A számítástechnika alapjai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A számítástechnika alapjai"

Átírás

1 A számítástechnika alapjai Alpár Tibor NymE Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar

2 Informatika Az informatika az információ megszerzésével, feldolgozásával, tárolásával, továbbításával foglalkozó tudományág.

3 Információs társadalom Az információs társadalom messze több, mint az informatika és vagy az elektronikus szolgáltatások köre. A társadalom, a gazdaság és a hétköznapi élet olyan nagyléptékű átalakulása, amely a foglalkoztatásban, a termelésben és a fogyasztásban az információs- és tudásterméket, a kulturális javakat, az oktatás és tudomány teljesítményét értékeli fel és teszi ezeket a versenyképesség zálogává.

4 Információs társadalom Az információ, mint a technológiai fejlődés alapja az ipari társadalomban is fontos szerepet kapott, mára már önálló értékké válik. Az információs társadalom középpontjában az információfeldolgozó technológia áll. Az "érvényes tudás" felezési ideje (az az idő, mialatt elavulttá válik) a fejlődés gyorsulása miatt jelentős mértékben csökken. Állandó követelmény a LLL, mely a munkavállalótól az ismeretterületek közti mobilitást követeli meg. Az információ hatalmi tényezővé válik - a hatalom azé lesz, aki az információt termeli és elosztja.

5 Információs társadalom Fritz Machlup (1962) vezette be a tudásipar fogalmát - öt szegmens: oktatás, kutatás és fejlesztés, tömegmédia, információ technológiák és információ szolgáltatások. Szerinte az USA GDP-jének 29%-a tudásipar alapú 1959-ben.

6 Információs társadalom Marc Porat (1977) - az információ gazdaságban két szektor: elsődleges: információs javak és szolgáltatások, amelyeket az információ termelésében, elosztásában vagy feldolgozásában közvetlenül felhasználnak másodlagos: a kormány és információt nem előállító vállalatok belső felhasználására készülő információs szolgáltatások. Ezek alapján az USA GDP-jének 50+%-a információ gazdaság alapú 1983-ban (Deutsch) - az emberek jelentős része nem hagyományos értelemben vett munkát végez.

7 Információs társadalom Alain Touraine már 1971-ben posztindusztriális társadalomról beszélt: A posztindusztiális társadalomba való átmenet akkor megy végbe, amikor az értékeket, szükségleteket és értelmezéseket megváltoztató szimbolikus javak előállításába irányuló befektetések jóval meghaladják a materiális javakét vagy szolgáltatásokét.

8 Információs társadalom Jean-François Lyotard (1984) szerint a tudás a termelés fő erejévé vált az elmúlt pár évtized során - a tudás árucikké válhat. Peter Otto és Philipp Sonntag (1985) szerint is az információs társadalom az a társadalom, ahol a foglalkoztatottak nagy része az információ munkaköreiben dolgozik, többet foglalkoznak például információval, jelekkel, szimbólumokkal és képekkel, mint energiával vagy anyaggal.

9 Információs társadalom Nico Stehr (1994) szerint a tudás alapú társadalomban a munkahelyek nagy része tudással való foglalatosságot foglal magában. Castells (2000) szerint civilizációnk új társadalmi morfológiája a hálózatokra épül. A hálózatépítés logikájának terjedése lényegileg módosítja mind a működési folyamatokat, mind az eredményeket a termelés, a tapasztalat, a hatalom és a kultúra folyamataiban.

10 Információs társadalom Jan Van Dijk (2006) már a hálózattársadalom fogalmat használja: társas formáció a társadalmi és médiahálózatokkal, amelyek lehetővé teszik annak elsőrangú szerveződését minden lehetséges szinten - egyéni, csoportos/ szervezeti vagy társadalmi.

11 Információs társadalom Kialakulásának szakaszai: Beszéd Írás Könyvnyomtatás Távközlés Elektronikus információfeldolgozás

12 Kommunikációs rendszer Visszacsatolás Adó/Forrás Kódoló Csatorna Dekódoló Vevő/Nyelő Zaj

13 Információs hálózat Elsődleges érzékelés: látás, hallás

14 Az információ érzékelése Közvetlen érzékelés kódolatlan képinformációk kódolatlan hanginformációk egyéb információk Kódolt érzékelés kódolt képinformációk írott információ speciális jelek (pl. zászlójelek, karjelzések) kódolt hanginformációk szóbeli információ zenei információ (pl. kürtjelek)

15 Jel A jel érzékszerveinkkel vagy műszereinkkel felfogható (mérhető) jelenség, amelynek jelentése van, ezt a jelentést valamilyen egyezmény, szabály rögzíti. A jelek az információ hordozására alkalmas szimbólumok. Például: magyar abc betűi, karjelzések, térképeken alkalmazott jelek, közlekedési táblák.

16 Analóg jelek Alapvető jeltípusok Analógnak nevezzük azt a jelet, amelynek az értelmezési tartománya is, az értékkészlete is folytonos, a jel minden időpillanatra értelmezett.

17 Alapvető jeltípusok Diszkrét vagy digitális jelek A digitális jel mind értelmezési tartományában, mind pedig értékkészletében diszkrét.

18 Átalakítás Mindkét irányban lehetséges az átalakítás. Az átalakítás jóságát a mintavételezés gyakoriság határozza meg.

19 Adat Az adat az információ megjelenített, rögzített formája. Különböző adatok is hordozhatnak azonos információt. (január) (1) Azonos adatok is hordozhatnak különböző információt

20 Jelek a számítógépben Mágneses Fény Elektromos

21 Adatok a számítógépben A számítógépben általában kétállapotú jelekkel segítségével próbáljuk az információt tárolni (bit: 0/I). A hétköznapi információkat (szöveges, képi, hang) általában számítógépen is tudjuk tárolni. Eleinte számítógépen csak számot, szöveget, és logikai adatokat tároltak.

22 Az adat megjelenési formái Szám (numerikus adat): 1,2,3,4,,9 Szöveg (alfanumerikus adat): betűk: A, a, B, b,... számok: 0,1,2,3,4,,9 (A numerikus adatokkal ellentétben számítási műveletekre nem alkalmasak.) írásjelek:., ; -?! műveleti jelek: + - / * ^ speciális $ # &... Logikai adat: az állítások tartalmának megfelelően kétféle lehet, igaz (true), vagy hamis (false)

23 Jel adat információ A jel az információ hordozója, az adat az információ tárolására szolgáló halmaz, míg az információ számunkra új ismeretet jelöl, azaz új hír, közlés vagy tájékoztatás.

24 Fontosabb alapfogalmak 1. Információ: új ismeret, amelynek feldolgozásához háttérismereteink vannak. Az információ új ismeretet, értesülést jelent. Az információt mindig valamilyen adat hordozza, más szóval, az információ az adat jelentése. Ugyanazt az információt többféle adattal is közölhetjük. Az információ adattá alakítása a kódolás (pl. szavakba öntött gondolatok), az adatból az információ visszanyerése a dekódolás. Kódolásról és dekódolásról beszélünk akkor is, mikor egy adatot információtartalmának megőrzése mellett más adattá alakítunk (pl. fordítás egyik nyelvről a másikra). 2. Kód: az adatban szereplő jelek halmaza. Kód lehet pl. a magyar ABC (írott szöveg esetén), egy nyelv hangjainak halmaza (beszéd esetén), vagy akár a hangjegyek és egyéb kotta-elemek halmaza (lejegyzett zene esetén). Számítógépeknél a kód többnyire számokból áll (a legegyszerűbb esetben csak a 0 és 1 számjegyből). 3. Adatfeldolgozás: adatbevitel vagy input, a bevitt adatok feldolgozása illetve tárolása, eredmény megjelenítése, majd adatkivitel vagy output.

25 Információ megjelenési formái Beszéd (gondolat kialakulása, jégkorszak végén volt összefüggő beszéd) Írott anyag (mássalhangzók, magánhangzók kialakulása) Nyomtatott anyag (Guttenberg János 1445, London 1866 első gőzhajtású rotációs gép, amely pédányban nyomtatott) Hírközlés (telefon, telex, telefax) Számítógép Telekommunikáció (video-konferencia, GPS)

26 Adatábrázolás Az ember a tízes számrendszert, a számítógép a - technikailag legegyszerűbben megvalósítható - kettes számrendszert használja. A számítógép-ember kommunikációban az - egyszerűbb felírhatóság kedvéért - a tizenhatos számrendszer alkalmazott.

27 Tízes (decimális) számrendszer Alapszám: Az egyes helyértékeken szerepelhető különböző együtthatók száma. A tízes számrendszer esetén: 10 Helyérték: Az alapszám egészkitevős hatványai. A tízes számrendszer esetén: 10 0, 10 1, 10 2, 10 3 Együttható: Az egyes helyértékeken szereplő szorzók. A tízes számrendszer esetén: 0,1,2...9 A szám értékének meghatározása: Szám = (együttható * helyérték) Pl: 2* * *10 + 7*1 = 2657

28 Kettes (bináris) számrendszer A bináris számrendszerben is helyértékek vannak, melyek a kettő hatványai szerint jobbról balra növekednek. Alapszám: 2 Együtthatók: 0,1 A számítógépben egy bináris helyértéket bitnek nevezünk, melynek állapota - a bináris számrendszer együtthatói alapján - 0 vagy 1 lehet.

29 Tizenhatos (hexadecimális) számrendszer Alapszám: 16 Együtthatók: 0, 1, 2,..., 9, A, B, C, D, E, F Az együtthatók nem adhatók meg minden esetben a tízes számrendszerben alkalmazott számokkal, szükség volt a 9 utáni számokhoz egy-egy jelet hozzárendelni. Ezek a következők: A=10, B=11, C=12, D=13, E=14, F=15 Pl.: 1* * * *1 =4335

30 Átváltás binárisból decimálisba Az átváltáskor az együtthatókkal (0,1) szorozzuk az adott helyértékeket. Például: (2) = =1*2 7 +1*2 6 +0*2 5 +0*2 4 +1*2 3 +1*2 2 +0*2 1 +0*2 0 = = = 204 (10)

31 Átváltás decimálisból binárisba A decimális bináris átalakítást speciális formában, "maradékos osztás elve" alapján végezzük. Pl.: A bináris számot úgy kapjuk, hogy a maradékokat alulról felfelé összeolvassuk: 204 (10) = (2)

32 Az adatábrázolás adategységei Bit A bináris szám egy helyértékét bitnek nevezzük. A bit állapota ennek megfelelően 0 vagy 1 lehet. Byte 8 bit összekapcsolásával kialakított egység. Szó A processzor típusától függő érték. Jelenleg a 64 bites szervezésű processzorok az elterjedtek, így ezek esetében a 64 bitből kialakított egységet nevezzük szónak.

33 Az adatábrázolás adategységei 1Kilo az 1000-t jelent. A bináris számrendszerben a helyértékek mások, így az 1Kilo 1024-nek felel meg. Ennek megfelelően változik a Mega, illetve a Giga értéke is. 1 Byte = 8 bit 1 KB = 1024 Byte = 8*1024 bit 1 MB = 1024 KB= 1024*1024 Byte = 8*1024*1024 bit 1 GB=1024 MB=1024*1024 KB =1024*1024*1024 Byte = 8*1024*1024*1024 bit

34 Számok ábrázolása Fixpontos ábrázolás Ez a számok műveletvégzésre alkalmas formában történő tárolására szolgál. Pozitív és negatív egész számok ábrázolására. Törtrésszel rendelkező számokat is ábrázolhatunk, de ekkor a törtet jelző pont csak logikailag létezik, a számítógép nem "teszi ki", helyét nem változtatja. Nyomtatásnál az elhelyezéséről a programozónak kell gondoskodnia.

35 A számok ábrázolása A fixpontos számábrázolás hátrányai: az ábrázolható tartomány kicsi: 2 Byte-on a legnagyobb , a legkisebb a számok pontossága erősen korlátozott: ha egész számot ábrázol 7/4 =1 és a 4 /4=1

36 A számok ábrázolása Lebegőpontos számábrázolás A fixpontos hátrányait kiküszöbölő, a számok hatványkitevős (matematikában használt normál alakhoz hasonlatos) felírásán alapuló számábrázolás. Például: 175 (10) = * (10) = * 10 0

37 A számok ábrázolása Lebegőpontos számábrázolás általánosan felírva: A = az eredeti szám A = M * p k M = az együttható, ennek a tört része az ún. mantissza p = a hatvány alapja k = a hatvány kitevője, az ún. karakterisztika A legkisebb pozitív valós szám 6 bájton: 0.5 * ,938*10-39

38 Logikai műveletek A számítógép nem csak matematikai műveletek, hanem logikai műveletek végrehajtására is képes. A logikában állítások vannak, melyek vagy igazak vagy hamisak. Ennek megfelelően a logikai adatok két értéket vehetnek fel: ha igaz, az értéke 1, ha hamis, az értéke 0. A logikai adatok ábrázolása általában 1Byte-on történik: = logikai igaz = logikai nem

39 Logikai műveletek Negáció (NOT) az állítás logikai értékét megfordítja. ÉS (AND) logikai értéke csak abban az esetben IGAZ, ha minden, a műveletben részt vevő kifejezés logikai értéke IGAZ, minden más esetben HAMIS logikai értéket ad. VAGY (OR) logikai értéke IGAZ, ha a műveletben részt vevő kifejezések logikai értékének bármelyike IGAZ. A művelet logikai értéke csak akkor lesz HAMIS, ha a műveletben részt vevő kifejezések logikai értékének mindegyike HAMIS. KIZÁRÓ VAGY (XOR) logikai értéke akkor ad IGAZ eredményt, ha a műveletben részt vevő kifejezések logikai értékei különbözőek. Abban az esetben, ha a műveletben részt vevő kifejezések logikai értékei megegyeznek, HAMIS logikai értéket kapunk eredményül.

40 Számítástechnika fejlődése Ókori Babilon (A számolómesterek tudtak összeadni, kivonni, szorozni, sőt, egy reciproktáblázat segítségével osztani is) Számológépek a középkor végén (1642-ben Pascal megalkotta mechanikus összeadó gépét. Babbage ( ) gépei: számítástechnika atyja Neumann János ( ) (kiviteli eszközök, beviteli eszközök, háttértárolók kérdése)

41 Babbage mechanikus számológépe Neumann János és az EDVAC

42 Számítógépek definíciója Minden olyan berendezés, amely képes adatok tárolására, visszakeresésére, feldolgozására emberi beavatkozás nélkül a gépben korábban elhelyezett utasítássorozat segítségével. A számítógép egy információ átalakító eszköz, amely a bemeneti eszközein közölt információkat átalakítva, a kimeneti eszközein jeleníti meg valamilyen, az ember számára érzékelhető formában.

43 Neumann elvű számítógép bináris (digitális) elektronikus belső programvezérlés memória tárolja a programot és az adatokat soros feldolgozás

44 Neumann elvű számítógép A (központi egység) részei: a vezérlő egység (control unit), az aritmetikai és logikai egység (ALU), a tár (memory) és a ki/bemeneti egységek. Mindezek teljesen elektronikusak legyenek és bináris számrendszert használjanak. Az ALU képes legyen elvégezni az alapvető logikai és aritmetikai műveleteket (néhány elemi matematikai és logikai művelet segítségével elvileg bármely számítási feladat elvégezhető). Tárolt program elvű (a program és az adatok ugyanabban a belső tárban tárolódnak). A vezérlő egység határozza meg a működést a tárból kiolvasott utasítások alapján, emberi beavatkozás nélkül.

45 1. Generáció Konrad Zuse, Z3, elekromágneses relék, repülő és rakéta tervezés 1943 Alain Turing, Colossus, német rejtjel visszafejtés (célgép)

46 1. Generáció Howard H. Aiken, Mark I., lövedékpálya táblázatok, fél focipálya méret, 800 km vezeték, relé, 3-5 sec/számolás, alapműveletek, komplex egyenletek

47 1. Generáció (ENIAC) 1946, ENIAC John Presper Eckert, John W. Mauchly, első elektronikus digitális számítógép vákuumcső, ellenállás, 5 millió forrasztás, 160 kw fogyasztás /sec, 400 * /sec, 10 jegyű számok, 20 regiszter, 1000* gyorsabb mint Mark I. külső programvezérlés (huzalozás) 30 Tonna, MTBF 40sec MTBF = Mean Time Between Failures (meghibásodások közt eltelt átlagos idő)

48 1. Generáció EDVAC, Neumann János (John von Neumann ) memória tárolja az adatokat és a programot feltételes vezérlés átadás központi vezérlő egység 1951 UNIVAC I. első kereskedelemben kapható számítógép 1964 IBM 360 első igazi általános célú számítógép

49 1. Generáció blokkvázlata Processzor Vezérlő egység vezérlés Beviteli egység (Input) Aritmetikai logikai egység Kiviteli egység (Output) perifériák adatátvitel Operatív tár (Memória) perifériák

50 1. Generáció összefoglalás Rendelésre készült műveletek, az elvégzendő feladathoz : tudományos műszaki számítások Binárisan kódolt gépi nyelvű program (minden gépnek különböző) Programozás gépi kódban Processzorcentrikus Soros feldolgozás

51 1. Generáció összefoglalás Vákuumcsövek (nagy méret) adat tárolók : mágnesdobok Elektroncsöves 10e 3..10e 4 művelet/sec kW teljesítményfelvétel Kis megbízhatóság Magas ár Néhány darab

52 2. Generáció Tranzisztor felfedezése Félvezetős áramkörök (tranzisztor, dióda) 10e 4..10e 5 művelet/sec Megbízhatóbb, kisebb méret, teljesítmény felvétel csökken Teljesítmény/ár arány megnő

53 2. Generáció Önálló (a központi feldolgozó egységtől függetlenül) párhuzamosan működő csatornák (I/O) Memória centrikus Perifériák, háttértárak Ferritgyűrűs memória (megbízhatóbb, olcsóbb, gyorsabb, nagyobb kapacitás)

54 2. Generáció processzor Vezérlő egység Aritmetikai logikai egység vezérlés Csatorna adatátvitel Operatív tár (memória) Csatorna perifériák háttértárak

55 2. Generáció összefoglalás Gépcsaládok Assembly nyelv (rövidített kódok), COBOL, FORTRAN, ALGOL, software ipar... Kötegelt (batch) feldolgozás, gazdasági adatfeldolgozás, ipari folyamatirányítás

56 3. Generáció Jack Kilby (Texas Instruments) Integrált áramkör (IC) 3 elektronikus elem 1 szilícium lapkán

57 3. Generáció Integrált áramkörök ( egy tokban) 10e 5..10e 6 művelet /sec Modularitás, bővíthetőség Párhuzamos működés, több processzor I/O processzorok Olcsó nagy tárak

58 3. Generáció Tár modul Tár modul Tár modul Átviteli sínrendszer (busz) adatátvitel Aritmetikai, logikai processzor I/O processzor I/O processzor

59 3. Generáció Operációs rendszerek, szoftverek Multiprogramozott üzemmód Időosztásos rendszerek (Time sharing), távoli terminálok IBM 360 / 370, PDP 11 (DEC másolat)

60 4. Generáció 1971-napjainkig Egyre több elem egy tokban (chipben) LSI, VLSI, ULSI (1e6 ) Csökkenő méret, csökkenő ár Növekvő teljesítmény, megbízhatóság 1971 Intel 4004 : központi feldolgozó egység, memória, I/O vezérlés 1 chipben Egy mikroprocesszor - több feladatra programozva Mikroszámítógépek

61 4. Generáció 1971-napjainkig 1976 Cray 198 MFLOPS Mini-számítógépek (Commodore, Apple, Atari) 1981 IBM PC személyi számítógép 1981: 2Millió, 1982: 5.5Millió, 1990: 65millió Desktop, laptop, palmtop 1984 Macintosh Apple, grafikus operációs rendszer Hálózatok, LAN, internet

62 5. Generáció Jelen és Jövő HAL9000 (2001 Űrodüsszea...) Mesterséges intelligencia... Párhuzamos (nem Neumann elvű) feldolgozás Problémák? (Hő, vékony réteg,...) Új technológia, új elvek? Kvantum számítástechnika...

63 Fejlődés Technológia : eletroncső, tranzisztor, integrált áramkör, LSI, VLSI Operatív tár : művonal, ferritgyűrű, félvezető Struktúra : processzorcentrikus, tárcentrikus, moduláris Méret csökken ( teremnyi -> körömnyi ), darabszám nő (1-2db. -> 10e 6 db/típus.) Alkalmazás : tudományos-műszaki számítások, gazdasági adatfeldolgozás, ipari folyamatirányítás, általános Programozás : gépi, assembler nyelv, magas szintű nyelvek, operációs rendszerek Árarány : hardver / szoftver csökken

64 Számítógép-kategóriák Személyi számítógép (personal computer): általános célú, egyfelhasználós számítógép. Leggyakoribbak: IBM-PC, Apple Macintosh Szerver: több személyt és munkahelyet kiszolgáló gép, nagy teljesítmény jellemzi Terminál: csak adatbevitelre és -kivitelre alkalmas, főképp hálózati használatra. Nagyszámítógép (mainframe): Kb. egy termet betöltő többfelhasználós berendezés nagymennyiségű adat kezelésére, tárolására, bonyolult számítások elvégézésére (pl. nagyvállalatoknál jellemző) Szuperszámítógép: a legdrágább nagy teljesítményű gép, nagy számításigényű programok gyors végrehajtására. (Pl. időjáráselőrejelzésekhez, filmanimációk készítéséhez)

65 Számítógépek definíciója és fizikai felépítésük Számítógép fizikai (hardver) felépítése: Központi eszközök, olyan eszközök amelyek a számítógép központi működéséhez szükséges. Beviteli eszközök, olyan eszközök amelyekkel valamilyen információt juttatunk a számítógép felé. Kiviteli eszközök, olyan eszközök, amelyekkel a számítógép valamilyen információt, adatot közöl velünk. A beviteli és a kiviteli eszközöket együttesen perifériának hívják.

66 Főbb hardver elemek Központi egység: a gép lelke, a vezérlés a feladata Alaplap Operatív tár: a memória, itt futnak a programok Háttértár: adatok tárolására szolgál Perifériák: az ember és a gép közti kapcsolattarás eszközei. Billentyűzet, egér, monitor, nyomtató... Beviteli eszközök Kiviteli eszközök Ház: a CPU-t, alaplapot, memóriát, háttértárat különíti el a külvilágtól

67 A központi feldolgozó egység - CPU A központi feldolgozó egység (Central Processing Unit - CPU) részei : műveleti egység (aritmetikai logikai egység) (Arithmetic Logical Unit - ALU) vezérlő egység (Control Unit - CU) regiszterek (registers) sínek (bus)

68 CPU - Utasítás ciklus Fetch ( elérés ) : Utasítás kód beolvasása Utasítás kód értelmezése (dekódolás) Operandusok beolvasása Execute ( végrehajtás ) : Műveletvégzés (ALU) Eredmény tárolása Következő utasítás címének kiszámítása

69 Számítógép vázlatos működése Központi vezérlőegység (CPU) órajelgenerátor (ütemező) Bemeneti egységek (Input perifériák) Vezérlőegység (CU) Műveleti egység (ALU) Kimeneti egységek (Output perifériák) slotok Memória ROM RAM Be-/Kimeneti egységek (Háttértárak)

70 INTEL CPU AMD IBM/Motorola PowerPC

71 Alaplap

72

73 Hűtők

74 Memória ROM (Read Only Memory): Csak olvasható memória. A gép kikapcsolásakor nem veszíti el a tartalmát. Tárolja a gép legfontosabb beállításait, fontos programokat. RAM (Random Access Memory) operatív tár: Írhatóolvasható memória. A programok ide töltődnek be. A gép kikapcsolásakor elveszíti tartalmát.

75 Gáttértárolók HDD (Hard Disk Drive): merevlemez SSD (Solid State Drive): szilárdtest-meghajtó

76

77 Videokártya Video jelet továbbít a monitor felé Hídba kötés: NVidis - SLI, ATI - CrossFire X

78 Hangkártya Audio jelek ki- és bemenetéül szolgál Ki-/Bemenetek: Analóg Digitális Optikai

79 Tápegység Tápegység, amely a megfelelő és szükséges feszültséget biztosítja az egységek számára, 220 Voltból transzformál 5-12 Volt feszültséget.

80 Optikai meghajtók MO - 128MB GB CD - 90 perc/790 MB és 99 perc/870 MB DVD - 3,68 GB... 8,75 GB Blu-Ray - 25 GB GB

81 Optikai lemezek írása/ olvasása

82 Újraírható lemezek

83 Újraírható lemezek Adatréteg - különleges fázisváltó anyag: hő hatására amorf (matt) és kristályos (reflektív) állapotok Íráskor: olvadás pont fölé melegíti a lézer ( C). A következő hűléskor az olvadt rész amorf állapotba megy át. Ha csak 200 C-ra melegítik a lemezt, ismét kristályos lesz: ha az egész adatréteget kristályos állapotba hozzuk, azzal töröljük a lemezt. A két dielektromos (szigetelő) réteg feladata a hűtés, így bár az adatréteg megolvad de nem tud elpárologni.

84 Magneto-Optical Drive A lemez műanyagába ágyazva alacsony (160 Celsius) olvadáspontú különleges ötvözetréteg. Íráshoz és törléshez mágneses térre és lézerfényre is szükség van. Olvasás csak lézerfénnyel történik.

85 Compact Disk préseléssel készült (csak olvasható) CD-R (írható) CD-RW (újraírható) Élettartam: (100) év A. Polikarbonát réteg tárolja a kódolt adatokat gödrök révén. B. Fényvisszaverő réteg. C. Lakkréteg, a fényvisszaverő réteg védelmére. D. Felarat, mintázat, nyomdai úton. E. Lézersugár olvassa a CD-t, és visszaverődik (B.-ről) egy érzékelőre.

86 Digital Versatile Disc DVD Video (mozgóképek tárolására) DVD Audio (hang tárolására) DVD ROM (adat, préselt) DVD RAM (adat, közvetlen (direkt) elérésű) DVD-R és DVD-RW (adat; az R egyszer írható [recordable], az RW újraírható [rewritable]) DVD+R és DVD+RW (fenti kettőhöz hasonló, azokkal rivalizáló formátum) Élettartam: (100) év

87 Blu-ray disc Kisebb fénynyaláb - pontosabb fókuszálás: kis gödröcskéből ( pits ) is kiolvashatunk adatokat, amik csak 0,15 mikrométer hosszúak (< 0,5xDVD). A sávok szélessége 0,74 mikrométerről 0,32 mikrométerre csökkent.

88 Optikai meghajtók

89 Bemeneti eszközök Billentyűzet Perifériák Egér, trackball, trackpad Scanner, vonalkód olvasó Digitalizáló tábla Joystick, botkormány, controller Kamerák Kimeneti eszközök Monitor Hangszóró Nyomtató, plotter Külső adattárolók (USB, esata, Firewire, Thunderbolt) HDD, SSD, Pendrive, külső MO, CD, DVD, Blu-ray

90 Billentyűzet, egér...

91 Scanner, kamera...

92 Játék

93 Digitalizálás

94 Színképzés RGB - Monitorok CYMK - Nyomtatás

95 Monitorok A monitor adja a vizuális kapcsolatot a felhasználó és a számítógép között. A monitoron jelennek meg a program üzenetei és rajta ellenőrizhető a bevitt adatok helyessége. A képmegjelenítés szerint lehet: Katódsugárcsöves (CRT) nagymértékű a sugárzás Folyadékkristályos (LCD) Vékonyfilm tranzisztoros (TFT) Világítódiódás (LED) Organikus LED (OLED) Gázplazmás

96 CRT

97 LCD, TFT-LCD

98 Plazma

99 LED - OLED

100 Nyomtatók Mátrixnyomtató Nyomtatófejen levő tűk a festékszalagra ütve nyomtatnak dpi Olcsón üzemeltethető Tintasugaras nyomtató Színes is (4 vagy több színkomponens - BYMC) dpi Olcsó, de üzemeltetése drága Lézernyomtató Lézersugárral vezérelt: 1. Forgó henger elektromos feltöltése 2. Kép inverze a hengerre kerül (a lézersugár által) 3. Festékkel bevont henger a papírra nyomja a képet Drága, de üzemeltetése viszonylag olcsó dpi Nyomtatófej gyorsan száradó tintacseppeket lövell a papírra Színes nyomtatásra is alkalmas (4 vagy több színkomponens)

101 Mátrix nyomtató

102 Mátrixnyomtató Az írógép továbbfejlesztett változata. A nyomtatófejben apró tűk ( db). A papír előtt egy kifeszített festékszalag mozog, amelyre a tűk ráütnek, és létrehoznak a papíron egy pontot. A tűket elektromágneses tér mozgatja, és rugóerő húzza vissza eredeti helyükre. A nyomtatott képek felbontása gyenge Olcsó és alkalmas indigós számlanyomtatásra.

103 Mátrixnyomtató

104 Hőnyomtatók speciális papírtekercset, ún. hőpapírt használ, a fehér bevonata hő hatására megfeketedik, a papírnak nyomódik neki az írófej, a fejen a képpontoknak megfelelő kis ellenállások helyezkednek el, ahol az ellenállást elektromos árammal melegítik, a papír megfeketedik a fej a mátrixnyomtatókhoz hasonlóan mozoghat jobbra balra, de lehet fix is, ekkor a papírt teljes szélességében le kell fedni, előnye a nagy élettartam és a végtelen színezőanyag, hátránya viszonylag drága papír, gyenge minőség, hő és napfény ellen védeni kell a kinyomtatott dokumentumot

105 Tintasugaras nyomtató

106 Tintasugaras nyomtató tintapatronok segítségével tintacseppeket juttatnak a papírlapra a színes tintasugaras nyomtató színes tintapatronokat használ, általában négy alapszín használatával keveri ki a megfelelő árnyalatokat: ciánkék, bíborvörös, sárga és fekete színek használatával a porlasztás módszere történhet : piezoelektromos úton, elektrosztatikusan, gőzbuborékok segítségével. igen jó minőségű, színes képek, akár fotók is nyomtathatók.

107 Tintasugaras nyomtató 1. Lapadagoló tálca 2. Nyomtató fej tintapatronokkal 3. Nyomtatófej léptető motor 4. Vezeték 5. Fogasszíj 6. Nyomtatófej 7. Tintapatronok 8. Fúvókák 9. Tintatartó 10.Tinta cseppek 11.Hőellenállás

108 Plotterek A rajzgéppel hagyományosan vektorgrafikákat lehet papírra rajzolni. A rajzgép egy tollat mozgat a papíron x-irányú mozgás: toll, y-irányú mozgás: papír. A rajzgépeket nagyméretű műszaki rajzok (CAD) papírra vitelénél, a számítógépes tervezésben használják. Mára felváltják őket az univerzális nyomtatók (tintasugaras), amelyek már elegendően nagy méretben (A0, roll) is képesek a nyomtatásra, akár fotó minőségben is.

109 Plotter

110 Lézernyomtató Speciális, fényérzékeny anyaggal bevont és elektromosan feltöltött henger. Ezen lézersugárral jelölik meg a nem fehér pontokat: ahol a lézer a hengerhez ér, ott a henger semleges lesz vagy ellentétesen lesz töltött a henger többi részéhez képest. Amikor a henger a festékporral érintkezik, akkor azokra a részekre tapad festék, melyeket ért a lézersugár. A festék ezután átkerül a papírra, majd beleolvad, mikor a papír áthalad egy 200 C-os hengerpár között. A színes lézernyomatóban négy lézernyomtató mechanikája épül egybe; az egyetlen fényérzékeny hengerre a CMYB festékhengerekről egymás után kerülnek fel a színek. A lézersugárnak négyszer kell végigfutnia a fényérzékeny hengeren.

111 Lézernyomtató

112 Lézernyomtató

17.óra Nyomtatók típusai, nyomtatáskezelés

17.óra Nyomtatók típusai, nyomtatáskezelés 17.óra Nyomtatók típusai, nyomtatáskezelés A nyomtató (angolul printer), olyan hardver, kimeneti periféria, mely arra használható, hogy a digitális adatokat megjelenítse nem elektronikus formában, általában

Részletesebben

2. rész BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA. Az információ elérésének és felhasználásának képessége.

2. rész BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA. Az információ elérésének és felhasználásának képessége. 2. rész BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA 1. INFORMÁCIÓS ÍRÁSTUDÁS Az információ elérésének és felhasználásának képessége. - leggyakrabban számítógép és / vagy Internet használat - IKT technológiák alkalmazásának

Részletesebben

BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA

BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA Ismeretterjesztő előadás 2. Rész Előadó:Pintér Krisztina etanácsadó aniszirk@gmail.com INFORMÁCIÓS ÍRÁSTUDÁS Az információ elérésének és felhasználásának képessége. leggyakrabban

Részletesebben

Informatika érettségi vizsga

Informatika érettségi vizsga Informatika 11/L/BJ Informatika érettségi vizsga ÍRÁSBELI GYAKORLATI VIZSGA (180 PERC - 120 PONT) SZÓBELI SZÓBELI VIZSGA (30 PERC FELKÉSZÜLÉS 10 PERC FELELET - 30 PONT) Szövegszerkesztés (40 pont) Prezentáció-készítés

Részletesebben

A., BEMENETI EGYSÉGEK

A., BEMENETI EGYSÉGEK Perifériák A., BEMENETI EGYSÉGEK Használatával adatok jutnak el a környezetből a központi feldolgozó egység felé. COPYRIGHT 2017 MIKECZ ZSOLT 2 1., Billentyűzet Adatok (szövegek, számok stb.) bevitelére

Részletesebben

IT - Alapismeretek. Feladatgyűjtemény

IT - Alapismeretek. Feladatgyűjtemény IT - Alapismeretek Feladatgyűjtemény Feladatok PowerPoint 2000 1. FELADAT TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS Pótolja a hiányzó neveket, kifejezéseket! Az első négyműveletes számológépet... készítette. A tárolt program

Részletesebben

1. Milyen eszközöket használt az ősember a számoláshoz? ujjait, fadarabokat, kavicsokat

1. Milyen eszközöket használt az ősember a számoláshoz? ujjait, fadarabokat, kavicsokat 1. Milyen eszközöket használt az ősember a számoláshoz? ujjait, fadarabokat, kavicsokat 2. Mit tudsz Blaise Pascalról? Ő készítette el az első szériában gyártott számológépet. 7 példányban készült el.

Részletesebben

IT - Alapismeretek. Megoldások

IT - Alapismeretek. Megoldások IT - Alapismeretek Megoldások 1. Az első négyműveletes számológépet Leibniz és Schickard készítette. A tárolt program elve Neumann János nevéhez fűződik. Az első generációs számítógépek működése a/az

Részletesebben

A számítógépek felépítése. A számítógép felépítése

A számítógépek felépítése. A számítógép felépítése A számítógépek felépítése A számítógépek felépítése A számítógépek felépítése a mai napig is megfelel a Neumann elvnek, vagyis rendelkezik számoló egységgel, tárolóval, perifériákkal. Tápegység 1. Tápegység:

Részletesebben

A számítógép egységei

A számítógép egységei A számítógép egységei A számítógépes rendszer két alapvető részből áll: Hardver (a fizikai eszközök összessége) Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége) 1.) Hardver a) Alaplap: Kommunikációt

Részletesebben

Alapismeretek. Tanmenet

Alapismeretek. Tanmenet Alapismeretek Tanmenet Alapismeretek TANMENET-Alapismeretek Témakörök Javasolt óraszám 1. Történeti áttekintés 2. Számítógépes alapfogalmak 3. A számítógép felépítése, hardver A központi egység 4. Hardver

Részletesebben

2. Számítógépek működési elve. Bevezetés az informatikába. Vezérlés elve. Külső programvezérlés... Memória. Belső programvezérlés

2. Számítógépek működési elve. Bevezetés az informatikába. Vezérlés elve. Külső programvezérlés... Memória. Belső programvezérlés . Számítógépek működési elve Bevezetés az informatikába. előadás Dudásné Nagy Marianna Az általánosan használt számítógépek a belső programvezérlés elvén működnek Külső programvezérlés... Vezérlés elve

Részletesebben

6. óra Mi van a számítógépházban? A számítógép: elektronikus berendezés. Tárolja az adatokat, feldolgozza és az adatok ki és bevitelére is képes.

6. óra Mi van a számítógépházban? A számítógép: elektronikus berendezés. Tárolja az adatokat, feldolgozza és az adatok ki és bevitelére is képes. 6. óra Mi van a számítógépházban? A számítógép: elektronikus berendezés. Tárolja az adatokat, feldolgozza és az adatok ki és bevitelére is képes. Neumann elv: Külön vezérlő és végrehajtó egység van Kettes

Részletesebben

Informatikai alapismeretek

Informatikai alapismeretek Informatikai alapismeretek Ajánlott olvasnivaló: http://informatika.gtportal.eu/ Az anyag egy része a fent említett weboldalon található anyagok részleteiben vagy teljes mértékben át vett változata. Számítógép

Részletesebben

1. Digitális írástudás: a kőtáblától a számítógépig 2. Szedjük szét a számítógépet 1. örök 3. Szedjük szét a számítógépet 2.

1. Digitális írástudás: a kőtáblától a számítógépig 2. Szedjük szét a számítógépet 1. örök 3. Szedjük szét a számítógépet 2. Témakörök 1. Digitális írástudás: a kőtáblától a számítógépig ( a kommunikáció fejlődése napjainkig) 2. Szedjük szét a számítógépet 1. ( a hardver architektúra elemei) 3. Szedjük szét a számítógépet 2.

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE (TK 61-TŐL)

SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE (TK 61-TŐL) SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE (TK 61-TŐL) SZÁMÍTÓGÉP Olyan elektronikus berendezés, amely adatok, információk feldolgozására képes emberi beavatkozás nélkül valamilyen program segítségével. HARDVER Összes műszaki

Részletesebben

Mi szükséges a működéshez?

Mi szükséges a működéshez? 1 Mi szükséges a működéshez? Hardver a számítógép kézzel fogható részei, fizikailag létező eszközök Szoftver a számítógépet működtető programok összessége 2 A számítógép fő részei Számítógép-ház CD-, DVDmeghajtó

Részletesebben

Számítógép felépítése

Számítógép felépítése Alaplap, processzor Számítógép felépítése Az alaplap A számítógép teljesítményét alapvetően a CPU és belső busz sebessége (a belső kommunikáció sebessége), a memória mérete és típusa, a merevlemez sebessége

Részletesebben

Fejezetek az Információ-Technológia Kultúrtörténetéből

Fejezetek az Információ-Technológia Kultúrtörténetéből Fejezetek az Információ-Technológia Kultúrtörténetéből Kezdeti elektronikus számítógépek kultúrtörténete ITK 7/58/1 Számológép - számítógép? Lady Ada Lovelace (1815-1852). Charles Babbage (1791-1871) ITK

Részletesebben

Hardver ismeretek. Zidarics Zoltán

Hardver ismeretek. Zidarics Zoltán Hardver ismeretek Zidarics Zoltán I/O eszközök Bemenet billentyűzet egér digitalizáló tábla szkenner Érintőképernyő Kimenet nyomtató monitor Port-ok Billentyűzet Mátrix szervezés PS/2 vagy USB interfész

Részletesebben

Alapismeretek. Tanmenet

Alapismeretek. Tanmenet Alapismeretek Tanmenet Alapismeretek TANMENET-Alapismeretek Témakörök Javasolt óraszám 1. Számítógépes alapfogalmak, számítógép generációk 2. A számítógép felépítése, hardver, A központi egység 3. Hardver

Részletesebben

Alapismeretek. Tanmenet

Alapismeretek. Tanmenet Alapismeretek Tanmenet Alapismeretek TANMENET-Alapismeretek Témakörök Javasolt óraszám 1. Számítógépes alapfogalmak 2. A számítógép felépítése, hardver, A központi egység 3. Hardver Perifériák 4. Hardver

Részletesebben

Számítógép egységei. Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége)

Számítógép egységei. Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége) Számítógép egységei A számítógépes rendszer két alapvető részből áll: Hardver (a fizikai eszközök összessége) Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége) 1.) Hardver a) Alaplap: Kommunikációt

Részletesebben

Jacquard szövőgépe, vezérlési modulok használata 1805 lyukkártyás vezérlés

Jacquard szövőgépe, vezérlési modulok használata 1805 lyukkártyás vezérlés Az emberek ősidők óta törekednek arra, hogy olyan eszközöket állítsanak elő, melyek könnyebbé teszik a számolást, ilyen pl.: kavicsok, fadarabok, zsinórokra kötött csomók, fák, földre vésett jelek voltak.

Részletesebben

1. Fejezet: Számítógép rendszerek

1. Fejezet: Számítógép rendszerek 1. Fejezet: Számítógép The Architecture of Computer Hardware and Systems Software: An Information Technology Approach 3. kiadás, Irv Englander John Wiley and Sons 2003 Wilson Wong, Bentley College Linda

Részletesebben

Bevezetés az informatikába Tételsor és minta zárthelyi dolgozat 2014/2015 I. félév

Bevezetés az informatikába Tételsor és minta zárthelyi dolgozat 2014/2015 I. félév Bevezetés az informatikába Tételsor és minta zárthelyi dolgozat 2014/2015 I. félév Az informatika története (ebből a fejezetből csak a félkövér betűstílussal szedett részek kellenek) 1. Számítástechnika

Részletesebben

1. tétel. A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei. Informatika érettségi (diák)

1. tétel. A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei. Informatika érettségi (diák) 1. tétel A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei Ismertesse a kommunikáció általános modelljét! Mutassa be egy példán a kommunikációs

Részletesebben

Az Informatika Elméleti Alapjai Dr. Kutor László. A számolás korai segédeszközei A korszerű számítógépek kialakulása

Az Informatika Elméleti Alapjai Dr. Kutor László. A számolás korai segédeszközei A korszerű számítógépek kialakulása Az Informatika Elméleti Alapjai Dr. Kutor László A számolás korai segédeszközei A korszerű számítógépek kialakulása http://mobil.nik.bmf.hu/tantargyak/iea.html Felhasználónév: iea Jelszó: IEA07 IEA2/1

Részletesebben

Az Informatika Elméleti Alapjai Dr. Kutor László. A számolás korai segédeszközei A korszerű számítógépek kialakulása

Az Informatika Elméleti Alapjai Dr. Kutor László. A számolás korai segédeszközei A korszerű számítógépek kialakulása Az Informatika Elméleti Alapjai Dr. Kutor László Számolás az ujjakon 2. (Kína- India) A számolás korai segédeszközei A korszerű számítógépek kialakulása http://mobil.nik.bmf.hu/tantargyak/iea.html Felhasználónév:

Részletesebben

1. Fejezet: Számítógép rendszerek. Tipikus számítógép hirdetés

1. Fejezet: Számítógép rendszerek. Tipikus számítógép hirdetés 1. Fejezet: Számítógép The Architecture of Computer Hardware and Systems Software: An InformationTechnology Approach 3. kiadás, Irv Englander John Wiley and Sons 2003 Wilson Wong, Bentley College Linda

Részletesebben

Békéscsabai Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakközépiskola "Az új szakképzés bevezetése a Keményben" TÁMOP-2.2.5.

Békéscsabai Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakközépiskola Az új szakképzés bevezetése a Keményben TÁMOP-2.2.5. Szakképesítés: Log Autószerelő - 54 525 02 iszti Tantárgy: Elektrotechnikaelektronika Modul: 10416-12 Közlekedéstechnikai alapok Osztály: 12.a Évfolyam: 12. 32 hét, heti 2 óra, évi 64 óra Ok Dátum: 2013.09.21

Részletesebben

Számítógép fajtái. 1) személyi számítógép ( PC, Apple Macintosh) - asztali (desktop) - hordozható (laptop, notebook, palmtop)

Számítógép fajtái. 1) személyi számítógép ( PC, Apple Macintosh) - asztali (desktop) - hordozható (laptop, notebook, palmtop) Számítógép Számítógépnek nevezzük azt a műszakilag megalkotott rendszert, amely adatok bevitelére, azok tárolására, feldolgozására, a gépen tárolt programok működtetésére alkalmas emberi beavatkozás nélkül.

Részletesebben

Informatikai Rendszerek Alapjai. A számolás korai segédeszközei A korszerű számítógépek kialakulása

Informatikai Rendszerek Alapjai. A számolás korai segédeszközei A korszerű számítógépek kialakulása Informatikai Rendszerek Alapjai Dr. Kutor László A számolás korai segédeszközei A korszerű számítógépek kialakulása http://uni-obuda.hu/users/kutor/ 2015. ősz Óbudai Egyetem, NIK Dr. Kutor László IRA 9/37/1

Részletesebben

Alapfogalmak. Dr. Kallós Gábor A Neumann-elv. Számolóeszközök és számítógépek. A számítógép felépítése

Alapfogalmak. Dr. Kallós Gábor A Neumann-elv. Számolóeszközök és számítógépek. A számítógép felépítése Alapfogalmak Dr. Kallós Gábor 2007-2008. A számítógép felépítése A Neumann-elv A számítógéppel szemben támasztott követelmények (Neumann János,. Goldstine, 1945) Az elv: a szekvenciális és automatikus

Részletesebben

A számítástechnika fejlődése

A számítástechnika fejlődése A számítástechnika fejlődése Az 1600-as évektől kezdődően az emberek igyekeztek olyan gépeket építeni, melyek megkönnyítik a számolást. A számítógépek fejlődését nagy lépésekben követjük. Az egymástól

Részletesebben

Informatika 9. évf. Alapfogalmak. Informatikai alapismeretek I.

Informatika 9. évf. Alapfogalmak. Informatikai alapismeretek I. Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek I. 2013. szeptember 12. Készítette: Gráf Tímea Alapfogalmak Hardver: A számítógép alkotórészeinek összessége. Szoftver: A számítógépre írt programok összessége.

Részletesebben

A mikroprocesszor felépítése és működése

A mikroprocesszor felépítése és működése A mikroprocesszor felépítése és működése + az egyes részegységek feladata! Információtartalom vázlata A mikroprocesszor feladatai A mikroprocesszor részegységei A mikroprocesszor működése A mikroprocesszor

Részletesebben

TestLine - Informatika gyakorló Minta feladatsor

TestLine - Informatika gyakorló Minta feladatsor illentyűzet billentyű: (1) ackspace, (2) elete, (3) S, (4) PrintScr 1. Párosítsd össze a következő 2:24 Normál kifejezéseket! Hatására az éppen futó programfolyamat megáll. Hatására a képernyő tartalma

Részletesebben

Számítógép architektúrák. Bevezetés

Számítógép architektúrák. Bevezetés Számítógép architektúrák Bevezetés Mechanikus számológépek Blaise Pascal (1642) Gottfried Willhelm von Leibniz báró (~1676) Összeadás, kivonás Mai négyműveletes zsebszámológépek mechanikus őse Charles

Részletesebben

Nyomtató. A nyomtató igen hasznos kiviteli periféria. A nyomtató feladata, hogy az információt papíron (esetleg fólián, CD-n...) megjelenítse.

Nyomtató. A nyomtató igen hasznos kiviteli periféria. A nyomtató feladata, hogy az információt papíron (esetleg fólián, CD-n...) megjelenítse. Nyomtató A nyomtató igen hasznos kiviteli periféria. A nyomtató feladata, hogy az információt papíron (esetleg fólián, CD-n...) megjelenítse. Nyomtatók csoportosítása: Ütő (impact) nyomtatók Kalapács vagy

Részletesebben

A háttértárak a program- és adattárolás eszközei.

A háttértárak a program- és adattárolás eszközei. A háttértárak a program- és adattárolás eszközei. Míg az operatív memória (RAM) csak ideiglenesen, legfeljebb a gép kikapcsolásáig őrzi meg tartalmát, a háttértárolókon nagy mennyiségű adat akár évtizedekig

Részletesebben

3. Az elektronikus számítógépek fejlődése napjainkig 1

3. Az elektronikus számítógépek fejlődése napjainkig 1 2. Az elektronikus számítógépek fejlődése napjainkig Vázold fel az elektronikus eszközök fejlődését napjainkig! Részletesen ismertesd az egyes a számítógép generációk technikai újdonságait és jellemző

Részletesebben

Hardware alapismeretek

Hardware alapismeretek Alapfogalmak Hardware alapismeretek Hardver (angolul: hardware) A számítógép fizikailag megfogható részeinek összességét értjük. A számítógép működéséhez alapvetőn hardver és szoftver szükséges, a kettő

Részletesebben

ismerd meg! A PC vagyis a személyi számítógép

ismerd meg! A PC vagyis a személyi számítógép ismerd meg! A PC vagyis a személyi számítógép A számítógép elsõ ránézésre A PC az angol Personal Computer rövídítése, jelentése: személyi számítógép. A szám í- tógépek rohamos elterjedésével a személyi

Részletesebben

A személyi számítógép felépítése

A személyi számítógép felépítése A személyi számítógép felépítése A számítógépet, illetve az azt felépítő részegységeket összefoglaló néven hardvernek (hardware) nevezzük. A gépház doboz alakú, lehet fekvő, vagy álló attól függően, hogy

Részletesebben

TestLine - zsoltix83tesztje-01 Minta feladatsor

TestLine - zsoltix83tesztje-01 Minta feladatsor lkalom: n/a átum: 2017.01.19 21:10:15 Oktató: n/a soport: n/a Kérdések száma: 35 kérdés Kitöltési idő: 1:03:48 Pont egység: +1-0 Szélsőséges pontok: 0 pont +63 pont Értékelés: Pozitív szemléletű értékelés

Részletesebben

A számítógép külső felépítése

A számítógép külső felépítése A számítógép külső felépítése Hardver: A számítógéphez csatlakoztatott, kézzel megfogható eszközök. Szoftver: Egy ember, vagy egy csoport által létrehozott szellemi termék, melyet törvény véd. Szoftverek

Részletesebben

TestLine - zsoltix83tesztje-01 Minta feladatsor

TestLine - zsoltix83tesztje-01 Minta feladatsor lkalom: n/a átum: 2017.02.09 18:08:51 Oktató: n/a soport: n/a Kérdések száma: 35 kérdés Kitöltési idő: 1:03:48 Pont egység: +1-0 Szélsőséges pontok: 0 pont +63 pont Értékelés: Pozitív szemléletű értékelés

Részletesebben

Információs társadalom

Információs társadalom SZÓBELI TÉMAKÖRÖK INFORMATIKÁBÓL 2015. Információs társadalom Kommunikáció fogalma, fajtái, általános modellje. Példák. A jel, adat, információ, zaj és a redundancia fogalma. Példák. Különbség a zaj és

Részletesebben

1. MODUL - ÁLTALÁNOS FOGALMAK

1. MODUL - ÁLTALÁNOS FOGALMAK 1. MODUL - ÁLTALÁNOS FOGALMAK 1. Melyik a mondat helyes befejezése? A számítógép hardvere a) bemeneti és kimeneti perifériákat is tartalmaz. b) nem tartalmazza a CPU-t. c) a fizikai alkatrészek és az operációs

Részletesebben

Jelek és adatok. A jelek csoportosítása:

Jelek és adatok. A jelek csoportosítása: Jelek és adatok A jel fogalma: Érzékszerveinkkel vagy műszereinkkel felfogható, mérhető jelenség, amelynek jelentése van. A jelek elemi jelekre bonthatók. Pl.: egy szó (jel) betűkből (elemi jelekből) áll,

Részletesebben

A számítógép fő részei

A számítógép fő részei Hardver ismeretek 1 A számítógép fő részei 1. A számítógéppel végzett munka folyamata: bevitel ==> tárolás ==> feldolgozás ==> kivitel 2. A számítógépet 3 fő részre bonthatjuk: központi egységre; perifériákra;

Részletesebben

Bepillantás a gépházba

Bepillantás a gépházba Bepillantás a gépházba Neumann-elvű számítógépek főbb egységei A részek feladatai: Központi egység: Feladata a számítógép vezérlése, és a számítások elvégzése. Operatív memória: A számítógép bekapcsolt

Részletesebben

Laptop: a fekete doboz

Laptop: a fekete doboz Laptop: a fekete doboz Dankházi Zoltán ELTE Anyagfizikai Tanszék Lássuk a fekete doboz -t NÉZZÜK MEG! És hány GB-os??? SZEDJÜK SZÉT!!!.2.2. AtomCsill 2 ... hát akkor... SZEDJÜK SZÉT!!!.2.2. AtomCsill 3

Részletesebben

ELŐADÁS 2016-01-05 SZÁMÍTÓGÉP MŰKÖDÉSE FIZIKA ÉS INFORMATIKA

ELŐADÁS 2016-01-05 SZÁMÍTÓGÉP MŰKÖDÉSE FIZIKA ÉS INFORMATIKA ELŐADÁS 2016-01-05 SZÁMÍTÓGÉP MŰKÖDÉSE FIZIKA ÉS INFORMATIKA A PC FIZIKAI KIÉPÍTÉSÉNEK ALAPELEMEI Chip (lapka) Mikroprocesszor (CPU) Integrált áramköri lapok: alaplap, bővítőkártyák SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE

Részletesebben

Számítógépek felépítése, alapfogalmak

Számítógépek felépítése, alapfogalmak 2. előadás Számítógépek felépítése, alapfogalmak Lovas Szilárd, Krankovits Melinda SZE MTK MSZT kmelinda@sze.hu B607 szoba Nem reprezentatív felmérés kinek van ilyen számítógépe? 2 Nem reprezentatív felmérés

Részletesebben

Informatikai alapismeretek földtudományi BSC számára

Informatikai alapismeretek földtudományi BSC számára Informatikai alapismeretek földtudományi BSC számára 2010-2011 Őszi félév Heizlerné Bakonyi Viktória HBV@ludens.elte.hu Neumann János 1903-1957 Neumann János matematikus, fizikus, vegyészmérnök. Tanulmányok:

Részletesebben

2012.09.30. p e r i f é r i á k

2012.09.30. p e r i f é r i á k Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek II. 2012. szeptember 30. Készítette: Gráf Tímea A számítógép felépítése p e r i f é r i á k 2 1 Perifériák Beviteli perifériák: billenty zet egér érint pad,

Részletesebben

Perifériák. Összeállította: Kiss István tanárjelölt Debreceni Egyetem 2016.

Perifériák. Összeállította: Kiss István tanárjelölt Debreceni Egyetem 2016. Perifériák Összeállította: Kiss István tanárjelölt Debreceni Egyetem 2016. Periféria Külső rész, valaminek a széle Számítógépnél: kiviteli és beviteli eszközök Adatok ki- és bevitele Vezérlés (bevitel)

Részletesebben

2. Fejezet : Számrendszerek

2. Fejezet : Számrendszerek 2. Fejezet : Számrendszerek The Architecture of Computer Hardware and Systems Software: An Information Technology Approach 3. kiadás, Irv Englander John Wiley and Sons 2003 Wilson Wong, Bentley College

Részletesebben

3. óra Számrendszerek-Szg. történet

3. óra Számrendszerek-Szg. történet 3. óra Számrendszerek-Szg. történet 1byte=8 bit 2 8 =256 256-féle bináris szám állítható elő 1byte segítségével. 1 Kibibyte = 1024 byte mert 2 10 = 1024 1 Mebibyte = 1024 Kibibyte = 1024 * 1024 byte 1

Részletesebben

erettsegizz.com Érettségi tételek

erettsegizz.com Érettségi tételek erettsegizz.com Érettségi tételek Az informatika fejlődéstörténete, jogi ismeretek Információ és társadalom Az informatika fejlődéstörténete a XX. Században, napjainkban Jogi ismeretek, szerzőjog, szoftver

Részletesebben

The Architecture of Computer Hardware and Systems Software: An InformationTechnology Approach 3. kiadás, Irv Englander John Wiley and Sons 2003

The Architecture of Computer Hardware and Systems Software: An InformationTechnology Approach 3. kiadás, Irv Englander John Wiley and Sons 2003 . Fejezet : Számrendszerek The Architecture of Computer Hardware and Systems Software: An InformationTechnology Approach. kiadás, Irv Englander John Wiley and Sons Wilson Wong, Bentley College Linda Senne,

Részletesebben

elektronikus adattárolást memóriacím

elektronikus adattárolást memóriacím MEMÓRIA Feladata A memória elektronikus adattárolást valósít meg. A számítógép csak olyan műveletek elvégzésére és csak olyan adatok feldolgozására képes, melyek a memóriájában vannak. Az információ tárolása

Részletesebben

Laborgyakorlat Logikai áramkörök számítógéppel segített tervezése (CAD)

Laborgyakorlat Logikai áramkörök számítógéppel segített tervezése (CAD) Laborgyakorlat Logikai áramkörök számítógéppel segített tervezése (CAD) Bevezetés A laborgyakorlatok alapvető célja a tárgy későbbi laborgyakorlataihoz szükséges ismeretek átadása, az azokban szereplő

Részletesebben

Hardver ismeretek. Várady Géza, B144 varadygeza@gmail.com

Hardver ismeretek. Várady Géza, B144 varadygeza@gmail.com Hardver ismeretek Várady Géza, B144 varadygeza@gmail.com Bevezetés Informatika sokrétű Információk Információtechnika Szerzése Feldolgozása Tárolása Továbbítása Informatika a technikai eszköz oldalról

Részletesebben

Perifériáknak nevezzük a számítógép központi egységéhez kívülről csatlakozó eszközöket, melyek az adatok ki- vagy bevitelét, illetve megjelenítését

Perifériáknak nevezzük a számítógép központi egységéhez kívülről csatlakozó eszközöket, melyek az adatok ki- vagy bevitelét, illetve megjelenítését Perifériák monitor Perifériáknak nevezzük a számítógép központi egységéhez kívülről csatlakozó eszközöket, melyek az adatok ki- vagy bevitelét, illetve megjelenítését szolgálják. Segít kapcsolatot teremteni

Részletesebben

Kedves Diákok! A feladatok legtöbbször egy pontot érnek. Ahol ettől eltérés van, azt külön jelöljük.

Kedves Diákok! A feladatok legtöbbször egy pontot érnek. Ahol ettől eltérés van, azt külön jelöljük. Kedves Diákok! Szeretettel köszöntünk Benneteket abból az alkalomból, hogy a Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola informatika tehetséggondozásának első levelét olvassátok! A tehetséggondozással

Részletesebben

A PC története. Informatika alapjai-9 Személyi számítógép (PC) 1/12. (Personal computer - From Wikipedia, the free encyclopedia)

A PC története. Informatika alapjai-9 Személyi számítógép (PC) 1/12. (Personal computer - From Wikipedia, the free encyclopedia) Informatika alapjai-9 Személyi számítógép (PC) 1/12 (Personal computer - From Wikipedia, the free encyclopedia) A személyi számítógépet ára, mérete és képességei és a használatában kialakult kultúra teszik

Részletesebben

3. óra Számrendszerek-Szg. történet

3. óra Számrendszerek-Szg. történet 3. óra Számrendszerek-Szg. történet 1byte=8 bit 2 8 =256 256-féle bináris szám állítható elő 1byte segítségével. 1 Kibibyte = 1024 byte mert 2 10 = 1024 1 Mebibyte = 1024 Kibibyte = 1024 * 1024 byte 1

Részletesebben

A személyi számítógép elvi felépítése

A személyi számítógép elvi felépítése HARDVERISMERET Személyi számítógép fogalma: Egyidejűleg egyetlen felhasználó kiszolgálására alkalmas számítógép. Vállalati vagy otthoni környezetben is használható, használati céljainak megfelelően különféle

Részletesebben

Tervezte és készítette Géczy László

Tervezte és készítette Géczy László Tervezte és készítette Géczy László 1999-2003 A rendszer felosztásának alapjául a következők is szolgálhatnak: Gépi szempontú input (beviteli eszközök) output (kiviteli eszközök) vagy a kettő együtt Adathordozó

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK INFORMATIKA SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK Az emelt szint a középszint követelményeit magában foglalja, de azokat magasabb szinten kéri számon. 1. Információs társadalom 2. Informatikai alapismeretek - hardver

Részletesebben

Processzor (CPU - Central Processing Unit)

Processzor (CPU - Central Processing Unit) Készíts saját kódolású WEBOLDALT az alábbi ismeretanyag felhasználásával! A lap alján lábjegyzetben hivatkozz a fenti oldalra! Processzor (CPU - Central Processing Unit) A központi feldolgozó egység a

Részletesebben

A számítógép részei. Készítette: Hajdú Attila

A számítógép részei. Készítette: Hajdú Attila A számítógép részei Készítette: Hajdú Attila Alapgép A számítógép alapvető, nélkülözhetetlen részei. alaplap mikroprocesszor (CPU) operatív memória tápegység számítógépház Alaplap Az alaplap a számítógép

Részletesebben

Ez egy program. De ki tudja végrehajtani?

Ez egy program. De ki tudja végrehajtani? Császármorzsa Keverj össze 25 dkg grízt 1 mokkás kanál sóval, 4 evőkanál cukorral és egy csomag vaníliás cukorral! Adj hozzá két evőkanál olajat és két tojást, jól dolgozd el! Folyamatos keverés közben

Részletesebben

A számítógép felépítése

A számítógép felépítése A számítógép felépítése Hardver- a számítógép kézzel fogható részei: processzor, monitor, kábel, csatlakozó Szoftver- a számítógép kézzel nem megfogható részei. A szoftver működteti a hardvert, pl: operációs

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2012 Informatika

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2012 Informatika Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2012 Informatika Reischlné Rajzó Zsuzsanna Szaktanár Endrédi Józsefné Igazgató Kelt: Budapest, 2012 március 1. tétel A kommunikáció

Részletesebben

Az informatika fejlődéstörténete

Az informatika fejlődéstörténete 1.2.1. Az informatika fejlődéstörténete A különböző számolási, számítási műveletek megkönnyítése és mechanizálása mindig is az emberiség fejlődésének kulcsfontosságú kérdése volt. Az abakusz az első számolóeszköz,

Részletesebben

1. Generáció( ):

1. Generáció( ): Generációk: 1. Generáció(1943-1958): Az elektroncsövet 1904-ben találták fel. Felfedezték azt is, hogy nemcsak erősítőként, hanem kapcsolóként is alkalmazható. A csövek drágák, megbízhatatlanok és rövid

Részletesebben

Ismerkedjünk tovább a számítógéppel. Alaplap és a processzeor

Ismerkedjünk tovább a számítógéppel. Alaplap és a processzeor Ismerkedjünk tovább a számítógéppel Alaplap és a processzeor Neumann-elvű számítógépek főbb egységei A részek feladatai: Központi egység: Feladata a számítógép vezérlése, és a számítások elvégzése. Operatív

Részletesebben

A fejlődés megindulása. A Z3 nevet viselő 1941-ben megépített programvezérlésű elektromechanikus gép már a 2-es számrendszert használta.

A fejlődés megindulása. A Z3 nevet viselő 1941-ben megépített programvezérlésű elektromechanikus gép már a 2-es számrendszert használta. Kezdetek A gyors számolás vágya egyidős a számolással. Mind az egyiptomiak mind a babilóniaiak számoló táblázatokat használtak. A helyiérték és a 10-es számrendszer egyesítése volt az első alapja a különböző

Részletesebben

Az informatika fejlõdéstörténete

Az informatika fejlõdéstörténete Az informatika fejlõdéstörténete Elektronikus gépek A háború alatt a haditechnika fejlõdésével felmerült az igény a számítások precizitásának növelésére. Több gépet is kifejlesztettek, de ezek egyike sem

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika Reischlné Rajzó Zsuzsanna Szaktanár Endrédi Józsefné Igazgató Kelt: Budapest, 2018. március 1. tétel A kommunikáció

Részletesebben

Információ / kommunikáció

Információ / kommunikáció Információ / kommunikáció Ismeret A valóságra vagy annak valamely részére, témájára vonatkozó tapasztalatokat, általánosításokat, fogalmakat. Információ fogalmai Az információ olyan jelsorozatok által

Részletesebben

Számítógépes alapismeretek 1.

Számítógépes alapismeretek 1. Számítógépes alapismeretek 1. 1/7 Kitöltő adatai: 1. Név: 2. Osztály: 3. E-mail címe: 2/7 Kérdések: 1. Mi az IKT (Információs és Kommunikációs Technológia)? Olyan eszközök, technológiák, amik az információ

Részletesebben

Dr. Oniga István DIGITÁLIS TECHNIKA 2

Dr. Oniga István DIGITÁLIS TECHNIKA 2 Dr. Oniga István DIGITÁLIS TECHNIKA 2 Számrendszerek A leggyakrabban használt számrendszerek: alapszám számjegyek Tízes (decimális) B = 10 0, 1, 8, 9 Kettes (bináris) B = 2 0, 1 Nyolcas (oktális) B = 8

Részletesebben

Mi van a számítógépben? Hardver

Mi van a számítógépben? Hardver Mi van a számítógépben? Hardver A Hardver (angol nyelven: hardware) a számítógép azon alkatrészeit / részeit jelenti, amiket kézzel meg tudunk fogni. Ezen alkatrészek közül 5 fontos alkatésszel kell megismerkedni.

Részletesebben

Számítógép architektúra

Számítógép architektúra Budapesti Műszaki Főiskola Regionális Oktatási és Innovációs Központ Székesfehérvár Számítógép architektúra Dr. Seebauer Márta főiskolai tanár seebauer.marta@roik.bmf.hu Irodalmi források Cserny L.: Számítógépek

Részletesebben

Középszintű Informatika Érettségi Szóbeli Vizsgatétel Bottyán János Műszaki Szakközépiskola -2005-

Középszintű Informatika Érettségi Szóbeli Vizsgatétel Bottyán János Műszaki Szakközépiskola -2005- 8. TÉTEL Középszintű Informatika Érettségi Szóbeli Vizsgatétel 2. Informatikai alapismeretek hardver 2.2. A számítógép felépítése 2.2.3. A perifériák típusai és főbb jellemzőik: háttértárak Háttértárak

Részletesebben

IRÁNYÍTÁSTECHNIKAI ALAPFOGALMAK, VEZÉRLŐBERENDEZÉSEK FEJLŐDÉSE, PLC-GENERÁCIÓK

IRÁNYÍTÁSTECHNIKAI ALAPFOGALMAK, VEZÉRLŐBERENDEZÉSEK FEJLŐDÉSE, PLC-GENERÁCIÓK IRÁNYÍTÁSTECHNIKAI ALAPFOGALMAK, VEZÉRLŐBERENDEZÉSEK FEJLŐDÉSE, PLC-GENERÁCIÓK Irányítástechnika Az irányítás olyan művelet, mely beavatkozik valamely műszaki folyamatba annak: létrehozása (elindítása)

Részletesebben

LEBEGŐPONTOS SZÁMÁBRÁZOLÁS

LEBEGŐPONTOS SZÁMÁBRÁZOLÁS LEBEGŐPONTOS SZÁMÁBRÁZOLÁS A fixpontos operandusoknak azt a hátrányát, hogy az ábrázolás adott hossza miatt csak korlátozott nagyságú és csak egész számok ábrázolhatók, a lebegőpontos számábrázolás küszöböli

Részletesebben

Programozás alapjai. Wagner György Általános Informatikai Tanszék

Programozás alapjai. Wagner György Általános Informatikai Tanszék Általános Informatikai Tanszék Hirdetmények (1) Jelenlevők: műsz. informatikusok progr. matematikusok A tantárgy célja: alapfogalmak adatszerkezetek algoritmusok ismertetése Követelményrendszer: Nincs:

Részletesebben

Információs technológiák 1. Ea: Történelmese

Információs technológiák 1. Ea: Történelmese Információs technológiák 1. Ea: Történelmese 56/1 B ITv: MAN 2015.09.08 Témakörök A számítógép kialakulása A Neumann-elvek Testépítés A lélek útja tudattágítás Ellenőrző kérdések 56/2 Mi a számítógép?

Részletesebben

Számítógép perifériák I.

Számítógép perifériák I. Perifériák csoportosítása I. Output perifériák: monitor nyomtató plotter hangszóró Számítógép perifériák I. II. Input perifériák: billentyűzet egér szkenner kamerák mikrofon III. Háttértárak Pl: Mágneses

Részletesebben

Hardverelemek és feladataik (Hardware components) ember@vodafone.hu

Hardverelemek és feladataik (Hardware components) ember@vodafone.hu Hardverelemek és feladataik (Hardware components) 1 A PC-k felépítése A PC alapvetően két részből áll: a téglatest vagy más alakú számítógépházból és a külső egységekből A házban helyezkedik el az alaplap

Részletesebben

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények. IT alapismeretek

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények. IT alapismeretek NymE-SEK Természettudományi és Mőszaki Kar Mősz. Inf. és Gazdaságtud. Intézet TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények IT alapismeretek Mőszaki informatikai mérnökasszisztens Felsıfokú szakképzés Nappali

Részletesebben

Számítógépek felépítése, alapfogalmak

Számítógépek felépítése, alapfogalmak 2. előadás Számítógépek felépítése, alapfogalmak Lovas Szilárd SZE MTK MSZT lovas.szilard@sze.hu B607 szoba Nem reprezentatív felmérés kinek van ilyen számítógépe? Nem reprezentatív felmérés kinek van

Részletesebben

Összeadás BCD számokkal

Összeadás BCD számokkal Összeadás BCD számokkal Ugyanúgy adjuk össze a BCD számokat is, mint a binárisakat, csak - fel kell ismernünk az érvénytelen tetrádokat és - ezeknél korrekciót kell végrehajtani. A, Az érvénytelen tetrádok

Részletesebben

Térinformatika. Térinformatika. GIS alkalmazói szintek. Rendszer. GIS funkcionális vázlata. vezetői szintek

Térinformatika. Térinformatika. GIS alkalmazói szintek. Rendszer. GIS funkcionális vázlata. vezetői szintek Térinformatika Térinformatika 1. A térinformatika szerepe 2. A valós világ modellezése 3. Térinformatikai rendszerek 4. Térbeli döntések 5. Térbeli műveletek 6. GIS alkalmazások Márkus Béla 1 2 Rendszer

Részletesebben