Útmutató külföldi hitel- és követeléskezeléshez. Segíti a kkv-kat a külföldi követeléseik érvényesítésében

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Útmutató külföldi hitel- és követeléskezeléshez. Segíti a kkv-kat a külföldi követeléseik érvényesítésében"

Átírás

1 Útmutató külföldi hitel- és követeléskezeléshez Segíti a kkv-kat a külföldi követeléseik érvényesítésében

2 Sem az Európai Bizottság, sem más, a Bizottság nevében eljáró személy nem felel az ebben a kiadványban található információk felhasználásáért vagy a gondos előkészítés és ellenőrzés ellenére esetleg előforduló hibákért. Ez a kiadvány nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió véleményét vagy állásfoglalását. Bővebb tájékoztatást az Európai Unióról az interneten talál ( Luxembourg: Az Európai Unió Kiadóhivatala, 2013 ISBN doi: /83410 Európai Unió, 2013 A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett. Címlapfotó: Európai Bizottság Printed in Belgium

3 ÚTMUTATÓ KÜLFÖLDI HITEL- ÉS KÖVETELÉSKEZELÉSHEZ 1 TARTALOM BEVEZETÉS...3 A. Határokon átnyúló követeléskezelés kinnlevőség kezelés az EU-ban...3 B. Egy tipikus mikrovállalkozás...4 AZ AJÁNLAT...7 A. Szerződéskötés előtti kérdések...8 B. Az ajánlat elkészítése...10 SZÁMLÁZÁS...30 A. A tipikus számla...30 B. A számla elemei...32 BELSŐ MENEDZSMENT A FIZETÉS HATÉKONY ELLENŐRZÉSE...36 A. Ágnes és József műszaki kompetenciái...36 B. Munkafolyamatok kezelése...38 C. Szoftverkövetelmények...41 D. Mindennapi könyvelés...41 E. Új költségstruktúra...42 A KÖVETELÉSBEHAJTÁS LEHETŐSÉGEI...43 A. Vegyen részt személyesen...43 B. Harmadik felek bevonása peren kívüli követelésbehajtás...49 C. A követelés peresítése...52 MELLÉKLET REFERENCIÁK ÉS TOVÁBBI INFORMÁCIÓ...59

4

5 ÚTMUTATÓ KÜLFÖLDI HITEL- ÉS KÖVETELÉSKEZELÉSHEZ 3 BEVEZETÉS A. HATÁROKON ÁTNYÚLÓ KÖVETELÉSKEZELÉS KINNLEVŐSÉG KEZELÉS AZ EU-BAN 500 millió (1) feletti lakosságával az Európai Unió a világ egyik legnagyobb piaca. Különösen a kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára nyílik számos lehetőség áruikat és szolgáltatásaikat nem csak saját országukban, hanem az EU többi 28 tagállamában is piacra vinni. Ugyanakkor sok vállalkozás, különösen a kisebbek, visszariad a határokon átnyúló tevékenységtől. Ennek számos oka van. Sok vállalkozó számára az egyik legnagyobb akadály, hogy nem tudja, másik EU országbeli vásárlója vajon időben kifizeti-e a számlákat, vagy hogyan járhat el a legjobban, ha fizetési kötelezettségének nem tesz eleget? Ez az útmutató két módon segíti a kkv-kat határokon átnyúló követeléseik érvényesítésében: ismerteti azokat az intézkedéseket, amelyeket a vállalkozó tehet árajánlatának megadásának pillanatától kezdve, egészen addig, hogy európai eljárást indít a behajthatatlan követelés megelőzése és elkerülése érdekében; ismerteti azokat az intézkedéseket, amelyek vállalkozó rendelkezésére állnak, ha ténylegesen szembesülne egy behajthatatlan követeléssel. 1 Forrás: Eurostat:

6 4 Európában gyakorlatilag az összes vállalkozás kkv (2), ezek 90 %-a mikrovállalkozás. A mikrovállalkozás jellemzője, hogy 10 főnél kevesebb alkalmazottja van, és a vállalkozás tulajdonosai vagy vezetői akik gyakran a családtagok közül kerülnek ki intenzíven részt vesznek az összes működési terület tevékenységében. Ugyanakkor az Európai Unióban ezek a mikrovállalkozások adják a munkahelyek 53 %-át. Emiatt és az érthetőség kedvéért a sikeres határokon átnyúló követeléskezelés minden szempontját egy képzeletbeli, de tipikusnak mondható mikrovállalkozáson keresztül mutatjuk be. B. EGY TIPIKUS MIKROVÁLLALKOZÁS A vállalat székhelye legyen A EU tagállamban. Fiatal vállalkozók, Ágnes és József vezetik, akik csak nemrégiben alapították közös tulajdonukban álló vállalatukat, és vettek fel öt további alkalmazottat. Csomagküldő szolgáltatást, illetve fiú- és lányruhára, valamint fenyőfából készült gyerekbútorra szakosodott online üzletet működtetnek. Központjuk, amely egy kisebb állandó outlethez kapcsolódik, B EU tagállam határához közel helyezkedik el. Ágnes és József ügyfélköre A országbeli egyéni ügyfelekből áll, bár egyre növekvő arányban érkeznek vásárlók más EU tagállamokból is. Ugyanakkor mindketten nagyobb rendeléseket kapnak kiskereskedőktől és magánintézményektől, és az utóbbi időben B, C és D EU tagállamokból. Ágnes és József ajánlatokat is szeretne benyújtani ajánlattételi felhívásokra saját országában és más EU tagállamokban. A fiatal vállalkozók folyamatosan bővítik határokon átnyúló üzleti kapcsolataikat, és ezért szeretnék módszeresen kidolgozni Általános Szerződési Feltételek, fizetési feltételek dokumentumaikat, számlakészítési és fizetési monitoring tevékenységüket, hogy megelőzzék és elkerüljék a behajthatatlan követeléseket. 2 Forrás: Jelentés a kisvállalkozások teljesítményéről:

7 ÚTMUTATÓ KÜLFÖLDI HITEL- ÉS KÖVETELÉSKEZELÉSHEZ 5 MEGJEGYZÉS > KÖZBESZERZÉSEK MEGHIRDETÉSE EU-SZERTE Valamely EU tagállamban székhellyel rendelkező vállalatok bármely más EU tagállamban megjelent közbeszerzési felhívásra korlátozás nélkül jelentkezhetnek. Az EU-ban a hatóságok mindenütt harmonizált, átlátható eljárásokat alkalmaznak beszállítóik kiválasztásában. Emellett az ún. európai kisvállalkozói intézkedéscsomag ( Small Business Act ) olyan európai intézkedéseket tartalmaz, amelyek megkönnyítik a kisvállalkozások számára a versenyt a közbeszerzési szerződésekért, nagyobb versenytársaikkal egyenlő feltételek mellett. (lást különösen a kkv-k közbeszerzési szerződésekhez való hozzáférését elősegítő Európai Legjobb Gyakorlatok Gyűjteményét: index_en.htm#smes) A meghatározott értéket meghaladó építési, ellátási és szolgáltatási szerződések közbeszerzésére EU irányelvek vonatkoznak. Az irányelvek azokban olyan esetekben alkalmazandók, amikor a szerződés teljes értéke meghaladja a következő küszöbértékeket: építési beruházási szerződések értéke EUR felett; központi kormányzati árubeszerzési és szolgáltatási közbeszerezések EUR érték felett, vagy decentralizált hatóságok szerződései EUR felett, vagy árubeszerzési szerződések esetében EUR felett vízügyi, energiagazdálkodási, szállítási és postaszolgáltatási ágazatokban. A küszöbértéket meghaladó pályázati felhívásokat megjelentetik az EU Hivatalos Lapjában. Ezek díjmentesen megtekintetők a TED (Tender Electronically Daily) adatbázisában. A TED-et heti öt alkalommal frissítik az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség és más országok hozzávetőleg közbeszerzésre vonatkozó bejelentésével. Internet címe: Az e-certis díjmentes online információs rendszer vállalkozásoknak és szerződéskötő hatóságoknak segít azonosítani a közbeszerzési eljárásokban gyakran megkövetelt különféle tanúsítványokat és igazolásokat. Internet címe:

8 6 Ágnes és József számára jelenleg egy, a B EU tagállamban, közel az A határához található magán általános iskola árajánlatkérése jelent lehetőséget. Az iskola étkezőjét szeretné felújítani, és az alábbi tételekre kér ajánlatot Ágnestől és Józseftől: 50 gyerekasztal (fenyő) darabja nettó 100 EUR; 200 gyerekszék (fenyő) darabja nettó 40 EUR; 50 asztalterítő Harry Potter mintával (viaszos) darabja nettó 35 EUR. Ágnes és József számára ez viszonylag nagy rendelés, amely késedelmes fizetés esetén kedvezőtlen hatással lehet vállalkozásukra. Megélhetésüket nem szükségszerűen fenyegetné, azonban kárt okozhat beszállítóikkal való kapcsolatukban és más kötelezettségeik tekintetében, amelyeket a megrendelés elfogadásával vállalna a mikrovállalkozás. Ezért minden szükséges kellékkel ellátott ajánlatot készítenek, különös tekintettel a nemfizetés elkerülésére és az ellene való elegendő védelem biztosítására. Ennek feltétlenül tartalmaznia kell a szolgáltatások köre, az ár, a teljesítési és a fizetési határidő mellett a megfelelően megfogalmazott Általános Szerződési Feltételeket és fizetési feltételeket. Emellett Ágnes és József szeretne valamit megtudni a magániskola fizetési képességéről is.

9 ÚTMUTATÓ KÜLFÖLDI HITEL- ÉS KÖVETELÉSKEZELÉSHEZ 7 AZ AJÁNLAT Ágnes és József ajánlatot készül benyújtani egy másik EU tagállamban működő leendő vevőnek. Mivel a megrendelés volumene aránylag nagy az ő mikrovállalkozásukhoz képest, Ágnesnek és Józsefnek számos szempontot kell figyelembe vennie az ajánlat összeállítása során. Elsősorban olyan óvintézkedésekről van szó, amelyek még ebben a korai fázisban is segíthetnek csökkenteni az estleges nemfizetés valószínűségét. A legtöbb olyan esetben, amikor egy mikrovállalkozás ajánlatot nyújt be, az ajánlat elfogadását és a Megbízó és a Vállalkozó általi aláírását követően ez a dokumentum alkotja a szerződést. Ezért elengedhetetlenül fontos Ágnes és József számára, hogy részleteiben tudják, melyek azok a legtöbb vagy minden szerződés esetében érvényes üzleti feltételek és fizetési feltételek, amelyeknek feltétlenül szerepelniük kell az ajánlatban. MEGJEGYZÉS > ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÉS FIZETÉSI FELTÉTELEK Az Általános Szerződési Feltételek és a fizetési feltételek rendkívül fontos dokumentumok, ezért ezeknek minden ajánlat, szerződés, megrendelés és más üzleti dokumentum állandó részét kell képezniük. Az Általános Szerződési Feltételeket és a fizetési feltételeket a vásárló aláírásával kell megerősíteni. Az Általános Szerződési Feltételeket és fizetési feltételeket szakértővel kell ellenőriztetni teljesség, ellentmondások és jogi érvényesség szempontjából.

10 8 A. SZERZŐDÉSKÖTÉS ELŐTTI KÉRDÉSEK I. Leendő vásárlók hitelellenőrzése A rendelés nagyságára tekintettel, Ágnes és József elvégezhetik a megrendelő hitelellenőrzését. Ily módon ellenőrizhetik az általános iskola hitelminősítését, ezáltal fizetőképességét. A hitelképesség jelzést ad a potenciális megrendelő fizetőképességéről és kétféleképpen ellenőrizhető: a vállalkozó személyesen végzi el az ellenőrzést úgynevezett pontozásos hitelbírálattal, scorecard használatával; a vállalkozó kiszervezi a hitelellenőrzést (pl. egy külső szolgáltatóhoz). A hitelellenőrzés sikerrel alkalmazható gazdaságilag aktív ügyfeleknél (vállalkozások/ B2B kategória) és fogyasztóknál (B2C kategória). A hitelügynökségek a vállalat bejegyzett nevéről, jogállásáról, alapszabályáról, pénzügyi adatairól és mérlegéről adnak tájékoztatást. A hitelellenőrzést végző ügynökségek segítséget nyújtanak az adható hitel nagyságára vonatkozóan (hitelre történő vásárlás, stb. céljából). A személyes adatok rendszerint a nevet, címet, születési időt, munkaadót tartalmazzák, és különösen a fizetéssel kapcsolatos eseményeket negatív jellemzőként. A hitelügynökségek itt is pontozzák a potenciális ügyfelet. II. Irányadó jog és illetékes bíróság megállapítása vita esetén Emellett alapvető fontosságú, hogy tudjuk, a szerződés tekintetében melyik ország joga alkalmazandó és melyik bíróság illetékes az érintett felek közötti vita esetén. 1. Szerződéses kötelezettségekre alkalmazandó jog A két fél közötti szerződésre alkalmazandó jog forrása az Európai Parlament és a Tanács 593/2008/EK rendelete (2008. június 17.) a szerződéses kötelezettségekre alkalmazandó jogról (Róma I.). Fontos foglalkozni azzal, hogy melyik jog alkalmazandó a szerződésre, mert ez meghatározó a szerződés értelmezése és a szerződés alapján keletkezett kötelezettségek teljesítése tekintetében (12. cikk).

11 ÚTMUTATÓ KÜLFÖLDI HITEL- ÉS KÖVETELÉSKEZELÉSHEZ 9 A Rendeletben megtalálható a szabad jogválasztás elve (többek között 3. Cikkben, azaz a szerződő felek szabadon meghatározhatják, hogy az adott szerződéses kötelezettségre melyik jogot kell alkalmazni). Jogválasztás hiányában az adásvételi szerződések esetében ingóságok, szolgáltatások, franchise vagy értékesítés tekintetében a teljesítést nyújtó (természetbeni hozzájárulás) fél székhelye szerinti ország joga az irányadó (4. cikk; példa: adásvételi szerződés esetében ez az eladó székhelye lesz). Szabályként ugyanez vonatkozik a fuvarozási szerződésekre (5. cikk) és a biztosítási szerződésekre (7. cikk) is. A fogyasztókkal kötött szerződések esetében általában annak a Tagállamnak a joga az irányadó, ahol a fogyasztó (egyéni vásárló) szokásos tartózkodási helye található (6. cikk); az egyéni munkaszerződéseknél annak az országnak a joga az irányadó, ahol az alkalmazott rendszerint a munkáját végzi. A szokásos tartózkodási hely/munkahely általában megegyezik a magánszemély lakhelyével, még akkor is, ha kivételes esetekben más szabályok maguktól értetődően alkalmazhatók. Az egyedi (kivételes) szabályok közvetlenül a Rendeletből erednek (3). Hogy ne kelljen (számos) más jogrendszerrel megismerkedni, ajánlott az Általános Szerződési Feltételekbe olyan jogválasztást foglalni, amely megengedi a saját nemzeti jog választását (4). 2. Joghatóság Annak kérdése, hogy melyik bíróság bír joghatósággal polgári és kereskedelmi ügyekben, rendszerint a Tanács polgári és kereskedelmi ügyekben a joghatóságról, valamint a határozatok elismeréséről és végrehajtásáról szóló 44/2001/EK rendeletéből (Brüsszel I. Rendelet) következik. A Rendelet értelmében a megfelelő hatáskörrel rendelkező bíróságok rendszerint az alperes lakhelye szerinti tagállamnak a bíróságai (2-4. Cikk). Ha olyan eset merül fel, ahol a kkv-nak határokon átnyúló követelést bíróság útján kell érvényesítenie, az illetékes bíróság lényegében a vevő lakhelye szerinti bíróság. Bizonyos körülmények között a bírósági keresetet a másik féllel szemben egy másik tagállamban is be lehet nyújtani. Ez ott lehetséges, ahol különös (5-7 Cikk) vagy kizárólagos hatáskör (22. Cikk), vagy biztosítási esetekre vonatkozó jogszabály (8-14. Cikk), fogyasztói szerződésekre ( Cikk) és/vagy egyedi munkavállalási szerződésekre ( Cikk) 3 További információ: judicial_cooperation_in_civil_matters/jl0006_hu.htm 4 Lásd még: B. / II. / 1. / g. bekezdést lentebb.

12 10 vonatkozó jogszabály létezik a Brüsszel I. Rendelet hatálya alatt. Emellett a Rendelet értelmében lehetőség van az illetékes bíróság kikötésére is ( Cikk) (5). Annak biztosítására, hogy csak hazai nemzeti bíróságokhoz lehessen fordulni, amelyeknél (ha erről megegyezés születik), az irányadó jog megválasztásával összhangban, csak saját nemzeti jogszabályhoz lehet fordulni, javasolt a megfelelő illetékes bíróságra vonatkozó kikötést az Általános Szerződési Feltételekbe belefoglalni (6). További információért javasolt a Polgári Ügyek Európai Igazságügyi Atlaszának (7) tanulmányozása, amely könnyű hozzáférést biztosít különféle releváns információkhoz a polgári ügyekben való együttműködésről, és ahol például megtalálható az illetékes bíróság és bizonyos formanyomtatványok online kitölthetők vagy még le is fordíthatók. B. AZ AJÁNLAT ELKÉSZÍTÉSE Ágnesnek és Józsefnek most el kell készítenie a megkeresésnek megfelelő egyedi ár- és szolgáltatási ajánlatot, amely tartalmazza mikrovállalkozásuk általánosan érvényes Üzleti Feltételeit és a fizetési feltételeket, és amelyet úgy kell elkészíteni, hogy az alkalmas legyen minden szerződésben, árajánlatban, megrendelésben és más kereskedelmi dokumentációban való használatra. I. Egyedi ajánlat Ágnesnek és Józsefnek ügyelnie kell arra, hogy az általuk megírt összes egyedi ajánlat figyelembe vegye a következő szempontokat. 1. Szerződő felek megnevezése Az egyik szerződő fél Ágnes és József mint eladók, a másik pedig a magán általános iskola és annak jogi képviselője. 5 További információ: judicial_cooperation_in_civil_matters/l33054_hu.htm 6 Lásd még: Item B. / II. /1. / h. bekezdést lentebb. 7

13 ÚTMUTATÓ KÜLFÖLDI HITEL- ÉS KÖVETELÉSKEZELÉSHEZ 11 A pontos megnevezés a következőket tartalmazza: teljes név; cím; a foglalkozás, ahol van ilyen, a hivatalos kereskedelmi név, valamint az üzlet tulajdonosának vezeték- és utóneve; vállalatok esetében a vállalat teljes neve, székhelye, cégbírósági száma és jogi képviselőjének adatai. 2. Áruk és szolgáltatások megnevezése Az eladott áruk természetével kapcsolatos viták elkerülése érdekében Ágnesnek és Józsefnek azokat a lehető legpontosabban kell meghatározniuk. Ennek érdekében katalógust, vagy szükség esetén mintát használhatnak. Ugyanez vonatkozik a szolgáltatási ajánlatokra és szerződésekre is: pontosan meg kell határozniuk a nyújtandó szolgáltatásokat és azt az időkeretet, amelyben a munkát elvégzik. 3. Ár Minden egyes egyedi ajánlatban és üzleti tevékenységük minden egyes pillanatában Ágnesnek és Józsefnek olyan ésszerű árat kell meghatároznia, amely reális és elegendő haszonkulcsot biztosít. A fizetendő ár meghatározásakor Ágnes és József rendszerint a következő lehetőségek közül választhat: meghatározott fix vételár; vagy árlista alapján meghatározott ár. Természetesen Ágnes és József ebben a sajátos esetben az előzetes árkalkulációra tekintet nélkül ajánlatában eltérő árszabályozást is szabadon meghatározhat. a. Engedmény A nagyobb megrendeléseknél felkínált kedvezmények vonzóbbá teszik az ajánlatot a lehetséges vásárlók számára. A bemutatott esetben a két fiatal vállalkozó úgy dönt, hogy az általános iskola megrendelésének nagysága alapján 3 % engedményt ad a nettó árból.

14 12 MEGJEGYZÉS > ÁRKÉPZÉSI SZABÁLYOK EU-SZERTE Az EU-ban számos szabványosított fogyasztói jog él, amelyeket Ágnesnek és Józsefnek árképzésüknél figyelembe kell venniük az alábbi különleges tényezők tekintetében: Amikor az EU polgárai (a leendő vásárlók) bárhol az EU területén árukat vagy szolgáltatásokat vásárolnak, nem lehet nekik magasabb árat felszámolni, mint a hazai vásárlóknak, hacsak az árkülönbség nem igazolható. Ágnesnek és Józsefnek ezért elvben gondoskodnia kell arról, hogy szolgáltatásaikat ugyanazon az áron kínálják a külföldi vásárlóknak, mint saját országuk állampolgárainak. Bizonyos árkülönbségek azonban igazolhatók például az áruk külföldre szállításának magasabb költségei, ahogy ebben az esetben is. b. Kedvezmény Ágnes és József a vásárlók gyors fizetésre ösztönzése céljából kedvezményt is adhat. Ebben az esetben a vásárló az eredetileg kiszámlázott összeghez viszonyítva árcsökkentésben részesülhet, ha a fizetés az Ágnes és József által szabadon meghatározott határidő előtt megérkezik. c. Általános forgalmi adó Félreértések és viták elkerülése érdekében Ágnesnek és Józsefnek ajánlatában azt is meg kell határoznia, hogy az ajánlott ár az ÁFA-t tartalmazza-e vagy sem. Az alkalmazandó jog határozza meg, hogy az áruk és szolgáltatások az ÁFA alá tartoznak-e és milyen százalékkal. Bizonytalanság esetén Ágnesnek és Józsefnek adótanácsadóhoz kell fordulnia (8). d. Valuták Ágnes és József úgy döntött, hogy mindig saját nemzeti valutájában értékesíti a termékeket, online kereskedelem esetén is. 8 További információ található ezen a webhelyen:

15 ÚTMUTATÓ KÜLFÖLDI HITEL- ÉS KÖVETELÉSKEZELÉSHEZ 13 Amennyiben egy vállalkozás úgy dönt, hogy termékeit és szolgáltatásait egy vagy több más, az EU-ban törvényes fizetőeszközben értékesíti, szükséges a hazai és a külföldi valuta közötti átváltási arányt egy adott dátummal meghatározni. Például: 100,00 = 745,92 DDK február 4-én. 4. Teljesítési idő Ágnesnek és Józsefnek a teljesítésre konkrét időszakot vagy időpontot kell meghatároznia. A teljesítési idő alapvetően különbözik egyfelől a nyújtott szolgáltatás, másfelől az árukkal való kereskedelemből vagy azokkal történő ellátásból eredő szolgáltatás esetében. Mindig szolgáltatási szerződésről van szó, ha az ügyfél egy vállalattal ellenszolgáltatásként pénzbeli teljesítést tartalmazó szerződést köt, amelynek szolgáltatás a tárgya, azaz szabály szerint mindig, ha a szerződés nem érint árubeszerzési vagy építési megrendelést vagy közbeszerzési eljárást, azonban a tárgya szolgáltatások nyújtása. Mindig árubeszerzési szerződésről van szó, ha az ügyfél egy vállalattal ellenszolgáltatásként pénzbeli teljesítést tartalmazó szerződést köt, amelynek árubeszerzési szerződés a tárgya, azaz szabály szerint mindig, ha az ügyfél szolgáltatást vásárol, bérel, vagy haszonbérbe vesz, továbbá: árubeszerzési szerződés az áru beszerzésére irányuló szerződés, amely különösen adásvételre, részletre történő vásárlásra, bérlésre vagy haszonbérletre irányul, a megvásárlás opciójával vagy anélkül. Vegyes szerződések (azaz árubeszerzésre és szolgáltatásra is kiterjedő megállapodások) árubeszerzési szerződésnek tekintendők, amennyiben az árucikkekkel való ellátás a teljes érték nagyobbik részét teszi ki. Az árubeszerzés időszaka/időpontja az az időszak/időpont, amikor az árubeszerzést teljesítették vagy teljesíteni fogják. A szolgáltatás hatálya és időszaka a szerződéses tevékenység megkezdésével kezdődik, és rendszerint a megállapodás szerinti szolgáltatás teljesítésével ér véget. Ebben az értelemben a szerződésben vagy az ajánlatban pontosan meg kell határoztatni és el kell fogadtatni a szolgáltatás igénybevevőjével, és átfogóan koordinálni szükséges a potenciális alvállalkozók és az ügyfél között a nyújtandó szolgáltatás kiterjedését és időszakát, amely során a szolgáltatást teljesíteni kell.

16 14 A beszerzési kapacitás definíció szerint termékek beszerzésére való képesség egy meghatározott időn, pl. 48 órán, és a megegyezés szerinti kereteken belül. Szállítás megbízhatósága: ez a meghatározott határidő betartására való képességet jelenti. 5. Ajánlat érvényességi ideje Ha a vásárló szerződés formájában kapott árajánlatot, annak tartalmaznia kell azt az időszakot, amelyben az árajánlat az ajánlattevő vállalkozásra nézve kötelező érvényű marad. Ez azért fontos, mert több jogrendszerben az árajánlat kifejezett visszavonásig marad érvényben. 6. Jelleg és hatály A teljesítést annyira kimerítően és egyértelműen kell meghatározni, hogy elejét vegye bármilyen félreértésnek, és az áraknak különösebb előzetes munka vagy megbeszélés és megállapodás nélkül is azonosíthatónak vagy kalkulálhatónak kell lenniük. A helyes árkalkuláció elősegítése érdekében minden befolyásoló körülményt meg kell határozni és ezekről nyilatkozni kell az árajánlat/szerződés dokumentációjában. Végül, a szerződő feleknek képesnek kell lenniük a részletes leírásból következtetni arra, hogy mire nem terjed ki a teljesítés megegyezés szerinti hatálya. 7. Aláírások Elengedhetetlenül szükséges arról gondoskodni, hogy a végleges szerződésszöveget a felek aláírják, és az aláírás dátumát és helyét is rögzítsék. Amennyiben a szerződés többoldalas, javasolt, hogy az aláíró felek mindegyik oldalt ellássák kézjegyükkel. 8. Az ajánlat (és az azon alapuló szerződés) formája Jogszabály (vagy esetjog) ellentétes rendelkezése hiányában és Ágnesnek és Józsefnek mindent meg kell tennie, hogy erre vonatkozóan tájékozódjon elvben nem áll fenn olyan követelmény, amely alapján a szerződést írásba kellene foglalni. A bizonyíték megőrzése céljából azonban Ágnesnek és Józsefnek mindig írásban kell elkészíteni szerződéseit. Így a szerződés pontos tartalmát illető viták számos esetben már a legelején elkerülhetők. Ha azonban mégis jogvitára kerülne sor, az írott szerződés a dokumentum pontos tartalma és a szerződés hatálya tekintetében a bizonyítás nagyon fontos eszköze. Az írásbeli szerződés dokumentumának alternatívája lehet a tanúk által hitelesített (pl. résztvevő alkalmazottak által) vagy a hangszalagon rögzített szerződés. Ugyanakkor az ilyen formában őrzött bizonyítékok mindig rejtenek magukban bizonyos kockázatot. Általános szabály,

17 ÚTMUTATÓ KÜLFÖLDI HITEL- ÉS KÖVETELÉSKEZELÉSHEZ 15 hogy különös bizonyító értékkel bír a jegyző által hitelesített dokumentum, míg különösen a faxokat vagy eket rendszerint kevésbé tekintik meghatározónak. Az írásbeli megerősítéshez különösen a telefonos megrendelések esetében kell mindvégig ragaszkodni. II. Általános Szerződési Feltételek nemzetközi szerződések sajátos jellemzői Ágnes és József általában hozzáférnek szerződésmintákhoz vagy az Általános Szerződési Feltételekből választhatják ki azokat a kikötéseket, amelyekben a feleknek mindig meg kell egyezniük. De először ezeket is írásba kell foglalni, és Ágnes és József pontos igényeihez kell szabni. A részletes szerződéses rendelkezések egyértelmű alapkövetelményeket határoznak meg, amelyek kifejezetten hasznosnak bizonyulnak a teljesítés közben felmerülő problémák kezelésében, vagy jogvita esetén. Ugyanakkor minden körülmények között ügyelni kell arra, hogy a jogrendszertől függően egyes konfigurációk vagy jogi megoldások nem lehetségesek. Ezért a következő illusztrációt csak elvontan szabad értelmezni a tekintetben, hogy a választható jogi rendelkezések közül alapvetően melyeket lehet megfontolni. Részletesebb strukturálás érdekében Ágnesnek és Józsefnek jogi tanácsot kell kérnie. Még ugyanazon a jogrendszeren belül is változhat a megengedett szerződéskonfigurációk skálája. Ez különösen igaz az Általános Szerződési Feltételekre szemben az egyedi szerződéses megállapodásokkal. Elsősorban azonban bizonyos rendelkezések sok esetben megengedhetetlenek a fogyasztóval szemben (B2C), de hatékonyan alkalmazhatók vállalatok (B2B) esetében. Ezért Ágnesnek és Józsefnek e tekintetben tájékozottnak kell lennie a releváns nemzeti jogrendszerek követelményeivel kapcsolatban. 1. Általános rendelkezések a. Előzmények Az előzmények (preambulum) révén dokumentálható, hogy a felek milyen értelemben és milyen céllal fogalmazták meg a szerződéses rendelkezéseket. Az előzmények rész gyakran hasznosnak bizonyul vita esetén, egy adott szerződéses rendelkezés tényleges jelentésének értelmezésében. Minél összetettebb egy rendelkezés tárgya, annál fontosabb az előzmények rész annak visszakövetése érdekében, hogy a felek mit tartottak az üzletkötés alapjának.

18 16 b. Meghatározások Az angol szokásjogban elterjedt gyakorlat a szerződés szövege elé a szerződésben használt fogalmak meghatározását (értelmező rendelkezések) tartalmazó jegyzéket helyezni (amely egyes részeiben határozottan hosszadalmas lehet). Az ilyen meghatározások döntően segíthetik az értelmezést. Az alkalmazott jogrendszertől függően itt hosszabb vagy rövidebb jegyzék válhat szükségessé. c. Szerződéskötés, a teljesítés megkezdése és a szerződés megszűnése Az elévülési, jótállási, stb. idő pontos meghatározása érdekében szükséges megadni a szerződés kezdetének időpontját. Lehetőség van egy bizonyos dátum megadására, amelyen a joghatás (és így a szerződéses kötelezettségek) hatályba lépnek, vagy ennek feltételéül szabni bizonyos körülmények meglétét. Különösen szolgáltatás nyújtása esetében fontos a szerződésbe foglalni a szerződés megszűnésére vonatkozó rendelkezést (meghatározott dátumon, miután a szerződés egy meghatározott időtartamig hatályban volt, egy meghatározott formát és felmondási időt figyelembe vevő megfelelő felmondással vagy rendkívüli felmondással). d. Írásbeli forma záradék Az írásbeli forma záradék meghatározza, hogy a szerződés kiegészítése vagy módosítása csak írásban lehetséges. Ily módon az írásbeli forma záradék biztosítja azt, hogy a szerződéses rendelkezéseket teljességükben rögzítik az írott szerződéses dokumentumban, és így megvédi az írott szerződés bizonyító funkcióját, mivel a kiegészítő szóbeli megállapodások kétségessé tehetik a szerződés tényleges tartalmát. e. Érvényességi záradék Függetlenül attól, hogy a szerződést mennyire gondosan állították össze, nem zárható ki, hogy a benne foglalt egyes rendelkezések érvénytelenné vagy kivihetetlenné válnak. Ilyen eshetőségre az érvényességi záradékot kell alkalmazni, amellyel megelőzhető, hogy egyetlen érvénytelen kikötés az egész szerződést semmissé tegye. f. Nyelvválasztás Az EU jelenleg 24 hivatalos és munkanyelvet ismer el. Mivel Ágnes és József és legtöbb vásárlója beszél angolul, ezért ajánlataikat/szerződéseiket rendszerint angol nyelven írja. Másik lehetőség az ajánlat/szerződés lefordíttatása azoknak az országoknak a hivatalos nyelvére, amelyekből a legtöbb vásárló érkezik, de mindig fennáll annak a kockázata, hogy fordítási hibát vétenek.

19 ÚTMUTATÓ KÜLFÖLDI HITEL- ÉS KÖVETELÉSKEZELÉSHEZ 17 g. Irányadó jog választása Melyik ország jogának hatálya alatt áll a szerződés (9)? A kérdésre rendszerint a Róma I. értelmében adódik válasz (10). Egy vita eldöntésében az alkalmazandó jog körüli bizonytalanság elkerülése érekében javasolt irányadó jog kikötést csatolni a szerződéshez. Ágnes és József ezzel azt is biztosíthatja, hogy saját országuk törvényei legyenek hatályosak. h. Illetékes bíróság kikötése A szerződéses kötelezettségeket érintő jogvita esetén, vagy ha a tartozás beszedéséhez jogi segítségre van szükség, nemzetközi esetekben elkerülhetetlenül felmerül a következő kérdés: melyik bíróság illetékes határozatot hozni a jogvitában? Az EU-n belül ezt a Brüsszel I. rendelet értelmében határozzák meg (11). A Brüsszel I. joghatóságra vonatkozó rendelkezései azonban csak akkor döntőek, ha a felek a szerződésben nem kötöttek ki illetékes bíróságot. Egy ilyen kikötés számos előnyt kínál: Ágnes és József számára könnyen elérhető bíróság határozható meg; elrettentésként olyan bíróság határozható meg, amely a szerződött fél számára csak nehezen érhető el; olyan bíróság határozható meg, amely ismeri a szerződésre alkalmazandó nemzeti jogot (rendszerint annak az országnak a bírósága, amely jogrendszerét a szerződés tekintetében alkalmazandó jogként választották). Nem szabad megfeledkezni arról, hogy egyes szerződések esetében, például fogyasztókkal kötött szerződéseknél, az illetékes bíróságról való megállapodás lehetőségét a Brüsszel I. Rendelet korlátozza. 9 Lásd még: A. / II. /1. bekezdés fentebb. 10 Lásd: A. / II. / 1. bekezdés fentebb. 11 Lásd még: A. / II./ 2 bekezdés fentebb.

20 18 i. Választott bíróság kikötése Az is elképzelhető, hogy választott bíróság kikötésével kizárják a nemzeti bíróságok joghatóságát, és viták esetére egy (vagy több) választott bírót neveznek meg. 2. Kockázatviselésre, jótállásra, felelősségvállalásra és kártérítésre vonatkozó rendelkezések A következő kikötések különösen fontosnak bizonyulhatnak a határokon átnyúló kereskedelemhez kapcsolódó követeléskezelés esetén: a. Kockázatviselés átszállása záradékok Áruszállításnál a kockázatviselés átszállásának pontja lényegi kérdés. Fontos megkülönböztetni a teljesítési kockázatot (vagy szállítási kockázatot) és az árkockázatot (vagy az áru visszaküldésével járó kockázatot). A teljesítési kockázat esetében a lényegi kérdés az, hogy az adásvétel tárgyát érintő veszteség, kár vagy megsemmisülés esetén ki viseli a kockázatot vagy hátrányt: eladóként Ágnes és József köteles leszállítani az adásvétel tárgyát. Ilyen esetekben folytatniuk kell az ígért teljesítés nyújtását, vagy a vevő elveszíti az említett teljesítésre vonatkozó jogát? Ezzel szemben az árkockázat arra a kérdésre vonatkozik, hogy a vevőnek, az adásvétel tárgyát érintő kár, veszteség vagy megsemmisülés ellenére ki kell-e fizetnie a vételi árat? Természetesen Ágnes és József alapvető érdeke az, hogy az ár- és a teljesítési kockázatot a lehető leghamarabb átadja (pl. már az [első] fuvarozónak és nem csak akkor, amikor az árut a vevő átveszi), és rendelkezzen arról, hogy a teljesítés helye saját vállalkozásuk bejegyzett székhelye legyen, azért, hogy (meghatározott időszak alatt, amelynek leteltével a kockázat átszállása szintén megtörténik) a vevőnek kelljen az áruért mennie. b. Szavatosságra és hibás teljesítésre vonatkozó rendelkezések aa. Általános információk Általánosságban az adott jogrendszertől függően, eltérő határidőkön belül és eltérő mértékben az eladó felelős az adásvétel tárgyának hibáiért. Felelősségi kockázatok is léteznek a szolgáltatás nyújtásával, stb. kapcsolatban. Ebben a tekintetben Ágnes és József ezért meg kell, hogy próbálja kizárni vagy a szükséges szintre korlátozni felelősségét az anyaghibák és jótállási vállalások tekintetében. Az a mérték, ameddig az ilyen kizárás megengedett, különösen a releváns jogrendszertől,

Általános szerződési feltételek

Általános szerződési feltételek Általános szerződési feltételek A jelen Általános szerződési feltételek ( ÁSZF ) tartalmazzák az ILST-Hungary Kft. ( szolgáltató ) és az által üzemeltetett ilst.hu internetes címen található webáruház

Részletesebben

INTER-TRADE Kft. AZ INTER-TRADE KFT Általános Szerződési Feltételei

INTER-TRADE Kft. AZ INTER-TRADE KFT Általános Szerződési Feltételei AZ INTER-TRADE KFT Általános Szerződési Feltételei 1.. Általános szabályok Az INTER-TRADE KFT minden magyarországi értékesítésére jelen feltételek alkalmazandók, függetlenül az értékesítendő árutól, illetve

Részletesebben

Mit jelent az elállási jog?

Mit jelent az elállási jog? Megszüntethetjük-e egyoldalúan a már megkötött, általunk aláírt üdülőhasználatra, hosszú távra szóló üdülési termékre vagy üdülési jog cseréjére vonatkozó szerződésünket? Igen, a hatályos jogszabályok

Részletesebben

Általános szállítási feltételeink szerszámainkra vonatkozóan

Általános szállítási feltételeink szerszámainkra vonatkozóan Általános szállítási feltételeink szerszámainkra vonatkozóan Rendelését várjuk: web áruházunkban, személyesen telephelyünkön (2092 Budakeszi, Budaörsi út 11.), e- mailen (ertekesites@ballun.hu), faxon

Részletesebben

Vásárlási Feltételek. Vásárlási információk Általános vevő tájékoztató

Vásárlási Feltételek. Vásárlási információk Általános vevő tájékoztató Vásárlási információk Általános vevő tájékoztató Vásárlási Feltételek Az Univerzál Zrt üzleteiben folytat értékesítést fogyasztók és felhasználók részére. A fogyasztók felé történő értékesítés kizárólag

Részletesebben

A kkv-k hozzáférése az uniós közbeszerzési piacokhoz

A kkv-k hozzáférése az uniós közbeszerzési piacokhoz A kkv-k hozzáférése az uniós közbeszerzési piacokhoz Poszler Gergő Európai Bizottság Belső Piaci és Szolgáltatási Főigazgatóság C/2 csoport Közbeszerzési jog I. A jelen prezentációban szereplő információk

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Jelen Általános Szerződési Feltételek a Novreczky Tanácsadó és Kereskedelmi Kft. (székhely: 7632 Pécs, Móra Ferenc u. 50. fsz 1., cg: 02-09-068815; adószám: 13075675-2-02),

Részletesebben

Recobin Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (továbbiakban: Recobin Kft.) Általános Szerződési Feltételei (továbbiakban: ÁSZF)

Recobin Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (továbbiakban: Recobin Kft.) Általános Szerződési Feltételei (továbbiakban: ÁSZF) Recobin Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (továbbiakban: Recobin Kft.) Általános Szerződési Feltételei (továbbiakban: ÁSZF) 1. Az ÁSZF alkalmazása 1.1. A Recobin Kft. szállításai és szolgáltatásai ha a

Részletesebben

MIRE VONATKOZIK? Szerződés értelmezése. AZ EGYESÜLT NEMZETEK EGYEZMÉNYE AZ ÁRUK NEMZETKÖZI ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉSEIRŐL és a

MIRE VONATKOZIK? Szerződés értelmezése. AZ EGYESÜLT NEMZETEK EGYEZMÉNYE AZ ÁRUK NEMZETKÖZI ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉSEIRŐL és a AZ EGYESÜLT NEMZETEK EGYEZMÉNYE AZ ÁRUK NEMZETKÖZI ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉSEIRŐL és a magyar adás-vétel szabályozása (Ptk.) 1987. évi 20. tvr. az Egyesült Nemzeteknek az áruk nemzetközi adásvételi szerződéseiről

Részletesebben

ThyssenKruppFerroglobusKereskedelmiZRt. ÁltalánosBeszerzési(Vételi)SzerződésiFeltételei2015.április1.napjától. ÁSZFhatályaésalkalmazásiköre

ThyssenKruppFerroglobusKereskedelmiZRt. ÁltalánosBeszerzési(Vételi)SzerződésiFeltételei2015.április1.napjától. ÁSZFhatályaésalkalmazásiköre ThyssenKruppFerroglobusKereskedelmiZRt. ÁltalánosBeszerzési(Vételi)SzerződésiFeltételei2015.április1.napjától ÁSZFhatályaésalkalmazásiköre A jelen Általános Szerződési Feltételek(továbbiakban: ÁSZF) kizárólagos

Részletesebben

Szilágyi Zita egyéni vállalkozó VIRTUÁLIS TÁMOGATÓ Szolgáltatásai Igénybevételére Vonatkozó Általános Szerződési Feltételek

Szilágyi Zita egyéni vállalkozó VIRTUÁLIS TÁMOGATÓ Szolgáltatásai Igénybevételére Vonatkozó Általános Szerződési Feltételek Szilágyi Zita egyéni vállalkozó VIRTUÁLIS TÁMOGATÓ Szolgáltatásai Igénybevételére Vonatkozó Általános Szerződési Feltételek I. Általános rendelkezések 1.1. Szilágyi Zita egyéni vállalkozó (székhely: 2000

Részletesebben

1. melléklet a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelethez Elállási/Felmondási mintatájékoztató Elállási/Felmondási jog

1. melléklet a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelethez Elállási/Felmondási mintatájékoztató Elállási/Felmondási jog 1. melléklet a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelethez Elállási/Felmondási mintatájékoztató Elállási/Felmondási jog Ön 14 napon belül jogosult indokolás nélkül elállni e szerződéstől. Hasonlóképpen, ha a

Részletesebben

Közbeszerzési dokumentumok módosítása (CT és MR berendezés beszerzése, beépítéssel és üzembehelyezéssel)

Közbeszerzési dokumentumok módosítása (CT és MR berendezés beszerzése, beépítéssel és üzembehelyezéssel) Közbeszerzési dokumentumok módosítása (CT és MR berendezés beszerzése, beépítéssel és üzembehelyezéssel) Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/96 Beszerzés tárgya: Árubeszerzés Hirdetmény típusa: Helyesbítés/2015

Részletesebben

Miskolczi Bodnár Péter. Fogyasztói szerződések

Miskolczi Bodnár Péter. Fogyasztói szerződések Miskolczi Bodnár Péter Fogyasztói szerződések P a t r o c i n i u m - k i a d v á n y B e t h l e n s o r o z a t Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Kereskedelmi Jogi és Pénzügyi

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK BERÉNY TÉGLA TÉGLAIPARI KFT

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK BERÉNY TÉGLA TÉGLAIPARI KFT ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK BERÉNY TÉGLA TÉGLAIPARI KFT ELFOGADVA: 2017. szeptember 12. UTOLSÓ MÓDOSÍTÁS: HATÁLYOS: 2017. szeptember.12. 1 Tartalom 1. Általános adatok, elérhetőség... 3 1.1. Vállalkozás

Részletesebben

ÖT FOGYASZTÓI JOG, AMIT JÓ, HA ISMER

ÖT FOGYASZTÓI JOG, AMIT JÓ, HA ISMER ÖT FOGYASZTÓI JOG, AMIT JÓ, HA ISMER Vásárlás előtt ismerje meg a jogait! Vásárlóként, amikor egy termékért vagy szolgáltatásért fizet akár online, akár egy boltban, saját országában vagy bárhol az EU-ban,

Részletesebben

Bruttó vagy nettó árat kell az online shopban kínált termék vonatkozásában feltüntetni?

Bruttó vagy nettó árat kell az online shopban kínált termék vonatkozásában feltüntetni? Bruttó vagy nettó árat kell az online shopban kínált termék vonatkozásában feltüntetni? Az általános árfeltüntetési szabályoknak megfelelően a webshopban kínált termékek esetében is a fogyasztó által ténylegesen

Részletesebben

KONDÍCIÓS LISTA HUF éves Késedelmi kamat Kamat + 3,00% 14 Kényszerhitel éves kamata 27,99% CIB Hitelfedezeti Védelem havi díja

KONDÍCIÓS LISTA HUF éves Késedelmi kamat Kamat + 3,00% 14 Kényszerhitel éves kamata 27,99% CIB Hitelfedezeti Védelem havi díja KONDÍCIÓS LISTA Devizabelföldi magánszemélyek CIB Személyi kölcsöneire és eire vonatkozóan Hatályos: 2015. február 1-től A Kúria törvény** rendelkezései alapján a jelen Kondíciós Lista hatálya alá tartozó

Részletesebben

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY Érvényes: 2017. január 16-tól Közzététel: 2017. január 13. A Bóly és Vidéke Takarékszövetkezet a fedezetlen Takarék Személyi Kölcsönt

Részletesebben

Megrendelő neve: Bóly Város Önkormányzata Megrendelő Szállító neve: Velox-Ker Kft. Szállító Előzmény: 1. A szerződés tárgya:

Megrendelő neve: Bóly Város Önkormányzata Megrendelő Szállító neve: Velox-Ker Kft. Szállító Előzmény: 1. A szerződés tárgya: SZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS TELESZKÓPOS RAKODÓGÉP BESZERZÉSE amely létrejött egyrészről: Megrendelő neve: Bóly Város Önkormányzata Székhelye: 7754 Bóly, Rákóczi Ferenc utca 3. Teljes jogú képviselője: Hárs József

Részletesebben

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY Érvényes: 2018. január 01-től Közzététel: 2017. december 29. A Bóly és Vidéke Takarékszövetkezet a fedezetlen Takarék Személyi Kölcsönt

Részletesebben

Korr 145 kv-os GIS berendezések

Korr 145 kv-os GIS berendezések Korr 145 kv-os GIS berendezések Közbeszerzési Értesítő száma: 2019/36 Beszerzés tárgya: Árubeszerzés Hirdetmény típusa: Helyesbítés/2015 EUHL Eljárás fajtája: Közzététel dátuma: 2019.02.20. Iktatószám:

Részletesebben

Miért fontos az alkalmazandó jog meghatározása a határon átnyúló ügyleteknél?

Miért fontos az alkalmazandó jog meghatározása a határon átnyúló ügyleteknél? Miért fontos az alkalmazandó jog meghatározása a határon átnyúló ügyleteknél? Vannak olyan határokon átnyúló ügyletek, amelyek esetében nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy az adott ügylettel kapcsolatos

Részletesebben

Iránymutatások. a jelzáloghitelekről szóló irányelv alapján a hitelközvetítőkre vonatkozó uniós szintű engedélyről szóló értesítésről EBA/GL/2015/19

Iránymutatások. a jelzáloghitelekről szóló irányelv alapján a hitelközvetítőkre vonatkozó uniós szintű engedélyről szóló értesítésről EBA/GL/2015/19 EBA/GL/2015/19 19.10.2015 Iránymutatások a jelzáloghitelekről szóló irányelv alapján a hitelközvetítőkre vonatkozó uniós szintű engedélyről szóló értesítésről 1 1. Megfelelés és beszámolási kötelezettségek

Részletesebben

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS A FIX TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS A FIX TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS A FIX TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY Közzététel napja: 2018.06.29. Hatályos: 2018. július 02. napjától Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy jelen Hirdetményt megelőzően

Részletesebben

1. Fizetési feltételek

1. Fizetési feltételek Fizetés, szállítás, garancia 1. Fizetési feltételek 1.1. Általános tudnivalók A Fejlesztő Játékok Webáruházban a minimális rendelési érték: 5000 Ft. Amennyiben a kosárba tett termék(ek) ára eléri vagy

Részletesebben

BÉRLETI SZERZŐDÉS. Eszköz neve, típusa Mennyiség Gyártási szám

BÉRLETI SZERZŐDÉS. Eszköz neve, típusa Mennyiség Gyártási szám Szerződés száma: BÉRLETI SZERZŐDÉS A szerződő Felek: Bérbe adó: Cím: Adószám: Cégbejegyzés száma: Telefon/fax: a továbbiakban Bérbe adó valamint, valamint Bérlő: Cím: Posta cím: Számlavezető

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ az UNIQA Biztosító Zrt.-vel távértékesítés keretében kötött biztosítási szerződésekhez

TÁJÉKOZTATÓ az UNIQA Biztosító Zrt.-vel távértékesítés keretében kötött biztosítási szerződésekhez TÁJÉKOZTATÓ az UNIQA Biztosító Zrt.-vel távértékesítés keretében kötött biztosítási szerződésekhez Tisztelt Ügyfelünk! A távértékesítés keretében kötött pénzügyi ágazati szolgáltatási szerződésekről szóló

Részletesebben

KARBANTARTÁSI SZERZŐDÉS

KARBANTARTÁSI SZERZŐDÉS amely létrejött egyrészről KARBANTARTÁSI SZERZŐDÉS Cégnév/Név: [..] Székhely: [..] Adószám: [..] képviseli: [..] mint megrendelő, (a továbbiakban: "Megrendelő") másrészről: KZiTERRA Kft. Székhely: 2051

Részletesebben

Pályázati Hirdetmény. nyilvános pályázati felhívás

Pályázati Hirdetmény. nyilvános pályázati felhívás Pályázati Hirdetmény A(z) SEDINA Kft. (cégjegyzékszám: 02-09-071721, székhely: 7623 Pécs, Rákóczi út 10.., levelezési cím: 7623 Pécs, Rákóczi út 10..), mint a(z) Kaposvári Nyomdaipari Szolgáltató Kft.

Részletesebben

KONDÍCIÓS LISTA HUF éves Késedelmi kamat Kamat + 3,00% 14 Kényszerhitel éves kamata 27,99% CIB Hitelfedezeti Védelem havi díja

KONDÍCIÓS LISTA HUF éves Késedelmi kamat Kamat + 3,00% 14 Kényszerhitel éves kamata 27,99% CIB Hitelfedezeti Védelem havi díja KONDÍCIÓS LISTA Devizabelföldi magánszemélyek CIB Személyi kölcsöneire és eire vonatkozóan Hatályos: 2015. november 25-től 2014. szeptember 15-én vagy azt követően igényelt kölcsönökre vonatkozó feltételek:,

Részletesebben

Szállítási szerződés

Szállítási szerződés Szerződés száma:: Szállítási szerződés mely létrejött egyrészről: a továbbiakban Vevő, másrészről az UNIVILL Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 1147 Budapest, Fűrész u.25. Adószám: 10316007-242 Bankszáma:

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek 1. Szolgáltató adatai. 2. Alapvető rendelkezések

Általános Szerződési Feltételek   1. Szolgáltató adatai. 2. Alapvető rendelkezések Általános Szerződési Feltételek www.gajdosmeheszet.hu Az Általános Szolgáltatási Feltételek ( ÁSZF ) tartalmazzák a Gajdos Méhészet, Gajdos Máté István egyéni vállalkozó (székhely: 4028 Debrecen, Szigligeti

Részletesebben

A fogyasztói hitelszerződések összehasonlítására vonatkozó általános tájékoztatás (2009. évi CLXII. törvény 1. sz. melléklete szerint) - MINTA

A fogyasztói hitelszerződések összehasonlítására vonatkozó általános tájékoztatás (2009. évi CLXII. törvény 1. sz. melléklete szerint) - MINTA A fogyasztói hitelszerződések összehasonlítására vonatkozó általános tájékoztatás (2009. évi CLXII. törvény 1. sz. melléklete szerint) - MINTA Általános tájékoztató a hitelszerződés megkötését megelőzően

Részletesebben

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY Érvényes: január 16-tól

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY Érvényes: január 16-tól TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY Érvényes: 2017. január 16-tól A 3A Takarékszövetkezet a fedezetlen Takarék Személyi Kölcsönt és Kiváltó Takarék Személyi Kölcsönt

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek Általános Szerződési Feltételek INCHEM ZRT. Industrial Chemicals 1. Ajánlat, megrendelés 1.1. Az Inchem ajánlatai kötelezettség nélkül és beszállítói partnerei teljesítésének fenntartásával értendők. 1.2.

Részletesebben

Jótállási, szavatossági, reklamációkezelésre vonatkozó szabályok a 2014. évi jogszabályi változások tükrében

Jótállási, szavatossági, reklamációkezelésre vonatkozó szabályok a 2014. évi jogszabályi változások tükrében Jótállási, szavatossági, reklamációkezelésre vonatkozó szabályok a 2014. évi jogszabályi változások tükrében dr. Farkas Mária Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Budapest, 2014. szeptember 19. JOGSZABÁLYI

Részletesebben

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY (hitelfedezeti élet-és balesetbiztosítás előírása nélkül) Hatálybalépés napja: 2017. január 16. Az Újszász és Vidéke Körzeti Takarékszövetkezet

Részletesebben

Fizetési feltételek Szállító Szállító Megrendelő A kapcsolattartók megnevezése:

Fizetési feltételek Szállító Szállító Megrendelő A kapcsolattartók megnevezése: 4./ Fizetési feltételek: A Szállító által adott árajánlat alapján a szerződő felek a melléklet szerinti árakban állapodnak meg. Az árak tartalmazzák a Szállító összes költségét és díját, a Bajai Szent

Részletesebben

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN FIX TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS AKCIÓS HIRDETMÉNY

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN FIX TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS AKCIÓS HIRDETMÉNY KIVÁLTÓ FIX ÉS AKCIÓS HIRDETMÉNY A 3A Takarékszövetkezet a fedezetlen Takarék Személyi Kölcsönt és Kiváltó Takarék Személyi Kölcsönt az alábbi feltételek szerint nyújtja: Kölcsön célja: A Takarék Személyi

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Ásotthalom Béke u. 10/A sz. alatti volt Őzike Presszó,

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Ásotthalom Béke u. 10/A sz. alatti volt Őzike Presszó, 1. számú melléklet PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Ásotthalom Község Önkormányzata pályázatot hirdet a kizárólagos tulajdonában lévő, 6783 Ásotthalom Béke u. 10/A sz. alatti volt Őzike Presszó, összesen 113 m 2 alapterületű

Részletesebben

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY Érvényes: 2017.04.10-től ÉS KIVÁLTÓ HIRDETMÉNY A Sajóvölgye Takarékszövetkezet a fedezetlen Takarék Személyi Kölcsönt és Kiváltó Takarék Személyi Kölcsönt az alábbi feltételek szerint nyújtja: Kölcsön

Részletesebben

Tájékoztató a szerződés módosításáról - Kivitelezési keretmegállapodás burkolatjel-fenntartási munkálatok elvégzésére

Tájékoztató a szerződés módosításáról - Kivitelezési keretmegállapodás burkolatjel-fenntartási munkálatok elvégzésére Tájékoztató a szerződés módosításáról - Kivitelezési keretmegállapodás burkolatjel-fenntartási munkálatok elvégzésére Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/84 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Hirdetmény

Részletesebben

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY A Borotai Takarékszövetkezet a fedezetlen Takarék Személyi Kölcsönt és Kiváltó Takarék Személyi Kölcsönt az alábbi feltételek szerint

Részletesebben

AVON COSMETICS HUNGARY Kft. Hitelezési Szabályzata. Érvényes: július 1-jétől visszavonásig

AVON COSMETICS HUNGARY Kft. Hitelezési Szabályzata. Érvényes: július 1-jétől visszavonásig Avon Cosmetics Hungary Kft Levélcím: 2101 Gödöllő 1., Pf. 907 AVON COSMETICS HUNGARY Kft. Hitelezési Szabályzata Érvényes: 2018. július 1-jétől visszavonásig Tartalomjegyzék 1. Fizetések általános szabálya...

Részletesebben

HIRDETMÉNY. 2. Takarék Személyi Kölcsön és Kiváltó Takarék Személyi Kölcsön központilag meghatározott főbb kondíciói

HIRDETMÉNY. 2. Takarék Személyi Kölcsön és Kiváltó Takarék Személyi Kölcsön központilag meghatározott főbb kondíciói HIRDETMÉNY 2. Takarék Személyi Kölcsön és Kiváltó Takarék Személyi Kölcsön központilag meghatározott főbb kondíciói A,,Rábaközi Takarékszövetkezet a fedezetlen Takarék Személyi Kölcsönt és Kiváltó Takarék

Részletesebben

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY ÉS KIVÁLTÓ HIRDETMÉNY Az AZÚR Takarék Takarékszövetkezet a fedezetlen Takarék Személyi Kölcsönt és Kiváltó Takarék Személyi Kölcsönt az alábbi feltételek szerint nyújtja: Kölcsön célja: A Takarék Személyi

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK A jelen ÁSZF tartalmazza a Weboldal megrendelési felülete használatának feltételeit az alábbiak szerint: 1. A Weboldal címe http://www.hajnalpirkiado.hu 2. A weboldal üzemeltetőjének

Részletesebben

ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS Fajta és mennyiség szerint meghatározott dolog határidős adásvételére

ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS Fajta és mennyiség szerint meghatározott dolog határidős adásvételére Amely létrejött egyrészről ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS Fajta és mennyiség szerint meghatározott dolog határidős adásvételére Név Székhely Képviseli Adószám Cégjegyzékszám Bankszámlaszám Szolgáltató nevében eljáró

Részletesebben

(1) Minden ajánlat, adásvételi szerződések, kiegészítők és szolgáltatásokat, mert a

(1) Minden ajánlat, adásvételi szerződések, kiegészítők és szolgáltatásokat, mert a Általános üzleti feltételek Első Általános, ügyfélkör, nyelv (1) Minden ajánlat, adásvételi szerződések, kiegészítők és szolgáltatásokat, mert a megrendelések ügyfeleink keresztül online áruház www.nded.com

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek Általános Szerződési Feltételek I. Általános tudnivalók I.1. Az Olimpia Szolgáltató Betéti Társaság befektetési aranytermékek forgalmazásával foglalkozó gazdasági társaság. I.2. A jelen Általános Szerződési

Részletesebben

MINŐSÍTÉSI SZEMPONTOK a minősített ajánlattevői státusz megújításához

MINŐSÍTÉSI SZEMPONTOK a minősített ajánlattevői státusz megújításához I. Kizáró okok hiánya MINŐSÍTÉSI SZEMPONTOK a minősített ajánlattevői státusz megújításához A kérelmezőnek büntetőjogi felelőssége tudatában szükséges nyilatkoznia arról, hogy a felvételre irányadó minősítési

Részletesebben

Pályázati Hirdetmény. nyilvános pályázati felhívás

Pályázati Hirdetmény. nyilvános pályázati felhívás Pályázati Hirdetmény A(z) Advoco Kft. (cégjegyzékszám: 08-09-003091, székhely: 9022 Győr, Liszt F. utca 37.., levelezési cím: 9022 Győr, Liszt F. utca 37..), mint a(z) Acélárugyár Zrt. f.a (cégjegyzékszám:

Részletesebben

Bem utca páratlan oldali járda építési munkák

Bem utca páratlan oldali járda építési munkák AJÁNLATKÉRÉS Bem utca páratlan oldali járda építési munkák Tárgyú eljáráshoz 1. Az ajánlatkérő neve, címe, telefon- és telefaxszáma, e-mail címe: Neve: Répcelak Város Önkormányzata Képviseli: Dr. Németh

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY KÉSZÍTÉSE A XV. KERÜLETI GAZDASÁGI MŰKÖDTETÉSI KÖZPONT ELLÁTÁSI KÖRÉBE TARTOZÓ INTÉZMÉNYEK RÉSZÉRE TÁRGYÚ

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY KÉSZÍTÉSE A XV. KERÜLETI GAZDASÁGI MŰKÖDTETÉSI KÖZPONT ELLÁTÁSI KÖRÉBE TARTOZÓ INTÉZMÉNYEK RÉSZÉRE TÁRGYÚ PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY KÉSZÍTÉSE A XV. KERÜLETI GAZDASÁGI MŰKÖDTETÉSI KÖZPONT ELLÁTÁSI KÖRÉBE TARTOZÓ INTÉZMÉNYEK RÉSZÉRE TÁRGYÚ NYÍLT PÁLYÁZAT Ajánlatkérő: Budapest Főváros XV. kerületi

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK 1. oldal / 6 ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Általános tudnivalók: A Brooklyn Divat Webáruházban (továbbiakban: webáruház), kizárólag a www.brooklyndivat.hu webcímen keresztül lehet vásárolni. Ezen címen

Részletesebben

SKITUS PROJECT ENGINEERING KFT. - ÁLTALÁNOS ÜZLETI FELTÉTELEK

SKITUS PROJECT ENGINEERING KFT. - ÁLTALÁNOS ÜZLETI FELTÉTELEK PROJECT ENGINEERING KFT. - ÁLTALÁNOS ÜZLETI FELTÉTELEK 1. Érvényességi kör 1.1. Ezen Általános Szerződési Feltételek (továbbiakban: ÁSZF ) valamennyi a által megkötött és a jövőben megkötendő szolgáltatásra

Részletesebben

ME-7.4.2 Árajánlatkérés, szerződésminták, vállalkozók értékelése

ME-7.4.2 Árajánlatkérés, szerződésminták, vállalkozók értékelése 30/38 7. sz. melléklet S ZÁLLÍTÁSI SZERZŐ DÉS ( MINTA) mely létrejött az alábbi szerződő felek között, az alulírott napon és helyen az alábbi feltételek mellett: A MEGRENDELŐ ADATAI Megrendelő neve: Székhelye:

Részletesebben

A fogyasztói hitelszerződések összehasonlítására vonatkozó általános tájékoztatás mintája (Fhtv. 1. sz. melléklete szerint)

A fogyasztói hitelszerződések összehasonlítására vonatkozó általános tájékoztatás mintája (Fhtv. 1. sz. melléklete szerint) VirPAY Pénzforgalmi Szolgáltató Kft-Független Közvetítői Üzletszabályzat - 3.sz melléklete A fogyasztói hitelszerződések összehasonlítására vonatkozó általános tájékoztatás mintája (Fhtv. 1. sz. melléklete

Részletesebben

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN, valamint FIX TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY április 1-től

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN, valamint FIX TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY április 1-től Nyírbélteki Körzeti Takarékszövetkezet 4372 Nyírbéltek, Kossuth u. 16. Engedélyszám: 837/1997/F. számú határozat Engedély kelte: 1997. november 27. TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI

Részletesebben

KELLÉKSZAVATOSSÁGI / TERMÉKSZAVATOSSÁGI IGÉNY BEJELENTÉSE (Kérjük nyomtatott betűvel kitölteni!)

KELLÉKSZAVATOSSÁGI / TERMÉKSZAVATOSSÁGI IGÉNY BEJELENTÉSE (Kérjük nyomtatott betűvel kitölteni!) Forgalmazó: LUK-CLOR Kft. Székhely: 1138. Budapest Turóc utca 3. 6. em. 5. Cégjegyzékszám: Cg. 01-09-271934 Adószám: 25382387-2-41 Playsport webshop Postacím: 3200. Gyöngyös, Köztársaság tér 11. 1.emelet

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (ÁSZF) Somogyi Elektronic Kft. Székhely és postacím: 9027 Győr, Gesztenyefa út 3.

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (ÁSZF) Somogyi Elektronic Kft. Székhely és postacím: 9027 Győr, Gesztenyefa út 3. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (ÁSZF) 1. A CÉG FONTOSABB ADATAI, ELÉRHETŐSÉGEI Cégnév: Somogyi Elektronic Kft. Székhely és postacím: 9027 Győr, Gesztenyefa út 3. E-mail cím: somogyi@somogyi.hu Telefonszám:

Részletesebben

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY A Boldva és Vidéke Takarékszövetkezet a fedezetlen Takarék Személyi Kölcsönt és Kiváltó Takarék Személyi Kölcsönt az alábbi feltételek

Részletesebben

az értékpapírosítási ügyletek burkolt támogatásáról

az értékpapírosítási ügyletek burkolt támogatásáról EBA/GL/2016/08 24/11/2016 Iránymutatás az értékpapírosítási ügyletek burkolt támogatásáról 1 1. Megfelelés és beszámolási kötelezettségek Az iránymutatások jogállása 1. Az e dokumentumban szereplő iránymutatásokat

Részletesebben

Közzététel napja: Hatályos: október 01. napjától

Közzététel napja: Hatályos: október 01. napjától TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN, KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN, VALAMINT FIX TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY A Nyugat Takarék Szövetkezet hivatalos tájékoztatója a Takarék Személyi kölcsön esetén alkalmazott

Részletesebben

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY Hatálybalépés napja: 2017. július 1. A Szerencs és Környéke Takarékszövetkezet a fedezetlen Takarék Személyi Kölcsönt és Kiváltó

Részletesebben

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN, FIX TAKARÉK SZEMÉLYI, VALAMINT AZ ONLINE FIX TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN, FIX TAKARÉK SZEMÉLYI, VALAMINT AZ ONLINE FIX TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN, FIX TAKARÉK SZEMÉLYI, VALAMINT AZ ONLINE FIX TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY Közzététel napja: 2018.06.29. Hatályos: 2018. július 01. napjától

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek Általános Szerződési Feltételek Ön a www.tenisztanacsadas.hu internetes áruházában leadott megrendelésével a TENISZ TANÁCSADÓ Kft. vásárlója lesz. Kérjük, tanulmányozza át az alábbi tudnivalókat. Az Általános

Részletesebben

Rövid Szerződéses Forma FIDIC Zöld Könyv

Rövid Szerződéses Forma FIDIC Zöld Könyv Rövid Szerződéses Forma FIDIC Zöld Könyv RÖVID SZERZŐDÉSES FORMA FŐBB JELLEMZŐK KIS SZERZŐDÉSES ÉRTÉK (< 100 MILLIÓ FT) RÖVID MEGVALÓSÍTÁSI IDŐTARTAM (< 6 HÓNAP) EGYSZERŰ, ISMÉTLŐDŐ MUNKÁK AJÁNLATI LEVÉL

Részletesebben

Általános szerződési feltételek

Általános szerződési feltételek Általános szerződési feltételek I. Általános tudnivalók I.1. Az N.D.- KER Kft. által üzemeltetett webáruházban és honlapon történő rendeléssel a vásárló kijelenti, hogy megértette és elfogadja jelen szerződési

Részletesebben

KIRÁLY HITEL ÉS MEGTAKARÍTÁSI SZÁMLA FŐBB KONDÍCIÓI

KIRÁLY HITEL ÉS MEGTAKARÍTÁSI SZÁMLA FŐBB KONDÍCIÓI Takarékszövetkezet/Bank (a továbbiakban Hitelintézet) KIRÁLY HITEL ÉS MEGTAKARÍTÁSI SZÁMLA FŐBB KONDÍCIÓI Hatálybalépés napja: 2011. április 1. A Király Hitel elengedhetetlen szerződéskötési feltétele,

Részletesebben

A közös európai adásvételi jog alkalmazása a Róma I. rendelet keretében

A közös európai adásvételi jog alkalmazása a Róma I. rendelet keretében BELSŐ POLITIKÁK FŐIGAZGATÓSÁGA C TEMATIKUS FŐOSZTÁLY: ÁLLAMPOLGÁRI JOGOK ÉS ALKOTMÁNYOS ÜGYEK JOGI ÜGYEK A közös európai adásvételi jog alkalmazása a Róma I. rendelet keretében ÖSSZEFOGLALÓ Kivonat E tanulmány

Részletesebben

AZ EBH IRÁNYMUTATÁSAI A HITELKÉPESSÉGI VIZSGÁLATRÓL EBA/GL/2015/ Az EBH iránymutatásai. a hitelképességi vizsgálatról

AZ EBH IRÁNYMUTATÁSAI A HITELKÉPESSÉGI VIZSGÁLATRÓL EBA/GL/2015/ Az EBH iránymutatásai. a hitelképességi vizsgálatról EBA/GL/2015/11 19.08.2015 Az EBH iránymutatásai a hitelképességi vizsgálatról 1 Tartalom 1. szakasz Megfelelési és adatszolgáltatási kötelezettségek 3 2. szakasz Tárgy, hatály és fogalommeghatározások

Részletesebben

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY Hatálybalépés napja: 2017. október 01. A Szerencs és Környéke Takarékszövetkezet a fedezetlen Takarék Személyi t és Kiváltó Takarék

Részletesebben

Nemzeti, Kbt Nyílt eljárás - EKR

Nemzeti, Kbt Nyílt eljárás - EKR ELJÁRÁS AZONOSÍTÓ ADATAI zeti, Kbt. 115. Nyílt eljárás - E40 - Ajánlattételi szakasz Ajánlatkérő neve: Közbeszerzés tárgya: BUDAPEST FŐVÁROS XX. KERÜLET PESTERZSÉBET ÖNKORMÁNYZATA Csili Művelődési Központ

Részletesebben

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY Hatálybalépés napja: 2017. április 6. A Szerencs és Környéke Takarékszövetkezet a fedezetlen Takarék Személyi t és Kiváltó Takarék

Részletesebben

A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEK LEHETŐSÉGEI KÖTELEZETTSÉGEI AZ ÚJ EURÓPAI UNIÓS NORMÁK FÉNYÉBEN BUDAPEST, 2014. NOVEMBER 10.

A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEK LEHETŐSÉGEI KÖTELEZETTSÉGEI AZ ÚJ EURÓPAI UNIÓS NORMÁK FÉNYÉBEN BUDAPEST, 2014. NOVEMBER 10. A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEK LEHETŐSÉGEI KÖTELEZETTSÉGEI AZ ÚJ EURÓPAI UNIÓS NORMÁK FÉNYÉBEN BUDAPEST, 2014. NOVEMBER 10. A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEKRE VONATKOZÓ EURÓPAI UNIÓS SZABÁLYOZÁS.MOSTANÁIG CSAK BIZOTTSÁGI

Részletesebben

IRÁNYMUTATÁSOK A MÁSODIK PÉNZFORGALMI IRÁNYELV SZERINTI SZAKMAI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSRÓL EBA/GL/2017/08 12/09/2017. Iránymutatások

IRÁNYMUTATÁSOK A MÁSODIK PÉNZFORGALMI IRÁNYELV SZERINTI SZAKMAI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSRÓL EBA/GL/2017/08 12/09/2017. Iránymutatások IRÁNYMUTATÁSOK A MÁSODIK PÉNZFORGALMI IRÁNYELV SZERINTI SZAKMAI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSRÓL EBA/GL/2017/08 12/09/2017 Iránymutatások a szakmai felelősségbiztosítás vagy más hasonló garancia minimális pénzösszegének

Részletesebben

SZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS

SZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS SZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS amely létrejött egyrészről a Gyógyír XI. Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. (székhely: 1117 Budapest, Fehérvári út 12.; cégjegyzékszám: 01-09-913332; adószám: 21814097-2-43, képviseli:

Részletesebben

FELELŐSSÉGKIZÁRÓ NYILATKOZAT

FELELŐSSÉGKIZÁRÓ NYILATKOZAT Általános csoportmentességi rendelet (651/2014/EU rendelet) munkadokumentum Távoli területek lakosainak közlekedésére irányuló szociális támogatás Először az általános csoportmentességi rendelet alkalmazásának

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2018/9

Közbeszerzési Értesítő száma: 2018/9 Bajnai Sándor-Metternich kastély turisztikai célú fejlesztése tárgyú, GINOP-7.1.1-15-2015-00004 azonosítószámú projekt megvalósításához szükséges építési és restaurátori tevékenység ellátása vállalkozási

Részletesebben

ÜZLETSZABÁLYZAT ÁLTALÁNOS SZERZDÉSI FELTÉTELEK

ÜZLETSZABÁLYZAT ÁLTALÁNOS SZERZDÉSI FELTÉTELEK ÜZLETSZABÁLYZAT ÁLTALÁNOS SZERZDÉSI FELTÉTELEK Az EUROGATE 2000 Kft. (2013 Pomáz, Ipartelep hrsz. 3464), továbbiakban Kereskedelmi Szolgáltató, a kereskedelmi tevékenységét az alábbi rendelkezések szerint

Részletesebben

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY április 1-től visszavonásig

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY április 1-től visszavonásig TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY 2017. április 1-től visszavonásig Az M7 TAKARÉK Szövetkezet a fedezetlen Takarék Személyi Kölcsönt és Kiváltó Takarék Személyi Kölcsönt

Részletesebben

A KBT ÉRTELMEZÉSE

A KBT ÉRTELMEZÉSE A KBT. 305. ÉRTELMEZÉSE A szerződés teljesítésére a Kbt. 305. -ában foglaltak az irányadók, mely szabályozás 2010. szeptember 15-én módosításra került. Az előírások az ajánlattevőként és az ajánlatkérőként

Részletesebben

A termékek mellett feltüntetett árak nem tartalmazzák az esetleges szállítási költséget.

A termékek mellett feltüntetett árak nem tartalmazzák az esetleges szállítási költséget. Általános Szerződési Feltételek A cég adatai: Cég neve: Major Légfék Kft. Cégjegyzékszám: 01-09-724623 Fővárosi Bíróság, mint Cégbíróság Adószám:13227724-2-43 Székhely és telephely: 1214 Budapest, II.

Részletesebben

TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉS

TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉS TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉS amely létrejött egyrészről a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (székhely: 1116 Budapest, Tomaj u. 4., aláírásra jogosult képviselője: Lehel László elnök-igazgató), továbbiakban mint

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek Általános Szerződési Feltételek Hatály: 2018. november 1. A jelen Általános Szerződési Feltételek (a továbbiakban: ÁSZF ) szabályozza a BETO Kft. (a továbbiakban: Megbízott ) és a vele szerződő partner

Részletesebben

12. tétel A logisztikai vezető a prezentációs folyamatok egy részét delegálta az alatta lévő vezetőnek. Az irányítása során a delegált részéről az

12. tétel A logisztikai vezető a prezentációs folyamatok egy részét delegálta az alatta lévő vezetőnek. Az irányítása során a delegált részéről az 12. tétel A logisztikai vezető a prezentációs folyamatok egy részét delegálta az alatta lévő vezetőnek. Az irányítása során a delegált részéről az alábbi gondolatok kidolgozását tartotta szükségesnek:

Részletesebben

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY A Mohácsi Takarék Bank Zrt. a fedezetlen Takarék Személyi Kölcsönt az alábbi feltételek szerint nyújtja: Takarék Személyi Kölcsön célja: A Takarék Személyi Kölcsön standard

Részletesebben

2/F. SZÁMÚ MELLÉKLET: TÁRSAS VÁLLALKOZÁSOKKAL KÖTENDŐ MEGBÍZÁSI MEGÁLLAPODÁS KLINIKAI VIZSGÁLATBAN VALÓ RÉSZVÉTELRE

2/F. SZÁMÚ MELLÉKLET: TÁRSAS VÁLLALKOZÁSOKKAL KÖTENDŐ MEGBÍZÁSI MEGÁLLAPODÁS KLINIKAI VIZSGÁLATBAN VALÓ RÉSZVÉTELRE 2/F. SZÁMÚ MELLÉKLET: TÁRSAS VÁLLALKOZÁSOKKAL KÖTENDŐ MEGBÍZÁSI MEGÁLLAPODÁS KLINIKAI VIZSGÁLATBAN VALÓ RÉSZVÉTELRE amely létrejött egyrészről a Név: [Intézmény neve] Képv. jogosult: Székhely: Adószám:

Részletesebben

Hirdetmény. Hatályos február 24-től. Mikro-, kis-és középvállalkozások részére nyújtott vállalkozói hitelek kamat, díj- és költségtételeiről

Hirdetmény. Hatályos február 24-től. Mikro-, kis-és középvállalkozások részére nyújtott vállalkozói hitelek kamat, díj- és költségtételeiről Hirdetmény Hatályos 2017. február 24-től Mikro-, kis-és középvállalkozások részére nyújtott vállalkozói hitelek kamat, díj- és költségtételeiről 1. Kamat 1.1. Beruházási Kölcsön és Fejlesztési Forgóeszköz

Részletesebben

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY Hatálybalépés napja: 2017. 01. 16. A a fedezetlen Takarék Személyi Kölcsönt és Kiváltó Takarék Személyi Kölcsönt az alábbi feltételek

Részletesebben

Segítünk elkerülni a vitákat és a visszaterheléseket.

Segítünk elkerülni a vitákat és a visszaterheléseket. Segítünk elkerülni a vitákat és a visszaterheléseket. Néha megeshet, hogy probléma merül fel egy megrendeléssel kapcsolatban. Praktikus útmutatónkkal azonban elkerülheti a vitákat és a visszaterheléseket.

Részletesebben

H I R D E T M É NY. MAGÁNSZEMÉLYEK RÉSZÉRE NYÚJTHATÓ SZEMÉLYI KÖLCSÖN TERMÉKEKRE VONATKOZÓAN Hatálybalépés napja: 2015.02.02.

H I R D E T M É NY. MAGÁNSZEMÉLYEK RÉSZÉRE NYÚJTHATÓ SZEMÉLYI KÖLCSÖN TERMÉKEKRE VONATKOZÓAN Hatálybalépés napja: 2015.02.02. H I R D E T M É NY MAGÁNSZEMÉLYEK RÉSZÉRE NYÚJTHATÓ SZEMÉLYI KÖLCSÖN TERMÉKEKRE VONATKOZÓAN Hatálybalépés napja: 2015.02.02. 1 1. Személyi kölcsön A kölcsön összege: 300.000 Ft 2 000 000,- Ft A kölcsön

Részletesebben

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat 27/2008. (IV.14.) számú önk. rendelete

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat 27/2008. (IV.14.) számú önk. rendelete Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat 27/2008. (IV.14.) számú önk. rendelete az Önkormányzat tulajdonában álló lakás eladásának feltételeiről 16/2005. (IV. 20.) számú önkormányzati rendelet

Részletesebben

ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 12/1998. (V. 7.) 1 RENDELETE 2 A TULAJDONÁBAN LÉVŐ LAKÁSOK ELIDEGENÍTÉSÉNEK EGYES FELTÉTELEIRŐL

ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 12/1998. (V. 7.) 1 RENDELETE 2 A TULAJDONÁBAN LÉVŐ LAKÁSOK ELIDEGENÍTÉSÉNEK EGYES FELTÉTELEIRŐL ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 12/1998. (V. 7.) 1 RENDELETE 2 A TULAJDONÁBAN LÉVŐ LAKÁSOK ELIDEGENÍTÉSÉNEK EGYES FELTÉTELEIRŐL A 17/1999. (V. 13.) 3, A 33/2000. (X. 24.) 4, A 42/2000.

Részletesebben

A Strauss Metal Kft. által működtetett webáruház Általános Szolgáltatási Feltételei ÁSZF 2014. Hatályos 2014.06.01.-től

A Strauss Metal Kft. által működtetett webáruház Általános Szolgáltatási Feltételei ÁSZF 2014. Hatályos 2014.06.01.-től A Strauss Metal Kft. által működtetett webáruház Általános Szolgáltatási Feltételei ÁSZF 2014. Hatályos 2014.06.01.-től Az Általános Szolgáltatási Feltételek ( ÁSZF ) tartalmazzák a Strauss Metal Kft (székhely:

Részletesebben

EURÓPAI BIZOTTSÁG JOGÉRVÉNYESÜLÉSI ÉS FOGYASZTÓPOLITIKAI FŐIGAZGATÓSÁG MOBILITÁSPOLITIKAI ÉS KÖZLEKEDÉSI FŐIGAZGATÓSÁG

EURÓPAI BIZOTTSÁG JOGÉRVÉNYESÜLÉSI ÉS FOGYASZTÓPOLITIKAI FŐIGAZGATÓSÁG MOBILITÁSPOLITIKAI ÉS KÖZLEKEDÉSI FŐIGAZGATÓSÁG EURÓPAI BIZOTTSÁG JOGÉRVÉNYESÜLÉSI ÉS FOGYASZTÓPOLITIKAI FŐIGAZGATÓSÁG MOBILITÁSPOLITIKAI ÉS KÖZLEKEDÉSI FŐIGAZGATÓSÁG Brüsszel, 2018. február 27. REV1 KÖZLEMÉNY AZ ÉRDEKELT FELEK RÉSZÉRE AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ÜZLETI FELTÉTELEK. KRAIBURG BULGARIA Eood

ÁLTALÁNOS ÜZLETI FELTÉTELEK. KRAIBURG BULGARIA Eood ÁLTALÁNOS ÜZLETI FELTÉTELEK KRAIBURG BULGARIA Eood A. Általános feltételek 1. Jelen általános üzleti feltételek (ÁÜF) a Bolgár Kereskedelmi Törvénykönyv 1 -a szerinti vállalkozásokkal (a továbbiakban:

Részletesebben

MINŐSÍTÉSI SZEMPONTOK. a minősített ajánlattevők hivatalos jegyzékébe történő felvételhez. A) rész

MINŐSÍTÉSI SZEMPONTOK. a minősített ajánlattevők hivatalos jegyzékébe történő felvételhez. A) rész MINŐSÍTÉSI SZEMPONTOK a minősített ajánlattevők hivatalos jegyzékébe történő felvételhez A) rész A kérelmező gazdasági-, pénzügyi alkalmasságát igazoló adatok 1. Mérleg A kérelmező saját vagy jogelődje

Részletesebben