Visszajelzések a Tüdőér Egylet betegeitől ( )

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Visszajelzések a Tüdőér Egylet betegeitől (2008-2013)"

Átírás

1 Visszajelzések a Tüdőér Egylet betegeitől ( ) Nagyon szépen köszönöm mindenkinek, hogy ismét lehetővé tette, hogy találkozhassam betegtársaimmal. Jó volt találkozni azokkal a sorstársakkal (bár a nevüket általában nem tudom), akiket az elmúlt év rendezvényein megismertem. Tiszta szívemből mondom, úgy megyek közéjük, mint a családtagjaim közé! Nagyon jó érzés! Sajnos, valószínű, hogy a jövőben is így lesz, túl kell tenni magam azon, hogy van olyan sorstársam, akivel már nem találkozhatom, nem láthatom, csak a fényképen nézhetem. Ez most tudatosult bennem igazán, a szívemben élnek tovább, mint a szeretteim. Ez fájó érzés! Igen, mintha a családomhoz tartoztak volna. Igen, örülni kell a mának, és azoknak, akikkel még remélhetőleg sokszor fogunk találkozni, hisz abban biztos vagyok, hogy mindent meg fogtok tenni azért, hogy a hangunkat hallassuk. Köszönöm szépen az utazási költség térítését is, amellyel lehetővé tettétek, hogy most unokatestvérem találkozhatott Velünk, s vihette tovább az Egyesület jó hírét. Gondolatban sok-sok szeretettel ölelek mindenkit! Nyílt levél dr. Karlócai Kristóf főorvos úrról, ki nekem gyógyításával élhetőbb életet adott, s én cserébe csak dicséretet adhatok! Mikor évekkel ezelőtt pár méter, s néhány lépcsőfok megtétele is gondot okozott, úgy hozta a sors, hogy Főorvos urat megismerhettem, s Ő elhitte valóban beteg vagyok. Arról, hogy milyen betegség a pulmonális hypertónia, semmit sem tudtam. Ma már Neki köszönhetően e betegség (szó) jelentésének tudora vagyok. Életviteli tanácsokat adott. Aprólékos, kitartó vizsgálatokkal állította fel a diagnózisomat, és nem csak azt, hanem engem is! Minden kontrollvizsgálat (konzílium) alkalmával, ha belépek az igen szűkre szabott, zsúfolt vizsgálóhelyiségbe, asztalától felállva nyújtja felém kezét, s üdvözöl, kérdi, hogy vagyok? Ennyi kiemelt figyelem láttán - miközben mosolyog - várja válaszom. Én, ha nehéznek is érzem a mellkasom, s fáradt vagyok, nem tudok mást mondani, mint jól vagyok. Erre az Ő válasza, hogy helyes! S már ülök is le mellé, közel a székre. Tulajdonképpen tényleg jobban is vagyok. Azt az energiát, amit minden alkalommal Tőle kapok, nem lehet egyetemen tanítani, s látni rajta, hogy belülről ragyog, ha én jól vagyok. Betegtársaimmal való találkozásokkor, amit a Tüdőér Egylet rendezvényein belül teszünk, tapasztalatainkat megosztva, mindig szóba kerül Karlócai főorvos úr fáradhatatlan gyógyító ereje. Soha nem éreztem, hogy bármi gonddal küzdene.

2 Van, hogy másik gyógyító telepen van vizsgálatom, Ő jön érdeklődni utánam, s olyan, mintha mindig friss, kipihent lenne, csak én lennék az egyetlen gyógyításra váró betege. S tudom, ha velem beszél, más beteg nem is létezik csak én. Ezzel az emberi tulajdonsággal, lelkiismeretességgel, életem során (57. éves vagyok) még nem találkoztam. Ezt még halmozottan felülírja, hogy Ő orvos, s kezében van sokunk sorsa! Teljesen olyan érzésem van, mintha közeli családtagom lenne, feltétel nélkül megbízok benne. Mikor a Tüdőér Egyesületben találkozunk, átszellemül, mikor az összetartásról, egymás segítéséről beszél. Fáradhatatlanul működik együtt az Egyesület elnökével, Eszterrel, s mint elnök-helyettes, vele karöltve épít ki új kapcsolatokat, hogy nekünk könnyebb, jobb legyen, támogatott gyógyszereink köre bővüljön. Az a mondat, hogy együtt, egymás segítéséért úgy érzem belőle fakad. Én és betegtársaim kivételes helyzetben vagyunk, hisz Karlócai dr. nem csak hivatástudatát, gyógyítómunkáját, hanem teljes gyógyító lényét is átadja nekünk. Betegtársaim nevében is kívánok minden embernek egy ilyen szakmai felkészültséggel, fáradtságot nem ismerő, magas empátiakészséggel rendelkező ORVOS-t, a Főorvos úrnak mindezért köszönetet! Kedves Betegtársak, Tisztelt Címzettek! Szombaton (november 17-én) megrendezésre kerülő Betegtalálkozó kapcsán szólítom meg Önöket! Először is szeretnék köszöntet mondani Csabuda Eszternek, aki energiát nem kímélve egy kellemes légkört teremtett mindannyiunk számára, akik a rendezvényen ott voltunk. A szponzoroktól sikerült megteremtenie azt az anyagi fedezetet, hogy sütemény és üdítő italok mellett hallgathattuk végig az előadásokat, majd egy kötetlen beszélgetés mellett ebédelhettünk meg. Az előadások szakmai tartalmából informálódhattunk, hogy a ritka betegségünk mindannyiunk esetében más és más terápiát igényel. Minden szakorvos figyelembe vette, hogy laikusok is ülnek az előadásukon, így érthetően, magyarázva adták elő a sok-sok információt adó témájukat. Fontos felismernünk, és tudnunk, hogy az Egyesület működéséhez segítséget kell nyújtanunk Eszternek, nem viheti a vállán egyedül ezt a sok időt igénybe vevő feladatot! Az Ausztriából érkező Gerry Fischer előadásában előre mutatott, fontos minden betegnek segítenie abban, hogy ez a kórisme minél előbb felismerésre kerüljön, a már diagnosztizált betegek pedig tudjanak egymásról, segítsék egymást, adják át a fontos információkat. Ma technika lehetővé teszi, a honlapokról otthonainkba minél előbb eljusson az információ. Ezúton ismét gratulálok Rózsikának, aki hatalmas életérzéssel és önfegyelemmel viselte a transzplantáció velejáróit, nagyon jó egészséget kívánok számára a többi Betegtársam nevében is!

3 Magam 66 éves nyugdíjas, gyermek ortopéd sebész orvos vagyok, és 2 éve tudottan PAHbeteg. Örülök, hogy köreikben megértő betegtársakra és orvosokra találok. Az a kérésem, ha nem terhelem ezzel, hogy számomra a rendezvényeikről értesítést küldjenek. Ha ez teljesül, megköszönöm. Kívánok Önnek jó egészséget, sok türelmet és kitartást gyönyörű munkájához. Amit csak teljes odaadásból és önfeláldozásból lehet végezni. Még egyszer szeretném megköszönni a segítségét, hálás vagyok mindazért, amit tett értem. Tudtam beszélni a főorvos úrral, és sikerült időpontot egyeztetni, így most már csak annyi dolgom van, hogy türelemmel kivárom az időt, és hiszek, bízom, ahogy tettem, eddig is. Sajnos, nagy szomorúsággal töltött el, amit Ön is említett, hogy 5 hónap telt el a diagnózis óta, és csak most sikerült a megfelelő helyre jutnom, mégpedig magánúton, ha én ezt tudom, már korábban léptem volna. Örömmel jelentkezem ismét, talán nem veszi zokon levelemet. Karlócai főorvos úr fogadott október 29-én, és november 12-én végre befekvésre jelentkezem a Szent János Kórházba, ahol ahogy említette többféle kivizsgálásra van szükség még. Nagyon várom már a gyógyszert, ami segít az állapotomon, mert meg kell hagynom, nagyon lassan, és egyre nehezebben telt az idő. Úgy örülök, hogy Önnel találkoztam, még ha csak írásban is, sok erőt adott a története, miszerint Ön is a lassú felépülés mellett ugyan, de igenis jobban lett! Sajnos ott tartok, hogy a sok vízhajtó teljesen levette a kilóimat, és rendkívül gyenge vagyok, napközben többször kell lepihennem, ami egy nő számára ugyebár elviselhetetlen. Sajnos, mivel csak most kezdődik a teljes kivizsgálás, a november 17-i találkozón nem tudok részt venni, bármennyire is szerettem volna. Szeretném megkérdezni, ha már a találkozóra nem tudok elmenni, hogy tudnék hozzánk hasonló helyzetben lévő betegekkel kapcsolatba lépni, akikkel megoszthatnám a gondolataimat, és szívesen társalognának ebben a témában. Bátorkodtam újra kapcsolatba lépni Önnel, hiszen sok minden megváltozott az életemben is a betegség diagnosztizálásával, főleg lélekben. Szeretném Önnek elújságolni, hogy a vizsgálatok sikeresen lezajlottak, és ezek után a gyógyszert is engedéllyel megkaptam. Mondhatom, már két nap után érezhető hatása volt, amire a kedves Főorvos Úr azzal érvelt, hogy pszichésen is hozzájárul a beteg a gyógyszer hatásához Az Ön üdvözletét továbbította, éppen a nagy katéterezési vizsgálaton voltam, mikor felkeresett, nagyon köszönöm, hogy gondolt rám. Sajnos a hazaérkezésemet követően a megyei kórház "vendéglátását" volt szerencsém élvezni, tüdőgyulladást kaptam, ezért is csak most tudok Önnek írni. A komoly betegség ellenére örülök, ha egy ilyen közösségnek lehetek a tagja, és bár elég messze költöztünk Budapestről, ha tudok esetleg valamiben segíteni, nagyon szívesen teszem.

4 A betegtalálkozó után a Főorvos Úr bent járt a kórházban, kérdeztem, hogy sikerült a találkozó, ő pozitívan mesélt róla. Így látta Eszter is, jól sikerült? Az első vizsgálatra várva, a váróban beszédbe elegyedtem egy hölggyel, aki 4 éves gyógyszeres kezelés után nagyon dicsérte Karlócai főorvos urat, és Önt is említette. Már készült a találkozóra, mély benyomást tett rám a hölgy, igyekezett vigasztalni, itt jó kezekben leszek, és segíteni fognak... Így is lett! Nagyon hálás vagyok Önnek, Eszter, és még egyszer köszönök minden segítséget, ami által eljutottam a gyógyulás útjára. Remélem, mielőbb rendeződik az egészségem annyira, hogy én is visszatérhetek a munkámba... Nagyon szeretem a szakmámat, és nem célom pusztán a rokkantsági ellátásra pályázni. Reméljük a legjobbakat! Ha az ember jobban belegondol, valahol talán érthető, hiszen ha jobban vagyunk, nem szeretünk a betegséggel foglalkozni, habzsoljuk az életet, csináljuk, amit szeretünk, élvezzük a mindennapokat, "megváltjuk" a világot. De mondjuk, amikor én is magam alatt voltam, egy jó szó egy "sorstárstól", vagy egy a problémának megfelelő tanács nagyon jó lett volna... Nehéz kérdés ez! A munkájához további sok sikert, kitartást kívánok! Nagyon köszönöm, hogy meghallgatott. Figyelmetlenség áldozata lettem, tüdőembóliát kaptam. Mint később kiderült, a pontos diagnózis pulmonális hypertónia. Figyelve ápolóim magatartását, kiolvashattam, hogy gondok vannak. Amire a dolgok kikristályosodtak, döbbentem rá, veszélyben az életem, kis híján majdnem elmentem. A magas szintű konzultáció és a kivizsgálások eredményeként kapott gyógykezelés segített talpra állni. Elkeserítőek voltak a napjaim mindaddig, amíg a Semmelweis Egyetem Klinikájára, dr. Karlócai Kristóf főorvos úrhoz nem kerültem. Itt bizakodóvá váltam, ami fél gyógyulást jelentett. Mint beteg, meghívót kaptam a Tüdőér Egylet előadására, melyet a Stefánia Palotában tartottak. Neves előadóktól, orvosoktól színvonalas előadást hallhattunk. Az egylet nagyszámú beteget kovácsolt össze, mindenki saját betegségének taglalásával emelkedett a hangulat. Itt döbbentem rá, milyen sokan szenvednek légzési nehézségben. Hangulatos beszélgetések folytak, sokan egymást ismerve ismerősként köszöntötték. Felvételemet kezdeményeztem az egyletbe, gondolva, többen többet tehetünk egymásért. 5 ével ezelőtt kezdődött minden, 2007 júniusában. Két hétig köhögtem, de főleg akkor, mikor egy kicsit megterheltem a szervezetemet. Két hét után úgy voltam, utána kell járnom a dolgoknak, hogy mi történik velem. Elmentem a körzeti orvoshoz, beutalókat kértem. Egyik vizsgálat a másikat követte, és nem találtak semmit. Pszichiátriára is elküldtek, azt hitték, hogy ott van a baj. Természetesen ott sem találtak semmit. Egyre jobban romlott az állapotom, kezdtem rosszabbul lenni, nem bírtam a lépcsőzést, nem bírtam emelni, cipelni, ugyanúgy köhögtem, belilult a szám, kapkodtam a levegőért, kezdtem vizesedni. Nagyon nehéz volt már több métert is megtennem. Ha nem figyeltem oda, hogy mennyit mozgok, és mit csinálok, akkor jöttek a rosszullétek. Na, az borzasztó volt, de valahol egy kis szerencse a szerencsétlenségben, úgy jöttek a rosszullétek, hogy éreztem, el fogok ájulni, és abban a minutumban összecsuklottam. Teljes eszméletvesztés, felakadtak a szemeim és elkezdtem

5 kapkodni a levegő után. Sajnos elég gyakran előfordult ez velem. Volt, amikor jöttek haza a gyerekek az iskolából, és a földön találtak. Úgy döntöttem, felkeresek egy magánklinikát, és ott is mindenemet kivizsgáltattam. Itt mondták, hogy nagy baj van. A Bajcsy kórházba vittek be, mert oda tartozunk. Mindenféle vizsgálaton vettem részt, közben kaptam kezeléseket, kezdtem jobban érezni magam. Igen ám, valaki megsejtette, hogy nagyjából mi lehet a problémám, és közölték velem, hogy átküldenek a Semmelweis egyetemre egy specialistához, aki tud nekem segíteni. Mentővel vittek át 11 nap után a másik kórházba. Megérkeztem, kijelölték a helyem és rögtön jött a betegszállító, hogy visznek vizsgálatokra. Egy hét alatt a Doktor úr úgy rendben szedett, mintha mi sem történt volna. Bekéretett az irodájába, és nagyon precízen elmesélte, hogy mi a bajom, milyen teendőim vannak, megkaptam a zárójelentést és a gyógyszerlistát, és a betegségemnek a nevét is a tudomásomra hozta. A neve: pulmonalis hypertonia. Én meg most elárulom, ki az, akinek az életemet köszönhetem: DR. KARLÓCAI KRISTÓF főorvos úr Köszönöm! A főorvos úr elmesélte, hogy ezt a betegséget nem lehet gyógyítani, csak szinten lehet tartani a gyógyszerekkel. Én akkor is annyira optimista voltam, hogy azt mondtam neki, hogy én leszek az első beteg, aki meggyógyul ebből a betegségből. Nem vettem komolyan, amit a főorvos úr mondott. Azt is megjegyezte, a végkimenetele a tüdőtranszplantáció. Itt ismét arra gondoltam, mikor már hetvenéves leszek, akkor már mindegy lesz. De sajnos elég hamar eljött az a pillanat, hogy fel kellett kerülnöm a transzplantációs listára, utána meg a sürgősre, mert nagyon romlott az állapotom. Állandóan vizesedtem, háromféle vízhajtót kaptam és még az sem volt elég. Minden víz a hasamba ment, ami úgy nézett ki, mintha várandós lettem volna. Az állapotom romlása mellett kiírtak egy oxigénpalackot, napi 14 órát kellet volna használnom. Ez sem volt elég, a főorvos úr megszerzett nekem egy olyan készüléket, mint egy kis walkie-talkie, és abban volt egy adagoló, ami nyomta be a szervezetbe az értágítót, hasfalba kellet a végét beszúrni. Sajnos csak két hétig bírtam a készüléket, utána vissza kellett adnom, amit nagyon szégyelltem. A főorvos úr olyan kedves és segítőkész volt, szerzett egy másik gépet, amit a nyaki ütőérbe kell bekötni. 24 órán keresztül abban kellett fürdenem, aludnom és mindent abban kellett csinálni. Egy kis tarisznyába beletettem a gépet, és rajtam volt éjjel-nappal. 6 hónapot hordtam. Közben még kétszer le kellett csapolniuk, mert vizesedtem, az első alkalommal 4 l és 7,5 dl-t, a második alkalommal 3 l és 8 dl-t csapoltak le. A két alkalom között egy hónap telt el, és újra bevizesedtem ben Bécsben elvégezték a tüdőtranszplantációt, majd egy idő után hazaengedtek Budapestre, a Semmelweis Egyetem Tüdőklinikájára. Ott már vártak, a kintiek értesítették őket. Még egy hetet töltöttem a klinikán, majd haza engedtek. Most már 6 hónapos leszek, október 20-án. Elmondhatom, két hónapja nagyon jól érzem magam. Mindennap hálát adok a gyógyulásomért. Nagyon boldog vagyok, minden rendben van. Aki nem ismer, az nem is látja rajtam, hogy ez a kicsi, törékeny asszony mi mindenen van túl. A barátaim, az ismerőseim és mindazok a személyek, akik tudták rólam, hogy mi lesz velem, azoknak meg szeretném köszönni, hogy segítettek, ki így, ki úgy. Egy gondolattal, egy szóval, egy imádsággal és még folytathatnám. Még egyszer köszönöm!

6 Két évvel korábban egy fővárosi intézményben hasi műtétet hajtottak végre rajtam. Egy het után otthonomba kerültem, tünetmentesen. Két nap múlva, a hajnali órákban hasi fájdalmaim keletkeztek - elviselhetetlenek. Visszamentem az intézetbe, ahol ismét megműtöttek, mondván, bele kell nézni a hasüregbe. Semminemű vizsgálatot nem végeztek, megműtöttek. Mindkét alkalommal 0.6 méter vékonybelet távolítottak el. A műtét másnapján intenzív talpra állítás volt a rendelkezés. Ekkor derült ki, képtelen voltam 4-5 lépésnyit megtenni. Végső soron az első műtét után otthonomban nem láttak el véralvadásgátlóval. Összesen 75 napot voltam a korházban, ennek nagyobb részét figyelőben, majd harmadszor is meg akartak műteni. Végleges távozásom után, rövid távú gyaloglás után elfogyott a levegő, a lépcsőn felfele haladva. Már az első kar (két kar egy emelet) után meg kellett pihennem, szédültem és rosszul lettem. Mindez addig tartott, amíg eljutottam a Semmelweis Egyetem Pulmonológia Klinika ambulanciájára (1125. Budapest, Diósárok u. 1/c), Karlócai doktorhoz, akinek köszönhetően megállapítást nyert a trombóembóliás pulmonális hypertónia. Főorvos úrral megbeszélve, a vizsgálatok abban az irányba haladnak, amennyiben műtéti beavatkozásra lenne szükség, a bécsi intézetben hajtanák végre. A háttérben működött a rendelő és a bécsi intézet között az egyeztetés. A főorvos úr azzal állt elő, hogy a műtétemet vállalják. A műtétet követően február 15-én mentővel szállítottak vissza a budapesti klinikára, utókezelés céljából. Megérkezve az utókezelést Karlócai doktor és Csósza Györgyi doktornő végezte, a terhelési próbákkal világossá vált, a műtét eredményes volt. Minden közreműködőnek hálás köszönet! 1998 óta tüdőasztmával kezeltek Tatabányán, valamint többször volt szívtáji problémám, angina pektoriszom. Megállapították azt is, hogy nagyobb a szívem és magas a pulzusszámom. Úgy fogalmaztak, sportszívem van, jobban dolgozik, mint kellene elejétől már nagyon hamar kifáradtam. Kardiológiai intenzíven kezeltek, megállapították szívultrahanggal, hogy valószínű, tüdőfibrózisom van, amit a CT igazolt. Nem vett át a Tüdőgondozó Intézet további gyógyításra. Már ott tartottam, hogy 100 méter megtétele is nagy fáradtságot okozott, úgy éreztem, elájulok. Ekkor megkerestem teljesen ismeretlenül a Korányi Intézetet, úgy okoskodtam, ha ez országos intézet, akkor kell, hogy fogadjanak. Ott egy kardiológus fogadott, és ő feltételezte a vizsgálatok után, hogy pulmonális hypertóniám van, ő adta meg a Karlócai doktor elérhetőségét. Megjegyzem: a körzeti orvosom, a felülvizsgáló orvosom csodálkozott, hogy hogyan találták meg a helyes diagnózist. Karlócai doktor magas szakmai tudású, a betegeire rendkívül odafigyelő, alapos orvos, aki a társbetegségeket is figyelembe veszi a gyógyításnál. A szívkatéterezésre mindig mosolyogva gondolok, ahogy átjött az intézetbe, és hozta a belégzőport, ahogy látszólag játszva oldotta a feszültséget bennem, s várta hogyan hat a szer. S örült velem, az eredménynek ban a Budai Irgalmasrendi Kórházban kezeltek, de anyagilag nem tudták vállalni a kezelésemet, ezért küldtek át a Gottsegen György kórházba, Karlócai Kristóf főorvoshoz áprilisában kezdődött meg a gyógyszeres kezelésem, ami lehetővé tette a viszonylag

7 normális életvitelemet. Újra tudtam menni, folyamatosan beszélni, megszűnt a kegyetlen fulladásom. Azóta Ő a kezelőorvosom. Megnyugtató, hogy egy olyan orvos Ő, aki a szakterületén kiemelkedő tudással és tekintéllyel rendelkezik. Jó humorú, ember központú, lelkiismeretes. Az ő közreműködésével alakult meg a Tüdőér Egylet, ahol az elnökhelyettesi posztot látja el, szakmai tanácsokkal és szakmai kapcsolatokkal segíti az Egyesület munkáját. Családjától veszi el azt az időt, amikor az Egyesület rendezvényeit szervezi Eszterrel, maximalista módon. Emberségével és humorával mindig segít, ha mélypontra kerülünk, mert problémák merülnek fel. Szerencsés embernek érzem magam, hogy hozzá kerültem, mert tudom, jó helyen vagyok, és mindig segíteni fog, amíg csak lehetséges. Mi a GOKI-ról kikerülve ismertük meg a doktor urat. Mint specialistát kerestük fel, és kértünk tőle segítséget Anett betegségének gyógyításához. Nem találok megfelelő jelzőket a doktor úrra, mert annyira jó ember és jó szakorvos. Ilyen orvossal még nem találkoztam. Segítőkész, kedves, lelkiismeretes, pontos, precíz, együttérző, figyelmes, őszinte, bármikor elérhető, betegcentrikus, emberséges, humoros, de még lehetne sorolni a jó tulajdonságokat. Nekem a legjobban az tetszett a doktor úrban, hogy bármikor elérhető volt telefonon, amikor bajban voltunk. Mindig segített és tanácsot adott. Többször is visszahívott bennünket telefonon, és aggódott Anett állapota miatt. Hihetetlen, hogy van ilyen lelkiismeretes orvos manapság. Sajnos immunológusom a diagnózis felállítása után nem irányított a főorvos úrhoz, ezért amikor már rosszabbodott az állapotom, magánnyomozásba kezdtem, és saját kutatásaim következménye lett az, hogy a mai napon már jó kezekben vagyok, és a megfelelő kezelést kapok. Az interneten találtam rá a Tüdőér Egyletre, ahol mélyebb olvasás után láttam, hogy a főorvos úr az elnökhelyettes. Csabuda Eszter segítségével végül sikerült időpontot egyeztetnem. Rövid ideje ismerem [Karlócai doktort], de a bent fekvés során, és a vizsgálatok alkalmával rendkívül nyugodt, higgadt, és kiegyensúlyozott embert, illetve precíz, alapos, körültekintő és nagy szakmai tudással rendelkező orvost ismertem meg személyében. A legutóbbi kontrollon olyan örömmel fogadott, látszott a szemein a közös munkánk gyümölcse, vagyis, hogy jobban vagyok, s talán kicsit jobban is néztem ki az utolsó találkozásunk óta. Aztán a hosszas beszélgetést követően feltettem a felmerült kérdéseimet, amire szívesen és részletesen válaszolt, éreztem, hogy nem akar 5 perc után kidobni, ahogy azt tapasztaltam máshol, hanem teljes odafigyeléssel a páciensre koncentrál. Aztán elköszönéskor említettem, hogy láttuk a tévében egy interjú során, amire az ő válasza ez volt: Jobb műsort nem találtak? Ezen olyan jót mosolyogtunk a párommal, viszont a riport nagyon érdekes volt, hiszen egy tüdő transzplantációs hölgyet mutattak be. A PAH-betegség nehezen diagnosztizálható, ha megvan a diagnózis, akkor kizárólag a szakorvos az, aki folyamatos kontroll mellett figyeli a páciens állapotának változásait. Dr

8 Karlócai Kristóf kardiológus szakorvos egyik szaktekintélye ennek a betegségnek. Ma hazánkban 495 beteg kap gyógyszeres kezelést, van orvosi felügyelet alatt. Mégis minden beteg a maga útját járja, ugyanis két egyforma lefolyású betegállapot nincsen. Mindannyian más-más tünetekkel, és más-más állapotban vagyunk. A Főorvos Úr minden betegét egyedi módon kezeli, mindannyian a betegség előre haladott állapotának alakulása szerint éljük meg a társuló tüneteket, következményeket. Nagy segítség e ritka betegség megélésében, hogy a Tüdőér Betegegyesület tagjaként nem érezzük magunkat egyedül. A Sorstársak egymástól informálódnak és merítenek erőt a nehéz napok megélése során, tudunk egymásról és segítjük egymást. A Főorvos Úr, a rengeteg ambuláns betegellátás mellett, folyamatosan cikkeket publikál, hogy minél szélesebb körben váljék időben felismerhetővé e ritka betegség. Az időben való kezelés megnyújtja az életünket. A Tüdőér Egyesület alelnökeként, időt és energiát nem sajnálva szervezi a rendszeres betegtalálkozókat, ahol közérthetően magyarázza el a hozzátartozóinknak és a betegtársaknak a betegség anatómiai hátterét, az előrehaladott állapot következményeit. Mindannyian hálásak vagyunk, hogy olyan orvos-beteg kapcsolatot tart fent velünk, mely során egyénre szabottan viseli gondunkat, türelemmel és érthetően válaszol a kérdéseinkre. A terhelés során fellépő nehézlégzés kiváltó okait a SOTE Tüdőklinika, majd az Ér- és Szívsebészeti Klinika vizsgálta, minden leletem negatív lett. Ők irányítottak a doktor úrhoz. Türelmes, nyugodt ember, a gyógyító cél közös: a beteg állapotának jobbá tétele, és ehhez a betegét partnernek tekinti. A legmaradandóbb, ahogy közölte a diagnózist. Emberien, tárgyilagosan, de részvéttel. Ott omlottam össze a szeme láttára Kétségbeesetten feltett kérdéseimre őszintén válaszolt, ezzel segítette, hogy a megváltozott életemet elfogadjam, és megtegyek mindent azért, hogy minél tovább tudjak önmagamhoz méltó életet élni. Kb nyarán egy tüdőgyulladás után éreztem az állandó levegőhiányt, azt gondoltam, hogy a tüdőgyulladásból maradt vissza valami. A kiskunfélegyházi kórház kardiológusához fordultam, aki ultrahangos vizsgálattal megállapította, a szívem egyik kamrája duplája a másiknak. Szerencsém volt, mert egyből a kisvérköri magas vérnyomásra gyanakodott. Ismerte Karlócai doktort, aki akkor még a Kardiológiai Intézetben dolgozott, és beutalt hozzá. Energikus, kutatói szinten felkészült, körültekintő, a betege minden megjegyzését, panaszát komolyan veszi, betegei érdekeit képviseli, az egyletben való aktivitása is nagyon szimpatikus. Személyes történetként a következőt tudom említeni: A diagnózis után röviddel több barátommal terveztem egy ejtőernyős tandemugrást. Szerencsére megkérdeztem erről a főorvos urat, aki szerencsére határozottan megtiltotta. Utólag belegondolva a szabadesés okozta hirtelen légnyomás-változásra teljes joggal.

9 Pitvari septum defectussal születtem, amit csak egy kis szívzörejnek mondtak mindig az orvosok. Akkoriban még nem volt szívultrahang. Közel 40 éves koromig nem okozott problémát. Mikor már a pulmonális nyomásom emelkedett volt, akkor rendszeres kardiológiai kezelést kaptam, illetve kontrollra jártam. A kardiológus, akihez jártam, nem ismerte ezt a betegséget. Több mint 5 év után kerültem klinikára, ahol már csak menteni próbálták, amit lehet. Egy szívsebész professzor teamje megműtött, de akkorra már kialakult az Eisenmenger-szindróma. Mivel további kezelésre volt szükségem (akkor még a Szegedi kardiológia nem funkcionált gondozási központként) beajánlottak Karlócai professzor úrhoz, aki épp akkor kezdett a SOTE Pulmológiai Klinikán dolgozni. Befektetett, kivizsgált. Pár hónap múlva elkezdtük a gyógyszeres terápiát, ami azóta is segít élhetően élni. Milyen orvos és milyen ember a professzor úr? Erre én nem tudok objektív választ adni. Nagyon elfogult vagyok vele szemben. Ami biztos: minden kérdésemre őszintén, érthetően válaszol, bármekkora butaság is, amit kérdezek. Tudja, hogy megnyugtat, ha mindent tudok. Az ő kezelései mellé nem kell pszichológus, hisz ő maga a két lábon járó nyugalom, legalábbis velünk szemben (gondolom máskor is). Háromhavonta, amikor megyek kontrollra, tudom, hogy jó helyre megyek. Annyira lelkiismeretesek (Hannával és Csósza doktornővel együtt), hogy tudom, mindent megtesznek azért, hogy nekem ezzel a betegséggel könnyebb legyen együtt élnem, és ezt sokáig tehessem. Minden találkozásunkkor tud meglepő lenni. Mindig mindenre emlékszik. Nem orvosi dolgokra gondolok, hanem magánéleti, családi, dolgokra. Az elején, ha felhívtam telefonon, a nevem mellé mindig mondtam a betegségem állapotát, épp csak a kódokat nem. Egyszer megkérdezte, hogy miért. Azt válaszoltam, hogy tudja, hogy melyik betegével beszél. Ő azt mondta, hogy mindig tudja Ezt sokszor bizonyította. Három évvel ezelőtt egy tervemről beszéltem neki, amit már majdnem én is elfelejtettem, de most novemberben rákérdezett, hogy az a terv hogy áll. Nagyon meglepődtem. Nem lehet szavakkal kifejezni azt, amit a doktor úr tesz értünk és nem csak a klinikán. Évekig jártam szívbetegséggel egy kardiológushoz (pitvarfibrilláció) második felében légszomjra panaszkodtam, majd súlyos fulladási rohamoktól is szenvedtem. Az orvos egy CTvizsgálat után sürgősen a Budai Irgalmas Kórház kardiológia osztályára juttatott be. Ott radikális vízhajtás, különféle vizsgálatok és végül egy újabb CT után vittek át a Szent János Kórház Pulmonológiai Osztályára, Karlócai főorvos úrhoz. Az Irgalmasoknál kb. 2-3 hetet töltöttem. A karácsonyt és új évet is, így már 2012 év elején kerültem Karlócai doktorhoz. Karlócai főorvos úrról csak szuperlatívuszokban tudok nyilatkozni. Igen alapos, jó orvosnak tartom, aki emellett egy megnyerő ember. Szorosan vett gyógyító tevékenysége mellett egyesületünk kereten belül fontos társadalmi szerepet is vállal. Nagyon nagyra értékelem, hogy szívkatéteres vizsgálatomkor személyesen jött át a vizsgálathoz, és úgy győződött meg a feltételezett diagnózis helyességéről. Jelenléte abban a szorongatott kínos helyzetben megnyugtatott, biztatása, nyugalma, derűje enyhítette a fájdalmat.

10 1977 nyarán kivizsgáláson voltam a Budai Irgalmasrendi Kórházban. Dr Nyényei Zoltán kardiológus vizsgált meg, és Ő diagnosztizálta a PH-t. Nyényei doktor javasolta, hogy a Karlócai Főorvos úrhoz forduljak. Ő nagytudású orvos, aki meglátásom szerint rendkívüli mértékben lépést tart szakterületével. Nem túl közlékeny betegeivel, de minden kérdésre kimerítően válaszol. Emberként közvetlen és nagyon barátságos, régies kifejezéssel élve igazi ÚRIEMBER a szó legnemesebb értelmében. Az elmúlt napokban egy dilemma elé kerültem. egy tüdőgyógyász, aki a COPD betegségemet már kilenc éve kezeli, ajánlott egy rehabilitációs kezelést, mely véleményem szerint bizonyos kockázatokat hordott. Nem kellemes, amikor meg kell mondani az egyik orvosnak, hogy csak a másik orvos beleegyezésével vállal egy kezelést. Felhívtam Karlócai Főorvos Urat, és elmondtam az esetet. Ő azt mondta, hogy megbízik bennem, hogy a kezelés során el tudom dönteni, meddig mehetünk el. Ez rendkívül jól esett nekem és jó példája az orvos-beteg kapcsolatnak. A Főorvos Úr megtisztelt bizalmával és ezzel erős ösztönzést adott, hogy még többet tegyek magamért. Persze több történetem is van, főleg a Tüdőér Egylet kapcsán, de talán ez a leg személyesebb, és ez a történet szorosan kapcsolódik a második kérdéshez án kerültem a Honvéd Kórházba. Hajnalig húzódtak el a vizsgálatok, amíg kiderült, mi a baj valójában. Az ügyeletes orvos tudta, kihez kell fordulni. Felvette a kapcsolatot Karlócai főorvos úrral. Két hetet töltöttem itt, majd három hetet a CVC-n (Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központ), utána kerültem a Pulmonológiai Klinikára. A főorvos úr mindvégig tartotta a kapcsolatot az ottani kezelőorvossal. NEKI KÖSZÖNHETEM AZ ÉLETEMET!!! Nagyon emberséges, megfontolt, családcentrikus, bizalmat sugárzó ember. Nem tucatszámba veszi a betegeket. Személyre szabott kezelésben részesít. Nagymértékben foglalkozik az egyén lelkivilágával is. Előfordult, hogy hétvégenként bejött hozzám. Megkérdezte, hogy vagyok. Nagyon jól esett, hogy így törődik velem. Manapság ez nem megszokott! Egy rutin mellkasröntgent követően, 2005-ben a Szent Imre kórház kardiológiájáról irányítottak Karlócai főorvos úrhoz. Ő diagnosztizálta a betegségem. A doktor úr, már az első találkozásunkkor nagyon rokonszenves volt. Ez a szimpátia azóta csak fokozódott. A kontrollvizsgálatok során mindig kedves, figyelmes, érdeklődő. Jó belenézni a mosolygó szemébe. Ez a pozitív kisugárzása szinte ráragad az emberre. Nagyon sok segítséget kaptam tőle, hogy a betegségemet földolgozhassam. Nagyon örülök, hogy ő az orvosom!

Szerintem vannak csodák

Szerintem vannak csodák Brjeska Dóra Szerintem vannak csodák De neked is tenned kell értük 2015 Bevezetés Ajánlom ezt a könyvet valakinek, aki már egy másik, sokkal békésebb helyről vigyáz ránk és segít nekünk. Így kezdődik egy

Részletesebben

o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja

o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja Sok szerencsét kívánok önöknek, és ne felejtsék el, hogy a beteg is ember (A Budapest

Részletesebben

VÉLEMÉNYEK AZ INTÉZMÉNYI NYELVI VIZSGÁRÓL

VÉLEMÉNYEK AZ INTÉZMÉNYI NYELVI VIZSGÁRÓL VÉLEMÉNYEK AZ INTÉZMÉNYI NYELVI VIZSGÁRÓL 2012. szeptember 29 -i intézményi nyelvi vizsgáról: A vizsga légköre, szervezettsége jó volt. A szóbeli vizsgán nagyon rendesek voltak, igaz a vizsgadrukkom miatt

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

Tisztelt Cím! Mindenekelőtt fontosnak tartjuk leszögezni, hogy jelen levelünk teljes mértékig saját elhatározásunk alapján, mindannyiunk teljes egyetértésével, mindenféle külső ráhatás nélkül, pusztán

Részletesebben

Búcsúzunk Dr. Szenohradszky Páltól

Búcsúzunk Dr. Szenohradszky Páltól Búcsúzunk Dr. Szenohradszky Páltól Szenohradszky Pált búcsúztatjuk, sokaknak Szeno, Doki, legtöbbünknek Pali, Pali Bácsi! Nehéz szívvel, de büszkeséggel vállaltam el, hogy végső útjára kísérve, a Szegedi

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA

SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA Szakmai gyakorlatomat Máltán, a Vera Sant Fournier Interior Design Studionál végeztem. Ez a csupán három főből álló cég elsősorban magánlakások

Részletesebben

MESÉLD EL, MI VÁR RÁM

MESÉLD EL, MI VÁR RÁM MESÉLD EL, MI VÁR RÁM FELKÉSZÍTŐ KIADVÁNY SZÍVBETEG GYERMEKEKNEK Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, Gyermekszív Központ PÁLYÁZÓ Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, Gyermekszív

Részletesebben

Tisztelt Asszonyom! Tisztelt Uram!

Tisztelt Asszonyom! Tisztelt Uram! Tisztelt Asszonyom! Tisztelt Uram! Ön az elmúlt napokban kórházi gyógykezelés alatt állt. Reméljük most már jól érzi magát. A TÁRKI Rt. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megbízásából felmérést végez

Részletesebben

Menedzser gyakorlatok a karcagi Kátai Gábor kórházban

Menedzser gyakorlatok a karcagi Kátai Gábor kórházban Egy éves késéssel ugyan, de sikerült megvalósítani, hosszú hétvégével, pihenéssel egybekötött tapasztalatcsere látogatásunkat, Nagyné László Erzsébet főigazgató asszony (klubtagunk) meghívására a karcagi

Részletesebben

Egy segítő hang. Ágostonné Nagy Zsuzsanna. (Képmás Családmagazin 2010/november)

Egy segítő hang. Ágostonné Nagy Zsuzsanna. (Képmás Családmagazin 2010/november) Egy segítő hang (Képmás Családmagazin 2010/november) Szöveg: Váczi Éva Kép: Hrabovszki Viktor Személyes válságainkban néha nagyon magányosnak érezzük magunkat. Néha hosszú ideig egyedül birkózunk problémáinkkal,

Részletesebben

"Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval

Soha nem érzem, hogy itt a plafon - Interjú Bánsági Ildikóval "Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval 2014. augusztus 26. kedd, 07:00 "Mindig büszke voltam, ha valami újra hívtak. Soha nem érzem, hogy itt a plafon, hanem inkább azt, hogy szeretnék

Részletesebben

2016. február INTERJÚ

2016. február INTERJÚ INTERJÚ Az Élet szép Az AMEGA beszélgetőpartnere: Dr. Kánitz Éva Főorvos Asszony, milyen családi indíttatással került az orvosi pályára? Mindig azt gondoltam, hogy az a legszebb dolog a világon, ha az

Részletesebben

A Halál antropológiája című egyetemi kurzus létjogosultsága. Egy fogorvos találkozása a halállal

A Halál antropológiája című egyetemi kurzus létjogosultsága. Egy fogorvos találkozása a halállal SZLEPÁK BÁLINT A Halál antropológiája című egyetemi kurzus létjogosultsága. Egy fogorvos találkozása a halállal SZEMLE Összefoglalás Tanulmányom témája az általános fogászati ellátásban résztvevő fogorvosok

Részletesebben

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség HÁLA KOPOGTATÁS 1. Egészség Annak ellenére, hogy nem vagyok annyira egészséges, mint szeretném, teljesen és mélységesen szeretem és elfogadom a testemet így is. Annak ellenére, hogy fizikailag nem vagyok

Részletesebben

Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ Kardiológia

Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ Kardiológia Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ Kardiológia Előadó: Gregóczkiné Boros Nikolett kardiológia Szakmai vezető: Dr Nagy József - kardiológus főorvos Alapellátás-szakellátás összehangolt együttműködésének

Részletesebben

mona segítség a gluténmentes életben kiss móni tippek tanácsok receptek TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSADÓ, GASZTROBLOGGER

mona segítség a gluténmentes életben kiss móni tippek tanácsok receptek TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSADÓ, GASZTROBLOGGER kiss móni mona TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSADÓ, GASZTROBLOGGER segítség a gluténmentes életben tippek tanácsok receptek KISS MÓNI Segítség a gluténmentes életben Megjelent 2015-ben, a szerző magánkiadásában. A

Részletesebben

Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. The World Games 2009. The World Games 2009

Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. The World Games 2009. The World Games 2009 96 97 98 99 100 SKAohsiung: A BAJNOK ÚTJA,,Hatéves voltam, amikor édesapám ismerôse révén elmehettem egy karateedzésre. Ahogy beléptem, iszonyú hangzavar, kiabálás, egymással harcoló fehér ruhás emberek

Részletesebben

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás Beszédpanelek és mintadialógusok - Ne izgulj, menni / sikerülni fog! - Ne butáskodj, menni / sikerülni fog! - Ne hülyéskedj, menni / sikerülni fog! - Ne félj,

Részletesebben

A tudatosság és a fal

A tudatosság és a fal A tudatosság és a fal Valami nem stimmel a világgal: háborúk, szenvedések, önzés vesz körül bennünket, mikor Jézus azt mondja, hogy az Isten országa közöttetek van. (Lk 17,21) Hol van ez az ország Uram?

Részletesebben

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV A kötet gondozásában közremûködött a Feldmár Intézet. A Feldmár Intézet szellemi mûhely, amely a filozófia, az etika és az interperszonális fenomenológia eszközeivel

Részletesebben

Társszakmák közti együttműködés gyakorlati megvalósulása az alapellátáson belül

Társszakmák közti együttműködés gyakorlati megvalósulása az alapellátáson belül Társszakmák közti együttműködés gyakorlati megvalósulása az alapellátáson belül Sorompó Anett, Dr.Paraicz Éva, Dr.Hegyi Márta, Dr.Hirsch Anikó MRE Bethesda Gyermekkórház, Budapest Kórházi szociális munka

Részletesebben

Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest!

Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest! Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest! Szia! A Faipari Tudományos Alapítvány saját profiljába vágó önkéntes programot indított ZuzmóKa néven. Az egy éven át tartó rendezvénysorozat önkéntesek

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

Csaplár Vilmos KURVA VAGYOK

Csaplár Vilmos KURVA VAGYOK Csaplár Vilmos KURVA VAGYOK Csaplár Vilmos Kurva vagyok (Karriertörténet) Regény 2011 Fapadoskonyv.hu Kft. Csaplár Vilmos 1. Elvárok mindenféle ajándékot férfiaktól, de a tudat, hogy nem vagyok rászorulva,

Részletesebben

Akikért a törvény szól

Akikért a törvény szól SZISZIK ERIKA KLÉR ANDREA Akikért a törvény szól Családsegítõ és gyermekjóléti szolgálatunk keretein belül olyan kutatást végeztünk Zuglóban, amelyben igyekeztünk képet kapni a kerületben veszélyeztetettként

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

Isten nem személyválogató

Isten nem személyválogató más. Ezért gondolhatja őszintén azt, hogy ő, aki az összes többi apostolnál többet tett, még arról is lemond, ami a többi apostolnak jár. Mert mid van, amit nem Istentől kaptál volna? És amit tőle kaptál,

Részletesebben

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ Gyakorlati hely: Park Hotel Le Sorgenti Gyakorlat időtartama: 2012. május 01.-augusztus 01. Készítette: Szabó Alexandra

Részletesebben

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével Nekem ez az életem Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével A patika igényesen felújított, orvosi rendelôknek is helyet adó épületben található a kisváros egyik terének sarkán. A

Részletesebben

Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés

Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés TÁMOP-4.2.1-08/1-2008-0002 projekt Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés Készítette: Dr. Imreh Szabolcs Dr. Lukovics Miklós A kutatásban részt vett: Dr. Kovács Péter, Prónay Szabolcs,

Részletesebben

Míg a halál el nem választ

Míg a halál el nem választ FÖLDESI ENIKŐ HAUSER PÉTER GARAMI MIKLÓS 1 Míg a halál el nem választ Esetbemutatás Összefoglalás Amennyiben a rosszindulatú daganatos betegségben szenvedő gyermekek gyógyító kezelése eredménytelen, a

Részletesebben

Elmélkedés a halálról, az orvosaimról, és sorstársaimról

Elmélkedés a halálról, az orvosaimról, és sorstársaimról PAPP ZSOLT Elmélkedés a halálról, az orvosaimról, és sorstársaimról Összefoglalás A nehéz sorsú, hajléktalanszállón lakó, AIDS betegségének állandó fenyegetettségében élő szerző a halálról, félelmeiről,

Részletesebben

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet Írta: Károlyi Veronika (Ronyka) Copyright Károlyi Veronika, 2015 Minden jog fenntartva! Ingyenes e-könyv 5 bődületes hiba,

Részletesebben

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

Felhasználók tapasztalatai:

Felhasználók tapasztalatai: Felhasználók tapasztalatai: 1 Gy. F.-né Budapest Hozzátartozóm, aki 91 éves, prosztatarákban szenved. A betegség következményeként mindkét lába nagyon duzzadt volt. Nagy lila foltok jelentek meg rajta,

Részletesebben

Akárki volt, Te voltál!

Akárki volt, Te voltál! Mindenkinek annyi baja van, az annyi bajnak annyi baja van, hogy annyi baj legyen. A. E. Bizottság: Vaníliaálomkeksz Előszövegelés De sok gyerekfilmet meg kellett néznem a gyerekeimmel! Micsoda időpocsékolás

Részletesebben

100 női önismereti kérdés. 100 önismereti kérdés azoknak a nőknek, akik javítani akarnak magukon, a párjukon és a párkapcsolatukon

100 női önismereti kérdés. 100 önismereti kérdés azoknak a nőknek, akik javítani akarnak magukon, a párjukon és a párkapcsolatukon 100 női önismereti kérdés 100 önismereti kérdés azoknak a nőknek, akik javítani akarnak magukon, a párjukon és a párkapcsolatukon Kedves Olvasó! Talán az Ön fejében is megfordult a kérdés: vajon miért

Részletesebben

I. A PÁLYAKUTATÁS KÉRDŐÍV FELDOLGOZÁSA

I. A PÁLYAKUTATÁS KÉRDŐÍV FELDOLGOZÁSA I. A PÁLYAKUTATÁS KÉRDŐÍV FELDOLGOZÁSA 1. SZOCIOLÓGIAI-DEMOGRÁFIAI ADATOK A Forrásközpont honlapján közzétett kérdőívünkre 21 fő válaszolt. Válaszadóink többsége nő (81%), férjezett/nős (62%), Budapesten,

Részletesebben

Projektfeladat Földrajzi ismeretszerzés rajzolás segítségével

Projektfeladat Földrajzi ismeretszerzés rajzolás segítségével Projektfeladat Földrajzi ismeretszerzés rajzolás segítségével Készítette: Kedves Júlia - Toró Norbert - Tóth Enikő 2010. február 18. Megbeszéltük az előadás előtt, hogy mi leszünk majd egy csoportban.

Részletesebben

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA Mi legyek, ha nagy leszek? pályaválasztási nyílt nap 2013. január 22. A program az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Együttműködési Alap és Civil Támogatások Igazgatósága támogatásával valósul meg.

Részletesebben

Svájci tanulmányút. Basel

Svájci tanulmányút. Basel Svájci tanulmányút Basel A tanulmányúton öten vettünk részt; két tanár, Gál Anikó és Dékány István, valamint három diák: Annus Péter, Pászti Ferenc és én, Papp Zsolt. 2013. január 22-én hajnali 2 órakor

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült Szobi Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulásának Tanácsülésén 2012. március 27-én Szobon a Kistérség Tárgyalótermében.

Jegyzőkönyv. Készült Szobi Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulásának Tanácsülésén 2012. március 27-én Szobon a Kistérség Tárgyalótermében. Jegyzőkönyv Készült Szobi Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulásának Tanácsülésén 2012. március 27-én Szobon a Kistérség Tárgyalótermében. Jelen vannak: a mellékelt jelenléti ív szerint. Napirendi

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

Erasmus+ Lengyelország

Erasmus+ Lengyelország Erasmus+ Lengyelország 2016.05.30.-2016.06.05. Hétfőn indultunk Lengyelországba vonattal, az út 8 óra hosszú volt. A vége felé mindenki unta már az ülést. Katowicénél át kellett szállni egy másik vonatra,

Részletesebben

MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u D -épület, I.emelet VIP Osztály

MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u D -épület, I.emelet VIP Osztály AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS KÓRHÁZI HÁTTÉRREL MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u. 29-41. D -épület, I.emelet VIP Osztály AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS Szakorvosi vizsgálat

Részletesebben

Molnár Katalin A rendészettudósok új generációja? Kiemelkedő szakdolgozatok a Rendőrtiszti Főiskola MA szakának első évfolyamán

Molnár Katalin A rendészettudósok új generációja? Kiemelkedő szakdolgozatok a Rendőrtiszti Főiskola MA szakának első évfolyamán Molnár Katalin A rendészettudósok új generációja? Kiemelkedő szakdolgozatok a Rendőrtiszti Főiskola MA szakának első évfolyamán Sikeresen befejezték tanulmányaikat a Rendőrtiszti Főiskola mesterszakának

Részletesebben

VÉDŐNŐI MÉHNYAKSZŰRÉS A GYAKORLATBAN

VÉDŐNŐI MÉHNYAKSZŰRÉS A GYAKORLATBAN VÉDŐNŐI MÉHNYAKSZŰRÉS A GYAKORLATBAN KEMÉNYNÉ BALOGH ÁGNES VÉDŐNŐ FERENCSZÁLLÁS ÉS KLÁRAFALVA VÉDŐNŐI SZOLGÁLAT 2014.10.29. Szeged A két település egy védőnői körzet, 1200 fő lakossal Kicsi gondozotti

Részletesebben

Higgy abban, hogy. gyógyítást elérheted. Higgy magadban.

Higgy abban, hogy. gyógyítást elérheted. Higgy magadban. Higgy abban, hogy avilágszínvonalú gyógyítást elérheted. Egészségbiztosítás Med TopDoc Higgy magadban. Higgy abban, hogy aki elégedett, az hamarabb lesz EGÉSZSÉGES. Szembesülni egy súlyos betegség diagnózisával

Részletesebben

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY Néha fel kell adnunk az elveinket, hogy megélhessük az álmainkat Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY - részlet - Szakmai konzultáns: dr. Almási Krisztina Borító és tördelés: White Noise Team ISBN 978-963-12-4568-4

Részletesebben

Higgy abban, hogy. gyógyítást elérheted. Higgy magadban.

Higgy abban, hogy. gyógyítást elérheted. Higgy magadban. Higgy abban, hogy avilágszínvonalú gyógyítást elérheted. Egészségbiztosítás Med TopDoc Higgy magadban. Higgy abban, hogy aki elégedett, az hamarabb lesz EGÉSZSÉGES. Szembesülni egy súlyos betegség diagnózisával

Részletesebben

Urbán Ágnes. Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel

Urbán Ágnes. Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel Urbán Ágnes Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel És mi, vessenek meg érte, nem ugrottunk félre a pénz elől. írta közleményében Németh Péter, a Népszava főszerkesztője

Részletesebben

MUNKAERÕPIACI POZÍCIÓK GYÕR-MOSON-SOPRON ÉS SZABOLCS- SZATMÁR-BEREG MEGYÉKBEN

MUNKAERÕPIACI POZÍCIÓK GYÕR-MOSON-SOPRON ÉS SZABOLCS- SZATMÁR-BEREG MEGYÉKBEN MUNKAERÕPIACI POZÍCIÓK GYÕR-MOSON-SOPRON ÉS SZABOLCS- SZATMÁR-BEREG MEGYÉKBEN A Társadalomkutatási Informatikai Egyesülés (TÁRKI) 1993 végén, a Népjóléti Minisztérium megbízásából végzett kutatásainak

Részletesebben

Dr. Kutnyányszky Valéria

Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria 2009 őszén egy hónapot töltött a Kongói Demokratikus Köztársaság területén fekvő Kiwanjában. A bükkösdi homeopátiás orvos az Afrikai-Magyar Egyesület (AHU)

Részletesebben

Vizsgálataink. EKG (Elektrokardiogramm) A míg az lész, a mi vagy. (Goethe)

Vizsgálataink. EKG (Elektrokardiogramm) A míg az lész, a mi vagy. (Goethe) Kardiológiai Szakrendelés Dr. Füsi Gabriella Kardiológus Főorvos Élni való minden élet, Csak magadhoz hű maradj. Veszteség nem érhet téged, A míg az lész, a mi vagy. (Goethe) Vizsgálataink EKG (Elektrokardiogramm)

Részletesebben

Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04.

Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04. Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04. Mennybõl az Angyal, lejött hozzátok Abban a pillanatban szólalt meg ez a dal a cédé lejátszómon, amikor belekezdtem ebbe az írásba az angyalokról.

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje 173 Ecsédi Edit A diákok megismerése Az Egyéni Fejlődési Terv alkalmazásának tapasztalatai A Dobbantó program egyik fontos

Részletesebben

AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS. kórházi háttérrel. MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u D -épület, I.

AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS. kórházi háttérrel. MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u D -épület, I. AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS kórházi háttérrel MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u. 29-41. D -épület, I.emelet VIP Osztály AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS Szakorvosi vizsgálat

Részletesebben

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Az ikrek nevelése R.: - Önt talán azért is érdekli az ikerkutatás, az ikergyerekek világa és élete, mert Ön is egy iker, ikerpár egyik tagja. Önök egypetéjû ikrek, vagy kétpetéjû ikrek? Métneki Júlia,

Részletesebben

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Kislányként sok álmom volt. Embereknek szerettem volna segíteni, különösen idős, magányos embereknek. Arrol

Részletesebben

Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában,

Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában, Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában, ama XII. ÁGOTA táborrul, mely tarttatott az jeles Szeged városában, azon vidám ifjak örömére!!! Az ÁGOTA Alapítvány (helyett) bemutatja (a 2

Részletesebben

Weekend Driver Fiesta Cup

Weekend Driver Fiesta Cup Weekend Driver Fiesta Cup 2014.09.21 Rapai Zoltán Karimo: Szia Rapus! Mid Ohio-ba értünk. Már szabadedzésen látszott, hogy izgalmas futam lesz, és szoros időmérő. Sikerült menned egy 2. időt előtted Gombár

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. Korodi Mónika

BESZÁMOLÓ. Korodi Mónika BESZÁMOLÓ A Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram keretén belül szakmai gyakorlaton vettem részt Debrecenben, az Általános Orvostudományi Kar Immunológiai Intézetében. Az intézetet egy projekt alapján választottam,

Részletesebben

Kézipatika. az ország tetején. Beszélgetés Zorkóczy Ferenc háziorvossal, a mátraszentimrei kézigyógyszertár kezelôjével.

Kézipatika. az ország tetején. Beszélgetés Zorkóczy Ferenc háziorvossal, a mátraszentimrei kézigyógyszertár kezelôjével. Kézipatika az ország tetején Mátraszentimre Magyarország legmagasabban átlagosan 800 méteren fekvô önálló települése. Hivatalosan még öt települést foglal magában: Mátraszentistvánt és Mátraszentlászlót,

Részletesebben

Készült: Jászszentlászló Községi Önkormányzat Képviselő-testületének, 2012. december 10 12 00 órai kezdettel megtartott rendkívüli képviselőtestületi

Készült: Jászszentlászló Községi Önkormányzat Képviselő-testületének, 2012. december 10 12 00 órai kezdettel megtartott rendkívüli képviselőtestületi J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Jászszentlászló Községi Önkormányzat Képviselő-testületének, 2012. december 10 12 00 órai kezdettel megtartott rendkívüli képviselőtestületi üléséről. Ülés helye: Jászszentlászló

Részletesebben

2014. évi Betegelégedettségi vizsgálat kiértékelése Sürgősségi Betegellátó Osztály (feldolgozott kérdőívek száma: 88 db) Átlagéletkor 47,61 év

2014. évi Betegelégedettségi vizsgálat kiértékelése Sürgősségi Betegellátó Osztály (feldolgozott kérdőívek száma: 88 db) Átlagéletkor 47,61 év MAGYAR HONVÉDSÉG EGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT Nyt. szám: 2014. évi Betegelégedettségi vizsgálat kiértékelése Sürgősségi Betegellátó Osztály (feldolgozott kérdőívek száma: 88 db) sz. példány 1. Az Ön neme 1. férfi

Részletesebben

Kedves betegünk. Betegek felvétele a kórházba

Kedves betegünk. Betegek felvétele a kórházba Kedves betegünk Köszönjük, hogy gyógyulása, ápolása érdekében kórházunk segítségét veszi igénybe. A kórház személyzete arra törekszik, hogy figyelembe véve személyes jogait, emberi méltóságát, színvonalas

Részletesebben

Egymást támogatva minden. Golobné Wassenszky Rita

Egymást támogatva minden. Golobné Wassenszky Rita Egymást támogatva minden könnyebb! Golobné Wassenszky Rita Parkinson Betegek Egyesülete Pécs Parkinson-kór A Parkinson-kór fokozatosan előrehaladó neurológiai betegség Tünetei: mozgásszegénység, kézremegés,

Részletesebben

Fontos (Rossz) Hírek Közlése

Fontos (Rossz) Hírek Közlése PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR Fontos (Rossz) Hírek Közlése Csikós Ágnes, Radványi Ildikó PTE ÁOK Alapellátási Intézet Hospice-Pallíativ Tanszék BEVEZETÉS Alapvető készség Nem megfelelő

Részletesebben

VALÓSÁG. Nem harap az énekóra sem Interjú egy mentortanárral

VALÓSÁG. Nem harap az énekóra sem Interjú egy mentortanárral VALÓSÁG Az alábbi interjúkból a pedagógus életút két állomásáról kaphatunk képet, egy mentortanár és egy pályakezdő pedagógus véleménye alapján. A beszélgetések főként a pedagógussá válás kezdeti szakaszáról,

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v az Országos Kisebbségi Bizottság 2008. december 16-án, kedden, 11 órakor az Oktatási és Kulturális Minisztérium (Budapest V. Szalay utca 10-14.) 610. számú tárgyalójában megtartott

Részletesebben

Győrfi Adrienne: Professzionális fogfehérítés

Győrfi Adrienne: Professzionális fogfehérítés A CÉL A TERMÉSZETESSÉG, A HARMÓNIA ÉS AZ ÁPOLTSÁG Győrfi Adrienne: Professzionális fogfehérítés A közelmúltban jelent meg Győrfi Adrienne Professzionális fogfehérítés című könyve a Medicina Könyvkiadó

Részletesebben

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Több éves gyakorlattal fejlesztették tökélyre kifinomult praktikáik egész arzenálját. Kódszavaik tárháza régi, legendássá vált esetekből épült fel, ám legtöbbször

Részletesebben

S Z Í V A S Z Í V É R T A L A P Í T V Á N Y

S Z Í V A S Z Í V É R T A L A P Í T V Á N Y HÍRLEVÉL HÍRLEVÉL KEZDEMÉNY 2015 JÚLIUS/kezdemény szám SZÍV A SZÍVÉRT ALAPÍTVÁNY ELŐSZÓ " Nagy megtiszteltetés számomra, hogy útjára bocsáthatom ezt az új és nagyszerű kezdeményezést, a szívtranszplantációs

Részletesebben

Betegeink - Rólunk - Misek Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház

Betegeink - Rólunk - Misek Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház BÁMULATOS MÉLY EMBERSÉG Életem úgy hozta, hogy az utóbbi években többet jártam egészségügyi intézményekben hozzátartozóként, mint bármikor korábban. Mindenütt találkoztam igazi gyógyítókkal, becsületes,

Részletesebben

3 Nagyatád, 4 Salgótarján, 5 Eger, 6 Budapest)

3 Nagyatád, 4 Salgótarján, 5 Eger, 6 Budapest) A betegek visszajelzései, mint a minőségbiztosítás indikátorai Prof. Simon Tamás 1, Gellénné Rezsnyák Erika 2, dr. Kiss Istvánné 3, Kreicsi Mária 4, Bak Imre 5, Szentmiklósi Judit 6 ( 1 Magyar Rákellenes

Részletesebben

Nyári gyakorlat beszámoló

Nyári gyakorlat beszámoló Nyári gyakorlat beszámoló Készítette: Vándor Lilla Mikor megtudtam az iskolában, hogy van lehetőségünk külföldön gyakorlatozni, nem is hezitáltam, ahogy lehetett jelentkeztem a programra. El sem hittem,

Részletesebben

Dr. Vas Károly. akadémikus. Dr. Kiss István. Dr. Vas Károly 1919 1981

Dr. Vas Károly. akadémikus. Dr. Kiss István. Dr. Vas Károly 1919 1981 M ú l t b a n é z õ Dr. Vas Károly akadémikus Dr. Kiss István Vas Károly meghatározó szerepe a MÉTE Mikrobiológiai Szakosztály létrehozásában és mûködésében Nagy megtiszteltetés és öröm számomra, hogy

Részletesebben

HANTOS KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLTÉNEK. 2015. november 24-i NYILVÁNOS ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE

HANTOS KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLTÉNEK. 2015. november 24-i NYILVÁNOS ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE HANTOS KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLTÉNEK 2015. november 24-i NYILVÁNOS ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE Határozatok: Hantos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 145/2015.(XI.24.) számú határozata

Részletesebben

Üzenet. Kedves Testvérek!

Üzenet. Kedves Testvérek! Üzenet A Prágai Református Missziói Gyülekezet Hetilapja IV. Évfolyam 40. szám, 2011. okt. 2. Kedves Testvérek! Tamás, a hitetlen így ment át a köztudatba, és lett belőle szólás. Azonban ahogyan a hit,

Részletesebben

Fodor András halálára

Fodor András halálára PERSZONÁLIA Fodor András halálára Az Országos Széchényi Könyvtár nevében búcsúzom Fodor Andrástól, a költőtől, írótól, művésztől - és Fodor Andrástól, a könyvtárostól, kedves kollégánktól. Az egykori Eötvös

Részletesebben

Verzár Éva Kelj fel és járj!

Verzár Éva Kelj fel és járj! Verzár Éva Kelj fel és járj! A Tatárdombot megkerülte a viharos szél, ott fenn még egyszer jól összerázta a méltóságos, nehéz fellegeket, lehúzta őket egészen a földig, s mire Terike 1911 pityergő őszén

Részletesebben

B. Kiss Andrea. Lúzerek hálójában

B. Kiss Andrea. Lúzerek hálójában B. Kiss Andrea Lúzerek hálójában Első e-mail Címzett: baratnem@gmail.com Dátum: 2003. január 1. szerda 21:44:12 Kedves Barátném! Nem rég beköttettem az Internetet, s ennek köszönhetően ezentúl sokkal egyszerűbb

Részletesebben

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ OM azonosító: 201190 7632 Pécs, Melinda u. 23. Tel./fax: 72/410-596 email: postmaster@pjngszi.t-online.hu Kedves Érdeklődő! Ön a Pécsi

Részletesebben

Beszélgetés Nyitrai Kálmánnéval, a szolnoki Korona Patika vezetôjével

Beszélgetés Nyitrai Kálmánnéval, a szolnoki Korona Patika vezetôjével Bôrönd és homeopátia Beszélgetés Nyitrai Kálmánnéval, a szolnoki Korona Patika vezetôjével Takaros, barátságos épület egy árnyas, csen des kis utca végén, ahol az, nem messze a városközponttól, egy fôútvonalba

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV RENDKÍVÜLI NYÍLT KISZOMBOR 2012. július 26.

JEGYZŐKÖNYV RENDKÍVÜLI NYÍLT KISZOMBOR 2012. július 26. JEGYZŐKÖNYV RENDKÍVÜLI NYÍLT KISZOMBOR 2012. július 26. I. JEGYZŐKÖNYV Készült Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. július 26. napján 15 órai kezdettel megtartott rendkívüli

Részletesebben

Az egyetemi főépület, Münster - saját fénykép

Az egyetemi főépület, Münster - saját fénykép Az augusztust és szeptember első két hetét töltöttem otthon. Szeptember 16.-án utaztam a németországi Münsterbe. A szálláskeresés itt már nehezebb, a mi felelősségünk, nem kapunk benne túl sok segítséget.

Részletesebben

Már újra vágytam erre a csodár a

Már újra vágytam erre a csodár a Már újra vágytam erre a csodár a Szüleinktől kapjuk az utat, gyermekeinktől a célt olvasható az államfő feleségének hitvallása internetes bemutatkozó oldalán. Áder János köztársasági elnök felesége, négygyermekes

Részletesebben

Háttéranyag a Budapesti Békéltető Testület 2015. február 13-i sajtótájékoztatójára

Háttéranyag a Budapesti Békéltető Testület 2015. február 13-i sajtótájékoztatójára Háttéranyag a Budapesti Békéltető Testület 2015. február 13-i sajtótájékoztatójára A Budapesti Békéltető Testület 2014-es éve Értékelés, tapasztalatok Majdnem négyezer beérkezett és 3720 lezárt ügy, mintegy

Részletesebben

Öten érkeztünk Szlovákiából Jászberénybe a XXXIII. Nemzetközi edzőtáborba. Ötünkből három danvizsgára készült. Persze a felkészülésünk már jóval a

Öten érkeztünk Szlovákiából Jászberénybe a XXXIII. Nemzetközi edzőtáborba. Ötünkből három danvizsgára készült. Persze a felkészülésünk már jóval a Öten érkeztünk Szlovákiából Jászberénybe a XXXIII. Nemzetközi edzőtáborba. Ötünkből három danvizsgára készült. Persze a felkészülésünk már jóval a tábor előtt megkezdődött, viszont itt még módunkban állt

Részletesebben

JEGYZŐ KÖNYV. Készült Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése 2012. március 23-án (Péntek) 15.00 órakor tartott soron kívüli nyílt üléséről.

JEGYZŐ KÖNYV. Készült Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése 2012. március 23-án (Péntek) 15.00 órakor tartott soron kívüli nyílt üléséről. JEGYZŐ KÖNYV Készült Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése 2012. március 23-án (Péntek) 15.00 órakor tartott soron kívüli nyílt üléséről. Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal I. emeleti tárgyalóterme

Részletesebben

Nekünk még volt szabadnapunk

Nekünk még volt szabadnapunk Nekünk még volt szabadnapunk 2013. 09. 11. Szerző: Kalmár András Molnár Piroskával egy nagy irodaház felső szintjén találkoztam, vöröses-lilás paróka volt a fején, zebramintás blúz és műszálas sál egészítették

Részletesebben

Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban

Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban Embertárs (2005/1.) Tamásné Kollár Magdolna Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban Esettanulmány. (a neveket és az adatokat természetesen megváltoztattuk) Klári 22 éves. Két kicsi gyermeke van:

Részletesebben

Gyors fogyás, éhség nélkül. Ahogy én csináltam

Gyors fogyás, éhség nélkül. Ahogy én csináltam Gyors fogyás, éhség nélkül Ahogy én csináltam 2015 Copyright Radócz Ádám, 2015 Web: www.gyorsfogyasdieta.hu Minden jog fenntartva. A könyvet vagy annak bármely részét tilos másolni, sokszorosítani, bármely

Részletesebben

Portfólió. Név: Szklenár Bence. Dátum: szeptember

Portfólió. Név: Szklenár Bence. Dátum: szeptember Portfólió Név: Szklenár Bence Dátum:. szeptember 1 A mobilitás adatai: A kiutazó neve, évfolyama: Szklenár Bence 1/13log. A küldő intézmény neve: Salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakgimnáziuma

Részletesebben

Veszprémben is megszólalt a Szívhang

Veszprémben is megszólalt a Szívhang Betegszoba 2011.04.28. http://www.betegszoba.hu/cikkek/sziv_es_errendszer/veszpremben_is_megszolalt_a_szivhang/ A Szívhang program a következő állomásán is elérte célját, hiszen a Petőfi Színház színészeinek

Részletesebben

Tüdőtranszplantáció Magyarországon:

Tüdőtranszplantáció Magyarországon: Tüdőtranszplantáció Magyarországon: (nem)utópia (vagy) realitás? Gál János Indikációk Parenchymás betegségekben: fibrosis, sarcoidosis, histiocytosis-x cystás fibrosis emphysema, alpha-1 AT hiány Vascularis

Részletesebben

Bowen technika a babák és gyerekek szemszögéből 2.

Bowen technika a babák és gyerekek szemszögéből 2. 2. Bowen technika a babák és gyerekek szemszögéből 2. Mikor forduljunk Bowen alkalmazóhoz? Az élet kezdetét fizikális értelemben a fogantatástól számítjuk. Ha már itt akadállyal szembesülünk, a holisztikus

Részletesebben