Mi a Cashflow Hatékonyság?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mi a Cashflow Hatékonyság?"

Átírás

1 Mi a Cashflow Hatékonyság? GR: Köszöntöm a hallgatókat. A pénzvilág mai műsorát teljes egészében egyetlen témának szenteljük, és azt gondolom, hogy nagyon sok hallgatónk figyelmére számíthatunk. Ugyanis a kibontakozó és egyre mélyülő gazdasági válság hatásait próbáljuk majd megvizsgálni, kifejezetten a vállalati befektetéseken keresztül. Hiszen minden vállalkozónak a legfontosabb befektetése a saját cége. Nem mellékes tehát, hogy ezt a gazdasági környezetet hogyan lehet átvészelni. Hogyan lehet akár hasznot húzni ebből a helyzetből, és hogy hogyan lehet a gazdasági válságból akár megerősödve kikerülni. Tehát ezeket a fontos kérdéseket és természetesen ehhez hasonló fontosságú kérdéseket fogunk átbeszélni a következő percekben mai vendégemmel, Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel. Jó napot kívánok! HZ: Jó napot kívánok! GR: Adja magát a kérdés. Mivel foglalkozik egy Cashflow Mérnök? HZ: Azt tapasztaltam, hogy nagyon sok cég van, akik azzal foglalkoznak, hogy vállalatot szerveznek vagy a marketingjét fejlesztik egy-egy vállalkozásnak, és adja magát az, hogy egy cégnek pénzügyileg is rendben kell lennie. És azt találtam, hogy a cashflow menedzsment, mint olyan, hiányzik a vállalkozóknak a szótárából. Ugyanakkor ha belegondolunk, egy cégnek a túlélése gyakorlatilag ettől függ. GR: Nos ráadásul mostanság a cashflow-ból van a legkevesebb, és hát egyre inkább arra lehet számítani, hogy pénzhiánnyal kell megküzdjenek a vállalkozások. Akkor tisztázzunk egy nagyon fontos kérdést. Ami körülöttünk van, ez már maga a válság, vagy ez még csak a hisztéria, amiből majd lesz a válság. HZ: Én elemeztem ezt Amerikából, hogy mi indult el. Egyértelmű, hogy ott voltak hibák vagy volt hiba, vagy volt probléma, mégpedig az ingatlan hitelezésből kifolyólag. A bankok egyszercsak rájöttek, hogy ész nélkül adták ki a hiteleket.

2 Ez visszaütött rájuk, és problémáik keletkeztek. Na most az, hogy Amerikában néhány bank, vagy néhány száz bank problémával küzd, ez nem kellene, hogy átjöjjön Európába egyből. Ugyanakkor azt láttam, hogy a média viszont rendkívül gyorsan felfújta ezt a történetet itt a nemzetközi médiára gondolok, és tekintettel arra, hogy elhitették az emberekkel, hogy van válság, ezért az emberek visszafogták a fogyasztásukat, és lett válság. Tehát ma már valódi válságról beszélhetünk, én azt gondolom, hogy mondjuk tavaly novemberben még csak a hisztéria része volt itt. GR: Tehát akkor Ön úgy látja, hogy ez egy önmagát beteljesítő jóslat volt? HZ: Abszolút. GR: És ez nem egy természetes útja volt a folyamatoknak? Tehát ezek a pilótajátékra emlékeztető pénzügyi termékek, amelyekkel el volt árasztva a világ, és amelybe nagyon sok pénzt tettek nagyon komoly cégek, és így ezek elolvadtak. Ez önmagában nem okozta volna, ezt a világméretű válságot, ha nem társul ehhez egy fokozott média figyelem, hogy ilyen óvatosan fogalmazzak? HZ: Igen, én azt gondolom, hogy a médiának nagyon nagy a felelőssége egy-egy ilyen helyzet kezelésében. És valóban léteznek olyan médiák, amelyek inkább a rossz irányba szokták tolni a dolgokat, és vannak, akik természetesen a jó irányba. Ugyanis ezt is meg kell említeni. Ugyanakkor azt gondolom, hogy ez az egész világméretű válság lényegesen lecsillapodottabb állapotban mozoghatott volna, és sokkal gyorsabban lezajlódhatna, hogy ha ezt a média nem fújja föl. Abban a pillanatban, viszont ahogy az emberek elhitték, tehát a fejekben megteremtődött ez a realitás, hogy válság van, ebben a pillanatban válság is lett. GR: Na és akkor itt vagyunk annál a pontnál, ami miatt tulajdonképpen meghívtam ide. Mert ha az elmúlt hetek híreit nézem, akkor talán mondhatom azt, hogy többségben voltak az elbocsátásokról szóló hírek. Mit tehetnek a vállalkozók?

3 Mert ugye azt már nagyjából sejtjük, hogy hogyan hat ez a vállalkozásokra. Úgy, hogy egyre kevesebb megrendelésük lesz, és nekem úgy tűnik, hogy egyetlen választ tudnak adni a vállalkozások, vagy legalábbis számomra így tűnik a hírekből, hogy akkor megszabadulnak alkalmazottaik nagy részétől. Igyekeznek visszafogni a termelést, mert így legalább anyagra nem kell költeni. Ön szerint ez a megoldás? HZ: Én azt gondolom, hogy más irányba kellene tapogatózni. Nézzük meg először abból a szempontból, hogy a vállalatok leépítenek, meg visszafogják a termelést. Ha megvizsgáljuk ezeket a vállalatokat, én azt gondolom, hogy a válság csak felszínre hozza azokat a problémákat, amelyek korábban is megvoltak. Amikor megy egy gazdaság, akkor könnyű talpon maradni, könnyű eladni, könnyű mondjuk úgymond a piacon maradni hosszú éveken keresztül. Ugyanakkor azok a cégek, amelyek alapvetően legyengült állapotban vannak, mert mondjuk nem jól menedzselik a vállalkozást, se személyzeti, se marketing, se pénzügyi szempontból, akkor mondhatjuk úgy, hogy lázasak ezek a cégek. És amikor hirtelen klíma változás van, akkor ezek a lázasak előbb el fognak pusztulni, és azok, akik viszont tudatosan működnek, azok talpon fognak maradni. Én azt gondolom, hogy a válság sokaknak probléma, és néhányuknak lehetőség. Lehetőség azoknak, akik tudatosan működtetik a cégüket. GR: Tehát akkor azt mondja, hogy aki tudatos vállalkozó, annak egyetlen munkatársától se kell megválni? HZ: Ezt nem állítom így, mert hiszen hogyha belemegyünk egy kicsit a cégbe mint befektetésbe, és tekintsük az embereket, a készletünket, a vevőinket, a termékeinket befektetésnek, akkor ott is vannak jó befektetések és rossz befektetések. És én azt gondolom, hogy ma még egy tudatos vállalkozásnál is lesz leépítés, vagy lehet leépítés. Nyilván függ attól, hogy melyik ipari területen dolgozik ez a cég, ugyanakkor azt gondolom, hogy lehet, hogy vannak cégek, ahol 100% leépítés lesz, magyarul megszűnik a vállalkozás. És lehet, hogy lesz olyan, ahol csak 5-10% leépítés, vagy lehet, hogy adott esetben nulla leépítéssel átvészelik a helyzetet. Ez attól függ tényleg, hogy mennyire hatékonyan tud működni a cég.

4 GR: Na most mi a helyzet akkor, ha valakinek olyan cég van a tulajdonában, ami lehet, hogy nem a legszakszerűbben volt vezetve. Lehet, hogy sok hibát elkövettek, de egyrészt ő bízik a termékében, bízik a saját szaktudásában, illetve munkatársai szaktudásában is. Van még esély ilyen környezetben is meggyógyítani a szervezetet, tehát meg tud gyógyulni egy eddig nem jól működő vállalkozás ilyen körülmények között, és talán túl tud élni? HZ: Én azt gondolom, hogy igen. Mondanék egy példát erre. Tavaly, amikor elkezdődött ez az egész világválságosdi, körülbelül erre rá egy hónapra, mondjuk november környékén küldtem egy SMS-t néhány cégvezető ismerősömnek, hogy hogy hat rájuk a világválság, hogy ezügyben felhívhatnám-e őket. És néhányan válaszoltak is, illetve mindenki válaszolt. Az egyikük azt a választ küldte nekem SMS-ben, hogy 20%-al magasabbra raktuk a kvótáinkat a világválság hatására. És akkor nézem, mondom, biztos elírta. És aztán fölhívtam őt, és elmagyarázta nekem, hogy hát képzeljem el, hogy a világválság hatására az egyik legnagyobb konkurenciájuk bedobta a törülközőt. Ez durván egy 25 milliárdos piaci szereplő kiesését jelenti, és ebben a pillanatban őnekik van hova nekik terjeszkedniük. Én azt gondolom, hogy ez ugyanúgy kicsiben igaz másokra is. A szóban forgó cég 30 milliárd fölötti árbevétellel dolgozik. Nagyon kedves barátom a cég vezetője. És kicsiben is igaz ez, tehát gyakorlatilag mi történt? Volt eddig 100 fóka meg 100 vadász, vagy mondjuk 101 vadász. Oké. Kicsit kellett küzdeni, azért nagyjából mindenki evett estére. Ma annyi történt, hogy hirtelen előbb 80 fóka lett, most meg lehet, hogy már csak 70 van, és ugyanúgy megmaradtak a vadászok. És ma már lesz olyan aki nem fog vacsorázni. Viszont tény az, hogy van még fóka. Tehát van még piac, el lehet adni, ugyanúgy lehet értékesíteni a termékeket, csak egy kicsit többet kell dolgozni. Eddig ugye az ablakból lőhettük ki a fókát, és kényelmesen kisétáltunk, behoztuk, megettük. Most egy kicsit mászni kell utána a hóban meg fagyban, és menni kell utána, de van fóka. GR: Magyarul, érdemes végignézni a piacokat, érdemes végignézni, hogy kikkel kell megküzdeni ezeken a piacokon. Milyen stratégia mentén voltunk eddig sikeresek, és mi volt az, ami nem hozott sikert.

5 Kik voltak azok, akik sikeres munkát végeztek nekünk és értünk és velünk. És kik azok, akik tulajdonképpen vitték a hasznot. És akkor már meg is van az iránya egyrészt a leépítésnek, másrészt az átképzésnek is. HZ: Így van. Az egyik legfontosabb dolog, amit én gondolok, hogy a sikeres vállalkozó és a sikertelen vállalkozó, akik ugyanazon a piacon dolgoznak, ugyanazok a körülmények között, és ugyanakkor indultak, mondjuk 10 évvel ezelőtt mindketten. A kettő között az a különbség, hogy az egyik fejben jobb, mint a másik. Mit jelent az, hogy fejben jobb? Tudja, hogy hogy kell hatékonyan működtetni dolgokat. Van technológiája a marketingnek, van technológiája a személyzeti témáknak, a szervezésnek, a pénzügyeknek. GR: Na most ez a része tanulható? HZ: Abszolút. GR: Lehet bárki fejben jobb, mint az, aki indulásnál jobb volt fejben? HZ: Én azt gondolom, hogy igen. Tehát a sikeres vállalkozók, és itt beszéljünk egy kicsit úgy, hogy mikrovállalkozók és a kis- és közép méretű vállalkozások. Itt van kettejük között egy ilyen láthatatlan határvonal tapasztalatom szerint. És a határvonal alatti személyekre tömegesen az a jellemző persze van kivétel, hogy nem hajlandóak képződni, nem hajlandóak követni a piac változását, és különböző új megoldások után kutatni, és egyre hatékonyabbá válni. GR: Emiatt a legkiszolgáltatottabb is ez a réteg. HZ: Így igaz. Ugyanakkor azok a KKV-k amelyek följutottak már egy milliárdos szintre éves árbevételről beszélek, őrájuk mindegyikre jellemző az, hogy mindig hajlandó volt az új tudást megszerezni magának.

6 GR: És vajon mi volt előbb a tyúk vagy a tojás? Tehát, hogy azért tudott-e feljutni a mikrovállalkozás szintjéről egy jól menő kisvállalkozás vagy egy középvállalkozás szintjére, mert képes volt erre? Vagy miközben jött neki a siker, rájött menetközben arra, hogy egy bizonyos ponton túl már a régi módszerek kevesek? HZ: Én azt gondolom, hogy a hajlandóság volt a legelőször. És én azt hiszem, hogy az, aki sikeres lett, az hajlandó volt útközben újra nekimenni és megtanulni a dolgokat, és utána alkalmazni a új megoldásokat. Az, aki meg nem volt hajlandó erre egyáltalán, mert mondjuk ő jobban tudta ugye ismerjük ezt a fajta embertípust, ők maradtak a kicsik. És ők ma inkább azzal foglalkoznak, hogy hogyan kerüljék ki az adót, sem mint azzal, hogy hogyan termeljenek sokat. GR: Na most az egy nagyon izgalmas kérdés, a hogyan kerüljük ki az adót, illetve hogyan termeljünk többet vagy hogyan keressünk többet. Mert ugye Magyarországon folyamatosan azt lehet hallani most itt nem tisztem eldönteni, bár tegyük hozzá, hogy a bőrünkön érezzük, hogy valóban magas az adóterhelés. De pontosan ezen gondolkodtam valamelyik este én is. Hogy hogy van az, hogy vannak olyan vállalkozók, akik persze, nem örülnek neki, hogy adót kell fizetni, de valahogy nem ez a legnagyobb problémájuk? Önmagában az, hogy nem foglalkozom azzal, hanem a tevékenységemmel foglalkozom, ez már segít? Vagy mi a megoldás? Hogyan lehet, és akkor, ha lehet némi tanácsot is adni, bár nem gondolom, hogy a műsor keretein belül megoldjuk többek problémáját, de hátha tudunk ötleteket adni. HZ: Igen, ez egy relatív nézőpont, hogy most sok az adó, vagy én keveset termelek. Mert hogyha én 10 munkással mondjuk 1000 egységet tudok termelni, és abból nem tudom kifizetni az adót, akkor mondhatom, hogy hát sok az adó. De mondjuk tegyük fel, hogy ez a 10 munkás nem 1000 egységet termel, hanem 3000 egységet, máris beleférnek az adók, és akkor tudok azzal foglalkozni, hogy hogyan termeljek többet. Ez látszólag egy ilyen banálisan egyszerű nézőpont.

7 Szerintem eretnekké válok most ebben a pillanatban néhány vállalkozó szemében, ugyanakkor a tapasztalat mégis az, hogy azok akik sikeresek és felnőttek, vajmi kevésbé ezzel foglalkoznak. Ugyanis a termelésben, a hatékonyság növelésben sokkal-sokkal több pénz van, mint az adókikerülésben. Az adókikerülés gyakorlatilag elviszi az ember figyelmét, mert ugye hamis papírokat kell előállítani, hamis számlákat beszerezni. Emlékezni, hogy jaj, mit is kell mondani, ha jön a hatóság, stb. Csomó figyelmet leköt. Ugyanezzel az energiával, ha valaki képződik, és jó megoldásokat kap, akkor ugyanezzel az energiával, ennek szorosát meg tudja termelni a termelésből. GR: Ne haragudjon. Előttem kezd az a kép kirajzolódni, hogy lassan azt fogja mondani, hogy ebben a környezetben is egyetlen túlélési lehetőség van. Ezeket az egyszerű, banális, sokak számára evidenciaként lesajnált gondolatok? Tehát ilyen egyszerű dolgokkal most meg lehet menteni és életben lehet tartani egy céget? Miközben ugye azt mondja, hogy termeljen többet. De ha szűkül a piac, hogyan? HZ: A termeljen többet értsük úgy, hogy többet kell mennem a megrendelés után. Valószínűleg, most lehet kétszer annyit kell mennem, és mégis csak 80%-át vagy rossz esetben felét fogom tudom behozni a régi árbevételemnek. Oké. De ugyanez a helyzet igaz a konkurenciámra. És itt hadd mondjak el egy viccet, nagyon-nagyon beszédes vicc. Két ember sétál az erdőben, egyszer csak látják, több száz méterről feléjük rohan egy medve. És egyértelmű, hogy ők a célpont. Az egyik lekapja a hátizsákot, fölveszi a tornacipőt. És mondja neki a másik, de hülye vagy, hát a medve kétszer olyan gyorsan fut mint te. Úgyis utol fog érni. És mondja neki, hogy oké, oké. De én nem a medve elől akarok elfutni, hanem nálad akarok gyorsabb lenni. GR: Igen. Akkor egy pár ilyen evidenciát még vegyünk sorra. Tehát ugye egy biztos, át kell vizsgálnunk, hogy mennyire hatékony a termelés. De ha magas a költség szintünk, akkor miből érdemes lefaragni és miből nem? Tehát gondolom, ez már, ez is egy banalitás, nem fűnyíró elv szerint csökkentjük a költségeket.

8 HZ: Így igaz. Szinte elkerülhetetlen a vállalkozások túlnyomó részénél, hogy valahol le kell csökkenteni a kiadást. Oké, de nem mindegy, hogy hol. Én azt szeretem vizsgálni, hogy mi az, ami hozza a pénzt, és mi az, ami nem. Tegyük fel, hogy van egy vállalkozó. Nulláról vagy mínuszból felhúzta a cégét mondjuk 2 milliárdos árbevételű szintre. Hát én azt gondolom, hogy ez az illető megéri azt, hogy saját magába fektessen. Hiszen ő az, aki fölhúzta ezt a céget, ő a legjobb befektetés ebbe a cégbe. Tehát érdemes neki, saját magába képzéseket fektetni. GR: Most ez az első? Tehát miközben fojtogatják a hitelezők, az eladatlan készletek, közben ugye folyamatos a munkaerő költség, stb, stb. Ezzel kezdje? Tehát minden menjen a régibe, és ő menjen el továbbképzésre? HZ: Semmiképpen ne menjen a régiben. Viszont a piaci jelenlétet kell növelni, ez egyértelmű. Tehát nincs mese. Második lépés, hogy ezzel párhuzamosan lehet az, hogy képződik. Hogy még, még, még, még hatékonyabb legyen a különböző területe a cégnek. Nagyon-nagyon fontos, hogy hogyha már cashflow-ról is beszélünk, akkor megnézni, hogy a kínkeservvel megszerzett pénz vajon hova megy. Tegyük föl, megint van egy ilyen kép, hogy van egy vödör. Van rajta 30 lyuk, és dől ki belőle a víz ugye. És a marketingesek meg az értékesítők hozzák a vizet ebbe a vödörbe. Ugye egyre nehezebben, mert kevés a víz, de csak hoznak valamennyit. Viszont orrán, száján dől a víz. Hát nem sok jövőt jósolok egy ilyen cégnek. Hát magyarul meg kell nézni azt is, hogy hol folyik el a cég pénze. Nagyon egyszerű helyek lehetnek ezek. Triviális helyek, amiket nem szoktak nézni cégek. Mondok egy-két példát. Mondjuk van 10 értékesítőm, ebből 3 hozza azt a mennyiségű bevételt, amivel bőségesen eltartja saját magát és a céget. És 7 pedig többe kerül a cégnek, mint amennyit termelnek. Hát akkor az a 7 viszi a pénzt. Mondok másik példát. Van mondjuk egy cég, van 15 boltja. 15 boltból 5 veszteséges, 10 nyereséges, ebből 3 igazán nyereséges, 7-el meg kicsit foglalkozni kéne. Oké, akkor most egyszerűen, nagyon érzelemmentesen ránézve erre a történetre, tényleg csak pénzügyi szempontból, azt kell mondjam, hogy az 5 bolt viszi a pénzt.

9 Át kell gondolni, hogy ez most megéri a cégnek finanszírozni azt az 5 boltot. Vagy inkább most szabaduljunk, várjuk meg a válság végét, és akkor utána majd újra építkezünk. Ugyanez készletre, mondhatnék ilyen példát. Van 10 termékcsoport, egyiknek 8 a forgási sebessége évente, a másiknak 1. Az utóbbinak 10% az árrése, az előbbinek 30, akkor mit foglalkozom most ezzel. Tehát vágjuk ki ezeket az utcára. Most ezekkel nem kell foglalkozni, hanem menjünk azokba az irányokba, amik pénzt termelnek. GR: És akkor ezek szerint, a nem túl nyereséges részekhez tartozó embert azonnal el kell küldeni? Vagy pedig esetleg megoldás lehet az, hogy fölkínálni neki egy más konstrukciót? Mondván, hogy jó, hát ha az neked elég, próbáld meg úgy. HZ: Én azt gondolom, hogy minden ember megérdemli, hogy lehetőséget kapjon. És én azt hiszem, hogy pláne egy ilyen környezetben, az emberek azért csak összekapják magukat, és megtesznek mindent azért, hogy tudjanak teljesíteni. Én úgy szoktam az embereket tekinteni, mint érző lények, akiket hogyha segítünk, akár képzéssel, akár egyszerűen csak mentorálással, akkor előre fognak tudni lépni, és teljesítményt fognak tudni leadni. Kérdés az, hogy mikorra tudjuk ezt összeszedni, vagy mennyire tudja összekapni magát a személy. És azok, akik hajlandóak összekapni magukat és hajlandóak előre mozdulni, én azt gondolom, hogy adjuk meg a lehetőséget. Legfeljebb más fizetési konstrukcióban, mondjuk inkább jutalékosabb stílusú, tehát több mozgó bér, kevesebb fix fizetéssel. Kötve egy olyan egyességet, hogy "Helló srác, most ez a helyzet, és éljük túl együtt, és utána majd akkor mindannyiunknak jobb lesz." És vannak olyan munkatársak, akik nem hajlandóak összekapni magukat. Hát ők akkor inkább menjenek a konkurenciához. GR: Aki valószínű, hogy hasonló gondokkal küszködik még egy jó darabig. Az időnk az gyakorlatilag elfogyott. Mégis, mi a végső javaslata? Tehát mi az, amiben úgy érzi, hogy benne van ez a mondhatjuk így befektetési tanács eszencia?

10 HZ: Én azt gondolom, hogy talán célszerű lenne olyan szakértőket megtalálni most, akik nagyon gyorsan képesek segíteni. Itt a fő feladat talán az lenne, hogy megtalálni azokat a szakértőket, akik valós eredményt tudnak most elérni. Hiszen most mi nem érünk rá púderolni, nem érünk rá ugye mellébeszélni, vagy valami sarlatánsággal foglalkozni. Tehát most nekünk gyakorlati, kézzel fogható, nagyon gyorsan beérő megoldásokra van szükségünk. Amikor jól megy egy gazdaság, akkor azt mondom, hogy iratkozz be az egyetemre, tanuld meg. Most viszont az kell, hogy itt van az orvos, és most műteni kell. Tehát most akkor most nyúljunk hozzá dolgokhoz, de okosan, és tényleg csak azok a dolgok kerüljenek ki az utcára, amiknek ki kell kerülni. És amiknek bent kell maradni, azok maradjanak bent. GR: És így meg lehet óvni azt a befektetést, amiért egy-egy vállalkozó akár egy életet végigdolgozott. Mára sajnos ennyi időnk maradt. Én nagyon köszönöm Horváth Zoltán Cashflow Mérnöknek, hogy vendégünk volt, és adott néhány jó tippet. Kérem tegye máskor is. HZ: Köszönöm szépen. GR: A hallgatóknak köszönöm a figyelmet, hallgassák továbbra is a Gazdasági rádiót. Nemsokára hírek következnek, búcsúzik a műsorvezető-szerkesztő, Lakatos László.

A Cashflow Hatékonysága

A Cashflow Hatékonysága A Cashflow Hatékonysága GR: Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel beszélgetek. A cashflow hatékonysága a mai téma. Hogyan lehet vajon egy cashflow-t jól, optimálisan működtetni? Nagyjából tudom, hogy mennyi

Részletesebben

Stratégiai Pénzügyek. avagy a tulajdonosok és cégvezetők eszköztára. Interjú Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel

Stratégiai Pénzügyek. avagy a tulajdonosok és cégvezetők eszköztára. Interjú Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel Stratégiai Pénzügyek avagy a tulajdonosok és cégvezetők eszköztára Interjú Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel Stratégiai Pénzügyek HR: Üdvözlöm a kedves hallgatókat! Hídvéghy Róbert vagyok és egy interjút

Részletesebben

Munkatársi fizetési rendszer

Munkatársi fizetési rendszer Munkatársi fizetési rendszer GR: Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel beszélgetek. Folytatjuk a Válságtörő sorozatunkat. Részletesen átbeszéltük az előző adások alkalmával azt, hogy a cashflow-t hogyan érdemes,

Részletesebben

Pénzügyi tervezésről lesz szó a következő percekben. A pénzügyi tervezés során előre felrajzolunk egy pályát pénzügyi szempontból

Pénzügyi tervezésről lesz szó a következő percekben. A pénzügyi tervezés során előre felrajzolunk egy pályát pénzügyi szempontból Pénzügyi tervezés GR: Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel beszélgetek a stúdióban. Pénzügyi tervezésről lesz szó a következő percekben. Meglehetősen vaskos témának és nehéz témának tűnik ebben az időszakban.

Részletesebben

A válság és hatása a vállalkozásokra

A válság és hatása a vállalkozásokra A válság és hatása a vállalkozásokra GR: Horváth Zoltánnal, Cashflow Mérnökkel beszélgetek a magyar cégek jelenlegi helyzetéről. Idehaza, Magyarországon, főleg az elmúlt 4-5 hónapban érzékeljük a reálgazdasági

Részletesebben

Gondolkodtál már azon, hogy honnan származik a pénzed?

Gondolkodtál már azon, hogy honnan származik a pénzed? Gondolkodtál már azon, hogy honnan származik a pénzed? Horváth Zoltán Cashflow Mérnök 2008 Kimberley Group Kft. Minden jog fenntartva. Hálás köszönet illeti az L. Ron Hubbard Library-t, amiért engedélyezte,

Részletesebben

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

Számvitel vs. pénzügyek

Számvitel vs. pénzügyek Számvitel vs. pénzügyek GR: A stúdióban Horváth Zoltán Cashflow Mérnök, és a már az elmúlt adásban megkezdett sorozatot folytatjuk, Válságtörő pénzügyi lecke. Vettük már az első adásban, az első interjúban,

Részletesebben

A tudatosság és a fal

A tudatosság és a fal A tudatosság és a fal Valami nem stimmel a világgal: háborúk, szenvedések, önzés vesz körül bennünket, mikor Jézus azt mondja, hogy az Isten országa közöttetek van. (Lk 17,21) Hol van ez az ország Uram?

Részletesebben

Kompetencia és performancia /Egy útkeresés tapasztalatai/

Kompetencia és performancia /Egy útkeresés tapasztalatai/ Kompetencia és performancia /Egy útkeresés tapasztalatai/ Oktatáspolitikai alapdokumentumok kívánják meg a ma iskolájától, hogy mielőbb jusson túl azon a tartalmi és módszertani váltáson, amit már maga

Részletesebben

GR: Indirekt és direkt cashflow-t is meg szoktak különböztetni, mi a különbség?

GR: Indirekt és direkt cashflow-t is meg szoktak különböztetni, mi a különbség? A Cashflow kezelése GR: A stúdióban Horváth Zoltán Cashflow Mérnök, és ha már ennek a szakértője a Cashflow kezelés lesz a mai téma. Ha egy vállalkozás sikeres szeretne lenni pénzügyi működés terén is,

Részletesebben

Eladná cégét, de tartozás terheli?

Eladná cégét, de tartozás terheli? Eladná cégét, de tartozás terheli? Oldjuk meg a problémát együtt! Kedves Cégtulajdonos! Előző cikkemben ugyan azt ígértem, hogy bemutatom, hogyan mentsünk meg egy céget, ha tartozás terheli. Azonban telefonon

Részletesebben

VILÁG VÁLSÁG Az Isteni színjáték

VILÁG VÁLSÁG Az Isteni színjáték VILÁG VÁLSÁG Az Isteni színjáték Horváth Zoltán Cashflow Mérnök Gazdasági világválság: hisztéria vagy valóság Nos, itt ülünk egy gazdasági világválságnak nevezett helyzet kellős közepén, és a legrosszabb

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant?

Miért tanulod a nyelvtant? Szilágyi N. Sándor Mi kell a beszédhez? Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 2. rész Térjünk

Részletesebben

Pénzügyi hatások és kezelésük

Pénzügyi hatások és kezelésük Pénzügyi hatások és kezelésük GR: Ismét Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel beszélgetünk itt a stúdióban. Vállalkozást érintő pénzügyi hatások és kezelésük. Na ez aztán most nagyon időszerű téma. Hatások

Részletesebben

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges.

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Kedves Olvasó! Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Eredetileg egy barátomnak akartam segíteni, aki egyik napról a másikra

Részletesebben

PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. ÁPRILIS 18-I RENDKÍVÜLI NYÍLT ÜLÉSÉNEK

PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. ÁPRILIS 18-I RENDKÍVÜLI NYÍLT ÜLÉSÉNEK Ikt.szám: 818-5/2012. PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. ÁPRILIS 18-I RENDKÍVÜLI NYÍLT ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE HATÁROZATOK SZÁMA: 154, 155, 156, 157/2012. (IV. 18.) 2 Jegyzőkönyv

Részletesebben

A kultúra menedzselése

A kultúra menedzselése A kultúra menedzselése Beszélgetés Pius Knüsellel Svájcban tavasztól őszig nagy rendezvénysorozaton mutatkozik be a négy visegrádi ország kultúrája. A programot, amely a Centrelyuropdriims összefoglaló

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése Pénzügyi Bizottsága 2012. október 24-én tartott üléséről

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése Pénzügyi Bizottsága 2012. október 24-én tartott üléséről J E G Y Z Ő K Ö N Y V Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése Pénzügyi Bizottsága 2012. október 24-én tartott üléséről Jelen vannak: dr. Farkas László a bizottság elnöke dr. Keresztúri Farkas Csaba a bizottság

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült a Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 2008. május 28-án megtartott ülésén.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült a Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 2008. május 28-án megtartott ülésén. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült a Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 2008. május 28-án megtartott ülésén. Jelen vannak: Mellékelt jelenléti ív szerint. Bencze István polgármester köszönti

Részletesebben

Szeretné megmenteni a tartozással terhelt cégét? (3. rész) Válság van!

Szeretné megmenteni a tartozással terhelt cégét? (3. rész) Válság van! Szeretné megmenteni a tartozással terhelt cégét? (3. rész) Válság van! Tisztelt Cégtulajdonos! Bizonyára Ön is tudja, legalábbis érzékelte, hogy a piac lelassult, nehezebbé vált a tőkebevonás és az adózás

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v Készült: rendkívüli ülésén 2008. július 9-én. Ülés helye: Polgármesteri Hivatal Tanácsterme Jelen vannak: Hertlik Mihály, Kochnyák Sándor, Makovics Zoltán, Mészáros János, Nagy Péter,

Részletesebben

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás Beszédpanelek és mintadialógusok - Ne izgulj, menni / sikerülni fog! - Ne butáskodj, menni / sikerülni fog! - Ne hülyéskedj, menni / sikerülni fog! - Ne félj,

Részletesebben

Amit nem mérsz, azzal kapcsolatban könnyen bajba kerülhetsz

Amit nem mérsz, azzal kapcsolatban könnyen bajba kerülhetsz Amit nem mérsz, azzal kapcsolatban könnyen bajba kerülhetsz Horváth Zoltán Cashflow Mérnök 2008 Kimberley Group Kft. Minden jog fenntartva. Hálás köszönet illeti az L. Ron Hubbard Library-t, amiért engedélyezte,

Részletesebben

A Lánchíd Rádió 2011. április 15-én elhangzott műsora

A Lánchíd Rádió 2011. április 15-én elhangzott műsora A Lánchíd Rádió 2011. április 15-én elhangzott műsora Kovács Anita (felvezető női hang): Az Irhás árok Budapest egyik szép kirándulóhelye, de azoknak, akik ott laknak, bizony okoz bizonyos problémákat

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Szám: 1-19/2013. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. augusztus 22-én megtartott rendkívüli üléséről. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Tengelic Község Önkormányzata

Részletesebben

Csak erős idegzetűeknek! videóleirat

Csak erős idegzetűeknek! videóleirat Csak erős idegzetűeknek! videóleirat 2009. Piroska Gyula Tréning Kft. Minden jog fenntartva. Üdvözlöm Önt, kedves Cégvezető Barátom! Piroska Gyula vagyok,, hogy ne érezze magát egyedül a cégvezető. Nem

Részletesebben

A modern menedzsment problémáiról

A modern menedzsment problémáiról Takáts Péter A modern menedzsment problémáiról Ma a vezetők jelentős része két nagy problémával küzd, és ezekre még a modern a természettudományos gondolkodáson alapuló - menedzsment és HR elméletek sem

Részletesebben

KRISTON LÍVIA ÉS VARGA ESZTER A FELSŐOKTATÁSBAN TANULÓ ROMA HALLGATÓK MOTIVÁCIÓI ÉS

KRISTON LÍVIA ÉS VARGA ESZTER A FELSŐOKTATÁSBAN TANULÓ ROMA HALLGATÓK MOTIVÁCIÓI ÉS KRISTON LÍVIA ÉS VARGA ESZTER A FELSŐOKTATÁSBAN TANULÓ ROMA HALLGATÓK MOTIVÁCIÓI ÉS JÖVŐTERVEI 1 A cigányság a magyar társadalom legnagyobb létszámú etnikai csoportjává vált az elmúlt évtizedekben. (VALUCH,

Részletesebben

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV A kötet gondozásában közremûködött a Feldmár Intézet. A Feldmár Intézet szellemi mûhely, amely a filozófia, az etika és az interperszonális fenomenológia eszközeivel

Részletesebben

IMÁDSÁG MINDENEK ELŐTT

IMÁDSÁG MINDENEK ELŐTT Újpest-Belsőváros 2004. 03. 14. Loránt Gábor IMÁDSÁG MINDENEK ELŐTT Alapige (textus): Neh 1 és Lk 11,1 Lectio: Neh 1 Lk 11,1: Történt egyszer, hogy valahol imádkozott, és mikor befejezte, így szólt hozzá

Részletesebben

Balajt község Önkormányzatának KÉPVISELŐ-TESTÜLETE e-mail cím: onkormanyzat@balajt.hu

Balajt község Önkormányzatának KÉPVISELŐ-TESTÜLETE e-mail cím: onkormanyzat@balajt.hu Balajt község Önkormányzatának KÉPVISELŐ-TESTÜLETE e-mail cím: onkormanyzat@balajt.hu 109-24/2013. JEGYZŐKÖNYV Balajt község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. évi november hó 27. napján, szerdán

Részletesebben

Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt.

Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt. Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt. Andrassew Iván A folyó, a tó és a tenger A platón ültünk Avrammal, a teherautót egy szerzetes vezette. A hegyoldalból a menekülttábor nem tűnt nagynak.

Részletesebben

Az anyagi függetlenség képlete. A legjobb kérdés: Miért kell, hogy SOK pénzed legyen? Egyáltalán... A sok pénz jó dolog? Vagy rossz? Vizsgáljuk meg!

Az anyagi függetlenség képlete. A legjobb kérdés: Miért kell, hogy SOK pénzed legyen? Egyáltalán... A sok pénz jó dolog? Vagy rossz? Vizsgáljuk meg! Az anyagi függetlenség képlete A legjobb kérdés: Miért kell, hogy SOK pénzed legyen? Egyáltalán... A sok pénz jó dolog? Vagy rossz? Vizsgáljuk meg! Mi a pénz? A pénz alapvetően ENERGIA. Igaz? Mi az energia?

Részletesebben

Frekvencia Egyesület Felelősen a társadalomért. NEA-TF-12-SZ-0109 A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával

Frekvencia Egyesület Felelősen a társadalomért. NEA-TF-12-SZ-0109 A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával Frekvencia Egyesület Felelősen a társadalomért NEA-TF-12-SZ-0109 A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával A társadalmi vállalkozásokat érintő pénzügyi tervezés 2013. február 22. Pénzügyi terv A pénzügyi

Részletesebben

TÁRSULATI ÜLÉS jegyzőkönyv

TÁRSULATI ÜLÉS jegyzőkönyv TÁRSULATI ÜLÉS jegyzőkönyv Időpont: 2007. március 23. Helyszín: Csokonai Színház, Nagy Színházterem CSÁNYI JÁNOS BESZÉDE Tisztelettel köszöntöm a társulatot rendkívüli társulati ülésünkön. Külön köszöntöm

Részletesebben

I. EXPOZÍCIÓS PROGRAMOK FÉLAUTOMATA PROGRAMOK...

I. EXPOZÍCIÓS PROGRAMOK FÉLAUTOMATA PROGRAMOK... Haladó Tanfolyam Tartalomjegyzék I. EXPOZÍCIÓS PROGRAMOK FÉLAUTOMATA PROGRAMOK... 3 1. BEVEZETŐ AZ EXPOZÍCIÓS PROGRAMOKBA... 3 1. ISO érzékenység... 5 2. WB Fehér egyensúly beállítása... 9 3. Fénymérési

Részletesebben

Lehet belőle üzlet? AZ ÜZLETI KONCEPCIÓ. StartUP Vállalkozásindítás 3.0 Vecsenyi János, 2013.

Lehet belőle üzlet? AZ ÜZLETI KONCEPCIÓ. StartUP Vállalkozásindítás 3.0 Vecsenyi János, 2013. Lehet belőle üzlet? AZ ÜZLETI KONCEPCIÓ StartUP Vállalkozásindítás 3.0 Vecsenyi János, 2013. 1 koncepció meghatározza, hogy kiknek mit ad el, és hogyan teremt ebből pénzt a vállalkozás. StartUP Vállalkozásindítás

Részletesebben

ROMÁNIA HARGITA MEGYE GYERGYÓÚJFALU KÖZSÉG HELYI TANÁCSA JEGYZŐKÖNYV

ROMÁNIA HARGITA MEGYE GYERGYÓÚJFALU KÖZSÉG HELYI TANÁCSA JEGYZŐKÖNYV ROMÁNIA HARGITA MEGYE GYERGYÓÚJFALU KÖZSÉG HELYI TANÁCSA Ikt. szám: 606 /2012 JEGYZŐKÖNYV Jelen jegyzőkönyv a 2012. március 29-én, 18 órai kezdettel tartott munkaterv szerinti Helyi Tanácsülés alkalmával

Részletesebben

Klı ma berendeze seket a rul, vagy gazdasa gosan megvalo sı tott kellemes ho e rzetet?

Klı ma berendeze seket a rul, vagy gazdasa gosan megvalo sı tott kellemes ho e rzetet? Klı ma berendeze seket a rul, vagy gazdasa gosan megvalo sı tott kellemes ho e rzetet? Szeretettel köszöntök mindenkit; Berkeszi László vagyok, értékesítési specialista. Közel húsz éve dolgozom magyarországi

Részletesebben

Egy kezdő cangás megpróbáltatásai a Mátra Maratonon

Egy kezdő cangás megpróbáltatásai a Mátra Maratonon Egy kezdő cangás megpróbáltatásai a Mátra Maratonon Avagy milyen mikor egy 60 éves "papa" a trecking bicóval elhúz melletted az erdőben :) Készítette: Lőrincz Ádám 2013. szeptember 8. Tartalomjegyzék I.

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v Vácrátót Község Önkormányzat Képviselő-testülete J e g y z ő k ö n y v Készült: Vácrátót Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november 17-én, csütörtökön 18.00 órakor megtartott testületi ülésén.

Részletesebben

J E G Y ZŐKÖNYV. 97/2010.(III.09.) számú határozat. Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése az alábbi napirendi pontokat tárgyalja:

J E G Y ZŐKÖNYV. 97/2010.(III.09.) számú határozat. Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése az alábbi napirendi pontokat tárgyalja: J E G Y ZŐKÖNYV Készült Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése 2010. március 09-én (Kedd) 11.00 órakor tartott soron kívüli nyílt üléséről. Az ülés helye: Jelen vannak: Medgyaszay Ház Nagykanizsa, Sugár

Részletesebben

Azaz az ember a szociális világ teremtője, viszonyainak formálója.

Azaz az ember a szociális világ teremtője, viszonyainak formálója. Takáts Péter: A TEREMTŐ EMBER Amikor kinézünk az ablakon egy természetes világot látunk, egy olyan világot, amit Isten teremtett. Ez a világ az ásványok, a növények és az állatok világa, ahol a természet

Részletesebben

MENNYIT ÉR PONTOSAN AZ INGATLANOM?

MENNYIT ÉR PONTOSAN AZ INGATLANOM? Kizárólag ingatlan eladóknak szóló tanulmány! MENNYIT ÉR PONTOSAN AZ INGATLANOM? - avagy honnan tudjuk, mikor adjuk túl olcsón és mikor túl drágán? - Ismerje meg azt a módszert, mellyel lézer pontossággal

Részletesebben

Megszentelte a 7. napot: Mit jelent ez? Mire mondjuk azt, hogy szent?

Megszentelte a 7. napot: Mit jelent ez? Mire mondjuk azt, hogy szent? Suhai György 1. oldal 2000.11.24. Gen. 2:1-3. A szombatnap elrendelése Fő kérdés: Mire adta nekünk Isten a nyugodalom napját? Hogyan élhetünk vele helyesen? Az itt leírtak tulajdonképpen egy, a nyugodalom

Részletesebben

Előadássorozat vállalkozóknak

Előadássorozat vállalkozóknak Előadássorozat vállalkozóknak Makay Mátyás Patmos Kft. makaym@t-online.hu 6. Előadás Start-up finanszírozás Start-up definíciója Induló cégek általában (szélesebb jelentés) Induló, gyors növekedést váró

Részletesebben

Mennyire vagy NAGY? Pont ennyire: Amekkora korlátokat odateszel magadnak! Igaz? Annyira vagy nagy... Akkora a tered. A hatalmad. Az erőd. Stb.

Mennyire vagy NAGY? Pont ennyire: Amekkora korlátokat odateszel magadnak! Igaz? Annyira vagy nagy... Akkora a tered. A hatalmad. Az erőd. Stb. Mennyire vagy NAGY? Pont ennyire: Amekkora korlátokat odateszel magadnak! Igaz? Annyira vagy nagy... Akkora a tered. A hatalmad. Az erőd. Stb. Oké. Játsszunk el ezzel kicsit! Lássuk csak. Hol vagy most?

Részletesebben

Munkanélküliség Magyarországon

Munkanélküliség Magyarországon 2010 február 18. Flag 0 Értékelés kiválasztása értékelve Give Give Give Mérték Give Give Még nincs 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Évek óta nem volt olyan magas a munkanélküliségi ráta Magyarországon, mint most. Ezzel

Részletesebben

Most kiderül, mennyire tudsz nagyban gondolkozni.

Most kiderül, mennyire tudsz nagyban gondolkozni. Tárgy: Még én sem gondoltam, hogy ennyire jól működik [SPEC1]! Most kiderül, mennyire tudsz nagyban gondolkozni. Kedves [SPEC1]! Most egy valóban nagyszerű lehetőséggel tudsz megismerkedni. Először, amikor

Részletesebben

Honlapkészítés egyszerűen. Tegyük tisztába a dolgokat!

Honlapkészítés egyszerűen. Tegyük tisztába a dolgokat! Honlapkészítés egyszerűen Tegyük tisztába a dolgokat! Az Internet beépült a mindennapjainkba A technikai fejlődésnek és a szélessávú Internet elterjedésének köszönhetően ma már weboldalak milliárdjai között

Részletesebben

Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november hó 18. napján tartott falugyűlésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E

Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november hó 18. napján tartott falugyűlésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Berekfürdő Községi Önkormányzat 5309 Berekfürdő, Berek tér 15. Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november hó 18. napján tartott falugyűlésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Készült:

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

BEVEZETŐ. A nők munkaerő piaci helyzetének alakulása a 90-es években 1

BEVEZETŐ. A nők munkaerő piaci helyzetének alakulása a 90-es években 1 BEVEZETŐ A SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány fennállása óta kiemelt célcsoportként kezeli a női vállalkozókat. Az alapítvány munkatársai naponta ismernek meg egyedi emberi, vállalkozói, női sorsokat

Részletesebben

VEZETŐKÉPZŐ KÖZPONT A CÉGVEZETÉS MŰVÉSZETE III.

VEZETŐKÉPZŐ KÖZPONT A CÉGVEZETÉS MŰVÉSZETE III. Lawrence VEZETŐKÉPZŐ KÖZPONT & Bennet A CÉGVEZETÉS MŰVÉSZETE III. 1 Legelőször is tisztázzuk le, hogy miért is kell éves tervet készítenünk? Ez nem a multik kötelező gyakorlata és kiváltsága. Az éves terv

Részletesebben

MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI?

MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI? MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI? Érdekesnek tűnik egy dolgozat címét kérdésként feltenni. Ez számomra azt jelenti, hogy nem egy szokványos házi dolgozatról beszélünk. Amióta Kocsis tanárnő feladta

Részletesebben

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk!

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Sokszor nagyon kevés dolgon múlik, hogy egy kapcsolat miképpen alakul. Ugyanazzal az energiával lehet építeni és rombolni is. A lényeg a szándék, illetve

Részletesebben

VALÓSÁG. Nem harap az énekóra sem Interjú egy mentortanárral

VALÓSÁG. Nem harap az énekóra sem Interjú egy mentortanárral VALÓSÁG Az alábbi interjúkból a pedagógus életút két állomásáról kaphatunk képet, egy mentortanár és egy pályakezdő pedagógus véleménye alapján. A beszélgetések főként a pedagógussá válás kezdeti szakaszáról,

Részletesebben

Hogyan mentsük meg eladósodott cégünket! (4. rész)

Hogyan mentsük meg eladósodott cégünket! (4. rész) eladó, cégek, vállalkozás, siker, cégeladás, ingyenes apróhirdetés, Hogyan mentsük meg eladósodott cégünket! (4. rész) Nem lát reményt? Egy kis statisztikával kezdem! Tisztelt Cégtulajdonos! Magyarországon

Részletesebben

Ősi családi kör 2012

Ősi családi kör 2012 Ősi családi kör 2012 Egy ősember(őe) és egy ősasszony(őa) ülnek a tűz mellett és rágcsálnak egy-egy cupákot. ŐA: Jenő te nem fázol? Olyan huzatos ez a barlang. ŐE: Ne morogj! Örülj, hogy fedél van a fejed

Részletesebben

Miért van szükség üzleti tervre?

Miért van szükség üzleti tervre? Pólya Árpád Kulcs az üzleti terv összeállításához ÖTLETHÍD Gazdaságfejlesztő, Mérnöki és Oktatási Tanácsadó, Szolgáltató Kft. Miért van szükség üzleti tervre? A jövő formálása mindig izgalmas és egyben

Részletesebben

Vasúti Érdekegyeztető Tanács

Vasúti Érdekegyeztető Tanács Vasúti Érdekegyeztető Tanács Elnök: Üdvözlök mindenkit a mai Vasúti Érdekegyeztető Tanács ülésen. Kérdezném, hogy a mai VÉT-nek adjunk-e egy időkorlátot, meddig tervezzük a mai VÉT ülést tartani. Tessék?

Részletesebben

Így változtass az életeden. Lendvai Norbert. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Így változtass az életeden. Lendvai Norbert. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Így változtass az életeden Lendvai Norbert 2015 Publio kiadó Minden jog fenntartva! Egy könyv születése 2011 nyarán írni kezdtem egy könyvet, melynek (több munkacím után) az Így változtass az életeden

Részletesebben

Akár tótágast is állhatsz!

Akár tótágast is állhatsz! Akár tótágast is állhatsz! Elızı cikkemben már érintettem a vállalkozás lélektani oldalát, és még a mostaniban is ezt a fonalat fogom folytatni. Én sajnos azt tapasztalom, hogy egy-két igazán fantasztikus

Részletesebben

A KERESKEDŐ, AKI GAZDAG LETT

A KERESKEDŐ, AKI GAZDAG LETT Pasarét, 2013. február 17. (vasárnap este) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Szepesy László A KERESKEDŐ, AKI GAZDAG LETT Alapige: Máté 13,45-46 Hasonlatos a mennyeknek országa a kereskedőhöz, aki igaz

Részletesebben

HA CSAK A HUZAT HIBÁDZIK FARKAS FERENC KÁRPITOS

HA CSAK A HUZAT HIBÁDZIK FARKAS FERENC KÁRPITOS pám körbevitt a mûhelyekbe, bemutatott a szomszédos üzletekben. Ma maximum akkor jön be valaki új, ha kell neki egy csavarhúzó vagy fogó. De akkor sem biztos, hogy bemutatkozik H CSK HUZT HIBÁDZIK KS NC

Részletesebben

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA Mágikus SZERtartás EGÉSZséges +boldog ÉLETedért! INGYENES EGÉSZséget és boldogságot teremtő IMA Mágikus SZERtartás, amit otthonodban végezhetsz EGÉSZséges +BOLDOG életedért!

Részletesebben

A BOHÓCCIPÕS CSODACIPÉSZ MOLNÁR ERNÕ CIPÉSZ

A BOHÓCCIPÕS CSODACIPÉSZ MOLNÁR ERNÕ CIPÉSZ Vállalok javítást is, amit fõleg a környékbeli idõsek szoktak kérni. Igyekszem olcsón dolgozni, de a kisseb munkákért még így sincs szívem pénzt kérni A BOHÓCCIPÕS CSODACIPÉSZ MOLÁ EÕ CIPÉSZ A MÚLÓ IDÕ

Részletesebben

Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: www.alaje.

Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: www.alaje. Kérdés: Mit jelent az, hogy a mostban élni? Válasz: Nem a múltban élést jelenti. Nem a múltban élést, ahol negatív blokkok, negatív gondolatok, negatív érzelmek, félelmek, negatív programok, babonák, negatív

Részletesebben

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet Írta: Károlyi Veronika (Ronyka) Copyright Károlyi Veronika, 2015 Minden jog fenntartva! Ingyenes e-könyv 5 bődületes hiba,

Részletesebben

Bauer Henrik építész: Szociáltechnika.

Bauer Henrik építész: Szociáltechnika. Bauer Henrik építész: Szociáltechnika. (Családi otthon. 1.) Nem tudom sikerült-e ily című első közleményemben*) ennek az eszmének elég világos képét vázolnom. Mindenesetre célszerű lesz tehát a szónak

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

- Ó kedves feleségem, mégse tegyük ezt. Ha már az Isten nekünk ezt adta, ilyennel áldott meg, felnöveljük, ne dobjuk el magunktól.

- Ó kedves feleségem, mégse tegyük ezt. Ha már az Isten nekünk ezt adta, ilyennel áldott meg, felnöveljük, ne dobjuk el magunktól. Szamárbőr királyfi (széki népmese) Volt egyszer, hol nem volt, volt egyszer egy király. Annak a királynak nem volt gyermeke. Feleségestül együtt erősen búsultak, hogy már minden boldogságok meglenne, hogyha

Részletesebben

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Kislányként sok álmom volt. Embereknek szerettem volna segíteni, különösen idős, magányos embereknek. Arrol

Részletesebben

A boldogság benned van

A boldogság benned van Halász Emese A boldogság benned van 50 lépés a boldogság felé Előszó Kedves Olvasó! Levelem hozzád, azzal kezdeném, hogy el kell mondanom pár dolgot Neked! Nagyszerű híreim vannak ugyanis. Képzeld, a boldogság

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v. Készült: Balkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének rendkívüli nyílt üléséről

J e g y z ő k ö n y v. Készült: Balkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének rendkívüli nyílt üléséről J e g y z ő k ö n y v Készült: Balkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének rendkívüli nyílt üléséről Az ülés ideje: 2015. július 14. Az ülés helye: Balkányi Polgármesteri Hivatal tanácskozó terme

Részletesebben

J E G Y Z İ K Ö N Y V

J E G Y Z İ K Ö N Y V Pomáz Város Önkormányzata 2/2012. ÖTÜ. J E G Y Z İ K Ö N Y V Felvéve: Pomáz város Önkormányzat Képviselı-testülete által 2012. 02. 09-én tartott képviselı-testületi ülésen a Polgármesteri Hivatal dísztermében.

Részletesebben

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának. 215/2012. (II. 1.) sz. HATÁROZATA

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának. 215/2012. (II. 1.) sz. HATÁROZATA Ügyiratszám: MN/32050-8/2011. Ügyintéző: személyes adat Tárgy: burkolt kereskedelmi közlemény tiltott közzétételére vonatkozó törvényi rendelkezés megsértése Melléklet: hatósági ellenőrzés megállapításai

Részletesebben

Mindennapi pénzügyeink

Mindennapi pénzügyeink Mindennapi pénzügyeink Pénzügyi tudatosság képzés a Gödöllői Szent István Egyetemen dr Mészáros Aranka Phd egyetemi docens Előzmények: döntési szabadság? Következmény: nem megfelelő pénzügyi döntések bizalmatlanság!

Részletesebben

5 ok, amiért a válságban még fontosabb a CRM

5 ok, amiért a válságban még fontosabb a CRM 5 ok, amiért a válságban még fontosabb a CRM A válságban nem elég keményebben dolgozni, sokkal okosabban is kell. Vállalkozása a CRM stratégiai alkalmazásával nyereségesebbé válhat és hatékonyabban szolgálja

Részletesebben

Egyebek (A világ működése - Ember)

Egyebek (A világ működése - Ember) Tartalom Néhány dolog az emberről, melyek más témákba nem fértek bele. Az emberi szépség: jellemzői, külsőnk és belsőnk kapcsolata és a szépség hatalma. Az emberi faj rugalmassága. Megjegyzés Viszonylag

Részletesebben

A szociális szövetkezet, mint helyi közösségi innováció nemzetközi konferencia, JPTE Illyés Gyula kar, Szekszárd, 2012. Október 18..

A szociális szövetkezet, mint helyi közösségi innováció nemzetközi konferencia, JPTE Illyés Gyula kar, Szekszárd, 2012. Október 18.. A szociális szövetkezetek fenntarthatósága SOLTÉSZ ANIKÓ A szociális szövetkezet, mint helyi közösségi innováció nemzetközi konferencia, JPTE Illyés Gyula kar, Szekszárd, 2012. Október 18.. MIRŐL FOGOK

Részletesebben

Verseny, rugalmasság, átjárhatóság BESZÉLGETÉS SZELÉNYI IVÁNNAL AZ AMERIKAI EGYETEMI VILÁGRÓL ÉS AZ EURÓPAI BOLOGNA-REFORMRÓL

Verseny, rugalmasság, átjárhatóság BESZÉLGETÉS SZELÉNYI IVÁNNAL AZ AMERIKAI EGYETEMI VILÁGRÓL ÉS AZ EURÓPAI BOLOGNA-REFORMRÓL 7 FELSŐOKTATÁSI MŰHELY Verseny, rugalmasság, átjárhatóság BESZÉLGETÉS SZELÉNYI IVÁNNAL AZ AMERIKAI EGYETEMI VILÁGRÓL ÉS AZ EURÓPAI BOLOGNA-REFORMRÓL Anélkül, hogy valaki különösebben foglalkozna nemzetközi

Részletesebben

Károlyi Pályázat. Kémia. Írta: Elefánti Barbara 10. A

Károlyi Pályázat. Kémia. Írta: Elefánti Barbara 10. A Károlyi Pályázat Kémia Írta: Elefánti Barbara 10. A 2007. november 3. Tartalomjegyzék 2. oldal: Tartalomjegyzék 3. oldal: Bevezetés 4. oldal: Emil Fischer élete és munkássága 5.-7. oldal: Beszélgetés Emil

Részletesebben

Válság és kommunikáció!

Válság és kommunikáció! Válság és kommunikáció! A potenciális vevıink irányába történı kommunikáció válság idején kiemelten fontos. Sajnos nagyon sokan elkövetik azt a hibát, hogy egy nehéz helyzetben (pl. válság idején) behúzzák

Részletesebben

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból?

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból? Balczó Péter operaénekessel, a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház oszlopos tagjával, a nagykörúti Szamos Cukrászdában találkoztam. Észnél kell lenni, hiszen interjúalanyaimnak általában fogalmuk

Részletesebben

KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K!

KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K! KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K! Gyakran Ismételt Kérdések a Vonzás Törvényéről 2010 KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K! A kiadvány a tartalom módosítása nélkül, és a forrás pontos megjelölésével szabadon terjeszthető.

Részletesebben

Logisztikai információs rendszerek alkalmazásának hatása a kis- és középvállalkozások versenyképességére

Logisztikai információs rendszerek alkalmazásának hatása a kis- és középvállalkozások versenyképességére Logisztikai információs rendszerek alkalmazásának hatása a kis- és középvállalkozások versenyképességére Egy magyar empirikus kutatás eredményei Fodor Zita 2005. október 27. Bevezetés Általános tendencia,

Részletesebben

1/2011 TERKA JEGYZŐKÖNYV

1/2011 TERKA JEGYZŐKÖNYV 1/2011 TERKA JEGYZŐKÖNYV Készült: Egyek Nagyközség Polgármesteri Hivatalának tanácskozó termében 2011. 01. 24-én 14:00 órai kezdettel a Szociális, Egészségügyi és Gyermekvédelmi bizottság nyílt ülésén.

Részletesebben

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk?

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? 2013. február 6., 11:00 Sorozatunkban a Színház- és Filmművészeti Egyetemen ebben az évadban végzősöket, Novák Eszter és Selmeczi György zenés szakirányú osztályának

Részletesebben

Fizetésemelés 2015 Az MSZP első követelése a dolgozókért

Fizetésemelés 2015 Az MSZP első követelése a dolgozókért Fizetésemelés 2015 Az MSZP első követelése a dolgozókért Miért? A magyarok az egyik legtöbbet dolgozó nép Európában, mégis úgy érzik, nem becsülik eléggé a munkájukat, nem kapnak annyi fizetést, amelyből

Részletesebben

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Az ikrek nevelése R.: - Önt talán azért is érdekli az ikerkutatás, az ikergyerekek világa és élete, mert Ön is egy iker, ikerpár egyik tagja. Önök egypetéjû ikrek, vagy kétpetéjû ikrek? Métneki Júlia,

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 5/2012. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Vasszécseny Község Képviselő-testületének 2012. április 5-én megtartott üléséről Hozott döntések: 21/2012. számú határozat napirend elfogadásáról 22/2012. számú határozat

Részletesebben

Ne csak lıj, célozz is!

Ne csak lıj, célozz is! Ne csak lıj, célozz is! Manapság egymást érik a különbözı cikkek és tanulmányok a válságkezeléssel kapcsolatosan. Én igazán akkor beszélek válságról, ha az a saját fejünkben/lelkünkben is kialakul. Mindaddig

Részletesebben

J e g y zőkönyv ISZB-NP-1/2010. (ISZB-NP-1/2010-2014.)

J e g y zőkönyv ISZB-NP-1/2010. (ISZB-NP-1/2010-2014.) ISZB-NP-1/2010. (ISZB-NP-1/2010-2014.) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottsága népesedéspolitikai albizottságának 2010. november 8-án, hétfőn, 8 óra 37 perckor

Részletesebben

SIKER CLUB. SIKER CLUB 2009. No. 17. Siker tippek és stratégiák

SIKER CLUB. SIKER CLUB 2009. No. 17. Siker tippek és stratégiák SIKER CLUB SIKER CLUB 2009. No. 17 Siker tippek és stratégiák James Vágyi vagyok a Siker Club tizenhetedik számával, ahol sikeres gondolatokat, ötleteket és információkat ajánlunk arról, hogy hogyan teremtsünk

Részletesebben

Jegyzőkönyv. VESZ Nonprofit Kft. részéről: Dr. Kiss Tamás ügyvezető igazgató

Jegyzőkönyv. VESZ Nonprofit Kft. részéről: Dr. Kiss Tamás ügyvezető igazgató Jegyzőkönyv Készült: A Polgármesteri Hivatal Tanácskozótermében Balmazújváros Város Önkormányzat Pénzügyi, Város- és Vállalkozásfejlesztési Bizottságának 2009. február 11-i nyílt üléséről. Jelen vannak:

Részletesebben

VIZSGÁLJÁTOK MEG A LELKEKET!

VIZSGÁLJÁTOK MEG A LELKEKET! Pasarét, 2012. augusztus 30. (csütörtök) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza VIZSGÁLJÁTOK MEG A LELKEKET! Alapige: 1János 4,1 Szeretteim, ne higgyetek minden léleknek, hanem vizsgáljátok meg a lelkeket,

Részletesebben

Gyógyszerek és ékszerek a vitrinben kritikai elemzés a Semmelweis Egyetem Oktatási és Kutatási Központjáról

Gyógyszerek és ékszerek a vitrinben kritikai elemzés a Semmelweis Egyetem Oktatási és Kutatási Központjáról Gyógyszerek és ékszerek a vitrinben kritikai elemzés a Semmelweis Egyetem Oktatási és Kutatási Központjáról Középületek kritikai elemzése írta: Hory Gergely 2011. június 10. Jelen tanulmány témája az egyetemi

Részletesebben