UNIX rendszerek. UNIX: operációs rendszer, C programozási nyelvben írt Linux (nyílt forráskódú) Solaris (SUN Microsystems) lsd. pld.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "UNIX rendszerek. UNIX: operációs rendszer, C programozási nyelvben írt Linux (nyílt forráskódú) Solaris (SUN Microsystems) lsd. pld."

Átírás

1 UNIX rendszerek UNIX: operációs rendszer, C programozási nyelvben írt pl. Linux (nyílt forráskódú) Solaris (SUN Microsystems) lsd. pld. PTE-TTK A245

2 Használat Parancssoros felhasználói felület Grafikus felhasználói felület

3 Linux a Linux egy számítógépes operációs rendszer a legismertebb példája a szabad szoftverekenek és nyílt forráskódú programoknak Linux elnevezés szigorúan véve a Linux kernelt jelenti, de gyakran az elnevezést a teljes Unix-szerű operációs rendszerre alkalmazzák

4 A '80-as évek elejétől az egyik meghatározó PC-s operációs rendszer a DOS (Disk Operating System) volt. A DOS elődjét, a QDOS-t (Quick and Dirty Operating System) amely egy operációs rendszer váz volt Bill Gates vásárolta meg egy Seattle-i programozótól dollárért. A QDOS-t egy kicsit módosították, kapott egy BASIC-értelmezőt és ezzel el is készült az MS-DOS. Gates rendkívül jól átlátta az akkori szoftverpiaci helyzetet. Az IBM pont ez idő tájt keresett operációs rendszert a PC nevű számítógépcsaládjához. Gates felismerte a lehetőséget, és rávette az IBM-et, hogy a személyi számítógépeit a Microsoft DOS operációs rendszerével szállítsa. Persze Bill Gates semmit sem bízott a véletlenre: elöbb kötötte meg a szerződést az IBMmel, és csak utána vásárolta meg a QDOS-t. Mivel az IBM PC elárasztotta a világot köszönhetően a nyílt architektúrának (hardvergyártók sora tudott készíteni hozzá eszközöket licencelési procedúra nélkül) és olcsó mivoltának az MS-DOS is megkezdte szárnyalását. A DOS az ügyes marketing stratégia miatt a világ minden szegletébe eljutott. A PC felhasználóinak nem nagyon volt választásuk. Az akkori Apple Mac gépek jobbak voltak, de magasabb áruk és a perifériák alacsony választéka meggátolta őket a szélesebb körű elterjedésben.

5 Az akkori számítástechnika másik nagy tábora a UNIX-világ volt. A UNIX jó tulajdonságai ellenére is az intézmények, kutatási központok, iskolák operációs rendszere volt, részben az ára miatt, részben mert eredetileg sem otthoni felhasználásra, hanem nagygépekre tervezték. A UNIX operációs rendszer forráskódja zárt volt, ahhoz néhány kivételezett intézményen kívül mások nem férhettek hozzá. A szakemberek természetesen megkísérelték a UNIX előnyeit átültetni az olcsóbb PC-re. Az egyik ilyen próbálkozás a MINIX volt, megalkotója Andrew S. Tanenbaum holland professzor és kernelszakértő. A MINIX fejlesztése teljesen elölről kezdődött, azaz készítője nem egy meglevő operációs rendszert használt fel alapjául. Tanenbaum a rendszert oktatási céllal írta, azt szerette volna, ha tanítványai ezen a MINIX-en tanulják meg az operációs rendszerek működésének, felépítésének alapjait. A MINIX az Intel 8086 mikroprocesszoraira lett fejlesztve, amelyek abban az időben elárasztották a világ számítástechnikai piacát.

6 A MINIX nem volt kimagaslóan jó operációs rendszer, de elvitathatatlan előnye, hogy nyílt volt a forráskódja. Bárki, aki megvásárolta Tanenbaum Operációs rendszerek című könyvét, hozzájuthatott a mintegy sor MINIX kódhoz (a könyv második kiadásakor már több, mint sor), amely egy működő operációs rendszer forráskódja volt. Ez volt az első alkalom, hogy valóban széles közönség elolvashatta egy operációs rendszer forrását, hiszen a többi rendszer forráskódját gyártói szigorúan védelmezték a nyilvánosságtól. Tanenbaum munkájának köszönhetően azonban programozók és egyetemisták tömegei tanulmányozhatták az operációs rendszerek működését. Ez azt eredményezte, hogy ugrásszerűen megnőtt a téma népszerűsége, egyre-másra alakultak olyan levelezési listák, ahol az érdeklődők az operációs rendszerek készítésének kérdéseiről beszélgethettek. Az egyik olvasó Linus Torvalds finn egyetemista volt.

7 Ez idő tájt a világon sok programozót inspirált a GNU Projekt, amelyet Richard M. Stallman (RMS) indított útjára. A szabad szoftveres megmozdulás célja az volt, hogy szabadon felhasználható, minőségi szoftvereket készítsen és terjesszen. Stallman karrierjét a MIT Artifical Intelligence Laboratory osztályánál kezdte ban készítette el híres kiáltványát, amellyel deklarálta a GNU projekt elindulását. A GNU név egy rekurzív mozaikszó, amely a 'GNU is Not Unix'-ot takarja. Stallman álma egy szabadon felhasználható operációs rendszer elkészítése volt. Kezdetnek 1984-ben Stallman nekiállt megírni a GNU C Compiler-t (GCC GNU Compiler Collection) re a GNU projekt számos fejlesztő-eszközt készített. A régen várt Gnu C fordító is rendelkezésre állt, így már csak egyetlen dolog hiányzott Stallman víziójából: a szabad operációs rendszer. (Akkoriban a MINIX-et is licencelni kellett.) Elkezdődött a GNU operációs rendszer fejlesztése is. Ez a GNU/Hurd névre hallgatott, de a kilátások szerint nem lehetett a megjelenésére számítani néhány éven belül (azóta sem jelent meg).

8 1991-ben Linus másodéves hallgatója volt a Helsinki Egyetem számítástechnikai tudományok karának. Linus autodidakta hacker volt, saját operációs rendszert szeretett volna írni. Hogy miért? Mert a GNU/Hurd-re várhatóan néhány évet várni kellett volna. A 21 éves egyetemista a Intel os processzor védett módú (protected mode), feladat-váltó (task-switching) lehetőségeit szerette volna felfedezni. Ez körülbelül 1991 nyarának elején lehetett. A pontos dátumra maga Linus sem emlékszik. Egy biztos: egy tanúsága szerint július 3-án már a POSIX szabvány után érdeklődött az interneten, így ekkor már futhatott nála egy kezdetleges rendszer. A program fejlesztése a Tanenbaum-féle Minix alatt történt, eleinte Assembly nyelven augusztus 25-én Linus egy történelmi levelet küldött a MINIX hírcsoportba (a levél magyar nyelvű fordítása):

9 Üdv minden Minix-felhasználónak odakinn! Készítek egy (ingyenes) operációs rendszert (csak hobbi, nem lesz olyan nagy és profi, mint a GNU a 386- (486) AT-klónokhoz. Április óta kotyvasztom, és már kezd elkészülni. Szeretnék visszajelzéseket hallani, mit szerettek, illetve nem szerettek a Minixben, mivel az én operációs rendszerem némileg hasonlít rá (többek között azonos a fájlrendszer fizikai kiosztása :gyakorlati okokból). Mostanában ültetttem át a bash (1.08) és a gcc (1.40) programokat, és úgy tűnik, működnek a dolgok. Ez azt is jelenti, hogy pár hónapon belül valami használhatót fogok kapni, és kíváncsi lennék, milyen képességeket szeretnének az emberek. Minden javaslatot szívesen veszek, azt viszont nem ígérem, hogy meg is csinálom őket :-) - Linus (torvalds@kruuna.helsinki.fi) Ui.: Igen! Nincs benne Minix-kód és többszálú fs-sel (fájlrendszerrel) rendelkezik. Nem hordozható (portable)(a 386 feladatváltást használja stb.), és lehet, hogy soha nem is fog az AT-merevlemezeken kívül bármi mást támogatni, minthogy nekem csak ez van :-(.

10 Valahogy így kezdődött a Linux története. Linus levele számos programozót megérintett. Andrew S. Tanenbaum a MINIX operációs rendszer atyja Hollandiában élő egyetemi tanár, operációsrendszer-kutató egyik későbbi levelében azt írta, hogy a Linux elavult (Linux is obsolete), mert monolitikus, ezért a professzor nem jósolt neki nagy jövőt. A levélből óriási vita lett. Ennek ellenére a Linux az elmúlt 10 évben hihetetlen fejlődésen ment keresztül, és még mindig monolitikus.

11 Mire használható a Linux? Ideális Internet kiszolgáló WWW szerver : Az Apache nevű web-szerver szoftver a legelterjedtebb a világon. Minden Linux disztribúcióban megtalálható. (A Microsoft Hotmail is ezt használja egy Sun szerveren!) FTP szerver A gépünkön közérdeklődésre számot tartó, hasznos programokat és információkat, tananyagokat tárolhatunk gyors letöltés céljára. Tűzfal: Véd a hackerektől, a betörőktől, akik szórakozásból, vagy információszerzés céljából, engedély nélkül akarnak belépni a hálózatunkba.

12 Nagy teljesítményű LAN kiszolgáló Ingyenes fileszerver, printszerver, ami kiegészítő szoftverek segítségével minden felhasználó részére elérhető lehet. Alkalmas korszerű irodai alkalmazások (okmány és kiadványszerkesztők, táblázatkezelők, ill. prezentációkészítők) futtatására. A Star Office, az Applixware és a Corel Office a Linux alatt használható változatai tartalmazzák a MS Office-ból ismert szoftvereszközöket. Az ApplixWare a SuSE disztribúcióban is megtalálható. A Star Office és az ApplixWare házi használatra ingyenes, hivatali használatra mindhárom jóval olcsóbb, mint a MS Office. A Linux operációs rendszer ezeken kívül természetesen alkalmas még szoftverfejlesztésre, tudományos számításokra, multimédiaalkalmazásokhoz, és játékra is.

13 Általában a parancsokról a UNIX/Linux rendszerekben a kis- és a nagybetű különbözőnek számít lehet a parancsokat paraméterezni megadhatók a paraméterek között állományok nevei a paraméterek között szerepel számos kapcsoló (opció) is általában egy vagy két kötőjel után szokás megadni a legtöbb parancsnak kötött a paraméter-sorrendje, ami azt jelenti, hogy ha több paramétert is szerepeltetni kell, akkor azok csak egy meghatározott sorrendben követhetik egymást

14 egy parancsértelmezőn belül a parancsok mellett szerepelhetnek a parancsokkal teljesen megegyezõ módon programok indítását végzõ parancsok is Azaz az egyes parancsértelmezõknek van egy alap parancskészletük, és ezen felül minden más parancs valójában nem más, mint egy programhívás. Ebben az esetben a parancs nevével egyezõ nevû programot keres a parancsértelmezõ a programok tárolására szolgáló könyvtárakban, és ha megvan, akkor elindítja azt, átadva neki a kapott paramétereket. Ha a program lefutott, a parancsértelmezõ válik ismét aktívvá, így a legtöbb program esetén fel sem tûnik, hogy önálló program futott le. a parancsértelmező képes értelmezni több állományra utaló állományneveket ilyenkor minden lehetséges (létező) állománynevet behelyettesít a megadott állománynévhez, és mindegyikre végrehajtja a kapott utasítást

15 adduser felhasználói név Új felhasználó beiktatása a rendszerbe

16 cd [könyvtárnév] Aktuális könyvtár beállítására használható. Alapértelmezett az aktuális felhasználó home könyvtára. A"." megadsásával egy szinttel vissza lép Amennyiben ezt paraméter nélkül használjuk, akkor egy speciális könyvtárba jutunk, amely nem más, mint a home-könyvtár, vagyis az a könyvtár, ahol a felhasználói anyagok találhatók. Épp az az oka, hogy ide ilyen könnyen el lehet jutni bárhonnan, hogy a home-könyvtáron belül találja minden felhasználó a saját személyes anyagait. Amennyiben paraméterként megadunk egy könyvtárat, akkor abba a könyvtárba jutunk. Harmadik lehetõség paraméterként egy - jelet megadni, aminek hatására abba a könyvtárba jutunk vissza, amelyiket legutóbb elhagytunk. A parancs beírását váró promptból nem minden gépen derül ki, hogy éppen melyik könyvtrában tartózkodunk, így szükséges lehet annak lekérdezése is, hogy éppen hol tartózkodunk. Erre a célra szolgál a pwd parancs, amely semmi mást nem csinál, mint kiírja az aktuális könyvtár teljes elérési útvonalát. pwd - Az aktuális könyvtár teljes elérési útvonalát adja meg

17 A könyvtár (és állomány) megadási módja: egy /-jellel kezdõdik, ami a fõkönyvtárra utal. Ezt követõen minden könyvtárnevet az õt követõtõl egy újabb /-jel választ el, egészen a végéig, ahol vagy szerepel egy újabb per-jel, vagy nem. Ha nem, akkor az utoló név egy állomány neve is lehet, különben az mindenképpen egy könyvtár lesz.

18 chmod [kapcsolók] filenév állomány és könyvtárak hozzáférési engélyek megadása, elvétele + Hozzá ad egy engedélyt - Elvesz egy engedélyt = Beállítja az engedélyt stb A jogosultságok: a jogok tulajdonos felhasználó, tulajdonos csoport, és egyéb kategóriába vannak rendezve. Mivel egy kategórián belül három jog létezik, amelyek vagy meg vannak adva, vagy nincsenek, így egy kategóriát három bittel lehet ábrázolni. Ez a három bit éppen egy oktális, azaz nyolcas számrendszerbeli számjegyet ad. Éppen ezért a három kategóriát egy három jegyû oktális számmal is meg lehet adni.

19 A jogosultság beállítását lehetõvé tevõ parancsnak, a chmod parancsnak az egyik formája éppen ezt teszi lehetõvé: elsõ paramétere az oktális kód, a második a beállítandó állományokat adja meg (lehet egyetlen csillag is, ekkor a könyvtár valamennyi bejegyzésére fog vonatkozni). Megadható a paraméterek elõtt a -R opció is, amely esetben a könyvtárak tartalmára is fog rekurzívan vonatkozni a mûvelet. Jó tanács: csak a valóban futtatható programkódot tartalmazó állományoknak adjunk futtatási jogot, azonban a könyvtáraknak mindig adjuk meg a futtatási jogot. A fenti tanácsból látszik, hogy a rekurzív jogbeállítást és az oktális megadást együtt nem mindig célszerû alkalmazni. A másik módszer ha az oktális szám helyett felsoroljuk a változtatásokat: ha + jel után szerepeltetünk egy jogot (r, w, x, X ha csak a könytvárakra akarjuk beállítani) akkor az be lesz állítva, ha egy - jel után, akkor az törölve lesz, = esetén pontosan a megadott jogok lesznek érvényesek. A + vagy a - jel elõtti betûvel pedig megadhatjuk, hogy melyik csoportra legyen ez érvényes: u: a felhasználó jogosultságról van szó; g: a tulajdonos csoport tagjainak jogosultságáról van szó; o: a többi felhasználó jogosultságairól van szó; a: minden felhasználóra vonatkozik, azaz mindhárom kategóriát egyszerre állítja (alapértelmezés).

20 cp [kapcsolók] filenév filenév Állomány másolása cp -b A felülírásra kerülo fájlokról biztonsági másolatot készít cp -u Az azonos néven már létezo és késobbi dátumú file-okat nem írja felül cp -v Másoláskor egyenként megjeleníti a file-ok nevét file [kapcsolók] filenév A megadott file típusát adja eredményül.

21 finger [kapcsolók] [felhasználó] Felhasználókról szolgáltat információt.a felhasználó formában szerpelhet. finger - l Részletes listát jelenít meg A legtöbb rendszeren elérhetõ a finger parancs, amely paraméterek nélkül a bejelentkezett felhasználók listáját adja meg. Amennyiben egy adott felhasználó azonosítóját adjuk meg paraméterként, akkor arról a felhasználóról ad egy bõvebb információt, és közli, be van-e jelentkezve, és ha nincs, akkor mikor volt utoljára bejelentkezve.

22 who [kapcsolók] [file] Az aktuálisan bejelentkezett felhasználók listáját, a hozzájuk tartozó terminált, a bejelentkezés idejét és annak a gazdagépnek a nevét adja meg, amelyen bejelentkeztek. Hasonló célokra alkalmas a who és a w parancs is. A who egyszerûen Hasonló célokra alkalmas a who és a w parancs is. A who egyszerûen kilistázza a bejelentkezett (pontosabban az éppen szöveges parancsértelmezõt futtató) felhasználók azonosítóját, és hogy honnan jelentkezett be. Ez tehát szûkebb annál, amit a finger mutat. A w ennél valamivel bõvebb adatokat szolgáltat, mivel kiírja egy sorban azt is, hogy hány felhasználó van bejelentkezve ez lehet ugyanaz a felhasználó több példányban, mióta fut az operációs rendszer a gépen, és éppen mekkora a gép terhelése. Ezen kívül egy adott felhasználóról azt is megmondja, hogy éppen milyen programot futtat.

23 free - memória információk megjelenítése fsck - állomány renszerek ellenőrzése és javítása grep - Egy meghatározott szövegmintát keres egy file-ban. Egyszerre több file-ban is kerestethetünk kill - futó procesz kilövése

24 ls file és könyvtár információk megjelenítése ls -a, --all Kilistázza a könyvtár összes file-ját a "." és a ".." is bővebb információ-tartalommal rendelkezõ listát szeretnénk kapni: a hosszú listát (long) adó opció, a -l használható: ls -l

25 make A C fejlesztői könrnyezet fontos eleme. Egyszerűsíti a több mudulból álló projektek fordítását. A programozó az egyes programrészek közötti kapcsolatokat egy make-file-ban tárolja. Ha a programozó módosítja valamelyik imodul forráskódját, akkor csak a módosított részeket és ezektol függő modulokat kell újra lefordítani.

26 man - Online kézikönyv - lefontosabb és leggyakrabban használt parancs Az oldalak a /usr/man könyvtárban találhatók vagy a MANPATH környezeti változóban megadott könyvtárban Kilépés a man-ból 'q' billentyu lenyomásával történik. Lapozás előre space, vagy 'f'. Lapozás vissza 'b' man -a A megadott névnek megelelo összes kézikönyvoldalt megjeleníti man -f Egyenértéku a whatis paranccsal man -h Súgó oldalt jelenít meg man -k Egyenértéku az apropos paranccsal man -M útnév További könyvtárak, amelyekben kézikönyvoldalak kereshetok man -w nem kézikönyvoldalt, hanem annak elérési útvonalát jeleníti meg

27 Ez a parancs a paraméterében megadott parancsról mond el minden fontos tudnivalót. Egy hibája azonban van: a legtöbb parancs esetében ezek a manuálok angol nyelvûek. Igaz ugyan, hogy elkezdték magyarra fordítani, de a legtöbb parancs esetében a magyar nyelvû manuál még elég szegényes, a tudnivalóknak csak egy töredékét tartalmazza idõnként teljesen fölösleges munkának tûnik a fordítás. Ilyenkor jobb lenne, ha nem a magyar nyelvû manuál, hanem az eredeti, angol nyelvû lenne elérhetõ. Erre alkalmas többek között a -a opció, amely azt mondja meg, hogy az adott parancsról rendelkezésre álló valamennyi manuált mutassa meg. Persze nem egyszerre, hanem egymás után. Fontos tudni még, hogy a parancsértelmezõ beépített parancsainak nincs saját manuáljuk, hanem a parancsértelmezõ manuáljában a Builtin command nevû résznél kell õket megkeresni. Ilyen a lentebb tárgyalt cd, pwd és egyéb parancsok. Ha valamely parancsot tehát nem találunk, akkor próbálkozzunk a man bash vagy a man sh paranccsal.

28 mkdir [kapcsolók] könyvtárnév Könyvtár létrehozása. mkdir -m jogok Új könyvtár létrehozása a megadott jogokkal mkdir -p Az elérési útvonalban megadott még nem létezo alkönyvtárakat is létrehozza Új könyvtárt létrehozni a mkdir paranccsal lehet, ahol meg kell adni a könyvtár nevét. Létezõ, de üres könyvtárat törölni a rmdir paranccsal tudunk. Olyan könyvtárat, amely nem üres, a rendszer nem enged törölni, tehát azt elõször ki kell üríteni úgy, hogy a tartalmát töröljük. Arra azonban figyeljünk, hogy amit Linux alatt törlünk, azt azonnal véglegesen, visszavonhatatlanul töröljük, így jól gondoljuk meg, hogy mit csinálunk!

29 mount [kapcsolók] [eszköz] [csatolási_ hely] Új filerendszer csatolása egy könyvtárstruktúrába. A meg nem adott paramétereket a parancs az /etc/fstab file megfelelo bejegyzéseibol veszi. umount filerendszer leválasztása mv [kapcsolók] forrás cél Fájlokat vagy könyvtárakat átnevez vagy átmozgat

30 ping rendszernév vagy ip cím Megnézhetjük, hogy egy adott rendszer muködik-e ps [kapcsolók] Aktuális processzek listája Ha azt szeretnénk tudni, hogy milyen programok futnak éppen, akkor erre parancssoros üzemmódban a ps parancsot használhatjuk. Ha paraméter nélkül, ps formában hívjuk meg, akkor a saját programjainkat (hivatalos nevén processzeinket) láthatjuk, ráadásul csak az adott parancsértelmezõben indítottakat. Ennek csupán azért van értelme, mert programokat elindíthatunk úgy is, hogy a háttérben fussanak, és közben új parancsokat lehessen kiadni. Azonban ha a -U opciót is megadjuk, és utána megadjuk a saját azonosítónkat (vagy másét), akkor az összes, a megadott azonosítójú felhasználóhoz tartozó processzt láthatjuk, a -A opció esetén pedig valamennyi processzt Megj: qstat

31 rm [kapcsolók] file-ok Egy vagy több file törlése rm -f A file-okat jóváhagyás nélkül akkor is eltávolítja, ha azok írásvédettek rm -i Minden file-nál jóváhagyást kér rm -v Törléskör megjeleníti a file neveket a paraméterében megadott állományt azonnal, és visszavonhatatlanul törli!

32 talk felhasználó [tty] Kapcsolat létesítése a megadott felhasználóval. Ha a felhasználó több terminálon jelentkezett be, akkor a terminál beírható a parancssorba. A kapcsolat a <Ctrl-d> billentyuk lenyomásával szüntetheto meg. write felhasználó [terminál] A felhasználó adott termináljára küld üzenetet.

Á l t a l á n o s a n a L i n u x r ó l. DE-EFK Egészségügyi Ügyvitelszervező Szak Linux c. tantárgy 2006 I. félév

Á l t a l á n o s a n a L i n u x r ó l. DE-EFK Egészségügyi Ügyvitelszervező Szak Linux c. tantárgy 2006 I. félév Á l t a l á n o s a n a L i n u x r ó l DE-EFK Egészségügyi Ügyvitelszervező Szak Linux c. tantárgy 2006 I. félév L I N U X f o g a l m a A Linux egy nyílt forráskódú (Open Source) multiuser /többfelhasználós/,

Részletesebben

Operációs rendszerek I. IIII. gyakorlat

Operációs rendszerek I. IIII. gyakorlat Operációs rendszerek I. IIII. gyakorlat o who o w o last o users o finger o talk o write o mesg o clear III. gyakorlat o alias/unalias o passwd o pwgen o ls o mkdir o cd o rm / rmdir o tree o pwd 2 finger

Részletesebben

Bevezetés az informatikába, második gyakorlat. Bevezetés Környezetváltozók és néhány egyszerű utasítás Jogosultságok Fájlkezelés

Bevezetés az informatikába, második gyakorlat. Bevezetés Környezetváltozók és néhány egyszerű utasítás Jogosultságok Fájlkezelés Bevezetés az informatikába, második gyakorlat Bevezetés Környezetváltozók és néhány egyszerű utasítás Jogosultságok Fájlkezelés Bevezetés Parancsértelmező (bash) Utasítások man Szövegszerkesztők Bash Különféle

Részletesebben

4. Laborgyakorlat. A fájlokról ezeket az adatokat, a fájlrendszer tárolja. Számunkra az 1, 3, 4. oszlopok lesznek az érdekesek.

4. Laborgyakorlat. A fájlokról ezeket az adatokat, a fájlrendszer tárolja. Számunkra az 1, 3, 4. oszlopok lesznek az érdekesek. Linux fájlrendszerek. 4. Laborgyakorlat Előző gyakorlaton, már volt szó a fájlrendszerekről, mikor a mount parancs -t kapcsolójáról volt szó. Linux alatt, az egyes fájlokhoz való hozzáférések miatt, a

Részletesebben

Linux alapok. Parancsok általános alakja parancs kapcsolók paraméterek

Linux alapok. Parancsok általános alakja parancs kapcsolók paraméterek Linux alapok Parancsok általános alakja parancs kapcsolók paraméterek Könyvtárszerkezet abszolút útvonal útvonal megadása a gyökérből kiindulva / gyökérkönyvtár relatív útvonal útvonal megadása az aktuális

Részletesebben

Operációs rendszerek. 1. gyakorlat. Bevezetés, követelmények UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

Operációs rendszerek. 1. gyakorlat. Bevezetés, követelmények UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Bevezetés, követelmények Operációs rendszerek 1. gyakorlat Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Csuvik Viktor 1 / 12

Részletesebben

Operációs rendszerek. 2. gyakorlat. Munka állományokkal UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

Operációs rendszerek. 2. gyakorlat. Munka állományokkal UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Munka állományokkal Operációs rendszerek 2. gyakorlat Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Csuvik Viktor 1 / 18 Linux

Részletesebben

LINUX PMB2506-2 LINUXOS PARANCSOK ÉS HASZNÁLATUK - GRUB

LINUX PMB2506-2 LINUXOS PARANCSOK ÉS HASZNÁLATUK - GRUB LINUX PMB2506-2 LINUXOS PARANCSOK ÉS HASZNÁLATUK - GRUB LINUX PARANCSOK ÉS HASZNÁLATUK ls: listázás -l részletes lista -a rejtett fájlok megjelenítése cp: fájlok másolása -i Már létező cél felülírása előtt

Részletesebben

I. Felzárkoztató Mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK

I. Felzárkoztató Mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK Mérési Utasítás Alapvető Linux/UNIX parancsok A terminál. A Linux és a UNIX, multi taszkos, több felhasználós rendszerek. A több feladat végrehajtásához egy (vagy akár több) felhasználó több terminálon

Részletesebben

Bevezetés az informatikába

Bevezetés az informatikába Bevezetés az informatikába Gilányi Attila Debreceni Egyetem, Informatikai Kar Debrecen, 2016. Gilányi A. (Debreceni Egyetem) Bevezetés az informatikába 1 / 5 Outline 1 A számítógépek története 2 Operációs

Részletesebben

Unix-Linux alapok I. gyakorlatvezető: Lutár Patrícia

Unix-Linux alapok I. gyakorlatvezető: Lutár Patrícia Unix-Linux alapok I. gyakorlatvezető: Lutár Patrícia Ez a dokumentum az órán bemutatott alapparancsoknak egy vázlatos áttekintése. A parancsokhoz tartozó kapcsolók/opciók (flagek) felsorolása nem teljes.

Részletesebben

1_Linux_bevezeto_bash

1_Linux_bevezeto_bash 1_Linux_bevezeto_bash September 21, 2016 1 Számítógépes alapismeretek 1.1 ELTE - Fizika Bsc 1. évfolyam 1.2 # Félévés tematika: Linux alapismeretek Szövegszerkesztés Adatok ábrázolása Bevezetés a programozás

Részletesebben

II. Mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK

II. Mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK Mérési Utasítás Linux/Unix jogosultságok és fájlok kezelése Linux fájlrendszerek és jogosultságok Linux alatt, az egyes fájlokhoz való hozzáférések szabályozása érdekében a fájlokhoz tulajdonost, csoportot

Részletesebben

Operációs rendszerek. 2. gyakorlat. Munka állományokkal UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

Operációs rendszerek. 2. gyakorlat. Munka állományokkal UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Munka állományokkal Operációs rendszerek 2. gyakorlat Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Csuvik Viktor 1 / 12 Állományrendszer

Részletesebben

A legfontosabb DOS parancsok

A legfontosabb DOS parancsok A legfontosabb DOS parancsok A DOS parancsok általános formája: KULCSSZÓ paraméterek Az utasítások akár kis-, akár nagybetűkkel is írhatók, a DOS nem tesz köztük különbséget. A kulcsszó és az első paraméter

Részletesebben

Operációs rendszerek gyakorlat

Operációs rendszerek gyakorlat 01 Operációs rendszerek gyakorlat Berta Árpád berta@inf.u-szeged.hu www.inf.u-szeged.hu/~berta Irinyi magasföldszint, Mesterséges Intelligencia kutatócsoport, 45/A szoba Fogadó óra: hétfő 15:00-16:00-ig

Részletesebben

Az állományok kezelésére használt fontosabb parancsok

Az állományok kezelésére használt fontosabb parancsok Függelék a 3 fejezethez Az állományok kezelésére használt fontosabb parancsok Tartalom Az ls parancs1 A mkdir parancs2 Az rmdir parancs2 A cp parancs3 A rm parancs4 Az mv parancs4 Az állományok kezeléséhez

Részletesebben

Munka állományokkal. mv: áthelyezés (átnevezés) rm: törlés. rmdir: üres könyvtár törlése. -r, -R: rekurzív (könyvtár) -r, -R: rekurzív (könyvtár)

Munka állományokkal. mv: áthelyezés (átnevezés) rm: törlés. rmdir: üres könyvtár törlése. -r, -R: rekurzív (könyvtár) -r, -R: rekurzív (könyvtár) man!!! Man Munka állományokkal cd :az aktuális könyvtár (.) beállítása (alapesetben a ~ könyvtárra) pwd: aktuális könyvtár kiiratása mkdir: új könyvtár létreh cp: másolás -r, -R: rekurzív (könyvtár) mv:

Részletesebben

LINUX PMB2506-1 VIRTUALBOX TÖRTÉNELEM DEBIAN ALAPPARANCSOK - GRUB

LINUX PMB2506-1 VIRTUALBOX TÖRTÉNELEM DEBIAN ALAPPARANCSOK - GRUB LINUX PMB2506-1 VIRTUALBOX TÖRTÉNELEM DEBIAN ALAPPARANCSOK - GRUB VIRTUÁLIS GÉP FÁJL LETÖLTÉSE http://zeus.nyf.hu/~shaggy/lin2014/debian-7-pmb2506.ova UNIX UNIX (1969-1972) tervezői: Ken Thompson, Dennis

Részletesebben

Operációs rendszerek gyak.

Operációs rendszerek gyak. Operációs rendszerek gyak. Linux alapok III., Bash Cirok Dávid Hirling Dominik Szegedi Tudományegyetem Cirok.David@stud.u-szeged.hu Hirling.Dominik@stud.u-szeged.hu Linux alapok III., Bash 1 Linkelés 2

Részletesebben

Operációs rendszerek gyakorlat

Operációs rendszerek gyakorlat 01 Operációs rendszerek gyakorlat Berta Árpád berta@inf.u-szeged.hu www.inf.u-szeged.hu/~berta Irinyi magasföldszint, Mesterséges Intelligencia kutatócsoport, 45/A szoba Fogadó óra: hétfő 15:00-16:00-ig

Részletesebben

Operációs rendszerek gyakorlat

Operációs rendszerek gyakorlat 01 Operációs rendszerek gyakorlat Berta Árpád berta@inf.u-szeged.hu www.inf.u-szeged.hu/~berta Irinyi magasföldszint, Mesterséges Intelligencia kutatócsoport, 45/A szoba Fogadó óra: hétfő 15:00-16:00-ig

Részletesebben

Operációs rendszerek 1.

Operációs rendszerek 1. Operációs rendszerek 1. Fájlkezelés Balla Tibor balla.tibor@inf.unideb.hu Fájlrendszer: Könyvtárak és Fájlok Inode szuperblokk inode tábla tényleges lemezterület inode = index-node Az inode tábla egy fix

Részletesebben

Operációs rendszerek - bevezető

Operációs rendszerek - bevezető Operációs rendszerek - bevezető Szabó Adrienn Informatika 1 2011 őszi félév Tartalom Operációs rendszerekről általában Bevezető Operációs rendszerek A Windows története Kezdetek Sikerek A Linux története

Részletesebben

BEKÉRT ADAT KÉPERNYŐRE ÍRÁSA KÖRNYEZETI VÁLTOZÓK FÁJL REDEZETT KIÍRÁSA KÖNYVTÁRBAN BEJEGYZÉSEK SZÁMA FÁJLBAN SZÁM NÖVELÉSE. #!

BEKÉRT ADAT KÉPERNYŐRE ÍRÁSA KÖRNYEZETI VÁLTOZÓK FÁJL REDEZETT KIÍRÁSA KÖNYVTÁRBAN BEJEGYZÉSEK SZÁMA FÁJLBAN SZÁM NÖVELÉSE. #! BEKÉRT ADAT KÉPERNYŐRE ÍRÁSA #A script bekér egy nevet és egy kort, majd kiírja a képernyőre echo -n "Adja meg a nevét: " read NEV echo -n "Adja meg az életkorát: " read KOR echo "Az Ön neve: $NEV, kora:

Részletesebben

Operációs rendszerek. 3. gyakorlat. Jogosultságkezelés, linkelés, csővezeték UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

Operációs rendszerek. 3. gyakorlat. Jogosultságkezelés, linkelés, csővezeték UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Jogosultságkezelés, linkelés, csővezeték Operációs rendszerek 3. gyakorlat Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Csuvik

Részletesebben

Programozás alapjai. 1. - 2. óra. Morvai Flórián, 2010 Dr. Dévényi Károly előadásvázlata alapján

Programozás alapjai. 1. - 2. óra. Morvai Flórián, 2010 Dr. Dévényi Károly előadásvázlata alapján Programozás alapjai 1. - 2. óra Morvai Flórián, 2010 Dr. Dévényi Károly előadásvázlata alapján Bemutatkozás Morvai Flórián Morvai.Florian@stud.u-szeged.hu csak egyetemi címről www.stud.u-szeged.hu/morvai.florian

Részletesebben

chmod umask chown, chgrp

chmod umask chown, chgrp 5. Gyakorlat chmod umask chown, chgrp csak a tulajdonos tudja átállítani ezeket a jogokat r=4, w=2, x=1 pl:r+x=5 s-setuid bit /root jogosultságot igénylőprogramokhoz (u=rwxs) chmod 751 proba.txt chmod

Részletesebben

Operációs rendszerek gyakorlat

Operációs rendszerek gyakorlat 01 Operációs rendszerek gyakorlat Berta Árpád berta@inf.u-szeged.hu www.inf.u-szeged.hu/~berta Irinyi magasföldszint, Mesterséges Intelligencia kutatócsoport, 45/A szoba Fogadó óra: hétfő 12:00-13:00-ig

Részletesebben

Operációs rendszerek. 4. gyakorlat. BASH bevezetés, script írása, futtatása UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

Operációs rendszerek. 4. gyakorlat. BASH bevezetés, script írása, futtatása UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED BASH bevezetés, script írása, futtatása Operációs rendszerek 4. gyakorlat Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Csuvik

Részletesebben

Hálózati adminisztráció Linux (Ubuntu 8.04) 7. gyakorlat

Hálózati adminisztráció Linux (Ubuntu 8.04) 7. gyakorlat Hálózati adminisztráció Linux (Ubuntu 8.04) 7. gyakorlat Johanyák Zsolt Csaba 1 1. Belépés és fájlkezelés Azonosító: hallgato Jelszó: hallgato Átváltás karakteres konzolra: Ctrl+Alt+F1.. Visszaváltás grafikus

Részletesebben

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év Ajánlott konfiguráció A program hardverigénye: Konfiguráció: 2800 MHz processzor 512 Mbyte memória (RAM) / Szerver gépen 1G memória (RAM) Lézernyomtató

Részletesebben

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Hálózatos telepítés Windows és Linux operációs rendszereken A program nem használja a Registry-t. A program három könyvtárstruktúrát használ, melyek a következők:

Részletesebben

Saját Subversion tároló üzemeltetése i. Saját Subversion tároló üzemeltetése

Saját Subversion tároló üzemeltetése i. Saját Subversion tároló üzemeltetése i Saját Subversion tároló üzemeltetése ii KÖZREMŰKÖDŐK CÍM : Saját Subversion tároló üzemeltetése TEVÉKENYSÉG NÉV DÁTUM ALÁÍRÁS ÍRTA Jeszenszky, Péter 2014. február 16. VERZIÓTÖRTÉNET VERZIÓ DÁTUM LEÍRÁS

Részletesebben

BaBér. Bérügyviteli rendszer. Telepítési segédlet 2014.

BaBér. Bérügyviteli rendszer. Telepítési segédlet 2014. BaBér Bérügyviteli rendszer Telepítési segédlet 2014. Tartalom 1. Ajánlott konfiguráció... 3 2. A BaBér és az SQL2005 szerver telepítése... 5 3. A BaBér program és az SQL2005-ös adatbázis kezelő telepítése...

Részletesebben

7. Laboratóriumi gyakorlat: Vezérlési szerkezetek II.

7. Laboratóriumi gyakorlat: Vezérlési szerkezetek II. 7. Laboratóriumi gyakorlat: Vezérlési szerkezetek II. A gyakorlat célja: 1. A shell vezérlő szerkezetei használatának gyakorlása. A használt vezérlő szerkezetek: if/else/fi, for, while while, select, case,

Részletesebben

Betekintés szabad szoftverek történetébe és gazdasági hátterébe, avagy mégsem eladó az egész világ.

Betekintés szabad szoftverek történetébe és gazdasági hátterébe, avagy mégsem eladó az egész világ. Betekintés szabad szoftverek történetébe és gazdasági hátterébe, avagy mégsem eladó az egész világ. FSF.hu Miről lesz szó Történeti áttekintés GNU, GPL, egyéb licencek UNIX, Linux, BSD, Létezik ingyen

Részletesebben

Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete. Fájl rendszer

Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete. Fájl rendszer 1 Fájl rendszer Terminológia Fájl és könyvtár (mappa) koncepció Elérési módok Fájlattribútumok Fájlműveletek ----------------------------------------- Könyvtár szerkezet -----------------------------------------

Részletesebben

1. Alapok. #!/bin/bash

1. Alapok. #!/bin/bash 1. oldal 1.1. A programfájlok szerkezete 1. Alapok A bash programok tulajnképpen egyszerű szöveges fájlok, amelyeket bármely szövegszerkesztő programmal megírhatunk. Alapvetően ugyanazokat a at használhatjuk

Részletesebben

Munka állományokkal. mv: áthelyezés (átnevezés) rmdir: üres könyvtár törlése rm: törlés. -r, -R: rekurzív (könyvtár) -r, -R: rekurzív (könyvtár)

Munka állományokkal. mv: áthelyezés (átnevezés) rmdir: üres könyvtár törlése rm: törlés. -r, -R: rekurzív (könyvtár) -r, -R: rekurzív (könyvtár) man!!! Man Munka állományokkal cd: az aktuális könyvtár (.) beállítása (alapesetben a ~ könyvtárra) pwd: aktuális könyvtár kiiratása mkdir: új könyvtár létrehozása cp: másolás -r, -R: rekurzív (könyvtár)

Részletesebben

Programozás alapjai gyakorlat

Programozás alapjai gyakorlat Programozás alapjai gyakorlat 1. gyakorlat Bemutatkozás Bordé Sándor Email cím: borde@inf.u-szeged.hu csak stud-os címről (ld. később) Webcím: http://www.inf.u-szeged.hu/~borde Egyéb: coospace fórum, neptun

Részletesebben

Windows és/vagy Linux? Készítette: Hanusz Zoltán /Hazlaat/

Windows és/vagy Linux? Készítette: Hanusz Zoltán /Hazlaat/ Windows és/vagy Linux? Készítette: Hanusz Zoltán /Hazlaat/ Operációs rendszer (OS) Operációs rendszer a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramja, mely közvetlenül kezeli a hardvert, és

Részletesebben

Linux parancsok összefoglaló.

Linux parancsok összefoglaló. Linux parancsok összefoglaló. pwd: Kiírja az aktuális könyvtár abszolút elérési útvonalát. cd : Belép a paraméterként átadott könyvtárba, vagy könyvtárszerkezetbe. A könyvtárat

Részletesebben

Számítógépes alapismeretek

Számítógépes alapismeretek Számítógépes alapismeretek Dr. Illés Zoltán, Mail: illes@inf.elte.hu Visszatekintés Elérhetőség, tárgy teljesítés A tárgy célja, tartalma Számítógépek tegnap, ma, holnap Jelek, információk Információk

Részletesebben

Linux alapok gyakorlat

Linux alapok gyakorlat 11. évfolyam, informatikai rendszerüzemeltető 2018. Témakörök (elméleti tárgyrész) 1. Kialakulása 2. Disztribúciók 3. Telepítés, bootloader 4. Csomagkezelés 5. Rendszer felépítése, kernel (könyvtárak,

Részletesebben

Szkriptnyelvek. 1. UNIX shell

Szkriptnyelvek. 1. UNIX shell Szkriptnyelvek 1. UNIX shell Szkriptek futtatása Parancsértelmez ő shell script neve paraméterek shell script neve paraméterek Ebben az esetben a szkript tartalmazza a parancsértelmezőt: #!/bin/bash Szkriptek

Részletesebben

Számítógép rendszerek. 4. óra. UNIX fejlődéstörténet

Számítógép rendszerek. 4. óra. UNIX fejlődéstörténet Számítógép rendszerek 4. óra UNIX fejlődéstörténet 1960-as évek A Massachusetts Institute of Technology, az AT&T Bell Labs, és a General Electric közösen fejleszti a Multics (Multiplexed Information and

Részletesebben

Operációs rendszer ismeretek

Operációs rendszer ismeretek 2014 Operációs rendszer ismeretek A számítógépes munka feltételei Hardver: a számítógépet alkotó mechanikus és elektronikus eszközök összefoglaló neve. Szoftver: a számítógépet működtető programok. Operációs

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 52 481 02 Irodai informatikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

SZOFTVER = a számítógépet működtető és az azon futó programok összessége.

SZOFTVER = a számítógépet működtető és az azon futó programok összessége. SZOFTVEREK SZOFTVER = a számítógépet működtető és az azon futó programok összessége. Programok Programnak nevezzük egy algoritmus valamelyik számítógépes programnyelven való leírását, amely a számítógép

Részletesebben

Angol szótár V2.0.0.0

Angol szótár V2.0.0.0 Angol szótár V2.0.0.0 Bemutató Verzió Felhasználói Kézikönyv Készítette: Szűcs Zoltán. 2536 Nyergesújfalu, Pala u. 7. Tel \ Fax: 33-355 - 712. Mobil: 30-529-12-87. E-mail: info@szis.hu. Internet: www.szis.hu.

Részletesebben

Készítette: Csatlós István 2010-ben

Készítette: Csatlós István 2010-ben Készítette: Csatlós István 2010-ben 1 A Linux ősei a ngyszámítógépes Unixok voltak Próbálkozások PC-re írt kisebb rendszerekkel: Minix A 386-os processzor lehetőségeinek kihasználása 1991-ben elkészül

Részletesebben

Kiszolgálók üzemeltetése. Iványi Péter

Kiszolgálók üzemeltetése. Iványi Péter Kiszolgálók üzemeltetése Iványi Péter Linuxon a C fordító gcc Fordítás GNU Compiler Collection C, C++, Object-C, Java, Fortran, Ada nyelveket tud kezelni 42 féle rendszerre és processzorra tud kódot generálni

Részletesebben

Hardver és szoftver követelmények

Hardver és szoftver követelmények Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Telepítési útmutató Hardver és szoftver követelmények A java-s nyomtatványkitöltő program az alábbi hardverigényt támasztja a számítógéppel szemben: 400 MHz órajelű

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2010 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

BASH SCRIPT SHELL JEGYZETEK

BASH SCRIPT SHELL JEGYZETEK BASH SCRIPT SHELL JEGYZETEK 1 TARTALOM Paraméterek... 4 Változók... 4 Környezeti változók... 4 Szűrők... 4 grep... 4 sed... 5 cut... 5 head, tail... 5 Reguláris kifejezések... 6 *... 6 +... 6?... 6 {m,n}...

Részletesebben

FTP Az FTP jelentése: File Transfer Protocol. Ennek a segítségével lehet távoli szerverek és a saját gépünk között nagyobb állományokat mozgatni. Ugyanez a módszer alkalmas arra, hogy a kari web-szerveren

Részletesebben

AWK programozás, minták, vezérlési szerkezetek

AWK programozás, minták, vezérlési szerkezetek 10 AWK programozás, minták, vezérlési szerkezetek AWK adatvezérelt szkriptnyelv text processing, adat kiterjesztés, tagolt adatok automatizált soronkénti feldolgozása a forrásállományt soronként beolvassa

Részletesebben

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Program telepítése Az abevjava_install.jar indításával telepíthető a nyomtatványkitöltő program. A program elindítása után közvetlenül az alábbi képernyő jelenik

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2008 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

OPERÁCIÓS RENDSZEREK I. BEVEZETÉS Koczka Ferenc -

OPERÁCIÓS RENDSZEREK I. BEVEZETÉS Koczka Ferenc - OPERÁCIÓS RENDSZEREK I. BEVEZETÉS Koczka Ferenc - koczka.ferenc@ektf.hu KÖVETELMÉNYEK GYAKORLATI JEGY: Két zárthelyi dolgozat eredményes megírása. Forrás: http://wiki.koczka.hu ELMÉLETI VIZSGA Az előadások

Részletesebben

S z á m í t ó g é p e s a l a p i s m e r e t e k

S z á m í t ó g é p e s a l a p i s m e r e t e k S z á m í t ó g é p e s a l a p i s m e r e t e k 6. előadás Dr. Illés Zoltán ELTE IK Média és Oktatásinformatika Tanszék Ami eddig volt Számítógépek architektúrája Alapvető alkotóelemek Processzor Memória

Részletesebben

Unix/Linux alapok. Operációs rendszerek I. készítette: Bringye Zsolt, Kozlovszky Miklós, Póserné Oláh Valéria, Windisch Gergely

Unix/Linux alapok. Operációs rendszerek I. készítette: Bringye Zsolt, Kozlovszky Miklós, Póserné Oláh Valéria, Windisch Gergely Unix/Linux alapok Operációs rendszerek I. készítette: Bringye Zsolt, Kozlovszky Miklós, Póserné Oláh Valéria, Windisch Gergely A Unix Minigépekre született, onnan terjedt a mainframe és a workstation,

Részletesebben

Léteznek nagyon jó integrált szoftver termékek a feladatra. Ezek többnyire drágák, és az üzemeltetésük sem túl egyszerű.

Léteznek nagyon jó integrált szoftver termékek a feladatra. Ezek többnyire drágák, és az üzemeltetésük sem túl egyszerű. 12. Felügyeleti eszközök Néhány számítógép és szerver felügyeletét viszonylag egyszerű ellátni. Ha sok munkaállomásunk (esetleg több ezer), vagy több szerverünk van, akkor a felügyeleti eszközök nélkül

Részletesebben

Programozás alapjai Bevezetés

Programozás alapjai Bevezetés Programozás alapjai Bevezetés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Programozás alapjai Bevezetés SWF1 / 1 Tartalom A gépi kódú programozás és hátrányai A magas szintÿ programozási nyelv fogalma

Részletesebben

ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES

ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES Számítógép = Univerzális gép! Csupán egy gép a sok közül, amelyik pontosan azt csinálja, amit mondunk neki. Hardver A számítógép

Részletesebben

AWK programozás Bevezetés

AWK programozás Bevezetés 09 AWK programozás Bevezetés AWK adatvezérelt szkriptnyelv text processing, adat kiterjesztés, tagolt adatok automatizált soronkénti feldolgozása a forrásállományt soronként beolvassa és feldolgozhatóvá

Részletesebben

Információtartalom vázlata

Információtartalom vázlata 11. Az Ön feladata munkahelyén egy újonnan vásárolt munkaállomás operációs rendszerének feltelepítése. Ismertesse milyen szempontok alapján választja ki az új rendszerszoftvert! Milyen információkat kell

Részletesebben

Az operációs rendszer fogalma

Az operációs rendszer fogalma Készítette: Gráf Tímea 2013. október 10. 1 Az operációs rendszer fogalma Az operációs rendszer olyan programrendszer, amely a számítógépekben a programok végrehajtását vezérli. 2 Az operációs rendszer

Részletesebben

Bár a szoftverleltárt elsősorban magamnak készítettem, de ha már itt van, miért is ne használhatná más is.

Bár a szoftverleltárt elsősorban magamnak készítettem, de ha már itt van, miért is ne használhatná más is. SZOFTVERLELTÁR FREE Amennyiben önnek vállalkozása van, akkor pontosan tudnia kell, hogy milyen programok és alkalmazások vannak telepítve cége, vállalkozása számítógépeire, és ezekhez milyen engedélyeik,

Részletesebben

ECDL Operációs rendszerek Miazön által használt számítógép operációs rendszere és annak verziószáma? Windows XP 1 Hány MB az ön által használt számítógépbe épített RAM? Sajátgépen jobb egérgomb / Tulajdonságok

Részletesebben

Ismerkedjünk meg a Linuxszal!

Ismerkedjünk meg a Linuxszal! LOK 2006 Áttekintés A Linux 1 A Linux Mi is pontosan a Linux? A Linux, mint operációs rendszer 2 3 Áttekintés A Linux Mi a Linux Operációs rendszer 1 A Linux Mi is pontosan a Linux? A Linux, mint operációs

Részletesebben

Egyetemi könyvtári nyilvántartó rendszer

Egyetemi könyvtári nyilvántartó rendszer RENDSZERTERV Egyetemi könyvtári nyilvántartó rendszer A rendszer célja A projekt célja egy egyetemi könyvtár nyilvántartó rendszerének megtervezése. A legfőbb követelmény, amit a rendszerrel szemben támasztok,

Részletesebben

Az Intel gyorsindító készlete a Linux*-hoz v1.2 Gyorstájékoztató. Megrendelési szám: C94155-003

Az Intel gyorsindító készlete a Linux*-hoz v1.2 Gyorstájékoztató. Megrendelési szám: C94155-003 Az Intel gyorsindító készlete a Linux*-hoz v1.2 Gyorstájékoztató Megrendelési szám: C94155-003 Eddigi változatok Változat Eddigi változatok Dátum -001 Az Intel Quick Start Kit v1.1 for Linux* gyors áttekintő

Részletesebben

Belföldi Termékosztályozás V2.0.0.0

Belföldi Termékosztályozás V2.0.0.0 Belföldi Termékosztályozás V2.0.0.0 Bemutató Verzió Felhasználói Kézikönyv Készítette: Szűcs Zoltán. 2536 Nyergesújfalu, Pala u. 7. Tel \ Fax: 33-355 - 712. Mobil: 30-529-12-87. E-mail: info@szis.hu Internet:

Részletesebben

FEOR szám kereső V2.0.0.0

FEOR szám kereső V2.0.0.0 FEOR szám kereső V2.0.0.0 Bemutató Verzió Felhasználói Kézikönyv Készítette: Szűcs Zoltán. 2536 Nyergesújfalu, Pala u. 7. Tel \ Fax: 33-355-712. Mobil: 30-529-12-87. E-mail: info@szis.hu Internet: www.szis.hu

Részletesebben

Youtube videó letöltés és konvertálás Linuxon

Youtube videó letöltés és konvertálás Linuxon Youtube videó letöltés és konvertálás Linuxon A szkript futtatásához szükségünk van 2 program telepítésére (youtube dl, mencoder), ezeket a következő parancs kiadásával tudjuk a legegyszerűbben telepíteni:

Részletesebben

TestLine - GINOP teszt Minta feladatsor

TestLine - GINOP teszt Minta feladatsor GINOP képzés szintfelmérő tesztje Mit lehet a HTML-el csinálni 1. 1:10 Könnyű emutatót készíteni Weblapot készíteni Jósolni Szöveget szerkeszteni Melyek tartoznak az operációs rendszer alapvető feladatai

Részletesebben

Vectory telepítési útmutató

Vectory telepítési útmutató Vectory telepítési útmutató A vectory kliens programja egy vyw.exe valamint egy bejelentkezes.ini nevű fájlból áll. A vyw.exe-nek és a bejelentkezes.ini-nek egy közös könyvtárba kell kerülniük. Könyvtárak,

Részletesebben

ÁNYK53. Az Általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK), a személyi jövedelemadó (SZJA) bevallás és kitöltési útmutató együttes telepítése

ÁNYK53. Az Általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK), a személyi jövedelemadó (SZJA) bevallás és kitöltési útmutató együttes telepítése ÁNYK53 Az Általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK), a személyi jövedelemadó (SZJA) bevallás és kitöltési útmutató együttes telepítése Az ÁNYK53 egy keretprogram, ami a személyi jövedelemadó bevallás (SZJA,

Részletesebben

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( )

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( ) Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz (1.1.0.3) Tartalomjegyzék Bevezetés...3 1. Telepítés...3 2. Eltávolítás...4 Program használata...5 1. Kezdeti beállítások...5 2. Licenc megadása...6

Részletesebben

Operációs rendszerek

Operációs rendszerek Operációs rendszerek Hardver, szoftver, operációs rendszer fogalma A hardver a számítógép mőködését lehetıvé tevı elektromos, elektromágneses egységek összessége. A számítástechnikában hardvernek hívják

Részletesebben

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1 KIRA rendszer Telepítési útmutató v1 1. Bevezetés A dokumentáció, illetve a dokumentáció mellékleteként megtalálható állományok segítségével készíthető fel a kliens oldali számítógép a KIRA rendszer működtetésére.

Részletesebben

Oktatási cloud használata

Oktatási cloud használata Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnikai és Információs Rendszerek Tanszék Oktatási cloud használata Készítette: Tóth Áron (BME MIT), 2013. A segédlet célja a tanszéki oktatási cloud

Részletesebben

ANDROID EMULÁTOR. Avagy nincsen pénz drága telóra.

ANDROID EMULÁTOR. Avagy nincsen pénz drága telóra. ANDROID EMULÁTOR Avagy nincsen pénz drága telóra. Mi az az android? Operációs rendszer. Linux kernelt használó. Android Incorporated kezdte el, majd a Google 2005-ben felvásárolta, az Open Handset Alliance

Részletesebben

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező)

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező) A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP Bejelentkezés Explorer (böngésző) Webmail (levelező) 2003 wi-3 1 wi-3 2 Hálózatok

Részletesebben

Operációs rendszer feladatai. Informatikai alapismeretek. Multiprogramozás. Közös jellemzık. Virtuális tárkezelés. Multiprogramozás problémái

Operációs rendszer feladatai. Informatikai alapismeretek. Multiprogramozás. Közös jellemzık. Virtuális tárkezelés. Multiprogramozás problémái Operációs rendszer feladatai Informatikai alapismeretek Operációs rendszerek, szövegszerkesztés számítógéppel Perifériák kezelése Kommunikáció felület biztosítása Fájlkezelés Programok futtatásának biztosítása

Részletesebben

OE-NIK 2010/11 ősz OE-NIK. 2010. ősz

OE-NIK 2010/11 ősz OE-NIK. 2010. ősz 2010/11 ősz 1. Word / Excel 2. Solver 3. ZH 4. Windows 5. Windows 6. ZH 7. HTML 8. HTML 9. ZH 10. Adatszerkezetek, változók, tömbök 11. Számábrázolási kérdések 12. ZH 13. Pótlás A Windows felhasználói

Részletesebben

Szoftver labor III. Tematika. Gyakorlatok. Dr. Csébfalvi Balázs

Szoftver labor III. Tematika. Gyakorlatok. Dr. Csébfalvi Balázs Szoftver labor III. Dr. Csébfalvi Balázs Irányítástechnika és Informatika Tanszék e-mail: cseb@iit.bme.hu http://www.iit.bme.hu/~cseb/ Tematika Bevezetés Java programozás alapjai Kivételkezelés Dinamikus

Részletesebben

Kiegészítő témakörök: Táblázatkezelés történeti áttekintés

Kiegészítő témakörök: Táblázatkezelés történeti áttekintés Kiegészítő témakörök: Dr. Kallós Gábor 2011-2012 1 Tartalom Táblázatkezelés a számítógépek előtt A számítógépes táblázatkezelés kezdetei Sikeres korai táblázatkezelők Lotus 1-2-3 Quattro Pro Microsoft

Részletesebben

A NetBeans IDE Ubuntu Linux operációs rendszeren

A NetBeans IDE Ubuntu Linux operációs rendszeren A NetBeans IDE Ubuntu Linux operációs rendszeren Készítette: Török Viktor (Kapitány) E-mail: kapitany@lidercfeny.hu 1/10 A NetBeans IDE Linux operációs rendszeren Bevezető A NetBeans IDE egy Java-ban írt,

Részletesebben

S z á m í t ó g é p e s a l a p i s m e r e t e k

S z á m í t ó g é p e s a l a p i s m e r e t e k S z á m í t ó g é p e s a l a p i s m e r e t e k 7. előadás Ami eddig volt Számítógépek architektúrája Alapvető alkotóelemek Hardver elemek Szoftver Gépi kódtól az operációs rendszerig Unix alapok Ami

Részletesebben

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt segédlet A Szilipet programok az adatok tárolásához Firebird adatbázis szervert használnak. Hálózatos

Részletesebben

Unix/Linux alapok 2. Operációs rendszerek I. készítette: Kozlovszky Miklós, Bringye Zsolt Póserné Oláh Valéria, Windisch Gergely

Unix/Linux alapok 2. Operációs rendszerek I. készítette: Kozlovszky Miklós, Bringye Zsolt Póserné Oláh Valéria, Windisch Gergely Unix/Linux alapok 2. Operációs rendszerek I. készítette: Kozlovszky Miklós, Bringye Zsolt Póserné Oláh Valéria, Windisch Gergely linux (unix) fájlrendszerek http://www.csie.ntu.edu.tw/~pangfeng/system%20programming/lecture_note_2.htm

Részletesebben

1.2. NFS kliens telepítése és beállítása

1.2. NFS kliens telepítése és beállítása Hálózati adminisztráció Linux (Ubuntu 9.04) 10. gyakorlat Johanyák Zsolt Csaba 1 NFS és Samba szolgáltatások telepítése és beállítása Az NFS segítségével könyvtárakat oszthatunk meg Linux operációs rendszert

Részletesebben

Operációs rendszerek 2

Operációs rendszerek 2 Operációs rendszerek 2 Szathmáry László Debreceni Egyetem Informatikai Kar 2016-2017, 1. félév A tantárgyról A tantárgy neve: Operációs rendszerek 2 A tantárgy kódja: INBV212 Előfeltétel: Operációs rendszerek

Részletesebben

Informatika szintmérő-érettségi tételek 2015. február

Informatika szintmérő-érettségi tételek 2015. február 1.oldal (17) Háttértár- és könyvtárkezelés A számítógépes munka során háttértárolókat kezelünk, amin partíciók vannak. Egyegy partíción több ezer állományt tárolnak. A partíciót az áttekinthető felhasználás

Részletesebben

Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat

Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat A Geo5 szoftvert (1. házi feladathoz opcióként, 2. házi feladathoz kötelezően) online felületen keresztül, távoli asztal kapcsolattal lehet használni. Az ehhez

Részletesebben

Ügyviteli rendszerek hatékony fejlesztése Magic Xpa-val mobilos funkciókkal kiegészítve. Oktatók: Fülöp József, Smohai Ferenc, Nagy Csaba

Ügyviteli rendszerek hatékony fejlesztése Magic Xpa-val mobilos funkciókkal kiegészítve. Oktatók: Fülöp József, Smohai Ferenc, Nagy Csaba Ügyviteli rendszerek hatékony fejlesztése Magic Xpa-val mobilos funkciókkal kiegészítve Oktatók: Fülöp József, Smohai Ferenc, Nagy Csaba Programozás alapjai Ha egy adott adattáblára Ctrl + G t nyomunk,

Részletesebben

AWK programozás, minták, vezérlési szerkezetek

AWK programozás, minták, vezérlési szerkezetek 10 AWK programozás, minták, vezérlési szerkezetek AWK futtatási módok AWK parancs, közvetlen programkódmegadás: awk 'PROGRAMKÓD' FILE példa: ls -l awk '{print $1, $5}' a programkód helyére minden indentálás

Részletesebben