Hibrid technológia és mentési taktika

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hibrid technológia és mentési taktika"

Átírás

1 Hibrid technológia és mentési taktika

2 Mi a hibrid technológia? Az értelmező szótár szerint a hibrid a különböző eredetű dolgok keveréke A hibrid jármű olyan jármű amelyben a hagyományos belsőégésű motor mellett található egy elektromos motor is.

3 hibrid technológia

4

5 Hogyan működnek a hibrid autók? A hibrid jármű hajtóműve olyan, hogy kettő vagy több energiaforrás található, általában benzin és elektromos A benzin-elektromos hibrideknek 2 fő típusa létezik: Párhuzamos hibrid Soros hibrid

6 Hogyan működnek a hibrid autók? Mindkét típus benzin-elektromos technológiát használ, de eltérő módon Mindkettő rendelkezik kisméretű benzinmotorral Mindkét típus kevesebb szennyezőanyag kibocsájtással bír a hagyományos járművekhez képest Mindkét típus gyengébb benzinmotorral rendelkezik (60-90 le) a hagyományosokhoz képest

7 Hogyan működnek a hibrid autók? Mindkét típus ultrakönnyű anyagokkal építkezik mint a szénszál, alumínium Mindkét típus aerodinamikailag fejlett megoldásokat használ (légellenállási tényező csökkentése)

8 Hogyan működnek a hibrid autók? Mindkét típus regeneratív fékezési eljárást is használ, amely során a mozgási energiát alakítjuk elektromos energiává Alacsony sebességnél csupán elektromos meghajtást használnak A benzinmotor nagysebesség esetén mindig bekapcsol (autópályák)

9 Párhuzamos hibrid technológia A benzinmotor és az elektromos motor együtt dolgozik a jármű mozgatásáért

10 Soros hibrid technológia A benzinmotor közvetlenül hajtja az elektromos motort, ami hajtja a a járművet, vagy tölti az akkumulátor egységet

11 Más hibrid terminológia Teljes hibrid : Kizárólag elektromos motor mozgatja a járművet Lágy hibrid: Szükséges minimális mennyiségű benzin is a gépjármű mozgatásához Stop-Start hibrid: Kizárólag indításkor és lassításkor működik az elektromos motor

12 Feszültség szintek 12 Volt Minden jármű 36 Volts Saturn Vue 42 Volt néhány hagyományos hibrid (kezdeti) 72 Volt NEVs 144 Volt Az összes HONDA hibrid 300 Volt Elsőgenerációs Toyota hibrid 500 Volt Második generációs Toyota hibrid 650 Volt Toyota Highlander SUV, Lexus RX 400h and GS 450h hibrid

13 Feszültség szintek Tudja valaki, hogy az előző dián miért szerepeltek bizonyos feszültség szintek pirossal?

14 Toyota Prius NiMH

15 NiMH felépítése

16 NiMH felépítése

17 NiMH felépítése

18 Honda akkumulátor

19 Feszültség szintek 60 V már halálos is lehet 20 V is lehet halálos, amennyiben a bőr nedves, vagy vízben tartózkodik az érintett

20 2006 Ford Escape Hybrid Compact SUV

21 2006 Honda Accord Midsize Sedan

22 2006 Honda Civic Compact Sedan

23 2006 Honda Insight Compact Coupe

24 2006 Lexus RX 400h Midsize SUV

25 2006 Mercury Mariner Hybrid Compact SUV

26 2006 Toyota Camry Midsize Sedan

27 2006 Toyota Highlander Hybrid Midsize

28 2006 Toyota Prius Compact Sedan

29 2007 Nissan Altima 2.5

30 2007 Lexus GS 450h Hybrid Car

31 2007 Saturn Vue

32 2007 Toyota Sienna Hybrid Minivan

33 2007 Chevrolet Tahoe/Yukon Hybrid

34 2007 Honda Fit Hybrid

35 2007 Dodge Durango Hybrid

36 2007 Hyundai Accent Hybrid

37 2007 Chevrolet Malibu Hybrid

38 GM Hibrid

39 A hibrid jármű azonosítása A legegyszerűbb és leggyorsabb mód a hibrid embléma keresése

40 A hibrid jármű azonosítása A fordulatszám mérő helyén teljesítmény mérő található (KW) Narancs és/vagy kék színű kábelek láthatóak Hibrid jelzés a motoron Külső energiaforrás csatlakoztatására alkalmas csatlakozók

41 A hibrid jármű azonosítása

42 A hibrid jármű azonosítása

43 A hibrid jármű azonosítása

44 Jó tudni Az alvó autó hatás A hibrid járművek esetén legyünk óvatosak. Általában a helyszínen hallható a járó motor és érezhető/látható a kipufogó gáz. A hibrid autók benzinmotorja kikapcsol álló helyzetben a beavatkozó azt hiheti, hogy az autó kikapcsolt állapotban van. Amennyiben a beavatkozó, vagy mentendő személy véletlenül a gázpedálra lép az autó elindul és sérüléseket okozhat.

45 Alvó autó hatás Állítsuk a járművet parkoló állásba, vegyük ki az indítókulcsot és ékeljük ki a kerekeket mielőtt bármit csinálnánk a járművel Néhány autónál előfordulhat, hogy kizárólag gomb megnyomásával (elektromosan) lehet parkoló állásba tenni

46 Alvó autó hatás Amennyiben nem találjuk az autó indítókulcsát keressük meg a Powergombot

47 Alvó autó hatás Parkoló gomb Power gomb Start/Stop Key Fob Receiver Toyota Prius műszerfal

48 A hibrid jármű sajátosságai Áramkör megszakítási technológia A gáz-elektromos rendszerek használják azt a technológiát, amely ha eltérő feszültségszinteket érzékel az áramkörben, megszakítja azt. A hibrid jármű amennyiben feszültség ingadozást érzékel szétkapcsolja az akkumulátor csatlakozásait.

49 A hibrid jármű sajátosságai Áramkör megszakítási technológia Példa: Amennyiben a jármű hátsó része vízbe merül (az akkumulátor csomaggal együtt) a jármű fedélzeti számítógépe azonnal letiltja a nagyfeszültségű részt. 20 Volt nedves bőr esetén akár halálos áramütést is okozhat!

50 A hibrid jármű sajátosságai Áramkör megszakítási technológia Fontos: a jármű magasfeszültségű rendszere kikapcsol amennyiben a légzsákok működésbe léptek. Amennyiben a légzsákok nem léptek működésbe egy újabb veszélyforrással kell számolnunk.

51 A hibrid jármű sajátosságai Áramkör megszakítási technológia Amennyiben a magasfeszültségű kábelek a jármű első részén megsérülnek egy erőteljes ütközés esetén, illetve azok égnek a magas feszültségű részben zárlat keletkezhet. Ez a zárlat kikapcsolhatja a magasfeszültségű részt.

52 A hibrid jármű sajátosságai Nagy feszültségű kábelek Tartózkodjunk a nagyfeszültségű kábelek vágásától. A legtöbb hibrid járműben a nagyfeszültségű kábelek a jármű középső részén futnak és jellemzően a hátsó részen. A nagyfeszültségű kábelek színe narancssárga.

53 Nagy feszültségű kábelek

54 Nagy feszültségű kábelek

55 A hibrid jármű sajátosságai GM Hibrid pickup 120v Indítómotor/ generátor 42v

56 A hibrid jármű sajátosságai Közép feszültségű kábelek Saturn 2007-ben mutatta be a VUE-t. Ez egy 36 V-os hibrid. A mérnökök ezt a feszültségszintet közép szintnek nevezték el és a kábelek kék jelzést kapnak.

57 A hibrid jármű sajátosságai Figyelem Miután a járművet teljesen kikapcsoltuk a légzsák rendszer még 90 másodmercig működőképes és a nagyfeszültségű rendszer még 5 percig veszélyes lehet.

58 Hibrid jármű mentési eljárása műszaki mentés Először a kerekeket ékeljük ki! 1) A gyújtáskulcs segítségével kapcsoljuk ki a járművet és vegyk ki azt (amennyiben van). Ez kikapcsolja mindkét motort, evvel megelőzve, hogy elektromos áram folyjon a motortól vagy az akkumulátortól, és kikapcsolja a légzsák és az övfeszítő tápellátását. 2) Miután lekapcsoltuk a gyújtást vegyük ki a kulcsot (amennyiben van) és a járműtől távolabb helyezzük el. Ilyenkor a magasfeszültségű rész elszigetelésre került. A beavatkozók biztonságosan végezhetik munkájukat. 3) A következő lépésben a 12 V-os részt kapcsoljuk ki hasonlóan mint más jármű esetén.

59 Hibrid jármű mentési eljárása műszaki mentés 5) Keressük meg a 12 V-os akkumulátort. Ez nem biztos hogy a motortérben helyezkedik el. A Toyota Prius esetén a csomagtartó jobb szélén helyezkedi el. Kapcsoljuk szét vagy 5 cm-es duplavágással vágjuk el először a negatív majd a pozitív kábelt. Ez kikapcsolja a nagyfeszültségű rész vezérlését, és megakadályozza, hogy áram folyhasson a narancssárga kábelekben. 6) Az indítókulcs eltávolításával és a 12 V-os rendszer kikapcsolásával a beavatkozók biztonságosan dolgozhatnak. A nagyfeszültségű még mindig jelen van, de elszigetelve kizárólag az akkumulátorban, ami általában a csomagtartóban vagy a hátsó üléssor alatt helyezkedik el. 7) Alternatív megoldás a jármű kikapcsolására a HEV biztosíték eltávolítása, amely általában a motortérben lévő biztosítéktáblán található. Amennyiben kétely merül fel, minden biztosítékot vegyünk ki. 8) Jármű stabilizálása. Támasszuk alá a járművet 4 ponton az első és hátsó oszlopoknál. Ne alkalmazzuk az alátámasztást nagyfeszültségű részeknél.

60 Hibrid jármű mentési eljárása műszaki mentés 9) Ennél a pontnál már a hagyományos mentési technikák használhatóak, mint az ajtó zsanérok vágása, kormányoszlop elhúzása stb. Mindig vigyázzunk, hogy ne vágjunk át narancssárga vagy kék kábeleket. 10)Amennyiben a hibrid jármű felborult és a tetején fekszik úgy hogy nem férünk a 12 V-os részhez kezeljük úgy az esetet mintha egy hagyományos jármű borult volna fel. 11) A jármű tetejének eltávolítása egyszerűen megoldható a Prius esetén. Nyissuk fel a hátsó csomagtérajtót és onnan vágjuk el a C oszlopot. A hátsó csomagtérajtót valamilyen feszítő eszközzel nyissuk fel, mert a 12 V lenne szükséges a nyitáshoz.

61 Hibrid jármű mentési eljárása 12) A hibrid azonosító jelzések a jármű oldalán és hátulján helyezkednek el. Ezek a jelzések egy baleset során sérülhetnek eltűnhetnek. Ilyenkor más módszerrel kell beazonosítani a járművet és a biztonság érdekében feltételezzük hibridnek amíg annak az ellenkezőjéről meg nem győződtünk.

62

63 Hibrid jármű mentési eljárása TŰZ 1) Amennyiben egy hibrid jármű ég, az oltását egy hagyományos járműhöz hasonlóan kezelhetjük. Egy jellegzetes jármű tűzben a motortér, utastér ég. A tűzoltók egy biztonságos távolságból kellőmennyiségű vízzel támadják a tüzet. 2) A teljes esemény során légző felszerelést kell viselni. 3) A kezdeti támadás legyen gyors és agrsszív. 4) A tűzoltók esetleg észre sem veszik, hogy hibrid a jármű ameddig a tüzet le nem küzdik és a tűzvizsgálat meg nem kezdődik. 5) A kerekeket ékeljük ki amint lehet. 6) A felderítést során, ugyanazokat a lépéseket használjuk mint amit a műszaki mentés során használtunk annak érdekében, hogy hatástalanítsuk a nagyfeszültségű rendszert.

64 Hibrid jármű mentési eljárása TŰZ 7) A beavatkozó állományt nem éri áramütés még akkor sem ha lángok elérik az akkumulátor telepet. 8) A hibrid járműveknél jellegzetes hibák léphetnek fel. Pl. amikor a láng közvetlenül a nagyfeszültségű akkumulátor csomagba hatol be. Különleges eljárásokat igényel az is amikor a tűz az akkumulátorban keletkezett vagy villamos tűz keletkezik valahol a nagyfeszültségű rendszerben. 9) A sugárzó hő a nagyfeszültségű akkumulátor telep belsejében okozhat olvadást mint ahogy a műanyagok általában megolvadnak. Amennyiben elegendően felmelegszik lehetséges, hogy a műanyag tokozása leolvad és, a nagyfeszültségű telep belső részei hozzáférhetővé válnak. 10)Nagymennyiségű vizet használjunk annak érdekében hogy kiküszöböljük a telepre ható sugárzó hőt és el kell kezdeni a nagyfeszültségű telepben az egyes cellamodulok hűtését.

65 Hibrid jármű mentési eljárása TŰZ 11) Amennyiben a Ni-MH nagyfeszültségű telep ég a tűzoltásvezetőnek kell eldönteni, hogy támadó vagy védekező taktikát választ-e. 12) Ha a Ni-MH akkumulátor megolvadt, a tűzoltásvezető kérheti a legközelebbi járműkereskedésből egy szerelőt (specialistát), hogy az foglalkozzon az akkumulátorral. 13A Ni-MH akkumulátor biztonsági adatlapjában azt javasolják, hogy minden olyan tűz amelyben Ni-MH akkumulátor érintett az vízzel kezelhető.az információs adatlap szintén ajánlja hogy a tüzet fojtsuk el pl. METL-X, homok, száraz dolomit, vagy árasszuk el a területet vízzel. A fojtó anyag ki fogja oltani az égő akkumulátorokat. 14) A D osztályú kézi tűzoltó készüléket javasolják Ni-MH elemek oltásánál DE.

66 Hibrid jármű mentési eljárása TŰZ 15) Nem minden D osztályú tűzoltó készülék egyforma. Egyesek fémrészeket pl. rezet tartalmaznak. A réz egy olyan fém amely ténylegesen reakcióba léphet az akkumulátorban lévő anyagokkal és HIDROGÉN keletkezhet, amely robbanáshoz vezethet. 16) Ha magában az akkumulátor belsejében van a tűz azt nem lehet nagymennyiségű vízzel leküzdeni. A telep fedele megakadályozza a cellák közvetlen elérését. A víz alkalmazása viszont lehűti a környező cellákat. Az égő Ni-MH telepek kiégetik magukat. Elegendő vízmennyiséggel lehűthetjük a telep fémházát és a tűz kontrollálható amíg a ténylegesen égő modulok kiégnek. SOHA NE VEGYÜK LE A NAGYFESZÜLTSÉGŰ TELEP FEDELÉT

67 Hibrid jármű mentési eljárása TŰZ 17) Ha vizet használunk a Ni-MH telep oltására némi hidrogén keletkezhet. Ilyenkor a hidrogén gáz feldúsulásának megelőzése érdekében szellőztessünk. Ajánlatos az ajtók nyitva tartása a szellőzéshez. Ha aggály merül fel hidrogén jelenlétére, de a szellőztetés nem lehetséges oltóanyagként valamilyen fojtóanyagot használjunk. 18) Az akkumulátor tűznél mérgező gázok keletkeznek mint nikkel, kobalt, alumínium neodymium, magnézium oxidjai ezért a teljes beavatkozás során légzőkészüléket kell viselni. 18)A z illetékteleneket tartsuk távol a forró zónától.

68 BMW ötlete A BMW a hibrid benzin-elektromos járművek piacára olyan megoldással élt, hogy a hagyományos akkumulátor telepek helyett az energiát szuper nagykapacitású kondenzátorokban tárolják. A kondenzátorok úgy vannak elhelyezve, hogy alacsony súlypontot eredményeznek. Az X3 tervezőmérnökei szerint: Az energia a kondenzátorokból teljesen eltűnik mire a beavatkozó egységek a helyszínre érkeznek

69 Emlékeztető Biztonsági lépések 1. Kerekek rögzítése 2. Kulcs megkeresése/kivétele 3. Kulcs átadása a tűzoltás vezetőnek 4. A tűzoltás vezető határozza meg a kulcs sorsát 5. Meg kell keresni a POWER gombot 6. Be kell húzni a biztonsági féket 7. Le kell vágni a 12 V-os negatív vezetéket 8. Le kell vágni a 12 V-os pozitív vezetéket 9. Ne éríntsük vagy vágjuk a naranysárga/kék kábeleket 10.Várjon 5 percet mielött a kimenekítés érdekében bármilyen vágást végez

70 Hibrid technológia és mentési taktika Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Karsa Róbert tű. szds.

Hallgatók a Tudomány Szolgálatában

Hallgatók a Tudomány Szolgálatában MŰSZAKI KATONAI KÖZLÖNY a MHTT Műszaki Szakosztály és a ZMNE folyóirata XXI. évfolyam, különszám, 2011.december ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM VÉDELMI IGAZGATÁS SZAK A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat

Részletesebben

Toyota Hybrid Synergy Drive

Toyota Hybrid Synergy Drive Toyota Hybrid Synergy Drive PRIUS prior, to go before Ahead of its time Jövő járműve Toyota Hybrid Synergy Drive Mi a hibrid járm? Bels égés motor + villamosmotor = Hibrid Hibrid Rendszerek Osztályai Visszatekintés

Részletesebben

A hibrid hajtású járművek áramtalanítása Miért Hibrid? A Hibrid járművek működési elve Az elektromos hajtási rendszer

A hibrid hajtású járművek áramtalanítása Miért Hibrid? A Hibrid járművek működési elve Az elektromos hajtási rendszer Nagy László A hibrid hajtású járművek áramtalanítása A Magyarországon eladott hibrid járművek száma évente több százzal növekszik, így egyre nagyobb az esélye annak, hogy közúton történő beavatkozások

Részletesebben

Nagy Zoltán Hibrid rendszerű járművek hajtásmódjának felépítése és veszélyforrásai

Nagy Zoltán Hibrid rendszerű járművek hajtásmódjának felépítése és veszélyforrásai Nagy Zoltán Hibrid rendszerű járművek hajtásmódjának felépítése és veszélyforrásai Az egyre terjedő környezetkímélő hibrid járművek nagyfeszültségű elektromotorjai és akkumulátorai a műszaki mentésnél

Részletesebben

Honda Hybrid vészhelyzeti útmutató

Honda Hybrid vészhelyzeti útmutató Honda Hybrid vészhelyzeti útmutató Bevezetés 1. rész: Információ minden Honda Hybrid modellről A Honda Hybrid gépkocsi felismerése 4 Benzinmotor 5 Elektromos motor 5 5 téri biztosítékdoboz 5 Pozitív saru

Részletesebben

Használati útmutató Tartalom

Használati útmutató Tartalom Használati útmutató Tartalom Általános ismertetés... 2 Belső akkumulátor tesztelése...2 Jármű indítása... 2 Belső akkumulátor töltése...2 Az akkumulátorra nincs garancia... 3 Javaslatok, figyelmeztetések...

Részletesebben

HIBRID JÁRMŰ BONTÁSI ÚTMUTATÓ

HIBRID JÁRMŰ BONTÁSI ÚTMUTATÓ Benzines-Elektromos Hybrid Synergy Drive HIBRID JÁRMŰ BONTÁSI ÚTMUTATÓ NHP130 Sorozat Előszó Ez a kézikönyv azért készült, hogy felkészítse és segítse a szakembereket a Toyota Yaris benzines-elektromos

Részletesebben

HV AKKUMULÁTOR BONTÁSI ÚTMUTATÓ

HV AKKUMULÁTOR BONTÁSI ÚTMUTATÓ Benzines-Elektromos Hybrid Synergy Drive HV AKKUMULÁTOR BONTÁSI ÚTMUTATÓ NHW20 Sorozat Előszó Ez a kézikönyv azért készült, hogy felkészítse és segítse a szakembereket a Toyota Prius benzines-elektromos

Részletesebben

HIBRID JÁRMŰ BONTÁSI ÚTMUTATÓ

HIBRID JÁRMŰ BONTÁSI ÚTMUTATÓ Benzines-elektromos Hybrid Synergy Drive HIBRID JÁRMŰ BONTÁSI ÚTMUTATÓ ZVW4# Sorozat Előszó Ez a kézikönyv azért készült, hogy felkészítse és segítse a szakembereket a Toyota PRIUS +/PRIUS v benzines-elektromos

Részletesebben

HIBRID JÁRMŰ BONTÁSI ÚTMUTATÓ

HIBRID JÁRMŰ BONTÁSI ÚTMUTATÓ Plug-in Hybrid Benzines-Elektromos Hybrid Synergy Drive HIBRID JÁRMŰ BONTÁSI ÚTMUTATÓ ZVW35 Sorozat Előszó Ez a kézikönyv azért készült, hogy felkészítse és segítse a szakembereket a Toyota Prius Plug-in

Részletesebben

HIBRID JÁRMŰ BONTÁSI ÚTMUTATÓ

HIBRID JÁRMŰ BONTÁSI ÚTMUTATÓ Benzines-elektromos Hybrid Drive HIBRID JÁRMŰ BONTÁSI ÚTMUTATÓ GWL10 Sorozat Előszó Ez a kézikönyv azért készült, hogy segítse és felkészítse a szakembereket a Lexus GS450h benzines-elektromos hibrid járművek

Részletesebben

Tippek és trükkök 2. Tehergépjármű baleseteknél alkalmazható, valamint új típusú mentési módszerek.

Tippek és trükkök 2. Tehergépjármű baleseteknél alkalmazható, valamint új típusú mentési módszerek. Tippek és trükkök 2. Tehergépjármű baleseteknél alkalmazható, valamint új típusú mentési módszerek www.weber-rescue.com 2 Tartalom TARTALOM Oldal 1. BESZORULT SÉRÜLT MENTÉSE TEHERGÉPJÁRMŰ BALESETEKNÉL

Részletesebben

BESZERELÉSI UTASÍTÁS FC6.78 LOPÁSGÁTLÓ RIASZTÓBERENDEZÉS. A gépkocsi eredeti távkapcsolójával működtethető változat

BESZERELÉSI UTASÍTÁS FC6.78 LOPÁSGÁTLÓ RIASZTÓBERENDEZÉS. A gépkocsi eredeti távkapcsolójával működtethető változat BESZERELÉSI UTASÍTÁS FC6.78 LOPÁSGÁTLÓ RIASZTÓBERENDEZÉS A gépkocsi eredeti távkapcsolójával működtethető változat A berendezés beszerelését kizárólag szakember végezheti. FIGYELEM! A forgalmazó nem vállal

Részletesebben

2004-es modell 2. generáció Veszélyhelyzeti Beavatkozási Útmutató. Fordította: Karsa Róbert Pandur Tamás Sárközi Gábor

2004-es modell 2. generáció Veszélyhelyzeti Beavatkozási Útmutató. Fordította: Karsa Róbert Pandur Tamás Sárközi Gábor 2004-es modell 2. generáció Veszélyhelyzeti Beavatkozási Útmutató Fordította: Karsa Róbert Pandur Tamás Sárközi Gábor Előszó 2000 májusában a Toyota kiadta az első generációs Toyota Priust, ami hibrid

Részletesebben

hybrid kézikönyv Mit jelent a hybrid?

hybrid kézikönyv Mit jelent a hybrid? Audi hybrid A hibridtechnika bemutatása hybrid kézikönyv Mit jelent a hybrid? A görög és latin eredetű hibrid szó jelentése teli, keresztezett vagy kevert amely jelzők tökéletesen illenek a hibridjárművekre

Részletesebben

Hallgatók a Tudomány Szolgálatában

Hallgatók a Tudomány Szolgálatában MŰSZAKI KATONAI KÖZLÖNY a MHTT Műszaki Szakosztály és a ZMNE folyóirata XXI. évfolyam, különszám, 2011.december ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM VÉDELMI IGAZGATÁS SZAK A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat

Részletesebben

TARTALOM. BLINDER M-20 X-TREME készlet tartalma BLINDER M-20 X-TREME LASERJAMMER

TARTALOM. BLINDER M-20 X-TREME készlet tartalma BLINDER M-20 X-TREME LASERJAMMER TARTALOM A BLINDER M20-XTREME készlet tartalma szerelési folyamat Szerelési útmutató Elektromos szerelési utm. Lézeres sebességmérés BLINDER M-20 X-TREME LASERJAMMER Köszönjük hogy megvásárolta a BLINDER

Részletesebben

Az AWHL ülésfűtés kapcsolója 3 fokozatú. Az egyes kapcsolóállások funkciói:

Az AWHL ülésfűtés kapcsolója 3 fokozatú. Az egyes kapcsolóállások funkciói: 1 A csomag tartalma (1 db ülésre): - a háttámla fűtőegysége 2 db fűtőlap - az ülőlap fűtőegysége 2 db fűtőlap - 3 állású kapcsoló - kábelköteg Technikai leírás: - áramfelvétel: 6,5 A - működési feszültség:

Részletesebben

1 A hibrid egy olyan járműhajtómű, amelyben két eltérő módon működő (pl. eltérő energiafajtát felhasználó) motor szolgáltatja (szolgáltathatja) a mechanikai energiát. Fő célok: - tüzelőanyag takarékosság

Részletesebben

HQ-CHARGER81 HQ SZUPERGYORS UNIVERZÁLIS TÖLTŐ AAA/AA/C/D/9V AKKUMULÁTOROKHOZ

HQ-CHARGER81 HQ SZUPERGYORS UNIVERZÁLIS TÖLTŐ AAA/AA/C/D/9V AKKUMULÁTOROKHOZ MAGYAR NYELVŰ FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV HQ-CHARGER81 HQ SZUPERGYORS UNIVERZÁLIS TÖLTŐ AAA/AA/C/D/9V AKKUMULÁTOROKHOZ TÖLTÉS ELŐTT OLVASSA EL AZ ÚTMUTATÓT Felhasználói kézikönyv Olvassa át alaposan ezt a kézikönyvet.

Részletesebben

Prop-tech MT-02 diagnosztikai Multi-teszter

Prop-tech MT-02 diagnosztikai Multi-teszter Prop-tech MT-02 diagnosztikai Multi-teszter A műszer egy új generációs, gyors áram- és feszültségértékeket mérését számítógépen megjelenítő diagnosztikai eszköz. A műszer tulajdonságai: 1, Akkumulátor

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A BEKO HILG S TÍPUSÚ GÁZ FŐZŐLAPHOZ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A BEKO HILG S TÍPUSÚ GÁZ FŐZŐLAPHOZ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A BEKO HILG 64220 S TÍPUSÚ GÁZ FŐZŐLAPHOZ Forgalmazó: Hauser Magyarország Kft. 2040 Budaörs, Baross u. 89 Email: info@hauser.eu HILG 64220 S 2 HU TARTALOMJEGYZÉK 1. Fontos tudnivalók,

Részletesebben

RIZSFŐZŐ RC-12. Használati útmutató. Rizsfőző RC-12

RIZSFŐZŐ RC-12. Használati útmutató. Rizsfőző RC-12 Használati útmutató RIZSFŐZŐ RC-12 Mielőtt a készüléket használatba venné, kérjük, hogy az alábbi használati utasítással részletesen ismerkedjen meg. Az elektromos készüléket a jelen útmutató utasításai

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ PARMEZÁN RESZELŐ DARÁLÓ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ PARMEZÁN RESZELŐ DARÁLÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ PARMEZÁN RESZELŐ DARÁLÓ FIGYELMEZTETÉS FIGYELEM: Olvassa el figyelmesen ezt a használati útmutató, mely fontos előírásokat tartalmaz a biztonságos használatra és a készülék karbantartására

Részletesebben

A FIRE STRYKER TŰZOLTÓKÉSZÜLÉK

A FIRE STRYKER TŰZOLTÓKÉSZÜLÉK A FIRE STRYKER TŰZOLTÓKÉSZÜLÉK ÁLTALÁNOS BEMUTATÁSA 2015 CarParts Import Export Kft csoport ALKALMAZÁSI TERÜLETEK MODELLEK ALKALMAS: háztartásokban autóban elektromos helységekben irodákban kamionokban

Részletesebben

AC feszültség detektor / Zseblámpa. Model AX-T01. Használati útmutató

AC feszültség detektor / Zseblámpa. Model AX-T01. Használati útmutató AC feszültség detektor / Zseblámpa Model AX-T01 Használati útmutató Mielőtt használni kezdené a készüléket, vagy javítaná a készüléket, kérjük olvassa el a teljes használati útmutatót, különösen vegye

Részletesebben

35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 55 525 03 Alternatív gépjárműhajtási technikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra

Részletesebben

Az E-van kutatási projekt eredményei és haszna

Az E-van kutatási projekt eredményei és haszna Az E-van kutatási projekt eredményei és haszna Hibrid kishaszonjármű fejlesztése a Széchenyi István Egyetemen Varga Zoltán PhD, okleveles gépészmérnök, Széchenyi István Egyetem Közúti és Vasúti Járművek

Részletesebben

Használati utasítás. Első használat előtt olvassa végig a használati utasítást! A későbbi felhasználás céljából ne dobja el!

Használati utasítás. Első használat előtt olvassa végig a használati utasítást! A későbbi felhasználás céljából ne dobja el! Használati utasítás Első használat előtt olvassa végig a használati utasítást! A későbbi felhasználás céljából ne dobja el! 1 A készülék adatai Teljesítmény: 600 W Átmérő: 13,5 cm Tartály nélküli magasság:

Részletesebben

ELEKTROMOS SZABÁLYZÓSZELEP TESZTELŐ KÉSZÜLÉK

ELEKTROMOS SZABÁLYZÓSZELEP TESZTELŐ KÉSZÜLÉK ELEKTROMOS SZABÁLYZÓSZELEP TESZTELŐ KÉSZÜLÉK 36 150 065 A CLT1 kompresszor tesztelő a kuplung nélküli kompresszorok tesztelésére alkalmas. Ez a készülék a modern kompresszorok tesztelését végzi egyszerűen,

Részletesebben

Használati útmutató a HPB1 3.5, HPB1 4.0, HPB2 3.5, HPB2 4.0, HPB4 4.0 HPB5 3.5, HPB5 4.0, HPB6 WFS riasztókhoz

Használati útmutató a HPB1 3.5, HPB1 4.0, HPB2 3.5, HPB2 4.0, HPB4 4.0 HPB5 3.5, HPB5 4.0, HPB6 WFS riasztókhoz Használati útmutató a HPB1 3.5, HPB1 4.0, HPB2 3.5, HPB2 4.0, HPB4 4.0 HPB5 3.5, HPB5 4.0, HPB6 WFS riasztókhoz FORGALMAZÓ SETECH Meta Hungária Kft. 1116 Budapest, Fehérvári út 130. Tel/fax: 06 1 206-1881

Részletesebben

FÜRDÔSZOBAI FÛTÔVENTILÁTOR AH-1300

FÜRDÔSZOBAI FÛTÔVENTILÁTOR AH-1300 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER FÜRDÔSZOBAI FÛTÔVENTILÁTOR AH-1300 Tisztelt Vásárló! Köszönjük bizalmát, hogy HAUSER gyártmányú háztartási készüléket vásárolt. A készülék a legújabb műszaki fejlesztés eredménye,

Részletesebben

Használat előtt kérjük figyelmesen olvassa végig használati utasításunkat és tartsa be a biztonsági szabályokat.

Használat előtt kérjük figyelmesen olvassa végig használati utasításunkat és tartsa be a biztonsági szabályokat. Használat előtt kérjük figyelmesen olvassa végig használati utasításunkat és tartsa be a biztonsági szabályokat. A csomag tartalma 1. Készülék 2. Rögzítő kulcs 3. Kétoldalú csatlakozógyűrű 4. Gumi tömítőgyűrű

Részletesebben

Használati utasítás MOBICOOL D03, D05, D15 típusú italhűtőkhöz

Használati utasítás MOBICOOL D03, D05, D15 típusú italhűtőkhöz Használati utasítás MOBICOOL D03, D05, D15 típusú italhűtőkhöz 2 1. A KEZELÉSI UTASÍTÁS HASZNÁLATA Kérjük olvassa el a kezelési utasítást mielőtt használni kezdi a készüléket. Tartsa biztos helyen a későbbi

Részletesebben

Hercules tolókapu motor szerelési leírás

Hercules tolókapu motor szerelési leírás Hercules tolókapu motor szerelési leírás 1 2 Figyelem! Ezen kézikönyvben lévő telepítést csak szakképzett műszaki személy végezheti és nem a végfelhasználó. A telepítést végző szerepe, hogy tájékoztassa

Részletesebben

Lexus HS 250h: hibrid luxuskivitelben

Lexus HS 250h: hibrid luxuskivitelben Lexus HS 250h: hibrid luxuskivitelben A Toyota luxusmárkája eddig is többféle hibrid hajtású típust kínált, de legújabb modelljük már kizárólag benzin-elektromos hajtással lesz kapható. A recept a Toyota

Részletesebben

1. tudáskártya. Mi az energia? Mindnyájunknak szüksége van energiára! EnergiaOtthon

1. tudáskártya. Mi az energia? Mindnyájunknak szüksége van energiára! EnergiaOtthon 1. tudáskártya Mi az energia? Az embereknek energiára van szükségük a mozgáshoz és a játékhoz. Ezt az energiát az ételből nyerik. A növekedéshez is energiára van szükséged. Még alvás közben is használsz

Részletesebben

Tartalom 1 BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK 2 2 CSOMAG TARTALMA 3 3 A TERMÉK NÉZETEI 4 4 RENDSZERCSATLAKOZTATÁS 5

Tartalom 1 BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK 2 2 CSOMAG TARTALMA 3 3 A TERMÉK NÉZETEI 4 4 RENDSZERCSATLAKOZTATÁS 5 Tartalom 1 BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK 2 2 CSOMAG TARTALMA 3 3 A TERMÉK NÉZETEI 4 4 RENDSZERCSATLAKOZTATÁS 5 4.1 A TÁPKÁBEL CSATLAKOZTATÁSA 5 4.2 A MONITOR CSATLAKOZTATÁSA 5 4.3 NYOMTATÓ, VAGY SZKENNER CSATLAKOZTATÁSA

Részletesebben

Figyelmeztetés. Tápkábel/tápegység. Apró tárgyak/alkatrészek. Összeszerelés

Figyelmeztetés. Tápkábel/tápegység. Apró tárgyak/alkatrészek. Összeszerelés Figyelmeztetés Eszköz A tűz, áramütés és egyéb sérülések elkerülése érdekében: ne helyezze a készüléket vizes, nedves helyekre! ne helyezzen folyadékkal teli tárgyakat, pl. vázát a készülékre! csak ajánlott

Részletesebben

MULTIFUNKCIÓS INDÍTÁSI SEGÉLY

MULTIFUNKCIÓS INDÍTÁSI SEGÉLY MULTIFUNKCIÓS INDÍTÁSI SEGÉLY HASZNÁLATI UTASÍTÁS AXR YJ006 autó indítás kiemelkedő biztonság mobil töltés s.o.s. vészvillogó figyelmeztetés Kérjük, figyelmesen olvassa el a használati utasítást, melynek

Részletesebben

DRL 01. NAPPALIVILÁGÍTÁS MODUL Daytime Running Light / Coming Home / Leaving Home. Szerelési útmutató

DRL 01. NAPPALIVILÁGÍTÁS MODUL Daytime Running Light / Coming Home / Leaving Home. Szerelési útmutató DRL 01 NAPPALIVILÁGÍTÁS MODUL Daytime Running Light / Coming Home / Leaving Home Szerelési útmutató 5A KÉK 6 Jobboldali reflektor +12V PIROS 2 PIROS 7 +12V Gyújtás +12V ZÖLD 4 KÉK 8 Baloldali reflektor

Részletesebben

Nedvességmérő. Használati útmutató... 2

Nedvességmérő. Használati útmutató... 2 Nedvességmérő MD Használati útmutató... 2 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BEVEZETÉS Ez a nedvesség mérő hasznos eszköz arra a célra, hogy a fa vagy építőanyagok (pl. beton, tégla, esztrich, gipszkarton, tapéta stb.)

Részletesebben

1. 2. 3. 4. 1. 2. 3.

1. 2. 3. 4. 1. 2. 3. Kezelési útmutató DC Automatavezérlésű Mézpörgető készülékhez Kérjük, hogy olvassa el, mielőtt a készüléket üzemeltetni kezdené! Érvényes: 2009. március 01.-től A készülék használatba vételének feltételei:

Részletesebben

STARSET-24V-os vezérlés

STARSET-24V-os vezérlés STARSET-24V-os vezérlés FELHASZNÁLÓI KÉZI KŐNYV 24 vdc szárnyas kapu vezérlő OLVASSA EL A KÉZIKÖNYVET GONDOSAN HASZNÁLAT ELŐTT FIGYELMEZTETÉSEK: Telepítés előtt olvassa el az utasítást gondosan. Helytelen

Részletesebben

Heizsitzauflage Classic

Heizsitzauflage Classic Heizsitzauflage Classic 1 2 3 2 LUXUS MeLegÍtŐ ÜLŐPáRNa tartalomjegyzék 1 Biztonsági utasítások 9 Jelzések a készüléken és/vagy a csomagoláson 9 2 Beszerelés 40 Kezelés 40 4 Tisztítás és ápolás 40 A biztosíték

Részletesebben

FAGYASZTÓ ÉS HŰTŐGÉP

FAGYASZTÓ ÉS HŰTŐGÉP MAGYAR HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FAGYASZTÓ ÉS HŰTŐGÉP A berendezés elindítása előtt kérjük ismerkedjen meg részletesen az alábbi útmutatóval és őrizze meg az esetleges későbbi felhasználás céljából. www.lge.com

Részletesebben

MF/2V1 ÜVEGKERÁMIA FŐZŐLAPOK HASZNÁLATI UTASÍTÁSA

MF/2V1 ÜVEGKERÁMIA FŐZŐLAPOK HASZNÁLATI UTASÍTÁSA MF/2V1 ÜVEGKERÁMIA FŐZŐLAPOK HASZNÁLATI UTASÍTÁSA TARTALOMJEGYZÉK Általános leírás... 4 A vezérlőgombok használata... 5 Beszerelés... 6 Az edények használata... 7 Tisztítás... 8 FIGYELMEZTETÉS! Az adatlapon

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SZELETELŐGÉP. Art. 8220-8225

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SZELETELŐGÉP. Art. 8220-8225 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SZELETELŐGÉP Art. 8220-8225 FIGYELEM OLVASSA EL FIGYELMESEN EZT A FÜZETET. EZ FONTOS INFORMÁCIÓKAT A BIZTONSÁGOS ÜZEMELTETÉSRE ÉS KARBANTARTÁSRA VONATKOZÓAN. FONTOS INFORMÁCIÓK ŐRIZZE

Részletesebben

BRAVO 300 S HASZNÁLATI UTASÍTÁS

BRAVO 300 S HASZNÁLATI UTASÍTÁS BRAVO 300 S HASZNÁLATI UTASÍTÁS TARTALOMJEGYZÉK A COMPUTER ELHELYEZÉSE A GÉPEN... 2 A SZÁMÍTÓGÉP ELHELYEZÉSE... 2 A KONZOL FELSZERELÉSE... 3 AZ ÁRAMFORRÁS CSATLAKOZTATÁSA... 4 KIJELZŐ... 5 FUNKCIÓGOMBOK...

Részletesebben

CAN 700 (H) HASZNÁLATI UTASÍTÁS

CAN 700 (H) HASZNÁLATI UTASÍTÁS CAN 700 (H) HASZNÁLATI UTASÍTÁS AUTÓRIASZTÓ Működés RIASZTÓ BEKAPCSOLÁSA Nyomja meg a gépkocsi gyári távirányítójának záró gombját. Az aktiválást a következők erősítik meg: Indexvillogás a gépkocsi zárási

Részletesebben

CS Lilin. Kültéri ház PIH-510 H/L

CS Lilin. Kültéri ház PIH-510 H/L PIH-510H/L 1. oldal, összesen: 8 CS Lilin Kültéri ház PIH-510 H/L Telepítési útmutató A leírás fontossági és bonyolultsági sorrendben tartalmazza a készülékre vonatkozó elméleti és gyakorlati ismereteket.

Részletesebben

Nagy Zoltán. Biztonságos bejutás a sérült járműbe

Nagy Zoltán. Biztonságos bejutás a sérült járműbe Nagy Zoltán Biztonságos bejutás a sérült járműbe A balesetben sérült járműből kell kimenteni a beszorult utasokat rutinfeladatnak tűnik, mégis a járműfejlesztés eredményeként egyre több szempontot kell

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KÜLSŐ AKKUMULÁTOR PNI mAh

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KÜLSŐ AKKUMULÁTOR PNI mAh HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KÜLSŐ AKKUMULÁTOR PNI 1014 10000mAh Utasítások: Köszönjük, hogy megvásárolta ezt a terméket. Az első használat előtt, kérjük olvassa el ezt a kézikönyvet, a termék megfelelő használata

Részletesebben

AMICO Külső szárnyaskapu hajtás 2db A18230 motorral (a leírásban a A1824 motor adatai is megtalálhatók!)

AMICO Külső szárnyaskapu hajtás 2db A18230 motorral (a leírásban a A1824 motor adatai is megtalálhatók!) AMICO Külső szárnyaskapu hajtás 2db A18230 motorral (a leírásban a A1824 motor adatai is megtalálhatók!) A vásárolt terméket csak megfelelő szakismerettel rendelkező, cégünk által felkészített szakember

Részletesebben

DRL 01. NAPPALIVILÁGÍTÁS MODUL Daytime Running Light / Coming Home / Leaving Home. Szerelési útmutató

DRL 01. NAPPALIVILÁGÍTÁS MODUL Daytime Running Light / Coming Home / Leaving Home. Szerelési útmutató DRL 01 NAPPALIVILÁGÍTÁS MODUL Daytime Running Light / Coming Home / Leaving Home Szerelési útmutató 5A KÉK 6 Jobboldali reflektor +12V PIROS 2 PIROS 7 +12V Gyújtás +12V ZÖLD 4 KÉK 8 Baloldali reflektor

Részletesebben

Használati útmutató. PNI JS10A külső akkumulátor

Használati útmutató. PNI JS10A külső akkumulátor Használati útmutató PNI JS10A külső akkumulátor 4 8 Termék leírása 1 2 3 4 5 6 7 8 1. LED lámpa 2. Hajtómű elindítási kimenet 3. LCD kijelző 4. Laptop feltöltési kimenet 5. Lámpa vezérlőgomb 6. USB 2.0

Részletesebben

Klarstein konyhai robotok

Klarstein konyhai robotok Klarstein konyhai robotok Tisztelt vásárló, gratulálunk, hogy megvásárolta termékünket. Hogy elkerülje a technikai hibákat, kérjük, olvassa el figyelmesen és kövesse a következő használati utasítást. 1.

Részletesebben

Stivinf Kkt. - holazauto.eu

Stivinf Kkt. - holazauto.eu Műszaki leírás és beszerelési útmutató az FM-2200 típusjelű mikrokontrollerhez. 1. Bevezetés 1.1. Biztonsági figyelmeztetések Ne szerelje szét a készüléket. Ha a készülék vagy a tápkábel szigetelése sérült,

Részletesebben

AC-MF1W. RFID kártyaolvasó és kódzár. Felhasználói leírás

AC-MF1W. RFID kártyaolvasó és kódzár. Felhasználói leírás AC-MF1W RFID kártyaolvasó és kódzár Felhasználói leírás Tartalomjegyzék 1. Leírás... 3 1.1 Tulajdonságok... 3 1.2 Műszaki adatok... 3 1.3 Felszerelés... 3 1.4 Csatlakoztatás... 4 1.4.1 Bekötés... 4 1.4.2

Részletesebben

Starset Z1000/1500. Szerelési útmutató. Kérjük felszerelés és üzemelés előtt figyelmesen olvassa át a használati útmutatót!

Starset Z1000/1500. Szerelési útmutató. Kérjük felszerelés és üzemelés előtt figyelmesen olvassa át a használati útmutatót! Starset Z1000/1500 Szerelési útmutató Kérjük felszerelés és üzemelés előtt figyelmesen olvassa át a használati útmutatót! BESZERELÉS ÉS HASZNÁLAT ELŐTT: 1. FIGYELEM: balesetek elkerülése végett az instrukciókat

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS PM Bluetooth Sminktetováló Készülék

HASZNÁLATI UTASÍTÁS PM Bluetooth Sminktetováló Készülék HASZNÁLATI UTASÍTÁS PM Bluetooth Sminktetováló Készülék Készülék jellemzők A vezérlőegységben egy 5000mAh akkumulátor van, melynek köszönhetően 8-10 órán keresztül működik egy töltéssel. Amikor kezd lemerülni

Részletesebben

BESZERELÉSI ÚTMUTATÓ

BESZERELÉSI ÚTMUTATÓ BESZERELÉSI ÚTMUTATÓ KOMPATIBILIS JÁRMŰVEK Modell Modell verzió Modell év FIAT Ducato III 250/251 2006-2011 FIAT Ducato III 250/251 2011-2014 FIAT Ducato III 250/251 2014-től Citroen Jumper II 250/250D/250L

Részletesebben

CORPORATION Hungary SUPER ELECTRONICS RADIO CONTROL SYSTEMS

CORPORATION Hungary SUPER ELECTRONICS RADIO CONTROL SYSTEMS R/C SYSTEMS CORPORATION Hungary SUPER ELECTRONICS RADIO CONTROL SYSTEMS PHONE OFFICE: +36.1.303-8109, FACTORY:+36.1.303-1056/17 FAX: +36.1.303-8109/18 Site: http://enforcer.hu E-mail: rcsys@rcsysline.com

Részletesebben

KIYO GPS M1 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

KIYO GPS M1 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KIYO GPS M1 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 1. A GPS DETEKTOR CÉLJA A GPS detektor célja, hogy előre feltöltött, ingyenesen frissíthető GPS adatbázis alapján előre jelezze a telepített traffipaxok, szekciómérések,

Részletesebben

Peugeot 3008 HYbrid4. Dízel-elektromos hibrid

Peugeot 3008 HYbrid4. Dízel-elektromos hibrid Peugeot 3008 HYbrid4 Dízel-elektromos hibrid A HYbrid4 technikájú Peugeot 3008 világszerte az első sorozatban gyártott, kereskedelmi forgalomba kerülő, dízel-elektromos hibrid személyautó. A HYbrid4, a

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv. BioSealer CR6-AA. Ljunberg&Kögel AB

Felhasználói Kézikönyv. BioSealer CR6-AA. Ljunberg&Kögel AB Felhasználói Kézikönyv BioSealer CR6-AA Ljunberg&Kögel AB Lambda-Med Kft Budapest 1026 Hidász u 7 lambda-med@lambda-med.hu www.lambda-med.hu tel: + 36 (1) 275 0025 fax: + 36 (1) 392 7256 (Biosealer CR6-AA)

Részletesebben

inet Box Beszerelési utasítás

inet Box Beszerelési utasítás Beszerelési utasítás 2. oldal Tartalomjegyzék Alkalmazott szimbólumok... 2 Beszerelési utasítás Biztonsági utasítások... 2 Rendeltetés... 2 Szállítási terjedelem... 2 Méretek... 3 Csatlakozások / kezelőelemek...

Részletesebben

CS10.5. Vezérlõegység

CS10.5. Vezérlõegység CS10.5 HU Vezérlõegység 0409006 TARTALOMJEGYZÉK 1. CS10.5 VEZÉRLÕEGYSÉG...3 1.1. Általános tudnivalók...3 1.. Mûszaki adatok...3. VEZÉRLÕEGYSÉG: FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV...4.1. Az elõre beállítható idõpontok

Részletesebben

Használati útmutató Kenyérpirító TOASTER

Használati útmutató Kenyérpirító TOASTER HU Használati útmutató Kenyérpirító TOASTER Tartalomjegyzék Biztonsági előírások... 3 Az első használat előtt... 5 Kicsomagolás... 5 A készülék elhelyezése... 5 Kenyérpirítás... 5 Kenyéremelő... 5 Kenyérszelet

Részletesebben

Ú T M U T A T Ó A F E L H A S Z N Á L Ó S Z Á M Á R A

Ú T M U T A T Ó A F E L H A S Z N Á L Ó S Z Á M Á R A Ú T M U T A T Ó A F E L H A S Z N Á L Ó S Z Á M Á R A C O B R A 4 6 0 0 p l a t f o r m a u t ó r i a s z t ó berendezésekhez Tisztelt vásárló! Gratulálunk, amiért megvásárolta e terméket, melynek tervezése

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 2 Telepítés A rendszer standard telepítése Eszköz leírása Eszköz mérete 4

Tartalomjegyzék. 2 Telepítés A rendszer standard telepítése Eszköz leírása Eszköz mérete 4 PL500 Tartalomjegyzék 1 Figyelmeztetések 2 2 Telepítés 3 2.1 A rendszer standard telepítése 3 2.2 Eszköz leírása 3 2.3 Eszköz mérete 4 2.4 Hajtómotor és fogasléc telepítése 4 2.5 Telepítés ellenőrzése

Részletesebben

beépíthető Ülésfűtés Beszerelési útmutató

beépíthető Ülésfűtés Beszerelési útmutató beépíthető Ülésfűtés Beszerelési útmutató Beépíthető ülésfűtés Beszerelési és használati útmutató A csomag tartalma: Háttámla fűtőegység (típusonként eltérő méret), ülőlap fűtőegység (típusonként eltérő

Részletesebben

Használati útmutató. figyelem!

Használati útmutató. figyelem! Ózongenerátor Használati útmutató Kérjük, figyelmesen olvassa el a használati útmutatót, mielőtt használatba veszi ózongenerátorát! A készülék autók belső terének, kisebb helyiségeknek ózonnal történő

Részletesebben

VIDEÓ KAPUTELEFON SZÍNES CMOS KAMERÁVAL

VIDEÓ KAPUTELEFON SZÍNES CMOS KAMERÁVAL VIDEÓ KAPUTELEFON SZÍNES CMOS KAMERÁVAL CIKKSZÁM: HD-2253 Köszönjük, hogy az általunk forgalmazott terméket választotta! Ez a videó kaputelefon könnyen telepíthető, használata egyszerű. A legoptimálisabb

Részletesebben

Hogyan kell a projektort használni?

Hogyan kell a projektort használni? Hogyan kell a projektort használni? Össze- és szétszerelési útmutató. Készítette: Sándor Tibor NYME MÉK 2006.03.14. 2 A projektor és tartozékai A+K x201-es projektor távirányító 230V-os tápkábel vga-vga

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU ELEKTROMOS PUMPA 12V ISUP VÍZI SPORTOKHOZ 20PSI

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU ELEKTROMOS PUMPA 12V ISUP VÍZI SPORTOKHOZ 20PSI HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU ELEKTROMOS PUMPA 12V ISUP VÍZI SPORTOKHOZ 20PSI TARTALOM BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK... 3 FUNKCIÓK... 3 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ... 4 KÖRNYEZETVÉDELEM... 4 2 BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK Kérjük, a termék

Részletesebben

1. tudáskártya. Mi az energia? Mindenkinek szüksége van energiára! EnergiaOtthon

1. tudáskártya. Mi az energia? Mindenkinek szüksége van energiára! EnergiaOtthon 1. tudáskártya Mi az energia? T E J Az embereknek energiára van szükségük a mozgáshoz és a játékhoz. Ezt az energiát az ételből nyerik. A növekedéshez is energiára Még alvás közben is van szükséged. használsz

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 4100 Digitális Földelési Ellenállás Mérő TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 2 2. Biztonsági figyelmeztetések... 2 3. Műszaki jellemzők... 2 4. Mérési tulajdonságok... 3 5. Előlap és

Részletesebben

2400 TACHOGRÁF KEZELÉSI KÖNYV

2400 TACHOGRÁF KEZELÉSI KÖNYV 2400 TACHOGRÁF KEZELÉSI KÖNYV FIGYELEM! Bármilyen szennyeződésnek a tachográfba jutása a készülék meghibásodásához vezethet, ezért a tachográfot csak az írólap cseréjének idejére nyissa ki. Ne hagyja az

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DG120. 2008 DreimGO.com All rights reserved. Website: www.dreimgo.com

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DG120. 2008 DreimGO.com All rights reserved. Website: www.dreimgo.com HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DG120 2008 DreimGO.com All rights reserved. Website: www.dreimgo.com 1 BIZTONSÁGI FIGYELMEZTETÉSEK Saját biztonsága érdekében ne használja a készülék gombjait vezetés közben. Használja

Részletesebben

Magyar. BT-03i használati útmutató

Magyar. BT-03i használati útmutató BT-03i használati útmutató 1 Tartalomjegyzék Áttekintés Az első lépések Hogyan fogadja a telefonhívásokat Termékleírás 2 1. Áttekintés A B E D F 1-1 Funkció gombok: C A B C D E F Szilikon fülrögzítő Power

Részletesebben

Karbon fűtőszálas ülésfűtés. Beszerelési útmutató

Karbon fűtőszálas ülésfűtés. Beszerelési útmutató Karbon fűtőszálas ülésfűtés Beszerelési útmutató A csomag tartalma: - háttámla fűtőegység - ülőlap fűtőegység - kapcsoló - kábelköteg Technikai leírás: - működési feszültség: 12 V - típusonként változó

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ PARMEZÁN RESZELŐ. Art. 7300A

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ PARMEZÁN RESZELŐ. Art. 7300A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ PARMEZÁN RESZELŐ Art. 7300A FIGYELEM OLVASSA EL FIGYELMESEN EZT A FÜZETET. EZ FONTOS INFORMÁCIÓKAT A BIZTONSÁGOS ÜZEMELTETÉSRE ÉS KARBANTARTÁSRA VONATKOZÓAN. FONTOS INFORMÁCIÓK ŐRIZZE

Részletesebben

Termoelektromos borhűtő. Modell: DX-68COMBO. Használati útmutató

Termoelektromos borhűtő. Modell: DX-68COMBO. Használati útmutató Termoelektromos borhűtő Modell: DX-68COMBO Használati útmutató Tartalomjegyzék I. Általános biztonsági előírások 1 II. Műszaki adatok 2 III. Kezelőszervek 3 IV. Bekötési rajz 4 V. Működtetés 4 VI. Speciális

Részletesebben

ASTRASUN PID Reduktor. Kézikönyv

ASTRASUN PID Reduktor. Kézikönyv ASTRASUN PID Reduktor Kézikönyv A kézikönyv használata Kérem olvassa el és értelmezze a kézikönyvet mielőtt használatba veszi a terméket. Miután elolvasta tartsa kézközelben, hogy a telepítés során bármikor

Részletesebben

Üzembe helyezési és karbantartási útmutató a következő modellekhez

Üzembe helyezési és karbantartási útmutató a következő modellekhez Üzembe helyezési és karbantartási útmutató a következő modellekhez SHV Ø 500 PLUS EHV Ø 500 LRGE SHV Ø 630 SPE EHV Ø 630 LRGE SHL Ø 630 SPE GYÁRTÓMŰVI NYILTKOZT Hivatkozás a 89/392/EEC EK Gépészeti Irányelvre

Részletesebben

A korszerű személygépjárművek műszaki felépítése

A korszerű személygépjárművek műszaki felépítése A korszerű személygépjárművek műszaki felépítése New Car Technology Elmélet nélkül a gyakorlat csak a szokás ereje által irányított rutinmunka. (Pasteur) Szemlits Gyula Pécs MJV HÖT A személygépjárművek

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. Riasztás/bezárás/lopásgátló riasztás(2):

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. Riasztás/bezárás/lopásgátló riasztás(2): HASZNÁLATI UTASÍTÁS Riasztás/bezárás/lopásgátló riasztás(2): A: Élesítés: az élesítés gomb megnyomásával a sziréna egyet csipog és fényszórók egy rövidet villannak. A központ zár automatikusan lezárja

Részletesebben

Az autonóm és elektromos járművek aktuális műszaki kérdései Szauter Ferenc. Tata,

Az autonóm és elektromos járművek aktuális műszaki kérdései Szauter Ferenc. Tata, Az autonóm és elektromos járművek aktuális műszaki kérdései Szauter Ferenc Tata, 2016.12.01-02. Hibrid? HYBRID? NA DE MINEK!? 2 Hibrid? HYBRID? NA DE MINEK!? 3 Presenter: Előadó: Szauter Dr. Katalin Ferenc

Részletesebben

Páraelszívó Használati útmutató CTB 6407 CTB 9407

Páraelszívó Használati útmutató CTB 6407 CTB 9407 Páraelszívó Használati útmutató CTB 6407 CTB 9407 Javaslatok Üzembehelyezés A gyártó nem vállal felelősséget a helytelen vagy nem megfelelő üzembehelyezésből adódó károkért. A minimális biztonsági távolság

Részletesebben

TORONYVENTILÁTOR

TORONYVENTILÁTOR 10031517 10031518 TORONYVENTILÁTOR Tisztelt vásárló, gratulálunk, hogy megvásárolta termékünket. Hogy elkerülje a technikai hibákat, kérjük, olvassa el figyelmesen és kövesse a következő használati utasítást.

Részletesebben

Toyota és Lexus Hybrid autók. A valós alternatíva. LeasePlan konferencia. Krajcsovits Sándor Toyota Central Europe HU Termék marketing

Toyota és Lexus Hybrid autók. A valós alternatíva. LeasePlan konferencia. Krajcsovits Sándor Toyota Central Europe HU Termék marketing Toyota és Lexus Hybrid autók A valós alternatíva LeasePlan konferencia Krajcsovits Sándor Toyota Central Europe HU Termék marketing DAIHATSU HINO DENSO AISIN KYUSHU TAIHO KOGYO JTEKT TORSEN AICHI STEEL

Részletesebben

DR. BALOGH IMRE EMLÉKPÁLYÁZAT

DR. BALOGH IMRE EMLÉKPÁLYÁZAT DR. BALOGH IMRE EMLÉKPÁLYÁZAT TŰZOLTÓI BEAVATKOZÁSOK A HIBRID MEGHAJTÁSÚ SZEMÉLYGÉPJÁRMŰVEK SAJÁTOSSÁGAINAK TÜKRÉBEN PÁLYAMŰ CSENDE SÁNDOR VIKTOR TŰZOLTÓ HADNAGY 2013. Bevezetés Korunk egyik legnagyobb

Részletesebben

Járműinformatika A jármű elektronikus rendszerei

Járműinformatika A jármű elektronikus rendszerei Járműinformatika A jármű elektronikus rendszerei 2016/2017. tanév, II. félév Dr. Kovács Szilveszter E-mail: szkovacs@iit.uni-miskolc.hu Informatika Intézet 107/a. Tel: (46) 565-111 / 21-07 A jármű alrendszerei

Részletesebben

RÖVID ÚTMUTATÓ A NISSANCONNECT EV HASZNÁLATÁHOZ

RÖVID ÚTMUTATÓ A NISSANCONNECT EV HASZNÁLATÁHOZ RÖVID ÚTMUTATÓ A NISSANCONNECT EV HASZNÁLATÁHOZ Hozza ki a legtöbbet Nissan elektromos autójából a NissanConnect EV segítségével. Az alábbi egyszerű lépésekkel kezelheti Nissanját számítógépről vagy okostelefonról.

Részletesebben

VIP / WALL CENTRIFUGÁLIS KÖDHŰTŐ. Használati útmutató

VIP / WALL CENTRIFUGÁLIS KÖDHŰTŐ. Használati útmutató VIP / WALL CENTRIFUGÁLIS KÖDHŰTŐ! Használati utasítás A készülék első használata előtt figyelmesen olvassa el a használati útmutatót, és őrizze meg későbbi használatra! A használati útmutató az alábbi

Részletesebben

Mini DV Használati útmutató

Mini DV Használati útmutató Mini DV Használati útmutató Készülék leírása 1: Akasztó furat 2: Bekapcsoló 3: Mód 4:Klipsz 5:Micro SD 6:Tartó 7: Mini USB 8: Kamera 9:Felvétel 10: Státusz indikátor 11: Mikrofon Tartozékok 12: Állvány

Részletesebben

SJ5000 Felhasználói útmutató

SJ5000 Felhasználói útmutató SJ5000 Felhasználói útmutató E l e c t r o p o i n t K f t., 1 0 4 4, B u d a p e s t M e g y e r i ú t 1 1 6. F s z. 1. Oldal 1 Figyelmeztetés 1. Ez egy érzékeny termék, ne ejtse el. 2. Ne tegye a terméket

Részletesebben

DVR-338 DIGITÁLIS DIKTAFON HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

DVR-338 DIGITÁLIS DIKTAFON HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DVR-338 DIGITÁLIS DIKTAFON HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A készülék bemutatása 1 REC - Felvétel gomb 2 Stop/Kikapcsolás gomb 3 UP - FEL/Visszatekerés 4 DOWN LE/Előretekerés 5 HOLD - Billentyűzár 6 VOL + (hangerő

Részletesebben

Üzembe helyezési és karbantartási útmutató ipari gyorsfagyasztó elpárologtatóhoz FF FAST FREEZER

Üzembe helyezési és karbantartási útmutató ipari gyorsfagyasztó elpárologtatóhoz FF FAST FREEZER Üzembe helyezési és karbantartási útmutató ipari gyorsfagyasztó elpárologtatóhoz FF FAST FREEZER Gyártó: Forgalmazó: GYÁRTÓMŰVI NYILATKOZAT Hivatkozás a 89/392/EEC EK Gépészeti Irányelvre és kiegészítéseire

Részletesebben