Útmutató külföldi hitel- és követeléskezeléshez. Segíti a kkv-kat a külföldi követeléseik érvényesítésében

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Útmutató külföldi hitel- és követeléskezeléshez. Segíti a kkv-kat a külföldi követeléseik érvényesítésében"

Átírás

1 Útmutató külföldi hitel- és követeléskezeléshez Segíti a kkv-kat a külföldi követeléseik érvényesítésében

2 Sem az Európai Bizottság, sem más, a Bizottság nevében eljáró személy nem felel az ebben a kiadványban található információk felhasználásáért vagy a gondos előkészítés és ellenőrzés ellenére esetleg előforduló hibákért. Ez a kiadvány nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió véleményét vagy állásfoglalását. Bővebb tájékoztatást az Európai Unióról az interneten talál (http://europa.eu). Luxembourg: Az Európai Unió Kiadóhivatala, 2013 ISBN doi: /83410 Európai Unió, 2013 A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett. Címlapfotó: Európai Bizottság Printed in Belgium

3 ÚTMUTATÓ KÜLFÖLDI HITEL- ÉS KÖVETELÉSKEZELÉSHEZ 1 TARTALOM BEVEZETÉS...3 A. Határokon átnyúló követeléskezelés kinnlevőség kezelés az EU-ban...3 B. Egy tipikus mikrovállalkozás...4 AZ AJÁNLAT...7 A. Szerződéskötés előtti kérdések...8 B. Az ajánlat elkészítése...10 SZÁMLÁZÁS...30 A. A tipikus számla...30 B. A számla elemei...32 BELSŐ MENEDZSMENT A FIZETÉS HATÉKONY ELLENŐRZÉSE...36 A. Ágnes és József műszaki kompetenciái...36 B. Munkafolyamatok kezelése...38 C. Szoftverkövetelmények...41 D. Mindennapi könyvelés...41 E. Új költségstruktúra...42 A KÖVETELÉSBEHAJTÁS LEHETŐSÉGEI...43 A. Vegyen részt személyesen...43 B. Harmadik felek bevonása peren kívüli követelésbehajtás...49 C. A követelés peresítése...52 MELLÉKLET REFERENCIÁK ÉS TOVÁBBI INFORMÁCIÓ...59

4

5 ÚTMUTATÓ KÜLFÖLDI HITEL- ÉS KÖVETELÉSKEZELÉSHEZ 3 BEVEZETÉS A. HATÁROKON ÁTNYÚLÓ KÖVETELÉSKEZELÉS KINNLEVŐSÉG KEZELÉS AZ EU-BAN 500 millió (1) feletti lakosságával az Európai Unió a világ egyik legnagyobb piaca. Különösen a kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára nyílik számos lehetőség áruikat és szolgáltatásaikat nem csak saját országukban, hanem az EU többi 28 tagállamában is piacra vinni. Ugyanakkor sok vállalkozás, különösen a kisebbek, visszariad a határokon átnyúló tevékenységtől. Ennek számos oka van. Sok vállalkozó számára az egyik legnagyobb akadály, hogy nem tudja, másik EU országbeli vásárlója vajon időben kifizeti-e a számlákat, vagy hogyan járhat el a legjobban, ha fizetési kötelezettségének nem tesz eleget? Ez az útmutató két módon segíti a kkv-kat határokon átnyúló követeléseik érvényesítésében: ismerteti azokat az intézkedéseket, amelyeket a vállalkozó tehet árajánlatának megadásának pillanatától kezdve, egészen addig, hogy európai eljárást indít a behajthatatlan követelés megelőzése és elkerülése érdekében; ismerteti azokat az intézkedéseket, amelyek vállalkozó rendelkezésére állnak, ha ténylegesen szembesülne egy behajthatatlan követeléssel. 1 Forrás: Eurostat:

6 4 Európában gyakorlatilag az összes vállalkozás kkv (2), ezek 90 %-a mikrovállalkozás. A mikrovállalkozás jellemzője, hogy 10 főnél kevesebb alkalmazottja van, és a vállalkozás tulajdonosai vagy vezetői akik gyakran a családtagok közül kerülnek ki intenzíven részt vesznek az összes működési terület tevékenységében. Ugyanakkor az Európai Unióban ezek a mikrovállalkozások adják a munkahelyek 53 %-át. Emiatt és az érthetőség kedvéért a sikeres határokon átnyúló követeléskezelés minden szempontját egy képzeletbeli, de tipikusnak mondható mikrovállalkozáson keresztül mutatjuk be. B. EGY TIPIKUS MIKROVÁLLALKOZÁS A vállalat székhelye legyen A EU tagállamban. Fiatal vállalkozók, Ágnes és József vezetik, akik csak nemrégiben alapították közös tulajdonukban álló vállalatukat, és vettek fel öt további alkalmazottat. Csomagküldő szolgáltatást, illetve fiú- és lányruhára, valamint fenyőfából készült gyerekbútorra szakosodott online üzletet működtetnek. Központjuk, amely egy kisebb állandó outlethez kapcsolódik, B EU tagállam határához közel helyezkedik el. Ágnes és József ügyfélköre A országbeli egyéni ügyfelekből áll, bár egyre növekvő arányban érkeznek vásárlók más EU tagállamokból is. Ugyanakkor mindketten nagyobb rendeléseket kapnak kiskereskedőktől és magánintézményektől, és az utóbbi időben B, C és D EU tagállamokból. Ágnes és József ajánlatokat is szeretne benyújtani ajánlattételi felhívásokra saját országában és más EU tagállamokban. A fiatal vállalkozók folyamatosan bővítik határokon átnyúló üzleti kapcsolataikat, és ezért szeretnék módszeresen kidolgozni Általános Szerződési Feltételek, fizetési feltételek dokumentumaikat, számlakészítési és fizetési monitoring tevékenységüket, hogy megelőzzék és elkerüljék a behajthatatlan követeléseket. 2 Forrás: Jelentés a kisvállalkozások teljesítményéről:

7 ÚTMUTATÓ KÜLFÖLDI HITEL- ÉS KÖVETELÉSKEZELÉSHEZ 5 MEGJEGYZÉS > KÖZBESZERZÉSEK MEGHIRDETÉSE EU-SZERTE Valamely EU tagállamban székhellyel rendelkező vállalatok bármely más EU tagállamban megjelent közbeszerzési felhívásra korlátozás nélkül jelentkezhetnek. Az EU-ban a hatóságok mindenütt harmonizált, átlátható eljárásokat alkalmaznak beszállítóik kiválasztásában. Emellett az ún. európai kisvállalkozói intézkedéscsomag ( Small Business Act ) olyan európai intézkedéseket tartalmaz, amelyek megkönnyítik a kisvállalkozások számára a versenyt a közbeszerzési szerződésekért, nagyobb versenytársaikkal egyenlő feltételek mellett. (lást különösen a kkv-k közbeszerzési szerződésekhez való hozzáférését elősegítő Európai Legjobb Gyakorlatok Gyűjteményét: index_en.htm#smes) A meghatározott értéket meghaladó építési, ellátási és szolgáltatási szerződések közbeszerzésére EU irányelvek vonatkoznak. Az irányelvek azokban olyan esetekben alkalmazandók, amikor a szerződés teljes értéke meghaladja a következő küszöbértékeket: építési beruházási szerződések értéke EUR felett; központi kormányzati árubeszerzési és szolgáltatási közbeszerezések EUR érték felett, vagy decentralizált hatóságok szerződései EUR felett, vagy árubeszerzési szerződések esetében EUR felett vízügyi, energiagazdálkodási, szállítási és postaszolgáltatási ágazatokban. A küszöbértéket meghaladó pályázati felhívásokat megjelentetik az EU Hivatalos Lapjában. Ezek díjmentesen megtekintetők a TED (Tender Electronically Daily) adatbázisában. A TED-et heti öt alkalommal frissítik az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség és más országok hozzávetőleg közbeszerzésre vonatkozó bejelentésével. Internet címe: Az e-certis díjmentes online információs rendszer vállalkozásoknak és szerződéskötő hatóságoknak segít azonosítani a közbeszerzési eljárásokban gyakran megkövetelt különféle tanúsítványokat és igazolásokat. Internet címe:

8 6 Ágnes és József számára jelenleg egy, a B EU tagállamban, közel az A határához található magán általános iskola árajánlatkérése jelent lehetőséget. Az iskola étkezőjét szeretné felújítani, és az alábbi tételekre kér ajánlatot Ágnestől és Józseftől: 50 gyerekasztal (fenyő) darabja nettó 100 EUR; 200 gyerekszék (fenyő) darabja nettó 40 EUR; 50 asztalterítő Harry Potter mintával (viaszos) darabja nettó 35 EUR. Ágnes és József számára ez viszonylag nagy rendelés, amely késedelmes fizetés esetén kedvezőtlen hatással lehet vállalkozásukra. Megélhetésüket nem szükségszerűen fenyegetné, azonban kárt okozhat beszállítóikkal való kapcsolatukban és más kötelezettségeik tekintetében, amelyeket a megrendelés elfogadásával vállalna a mikrovállalkozás. Ezért minden szükséges kellékkel ellátott ajánlatot készítenek, különös tekintettel a nemfizetés elkerülésére és az ellene való elegendő védelem biztosítására. Ennek feltétlenül tartalmaznia kell a szolgáltatások köre, az ár, a teljesítési és a fizetési határidő mellett a megfelelően megfogalmazott Általános Szerződési Feltételeket és fizetési feltételeket. Emellett Ágnes és József szeretne valamit megtudni a magániskola fizetési képességéről is.

9 ÚTMUTATÓ KÜLFÖLDI HITEL- ÉS KÖVETELÉSKEZELÉSHEZ 7 AZ AJÁNLAT Ágnes és József ajánlatot készül benyújtani egy másik EU tagállamban működő leendő vevőnek. Mivel a megrendelés volumene aránylag nagy az ő mikrovállalkozásukhoz képest, Ágnesnek és Józsefnek számos szempontot kell figyelembe vennie az ajánlat összeállítása során. Elsősorban olyan óvintézkedésekről van szó, amelyek még ebben a korai fázisban is segíthetnek csökkenteni az estleges nemfizetés valószínűségét. A legtöbb olyan esetben, amikor egy mikrovállalkozás ajánlatot nyújt be, az ajánlat elfogadását és a Megbízó és a Vállalkozó általi aláírását követően ez a dokumentum alkotja a szerződést. Ezért elengedhetetlenül fontos Ágnes és József számára, hogy részleteiben tudják, melyek azok a legtöbb vagy minden szerződés esetében érvényes üzleti feltételek és fizetési feltételek, amelyeknek feltétlenül szerepelniük kell az ajánlatban. MEGJEGYZÉS > ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÉS FIZETÉSI FELTÉTELEK Az Általános Szerződési Feltételek és a fizetési feltételek rendkívül fontos dokumentumok, ezért ezeknek minden ajánlat, szerződés, megrendelés és más üzleti dokumentum állandó részét kell képezniük. Az Általános Szerződési Feltételeket és a fizetési feltételeket a vásárló aláírásával kell megerősíteni. Az Általános Szerződési Feltételeket és fizetési feltételeket szakértővel kell ellenőriztetni teljesség, ellentmondások és jogi érvényesség szempontjából.

10 8 A. SZERZŐDÉSKÖTÉS ELŐTTI KÉRDÉSEK I. Leendő vásárlók hitelellenőrzése A rendelés nagyságára tekintettel, Ágnes és József elvégezhetik a megrendelő hitelellenőrzését. Ily módon ellenőrizhetik az általános iskola hitelminősítését, ezáltal fizetőképességét. A hitelképesség jelzést ad a potenciális megrendelő fizetőképességéről és kétféleképpen ellenőrizhető: a vállalkozó személyesen végzi el az ellenőrzést úgynevezett pontozásos hitelbírálattal, scorecard használatával; a vállalkozó kiszervezi a hitelellenőrzést (pl. egy külső szolgáltatóhoz). A hitelellenőrzés sikerrel alkalmazható gazdaságilag aktív ügyfeleknél (vállalkozások/ B2B kategória) és fogyasztóknál (B2C kategória). A hitelügynökségek a vállalat bejegyzett nevéről, jogállásáról, alapszabályáról, pénzügyi adatairól és mérlegéről adnak tájékoztatást. A hitelellenőrzést végző ügynökségek segítséget nyújtanak az adható hitel nagyságára vonatkozóan (hitelre történő vásárlás, stb. céljából). A személyes adatok rendszerint a nevet, címet, születési időt, munkaadót tartalmazzák, és különösen a fizetéssel kapcsolatos eseményeket negatív jellemzőként. A hitelügynökségek itt is pontozzák a potenciális ügyfelet. II. Irányadó jog és illetékes bíróság megállapítása vita esetén Emellett alapvető fontosságú, hogy tudjuk, a szerződés tekintetében melyik ország joga alkalmazandó és melyik bíróság illetékes az érintett felek közötti vita esetén. 1. Szerződéses kötelezettségekre alkalmazandó jog A két fél közötti szerződésre alkalmazandó jog forrása az Európai Parlament és a Tanács 593/2008/EK rendelete (2008. június 17.) a szerződéses kötelezettségekre alkalmazandó jogról (Róma I.). Fontos foglalkozni azzal, hogy melyik jog alkalmazandó a szerződésre, mert ez meghatározó a szerződés értelmezése és a szerződés alapján keletkezett kötelezettségek teljesítése tekintetében (12. cikk).

11 ÚTMUTATÓ KÜLFÖLDI HITEL- ÉS KÖVETELÉSKEZELÉSHEZ 9 A Rendeletben megtalálható a szabad jogválasztás elve (többek között 3. Cikkben, azaz a szerződő felek szabadon meghatározhatják, hogy az adott szerződéses kötelezettségre melyik jogot kell alkalmazni). Jogválasztás hiányában az adásvételi szerződések esetében ingóságok, szolgáltatások, franchise vagy értékesítés tekintetében a teljesítést nyújtó (természetbeni hozzájárulás) fél székhelye szerinti ország joga az irányadó (4. cikk; példa: adásvételi szerződés esetében ez az eladó székhelye lesz). Szabályként ugyanez vonatkozik a fuvarozási szerződésekre (5. cikk) és a biztosítási szerződésekre (7. cikk) is. A fogyasztókkal kötött szerződések esetében általában annak a Tagállamnak a joga az irányadó, ahol a fogyasztó (egyéni vásárló) szokásos tartózkodási helye található (6. cikk); az egyéni munkaszerződéseknél annak az országnak a joga az irányadó, ahol az alkalmazott rendszerint a munkáját végzi. A szokásos tartózkodási hely/munkahely általában megegyezik a magánszemély lakhelyével, még akkor is, ha kivételes esetekben más szabályok maguktól értetődően alkalmazhatók. Az egyedi (kivételes) szabályok közvetlenül a Rendeletből erednek (3). Hogy ne kelljen (számos) más jogrendszerrel megismerkedni, ajánlott az Általános Szerződési Feltételekbe olyan jogválasztást foglalni, amely megengedi a saját nemzeti jog választását (4). 2. Joghatóság Annak kérdése, hogy melyik bíróság bír joghatósággal polgári és kereskedelmi ügyekben, rendszerint a Tanács polgári és kereskedelmi ügyekben a joghatóságról, valamint a határozatok elismeréséről és végrehajtásáról szóló 44/2001/EK rendeletéből (Brüsszel I. Rendelet) következik. A Rendelet értelmében a megfelelő hatáskörrel rendelkező bíróságok rendszerint az alperes lakhelye szerinti tagállamnak a bíróságai (2-4. Cikk). Ha olyan eset merül fel, ahol a kkv-nak határokon átnyúló követelést bíróság útján kell érvényesítenie, az illetékes bíróság lényegében a vevő lakhelye szerinti bíróság. Bizonyos körülmények között a bírósági keresetet a másik féllel szemben egy másik tagállamban is be lehet nyújtani. Ez ott lehetséges, ahol különös (5-7 Cikk) vagy kizárólagos hatáskör (22. Cikk), vagy biztosítási esetekre vonatkozó jogszabály (8-14. Cikk), fogyasztói szerződésekre ( Cikk) és/vagy egyedi munkavállalási szerződésekre ( Cikk) 3 További információ: judicial_cooperation_in_civil_matters/jl0006_hu.htm 4 Lásd még: B. / II. / 1. / g. bekezdést lentebb.

12 10 vonatkozó jogszabály létezik a Brüsszel I. Rendelet hatálya alatt. Emellett a Rendelet értelmében lehetőség van az illetékes bíróság kikötésére is ( Cikk) (5). Annak biztosítására, hogy csak hazai nemzeti bíróságokhoz lehessen fordulni, amelyeknél (ha erről megegyezés születik), az irányadó jog megválasztásával összhangban, csak saját nemzeti jogszabályhoz lehet fordulni, javasolt a megfelelő illetékes bíróságra vonatkozó kikötést az Általános Szerződési Feltételekbe belefoglalni (6). További információért javasolt a Polgári Ügyek Európai Igazságügyi Atlaszának (7) tanulmányozása, amely könnyű hozzáférést biztosít különféle releváns információkhoz a polgári ügyekben való együttműködésről, és ahol például megtalálható az illetékes bíróság és bizonyos formanyomtatványok online kitölthetők vagy még le is fordíthatók. B. AZ AJÁNLAT ELKÉSZÍTÉSE Ágnesnek és Józsefnek most el kell készítenie a megkeresésnek megfelelő egyedi ár- és szolgáltatási ajánlatot, amely tartalmazza mikrovállalkozásuk általánosan érvényes Üzleti Feltételeit és a fizetési feltételeket, és amelyet úgy kell elkészíteni, hogy az alkalmas legyen minden szerződésben, árajánlatban, megrendelésben és más kereskedelmi dokumentációban való használatra. I. Egyedi ajánlat Ágnesnek és Józsefnek ügyelnie kell arra, hogy az általuk megírt összes egyedi ajánlat figyelembe vegye a következő szempontokat. 1. Szerződő felek megnevezése Az egyik szerződő fél Ágnes és József mint eladók, a másik pedig a magán általános iskola és annak jogi képviselője. 5 További információ: judicial_cooperation_in_civil_matters/l33054_hu.htm 6 Lásd még: Item B. / II. /1. / h. bekezdést lentebb. 7

13 ÚTMUTATÓ KÜLFÖLDI HITEL- ÉS KÖVETELÉSKEZELÉSHEZ 11 A pontos megnevezés a következőket tartalmazza: teljes név; cím; a foglalkozás, ahol van ilyen, a hivatalos kereskedelmi név, valamint az üzlet tulajdonosának vezeték- és utóneve; vállalatok esetében a vállalat teljes neve, székhelye, cégbírósági száma és jogi képviselőjének adatai. 2. Áruk és szolgáltatások megnevezése Az eladott áruk természetével kapcsolatos viták elkerülése érdekében Ágnesnek és Józsefnek azokat a lehető legpontosabban kell meghatározniuk. Ennek érdekében katalógust, vagy szükség esetén mintát használhatnak. Ugyanez vonatkozik a szolgáltatási ajánlatokra és szerződésekre is: pontosan meg kell határozniuk a nyújtandó szolgáltatásokat és azt az időkeretet, amelyben a munkát elvégzik. 3. Ár Minden egyes egyedi ajánlatban és üzleti tevékenységük minden egyes pillanatában Ágnesnek és Józsefnek olyan ésszerű árat kell meghatároznia, amely reális és elegendő haszonkulcsot biztosít. A fizetendő ár meghatározásakor Ágnes és József rendszerint a következő lehetőségek közül választhat: meghatározott fix vételár; vagy árlista alapján meghatározott ár. Természetesen Ágnes és József ebben a sajátos esetben az előzetes árkalkulációra tekintet nélkül ajánlatában eltérő árszabályozást is szabadon meghatározhat. a. Engedmény A nagyobb megrendeléseknél felkínált kedvezmények vonzóbbá teszik az ajánlatot a lehetséges vásárlók számára. A bemutatott esetben a két fiatal vállalkozó úgy dönt, hogy az általános iskola megrendelésének nagysága alapján 3 % engedményt ad a nettó árból.

14 12 MEGJEGYZÉS > ÁRKÉPZÉSI SZABÁLYOK EU-SZERTE Az EU-ban számos szabványosított fogyasztói jog él, amelyeket Ágnesnek és Józsefnek árképzésüknél figyelembe kell venniük az alábbi különleges tényezők tekintetében: Amikor az EU polgárai (a leendő vásárlók) bárhol az EU területén árukat vagy szolgáltatásokat vásárolnak, nem lehet nekik magasabb árat felszámolni, mint a hazai vásárlóknak, hacsak az árkülönbség nem igazolható. Ágnesnek és Józsefnek ezért elvben gondoskodnia kell arról, hogy szolgáltatásaikat ugyanazon az áron kínálják a külföldi vásárlóknak, mint saját országuk állampolgárainak. Bizonyos árkülönbségek azonban igazolhatók például az áruk külföldre szállításának magasabb költségei, ahogy ebben az esetben is. b. Kedvezmény Ágnes és József a vásárlók gyors fizetésre ösztönzése céljából kedvezményt is adhat. Ebben az esetben a vásárló az eredetileg kiszámlázott összeghez viszonyítva árcsökkentésben részesülhet, ha a fizetés az Ágnes és József által szabadon meghatározott határidő előtt megérkezik. c. Általános forgalmi adó Félreértések és viták elkerülése érdekében Ágnesnek és Józsefnek ajánlatában azt is meg kell határoznia, hogy az ajánlott ár az ÁFA-t tartalmazza-e vagy sem. Az alkalmazandó jog határozza meg, hogy az áruk és szolgáltatások az ÁFA alá tartoznak-e és milyen százalékkal. Bizonytalanság esetén Ágnesnek és Józsefnek adótanácsadóhoz kell fordulnia (8). d. Valuták Ágnes és József úgy döntött, hogy mindig saját nemzeti valutájában értékesíti a termékeket, online kereskedelem esetén is. 8 További információ található ezen a webhelyen:

15 ÚTMUTATÓ KÜLFÖLDI HITEL- ÉS KÖVETELÉSKEZELÉSHEZ 13 Amennyiben egy vállalkozás úgy dönt, hogy termékeit és szolgáltatásait egy vagy több más, az EU-ban törvényes fizetőeszközben értékesíti, szükséges a hazai és a külföldi valuta közötti átváltási arányt egy adott dátummal meghatározni. Például: 100,00 = 745,92 DDK február 4-én. 4. Teljesítési idő Ágnesnek és Józsefnek a teljesítésre konkrét időszakot vagy időpontot kell meghatároznia. A teljesítési idő alapvetően különbözik egyfelől a nyújtott szolgáltatás, másfelől az árukkal való kereskedelemből vagy azokkal történő ellátásból eredő szolgáltatás esetében. Mindig szolgáltatási szerződésről van szó, ha az ügyfél egy vállalattal ellenszolgáltatásként pénzbeli teljesítést tartalmazó szerződést köt, amelynek szolgáltatás a tárgya, azaz szabály szerint mindig, ha a szerződés nem érint árubeszerzési vagy építési megrendelést vagy közbeszerzési eljárást, azonban a tárgya szolgáltatások nyújtása. Mindig árubeszerzési szerződésről van szó, ha az ügyfél egy vállalattal ellenszolgáltatásként pénzbeli teljesítést tartalmazó szerződést köt, amelynek árubeszerzési szerződés a tárgya, azaz szabály szerint mindig, ha az ügyfél szolgáltatást vásárol, bérel, vagy haszonbérbe vesz, továbbá: árubeszerzési szerződés az áru beszerzésére irányuló szerződés, amely különösen adásvételre, részletre történő vásárlásra, bérlésre vagy haszonbérletre irányul, a megvásárlás opciójával vagy anélkül. Vegyes szerződések (azaz árubeszerzésre és szolgáltatásra is kiterjedő megállapodások) árubeszerzési szerződésnek tekintendők, amennyiben az árucikkekkel való ellátás a teljes érték nagyobbik részét teszi ki. Az árubeszerzés időszaka/időpontja az az időszak/időpont, amikor az árubeszerzést teljesítették vagy teljesíteni fogják. A szolgáltatás hatálya és időszaka a szerződéses tevékenység megkezdésével kezdődik, és rendszerint a megállapodás szerinti szolgáltatás teljesítésével ér véget. Ebben az értelemben a szerződésben vagy az ajánlatban pontosan meg kell határoztatni és el kell fogadtatni a szolgáltatás igénybevevőjével, és átfogóan koordinálni szükséges a potenciális alvállalkozók és az ügyfél között a nyújtandó szolgáltatás kiterjedését és időszakát, amely során a szolgáltatást teljesíteni kell.

16 14 A beszerzési kapacitás definíció szerint termékek beszerzésére való képesség egy meghatározott időn, pl. 48 órán, és a megegyezés szerinti kereteken belül. Szállítás megbízhatósága: ez a meghatározott határidő betartására való képességet jelenti. 5. Ajánlat érvényességi ideje Ha a vásárló szerződés formájában kapott árajánlatot, annak tartalmaznia kell azt az időszakot, amelyben az árajánlat az ajánlattevő vállalkozásra nézve kötelező érvényű marad. Ez azért fontos, mert több jogrendszerben az árajánlat kifejezett visszavonásig marad érvényben. 6. Jelleg és hatály A teljesítést annyira kimerítően és egyértelműen kell meghatározni, hogy elejét vegye bármilyen félreértésnek, és az áraknak különösebb előzetes munka vagy megbeszélés és megállapodás nélkül is azonosíthatónak vagy kalkulálhatónak kell lenniük. A helyes árkalkuláció elősegítése érdekében minden befolyásoló körülményt meg kell határozni és ezekről nyilatkozni kell az árajánlat/szerződés dokumentációjában. Végül, a szerződő feleknek képesnek kell lenniük a részletes leírásból következtetni arra, hogy mire nem terjed ki a teljesítés megegyezés szerinti hatálya. 7. Aláírások Elengedhetetlenül szükséges arról gondoskodni, hogy a végleges szerződésszöveget a felek aláírják, és az aláírás dátumát és helyét is rögzítsék. Amennyiben a szerződés többoldalas, javasolt, hogy az aláíró felek mindegyik oldalt ellássák kézjegyükkel. 8. Az ajánlat (és az azon alapuló szerződés) formája Jogszabály (vagy esetjog) ellentétes rendelkezése hiányában és Ágnesnek és Józsefnek mindent meg kell tennie, hogy erre vonatkozóan tájékozódjon elvben nem áll fenn olyan követelmény, amely alapján a szerződést írásba kellene foglalni. A bizonyíték megőrzése céljából azonban Ágnesnek és Józsefnek mindig írásban kell elkészíteni szerződéseit. Így a szerződés pontos tartalmát illető viták számos esetben már a legelején elkerülhetők. Ha azonban mégis jogvitára kerülne sor, az írott szerződés a dokumentum pontos tartalma és a szerződés hatálya tekintetében a bizonyítás nagyon fontos eszköze. Az írásbeli szerződés dokumentumának alternatívája lehet a tanúk által hitelesített (pl. résztvevő alkalmazottak által) vagy a hangszalagon rögzített szerződés. Ugyanakkor az ilyen formában őrzött bizonyítékok mindig rejtenek magukban bizonyos kockázatot. Általános szabály,

17 ÚTMUTATÓ KÜLFÖLDI HITEL- ÉS KÖVETELÉSKEZELÉSHEZ 15 hogy különös bizonyító értékkel bír a jegyző által hitelesített dokumentum, míg különösen a faxokat vagy eket rendszerint kevésbé tekintik meghatározónak. Az írásbeli megerősítéshez különösen a telefonos megrendelések esetében kell mindvégig ragaszkodni. II. Általános Szerződési Feltételek nemzetközi szerződések sajátos jellemzői Ágnes és József általában hozzáférnek szerződésmintákhoz vagy az Általános Szerződési Feltételekből választhatják ki azokat a kikötéseket, amelyekben a feleknek mindig meg kell egyezniük. De először ezeket is írásba kell foglalni, és Ágnes és József pontos igényeihez kell szabni. A részletes szerződéses rendelkezések egyértelmű alapkövetelményeket határoznak meg, amelyek kifejezetten hasznosnak bizonyulnak a teljesítés közben felmerülő problémák kezelésében, vagy jogvita esetén. Ugyanakkor minden körülmények között ügyelni kell arra, hogy a jogrendszertől függően egyes konfigurációk vagy jogi megoldások nem lehetségesek. Ezért a következő illusztrációt csak elvontan szabad értelmezni a tekintetben, hogy a választható jogi rendelkezések közül alapvetően melyeket lehet megfontolni. Részletesebb strukturálás érdekében Ágnesnek és Józsefnek jogi tanácsot kell kérnie. Még ugyanazon a jogrendszeren belül is változhat a megengedett szerződéskonfigurációk skálája. Ez különösen igaz az Általános Szerződési Feltételekre szemben az egyedi szerződéses megállapodásokkal. Elsősorban azonban bizonyos rendelkezések sok esetben megengedhetetlenek a fogyasztóval szemben (B2C), de hatékonyan alkalmazhatók vállalatok (B2B) esetében. Ezért Ágnesnek és Józsefnek e tekintetben tájékozottnak kell lennie a releváns nemzeti jogrendszerek követelményeivel kapcsolatban. 1. Általános rendelkezések a. Előzmények Az előzmények (preambulum) révén dokumentálható, hogy a felek milyen értelemben és milyen céllal fogalmazták meg a szerződéses rendelkezéseket. Az előzmények rész gyakran hasznosnak bizonyul vita esetén, egy adott szerződéses rendelkezés tényleges jelentésének értelmezésében. Minél összetettebb egy rendelkezés tárgya, annál fontosabb az előzmények rész annak visszakövetése érdekében, hogy a felek mit tartottak az üzletkötés alapjának.

18 16 b. Meghatározások Az angol szokásjogban elterjedt gyakorlat a szerződés szövege elé a szerződésben használt fogalmak meghatározását (értelmező rendelkezések) tartalmazó jegyzéket helyezni (amely egyes részeiben határozottan hosszadalmas lehet). Az ilyen meghatározások döntően segíthetik az értelmezést. Az alkalmazott jogrendszertől függően itt hosszabb vagy rövidebb jegyzék válhat szükségessé. c. Szerződéskötés, a teljesítés megkezdése és a szerződés megszűnése Az elévülési, jótállási, stb. idő pontos meghatározása érdekében szükséges megadni a szerződés kezdetének időpontját. Lehetőség van egy bizonyos dátum megadására, amelyen a joghatás (és így a szerződéses kötelezettségek) hatályba lépnek, vagy ennek feltételéül szabni bizonyos körülmények meglétét. Különösen szolgáltatás nyújtása esetében fontos a szerződésbe foglalni a szerződés megszűnésére vonatkozó rendelkezést (meghatározott dátumon, miután a szerződés egy meghatározott időtartamig hatályban volt, egy meghatározott formát és felmondási időt figyelembe vevő megfelelő felmondással vagy rendkívüli felmondással). d. Írásbeli forma záradék Az írásbeli forma záradék meghatározza, hogy a szerződés kiegészítése vagy módosítása csak írásban lehetséges. Ily módon az írásbeli forma záradék biztosítja azt, hogy a szerződéses rendelkezéseket teljességükben rögzítik az írott szerződéses dokumentumban, és így megvédi az írott szerződés bizonyító funkcióját, mivel a kiegészítő szóbeli megállapodások kétségessé tehetik a szerződés tényleges tartalmát. e. Érvényességi záradék Függetlenül attól, hogy a szerződést mennyire gondosan állították össze, nem zárható ki, hogy a benne foglalt egyes rendelkezések érvénytelenné vagy kivihetetlenné válnak. Ilyen eshetőségre az érvényességi záradékot kell alkalmazni, amellyel megelőzhető, hogy egyetlen érvénytelen kikötés az egész szerződést semmissé tegye. f. Nyelvválasztás Az EU jelenleg 24 hivatalos és munkanyelvet ismer el. Mivel Ágnes és József és legtöbb vásárlója beszél angolul, ezért ajánlataikat/szerződéseiket rendszerint angol nyelven írja. Másik lehetőség az ajánlat/szerződés lefordíttatása azoknak az országoknak a hivatalos nyelvére, amelyekből a legtöbb vásárló érkezik, de mindig fennáll annak a kockázata, hogy fordítási hibát vétenek.

19 ÚTMUTATÓ KÜLFÖLDI HITEL- ÉS KÖVETELÉSKEZELÉSHEZ 17 g. Irányadó jog választása Melyik ország jogának hatálya alatt áll a szerződés (9)? A kérdésre rendszerint a Róma I. értelmében adódik válasz (10). Egy vita eldöntésében az alkalmazandó jog körüli bizonytalanság elkerülése érekében javasolt irányadó jog kikötést csatolni a szerződéshez. Ágnes és József ezzel azt is biztosíthatja, hogy saját országuk törvényei legyenek hatályosak. h. Illetékes bíróság kikötése A szerződéses kötelezettségeket érintő jogvita esetén, vagy ha a tartozás beszedéséhez jogi segítségre van szükség, nemzetközi esetekben elkerülhetetlenül felmerül a következő kérdés: melyik bíróság illetékes határozatot hozni a jogvitában? Az EU-n belül ezt a Brüsszel I. rendelet értelmében határozzák meg (11). A Brüsszel I. joghatóságra vonatkozó rendelkezései azonban csak akkor döntőek, ha a felek a szerződésben nem kötöttek ki illetékes bíróságot. Egy ilyen kikötés számos előnyt kínál: Ágnes és József számára könnyen elérhető bíróság határozható meg; elrettentésként olyan bíróság határozható meg, amely a szerződött fél számára csak nehezen érhető el; olyan bíróság határozható meg, amely ismeri a szerződésre alkalmazandó nemzeti jogot (rendszerint annak az országnak a bírósága, amely jogrendszerét a szerződés tekintetében alkalmazandó jogként választották). Nem szabad megfeledkezni arról, hogy egyes szerződések esetében, például fogyasztókkal kötött szerződéseknél, az illetékes bíróságról való megállapodás lehetőségét a Brüsszel I. Rendelet korlátozza. 9 Lásd még: A. / II. /1. bekezdés fentebb. 10 Lásd: A. / II. / 1. bekezdés fentebb. 11 Lásd még: A. / II./ 2 bekezdés fentebb.

20 18 i. Választott bíróság kikötése Az is elképzelhető, hogy választott bíróság kikötésével kizárják a nemzeti bíróságok joghatóságát, és viták esetére egy (vagy több) választott bírót neveznek meg. 2. Kockázatviselésre, jótállásra, felelősségvállalásra és kártérítésre vonatkozó rendelkezések A következő kikötések különösen fontosnak bizonyulhatnak a határokon átnyúló kereskedelemhez kapcsolódó követeléskezelés esetén: a. Kockázatviselés átszállása záradékok Áruszállításnál a kockázatviselés átszállásának pontja lényegi kérdés. Fontos megkülönböztetni a teljesítési kockázatot (vagy szállítási kockázatot) és az árkockázatot (vagy az áru visszaküldésével járó kockázatot). A teljesítési kockázat esetében a lényegi kérdés az, hogy az adásvétel tárgyát érintő veszteség, kár vagy megsemmisülés esetén ki viseli a kockázatot vagy hátrányt: eladóként Ágnes és József köteles leszállítani az adásvétel tárgyát. Ilyen esetekben folytatniuk kell az ígért teljesítés nyújtását, vagy a vevő elveszíti az említett teljesítésre vonatkozó jogát? Ezzel szemben az árkockázat arra a kérdésre vonatkozik, hogy a vevőnek, az adásvétel tárgyát érintő kár, veszteség vagy megsemmisülés ellenére ki kell-e fizetnie a vételi árat? Természetesen Ágnes és József alapvető érdeke az, hogy az ár- és a teljesítési kockázatot a lehető leghamarabb átadja (pl. már az [első] fuvarozónak és nem csak akkor, amikor az árut a vevő átveszi), és rendelkezzen arról, hogy a teljesítés helye saját vállalkozásuk bejegyzett székhelye legyen, azért, hogy (meghatározott időszak alatt, amelynek leteltével a kockázat átszállása szintén megtörténik) a vevőnek kelljen az áruért mennie. b. Szavatosságra és hibás teljesítésre vonatkozó rendelkezések aa. Általános információk Általánosságban az adott jogrendszertől függően, eltérő határidőkön belül és eltérő mértékben az eladó felelős az adásvétel tárgyának hibáiért. Felelősségi kockázatok is léteznek a szolgáltatás nyújtásával, stb. kapcsolatban. Ebben a tekintetben Ágnes és József ezért meg kell, hogy próbálja kizárni vagy a szükséges szintre korlátozni felelősségét az anyaghibák és jótállási vállalások tekintetében. Az a mérték, ameddig az ilyen kizárás megengedett, különösen a releváns jogrendszertől,

INTER-TRADE Kft. AZ INTER-TRADE KFT Általános Szerződési Feltételei

INTER-TRADE Kft. AZ INTER-TRADE KFT Általános Szerződési Feltételei AZ INTER-TRADE KFT Általános Szerződési Feltételei 1.. Általános szabályok Az INTER-TRADE KFT minden magyarországi értékesítésére jelen feltételek alkalmazandók, függetlenül az értékesítendő árutól, illetve

Részletesebben

Általános szerződési feltételek

Általános szerződési feltételek Általános szerződési feltételek A jelen Általános szerződési feltételek ( ÁSZF ) tartalmazzák az ILST-Hungary Kft. ( szolgáltató ) és az által üzemeltetett ilst.hu internetes címen található webáruház

Részletesebben

Általános szállítási feltételeink szerszámainkra vonatkozóan

Általános szállítási feltételeink szerszámainkra vonatkozóan Általános szállítási feltételeink szerszámainkra vonatkozóan Rendelését várjuk: web áruházunkban, személyesen telephelyünkön (2092 Budakeszi, Budaörsi út 11.), e- mailen (ertekesites@ballun.hu), faxon

Részletesebben

ThyssenKruppFerroglobusKereskedelmiZRt. ÁltalánosBeszerzési(Vételi)SzerződésiFeltételei2015.április1.napjától. ÁSZFhatályaésalkalmazásiköre

ThyssenKruppFerroglobusKereskedelmiZRt. ÁltalánosBeszerzési(Vételi)SzerződésiFeltételei2015.április1.napjától. ÁSZFhatályaésalkalmazásiköre ThyssenKruppFerroglobusKereskedelmiZRt. ÁltalánosBeszerzési(Vételi)SzerződésiFeltételei2015.április1.napjától ÁSZFhatályaésalkalmazásiköre A jelen Általános Szerződési Feltételek(továbbiakban: ÁSZF) kizárólagos

Részletesebben

ÖT FOGYASZTÓI JOG, AMIT JÓ, HA ISMER

ÖT FOGYASZTÓI JOG, AMIT JÓ, HA ISMER ÖT FOGYASZTÓI JOG, AMIT JÓ, HA ISMER Vásárlás előtt ismerje meg a jogait! Vásárlóként, amikor egy termékért vagy szolgáltatásért fizet akár online, akár egy boltban, saját országában vagy bárhol az EU-ban,

Részletesebben

Recobin Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (továbbiakban: Recobin Kft.) Általános Szerződési Feltételei (továbbiakban: ÁSZF)

Recobin Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (továbbiakban: Recobin Kft.) Általános Szerződési Feltételei (továbbiakban: ÁSZF) Recobin Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (továbbiakban: Recobin Kft.) Általános Szerződési Feltételei (továbbiakban: ÁSZF) 1. Az ÁSZF alkalmazása 1.1. A Recobin Kft. szállításai és szolgáltatásai ha a

Részletesebben

Mit jelent az elállási jog?

Mit jelent az elállási jog? Megszüntethetjük-e egyoldalúan a már megkötött, általunk aláírt üdülőhasználatra, hosszú távra szóló üdülési termékre vagy üdülési jog cseréjére vonatkozó szerződésünket? Igen, a hatályos jogszabályok

Részletesebben

Bruttó vagy nettó árat kell az online shopban kínált termék vonatkozásában feltüntetni?

Bruttó vagy nettó árat kell az online shopban kínált termék vonatkozásában feltüntetni? Bruttó vagy nettó árat kell az online shopban kínált termék vonatkozásában feltüntetni? Az általános árfeltüntetési szabályoknak megfelelően a webshopban kínált termékek esetében is a fogyasztó által ténylegesen

Részletesebben

MIRE VONATKOZIK? Szerződés értelmezése. AZ EGYESÜLT NEMZETEK EGYEZMÉNYE AZ ÁRUK NEMZETKÖZI ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉSEIRŐL és a

MIRE VONATKOZIK? Szerződés értelmezése. AZ EGYESÜLT NEMZETEK EGYEZMÉNYE AZ ÁRUK NEMZETKÖZI ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉSEIRŐL és a AZ EGYESÜLT NEMZETEK EGYEZMÉNYE AZ ÁRUK NEMZETKÖZI ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉSEIRŐL és a magyar adás-vétel szabályozása (Ptk.) 1987. évi 20. tvr. az Egyesült Nemzeteknek az áruk nemzetközi adásvételi szerződéseiről

Részletesebben

Bem utca páratlan oldali járda építési munkák

Bem utca páratlan oldali járda építési munkák AJÁNLATKÉRÉS Bem utca páratlan oldali járda építési munkák Tárgyú eljáráshoz 1. Az ajánlatkérő neve, címe, telefon- és telefaxszáma, e-mail címe: Neve: Répcelak Város Önkormányzata Képviseli: Dr. Németh

Részletesebben

Miskolczi Bodnár Péter. Fogyasztói szerződések

Miskolczi Bodnár Péter. Fogyasztói szerződések Miskolczi Bodnár Péter Fogyasztói szerződések P a t r o c i n i u m - k i a d v á n y B e t h l e n s o r o z a t Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Kereskedelmi Jogi és Pénzügyi

Részletesebben

Jótállási, szavatossági, reklamációkezelésre vonatkozó szabályok a 2014. évi jogszabályi változások tükrében

Jótállási, szavatossági, reklamációkezelésre vonatkozó szabályok a 2014. évi jogszabályi változások tükrében Jótállási, szavatossági, reklamációkezelésre vonatkozó szabályok a 2014. évi jogszabályi változások tükrében dr. Farkas Mária Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Budapest, 2014. szeptember 19. JOGSZABÁLYI

Részletesebben

Rövid Szerződéses Forma FIDIC Zöld Könyv

Rövid Szerződéses Forma FIDIC Zöld Könyv Rövid Szerződéses Forma FIDIC Zöld Könyv RÖVID SZERZŐDÉSES FORMA FŐBB JELLEMZŐK KIS SZERZŐDÉSES ÉRTÉK (< 100 MILLIÓ FT) RÖVID MEGVALÓSÍTÁSI IDŐTARTAM (< 6 HÓNAP) EGYSZERŰ, ISMÉTLŐDŐ MUNKÁK AJÁNLATI LEVÉL

Részletesebben

BÉRLETI SZERZŐDÉS. Eszköz neve, típusa Mennyiség Gyártási szám

BÉRLETI SZERZŐDÉS. Eszköz neve, típusa Mennyiség Gyártási szám Szerződés száma: BÉRLETI SZERZŐDÉS A szerződő Felek: Bérbe adó: Cím: Adószám: Cégbejegyzés száma: Telefon/fax: a továbbiakban Bérbe adó valamint, valamint Bérlő: Cím: Posta cím: Számlavezető

Részletesebben

12. tétel A logisztikai vezető a prezentációs folyamatok egy részét delegálta az alatta lévő vezetőnek. Az irányítása során a delegált részéről az

12. tétel A logisztikai vezető a prezentációs folyamatok egy részét delegálta az alatta lévő vezetőnek. Az irányítása során a delegált részéről az 12. tétel A logisztikai vezető a prezentációs folyamatok egy részét delegálta az alatta lévő vezetőnek. Az irányítása során a delegált részéről az alábbi gondolatok kidolgozását tartotta szükségesnek:

Részletesebben

Pályázati Hirdetmény. nyilvános pályázati felhívás

Pályázati Hirdetmény. nyilvános pályázati felhívás Pályázati Hirdetmény A(z) SEDINA Kft. (cégjegyzékszám: 02-09-071721, székhely: 7623 Pécs, Rákóczi út 10.., levelezési cím: 7623 Pécs, Rákóczi út 10..), mint a(z) Kaposvári Nyomdaipari Szolgáltató Kft.

Részletesebben

1. melléklet a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelethez Elállási/Felmondási mintatájékoztató Elállási/Felmondási jog

1. melléklet a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelethez Elállási/Felmondási mintatájékoztató Elállási/Felmondási jog 1. melléklet a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelethez Elállási/Felmondási mintatájékoztató Elállási/Felmondási jog Ön 14 napon belül jogosult indokolás nélkül elállni e szerződéstől. Hasonlóképpen, ha a

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ az UNIQA Biztosító Zrt.-vel távértékesítés keretében kötött biztosítási szerződésekhez

TÁJÉKOZTATÓ az UNIQA Biztosító Zrt.-vel távértékesítés keretében kötött biztosítási szerződésekhez TÁJÉKOZTATÓ az UNIQA Biztosító Zrt.-vel távértékesítés keretében kötött biztosítási szerződésekhez Tisztelt Ügyfelünk! A távértékesítés keretében kötött pénzügyi ágazati szolgáltatási szerződésekről szóló

Részletesebben

BESZERZÉSI FELHÍVÁS- pályázatfigyelési és pályázatírói feladatok ellátására

BESZERZÉSI FELHÍVÁS- pályázatfigyelési és pályázatírói feladatok ellátására BESZERZÉSI FELHÍVÁS- pályázatfigyelési és pályázatírói feladatok ellátására A beszerzési felhívást Zsámbék Város Önkormányzata közzétevő intézmény Címe: 2072 Zsámbék, Rácváros u. 2-4. Email: hivatal@zsambek.hu

Részletesebben

Általános Üzleti Feltételek. 1. Érvényességi kör

Általános Üzleti Feltételek. 1. Érvényességi kör Általános Üzleti Feltételek 1. Érvényességi kör (1) Jelen Általános Üzleti Feltételek minden, Bosch Electronic Service Kft. és olyan vevők közti üzletre érvényesek, akik a 2. -ban meghatározott szolgáltatásokat

Részletesebben

ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS Fajta és mennyiség szerint meghatározott dolog határidős adásvételére

ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS Fajta és mennyiség szerint meghatározott dolog határidős adásvételére Amely létrejött egyrészről ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS Fajta és mennyiség szerint meghatározott dolog határidős adásvételére Név Székhely Képviseli Adószám Cégjegyzékszám Bankszámlaszám Szolgáltató nevében eljáró

Részletesebben

I. Rész. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya

I. Rész. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya Abony Város Önkormányzat 14/2007. (IV.12) sz. rendelete az önkormányzati tulajdonban lévő nem lakás célú helyiségek bérletéről, valamint elidegenítésükről (egységes szerkezetben a módosításáról szóló 1/2010.

Részletesebben

ÜZLETSZABÁLYZAT ÁLTALÁNOS SZERZDÉSI FELTÉTELEK

ÜZLETSZABÁLYZAT ÁLTALÁNOS SZERZDÉSI FELTÉTELEK ÜZLETSZABÁLYZAT ÁLTALÁNOS SZERZDÉSI FELTÉTELEK Az EUROGATE 2000 Kft. (2013 Pomáz, Ipartelep hrsz. 3464), továbbiakban Kereskedelmi Szolgáltató, a kereskedelmi tevékenységét az alábbi rendelkezések szerint

Részletesebben

Vásárlási tájékoztató

Vásárlási tájékoztató Vásárlási tájékoztató Elállási/Felmondási jog Ön 14 napon belül jogosult indokolás nélkül elállni e szerződéstől. Az elállási/felmondási határidő attól a naptól számított 14 nap elteltével jár le, amelyen

Részletesebben

Üzletszabályzat a garanciák vállalásának rendjéről

Üzletszabályzat a garanciák vállalásának rendjéről A Lakiteleki Takarékszövetkezet 013/2014. számú saját szabályzata Üzletszabályzat a garanciák vállalásának rendjéről Hatálybalépés időpontja: 2014. október 16. Tartalomjegyzék 1. Az Üzletszabályzat tárgya,

Részletesebben

C S A N Á D P A L O T A NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 14/2006. (III. 31.) ÖR. rendelete

C S A N Á D P A L O T A NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 14/2006. (III. 31.) ÖR. rendelete C S A N Á D P A L O T A NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 14/2006. (III. 31.) ÖR. rendelete az önkormányzati tulajdonú lakások elidegenítésének szabályairól szóló 21/2002. (XI. 15.) ÖR. rendelet

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek Általános Szerződési Feltételek I. Általános tudnivalók I.1. Az Olimpia Szolgáltató Betéti Társaság befektetési aranytermékek forgalmazásával foglalkozó gazdasági társaság. I.2. A jelen Általános Szerződési

Részletesebben

Szállítási szerződés

Szállítási szerződés Szerződés száma:: Szállítási szerződés mely létrejött egyrészről: a továbbiakban Vevő, másrészről az UNIVILL Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 1147 Budapest, Fűrész u.25. Adószám: 10316007-242 Bankszáma:

Részletesebben

AZ ÚJ ALKALMASSÁGI FELTÉTELEK ÉS A KIZÁRÓ OKOK GYAKORLATI ALKALMAZÁSA

AZ ÚJ ALKALMASSÁGI FELTÉTELEK ÉS A KIZÁRÓ OKOK GYAKORLATI ALKALMAZÁSA Szakmai nap és konzultáció közbeszerzők részére 2015. október 21. AZ ÚJ ALKALMASSÁGI FELTÉTELEK ÉS A KIZÁRÓ OKOK GYAKORLATI ALKALMAZÁSA Dr. Hubai Ágnes Hatályos Kbt. Új Kbt. 56. (1) bek. a) pont 62. (1)

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY KÉSZÍTÉSE A XV. KERÜLETI GAZDASÁGI MŰKÖDTETÉSI KÖZPONT ELLÁTÁSI KÖRÉBE TARTOZÓ INTÉZMÉNYEK RÉSZÉRE TÁRGYÚ

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY KÉSZÍTÉSE A XV. KERÜLETI GAZDASÁGI MŰKÖDTETÉSI KÖZPONT ELLÁTÁSI KÖRÉBE TARTOZÓ INTÉZMÉNYEK RÉSZÉRE TÁRGYÚ PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY KÉSZÍTÉSE A XV. KERÜLETI GAZDASÁGI MŰKÖDTETÉSI KÖZPONT ELLÁTÁSI KÖRÉBE TARTOZÓ INTÉZMÉNYEK RÉSZÉRE TÁRGYÚ NYÍLT PÁLYÁZAT Ajánlatkérő: Budapest Főváros XV. kerületi

Részletesebben

SZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS (kenyér, pékáru)

SZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS (kenyér, pékáru) SZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS (kenyér, pékáru) E szerződés létrejött egyrészről a Vác Város Önkormányzat Bölcsődék és Fogyatékosok Intézménye (a továbbiakban: Megrendelő, cím: 2600 Vác, Kölcsey u. 4, adószám: 15566843-2-13,

Részletesebben

Versenyeztetési eljárás. Ajánlati felhívás. Eljárás száma: V-008/1-VJSZ/2012 Eljárás címe:

Versenyeztetési eljárás. Ajánlati felhívás. Eljárás száma: V-008/1-VJSZ/2012 Eljárás címe: Versenyeztetési eljárás Ajánlati felhívás Eljárás száma: V-008/1-VJSZ/2012 Eljárás címe: Ipari csuklós villamos járművek forgóváz alkatészeinek szállítása módosított felhívás Budapest, 2012. november 8.

Részletesebben

Szállítási és forgalmazási szerződés

Szállítási és forgalmazási szerződés 1/5 Szállítási és forgalmazási szerződés mely létrejött egyfelől a Zimmer Hungária Kft. ( adószám: 10832037 2 13; Cg: 13 09 069532, bankszámla szám: Sopron Bank Zrt. 17600011 00203863 00200004 2011 Budakalász,

Részletesebben

Tervezési szerződés minta - Nyomtatvany, bejelentes, szerződés minta - Építészmérnök tervező iroda

Tervezési szerződés minta - Nyomtatvany, bejelentes, szerződés minta - Építészmérnök tervező iroda TERVEZÉSI SZERZŐDÉS minta amely egyrészről név: Kft. székhely:. adószám:. Cg. sz.: mint megrendelő a továbbiakban: Megrendelő másrészről név: Kft. 1 / 5 székhely:. adószám:. Cg. sz.: mint vállalkozó, a

Részletesebben

SKITUS PROJECT ENGINEERING KFT. - ÁLTALÁNOS ÜZLETI FELTÉTELEK

SKITUS PROJECT ENGINEERING KFT. - ÁLTALÁNOS ÜZLETI FELTÉTELEK PROJECT ENGINEERING KFT. - ÁLTALÁNOS ÜZLETI FELTÉTELEK 1. Érvényességi kör 1.1. Ezen Általános Szerződési Feltételek (továbbiakban: ÁSZF ) valamennyi a által megkötött és a jövőben megkötendő szolgáltatásra

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek Általános Szerződési Feltételek Ön a www.tenisztanacsadas.hu internetes áruházában leadott megrendelésével a TENISZ TANÁCSADÓ Kft. vásárlója lesz. Kérjük, tanulmányozza át az alábbi tudnivalókat. Az Általános

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2011.12.21. COM(2011) 909 végleges 2011/0444 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA a Seychelle-szigeteknek a gyermekek jogellenes külföldre vitelének polgári jogi vonatkozásairól

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ÜZLETI FELTÉTELEK. KRAIBURG BULGARIA Eood

ÁLTALÁNOS ÜZLETI FELTÉTELEK. KRAIBURG BULGARIA Eood ÁLTALÁNOS ÜZLETI FELTÉTELEK KRAIBURG BULGARIA Eood A. Általános feltételek 1. Jelen általános üzleti feltételek (ÁÜF) a Bolgár Kereskedelmi Törvénykönyv 1 -a szerinti vállalkozásokkal (a továbbiakban:

Részletesebben

ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 12/1998. (V. 7.) 1 RENDELETE 2 A TULAJDONÁBAN LÉVŐ LAKÁSOK ELIDEGENÍTÉSÉNEK EGYES FELTÉTELEIRŐL

ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 12/1998. (V. 7.) 1 RENDELETE 2 A TULAJDONÁBAN LÉVŐ LAKÁSOK ELIDEGENÍTÉSÉNEK EGYES FELTÉTELEIRŐL ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 12/1998. (V. 7.) 1 RENDELETE 2 A TULAJDONÁBAN LÉVŐ LAKÁSOK ELIDEGENÍTÉSÉNEK EGYES FELTÉTELEIRŐL A 17/1999. (V. 13.) 3, A 33/2000. (X. 24.) 4, A 42/2000.

Részletesebben

Tájékoztató az Általános Szerződési Feltételek 2011. augusztus elsejei változásáról

Tájékoztató az Általános Szerződési Feltételek 2011. augusztus elsejei változásáról Tájékoztató az Általános Szerződési Feltételek 2011. augusztus elsejei változásáról Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztatjuk Önt, hogy a pénzforgalmi keretszerződés részét képező Általános Szerződési Feltételeink

Részletesebben

M E G B Í Z Á S I S Z E R Z Ő D É S É S C S A T L A K O Z Á S I N Y I L A T K O Z A T (KÜLFÖLDI TÁRSAS VÁLALKOZÁSOK ÉS EGYÉNI VÁLLALKOZÓK RÉSZÉRE)

M E G B Í Z Á S I S Z E R Z Ő D É S É S C S A T L A K O Z Á S I N Y I L A T K O Z A T (KÜLFÖLDI TÁRSAS VÁLALKOZÁSOK ÉS EGYÉNI VÁLLALKOZÓK RÉSZÉRE) M E G B Í Z Á S I S Z E R Z Ő D É S É S C S A T L A K O Z Á S I N Y I L A T K O Z A T (KÜLFÖLDI TÁRSAS VÁLALKOZÁSOK ÉS EGYÉNI VÁLLALKOZÓK RÉSZÉRE) mely létrejött egyrészről DHANVANTARI Kereskedelmi és

Részletesebben

A termékek mellett feltüntetett árak nem tartalmazzák az esetleges szállítási költséget.

A termékek mellett feltüntetett árak nem tartalmazzák az esetleges szállítási költséget. Általános Szerződési Feltételek A cég adatai: Cég neve: Major Légfék Kft. Cégjegyzékszám: 01-09-724623 Fővárosi Bíróság, mint Cégbíróság Adószám:13227724-2-43 Székhely és telephely: 1214 Budapest, II.

Részletesebben

DOKUMNETÁCIÓ. Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény ÁLTAL

DOKUMNETÁCIÓ. Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény ÁLTAL DOKUMNETÁCIÓ A Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény ÁLTAL Utalványok beszerzése a Körösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény személyi

Részletesebben

I. Fejezet. Általános rendelkezések. A rendelet hatálya. Értelmező rendelkezések

I. Fejezet. Általános rendelkezések. A rendelet hatálya. Értelmező rendelkezések Cserszegtomaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2013. (X.31.) önkormányzati rendelete az államháztartáson kívüli forrás átadásáról ás átvételéről Cserszegtomaj Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Állami kamattámogatott hitelek

Állami kamattámogatott hitelek AKTÍV ÜZLETÁGI HIRDETMÉNY FOGYASZTÓK RÉSZÉRE Állami kamattámogatott hitelek Indoklás: A Hpt.279 (15 ) bekezdés értelmében tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy az államilag támogatott lakáscélú hitelek kamatai

Részletesebben

Állami kamattámogatott hitelek

Állami kamattámogatott hitelek AKTÍV ÜZLETÁGI HIRDETMÉNY FOGYASZTÓK RÉSZÉRE Állami kamattámogatott hitelek Indoklás: A Hpt.279 (15 ) bekezdés értelmében tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy az államilag támogatott lakáscélú hitelek kamatai

Részletesebben

AKTÍV ÜZLETÁGI HIRDETMÉNY FOGYASZTÓK RÉSZÉRE

AKTÍV ÜZLETÁGI HIRDETMÉNY FOGYASZTÓK RÉSZÉRE AKTÍV ÜZLETÁGI HIRDETMÉNY FOGYASZTÓK RÉSZÉRE Piaci feltételű hitelek Indoklás: A Hpt.279 (15 ) bekezdés értelmében tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a Hirdetmény módosítására a 2014. évi LXXVIII. törvény

Részletesebben

SAJÓVÖLGYE TAKARÉKSZÖVETKEZET (A TOVÁBBIAKBAN HITELINTÉZET)

SAJÓVÖLGYE TAKARÉKSZÖVETKEZET (A TOVÁBBIAKBAN HITELINTÉZET) 1. sz. melléklet SAJÓVÖLGYE TAKARÉKSZÖVETKEZET (A TOVÁBBIAKBAN HITELINTÉZET) TAKARÉK CLASSIC ÉS CLASSIC PRÉMIUM SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNYE Hatálybalépés napja: 2011. január 01. 1 1. Takarék Classic Személyi

Részletesebben

Szolgáltatási szerződés

Szolgáltatási szerződés Szolgáltatási szerződés amely létrejött egyrészről, Név: Smart Track Kft Székhely: Kecel, József Attila u. 2/1 Cégjegyzéket vezető bíróság: Bács-Kiskun Megyei Bíróság Cégbírósága Cégjegyzékszám: 03-09-117427

Részletesebben

ME-7.4.2 Árajánlatkérés, szerződésminták, vállalkozók értékelése

ME-7.4.2 Árajánlatkérés, szerződésminták, vállalkozók értékelése 30/38 7. sz. melléklet S ZÁLLÍTÁSI SZERZŐ DÉS ( MINTA) mely létrejött az alábbi szerződő felek között, az alulírott napon és helyen az alábbi feltételek mellett: A MEGRENDELŐ ADATAI Megrendelő neve: Székhelye:

Részletesebben

AKTÍV ÜZLETÁGI HIRDETMÉNY FOGYASZTÓK RÉSZÉRE

AKTÍV ÜZLETÁGI HIRDETMÉNY FOGYASZTÓK RÉSZÉRE AKTÍV ÜZLETÁGI HIRDETMÉNY FOGYASZTÓK RÉSZÉRE Piaci feltételű hitelek Indoklás: A Hpt.279 (15 ) bekezdés értelmében tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a Hirdetményben a személyi hitel kamata változott a báziskamat

Részletesebben

Állami kamattámogatott hitelek

Állami kamattámogatott hitelek AKTÍV ÜZLETÁGI HIRDETMÉNY FOGYASZTÓK RÉSZÉRE Állami kamattámogatott hitelek Indoklás: A Hpt.279 (15 ) bekezdés értelmében tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy az államilag támogatott lakáscélú hitelek kamatai

Részletesebben

A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEK LEHETŐSÉGEI KÖTELEZETTSÉGEI AZ ÚJ EURÓPAI UNIÓS NORMÁK FÉNYÉBEN BUDAPEST, 2014. NOVEMBER 10.

A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEK LEHETŐSÉGEI KÖTELEZETTSÉGEI AZ ÚJ EURÓPAI UNIÓS NORMÁK FÉNYÉBEN BUDAPEST, 2014. NOVEMBER 10. A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEK LEHETŐSÉGEI KÖTELEZETTSÉGEI AZ ÚJ EURÓPAI UNIÓS NORMÁK FÉNYÉBEN BUDAPEST, 2014. NOVEMBER 10. A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEKRE VONATKOZÓ EURÓPAI UNIÓS SZABÁLYOZÁS.MOSTANÁIG CSAK BIZOTTSÁGI

Részletesebben

H I R D E T M É NY. MAGÁNSZEMÉLYEK RÉSZÉRE NYÚJTHATÓ SZEMÉLYI KÖLCSÖN TERMÉKEKRE VONATKOZÓAN Hatálybalépés napja: 2015.02.02.

H I R D E T M É NY. MAGÁNSZEMÉLYEK RÉSZÉRE NYÚJTHATÓ SZEMÉLYI KÖLCSÖN TERMÉKEKRE VONATKOZÓAN Hatálybalépés napja: 2015.02.02. H I R D E T M É NY MAGÁNSZEMÉLYEK RÉSZÉRE NYÚJTHATÓ SZEMÉLYI KÖLCSÖN TERMÉKEKRE VONATKOZÓAN Hatálybalépés napja: 2015.02.02. 1 1. Személyi kölcsön A kölcsön összege: 300.000 Ft 2 000 000,- Ft A kölcsön

Részletesebben

Pályázati Hirdetmény. nyilvános pályázati felhívás

Pályázati Hirdetmény. nyilvános pályázati felhívás Pályázati Hirdetmény A(z) Keszau-Solder-Serec-L Kft. (cégjegyzékszám: 01-09-077793, székhely: 1125 Budapest, Istenhegyi út 58.., levelezési cím: 1125 Budapest, Istenhegyi út 58..), mint a(z) HU-CO Kft.

Részletesebben

1. számú melléklet. Eljárási határidők és típusok összefoglalása

1. számú melléklet. Eljárási határidők és típusok összefoglalása 1. számú melléklet 1. számú melléklet Eljárási határidők és típusok összefoglalása Eljárás fajtája Közösségi értékhatárt elérő Nemzeti értékhatárt elérő I. EGY SZAKASZOS ELJÁRÁSOK 1. Nyílt eljárás 74.

Részletesebben

M7. számú melléklet MENETREND ALAPÚ VILLAMOSENERGIA KERESKEDELMI SZERZŐDÉS minta

M7. számú melléklet MENETREND ALAPÚ VILLAMOSENERGIA KERESKEDELMI SZERZŐDÉS minta GDF SUEZ Energia Holding Hungary Zrt. Villamosenergia-kereskedelmi Üzletszabályzat M7 Melléklet M7. számú melléklet MENETREND ALAPÚ VILLAMOSENERGIA KERESKEDELMI SZERZŐDÉS minta amely létrejött egyrészről

Részletesebben

KIRÁLY HITEL ÉS MEGTAKARÍTÁSI SZÁMLA FŐBB KONDÍCIÓI

KIRÁLY HITEL ÉS MEGTAKARÍTÁSI SZÁMLA FŐBB KONDÍCIÓI Takarékszövetkezet/Bank (a továbbiakban Hitelintézet) KIRÁLY HITEL ÉS MEGTAKARÍTÁSI SZÁMLA FŐBB KONDÍCIÓI Hatálybalépés napja: 2011. április 1. A Király Hitel elengedhetetlen szerződéskötési feltétele,

Részletesebben

VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS

VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS amely létrejött egyrészről a Debrecen Megyei Jogú város Önkormányzata (4024 Debrecen, Piac u. 20. sz.) képviseletében Kósa Lajos polgármester. mint Megrendelő, másrészről a Komplex-D

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK 1. oldal / 6 ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Általános tudnivalók: A Brooklyn Divat Webáruházban (továbbiakban: webáruház), kizárólag a www.brooklyndivat.hu webcímen keresztül lehet vásárolni. Ezen címen

Részletesebben

Fizetési módok II. Okmányos beszedvény Céghitelben történő értékesítés

Fizetési módok II. Okmányos beszedvény Céghitelben történő értékesítés Fizetési módok II. Okmányos beszedvény Céghitelben történő értékesítés Okmányos inkasszó Fizetési mód, a beszedési megbízások egyik változata: az eladó azzal bízza meg bankját, hogy az exportáru ellenértékét

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendelettár. Dokumentumazonosító információk. Rendelet típusa:

Rendelet. Önkormányzati Rendelettár. Dokumentumazonosító információk. Rendelet típusa: Rendelet Önkormányzati Rendelettár Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: Rendelet típusa: Rendelet címe: Módosított rendelet azonosítója: Rendelet tárgykódja: Tárgykód megnevezése: 7/2015.(IV.02.)

Részletesebben

Az Olympus Online Áruház Általános Szerződési Feltételei

Az Olympus Online Áruház Általános Szerződési Feltételei Az Olympus Online Áruház Általános Szerződési Feltételei 1 Hatály 2 Szerződéskötés 3 A vevő visszaküldési joga 4 Árak 5 Szállítás 6 Fizetési határidő, fizetés, fizetési késedelem 7 Beszámítás, visszatartás

Részletesebben

Magyarország-Szombathely: Építési munkák 2013/S 157-273228

Magyarország-Szombathely: Építési munkák 2013/S 157-273228 1/6 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:273228-2013:text:hu:html Magyarország-Szombathely: Építési munkák 2013/S 157-273228 Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási

Részletesebben

Általános szerződési feltételek

Általános szerződési feltételek Általános szerződési feltételek I. Általános tudnivalók I.1. Az N.D.- KER Kft. által üzemeltetett webáruházban és honlapon történő rendeléssel a vásárló kijelenti, hogy megértette és elfogadja jelen szerződési

Részletesebben

Mit kell tudni az üzleten kívüli és a távollévők közötti szerződésekről? - gyakori kérdések és válaszok -

Mit kell tudni az üzleten kívüli és a távollévők közötti szerződésekről? - gyakori kérdések és válaszok - Mit kell tudni az üzleten kívüli és a távollévők közötti szerződésekről? - gyakori kérdések és válaszok - 1. A fogyasztó termékbemutatón vett részt Hajdúszoboszlón, ahol egy nagy értékű porszívót vásárolt.

Részletesebben

Á LTA L Á N O S F E LT É T E L E K

Á LTA L Á N O S F E LT É T E L E K Á LTA L Á N O S F E LT É T E L E K A HITELPROGRAM CÉLJA a hazai mikro- és kisvállalkozóknak kíván az indulásukhoz, a vállalkozásuk fejlesztéséhez indokolt, szükséges, megalapozott és elégséges forrásokat

Részletesebben

Assix Kereskedelmi és Logisztikai Zrt. Általános Szerződési Feltételei

Assix Kereskedelmi és Logisztikai Zrt. Általános Szerződési Feltételei Assix Kereskedelmi és Logisztikai Zrt. Általános Szerződési Feltételei 1. Általános rendelkezések 1.1 Szállításainkat, szolgáltatásainkat és ajánlatainkat jelen Általános Szerződési Feltételek szabályozzák,

Részletesebben

M E G B Í Z Á S I S Z E R Z Ő D É S É S C S A T L A K O Z Á S I N Y I L A T K O Z A T (KÜLFÖLDI MAGÁNSZEMÉLYEK RÉSZÉRE)

M E G B Í Z Á S I S Z E R Z Ő D É S É S C S A T L A K O Z Á S I N Y I L A T K O Z A T (KÜLFÖLDI MAGÁNSZEMÉLYEK RÉSZÉRE) M E G B Í Z Á S I S Z E R Z Ő D É S É S C S A T L A K O Z Á S I N Y I L A T K O Z A T (KÜLFÖLDI MAGÁNSZEMÉLYEK RÉSZÉRE) mely létrejött egyrészről DHANVANTARI Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű

Részletesebben

IvanyiZsofi.hu Webáruház

IvanyiZsofi.hu Webáruház IvanyiZsofi.hu Webáruház Termék megrendelési feltételek Az Ivanyizsofi.hu oldalon promotált termékek termelője és forgalmazója a LEXINGTON ASSETS MAGYARORSZÁG Kft., 1118 Budapest, Iglói u. 13. A webáruházat

Részletesebben

P O L G Á R M E S T E R É T Ő L

P O L G Á R M E S T E R É T Ő L P O L G Á R M E S T E R É T Ő L Száma: 10-5708/2005 Tárgy: Ajánlattételi felhívás Ügyintéző: dr. Ratkay Attila, Paksi Pauletta Melléklet: Felolvasólap minták AJÁNLATTÉTELI PÁLYÁZATI FELHIVÁS (HÓDMEZŐVÁSÁRHELY

Részletesebben

23. számú melléklet a 15/2004. (IV. 25.) IM rendelethez

23. számú melléklet a 15/2004. (IV. 25.) IM rendelethez 23. számú melléklet a 15/2004. (IV. 25.) IM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzések Tanácsának Hivatalos Lapja 1024 Budapest, Margit krt. 85. Fax: 06 1 336 7751 E-mail: ertesitoaxelero.hu On-line

Részletesebben

HÁZHOZSZÁLLÍTÁS FUTÁRSZOLGÁLATTAL

HÁZHOZSZÁLLÍTÁS FUTÁRSZOLGÁLATTAL MEGRENDELÉS Webáruházunk az interneten keresztül érhető el, de készleten lévő termékeink, ill, temékmintáink a 1132 Budapest, Visegrádi u. 60. 1/5 címen megtekinthetők. Megrendelését az áruház online felületén,

Részletesebben

Energiatanúsítvány elkészítése a BKV Zrt részére

Energiatanúsítvány elkészítése a BKV Zrt részére Energiatanúsítvány elkészítése a BKV Zrt részére e-versenyeztetési eljárás Eljárás száma: BKV Zrt V-455/14 AJÁNLATI FELHÍVÁS Budapest, 2015 Beszerzési Főosztály/Közbeszerzési Osztály/Minták versenyeztetési

Részletesebben

I. Általános tudnivalók a fedezetkezelői számláról

I. Általános tudnivalók a fedezetkezelői számláról TÁJÉKOZTATÓ a közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény (továbbiakban: Kbt.) hatálya alá nem tartozó, de a Kbt. szerinti közösségi értékhatárt elérő vagy azt meghaladó értékű építési beruházást

Részletesebben

A fuvarozási szerződés

A fuvarozási szerződés További jogszabályok, adattárak, infók: www.stampede.hu XXXVIII. Fejezet (38.) A fuvarozási szerződés 6:257. [Fuvarozási szerződés] Fuvarozási szerződés alapján a fuvarozó a küldemény rendeltetési helyére

Részletesebben

Új kereskedelmi szerződések a Ptk.-ban

Új kereskedelmi szerződések a Ptk.-ban Új kereskedelmi szerződések a Ptk.-ban 1. FORGALMAZÁSI SZERZŐDÉS A forgalmazási szerződés fogalma A szállító meghatározott ingó dolognak (terméknek) a forgalmazó részére történő eladására, a forgalmazó

Részletesebben

A Strauss Metal Kft. által működtetett webáruház Általános Szolgáltatási Feltételei ÁSZF 2014. Hatályos 2014.06.01.-től

A Strauss Metal Kft. által működtetett webáruház Általános Szolgáltatási Feltételei ÁSZF 2014. Hatályos 2014.06.01.-től A Strauss Metal Kft. által működtetett webáruház Általános Szolgáltatási Feltételei ÁSZF 2014. Hatályos 2014.06.01.-től Az Általános Szolgáltatási Feltételek ( ÁSZF ) tartalmazzák a Strauss Metal Kft (székhely:

Részletesebben

RÉTKÖZ TAKARÉKSZÖVETKEZET KISVÁRDA HIRDETMÉNY A LAKOSSÁGI FOGYASZTÁSI HITELEKRŐL, FOLYÓSZÁMLAHITELRŐL

RÉTKÖZ TAKARÉKSZÖVETKEZET KISVÁRDA HIRDETMÉNY A LAKOSSÁGI FOGYASZTÁSI HITELEKRŐL, FOLYÓSZÁMLAHITELRŐL RÉTKÖZ TAKARÉKSZÖVETKEZET KISVÁRDA HIRDETMÉNY A LAKOSSÁGI FOGYASZTÁSI HITELEKRŐL, FOLYÓSZÁMLAHITELRŐL ÉRVÉNYES: 2015. április 1-től 1 JELENLEG ÉRTÉKESÍTETT KÖLCSÖNÖK: Érvényes a 2015. február 02-től befogadott

Részletesebben

Minősített Rozsdamentes Kéményajtó

Minősített Rozsdamentes Kéményajtó Magyarországon Gyártott Rozsdamenetes Kéményajtó FORGALMAZÁS és BEÉPÍTÉS Keressük Viszonteladó partnereinket! HANS PÉTER Kéményajtó TEAM Tel: 06.70.200.5757 Web: www.kemenyajto.eu E-Mail: info@kemenyajto.eu

Részletesebben

Fogyasztói reklamáció intézése a kereskedelmi egységekben. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Fogyasztói reklamáció intézése a kereskedelmi egységekben. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Fogyasztói reklamáció intézése a kereskedelmi egységekben Készítette: Friedrichné Irmai Tünde A reklamáció intézése - Kis boltokban az eladó feladata - Nagyobb kereskedelmi egységekben a vezető intézi

Részletesebben

CNC vezérlésű karusszel eszterga beszerzése

CNC vezérlésű karusszel eszterga beszerzése Versenyeztetési eljárás Ajánlati felhívás Eljárás száma: V-001/1-VJSZ/2014 Eljárás címe: CNC vezérlésű karusszel eszterga beszerzése Budapest, 2014. február 26. AJÁNLATI FELHÍVÁS Ajánlatkérő neve: BKV

Részletesebben

Megbízási szerződés. 1 A Szerződés célja

Megbízási szerződés. 1 A Szerződés célja Megbízási szerződés Mely létrejött egyrészről ( név) (születési hely,idő) (lakcím) (igazolvány szám, nyilvántartási szám) (telefonszám) (e-mail) továbbiakban Megbízó, másrészről a Creative Soul Kft. Telephely:

Részletesebben

Tisztelt Felhasználó!

Tisztelt Felhasználó! Tisztelt Felhasználó! A csoportos beszedési megbízáson, a Szerződő fél azonosítója a kedvezményezetnél rovatban a számlán szereplő, szerződéses folyószámla számot kell megadnia. Az azonosító 12 számjegyből

Részletesebben

Nemzetközi kitekintés. 350 milliárd Euró, 1000 milliárd Ft leírt követelés

Nemzetközi kitekintés. 350 milliárd Euró, 1000 milliárd Ft leírt követelés Nemzetközi kitekintés 350 milliárd Euró, 1000 milliárd Ft leírt követelés Leírási veszteség 2013. (EU27) EU átlag: 2.8%-tól 3.0%-ig Jelmagyarázat Magyarázat A fizetési idő a különböző szektorokban (EU27)

Részletesebben

AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS. I. Az ajánlatkérő neve, címe, telefon- és telefaxszáma és elektronikus levelezési címe (e-mail):

AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS. I. Az ajánlatkérő neve, címe, telefon- és telefaxszáma és elektronikus levelezési címe (e-mail): AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS I. Az ajánlatkérő neve, címe, telefon- és telefaxszáma és elektronikus levelezési címe (e-mail): 1117 Budapest, Fehérvári út 12. Tel: (+36) 1-279-2180 Fax: (+36) 1-279-2176 e-mail:

Részletesebben

Ikt.sz.:502-25/2014 AJÁNLATKÉRÉS - hálózati tárhely beszerzésére Az ajánlatkérő Zsámbéki Polgármesteri Hivatal

Ikt.sz.:502-25/2014 AJÁNLATKÉRÉS - hálózati tárhely beszerzésére Az ajánlatkérő Zsámbéki Polgármesteri Hivatal Ikt.sz.:502-25/2014 AJÁNLATKÉRÉS - hálózati tárhely beszerzésére Az ajánlatkérő Zsámbéki Polgármesteri Hivatal intézmény Címe: 2072 Zsámbék, Rácváros u. 2-4. Email: hivatal@zsambek.hu Telefon:23/565-610

Részletesebben

SZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS (tej, tejtermék)

SZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS (tej, tejtermék) SZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS (tej, tejtermék) E szerződés létrejött egyrészről a Vác Város Önkormányzat Bölcsődék és Fogyatékosok Intézménye (a továbbiakban: Megrendelő, cím: 2600 Vác, Kölcsey u. 4, adószám: 15566843-2-13,

Részletesebben

BESZERZÉSI SZABÁLYZAT

BESZERZÉSI SZABÁLYZAT Aszód Város Önkormányzata Átdolgozott Szabályzat (4. pályázati elem) BESZERZÉSI SZABÁLYZAT Készítette: CONTROLL Holding Tanácsadó Zrt. Közigazgatási Igazgatósága 2014. október 1 A gazdaság verseny tisztaságának

Részletesebben

VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS. Marton Béla polgármester, mint Megrendelő (továbbiakban: Megrendelő)

VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS. Marton Béla polgármester, mint Megrendelő (továbbiakban: Megrendelő) VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS amely létrejött egyrészről a szerződéskötés és teljesítése során eljáró szervezet: Balatonfűzfő Város Önkormányzata levelezési címe: 8184 Balatonfűzfő, Nike körút 1. számlázási címe:

Részletesebben

Rokkantsági kockázatot tartalmazó részlet-kifizetésű életbiztosítás különös feltételei

Rokkantsági kockázatot tartalmazó részlet-kifizetésű életbiztosítás különös feltételei Rokkantsági kockázatot tartalmazó részlet-kifizetésű életbiztosítás különös feltételei 1. Általános rendelkezések A jelen alapbiztosítás feltételeiben nem rendezett kérdésekben az ÁB-AEGON Általános Biztosító

Részletesebben

H I R D E T M É N Y. Az FHB Bank Zrt. hivatalos tájékoztatója a Posta Személyi Kölcsön esetén alkalmazott kondíciókról

H I R D E T M É N Y. Az FHB Bank Zrt. hivatalos tájékoztatója a Posta Személyi Kölcsön esetén alkalmazott kondíciókról H I R D E T M É N Y Az hivatalos tájékoztatója a Posta Személyi Kölcsön esetén alkalmazott kondíciókról Közzététel napja: 2015.június 12. Hatályos: 2015. június 15. napjától 1 Tartalomjegyzék 1. POSTA

Részletesebben

GB117 JELÛ GRÁNIT VEGYES ÉLETBIZTOSÍTÁS KÜLÖNÖS FELTÉTELEI

GB117 JELÛ GRÁNIT VEGYES ÉLETBIZTOSÍTÁS KÜLÖNÖS FELTÉTELEI GB117 JELÛ GRÁNIT VEGYES ÉLETBIZTOSÍTÁS KÜLÖNÖS FELTÉTELEI 1. Általános rendelkezések (1) A Gránit Vegyes Életbiztosítási szerzôdés (továbbiakban: biztosítás) a jelen Különös Feltételek valamint az OTP

Részletesebben

Letenye Város Önkormányzatának. 11/1995. (VI. 21.) számú rendelete. az önkormányzati tulajdonban lév lakások elidegenítésérl

Letenye Város Önkormányzatának. 11/1995. (VI. 21.) számú rendelete. az önkormányzati tulajdonban lév lakások elidegenítésérl Letenye Város Önkormányzatának 11/1995. (VI. 21.) számú rendelete az önkormányzati tulajdonban lév lakások elidegenítésérl (egységes szerkezetbe foglalt szöveg) Letenye Város Önkormányzata a lakások és

Részletesebben

Telefon: +36 66441536

Telefon: +36 66441536 13. melléklet a 92/2011. (XII. 30.) NFM rendelethez EURÓPAI UNIÓ Az Európai Unió Hivatalos Lapjának Kiegészítő Kiadványa 2, rue Mercier, L-2985 Luxembourg Fax: (352) 29 29 42 670 E-mail: ojs@publications.europa.eu

Részletesebben

BORSOD MEGYEI ESETTANULMÁNYOK. Készítette: Dr. Tulipán Péter BAZ. Megyei Békéltető testület elnöke

BORSOD MEGYEI ESETTANULMÁNYOK. Készítette: Dr. Tulipán Péter BAZ. Megyei Békéltető testület elnöke BORSOD MEGYEI ESETTANULMÁNYOK Készítette: Dr. Tulipán Péter BAZ. Megyei Békéltető testület elnöke BÍRÓSÁGI JOGESET 1. Borsod Megyei Békéltető Testület még nem vesztett pert 15 év alatt A vállalkozás az

Részletesebben

16/2000. (III. 30.) Szentgotthárd Város Önkormányzata Képvisel - testületének rendelete

16/2000. (III. 30.) Szentgotthárd Város Önkormányzata Képvisel - testületének rendelete 16/2000. (III. 30.) Szentgotthárd Város Önkormányzata Képvisel - testületének rendelete Szentgotthárd Város Önkormányzatának tulajdonában lév lakások elidegenítésének szabályairól Módosítva: a 4/2002.

Részletesebben

Ár: 3.735 Ft+Áfa/év. Ár: 7.485 Ft+Áfa/év

Ár: 3.735 Ft+Áfa/év. Ár: 7.485 Ft+Áfa/év HOSZT ITYU-125 125MB web tárterület, 125Mb e-mail tárterület, Ár: 3.735 Ft+Áfa/év ITYU-250 250MB web tárterület, 250Mb e-mail tárterület, Ár: 7.485 Ft+Áfa/év ITYU-500 500MB web tárterület, 500Mb e-mail

Részletesebben

HIRDETMÉNY a 2015. április 1-től igényelt fogyasztói deviza

HIRDETMÉNY a 2015. április 1-től igényelt fogyasztói deviza HIRDETMÉNY a 2015. április 1-től igényelt fogyasztói deviza LAKÁSCÉLÚ VAGY SZABAD FELHASZNÁLÁSÚ JELZÁLOGKÖLCSÖN nyújtásához A Kölcsön összege: 5.000 EUR 50.000 EUR A Kölcsön devizaneme: EURO (a folyósítás

Részletesebben