(Decimus Junius Juvenalis)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "(Decimus Junius Juvenalis)"

Átírás

1 A szakszerű edzés, az edzéstervezés alapjai Juhász Zsolt alezredes MH HEK Preventív Igazgatóság Alkalmasság-vizsgáló Intézet Katonai Fizikai Alkalmasság-vizsgáló Osztály Mályi, március 16.

2 Sit mens sana in corpore sano Sit mens sana in corpore sano. (Decimus Junius Juvenalis)

3 Az előadás vázlata Rövid sporttörténeti áttekintés Alapfogalmak A motoros fizikai képességek A kondícionális képességek A testedzés jelentőségéről általában Edzéselvek

4 Őskor (i.e. 6-4 millió i.e ) Az elsődleges szükségletek kielégítése a cél. A kondicionális képességek fejlettsége az életben maradás alapvető feltétele volt. A horda, a család, a törzs hierarchia rendszere is e szerint alakult. Az eszközök használata, a társadalmi viszonyok kialakulása miatt a koordinációs képességek szerepe megnövekedett.

5 Ókor (i.e i.e. 476) Egyiptom Úszó, futó, bokszoló embereket ábrázoló barlangfestmények és rajzok tanúskodnak arról, hogy i.e. a 3. évezredben milyen sportmozgásos tevékenységeket végezhettek az akkori egyiptomiak. Bizonyítékok, írásos emlékek nincsenek arra nézve, hogy mi célból sportoltak. A képességek vélhetőleg a munka és a katonai szolgálat hatására fejlődtek.

6 Ókor (i.e i.e. 476) Görögország A kondicionális képességfejlesztés alapjait már ismerték és azokat a katonák, a gladiátorok, az olimpikonok és a hadilovak felkészítésére használták. Athénban az idealista embereszmény uralkodott. A sportmozgásos tevékenységek hátterében a versenyszellem és a szórakozás állt. Spártában viszont a katonai nevelés részeként történt a következetes és célirányos kondícionális képességfejlesztés.

7 Ókor (i.e i.e. 476) Római birodalom A görög kultúrán alapuló embereszmény, a hedonizmussal keveredett. Kedvelték a gladiátor játékokat. Egyes írások szerint a katonáknak napi szinten 4000 lépést kellett futniuk. A kk i h k d k lták tá lb l i t b tö té ő Az akkori harcosok rendszeresen gyakorolták a távolba, valamint a magasba történő ugrásokat, a lóugrást, az oszlopvívást, az evezést és az úszást is.

8 Középkor (i.e XVI. szd. eleje) A testmozgást, a testi higiéniát az ördög művének tekintették. A felsőbb osztályok kiváltságának tartották. A kondícionális képességfejlesztő módszerek a lovagi kultúrához, a hadviseléshez, a vadászathoz igazodtak, az inger-válasz-alkalmazkodás hármas elvén alapultak.

9 Újkor (i.sz. XVI. szd. eleje 1980) Nemzetállamok, nemzeti hadseregekről beszélhettünk, a sport a hadviseléshez kötődött. A sport, teljesítmény centrikussá vált, már nyilvántartják a rekordokat. A kondícionális képességfejlesztés még kezdetleges, általános jellegű volt.

10 Legújabb kor (1980 napjainkig) A határtudományok ismereteinek magas szintű felhasználása jellemzi. Sportorvosok, a sporttudománnyal foglalkozó szakemberek (biofizikus, biokémikus, humán genetikus, antropológus) segítségét is igénybe veszik a kiválasztások, a felkészítések során. A kondícionális képességfejlesztések során már személyre, versenyszámra szabott specifikus és speciális gyakorlatokat is használnak. Tehetség kiválasztásról, tehetséggondozásról beszélhetünk, mely a sportághoz, a versenyszámhoz specializálódik.

11 Alapfogalmak

12 Alapfogalmak Edzés Az edzés (felkészülés) a teljesítményfokozás tudományosan élettani alapokon - irányított folyamata, amelynek során tervszerűen alakítjuk a katonák teljesítőképességét (a fizikai, pszichikai tulajdonságait) és a teljesítőkészségét. Edzettség Az edzettség az edzések, kiképzések hatására kialakuló állapot, egyfajta speciális teljesítőképesség, állóképesség. Edzéseszközök A katona teljesítményének fokozásában és megtartásában szerepet játszó testgyakorlatokat, versenyeket, ismereteket (technikai, taktikai, egészségügyi stb.), ellenőrző próbákat, teszteket, értékelési eljárásokat, segédeszközöket, (szőnyeg, bábu, súlyzó stb.) és a természet erőit, erőforrásait nevezzük edzéseszközöknek.

13 Alapfogalmak Terhelés A terhelés e a Magyar Értelmező e ő Kéziszótár szerint se tse szerkezetre, eete, felületre eüeteható mechanikai a erők ő összessége. Fizikai terhelés Nem más, mint az embert ért különböző számtalan erőhatás, mely az edzettségi állapottól függően vagy negatív vagy pozitív teljesítmény változást eredményez. Teljesítmény A teljesítményt amagyarértelmező Kéziszótár valamely tevékenység eredményének, és az egységnyi idő alatt elvégzett munkaként határozza meg. Alkalmas, alkalmasság A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint (2003) az alkalmas szó jelentése valamire megfelelő, felhasználható, az alkalmasság szóé pedig valakinek, valaminek az a tulajdonsága, hogy alkalmas valamire.

14 Alapfogalmak Munkaköri alkalmasság-vizsgálat Munkaköri alkalmasság-vizsgálat annak megállapítása, hogy egy meghatározott munkakörben, munkahelyen végzett tevékenység által okozott megterhelés a vizsgált személy számára milyen igénybevételt jelent, és annak képes-e megfelelni. Fizikai alkalmasság Hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos katonai szolgálatra (a továbbiakban együtt: katonai szolgálat) egészségileg, é pszichikailag il és fizikailagik il azok alkalmasak, l k akiknek k nincs olyan egészségi, fizikai vagy pszichikai elváltozásuk, betegségük vagy fogyatékosságuk, amely a katonai szolgálat teljesítését kizárja, illetve annak során egészségi, fizikai és pszichikai állapotuk jelentős rosszabbodásának veszélye nem várható.

15 Alapfogalmak Fizikai alkalmasság-vizsgálat A fizikai alkalmasság-vizsgálat (FAV) olyan egészségi, pszichikai, teljesítmény-élettani vizsgáló eljárások összessége, amelynek célja egy konkrét munkakörben történő alkalmazhatóság megállapítása. Fizikai állapotfelmérés Á A fizikai állapotfelmérés (FÁF) olyan vizsgáló eljárások összessége, amelynek célja az adott munkakör betöltésére alkalmas katona aktuális edzettségi állapotának meghatározása.

16 Alapfogalmak A teljesítmény összetevői Teljesítmény összetevőn a katona személyéhez éh kapcsolódó, edzéssel befolyásolható lh tulajdonságot, illetve tulajdonságok együttesét értjük, amely meghatározó szerepet játszik az adott munkateljesítményben. Két alapvető összetevőről beszélhetünk: A katona (sportoló) teljesítőképességéről A katona (sportoló) teljesítőkészségéről

17 Alapfogalmak A teljesítmény összetevői Teljesítmény összetevőn a katona személyéhez kapcsolódó, edzéssel befolyásolható tulajdonságot, illetve tulajdonságok együttesét értjük, amely meghatározó szerepet játszik az adott munkateljesítményben. Két alapvető összetevőről beszélhetünk: az egyik a katona (sportoló) teljesítőképessége, a másik pedig a teljesítőkészsége. Tlj Teljesítőképességen é a fizikaiik i képességet é (erőt, mozgásgyorsaságot, á állóképességet, é hajlékonyságot stb.), továbbá a mozgásforma technikájában, taktikájában nyújtott teljesítményeket és a technikai, taktikai készségeket, végül egyéb ismereteket, értelmi képességeket, illetve ezek együttesét értjük. A katona teljesítőkészsége tükrözi az elöljárójához, továbbá a végrehajtandó gyakorlat, gyakorlatokhoz, környezetéhez, életrendjéhez való viszonyát. A teljesítőkészség átfogja a katona feladatokkal kapcsolatos indítékait, amelyek segítségével kész mozgósítani a rendelkezésre álló energiákat.

18 A motoros fizikai képességek A motoros lépességek a teljesítmény feltételeiként foghatók fel és visszavezethetők velünk született és tanult összetevőkre. Azokat a mozgástulajdonságokat, g teljesítmény-összetevőket soroljuk ide, amelyek az egyedfejlődés során- az öröklött és született meghatározottság függvényében egy bizonyos határon belül a környezeti hatások változásaival együtt fejlődnek, illetve tudatosan és tervszerűen alkalmazott ingerekkel (edzéssel) fejleszthetők. A motoros képességek mindig komplex formában jelennek meg a konkrét cselekvésformákban. Két nagy csoportját különböztetjük meg: Koordinációs ió képességek é k Kondicionális képességek

19 A kondícionális képességek A motoros képességek azon csoportját, amelyet fiziológiai szempontból az izomműködés jellege és energetikai háttere alapján különíthetünk el, kondicionális képességeknek nevezzük. Ebbe a csoportba három képesség tartozik: az erő, az állóképesség és a gyorsaság. Az erőkifejtés alapja az izom kontraktilis (összehúzódásra képes) tulajdonsága. A vázizomzat mennyiségi és minőségi összetételének és beidegzésének függvényében képes megfeszülni, összehúzódni az idegimpulzusok hatására. A gyorsaság az ideg-ideg ideg-izom kapcsolatok működési színvonalának milyenségén alapszik. Az állóképességet pedig az energiaellátás és annak felhasználása befolyásolja.

20 A kondícionális képességek csoportosítása Alap kondícionális képességek Speciális kondícionális képességek erő gyorsaság maximális erő gyorserő relatív erő reaktív erő gyorsulási képesség lokomotorikus gyorsaság mozdulatgyorsaság reagálás gyorsaság mozgásgyorsaság állóképesség erő-állóképesség gyorsasági állóképesség hosszútávú állóképesség középtávú állóképesség középtávú állóképesség rövidtávú állóképesség

21 Az erő Izomerőn a külső erők és a mozgás közben fellépő erők, ellenállások legyőzésének képességét értjük az izomzat aktív erőkifejtésének (rövidülés és feszültségnövekedés) segítségével. Az izomerő katonáink egyik legfontosabb képessége. Az izomműködés során, ha a ható erők ellenkező irányúak és a hatásvonaluk egybe esik három eset lehetséges. Anizometriás koncentrikus kontrakcióról beszélünk, ha a külső erő kisebb, mint az izom feszülési ereje. Ilyenkor az izom megrövidül és az eredési, tapadási pontok közelednek egymás felé. Izometriás kontrakcióról beszélünk, ha a külső erő azonos az izom által kifejtett erővel. Ilyenkor hosszváltozás nem történik csak feszülés. Anizometriás excentrikus kontrakcióról beszélünk, ha a külső erő nagyobb, mint az izom feszülési ereje és ezért az izom maximális feszülés mellett megnyúlik.

22 A maximális erő A maximális vagy abszolút erőn azt a legnagyobb erőkifejtést értjük, amelyre az egyes izmok, izomcsoportok egy adott mozgásszerkezetben képesek. Az az izomerő, amelyet az izomzat az adott edzettségi fokon maximális számú működési egység (motoros egység) egyidejű működésével képes kifejteni. Megkülönböztetünk : Maximális statikus; Maximális dinamikus erőt. A maximális erőt statikus vagy dinamikus feltételek mellett mért erővel, illetve a megmozgatott teher nagyságával fejezzük ki.

23 A gyorserő Gyorsasági erőn értjük az ideg-izomrendszernek azt a képességét, amellyel viszonylag nagy ellenállásokat igen nagy gyorsaságú összehúzódással győzle. Mérhetően jelenti azt az időegységre jutó dinamikus erőt, amellyel valamely meghatározott mozgásban ellenállást győzünk le. Különösen azokban a mozgásformákban jelentős a szerepe, amelyekben valamilyen tömeg gyorsítása a teljesítményt jelentősen befolyásolja (pl. kézigránátdobás, akadályokról le ill. felugrás stb.)

24 A relatív és a reaktív erő Relatív erő A relatív erő a katonának a testsúlyához mért erejére utal. (max.erő/testtömeg) Reaktív erő Amikor az izom maximális feszülés melletti megnyúlását az erőhatások kiegyenlítődését követően, rövid izometriás fázis után gyors izom-összehúzódás követi reaktív erőnek nevezzük. A reaktív erőkifejtés lényege, hogy nem csak akaratlagos kontrakció jön létre, hanem az erőteljes megnyúlás hatására az izom- és az ínreflex is bekapcsolódik.

25 A gyorsaság (a mozgásgyorsaság) A gyorsaság az a motoros képesség, ami a reagálás-, a mozdulat- és a mozgás lehető legrövidebb idő alatt történő eredményes végrehajtásában mutatkozik meg. Egy képesség a mozgások lehető legnagyobb sebességű végrehajtására, adott feltételek mellett. A mozgásgyorsaság A ciklikus mozgások estében a táv legrövidebb időn belüli megtételét jelenti amiben benne A ciklikus mozgások estében a táv legrövidebb időn belüli megtételét jelenti, amiben benne van a felgyorsítás v. felgyorsulás és a sebességtartás fázisa is.

26 A gyorsulási képesség és a lokomotorikus gyorsaság Gyorsulási képesség Amikor (lokomotorikus mozgások esetében) nyugalomból vagy viszonylag lassú mozgásból, lassú iramból olyan hosszan tartó, magas iramba váltunk át, amely maximális sebességet eredményez, felgyorsulásról beszélünk. A jelenség hátterében a gyorsulási képesség áll. Lokomotorikus gyorsaság Lokomotorikus gyorsaság a katonának az a képessége, amelynek segítségével a ciklikus mozgások során a lehető legnagyobb sebességgel halad előre (pl. erőltetett menet). A maximális sebesség elérésére ezt megelőző maximális gyorsulásra van szükség.

27 A mozdulatgyorsaság és a reagálás gyorsasága Mozdulatgyorsaság A mozdulatgyorsaság a végtagoknak, vagy a törzsnek egyik helyzetből a másik helyzetbe történt legrövidebb idő alatt történő átvitelét jelenti (pl. kézitusa során ütések, hárítások stb.). A reagálás gyorsasága A reagálás gyorsasága az inger megjelenésétől a válaszcselekvés megkezdéséig eltelt idő. A reagálás gyorsasága nem jár együtt mozgással! Attól függően, hogy az inger és a válasz között milyen kapcsolat áll fenn beszélünk egyszerű és összetett reakciókról. Egyszerű reakciókról beszélünk akkor, amikor ugyanarra (vagy hasonló) jelre mindig ugyanaz a válasz következik. A pillanatnyi reakciógyorsaság függ az egyén (katona) pszichikai állapotától. Az összetett reakciók és helyzetgyorsaság gleglényegesebb g ismérve a döntési kényszerhelyzet.

28 Az állóképesség A szervezet, fáradással szembeni ellenálló képességét hosszan tartó fizikai erőkifejtéseknél állóképességnek nevezzük. Az állóképes katona viszonylag magas intenzitással, hosszú ideig tud munkát végezni. A gyorsasági állóképesség Gyorsasági állóképességen komplex kondícionális képességet tulajdonképpen ellenálló képességet értünk a fáradással fellépő sebességcsökkenéssel szemben. A gyorsasági állóképességbené főként az idegrendszerd korai elfáradása játszik teljesítménycsökkentő tő szerepet.

29 A rövid-, közép-, és hosszútávú állóképesség Rövidtávú állóképesség (45 mp és 2 perc között) A szervezet 45 másodperc és 2 perc közötti erőkifejtéseknél tanusított fáradással szembeni tűrőképességét, rövidtávú állóképességnek nevezzük. A rövidtávú állóképesség tehát magas szintű aerob és maximális anaerob kapacitással jellemezhető. Középtávú öé áúállóképesség é (2 és 9 perc között) A szervezet 2-9 perc közötti erőkifejtésnél tanúsított fáradással szembeni tűrőképességét, középtávú állóképességnek nevezzük. A munkavégzés intenzitása ebben az esetben sem változik lényegesen. Hosszútávú állóképesség (9 percen túl) A szervezet perc feletti erőkifejtésnél a fáradással szembeni ellenálló-képességét, hosszútávú állóképességnek nevezzük. Anélkül természetesen, hogy az iram, az erőkifejtés intenzitása lényegesen csökkenne.

30 A testedzés jelentőségéről általánosságban Egészséges, g erős szervezet Testi-lelki egyensúly Jobb stressz tűrőképesség Terhelhetőség Hadrafoghatóság (harcérték) Eredményes, sikeres feladat végrehajtás

31 Edzéselvek Rendszeresség Fokozatosság A nemi-életkori-alkati i lk i sajátosságok á figyelembe vétele Egészéves terhelés Terhelési ciklusok alakítása (mikro-mezo-makro ciklusok) Egyéni és csoportos edzések Az edzések hármas tagozódása (bemelegítés-fő rész-levezetés)

32 Az út hosszú, de az erőfeszítés tiszteletet érdemel! /G.J./

33 Kérdés?

34 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

UEFA A A GYORSASÁG MEGJELENÉSI FORMÁI A LABDARÚGÁSBAN

UEFA A A GYORSASÁG MEGJELENÉSI FORMÁI A LABDARÚGÁSBAN A GYORSASÁG MEGJELENÉSI FORMÁI A LABDARÚGÁSBAN A játékosokat jellemző motorikus képességek közül a labdarúgásban kiemelt szerepet kap a gyorsaság, és annak különböző megnyilvánulási formái. Már a sportági

Részletesebben

UEFA A KONDICIONÁLIS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A FUTBALLBAN

UEFA A KONDICIONÁLIS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A FUTBALLBAN KONDICIONÁLIS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A FUTBALLBAN A kondicionális képességek fejlesztése állandó vita témát szolgáltat a csapatok felkészítése során. Van, aki a tiszta futásokkal kialakított,

Részletesebben

A MOTORIKUS MOZGÁSOS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI ÓVODÁS ÉS KISISKOLÁS KORBAN

A MOTORIKUS MOZGÁSOS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI ÓVODÁS ÉS KISISKOLÁS KORBAN A MOTORIKUS MOZGÁSOS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI ÓVODÁS ÉS KISISKOLÁS KORBAN Némethné Dr. Tóth Orsolya Főiskolai docens Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógia és Pszichológiai Kar Savaria Egyetemi

Részletesebben

UEFA B licencmegújító továbbképzés. A gyorsaságfejlesztés alapjai. Siófok 2014. 12. 02.

UEFA B licencmegújító továbbképzés. A gyorsaságfejlesztés alapjai. Siófok 2014. 12. 02. UEFA B licencmegújító továbbképzés A gyorsaságfejlesztés alapjai Siófok 2014. 12. 02. Erő ügyesség gyorsaság viszonya Erő Korreláció Ügyesség r=0,565 Gyorsaság Erő ügyesség gyorsaság viszonya Erő Korreláció

Részletesebben

Az állóképesség fejlesztés elméleti alapjai. Dr. Bartha Csaba Sportigazgató-helyettes MOB Egyetemi docens TF

Az állóképesség fejlesztés elméleti alapjai. Dr. Bartha Csaba Sportigazgató-helyettes MOB Egyetemi docens TF Az állóképesség fejlesztés elméleti alapjai Dr. Bartha Csaba Sportigazgató-helyettes MOB Egyetemi docens TF Saját gondolataim tapasztalataim a labdarúgó sportoló állóképességének fejlesztéséről: Kondicionális

Részletesebben

Az edzés tervezése. Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógus Képzı Kar. Készítette: Hódi Anikó. Fogalmi áttekintés

Az edzés tervezése. Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógus Képzı Kar. Készítette: Hódi Anikó. Fogalmi áttekintés Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógus Képzı Kar Az edzés tervezése Készítette: Hódi Anikó Tanító-testnevelés IV. évfolyam Szeged, 2007.nov. 29. Edzés: A testnevelés órán és a sportolók felkészítése

Részletesebben

Utánpótlás-nevelés: nevelés: az egészséges fejlesztés gyógytornász szakmai szempontjai Moldvay Ildikó Sportági jellemzők Mozgató szervrendszer Axiális aszimmetrikus terhelés Erőközpont: medence Medence

Részletesebben

Edzéselméleti alapok alkalmazása az utánpótlás nevelésben Gera Tibor

Edzéselméleti alapok alkalmazása az utánpótlás nevelésben Gera Tibor Edzéselméleti alapok alkalmazása az utánpótlás nevelésben Gera Tibor Az edzés és az edzettség Edzés: a sportoló sportteljesítményének növelése szakszerűen irányított folyamattal, a szervezet tudatos felkészítése

Részletesebben

Az elıad. adás s menete: fogalom meghatároz. rozás bemutatása, taglalása. 4. Források/Irodalomjegyz. sok/irodalomjegyzék

Az elıad. adás s menete: fogalom meghatároz. rozás bemutatása, taglalása. 4. Források/Irodalomjegyz. sok/irodalomjegyzék Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképzı Kar Testnevelési és Sporttudományi Intézet Kondicionális képessk Készítette: Viola Áron VIALABF.SZE IV. évfolyam Német nemzetiségi gi-testnevelés Kurzus

Részletesebben

Karatéban lényeges képességek-készségek, és fejlesztésük: II. A Gyorsaság és a speciális gyorserő. Vincze Virgil

Karatéban lényeges képességek-készségek, és fejlesztésük: II. A Gyorsaság és a speciális gyorserő. Vincze Virgil Karatéban lényeges képességek-készségek, és fejlesztésük: II. A Gyorsaság és a speciális gyorserő Vincze Virgil A gyorsaság képesség a mozgások lehető nagy sebességű végrehajtására, adott feltételek mellett.

Részletesebben

Tájékoztató az ágazati sport ismeretek érettségi vizsgáról KÖZÉPSZINTŰ KÖVETELMÉNYEK

Tájékoztató az ágazati sport ismeretek érettségi vizsgáról KÖZÉPSZINTŰ KÖVETELMÉNYEK Tájékoztató az ágazati sport ismeretek érettségi vizsgáról KÖZÉPSZINTŰ KÖVETELMÉNYEK A sport ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy részletes érettségi követelményei a XXXVII. Sport ágazat alábbi

Részletesebben

A kondicionális felkészítés jelentősége az U9-es korosztályban

A kondicionális felkészítés jelentősége az U9-es korosztályban A kondicionális felkészítés jelentősége az U9-es korosztályban Dr. Sáfár Sándor PhD. Sporttudományi szakember MLSZ, Erőnléti - Rehabilitációs és Módszertani Központ Kondicionális Emocionális Koordinációs

Részletesebben

Juhász Zsolt alezredes, osztályvezető MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ juhaszzsolt@citromail.hu

Juhász Zsolt alezredes, osztályvezető MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ juhaszzsolt@citromail.hu Juhász Zsolt alezredes, osztályvezető MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ juhaszzsolt@citromail.hu A MAGYAR HONVÉDSÉG KÜLSZOLGÁLATRA JELENTKEZŐ ÁLOMÁNYANAK VIZSGÁLATA A VÁLASZTOTT MOZGÁSFORMÁK,

Részletesebben

Gyorsaság fejlesztése

Gyorsaság fejlesztése Gyorsaság fejlesztése katalinracz@mail.com A gyorsaság fejlesztésének módszerei Ismétléses módszer Beleerősítéses módszer: Lassú mozgásra jelre váltás max. iramra. Iramjátékok. Rajtgyorsasági módszerek:

Részletesebben

Fogalmi meghatározás

Fogalmi meghatározás A terhelés összetevıi Készítette: Gondi Noémi Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusk gusképzı Kar 2007.10.04. Fogalmi meghatározás A terhelés az az alkalmazkodás érdekében szervezetre gyakorolt

Részletesebben

Az edzéselmélet alapjai

Az edzéselmélet alapjai Az edzéselmélet alapjai Általános edzéselmélet 2010 Készítette: Dr. Géczi Gábor Az edzéselmélet kialakulása Kikkuli (ie. 1360): Tréning könyv Philostratos : A tréneri tudományról Sötét középkor. Sinclaire

Részletesebben

AZ ERİ. Juhász Gyula Pedagógusképzı kar. Szak: Testnevelés Történelem Készítette: Füle Mátyás

AZ ERİ. Juhász Gyula Pedagógusképzı kar. Szak: Testnevelés Történelem Készítette: Füle Mátyás AZ ERİ Juhász Gyula Pedagógusképzı kar Szak: Testnevelés Történelem Készítette: Füle Mátyás 1 Tartalom: Kondícionális képességek Erıedzés Maximális erı Gyorserı Erıálló-képesség Erıfajták Erıfejlesztı

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA SPORT ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA SPORT ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK SPORT ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. Húzza alá a megfelelő választ! Csak egy helyes válasz létezik. 8 pont Az emberre jellemző életjelenség a mozgás, melynek fő végrehajtója a(z)

Részletesebben

SZEMÉLYRE SZABOTT TERHELÉSSZABÁLYOZÁS AZ ÁLLÓKÉPESSÉGI SPORTOKBAN

SZEMÉLYRE SZABOTT TERHELÉSSZABÁLYOZÁS AZ ÁLLÓKÉPESSÉGI SPORTOKBAN SZEMÉLYRE SZABOTT TERHELÉSSZABÁLYOZÁS AZ ÁLLÓKÉPESSÉGI SPORTOKBAN Fülöp Tibor sportszakmai igazgató BDR A-Trainer ÁLLÓKÉPESSÉG FEJLESZTÉS KONFERENCIA 2017. december 07. Dr. Malomsoki Jenő kép: sportorvos.hu

Részletesebben

Kondicionális képességek Erő - gyorsaság - állóképesség

Kondicionális képességek Erő - gyorsaság - állóképesség Kondicionális képességek Erő - gyorsaság - állóképesség Erő Izomerő: A külső erők és a mozgás közben fellépő erők, ellenállások (gravitáció, szer súlya, ellenfél, saját testtömg) legyőzésének képessége

Részletesebben

KONDÍCIÓ A FUTBALLBAN FITNESS IN FOOTBALL. Mérkőzés követelmények 2013.10.02. Alapfogalmak

KONDÍCIÓ A FUTBALLBAN FITNESS IN FOOTBALL. Mérkőzés követelmények 2013.10.02. Alapfogalmak KONDÍCIÓ A FUTBALLBAN FITNESS IN FOOTBALL Alapfogalmak KONDÍCIÓ A FUTBALLBAN FITNESS IN FOOTBALL Kondíció /fitness/ Edzettség Erőnlét Fizikai képességek Forma Kondíció (feltétel) Koordináció játékkészség

Részletesebben

A karate edzés során fellépő terheléspihenés összefüggésének elméleti ismertetése, Elfáradási tünetek jellemzői és ennek használata az edzői munkában

A karate edzés során fellépő terheléspihenés összefüggésének elméleti ismertetése, Elfáradási tünetek jellemzői és ennek használata az edzői munkában Vincze Virgil A karate edzés során fellépő terheléspihenés összefüggésének elméleti ismertetése, Elfáradási tünetek jellemzői és ennek használata az edzői munkában Az Edzés mint alapfogalom: Az edzés a

Részletesebben

SPORT ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

SPORT ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 06. OKTÓBER SPORT ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK / 7 06. OKTÓBER. tétel Milyen módszerek, eszközök használatával igyekszik megőrizni edzés során és után a sportoló

Részletesebben

Gyorsaságfejlesztés a csapatsportokban, a gyorsaság, az agilitás és az SAQ módszertani fejlesztése a csapatsportokban

Gyorsaságfejlesztés a csapatsportokban, a gyorsaság, az agilitás és az SAQ módszertani fejlesztése a csapatsportokban Gyorsaságfejlesztés a csapatsportokban, a gyorsaság, az agilitás és az SAQ módszertani fejlesztése a csapatsportokban Magyar Edzők Társasága Magyar Sport Háza 2017. június 08. Dr. Sáfár Sándor PhD. egyetemi

Részletesebben

A változás kezdete. Mit csináljunk másként és főleg hogyan?

A változás kezdete. Mit csináljunk másként és főleg hogyan? A változás kezdete Mit csináljunk másként és főleg hogyan? . UEFA PRO továbbképzés Budapest 2014. SOHA NEM LÓGTAM KI A SORBÓL, MERT SOHA NEM ÁLLTAM BENT Az erőnléti edző fogalmát a külföldi gyakorlatból

Részletesebben

Edzésterv készítése a tájfutó utánpótlás korosztály részére

Edzésterv készítése a tájfutó utánpótlás korosztály részére Edzésterv készítése a tájfutó utánpótlás korosztály részére Készítette: Fehér Ferenc Bevezetés Az edzésterv: egy megvalósíthatónak tartott rövidebb-hosszabb ideig tartó edzésfolyamat elméleti előrevetítése.

Részletesebben

Vitorlázás 10. évfolyam

Vitorlázás 10. évfolyam A vitorlás sport tanításának céljai a on: A sportági tevékenységekhez szükséges akarat, aktivitás ébrentartása; Korosztályos válogatottak képzése; Az sportág mozgásformáinak, alapismereteinek továbbfejlesztése;

Részletesebben

A gyorsaság függ a genetikától, az izomrendszertől és a központi idegrendszertől.

A gyorsaság függ a genetikától, az izomrendszertől és a központi idegrendszertől. A gyorsaság függ a genetikától, az izomrendszertől és a központi idegrendszertől. Genetika ACTN3 a gyorsaság gén és a RR allél nagyobb rövidülési sebességet okoz nulla terhelés esetén, egy rost esetében

Részletesebben

FITNESS A fitness kifejezés szótári jelentése:

FITNESS A fitness kifejezés szótári jelentése: FITNESS A fitness kifejezés szótári jelentése: 1. Alkalmasság LABDA NÉLKÜLI KOORDINÁCIÓ 2. Megfelelés 3. Rátermettség 4. Állóképesség A körülmény, amikor valaki fizikailag erős és egészséges (Oxford Dictionary)

Részletesebben

ÁLLÓKÉPESSÉG FEJLESZTÉSI PROGRAM LABDÁS- ÉS LABDA NÉLKÜLI GYAKORLATOKKAL

ÁLLÓKÉPESSÉG FEJLESZTÉSI PROGRAM LABDÁS- ÉS LABDA NÉLKÜLI GYAKORLATOKKAL ÁLLÓKÉPESSÉG FEJLESZTÉSI PROGRAM LABDÁS- ÉS LABDA NÉLKÜLI GYAKORLATOKKAL (általános alapismeretek) Állóképesség: A szervezet azon képessége, amely lehetővé teszi a sportmozgás hosszú ideig, a teljesítmény

Részletesebben

A MUNKAÉLETTAN AL A AP A J P AI A

A MUNKAÉLETTAN AL A AP A J P AI A A MUNKAÉLETTAN ALAPJAI A munka felosztása Fizikai munka Könnyő Közepes Nehéz Szellemi munka: Idegi szellemi tevékenység útján jön létre Megismerés folyamatai Érzelmi folyamtok Akarati folyamatok Fizikai

Részletesebben

FUTÓ GYORSASÁG FEJLESZTÉSE

FUTÓ GYORSASÁG FEJLESZTÉSE FUTÓ GYORSASÁG FEJLESZTÉSE FUTÓ GYORSASÁG RÉSZELEMEI REAGÁLÁSI GYORSASÁG 1-2% (IDEGRENDSZERI MEGHATÁROZOTTSÁG) MOZDULAT (RAJT) GYORSASÁG 3-4% (IDEGRENDSZERI + GYORSERŐ-SZINT MEGHATÁROZOTTSÁG) FELGYORSULÁSI

Részletesebben

Edzésprogramok tantárgy tanításához. Heti óraszám: 2 óra, csoportbontásban. Oktatási időszak: tanév. osztályok: 9.s, 9.h, 10.s, 10.h, 12.

Edzésprogramok tantárgy tanításához. Heti óraszám: 2 óra, csoportbontásban. Oktatási időszak: tanév. osztályok: 9.s, 9.h, 10.s, 10.h, 12. BMSZC EGRESSY GÁBOR KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ SZAKGIMNÁZIUMA 1149, EGRESSY ÚT 71. TANMENET Edzésprogramok tantárgy tanításához Éves óraszám: 74 óra Heti óraszám: 2 óra, csoportbontásban Oktatási időszak: 2017-2018.

Részletesebben

Juhász Zsolt őrnagy. Preventív Igazgatóság, Alkalmasság-vizsgáló Intézet, Mályi, 2010. május 14.

Juhász Zsolt őrnagy. Preventív Igazgatóság, Alkalmasság-vizsgáló Intézet, Mályi, 2010. május 14. A fizikai alkalmasság-vizsgálati és állapotfelmérési rendszer aktuális változásai és tapasztalatai Juhász Zsolt őrnagy MH Honvéd Egészségügyi é Központ, Preventív Igazgatóság, Alkalmasság-vizsgáló Intézet,

Részletesebben

Testnevelés és sport 2. Edzéselméleti alapismeretek

Testnevelés és sport 2. Edzéselméleti alapismeretek Testnevelés és sport 2 Edzéselméleti alapismeretek A félév végi jegy kialakítása: A gyakorlati jegy és az elméleti dolgozat érdemjegyének átlaga adja a félév végi osztályzatot. A félévi eredmény elégtelen,

Részletesebben

SPORT ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK II. FELADATLAP

SPORT ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK II. FELADATLAP SPORT ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK II. FELADATLAP 1. feladat 4 pont Egyszerű feleletválasztás. Húzza alá a megfelelő választ! Csak egy helyes válasz létezik. A sportforma kialakításában

Részletesebben

SPORTTEHETSÉG ÉS UTÁNPÓTLÁSEDZÉS

SPORTTEHETSÉG ÉS UTÁNPÓTLÁSEDZÉS SPORTTEHETSÉG ÉS UTÁNPÓTLÁSEDZÉS Általános Edzéselmélet 2010 Készítette: Dr. Géczi Gábor A sporttehetség azonosítása Koncepciók 1. Természetes kiválasztódás -/+ Szinte az összes mozgásos tevékenység kipróbálása

Részletesebben

Vitorlázás 9. évfolyam

Vitorlázás 9. évfolyam A vitorlás sport tanításának céljai a on: A sportági tevékenységekhez szükséges akarat, aktivitás ébrentartása; Korosztályos válogatottak képzése; Az sportág mozgásformáinak, továbbfejlesztése; Országos

Részletesebben

A Testnevelési Egyetem integrált laboratóriumai

A Testnevelési Egyetem integrált laboratóriumai A Testnevelési Egyetem integrált laboratóriumai Az újjáépülő egyetem kutatóintézetei és tervezett feladatai Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos rektor, egyetemi tanár 2017. szeptember 21. Az integrált laboratóriumi

Részletesebben

Labdarúgó szakmai fogalomtár I. (edzéselmélet)

Labdarúgó szakmai fogalomtár I. (edzéselmélet) MAGYAR LABDARÚGÓ SZÖVETSÉG SZAKMAI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZET Labdarúgó szakmai fogalomtár I. (edzéselmélet) Készítette: BARANYA ISTVÁN intézetigazgató 2006. Aerob folyamat: Anyagcsere /energiaátalakulási/

Részletesebben

Általános bemelegítés

Általános bemelegítés Általános bemelegítés Összefoglalás A test tengelyei és síkjai a szaknyelv kialakításának az alapja. Test és szer viszonya a test szélességifőtengelyének viszonya alapján állapítható meg. Az álló helyzetek

Részletesebben

Vitorlázás 12. évfolyam

Vitorlázás 12. évfolyam A vitorlás sport tanításának céljai a on: A megszerzett állóképesség továbbfejlesztése; Korosztályos válogatottak képzése; A tantárgyhoz fűződő pozitív érzelem fenntartása; Az edzéshatások növelése (terjedelem,

Részletesebben

HONVÉD TESTALAKATI PROGRAM (HTP)

HONVÉD TESTALAKATI PROGRAM (HTP) HONVÉD TESTALAKATI PROGRAM (HTP) MH EK VEI KJSZ Egészségfejlesztési Osztály Dr. Juhász Zsolt alezredes programvezető Pápa, 2015. november 12. Az előadás vázlata I. Jogszabályi háttér (10/2015. (VII. 30.)

Részletesebben

Hosszú távú edzéstervezés az evezés versenysport célú felkészítésében

Hosszú távú edzéstervezés az evezés versenysport célú felkészítésében Országos evezős edzőtovábbképzés Hosszú távú edzéstervezés az evezés versenysport célú felkészítésében Edzéstervezési stratégiák kialakítása a kezdő szinttől, az olimpiai bajnok felkészítéséig Dubecz József

Részletesebben

Dr. Szőrös Gabriella NRSZH. Előadás kivonat

Dr. Szőrös Gabriella NRSZH. Előadás kivonat Dr. Szőrös Gabriella NRSZH Előadás kivonat Alkalmassági vizsgálatok Rehabilitációs alkalmasság Motivációs vizsgálatok Gépjárművezetői alkalmasság Munkaszimulátoros vizsgálatok Jogszabályi változás Mkcs

Részletesebben

Koordináció szerepe az ökölvívásban I. rész

Koordináció szerepe az ökölvívásban I. rész Koordináció szerepe az ökölvívásban I. rész Az ökölvívás nyílt mozgáskészségére utalva döntő szerepet kap a kiszámíthatatlanság, bizonytalanság. Ezeket a tulajdonságokat a felkészülésnek is követnie kell.

Részletesebben

Tesztelés, edzéstervezés tudományos és gyakorlati megközelítés (készült Kurt Jensen eladása alapján) Eladó: Melis Zoltán Szövetségi Kapitány

Tesztelés, edzéstervezés tudományos és gyakorlati megközelítés (készült Kurt Jensen eladása alapján) Eladó: Melis Zoltán Szövetségi Kapitány Tesztelés, edzéstervezés tudományos és gyakorlati megközelítés (készült Kurt Jensen eladása alapján) Eladó: Melis Zoltán Szövetségi Kapitány Teljesítképesség evezésben C.R.A.S.H-B. World Indoor Rowing

Részletesebben

Mérések és adatok a kézilabdázók teljesítményének prognosztizálásában és növelésében

Mérések és adatok a kézilabdázók teljesítményének prognosztizálásában és növelésében Mérések és adatok a kézilabdázók teljesítményének prognosztizálásában és növelésében Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos rektor, egyetemi tanár 2017. október 19. Fejlesztési modell mérési módszertan Sportanalitika

Részletesebben

2. Az általános és a középiskolás korú gyerek testi fejlődésének és mozgásos cselekvőképességének kapcsolata.

2. Az általános és a középiskolás korú gyerek testi fejlődésének és mozgásos cselekvőképességének kapcsolata. 1. Az olimpiai játékok eredete, története, kialakulásának körülményei. Ókori és újkori olimpiák. Magyarok az olimpiai versenyeken. Olimpiai szimbólumok. 2. Az általános és a középiskolás korú gyerek testi

Részletesebben

2007. október 17. A terhelés összetevıi:

2007. október 17. A terhelés összetevıi: A terhelés összetevıi 2007. október 17. Készítette: Hajdu Botond Bence testnevelés-rekre rekreáció III. évfolyam Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusk gusképzı Kar Testnevelési si és s Sporttudományi

Részletesebben

alapértéke Játékos-társas vízi gyakorlatok, és gyógyúszás asztmás gyermekek számára Dr. Gunda András

alapértéke Játékos-társas vízi gyakorlatok, és gyógyúszás asztmás gyermekek számára Dr. Gunda András A gyógytestnevelés a testnevelés alapértéke Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Játékos-társas vízi gyakorlatok, és gyógyúszás asztmás gyermekek számára Dr. Gunda András Szakvezető tanár,

Részletesebben

Vitorlázás 6. évfolyam

Vitorlázás 6. évfolyam A vitorlás sport tanításának céljai a on: Vízbiztonság továbbfejlesztése; A sportág mozgásformáinak, továbbfejlesztése; A serdülőkori fiziológiás elváltozások (végtaghossz-, testmagasság növekedés) miatt

Részletesebben

Versenyzés és az edzés. Általános Edzéselmélet 2010 Készítette: Dr. Géczi Gábor

Versenyzés és az edzés. Általános Edzéselmélet 2010 Készítette: Dr. Géczi Gábor Versenyzés és az edzés Általános Edzéselmélet 2010 Készítette: Dr. Géczi Gábor VERSENY Fogalma Harsányi (2001) szerint: Sportolók, csapatok azonos feltételekkel történő, meghatározott sportági szabályok

Részletesebben

ÉLETKORI SAJÁTOSSÁGOKNAK MEGFELELŐ KÉPZÉS 8-14 ÉVES KORBAN

ÉLETKORI SAJÁTOSSÁGOKNAK MEGFELELŐ KÉPZÉS 8-14 ÉVES KORBAN MAGYAR KAJAK-KENU SZÖVETSÉG 2014. ÉVI SZAKMAI KONFERENCIA ÉLETKORI SAJÁTOSSÁGOKNAK MEGFELELŐ KÉPZÉS 8-14 ÉVES KORBAN Készítette: Dr. Bartha Csaba egyetemi docens TF Sportigazgató-helyettes MOB Az élsport

Részletesebben

SPORT ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN A) KOMPETENCIÁK

SPORT ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN A) KOMPETENCIÁK Érvényes: 2017. május-júniusi vizsgaidőszaktól SPORT ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN A sport ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy

Részletesebben

TÓTH JÁNOS A FIZIKAI FELKÉSZÍTÉS HATÉKONYSÁGÁT NÖVELŐ MÓDSZEREK ALKALMAZHATÓSÁGA A KATONÁK KONDICIONÁLIS FELKÉSZÍTÉSÉBEN

TÓTH JÁNOS A FIZIKAI FELKÉSZÍTÉS HATÉKONYSÁGÁT NÖVELŐ MÓDSZEREK ALKALMAZHATÓSÁGA A KATONÁK KONDICIONÁLIS FELKÉSZÍTÉSÉBEN ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Kossuth Lajos Hadtudományi Kar Hadtudományi Doktori Iskola TÓTH JÁNOS A FIZIKAI FELKÉSZÍTÉS HATÉKONYSÁGÁT NÖVELŐ MÓDSZEREK ALKALMAZHATÓSÁGA A KATONÁK KONDICIONÁLIS FELKÉSZÍTÉSÉBEN

Részletesebben

Mérkőzésterhelésen alapuló kondicionális képességfejlesztés labdajátékokban

Mérkőzésterhelésen alapuló kondicionális képességfejlesztés labdajátékokban Mérkőzésterhelésen alapuló kondicionális képességfejlesztés labdajátékokban Schuth Gábor Sporttudományi szakember, erőnléti edző Magyar Labdarúgó Szövetség Sporttudományi Tanácsadó Testület Magyar Kézilabda

Részletesebben

Az úszás biomechanikája

Az úszás biomechanikája Az úszás biomechanikája Alapvető összetevők Izomerő Kondíció állóképesség Mozgáskoordináció kivitelezés + Nem levegő, mint közeg + Izmok nem gravitációval szembeni mozgása + Levegővétel Az úszóra ható

Részletesebben

Életkor: Kondicionális állapot: Becsült: nagyon gyenge, gyenge, közepes, jó, nagyon jó, kitűnő, Tesztelt: Sport/versenyszám:

Életkor: Kondicionális állapot: Becsült: nagyon gyenge, gyenge, közepes, jó, nagyon jó, kitűnő, Tesztelt: Sport/versenyszám: Általános bemelegítés 15 éves kor feletti sportolók* részére Név: Életkor: Kondicionális állapot: Becsült: nagyon gyenge, gyenge, közepes, jó, nagyon jó, kitűnő, Tesztelt: Sport/versenyszám: Nyugalmi pulzus:

Részletesebben

EGYÉNI TAPASZTALATAIM A MARATONI FELKÉSZÜLÉSRŐL

EGYÉNI TAPASZTALATAIM A MARATONI FELKÉSZÜLÉSRŐL EGYÉNI TAPASZTALATAIM A MARATONI FELKÉSZÜLÉSRŐL BEMUTATKOZÁS CSABAI EDVIN SPORTÁG KENU SZAKÁG MARATON VERSENYSZÁM KENU EGYES ÉS KENU PÁROS EREDMÉNYEK 17 VILÁGBAJNOKI GYŐZELEM MEGSZAKÍTÁS NÉLKÜL 1999 ÉS

Részletesebben

Magyar Labdarúgó Szövetség Edzőképző Központ EDZÉS TERVEZÉS EDZÉS MÓDSZEREK

Magyar Labdarúgó Szövetség Edzőképző Központ EDZÉS TERVEZÉS EDZÉS MÓDSZEREK Magyar Labdarúgó Szövetség Edzőképző Központ EDZÉS TERVEZÉS EDZÉS MÓDSZEREK MOZGÁS De hogyan, mennyit és mit? Nekünk azonban másra van szükségünk Fizikai követelmények mérkőzésen Robbanékonysági képesség

Részletesebben

Testnevelő-edző BSc 2014.

Testnevelő-edző BSc 2014. ZÁRÓVIZSGA TEMATIKA/TÉTELEK Testnevelő-edző BSc 2014. A tétel témakörei 1. A testkultúra értelmezése, helye és szerepe az általános műveltségben (kultúra, testkultúra fogalma, értelmezése; a testkultúrális

Részletesebben

Biofizika I 2013-2014 2014.12.03.

Biofizika I 2013-2014 2014.12.03. Biofizika I. -2014. 12. 02. 03. Dr. Bugyi Beáta PTE ÁOK Biofizikai Intézet A KERESZTHÍD CIKLUSHOZ KAPCSOLÓDÓ ERŐKIEJTÉS egy kereszthíd ciklus során a miozin II fej elmozdulása: í ~10 nm 10 10 egy kereszthíd

Részletesebben

Az egészséges életre nevelés. Dr. Nyéki Lajos 2015

Az egészséges életre nevelés. Dr. Nyéki Lajos 2015 Az egészséges életre nevelés Dr. Nyéki Lajos 2015 Bevezetés A tanulási idő fokozatos növekedése, a munkahelyeken a szellemi munka túlsúlyba kerülése, a mozgásszegény, ülő életmód egyre többször okoz neurotikus

Részletesebben

11. évfolyam. Évi óraszám: 108 3 óra/hét

11. évfolyam. Évi óraszám: 108 3 óra/hét 11. évfolyam Évi óraszám: 108 3 óra/hét Sportjátékok 20 óra Torna jellegű feladatok 15 óra Atlétika jellegű feladatok 20 óra Alternatív és szabadidős mozgásrendszerek 15 óra Önvédelem és küzdősportok 8

Részletesebben

JUHÁSZ ZSOLT alezredes

JUHÁSZ ZSOLT alezredes ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Doktori Tanács JUHÁSZ ZSOLT alezredes A magyar katonák külföldi katonai szolgálatra történő fizikai alkalmasság-vizsgálatának tapasztalatai című doktori (PhD) értekezésének

Részletesebben

Biomechanikai vizsgálatok lehetősége a TF-en: Témavezető: Rácz Levente tudományos kutató TF Biomechanika Tanszék Új épület III. em. Tel: 487-92 92-62 MUSCLE LAB MOBIL LABOR Az emberi felső végtag mozgásmintáinak

Részletesebben

Motorikus képesség-felmérı tesztrendszer a Nemzeti Kézilabda Akadémián

Motorikus képesség-felmérı tesztrendszer a Nemzeti Kézilabda Akadémián Motorikus képesség-felmérı tesztrendszer a Nemzeti Kézilabda Akadémián DR. PÁLI JENİ Nemzeti Kézilabda Akadémia MKSZ Sporttudományi Tanácsadó Testület 2017. szeptember 27. 2016/2017-ben végzett sporttudományi

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. SPORT ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 16. 8:00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. SPORT ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 16. 8:00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. SPORT ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 16. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Sport ismeretek

Részletesebben

Szakdolgozati témakörök az osztatlan tanárképzésben

Szakdolgozati témakörök az osztatlan tanárképzésben SZTE JGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézet Szakdolgozati témakörök az osztatlan tanárképzésben A labdarúgás technikai elemeinek oktatása, és mérési lehetőségei testnevelésórán Utánpótlás korú labdarúgók

Részletesebben

Sportágspecifikus. teljesítménydiagnosztika nemzetközi kitekintés

Sportágspecifikus. teljesítménydiagnosztika nemzetközi kitekintés Sportágspecifikus Labortesztek Pályatesztek teljesítménydiagnosztika nemzetközi kitekintés Dr. habil. Balogh László, egyetemi docens, igazgató Debreceni Egyetem Teljesítménydiagnosztika - labor (?) Nem

Részletesebben

Sportiskolai Kerettanterv Vízimentés Sportágra

Sportiskolai Kerettanterv Vízimentés Sportágra Sportiskolai Kerettanterv Vízimentés Sportágra Készítette: Csaba László nyugalmazott egyetemi Docens és ILS vízimentő oktató Endlein Viktória testnevelő és egészségtan tanár, ILS vízimentő a Csepeli Öttusa

Részletesebben

FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS

FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS STRESSZ ÉS FELTÖLTŐDÉS - ÁTTEKINTÉS 1 (2) Mérési információk: Életkor (év) 41 Nyugalmi pulzusszám 66 Testmagasság (cm) 170 Maximális pulzusszám 183 Testsúly (kg) 82 Body Mass

Részletesebben

Technológiai fejlesztések tapasztalatai a sportban. Bezzeg Péter ArguScan Kft. fejlesztő mérnök

Technológiai fejlesztések tapasztalatai a sportban. Bezzeg Péter ArguScan Kft. fejlesztő mérnök Technológiai fejlesztések tapasztalatai a sportban Bezzeg Péter ArguScan Kft. fejlesztő mérnök - Bevezető (bemelegítés) háttér: 25 év fiziológiás adatok monitorozása, elemzése - > 6 év sportolók monitorozása

Részletesebben

UEFA A licencmegújító továbbképzés. A gyorsaság és az erő A két kondicionális képesség kapcsolata. Sáfár Sándor Gödöllő 2014. 08. 04.

UEFA A licencmegújító továbbképzés. A gyorsaság és az erő A két kondicionális képesség kapcsolata. Sáfár Sándor Gödöllő 2014. 08. 04. UEFA A licencmegújító továbbképzés A gyorsaság és az erő A két kondicionális képesség kapcsolata Sáfár Sándor Gödöllő 2014. 08. 04. Erő ügyesség gyorsaság viszonya Erő Korreláció Ügyesség r=0,565 Gyorsaság

Részletesebben

Rögbi. - 60 m fejlesztése 7.3 mp alatt - 45 mp 2 perc közötti erőkifejtés

Rögbi. - 60 m fejlesztése 7.3 mp alatt - 45 mp 2 perc közötti erőkifejtés Rögbi Évfolyam: 9-10. osztályosok Korosztály: junior II. Cél 1. A versenysport és élsporthoz szükséges testalkati tényezők, élettani összetevők optimális fejlesztésére való törekvés. 2. Terhelési összetevők

Részletesebben

Sztreching. Sztreching Szegedi Tudományegyetem

Sztreching. Sztreching Szegedi Tudományegyetem Sztreching Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusk gusképzı Kar Testnevelés és Sporttudományi Intézet Elıad adó:füle MátyM tyás 2007.12.02. Érzékek megtapasztalása:/rela sa:/rela xáció/ Nyugalom

Részletesebben

A parakenu sport specialis orvosi sajátságai - kategorizálás. Dr. Bejek Zoltán Ph.D.

A parakenu sport specialis orvosi sajátságai - kategorizálás. Dr. Bejek Zoltán Ph.D. A parakenu sport specialis orvosi sajátságai - kategorizálás Dr. Bejek Zoltán Ph.D. Fogyatékosság Valamely természetes adottság veleszületett vagy szerzett hiánya: Mozgásszervi Érzékszervi Értelmi Belszervi

Részletesebben

W = F s A munka származtatott, előjeles skalármennyiség.

W = F s A munka származtatott, előjeles skalármennyiség. Ha az erő és az elmozdulás egymásra merőleges, akkor fizikai értelemben nem történik munkavégzés. Pl.: ha egy táskát függőlegesen tartunk, és úgy sétálunk, akkor sem a tartóerő, sem a nehézségi erő nem

Részletesebben

2013.10.02. Fogalma Harsányi (2001) szerint: Sportolók, csapatok azonos feltételekkel történő, meghatározott sportági szabályok szerinti vetélkedése.

2013.10.02. Fogalma Harsányi (2001) szerint: Sportolók, csapatok azonos feltételekkel történő, meghatározott sportági szabályok szerinti vetélkedése. A stressz oka Versenyzés és az Egyén és stressz Vezetői ismeretek VERSENY Fogalma Harsányi (2001) szerint: Sportolók, csapatok azonos feltételekkel történő, meghatározott sportági szabályok szerinti vetélkedése.

Részletesebben

EDZÉSTERVEZÉS SZABÁLYAI, Gyakorlatias Megvilágításban

EDZÉSTERVEZÉS SZABÁLYAI, Gyakorlatias Megvilágításban EDZÉSTERVEZÉS SZABÁLYAI, Gyakorlatias Megvilágításban Készítette: Molnár Dezső MSC szakedző EDZŐI KONFERENCIA Baja, 2018. március 30-31. A PRAKTIKUS TUDÁS, A MAGYAR EVEZÉS MEGMENTŐJE. Idegen szavak gyakori

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 25%.

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 25%. A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A FIZIKAIALKALMASSÁG-VIZSGÁLATOK SZABÁLYZÓINAK ÁTTEKINTÉSE A VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN

A FIZIKAIALKALMASSÁG-VIZSGÁLATOK SZABÁLYZÓINAK ÁTTEKINTÉSE A VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN HSz 2018/4. Vezetés, felkészítés 79 Országné Faragó Éva alezredes: A FIZIKAIALKALMASSÁG-VIZSGÁLATOK SZABÁLYZÓINAK ÁTTEKINTÉSE A VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN ÖSSZEFOGLALÓ: A Magyar Honvédség személyi állományának

Részletesebben

Cukorbetegek kezelésének alapelvei

Cukorbetegek kezelésének alapelvei Diabétesz 2007. Életmód és kezelés Budapest, 2007. június 2. Mozgásterápia cukorbetegségben Lelovics Zsuzsanna dietetikus, humánkineziológus, szakedző Egészséges Magyarországért Egyesület Cukorbetegek

Részletesebben

Rövid- és hosszú távú edzéstervezés utánpótláskorú sportolóknál

Rövid- és hosszú távú edzéstervezés utánpótláskorú sportolóknál Rövid- és hosszú távú edzéstervezés utánpótláskorú sportolóknál Rövid- és hosszú távú edzéstervezés konferencia Magyar Edzők Társasága 2018. 09. 25. Magyar Sport Háza Készítette: Prof. Dr. Géczi Gábor

Részletesebben

DBands alkalmazások a labdarúgásban

DBands alkalmazások a labdarúgásban DBands alkalmazások a labdarúgásban A DBands gyakorlatok rendszerezése a labdarúgásban Labda nélküli gyakorlatok: - Stabilizációs, egyensúlyi, koordinációs, különböző gyorsasági megnyilvánulások gyakorlatai

Részletesebben

A SPORTOKTATÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

A SPORTOKTATÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI A SPORTOKTATÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI 13/1996. (XI. 5.) MKM-BM együttes rendelet a sportszakmai képesítések szakmai és vizsgakövetelményeinek kiadásáról I. A szakképesítés Országos

Részletesebben

FUNKCIONÁLIS TRÉNING SZEREPE A PORCKÁROSODÁSOK PREVENCIÓJÁBAN ÉS A REHABILITÁCIÓBAN

FUNKCIONÁLIS TRÉNING SZEREPE A PORCKÁROSODÁSOK PREVENCIÓJÁBAN ÉS A REHABILITÁCIÓBAN FUNKCIONÁLIS TRÉNING SZEREPE A PORCKÁROSODÁSOK PREVENCIÓJÁBAN ÉS A REHABILITÁCIÓBAN Készítette: Kovalcsikné Czifrák Tímea gyógytornász SANITAS Rehabilitációs és Diagnosztikai Központ 2017.09.16. FUNKCIONÁLIS

Részletesebben

8. évfolyam. Tematikai egység/ Fejlesztési cél. Órakeret 17 óra. Természetes és nem természetes mozgásformák

8. évfolyam. Tematikai egység/ Fejlesztési cél. Órakeret 17 óra. Természetes és nem természetes mozgásformák 8. évfolyam Tematikai egység/ Fejlesztési cél Természetes és nem természetes mozgásformák Órakeret 17 óra Előzetes tudás A tematikai egység nevelési-fejlesztési céljai 8 10 gyakorlattal önállóan bemelegítés

Részletesebben

7. évfolyam. Tematikai egység/ Fejlesztési cél

7. évfolyam. Tematikai egység/ Fejlesztési cél 7. évfolyam Tematikai egység/ Fejlesztési cél Előzetes tudás A tematikai egység nevelési-fejlesztési céljai Természetes és nem természetes mozgásformák Órakeret 17 óra A gyakorláshoz szükséges alakzatok

Részletesebben

Vegyen részt életmódváltó programunkban!

Vegyen részt életmódváltó programunkban! Vegyen részt életmódváltó programunkban! Európai Szociális Alap Életmód váltás Ha életmódot kívánunk váltani, első lépésben meg kell tanulnunk az egészséges életmód alapjait: hogyan kell változtatni mindennapi

Részletesebben

5. évfolyam. Vitorlázás 5. évfolyam. A vitorlás sport tanításának céljai az 5. évfolyamon:

5. évfolyam. Vitorlázás 5. évfolyam. A vitorlás sport tanításának céljai az 5. évfolyamon: A vitorlás sport tanításának céljai az on: Új hajóosztály, új szerepkör megismerése; Vízbiztonság továbbfejlesztése; A sportág mozgásformáinak, alapismereteinek továbbfejlesztése; Alap taktikai ismereteke

Részletesebben

MH Honvéd Egészségügyi Központ, Preventív Igazgatóság, Fizikai Alkalmasság-vizsgáló Osztály Budapest, 2009. január 22.

MH Honvéd Egészségügyi Központ, Preventív Igazgatóság, Fizikai Alkalmasság-vizsgáló Osztály Budapest, 2009. január 22. A toborzó irodákon keresztül jelentkező leendő szerződéses állomány vizsgálati tapasztalatai (2007. szept - 2008. dec.) Juhász Zsolt őrnagy MH Honvéd Egészségügyi Központ, Preventív Igazgatóság, Alkalmasság-vizsgáló

Részletesebben

összetevıi 2007. október 4.

összetevıi 2007. október 4. A teljesítm tmény összetevıi 2007. október 4. Készítette: Farkas Katalin Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusk gusképzı Kar Sportteljesítm tmény fogalma: Az az összegezı és kiegyenlítési lehetıséget

Részletesebben

- a hallgató ismerje meg a sportág jellegzetességeit, szabályait, eszközeit, játékterületét,

- a hallgató ismerje meg a sportág jellegzetességeit, szabályait, eszközeit, játékterületét, Union Sportcentrum, Székesfehérvár, Király sor 17. Tantárgy neve és kódja: TESTNEVELÉS - FALLABDÁZÁS Kreditérték: 0 Nappali tagozat 013/014. tanév 1. félév Sportközponti gyakorlat: 14.30 K ép.34. Oktatási

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ - INFORMÁCIÓ

TÁJÉKOZTATÓ - INFORMÁCIÓ TÁJÉKOZTATÓ - INFORMÁCIÓ MILYEN KONDICIONÁLÓ ESZKÖZÖK ALKALMASAK A MEGÚJULÓ HADSEREG FIZIKAI ÁLLAPOTÁNAK JAVÍTÁSÁRA? Kovács Péter 42 A honvédelmi feladatok ellátásánál különösen fontos a megfelelő egészségi

Részletesebben

Mesterséges intelligencia a kajak-kenu sportágban. Dr. Futó Iván Sík Márton

Mesterséges intelligencia a kajak-kenu sportágban. Dr. Futó Iván Sík Márton Mesterséges intelligencia a kajak-kenu sportágban Dr. Futó Iván Sík Márton 1 EDZŐI TUDÁSANYAG Folyamatábra TECHNOLÓGIA Stopperóra -> pulzusmérő -> lapáterőmérő -> stb. ADATHALMAZ -Elemzés -Összevetés -Javaslattétel

Részletesebben

A MAGYAR HONVÉDSÉG JELENLEGI FIZIKAI ÁLLAPOTFELMÉRÉSÉNEK GYAKORLATA

A MAGYAR HONVÉDSÉG JELENLEGI FIZIKAI ÁLLAPOTFELMÉRÉSÉNEK GYAKORLATA Juhász Zsolt alezredes, osztályvezető MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ juhaszzsolt@gmail.hu A MAGYAR HONVÉDSÉG JELENLEGI FIZIKAI ÁLLAPOTFELMÉRÉSÉNEK GYAKORLATA ABSZTRAKT A szerző a Magyar

Részletesebben

MECHANIKA I. /Statika/ 1. előadás SZIE-YMM 1. Bevezetés épületek, építmények fizikai hatások, köztük erőhatások részleges vagy teljes tönkremenetel használhatatlanná válás anyagi kár, emberáldozat 1 Cél:

Részletesebben