Mérnöki tervezés PPKE-ITK. RFID azonosító rendszer architektúrájának kidolgozása. RFID architektúrához szoftvertervezés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mérnöki tervezés PPKE-ITK. RFID azonosító rendszer architektúrájának kidolgozása. RFID architektúrához szoftvertervezés"

Átírás

1 Mérnöki tervezés PPKE-ITK RFID azonosító rendszer architektúrájának kidolgozása RFID architektúrához szoftvertervezés Készítette: Kardos András Létrehozás dátuma:

2 Tartalomjegyzet: Általános bevezetı... 3 Szabványok... 4 Az EPCglobal Network... 5 Az EPCglobal Network elemei... 6 EPC Electronic Product Code... 6 ID System... 6 EPC Middleware... 6 EPC Information Services... 6 Szabványok... 7 RFID rendszerek besorolása frekvenciasáv szerint... 7 Tag-ek osztályozása... 7 EPC Electronic Product Code... 8 ISO szabványok... 9 EPCglobal szabványok CWL-1 Intelligens 125kHz RFID olvasó Általános adatok: Alapvetı mőszaki paraméterek Kártya kódok EM H A kommunikációs szoftver System.IO.Ports Namespace Rendszer architektúra Adatfolyam-diagram Regisztráció Helyfoglaló rendszer Vizitelés Gyógyszerezés Use-case diagram Regisztráció Helyfoglalás Vizitelés Gyógyszerezés Szekvencia diagram Regisztráció Helyfoglaló rendszer Vizitelés Gyógyszerezés ER diagram Egyedek és attribútumaik Beteg: Kórelızmények: Vizsgálati eredmények: Kórházi ágyak: Gyógyszerek: Tervek Források: Létrehozás dátuma:

3 Általános bevezetı Az RFID (Radio Frequency IDentification) Technológia alkalmazása gyorsan terjed az olyan pl. egészségügyi alkalmazásokban, ahol gyorsan, esetleg emberi beavatkozás nélkül, nagy biztonsággal kell embereket, vagy tárgyakat azonosítani. Ilyen például öntudatlan emberek, vagy csecsemık biztonságos azonosítása, kritikus gyógyszerek, illetve vérkészítmények felhasználásának követése. A cél az RFID technika és annak szabványainak megismerése, alkalmazása a CWL-1 Intelligens 125kHz RFID olvasó és a számítógép közötti kommunikáció implementálása Microsoft.NET környezetben, C# nyelven egy olyan szoftver architektúra tervezése és mintaszerő megvalósítása, amely alkalmas az RFID eszközök vezérlésére, kezelésére és nyilvántartási, ellenırzési feladatok végzésére. Ez az RFID technológián alapuló azonosító rendszer egy fekvıbeteg-ellátást végzı egészségügyi intézmény számára készül. A cél egy olyan betegazonosító rendszer megtervezése és modellszerő kidolgozása, mely biztosítja egy egészségügyi intézményben a betegek azonosítását, illetve a velük kapcsolatos információk tárolását, felhasználását. Létrehozás dátuma:

4 Szabványok Mi az a szabvány? : A szabványok olyan dokumentumok, amelyek egy termékre, szolgáltatásra, vagy termelési folyamatra vonatkozóan, a szakmai közösség által elfogadott technikai specifikációkat, konzisztens, pontosan megfogalmazott szabályokat, eljárásokat, definíciókat és útmutatásokat tartalmaznak, annak érdekében, hogy a termék vagy szolgáltatás céljának megfelelı legyen. Miért van szükség szabványokra? : Növelik az ügyfelek bizalmát Gyorsítja az RFID elfogadását Megnyitja a piacot a gyártóknak Elısegíti a globális versengést Csökkenti a végfelhasználók költségeit Elısegíti az alkalmazás-fejlesztést az együttmőködés révén Fejlesztıi környezetet biztosít a kiegészítı termékeknek A szabványok fontosságát nem kell hangsúlyozni az RFID rendszerek esetében sem. Az elmúlt évtizedben készültek az RFID szabványok nagy része. Vannak elfogadott és kidolgozás alatt lévı szabványok a tag-ek és az olvasók közötti kommunikáció protokolljára (air interface protocol) az adattartalomra (adatformátum és adatszervezés) a megfelelıségre vonatkozóan (hogyan kell tesztelni az eszközöket). Egy adott rendszer több rétegéhez is rendelkezésre állnak szabványok, ezeket értelemszerően a tervezés megfelelı fázisaiban kell figyelembe venni. Technológiai szabványok Termékek Alkalmazásszabványok Middlewareszabványok Létrehozás dátuma:

5 Az EPCglobal Network Az EPCglobal fejlesztette ki ezt a hálózati infrastruktúrát, amivel biztosítani tudják az információ cégek közötti valós idejő megosztását. Segítségével a gyors, közvetlen, automatikus azonosítás során felgyülemlett adattömeg elérhetıvé válik az ellátási lánc minden résztvevıje számára. Ezáltal a termelés illetve a szállítás sokkal nyomon követhetıbbé válik, az érdekeltek nagyobb rálátással bírnak e folyamatokra. Egy példa: Tegyük fel, hogy A cég egy raklap gyümölcslét kíván szállítani. Mikor a szállítmány kifut, a csomagokon és a raklapon lévı tag-eket a rendszer automatikusan leolvassa. Ezután egy szoftver ugyancsak automatikusan tudatja B céggel, hogy a szállítmány elhagyta a raktárt. B ezen sorozatszámokból, kódokból már felkeresheti az adatbázisában, hogy valójában milyen szállítmány mikor érkezik, vagyis felkészülhet annak fogadására. Ha B -hez beérkezett a rakomány, az azon elhelyezett tag-eket ismét csak automatikusan leolvassák; hogy aztán azonnal értesíthessék A -t, hogy a szállítmány megérkezett. Hatalmas lehetıségeket biztosít ez az átláthatóság, a folyamatok ilyen szintő kézben tartása. A vállalatok mindaddig csökkenthetik raktárkészleteiket, amíg biztosítani tudják, hogy termékeik a megfelelı idıben a megfelelı helyen legyenek. S mivel a tag-ek beolvasása teljesen automatikusan mőködtethetı (emberi munkaerı nélkül), a költségek illetve a hibák is drasztikusan csökkenthetık. A vállalatok manapság hónapokra elıre gyártanak, majd termékeiket piacra dobják, és remélik, hogy sikerül eladni ıket. Ha az igény nagyobb, mint amit az elırejelzésük szerint vártak, további bevételektıl esnek el. Ellenkezı esetben pedig kénytelenek alacsonyabb áron adni termékeiket, vagy árutípusoktól függıen ki is dobhatják azokat. Sokkal hatékonyabbá lehetne tenni a termelést, ha azt a valós idejő igényekhez igazítanák. RFIDtag-ek és olvasók alkalmazásával számon tartható, hogy mennyi terméket sikerült eladni a polcokról. Ha ez a mennyiség egy értéket meghalad, vagyis már csak kevés áru van a polcokon,a rendszer automatikusan jelzést küld a helyi raktárba, hogy töltsék fel a polcokat. Ha a helyi raktárakban is kevés tartalék van, az ott elhelyezett olvasók segítségével a rendszer jelzi a raktárépületnek, hogy küldjenek még termékeket. Ha a raktárépületnek is megcsappant a készlete, a gyártót értesíti, hogy gyártson, majd küldjön további készleteket; és így tovább az információ végighalad az egész folyamaton a gyártók beszállítóin keresztül. Ebbıl a példából is látszik, hogy e technológiával szinte teljesen automatizálható az ellátási lánc, megvalósítható a Just-in-time gyártás és forgalmazás. termék termék termék Polcok Helyi raktárak Raktárépületek Gyártók Gyártók szállítói igény igény igény Létrehozás dátuma:

6 Az EPCglobal Network elemei EPC Electronic Product Code Az elektronikus termék kód egy abszolút egyedi sorozatszám, ami azonosítja a terméket az ellátási láncban. Ez alapján kereshetünk rá a termelıi illetve kereskedelmi folyamatokban. ID System Az azonosító rendszerek EPC-tag-eket és EPC-olvasókat foglalnak magukba. Az EPC-tag-ek olyan RFID-eszközök, melyek alapvetıen egy mikrocsip-bıl és egy antennából állnak. Ezeken a tag-eken tárolják az elektronikus termék kódot, és általában a dobozokra, raklapokra és/vagy a termékekre helyezik fel ıket. A tag-ek és az olvasók rádióhullámokkal kommunikálnak egymással és az olvasók is ilyen módon továbbítják a megszerzett adatokat a lokális információs rendszernek az EPC Middleware-en keresztül. EPC Middleware Ez a réteg kezeli a valós-idejő tag-olvasásokat és az ezzel érkezı információtömeget; tárolja, szőri, rendezi, illetve továbbítja a releváns adatokat a magasabb rétegő információs szolgáltatásoknak. EPC Information Services Az EPC Információs Szolgáltatások teszik lehetıvé a felhasználók számára, hogy EPC-vel kapcsolatos adatokat küldhessenek, illetve fogadhassanak a kereskedelmi partnerek-nek/tıl az EPCglobal Network-ön keresztül. Ez a réteg csatol az EPC-adathoz plusz információt, például üzleti eseményeket. Discovery Services Ez a réteg már szolgáltatások egész készletét jelenti, melyek lehetıvé teszik a felhasználó számára, hogy egy konkrét EPC-hez tartozó adatokat megtaláljanak a hálózaton keresztül, s ezekhez hozzá is férhessenek. Egy ilyen szolgáltatás például az Object Naming Service (ONS). Termék Tag Olvasó Middleware Internal Systems EPCIS Létrehozás dátuma:

7 Szabványok RFID rendszerek besorolása frekvenciasáv szerint Az ilyen technológiával felszerelt rendszereket be lehet sorolni az általuk használt frekvenciaintervallum szerint. Ez azért fontos, mert a különbözı frekvenciasávon kommunikáló rendszereknek ez a tulajdonsága kihatással van a hatótávolságra, illetve a lehetséges átviteli közegekre. Ezekre most bıvebben nem térnék ki; tehát csak felsorolás szintjén: Low frequency - < 135 khz Medium frequency - 6,765 8,800 MHz Medium frequency - 13,56 MHz (széles körben elterjedt, szabvány is van rá) Ultra High frequency MHz 928 MHz Super High frequency- 2,400 GHz 5,875 GHz Tag-ek osztályozása Az Auto-ID Center tervei között eredetileg az szerepelt, hogy minden RFID tag-et ugyanazzal a protokollal lehessen olvasni. Az elsı generációs tag-ek fejlıdése során az egyes osztályok az évek folyamán változtak, az eredeti felosztás az alábbi táblázatban található: Típusok Generation 1 Class 0 Generation 1 Class 1 Generation 1 Class 2 Generation 1 Class 3 Generation 1 Class 4 Generation 1 Class 5 Tulajdonságok Passzív, csak olvasható tag, a sorozatszám már a mikrocsip gyártásakor belekerül. Passzív, csak olvasható tag backscatter, egyszer írható, nem felejtı memóriával Passzív, backscatter tag, maximum 65kB mérető írható-olvasható memóriával (tehát nem csak azonosító számot tárolhatunk vele) Félpasszív backscatter tag, maximum 65 kb mérető írhatóolvasható memóriával, elemmel felszerelt (beépített szenzorok) Aktív tag, beépített elemmel, képes folyamatosan sugározni az olvasó felé Aktív RFID tag, amely képes ugyanilyen kategóriájú tag-ekkel, illetve egyéb eszközökkel ténylegesen kommunikálni A Class 0 tag-ekbe gyártás során égetik bele az azonosítót, míg a Class 1 tag-ek üresen kerülnek ki a gyártóktól, s a felhasználó írhatja rá a sorozatszámot. Ezek az osztályok eltérı protokollt használnak, ezért azok a felhasználók, akik mindkét típusú tag-et olvasni szeretnék, multiprotokoll olvasót kénytelenek alkalmazni. A Class 0 és Class 1 tag-eknek az inkompatibilitás mellett más fogyatékosságai is vannak. Egyik ilyen, hogy nem felelnek meg az ISO RFID szabványnak. Másik probléma, hogy nem terjedhet el az egész világon, ugyanis az UHF Class 0 tag-ek eltérı frekvencián küldik vissza a jeleket, mint ahogyan azt az olvasó küldi. Ez az eljárás pedig az Európai Unióban még nincs engedélyezve (jelenleg tárgyalások folynak az Uniós alkalmazásról). Létrehozás dátuma:

8 EPC Electronic Product Code Az elektronikus termék kódok az alább definiált négy mezıt tartalmazzák: Version Number Ez határozza meg az EPC típusát, jelenleg négy ilyenrıl beszélhetünk; ezt a tagot header-nek is szokták nevezni. Domain Manager Number Gyakorlatilag a gyártó azonosítható vele. Object Class Ez egy terméktípus-azonosító, a vonalkód funkciójához hasonlítanám. Serial Number A tényleges azonosító, a sorozatszám. EPC-típus 64 bit Type I. 64 bit Type II. 64 bit Type III 96 bit vagy több Header mérete Elsı bit-ek értéke Domain Manager Object Class Serial Number Szumma A fenti táblázatból látszik, hogy milyen hatalmas mennyiségő terméket lehet ezzel a protokollal azonosítani. Ha a 96 bit-es EPC-t tekintjük, 268 millió gyártót tudunk vele identifikálni, gyártónként 16 millió osztályt, és osztályonként 68 milliárd produktumot. Ezekkel az elıírásokkal azonban nem kívánják korlátozni a további fejlesztéseket, újabb EPCstruktúrák illetve hozzájuk tartozó tag-ek tervezését. Jelenleg is folyamatban van egy 256 bites kód kidolgozása. Megemlítendı még, hogy az olvasó tag irányú kommunikációt 16 bites CRC hibajavító kódolás segíti, amelyhez a szükséges értékek a tag-ben tárolandók. Az algoritmus számolásához ki kell kötni, hogy a legnagyobb helyi értékkel bíró bit (Most Significant Bit - MSB) a header elsı bit-je, míg a legutolsó a sorban (Least Significant Bit - LSB) a sorozatszám utolsó bit-je. CRC-típus Hossz Polinom Alapérték Maradék ISO/IEC bit x16 + x12 + x5 + 1 = 0x8408 0xFFFF 0xF0B8 A szabványokban általában egy fával reprezentálják az EPC-t, ahol a MSB-et a fa gyökere, a LSB-eket pedig a levelek jelképezik. Ebbıl következik egy konkrét terméket egy útvonal határoz meg ezen a fán. Létrehozás dátuma:

9 ISO szabványok ISO Az elsı ide kapcsolódó szabványt 1997-ben hagyta jóvá az ISO, melyet a MIKRON cég fejlesztett ki, és a Phillips használt 1996-ban. Ez volt a 14443A szabvány, ami a legszélesebb körben elterjedt contactless szabvány, fıleg a szállítást igénylı alkalmazások körében. Az itt leírt gyakorlati alkalmazások szerint az RFID rendszer olvasója bizonyos elıre definiált idıtartamokra beszüntette a hatáskörébe esı mezı környezet sugárzását, pásztázását ( 100% mélységő moduláció ) Ezt követıen olyan cégek, mint például a SGS-Thomson vagy a Motorola nagyon hamar felismerték a problémát, mi szerint a fent említett moduláció nem alkalmas bizonyos mikroprocesszor chip-ek által végzett mőveletekre. Ezért egy új szabványt terjesztettek elı, amely 10% mélységő modulációt ír elı, biztosítva ezzel a folytonosságot és a kompatibilitást a jelenlegi mikroprocesszor architektúrákkal. Ez volt az - ISO által 1998-ban elfogadott 14443B szabvány. Széles körben alkalmazott az olvasógyártók körében és sok országban nemzeti szabvánnyá is vált. (pl.: Japán, Kína, USA) Az ISO/IEC szabvány fı jellemzıi: Mőködési frekvencia: 13,56 MHz Olvasási/írási távolság: 10 cm-ig Sebesség: 106 Kbit/s, 212 Kbit/s, 424 Kbit/s, 848 Kbit/s Tárolható adatmennyiség Memória kapacitás: 64 byte 64 Kbyte ISO ban a Philips és a Texas Instruments nyújtotta be az ISO standard-et, ami a nagyobb hatótávolságot igénylı alkalmazások ( vicinity applications ) elıírásait hivatott közölni. A cél a sikeres kommunikáció biztosítása volt akár cm-es távolságból is egyetlen single-antenna olvasóval. A fentiekben említett elıdök még csak 10 cm hatótávolságú kommunikációról írtak. Az Inside Contactless 1999-ben csatlakozott a Philips-hez és a Texas Instruments-hez, hogy promotálja ezt az új szabványt, amit végül az ISO el is fogadott 2000-ben. Elsısorban az Access control alkalmazásoknál használják az ilyen eszközöket. Egyetlen hátrányuk a viszonylag kis sebesség (26 kbit/s), ami a megnövekedett hatótávolságra vezethetı vissza. Az ISO/IEC szabvány fı jellemzıi: Mőködési frekvencia: 13,56 MHz Olvasási/írási távolság: 1 m-ig Sebesség: 26 Kbit/s Tárolható adatmennyiség Memória kapacitás: 128 byte, 256 byte, 2 Kbyte Létrehozás dátuma:

10 ISO Az ISO es szabványt eredetileg egyszerő elektronikus azonosító alkalmazásokhoz fejlesztették ki, ma már viszont több fejezet van ezen a standard-en belül is, amik a különbözı frekvenciákhoz elıírt air interface protocoll-t ismertetik. Szabvány ISO ISO ISO ISO ISO ISO ISO Jellemzı Az air interface általános paraméterei a globálisan elfogadott frekvenciákra vonatkozóan 135 khz-re vonatkozó air interface 13,56 MHz-re vonatkozó air interface 2,45 GHz-re vonatkozó air interface 5,8 GHz-re vonatkozó air interface MHz-re vonatkozó air interface 433,92 MHz-re vonatkozó air interface Létrehozás dátuma:

11 EPCglobal szabványok Az EPCglobal négy technológiai szintő szabványt dolgozott ki: UHF Class 0 Ez a szabvány a kommunikációs interfészt és protokollokat definiálja a 900 MHz-en funkcionáló Class 0 kategoriájú rendszerekhez. UHF Class 1 Gen 1 Ez a szabvány a kommunikációs interfészt és protokollokat definiálja a MHz-en funkcionáló Class 1 kategoriájú rendszerekhez. HF Class 1 Ez a szabvány a kommunikációs interfészt és protokollokat definiálja a 13,56 MHz-en funkcionáló Class 1 kategoriájú rendszerekhez. UHF Class 1 Gen 2 Ez a szabvány a kommunikációs interfészt és protokollokat definiálja a MHz-en funkcionáló Class 1 kategoriájú, második generációs rendszerekhez. A fent említett leírások közül is fontos kiemelni az UHF Class 1 Gen 2 rendszerekre vonatkozót, mivel ez már ratifikált szabvány. Ennek a típusnak a kifejlesztése a felhasználói igények alapján történt. A korábbi változatokhoz képest megnövelték az adattároló kapacitást (min. 96 bit) úgy, hogy a transzponder mérete kisebb lett, mely az elıállítási költségeket is leszorítja. A Gen2 rendszerő adathordozók világszerte használhatóak, köszönhetıen annak, hogy különbözı frekvencián is mőködıképesek. Nagyobb olvasási sebességet és egyszerre akár 1600 transzponder leolvasását is lehetıvé teszik. Ezenkívül egy 32 bites kill parancs segítségével törölhetı az adattartalom, mely az adatvédelmi (kiskereskedelmi alkalmazásoknál) aggályokat hivatott elhárítani. Ezek az új típusú adathordozók azonban nem kompatibilisek egyik korábbi transzponder-típussal sem (class0,class1). Az erre az osztályra vonatkozó dokumentum egy passzív rendszer complience követelményeit specifikálja, ezen belül is az ITF (Interrogator talks first) típusú, Mhz-es frekvenciát használó RFID rendszerekét. Az olvasó egy - az RFID rendszer osztályozása szerint - meghatározott frekvenciatartományba esı rádiójel modulálásával küld információt a Tag-nek. A Tag ettıl a jeltıl kapja az információt és az energiát is. Passzív Tag révén az összes mőködéséhez szükséges energiáját az olvasó rádióhullámaiból nyeri. Az olvasó folyamatos hullám (CW) kibocsátásával fogadja az információt a Tag-tıl. A Tag erre antennájának reflexiós koefficiensének modulálásával válaszol, visszasugározva ezzel egy információfolyamot az olvasónak. Mindez azonban természetesen csak akkor történik meg, ha egy olvasó erre megkérte az adott Tag-et. ez az ITF típus sajátossága. (Interrogator Talks First) Az olvasóknak és a Tag-eknek nem kell együtt beszélniük, elég ha kommunikációjuk csak halfduplex (mint pl.: a Walkie-Talie-knál), ami azt jelenti, hogy amíg az olvasó beszél, addig a Tag hallgat, és fordítva. Az EPCglobal által kiadott szabványok részletesen foglalkoznak a tag-ek és olvasók közti jel szintő kommunikációval is. Létrehozás dátuma:

12 CWL-1 Intelligens 125kHz RFID olvasó Célunk egy olyan egyszerő, nem feltétlenül nagy hatótávolságú és ennél fogva olcsó RFID rendszer (olvasó és tag) beszerzése volt, melynek segítségével hatékonyan tesztelhetjük a számítógéppel kiépített kommunikációt. Ennek megfelelıen a ChipCad Elektronikai Disztribúció Kft-tıl sikerült beszereznünk a CWL-1 Intelligens 125kHz RFID olvasót, melynek paraméterei alább olvashatók. Általános adatok: Intelligens olvasó, passzív RFID eszközökhöz 125kHz ASK moduláció HCS410, MCRF200, és EM H4109 támogatás RS232 kimenet (soros port) LED kimenet Kétirányú RF kommunikáció (HCS410) Konfigurálási lehetıség Kevés külsı alkatrész Kis méret Alapvetı mőszaki paraméterek Táplálás: 5V DC Kommunikáció: RS232 (5V TTL) 2400,baud,8,n,1 Kommunikáció PIC: (SPBRG = 0x103; BRGH=1) Fogyasztás max. 250mA Olvasási távolság: ~0-10 cm RF rezgıkör: 125kHz, 50Vpp max. Üzemi hımérséklet tartomány: -40 C ~ +70 C Külméret: mm A CWL-1 gyors és egyszerő megoldás rádiófrekvenciás azonosító rendszerek építésekor. A CWL-1 gyári konfiguráció szerint folyamatos olvasásra van beállítva. Amikor egy kártyát érzékel, azonosítja, és a sorozatszámát elküldi. A fix kódos kártyák használata azonnal elkezdhetı, minden különösebb beállítás nélkül. Az ugrókód jellegő (HCS410) alapú proximity eszközök esetében szükséges a gyártó kód beállítása. A CWL-1 modul önmőködıen elvégzi az IFF algoritmust, amennyiben HCS410 alapú, nagy megbízhatóságú TAG-et helyezünk az RF térbe. A felhasználó minden esetben magas szintő információt kap a kártya típusáról, az azonosítás sikerességérıl (HCS410 esetén) és a TAG azonosító sorozatszámáról. Létrehozás dátuma:

13 Kártya kódok A CWL-1 által, aktív üzemmódban érzékelt azonosítók sorozatszámát és típusazonosítóját, a beolvasást követıen RS232 formátumban továbbítja. Az üzenetek hossza kártya típustól függıen byte hosszú lehet. Minden üzenet elsı karaktere U mely az AutoBaud-ot segíti elı. (Az AutoBaud funckió lehetıvé teszi, hogy a CWL-1 modult pontatlan RC oszcillátorral mőködı mikrovezérlıkhöz is alkalmazzuk.) Az üzenet kettes komplemens ellenırzı összeggel zárul, mely az AutoBaud karakter értékét (0x55) nem tartalmazza. A HCS410 azonosítók kivételével a CWL-1 intelligens RFID modul gyári beállításokkal, kész azonnal olvasni a TAG-eket, minden külön konfigurálás nélkül. A HCS410 esetében a TAG-ek sorozatszámának kiolvasása lehetséges, de az IFF algoritmus fontos paramétere a gyártókód, melyet célszerő beállítani. A CWL-1 öt kártyakódot küldhet el: H - HCS410, sikeres IFF azonosítással X - HCS410, sikertelen IFF azonosítás Y - HCS410, szőrı feltétellel M - EM H4109 azonosító R - MCRF H helyes CS szó esetén EM H4109 Az EM micromarine alapú azonosítók sokkal egyszerőbb mőködésőek. Az azonosító TAG az olvasó terébe kerülve kisugározza az egyedi azonosító számát. A CWL-1, sikeres vétel esetén a <55> M <[sorozatszám]> <[CheckSum]> karakterláncot bocsátja ki. A sorozatszám az ellenzı paritásbitek nélkül, a kártyára nyomtatott formátumhoz hasonlóan értelmezendı, hossza 5 byte. Ahogy az a leírásokból is látszik, az olvasó mőködéséhez állandó tápra van szükség, illetve az olvasási távolság sem túl magas, de ahogy már említettem, tesztelés céljára megfeleltek ezek a tulajdonságok. Létrehozás dátuma:

14 A kommunikációs szoftver Az RFID olvasóhoz illeszkedı alkalmazások fejlesztése elıtt biztosítani kell egy alacsonyabb rétegő szoftverrel a közvetlen kommunikációt az eszköz és a számítógép között. A szoftvernek képesnek kell lennie az olvasó által érzékelt tag azonosítóját beolvasni, tárolni azt, illetve igény szerint továbbítani magasabb szintő alkalmazásoknak. Ahogy azt már az olvasó leírásában láthattuk, a kommunikáció RS-232 szabvány szerint zajlik az eszköz és a komputer között, tehát soros porton. System.IO.Ports Namespace Az általunk használt Microsoft.NET fejlesztıi környezet legújabb verziója, a Microsoft Visual Studio 2005-be integrált Microsoft.NET Framework Version 2.0 támogatja a soros portos kommunikáció vezérlését. Ezen belül is a System.IO.Ports namespace tartalmazza azokat az osztályokat, amelyekkel vezérelni tudjuk a soros port(ok)at. Számunkra a SerialPort osztálynak és a SerialDataReceivedEvent eseménynek volt különös jelentısége. Míg elıbbivel tudjuk megnyitni az érintett portot - beállítva a megfelelı paramétereket (pl.: port neve, átviteli sebesség, paritásbitek, adatbitek száma, stopbitek), és engedélyezni az adatfogadást, addig az utóbbival tudjuk eseményvezéreltté tenni a rendszert. Az erre az eseményre feliratkozott függvényekkel tudjuk olvasni a porton érkezı információt, esetünkben az RFID tag azonosítóját. A program implementációja C# nyelven történt. A szoftverhez készült egy kisebb grafikus felület mely mindösszesen egy szövegdobozt és egy nyomógombot tartalmaz, hogy az azonosító szám beolvasása jól látható legyen, de nyílván a késıbbi alkalmazástól függıen ez a rész már nem feltétlenül lesz szükséges. A fentiekben ismertetett RFID technológia és szabványok az egészségügyben számtalan helyen alkalmazhatók, az alábbiakban a feladatul kitőzött betegazonosító rendszer terveit szemléltetném. Létrehozás dátuma:

15 Interjú, Követelmények A SOTE II.sz. Belgyógyászati Klinika egy munkatársával készítettem egy rövid interjút a technológia lehetséges alkalmazásairól. A beszélgetés során elhangzott, hogy a betegazonosítás szinte mindenhol a hagyományos módon TAJ számmal történik a betegfelvételtıl kezdve a vizsgálatok elvégzéséig. Számítógépes rendszer segíti ma már a betegregisztrációt épp úgy, mint a diagnózis betáplálását vagy a vizsgálatok elrendelését és azok eredményeinek tovább küldését. Ezekben a szituációkban nem tőnt feltétlenül szükségesnek a rádiófrekvenciás technológia bevezetése, hisz általában a páciensek saját orvosukhoz kerülnek, ami legtöbbször személyes ismeretséget is jelent. Mégis elıfordulhatnak olyan beteg-orvos találkozások, amikor ez az ismeretség nem áll fenn, és/vagy a beteg öntudatlan állapotából kifolyólag képtelen azonosítani magát. Ezen szituációk leggyakoribb színhelye az Ügyelet. Itt valóban szükség lenne egy olyan technológiára, amivel a regisztrációtól kezdve a kezelésen át, egészen az elbocsátásig azonosítható lenne a beteg. Erre a problémára adna hatékony megoldást az RFID azonosítás. A vizsgálati- és kezelési folyamat több állomásánál megkönnyítené a munkát ez az azonosítási technológia. Elsıként természetesen a regisztrációnál, amikor beérkezik a beteg az érintett egészségügyi intézménybe. Ilyenkor kapja meg a páciens az RFID karszalagját, mellyel végig az intézményben töltött idı alatt beazonosítható marad. A következı lépés ha ezt a páciens állapota szükségessé teszi a kórházi ágyfoglalás. Az elhelyezést megkönnyíthetik a kórházi szobákban elhelyezett olvasók, melyek az aktuális terheltséget a RFID karszalagok alapján reprezentálni képesek. Azonban költségmentesebb megoldásnak bizonyulna, ha csak egyszerően összerendelnénk a páciens RFID azonosítóját az ágy számával, s így az adatbázisból már könnyen lekérdezhetı, hogy egy adott szobában mennyi beteg fekszik. A helyfoglalást követıen az adott beteg RFID azonosító száma és a neki rendelt ágy sorszáma összerendelésre kerül, mely lehetıvé teheti ezután az ágytartozékok azonnali biztosítását. Az orvos a vizitek során is ezzel az azonosítóval tudja azonosítani a pácienst, illetve ez alapján tudja elrendelni a szükséges kezeléseket, vizsgálatokat, gyógyszerezéseket. A nıvérek számára is nagy segítséget nyújtana, ha ugyanezen rendszerbıl kapnák a gyógyszerezésre vonatkozó információkat. (melyik ágyhoz, mibıl mekkora adagot kell kivinni stb.) Létrehozás dátuma:

16 Rendszer architektúra Az architektúrát a követelményeknek megfelelıen az alábbi komponensek alkotják: Regisztráció Helyfoglaló rendszer Vizitelés Gyógyszerezés Központi adatbázis Létrehozás dátuma:

17 Adatfolyam-diagram Regisztráció Helyfoglaló rendszer Létrehozás dátuma:

18 Vizitelés Gyógyszerezés Létrehozás dátuma:

19 Use-case diagram Regisztráció A pácienst érkezésekor mindenek elıtt regisztrálni kell a rendszerben. Ez egy TAJ számon alapuló ellenırzéssel kezdıdik, ami alapján megállapítható, hogy a beteg elızıleg már járt-e az intézményben. Ha már igen, lehetıség adódik a személyes adatok felülvizsgálatára, illetve módosítására, ha még nem, egy teljesen új rekord készül neki a központi adatbázisban. Az adatbevitel mindkét opcióját az egyéni azonosítást biztosító RFID karszalag nyomtatása, és a betegnek történı átnyújtása követi. Helyfoglalás Ha az ügyeletes orvos a vizsgálat után úgy ítéli meg, hogy az illetı betegnek be kell feküdni az egészségügyi intézménybe, akkor egy ágyfoglaló procedúrával egészül ki a regisztrációs folyamat. Egy az adatbázisból történı lekérdezést követıen feltáruló szabad ágyakból lehet kiválasztani azt az egyet, ahova aztán majd a pácienst elhelyezik. A helyfoglalást követıen a beteg rekordja módosításra kerül, hisz belekerül ágyának sorszáma is, mely a késıbbiekben a nıvérek munkáját segíti nagyban. Létrehozás dátuma:

20 Vizitelés A beteg az egészségügyi intézménybe történı elhelyezése után leggyakrabban a vizitek során találkozik az orvossal. Ezek a találkozások is egy azonosítási eljárással indulnak, mely az RFID technológiának köszönhetıen gyors és hatékony segítséget nyújt a vizitelı doktornak. Az azonosítás ugyanis közvetlen hozzáférést biztosít az orvosnak a beteg kórelızményeihez, illetve elızetes vizsgálati eredményeihez, ami alapján aztán képes lesz megállapítani a diagnózist, és elrendelni az esetleges további vizsgálatokat, gyógyszerezéseket. Létrehozás dátuma:

21 Gyógyszerezés A gyógyszerek betegekhez történı kivitele a nıvérek munkakörébe tartozik. Ez a folyamat is egy adatbázis-lekérdezéssel kezdıdik, mely után a nıvér már tudja, hogy melyik szobába melyik ágyban fekvı beteghez, milyen gyógyszerbıl mennyit kell kivinni. Létrehozás dátuma:

22 Szekvencia diagram Regisztráció Helyfoglaló rendszer Létrehozás dátuma:

23 Vizitelés Létrehozás dátuma:

24 Gyógyszerezés Létrehozás dátuma:

25 ER diagram Egyedek és attribútumaik Beteg: Kórelızmények: Létrehozás dátuma:

26 Vizsgálati eredmények: Kórházi ágyak: Gyógyszerek: Tervek Kitőzött célom, hogy a következı félévben a fent ismertetett tervek alapján a Microsoft. NET környezetben, C# nyelven implementáljam ezt az egészségügyi azonosító rendszert, kiegészítve egy a jelenleginél modernebb RFID olvasó rendszerrel, mely sokkal gyorsabbá és hatékonyabbá teheti a fejlesztés folyamatát. Létrehozás dátuma:

27 Források: Létrehozás dátuma:

Hálózatok esszé RFID A rádiófrekvenciás azonosító rendszerek. Gacsályi Bertalan (GABMAAT.SZE)

Hálózatok esszé RFID A rádiófrekvenciás azonosító rendszerek. Gacsályi Bertalan (GABMAAT.SZE) Hálózatok esszé RFID A rádiófrekvenciás azonosító rendszerek Gacsályi Bertalan (GABMAAT.SZE) TARTALOMJEGYZÉK 1. RFID (Radio Frequency Identification) meghatározása... 3 2. A rendszer felépítése... 3 3.

Részletesebben

Az azonosító a rádióhullám mezőben felhasználva annak energiáját válaszol az olvasó parancsainak

Az azonosító a rádióhullám mezőben felhasználva annak energiáját válaszol az olvasó parancsainak Állami Nyomda Nyrt. Alkalmazott RFID: Fókuszban a logisztika! Forrás: Amazon UK Rácz László, chipkártya és RFID tanácsadó Állami Nyomda Nyrt. www.allaminyomda.hu racz@any.hu, Telefon: 431 1393 RFID Radio

Részletesebben

RFID/NFC. Elektronikus kereskedelem. Rádiófrekvenciás tárgyés személyazonosítás. Dr. Kutor László. http://uni-obuda.

RFID/NFC. Elektronikus kereskedelem. Rádiófrekvenciás tárgyés személyazonosítás. Dr. Kutor László. http://uni-obuda. Elektronikus kereskedelem Dr. Kutor László Rádiófrekvenciás tárgyés személyazonosítás RFID/NFC http://uni-obuda.hu/users/kutor/ EK-5/21/1 RFID rendszer elemei Vezérlő rendszer Olvasó Címke Jeladó,címke

Részletesebben

Gyűjtő szinten. Alacsony 6 hónap >4 év Az alkalmazás bevezetéséhez szükséges idő

Gyűjtő szinten. Alacsony 6 hónap >4 év Az alkalmazás bevezetéséhez szükséges idő Állami Nyomda Nyrt. Alkalmazott RFID: Fókuszban a logisztika! Rácz László, chipkártya és RFID tanácsadó racz@any.hu, Telefon: 431 1393 Állami Nyomda Nyrt. www.allaminyomda.hu A feladat Milyen elvárásokkal

Részletesebben

Az RFID technológia bemutatása

Az RFID technológia bemutatása Állami Nyomda Nyrt. RFID (Rádiófrekvenciás Azonosítás) Az RFID technológia bemutatása Rácz László, chipkártya és RFID tanácsadó racz@any.hu, Telefon: 431 1393 Állami Nyomda Nyrt. www.allaminyomda.hu RFID

Részletesebben

CWL-1. Intelligens 125kHz RFID olvasó. Érintett típusok: CWL-1 CWL-1

CWL-1. Intelligens 125kHz RFID olvasó. Érintett típusok: CWL-1 CWL-1 Intelligens 125kHz RFID olvasó Érintett típusok: CWL-1 CWL-1 Általános adatok: Intelligens olvasó, passzív RFID eszközökhöz 125kHz ASK moduláció HCS410, MCRF200, és EM H4109 támogatás RS232 kimenet LED

Részletesebben

2. előadás. Radio Frequency IDentification (RFID)

2. előadás. Radio Frequency IDentification (RFID) 2. előadás Radio Frequency IDentification (RFID) 1 Mi is az az RFID? Azonosításhoz és adatközléshez használt technológia RFID tag-ek csoportosítása: Működési frekvencia alapján: LF (Low Frequency): 125

Részletesebben

RFID rendszer felépítése

RFID rendszer felépítése RFID és RTLS RFID rendszer felépítése 1. Tag-ek (transzponder) 2. Olvasók (interrogátor) 3. Számítógépes infrastruktúra 4. Szoftverek Tárgyak, élőlények, helyszínek azonosítása, követése és menedzsmentje

Részletesebben

Internet of Things 2

Internet of Things 2 Az Internet jövıje Internet of Things Dr. Bakonyi Péter c. Fıiskolai tanár 2009.09.29. Internet of Things 2 2009.09.29. Internet of Things 3 2009.09.29. Internet of Things 4 2009.09.29. Internet of Things

Részletesebben

Intelligens 125kHz RFID olvasó

Intelligens 125kHz RFID olvasó Intelligens 125kHz RFID olvasó Érintett típusok: CWL-1 CWL-ANTENNA CWL-1 Általános adatok: Intelligens olvasó, passzív RFID eszközökhöz 125kHz ASK moduláció HCS410, MCRF200, és EM H4102 támogatás RS232

Részletesebben

Verzió: 2.0 2012. PROCONTROL ELECTRONICS LTD www.procontrol.hu

Verzió: 2.0 2012. PROCONTROL ELECTRONICS LTD www.procontrol.hu PROCONTROL Proxer 6 RFID Proximity kártyaolvasó Verzió: 2.0 2012. Létrehozás dátuma: 2012.08.07 18:42 1. oldal, összesen: 5 A Proxer6 egy proximity kártyaolvasó, ami RFID kártyák és transzponderek (egyéb

Részletesebben

PROCONTROL Proxer6. RFID Proximity kártyaolvasó. Procontrol Proxer6. Verzió: 3.0 2014. PROCONTROL ELECTRONICS LTD www.procontrol.

PROCONTROL Proxer6. RFID Proximity kártyaolvasó. Procontrol Proxer6. Verzió: 3.0 2014. PROCONTROL ELECTRONICS LTD www.procontrol. PROCONTROL Proxer6 RFID Proximity kártyaolvasó Verzió: 3.0 2014. 1. oldal, összesen: 5 A Proxer6 egy proximity kártyaolvasó, ami RFID kártyák és transzponderek (változatos alakú, például karkötő vagy kulcstartó

Részletesebben

RFID-val támogatott eszközleltár

RFID-val támogatott eszközleltár 1. A rendszer célja RFID-val támogatott eszközleltár A rendszer célja, hogy a Felhasználó tárgyi eszköz, kiemelten infokommunikációs eszköz, leltározási folyamatát támogassa, azt gyorsan, könnyen és hibamentesen

Részletesebben

Könyvtári címkéző munkahely

Könyvtári címkéző munkahely Könyvtári címkéző munkahely Tartalomjegyzék A RENDSZER HARDVER ELEMEI...3 1 RFID CÍMKÉK... 3 2 RFID ASZTALI OLVASÓ... 3 A RENDSZER SZOFTVER ELEMEI... 4 1 KÖNYV CÍMKÉZŐ MUNKAÁLLOMÁS... 4 2 A PC- S SZOFTVEREK

Részletesebben

RFID a gyógyszeripari logisztikában 2007.

RFID a gyógyszeripari logisztikában 2007. RFID a gyógyszeripari logisztikában 2007. 1 Tartalomjegyzék RFID technológia bemutatása RFID alkalmazási területei RFID rendszer telepítése a gyakorlatban 2 Az RFID a jövő vonalkódja Az RFID technológia

Részletesebben

A LOGSYS GUI. Fehér Béla Raikovich Tamás, Laczkó Péter BME MIT FPGA laboratórium

A LOGSYS GUI. Fehér Béla Raikovich Tamás, Laczkó Péter BME MIT FPGA laboratórium BUDAPESTI MŐSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM VILLAMOSMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR MÉRÉSTECHNIKA ÉS INFORMÁCIÓS RENDSZEREK TANSZÉK A LOGSYS GUI Fehér Béla Raikovich Tamás, Laczkó Péter BME MIT atórium

Részletesebben

Kétszeri Dávid vezető szakértő GS1 MAGYARORSZÁG Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Zrt. Visegrád, 2008. november 26.

Kétszeri Dávid vezető szakértő GS1 MAGYARORSZÁG Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Zrt. Visegrád, 2008. november 26. Hatékony információáramlás globális szabványokkal - avagy miként támogatják a modern infokommunikációs eszközök a biztonságos élelmiszerek ellátási láncát Kétszeri Dávid vezető szakértő GS1 MAGYARORSZÁG

Részletesebben

Az Internet jövője Internet of Things

Az Internet jövője Internet of Things Az Internet jövője Dr. Bakonyi Péter c. docens 2011.01.24. 2 2011.01.24. 3 2011.01.24. 4 2011.01.24. 5 2011.01.24. 6 1 Az ( IoT ) egy világméretű számítógéphálózaton ( Internet ) szabványos protokollok

Részletesebben

Megoldás. Feladat 1. Statikus teszt Specifikáció felülvizsgálat

Megoldás. Feladat 1. Statikus teszt Specifikáció felülvizsgálat Megoldás Feladat 1. Statikus teszt Specifikáció felülvizsgálat A feladatban szereplő specifikáció eredeti, angol nyelvű változata egy létező eszköz leírása. Nem állítjuk, hogy az eredeti dokumentum jól

Részletesebben

Leírás. Készítette: EMKE Kft. 2009. február 11.

Leírás. Készítette: EMKE Kft. 2009. február 11. Leírás Alkalmas: Jármővek mozgásának valós idejő nyomkövetését biztosító kommunikációra. A mozgás koordinátáinak eltárolására, utólagos visszaellenırzésére (pl. sebesség túllépés, vagy bejárt útvonal).

Részletesebben

A WINETTOU Távközlési Szolgáltató Korlátolt Felelısségő Társaság. Internet szolgáltatásra vonatkozó Általános Szerzıdéses Feltételek

A WINETTOU Távközlési Szolgáltató Korlátolt Felelısségő Társaság. Internet szolgáltatásra vonatkozó Általános Szerzıdéses Feltételek A WINETTOU Távközlési Szolgáltató Korlátolt Felelısségő Társaság Internet szolgáltatásra vonatkozó Általános Szerzıdéses Feltételek IV. számú módosításának kivonata 2010. március 15. Általános szerzıdési

Részletesebben

RFID. Balogh András BME-HIT

RFID. Balogh András BME-HIT RFID Balogh András BME-HIT Az RFID technológia kialakulása RFID = Radio Frequency Identification Alapvetően az IFF problémakörre vezethető vissza IFF = Identification Friend or Foe Barát vagy ellenség?

Részletesebben

RFID alapú azonosítási rendszerek

RFID alapú azonosítási rendszerek ESETTANULMÁNY RFID alapú azonosítási rendszerek Készítette: Székhely: 1067 Budapest, Teréz krt. 7. Kapcsolattartó neve: Kaczúr Zsolt ügyvezető Telefon: 06 (20) 550 0020 E-mail: kaczur.zsolt@itbs.hu Budapest,

Részletesebben

Felkészülés az EU gyógyszer-ellenőrzési rendszeréhez való csatlakozásra

Felkészülés az EU gyógyszer-ellenőrzési rendszeréhez való csatlakozásra Felkészülés az EU gyógyszer-ellenőrzési rendszeréhez való csatlakozásra Mészárosné Balogh Réka, projektvezető Richter Gedeon Nyrt. reka.balogh@richter.hu 2015. november 6. A verifikációs rendszer szereplői

Részletesebben

Irányítástechnika 1. 8. Elıadás. PLC rendszerek konfigurálása

Irányítástechnika 1. 8. Elıadás. PLC rendszerek konfigurálása Irányítástechnika 1 8. Elıadás PLC rendszerek konfigurálása Irodalom - Helmich József: Irányítástechnika I, 2005 - Zalotay Péter: PLC tanfolyam - Klöckner-Möller Hungária: Hardverleírás és tervezési segédlet,

Részletesebben

Kiegészítı rádió modul vízórákhoz

Kiegészítı rádió modul vízórákhoz s 2 879 Kiegészítı rádió modul vízórákhoz WFZ16 WFZ166 Kiegészítı rádiós modul különbözı gyártók vízóráihoz vezeték nélküli jeltovábbításhoz A kiegészítı rádiós modul begyőjti és feldolgozza a mechanikus

Részletesebben

PT1 Légnyomás távadó Felhasználói kézikönyv. v1.0 Előzetes

PT1 Légnyomás távadó Felhasználói kézikönyv. v1.0 Előzetes PT1 Légnyomás távadó Felhasználói kézikönyv v1.0 Előzetes UNITEK 2006 Ezt az oldalt szándékosan hagytuk üresen 2 Unitek Általános leírás A PT1 légnyomás távadó az UNITEK új fejlesztésű intelligens mérő-

Részletesebben

Rádiófrekvenciás azonosítás RFID, NFC, PAYPASS

Rádiófrekvenciás azonosítás RFID, NFC, PAYPASS Rádiófrekvenciás azonosítás RFID, NFC, PAYPASS Definíció Az RFID (Radio Frequency IDentification) automatikus azonosításhoz és adatközléshez használt technológia, melynek lényege adatok tárolása és továbbítása

Részletesebben

Proxer7. RFID Proximity kártyaolvasó

Proxer7. RFID Proximity kártyaolvasó Proxer7 RFID Proximity kártyaolvasó A Proxer7 egy proximity kártyaolvasó, ami RFID kártyák és transzponderek (változatos alakú, például karkötő vagy kulcstartó alakú jeladók) olvasására szolgál. A Proxer7

Részletesebben

ACR122U-A9. NFC USB intelligens kártyaolvasó. Műszaki Specifikáció V3.04 verzió

ACR122U-A9. NFC USB intelligens kártyaolvasó. Műszaki Specifikáció V3.04 verzió ACR122U-A9 NFC USB intelligens kártyaolvasó Műszaki Specifikáció V3.04 verzió Fenntartjuk a változtatás jogát előzetes értesítés nélkül info@u2fkeys.eu 1.oldal Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...3 2. Jellemzők...4

Részletesebben

Új kompakt X20 vezérlő integrált I/O pontokkal

Új kompakt X20 vezérlő integrált I/O pontokkal Új kompakt X20 vezérlő integrált I/O pontokkal Integrált flash 4GB belső 16 kb nem felejtő RAM B&R tovább bővíti a nagy sikerű X20 vezérlő családot, egy kompakt vezérlővel, mely integrált be és kimeneti

Részletesebben

Szerelési és kezelési útmutató

Szerelési és kezelési útmutató USB-RS485 USB-s RS485 konverter Szerelési és kezelési útmutató EUROPROX Bt. E-mail: europrox@enternet.hu E01-07001-0A T A R T A L O M 1. Általános termékismertetı...3 2. Telepítés, üzembe helyezés...3

Részletesebben

Hogyan tudom soros eszközeimet pillanatok alatt hálózatba kötni?

Hogyan tudom soros eszközeimet pillanatok alatt hálózatba kötni? Hogyan tudom soros eszközeimet pillanatok alatt hálózatba kötni? Kritikus pontok Ethernet interfész soros eszközbe ágyazásakor Az ipari Ethernet technológia az alacsony költségeinek és jelentős hálózati

Részletesebben

Procontrol RFP-3. Műszaki adatlap. Rádiótransceiver / kontroller 433 vagy 868 MHz-re, felcsavarható SMA gumiantennával. Verzió: 4.1 2007.12.

Procontrol RFP-3. Műszaki adatlap. Rádiótransceiver / kontroller 433 vagy 868 MHz-re, felcsavarható SMA gumiantennával. Verzió: 4.1 2007.12. Procontrol RFP-3 Rádiótransceiver / kontroller 433 vagy 868 MHz-re, felcsavarható SMA gumiantennával Műszaki adatlap Verzió: 4.1 2007.12.21 1/6 Tartalomjegyzék RFP-3... 3 Rádiótransceiver / kontroller

Részletesebben

GSM átjelzı berendezés (2007.12.14.) Mőszaki Leírás

GSM átjelzı berendezés (2007.12.14.) Mőszaki Leírás VERZIÓ 3 RGE-01 GSM átjelzı berendezés (2007.12.14.) Mőszaki Leírás GEOCOOP Mőszeripari Szövetkezet 1037 Budapest, Törökkı u. 5-7. Tel.: (1) 367 5961 Fax: (1) 430 0914 Alkalmazási terület Az RGE-01 távirányítású

Részletesebben

Kommunikáció az EuroProt-IED multifunkcionális készülékekkel

Kommunikáció az EuroProt-IED multifunkcionális készülékekkel Kommunikáció az EuroProt-IED multifunkcionális készülékekkel A Protecta intelligens EuroProt készülékei a védelem-technika és a mikroprocesszoros technológia fejlődésével párhuzamosan követik a kommunikációs

Részletesebben

A jövõ elkezdõdött: EPCglobal Network Magyarországon

A jövõ elkezdõdött: EPCglobal Network Magyarországon A jövõ elkezdõdött: EPCglobal Network Magyarországon EPCglobal Az EPCglobal Inc. egy a GS1 és a GS1 US által létrehozott vegyes vállalat. A felhasználók által támogatott szervezetként célja és feladata,

Részletesebben

Informatikai ellenırzések, az informatika szerepe az ellenırzések támogatásában

Informatikai ellenırzések, az informatika szerepe az ellenırzések támogatásában Nincs informatika-mentes folyamat! Informatikai ellenırzések, az informatika szerepe az ellenırzések támogatásában Oláh Róbert számvevı tanácsos Az elıadás témái 2 Miért, mit, hogyan? Az IT ellenırzés

Részletesebben

Mőszaki Leírás. GSM átjelzı berendezés ( ) RGE-01 VERZIÓ 4

Mőszaki Leírás. GSM átjelzı berendezés ( ) RGE-01 VERZIÓ 4 VERZIÓ 4 RGE-01 GSM átjelzı berendezés (2009.10.08.) Mőszaki Leírás GEOCOOP Mőszeripari Szövetkezet 1145 Budapest, Szugló u. 54. Tel.: (1) 367 5961 Fax: (1) 430 0914 Alkalmazási terület Az RGE-01 távirányítású

Részletesebben

PÖRGESSÜK FEL A LOGISZTIKAI FOLYAMATOKAT! - Áruátvétel professzionálisan

PÖRGESSÜK FEL A LOGISZTIKAI FOLYAMATOKAT! - Áruátvétel professzionálisan PÖRGESSÜK FEL A LOGISZTIKAI FOLYAMATOKAT! - Áruátvétel professzionálisan Krázli Zoltán - vezető szakértő IBCS Nyílt nap - 2014. szeptember 17. Tartalom I. Miért van szükség szabványokra? II. A GS1 szabványrendszerről

Részletesebben

RFID rendszerek. Technológiai áttekintés

RFID rendszerek. Technológiai áttekintés RFID rendszerek Technológiai áttekintés Azonosítási rendszerek Felhasználómegbízhatóazonosítása elengedhetetlen -> ez az informatikai rendszerek biztonságának alapja Ez a GYENGE PONT is egyben! Évtizedek

Részletesebben

HT2110 ID kártyás beléptetı rendszer

HT2110 ID kártyás beléptetı rendszer HT2110 ID kártyás beléptetı rendszer A leírásban szereplı bekötési útmutatók, illetve a programozás az eszköznél érvényes a HT2110-2 (hálózati) és a HT2110B-2 (önálló) beléptetıre is. A hálózati beléptetı

Részletesebben

Proxer7. RFID Proximity kártyaolvasó

Proxer7. RFID Proximity kártyaolvasó Proxer7 RFID Proximity kártyaolvasó A Proxer7 egy proximity kártyaolvasó, ami RFID kártyák és transzponderek (változatos alakú, például karkötő vagy kulcstartó alakú jeladók) olvasására szolgál. A Proxer7

Részletesebben

RhT Léghőmérséklet és légnedvesség távadó

RhT Léghőmérséklet és légnedvesség távadó RhT Léghőmérséklet és légnedvesség távadó UNITEK 2004-2007 2 Unitek Általános leírás Az RhT léghőmérséklet és légnedvességmérő távadó az UNITEK új fejlesztésű intelligens mérőtávadó családjának tagja.

Részletesebben

Sharp MX-M363N. Általános. Másoló

Sharp MX-M363N. Általános. Másoló Sharp MX-M363N Nyomtatás, Másolás, Szkennelés, Faxolás, Archiválás Oldal/perc: 36 (fekete-fehér) Papírkapacitás: alapkiépítésben 1100 lap, maximum 5600 lap Csúcsminıségő 1200 x 1200 dpi nyomtatás & színes

Részletesebben

Számítástechnika nyugdíjasoknak. 2011. Február 16.

Számítástechnika nyugdíjasoknak. 2011. Február 16. Számítástechnika nyugdíjasoknak 2011. Február 16. A mai előadás témája Az internet Az Internet a hálózatok hálózata, avagy egy mindent és mindenkit összekötı világmérető informatikai szuper sztráda. Szerepe

Részletesebben

Kommunikációs rendszerek programozása. Wireless LAN hálózatok (WLAN)

Kommunikációs rendszerek programozása. Wireless LAN hálózatok (WLAN) Kommunikációs rendszerek programozása Wireless LAN hálózatok (WLAN) Jellemzők '70-es évek elejétől fejlesztik Több szabvány is foglalkozik a WLAN-okkal Home RF, BlueTooth, HiperLAN/2, IEEE 802.11a/b/g

Részletesebben

Radio Frequency IDentification (RFID) II.

Radio Frequency IDentification (RFID) II. Radio Frequency IDentification (RFID) II. 1 Ismétlés Több működési frekvencia Energiaellátás szerint különböző megoldások ISO 14443-A 13.56 Mhz, passzív energiaellátás, 10 cm-es hatókör Implementációk:

Részletesebben

A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon

A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon A tőzvédelmi törvény értelmében a Magyarországon forgalomba hozni csak olyan tőzoltótechnikai terméket, tőz- vagy robbanásveszélyes készüléket,

Részletesebben

Az Alien Technology ALN-9640 Squiggle egy nagy teljesítményű, univerzális, széles körben alkalmazható RFID azonosító

Az Alien Technology ALN-9640 Squiggle egy nagy teljesítményű, univerzális, széles körben alkalmazható RFID azonosító Az Alien Technology ALN-9640 Squiggle egy nagy teljesítményű, univerzális, széles körben alkalmazható RFID azonosító Az áttörést hozó Alien s Higgs 3 UHF RFID IC és az innovatív Squiggle antenna kialakításnak

Részletesebben

Programkezelıi leírás,

Programkezelıi leírás, Programkezelıi leírás, Csoportos beszedés modul A modul elıállítja a szolgáltatói terhelések csoportos beszedéséhez szükséges file-t, UGIRO vagy BKR szabvány által meghatározott formában. Csoportos beszedést

Részletesebben

Proxer7. RFID Proximity kártyaolvasó

Proxer7. RFID Proximity kártyaolvasó Proxer7 RFID Proximity kártyaolvasó A Proxer7 egy proximity kártyaolvasó, ami RFID kártyák és transzponderek (változatos alakú, például karkötő vagy kulcstartó alakú jeladók) olvasására szolgál. A Proxer7

Részletesebben

RD Csapadékdetektor távadó. v1.0 Előzetes

RD Csapadékdetektor távadó. v1.0 Előzetes RD Csapadékdetektor távadó v1.0 Előzetes UNITEK 2007 Ezt az oldalt szándékosan hagytuk üresen 2 Unitek Általános leírás A csapadékdetektor a mindenkori csapadékstátusz érzékelésére alkalmas. A RD csapadékdetektor

Részletesebben

nagyobb heterogenitást mutat e tekintetben és funkcionalitásban, technológiában és alkalmazási területekben teljesen eltérő

nagyobb heterogenitást mutat e tekintetben és funkcionalitásban, technológiában és alkalmazási területekben teljesen eltérő Az Internet jövője Internet of Things Dr. Bakonyi Péter MTA SZTAKI NHIT Internet t of Things Az Internet of Things (IoT) egy világméretű számítógép-hálózaton (Internet) szabványos protokollok segítségével

Részletesebben

Tartalom. Az adatkapcsolati réteg, Ethernet, ARP. Fogalma és feladatai. Adatkapcsolati réteg. A hálókártya képe

Tartalom. Az adatkapcsolati réteg, Ethernet, ARP. Fogalma és feladatai. Adatkapcsolati réteg. A hálókártya képe Tartalom Az adatkapcsolati réteg, Ethernet, ARP Adatkapcsolati réteg A hálózati kártya (NIC-card) Ethernet ARP Az ARP protokoll Az ARP protokoll által beírt adatok Az ARP parancs Az ARP folyamat alhálózaton

Részletesebben

Vezeték nélküli M-Bus (Wireless M-Bus) modulok MULTICAL 403 és 603-hoz

Vezeték nélküli M-Bus (Wireless M-Bus) modulok MULTICAL 403 és 603-hoz Adatlap Vezeték nélküli M-Bus (Wireless M-Bus) modulok MULTICAL 403 és 603-hoz EN 13757-4:2013 szabványnak megfelelő vezeték nélküli M-Bus OMS elsődleges kommunikáció 4.0.2 verzió Konfigurálható adattávirat

Részletesebben

A szükséges új mérıpontok kialakítása, mérık, kommunikációs hálózat, adattovábbító eszközök elhelyezésével.

A szükséges új mérıpontok kialakítása, mérık, kommunikációs hálózat, adattovábbító eszközök elhelyezésével. A FÜGGELÉK Az Energy Online szolgáltatás terjedelme A szolgáltatások telepítése és konfigurálása Meglévı intelligens (kommunikáció képes) mérık integrálása és adattovábbítása az Energy Online szerverek

Részletesebben

MICROCHIP PIC DEMO PANEL

MICROCHIP PIC DEMO PANEL 1 MICROCHIP PIC DEMO PANEL A cél: egy olyan, Microchip PIC mikrokontrollerrel felépített kísérleti panel készítése, ami alkalmas a PIC-ekkel való ismerkedéshez, de akár mint vezérlı panel is használható

Részletesebben

Near Field Communication (NFC)

Near Field Communication (NFC) Near Field Communication (NFC) 1 Mi is az az NFC? NFC = Near Field Communication (Rövid hatótávolságú kommunikáció) Kommunikációs szabványgyűjtemény Okostelefonok, mobil eszközök Az NFC és RFID kapcsolata:

Részletesebben

IC-F15, IC-F25 I/O Modem interfész Mőszaki leírás

IC-F15, IC-F25 I/O Modem interfész Mőszaki leírás IC-F15, IC-F25 I/O Modem interfész Mőszaki leírás 1. 2007-02-05 Vidra Kálmán Nagy Mihály/ Nagy Ferenc SCB-S6029/-A 1/1 1. Meghatározás. 1200 bit/sec sebességő FFSK rádiómodem I/O interfész vezérlés célú

Részletesebben

Programozható vezérlő rendszerek KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓZATOK 2.

Programozható vezérlő rendszerek KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓZATOK 2. KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓZATOK 2. CAN busz - Autóipari alkalmazásokhoz fejlesztették a 80-as években - Elsőként a BOSCH vállalat fejlesztette - 1993-ban szabvány (ISO 11898: 1993) - Később fokozatosan az iparban

Részletesebben

RFP-RFM. Procontrol RFP-RFM. Rádiótransceiver/ kontroller 433 vagy 868 MHz-re, SMA antenna csatlakozóval. Műszaki adatlap. Verzió:

RFP-RFM. Procontrol RFP-RFM. Rádiótransceiver/ kontroller 433 vagy 868 MHz-re, SMA antenna csatlakozóval. Műszaki adatlap. Verzió: Procontrol Rádiótransceiver/ kontroller 433 vagy 868 MHz-re, SMA antenna csatlakozóval Műszaki adatlap Verzió: 1.0 2015.03.30 1/6 Tartalomjegyzék... Hiba! A könyvjelző nem létezik. Rádiótransceiver / kontroller

Részletesebben

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet Intelligens biztonsági megoldások A riasztást fogadó távfelügyeleti központok felelősek a felügyelt helyszínekről érkező információ hatékony feldolgozásáért, és a bejövő eseményekhez tartozó azonnali intézkedésekért.

Részletesebben

Globális azonosítási és kommunikációs szabványok szerepe a termékek azonosításában és nyomon követésében

Globális azonosítási és kommunikációs szabványok szerepe a termékek azonosításában és nyomon követésében 14. LOGISZTIKAI KONGRESSZUS 2006. november. 16. Globális azonosítási és kommunikációs szabványok szerepe a termékek azonosításában és nyomon követésében Kétszeri Dávid GS1 világszerte 2006 GS1 Magyarország

Részletesebben

OEP Online jogosultság és TAJ ellenırzés Felhasználói kézikönyv

OEP Online jogosultság és TAJ ellenırzés Felhasználói kézikönyv OEP Online jogosultság és TAJ ellenırzés Felhasználói kézikönyv v.1.5. Budapest, 2008. július 17. Tartalomjegyzék 1 BEVEZETÉS... 3 1.1 A DOKUMENTUM CÉLJA... 3 1.2 KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK... 3 1.3 A DOKUMENTUM

Részletesebben

Explosion Protection Documentation System EPDS

Explosion Protection Documentation System EPDS EMES Explosion Protection Documentation System EPDS Maintenance Documentation Management System MDMS Engineering Documentation Management System EDMS Safety Documentation Management System SDMS A feladat

Részletesebben

DR. HETÉNYI LÁSZLÓ MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA

DR. HETÉNYI LÁSZLÓ MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA DR. HETÉNYI LÁSZLÓ MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA gyógyszerellátás 2 egészségügyi szolgáltatás gyógyszerellátás egészségbiztosítás egészségügyi szolgáltatás gyógyszerellátás 3 egészségbiztosítás egészségügyi

Részletesebben

LABMASTER anyagvizsgáló program

LABMASTER anyagvizsgáló program LABMASTER anyagvizsgáló program A LABMASTER anyagvizsgáló szabványok szerinti vizsgálatok kialakítására és végzésére lett kifejlesztve. Szabványos vizsgálatok széles skálája érhetı el a mérések végrehajtásához

Részletesebben

Vezetéknélküli Érzékelő Hálózatok

Vezetéknélküli Érzékelő Hálózatok Dr. Kasza Tamás Vezetéknélküli Érzékelő Hálózatok Budapest, 2011. február 16. www.meetthescientist.hu 1 28 Tanulmányok - M.Sc.: - 1994-1999: BME-VIK - 1995-2000: BME-GTK - 1999-2003: BKE - 1997-1998: ELTE-TTK

Részletesebben

SR mini PLC Modbus illesztő modul. Modul beállítása Bemeneti pontok kiosztása főmodul esetén Bemeneti pontok címkiosztása kiegészítő modul esetében

SR mini PLC Modbus illesztő modul. Modul beállítása Bemeneti pontok kiosztása főmodul esetén Bemeneti pontok címkiosztása kiegészítő modul esetében SR mini PLC Modbus illesztő modul Modul beállítása Bemeneti pontok kiosztása főmodul esetén Bemeneti pontok címkiosztása kiegészítő modul esetében Kimeneti pontok címkiosztása főmodul esetében, olvasásra

Részletesebben

LCD kezelési útmutató 4.1 verzióhoz

LCD kezelési útmutató 4.1 verzióhoz LCD kezelési útmutató 4.1 verzióhoz 1. Fıképernyı Az LCD modul egy 4 soros és soronként 20 karakteres képernyıvel rendelkezik. A számbillentyőzeten megtalálhatóak 0-9-ig a számok. A * és # gombok funkció

Részletesebben

VBKTO logisztikai modell bemutatása

VBKTO logisztikai modell bemutatása VBKTO logisztikai modell bemutatása Logisztikai rendszerek információs technológiája: Szakmai nyílt nap Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar 2007. június 6. Tartalom Vagyontárgy nyilvántartó központ

Részletesebben

Logisztikai rendszerek. Termelési logisztika

Logisztikai rendszerek. Termelési logisztika Logisztikai rendszerek Termelési logisztika Termelési logisztika A termelési logisztika a mőködési területek jellegzetessége szerint a mikrologisztika, ezen belül a vállalati logisztika legmeghatározóbb

Részletesebben

E-Számlázás az ECOD rendszeren belül. Horváth Péter, Senior Projekt Menedzser Synergon Retail Systems Kft.

E-Számlázás az ECOD rendszeren belül. Horváth Péter, Senior Projekt Menedzser Synergon Retail Systems Kft. E-Számlázás az ECOD rendszeren belül Horváth Péter, Senior Projekt Menedzser Synergon Retail Systems Kft. Tartalom ECOD EDI rendszer Magyarországon és a helyi ECOD HelpDesk E-számlák archiválása az ECOD

Részletesebben

A fejezet tartalma. Marketing 5. fejezet: A termékfogalom. A termékkoncepció eltérı szintek. Termék és márka. Bauer András Berács József

A fejezet tartalma. Marketing 5. fejezet: A termékfogalom. A termékkoncepció eltérı szintek. Termék és márka. Bauer András Berács József A fejezet tartalma Marketing 5. fejezet: Termék és márka Bauer András Berács József A termékfogalom fejlıdése A szolgáltatások sajátosságai Márkázás és márkatípusok A márkaérték és a márkahőség Nemzetközi

Részletesebben

Adatbáziskezelés alapjai. jegyzet

Adatbáziskezelés alapjai. jegyzet Juhász Adrienn Adatbáziskezelés alapja 1 Adatbáziskezelés alapjai jegyzet Készítette: Juhász Adrienn Juhász Adrienn Adatbáziskezelés alapja 2 Fogalmak: Adatbázis: logikailag összefüggı információ vagy

Részletesebben

Roger UT-2. Kommunikációs interfész V3.0

Roger UT-2. Kommunikációs interfész V3.0 ROGER UT-2 1 Roger UT-2 Kommunikációs interfész V3.0 TELEPÍTŐI KÉZIKÖNYV ROGER UT-2 2 ÁLTALÁNOS LEÍRÁS Az UT-2 elektromos átalakítóként funkcionál az RS232 és az RS485 kommunikációs interfész-ek között.

Részletesebben

Számítógépes hálózatok

Számítógépes hálózatok 1 Számítógépes hálózatok Hálózat fogalma A hálózat a számítógépek közötti kommunikációs rendszer. Miért érdemes több számítógépet összekapcsolni? Milyen érvek szólnak a hálózat kiépítése mellett? Megoszthatók

Részletesebben

ANTENNARENDSZEREK KUTATÁSA

ANTENNARENDSZEREK KUTATÁSA ANTENNARENDSZEREK KUTATÁSA R12A - ANTENNARENDSZEREK ANTENNÁK HARDVERELEMEK VIZSGÁLATA R1 - A TÉRBELI RÁDIÓFREKVENCIÁS AZONOSÍTÁS LEHETŐSÉGEINEK KUTATÁSA BUDAPEST, 2013 Tartalomjegyzék 1. A DOKUMENTUM POZICIONÁLÁSA...

Részletesebben

Technikai tudnivalók a Saxo Trader Letöltéséhez tűzfalon vagy proxy szerveren keresztül

Technikai tudnivalók a Saxo Trader Letöltéséhez tűzfalon vagy proxy szerveren keresztül Letöltési Procedúra Fontos: Ha Ön tűzfalon vagy proxy szerveren keresztül dolgozik akkor a letöltés előtt nézze meg a Technikai tudnivalók a Saxo Trader Letöltéséhez tűzfalon vagy proxy szerveren keresztül

Részletesebben

SZEGHALOM VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE MINİSÉGIRÁNYÍTÁS AZ ÖNKORMÁNYZATOKNÁL 1. MINİSÉGÜGY AZ ÖNKORMÁNYZATOKNÁL

SZEGHALOM VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE MINİSÉGIRÁNYÍTÁS AZ ÖNKORMÁNYZATOKNÁL 1. MINİSÉGÜGY AZ ÖNKORMÁNYZATOKNÁL V I AD ORO KÖZIGAZGATÁSFEJLESZTÉSI TANÁCSADÓ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. 8230 BALATONFÜRED, VAJDA J. U. 33. +36 (30) 555-9096 A R O P.PALYAZAT@YAHOO.COM SZEGHALOM VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALÁNAK

Részletesebben

4. Biztonsági elıírások. 1. A dokumentációval kapcsolatos megjegyzések

4. Biztonsági elıírások. 1. A dokumentációval kapcsolatos megjegyzések 1 Tartalomjegyzék 1. A dokumentációval kapcsolatos megjegyzések 3 2. EU tanúsítvány.. 3 3. Az SD 201 felszerelése 3 4. Biztonsági elıírások. 3 5. Szállított anyagok listája.. 3 6. A berendezés felszerelése..

Részletesebben

Számítógépes hálózatok

Számítógépes hálózatok Számítógépes hálózatok 3.gyakorlat Fizikai réteg Kódolások, moduláció, CDMA Laki Sándor lakis@inf.elte.hu http://lakis.web.elte.hu 1 Második házi feladat 2 AM és FM analóg jel modulációja esetén Forrás:

Részletesebben

USB. Az USB. Írta: Luli Zoltán Gyızı Szak: mérnök-informatikus EHA: LUZOABT.SZE Dátum: /5

USB. Az USB. Írta: Luli Zoltán Gyızı Szak: mérnök-informatikus EHA: LUZOABT.SZE Dátum: /5 Az Írta: Szak: mérnök-informatikus EHA: LUZOABT.SZE Dátum: 2006-11-19 1/5 Az Az kommunikációs forma napjaink egyik legelterjedtebb perifériás interfésze. Használata szerteágazó. A legegyszerőbb pendrive-októl

Részletesebben

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége:

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége: Stand alone Hálózat (csoport) Az együttműködés szükségessége: közös adatok elérése párhuzamosságok elkerülése gyors eredményközlés perifériák kihasználása kommunikáció elősegítése 2010/2011. őszi félév

Részletesebben

Szaniszló Gábor, ABB Kft MEE szakmai nap elıadás, 2010.05.27. Az IEC61850-es szabvány gyakorlati alkalmazása. ABB Group June 1, 2010 Slide 1

Szaniszló Gábor, ABB Kft MEE szakmai nap elıadás, 2010.05.27. Az IEC61850-es szabvány gyakorlati alkalmazása. ABB Group June 1, 2010 Slide 1 Szaniszló Gábor, ABB Kft MEE szakmai nap elıadás, 2010.05.27. Az IEC61850-es szabvány gyakorlati alkalmazása June 1, 2010 Slide 1 Az ABB IEC61850 kompatibilis készülék palettája Szerverek - Konverteres

Részletesebben

Szolgáltatási szint és performancia menedzsment a PerformanceVisor alkalmazással. HOUG konferencia, 2007 április 19.

Szolgáltatási szint és performancia menedzsment a PerformanceVisor alkalmazással. HOUG konferencia, 2007 április 19. Szolgáltatási szint és performancia menedzsment a PerformanceVisor alkalmazással Szabó Balázs HOUG konferencia, 2007 április 19. Mirıl lesz szó NETvisor Kft bemutatása Szolgáltatási szint alapjai Performancia

Részletesebben

Proxer40CH. kártyazsebes RFID olvasó és kapcsoló. Engedélyezve, amíg a kártya a zsebben van!

Proxer40CH. kártyazsebes RFID olvasó és kapcsoló. Engedélyezve, amíg a kártya a zsebben van! Proxer40CH kártyazsebes RFID olvasó és kapcsoló Engedélyezve, amíg a kártya a zsebben van! A Proxer40CH kártyabehelyezős olvasó kétféle tipikus felhasználási területre nyújt megoldást: RFID proximity kártyák,

Részletesebben

Informatikai kommunikációs technikák a beszállító iparban

Informatikai kommunikációs technikák a beszállító iparban Informatikai kommunikációs technikák a beszállító iparban A FLUID-WIN projekt Nyertes projekt az EU 6. Kutatás fejlesztési és demonstrációs keretprogramjában Prioritás: Információs Társadalom Technológiák

Részletesebben

Yottacontrol I/O modulok beállítási segédlet

Yottacontrol I/O modulok beállítási segédlet Yottacontrol I/O modulok beállítási segédlet : +36 1 236 0427 +36 1 236 0428 Fax: +36 1 236 0430 www.dialcomp.hu dial@dialcomp.hu 1131 Budapest, Kámfor u.31. 1558 Budapest, Pf. 7 Tartalomjegyzék Bevezető...

Részletesebben

Használati utasítás V1.4

Használati utasítás V1.4 Használati utasítás V1.4 TV-WSS-01 - WideScreen Signaling jelbeültetı Leírás A ucontrol Kft. TV-WSS-01 gyártmánya alkalmas az alapsávi videojelbe a stúdió anyag mellé PALplus szabvány szerinti kiegészítı

Részletesebben

BT-R820 Használati utasítás BT-R820 Wireless GPS Egység Használati utasítás Dátum: Szeptember, 2006 Verzió: 1.1

BT-R820 Használati utasítás BT-R820 Wireless GPS Egység Használati utasítás Dátum: Szeptember, 2006 Verzió: 1.1 BT-R820 Wireless GPS Egység Használati utasítás Dátum: Szeptember, 2006 Verzió: 1.1 1. oldal TARTALOMJEGYZÉK 0. Gyors telepítés...3 1. Bevezetés...4 1.1 Áttekintés...4 1.2 Fő jellemzők...4 1.3 Alkalmazási

Részletesebben

Tisztán kivehetı tendencia: kommunikációs hálózatok egyre bonyolultabbakká válnak Hálózat bonyolultsága

Tisztán kivehetı tendencia: kommunikációs hálózatok egyre bonyolultabbakká válnak Hálózat bonyolultsága @ Budapest University of Technology and Economics Nagy hálózatok evolúciója Gulyás András, Heszberger Zalán High Speed Networks Laboratory Internet trendek Tisztán kivehetı tendencia: kommunikációs hálózatok

Részletesebben

Autóipari beágyazott rendszerek Dr. Balogh, András

Autóipari beágyazott rendszerek Dr. Balogh, András Autóipari beágyazott rendszerek Dr. Balogh, András Autóipari beágyazott rendszerek Dr. Balogh, András Publication date 2013 Szerzői jog 2013 Dr. Balogh András Szerzői jog 2013 Dunaújvárosi Főiskola Kivonat

Részletesebben

VL IT i n du s t ri al Kommunikációs vázlat

VL IT i n du s t ri al Kommunikációs vázlat VL IT i n du s t ri al Kommunikációs vázlat k i v it e l A műszaki adatok előzetes ér tesítés nélkül változhatnak. A műszaki adatok előzetes értesítés nélkül változhatnak. VLIT TAG A1 WB ATEX Aktív RFID

Részletesebben

Új generációs hálózatok. Bakonyi Péter c.docens

Új generációs hálózatok. Bakonyi Péter c.docens Új generációs hálózatok Bakonyi Péter c.docens IKT trendek A konvergencia következményei Korábban: egy hálózat egy szolgálat Konvergencia: végberendezések konvergenciája, szolgálatok konvergenciája (szolgáltatási

Részletesebben

Programozó- készülék Kezelőkozol RT óra (pl. PC) Digitális bemenetek ROM memória Digitális kimenetek RAM memória Analóg bemenet Analóg kimenet

Programozó- készülék Kezelőkozol RT óra (pl. PC) Digitális bemenetek ROM memória Digitális kimenetek RAM memória Analóg bemenet Analóg kimenet 2. ZH A csoport 1. Hogyan adható meg egy digitális műszer pontossága? (3p) Digitális műszereknél a pontosságot két adattal lehet megadni: Az osztályjel ±%-os értékével, és a ± digit értékkel (jellemző

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok. 4. gyakorlat

Számítógépes Hálózatok. 4. gyakorlat Számítógépes Hálózatok 4. gyakorlat Feladat 0 Számolja ki a CRC kontrollösszeget az 11011011001101000111 üzenetre, ha a generátor polinom x 4 +x 3 +x+1! Mi lesz a 4 bites kontrollösszeg? A fenti üzenet

Részletesebben

Harmadik-generációs bázisállomások szinkronizációja

Harmadik-generációs bázisállomások szinkronizációja Harmadik-generációs bázisállomások szinkronizációja 16. Távközlési és Informatikai Hálózatok Szeminárium és Kiállítás Zorkóczy Zoltán 1 Tartalom A távközlés szinkronizáció definíciója Az RNC és Node-B

Részletesebben

Frekvencia tartományok. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. Frekvencia tartományok rádió kommunikációhoz

Frekvencia tartományok. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. Frekvencia tartományok rádió kommunikációhoz Frekvencia tartományok Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök 2007 5. Fizikai réteg Médium közös használata, példa: ADSL LF (Low Frequency) = LW (Langwelle) = hosszúhullám MF (Medium Frequency) =

Részletesebben