Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatalának módosított Esélyegyenlıségi Terve ( ) I. Általános rendelkezések

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatalának módosított Esélyegyenlıségi Terve (2005-2007.) I. Általános rendelkezések"

Átírás

1 Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatalának módosított Esélyegyenlıségi Terve ( ) I. Általános rendelkezések 1. Az esélyegyenlıségi tervet elfogadó felek Az egyenlı bánásmódról és az esélyegyenlıség elımozdításáról szóló évi CXXV. törvény (a továbbiakban: Esélytv.) 36. -a alapján, a köztisztviselık jogállásáról szóló évi XXIII. törvény (a továbbiakban: Ktv.) 71. (2) bekezdés a) pontjának felhatalmazása alapján, a Munka Törvénykönyvérıl szóló évi XXII. törvény (a továbbiakban: Mt.) 70/A. -a értelmében - Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala (továbbiakban: munkáltató) képviseletében dr. Vincze Ferenc jegyzı, - a munkavállalók nevében a Magyar Köztisztviselık és Közalkalmazottak Szakszervezete Városi Szervezetét képviselı Jenei Tibor szakszervezeti elnök jelen esélyegyenlıségi tervet fogadják el. 2. Az esélyegyenlıségi terv személyi hatálya Az esélyegyenlıségi terv kiterjed a munkáltató valamennyi munkavállalójára. 3. Az esélyegyenlıségi terv idıbeli hatálya Az esélyegyenlıségi tervet az aláíró felek a január 01. napjától december 31. napjáig tartó idıszakra fogadják el. A következı idıszakra szóló esélyegyenlıségi terv elfogadásának határideje december Értelmezı rendelkezések Az esélyegyenlıségi terv alkalmazásában munkavállaló alatt köztisztviselıt, ügykezelıt és az Mt. alá tartozó munkavállalót kell érteni, amennyiben az esélyegyenlıségi terv eltérıen nem rendelkezik. 5. Fogalmak Kivonat az Esélytv.-bıl 7. (1) Az egyenlı bánásmód követelményének megsértését jelenti - különösen a III. fejezetben meghatározottak szerint - a közvetlen hátrányos megkülönböztetés, a közvetett hátrányos megkülönböztetés, a zaklatás, a jogellenes elkülönítés, a megtorlás, valamint az ezekre adott utasítás. (2) Nem sérti az egyenlı bánásmód követelményét az a 8. -ban felsorolt tulajdonságon alapuló magatartás, intézkedés, feltétel, mulasztás, utasítás vagy gyakorlat (a továbbiakban együtt: rendelkezés), amelynek tárgyilagos mérlegelés szerint az adott jogviszonnyal közvetlenül összefüggı, ésszerő indoka van.

2 2/14 Hátrányos megkülönböztetés 8. Közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek minısül az olyan rendelkezés, amelynek eredményeként egy személy vagy csoport valós vagy vélt a) neme, b) faji hovatartozása, c) bırszíne, d) nemzetisége, e) nemzeti vagy etnikai kisebbséghez való tartozása, f) anyanyelve, g) fogyatékossága, h) egészségi állapota, i) vallási vagy világnézeti meggyızıdése, j) politikai vagy más véleménye, k) családi állapota, l) anyasága (terhessége) vagy apasága, m) szexuális irányultsága, n) nemi identitása, o) életkora, p) társadalmi származása, q) vagyoni helyzete, r) foglalkoztatási jogviszonyának vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyának részmunkaidıs jellege, illetve határozott idıtartama, s) érdekképviselethez való tartozása, t) egyéb helyzete, tulajdonsága vagy jellemzıje (a továbbiakban együtt: tulajdonsága) miatt részesül más, összehasonlítható helyzetben levı személyhez vagy csoporthoz képest kedvezıtlenebb bánásmódban. 9. Közvetett hátrányos megkülönböztetésnek minısül az a közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek nem minısülı, látszólag az egyenlı bánásmód követelményének megfelelı rendelkezés, amely a 8. -ban meghatározott tulajdonságokkal rendelkezı egyes személyeket vagy csoportokat más, összehasonlítható helyzetben lévı személyhez vagy csoporthoz képest lényegesen nagyobb arányban hátrányosabb helyzetbe hoz. Zaklatás, jogellenes elkülönítés, megtorlás 10. (1) Zaklatásnak minısül az az emberi méltóságot sértı magatartás, amely az érintett személynek a 8. -ban meghatározott tulajdonságával függ össze, és célja vagy hatása valamely személlyel szemben megfélemlítı, ellenséges, megalázó, megszégyenítı vagy támadó környezet kialakítása. (2) Jogellenes elkülönítésnek minısül az a magatartás, amely a 8. -ban meghatározott tulajdonságai alapján egyes személyeket vagy személyek csoportját másoktól - tárgyilagos mérlegelés szerinti ésszerő indok nélkül - elkülönít. (3) Megtorlásnak minısül az a magatartás, amely az egyenlı bánásmód követelményének megsértése miatt kifogást emelı, eljárást indító vagy az eljárásban közremőködı személlyel szemben ezzel összefüggésben jogsérelmet okoz, jogsérelem okozására irányul vagy azzal fenyeget. Elınyben részesítés 11. (1) Nem jelenti az egyenlı bánásmód követelményének megsértését az a rendelkezés, amely egy kifejezetten megjelölt társadalmi csoport tárgyilagos értékelésen alapuló esélyegyenlıtlenségének felszámolására irányul, ha az a) törvényen vagy törvény felhatalmazása alapján kiadott kormányrendeleten, illetve kollektív szerzıdésen alapul, és határozott idıre vagy határozott feltétel bekövetkeztéig szól, (2) Az (1) bekezdésben meghatározott rendelkezés nem sérthet alapvetı jogot, nem biztosíthat feltétlen elınyt, és nem zárhatja ki az egyéni szempontok mérlegelését.

3 3/14 II. Általános célok, etikai elvek 1. Jelen esélyegyenlıségi tervet aláíró felek az egyenlı bánásmód elvének tiszteletben tartása és az esélyegyenlıség elısegítése érdekében kötelezettséget vállalnak arra, hogy - a nıi, - a 40 évnél idısebb korú, - a roma, - a fogyatékkal élı, megváltozott munkaképességő, - a két vagy több 10 éven aluli gyermeket nevelı, - 10 éven aluli gyermeket egyedül nevelı munkavállalók esélyegyenlıségének elısegítése érdekében együttmőködnek az érintetteket támogató intézkedések meghozatalában. 2. Közösen keresik további kedvezmények bevezetésének és alkalmazásának lehetıségét, különösen az egyéb juttatások, a munkakörülmények, az egészségmegırzés terén, figyelembe véve a gyermekneveléssel és a szülıi szereppel kapcsolatosan felmerülı nehézségeket. 3. A munkáltató kötelezettséget vállal a munkavállalók hátrányos megkülönböztetésének megakadályoztatására, ennek keretében elsıdlegesen a megelızés eszközeit alkalmazza. Ez kiterjed a foglalkoztatási jogviszony keletkezésére, annak tartama alatt az illetmények, a juttatások megállapítására, a képzés és egyéb ösztönzı eszközök és módszerek alkalmazására, a foglalkoztatási jogviszonnyal kapcsolatos egyéb kérdésekre, valamint a jogviszony megszüntetésekre. Kiterjed a munkavállalók bárminemő, különösen az Esélytv. 8. és 9. - ában megfogalmazott diszkrimináció eseteire. A felek rögzítik, hogy ez alól kivételt képeznek a foglalkoztatás jellegébıl vagy természetébıl egyértelmően következı, szükséges megkülönböztetés esetei. 4. A munkáltató a foglalkoztatás során tiszteletben tartja a munkavállalók emberi értékeit, méltóságát, egyediségét. A munkavállalók és a saját érdekeit figyelembe véve, azokat összeegyeztetve olyan munkafeltételeket, munkakörülményeket alakít ki, amelyek hozzájárulnak ezeknek az alapvetı értékeknek a megırzéséhez és megerısítéséhez. III. Helyzetfelmérés (2004. november 30-i állapot) A munkáltatónál 97 fı áll alkalmazásban. Ebbıl 74 nı (76 %), 54 fı 40 évnél idısebb korú (55 %), a 40 évnél idısebbeken belül nı 41 fı (a 40 évnél idısebbek 76 %-a, a teljes létszám 42 %-a) fı. Az eddigi ismeretek szerint roma identitású nincs. A munkavállalók közül fogyatékossággal élı vagy megváltozott munkaképességő 1 fı. Az adatok szerint a kisgyermekes (legalább két, 10 éven aluli gyermeket nevelı) munkavállalók száma 7 fı (7 %), kisgyermekét egyedül neveli 2 fı (2 %). A munkavállalók közül 77 fı (79 %) határozatlan idıre kinevezett, 20 fı (20 %) határozott idejő munkaszerzıdéssel rendelkezik.

4 4/14 IV. Konkrét programok, intézkedések A munkáltató vállalásai az egyes célcsoportok esélyegyenlıségének elımozdítása érdekében Az egyenlı bánásmód betartása és az esélyegyenlıség elımozdításának segítése érdekében a munkaügyi folyamatok szabályozása terén: 1. A munkáltató esélyegyenlıségi referenst nevez ki. Az esélyegyenlıségi referensi feladatokat a humánpolitikai ügyintézı látja el. Az esélyegyenlıségi referens feladata: A meglévı munkaügyi folyamatokat, eljárásokat, szokásjogot felülvizsgálja, és az esélyegyenlıséget jobban elısegítı eljárások bevezetését kezdeményezi, az esélyegyenlıtlenségek korrigálására javaslatot tesz. Munkája során vizsgálnia kell az egyenlı értékő munkáért egyenlı bért elvének érvényesülését is. az esélyegyenlıségi terv teljesülésének vizsgálata, melyrıl beszámolót készít november 30-ig; a következı idıszakra vonatkozó esélyegyenlıségi terv elıkészítése, a munkáltatóval és a munkavállalói érdekképviseletekkel való egyeztetése. Az egyeztetett javaslat benyújtási határideje november A munkáltató az álláshirdetések megfogalmazásakor és a munkavállalók kiválasztásánál kor, nem, nemzetiség, családi és egészségügyi állapot szempontjából nem tesz különbséget. Ennek érdekében az álláshirdetések megjelentetéséhez kikéri az esélyegyenlıségi referens véleményét. 3. A munkáltató a munkaerı-felvétel során a hangsúlyt az adott munkához szükséges készségekre, képességekre, jártasságokra és tapasztalatokra helyezi. A jelöltek kiválasztásánál ugyanolyan fontos szempontnak tekinti a hosszú szakmai, gyakorlati munkatapasztalatot és az ezen alapuló megbízhatóságot, mint a többi készséget és képességet. 4. A felvételi beszélgetéshez, felméréshez szükség esetén jeltolmácsot, felolvasót biztosít. 5. A munkaerı-felvételnél nem lehet kizáró tényezı, hogy a munkavállalónak speciális eszközökre (pl. nagy betős billentyőzet, akadálymentes munkakörnyezet) van szüksége munkája végzéséhez. 6. A képzések területén a munkavállalók teljes köre számára biztosítja a képzésekhez való hozzáférést. A családi és munkahelyi kötelezettségek összehangolása céljából a munkáltató: 1. Biztosítja a munkavállalók gyermekei számára szakmai gyakorlat, diplomamunka konzultációs lehetıségét. 2. Amennyiben olyan munkavállaló számára rendel el rendkívüli munkavégzést, akinek kiskorú gyermeke van, abban az esetben a munkavállalót legalább 24 órával elıbb tájékoztatja. 3. A 14 éven aluli gyermeket nevelı munkavállalók rendes évi szabadságának kiadása során a munkáltató - lehetıségeihez mérten figyelembe veszi a gyermekgondozási és oktatási intézmények mőködése során elrendelt szünetek idıtartamát. 4. A munkáltató a gyermekeik gondozása céljából fizetés nélküli szabadságon levı munkavállalókat hivatali rendezvényeire meghívja. 5. A munkáltató a fizetés nélküli szabadságról visszatérı munkavállalóknak a munkába való visszatérését képzési lehetıségek felajánlásával segíti.

5 5/14 6. Biztosítja a rendkívüli családi események (gyermek születése, ballagása, esküvıje, stb.) esetére a szabadság igénybevételét a rendes szabadság terhére. A 40 éven felüli munkavállalók munkaerı-piaci helyzetének javítása, valamint fizikai és egészségügyi igényeik kielégítése érdekében a munkáltató: 1. Az elızetes képzéshez, betanuláshoz kötött munkakörök betöltésénél a negyven felettiek pályázatát nem utasítja el csak arra hivatkozva, hogy a képzés és a betanítás korukból következıen már nem kifizetıdı befektetés. 2. Az érdeklıdı 40 éven felüliek részére házi számítástechnikai tanfolyamot szervez legalább részben a munkaidı terhére. 3. Vállalja, hogy a munkavállalók életkorát, igényeit figyelembe véve prevenciós szőrıvizsgálatokat és tanácsadásokat szervez. 4. Törekszik a munkavállalók ergonómiai elıírásoknak megfelelı munkakörnyezetének kialakítására. 5. Az elırehozott öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb 5 évvel fiatalabb munkavállalók részére a munkáltató nyugdíj-elıkészítı programok kidolgozására törekszik, amelyek lehetıvé teszik azt, hogy a munkavállalók a nyugdíjba vonulást megelızı években felkészülhessenek a nyugdíjazásra, a nyugdíjas életformára, az aktív nyugdíjas évekre. V. Eljárás az egyenlı bánásmód elveinek megsértése esetén A Hivatal a panasztételre a következı módon biztosít lehetıséget: 1. Az egyenlı bánásmód megsértése, a zaklatás, jogellenes elkülönítés, megtorlás elıfordulása esetén a munkavállaló a Magyar Köztisztviselık és Közalkalmazottak Szakszervezete Városi Szervezetének elnökéhez fordulhat, aki a panaszt panasztételi őrlapon rögzíti (3. számú melléklet). 2. A szakszervezet a panaszt ha az ügy jellege lehetıvé teszi - anonim módon, az esélyegyenlıségi referens véleményével együtt a panasz megtételétıl számított 5 munkanapon belül a munkáltató elé tárja. 3. A munkáltató az ügy megoldása érdekében köteles a kivizsgálásról intézkedni. 4. A vizsgálatot a munkáltató által kijelölt szervezeti egység folytatja le. 5. A kijelölt szervezeti egység a vizsgálat eredményérıl tájékoztatja a munkáltatót. 6. Amennyiben az ügy megoldása nem vezet eredményre, a munkavállaló a Debreceni Munkaügyi Bírósághoz fordulhat panaszával. 7. A szakszervezeti bizottság tájékoztatja az esetrıl a felettes regionális szervet. VI. Záró rendelkezések A munkáltató köteles megismertetni az esélyegyenlıségi tervet valamennyi munkavállalóval a terv elfogadását követı 30 napon belül, az újonnan foglalkoztatási jogviszonyt létesítı munkavállalókkal pedig a munkába állásukkor. A munkavállalóknak a mellékelt formanyomtatványon (4. számú melléklet) nyilatkozniuk kell arról, hogy az esélyegyenlıségi tervben foglaltakat megismerték.

6 6/14 Jelen, a munkahelyi esélyegyenlıség biztosítása érdekében létrejött megállapodást a felek képviselıi elolvasták, annak rendelkezéseit közösen értelmezték, és mint akaratukkal mindenben megegyezıt jóváhagyólag aláírják. Hajdúszoboszló, november 30. /:Jenei Tibor:/ szakszervezeti elnök /:dr. Vincze Ferenc:/ jegyzı

7 7/14 MELLÉKLETEK JEGYZÉKE 1. Nyilatkozat az eltartott gyermekek számáról 2. Nyilatkozat legalább 50%-os fogyatékosságról, megváltozott munkaképességrıl 3. Esélyegyenlıséggel és egyenlı bánásmóddal kapcsolatos panasztételi őrlap 4. Nyilatkozat (esélyegyenlıségi terv átvételérıl) 5. Munkaerı-felvételi eljárásban résztvevık nyilvántartása (segédlettel) 6. Tájékoztató a munkaerı felvételi eljárásban résztvevık számára

8 8/14 1. SZÁMÚ MELLÉKLET Nyilatkozat az eltartott gyermekek számáról Kitöltése nem kötelezı! Munkavállaló neve Adóazonosító-jele Gyermek neve Gyermekek adatai Születési ideje Gyermekemet/gyermekeimet egyedül nevelem: igen nem Személyes adataim kezeléséhez hozzájárulok. Hajdúszoboszló, 200. munkavállaló aláírása

9 9/14 2. SZÁMÚ MELLÉKLET Nyilatkozat legalább 50%-os fogyatékosságról, megváltozott munkaképességrıl Kitöltése nem kötelezı! Munkavállaló neve Adóazonosító-jele Fogyatékosságának - mértéke:.. - megnevezése:. - megállapításának idıpontja:... Személyes adataim kezeléséhez hozzájárulok. Hajdúszoboszló, 200. munkavállaló aláírása

10 10/14 3. SZÁMÚ MELLÉKLET Esélyegyenlıséggel és egyenlı bánásmóddal kapcsolatos panasztételi őrlap Munkáltató neve, címe: Polgármesteri Hivatal Hajdúszoboszló Munkavállaló érdekképviseleti szervezete, ahova a panasz érkezett: A panasz érkezésének napja: A panasz rövid leírása (az érdekképviselet tölti ki): Kelte: Az érdekképviselet képviselıjének aláírása: Az esélyegyenlıségi referens véleménye, javaslata: Az esélyegyenlıségi referens aláírása: Kelte:

11 11/14 4. SZÁMÚ MELLÉKLET Szervezeti egység neve: Polgármesteri Hivatal Hajdúszoboszló.. Iroda/csoport Nyilatkozat Alulírottak nyilatkozunk és aláírásunkkal igazoljuk, hogy a Polgármesteri Hivatal Esélyegyenlıségi Tervét megismertük: Sorszám 1. Nyilatkozattevı neve (nyomtatott betővel) Dátum Nyilatkozattevı aláírása

12 12/14 5. SZÁMÚ MELLÉKLET Munkaerı-felvételi eljárásban résztvevık nyilvántartása Meghirdetett állás Az eljárásért felelıs vezetı A felvételi eljárás kezdete vége Az felvételi eljárás típusa (pályázat, nyilvános hirdetés stb.) Az eljárás folyamata (pl. szóbeli meghallgatás, írásbeli pályázat, képességvizsgáló tesztek, stb. ezek kombinációi) A jelentkezı azonosítója Jelentkezés dátuma Melyik hátrányos helyzető csoportba tartozik? Milyen eljárásokban vett részt? Elutasítás idıpontja/ Oka

13 13/14 Segédlet a munkaerı-felvételi eljárásban résztvevık nyilvántartásához A nyilvántartás készítésének haszna Az ilyen nyilvántartás vezetése lehetıséget biztosít a munkaerı-felvételi eljárás késıbbi értékelésére, javítására. További haszna a munkáltató számára, hogy az esetleges ilyen típusú pereknél, fel tud mutatni egy hiteles dokumentációt, mellyel kivédheti, hogy bírságot szabjanak ki rá. Nagyon fontos, hogy a nyilvántartásban minden jelentkezı szerepeljen, függetlenül attól, hogy mennyi ideig vett részt a felvételi eljárásban és mi volt az elutasítás oka. Így kizárhatók az olyan vádak, hogy az adott jelentkezıt meg sem hallgatták ilyen-olyan okból. A nyilvántartásból ugyancsak ki kell derüljön elutasítás esetén egy olyan objektív ok, amely a bíróság számára is elfogadható. (pl. a személyisége nem illik a munkahelyi légkörhöz nem objektív indok!) Kitöltési útmutató az őrlap kitöltéséhez A felvételi eljárás típusa: pl. pályázat, nyilvános hirdetés, meghívásos pályázat stb. Az eljárás folyamata: a felvételi eljárás különbözı módon valósulhat meg. Lehet egy lépcsıs vagy többlépcsıs. Az egyes lépcsık lehetnek, pl. írásbeli pályázat beadása, szóbeli meghallgatás, próbamunka végzése, képességvizsgáló tesztek stb. Ezeket érdemes elıre tisztázni a jelentkezıkkel is, és feljegyezni, hogy az elutasítottak melyik lépcsıben estek ki. A jelentkezı azonosítója: Beírható a jelentkezı neve, vagy más (pl sorszám) azonosítója A jelentkezés dátuma: Amikor a jelentkezı elıször kapcsolatba került a munkáltatóval (életrajz leadása, pályázati jelentkezés). Melyik hátrányos helyzető csoporthoz tartozik?: Csak olyan írható be, amely az önéletrajzában, vagy más a jelentkezı által kiadott anyagban szerepel. Rákérdezni tilos! Több csoport is lehetséges. (elsısorban nık, 40 év felettiek, fogyatékkal élı vagy csökkent munkaképességő, roma identitású, családos) Milyen eljárásban vett részt: A válaszok kódszámmal kódolhatók, kötött eljárásrendnél a legutolsó beírása elegendı, amennyiben az feltételezi az elıtte levıkön való részvételt. Elutasítás oka: Az ok csak objektív, a meghirdetett munkakör ellátásával összefüggı ok lehet. Természetesen több ok is lehet. (ilyen objektív ok lehet a végzettség, képesítés, tapasztalat hiánya, vagy alacsonyabb foka, mint a nyertes jelentkezınek)

14 14/14 6. SZÁMÚ MELLÉKLET Tájékoztató a munkaerı felvételi eljárásban résztvevık számára Szervezetünk munkahelyi esélyegyenlıségi tervvel rendelkezik, mely a munkaerı felvétel témakörében az alábbi intézkedéseket tartalmazza: A felvételi eljárásban résztvevıkrıl nyilvántartás készül, az általuk adott adatok alapján. Az adatok megırzése az esélyegyenlıségi terv idıtartamáig (dátum) történik. Az adatokat a munkáltató telephelyén ırzi, kiadásuk csak bírósági felszólításra történik, az illetékes bíróság felé. Az eljárással kapcsolatos panasz benyújtható: (A Tervben kijelölt panasztétel fogadására hivatott szervezet vagy személy.)

A HATÁRON KEZDEMÉNYEZÉSEK KÖZÉP- EURÓPAI SEGÍTİ SZOLGÁLATA ESÉLYEGYENLİSÉGI TERVE

A HATÁRON KEZDEMÉNYEZÉSEK KÖZÉP- EURÓPAI SEGÍTİ SZOLGÁLATA ESÉLYEGYENLİSÉGI TERVE A HATÁRON KEZDEMÉNYEZÉSEK KÖZÉP- EURÓPAI SEGÍTİ SZOLGÁLATA ESÉLYEGYENLİSÉGI TERVE Budapest, 2014. június 17. 1 Bevezetés Elismerve minden embernek azt a jogát, hogy egyenlı méltóságú személyként élhessen,

Részletesebben

HAJDÚSZOBOSZLÓI HIVATÁSOS ÖNKORMÁNYZATI TŐZOLTÓSÁG ESÉLYEGYENLİSÉGI TERVE. É r v é n y e s : 2 0 0 9. s z e p t e mb e r 0 1 - tı l

HAJDÚSZOBOSZLÓI HIVATÁSOS ÖNKORMÁNYZATI TŐZOLTÓSÁG ESÉLYEGYENLİSÉGI TERVE. É r v é n y e s : 2 0 0 9. s z e p t e mb e r 0 1 - tı l HAJDÚSZOBOSZLÓI HIVATÁSOS ÖNKORMÁNYZATI TŐZOLTÓSÁG ESÉLYEGYENLİSÉGI TERVE É r v é n y e s : 2 0 0 9. s z e p t e mb e r 0 1 - tı l I. Általános rész Az Országgyőlés 2003. évben elfogadta az Egyenlı bánásmódról

Részletesebben

A jelen megállapodást aláíró felek elkötelezik magukat a munkahelyi esélyegyenlıség elvei mellett, és ennek érdekében intézkedéseket hoznak.

A jelen megállapodást aláíró felek elkötelezik magukat a munkahelyi esélyegyenlıség elvei mellett, és ennek érdekében intézkedéseket hoznak. ESÉLYEGYENLİSÉGI TERV a 2007. január 1 2009. december 31. idıszakra A Kontyfa Középiskola, Általános Iskola, Óvoda és Kerületi Nevelési Tanácsadó Intézményének esélyegyenlıségi terve a Magyar Köztársaság

Részletesebben

Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának

Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának ESÉLYEGYENLİSÉGI TERVE Polgármesteri Hivatal Érvényes: 2009. április 01. napjától TARTALOMJEGYZÉK I. Általános rész... 2 1. Az esélyegyenlıségi terv elıkészítésének

Részletesebben

Pécsváradi Aranycipó Kft. Esélyegyenlőségi terv

Pécsváradi Aranycipó Kft. Esélyegyenlőségi terv Pécsváradi Aranycipó Kft. Esélyegyenlőségi terv 2019. Jelen esélyegyenlőségi terv az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény (Ebktv.), a 2012. évi I. tv.

Részletesebben

HAJÓS ALFRÉD ÁLTALÁNOS ISKOLA ESÉLYEGYENLİSÉGI TERVE. GÖDÖLLİ 2005. március 1.

HAJÓS ALFRÉD ÁLTALÁNOS ISKOLA ESÉLYEGYENLİSÉGI TERVE. GÖDÖLLİ 2005. március 1. A HAJÓS ALFRÉD ÁLTALÁNOS ISKOLA ESÉLYEGYENLİSÉGI TERVE GÖDÖLLİ 2005. március 1. A megállapodást az aláíró felek 2005. 03.01-tıl 2007. 03.01-ig tartó idıszakra fogadják el. A következı idıszakra szóló esélyegyenlıségi

Részletesebben

A MÉLIUSZ JUHÁSZ PÉTER KÖNYVTÁR

A MÉLIUSZ JUHÁSZ PÉTER KÖNYVTÁR A MÉLIUSZ JUHÁSZ PÉTER KÖNYVTÁR ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE Időbeli hatálya: 2014. január 1 2014. december 31. Esélyegyenlőségi terv Jelen esélyegyenlőségi terv a munkáltatónál munkaviszonyban, közalkalmazotti

Részletesebben

Esélyegyenlőségi szabályzat

Esélyegyenlőségi szabályzat MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKGIMNÁZIUM 23. sz. melléklet Esélyegyenlőségi szabályzat OM azonosító: 031202 HA2301 2018.03.12 MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKGIMNÁZIUM Fenntartó:

Részletesebben

ESÉLYEGYENLİSÉGI TERV

ESÉLYEGYENLİSÉGI TERV KISKÖRE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATAL ESÉLYEGYENLİSÉGI TERV Kisköre, 2010. március BEVEZETÉS Kisköre Város Önkormányzata figyelembe véve az egyenlı bánásmódról és az esélyegyenlıség elımozdításáról

Részletesebben

Sándorfalvi Közös Önkormányzati Hivatal

Sándorfalvi Közös Önkormányzati Hivatal Sándorfalvi Közös Önkormányzati Hivatal ESÉLYEGYENLİSÉGI TERVE 2013-2015 Az egyenlı bánásmód elveinek betartása az Európai Unió és a hazai társadalom elvárása. Az Országgyőlés elismerte minden ember jogát

Részletesebben

I. Általános rész. Általános elvek

I. Általános rész. Általános elvek TARTALOMJEGYZÉK I. Általános rész... 2 1. Az esélyegyenlıségi terv elıkészítésének folyamata... 3 2. Az esélyegyenlıségi terv hatálya... 3 II. A hátrányos helyzető munkavállalói csoportok meghatározása...

Részletesebben

ESÉLYEGYENLİSÉGI TERV 2009. 04. 01.

ESÉLYEGYENLİSÉGI TERV 2009. 04. 01. Egyesített Óvodai Intézmény 4200 Hajdúszoboszló, Rákóczi u. 14. : 52-273-180; fax: 52-273-181 e-mail: egyovig@netform.hu ESÉLYEGYENLİSÉGI TERV 2009. 04. 01. Tartalomjegyzék BEVEZETİ RENDELKEZÉSEK 3 I.

Részletesebben

2003. évi CXXV. törvény

2003. évi CXXV. törvény 2003. évi CXXV. törvény az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról Az Országgyűlés elismerve minden ember jogát ahhoz, hogy egyenlő méltóságú személyként élhessen, azon szándékától vezérelve,

Részletesebben

I. Bevezetés. II. Általános célok, etikai elvek A MAGYAR TÁNCMŰVÉSZETI FŐISKOLA ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE

I. Bevezetés. II. Általános célok, etikai elvek A MAGYAR TÁNCMŰVÉSZETI FŐISKOLA ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE A MAGYAR TÁNCMŰVÉSZETI FŐISKOLA ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE I. Bevezetés Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény (a továbbiakban: Ebetv.) alapelvi szinten

Részletesebben

ESÉLYEGYENLİSÉGI TERVE

ESÉLYEGYENLİSÉGI TERVE InterMap Térinformatikai Tanácsadó Iroda 1037 Budapest, Viharhegyi út 19/c. Tel.: 06-1-212-2070, 06-1-214-0352, Fax: 06-1-214-0352 Honlap: www.intermap.hu, e-mail: info@intermap.hu HIDASNÉMETI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM ESÉLYEGYENLİSÉGI TERVE A január december 31. közötti idıszakra

A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM ESÉLYEGYENLİSÉGI TERVE A január december 31. közötti idıszakra A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM ESÉLYEGYENLİSÉGI TERVE A 2009. január 1.- 2009. december 31. közötti idıszakra A Pécsi Tudományegyetem az egyenlı bánásmódról és az esélyegyenlıség elımozdításáról szóló 2003. évi

Részletesebben

ESÉLYEGYENLŐSÉGI SZABÁLYZAT

ESÉLYEGYENLŐSÉGI SZABÁLYZAT MTA Agrártudományi Kutatóközpont ESÉLYEGYENLŐSÉGI SZABÁLYZAT Martonvásár, 2012. március 20. Bedő Zoltán főigazgató 0 Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény

Részletesebben

Egyenlő bánásmód és diszkrimináció. A megkülönböztetés- mentességi jog alapfogalmai Uszkiewicz Erik

Egyenlő bánásmód és diszkrimináció. A megkülönböztetés- mentességi jog alapfogalmai Uszkiewicz Erik Egyenlő bánásmód és diszkrimináció A megkülönböztetés- mentességi jog alapfogalmai Uszkiewicz Erik A magyar szabályozás I. Alaptörvény XV. cikk (1) A törvény előtt mindenki egyenlő. Minden ember jogképes.

Részletesebben

ESÉLYEGYENLİSÉGI TERV

ESÉLYEGYENLİSÉGI TERV ESÉLYEGYENLİSÉGI TERV 2009. január Tartalom I. Esélyegyenlőség biztosítása a szervezeten belül... 4 1. Általános célok, etikai elvek... 4 1.1. A megkülönböztetés tilalma, egyenlő bánásmód... 4 1.2. Az

Részletesebben

ESÉLYEGYENLŐSÉGI SZABÁLYZAT

ESÉLYEGYENLŐSÉGI SZABÁLYZAT ESÉLYEGYENLŐSÉGI SZABÁLYZAT Edutus Egyetem Szenátusa által 64/2018. (aug. 31.) számú határozatával egységes szerkezetben elfogadva. Kiadás száma Módosítás száma Határozat száma Hatályos 1. kiadás 64/2018.

Részletesebben

Hatályos: től

Hatályos: től MAGYAR MŰSZAKI ÉS KÖZLEKEDÉSI MÚZEUM ESÉLYEGYENLŐSÉGI SZABÁLYZATA 2015 Hatályos: 2015.01.01-től Készítette: Szentesi Zsuzsanna humánpolitikai csoportvezető Szivák Ildikó gazdasági igazgató Budapest Jogszabályi

Részletesebben

Esélyegyenlőségi Képzés

Esélyegyenlőségi Képzés Esélyegyenlőségi Képzés KEOP 6.1.0/B/09-2009-0014 Erdei tanóra program Nógrád megyében című projekt projektmenedzsment tagjai és a DIPO Khe. alkalmazottai számára Készítette: Glázer Éva Bánk, 2010. március

Részletesebben

E SÉLYEGYENLŐSÉGI TERV

E SÉLYEGYENLŐSÉGI TERV Európai Üzleti Szakközép és Szakiskola OM: 200466 7623 Pécs, Szabadság u. 23. Tel.: 06-72/516-118; 06-72/522-889 Honlap: www.euszki.hu e-mail: info@euszki.hu E SÉLYEGYENLŐSÉGI TERV Jelen munkahelyi esélyegyenlőségi

Részletesebben

A Salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának esélyegyenlőségi terve

A Salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának esélyegyenlőségi terve A Salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának A szabályzat a szervezeti és működési szabályzat 2015. szeptember 1-től 3. sz. melléklete Általános célok, etikai

Részletesebben

Az ÓBUDAI EGYETEM ESÉLYEGYENLŐSÉGI SZABÁLYZATA

Az ÓBUDAI EGYETEM ESÉLYEGYENLŐSÉGI SZABÁLYZATA 1. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 34. függelék Az ÓBUDAI EGYETEM ESÉLYEGYENLŐSÉGI SZABÁLYZATA BUDAPEST, 2010. január TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Esélyegyenlőségi terv

Esélyegyenlőségi terv 2018. 02. 01. Esélyegyenlőségi terv Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal 28. számú melléklet SZENTLŐRINCI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV Elismerve minden köztisztviselőnek azt a

Részletesebben

AZ EGYENLŐ BÁNÁSMÓD HATÓSÁG ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE (2012. június 30-tól június 30-ig terjedő időszakra)

AZ EGYENLŐ BÁNÁSMÓD HATÓSÁG ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE (2012. június 30-tól június 30-ig terjedő időszakra) AZ EGYENLŐ BÁNÁSMÓD HATÓSÁG ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE (2012. június 30-tól 2013. június 30-ig terjedő időszakra) Jelen esélyegyenlőségi terv az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló

Részletesebben

Hajdúhadház Város Önkormányzata

Hajdúhadház Város Önkormányzata /2018. (III.29.) HÖ. sz. határozat 1. számú melléklete Hajdúhadház Város Önkormányzata Esélyegyenlőségi Terve 2018-2023. 1 TARTALOMJEGYZÉK I. Bevezetés II. Az Esélyegyenlőségi Terv hatálya. III. Általános

Részletesebben

II. RÁKÓCZI FERENC GIMNÁZIUM ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV

II. RÁKÓCZI FERENC GIMNÁZIUM ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV II. RÁKÓCZI FERENC GIMNÁZIUM ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV 2011.01.01-2012.12.31. ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV A 2011. január 1-jétől 2012.december 31-ig terjedő időszakra Jelen Esélyegyenlőségi Terv az egyenlő bánásmódról

Részletesebben

TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0042 PROJEKT

TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0042 PROJEKT TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0042 PROJEKT Esélyegyenlőségi program III. rész Jogszabályi környezet Nyíregyháza, 2014. február 3-4 Kiskunfélegyháza, 2014. február12-13 Nyíregyháza, 2014. február 17-18 Szeged,

Részletesebben

ÚJHARTYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

ÚJHARTYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA ÚJHARTYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV 2012-2013. Újhartyán, 2012, szeptember 1. TARTALOMJEGYZÉK I. Általános rész... 3 1. Az esélyegyenlőségi terv előkészítésének folyamata, aktualizálása...

Részletesebben

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV Geoview Systems Kft.

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV Geoview Systems Kft. ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV Geoview Systems Kft. Hatálybalépés: 2012. június 1., frissítése: 2012. szeptember 15. A szabályzat karbantartásáért felelős: Farkas Ferenc Zoltán Esélyegyenlőségi terv Bevezetés A

Részletesebben

Enying Város Önkormányzatának (8130 Enying, Kossuth L. u. 26.) Esélyegyenlıségi programterve 2010.

Enying Város Önkormányzatának (8130 Enying, Kossuth L. u. 26.) Esélyegyenlıségi programterve 2010. Enying Város Önkormányzatának (8130 Enying, Kossuth L. u. 26.) Esélyegyenlıségi programterve 2010. Esélyegyenlıségi terv Enying Város Önkormányzata - mivel költségvetési szervként 50 fınél több munkavállalót

Részletesebben

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV 2012. 2013. évre

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV 2012. 2013. évre MTA Agrártudományi Kutatóközpont ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV 2012. 2013. évre Martonvásár, 2012. március 20. Bedő Zoltán főigazgató 1 Az MTA ATK Esélyegyenlőségi terve 2012. január 1.-től 2013. december 31.-ig

Részletesebben

A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE

A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE Készítette: Varga Lászlóné gazdasági igazgatóhelyettes Kiadás időpontja: 2008. január. 10. Elismerve minden embernek azt a jogát, hogy egyenlő

Részletesebben

A SEMMELWEIS EGYETEM

A SEMMELWEIS EGYETEM 48/2011.( IV. 28.) számú határozat A SEMMELWEIS EGYETEM ESÉLYEGYENLİSÉGI TERVE 2011. Tartalomjegyzék Preambulum... 3 1. Általános rendelkezések... 3 2. Az Terv célja és hatálya... 4 3. Az Esélyegyenlıségi

Részletesebben

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV Elismerve minden embernek azt a jogát, hogy egyenlő méltóságú személyként élhessen, a BZSH Benjamin Óvoda az alábbi esélyegyenlőségi tervet alkotja meg: I. Általános célok, etikai

Részletesebben

A MEGÉPÉSZER Kft. Esélyegyenlőségi terve évekre

A MEGÉPÉSZER Kft. Esélyegyenlőségi terve évekre A MEGÉPÉSZER Kft. Esélyegyenlőségi terve 2013-2017. évekre Megépszer Kft. Esélyegyenlőségi terve I. Tartalmi megközelítés 1. Az egyenlő bánásmód követelményének megsértése Az egyenlő bánásmód követelményének

Részletesebben

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV A 2010. MÁJUS 31-TŐL 2012. DECEMBER 31-IG TERJEDŐ IDŐSZAKRA Elismerve minden embernek azt a jogát, hogy egyenlő méltóságú személyként élhessen Kisbér Város Önkormányzata az alábbi

Részletesebben

Esélyegyenlőségi terv

Esélyegyenlőségi terv Esélyegyenlőségi terv ÓNTE Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. 2014. január 1. 2016. december 31. közötti időszakra Preambulum Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség

Részletesebben

1/2014. (IX.30.) főjegyzői utasítás a Heves Megyei Önkormányzati Hivatal esélyegyenlőségi tervéről

1/2014. (IX.30.) főjegyzői utasítás a Heves Megyei Önkormányzati Hivatal esélyegyenlőségi tervéről 1/2014. (IX.30.) főjegyzői utasítás a Heves Megyei Önkormányzati Hivatal esélyegyenlőségi tervéről A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. (4) bekezdés j) pontja, valamint az egyenlő bánásmódról

Részletesebben

Kunszentmiklós Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Esélyegyenlıségi terv

Kunszentmiklós Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Esélyegyenlıségi terv Kunszentmiklós Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Esélyegyenlıségi terv Hatályos: 2008. október 15. Józan Judit jegyzı Kunszentmiklós Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának (továbbiakban:

Részletesebben

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Than Károly Ökoiskolája, Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája PANASZKEZELÉSI REND

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Than Károly Ökoiskolája, Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája PANASZKEZELÉSI REND Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Than Károly Ökoiskolája, Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája PANASZKEZELÉSI REND 1. Törvényi háttér Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról

Részletesebben

EBH/202/1/2018. Egyenlő Bánásmód Hatóság. Esélyegyenlőségi terv

EBH/202/1/2018. Egyenlő Bánásmód Hatóság. Esélyegyenlőségi terv EBH/202/1/2018 Egyenlő Bánásmód Hatóság Esélyegyenlőségi terv Jelen esélyegyenlőségi terv az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény (Ebktv.), a 2012. évi

Részletesebben

Sárospatak Város Polgármesterétıl

Sárospatak Város Polgármesterétıl Sárospatak Város Polgármesterétıl 3950 Sárospatak, Kossuth u. 44. Tel.: 47/513-240 Fax: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu JAVASLAT - a Képviselı-testületnek - Sárospatak Város Önkormányzat esélyegyenlıségi

Részletesebben

Esélyegyenlőségi terv 2011.

Esélyegyenlőségi terv 2011. Esélyegyenlőségi terv 2011. ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV Elismerve minden embernek azt a jogát, hogy egyenlő méltóságú személyként élhessen, Újhartyán Község Önkormányzata az alábbi esélyegyenlőségi tervet alkotja

Részletesebben

Magyar Képzőművészeti Egyetem

Magyar Képzőművészeti Egyetem Magyar Képzőművészeti Egyetem Ikt. szám: MKE/221-7/2017. Esélyegyenlőségi terv Elfogadta a Szenátus 21/2017. (V. 3.) számú határozatával... Prof. Csanádi Judit rektor 2017. május 3. 1 A Magyar Képzőművészeti

Részletesebben

ALDEBRŐ-TÓFALU KÖRJEGYZŐSÉG ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE

ALDEBRŐ-TÓFALU KÖRJEGYZŐSÉG ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE ALDEBRŐ-TÓFALU KÖRJEGYZŐSÉG ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE 2010-2015 Aldebrő-Tófalu Községek Körjegyzősége, a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 70/A. -ának, és az Egyenlő bánásmódról

Részletesebben

A MARCALI VÁROSI KULTURÁLIS KÖZPONT ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE

A MARCALI VÁROSI KULTURÁLIS KÖZPONT ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE A MARCALI VÁROSI KULTURÁLIS KÖZPONT ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény alapelvi szinten rögzíti, hogy minden ember elidegeníthetetlen

Részletesebben

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV. 2014. augusztus 20-tól 2015. december 31-ig terjedő időszakra

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV. 2014. augusztus 20-tól 2015. december 31-ig terjedő időszakra Kalocsai Nebuló Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény OM: 038451 6300 Kalocsa, Tompa M. u. 10-14.. Tel.: 78/461-667, e-mail: nebulokalocsa@gmail.com ESÉLYEGYENLŐSÉGI

Részletesebben

Szentes Város Önkormányzata Képviselı-testületének 37/2009.(XII.31.) rendelete a szentesi önkormányzati intézmények munkaerı-gazdálkodási rendszerérıl

Szentes Város Önkormányzata Képviselı-testületének 37/2009.(XII.31.) rendelete a szentesi önkormányzati intézmények munkaerı-gazdálkodási rendszerérıl Szentes Város Önkormányzata Képviselı-testületének 37/2009.(XII.31.) rendelete a szentesi önkormányzati intézmények munkaerı-gazdálkodási rendszerérıl Szentes Város Önkormányzatának Képviselı-testülete

Részletesebben

4. Konkrét programok, intézkedések az egyenlő bánásmód biztosítására és az esélyegyenlőség előmozdítására

4. Konkrét programok, intézkedések az egyenlő bánásmód biztosítására és az esélyegyenlőség előmozdítására REGIONÁLIS SZOCIÁLIS FORRÁSKÖZPONT KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE 2015. január 1. 2015. december 31. közötti időszakra 1. Általános elvek, célok ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV Tartalomjegyzék 1.1.

Részletesebben

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV Szekszárdi SZC Perczel Mór Szakképző Iskolája és Kollégiuma 7150 Bonyhád, Széchenyi tér 18. Tel: +36-74/451-424; +36-74/451-918; OM: 203054 ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV (Életbe lép: 2017.03.01-től a következő

Részletesebben

HAJDÚSÁMSONI POLGÁRMESTERI HIVATAL ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE

HAJDÚSÁMSONI POLGÁRMESTERI HIVATAL ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE HAJDÚSÁMSONI POLGÁRMESTERI HIVATAL ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE 2019-2024 1 TARTALOMJEGYZÉK I. Bevezetés. 3. oldal II. Általános elvek, etikai célok.3. oldal III. Alapelvek...4. oldal IV. Kiemelt célcsoportok,

Részletesebben

ESÉLYEGYENLİSÉGI TERVE

ESÉLYEGYENLİSÉGI TERVE A GÁBOR DÉNES FİISKOLA ESÉLYEGYENLİSÉGI TERVE 2007-2011 A Gábor Dénes Fıiskola (a továbbiakban Fıiskola) esélyegyenlıségi terve az egyenlı bánásmódról és az esélyegyenlıség elımozdításáról szóló 2003.

Részletesebben

a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés 2013. április 25-ei ülésére

a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés 2013. április 25-ei ülésére KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT FŐJEGYZŐJE E L Ő T E R J E S Z T É S a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés 2013. április 25-ei ülésére Tárgy: A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzati Hivatal Esélyegyenlőségi

Részletesebben

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE PÁSZTÓ VÁROSI POLGÁRMESTERI HIVATAL ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE A közötti időszakra - 2 - Tartalomjegyzék Bevezető... 3 Értelmező rendelkezések..4 Az egyenlő bánásmód elvének megsértése. 4 Általános célok,

Részletesebben

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV -MML Kft. A PAKSI SZENNYVÍZTISZTÍTÓ TELEP BŐVÍTÉSE ÉS FEJLESZTÉSE KEOP-1.2.0109-11-2011-0013 2013. szeptember 4. Készítette Szücs András Ellenőrizte! Jóváhagyta Goszt kzolt n Jóváhagyva ii sorszámú levéllel.

Részletesebben

A Thököly Imre Kéttannyelvő Általános Iskola

A Thököly Imre Kéttannyelvő Általános Iskola Thököly Imre Kéttannyelvő Általános Iskola 4200. Hajdúszoboszló, Kölcsey u.2-4. 52/557-673 Fax:52/557-674 OM szám: 031 030 E-mail:thokoly@fibermail.hu www.thokoly.hu A Thököly Imre Kéttannyelvő Általános

Részletesebben

Az esélyegyenlőségi terv értékelése 2013.

Az esélyegyenlőségi terv értékelése 2013. Az esélyegyenlőségi terv értékelése 2013. A Debreceni Művelődési Központ fontos feladatának tekinti az esélyegyenlőség érvényesítését a munkahelyi alkalmazottak körében. 2012-ben, esélyegyenlőségi felelőst

Részletesebben

Kiskunhalas Város Képviselő-testülete 2019.április 25-i ülésére

Kiskunhalas Város Képviselő-testülete 2019.április 25-i ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Kiskunhalas Város Képviselő-testülete 2019.április 25-i ülésére Tárgy: A Kiskunhalasi Közös Önkormányzati Hivatal 2019-2024. évre vonatkozó Esélyegyenlőségi terve Az előterjesztést

Részletesebben

Kakas Béla polgármester. Iktatószám 3-126/2013.

Kakas Béla polgármester. Iktatószám 3-126/2013. ELİTERJESZTÉS Sándorfalva Város Önkormányzat Képviselı-testületének Elıterjesztı Kakas Béla polgármester Tárgy Beszámoló a Sándorfalvi Közös Önkormányzati Hivatal, a Sándorfalvi Kulturális Központ, az

Részletesebben

A BÁRDOS LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ESÉLYEGYENLİSÉGI TERVE

A BÁRDOS LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ESÉLYEGYENLİSÉGI TERVE Az SZMSZ melléklete A BÁRDOS LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ESÉLYEGYENLİSÉGI TERVE Jogalap: a 2003.évi CXXV.Törvény 36. - egyenlı bánásmódról szóló törvény 1 Tartalomjegyzék: 1. A hátrányos helyzető közalkalmazotti

Részletesebben

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE. Preambulum

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE. Preambulum A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE Preambulum 1. Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény 63. (4) bekezdése alapján az ötven főnél több munkavállalót

Részletesebben

Kakas Béla polgármester

Kakas Béla polgármester ELİTERJESZTÉS Sándorfalva Város Önkormányzat Képviselı-testületének Elıterjesztı Kakas Béla polgármester Tárgy Beszámoló Sándorfalva Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala, a Sándorfalvi Kulturális

Részletesebben

Esélyegyenlőségi Terv. Mátyás Király Általános Iskola Csömör

Esélyegyenlőségi Terv. Mátyás Király Általános Iskola Csömör Esélyegyenlőségi Terv Mátyás Király Általános Iskola Csömör 2 Amit az esélyegyenlőségről tudni kell Az Országgyűlés 2003-ban elfogadta az Európai Unió és a hazai társadalom elvárásait tükröző 2003. évi

Részletesebben

Értékmentő Tanoda Jászladányi Tanoda

Értékmentő Tanoda Jászladányi Tanoda Baráti Közhasznú Egyesület Esélyegyenlőségi terve a Értékmentő Tanoda Jászladányi Tanoda Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók iskolai lemorzsolódását

Részletesebben

PETŐFI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT 6622 Nagymágocs, Szentesi út 40. ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV

PETŐFI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT 6622 Nagymágocs, Szentesi út 40. ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV PETŐFI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT 6622 Nagymágocs, Szentesi út 40. ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV Elismerve minden embernek azt a jogát, hogy egyenlő méltóságú személyként élhessen, a Nagymágocsi Petőfi Sándor Művelődési

Részletesebben

A DEBRECENI EGYETEM ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE

A DEBRECENI EGYETEM ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE A DEBRECENI EGYETEM ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE 2007. október 5. - 2010. december 31. 2007. október 4 2/14 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 3 2. Az Esélyegyenlőségi Terv tárgya, hatálya, jogi alapjai 3 3. Esélyegyenlőség

Részletesebben

SOMBEREK ÉS GÖRCSÖNYDOBOKA KÖZSÉGEK KÖRJEGYZŐSÉGÉNEK ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE 2010-2015

SOMBEREK ÉS GÖRCSÖNYDOBOKA KÖZSÉGEK KÖRJEGYZŐSÉGÉNEK ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE 2010-2015 SOMBEREK ÉS GÖRCSÖNYDOBOKA KÖZSÉGEK KÖRJEGYZŐSÉGÉNEK ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE 2010-2015 Somberek és Görcsönydoboka Községek Körjegyzősége, a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 70/A.

Részletesebben

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE ZÁKÁNYSZÉK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE A 2016. december 15. 2018. december 14. közötti időszakra Esélyegyenlőségi Tervben érintett intézmények: Zákányszék Község Önkormányzata Zákányszéki

Részletesebben

Sárospatak Város Polgármesterétıl

Sárospatak Város Polgármesterétıl Sárospatak Város Polgármesterétıl 3950 Sárospatak, Rákóczi út 32. Tel.: 47/513-240 Fax: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu JAVASLAT - a Képviselı-testületnek - Sárospatak Város Rendelıintézete

Részletesebben

Újhartyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. augusztus 30.-i ülésére 2. napirend. Göndörné Frajka Gabriella jegyző

Újhartyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. augusztus 30.-i ülésére 2. napirend. Göndörné Frajka Gabriella jegyző E L Ő T E R J E S Z T É S Újhartyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. augusztus 30.-i ülésére 2. napirend TÁRGY: Előterjesztő: Előkészítő: Szavazás módja: ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV 2012-2013

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV SOPRON 2014 ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV 2014. január 1-jétől 2015. december 31-ig terjedő időszakra Jelen Esélyegyenlőségi Terv az egyenlő bánásmódról és az

Részletesebben

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV A 2017-ES ÉVRE VONATKOZÓAN

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV A 2017-ES ÉVRE VONATKOZÓAN BHAKTIVEDANTA HITTUDOMÁNYI FŐISKOLA ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV A 2017-ES ÉVRE VONATKOZÓAN Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény rendelkezéseivel összhangban

Részletesebben

FİOSZTÁLYVEZETİ-HELYETTES

FİOSZTÁLYVEZETİ-HELYETTES A Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ (KSZK) Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium nevében a köztisztviselık jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 10. (1) bekezdése

Részletesebben

Esélyegyenlőségi terv

Esélyegyenlőségi terv B É K É S M E G Y E I K Ö N Y V T Á R Esélyegyenlőségi terv Békés Megyei Könyvtár, Békéscsaba 2/ 18 Tartalomjegyzék ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV... 3 1. Általános elvek, célok... 3 A megkülönböztetés tilalma,

Részletesebben

Az esélyegyenlőségi terv értékelése 2016.

Az esélyegyenlőségi terv értékelése 2016. Az esélyegyenlőségi terv értékelése 2016. A Debreceni Művelődési Központ fontos feladatának tekinti az esélyegyenlőség érvényesítését a munkahelyi alkalmazottak körében. 2013-ban az intézmény vezetősége

Részletesebben

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. esélyegyenlőségi terve. 2010. július 1-jétől 2012. november 30-áig terjedő időszakra

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. esélyegyenlőségi terve. 2010. július 1-jétől 2012. november 30-áig terjedő időszakra Nemzeti Fejlesztési Ügynökség A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség esélyegyenlőségi terve 2010. július 1-jétől 2012. november 30-áig terjedő időszakra 2010. július hó A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, mint munkáltató

Részletesebben

BÍBORKA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ÉS SZAKISKOLA

BÍBORKA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ÉS SZAKISKOLA 1. számú melléklet: Esélyegyenlıségi Terv Az egyenlı bánásmódról és az esélyegyenlıség elımozdításáról szóló 2003. évi CXXV. Törvény alapelvi szinten rögzíti, hogy minden ember elidegeníthetetlen joga,

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV SOPRON 2016 ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV 2016. január 1-jétől 2017. december 31-ig terjedő időszakra Jelen Esélyegyenlőségi Terv az egyenlő bánásmódról és az

Részletesebben

Zalakaros Város Polgármesteri Hivatalának Esélyegyenlőségi Terve. Általános célok, etikai elvek

Zalakaros Város Polgármesteri Hivatalának Esélyegyenlőségi Terve. Általános célok, etikai elvek Zalakaros Város Polgármesteri Hivatalának Esélyegyenlőségi Terve Zalakaros Város Polgármesteri Hivatala az EU horizontális elveivel összhangban, az Esélyegyenlőségi Terv megalkotásáról döntött 2009. évben.

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM ESÉLYEGYENLSÉGI TERV

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM ESÉLYEGYENLSÉGI TERV NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM ESÉLYEGYENLSÉGI TERV SOPRON 2008 !"#$%$&'( Jelen Esélyegyenlségi Terv az egyenl bánásmódról és az esélyegyenlség elmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvényben, valamint a

Részletesebben

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE Pécs Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala 7621 Pécs, Széchenyi tér 1. Szám: 21-21/1182/2016. Pécs Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala 2017 2019. évi ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...

Részletesebben

ESÉLYEGYENLİSÉGI TERV

ESÉLYEGYENLİSÉGI TERV Bocskai István Szakképzı Iskola Hajdúszoboszló ESÉLYEGYENLİSÉGI TERV Érvényes: 2009. szeptember 01-tıl 2 A Bocskai István Szakképzı Iskola igazgatója, mint munkáltató, valamint az intézményben mőködı AOKDSZ

Részletesebben

A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola esélyegyenlőségi terve július 1-jétől december 31-éig terjedő időszakra

A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola esélyegyenlőségi terve július 1-jétől december 31-éig terjedő időszakra A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola esélyegyenlőségi terve 2012. július 1-jétől 2014. december 31-éig terjedő időszakra 1 Jelen Esélyegyenlőségi Terv az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség

Részletesebben

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE 2010. július 1. 2012. június 30. közötti időszakra Veszprém I. Bevezetés Az mint munkáltató (a továbbiakban: munkáltató),

Részletesebben

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV 2017. AUGUSZTUS 1. 2019. JÚLIUS 31. KÉSZÍTETTE: DARIDA MÁRTA BÉKÉSCSABA, 2017.05.22. Verziószám 1.0 Forrás Oldalszám 19 oldal Készítette Darida Márta Jóváhagyta A jóváhagyás dátuma

Részletesebben

A Szolnoki Főiskola Esélyegyenlőségi Terve

A Szolnoki Főiskola Esélyegyenlőségi Terve A Szolnoki Főiskola Esélyegyenlőségi Terve 2013-2016 I. RÉSZ... 3 BEVEZETÉS... 3 AZ ET JOGSZABÁLYI HÁTTERE... 3 AZ ET ELKÉSZÍTÉSE, ELFOGADÁSA, BEVEZETÉSE ÉS TARTALMA... 3 II. RÉSZ... 3 ÁLTALÁNOS ELVEK

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS IV. KERÜLET ÚJPEST ÖNKORMÁNYZATÁNAK

BUDAPEST FŐVÁROS IV. KERÜLET ÚJPEST ÖNKORMÁNYZATÁNAK BUDAPEST FŐVÁROS IV. KERÜLET ÚJPEST ÖNKORMÁNYZATÁNAK ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE a 2012. január 1. 2014. január 1. közötti időszakra 1 Tartalomjegyzék I. BEVEZETŐ... 3 II. ÉRTELMEZŐ RENDELKEZÉSEK... 5 1. Közvetlen

Részletesebben

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE KABAI POLGÁRMESTERI HIVATAL ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE a 2014. december 31.-2020 január 1. közötti időszakra Szegi Emma polgármester dr Csabai Zsolt jegyző TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETŐ...3 II. ÉRTELMEZŐ RENDELKEZÉSEK...5

Részletesebben

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV AZ ALKALMAZOTTAK RÉSZÉRE

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV AZ ALKALMAZOTTAK RÉSZÉRE ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV AZ ALKALMAZOTTAK RÉSZÉRE 2011 1 2 Tartalomjegyzék 1. Általános elvek, célok...4 1.1 A megkülönböztetés tilalma, egyéni bánásmód...4 1.2 Az emberi méltóság tiszteletben tartása...4

Részletesebben

DÉVAVÁNYA VÁROS ÖNKORMÁNYZATI HIVATALÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE DÉVAVÁNYA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA AJÁNLÁSOK ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVHEZ SZAKÉRTŐI TANULMÁNY

DÉVAVÁNYA VÁROS ÖNKORMÁNYZATI HIVATALÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE DÉVAVÁNYA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA AJÁNLÁSOK ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVHEZ SZAKÉRTŐI TANULMÁNY VIAD ORO K ÖZIGAZGATÁSFEJLESZTÉSI T ANÁCSADÓ ÉS S ZOLGÁLTATÓ KFT. 8230 B ALATONFÜRED, V AJDA J. U. 33. +36 (30) 555-9096 AROP. PALYAZAT@ YAHOO. COM DÉVAVÁNYA VÁROS ÖNKORMÁNYZATI HIVATALÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE

Részletesebben

ZALA MEGYEI KORMÁNYHIVATAL ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE

ZALA MEGYEI KORMÁNYHIVATAL ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE SZÁM: ZHP/69-2/2011. ZALA MEGYEI KORMÁNYHIVATAL ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE 2 A Zala Megyei Kormányhivatalban (a továbbiakban: Munkáltató) foglalkoztatott valamennyi kormánytisztviselő, kormányzati ügykezelő

Részletesebben

Csenger Város Polgármesteri Hivatal 2012-2013. évi ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE

Csenger Város Polgármesteri Hivatal 2012-2013. évi ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE Csenger Város Polgármesteri Hivatal 2012-2013. évi ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE Csenger TARTALOMJEGYZÉK I. Általános rész... 2 1. Az esélyegyenlőségi terv előkészítésének folyamata, aktualizálása... 2 2. Az

Részletesebben

A Kúria elnökének 10/2014. számú utasítása. a Kúria esélyegyenlőségi tervéről szóló 17/2013. számú elnöki utasítás módosításáról

A Kúria elnökének 10/2014. számú utasítása. a Kúria esélyegyenlőségi tervéről szóló 17/2013. számú elnöki utasítás módosításáról A Kúria elnökének 10/2014. számú utasítása a Kúria esélyegyenlőségi tervéről szóló 17/2013. számú elnöki utasítás módosításáról A Kúria elnökének 10/2014. számú utasítása a Kúria esélyegyenlőségi tervéről

Részletesebben

AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM ESÉLYEGYENLİSÉGI TERVE

AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM ESÉLYEGYENLİSÉGI TERVE AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM ESÉLYEGYENLİSÉGI TERVE 1. ÁLTALÁNOS CÉLOK, ETIKAI ELVEK Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (a továbbiakban: ELTE) a képzés és foglalkoztatás során tiszteletben tartja a hallgatói

Részletesebben

Elıterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. szeptember 13-i ülésére. Önkormányzati Iroda

Elıterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. szeptember 13-i ülésére. Önkormányzati Iroda Elıterjesztés 2. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. szeptember 13-i ülésére Tárgy: Lajosmizse Város Önkormányzata Intézményei Gazdasági Szervezete gazdasági vezetı beosztására

Részletesebben

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV 2012. június 15-től 2017. június 14-ig terjedő időszakra Jelen Esélyegyenlőségi terv az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvényben,

Részletesebben

Több mint lehetıség START

Több mint lehetıség START Több mint lehetıség START Napra kész információk a START, START PLUSZ és START EXTRA kártyákról FONTOS! A kártyákat közvetlenül a munkába állás idıpontja elıtt célszerő igényelni START kártya Az a személy,

Részletesebben