% 7% Alkalmazottak száma 17% 46% nem releváns 10 REGINA Alapítvány (www.reginanet.hu)

11 4. táblázat: A szervezetek önkénteseinek száma (éves szinten) Önkéntesek száma (éves szinten) Szervezetek száma alatt fölött 6 nincs adat 41 Önkéntesek száma szervezetenként (éves szinten) 15% 15% 7% 40% 23% 0 10 alatt fölött Látható, hogy a telefonon megkérdezett szervezetek közel felének, 46% nak nincs alkalmazottja, a tevékenységeket kizárólag önkéntes alapon végzik. A szervezetek közel kétharmadának, 66% nak kettő vagy kevesebb alkalmazottja van. Ezen adatok alapján azt feltételezzük, hogy a még működő szervezetek is kicsik, alul finanszírozottak így szolgáltatásaikat többnyire esetlegesen végzik. Ezeket a feltételezéseket alátámasztják az ügyfélszolgálati időkre, a saját térre és a finanszírozás módjaira adott válaszok is. 5. táblázat: saját tér, közösségi tér, személyes ügyfélszolgálat megléte Saját kommunikált Összesen közösségi tér, személyes ügyfélszolgálat n.a. 5 nincs 55 van 22 Saját, kifelé is kommunikált közösségi tér, személyes ügyfélszolgálat 27% 6% 67% n.a. nincs van A szervezetek működésük finanszírozásának forrásaként elsősorban a tagdíjakat, az 1% ot, pályázati forrásokat, adományokat jelöltek meg. Kizárólag egyházi fenntartású szervezetek jelölték meg az állami normatívát, mint bevételi forrást. Az interjúk során a megkérdezettek alátámasztották azt az általános civil tapasztalatot, hogy az 1% 1 bevételek kiszámíthatatlanok és jellemzően nem nagy összegek, az adományok úgyszintén. A nagyobb 1 1%: magánszemélyek az adójuk 1% t felajánlhatják civil szervezetek számára minden évben az adóbevallásaikban 11 REGINA Alapítvány (www.reginanet.hu)

12 szervezetek működésüket sokkal inkább pályázati forrásokból finanszírozzák. A pályázati rendszernek lényeges strukturális hátránya, hogy projekt alapú működést tesznek lehetővé, és ennek eredményeként az egyes projektek lezárultakor nincs garancia arra, hogy az adott tevékenységet a szervezet folyatatni tudja. A nőket vagy bármilyen más hátrányos helyzetű csoportokat segítő munka jellemzője, hogy egy egy új szolgáltatás bevezetése, elfogadtatása és beágyazása a helyi közösség életébe gyakorta 1 2 évet is igénybe vesz. Szintén gyakori, hogy egy új szolgáltatás éppen addigra lesz rendszer szinten beágyazva egy helyi közösség életébe, amikor az azt finanszírozó projekt lezárul. Összességében ezért elmondható, hogy a vizsgált szervezetek finanszírozási struktúrája nem alkalmas a nőket hatékonyan segítő országos ellátó és intézmény rendszer anyagi hátterét biztosítani. Nincs megfelelő programfinanszírozás és nincs olyan minősítő rendszer, ami alapját képezheti egy egységes ellátó rendszer kialakításának, akár állami szinten. Szintén részben a pályázati rendszer elégtelenségére vezethető vissza az, hogy mivel a források nagyon korlátozottak és a szervezetek alulfinanszírozottak, ezért a kifejezetten pályázatokból működtetett szervezetek között gyakorta bizalmatlanság és konkurens viselkedés tapasztalható, ami méginkább hátráltatja az amúgy is gyenge rendszer együttes hatékonyságát. Ugyanakkor pozitívumnak tekinthető, hogy az egymástól térben távol működő vidéki szervezetek között alkalmanként mégis jó és hatékony együttműködések tudnak kialakulni, ami egyrészt köszönhető annak, hogy a terepen elszigetelten dolgozó szervezetek számára megerősítő és szakmailag támogató a hasonló szervezetekkel információkat cserélni, másrészt bizonyos pályázatokban (pl. TÁMOP) előny, ha több szervezet együtt pályázik konzorciumi felállásban. 6. táblázat: a szervezetek jogi, működési formái jogi forma Összesen alapítvány 20 csáo 2 2 egyesület 41 egyházi intézmény 4 klub, közösség 8 szövetség 7 Jogi, működési forma 10% 9% alapítvány csáo 5% 24% egyesület 50% 2% egyházi intézmény klub, közösség szövetség Az azonosított szervezetek fele egyesületi formában működik, negyede alapítványiban. 2 Családok átmeneti otthona 12 REGINA Alapítvány (www.reginanet.hu)

13 A másodelemzés tapasztalatainak bemutatása A másodelemzés során kétirányú volt az adatgyűjtés. Egyrészt igyekeztünk felkutatni a honlappal rendelkező, elsősorban vidéki szervezeteket. Az így azonosított szervezetekkel kapcsolatos információk bekerültek a szervezetek adatbázisába, és a számszerű adatok elemzésébe. A másik kutatási irány a szervezetek fölötti szerveződési szinteket igyekezett láthatóvá tenni, szintén elsősorban vidéki fókusszal, de itt vizsgáltuk a budapesti székhelyű, országos hatáskörrel működő női civil szervezeteket is. A vizsgálatban azokat a rendszereket próbáltuk felmérni, amelyek nők számára kínálnak szolgáltatásokat, segítséget, információt, elsősorban a következő területeken: bántalmazás, prostitúció, munkaerő piac, szociális szolgáltatások, helyi információk. Az információk elemzésekor a jelenlegi helyzeten túlmenően azt is próbáltuk megbecsülni, hogy az adott rendszer milyen potenciált képvisel egy későbbi hálózatépítési munkában. Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) Az OKIT egy állami fenntartású rendszer, honlapja a Ez tulajdonképpen a hivatalos állami struktúra, erről lehet hallani akkor, mikor a mindenkori kormányzat valamiért beszámolni kényszerül arról, hogy milyen intézményrendszer van Magyarországon a bántalmazott nők, a prostituáltak és az emberkereskedelem áldozatainak (pl. CEDAW jelentés). Honlapja szerint az OKIT a hozzátartozók közötti erőszak (párkapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, illetve a háztartáson belül a rokonok, családtagok által elkövetett erőszak), a prostitúció és emberkereskedelem áldozatainak megsegítésével foglalkozik. Az OKIT szolgáltatási rendszerének bemutatása a 4. számú mellékletben olvasható. Ezt az anyagot az OKIT honlapjáról vettük át. Részletes, számszerű információkat tartalmazó hivatalos forrást azonban nem találtunk arra vonatkozóan, hogy pontosan hány shelter, hány férőhely van az országban. Informális szakmai beszélgetésekben elhangzott és nem ellenőrzött adatok szerint 40 körüli az OKITon keresztül elérhető férőhelyek száma, ami messze elmarad az elégségestől. Az OKIT szolgáltatásának jellemzői: nincs elég férőhely, a telefonon segítséget kérő nőket jellemzően helyhiány miatt azonnal elutasítják, a krízishelyzetben lévő nők 30 napig maradhatnak a shelterben, ami indokolt esetben további 30 nappal meghosszabbítható, a shelterek titkos házak az ország különböző távoli pontjain, ahova a bántalmazottaknak saját költségen kell eljutniuk, az utazásban az OKIT nem segít. Az OKIT a bántalmazottak számára nem látható intézmény, nincsenek hirdetéseik, feltételezhető, hogy a bántalmazottak jelentős része nem is tud a létezéséről. A REGINA Alapítvány saját munkája és terepi tapasztalata alapján elmondható, hogy a vidéken élő bántalmazott nők nem tudják, hogy hova fordulhatnak és ott milyen segítséget kaphatnak. A hozzánk 13 REGINA Alapítvány (www.reginanet.hu)

14 forduló áldozatokra, bántalmazott nőkre általában jellemző, hogy korábban még nem hallottak az OKIT rendszeréről. Védőnői hálózat A védőnői hálózat ami a mai napig egyedülálló rendszer Európában szintén állami fenntartású rendszer, jogelődje eredetileg 1927 ben alapult ben készült egy tanulmány A védőnői rendszer működésének bemutatása, a fejlesztésre irányuló javaslatok összefoglalása címmel, a tanulmány magyar nyelven letölthető az internetről: A tanulmány szerint 2006 ban 5270 szervezett védőnői állásból 4985 volt betöltve. A védőnők státusza és munkája igen speciális. Segítő, tanácsadó és ellenőrző munkát egyaránt végeznek. A gyerekvédelmi rendszer részeként elvileg kötelesek jelenteni, ha egy családban veszélyeztetett gyereket találnak. A veszélyeztetettség több forrásból eredhet, pl. elhanyagolásból, alultápláltságból, egészségügyi veszélyekből, és bántalmazásból is. Védőnőkkel folytatott beszélgetésekből azonban tudni lehet, hogy a törvényekben előírtakat a gyakorlatban nagyon különböző módon van lehetőségük értelmezni, és igen nagy hatalmuk van abból a szempontból, hogy a segítségre szorulóknak milyen módokon segítenek. Egy elhivatott és valóban segíteni akaró védőnő fontos segítője tud lenni egy krízis helyzetben lévő nőnek. Részlet a tanulmányból: A védőnői szakma olyan női foglalkozás, mely az empátiára, gondoskodásra, szolidaritásra, a teljes személyiség mások érdekében történő önfeláldozó átadására, a hagyományos családi tapasztalatok foglalkozási szintre történő átsugárzására épül, azaz elválaszthatatlanul megtalálható benne a magánélet és a közfeladat. A védőnői szerep sajátos peremszerep. Egészségügyi főiskolai végzettséghez kötött, úgynevezett értelmiségi szakma, ugyanakkor az egészségügyi hierarchián belül alacsony szinten helyezkedik el. A gondozottak számára a védőnő az egészségügyi intézményrendszert képviseli, ami az iskolázottságban, a társadalmi hierarchiában elfoglalt hely szerint alacsonyabb szinten lévő családok számára a szakértői tekintély fölényével bírhat. A védőnők egyéni, női életútja és pályaválasztása, karrierútja e két szerepkör sajátos interferenciáját hordozza magában. Diplomát szereznek, de sajátos női diplomát, olyan pályát választanak, amelyben a saját családi tapasztalatok (párkapcsolat, családtervezés, gyermeknevelés, stb.) a foglalkozási szerep immanens részét képezi. E tényeknek a mindennapi tevékenység során mind a foglalkozási szervezeti hierarchiában, mind a családokkal való kapcsolattartásban megvan a maguk jelentősége. Kérdés, hogy az intézményesen szerzett tudás és a női tapasztalatokból származó tudás ötvözete milyen módon befolyásolja a védőnők gondozottaival folytatott munkáját, különös tekintettel a konkrét egészségügyi szolgáltatáson túli életvezetésre, életmódra, családi munkamegosztásra és feladatokra vonatkozó tanácsadásra. A védőnő etnikai hovatartozása révén is határszerepben van. Magyarországon csak elenyésző számban vannak roma védőnők, így elmondható, hogy a védőnői szakma a többségi magyar társadalom képviseletében tevékenykedik, egyszerre közvetítve a korszerű egészségügyi ellátás szakmai normáit és egy speciális társadalmi csoport családra vonatkozó értékeit. Kérdés, hogy a társadalmi hierarchia legaljára 14 REGINA Alapítvány (www.reginanet.hu)

15 szorult, ezen belül etnikai mássága miatt előítélettel sújtott, diszkriminált társadalmi csoport, a magyarországi romák körében végzett védőnői munka hogyan birkózik meg azokkal a konfliktusokkal, amelyek adandó alkalommal a cigány közösségek többségitől eltérő hagyományaiból, életmódjából, családfelfogásából, értékrendszeréből fakadnak. A védőnők a következő területeken tevékenykednek: 1. Védőnők az egészségügyi alapellátásban területi védőnők, iskola védőnők 2. Védőnők az egészségügyi szakellátásban kórházi védőnők 3. Védőnők a Családvédelmi Szolgálatban az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatban (az ÁNTSZ ben) 4. Védőnők a szakmai felügyeletben az ÁNTSZ ben Az ÁNTSZ ben dolgozó vezető védőnők végzik a védőnői munka Terepi szempontból a vidéki nőket segítő, elérhetőségük szempontjából az egészségügyi alapellátásban dolgozó területi és iskolai védőnők munkája érdemel kiemelt figyelmet. A területi védőnők például egy új gyermek születésekor kijárnak a családokhoz, tanácsaikkal segítik a nőket. Bár a körzetek gyakran nagyok, a védőnők túlterheltek és alulfizetettek, mégis elmondhatjuk, hogy ez az a rendszer, ami a leginkább ismert, közismert, elismert és elérhető a vidéki nők számára. Egy nőket segítő hálózat építése során, a védőnők fontos szereplői lehetnek egy professzionális rendszernek. Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ, korábbi közismert nevén: Munkaügyi Központ) honlapja: A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szintén egy állami rendszer, hivatalos anyagainak bemutatása helyett jelen kiadvány keretei között azt mutatjuk be, ami a Munkaügyi Központok ról kialakult lakossági vélemény. A REGINA Alapítványban 2005 óta működtetjük az un. Munka helyben programunkat, melynek célja, hogy a gödöllői régióban az állás információkat terjessze, összekapcsolja munkaadókat és munkavállalókat, illetve ingyenes tanácsadások keretében segítse a térségben élő nők és férfiak munkaerőpiaci reintegrációját. A programnak 2013 elején 2500 fölötti regisztrált tagja van. A Munkaügyi Központok kal kapcsolatos lakossági véleményt a Munka helyben program tapasztalataiból gyűjtöttük össze. A lakosság tehát az új nevén Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatot Munkaügyi Központ néven említi és ismeri. Elsősorban a következő okokból keresik fel: elveszítették az állásukat és regisztrálni akarnak munkanélküli ellátásra, szeretnének a Munkaügyi Központ által szervezett ingyenes képzésekre járni, 15 REGINA Alapítvány (www.reginanet.hu)

16 A köznyelvben a munkanélküli segély az, amire egy állását elvesztett személy jogosult. Ennek hivatalos neve 2013 elején álláskeresési járulék és maximum 90 napig folyósítják. A rendszer részletes ismertetését nem tartjuk jelen kiadvány keretei között indokoltnak, mert a segélyezés rendszere gyakorta változik, bonyolult, összege kevés és rövid ideig kapják az arra jogosultak. Ráadásul az egész intézményrendszer nagy, lomha és bürokratikus, jellegében sokkal inkább hivatali mint szolgáltatói szellemű. Az ingyenes továbbképzési lehetőségek rendszere átláthatatlan, és nem egyértelmű hogy milyen mechanizmusok alapján dől el, hogy melyik álláskereső járhat ilyen képzésre és melyik nem. A lakosság elégedetlen az NFSZ szolgáltatásaival, ügyfélkezelési hozzáállásával, és nem úgy tekint rá, mint egy használható szolgáltatásra. Civil segítői tapasztalataink alapján jelenleg úgy gondoljuk, hogy a hálózatépítő munkában az NFSZ nek nincs reálisan elvárható aktív szerepköre. REGNET: Régiók Nőhálózata Egyesület honlap: nohalozat.hu/ Az egyesület 2009 ben alakult, és a nőkérdéssel foglalkozó vidéki társadalmi szervezeteket összefogó ernyőszervezetként működik. Célja a nők esélyegyenlőségéért és érdekérvényesítéséért tevékenykedő vidéki egyesületek, alapítványok összefogása, segítése, érdekvédelmük ellátása. Kiemelten fontos számukra a nők közéleti szerepvállalásának segítése, ennek érdekében a vidéki településeken hivatalban lévő női polgármestereket segítik képzésekkel, hálózat építéssel. Tagszervezetek (a REGNET honlapja alapján, letöltve ): Alapítvány a Bölcsődei Dolgozókért 1051 Budapest, Nádor utca 32. Baráti Kéz Egyesület 6000 Kecskemét, Katona J. u. 18. Békés Megyei Nők Egyesülete 5800 Békéscsaba, Derkovits fasor 1. Bedekovics Lőrinc Népfőiskolai Társaság 5125 Jászfényszaru, Fürst Sándor u. 1. Kézfogás Veszprémért Egyesület 8200 Veszprém, Halle u. 5/F Miskolci Nőknek is Esélyt MINŐIES Alapítvány 3525 Miskolc, Körmöci u. 15. "Nő az erő" Közhasznú Egyesület 3300 Eger, Bajcsy Zsilinszky u. 9. Nők a Holnapért Alapítvány 1068 Budapest, Városligeti fasor Nők a Jobb Jövőért Egyesület 4400 Nyíregyháza, Állomás tér 2. Nők a Közéletben Alapítvány 7622 Pécs, Liszt F. u. 19. Nők a XXI. Századért Egyesület 8360 Keszthely, Kossuth u. 40. Nők Szatmárért Egyesület 4700 Mátészalka, Szokolay Ö. út 7. 3/10 Uniós Tanoda Egyesület 1224 Budapest, Dukát utca 69. Utak a Munka Világába Közhasznú Egyesülete 5600 Békéscsaba, Békési út Várpalotai Írisz Nőegyesület 8100 Várpalota, Tési út 6. Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület (VENŐKE) 8200 Veszprém, Szigety J. u REGINA Alapítvány (www.reginanet.hu)

17 Már jelen projekttel egy időben, de attól függetlenül elkezdődött egy tárgyalás sorozat a REGNET, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség és a REGINA között, melynek fókuszában az együttműködési lehetőségek keresése áll, kifejezetten a vidéki nők helyzetének javítása érdekében. Anyaközpontok Magyarországi Hálózata Az Anyaközpontok Magyarországi Hálózata a Magyarországon működő vagy kialakítás alatt lévő anyaközpontjainak informális hálózata, szövetsége, illetve információ és szakmai tapasztalatcsere és egyeztető fóruma. Szakmai előzménye a REGINA Nő és Anyaközpont Hálózat, melynek létrehozását a REGINA kezdte el 2006 ban. Akkor még csak pár olyan női közösséget sikerült azonosítani, amelyek részt kívántak vagy tudtak venni egy a helyi/szervezeti szintű munka fölötti országos hálózati munkában. Az anyaközpont hálózat fejlődésének új lendületet adott a 2010 ben Miskolcon megnyílt új anyaközpont, melyet a Holdam Egyesület hozott létre. Neve: Holdam Udvar (www.holdam.hu). A Holdam Egyesület is tagja az Anyaközpontok Nemzetközi Hálózatának (MINE Az anyaközpontok olyan női közösségi terek, melyek alulról szerveződnek, a helyi női közösség építi, határozza meg a benne folyó tevékenységeket és döntési kompetenciája van a terek működtetéséről, a helyi igényeknek és lehetőségeknek figyelembevételével. Az anyaközpontok bizonyos nyitvatartási renddel működnek (jellemzően a fenntartáshoz rendelkezésre álló erőforrások fényében. Ezek a helyek rendszerint nyitottak, oda a nyitvatartási időben bárki betérhet. Az anyaközpontok mindenféle háttérrel érkező nők számára potenciális segítő helyek. Jelenleg Magyarországon az anyaközpontok a következő szolgáltatásokat kínálják: képzések, tanácsadások, közösségi események, szoptatásra, pelenka cserére alkalmas helyek, önsegítő csoportok, klubok, számára közösségi tér, közösségi élelmiszer beszerzések átvételi pontja, munkaerőpiaci reintegrációt segítő szolgáltató és ügyfélszolgáló pontok. Előfordul, hogy az anyaközpontok adományokat is gyűjtenek és adnak a rászorulóknak. A már régebben működő anyaközpontoknál rendszerint megjelennek a nagyon hátrányos helyzetű, és/vagy krízisben lévő és/vagy családon belüli erőszak elől menekülő nők is, nem ritkán gyerekekkel. Az anyaközpontokra jellemző, hogy szállást nem tudnak adni a hozzájuk érkező krízisben érkező nőknek. Szintén jellemző az anyaközpontokra, hogy finanszírozásuk nagyon kiszámíthatatlan és esetleges. Lehetőségek, melyeket az anyaközpontok rejtenek magukban Egy nőket, családokat segítő professzionális hálózat kialakításában az anyaközpontoknak a következő szempontok mentén van kulcs jelentősége: helyben, terepen működnek, a helyi közösség által működtetve, ismerik a helyi viszonyokat és a közösség tagjai bizalommal vannak irántuk, 17 REGINA Alapítvány (www.reginanet.hu)

18 az anyaközpontokat működtető nők jellemzően tagjai azoknak a hátrányos helyzetű csoportoknak akiket szolgálnak, így tisztában vannak a nehézségekkel, a megoldandó problémákkal, döntési kompetenciájuk van abban, hogy milyen szolgáltatásokat és milyen rendszerben nyújtanak, így a lehető leghatékonyabb rendszert tudják kialakítani a lehető legkisebb költségen, az anyaközpontok jó példái annak, hogy a szubszidiaritás elve hogyan tud jól működni a gyakorlatban. Nehézségek, melyek a folyamatos professzionális működtetést hátráltatják Az anyaközpontok épületeit jó esetben a helyi önkormányzatok biztosítják a működtető civilek számára, így bérleti díja nincs, vagy minimális. A működtetés erőforrás igénye két fő tételből adódik, a rezsi költségek és a nyitvatartást biztosító személyzet idejéből. A szakmai szolgáltatást gyakorta (erre megfelelő erőforrások híján) önkéntes szakmai segítők kínálják (pl. pszichológusok, jogászok, fejlesztők, stb.) A rezsi költség és a nyitva tartás, a szervezés logisztikai része, a takarítás, karbantartás azonban hosszútávon nem megoldható tényleges pénzügyi források nélkül. Feltételek melyek megvalósulása szükséges ahhoz, hogy az anyaközpontok professzionális szolgáltató hálózattá fejlődjenek 1. A rezsi költségek és két félállású adminisztratív munkatárs bérének anyagi fedezete. Ez havi szinten kb Ft ból kigazdálkodható. 2. Szakmai képzés a következő területeken: vidékfejlesztés, közösség fejlesztés, gender, bántalmazás, családon belüli erőszak áldozatai számára nyújtott segítségnyújtás módjai és gyakorlata, fundraising vidéki környezetben, önkéntes menedzsment, társadalmi vállalkozás fejlesztés, közösségi marketing, PR és kommunikáció. Női érdekvédelmi szövetségek Magyarországon jelenleg 3 szövetségi formában működő ernyőszervezet van, ezek a következők: Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (www.noierdek.hu) Magyar Asszonyok Érdekszövetsége (www.asszonyszovetseg.hu) Magyar Nők Szövetsége (www.nokszovetsege.hu) 18 REGINA Alapítvány (www.reginanet.hu)

19 A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség az Európai Női Lobbi (European Women s Lobby) magyar tagszervezete, így szervesen kapcsolódik az EU női érdekérvényesítő folyamataiba. A REGINA Alapítvány a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség tagja. A hálózatépítő munkában úgy gondoljuk, hogy mindhárom szövetség fontos partner lehet. Jelen pályázat keretében a Női Érdekérvényesítő Szövetséggel kezdődtek meg a tárgyalások a hálózat fejlesztésével kapcsolatos lehetséges együttműködés kidolgozásával kapcsolatosan. 2 új shelter Magyarországon a prostitúció áldozatai számára A projekttel és a kutatással egy időben 2013 tavaszán nyílik Magyarországon két olyan új shelter, ami prostituáltak számára kínál segítséget. Fenntartóik a Baptista Szeretetszolgálat és a Névtelen Utak Alapítvány. A kiadvány elkészültekor még nincsenek olyan publikus információk amik a szolgáltatások igénybevételével kapcsolatosan bemutathatók a jelen tanulmány keretei között. Tárgyalások zajlanak a svájci partner, a két shelter és a REGINA Alapítvány között a lehetséges együttműködések fejlesztéséről. 19 REGINA Alapítvány (www.reginanet.hu)

20 A kutatási folyamatból és a minta egészének vizsgálatából levonható tanulságok Nincs Magyarországon olyan célzott és naprakészen tartott adatbázis és szolgáltatási jegyzék, ami pontos és elérhető információkat tartalmazna a nők számára elérhető női terekről, civil szervezetekről, szolgáltatásokról. Különösen igaz ez a vidéki terekre. A szervezetek elszórtan és viszonylag elszigetelten működnek. A szervezetek, közösségek jellemzően kicsik, gyengék és alulfinanszírozottak. A számos területen és gyakran halmozottan hátrányos helyzetű nők számára egyáltalán nem létezik támogató rendszer, infrastruktúra és szolgáltatási háttér. A kutatásban nem vizsgáltuk a piaci alapon nyújtott szolgáltatásokat, amelyek a vidéki hátrányos helyzetű nők számára nem kínálnak elérhető megoldásokat. A meglévő állami infrastruktúra szinte láthatatlan és elérhetetlen. Az OKIT napi 24 órában hívható ingyenes telefonszámán a krízishelyzetben lévő nőket gyakorta elutasítják helyhiány miatt. Továbbá ebben a rendszerben a nők nem elégséges segítséget kapnak. Ha van is szabad férőhely, a shelterekben akkor is csak mindössze kétszer 30 napig tartózkodhatnak az áldozatok, és az odajutásunkat saját maguknak kell finanszírozni. Ez a két tény együtt azt jelenti, hogy a menekülő áldozatok egy részének ez a lehetőség nem elérhető. (Az OKIT on keresztül elérhető, a bántalmazott nőket segítő szolgáltatások leírása a mellékletben olvasható.) A kutatás eredményeiből és a terepi tapasztalatokból levezethető fejlesztési koncepció Magyarországon jelenleg nem létezik olyan terepi, a nőket segítő professzionális szolgáltató hálózat, mely átfogó szolgáltatásokat kínálna és elérhető lenne a vidéki nők számára. Léteznek ugyanakkor olyan rendszerek és szolgáltató helyek, melyek potenciális alapját képezhetik egy hatékony rendszernek. Ezek a potenciális egységek: védőnői hálózat, a kutatás során azonosított és a kialakuló hálózatban részt venni kívánó 26 vidéki terepi szervezet, a REGNET tagszervezetei, 20 REGINA Alapítvány (www.reginanet.hu)

A foglalkoztatáspolitika időszerű kérdései (TOP projekt Fejér megyében)

A foglalkoztatáspolitika időszerű kérdései (TOP projekt Fejér megyében) A foglalkoztatáspolitika időszerű kérdései (TOP projekt Fejér megyében) Dr. Simon Attila István Nemzetgazdasági Minisztérium Munkaerőpiacért Felelős Helyettes Államtitkár Székesfehérvár, 2017. január 31.

Részletesebben

A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (TOP) AKTUALITÁSAI

A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (TOP) AKTUALITÁSAI A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (TOP) AKTUALITÁSAI PUSKÁS DÁNIEL FŐOSZTÁLYVEZETŐ NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI PROGRAMOKÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG 2016.

Részletesebben

A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER

A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER Központi Statisztikai Hivatal Szegedi főosztálya Kocsis-Nagy Zsolt főosztályvezető Bruttó hazai termék (GDP) 2012 Dél-Alföld gazdasági

Részletesebben

A 4M program magyarországi. gi gyakorlata. Deák Ferenc Zala Megyei Munkaügyi Központ. 2006. január 31.

A 4M program magyarországi. gi gyakorlata. Deák Ferenc Zala Megyei Munkaügyi Központ. 2006. január 31. A 4M program magyarországi gi gyakorlata Deák Ferenc Zala Megyei Munkaügyi Központ 2006. január 31. Magyarországi gi helyzetkép Foglalkoztatási arány: ~57 % Munkanélküliségi ráta: kisebb EU átlagnál Inaktivitási

Részletesebben

[2013] Helyi nőközpontok hazai hálózata. Országos, a vidéki nőket támogató infrastruktúra fejlesztése: Intézkedési ajánlások

[2013] Helyi nőközpontok hazai hálózata. Országos, a vidéki nőket támogató infrastruktúra fejlesztése: Intézkedési ajánlások [2013] Országos, a vidéki nőket támogató infrastruktúra fejlesztése: Helyi nőközpontok hazai hálózata Intézkedési ajánlások REGINA Alapítvány www.reginanet.hu www.anyakozpontok.hu A kiadvány a Svájci-Magyar

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. XII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. XII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Debreceni Művelődési Központ, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza - együttműködve a Kézműves Alapítvánnyal - a népművészeti hagyományok továbbéltetése, a fiatalok

Részletesebben

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 Hátrányos helyzetű fiatalok munkaerő-piaci integrációjában szerzett svájci és magyar tapasztalatok felhasználása egy közös módszertan kidolgozásához c. projekt bemutatása

Részletesebben

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájában megfogalmazott célkitűzések megvalósítása

Részletesebben

kiadvány bemutatása Lépéselőny Egyesület Huri Beáta, elnök 2011.11.15. Agora kiadvány bemutatása

kiadvány bemutatása Lépéselőny Egyesület Huri Beáta, elnök 2011.11.15. Agora kiadvány bemutatása kiadvány bemutatása Lépéselőny Egyesület Huri Beáta, elnök 2011.11.15. Agora kiadvány bemutatása Összegzés A női életpálya sajátosságai A nők munkaerő-piacra való visszatérését akadályozó tényezők Civil

Részletesebben

Fizetési trendek a magyarországi nemzetközi vállalatoknál

Fizetési trendek a magyarországi nemzetközi vállalatoknál Fizetési trendek a magyarországi nemzetközi vállalatoknál Megbízható bérezési adatok a DUIHK 2014 es Bérezési Tanulmányában Jövőre átlagosan négy százalékkal szeretnék a külföldi vállalatok munkavállalóik

Részletesebben

Roma kisgyerekkori inklúzió

Roma kisgyerekkori inklúzió Roma kisgyerekkori inklúzió Kaderják Anita T-Tudok Zrt. Pécs, Magyar Szociológiai Társaság Éves Konferenciája 2016. október 20-21. Projekt A készülő Roma kisgyerekkori inklúzió című tanulmány az UNICEF,

Részletesebben

Biztos Menedék EFOP

Biztos Menedék EFOP Biztos Menedék EFOP-1.2.5-16 Jelen felhívás keretében a támogatási kérelmek benyújtására 2016. év október hó 26. naptól 2018. év október hó 26. napig van lehetőség. Támogatást igénylők köre: a) Az igényelhető

Részletesebben

Család velem, karrier előttem projekt Munkáltatói fórum 2011. 10.11. Budapest

Család velem, karrier előttem projekt Munkáltatói fórum 2011. 10.11. Budapest projekt Munkáltatói fórum 2011. 10.11. Budapest Jól- Lét Közhasznú Alapítvány, Első Hazai Anyabarát Munkaközvetítő és Tanácsadó Műhely tevékenysége és tapasztalatai a reintegrációban Keveházi Katalin Az

Részletesebben

Országos KID Egyesület

Országos KID Egyesület Országos KID Egyesület ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 Debrecen, 2012. szeptember 27. Az első KID-ek 2002-2005 A KID-típusú programok módszertanát az Országos Foglalkoztatási Közalapítvánnyal (OFA)

Részletesebben

NŐI KARRIER KORHATÁR NÉLKÜL

NŐI KARRIER KORHATÁR NÉLKÜL NŐI KARRIER KORHATÁR NÉLKÜL Ferenczi Andrea elnök Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség elnökségi tag Older Women Network Europe AZ ÖREGEDÉS MŰVÉSZETE Nyíregyházi Gerontológiai Napok IV. Nemzetközi Konferencia

Részletesebben

2007 DECEMBERÉBEN A SZEZONÁLISAN KIIGAZÍTOTT ADATOK SZERINT IS NŐTT A MUNKANÉLKÜLIEK SZÁMA

2007 DECEMBERÉBEN A SZEZONÁLISAN KIIGAZÍTOTT ADATOK SZERINT IS NŐTT A MUNKANÉLKÜLIEK SZÁMA 2007 DECEMBERÉBEN A SZEZONÁLISAN KIIGAZÍTOTT ADATOK SZERINT IS NŐTT A MUNKANÉLKÜLIEK SZÁMA A foglalkoztatás és a munkanélküliség jellemzően szezonális jelenségek. Az időjárásnak kitett ágazatok miatt és

Részletesebben

Szociális információnyújtás a Pro-Team Nonprofit Kft.-nél

Szociális információnyújtás a Pro-Team Nonprofit Kft.-nél Szociális információnyújtás a Pro-Team Nonprofit Kft.-nél A szolgáltatás átfogó és operatív célja A Pro-Team Nonprofit Kft. rehabilitációs akkreditált foglalkoztató, ahol több mint 2000 fő megváltozott

Részletesebben

2011 SZEPTEMBERÉBEN A SZEZONÁLISAN KIIGAZÍTOTT ADATOK SZERINT IS CSÖKKENT A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK SZÁMA

2011 SZEPTEMBERÉBEN A SZEZONÁLISAN KIIGAZÍTOTT ADATOK SZERINT IS CSÖKKENT A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK SZÁMA 2011 SZEPTEMBERÉBEN A SZEZONÁLISAN KIIGAZÍTOTT ADATOK SZERINT IS CSÖKKENT A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK SZÁMA A foglalkoztatás és a munkanélküliség jellemzően szezonális jelenségek. Az időjárásnak kitett

Részletesebben

CIVIL MUNKAKÖZVETÍTŐ IRODA

CIVIL MUNKAKÖZVETÍTŐ IRODA CIVIL MUNKAKÖZVETÍTŐ IRODA KÖZÖSEN A MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰEKÉRT BEFOGADÓ MUNKAHELYEK, BEFOGADÓ ÖNKORMÁNYZATOK című, TÁMOP 2.4.2/B-09/2-2009-0002 sz. azonosító számú program BEMUTATÁSA A projekt az

Részletesebben

EFOP TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS ERŐSÍTÉSE A KÖZÖSSÉGEK FEJLESZTÉSÉVEL

EFOP TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS ERŐSÍTÉSE A KÖZÖSSÉGEK FEJLESZTÉSÉVEL EFOP-1.3.5-16 TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS ERŐSÍTÉSE A KÖZÖSSÉGEK FEJLESZTÉSÉVEL PÁLYÁZAT CÉLJA: A helyi igényekre, lehetőségekre reflektálva új formalizált vagy nem formalizált kisközösségek létrehozása

Részletesebben

2008 DECEMBERÉBEN A SZEZONÁLISAN KIIGAZÍTOTT ADATOK SZERINT IS NÖVEKEDETT A MUNKANÉLKÜLIEK SZÁMA

2008 DECEMBERÉBEN A SZEZONÁLISAN KIIGAZÍTOTT ADATOK SZERINT IS NÖVEKEDETT A MUNKANÉLKÜLIEK SZÁMA 2008 DECEMBERÉBEN A SZEZONÁLISAN KIIGAZÍTOTT ADATOK SZERINT IS NÖVEKEDETT A MUNKANÉLKÜLIEK SZÁMA A foglalkoztatás és a munkanélküliség jellemzően szezonális jelenségek. Az időjárásnak kitett ágazatok miatt

Részletesebben

GYAKORNOKI PROGRAM TÁMOGATÓ SZOLGÁLTATÁSOK. című kiemelt projekt

GYAKORNOKI PROGRAM TÁMOGATÓ SZOLGÁLTATÁSOK. című kiemelt projekt GINOP 5.2.5-16-2016 BEMUTATKOZIK A GYAKORNOKI PROGRAM TÁMOGATÓ SZOLGÁLTATÁSOK című kiemelt projekt KÉSZÍTETTE : GEDE ESZTER FŐIGAZGATÓ GYŐRI MŰSZAKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM A PROJEKT ALAPADATAI GINOP 5.2.5-16-2016-00001

Részletesebben

Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap 2013-2016

Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap 2013-2016 Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap 2013-2016 A támogató és a lebonyolítók Forrás EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmus Lebonyolítók Ökotárs Alapítvány Autonómia Alapítvány Demokratikus Jogok Fejlesztéséért

Részletesebben

A projekt folytatási lehetőségei

A projekt folytatási lehetőségei "Függő(k) kapcsolatok - a drog területet képviselő civil szervezetek érdekképviseleti célú együttműködését fejlesztő projektje az ország három régiójában A projekt folytatási lehetőségei Gondi János Debrecen,

Részletesebben

Helyi értéktárak létrehozása a Nemzeti Művelődési Intézet közreműködésével. Závogyán Magdolna főigazgató

Helyi értéktárak létrehozása a Nemzeti Művelődési Intézet közreműködésével. Závogyán Magdolna főigazgató Helyi értéktárak létrehozása a Nemzeti Művelődési Intézet közreműködésével Závogyán Magdolna főigazgató A Nemzeti Művelődési Intézet Az Emberi Erőforrások Minisztere alapította Részt vesz a közművelődési

Részletesebben

Partnerségi felmérés kérdőíve

Partnerségi felmérés kérdőíve Partnerségi felmérés kérdőíve A Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében a Helyi gazdaság- és közszolgáltatásfejlesztés hátrányos helyzetű munkanélküliek foglalkoztatásával a kőszegi és felső-répcementi

Részletesebben

PÉCS ÉS KISTÉRSÉGE FOGLALKOZTATÁSI MEGÁLLAPODÁS PROJEKT (TÁMOP-1.4.5-12/1-2012-0008) ZÁRÓ RENDEZVÉNYE

PÉCS ÉS KISTÉRSÉGE FOGLALKOZTATÁSI MEGÁLLAPODÁS PROJEKT (TÁMOP-1.4.5-12/1-2012-0008) ZÁRÓ RENDEZVÉNYE PÉCS ÉS KISTÉRSÉGE FOGLALKOZTATÁSI MEGÁLLAPODÁS PROJEKT (TÁMOP-1.4.5-12/1-2012-0008) ZÁRÓ RENDEZVÉNYE A Pécsi Kistérségi Foglalkoztatási Paktum projekt tevékenységeinek bemutatása Petrovicsné Takács Rózsa

Részletesebben

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 Hátrányos helyzetű fiatalok munkaerő-piaci integrációjában szerzett svájci és magyar tapasztalatok felhasználása egy közös módszertan kidolgozásához c. projekt bemutatása

Részletesebben

1. sz. melléklet. Orientáló mátrix. a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz

1. sz. melléklet. Orientáló mátrix. a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz 1. sz. melléklet Orientáló mátrix a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz Kistérség Projekt címe Összeg (mft) Baktalórántháza Játszva, tanulva, sportolva a társadalom hasznos tagjává válni Leírás

Részletesebben

TÁMOP 5.3.1-08/2-2009-0052

TÁMOP 5.3.1-08/2-2009-0052 TÁMOP 5.3.1-08/2-2009-0052 A projekt célja és létrejötte A projekt olyan tartós, alacsony végzettségű, munkanélküli csoportot célzott meg, melynek tagjai a Gyulai Kistérségben hátrányos helyzetük miatt

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2005

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2005 KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2005 SZÖVETSÉG a Közösségi Részvétel Fejlesztéséért Egyesület 4025 DEBRECEN, Török Bálint u. 4. KÖZHASZNÚSÁGI JELENÉS 2005 Tartalom I. A szervezet általános adatai, szervezet céljának

Részletesebben

A Nonprofit Szövetség szerepe a gazdaságfejlesztésben

A Nonprofit Szövetség szerepe a gazdaságfejlesztésben A Nonprofit Szövetség szerepe a gazdaságfejlesztésben Apró Antal Zoltán programvezető, mentor a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács civil tagja Nonprofit Humán Szolgáltatók Országos Szövetsége 1136

Részletesebben

TÁMOP-5.6.1.A-11/4-2011-0002

TÁMOP-5.6.1.A-11/4-2011-0002 Vissza a jövőbe TÁMOP-5.6.1.A-11/4-2011-0002 Speciális integrációs és reintegrációs foglalkozások fogvatartottak, pártfogó felügyelet alatt állók, javítóintézeti neveltek számára 2012. május 31. Az Országos

Részletesebben

KultúrÁsz Közhasznú Egyesület 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. Postacím: 4010 Debrecen, Pf. 25. E-mail: kulturasz@freemail.hu

KultúrÁsz Közhasznú Egyesület 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. Postacím: 4010 Debrecen, Pf. 25. E-mail: kulturasz@freemail.hu KultúrÁsz Közhasznú Egyesület 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. Postacím: 4010 Debrecen, Pf. 25. E-mail: kulturasz@freemail.hu Közhasznúsági jelentés 2009. Tartalom a) A számviteli beszámoló 2 b) A költségvetési

Részletesebben

A társadalmi vállalkozások helyzete Magyarországon

A társadalmi vállalkozások helyzete Magyarországon A társadalmi vállalkozások helyzete Magyarországon Hogyan járulhatnak hozzá a társadalmi vállalkozások a nonprofit szektor fenntarthatóságához, és mi akadályozza őket ebben Magyarországon? Kutatási összefoglaló

Részletesebben

Tájékoztató a programról

Tájékoztató a programról Tájékoztató a programról NYITOK HÁLÓZAT A TÁRSADALMI BEFOGADÁSÉRT TÁMOP-5.3.9-11/1-2012-0001 A program keretei, előzményei A szegénység, a társadalmi és a munkaerő-piaci hátrányok újratermelődésnek megakadályozása

Részletesebben

A sérült gyermeket nevelő nők munkaerő-piaci helyzete. Kutatás Integrált szemléletű szolgáltatás - Érzékenyítés

A sérült gyermeket nevelő nők munkaerő-piaci helyzete. Kutatás Integrált szemléletű szolgáltatás - Érzékenyítés A sérült gyermeket nevelő nők munkaerő-piaci helyzete Kutatás Integrált szemléletű szolgáltatás - Érzékenyítés Megvalósítók MOTIVÁCIÓ ALAPÍTVÁNY Fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek esélyegyenlősége

Részletesebben

Pályára lépünk. Napra Forgó Nonprofit Közhasznú Kft.

Pályára lépünk. Napra Forgó Nonprofit Közhasznú Kft. Pályára lépünk Napra Forgó Nonprofit Közhasznú Kft. Innovatív, integrált non-profit munkaerő-piaci modell kísérleti bevezetése a pályakezdő (és részben megváltozott munkaképességű) fiatalok nyílt munkaerőpiaci

Részletesebben

A REGINA NőHáz története - múlt, jelen, jövő

A REGINA NőHáz története - múlt, jelen, jövő A REGINA NőHáz története - múlt, jelen, jövő 2014 október 3. Gödöllő A hazai nőházak fejlesztése Női terek hálózatosodása I. Műhelytalálkozó Háttér, előzmények REGINA Alapítvány 2002-ben alakult az első

Részletesebben

TEHETSÉGPONTOK MŰKÖDÉSE, EGYÜTTMŰKÖDÉSE. Dr. Török Istvánné Curie Tehetséggondozó és Oktatásfejlesztő Közhasznú Alapítvány

TEHETSÉGPONTOK MŰKÖDÉSE, EGYÜTTMŰKÖDÉSE. Dr. Török Istvánné Curie Tehetséggondozó és Oktatásfejlesztő Közhasznú Alapítvány TEHETSÉGPONTOK MŰKÖDÉSE, EGYÜTTMŰKÖDÉSE Dr. Török Istvánné Curie Tehetséggondozó és Oktatásfejlesztő Közhasznú Alapítvány A Curie Alapítvány tevékenysége Alapítás 1993. Közhasznú alapítvány 1998. Regisztrált

Részletesebben

A Balatonra utazó magyar háztartások utazási szokásai

A Balatonra utazó magyar háztartások utazási szokásai A ra utazó magyar háztartások utazási szokásai Összeállította a Magyar Turizmus Rt. a A Magyar Turizmus Rt. megbízásából a M.Á.S.T. Piac- és Közvéleménykutató Társaság 2000 októberében vizsgálta a magyar

Részletesebben

Kistérségi közösségfejlesztés Borsod- Abaúj- Zemplén megyében

Kistérségi közösségfejlesztés Borsod- Abaúj- Zemplén megyében Kistérségi közösségfejlesztés Borsod- Abaúj- Zemplén megyében Mi is a közösségfejlesztés? az adott településen élő emberek aktív közreműködésével, a rendelkezésre álló humán, természeti- és gazdasági erőforrásokból

Részletesebben

Együttműködés az IPOSZ és az Ipartestületek között - a Projekt a számok tükrében

Együttműködés az IPOSZ és az Ipartestületek között - a Projekt a számok tükrében TÁMOP-2.1.4-09/1-2010-0007 Munkahelyi képzések támogatása ernyőszervezeteken keresztül Együttműködés az IPOSZ és az Ipartestületek között - a Projekt a számok tükrében TÁMOP-2.1.4-09/1-2010-0007 számú

Részletesebben

A gyermekvédelmi észlelő és jelzőrendszer szerepe az egészség- egyenlőtlenségek csökkentésében

A gyermekvédelmi észlelő és jelzőrendszer szerepe az egészség- egyenlőtlenségek csökkentésében A gyermekvédelmi észlelő és jelzőrendszer szerepe az egészség- egyenlőtlenségek csökkentésében Katona Gergely Gyermekjóléti alapellátási főreferens Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális és Gyermekjóléti

Részletesebben

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével EFOP

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével EFOP Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével EFOP-1.3.5-16 Alapvető célok: A helyi igényekre, lehetőségekre reflektálva új formalizált vagy nem formalizált kisközösségek létrehozása

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT PRAEVENTIO BIZTOSÍTÁSI ALKUSZ KFT. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Jóváhagyta: Baksa Melinda ügyvezető Győr, 2011. február 15. 1. A panasz általános meghatározása Minden olyan negatív értékítéletet vagy kritikát

Részletesebben

2014-BEN IS LEHETŐSÉG VAN KREDITPONTSZERZŐ TANFOLYAMAINKON TÖRTÉNŐ RÉSZVÉTELRE A TÁMOP-5.4.10

2014-BEN IS LEHETŐSÉG VAN KREDITPONTSZERZŐ TANFOLYAMAINKON TÖRTÉNŐ RÉSZVÉTELRE A TÁMOP-5.4.10 HÍRLEVÉL 2014/I. 2014-BEN IS LEHETŐSÉG VAN KREDITPONTSZERZŐ TANFOLYAMAINKON TÖRTÉNŐ RÉSZVÉTELRE A TÁMOP-5.4.10 kiemelt projekt keretében az idén is indulnak térítésmentes, a továbbképzési kötelezettség

Részletesebben

Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége TELEFONOS NAP 2009.

Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége TELEFONOS NAP 2009. Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége TELEFONOS NAP 2009. 1950-ben Chad Varah anglikán lelkész Londonban az öngyilkosság megelőzése céljából elindította az első lelki elsősegély telefonszolgálatot,

Részletesebben

Ellátotti jogok érvényesülése a jogvédők tapasztalatai alapján. Hajdúszoboszló, Rózsavölgyi Anna

Ellátotti jogok érvényesülése a jogvédők tapasztalatai alapján. Hajdúszoboszló, Rózsavölgyi Anna Ellátotti jogok érvényesülése a jogvédők tapasztalatai alapján Hajdúszoboszló, 2010. 06. 03. Rózsavölgyi Anna Székhely: 1051 Budapest Akadémia u.3. Levelezési cím: 1122 Budapest Városmajor u. 48/b. Telefon:

Részletesebben

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006. (VII.06.) számú rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006. (VII.06.) számú rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006. (VII.06.) számú rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselőtestülete a Kulturális

Részletesebben

Internetes ügyintézésben otthon, az emagyarország Ponton...

Internetes ügyintézésben otthon, az emagyarország Ponton... Internetes ügyintézésben otthon, az emagyarország Ponton... emagyarország Hálózat Az emagyarország Pontok hálózata: Közel 2000 emagyarország Ponttal, ahol az eközszolgáltatások igénybevételéhez az internet

Részletesebben

EGYÜTTES ERŐVEL. Munkaerő-piaci reintegráció a hajléktalanellátásban. EQUAL projekt (2005. 07. 01 2007. 12. 31.)

EGYÜTTES ERŐVEL. Munkaerő-piaci reintegráció a hajléktalanellátásban. EQUAL projekt (2005. 07. 01 2007. 12. 31.) The EQUAL Programme is funded by the European Social Fund and the Hungarian Government. Az EQUAL Programot az Európai Szociális Alap és a Magyar Kormány finanszírozza. EGYÜTTES ERŐVEL Menhely Alapítvány

Részletesebben

hatályos:

hatályos: 1886/2016. (XII. 28.) Korm. határozat az Egészséges Magyarország 2014 2020 Egészségügyi Ágazati Stratégia 2017 2018 évekre vonatkozó cselekvési tervéről A Kormány hatályos: 2016.12.28 - a) elfogadja az

Részletesebben

A Dunaújvárosi Civil Szervezetek Érdekegyeztető Tanácsa (D-CÉT) a TÁMOP-

A Dunaújvárosi Civil Szervezetek Érdekegyeztető Tanácsa (D-CÉT) a TÁMOP- D-cét SZISZOK Programiroda Dunaújváros, Apáczai Cs. J. u. 11 Telefon: 06-25-743-851 E-mail: dcetcivil@gmail.com Honlap: www.d-cet.hu A Dunaújvárosi Civil Szervezetek Érdekegyeztető Tanácsa (D-CÉT) a TÁMOP-

Részletesebben

Közösségi és civil együttműködések a hátrányos helyzet leküzdésében. Fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek munkaesély alternatívái.

Közösségi és civil együttműködések a hátrányos helyzet leküzdésében. Fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek munkaesély alternatívái. Közösségi és civil együttműködések a hátrányos helyzet leküzdésében. Fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek munkaesély alternatívái. Szalka Anita 2011. November 15. 2011.12.02. 1 A közösségi

Részletesebben

Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja. MUTASS UTAT! Európai hálózatok a fiatalok foglalkoztatásáért Budapest 2013. november 28.

Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja. MUTASS UTAT! Európai hálózatok a fiatalok foglalkoztatásáért Budapest 2013. november 28. MUTASS UTAT! Európai hálózatok a fiatalok foglalkoztatásáért Budapest 2013. november 28. Európai Unió Egész életen át tartó tanulás programjának keretében megvalósuló START-UP-MODEL Új vállalkozások létrehozásának

Részletesebben

TÁMOP-4.1.1/A-10/1/KONV-2010-0019

TÁMOP-4.1.1/A-10/1/KONV-2010-0019 Társadalmi Megújulás Operatív Program Hallgatói és intézményi szolgáltatásfejlesztés a felsőoktatásban pályázat Kódszám: TÁMOP-4.1.1/A-10/1/KONV-2010-0019 A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés 2007

Közhasznúsági jelentés 2007 Segítő Kéz 2003 Szociális Egyesület Közhasznúsági jelentés 2007 Nyíregyháza, 2008-05-26 Tartalom 1. A szervezet alapadatai 2. A Segítő Kéz 2003 Szociális Egyesület számviteli beszámolója 3. Kimutatás a

Részletesebben

Hagyomány és kreativitás a Zagyván innen és a Galgán túl - tanórán kívüli kulturális kapcsolatok Jászfényszaru térségében a fenntarthatóság jegyében

Hagyomány és kreativitás a Zagyván innen és a Galgán túl - tanórán kívüli kulturális kapcsolatok Jászfényszaru térségében a fenntarthatóság jegyében térségében a fenntarthatóság jegyében Alapadatok TÁMOP 3.2.13/12/1 Kulturális intézmények részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában című felhívásra beadott pályázat. A pozitív támogatói

Részletesebben

A megkérdezettek köre: az Észak-Alföldi régió kis, közepes és nagy vállalkozásai

A megkérdezettek köre: az Észak-Alföldi régió kis, közepes és nagy vállalkozásai Értékelés Ennek a kérdőívnek a célja az volt, hogy az EUROKONTAKT projekt munkatársait felvilágosítsa a vidéki vállalkozások szolgáltatási szükségleteiről, azok kielégítettségének szintjéről. A felmérést

Részletesebben

A Vasi Őrtorony Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Vasi Őrtorony Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Vasi Őrtorony Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként Köztisztasági fürdök és mosodák létrehozása, működtetése Célterület azonosító: 1 019 100 1. A projekt

Részletesebben

Gyermekkori elhízás megelőzése, elhízott gyermekek életmódváltásának SAJTÓMAPPA. Pályázató azonosító: TÁMOP-6.1.2.-11/1-2012-1171

Gyermekkori elhízás megelőzése, elhízott gyermekek életmódváltásának SAJTÓMAPPA. Pályázató azonosító: TÁMOP-6.1.2.-11/1-2012-1171 SAJTÓMAPPA Pályázató azonosító: TÁMOP-6.1.2.-11/1-2012-1171 Gyermekkori elhízás megelőzése, elhízott gyermekek életmódváltásának ösztönzése 2013. november 20. MEGHÍVÓ Projektindító sajtóbeszélgetésre Projekt

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés 2009.

Közhasznúsági jelentés 2009. Adószám: 18997659-1-09 Bejegyző szerv: Hajdú-Bihar Megyei Bíróság Regisztrációs Pk. 60173/2007/4/I., 2007.12.14. szám: 4028, Debrecen, Damjanich u. 23. 2/9. 2009. Fordulónap: 2009. december 31. Beszámolási

Részletesebben

Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről

Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről Takácsi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a többször módosított 1990. évi LXV. tv. 16.. / 1 / bekezdésében

Részletesebben

Az Észak-alföldi régió kísérleti projektjének

Az Észak-alföldi régió kísérleti projektjének ADAPT2DC INTERREG IVB CENTRAL EUROPE projekt Az Észak-alföldi régió kísérleti projektjének bemutatása Balázsy Eszter, ÉARFÜ Nonprofit Kft. Demográfiai változások kezelése Magyarország régióiban 2012. július

Részletesebben

A NONPROFIT INFORMÁCIÓS ÉS OKTATÓ KÖZPONT (NIOK) ALAPÍTVÁNY 2014. ÉVI BESZÁMOLÓJA A KAPOTT ADOMÁNYOK FELHASZNÁLÁSÁRÓL

A NONPROFIT INFORMÁCIÓS ÉS OKTATÓ KÖZPONT (NIOK) ALAPÍTVÁNY 2014. ÉVI BESZÁMOLÓJA A KAPOTT ADOMÁNYOK FELHASZNÁLÁSÁRÓL A NONPROFIT INFORMÁCIÓS ÉS OKTATÓ KÖZPONT (NIOK) ALAPÍTVÁNY 2014. ÉVI BESZÁMOLÓJA A KAPOTT ADOMÁNYOK FELHASZNÁLÁSÁRÓL Érkezett adományok áttekintés... 2 Könyvvizsgálat adomány... 2 Adhat Vonal támogatása...

Részletesebben

A fejlesztéspolitika visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatásai

A fejlesztéspolitika visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatásai A fejlesztéspolitika visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatásai A MAG Zrt. által kínál lehetőségek Dr. Novák Csaba ügyvezető igazgató, MAG Zrt. A Nemzeti Fejlesztési Terv gazdaságfejlesztési eredményei

Részletesebben

Életreval(l)ó Hajdúhadházi térségben élő hátrányos helyzetű, inaktív nők komplex önálló életvitelre való felkészítése TÁMOP-5.3.

Életreval(l)ó Hajdúhadházi térségben élő hátrányos helyzetű, inaktív nők komplex önálló életvitelre való felkészítése TÁMOP-5.3. Életreval(l)ó Hajdúhadházi térségben élő hátrányos helyzetű, inaktív nők komplex önálló életvitelre való felkészítése TÁMOP-5.3.1-C-09/2-2010-0102 PÁLYÁZÓ: Segítők Innovatív Közössége Közhasznú Egyesület

Részletesebben

A Rehabjob bemutatkozó diasora megváltozott munkaképességű munkavállalók integrációja területén 2015.

A Rehabjob bemutatkozó diasora megváltozott munkaképességű munkavállalók integrációja területén 2015. A Rehabjob bemutatkozó diasora megváltozott munkaképességű munkavállalók integrációja területén 2015. Bemutatkozás REHABJOB - JOBGROUP REHABJOB (www.rehabjob.hu) üzletágunk mellett az alábbi divíziók tartoznak

Részletesebben

EFOP KISGYERMEKKORI NEVELÉS TÁMOGATÁSA CS. FERENCZI SZILVIA SZAKMAI VEZETŐ CSALÁDBARÁT ORSZÁG NONPROFIT KÖZHASZNÚ KFT.

EFOP KISGYERMEKKORI NEVELÉS TÁMOGATÁSA CS. FERENCZI SZILVIA SZAKMAI VEZETŐ CSALÁDBARÁT ORSZÁG NONPROFIT KÖZHASZNÚ KFT. EFOP-3.1.1-14-2015-00001 KISGYERMEKKORI NEVELÉS TÁMOGATÁSA CS. FERENCZI SZILVIA SZAKMAI VEZETŐ CSALÁDBARÁT ORSZÁG NONPROFIT KÖZHASZNÚ KFT. EFOP-3.1.1-14-2015-00001 A projekt az Oktatási Hivatal és a Családbarát

Részletesebben

JÁTÉKVÁROS CSALÁDI NAPKÖZI LÉTREHOZÁSA BALASSAGYARMATON TÁMOP 2.4.5-12/1-2012-0266 BALASSAGYARMAT, 2013. OKTÓBER 03.

JÁTÉKVÁROS CSALÁDI NAPKÖZI LÉTREHOZÁSA BALASSAGYARMATON TÁMOP 2.4.5-12/1-2012-0266 BALASSAGYARMAT, 2013. OKTÓBER 03. JÁTÉKVÁROS CSALÁDI NAPKÖZI LÉTREHOZÁSA BALASSAGYARMATON TÁMOP 2.4.5-12/1-2012-0266 BALASSAGYARMAT, 2013. OKTÓBER 03. LAMENDA KFT. tevékenysége számviteli, pénzügyi, könyvelési szolgáltatás civil szervezetek

Részletesebben

A koncepció felülvizsgálatának folyamatában érintett személyek, szervek és intézmények

A koncepció felülvizsgálatának folyamatában érintett személyek, szervek és intézmények 13. sz. melléklet A koncepció felülvizsgálatának folyamatában érintett személyek, szervek és intézmények Sorszám A szervezet neve Tevékenysége Önkormányzati szervek 1. Polgármester Részvétel a döntés-előkészítési,

Részletesebben

A MUNKÁÉRT PROJEKT TÁMOP-2.5.3.C-13/1-2013-0001

A MUNKÁÉRT PROJEKT TÁMOP-2.5.3.C-13/1-2013-0001 A MUNKÁÉRT PROJEKT TÁMOP-2.5.3.C-13/1-2013-0001 TÁMOP CÉL Országos munkavállalói szövetségek, országos munkaadói szövetségek kapacitásának erősítése, együttműködésük elősegítése Konzorcium: LIGA szakszervezetek,

Részletesebben

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat munkanélküli nyilvántartásának fontosabb adatai december FOGLALKOZTATÁSI HIVATAL

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat munkanélküli nyilvántartásának fontosabb adatai december FOGLALKOZTATÁSI HIVATAL Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat munkanélküli nyilvántartásának fontosabb adatai FOGLALKOZTATÁSI HIVATAL A munkaerőpiaci helyzet alakulása 2004. decemberben az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai

Részletesebben

A GÖDÖLLŐI KISTÉRSÉGI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM AKCIÓTERVE (2011-2013)

A GÖDÖLLŐI KISTÉRSÉGI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM AKCIÓTERVE (2011-2013) A GÖDÖLLŐI KISTÉRSÉGI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM AKCIÓTERVE (2011-2013) KÉSZÜLT KISTÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS A HELYI GAZDASÁGI ÉS FOGLALKOZTATÁSI POTENCIÁL ERŐSÍTÉSÉRE CÍMŰ PROJEKTHEZ, AMELY A HELYI ÉS HATÁRON

Részletesebben

SANSZ Esélyegyenlıségi kísérleti program Baranya megyében

SANSZ Esélyegyenlıségi kísérleti program Baranya megyében SANSZ Esélyegyenlıségi kísérleti program Baranya megyében TÁMOP-5.5.1.A-10/1-2010-0011 Horizontális célkitűzések megvalósítását elősegítő helyi közösségi kezdeményezések, programok támogatása A projekt

Részletesebben

Kapcsolódási pontok: munkaerőpiac, pályaorientáció és képzés

Kapcsolódási pontok: munkaerőpiac, pályaorientáció és képzés A hazai pályaorientációs rendszer fejlesztésének bemutatása Kapcsolódási pontok: munkaerőpiac, pályaorientáció és képzés Katona Miklós Nemzeti Munkaügyi Hivatal 2011. évi CLXXXVII. Szakképzési törvény

Részletesebben

HELYI FOGLALKOZTATÁS- FEJLESZTÉS

HELYI FOGLALKOZTATÁS- FEJLESZTÉS Társadalmi Innovációk generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében TÁMOP-4.2.1.D-15/1/KONV-2015-0009 HELYI FOGLALKOZTATÁS- FEJLESZTÉS Helyi foglalkoztatást erősítő (aktív) foglalkoztatáspolitikai eszközök

Részletesebben

1. A döntési mechanizmus korszerűsítése

1. A döntési mechanizmus korszerűsítése ÁROP-1.A.2. A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése A Várpalotai Polgármesteri Hivatal szervezetfejlesztése Megbízó: Várpalota Város Önkormányzata 1. A döntési mechanizmus korszerűsítése 1e) A hivatal

Részletesebben

A NONPROFIT INFORMÁCIÓS ÉS OKTATÓ KÖZPONT (NIOK) ALAPÍTVÁNY 2013. ÉVI BESZÁMOLÓJA A KAPOTT ADOMÁNYOK FELHASZNÁLÁSÁRÓL

A NONPROFIT INFORMÁCIÓS ÉS OKTATÓ KÖZPONT (NIOK) ALAPÍTVÁNY 2013. ÉVI BESZÁMOLÓJA A KAPOTT ADOMÁNYOK FELHASZNÁLÁSÁRÓL A NONPROFIT INFORMÁCIÓS ÉS OKTATÓ KÖZPONT (NIOK) ALAPÍTVÁNY 2013. ÉVI BESZÁMOLÓJA A KAPOTT ADOMÁNYOK FELHASZNÁLÁSÁRÓL Érkezett adományok áttekintés... 2 Könyvvizsgálat adomány... 2 Adhat Vonal támogatása...

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendelettár. Dokumentumazonosító információk. Rendelet típusa: Módosított rendelet azonosítója: Rendelet tárgykódja:

Rendelet. Önkormányzati Rendelettár. Dokumentumazonosító információk. Rendelet típusa: Módosított rendelet azonosítója: Rendelet tárgykódja: Rendelet Önkormányzati Rendelettár Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: 12/1999.(VI.01.) Rendelet típusa: Alap Rendelet címe: A helyi közművelődésről Módosított rendelet azonosítója: 25/2003.(XI.27.)

Részletesebben

4798 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 49. szám

4798 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 49. szám 4798 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 49. szám A Kormány 1210/2015. (IV. 10.) Korm. határozata az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 2015. évre szóló éves fejlesztési keretének megállapításáról

Részletesebben

Család és munka Papon

Család és munka Papon TÁMOP-2.4.5-12/3 A munka és a magánélet összehangolását segítő helyi kezdeményezések A rugalmasságot növelő helyi, innovatív kezdeményezések támogatása Család és munka Papon Pályázati azonosító: TÁMOP-2.4.5-12/3-2012-0001

Részletesebben

4798 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 49. szám

4798 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 49. szám 4798 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 49. szám A Kormány 1210/2015. (IV. 10.) Korm. határozata az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 2015. évre szóló éves fejlesztési keretének megállapításáról

Részletesebben

Partnerségi konferencia a helyi foglalkoztatásról

Partnerségi konferencia a helyi foglalkoztatásról Partnerségi konferencia a helyi foglalkoztatásról KEREKASZTAL BESZÉLGETÉSEK ÖSSZEFOGLALÁSA 2010. március 9. Kistérségi együttműködés a helyi gazdasági és foglalkoztatási potenciál erősítésére Projektazonosító:

Részletesebben

2015. évi LXXV. törvény

2015. évi LXXV. törvény Hatály: 2016.XII.27. - 2015. évi LXXV. törvény a megyei könyvtárak és a megyei hatókörű városi múzeumok feladatának ellátását szolgáló egyes állami tulajdonú vagyontárgyak ingyenes önkormányzati tulajdonba

Részletesebben

Lepsény Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete. 12/2002. (IX.30.) számú. R e n d e l e t e. a helyi közművelődésről. Általános rendelkezések

Lepsény Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete. 12/2002. (IX.30.) számú. R e n d e l e t e. a helyi közművelődésről. Általános rendelkezések Lepsény Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 12/2002. (IX.30.) számú R e n d e l e t e a helyi közművelődésről Lepsény Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Norvég Civil Támogatási Alap pályázóinak értékelése. - összefoglaló -

Norvég Civil Támogatási Alap pályázóinak értékelése. - összefoglaló - Norvég Civil Támogatási Alap pályázóinak értékelése - összefoglaló - A kutatás célja a Norvég Civil Támogatási Alap keretében, három pályázati körben beadott (támogatott, illetve elutasított) pályázatok

Részletesebben

A Társadalmi Felzárkózási Stratégia oktatási intézkedéseinek bemutatása. 2013. november 27.

A Társadalmi Felzárkózási Stratégia oktatási intézkedéseinek bemutatása. 2013. november 27. A Társadalmi Felzárkózási Stratégia oktatási intézkedéseinek bemutatása 2013. november 27. 1. Keretek - ORÖ megállapodás, Nemzeti Társadalmi Felzárkózási stratégia 2. Keretek - EU 2007-2013 - EU 2020,

Részletesebben

Towards Inclusive Development Education

Towards Inclusive Development Education Towards Inclusive Development Education (Globális Nevelést mindenkinek!) EuropeAid/131141/C/ACT/MULTI 2013.04.01-2015.09.30. (30 hónap) A projekt célkitűzése A TIDE projekt célja a globális tanulás témáinak

Részletesebben

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ)

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Általános munkaadói érdekképviselet 14-02-19 1 A munka világa Magyarországon tripartit, bipa Munkaadói szövetségek Munkavállalói érdekképviseletek

Részletesebben

TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület projektjének eredményei

TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület projektjének eredményei TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület projektjének eredményei Társadalmi Megújulás Operatív Program Első lépés alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők képessé tevő és

Részletesebben

Az ügyfélkapcsolati helyek nyitvatartási ideje és telefonszáma. T-Pont üzletek Cím Telefonszám Faxszám Nyitvatartási idő

Az ügyfélkapcsolati helyek nyitvatartási ideje és telefonszáma.  T-Pont üzletek Cím Telefonszám Faxszám Nyitvatartási idő Ügyfélkapcsolati helyek, valamint felügyeleti szervek elérhetősége Az ügyfélkapcsolati helyek nyitvatartási ideje és telefonszáma Lakossági ügyfelek részére Ügyfélszolgálat megnevezése Lakossági 1412 ügyfélszolgálat

Részletesebben

2011. évi Közhasznúsági jelentése

2011. évi Közhasznúsági jelentése REGINA Közhasznú Alapítvány 2100 Gödöllő Röges u. 66. 2011. évi Közhasznúsági jelentése Gödöllő, 2012. április 27. Pilcsik Tünde sk. Kuratóriumi elnök 1. A szervezet adatai Név: REGINA Közhasznú Alapítvány

Részletesebben

A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (TOP) AKTUALITÁSAI

A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (TOP) AKTUALITÁSAI A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (TOP) AKTUALITÁSAI GÉCZYNÉ POLYÁK EDIT NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI PROGRAMOKÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG 2016. NOVEMBER

Részletesebben

Network Együttműködés - Tudástár - szakmai támogató hálózat kiépítése a Dél- Dunántúli Régióban TÁMOP /2-B

Network Együttműködés - Tudástár - szakmai támogató hálózat kiépítése a Dél- Dunántúli Régióban TÁMOP /2-B Network Együttműködés Tudástár szakmai támogató hálózat kiépítése a Dél- projekt eddigi tapasztalatai és további lehetőségei Gyurokné dr. Bódi Csilla (DDRFK) Szénássy Gábor projektmenedzser (BMGYK) A projekt

Részletesebben

Társadalmi Megújulás Operatív Program

Társadalmi Megújulás Operatív Program Kiemelt projekt tervezési felhívás a Társadalmi Megújulás Operatív Program A hajléktalan emberek társadalmi és munkaerő-piaci integrációjának szakmai és módszertani megalapozása című tervezési felhíváshoz

Részletesebben

A nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégium felvételt hirdet egyetemre, főiskolára jelentkező, illetve már ott tanuló hallgatók számára.

A nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégium felvételt hirdet egyetemre, főiskolára jelentkező, illetve már ott tanuló hallgatók számára. A nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégium felvételt hirdet egyetemre, főiskolára jelentkező, illetve már ott tanuló hallgatók számára. Olyan elsősorban cigány/roma származású hallgatókat keresünk, akik

Részletesebben

Szerepünk a szociális gazdaságban. Kisbér, 2015. március 4.

Szerepünk a szociális gazdaságban. Kisbér, 2015. március 4. Szerepünk a szociális gazdaságban Kisbér, 2015. március 4. Az OFA szerepe a foglalkoztatás elősegítésében 1. 1992-től foglalkoztatási (kísérleti) programok támogatása (Telepes, Lakmusz, Tranzit, Újra Dolgozom,

Részletesebben

A PEDAGÓGIAI- SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK 2014. ÉVI HELYZETKÉPE

A PEDAGÓGIAI- SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK 2014. ÉVI HELYZETKÉPE XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 A PEDAGÓGIAI- SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK 2014. ÉVI HELYZETKÉPE EMPIRIKUS KUTATÁSOK EREDMÉNYEINEK ÖSSZEGZÉSE GASKÓ KRISZTINA

Részletesebben