LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT"

Átírás

1 Eötvös Loránd Tudományegyetem LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM SZÁMVITELI SZAKMAI SZABÁLYAINAK IDEIGLENES MEGÁLLAPÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ 7/2006. (VII. 11.) számú rektori utasítás 2. sz. melléklete július 1 1 Egységes szerkezetben a módosításáról kiadott 5/2008. (II. 12.) és 1/2010 (I. 19.) számú rektori utasítások rendelkezéseivel.

2 2 I. Bevezetés A számvitelről szóló többször módosított évi C. törvény végrehajtásáról kiadott 249/2000. (XII.24.) kormányrendelet a leltározást az alábbiak szerint szabályozza: A mérlegtételek alátámasztása leltárral 37.. (1) A költségvetési évről, december 31-ei fordulónappal készített könyvviteli mérlegben kimutatott eszközöket és forrásokat ideértve az aktív és passzív pénzügyi elszámolásokat is minden évben leltározni kell. (2) A leltár a könyvviteli mérlegben kimutatott eszközök és források valódiságát támasztja alá. A leltárnak tartalmaznia kell tételesen és ellenőrizhető módon az államháztartás szervezetének eszközeit mennyiségben és értékben, forrásait értékben. (3) Az eszközök kivéve az immateriális javakat, a követeléseket (ideértve a kölcsönöket, a beruházási előleget és az aktív pénzügyi elszámolásokat) - leltározását mennyiségi felvétellel, a csak értékben kimutatott eszközök (az immateriális javak, a követelések, az idegen helyen tárolt letétbe helyezett, portfólió-kezelésben, vagyonkezelésben lévő értékpapírok, illetve a dematerializált értékpapírok) és a források leltározását egyeztetéssel kell végrehajtani. (5) A leltározás és selejtezés részletes szabályait az államháztartás szervezete saját hatáskörben állapítja meg. (6) A könyvviteli mérlegben értékben nem szereplő, használt és használatban lévő készleteket, kis értékű immateriális javakat, tárgyi eszközöket az államháztartás szervezete saját döntése alapján, a leltározási és leltárkészítési szabályzatban meghatározott módon leltározza. (7) Amennyiben a tulajdon védelme megfelelően biztosított és ellenőrzött, valamint az államháztartás szervezete az eszközökről és az azok állományában bekövetkezett változásokról folyamatosan részletező nyilvántartást vezet mennyiségben és értékben, akkor az (1) bekezdés szerinti leltározást elegendő két évenként végrehajtani az 1. (1) bekezdés a9, c)-g), l) pontja szerinti szervezetek esetében a felügyeleti szerv egyetértésével, illetve az 1. (1) bekezdés b) pontja szerinti szervezetek esetében önkormányzati rendelet szabályozása alapján. Kötelező az (1) bekezdés szerinti leltározást végrehajtani, amennyiben az államháztartás szervezetének a 13/A. szerinti beszámoló készítési kötelezettsége keletkezett A rendelet értelmében az Egyetem leltározásának végrehajtását és ellenőrzését a következők szerint szabályozzuk: II. A leltározás célja, felelősségek, feladatok 1. Általános fogalmak 1.1 A leltár és a leltározás fogalma A leltár olyan tételes kimutatás, amely az eszközöknek és a kötelezettségeknek a valóságban meglévő mennyiségét és értékét meghatározott időpontra vonatkoztatva tartalmazza. A leltározás az Egyetem tulajdonában lévő, illetve kezelésébe, vagy használatába adott eszközök, mennyiségi számbavétele. A leltározás végrehajtását leltárral kell alátámasztani.

3 3 A leltár a könyvviteli mérlegben kimutatott eszközök és források valódiságát támasztja alá. A leltárnak tételesen és ellenőrizhető módon tartalmaznia kell az eszközöket mennyiségben, a forrásokat értékben. Az eszközöket kivéve, az immateriális javakat, követeléseket mennyiségi felvétellel, a csak értékben kimutatott eszközöket, valamint a forrásokat egyeztetéssel kell leltározni. A leltározási tevékenységhez tartozik még a leltár adatainak a nyilvántartásokkal történő egyeztetése, a megállapított eltérések okainak (hiányok és többletek) vizsgálata, a felelősség megállapítása, valamint a leltáreltérések megszüntetése érdekében tett, illetve előírt intézkedés A leltározás célja: - az éves beszámoló tételeinek alátámasztása, a mérleg valódiságának biztosítása; - a vagyon védelme, a készletekkel való elszámolás, az eszközökért felelős személyek elszámoltatása; - csökkent értékű készletek, valamint a felesleges, illetve selejtes eszközök feltárása; - a főkönyvi könyvelés és az analitikus nyilvántartások pontosságának, egyezőségének ellenőrzése, a bizonylati fegyelem megszilárdításának elősegítése; - az eltérések kimutatása, a nyilvántartások rendezése, a tényleges vagyoni helyzetnek megfelelően. l.3 A leltározás időtartama, - időpontjai: - folyamatos leltározás = a leltározandó eszközök leltározását meghatározott időtartamon egy éven belül kell végrehajtani. - fordulónapi leltározás = a fordulónapi leltározást az ütemterv szerint meghatározott napon kell végrehajtani, minél közelebb december 31-hez, de legkésőbb a tárgyévet követő év január l5-ig. 1.4 A leltár fajtái: - vagyonmegállapító leltár, amely az egyetem éves mérlegének valódiságát alátámasztó dokumentáció, - az átadó-átvevő leltár, az anyagilag felelős közalkalmazottak személyében bekövetkezett változás időpontjában készül, - idegen eszközök leltára, az egyetem szervezeti egységeinél lévő, más szerv tulajdonát képező vagyontárgyakról készül. l.5 A leltárfelvétel módja, módszerei: - mennyiségi felvétel: az eszközök darabszám, súly, tömeg szerinti meghatározása megszámlálással, illetve méréssel, Módszerei = nyilvántartásoktól független felvétel, (az összes leltározandó eszközféleség megszámlálása, megmérése, majd az azonosító adataival együtt történő felvezetése a leltári alapbizonylatokra); = nyilvántartásokon alapuló leltározás, (az analitikus nyilvántartásban rögzített mennyiségek összehasonlítása, egyeztetése a feltalálható mennyiségekkel lásd rovancs.) 2 Megállapította a 7/2006. (VII. 11.) számú rektori utasítás módosításáról szóló 5/2008. (II. 12.) számú rektori utasítás 1. (1) bekezdése. Hatályos február 12. napjától.

4 4 - egyeztetés: a főkönyvi számlák egyeztetését jelenti az analitikus nyilvántartásokkal, - illetve a főkönyvi könyvelés okmányaival. Módszerei = belső egyeztetés, a rendelkezésre álló információk alapján; = egyeztető levél; a követelések és kötelezettségek leltározására; = személyes egyeztetés (tételes egyeztetést jelent a szállítóval, illetve a vevővel); = nem gazdasági kapcsolatokból származó követelések, kötelezettségek egyeztetése (hátralékosok, adósok egyeztetése); = speciális egyeztetések; saját tőke, tartalékok, aktív és passzív pénzügyi elszámolások esetén (pl. pénzeszközök összesen + aktív pénzügyi elszámolások passzív pénzügyi elszámolások = tartalékok). l.6 Leltározási és leltárkészítési kötelezettség A leltározási és leltárkészítési kötelezettség az Egyetem valamennyi eszközére és forrására kiterjed, függetlenül attól, hogy a mérlegben értékkel szerepelnek-e vagy sem. A mérlegben szereplő eszközök és források leltározása történhet mennyiségi felvétellel, vagy egyeztetéssel. A mérlegben értékben nem szereplő eszközök leltározására a tulajdon védelme és az elszámoltatás lehetőségének biztosítása érdekében van szükség (pl. munkahelyen lévő kis értékű tárgyi eszközök, használt és használatban lévő eszközök, O-ra leírt eszközök). 2. A leltározás 2.1 Hatáskörök és feladatok A leltározás a szakmai és gazdasági tevékenységet ellátó közalkalmazottak kiemelt kötelezettségei közé tartozó munkaigényes feladat. A végrehajtás gondos, szervezett munkát igényel, ennek érdekében szükséges a hatáskörök és az ezzel járó felelősség meghatározása A rektor hatáskörébe tartozik: - a leltárak elkészítésének elrendelése, éves ütemterv jóváhagyása, - az egyetemi főigazgató által felterjesztett leltáreltérések számviteli rendezésének engedélyezése A gazdasági főigazgató hatáskörébe tartozik: - az ütemterv felterjesztése rektori jóváhagyásra, - a leltározási körzetek kijelölése, - a leltárellenőrök kijelölése és megbízása, - a leltározás központi ellenőrzése, - a leltárfelvétel megismétlésének elrendelése, - a leltárértékelés megszervezése, - a leltári főösszesítő jóváhagyása, - a leltárhiányokról, az anyagi felelősség érvényesítéséről a rektor tájékoztatása, döntés céljából, - döntés vagy engedélyezés azokban az esetekben, amelyeket a szabályzat a gazdasági főigazgató hatáskörébe utal (pl. kompenzálás engedélyezése).

5 2.1.3 Az ELTE jogtanácsosának feladatkörébe tartozik: A leltárhiány kivizsgálása után megállapított leltárhiányok miatt - a Munka Törvénykönyve l66-l69 -a és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény 8l. alapján javaslattétel az anyagi felelősség megállapítására, - a leltárhiánnyal okozott kár bíróság előtti érvényesítése a rektor döntése esetén, - a leltárhiány kivizsgálása során feltárt tényállás (mulasztás, vagy cselekmény) alapján fegyelmi vagy büntetőeljárás indítványozása Az önállóan gazdálkodó szervezeti egységek vezetőjének (dékán, főigazgató) hatáskörébe tartozik: - a társadalmi tulajdon védelmének biztosítása érdekében, az igénybevétel gyakorisága és a helyi sajátosságok alapján a munkahelyek (kéziraktárak) minimum-maximum készletének meghatározása, - javaslattétel az anyagi felelősségrevonás kérdésében, - intézkedés az eltéréseket előidéző okok lehetőség szerinti megszűntetésére A nem önállóan gazdálkodó szervezeti egység (intézet, tanszék, hivatal, osztály, stb.) vezetőinek hatásköre és feladata: - a leltározók kijelölése és megbízása, - a leltározás előkészítéséhez, gyors, és pontos végrehajtásához a személyi és tárgyi feltételek biztosítása, - a leltáreltérések okainak 8 napon belüli kivizsgálása, - szükség szerint a térítésmentesen kölcsönadott eszközök leltározásra való bekérése, vagy a kölcsön bizonylati alátámasztása. 2.2 A vezetők felelőssége a leltározási folyamatban Mindazon vezetők, akiknek ez a szabályzat kötelességévé teszi a leltározással, a leltárértékeléssel, vagy ellenőrzéssel kapcsolatos feladatok végrehajtását, felelősek ezek határidőre történő szabályszerű elvégzéséért. A vezetők felelősek a közvetlen irányításuk alá tartozó közalkalmazottak részére előírt leltározási feladatok ellenőrzéséért. Felelős továbbá az 6. sz. mellékletként csatolt Leltárfelelősségi megbízás kitöltéséért, amennyiben ez nem történik meg, abban az esetben a szervezeti egység vezetője viseli a leltárfelelősi megbízással járó kötelezettségeket. A szervezeti egység vezetőjének, vagy a leltárfelelős személyében történt változás esetén a 7. sz. mellékletként csatolt Átadás-átvételi jegyzőkönyv kitöltése kötelező, elmulasztása nem mentesít a későbbiekben előforduló hiányok kártérítése alól. 3. A leltárhiányért való felelősség 3.1 A szervezeti egység (intézet, tanszék, hivatal, osztály stb.) vezetője anyagilag felelős az irányítása alá tartozó egység(ek) kezelésébe adott eszközök, anyagok megőrzéséért, az egyetem, illetve az egyetem kezelésébe adott tulajdon megóvásáért. A vezető a vagyontárgyak kezelésének és megőrzésének rendjét a munkahelyi nyilvántartások vezetését köteles a szervezeti egységen belül megszervezni, a végrehajtást ellenőrizni. A leltárhiányért való felelősség megállapítása után a dolgozóval szemben a Munka Törvénykönyvéről szóló l992. évi XXII. Tv. VIII. fejezete, a közalkalmazottak jogállásáról szóló l992. évi XXXIII. Tv. VI. fejezete, valamint a Rektor állásfoglalása szerint kell eljárni.

6 6 A vagyontárgyak gondos megőrzése és ügyviteli kezelése érdekében szervezeti egységenként leltárfelelőst kell kijelölni, a leltárfelelősi jogok kötelezettségek, valamint a felelősség egyidejű meghatározásával. A vagyontárgyak megőrzési, kezelési rendjéhez tartozik a szervezeti egység feladatihoz szükséges anyagok raktározási feltételeinek biztosítása, a raktárkezelési eljárásnak, a raktáros kötelezettségeinek és anyagi felelősségének meghatározása. 3.2 Mentesül a szervezeti egység vezetője a bekövetkezett hiányért való felelősség alól, ha a hiányzó eszközt az egység közalkalmazottja részére visszaszolgáltatási, elszámolási kötelezettség terhe mellett, jegyzék vagy elismervény ellenében adta át, a vagyontárgyat az átvevő közalkalmazott állandó őrizetében tartja, kizárólagosan használja, vagy kezeli. Az ilyen hiányért a teljes anyagi felelősség a dolgozót terheli. III. A leltározásra vonatkozó általános szabályok l. A leltározási körzetek 1.1 A leltározási feladatokat szervezeti egységenként, leltározási körzetek szerint kell teljesíteni. 3 A leltározás az Egyetem tulajdonában lévő, illetve vagyonkezelésébe, vagy használatába vett, továbbá az üzemeltetésre, kezelésre átadott, valamint az idegen helyen tárolt eszközökre egyaránt kiterjed. 1.2 Új leltározási körzet kijelölésére, meglévő körzet megszüntetésére a gazdasági főigazgató jogosult. leltározási körzetet év közben kivételes esetben és csak akkor lehet megváltoztatni, ha azzal egyidejűleg a számviteli rendezés is megtörténik. 1.3 A szervezeti egységek vezetői a jobb munkamegosztás és az ellenőrzés biztosítása, valamint a leltározási munka időszükségletének csökkentése érdekében a leltározási körzeten belül alkörzetet (tárolóhelyeket) alakíthatnak ki, számviteli szempontból azonban csak a leltározási körzet jelenthet nyilvántartási egységet. 2. A leltározási csoportok, a leltározók, leltárellenőrzési csoport 2.1 A leltározás körzetenkénti tényleges végrehajtása a leltározási csoport feladata. A csoportokat körzetenként kell kialakítani. A szervezeti egységek vezetőinek a leltár megkezdése előtt leltározási csoportokat kell létrehoznia, megbízólevél átadásával. A megbízólevelek 2 példányát kötelesek a leltárellenőrzés előtt a Számviteli Osztály részére megküldeni. A csoport tagjai: - leltározási csoport vezetője, - leltározók. A leltározási csoportba csak olyan közalkalmazott jelölhető, aki a leltározási területtel 3 Beiktatta a 7/2006. (VII. 11.) számú rektori utasítás módosításáról szóló 1/2010 (I. 19.) számú rektori utasítás. Hatályos január 20. napjától.

7 7 kapcsolatban kellő szakismerettel, műszaki anyagismerettel rendelkezik. A csoport tagjai kötelesek a megbízást elfogadni és teljesíteni, kivéve ha összeférhetetlenség áll fenn. 2.2 A leltározási csoport tagja a körzet leltárfelelőse és a raktárosa nem lehet. A leltárfelelős, illetve raktáros azonban köteles a leltározásnál végig jelen lenni. 2.3 A leltárfelelős, illetve a raktáros feladata a leltározás megkezdésének időpontjában biztosítani: - a leltározás tárgyát képező eszközök, készletek időveszteség nélküli fellelhetőségét, - a mennyiségi felmérés eszközeit, - azokat a bizonylatokat, amelyek az egyeztetett nyilvántartásban foglaltakhoz képest hiteltérdemlő eltérést bizonyítanak (kölcsönadott eszközök évenként megújított engedélyét betörés esetén rendőrségi jegyzőkönyveket, stb.), - az eszközök azonosító számának (leltári szám) leolvashatóságát, - gyáriszám azonosíthatóságát, - a leltári nyomtatványokat. 2.4 A leltározási csoport vezetőjének feladata: - amennyiben a leltározás végrehajtásának ellenőrzése során szabálytalan leltárfelvételt tapasztal, köteles a szervezeti egység vezetőjének figyelmét erre írásban felhívni; - felelős a leltározási szabályzatban, valamint az egyéb utasításokban foglaltak betartásáért, a leltárdokumentumok valódiságáért, a leltározás pontos és határidőre történő elvégzéséért, valamint ellenőrzi az éves leltárcímkék leltározott eszközökre való felragasztását. 2.5 Ha a leltározási körzetben az eszközök (anyagok) száma nagy, a szervezeti egység vezetője gondoskodjék arról, hogy a munka megkönnyítése és gyorsítása érdekében a közalkalmazottak saját beosztási helyükön vegyenek részt a leltározási munkákban. 2.6 A Számviteli Osztály Leltárellenőrzési Csoportjának feladata: - elkészíti a leltározási ütemterv-javaslatot, - megküldi a szervezeti egységnek a Rektori Utasítást és a jóváhagyott ütemtervet, megküldi a szervezeti egységeknek a leltározáshoz szükséges nyomtatványokat, a leltározási tájékoztatót és az éves leltárcímkéket a leltár megkezdése előtt 15 nappal, - egyezteti a leltárellenőrzés időpontjait, - a leltáríven felvett egyedi tárgyi eszközök meglétét szúrópróbaszerűen (25 %) ellenőrzi, - a Számviteli Osztályvezető elrendelésére tételes ellenőrzést végez, - felveszi a hiány-többlet jegyzőkönyvet, valamint a leltárjegyzőkönyvet, - felszólítja a szervezeti egység vezetőjét a hiányok/többletek írásos indoklására a szükséges intézkedésekre irányuló javaslattételre, - a Számviteli Osztály vezetőjének további intézkedésre átadja a leltárjegyzőkönyvet, a hiány/többlet jegyzőkönyvet, valamint a szervezeti egység vezetőjének indoklását, - összesített kiértékelést készít leltározási egységenként a leltárellenőrzésekről,

8 8 - tagja a selejtezési bizottságnak, - a szervezeti egységek leltárfelelőseivel folyamatos kapcsolatot tart, tanácsadással segíti őket. 3. A leltározás előkészítése 3.l Leltározási utasítás A leltározási kötelezettség teljesítése érdekében minden évben el kell készíteni a leltározási utasítást, amely tartalmazza: - a leltározási ütemtervet, - 4 a leltárkörzetek (tárolóhelyek) meghatározását, a leltározási egységet (Leltározási egységnek tekintjük a fizikailag elhatárolható, sorszámmal megjelölt és azonosítható területeket, melyek biztosítják a leltárfelvétel teljeskörűségét.), - a leltárfelvétel megkezdésének és befejezésének időpontját, - a leltárellenőrzés megkezdésének és befejezésének időpontját, - a kiértékelés befejezésének időpontját, - a leltározandó eszközök körét, - a leltározás módját (tényleges felvétel vagy egyeztetés). 3.2 A szervezeti egység vezetőjének az alábbi feladatok teljesítéséről kell gondoskodnia: - a leltározás előtt a selejtezési, körzet áthelyezési és kölcsönadási ügyek bizonylatolását a tényleges hiány-többlet megállapítás érdekében le kell rendezni, - a leltározás elvégzése után gondoskodik arról, hogy a Számviteli Osztály megkapja: = a kitöltött megbízólevelek két példányát, = a szabályosan kitöltött leltáríveket, hiteles aláírással, bélyegzővel és dátummal ellátva. 3.3 A leltár elmaradásáról, meghiúsulásáról, a leltárellenőrnek jegyzőkönyvet kell felvennie A leltározás időszakában az eszközmozgások a SAP rendszer nyilvántartási beállítása miatt folyamatosak, mivel a leltárak kiértékelése és visszarögzítése a leltározás fordulónapjával az eltárolt ívekhez (adatállományokhoz) képest készül. 4. A leltározás bizonylati rendje 4.1 A leltározás bizonylatai: - leltárfelelősségi megállapodás (állandó), - megbízólevél (eseti), - leltárívek, 4 Megállapította a 7/2006. (VII. 11.) számú rektori utasítás módosításáról szóló 5/2008. (II. 12.) számú rektori utasítás 1. (2) bekezdése. Hatályos február 12. napjától. 5 Beiktatta a 7/2006. (VII. 11.) számú rektori utasítás módosításáról szóló 1/2010 (I. 19.) számú rektori utasítás. Hatályos január 20. napjától.

9 - leltározási jegyzőkönyv, - hiány/többlet jegyzőkönyv A számítógépes adatfeldolgozás alapján készített leltárnyomtatványokat szigorú számadású nyomtatványként kell kezelni. 4.3 A leltározás alaki követelménye: - a nyomtatványok előírás szerinti egyértelmű, hiánytalan kitöltése, a szükséges záradékok és hitelesített aláírások megléte. 4.4 Az aláírt leltáríveket a Számviteli Osztály részére a szervezeti egység vezetője, vagy az általa megbízott leltározó köteles eljuttatni A leltárral szemben támasztott tartalmi követelmények: - A könyvek év végi zárásához a beszámoló elkészítéséhez a leltárt úgy kell összeállítani, hogy az tételesen, ellenőrizhető módon tartalmazza az Egyetem mérleg fordulónapján meglévő eszközeit és forrásait mennyiségben és értékben. - A leltárnak biztosítani kell, hogy az eszközök állománya fajta, méret, minőség, mennyiség és érték szerint a mérleg fordulónapjára vonatkoztatva megállapítható legyen. - A leltárnak biztosítani kell továbbá: a teljeskörűséget, a valós állapot bemutatását, az áttekinthetőséget. - A teljeskörűség azt jelenti, hogy a leltárnak az Egyetem valamennyi eszközét és forrását tartalmaznia kell, abból semmi ki nem maradhat. - A leltár valódiságát úgy kell biztosítani, hogy a leltározás, az egyeztetés során a ténylegesen fellelt mennyiségi- és értékadatokat helyesen kell megállapítani és kimutatni. - Az áttekinthetőség érdekében be kell tartani, hogy a leltárral kapcsolatban készült okmányokon javítást csak szabályszerűen, a hibás bejegyzés áthúzásával és fölé írással szabad eszközölni. A javítást végző személynek kézjegyével kell a javítást igazolni. A javítást minden esetben úgy kell elvégezni, hogy az eredeti adat, feljegyzés is olvasható, utólag ellenőrizhető legyen. 5. A leltározás módja A leltározást a II. fejezet 1.5 pontja szerint kell végrehajtani. Valamint: A mennyiségi felvétel során a leltározást végző személyeknek - ellenőrizniük kell, hogy a leltározott eszköz teljesértékű-e, - meg kell állapítaniuk a leltár felvétele és fordulónapja közötti készletmozgást, ha a felvétel napja és a fordulónap nem esik egybe. 6 Beiktatta a 7/2006. (VII. 11.) számú rektori utasítás módosításáról szóló 5/2008. (II. 12.) számú rektori utasítás 1. (3) bekezdése. Hatályos február 12. napjától.

10 10 A leltározás során a mennyiség felvételét az alábbiak szerint kell elvégezni: - a megszámlálás útján megállapítható eszközöket darabszám szerint, a méretben, kilógrammban, literben mérhető anyagokat ennek megfelelő módon, - a nagy tömegű, ömlesztett halmazt képviselő anyagokat (pl. kavics, mész, homok, stb.) köbözés útján, - a hulladékot mérleggel való leméréssel, - olyan anyagokat, amelyek nagy, egybefüggő térfogatot és súlyt képeznek (pl. lemezek, idomvasak, stb.) fajsúlytáblázat segítségével végzett számítások alapján. A leltárfelvételt a központi nyilvántartásban szereplő mértékegységgel azonos mértékegységben kell elvégezni. 6. Leltározás végrehajtása A leltározás lebonyolítása során: - meg kell állapítani az adott eszköz leltározáskori mennyiségét, - a leltári bizonylatokon rögzíteni kell a leltározott eszközök, azonosítási adatait, mennyiségi egységét, mennyiségét, - ellenőrizni kell, hogy valamennyi eszköz leltározásra került-e, - a leltárbizonylatokat alá kell írni, - a leltárfelvételi ívek alapján el kell készíteni a leltárösszesítőt, - a leltárt ki kell értékelni, és a leltár felvétel időpontjától számított 45 naptári napon belül meg kell állapítani a könyvszerinti eszközzel szemben talált hiányt vagy többletet és a megállapított eltérések okait jegyzőkönyvben kell rögzíteni. 7. A leltárfelvétel adatainak feldolgozása, kiértékelése 7.1 A leltározás során felvett eszközöket az alábbiak szerint kell kiértékelni: - a tárgyi eszközöket a könyvviteli nyilvántartásokkal egyezően mennyiségben és értékben, - a raktáron lévő új anyagokat mérlegelt átlagáron, - az és Ft közötti értékű, egy éven túli elhasználódási idejű kis értékű eszközöket mennyiségben, - az immateriális javakat egyeztetéssel. 7.2 A Számviteli Osztály leltárellenőrzési csoportja a szervezeti egység leltárfelvételi bizonylatai alapján egyezteti a leltár adatait a központi analitikus könyvelés adataival és megállapítja a leltáreredményt, amely lehet: - egyező leltár, - leltártöbblet, - leltárhiány. A kiértékelést minden esetben a Rektor hagyja jóvá. A leltáreltérések rendezése a jegyzőkönyvek alapján - a rektori jóváhagyást követően

11 11 - az SAP rendszeren belüli könyveléssel történik. 7.3 A leltári ütemterv szerinti körzetek egyeztetett és helyesbített leltárai alapján az egyetemi főösszesítő elkészítéséről a Számviteli Osztály vezetője gondoskodik. A leltározási záró jegyzőkönyv elkészítésének határideje az éves beszámoló leadásának határidejével azonos, tehát következő év február Leltárellenőrzés 8.1 A leltározás az állami tulajdon védelmének és a mérlegvalódiság biztosításának fontos eszköze, ezért különös gondot kell fordítani a leltározással kapcsolatos feladatok végrehajtásának ellenőrzésére. 8.2 A leltárellenőrzés a leltárellenőrök feladata, a szervezeti egységek vezetői kötelesek biztosítani a munkájuk zavartalan, meghatározott időben történő elvégzésének feltételeit. 8.3 A leltározási munkák előírás szerinti elvégzésének és az egyetemi, illetve az egyetem kezelésébe adott tulajdon ilyen irányú védelmének legfőbb szakmai ellenőre az egyetem gazdasági főigazgatója. Az irányítása alá tartozó Számviteli Osztály segíti és ellenőrzi az egyes leltározási körzetekben folyó leltárfelvételi munkát. IV. A leltározás speciális szabályai 1. Tárgyi eszközök és készletek leltározásának módja és gyakorisága 1.1 Az ingatlanok, épületek, építmények leltározása a helyszínrajzok alapján, műszaki adatok, jellemzők felsorolásával évenként mennyiségi felvétellel történik. 1.2 A Ft-nál nagyobb beszerzési értékű, egy éven túl elhasználódó tárgyi eszközöket, azok tartozékait, valamint a kis értékű Ft beszerzésű értékű, egy éven túl elhasználódó, munkahelyi, valamint raktárban lévő eszközöket érték nélkül, évenként mennyiségi felvétellel, és az analitikus nyilvántartással való összehasonlítással (leltári szám, gyári szám), azonosítással a szervezeti egységek kötelesek leltározni A közúti járművek évenkénti leltárát az GMF Műszaki és Üzemeltetési Igazgatóság Üzemeltetési Osztály köteles elvégezni A raktárban tárolt anyagkészleteket évente egyszer, december 31-i fordulónappal, az GMF Műszaki és Üzemeltetési Igazgatóság Üzemeltetési Osztály leltározza. 7 Megállapította a 7/2006. (VII. 11.) számú rektori utasítás módosításáról szóló 5/2008. (II. 12.) számú rektori utasítás 2. -a. Hatályos február 12. napjától. 8 Megállapította a 7/2006. (VII. 11.) számú rektori utasítás módosításáról szóló 5/2008. (II. 12.) számú rektori utasítás 2. -a. Hatályos február 12. napjától.

12 A munkahelyi raktárak fordulónapos leltárát az adott szervezeti egységeknek kell elkészítenie. 1.6 A könyvtári állomány leltározását a 3/l975.(VIII. l7.) KM-PM együttes rendelete alapján az adott szervezeti egység végzi. 1.7 A dolgozóknál lévő, személyi használatra kiadott eszközöket évenként a nyilvántartásokkal (szerszámkönyv, személy szerinti nyilvántartás) való egyeztetéssel a szervezeti egységnek kell leltároznia. 2. Az immateriális javak A vagyoni értékű jogok, szellemi termékek és egyéb immateriális javak leltározása a könyvekben, az analitikus nyilvántartásokban lévő értékek azonosítását és egyeztetését jelenti. 3. Az eszközök, illetve források leltározása az 1. számú melléklet szerint történik. A leltár elkészítése és az egyeztetés végrehajtása a GMF osztályainak feladata. 9 A piaci értékelésbe bevont, illetve a visszaírással érintett eszközök esetében a mérleg alátámasztását szolgáló leltárnak tartalmaznia kell az egyedi eszköz mérlegkészítéskori piaci értékét, az egyedi eszköznek a 249/2000. (XII. 24.) Korm. rendelet szerint elszámolt értékcsökkenéssel, értékvesztéssel csökkentett, visszaírással növelt bekerülési értékét (könyv szerinti nettó értékét), valamint az előbbiek különbözetét. 4. Más szervezet tulajdonát képező tárgyi eszközök és készletek leltározása A szervezeti egység birtokában lévő, más szervezet tulajdonát képező vagyontárgyakat e szabályzat rendelkezései illetve a két fél megállapodása szerint az Egyetem eszközeitől elkülönítve, de azokkal egyidőben kell leltározni. Az idegen eszközökről külön leltárfelvételi bizonylatot kell kiállítani és fel kell tüntetni a tulajdonos szervezet nevét (pl. MTA, Soros stb.) V. Záró rendelkezések l. A leltárdokumentáció a könyvviteli mérleg alátámasztásául szolgál, ezért az őrzésére, archiválására vonatkozó szabályok is ugyanazok. 2. A leltár során használandó bizonylatok, ezen Szabályzat 3-6.sz. mellékletei. 3. Jelen szabályzat augusztus 1-től lép hatályba. 4. Egyidejűleg az LX/2001. sz. ET határozat hatályát veszti. 9 Beiktatta a 7/2006. (VII. 11.) számú rektori utasítás módosításáról szóló 1/2010 (I. 19.) számú rektori utasítás. Hatályos január 20. napjától.

13 Mellékletek: l. sz. Eszközök és források leltározásának módja 2. sz. Adott évi Rektori utasítás és ütemterv az éves leltározásról 3. sz. Megbízás a leltározásra 4. sz. Leltárjegyzőkönyv 5. sz. Hiány/többlet jegyzőkönyv 6. sz. Leltárfelelősségi megállapodás 7. sz. Átadás-átvételi jegyzőkönyv 13 Dr. Klinghammer István Rektor

14 14 Eszközök és források leltározásának módja 1. sz. melléklet 10 Főkönyvi számla(csoport) száma és megnevezése: Leltárfelvételi mód: 11. Immateriális javak havi egyeztetés = főkönyv és analitika éves egyeztetés = analitika és szervezeti egység Tárgyi eszközök havi egyeztetés = főkönyv és analitika - továbbá 12. Ingatlanok éves egyeztetés = telekkönyvi adatok és analitika (telkek kivételével) évente mennyiségi felvétel = helyszínrajzok - tartozékok évente mennyiségi felvétel = számlálás 13. Gépek, berendezések és felszerelések évente mennyiségi felvétel = számlálás 14. Járművek évente mennyiségi felvétel = számlálás Beruházások havi egyeztetés = főkönyv és analitika negyedéves egyeztetés = analitika és szervezeti egység Beruházásra adott előlegek havi egyeztetés = főkönyv és analitika negyedéves egyeztetés = analitika és szervezeti egység 17. Értékpapírok, részesedések negyedéves egyeztetés = főkönyv és analitika 19. Dolgozói lakásépítési, vás., felújítási kölcsönök havi egyeztetés = OTP és analitika negyedéves egyeztetés = főkönyv és analitika 21. Raktári készletek havi egyeztetés = raktár és analitika éves (fordulónapos) mennyiségi felvétel = számlálás éves egyeztetés = főkönyv és analitika 22. Göngyölegek éves mennyiségi felvétel = számlálás éves egyeztetés = főkönyv és analitika Áruk és késztermékek éves mennyiségi felvétel = számlálás éves egyeztetés = főkönyv és analitika 26. Befejezetlen termelés éves egyeztetés = főkönyv és analitika 28. Követelések éves egyeztetés = ügyfél, analitika és főkönyv 31. Pénztárak havi egyeztetés = főkönyv és analitika (legalább) éves rovancs = számlálás Elszámolási számlák havi egyeztetés = főkönyv és analitika 35. Idegen pénzeszközök negyedéves egyeztetés = főkönyv és analitika 39. Aktív függő, átfutó és kiegyenlítő tételek havi egyeztetés = főkönyv és analitika 43. Hosszú lejáratú kötelezettségek negyedéves egyeztetés = főkönyv és analitika 44. Rövid lejáratú kötelezetts. negyedéves egyeztetés = főkönyv és analitika (költségvetési év december 31-ei egyeztető levél) éves egyeztetés = ügyfél és analitika 45. Rövid lej. hitelek, tám.kölcs. negyedéves egyeztetés = főkönyv és analitika 48. Passzív függő, átfutó és kiegyenlítő tételek havi egyeztetés = főkönyv és analitika 10 Beiktatta a 7/2006. (VII. 11.) számú rektori utasítás módosításáról szóló 5/2008. (II. 12.) számú rektori utasítás 1. (4) bekezdése. Hatályos február 12. napjától.

15 15 3. sz. melléklet MEGBÍZÓLEVÉL Megbízom Önt, név ELTE azonosító beosztása telefonszáma szervezeti egység megnevezése körzetszáma hogy a fenti - szervezeti egység területén, a nagy- és kis értékű tárgyi eszközök, valamint a csak munkahelyi nyilvántartásra kötelezett eszközök leltárfelvételi teendőit ellássa. A leltárfelvételt..év...hó.. nap kell megkezdenie. Befejezésének ideje:...év.. hó.. nap. Feladatát az ütemterv szerint, az ELTE Leltározási Szabályzatában, valamint az e tárgyban kiadott rektori utasításokban foglaltak szerint az ott meghatározott felelősség terhe mellett tartozik végrehajtani. Budapest,. év hó. nap PH. szervezeti egység vezető Kapja: 1 pl. Megbízott személy 1 pl. Számviteli Osztály

16 16 4. sz. melléklet 11 JEGYZŐKÖNYV amely a leltárellenőrzés időpontjában...-án készült Leltározási körzet neve:.száma: A leltározás kezdete:.befejezése: Nagyértékű tárgyi eszközök leltáríve:.-tól..-ig Kisértékű tárgyi eszközök leltáríve:..-tól -ig Munkahelyi nyilvántartás ellenőrzésének tapasztalatai: Egyéb észrevételek: Jelenlévők kijelentik, hogy a leltározás a valóságos és tényleges helyzetnek megfelelően az előírt utasítások betartásával történt. P.H. Szervezeti egység vezetője:. Leltározásért felelős személy: Leltárellenőr: Beiktatta a 7/2006. (VII. 11.) számú rektori utasítás módosításáról szóló 5/2008. (II. 12.) számú rektori utasítás 1. (5) bekezdése. Hatályos február 12. napjától.

17 17 5. sz. melléklet.sorszám Hiány/Többlet jegyzőkönyv Szervezeti egység neve:.. körzetszáma:. A leltárellenőrzés napja: A hiányért felelős dolgozó neve: beosztása:... ELTE-azonosító szám: Hiányként/többletként kimutatott eszközök felsorolása: Sorszám Leltári szám Megnevezés Besz. év Egyedi bruttó érték Db - indoklás a hátoldalon (vagy csatolva a jegyzőkönyv számára hivatkozva). szervezeti egység vezetője.. leltárfelelős P.H. hiányért felelős dolgozó. számviteli osztályvezető Készült: 1 pld. Szervezeti egység 1 pld. Számviteli Osztály

18 18 LELTÁRFELELŐSSÉGI MEGBÍZÁS 6. sz. melléklet Szervezeti egység körzetszáma:.. Megnevezése:.. Pontos címe:..város, község hsz emelet szám Megbízott: Neve:.. Beosztása... Lakcíme:. ELTE azonosítója:.. Megbízom..év..hónap naptól a szervezeti egység központi és munkahelyi nyilvántartásban szereplő eszközeinek, szoftvereinek, valamint nemesfémeinek leltárfelelősi teendőivel. Megbízott tudomásul veszi, hogy az esetleges leltárhiányért a nyilvántartási (bruttó) érték 50 %-ig, maximum kéthavi bruttó átlagilletménye erejéig felel. Kivétel ez alól, ha valamilyen elháríthatatlan ok miatt keletkezett a hiány és ez bizonyítható (pl. rendőrségi feljelentés), továbbá áthárul a felelősség abban az esetben, ha az eszközt szabályszerűen, névre szólóan megőrzésre átadta és ezt bizonyítani tudja. Hiány esetén a könyvviteli mérlegben nem szereplő mennyiségi nyilvántartású eszköz(ök)nél, a hiányzó eszközzel egyenértékű (felhasználhatóság, kapacitás, érték, stb.) eszközzel kompenzálási lehetőség van, melyet az adott szervezeti egység vezetőjének javaslatára, a Számviteli Politika 3. pontjának felhatalmazása szerint a Számviteli Osztály vezetője hagy jóvá. p. h. Megbízó: Megbízott: szervezeti egység vezetője leltárfelelős Kapják: (l-l példányban) - megbízott leltárfelelős - szervezeti egység vezetője - Számviteli Osztály

19 19 7. sz. melléklet ÁTADÁS-ÁTVÉTELI JEGYZŐKÖNYV a központi és munkahelyi nyilvántartásban szereplő eszközökről, szoftverekről, valamint nemesfémekről. Szervezeti egység körzetszáma:. Megnevezése:.. Pontos címe:..város/ község. házszám emelet..szám. Átadás-átvétel dátuma:.év..hónap..nap Átadó neve::.. Beosztása:... Lakcíme... ELTE azonosítója:... Átvevő neve:... Beosztása: Lakcíme:.. ELTE azonosítója:... Átadó-átvevő egybehangzóan kijelenti, hogy az eszközök tételes átadás-átvétele a mellékelt *eszközlista alapján megtörtént. **Hiány-többlet: volt / nem volt. A hiány-többlet kivizsgálásáról készült jegyzőkönyv mellékelve. k. m. f.... átadó átvevő * (A központi nyilvántartású eszközöket tartalmazó kimutatást a Számviteli Osztály kérésre soron kívül megküldi.) ** (A megfelelő válasz aláhúzandó.) Jóváhagyta:.. p h. szervezeti egység vezetője *( A megfelelő válasz aláhúzandó). Kapják: (l-l példányban) - átadó - átvevő - szervezeti egység vezetője - Számviteli Osztály

1/2016. (VI. 30.) kancellári utasítás. a Budapesti Gazdasági Egyetem. leltározási és leltárkészítési munkáiról

1/2016. (VI. 30.) kancellári utasítás. a Budapesti Gazdasági Egyetem. leltározási és leltárkészítési munkáiról 1/2016. (VI. 30.) kancellári utasítás a Budapesti Gazdasági Egyetem leltározási és leltárkészítési munkáiról Budapest, 2016. június 30. (2016. július 1. napjától hatályos változat) A Budapesti Gazdasági

Részletesebben

-1- I. Általános rendelkezések

-1- I. Általános rendelkezések -1- I. Általános rendelkezések A Számvitelről szóló módosított 2000. évi C. törvény, valamint a módosított 249/2000. (XII.24.) Kormány rendelet 37.. (1) alapján a költségvetési évről december 31-ei fordulónappal

Részletesebben

A leltározás alapelveit, végrehajtását leltározási szabályzatba kell foglalni.

A leltározás alapelveit, végrehajtását leltározási szabályzatba kell foglalni. Leltározás, készletnyilvántartás A leltározás alapelveit, végrehajtását leltározási szabályzatba kell foglalni. 1. Leltározási szabályzat célja, tartalma A szabályzat célja, hogy a szervezetnél a leltározási

Részletesebben

... Intézmény Leltározási és leltárkészítési szabályzata

... Intézmény Leltározási és leltárkészítési szabályzata ... Intézmény Leltározási és leltárkészítési szabályzata 1. A Szabályzat 3. számú melléklete következő 3. számú mellékletre változik: "3. számú melléklet Leltározási ütemterv a 2016. évre 1. A leltározás

Részletesebben

TÖRÖK-MAGYAR KULTURÁLIS, INFORMÁCIÓS MŰVÉSZETI ALAPÍTVÁNY LELTÁROZÁSI ÉS SELEJTEZÉSI SZABÁLYZAT

TÖRÖK-MAGYAR KULTURÁLIS, INFORMÁCIÓS MŰVÉSZETI ALAPÍTVÁNY LELTÁROZÁSI ÉS SELEJTEZÉSI SZABÁLYZAT TÖRÖK-MAGYAR KULTURÁLIS, INFORMÁCIÓS ÉS MŰVÉSZETI ALAPÍTVÁNY LELTÁROZÁSI ÉS SELEJTEZÉSI SZABÁLYZAT Készítette: Kücükcoban-Tengeri Dalma kuratóriumi tag Hatályos: 205 szeptember 5 Jóváhagyta: Demirkan Mehmet

Részletesebben

Diák és Öntevékeny Körök Egyesülete (DÖKE) LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT

Diák és Öntevékeny Körök Egyesülete (DÖKE) LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT Diák és Öntevékeny Körök Egyesülete (DÖKE) 7300 Komló, 48-as tér 1. Adószám: 18305898-1-02 KSH: 18305898949952902 LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT. Cégszerű aláírás Tartalomjegyzék 1. A leltározásra vonatkozó általános

Részletesebben

GYULA ÉS KÖRNYÉKE TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT. Hatályos: 2011. május 26-tól

GYULA ÉS KÖRNYÉKE TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT. Hatályos: 2011. május 26-tól GYULA ÉS KÖRNYÉKE TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT Hatályos: 2011. május 26-tól A Gyula és Környéke Többcélú Kistérségi Társulás leltározásával és leltárkészítésével

Részletesebben

Az eszközök és a források leltárkészítési és leltározási szabályzata

Az eszközök és a források leltárkészítési és leltározási szabályzata Az eszközök és a források leltárkészítési és leltározási szabályzata 2007. Inter Rezidencia Tanácsadó Kft. Vállalkozás neve: Con-Túr Iroda Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. Adószám: 00000000-0 - 00 Cégjegyzékszám:

Részletesebben

Számviteli Politikája

Számviteli Politikája TESTNEVELÉSI EGYETEM Számviteli Politikája Eszközök és Források Leltárkészítési és Leltározási Szabályzata Jóváhagyta a Testnevelési Egyetem Szenátusa 35/2015. sz. határozatával TARTALOM I. Általános rész...

Részletesebben

Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei. Eszközök és források leltárkészítési és leltározási szabályzata

Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei. Eszközök és források leltárkészítési és leltározási szabályzata Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei Eszközök és források leltárkészítési és leltározási szabályzata Jóváhagyta: Pelle József igazgató Hatályos: az aláírás napjától. Érvényes visszavonásig.

Részletesebben

Leltározási szabályzat. I. Általános rész

Leltározási szabályzat. I. Általános rész Leltározási szabályzat A Városi Könyvtár leltározásával összefüggõ feladatait Az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 249/2000. (XII.24.) Korm.

Részletesebben

.. Egyházközség LELTÁROZÁSI SZABÁLYZATA

.. Egyházközség LELTÁROZÁSI SZABÁLYZATA .. Egyházközség LELTÁROZÁSI SZABÁLYZATA 2 A Magyarországi Református Egyház gazdálkodásáról szóló 2002. évi I. törvény előírja a leltározási szabályzat elkészítését. 1. A leltározással kapcsolatos fogalmak

Részletesebben

LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZAT

LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZAT Szám: 05-5/132/2013. PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZAT Készült a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Sztv.) és az államháztartás szervezetei beszámolási

Részletesebben

... Intézmény Leltározási és leltárkészítési szabályzata

... Intézmény Leltározási és leltárkészítési szabályzata ... Intézmény Leltározási és leltárkészítési szabályzata 1. A szabályzat bevezető része a következőkre változik: "A leltározás részletes szabályait a Számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 14. (5) bekezdés

Részletesebben

Hatályos: 2011. május 26-tól

Hatályos: 2011. május 26-tól GYULA ÉS KÖRNYÉKE TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS FELESLEGES VAGYONTÁRGY HASZNOSÍTÁSI ÉS SELEJTEZÉSI SZABÁLYZATA Hatályos: 2011. május 26-tól A Gyula és Környéke Többcélú Kistérségi Társulás Kistérségi Iroda

Részletesebben

LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKEZELÉSI

LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKEZELÉSI NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKEZELÉSI SZABÁLYZAT SOPRON 2014 TARTALOMJEGYZÉK Általános fogalmak... 3 A leltárral szemben támasztott tartalmi és alaki követelmények... 5 A leltározás

Részletesebben

5.) Ismertesse a vállalkozás vagyonát! Határozza meg a leltár és a mérleg fogalmát! Mutassa be az éves beszámoló A típusú mérlegének szerkezetét, az

5.) Ismertesse a vállalkozás vagyonát! Határozza meg a leltár és a mérleg fogalmát! Mutassa be az éves beszámoló A típusú mérlegének szerkezetét, az 5.) Ismertesse a vállalkozás vagyonát! Határozza meg a leltár és a mérleg fogalmát! Mutassa be az éves beszámoló A típusú mérlegének szerkezetét, az egyes mérlegtételek (római számok) tartalmát! A vállalkozás

Részletesebben

BIZONYLATI ALBUM II.

BIZONYLATI ALBUM II. BIZONYLATI ALBUM II. C) LELTÁROZÁS NYOMTATVÁNYAI Sorszám Bizonylat megnevezése Bizonylat száma Azonosító 1. Leltárfelvételi jegy ingatlanok (épületek, építmények, telkek) felvételére 2. Tárgyi eszköz leltárfelvételi

Részletesebben

Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakközépiskola, Cegléd Leltározási és leltárkészítési szabályzata

Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakközépiskola, Cegléd Leltározási és leltárkészítési szabályzata Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakközépiskola, Cegléd Leltározási és leltárkészítési szabályzata A leltározás részletes szabályait a Számvitelről szóló 2000. évi C törvény 69, valamint az államháztartás

Részletesebben

105/2010. (XI. 25.) számú h a t á r o z a t a. a Leltározási és Leltárkezelési Szabályzat módosításáról

105/2010. (XI. 25.) számú h a t á r o z a t a. a Leltározási és Leltárkezelési Szabályzat módosításáról A Semmelweis Egyetem S z e n á t u s á n a k 105/2010. (XI. 25.) számú h a t á r o z a t a a Leltározási és Leltárkezelési Szabályzat módosításáról A Szenátus a Szervezeti és Működési Szabályzat 9. (12)

Részletesebben

LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKEZELÉSI

LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKEZELÉSI NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKEZELÉSI SZABÁLYZAT SOPRON 2013 TARTALOMJEGYZÉK Általános fogalmak... 3 A leltárral szemben támasztott tartalmi és alaki követelmények... 5 A leltározás

Részletesebben

Leltár: Leltározás: Leltározás részei:

Leltár: Leltározás: Leltározás részei: Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1464-06 Előkészítés Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 1464-06/1 Gazdálkodási számítások, veszteségszámítás, kapacitásszámítás

Részletesebben

VII. Fejezet. Könyvviteli zárlat. 1. A könyvviteli zárási feladatok

VII. Fejezet. Könyvviteli zárlat. 1. A könyvviteli zárási feladatok VII. Fejezet Könyvviteli zárlat Az Intézménynél a könyvviteli zárlat meghatározott időszakonként, illetve a költségvetési év végén a folyamatos könyvelés teljessé tétele érdekében végzett: - kiegészítő,

Részletesebben

MOZGÁSSÉRÜLTEK MEZŐKÖVESDI EGYESÜLETE

MOZGÁSSÉRÜLTEK MEZŐKÖVESDI EGYESÜLETE MOZGÁSSÉRÜLTEK MEZŐKÖVESDI EGYESÜLETE LELTÁROZÁSI SZABÁLYZATA Érvényes: 2011. január 02. Aktualizálva: 2012. január 02. Készítette: Újhelyiné Bukta Mónika Jóváhagyta: Bukta László elnök 2 LELTÁRKÉSZÍTÉSI

Részletesebben

Leltározási és leltárkészítési szabályzat TARTALOMJEGYZÉK

Leltározási és leltárkészítési szabályzat TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 3 II. RÉSZLETES RENDELKEZÉSEK... 4 1. A LELTÁRRAL SZEMBENI KÖVETELMÉNYEK... 4 2. LELTÁROZÁSSAL KAPCSOLATOS FELADATOK... 4 2.1. A leltár fajtái... 4 2.2. A

Részletesebben

INTÉZKEDÉSI TERV. Az ellenőrzés intézkedést igénylő megállapításai és javaslatai a polgármesternek:

INTÉZKEDÉSI TERV. Az ellenőrzés intézkedést igénylő megállapításai és javaslatai a polgármesternek: INTÉZKEDÉSI TERV az Állami Számvevőszék által készített 14207 számú, az önkormányzatok vagyongazdálkodása szabályszerűségének ellenőrzése Budapest Főváros IV. kerület Újpest című jelentéshez. Az ellenőrzés

Részletesebben

MAGYAR OLIMPIAI BIZOTTSÁG

MAGYAR OLIMPIAI BIZOTTSÁG MAGYAR OLIMPIAI BIZOTTSÁG MAGYAR OLIMPIAI BIZOTTSÁG ESZKÖZÖK ÉS FORRÁSOK LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZATA Hatályos: 2012..-től 1 BEVEZETÉS A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (továbbiakban

Részletesebben

Az intézmény analitikus nyilvántartási rendszerének sajátosságai

Az intézmény analitikus nyilvántartási rendszerének sajátosságai A kötelezettségvállalásokról év közben analitikus nyilvántartást kell vezetni. A gazdasági műveletek, illetve események hatását a kötelezettségvállalások folyamatosan vezetett analitikus nyilvántartásból

Részletesebben

LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT

LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT NYÍRSÉG FEJLÕDÉSÉÉRT LEADER EGYESÜLET 4331 NYÍRCSÁSZÁRI Rákóczi út 6. LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT Érvényes: 2008. november 1-tõl Összeállította : Kiss Istvánné gazdasági vezetõ Jóváhagyta:

Részletesebben

- forgóeszközök között kimutatott pénzeszközök analitikus nyilvántartása,

- forgóeszközök között kimutatott pénzeszközök analitikus nyilvántartása, - forgóeszközök között kimutatott pénzeszközök analitikus nyilvántartása, - pénzeszközök analitikus nyilvántartása, - idegen pénzeszközök analitikus nyilvántartása, - végleges pénzeszközátadás államháztartáson

Részletesebben

LELTÁRKÉSZÍTÉSI LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT

LELTÁRKÉSZÍTÉSI LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT MARTONVÁSÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT Polgármesteri Hivatal 2462 Martonvásár, Budai út 13. sz. LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT Hatályos: 2010. július 1. napjától LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT

Részletesebben

Leltározási Szabályzat

Leltározási Szabályzat BUDAPEST FŐVÁROS III. KER. ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZATA KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEKET KISZOLGÁLÓ INTÉZMÉNY (a továbbiakban: KSZKI) Budapest, 1033 Folyamőr u. 22. Leltározási Szabályzat A III. ker. Óbuda-Békásmegyer

Részletesebben

LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZA

LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZA Szám: 08-8/2029/2017. PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZA Készült a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Sztv.) és az államháztartás szervezetei beszámolási

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem Leltározási és leltárkészítési szabályzata

A Pécsi Tudományegyetem Leltározási és leltárkészítési szabályzata A Pécsi Tudományegyetem Leltározási és leltárkészítési szabályzata Pécs 2012 2013. december 19. napjától hatályos 1 PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZAT Preambulum A Pécsi Tudományegyetem

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem. Leltározási és leltárkészítési szabályzata

A Pécsi Tudományegyetem. Leltározási és leltárkészítési szabályzata A Pécsi Tudományegyetem Leltározási és leltárkészítési szabályzata Pécs 2014. 2014. május 29. napjától hatályos változat 1 PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZAT Preambulum A Pécsi

Részletesebben

IBCS Inventory v3 Leltározási rendszer Aklan Attila IBCS Hungary Kft.

IBCS Inventory v3 Leltározási rendszer Aklan Attila IBCS Hungary Kft. IBCS Inventory v3 Leltározási rendszer Aklan Attila IBCS Hungary Kft. Leltározás Ősi probléma Már megint leltároznunk kell. Te számolod a nyilakat, én a szakócákat! Leltározás A LELTÁROZÁS a társaság kezelésébe,

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem. Leltározási és leltárkészítési szabályzata

A Pécsi Tudományegyetem. Leltározási és leltárkészítési szabályzata A Pécsi Tudományegyetem Leltározási és leltárkészítési szabályzata Pécs 2006 1 PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZAT Preambulum A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 69. (1)

Részletesebben

LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZATA

LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZATA Leltározási Szabályzat Komárom 17/2016. számú Polgármesteri Jegyzői együttes utasítás Komárom Város Önkormányzata és intézményei, a Komáromi Polgármesteri Hivatal, valamint a Komárom és Környéke Önkormányzati

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA NYÍREGYHÁZA. LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZAT (a Gazdálkodási szabályzat 3. sz. melléklete)

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA NYÍREGYHÁZA. LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZAT (a Gazdálkodási szabályzat 3. sz. melléklete) NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA NYÍREGYHÁZA LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZAT (a Gazdálkodási szabályzat 3. sz. melléklete) Elfogadva: 2008. február 5., hatályba lépés 2008. január 1. Utolsó módosítás: 2013.

Részletesebben

AZ ESZKÖZÖK ÉS FORRÁSOK LELTÁROZÁSI SZABÁLYZATA

AZ ESZKÖZÖK ÉS FORRÁSOK LELTÁROZÁSI SZABÁLYZATA AZ ESZKÖZÖK ÉS FORRÁSOK LELTÁROZÁSI SZABÁLYZATA 2016. május 27. TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK... 2 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 3 1. A leltározás fogalma és célja... 3 1.2. A leltározás célja... 3 1.3.

Részletesebben

LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT

LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT Polgármesteri Hivatal Szervezeti Működési Szabályzata 2) melléklete 1/a) függeléke Csanytelek Község Önkormányzata és a Csanyteleki Polgármesteri Hivatal LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT 1 LELTÁRKÉSZÍTÉSI

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZATA

A MISKOLCI EGYETEM LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZATA A MISKOLCI EGYETEM LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZATA Miskolc, 2014. 6.3.5. sz. Egyetemi szabályzat MISKOLCI EGYETEM LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZATA Szenátusának 320/2014. sz. határozata.

Részletesebben

- a nyilvántartás mellett el kell helyezni a kölcsönszerződés másolatát is,

- a nyilvántartás mellett el kell helyezni a kölcsönszerződés másolatát is, - a nyilvántartás mellett el kell helyezni a kölcsönszerződés másolatát is, - a kölcsön törlesztésekre vonatkozóan alkalmazni kell a Bevételek analitikus nyilvántartási füzetét, mely segítségével nyomon

Részletesebben

Szegedi Waldorf Társas Kör Egyesület

Szegedi Waldorf Társas Kör Egyesület Székhely: 6725 Szeged, Kolozsvári tér 1-2. Adószám: mint fenntartó és intézményei, a Szabad Waldorf Általános Iskola és Gimnázium, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (OM 102731) Székhely: 6725 Szeged,

Részletesebben

FELCSÚTI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZATA

FELCSÚTI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZATA FELCSÚTI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZATA Hatályos: 2013. március 1-jétől. LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT A Felcsúti Közös Önkormányzati Hivatal (továbbiakban:

Részletesebben

ANYAGGAZDÁLKODÁSI, LELTÁROZÁSI ÉS SELEJTEZÉSI SZABÁLYZAT

ANYAGGAZDÁLKODÁSI, LELTÁROZÁSI ÉS SELEJTEZÉSI SZABÁLYZAT Dél-kelet Magyarországon működő M E N T Á L H I G I É N É S E G Y E S Ü L E T 5601 Békéscsaba, Pf. 303. Fenntartó székhelye és telephelye: 5630 Békés, Borosgyán u. 1/1. T/Fax: 06/66/643-991 E-mail: menta@internet-x.hu

Részletesebben

Az analitikus (részletező) nyilvántartások formája, tartalma, vezetésének módja

Az analitikus (részletező) nyilvántartások formája, tartalma, vezetésének módja IV. Fejezet Az analitikus (részletező) nyilvántartások formája, tartalma, vezetésének módja 1. A IV. Fejezet 3. Az 1. számlaosztály részletező nyilvántartásaira vonatkozó közös szabályok cím alatti részének

Részletesebben

Belső Ellenőrök Társasága IV. SZAKMAI KONFERENCIA

Belső Ellenőrök Társasága IV. SZAKMAI KONFERENCIA A leltár az egy nagyon fontos csinovnyik feladat. Csinálják is csak szorgalmasan, minél pontosabban és persze precízebben. Valakiknek tudniuk kell, hogy hogyan állnak a dolgok. Belső Ellenőrök Társasága

Részletesebben

VII. Fejezet. Könyvviteli zárlat. 1. A könyvviteli zárási feladatok. A zárlati és egyeztetési feladatokról általában

VII. Fejezet. Könyvviteli zárlat. 1. A könyvviteli zárási feladatok. A zárlati és egyeztetési feladatokról általában VII. Fejezet Könyvviteli zárlat A könyvviteli zárlat meghatározott időszakonként, illetve a költségvetési év végén a folyamatos könyvelés teljessé tétele érdekében végzett: - kiegészítő, - helyesbítő,

Részletesebben

Békéscsaba és Térsége Többcélú Önkormányzati és Kistérségi Társulás Leltározási és leltárkészítési szabályzata

Békéscsaba és Térsége Többcélú Önkormányzati és Kistérségi Társulás Leltározási és leltárkészítési szabályzata Békéscsaba és Térsége Többcélú Önkormányzati és Kistérségi Társulás Leltározási és leltárkészítési szabályzata A leltározás részletes szabályait a Számvitelrõl szóló 2000. évi C törvény, valamint az államháztartás

Részletesebben

BIZONYLATI ALBUM II.

BIZONYLATI ALBUM II. Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény BIZONYLATI ALBUM II.. igazgató P.H. D) LELTÁROZÁS NYOMTATVÁNYAI Sorszám Bizonylat megnevezése Bizonylat száma Azonosító 1. Leltárfelvételi jegy ingatlanok

Részletesebben

Könyvviteli zárlat és a nyitás, valamint a hibák javítása

Könyvviteli zárlat és a nyitás, valamint a hibák javítása VII. Fejezet Könyvviteli zárlat és a nyitás, valamint a hibák javítása 1. A könyvviteli zárási feladatok A Intézménynél a könyvviteli zárlat meghatározott időszakonként, illetve a költségvetési év végén

Részletesebben

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Ügyiratszám: BO/12/240-8/2015. 39/2015. Kormánymegbízotti utasítás Melléklete Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal eszközeinek és forrásainak leltárkészítési

Részletesebben

LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT

LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT Leltárkészítési és leltározási szabályzata Hatályos: 2011. augusztus 31-től Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT Hatályos: 2011. augusztus 31-től...

Részletesebben

A KÉSZLETNAGYSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK 6. TÉTEL

A KÉSZLETNAGYSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK 6. TÉTEL A KÉSZLETNAGYSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK SZEREPE ÉS MÓDJAI 6. TÉTEL Készletezés I. Az árukészlet az az árumennyiség, mely a forgalom lebonyolításához nélkülözhetetlen. A készletgazdálkodásra azért van szükség,

Részletesebben

ELLENŐRZÉSI JELENTÉS

ELLENŐRZÉSI JELENTÉS ELLENŐRZÉSI JELENTÉS A Fővárosi Bíróság 2010. évi költségvetési beszámolójának ellenőrzése Az vizsgálatot végezte: Az ellenőrzött szervezeti egység: Fővárosi Bíróság Belső Ellenőrzési Osztály Fővárosi

Részletesebben

INTÉZMÉNYI SZABÁLYZATOK Eszközök és források leltározási, hasznosítási és selejtezési szabályzata. Hatályba lépés napja: 2013. augusztus 23.

INTÉZMÉNYI SZABÁLYZATOK Eszközök és források leltározási, hasznosítási és selejtezési szabályzata. Hatályba lépés napja: 2013. augusztus 23. Oldal: 1/33 ESZKÖZÖK ÉS FORRÁSOK LELTÁROZÁSI, LELTÁRKÉSZÍTÉSI, HASZNOSÍTÁSI, ÉS SELEJTEZÉSI SZABÁLYZATA A VAY ÁDÁM GIMNÁZIUM, MEZŐGAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM INTÉZMÉNYBEN BAKTALÓRÁNTHÁZA NAMÉNYI

Részletesebben

Magyar Vadászgörény Klub Leltározási Szabályzat 1365 Budapest, Pf. 724. Honlap: http://www.mvk.hu Telefon: 06 70 555 07 07 E-mail: info@mvk.

Magyar Vadászgörény Klub Leltározási Szabályzat 1365 Budapest, Pf. 724. Honlap: http://www.mvk.hu Telefon: 06 70 555 07 07 E-mail: info@mvk. Magyar Vadászgörény Klub Leltározási Szabályzat 1365 Budapest, Pf. 724. Honlap: http://www.mvk.hu Telefon: 06 70 555 07 07 E-mail: info@mvk.hu 1. Leltározási szabályzat célja, tartalma A Magyar Vadászgörény

Részletesebben

1. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 25. függelék Az ÓBUDAI EGYETEM LELTÁRKÉSZÍTÉSI és LELTÁROZÁSI SZABÁLYZATA BUDAPEST, 2010. január

Részletesebben

Budapest-Kelenföldi Evangélikus Egyházközség 4/2002. (XI. 26.) szabályrendelet az egyházközségben történı leltározásról, értékelésrıl és selejtezésrıl

Budapest-Kelenföldi Evangélikus Egyházközség 4/2002. (XI. 26.) szabályrendelet az egyházközségben történı leltározásról, értékelésrıl és selejtezésrıl Budapest-Kelenföldi Evangélikus Egyházközség 4/2002. (XI. 26.) szabályrendelet az egyházközségben történı leltározásról, értékelésrıl és selejtezésrıl (2002. november 26-tól hatályos változat) A Magyarországi

Részletesebben

Bátori Tamás Képviselet Vezető

Bátori Tamás Képviselet Vezető Bátori Tamás Képviselet Vezető A társaság vagyonának számba vétele A mérleg valódiságának alátámasztása Anyagi felelősök elszámoltatása A leltározás maga a munkafolyamat A leltár pedig ennek az eredménye

Részletesebben

MOZGÁSSÉRÜLTEK MEZŐKÖVESDI EGYESÜLETE

MOZGÁSSÉRÜLTEK MEZŐKÖVESDI EGYESÜLETE MOZGÁSSÉRÜLTEK MEZŐKÖVESDI EGYESÜLETE SZÁMVITELI POLITIKA Érvényes: 2011. január 02. Aktualizálva: 2012. január 02. Készítette: Újhelyiné Bukta Mónika Jóváhagyta: Bukta László elnök A számviteli politika

Részletesebben

Leltár: Leltározás: Leltározás céljai:

Leltár: Leltározás: Leltározás céljai: Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1464-06 Előkészítés Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 1464-06/1 Gazdálkodási számítások, veszteségszámítás, kapacitásszámítás

Részletesebben

LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT

LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT MAGYAR RÁDIÓAMATŐR SZÖVETSÉG LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT Rendelet: 1995. évi CXVII. törvény 5. számú melléklet (II. 13. pont) Érvényes: 2004. Február 09.-től Leltározás A mérleg bizonylati alátámasztásául,

Részletesebben

inközponti Sport- és Ifjúsági Egyesület 1146. Budapest, Istvánmezei út 1-3. SZÁMVITELI POLITIKA Jóváhagyva: 2003. április 17.

inközponti Sport- és Ifjúsági Egyesület 1146. Budapest, Istvánmezei út 1-3. SZÁMVITELI POLITIKA Jóváhagyva: 2003. április 17. inközponti Sport- és Ifjúsági Egyesület 1146. Budapest, Istvánmezei út 1-3. SZÁMVITELI POLITIKA Jóváhagyva: 2003. április 17. A Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület számviteli politikáját a számvitelről

Részletesebben

SZÁMVITELI SZABÁLYZAT

SZÁMVITELI SZABÁLYZAT Dél-kelet Magyarországon működő M E N T Á L H I G I É N É S E G Y E S Ü L E T 5601 Békéscsaba, Pf. 303. Fenntartó székhelye és telephelye: 5630 Békés, Borosgyán u. 1/1. T/Fax: 06/66/643-991 E-mail: menta@internet-x.hu

Részletesebben

LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT Budapest

LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT Budapest MAGYAR MŰSZAKI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT 2013. Budapest 1/23 2/23 Tartalom 1 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 4 1.1 A szabályzat célja... 4 1.2 A szabályzat hatálya... 4 2 ALAPFOGALMAK... 4 2.1 A leltár fogalma...

Részletesebben

MAGYAR IGAZSÁGÜGYI SZAKÉRTŐI KAMARA LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT. Budapest,

MAGYAR IGAZSÁGÜGYI SZAKÉRTŐI KAMARA LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT. Budapest, MAGYAR IGAZSÁGÜGYI SZAKÉRTŐI KAMARA LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT Budapest, 2017.09.30. 1 Tartalomjegyzék I. ÁLTALÁNOS RÉSZ...3 1. A leltározási szabályzat célja és tartalma...3 2. A leltározás

Részletesebben

Leltározási és leltárkészítési szabályzat

Leltározási és leltárkészítési szabályzat ELSZÁMOLÓH Z Pécs Városi Költségvetési Központi Elszámoló Szervezet Leltározási és leltárkészítési szabályzat Hatályos: 2014. április 2. 2 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 1. A leltározási és leltárkészítési szabályzat

Részletesebben

ADATLAP Azonosító: A10

ADATLAP Azonosító: A10 BIZONYLAT MEGNEVEZÉSE: ADATLAP Azonosító: A10 Tárgyi eszközök naplója Bizonylat száma: B. 11-52/új.r.sz. Bizonylat kitöltésére, kezelésére vonatkozó információk: A tárgyi eszközök naplója elnevezésű nyomtatványt

Részletesebben

CSORVÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 6/2010.(IV.1.) r e n d e l e t e

CSORVÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 6/2010.(IV.1.) r e n d e l e t e CSORVÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 6/2010.(IV.1.) r e n d e l e t e az önkormányzat költségvetéséhez és a zárszámadáshoz csatolandó mérlegek, kimutatások tartalmi követelményeinek meghatározásáról

Részletesebben

Egyházkerület, Egyházmegye és Intézmény LELTÁROZÁSI SZABÁLYZATA

Egyházkerület, Egyházmegye és Intézmény LELTÁROZÁSI SZABÁLYZATA Egyházkerület, Egyházmegye és Intézmény LELTÁROZÁSI SZABÁLYZATA 2 A Magyarországi Református Egyház gazdálkodásáról szóló 2002. évi I. törvény előírja a leltározási szabályzat elkészítését. 1. A leltározással

Részletesebben

Leltározási és leltárkészítési szabályzat

Leltározási és leltárkészítési szabályzat Leltározási és leltárkészítési szabályzat 2014 Beosztás Név Aláírás L E L T Á R O Z Á S I É S S z a b á l y z a t Oldal: 2/34 Készítette Ellenőrizte Jóváhagyta mb. gazdasági Szenátus nevében: kancellár

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2009. március 30.-i ülésére Tárgy: Zirc Városi Erzsébet Kórház-rendelőintézet Szabályzatának elfogadása Előterjesztés tartalma: határozati

Részletesebben

Ügyiratszám: 638-8/2014. LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT

Ügyiratszám: 638-8/2014. LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT Ügyiratszám: 638-8/2014. LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT Csetényi Közös Önkormányzati Hivatal LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT 2 LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT A Csetényi

Részletesebben

13. A tartalom elsődlegessége a formával szemben elve. 14. Az időbeli elhatárolás elve

13. A tartalom elsődlegessége a formával szemben elve. 14. Az időbeli elhatárolás elve Az egyedi értékelés elve sajátos érvényesülésére figyelmet kell szentelni a számviteli törvény végrehajtási rendeletének 31/A. -a szerinti egyszerűsített értékelési eljárás alá vont követelések esetében.

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM ESZKÖZÖK ÉS FORRÁSOK LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZATA. Készítette: Kancellária Hatályos: 2015. október 3.

DEBRECENI EGYETEM ESZKÖZÖK ÉS FORRÁSOK LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZATA. Készítette: Kancellária Hatályos: 2015. október 3. DEBRECENI EGYETEM ESZKÖZÖK ÉS FORRÁSOK LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZATA Készítette: Kancellária Hatályos: 2015. október 3. napjától Tartalomjegyzék I. Általános rész... 4 1. Bevezető rendelkezések...

Részletesebben

ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT

ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT Városi Művelődési Központ Veszprém Hatályba lép 2014. január 7-től. A Városi Művelődési Központ eszközeinek és forrásainak értékelési szabályzatát a számvitelről szóló 2000. évi C.

Részletesebben

Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ 1051 Budapest, Arany János utca 1.

Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ 1051 Budapest, Arany János utca 1. 1 Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ 1051 Budapest, Arany János utca 1. AZ ESZKÖZÖK ÉS A FORRÁSOK LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZATA Érvényes: 2013 Január 01-től. Jóváhagyta:...

Részletesebben

LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT

LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT Szervezet neve: Fejér Megyei Építészek Kamarája Címe: Adószáma: 18482911-1-07 Képviseletre jogosult személy neve: Németh László elnök Jelen szabályzatban nem szabályozott kérdésekben

Részletesebben

LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKEZELÉSI SZABÁLYZAT

LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKEZELÉSI SZABÁLYZAT 105/2010. (XI.25.) sz. hat. LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKEZELÉSI SZABÁLYZAT 2010. TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ... 4 I. LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT... 4 1. A szabályzat célja... 4 2. Leltárra vonatkozó szabályok... 4 2.1.

Részletesebben

A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA ESZKÖZÖK ÉS FORRÁSOK LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZATA. BUDAPEST 2015 (2015. június 27-től hatályos változat)

A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA ESZKÖZÖK ÉS FORRÁSOK LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZATA. BUDAPEST 2015 (2015. június 27-től hatályos változat) A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA ESZKÖZÖK ÉS FORRÁSOK LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZATA BUDAPEST 2015 (2015. június 27-től hatályos változat) TARTALOMJEGYZÉK I. Fejezet... 3 Általános rész... 3

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Mérleg, leltár 47. lecke Mérleg, eredménykimutatás A mérleg:

Részletesebben

LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT

LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT Püspökladány Város Gazdasági Ellátó Szolgálat LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT A szabályzat kihirdetése napján lép hatályba: TARTALOMJEGYZÉK 1. A leltározási szabályzat célja, tartalma 2. Leltárkészítési kötelezettség

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem [1] Bizonylati Szabályzata. Preambulum

A Pécsi Tudományegyetem [1] Bizonylati Szabályzata. Preambulum A Pécsi Tudományegyetem [1] Bizonylati Szabályzata Preambulum A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény, az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségeinek sajátosságairól rendelkező

Részletesebben

Ü G Y R E N D SZÁMVITELI OSZTÁLY

Ü G Y R E N D SZÁMVITELI OSZTÁLY BUDAPEST FŐVÁROS XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT GAZDASÁGI ELLÁTÓ SZERVEZET 1139. Budapest, XIII., Hajdú utca 29. Ü G Y R E N D 2011.év SZÁMVITELI OSZTÁLY A Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat GESZ

Részletesebben

A főkönyvi könyvelés és az analitikus nyilvántartás kapcsolata

A főkönyvi könyvelés és az analitikus nyilvántartás kapcsolata VI. Fejezet A főkönyvi könyvelés és az analitikus nyilvántartás kapcsolata Az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I. 11.) Kormányrendelet (továbbiakban Kormányrendelet) több helyen is hivatkozik

Részletesebben

Számviteli politika Eszközök és források leltárkészítési és leltározási szabályzata

Számviteli politika Eszközök és források leltárkészítési és leltározási szabályzata Adószám:.. Bejegyző szerv: EMMI Regisztrációs szám: 00003/2012... megnevezése..cím MINTA SZABÁLYZAT Számviteli politika Eszközök és források leltárkészítési és leltározási szabályzata Hatályos: -től Kelt:.,

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZATA

A MISKOLCI EGYETEM LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZATA A MISKOLCI EGYETEM LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZATA Miskolc, 2016. 6.3.5. sz. Egyetemi Szabályzat MISKOLCI EGYETEM LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZATA A MISKOLCI EGYETEM SZENÁTUSÁNAK

Részletesebben

Számviteli politika Eszközök és források leltárkészítési és leltározási szabályzata

Számviteli politika Eszközök és források leltárkészítési és leltározási szabályzata Adószám: 18158713-2-42 Bejegyző szerv: Fővárosi Törvényszék Regisztrációs szám: 30 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. Számviteli politika Eszközök és források leltárkészítési és leltározási szabályzata

Részletesebben

LELTÁRKÉSZÍTÉSI, LELTÁROZÁSI ÉS SELEJTEZÉSI SZABÁLYZAT

LELTÁRKÉSZÍTÉSI, LELTÁROZÁSI ÉS SELEJTEZÉSI SZABÁLYZAT Oldal: 1 / 8 A leltározási szabályzat célja A számviteli törvény valódiság elve szerint a könyvvitelben rögzített és a beszámolóban szereplő tételeknek a valóságban is megtalálhatóknak, bizonyíthatóknak,

Részletesebben

Békéscsaba és Térsége Többcélú Önkormányzati és Kistérségi Társulás Selejtezési és hasznosítási szabályzata

Békéscsaba és Térsége Többcélú Önkormányzati és Kistérségi Társulás Selejtezési és hasznosítási szabályzata Békéscsaba és Térsége Többcélú Önkormányzati és Kistérségi Társulás Selejtezési és hasznosítási szabályzata A selejtezés részletes szabályait az Államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési

Részletesebben

127/2008. (XII. 18.) számú hat. A SEMMELWEIS EGYETEM LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKEZELÉSI S Z A B Á L Y Z A T A

127/2008. (XII. 18.) számú hat. A SEMMELWEIS EGYETEM LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKEZELÉSI S Z A B Á L Y Z A T A 127/2008. (XII. 18.) számú hat. A SEMMELWEIS EGYETEM LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKEZELÉSI S Z A B Á L Y Z A T A BUDAPEST 2008 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ... 4 I. LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT... 4 1. A szabályzat célja...

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZATA

A MISKOLCI EGYETEM LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZATA A LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZATA Miskolc, 2019. 6.3.5. sz. Egyetemi szabályzat LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZATA A SZENÁTUSÁNAK 162/2019. SZ. HATÁROZATA. Készült 8 példányban A1 sorszámú,

Részletesebben

LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT

LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT Jászladány Nagyközségi Önkormányzat és intézményei, illetve Jászsági Szociális Szolgáltató Társulás és intézményei LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT Hatályos: 2016. augusztus 30.-tól 1 LELTÁRKÉSZÍTÉSI

Részletesebben

MÁK program Készült: 2011.03.21 12 óra 43 perc 1.Lap Önkormányzati költségvetési szervek 2010. évi beszámolója (2010.2. időszak)

MÁK program Készült: 2011.03.21 12 óra 43 perc 1.Lap Önkormányzati költségvetési szervek 2010. évi beszámolója (2010.2. időszak) 1.Lap 01 Könyvviteli Mérleg ezer ft ESZKÖZÖK 1. 1.Alapítás-átszervezés aktivált értéke (1111,1121) 0 0 2. 2.Kísérleti fejlesztés aktivált értéke (1112,1122) 0 0 3. 3.Vagyoni értékű jogok (1113,1123) 27715

Részletesebben

ESZKÖZÖK ÉS FORRÁSOK LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZATA. (Elfogadva a Szenátus 90/2016. (XII. 14.) sz. határozatával)

ESZKÖZÖK ÉS FORRÁSOK LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZATA. (Elfogadva a Szenátus 90/2016. (XII. 14.) sz. határozatával) ESZKÖZÖK ÉS FORRÁSOK LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZATA (Elfogadva a Szenátus 90/2016. (XII. 14.) sz. határozatával) 2016 Tartalomjegyzék PREAMBULUM... 4 A szabályzat célja... 4 A leltározási szabályzat

Részletesebben

31/2009. számú vezérigazgatói utasítás Leltározási szabályzat

31/2009. számú vezérigazgatói utasítás Leltározási szabályzat 31/2009. számú vezérigazgatói utasítás Leltározási szabályzat Budapest, 2009. augusztus 2 TARTALOMJEGYZÉK I. A leltárkészítés és a leltározás általános szabályai... 2 II. A leltározással kapcsolatos fogalmak...

Részletesebben

AZ ESZKÖZÖK ÉS FORRÁSOK LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZATA

AZ ESZKÖZÖK ÉS FORRÁSOK LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZATA AZ ESZKÖZÖK ÉS FORRÁSOK LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZATA hatályba lépését 2012. január 1-től elrendelem... a Költségvetési szerv vezetője p.h. TARTALOMJEGYZÉK 1. A LELTÁROZÁSRA VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS

Részletesebben

FELESLEGES VAGYONTÁRGYAK HASZNOSÍTÁSÁNAK ÉS SELEJTEZÉSÉNEK SZABÁLYZATA

FELESLEGES VAGYONTÁRGYAK HASZNOSÍTÁSÁNAK ÉS SELEJTEZÉSÉNEK SZABÁLYZATA MARTONVÁSÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT Polgármesteri Hivatal 2462 Martonvásár, Budai út 13. sz. FELESLEGES VAGYONTÁRGYAK HASZNOSÍTÁSÁNAK ÉS SELEJTEZÉSÉNEK SZABÁLYZATA Hatályos: 2010. július 1. napjától FELESLEGES

Részletesebben