Előzetes. A diktálókhoz

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Előzetes. A diktálókhoz"

Átírás

1 Előzetes A diktálókhoz Kérem, hogy háromszor hangozzék el a szöveg, a versenyünk szokásai szerint: először egészében, másodszor három négy szavanként, végül újra egészében. Ugyancsak a korábbiaknak megfelelően, kérem, mondják be mindhárom alkalommal: Bekezdés. A szöveg mondatainak diktálásakor két helyen javasolok kiemelt hangsúlyt: az idézet olvasásakor és a MEFSZ nevének kimondásakor. (Tehát nyomatékolva: a Magyar Egyetemisták ) A szövegben néhány helyen fontos a hangsúly, a szünet és a dallam jelzése: helyezkedik el, a jobb parton Sajnos, nem sokkal hadvezér, s ma éve, október A jól tagolt hangzás segít a tagoló vesszők írásában. A fentiekkel szemben nem javasolom az egybeírás és a különírás problematikus(abb) eseteinek rávezető hangoztatását: az iskolák legjobbjai ezen a versenyen nem szorulnak ilyen segítségre.

2 IMPLOM JÓZSEF helyesírási verseny Megyei (regionális) döntő, 2006/2007 Tollbamondás 1456 ban a szultán hatalmas sereggel ostromolta szerbhorvát nevén Belgrádot, magyar elnevezéssel Nándorfehérvárt. A város a Duna és a Száva összefolyásánál helyezkedik el, a jobb parton. Stratégiai fontossága a Római Birodalom korától nyilvánvaló. Az július ei csata világraszóló magyar sikert hozott: Hunyadi János országos főkapitány és egy Ferenc rendi szerzetes vezetésével a magyar sereg győzött. Sajnos, nem sokkal utána járványban elhunyt a törökverő magyar hadvezér, s ma hatodfélszáz éve, október 23 án Kapisztrán János is novemberében Nándorfehérvárban a Hunyadi pártiak megölték V. László király egyik bajkeverő udvaroncát. Ezt az eseményt köszönti a kórus Erkel Ferenc operájában: Meghalt a cselszövő, eltűnt a rút viszály! október 23 án ötvenéves az a nap, amelyet a magyarság nem mindennapos egyetértése jellemzett. Az évfordulón sokan emlegették: ha Pekingben egy pillangó összecsapja a szárnyát, egy hónap múlva New Yorkban vihar támad. Ötven éve budapesti egyetemista írt szegedi barátjának, hogy követelik az orosznyelv tanulás választhatóvá tételét. Szegeden október 16 ára a hallgatók gyűlést hívtak össze a bölcsészkarra, és demokratikus követeléseik érvényesítésére megalapították független szervezetüket, hivatalos nevén a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségét. Ennek a forró hangulatú gyűlésnek a hatására október 22 én a budapesti hallgatók is pontokba foglalták az ifjúság legfontosabb törekvéseit. Másnapra, 23 ára a fiatalok tüntetést szerveztek, a belügyminiszter azonban betiltotta a megmozdulást. A tilalom ellenére megszervezett felvonulás és az egész napos tüntetés hihetetlen felszabadító ereje máig drága a benne részt vevők számára. (70 pont)

3 IMPLOM JÓZSEF Megyei (regionális) döntő, 2005/2006 helyesírási verseny A versenyző azonosítója:... F E L A D A T L A P 1. Számozd a helyes sorrendet a vízszintes sorokban haladva 1 18 ig! (5 pont) Cházár Dessewffy éger egér eggyé együtt Egressy Eötvös Galambos Gaál Gárdonyi Gergely nagyít naggyal nagyol nagyoll Széll Szeles 2. Írd le helyesen a főnevet, mellé az i, alább a beli képzős melléknevét! (20 pont) i bodrogköz bombay szörényibánság dunamente bertalanhíd szaharasivatag. beli bánkbán mákvirágbt erstebankrt nemzetisport Válaszd ki az összetett szavakat, és írd le őket hibátlanul! (12 pont) bérbe ad, éhen halás, észre veszi, fogva tartás, nagyra becsül, nagyra vágyás, nyitva tartás, pofon vág, pórul jár, számon kérés, tetten érés, töltött káposzta, uszoda bérlet, véget ér Pótold a szószerkezetből hiányzó vesszőket! (5 pont) szépek és finomak nemcsak a kicsik hanem mi is csendesen de hallhatóan szorgalmas ezért sikeres este vagy reggel kicsik bár szépek ma is meg holnap is finom sőt egészséges ügyesek meg okosak bátor s gyors

4 5. Pótold, ahol szükséges, a szabályosan írt vesszőket! (Egyet beírtunk.) (8 pont) 2 Furcsa város ez az Oslo nincsen ottan kalács foszló van sok autó nincsen rossz ló vagyon fjord is ködbe oszló jaj, de nincsen kalács foszló nincsen liszt kovászos massza assincs aki megdagassza eszi vendég ámbár ümget ostyával a sós heringet. (Szilágyi Domokos: Kozmopolita csujogatók) 6. Tedd ki a mondatok végére a hiányzó írásjeleket! (6 pont) Hadd nézzem, hogy jól van e Örülj, ha ezt akartad Szeretnétek e, hogy holnap tortát süssek Aki jól tájékozódik, menjen előre Ne akard tudni, hogy mi vár rád Látom, szomorú vagy, bárcsak megvigasztalhatnálak 7. Írd le a helyes elnevezéseket! (20 pont) barátság sétány, béke úti lakótelep, egészség forrás, hét vezér köz, kuruc vitézek tere, március tizenötödike tér, október hatodika utca, piac rakpart, új élet park, új forrás (folyóirat).. 8. Húzd alá és írd le helyesen az egybe vagy különírandó szavakat! (12 pont) 1. Csakhamar végeznénk, mielőtt esne az eső! 2. Későn értünk be, egy szóval elkéstünk. 3. Mondhatjuk így, mondhatjuk úgy, minden esetre hiba volt. 4. Ez a kenőcs csak hamar alkalmas lesz a gyulladás csökkentésére. 5. Ne két mondattal, hanem egyszóval mondd, hogy mit csináljunk! 6. A játék folyamatos, a bíráskodás úgy szintén Húzd alá a jót, húzd át a rosszat! (20 pont) festet / festtet, fűtet / fűttet, gyűjtet / gyűjttet, járat / jártat, keltet / kelttet, látatja / láttatja, mentet / menttet, megvetet / megvettet, oltat / olttat, öntet / önttet, tetet / tettet, ültet / ülttet.

5 IMPLOM JÓZSEF helyesírási verseny Megyei (regionális) döntő, 2006/ Tollbamondás Javítókulcs 1456 ban a szultán hatalmas sereggel ostromolta szerbhorvát nevén Belgrádot, magyar elnevezéssel Nándorfehérvárt. A város a Duna és a Száva összefolyásánál helyezkedik el, a jobb parton. Stratégiai fontossága a Római Birodalom korától nyilvánvaló. Az július ei csata világraszóló magyar sikert hozott: Hunyadi János országos főkapitány és egy Ferenc rendi szerzetes vezetésével a magyar sereg győzött. Sajnos, nem sokkal utána járványban elhunyt a törökverő magyar hadvezér, s ma hatodfélszáz éve, október 23 án Kapisztrán János is novemberében Nándorfehérvárban a Hunyadi pártiak megölték V. László király egyik bajkeverő udvaroncát. Ezt az eseményt köszönti a kórus Erkel Ferenc operájában: Meghalt a cselszövő, eltűnt a rút viszály! október 23 án ötvenéves az a nap, amelyet a magyarság nem mindennapos egyetértése jellemzett. Az évfordulón sokan emlegették: ha Pekingben egy pillangó összecsapja a szárnyát, egy hónap múlva New Yorkban vihar támad. Ötven éve budapesti egyetemista írt szegedi barátjának, hogy követelik az orosznyelv tanulás választhatóvá tételét. Szegeden október 16 ára a hallgatók gyűlést hívtak össze a bölcsészkarra, és demokratikus követeléseik érvényesítésére megalapították független szervezetüket, hivatalos nevén a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségét. Ennek a forró hangulatú gyűlésnek a hatására október 22 én a budapesti hallgatók is pontokba foglalták az ifjúság legfontosabb törekvéseit. Másnapra, 23 ára a fiatalok tüntetést szerveztek, a belügyminiszter azonban betiltotta a megmozdulást. A tilalom ellenére megszervezett felvonulás és az egész napos tüntetés hihetetlen felszabadító ereje máig drága a benne részt vevők számára. (70 pont) A javítókhoz A felolvasáshoz adott javaslatokat l. az Előzetes anyagában. Ha a diktálás követi az adott tanácsokat, akkor egyértelmű, hogy a szövegben hol kell vesszőt tenni. A javítás alapszabálya: az érettségi vizsgaszabályzat pontértékei szerint meghatározott hibapontokat levonjuk a 70 pontból. A típushibákra csak egyszer adunk hibapontot (pl. tagoló vessző ki nem tételéért). Ami pedig a licenciákat illeti, szokás szerint megilleti a versenyzőket az a jog, hogy a többféleképpen helyesen írható számnevek, dátumok írásváltozatait alkalmazzák. Elvileg betűvel írhatók a dátumokban az évszámok és a napok; változatok még: 22 ei vagy 22 i; 16 ára vagy 16 ra; 23 ára vagy 23 ra. A helyi zsűri dönti el, hogy a szigorúbb megoldást választja e (csak a diktált ei, ár alakokat fogadja el), vagy megengedi a kétféle írásmódot (tehát elfogadja mind a 22 ei, mind a 22 i, ugyanígy a 16 ára és 16 ra stb. változatokat).

6 Feladatlap 1. A számozás: 1. Cházár, 2. Dessewffy, 4. éger, 3. egér, 6. eggyé, 7. együtt, 5. Egressy, 8. Eötvös, 10. Galambos, 9. Gaál, 11. Gárdonyi, 12. Gergely, 14. nagyít, 13. naggyal, 15. nagyol, 16. nagyoll, 18. Széll, 17. Szeles. (Az öt szó rossz helyen : éger, Egressy, Galambos, nagyít, Szeles.) Hibátlan számozással 5 pont, minden hiba 1 pont levonást eredményez. 2. A tulajdonnevek és a melléknevek rendre: Bodrogköz bodrogközi, Bombay bombayi, Szörényi bánság szörényi bánsági, Duna mente Duna menti, Bertalan híd Bertalan hídi, Szahara sivatag Szahara sivatagi; Bánk bán Bánk bán beli, Mákvirág Bt. Mákvirág bt. beli, Erste Bank Rt. Erste bank rt. beli, Nemzeti Sport Nemzeti Sport beli. Tíz helyes tulajdonnév + tíz helyes melléknév, egyenként 1 pont, összesen 20 pont. 3. Az összetett szavak: éhenhalás, észreveszi, nagyravágyás, számonkérés, tettenérés, uszodabérlet; 2 2 pont, összesen 12 pont. 4. A beírt vesszőkkel: nemcsak a kicsik, hanem mi is csendesen, de hallhatóan szorgalmas, ezért sikeres kicsik, bár szépek finom, sőt egészséges. 1 1 pont, 5 pont. 5. A szer ző által beír t vesszőkkel (az általunk beírt egy vesszővel a jaj, de frázisban): Furcsa város ez az Oslo, nincsen liszt, kovászos massza, nincsen ottan kalács, foszló, assincs, aki megdagassza, van sok autó, nincsen rossz ló, eszi vendég, ámbár ümget, vagyon fjord is, ködbe oszló, ostyával a sós heringet. jaj, de nincsen kalács, foszló, 16 vessző, fél fél pont, összesen 8 pont. 6. Az írásjelekkel (egy betűhellyel kijjebb írtuk az írásjeleket): Hadd nézzem, hogy jól van e! Örülj, ha ezt akartad! Szeretnétek e, hogy holnap tortát süssek? Aki jól tájékozódik, menjen előre! Ne akard tudni, hogy mi vár rád! Látom, szomorú vagy; bárcsak megvigasztalhatnálak! 1 1 pont, 6 pont. 7. A helyes feliratok: Barátság sétány, Béke úti lakótelep, Egészség forrás, Hét vezér köz, Kuruc vitézek tere, Március 15. tér (vagy: Március tizenötödike tér), Október hatodika utca (vagy Október 6. utca tehát nem 6 utca!), Piac rakpart, Új élet park, Új Forrás (folyóirat). Hibátlanul 20 pont. 8. A javítások: 1. Csak hamar 2. egyszóval 3. mindenesetre 4. csakhamar 5. egy szóval 6. úgyszintén. Hat aláhúzás és hat jó javítás összesen 12 pontot ér.

7 9. Húzd alá a jót, húzd át a r osszat! festet / festtet, fűtet / fűttet, gyűjtet / gyűjttet, járat / jártat, keltet / kelttet, látatja / láttatja, mentet / menttet, megvetet / megvettet, oltat / olttat, öntet / önttet, tetet / tettet, ültet / ülttet. Az aláhúzás és az áthúzás együtt egy pontot ér, összesen szerezhető 12 pont. (Itt a jókat húztuk alá.) A hibátlan tollbamondással 70 pont szerezhető. A feladatlapon 1. 5 pont pont pont 4. 5 pont 5. 8 pont 6. 6 pont pont pont pont 100 pont A megszerezhető pontok száma. 170 pont. Szeged, december 2. Dr. Nagy János a zsűri elnöke

XXXII. BORBÉLY SÁNDOR ORSZÁGOS TANULMÁNYI VERSENY Komplex anyanyelvi készségek tantárgy 3. évfolyam VÁC 2014.

XXXII. BORBÉLY SÁNDOR ORSZÁGOS TANULMÁNYI VERSENY Komplex anyanyelvi készségek tantárgy 3. évfolyam VÁC 2014. XXXII. BORBÉLY SÁNDOR ORSZÁGOS TANULMÁNYI VERSENY Komplex anyanyelvi készségek tantárgy 3. évfolyam VÁC 2014. KEDVES GYEREKEK! JÓ VERSENYZÉST KÍVÁNUNK! Olvasd el figyelmesen a történetet! Az elrepült focilabda

Részletesebben

Név:... Iskola:... Összpontszám: 240 pont Elért pontszám:... Helyezés:...

Név:... Iskola:... Összpontszám: 240 pont Elért pontszám:... Helyezés:... Tanulmányi versenyanyag 2018/2019. tanév Nyelvtan-helyesírás 3. osztály Név:... Iskola:... Összpontszám: 240 pont Elért pontszám:... Helyezés:... 1. Tollbamondás 50 2. Bontsd szavakra és mondatokra az

Részletesebben

JAVÍTÓKULCS. Az elrepült focilabda

JAVÍTÓKULCS. Az elrepült focilabda Az iskolától nem messze van egy focipálya. Kerítés választja el az úttesttől. A fiúk gyakran mennek oda focizni. Laci a legjobb játékos. Gyorsan fut, ügyesen cselez, és sok gólt lő. Péntek délután egymás

Részletesebben

Nyelvtan, helyesírás 4. évfolyam. Tollal dolgozz! Ügyelj a külalakra! Jó munkát kívánunk!

Nyelvtan, helyesírás 4. évfolyam. Tollal dolgozz! Ügyelj a külalakra! Jó munkát kívánunk! Nyelvtan, helyesírás 4. évfolyam Név: Osztály: Tollal dolgozz! Ügyelj a külalakra! Jó munkát kívánunk! 1. Tedd ki a megfelelő ékezeteket a szavakra! futotest, fozokanal, kultura, szulofold, szololevel

Részletesebben

4. évfolyam Iskolai forduló. Megoldások. Tollbamondás 4. évfolyam

4. évfolyam Iskolai forduló. Megoldások. Tollbamondás 4. évfolyam Megoldások Tollbamondás 4. évfolyam 2015 márciusában újra a bonyhádi gimnázium vendége volt Lotz János Amerikában élő fia, Charles Peter Lotz, aki most magával hozta 15 éves lányát, Karent és 13 éves fiát,

Részletesebben

TUDÁSFELMÉRÉS MODERIRANA RAZLIČICA

TUDÁSFELMÉRÉS MODERIRANA RAZLIČICA Državni izpitni center *N2322* RENDES MÉRÉS 2. szakasz MAGYAR NYELV 202. május 8., kedd ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 2. szakasz végi ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS MODERIRANA RAZLIČICA RIC 202 2 N2-3-2-2 a a tanuló a feleletválasztós

Részletesebben

Tollbamondás. Verecke híres útján jöttem én

Tollbamondás. Verecke híres útján jöttem én Felvezető szöveg: Szeretettel köszöntünk benneteket az Implom József Helyesírási Verseny erdélyi megyei döntőjén! A verseny a tollbamondással kezdődik. Figyelmesen hallgassátok meg a teljes szöveget! Ezalatt

Részletesebben

Antalné Szabó Ágnes 2010. A magyar helyesírás vizuális rendszere. Anyanyelv-pedagógia 4. www.anyanyelv-pedagogia.hu. Melléklet

Antalné Szabó Ágnes 2010. A magyar helyesírás vizuális rendszere. Anyanyelv-pedagógia 4. www.anyanyelv-pedagogia.hu. Melléklet Melléklet Helyesírási ábrák és táblázatok 1. ábra Az idegen betűkkel kiegészített magyar ábécé 2. ábra A betűrendbe sorolás szabályai 1 3. ábra A magyar helyesírás fő alapelvei 4. ábra A kiejtés szerinti

Részletesebben

Državni izpitni center *N * osztály MAGYAR NYELV május 8., csütörtök ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. 6. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS RIC 2014

Državni izpitni center *N * osztály MAGYAR NYELV május 8., csütörtök ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. 6. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS RIC 2014 Državni izpitni center *N4322* 6. osztály MAGYAR NYELV 204. május 8., csütörtök ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 6. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS RIC 204 2 N4-3-2-2 a a tanuló a feleletválasztós feladatokban a kért

Részletesebben

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három...

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három... A SÓ (népmese) Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy öreg király s volt három szép lánya. Volt néki három dúsgazdag országa, mindhárom lányának jutott egy-egy ország. Hanem ahogy mondják: nincs három

Részletesebben

GERENCSÉR ATTILA PÁPA VÁROSI JÁRÁSI HELYESÍRÁSI VERSENY 7 8. OSZTÁLY Tarczy Lajos Általános Iskola 2014. március 24. 14 h

GERENCSÉR ATTILA PÁPA VÁROSI JÁRÁSI HELYESÍRÁSI VERSENY 7 8. OSZTÁLY Tarczy Lajos Általános Iskola 2014. március 24. 14 h GERENCSÉR ATTILA PÁPA VÁROSI JÁRÁSI HELYESÍRÁSI VERSENY 7 8. OSZTÁLY Tarczy Lajos Általános Iskola 2014. március 24. 14 h KÓDSZÁM: 1. Mi a különbség? Foglald mondatba a következő szóalakokat! Ragot illeszthetsz

Részletesebben

MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 6. évfolyam MNy2 Javítási-értékelési útmutató MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók.

Részletesebben

3. osztály - Környezetismeret Mintafeladat

3. osztály - Környezetismeret Mintafeladat 3 osztály - Környezetismeret Mintafeladat Mi minden található meg egy tanyán? a Nézzetek utána a következő szavak jelentésének a könyvtárban! Írjátok le 1-2 mondatban a szó jelentését! Rajzoljátok is le,

Részletesebben

Tollbamondás. Legyen a zene mindenkié!

Tollbamondás. Legyen a zene mindenkié! Tollbamondás Legyen a zene mindenkié! Kodály Zoltán a 20. századi magyar zenekultúra kiemelkedő személyisége volt: háromszoros Kossuth-díjas zeneszerző, népzenekutató, zenepedagógus és nyelvész. A nemzetközileg

Részletesebben

MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 6. évfolyam MNy2 Javítási-értékelési útmutató MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A javítókulcsban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók. A pontszámok

Részletesebben

Középiskolai Helyesírási Verseny 2015. január 14. 1. Tagold szavakra, mondatokra, és írd le helyesen az alábbi betűfolyamot!

Középiskolai Helyesírási Verseny 2015. január 14. 1. Tagold szavakra, mondatokra, és írd le helyesen az alábbi betűfolyamot! A versenyző kódja: Implom József Megyei (regionális) döntő Középiskolai Helyesírási Verseny 2015. január 14. 1. Tagold szavakra, mondatokra, és írd le helyesen az alábbi betűfolyamot! Hazánknemzetiparkjaiközülalegismertebbahortobágyi1973ótahivatalosanistermészetvédel

Részletesebben

MELLÉKLET (emelt szint)

MELLÉKLET (emelt szint) MELLÉKLET (emelt szint) A szövegalkotási, a nyelvhasználati, nyelvhelyességi hibák jelölése A szaktanár az előforduló hibákat piros tollal javítja. Ceruzás bejegyzések, jelek a dolgozatokban nem hagyhatók.

Részletesebben

Državni izpitni center *N * osztály MAGYAR NYELV május 7., csütörtök ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. 9. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS RIC 2015

Državni izpitni center *N * osztály MAGYAR NYELV május 7., csütörtök ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. 9. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS RIC 2015 Državni izpitni center *N5332* 9. osztály MAGYAR NYELV 205. május 7., csütörtök ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 9. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS RIC 205 2 N5-3-3-2 a a tanuló a feleletválasztós feladatokban a kért

Részletesebben

4. évf. Tollbamondás, megoldások 3. forduló. Tollbamondás

4. évf. Tollbamondás, megoldások 3. forduló. Tollbamondás Tollbamondás Ígéretünkhöz híven folytatjuk a bonyhádi gimnázium igazgatóhelyettesének és diákjának élményeit a japán útról. A Lotz-hagyaték megtekintése után a kis magyar küldöttség részt vett az Oszakai

Részletesebben

MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára. MNy1 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára. MNy1 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 6. évfolyam MNy1 Javítási-értékelési útmutató MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára MNy1 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A javítókulcsban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók. A pontszámok

Részletesebben

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát!

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! Szia Kedves Elsős! Ugye ismersz? Én vagyok BÖLCS BAGOLY! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! 3 4. Játsszunk

Részletesebben

B) Írd a pontozott vonalakra, hogy melyik uralkodók címereit idézik a keresztrejtvény megfejtésének (egyben egy könyv címének) szavai?

B) Írd a pontozott vonalakra, hogy melyik uralkodók címereit idézik a keresztrejtvény megfejtésének (egyben egy könyv címének) szavai? Név: 1.A) Fejtsd me a keresztrejtvényt! (Több szóból álló válasz esetén a szóközt jelöltük.) a) Nándorfehérvár mai neve b) e város pénzének mintájára veretett pénzt Károly Róbert c) az erdélyi három nemzet

Részletesebben

Magyar nyelvi felvételi feladatok 2008. február 22.

Magyar nyelvi felvételi feladatok 2008. február 22. Magyar nyelvi felvételi feladatok 2008. február 22. Kedves Felvételiző! Aláhúzással válaszd ki, melyik idegen nyelvet szeretnéd tanulni! angol német - A feladatlapok mindegyikére írd rá a kódszámodat!

Részletesebben

Minimumkövetelmények magyar nyelvből (5. osztály) Minimumkövetelmények irodalomból 5. osztály

Minimumkövetelmények magyar nyelvből (5. osztály) Minimumkövetelmények irodalomból 5. osztály Minimumkövetelmények magyar nyelvből (5. osztály) HELYESÍRÁS: 1. Írása legyen rendezett, olvasható. 2. Megfelelő tempóban írjon diktálás esetén. 3. Kevés hibával másoljon 8-10 soros szöveget vagy 10-15

Részletesebben

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. I. Dallamdiktálás Zenefelismerés. Időtartam: 60 perc

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. I. Dallamdiktálás Zenefelismerés. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 010. október 8. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 010. október 8. 14:00 I. Dallamdiktálás Zenefelismerés Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

Mondatkiegészítés adott. Az írásmódtól eltérô. Mondatalkotás. pótlása. Hosszú mássalhangzós. Másolás. Mondatvégi írásjelek

Mondatkiegészítés adott. Az írásmódtól eltérô. Mondatalkotás. pótlása. Hosszú mássalhangzós. Másolás. Mondatvégi írásjelek 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Felmérés a tanév elején Az alsó és felsô ívelésû betûcsoportok Felsô hurkolású betûk C-s kapcsolás alsó ívelés után Kis horogvonallal kapcsolódó betûk Kis horogvonal után c-s kapcsolás

Részletesebben

Magyar nyelv és irodalom Fejlesztési terv

Magyar nyelv és irodalom Fejlesztési terv és a Magyar nyelv és irodalom Fejlesztési terv A sport összeköt testvériskolai kapcsolat kiépítése a és a Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola között Készítette: Pap Andrea Pétervására,

Részletesebben

VERSENYFELHÍVÁS. SIMONYI ZSIGMOND HELYESÍRÁSI VERSENY az V VIII. osztály számára

VERSENYFELHÍVÁS. SIMONYI ZSIGMOND HELYESÍRÁSI VERSENY az V VIII. osztály számára VERSENYFELHÍVÁS Idén 13. alkalommal hirdetjük meg a Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny hazai (iskolai, megyei és országos) fordulóit az V VIII. osztályosok számára azzal a reménnyel,

Részletesebben

Első lecke. A postás és az öregasszony. Az órás és a színész. Két fiú

Első lecke. A postás és az öregasszony. Az órás és a színész. Két fiú Első lecke A postás és az öregasszony - Csókolom, Rózsika néni! - Jó napot, Tibikém! Csak nem pénz? - Sajnos, nem. Egy levél meg egy távirat. - Ajjaj, csak nem rossz hír? - Nem, dísztávirat. - Köszönöm,

Részletesebben

Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2005/2006 SZÁMÍTÁSTECHNIKA

Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2005/2006 SZÁMÍTÁSTECHNIKA Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2005/2006 SZÁMÍTÁSTECHNIKA II. (regionális) forduló 2006. február 17... Helyszín fejbélyegzője Versenyző Pontszám Kódja Elérhető Elért Százalék. 100..

Részletesebben

ŐSZI JELES NAPOK, ÜNNEPI SZOKÁSOK A HAGYOMÁNYOK TÜKRÉBEN

ŐSZI JELES NAPOK, ÜNNEPI SZOKÁSOK A HAGYOMÁNYOK TÜKRÉBEN ŐSZI JELES NAPOK, ÜNNEPI SZOKÁSOK A HAGYOMÁNYOK TÜKRÉBEN 2016/2017-es tanév 1. forduló A csapat neve: Az iskola neve, címe: A felkészítő tanár neve, e-mail címe: 1. Melyik őszi jeles napra gondoltunk?

Részletesebben

szó Jelentés: 2) A toll szónak több jelentése van. Nézz utána értelmező szótárban! Legalább 4 különböző jelentésével írj egy-egy mondatot!

szó Jelentés: 2) A toll szónak több jelentése van. Nézz utána értelmező szótárban! Legalább 4 különböző jelentésével írj egy-egy mondatot! szó A szó olyan hangsor vagy betűsor, aminek saját jelentése van. Szavakkal nevezzük meg a világ dolgait azért, hogy kommunikálni tudjunk egymással. Ha értjük a szót, amikor meghalljuk vagy elolvassuk,

Részletesebben

Tagolatlan mondat szavakra tagolása, helyes leírása Ellenőrzés

Tagolatlan mondat szavakra tagolása, helyes leírása Ellenőrzés táblák:layout 1 2008.06.13. 6:37 Oldal 18 1. Ismétlés A 2. osztályos szóanyag szavainak másolása írott és nyomtatott betűkről Tollbamondás Szógyűjtés képről, a gyűjtött szavak leírása 2. Ismétlés A 2.

Részletesebben

A melléknevek képzése

A melléknevek képzése A melléknevek képzése 1 ) Helyezkedjen el kényelmesen, először mesélni fogunk... Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer a magyar nyelv, benne sok szóval, kifejezéssel és szabállyal, amelyeket persze

Részletesebben

ÖRÖKSÉGÜNK 48. Történelem csapatverseny. Örökségünk 48. Országos vetélkedő. internetes elődöntője rejtvényfüzetének javítókulcsa 2012.

ÖRÖKSÉGÜNK 48. Történelem csapatverseny. Örökségünk 48. Országos vetélkedő. internetes elődöntője rejtvényfüzetének javítókulcsa 2012. ÖRÖKSÉGÜNK 48 Történelem csapatverseny Örökségünk 48 Országos vetélkedő internetes elődöntője rejtvényfüzetének javítókulcsa 2012. A rejtvényfüzet kitöltésének határideje: 2012. április Egy adott időpontban,

Részletesebben

Tollbamondási útmutató A szöveget először egészben végigolvassuk, hívjuk fel előtte a diákok figyelmét arra, hogy ilyenkor ne kezdjenek írni, csak

Tollbamondási útmutató A szöveget először egészben végigolvassuk, hívjuk fel előtte a diákok figyelmét arra, hogy ilyenkor ne kezdjenek írni, csak Tollbamondás kulcsa Irinyi Jánost általában a zajtalanul gyúló foszforos gyufa feltalálójaként tartják számon. Születésének helye és időpontja is bizonytalan. Egyesek szerint 1817-ben a Bihar megyei Albison,

Részletesebben

TOLLBAMONDÁS. A feleségek felesége

TOLLBAMONDÁS. A feleségek felesége Felvezető szöveg: Szeretettel köszöntünk benneteket az Implom József Helyesírási Verseny erdélyi megyei döntőjén! A verseny a tollbamondással kezdődik. Figyelmesen hallgassátok meg a teljes szöveget! Ezalatt

Részletesebben

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA november 7. 14:00. I. Dallamdiktálás. Időtartam: 40 perc

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA november 7. 14:00. I. Dallamdiktálás. Időtartam: 40 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 007. november 7. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 007. november 7. 14:00 I. Dallamdiktálás Időtartam: 40 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Tollbamondás. 2/ a habilitál szó jelentését a szövegben! A habilitáció a fogalom általános jelentése szerint egyetemi magántanári képesítés.

Tollbamondás. 2/ a habilitál szó jelentését a szövegben! A habilitáció a fogalom általános jelentése szerint egyetemi magántanári képesítés. 7-8. osztály megyei forduló Tollbamondás Egy sikeres ösztöndíjnak köszönhetően Lotz János 1935 őszén érkezett Stockholmba, ahol germanisztikai és filozófiai kutatásokat végzett. A Királyi Magyar Intézet

Részletesebben

FELADATLAP az "ÉDES ANYANYELVUNK" nyelvhasználati verseny országos döntőjére szakképző iskolás versenyzők számára

FELADATLAP az ÉDES ANYANYELVUNK nyelvhasználati verseny országos döntőjére szakképző iskolás versenyzők számára "A magyar nyelv tanítására különös gond fordítandó." KAZINCZY FELADATLAP az "ÉDES ANYANYELVUNK" nyelvhasználati verseny országos döntőjére szakképző iskolás versenyzők számára Sátoraljaújhely 2003. 1.

Részletesebben

MAGYAR NYELV a 8. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MAGYAR NYELV a 8. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 8. évfolyam MNy2 Javítási-értékelési útmutató MAGYAR NYELV a 8. évfolyamosok számára MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók.

Részletesebben

Beküldendő válaszlap

Beküldendő válaszlap Irodalmi feladatsor Rejtő Jenő születésének 111. évfordulója alkalmából Beküldendő válaszlap (1905 194 A csapat neve: A csapat tagjai: Osztály: Elérhető pont: 250 pont Elért pont: pont Leadási határidő:

Részletesebben

Középiskolai Helyesírási Verseny 2012. január 18. F e l a d a t l a p. 1. Az angol billentyűzettel írt mondatokban tedd ki az ékezeteket!

Középiskolai Helyesírási Verseny 2012. január 18. F e l a d a t l a p. 1. Az angol billentyűzettel írt mondatokban tedd ki az ékezeteket! A versenyző kódszáma: Implom József Megyei/regionális döntő Középiskolai Helyesírási Verseny 2012. január 18. F e l a d a t l a p 1. Az angol billentyűzettel írt mondatokban tedd ki az ékezeteket! (14

Részletesebben

1.Család 10. 2.Otthon 9. 3.Étkezés 8. 4.Idő, időjárás 8. 5.Öltözés 8. 6.Sport 6. 7.Iskola, barátok 9. 8.Tanórai tevékenységek 9. 9.

1.Család 10. 2.Otthon 9. 3.Étkezés 8. 4.Idő, időjárás 8. 5.Öltözés 8. 6.Sport 6. 7.Iskola, barátok 9. 8.Tanórai tevékenységek 9. 9. 1.Család 10 4.évf. 2.Otthon 9 3.Étkezés 8 4.Idő, időjárás 8 5.Öltözés 8 6.Sport 6 7.Iskola, barátok 9 8.Tanórai tevékenységek 9 9.Szabadidő 6 10. Természet, állatok 8 11.Ünnepek és hagyományok 8 12.Fantázia,

Részletesebben

MAGYAR NYELV a 8. évfolyamosok számára. MNy1 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MAGYAR NYELV a 8. évfolyamosok számára. MNy1 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 8. évfolyam MNy1 Javítási-értékelési útmutató MAGYAR NYELV a 8. évfolyamosok számára MNy1 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók.

Részletesebben

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. I. Dallamdiktálás. Időtartam: 40 perc

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. I. Dallamdiktálás. Időtartam: 40 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 15. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 15. 14:00 I. Dallamdiktálás Időtartam: 40 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Hogyan lehet valaki a Gödi SE kajakosa?

Hogyan lehet valaki a Gödi SE kajakosa? Tartalom I. 1. Belépés 2. Mit nyújt a szakosztály? II. A csónakház használatának szabályai III. Az edzések rendje IV. A konditerem és az öltözők rendje V. Alapvető óvintézkedések I. 1. Belépés: - Telefonos

Részletesebben

Dr`avni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése. Szombat, május 29. / 60 perc

Dr`avni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése. Szombat, május 29. / 60 perc A jelölt kódszáma: Dr`avni izpitni center *P041A10311* TAVASZI IDŐSZAK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 1. feladatlap Nem művészi szöveg elemzése Szombat, 2004. május 29. / 60 perc Engedélyezett segédeszközök:

Részletesebben

MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára. MNy1 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára. MNy1 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 6. évfolyam MNy1 Javítási-értékelési útmutató MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára MNy1 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók.

Részletesebben

XLII. Országos Komplex Tanulmányi Verseny Megyei forduló. Matematika

XLII. Országos Komplex Tanulmányi Verseny Megyei forduló. Matematika 6. Matematika Az emberek csak azért gondolják, hogy a matematika nehéz, mert még nem döbbentek rá, hogy az élet maga milyen bonyolult. (Neumann János) 2017. április 04. Készítette: Szafiánné Csécsei Tímea,

Részletesebben

MAGYAR NYELV a 4. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MAGYAR NYELV a 4. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 4. évfolyam MNy2 Javítási-értékelési útmutató MAGYAR NYELV a 4. évfolyamosok számára MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók.

Részletesebben

novekednek dulöngél lovöldöz huzodik koröztette turáztok gyuljön fujdogál tundöklik bujkál 10 pont

novekednek dulöngél lovöldöz huzodik koröztette turáztok gyuljön fujdogál tundöklik bujkál 10 pont TOLLBAMONDÁS A legnagyobb székely, Orbán Balázs (,) Magyarország újjászületésének korszakában, 1829- ben látott napvilágot, midőn a legnagyobb magyar, Széchenyi István (,) éppen a Hitel című munkáját írta.

Részletesebben

MAGYAR NYELV a 4. évfolyamosok számára. MNy1 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MAGYAR NYELV a 4. évfolyamosok számára. MNy1 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 4. évfolyam MNy1 Javítási-értékelési útmutató MAGYAR NYELV a 4. évfolyamosok számára MNy1 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók.

Részletesebben

A part alatt. Melyik munkát, te-vé-keny-sé-get melyik állat végzi? Írd mellé! Kiveszi a ke-men-cé-ből a megsült cipót.

A part alatt. Melyik munkát, te-vé-keny-sé-get melyik állat végzi? Írd mellé! Kiveszi a ke-men-cé-ből a megsült cipót. A part alatt Melyik munkát, te-vé-keny-sé-get melyik állat végzi? Írd mellé! Vizet önt a da-gasz-tó-tek-nő-be. Szekérre rakja a bú-za-ké-vét. Le-ka-szál-ja a búzát. Dagasztja a tésztát. Kévébe köti a búzát.

Részletesebben

ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY. Bük, március 21. név:... iskola:... Két ember és a medve

ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY. Bük, március 21. név:... iskola:... Két ember és a medve FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2016. március 21. SZÖVEGÉRTÉS 2. OSZTÁLY név:... iskola:... Két ember és a medve Sok évvel ezelőtt két jóbarát, Sándor és József vándorolt át az

Részletesebben

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2018/2019. TANÉVBEN SZÁZHALOMBATTA

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2018/2019. TANÉVBEN SZÁZHALOMBATTA AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2018/2019. TANÉVBEN SZÁZHALOMBATTA Köznevelési intézmény: Százhalombattai 1. Számú Általános Iskola 2440 Százhalombatta, Damjanich utca 24. Ady Endre utca Álmos

Részletesebben

Bemutató tanítás 2008-10-07 Vázlat. Tanít: Nagy Györgyné Osztály: korrekció 8/a. Tantárgy: magyar nyelv Az óra típusa: készségfejlesztő óra

Bemutató tanítás 2008-10-07 Vázlat. Tanít: Nagy Györgyné Osztály: korrekció 8/a. Tantárgy: magyar nyelv Az óra típusa: készségfejlesztő óra Bemutató tanítás 2008-10-07 Vázlat Tanít: Nagy Györgyné Osztály: korrekció 8/a. Tantárgy: magyar nyelv Az óra típusa: készségfejlesztő óra Táblára felírt szöveg: Nem az a lényeg, amit néha napján megteszel,

Részletesebben

VIII. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY TÖRTÉNELEM 7-8. OSZTÁLY

VIII. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY TÖRTÉNELEM 7-8. OSZTÁLY Monorierdei Fekete István Általános Iskola 2213 Monorierdő, Szabadság u. 43. Tel./Fax: 06-29-419-113 www.fekete-merdo.sulinet.hu VIII. TOLLFORGATÓ 2. forduló VIII. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY TÖRTÉNELEM

Részletesebben

Mi a célod? Mikor? Mit teszel meg érte?

Mi a célod? Mikor? Mit teszel meg érte? 1 Tisztázzunk valamit: Mi a célod? Mikor? Mit teszel meg érte? Még mielőtt belevágnánk a nagy munkánkba, röviden nézzük is meg, milyen is ez a német nyelv. A NÉMET nyelvről röviden: Azonnal fel fog tűnni

Részletesebben

8. osztály Országos döntő. Tollbamondás

8. osztály Országos döntő. Tollbamondás Tollbamondás Lotz Jánost Roman Jakobson javaslatára 1947-ben hívták meg a New York-i Columbia Egyetemre vendégtanárnak. Az egyetemen általános és magyar nyelvészetből, fonetikából, verstanból, magyar irodalom-

Részletesebben

DAR VS 2016 Szabályzat

DAR VS 2016 Szabályzat DAR VS 2016 Szabályzat Kategóriák: Pusztai és longbow modern anyagból: modern anyagú íj: Modern anyag, 6 db favessző, madártoll, gyakorló hegy, nokkot érintő húzókéz. Pusztai és longbow természetes anyagból

Részletesebben

Határtalanul! Program Együttműködés gimnáziumok között Arany János emlékére a magyar irodalom útján a Vajdaságban és Tolnában

Határtalanul! Program Együttműködés gimnáziumok között Arany János emlékére a magyar irodalom útján a Vajdaságban és Tolnában Osztályfőnöki beszámoló osztálykirándulásról A 11. d a Határtalanul program keretében töltött öt napot Bácskában és a Bánátban. Az utazás május kilencedikén kezdődött és tizenharmadikán ért véget. 25-én

Részletesebben

Matematika. Az emberek csak azért gondolják, hogy a matematika nehéz, mert még nem döbbentek rá, hogy az élet maga milyen bonyolult.

Matematika. Az emberek csak azért gondolják, hogy a matematika nehéz, mert még nem döbbentek rá, hogy az élet maga milyen bonyolult. 7. Matematika Az emberek csak azért gondolják, hogy a matematika nehéz, mert még nem döbbentek rá, hogy az élet maga milyen bonyolult. (Neumann János) Gyömrő, 2017. június 2. Készítette: Szafiánné Csécsei

Részletesebben

MAGYAR NYELV a 8. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MAGYAR NYELV a 8. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 8. évfolyam MNy2 Javítási-értékelési útmutató MAGYAR NYELV a 8. évfolyamosok számára MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók.

Részletesebben

Országos Lotz János szövegértési és helyesírási verseny

Országos Lotz János szövegértési és helyesírási verseny Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium 7150 Bonyhád, Kossuth Lajos utca 4. Országos Lotz János szövegértési és helyesírási verseny Megyei forduló 2016. január 21. 7. osztály tanuló neve

Részletesebben

Magyar nyelvtan tanmenet 4. osztály

Magyar nyelvtan tanmenet 4. osztály COMENIUS ANGOL-MAGYAR KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA Magyar nyelvtan tanmenet 4. osztály 2013/2014 Tanítók: Tóth Mária, Buruncz Nóra Tankönyvcsalád: Nemzeti Tankönyvkiadó Anyanyelvünk világa 4. osztály

Részletesebben

É ű ű Í ű ű ű É ű Í Ü É Í Á Ó Á É Á Á Á É Á Á Ó Á Á ű Ő Á É É ű É É É ű ű Á É Á Á Í Á Á Á É Á É É ű ű ű ű Í ű Í Í ű ű ű Í ű É ű É ű Á ű Í ű Á ű ű Á ÉÍ É É ű ű ű ű Í ű Í Í ű Á Í Í ű Í Í É ű É Í Í ű ű ű

Részletesebben

Í Ü ű É ü ú Ó Ó É Ü Ó Í Ü Ü ű Á É Á É Ü Ü É É É É Í Á É É Í Ó Ü ü Ő É Ő É É É É É É É É É É É É Á É Ú Á Ú É Á Ú É Ó ü ű É Á É Ü ű É Ü É É É Ü ű Ü ű É Ü Ú É Á Á Á É Ü Ü Ü É Ó Á Ő É Í É É É É Í Í ű ü ü Ó

Részletesebben

Tollbamondás. Lotz János bonyhádi diákévei ban alakult meg a Petőfi Sándor Önképzőkör, melynek Lotz János 5.-es diákként

Tollbamondás. Lotz János bonyhádi diákévei ban alakult meg a Petőfi Sándor Önképzőkör, melynek Lotz János 5.-es diákként Tollbamondás Lotz János bonyhádi diákévei 1908-ban alakult meg a Petőfi Sándor Önképzőkör, melynek Lotz János 5.-es diákként 1927. szeptember 1-jén (vagy 1-én) lett a tagja. Az összejöveteleken pezsgő

Részletesebben

1. Írd le kis írott betűkkel a nyomtatott betűket! 10/ a b é f ly d ó zs g j. 2. Írd le nagy írott betűkkel a nyomtatott betűket!

1. Írd le kis írott betűkkel a nyomtatott betűket! 10/ a b é f ly d ó zs g j. 2. Írd le nagy írott betűkkel a nyomtatott betűket! Név: A csoport 1. Írd le kis írott betűkkel a nyomtatott betűket! 10/ a b é f ly d ó zs g j 2. Írd le nagy írott betűkkel a nyomtatott betűket! 10/ N R Cs D Ü T Ő Gy L E 3. Másold le a szavakat írott betűkkel!

Részletesebben

ÖVEGES KÁLMÁN KOMPLEX ANYANYELVI VERSENY 2012. április 19. Séta a Balaton-felvidéken

ÖVEGES KÁLMÁN KOMPLEX ANYANYELVI VERSENY 2012. április 19. Séta a Balaton-felvidéken ÖVEGES KÁLMÁN KOMPLEX ANYANYELVI VERSENY 2012. április 19. Kódszám: Séta a Balaton-felvidéken A Káli-medence a Balaton-felvidéken található. Honfoglaló ősünknek, Kál vitéznek őrzi a nevét. Az Árpád-korban

Részletesebben

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA november 3. 14:00. I. Dallamdiktálás Zenefelismerés. Időtartam: 60 perc

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA november 3. 14:00. I. Dallamdiktálás Zenefelismerés. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. november 3. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. november 3. 14:00 I. Dallamdiktálás Zenefelismerés Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS ÚTMUTATÓ A TANULÓNAK

ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS ÚTMUTATÓ A TANULÓNAK A t a n u l ó k ó d s z á m a: Državni izpitni center *N3* RENDES MÉRÉS. szakasz MAGYAR NYELV 0. május 8., kedd / 60 perc Engedélyezett segédeszközök: a tanuló által hozott kék vagy fekete töltőtoll vagy

Részletesebben

Nagy munka ez! Nem mértem én ezt azonban. Csak a cél volt előttem. (Reguly Antal)

Nagy munka ez! Nem mértem én ezt azonban. Csak a cél volt előttem. (Reguly Antal) Nagy munka ez! Nem mértem én ezt azonban. Csak a cél volt előttem. (Reguly Antal) A REGULY ANTALRÓL ELNEVEZETT MAGYAR NYELVI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS VERSENY 2017. ÉVI FELADATAI A versenyző sorszáma: Elérhető

Részletesebben

F e l a d a t l a p. 1. Angol billentyűzettel írt mondatokban tedd ki az ékezeteket! (14 pont)

F e l a d a t l a p. 1. Angol billentyűzettel írt mondatokban tedd ki az ékezeteket! (14 pont) Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny A versenyző kódja:.. Megyei/regionális döntő 2012. január 18. F e l a d a t l a p 1. Angol billentyűzettel írt mondatokban tedd ki az ékezeteket! (14 pont)

Részletesebben

XLII. Országos Komplex Tanulmányi Verseny Megyei forduló. Matematika

XLII. Országos Komplex Tanulmányi Verseny Megyei forduló. Matematika 7. Matematika Az emberek csak azért gondolják, hogy a matematika nehéz, mert még nem döbbentek rá, hogy az élet maga milyen bonyolult. (Neumann János) 2017. április 04. Készítette: Szafiánné Csécsei Tímea,

Részletesebben

2014-15 tanév féléves vizsgakövetelmények

2014-15 tanév féléves vizsgakövetelmények 2014-15 tanév féléves vizsgakövetelmények Tanár/tantárgy 9 gólya 10T 11C 11 befogadó 12C Huzsvári Erzsébet magyar Irodalom: minden hónapban egy érvelő esszé elkészítése, havonta egy iskolai dolgozat, havonta

Részletesebben

Nagy munka ez! Nem mértem én ezt azonban. Csak a cél volt előttem. (Reguly Antal)

Nagy munka ez! Nem mértem én ezt azonban. Csak a cél volt előttem. (Reguly Antal) Nagy munka ez! Nem mértem én ezt azonban. Csak a cél volt előttem. (Reguly Antal) A REGULY ANTALRÓL ELNEVEZETT MAGYAR NYELVI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS VERSENY 2016. ÉVI FELADATAI A versenyző sorszáma: Elérhető

Részletesebben

Írásjelek helyes szedése. Szabó Csaba. Mondatvégi írásjelek. Központozás. Kötőjelfélék. Szabó Csaba november 18.

Írásjelek helyes szedése. Szabó Csaba. Mondatvégi írásjelek. Központozás. Kötőjelfélék. Szabó Csaba november 18. 2008. november 18. A magyar nyelvben a mondatok modalitásának kifejezésére mondatvégi et használunk. Kijelentő mondat esetén pontot (.). A magyar nyelvben a mondatok modalitásának kifejezésére mondatvégi

Részletesebben

1.2. l) frank uralkodó vagy császár ( ) vagy a középkori császári hatalom megteremtője összesen 12 pont

1.2. l) frank uralkodó vagy császár ( ) vagy a középkori császári hatalom megteremtője összesen 12 pont TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 6. OSZTÁLY 2012/2013 TERÜLETI FORDULÓ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS A feladatok legkisebb, önállóan értékelhető elemeit, azaz az itemeket a magyar ABC kisbetűivel jelöltük.

Részletesebben

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar magyar nyelv és irodalom

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar magyar nyelv és irodalom SYLLABUS I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar magyar nyelv és irodalom Helyesírás A tantárgy típusa DF DD DS DC X II. Tantárgy

Részletesebben

Szövegfeldolgozás Versenyző neve: RÓTH ESZTER. 1. feladat 2. feladat 3. feladat 4. feladat 5. feladat Ellenőrizte:

Szövegfeldolgozás Versenyző neve: RÓTH ESZTER. 1. feladat 2. feladat 3. feladat 4. feladat 5. feladat Ellenőrizte: Érkezett: Pontszám Elérhető Elért Elérhető Elért KVALITÁS EXTRA Oktatási és Szolgáltató Bt. 6001 Kecskemét, Pf. 703. 1. feladat 2. feladat 3. feladat 4. feladat 5. feladat 8 41 10 4 10 6. feladat 7. feladat

Részletesebben

TOLLAS TIBOR HELYESÍRÓ EGYÉNI- ÉS CSAPATVERSENY 3-4. OSZTÁLYOS TANULÓK RÉSZÉRE /2017.

TOLLAS TIBOR HELYESÍRÓ EGYÉNI- ÉS CSAPATVERSENY 3-4. OSZTÁLYOS TANULÓK RÉSZÉRE /2017. TOLLAS TIBOR HELYESÍRÓ EGYÉNI- ÉS CSAPATVERSENY 3-4. OSZTÁLYOS TANULÓK RÉSZÉRE - 2016/2017. A TANULÓ NEVE: ISKOLA: Nagy fába vágtuk fejszénket, midőn oly munkára vállalkoztunk, melynek föladata édes nyelvünk

Részletesebben

MAGYAR NYELV a 4. évfolyamosok számára. MNy1 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MAGYAR NYELV a 4. évfolyamosok számára. MNy1 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 4. évfolyam MNy1 Javítási-értékelési útmutató MAGYAR NYELV a 4. évfolyamosok számára MNy1 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók.

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola 6725 Szeged, Kenyérgyári út 8. Pf. 2117. Tel/fax: 62/547-240, 547-241 Honlap: www.hansagiisk.hu E-mail:

Részletesebben

OLVASÁS SZÖVEGÉRTÉS Feladási határidő: január 15. (hétfő) Forduló:

OLVASÁS SZÖVEGÉRTÉS Feladási határidő: január 15. (hétfő) Forduló: Tanítók Fekete István Egyesülete OLVASÁS SZÖVEGÉRTÉS Feladási határidő: 208. január 5. (hétfő) Forduló: Évfolyam: III. 2. A versenyző neve: Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57. Az iskola kódja: H-

Részletesebben

Országos Lotz János szövegértési és helyesírási verseny

Országos Lotz János szövegértési és helyesírási verseny Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium 7150 Bonyhád, Kossuth Lajos utca 4. Országos Lotz János szövegértési és helyesírási verseny Iskolai forduló 2014.. december 10. 7. osztály tanuló

Részletesebben

II. Rákóczi Ferenc Irodalmi és Műveltségi csapatverseny

II. Rákóczi Ferenc Irodalmi és Műveltségi csapatverseny II. Rákóczi Ferenc Irodalmi és Műveltségi csapatverseny iskolai forduló FELADATLAP 2014. április I. feladat Keresztrejtvény 1 2 3 Á S 4 5 6 7 8 R 9 O 10 A 11 12 13 14 15 A 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

Részletesebben

MAGYAR NYELV a 4. évfolyamosok számára. MNy1 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MAGYAR NYELV a 4. évfolyamosok számára. MNy1 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 4. évfolyam MNy1 Javítási-értékelési útmutató MAGYAR NYELV a 4. évfolyamosok számára MNy1 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók.

Részletesebben

hang Példamondatok: hang hang hang hang Feladatok: hang

hang Példamondatok: hang hang hang hang Feladatok: hang hang A hangokat a fülünkkel érzékeljük. Nyelvtanórán a hang szónak a beszédhang jelentését használjuk. Amikor kimondunk egy betűt, az a hang. A beszédhangokat mi hozzuk létre a szánkkal és a nyelvünkkel.

Részletesebben

X. Megyei Erzsébet királyné Olvasópályázat 2. osztály

X. Megyei Erzsébet királyné Olvasópályázat 2. osztály X. Megyei Erzsébet királyné Olvasópályázat 2. osztály Neved: Felkészítőd: Iskolád: Osztályod: 2013. 1 Általános tudnivalók Iskolánk, a nyirádi Erzsébet királyné Általános Iskola már tízedik alkalommal

Részletesebben

Kinizsi Pál Gimnázium és Szakközépiskola FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2010/11-es tanévre

Kinizsi Pál Gimnázium és Szakközépiskola FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2010/11-es tanévre Kinizsi Pál Gimnázium és Szakközépiskola FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2010/11-es tanévre Iskolánk bejárata Karácsonyi hangverseny Szüreti nap, gólyaavató Görögországi kirándulás A felvételi eljárás Az iskolánkba

Részletesebben

PELLÉRD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALA. PELLÉRD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE Szakértői tanulmány 2010.

PELLÉRD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALA. PELLÉRD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE Szakértői tanulmány 2010. PELLÉRD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALA PELLÉRD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE Szakértői tanulmány 2010. Tartalomjegyzék ELŐZMÉNYEK... 4 1. A vizsgálat módszere... 5 2. Az önkormányzatról

Részletesebben

6. évfolyam ANGOL nyelv. Javítási-értékelési útmutató

6. évfolyam ANGOL nyelv. Javítási-értékelési útmutató CÉLNYELVI MÉRÉS 2016. június 1. 6. évfolyam ANGOL nyelv Javítási-értékelési útmutató Általános tudnivalók a javításról Az egyértelműen javított (pl. áthúzott vagy kisatírozott) válaszokat a javításnál

Részletesebben

Tollbamondás. 4. évfolyam

Tollbamondás. 4. évfolyam Tollbamondás 4. évfolyam Lotz János Amerikában élő fia, Charles Peter Lotz örömmel értesült arról, hogy az idei tanévben 3350 diák jelentkezett a Lotz-versenyre Magyarország összes megyéjéből és Erdélyből.

Részletesebben

1. Milyen szerkezetű mondat? Számozd meg az alábbi szövegrészlet mondatait! Majd állapítsd meg róluk, hogy milyen szerkezetű mondatok!

1. Milyen szerkezetű mondat? Számozd meg az alábbi szövegrészlet mondatait! Majd állapítsd meg róluk, hogy milyen szerkezetű mondatok! 1/A feladatlap 1. Milyen szerkezetű mondat? Számozd meg az alábbi szövegrészlet mondatait! Majd állapítsd meg róluk, hogy milyen szerkezetű mondatok! Egyszer Héraklész megszólított valakit: Asszony! Mi

Részletesebben

OSZTÁLYOZÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEI OROSZ NYELV

OSZTÁLYOZÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEI OROSZ NYELV OSZTÁLYOZÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEI OROSZ NYELV 9. ÉVFOLYAM ÍRÁS OLVASÁS a cirill-betűs írás és olvasás elsajátítása NYELVANI ISMERETEK a főnevek neme személyes névmások (ragozással) birtokos névmások (csak

Részletesebben