ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. A spirál CT a sürgısségi vascularis radiológiában. Bevezetés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. A spirál CT a sürgısségi vascularis radiológiában. Bevezetés"

Átírás

1 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI A spirál CT a sürgısségi vascularis radiológiában Írta: DR. WENINGER. CSABA, DR. MENYHEI LABOR, DR. SOLT JENİ, DR. TREIBER IBOLYA Bevezetés Jelenleg számos módszer áll rendelkezésre a vascularis kórképek diagnosztizálására. A napi rutinban a következı módszerek használatosak: 1. ultrahang diagnosztika (kétdimenziós real-time vizsgálat [B-scan], Duplex Doppler vizsgálat, color Doppler vizsgálat, Color amplitudo imaging [CAI] Power Doppler [UH angiográfia], speciális vizsgálómódszerek [endovascularis, endoluminalis, transoesphagealis vizsgálat stb.]), 2. CT vizsgálat (hagyományos kontrasztanyagos vizsgálat, spirál CT angiográfia, többsíkú rekonstrukciós és 3D megjelenítés), 3. MR vizsgálat (többsík kétdimenziós szeletek, MR angiográfia natívan, kontrasztanyaggal), 4. hagyományos angiográfia (arteriográfia, flebográfia, limfográia) (1-4). E módszerek eltérıek az elérhetıség, invazivitás, költség, reprodukálhatóság, a vizsgálat által szolgáltatott információtartalom stb. tekintetében. Sürgısségi helyzetben, amikor életveszélyes állapot áll elı - pl. aorta dissectio, aorta aneurysma ruptura gyanúja -, fontos, hogy olyan vizsgálómódszer álljon rendelkezésre, amellyel igazolható vagy megnyugtató módon kizárható a betegség. Ebben a helyzetben a CT vizsgálat alkalmas e célra: gyors, csekély mértékben invazív, hazánkban is elterjedt, sok helyen bármely idıben elérhetı, kritikus állapotú beteg is vizsgálható (4-6). Ismertetendı eseteink azt támasztják alá, hogy sürgısségi helyzetben, a spirállhelikális CT vizsgálat képes megfelelni az elvárásoknak. Módszer A CT vizsgálatokat Picker PQ5000 (Picker International Inc., Cleveland, Ohio, USA) IV, generációs berendezéssel a POTE Radiológiai Klinika CT laboratóriumában 1998, februárja és 1999, januárja között végeztük el. A mérések spirál üzemmódban történtek. Tájékozódó natív méréseket követıen kerül sor a kontrasztanyagos vizsgálatra, melynek paraméterei attól függenek, hogy az aorta körülírt elváltozásáról van-e szó (aorta aneurysma) vagy a thoracoabdomialis aorta érintett-e (pl. aorta dissectio). Utóbbi esetben két adatgyőjtés (mellkas, has) történik, 10 mm-es szeletvastagsággal, 10 mm/s asztallap elmozdulási sebességgel, 120 ml kontrasztanyagot adunk be injektor segítségével szárnyas tőn vagy vénás kanülın át 3-4 ml/s ütemben, rendszerint 20 s késleltetéssel. Az artériák lehetı legjobb ábrázolása céljából a vizsgálat korai (artériás) fázisban történik. Ekkor a parenchymás szervek kontrasztanyag halmozása csekély. A sürgısségi helyzetben megelégszünk a 2D axiális szeletekkel, esetleg egyszerő, coronalis vagy frontalis síkú rekonstrukciókat végzünk. A spirál CT vizsgálat volumetrikus adatgyőjtése miatt rövidebb vizsgált volumen esetén 3D megjelenítési módokkal szemléletesen bemutatható az érrendszer (2, 3, 5). Ehhez kis kollimáció és kis rekonstrukciós index (1-2 mm) szükséges. Eseteinkben ezekre nem került sor.

2 2 Esetismertetések 1. eset G. Z. 76 éves férfi prosztatatumora miatt sugárkezelését kezdték el. A kezelés elsı napjaiban hasi fájdalom, hányás jelentkezett. A sugárkezelést felfüggesztették. Kórházi felvételének napján hányás, hypotensio miatt az ügyeletes belgyógyászati osztályra szállították. A felmerült ileus diagnózisát a negatív natív has röntgen vizsgálat kizárta. Urológiai alapbetegség miatt az Urológiai Klinikán elvégzett hasi ultrahang vizsgálat hasi aorta aneurysmát mutatott ki. Érsebész konzíliumot követıen sürgıs CT vizsgálat elvégzését kérték. A rekeszszárak és az aorta bifurcatio síkja között történt meg a natív-, majd kontrasztanyagos vizsgálat. A hasi aorta kifejezetten meszes volt. A pancreas síkjától caudalisan a zsírszövet beszőrt volt, a retroperitoneumban szabálytalan alakú területen magas denzitás (50-60 HU) volt mérhetı, ami vér jelenlétére utalt. A hasi aorta a vese hilusok magasságáig normális tágasságú, a truncus coeliacus, az a. renalisok kontrasztanyag halmozása normális volt. Utóbbi artériák síkja alatt kb. 2 cm-rel distalisan az aorta ovoid alakúvá vált, a natív képe-ken az aortafalban lévı meszesedés megszakadt az aortafal ventralis, jobb oldali lateralis részén. Ez alatt, subrenalisan aortatágulat látszott, legnagyobb kiterjedésében kb. 7 cm-es, benne kb. 5 cm-es, a kontrasztanyagot intenzíven halmozó rész ábrázolódott, melyet körkörösen hipodenz (35 HU) réteg övezett. Az aorta distal felé elkeskenyedett, az a. iliaca communisok csaknem normális tágasságúak, de környezetük beszőrt volt. Az a. mesenteria superior fıtörzsét lehetett hosszú szakaszon követni. Vélemény: Hasi aorta aneurysma, amely fali thrombotikus felrakódással járt, az a, renalisok síkja alatt megrepedt, retroperitonealis vérzéssel (1-3. ábrák). A vizsgálatot követıen a Baranya Megyei Kórház - POTE Sebészeti Tanszék érsebészeti osztályán urgens mőtét történt. A retroperitoneumot ökölnyi aneurysma töltötte ki, környezetében haematoma volt. A retroperitoneumba rupturált aneurysma nyakát a bal v. renalis lekötése után lehetett kirekeszteni. A két a. iliaca communis kezdeti szakaszának kirekesztése, az aneurysma zsák felnyitása után a thrombust eltávolították. Dacron grafttal interpositumot helyeztek a subrenalis aortaszakasz és az aorta bifurcatio közé. A posztoperatív idıszakban vesefunkciós zavar alakult ki, amely rendezıdött. A passage idıben normalizálódott, a sebgyógyulás zavartalan volt. A beteg jó állapotban távozott az intézetbıl, másfél évvel a mőtét után panaszmentes.

3 3 1. ábra. A vese hilusok síkjában, az aorta falában lévı meszesedés megszakad - ez a ruptura helye, az aortától jobbra, ventralisan magas denzitású képlet, haematoma látszik. A jobb vese elıtt a retroperitoneum beszőrt. 2. ábra. Az 1. ábrával megegyezı síkban, kontrasztanyag adása után készült felvétel, a kontrasztanyag egy része az aorta elıtt látszik. 3. ábra. Infrarenálisan kb. 7 cm átmérıjő aneurysma, az aorta meszes falú, jobb oldalon és dorsalisan sarló alakú hipodenz terület - fali thrombus. A retroperitoneumban magas denzitású képlet, haematoma. 2. eset U. J. 77 éves férfibeteget hajnalban, erıs, epigastriumból kiinduló, mellkasba sugárzó fájdalom miatt szállították a Baranya Megyei Kórház kardiológiai osztályára. Szívinfarktust az EKG- és enzimvizsgálatok nem igazoltak. Hirtelen hányni kezdett és meggypiros, híg székletet ürített. Hasi panaszai miatt áthelyezték a kórház gasztroenterológiai osztályára. Ismétlıdı véres székürítés, 20%-os prothrombinszint és megnagyobbodott máj miatt nyelıcsı varfix ruptura gyanúja merült fel, ezért sürgıs endoscopia történt. Ennek során 3 mm-es nyelıcsı varixok ábrázolódtak, a gyomorban jelentıs mennyiségő véres gyomornedv volt, aktív vérzés jele nélkül. Varfix vérzés miatt Blackmore-szondát vezettek le. Mellkas röntgen felvétel régi specifikus folyamat maradványait mutatta ki, balra megnagyobbodott szívet, tágult,

4 4 elongált, meszes falú aortát talált. A mellkas, has jobb oldalán cyanosis alakult ki, ez akut keringési zavarra utalt. Hasi aorta aneurysma, ruptura iránydiagnózissal hasi ultrahangvizsgálat történt. A hasban diffúzan tág, élénken mozgó, folyadékkal kitöltött vékonybélkacsok látszottak. A hasi aorta a pancreas síkjától distalisan ábrázolódott, ami tág volt a bifurcatióig. A tágult aorta átmérıje kb. 4 cm volt. Az aortában excentrikus helyzetben egy lebegı hyperreflektív képlet látszott. Ez aorta dissectio gyanúját keltette, kiterjedése megítélésére CT-vizsgálat vált szükségessé. A CT-vizsgálatot az aortaívtıl a medencéig, az aorta bifurcatio síkjáig végeztük el. Az aortafal az ér teljes lefutásában meszes volt. Az aortaív 4 cm, az aorta thoracalis 3,5 cm, a hasi aorta 3-4 cm, az a. iliaca communis 1.5 cm átmérıjő volt. Már a natív felvételeken jól látszott, hogy az aortában az iratima dorsalisan levált, nekifeküdt a ventralis falnak. Kontrasztanyag adása után láthatóvá vált az intraluminalis intima ("intimal flap"), a dissectio már az aortagyök területén elkezdıdött, a dissectio érintette mindkét a. subclaviát is. Az aorta thoracalis területén a valódi lumen comprimált, sarló alakú. A tr. coeliacus kontrasztanyag halmozása szabályos volt. A hasi aorta felsı szakaszán is félhold alakúvá vált a valódi lumen, a bal a. renalis, a bal vese nem halmozta a kontrasztanyagot. A vesék alsó pólusa magasságában félhold alakban a kontrasztanyagot nem halmozó, hipodenz részlet látszott (thrombotikus fali felrakódás). A bifurcatio síkja felett az aorta közel normális tágasságú, mindkét a. iliaca communis normális kontrasztanyag halmozású volt. A bal mellőrben 1 cm-t meg nem haladó folyadék volt. A hasi parenchymás szervek kontrasztanyag halmozásában érdemi eltérés a bal vese kivételével nem látszott, alakjuk, méretük normális volt. A hasban néhány tág vékonybélkacs mellett a vékony- és vastagbelekben vízszintes, HU denzitású folyadék képezett nívót. Vélemény: A supraaorticus erekre is ráterjedı aorta dissectio. Bal oldali mellőri folyadék. Keringést nem mutató bal vese. Aorta aneurysma, fali thrombotikus felrakódás a hasi aorta infrarenalis szakaszán. Tág, vértartalmú belek, ileus. (Stanfard A opusú dissectio.) (4-6. ábrák). A beteg keresett vvt masszát és friss fagyasztott plazmát kapott. A perifériás mellkasi cyanosis fokozódott, és a tünetek jelentkezése után valamivel több mint fél nappal a beteg exitált. A sectio után megállapított fontosabb kórbonctani diagnózisok: Arteriosclerosis universalis maioris gradus. Aneurysma thrombotisatum aortae abdominalis. Aneurysma dissecans thoracalis et abdominalis. Infarceratio haemorrhagica intestini tenuis. Cirrhosis micronodularis hepatis. Varicositas oesophagei. Hypertonia. Hypertrophia dilatativa ventriculorum cordis.

5 5 4. ábra. A nagyított felvételen az aorta kifejezetten meszes intimájő, levált, ventral és jobb oldal felé nyomott. A valódi lumen erısen beszőkült. 5. ábra. Dissectio mind az aorta ascendensben, mind az aorta thoracalisban, A dissectio a mellkasi aortában jól látható, mindkét lumenben kontrasztanyagot halmozó vér van. A kisebb, összenyomott lumen a valódi lumen (a nyíl a levált intimára mutat).

6 6 6, ábra. A vesék alsó pólusának magasságában ábrázolódik a mérsékelten megnagyobbodott aorta tágulat, aneurysma, amelynek bal oldali részén az állumen hipodenz, thrombotizált. A jobb vese halmozza a kontrasztanyagot, a bal a. renalis az állumenbıl ered, ezért a bal vese keringése károsodott. A tág bélkacsokban folyadéknívó van (ileus). 3. eset K, J. 48 éves férfibeteg carotis sinus hyperaesthesia miatt pacemaker beültetésen esett át, egy évvel kórházi felvétele elıtt pulmanalis embóliája zajlott. Ismert betegségei; diabeles mellitus, hypertonia, ischaemiás szívbetegség. Tartós Syncumar szedı. Belgyógyászati ambulancián jelentkezett három nappal korábban kezdıdı vese- és gyomortáji fájdalmak, fulladás, alsó végtagi fájdalalll miatt. A beteget áthelyezték a Baranya Megyei Kórház - PETE Sebészeti Tanszék sebészeti osztályára. Érkezésekor kifejezett hasi fájdalmai voltak, erısen verítékezett, hányt. Anuria fejlıdött ki. Hasa feszes volt, alig betapintható. Bélhangok nem hallatszottak, loccsanás volt hallható, diffúz, elsısorban epigastrialis nyomásérzékenység. Az alsó végtagokon pulzust nem lehetett tapintani, a lábszárak hidegek voltak. Hasi aorta dissectio gyanúja miatt acut CT-vizsgálat elvégzését kérték. A mellkasban mindkét oldalon 3-4 cm-es, sarló alakú folyadékgyülem látszott. Az aorta thoracalis tágassága, kontrasztanyag halmozása szabályos volt. A normális tágasságú hasi aorta az L. I, csigolya magasságában fokozatosan, kb. 3 crn lefutás alatt elzáródott, ettıl distalisan kontrasztanyag halmozás nem ábrázolódott. A tr. coeliacus ágaiban csak igen csekély kontrasztanyag halmozás volt megfigyelhetı, a máj és a lép denzitása érdemben nem nıtt a natív méréshez képest. A normális mérető jobb vese parenchymájának denzitása sem változott. A bal vese megkisebbedett, felsı harmada halmozta csak csekély mértékben a kontrasztanyagot. Az a. mesenterica superior eredését követıen kb, 5 cm-rel elzáródott, ettıl distalisan jelentıs artériás keringés a mesenteriumban nem volt. A vékonybelek tágak voltak, folyadékot tartalmaztak, folyadéknívó ábrázolódott a bélkacsokban. A jobb vese alsó pólusa síkjában az aorta lumenben ívelt meszesedés ábrázolódott. Mindkét a. iliaca communis gracilis és fala meszes volt. Vélemény: Hydrothorax l, u. Occlusio aortae abdominalis. Súlyos keringési zavar a hasi parenchymás szervekben, vékonybél ileus (7-9. ábra). Szívelégtelenség, alacsony prothrombin szint miatt eloızetes elıkészítést követıen laparotomia történt. A hasüregben vörhenyes színő exsudatumot találtak, a teljes vékonybél szürkésfekete, nekrotikus, irreverzibilisen károsodott volt, mint ahogyan a máj is. Keringési elégtelenség tünetei között exitált. A sectio után megállapított fıbb kórbonctani diagnózisok: Hypertonia. Emphysema chronicum et oedema pulmonum. Hypertrophia dilatativa ventriculorum cordis. Arteriosclerosis universalis gravis. Thrombosis aortae abdominalis inde occlusio orificii arteriae mesentericae superioris. Infarceratio haemorrhagica intestini tenuis. Infarctus lienis et renis l. d. Hydrothorax l. u.

7 7 7. ábra. Az aorta csaknem teljes egészében halmozza a kontrasztanyagot, csak jobb oldalon látszik diszkrét sarló alakú hipodenz sáv (a thromobus cranialis vége). A lép és a máj kontrasztanyag halmozása csekély. Bal oldalon, a pleuraőrben sarló alakú folyadékgyülem (*). 8. ábra. A pancreas corpus síkjában, az a. mesenterica superiror eredése alatt az aorta nem, a v. cava inferior kifejezetten halmozza a kontrasztanyagot. A jobb vese hipodenz maradt, a megkisebbedett bal vese halmozza a kontrasztanyagot.

8 8 9. ábra. A nagyított felvételen, a vesék síkja alatt az aorta lumene hipodenz. Benne "C" alakú meszedés a régóta kialakult, kalcifikált felszínő thrombusra utal. Ettıl balra a frissen elzáródott szők lumen. A hasban tág bélkacsok látszanak, folyadéknívóval (ileus). İsszefoglalás Huszonhat éve jelent meg Hounsfield közleménye egy új módszerrıl, amelyet kezdetben "computerizált axiális tomográfiának" hívtak. Néhány évvel késıbb már publikáltak közleményeket hasi aorta aneurysma, aorta dissectio CT-vizsgálattal szerzett tapasztalatokról (8-l0). Az idık folyamán kialakult a CT-vizsgálat helye a vascularis rendszer, az aorta betegségeinek vizsgálatában. Jelentıs fordulatot okozott a CT diagnosztikában a 10 éve megjelent, azóta a hazai radiológiai gyakorlatnak is részévé váló új módszer, a spirál/helikális CT-vizsgálat, CT angingráfia (11, 12). A spirál CT-vizsgálat néhány jellegzetessége: gyors képalkotás - az egész mellkas, has vizsgálható egy-egy légvétel között; a volumetrikus adatgyőjtés miatt a légzési és egyéb mozgási mőtermékek hiánya; ún. parciális volumen hatás minimalizálható; a vizsgálat úgy idızíthetı, hogy az érrendszer optimális kontrasztanyag halmozású; volumetrikus mérés miatt átfedı szeletek jó minıségő, több síkú és 3D rekonstrukciót tesznek lehetıvé. Ezen jellegzetességek miatt a spirál CT pontosabb, mint a hagyományos CT. Ezért precízebb a gócdetektálás; az érrendszer jobban megjeleníthetı (CT angiográfia); jobb a térbeli ábrázolás, speciális 3D módszerek alkalmazhatók (virtuális endoszkópig) (2, 3, 11, 12) Eseteink között is szerepel egy beteg, akinek aorta dissectiója volt. E betegség kapcsán tanulmányozható a CTvizsgálat jelentısége, figyelembe véve, hogy a betegek gyakran kritikus állapotúak. Az aorta dissectiót azonnal fel kell ismerni, és pontosan kell diagnosztizálni, mert a kezeletlen betegek mortalitási aránya kb. 25% az elsı 24 órában, 70% az elsı 2 hétben, 90% 2 hét után. Pozitív dlagnózis esetén el kell különíteni a Stanford klasszifikáció szerinti A és B típust, ami az intima sérülés helyére utal (bal a. subclaviától proximálisan vagy distalisan), megszabván a kezelés módját (azonnali mőtét vagy gyógyszeres kezelés) (5, 6. 13, 14). E betegségben hosszú ideig "golfi standard"-nek tartott módszer volt az angiográfia, azonban az utóbbi évtizedekben a klinikai gyakorlat része lett e betegség vizsgálatában a CT

9 9 mellett az echokardiográfia és az MR. Számos szerzı végzett összehasonlításokat e módszerek között a kilencvenes évek elején. E közleményekben, a hagyományos CT berendezésekkel végzett vizsgálatok szerepeltek. Így a dissectio kimutatásában a fenti non-invazív módszerek szenzitivitása és specificitása az alábbi határok között mozgott: transoesophagealis echokardiográfia: %, %; CT: %, %; MR vizsgálat: %, 98-00% (13, 14). Aorta dissectio esetén számos kóros jelenségrıl kell nyilatkozni, az alapelváltozások (kettıs lumen, intimal flap) igazolása mellett fontos az aorta oldalágak (coronáriák!), aorta regurgitáció vizsgálata is, utóbbi kimutatására a CT nem alkalmas (14), ezzel szemben a magas szenzitivitású, specifcitású transoesophagealis echokardiográfia nem ad információt a hasi aorta és ágai állapotáról; továbbá figyelembe kell venni, hogy kritikus állapotú beteg MR vizsgálata sem egyszerő (5). A közelmúltban jelentek meg olyan közlemények is, amelyek vizsgálatának tárgya a spirál CT volt (3, 5, 6). Sommer és mtsai (1996) összehasonlító vizsgálata azzal az eredménnyel zárult, hogy a spirál CT és multiplanáris transoesophagealis echokardiográfia ugyanolyan értékes, mint az MR a thoracalis aorta dissectio detektálásában. A supraartikus ágak érintettségének vizsgálatában a spirál CT-t találták a legjobbnak (6). Összegezésként elmondható, hogy a spirál CT számos intézetben preferált képalkotó módszer, sürgısségi helyzetben felváltotta a konvencionális angiográfiát. E módszer gyors, noninvazív, nem igényel artéria punkciót. Magas szenzitivitású és specilicitású az aorta betegsége-intik vizsgálatában, csökkent beteg morbiditással jár. Az adatgyőjtés a thoracoabdominalis aorta teljes hosszában optimális kontrasztanyag halmozás során végezhetı el. B ár a 2 D axiális képek elegendık a diagnózishoz, a rekonstruált képek, a 3D megjelenítés segíti a sebészt a kórfolyamatok pontosabb áttekintésében (3, 5). Hátrányként meg kell jegyezni, hogy kellı számú készülék hiányában a spirál CT jelenleg hazánkban még csak korlátozottan áll rendelkezésre. Az ismertetett esetekben a CT lelet megfelelt a mőtét vagy a sectio során észlelt eltéréseknek. Irodalom 1. Harkányi Z.: Az ultrahang diagnosztika lehetıségei az érbe tegségek vizsgálatában. Érbetegségek. 5: S (1998.) 2. Dixon, A. K: Spiral (helical) CT - 1U years on. European J. Radiology. 28: l. (1998.) 3. Rankin, S. C.: Spiral CT: vascular applications. European J. Radiology. 28: (1998) 4. Bujzik G., Mendly J., Repa L: A cardiovascularis rendszer radiológiai vizsgálata. In.: Radiológia, szerk.: Berényi E., Bogper P., Horváth Gy., Repa I. Springer Hungarica Kiadó, Budapest, Yee, J., Hung, R. K: Spiral CT angiography of aortic dissec tion. Emergency Radiology. 6: (1999) 6. Somer, T., Fehske, W., Holzknecht, N. et al.: Aortic Dissec tion: A Comparative Study of Diagnosis with spirál CT, Multiplanar Transesophageal Echoca~~diography and MR Imaging. Radiology. 199: (1996)

10 10 7. Honsfield, G. N.: Computerezed transverse axial scanning (tomography): Part I. Decription of system. Br. J. Radiol. 46: (1973) 8. Harris, R. D., Usselman, J. A., Vint, V. C. et al.: Compute rezed Tomographic Diagnosis of Aneurysms of the Thoracic Aorta. J. Comput. Assist. Tomogr. 3: 81-9 L (1979) 9. Godwin, J. D., Herfkens, R. L., Skiöldebrandt, C. G. et al.: Evaluation of Dissections and Aneurysms of the Thoracic Aorta by Conventional and Dynamic CT Scanning. Radio logy. 136: (1980) 10. Egon, T. J., Neiman, H. L., Herman, R. J. et al.: Computeri Tomography in the Diagnosis of aortic Aneurysm Dissec tion or Traumatic Injury. Radiology. 136: (1980) 11. Harkányi Z., Balázs Gy., Hrabák K. és mttsai: Spirál CT: új radiológiai módszer a régi alapokon. Lege Antis Medicinae. 5: (1995) 12. Balázs Gy., Hurkányi Z., Arany A.: Spirál-CT-angiográfia: a hasi artériák vizsgálata. Lege Antis Medicinae. 7: (1997) 13. Nienaber, C. A., Kodolitsch, Y, Nicolas, V. et al.: The Diagnosis of Thoracic Aortic Dissection by Noninvasive Imaging Procedures. N. Engl. J. Meri. 328: 1-9. (1993) 14. Cigorroa, J. E., Esselbacher, E. M., DeSanctis R. W.: Diagnostic Imaging in the Evaluation of suspected Aortic Dis section. N. Engl. J. Meri. 328: (1993) Dr. Weninger Csaba Pécsi Orvostudományi Egyetem, Radiológiai Klinika 7624 Pécs, Ifjúság u. 13. Tel,: 72/ Fax; 72/ vcsaba@clinics.pote.hu Érbetegségek: 2000/ oldal

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. A spirál CT a sürgısségi vascularis radiológiában. Bevezetés

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. A spirál CT a sürgısségi vascularis radiológiában. Bevezetés 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI A spirál CT a sürgısségi vascularis radiológiában Írta: DR. WENINGER. CSABA, DR. MENYHEI LABOR, DR. SOLT JENİ, DR. TREIBER IBOLYA Bevezetés Jelenleg számos módszer áll rendelkezésre

Részletesebben

A modern radiológiai képalkotó eljárások lehetőségei a gyulladásos bélbetegségek diagnosztikájában

A modern radiológiai képalkotó eljárások lehetőségei a gyulladásos bélbetegségek diagnosztikájában A modern radiológiai képalkotó eljárások lehetőségei a gyulladásos bélbetegségek diagnosztikájában Dr. Kardos Lilla SZTE ÁOK Radiológiai Klinika, Szeged 1. diapár Bélbetegségek gyanúja esetén a hagyományos

Részletesebben

ESETISMERTETÉS. Fedett, retroperitoneumba rupturált hasi aorta aneurysma sikeres endovascularis kirekesztése

ESETISMERTETÉS. Fedett, retroperitoneumba rupturált hasi aorta aneurysma sikeres endovascularis kirekesztése 1 ESETISMERTETÉS Fedett, retroperitoneumba rupturált hasi aorta aneurysma sikeres endovascularis kirekesztése Írta: DR. JUHÁSZ GYÖRGY, DR. MÁTYÁS LAJOS, DR. LÁZÁR ISTVÁN Bevezetés Ultrahangos felmérések

Részletesebben

Pulmonalis embólia Akut Aorta Szindrómák. Szukits Sándor PTE - KK - Radiológiai Klinika

Pulmonalis embólia Akut Aorta Szindrómák. Szukits Sándor PTE - KK - Radiológiai Klinika Pulmonalis embólia Akut Aorta Szindrómák Szukits Sándor PTE - KK - Radiológiai Klinika Pulmonális Embólia - Kivizsgálási taktika Klinikai valószínűség Scoring rendszerek: Wells Genfi Pisa-Ped Módosított

Részletesebben

A CT-angiografia szerepe az acut gastrointestinalis vérzésekben

A CT-angiografia szerepe az acut gastrointestinalis vérzésekben A CT-angiografia szerepe az acut gastrointestinalis vérzésekben Szudi Gábor, Simon Eszter MH-EK KRDO 2016.08.03. 1 Kórkép jelentősége Gastrointestinalis vérzés (GIV) incidenciája: felső 40-150, alsó 20-27

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ INTERAKTÍV VIZSGAFELADATHOZ. Szonográfus szakasszisztens szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ INTERAKTÍV VIZSGAFELADATHOZ. Szonográfus szakasszisztens szakképesítés Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Hounsfield utáni 2. forradalom: Spirál / helikális / volumetrikus. leképezés

Hounsfield utáni 2. forradalom: Spirál / helikális / volumetrikus. leképezés Hounsfield utáni 2. forradalom: 1988 1989 Spirál / helikális / volumetrikus CT berendezés, leképezés Gyors leképezés Spirál / helikális CT 1 kontrasztanyag adás több fázisú mérés Valódi arteriográfiás

Részletesebben

A mellékvese és a retroperitoneum képalkotó diagnosztikája

A mellékvese és a retroperitoneum képalkotó diagnosztikája Dr. Palkó András A mellékvese és a retroperitoneum képalkotó diagnosztikája Vizsgáló módszerek: natív röntgen (felvétel, átvilágítás, tomogr.) kontrasztanyagos röntgen (incl. angiographia) ultrahang (b-mód,

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Alimentáris traktusba perforált aorta aneurysmák endovascularis kirekesztése

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Alimentáris traktusba perforált aorta aneurysmák endovascularis kirekesztése 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Alimentáris traktusba perforált aorta aneurysmák endovascularis kirekesztése Írta: DR. JUHÁSZ GYÖRGY, DR. MÁTYÁS LAJOS, DR. SIMON GIZELLA, DR. LÁZÁR ISTVÁN Bevezetés Parodi, argentin

Részletesebben

NEURORADIOLÓGIA 1. rész

NEURORADIOLÓGIA 1. rész NEURORADIOLÓGIA 1. rész Vörös Erika Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinika KÉPALKOTÓ ELJÁRÁSOK Hagyományos röntgen felvétel trauma idegentest csontelváltozások meszesedések KÉPALKOTÓ ELJÁRÁSOK Hagyományos

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Aorto-iliacalis keringészavar vesetranszplantációt követően: rekonstrukciós lehetőségek

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Aorto-iliacalis keringészavar vesetranszplantációt követően: rekonstrukciós lehetőségek ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Aorto-iliacalis keringészavar vesetranszplantációt követően: rekonstrukciós lehetőségek Írta: DR. SÓTONYI PÉTER, DR. SZABÓ ATTILA, DR. SZÉPHELYI KATALIN, DR. TORONYI ÉVA, DR. NEMES

Részletesebben

Kovács Balázs és Magyar Péter. Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinika november 24.

Kovács Balázs és Magyar Péter. Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinika november 24. Kovács Balázs és Magyar Péter Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinika 2009. november 24. 1 Olyan helyzet, amiben fennáll az életveszély, vagy maradandó károsodás azonnali esélye 2 3 óra

Részletesebben

RADIOLÓGIA. A vesetumorok vaseularisatiójának és vénás terjedésének komputer tomográfiás vizsgálata

RADIOLÓGIA. A vesetumorok vaseularisatiójának és vénás terjedésének komputer tomográfiás vizsgálata 1 RADIOLÓGIA A vesetumorok vaseularisatiójának és vénás terjedésének komputer tomográfiás vizsgálata Írta: PALKÓ ANDRÁS Bevezetés A vese térfoglaló folyamatok kimutatása, elkülönítı kórismézése, stádiumba

Részletesebben

CEREBROVASZKULÁRIS KÓRKÉPEK

CEREBROVASZKULÁRIS KÓRKÉPEK CEREBROVASZKULÁRIS KÓRKÉPEK CEREBROVASZKULÁRIS KÓRKÉPEK Agyi elváltozások: Lágyulás Vérzés CEREBROVASZKULÁRIS KÓRKÉPEK Éreredetű okai: Fejlődési eredetű érelváltozások aneurysmák vaszkuláris malformációk

Részletesebben

RADIOLÓGIA. A vesetumorok vaseularisatiójának és vénás terjedésének komputer tomográfiás vizsgálata

RADIOLÓGIA. A vesetumorok vaseularisatiójának és vénás terjedésének komputer tomográfiás vizsgálata 1 RADIOLÓGIA A vesetumorok vaseularisatiójának és vénás terjedésének komputer tomográfiás vizsgálata Írta: PALKÓ ANDRÁS Bevezetés A vese térfoglaló folyamatok kimutatása, elkülönítı kórismézése, stádiumba

Részletesebben

. Trachea. R main bronchus. L main bronchus. L pulm artery. RUL pulm vein. R (desc) pulm artery. RLL and RML veins. Aortic arch. S. vena cava 0.

. Trachea. R main bronchus. L main bronchus. L pulm artery. RUL pulm vein. R (desc) pulm artery. RLL and RML veins. Aortic arch. S. vena cava 0. Cardiovascularis képalkotó diagnosztika Balázs György Tóth Attila SE Kardiológiai Központ Radiológiai Diagnosztika Cardiovascular képalkotó diagnosztikai módzserek Röntgen vizsgálati technikák» Katéteres

Részletesebben

ESETISMERTETÉS. Írta: DR. KOZLOVSZKY BERTALAN, DR. VASZILY MIKLÓS, DR. SZABÓ ZOLTÁN, DR. BÁNFI CSABA, DR. SZERAFIN TAMÁS, DR.

ESETISMERTETÉS. Írta: DR. KOZLOVSZKY BERTALAN, DR. VASZILY MIKLÓS, DR. SZABÓ ZOLTÁN, DR. BÁNFI CSABA, DR. SZERAFIN TAMÁS, DR. 1 ESETISMERTETÉS Az aorta dissectio mai kezelési lehetıségeirıl - A-típusú acut dissectio sikerrel operált esete Írta: DR. KOZLOVSZKY BERTALAN, DR. VASZILY MIKLÓS, DR. SZABÓ ZOLTÁN, DR. BÁNFI CSABA, DR.

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ INTERAKTÍV VIZSGAFELADATHOZ. Szonográfus szakasszisztens szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ INTERAKTÍV VIZSGAFELADATHOZ. Szonográfus szakasszisztens szakképesítés Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Sarkadi Margit1, Mezősi Emese2, Bajnok László2, Schmidt Erzsébet1, Szabó Zsuzsanna1, Szekeres Sarolta1, Dérczy Katalin3, Molnár Krisztián3,

Sarkadi Margit1, Mezősi Emese2, Bajnok László2, Schmidt Erzsébet1, Szabó Zsuzsanna1, Szekeres Sarolta1, Dérczy Katalin3, Molnár Krisztián3, Sarkadi Margit1, Mezősi Emese2, Bajnok László2, Schmidt Erzsébet1, Szabó Zsuzsanna1, Szekeres Sarolta1, Dérczy Katalin3, Molnár Krisztián3, Rostás Tamás3, Ritter Zsombor4, Zámbó Katalin1 Pécsi Tudományegyetem

Részletesebben

Affidea Diagnosztika Kft Január 1-jétől ÖSSZESÍTETT ÁRLISTA

Affidea Diagnosztika Kft Január 1-jétől ÖSSZESÍTETT ÁRLISTA Affidea Diagnosztika Kft. 2019. Január 1-jétől ÖSSZESÍTETT ÁRLISTA Az árlistában feltüntetett árak forintban és euróban értendő bruttó árak. RÖNTGEN KÓRHÁZI KÖZPONTOK EUR Röntgen felvétel testtájanként

Részletesebben

Ovation ix hasi sztentgraftrendszer Használati utasítás

Ovation ix hasi sztentgraftrendszer Használati utasítás Ovation ix hasi sztentgraftrendszer Használati utasítás HU (810-0016-13-01) 0 0 5 0 810-0016-13-01 Rev A Tartalomjegyzék 1. Eszközleírás... 3 1.1. Bevezetőrendszer... 4 1.2. A feltöltőkészlet és az automata

Részletesebben

COMPUTER- TOMOGRÁFIA. Weninger Cs. Pécsi Tudományegyetem, Klinika Központ, Radiológiai Klinika, Pécs RADIOLÓGIAI ALAPTANFOLYAM 2011.

COMPUTER- TOMOGRÁFIA. Weninger Cs. Pécsi Tudományegyetem, Klinika Központ, Radiológiai Klinika, Pécs RADIOLÓGIAI ALAPTANFOLYAM 2011. COMPUTER- TOMOGRÁFIA Weninger Cs Pécsi Tudományegyetem, Klinika Központ, Radiológiai Klinika, Pécs RADIOLÓGIAI ALAPTANFOLYAM 2011. 1973, British Journal of Radiology, 46, 1016-1022 Computerized transverse

Részletesebben

II. félév, 2. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet. Kardiovaszkuláris rendszer EREK (ANGIOLÓGIA)

II. félév, 2. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet. Kardiovaszkuláris rendszer EREK (ANGIOLÓGIA) II. félév, 2. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet Kardiovaszkuláris rendszer EREK (ANGIOLÓGIA) Mit tanulunk? Az érrendszer alapelemeinek artériák, kapillárisok és vénák általános

Részletesebben

Prenatalis MR vizsgálatok

Prenatalis MR vizsgálatok Prenatalis MR vizsgálatok Prof. Dr. Lombay Béla Borsod A.Z. Megyei Kórház és s Egyetemi Oktatókórház Miskolci Egyetem, Egészségtudományi gtudományi Kar, Képalkotó Diagnosztikai Tanszék Miskolc Múlt - jelen

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT TÉMÁK. 1.) A stroke képalkotó diagnosztikája és differenciál diagnosztikája.

SZAKDOLGOZAT TÉMÁK. 1.) A stroke képalkotó diagnosztikája és differenciál diagnosztikája. PTE ETK KAPOSVÁRI KÉPZÉSI KÖZPONT KÉPALKOTÓ DIAGNOSZTIKAI ANALITIKA SZAKIRÁNY SZAKDOLGOZAT TÉMÁK 1.) A stroke képalkotó diagnosztikája és differenciál diagnosztikája. 2.) Az agy fejlődési rendellenességeinek

Részletesebben

VIRTUALIS COLONOSCOPIA. Dr. Kiss Ildikó 2005.

VIRTUALIS COLONOSCOPIA. Dr. Kiss Ildikó 2005. VIRTUALIS COLONOSCOPIA Dr. Kiss Ildikó 2005. ANATOMIA I. Colon ascendens Colon transversum Colon descendens Colon sigmoideum Rectum Anus víz és folyadék szabályozás ANATOMIA II. Alakja: tágabb mint a vékonybél,

Részletesebben

AKUT VERÕÉRKÓRKÉPEK, SEBÉSZETI SZEMPONTOK

AKUT VERÕÉRKÓRKÉPEK, SEBÉSZETI SZEMPONTOK ANGIOLÓGIA AKUT VERÕÉRKÓRKÉPEK, SEBÉSZETI SZEMPONTOK Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság Definíció Etiológia Hirtelen (órákon belül) kialakult artériaelzáródás, amely az ellátási területen heveny

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ INTERAKTÍV VIZSGAFELADATHOZ. Szonográfus szakasszisztens szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ INTERAKTÍV VIZSGAFELADATHOZ. Szonográfus szakasszisztens szakképesítés Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Dr. Galajda Zoltán DE OEC Szívsebészeti Központ

Dr. Galajda Zoltán DE OEC Szívsebészeti Központ Szívsebészet Dr. Galajda Zoltán DE OEC Szívsebészeti Központ A humán érpálya A szívburok Humán koszorúerek I Humán koszorúerek II Humán koszorúerek III Szívizom scintigraphia Szívizom kóros perfúzió A

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. CT, MRI szakasszisztens szakképesítés Képalkotás Computer Tomographiával (CT) modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. CT, MRI szakasszisztens szakképesítés Képalkotás Computer Tomographiával (CT) modul. 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő

Részletesebben

KÉPALKOTÓ MÓDSZEREK A GYERMEK GASTROENTEROLÓGIÁBAN. Kis Éva Semmelweis Egyetem Budapest I. Gyermekklinika

KÉPALKOTÓ MÓDSZEREK A GYERMEK GASTROENTEROLÓGIÁBAN. Kis Éva Semmelweis Egyetem Budapest I. Gyermekklinika KÉPALKOTÓ MÓDSZEREK A GYERMEK GASTROENTEROLÓGIÁBAN Kis Éva Semmelweis Egyetem Budapest I. Gyermekklinika GASTROINTESTINALIS TRACTUS KÉPALKOTÓ VIZSGÁLATA: INDIKÁCIÓ Fejlıdési rendellenességek - Atresia,

Részletesebben

Mellkasi sürgősségi vizsgálatok

Mellkasi sürgősségi vizsgálatok Mellkasi sürgősségi vizsgálatok Nagy Endre SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM ÁOK, RADIOLÓGIAI KLINIKA, SZEGED A SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁSBAN a téves diagnózis következményei végzetesek lehetnek képalkotó eljárások nélkül

Részletesebben

Fókuszált ultrahangvizsgálat gyermekkorban

Fókuszált ultrahangvizsgálat gyermekkorban Fókuszált ultrahangvizsgálat gyermekkorban DrGőblGergely, SE AITK II.Gyermeksürgősségi Kongresszus Budapest 2017.09.15. POCUS = Pointof careultrasound Betegágy melletti UH-vizsgálat Fókuszált UH-vizsgálat

Részletesebben

ULTRAHANG A SÜRGŐSSÉGI BETEGELLÁTÁSBAN. Posztgraduális Továbbképző Tanfolyam

ULTRAHANG A SÜRGŐSSÉGI BETEGELLÁTÁSBAN. Posztgraduális Továbbképző Tanfolyam ULTRAHANG A SÜRGŐSSÉGI BETEGELLÁTÁSBAN Posztgraduális Továbbképző Tanfolyam Debreceni Egyetem 2019. szeptember 17-20. Kedves Kollégák! A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Képalkotó

Részletesebben

RADIOLÓGIA. Mellkas spirál CT-vizsgálata és katéter terápia. Bevezetés

RADIOLÓGIA. Mellkas spirál CT-vizsgálata és katéter terápia. Bevezetés RADIOLÓGIA Mellkas spirál CT-vizsgálata és katéter terápia Írta: DR. WENINGER CSABA, DR. CSEKE LÁSZLÓ,DR. HORVÁTH ÖRS PÉTER, DR. ZÁMBÓ KATALIN Bevezetés A pulmonális embólia az egyik leggyakoribb, változó

Részletesebben

A gyomor. SZTE ÁOK Radiológiai Klinika

A gyomor. SZTE ÁOK Radiológiai Klinika A gyomor Th.XI. - L.I./L.III. érintkezik: rekesz máj b. lebeny hasfal (trig. Traube) lép b. vese / mellékvese colon transversum bursa omentalis pancreas serosa: omentum minus / lig. hepatogastricum lig.

Részletesebben

A Multislice CT jelentősége a hasi aorta aneurysma vizsgálatában

A Multislice CT jelentősége a hasi aorta aneurysma vizsgálatában Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar OLKDA Alapszak Képalkotó Diagnosztikai Analitika szakirány A Multislice CT jelentősége a hasi aorta aneurysma vizsgálatában Konzulens Dr. Martos János Készítette Vígh

Részletesebben

A GASTROINTESTINALIS TRAKTUS FEJLİDÉSI RENDELLENESSÉGEI. Kis Éva Semmelweis Egyetem Budapest I. sz. Gyermekklinika

A GASTROINTESTINALIS TRAKTUS FEJLİDÉSI RENDELLENESSÉGEI. Kis Éva Semmelweis Egyetem Budapest I. sz. Gyermekklinika A GASTROINTESTINALIS TRAKTUS FEJLİDÉSI RENDELLENESSÉGEI Kis Éva Semmelweis Egyetem Budapest I. sz. Gyermekklinika VIZSGÁLÓMÓDSZEREK Nativ hasi rtg Felsı passage és követés Irrigoscopia Ultrahang CT MR

Részletesebben

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TK témák V Védőnő szakirány GY Gyógytornász szakirány Képalkotó iagnosztikai

Részletesebben

A CT/MR vizsgálatok jelentősége a diagnosztikában. Dr Jakab Zsuzsa SE ÁOK II.Belgyógyászati Klinika

A CT/MR vizsgálatok jelentősége a diagnosztikában. Dr Jakab Zsuzsa SE ÁOK II.Belgyógyászati Klinika A CT/MR vizsgálatok jelentősége a diagnosztikában Dr Jakab Zsuzsa SE ÁOK II.Belgyógyászati Klinika Computer Tomographia 1967.Első CT felvétel.mérés:9nap. Megjelenítés:2,5 óra számítógépes munka után. 1974.Első

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Infrarenalis hasi aorta aneurysma (AAA) stentgraft versus nyitott mőtét

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Infrarenalis hasi aorta aneurysma (AAA) stentgraft versus nyitott mőtét 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Infrarenalis hasi aorta aneurysma (AAA) stentgraft versus nyitott mőtét Írta: DR. KOLLÁR LAJOS, DR. FORGÁCS SÁNDOR, DR. GREXA ERZSÉBET, DR. VERZÁR ZSÓFIA Bevezetés Az infrarenalis

Részletesebben

III./15.5. Malignus phaeochromocytoma

III./15.5. Malignus phaeochromocytoma III./15.5. Malignus phaeochromocytoma Igaz Péter, Tóth Miklós, Rácz Károly Ebben a tanulási egységben a malignus phaeochromocytoma tüneteinek, diagnosztikájának valamint a kezelés lehetőségeinek az áttekintése

Részletesebben

1. számú melléklet a./2008. (EüK..) EüM tájékoztatóhoz

1. számú melléklet a./2008. (EüK..) EüM tájékoztatóhoz 1. számú melléklet a./2008. (EüK..) EüM tájékoztatóhoz A Szabálykönyv II. fejezetében: a) 26704 * Kvantitatív FLC kappa mérés szérumból vagy vizeletbıl Szabad kappa könnyőlánc kvantitatív mérése szérumból

Részletesebben

A szívbetegségek képalkotó diagnosztikája. SZTE ÁOK Radiológiai Klinika, Szeged

A szívbetegségek képalkotó diagnosztikája. SZTE ÁOK Radiológiai Klinika, Szeged A szívbetegségek képalkotó diagnosztikája Zsandár Zsandár Csendőr (katonai szervezetben működő fegyveres rendfenntartó) Zsandár Csendőr (katonai szervezetben működő fegyveres rendfenntartó) ausztriai német:

Részletesebben

di A szív és nagyerek vizsgálata

di A szív és nagyerek vizsgálata Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinika Az előadások anyaga letölthető: www.szote.u-szeged.hu/radiology di A szív és nagyerek vizsgálata Dr. Fráter Loránd 2008. november 4. Vizsgáló eljárások kétirányú

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Rupturált mycoticus poplitealis aneurysma endovascularis megoldása

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Rupturált mycoticus poplitealis aneurysma endovascularis megoldása 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Rupturált mycoticus poplitealis aneurysma endovascularis megoldása Írta: GEORGE M. SOMJEN, WENDELA SCHIMMER A "mycotikus aneurysma" kifejezést a septicus etiológiájú elváltozások

Részletesebben

Stroke kezelésének alapelvei. Prof. Dr. Komoly Sámuel MTA doktora PTE Neurológiai Klinika igazgatója

Stroke kezelésének alapelvei. Prof. Dr. Komoly Sámuel MTA doktora PTE Neurológiai Klinika igazgatója Stroke kezelésének alapelvei Prof. Dr. Komoly Sámuel MTA doktora PTE Neurológiai Klinika igazgatója Hogyan kezelhetı a stroke? Primer prevenció a stroke rizikójának csökkentése STROKE Akut kezelés Szekunder

Részletesebben

MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u D -épület, I.emelet VIP Osztály

MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u D -épület, I.emelet VIP Osztály AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS KÓRHÁZI HÁTTÉRREL MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u. 29-41. D -épület, I.emelet VIP Osztály AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS Szakorvosi vizsgálat

Részletesebben

Pályázat témája: Versiva XC alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül

Pályázat témája: Versiva XC alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül Pályázat témája: Versiva XC alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül Címe: Kevert típusú kiterjedt lábszárfekély komplex kezelése a Versiva XC segítségével esetbemutatás Dr. Benkő

Részletesebben

AVM prepatellarisan körülírt nidusszal

AVM prepatellarisan körülírt nidusszal AVM prepatellarisan körülírt nidusszal Axialis T2 STIR Post-Gad Fat Sat T1 CE-MRA Multiplex pulmonalis AVM Osler kór CE-MRA MIP Alsó végtagi vénás malformatio MR képe Coronalis T1 Coronalis T2 STIR Axialis

Részletesebben

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr.

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. Varga Csaba ESET 46 ÉVES FÉRFI Kórelőzmény kezelt hypertonia kivizsgálás

Részletesebben

Dr. Bencze Ágnes Semmelweis Egyetem II.sz. Belgyógyászati Klinika 2016.02.08

Dr. Bencze Ágnes Semmelweis Egyetem II.sz. Belgyógyászati Klinika 2016.02.08 Belgyógyászati Tantermi előadás F.O.K. III. évfolyam, II. félév Dr. Bencze Ágnes Semmelweis Egyetem II.sz. Belgyógyászati Klinika 2016.02.08 1 Miről lesz szó? AKUT KERINGÉSI ELÉGTELENSÉG THROMBOSISOK.

Részletesebben

A retroperitoneum. Dr.Nyitrai Anna Semmelweis Egyetem I.Sz Gyermekklinika Budapest

A retroperitoneum. Dr.Nyitrai Anna Semmelweis Egyetem I.Sz Gyermekklinika Budapest A retroperitoneum képalkotó diagnosztikája Dr.Nyitrai Anna Semmelweis Egyetem I.Sz Gyermekklinika Budapest A retroperitoneum A hasüregben találhat lható kötıszövettel bélelt b tér, t mely a hashártya hátsh

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZÉS. Írta: DR. TÓTH GYULA, DR. DLUSTUS BÉLA, DR. VALLUS GÁBOR, DR. BARANYAI ÁRPÁD, DR. TÓTH LAJOS, DR. BARTA LÁSZLÓ

TOVÁBBKÉPZÉS. Írta: DR. TÓTH GYULA, DR. DLUSTUS BÉLA, DR. VALLUS GÁBOR, DR. BARANYAI ÁRPÁD, DR. TÓTH LAJOS, DR. BARTA LÁSZLÓ 1 TOVÁBBKÉPZÉS Traumás thoracalis aorta ruptura mőtéti ellátása Írta: DR. TÓTH GYULA, DR. DLUSTUS BÉLA, DR. VALLUS GÁBOR, DR. BARANYAI ÁRPÁD, DR. TÓTH LAJOS, DR. BARTA LÁSZLÓ Bevezetés A közlekedési balesetek

Részletesebben

Kérdőív. Családban előforduló egyéb betegségek: A MAGYAR HASNYÁLMIRIGY MUNKACSOPORT ÉS AZ INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PANCREATOLOGY KÖZÖS VIZSGÁLATA

Kérdőív. Családban előforduló egyéb betegségek: A MAGYAR HASNYÁLMIRIGY MUNKACSOPORT ÉS AZ INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PANCREATOLOGY KÖZÖS VIZSGÁLATA 1. Személyes adatok Kérdőív Név:. Születési dátum:.. KÓRHÁZ TAJ szám:... Nem: Rassz: férfi / nő indiai / ázsiai / fehér / fekete (a megfelelő aláhúzandó) ORVOS Képes-e a gyermek válaszolni a panaszaira,

Részletesebben

ECHOCARDIOGRAPHIÁS VIZSGÁLATOK II. Az ischaemiás történések időbeni sorrendje. Az ischaemia lehetséges kimenetele

ECHOCARDIOGRAPHIÁS VIZSGÁLATOK II. Az ischaemiás történések időbeni sorrendje. Az ischaemia lehetséges kimenetele ECHOCARDIOGRAPHIÁS VIZSGÁLATOK II. AZ INFARCTUS SZÖVŐDMÉNYEI STRESSZ ECHOCARDIOGRAPHIA DEBRECENI EGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR KLINIKAI FIZIOLÓGIAI TANSZÉK TÁMOP-4.1.1.C-13/1/KONV-2014-0001 Az ischaemiás

Részletesebben

Ultrahang. Ultrahang. Mi kell az UH vizsgálathoz? Hogyan keletkezik az UH kép? k. UH transducer. Transducer típusok. klinikai ismeretekkel.

Ultrahang. Ultrahang. Mi kell az UH vizsgálathoz? Hogyan keletkezik az UH kép? k. UH transducer. Transducer típusok. klinikai ismeretekkel. Vizsgálóelj eljárások alkalmazásának klinikai jelentõsége: Ultrahang Dr. Kollár r Attila Klinikai FõorvosF SE Radiológiai és Onkoterápi piás Klinika Röntgen Képalkotó módszerek Ultrahang CT MR Angiográfia

Részletesebben

PTX. Mellűri folyadékgyülem. Thoracocentesis

PTX. Mellűri folyadékgyülem. Thoracocentesis A sürgősségi diagnosztika és terápia alapjai a kisállat- Dr. Németh Tibor Ph.D tanszékvezető egyetemi docens Szent István Egyetem, ÁOTK Sebészeti és Szemészeti Tanszék és Klinika Sürgősségi esetek a kisállat-

Részletesebben

Betegtájékoztató OPTIRAY 350 MG I/ML OLDATOS INJEKCIÓ ELÕRETÖLTÖTT FECSKENDÕBEN

Betegtájékoztató OPTIRAY 350 MG I/ML OLDATOS INJEKCIÓ ELÕRETÖLTÖTT FECSKENDÕBEN OPTIRAY 350 MG I/ML OLDATOS INJEKCIÓ ELÕRETÖLTÖTT FECSKENDÕBEN Optiray 350 injekció (50 ml, 100 ml, 200 ml) Optiray 350 injekció elõretöltött fecskendõben (100 ml) HATÓANYAG: 741 mg (0,918 mmol / ml) ioversolum

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Mérsékelt és mély hipotermia alkalmazása akut aorta ascendens dissectio miatt végzett mőtéteknél

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Mérsékelt és mély hipotermia alkalmazása akut aorta ascendens dissectio miatt végzett mőtéteknél 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Mérsékelt és mély hipotermia alkalmazása akut aorta ascendens dissectio miatt végzett mőtéteknél Írta: DR. SIMONFALVI IMRE, DR. TOMCSÁNYI ISTVÁN, DR. NAGY ESZTER, DR. SOMOGYI ANDRÁS

Részletesebben

AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS. kórházi háttérrel. MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u D -épület, I.

AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS. kórházi háttérrel. MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u D -épület, I. AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS kórházi háttérrel MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u. 29-41. D -épület, I.emelet VIP Osztály AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS Szakorvosi vizsgálat

Részletesebben

Pécs, 2015.04.01. Dr. Boros Szilvia PTE KK AOK Radiológia Klinika/Akác

Pécs, 2015.04.01. Dr. Boros Szilvia PTE KK AOK Radiológia Klinika/Akác Pécs, 2015.04.01 Dr. Boros Szilvia PTE KK AOK Radiológia Klinika/Akác A mellkasi sérüléseknek alapvetően két típusát különítjük el: - fedett ( tompa erőbehatásra keletkező, gyakrabban bekövetkező) - nyílt

Részletesebben

Poszttraumás n. ischiadicus laesio

Poszttraumás n. ischiadicus laesio Poszttraumás n. ischiadicus laesio Buktatók, kihívások, tanulságok multimodális megközelítésben Dr. Lánczi Levente István, Dr. Bágyi Péter, Dr. Berényi Ervin Debreceni Egyetem, Kenézy Kórház Kórházi felvétel

Részletesebben

Gastro-oesophagealis reflux betegségtől a Wilkie szindrómáig

Gastro-oesophagealis reflux betegségtől a Wilkie szindrómáig Gastro-oesophagealis reflux betegségtől a Wilkie szindrómáig Dr. Balla Edit (1), Csernus Lívia (2), Dr. Bagi Alexandra (2), Dr. Mezei Csilla (2), Dr. Borbola György (2), Dr. Varga Márta (1) Réthy Pál Kórház,

Részletesebben

Mi az akut has? Eddig még nem diagnosztizált, kevesebb,mint 7-10 napja tartó, kórházi felvételt vagy megfigyelést igénylő fájdalom.

Mi az akut has? Eddig még nem diagnosztizált, kevesebb,mint 7-10 napja tartó, kórházi felvételt vagy megfigyelést igénylő fájdalom. AKUT HAS Mi az akut has? Eddig még nem diagnosztizált, kevesebb,mint 7-10 napja tartó, kórházi felvételt vagy megfigyelést igénylő fájdalom. Az akut hasi katasztrófára jellemző: hirtelen kezdet, viharos,

Részletesebben

Pulmonalis embolisatio. Kerekes György DEOEC, Belgyógyászati Intézet, III. sz. Belgyógyászati Klinika

Pulmonalis embolisatio. Kerekes György DEOEC, Belgyógyászati Intézet, III. sz. Belgyógyászati Klinika Pulmonalis embolisatio Kerekes György DEOEC, Belgyógyászati Intézet, III. sz. Belgyógyászati Klinika Definíció Mélyvénás thrombózis (MVT-DVT): a végtagok mélyvénás rendszerének (izomfacia alatt) véralvadék

Részletesebben

Cardiovascularis CT és MR diagnosztika Balázs György Tóth Attila

Cardiovascularis CT és MR diagnosztika Balázs György Tóth Attila Cardiovascularis CT és MR diagnosztika Balázs György Tóth Attila SE Ér- és Szívsebészeti Klinika Radiológiai Diagnosztika Képalkotó eljárások a a cardiovascularis diagnosztikában Direkt punkciós vagy katéteres

Részletesebben

A myocardium infarktus különböző klinikai formáinak összehasonlítása

A myocardium infarktus különböző klinikai formáinak összehasonlítása A myocardium infarktus különböző klinikai formáinak összehasonlítása Infarktus Regiszter adatok Dr. Ofner Péter Cél: A STEMI és NSTEMI diagnózissal kezelt betegek demográfiai adatainak, a társbetegségeknek

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyére kardiológiai és angiológiai szakasszisztens tanulók érkeznek. Az a feladatuk, hogy az arteriosclerosis témáját dolgozzák fel megadott szempontok szerint. Segítséget kérnek Öntől.

Részletesebben

ultrahangdiagnosztikai tanfolyama 2019 szeptember 3-7., Budapest 5 nap elmélet és gyakorlat keddtől szombatig

ultrahangdiagnosztikai tanfolyama 2019 szeptember 3-7., Budapest 5 nap elmélet és gyakorlat keddtől szombatig A Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinika ultrahangdiagnosztikai tanfolyama 2019 szeptember 3-7., Budapest 5 nap elmélet és gyakorlat keddtől szombatig Helyszín: Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. CT, MRI szakasszisztens szakképesítés Képalkotás Computer Tomographiával (CT) modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. CT, MRI szakasszisztens szakképesítés Képalkotás Computer Tomographiával (CT) modul. 1. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

A nyelőcső és a gyomor betegségei Herszényi László Semmelweis Egyetem, Budapest II. sz. Belgyógyászati Klinika

A nyelőcső és a gyomor betegségei Herszényi László Semmelweis Egyetem, Budapest II. sz. Belgyógyászati Klinika A nyelőcső és a gyomor betegségei Herszényi László Semmelweis Egyetem, Budapest II. sz. Belgyógyászati Klinika 2012. szeptember 12. Gyomorégés = Reflux Normál Reflux Gyomorsav Nyelőcső reflux betegség

Részletesebben

Többfázisú CT vizsgálat a rutin diagnosztikában - indokolt-e a többlet sugárterhelés?

Többfázisú CT vizsgálat a rutin diagnosztikában - indokolt-e a többlet sugárterhelés? Többfázisú CT vizsgálat a rutin diagnosztikában - indokolt-e a többlet sugárterhelés? Schiszler Tamás(1), Szukits Sándor(2), Újlaki Mátyás(3), Cseri Zsolt(3), Kárteszi Hedvig(4) 1: Monklands Hospital,

Részletesebben

ARTÉRIÁK. Infrarenalis aorta aneurysma kezelésérealkalmazott endovascularis és nyitottműtétek eredményeinek összehasonlítása

ARTÉRIÁK. Infrarenalis aorta aneurysma kezelésérealkalmazott endovascularis és nyitottműtétek eredményeinek összehasonlítása ARTÉRIÁK Infrarenalis aorta aneurysma kezelésérealkalmazott endovascularis és nyitottműtétek eredményeinek összehasonlítása Írta: DR. MENYHEI GÁBOR, DR. KOLLÁR LAJOS, DR. KASZA GÁBOR, DR. HARDI PÉTER,

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Nehézségek és eredmények az aneurysmák sürgısségi ellátásában. Bevezetés

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Nehézségek és eredmények az aneurysmák sürgısségi ellátásában. Bevezetés 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Nehézségek és eredmények az aneurysmák sürgısségi ellátásában Írta: DR. TAMÁS LÁSZLÓ, DR. CZIGÁNY TAMÁS, DR. GUNTHER TAMÁS Bevezetés Az aneurysmák sürgıs beavatkozást igényid szövıdményeinek

Részletesebben

A GYULLADÁSOS BÉLBETEGEK EURÓPAI NAPJA 2009. május 23. szombat Petıfi Sándor Mővelıdési Ház (1103 Budapest, Kada u. 38-40.)

A GYULLADÁSOS BÉLBETEGEK EURÓPAI NAPJA 2009. május 23. szombat Petıfi Sándor Mővelıdési Ház (1103 Budapest, Kada u. 38-40.) A GYULLADÁSOS BÉLBETEGEK EURÓPAI NAPJA 2009. május 23. szombat Petıfi Sándor Mővelıdési Ház (1103 Budapest, Kada u. 38-40.) Képalkotó diagnosztika Szerkesztette: Dió Mihály 06 30 2302398 Témák 1. Röntgen

Részletesebben

A hasőri zsír jelentısége

A hasőri zsír jelentısége A HASÜREG RÖNTGENANATÓMIÁJA Denzitástípusok: 1. gázárnyék 2. zsírárnyék 3. parenchym/folyadék árnyék 4. csontárnyék 5. fém/kıárnyék Arany-Tóth Attila SZIE, ÁOTK, Sebészet A hasőri zsír jelentısége A hasőri

Részletesebben

MÁJ ÉS EPERENDSZER DIAGNOSZTIKÁJA. Dr. Kiss Ildikó

MÁJ ÉS EPERENDSZER DIAGNOSZTIKÁJA. Dr. Kiss Ildikó MÁJ ÉS EPERENDSZER DIAGNOSZTIKÁJA Dr. Kiss Ildikó KÉPALKOTÓ ELJÁRÁSOK FELADATI kimutatás differenciálás staging követés VIZSGÁLÓ MÓDSZERE: natív röntgen felvétel kontrasztanyagos röntgenvizsgálat (ERC,

Részletesebben

A mellkasi betegségek diagnosztikus lehetőségei. Dr. Miheller Pál Semmelweis Egyetem, II.sz. Belgyógyászati Klinika

A mellkasi betegségek diagnosztikus lehetőségei. Dr. Miheller Pál Semmelweis Egyetem, II.sz. Belgyógyászati Klinika A mellkasi betegségek diagnosztikus lehetőségei Dr. Miheller Pál Semmelweis Egyetem, II.sz. Belgyógyászati Klinika Fizikálsi status inspectio, palpatio, percussio, auscultatio Funkcionális vizsgálatok

Részletesebben

XXV. Pannon Endokrin Club Hétvége, Siklós

XXV. Pannon Endokrin Club Hétvége, Siklós XXV. Pannon Endokrin Club Hétvége, Siklós Primer hyperparathyreosis: - incidencia: 25-28/100000/év - előfordulása a 6. évtizedben a leggyakoribb, női túlsúly - jellemző laboreltérések: hypercalcaemia,

Részletesebben

A CT/MR vizsgálatok jelentősége a diagnosztikában. Dr Jakab Zsuzsa SE ÁOK II.Belgyógyászati Klinika

A CT/MR vizsgálatok jelentősége a diagnosztikában. Dr Jakab Zsuzsa SE ÁOK II.Belgyógyászati Klinika A CT/MR vizsgálatok jelentősége a diagnosztikában Dr Jakab Zsuzsa SE ÁOK II.Belgyógyászati Klinika Computer Tomographia 1967.Első CT felvétel.mérés:9nap. Megjelenítés:2,5 óra számítógépes munka után. 1974.Első

Részletesebben

Akut alsó végtagi ischaemiakorszerű [ér]sebészeti ellátása. (ESVS [ és hazai] irányelvek)

Akut alsó végtagi ischaemiakorszerű [ér]sebészeti ellátása. (ESVS [ és hazai] irányelvek) Akut alsó végtagi ischaemiakorszerű [ér]sebészeti ellátása. (ESVS [ és hazai] irányelvek) Sótonyi Péter Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság 2017 évi Kongresszusa Szombathely, 2017.06.15-17. Egy

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Nehézségek és eredmények az aneurysmák sürgısségi ellátásában. Bevezetés

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Nehézségek és eredmények az aneurysmák sürgısségi ellátásában. Bevezetés 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Nehézségek és eredmények az aneurysmák sürgısségi ellátásában Írta: DR. TAMÁS LÁSZLÓ, DR. CZIGÁNY TAMÁS, DR. GUNTHER TAMÁS Bevezetés Az aneurysmák sürgıs beavatkozást igényid szövıdményeinek

Részletesebben

Vizsgálataink. EKG (Elektrokardiogramm) A míg az lész, a mi vagy. (Goethe)

Vizsgálataink. EKG (Elektrokardiogramm) A míg az lész, a mi vagy. (Goethe) Kardiológiai Szakrendelés Dr. Füsi Gabriella Kardiológus Főorvos Élni való minden élet, Csak magadhoz hű maradj. Veszteség nem érhet téged, A míg az lész, a mi vagy. (Goethe) Vizsgálataink EKG (Elektrokardiogramm)

Részletesebben

1. eset. Dr. Strausz Tamás Országos Onkológiai Intézet Sebészeti és Molekuláris Patológiai Osztály

1. eset. Dr. Strausz Tamás Országos Onkológiai Intézet Sebészeti és Molekuláris Patológiai Osztály 1. eset Dr. Strausz Tamás Országos Onkológiai Intézet Sebészeti és Molekuláris Patológiai Osztály Anamnézis 42 éves férfi véres széklet hátterében más intézetben az anustól3 cm-re kezdődően 11-12 cm hosszan

Részletesebben

SONOCYSTOGRAPHIA. Kis Éva. Ultrahangvizsgálatok gyermekkorban Budapest, április

SONOCYSTOGRAPHIA. Kis Éva. Ultrahangvizsgálatok gyermekkorban Budapest, április SONOCYSTOGRAPHIA Kis Éva Ultrahangvizsgálatok gyermekkorban Budapest, 2016. április 21-22. MIÉRT VAN SZÜKSÉG A KONTRASZTANYAGOS UH VIZSGÁLATOKRA GYERMEKEKNÉL? Gyermekeknél az UH vizsgálat legtöbbször pontosabb

Részletesebben

HISTÓRIA. 1. ábra. Cserjési Andrásné asszisztensnő, dr. Madarász Gyula és dr. Nyiredy Géza.

HISTÓRIA. 1. ábra. Cserjési Andrásné asszisztensnő, dr. Madarász Gyula és dr. Nyiredy Géza. 1 HISTÓRIA Budai MÁV Kórház Érsebészeti osztály Írta: DR. BARTOS GÁBOR, DR. BIHARI IMRE Előző lapszámunkban egy nem teljesen korrekt leírás szerepelt erről az osztályról, ezért az alábbiakban hiteles információkat

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés. 2425-06 Klinikum a képalkotásban modul. 1. vizsgafeladat. 2012. június 13.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés. 2425-06 Klinikum a képalkotásban modul. 1. vizsgafeladat. 2012. június 13. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Eredmény POSZTANALITIKA. értelmezése. Vizsgálatkérés Eredmény. Fekete doboz: a labor. Mintavétel

Eredmény POSZTANALITIKA. értelmezése. Vizsgálatkérés Eredmény. Fekete doboz: a labor. Mintavétel Posztanalitika Vizsgálatkérés Eredmény értelmezése POSZTANALITIKA Eredmény Mintavétel Fekete doboz: a labor Az ESET Zoli bácsi, 67 éves Erős hasi fájdalom Este 8, sebészeti ügyelet Akut has? Beavatkozások

Részletesebben

Tompa hasi trauma okozta pancreasruptura diagnosztikai nehézségei

Tompa hasi trauma okozta pancreasruptura diagnosztikai nehézségei HASI DIAGNOSZTIKA Rövid közlemény Tompa hasi trauma okozta pancreasruptura diagnosztikai nehézségei Weninger Csaba, Rostás Tamás, Moró Zsuzsanna, Gersei Emma BEVEZETÉS Tompa hasi trauma okozta, a teljes

Részletesebben

Coronaria CT angiographia

Coronaria CT angiographia Coronaria CT angiographia Dr. Préda István HM AEK Kardiológiai Osztály és Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központ Invention of the CT technology: Godfrey Hounsfield and Allan McCormack 16S 64S SPECTCT

Részletesebben

Az elektronikus tananyag kivitelezéséért és a hozzá kapcsolódó informatikai, technikai mukálatokért felelős munkatársak:

Az elektronikus tananyag kivitelezéséért és a hozzá kapcsolódó informatikai, technikai mukálatokért felelős munkatársak: Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Radiológiai és Onkoterápiás Klinika / Nukleáris Medicina Tanszék, Budapest Budapesti Műszaki és Gazdaság Tudományi Egyetem Természet Tudományi Kar, Nukleáris

Részletesebben

Modern Fizika Labor Fizika BSC

Modern Fizika Labor Fizika BSC Modern Fizika Labor Fizika BSC A mérés dátuma: 2009. április 20. A mérés száma és címe: 20. Folyadékáramlások 2D-ban Értékelés: A beadás dátuma: 2009. április 28. A mérést végezte: Márton Krisztina Zsigmond

Részletesebben

Thrombosisok képalkotó diagnosztikája

Thrombosisok képalkotó diagnosztikája Thrombosisok képalkotó diagnosztikája Dr. Kukla Edit Euromedic Diagnostics Szeged Thrombosis bármelyik vénában, bármelyik életkorban kialakulhat. Kialakulásának hajlamosító tényezői jól ismertek. 1. ábra.

Részletesebben

Hasi parenchymás szervek képalkotó diagnosztikája

Hasi parenchymás szervek képalkotó diagnosztikája Hasi parenchymás szervek képalkotó diagnosztikája KOLLÁR Attila klinikai főorvos, általános igazgatóhelyettes Semmelweis Egyetem, Radiológiai és Onkoterápiás Klinika, Budapest Történeti előzmények: RTG

Részletesebben

ELZETES PROGRAM. Zala Megyei Kórház Radiológia Osztály szervezésében. Magyar Radiológusok Társasága DUNÁNTÚLI RADIOLÓGUSOK TALÁLKOZÓJA

ELZETES PROGRAM. Zala Megyei Kórház Radiológia Osztály szervezésében. Magyar Radiológusok Társasága DUNÁNTÚLI RADIOLÓGUSOK TALÁLKOZÓJA ELZETES PROGRAM Zala Megyei Kórház Radiológia Osztály szervezésében Magyar Radiológusok Társasága DUNÁNTÚLI RADIOLÓGUSOK TALÁLKOZÓJA Kehidakustány 2006. március 24-25. 1 Tudományos és szervezbizottság:

Részletesebben

Az akut hasi kórképek képalkotó diagnosztikája

Az akut hasi kórképek képalkotó diagnosztikája Palkó András Az akut hasi kórképek képalkotó diagnosztikája SZTE ÁOK Radiológiai Klinika Szeged 1 Akut has: hirtelen kialakuló, súlyos/életveszélyes állapot vezető tünet: erős, gyakran görcsös hasi fájdalom,

Részletesebben

PTE-Klinikai Központ- Radiologiai Klinika

PTE-Klinikai Központ- Radiologiai Klinika CT vizsgálati protokollok optimalizálásának hatása a diagnosztikus pontosságra és a pácienseket ért sugárterhelésre Dr. Szukits Sándor, Dr. Kékkői László, Dr. Dérczy Katalin PTE-Klinikai Központ- Radiologiai

Részletesebben

KEDVEZMÉNYKUPONOK. Számos szolgáltatásunkat kedvezményesen veheti igénybe az alábbi kuponok beváltásával.

KEDVEZMÉNYKUPONOK. Számos szolgáltatásunkat kedvezményesen veheti igénybe az alábbi kuponok beváltásával. OK Számos szolgáltatásunkat kedvezményesen veheti igénybe az alábbi kuponok beváltásával. 1. Válasszon vizsgálataink közül. 2. Vágja ki a kiválasztott kupont, kuponokat. 3. Egyeztessen időpontot valamelyik

Részletesebben

NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú

NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú meghatározása. (Megj.: a felsorolt esetekben meghatározó

Részletesebben