Tájékoztató. a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat Közgyűlése szeptember 17-ei ülésére

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tájékoztató. a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat Közgyűlése. 2013. szeptember 17-ei ülésére"

Átírás

1 Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat Közgyűlése szeptember 17-ei ülésére a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tevékenységéről Előterjesztő: Dr. Sziráki András elnök

2 2 Tisztelt Közgyűlés! A kamara munkájában alapelvként fogalmazódik meg a szakmaiság, a tagok, a gazdaság szereplőinek mind szélesebb körű bevonása. Intézményes kapcsolataink kiépítettek és kiválóak. A megyei, települési önkormányzatokkal, az egyes hivatalokkal és hatóságokkal, a pénzintézetekkel úgy próbáltunk együttgondolkodni, hogy együttműködésünk ne csupán a megye vállalkozásainak előmenetelét, hanem tágabb környezetünk felemelkedését is segítse. Működésünkben a tagok, a gazdálkodó szervezetek széleskörű szolgáltatására törekszünk, úgy a gazdaságfejlesztés, a rendezvényszervezés, a vállalkozások forráshoz jutásának segítése, és a szakképzés területén. Az egyes területek szakmai tevékenységét röviden az alábbiakban mutatjuk be. A kamara szakképzési tevékenysége A kamarák egyre jelentősebb szerepet töltenek be a szakképzésben, 2010-ben 26, 2011 januárjától 125 gyakorlatigényes szakmában látnak el hatósági és egyéb szakmai feladatokat januártól életbe lépett törvények tovább növelték a kamarák szakképzési tevékenységét, képzésre gyakorolt hatását: a képzőhelyek nyilvántartó szervezete a kamara, október 01-től Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság munkaszervezeti feladatait a kamarához delegálták, december 01-től pályaorientációs feladatokkal gazdagodott a szakképzési feladatcsomag, 2013-ban indul a pályázati finanszírozással támogatott mesterképzés és gyakornoki program. A kamara szerepe a szakképzésben a bemeneti szabályozástól (pályaorientációs feladatok, az irányarányszabályozás), a gyakorlati képzés szervezése, ellenőrzésén át, a záróvizsgára történő delegáláson túl, kiterjed (a jövőben) a pályakezdők foglalkoztatását, munkába állását elősegítő gyakornoki programra. Kamarai szakképzési feladatainak rendszere INPUT Szakképzési tevékenység folyamata OUTPUT Pályaorientáció MFKB Szintvizsga Gyakorlati Képzőhellyé nyilvánítás TSZ / EM megkötése SZKTV / OSZTV Záróvizsgára delegálás Pályakövetés, gyakornoki program* Mesterképzés, -vizsgáztatás A Kamara szakképzési feladatai Képzőhelyi ellenőrzés: A törvényi szabályozás értelmében annak elbírálását, hogy a tanulók gyakorlati képzését végző gazdálkodók milyen mértékben felelnek meg a jogszabályokban előírt követelményeknek, a gazdasági kamarák végzik.

3 3 Vállalatok képzési hajlandóságának vizsgálata Jász-Nagykun-Szolnok Megye Regisztrált szervezetek száma (db) Képzőhelyek száma (db) Arány 1,47% 1,48% 1,62% 1,13% 1,23% Egy képzőhelyre jutó TSZ szám 2,24 2,29 2,67 3,11 3,13 Bevezető ellenőrzések száma Összesen 431 ellenőrzést végeztünk, melyből 244 a bevezető ellenőrzések száma. Az ellenőrzés tapasztalata, hogy azon képzők, akik az oktatás bevezetése, folytatása mellett döntöttek, alapvetően biztosítják a képzés személyi, tárgyi, jogszabályi feltételeit, tanulók juttatásait. Pedagógiai képzésen 31 gyakorlati képzésben résztvevő szakember vett részt. Decentralizált pályázat: Tekintettel a megyénk részére megítélt pályázati keretre és a pályázók által igényelt kétszeres pályázati összegre, a bizottság több esetben javasolta a 20%-os mérsékelt támogatás megítélését, hogy minél több pályázó kaphasson támogatást. A Decentralizált pályázat eredménye január 14-én vált ismertté: 30 nyertes pályázóból 9 iskola és 21 cég összesen ezer Ft támogatásban részesült. Tanulószerződés tanácsadói hálózat működtetése: A tanulószerződés rendszerének célja, minél több vállalkozó megnyerése a szakképzésben való közvetlen részvételre, hiszen a rendszer akkor működőképes, ha elegendő képzőhely áll rendelkezésre. Megyénkben a megkötött tanulószerződések száma évről-évre emelkedik, nyilvántartásunkban lévő összes TSZ száma mára már 2000-es nagyságrendű. Tanulószerződések (TSZ) alakulása az elmúlt 5 évben járásonként Járások Jászapáti Jászberényi Tiszafüredi Kunhegyesi Karcagi Kunszentmártoni Mezőtúri Szolnoki Törökszentmiklós Összesen ben összesen (fejlesztési térségenként)

4 4 Tanulószerződések (TSZ) alakulása az elmúlt 5 évben szakmacsoportonként TSZ-ek TSZ-ek Tsz-ek TSZ-ek Szakmacsoport neve Kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció 1 Egészségügy Gépészet Elektrotechnikaelektronika Építészet Könnyűipar Faipar Közlekedés Vendéglátásidegenforgalom Egyéb szolgáltatások Élelmiszeripar Összesen Gyakorlati szintvizsgák szervezése: Az alábbi táblázat a Jász-Nagykun-Szolnok megyei szintvizsgák adatait tartalmazza: TSZ-ek A szintvizsga számának ugrásszerű növekedése mögött az egymás mellett átfedésben lévő képzési követelmények, a rövidülő (3 éves) képzéshez kötött kötelező vizsga nevezhető meg okként. Alapkövetelmény, hogy csak érvényes szintvizsgával lehet tanulószerződést kötni.

5 5 Szakmai vizsgaelnöki és vizsgabizottsági tagok delegálása: Vizsgadelegálás kamaránknál Év Szakmaszám vizsgaszám elnöki delegálás tagi delegálás vizsgázók száma , , ,2 1 vizsgára jutó vizsgázók száma A kamara 2011 januárjától 125 szakmában lát el vizsgadelegálási feladatokat. Nőtt a vizsgázók száma, ami az egy vizsgára jutó vizsgázók száma alapján már a képzések koncentráltabb megvalósulását vetíti előre, valamint az elnöki delegálások száma és aránya nőtt kiugróan a tagi ellenében. Szakma Kiváló Tanulója Versenyének szervezése: Erősíteni kell a szakma presztízsét, melynek a szakmai versenyek kiváló helyszínéül szolgálnak. A versenyek célkitűzése a gyakorlatigényes fizikai szakmák vonzerejének növelése, azok népszerűsítése volt. A verseny, illetve a fesztivál növekvő népszerűsége és sikere tanúsítja, hogy a jó szakmunkásra mindig is szükség lesz és igazolja az idei verseny szlogenjét, miszerint A jó szakma felér egy diplomával!. Megyénkből az országos döntőbe 11 fiatal jutott be, akik közül Nagy Gábor az OSZTV-n automatikai műszerész szakmában 1-ső, az SZKTV-n Kovács Anita élelmiszer- és vegyi áru eladó szakmában 2., valamint Papp Cintia bőrdíszműves és Nánási Ádám épületasztalos szakmában 3. helyezést ért el. Tanulóink mindannyian az első 10 helyezett között szerepeltek. A dobogós helyezettek, a döntőbe jutott többi diák, továbbá az elméleti és gyakorlati felkészítő tanárok, intézményigazgatók részére a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara június 26-án a megyeházán egy záró rendezvénnyel fejezte ki elismerését a kimagasló eredmény eléréséért.

6 6 A rendezvény díszvendége Kovács Sándor, a JNSZM Közgyűlés elnöke volt. Mesterképzés: Összesen 88 szakmában van lehetőség a mestercím elérésére, de kötelező mestervizsga csak 12 szakmában van. A szakképzési törvény előírása szerint szeptember 01-től a gyakorlati képzőhelyek oktatói számára a mestervizsga megszerzése képzési követelmény. E törvényi szabályozás teszi lehetővé a kamara számára, hogy mesterképzés megfelelő szinten kezdődjön újra. A korábbi önfinanszírozás helyett pályázati forrásból a képzési költség 80%-át a TÁMOP -os pályázat fedezi, míg a saját erő 20% ra mérséklődik. A döntést megalapozza, hogy évben mindösszesen 6 mestert avattunk, 2 főt szakács és 4 főt cukrász szakmában. Az új kamarai törvény október 1-től, a korábban regionálisan szervezett képzési bizottság hatáskörét az MFKB -ra ruházza át. A bizottság a kamara elnökségének irányításával működik. A kamaránk javaslatára a szakmailag illetékes miniszter Dr. Tóth József vállalkozó elnökségi tagot nevezte ki elnöknek 3 év időtartamra október 1-től a következő főbb feladatokat látta el eddig: decentralizált pályázatok véleményezése, megyei szintű munkaerő-piaci felmérés kérdőívek segítségével, március 28-ára kidolgozta és jóváhagyta a megye Szakképzés Fejlesztési Koncepcióját.

7 7 Nemzetközi kapcsolatok fejlesztése, Leonardo mobilitási projekt: A Leonardo da Vinci program segítségével Kamaránk célja a partnerség a szakképzési intézmények és vállalatok közötti együttműködés a szakképzéssel kapcsolatos kérdésekben, a szakképzés és mobilitás vonzóbbá tétele a munkáltatók és tanulók számára, a szakképzési rendszerek, gyakorlatok minőségének javítása, innováció támogatása. Leonardo da Vinci programban kamaránk 1998-tól vesz részt, 2001-től kiemelt célcsoportunk a szakmában tevékenykedő gyakorlati oktatók, vállalkozók külföldi továbbképzése február között villanyszerelő szakmában szakértőket képeztettünk tovább, építőipari szakmában tanulókat utaztattunk Lipcsébe. Ez utóbbiak részére ösztöndíjas képzés előkészítése van folyamatban ben benyújtott Szakképzés a professzionális gasztronómia szolgálatában című pályázatunk a Tempus Közalapítvány kuratóriuma elfogadta támogatásra és 2012/2013 tanévben pincér és szakács szakoktatók továbbképzését két helyszínen, Németországban és Ausztriában valósítottuk meg a pályázati támogatásból. Szakmai fórumok, rendezvények, továbbképzések: Szakképzési rendezvényeink iránti nagy érdeklődés összefügg a törvényi változások miatt jelentkező információigénnyel. A teljesség igénye nélkül néhány kiemelt rendezvényünk: az új szakiskolai kerettanterv, a szakképzési törvénnyel kapcsolatos aktualitások, a szakképzési hozzájárulás elszámolása, 4. alkalommal került megrendezésre a Pályaválasztási Roodshow: a Munkaügyi Központ, képző intézmények, fenntartók és kamaránk együtt adnak tájékoztatást az általános iskolák pályaválasztási szülői értekezletein a beiskolázási lehetőségekről kiemelve szakmák előnyeit, a tanulók szakmai képzési lehetőségeit, arra épülő továbbtanulás esélyeit november 7-8-án Szolnokon került megrendezésre a megyei Pályaválasztási Kiállítás, ahol saját készítésű szóróanyaggal adtunk tájékoztatást a szakmatanulás és a hozzákapcsolódó Tanulószerződés előnyeiről. Pályaorientáció: A pályaorientációval kapcsolatos általános feladataik: Általános iskolába járó gyerekek és szüleik részére tájékoztató előadások, osztályfőnöki órák, szülői értekezletek tartása együttműködve a partnerekkel. A diákoknak a tanulmányaik befejezését követő elhelyezkedés, munkába állás lehetőségeinek megismertetése. Gyár- és üzemlátogatások megszervezése és lebonyolítása. Pályaválasztási és pályaorientációs rendezvények szervezése, lebonyolítása illetve ezeken való részvétel. A pályaorientációs rendezvényeken, SZKTV, OSZTV, a nemzetközi EuroSkills, WorldSkills versenyeken eredményesen szereplők bemutatása a médiumokban. Elsősorban a hiányszakmák népszerűsítése. A pályaorientációs tevékenység vállalásával humán szolgáltatást nyújtunk az érintetteknek, amellyel a hatékonyabb pályaválasztást segítjük elő, mely más intézmények tevékenységét, többek között az iskolai nevelőmunkát is erősíti. A partnerekkel való szoros együttműködés a hatékony rendszer kialakításának elengedhetetlen feltétele.

8 8 A kamara gazdaságfejlesztési tevékenysége A megye gazdaságfejlesztésében betölteni kívánt szerepünket alapvetően meghatározta és törekvéseinket visszaigazolta az a körülmény, hogy az Európai Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége a kamarai hálózattal szoros együttműködésben 2012 elején elkészítette Kamarai Manifesztum dokumentumát. Ebben beazonosítja azt az öt területet (vállalkozásfejlesztés, energia, szakképzés, nemzetközisítés, innováció), melyben a kamarák kulcsszerepet töltenek be a KKV-k támogatása terén, további jelentős lendületet adva a gazdaság versenyképességének és növekedésének. Vállalkozásalapítás és vállalkozásfejlesztés támogatása Milyen lépéseket tettünk helyi szinten? A kamarai honlapon rendszeresen frissített ismereteket teszünk közzé Tudásbázis formájában, úgy, mint az egyéni és társas vállalkozás alapításának, működtetésének gyakorlati tudnivalóiról, a hitelintézeteknél és közvetítő szervezeteknél elérhető kedvezményes hitel- és garancialehetőségekről, kiemelt helyen szerepel a Széchenyi hitelprogram részletes konstrukciós leírásai, ügymenete, az EU 27 országában érvényes cégműködtetési szabályok alapítástól a megszűntetésig törvényi szabályozásokról, a oldal linkjével, amely az Enterprise Europe Network támogatásával jött létre, tag kereskedelmi bankjaink és takarékszövetkezetek finanszírozási ajánlataikról, hazai és nemzetközi üzleti ajánlatokról, országonként, üzleti partnerkeresés aktualizálásával, illetve partnerkeresési lehetőség rögzítésével, az aktuális üzleti rendezvények, üzletember találkozók aktuális információiról tavaszától bevezettük a heti, kétheti gyakoriságú megyei kamarai hírlevél kiküldését. Az alábbi fő témacsoportok szerepelnek rendszeresen: aktuális megyei és széles érdeklődésre számot tartó elsősorban saját, és társkamarai, illetve országos kamarai rendezvények, aktuális gazdaságfejlesztési támogatási lehetőségek, időszerű törvényi, rendeleti változásokra figyelemfelhívás, aktuális üzleti ajánlatok. A hírlevél jelenleg mindazon vállalkozások számára kiküldésre kerül elektronikus úton, amelyek lefolytatták a kötelező kamarai regisztrációt és megadták címüket. A kamara szerepe az energiahatékonyság ösztönzésében Milyen lépéseket tettünk helyi szinten? tájékoztató rendezvények az áramév ás a gázév kezdetén a kamarai energia beszerzési közösséghez való csatlakozás lehetőségeiről, konzultációval egybekötött előadások az aktuális KEOP- pályázatokról, kooperációban a Széchenyi Programirodával, vállalati energiahatékonysági javításokat lehetővé tevő eljárások, tanácsadások konzultációk szervezésével kooperációban társkamarával.

9 9 A vállalkozások nemzetközi szerepvállalása Milyen lépéseket tettünk helyi szinten? külgazdasági relációs programok társszervezése, üzletember találkozók szervezésében részvétel, kamarai és EEN üzleti partnerkereséséi szolgáltatások népszerűsítése. Innovációt ösztönző kamarai szolgáltatások Milyen lépéseket tettünk helyi szinten? innovációs klub társszervezése, rendszeres tájékoztató az EEN technológiatranszfer szolgáltatásairól. Rendezvényeink A kamaránk által kezdeményezett és szervezett rendezvényeink alapvetően a korábban kialakított gyakorlatunknak megfelelően négy fő csoportba sorolhatók. A lebonyolított programokkal igyekeztünk, lehetőség szerint minél több kistérségbe eljutni, de óhatatlan, hogy legtöbb programunk helyszíne Szolnok és Jászberény voltak. Tájékoztatók, konzultációk a vállalkozásokat érintő törvényi, szabályozási változásokról (legfontosabb rendezvényeink: konzultáció az új munka törvénykönyvéről több alkalommal, az új közbeszerzési törvény fontosabb végrehajtási rendeleteinek értelmezése, cafeteriába illeszthető élet, baleset, és egészségbiztosítások, cég, gazdasági, csőd, és felszámolási eljárásról szóló törvény változásai, szakhatósági ellenőrzések gyakorlata, több kistérségben, környezetvédelmi termékdíj változásai, elektronikus útdíj bevezetése, online pénztárgép bevezetése.) Vállalkozások hazai és nemzetközi értékesítési célpiacainak bővítése Ebbe a rendezvénycsoportba tartózóan ismertetők hangzottak el a kamara saját és az EEN-en keresztüli hazai és külföldi üzleti partnerkeresési szolgáltatásairól, beszállítói programokról, valamint klaszteralapítással összefüggő elképzelésekről (legfontosabb rendezvényeink: szeminárium a kereskedelemfejlesztési pályázatról, kamarai hálózat Üzlet a hálón partnerkereső rendszerének bemutatása több helyszínen, EEN üzleti partnerkereső adatbázis ismertetése, bekerülés lehetőségei, több helyszínen, külgazdasági szakdiplomata roadshow a Nemzeti külgazdasági Hivatallal közösen (szlovák, cseh, lengyel reláció), hatékony online piactér, internetes kereskedelem kialakítása, beszállítói partnerkereső, üzletfejlesztési tanácsadó fórum. Vállalatvezetési ismeretek bővítése, workshopok, tréningek Másfél éve indítottuk meg, az azóta már rendszeres klubfoglalkozássá vált Sikeres Női vezetők klubját. A korábbi képzési témák közül ismételten feldolgozásra kerültek a menedzsment tevékenység hatékonyabbá tételét segíteni szándékozó képzéseink (legfontosabb rendezvényeink: tudatos tárgyalás, sikeres üzletkötés tréning, érzelem és döntés alapozó tréning, értékrend és a siker kritériumai a vezetésben, hatékony időgazdálkodás vezetőknek és beosztottaknak, konfliktussalstresszben kezelése). Innovációs vállalati folyamatok társadalmasítása Kamarai rendezvényeken, hírlevélben rendszeresen tájékoztatást adtunk a hálózat térítésmentesen igénybe vehető technológiatranszfer adatbázisáról, a bekerülés módjáról és a partnerkeresésről.

10 10 A kamara szolgáltatásai a regisztrált vállalkozások számára A 2012 január 1-től életbelépő új rendelkezések alapján a gazdálkodó szervezetek kötelesek lettek kamarai nyilvántartásba vételüket kezdeményezni, és a kamarai közfeladatok ellátásához évente 5.000,- Ft kamarai hozzájárulást fizetni (a hozzájárulás összege önkéntes kamarai tagok esetén levonható a tagdíjból), a Kamara pedig köteles részükre a törvényben meghatározott szolgáltatásokat térítésmentesen nyújtani. Ellentmondásosnak ítéljük meg, hogy a szintén közjogi kamaraként működő Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál kötelező, míg a Kereskedelmi és Iparkamaránál önkéntes a kamarai tagság január elején lehetővé tettük a vállalkozások számára a kamarai honlapról kinyomtatható adatlap elérését, melynek kitöltését szintén a honlapunkon elérhető kitöltési útmutató és tájékoztató segítette. Január végén lehetővé vált az adatlap elektronikus, online kitöltése is. Regisztrált vállalkozások száma december 31-i állapot szerint: papíralapon regisztrált: online regisztrált: összes regisztrált: gazdálkodó szervezet, gazdálkodó szervezet, gazdálkodó szervezet. Regisztrációra kötelezettek száma: A gazdasági kamarákról szóló törvény módosításával bevezetett kötelező regisztrációval előírták a kamarák számára a regisztrált vállalkozásoknak kötelezően nyújtandó, térítésmentes alapszolgáltatást, melyek a következők: tanácsadás, gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben, üzleti partnerkeresés, pályázatfigyelés. Ennek eleget téve a kereskedelmi és iparkamarák létrehozták az Hálón portált (www.üzletahalon.hu), hogy a vállalkozások minél egyszerűbben és gyorsabban megtalálják üzletfeleiket. Az oldal elérhető a magyar mellett angol és német nyelven is. A kamarai regisztrációval rendelkező vállalkozások részére lehetőséget nyújt termékeinek, szolgáltatásainak megjelenítésére, és a mások által kínált ajánlatok megtekintésére. A portálon magyar és nemzetközi üzletember találkozók hírei, kínálatai is megjelennek. Amennyiben az ajánlatnál referencia szám van megadva, az címen bővebb információt kérhetnek. Üzleti ajánlatok keresése Kulcsszó megadásával van lehetőség keresni az adatbázisban található regisztrált vállalkozások ajánlatai között, nemcsak magyar, hanem külföldi lehetőségek közül is válogathatunk. Pályázat- és rendezvényfigyelő Az ágazati besorolás megjelölésével tudunk értesítést kérni az aktuális pályázatokról, illetve kamarai rendezvényekről. A program t küld a lehetőségekről. Hírlevél feliratkozás A regisztrált vállalkozás részére üzleti ajánlat hírlevél áll rendelkezésre, ahol beállítható, hogy milyen típusú (keres-kínál) és ágazati besorolású (legfeljebb 3 adható meg), ajánlatokban érdekeltek.

11 11 Az Hálón oldalról elérhető a regisztrált- és az építőipari vállalkozások nyilvános adatbázisa is. Regisztrált vállalkozások Öt feltétel alapján lehet keresni az országos adatbázisban. Adószám, vállalkozás neve, megye, város, tevékenység. Ezt már nemcsak a vállalkozók, hanem a lakosság is mind nagyobb számban használja, amikor lakókörnyezetében valamilyen szolgáltatót, üzletet keres. ( Elérhető közvetlenül is a https://www.kamreg.hu/mkkir/kereso.html oldalról.) Építőipari vállalkozások Itt is több szempont alapján végezhetünk keresést; név, megye, település, tevékenységi kör, adószám, kivitelezői nyilvántartási szám, cégjegyzékszám, valamint hogy a vállalkozás aktív-e. (Közvetlenül: ) Konjunktúra felmérés A korábbi években bevett gyakorlatot folytatva az év áprilisában és októberében az MKIK Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézet által rendszeresen elvégzett, a vállalkozások üzleti kilátásait értékelő felmérésben való közreműködésre került sor. Kamarai kitüntetések, díjak, elismerések A korábbi évek hagyományait követve évben is a TOP 50 átadási ünnepségén, rendhagyó módon Jászberényben került sor az elnökség döntése alapján kamarai elismerések átadására. Az elnökség a évi gazdasági teljesítményük elismeréseként Év Vállalkozása díjban részesítette a szolnoki Tisza-Coop Zrt-t, a jászberényi Jász-Plasztik Autócentrum Kft-t, a túrkevei Kevefém Kft-t, valamint a szolnoki Munkácsi Lászlóné kézműves mesterfodrászt.

12 12 A Debreceni Akadémiai Bizottság a Hajdú-Bihar, a Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Jász-Nagykun- Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen évben is pályázatot hirdetett az innovatív technológiában és / vagy termékfejlesztésben kiemelkedő vállalkozások számára. Pályázni lehetett valamely technológiában, illetve termékfejlesztésben végrehajtott sikeres innováció leírásával és bemutatásával. A benyújtott pályázatok alapján a Debreceni Akadémiai Bizottság és az Észak-alföldi régió kereskedelmi és iparkamarái a Méteres paprikás vastagkolbász innovációja elismeréseként Innovációs Díjban részesítette a kunhegyesi Nagykun-Hús Kft-t. A kamara egyéb szolgáltatásai Vámügyintézés, okmányhitelesítés Az okmányhitelesítési szolgáltatások között a kamara a származási bizonyítványok kibocsátásával, a kereskedelmi számlák, nyilatkozatok hitelesítésével, az ATA Carnet kiadásával és a különféle nyomtatványok értékesítésével foglalkozik. Az ügyfelek kérésére a szállítmányozási kárügyek intézését és vámügyintézési tanácsokat is szolgáltat a kamara. Az ATA igazolvány olyan nemzetközi vámokmány, amely 1 éven keresztül lehetővé teszi az áruk vámmentesen történő ideiglenes behozatalát. Az exportőr költségeinek csökkentése mellett a vám és egyéb adók, illetékek megfizetése elkerülhető, egyben a vámeljárás leegyszerűsödik azáltal, hogy csak egyetlen okmányt szükséges bemutatnia a határokon az exportőröknek.

13 13 Széchenyi Hitelkártya Kombinált Mikrohitel A mikro- és kisvállalkozások működösét, átmeneti likviditási gondjait segíteni hivatott Széchenyi Hitelkártya konstrukció 2002 augusztusában indult 500 ezer és 1 millió forintos hitelkeret lehetőséggel. Az igényelhető hitelkeret legmagasabb összege évben 25 millió forint volt. A konstrukció további elemekkel bővült, a Széchenyi Forgóeszközhitellel (igényelhető összeg 25 millió Ft), a Széchenyi Beruházási Hitellel (igényelhető összeg 50 millió Ft), valamint az Agrár Széchenyi Kártyával (igényelhető összeg 25 millió Ft). A 238 Széchenyi Kártya befogadó hely közül kamaránk 21. a rangsorban a június 30-ig kiadott kártyával. Kamaránk, mint közvetítő vesz részt a évben bevezetésre került Kombinált Mikrohitel konstrukcióban, mely 10 % önerő mellet, 45 % legalább 1 millió és legfeljebb 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás és 45 % mikro hitelforráshoz jutási lehetőséget biztosít. Teljesítésigazolási Szakértői Szerv működése Az építőipari cégek regisztrációja és ellenőrzése mellett ez évben kapott új feladat a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv működése. A Szerv feladata az építmények tervezésével és kivitelezésével kapcsolatos egyes viták rendezése, az építésügyi lánctartozások, valamint a késedelmes fizetések megakadályozása. Békéltető Testület évben a Békéltető Testülethez 165 kérelem érkezett be, ami 12%-os csökkenést mutat a évihez (188) képest évről 10 elintézetlen ügy húzódott át évre, így az elintézendő ügyszám 175 volt. A befejezett ügyek száma 166, a feldolgozási mutató 95%, ami megegyezik a évivel. A évről áthúzódó ügyek száma: évben 166 lezárt ügyünk volt. A vállalkozások döntő része nem tesz alávetési nyilatkozatot, ennek következtében csak 6 esetben volt kötelezés, melyek jellemzően 1-2 vállalkozáshoz voltak köthetők. Aránya az összes ügyön belül 2011-hez hasonlóan 4%. Egyezséget 16 esetben hoztunk létre a felek között, amely az ügyek 10 %-a. 65 esetben ajánlással fejeződött be az eljárás, amely az ügyek 40 %-át teszi ki. Megszüntetésre 79 esetben (48 %) került sor, amelyekből 24 kérelem volt megalapozatlan, és 55 ügy került egyéb okból megszüntetésre. Az ügyek 52 %-ában zárult érdemi határozattal az eljárás. A kamara befektetés-ösztönzési tevékenysége A kamara fentiekben vázolt szakképzési és gazdaságfejlesztési tevékenységének nagy része közvetve, vagy közvetlenül hatással van a befektetés-ösztönzésre. Ennek jegyében szervezzük külgazdasági rendezvényeinket, jelentettük meg immár 17 alkalommal a TOP 50 kiadványt. A magyar és angol nyelven készült kiadványt ez évtől német nyelvvel kiegészítve 3 nyelven jelentetjük meg. Az átadása azon túl, hogy ünnepi esemény az érdekelt vállalkozások számára információbázisul is szolgál. Kialakult gyakorlattá vált, hogy befektetés ösztönzési céllal eljuttatjuk a velünk diplomáciai kapcsolatban lévő nagykövetségek többségéhez, illetve hazánk külföldi képviseleteihez. Az intézmények, hatóságok érdeklődő vállalkozások kézhez kapják. Megyei társas vállalkozások értékesítés árbevételének alakulása nemzetgazdasági áganként (2011.) A megye területén székhellyel rendelkező társas vállalkozások évben 2.043,4 milliárd Ft nettó árbevételt realizáltak, ami 1,9%-kal maradt el az előző évi értéktől.

14 14 A megyei árbevétel 44%-a belföldi értékesítésből származott, mely részarány 5%-kal nagyobb az előző évinél, azonban az értékesítés nagyobb része továbbra is külföldre irányul évben a belföldi értékesítés terén 10,6%-os növekedés volt tapasztalható, 903,3 milliárd Ft-ot tett ki a belföldi értékesítés az előző évi 816,4 milliárd Ft-tal szemben. Az exportértékesítés viszont 10%-kal 1.140,1 milliárd Ft-ra csökkent. Vállalkozási eredmények A megyében működő társas vállalkozások évi adózás előtti eredménye 94,1 milliárd Ft volt, 76%-kal, 40,6 milliárd Ft-tal több a évitől. Az adózás előtti eredmény növekedéséhez az üzemi (üzleti) eredmény 46,3 milliárd Ft-os emelkedése járult hozzá. A pénzügyi és a rendkívüli eredmény csökkent a évihez viszonyítva.

15 15 Foglalkoztatottak száma A megyében évben a társasági adóbevallást benyújtó vállalkozások 70%-a volt foglalkoztató. A munkaadó társaság együttesen főt alkalmazott. A foglalkoztatottak száma évben 814 fővel volt kevesebb a évinél. A csökkenésben jelentős szerepet játszott, hogy két vállalkozás más megyébe tette át székhelyét, melyek az előző évben 234 főt, illetve 160 főt foglalkoztattak. Egy társaság, mely az elmúlt évben 250 főt alkalmazott, megszüntette tevékenységét. Egy gazdálkodó felszámolás alá került, előző évi foglalkoztatottainak száma 171 fő volt. A foglalkoztatottak és a foglalkoztatók száma ágazatonként eltérő mértékben és irányban mozdult el az előző évihez képest. Ágazat megnevezése Foglalkoztatottak és foglalkoztatók számának ágazatonkénti alakulása Foglalkoztatottak száma Foglalkoztatók száma Átlaglétszám év év év év év év Változás Változás fő db fő Változás Mezőgazdaság ,7% ,8% 13,6 13,1 96,9% Bányászat ,8% ,9% 23,5 25,5 108,7% Feldolgozóipar ,3% ,0% 33,5 32,6 97,4% Villamosenergia-ipar ,9% ,5% 52,1 47,3 90,8% Építőipar ,7% ,9% 6,1 6,2 101,8% Kereskedelem ,3% ,0% 6,7 6,7 99,3% Vendéglátás ,0% ,3% 5,1 5,4 106,6% Szállítás, raktározás ,3% ,2% 8,8 9,5 107,4% Szolgáltatás ,3% ,9% 6,0 5,2 87,3% Összesen ,7% ,4% 10,7 10,3 96,4%

16 16 A megye legnagyobb TOP 50 vállalkozásainak megoszlása kistérségenként A megyében bevallást benyújtó gazdálkodó közül társaság a szolnoki kistérségben tevékenykedik. Ezt követően a jászberényi kistérségben van a legtöbb, társas vállalkozás. A legkevesebb, 519 gazdálkodó a kunszentmártoni kistérségben működik. A megye 50 legjelentősebb társas vállalkozásából 23 a jászberényi kistérségben végzi tevékenységét. 19 vállalkozás a szolnoki, 3 a karcagi, 2-2 a tiszafüredi illetve a törökszentmiklósi kistérségekben tevékenykedik. A kunszentmártoni kistérségből 1 kiemelt adózó került be az ötven legnagyobb vállalkozás közé évben a TOP 50 körben lévő vállalkozások összesen 1.531,3 milliárd Ft nettó árbevételt realizáltak, és a megye nettó árbevételének háromnegyed részéhez járultak hozzá. A megyei nettó árbevétel 68%-át, milliárd Ft-ot a jászberényi kistérség társas vállalkozásai realizálták, melynek 91%-át, együttesen 1.260,8 milliárd Ft-ot a térség 23 kiemelt gazdálkodója érte el. A megye legtöbb vállalkozását felsorakoztató szolnoki kistérség gazdálkodóinak együttes értékesítése 386,8 milliárd Ft-ot tett ki, melynek több mint felét a kistérség 19 kiemelt vállalkozása teljesítette. A törökszentmiklósi kistérségben két vállalkozás szerepel az Ötvenek körében, ezek a kistérség értékesítésének 45%-át bonyolították.

17 17 A nettó árbevétel és a foglalkoztatottak számának kistérségenkénti alakulása évben Nettó árbevétel Foglalkoztatottak létszáma Kistérség megnevezése TOP 50 vállalkozás Jász-Nagykun- Szolnok megye Részarány (TOP 50 /megye) TOP 50 vállalkozás Jász-Nagykun- Szolnok megye Részarány (TOP 50 /megye) millió Ft fő Kunszentmártoni ,6% ,8% Mezőtúri Tiszafüredi ,8% ,2% Törökszentmiklósi ,1% ,3% Karcagi ,8% ,7% Jászberényi ,3% ,1% Szolnoki ,0% ,2% Összesen ,9% ,3% A társas vállalkozások által foglalkoztatott fő több mint egyharmadát a jászberényi kistérségben működő gazdálkodók, további egyharmadát a szolnoki kistérségben működő cégek foglalkoztatták. A kiemelt vállalkozások a megyei munkavállalók 34,3%-ának biztosítottak munkalehetőséget, az általuk foglalkoztatott dolgozó közül főt a jászberényi kistérség kiemelt cégei alkalmaztak évben. A kistérség dolgozóinak 59,1%-a a kiemelt cégeknél dolgozott. A megye 10 legnagyobb foglalkoztatójából hat itt végzi tevékenységét. A kistérség és egyben a megye legnagyobb foglalkoztatója az Electrolux Lehel Hűtőgépgyár Kft főnek biztosított munkalehetőséget. A jászberényi kistérség nagy foglalkoztatói közé tartozik a Jász-Plasztik Kft., ahol fő dolgozik, illetve a Samsung Electronics Magyar Zrt., ahol fő volt az éves átlagos létszám. A Rosenberger Magyarország Kft munkavállalót foglalkoztatott, a Co-op Star Kereskedelmi Zrt. átlagos állományi létszáma fő volt. A MÁV FKG Felépítmény karbantartó és Gépjavító Kft. ebben az évben közel 748 főre növelte munkavállalóinak számát. A szolnoki kistérség dolgozóinak több mint egynegyedét, főt a kistérség 19 kiemelt vállalkozása foglalkoztatta, melyek közül négy a 10 legnagyobb megyei foglalkoztató közé tartozik. A kistérség legnagyobb munkaadója a Coop Szolnok Kereskedelmi Zrt főnek biztosított munkalehetőséget. Megfontolásra javasolt következtetések 1. Megyénkben a munkaalapú társadalom építésének stratégiai meghatározása során okulni kell az eltelt több mint 6 évtized agrár- és iparpolitika hibáiból (vidéki ipartelepítés, az állami vagyon alaposan végig nem gondolt privatizációja). 2. Kiemelt prioritásként szükséges kezelni a nagykunságot (Karcag, Kunhegyes, Kisújszállás, Tiszafüred és a köréje csoportosuló településeket) a mezőgazdasági termelési és élelmiszeripari hagyományokra alapozva vertikálisan versenyképessé tenni, lényegében újraiparosítani. Az Uniós és hazai erőforrásokat döntően e területre irányítani.

18 18 3. A hazai tulajdonban lévő KKV fejlődésére kreativitására minden kistérségben vannak követendő példák. A dinamizmust jelzi, hogy beszállítóból többen önálló exportőrré váltak. Az e területen rendelkezésre álló tapasztalatokat indokolt közzétenni. Jó példaként említhető meg a B-METÁL KFT Jászkiséren, a FERRO-FLEX KFT Jászberényben, a Bognár és Társa KFT Szolnokon, a Nagykun Hús KFT Kunhegyesen, Az EPOSZ KFT Kisújszálláson, az Ábrahám és Társa KFT Túrkevén, a Rédei Fém KFT Mezőtúron, az UNITRADE KFT Kunszentmártonban. 4. A termelését az elmúlt években dinamikusan bővítő mezőgazdasági gépgyártást (az ország mezőgazdasági gépgyártásának fele JNSZ megyében) továbbfejleszteni az agráriummal összhangban. A magyar tulajdonra alapozott erő és munkagépgyártást célul kitűzni. 5. Az agrárium humánerőforrás szükségletét az EU-ban tag versenytársak (Dánia, Hollandia) színvonalára emelni a családi gazdaságok szintjén. A megvalósítás érdekében megfontolandó a korábban indokolatlanul bezárt Mezőtúri Főiskola újraindítása a növénytermesztő, az állattenyésztő, a kertész, a gépész, a növényvédő és tájgazdálkodási szakokkal. Az iskolarendszerű képzés mellett lehetővé válna a gyakorló gazdák rendszeres továbbképzése a gyorsan váltózó új ismeretanyag elfogadtatása. A nagyobb ütemű előrehaladásnak ez a legköltséghatékonyabb eszköze. Dr. Sziráki András elnök

TÁJÉKO Z TATÓ. Borsod-Abaúj-Zemplén megye munkaerő-piaci helyzetéről, a foglalkoztatás bővítésének lehetőségeiről. Munkaügyi Központ. 2013.

TÁJÉKO Z TATÓ. Borsod-Abaúj-Zemplén megye munkaerő-piaci helyzetéről, a foglalkoztatás bővítésének lehetőségeiről. Munkaügyi Központ. 2013. Munkaügyi Központ TÁJÉKO Z TATÓ Borsod-Abaúj-Zemplén megye munkaerő-piaci helyzetéről, a foglalkoztatás bővítésének lehetőségeiről (Készült a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés 2014. január 16-ai ülésére)

Részletesebben

A szakképzés szabályozása. Tájékoztató a szakképzési szakértők szakképzési változásokra való felkészítéséhez

A szakképzés szabályozása. Tájékoztató a szakképzési szakértők szakképzési változásokra való felkészítéséhez A szakképzés szabályozása Tájékoztató a szakképzési szakértők szakképzési változásokra való felkészítéséhez 2014 Tartalomjegyzék Bevezető 4 1. A szakképzés jogi szabályozása 5 1.1. A szakképzés szerepe

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok megye 50 legjelentősebb cége 2O1O

Jász-Nagykun-Szolnok megye 50 legjelentősebb cége 2O1O 50 legjelentősebb cége 1 Tisztelt Olvasó! tökéletes koreográfia 2010. évben 15. alkalommal jelenik meg a gazdaságát bemutató TOP 50 kiadvány, az APEH Észak-alföldi Regionális Főigazgatósága és a Jász-Nagykun-Szolnok

Részletesebben

HITELESFORRÁS. 2.évfolyam / 4. szám PÁLYÁZATI MAGAZIN. HITELES FORRÁS www.palyazatisajtokozlemenyek.hu. Nők a tudomány és gazdaság világából

HITELESFORRÁS. 2.évfolyam / 4. szám PÁLYÁZATI MAGAZIN. HITELES FORRÁS www.palyazatisajtokozlemenyek.hu. Nők a tudomány és gazdaság világából PÁLYÁZATI MAGAZIN 2.évfolyam / 4. szám 1 HITELESFORRÁS Eva M Szabo Photography Nők a tudomány és gazdaság világából Adósságátvállalás Győrben Varga Mihály: A magyar gazdaság erősödik Széchenyi Kártya Program

Részletesebben

A Magyar Köztársaság Kormánya SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI STRATÉGIA 2013-IG

A Magyar Köztársaság Kormánya SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI STRATÉGIA 2013-IG SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI STRATÉGIA 2013-IG Oktatási Minisztérium 1055-Budapest, Szalay u. 10-14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium 1054-Budapest Alkotmány u. 3. Tel.: +36 (1) 473 7000 Fax:

Részletesebben

magyarországi magyarországi szakképzés szakképzés rövid áttekintése rövid áttekintése

magyarországi magyarországi szakképzés szakképzés rövid áttekintése rövid áttekintése Európai Szakképzés-fejlesztési Központ HU HU a magyarországi a szakképzés magyarországi szakképzés rövid áttekintése 4103 HU TI-31-11-134-HU-C A magyarországi szakképzés az 1989-es rendszerváltás óta a

Részletesebben

A szakképzési hozzájárulási rendszer elemzése és javaslat a felnőttképzési célú felhasználási lehetőségek bővítésére

A szakképzési hozzájárulási rendszer elemzése és javaslat a felnőttképzési célú felhasználási lehetőségek bővítésére Németh János, Németh Katalin, Mányoki Zsolt, Szép Zsófia A szakképzési hozzájárulási rendszer elemzése és javaslat a felnőttképzési célú felhasználási lehetőségek bővítésére Kutatási zárótanulmány Budapest,

Részletesebben

Tanévnyitó 2014/15. Az emberi tényező szerepe. Eredmények és feladatok. Az NMH SZFI szerepe a szakmai irányításban

Tanévnyitó 2014/15. Az emberi tényező szerepe. Eredmények és feladatok. Az NMH SZFI szerepe a szakmai irányításban Eredmények és feladatok Az NMH SZFI szerepe a szakmai irányításban Felnőttképzési tevékenység engedélyezése Tapasztalatok a szakképzési megállapodásokról Szakképzési tankönyvek Az emberi tényező szerepe

Részletesebben

heves megyei a média eger Nonprofit kft. ingyenes kiadványa 2011. január 2. évfolyam 1. szám

heves megyei a média eger Nonprofit kft. ingyenes kiadványa 2011. január 2. évfolyam 1. szám heves megyei PÉNZVILÁG a média eger Nonprofit kft. ingyenes kiadványa 2011. január 2. évfolyam 1. szám Új év A január hónap Ianus isten nevét őrzi. A kétarcú istenét, aki előre és hátra is néz, egyszerre.

Részletesebben

A 100 legnagyobb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei székhelyű vállalkozás

A 100 legnagyobb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei székhelyű vállalkozás A 100 legnagyobb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei székhelyű vállalkozás 2011 Vállalkozási eredmények Értékesítés nettó árbevétele Foglalkoztatottak száma TOP 1 100 Let IT be your passion! Jelentkezz Magyarország

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye. 2012. év

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye. 2012. év CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2012. év 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-551 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu Készítette:

Részletesebben

NAGY REFORMKÖNYV. A fenntartható fejlődéshez vezető növekedés és foglalkoztatás 2012. FEBRUÁR

NAGY REFORMKÖNYV. A fenntartható fejlődéshez vezető növekedés és foglalkoztatás 2012. FEBRUÁR NAGY REFORMKÖNYV A fenntartható fejlődéshez vezető növekedés és foglalkoztatás magyar útja 2012. FEBRUÁR NAGY REFORMKÖNYV A fenntartható fejlődéshez vezető növekedés és foglalkoztatás magyar útja 2012.

Részletesebben

Új helyre költözik a VOSZ! 2013. augusztus 1-jétôl a címünk: 1054 Budapest, Hold u. 21.

Új helyre költözik a VOSZ! 2013. augusztus 1-jétôl a címünk: 1054 Budapest, Hold u. 21. VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE INTERNET: WWW.VOSZ.HU 2013. JÚNIUS JÚLIUS 18. ÉVF. 4. SZÁM Új helyre költözik a VOSZ! 2013. augusztus 1-jétôl a címünk: 1054 Budapest, Hold u. 21. Demján

Részletesebben

Magyarország közép- és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája 2014-2020 2015.4.23.

Magyarország közép- és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája 2014-2020 2015.4.23. Magyarország közép- és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája 2014-2020 2015.4.23. 2015.4.23. TARTALOMJEGYZÉK 1 VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 3 1.1 A magyar élelmiszeripar helye, helyzete... 5 1.2

Részletesebben

Ifjúsági munkanélküliség: a probléma jellemzése, eddigi intézkedések hatása, további teendők

Ifjúsági munkanélküliség: a probléma jellemzése, eddigi intézkedések hatása, további teendők Dr. Gere Ilona Ifjúsági munkanélküliség: a probléma jellemzése, eddigi intézkedések hatása, további teendők Az Európai Unió foglalkoztatási irányvonalainak 1. pontja az ifjúsági munkanélküliség elleni

Részletesebben

Hírlevél. Legfeljebb két év lesz a türelmi idő, egyébként lehet bt-vé, kkt-vá átalakulni.

Hírlevél. Legfeljebb két év lesz a türelmi idő, egyébként lehet bt-vé, kkt-vá átalakulni. K E M K A S Z T E R M E N E D Z S M E N T K F T. Hírlevél S 2 0 1 3. É V I X. S Z Á M Z E P T E M B E R Cím: 2800 Tatabánya, Réti út 174. fsz. Telefon: +3630/245-3416 E-mail: info@kemekklaszter.hu Honlap:

Részletesebben

J/8112. számú. jelentés

J/8112. számú. jelentés MAGYARORSZÁG KORMÁNYA J/8112. számú jelentés a kis- és középvállalkozások 2009-2010. évi helyzetéről, gazdálkodási feltételrendszeréről, a vállalkozásfejlesztés érdekében megtett intézkedésekről, valamint

Részletesebben

2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről

2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről 2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Magyarországon a munkaerőpiac és a gazdaság által keresett és elismert szakképesítéseknek az esélyegyenlőség elve érvényesítésével történő megszerzésének biztosítása,

Részletesebben

Magyarország Ifjúsági Garancia Akcióterve

Magyarország Ifjúsági Garancia Akcióterve Magyarország Ifjúsági Garancia Akcióterve Az ifjúsági munkanélküliség Európa egyik legégetőbb, legsúlyosabb problémája. A kihívás komolyságát és mélyreható voltát felismerve, az Európai Tanács ajánlása

Részletesebben

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg 8900 Zalaegerszeg, Gasparich Márk u. 18/A Telefon: +36-92-509-900

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg 8900 Zalaegerszeg, Gasparich Márk u. 18/A Telefon: +36-92-509-900 Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg 8900 Zalaegerszeg, Gasparich Márk u. 18/A Telefon: +36-92-509-900 FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK (felhasználási engedély) Ez a dokumentum a Budapesti Gazdasági Főiskola Gazdálkodási

Részletesebben

Stratégiai alternatívák kialakítása az egyes kistérségi, helyi szintű szociális, társadalmi problémák megoldására

Stratégiai alternatívák kialakítása az egyes kistérségi, helyi szintű szociális, társadalmi problémák megoldására Stratégiai alternatívák kialakítása az egyes kistérségi, helyi szintű szociális, társadalmi problémák megoldására Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület és Sáránd Község Önkormányzata TÁMOP-5.1.1-11/1/B-2012-0006,

Részletesebben

A magyarországi felnőttképzés

A magyarországi felnőttképzés A magyarországi felnőttképzés Készült a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium megbízásából Budapest, 2004. január Professzorok Háza Felsőoktatási Kutatóintézet 2 Összeállította: Györgyi Zoltán

Részletesebben

KONCEPCIÓ a szakképzési rendszer átalakítására, a gazdasági igényekkel való összehangolására

KONCEPCIÓ a szakképzési rendszer átalakítására, a gazdasági igényekkel való összehangolására NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Foglalkoztatáspolitikáért Felelős Államtitkárság Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály KONCEPCIÓ a szakképzési rendszer átalakítására, a gazdasági igényekkel való összehangolására

Részletesebben

Humánerõforrásfejlesztési. Operatív Program. 2004 2006 Magyar Köztársaság. CCI No.: 2003 HU 05 1 PO 001

Humánerõforrásfejlesztési. Operatív Program. 2004 2006 Magyar Köztársaság. CCI No.: 2003 HU 05 1 PO 001 Humánerõforrásfejlesztési Operatív Program 2004 2006 Magyar Köztársaság CCI No.: 2003 HU 05 1 PO 001 Humánerõforrás-fejlesztési Operatív Program 2004 2006 Magyar Köztársaság CCI No.: 2003 HU 05 1 PO 001

Részletesebben

foglalkoztató kérdéseket, és a GÉMOSZ javaslatait azok megoldására. Az alábbiakban olvashatjátok a sajtótájékoztató rövidített anyagát.

foglalkoztató kérdéseket, és a GÉMOSZ javaslatait azok megoldására. Az alábbiakban olvashatjátok a sajtótájékoztató rövidített anyagát. WWW.GEMOSZ.HU A GÉPJÁRMŰ-MÁRKAKERESKED -MÁRKAKERESKEDŐK K ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK LAPJA Tisztelt Kollégák! Kedves Barátaim! 2012. II. SZÁM HUNGARIAN ASSOCIATION OF AUTOMOBILE DEALERS A CECRA TAGJA MEMBER

Részletesebben

Maradj az iskolában /Rămâi la şcoală

Maradj az iskolában /Rămâi la şcoală HURO/0901/165/2.3.1 Maradj az iskolában/ramai la scoala www.huro-cbc.eu www.hungary-romania-cbc.eu Maradj az iskolában /Rămâi la şcoală Módszertani kézikönyv 1 Maradj az iskolában /Rămâi la şcoală Módszertani

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város gazdaság-fejlesztési és befektetés-ösztönzési stratégiája

Salgótarján Megyei Jogú Város gazdaság-fejlesztési és befektetés-ösztönzési stratégiája Salgótarján Megyei Jogú Város gazdaság-fejlesztési és befektetés-ösztönzési stratégiája Készítette: Central European Investment Services Salgótarján, 2014. május Tartalomjegyzék Vezetői összefoglaló...

Részletesebben

A kis- és középvállalkozások. fejlesztésének

A kis- és középvállalkozások. fejlesztésének A kis- és középvállalkozások fejlesztésének stratégiája 2007 2013 A kis- és középvállalkozások fejlesztésének stratégiája 2007 2013 A kis- és középvállalkozások fejlesztésének stratégiája (2007 2013)

Részletesebben

JELENTÉS. a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása költségvetési támogatási rendszerének és a támogatások hasznosulásának ellenőrzéséről

JELENTÉS. a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása költségvetési támogatási rendszerének és a támogatások hasznosulásának ellenőrzéséről JELENTÉS a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása költségvetési támogatási rendszerének és a támogatások hasznosulásának ellenőrzéséről 12112 2012. december Állami Számvevőszék Iktatószám: V-0016-170/2012.

Részletesebben

SZÖVEGES BESZÁMOLÓ A SALVA VITA ALAPÍTVÁNY 2007. ÉVI KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGÉRŐL

SZÖVEGES BESZÁMOLÓ A SALVA VITA ALAPÍTVÁNY 2007. ÉVI KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGÉRŐL SZÖVEGES BESZÁMOLÓ A SALVA VITA ALAPÍTVÁNY 27. ÉVI KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGÉRŐL 1. Támogatott Foglalkoztatás szolgáltatás 2 1.1. A TF szolgáltatás ismertetése 2 1.2. A TF szolgáltatás gyakorlati eredményei

Részletesebben