Erőátvitel Hajtásrendszer-változatok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Erőátvitel Hajtásrendszer-változatok"

Átírás

1 Erőátvitel Hajtásrendszer-változatok 2 óra előadás 6.5 1

2 % Személygépkocsik megoszlása hajtásrendszer szerint Hátsókerékhajtás Elsőkerékhajtás Összkerékhajtás év Hátsókerékhajtás + műszakilag egyszerű - nagy helyigény Elsőkerékhajtás + menetirányba húz + kis helyigény - műszakilag igényes Összkerékhajtás Hajtásrendszerek 2 A hagyományos hajtáselrendezésnél a jármű elején lévő motor hosszú kardántengellyel a hátsó tengelyt hajtja. Az orrmotor-elsőkerékhajtás és a farmotor-hátsókerékhajtás elrendezéseknél nincs szükség hosszú kardántengelyre, a motor, tengelykapcsoló, sebességváltó és differenciálmű kompakt egységet képez: A motor és a váltó a menetiránnyal párhuzamosan vagy ahhoz képest keresztirányban helyezkedhet el. Ez utóbbi esetben - mivel minden tengely a keréktengellyel párhuzamos -- nincs szükség az erőfolyam 90 os elfordítására. A hagyományos hajtáselrendezés az 1930-as évek előtt szinte egyeduralkodó volt, tehergépkocsiknál ma is ez számít általánosnak. Előnyei: teljes terhelésnél a hajtott kerekek terhelése kedvezően nagy, az elsőtengely-szerkezet egyszerű, a motor súlya a kormányzott kerekeken átadható erőket növeli, hosszú motor beépítése is lehetséges, a motorzajok egyszerűen szigetelhetők, egyenletes gumiabroncskopás, jó motorhűtés (a hűtőtömb elöl van), stb. Hátrányai: hosszú, többnyire többrészes kardántengely, a kardánalagút nagy helyfoglalása az utastérben, költséges hátsótengely-szerkezet, a terheletlen kocsi hajtott hátsókerekei csúszós úton, induláskor, emelkedőn és ívmenetben könnyen kipörögnek.

3 hagyományos elrendezés középmotor elsőkerék -hajtás összkerékhajtás farmotor Hajtásrendszer-változatok 3 A farmotor-hátsókerékhajtás autóbuszok ma is elterjedt hajtáselrendezése, régebben kis- és középkategóriájú személygépkocsiknál is gyakran alkalmazták. Előnye: egyszerűsége és olcsósága; az egy egységet képező hajtómű és erőátvitel, csúszós talajon jobb indulási és hegymászóképessége egyszerű elsőtengely-szerkezet, könnyű kormányozhatóság: Hátránya: farnehézsége miatti oldalszélérzékenysége, túlkormányzottsága, a gumiabroncsok egyenlőtlen elhasználódása, költséges zajszigetelése és a kis csomagtartó. Orrmotor-elsőkerékhajtás: alsó és középkategóriába sorolható személygépkocsik motor- és hajtáselrendezése. Sokáig a motort a jármű hossztengelyében helyezték el; a modern elsőkerékhajtású járművekben a motor a jármű hossztengelyirányára keresztben van. Előnyei: egyszerűség, jó helykihasználás és stabil menettulajdonságok (húzott kocsi, alulkormányzottság), kompakt építésmód, a hajtómű súlya a kormányzott és hajtott kerekeket terheli, egyszerű hátsótengelyszerkezet, jó fűtés stb. Hátrányos viszont az, hogy teljes terheléskor, emelkedőn csökken a hajtott kerekekre jutó tömeghányad (a kerekek könnyebben kipörögnek), egyenlőtlen gumiabroncskopás. A rendelkezésre álló hely szűkössége és a hajtott kerekek kormányzását lehetővé tevő csuklók korlátozzák a motorteljesítményt, ezért a középkategória felett a hagyományos hajtáselrendezés és hátsókerékhajtás általános.

4 Kerékhajtás-rendszerek oldalstabilitása 4 Az autó és az út között a kapcsolatot a gumiabroncs és a talaj közötti súrlódó erő határozza meg. Ez teszi lehetővé a hajtást, az irányítást és a megállást. Ez az erő a kerekekre eső terheléstől és a súrlódási tényezőtől függ. A tehetséges súrlódó erővel jól kell gazdálkodnunk: minél többet veszünk belőle igénybe, mondjuk gyorsításra, annál kevesebb marad az oldalvezető erőnek; ami az autó kormányzását teszi lehetővé. Az összkerékhajtás fő előnye, hogy valamennyi kereket hajtva nagyobb erők származtathatók át a kerekekről a talajra, mint első- vagy hátsókerékhajtásnál. Biztonság. A tapadási határdiagramot ívmenetben haladó autó első és hátsó tengelyére felrajzolva látható; hogy elsőkerékhajtásnál, amikor az első tengely kerekei már a megcsúszás határán vannak, akkor még a hátsó keréknél tartalék van. Hátsókerékhajtásnál az első kerekeknél vannak még tartalékok, amikor a hátsó kerekek már csúszni kezdenek. Ugyanolyan hajtó- és oldalerő esetén az összkerékhajtású kocsik erővektorainak eredője mind elöl, mind hátul a határkörön belül marad: biztonsági tartalék van.

5 Gyorsulás km/h-ra (másodperc) Első kerékhajtás Hátsókerékhajtás Összkerékhajtás 50%=30 33%=19 80%=38 Menettulajdonságok javítása gyorsulás hegymászóképesség terepjárás Kerékhajtás-rendszerek összehasonlítása 5 Összkerékhajtást eredetileg csak terepjáróknál alkalmaztak. Menettulajdonságokra kifejtett kedvező tulajdonságait a következőkben szemléltetjük. Hegymászóképesség. Elképzelt személygépkocsi (az első és a hátsó tengely terhelése egyenlő, a tömegközéppont magassága a tengelytáv 1/4 része) f = 0,8-as tapadási tényezőjű úton elsőkerékhajtással 33%-os, hátsókerékhajtással 50%-os és összkerékhajtással 80%-os emelkedőn képes felkapaszkodni, ha elegendő motorteljesítmény áll rendelkezésére, (A meredekebb alpesi hágók %-osak.) Ahhoz, hogy elképzelt autónk pl. 50 %-os emelkedőre felkapaszkodhasson, a szükséges f tapadási tényező elsőkerékhajtással 1,35; hátsókerékhajtással 0,8 (aszfalt út) és összkerékhajtással 0,5 értékű lenne. 1,35-ös tapadási tényező gyakorlatilag nem létezik, tehát autónk akármilyen erős is képtelen ilyen meredeken felhajtani. Gyorsulás. Elképzelt autónkkal elérhető legnagyobb gyorsulás (zárójelben az álló helyzetből 100 km/h-ra való felgyorsulás időszükséglete) f = 0,8 tapadási tényezőjű úton elsőkerékhajtással 3,3 m/s 2 (8,4 s), hátsókerékhajtással 5,1 m/s 2 (5,4 s); összkerékhajtással 8 m/s 2 (3,5 s).

6 Összkerékhajtások csoportosítása az alapjármű hajtásrendszere szerint I. 6 Az összkerékhajtású gépkocsi szerkezetét határozza meg, hogy milyen az a gépkocsi az alapjármű -- amelyből az összkerékhajtásút kialakították. A klasszikus terepjáró gépkocsik a hagyományos elrendezésű (motor elöl, hajtás hátul) gépkocsikból készültek. Ezek átalakítása bonyolult és költséges: a motort magasabbra kell helyezni; hogy aláférjenek az elsőkerékhajtás többletelemei (első differenciálmű, féltengelyek). A magasabbra került motor a terepjáró képességet javítja; ezért többnyire ma is ezt a megoldást alkalmazzák. Az összkerékhajtású személyautókat eleinte az első tengely előtt hosszirányban elhelyezett motoros, kúpkerekes tengelyhajtásos elsőkerékhajtású alapautóból alakították ki. Ezt egyszerűen és kis ráfordítással lehet összkerékhajtásúvá változtatni: a sebességváltó hátsó fedeléig minden változatlan maradhat, a fedél helyére kell az osztóművet csatlakoztatni, amely kardántengellyel hajtja a hátsó differenciálművet és a kerekeket: Egyszerűsége ellenére azonban csökken az ebbe a csoportba sorolható összkerékhajtású személyautók száma, mert az autógyárak mára -- főként a jobb helykihasználás miatt -- szinte teljesen ráálltak a keresztben elhelyezett motoros elsőkerékhajtású típusok gyártására. Itt az előzőeken túlmenően még egy haránthajtómű is szükséges. Műszakilag ez olykor csak többszörös csőtengelyes megoldásokkal valósítható meg.

7 Az alapjármű hajtáselrendezése a motor hosszirányban keresztirányban a motor elöl középen hátul elsőkerék -hajtás hátsókerékhajtás VW FORD LANCIA TRANS- AUDI, SIERRA, DELTA S4, PORTER, ALFA BMW, FORD RS PORSCHE ROMEO, MERCEDES 200, 911 SUBARU OPEL ROVER CARRERA stb. SENATOR METRO 4 stb. stb. stb. FIAT PANDA, VW GOLF, LANCIA DELTA, MITSU- BISHI stb. - PEUGEOT 205 TURBO - Összkerékhajtások csoportosítása az alapjármű hajtásrendszere szerint II. 7 Minden olyan összkerékhajtású kocsinak, amelyet elsőkerékhajtású alapautóból alakítottak ki kb. 20 %-kal kisebb a csomagtartója, mint az alapautóé. Ennek oka a hátravezető kardántengely, a differenciálmű és a féltengelyek helyszükséglete. A teljesség kedvéért meg kell említeni azt a változatot, amelynél az alapjármű farmotoros, hátsókerékhajtású. Ezek átalakításának műszaki megoldása ugyanolyan egyszerű, mint az elsőként említett, klasszikus elsőkerékhajtású alapautóé. A középmotoros járművek már eredetileg is csak sportcélokra készültek, ezek összkerékhajtású változatai is ezt a célt szolgálják.

8 állandó összkerékhajtás Első generáció bekapcsolható (bekapcsolódó) összkerékhajtás Második generáció állandó arányú nyomatékelszlás Harmadik generáció változó arányú nyomatékeloszlás Negyedik generáció egyik vagy mindkét tengely kapcsolása elektronikusan vezérelt soklemezes tengelykapcsolóval Összkerékhajtás-generációk I. 8

9 Bolygómű nélküli osztómű Bolygóműves osztómű Automatikusan kapcsolódó I. generáció Vezetõ által kapcsolt Szabadonfutóval II. generáció Belsõ súrlódás nélkül III. generáció Viszkokapcsolóval Belsõ súrlódással (mechanikai vagy folyadék) IV. generáció Elektronikusan vezérelt tengelykapcsolóval Összkerékhajtás-generációk II. 9 A bolygómű nélküli osztómű azonban állandóan nem használható, mert szilárd burkolatú úton haladva hiányzik az a lehetőség, hogy az első és a hátsó kerekek fordulatszáma különbözhessék. A kerekek azonos fordulatszámra kényszerítése gyors gumiabroncs-elhasználódást, az erőátviteli elemek fokozott igénybevételét és ez által rövidebb élettartamát, rosszabb hatásfokot, nagyobb fogyasztást és az autó stabilitásának csökkenését okozná. Terepen viszont ez a megoldás az ideális. Ez a szerkezet úgy működik, mint egy bekapcsolt differenciálzáras kiegyenlítőmű. Jó úton az előre- vagy hátravezetett nyomatékot meg kell szakítania a nyomaték útjába iktatott tengelykapcsolóval. Legegyszerűbb esetekben a tengelykapcsolót a vezető kapcsolja ki és be. Megelőzi a kezelési hibákat, ha a bolygómű nélküli osztóműves autó első kerekeihez vezető tengelyébe szabadonfutót iktatnak. A szabadonfutó beépítése olyan, hogy csak akkor visz át nyomatékot akkor zár, ha a hátsó kerekek gyorsabban forognak, mint az elsők, egyébként nevének megfelelően szabadon fut. Az összkerékhajtás biztonságfokozó tulajdonságai csak akkor érvényesülnek igazán, ha állandóan hajtja a motor a kocsi valamennyi kerekét. Csak így nem fordulhat elő, hogy éppen akkor nincs bekapcsolva az összkerékhajtás, amikor az legjobban szükséges lenne, pl. ívmenetben, erős gyorsításkor stb.

10 I. generáció II. generáció III. generáció Összkerékhajtás-generációk III. 10 Az állandó (permanens) összkerékhajtással szemben támasztott legfontosabb követelmény az; előre- és hátrahajtó tengelyek fordulatszáma egymástól különbözhessen, de közben a hajtás folytonossága ne szűnjék meg: Egy harmadik ún. középső bolygóműves differenciálművel lehet kétfelé osztani a váltóból jövő nyomatékot. Az ilyen, középső differenciálművel készített, állandó összkerékhajtású kocsik tartoznak az összkerékhajtás második generációjához.. Ezeknek az autóknak a középső differenciálművére az a jellemző, hogy a nyomatékot egy a szerkezettől függő állandó arányban osztja szét. Ez az arány mivel értéke állandó mindenképpen kompromisszumot jelent, hiszen a sok mindentől (utasok száma és elhelyezkedése, útmeredekség; gyorsulás) függő dinamikus tengelyterhelés-aránynak csak egyetlen esetben felelhet meg.

11 I. generációs hajtások szerkezeti megoldásai 11 Az összkerékhajtás jellegzetes eleme az osztómű. A következő feladatokat teljesíti: a váltóból jövő hajtónyomatékot előre - hátra szétosztja, lehetővé teheti az előre- vagy hátramenő tengelyek ki- és bekapcsolását, fordulatszám eltérését, módosíthatja a fordulatszámot, kétfokozatú váltóként lehetővé teheti terepfokozat kialakítását, szükség esetén a forgástengelyt 90 fokkal elfordítja. Először az igénytelenebb, bolygómű nélküli szerkezetek felépítését és működését nézzük meg közelebbről. Az első generáció. Klasszikus elsőkerékhajtású alapjárműnél a sebességváltó hajtott tengelyének végéről vezetik a hátsó kerekekhez a nyomatékot. Az osztómű és a váltó egy egység. Hagyományos alapjárműnél az osztómű fogaskerék- vagy láncáttételű szerkezet. Itt lehet legegyszerűbben egy további áttételt terep-fokozatot megvalósítani. A menetirányra merőlegesen lévő motornál kúpkerekes áttételt (haránthajtóművet) is kell az osztóműbe építeni, amelynek feladata, hogy a forgástengelyt 90 fokkal fordítsa el a kardántengely irányába.

12 I. generációs szerkezeti megoldások 12

13 II. generációs hajtások szerkezeti megoldásai 13 Az állandó (permanens) összkerékhajtással szemben támasztott követelmény az, hogy az előre- és hátrahajtó tengelyek fordulatszáma egymástól különbözhessen, de közben a hajtás folytonossága ne szűnjék meg. Így egy harmadik -- ún.. Középső -- bolygóműves differenciálművel osztják kétfelé á váltóból jövő nyomatékot. Az ilyen, középső differenciálművel készített, állandó összkerékhajtású kocsik tartoznak az összkerékhajtás második generációjához. Ezeknek az autóknak a középső differenciálművére az a jellemző, hogy a nyomatékot egy -- a szerkezettől függő ---állandó arányban osztja szét. Ez az arány -- mivel értéke állandó -- mindenképpen kompromisszumot jelent; hiszen ez a sok mindentől (utasok száma és elhelyezkedése, útmeredekség, gyorsulás) függő dinamikus tengelyterhelés-aránynak csak egyetlen esetben felelhet meg. Az elsőkerékhajtású alapautóból kialakított összkerékhajtású autóknál az előre- és hátrahajtó forgatónyomatékot általában -- u.n. szimmetrikus differenciálművel -- 1:1 arányban osztják szét. Hátsókerék-hajtású alapautóból kialakított második generációs összkerékhajtású személyautóknál olyan differenciálművet alkalmaznak, amely a hátsó kerekekre nagyobb forgatónyomatékot ad, mint az elsőkre. Ezt azzal érik el, hogy az előre- és hátravezető tengelyen lévő kúpfogaskerekek nagysága eltérő. Ezeket a differenciálműveket aszimmetrikus differenciálműveknek nevezik.

14 Szimmetrikus és aszimmetrikus differenciálművek 14

15 A differenciálmű belső súrlódása 15 Ha a gépkocsi egyenes irányba halad, akkor a differenciálház és az előreill. hátrahajtó tengelyek fordulatszáma azonos. A bolygókerekek saját tengelyük körül nem forognak, csak keringenek a differenciálmű hossztengelye körül. Minden együtt forog, az alkatrészek egymáshoz képest nem mozdulnak el, a differenciálműben súrlódás -- súrlódási veszteség -- nem keletkezik. Egyenes menetben tehát az előre- és hátrahajtó nyomaték (szimmetrikus differenciálmű esetén) továbbra is egyenlő egymással és a hajtó nyomaték felével. Ha az autó kanyarodik, akkor az előre- és hátrahajtó tengelyek és a differenciálház forgássebessége már nem azonosak. Leggyorsabban forog az előrehajtó tengely, leglassabban a hátrahajtó, a differenciálház fordulatszáma a kettő között van, azok számtani közepe. Ez akkor is igaz, ha az előre- és hátrahajtó tengelyek fordulatszáma nem kanyarodás miatt, hanem bármilyen ok miatt (pl. kerékkipörgés) különbözik egymástól. A differenciálműben a gyorsabban forgó tengelyre fékezőnyomatékot fejt ki a lassabban forgó differenciálház, ezért a gyorsabban forgó tengelyen a differenciálmű által ráosztott félnyomatéknál kisebb jut. Ezt a csökkentő nyomatékot belső súrlódásnak nevezik. A lassabban forgó tengelyt viszont ugyanennyivel gyorsítani igyekszik a hozzá súrlódó, nála gyorsabban forgó differenciálház.

16 Növelt belső súrlódású differenciálmű 16 Röviden úgy foglalható össze, hogy a belső súrlódás ha fordulatszámkülönbség van a gyorsabban forgó tengely hajtónyomatékát csökkenti, és ugyanannyival növeli a lassabban forgó tengelyre jutó nyomatékot. A belső súrlódás általában nem nagy, a hajtónyomaték 2-3%-a, ezért elhanyagolható. Különleges megoldásokkal azonban a belső súrlódás jelentős nagyságúra növelhető. Az egyik ilyen megoldás, hogy a hajtótengelyen lévő kúpfogaskerék támaszfelülete és a differenciálház között súrlódótárcsákat helyeznek el; mégpedig úgy, hogy minden második tárcsa belül fogazott és ezek a fogak a tengely fogazatára illeszkednek, a közbensők pedig külső fogazásúak és a ház belső fogazásával kapcsolódnak. Ezzel a megoldással azt az erőt, amellyel a kúpfogaskerék a differenciálháznak nyomódik, súrlódás keltésére többször is (a lemezek számának kétszeresével) kihasználjuk. Ha egy ilyen növelt belső súrlódású differenciálmű belső súrlódása a hajtónyomaték 10%-a, akkor ez az előre és hátrahajtó nyomaték között 20 %-os különbség lehet. Ha pl. a hátsó kerekek jégre kerülnek, az első kerekekre jutó kétszeres belső súrlódásnak megfelelő nyomaték kimozdíthatja a kocsit kellemetlen helyzetéből.

17 Különleges növelt belső súrlódású differenciálművek 17 Ugyanilyen elven működnek, de szerkezetileg teljesen más kialakításúak azok a differenciálművek amelyek a csavar- és csigahajtás rossz hatásfokát (nagyobb súrlódását) fordítják előnnyé. Ezekben a differenciálművekben a kúpkerékhajtást csigahajtás (Borsig rendszer) vagy csavar- és homlokkerékhajtás kombinációja (Torsen, a torque nyomaték és sense érzékel szavakból) helyettesíti. Torsen differenciálművet az AUDI alkalmaz előszeretettel.

18 olaj n2 n1 M fordulatszám-különbség Beépíthető differenciálműbe (a súrlódótárcsák helyett), de önállóan is alkalmazható az előre vagy hátra vezető tengelybe iktatva Viszkokapcsoló 18 A viszkozitás szóból származik a viszkokapcsoló neve. A technikatörténet először századunk húszas éveiben említi. Differenciálműben súrlódás fokozását célzó alkalmazását az 1950-es években a "traktorkirály", Fergusson szabadalmaztatta. Eleinte csak versenyautókban alkalmazták, ezután még mintegy 15 évig kellett várni arra, amíg 1983-ban a Ford Escort RS 200-ban sorozatgyártású autóba is beépítették. Azóta hétköznapivá vált, sőt, ma már önállóan (differenciálmű nélkül) is fontos egysége, az összkerékhajtású autók erőátvitelének. A differenciálművel egybeépített, belső súrlódást növelő viszkokapcsoló megtévesztésig hasonlít a soklemezes megoldáshoz. Közelebbről megvizsgálva csak az a lényeges eltérés, hogy a lemezek nem érnek egymáshoz, köztük olaj van, és annak folyadéksúrlódása közvetíti az erőt. Ennek az erőnek a belső súrlódásnak a nagysága az előre- és hátrahajtó tengely fordulatszám-különbségétől függ. Jó úton egyenesen haladó autó első és hátsó kerekeinek fordulatszáma azonos, belső súrlódás nincs, a nyomatékelosztás előre-hátra százalék. Ha viszont bármilyen okból például csúszós úton gyorsabban forognak, mondjuk az első kerekek, a fordulatszám-különbség miatt a folyadéksúrlódásból származó belső nyomaték az első kerekeket hajtó nyomatékból levonódik, és a hátsóhoz hozzáadódik.

19 1. Egyik tengely 2. Belső fogazású tárcsák 3. Másik tengely 4. Külső fogazású tárcsák 5. Tömítés 6. Olaj 7. Távtartó gyűrű Viszkokapcsoló szerkezete 19

20 Párhuzamos elrendezésű viszkokapcsoló 20

21 a fordulatszám-különbséggel nő a felmelegedéssel kissé csökken túlzott igénybevétel hatására rohamosan nő (önvédelem) A viszkokapcsoló által átvitt nyomaték 21 Természetesen a folyadéksúrlódás munkája is hővé alakul, a lemezek közötti olaj felmelegszik. A melegebb olaj viszkozitása kisebb, ezért a belső súrlódás értéke is csökken. Hogy ne legyen túl nagy ez a csökkenés, olyan különleges, szintetikus folyadékot választottak, amelynek viszkozitása sokkal kevésbé érzékeny a hőmérséklet változására, mint mondjuk a kőolaj-származék motorolajé. Ez a folyadék a szilikon olaj, amelynek alapanyaga homok, szén, földgáz és víz. A viszkokapcsoló teljesen zárt szerkezet, gyártáskor feltöltik olajjal, utántöltés, olajcsere nem szükséges, de nem is lehetséges. A viszkokapcsolónak érdekes önvédő tulajdonsága van. Rendkívüli esetben, hosszabb időtartamú és jelentősebb nagyságú fordulatszámkülönbség hatására létrejövő túlzott felmelegedés egyrészt az olajat magát károsítaná, másrészt a felmelegedés okozta nagy nyomások a tengelytömítéseken kinyomnák az olajat. A nyomásnövekedés bizonyos mértéke után azonban, a helyileg eltérő nyomások a kapcsolótárcsákat egymáshoz szorítják, a folyadéksúrlódás vegyes (folyadék + száraz) súrlódássá változik. Ez a differenciálműben azt jelenti, hogy a belső súrlódás annyira megnő, hogy a differenciálmű zár. A zárási folyamat kialakulása függ a fordulatszám-különbség nagyságától és időtartamától, az olajtér töltöttségétől (a rendelkezésre álló tér százalékát szokták olajjal feltölteni), az olaj viszkozitásától, az átvitt nyomatéktól, és a külső hőmérséklettől. Körülbelül szoros önvédelmi zárást vesznek alapul méretezés során, ennél nagyobb számú igénybevétel károsodást okozhat.

22 A középső differenciálmű belső belső súrlódásának növelése egy vagy két mechanikus vagy viszkokapcsoló párhuzamos bekötésével Viszkokapcsoló erőfolyamba illesztése (differenciálmű nélkül, soros bekötés) A harmadik generáció 22 Az egyik lehetőség egy vagy két, mechanikus vagy viszkokapcsoló differenciálműbe építésé, a belső súrlódás növelése céljából. Hatására a differenciálmű geometriája (a fogaskerekek) által meghatározott nyomatékarány a terhelési és talajviszonyoknak megfelelően módosulhat. A viszkokapcsoló a hajtáslánccal párhuzamos elrendezésű. A másik soros megoldásnál a váltóból kijövő nyomatékot bolygómű nélküli osztómű az előre- ill. hátrahajtó tengelyre kétfelé osztja, és ezek egyikébe sorosan iktatják be a viszkokapcsolót. Ennél a viszkokapcsoló határozza meg teljes egészében annak a tengelynek a nyomatékát, amelynek a hajtásfolyamába beiktatták. Jó úton, csúszásmentesen gördülő kerekek esetén a kocsi egytengelyhajtású, hiszen ez esetben az előre- és hátrahajtó tengelyek fordulatszáma azonos, a viszkokapcsoló nem származtat át nyomatékot. Ha azonban a mereven hajtott tengely kerekei megpörögnek, akkor a viszkokapcsoló a fordulatszámkülönbséggel arányos nyomatékot visz át a másik tengelyre. A viszkokapcsoló önvédelmi hatásának eredményeképpen a teljes nyomaték á viszkokapcsoló által hajtott kerekekre kerülhet. Az erőfolyammal párhuzamosan kötött viszkokapcsolós autó alapesetben -- tehát jó úton -- is összkerékhajtású, ezzel szemben az előre- vagy hátrahajtó tengelybe sorosan elhelyezett viszkokapcsolós autó alapesetben egy (első- vagy hátsó) tengely-hajtású.

23 luxusautók összkerékhajtása. (Mercedes DB-4- matic, BMW 325 ix, Audi V8, Porsche PDS, Puch Viscomatic stb. az előre- és hátrahajtó nyomaték arányát (a blokkolásgátlóval, kipörgésgátlóval együtt közös) számítógép vezérli az útviszonyok romlására -- fény- vagy hangjelzés is figyelmezteti a vezetőt. A negyedik generáció 23 Az összkerékhajtás negyedik generációja a luxusautók összkerékhajtása. A Mercedes (DB-4-matic), BMW, Audi V8, Porsche (PDS) és a Puch (Viscomatic) összkerékhajtások közös lényege, hogy az elektronikus blokkolásgátlót, a kipörgésgátlót és az előre- és hátrahajtó nyomaték arányát közös számítóközpont vezérli. A kerekeken -- a blokkolásgátlónál megismert -- fordulatszám-jeladó van; ha ez valamelyik kerék kezdődő kipörgését jelzi, akkor beavatkozik az elektronika, és típustól függően vagy fékezi a kipörögni készülő kereket, vagy a motor hajtónyomatékát csökkenti, más típusoknál a középső vagy valamelyik tengely differenciálművének belső súrlódását növeli. Külön előnye, hogy a kipörögni készülő kerékre -- az útviszonyok romlására -- fény- vagy hangjelzés is figyelmezteti a vezetőt.

24 munkadugattyú behajtás szabályozó szelep szivattyú biztonsági szelep előszállító sz. M ferdetárcsa olajtöltet kihajtás Haldex kapcsoló 24 A TT-ben az elektromosan vezérelt, elektrohidraulikus a Haldex tengelykapcsoló változtatja a tengelyek közötti nyomatékosztást. Az egységet a kardántengely és hátsó differenciálmű közé építették be, ami jól igazodik az elől keresztben elhelyezett motor és az összkerékhajtás kombinációjához (hiszen a motortérben a hely szűkös, ezenkívül a tengelyterhelés-arányt is javítja ez az elrendezés. A Haldex kapcsoló házán belül olajban futó, hidraulikus erővel összeszorítható többlemezes tengelykapcsoló egység van, ami a hátsó tengelynek juttatott nyomaték mértékét változtatja. A ház olajjal feltöltött és teljesen tömített. A tengelykapcsoló külső fogazású lemezei a bemenő, míg a belső fogazásúak a kimenő tengelyhez tartoznak. A lamellák összenyomását végző munkadugattyút a kapcsoló be-, ill. kihajtótengelyének fordulatszám-eltérésétől függően szállító axiáldugattyús szivattyúk mozgatják. A tengelykapcsoló nyomatékátvitelét szabályozószelep változtatja:a rendszer nyomását és így a tengelykapcsoló lemezeket összeszorító erőt képes csökkenteni. Működéséhez az információt az ABS/EDS vezérlőegységtől és a motorelektronikától kapja. A Haldex vezérlőegység a következő bemenő paramétereket dolgozza fel: kerékfordulatszámok, motornyomaték, motorfordulatszám, menetállapot (egyenesmenet, tolóüzem, fékezés, ABS-fékezés, stb.), gázpedálhelyzet.

25 Mv Hv Haldex kapcs. Ha ABS/EDS Ha ABS/EDS hidraulikus egység ABS/EDS ABS és EDS vez. egysége Mv motorvezérlő elektonika Hv Haldex kapcsoló vezérlőegysége AUDI TT összkerékhajtása (Haldex kapcsolóval) 25 A TT-t elől keresztben elhelyezett motor hajtja. A motorteljesítmény a kézi kapcsolású váltóműről közvetlenül az elsőtengelyre és egyidejűleg a szöghajtáson és a kardántengelyen keresztül a hátsótengely differenciálmű-házába integrált Haldex tengelykapcsolóhoz kerül. Az első tengely differenciálműve hagyományos, kúpkerekes, nem zárható és ahogy a keresztben elhelyezett motorral szerelt személygépkocsiknál már megszoktuk, az a sebességváltóházban van. Az első-, és hátsótengely közti szabályozható nyomatékosztást megvalósító Haldex tengelykapcsoló az egyenletesebb tengelyterhelések elérése céljából került a szintén kúpkerekes, nem zárható, hátsó differenciálmű házába. A Haldex tengelykapcsoló a hajtásláncban ugyanott foglal helyet és ugyanazt a funkciót látja el, mint a harmadik-generációs, középső differenciálmű nélküli összkerékhajtásoknál, a sorosan kapcsolt viszkokapcsoló.

26 gyorsulásérzékelők kontroll-lámpa zárkapcsoló első diffmű fordulatszámérzékelő hosszzár keresztzár féklámpakapcsoló ABS vezérlőegység zár-vezérlőegység hidraulikaegység PORSCHE 4. generációs összkerékhajtás vázlata 26 A zárak elektronika által szabályozott működtetésével érik el a jármű alkalmazkodását az út- és menetviszonyokhoz. Középen hosszirányú, hátul keresztirányú differenciálzár van. Rossz talajviszonyokon induláskor, vagy az elakadt jármű kiszabadítására a vezetőnek módja van mindkét differenciálzár bekapcsolására, amit műszerfalon lévő jelzőlámpa villogása jelez. A zárás csak 30 km/h alatt lehetséges, 40 km/h felett pedig a hátsó zár automatikusan nyit. Az ABS- és differenciálzár-vezérlőelektronika közös egységet képez. A hosszirányú zár szabályozása az első- és hátsótengelyek fordulatszámkülönbségén alapul. A hatását úgy fejti ki, hogy korlátozza a két tengely között kialakuló fordulatszám-különbséget. A rendszer elve hasonló a mechanikus működtetésű differenciálzárakéhoz, ám azt az előnyt kínálja, hogy beavatkozása függ a járműállapottól, menetviszonyoktól és különleges esetek (pl. ABS fékezés, hólánc használat, stb.) kezelésére is képes. Az elektronika a kerékfordulatszám-szenzorok segítségével figyeli az egyes kerekek fordulatszámát, gyorsulását. Ezek az érzékelők természetesen megegyeznek a blokkolásgátló által használtakéval, a két rendszer azokat közösen használja. További érzékelő segítségével a jármű hossz- ill. keresztirányú gyorsulásáról is tudomást szerez a vezérlőegység. A féklámpakapcsolóról érkező jel a fékezési folyamat kezdetéről és végéről ad információt.

27 Bekapcsolt összkerékhajtásnál egy-egy kerék külön nem blokkolhat, ha mégis, akkor valamennyi kerék egyszerre blokkol. A jármű hirtelen instabillá válik. A III. generációs, részben önzáró középső differenciálműves vagy viszkokapcsolós autóknál ennyire nem kritikus a helyzet, de a tendencia ebbe az irányba mutat. Az elektronikus blokkolásgátló (ABS) sem működhet zavartalanul, ha fékezéskor nemcsak a fékek, hanem a hajtótengelyek is fékezőnyomatékot közvetítenek egyik tengelyről (kerékről) a másikra. Fékezés összkerékhajtású autóval 27

28 Ha nem szüntethető -- vagy nem szűnik meg -- az első és hátsó tengely kapcsolata, a gépkocsi legbiztosabban teherautó rakfelületén szállíthatók (mint az automatikus váltójú kocsik) Az egyik vagy másik tengely felemelésével csak akkor vontathatók, ha közben mind a négy kerék álló helyzetben maradhat vagy akadálytalanul foroghat. Hosszabb úton a vonóköteles vontatás is károsíthatja az erőátviteli rendszert. Mindig az adott kocsi kezelési utasítása mérvadó. Az összkerékhajtású autó vontatása 28

29 Ha a két tengely kapcsolata nem szüntethető teljesen meg, az alábbi lehetőségek vannak: differenciálzár oldása korlátozott vizsgálati sebesség és időtartam összkerékhajtás kiiktatása szervizkapcsolóval speciális (jobb- és bakoldali kerekeket ellentétes irányba forgató, vagy négy kereket hajtó) fékerőmérő a kardántengely lebontása nagysebességű vizsgálatokra külön előírások vannak! Mindig az adott kocsi kezelési utasítása mérvadó. Összkerékhajtású autó fékvizsgálata 29 Mint láttuk, az összkerékhajtás a járműszerkezetek között az egyik legváltozatosabb rendszer, melyből még gyártmányonként is számos változat fut az utakon. Európában napjainkban több, mint 150-féle öszkerékhajtású modell van, ha hozzászámoljuk a kisárúszállítókat is, még sokkal több. Ezzel szemben a vizsgáztató állomásokon rendszerint a standard egytengelyű görgős fékpadok vannak, amelyek az összkerékhajtású járművek vizsgálatára alapvetően nem alkalmasak. A személygépkocsiknál és a terepjáróknál megkülönböztethetünk elsődlegesen: kézzel kapcsolható, automatikusan kapcsolódó és állandó (permanens) összkerékhajtású járműveket. A beépítési és komfortigényeknek megfelelően különböző forgatónyomaték-átvivő és -elosztó egységeket (fordulatszám-csökkentő áttételt, dlfferenciálokat, tengelykapcsolókat, hossz-és keresztirányú zárakat) integrálnak egy rendszerbe, amely a forgatónyomatékot vagy állandó arányban, vagy a leghatékonyabb arányban osztja el az egyes kerekekre, illetve tengelyekre. A sort még folytathatnánk lágy" és kemény" rendszerekkel attól függően, hogy mekkora fordulatszámkülönbség (kipörgés) hatására mekkora nyomatékátcsoportosítás alakul ki.

30 Szétválasztó szerkezet a Honda Civic Shuttle 4x4 hátsó differenciálművén Szervizkapcsoló 30 A görgős fékvizsgáló padok használata a kézzel kapcsolható összkerékhajtásoknál problémamentes. Itt az összkerékhajtást kapcsolják ki közvetlenül az elosztó hajtóművön, vagy több-kevesebb ráfordítást igénylő fortélyos megoldásokkal. Az összkerékhajtás kikapcsolása után úgy vizsgálható, mint a kétkerékhajtású jármű. Fokozott figyelem szükséges az automatikusan kapcsolódó és az állandó összkerékhajtásoknál. Esetenként a forgatónyomaték-átviteli és -elosztó egységek fajtája szerint korlátozott időtartamú és/vagy max. 5-6 km/h vizsgálati sebességű vizsgálat végezhető el. A fogások" között szerepel például az első tengellyel történő tolatásos ráállás a görgős fékpadra (VW viszkokapcsolóval), vagy a leállított motorral történő vizsgálat (Audi, Seat, Skoda, Volvo és VW Haldexkuplunggal). A profi megoldás az összkerékhajtású járművek fékvizsgálatára kialakított görgős fékpad. Ez nem feltétlenül négy görgőágyas kialakítású, lehet kétgörgőágyas is, ahol a görgők az egy tengelyen lévő kerekeket fordulatszám-szabályzottan ellentétes irányban forgatják. A németországi AUTÓ-SERVICE cikk írója, Peter Diehl írásban kereste fel a gyártókat, mondják meg mi a teendő összkerékhajtású modelljeik fékpadi vizsgálatánál. A válaszokat táblázatban foglalták össze.

A hagyományos hajtáselrendezésnél a jármű elején lévő motor hosszú kardántengellyel a hátsó tengelyt hajtja. Az orrmotor-elsőkerékhajtás és a

A hagyományos hajtáselrendezésnél a jármű elején lévő motor hosszú kardántengellyel a hátsó tengelyt hajtja. Az orrmotor-elsőkerékhajtás és a 1 A hagyományos hajtáselrendezésnél a jármű elején lévő motor hosszú kardántengellyel a hátsó tengelyt hajtja. Az orrmotor-elsőkerékhajtás és a farmotor-hátsókerékhajtás elrendezéseknél nincs szükség hosszú

Részletesebben

1. Magyarázza meg és definiálja a négyütemű benzinmotor alábbi jellemzőit! Elméleti és valóságos körfolyamat A fajlagos fogyasztás és légviszony

1. Magyarázza meg és definiálja a négyütemű benzinmotor alábbi jellemzőit! Elméleti és valóságos körfolyamat A fajlagos fogyasztás és légviszony 1. Magyarázza meg és definiálja a négyütemű benzinmotor alábbi jellemzőit! Elméleti és valóságos körfolyamat A fajlagos fogyasztás és légviszony Teljes terhelési jelleggörbe 2. Magyarázza el a négyütemű

Részletesebben

3. lecke: Tengelykapcsoló, sebességváltó, csuklós szerkezetek

3. lecke: Tengelykapcsoló, sebességváltó, csuklós szerkezetek 3. lecke: Tengelykapcsoló, sebességváltó, csuklós szerkezetek Cél: A tananyag célja, hogy a hallgató ismerje meg a tengelykapcsolók, sebességváltók, csuklós szerkezetek feladatát. Legyen tisztában a konstrukciós

Részletesebben

Gépjárművek és mobilgépek I.

Gépjárművek és mobilgépek I. Gépjárművek és mobilgépek I. II. Előadás Hajtási módok, kanyarodás, fékek Összeállította: Dr. Sarka Ferenc Hajtási módok Elsőkerék-hajtás Hátsókerék-hajtás Összkerékhajtás Hátsókerék-hajtás Orrmotoros

Részletesebben

Mérnöki alapok 4. előadás

Mérnöki alapok 4. előadás Mérnöki alapok 4. előadás Készítette: dr. Váradi Sándor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 334. Tel: 463-6-80

Részletesebben

www.electromega.hu AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE

www.electromega.hu AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE MI AZ AUTÓK LÉNYEGE? Rövid szabályozott robbanások sorozatán eljutni A -ból B -be. MI IS KELL EHHEZ? MOTOR melyben a robbanások erejéből adódó alternáló mozgást először

Részletesebben

Összkerékhajtás Haldex technikával

Összkerékhajtás Haldex technikával Összkerékhajtás Haldex technikával Az nem új találmány. Csaknem azóta létezik, mint maga az autó. Kezdetben főként katonai haszonjárművek készültek ilyen hajtáslánccal, melyeket a nagy helyigény, a rossz

Részletesebben

BPW AGRO Drive A hidraulikus meghajtású tengely

BPW AGRO Drive A hidraulikus meghajtású tengely BPW AGRO Drive A hidraulikus meghajtású tengely Kedvezőtlen körülmények között történő nagy tömegű rakomány vontatására. BPW tengellyel akkor is folytathatja a munkát, amikor mások már feladták. BPW AGRO

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK TÉMAKÖRÖK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK TÉMAKÖRÖK GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK Preisz Csaba mérnök-tanár Műszaki mechanika Statikai alapfogalmak - Erőrendszer fogalma - Vektorokkal végezhető alapműveleteket (erők felbontása,

Részletesebben

Meghatározás Előnyök Hátrányok Hajtóláncok típusai Lánchajtás elrendezése Poligonhatás Méretezés Lánc kenése. Tartalomjegyzék

Meghatározás Előnyök Hátrányok Hajtóláncok típusai Lánchajtás elrendezése Poligonhatás Méretezés Lánc kenése. Tartalomjegyzék Lánchajtások Meghatározás Előnyök Hátrányok Hajtóláncok típusai Lánchajtás elrendezése Poligonhatás Méretezés Lánc kenése Tartalomjegyzék Meghatározás Olyan kényszerhajtás (alakzáró hajtás), ahol a teljesítményátvitel

Részletesebben

BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06

BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06 BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06 Tisztelt Gépkocsivezető! A BIZTONSÁG Autósiskola nagy részt vállal a baleset megelőzésben, a vezetői engedéllyel

Részletesebben

MTZ 320 MTZ 320 MÛSZAKI ADATOK MÉRETEK ÉS TÖMEGADATOK MOTOR ERÕÁTVITEL KORMÁNYMÛ HAJTOTT ELSÕ TENGELY ELEKTROMOS BERENDEZÉSEK FÉKBERENDEZÉS

MTZ 320 MTZ 320 MÛSZAKI ADATOK MÉRETEK ÉS TÖMEGADATOK MOTOR ERÕÁTVITEL KORMÁNYMÛ HAJTOTT ELSÕ TENGELY ELEKTROMOS BERENDEZÉSEK FÉKBERENDEZÉS MTZ 320 vízhûtéses dízelmotor. LDW1503CHD Teljesítmény, kw (LE): 22 (30) Névleges fordulatszám, ford/min: 3 000 Hengerek száma: 3 Furat löket, mm: 88 85 Hengerûrtartalom, cm 3 : 1 551 Maximális nyomaték,

Részletesebben

Járműmechanikamechanika Dr Emőd István

Járműmechanikamechanika Dr Emőd István Járműmechanikamechanika Dr Emőd István 3/1 Hosszdinamika Teljesítmény- és energiaigény a legyőzendő menetellenállások határozzák meg. Ezek: állandósult állapotban: a gördülési ellenállás a légellenállás

Részletesebben

Gépjárművek és mobilgépek I.

Gépjárművek és mobilgépek I. Gépjárművek és mobilgépek I. VIII. Előadás Nyomatékváltók Összeállította: Dr. Sarka Ferenc Nyomatékváltók A tengelyhajtás és a tengelykapcsoló között helyezkedik el az erőátviteli láncban. Feladata: A

Részletesebben

GD Dollies Műszaki leírás

GD Dollies Műszaki leírás GD Dollies Műszaki leírás A szállítóeszköz elektromos működtetésű, rádiós távvezérlésű két kocsiból álló egység, mely páros és szóló üzemmódban egyaránt használható. Elsősorban beltéri ill. üzemi területen

Részletesebben

2. Osztóművek, ditferenciálművek

2. Osztóművek, ditferenciálművek 2. Osztóművek, ditferenciálművek A sebességváltóból kijövő nyomatékot nem egyetlen kerékhez vezetjük el, hanem általában kettőhöz, de néha négyhez, sőt hathoz is. Ezért a.z erőátvi~elben elágazásokra van

Részletesebben

Megújult külső. Újratervezett műszerfal és kormányoszlop. Modern megjelenés és tökéletes rálátás a gép körüli területekre.

Megújult külső. Újratervezett műszerfal és kormányoszlop. Modern megjelenés és tökéletes rálátás a gép körüli területekre. Megújult külső Újratervezett műszerfal és kormányoszlop. Modern megjelenés és tökéletes rálátás a gép körüli területekre. Jóval kisebb erőfeszítés szükséges az előre/hátrameneti pedál működtetéséhez. A

Részletesebben

6. Előadás. Mechanikai jellegű gépelemek

6. Előadás. Mechanikai jellegű gépelemek 6. Előadás Mechanikai jellegű gépelemek 1 funkció: két tengely összekapcsolása + helyzethibák kiegyenlítése + nyomatéklökések kiegyenlítése + oldhatóság + szabályozhatóság 1 2 1 hm 2 2 kapcsolható állandó

Részletesebben

Toyota Hybrid Synergy Drive

Toyota Hybrid Synergy Drive Toyota Hybrid Synergy Drive PRIUS prior, to go before Ahead of its time Jövő járműve Toyota Hybrid Synergy Drive Mi a hibrid járm? Bels égés motor + villamosmotor = Hibrid Hibrid Rendszerek Osztályai Visszatekintés

Részletesebben

SCM 012-130 motor. Típus

SCM 012-130 motor. Típus SCM 012-130 motor HU ISO A Sunfab SCM robusztus axiáldugattyús motorcsalád, amely különösen alkalmas mobil hidraulikus rendszerekhez. A Sunfab SCM könyökös tengelyes, gömbdugattyús típus. A kialakítás

Részletesebben

Pneumatikus kompatibilitás

Pneumatikus kompatibilitás Pneumatikus kompatibilitás Farkas József, Kőfalusi Pál, Dr. Varga Ferenc Gépjárművek üzeme I. laboratóriumi gyakorlat 1 Lektorálta és szerkesztette Dr. Varga Ferenc és Dr. Emőd István Tartalomjegyzék:

Részletesebben

Járműinformatika A jármű elektronikus rendszerei

Járműinformatika A jármű elektronikus rendszerei Járműinformatika A jármű elektronikus rendszerei 2016/2017. tanév, II. félév Dr. Kovács Szilveszter E-mail: szkovacs@iit.uni-miskolc.hu Informatika Intézet 107/a. Tel: (46) 565-111 / 21-07 A jármű alrendszerei

Részletesebben

Figyelem! Csak belső és saját használatra! Terjesztése és másolása TILOS!

Figyelem! Csak belső és saját használatra! Terjesztése és másolása TILOS! Figyelem! Csak belső és saját használatra! Terjesztése és másolása TILOS! 1. példa Vasúti kocsinak a 6. ábrán látható ütközőjébe épített tekercsrugóban 44,5 kn előfeszítő erő ébred. A rugó állandója 0,18

Részletesebben

Mit nevezünk nehézségi erőnek?

Mit nevezünk nehézségi erőnek? Mit nevezünk nehézségi erőnek? Azt az erőt, amelynek hatására a szabadon eső testek g (gravitációs) gyorsulással esnek a vonzó test centruma felé, nevezzük nehézségi erőnek. F neh = m g Mi a súly? Azt

Részletesebben

SCM 012-130 motor. Típus

SCM 012-130 motor. Típus SCM 012-130 motor HU SAE A Sunfab SCM robusztus axiáldugattyús motorcsalád, amely különösen alkalmas mobil hidraulikus rendszerekhez. A Sunfab SCM könyökös tengelyes, gömbdugattyús típus. A kialakítás

Részletesebben

Erőátvitel tervezése (BMEKOGJM612) féléves tervezési feladat kiírás

Erőátvitel tervezése (BMEKOGJM612) féléves tervezési feladat kiírás Erőátvitel tervezése (BMEKOGJM612) féléves tervezési feladat kiírás A Motortervezés I. (BMEKOGGM670) c. tárgy motorszimulációs házi feladata keretében választott belsőégésű motor paramétereinek felhasználásával

Részletesebben

Mezőgazdasági erőgépek

Mezőgazdasági erőgépek Nagyállattenyésztési és Termeléstechnológiai Tanszék Mezőgazdasági erőgépek Erőátvitel Készítette: Dr.Desztics Gyula Erőátviteli szerkezet Feladata nyomaték és a fordulatszám módosítása nyomaték átvitele

Részletesebben

MUNKAANYAG. Macher Zoltán. 3500 kilogramm alatti összgördülő súlyú. járművek kormányberendezéseinek. diagnosztikája, javítása, beállítása

MUNKAANYAG. Macher Zoltán. 3500 kilogramm alatti összgördülő súlyú. járművek kormányberendezéseinek. diagnosztikája, javítása, beállítása Macher Zoltán 3500 kilogramm alatti összgördülő súlyú járművek kormányberendezéseinek diagnosztikája, javítása, beállítása A követelménymodul megnevezése: Gépjárműjavítás I. A követelménymodul száma: 0675-06

Részletesebben

A Hyundai SantaFe erőátviteli rendszere

A Hyundai SantaFe erőátviteli rendszere A Hyundai SantaFe erőátviteli rendszere Magna 4WD-rendszer A rendszer az optimális meghajtási teljesítmény elérése érdekében az útviszonyoknak és a vezetési körülményeknek megfelelően osztja el a hajtóerőt

Részletesebben

(Az 1. példa adatai Uray-Szabó: Elektrotechnika c. (Nemzeti Tankönyvkiadó) könyvéből vannak.)

(Az 1. példa adatai Uray-Szabó: Elektrotechnika c. (Nemzeti Tankönyvkiadó) könyvéből vannak.) Egyenáramú gépek (Az 1. példa adatai Uray-Szabó: Elektrotechnika c. (Nemzeti Tankönyvkiadó) könyvéből vannak.) 1. Párhuzamos gerjesztésű egyenáramú motor 500 V kapocsfeszültségű, párhuzamos gerjesztésű

Részletesebben

CITROËN JUMPER Tehergépkocsi

CITROËN JUMPER Tehergépkocsi CITROËN JUMPER Tehergépkocsi Műszaki jellemzők 2013. február Jumper általános műszaki jellemzők Motor HDi 110 HDi 130 HDi 150 HDi 180 hengerek száma 4 4 4 4 hengerűrtartalom (cm 3 ) 2198 2198 2198 2998

Részletesebben

Gépjárművek és mobilgépek I.

Gépjárművek és mobilgépek I. Gépjárművek és mobilgépek I. IV. Előadás Fékrendszerek, ABS, kormányművek, kormányrásegítők Összeállította: Dr. Sarka Ferenc Főfékhenger Feladata: Nyomás létesítése a fékkörökben. Hőmérséklet változáskor

Részletesebben

JKL rendszerek. Közúti járművek szerkezeti felépítése. Szabó Bálint

JKL rendszerek. Közúti járművek szerkezeti felépítése. Szabó Bálint JKL rendszerek Közúti járművek szerkezeti felépítése Szabó Bálint 1 Közúti járművek szerkezeti felépítése Tartalom Bevezetés Járműdinamika Gépjárművek hajtásrendszerei Gépjármű fékrendszerek 2 2 Bevezetés

Részletesebben

HAJTÁSTECHNIKA ÉS HAJTÁSOK A hajtásról általában

HAJTÁSTECHNIKA ÉS HAJTÁSOK A hajtásról általában HAJTÁSTECHNIKA ÉS HAJTÁSOK A hajtásról általában Gyakori gépészeti feladat az, amikor két különböző gépet kell összekapcsol ni. Ezeknek agépeknek általában igen különböző jelleggörbéjük van, és mégis úgy

Részletesebben

2. A gépkocsi vezetése

2. A gépkocsi vezetése 2. A gépkocsi vezetése 1. Általában balról jobbra milyen sorrendben találjuk a gépkocsiban a gáz-, fékés a tengelykapcsoló pedálokat? a) Gáz fék tengelykapcsoló. b) Tengelykapcsoló fék gáz. c) Fék gáz

Részletesebben

Igényes Szakembereknek!

Igényes Szakembereknek! Igényes Szakembereknek! Nélkülözhetetlen minden otthonban! Műhelyszerszámok Csap/tüske csavaró szett 062549 8.830 Ft Topex menetkészítő készlet M3-M12, 32 részes Dugattyú gyűrű bepattintó 90-175 mm Hossz:

Részletesebben

Ismerje meg az új Safari érzést

Ismerje meg az új Safari érzést Ismerje meg az új Safari érzést Üljön be egy új TATA SAFARI-ba, ahol otthonos világ fogadja. Ragadja meg a kormányt, indítson, tegyen meg több száz km-es távolságot. Autópályán, hegyen-völgyön, földutakon,

Részletesebben

Évszakváltás a közlekedésben

Évszakváltás a közlekedésben Évszakváltás a közlekedésben A közlekedésben a téli időszak tudatos felkészülést igényel. Megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak és a járművezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk

Részletesebben

Dömperek. Technikai adatok: TÍPUS: DP602RM. Méretek: magasság: 2180mm hosszúság: 2370mm szélesség: 1520mm nettó súly: 900kg

Dömperek. Technikai adatok: TÍPUS: DP602RM. Méretek: magasság: 2180mm hosszúság: 2370mm szélesség: 1520mm nettó súly: 900kg Dömperek TÍPUS: DP602RM Méretek: magasság: 2180mm hosszúság: 2370mm szélesség: 1520mm nettó súly: 900kg Motor: 2 hengeres diesel, 13,6LE, léghűtéses Erőátvitel: Mechanikus tárcsás Váltó: 4 előremenet és

Részletesebben

Munka, energia Munkatétel, a mechanikai energia megmaradása

Munka, energia Munkatétel, a mechanikai energia megmaradása Munka, energia Munkatétel, a mechanikai energia megmaradása Munkavégzés történik ha: felemelek egy könyvet kihúzom az expandert A munka Fizikai értelemben munkavégzésről akkor beszélünk, ha egy test erő

Részletesebben

Gépelemek 2 előadás ütemterv

Gépelemek 2 előadás ütemterv Gépelemek 2 előadás ütemterv Okt. Előadás témája hét 1. Tribológia. 2. Ágyazások. Gördülőcsapágyak I. 3. Gördülőcsapágyak II. 4. Siklócsapágyak 5. Hajtásrendszerek. Tengelykapcsolók I. 6. Tengelykapcsolók

Részletesebben

GÉPJÁRMŰVEK ERŐÁTVITELI BERENDEZÉSEI

GÉPJÁRMŰVEK ERŐÁTVITELI BERENDEZÉSEI 1 Zinner György GÉPJÁRMŰVEK ERŐÁTVITELI BERENDEZÉSEI Tankönyvmester Kiadó 2005 2 Zinner György Gépjárművek erőátviteli berendezései Tankönyvmester kiadó 2005 3 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés. 1. Gépjárművek

Részletesebben

MUNKAANYAG. Tary Ferenc. 3500 kilogramm alatti öszgördülő súlyú gépjárművek kormányberendezései. A követelménymodul megnevezése: Gépjárműjavítás I.

MUNKAANYAG. Tary Ferenc. 3500 kilogramm alatti öszgördülő súlyú gépjárművek kormányberendezései. A követelménymodul megnevezése: Gépjárműjavítás I. Tary Ferenc 3500 kilogramm alatti öszgördülő súlyú gépjárművek kormányberendezései A követelménymodul megnevezése: Gépjárműjavítás I. A követelménymodul száma: 0675-06 A tartalomelem azonosító száma és

Részletesebben

Régió RPO Kód LDE&MFH LDE&MFH&5EA PT kombináció 1.6 MT 1.6 MT. Váltóáttétel

Régió RPO Kód LDE&MFH LDE&MFH&5EA PT kombináció 1.6 MT 1.6 MT. Váltóáttétel Régió RPO Kód LDE&MFH LDE&MFH&5EA PT kombináció 1.6 MT 1.6 MT Motor adatok Motor, elhelyezkedés elöl, keresztben beépítve elöl, keresztben beépítve Hűtőrendszer zárt rendszerű, folyadékhűtés zárt rendszerű,

Részletesebben

PTE Pollack Mihály Műszaki Kar Gépszerkezettan Tanszék

PTE Pollack Mihály Műszaki Kar Gépszerkezettan Tanszék PTE Pollack Mihály Műszaki Kar Gépszerkezettan Tanszék Összeállította: Dr. Stampfer Mihály 2009. Segédlet az ékszíjhajtás méretezéséhez A végtelenített ékszíjak és ékszíjtárcsák több országban is szabványosítottak

Részletesebben

A sok jelzőtábla zavaró. Dr. Debreczeni Gábor előadása

A sok jelzőtábla zavaró. Dr. Debreczeni Gábor előadása A sok jelzőtábla zavaró A jelzőtáblák mérete 4/2001. (I.31.) KöVim rendelet A jellemző méret 450 mm 600 mm 750 mm 900 mm 1000 mm A közlekedő személy segítése A pálya legyen egyszerű, egységes, akadálymentes,

Részletesebben

Osztályozó, javító vizsga 9. évfolyam gimnázium. Írásbeli vizsgarész ELSŐ RÉSZ

Osztályozó, javító vizsga 9. évfolyam gimnázium. Írásbeli vizsgarész ELSŐ RÉSZ Írásbeli vizsgarész ELSŐ RÉSZ 1. Egy téglalap alakú háztömb egyik sarkából elindulva 80 m, 150 m, 80 m utat tettünk meg az egyes házoldalak mentén, míg a szomszédos sarokig értünk. Mekkora az elmozdulásunk?

Részletesebben

10.6.3. Lemezes súrlódó tengelykapcsolók

10.6.3. Lemezes súrlódó tengelykapcsolók l ebből a kerületi erő és az átvihető nyomaték F F cos ex- p. sin oc k - pf n - P a--:-. c_'---,- sm ex + p cos ex ' (10.59.) F A szögemelő méretezésénél a kapcsolókart terhelő erő Fa 1 = T, mivel három

Részletesebben

Az ExpertALERT szakértői rendszer által beazonosítható hibák felsorolása

Az ExpertALERT szakértői rendszer által beazonosítható hibák felsorolása Az ExpertALERT szakértői rendszer által beazonosítható hibák felsorolása Merev kuplungos berendezések Kiegyensúlyozatlanság Motor kiegyensúlyozatlanság Ventilátor kiegyensúlyozatlanság Gépalap flexibilitás

Részletesebben

1. Előzmények A korábbi fejlesztések, majd az Ikarus 435 típ. autóbuszokban alkalmazott HB 93 típus gyártása és évtizedeken keresztül történő javítás

1. Előzmények A korábbi fejlesztések, majd az Ikarus 435 típ. autóbuszokban alkalmazott HB 93 típus gyártása és évtizedeken keresztül történő javítás 1. Előzmények A korábbi fejlesztések, majd az Ikarus 35 típ. autóbuszokban alkalmazott HB 93 típus gyártása és évtizedeken keresztül történő javítás során értékes tapasztalatok halmozódtak fel, amelyek

Részletesebben

ÚJ CITROËN JUMPER Tehergépkocsi

ÚJ CITROËN JUMPER Tehergépkocsi ÚJ CITROËN JUMPER Tehergépkocsi Műszaki jellemzők 2014 új Jumper általános műszaki jellemzők Motor HDi 110 HDi 130 HDi 150 HDi 180 hengerek száma 4 4 4 4 hengerűrtartalom (cm 3 ) 2198 2198 2198 2998 max.

Részletesebben

TENGELYKAPCSOLÓK (Vázlat)

TENGELYKAPCSOLÓK (Vázlat) TENGELYKAPCSOLÓK (Vázlat) Tengelykapcsolók Feladat: két tengely összekapcsolása a kapcsolat megszakítása a tengelyek és más nyomaték átvivő elemek (tárcsák, karok, fogaskerekek stb.) összekötése forgás,

Részletesebben

A nagyobb tömegű Peti 1,5 m-re ült a forgástengelytől. Összesen: 9p

A nagyobb tömegű Peti 1,5 m-re ült a forgástengelytől. Összesen: 9p Jedlik 9-10. o. reg feladat és megoldás 1) Egy 5 m hosszú libikókán hintázik Évi és Peti. A gyerekek tömege 30 kg és 50 kg. Egyikük a hinta végére ült. Milyen messze ült a másik gyerek a forgástengelytől,

Részletesebben

Hibriddiagnosztika/1

Hibriddiagnosztika/1 1 Gépjárművek üzeme I. laboratóriumi gyakorlat Hibriddiagnosztika/1 Dr. Emőd István Szerkesztette és lektorálta Dr. Varga Ferenc és Dr. Emőd István 2 Hibridhajtás Ez a tananyagot az Emőd-Tölgyesi-Zöldy:

Részletesebben

2 3 4 5 6 7 8 10 12 13 112 14 15 16 17 [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] 380 140 [190] 380 140 [190] 380 140 [190] 340 120 [163] 340 120 [163] 340 120 [163]

Részletesebben

+ Egyszeres muködésu szögletes henger: +Tömlohenger: (17. ábra) Jellemzok

+ Egyszeres muködésu szögletes henger: +Tömlohenger: (17. ábra) Jellemzok 19 +Tömlohenger: (17. ábra) Jellemzok - kis beépítési méret - elvi lökethossz 80%-a'ha,sználható, külso lökethossz-határoló szükséges - szöget bezáró felilletek,között is használható - ero a lökethossz

Részletesebben

Az ábrán a mechatronikát alkotó tudományos területek egymás közötti viszonya látható. A szenzorok és aktuátorok a mechanika és elektrotechnika szoros

Az ábrán a mechatronikát alkotó tudományos területek egymás közötti viszonya látható. A szenzorok és aktuátorok a mechanika és elektrotechnika szoros Aktuátorok Az ábrán a mechatronikát alkotó tudományos területek egymás közötti viszonya látható. A szenzorok és aktuátorok a mechanika és elektrotechnika szoros kapcsolatára utalnak. mért nagyság A fizikai

Részletesebben

1. Szinkronmotoros hajtások közúti járműveken. Az alkalmazandó feszültségszintek

1. Szinkronmotoros hajtások közúti járműveken. Az alkalmazandó feszültségszintek Tevékenység: Rajzolja le és jegyezze meg a hibrid jármű villamos hajtási rendszerét a feszültségnövelő konverterrel, a soros,a parallel- és a vegyes hibrid rendszerek vázlatát, a VOLVO hibrid busz erőátviteli

Részletesebben

Autódiagnosztikai mszer OPEL típusokhoz Kizárólagos hivatalos magyarországi forgalmazó:

Autódiagnosztikai mszer OPEL típusokhoz Kizárólagos hivatalos magyarországi forgalmazó: # Vectra C Blokk-kapcsolási rajz vezérlkészülék mködésmód- VECTRA-C 15 Gyújtás BE (15-ös kapocs) B52_L Kerékfordulatszám-érzékel3 el3l balra 30 Akkumulátor pozitív pólusa (30-as kapocs) B52_R Kerékfordulatszám-érzékel3,

Részletesebben

Tájékoztató. 1. A nem közúti mozgó gépekbe, mobil berendezésekbe beépített vagy beépítendő belső égésű motorok teljesítményének meghatározása.

Tájékoztató. 1. A nem közúti mozgó gépekbe, mobil berendezésekbe beépített vagy beépítendő belső égésű motorok teljesítményének meghatározása. Tájékoztató A mezőgazdasági gépeket gyártók és forgalmazók részére A mezőgazdasági gépkatalógusba bejelentett illetve bejelentésre kerülő, belsőégésű motorral rendelkező, traktorok, önjáró mezőgazdasági

Részletesebben

Euro LUJ&M60&5EA 2H0&MSA&5EA 2H0&MH8&5EA LNP&MYJ&5EA 1.4T MT 1.8L MT 1.8L AT

Euro LUJ&M60&5EA 2H0&MSA&5EA 2H0&MH8&5EA LNP&MYJ&5EA 1.4T MT 1.8L MT 1.8L AT Euro LUJ&M60&5EA 2H0&MSA&5EA 2H0&MH8&5EA LNP&MYJ&5EA 1.4T MT 1.8L MT 1.8L AT 2.0L Euro5 Dízel MT Motor adatok Motor, elhelyezkedés elöl, keresztben beépítve elöl, keresztben beépítve elöl, keresztben beépítve

Részletesebben

RÁBA H14.206AEL-002. Összkerékhajtású katonai terepjáró tehergépkocsi A JÁRMÛ FÕBB MÛSZAKI ADATAI:

RÁBA H14.206AEL-002. Összkerékhajtású katonai terepjáró tehergépkocsi A JÁRMÛ FÕBB MÛSZAKI ADATAI: RÁBA H14.206AEL-002 Összkerékhajtású katonai terepjáró tehergépkocsi A JÁRMÛ FÕBB MÛSZAKI ADATAI: Saját tömeg: 9800 kg Ebbõl mellsõ / hátsó tengelyterhelés: 5950 / 3850 kg Megengedett össztömeg: 16500

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés Összesen: 60 pont

Tájékoztató. Értékelés Összesen: 60 pont A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

VIZSGABIZTOS KÉPZÉS. 09_2. Kormányzás. Kádár Lehel. Budapest, 2012. - 1 -

VIZSGABIZTOS KÉPZÉS. 09_2. Kormányzás. Kádár Lehel. Budapest, 2012. - 1 - VIZSGABIZTOS KÉPZÉS 09_2. Kormányzás Kádár ehel Budapest, 2012. - 1 - 1.) A közúti járművek kormányzásával szembeni általános követelmények A közúti járművek kormányzásának az alábbi általános követelményeknek

Részletesebben

SM2000 SM2000M SM2000T

SM2000 SM2000M SM2000T SM 2000 Modellek és leírások SM 2000 Elektromechanikus fogaskerekes motor olajkádban 2000 Kg-os kapukig száraz mechanikus tengelykapcsolóval, elektromos fékkel és manuális vészkioldóval. Tartozékok: kondenzátor,

Részletesebben

Osvald Ferenc. A súlypont szerepe - gépjármű közlekedés kicsit másként

Osvald Ferenc. A súlypont szerepe - gépjármű közlekedés kicsit másként Osvald Ferenc A súlypont szerepe - gépjármű közlekedés kicsit másként Több tűzoltó gépjármű baleset után heves érzelmi reakcióktól mentesen - érdemes megvizsgálni miben más ezek vezetése? Igazságügyi szakértőt

Részletesebben

Elvégezni a motor kezelését Bishop's Original termékkel, mely csökkenti a súrlódást és a motor elhasználódását és a jellemzők következetes mérése.

Elvégezni a motor kezelését Bishop's Original termékkel, mely csökkenti a súrlódást és a motor elhasználódását és a jellemzők következetes mérése. NANTESI EGYETEM NANTESI EGYETEM ÁLLAMI MŰSZAKI EGYETEM E.M.S.M. 1 Rue de la Noe 44072 NANTES CEDEX Tel: (40) 74.79.76 Műszai Intézet Technológia és gyártás Saját jelzés: TTPLM/AD/270 79 Motor- és géplaboratórium

Részletesebben

Használati utasítás Hinomoto E224 Traktorhoz

Használati utasítás Hinomoto E224 Traktorhoz Használati utasítás Hinomoto E224 Traktorhoz - 1 - Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 2. Biztonsági, környezetvédelmi és tűzbiztonsági rendszabályok 3. A traktor felépítése 3.1 Műszerfal és kezelő szervek 3.2

Részletesebben

JÁRMŰRENDSZEREK TERVEZÉSE (Tervezési útmutató) Oktatási segédlet

JÁRMŰRENDSZEREK TERVEZÉSE (Tervezési útmutató) Oktatási segédlet JÁRMŰRENDSZEREK TERVEZÉSE (Tervezési útmutató) Oktatási segédlet 1 Tengelykapcsoló 1. Konstrukciós főméretek, befoglaló méretek 2. A nyomatékfelesleg tényező felvétele 3. A tárcsaszám, súrlódási tényező

Részletesebben

Tengelykapcsoló. 2018/2019 tavasz

Tengelykapcsoló. 2018/2019 tavasz Jármű és s hajtáselemek I. Tengelykapcsoló Török k István 2018/2019 tavasz TENGELYKAPCSOL KAPCSOLÓK 2 1. Besorolás Nyomatékátvivő elemek tengelyek; tengelykapcsolók; vonóelemes hajtások; gördülőelemes

Részletesebben

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 525 01 Autóelektronikai műszerész Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

1

1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 112 12 13 [Nm] 420 380 kw [PS] 160 [218] 140 [190] [Nm] 420 380 kw [PS] 160 [218] 140 [190] [Nm] 420 380 kw [PS] 160 [218] 140 [190] 340 120 [163] 340 120 [163] 340 120 [163] 300

Részletesebben

Légfékes pótkocsik tervezése, kivitelezése és ellenőrzése

Légfékes pótkocsik tervezése, kivitelezése és ellenőrzése Légfékes pótkocsik tervezése, kivitelezése és ellenőrzése A légfékes pótkocsik engedélyezési eljárásához szükséges fékvizsgálatai során számos érdekes tapasztalatra tettünk szert. A járművek tervezésekor

Részletesebben

2.3 Newton törvények, mozgás lejtőn, pontrendszerek

2.3 Newton törvények, mozgás lejtőn, pontrendszerek Keresés (http://wwwtankonyvtarhu/hu) NVDA (http://wwwnvda-projectorg/) W3C (http://wwww3org/wai/intro/people-use-web/) A- (#) A (#) A+ (#) (#) English (/en/tartalom/tamop425/0027_fiz2/ch01s03html) Kapcsolat

Részletesebben

SZÁMÍTÁSI FELADATOK I.

SZÁMÍTÁSI FELADATOK I. SZÁMÍTÁSI FELADATOK I. A feladatokat figyelmesen olvassa el! A válaszokat a feladatban előírt módon adja meg! A számítást igénylő feladatoknál minden esetben először írja fel a megfelelő összefüggést (képletet),

Részletesebben

NGB_KV008_1. TANTÁRGYI TEMATIKA Tantárgy kód

NGB_KV008_1. TANTÁRGYI TEMATIKA Tantárgy kód Oktatási hét 1 2 TANTÁRGYI TEMATIKA Tantárgy kód NGB_KV008_1 Félév (1/2/3) 1. páratlan Tantárgy cím Járműszerkezetek Tantárgy felelős Dr. Varga Zoltán Előadók Dr. Varga Zoltán, Szauter Ferenc Előtanulmányi

Részletesebben

Gépjárművek és mobilgépek I. (GEGET702-B) 1 éves, járműmérnöki BSc szakos hallgatók számára. Ütemterv

Gépjárművek és mobilgépek I. (GEGET702-B) 1 éves, járműmérnöki BSc szakos hallgatók számára. Ütemterv Gépjárművek és mobilgépek I. (GEGET702-B) 1 éves, járműmérnöki BSc szakos hallgatók számára Ütemterv Tanulmányi Előadás Gyakorlat hét 1 Feltételek ismertetése. Gépkocsi története. Járműtípusok Számpéldák

Részletesebben

1. Mozgás Magyar Attila

1. Mozgás Magyar Attila 1. Mozgás Magyar Attila Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék magyar.attila@virt.uni-pannon.hu 2011. szeptember 5. Bevezető 2 Kurzus célja 1. Mozgás

Részletesebben

Gépjármű Diagnosztika. Szabó József Zoltán Főiskolai adjunktus BMF Mechatronika és Autótechnika Intézet

Gépjármű Diagnosztika. Szabó József Zoltán Főiskolai adjunktus BMF Mechatronika és Autótechnika Intézet Gépjármű Diagnosztika Szabó József Zoltán Főiskolai adjunktus BMF Mechatronika és Autótechnika Intézet 14. Előadás Gépjármű kerekek kiegyensúlyozása Kiegyensúlyozatlannak nevezzük azt a járműkereket, illetve

Részletesebben

EGYSZERŰ GÉPEK. Azok az eszközök, amelyekkel kedvezőbbé lehet tenni az erőhatás nagyságát, irányát, támadáspontjának helyét.

EGYSZERŰ GÉPEK. Azok az eszközök, amelyekkel kedvezőbbé lehet tenni az erőhatás nagyságát, irányát, támadáspontjának helyét. EGYSZERŰ GÉPEK Azok az eszközök, amelyekkel kedvezőbbé lehet tenni az erőhatás nagyságát, irányát, támadáspontjának helyét. Az egyszerű gépekkel munkát nem takaríthatunk meg, de ugyanazt a munkát kisebb

Részletesebben

Az ABS és ASR rendszerekkel kapcsolatos alapfogalmak. Áramkör Autóvillamossági Szakmai Egyesület

Az ABS és ASR rendszerekkel kapcsolatos alapfogalmak. Áramkör Autóvillamossági Szakmai Egyesület Az ABS és ASR rendszerekkel kapcsolatos alapfogalmak Áramkör Autóvillamossági Szakmai Egyesület 1. Tapadási tényezt nyező 1.1. Hosszirányú (menetirányú) tapadási tényező µ X = F X F 1 1.2. Keresztirányú

Részletesebben

Műszaki adatok. A négy teljesítményi osztály (55, 65, 75, és 95 LE) lehetővé teszi a mindenkori alkalmazásnak legmegfelelőbb kiválasztást.

Műszaki adatok. A négy teljesítményi osztály (55, 65, 75, és 95 LE) lehetővé teszi a mindenkori alkalmazásnak legmegfelelőbb kiválasztást. Műszaki adatok A Lindner Unitrac modellek egyedi fejlesztésű futóművel vannak ellátva: kerekenkénti függesztés, 4 tárcsás fék, hidraulikus rugózat talajkiegyenlítővel kombinálva. Az első és hátsó tengelyeknél

Részletesebben

DACIA DUSTER A KIA SPORTAGE ELLEN

DACIA DUSTER A KIA SPORTAGE ELLEN DACIA DUSTER A KIA SPORTAGE ELLEN Forgalmazás kezdete: 11 / 2004 Ár: 5 999 000-7 299 000 Ft KIA SPORTAGE A DUSTER VÁLASZA + Biztonságos menettulajdonságok a Hyundai Tucson-éval azonos műszaki alapokkal

Részletesebben

VIZSGABIZTOSKÉPZÉS. 121. Új világító és fényjelző berendezések. Budapest, 2016. Gál István. Szintentartó III. képzés

VIZSGABIZTOSKÉPZÉS. 121. Új világító és fényjelző berendezések. Budapest, 2016. Gál István. Szintentartó III. képzés VIZSGABIZTOSKÉPZÉS Szintentartó III. képzés 121. Új világító és fényjelző berendezések Gál István Budapest, 2016. L kategóriájú járművek világító és fényjelző berendezései (A különálló számok a szövegrészhez

Részletesebben

GÖRGŐS LÁNCHAJTÁS tervezése

GÖRGŐS LÁNCHAJTÁS tervezése MISKOLCI EGYETEM GÉPELEMEK TANSZÉKE OKTATÁSI SEGÉDLET a GÉPELEMEK II. c. tantárgyhoz GÖRGŐS LÁNCHAJTÁS tervezése Összeállította: Dr. Szente József egyetemi docens Miskolc, 008. A lánchajtás tervezése során

Részletesebben

Gépjárművek és mobilgépek I.

Gépjárművek és mobilgépek I. Gépjárművek és mobilgépek I. IX. Előadás Automata nyomatékváltók Összeállította: Dr. Sarka Ferenc Automata nyomatékváltók Bolygókerekes hajtómű Részei: Napkerék Bolygókerekek Belső fogazású gyűrűkerék,

Részletesebben

1556/2A Lengéscsillapító rugóösszehúzó 1559/22 1559/36 1559/45 13 mm

1556/2A Lengéscsillapító rugóösszehúzó 1559/22 1559/36 1559/45 13 mm 1550/2-MRC 1555S/BMW-RNT Pofák 1550/2 levegős rugóösszehúzó modellhez Mercedes W203, W209 (C és E osztály) Tányérok a rugóösszehúzóhoz BMW E39, E46 és Renault Mégane II 1555DS-hez és 1555/QS-hez 1557 Erősített

Részletesebben

IRÁNYÍTÁSTECHNIKAI ALAPOK. Erdei István Grundfos South East Europe Kft.

IRÁNYÍTÁSTECHNIKAI ALAPOK. Erdei István Grundfos South East Europe Kft. IRÁNYÍTÁSTECHNIKAI ALAPOK Erdei István Grundfos South East Europe Kft. Irányítástechnika felosztása Vezérléstechnika Szabályozástechnika Miért szabályozunk? Távhő rendszerek üzemeltetése Ø A fogyasztói

Részletesebben

Gépelemek-géptan, Osztályozó vizsga témakörök, az Autószerelő évi kerettanterve alapján. 10. évfolyam

Gépelemek-géptan, Osztályozó vizsga témakörök, az Autószerelő évi kerettanterve alapján. 10. évfolyam Gépelemek-géptan, Osztályozó vizsga témakörök, az Autószerelő 2018. évi kerettanterve alapján 10. évfolyam Számonkérés: feladatlap megoldása, szóbeli tétel húzása Szükséges eszközök: toll Bevezetés, kötőgépelemek,

Részletesebben

52 522 07 0000 00 00 Erőművi turbinagépész Erőművi turbinagépész

52 522 07 0000 00 00 Erőművi turbinagépész Erőművi turbinagépész A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Automatikus működésű rögzítőfékek

Automatikus működésű rögzítőfékek AUTÓTECHNIKA Elektronika működteti Automatikus működésű rögzítőfékek KŐFALUSI PÁL Az utóbbi években egyre több autógyár alkalmazza sikerrel az automatikus működésű rögzítőfékeket. Kezdetben még egy villanymotoros,

Részletesebben

Az összkerékhajtású járművek: (terepjárók) műszaki felépítésük és nehéz terepen való alkalmazásuk

Az összkerékhajtású járművek: (terepjárók) műszaki felépítésük és nehéz terepen való alkalmazásuk Az összkerékhajtású járművek: (terepjárók) műszaki felépítésük és nehéz terepen való alkalmazásuk Napjainkra szinte az egész Földet behálózó úthálózatot építettek ki. Ezért azt gondolnánk nincs is szükség

Részletesebben

A gumiabroncsok szerepe a közlekedésbiztonságban

A gumiabroncsok szerepe a közlekedésbiztonságban A gumiabroncsok szerepe a közlekedésbiztonságban A MICHELIN Csoport A kezdetek 1889: Michelin cég alapítása 1891: leszerelhető kerékpár abroncs 1895: először szerel a Michelin levegővel fújt gumiabroncsot

Részletesebben

SZERVIZ SZOLGÁLTATÁS SEBESSÉGVÁLTÓ

SZERVIZ SZOLGÁLTATÁS SEBESSÉGVÁLTÓ SZERVIZ SZOLGÁLTATÁS SEBESSÉGVÁLTÓ Protruck Kft tevékenysége a haszongépjármű sebességváltók területén A Protruck Kft, mint a ZF magyarországi szervizképviselete, a haszongépjármű szektorban az alábbi

Részletesebben

Mérnöki alapok 2. előadás

Mérnöki alapok 2. előadás Mérnöki alapok. előadás Készítette: dr. Váradi Sándor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 334. Tel:

Részletesebben

Kerékagymotoros Formula Student versenyautó menetdinamikai szimulációja

Kerékagymotoros Formula Student versenyautó menetdinamikai szimulációja bmemotion Kerékagymotoros Formula Student versenyautó menetdinamikai szimulációja Csortán-Szilágyi György Dorogi János Nagy Ádám Célunk Fő célunk: Villamos hajtású versenyautó tervezése és építése - részvétel

Részletesebben

Energreen ILF S1500 Teljesítmény (kw/le): 105 / 140 Hengerek száma (db): 4 John Deere PowerTech 4045 Turbo

Energreen ILF S1500 Teljesítmény (kw/le): 105 / 140 Hengerek száma (db): 4 John Deere PowerTech 4045 Turbo Típus: Energreen ILF S1500 Teljesítmény (kw/le): 105 / 140 Hengerek száma (db): 4 Motor típus: John Deere PowerTech 4045 Turbo Hűtés: Víz Lökettérfogat (cm³): 4500 Üzemanyagtank: 180 liter Kormányzás:

Részletesebben

2 3 4 6 7 8 10 12 13 112 14 15 16 17 18 19 [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] 380 140 [190] 380 140 [190] 380 140 [190] 340 120 [163] 340 120 [163] 340 120

Részletesebben

Villamos és hibrid kishaszonjárművek hajtás problémái

Villamos és hibrid kishaszonjárművek hajtás problémái Villamos és hibrid kishaszonjárművek hajtás problémái Varga Zoltán PhD, okleveles gépészmérnök, Széchenyi István Egyetem Közúti és Vasúti Járművek Tanszék, vargaz@sze.hu Absztrakt: A kishaszonjáművek átalakítása

Részletesebben

A II. kategória Fizika OKTV mérési feladatainak megoldása

A II. kategória Fizika OKTV mérési feladatainak megoldása Nyomaték (x 0 Nm) O k t a t á si Hivatal A II. kategória Fizika OKTV mérési feladatainak megoldása./ A mágnes-gyűrűket a feladatban meghatározott sorrendbe és helyre rögzítve az alábbi táblázatban feltüntetett

Részletesebben