RECOM HÁLÓZATI TALÁLKOZÓ TURIZMUS TÉMÁBAN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "RECOM HÁLÓZATI TALÁLKOZÓ TURIZMUS TÉMÁBAN"

Átírás

1 RECOM HÁLÓZATI TALÁLKOZÓ TURIZMUS TÉMÁBAN Van jövőjük a határon átnyúló turisztikai projekteknek? A as támogatási időszak a figyelem középpontjában Hunguest Hotel Répce Gold Bükfürdő, november 29. Időpont: 09:30-16:00 Projektmenedzsment: Mag. Günther Monschein, Mag. Nicole Binder, Stájerország tartománya, a tartomány- és településfejlesztésért felelős 16. osztály Moderáció: DI Dr. Hannes Schaffer, Honnan érkeznek a résztvevők a rendezvényre?

2 A RECOM-HÁLÓZAT A RECOM a határon átívelő tapasztalatcsere és a regionális kooperációs menedzsment platformjaként 2012 végéig számos rendezvény, műhelytalálkozó és kirándulás keretében lehetőséget nyújt a projektgazdáknak és -partnereknek, hogy eszmecserét folytassanak, megismerjék a határon átnyúló együttműködés új szempontjait és az azzal kapcsolatos lényeges tudnivalókat, valamint plusz ötleteket gyűjtsenek a mindennapi (projekt)munkához. A RECOM egyes területein (HU-AT, AT-CZ és AT-SK) az alábbi súlyponti témákkal foglalkoznak: munkaerőpiac és képzés turizmus környezet és energia gazdaság, kutatás, innováció közlekedés és mobilitás A hálózat célja, hogy lehetővé tegye a tematikus információ- és tapasztalatcserét, és hozzájáruljon a határon átívelő regionális fejlődéshez. A hálózati kínálatok tartalmát és folyamatát mindig egyeztetik a hálózat tagjaival, és lehetőség szerint igényeikhez igazítják. Ennek köszönhetően dinamikus hálózatfejlesztő folyamat alakul ki. Ezt a munkát segítendő készült el a RECOM-honlap, amely információs platformként is szolgál. A határon átnyúló együttműködéssel kapcsolatos információkon kívül itt megtalálható a szereplőket felvonultató térkép is, amelyet jelenleg bővítenek, és folyamatosan frissítenek majd.

3 Program 09:30 ÉRKEZÉS és REGISZTRÁCIÓ 10:00 KÖSZÖNTÉS Németh Sándor, Bük polgármestere Kelemen Katalin, Hotel Répce Gold igazgatója 10:10 A PROGRAMOZÁS JELENLEGI ÁLLÁSA MAGYARORSZÁGON Polgár András, WESTPA A PROGRAMOZÁS JELENLEGI ÁLLÁSA AUSZTRIÁBAN Sabina Cimerman, Stájerország tartománya, A7 tartomány- és településfejlesztés 10:50 A RECOM TEVÉKENYSÉGEI a időszakra Günther Monschein, RECOM 11:10 TURIZMUSFEJLESZTÉS eddig és hogyan tovább? Arnold Oberacher, con.os tourismus consulting gmbh SZÜNET BEVÁLT GYAKORLATI PÉLDÁK más programokból - REGIOVITALIS (ETE SI-AT), Marlies Windisch - Transdanube (ETE SEE), Bejczy Delinke - e-via 24 és a 3 Länder Städtereise (ETE SI-AT), Andrej Vrsic PÓDIUMBESZÉLGETÉS Van jövőjük a határon átnyúló turisztikai projekteknek? Sabina Cimerman, Hans Artner, Polgár András, Andrej Vrsic, Arnold Oberacher, Tamás Pálffy EBÉD 14:45 A BÜKI GYÓGYFÜRDŐ és a KRISTÁLYTORONY megtekintése A RENDEZVÉNY VÉGE

4 ÖSSZEFOGLALÁS Az 5. RECOM turizmus témájú hálózati találkozó az alábbi kérdéssel foglalkozott: Van jövőjük a határon átnyúló turisztikai projekteknek? A as támogatási időszak a figyelem középpontjában A rendezvény elején Polgár András (Nyugat-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség) és Sabina Cimerman (Stájer Tartomány) bepillantást nyújtott a magyarországi, illetve az ausztriai programozás jelenlegi állásába. Ezzel felvázolták azokat a turisztikai keretfeltételeket, amelyek között a jövőben lehetőség lesz a határon átnyúló turisztikai projektekre. Günter Monschein (RECOM-projektmenedzsment) rámutatott arra, milyen tevékenységeket terveznek a RECOM-on belül annak érdekében, hogy a turisztikai projekteket a jövőben is támogassák. Arnold Oberacher (con.os tourismus consulting gmbh) előadásának a turisztikai siker alapjai, a régiók mint térélmények és a regionális turizmusfejlesztés lehetséges útjai volt a témája. A délutáni blokkban Marlies Windisch mit REGIOVITALIS (ETE SI-AT), Halmos Zóra Halmos mit Transdanube (ETE SI-HU) és Andrej Vrsic (e-via 24 és 3 Länder Städtereise (ETE SI-AT) sikeres projektpéldákat mutattak be más régiókból és támogatási programokból. A rendezvényt záró pódiumbeszélgetés során Sabina Cimerman, Hans Artner, Polgár András,Andrej Vrsic, Arnold Oberacher és Pálffy Tamás részvételével a jövőbeli határon átnyúló turisztikai projektek megközelítési pontjairól folyt az eszmecsere. Ezt követően a kb. 50 résztvevő megtekintette a büki gyógyfürdőt és a turisztikailag is érdekes kristálytornyot.

5 Pillanatképek

6

7

8 Az előadók rövid névjegye Mag. Günther Monschein A Grazi Egyetem Közgazdasági Karán végzett. 10 évig a kelet-stájerországi EU- Regionális Menedzsmentnél dolgozott regionális menedzserként, több INTERREGprojekt vezetője volt, valamint a Stájerország-Északkelet-Szlovénia EURÉGIÓ-n belül a turizmus területét koordinálta.. 2 évig dolgozott két tanácsadó cégnél Spanyolországban ETE projekteken, 2009 ősze óta viszont a Stájer Tartományi Kormány hivatalában a táj- és várostervezési osztály független dolgozója, ahol az ETE szakterületen a RECOM projekt lebonyolításáért felel. Dr. Hans Artner üzemgazdaságt tanult a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetemen. Miután több évig a bankmenedzsmentben és ezzel összefüggésben külföndön is - dolgozott, től a Burgenlandi Tartományi Kormány munkatársa. A mai napig a tartományi kormány hivatal turisztikai referatúrájának vezetője és a Burgenland Tourismus tartományi szövetség helyettes igazgatója (kettős funkció). Feladatköre és tevékenységi területei: a turisztikai infrastruktúra tervezése és megvalósítása (kerékpárút-hálózat, futással és sétával kapcsolatos projektek, lovaglóutak, zarándokutak, fürdők koncepciói), együttműködés a turisztikai szolgáltatókkal (önkormányzatokkal, szövetségekkel, üzemekkel, natúrparkokkal, szabadidős létesítményekkel), EU-programok támogatási szerve, a tartomány képviselője nemzetközi szervezeteknél (Alpok-Adria Munkaközösség, Duna menti Országok Munkaközössége) és a központi állami szerveknél. Halmos Zóra A Pannon Egyetem nemzetközi kapcsolatok és angol nyelv szakán szerzett mesterfokozatot. Rendelkezik projekt- és pénzügyi menedzser képesítéssel is, melyet a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán szerzett. Projektmenedzserként dolgozik a Nyugat-dunántúli Fejlesztési Ügynökségnél és a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft.-nál. Fő feladata, hogy aktív szerepet vállaljon különböző nemzetközi programok az EU által társfinanszírozott projektjeinek tervezésében és megvalósításában. Munkájához tartoznak például a CBC, SEE és INTERREG nevezetű programok, melyek elsősorban a szállítmányozás és a mobilitás témájával foglalkoznak. Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség - EU-projektek menedzselése, Dunántúl/Iron Curtain Trail (Vasfüggönytúraútvonal)

9 Polgár András A Nyugat-dunántúli Fejlesztési Ügynökség stratégiai tervezésének vezetője DI Sabina Cimerman Stájer tartomány regionális koordinátora, A7-es osztály, tartomány- és településfejlesztés ETE HU AT Mag. Arnold Oberacher Üzemgazdaságot tanult a bécsi Közgazdaságtudományi Egyetemen. Vendéglátóipari szakiskolát végzett, majd a szállodaiparban dolgozott különböző pozíciókban, ezt a szakirányt végül a Cornell University for Hotel Administration nevezetű hotelmenedzser-képző intézményben folytatta az USA-ban től 2006-ig tanácsadóként és ügyvezetőként tevékenykedett az ETB Edinger Tourismusberatung nevezetű turisztikai tanácsadó cégnél től 2005-ig az EWC Erlebniswelten Consulting GmbH, szintén egy tanácsadó cég ügyvezetője óta alapító társtulajdonosa, illetve ügyvezetője és partnere a con.os tourismus consulting gmbh nevezetű cégnek. Feladatai és munkájának fő területei: stratégiai jövő- és fejlesztési tervek, élényés megvalósítási koncepciók, minőségmenedzsment, illetve értékképzésiláncmenedzsment, úticélok és élményközpontok fejlesztése, infrastruktúrával és kirándulócélokkal kapcsolatos stratégia, hegyi sportok, hegyi vasútak és a hegyi turizmus szolgáltatói, szemináriumok vezetése, előadói és lektori tevékenység. MA Marlies Windisch A Johanneum Főiskolán tanult, ahol egészségmenedzsment szakon szerzett mesterfokozatot a turizmus területén. A Thermenland Steiermark (stájer termálvidék) regionális turizmusszövetségénél dolgozik, ahol a Regio Vitalis nevezetű, határon átnyúló projekt koordinátora.

10 Andrej Vrsic A Prlekija Ljutomer nevezetű turizmusszövetség turisztikai igazgatója Pálffy Tamás A büki Tourismus Destination Management (TDM) projekt- és marketingmenedzsere DI Dr. Hannes Schaffer a Bécsi Agrártudományi Egyetemen tájtervezés, a Wageningeni Egyetemen területtervezés, a bolognai John Hopkins Egyetemen pedig nemzetközi kapcsolatok szakon tanult óta egyéni vállalkozó. A mecca mind területés tájtervező mérnöki irodaként, mind pedig vállalati tanácsadó cégként is működik, scardobona partnervállalatával pedig Magyarországon is jelen van. Egyetemi szinten tanársegédként és a Bécsi Műszaki Egyetem Tájtervezési Intézetének elnökeként dolgozott. A Műszaki Egyetem lektoraként gyakorlati tudását a mai napig megosztja a hallgatókkal. Munkájának főbb területei: projektvezetés, moderálás, regionális fejlesztés, határon átnyúló együttműködés, európai területi együttműködési csoportosulás, szervezet- és stratégiafejlesztés, támogatásokkal kapcsolatos tanácsadás;

PARTNERSÉG AZ EURÓPAI REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI ÜGYNÖKSÉGEK KÖZÖTT (PERIA)

PARTNERSÉG AZ EURÓPAI REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI ÜGYNÖKSÉGEK KÖZÖTT (PERIA) PARTNERSÉG AZ EURÓPAI REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI ÜGYNÖKSÉGEK KÖZÖTT (PERIA) A PERIA egy együttműködési projekt a regionális hatóságok és a regionális innovációs ügynökségek között a következő célokkal: tapasztalatok

Részletesebben

nemzetközi mobilitás és munkaerőpiac HOPPÁ Disszeminációs füzetek 40. A 2011-es kiadás bővített változata

nemzetközi mobilitás és munkaerőpiac HOPPÁ Disszeminációs füzetek 40. A 2011-es kiadás bővített változata nemzetközi mobilitás és munkaerőpiac 2013 HOPPÁ Disszeminációs füzetek 40. A 2011-es kiadás bővített változata nemzetközi mobilitás és munkaerőpiac 2013 impresszum Szerkesztette: Kardos Anita Kiadványszerkesztő:

Részletesebben

Jó gyakorlati példák a Közép-Dunántúlon

Jó gyakorlati példák a Közép-Dunántúlon Jó gyakorlati példák a Közép-Dunántúlon Sablon a jó gyakorlatok azonosításához A jó gyakorlat neve A jó gyakorlat típusa A megvalósítás időtartama Területi hatókör Legfontosabb célcsoport(ok) A jó gyakorlat

Részletesebben

Modul 5. Határon átnyúló együttműködés a képzési menedzsment területén OPENING. OPtimized ENlargement TrainING Academy

Modul 5. Határon átnyúló együttműködés a képzési menedzsment területén OPENING. OPtimized ENlargement TrainING Academy Modul 5 Határon átnyúló együttműködés a képzési menedzsment területén OPENING OPtimized ENlargement TrainING Academy Modul 1: Turisztikai együttműködés Modul 2: Nők egészsége Modul 3: Integratív várostervezés

Részletesebben

Képzés határok nélkül

Képzés határok nélkül Képzés határok nélkül Felnőttképzés az európai határrégiókban Alfred Lang I Nicole Ehlers I Lenny van Kempen 1 Jelen tanulmány a CBCnet Cross-Border Cooperation in Adult Education (Application Reference:

Részletesebben

Balatoni TDM füzetek Új lehetôségek a turisztikai együttmûködésekben

Balatoni TDM füzetek Új lehetôségek a turisztikai együttmûködésekben Balatoni TDM füzetek Új lehetôségek a turisztikai együttmûködésekben Szerkesztette: Nyirádi Ágnes és Semsei Sándor Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Kht. Siófok, 2007 3 Balatoni Integrációs

Részletesebben

Länsstyrelsen Östergötland 581 86 Linköping Svédország www.waste-2-energy.eu. A projekt fő eredményei a következők: stratégiáinak kidolgozását.

Länsstyrelsen Östergötland 581 86 Linköping Svédország www.waste-2-energy.eu. A projekt fő eredményei a következők: stratégiáinak kidolgozását. WASTE to ENERGY WASTE to ENERGY A projekt célja a külön-külön megszerzett tudás, valamint a jó gyakorlatok, tapasztalatok megosztása egymás között a fenntartható hulladékkezelésre vonatkozó regionális

Részletesebben

REGIONETaktiv CROSSING. Partnerschaft für Wirtschaft in der Region Partnerség a régió gazdaságáért

REGIONETaktiv CROSSING. Partnerschaft für Wirtschaft in der Region Partnerség a régió gazdaságáért CROSSING BORDERS Network for Business Cooperation in the Border Region AT-HU www.regionet-aktiv.eu ÚJ OSZTRÁK-MAGYAR GAZDASÁGI KEZDEMÉNYEZÉSEK 2008-2012 EUROPEAN UNION European Regional Development Fund

Részletesebben

2008. évi beszámoló a végzett munkáról

2008. évi beszámoló a végzett munkáról 2008. évi beszámoló a végzett munkáról LENTI ÉS VIDÉKE FEJLESZÉSI ÜGYNÖKSÉG KHT. 8960 LENTI, ZRÍNYI U. 3. Telefon/fax: 92/551-306, 551-307, Mobil: 30/824-9975 WEB: www.tersegfejlesztes.hu E-mail: info@tersegfejlesztes.hu

Részletesebben

A FIATALOK FOGLALKOZTATÁSA ÉS BEFOGADÁSA. Útmutató a szakmában dolgozók számára

A FIATALOK FOGLALKOZTATÁSA ÉS BEFOGADÁSA. Útmutató a szakmában dolgozók számára A FIATALOK FOGLALKOZTATÁSA ÉS BEFOGADÁSA Útmutató a szakmában dolgozók számára Magyar nyelven szerkesztette a Volt Állami Gondozottak Országos Egyesülete VAGOE Nemzetközi Szerkesztő Csapat Loreni Baciu,

Részletesebben

EGYÜTT KÖNNYEBB MI JÓT HOZHAT, HA KLASZTERBE SZERVEZŐDÜNK?

EGYÜTT KÖNNYEBB MI JÓT HOZHAT, HA KLASZTERBE SZERVEZŐDÜNK? EGYÜTT KÖNNYEBB MI JÓT HOZHAT, HA KLASZTERBE SZERVEZŐDÜNK? MOTTÓ Együtt könnyebb!!! Együtt könnyebb??? Esztergom, 2015.02.17. 2 MEGKÖZELÍTÉS Egyedül senki sem vagyok, másokkal érek csak igazán sokat! Írja

Részletesebben

100% pénzvisszafizetési garancia a szakirányú továbbképzéseken

100% pénzvisszafizetési garancia a szakirányú továbbképzéseken 1 Tartalomjegyzék 100% pénzvisszafizetési garancia a szakirányú továbbképzéseken http://bkf.hu/tovabb Impresszum Felelős kiadó: Dr. Kiss Pál István CSc., vezérigazgató, Budapesti Kommunikációs és Üzleti

Részletesebben

a MTESZ Vas Megyei Szervezet 50 I. Megalakulást követő szervezési -, és mennyiségi fejlődés időszaka (1957-1970)

a MTESZ Vas Megyei Szervezet 50 I. Megalakulást követő szervezési -, és mennyiségi fejlődés időszaka (1957-1970) a MTESZ Vas Megyei Szervezet 50 I. Megalakulást követő szervezési -, és mennyiségi fejlődés időszaka (1957-1970) 1957.december 7-én 45 fő jelenlétében az országban hatodikként kimondták a MTESZ Vas megyei

Részletesebben

A Pannon Autóipari Klaszter (PANAC) Szellemi Tőke Jelentése

A Pannon Autóipari Klaszter (PANAC) Szellemi Tőke Jelentése A Pannon Autóipari Klaszter (PANAC) Szellemi Tőke Jelentése Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Pannon Autóipari Klaszter Divízió, Győr 2007 Dr. Grosz András Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési

Részletesebben

A tanulmány készítésében részt vevő szakértők:

A tanulmány készítésében részt vevő szakértők: A tanulmány készítésében részt vevő szakértők: Kővári István turizmusoktatási szakértő, Dékáni Kabinet vezetője Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara Mezősi

Részletesebben

Ingrid Henzen, Zöld Infrastruktúra Hálózat Projektmenedzser, Flevoland Tartományi Tanács Graham Bennett, a projekt külső tanácsadója

Ingrid Henzen, Zöld Infrastruktúra Hálózat Projektmenedzser, Flevoland Tartományi Tanács Graham Bennett, a projekt külső tanácsadója Új megközelítés: Ismerje meg a zöld infrastruktúra koncepció hátterét! Kapcsolatok kialakítása: A projektpartnerek beszámolnak reményeikről és elvárásaikról 2012. szeptember, 1. szám A Zöld Infrastruktúra

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ FÜZET. www.edutus.hu. felvi@edutus.hu. zöld szám: 80 / 911 688. 2800 Tatabánya Stúdium tér 1. (34) 520 400

TÁJÉKOZTATÓ FÜZET. www.edutus.hu. felvi@edutus.hu. zöld szám: 80 / 911 688. 2800 Tatabánya Stúdium tér 1. (34) 520 400 TÁJÉKOZTATÓ FÜZET 2800 Tatabánya Stúdium tér 1. (34) 520 400 1037 Budapest III. ker. Bécsi út 324. (1) 450 24 20 zöld szám: 80 / 911 688 1055 Budapest V. ker. Falk Miksa utca 1. (1) 789 85 78 Tartalomjegyzék

Részletesebben

GRENZEN ÜBERSCHREITEN UND GEMEINSAM NETZWERKEN Határokat átlépve, közös hálózatokat építünk

GRENZEN ÜBERSCHREITEN UND GEMEINSAM NETZWERKEN Határokat átlépve, közös hálózatokat építünk GRENZEN ÜBERSCHREITEN UND GEMEINSAM NETZWERKEN Határokat átlépve, közös hálózatokat építünk www.recom-huat.eu AT HU EUROPEAN UNION European Regional Development Fund PROJEKT & ÖTLET PROJEKT & IDEE Határok

Részletesebben

OSZTÁLYTEREM VAGY IRODA? Az ismeretek bővítésének és a foglalkoztathatóság növelésének legjobb módszerei

OSZTÁLYTEREM VAGY IRODA? Az ismeretek bővítésének és a foglalkoztathatóság növelésének legjobb módszerei OSZTÁLYTEREM VAGY IRODA? Az ismeretek bővítésének és a foglalkoztathatóság növelésének legjobb módszerei Mikor lesz elég a tanulásból? A diploma önmagában nem garantálja, hogy az ember el is tudjon helyezkedni

Részletesebben

MOSONMAGYARÓVÁR IDEGENFORGALMI STRATÉGIÁJA ÉS IDEGENFORGALMI OPERATÍV PROGRAMJA 2008-2013

MOSONMAGYARÓVÁR IDEGENFORGALMI STRATÉGIÁJA ÉS IDEGENFORGALMI OPERATÍV PROGRAMJA 2008-2013 MOSONMAGYARÓVÁR IDEGENFORGALMI STRATÉGIÁJA ÉS IDEGENFORGALMI OPERATÍV PROGRAMJA 2008-2013 Nyugat-magyarországi Egyetem Turizmus Intézet 2008 TARTALOMJEGYZÉK 1. Vezetői összefoglaló...6 1.1 Az idegenforgalmi

Részletesebben

Oktatási, képzési, ifjúsági. és sportpolitika. Oktatás és képzés A jövőnk záloga KÖZÉRTHETŐEN AZ EURÓPAI UNIÓ SZAKPOLITIKÁIRÓL

Oktatási, képzési, ifjúsági. és sportpolitika. Oktatás és képzés A jövőnk záloga KÖZÉRTHETŐEN AZ EURÓPAI UNIÓ SZAKPOLITIKÁIRÓL KÖZÉRTHETŐEN AZ EURÓPAI UNIÓ SZAKPOLITIKÁIRÓL Oktatási, képzési, ifjúsági Oktatás és képzés A jövőnk záloga és sportpolitika Az oktatásba és a képzésbe való befektetés kulcsfontosságú a fiatalok személyes

Részletesebben

1.1 Tervezet a Győr Fejlesztési Pólus regionális funkcióinak ellátásához előkészítés alatt álló projektjeiről

1.1 Tervezet a Győr Fejlesztési Pólus regionális funkcióinak ellátásához előkészítés alatt álló projektjeiről 2. számú melléklet: 1.1 Tervezet a Győr Fejlesztési Pólus regionális funkcióinak ellátásához előkészítés alatt álló projektjeiről 1.2 I. Innovációs funkciók: 1.3 A pólusok egyetemei és kutatóközpontjai

Részletesebben

A Kárpátok Eurorégió Interregionális Szövetség Hírlevele The Newsletter of the Carpathian Euroregion

A Kárpátok Eurorégió Interregionális Szövetség Hírlevele The Newsletter of the Carpathian Euroregion 1 2013/december A Kárpátok Eurorégió Interregionális Szövetség Hírlevele The Newsletter of the Carpathian Euroregion 20 éves a Kárpátok Eurorégió A Külügyminisztérium szakmai és anyagi támogatásával a

Részletesebben

Társadalmi párbeszéd. Szakszervezeti oktatási kézikönyv

Társadalmi párbeszéd. Szakszervezeti oktatási kézikönyv Társadalmi párbeszéd Szakszervezeti oktatási kézikönyv Copyright International Training Centre of the International Labour Organization, 2012. All rights reserved. Design Paola Bissaca and Luca Fiore Printed

Részletesebben

Erasmus+ Pályázati útmutató

Erasmus+ Pályázati útmutató Erasmus+ Pályázati útmutató Amennyiben a különböző nyelvű változatok között jelentésbeli eltérések vannak, az angol nyelvű változat az irányadó a más nyelvű változattal szemben. 3. verzió (2015): 16/12/2014

Részletesebben

EURONEWS A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK OKTATÁSÁRÓL 20. SZÁM

EURONEWS A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK OKTATÁSÁRÓL 20. SZÁM EURONEWS A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK OKTATÁSÁRÓL 20. SZÁM E SZÁM TARTALMÁBÓL ÜZENET AZ IGAZGATÓTÓL... 2 BÚCSÚ AZ ÜGYNÖKSÉG FŐÉPÍTÉSZÉTŐL... 3 ÚJ ELNÖKE VAN AZ ÜGYNÖKSÉGNEK... 3 AZ EURÓPAI ÜGYNÖKSÉG

Részletesebben

ÚTBAN DÉLKELET-EURÓPA KORSZERŰ FOLYÓI FELÉ

ÚTBAN DÉLKELET-EURÓPA KORSZERŰ FOLYÓI FELÉ ÚTBAN DÉLKELET-EURÓPA KORSZERŰ FOLYÓI FELÉ Záró kiadvány Tartalom ELŐSZÓ AZ OSZTRÁK DRÁVA MINTATERÜLET A SOČA MINTA FOLYÓKORRIDOR 02 20 36 ÚTBAN A KORSZERŰ FOLYÓ FELÉ A SZLOVÉN DRÁVA MINTATERÜLET A VJOSA

Részletesebben

Tokaj-Hegyalja, Taktaköz, Hernád-völgye helyi Turisztikai desztinációmenedzsment Szervezet

Tokaj-Hegyalja, Taktaköz, Hernád-völgye helyi Turisztikai desztinációmenedzsment Szervezet Tokaj-Hegyalja, Taktaköz, Hernád-völgye helyi Turisztikai desztinációmenedzsment Szervezet TDM Szervezet Fejlesztési és Fenntarthatósági Program (TDMSZ FFP) Budapest, 2009. március 31. 1 Tartalomjegyzék

Részletesebben

KERÉKPÁROS MAGYARORSZÁG PROGRAM 2007-2013 2007-2013 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Háttér... 3 1. Lehetőségek és adottságok a kerékpározás fejlesztése területén... 5 1.1. Kerékpáros közlekedés...

Részletesebben