Tájékoztató. a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat Közgyűlése szeptember 17-ei ülésére

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tájékoztató. a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat Közgyűlése. 2013. szeptember 17-ei ülésére"

Átírás

1 Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat Közgyűlése szeptember 17-ei ülésére a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tevékenységéről Előterjesztő: Dr. Sziráki András elnök

2 2 Tisztelt Közgyűlés! A kamara munkájában alapelvként fogalmazódik meg a szakmaiság, a tagok, a gazdaság szereplőinek mind szélesebb körű bevonása. Intézményes kapcsolataink kiépítettek és kiválóak. A megyei, települési önkormányzatokkal, az egyes hivatalokkal és hatóságokkal, a pénzintézetekkel úgy próbáltunk együttgondolkodni, hogy együttműködésünk ne csupán a megye vállalkozásainak előmenetelét, hanem tágabb környezetünk felemelkedését is segítse. Működésünkben a tagok, a gazdálkodó szervezetek széleskörű szolgáltatására törekszünk, úgy a gazdaságfejlesztés, a rendezvényszervezés, a vállalkozások forráshoz jutásának segítése, és a szakképzés területén. Az egyes területek szakmai tevékenységét röviden az alábbiakban mutatjuk be. A kamara szakképzési tevékenysége A kamarák egyre jelentősebb szerepet töltenek be a szakképzésben, 2010-ben 26, 2011 januárjától 125 gyakorlatigényes szakmában látnak el hatósági és egyéb szakmai feladatokat januártól életbe lépett törvények tovább növelték a kamarák szakképzési tevékenységét, képzésre gyakorolt hatását: a képzőhelyek nyilvántartó szervezete a kamara, október 01-től Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság munkaszervezeti feladatait a kamarához delegálták, december 01-től pályaorientációs feladatokkal gazdagodott a szakképzési feladatcsomag, 2013-ban indul a pályázati finanszírozással támogatott mesterképzés és gyakornoki program. A kamara szerepe a szakképzésben a bemeneti szabályozástól (pályaorientációs feladatok, az irányarányszabályozás), a gyakorlati képzés szervezése, ellenőrzésén át, a záróvizsgára történő delegáláson túl, kiterjed (a jövőben) a pályakezdők foglalkoztatását, munkába állását elősegítő gyakornoki programra. Kamarai szakképzési feladatainak rendszere INPUT Szakképzési tevékenység folyamata OUTPUT Pályaorientáció MFKB Szintvizsga Gyakorlati Képzőhellyé nyilvánítás TSZ / EM megkötése SZKTV / OSZTV Záróvizsgára delegálás Pályakövetés, gyakornoki program* Mesterképzés, -vizsgáztatás A Kamara szakképzési feladatai Képzőhelyi ellenőrzés: A törvényi szabályozás értelmében annak elbírálását, hogy a tanulók gyakorlati képzését végző gazdálkodók milyen mértékben felelnek meg a jogszabályokban előírt követelményeknek, a gazdasági kamarák végzik.

3 3 Vállalatok képzési hajlandóságának vizsgálata Jász-Nagykun-Szolnok Megye Regisztrált szervezetek száma (db) Képzőhelyek száma (db) Arány 1,47% 1,48% 1,62% 1,13% 1,23% Egy képzőhelyre jutó TSZ szám 2,24 2,29 2,67 3,11 3,13 Bevezető ellenőrzések száma Összesen 431 ellenőrzést végeztünk, melyből 244 a bevezető ellenőrzések száma. Az ellenőrzés tapasztalata, hogy azon képzők, akik az oktatás bevezetése, folytatása mellett döntöttek, alapvetően biztosítják a képzés személyi, tárgyi, jogszabályi feltételeit, tanulók juttatásait. Pedagógiai képzésen 31 gyakorlati képzésben résztvevő szakember vett részt. Decentralizált pályázat: Tekintettel a megyénk részére megítélt pályázati keretre és a pályázók által igényelt kétszeres pályázati összegre, a bizottság több esetben javasolta a 20%-os mérsékelt támogatás megítélését, hogy minél több pályázó kaphasson támogatást. A Decentralizált pályázat eredménye január 14-én vált ismertté: 30 nyertes pályázóból 9 iskola és 21 cég összesen ezer Ft támogatásban részesült. Tanulószerződés tanácsadói hálózat működtetése: A tanulószerződés rendszerének célja, minél több vállalkozó megnyerése a szakképzésben való közvetlen részvételre, hiszen a rendszer akkor működőképes, ha elegendő képzőhely áll rendelkezésre. Megyénkben a megkötött tanulószerződések száma évről-évre emelkedik, nyilvántartásunkban lévő összes TSZ száma mára már 2000-es nagyságrendű. Tanulószerződések (TSZ) alakulása az elmúlt 5 évben járásonként Járások Jászapáti Jászberényi Tiszafüredi Kunhegyesi Karcagi Kunszentmártoni Mezőtúri Szolnoki Törökszentmiklós Összesen ben összesen (fejlesztési térségenként)

4 4 Tanulószerződések (TSZ) alakulása az elmúlt 5 évben szakmacsoportonként TSZ-ek TSZ-ek Tsz-ek TSZ-ek Szakmacsoport neve Kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció 1 Egészségügy Gépészet Elektrotechnikaelektronika Építészet Könnyűipar Faipar Közlekedés Vendéglátásidegenforgalom Egyéb szolgáltatások Élelmiszeripar Összesen Gyakorlati szintvizsgák szervezése: Az alábbi táblázat a Jász-Nagykun-Szolnok megyei szintvizsgák adatait tartalmazza: TSZ-ek A szintvizsga számának ugrásszerű növekedése mögött az egymás mellett átfedésben lévő képzési követelmények, a rövidülő (3 éves) képzéshez kötött kötelező vizsga nevezhető meg okként. Alapkövetelmény, hogy csak érvényes szintvizsgával lehet tanulószerződést kötni.

5 5 Szakmai vizsgaelnöki és vizsgabizottsági tagok delegálása: Vizsgadelegálás kamaránknál Év Szakmaszám vizsgaszám elnöki delegálás tagi delegálás vizsgázók száma , , ,2 1 vizsgára jutó vizsgázók száma A kamara 2011 januárjától 125 szakmában lát el vizsgadelegálási feladatokat. Nőtt a vizsgázók száma, ami az egy vizsgára jutó vizsgázók száma alapján már a képzések koncentráltabb megvalósulását vetíti előre, valamint az elnöki delegálások száma és aránya nőtt kiugróan a tagi ellenében. Szakma Kiváló Tanulója Versenyének szervezése: Erősíteni kell a szakma presztízsét, melynek a szakmai versenyek kiváló helyszínéül szolgálnak. A versenyek célkitűzése a gyakorlatigényes fizikai szakmák vonzerejének növelése, azok népszerűsítése volt. A verseny, illetve a fesztivál növekvő népszerűsége és sikere tanúsítja, hogy a jó szakmunkásra mindig is szükség lesz és igazolja az idei verseny szlogenjét, miszerint A jó szakma felér egy diplomával!. Megyénkből az országos döntőbe 11 fiatal jutott be, akik közül Nagy Gábor az OSZTV-n automatikai műszerész szakmában 1-ső, az SZKTV-n Kovács Anita élelmiszer- és vegyi áru eladó szakmában 2., valamint Papp Cintia bőrdíszműves és Nánási Ádám épületasztalos szakmában 3. helyezést ért el. Tanulóink mindannyian az első 10 helyezett között szerepeltek. A dobogós helyezettek, a döntőbe jutott többi diák, továbbá az elméleti és gyakorlati felkészítő tanárok, intézményigazgatók részére a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara június 26-án a megyeházán egy záró rendezvénnyel fejezte ki elismerését a kimagasló eredmény eléréséért.

6 6 A rendezvény díszvendége Kovács Sándor, a JNSZM Közgyűlés elnöke volt. Mesterképzés: Összesen 88 szakmában van lehetőség a mestercím elérésére, de kötelező mestervizsga csak 12 szakmában van. A szakképzési törvény előírása szerint szeptember 01-től a gyakorlati képzőhelyek oktatói számára a mestervizsga megszerzése képzési követelmény. E törvényi szabályozás teszi lehetővé a kamara számára, hogy mesterképzés megfelelő szinten kezdődjön újra. A korábbi önfinanszírozás helyett pályázati forrásból a képzési költség 80%-át a TÁMOP -os pályázat fedezi, míg a saját erő 20% ra mérséklődik. A döntést megalapozza, hogy évben mindösszesen 6 mestert avattunk, 2 főt szakács és 4 főt cukrász szakmában. Az új kamarai törvény október 1-től, a korábban regionálisan szervezett képzési bizottság hatáskörét az MFKB -ra ruházza át. A bizottság a kamara elnökségének irányításával működik. A kamaránk javaslatára a szakmailag illetékes miniszter Dr. Tóth József vállalkozó elnökségi tagot nevezte ki elnöknek 3 év időtartamra október 1-től a következő főbb feladatokat látta el eddig: decentralizált pályázatok véleményezése, megyei szintű munkaerő-piaci felmérés kérdőívek segítségével, március 28-ára kidolgozta és jóváhagyta a megye Szakképzés Fejlesztési Koncepcióját.

7 7 Nemzetközi kapcsolatok fejlesztése, Leonardo mobilitási projekt: A Leonardo da Vinci program segítségével Kamaránk célja a partnerség a szakképzési intézmények és vállalatok közötti együttműködés a szakképzéssel kapcsolatos kérdésekben, a szakképzés és mobilitás vonzóbbá tétele a munkáltatók és tanulók számára, a szakképzési rendszerek, gyakorlatok minőségének javítása, innováció támogatása. Leonardo da Vinci programban kamaránk 1998-tól vesz részt, 2001-től kiemelt célcsoportunk a szakmában tevékenykedő gyakorlati oktatók, vállalkozók külföldi továbbképzése február között villanyszerelő szakmában szakértőket képeztettünk tovább, építőipari szakmában tanulókat utaztattunk Lipcsébe. Ez utóbbiak részére ösztöndíjas képzés előkészítése van folyamatban ben benyújtott Szakképzés a professzionális gasztronómia szolgálatában című pályázatunk a Tempus Közalapítvány kuratóriuma elfogadta támogatásra és 2012/2013 tanévben pincér és szakács szakoktatók továbbképzését két helyszínen, Németországban és Ausztriában valósítottuk meg a pályázati támogatásból. Szakmai fórumok, rendezvények, továbbképzések: Szakképzési rendezvényeink iránti nagy érdeklődés összefügg a törvényi változások miatt jelentkező információigénnyel. A teljesség igénye nélkül néhány kiemelt rendezvényünk: az új szakiskolai kerettanterv, a szakképzési törvénnyel kapcsolatos aktualitások, a szakképzési hozzájárulás elszámolása, 4. alkalommal került megrendezésre a Pályaválasztási Roodshow: a Munkaügyi Központ, képző intézmények, fenntartók és kamaránk együtt adnak tájékoztatást az általános iskolák pályaválasztási szülői értekezletein a beiskolázási lehetőségekről kiemelve szakmák előnyeit, a tanulók szakmai képzési lehetőségeit, arra épülő továbbtanulás esélyeit november 7-8-án Szolnokon került megrendezésre a megyei Pályaválasztási Kiállítás, ahol saját készítésű szóróanyaggal adtunk tájékoztatást a szakmatanulás és a hozzákapcsolódó Tanulószerződés előnyeiről. Pályaorientáció: A pályaorientációval kapcsolatos általános feladataik: Általános iskolába járó gyerekek és szüleik részére tájékoztató előadások, osztályfőnöki órák, szülői értekezletek tartása együttműködve a partnerekkel. A diákoknak a tanulmányaik befejezését követő elhelyezkedés, munkába állás lehetőségeinek megismertetése. Gyár- és üzemlátogatások megszervezése és lebonyolítása. Pályaválasztási és pályaorientációs rendezvények szervezése, lebonyolítása illetve ezeken való részvétel. A pályaorientációs rendezvényeken, SZKTV, OSZTV, a nemzetközi EuroSkills, WorldSkills versenyeken eredményesen szereplők bemutatása a médiumokban. Elsősorban a hiányszakmák népszerűsítése. A pályaorientációs tevékenység vállalásával humán szolgáltatást nyújtunk az érintetteknek, amellyel a hatékonyabb pályaválasztást segítjük elő, mely más intézmények tevékenységét, többek között az iskolai nevelőmunkát is erősíti. A partnerekkel való szoros együttműködés a hatékony rendszer kialakításának elengedhetetlen feltétele.

8 8 A kamara gazdaságfejlesztési tevékenysége A megye gazdaságfejlesztésében betölteni kívánt szerepünket alapvetően meghatározta és törekvéseinket visszaigazolta az a körülmény, hogy az Európai Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége a kamarai hálózattal szoros együttműködésben 2012 elején elkészítette Kamarai Manifesztum dokumentumát. Ebben beazonosítja azt az öt területet (vállalkozásfejlesztés, energia, szakképzés, nemzetközisítés, innováció), melyben a kamarák kulcsszerepet töltenek be a KKV-k támogatása terén, további jelentős lendületet adva a gazdaság versenyképességének és növekedésének. Vállalkozásalapítás és vállalkozásfejlesztés támogatása Milyen lépéseket tettünk helyi szinten? A kamarai honlapon rendszeresen frissített ismereteket teszünk közzé Tudásbázis formájában, úgy, mint az egyéni és társas vállalkozás alapításának, működtetésének gyakorlati tudnivalóiról, a hitelintézeteknél és közvetítő szervezeteknél elérhető kedvezményes hitel- és garancialehetőségekről, kiemelt helyen szerepel a Széchenyi hitelprogram részletes konstrukciós leírásai, ügymenete, az EU 27 országában érvényes cégműködtetési szabályok alapítástól a megszűntetésig törvényi szabályozásokról, a oldal linkjével, amely az Enterprise Europe Network támogatásával jött létre, tag kereskedelmi bankjaink és takarékszövetkezetek finanszírozási ajánlataikról, hazai és nemzetközi üzleti ajánlatokról, országonként, üzleti partnerkeresés aktualizálásával, illetve partnerkeresési lehetőség rögzítésével, az aktuális üzleti rendezvények, üzletember találkozók aktuális információiról tavaszától bevezettük a heti, kétheti gyakoriságú megyei kamarai hírlevél kiküldését. Az alábbi fő témacsoportok szerepelnek rendszeresen: aktuális megyei és széles érdeklődésre számot tartó elsősorban saját, és társkamarai, illetve országos kamarai rendezvények, aktuális gazdaságfejlesztési támogatási lehetőségek, időszerű törvényi, rendeleti változásokra figyelemfelhívás, aktuális üzleti ajánlatok. A hírlevél jelenleg mindazon vállalkozások számára kiküldésre kerül elektronikus úton, amelyek lefolytatták a kötelező kamarai regisztrációt és megadták címüket. A kamara szerepe az energiahatékonyság ösztönzésében Milyen lépéseket tettünk helyi szinten? tájékoztató rendezvények az áramév ás a gázév kezdetén a kamarai energia beszerzési közösséghez való csatlakozás lehetőségeiről, konzultációval egybekötött előadások az aktuális KEOP- pályázatokról, kooperációban a Széchenyi Programirodával, vállalati energiahatékonysági javításokat lehetővé tevő eljárások, tanácsadások konzultációk szervezésével kooperációban társkamarával.

9 9 A vállalkozások nemzetközi szerepvállalása Milyen lépéseket tettünk helyi szinten? külgazdasági relációs programok társszervezése, üzletember találkozók szervezésében részvétel, kamarai és EEN üzleti partnerkereséséi szolgáltatások népszerűsítése. Innovációt ösztönző kamarai szolgáltatások Milyen lépéseket tettünk helyi szinten? innovációs klub társszervezése, rendszeres tájékoztató az EEN technológiatranszfer szolgáltatásairól. Rendezvényeink A kamaránk által kezdeményezett és szervezett rendezvényeink alapvetően a korábban kialakított gyakorlatunknak megfelelően négy fő csoportba sorolhatók. A lebonyolított programokkal igyekeztünk, lehetőség szerint minél több kistérségbe eljutni, de óhatatlan, hogy legtöbb programunk helyszíne Szolnok és Jászberény voltak. Tájékoztatók, konzultációk a vállalkozásokat érintő törvényi, szabályozási változásokról (legfontosabb rendezvényeink: konzultáció az új munka törvénykönyvéről több alkalommal, az új közbeszerzési törvény fontosabb végrehajtási rendeleteinek értelmezése, cafeteriába illeszthető élet, baleset, és egészségbiztosítások, cég, gazdasági, csőd, és felszámolási eljárásról szóló törvény változásai, szakhatósági ellenőrzések gyakorlata, több kistérségben, környezetvédelmi termékdíj változásai, elektronikus útdíj bevezetése, online pénztárgép bevezetése.) Vállalkozások hazai és nemzetközi értékesítési célpiacainak bővítése Ebbe a rendezvénycsoportba tartózóan ismertetők hangzottak el a kamara saját és az EEN-en keresztüli hazai és külföldi üzleti partnerkeresési szolgáltatásairól, beszállítói programokról, valamint klaszteralapítással összefüggő elképzelésekről (legfontosabb rendezvényeink: szeminárium a kereskedelemfejlesztési pályázatról, kamarai hálózat Üzlet a hálón partnerkereső rendszerének bemutatása több helyszínen, EEN üzleti partnerkereső adatbázis ismertetése, bekerülés lehetőségei, több helyszínen, külgazdasági szakdiplomata roadshow a Nemzeti külgazdasági Hivatallal közösen (szlovák, cseh, lengyel reláció), hatékony online piactér, internetes kereskedelem kialakítása, beszállítói partnerkereső, üzletfejlesztési tanácsadó fórum. Vállalatvezetési ismeretek bővítése, workshopok, tréningek Másfél éve indítottuk meg, az azóta már rendszeres klubfoglalkozássá vált Sikeres Női vezetők klubját. A korábbi képzési témák közül ismételten feldolgozásra kerültek a menedzsment tevékenység hatékonyabbá tételét segíteni szándékozó képzéseink (legfontosabb rendezvényeink: tudatos tárgyalás, sikeres üzletkötés tréning, érzelem és döntés alapozó tréning, értékrend és a siker kritériumai a vezetésben, hatékony időgazdálkodás vezetőknek és beosztottaknak, konfliktussalstresszben kezelése). Innovációs vállalati folyamatok társadalmasítása Kamarai rendezvényeken, hírlevélben rendszeresen tájékoztatást adtunk a hálózat térítésmentesen igénybe vehető technológiatranszfer adatbázisáról, a bekerülés módjáról és a partnerkeresésről.

10 10 A kamara szolgáltatásai a regisztrált vállalkozások számára A 2012 január 1-től életbelépő új rendelkezések alapján a gazdálkodó szervezetek kötelesek lettek kamarai nyilvántartásba vételüket kezdeményezni, és a kamarai közfeladatok ellátásához évente 5.000,- Ft kamarai hozzájárulást fizetni (a hozzájárulás összege önkéntes kamarai tagok esetén levonható a tagdíjból), a Kamara pedig köteles részükre a törvényben meghatározott szolgáltatásokat térítésmentesen nyújtani. Ellentmondásosnak ítéljük meg, hogy a szintén közjogi kamaraként működő Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál kötelező, míg a Kereskedelmi és Iparkamaránál önkéntes a kamarai tagság január elején lehetővé tettük a vállalkozások számára a kamarai honlapról kinyomtatható adatlap elérését, melynek kitöltését szintén a honlapunkon elérhető kitöltési útmutató és tájékoztató segítette. Január végén lehetővé vált az adatlap elektronikus, online kitöltése is. Regisztrált vállalkozások száma december 31-i állapot szerint: papíralapon regisztrált: online regisztrált: összes regisztrált: gazdálkodó szervezet, gazdálkodó szervezet, gazdálkodó szervezet. Regisztrációra kötelezettek száma: A gazdasági kamarákról szóló törvény módosításával bevezetett kötelező regisztrációval előírták a kamarák számára a regisztrált vállalkozásoknak kötelezően nyújtandó, térítésmentes alapszolgáltatást, melyek a következők: tanácsadás, gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben, üzleti partnerkeresés, pályázatfigyelés. Ennek eleget téve a kereskedelmi és iparkamarák létrehozták az Hálón portált ( hogy a vállalkozások minél egyszerűbben és gyorsabban megtalálják üzletfeleiket. Az oldal elérhető a magyar mellett angol és német nyelven is. A kamarai regisztrációval rendelkező vállalkozások részére lehetőséget nyújt termékeinek, szolgáltatásainak megjelenítésére, és a mások által kínált ajánlatok megtekintésére. A portálon magyar és nemzetközi üzletember találkozók hírei, kínálatai is megjelennek. Amennyiben az ajánlatnál referencia szám van megadva, az info@uzletahalon.hu címen bővebb információt kérhetnek. Üzleti ajánlatok keresése Kulcsszó megadásával van lehetőség keresni az adatbázisban található regisztrált vállalkozások ajánlatai között, nemcsak magyar, hanem külföldi lehetőségek közül is válogathatunk. Pályázat- és rendezvényfigyelő Az ágazati besorolás megjelölésével tudunk értesítést kérni az aktuális pályázatokról, illetve kamarai rendezvényekről. A program t küld a lehetőségekről. Hírlevél feliratkozás A regisztrált vállalkozás részére üzleti ajánlat hírlevél áll rendelkezésre, ahol beállítható, hogy milyen típusú (keres-kínál) és ágazati besorolású (legfeljebb 3 adható meg), ajánlatokban érdekeltek.

11 11 Az Hálón oldalról elérhető a regisztrált- és az építőipari vállalkozások nyilvános adatbázisa is. Regisztrált vállalkozások Öt feltétel alapján lehet keresni az országos adatbázisban. Adószám, vállalkozás neve, megye, város, tevékenység. Ezt már nemcsak a vállalkozók, hanem a lakosság is mind nagyobb számban használja, amikor lakókörnyezetében valamilyen szolgáltatót, üzletet keres. ( Elérhető közvetlenül is a oldalról.) Építőipari vállalkozások Itt is több szempont alapján végezhetünk keresést; név, megye, település, tevékenységi kör, adószám, kivitelezői nyilvántartási szám, cégjegyzékszám, valamint hogy a vállalkozás aktív-e. (Közvetlenül: ) Konjunktúra felmérés A korábbi években bevett gyakorlatot folytatva az év áprilisában és októberében az MKIK Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézet által rendszeresen elvégzett, a vállalkozások üzleti kilátásait értékelő felmérésben való közreműködésre került sor. Kamarai kitüntetések, díjak, elismerések A korábbi évek hagyományait követve évben is a TOP 50 átadási ünnepségén, rendhagyó módon Jászberényben került sor az elnökség döntése alapján kamarai elismerések átadására. Az elnökség a évi gazdasági teljesítményük elismeréseként Év Vállalkozása díjban részesítette a szolnoki Tisza-Coop Zrt-t, a jászberényi Jász-Plasztik Autócentrum Kft-t, a túrkevei Kevefém Kft-t, valamint a szolnoki Munkácsi Lászlóné kézműves mesterfodrászt.

12 12 A Debreceni Akadémiai Bizottság a Hajdú-Bihar, a Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Jász-Nagykun- Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen évben is pályázatot hirdetett az innovatív technológiában és / vagy termékfejlesztésben kiemelkedő vállalkozások számára. Pályázni lehetett valamely technológiában, illetve termékfejlesztésben végrehajtott sikeres innováció leírásával és bemutatásával. A benyújtott pályázatok alapján a Debreceni Akadémiai Bizottság és az Észak-alföldi régió kereskedelmi és iparkamarái a Méteres paprikás vastagkolbász innovációja elismeréseként Innovációs Díjban részesítette a kunhegyesi Nagykun-Hús Kft-t. A kamara egyéb szolgáltatásai Vámügyintézés, okmányhitelesítés Az okmányhitelesítési szolgáltatások között a kamara a származási bizonyítványok kibocsátásával, a kereskedelmi számlák, nyilatkozatok hitelesítésével, az ATA Carnet kiadásával és a különféle nyomtatványok értékesítésével foglalkozik. Az ügyfelek kérésére a szállítmányozási kárügyek intézését és vámügyintézési tanácsokat is szolgáltat a kamara. Az ATA igazolvány olyan nemzetközi vámokmány, amely 1 éven keresztül lehetővé teszi az áruk vámmentesen történő ideiglenes behozatalát. Az exportőr költségeinek csökkentése mellett a vám és egyéb adók, illetékek megfizetése elkerülhető, egyben a vámeljárás leegyszerűsödik azáltal, hogy csak egyetlen okmányt szükséges bemutatnia a határokon az exportőröknek.

13 13 Széchenyi Hitelkártya Kombinált Mikrohitel A mikro- és kisvállalkozások működösét, átmeneti likviditási gondjait segíteni hivatott Széchenyi Hitelkártya konstrukció 2002 augusztusában indult 500 ezer és 1 millió forintos hitelkeret lehetőséggel. Az igényelhető hitelkeret legmagasabb összege évben 25 millió forint volt. A konstrukció további elemekkel bővült, a Széchenyi Forgóeszközhitellel (igényelhető összeg 25 millió Ft), a Széchenyi Beruházási Hitellel (igényelhető összeg 50 millió Ft), valamint az Agrár Széchenyi Kártyával (igényelhető összeg 25 millió Ft). A 238 Széchenyi Kártya befogadó hely közül kamaránk 21. a rangsorban a június 30-ig kiadott kártyával. Kamaránk, mint közvetítő vesz részt a évben bevezetésre került Kombinált Mikrohitel konstrukcióban, mely 10 % önerő mellet, 45 % legalább 1 millió és legfeljebb 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás és 45 % mikro hitelforráshoz jutási lehetőséget biztosít. Teljesítésigazolási Szakértői Szerv működése Az építőipari cégek regisztrációja és ellenőrzése mellett ez évben kapott új feladat a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv működése. A Szerv feladata az építmények tervezésével és kivitelezésével kapcsolatos egyes viták rendezése, az építésügyi lánctartozások, valamint a késedelmes fizetések megakadályozása. Békéltető Testület évben a Békéltető Testülethez 165 kérelem érkezett be, ami 12%-os csökkenést mutat a évihez (188) képest évről 10 elintézetlen ügy húzódott át évre, így az elintézendő ügyszám 175 volt. A befejezett ügyek száma 166, a feldolgozási mutató 95%, ami megegyezik a évivel. A évről áthúzódó ügyek száma: évben 166 lezárt ügyünk volt. A vállalkozások döntő része nem tesz alávetési nyilatkozatot, ennek következtében csak 6 esetben volt kötelezés, melyek jellemzően 1-2 vállalkozáshoz voltak köthetők. Aránya az összes ügyön belül 2011-hez hasonlóan 4%. Egyezséget 16 esetben hoztunk létre a felek között, amely az ügyek 10 %-a. 65 esetben ajánlással fejeződött be az eljárás, amely az ügyek 40 %-át teszi ki. Megszüntetésre 79 esetben (48 %) került sor, amelyekből 24 kérelem volt megalapozatlan, és 55 ügy került egyéb okból megszüntetésre. Az ügyek 52 %-ában zárult érdemi határozattal az eljárás. A kamara befektetés-ösztönzési tevékenysége A kamara fentiekben vázolt szakképzési és gazdaságfejlesztési tevékenységének nagy része közvetve, vagy közvetlenül hatással van a befektetés-ösztönzésre. Ennek jegyében szervezzük külgazdasági rendezvényeinket, jelentettük meg immár 17 alkalommal a TOP 50 kiadványt. A magyar és angol nyelven készült kiadványt ez évtől német nyelvvel kiegészítve 3 nyelven jelentetjük meg. Az átadása azon túl, hogy ünnepi esemény az érdekelt vállalkozások számára információbázisul is szolgál. Kialakult gyakorlattá vált, hogy befektetés ösztönzési céllal eljuttatjuk a velünk diplomáciai kapcsolatban lévő nagykövetségek többségéhez, illetve hazánk külföldi képviseleteihez. Az intézmények, hatóságok érdeklődő vállalkozások kézhez kapják. Megyei társas vállalkozások értékesítés árbevételének alakulása nemzetgazdasági áganként (2011.) A megye területén székhellyel rendelkező társas vállalkozások évben 2.043,4 milliárd Ft nettó árbevételt realizáltak, ami 1,9%-kal maradt el az előző évi értéktől.

14 14 A megyei árbevétel 44%-a belföldi értékesítésből származott, mely részarány 5%-kal nagyobb az előző évinél, azonban az értékesítés nagyobb része továbbra is külföldre irányul évben a belföldi értékesítés terén 10,6%-os növekedés volt tapasztalható, 903,3 milliárd Ft-ot tett ki a belföldi értékesítés az előző évi 816,4 milliárd Ft-tal szemben. Az exportértékesítés viszont 10%-kal 1.140,1 milliárd Ft-ra csökkent. Vállalkozási eredmények A megyében működő társas vállalkozások évi adózás előtti eredménye 94,1 milliárd Ft volt, 76%-kal, 40,6 milliárd Ft-tal több a évitől. Az adózás előtti eredmény növekedéséhez az üzemi (üzleti) eredmény 46,3 milliárd Ft-os emelkedése járult hozzá. A pénzügyi és a rendkívüli eredmény csökkent a évihez viszonyítva.

15 15 Foglalkoztatottak száma A megyében évben a társasági adóbevallást benyújtó vállalkozások 70%-a volt foglalkoztató. A munkaadó társaság együttesen főt alkalmazott. A foglalkoztatottak száma évben 814 fővel volt kevesebb a évinél. A csökkenésben jelentős szerepet játszott, hogy két vállalkozás más megyébe tette át székhelyét, melyek az előző évben 234 főt, illetve 160 főt foglalkoztattak. Egy társaság, mely az elmúlt évben 250 főt alkalmazott, megszüntette tevékenységét. Egy gazdálkodó felszámolás alá került, előző évi foglalkoztatottainak száma 171 fő volt. A foglalkoztatottak és a foglalkoztatók száma ágazatonként eltérő mértékben és irányban mozdult el az előző évihez képest. Ágazat megnevezése Foglalkoztatottak és foglalkoztatók számának ágazatonkénti alakulása Foglalkoztatottak száma Foglalkoztatók száma Átlaglétszám év év év év év év Változás Változás fő db fő Változás Mezőgazdaság ,7% ,8% 13,6 13,1 96,9% Bányászat ,8% ,9% 23,5 25,5 108,7% Feldolgozóipar ,3% ,0% 33,5 32,6 97,4% Villamosenergia-ipar ,9% ,5% 52,1 47,3 90,8% Építőipar ,7% ,9% 6,1 6,2 101,8% Kereskedelem ,3% ,0% 6,7 6,7 99,3% Vendéglátás ,0% ,3% 5,1 5,4 106,6% Szállítás, raktározás ,3% ,2% 8,8 9,5 107,4% Szolgáltatás ,3% ,9% 6,0 5,2 87,3% Összesen ,7% ,4% 10,7 10,3 96,4%

16 16 A megye legnagyobb TOP 50 vállalkozásainak megoszlása kistérségenként A megyében bevallást benyújtó gazdálkodó közül társaság a szolnoki kistérségben tevékenykedik. Ezt követően a jászberényi kistérségben van a legtöbb, társas vállalkozás. A legkevesebb, 519 gazdálkodó a kunszentmártoni kistérségben működik. A megye 50 legjelentősebb társas vállalkozásából 23 a jászberényi kistérségben végzi tevékenységét. 19 vállalkozás a szolnoki, 3 a karcagi, 2-2 a tiszafüredi illetve a törökszentmiklósi kistérségekben tevékenykedik. A kunszentmártoni kistérségből 1 kiemelt adózó került be az ötven legnagyobb vállalkozás közé évben a TOP 50 körben lévő vállalkozások összesen 1.531,3 milliárd Ft nettó árbevételt realizáltak, és a megye nettó árbevételének háromnegyed részéhez járultak hozzá. A megyei nettó árbevétel 68%-át, milliárd Ft-ot a jászberényi kistérség társas vállalkozásai realizálták, melynek 91%-át, együttesen 1.260,8 milliárd Ft-ot a térség 23 kiemelt gazdálkodója érte el. A megye legtöbb vállalkozását felsorakoztató szolnoki kistérség gazdálkodóinak együttes értékesítése 386,8 milliárd Ft-ot tett ki, melynek több mint felét a kistérség 19 kiemelt vállalkozása teljesítette. A törökszentmiklósi kistérségben két vállalkozás szerepel az Ötvenek körében, ezek a kistérség értékesítésének 45%-át bonyolították.

17 17 A nettó árbevétel és a foglalkoztatottak számának kistérségenkénti alakulása évben Nettó árbevétel Foglalkoztatottak létszáma Kistérség megnevezése TOP 50 vállalkozás Jász-Nagykun- Szolnok megye Részarány (TOP 50 /megye) TOP 50 vállalkozás Jász-Nagykun- Szolnok megye Részarány (TOP 50 /megye) millió Ft fő Kunszentmártoni ,6% ,8% Mezőtúri Tiszafüredi ,8% ,2% Törökszentmiklósi ,1% ,3% Karcagi ,8% ,7% Jászberényi ,3% ,1% Szolnoki ,0% ,2% Összesen ,9% ,3% A társas vállalkozások által foglalkoztatott fő több mint egyharmadát a jászberényi kistérségben működő gazdálkodók, további egyharmadát a szolnoki kistérségben működő cégek foglalkoztatták. A kiemelt vállalkozások a megyei munkavállalók 34,3%-ának biztosítottak munkalehetőséget, az általuk foglalkoztatott dolgozó közül főt a jászberényi kistérség kiemelt cégei alkalmaztak évben. A kistérség dolgozóinak 59,1%-a a kiemelt cégeknél dolgozott. A megye 10 legnagyobb foglalkoztatójából hat itt végzi tevékenységét. A kistérség és egyben a megye legnagyobb foglalkoztatója az Electrolux Lehel Hűtőgépgyár Kft főnek biztosított munkalehetőséget. A jászberényi kistérség nagy foglalkoztatói közé tartozik a Jász-Plasztik Kft., ahol fő dolgozik, illetve a Samsung Electronics Magyar Zrt., ahol fő volt az éves átlagos létszám. A Rosenberger Magyarország Kft munkavállalót foglalkoztatott, a Co-op Star Kereskedelmi Zrt. átlagos állományi létszáma fő volt. A MÁV FKG Felépítmény karbantartó és Gépjavító Kft. ebben az évben közel 748 főre növelte munkavállalóinak számát. A szolnoki kistérség dolgozóinak több mint egynegyedét, főt a kistérség 19 kiemelt vállalkozása foglalkoztatta, melyek közül négy a 10 legnagyobb megyei foglalkoztató közé tartozik. A kistérség legnagyobb munkaadója a Coop Szolnok Kereskedelmi Zrt főnek biztosított munkalehetőséget. Megfontolásra javasolt következtetések 1. Megyénkben a munkaalapú társadalom építésének stratégiai meghatározása során okulni kell az eltelt több mint 6 évtized agrár- és iparpolitika hibáiból (vidéki ipartelepítés, az állami vagyon alaposan végig nem gondolt privatizációja). 2. Kiemelt prioritásként szükséges kezelni a nagykunságot (Karcag, Kunhegyes, Kisújszállás, Tiszafüred és a köréje csoportosuló településeket) a mezőgazdasági termelési és élelmiszeripari hagyományokra alapozva vertikálisan versenyképessé tenni, lényegében újraiparosítani. Az Uniós és hazai erőforrásokat döntően e területre irányítani.

18 18 3. A hazai tulajdonban lévő KKV fejlődésére kreativitására minden kistérségben vannak követendő példák. A dinamizmust jelzi, hogy beszállítóból többen önálló exportőrré váltak. Az e területen rendelkezésre álló tapasztalatokat indokolt közzétenni. Jó példaként említhető meg a B-METÁL KFT Jászkiséren, a FERRO-FLEX KFT Jászberényben, a Bognár és Társa KFT Szolnokon, a Nagykun Hús KFT Kunhegyesen, Az EPOSZ KFT Kisújszálláson, az Ábrahám és Társa KFT Túrkevén, a Rédei Fém KFT Mezőtúron, az UNITRADE KFT Kunszentmártonban. 4. A termelését az elmúlt években dinamikusan bővítő mezőgazdasági gépgyártást (az ország mezőgazdasági gépgyártásának fele JNSZ megyében) továbbfejleszteni az agráriummal összhangban. A magyar tulajdonra alapozott erő és munkagépgyártást célul kitűzni. 5. Az agrárium humánerőforrás szükségletét az EU-ban tag versenytársak (Dánia, Hollandia) színvonalára emelni a családi gazdaságok szintjén. A megvalósítás érdekében megfontolandó a korábban indokolatlanul bezárt Mezőtúri Főiskola újraindítása a növénytermesztő, az állattenyésztő, a kertész, a gépész, a növényvédő és tájgazdálkodási szakokkal. Az iskolarendszerű képzés mellett lehetővé válna a gyakorló gazdák rendszeres továbbképzése a gyorsan váltózó új ismeretanyag elfogadtatása. A nagyobb ütemű előrehaladásnak ez a legköltséghatékonyabb eszköze. Dr. Sziráki András elnök

A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara évi szakmai tevékenysége

A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara évi szakmai tevékenysége A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2010. évi szakmai tevékenysége Tordai Péter elnök 2011.05.27. I. A kamarák 2010. évi működésének fő befolyásoló tényezői voltak: Tovább csökkent a kamarai taglétszám

Részletesebben

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Vállalkozói pályázati lehetőségek Zalaszentgrót, 2015. május 21. Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 1995. január 9-én

Részletesebben

SZÉCHENYI PROGRAMIRODA KÖFOP A CSONGRÁD MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZEREPE A MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSBEN

SZÉCHENYI PROGRAMIRODA KÖFOP A CSONGRÁD MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZEREPE A MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSBEN SZÉCHENYI PROGRAMIRODA KÖFOP-3.3.3-15-2016-00001 A CSONGRÁD MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZEREPE A MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSBEN A KAMARÁRÓL Gazdasági önkormányzat Köztestületi funkció - kamarai

Részletesebben

A szervezetekkel, vállalkozásokkal való együttműködés szerepe a munkaerőpiac igényeinek felmérésében december 14.

A szervezetekkel, vállalkozásokkal való együttműködés szerepe a munkaerőpiac igényeinek felmérésében december 14. A szervezetekkel, vállalkozásokkal való együttműködés szerepe a munkaerőpiac igényeinek felmérésében 2016. december 14. A kamarai feladatokról általában Okmányhitelesítés Szakképzési tevékenység Üzleti

Részletesebben

A gazdasági válság hatására a megye gazdasági szereplőinek működési feltételei érezhetően nem javultak, sok helyen romlottak, bár vannak javuló

A gazdasági válság hatására a megye gazdasági szereplőinek működési feltételei érezhetően nem javultak, sok helyen romlottak, bár vannak javuló A gazdasági válság hatására a megye gazdasági szereplőinek működési feltételei érezhetően nem javultak, sok helyen romlottak, bár vannak javuló tendenciát jelző mutatók is Beruházások teljesítményértéke

Részletesebben

Kamarai szolgáltatások és programok a vállalkozások fejlődéséért. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.

Kamarai szolgáltatások és programok a vállalkozások fejlődéséért. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1. Kamarai szolgáltatások és programok a vállalkozások fejlődéséért Működés: 1994. évi XVI. Gk. tv. 1999. évi CXXI. tv. 2011. évi CLVI. tv. Gazdasági önkormányzat Feladatok, tevékenységek: Érdekérvényesítés

Részletesebben

A kamarai hálózat szerepe a KKV-k sikeres forráslehívásának támogatásában a 2014-2020- as programozási időszakban

A kamarai hálózat szerepe a KKV-k sikeres forráslehívásának támogatásában a 2014-2020- as programozási időszakban A kamarai hálózat szerepe a KKV-k sikeres forráslehívásának támogatásában a 2014-2020- as programozási időszakban Dr. Tráserné Oláh Zsuzsanna CSMKIK titkár Kamara szerepe köztestületi funkció, kamarai

Részletesebben

TOP 10 JÁSZSÁG Az idén már negyedik alkalommal tesszük közzé a Jászság gazdaságának legjellemzőbb

TOP 10 JÁSZSÁG Az idén már negyedik alkalommal tesszük közzé a Jászság gazdaságának legjellemzőbb 152 Gazdaság Kármán Antal 2010 Az idén már negyedik alkalommal tesszük közzé a Jászság gazdaságának legjellemzőbb adatait. A táblázatokban szereplő adatok elemzése és a megyei adatokkal történő összevetése:

Részletesebben

188 Gazdaság TOP 10 JÁSZSÁG Kármán Antal

188 Gazdaság TOP 10 JÁSZSÁG Kármán Antal 188 Gazdaság Kármán Antal TOP 10 JÁSZSÁG 2011 Az idén már ötödik alkalommal tesszük közzé a Jászság gazdaságának legjellemzőbb adatait. A táblázatokban szereplő adatok elemzése és a megyei adatokkal történő

Részletesebben

SZOLGÁLTATÁSI JEGYZÉK JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

SZOLGÁLTATÁSI JEGYZÉK JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZOLGÁLTATÁSI JEGYZÉK JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 2017 Szolgáltatási jegyzék: Azon szolgáltatások listája, melyet kamaránk részben térítésmentesen vagy díjfizetés ellenében nyújt

Részletesebben

A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2011. évi szakmai tevékenysége

A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2011. évi szakmai tevékenysége A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2011. évi szakmai tevékenysége Tordai Péter elnök 2012.05.31. I. A kamarák 2011. évi működésének fő befolyásoló tényezői voltak: A megye gazdasági szereplőinek

Részletesebben

Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései. Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26.

Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései. Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26. Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26. Innovációs tevékenység célja Magasabb hozzáadott érték Versenyelőny Piacbővítés CSOMIÉP Kft. Legrand Zrt.

Részletesebben

Kik vagyunk? A Körics Euroconsulting 2003 óta meghatározó szereplője a hazai fejlesztési és üzleti tanácsadói piacnak.

Kik vagyunk? A Körics Euroconsulting 2003 óta meghatározó szereplője a hazai fejlesztési és üzleti tanácsadói piacnak. Horizon 2020 Kik vagyunk? A Körics Euroconsulting 2003 óta meghatározó szereplője a hazai fejlesztési és üzleti tanácsadói piacnak. Munkatársainkkal a kis- és középvállalkozások, önkormányzatok, érdekképviseleti

Részletesebben

Inno-CropFood IPA HUHR/1001/2.1.3/0001. 2013. január 17-18. Harkány, Magyarország

Inno-CropFood IPA HUHR/1001/2.1.3/0001. 2013. január 17-18. Harkány, Magyarország A hálózat alapú együttműködések kulcstényezői a KFI tevékenység hatékonyságának javítása érdekében 1. Identified driving factors of enhancing the effectiveness of network-based cooperations Inno-CropFood

Részletesebben

Work-based Learning in CVET Munkaalapú tanulás a felnőttképzésben. A szak- és felnőttképzés jövőképe Magyarországon

Work-based Learning in CVET Munkaalapú tanulás a felnőttképzésben. A szak- és felnőttképzés jövőképe Magyarországon Work-based Learning in CVET Munkaalapú tanulás a felnőttképzésben. A szak- és felnőttképzés jövőképe Magyarországon Békéscsaba, 2017. október 19. Bruckner László Nemzetgazdasági Minisztérium, Szakképzésért

Részletesebben

MKIK szerepe a szakképzésben

MKIK szerepe a szakképzésben MKIK szerepe a szakképzésben Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, 2009. június 26. Kamarai feladatok, elért eredmények Tanulószerződés intézménye Vizsgaelnöki és tagi delegálás

Részletesebben

A kamarák szerepe a szakképzett munkaerő biztosításában

A kamarák szerepe a szakképzett munkaerő biztosításában A kamarák szerepe a szakképzett munkaerő biztosításában Gazdasági kamarák Köztestületi formában működő érdekképviseletek Országos feladat- és hatáskörrel rendelkeznek Létrehozásukat törvény szabályozza

Részletesebben

JNSZ TISZK PROGRAM - Szolnoki Gazdasági Napok

JNSZ TISZK PROGRAM - Szolnoki Gazdasági Napok JNSZ TISZK PROGRAM - Szolnoki Gazdasági Napok 2009. 09. 10. (csütörtök) Az oktatás és a gazdaság kapcsolata avagy Mit tehet a szakképzés a gazdaság fellendítése érdekében A versenyszféra és a szakképzés

Részletesebben

A gazdasági kamarák közjogi szakképzési feladatainak megváltozása 2012.01-01-jétől. Mészárosné Szabó Anna 2011.11.22. és 23.

A gazdasági kamarák közjogi szakképzési feladatainak megváltozása 2012.01-01-jétől. Mészárosné Szabó Anna 2011.11.22. és 23. A gazdasági kamarák közjogi szakképzési feladatainak megváltozása 2012.01-01-jétől Mészárosné Szabó Anna 2011.11.22. és 23. Gazdasági kamarák megnövekvő szakképzési feladatainak indokoltsága Kormány Szakképzési

Részletesebben

A szakképzési rendszer átalakítása, a duális szakképzés kiterjesztése. Dr. Odrobina László főosztályvezető Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály

A szakképzési rendszer átalakítása, a duális szakképzés kiterjesztése. Dr. Odrobina László főosztályvezető Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály A szakképzési rendszer átalakítása, a duális szakképzés kiterjesztése Dr. Odrobina László főosztályvezető Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály Törvények: Jogszabályi háttér átalakítása 2011. évi CLXXXVII.

Részletesebben

Tisztelt Olvasó! Úgy gondoljuk, hogy egyike lenni a megye 50 legmeghatározóbb vállalkozásának érdem és megtiszteltetés.

Tisztelt Olvasó! Úgy gondoljuk, hogy egyike lenni a megye 50 legmeghatározóbb vállalkozásának érdem és megtiszteltetés. Tisztelt Olvasó! 2011. évben 16. alkalommal jelenik meg a Jász-Nagykun-Szolnok megye gazdaságát bemutató TOP 50 kiadvány, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága és a Jász-Nagykun-Szolnok

Részletesebben

HAJDÚ-BIHAR MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZOLGÁLTATÁSAI

HAJDÚ-BIHAR MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZOLGÁLTATÁSAI Kamarai intézményi szolgáltatások 1. Helyi kamarai szervezet működtetése tagdíj ellenében térítésmentes Dr. Kissné Dr. 2. Szakmai kollégium működtetése tagdíj ellenében térítésmentes Dr. Kissné Dr., 3.

Részletesebben

Kármán Antal TOP 10 JÁSZSÁG 2008

Kármán Antal TOP 10 JÁSZSÁG 2008 130 Gazdaság Kármán Antal TOP 10 JÁSZSÁG 2008 A 2008-as számban megjelölt célokat és szándékokat követve idén is közzétesszük a Jászság gazdaságát reprezentáló táblázatokat. Megjegyzések a táblázatokhoz

Részletesebben

Cséfalvay Ágnes. Pécs-Baranyai Kereskedelmi és

Cséfalvay Ágnes. Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Szakképzés és gazdaság Cséfalvay Ágnes Szakképzési é osztályvezető ő Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Az egyfőre jutó GDP az országos átlag %-ában Budapest: 230 % A reálgazdaság így a versenyképesség

Részletesebben

2012. évi költségvetés I-XII. havi teljesítése. MEGNEVEZÉS évi terv Területi kamarák befizetései ,51%

2012. évi költségvetés I-XII. havi teljesítése. MEGNEVEZÉS évi terv Területi kamarák befizetései ,51% Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2012. évi költségvetés I-XII. havi teljesítése 1. MEGNEVEZÉS 2012. évi terv /adatok ezer forintban/ Székház vásárlásra elkülönített pénzeszköz (XII.31) 722 000 722 000

Részletesebben

Tájékoztató a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaságfejlesztési tevékenységéről

Tájékoztató a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaságfejlesztési tevékenységéről Tájékoztató a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaságfejlesztési tevékenységéről A gazdasági válság hatása a megye teljesítményére Az építőipar és a textilipar gyengülése folytatódott

Részletesebben

Kamarai szerepvállalás a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok munkájában

Kamarai szerepvállalás a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok munkájában Kamarai szerepvállalás a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok munkájában 2009. szeptember 10. A kamara szakképzési közjogi feladatai Tanulószerződések kötése, nyilvántartása (44 ezer országosan)

Részletesebben

Bihall Tamás oktatási és képzési alelnök

Bihall Tamás oktatási és képzési alelnök Bihall Tamás oktatási és képzési alelnök A gazdaságának jövőbeni helyzete nagymértékben függ a megfelelő szakember-utánpótlás biztosításától, ezért kulcsfontosságú feladat a gazdaság igényeihez igazodó,

Részletesebben

A külpiacra lépéshez igénybe vehető pályázatok, hitelek, garanciák, egyéb finanszírozási lehetőségek

A külpiacra lépéshez igénybe vehető pályázatok, hitelek, garanciák, egyéb finanszírozási lehetőségek A külpiacra lépéshez igénybe vehető pályázatok, hitelek, garanciák, egyéb finanszírozási lehetőségek Szivi Orsolya 2009. április 20. Budapest Az előadás felépítése Fejlesztési programok, pályázati lehetőségek

Részletesebben

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) tervezése, Jász-Nagykun-Szolnok megyei kilátások a 2014-2020 közötti időszakban

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) tervezése, Jász-Nagykun-Szolnok megyei kilátások a 2014-2020 közötti időszakban A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) tervezése, Jász-Nagykun-Szolnok megyei kilátások a 2014-2020 közötti időszakban Szolnok, Városháza, 2013. november 20. Széchenyi Programiroda Őszi

Részletesebben

North Hungarian Automotive Cluster

North Hungarian Automotive Cluster North Hungarian Automotive Cluster Alapítók Miskolci Egyetem Innovációmenedzsment Kooperációs Kutatási Központ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Pannon Autóipari Klaszter 2 Az ImKKK

Részletesebben

Új kihívások az uniós források felhasználásában

Új kihívások az uniós források felhasználásában Új kihívások az uniós források felhasználásában Tematika Háttér és alapfogalmak OP forráselosztás VEKOP, GINOP Pénzügyi eszközök Támogatás intenzitás Pályázatok Háttér és alapfogalmak Főbb dokumentumok:

Részletesebben

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER A Széchenyi István Egyetem szerepe a járműiparhoz kapcsolódó oktatásban, valamint kutatás és fejlesztésben PROF. DR. FÖLDESI PÉTER MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 2014. JANUÁR 31. Nemzetközi kitekintés Globalizáció

Részletesebben

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatóság tevékenységének bemutatása 2017.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatóság tevékenységének bemutatása 2017. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatóság tevékenységének bemutatása 2017. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamaráról 2012. évi CXXVI. Törvény -> 2013. március 28-án megalakult a Magyar Agrár-,

Részletesebben

A fejlesztéspolitika visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatásai

A fejlesztéspolitika visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatásai A fejlesztéspolitika visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatásai A MAG Zrt. által kínál lehetőségek Dr. Novák Csaba ügyvezető igazgató, MAG Zrt. A Nemzeti Fejlesztési Terv gazdaságfejlesztési eredményei

Részletesebben

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE 50 LEGJELENTŐSEBB CÉGE

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE 50 LEGJELENTŐSEBB CÉGE JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE 50 LEGJELENTŐSEBB CÉGE Tisztelt Olvasó! 2016-ban 21. alkalommal jelenik meg a Jász-Nagykun-Szolnok megye gazdaságát bemutató TOP 50 kiadvány, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és

Részletesebben

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 Hátrányos helyzetű fiatalok munkaerő-piaci integrációjában szerzett svájci és magyar tapasztalatok felhasználása egy közös módszertan kidolgozásához c. projekt bemutatása

Részletesebben

A szakképzés-szervezési társaságok működésének tapasztalatai

A szakképzés-szervezési társaságok működésének tapasztalatai A szakképzés-szervezési társaságok működésének tapasztalatai TISZK-ek Hogyan? TOVÁBB! Szolnok, 2009. november 2-3. Bemutatkozás Név: 1000 Mester Szakképzés-szervezési Nonprofit Kiemelkedően Közhasznú

Részletesebben

PARTNERSÉGI RENDEZVÉNY ÁPRILIS 10.

PARTNERSÉGI RENDEZVÉNY ÁPRILIS 10. PARTNERSÉGI RENDEZVÉNY 2017. ÁPRILIS 10. MI A PAKTUM? A helyi gazdaság és foglalkoztatás fejlesztésében érdekelt szervezetek partnerségi alapú együttműködése a térség munkaerő-piaci helyzetének javítása

Részletesebben

A SZAKKÉPZÉS RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSA JANOVICS LÁSZLÓ

A SZAKKÉPZÉS RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSA JANOVICS LÁSZLÓ A SZAKKÉPZÉS RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSA JANOVICS LÁSZLÓ A SZAKKÉPZÉS REFORMJA 2010 után egy átfogó köznevelési és szakképzési reform indul el: 3 éves szakképzés közismeret helyett szakmai képzés duális szakképzés

Részletesebben

Nemzetközi együttmőködések a a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával a sikeres vállalkozásokért

Nemzetközi együttmőködések a a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával a sikeres vállalkozásokért Nemzetközi együttmőködések a a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával a sikeres vállalkozásokért PLACE PARNER S LOGO HERE European Commission Enterprise and Industry Enterprise Europe Network

Részletesebben

Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001

Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 A Széchenyi Programiroda tevékenysége, vállalkozásfejlesztés A Széchenyi Programiroda feladatai Az Új Széchenyi Terv célkitűzése: hatékony pályázati rendszer működtetése a kis- és középvállalkozások versenyképességének

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok megye 50 legjelentősebb cége 2O1O

Jász-Nagykun-Szolnok megye 50 legjelentősebb cége 2O1O 50 legjelentősebb cége 1 Tisztelt Olvasó! tökéletes koreográfia 2010. évben 15. alkalommal jelenik meg a gazdaságát bemutató TOP 50 kiadvány, az APEH Észak-alföldi Regionális Főigazgatósága és a Jász-Nagykun-Szolnok

Részletesebben

Tisztelt Olvasó! Úgy gondoljuk, hogy egyike lenni a megye 50 legmeghatározóbb vállalkozásának érdem és megtiszteltetés.

Tisztelt Olvasó! Úgy gondoljuk, hogy egyike lenni a megye 50 legmeghatározóbb vállalkozásának érdem és megtiszteltetés. 1 2 Tisztelt Olvasó! 2013. évben 18. alkalommal jelenik meg a Jász-Nagykun-Szolnok megye gazdaságát bemutató TOP 50 kiadvány, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága és

Részletesebben

A pályaorientáció és a pályatanácsadás a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának gyakorlatában Szeged, 2014. március 14.

A pályaorientáció és a pályatanácsadás a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának gyakorlatában Szeged, 2014. március 14. A pályaorientáció és a pályatanácsadás a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának gyakorlatában Szeged, 2014. március 14. Előadó: Nyemcsok Lászlóné, tanácsadó Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai

Részletesebben

Szakképzési szakértők szakképzési változásokra való felkészítése. A duális képzés. Helyszín dátum. Nemzeti Munkaügyi Hivatal

Szakképzési szakértők szakképzési változásokra való felkészítése. A duális képzés. Helyszín dátum. Nemzeti Munkaügyi Hivatal Nemzeti Munkaügyi Hivatal Szakképzési szakértők szakképzési változásokra való felkészítése A duális képzés Nemzeti Fejlesztési Alap Képzési Alaprész 7/2012 támogatási szerződés Helyszín dátum A duális

Részletesebben

GAZDÁLKODÓ SZERVEZET ADATAI

GAZDÁLKODÓ SZERVEZET ADATAI TAGFELVÉTELI KÉRELEM A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Elnökségének Tisztelt Elnökség! A gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény 8. -a alapján ezúton kérem az általam képviselt gazdálkodó

Részletesebben

A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA TOLNA MEGYÉBEN

A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA TOLNA MEGYÉBEN A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA TOLNA MEGYÉBEN - 2015. 2015. június 20-án a Tolna Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának nyilvántartásában 8.817 álláskereső szerepelt, amely az előző hónaphoz

Részletesebben

SZAKKÉPZÉS, DUÁLIS KÉPZÉS MAGYARORSZÁGON

SZAKKÉPZÉS, DUÁLIS KÉPZÉS MAGYARORSZÁGON SZAKKÉPZÉS, DUÁLIS KÉPZÉS MAGYARORSZÁGON Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2016. szeptember 16. A Duális képzés bevezetése Magyarországon 2010-2016 Új szakképzési politika: Munka alapú

Részletesebben

Gyakorlati oktatás a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. üzleteiben

Gyakorlati oktatás a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. üzleteiben Gyakorlati oktatás a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. üzleteiben Budapest, 2011.05.10. Visszatekintés Folyamatos tanulóképzés Egyre növekvő tanulói létszám Kamarák Gyakorlati képzés szereplői Iskolák

Részletesebben

Minta. A pályázat azonosító száma:

Minta. A pályázat azonosító száma: Az NFA képzési alaprész decentralizált beruházási keretéből finanszírozandó, fejlesztésre irányuló beruházások támogatásához kiírásra kerülő pályázathoz Pályázó azonosítója: OM: FI: Adószám: PÁLYÁZATI

Részletesebben

VAS MEGYEI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM évi munkaterve

VAS MEGYEI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM évi munkaterve VAS MEGYEI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM 2017. évi munkaterve A munkaterv azokat a legfontosabb feladatokat tartalmazza, mely a Vas megyei Foglalkoztatási Paktum részeként megvalósul 2017-ben. A paktum menedzsment

Részletesebben

Határon átnyúló foglalkoztatási együttműködések Győr-Moson-Sopron megyében

Határon átnyúló foglalkoztatási együttműködések Győr-Moson-Sopron megyében Határon átnyúló foglalkoztatási együttműködések Győr-Moson-Sopron megyében A munkaerőpiac jellemzői 2010. IV. negyedév Megnevezés Országos Gy-M-S megye Foglalkoztatottak száma (fő)* Vas megye Zala megye

Részletesebben

Munkaügyi Központja. A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében április április

Munkaügyi Központja. A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében április április 1 Munkaügyi Központja A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA TOLNA MEGYÉBEN - 2014. ÁPRILIS Tovább csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma. 2014. április 20-án a Tolna Megyei Kormányhivatal Munkaügyi

Részletesebben

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA TERÜLETI TÁRSADALMI, GAZDASÁGI SZEREPÉNEK FEJLESZTÉSE: OKTATÁS GYAKORLAT INNOVÁCIÓ (TÁMOP F-13/ ) WORKSHOP

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA TERÜLETI TÁRSADALMI, GAZDASÁGI SZEREPÉNEK FEJLESZTÉSE: OKTATÁS GYAKORLAT INNOVÁCIÓ (TÁMOP F-13/ ) WORKSHOP A gyakorlati képzés iránti vállalati igények és elvárások a régióban AZ ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA TERÜLETI TÁRSADALMI, GAZDASÁGI SZEREPÉNEK FEJLESZTÉSE: OKTATÁS GYAKORLAT INNOVÁCIÓ (TÁMOP-4.1.1.F-13/1-2013-0009)

Részletesebben

Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan

Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan TÁMOP 4.2.1C-14/1/Konv-2015-0012 Völgyiné Nadabán Márta Miskolc MJV Önkormányzata, partner szintű

Részletesebben

SZAKMAI KÉPZÉSBEN ÉS MUNKAERŐPIACI ELHELYEZKEDÉSBEN SEGÍTŐ

SZAKMAI KÉPZÉSBEN ÉS MUNKAERŐPIACI ELHELYEZKEDÉSBEN SEGÍTŐ SZAKMAI KÉPZÉSBEN ÉS MUNKAERŐPIACI ELHELYEZKEDÉSBEN SEGÍTŐ TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY A ZALAI INNOVATÍV FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MEGVALÓSÍTÁSA KERETÉBEN TOP-5.1.1-15-ZA1-2016-00001 Készítette: Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési

Részletesebben

HAJDÚ-BIHAR MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZOLGÁLTATÁSAI

HAJDÚ-BIHAR MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZOLGÁLTATÁSAI Kamarai intézményi szolgáltatások 1. Helyi kamarai szervezet működtetése Tóth Edina 2. Szakmai kollégium működtetése Dr. Kiss Attila,, Nagyné Nagy Edit, Tóth Edina 3. Békéltető Testület működtetése Dr.

Részletesebben

2006 CÉL Összesen 66,0 64, ,3 57,0 58,7 Nők 58,4 57, ,1 51,8 53, ,3 43, ,6 33,3 34,8

2006 CÉL Összesen 66,0 64, ,3 57,0 58,7 Nők 58,4 57, ,1 51,8 53, ,3 43, ,6 33,3 34,8 A képzés, mint a foglalkoztathatóság növelésének eszköze Sumné Galambos Mária 2008. március 4. Foglalkoztatottak aránya, célok EU átlag Magyarország 2006 CÉL CÉL CÉL 2006 EU-15 EU-25 2010 2008 2010 Összesen

Részletesebben

Szakképzésről szóló törvényváltozások a gyakorlatban

Szakképzésről szóló törvényváltozások a gyakorlatban Szakképzésről szóló törvényváltozások a gyakorlatban dr. Klész Tibor osztályvezető, szakképzési jogi tanácsadó Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Oktatási és Képzési Igazgatóság Szakképzési Fórum, Szekszárd

Részletesebben

TOP 2 O 1 7 JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE 50 LEGJELENTŐSEBB CÉGE

TOP 2 O 1 7 JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE 50 LEGJELENTŐSEBB CÉGE TOP 2 O 1 7 JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE 50 LEGJELENTŐSEBB CÉGE Tisztelt Olvasó! 2017-ben 22. alkalommal jelenik meg a Jász-Nagykun-Szolnok megye gazdaságát bemutató TOP 50 kiadvány, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM GINOP források a vállalkozóvá válás támogatására Karsai Tamás helyettes államtitkár Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság GINOP 5 prioritás

Részletesebben

Tőlünk függ minden, csak akarjunk! Széchenyi István

Tőlünk függ minden, csak akarjunk! Széchenyi István Tőlünk függ minden, csak akarjunk! Széchenyi István Megújult pályázatkezelési folyamat a MAG Zrt-nél 1. Pályázatkezelési folyamat Társadalmi egyeztetés a kiírást megelőzően Egyszerűsített eljárásrendek

Részletesebben

máj dec jan. szept.

máj dec jan. szept. A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA TOLNA MEGYÉBEN 2018. JÚNIUS Nyilvántartott álláskeresők száma és aránya 2018. június 20-án a Tolna Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályának

Részletesebben

ELEKTRONIKUS MELLÉKLET

ELEKTRONIKUS MELLÉKLET ELEKTRONIKUS MELLÉKLET XXVI. ÉVFOLYAM 2010 VOCATIONAL TRAINING REVIEW RUNDSCHAU DER BERUFSBILDUNG Meiszter Judit: vizsgák után ábrák, táblázatok 1 Meiszter Judit Vizsgák után A 2008/2009-es tanévben, iskolarendszerű

Részletesebben

A 2014-2020-AS FEJLESZTÉSI CIKLUS

A 2014-2020-AS FEJLESZTÉSI CIKLUS A 2014-2020-AS FEJLESZTÉSI CIKLUS Dr. Bene Ildikó Szolnok, 2015.11.24. ÚMFT-ÚSZT projektek projektgazdák szerinti megoszlása JNSZ megyében 2007-2013 között JNSZ megye uniós támogatásai 2007-2013 ÖSSZESEN:

Részletesebben

Regionális Operatív Program (ROP)

Regionális Operatív Program (ROP) PRIMOM Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vállalkozásélénkítő Alapítvány Tanácsadó és Információs Hálózat Regionális Operatív Program (ROP) keretében megvalósuló Vállalati tanácsadási szolgáltatás támogatási

Részletesebben

Pályaorientáció vagy pályaválasztás? Pályaorientáció fogalma:

Pályaorientáció vagy pályaválasztás? Pályaorientáció fogalma: A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tevékenysége Előadó: Nagy Zsanett RFKB programkoordinátor 2012. 06. 22. Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2009 1 Pályaorientáció vagy pályaválasztás?

Részletesebben

Enterprise Europe Network. Best Practice Meeting Nyíregyháza, 2013.06.27.

Enterprise Europe Network. Best Practice Meeting Nyíregyháza, 2013.06.27. Enterprise Europe Network Best Practice Meeting Nyíregyháza, 2013.06.27. Enterprise Europe Network Best Practice Meeting Nyíregyháza, 2013.06.27. 2 http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=fqjmbzhweoa

Részletesebben

INCZÉDY GYÖRGY KÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM ALAPÍTÓ OKIRATA

INCZÉDY GYÖRGY KÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM ALAPÍTÓ OKIRATA 51. sz. melléklet a 86/2011. (V.31..) számú határozathoz INCZÉDY GYÖRGY KÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM ALAPÍTÓ OKIRATA A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 9. (4) bekezdése, az

Részletesebben

Gyakorlati képzés tanulószerződéssel. 2015. augusztus 26.

Gyakorlati képzés tanulószerződéssel. 2015. augusztus 26. Gyakorlati képzés tanulószerződéssel 2015. augusztus 26. A gyakorlati képzés kerete tanulószerződés (és együttműködési megállapodás) Cél: munkafolyamatba ágyazott szakmatanulás valós körülmények között,

Részletesebben

Tájékoztató jelentés az élelmiszeripar fejlesztésére irányuló kormányzati intézkedésekről

Tájékoztató jelentés az élelmiszeripar fejlesztésére irányuló kormányzati intézkedésekről Tájékoztató jelentés az élelmiszeripar fejlesztésére irányuló kormányzati intézkedésekről dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár 2012. február 6. Élelmiszergazdaság

Részletesebben

Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum. Beszámoló a Paktum tevékenységéről 2012. április 18.

Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum. Beszámoló a Paktum tevékenységéről 2012. április 18. Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum Beszámoló a Paktum tevékenységéről 2012. április 18. A Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum bemutatása Paktum létrehozása: 2011. szeptember 22. Tagok száma

Részletesebben

QALL Végzettséget mindenkinek! A kamara támogató szerepe gazdasági szempontból

QALL Végzettséget mindenkinek! A kamara támogató szerepe gazdasági szempontból QALL Végzettséget mindenkinek! A kamara támogató szerepe gazdasági szempontból Piacsek László Zoltán szakképzési tanácsadó Iparkamara A kamara feladatai, szerepe a szakképzésben 1. Gyakorlati képzőhelyek

Részletesebben

S Z O R O S E G Y Ü T T M Ű K Ö D É S

S Z O R O S E G Y Ü T T M Ű K Ö D É S A KKV- K E X P O R T T Á M O G A T Á S Á N A K H A T É K O N Y E S Z K Ö Z E M A G U N K R Ó L - A L A P Í T Ó K S Z O R O S E G Y Ü T T M Ű K Ö D É S ÚJ INTEGRÁLT INTÉZMÉNYI STRUKTÚRA KÜLÜGY KÜLGAZDASÁG

Részletesebben

2018. Szeptember 19. JAVASLATOK A TUDÁS ALAPÚ, INNOVATÍV GAZDASÁG SZAKKÉPZÉSÉNEK STRATÉGIÁJÁHOZ

2018. Szeptember 19. JAVASLATOK A TUDÁS ALAPÚ, INNOVATÍV GAZDASÁG SZAKKÉPZÉSÉNEK STRATÉGIÁJÁHOZ 2018. Szeptember 19. JAVASLATOK A TUDÁS ALAPÚ, INNOVATÍV GAZDASÁG SZAKKÉPZÉSÉNEK STRATÉGIÁJÁHOZ A meglévő rendszer toldozása nem alkalmas az új kihívások kezelésére Komplex megoldási javaslatunk alapja

Részletesebben

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 Hátrányos helyzetű fiatalok munkaerő-piaci integrációjában szerzett svájci és magyar tapasztalatok felhasználása egy közös módszertan kidolgozásához c. projekt bemutatása

Részletesebben

A hazai KKV-k helyzete, a várható folyamatok

A hazai KKV-k helyzete, a várható folyamatok A hazai KKV-k helyzete, a várható folyamatok MAFABE KONFERENCIA Dr. Molnár Sándor főosztályvezető Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Ipari Főosztály Telefon: (+36-1) 472-8549, E-mail: molnar.sandor@gkm.gov.hu

Részletesebben

PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK. Unio Tender Europa Kft.

PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK. Unio Tender Europa Kft. PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Unio Tender Europa Kft. Miről lesz szó? I. Általános szabályok az ÚSZT vállalkozásfejlesztési pályázataira vonatkozóan II. III. IV. Célok, tények az ÚSZT-ről Jelenleg nyitva álló

Részletesebben

TOP JN FOGLALKOZTATÁSI-GAZDASÁGI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK MEGVALÓSÍTÁSA JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYÉBEN

TOP JN FOGLALKOZTATÁSI-GAZDASÁGI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK MEGVALÓSÍTÁSA JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYÉBEN TOP-5.1.1-15-JN1-2016-00001 FOGLALKOZTATÁSI-GAZDASÁGI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK MEGVALÓSÍTÁSA JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYÉBEN A projekt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-5.1.1-15 Megyei szintű

Részletesebben

KAMARÁK SZEREPE A FOGLALKOZTATÁS NÖVEKEDÉSÉBEN

KAMARÁK SZEREPE A FOGLALKOZTATÁS NÖVEKEDÉSÉBEN KAMARÁK SZEREPE A FOGLALKOZTATÁS NÖVEKEDÉSÉBEN Bihall Tamás elnök Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Miskolc, 2010. október 21. 1 Foglalkoztatási ráta változása 2004-2008 % 8 7 6 5

Részletesebben

A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében 2016.április április. júni. júli. márc. aug. szept.

A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében 2016.április április. júni. júli. márc. aug. szept. A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA TOLNA MEGYÉBEN 2018. ÁPRILIS Nyilvántartott álláskeresők száma és aránya 2018. április 20-án a Tolna Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályának

Részletesebben

MIT TEHET A SZAKKÉPZÉS A GAZDASÁG FELLENDÍTÉSE ÉRDEKÉBEN?

MIT TEHET A SZAKKÉPZÉS A GAZDASÁG FELLENDÍTÉSE ÉRDEKÉBEN? AZ OKTATÁS ÉS A GAZDASÁG KAPCSOLATA avagy MIT TEHET A SZAKKÉPZÉS A GAZDASÁG FELLENDÍTÉSE ÉRDEKÉBEN? SZOLNOKI GAZDASÁGI NAPOK 2009. 09. 10. Szolnok A SZAKKÉPZÉS ÉS A GAZDASÁG KAPCSOLATA KÍNÁLAT KERESLET

Részletesebben

A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében szeptember szeptember. aug. nov.

A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében szeptember szeptember. aug. nov. A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA TOLNA MEGYÉBEN 2018. SZEPTEMBER Nyilvántartott álláskeresők száma és aránya 2018. szeptember 20-án a Tolna Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási

Részletesebben

Új lehetőségek a GOP-ban Magyarországon és külföldön

Új lehetőségek a GOP-ban Magyarországon és külföldön Új lehetőségek a GOP-ban Magyarországon és külföldön 2 Tartalomjegyzék 1) Forrásbevonás stratégia megvalósításához 2) Piaci megjelenés támogatása (GOP 3.3.3) 3) Komplex technológiai fejlesztés és foglalkoztatás

Részletesebben

A Széchenyi Programiroda tevékenységei. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001

A Széchenyi Programiroda tevékenységei. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 A Széchenyi Programiroda tevékenységei Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 EU-s forrásfelhasználás növelése Aktuális pályázati kiírások megismertetése, pályázók körének

Részletesebben

2012. május 14. Pális Ferenc szakképzési vezető

2012. május 14. Pális Ferenc szakképzési vezető A gyakorlati képzés rendje Egyértelmű a szabályozás, hogy mikor nem kerülhet sor a tanuló gyakorlati képzésére: Heti pihenő napokon, és munkaszüneti napokon. Őszi, téli, tavaszi szünet időtartama alatt.

Részletesebben

A magyar turizmus trendjeiről, a helyettes államtitkárság munkájáról

A magyar turizmus trendjeiről, a helyettes államtitkárság munkájáról A magyar turizmus trendjeiről, a helyettes államtitkárság munkájáról A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének közgyűlése, 2013. december 3. Dr. Horváth Viktória turizmusért felelős helyettes

Részletesebben

MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő-piaci adatok

MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő-piaci adatok MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő-piaci adatok Regisztrált álláskeresők száma Győr-Moson-Sopron megyében 2010 2014 20 000 18 000 16 000 14 000 12 000 10 000 8 000 6 000 4 000 2 000 - j a n. f e b r. m á r c.

Részletesebben

"Tüneti kezelésből tartós gyógymód avagy válságkezelésből növekedésösztönző gazdaságpolitika"

Tüneti kezelésből tartós gyógymód avagy válságkezelésből növekedésösztönző gazdaságpolitika "Tüneti kezelésből tartós gyógymód avagy válságkezelésből növekedésösztönző gazdaságpolitika" Varju László Államtitkár Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium VÁLSÁG PÉNZ PIAC MUNKAHELY Eszközeink

Részletesebben

A szakképzés és a munkaerőpiac összefüggései

A szakképzés és a munkaerőpiac összefüggései A szakképzés és a munkaerőpiac összefüggései Dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011. III.né. 15-24 évesek

Részletesebben

Pozitív és negatív tendenciák egymásra hatása figyelhető meg: Nógrád megye népessége 1300 fővel csökkent 2014-ben. A csökkenés mértéke18%-kal nagyobb

Pozitív és negatív tendenciák egymásra hatása figyelhető meg: Nógrád megye népessége 1300 fővel csökkent 2014-ben. A csökkenés mértéke18%-kal nagyobb Pozitív és negatív tendenciák egymásra hatása figyelhető meg: Nógrád megye népessége 1300 fővel csökkent 2014-ben. A csökkenés mértéke18%-kal nagyobb az egy évvel korábbinál Az alkalmazásban állók száma

Részletesebben

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Beruházási pályázati lehetőségek 2014-2020 Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály TÁMOGATÓ VÁLLALKOZÁSI KÖRNYEZET Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája A STRATÉGIA

Részletesebben

A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében 2016.május május. júli.

A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében 2016.május május. júli. A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA TOLNA MEGYÉBEN 2018. MÁJUS Nyilvántartott álláskeresők száma és aránya 2018. május 20-án a Tolna Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályának

Részletesebben

PÁLYAVÁLASZTÁSI KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR 2013. SZEGED

PÁLYAVÁLASZTÁSI KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR 2013. SZEGED PÁLYAVÁLASZTÁSI KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR 2013. SZEGED PÁLYAVÁLASZTÁSI NAPOK 2013. Hacsak lehet, játszik a gyermek. Mert végül a játék komolyodik munkává. Boldog ember, ki a munkájában megtalálja a valamikori

Részletesebben

Munkaügyi Központja. A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében február február. nov. dec jan.

Munkaügyi Központja. A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében február február. nov. dec jan. 1 Munkaügyi Központja A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA TOLNA MEGYÉBEN - 215. FEBRUÁR 215. február 2-án a Tolna Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának nyilvántartásában 1.49 álláskereső szerepelt,

Részletesebben

Tárgy: A Komárom-Esztergom megyei Kereskedelmi és Iparkamara tájékoztatója a vállalkozók kötelező regisztrálásának helyzetéről

Tárgy: A Komárom-Esztergom megyei Kereskedelmi és Iparkamara tájékoztatója a vállalkozók kötelező regisztrálásának helyzetéről Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Előterjesztés A Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés 2012. október 25-ei testületi ülésére Tárgy: A Komárom-Esztergom megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Részletesebben

Szakközépiskola. E-mail cím: titkarsag@keri-szolnok.sulinet.hu Honlap elérhetőség: www.keri-szolnok.sulinet.hu Tel.: (56) 800-130 Fax.

Szakközépiskola. E-mail cím: titkarsag@keri-szolnok.sulinet.hu Honlap elérhetőség: www.keri-szolnok.sulinet.hu Tel.: (56) 800-130 Fax. Szolnoki Szolgáltatási Szakközép- és Szakiskola OM azonosító: 201166 Kereskedelmi és Vendéglátóipari Tagintézmény Akkreditált ECL Nyelvvizsga-szervező Központ Azonosító: 036025 Tagintézmény-vezető: Dr.

Részletesebben

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE KIEMELT VÁLLALKOZÁSAI 2007. ÉVBEN, betűrendben

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE KIEMELT VÁLLALKOZÁSAI 2007. ÉVBEN, betűrendben Tisztelt Olvasó! A Jász-Nagykun-Szolnok megye gazdaságát bemutató kiadványt, amely az APEH Észak-alföldi Regionális Igazgatósága és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közös kiadványa,

Részletesebben

Vállalkozásfinanszírozási lehetőségek Győr- Moson-Sopron megyében

Vállalkozásfinanszírozási lehetőségek Győr- Moson-Sopron megyében Vállalkozásfinanszírozási lehetőségek Győr- Moson-Sopron megyében Ősze Gábor Termékfelelős, Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 2015. április 16. Tevékenységünk A Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési

Részletesebben