10. Egy családfában csak a férfiakat és fiúgyerekeket ábrázoljuk, egy közös ősből kiindulva. Készíts

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "10. Egy családfában csak a férfiakat és fiúgyerekeket ábrázoljuk, egy közös ősből kiindulva. Készíts"

Átírás

1 1. Egy családfában csak a férfiakat és fiúgyerekeket ábrázoljuk, egy közös ősből kiindulva. Készíts programot, amely felépíti a fát, majd megszámolja, hogy hány embernek nincsenek gyerekei! 2. Egy családfában csak a férfiakat és fiúgyerekeket ábrázoljuk, egy közös ősből kiindulva. Készíts programot, amely felépíti a fát, majd megszámolja, hogy hány embernek van legalább K gyereke! 3. Egy családfában csak a férfiakat és fiúgyerekeket ábrázoljuk, egy közös ősből kiindulva. Készíts programot, amely felépíti a fát, majd megadja azt az embert, akinek a legtöbb gyereke van! 4. Egy családfában csak a férfiakat és fiúgyerekeket ábrázoljuk, egy közös ősből kiindulva. Készíts programot, amely felépíti a fát, majd megadja a közös ős legtávolabbi leszármazottját! 5. Egy családfában csak a férfiakat és fiúgyerekeket ábrázoljuk, egy közös ősből kiindulva. Készíts programot, amely felépíti a fát, majd megadja a közös ős legközelebbi leszármazottját, akinek nincs gyereke! 6. Egy családfában csak a férfiakat és fiúgyerekeket ábrázoljuk, egy közös ősből kiindulva. Készíts programot, amely felépíti a fát, majd megadja azokat, akiknek csak egy gyerekük van! 7. Egy családfában csak a férfiakat és fiúgyerekeket ábrázoljuk, egy közös ősből kiindulva. Készíts programot, amely felépíti a fát, majd megadja a legnépesebb részcsaládot (nagyszülő, szülők, gyerekek)! 8. Egy családfában csak a férfiakat és fiúgyerekeket ábrázoljuk, egy közös ősből kiindulva. Készíts programot, amely felépíti a fát, majd megadja a legkisebb részcsaládot (nagyszülő, szülők, gyerekek)! 9. Egy családfában csak a férfiakat és fiúgyerekeket ábrázoljuk, egy közös ősből kiindulva. Készíts programot, amely felépíti a fát, majd megadja a legnépesebb generációt (akik azonos távolságra vannak a közös őstől)! 10. Egy családfában csak a férfiakat és fiúgyerekeket ábrázoljuk, egy közös ősből kiindulva. Készíts programot, amely felépíti a fát, majd megadja azokat, akiknek a legtöbb unokájuk van! 11. Egy őskutató felépítette a családfáját, amiben minden elemtől balra az anyja, jobbra pedig az apja található. Készíts programot, amely felépíti a fát, majd megadja azon ősöket, akiknek nem ismertek a szüleik! 12. Egy őskutató felépítette a családfáját, amiben minden elemtől balra az anyja, jobbra pedig az apja található. Készíts programot, amely felépíti a fát, majd megadja azokat az ősöket, akiknek csak az egyik szülőjük ismert! 13. Egy őskutató felépítette a családfáját, amiben minden elemtől balra az anyja, jobbra pedig az apja található. Készíts programot, amely felépíti a fát, majd megadja a legrégebbi őst! 14. Egy őskutató felépítette a családfáját, amiben minden elemtől balra az anyja, jobbra pedig az apja található. Készíts programot, amely felépíti a fát, majd megadja a legrégebbi férfi őst!

2 15. Egy őskutató felépítette a családfáját, amiben minden elemtől balra az anyja, jobbra pedig az apja található. Készíts programot, amely felépíti a fát, majd megadja a legrégebbi férfiágon ős férfiőst! 16. Egy őskutató felépítette a családfáját, amiben minden elemtől balra az anyja, jobbra pedig az apja található. Készíts programot, amely felépíti a fát, majd megadja a női- és a férfiősök számát! 17. Egy őskutató felépítette a családfáját, amiben minden elemtől balra az anyja, jobbra pedig az apja található. Készíts programot, amely felépíti a fát, majd megadja minden férfiős anyját! 18. Egy őskutató felépítette a családfáját, amiben minden elemtől balra az anyja, jobbra pedig az apja található. Készíts programot, amely felépíti a fát, majd megad azokat a generációkat (generáció = a gyökértől azonos távolságra levő elemek), amelyben csak egyetlen ős ismert! 19. Egy őskutató felépítette a családfáját, amiben minden elemtől balra az anyja, jobbra pedig az apja található. Készíts programot, amely felépíti a fát, majd megadja a legnépesebb generációt (generáció = a gyökértől azonos távolságra levő elemek)! 20. Egy őskutató felépítette a családfáját, amiben minden elemtől balra az anyja, jobbra pedig az apja található. Készíts programot, amely felépíti a fát, majd megadja azokat a női ősöket, akiknek az anyjuk is ismert! 21. Egy kifejezésfában +,-,*,/ műveletek, valamint szám-konstansok szerepelnek. Készíts programot, amely felépít egy kifejezésfát, majd megadja, hogy hány művelet van benne! 22. Egy kifejezésfában +,-,*,/ műveletek, valamint szám-konstansok szerepelnek. Készíts programot, amely felépít egy kifejezésfát, majd megadja, hogy hány szám-konstans van benne! 23. Egy kifejezésfában +,-,*,/ műveletek, valamint szám-konstansok szerepelnek. Készíts programot, amely felépít egy kifejezésfát, majd megadja, hogy hány additív művelet (+,-) van benne! 24. Egy kifejezésfában +,-,*,/ műveletek, valamint szám-konstansok szerepelnek. Készíts programot, amely felépít egy kifejezésfát, majd megadja, hogy hány multiplikatív művelet (*,/) van benne! 25. Egy kifejezésfában +,-,*,/ műveletek, valamint szám-konstansok szerepelnek. Készíts programot, amely felépít egy kifejezésfát, majd megadja, hogy ha az egyes szinteken a műveleteket párhuzamosan végezhetjük, akkor mennyi idő szükséges a kifejezés értéke kiszámításához! 26. Egy kifejezésfában +,-,*,/ műveletek, valamint szám-konstansok szerepelnek. Készíts programot, amely felépít egy kifejezésfát, majd megadja, hogy ha az egyes szinteken a műveleteket párhuzamosan végezhetjük, akkor mennyi a maximális páthuzamosság! 27. Egy kifejezésfában +,-,*,/ műveletek, valamint szám-konstansok szerepelnek. Készíts programot, amely felépít egy kifejezésfát, majd megadja, hogy ha az egyes szinteken a műveleteket párhuzamosan végezhetjük, a +,- műveletek 1, a *,/ műveletek pedig K időegység alatt számolhatók, akkor mennyi idő szükséges a kifejezés értéke kiszámításához!

3 28. Egy kifejezésfában +,-,*,/ műveletek, a - előjel, valamint szám-konstansok szerepelnek. Készíts programot, amely felépít egy kifejezésfát, majd megadja, hogy hány - előjel van benne! 29. Egy kifejezésfában +,-,*,/ műveletek, a - előjel, valamint szám-konstansok szerepelnek. Készíts programot, amely felépít egy kifejezésfát, majd megadja, hogy két-operandusú művelet van benne! 30. Egy kifejezésfában +,-,*,/ műveletek, valamint szám-konstansok szerepelnek. Készíts programot, amely felépít egy kifejezésfát, majd megadja, hogy a kifejezésfa kiegyensúlyozott-e! 31. Élőlények törzsfejlődését egy fával ábrázolhatjuk, ahol a gyökérelemben a közös ős található, majd megadja a már kihalt fajokat! 32. Élőlények törzsfejlődését egy fával ábrázolhatjuk, ahol a gyökérelemben a közös ős található, majd megadja a ma is élő fajokat! 33. Élőlények törzsfejlődését egy fával ábrázolhatjuk, ahol a gyökérelemben a közös ős található, majd megadja a közös őstől legtávolabbi kihalt fajt! 34. Élőlények törzsfejlődését egy fával ábrázolhatjuk, ahol a gyökérelemben a közös ős található, majd megadja a közös őstől legtávolabbi, még ma is létező fajt! 35. Élőlények törzsfejlődését egy fával ábrázolhatjuk, ahol a gyökérelemben a közös ős található, majd megadja a közös őshöz legközelebbi, még ma is élő fajt! 36. Élőlények törzsfejlődését egy fával ábrázolhatjuk, ahol a gyökérelemben a közös ős található, majd megadja a leghosszabb ideig létező fajt! 37. Élőlények törzsfejlődését egy fával ábrázolhatjuk, ahol a gyökérelemben a közös ős található, majd megadja a legrövidebb ideig létező fajt! 38. Élőlények törzsfejlődését egy fával ábrázolhatjuk, ahol a gyökérelemben a közös ős található, majd megadja az utód nélküli fajokat!

4 39. Élőlények törzsfejlődését egy fával ábrázolhatjuk, ahol a gyökérelemben a közös ős található, majd megadja azon fajokat, amelyeknek van leszármazottjuk! 40. Élőlények törzsfejlődését egy fával ábrázolhatjuk, ahol a gyökérelemben a közös ős található, majd megadja azon fajokat, amelyeknek nincs ma élő leszármazottjuk! 41. Egy kieséses verseny eredményeit fa-struktúrában tároljuk. A gyökérelem két értéket tartalmaz, fáját, majd megadja azokat a csapatokat, amelyek egyszer sem nyertek! 42. Egy kieséses verseny eredményeit fa-struktúrában tároljuk. A gyökérelem két értéket tartalmaz, fáját, majd megadja a legtöbbször győző csapatot! 43. Egy kieséses verseny eredményeit fa-struktúrában tároljuk. A gyökérelem két értéket tartalmaz, fáját, majd megadja a döntőben résztvevők közül a többször nyerő csapatot! 44. Egy kieséses verseny eredményeit fa-struktúrában tároljuk. A gyökérelem két értéket tartalmaz, fáját, majd megadja azokat a csapatokat, amelyek legalább egyszer nyertek! 45. Egy kieséses verseny eredményeit fa-struktúrában tároljuk. A gyökérelem két értéket tartalmaz, fáját, majd megadja azokat a csapatokat, akik a legtöbb nyeretlen csapatot győztek le! 46. Egy kieséses verseny eredményeit fa-struktúrában tároljuk. A gyökérelem két értéket tartalmaz, fáját, majd megadja azokat a csapatokat, amelyek csak nyeretlen csapatot győztek le! 47. Egy kieséses verseny eredményeit fa-struktúrában tároljuk. A gyökérelem két értéket tartalmaz, fáját, majd megadja azokat a csapatokat, amelyek csak olyan csapatot győztek le, amelyek már vertek meg valakit!

5 48. Egy kieséses verseny eredményeit fa-struktúrában tároljuk. A gyökérelem két értéket tartalmaz, eredményei vannak, a gyökérhez hasonló struktúrában. A gyökérelemtől egyforma távolságban az egy forduló egy időben lezajlott mérkőzései vannak. Készíts programot, amely felépíti a verseny fáját, majd megadja a fordulók számát! 49. Egy kieséses verseny eredményeit fa-struktúrában tároljuk. A gyökérelem két értéket tartalmaz, eredményei vannak, a gyökérhez hasonló struktúrában. A gyökérelemtől egyforma távolságban az egy forduló egy időben lezajlott mérkőzései vannak. Készíts programot, amely felépíti a verseny fáját, majd megadja azt a csapatot, amelynek a legkevesebb fordulót kellett volna játszania a döntőbe jutáshoz! 50. Egy kieséses verseny eredményeit fa-struktúrában tároljuk. A gyökérelem két értéket tartalmaz, eredményei vannak, a gyökérhez hasonló struktúrában. A gyökérelemtől egyforma távolságban az egy forduló egy időben lezajlott mérkőzései vannak. Készíts programot, amely felépíti a verseny fáját, majd megadja a legnépesebb fordulót (milyen messze van a gyökértől, amikor éppen a legtöbb csapat játszott)! 51. Egy kieséses verseny eredményeit fa-struktúrában tároljuk. A gyökérelem a két döntőbe jutott a fát, majd megadja azokat a csapatokat, amelyek egyszer sem nyertek! 52. Egy kieséses verseny eredményeit fa-struktúrában tároljuk. A gyökérelem a két döntőbe jutott a fát, majd megadja a legtöbbször győző csapatot! 53. Egy kieséses verseny eredményeit fa-struktúrában tároljuk. A gyökérelem a két döntőbe jutott a fát, majd megadja a döntőben résztvevők közül a többször nyerő csapatot! 54. Egy kieséses verseny eredményeit fa-struktúrában tároljuk. A gyökérelem a két döntőbe jutott a fát, majd megadja azokat a csapatokat, amelyek legalább egyszer nyertek! 55. Egy kieséses verseny eredményeit fa-struktúrában tároljuk. A gyökérelem a két döntőbe jutott a fát, majd megadja azokat a csapatokat, akik a legtöbb nyeretlen csapatot győztek le! 56. Egy kieséses verseny eredményeit fa-struktúrában tároljuk. A gyökérelem a két döntőbe jutott a fát, majd megadja azokat a csapatokat, amelyek csak nyeretlen csapatot győztek le!

6 57. Egy kieséses verseny eredményeit fa-struktúrában tároljuk. A gyökérelem a két döntőbe jutott a fát, majd megadja azokat a csapatokat, amelyek csak olyan csapatot győztek le, amelyek már vertek meg valakit! 58. Egy kieséses verseny eredményeit fa-struktúrában tároljuk. A gyökérelem a két döntőbe jutott vannak. A levélelemek tartalmazzák az egyes csapatok nevét. A gyökérelemtől egyforma távolságban az egy forduló egy időben lezajlott mérkőzései vannak. Készíts programot, amely felépíti a fát, majd megadja a fordulók számát! 59. Egy kieséses verseny eredményeit fa-struktúrában tároljuk. A gyökérelem a két döntőbe jutott vannak. A levélelemek tartalmazzák az egyes csapatok nevét. A gyökérelemtől egyforma távolságban az egy forduló egy időben lezajlott mérkőzései vannak. Készíts programot, amely felépíti a fát, majd megadja azt a csapatot, amelynek a legkevesebb fordulót kellett volna játszania a döntőbe jutáshoz! 60. Egy kieséses verseny eredményeit fa-struktúrában tároljuk. A gyökérelem a két döntőbe jutott vannak. A levélelemek tartalmazzák az egyes csapatok nevét. A gyökérelemtől egyforma távolságban az egy forduló egy időben lezajlott mérkőzései vannak. Készíts programot, amely felépíti a fát, majd megadja a legnépesebb fordulót (milyen messze van a gyökértől, amikor éppen a legtöbb csapat játszott)!

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Halmazok

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Halmazok MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Halmazok A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek

Részletesebben

SZÁMELMÉLET FELADATSOR

SZÁMELMÉLET FELADATSOR SZÁMELMÉLET FELADATSOR Oszthatóság 1. Az 123x4 számban milyen számjegy állhat x helyén, ha a szám osztható a) 3-mal; e) 6-tal; b) 9-cel; f) 24-gyel; c) 4-gyel; g) 36-tal; d) 8-cal; h) 72-vel? 2. Határozd

Részletesebben

Kezdők és Haladók (I., II. és III. kategória)

Kezdők és Haladók (I., II. és III. kategória) ARANY DÁNIEL MATEMATIKAI TANULÓVERSENY 013/014-ES TANÉV Kezdők és Haladók (I., II. és III. kategória) Feladatok és megoldások A verseny az NTP-TV-13-0068 azonosító számú pályázat alapján a Nemzeti Tehetség

Részletesebben

7mérföldes csizmában heted7 határon át Országos Mesevetélkedő 2014/2015

7mérföldes csizmában heted7 határon át Országos Mesevetélkedő 2014/2015 7mérföldes csizmában heted7 határon át Országos Mesevetélkedő 2014/2015 Kedves Pedagógusok, Kedves Gyerekek! Ebben a tanévben 19. alkalommal hirdetjük meg játékos mesevetélkedőnket, az általános iskolák

Részletesebben

Számítások, hivatkozások

Számítások, hivatkozások Bevezetés Ebben a fejezetben megismerkedünk az Excel programban alkalmazható különböző hivatkozásokkal (relatív, vegyes, abszolút). Képesek leszünk különböző alapszintű számítások elvégzésére, képletek

Részletesebben

I. Racionális szám fogalma és tulajdonságai

I. Racionális szám fogalma és tulajdonságai 2. modul: MŰVELETEK A RACIONÁLIS SZÁMOK KÖRÉBEN 9 I. Racionális szám fogalma és tulajdonságai Természetes számok 0; 1; 2; 3; 4; 5; 6; 7, 8; 9; 10; 11; 12... Módszertani megjegyzés: Ráhangolódás, csoportalakítás

Részletesebben

Matematika Gyakorló feladatok vizsgára 12. évf. emelt szint

Matematika Gyakorló feladatok vizsgára 12. évf. emelt szint Matematika Gyakorló feladatok vizsgára. évf. emelt szint Egyenletek, egyenlőtlenségek, paraméteres egyenletek. Oldd meg az alábbi egyenleteket! 4 c) d) e) 4. Oldd meg az alábbi egyenleteket! = c) =8 d)

Részletesebben

Felkészülés a Versenyvizsgára

Felkészülés a Versenyvizsgára Felkészülés a Versenyvizsgára Feladatok 6. osztályosoknak 1. Ha egy tégla 2 kg meg egy fél tégla, akkor hány kg két tégla? 2. Elköltöttem a pénzem felét, maradt 100 Ft-om. Mennyi pénzem volt eredetileg?

Részletesebben

Feladatok és megoldások a 8. hétre Építőkari Matematika A3

Feladatok és megoldások a 8. hétre Építőkari Matematika A3 Feladatok és megoldások a 8. hétre Építőkari Matematika A3 1. Oldjuk meg a következő differenciálegyenlet rendszert: x + 2y 3x + 4y = 2 sin t 2x + y + 2x y = cos t. (1 2. Oldjuk meg a következő differenciálegyenlet

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Valószínűségszámítás

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Valószínűségszámítás MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Valószínűségszámítás A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett

Részletesebben

Programozás I. zárthelyi dolgozat

Programozás I. zárthelyi dolgozat Programozás I. zárthelyi dolgozat 2013. november 11. 2-es szint: Laptopot szeretnénk vásárolni, ezért írunk egy programot, amelynek megadjuk a lehetséges laptopok adatait. A laptopok árát, memória méretét

Részletesebben

1/50. Teljes indukció 1. Back Close

1/50. Teljes indukció 1. Back Close 1/50 Teljes indukció 1 A teljes indukció talán a legfontosabb bizonyítási módszer a számítástudományban. Teljes indukció elve. Legyen P (n) egy állítás. Tegyük fel, hogy (1) P (0) igaz, (2) minden n N

Részletesebben

Minyons de Terrassa Embertorony építo csoport

Minyons de Terrassa Embertorony építo csoport Creu de Sant Jordi Katalónia Autonóm Kormánya Minyons de Terrassa Embertorony építo csoport Minyons de Terrassa Embertorony építo csoport 2 Castells Embertornyok Világörökség A Castell, vagyis embertorony

Részletesebben

7. témakör: kombinatorika. Kidolgozott feladatok:

7. témakör: kombinatorika. Kidolgozott feladatok: 7. témakör: kombinatorika Kidolgozott feladatok:.) A színházba egy fős baráti társaság jegyei egymás mellé szólnak. Hányféleképpen ülhetnek le egymás mellé? Hányféleképpen ülhetnek le akkor, ha András

Részletesebben

ArcView 8. gyakorlat

ArcView 8. gyakorlat Térinformatika gyakorlat Arc View 8 1 Térbeli adatok szerkesztése leíró adatok alapján ArcView 8. gyakorlat Az 5. gyakorlatban megtanultuk, hogyan lehet a térbeli/grafikus adatokat egyszerűen szerkeszteni.

Részletesebben

71) A 32 lapos magyar kártyából kiosztunk 8 lapot. Hányféleképp lehet, hogy pontosan 3 hetes és 4 ász van közöttük? 72) A 32 lapos magyar kártyából

71) A 32 lapos magyar kártyából kiosztunk 8 lapot. Hányféleképp lehet, hogy pontosan 3 hetes és 4 ász van közöttük? 72) A 32 lapos magyar kártyából Permutációk: 1) Egy sakkverseny döntőjébe 6 játékos került be. Hányféleképp alakulhat a játékosok sorrendje, ha a döntőben mindenki azonos esélyekkel indul? 2) A Mekk Elek név betűiből hányféle (nem feltétlen

Részletesebben

MAGYARORSZÁG NEMZETI UTÁNPÓTLÁS BAJNOKSÁGAINAK VERSENYKIÍRÁSA 2013/2014. Digitally signed by Bodnár Péter László Date: 2013.05.05 20:32:16 +02'00'

MAGYARORSZÁG NEMZETI UTÁNPÓTLÁS BAJNOKSÁGAINAK VERSENYKIÍRÁSA 2013/2014. Digitally signed by Bodnár Péter László Date: 2013.05.05 20:32:16 +02'00' MAGYARORSZÁG NEMZETI UTÁNPÓTLÁS BAJNO OKSÁGAINAK VERSENYKIÍRÁSA 2013/2014. MAGYAR KOSÁRLABDÁZÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE HUNGARIAN BASKETBALL FEDERATION SZÉKHELY: 1146 BUDAPEST, ISTVÁNMEZEI ÚT 1-3. POSTACÍM:

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Kombinatorika

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Kombinatorika MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Kombinatorika A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett

Részletesebben

Mesterséges intelligencia 3. laborgyakorlat

Mesterséges intelligencia 3. laborgyakorlat Mesterséges intelligencia 3. laborgyakorlat Kétszemélyes játékok - Minimax A következő típusú játékok megoldásával foglalkozunk: (a) kétszemélyes, (b) determinisztikus, (c) zéróösszegű, (d) teljes információjú.

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK EMELT SZINT Kombinatorika

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK EMELT SZINT Kombinatorika MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK EMELT SZINT Kombinatorika A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Statisztika

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Statisztika MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Statisztika A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek

Részletesebben

1. A TERMÉSZETES SZÁMOK A TÍZES SZÁMRENDSZER

1. A TERMÉSZETES SZÁMOK A TÍZES SZÁMRENDSZER 1. A TERMÉSZETES SZÁMOK Ebben a fejezetben átismételjük mindazt, amit az alsó tagozatban a természetes számokról és a velük végzett műveletekről tanultunk. Közben kibővítjük ismereteinket, magasabb számkörbe

Részletesebben

1. Zenés ajándék 2. Mondd el rajzzal!" 3. Váltóversenyek 4. Karácsonyfa dobálás szaloncukorral 5. Párosító játék 6. Keresd meg a harangokat

1. Zenés ajándék 2. Mondd el rajzzal! 3. Váltóversenyek 4. Karácsonyfa dobálás szaloncukorral 5. Párosító játék 6. Keresd meg a harangokat Karácsonyi Játékok 1. Zenés ajándék Csomagoljunk be egy kis ajándékot több rétegben karácsonyi csomagolópapírral. A gyerekek üljenek körbe és adogassák egymásnak az ajándékot, miközben karácsonyi zenét

Részletesebben

Róka Sándor. 137 számrejtvény. Megoldások

Róka Sándor. 137 számrejtvény. Megoldások Róka Sándor számrejtvény Megoldások Budapest, 008 A könyv megjelenését a Varga Tamás Tanítványainak Közhasznú Emlékalapítványa támogatta. Róka Sándor, Typotex, 008 ISBN 98 9 9 89 0 Témakör: matematika

Részletesebben

LINEÁRIS EGYENLETRENDSZEREK MEGOLDÁSA BÁZISTRANSZFORMÁCIÓVAL. 1. Paramétert nem tartalmazó eset

LINEÁRIS EGYENLETRENDSZEREK MEGOLDÁSA BÁZISTRANSZFORMÁCIÓVAL. 1. Paramétert nem tartalmazó eset LINEÁRIS EGYENLETRENDSZEREK MEGOLDÁSA BÁZISTRANSZFORMÁCIÓVAL 1.Példa: Oldjuk meg a következő lineáris egyenletrendszert: 1. Paramétert nem tartalmazó eset x 1 + 3x 2-2x 3 = 2-2x 1-5x 2 + 4x 3 = 0 3x 1

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 14. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 14. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

HÁZI FELADAT. Milyen borjak születését várhatja, és milyen valószínûséggel az alábbi keresztezésekbõl:

HÁZI FELADAT. Milyen borjak születését várhatja, és milyen valószínûséggel az alábbi keresztezésekbõl: HÁZI FELADAT Egy allélos mendeli 1. A patkányokban a szõrzet színét autoszómás lókusz szabályozza: a fekete szín domináns, az albínó recesszív allél. Ha egy fekete heterozigótával kereszteznek egy fehér

Részletesebben

Hol vannak a bajok? Pénzügyi felmérés gyerekpénzügyekről

Hol vannak a bajok? Pénzügyi felmérés gyerekpénzügyekről Hol vannak a bajok? Pénzügyi felmérés gyerekpénzügyekről A felmérés készült: 2009. május. A felmérést kéréseire válaszadók száma: 5300 fő A felmérést készítette: Csodasuli Kft. www.csodasuli.hu A kérdőív

Részletesebben

Az OpenOffice.org Calc használata Táblázatkezelés az alapoktól. Pallay Ferenc

Az OpenOffice.org Calc használata Táblázatkezelés az alapoktól. Pallay Ferenc Az OpenOffice.org Calc használata Táblázatkezelés az alapoktól Pallay Ferenc Szerző: Pallay Ferenc CC Néhány jog fenntartva 2010. július A kiadvány létrejöttét az támogatta. Lektorálták: Dr. Blahota István

Részletesebben

Gyerekek és családok. Játszani is engedd

Gyerekek és családok. Játszani is engedd Játszani is engedd Abban az idôben történt, hogy odamentek Jézushoz a tanítványok és megkérdezték tôle:»ki a legnagyobb a mennyek országában?«odahívott egy gyereket, közéjük állította, s azt mondta:»bizony

Részletesebben